Issuu on Google+

ELIANE BROGLE ARCHITECTURE PORTFOLIO 2013

1


TABLE OF CONTENTS

Thesis: The Elegance of Form Defining Balance between Human and Architecture

4-9

9/11 memorial

10 - 13

Community Design

14 - 19

Berlin: Performance Hall Addition

20 - 25

Jamaica Pond Elementary School

26 - 31

Bike Manufacturing Facilities

32 - 37

Bike Pavilion

38 - 41

Digital Design - Chair Fabrication

42 - 43

3


THE ELEGANCE OF FORM Defining Balance between Human and Architecture

Through out this thesis process I was exploring how to generate and architectural form based on the dynamic forces discovered within the Human Body while engaging in physical activity. The human body continuously incorporates strength, structure, connection, support and balance in a dynamic system of tension compression and release. My thesis examines the dynamic movements of the human body engaging in physical activity while traveling through space in order to help generate an architectural form that emulates the systematic order of the human body. The incorporation of this system in an architectural design will include the undefined elegance of form revealed by the dynamic movement of the human body as it unfolds in the process of assuming forms within an asymmetrical condition. This will allow the forces within the design to create an embodied experience for the observer within the buildings spatial structure.

THESIS MArch: Wentworth Institute of Technology 2013 Primary Advisor: Professor Dr. Robert Cowherd Median used: Hand Drafting


5


Intensity Study Diagram 1


Levels of Intensity study

Intensity Study Diagram 2

7


Cross Section


Perspective view 1

Perspective view 2

Street View

9


9/11 MEMORIAL The Walls of Sacredness

The newly designed memorial that resides on the footprints of the twin towers that once stood in the center of downtown Manhattan, is a place of reflection for the people that lost their lives on September 11, 2001. The people of New York are reminded of this horrid day on a daily basis, but they now have this wonderful place of reflection to honor those that fought till the end. The memorial lacks a place of seclusion, a place to reflect individually on a lost loved one or a place to ponder on the future of the city of New York. The sacred wall becomes this space of individuality and togetherness. Giving the people of New York a place to sit and contemplate as well as reflect with others or alone, which allows the memorial to become even stronger and have a greater impact on the people surrounding it. The lives of the victims continue to live through the evergreens and roses that grow around the walls of sacredness. The people of New York continue

SACRED SPACES MArch: Wentworth Institute of Technology 2013 Professor: Weldon Pries Median used: Sketch-up and Photoshop

to feel the pain of the past events but can find a new place of comfort within the liveliness of the growing world and nature around them, while reflecting within these walls of sacredness.


Perspective view 1

11


Arial View


Perspective view 2

13


MISSION MAIN COMMUNITY PROJECT

The Mission Main community Project focuses on bringing in the essential needs locally to the people of Mission Main, such as transportation, employment, local food source, and educational facilities. With everything at ones finger tips it allows for a safer neighborhood, more sustainable and integrated community. The project consists of multiple buildings, but the main focus was on the community center. The community center is connected to the surrounding areas by streets that are vehicle accessible and through a walking path creating a more kid and pedestrian friendly way of getting around the community. The pedestrian path was specifically designed to stand out and interconnect with the street intersections. Through this connection it allows to focus on the people of the community and not the vehicles zipping through the neighborhood. Within the community center there is a living complex that holds studio, 1 bedroom, and 2 bedroom apartments, a restaurant, pre-

COMMUNITY DESIGN BS Arch: Wentworth Institute of Technology 2012 Professor: Phellipe Delmont Median used: Revit and Photoshop

school, grocery store with outdoor farmers market space, and multiple small shops to provide the community with their everyday needs.


Perspective view 1

15


Perspective view 2

Perspective view 3

Schematic Vignettes


Atrium Perspective

17


Residential Floor Plans

Perspective view 4


Perspective view 5

19


PERFORMANCE HALL ADDITION The Motion of Music

The Department of Music at the University of the Arts in Berlin Germany wanted to expand the current performance hall and create a new theater educational facility. The site was located in between one of the oldest buildings on the campus grounds and a recently finished theater space. Within the new building there was not much space for educational classes nor was there a way to connect to the older historical building. The project was to design a new space linking the existing building and creating more educational spaces. The idea of music seemed very intriguing so the building was to follow the motion of music. Each level would signify a line within the notes of music. The building was split into three main categories, educational space, community space, and performance space. Each category was designed to be either below above or on grade just as the notes of music, above, below or on the line. The site that was selected for the project

STUDY ABROAD SEMESTER BS Arch: Wentworth Institute of Technology 2012 Professor: Jachim Doerr Median used: Revit, AutoCAD and Photoshop

was very linear, so I decided to immerse the new structure within the ground. The main entrance was 5’ below grade and allowed the students and visitors to visually engage with the building before entering the space.


Perspective view 1

21


6

4

5 2.96

13.86

1.41

14.22 13.50 13.29

2.25

2.25

2.25

2.02

3.77

2.25

1.94 2.25

SITE WOOD NG

10.04 10.84

10.82 10.02 7.31

6.31

3.16

4.55

1.13

2.13

2.27

0.87

E FLOORING

2.21

6.27 5.79

2.13

0.50

Building cross section

12.97

0.50


1

2

3 4.93

5.50 5.39

3.49

4.15

1.94

4.15 4.49

1.99

0.31 0.88

3.25

3.25

2.83 9.13

0.91 3.50

0.91

ACOUSTIC PANEL HUNG AS DROP CEILING WITH LIGHT FIXTURE

5.25

2.69

1.11

0.50

4.16

2.50

11.20

4.35

1.96 2.76

6.54

23


Perspective view 2


3.25

1.96 2.76

0.31 0.88

1.99

4.35

6.02

3.77

0.81

0.03

2.50

3.49

4.15

0.32

0.12

0.30

5.25

WATER PROOFING WATER VAPOR BARRIER

0.29

0.81

1.96 2.76

0.51

3.25

STUDIO:

TECTONIC DESIGN STUDIO V (COMPREHENSIVE DESIGN) STUDY ABROAD

DATE:

4/13/2012

0.18

4.66 4.95

BOARD INSULATION

METAL DECKING STRUCTURE STEEL FRAMING

DOUBLE GLAZING 8MM + SAFETY GLASS AND CAVITY GAP

0.25

3.25

3.50

PROFESSOR: ROLF BACHMANN

BATT INSULATION

2.83 9.13

0.91 0.83 0.05

0.07

WENTWORTH INSTITUTE OF TECHNOLOGY

SOUND INSULATION

GROUND LEVEL/ SOIL

0.91

ELIANE BROGLE

SCHOOL :

BATTING INSULATION

PAINTED GYPSUM BOARD ACOUSTIC PANEL WITH SOUND INSULATION AND LIGHT FIXTURE

0.31 0.88

1.99

0.18 0.13

ALUMINIUM GLAZING STRIP, FLUSH WITH GLAZING

Louver - wall connection detail

PERFORMANCE HALL ADDITION

DRAWING : SCALE:

DETAIL SECTION AND CONNECTIONS 1:50, 1:5

A-4

WENTWORTH INSTITUTE OF TECHNOLOGY

8.82

7.95

ELIANE BROGLE

SCHOOL :

PROFESSOR: ROLF BACHMANN STUDIO:

TECTONIC DESIGN STUDIO V (COMPREHENSIVE DESIGN) STUDY ABROAD

DATE:

4/13/2012

0.25

METAL PLATE CONNECTING GLASS ROOF AND PARAPET SHEET METAL FLASHING AND TRIM PARAPET CAP ROUGH CARPENTRY

NAME:

7.22

0.30

SCHAPERSTRASSE, BERLIN 10719 GERMANY

BATT INSULATION

1.11

0.29

WATER VAPOR BARRIER

0.51

BOARD INSULATION

METAL DECKING

0.25

NIUM MULLION ECTION POINT OF NG AND I - BEAM

CONCRETE

NAME:

0.85

METAL PLATE CONNECTING GLASS ROOF AND PARAPET SHEET METAL FLASHING AND TRIM PARAPET CAP ROUGH CARPENTRY

GLASS

0.50

NIUM GLAZING STRIP, WITH GLAZING

THERMOPANE ROOF GLAZING 0.25

0.05

4.15 4.49

2.69

E GLAZING 8MM + Y GLASS AND CAVITY

STEEL

WITH LIGHT FIXTURE

0.08

1.94

MULLION CONNECTION BETWEEN GLAZED WINDOW AND GLAZED ROOF. ACOUSTIC PANEL HUNG AS DROP CEILING INSULATED STRUCTURE

0.87

0.50

4.16

0.07

OPANE ROOF GLAZING

ON CONNECTION EN GLAZED WINDOW LAZED ROOF. INSULATED TURE

5.50 5.39

SHADING DEVICE WITH PHOTO VOLTAIC SYSTEM ALUMINUM CLAMP BOLTED ON TO LOUVRE 1.11

0.30

11.20

0.04

10.04 10.84

NUM CLAMP D ON TO LOUVRE

0.43

SCHAPERSTRASSE, BERLIN 10719 GERMANY

0.44

NG DEVICE WITH VOLTAIC SYSTEM

PERFORMANCE HALL ADDITION

0.61

4.93

0.58

6.54

0.91

1

2

3

GROUND LEVEL/ SOIL

0.50

12.97

4

3.25

3.50

0 0.50

TERRAZZO FLOORING STRUCTURE STEEL FRAMING WITH RECYCLED GLASS PAINTED GYPSUM BOARD PARTICLES ACOUSTIC PANEL WITH SOUND INSULATION AND LIGHT FIXTURE

HEATED FLOOR SYSTEM SOUND INSULATION 0.18 0.13

CONCRETE FOUNDATION BLANKET INSULATION WATER VAPOR BARRIER SOIL

Roof connection detail FACADE ELEVATION SCALE : NOT TO SCALE

DRAWING : SCALE:

DETAIL SECTION AND CONNECTIONS 1:50, 1:5

Stair detail

A-4 FACADE DETAIL SECTION SCALE : 1:20

25


JAMAICA POND ELEMENTARY SCHOOL

The projects focus was to design an environmentally friendly atmosphere while working with the undulating topography surrounding Jamaica Pond. Residents of Jamaica Plain regularly use the park, which challenged the project to become an adequate learning space for the school, while still incorporating spaces for the publics use. I designed an appealing and site integrated building for the community, and designed architectural cavities for the learning spaces. This would allow the students to engage with the environment and their surroundings while learning about it. While on site, observations of the coinciding movement between water and land where perceived, which influenced a majority of the design. I considered how I could relate these two natural elements by exploiting their similarities. The water and landforms had the same wave-like movement. Considering two bike paths on the perimeter of the park separated the two elements, my building was designed to weave everything together.

LANDSCAPE STUDIO BS Arch: Wentworth Institute of Technology 2012 Professor: Susanna Pereira Median used: Revit and Photoshop


Elementary School Perspective 1

27


Site Section A

Site Section B


School Library Perspective

Main Stairwell Perspective

1/2� Detail Section Model

29


B

A

Site Plan


Elementary School Perspective 2

31


BIKE MANUFACTURING FACILITY The project mission was to design a bike manufacturing facility in Somerville Massachusetts for the Geek House bike company. The site that we were given was located along a regularly used bike path. Our designs were to incorporate a part of the bike path. My approach to this project involved the process of how a bike was made. I wanted the design, manufacturing, and final product of the facility to be explored by any biker or pedestrian using the bike path. I created views to allow spectators to see each part of the process. To draw the pedestrian’s attention to my building I designed a mirrored passageway connecting the different segments of my building, allowing each form to represent a part of the design process. The mirrored material choice was to allow the bike path from either side to be reflected through in order to allude to a continuous bike path open to bikers wanting to explore the bike manufacturing process.

TECTONIC STUDIO BS Arch: Wentworth Institute of Technology 2012 Professor: Ryan Murphy Median used: sketch-up and Photoshop


1/4� Mirrored Passage Way Detail Model

33


Site Section A

Site Section B


1/4� Model

Exploded Axon

Elevation

35


Site Plan


Bike Display Space Perspective

37


BIKE PAVILION

The Bike storage shelter was designed for commuters as a place to lock up their bikes and wash up before or after work. The shelter was to hold as many bikes as possible. As I started designing, I realized that bikes take up a good amount of space. I decided that I wanted my walls to become the bike stand and I played around with different techniques until I finally came up with the solution. I separated wood columns exactly a bike tire width apart and an arch shape to allow as many bikes to fit next to each other as possible. As I considered the design I wanted to reflect it on the top piece of the wall as well, allowing people to raise their bike up onto more storage space. The shower spaces are designed equally, and are arranged on the interior with views to the exterior bike rack, allowing the cyclers to appreciate the movements the bikes create along the wall.

TECTONIC STUDIO BS Arch: Wentworth Institute of Technology 2012 Professor: Ryan Murphy Median used: sketch-up, artlantis and Photoshop


Bike Rack/ storage Structure

39


Exploded Axon - Building Details


Bike Rack/ storage Structure

41


CREATING EQUILIBRIUM

Furniture Design is the meeting point of the Human body and Architecture. The body is a complex organism created of simple geometry. For the human body to function and engage in everyday endeavors it has to achieve balance. This chair is designed using simple shapes working together to create balance and equilibrium. The human engaging with the chair allows for the balance, which can change varying on the body type.

Eliane Brogle DESIGN FURNITURE MArch. 2013

MArch: Wentworth Institute Final Project Fall 2012 of Technology 2013 Professor: Daniel Gelormini Median used: Rhino


Shape Design

Construction

Construction

43


45



Brogle portfolio