Page 1


C U R RICULU M VITAE E L E N A

B E R T O N I

C O N T A C T S

via Brunelleschi 3, 25124 Brescia, Italy

Address Mobile

+0039 334 1633027

e-mail

e.bertoni.13@gmail.com

P E R S O N A L I N F O Date of birth Place of birth Nationality

13th October 1993 Brescia, Italy Italian

E D U C A T I O N sept 2015 - present

Master in Architecture Construction City Politecnico di Torino

sept 2012 - july 2015

Bachelor degree in Architecture Politecnico di Torino Final mark 106/110

sept 2007 - july 2012

Science High school diploma with artistic address Liceo scientifico statale Leonardo Final mark 100/100

P A R A L L E L A C T I V I T I E S Workshops

-International workshop Linearlivability (2015)

Towards next-generation urban re-design: multimodal green routes in Turin

-Il disegno per le mani. Castello del Valentino in rilievo(2015) Embossed design for blind people of the Valentino castle in Turin

-Thinking outside the box (2015), Pépinière d'Entreprises Espace Aosta Design of a traveling zero energy house named Biosphera 2.0

-Recyclo(2017)

Design of a self-sufficient homebuilt module in Vercelli plain for cyclists and walkers

Student groups

-Woodlab (2015-2016), Politecnico di Torino

Student group for the study and promotion of wooden technologies and architecture

-Spazi Violenti (2016-2017), Politecnico di Torino

Student group for participating design with detainees of some spaces of Alessandria’s jail

2


Competitions

Erasmus

1st prize BAC, Best Architecture Competition (2015), Politecnico di Torino 1st prize for the technology of the Recyclo workshop. September 2016 - january 2017. Universidade de Lisboa, Lisbon.

L A N G U A G E S

certificate

Italian

mothertongue

English

fluent

Spanish

basic

Portuguese

basic

IELTS B2, 16/05/2015

S O F T W A R E S K I L L S Drawing|Modelling

Editing|Graphic

Others

AutoCAD Revit Sketchup Archicad Adobe Illustrator Adobe PhotoShop Adobe Indesign 3ds Max Vray DIALux Agisoft PhotoScan Professional Word Excel

O T H E R S driving licenses personal interests

A1 and B Art and photography Drawing Working with hands Nature Sport Travelling 3


BOB ART Politecnico di Torino, Master of Architecture Construction City Design unit “Architettura ed economia urbana A� (20 ECTS) Period | 1st year, 2nd semester (2016) Supervisors | Matteo Robiglio, Isabella Lami, Stefano Corgnati Location | Cesana Torinese

6


8


The purpose of the design studio was the requalification of the Bob Track built for the Winter Olympic Games of Turin 2006. The Bob Track is located in Cesana Torinese and it is in disuse because the little use of the track compared to the high costs of working and maintenance. The requalification of the Bob Track happens with the insertion of a new receptive function that preserves and converts the track as much as possible. Space and time are the keywords of my project since it was conceived for a progressive realization in subsequent stages. The receptive building is made by modules that, like pearls of a necklace, run along the highest part of the bob track which is thus incorporated and transformed in the distribution system of the building itself. Similarly, the enhancement of the track in its lower section takes place through the progressive insertion of artworks and land art works along the path; operation that will create a gallery of what I have described as BOB-ART.

Hotel’s modules Hotel’s services Existing buildings

0 10

50

100 m

Progressive construction of land art works and artwork installations.


10


BOB-ART

11


BOB-ART Hotel. The rooms of the hotel develop along the bob-track. Between the rooms there are some small gardens for the relax of the guests. Section BB

All the modules are energetically self sufficient, designed with the standard passivhaus.

A B

key plan

B

Bob track

Section CC

C C

Model

12


B

C rece

garden

ptio

n

ha

ll

private garden

rooms

+220

Âą0

A

+160

+280

bar

+340

+460

+520

0 1

5

10 m

B

nge

C

lou

Plan

Section AA

Front S-W

13


1

_covering in Rheinzink _vertical wooden beams _water-repellent breathable sheet _insulating with horizontal reinforcement beams _insulating with vertical reinforcement beams _X-Lam multi layer panel _rock wool insulating _plasterboard slab _interior finishing

2

_wooden slats covering _sheet for water and air _insulating with horizontal reinforcement beams _insulating with vertical reinforcement beams _X-Lam multi layer panel _rock wool insulating _plasterboard slab _interior finishing

3

4

_wooden floor _double sheet of chalkboard _radiant floor heating _insulating _dustproof sheet _massetto alleggerito for implants _insulating _X-Lam multi layer panel _concrete casting _wooden floor _laying screed _layer of gravel _earth

14


1

2

4 3

technical section BB 1:50

15


MIRAFIORI SUD Politecnico di Torino, Master of Architecture Construction City Design unit “Architecture and construction Systems” (14 ECTS) Period | 1st year, 1st semester (2015) Supervisors | Mukerjee Subash, Luca Caneparo Location | Mirafiori Sud, Torino Team | in collaboration with Cecilia Bagnolatti

16


East Elevation

n

B

But the real core of the architectural work lies in the act of construction: the first step consists in the realization of the structural concrete casting. Then, another lightweight concrete,s layer, made with the debris of the demolished church situated in via Negarville, is poured on the previous system completing the building. The new church is anchored in the area and is a place in which people could have sensuos experiences.

East Elevation

South Elevation

Turin, ne the unde Sud. The woo its direct tional ce This buil landscap ce. It is a cle self-evid landscap So, the and sha earth be The inte liturgical ometric crete.

East Elevatio

South Elevation

A

n

The light has a spiritual quality; sunlight passes through two solar chimneys that light the altar and the whole religious space emphasizing the liturgical atmosphere. A narrow passage with flight of steps brings in a room to the top of the church; there is the bell that tolls and echos around thanks to the cross slot in the main facade.

Turin, nearest section to the countryside in the underpopulated neighborhood of Mirafiori Sud. The wooden covered passage way change its direction/curves attracted by the gravitational centre of a monolithic structure. This building change our perception of the landscape, it creates a new point of reference. It is a clear-cut form, a simple body that looks self-evident; an essential intervention in the landscape that is instantly comprehensible. So, the design is clear and elemental: light and shade, material and trascendence, the earth below and the sky above. The interior space was given a very simple liturgical treatment: furnitures with easiest geometric shapes all made in wood and concrete.

A

Changing room

Solar chimney

Altar

A

Changing room

Solar chimney

Altar

Solar chimney Pews

Bell tower

Pews

B

Solar chimney

Section AA

Scale 1:100 Section AA Scale 1:100

Plan +2.00 m

A

But the real core of the South Elevation architectural work lies in the act of construction: the first step consists in the realization of the structural concrete casting. Then, another lightweight concrete,s layer, made with the debris of the demolished church situated in via Negarville, is poured on the previous system completing the building. The new church is anchored in Plan +11.00 m the area and is a place in which people could have sensuos experiences.

Section AA

Plan +14.00 m Plan +2.00 m

Plan +5.00 m

Plan +17.00 m A

POLITECNICO DI TORINO | ARCHITECTUREConstruction ConstructionCity City || A.Y. A.Y. 2015-2016 2015-2016 | |Design “Architecture and construction systems | Professors: S. Mukerjee, L. Caneparo | Student: C. Bagnolatti, E. BertoniE. Bertoni POLITECNICO DI TORINO | ARCHITECTURE DesignUnit Unit “Architecture and construction systems | Professors: S. Mukerjee, L. Caneparo | Student: C. Bagnolatti,

g room

Turin. The wooden covered passage way change its direction attracted by a gravitational centre: a monolithic structure appears in the nearest section to the countryside in the underpopulated neighborhood of Mirafiori Sud. This building change our perception of the landscape, it creates a new point of reference. It is a clear-cut form, a simple body that looks self-evident; an essential intervention in the landscape that is instantly comprehensible. So, the design is clear and elemental: light and shade, material and trascendence, the earth below and the sky above. The interior space was given a very simple liturgical treatment: furnitures with easiest geometric shapes all made in wood and concrete. The light has a spiritual quality; sunlight passes through two solar chimneys that light the altar and the whole religious space emphasizing the liturgical atmosphere. A narrow passage with flight of steps brings in a room to the top of the church; there is the bell that tolls and echos around thanks to the cross slot in the main facade.

Plan +5.00 m

Plan +11.00 m

Plan +20.00 m Plan +11.00 m

Plan +14.00 m

Plan

Plan roof Plan +14.00 m

01

5

10

0

1:50

50

m 0

1:20

20

0

5

20

m

10

0

1:10

10 10 0

2

5

19

1:20

m 1:50

4 10

5m


The aim of the design studio was to study a famous architect and try to act like him. In this case we choose Peter Zumthor; at first we studied his thought and then we tried to act and design like him. For this reason we worked with sketches and real models because, as he said, he doesn’t work with three-dimensional virtual models because he think that hyperrealistic renders are able to confuse the customer. With this kind of representation people have nothing to discover about that architecture, all is explained by the render. He prefers technical drawings because they are objective and models because allows him to work with real materials (no cardboard) to see the effect of light on the surfaces.

Sketches 20

Picture of the models made in wood and in concrete


OUTSIDE THE BOX Politecnico di Torino, Bachelor of Architecture Architectural and construction studio “Costruire nel costruito” (14 ECTS) Period | 2nd year, 2nd semester (2014) Supervisors | Luca Reinerio, Guido Callegari Location | via Slauzzo 11, Torino Team | in collaboration with Cecilia Bagnolatti

22


Vi

GA

LL

IA

RI

Via

SAL

UZZ

O

a

Walking through the streets of San Salvario’s neighborhood is usual to see anomalies in the the urban structure; low buildings unexpectedly interrupted the standardized skyline. Taller buildings with dismal blind walls dominate the smaller ones which show an abnormal history and sometimes resistance compared with the ordinary growth of the urban structure. The purpose of the studio was to design a new residential building to be inserted in the urban void of via Saluzzo 11; area close to Turin’s Porta Nuova train station. The name OUTSIDE THE BOX comes from the fact that the front of the designed residential building interrupts the linearity of the street’s facade creating a dynamic surface. A glass stairwell characterizes the structure allowing the sunlight to enlighten the indoor common spaces. Another interesting particular is the stepped roof that connects the differents heights of the buildings situated on the sides. The new residential building was designed with a prefabricated X-lam system to ensure lightness and quickness, very important during a superelevation construction process.


o Via Saluzz

B

A

B

A

PIANTA PR

O IMO PIAN

uzzo V ia Sal

SECTION AA

A

A

0 1 2

5

10 m

0

2

4

10

20 m

1:200

1:100

25

2ND FLOOR PLAN


Front North West 26


FRONT NORTH WEST

27


TET-RIS Politecnico di Torino, Master of Architecture Construction City Workshop Recyclo (3 ECTS) Period | October-November 2017 Supervisors | Guido Callegari, Claudia De Giorgi, Chiara Occelli, Riccardo Palma Location | Vercelli, Italy Team| In collaboration with Cecilia Bagnolatti and Marta Capponi

28


The purpose of the workshop was the design of a selfsufficient housing module to accommodate cyclists and walkers who will ride the future European cycle track along the Cavour Canal in Vercelli. The module architecture have to present a strong bond with the surrounding territory and with its ownhistorical and social roots. Its shape can also represent the memory of the various landscapes that characterize the plain territory of East Piedmont in which it will be placed. In our project, each module recall an element of Vercelli landscape: the bicycle box recall the poplar, the furniture placed along the module perimeter recall the organization of the farmhouses, and the bathroom with gradients recall rice field. These three modules can be assembled in different configurations according to a hypothetical expansion.

N-W Front

The module has to be easy to build because it will be realized in the next future by the students themselves. For this reason we designed the module with the modular system named XYLEVO.

30


A

0

1

A

2

5

31


1 0 Section AA

N-W Front


Also the furniture is modular and can be placed in three different configurations.

33


TREE HOUSE Faculdade de Arquitetura da Universidade de Lisboa Opt. Construçþes en madeira, Sistemas Estruturais e Construtivos (3 ECTS) Period | 2nd year, 1st semester (2016) Supervisor | Paulo Almeida

34


The purpose of the course was the design of a wooden building: I chose to design a tree-house. The project can be divided in two parts. The first one consists in two platforms that allow the reaching of the second part: the tree house. The two platforms surround the first tree that is an elm with a separation of branches in a “V� shape in the highest part. The platforms have a very simple structural system composed of main and secondary beams with a wooden floor on the top. The first platform is at a height of 1 meter and it is supported by a series of pillars with concrete foundations. The second platform is at a height of 3,50 meters. Steep stairs connect these platforms to the tree house located at a height of 5 meters above the ground. The house is supported by a poplar tree characterized by a long and straight stem.

35


BIM Politecnico di Torino, Master of Architecture Construction City BIM - Building Information Modeling (6 ECTS) Period | 1st year, 1st semester (2015) Supervisor | Massimiliano Lo Turco

36


The aim of the course was to learn a parametric modeling software for architecture. In this case, we learnt how to use Revit through the reproduction with the software of an existing building. For this exercise I chose the existing Bentini Headquarter building located in Faenza (Italy)and designed by Piuarch Architects. All the drawings and renderings were done with the software.

-374

Picture

Piano primo interrato

0

Floor Plan Piano terra

-374

Prospetto Nord-Ovest

0

Piano primo interrato

Politecnico di Torino | Architettura Costruzione e Città

Professore | Massimiliano Lo Turco

Modellazione digitale e parametrica | AA 2016/2017

Studenti | Andrea Armandola, Elena Bertoni

2

5

10 m

BENTINI HEADQUARTER

PIANTE

Scala 1 : 200

03 Render

0

Front S

Prospetto Sud-Est

Piano terra Politecnico di Torino | Architettura Costruzione e Città

Professore | Massimiliano Lo Turco

Modellazione digitale e parametrica | AA 2016/2017 Politecnico di Torino | Architettura Costruzione e Città

Studenti | Andrea Armandola, Elena Bertoni Professore | Massimiliano Lo Turco

Modellazione digitale e parametrica | AA 2016/2017

Studenti | Andrea Armandola, Elena Bertoni

BENTINI HEADQUARTER

PROSPETTI

BENTINI HEADQUARTER

PIANTE

37

0

2

0

2 5

5

10 m

10 m

07 03

Scala 1 : 200 Scala 1 : 200


THESIS Politecnico di Torino, Master of Architecture Construction City THESIS: “New landscapes built in brownfields: Caffaro and Ideal Standard in Brescia” (30 ECTS) Period | 2nd year (2017/2018)- work in progress Supervisors | Alessandro Mazzotta, Manuel Ramello Location | Brescia, Italy

38


My master thesis is about the requalification of a disused industrial area of 20 hectares next to the city centre of Brescia, a town in the north of Italy. It is constituted by the ex chemistry industry Caffaro, which is a polluted site that must be reclaimed, and the ex sanitary ceramics industry Ideal Standard. The main purpose of my thesis is the preservation and reuse of those industrial buildings that the municipality would like to raze for the realization of a park. More generally, I investigate possible ways of intervention for abandoned industrial sites which swarm in all the European industrial cities. For my case study I try to intersect the municipality’s wants, the realization of a park and other new functions, with the preservation of the industrial history of the city. For these reasons, I am designing an eco-district developing different topics like city planning, new forms of residency, landscape design, green-technologies and more.

39


ELENA BERTONI Architectural Portfolio  
New
Advertisement
Advertisement
Advertisement