Page 1

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ Το Βερολίνο βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της Γερμανίας, περίπου 70χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία, σε εκτάσεις με επίπεδα υδατοφόρα εδάφη. Η αρχαία κοιλάδα Βερολίνου Βαρσοβίας, ανάμεσα στα υψίπεδα του Μπάρνιμ στο βορρά και τα υψίπεδα του Τέλτοβ στο νότο, σχηματίστηκε από την απορροή παγετώνων κατά το τέλος της τελευταίας παγετωνικής περιόδου. Ο ποταμός Σπρέε που διασχίζει την πόλη, απορρέει μέσα από αυτή την κοιλάδα. Στην βορειοδυτική περιοχή Σπάνταου του Βερολίνου, ο Σπρέε συναντά τον ποταμό Χάβελ, ο οποίος και διασχίζει το δυτικό Βερολίνο από το βορρά προς το νότο. Ο Χάβελ απορρέει μέσω ενός δικτύου διαδοχικών λιμνών, με μεγαλύτερες τη λίμνη Τέγκελερζεε και την Γκρόσερ Βάνζεε. Μία σειρά από λίμνες τροφοδοτεί επίσης και τον Σπρέε στο ανατολικό Βερολίνο, μέσω της λίμνης Γκρόσερ Μούγκελζεε. Ξεκινώντας από τον βορρά και προχωρώντας προς το νότο διακρίνονται τέσσερις φυσικές περιοχές που διαφέρουν μεταξύ τους: το Γερμανικό Βαθύπεδο (Norddeutsche Tiefebene), τα Μεσαία Όρη (Mittelgebirge), το Σουηβοβαυαρικό Υψίπεδο (Nordliches Alpenvorland) και οι Γερμανικές Άλπεις (Ostalpen).

ΙΣΤΟΡΙΑ Το Βερολίνο (Berlin) είναι η πρωτεύουσα και εκτός αυτού η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας. Ως προς τον πληθυσμό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης η πόλη του


Βερολίνου αποτελεί και κρατίδιο της γερμανικής ομοσπονδίας. Στην ιστορία του το Βερολίνο ήταν πρωτεύουσα διάφορων κρατών, όπως του Πριγκιπάτου του Βρανδεμβούργου, του Βασιλείου της Πρωσίας, του Γερμανικού Ράιχ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε με την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αντικατέστησε έτσι την μέχρι τότε πρωτεύουσα, τη Βόννη. Το γερμανικό κοινοβούλιο, που μέχρι τότε εξακολουθούσε να εδρεύει στη Βόννη, αποφάσισε το 1991 να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Η μετακίνηση της βουλής από τη Βόννη στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε το 1999. Μεταξύ του 1806 και 1808 τα γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα κατέλαβαν το Βερολίνο. Μετά την ήττα τους στη Μάχη των Εθνών στη Λειψία, επιστράφηκε στην πύλη του Βραδεμβούργου η Ιππήλατη Άμαξα (Τέθριππος της Νίκης). Τα μεγαλοπρεπή, κλασικιστικά κτίρια του Σίνκελ, τα όλο τέχνη εμπνευσμένα πάρκα του Λένε, δημιουργήθηκαν στις επόμενες δεκαετίες. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η οικονομία βίωσε άνθηση και ο πληθυσμός αυξήθηκε με γοργούς ρυθμούς. Την περίοδο της ίδρυσης της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871, το Βερολίνο είχε πληθυσμό άνω των 800.000 ατόμων. Ο Γουλιέλμος Α΄, βασιλιάς της Πρωσίας από το 1861 μέχρι το 1888, στέφτηκε Κάιζερ (Αυτοκράτορας). Το Βερολίνο ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας και το 1895 ο πληθυσμός του ξεπέρασε το ενάμισι εκατομμύριο. Από το 1888 μέχρι το 1918 στη διακυβέρνηση βρέθηκε ο τελευταίος Κάιζερ της Γερμανίας, Γουλιέλμος Β΄ ο οποίος εξορίστηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνθηκολόγηση μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησε την αυτοκρατορία σε μια βαθιά κρίση, από την οποία γεννήθηκε η αυτοκρατορία της Βαϊμάρης. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τις επαναστατικές ταραχές, η πολιτιστική ζωή γνώρισε άνθηση τη δεκαετία του 1920. Οι καινοτόμες θεατρικές σκηνοθεσίες, οι λαμπερές πρεμιέρες ταινιών και οι εναλλασσόμενες παραστάσεις βαριετέ, άφησαν το στίγμα τους στη χρυσή δεκαετία του 1920.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και έδρα του Πρόεδρου της χώρας, με επίσημη κατοικία το συγκρότημα του Σλος Μπέλεβιου. Από την επανένωση των Γερμανιών στις 3 Οκτωβρίου του 1990, το Βερολίνο είναι μία ομόσπονδη πόλη, όπως η Βρέμη και το Αμβούργο, στο πλαίσιο των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Στο Βερολίνο εδρεύει και η Μπούντεσρατ, η ομοσπονδιακή αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, η οποία στεγάζεται στο πρότερο παλάτι των λόρδων Πρόισεν Χέρενχαους. Αν και τα περισσότερα υπουργεία βρίσκονται στο Βερολίνο, ορισμένα από αυτά καθώς και μικρά τμήματα άλλων, εδρεύουν


στη Βόννη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί αρκετά έργα υποδομής, εκπαίδευσης και κοινωνικών προγραμμάτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης.

ΚΛΙΜΑ Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχει ένα εύκρατο κλίμα με εποχικές διακυμάνσεις, ενώ γενικά επικρατούν υγροί δυτικοί άνεμοι. Το κλίμα επηρεάζεται από το βόρειο Ατλαντικό ρεύμα, ως βόρεια προέκταση του Ρεύματος του Κόλπου. Αυτά τα θερμά νερά επηρεάζουν τις βόρειες παράκτιες στη Βόρεια Θάλασσα περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και τις περιοχές κατά μήκος του Ρήνου, ο οποίος εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό έχει ως συνέπεια την παρουσία ωκεάνιου κλίματος στις βορειοδυτικές και βόρειες περιοχές, με μέγιστη βροχόπτωση το καλοκαίρι και παρουσία υετού όλο το χρόνο. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια δροσερά, αν και σε ορισμένες περιοχές οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν και τους 30 °C για παρατεταμένες περιόδους. Στα ανατολικά της χώρας το κλίμα είναι περισσότερο ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, αλλά και με παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας. Η κεντρική και νότια Γερμανία αποτελούν κλιματικά μεταβατικές περιοχές από μέσο ωκεάνιο κλίμα σε ηπειρωτικό ή ορεινό, ιδιαίτερα προς την περιοχή των Άλπεων. Ακόμα και εδώ όμως, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι πιθανό να υπερβούν και τους 30 °C την καλοκαιρινή περίοδο.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Σήμερα στο Βερολίνο ζουν περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Στα μέσα του 17ου αιώνα το Βερολίνο ήταν αραιοκατοικημένο, κάτι που οφειλόταν στον τριακονταετή πόλεμο. Από τότε, όμως, που την εξουσία ανέλαβε ο Μέγας Εκλέκτορας του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκος Γουλιέλμος το 1640, άσκησε μεταναστευτική πολιτική και έφερε πολλούς Ουγενότους από την Γαλλία. Έτσι, ενώ το 1648 η πόλη είχε μόνο 6.000 κατοίκους, το 1709 είχε 57.000. Ο πληθυσμός συνέχισε να αυξάνεται, και το 1875 ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Το 1920 ο πληθυσμός έφτασε τα 4 εκατομμύρια, μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, όμως, υποχώρησε στα 3,1 εκατομμύρια.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο χριστιανισμός είναι η επικρατέστερη θρησκεία στη Γερμανία, με περίπου 53 εκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 64% του συνολικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το 32,3% (περίπου 27 εκατ.) είναι προτεστάντες, κυρίως ευαγγελιστές, και το υπόλοιπο 31% (περίπου 26 εκατ.) καθολικοί. Επίσης, υπάρχουν μειονότητες ορθοδόξων, κοπτών και άλλων χριστιανικών δογμάτων.


Το Ισλάμ και ο μωαμεθανισμός αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της χώρας, με σχεδόν 4,5 εκατ. πιστούς, που αναλογούν περίπου στο 5% του συνολικού πληθυσμού. Επίσης, καταγράφεται μικρός αριθμός Σιιτών. Το ποσοστό του μη θρησκευόμενου πληθυσμού, που περιλαμβάνει άθεους και αγνωστικιστές και ανέρχεται περίπου στο 30% του συνολικού πληθυσμού.

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Για κάθε οικογένεια τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και το χριστουγεννιάτικο κέικ αποτελούν παραδοσιακά έθιμα. Χαρακτηριστικές είναι και οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο κέντρο κάθε πόλης, που εμφανίζονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι πάγκοι της χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γεύση μεσαιωνικού παραμυθιού, γεμάτοι καθώς είναι με γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά. Στις 6η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Σαντ Νικολάους (ο Άγιος Νικόλαος), που μοιάζει με τον Άγιο Βασίλειο ως προς το έθιμο των δώρων. Στη λαογραφική του έκδοση φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά και ένα δεματάκι βέργες για να δείρει τα παιδάκια, που δεν ήταν φρόνιμα. Οι Γερμανοί φροντίζουν πολύ τη διακόσμηση των σπιτιών τους την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ στον κήπο στολίζουν ένα αληθινό φυτεμένο έλατο με λαμπάκια. Λέγεται, ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος ξεκίνησε την παράδοση των αναμμένων λαμπών στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Γερμανία τον 16ο αιώνα. Η εικόνα ενός πράσινου δέντρου την παραμονή των Χριστουγέννων, με τα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό από πάνω του, λέγεται ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση κι έτσι τοποθέτησε ένα παρόμοιο δέντρο, διακοσμημένο με αναμμένα κεριά, μέσα στο σπίτι του. Στα μέσα του 1800, το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δένδρου είχε επεκταθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη. Το δέντρο είναι στολισμένο με φιγούρες (αγγελάκια, κ.ά.) ή με μπαλίτσες και φωτίζεται με αναμμένα κεράκια ή λαμπάκια. Οι γονείς τοποθετούν τα δώρα κρυφά κάτω από το δέντρο και δίπλα στη φάτνη, για να τα βρουν τα παιδιά επιστρέφοντας από την εκκλησία. Σε όλα τα σχολεία γίνονται χριστουγεννιάτικες γιορτές με θεατρικές παραστάσεις, όπου τα παιδιά ανταλλάσσουν δώρα. Το έθιμο αυτό ονομάζεται Wichteln και ακολουθείται και στις γιορτές των μεγάλων. Κάθε ένας φέρνει ένα ή παραπάνω δωράκια και τα βάζει μαζί με τα άλλα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όταν έρθει η ώρα, ένας, ένας με τη σειρά περνάνε όλοι κάτω από το δέντρο και παίρνουν από ένα δωράκι μέχρι που να τελειώσουν.


Ένα άλλο έθιμο είναι και το Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24, που συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη, που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ένα ζαχαρωτό, ένα παιχνίδι, κ.ά.

ΜΝΗΜΕΙΑ Μνημείο Ολοκαυτώματος Βρίσκεται ανάμεσα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και στην Postdamer Platz. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος αποτίνει φόρο τιμής στα Εβραϊκά θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στο χώρο και από τις 4 πλευρές, μέρα και νύχτα και να περιπλανηθούν σε αυτό το λαβύρινθο από πέτρες. Θα νιώσετε σαν να είστε σε ένα νεκροταφείο με αμαρκάριστους τάφους. Οι μονόλιθοι έχουν διάφορα ύψη και σε μερικές περιπτώσεις είναι και πιο ψηλές και από τους επισκέπτες. Δεν υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια ώστε να μπορείτε να καθοδηγηθείτε. Το μνημείο σχεδιάστηκε έτσι επίτηδες από τον αρχιτέκτονα ώστε να μπερδεύονται οι επισκέπτες.

Αιγυπτιακό Μουσείο

Το Αιγυπτιακό μουσείο περιέχει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές Αρχαίας Αιγυπτιακής τέχνης Το μουσείο ξεκίνησε με την βασιλική τέχνη των Πρώσων βασιλιάδων. ήταν ο Alexander von Humboldt που πρότεινε να προστεθεί στο μουσείο μια ειδική συλλογή από αιγυπτιακά έργα τέχνης και τα πρώτα έργα μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο υπό την επίβλεψη του Friedrich Wilhelm III. Η εντυπωσιακή συλλογή του


Αιγυπτιακού μουσείου συμπεριλαμβάνει κομψοτεχνήματα από όλες τις σημαντικές εποχές του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Αγάλματα και κομμάτια αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής μας δείχνουν τις διάφορες χρονολογικές περιόδους της αρχαίας Αιγύπτου από το 4000 πΧ μέχρι και την Ρωμαϊκή περίοδο. Διάσημα έργα όπως η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτι και το πορτρέτο της Βασίλισσας Tiy και το διάσημο 'Πράσινο Κεφάλι του Βερολίνου' ανήκουν στην συλλογή. Μαζί με αυτά τα έργα τέχνης είναι και άλλα έργα τέχνης όπως πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας και αυλής τα οποία είναι μοναδικά. Η συλλογή έχει μεταφερθεί από το Charlottenburg στο πρόσφατα ανακαινισμένο Altes Museum το 2005. Το Τείχος του Βερολίνου Ένα εικονικό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, χώριζε την Γερμανία στα 2 για 28 χρόνια, από τότε που ανεγέρθηκε στις 13 Αυγούστου του 1961 μέχρι και την κατεδάφισή του το 1989. To τείχος του Βερολίνου, γνωστό τότε στην Σοβιετική Ένωση και στην Γερμανική Δημοκρατία ως το «Αντι-Φασιστικό Προπύργιο» χώριζε την Γερμανία σε Ανατολική και Δυτική. Όταν η Κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ανακοίνωσε, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, μετά από πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων ότι μπορούσαν πλέον να περάσουν το Τείχος και να πάνε στην Δυτική πλευρά, πλήθος ΑνατολικόΓερμανών σκαρφάλωσαν και πέρασαν στην άλλη πλευρά του Τείχους όπου τους υποδέχτηκαν οι συγγενείς και φίλοι τους στην Δυτική πλευρά. Τις επόμενες εβδομάδες, οι Γερμανοί άρχισαν να σπάνε κομμάτια του Τείχους και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ειδικά μηχανήματα για την κατεδάφισή του. Η πτώση του Τείχους σηματοδότησε την έναρξη των διαδικασιών για την ένωση της Γερμανίας που οριστικοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1990.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους στον κόσμο! Η ιδέα για το ζωολογικό κήπο ήταν το πνευματικό τέκνο του Alexander von Humboldt και γερμανικής καταγωγής εξερευνητής της Αφρικής και ζωολόγος Heinrich Λιχτενστάιν. Καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα του Tiergarten, ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο στο κέντρο του Βερολίνου. Ο πληθυσμός του ζωολογικού κήπου αυξήθηκε ταχύτατα και κυριολεκτικά χιλιάδες ζώα που είχαν εγκατασταθεί εκεί από τις αρχές έως τα μέσα του 1900. Ο ζωολογικός κήπος είναι ένα δημοφιλές αξιοθέατο για όσους επισκέπτονται την πόλη, αλλά μετά την καταστροφή που προκλήθηκε από τον πόλεμο, λιγότερο από 100 ζώα παρέμειναν.

Μεγαλύτερο show του Βερολίνου

"Show Me" θα είναι η πιο πλούσια παραγωγή του Friedrichstadt-Palast. Καθώς διαθέτει περισσότερους από 100 καλλιτέχνες στη σκηνή, είναι ακόμα μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ensuite show στο Λας Βέγκας.

Berliner Dom

Το Berliner Dom (καθεδρικός ναός του Βερολίνου), που ολοκληρώθηκε το 1905, είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική προτεσταντική εκκλησία του Βερολίνου, καθώς και ο τάφος του πρωσικού Hohenzollern δυναστεία.


MUSEUM FUR NATURKUNDE

To Museum für Naturkunde (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), είναι το μεγαλύτερο μουσείο φυσικής ιστορίας στην Γερμανία, και μέλος του Humboldt-Universität zu Berlin, που πρωτοιδρύθηκε το 1810. ΜΟΥΣΕΙΟ BODE

To Μουσείο Bode είναι το σπίτι τριών εκπληκτικών συλλογών παγκοσμίου φήμης. Υπάρχει η συλλογή από γλυπτά και άλλα έργα τέχνης από την Βυζαντινή περίοδο, μια συλλογή νομισμάτων και μεταλλίων καθώς και ορισμένα εκθέματα από την Gemäldegalerie

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στον βιομηχανικό τομέα και στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ενώ μεγάλες εκτάσεις της χώρας καταλαμβάνονται από αγροτικές καλλιέργειες, μόνο το 2-3% του πληθυσμού ασχολείται με τον τομέα αυτό, λόγω της μηχανοποίησης των καλλιεργειών. Με ΑΕΠ 2.714.418 εκατομμυρίων δολαρίων (2005), η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη εθνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Εκτός αυτού, ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του κόσμου από το 2003 έως το 2008. Το 2011 παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας.


Όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, η Γερμανία είναι, βάσει Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index), 19η στον κόσμο, ενώ η World Bank Group εκτιμά την ευημερία ανά κάτοικο ως την 5η μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά από Ελβετία, Δανία, Σουηδία και ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλό βιοτικό επίπεδο συνοδεύεται με ιδιαίτερα χαμηλή φοροδιαφυγή και χαμηλό επίπεδο διαφθοράς. Ως προς την οικονομική ανάπτυξη υπάρχουν μεγάλες τοπικές διαφορές, ο νότος τις Γερμανίας με τα κρατίδια ΒάδηΒυρτεμβέργη, Βαυαρία και Έσση θεωρείται πλουσιότερος από τον βορά. Η οικονομία του νότου στηριζόταν το πλείστον σε μικρότερες βιομηχανίες από περισσότερους τομείς.

ΑΘΛΗΜΑΤΑ Ποδόσφαιρο Η Εθνική Γερμανίας Ποδοσφαίρου Ανδρών είναι η εθνική ομάδα της Γερμανίας στο ποδόσφαιρο ανδρών, ελέγχεται και οργανώνεται από τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και προέκυψε από τη συνένωση των εθνικών ομάδων, στο ποδόσφαιρο ανδρών, της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας. Η ομάδα χρησιμοποιεί διάφορα στάδια σε όλη τη χώρα. H Γερμανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών (γερμανικά: Deutsche Fu? ballnationalmannschaft der Frauen) αντιπροσωπεύει την Γερμανία στο διεθνές γυναικείο ποδόσφαιρο και διευθύνεται από την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB). Η ομάδα, τότε ανεπίσημα γνωστή ως Δυτική Γερμανία, έπαιξε τον πρώτο διεθνή της αγώνα το 1982. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990, η ομάδα της DFB παρέμεινε η εθνική ομάδα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η γερμανική εθνική ομάδα είναι μία από τις πιο πετυχημένες στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Έχει κερδίσει δύο φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχοντας πάρει το κύπελλο του 2003 και του 2007. Η Γερμανία είναι το μόνο κράτος του οποίου και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών και αυτή των γυναικών έχουν κατακτήσει Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η ομάδα έχει κατακτήσει επτά από τα δέκα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου Γυναικών, τα πέντε τελευταία εκ των οποίων συνεχόμενα. Η Γερμανία έχει κερδίσει τρία χάλκινα μετάλλια στο Ολυμπιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου Γυναικών, τερματίζοντας τρίτη το 2000, το 2004 και το 2008. Η Μπίργκιτ Πρινς κατέχει το ρεκόρ περισσότερων εμφανίσεων και είναι η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας. Η Πρινς έχει κατέχει και παγκόσμια ρεκόρ καθώς έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμια Παίκτης της Χρονιάς της ΦΙΦΑ τρεις φορές ενώ είναι μία από τις δύο κορυφαίες σκόρερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών. Χόκεϊ Το Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου Γερμανίας ή DEL – Die 1. Bundesliga (Γερμανικά: Deutsche Eishockey Liga) αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση


στη Γερμανία και έχει σήμερα το υψηλότερο αριθμό Αμερικανών και Καναδών παικτών εκτός της Βορείου Αμερικής. Ξεκίνησε τη σεζόν 1994-95, αποτελείται από 14 ομάδες και διαρκεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Τους περισσότερους τίτλους κατέχουν η Άντλερ Μάνχαϊμ και η Έισμπαρεν Βερολίνου οι οποίες έχουν κατακτήσει 5 πρωταθλήματα. Την περίοδο 2010-11 πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η Έισμπαρεν Βερολίνου. Ιδρύθηκε το 1994 και αντικατέστησε το παλαιότερο πρωτάθλημα της Bundesliga που ήταν από το 1957. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ως DEL - Die 1. Bundesliga και σε αντίθεση με την παλιά Bundesliga δεν είναι υπό τη διοίκηση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου (Deutscher Eishockey-Bund). Επίσης το πρωτάθλημα DEL – Die 1. Bundesliga θα περιλαμβάνεται στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών της EA Sports NHL 12.

Καλαθοσφαίριση

Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών της Γερμανίας, η οποία συγκεντρώνει του καλύτερες καλαθοσφαιριστές γερμανικής εθνικότητας, αντιπροσωπεύει τη Γερμανία στις διεθνείς διοργανώσεις καλαθοσφαίρισης που οργανώνει η FIBA. Βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Γερμανικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Deutscher Basketball Bund). Μεγαλύτερες επιτυχίες της μέχρι σήμερα είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας το 1993, του ασημένιου μεταλλίου το 2005 και το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ το 2002. Πορεία σε διεθνείς διοργανώσεις Πορεία σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ


Η Γερμανική κουζίνα έχει εξελιχθεί ως μια εθνική κουζίνα μέσα στους αιώνες της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής με παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Οι νότιες περιοχές της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Βαυαρίας, μοιράζονται πολλά πιάτα. Επιπλέον, πέρα από τα σύνορα στην Αυστρία, θα βρει κανείς πολλά παρόμοια πιάτα. Ωστόσο, τα συστατικά και τα πιάτα ποικίλλουν από το κράτος. Πολλά σημαντικά τοπικά πιάτα έχουν γίνει σε εθνικά, αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί σε διάφορες παραλλαγές σε όλη τη χώρα στην εποχή μας. Το Βερολίνο είναι το σπίτι σε μια διαφορετική σκηνή στη γαστρονομία αντανακλά την ιστορία των μεταναστών της πόλης. Δώδεκα εστιατόρια στο Βερολίνο έχουν συμπεριληφθεί στον οδηγό Michelin , η οποία κατατάσσει την πόλη στην κορυφή για τον αριθμό των εστιατορίων της με αυτή τη διάκριση στη Γερμανία. Πέρα από αυτό, το Βερολίνο είναι γνωστό για την τεράστια προσφορά στους χορτοφάγους ή αλλιώς βιωσιμότητα, όπως και το δίκαιο εμπόριο αγαθών ή αλλιώς βιολογικά τρόφιμα. Το Βερολίνο είναι μια από τις πόλεις με τα πιο χορτοφάγα εστιατόρια στον κόσμο. Πολλά τοπικά φαγητά προέρχονται από το βορρά, γαστρονομικές παραδόσεις και περιλαμβάνουν ρουστίκ και χορταστικά πιάτα με χοιρινό, χήνα, τα ψάρια, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα αγγούρια και πατάτες. Ποτά Η μπύρα είναι πολύ κοινή σε όλα τα τμήματα της Γερμανίας, με πολλές τοπικές και περιφερειακές ζυθοποιίες που παράγουν μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχες μπύρες. Η Ξανθιά lager ,Pilsener ,είναι ένα στυλ που αναπτύχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και είναι κυρίαρχη στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα, ενώ η μπύρα σιταριού και άλλοι τύποι μπύρας είναι κοινά, ειδικά στη Βαυαρία. Ορισμένες περιφέρειες την έχουν τοπική σπεσιαλιτέ, πολλά από τα οποία, όπως Weißbier ,είναι πιο παραδοσιακή μπύρα. Μεταξύ αυτών είναι Altbier , μια μαύρη μπύρα διαθέσιμο γύρω από το Ντίσελντορφ και κάτω Ρήνου, Kölsch, ένα παρόμοιο ύφος, αλλά το φως στο χρώμα, στην περιοχή της Κολωνίας, καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη Berliner Weisse, μια πικρή μπύρα στο Βερολίνο, που συχνά αναμιγνύεται με σιρόπι βατόμουρο. Από την επανένωση του 1990, Schwarzbie , η οποία ήταν κοινή σε Ανατολική Γερμανία , αλλά δεν θα μπορούσε να βρεθεί στη Δυτική Γερμανία , έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής στη Γερμανία στο σύνολό της.


ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑΣ 4 Λιαμοπούλου Αμυγδαλιά Καρυτοπούλου Διονυσία Παπακωνσταντίνου Δομηνίκη Καπετανάκη Μαρία-Αγγέλα

VEROLINO- Project A' class  
VEROLINO- Project A' class  

Verolino, as seen by students eyes.

Advertisement