Page 1

2013/5. zenei és kulturális e-magazin

ROMKOCSMA AJÁNLÓ: FÓKUSZBAN A GRANDIO

KLUBMENEDZSMENT: CINEMA HALL

„Zene és kultúra fiataloknak és fiatalos arcoknak”

www.electroom.hu


electroom

Itt a nyár és itt a legfrissebb Electroom Magazin is, amely első megjelenésének egyéves évfordulóját ünnepli, illetve ünnepelte, hiszen tavaly egy májusi napon publikáltuk első lapszámunkat. Ez idő alatt mind külső, mind tartalom szempontjából sokat változott a lap, de az alapkoncepció megmaradt, és a minőségből sem szeretnénk lejjebb adni a továbbiakban! Hogy ezúttal mivel kedveskedünk olvasóinknak? Lássuk! Nem véletlen, hogy címlapunkon Karányi Dani köszön vissza, hiszen egy hosszabb interjút készítettünk a népszerű DJ-vel, aki készséggel állt rendelkezésünkre. Tovább folytatjuk NVC-s interjúsorozatunkat, klubmenedzsment rovatunkban pedig a Cinema Hall került sorra, a Bécsi úton található szórakozóhely ugyanis jó ideje igényes és nagyszabású elektronikus zenei eseményeknek ad otthont. Ajánlunk nektek egy fesztivált is a nyárra, méghozzá egy olyat, amiről mostanában viszonylag keveset lehet hallani a sajtóban, pedig az egyik leghíresebb fesztiválról beszélünk. Nem is húznánk tovább a szót, lessétek meg tartalomjegyzékünket, és lapozzatok bele az Electroom Magazinba, mely zenei és kulturális tartalmakkal szolgálja ki a fiatalokat és a fiatalos arcokat!

Ne habozz, lapozz!

3


Interjú Karanyi Danival .......................................

6 Sikztah interjú ........................................................ 12 NVC Interjúsorozat III. rész

Sinko ..........................................................................

18 Hír mix....................................................................... 22 Klubmenedzsment: ........................................... 24 Cinema Hall Before-after ajánló .............................................

28 Bemutatjuk Csányi Zolit ................................... 30 Top charts .............................................................. 33 Fesztiválkörkép..................................................... 34 Burnintg man Buli naptár .............................................................. Romkocsma körkép

38

Fókuszban a Grandio...............................................

40 Film ajánló ............................................................... 44 Interjú az Electroom DJ’s tagjaival ............... 46 Videó ajánló ........................................................... 52 Golf ............................................................................ 56

Főszerkesztő, művészeti vezető: Kovács Dániel Szerkesztő: Várkonyi Zsolt Zenei szakértő, tanácsadó: Millei Ramon, Papp Krisztián Munkatársak: Bagyal Bettina, Bajnóczi-Dornics Szilvia, Báthori László, Gellén László, Hajdó Máté, Kelemen Kristóf, Kovács Titusz, Kovács Zsuzsanna, Matusa István, Négyesi Anna, Zsilován Dániel Digital szakértő: Kovács András Kiadó: 2 Zsiráf Kft. Szerkesztőségi cím: 1036 Budapest, Lajos utca 42. E-mail: info@electroom.hu Internet: www.electroom.hu Telefon/fax: 318-4246 Értékesítés: Kovács Dániel (e-mail: daniel.kovacs@electroom.hu) S. Balogh Edit (sbaloghe@zsiraf.hu) Tervezés, szerkesztés: Zsiráf Kreatív Ügynökség Internet: www.zsirafkreativ.hu


6

electroom

=

Karányi Dániel Magyarország egyik legnépszerűbb elektronikus zenei előadója. Számaival nemcsak a klubokat, de a rádiókat is meghódította, valamint külföldön is megismerték már a nevét. Zongorán kezdett el zenélni, majd jött a gitár, a szintetizátor, egy kis Pink Floyd, sok-sok kísérletezés, majd 2002-ben megjelent első albuma, az Oktogon. 2005 óta pörgeti a lemezeket, és a stílusok tekintetében igencsak széles skálán mozog, a Girly klubestek alkalmával például social house-szal veszi le a lábáról a közönséget Seres aka Tempo társaságában. Nemrég készült el Hello című számának klipje, melyet Fehér Balázzsal együtt szereztek, és amely a rádiókban is számtalanszor felcsendült. A Fonogram-díjas zenész a Balaton Soundon ünnepli majd karrierjének 10. évfordulóját, és egy nem mindennapi fellépéssel készül. Az Electroom Magazin Karányi Danit kérdezte az elmúlt tíz évről, a Girly-ről, a hazai szcénáról, no meg persze a jövőről.

– ELŐSZÖR IS KANYARODJUNK VISSZA EGY KICSIT KARRIERED KEZDETÉRE. GYEREKKÉNT MENNYIRE VONZOTT A ZENE? MIK VOLTAK A NAGY KEDVENCEID? Körülbelül tizenkét éves korom óta vagyok aktív zenehallgató. Apán nagyon nagy hatással volt rám zenei téren, rengeteg dzsesszt meg progresszív rockot hallgatott. Az egyik legmeghatározóbb zenei élményem a Pink Floyd volt, aztán később jött a Prodigy. Ezzel egy időben szüleim adtak arra is, hogy zenét is tanuljak, fejlesszem magam. Volt egy zongoránk, amit még nagymamám vásárolt a II. világháború előtt, és az én szobámba került ez a hangszer, én pedig ezen tanultam meg játszani. Szüleim is zenéltek, de nem ez volt a hivatásuk. Édesapám fizikus, anyukám pedig műfordító és tanár. Fontosnak tartották, hogy zenéljek. Apám hegedült, édesanyám pedig népi hangszereken játszott. Végül is innen jött a zene iránti érdeklődésem.

– AZ ISKOLAI ÉNEKÓRÁKON MENNYIRE VOLTÁL AKTÍV? Azt nem mondanám, hogy túlzottan aktív lettem volna, de nagyon szerettem a zenét, és elég könnyen ment a zenetanulás. Diákként az irodalmat sokkal jobban szerettem, mint az énekórákat.

– AZ ELEKTRONIKUS ZENEI ELŐADÓK KÖZÜL KIK VOLTAK RÁD NAGY HATÁSSAL? Elég későn kezdtem el komolyabban foglalkozni az egésszel. A rave- meg a technokorszakból teljesen kimaradtam, azokban nemigen találtam a helyemet. A Prodigy volt az egyik első nagy kedvencem.

– KÉTSZER IS MEGKAPTAD A FONOGRAM-DÍJAT. MENNYIRE FONTOSAK SZÁMODRA A DÍJAK? MILYEN HATÁSSAL VOLT KARRIEREDRE EZ AZ ELISMERÉS? A díjak fontos visszaigazolások. Az ember karrierjének az elején nagyon fontosak, hiszen önbizalmat adnak, és érzi az ember, hogy amit csinál, annak van értelme. Ennek ellenére nem gondolom azt, hogy döntő befolyással bírt volna a karrierem szempontjából – hangsúlyozom, zenei szempontból. Szükségem volt az önbizalomra és a sikerre, de a díjak nem változtatták meg a zenéről alkotott elképzeléseim. Én az első lemezem, az Oktogon (2002) megjelenésénél tapasztaltam meg, hogy milyen az, amikor valaki ismertebbé válik, azóta sokkal könnyebben kezeltem már az ezzel járó pozitív és negatív impulzusokat.


electroom

7


4

electroom

=

– ÁPRILIS 19-ÉN ÜNNEPELTE ELSŐ SZÜLETÉSNAP- – MI AZ, AMI TÉGED MINT ELŐADÓT A LEGJOBBAN JÁT A GIRLY SOROZATA. MIT VÁRHAT A JÖVŐBEN BOSSZANT A PARTY SZCÉNÁBAN? MIN KÉNE, ÉS A KÖZÖNSÉG A GIRLY-TŐL? KÉSZÜLTÖK VALAMI MIN LEHET VÁLTOZTATNI? ÚJDONSÁGGAL? A Girly alapkoncepciója, hogy laza, csajosabb estéket játszunk, közösséget építünk, és a „hands up” zenék helyett a social house dominál. A hangulat a lényeg, nem az, hogy az ember ismeri a zenét vagy sem. Nyáron gyakrabban lesznek Girly bulik, nemcsak havonta egyszer, mint eddig, hanem körülbelül háromhetente fogunk játszani, és megcélozzuk a teraszos, külsős helyeket, hiszen ezeket ilyenkor a közönség is előnyben részesíti.

Én egy pozitív gondolkozású ember vagyok, nem azt figyelem, hogy mi bosszant, hanem, hogy mit tehetek. Én mindig is outsider voltam, soha nem akartam a szcénába, klubokba, szervezetekbe tartozni – az életem más területén sem. Ideális esetben nincs szükség ugyanis ezekre – hiszen a zene pont egy olyan dolog, hogy ha jó, akkor működik magától is. Szerintem, ha az ember kitartó és jó dolgokat csinál, akkor bevonzza az arra nyitott embereket és lehetőségeket. Lehet, hogy általánosságokban beszélek, de fontosnak tartom, hogy mindig a célok legyenek egyértelműek. A megvalósításra számtalan lehetőség van, így nem látnám értelmét konkrétumokban beszélni erről, mert az alapoktól kell ezt újragondolni mindenkinek magában.

– MONDHATJUK, HOGY A SOCIAL HOUSE-SZAL EGY KICSIT FORMÁLNI IS KÍVÁNJÁTOK A KÖZÖNSÉG ÍZLÉSÉT, ÉS KÖZELEBB HOZNI AZ EMBEREKHEZ A HOUSE-T? – A HELLO CÍMŰ SZÁMOD FEHÉR BALÁZZSAL NAGY NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVEND. NEMRÉG ELKÉSZÜLT Én nem hiszek abban a koncepcióban, hogy a szórakoztatás arról szólna, hogy a közönség igényeit kell ki- HOZZÁ A KLIP IS. MESÉLJ ERRŐL EGY KICSIT! szolgálni. Az izgalmas és tartalmas dolgok élvezetéhez szükség van nyitottságra. Vannak DJ ismerőseim, rádiósok, tévések, akik folyton panaszkodnak, hogy nem nyitott a közönség, és csak az egyszerű mainstream megy. Azt kell, hogy mondjam, hogy erről ők tehetnek pont. Ezeknek az embereknek a felelőssége, hogy alakíthassák az emberek ízlését és zenéhez való felfogását. Ez persze rengeteg energiával jár, lehet, hogy sokszor konfliktussal is, de szerintem nyugodtan lehet új dolgokat mutatni az embereknek, mert csak így van fejlődés. Az én esetemben ez nem valami misszió, én egyszerűen így működöm. Sosem éreztem munkának, amikor zenélek, vagy dj-zem, mert szeretem ezt csinálni – így hát miért akarnék megfelelni olyan elvárásoknak, amikkel nem értek egyet. Szerintem ha valamiben hiszel és érzed is, hogy az emberek fogékonyak rá és van kitartásod hozzá, azzal bevonzod a pozitív fogadtatást, így jönnek létre új dolgok. Erről szól a Girly is.

Az egy kuriózum, hogy Fehér Balázzsal közösen írtam ezt a dalt. Balázzsal nagyon szerettünk együtt alkotni, mert hasonló a zenei gondolkodásunk és az alkotófolyamatokról az elképzelésünk. Egyikünk sem szereti a túl egyértelmű dolgokat: sokkal többet tudunk elmondani az apró utalásokkal. Ezért nincs névlegesen feltüntetve a dalban Balázs neve sem, a dalszöveg nem egyértelműen egy lányhoz szól, de nem is Balázs mamájához és a klip is egy olyan kedves, de szürreális világot mutat be, amit nem várna az ember itthon egy ilyen dalhoz. Ezért nem akartunk olyan klipet, amin Balázs meg én látszunk: az kiszámítható lett volna. Pont amikor a leginkább egyértelműbb lenne, olyankor lehet kicsit kísérletezni és kreatívkodni.

– A BALATON SOUNDON EGY KÜLÖNLEGES PRODUKCIÓVAL RUKKOLSZ MAJD ELŐ KARRIERED INDULÁSÁNAK 10. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL. MIT KELL – A GIRLY-T SERES AKA TEMPÓVAL EGYÜTT INDÍ- TUDNI ERRŐL? TOTTÁTOK EL. MILYEN A KAPCSOLATOD SERESSEL? Ha egy szóval kellene jellemeznem, akkor hektikus. Zenei téren elég határozott elképzeléseink vannak mindkettőnknek, kísérletezők vagyunk mindketten. Szeretjük ezt csinálni: rendkívül inspiratív és nagy élmény együtt zenélnünk. Míg Bálint inkább ösztönből alkot, én inkább céltudatosan működöm, és ebből sokszor szélsőséges, de mindig előremutató vitáink vannak. A Girly nem egy képlet, egy bevált recept, hanem egy zeneileg folyton megújuló klubsorozat ezért.

Az Anthology a tízéves pályafutásomat átfogó koncert lesz. Ott lesz majdnem az összes zenész és énekes, akivel együtt dolgoztam, és velük együtt fogjuk előadni a dalokat. Mindemellett a tíz év alatt a zenei ízlésem is változáson ment keresztül, és a dalok eredeti változatukban nem alkotnának egy koherens egészet, ezért döntöttem úgy, hogy koncert formájában adjuk elő őket, nem az eddig megszokott live-actként. Nagy kedvelője vagyok a progresszív és a pszichedelikus rocknak, ezért ebből a zenei eszköztárból merítve az egészet


electroom

KARANYI ÉS ÉN - HELLO (OFFICIAL)

5


6

electroom

=

áthangszereljük és újra feldolgozzuk. Élő zenéhez képest elektronikus, elektronikushoz képest élő zene lesz, talán így tudom legszemléletesebben összefoglalni.

– HA MOST VISSZATEKINTESZ AZ ELMÚLT TÍZ ÉVRE, AKKOR MI A LEGNAGYOBB TANULSÁG SZÁMODRA? MIT JELENT SZÁMODRA AZ ELMÚLT EGY ÉVTIZED? Azt hiszem az, hogy semmit sem csinálnék másként. Sokat kísérleteztem, és a mai napig is rengeteget kísérletezem (a zenével is). Ugyanakkor fontos számomra, hogy befogadható legyen, amit készítek: ezért próbálok közérthető módon kísérletezni, mert az öncélú kísérletezésnek nem látom értelmét. Egyébként nem érzem tíz évnek ezt a tíz évet. Furcsa érzés. Még annyi mindent csinálnék. Kettős érzésem van: egyrészt úgy érzem, hogy nem csináltam elég dolgot a tíz év alatt, másrészt tudom, hogy az alkotó folyamataim ilyen tempót diktálnak nekem – döntően lehetetlen felgyorsítani, vagy lassítani ezeket.

MI A VÉLEMÉNYED A MOSTANI KEZDŐ ZENÉSZEKRŐL, DJ-KRŐL? Azt látom, hogy megfelelési kényszerük van: rengeteg ügyes és tehetséges producer/DJ van, de mindenáron be akarják magukat kategorizálni egy adott műfajba. Ez amúgy teljesen érthető, hiszen kezdő zenészként az ember sikerre és pozitív visszaigazolásra vágyik először, és ennek a legegyszerűbb módja, ha valamilyen bevált sémát alkalmaz, vagy igazodik a közkedvelt stílusokhoz. Én is így voltam ezzel. Amikor én elkezdtem zenélni, akkor például ott volt a chill-out, amin belül viszont sokkal komplexebb zenéket lehetett készíteni, és sokkal bátrabban próbálhattam ki magamat, korlátok nélkül. A mai zenei stílusok túlnyomó többsége dance-orientált, és ezért sokkal limitáltabb teret ad az alkotóknak a kinyílásra: egy hangnem, fix tempó, elvárt szerkezet. Viszont minden korszak és helyzet arra való, hogy kreatívan átalakíthassuk a magunk formájára, így biztos vagyok benne, hogy pár kiemelkedő tehetség jár-kel közöttünk, akik meg akarják váltani a világot. A technológia, a szaktudás könnyebben elérhető, mint eddig bármikor, a nagy számok törvénye alapján erre több zenésznek is van lehetősége.

BESZÉLTÜNK AZ ELMÚLT TÍZ ÉVEDRŐL, MI A HELYZET A KÖVETKEZŐ TÍZESSEL? MI ÁLL MÉG ELŐTTED ZENEI TÉREN? Zenei téren régi vágyam, hogy zenekart csináljak, egy olyat, ami egyfajta audiovizuális projektként működik. Egy újabb kísérlet.


electroom

KARANYI - SUN (MIXTAPE 2013 MAY)

KARANYI: BALATON SOUND SET (DOWNLOAD MIX)

KARANYI - HAZAÚT / ROAD TO HOME

7


2

electroom

=

Mikor, és miért kezdtél el DJ-skedni? Mik voltak az első lemezeid? Ez már általános sulis iskolabáloknál elindult nálam, de komolyabban 91-ben játszottam saját bulikon, az első lemezem egy 12 hüvelykes maxi kislemez volt: De La Soul –Ring, Ring Ring (Ha Ha Hey), aztán egy Eric B & Rakim – Dont Sweat The Technique stb., aztán már csak gyűltek. Persze voltak előtte is DJ-k, vagy inkább diszkósok Győrben, de azok mind szó szerint discot játszottak, vagy kevertek mindent-mindennel. Én csak a hiphop-on voltam rajta abból is az underground-on és párhuzamban nyomtam MC-ként is, amibe néha mostanában is belefutok. Gyerekként persze előtte is voltak lemezeim: Prince, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Depeche Mode, de nyilván nem kifejezetten DJ célokra, csak szimplán zenehallgatásból, akkor ez volt a kazetta mellett a fő hanghordozó, ami elérhető volt.

A hip-hop is komoly szerepet töltött be az életedben. A hazai underground hip-hop előadók és csapatok hatalmas népszerűségnek örvendenek. Milyennek látod ma ezt a színteret? Kiket tartasz a legjobbnak a hazai szcénából? A mai napig is figyelemmel kisérem a hip-hop-ot. A hazai színtérből a Steve, Bobakrome, Barbárfivérek, DSP, Hősök, Akkezdet Phiai akiket leginkább szeretek, de engem az amerikai vonal mindig is jobban érdekelt. Nemzetközi szinten nagyon vegyesek az érzelmeim, megvannak a friss, jó előadók, akik jól hozzák a szintet, pl.: Tyler The Creator, Chance The Rapper stb, a mainstream „rádió hippop” szartól egyenesen okádok, bocs. Tetszenek még a hibrid hangzású kollaborációk elektronikus alapokon, jó verzék, de az már nem igazán hip-hop.


electroom

3

Sikztah-t nemigen kell bemutatni a modern elektronikus tánczene szerelmeseinek. Ha valaki mégsem ismerné, Szilágyi Norbert előadóként és rendezvényszervezőként tevékenykedik a hazai elektronikus zenei szcénában. Az 1994-es DMC DJ-versenyen dobogós helyen végzett. Hip-hoppal kezdett, majd pörgetett drum and bass-t, jungle-t is, ma már leginkább breaks, house/ techno vonalon mozog, de szettjeit sem BPM szám, sem stílus sem szorítja keretek közé. A kultikus győri klubsorozat, a The Etiket és a DumDum fesztivál is az ő nevéhez fűződik. Sikztah-val beszélgettünk az Etiket-ről, zenei karrierjéről, és a hazai színtérről.

Hogy jött a breakbeat iránti vonzalom? Mi fogott meg leginkább ebben a stílusban? 95 körül már játszottam jungle-t, drum&bass-t, ebből aztán most nagyon rövidre fogva a sztorit jött a nu skool, és tényleg mintha 45-ös fordulatszámú dnb lemezeket 33-on pakoltam volna, tetszettek a morcos basslineok, középtempós house/techno lüktetés a különböző mc-k verzéi. Ezzel a vonallal párhuzamban játszottam sok breaktánc versenyen, ahol inkább a classic funk és hip hip samplingekből felépűlő b-boy breaks-en volt a hangsúly. A hip-hopból amúgy is bennem volt a Miami Bass-es vonal a sok 2 Live Crew, Afrika Bambaata, Gucci Crew stb miatt, szóval elcsípett. Változatos volt és újszerű, 2001 körül egy kis időre bejutott a „mainstream”-be is, sok breaks buli volt, aztán talán kicsit kihűlt, de én szeretem. A mai napig szívesen játszom breakbeat-et.

A Soundhead best of 2012 közönségszavazásán a The Etiket bizonyult a legjobb klubsorozatnak, és ha jól tudjuk, csak később vetted át a díjat. Hogy fogadtad, amikor megtudtad, hogy az Etiket kapta a legtöbb szavazatot? Egy Burger Kingben mérgeztem magamat, amikor a Coyote üzent (nevet). Azt gondoltam, hogy a top 3-ban benne lesz de, hogy az 1#, azon meglepődtem. Tudjuk, hogy miről szól ez, jó buli a The Etiket és tényleg nagyon sokan látogatják, jó a híre és nagy múltja van, de egy ilyen szavazás mára már inkább a közönséged megmozgatásáról szól, arról, mennyire tudod őket motiválni a szavazásra miközben egy folyamatos információ áradtat „stresszeli” őket. Másrészt nyilván nem szavaznak arra, ami szar. Legalábbis van az a réteg.


Az áprilisi Etiket-et egy bombariadó szakította félbe. Előadóként és szervezőként te hogy élted meg ezt az éjszakát? Nem ez volt az első eset. Nem volt szép bemutatkozás a hazánkban először járó Cocorico rezidens Fabrizio Maurizi előtt. A rendőrség szokás szerint 3 órát szöszmötölt a nem létező bomba keresésével, így a buli elég családiasra sikerült. Kb. 400-an várták meg Fabrizió szettjét. A bombariadózás talán a legaljasabb, legkisstílűbb dolog. Azóta folyik a nyomozás, hiszen komoly anyagi kárt is okoz ilyenkor az elkövető. Különösen sajnáltam azért is, mert a március 14-i The Etiket-et pedig az ítéletidő vágta tönkre. Egy meghívott DJ sem tudta megközelíteni még Győrt sem, sőt nagyjából Budapestről sem jutottak ki az óriási havazás miatt.

természetesen a minőség alap követelmény, azért is megyek szívesebben oda, mint a klubokba.

A DJ-k nem szívlelik túlságosan, ha a szettjük közepén odamennek hozzájuk, és megkérik őket, hogy tegyenek fel egy adott számot. Veled ez mennyire gyakran fordul elő, és hogy reagálsz ilyenkor? Ha telefonnal jönnek, elveszem. Azon pl. meglepődnek. Persze visszaadom, csak megvárom a reakciót (nevet). Ritkán fordul elő az ilyesmi, olyankor az az érzésem, hogy vagy valaki valahol hibát követett el, hogy én állok a pultban, vagy a vendég nem tudja, hova jött. Mindenesetre nem vagyok kedves.

Sokszor éri az a vád a közönséget, Ha egy mondatban kéne megfogal- hogy nem elég nyitott az új stílusok mazni, mit jelent számodra az Etiket? és a kevésbé ismert előadók felé. Te hogy látod ezt a kérdést? Havi rutin, amit a mai napig szeretettel csinálok. Április óta már az internetes nagyközönség is megtekintheti a Night Shift Documentary-t, melyben te is szerepelsz. Milyen volt a forgatás, és milyennek találod a film fogadtatását? A film nagyon jó ötlet, nagyon tetszik a kivitelezés is. Büszke vagyok rá, hogy szerepelhettem benne. Egérrel és Six-szel is úgy érzem, hogy nagyon jóban vagyunk, szóval a forgatás nagyon barátságos volt, bár eléggé lámpalázas típus vagyok. Azóta 20 kg-ot fogytam, szóval nekem kicsit vicces volt magamat látni pufókon. A fogadtatás szerintem nagyon jó, de ezt inkább a munka arányában a készítők tudják megítélni jobban.

Alapvetően meg vagy elégedve a hazai klubokkal technikai felszereltség (hangzás), kiszolgálás és persze a hangulat szempontjából? Nagyrészt Nyugat-Magyarországon és Budapesten játszom, itt a klubok rendezettek és minőségiek, de nem árt előre egyeztetni egy rider-t. A fesztiváloknál

Nem számít, hogy „cimkéznek.” Ha jól rakod össze a szettet egy buliban, az tud adni lehetőséget arra, hogy „lavírozz” a stílusok között. A közönséget azon kívül, hogy nem elég nyitottak rengeteg más vád is érhetné, és ez talán a legkevésbé zavaró. Sokkal inkább bos�szantó az a félszakértelem, amiknek pl. a közösségi oldalakon olyan serényen hangot is adnak. Persze ezeket megtanultuk a nem érdekel kategóriába sorolni egy szimpla „hide”-dal :) Nem gondolom, hogy 100%ig bele kell tudni látni a bulikba és azok szervezésébe, de ha valaki teljesen fogalmatlan, az a véleményét inkább hagyja meg magának. Néha azt gondolom, hogy minket, szervezőket folyamatosan pengeélre állítanak, miközben mi vállalkozunk, időt, pénzt nem kímélve igyekszünk hozni valamit, hozni a színvonalat. Akik azt hiszik, hogy ez akkora üzlet, legalábbis ezen a szinten amekkorában én csinálom, azok nagyot tévednek. Egyik hoz, a másik visz. Nehéz a fenntarthatóság. Ha nem lenne ez a „kényeztetés”, hogy egy este 5 külföldi előadó, 5 különböző brand alatt futó bulisorozaton párhuzamban, lehet elkezdenék jobban értékelni a hazai lemezlovasokat és többre tartanák a meghívott nemzetközi művészeket is. Most ne legyen egy évig egy nemzetközi meghívott sem? Lehetetlen. Pedig lehet, hogy használna. Sok szervezővel beszélgetek nap, mint nap, és ha ők és mi szavaznánk a magyar közönségre, hát a közönség, legalábbis annak egy része nem túl jó helyezést érne el. Bár én szeretem a közönségem. ;)


electroom

Ha épp nem lépsz fel, vagy nem buli szervezéssel foglalkozol, hogyan kapcsolódsz ki? Kirándulok, bográcsozás haverokkal. Kondizok, futok és imádok bringázni, nagyon kikapcsol. Nagyon sok filmet nézek. Olvasni kevésbé van időm pl. 3x-ra állok neki George Orwell 1984-nek, de most be is fejezem :)

Fellépések, új projectek tekintetében mik a terveid a nyárra? (június vége, július tájékára)

Szerkesztem és bővíteni is szeretném a régió ingyenes elektronikus zenei magazinját, a Shift-et. Külön köszi nektek az átadott cikkekért. :) Nyáron jönnek az imádott fesztivál fellépések. Júniusban 5. születésnapját ünnepli a DUMDUM fesztivál, ahol főszervezőként természetesen én is játszom. A Balaton Sound, ahol nagy büszkeségemre a Justice előtt játszom, majd jön a Sziget, ahol ugyancsak az arénában pörgetek és befejezésnek augusztusban a B My Lake. Ősszel tervben van egy londoni The Etiket a London Beloved-el közösen, ha minden jól megy a Ministry of Sound-ban, és szép számmal gyűlnek a nemzetközi előadók az őszi-téli The Etiket-ekre is. :)

5


6

electroom

=

WWW.SIKZTAH.COM WWW.THEETIKET.HU WWW.DUMDUM.HU WWW.SOUNDCLOUD.COM/SIKZTAH


18

electroom

=

A38

HAJÓ

Sinkó Zoltán, azaz Sinko 2009 óta erősíti az NVC csapatát. Gyerekkorában dobolni szeretett volna, aztán mégis a gitár mellett kötött ki, ám egy édesanyjától kapott Sven Vath kazetta mindent megváltoztatott. Elkezdte gyűjtögetni a lemezeket, egy DJ-versenyen a döntőig menetelt, a Tilos Rádióban pedig nemcsak technikusként, de előadóként is megfordult. A Hotel North Pole című műsorát 2002 óta élvezheti a Tilos hallgatósága, az NVC-ben pedig olyan külföldi előadók mellett lépett színpadra, mint Paul Kalkbrenner, Oliver Koletzki vagy éppen Nathan Fake. Sinko elmesélte nekünk, hogy hogyan került katonaként a Tilos Rádióhoz, hogy milyen volt a Hairy csapatával zenélni, és megtudtuk tőle, hogy ha lenne természetfeletti ereje, akkor felélesztené Kurt Cobaint, és a Nirvana-t hívná meg Magyarországra. Az Electroom Magazin interjúja Sinko-val.


electroom

MI A HELYZET VELED MOSTANÁBAN? HOGYAN TEL- hallható volt ott. A mai napig őrzök egy mixkazettát NEK A NAPJAID? ebből az időből. Néha levitt magával, és bár nem az esti nyitvatartási időben, hanem csak nappali fényben -Decemberben gyökeresen megváltozott az életem, láthattam az ottani cuccokat, már akkor egy varázsugyanis megszületett kisfiunk, Dániel, így mondhatni, latos helyszínnek éreztem a DJ pultot, a táncteret. hogy a mindennapjaimat a munka mellett a család Ámulva néztem, hogy vajon a diszkógömb mire való. tölti ki. A lehetőségeimhez képest megpróbálom a leg- Később, mikor már volt lemezjátszónk, naphosszat több időt velük tölteni. ültem előtte a földön, és minden bizonnyal jó pár lemezt tönkretettem, mert a rendeltetésszerű használat nem volt túl izgalmas. Első lemezem úgy tízéves koromban vehettem, ez egy „ÁMULVA NÉZTEM, HOGY VAJON Pet Shop Boys album volt, és az előbb leírtak miatt A DISZKÓGÖMB MIRE VALÓ” elég gyorsan vesztett a hangminőségből. Gyanítom, hogy a fekete vinylkorongok szeretete innen datálható. MESÉLJ NEKÜNK EGY KICSIT ZENEI PÁLYAFUTÁSOD Konkrét hatást nem tudok megemlíteni, amiért DJ-zni KEZDETI IDŐSZAKÁRÓL! MI VOLT AZ ELSŐ LEMEZED, kezdtem. Arra emlékszem, hogy mindig is szeretÉS MINEK A HATÁSÁRA KEZDTÉL EL DJ-SKEDNI? tem a nekem tetsző zenéket másoknak mutogatni. Rendszeresen vettem fel zenéket a rádióból kazettára, – A nyolcvanas évek elején szüleim a már sajnos több magnóval próbálkoztam az összemixelésükkel, darabokban lévő Szőke Tisza hajón dolgoztak, ami hívtam át haverokat, hogy hallgassák meg. Most beleakkor egy közkedvelt diszkóhajó volt Szegeden. Apám gondolva nagyon vicces időszak volt. hordta haza a zenéket, így állandóan szólt valami Aztán elkezdtem lemezeket vásárolni, naponaktuális italodisco-sláger vagy akármi, ami akkoriban ta több órát gyakorolgattam otthon, amíg

19


20

electroom

=

elég magabiztosnak nem éreztem magam ahhoz, hogy benevezzek egy versenyre, ahol a döntőig jutottam. 1998-ban kerültem a Tilos Rádióhoz mint technikus, de rövid időn belül lehetőséget is kaptam, hogy időnként a pultba álljak és egy-egy elmaradt éjjeli műsor helyett zenélhessek. 2002-től hallható a Hotel North Pole című műsorom.

– Nem vagyok egy nagy jóstehetség. A feleségemmel, Tündével a legjobb tudásunk szerint nevelgetjük a gyermekünket, lehet, hogy addigra már többet is. Talán összeszedem a bátorságom és végre előrukkolok pár saját zenével. Az NVC-nek azt kívánom, hogy legalább olyan jól menjenek a dolgok, mint eddig! A partykultúrában túl nagy változást nem feltételezek pár éven belül. Mindig lesz egy-egy kamikaze szervező, aki rossz hírét kelti hazánknak külföldön. 2009 ÓTA ERŐSÍTED AZ NVC-T. HOGY KERÜLTÉL Mindig lesznek kiemelkedően jó bulik, és lesznek mély KAPCSOLATBA A CSAPATTAL, ÉS MILYEN A VISZO- hullámvölgyek. Nem kell ezt túlmisztifikálni, ez ilyen. NYOD A TÖBBI TAGGAL? Messze van Berlin. Az előbb említett Hotel North Pole című rádióműsor a kezdetekben Kalt, Wamzer, Sinko hármasát jelentette. Pár év rádiózás után elkezdtünk bulikat is csinálni, ez ment egy jó ideig, de 2009-re mondhatni egyedül maradtam, így a buliszervezés befejeződött. Maradt újra „csak” a rádió. Ekkoriban már pár NVC-s buliban volt szerencsém zenélni vendégként. Az egyik monós bulijukon feltették a kérdést, hogy nincs-e kedvem csatlakozni hozzájuk, ha már ilyen jó a viszony és megvan a zenei közös nevező is, és úgyis pont ráérek. Amúgy gyűlölöm őket, különösen a Jónást. Viccelek! (nevet) Egy család vagyunk, szeretem őket, mintha a testvéreim lennének!

„MINDIG LESZ EGY-EGY KAMIKAZE SZERVEZŐ”

MÁRCIUS 1-JÉN A HAIRY CSAPATÁVAL EGYÜTT VETTÉTEK BIRTOKBA A CORVINTETŐT (CASINO BANGKOK SPECIAL). AZ UTÓBBI IDŐBEN EGYRE TÖBB OLYAN PARTY KERÜL MEGRENDEZÉSRE, MELYEN KETTŐ VAGY MÉG TÖBB SZERVEZŐCSAPAT FOG ÖSSZE. MINT ENNEK RÉSZESE MILYENNEK TALÁLOD EZEKET A KOLLABORÁCIÓKAT? – Erről a kérdésről az jut eszembe, mikor két baráti társaság összejön, örülnek egymásnak, iszogatnak, a kertben megy a bográcsozás, beszélgetés. Ezek a bulik nekem ilyenek. Összejövünk, iszogatunk, a mixerbográcsban készül a zeneétel, a közönség meg jókat lakmározik a fülével. TEGYÜK FEL, HOGY TE EGYEDÜL ÁLLÍTHATOD ÖSSZE AZ EGYIK NVC-S ESEMÉNY LINE-UP-JÁT, ÉS EGY JÓ NEVŰ KÜLFÖLDI SZTÁRELŐADÓ MEGHÍVÁSA IS BELEFÉR A BÜDZSÉBE. KIK LÉPNÉNEK SZÍNRE AZNAP ÉJSZAKA, ÉS MELYIK SZÓRAKOZÓHELYEN LENNE EZ A BULI?

2009-BEN TE IS FELLÉPTÉL A MERLINBEN PAUL KALKBRENNER MELLETT. MILYEN ÉRZÉS VOLT EGY LINE-UP-BAN SZEREPELNI NAPJAINK EGYIK LEGNÉPSZERŰBB ELEKTRONIKUS ZENEI ELŐADÓJÁVAL? – Ha kapnék egy kis természetfelettit is, akkor felEGYESEK IMÁDJÁK, SOKAN VISZONT TÚLÉRTÉKELTtámasztanám Kurt Cobaint, és elhívnám a Nirvanát! NEK TARTJÁK KALKBRENNERT. TE HOGY ÁLLSZ Nem hiszek a „külföldi sztárelőadó” státuszban. EZZEL A KÉRDÉSSEL? Számtalan hazai arc van, akinek ott a helye a lineupban. A helyszín pedig tuti, hogy valami szabadtér – Az az este életem egyik legszörnyűbb buliemléke! lenne. Nagyságrendekkel többet ittam annál, mint amit még fel tudtam dolgozni. (nevet) Ráadásul volt vagy 40 „NAGY LÁMPA LEOLTVA; fok. Sajnos nem tudom elmondani, hogy nem emlékszem semmire, egyszer például leállítottam azt a CSAK A LEMEZEK” lemezt, ami éppen szólt. Paul, Paul, Paul... Nagy hype vette körül a Berlin Calling miatt, de valószínűnek tarRENDSZERESEN HALLHATUNK ZENÉLNI A TILOS tom, hogy ha nincs ez a film, akkor pusztán a zenéi RÁDIÓ HOTEL NORTH POLE CÍMŰ MŰSORÁBAN. miatt nem rogynak térdre ennyien. HOGY KEZDŐDÖTT A KAPCSOLATOD A TILOSSAL, ÉS MENJÜNK EGY KICSIT ELŐRE AZ IDŐBEN, MONDJUK MIT JELENT SZÁMODRA A RÁDIÓ? ÖT ÉVET. MILYEN JÖVŐT VIZIONÁLSZ MAGADNAK, AZ NVC-NEK ÉS A MAGYAR PARTYKULTÚRÁNAK?

– Még kamaszkoromban esténként állandóan a rádiót tekergettem. Úgy tűnt, hogy a kései órákban több


electroom

távoli adót be tudok fogni. Imádtam ezzel játszani. Konkrétan emlékszem, hogy egyik este beletekertem egy rádióadóba, ahol olyan zenék szóltak, amit korábban még sosem hallottam. Palotai Zsolti játszotta jungle lemezeit. Onnantól libabőr és szerelem a Tilos iránt. Kicsit vicces, de még katonaként kerültem a rádióhoz, egész pontosan polgári szolgálatosként. Megtagadtam a fegyveres szolgálatot, így választhattam egy nonprofit szervezetet, ahol úgymond le kellett töltenem az időmet, a Tilosnál meg szerencsémre volt hely. 2002 óta megy a Hotel North Pole című műsorom. 2009 óta ketten csináljuk Rene Mascarpone barátommal, aki az utóbbi időben egyedül vitte a heti műsorokat, amíg én újdonsült apaként szerencsétlenkedtem otthon. Innen is nagy köszönet! A Tilos nekem egy szabad, független kifejezőeszköz. Bármit játszhatok, amit épp akarok, nem befolyásolnak hallgatottsági adatok, nem irányítanak szponzorok. Néha a chatfalat mutató monitort is kikapcsolom, nagy lámpa leoltva; csak a lemezek. SOK FIATAL DJ-SKEDIK, TÖBB-KEVESEBB SIKERREL. MENNYIRE TARTOD TEHETSÉGESNEK ÉS KITARTÓNAK AZ UTÁNPÓTLÁST? SZOKTÁL TANÁCSOKAT ADNI OLYANOKNAK, AKIK MOSTANÁBAN KEZDTÉK EL A SZAKMÁT? – Jó, hogy említed a kitartást. Valóban sokan próbálkoznak, de sajnos nagyon sokan fejezik is be ilyenolyan okok miatt. Az sajnos tény, hogy sok esetben nem elég, ha csak zeneőrültként veszed a zenéket, bele kell kóstolni a szervezésbe is. A közönség majd eldönti, hogy van-e értelme csinálni. Akikről úgy gondolom, hogy megvan bennük a tehetség és a szerelem a zene iránt, azokat szívesen invitálom a rádióműsorba, de nemrég az NVC is hasonló megfontolásból hívott pár arcot a bulikra zenélni. Időnként kapok mixeket, saját zenéket, amikről őszintén elmondom a véleményem. Mindenkinek kell a feedback. A HAZAI LEMEZLOVASOK GYAKRAN PANASZKODNAK, HOGY KEVÉS AZ IGAZÁN JÓ KLUB, AHOL A HANG- MIT JELENT SZÁMODRA AZ NVC? RENDSZER IS MEGFELELŐ LENNE. NEKED ERRŐL MI – Egy második családot. A VÉLEMÉNYED? – Van alapja, kár lenne tagadni. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány olyan klub van az országban, ahol kellő összeget és energiát fordítottak egy jó hangrendszer összeállítására.

BÚCSÚZÁSUL MIT ÜZENSZ A KÖZÖNSÉGNEK ÉS AZ OLVASÓKNAK? – Maradjatok nyitottak az újra!

21


2

electroom

=

A38

HAJÓ

Traktor DJ: Most már iPhone-on is! A Traktor DJ program óriási népszerűségnek örvend az elektronikus zene rajongóinak körében, a fejlesztők pedig újabb felhasználói kört céloztak meg, egészen pontosan a hordozható Apple eszközök tulajdonosait. A Traktor DJ így már nem csak asztali számítógépen és laptopon, de iPaden és iPhone-on is elérhető. Most már tehát az említett eszközök birtokosai is kedvükre mixelgethetnek akár útközben is. Az Android verzióra úgy tűnik még várni kell, az Apple alkalmazást viszont már letölthetjük az iTunes-ból, de csak 4.99 $ fejében.

Tracklist és ingyenes minimix Tiësto -tól! Hamarosan megjelenik Tiësto legújabb albuma, a Club Life Volume 3, melynek összeállításához Stockholm adott ihletet a népszerű lemezlovasnak. Tiësto olyan nevekkel kollaborált a korongon található számokban, mint Dyro, Kyler England vagy Moka. A lemezlovas közzétette a Club Life Volume harmadik kiadásának tracklistjét, de ez még nem minden, hiszen egy ingyenes, ötszámos minimixszel is megörvendeztette a nagyérdeműt.

Ezen a linken megtekinthetitek a tracklistet, és letölthetitek az ingyenes albumot.


electroom

23

Tinédzserkorba lépett az A38 Hajó Az A38-as hajó és legénysége immáron 10 éve nyújt kiváló és egyedi szórakozási lehetőséget a közönségnek és fellépőknek egyaránt. A hajó eddigi történelme egy jókora könyvespolcot is megtöltene, éppen ezért nem is igazán emelnek ki senkit a fedélzeten megfordult előadók közül: mind egyformán hatással voltak a hajó életére, egy kerek egészként formálva a jövőt. Az A38 számára már a kezdetek óta kiemelt fontosságú, hogy egyfajta multimédiás, átfogó csomagot alkotva vegye ki a részét a szórakoztatásból. A zene mellett a művészetek is erősen jelen vannak, legyen az kortárs vizuális programsorozat (A38-MVM Fényfestés és Fényműhely a Magyar Villamos Művek közreműködésével és támogatásával) vagy éppen gasztronómiai rendezvény. Az A38 most tovább bővíti ezt a sokszínű élménycsomagot egy rendkívüli kezdeményezéssel: Akadémia 38 elnevezéssel hamarosan OKJ-s hangmesterek képzése indul, akik a nagyszerű szakmai háttérrel rendelkező tanárok előadásai mellett a hajó nyújtotta koncertek háttérmunkáiban is részt vehetnek majd. A Talentométer tehetségkutató versenye idén is rengeteg fiatal előadót és zenekart megmozgatott, összesen 560 produkció jelentkezett az A38 felhívására. Új életévbe lép a klubhajó, ezzel pedig új blog is indult és az Ustream közvetítések is meggyarapodnak majd. Emellett olyan Instagram csatornával is készülnek, ahol az exkluzív backstage-fotók mellett az A38 mindennapjaiba is bekukkantást nyerhetünk. Egy ideje az a szóbeszéd járja, hogy az A38 hamarosan megszűnik állóhajónak lenni, a hírt pedig a legénység is megerősítette. A klubhajó karbantartási munkálatok miatt jövő év januárjában egy kis időre elhagyja a Petőfi híd budai partszakaszát, a remélhetőleg gyors kontroll után azonban újra a megszokott helyen vár mindenkit. Boldog születésnapot kívánunk, és őszintén reméljük, hogy az A38 a matuzsálemi kort is megéri majd!

Új EP-vel jelentkezik a Dusky Új EP-t ad ki a londoni house-duó, a Dusky. A friss megjelenés a „Vanishing Point” nevet viseli, és a Breach által vezetett Naked Naked kiadónál lát majd napvilágot. Az EP-n három track lesz hallható, a „Vanishing Point”, a „Truth Capital T”, valamint a Vanishing Point deeper mix verziója. A friss Dusky megjelenésre június 3-ig kell várni, és ezen a

linken bele is hallgathatunk a számokba.


24

electroom

=

A38

HAJĂ“


electroom

„Sok-sok meglepetésen dolgozunk” Mi a helyzet a Cinema Hall háza táján?

A Cinema Hall 2010. december 31-én nyitotta meg kapuit. A Bécsi úton található szórakozóhely rendre színvonalas elektronikus zenei eseményeknek ad otthont. Hat termével és 500 nm-es teraszával előadásokat, konferenciákat és természetesen bulikat szolgál ki, teszi mindezt rendkívül egyedi és látványos stílusával. Az elmúlt években olyan előadók fordultak meg a Cinema Hallban, mint Steve Lawler, Marco Carola, Nick Warren vagy olyan ügynökségekkel dolgoztak együtt, mint a Cocoon, a Cadenza, a Desolat. Az Electroom Magazin interjúja a Cinema Hall vezetőjével, Kiss Krisztiánnal.

25


26

electroom

=

Az

A38 Hajó után ti végeztetek a második helyen a Soundhead Best of 2012 szavazásán, amelyen a legjobb hazai klubokat is rangsorolták. Hogyan értékelitek ezt az eredményt? Pozitívan értékelem, hiszen egy kétéves klubról beszélünk, ami szinte a semmiből robbant be a köztudatba és kizárólag csak az elektronikának szenteli az életét. Nem folytattunk nagy kampányt a szavazás sikerének érdekében, inkább a minél sikeresebb party-kon dolgoztunk, dolgozunk. Inkább legyünk mindig másodikok, mert úgy nem lustulunk el.

M

it kell tudni a Cinema Hall csapatáról? Körülbelül hányan dolgoznak a szórakozóhelyen?

A személyzet nagy részével rég együtt dolgozunk, hiszen már hosszú évek óta a The Debut party-kon is mi csapatunk tisztje volt a vendéglátást, mi embereink építették a technikát, és tartották karban a helyeket. Körülbelül harminc ember a rendezvény nagyságától függően és persze mi.

M

ik a tervek a nyárra? Mivel kedveskedtek a nagyérdeműnek a fesztiválszezonban?

Nyáron kivonulunk – mind a The Debut, mind a Cinema Hall – Budapest legújabb, legszebb környezetére, a Kopaszi gátra. Nyolc rendezvényünk lesz a Le Bistróban és Rióban felváltva. Mindig próbáltunk előremutatóak lenni, annak idején a főváros környékén mi voltunk az elsők, akik „erdős” party-kat csináltak a főváros környékén, majd ezt váltotta a hajós bulink, és 2006 óta pedig a főváros legszebb helyein szervezünk nyáron szabadtéri party-kat.

„Dolgozni, dolgozni, dolgozni!”

M

i az, amiben szerinted a hazai szórakozóhelyeknek fejlődniük kellene, hogy még magasabb színvonalon szolgálhassák ki a közönséget? Figyelni a nemzetközi trendeket minden tekintetben, és nem leragadni egy irányzatnál, persze arra is kell figyelni, hogy mire vevő a saját közönségünk, nem mindig lehet csak úgy mindent átültetni a hazai pályára. Folyamatosan fejlődni és tanulni kell és dolgozni, dolgozni, dolgozni!

Sz

erinted mennyire felelősségteljes és érett a magyar bulizó közönség általánosságban véve, illetve milyen a Cinema Hall közönsége? A Cinema Hall közönsége a 22-45 év közötti korosztályból való, az alap a The Debut-höz és hozzánk köthető, erre épül rá a többi party-sorozat és a Cinema fanok tábora. Igazi zeneértő közönség. Elég széles palettán mozgunk a zenei stílusok tekintetében. Az ország egészét véve nagyon nagy probléma van, a fesztiválokon járva neveletlen és tiszteletlen fiatalok tömegével szembesül az ember. Ez persze nem a fesztiválok hibája, hanem komplex társadalmi probléma. A nagy részük otthonról hozza ezt, őket nem úgy nevelték, mint annak idején minket. Nincs bennük semmi tisztelet egymással, a nőkkel, az értékekkel, az idősebbekkel és igazából semmivel szemben sem.

M

ilyen a kapcsolatotok a többi hazai szórakozóhellyel? Rajta tarjátok a szemeteket a többi klubon is, hogy lássátok, miben „utazik” a konkurencia? Jelenleg a főváros nagyobb klubjai erősen eltérő stílusúak egymástól. Mindenkinek megvan a maga törzs- és célközönsége. Nem sok nagy klub van a városban, és többet már nem is igazán bírna el a város, talán még egy-két populáris stílusú, ami elférne. Szinte semmi a kapcsolat a város szórakozóhelyei között, ezen mindenképpen szeretnék változtatni, vannak értékes terveim, legalábbis szerintem.

K M B

i az az előadó, akit 2013-ban a legszívesebben látnátok egy Cinema Hall bulin?

Titok. Sok-sok meglepetésen dolgozunk a következő szezonra.

it jelent számodra a Cinema Hall?

Ugyanaz mint a The Debut, az életem mindkettő.

efejezésként üzenj valamit a Cinema Hall közönségének, és persze az Electroom Magazin olvasóinak!

Szeressétek és élvezzétek az elektronikát minél nagyobb mennyiségben! Dolgozzatok, szeressetek, szeretkezzetek és éljetek teljes életet!


electroom

5


28

electroom

=

Vége a bulinak és még nem vagy álmos? Nincs kedved hazamenni? Lazulnál még valahol a haverokkal, de már minden zárva van? Segítünk!

Bár a többségnek egy egész éjszakán át tartó buli éppen elegendő ahhoz, hogy elfáradjon, vannak, akik még hajnalban, illetve reggel is aktívak, és nem akarják azonnal a párnák közé vetni magukat. Pedig ha egy szórakozóhelyen már nincs fogyasztóvendég, akkor előbb utóbb a biztonsági személyzet tagjai bejelentik, hogy ideje távozni, hadd térjenek nyugovóra a pultosok is. Hova lehet menni egy átbulizott éjszaka után, ha az embernek van még felesleges energiája? A válasz egyértelmű: fel, fel, fel egy kilátóba! A szórakozóhely sötétje és hangzavara után üdítő érzés lesz kimenni a szabadba, ahol

csönd van, világos, és a levegő tiszta és friss. Az éjszaka elfogyasztott söröket is le lehet ilyenkor dolgozni a kiadós séta keretében, ráadásul nem kell céltalanul róni a kilométereket, hiszen a csúcson vár a jól megérdemelt pihenő, és a gyönyörű kilátás! Megcsodálhatjuk az ébredező Budapestet, ahogyan az első reggeli villamosok nekifutnak útjuknak, ahogyan kialszanak az éjszakai fények, és ahogyan a hajók csendben átszelik a Dunát a nap felkelő sugarainál. A fővárosban nem kell messze menni, ha magaslatból szeretnénk látni Budapestet, hiszen hegyek és kilátók is akadnak bőven.


electroom

A Hármashatár-hegyről nem mindennapi látvány tárul elénk, ide akár sötétben is megéri felmenni, hiszen a város éjszakai fényei szemkápráztatóak. A Hármashatárhegyet a Kolosy térről indulva a Szépvölgyi úton haladva tudjuk elérni. A Széchenyi-kilátó is csodaszép panorámával várja a látogatókat, ide kocsival könnyedén el lehet jutni, a gyalogosoknak pedig a gyermekvasút végállomásától kell sétálniuk egy keveset. A Kis-hárs-hegyi kilátóból 360 fokos szögben látható Buda északi része, a fából készült kis torony tetején egy terasz is található,

így egyszerre többen is gyönyörködhetnek a látványban. Aki tehát buli után a természet lágy ölén szeretné élvezni a táj szépségét, annak nem kell messzire mennie, hiszen Budapest látnivalók egész sorával ajándékozott meg bennünket. Ha valaki inkább egy hangulatos presszó vagy klub teraszán szeretne ejtőzni reggel, az sem kell, hogy elkeseredjen, hiszen a fővárosban ilyen is akad bőven. Buli után tehát nem kell azonnal hazafelé sietni, egy frissítő séta vagy egy hideg fröccs egy kiülős helyen is üdítően hathat egy hatalmas party után.

29


30 electroom

=

A38

HAJĂ“


electroom

Magyarország a bajnokok hazája, de nem csak nagyszerű sportolóink miatt. A magyar zenészek tehetségét és szorgalmát a világ összes pontján elismerik. A komolyzenében elért hazai sikerek mellett nem feledkezhetünk meg a könnyűzenei műfaj zseniális képviselőiről sem – és itt most nem éppen ByeAlexre gondolunk. Sokkal inkább azokra a zenészekre, akiknek évtizedes munkája kincset ér, akik óriási alázattal nyúlnak hangszerükhöz, akik nem adják el magukat vaskos haknikért. Akikre igazán büszkék lehetünk. Például Csányi Zolira, aki a Roland V-Drums nemzetközi versenyében képviselte Magyarországot, mellesleg a világ negyedik legjobb dobosa.

31

formálódott a Black-Out, amely iszonyú rövid idő alatt a szakma és a közönség kedvence lett. „Abszolút, belsőbéke, szívből zenélés – így indult.”(hír6)

Garázsból a világbajnokságig

Zoli tehetségének híre villámgyorsan terjedt, számos kiváló formációban is vendégeskedett, majd vált oszlopos taggá. Ilyen például a Kowalsky meg a Vega, Kozma Orsi és Tóth Gabi zenekara, a Roy és Ádám Trió és még hosszasan sorolhatnánk. Zoli egész munkásságáról elmondható, ami csak nagyon kevés zenészéről: sosem vállalt olyan zenekart, amiben nem hitt, nála nem a pénz, hanem a zene szeretete döntött. Talán Csányi Zoli neve talán ez a hozzáállás és a mély nem cseng mindenkinek szakmai alázat is szerepet ismerősen. Nem véletjátszott abban, hogy április lenül, hisz rendszerint 11-én a II. Roland V-Drums a háttérből támogatja világbajnokság döntőjében zenésztársait. Azonban Zoli frontemberként is megállja szerepelt. Ezen a versenyen a világ minden tájáról érkea helyét, a Piknik Park nevű tribute zenekar élén bebizo- zett tizenhat dobos csapott össze a híres Südbahnhof nyította, hogy ha kell, igazi vezéregyéniség is tud lenni. koncertterem falain belül, Zoli pedig bebizonyította, hogy A fiatal művész eddigi munkásságával már most sűrű nem csak Magyarország legjobbja, hanem világszinten oldalakat lehetne megtölteni, túlzás nélkül állíthatjuk: is az elsők között van a helye. Zoli a magyar könnyűzene egyik meghatározó figurája. Csányi Zoli nemcsak egy technikás, profi dobos, hanem igazi muzsikus. Énekel, vokálozik, gitározik – csinálhat bármit a színpadon, abból árad az energia és a lélek. A Tizenhárom évesen kezdett zenélni, először csak test- nemzetközi és hazai zenészek mindannyian egyformán vérével, Szabival a Szilánkok nevű progresszív rock nyilatkoznak a Zolival való együttműködésekről, minden formációban, nem sokkal később az autodidakta tanu- alkalommal hangsúlyozva azt a mérhetetlen alázatot, lást zeneiskolás évek váltották fel. Az első banda amivel hazánk legjobb dobosa rendelkezik. Mi pedig stílusa meghatározó volt, a rock nagy klasszikusai végtelenül örülünk annak, hogy a világ negyedik legjobb voltak a követendő példák Zoli számára: AC/DC, Led dobosát akár élőben is hallhatjuk. Zeppelin, Yes. Csak pár év telt el, és máris a fővárosban

A multifunkciós zenész

Kezdetek…


32

electroom

=


A38

HAJÓ

Hallgatni való : Az Electroom Magazin ajánlata Pupajim | Dubabooty Audiofly | 6 Degrees feat. Fiora

(Tale Of Us Remix) Scuba | Hardbody Pupajim | Candem The Walton Hoax | Exit Strategy (Ghosts Of Paraguay Mix)

LaShun Pace - It's Me Oh Lord Acapella Praise ( Nicolas Jaar Edit / Valdou Bootleg )

The Widdler | Positive Vibes DRS - Raindrops (feat. Lenzman & Pete Simpson) Ed Solo And Skool Of Thought | When I Was A Yout

Magnetic Man | I Need Air


34

electroom

=

A38

HAJĂ“


electroom

35


4

electroom

=


electroom

Burning man, a legforróbb bulimaraton A ’80-as évek közepén a hippilázból lassan tisztuló Larry Harvey a színtiszta önkifejezés jegyében gyújtogatott kicsit a tengerparton. Az akkor felégetett, fából összetákolt ember mellett még egy fakutya is a lángok martalékává vált, ám az ezt követő tradícióból a blökinek már ki kellett maradnia. Ahogy teltek az évek egyre többen estek az égő ember bűvöletébe, és a pernyével együtt szép lassan a világrengető ideológia is szárnyra kapott. Így nőtte ki magát napjaink egyik legextrémebb fesztiválja a San Fransiscó-i Baker Beach-ről, és költözött át, immár Burning Man néven, a közeli Black Rock sivatagba.

Minek nevezzelek? Annak ellenére, hogy a fesztivál szervezői nemes egyszerűséggel kijelentették, hogy a Burning Man hangulatát pont annyira lehetetlen bárkinek is elmagyarázni, mint színekről és árnyalatokról értekezni egy vakkal, mi megkísérlünk egy rövid ízelítőt adni abból, hogy mi is várhat arra, aki nekimegy a homoknak a napforduló idején.

A kezdetektől napjainkig Maga a fesztivál valóban formabontó módon alakult ki. A korábban említett „fafaragóművész” és baráti kompániája előszeretettel táncolt körbe különféle örömtüzeket, miközben szabadon és kötöttségek nélkül hódolhattak saját maguk megismerésének, illetve kifejezésének is. Amivel ők sem számoltak, hogy mindez kifejezetten vonzó volt a környékbeliek számára is, akik az évek elteltével kisebb tömeggé duzzasztották a tűz körül táncoló társaságot. Az már szinte magától értetődő, hogy minél több ember táncol egy tűz körül, annál nagyobb máglya dukál a kör közepébe. Ennek megfelelően a fából tákolt figura, akit fantáziadúsan csak „The Man” néven emlegetnek, az évek során valóságos óriássá nőtt, a tavalyi rendezvényen például már a 32 métert is megütötte.

Pirománok, előre! Nos, aki idáig azt gondolta, hogy sátrat verni a Hajógyárin és egyik részegségből a másikba zuhanva hömpölyögni a Sziget forgatagában már-már Bear Grylls-hez méltó túlélési képességekről ad számot, az még biztos nem csinálta ugyanezt egy sivatag közepén kiszáradt tómederben, teljesen elzárva a civilizációtól. A Burning Man esetében konkrétan annyira zordak a természeti viszonyok, hogy a hivatalos weboldalt meglátogatva is egy túlélési kézikönyvet tolnak először a kezdő fesztiválozó arcába. Tanácsokkal rendesen el is látnak minket, elsősorban azért, mert javarészt magunkra is leszünk utalva, ha elszánjuk magunkat és hetijegyet váltunk. Ételről és italról mindenkinek magának kell gondoskodnia, mivel a fesztivál területén kizárólag jeget és kávét lehet vásárolni. Amennyiben valakinek mégiscsak szüksége volna egy nyomós sajtra a reggeli zsömihez,

azt minden akadály nélkül megszerezheti, ha járatos a cserekereskedelemben, az ugyanis – az ajándékozás mellett – teljesen bevett módja a javak beszerzésének. Akinek ennél a pontnál csillant fel a szeme, gondolván, hogy majd ő lesz az a dörzsölt üzletember, aki fagylaltos kocsival fog körbetekerni a sivatagban, miközben a bagaméris szignált kiabálja, annak nem árt azt is az eszébe vésnie, hogy akit biznyákoláson kapnak a fesztivál területén belül, azt udvariasan kitessékelik a sivatag kopárabb részei felé.

A tudatos égés Ami ugyancsak érdekessé teszi ezt a rendezvényt, és ki is emeli a szeméthegyeket termelő, költség- és energiazabáló fesztiválok sorából, hogy csaknem teljesen önfenntartó és – kis túlzással – az ökológiai lábnyoma sem nagyobb, mint egy városligeti majálisnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fenntarthatóság jegyében szinte minden évben sikerül megteremteni egy teljesen harmonikus viszonyt ember és természet közt. Persze még ennek ellenére is érik kritikák a Burning Mant (és az is biztos, hogy teljesen máshogy nézne ki ugyanez egy bébifókák lakta esőerdőben), az viszont tagadhatatlan, hogy még így is az egyik legzöldebb fesztiválról beszélünk a méreteihez viszonyítva. Ami pedig a nagyban gondolkodó multikat illeti, ide ők is csak sátorral és elemózsiás tatyóval tudnak beférkőzni, a logókat és reklámszövegeket pedig kint kell hagyniuk. A Burning Man – dobpergés – 100%-ig reklámmentes.

Black Rock City, a legmenőbb party-kommuna Amiről pedig valóban nehéz írásban nyilatkozni, az Black Rock City. Pár nap leforgása alatt épül fel, és egy komplett város alakul ki a sivatag közepén. Háznagyságú őrült installációk vesznek körül minket, villódzó fények, posztapokaliptikus hangulatot idéző járművek, ledekkel kivilágított tűzokádó sárkányok. Pörgő, forgó, tekergőző, megmászható és kipróbálható az egész, ráadásul úgy, hogy miután csak por és hamu marad az Emberből, nyom nélkül eltűnik minden, ami pár napja még egy élő, lélegző forgatag szerves részét képezte. Megélni mindezt olyan messze mindentől, ahol legfeljebb csak műholddal láthatnak ránk, valóban jó alap lehet arra, hogy utána ismét gyújtogatni támadjon kedvünk. Idén még nem késő nekivágni! Akik ráuntak a szalonnázásra, és nem téma nekik, hogy mindehhez át kell röppenni egy óceán felett, azok pakoljanak össze a hivatalos weboldal tájékoztatója szerint (elsősegélycsomag kötelező!), és gyújtsák be a rakétákat! Az Ember pontosan 120 nap múlva égni fog! Forrás: www.bestbananaever.com; www.smartestban.com

5


38

electroom

=

MÁJUS 23. SHE FIRE: Mira Joo, Dj Ren, Zosha, Miss Cheeky, Dsh, Mc Fedora @CORVINTETŐ MÁJUS 25. REWIND ‚Palotai Bday’ Special: Palotai / Cadik / MC Zeek / Zosha @CORVINTETŐ JÚNIUS 1. Coo/8 presents KNOBS live (IT), Naga, Nils, AutoThink, Balna, Can_I, Igor Halushkin @CORVINTETŐ

A38

HAJÓ

MÁJUS 24. Watergate 13 Release Tour: RUEDE HAGELSTEIN (Watergate, Souvenir, Upon You / The Cheapers - Berlin, GER) Tolo, Falcao, Fez @CORVINTETŐ MÁJUS 31. NinjaBreakz &Corvintető presents: Run The Night feat. Deekline (UK) : Deekline Kid Panel, Pryus, Krueger, Adam Dolph @CORVINTETŐ JÚNIUS 1.

FeelGood Presents: 2nd BDay Party w/DOCUMENT ONE (UK), Palotai, Dublic, Wondawulf, B’andre, Ster, Cartridge,Horvee, Toygunz @AKVÁRIUM KLUB

JÚNIUS 13-14-15. Sónar Festival (BARCELONA) - Paul Kalkbrenner, Kraftwerk, Nicolas Jaar, Skream, Richie Hawtin, etc. JÚLIUS 11-14. Balaton Sound – Prodigy, Calvin Harris, Scuba, Modestep, Four Tet live, etc @ZAMÁRDI

JÚNIUS 25-30. Hegyalja Fesztivál – Scooter, Stanton Warriors, Koan Sound, Rewind, etc. @TOKAJ

JÚLIUS 19-20-21. Bánkitó Fesztivál

AUGUSZTUS 29 – SZEPTEMBER 2. Outlook Festival (CRO) – Amit, DJ EZ, Youngsta, MC DRS, Kryptic Minds, etc

Egyéb zenei és kulturális programokért böngészd folyamatosan frissülő programnaptárunkat!


electroom

3


40

electroom

=

A38

HAJÓ

A romkocsmák hivatalosan is átvették az uralmat a szórakozóhelyek végeláthatatlan bázisában, aktuális kiszemeltünk pedig egy igazán hangulatos darabja a romoknak. Célkeresztben a Grandio.

A város központjában, hol máshol, mint a Nagy Diófa utcában található a kívülről meglehetősen átlagos külsejű Grandio. Ez a hely, sok másik társával ellentétben, valami bájos tudatosságot hordoz magában, mintha minden centiméter lepattant vakolat szándékosan lenne a helyén. A gangos kocsma kialakításában békésen megfér egymás mellett a falfestmény és a porladó tégla, az udvar közepén méltóságteljesen magasodó bálványfák árnyékában ücsörögve szinte már az az érzésünk támad, hogy ez nem is egy romkocsma, sokkal inkább egy otthonos, vidám terasz. A Grandio eredetileg egy hostel, amolyan multikulti menedékhelye a fiatal vándoroknak. A nonstop buli hangulat a kiadott apartmanokban is egyértelműen jelen van, így nehéz eldönteni, hogy melyek azok a lakások, amikben épp lakik is valaki. A gangról lecsüngő svájci fiatalember otthonosan, kisgatyában telefonál, majd pár perc múlva leslattyog egy-két sörért és eltűnik a hetvenéves faajtó mögött, a szomszédban rakodó munkás fiúk is betérnek egy-egy hideg sörre, bár ők már jól láthatóan felkészültek – a kocsma kínálta csapolt és üveges nedűk helyett a sarki közértben vásárolt dobozos frissítővel érkeznek. A kényelem nyilvánvalóan nem egy százcsillagos wellnesshotel színvonalát hozza, de ki is vár bársonyhuzatos rekámiét egy romkocsmában? Lényeg, hogy az asztalok gyatra stabilitása azért még ebben a „born to be wild” felfogásban is kiküszöbölhető lenne. A durva, kavicsos talaj bizony nem a legjobb barátja a pléhasztalkáknak, székeknek, és ha az ember erre nem figyel oda, azt a hatszáz forintos nedűje bánja majd. Itt máris kitérnénk a Grandio legnagyobb hátrányára: őrülten drága. Tudjuk és értjük, hogy egy menő romkocsmában is ennyiért kapunk minőségi cseh sört, na de azért itt álljunk meg egy pillanatra. A Grandio bármennyire is


electroom

édes és imádnivaló, kulturális programokkal nincs úgy széttömködve, mint mondjuk a Szimpla, ahol szintén vérlázítóan magasak az árak. A Borsodi korsója négyszázötven forint, ami enyhén szólva is agyvérzésközeli ár-érték arány, öt deci (inkább négy, mert a hab is rengeteg) bőcsi folyékony kenyér körülbelül kétszáz százalékos haszonnal. A pultos fiúk kedvesek és gyorsan végzik a dolgukat, ha kell, koktélt mixelnek, ha kell, szendvicset készítenek. Az italok mellett egy rövidke étlap is elérhető a Grandioban, fish and chips és miegymás, egyértelműen a külföldi vendégeknek kedvezve (az árakkal is). Az illatok mennyeiek, igazság szerint egy óriási, frissen gőzölgő csodaburgerért talán nem is sajnáljuk a picivel borsosabb árat, na de egy korsó Borsodiért? A magas árakon kívül azonban más kivetnivalót nem találtunk a Grandióban. Végtelenül közvetlen és barátságos atmoszféra, kutyussal és bringával egyaránt látogatható. Érezzük a törődést, különösen a WC-be lépve. Szégyen vagy nem, a magyar romkocsmáknál mi a körbevizelt, büdös, mocskos illemhelyiségeket szoktuk meg, a Grandio viszont maximálisan igényes. A mosdók tiszták, illatosak, kéztörlő és papírtartalék is van, ami bizony a mai világban tényleg nagy szám – pláne egy romkocsmánál. A higiéniára és igényességre nem lehet panasz. Összegezzük tehát: a Grandio az irreális áraival együtt belopta magát a szívünkbe, mert tényleg hangulatos és stílusos, de nem erőlködve, hanem könnyedén. Szeretjük a zöld dzsungeles környezetet, az isteni konyhát, hogy nem ordít a Petőfi rádió. Kétség kívül visszatérünk még, amikor csak tehetjük – bár jelenleg úgy tűnik, hogy csak hó elején, fizetésnapon engedhetjük meg magunknak ezt a kiruccanást.

3


42 electroom

=

A38

A 21. Sziget számos újdonsággal, de a megszokott hangulattal és még több bulival kecsegtet. Nemcsak a külső, vizuális elemek, de a belső koncepció is megújul: a Fesztiválköztársaságba történő belépéshez vízum és nagy adag jókedv szükséges. Az idei újdonságokról bővebben Gerendai Károly mesél a videóban.

HAJÓ


electroom

3


Félelem és reszketés Szibériában Pokoli kiruccanás egy dermesztő vidéken

U

tazni mindenki szeret, és bizony a vonatút is kellemes emlékekkel kecsegtet. Vannak azonban olyan utazások, melyek egyik pillanatról a másikra rémálommá válnak, ilyeneket gyakran visznek vászonra a rendezők. Brad Anderson filmje, a Transz-Szibéria 110 percen keresztül fagyasztja ereinkben a vért, miközben főszereplőink a kietlen Szibériában küzdenek szabadságukért, egymásért, és persze saját életükért. A Transz-Szibériát 2008-ban mutatták be, a film rendezője Brad Anderson, aki nem sorolható a szakma legnagyobb ászai közé, ám A gépész című filmjével korábban már megmutatta, hogy ért hozzá, hogyan kell nyomasztó hangulatot kölcsönözni egy alkotásnak. Ha a Gépésszel nem is, de a Transz-Szibériával sikerült felhívnia magára a figyelmet. Adott egy amerikai házaspár, akik pekingi kiruccanásuk után úgy döntenek, hogy a világ leghosszabb vasútvonalát járják be: igénybe veszik a Transzszibériai expressz szolgáltatását, és egy kön�nyed repülőút helyett vonattal zakatolnak el Moszkvába. Utazásuk elején egy ismeretlen úriember felhívja a figyelmüket, hogy a kínai és az orosz rendőrökkel jobb vigyázni, de az amerikai házaspár nem veszi komolyan a jó tanácsot. Roy és Jessie egyre többet tud meg Szibéria

22


Film

gazdag, ámbár nem túl vidám történelméről, és egy fiatal párral is megismerkednek. Ahogy pörögnek a képek, egyre inkább magával ragad a film hangulata. Sokszor úgy érezzük, legszívesebben mi magunk is ott lennénk azon a vonaton, mely megállíthatatlanul száguld a kietlen, hófedte vidéken, azonban azt is érezzük, hogy hamarosan valami szörnyűség fog történni. Mi a legrosszabb, ami egy vonaton történhet velünk? Nyilván mindenki egyből egy balesetre gondol, de van ennél sokkal nyomasztóbb is, ezt pedig át is élhetjük a Transz-Szibériában. Kiderül, hogy főszereplőink igencsak rossz társaságba keveredtek, és bizony az orosz rendőröknek sem szimpatikusak, ami pedig még rosszabb, a vonatról nem lehet csak úgy leszállni, hiszen sebesen száguld távoli célja felé. A Transz-Szibéria cselekménye kicsit lassan bontakozik ki, és épp ettől zseniális a film, mert szinte már Szibériában érezzük magunkat, amikor nem várt fordulatot vesz a cselekmény, és az addig csak vészjóslóan nyomasztó hangulatot felváltja a fesztültség és a kilátástalanság. A szereplőgárdára nem lehet panasz, Woody Harrelson kapta a főszerepet, aki most nem egy kegyetlen gyilkológépet játszik, mint például a Született gyilkosokban, hanem egy naiv megrögzött vonatmániás férjet. Kate Mara is kitűnő választás volt a rendező részéről, hiszen a rosszkislányt játszó nő olyan hideg, akár a szibériai éjszaka. A Transz-Szibéria sztorija amilyen egyszerű, olyan zseniális (bár a két forgatókönyvíró a végén igencsak elragadtatta magát), a képi világ és a zene pedig valósággal megfagyasztja a vért az ereinkben. Aki szereti a nyomasztó thrillereket, annak mindenképp ajánljuk ezt a filmet. Egy hideg téli éjszakán, egy hosszú vonatút előtt vagy után egyenesen telitalálat a Transz-Szibéria!

33


46

electroom

=

A38

HAJĂ“


electroom

47

Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben az Electroom DJ’s tagjait faggatjuk a zenei élet nagy kérdéseiről. A három lelkes lemezlovas készéggel állt rendelkezésünkre, és válaszolt szerkesztőségünk körkérdéseire. Nézzük tehát, mit gondolnak ők a szcénáról, és persze rólunk!


48

electroom

=

Kik voltak rátok a Az estének/éjszakának melegnagyobb hatással, lyik időszakában szerettek a amikor elkezdtetek DJ-skedni? legjobban játszani, és miért? Lukas Brüningk: Az első két DJ, aki nagy hatás-

sal volt rám: Monika Kruse és Adam Beyer volt. A saját zenéiket mindig is szerettem és valószínűleg ehhez vezethető vissza, hogy elkezdtem zenélni.

Christian Cardwell: Akkoriban (kétezres évek ele-

je) a progressive house, a trance és a techno mozgatott, ezért nagyon csodáltam Sasha és Paul van Dyk munkásságát, de természetesen az ízlésemet nagyon sok más művész is formálta, különböző műfajokból. Pl.: bandák: Depeche Mode, Chemical Brothers, Underworld, Daft Punk, New Order, Prodigy, Faithless, Beastie Boys, Run DMC, Africa Bambaataa stb. DJ-k: Sasha, Paul van Dyk, Sven Vath, DJ Hell, Westbam stb.

Ramone:

Sven Vath, Alexander Kowalski, Tobi Neuman, Mauro Picotto és Claude Young.

Alapjában véve meg vagytok elégedve a hazai szórakozóhelyekkel? Van kedvenc klubotok?

Lukas Brüningk: Jobban szeretek 1-2 fele ze-

nélni, mint warm up-ozni egy buli elején. Egy warm up szettben teljesen más zenéket kell játszanom, mint ami valójában a stílusom, de persze ez sem okoz problémát.

Christian Cardwell: Mindegyik időszakában, mi-

vel szeretek alkalmazkodni. Kedvelem a warm upot is, mert akkor rám hárul a feladat, hogy beindítsam a bulit, ami nagy felelősség. Nincs is annál jobb, mint nyüzsgő táncteret átadni az engem követő fellépőnek. A főidőt persze mindenki szereti, pedig nem egyszerű úgy lehozni, hogy az embereket maximálisan kielégíted két vagy három órán keresztül. A végén játszani is nagyszerű feladat. Még utoljára rendesen megtáncoltathatom a közönséget, majd levihetem a buli ívét, ezzel feltéve az „i”-re a pontot. Nagyon sok mindenkinek a buli utolsó pillanatai maradnak meg egy éjszakából, így nem illik azt elrontani.

Ramone: Személy szerint a közepén és a végén egyaránt szeretek, abban az időszakban tudom legjobban érvényesíteni azokat a zenéket, amiket kedvelek és játszom.

Lukas Brüningk : Számos jó klub van nálunk, de egyáltalán nem lehet összehasonlítani a külföldi szórakozóhelyekkel. Viszont egy klubbot mégis kiemelnék, ami nem más, mint a Cinema Hall. Egész évben minőségi bulikat szerveznek és persze első osztályú DJ-kkel!

Mit gondoltok a feltörekvő tehetségekről? Milyen az „utánpótlás”?

Christian Cardwell: Én nem igazán, mivel nem

Lukas Brüningk: Mivel én is a feltörekvő DJ-k

olyan irányba haladnak, amilyenbe kéne. 2000 környékén, amikor elkezdtem bulizni, még voltak olyan klubok, ahová letévedve igazán jól tudtam magam érezni. Többnyire minőségi hangtechnikával voltak felszerelve, aktuális fellépők, programok voltak és igényes kialakításuk, hangulatuk volt. Kicsit sajnálom, hogy mára nagyon kevés igazi klub tudja magát fenntartani, és a romkocsmák kerültek előtérbe a szórakozóhelyek helyett. Persze ennek a szórakoztatási formának is megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt. Mint DJ engem nagyon zavar a rossz minőségű hangtechnikával felszerelt szórakozóhelyek sokasága. Kedvenc szórakozóhelyem a Home és a Pacha/Vigadó bezárása óta nincs igazán Magyarországon. Mindenesetre kiemelném a Cinema Hallt és az A38-at a nagyszerű munkájukért. Külföldön a No.1 számomra, ahol eddig jártam, a Fabric London, de a Fuse, Pacha Ibiza is elképesztő volt.

Ramone: Vannak jó szórakozóhelyek, viszont az igény

a jó zenére és az újdonságokra még mindig nem ért el olyan szintre, mint külfőldön, bár ez az ország anyagi helyzetének is köszönhető.

közé tartozom, így nem igazán tudok erről véleményt nyílvánítani. Viszont nagyon sok fiatal tehetség van itthon, ami persze jó a jövőre nézve mert emiatt biztosítva lesznek a következő években is a jobbnál jobb bulik!


electroom

49


6

electroom

=

Christian Cardwell: Utánpótlásból akad bőven, hála a ren-

geteg új technikai vívmánynak, amellyel akárki megtanulhatja az alapokat egy kis gyakorlással. Sajnos a szamárlétra végigjárása nélkül kerülnek be lemezlovasok olyan pultokba, ahol a tapasztalat hiánya miatt könnyen elvéreznek. Két lemez tempójának ös�szehozásán már rég túl vagyunk a „SYNC” gomb világában. Az egyéniség és az egyediségre való törekvés az, ami egyre jobban kivész a DJ-kből. Ami számomra a legborzasztóbb, hogy a zene iránti tisztelet vész el fokozatosan, és a feltörekvők már nem úgy viszonyulnak egy-egy muzsikához, mint annak idején azok, akik súlyos ezreket költöttek bakelit- vagy CD lemezekre, és fizikálisan is a kezükben tarthatták kedvenceiket. Szerencsére vannak még olyan szubkultúrák, ahol a bakelitlemezek reneszánszukat élik. Viszont, aminek nagyon örülök, hogy egyre több olyan fiatalt hallok, látok, akik minőségi produkcióval próbálnak jelentkezni és adnak arra, hogy saját magukat nyújtsák és ne kopírozzák le kollégáikat.

Ramone: Rengeteg fiatal srác és lány próbálkozik ezzel a szak-

mával, amivel nem is lenne baj, csak mivel felgyorsult a technika, a média nem azzal foglalkozik, hogy ki mit tett le az asztalra, tett a szakmáért, vagy hogy éppen milyen különlegesebb zenék jelennek meg tőle. Ezért olyan emberek is helyet kapnak a szakmában, akiknek gyakorlatilag semmilyen zenei vagy DJ múltja nincs, a DJvizsgáról és az egyéb engedélyekről nem is beszélve. Azok helyett, akik már az elmúlt tíz évben is tevékenykedtek.

Mi jut eszetekbe, ha az Electroom Magazinra gondoltok? Lukas Brüningk: Minőségi bulikhoz programajánló, és emellett csomó érdekes cikk is megtalálható minden egyes számban.

Christian Cardwell: Friss, vidám, fiatalos magazin az elektronikus zene kedvelőinek.

Ramone: Egy nagyon dinamikusan fejlődő magazin, amit szívesen olvasok, ha kíváncsi vagyok az új dolgokra a zenei berkeken belül.

Milyen albumot ajánlanátok az olvasóknak? Lukas Brüningk: Mendo és Yvan Genkins Sushi Time Epje az egyik kedvenc kislemezem! Mind a három zene tökéletesen tükrözi a stílusomat.

Ramone:

Remute - Theme Tunes For 10 Games Never Made

Christian Cardwell:

Depeche Mode - Delta Machine


electroom

7


52

electroom

=

A38

HAJĂ“


electroom

53


Az Electroom Magazin havonta megjelenő e-maga elkalauzol az elektronikus zene és a kultúra színe fesztiválok, film, art, divat. Minden, ami egy


Reflektorfényben az elektronikus zene és kultúra!

azinjával és napi szinten frissülő portáljával rendre es világában. Interjú, portré, szórakozóhely ajánlók, y mai fiatalt, vagy éppen egy fiatalos arcot érdekel. Ne habozz, lapozd!


=

56 electroom

Csilla,

AZ

űrhajós M

A

G

A

Z

I

N

A38

HAJÓ


electroom

A május 4-5-én rendezett Magyar Kupa első mérkőzésén volt is meglepetés, meg nem is. A második napra ez a kijelentés úgy változott, hogy a feje tetejére állt a mezőny, meg nem is. A versenyen Balatonudvariban voltak nagy második napi fordítások, de voltak nagy rontások is, az első hely azonban állandó jelleggel Rózsa Csilláé lett.

57

A dobogóról éppen csak lemaradva Jakobi Andris kiegyensúlyozottan hozta vasárnap a 79-et első napi 78-as eredménye után. Mint már tegnap is írtuk, várjunk, amíg Andris megkapja új ütőit. Akkor majd lesz ne mulass! Tegnap még szó esett arról, hogy több esélyesnek mennyire nem ment a játék, és a válogatott játékosok közül meg is említettük Horváth Marcellt, mint példát, aki szombaton nagy meglepetésre 90-et játszott. Marcell hektikus formája viszont vasárnapra ismét témát szolgáltatott, hiszen a második napon már a harmadik legjobb eredménnyel, 75-tel zárt, így a hatodik helyen végzett, a visszafogottan, de egyenletesen teljesítő Tóth Janó (81, 80) mögött.

Ami kicsit sem meglepő, hogy Rózsa Csilla könnyedén, a második napon egy 0-s eredményt hozva megnyerte a versenyt, összesítettben 14 ütéssel a második helyezett előtt. Talán mondhatjuk, hogy Csicsi most már egy másik dimenzióban játssza a golfot, mint a többi hazai versenyző. Legalábbis ezt igazolja, hogy míg győzelme szikla szilárd volt, addig mögötte nagy harc dúlt a második-harmadik helyért. A továbbiakban sok játékos volt, aki első napi jobb eredményén a második napon rontott (pl.: Tar László A dobogó második fokát végül Horváth Ádámnak sikerült – 79, 90), illetve aki a második napra javított, de első megszereznie, aki a két nap alatt összesen ugyanannyit napi rossz eredménye már rosszabb pozícióra ítélte (pl.: játszott, mint a harmadik Herr Tamás, de a második Szeberényi Máté – 90, 81). Érdemes még megemlíteni a napi score-ja miatt mégis előrébb végzett. Ádám az szenior játékos Koplányi Tibort, aki bár nem játszott túl első napon 82-t játszott, ami enyhén szólva is gyenge fényesen, azon három játékos között volt, akik a hétvékezdésnek minősült, de a második napon egy briliáns gén eagle-t ütöttek. 74-gyel zárt, ami magában foglalt két dupla bogey-t és egy eagle-t is. Tonó ehhez képest ellentétes utat járt be, A hangulatra és időjárásra a második napon sem volt hiszen első napi 76-os eredményét a második napon panasz, így bár nem mindenkinek sikerült elvárásai három dupla bogey-val és végül 80-nal fejezte be. szerint a Magyar Kupa, azért egy élvezetes versenyen vagyunk túl.


Most mi osztjuk a lapot

www.zsiraf.hu

Electroom 2013/5.  

Electroom 2013/5.