Page 1

Sortimentsรถversikt

1


2


Innehåll Den här broschyren är tänkt att ge en översikt över elfas och Lumis produktkoncept samt en introduktion till företaget Elfa. Vi visar även de fokusområden vi har för vårt B2B-segment.

4 elfa 5 Lumi 6

Elfa i årtal

7

Elfa International - koncerninformation

8

elfa Classic: Väggbaserat hyllsystem

9

elfa Freestanding: Fristående hyllsystem

10

elfa Classic: Golvbaserat backsystem

11

elfa Décor: Väggbaserat hyllsystem

12

elfa skjutdörrar

13

elfa Utility: Förvaring för garage, förråd och trädgård

14

Lumi inredning

15

Lumi skjutdörrar

16-21

B2B fokus: bostad, företag, vård och utbildning

22-23 Referenser

3


Sparring och elfa är två mycket välkända varumärken som båda grundades 1948 i två separata bolag. Den gemensamma nämnaren var inriktning på förvaring - Sparring med väggskenor och konsoler, elfa med diskställ och andra trådprodukter. Sparring etablerade sig snart på den svenska marknaden och utvecklades successivt till marknadsledare. 1968 lanserades det påbyggbara backsystemet under varumärket elfa för inredning av garderober, skåp och andra utrymmen. Sortimentet blev en framgång och har sedan dess vuxit sig allt starkare och funnit sin väg in i många hem över hela världen. Sparringprodukterna marknadsförs numera under varumärket elfa.

4


Luminator AB grundades 1964 med Lumi som varumärke. Lumi erbjuder ett brett sortiment och stor kompetens att leverera kundanpassade skjutdörrar och inredningar. År 2002 förstärkte Elfa sin position på marknaden via förvärvet av Luminator. Skjutdörrar blev då ett sortimentsområde som tillkom, och det har skapat ytterligare en dimension i möjligheterna med att skapa attraktiva och flexibla förvaringslösningar. Luminator är idag Skandinaviens ledande tillverkare inom området skjutdörrar, garderobsinredning och vikdörrar. Sedan år 2001 är Luminator certifierat enligt den internationella miljöstandarden ISO 14001. Det innebär att Luminator i nuläget arbetar föredömligt miljövänligt.

5


Elfa i årtal 1948 är en stjärna född! Elfa grundades i Stockholm av ingenjör Arne Lydmar.

1950 Den berömda trådbacken sätts i produktion

1960 Produktionen flyttas till Västervik. Bland annat gavlar till backarna läggs till i sortimentet.

1970 En ny fabrik öppnas i Västervik. Elfa blir viktig leverantör till det nybildade ”The Container Store” i Dallas/USA.

1983 Elfa går samman med skentillverkaren Sparring.

1990 Huvudkontoret flyttas till Västervik.

1992 Sparringproduktionen flyttas till Västervik.

1996 Elfa förvärvar den norska konkurrenten Noga, en stark aktör i skjutdörrssegmentet. The Container Store blir enda distributören på den nordamerikanska marknaden.

1999 The Container Store blir ny ägare till Elfa.

2002 Elfa förvärvar skjutdörrarstillverkaren Luminator AB, den största konkurrenten på den svenska marknaden.

2007 Elfa förvärvar Kirena OY, som är marknadsledande både på skjutdörrar och inredning på den finska marknaden.

2007 Elfa förvärvar de tyska företagen Peko och dess systerbolag Pekodom, marknadsledande i Tyskland på hyllsystem och DIY-lösningar.

2008 Elfa firar 60-årsjubileum

2011 Etablering av koncernledningskontor i Malmö.

2011 Elfa förvärvar Lumi Norge A/S, den största aktören i Norge inom projektmarknaden.

6


Elfa International Vision Förbättra människors livskvalitet genom kreativa och intressanta förvaringslösningar.

Produktfilosofi Flexibla och platsbesparande produktlösningar. • Lätta att montera, använda och ändra • Tidlös design • Hög kvalitet - 10 års konsumentgaranti • Brett distributionsnät som gör det lätt för konsumenten att bygga på sin förvaringslösning vid behov.

Vårt sortiment Vi har främst sex varumärken; elfa®, Lumi®, NoGa®, Sparring®, Kirena® och Pekodom®. elfa är den totala förvaringslösningen och består av hyll- och backsystem samt skjutdörrar. Dessutom erbjuder vi objektlösningar liksom måttillverkad melamin- och fanerinredning.

Marknaden Våra produkter säljs i 37 länder, varav huvudmarknaderna är Skandinavien och USA. 75% av produktionen säljs på export. 90% av den totala försäljningen sker genom detaljhandel (byggmarknader resp. högservicebutiker).

Vår kvalitet Policy. Vi håller vad vi lovar. Mål. 99% leveranssäkerhet. Kundreklamationer ska registreras och besvaras senast påföljande arbetsdag.

Vår produktion Huvudfabriken ligger i Västervik där vi har produktion av inredningsprodukter. Skjutdörrsfabriker finns i Sverige, Norge och Finland. I Polen tillverkas ett urval av elfaprodukter.

Fakta Ägare. The Container Store, Dallas, Texas, USA. VD. Per von Mentzer. Historia. Grundat 1948. Organisation. Elfa International AB är moderbolag. Dotterbolag finns i Finland, Norge, Danmark, Polen, Frankrike, Tyskland och Sverige. Omsättning. 882 milj. SEK under FY 2010.

7


Väggbaserat hyllsystem

Hängsystemet är basen i vårt hyllsystem. Allt hänger från bärlisten. Flexibelt och lätt att komplettera och ändra. Alla komponenter i hyllsystemet passar även i vår traditionella väggskena samt i vårt fristående system. I hyllsystemet ingår dessutom hyllor och hyllkorgar i tråd samt även melaminbelagda och fanerade hyllplan i trä.

8


Fristående hyllsystem

Konceptet är uppbyggt av sektioner med ett fast mått. Detta gör det möjligt att enkelt skapa en funktionell och praktisk förvaring. Det behövs inte längre någon vägg att skruva fast bärlist i - förvaringen kan placeras precis var som helst. Fungerar väl som enkel- eller dubbelsidig arbetsstation eller avlastningsyta var som helst i rummet. Möjligheterna är många.

9


Golvbaserat backsystem

Klassiskt förvaringssystem för klädförvaring i garderob eller klädkammare. Många varianter både på bredden, djupet och höjden gör det enkelt att anpassa systemet efter utrymmet som skall inredas. Många tillval finns även tillgängliga för att göra förvaringen extra bra. Uppskattat och erkänt sortiment vid uppgradering av bostadsprojekt.

10


Väggbaserat hyllsystem

Décor. Varm känsla av massivt trä i kombination med ren och stram stålinredning. Bygger på samma enkla principer som elfas klassiska hyllsystem, där alla delar är konstruerade för att komplettera varandra. Det är förvånande enkelt att montera. Med den smarta snäppfunktionen kan man efter behov snabbt bygga om och ändra. Sortimentet gör det möjligt att bygga allt från flexibla hyllsektioner till exklusiva klädkammare.

11


Skjutdörrar

Skjutdörrar ger möjlighet att skapa en snygg utsida framför en smart insida. Dörrarna som är golvgående, erbjuds i en mängd utföranden. Möjligheterna att kombinera och skapa är stora. Ett brett sortiment av folierade fyllningar såväl som fyllningar i faner eller glas ger tillsammans med profiler i aluminium, stål eller fanerbelagd aluminium oanade möjligheter. Inte bara för bostaden utan även för kontor och arbetsplats. Det är enkelt med våra skjutdörrar – de är måttbeställda.

12


Förvaring för garage, förråd och trädgård

Utility är ett förvaringskoncept som förenklar och förbättrar förvaringen i utrymmen som vanligtvis lätt blir eftersatta. Det är ett innovativt och flexibelt koncept som kan användas tillsammans med Classics övriga hyllsystemskomponenter såsom hängskenor, konsoler, trådhyllor mm. Ditt garage, förråd, hobbyrum och städskåp förvandlas till ett välorganiserat utrymme med praktisk och effektiv förvaring. Överskådligt, lättillgängligt och påbyggbart!

13


Inredning

Möbelinrede i faner

Möbelinrede i folie

Lumis tre olika inredningsmodeller är möbelinrede i faner alternativt folie samt trådinrede. Samtliga är helt måttanpassade enligt varje unik kundorder. Flexibiliteten är stor. Utöver ren klädförvaring, går de att kompletteras med hyllor och lådor som gör att inredningsmodellerna passar utmärkt till mer än bostadsprojekt exempelvis hotell och exklusivare kontor.

Trådinrede

14


Skjutdörrar

Skjutdörrar i MDF kan lackas i valfri färg enligt NCS färgskala.

Skjutdörrar i Lumis sortiment är även de golvgående. Skillnaderna från elfa ligger dels i detaljer i konstruktionen samt i utseende och design. Exempelvis går det att få skjutdörrar i MDF och pärlspont lackade helt efter eget önskemål enligt NCS-skalan. Ett par av varianterna går även att anpassa efter snedtak. Sortimentet kompletteras även med vikdörrar i ett antal varianter och flera praktiska och snygga tillbehör.

15


B2B fokus

Bostad

Kompletta projektanpassade lösningar som skapar trivsel och mervärde för slutanvändaren. Vi har lösningar från basfunktion till exklusiva lösningar för den mest kräsne spekulanten.

16

Utbildning

Mer variationsrik förvaring än i skolan är svårt att tänka sig. Därför är det viktigt med lösningar som är möjliga att bygga om, komplettera och förändra. Inte bara efter en årskull utan under många, många år.


Vård

Praktiska trådhyllor erbjuder enkel och smart förvaring och tillsammans med väggmonterat hängsystem blir det enkelt att städa och hålla rent. Lätt att hitta det man söker tack vare öppen och luftig design.

Företag

Kombinera praktiska hyllsystem och inredningar med skjutdörrar för alla miljöer från enkla arkivrum till representativa lösningar där våra breda sortiment ger möjlighet att skapa personliga lösningar.

17


Bostad

18


Fรถr mer information och inspiration besรถk elfa.com och lumi.se

19


Fรถretag

20


Vรฅrd och Utbildning

Fรถr mer information och inspiration besรถk elfa.com och lumi.se 21


Referenser

Butik Carl-Otto

Kontor

22

Konstmuseum

Omkl채dningsrum


Kontor

Reklambyr책

Bostadsprojekt NCC

23


www.elfa.com

24 940166 ŠElfa International AB. All rights reserved. September 2011.

Elfa Lumi Företag/B2B - Sortimentsöversikt