Page 1

núm. 114· desembre

viuelprat@elginjoledicions.com

‘17

www.elginjoledicions.com

us desitgem Bon nadal i feliç any nou!

Una tarda amb...

Lola Malet i Susana Aragón, a la masia Can Malet, un racó de Pota Blava a la ciutat - la granja de la ricarda, la nova ubicació de la - especial eleccions al parlament - oscar wilde i el nadal

orgull de baix (gastronòmic) fira avícola raça prat


EDITORIAL

ELS LLIGAMS

Las muñecas de Famosa se dirigen al portal”, “el Lobo, qué gran turrón”, els pirates de Playmobil, “¡Operación! ¡Sácale un huesito y el corazón... ¡Operación!”... El Nadal també són els anuncis, i n’hi ha de molt mítics, com els dels torrons, amb un punt impagable d’emotivitat. A mi, però, no em feia res més il·lusió que rebre la visita del Tiet Antonino carregat amb paquets de xoriços de la Dominica envasats al buit. Sempre era el regal més deliciós i una excusa perquè l’àvia materna estigués, d’alguna manera, present en unes dates tan especials. Per això també llegia tantes vegades la postal de Carlos i Pura, que venia de molt lluny. On estava Suïssa? Només sabia que era un lloc amb molta xocolata i on feia molt més fred que aquí. També a classe ens escrivíem entre nosaltres per desitjar-nos bones festes, sovint amb l’amic invisible com a pretext. Mai oblidaré la decepció de Noemí quan, per segon any consecutiu, va rebre un bolígraf. Crec que un, fins i tot, no funcionava! Sempre va ser la mare de la classe, una noia responsable, eixerida i amb una sensibilitat especial. Ara, Noemí té una nena i segur que en un futur serà una gran àvia. Us envejo a tots els que heu gaudit dels avis i àvies, la veu de l’experiència, la tendresa i l’amor incondicional. Un lligam amb temps molt diferents, algú que ha jugat amb nosaltres i que, de grans, continua escoltant-nos de debò. A Pedro no el vaig arribar a conèixer, i amb Jose, Casilda i Dominica tampoc vaig poder gaudir de gaires moments. Els quatre eren de camp, tenien les mans treballades de llaurar. Cap va tenir una vida fàcil, però estic segur que s’ho haguessin passat pipa a la Fira Avícola Raça Prat, i més en aquesta edició, quan estrena nova ubicació: la Granja de la Ricarda. El seu espai lògic. Serà la primera Fira per a molts néts i nétes, avis i àvies, pares i mares, parelles... És un esdeveniment familiar que reivindica dues de les joies del Prat, el Pota Blava i la Carxofa Prat; amb activitats per a tota la família; una plataforma de les entitats i de la gastronomia, amb un Fira Tapa molt viu, com el restaurant; una mostra comercial cada cop més àmplia... El seu director, Vicenç Tirado, ens ha fet de guia durant el muntatge. I no he deixat de pensar en els avis i àvies. Sis-plau, aprofiteu els moments que podeu compartir amb ells i elles.

VIU EL PRAT Revista gratuïta de societat i cultura NÚMERO 114, DESEMBRE DE 2017 redaccio@elginjoledicions.com Tel. 93 337 77 47

FOTO DE PORTADA: TONI DELGADO

DIRECTOR DE CONTINGUTS: TONI DELGADO

PUBLICITAT: MERCHE BLANCO parentesi@elginjoledicions.com 627.916.905

IMPRESSIÓ: IMPRINTSA Dipòsit Legal. B-15425-2008

EDITA: EL GÍNJOL EDICIONS, SL. BRUC, 30 2n 08901 L'HOSPITALET B-63785034 La redacció de Viu El Prat no coincideix necessàriament amb l'opinió dels seus col·laboradors.


ÍNDEX 6.Una tarda amb...

LOLA MALET I SUSANA ARAGÓN, A LA MASIA CAN MALET, UN RACÓ DE POTA BLAVA A LA CIUTAT

16.Societat LA GRANJA LA RICARDA, LA NOVA UBICACIÓ DE LA FIRA AVÍCOLA RAÇA PRAT

És una conversa de passió, tradició i ofici, de defensa del territori i la història. L’amfitriona, Lola Malet té paciència i és detallista. Sembla inesgotable. L’acompanya Susana Aragón, xef del Cèntric Gastrobar, que acaba de guanyar El Plat Favorit dels Catalans 2017 amb el seu confit de Pota Blava, moniato, prunes i vermut Tarrida. No hi falten, és clar, els Pota Blava de la masia Can Malet.

És primera hora del dia i uns operaris munten un senyal de la Fira Avícola Raça Prat. Un nombrós equip humà treballa de valent durant mesos perquè no hi falti cap detall. 15 dies abans de l’inici de l’esdeveniment l’activitat és intensa en la seva nova ubicació, la Granja de la Ricarda. Viu El Prat saluda el director de la Fira Avícola, Vicenç Tirado, el nostre guia durant el muntatge.


ucna ultura tarda amb...

“És quelcom extraordinari que al mig de la ciutat encara quedin Pota Blava”

Susana Aragón i Lola Malet, a la masia Can Malet.

Text i fotos TONI DELGADO s una conversa de passió, tradició i ofici, de defensa del territori i la història. L’escenari, la masia Cal Malet, enmig de la ciutat i amb els crits dels Pota Blava com a banda sonora, no podria ser més adequat. “Ostres... No vull que surti això al mig a la foto...”, es disculpa l’amfitriona, Lola Malet, mentre recull un cub. Té paciència i és detallista. Sembla inesgotable. L’acompanya Susana Aragón, xef del Cèntric Gastrobar, que acaba de guanyar El Plat Favorit dels Catalans 2017 amb el seu confit de Pota Blava, moniato, prunes i vermut Tarrida. Lola Malet se les empesca perquè els pollastres es quedin a la zona on li interessa al fotògraf: “Ara tenen gana perquè d’aquí a un moment els hem de posar més menjar. Ara els donaré el gra, que és com si fos la seva llaminadura”.

6

VIU EL PRAT

É

—Des de quan teniu aquesta granja? LOLA MALET: Més que granja, és un galliner. Els pares van venir aquí als anys 40 i s’hi van establir. Com eren page-

Foto: TONI DELGADO.

sos, disposaven de bèsties com a complement de la casa. La mare va morir el 2001 i jo, per sentiment, perquè abans no vivia aquí, he conservat el galliner fins ara. Ja tinc ganes d’anar-ho retirant. —Gràcies a diferents iniciatives gastronòmiques, ara es valora i consumeix molt més el Pota Blava. LOLA: És una llàstima que aquest moviment no hagués arribat molt abans, malgrat que la Rosa Álvarez ja s’havia deixat la pell. Sabeu de qui us parlo? SUSANA ARAGÓN: No. —La veritat és que no. LOLA: Tenia una granja a la carretera de l’Aviació, on els dijous munten el mercat ambulant. Hi criava bèsties i va anar seleccionant la Raça Prat. El que fan ara els biòlegs, però a un altre nivell. SUSANA: Quan va ser? LOLA: Doncs... Devia ser als 50, 60 o, fins i tot, més enrere.


una tarda amb... —Gràcies a persones com la Rosa Álvarez s’ha pogut mantenir la raça. LOLA: I tant! Si busqueu, ja en sabreu prou d’aquesta història i més detalladament. Estan enterrats aquí al Prat. Ella era de Barcelona. SUSANA: Però s’estimava el Prat. LOLA: Sí, i era una persona molt activa. Quan no era habitual, ja anava amb vespa per tot arreu, per les cases de pagès. —Quan sents aquests crits del Pota Blava te’n recordes...? LOLA: Pateixo. —Per què? LOLA: Pels veïns, perquè molesten. —Però és un so agradable. LOLA: Agradable una estona, però a les cinc del matí... Fa anys que m’amoïna. [Apareix una espontània]. Senyora, ha trobat ja el seu ocellet? ESPONTÀNIA: Encara no... LOLA: Si vol passar i comprovar si és aquí... [La dona entra i Lola Malet ens explica la situació]. Se li ha escapat un ocellet groc i ahir, des de la finestra, em cridava que era aquí. No el vaig veure.

Les entrevistades.

Foto: T. DELGADO.

Pota Blava.

Foto: T. DELGADO.

—Els Pota Blava et recorden com va lluitar la família? LOLA: I tant, però... SUSANA: Qui estava abans aquí? Els galls o els veïns? Crec que el gall és més antic. LOLA: No tots pensen igual. SUSANA: És quelcom extraordinari que al mig de la ciutat encara quedin Pota Blava, però entenc que qui no matini o se’n vagi a dormir tard... ESPONTÀNIA: No he trobat el meu ocellet... LOLA: Ho sento. Si vol venir en un altre moment, ja ho sap. ESPONTÀNIA: Visc aquí al costat. T’havia vist de joveneta... I els pares, què? LOLA: Pobres, ja fa temps que no hi són... [L’espontània s’acomiada]. Estic esperant que obrin el galliner públic per a desprendre’ns de molts exemplars.

—Com et vas assabentar que la Susana havia guanyat el concurs El Plat Favorit dels Catalans 2017? LOLA: A la premsa, i em vaig posar molt contenta. Me n’alegro per ella! SUSANA: I pel Pota Blava, un valor de la nostra ciutat, i que tant de bo molta gent reconegui com un producte diferent. Sempre ho dic: no té res a veure amb el convencional.

7 VIU EL PRAT

—Quants en teniu? LOLA: No t’ho sabria dir, però segur que no més del límit, que crec que és de 60.


ucna ultura tarda amb... LOLA: Però la gent no està disposada a pagar el gust i les ganes per un pollastre. SUSANA: La qualitat es paga. Té un preu. LOLA: No trobaràs gaires persones que... SUSANA: Jo crec que sí. A més, el Pota Blava creix de manera natural durant cinc o sis mesos. LOLA: Els convencionals ho fan en tres mesos... SUSANA: Amb un mes i mig, tens un pollastre d’un quilo i mig. LOLA: Els que matem per Nadal han nascut a l’abril. Viuen a l’aire lliure, en bones condicions i un espai generós. —Què cal per cuinar el Pota Blava? LOLA: Molta dedicació i temps. Almenys jo preparant un Pota Blava m’hi passo entre dues hores i tres hores. SUSANA: Sí, tranquil·lament. LOLA: Si ho fas amb presses, no trobaràs la textura que vols. Per què no anem al sol? —Lola, has tastat el seu confit? SUSANA: Ostres, amb el pollastre que fa ella...? LOLA: No som una família massa de restaurants, però vam anar un dia a l’Ona Nuit. M’agrada veure els menjars ben muntats i arreglats... Em criden l’atenció i m’hi fixo. Després, en el meu laboratori, els faig a la meva manera. [Riem]. La xef del Cèntric Gastrobar.

Foto: T. DELGADO.

Susana Aragón i Lola Malet.

Foto: T. DELGADO.

—És com si tinguessis un restaurant familiar. LOLA: Tal qual! —Susana, com va sorgir aquest confit de Pota Blava, moniato, prunes i vermut Tarrida? SUSANA: La cuixa és la part que més m’agrada cuinar del Pota Blava perquè crec que és on s’aprecia més la seva textura característica. La idea era que el plat s’assemblés al confit d’ànec, molt apreciat a la cuina francesa. És una recepta que em dóna molta confiança. El pit el faig servir més per a fer farcits, canelons, croquetes, lasanyes... —Què li aporta el vermut Tarrida? És la cirereta del pastís. Comptar amb un producte de Cal Pere Tarrida, un local històric al Prat i fidel a la seva filosofia, no té preu.

VIU EL PRAT

—I les prunes? Són una fruita agredolça que combina molt bé amb un vermut com el de Cal Pere Tarrida.

8

—El moniato fou amb motiu de la castanyada? Va ser perquè justament començava l’època de castanya i encara no havia arribat la Carxofa Prat.

ALBERT RÀFOLS: De què va la conversa? (passa a la pàgina 10)

[Arriba Albert Ràfols, fill de Lola Malet. És agricultor].


ucna ultura tarda amb...

Lola Malet i Susana Aragón.

Foto: T. DELGADO.

(ve de la pàgina 8)

—Estàvem parlant de la Carxofa Prat. Com li presentaries a qui tant li faci tastar-ne d’un lloc o un altre? ALBERT: El seu gust... Bé, intento vendre el meu producte... Ho estàs gravant? No fotis! Que arribo del camp i no m’he rentat ni les mans... Sense desmerèixer els altres, el gust i la idiosincràsia són diferents. Puc parlar-te de la producció, però el màrqueting no és el meu camp. SUSANA: Has d’aprendre a vendre allò que és teu i creus que té un valor afegit. Jo no cultivo Carxofa Prat, però en sóc una defensora perquè crec que és un dels tresors del nostre poble, com el Pota Blava. Tampoc n’he criat cap. LOLA: Malauradament, tot això s’acaba: el camp, les gallines...

10 VIU EL PRAT

[Albert Ràfols segueix parlant sobre la Carxofa Prat i s’acomiada]. —La Fira Avícola Raça Prat estrenarà ubicació, la Granja de la Ricarda. LOLA: És una bona notícia. L’espai és més gran. SUSANA: I més maco, oi? LOLA: Sempre han cuidat el mínim detall. SUSANA: Hi anirà? Hi portarà els seus pollastres? LOLA: Sí. SUSANA: Els han premiat, no? LOLA: Sí, perquè tots estiguem contents. [Riem]. Pocs cri-

Susana amb el seu confit de Pota Blava.

Foto: T. DELGADO.

adors i si un acaparés tots els premis... Cada cop ens fem més grans... SUSANA: Però s’esforcen per portar els seus animals a la Fira Avícola perquè ens acompanyin en aquesta data tan especial per al Prat. LOLA: Malauradament, el món rural s’acaba: el camp, les gallines... SUSANA: Esperem que el Pota Blava continuï i la gent tingui l’oportunitat de tastar-los molts anys. Si perdrem això, perdrem part de la nostra història. Ara és el torn de la gent jove. LOLA: Al meu fill no li parlis d’això... [Ens acomiadem i acompanyo Susana Aragón a l’Ona Nuit]. —Susana, se t’ha fet llarg el concurs? Molt, sobretot l’última setmana, quan no es podien veure els vots dels dos finalistes. Estic molt agraïda als pratencs i pratenques: se senten molt potablava i ho han demostrat votant el meu plat. —És un premi compartit amb tot el territori? Per descomptat. El que em fa més feliç és que el concurs ens ajudarà a reforçar l’aposta de la restauració local i del Baix Llobregat pels productes del Parc Agrari. Hem de comprar als productors propers. Sense pagesos i agricultors tindrem un gran problema. §


METRÒPOLIS BARCELONA

Zona de baixes emissions per lluitar contra la contaminació El web canvidhabits. com ofereix als ciutadans informació d’acompanyament, alternatives de transport al vehicle privat i resol dubtes freqüents

L

’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració dels municipis que tenen part del territori dins de les rondes com L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues i Cornellà de Llobregat, han activat una campanya informativa per donar a conèixer als usuaris de vehicles privats i la ciutadania aquesta àrea de baixes emissions i per difondre’n els detalls. “L’objectiu és que als usuaris no els vinguin de nou les restriccions de circulació en cas que es declari un episodi de contaminació atmosfèrica, tant els residents a la zona afectada, com els que es desplacen diàriament des d’altres punts, apunta el director de Serveis de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Carles Conill. La Generalitat de Catalunya és qui declara l’episodi de contaminació i les restriccions sempre entren en vigor al dia següent, des de les set del matí fins a les vuit del vespre, excepte caps de setmana i festius. Durant el temps en què es restringeixi la circulació no podran entrar ni circular a la ZBE àmbit Rondes de Barcelona els turismes que no disposin de l’etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) ni les furgonetes anteriors a Euro 1. És a dir, els

turismes de benzina anteriors a l’any 2000 i els dièsel anteriors al 2006 i les furgonetes pre-Euro, que segons els càlculs de l’AMB suposen el 14% dels vehicles que hi circulen actualment. En la seva posada en marxa, es fa una exempció temporal a les furgonetes posteriors al 1997, les motocicletes, els autocars i els camions. Aquestes excepcions seran permanents per als vehicles d’emergències, els de persones amb mobilitat reduïda i els serveis essencials, que podran circular sempre per aquesta zona. Fins el moment, l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB han col·locat més d’un centenar de senyals per tota l’àrea de la ZBE àmbit Rondes de Barcelona, per informar als conductors. Es preveu que durant les primeres setmanes els cossos de seguretat desenvolupin una tasca informativa, prèvia a la sancionadora. Infringir una d’aquestes senyals comportaria l’incompliment de les normes de circulació i una corresponent sanció econòmica d’uns 100 euros. INCREMENT DEL TRANSPORT PÚBLIC Per donar resposta a les restriccions de circulació en un episodi de contaminació, es vol facilitar als ciutadans informació d’acompanyament, alternatives de transport al vehicle privat i re-

OBJECTIU FINAL: MILLORAR I GARANTIR LA QUALITAT DE L’AIRE Per a Carles Conill “aquestes mesures han d’ajudar a crear una mobilitat més sostenible i contribuir a la millora de la qualitat de l’aire”. La contaminació de l’aire és un dels principals problemes de salut pública a la Unió Europea. Per això, l’AMB, així com han fet algunes ciutats europees com Berlín, París, Madrid, Milà, Londres i Roma, vol reduir els nivells de contaminació a la conurbació de Barcelona per millorar la qualitat de l’aire.

11 VIU EL PRAT

Les restriccions de circulació en cas d’episodi ambiental per als vehicles més contaminants a l’àmbit de Rondes de Barcelona (ZBE àmbit Rondes de Barcelona) van entrar en funcionament l’1 de desembre.

soldre dubtes freqüents. Per això, des de l’AMB s’ha activat el web www.canvidhabits.com, on s’informa del que comporta la ZBE àmbit Rondes de Barcelona. En aquest portal es pot consultar si el vehicle de l’usuari està afectat per la mesura, quines rutes alternatives amb transport públic existeixen, quins pàrkings públics es poden utilitzar i els nous títols de transport que ajuden a la millora de la qualitat de l’aire com la T-Aire i la T-Verda Metropolitana. El transport públic, mitjançant la coordinació de l’ATM, augmentarà l’oferta de metro, bus, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies RENFE, especialment en hores punta. Pel que fa als reforços de transport públic de l’AMB, la xarxa de metro es reforçarà en hores punta amb un tren més en cada línia convencional. A les línies de bus metropolità de l’AMB s’incorporaran 30 autobusos en hora punta, 15 al Baix Llobregat i 15 més al Barcelonès nord. També el Servei Català de Trànsit instal·larà un carril bus provisional d’entrada a Barcelona a la B-23 i des de l’AMB s’impulsaran mesures per millorar el carril bus d’entrada per la Gran Via. Així doncs, s’ampliarà l’oferta de transport públic i el ciutadà tindrà més alternatives al no ús del vehicle privat, un dels principals objectius de l’AMB.


gastronomia de proximitat

ORGULL DE BAIX (GASTRONÒMIC) AMB EL PRODUCTE LOCAL Text MARIANO MARTÍNEZ

12 PRAT 12 VIU VIUEL L'HOSPITALET

LA COMARCA BAIX LLOBREGAT ACABA EL 2017 AL CENTRE DE LA GASTRONOMIA DEL PAÍS AMB EL PRODUCTE LOCAL

És evident que el Baix Llobregat està vivint una revolució gastronòmica i una prova més és que aquests dies dos xefs de la comarca hagin estat els protagonistes de la darrera edició del Fòrum Gastronòmic de Girona. El Plat Favorit dels Catalans 2017 és una au que la Susana Aragón, del Cèntric Gastrobar del Prat de Llobregat, ha sabut transformar en una delícia culinària amb fort arrelament a la cuina tradicional i tocs de la moderna amb el confit de Pota Blava. El cuiner de l’any 2017 és un santboià de pro, el xef Albert Mendiola, protagonista en la darrera edició del Viu i que, des del Marimorena restaurant, també fa una cuina que uneix tècnica i simplicitat. Són moltes les coses que uneixen aquests dos xefs, que representen molts més professionals que estan contribuint a la vitalitat d’una comarca que està fent parlar molt al país per la qualitat de la seva gastronomia. Tant la Susana com l’Albert tenen un discurs molt directe i radical: el futur de la gastronomia i l’alimentació passa per una aposta clara pel producte local. I el Baix Llobregat té un tresor cada cop més visible per als seus habitants, com és el seu Parc Agrari, i també per als productes de les comarques veïnes. El luxe per al xef és treballar amb una carxofa en temporada de

màxima qualitat recollida a primera hora del matí i que en el servei de migdia ja és a la cuina. I aquesta radicalitat de discurs, sota l’empenta dels xefs i una cada vegada més sensibilitat per part de les administracions públiques per la sostenibilitat, ha vingut per quedarse. Ara que la gastronomia viu un moment extraordinari, cal no oblidar que no hi ha xefs sense pescadors o xefs sense agricultors; sense artesans del menjar. Recuperant la identitat del territori La cuina conté i expressa la cultura de qui la practica, és dipositària de les tradicions i la identitat d’un territori. Amb una comarca com el Baix Llobregat, amb un fort component agrícola, una de les maneres de recuperar aquest element identitari és a través del treball dels xefs: que utilitzin productes locals, que ofereixen moltíssimes oportunitats gastronòmiques. La nostra memòria a vegades és fràgil, però no queda tan lluny el 2012: el projecte Eurovegas, el que volia ser el complex més gran de l’oci a Europa, aterrava a Catalunya i posava el seu focus als terrenys del Parc Agrari. La mobilització dels ciutadans del Baix Llobregat per aturar-lo, malgrat la postura


100 litres més bonificats per persona addicional i dia. Totes les llars de Barcelona i les ciutats de l’àrea metropolitana gaudeixen de 300 litres d'aigua al dia a un preu bonificat. Però, a més, si a casa sou més de 3, per cada persona addicional podeu sol·licitar 100 litres més al dia amb la mateixa bonificació. Informa-te'n al 900 710 710, a les nostres oficines i a aiguesdebarcelona.cat


gcastronomia astronomia ultura de proximitat

14 14 VIU VIUL'HOSPITALET EL PRAT

receptiva d’alguns polítics als cants de sirena del macroprojecte, va provocar un dels capítols de moviments socials més importants de la història recent de la comarca i va aconseguir que, per primera vegada, Barcelona s’adonés del valor d’aquest territori. Des del 2012 brollà lentament a la comarca la possibilitat de millorar en qualitat de vida mantenint el treball per la preservació del Parc Agrari com a espai natural i agent econòmic a través de l’agricultura. A poc a poc estem veient com s’està recuperant l’estima per la terra, per la dignitat dels pagesos, per noves formes de distribució o venda directa com els Mercats de Pagès a diferents ciutats de la comarca, que no deixa de ser un territori a 15 minuts del centre de Barcelona, però que ha estat un territori invisible i poc considerat a Catalunya. El Baix Llobregat és, alhora, una de les zones més industrialitzades de Catalunya, però també el pulmó verd de l’àrea metropolitana. S’acumulen infraestructures del país, i al mateix temps, és l’horta que produeix el 15% dels aliments que es consumeixen a la ciutat. Una comarca que és fonamental per garantir l’equilibri i la sostenibilitat de la vida dels gairebé 5 milions d’habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona. La gastronomia del Baix, el braç armat d’una nova cultura alimentària Precisament reconeixements com els de la Susana Aragón i l’Albert Mendiola, que aposten

radicalment per una cuina basada en els productes locals, encara dóna més força a la necessitat que el seu consum no sigui una moda i torni per quedar-se. Perquè no només es tracta de menjar, que també, però el moviment té components inevitables de política social i econòmica: consumir producte de proximitat és parlar de sostenibilitat, de pagar un preu just als pagesos, de la nostra salut amb productes recollits al matí i que al migdia estan a les nostres taules o restaurants. També parlem de biodiversitat, de recuperar les varietats amb les quals els nostres avis i pares s’alimentaven cada dia, de recuperar la nostra identitat i que les generacions que ara comencen a caminar li donin valor a les fruites, verdures o animals que cultiven i crien aquells pagesos que moltes vegades són els nostres veïns. Hem d’aturar-nos un minut i considerar els costos socials, ambientals, culturals als quals estem sotmesos com a col·lectivitat i ser més conscients dels costos ocults de

models alimentaris equivocats i que repercuteixen a la nostra salut. El treball dels xefs ens pot ensenyar a alimentar-nos correctament, consumir d’una manera lògica els productes que toquin en cada temporada. Per això és important escoltar el que diuen la Susana Aragón, l’Albert Mendiola, o col·lectius de xefs com Cubat, o les accions gastronòmiques que desenvolupa l’Associació de Gastronomia i Turisme, que basa tota la seva feina en projectes on el protagonista és el producte local i de temporada, aconseguint posicionar com a referents gastronòmics la Carxofa Prat, el Pota Blava (el primer a obtenir la IGP de l’Estat), i l’Espàrrec i el Calçot de Gavà, els tomàquets, les cireres, els pebrots, les carabasses ...). La restauració local és un gran aparador que ensenya aquests productes al consumidor, que els incorpora a la seva alimentació diària a través de la compra als productors: el triangle virtuós que aposta per una alternativa justa i de qualitat. •


una tarda amb...

societat

La Granja de la Ricarda, la nova casa de la Fira Avícola Raça Prat Text i fotos TONI DELGADO s primera hora del dia i uns operaris munten un senyal de la Fira Avícola Raça Prat. Un nombrós equip humà treballa de valent durant mesos perquè no hi falti cap detall. 15 dies abans de l’inici de l’esdeveniment l’activitat és intensa en la seva nova ubicació, la Granja de la Ricarda. Viu El Prat saluda el director de la Fira Avícola, Vicenç Tirado, el nostre guia durant el muntatge.

É

—Això serà la Mostra d’Entitats. Abans la fèiem en una carpa de la Fira Firal de Cal Gana, igual que la Mostra Comercial. Ara podrem aprofitar la planta de l’edifici de la Granja de la Ricarda, amb dues naus com aquesta, que té gairebé 800 metres quadrats. Conserva els elements arquitectònics originals, un cop reconstruïts en el camí de Cal Silet, com les sanefes i els motius agrícoles. Era un model d’explotació agrària.

16 VIU EL PRAT

Com s’explica a Masies del Prat. La Bunyola, Raval del Riu, Raval de Baix i Ravals (Efadós), Manuel Bertrand va ordenar, l’any 1906, la construcció de la granja de vaques a Josep Monés i Jané, a qui “s’atribueix el descobriment de l’acròpolis romana de Tarragona”. Fou una obra complexa, perquè va ser necessari “sanejar tota la finca i assecar-ne les maresmes amb sorra de la platja primer, i cobrint el terreny amb terres no salines després, per permetre’n el conreu”. Malgrat que funcionés ja el 1910, no va ser inaugurada fins al 1912. UNA DE LES PUNTERES DEL CONTINENT La Granja de la Ricarda era una de les punteres del continent “pels sis sistemes mecànics emprats en les menjadores del bestiar i les instal·lacions amb què comptava, com la utilització del vapor per netejar els envasos, les cambres frigorífiques, la infermeria i la sala de filtració i envasament, entre d’altres”. Arribava a produir 10.000 litres diaris de llet i tenia també vaques importades d’Holanda i Suïssa. El sector creixia de la mà del procés d’urbanització de Barcelona. El pati interior solia estar ple d’aigua fins que no van trobar una solució tècnica al problema, l’any 1920. Una dècada després va concloure la seva explotació ramadera, “quan la conflictivitat ramadera va eclipsar el seu brillant expedient”. Les naus van ser emprades després com a magatzem de productes agrícoles. Als noranta encara es conreaven els camps del voltant. El 2003 fou enderrocada per l’ampliació de l’aeroport. Un cop desmuntada, es va reconstruir al camí de Cal Silet, amb elements originals i tres naus en comptes de les dues de sempre.

Vicenç Tirado.

Foto: T. DELGADO.

Continua la història Vicenç Tirado, director de la Fira Avícola Raça Prat, que tindrà lloc del 15 al 17 de desembre a la Granja de la Ricarda: “Per descomptat, era un Prat molt diferent del dels nostres dies, per descomptat. Hem passat d’una societat agrària a una ciutat amb prop de 70.000 habitants. Algunes famílies benestants de Barcelona hi tenien propietats i les explotaven com a explotacions agràries”. El canvi d’escenari de la Fira Avícola Raça Prat és una manera de “recuperar” una part de la història de la ciutat, de “descobrir-la o redescobrir-la per a un ús col·lectiu i social”. “Aquest equipament té un potencial enorme. L’edifici i el seu entorn permetran organitzar moltes activitats, que encara no et podem concretar. La Ricarda és la gran novetat i esperem que vingui encara més gent”. Són 19.000 metres quadrats entre els edificis i l’entorn. És l’espai lògic, “en el perímetre d’una ciutat ben compacta”, per a un esdeveniment que, com destaca Vicenç Tirado, (passa a la pàgina 18)


scocietat ultura (ve de la pàgina 16) té una repercussió en

l’àmbit comarcal i un atractiu en l’àmbit metropolità. S’hi esperen 80.000 persones al llarg dels tres dies.

18 VIU EL PRAT

—Vicenç, i aquí què fareu? —La Mostra Comercial. Han de posar la moqueta per als estands. —Trigareu més o menys el mateix a muntar la Fira Avícola? —El mateix, malgrat que hem començat dos dies abans. Volíem disposar d’un cert marge. Tindrem una sala d’actes, amb les mateixes característiques que l’any passat a Cal Gana, la carpa del Fira Tapa, on els restauradors locals ofereixen una oferta gastronòmica amb Pota Blava i Carxofa Prat i que connecta amb el restaurant de la Fira. Entre les novetats, destaca la Fira de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat que, per primer cop, aplega totes les entitats i empreses cooperatives del Baix Llobregat. I aquest... Serà el pavelló agrícola, de 1000 metres quadrats, la mateixa dimensió també que en l’edició anterior. En el camí de la platja i en el lateral de l’àmbit de la Ricarda, hi haurà una àmplia carpa de parades artesanes. També comptarem amb una carpa de desfilada de moda, una altra del Consell de Comerç Local... La visita ha conclòs. Vicenç Tirado està molt enfeinat. Encara, però, li robem un parell de minuts. Volem saber com ha crescut la Fira: “Moltíssim. S’havia fet a la plaça Pau Casals i, per tant, estem parlant més d’una exposició o una mostra d’aviram, de la pagesia. També s’havien muntat parades a l’avinguda Montserrat. La Fira sempre s’ha adaptat al ritme, creixement i ubicació de la ciutat. És com una petita fira d’hivern, una Festa Major”. “Què hi poso jo? Som un equip gran de gent. És molt estressant i comporta molta feina durant tot l’any”, destaca. “Quan veig la canalla observant l’aviram, recordo la infància i unes dates molt especials: gairebé al Nadal, tocant Reis... Quan arriba la Fira eren dates de festa, a prop de Nadal”, confessa. Llavors pensava: “Què em portaran els reis?”. §

La Granja de la Ricarda.

Foto: TONI DELGADO.

El muntatge de la Fira Avícola Raça Prat.

Foto: T. DELGADO.

Operaris.

Foto: T. DELGADO.


eleccions al parlament

La Fira se’n va a la Granja de la Ricarda Lluís Tejedor Alcalde del Prat

20

VIU EL PRAT

J

a som de nou a les portes d’una nova celebració de la Fira Avícola de la Raça Prat, concretament la 44a edició. Al llarg dels anys hi ha hagut canvis i transformacions que ens han ajudat a anar construint aquest projecte de ciutat que és la Fira Avícola. L’hem anat adaptant als temps que ens han tocat viure i als espais adients que oferia la ciutat, i n’hem adaptat els continguts per fer-los cada cop més atractius i diversos. Aquest cop, la principal novetat és el trasllat, de la zona de Cal Gana al recinte firal de la Granja de la Ricarda. Amb aquest equipament es recupera un patrimoni de la ciutat i de la història del Prat, vinculat a l’activitat agrària, situat pròxim a la zona nova de la ciutat, l’Eixample Sud. Els criadors i pagesos arriben a la Fira Avícola amb il·lusió i nous reptes. D’una banda, una granja Pota Blava, que actualment és propietat municipal, en què s’han millorat les instal·lacions per assegurar la producció d’aquest producte de qualitat en el futur; de l’altra, els galliners de l’Associació i els seus projectes de conservació, i la nova junta de la Cooperativa Agrícola Prat. En aquesta edició es consolida la presència i la visibilitat del sector de l’economia social i cooperativa del Baix Llobregat, alhora que la Mostra d’Entitats acull bona part del teixit associatiu de la ciutat en un espai nou i renovat. Gaudirem d’una Fira més atractiva, centrada en els productes locals: el pollastre Pota Blava i els productes de proximitat. De nou, la gastronomia és protagonista de la mà de la restauració local, present en la Fira Tapa (promoguda per l’Associació de Gastronomia i Turisme, AGT) i també en les campanyes gastronòmiques com la del Menú de Fira. La imatge del cartell de la Fira d’enguany ha estat realitzada pels dissenyadors Satur Herráiz i David Allende, dos pratencs molt vinculats a la vida associativa de la ciutat. L’estand municipal fa un repàs lúdic i participatiu del que ha representat per a la nostra comunitat la tasca pionera d’educació ambiental efectuada per l’Ajuntament, projecte que ara compleix 30 anys de vida. Per acabar, vull desitjar-vos a tots i a totes que gaudiu de totes aquestes novetats i que us ho passeu bé en aquesta edició diferent de la Fira Avícola.


eleccions al parlament

Un any més, la Fira Rafael Duarte Portaveu ICV-EUiA El Prat

E

nguany arribem a la 44a edició de la nostra Fira Avícola, una data assenyalada al nostre calendari per la importància que té la nostra particular ‘Fira d’hivern’ per als pratencs i pratenques. Un cap de setmana ple d’activitats per a tota la família, en què podem gaudir de la nostra millor gastronomia, conèixer les entitats i associacions de la ciutat i les novetats comercials. La Fira Avícola serà un any més un espai de trobada de la ciutadania amb un dels símbols més identitaris de la ciutat: el gall pota blava que juntament amb els productes del parc agrari demostren la riquesa del nostre territori; i que és motiu d’orgull per a tothom. Durant aquestes dates, també veurem anuncis televisius, cartells i actes de les eleccions del 21 de desembre, unes eleccions que seran claus per a aquelles persones que ni defensem la unilateralitat ni la repressió del 155, perquè des de Catalunya en Comú-Podem volem que tornin les polítiques socials al centre del debat polític. Seguirem treballant per la cohesió social de la nostra societat i en la defensa dels nostres drets. El diàleg i l’acord continuaran sent essencials en la nostra manera de fer política. La nostra ciutat és exemple de diversitat i cohesió, i la Fira Avícola és un reflex d’aquesta pluralitat de la nostra vida diària, que la valorem com una riquesa; sense oblidar el compromís de fer del Prat una ciutat millor cada dia. Gaudiu d’una bona Fira Avícola!


eleccions al parlament

Votar per canviar el rumb Juan Pedro Pérez Castro Portaveu Socialista a l'Ajuntament del Prat. Primer Tinent d'alcalde i regidor d'esports

22

VIU EL PRAT

L

es properes eleccions del 21 de desembre ens ofereixen una oportunitat única per canviar el rumb de Catalunya. El país, ara més que mai, necessita acords i no enfrontaments entre bàndols irreconciliables. Perquè avui tenim crisi política, crisi institucional i crisi social. El país, ara més que mai, necessita acords i no enfrontaments entre bàndols irreconciliables. Perquè avui tenim crisi política, crisi institucional i crisi social. El projecte que encapçala en Miquel Iceta, i amb el que pretén arribar a la presidència de la Generalitat, és un projecte de canvi tranquil. De reforma moderada però constant en l’àmbit econòmic, de reconciliació en l’àmbit social i que s’inspira, pel que fa a l’articulació de Catalunya amb la resta d’Espanya, en les arrels del catalanisme polític. Catalunya necessita un acord per decidir com fer créixer l’economia, com repartir la riquesa i com crear ocupació amb un nou model econòmic en què el creixement no generi noves desigualtats, que sigui més respectuós amb el medi ambient i més atent a lluitar contra el frau i l’explotació laborals. Cal pactar una Agenda per la Igualtat capaç de rescatar als ciutadans de les polítiques actuals, que el que han fet és afavorir que es desplomin els ingressos de les famílies amb menys recursos, i impulsar l’educació, defensar el sistema públic de salut i els serveis públics, aturar la privatització de drets i tornar als serveis socials d’accés universal. Volem iniciar una regeneració institucional i democràtica que permeti que la política, la democràcia, s’imposi sobre l’economia. El poder dels representants dels ciutadans ha d’estar per sobre del poder dels mercats o dels interessos gremials de col·lectius afectats. Necessitem desenvolupar l’estatut vigent, abordar la negociació del finançament autonòmic i escometre un pla d’inversió estatal en infraestructures per a Catalunya. S’ha d’aprofundir el reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya, i impulsar per tot això, la reforma de la Constitució en un sentit federal. Els socialistes volem superar la divisió entre catalans i catalanes, i ens comprometem a treballar entorn del respecte a la llei, del respecte a la diversitat i de la defensa del bé comú. Ens cal un canvi. No podem tornar cap enrere, ni quedar-nos en el conflicte permanent. El procés ha fet fallida, ha estat un error i un fracàs. Necessitem una sortida de progrés, i el 21 de desembre tenim una oportunitat d’aconseguir-la. Votem per canviar el rumb.


eleccions al parlament

España es la solución Miguel Á. Ochoa Portavoz PP El Prat

C

on motivo de las próximas elecciones autonómicas del 21D, permitidme que por primera vez, me dirija sólo a una parte de la población. Me quiero dirigir a esa mayoría de pratenses que piensan que España no es el problema. Me dirijo también a aquellos pratenses que se sienten tan españoles como catalanes y, que pensando diferente, se han dado cuenta que el “procés” independentista sólo se ha basado en la mentira, el odio, el victimismo y es causante del mayor conflicto social que hemos vivido en las últimas décadas. A los que pensáis así, permitidme esta reflexión. En las elecciones del 21D está en juego el futuro de nuestro país, de nuestra convivencia y de nuestra democracia. Tenemos la oportunidad de aparcar definitivamente la locura independentista que tanto daño ha causado a la sociedad catalana. Con nuestro voto debemos castigar en las urnas a los partidos y políticos que desde las instituciones han querido inocular el odio entre catalanes. Esta vez, debemos salir todos a votar para decir alto y claro que España no es el problema, sino que es todo lo contrario. España es la solución. Tenemos que demostrar que juntos somos más fuertes y que la mayoría de catalanes queremos un gobierno de todos y para todos, un gobierno que piense en los catalanes y en sus problemas y no que nos los creen. Gracias a la determinación del presidente Rajoy y al Partido Popular aplicando el artículo 155, se ha devuelto temporalmente la normalidad institucional a Catalunya, pero con nuestro voto podemos hacerlo de forma permanente. Por eso deberíamos pensar muy bien a quién votar. Muchos de los llamados partidos constitucionalistas no tienen experiencia de gobierno o nunca han sido claros en su lucha contra el independentismo. En cambio, el Partido Popular, ha sido y sigue siendo la garantía para conseguir las dos cosas, gobernar y poner freno a la sinrazón de la independencia. El PP se presenta a estas elecciones con un programa pensado en los problemas reales de los catalanes, pero nuestra propuesta más importante es garantizar que Catalunya seguirá siendo España. Somos españoles y estamos orgullosos de serlo. Y no puedo acabar sin desearos una muy feliz Navidad y próspero año nuevo.


eleccions al parlament

La democràcia sempre guanya Jordi Ibern i Tortosa Portaveu del Grup Municipal d'ERC-El Prat

24

VIU EL PRAT

A

quest #21D estem cridats a les urnes. Unes urnes imposades pel bloc que ha signat i aplicat el 155. Un bloc format pel PP, pel PSC-PSOE i per C’s. Les eleccions del #21D s’han convertit en aquell referèndum que el govern de l’estat no va voler pactar per por a la democràcia. Necessitem revalidar i, sobretot, augmentar el mandat democràtic per continuar #FentRepública. En aquestes eleccions, a més d’aconseguir una majoria clara i molt més àmplia del bloc independentista, us demano també que doneu la vostra confiança a ERC. A partir del 22D, volem entomar un projecte majoritari de construcció de la República, i ho farem donant aquells serveis que des del TC ens han retallat, com les lleis contra la pobresa energètica, contra els desnonaments, la reforma horària o per la igualtat entre homes i dones. Com farem República? Estem aquí per treballar per la gent i amb la gent. Aquestes lleis retallades per l’Estat ja han estat aprovades pel Parlament de Catalunya. Per tant, aplicarem la llei de la pobresa energètica per poder donar cobertura a la gent que està sota els llindars d’una vida digna, i reformarem els horaris pactant amb els diferents actors socials del nostre país per poder aplicar-la amb plena convicció i amb un suport majoritari. Perquè LA DEMOCRÀCIA SEMPRE GUANYA, aquest #21D us demano el vot per Esquerra Republicana. Finalment, a les dates que estem, em vull acomiadar de tot i totes vosaltres aprofitant per desitjar-vos un molt bon any 2018!


eleccions al parlament

Te propongo imaginar Antonio Miguel Ruiz Redondo Portavoz Grupo Municipal C's

M

e gustaría que por un momento imaginaras que no existe Ciudadanos ¿Crees que si no existiera hoy Ciudadanos habría alguna esperanza o posibilidad de derrotar a los nacionalistas en las urnas en Cataluña? La respuesta es no. Y no habría ninguna oportunidad, porque ni el PSC con sus constantes coqueteos con los independentistas –incluidos tripartitos con ERC de nefasto recuerdo-, ni desde el PP que han mirado siempre hacia otro lado lo que sucedía en Cataluña (mientras usaban a la antigua Convergencia del 3% de muleta para arropar sus gobiernos con Aznar), ni mucho menos los amigos de Ada Colau y Pablo Iglesias que en su presunta equidistancia siempre aparecen detrás de las esteladas (retirando las banderas españolas de los escaños o reconociendo la “nueva república catalana” tras la DUI -los anticapitalistas-), serían capaces de hacer frente a los partidos separatistas y a su empeño de romper la convivencia entre catalanes o ahuyentar a las empresas y las inversiones gracias a su cansino e interminable "prusés". Pero por suerte Ciudadanos existe, es más, nació hace once años justo para esto, para frenar a un nacionalismo excluyente alejado de los valores y los principios fundacionales europeístas. Por lo tanto, todo aquel que quiera seguir siendo catalán, español y europeo y que no quiera independentismo o que su voto no pueda ir a ayudar a los independentistas de rebote, lo tiene muy fácil, puede confiar en Inés Arrimadas, puede confiar en Ciudadanos. Dar una oportunidad estas próximas elecciones a Inés Arrimadas nos aportará muchas ventajas. Acabar de una vez con este sinsentido, garantizará recobrar lazos entre catalanes y recuperar la convivencia; también generar un escenario de estabilidad política, social e institucional que dé confianza a las empresas para que en lugar de marchar de nuestro lado, regresen o vengan de nuevas; además poder reestablecer un canal de comunicación con el resto de las instituciones del estado para mejorar nuestras infraestructuras (corredor mediterráneo, impulsar la eliminación de los peajes,..), mejorar nuestro sistema de financiación autonómico... Pero, sobre todo, confiar el próximo 21 de diciembre en Inés Arrimadas y en Ciudadanos, es tener garantizado que aparcaremos el tedioso monotema separatista para poner encima de la mesa los temas que verdaderamente nos importan a los catalanes y las catalanas y que han sido silenciados todos estos años: la educación, la sanidad, la dependencia, el empleo, acabar con la corrupción, la igualdad...


eleccions al parlament

Elecciones Sandra Daza Portavoz del grupo municipal Se Puede El Prat

26

VIU EL PRAT

E

n las puertas de unas nuevas elecciones autonómicas importantes, como todas las elecciones a las que somos llamadas todas las personas para decidir qué gobierno y futuro de Catalunya queremos, pero también complejas y especialmente singulares. Desde PODEMOS, siempre hemos defendido la vía del diálogo y el consenso aportando soluciones políticas al conflicto político catalán: un referéndum pactado. Sin ser un partido independentista, estamos absolutamente en contra de la aplicación del 155, que vulnera la institución y el autogobierno catalán, que además sienta un peligroso precedente con tintes autoritarios para el resto de autonomías. Tampoco estamos a favor de adoptar vías unilaterales como la DUI, opción que los propios partidos independentistas han reconocido y reconocen como prematura, que no estaban preparados. Nuestra posición política siempre ha sido clara: consenso, diálogo, una reforma constitucional real y justa. Creemos que es la mejor manera de solucionar un conflicto postergado durante años y así lo hemos demostrado con nuestras acciones en las instituciones y en la calle a pesar de haber sido tachados de equidistantes por el resto de representantes políticos que a la vez defendían esos mismos argumentos en televisión pero también apoyaban la aplicación de artículos como 155 y el CETA en el Senado. Nosotros vamos a estas elecciones con mucha ilusión y fuerza en la coalición CATALUNYA EN COMÚ – PODEM, con ella queremos dar un gobierno real y efectivo a Catalunya, que supere esta década perdida y vuelva a poner en el centro de la política catalana los temas sociales que afectan a todos y todas las catalanas. Poner en marcha nuestras propuestas pensadas para la gente iniciando a la vez el camino del cambio en el resto España que ayude a conseguir un gobierno progresista real, justo y limpio de corrupción, que permita el cambio profundo que necesita el conjunto del Estado y en el que Catalunya es primordial. Además de las elecciones, estos días celebramos la Fira Avícola, la feria de entidades que más identifica y enorgullece a nuestra localidad. Y también nos acercamos a las fiestas navideñas, una época para estar junto a la familia y los amigos, disfrutando más allá de los materialismos que señalan estas fechas (no olvidéis hacer vuestras compras en el comercio local). ¡Felices fiestas a todas!


eleccions al parlament

Reflexiones para estas fiestas Toni Morillas Responsable en ámbito social de Guanyem El Prat Twitter @Toni_Morillas i @GuanyemPratLLob

U

n año más por estas fechas se acercan las fiestas navideñas, tan deseadas por unos, tan odiadas por otros, ya se sabe que nunca llueve a gusto de todos. Este año, con el añadido de coincidir con unas elecciones autonómicas, extrañas por las fechas, por quien las convoca, por el clima de crispación social que ha llegado a las familias, a los lugares de trabajo, a los vecinos, y que hasta en los balcones de nuestra población podemos contemplar, las banderas de los unos y de los otros, con candidatos en prisión, otros en el exilio, en fin no parecen unas elecciones que pudiéramos llamar normales. Estos días se ha celebrado el día internacional contra la violencia de género, numerosas ciudades han acogido manifestaciones para expresar el rechazo social ante esta lacra social que nos azota día sí, día también, al mismo tiempo que el gobierno recorta presupuestos y programas sociales, Familias que no podrán poner un plato especial en estas fechas, por la situación económica en que se encuentran, ni aportar una ilusión a sus hijos con un regalo deseado, pero que no pueden permitirse. Ayuntamientos e instituciones sociales ponen su granito de arena para hacer más soportables situaciones dramáticas que tenemos a nuestro alrededor. Cuantos de nuestros mayores se encuentran solos y no podrán tener compañía en estos días en los que la soledad se hace más patente. Los seres queridos que ya no estén entre nosotros se añoran aún más en fechas como éstas, desgraciadamente también los desencuentros entre padres e hijos, hermanos hacen que antepongamos el orgullo herido a los lazos fraternales que deberían presidir nuestras relaciones. Continúan llegando pateras a las costas mediterráneas, de personas que huyen de la guerra y la miseria extrema, ante la insensibilidad de nuestros gobiernos más preocupados por los problemas internos, y con frecuencia son alojados en cárceles, o alojamientos inapropiados, como si fueran delincuentes, son personas como tu o como yo, que sencillamente buscan sobrevivir y la desesperación las lleva a enfrentarse a la muerte. También por estas fechas se suelen regalar animales de compañía, y no debemos olvidar y es nuestra responsabilidad hacerle ver a nuestros hijos, que un animal no es un juguete, que es un ser vivo, y es una obligación que contraemos, que no puede ser un capricho de un día, y que siempre es mejor adoptar que comprar. Queremos agradecer a todo el equipo de VIU EL PRAT por el excelente trabajo que realizan y por la plataforma que nos ofrecen. Felices Fiestas.


eleccions al parlament

Junts per Catalunya Imma Llopis Portaveu municipal del PDeCAT al Prat de Llobregat

28

VIU EL PRAT

E

l proper 21 de desembre tenim una nova cita a les urnes davant de les quals seran, probablement, les eleccions al Parlament de Catalunya més importants de la nostra història recent. És ben cert que aquestes eleccions han estat imposades per un Estat que vol l’aniquilació del nostre autogovern i de les nostres institucions, però també és cert, que aquestes representen una nova oportunitat per guanyar a l’Estat a les urnes i reafirmar la nostra voluntat de ser una República lliure i independent. Junts per Catalunya neix amb la vocació de ser una candidatura transversal que superi les fronteres tradicionals del partit i que incorpori a persones destacades de la societat civil. Aquesta candidatura no hauria estat possible sense la generositat i el suport de la gent del PDeCAT, fet que vull valorar. Malgrat que alguns haguéssim preferit una llista unitària que incorporés a tots els sectors de l’independentisme, crec fermament que Junts per Catalunya és el que més s’hi assembla. Som la candidatura del legítim President de Catalunya i l’única que garanteix la seva restitució al capdavant del govern del país. L’objectiu de la nostra candidatura no és altre que el de recuperar les nostres institucions democràtiques, aconseguir l’alliberament dels presos polítics si encara estiguessin a la presó i el retorn dels nostres dirigents exiliats i consolidar allò que els catalans van decidir l’1 d’octubre. Hem de donar una resposta contundent i democràtica al Tripartit del 155 per a aconseguir que treguin les seves grapes del nostre model educatiu i dels nostres mitjans de comunicació públics. El dia 21 el sobiranisme ha de fer un gran resultat per evitar deixar les nostres institucions en mans dels que ens les van voler prendre amb la força dels tribunals i no de les urnes. Junts per Catalunya és la millor eina del sobiranisme per fer front a aquesta situació i disposa del millor líder, el President Puigdemont per seguir endavant. Fem-li confiança i Bon Nadal!


cnl

Un any més, la campanya I tu, jugues en català? torna als comerços del Prat

A

questa campanya pretén donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i potenciar-ne el consum.

El joc és molt important en el desenvolupament de la persona. Permet que capacitats com ara la creativitat, la memòria o l'atenció progressin. A través del joc aprenem a prendre decisions, relacionem experiències prèvies amb d'altres de noves i compartim temps amb familiars i amics. En aquest àmbit de relació tan important, el català encara ha de recórrer un llarg camí. Mitjançant la campanya I tu, jugues en català? és pretén sensibilitzar tots els agents que intervenen en l’àmbit del joc i la joguina (fabricants, comerços, famílies, entitats de lleure, etc.) per tal que cada vegada hi hagi més jocs en català al mercat i que augmenti la demanda dels possibles compradors. Encara que no ho sembli, al mercat hi ha més de 600 jocs en català, adreçats a les diferents franges d’edat. Els podeu consultar al web de jocs del CPNL (www.cpnl.cat/ jocs). El cercador permet fer la cerca per paraula clau, per categories i per edat recomanada. A més, si hi esteu interessats, des del mateix web també podeu descarregar-vos l’aplicació “Jocs en català” per al mòbil, disponible per a les plataformes Android i IOS; així podreu portar el cercador de jocs a la butxaca. La campanya I tu, jugues en català? està vigent tot l’any, però té el punt àlgid en el període nadalenc, amb l’objectiu que els Reis portin molts jocs en català a les llars catalanes.

30 VIU EL PRAT

Al Prat hi ha 9 comerços que s’hi han adherit: • Servei Secretaria (c. Castella, 27) • Papereria i Joguines Pla (c. Ramon Llull, 9, local 3) • Papereria i Joguines Aycart (av. Verge de Montserrat, 176) • El Ninot (ctra. de la Marina, 25, local esquerre) • Papereria Victòria (ctra. de la Marina, 12) • Papereria Alonso (ctra. de la Marina, 2) • Joguines i Papereria Irka (ctra. de la Marina, 59, local A) • JUGUETTOS (c. Ramon Llull, 9-13) • JUGUETTOS (av. Verge de Montserrat, 50)

En tots aquests comerços hi podeu comprar jocs en català. I si no tenen el joc que voleu, els el podeu encarregar i us el portaran. Per tant, ja ho sabeu, a la vostra carta als Reis, no oblideu posar-hi jocs en català i recordeu que els podeu demanar als comerços de la ciutat. §

CNL El Prat de Llobregat. C. de Ramon Llull, 12, 2a planta El Prat de Llobregat. Telèfon 93 379 00 50 extensió 5560


La primera edició del 2018 de Viu El Prat parlarem amb un dels protagonistes de la programació del Teatre Modern i repassarem el 2017 en imatges. Visitarem un participant de les activitats de l’AGT (Associació de

Gastronomia i Turisme), descobrirem un conte singular al Sabies que... També hi haurà un reportatge sorpresa.


Viu El Prat - desembre del 2017  

“Els lligams” (editorial). “És quelcom extraordinari que al mig de la ciutat encara quedin Pota Blava”, amb Susana Aragón i Lola Malet. “Org...

Viu El Prat - desembre del 2017  

“Els lligams” (editorial). “És quelcom extraordinari que al mig de la ciutat encara quedin Pota Blava”, amb Susana Aragón i Lola Malet. “Org...

Advertisement