Page 1

Fremtidens erhvervsskoler Stort tema hvor elever, lærere, ledere og fagforeninger giver deres bud

13 26

Ta’ unge alvorligt Valgkampen nærmer sig – erhvervsskolerne skal ind i debatten

DM i

Skills

VÆRKSTEDSHUMOR:

Læs vittigheder fra lærepladsen 21

Læs stor reportage fra de første samlede danmarksmesterskaber i håndværk for lærlinge

6 Dit magasin

Psst... Psst...

Nr. 12 · 5. årg · marts 2011 · Erhvervsskolernes Elev-Organisation


Indhold 6

22

OPLAG: 10.000 REDAKTIONSSEKRETARIAT: Morten Torbjørn Andersen Malene Vallentin Kjer FORSIDEFOTO: Carsten Snejberg UDGIVER: Erhvervsskolernes Elev-Organisation – EEO, Vibevej 31, 2 2400 København NV KONTAKT: psst@eeo.dk +45 2988 9702 GRAFISK DESIGN: Simon Johnsen, Appetizer.dk TRYK: Stenby Tryk

2

Psst...

6 13 21 22 24 26 28

DM i Skills – Danmarks bedste lærlinge dystede på fag Stort tema: Fremtidens erhvervsuddannelser til debat Værkstedshumor Erling the Lærling – Computerspil giver godt arbejdsmiljø Surt opstød: Facebooks vidunderlige verden Ta’ unge alvorligt – EEO udfordrer politikerne Elevernes organisation på banen – EEO stiller krav til politikerne


SUNE BALDUS er formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO). Til daglig er han elektrikerlærling i København.

Kære læser

EEO står for Erhvervsskolernes Elev-Organisation. EEO er en sammenslutning af elevråd rundt omkring på de tekniske gymnasier og skoler. EEO arbejder for at varetage dine interesser overfor politikere og andre beslutningstagere i forhold til f.eks. arbejdsmiljø og undervisningsmiljø, SU, praktikforhold og meget mere. Har du et problem på din skole, du gerne vil have vores hjælp til, eller vil du gerne være aktiv og deltage i nogle af vores mange aktiviteter, så kan du få fat i os på eeo@eeo.dk eller på telefon 70 234 033.

DE SIDSTE ÅR har været hårde for os unge. Vi har kunnet se, at der fra Folketinget har været nedskæringer på vores uddannelser samtidig med, at det har været umuligt at få praktikplads, studiejob eller arbejde som nyudlært.

Vi går en fremtid i møde hvor vi kommer til at mangle arbejdskraft – såvel faglærte som akademikere. Når tiderne vender og der er lys forude, så skal vi være klar med den arbejdskraft det kræver.

Ved årsskiftet var der 7.230 elever uden en læreplads. Det er mange, men tro det eller ej, så har det stået endnu værre til.

Og det er på tide at vi som elever får ordet! Længe har vi stået på sidelinjen og set politikerne lægge skoler sammen og indføre halve uddannelser – alt sammen for at spare penge.

Men her må man jo også spørge sig selv, om det er i orden at så mange unge skal stå uden læreplads – og hvordan man i fremtiden skal sørge for, at vi ikke skal være vidner til, at så mange måske aldrig får sig en uddannelse? Det gør vi i elevernes egen organisation i disse dage. Vi sætter fremtidens erhvervsuddannelser til debat.

Men hvor mange penge vi har i hånden nu og her er ikke alt. Gode og gratis uddannelser er en investering i fremtidens Danmark. Med håb om også at høre dig i debatten Sune Baldus

Psst...

3


SHORTS

Forlader kone og barn for lolita

Vind gratis kone i radioen En radiokanal i New Zealand, giver deres mandlige lyttere muligheden for at vinde en kone.

d

et eneste de skal gøre er, at udfylde et skema, så de laver en profil på kanalens hjemmeside. Vinderen får intet mindre end 12 døgn i Ukraine og muligheden for at vælge en fremtidig kone fra et ægteskabsbureau. Jinglerne der reklamerer for konkurrencen kører igen og igen på radiokanalen, der har fået en del kritik med på vejen. 4

Psst...

Chefen for radiokanalen forsvarer sig med, at det hele er lidt for sjov, og understreger at der jo ikke er nogen der bliver tvunget til at tage en kone med hjem fra Ukraine. Tilbage er kun at se hvem der vinder – og hvilken kvinde der bliver den heldige vinder af en New Zealandsk mand, der er er blevet nødt til at deltage i en radiokonkurrence for at finde en kone.

En 57-årig canadisk mand har ladet konen og hans to børn blive hjemme. Han er nemlig taget på rundrejse med hans sex-dukker.

i

ndtil videre har han fløjet de to sexdukket ”Bianca” og ”Carley” over Atlanten til England, for at rejse gennem landet fra Oxford til Wales. Han har også gennemført et syv uger langt roadtrip tværs over USA. Undervejs mødtes han med andre entusiastiske dukkeejere, som skal være med i den dokumentarfilm om at rejse med sex-dukker som han har gang i. Og de har oplevet lidt af hvert de tre. Blandt andet har han

filmet mens ”Bianca” var ude og sky-dive, ride på heste og køre på Harley Davidson – for ikke at tale om besøgene til Grand Canyon og Niagara Falls. Til turen har hr. Hockey investeret i tøj til dukkerne for 11.200 kroner, han har anskaffet 18 parykker til 350 kroner stykket og så har han et hav af stiletter med. Om hans passion forklarer han selv: - Jeg fik min første dukke i november 2006 og synes simpelthen de er lækre. I dag er han ejer af i alt 14 sex-dukker.


Anlægsstruktør er opmærksom på detaljen

Danmarks bedste

lærlinge dysted e på fag

DERSEN BJØRN AN BERG RTEN TOR EJ TEKST: MO FOTO: CARSTEN SN

G

ud hvor er det flot” og ”nej hvor er det vildt det der” var nogle af de kommentarer der gik igen. Publikum så måbende til, mens de unge talenter viste deres håndværk frem. 36 fag var med, til de første samlede danmarksmesterskaber i håndværk – 23 konkurrencefag og 6

Psst...

Cirka 14.500 tilskuere var gennem dørene over tre dage i Odense. De første samlede Danmarksmesterskaber i håndværk var en bragende succes.

de sidste 13 som såkaldte opvisningsfag. Konkurrencerne løb af stablen i to store haller. I den lille hal var alle de fag der arbejder med mad samlet, sammen med SOSU-assistenter, frisører og kosmetikere. I den store hal var der håndværksfag så langt øjet kunne se.

Frisørerne tiltrak sig meget opmærksomhed fra publikum


fra anlægsVinderparret badet i sollys struktørerne

En del af glarmestrenes konkurrence var, at skære logoet for SkillsDenmark

Elevernes organisation var med til DM i Skills fyldte Mekanikerne hallen i p godt o

Klejsmeden arbejder bag det beskyttende gule forhæng

Elevernes egen organisation, EEO, var også med til DM i Skills.

d

e aktive EEO’ere hjalp med at få afviklet det store arrangement – blandt andet delte de avisen for DM i Skills ud til de mange tilskuere og viste folkeskoleelever rundt og præsenterede dem for de mange fag. Jim Kildegaaard, der er udvalgsbestyrer for teknisk skole eleverne i EEO, var begejstret for at vise de

mange folkeskoleelever rundt: –Det var virkelig fedt at møde de elever, der endnu ikke har valgt hvad de skal. De var meget interesserede i fagene, og jeg kunne fortælle dem, hvorfor jeg er stolt af at være håndværker. Det var både en tur der gav dem en oplevelse, og mig en masse erfaring i at fortælle om erhvervsuddannelserne. Psst...

7


Der er koncentration blandt malerne

r er Som mure rende ø det altafg detalat du går i år det jen, men n til tiden

Konditorernes konkurrence var et tilløbsstykke. Forrest ses Camilla Winther der vandt og skal til WorldSkills

EEO’erne lurede tricks

Eleverne fra EEO besøgte også deres egne fag for at lure lidt tricks, og se hvad der skal til for at være blandt landets bedste.

n

adja Amanda Larsen, som sidder i EEO’s bestyrelse og lige er blevet færdig med grundforløbet som konditor på Slagteriskolen i Roskilde, var imponeret over de tre konditorer der dystede til DM: –Det er fedt at se hvor dygtige de er. Specielt er deres dekorationer og 8

Psst...

konfekt helt perfekt, og det ser vildt lækkert ud, siger hun. At Nadia har et skarpt blik for faget er der ikke tvivl om. –Alle tre var rigtig gode, men det var nemt at se hvem der var den bedste. Det var også hende der vandt konkurrencen, fortæller Nadja.

I murerkonkurrencen er præcision altafgørende


Social- og sundhedsassistenterne dyster i hold af to

Højt fagligt niveau

Nicolai Munksgaard løb af med sejren blandt murerne

Bag DM i Skills står organisationen SkillsDenmark. Jesper Juhl er formand for organisationen og meget tilfreds med de første samlede danmarksmesterskaber: —Deltagerne har vist et meget højt fagligt niveau, og de har repræsenteret deres fag rigtig, rigtig flot.

h

an mener en af de rigtig gode ting der er kommet ud af DM i Skills er, at man får præsenteret fagene for de mange folkeskoleelever der lagde vejen forbi. –En stor del af de besøgende, har været folkeskoleelever. Det har været et helt afgørende succeskriterium, så de har kunnet få en inspirerende oplevelse

af, hvor mange muligheder erhvervsuddannelserne rummer, siger formanden.

”Det lugter af fag alle steder” Ejner K. Holst lagde også vejen forbi DM i Skills. Han er uddannelsespolitisk sekretær for LO, og ser store muligheder for danmarksmesterskaberne i årene der kommer:

–Det her kan du ikke erstatte af kilovis af glittede brochurer. Det lugter af fag alle steder. Stoltheden lyser ud af både deltagerne og alle ildsjælene bagved. Jeg tror, DM i Skills, er kommet for at blive. –I og med at det er håndværk, så kan du kun se det, når det bliver gjort, konstaterer Ejner K. Holst. Psst...

9


VVS’erne var en af de 36 fag der var med til DM i Skills

og med social- stee d il v r a v Publikum sistenterne, der dy sundhedsas e største scener de på en af d

De første samlede danmarksmesterskaber i håndværk for unge, løb af stablen i Odense den 27-29. januar. Cirka 14.500 tilskuere kiggede forbi. 36 fag var med til DM i Skills – 23 konkurrencefag og 13 såkaldte opvisningfag.

Tømrerne imponerede med højt niveau til DM i Skills 10

Psst...

Til november afholdes verdensmesterskaberne i håndværk i London, WorldSkills, hvor flere af deltagerne fra DM i Skills er med.


Join os på

Tjek www.EEO.dk HER KAN DU: Finde masser af gode råd til dit elevråd

Erhvervsskolernes Elev-Organisation knokler for bedre forhold for eleverne på landets tekniske skoler og HTX. Bliv fan af os på facebook og bliv løbende opdateret om vores arbejde.

Se billeder fra vores arrangementer Læse meget mere om kampen for lærepladser til alle Blive aktiv i HTX-panelet ... og meget mere. Vi ses på www.eeo.dk

ERHVERVSSKOLERNES ELEV-ORGANISATION

Psst...

11


SHORTS

Belgiere i sexstrejke for ny regering Belgiske politikeres partnere opfordres til at gå i sex-strejke, indtil der er fundet en regering i landet.

d

er var valg i Belgien tilbage i juni 2010, men politikerne har indtil videre ikke været i stand til at danne en regering. Den kvindelige senator Marleen Temmerman, der nu opfordrer til strejken, er inspireret af en lignende situation i Kenya i 2009, hvor der kun gik en uge fra sexstrejken blev sat i gang, til der 12

Psst...

var dannet en regering. Man har for længst passeret 250 dage uden regering og Belgien har derfor taget verdensrekorden i at være det langsommeste land, til at få dannet regering efter et valg. Førstepladsen har de overtaget fra det krigshærgede Irak, der brugte 249 dage på at få samlet en regering. Om strategien virker kan vi kun vente og se. Ellers må Belgierne trøste sig med at have slået irakerne i at være dårlige til at danne regering.

Indbrudstyv dræbte guldfisk-vidne En 16-årig dreng begik indbrud i en lejlighed i et forladt ejendomskompleks, der stod øde hen efter en brand.

h

er stjal han, sammen med to andre drenge, computerspil, DVDer, musikanlæg, smykker og meget mere. Inden de tre forlod lejligheden, sagde den 16-årige eftersigende ”vi kan ikke efterlade vidner”. Herefter gik

han over til de tre guldfisk der var efterladt i lejligheden, og hældte ketchup, sennep og krydderier ned i deres akvarium. Den 16-årige er nu anholdt, og anklaget for både indbrud og dyrplageri. De to andre drenge slap for dyrplageri-anklager.


TEKST: MORTEN TORBJØRN ANDERSEN

værksteds humor

Hvad kalder man…

Verdens ældste håndværk

Jeg er jo ikke… Konen til manden: -‐ Håndvasken er i stykker. Manden: -‐ Jeg er ikke VVS mand. en: Nogle dage senere siger kon -‐ Der er sprunget en pære. Manden: -‐ Jeg er ikke elektriker. kom-‐ Endnu et par dage senere det at r se og mer manden hjem en: hele er lavet og siger til kon ? det alt -‐ Har du lavet r! -‐ Nej jeg er ikke håndværke n. -‐ Hvem har så?, spørger ha . -‐ En håndværker selvfølgelig -‐ Jamen du betalte vel selv? nne -‐ Ja, han sagde at enten ku så jeg bage en kage eller og kunne jeg give ham sex. ? -‐ Ok, og du valgte så kagen -‐ Nej, jeg er jo ikke bager.

En murer, en tømrer og en elektriker sidder på en bar. De har fået en del at drikke og kommer op og toppes. ”Ja, murerarbejde er jo det ældste håndværk”, sagde mureren. ”Vi byggede Babelstårnet.” ”Nej”, siger Tømreren. ”Det er mit håndværk der er det ældste, for vi byggede Noahs Ark.” ”Ja, ja”, siger elektrikeren. På skabelsens dag, sagde gud: ”Lad det blive lys!” og der havde vi allerede lagt alle kabler ud.”

Spørgsmål: der man en håndHvad kal-‐ der ikke arbejder værker, sort? Svar: Arbejdsl øs

Sikkerhedssko To murere står på en byggeplads og sparker hinanden i skridtet. En mand kommer forbi og spørger forfærdet om det ikke gør ondt? De to mænd svarer i kor: -‐ Nej, vi har sikkerheds-‐ sko på.

Jobannoncer To murersvende sidder på et morgenværtshus og læser jobannoncer. -‐ Se den her annonce – han søger to svende! Lad os gå hen til ham, sagde den ene. De banker på hos murer-‐ mesteren, der åbner og de meddeler: -‐ Vi kan se du søger folk. Du skal altså vide, at os kan du ikke regne med!

Psst...

21


erling Lærling Computerspil giver godt arbejdsmiljø

TEKST: SABINA SONNE SCIOLLA

Erling the Lærling er et nyt computerspil, der spilles på Facebook. Det skal hjælpe på arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser.

d

en 27-29. januar blev de første samlede danmarksmesterskaber i håndværk for unge afholdt – DM i Skills. I løbet af de tre dage, arrangementet varede, var der gang i konkurrencerne. Samtidig med de mange håndværkskonkurrencer, dystede tilskuere også mod hinanden i ’Erling the Lærling’. Vinderen blev den 22-årige murersvend Jack Jepsen Bak, der nu kan kalde sig danmarksmester i ’Erling the Lærling’.

22

Psst...

En mand med mange talenter Jack Jepsen Bak blev udlært som murersvend i 2008 og har tidligere vundet flere priser. I 2008 vandt han DM for unge murere, hvorefter han deltog i World Skills i Canada – VM for unge håndværkere. Her fik han en flot niendeplads med hjem. Derudover vandt han i 2008, også DM i arbejdsmiljø inden for sit fag. Og nu kan han så også kalde sig for danmarksmester i Erling the Lærling.


Et godt arbejdsmiljø kræver orden

n

oget af det Jack Jepsen Bak forbinder med et godt arbejdsmiljø er, at der grundlæggende er orden i tingene: –Jeg kan ikke arbejde, når det roder, så det er nok mest min egen ordenssans, som jeg kan takke for det. Rigtig mange steder roder det ufatteligt meget, og mester har påtalt det så mange gange, at han efterhånden har givet op. På hans egen arbejdsplads har de for nylig haft en arbejdsulykke, hvor en af de erfarne håndværkere hoppede fra taget ned på en

stilladsplade, som knækkede. Det resulterede i et flækket håndled og armen i gips i 15-20 uger. Der var dog ikke noget at udsætte på arbejdsmiljøet ifølge Arbejdstilsynet.

Videncenter for Arbejdsmiljø står bag spillet ’Erling the Lærling’ der kan spilles på Facebook. I facebook-spillet ’Erling the Lærling’ skal man hjælpe Erling med at overleve sit arbejde – gerne i længere tid, end vennerne kan holde ham i live.

Svært at tænke på arbejdsmiljø Alligevel pointerer Jack betydningen af, at der er styr på tingene, hvis man skal have et godt arbejdsmiljø: –Det er svært at tænke på arbejdsmiljøet i det daglige, men man prøver jo. Men i de konkurrencer jeg har deltaget

i, har jeg fundet ud af, at noget af det vigtigste er, at der er ryddet op rundt om en. Så man ikke render rundt i mursten og falder. Udover titlen vandt Jack Jepsen Bak også en radio sponsoreret af DeWalt.

Videnscenter for Arbejdsmiljø står også bag forummet sjaksnak.dk der er et tilbud unge i byggebranchen. I forummet kan du som lærling eller ung håndværker, både brokke dig over og grine af nogle af de situationer, du kan blive udsat for på arbejdspladsen.

Psst...

23


Surt opstød:

TEKST: MALENE VALLENTIN KJER

facebook’s vidunderlige verden Der er meget man kan undre sig over. For eksempel hvordan facebook målretter reklamer. Hver gang jeg logger på, bliver jeg ramt af en strøm af tilbud og arrangementer som angiveligt skulle passe perfekt til mig. I så fald kender jeg ikke mig selv, eller lever et parallelliv på internettet.

p

å det sidste er jeg blevet bombarderet med feriereklamer. ”Camping er livet!” har stået øverst den sidste uges tid. Har I set vejret?! Det er pissekoldt. Camping er overhovedet ikke livet på denne tid af året… Jeg får også masser af reklamer for ophold i Jesperhus Blomsterpark og Lego World. Men ærlig talt. Jeg er 26 år gammel og har ikke børn. Ville det ikke være ret 24

Psst...

taberagtigt, hvis jeg legede en hytte i et ferieland i en uge og rigtigt boltrede mig i hoppeborgen, vandrutsjebanerne og på familierestauranten dagen lang. Også selvom det er et super tilbud i anledning af vinterferien – som jeg i øvrigt ikke har! Jeg synes seriøst Facebook skal holde op med at mobbe mig med, at jeg ikke har ferie.

Hængepatter og 40 år oven i hatten Andre dage er det en helt anden måde det går galt på…

For eksempel da jeg fik tilbudt både en selvsiddende silikone-BH ”til kvinden, der igen gerne vil have barmen til at sidde, hvor den skal” og en slankevest eller -buks ”der holder dellerne inde og gir en flot og opstrammet figur”. Slap lige af – så dårligt står det altså heller ikke til! Bare for lige at få mig til at føle mig lidt mere gammel får jeg så tilbudt en tredages bustur til Tyskland med Hansi Hinterseer koncert i

Kiel og hele moletjavsen. Facebook har altså lige lagt 35 år til min alder og 20 kg til min vægt. Det er sgu dårlig markedsføring… Konklusionen må blive, at Facebookreklamerne for det meste af tiden er skud i tågen – med spredehagl! Men hvis man kan leve med at blive mobbet med at man ikke har ferie og blive kaldt tyk, så kan reklamerne faktisk være en daglig kilde til et godt grin.


TEKST: LONE CHRISTIAN SEN & MALENE VALLEN TIN KJER

ta’ unge alvorligt EEO udfordrer politikerne til et besøg på de tekniske skoler

26

Psst...

2011 er valgår. 179 nye politikere skal vælges til at sidde i Folketinget, men hvad rager det dig? En hel del faktisk! Politikerne bestemmer over vores skoler og uddannelser. Derfor bliver folketingskandidaterne mødt med en udfordring af EEO: tag med ud på en teknisk skole og mød landets erhvervsskolelever ansigt til ansigt.


Boksering, SMS afstemninger og go’ stemning

Skal politikerne høre en sandhed eller to?

p

d

olitikerne kommer til at duellere på emner som uddannelsespolitik, ungdomspolitik og valgretsalder. Det hele kommer til at foregå i en boksering, hvor det selvfølgelig handler om, at give modstanderen en sproglig knockout og vinde omgangen. Spørgsmålene kommer direkte fra eleverne på den skole, som politikerne besøger. Du og dine klassekammerater får altså mulighed for at spørge om alt det der vedrører jeres hverdag.

Manglen på praktikpladser, dyr eller dårlig bustransport til skolen, nedslidte værksteder, overfyldte klasselokaler – eller hvad som helst som i gerne vil høre politikernes bud på. Undervejs bliver der live SMS-afstemninger, hvor i kan stemme på de politikere, der står oppe i ringen. I det hele taget er der lagt op til et par underholdende timer i selskab med nogle af de politikere, som kommer til at sidde i Folketinget de næste 4 år.

Bestil en debat på din skole Send en mail til debatkoordinatoren Lone på lone. christiansen@eeo.dk eller ring til hende på 29 88 97 08 – man kan få fat i hende mandag og torsdag. Husk at oplyse navn, telefonnummer, skole og hvilken uddannelse du går på.

esværre er det sådan at de færreste politikere, der sidder i folketinget, ved særligt meget om tekniske skoler. Det er nemlig meget få politikere, der selv har gået på en teknisk skole. Men hvis de skal sidde inde i Folketinget og bestemme over os, så skal de også have øjnene op for problemerne ude på skolerne. De skal ganske enkelt høre en sandhed eller to om vores hverdag og vores problemer. Det er vigtigt, at vi som elever bruger vores stemme. For folketingspolitikerne har faktisk indflydelse på de fleste af de ting, som er vigtige i vores hverdag – her kommer et par eksempler: Om du skal have SU og hvor meget den skal være på.

Om dit klasseværelse er overfyldt – eller om der er et max på hvor mange elever man må fylde i klasserne. Om du skal bruge de fleste af dine lommepenge på kort til bus og tog for at komme i skole – eller om unge får tilskud til transport til skole. Om der er ungdomsboliger i din by, som er til at betale. … og vi kunne fortsætte listen. Derfor bør Folketingsvalget faktisk rage os en hel del. Du kan finde ud af, hvem du vil stemme på ved at møde politikerne og høre deres mening om de ting, som er vigtige for dig. Og måske kan du endda være med til at åbne politikernes øjne for nogle problemer, så de også bliver klogere.

Valgdebatterne planlægges og afholdes i samarbejde mellem Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO), Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH) og LO-ungdom.

Psst...

27


Vær med LLENTIN KJER

Hvad ville gøre din hverdag og skolegang bedre? Har du et bud på, hvad vi skal kræve at de kommende folketingspolitikere, så skriv til EEO på eeo@eeo.dk

TEKST: MALENE VA

Elevernes n e n a b å p n o i t organisarav til politikerne EEO stiller k

2011 er valgår. EEO udfordrer politikerne til at tage ud på de tekniske skoler og møde os elever. Men vi vil ikke bare hyggesnakke. EEO stiller krav til politikerne – krav, som er afgørende for, om vi får mest muligt ud af vores uddannelse.

28

Psst...

Kampa rammgenen skoler r i martne s s

å og ørheold øjne r åbn eo vær m ed! g


Her kommer de tre krav, som EEO tager med til politikerne. Men det er ikke en færdig pakke. Du kan være med til at stille de krav vi møder politikerne med.

Ordentlig offentlig transport

En SU, der er til at leve af

Lærepladser til alle

1 2 3 De fleste unge er afhængige af tog eller bus for at kunne komme i skole. Når den offentlige transport stiger i pris går det udover vores sparsomme lærlingeløn eller SU. Derfor kræver vi billetpriser, der er til at betale. Når der bliver færre afgange eller bussen og toget kører med store forsinkelser bliver det mere besværlig for os at komme i skole. Derfor vil vi have busser og tog der kører, så vi faktisk kan være i skole til tiden og komme hjem igen når vi har fri.

Nedskæringer på SU’en rammer skævt. Nogle unge kan sagtens få økonomisk hjælp hjemmefra til buskort, lommeregnere og andre fornødenheder. Men dem, der ikke kan rammes hårdt, når der skæres på SU’en. Og det forringer mulighederne for at tage en uddannelse, fordi man skal arbejde for meget ved siden af skolen. Derfor siger vi: Vi vil have en SU, der er til at leve af.

Man kan godt være i tvivl om politikerne overhovedet har opdaget det, men hvis vi ikke kan få en læreplads, kan vi slet ikke gennemføre vores uddannelse på tekniske skole. Og så kan vi ikke komme ud på arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet. Derfor bliver vi ved med at kræve lærepladser til alle og en bedre skolepraktik.

Erhvervsskolerne Elev-Organisation (EEO) er organisationen for elever på de tekniske skoler og HTX. EEO er partipolitisk uafhængige og peger ikke på nogle bestemte politikere til valget. Men EEO taler elevernes sag og kæmper for bedre forhold på erhvervsskolerne. Derfor er EEO også med til at stille krav til politikerne om en ungdomsvenlig politik.

Psst...

29


Guldkorn fra

Alex  My  ”friends”  are  fuck  heads.

39 minutes  ago  ·  Like  ·  Comment

Sådan en almindelig dag i skolen, hvor man bare ikke orker, at høre mere fra ham den gamle gråhårede lærer, går jagten ind, på noget god og gedigen underholdning. TEKST: MALENE VALLENTIN KJER

n

ogle gange er man bare heldig og falder over ægte visdom – der oven i købet er sjovt. Læs med her og lær hvad man ikke skal gøre på Facebook når man er fuld – eller når man har været fuld og det måske ikke gik helt som forventet. Alle tre klip er hentet fra Lamebook.com – der skal have en ordentlig anbefaling med på vejen!

30

Psst...

Marc likes  this. Rose    ???  Uh  what     happened??

33 minutes  ago  ·  Like

Alex  Long  story  short:   Marc’s  parents  went  out  of   town.  I  drank  too  much.   When  I  passed  out  they   all  fucking  left  me  in  front   of  the  police  station  with   a  sign  that  said  that  I’m   a  werewolf  and  to  lock   me  up”.  Grounded  for  2   months  and  community   service…

28 minutes  ago  ·  Like

Dana  No  way!!!  I’m  so   sorry  Alex,  that  is  terrible   but  so  fuunnnyyyy!  LOL!   Werewolf?! 25  minutes  ago  ·  Like

Marc  We  did  it  because   he  was  talking  about  how   awesome  Twilight  is  –  all   fucking  night.  

17 minutes  ago  ·  Like


Stiv og bagstiv på nettet

Hannah  PRETTY  MUCH  IM  DR UNK  AS  FUCK   AND  I  HATE  EVERYONE

34 minutes  ago  ·  Like  ·  Commen

t

Hanah  HOW  CAN  PEOPLE  =# )  who   call  themselfes  my  “friends”  g o  to   just  dro:{p  me  off  and  then  g o  to   some  party  without  me1!!!!!  I   HATE   them!!!!  35eiy00olkjlumnjfkls a

u had  a   Nate    You  know  yo ake   u  w  yo en wild  night  wh ea-­ e  w us  ho ge an str  a   up  in -­ leg 3-­  a   ith ring  a  dress  w  porch   he n  t r  o ee d  d ea ged  d d  to   (which  nobody  seeme or) n  f tio na pla  ex  an have ·  Comment 15  hours  ago  ·  Like  

5 people  likes  this. Peter    Happens  to   me  all  the  time 15  hours  ago  ·  Like

Nate  Dude,  not   even  joking  about   the  deer.  A  full   grown  doe,  just   laying  there,  very   dead  with  a  giant   hole  where  its  right   front  leg  should   have  been. 15  hours  ago  ·  Like

Cortni  wow…

15 hours  ago  ·  Like

Peter  Is  it  a  nice   dress? 14  hours  ago  ·  Like  1  person  likes  this

24 minutes  ago  ·  Like

Hanah  dugjoj  ihjkatwe  who   say they  are  my  deeefriends  then  g   o  to   paryies  withgour  me  cuz  think   there   better  than  me!!!  aurjgdnfniU BJ-­ GHVae58y9udglkjfaf803245fjk saf-­ h9dfhjz,  fuckinghate  them  så   much   abd  whats  with  my  inability  ti  form   coherent  sentaces  being  drin !1!!@!!! 12  minute s  ago  ·  Like

Hanah  WGATEVER  I  DON’ T  N EED   FRIENDSS  IM  FINE  OM  MY  O NE  I   FUCKING  HATE  TJHOSE  PEOPLE WAY  FUCK  THEM!1!~!!!!!111    ANY-­ F8CK   TJHEM  SO  MUCH  OMG  WHY  C ANRNT   I  FUCKING  TYPE¨¨~~!!!!!  WH EN   IM  SOBER  AGAIN  HOPEFULLY  I LL   REMEMERBER  THIS  AND  NEVR  TALK   TO  THWNM  AGAIN  BECAUSE  THEY   SUCK!!”Q!!

9 minutes  ago  ·  Like

Hanah  ew50t5  whouy  am  I  d runk   I  c  ant  believe  this  shi5t.  peo ple   who  call  themselfdes  my  “frei8 ends”   get  me  drunk  and  go  to  their   partu   without  me!!!!1!  WOW  how  fu cking   retarded  aree  you  YOU  DONYT  GIVE   A  SHIT  ABOUTTT  ME  SO  SHUI TH  THE   FUCKKKING  UP  BECAUSE  I  KN OW   BETTER  FUCK  YOU  YOU

2 minutes  ago  ·  Like

Psst...

31


TTE ER SKATTELS E L

Imens Lars Løkke uddeler skattelettelser til samfundets rigeste, betaler ungdommen regningen: ▪

Ungdomsarbejdsløsheden er steget 36% siden Lars Løkke blev statsminister. 7.681 unge mangler en praktikplads. Hvis Lars Løkke fjerner efterlønnen, skal vi arbejde til vi bliver 72 år.

Er det okay?

Psst... Dit magasin # 12  

Psst... er magasinet for elever på teknisk skole og HTX

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you