Page 1


editorial>>> «Σε ένα τρελό κόσμο φαίνεται πάντα απλούστερο να υπακούς» Γκράχαμ Γκριν (άγγλος συγγραφέας, 1904-1991)

Τ

ρέλα είναι να βάφεις τούφες από τα μαλλιά σου μπλε, ν’ ακούς το ίδιο τραγούδι σε repeat στο ipod σου, να χτυπάς tattoo το όνομα του αγαπημένου σου, να πατάς σκατά στο πρώτο ραντεβού, η Πανάθα να βάζει γκολ στο 90’, να ερωτεύεσαι στη Γ΄ Λυκείου, να σου λένε να διαβάζεις όλη μέρα γιατί «ένας χρόνος είναι», να σου λένε να μείνεις μέσα Σάββατο βράδυ, να θέλουν να χωρέσουν σε τάξεις 30 εφήβους, να σε πληρώνουν 500€ και να περιμένουν να ζήσεις, να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα, να πατάς πόδι κι ας ξέρεις ότι δεν σε παίρνει, να μη χάνεις ποτέ το χαμόγελο σου Ο,ΤΙ και να γίνει, τρέλα είναι που ήρθαμε για να ζήσουμε αλλά απλά επιβιώνουμε...

Σ

ίγουρα η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Γι’ αυτό και αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους, όσοι μέσα σε αυτήν την τρέλα όχι μόνο ζούνε, αλλά καταφέρνουν και να δημιουργήσουν! Ε.Α., Ν.Μ., Α.Λ.

Για τη δημιουργία αυτού του τεύ χους δούλεψαν οι: Ι. Καλλιγεράκης, Ά. Καλογερά, Μ. Δεμέστιχα, Σ. Εγγονοπούλου , Τ. Πιτούλης, Σ.Τριτάκη, Ε. Ζαϊρή, Χ. Κεκρίδης, Μ. Ανδρίτσου, Φ. Δεμερτζίδης, Μ. Γλυκού, Ά. Βουτυράκος επιμέλεια σύνταξης Ε. Αράπη, Ν. Μπαφούνη, Α. Λαρυγγάκη οι καθηγητές Κωνσταντίνος Μπ ίσαλας και Πέτρος Μούγιος του 7ου Λυκείου Ν. Σμύρνης (ma il@7lyk-n-smyrn-att.sch.gr) οδός 25ης Μαρτίου 3, 210935170 1

2


σινέ σχολείο

της

άννας

καλογερά

Π

οιος το φανταζόταν ότι μια Κυριακή απόγευμα στο 7ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης παραπάνω από 100 μαθητές, καθηγητές και γονείς θα ερχόντουσαν για να δουν ταινία ?

Πράγματι, είχαν δίκιο όταν μας έλεγαν ότι το σχολείο το βράδυ είναι τελείως διαφορετικό. Μουσική στους διαδρόμους , οι καθηγητές ντυμένοι πιο απλά έχοντας αφήσει την σοβαρή μάσκα μηδενίζοντας για λίγες ώρες την απόσταση τους με τους μαθητές και όλοι να τρώμε χαλαρά ό,τι καλό είχαν φέρει τα παιδιά ή οι μανάδες τους (βλ. κλασική ελληνίδα μάνα!! ). Κατά τις 8.15 μ.μ, αφού ο κύριος Μπίσαλας μας υποδέχτηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, άρχισε η ταινία «Το κύμα», η οποία πραγματεύεται ένα πολύ εύστοχο /σύγχρονο θέμα όπως ο φασισμός και το πόσο εύκολα μπορεί να επανέλθει στις μέρες μας . Κατά την άποψη μου η ταινία αυτή είναι πάρα πολύ επίκαιρη και το νόημα της διαχρονικό. Γυρνώντας σπίτι σκεφτόμουνα πως ακόμα και αν στο σχολείο μας ένας καθηγητής επιχειρούσε να κάνει κάτι παρόμοιο, πραγματικά τώρα ποιος θα έλεγε «όχι» σε μια τέτοια ομάδα; Κάπου όπου τα παιδιά θα αλληλοσέβονταν και θα αλληλοϋποστήριζαν το ένα το άλλο, θα είχαν κοινό σκοπό και θα συνεργάζονταν ώστε να το πετύχουν .

Π

ροφανώς δεν έλειπε η διασκέδαση στο διάλειμμα αφού ο διάδρομος ακριβώς έξω από την αίθουσα ήταν γεμάτος λιχουδιές και σπιτικά φαγητά δημιουργώντας ένα κλίμα κάθε άλλο παρά σχολικό και απρόσωπο εκπαιδεύοντας

συγχρόνως θεατες (όπως λεει και ο κυριος Μπίσαλας) μιας και δεν επιτρεπόταν κανένα φαγωσιμο μεσα στην αιθουσα ! Μετά από αυτήν την μοναδική εμπειρία που μου χάρισαν ……θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που πηγαίνω σ’ αυτό το σχολειό που παρέχει τόσες δυνατότητες εντελώς διαφορετικές από τα συνηθισμένα λυκεία και δίνει σε όλους τους μαθητές την ευκαιρία να δουν το σχολείο με άλλο μάτι μέσα από όλα τα προγράμματα (ρητορική ομάδα , μικρό πολυτεχνείο)–γιατί δεν είναι μόνο το σινέ-σχολείο- ειδικά στις μέρες αυτές που και ο θεσμός του σχολείου αμφισβητείται.

Μιλώ για μένα Σε κάθε τεύχος ένας από εμάς γράφει για κάτι που αγαπά

Ε

ίμαι η Αλεξάνδρα Αριστοβούλου του Α1 και ασχολούμαι με την ιππασία. Η πρώτη μου επαφή με το άλογο έγινε όταν ήμουν 5 χρονών…από τότε άρχισα τα πρώτα μου μαθήματα.

Η πρώτη εμφάνιση αθλημάτων με το άλογο έλαβε χώρα το 680 π.Χ. με τη μορφή αρματοδρομιών και αργότερα με τις ιπποδρομίες στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες. Σήμερα η ιππασία διακρίνεται σε τρεις τομείς, την ιππική δεξιοτεχνία, την υπερπήδηση εμποδίων και την ιππική αντοχή. Συγκεκριμένα ασχολούμαι με την υπερπήδηση εμποδίων. Το προτίμησα γιατί ιππέας και

άλογο πρέπει να δεθούν σαν

ένα σώμα και να ολοκληρώσουν

μία συγκεκριμένη διαδρομή με

στόχο την αποφυγή ρίψης εμπο-

δίων και αρνήσεως του αλόγου

να πηδήξει. Το 2009 πήρα για πρώτη φορά

συμμετοχή σε αγώνες και συ-

νεχίζω μέχρι σήμερα. Την περα-

σμένη χρονιά απέκτησα ένα

πολύ καλό άλογο με το οποίο δέ-

θηκα αρκετά και καταφέραμε

να ανέβουμε ψηλά και να λάβου-

με αξιόλογες θέσεις. Αυτή τη

στιγμή ιππεύω στον Ιππικό Όμιλο

Μεσογείων στο Κορωπί, όπου

πρόσφατα ιππεύω τον καινούριο

μου φίλο, τη «Waisha» με την

οποία προετοιμάζομαι με την βο-

ήθεια του προπονητή μου για

μία νέα αρχή της αγωνιστικής περιόδου με επιτυχίες. Προσωπικός μου στόχος; Να ανεβάσω τον όμιλο μας σε υψηλή θέση, αλλά και τον εαυτό μου ως αθλήτρια .

3


Ιάκωβος

Καλλιγεράκης

Έ ξ ω απ’ τα δ ο ν τ ι α Το

μικρόβιο της Επανάστασης

Η εποχιακή γρίπη που μαστίζει τους άμοιρους μαθητές του 7ου Λυκείου και 8ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης ξαναχτύπησε τη συνήθη εποχή, στις αρχές Οκτωβρίου. Έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις του Συλλόγου Γονέων και Καθηγητών, αποφασίστηκε να εκδοθεί το ακόλουθο ανακοινωθέν, για την προφύλαξη του μαθητικού δυναμικού από τυχόν νόσηση. Επομένως, για την δική σας ασφάλεια θα σας περιγράψουμε τα στάδια επώασης και εκδήλωσης, ώστε να γνωρίζετε τι σας περιμένει... Μέρος 1ο : Επώαση • Δυσαρέσκεια προς τα μαθήματα. • Έντονη βαρεμάρα. • Τάσεις υπεκφυγής από μαθήματα. • Τάσεις αυτοκτονίας έπειτα από αποτυχία του πρώτου. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε ΆΜΕΣΑ με ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Άντε. Να ‘χουν κι αυτοί κάτι να κάνουν. Τώρα με τους φαρμακοποιούς που τους κάνουν μουτράκια, βαριούνται οι άνθρωποι. Μέρος 2ο : Νόσηση/Εκδήλωση • Συλλογικές τάσεις υπεκφυγής από σχολείο. • Κλιμάκωση του παραπάνω. • Παράλογες επαναστατικές ιδέες ως προς τη λειτουργία του σχολείου. (Σύνδρομο Φροϋδιανής Αντίφασης) • Κατάληψη σχολείου. • Γράψιμο μη νοσούντων σε υποδήματα άνω τριετίας. • Υποχώρηση σε δημοψήφισμα για την κατάληψη. • Συνέχεια κατάληψης και πέμπτου σταδίου. Αφότου εκδηλωθεί και το τελευταίο στάδιο της νόσησης, επέρχεται το δεύτερο μικρόβιο γηγενές στον έφηβο οργανισμό, αυτό της παθητικοεπιθετικής βαρεμάρας, που λέει : “ Ρε παιδιά, ποιός κάθεται τώρα το σαββατοκύριακο μέσα στο σχολείο;” Αυτή είναι η Νόσος της Επανάστασης, για την οποία δεν έχει βρεθεί θεραπεία, πέραν της επίτευξης του 4ου σταδίου της επώασης. Επομένως, όλος ο επιστημονικός κόσμος αναμένει το 2013 και περιμένοντας το επόμενο κρούσμα αυτής της μαύρης κατάρας, μην τυχόν και βρεθεί κάποιο αντίδοτο και σωθούν οι άμοιροι μαθητές, καταδικασμένοι σε πράξεις χαζομάρας στις οποίες δεν έλαβαν μέρος εν γνώσει τους, παρα μόνον υπό την επήρεια αυτής της καταστρεπτικής νόσου...

4


τ ί π ο τ α σχολεία α στο περί καπνίσματος #1 Αποφασίστηκε από το σύλλογο των καθηγητών να εγκατασταθεί πάνω από τις τουαλέτες καπνιστήριο για σολωμούς, γαλοπούλα και ζαμπόν. Άντε, να μη πηγαίνει χαμένη η προσπάθεια των μαθητών να φουμάρουν. Ι.Κ. περί καπνίσματος #2 Το όνειρο κατασκευής κοινού σκεπαστού καπνιστηρίου μαθητών-καθηγητών παρέμεινε όνειρο. Οι καθηγητές είπαν ότι θα έδιναν κακό παράδειγμα, ενώ τώρα στο γραφείο και το μπαλκονάκι δεν τους βλέπει κανένας. Μα κανένας! Π.Μ. περί καπνίσματος #3 Λεφτά για τα βιβλία των αγγλικών δεν έχουμε, αλλά τα τσιγάρα δε χωράνε στις τσέπες μας! Λ.Χ.

βιβλία των αγγλικών #1: 15 ευρώ για ένα μαξιλάρι; Τ.Π.

Το σχολείο εκτός από τάπητα στο προαύλιο χρειάζεται και ηχομόνωση ή οι μαθητές του κ. Καρώ να μάθουν να κάνουν σερβίς! Ν.Μ.

Στο εξής θα απαγγέλεται κατηγορία φόνου σε όποια ξανασχολιάσει φωτογραφία φίλης της στο facebook με την ενευριστική φράση «πιο όμορφη πεθαίνεις» Π.Μ.

περί καπνίσματος #4 Κάποιοι αντικαπνιστές μαθητές διαμαρτυρήθηκαν πως ούτε για χέσιμο δε μπορούν πια να πάνε στις τουαλέτες της αυλής διότι θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύΑέρας ανανέωσης πνέει απ’ την αρχή της μονα λόγω παθητικού καπνίσματος. Π.Μ. χρονιάς στο Υπουργείο. Οι ιθύνοντες σκέφτηκαν

βιβλία των αγγλικών #2: Ζητήθηκε από τους μαθητές της Α Λυκείου να πληρώσουν για το βιβλίο αγγλικών. Έτσι χρησιμοποιώντας την οξύτατη τους ευχέρεια ‘εν εγκεφάλω’ κάποιοι αποφάσισαν να τα μοιραστούν. ΜΙσό βιβλίο, μισός βαθμός. Πλήρης επιτυχία! Ι.Κ

Όπως κ ά θ ε χρόνο, έτσι και φέτος την ημέρα της παρέλασης όλοι οι νεοσμυρνιώτες ξεχύθηκαν στις καφετέριες γιορτάζοντας έτσι την επέτειο του «Όχι» Ι.Κ.

αν αλλάξουν τα εξώφυλλα των βιβλίων οι μαθητές θα ξετρελαθούν και θα ξεκοκκαλίζουν το περιεχόμενο, παρότι αυτό παρέμεινε ίδιο. Π.Μ.

Χωρίς καθηγητή πληροφορικής έμεινε το σχολείο ως τα μέσα Οκτώβρη. Μάλιστα ένας μαθητής που είναι άσος στο playstation προσφέρθηκε να κάνει αυτός το μάθημα!

Εχουμε ένα καινούριο συμμαθητή: το Μπούμπη το σκύλο. Λ.Χ.

βιβλία των αγγλικών #3: Οι μαθητές αρνούνται να πληρώσουν 15 ευρώ όχι επειδή δεν τους περισσεύουν, αλλά επειδή ξέρουν οτι τα βιβλία θα καταλήξουν στην αναΧρυκύκλωση. A.K σές δουλειές έκαναν οι καφετέριες της Πλατείας κατά τη διάρκεια της κατάληψης από τους καθηγητές που πήγαιναν μπούγιο για καφέ. Π.Μ.

5


ια απο τη νιγηρ ς ο π η είσοδος ω ο ρ ν θ ε ν μ α ό ιν Ο α φ ς ύνηθε

συνέντευξη

ια είναι σ ν ό ρ χ ία α τ υ ε Κέβιν από τη ν ο τ τα τελ ε μ α κ ή ρ ία. Β ενη ξενοφοβ μ ό υ ε ικ ν ε γ μια . ν ρωτήσαμε.. ο τ ι α κ ς η ν ρ Νέας Σμύ

λένε; Πώςσε Κέβιν. χρονών είσαι; Καιπόσων 24 . ζεις στην Ελλάδα; Πόσαχρόνια Τέσσερα. είσαι; Πως και αποφάσισες να έρθεις στην Ελλάδα ; Απόπου Είμαι από την Νιγηρία. Αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα διότι είχα την εντύπωση ότι εδώ θα είχα ένα καλύτερο μέλλον, αλλά τώρα ήρθαν όλα ανάποδα. ηλαδή, περίμενες κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που αντίκρισες; Ναι, περίμενα κάτι καλύτερο τουλάχιστον από αυτό που είχα στην Νιγηρία. λπίζω να μην είναι πολύ προσωπικό αυτό, έχεις αφήσει οικογένεια πίσω; Βέβαια , εκεί είναι οι οικογένεια μου , η μητέρα μου και τα αδέρφια μου.

Δ Ε σκοπό να γυρίσεις πίσω στην Νιγηρία, αφότου μαζέψεις χρήματα για να επιΈχεις στρέψεις; Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου, διότι πιστεύω πως θα αντιμετωπίσω πολλά προβλήματα. Δε θα είμαι ασφαλής εκεί. ροφανώς υπάρχουν πολλοί άλλοι μετανάστες στην Ελλάδα, επομένως έχεις σχέσεις με συμπατριώτες, ή γενικά με άλλους μετανάστες; Ήρθα μόνος μου οπότε δεν είχα φίλους. Έχω κάνει, όμως, φιλίες εδώ με ανθρώπους από Νιγηρία , Ουγκάντα αλλά και με Έλληνες. ηρείς τα έθιμα της πατρίδας σου στην Ελλάδα; Βέβαια,δεν μπορώ να ξεχάσω τα έθιμα του φαγητού που αγαπώ απο την πατρίδα μου. χεις Έχεις δηλαδή την δυνατότητα να αναπαράγεις τα έθιμα αυτά με τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα ; Μα φυσικά, αγοράζω ό,τι χρειάζομαι από αφρικανικά μαγαζιά. σπάζεσαι κάποια θρησκεία; Είμαι χριαστιανός καθολικός. ί Τι μουσική ακούς από αυτά που πουλάς; Μα δεν πουλάω μόνο μουσική πουλάω και ταινίες! Αλλά από την μουσική που πουλάω ακούω ξένα αλλά και μερικά ρομαντικά ελληνικά τραγούδια μ’αρέσουν.

Π Τ

Έ

Α Τ

6


μα με αποτέλεσ ς α μ α ρ ώ χ στη μεταναστών ν ω μ ο ν ά ρ α λατεία της π π ν η τ σ D V D ι ουλάει cd κα Νιγηρία να π ίου Χατζηελευθερ ς α λ έ Λ ς τη ι κα Καλλιγεράκη του Ιάκωβου

έξω; Πώς διασκεδάζεις; Βγαίνεις Δεν έχω αρκετά λεφτά για να ξοδέψω σε διασκέδαση. Μερικές φορές όμως με καλούν φίλοι, ή πολύ σπάνια πάω σε κλαμπ . όσα είναι γενικά τα λεφτά που βγάζεις, είναι αρκετά για να ζήσεις; Είναι πάρα πολύ δύσκολα, δεν μου φτάνουν για να ζήσω καθόλου. ίχες την Ελλάδα συγκεκριμένο προορισμό σου, ή είχες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον νου σου; Δεν ήρθα στην Ευρώπη επειδή ήθελα να έρθω στην Ελλάδα. Ήρθα στην Ευρώπη διότι ήθελα να πάω σε άλλες χώρες, αλλά δυστυχώς έμεινα παγιδευμένος εδώ. Αυτό που θα ήθελα να κάνω θα ηταν απλώς να περπατήσω. ος τα πού; Δεν με ενδιαφέρει. Απλώς να περπατήσω, να δώ όλο τον κόσμο.

Π Ε

Πρ χώρα του κόσμου θα ήθελες να επισκεφθείς; ΠοιαΘαάλλη μου άρεσε να επισκεφθώ την Αυστρία. μένεις αν επιτρέπεται; ΠούΜένω με τρεις φίλους μου σε ένα σπίτι. όνος σου δουλέυεις ή εργάζεσαι για κάποιον; Μ Μόνος μου αποφάσισα να πουλάω cd. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήθελα να δουλέψω σε

μια ιδιωτική εταιρία, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να βρω δουλειά. έχεσαι ρατσιστικά σχόλια από Έλληνες ή γενικά από άλλους ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής από την δική σου; Και αν ναι, πως την αντιμετωπίζεις; Ναι βέβαια. Οι Έλληνες είναι σχεδον όλοι ρατσιστές -κατα το 90%- , μικροί και μεγάλοι. Για παράδειγμα έχει τύχει άτομα να με αποφεύγουν στο λεωφορείο και να μην κάθονται δίπλα μου. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται στους ξένους δεν είναι ωραίος. Αν και υπάρχουν ευγενικοί και καλοί Έλληνες, δεν είναι πολλοί. α ήθελες να περάσεις κάποιο μήνυμα στους Έλληνες οι οποίοι συμπεριφέρονται ρατσιστικά; Πιστεύω πως είναι καιρός να μεγαλώσουν. Δεν είναι όπως τα παλιά χρονια πια, όλοι προοδεύουν και αυτοί μένουν πίσω, ο τρόπος που συμπεριφέρονταν παλαιότερα στους ξένους δεν αρμόζει για στη σημερινή εποχή. Τώρα είναι 21ος αιώνας και πρέπει να δουν τον κόσμο ως είναι. υχαριστούμε Κέβιν. Γειά σου! Γεια σας!

Δ

Θ

Ε

7


ρητορικός λόγος

Ρ

ητορικός λόγος ...ευφραίνει καρδίαν !! 14 Μαΐου 2012. Και ναι, θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία. Εκείνη τη μέρα το 7ο Λύκειο Νέας Σμύρνης κατάφερε μια ανεπίσημη μεν, σημαντική από την άλλη νίκη στους ρητορικούς αγώνες που έγιναν με το 3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολουθήσαμε όλοι, μαθητές και καθηγητές, ένα debate μεταξύ συνομηλίκων και καμαρώσαμε την ρητορική ομάδα του σχολείου μας να ανακηρύσσεται νικήτρια! Μια μέρα που εγώ, και πιστεύω και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας, θα θυμούνται σαν τη μέρα που έχοντας κάνει μόνο λίγα βήματα στην πορεία της ρητορικής, καταφέραμε το επιθυμητό! Μου φαίνεται απίστευτο το ότι μου δόθηκε μόλις πέρσι η δυνατότητα να εξασκηθώ στο λόγο αυτό, πόσο μάλλον, αφού θυμάμαι από παλιότερα, να μου αναγνωρίζουν μια κλίση προς το να πείθω, προς το να επηρεάζω τη γνώμη του άλλου. Γιατί πραγματικά, κάθε φορά που εγώ και η παρέα μου προσπαθούσαμε να πείσουμε τους γονείς μας να μας αφήσουν να κάνουμε κάτι, να πάμε κάπου για παράδειγμα, οι φίλοι μου έλεγαν: «Χρήστο, πήγαινε!». Και εγώ λοιπόν πήγαινα μπροστά στους μεγάλους και μετά από λίγο, ευτυχισμένος ανακοίνωνα στα παιδιά ότι έχουμε την άδεια τους. Τώρα ίσως να μην είμαι τόσο καλός, αλλά τουλάχιστον νιώθω τυχερός που με την εισαγωγή μου στο Λύκειο, δεν παρέμεινα σε ένα απλό μάθημα των νέων Ελληνικών! ην χρονιά που μας πέρασε, η φιλόλογος κυρία Γεωργακά αποφάσισε να μας δείξει και να μας μυήσει στη χρήση του ρητορικού λόγου μέσα από τη διαδικασία των ρητορικών αγώνων ή αλλιώς, των αγώνων λόγου και αντιλόγου, πείτε τους όπως θέλετε. Ας δώσω και εγώ λοιπόν με τη σειρά μου την πολυπόθητη απάντηση στο ερώτημα τι είναι οι ρητορικοί αγώνες! Ας πούμε λοιπόν ότι χωριζόμαστε σε δύο ομάδες, στις οποίες δίνεται ένα θέμα, είτε αυτό είναι η οικονομική κρίση, είτε η ευθανασία, είτε η ανέχεια και εγκληματικότητα, είτε οτιδήποτε επίκαιρο που απασχολεί τον κόσμο, που στη συνέχεια θα τεθεί προς συζήτηση. Σε κάθε θέμα υπάρχει η γνώμη και τα επιχειρήματα που το υποστηρίζουν και από την άλλη, αυτά που το αντικρούουν και υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο. Έτσι ακριβώς, η πρώτη ομάδα είναι ο λόγος, δηλαδή αυτοί που είναι υπέρ του θέμα-

Τ

8

του Χρήστου Κεκρίδη

τος, και η δεύτερη είναι ο αντίλογος, αυτοί που είναι κατά του. Τρεις ομιλητές καλούνται να υποστηρίξουν τη γνώμη τους, παρουσιάζοντας γερά και τρανταχτά επιχειρήματα και χρησιμοποιώντας επιτυχημένα το ρητορικό λόγο. Αυτό λοιπόν κάναμε και εμείς, μόνο που σαφώς δεν είναι τόσο απλό, καθώς είναι αρκετά δύσκολο πολλές φορές να προετοιμαστείς για αυτά που θα παρουσιάσεις στη συνέχεια και βέβαια, να μιλήσεις πάνω στο θέμα για τον αρκετό θα έλεγα χρόνο που σου δίνεται, συνήθως 4 με 6 λεπτά. Φαίνονται λίγα; Πιστέψτε με, δεν είναι. Μαζί με τις πρωτοποριακές δραστηριότητες που γίνονταν στο σχολείο μας την περασμένη χρονιά και που θα συνεχιστούν και φέτος, ιδίως τις Κυριακές, έτσι και η ρητορική ομάδα συναντιόταν όποτε βρισκόταν ευκαιρία και έκανε εξάσκηση πάνω στη χρήση του ρητορικού λόγου. Η εξάσκηση αυτή βοηθάει σε μεγάλο βαθμό τους μαθητές που έχουν ακολουθήσει τη θεωρητική κατεύθυνση ή που τουλάχιστον έχουν σκοπό να την ακολουθήσουν, αλλά όχι βέβαια μόνο αυτούς, αλλά και εκείνους που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους πάνω στη χρήση του λόγου γενικότερα. ε τη συνοδεία της κυρίας Γεωργακά, κάποια παιδιά επισκεφτήκαμε το 6ο Λύκειο Νέας Σμύρνης, στο οποίο έλαβαν χώρο οι πανελλήνιοι μαθητικοί ρητορικοί αγώνες. Νέοι από όλη την Ελλάδα, από μέρη όπως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ήρθαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν σε αυτούς τους αγώνες λόγου και αντιλόγου. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δύο σχολεία, συγκεκριμένα το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και το Β´ Τοσίτσειο Αρσάκειο Εκάλης, να διαλέγονται και να υποστηρίζουν τις απόψεις τους. Είναι πραγματικά απίστευτο πόσο μπορείς να εντυπωσιαστείς από το λόγο παιδιών της ηλικίας μας! Με μόλις μισή ώρα προετοιμασία, παρουσίασαν τα στοιχεία και τα επιχειρήματα τους με περίτεχνο και θαυμαστό τρόπο! Τόσο πολύ μας γοήτευσε το θέαμα που αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε και τους τελικούς που γίνονταν στην Παλαιά Βουλή. Τα δύο καλύτερα σχολεία της Ελλάδας, η Ελληνογερμανική σχολή και το Τοσίτσειο Θεσσαλονίκης, πήραν τη θέση τους στο βήμα και παρουσιάζοντας την επιχειρηματολογία τους, μας έκαναν να νομίζουμε ότι ακούμε το λόγο πραγματικών ρητόρων!!Ποιός ξέρει, ίσως να βρεθούμε και εμείς σε εκείνο το βήμα!

Μ


η κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου του τάσου πιτούλη

Α

πό μικρό παιδί παρακολουθούσα το ελληνικό ποδόσφαιρο με μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του πατέρα μου, που είναι λάτρης της «στρογγυλής θεάς». Φυσικά το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό όσο το αγγλικό ή το ιταλικό, αλλά ιντριγκάρει και παθιάζει τους φιλάθλους που το παρακολούθουν. Το ελληνικό πρωτάθλημα «χωρίζεται» σε τρεις κατηγορίες: στις ομάδες που πάνε για πρωτάθλημα (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) στις ομάδες που μένουν σταθερά στη λίγκα(Πανιώνιος, Άρης, SKODA Ξάνθης, Ατρόμητος, Λεβαδιακός) και στις ομάδες που «ανεβοκατεβαίνουν» κατηγορία. Σχεδόν όλες οι ομάδες είχαν αρκετούς επενδυτές και μεγάλη έλευση κόσμου που τις έκανε ισχυρές με σχέση τις μικρότερες ομάδες. Τα τελευταία χρόνια όμως λόγω της οικονομικής κρίσης πολλές ομάδες δεν έχουν αρκετά έσοδα σε σχέση με τα έξοδα τους, κάτι που τις έκανε λιγότερο ανταγωνίστηκες με τις άλλες ομάδες. Το μεγάλο χτύπημα των τελευταίων χρόνων ήταν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις Ευρωπαϊκές άδειες τους, το οποίο σήμαινε ότι δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν στη Ευρώπη και η FIFA θα τους τιμωρήσει. Συγκινητική προσπάθεια κατέβαλαν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού που δημιούργησαν την «Παναθηναϊκή Συμμαχία» ένα κίνημα που αποτελούταν από οπαδούς και υψηλόβαθμα στελέχη του «τριφυλλιού», που τελικά βοήθησαν την ομάδα της Παιανίας να βγει στην Ευρώπη. Σε αντίθετη τροχιά βρίσκεται η ΑΕΚ η οποία δεν μπόρεσε να βρει το απαιτούμενο ποσό και έμεινε εκτός Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι η «Ένωση» δεν βρήκε αρκετούς επενδυτές και χορηγούς, έτσι δεν είχε χρήματα να κάνει μεταγραφές και παίζει τώρα στο πρωτάθλημα με νεαρά παιδιά, τα οποία δεν έχουν πείρα κάτι που δεν βοηθάει καθόλου την «Ένωση» στο πρωτάθλημα. Συνολικά πολλές ομάδες που παίζουν στο Ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχουν αρκετή προέλευση κόσμου και μαζί με τις χαμηλές επενδύσεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμβάλουν για να γίνει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Εξαίρεση φυσικά είναι ο Ολυμπιακός, η ομάδα του Πειραιά, η οποία δεν φαίνεται να έχει καμία οικονομική δυσκολία. Παρόλα αυτά εύχομαι έναν καλό χειμώνα και ένα εξίσου καλό πρωτάθλημα!

Και επιτρέψτε μου να πω πολύ πιθανό, καθώς συνεχίζουμε και φέτος ακάθεκτοι, μαζί και με νέα, ενδιαφερόμενα μέλη, με απώτερο μας σκοπό να συμμετάσχουμε και εμείς στους πανελλήνιους αγώνες! Ας κλείσω και εγώ με μία φράση του Άγγλου φιλοσόφου Roger Bacon, του οποίου μεγάλο πρότυπο ήταν ο Αριστοτέλης, φυσικά, ποιός άλλος: «Η λογική και η ρητορική κάνουν τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από τους άλλους. Η λογική διαφέρει από την ρητορική, καθώς η γροθιά από την ανοιχτή παλάμη, η μία είναι συγκρατημένη, ενώ η άλλη αδέσμευτη».

9


ρούν τα ακουστικά του φο Ω άΖ τι εσ υ το ς τε άκ ντ Οι συ άζονται τα αγαπημένα τους ιρ μο ι κα υς το er ay pl 3mp κομμάτια b

nefeli y r c y ry bab c e j ston & l u l elisavet a s pa l a f t y k a s e f e a adel santan pearl jam - black mari a d

panic at the disco - wr ite sms, not tragedies

rackaments fool agapi l ewan mcgrego r & nicol ki dman - come what may serajevo - max richter

sofia e

christos k

lela x

ime sadness t r e m m u s y lana del ra mumford & sons - hopeless wand erer

- hall of fame m .a .i ll wi at fe script

stella t

foivos d

tassos p

the national fanfare of ka debostany - walking with a ghost

le rain prince - purp

10

anna k

melina g


Αγαπητοί\ες μαθητές\τριες,

The sound of Athens

Σας παρακαλούμε να αφήσετε τον κ.Παντελιδη στην ησυχία του. Αν δω άλλη μια φορά το «Δεν ταιριάζετε σου λέω» σε status η ανεβασμένο από το youtube στο fb θα τρελαθώ.. Το καταλαβαίνουμε ότι περνάτε απανωτές ερωτικές απογοητεύσεις αλλά τουλάχιστον ρίξτε το σε τίποτα πιο ποιοτικό (π.χ. έχετε δοκιμάσει ποτέ Bryan Adams? Άκρως «καψουροτραγουδο»: please forgive me I cant stop loving you?)Tα ίδια πέρασε με τον Παντελίδη και τον Οικονομόπουλο απλά εκφράζει τα συναισθήματα του με ΠΟΛΥ πιο ωραία λόγια και με ΜΟΥΣΙΚΗ, όχι με τυχαίες νότες ) Στην εσχάτη των περιπτώσεων επιτρέπονται και οι Πυξ Λαξ . Άντε και ο Ρέμος. Αυτά.

by maria demestixa

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΡΟΣΕΧΩΣ Calexico Η indie rock - αlternative country του John Convertino του Joey Burns και της παρέας τους έρχονται από Αριζόνα το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο Fuzz Live Music Club. Yes, Must Attend! (Μ.Δ.)

Orchestra Buena Vista Social Club το «φαινόμενο» της κουβανέζικης μουσικής, την Σάββατο 1/12 στην Αθήνα (Κλειστό Tae Kwon Do). Κάνουν tribute στον εαυτό τους- καθόλου κερδοσκοπικό! (Μ.Δ.)

11

Depeche Mode Η νέα περιοδεία τους ξεκινά από την Ευρώπη στις 7 Μαΐου 2013 με σταθμό την Αθήνα την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 στο Terra Vibe Park οπου θα δωσουν μια μοναδικη συναυλια ! Οι Depeche Mode, το συγκρότημα που επαναπροσδιόρισε τον ήχο της μουσικής, ξεκινά, το επόμενο καλοκαίρι, από την Ευρώπη την πρωτοποριακή περιοδεία του, μια περιοδεία που αναμφισβήτητα θα είναι ΤΟ μουσικό γεγονός του 2013. Γιορτάζοντας πάνω από τρεις δεκαετίες iLikeTrains στην κορυφή του μουΗ μπάντα από το Leeds έρ- σικού χώρου, με πάνω χεται γαι 4η (!) φορά στην από 100 εκατομμύρια Αθήνα με το νέο άλμπουμ πωλήσεις δίσκων, οι και τραγούδια όπως παντα Depeche Mode έχουν με αναφορές σε πραγματικά περάσει μεγάλο μέιστορικά γεγονότα. ρος της φετινής χροΣτο Κύτταρο, το Σάββατο νιάς δουλεύοντας 15 Δεκεμβρίου (Π.Μ.) το πολυαναμενόμενο - μετά το ‘Sounds Of The Universe’- 13ο άλμπουμ τους, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη άνοιξη. (Μ.Δ.)


Μαίρη

Ανδρίτσου

f a c e b o o k c Στέλλα

h

a

t Τριτάκη

Στέλλα, τα έμαθες για τον Ορέστη και την Άννα? - Όχι, τι έγινε? - Χώρισαν χτες το βράδυ και εκείνη δεν ήρθε σήμερα σχολείο γιατί είναι λέει χάλια! - Μα καλά μαι βδομάδα δεν τα είχαν? - Ναι. - Και αυτή πότε πρόλαβε να δεθεί τόσο πολύ μαζί του? - Δεν ξέρω ρε, πραγματικά :p - Για πες γιατί χώρισαν? - Δεν ξέρω ακόμα, αλλά όπως και να έχει η αντίδραση της είναι υπερβολική. - Και ο Ορέστης? - Με δουλεύεις? Ούτε καν που τον νοιάζει, τον είδα πριν λίγο στην πλατεία με μια άλλη και ήταν μια χαρά. - Τι να σου πω ρε συ, αυτό δεν είναι σχέση... - Γενικά έχει αλλάξει πολύ ο όρος σχέση πια - Ρε σε αυτήν την ηλικία δεν μπορείς να κάνεις εύκολα σχέση, οι περισσότεροι ψάχνουν απλά να περάσουν καλά. - Ελάχιστες σχέσεις κρατάνε. Ρε δεν μπορείς όμως να χωρίζεις τον άλλο και να μην του λες καν το γιατί... - Συμφωνώ. Ο Ορέστης απλά ήθελε να περάσει καλά και η Άννα ήθελε κάτι σοβαρό. - Η αλήθεια είναι πως πιάστηκε λίγο κορόιδο η Άννα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι της έλεγε για να την ρίξει. - Προφανώς ότι λένε οι περισσότεροι. Αυτές τις γελοίες ατάκες :/ - Χαχαχα.. ναι, αλλά δεν πρέπει να κάνει και αυτή έτσι και να χαλιέται για κάποιον που δεν αξίζει. - Ναι ρε αλλά και αυτή τον πίεσε και αυτό φάνηκε όταν του είπε σ’αγαπάω! Όπα ρε φίλε πότε πρόλαβες και τον αγάπησες:/ - Τελος πάντων, δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο. Πάω για διάβασμα. Θα τα πούμε μετά. Φιλιά. - Οκ. Φιλιά. -

12


Ο Δημήτρης Γρατσίας γνώστης

του της

Γ1

λιβανέ-

ζικης

κουζίνας

ετοι-

μάζει

μια

σαλάτα

Φατούς

(Fattoush)!

Υλικά (για πέντε περίπου άτομα) -1 μαρούλι κανονικό (όχι ¨σαλάτα¨ ) -1 αγγούρι μεγάλου μεγέθους -3 πιπεριές πράσινες -3 κλωναράκια φρέσκο κρεμμυδάκι -½ ματσάκι μαϊντανό μονό τα φύλλα -4 σκελίδες σκόρδο (αν θέλετε πιο έντονη γεύση του σκόρδου προσθέστε και άλλο) -3 αραβικές πίτες -Αλάτι -1 λεμόνι (τον χυμό του) -Λάδι -15-20 φύλλα φρέσκο δυόσμο -*Σουμάκ 1 κουτ . σούπας *Σουμακ: Ξινό αραβικό μπαχαρικό, κόκκινο χρώμα. Θα το βρείτε σε μαγαζιά με μπαχαρικά. Εκτέλεση: 1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σαν για σαλάτα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ 2. Προσθέτουμε το αλάτι ,το λάδι ,το λεμόνι ,το σουμακ και το σκόρδο (τριμμένο σε λεπτό τρίφτη) 3. Ανοίγουμε την αραβική στα δυο και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα 4. Σπάμε σε κομμάτια τις πίτες 5. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί Καλύτερα όλη η διαδικασία να γίνει λίγο πριν φαγωθεί η σαλάτα…

13


η Σοφία Εγγονοπούλου στο...

Meet Market

Μ

ε χαλαρή διάθεση και παρά το βροχερό καιρό αποφάσισα να επισκεφτώ το Meet Market το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στην Τεχνόπο-

λις στο Γκάζι. Στον εξωτερικό χώρο δημιουργοί και καλλιτέχνες διαθέτανε πρός πώληση κοσμήματα,αξεσουάρ, τοπικά προιόντα και λιχουδιές. Στην κλειστή αίθουσα “Νίκος Γκάτσος” σχεδιαστές και συλλέκτες παρουσιάζανε χειροποίητα ρούχα και vintage/retro αντικείμενα. Είδα μερικούς από τους πιό δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης ανάμεσα τους και ο Holy Mustache VINTAGE CULTURE με μια εντυπωσιακή συλλογή ρούχων και αξεσουάρ που, δυστυχώς,όμως κανένα από τα κομμάτια της δεν έγινε δικό μου...απογοήτευση.Κ ατάφερα όμως να αγοράσω πρωτότυπα σκουλαρίκια πακμαν (wow!), δίσκους βινυλίου Pink Floyd και Beatles ( ελάτε τώρα ποιός δεν θέλει να έχει δίσκους βινυλίου στο σπίτι του;) και πολλά δαχτυλίδια. Η μουσική δεν σταμάτησε καθ’ όλη τη διάρκεια και πολλοί που ήταν εκεί είχαν μπεί στο ρυθμό και χόρευαν! Πολλοί designers, ωραία μουσική, χαρούμενη ατμόσφαιρα γεμάτη δημιουργικότητα και θετική ενέγεια. To Meet Market είναι μία μη κερδοσκοπική συλλογικη oμαδα δημιουργών,κατασκευαστών,σχεδιαστών και καλλιτεχνών που έχουν σκοπό: -να υποστηρίξουν τους ανεξάρτητους μικρούς επαγγελματίες - να ενισχύσεουν την δημιουργικότητα -να αναδείξουν πολιτισμικούς χώρους της Αθήνας Και το πιό βασικό να ενθαρύνουν το επιχειρηματικό πνεύμα και τις νέες ιδέες. Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007, έχουν φτάσει τους 200 εκθέτες και έχουν περισσότερους απο 3,000 επισκέπτες κάθε φορα.Γίνεται μια φορά το μήνα για δυο μέρες σε διαφορετικές τοποθεσίες και η είσοδος είναι δωρεάν. Ήταν πολύ πρωτότυπο και δημιουργικό, γνώρισα ανθρώπους που λατρεύουν την τέχνη και ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε ένα τόσο έντονο οπτικοακουστικό περιβάλλον.Αυτό που περιμένω τώρα πώς και πώς είναι το επόμενο Μeet Market το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη 8 και 9 Δεκεμβρίου 2012.

14


τ ζ ί λ ι α ν φ λ ι ν

15

βιβλιοκριτική

από τη μελίνα γλυκού


γ ρ ί φ Ο ι ‘Ο γρίφος του Αινστάιν(;)’ Σε έναν δρόμο υπάρχουν 5 σπίτια, το καθένα ενα διαφορετικό χρώμα. Σε κάθε σπίτι κατοικεί ένας ένοικος, με διαφορετική εθνικότητα. Οι κάθε ένοικοι πίνουν διαφορετικό ποτό, καπνίζουν διαφορετική μάρκα τσιγάρων και έχουν διαφορετικό κατοικίδιο. Ερώτημα: “Σε ποιόν ανήκει το ψάρι;”

Πληροφορίες: 1.

Ο Βρετανός κατοικεί σε κόκκινο σπίτι.

2.

Ο Σουηδός έχει σκύλους για κατοικίδια.

3.

Ο Δανός πίνει τσάι.

4.

Το πράσινο σπίτι είναι δίπλα και στα αριστερά του άσπρου.

5.

Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ.

6.

Ο ένοικος που καπνίζει Pall Mall εκτρέφει πουλιά.

7.

Ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill.

8.

Ο ένοικος του μεσαίου σπιτιού πίνει γάλα.

9.

Ο Νορβηγός κατοικεί στο πρώτο σπίτι.

10.

Ο άνθρωπος που καπνίζει Blends κατοικεί δίπλα σε αυτόν που έχει γάτες.

11.

Ο ένοικος που έχει άλογα κατοικεί δίπλα σε αυτόν που καπνίζει Dunhill.

12.

Ο άνθρωπος που καπνίζει Blue Master πίνει μπύρα.

13.

Ο Γερμανός καπνίζει Prince.

14.

Ο Νορβηγός κατοικεί δίπλα στο μπλέ σπίτι.

15.

Ο ένοικος που καπνίζει Blends έχει γείτονα κάποιον που πίνει νερό

Ένωσε μονοκοντυλιά τις τελίτσες χωρίς να περάσεις από το ίδιο σημείο δυο φορές!

16

επιμέλεια: Ιάκωβος Καλλιγεράκης

Περιοδικό 7ου Λυκείου Ν. Σμύρνης  
Περιοδικό 7ου Λυκείου Ν. Σμύρνης  

εστιαΖΩ, Νοεμβριος 2012

Advertisement