Page 1

núm.

viucornella@elginjoledicions.com

121 · desembre '17

www.elginjoledicions.com

US DESITGEM BON NADAL I FELIÇ ANY NOU!

Una tarda amb...

la campanya Una joguina, un somriure, del CB Cornellà i la Creu Roja orgull del baix (gastronòmic)

- el circ arriba a la fira infantil de nadal - el pessebre del museu agbar - especial 173,00 mmeleccions al parlament - oscar wilde i el nadal

CORNELLÀ 1

NO

PAGAS

70,00 mm

hasta

ENERO

48 cuotas PÁGALO EN

*

TAE 1,41%

*Financiación sujeta a la aprobación de EVO FINANCE E.F.C., S.A.U. Intereses subvencionados por VITALDENT. Oferta válida hasta 30/11/2017. Importe mínimo a nanciar 3.500 €. Ejemplo para un importe a nanciar de 3.600 €. Comisión de apertura 108,00 (3,0%) prorrateadas en cuotas. Plazo de amortización 49 meses siendo el primer mes de carencia total. Resto 48 cuotas de 77,25 €. Pago de primera cuota el 01/01/2018. Importe total adeudado 3.708,00 € cumplidos los pactos. TIN 0,00%. TAE 1,41%. Número de registro sanitario: CS 10715.

UE CORNELLÀ

Clínica Oficial de U.E. CORNELLÀ

Calle de Joaquim Rubió i Ors, 191 93 475 22 60


EDITORIAL

L’ESCENARI

F

ins que no agafes el micròfon i veus córrer les lletres a la pantalla, no t’adones de com havies subestimat aquella cançó. Del teu record a la realitat hi pot haver unes lletres i un ritme molt diferents. Arre borriquito té un inici exigent que, si et confies, et pot deixar sense alè. El karaoke, almenys per a qui escriu aquestes línies, és un espai sa on tothom és benvingut. Hi ha qui hi va cada setmana: es nota en com es relaciona amb els responsables del negoci i en els seus privilegis. Solen anar sols i cantar meravellosament bé. Altres es passen la nit repetint la mateixa frase: “No, no, que em fa vergonya...”. I no canten mai. N’hi ha que surten obligats i obligades i mouen els llavis; qui necessita sortir sí o sí; també qui només riu o s’ocupa de les coreografies; també qui intenta lligar des de l’escenari (això sí és domini de l’escena)... Fer-ho bé en un karaoke és gaudir de l’ambient, amb o sense micròfon, recuperar himnes, perquè crec que tots i totes tenim bandes sonores que descriuen etapes o moments, i/o descobrir-ne de nous. És un estadi musical, un llibre de diferents gèneres, un moment distès de desconnexió davant dels problemes, també un Youtube humà. Si hi vaig content, torno eufòric. Si ho faig sense energia i enfonsat en la misèria, hi recupero el somriure. Els videoclips de karaoke en són molt responsables. La majoria s’aprofiten per a moltes cançons i, per tant, van per lliure. L’únic que he vist que encaixés és el de ¡Chas! Y aparezco a tu lado, d’Álex i Cristina: “Cuando crees que me ves, cruzo la pared, hago ‘¡chas! y aparezco a tu lado. Quieres ir tras de mí, pobrecito de ti, no me puedes atrapar”. Efectivament, hi ha una persecució divertida. És una cançó que, tard o d’hora, gairebé sempre canta algú, com Carolina, de M Clan, qualsevol d’Operación Triunfo (David Bisbal, Dos hombres y un destino, d’Àlex i Bustamante, Chenoa o Enrique Anaut i el seu immortal María José), Raphael o Héroes del Silencio. Durant anys li vaig tenir ràbia, o fòbia potser, als karaokes, perquè la primera experiència, a Mallorca, en el viatge de fi de curs de 8è d’EGB, les companyes ens van xiular, de broma, mentre cantàvem Tractor amarillo, de Zapato veloz. Vaig trigar gairebé 11 anys a tornar a pujar a l’escenari amb l’Elsa, que m’encantava, i amb la Sílvia, una cap que en quatre dies es va convertir en una bona amiga. Des de llavors, els meus aniversaris acaben en un karaoke i els anys, excepte un, també hi comencen. De tant en tant, quan conec algú que s’hi presta, cantem nadales a l’escenari. No importa el calendari. Són lletres alegres que per a mi no tenen un tarannà religiós, sinó festiu i familiar. Em recorden als sopars a Cal Ros, amb el Tito ensenyant-nos a gaudir dels polvorons amb el seu particular mètode, les batalles amb el raïm, l’etern bon humor de Manolo, les telenovel·les del Tiet Antonino, els especials de Martes y Trece... Mai, però, cantàvem nadales...

VIU CORNELLÀ Revista gratuïta de societat i cultura NÚMERO 121, DESEMBRE DE 2017 redaccio@elginjoledicions.com Tel. 93 337 77 47

FOTO PORTADA: TONI DELGADO DIRECTOR DE CONTINGUTS: TONI DELGADO PUBLICITAT: MERCHE BLANCO 627 916 905 parentesi@elginjoledicions.com IMPRESSIÓ: IMPRINTSA Dipòsit Legal. B-55194-2006 EDITA: EL GÍNJOL EDICIONS, SL. BRUC, 30 2n 08901 L'HOSPITALET B-63785034 La redacció de Viu El Prat no coincideix necessàriament amb l'opinió dels seus col·laboradors.


ÍNDEX

6.Una tarda amb...

LA CAMPANYA UNA JOGUINA, UN SOMRIURE, DEL CB CORNELLÀ I LA CREU ROJA

16. Cultura EL CIRC ARRIBA A LA FIRA INFANTIL DE NADAL

Els dos jugadors de les categories inferiors del club riuen. Tard o d’hora parlaran de com participen en Una joguina, un somriure, la campanya de recollida del Club Bàsquet Cornellà i la Creu Roja de la ciutat perquè cap nen i nena cornellanenc es quedi sense regal. Els regals es poden deixar a les oficines del club (carrer de Joaquim Rubió i Ors, número 158), a la Creu Roja (al número 104) i diumenge 17 de desembre al Parc Esportiu Llobregat, durant el partit del sènior masculí, de Lliga EBA. Al descans s’anunciarà el total de regals recollits.

A la 25a edició de la Fira Infantil de Nadal, del 23 al 31 de desembre a la Fira Infantil de Cornellà, els nens i nenes que visitin la carpa de Kanaya Circ no utilitzaran malabars amb masses, però sí altres materials i tècniques de circ amb les quals podran treballar “l’autoestima, la confiança, la solidaritat amb el grup...”.


ucultura na tarda amb...

El millor regal del CB Cornellà

Ona Prat, Rosa Prat, Maria Ramón, José Manuel Hernández i Néstor Zamora.

Text TONI DELGADO Fotos T. DELGADO / JUAN ANTONIO LÓPEZ Se sent el bot de dotzenes de pilotes: tirs, entrades...

6 VIU CORNELLLÀ

—Has vist quin triple he ficat? —Em quedo amb la meva safata... Els dos jugadors de les categories inferiors riuen. Tard o d’hora parlaran de com participen en Una joguina, un somriure, la campanya de recollida del Club Bàsquet Cornellà i la Creu Roja de la ciutat perquè cap nen i nena cornellanenc es quedi sense regal. “Hi ha alguna cosa més gratificant que fer feliç un nen?”, em pregunta Maria Ramón, la cap de premsa. “La joguina ha de ser nova i no pot ser sexista ni bèl·lica”, afegeix Néstor Zamora, jugador del primer equip i responsable de màrqueting. El president, José Manuel Hernández, treu d’una bossa una diana. La considera una joguina idònia: “Els nens i nenes no es poden fer mal perquè la punta és de velcro”. Els regals es poden deixar a les oficines del CB Cornellà (carrer de Joaquim

Foto: TONI DELGADO.

Rubió i Ors, número 158), a la Creu Roja (al número 104) i diumenge 17 de desembre al Parc Esportiu Llobregat, durant el partit del sènior masculí, de Lliga EBA. Al descans s’anunciarà el total de joguines recollides. UN GRUP SA I COMPETITIU “No trigaré a comprar la meva!”, promet Ona Prat, jugadora del sènior femení. És la seva primera temporada al club i s’ha adaptat de pressa a un grup sa i competitiu a la pista que comparteix molts moments fora: “Fem moltes coses plegades i anem a sopar. Som amigues. Aquesta química és importantíssima en un grup. Fixa’t en el joc de la selecció espanyola i com s’ho passen fora les jugadores. Són una pinya”. “Quan jugues, gairebé totes les teves amistats són del bàsquet i en molts casos duren tota la vida”, intervé Maria Ramón, que també va defensar la samarreta del CB Cornellà: “Em sento molt afortunada amb els grups amb què he participat. Sincerament, mai he tingut companyes egoistes”. Ara gaudeix del bàsquet des de la barrera, informant sobre les activitats i notícies del club.


A Ona Prat li encanta Marta Xargay, l’enèsima emigrant de la Lliga Femenina, denominada Liga Día des d’aquesta temporada, i que està recuperant el terreny perdut. Laura Nicholls ha tornat i Núria Martínez acaba de renovar per l’Uni Girona després de refusar ofertes molt bones de Turquia. Cops d’autoestima per a un bàsquet femení que sovint té un problema de base: massa jugadores de formació no segueixen els partits de les grans. “Però no és fàcil veure’ls, si només en transmeten un...”, defensa Ona Prat. Teledeporte ofereix un partit cada jornada i Canal FEB, la plataforma digital de la Federación Española de Baloncesto, els fa tots, alguns amb comentaristes. És més fàcil que mai gaudir del bàsquet femení. Un punt i apart són els mitjans. ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ “El seguiment mediàtic és millor que quan jugava, però encara és insuficient”, intervé Rosa Prat, membre de la junta i suport del departament de comunicació del CB Cornellà. Per a alguns mitjans el bàsquet femení i les esportistes en general no existeixen. “Després d’alguns anys en què vam perdre moltes jugadores, el repte és aconseguir la paritat entre equips de nois i noies. Cada cop hi som més a prop”, destaca el president. Encara conserven la fitxa federativa (“ficha psicofisiológica”) de Pilar Pons que, juntament amb Pepita Tarraubella, fou la precursora del primer equip del CB Cornellà, que es va inscriure a la segona edició del Campionat Femení el 1940, un torneig que havia començat el 1936 i es va suspendre durant la Guerra Civil. LES NISSAGUES Rosa Prat també ha jugat al club. “Malgrat la meva alçada, era pivot. En aquella època era de les altes”. Ara ho fan els seus fills. És un dels molts casos de nissagues al CB Cornellà. Un gran motiu d’orgull per al president, José Manuel Hernández, exjugador i que ha passat per tots els càrrecs de la junta: “Molts pares i mares han defensat la nostra samarreta i ara ho fan els seus fills i filles”.

una tarda amb...

Néstor Zamora, durant un partit.

Foto: JUAN ANTONIO LÓPEZ.

El sènior femení del CB Cornellà.

Foto: JUAN ANTONIO LÓPEZ.

El premini femení.

Foto: JUAN ANTONIO LÓPEZ.

7 VIU CORNELLÀ

cultura


ucultura na tarda amb...

La pedrera del CB Cornellà.

8 VIU CORNELLÀ

A José Manuel Hernández li brillen els ulls quan parla dels equips del CB Cornellà: “Som més que un club. Som una gran família”. Una família solidària que, per tercer any consecutiu, participarà en la Marató de TV3, dedicada a les malalties infeccioses. Durant el Torneig Cadet Solidari, del 9 al 10 de desembre, hi haurà paradetes amb aliments i altres activitats. El repte, superar la recaptació de l’any passat (424 euros), el triple de la primera edició. UN RODAMÓN Néstor Zamora és un rodamón amb els peus a terra i conscient dels seus orígens. Ha jugat a Vigo, Ourense, Andorra, Plasència, Sant Feliu de Llobregat, Vitòria, al Barça B i el curs 2015-2016 va tornar al CB Cornellà, on es va formar i ja havia jugat en totes les categories. És un referent per a l’escoleta, immersa en el seu 40è aniversari. “Està formada pels més petits del club, però tots ells [i elles] aquesta temporada ens han donat lliçons d’il·lusió, esforç, companyonia, i molts dels valors que tenim a un Club com el Cornellà”, escrivia la coordinadora, Maria Molina, en el número de juny de la revista oficial del CB Cornellà. Representants de l’entitat, entrenadors i entrenadores, jugadors i jugadores, visiten les escoles de la ciutat per apropar el bàsquet a la canalla. Alguns i algunes s’hi acabaran apuntant. “Em va agradar molt que vinguessin al meu cole a fer

Foto: JUAN ANTONIO LÓPEZ.

bàsquet, perquè els de la meva classe sàpiguen com és un entrenament de veritat. I passar una estona amb els meus entrenadors va ser molt divertit”, explicava fa unes setmanes Anna Gamero, jugadora del mini A i alumna de l’escola Pins al web del club. “Intento que els meus fills gaudeixin al bàsquet com vaig fer jo. Al final, d’aquella època em quedo amb els bons moments, les experiències”, explica Rosa Prat. Amb Néstor Zamora no parlem dels seus capítols més complicats, les lesions, com una ruptura del lligament creuat que el va deixar set mesos fora dels terrenys de joc. El dorsal 5 del sènior té al cor el CB Cornellà i va ser un dels guardonats en l’última edició de la Nit de l’Esport. Un altre dels grans actius del club és David Hernández, l’speaker del CB Cornellà i a qui vam entrevistar fa uns anys. Amb una passió infinita i un estil molt propi, Hernández, que va en cadira de rodes, és la veu del que passa al camp als partits del primer equip masculí i va completar la Marató de Barcelona al març amb el fisioterapeuta Adolfo Lázaro. Un esplèndid relat de superació. LES SAMARRETES “Ostres, estàs en tot!”, li diu Marta Ramón a Néstor Zamora, després que aquest tregui un parell de samarretes del club per a les fotos amb Viu Cornellà. El CB Cornellà cuida el més mínim detall, vol formar esportistes, (passa a la pàgina 10)


ucna ultura tarda amb... (ve de la pàgina 8) però, sobretot, perso-

nes, i per això ha establert un decàleg de normes per als pares i mares durant els partits de les seves criatures. Val la pena reproduir-lo: 1.Respecteu les decisions dels àrbitres i no els crideu. 2.Us agraïm molt que ens animeu en positiu. 3. Hem de saber guanyar i perdre. 4. No hem de faltar al respecte a l’equip contrari. 5. Respectem als entrenadors i als nostres companys. 6. No perdeu la calma i divertiu-vos. 7. No ens doneu lliçons ni abans ni després de jugar. 8. Recordeu que juguem per divertir-nos. 9. Hem de ser responsables dins i fora de la pista. 10. Amb el vostre suport serem feliços.

10 VIU CORNELLÀ

—Néstor, ha canviat molt el comportament de la grada des que vas començar a jugar? —Bé, jo em concentro a jugar... —Però segur que sents alguna cosa. —Alguna sí. El que sé és que els meus pares sempre han estat molt discrets i respectuosos. Mai m’han pressionat. —Els meus –intervé Ona Prat– no entenen gaire de bàsquet. Em deixen al meu aire i em donen suport. S’ho passen bé. Per últim, José Manuel Hernández vol trencar un tòpic: “Som un club amb gairebé 90 anys [els faran el 2019] a qui sempre se l’ha vist d’elit. L’objectiu del sènior masculí seria estar a LEB [no concreta si Or o Plata] i del femení, a Copa Catalunya. Pel nostre esforç diari sí que som d’elit. El CB Cornellà és un club modest a qui li costa molt tirar endavant moltes propostes i precisament el valor que té ara és haver sabut donar passes enrere per donar-ne endavant, en la part econòmica, social, institucional i, sobretot, esportiva. Perquè, per sobre de tot, som un club esportiu”. I solidari, president. §

Els primers equips del club, en una imatge de la campanya solidària.

Els i les protagonistes de l'amistós contra l'Aprodico.

Tot comença a l'escoleta del CB Cornellà.

Foto: JUAN A. LÓPEZ.

Foto: J. A. LÓPEZ.

Foto: J. A. LÓPEZ.


METRÒPOLIS BARCELONA

Zona de baixes emissions per lluitar contra la contaminació Les restriccions de circulació en cas d’episodi ambiental per als vehicles més contaminants a l’àmbit de Rondes de Barcelona (ZBE àmbit Rondes de Barcelona) van entrar en funcionament l’1 de desembre.

L

’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració dels municipis que tenen part del territori dins de les rondes com L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues i Cornellà de Llobregat, han activat una campanya informativa per donar a conèixer als usuaris de vehicles privats i la ciutadania aquesta àrea de baixes emissions i per difondre’n els detalls. “L’objectiu és que als usuaris no els vinguin de nou les restriccions de circulació en cas que es declari un episodi de contaminació atmosfèrica, tant els residents a la zona afectada, com els que es desplacen diàriament des d’altres punts, apunta el director de Serveis de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Carles Conill. La Generalitat de Catalunya és qui declara l’episodi de contaminació i les restriccions sempre entren en vigor al dia següent, des de les set del matí fins a les vuit del vespre, excepte caps de setmana i festius. Durant el temps en què es restringeixi la circulació no podran entrar ni circular a la ZBE àmbit Rondes de Barcelona els turismes que no disposin de l’etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) ni les furgonetes anteriors a Euro 1. És a dir, els turismes de benzina anteriors a l’any 2000 i els dièsel anteriors al 2006 i les furgonetes pre-Euro, que segons els càlculs de l’AMB suposen el 14% dels vehicles que hi circulen actualment. En la seva posada en marxa, es fa una exempció temporal a les furgonetes posteriors al 1997, les motocicletes, els autocars i els camions. Aquestes excepcions seran permanents per als vehicles d’emergències, els de persones amb mobilitat reduïda i els serveis essencials, que podran circular sempre per aquesta zona. Fins el moment, l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB han col·locat més d’un centenar de senyals per tota l’àrea de la ZBE àmbit Rondes de Bar-

El web canvidhabits. com ofereix als ciutadans informació, alternatives de transport al vehicle privat i resol dubtes freqüents

celona, per informar als conductors. Es preveu que durant les primeres setmanes els cossos de seguretat desenvolupin una tasca informativa, prèvia a la sancionadora. Infringir una d’aquestes senyals comportaria l’incompliment de les normes de circulació i una corresponent sanció econòmica d’uns 100 euros. INCREMENT DEL TRANSPORT PÚBLIC Per donar resposta a les restriccions de circulació en un episodi de contaminació, es vol facilitar als ciutadans informació d’acompanyament, alternatives de transport al vehicle privat i resoldre dubtes freqüents. Per això, des de l’AMB s’ha activat el web www.canvidhabits.com, on s’informa del que comporta la ZBE àmbit Rondes de Barcelona. En aquest portal es pot consultar si el vehicle de l’usuari està afectat per la mesura, quines rutes alternatives amb transport públic existeixen, quins pàrkings públics es poden utilitzar i els nous títols de transport que ajuden a la millora de la qualitat de l’aire com la T-Aire i la T-Verda Metropolitana.

El transport públic, mitjançant la coordinació de l’ATM, augmentarà l’oferta de metro, bus, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies RENFE, especialment en hores punta. Pel que fa als reforços de transport públic de l’AMB, la xarxa de metro es reforçarà en hores punta amb un tren més en cada línia convencional. A les línies de bus metropolità de l’AMB s’incorporaran 30 autobusos en hora punta, 15 al Baix Llobregat i 15 més al Barcelonès nord. També el Servei Català de Trànsit instal·larà un carril bus provisional d’entrada a Barcelona a la B-23 i des de l’AMB s’impulsaran mesures per millorar el carril bus d’entrada per la Gran Via. Així doncs, s’ampliarà l’oferta de transport públic i el ciutadà tindrà més alternatives al no ús del vehicle privat, un dels principals objectius de l’AMB. OBJECTIU FINAL: MILLORAR I GARANTIR LA QUALITAT DE L’AIRE Per a Carles Conill “aquestes mesures han d’ajudar a crear una mobilitat més sostenible i contribuir a la millora de la qualitat de l’aire”. La contaminació de l’aire és un dels principals problemes de salut pública a la Unió Europea. Per això, l’AMB, així com han fet algunes ciutats europees com Berlín, París, Madrid, Milà, Londres i Roma, vol reduir els nivells de contaminació a la conurbació de Barcelona per millorar la qualitat de l’aire.


gastronomia de proximitat

ORGULL DE BAIX (GASTRONÒMIC) AMB EL PRODUCTE LOCAL Text MARIANO MARTÍNEZ

12 12 VIU VIU CORNELLÀ 12 VIUL'HOSPITALET CORNELLÀ

LA COMARCA BAIX LLOBREGAT ACABA EL 2017 AL CENTRE DE LA GASTRONOMIA DEL PAÍS AMB EL PRODUCTE LOCAL

És evident que el Baix Llobregat està vivint una revolució gastronòmica i una prova més és que aquests dies dos xefs de la comarca hagin estat els protagonistes de la darrera edició del Fòrum Gastronòmic de Girona. El Plat Favorit dels Catalans 2017 és una au que la Susana Aragón, del Cèntric Gastrobar del Prat de Llobregat, ha sabut transformar en una delícia culinària amb fort arrelament a la cuina tradicional i tocs de la moderna amb el confit de Pota Blava. El cuiner de l’any 2017 és un santboià de pro, el xef Albert Mendiola, protagonista en la darrera edició del Viu i que, des del Marimorena restaurant, també fa una cuina que uneix tècnica i simplicitat. Són moltes les coses que uneixen aquests dos xefs, que representen molts més professionals que estan contribuint a la vitalitat d’una comarca que està fent parlar molt al país per la qualitat de la seva gastronomia. Tant la Susana com l’Albert tenen un discurs molt directe i radical: el futur de la gastronomia i l’alimentació passa per una aposta clara pel producte local. I el Baix Llobregat té un tresor cada cop més visible per als seus habitants, com és el seu Parc Agrari, i també per als productes de les comarques veïnes. El luxe per al xef és treballar amb una carxofa en temporada de

màxima qualitat recollida a primera hora del matí i que en el servei de migdia ja és a la cuina. I aquesta radicalitat de discurs, sota l’empenta dels xefs i una cada vegada més sensibilitat per part de les administracions públiques per la sostenibilitat, ha vingut per quedarse. Ara que la gastronomia viu un moment extraordinari, cal no oblidar que no hi ha xefs sense pescadors o xefs sense agricultors; sense artesans del menjar. Recuperant la identitat del territori La cuina conté i expressa la cultura de qui la practica, és dipositària de les tradicions i la identitat d’un territori. Amb una comarca com el Baix Llobregat, amb un fort component agrícola, una de les maneres de recuperar aquest element identitari és a través del treball dels xefs: que utilitzin productes locals, que ofereixen moltíssimes oportunitats gastronòmiques. La nostra memòria a vegades és fràgil, però no queda tan lluny el 2012: el projecte Eurovegas, el que volia ser el complex més gran de l’oci a Europa, aterrava a Catalunya i posava el seu focus als terrenys del Parc Agrari. La mobilització dels ciutadans del Baix Llobregat per aturar-lo, malgrat la postura


Informa-te'n al 900 710 710, a les nostres oficines i a aiguesdebarcelona.cat

VIU CORNELLÀ

Totes les llars de Barcelona i les ciutats de l’àrea metropolitana gaudeixen de 300 litres d'aigua al dia a un preu bonificat. Però, a més, si a casa sou més de 3, per cada persona addicional podeu sol·licitar 100 litres més al dia amb la mateixa bonificació.

13

100 litres més bonificats per persona addicional i dia.


gcastronomia astronomia ultura de proximitat

14 VIU VIUL'HOSPITALET CORNELLÀ 14

receptiva d’alguns polítics als cants de sirena del macroprojecte, va provocar un dels capítols de moviments socials més importants de la història recent de la comarca i va aconseguir que, per primera vegada, Barcelona s’adonés del valor d’aquest territori. Des del 2012 brollà lentament a la comarca la possibilitat de millorar en qualitat de vida mantenint el treball per la preservació del Parc Agrari com a espai natural i agent econòmic a través de l’agricultura. A poc a poc estem veient com s’està recuperant l’estima per la terra, per la dignitat dels pagesos, per noves formes de distribució o venda directa com els Mercats de Pagès a diferents ciutats de la comarca, que no deixa de ser un territori a 15 minuts del centre de Barcelona, però que ha estat un territori invisible i poc considerat a Catalunya. El Baix Llobregat és, alhora, una de les zones més industrialitzades de Catalunya, però també el pulmó verd de l’àrea metropolitana. S’acumulen infraestructures del país, i al mateix temps, és l’horta que produeix el 15% dels aliments que es consumeixen a la ciutat. Una comarca que és fonamental per garantir l’equilibri i la sostenibilitat de la vida dels gairebé 5 milions d’habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona. La gastronomia del Baix, el braç armat d’una nova cultura alimentària Precisament reconeixements com els de la Susana Aragón i l’Albert Mendiola, que aposten

radicalment per una cuina basada en els productes locals, encara dóna més força a la necessitat que el seu consum no sigui una moda i torni per quedar-se. Perquè no només es tracta de menjar, que també, però el moviment té components inevitables de política social i econòmica: consumir producte de proximitat és parlar de sostenibilitat, de pagar un preu just als pagesos, de la nostra salut amb productes recollits al matí i que al migdia estan a les nostres taules o restaurants. També parlem de biodiversitat, de recuperar les varietats amb les quals els nostres avis i pares s’alimentaven cada dia, de recuperar la nostra identitat i que les generacions que ara comencen a caminar li donin valor a les fruites, verdures o animals que cultiven i crien aquells pagesos que moltes vegades són els nostres veïns. Hem d’aturar-nos un minut i considerar els costos socials, ambientals, culturals als quals estem sotmesos com a col·lectivitat i ser més conscients dels costos ocults de

models alimentaris equivocats i que repercuteixen a la nostra salut. El treball dels xefs ens pot ensenyar a alimentar-nos correctament, consumir d’una manera lògica els productes que toquin en cada temporada. Per això és important escoltar el que diuen la Susana Aragón, l’Albert Mendiola, o col·lectius de xefs com Cubat, o les accions gastronòmiques que desenvolupa l’Associació de Gastronomia i Turisme, que basa tota la seva feina en projectes on el protagonista és el producte local i de temporada, aconseguint posicionar com a referents gastronòmics la Carxofa Prat, el Pota Blava (el primer a obtenir la IGP de l’Estat), i l’Espàrrec i el Calçot de Gavà, els tomàquets, les cireres, els pebrots, les carabasses ...). La restauració local és un gran aparador que ensenya aquests productes al consumidor, que els incorpora a la seva alimentació diària a través de la compra als productors: el triangle virtuós que aposta per una alternativa justa i de qualitat. •


una tarda amb...

cultura

El circ arriba a la Fira Infantil de Nadal Text TONI DELGADO Fotos T. DELGADO / KANAYA CIRC Fa molt de fred a la Plaça Catalunya de Cornellà i Pol Vives no porta guants. —Quan reps l’impacte de les masses a les mans congelades... Fa un mal! Comença a realitzar malabars i apareix una espontània. —No ho podria fer ni una vegada amb dues masses i tu ho aconsegueixes amb tres!

16 VIU CORNELLÀ

I tres anys va invertir Pol Vives, un dels fundadors de l’Associació Cultural Kanaya Circ, per dominar la tècnica dels malabars. Ara gairebé ho aconseguiria amb els ulls tancats, però no deixa d’entrenar-se per millorar. “Hi ha nens que vénen als tallers sense coneixements previs i pretenen intercanviar-se tres pilotes a la primera”, intervé el seu company Pau Garcia. “Entenem el circ com una eina d’expressió privilegiada que ens permet treballar valors com la frustració o la paciència”, afegeix Pol Vives. OBJECTIU PRINCIPAL A la 25a edició de la Fira Infantil de Nadal, del 23 al 31 de desembre a la Fira de Cornellà, els nens i nenes que visitin la carpa de Kanaya Circ no utilitzaran malabars amb masses, però sí altres materials i tècniques de circ amb les quals podran treballar “l’autoestima, la confiança, la solidaritat amb el grup...”. “L’objectiu principal és que els nens i nenes estiguin a gust i gaudeixin”, descriu Pau Garcia. “De petit m’ho passava pipa jugant al tenis i als inflables. Ho donava tot. Si veiessis com arribava a suar en ple desembre! La Fira Infantil de Nadal és un boom d’energia!”, recorda Pol Vives.

Pau Garcia, a la Plaça de Catalunya de Cornellà.

De vuit metres de diàmetre i quatre d’alçada serà la carpa de l’associació cornellanenca Kanaya Circ, on es concentraran molta energia i uns quants reptes. Hi haurà pals de diable, per in-

Foto: TONI DELGADO.

tentar mantenir en l’aire un bastó amb pesos a les puntes amb dos bastons més prims; la bola d’equilibri, i un rolabola, on el repte és mantenir l’equilibri en una taula de (passa a a pàgina 18)


ccultura ultura (ve de la pàgina 16) fusta que té un cilindre com a punt de su-

port. “Segurament també tindrem els plats xinesos. Segons el dia, el nostre criteri i el volum de gent, anirem alternant la tècnica”, avança Pol Vives. EL GRAN REPTE Kanaya Circ mai ha assolit un repte de les dimensions de la Fira Infantil de Nadal, ja que als tallers solen treballar amb grups d’entre 10 i 12 nenes i nens. “Esperem que després de l’experiència, vulguin apropar-se a aquest món”. UN PUNT POÈTIC I MÀGIC Hi ha qui veu el circ com un simple circuit d’habilitats (“és millor dir tècniques”, apunta Vives) que provoquen onomatopeies més o menys sorolloses. En realitat, té molt més de relat de superació amb un punt poètic i màgic. Per a ell és la seva segona família: “T’hi trobes gent oberta, crítica i creativa. Persones inquietes que es mouen molt. Cada any sorgeixen noves tècniques a partir de les tradicionals perquè és un ofici inconformista”. I Pol Vives, amb major o menor implicació, no l’ha abandonat des que, amb cinc anys, el van apuntar a l’Escola de Circ de l’Ateneu Popular 9 Barris. “Un dels pilars de l’ofici és compartir experiències, aprenentatges, dinars... Moments que estableixen uns vincles molt sòlids”, apunta Pau Garcia. UN IMPULS Organitzen extraescolars, tallers, activitats per a empreses i esdeveniments, sobretot al Baix Llobregat i Barcelona, i esperen reforçar la seva presència a Cornellà amb l’impuls de la Fira Infantil. Juntament amb la Fundación Yehudi Menuhin España (FYME) realitzen circ social en algunes escoles amb alumnes amb risc d’exclusió social.

Pau amb els pals del diable i Pol Vives amb el rola-bola.

Foto: T. D.

18 VIU CORNELLÀ

EL SENTIT DEL CIRC A pocs metres del banc on conversem hi ha un globus blau encallat en un arbre. Als dos els fa gràcia quan els ho comento. Ells també en van perdre uns quants. El circ els permet continuar sent criatures: “Juguem i arribem a passarnos-ho igual o, fins i tot millor, que els nens i nenes”. Són educadors que no busquen la perfecció en el circ, “tampoc formar artistes, malabaristes ni acròbates d’alt nivell”. Kanaya Circ pretén transmetre el sentit del circ, que utilitzen “com a eina de transformació social i educativa i no com a feina”. —Pau i Pol, no us interessa tant el resultat, sinó que li doneu importància al procés. Us costa molt que els nens i les nenes valorin el camí? —Els nostres tallers i extraescolars estan molt arrelats al component lúdic, un fet que ens permet atrapar-los i atrapar-les en el procés. Però no et negaré que suposa un repte important. Amb les noves tecnologies tot és immediat –respon Pau Garcia. (passa a a pàgina 20)

Plats xinesos.

Foto: KANAYA CIRC.


ccultura ultura (ve de la pàgina 18)

—Premem un botó i ja obtenim un resultat. Als extraescolars, per exemple, cada trimestre fem una petita mostra o una sessió oberta amb els pares i mares –afegeix Pau Vives. És quan comença a parlar-me d’algunes de les tècniques d’iniciació al circ que ensenyen: malabars (pilotes, diàbolo...); equilibris sobre objectes (slack-line, pedalins...); acrobàcies de terra i minitramp; portés, “on es treballa la confiança i el treball en equip per a assolir un objectiu en comú”... DE PETIT “És fort, però és veritat”. Pau Garcia no va tenir cap contacte amb el circ de petit. Amb 16 anys el va descobrir i amb 23 s’hi va enganxar sense remei. —I com? Per qui? Per què? —Bé... [Riem]. A Nicaragua vaig conèixer un grup que feia circ social, que casualment... —L’havíem format nosaltres! [Riem] –intervé Pol Vives–. El món és un mocador. Fa uns anys hi vam anar a desenvolupar un projecte de circ social amb xavals d’Estelí, i ara alguns d’ells són referents a Nicaragua. —I tu els vas veure al carrer, Pau? —Sí. Una amiga de Barcelona coneixia un d’ells. Al cap de sis mesos d’estar a Nicaragua, em vaig mudar a la ciutat dels artistes, i vaig enamorar-me del circ. Temps després, un dels nanos va venir a Barcelona i va passar un parell de setmanes a casa meva. I... Un dia va quedar amb el Pol... [Riem]. Així ens vam conèixer!

Comença el joc!

Foto: KANAYA CIRC.

20 VIU CORNELLÀ

UN DINAR FAMILIAR Es veu que la història encara és més rodona, però que “hi ha detalls que no et puc dir en una entrevista”. Llàstima. Sí que pot ser de domini públic que la idea de Kanaya Circ va néixer l’any 2014 en un dinar familiar entre els germans Vives, Pol, Ona, que era està estudiant a la prestigiosa escola de circ Codarts, a Rotterdam, i Marta. “L’Ona volia marxar perquè aquí no hi ha gaires possibilitats de formar-se. Ella té vocació d’artista i no pas d’educadora”. INVISIBLES En el seu cas, Pol Vives no s’imaginava “aixecant ferros en un gimnàs” ni com a professor d’educació física quan va acabar el grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE). Algunes escoles li van proposar que hi impartís classes o tallers “evidentment, sense factures ni res. Així que no et diré noms”. Sense voler li van donar encara més arguments per a muntar l’associació, una plataforma per dignificar l’ofici: “Per desgràcia, els artistes de circ som invisibles. Sempre ens contracten com a monitors i altres coses, però mai pel que som. No existeix aquesta categoria professional i es factura gairebé tot en negre, i pocs ho volen admetre. Nosaltres no ho fem”. §

Pol Vives i Pau Garcia.

Foto: TONI DELGADO.


una tarda amb...

museu agbar

Esther López: “Tothom troba el seu espai en el nostre pessebre”

Text TONI DELGADO Incentivem que els nens i nenes observin i siguin curiosos i curioses amb els materials, decideixin què fan i participin en una activitat cooperativa. S’han d’imaginar una història, construir-la i completar-la”, enceta Ester López, responsable d’activitats educatives del Museu Agbar de les Aigües.

22 VIU CORNELLÀ

—Per segon Nadal consecutiu, muntareu un pessebre especial. Va ser un èxit! S’ho van passar pipa jugant amb les figures de Playmòbil i fent construccions. La novetat és que durant uns dies (24, 26 i 31 de desembre i 7 de gener, de les 10.00 a les 14.00 hores) el taller s’adreçarà a les famílies amb infants de tres a 10 anys. Ha d’haver-hi un adult per cada quatre infants i un màxim de dos per cada nen o nena. L’activitat dura una hora. —Per què heu fet aquesta aposta? Hi havia famílies que ens ho havien demanat i ens hem decidit a provar-ho. A veure com funciona. Fins ara, deixàvem entrar als pares i mares perquè veiessin l’activitat, però no hi participaven. Les construccions no tenen edat i fomenten la cooperació. Conservem l’activitat dirigida als nens i nenes de quatre a 10 anys (de les 10.00 a les 14.00 hores i de 16.00 a 18.00

hores els dies 23, 27, 28, 29 i 30 de desembre i 2, 3 i 4 de gener; i de 10.00 a 14.00 hores el 5 de gener). Dura més, dues hores com a màxim, perquè es recreen jugant entre ells i elles. —Entenc que no hi faltaran les bicicletes estàtiques. I tant, Toni! Entenem que els i les més grans tindran més ganes de pedalejar les bicicletes amb més força i els petits i petites, de veure com circula l’aigua. Qui hi participi haurà de realitzar canalitzacions de dipòsits fins al pessebre. Els pedaleigs activaran les bombes i l’aigua començarà a circular. Hi ha cosa molt curiosa... —Quina, Esther? Perquè pensava que la majoria voldria pedalejar i vaig comprovar que no era així: n’hi havia que els encantava fer les construccions; altres no es movien del pessebre... Tothom troba el seu espai en el nostre pessebre. A més dels Playmòbil, disposem de peces de LEGO, fustetes i materials flexibles perquè creïn el seu relat. Ens sap greu haver de desmuntar les històries que els nens i nenes hi representen, però, és clar, ho hem de fer. El record que en quedava l’any passat eren les fotos al Facebook. —És normal! Per cert, quins dies tanqueu? El 25 de desembre i l’1 i el 6 de gener. §


eleccions al parlament

Carpetes pendents a sobre la taula Antonio Balmón Alcalde de Cornellà de Llobregat

A

quest mes de desembre seria molt agradable poder dedicar molt d’espai a felicitar el Nadal, convidar-vos a totes les activitats que entitats i Ajuntament organitzen a Cornellà, a acostar-vos al comerç local per preparar els regals o els àpats típics d’aquestes dates. Però a més de tot això, ens trobarem amb unes eleccions, a quatre dies del Nadal, unes eleccions que els esdeveniments han convertit en poc ordinàries. La situació d’enfrontament a què hem arribat havia de concloure amb una convocatòria d’eleccions. S’havia convertit en l’única sortida possible, però malauradament, va ser posterior a què els governs de Catalunya i d’Espanya portessin la seva posició de no retorn a les últimes conseqüències. Aquesta obstinació no ens havia de conduir enlloc, ni tampoc el resultat –especialment amb persones empresonades, polítics i no polítics – és bo per a ningú. Com a mínim, espero que aquestes eleccions ressituïn la gestió del conflicte de nou en l’àmbit de la política, d’on no hauria d’haver sortit, en què són importants el diàleg i la negociació per arribar a solucions, i no transcendeixin a l’àmbit social, com hem temut, i com vam voler fer palès a la nostra ciutat amb el manifest pel diàleg subscrit per les entitats el passat 7 d’octubre. Si alguna cosa hem de plantejar al Govern que surti d’aquestes eleccions és fer tornar a la normalitat la gestió diària de les institucions. Tenim un bosc, un munt de carpetes pendents sobre la taula, amagat per totes aquestes branques d’enfrontaments, judicialització, decisions unilaterals, etc. I són carpetes que contenen els problemes del dia a dia que ens trobem a la nostra ciutat i a les administracions locals en general. Parlo d’abordar temes com els col·lectius vulnerables, com els espais de convivència, com l’educació... La crisi econòmica ha estat duríssima i si per les dades sembla que en sortim, això no és cert per a tothom. Pràcticament no hi ha dia que algú, treballador, veí o veïna, ens comenti alguna situació familiar greu que tingui a veure amb aquest tema, siguin qüestions relacionades amb l'habitatge, la pèrdua o temporalitat de l'ocupació, o siguin les dificultats per subsistir encara tenint feina, que aquesta és una altra realitat que ens ha deixat la crisi. És important poder tornar a la normalitat institucional per abordar totes aquestes qüestions, desbloquejar temes pendents i treballar, entre tots, per respondre a la crisi i posar-nos al costat de tota la ciutadania.


eleccions al parlament

Cinc anys Oscar García Saldaña Primer Secretari del PSC de Cornellà

24

VIU CORNELLÀ

C

inc anys de procés han suposat cinc anys de retrocés per a Catalunya. Cinc anys on la qüestió identitària, la bandera, ha tapat la resta de temes importants. On els problemes reals de les persones no han trobat resposta. Els i les ciutadanes hem hagut de patir un govern ha deixat d’invertir en places de residència per a la nostra gent gran, en escoles bressol per als nostres infants, en l’educació dels nostres fills, en la nostra salut... en tants i tants temes que han quedat ajornats per la promesa d’una independència que mai va arribar i mai arribarà. Ara ens diuen que potser no era tan fàcil fer el que volien. Nosaltres els i les socialistes ja vam avisar d’aquest xoc de trens. Miquel Iceta ha estat l’únic polític responsable que ha demanat consens i diàleg des del primer moment. L’únic que davant les fugides cap al davant dels altres ha posat propostes sòlides davant la taula. El partit dels i de les socialistes ha estat l’únic en presentar un programa per a aquestes eleccions. Doncs volem més autogovern, un nou pacte fiscal, una reforma de la constitució que millori i faci més justa la relació entre Catalunya i Espanya, però també volem tornar a posar al centre de l’agenda política a les persones. Perquè els i les socialistes treballem pel benestar dels ciutadans i ciutadanes. Durant aquestes setmanes sortirem al carrer a explicar el que fa anys dient. Volem un país millor, un país en què retornin les empreses que han marxat per culpa de la DUI. Un país sense fractura social on superem la divisió actual de la societat catalana. On el Govern de Catalunya es comprometi a governar per a tots, perquè Catalunya som tots. Un país que aposti per l’educació de qualitat. Una sanitat pública amb menys llistes d’espera i unes urgències no col·lapsades. Un país amb un govern que lluiti per reduir l’atur. Amb feina i ocupació de qualitat i amb salaris dignes. Un país amb més recursos per la investigació i la recerca. Amb universitats públiques de qualitat. Un país obert, participatiu i solidari. Un país d’entitats, associacions i fundacions. A on ningú es quedi enrere. Un país connectat. Amb noves infraestructures sostenibles. Amb la gestió directa de les rodalies, aeroports i ports per part del Govern Català i amb més inversió en la xarxa viària. Un país que inverteixi amb mobilitat i transport públic i redueixi la contaminació atmosfèrica i faci una aposta definitiva pel medi ambient. Un país on el seu Govern aposti per l’habitatge. Un país amb equipaments públics. Un país per caminar i descobrir. Un país que fomenti la lectura, l’escriptura i aposti per les arts escèniques i les arts plàstiques. Un país amb espais públics de qualitat i segurs. Un país que aposti per les polítiques d’igualtat i inclusives amb atenció especial a eliminar la violència de gènere i el maltractament. En definitiva volem solucions! I l’única persona que pot fer-nos sortir d’aquesta situació i caminar cap endavant és Miquel Iceta, per això, el proper dia 21: vota socialista.


eleccions al parlament

Pasos de peatones Daniel Martínez Portaveu Grup Municipal de Ciutadans Cornellà

E

l Grupo Municipal de Ciutadans presentamos una moción noviembre instando al equipo de gobierno para que modifique los coloridos pasos de peatones cercanos a los colegios. Ya en enero de este año, presentamos otra moción “para mejorar la seguridad y visibilidad en los pasos de peatones” que fue aprobada por amplia mayoría (incluido el PSC) y donde se recogían multitud de recomendaciones y soluciones legales para mejorar la seguridad y visibilidad de dichos pasos, pero el PSC ha preferido una solución imaginativa, pintoresca, pero contraproducente, modificando con rayas geométricas de colores los pasos de peatones de las cercanías de los colegios. La moción de Ciutadans parte con la premisa de la seguridad vial como principal objetivo y queremos anticiparnos ante cualquier posible consecuencia. Según el Reglamento General de Circulación en el apartado de las marcas viales para pasos de peatones, no pueden utilizarse líneas de otros colores que alternen con las blancas, por lo que se pone de manifiesto de forma clara y rotunda la ilegalidad de algunas señales peatonales en nuestro municipio. Esto podría dar lugar a situaciones de inseguridad jurídica e indefensión, para personas que crucen por esa zona creyendo tener preferencia, cuando en realidad no es así porque, de hecho, no están en un paso de cebra. También hay que tener en cuenta las posibles distracciones que supone para los conductores y un peligro para motoristas y ciclistas, por la menor adherencia al estar pintado todo el asfalto, como han indicado expertos en seguridad vial y asociaciones de motoristas. Seguimos demostrando con nuestra forma de hacer política que somos una alternativa real, con política útil, pensando en problemas reales de la ciudad, aportando soluciones y comprometidos cien por cien con Cornellà. Por último, desear que la campaña electoral y las elecciones del día 21D transcurran con total normalidad democrática en nuestra ciudad. Y para finalizar, desde nuestro Grupo Municipal desear a los lectores de Viu Cornellà, a todos los cornellanenses unas felices fiestas y un próspero 2018.


eleccions al parlament

La democràcia sempre guanya Raquel Albiol i Gilabert Portaveu Grup Municipal ERC Cornellà

26

VIU CORNELLÀ

S

ota aquest eslògan Esquerra presenta la campanya electoral per als comicis del dia 21 de desembre. Unes eleccions imposades i il·legítimes, però a les que nosaltres també hi concorrem perquè ens pertoca a nosaltres legitimar-les i perquè no ens fan por les urnes. Nosaltres seguim creient en la democràcia i volem resoldre la situació amb pau, urnes i vots, com sempre hem fet. El 21D és una oportunitat i ens ha de permetre tornar a obtenir el mandat democràtic a favor de la República, de l’1 d’octubre. Volem continuar fent República i per això cal que el mandat sigui contundent. Aquestes eleccions tenen tres eixos fonamentals: denunciar la repressió, el 155 i l’empresonament del Govern i dels Jordis; recuperar les nostres institucions i desenvolupa r la República. El PP, amb el suport de Ciudadanos i del PSC-PSOE tornen a sotmetre a Catalunya a una situació d’anul·lació política amb l’aplicació del 155, una aplicació que liquida, de facto, l’autonomia catalana a través d’un fort atac als drets dels catalans i les catalanes. La realitat ens torna a evidenciar que l’Estat espanyol tan sols té una manera d’actuar, amb la repressió i la retallada de drets. En el moment on som, o guanyem les eleccions o ens arrasen. Hem de ser més forts que mai, o ells, els del 155, arrasaran tots els consensos socials, destruiran el model d'escola catalana, destruiran els mitjans públics catalans, i un llarg etcètera... Tenim al davant un Estat autoritari; ho vam veure l'1 d'octubre, enviant la policia als col·legis electorals, ho hem vist amb un sistema judicial polititzat, que ja tenia les decisions preses, i va enviar els nostres representants democràtics a la presó. Ens ho demostren dia a dia. Amb el 155 volen castigar a qui (segons ells) no ha votat bé, corregir a qui pensa diferent. Recordeu també que quan aneu votar el 21D, els apoderats, interventors i membres de les meses no podran portar el llaç groc per culpa del PSC. Sí, sí, del PSC, en aquest cas no ha estat ni el PP ni C’s. Tenim molt clar que ens juguem aquest 21 de desembre, o tenim un mandat per restituir les nostres institucions o ja sabem quina és l'alternativa: la repressió. Les eleccions decidiran qui mana a Catalunya, l'estat espanyol o els catalans, i només podem guanyar per seguir avançant. El 21D ens hi juguem molt més que un Parlament. Ens juguem els nostres drets i les nostres llibertats. Així que el 21 de desembre ens trobem a les urnes, defensant la democràcia!


eleccions al parlament

21-D, una nova oportunitat per a Catalunya César Sierra Noguera Catalunya en Comú-Podem

L

es eleccions del 21-D seran unes eleccions excepcionals per molts motius. Catalunya fa mesos que està immersa en l’excepcionalitat política, fruit de la greu irresponsabilitat dels que des de la Generalitat han apostat per la unilateralitat i dels que des del Govern central han defugit el diàleg. Ha arribat el moment de posar fi a aquesta situació de bloqueig i tornar a situar al centre del debat polític els problemes reals de la gent. La millor alternativa a l’actual situació ve de la mà de la candidatura Catalunya en Comú – Podem; i de l’aliança amb el grup d’Unidos Podemos – En Comú Podem al Congrés dels Diputats. Aquesta és la millor opció per aquells que creuen que cal posar els drets socials per davant de les banderes, aquells que creuen que una societat digna i plena és aquella societat que lluita contra la pobresa, la desigualtat, la precarietat laboral i la destrucció especulativa del territori. Amb aquest objectiu, és necessari teixir noves aliances a Catalunya i a Espanya que permetin construir una societat més justa i, alhora, superar el bloqueig que pateix Catalunya, apostant pel diàleg i per la fraternitat. Desitgem que aquesta campanya serveixi per recuperar l’honestedat i el respecte al debat polític. Volem parlar de propostes concretes, propostes sobre habitatge, sobre eficiència energètica i sostenibilitat, sobre mobilitat, sobre comerç i turisme, sobre economia, sobre com combatre l’atur, com millorar la sanitat pública i com protegir el sistema educatiu; i s’han de posar sobre la taula iniciatives polítiques pels més joves: volem tornar a ser un país d’oportunitats. L’excepcionalitat política dels últims mesos ha tensat la societat. Avui és més necessari que mai un compromís per preservar la cohesió social d’una societat complexa i plural, formada per ciutadans de molt diverses procedències i identitats personals i nacionals. En resum, el pròxim 21-D cal posar fi a la dinàmica de blocs i a la guerra de banderes, apostant per una alternativa política que prioritzi les polítiques socials per construir una societat més lliure, fraterna i justa.


eleccions al parlament

La solución es España, la solución es Xavier García Albiol Daniel Serrano Portavoz del PP en Cornellà

28

VIU CORNELLÀ

E

l próximo 21 de diciembre volveremos a celebrar elecciones autonómicas en Cataluña. Unas elecciones autonómicas que han sido convocadas por el Presidente del Gobierno Mariano Rajoy tras la aplicación del artículo 155 de la Constitución Española, un hecho tan insólito como necesario a la vista del golpe de Estado contra nuestra democracia y autogobierno que los separatistas pretendían dar desde el Govern de la Generalitat. La aplicación del artículo 155 ha conllevado el cese de Puigdemont y todo el Govern, el cierre de las “embajadas” en el exterior y la intervención de las cuentas de la Generalitat de Cataluña. Lamentablemente no se pudo ir más allá por culpa de Ciudadanos quienes para apoyar al Presidente Rajoy en la aplicación del artículo 155 exigían la convocatoria inmediata de elecciones. Una lástima. Como también lo fue que dicho artículo 155 no se aplicara antes también por culpa de Ciudadanos pues en septiembre de este año eran contrarios a su aplicación y lo argumentaban diciendo “que no se podía matar moscas a cañonazos”. Ahí está la hemeroteca para comprobarlo. Quien siempre lo ha tenido claro ha sido Xavier García Albiol. Hacía meses que reclamaba la aplicación del artículo 155 y que las elecciones no debían celebrarse de forma inmediata sino después de un tiempo de aplicación del citado artículo. Xavier García Albiol es un hombre con las ideas claras, sincero y honesto al que se le entiende todo y el único de los candidatos constitucionalistas que se presenta con experiencia de Gobierno, como Alcalde de Badalona, y que volvió a ser ratificado en las urnas por sus vecinos. Albiol no titubea. No dice una cosa en septiembre y la contraria un mes después como suelen hacer en Ciudadanos. Y es de fiar porque Albiol no va apoyar a ningún partido separatista, cosa que tampoco está clara en el caso del PSC, pues precisamente tenemos ejemplos en Badalona o Castelldefels donde han preferido apoyar alcaldes separatistas o populistas antes que a la lista más votada del Partido Popular. En definitiva, el 21 de diciembre todos aquellos que consideramos que la situación no puede seguir ni un segundo más como hasta ahora debemos salir a votar de forma masiva y decirles claro a los separatistas que la solución es un gobierno en Cataluña que gobierne para todos los catalanes sin exclusiones ni sectarismos. El 21 de diciembre la solución es España, la solución es Xavier García Albiol.


cnl

Vols fotre el fotut favor de parlar bé?

P

er raons que no venen al cas, he hagut de fer ús del “Diccionari de renecs i paraulotes” de Pere Verdaguer (editorial El trabucaire, Perpinyà, 1999). No és habitual agafar un llibre “seriós” com un diccionari i trobar el títol complementat de la següent manera: “execracions, blasfèmies, flastomies, imprecacions, malediccions, injúries, insults, invectives, fàstics, blasmes, penjaments, vituperis, improperis, retrets, amenaces, paraules gruixudes, malsonants i despectives, sobrenoms i malnoms, interjeccions i mots i expressions relatius al sexe”. I això m’ha fet recordar “Llamp de llamp de rellamp de contra-rellamp”, de Joaquim Ventalló (Ed. Acontravent) en què va recollir el “diccionari” de renecs i insults que durant tots els anys que va traduir Tintín va anar elaborant. Més de 800 paraules i expressions que són una autèntica troballa d’enginy, d’intel·ligència i d’humor.

30 VIU CORNELLÀ

Una paraulota o paraula gruixuda és una paraula que es considera indecorosa, grollera, o incorrecta. Un insult és una paraula o una expressió que es fa servir amb la intenció de fer mal o ofendre una altra persona. Sovint es refereix a la sexualitat, a la família, a l’aparença, a discapacitats físiques o les capacitats mentals de la persona a qui s'adreça l'insult i, en resum, a qualsevol cosa que pugui ofendre o molestar la persona a qui va dirigit. Un renec, en general, injuria o se’n riu de déu o dels símbols sagrats i sona com una interjecció. Pot

ser “una imprecació vexatòria, de condemnació”, però també pot expressar enuig o sorpresa i sovint és un simple ajut del llenguatge. Hi ha renecs i expressions injurioses que s'encavalquen amb els insults i, tot i que es continua insultant i injuriant, amb l'afebliment del poder de la religió es renega molt menys que abans. El renec té una funció d'alliberament d'emocions i de sentiments, serveix per expressar força, ràbia i frustració, i sovint suposa un crit contra els bons costums i una de les accepcions d’allò que se’n diu “parlar bé”. I a què treu cap tot plegat? Doncs a la necessitat de fer servir (i d’apren-

dre, si cal) tot aquest tipus de llenguatge per expressar la mala llet que corre. Us apuntaríeu a un curs sobre el “llenguatge explícit i ofensiu”? Si la resposta és “sí”, feu-nos-la arribar, digueu-nos-ho a cornella@cpnl.cat. Estem pensant de fer-ne un i no voldríem cagar-la. Per cert, del 18 al 20 de desembre, i el 8 i 9 de gener per als tocatardans, farem les inscripcions als cursos de català del 2n trimestre (les classes començaran el 10 de gener i acabaran el 20 de març). Podeu consultar-ne més informació al nostre web. Bon Nadal i bon any! §

CNL de Cornellà de Llobregat Edifici Roger de Llúria, 1a planta Carrer dels Almogàvers, s/n · 08940 Cornellà de Llobregat Tel. 93 475 07 86 a.e. cornella@cpnl.cat http://www.cpnl.cat/cornella


(Associació de Gastronomia i Turisme), descobrirem un conte singular al Sabies que..., les novetats al Museu Agbar de les Aigües... També hi haurà un reportatge sorpresa.

31 VIU L'HOSPITALET

La primera edició del 2018 de Viu Cornellà visitarem un dels protagonistes de la programació de l'Auditori de Cornellà i repassarem el 2017 en imatges. Visitarem un participant de les activitats de l’AGT


Viu Cornellà - desembre del 2017  

“L’escenari” (editorial). “El millor regal del CB Cornellà”. “Orgull de Baix (gastronòmic) amb el producte local”. “El circ arriba a la Fira...

Viu Cornellà - desembre del 2017  

“L’escenari” (editorial). “El millor regal del CB Cornellà”. “Orgull de Baix (gastronòmic) amb el producte local”. “El circ arriba a la Fira...

Advertisement