Page 1


ÍNDEX

EDITORIAL

Editorial

03

Josep Cosconera

04

Miquel Parramon

10

Joan Audet

14

Miquel Julià

18

Fuguerola PxC

22

El Voyeur de la cultura

24

El Somnàmbul

26

El Farsant

28

L’intransigent

29

El cartell de reis

30

Edita aquesta revista: Associació Juvenil El Cràpula

apartats habituals, cal destacar la que és la joia d’aquest número, la Roda de reconeixement, on van desfilant els diversos caps de llista que aspiren a governar-nos, responent a preguntes que segurament hauran estat obviades als seus respectius programes electorals.

Per una vegada serem puntuals a la cita amb els nostres lectors. Per força ho havíem de ser! Perquè si volíem tirar endavant un número Especial eleccions calia, si més no, entregar el fanzine a les vostres mans abans de l’anunciada jornada electoral. Atenent que el Cràpula (“aquell que viu en la disbauxa”, Pompeu Fabra dixit) s’apunta a totes les festes, però potser no es preocupa gaire de la política, provarem de respondre a aquest primer dubte que teniu: com pot ser que ara hagi acabat participant a “la gran festa de la democràcia”?

PARTICIPA!!!

En aquest número han col.laborat: Josep Beneit, Francesc Boya, David Castellana, Teresa Codina, Jordi Cuñé, Sergi Farré, Eva Guasch, Joan Martínez, Marc Martínez, Flors Pericon, Gemma Ribalta, Cesc Rosell, Jordi Rosell, Glòria Sala, Marta Sala, Dani Vidal, Marta Vidal, Sergi Vidal. Si et ve de gust explicar-nos alguna cosa, criticar-nos o simplement col.laborar amb nosaltres... pots contactar amb nosaltres a elcrapula@gmail.com estarem encantats!! Si per el motiu que sigui no poguessis aconseguir la revista en format paper, fes-nos arribar un mail a: elcrapula@gmail.com amb les teves dades i t’enviem l’exemplar en format PDF.

En aquest Fanzine, no ens responsabilitzem del que s’hi diu (tot i que ho difonguem)

Tret del desconegudíssim i forani Mateu Figuerola, el qual s’ha negat reinteradament a atendre’ns, la resta de candidats han acceptat participar en aquest experiment. I dol dir-ne “experiment”, perquè des dels números que hi dedicava Issauna, cap altre mitjà ha sigut capaç de tractar de forma objectiva i independent les diverses opcions polítiques de la vila a les portes d’unes eleccions. D’aquesta manca de normalitat en va derivar certa “por escènica” dels candidats, que no sabien ben bé on es posaven quan accedien a ser entrevistats per una publicació tan irreverent com la nostra. Fins i tot n’hi ha haver algun que, amb un excès de zel, va voler matisat amb posterioritat algunes de les seves respostes a la Roda de reconeixement. En general, però, l’experiment va reeixir. Totes les entrevistes van discórrer de forma distesa, acostant-nos a l’opinió i a la personalitat dels diversos caps de llista.

Per trobar la resposta a aquesta qüestió caldria remetre’ns en certa manera a l’editorial del número anterior on, a un mes i mig vista, s’anticipava la jornada de reflexió per a aquestes municipals. Resumint-la àmpliament, invitava a la reflexió exposant la que sembla la principal patologia de la política local nostrada: “(…) a Guissona no pot manar l’alcalde”. Però això era com tirar la pedra i amagar la mà. Per molt certa que pogués arribar a ser aquesta màxima, sintetitzar-ho tot en una frase, podria arribar a considerar-se una banalització de la realitat. O sigui, que hem anat per feina i ara venim carregats de molt més material per a la (sempre necessària) reflexió. Al marge de la visió més o menys crítica sobre política que puguin arribar a oferir alguns dels nostres

En fi, el resultat és aquest senzill Especial eleccions, la nostra aportació per normalitzar una miqueta més Guissona. Bona festa a tothom! 03


RODA DE RECONEIXEMENT

Josep Cosconera (ERC) Per què et presentes per alcalde? Perquè m’estimo Guissona, i perquè tinc projectes que vull portar a la pràctica. Aquestes eleccions ens arriben amb un panorama renovat: noves llistes i nous candidats a l’alcaldia. Sembla que l’“efecte Bífidus” no ha arribat a Esquerra Republicana... Perquè penso que l’equip ho ha fet força bé per poder renovar-li la confiança. Quan un equip funciona i tenen ganes de tornar a governar, crec que se li ha de donar un vot de confiança. A més, tenen més experiència. Després de 16 anys a l’ajuntament i de 8 anys com alcalde, quan creus que arribarà el moment del relleu? No desgasta la política? Jo ja he dit als meus companys que aquesta serà la meva última legislatura com a cap de llista, perquè penso que ja he complert un cicle. La política desgasta molt. No es descansa mai prou, és difícil desconnectar. La política treu la son. Per què creus que no hi ha hagut mai cap alcalde a Guissona durant tres legislatures seguides? No ho sé, en tot cas s’hauria de preguntar a ells. El Rossend Audet es va morir a la segona legislatura. El Pelegrí Morera crec que en fa fer una i mitja i l’Òscar Garcia, en va fer dues. És estrany, perquè hi ha pobles de les rodalies on l’alcalde fa més de 20 anys que ho és.

04

05

El fet de no renovar la llista, com han fet les altres formacions, jugarà en contra vostra? No, al contrari. Jo crec que si les altres llistes s’han renovat és perquè potser fins ara no han assolit els resultats que s’esperaven i s’han vist obligats a renovar-se. Nosaltres, en canvi, hem aconseguit vots d’una forma constant i en augment. És bo que hi hagi una majoria absoluta durant tant de temps? És bo i no és bo. És bo perquè hi hagi un equip compacte. Un ajuntament ha de tenir un equip homogeni que s’avingui, tot i que hi hagi divergències, que n’hi ha. Però d’entrada són gent que s’avenen. Un ajuntament no pot ser un orgue de grills. La prova la tens amb el govern de la Generalitat: mentre hi va haver un partit homogeni va funcionar molt bé, però amb el tripartit només parlem de crisi. Aquí a Guissona, tot i haver-hi majoria absoluta, el 90% dels acords s’han pres per unanimitat en el ple i això és bo. Jo sóc conscient que tenir una majoria absoluta no vol dir que facis el que et roti. Hi ha d’haver un consens, sobretot en temes urbanístics, que són els que generen més problemes a un ajuntament. Com s’ha portat l’oposició de CiU i Iniciativa durant aquests 4 anys? Penso que s’ha portat d’una forma molt correcta. CiU ha fet una oposició molt constructiva i molt correcta.


I Iniciativa? M’abstindré de comentaris. ? Simplement diré que ha fet el que creia que li corresponia fer. Podríem veure un tripartit a l’ajuntament de Guissona? No es pot descartar res, totes les opcions estan obertes. Tampoc es descarta un bipartit. Un dels aspectes més criticats de l’actual equip de govern és que no s’han invertit prou esforços en polítiques culturals. Feu autocrítica des de l’ajuntament? Sempre hi ha coses en què sembla que no s’ha invertit prou. En temes culturals jo penso que hem fet moltes coses. Una altra cosa és que no ho hem sabut vendre gaire bé. Hem fet agendes culturals de cada setmana, també s’ha de partir de la premissa que quan vam arribar a l’ajuntament no teníem ni una sala d’exposicions, ni un auditori. Ara en tenim, a la Fassina. El Museu l’estem ampliant i les entitats tenen sales a l’antiga caserna. Pensa que aquestes crítiques no tenen fonament? No dic que aquests arguments no tinguin fonament però penso que s’han fet moltes coses i que també se’n podrien haver fet més. També penso que l’ajuntament no ha der fer tots els actes culturals, també els ha fer la societat civil i les entitats. També se us acusa de descuidar el patrimoni històric de Guissona, la promoció del qual s’ha basat només en el mercat romà. Què en penses? D’entrada, parlant de patrimoni històric, a Guissona el que no s’havia fet mai i s’està 06

fent ara és restaurar l’església de Sant Macari. En canvi, en les dues legislatures anteriors al govern d’Esquerra es va deixar perdre l’ermita de Sant Pere. Mira si sóc clar i concís. També hem fet un inventari dels béns culturals de la vila i s’ha catalogat com a bé d’interès local els safarejos i les fonts. Quan es despertarà de la letargia l’Obra de Fluvià? L’anterior legislatura ens van dir que la Generalitat faria un estudi de

viabilitat. Aquest estudi no ha arribat mai. Ara, fa cosa de dies, hem demanat a la Diputació que fes un projecte de consolidació, per poder començar a demanar ajudes.

Mentrestant, però, l’obra continua descuidada... Si, ho assumeixo. Continua estant descuidada igual com ho ha estat durant els últims 50 anys... No s’hi ha fet res, simplement. Fa una mica de dependència de la brigada municipal, així de clar, no m’he d’amagar de res. Però si que hem de fer-hi alguna cosa, almenys mantenir-la. Guissona ha augmentat la població de 2.700 a 5.000 habitants. Per contra, la vida cultural i l’associacionisme continuen sent els mateixos de sempre. Per què no ha evolucionat juntament amb l’increment de població? Què falla? Senzillament perquè aquest creixement ha estat tot o gairebé tot de gent de fora de Catalunya. O sigui, aquí som els que som. Els immigrants encara no estan avesats a fer activitats culturals o fer associacionisme. La pregunta obligada és, doncs, per què creu que no s’integren en aquest tipus d’activitats? Fallen les polítiques d’integració? Per descomptat que són com nosaltres i se’ls ha de facilitar el que faci falta. Però hi ha un problema: la llengua. Jo crec que abans de venir cap aquí, s’haurien de fer aules d’acollida en origen. De totes maneres, últimament, l’ajuntament ha rebut ajudes per fer plans d’immigració, per fer classes de català o aules d’acollida. Jo crec que tots hi hauríem de participar. Jo no sé quans candidats són voluntaris lingüístics, jo ho sóc. Seria una bona política que la gent participés en aquesta campanya. Com creus que viuen els guissonencs el fenomen de la immigració? El fenomen de la immigració a Guissona és totalment diferent al d’altres municipis.

D’entrada, perquè el 95% de nouvinguts tenen una feina estable, no veus gent, com passa a Alcarràs, sense feina i esperant que se’ls contracti. No obstant, el que percep la gent d’aquí és que venen massa “de patac”, perquè és un impacte brutal. També es percep que no hi haurà prou serveis, sanitat, educació, etc. per culpa dels immigrants. Això no és veritat, perquè si tenim aquests serveis és, en part, gràcies a ells, gràcies a l’augment de població. El que sí que és veritat és que arriben massa de cop i he de dir que ara sí que estem ja en una situació gairebé preocupant, perquè un poble pot absorbir el que pot absorbir. També aporta coses positives, com la reactivació del comerç de la vila. La saturació dels serveis, que és el que la gent percep més, ja s’està donant a Guissona. El col·legi i l’institut en són exemples bastant clars... Si, és el que ens està passant ara mateix. Tant al col·legi com a l’institut està previst fer-hi una ampliació. El que passa és que ara el plantejament del departament d’Educació no és partidari de fer macrocol·legis sinó més aviat de fer equipaments diferents. No trobes injust que sigui el municipi el que, tot i no tenir les competències sobre immigració i per tant no pugui decidir fins a on arribar, hagi d’assumir els possibles desavantatges d’un creixement massa sobtat? Això és una queixa que he fet moltes vegades a la Federació de Municipis de Catalunya. La veritat és que no tenir veu ni vot a l’hora de decidir quanta immigració podem rebre, és un problema. Estem molt desemparats. I en casos com el nostre, que a Catalunya n’hi ha pocs, no s’hi presta massa atenció, no saben els problemes que això comporta. 07


En aquestes eleccions, hi ha formacions que han fet de la rehabilitació de l’Ateneu la seva clau de volta. Com viviu aquest debat? Hem fet un conveni de col·laboració per fer activitats i hem aconseguit que la Diputació de Lleida en faci un projecte de rehabilitació. Tenim en marxa que Cultura de la Generalitat faci un conveni de Consorci. El que no pot fer un ajuntament és invertir en un lloc que no és seu, hem d’esperar que es faci el consorci. Hi haurà d’intervenir molta gent perquè suposarà invertir-hi molts diners. Creus que CiU-AxG està sent massa crític amb l’ajuntament? A mi les frases que fan servir em semblen magnífiques. Una altra cosa és la pàgina web, que sense registrar-te i emparar-te en l’anonimat puguis dir mentides i insultar a la gent. S’estan dient veritables mentides. No m’hi connecto però me n’informo. Després, sobre el tema d’Acció per Guissona jo pensava que eren una plataforma d’opinió, perquè deien que no eren un partit polític. Ara veig que no. Creus que han confós a la gent? A mi m’han enganyat, més que res perquè deien sempre que no eren un partit polític i sí que ho són. Ells deien que pactarien només amb persones, no amb partits polítics. I jo em pregunto: què no som persones nosaltres? Jo entenc que això no és seriós. Ja era vella la reivindicació de treure els “obstacles” del Verge del Claustre i, finalment, sembla que s’ha fet el primer pas prohibint l’aparcament en un dels dos costats. Un pas ínfim i que arriba just poc abans de les eleccions. Casualitat? No, no és casualitat. Potser feia un any que 08

ho havíem demanat. Ara també hem demanat a la CAG que no tingui els camions repartits per tot el poble. I ara fan una zona de descàrrega de camions. A Verge del Claustre s’estan fent habitatges i els camions no hi podran aparcar. Ara provisionalment es prohibeix l’aparcament a un costat i després es prohibirà als dos. Independència. No la dels països catalans sinó la que prediquen CiU-AxG i Iniciativa. Algun comentari a fer? Us asseguro que sóc totalment independent, i també independentista. En aquesta legislatura cap empresa i cap empresari ha vingut a l’ajuntament amb un contrapoder. I a més, jo estic molt orgullós d’haver treballat a la CAG i a la gent de l’ajuntament que hi treballa no els suposa cap problema. És més, hi tornaria a treballar tranquil·lament. I en l’anterior legislatura? Parlàvem d’aquesta legislatura... És perillós basar tota l’economia del poble en una sola empresa? Jo ho he dit moltes vegades. Preferiria 10 cooperatives petites en comptes d’una de gran. Però de totes maneres, penso que també és bo, perquè aquesta empresa està consolidada aquí. Mira a Cervera, hi ha empreses que venen i després marxen i deixen tota la plantilla al carrer. Jo crec que la CAG toca coses bàsiques, articles de consum diari, no crec que hi hagi cap problema perquè té una economia molt consolidada. Torres més altes han caigut... Sí, però la CAG és una empresa que té visió de futur. Ara han fet una gran diversificació i

no hi ha terrenys industrials municipals. Els dirigim als propietaris dels terrenys i ells arriben o no a un acord. No és problema nostre. També crec que hi ha empreses que no els interessa instal·lar-se a Guissona perquè ja hi ha la CAG, que potser la veuen massa gran.

això és una bona política. És una maquinària que no para. Falten empreses interessades a instal·lars’hi, doncs? A totes les iniciatives que han vingut a l’ajuntament els hem de dir que gairebé

L’INTERROGATORI ************* 1. On t’informes de l’actualitat? A la premsa (Segre, Mañana, La Veu de la Segarra, Avui i La Vanguardia) i als diaris electrònics (e-noticies i Vilaweb). 2. Quina va ser l’última pel·lícula que vas anar a veure a l’Ateneu? No me’n recordo. 3. Quin és l’últim llibre que vas agafar a la biblioteca? No n’he agafat cap. 4. Si tu no et poguessis votar, quin altre candidat votaries? El vot és secret. 5. Una qualitat. Sé escoltar i tinc molta paciència. 6. Un defecte. Sóc lent. 7. Aigua embotellada o de l’aixeta? De l’aixeta, però amb tractament químic. 8. Un referent. Gandi, Nelson Mandela i el president Macià. 9. Quan eres petit, què volies ser de gran? Mecànic de cotxes. Sempre desmuntava els cotxes de joguina. 10. Quin ha sigut el moment més ridícul de la teva vida? Fa pocs dies. Vaig voler enviar un e-mail a un diputat d’ERC i, per equivocació, el vaig enviar a un diputat del PP. I després em va trucar i em va

dir: “Cosco, no has evolucionat.” És que jo em vaig quedar al temps del fax. 11. Què en saps de la pedra del sereno? Estava allà, a la plaça. La gent gran sempre s’hi asseia. 12. Continua la frase: “Déu vos salve, Reina i Mare...” De Misericòrdia. 13. Un himne. Els Segadors. 14. Davant de notari, amb qui NO pactaries? En política no es pot dir mai d’aquesta aigua no en veuré. Però tinc clar que si en aquestes eleccions no sóc la força més votada no faré cap pas per suplantar la majoria d’un altre. 15. Defineix amb un adjectiu, que et suggereix... Miquel Julià: un bon tio. Miquel Parramon: una persona creativa. Joan Audet: és com és.Figuerola: no el conec. 16. Com t’expliques que a Guissona un pis valgui més de 200.000 euros? És el mercat immobiliari, igual que a tot arreu. 17. T’has fumat mai un porro? Sí, i tant! 18. Al llit... a la dreta o a l’esquerra? A l’esquerra. 19. ... i a dalt o a baix? Als dos llocs.

09


RODA DE RECONEIXEMENT Miquel Parramon (CIU) compte que Convergència té un electorat molt fidel... Crec que la gent votarà a les persones, no són tant importants les sigles sinó el contingut que hi ha al darrera.

Què t’ha empès, ara, a presentar-te com a alcalde? Quan t’estimes un poble tens dues opcions: o no posicionar-te mai o fer-ho i passar de ser estratega de café a passar a l’acció. Penso que en la meva edat em tocava.

El fet de posar-te en política, farà mimbar el teu caràcter d’activista social? No, ara si guanyem tindrem més poder per ser activistes. Guissona juga ja un paper de petita ciutat i em de saber aprofitar-lo.

És que la política té edat? No, però la gent va cremant etapes i arriba un moment que això t’hi porta. Jo crec que per aquí hi hauria de passar tothom. A mi em va venir a buscar el Joan Solé per ser cap de llista de CiU. I em va semblar una bona idea. Al contrari del que es pugui dir al carrer, a mi m’han deixat escollir la gent de la meva llista sense rebre cap pressió. A CiU hi ha hagut un relleu generacional generós i sa, democràtic i valent.

Hi ha qui ha acusat l’oposició de CiU d’aquests 4 anys com una oposició “invisible”. Si us quedeu a l’oposició, continuareu en aquesta línia? Jo crec que la CIU antiga del govern que ha estat fins ara a l’Oposició , ha fet una oposició més constructiva i més positiva, i no tant erosiva, agresiva i impulsiva com d’altres forces polítiques que també estan a l’oposició. Tot i que, no ha semblat tant mediàtica, pemsem que per davant de tot hi ha les formes i l’educació.

I per què CiU? Perquè la persona que em va venir a buscar és un amic de tota la vida. No tant pel color polític, perquè crec que als pobles això no es mira tant. Invitaries Artur Mas per un acte electoral? M’ho hauria de pensar.

Què trobes a faltar de la Guissona que et va veure crèixer? La cohesió social. Abans ens coneixiem tots, les cases tenien sempre les portes obertes. Ara això és inpensable. Ara, la immigració i

Com creus que veuen els militants de CiU la llista actual on precisament CiU hi té una mínima representació? Sobretot tenint en 08 10 10

11


el creixement que ha tingut Guissona ha deixat enrere tot aquest ambient bucòlic. Ah! I també enyoro els regs dels horts, que les ampliacions urbanístiques s’han deixat perdre. Us veieu capaços de controlar millor la immigració? Guissona ha tingut una immigració de forma desmesurada, l’únic positiu és que els immigrants que venen aquí tenen tots un contracte de treball. Crec que per controlar-ho s’ha de tenir una previsió, s’ha de parlar amb la Corporació Alimentaria de Guissona per poder fer una bona previsió. Fins ara s’ha anat bastant sobre la marxa. Crec, també, que la CAG s’hauria d’implicar més en la integració dels immigrants. Com és que els romans han anat amb pic i pala a l’autovia i no ho han fet al camp de golf? És que l’imperi de Iesso s’acaba al cementiri? Jo no sóc ningú per portar romans a enlloc, però, penso que al camp de golf no s’hi apuntaria ningú perquè la gent té por. És a dir, l’esperit de Iesso no ha mort, el tema de l’autovia era un tema que clamava l’aigua del cel, hi havia morts cada setmana, era un tema d’Estat, per referir-me a la seva importància, i al cap de pocs dies el govern de torn anunciava l’aprovació del tram Cervera - Igualada. Com a contrapunt positiu, el camp de golf ha donat riquesa al sector del turisme rural de la comarca, com a un bon complement de turisme actiu i, en certa manera, una cosa molt important, la diversificació econòmica.

Ets conscient que hi ha gent que s’ha sentit “enganyada” per la vostra campanya de màrqueting, que només ha dit al final i en veu baixa que AxG es presentava juntament amb CiU? La gent ha intentat polititzar-ho massa. Simplement vam decidir unir-nos perquè

tenim idees molt semblants, sobretot en la promoció de la cultura. Va ser un pacte que

va arribar sense haver-ho plantejat premeditadament.

L’INTERROGATORI *********** 1. On t’informes de l’actualitat? Premsa escrita (Segre i Mañana), diaris digitals i els informatius de la televisió. 2. Quina va ser l’última pel·lícula que vas anar a veure a l’Ateneu? La misión. 3. Quin és l’últim llibre que vas agafar a la biblioteca? Los puentes de Madison. 4. Si tu no et poguessis votar, qui votaries? El vot és secret. 5. Una qualitat. Imaginació. 6. Un defecte. Sóc massa optimista. 7. Aigua embotellada o de l’aixeta? L’ideal seria l’aigua del doll, no pot ser que ens deixem perdre els aqüífers. 8. Un referent. Un senyor que es diu Duran i Farell, que és l’expresident de Gas Natural. Deia que les normes i els reglaments ens acabaran ofegant. 9. Quan eres petit, què volies ser de gran? Pallasso. 10. Quin ha sigut el moment més ridícul de la teva vida? Aquest migdia. Li estava dient a un que avui a la tarda aniria a comprar una camisa a Tàrrega i resulta que ell té una botiga de camises. 11. Què en saps de la pedra del sereno? És una pedra que estava sota els porxos de la plaça de missa, davant de Cal Bepanyo. Era una pedra que estava ja gastada de tant seure-hi 13

a sobre el sereno i la canalla, i al final, fa uns anys, es van adonar que era una peça part d’un pedestal romà. Ara és al museu. 12. Continua la frase: “Déu Vos Salve, Reina i Mare...” En vostre Claustre Sagrat... 13. Un himne. Els Segadors. 14. Davant de notari... amb qui NO pactaries? No cal anar al notari. En política fins i tot poden saltar els notaris. 15. Defineix amb un adjectiu, què et suggereix... Josep Cosconera: misteriós. Joan Audet: impulsiu Miquel Julià: li agrada el futbol. Figuerola: 16. Com t’expliques que a Guissona un pis valgui més de 200.000 euros? Llei del mercat. Però si hi hagués més espais els preus baixarien. 17. T’has fumat mai un porro? No en sé. 18. Al llit... a la dreta o a l’esquerra? A la dreta. 19. ... i a dalt o a baix? De canto.


RODA DE RECONEIXEMENT

Joan Audet (ICV-EPM) Per què et presentes per alcalde? Els que s’autoanomenaven successors del meu pare, del doctor Rossend Audet, no han fet els deures. El meu pare tenia molt clar que s’havia de separar ajuntament i empresa. El que no es pot permetre mai és que l’empresa axafi el terreny a l’ajuntament. Això vol dir, abocaments il·legals, consum d’aigua, circulació... Ara s’ha fet el que s’ha volgut i això no es pot permetre. Quins van ser els teus primers passos en política? La vaig mamar a casa. El meu avi havia estat alcalde de Ponts a la República i el meu pare sempre parlava de política, ell va ser l’impulsor d’Esquerra Republicana després del franquisme. A casa sempre em estat d’Esquerres i sempre republicans. No seria més lògic, doncs, que combreguessis amb Esquerra Republicana i no amb Iniciativa? El que no puc fer és estar amb un grup de 14

15

gent amb qui no em sento a gust. Per això no sóc d’ERC. El republicanisme i el catalanisme ja el faig per la meva banda. És veritat que el meu lloc natural seria ERC però m’he hagut de buscar un espai polític en el qual sentir-me bé, i a Iniciativa m’hi trobo a gust. Què tens d’Iniciativa? Jo no sóc d’Iniciativa, no estic afiliat a cap partit polític.Però amb ICV combrego amb les seves idees al 90% perquè són d’esquerres i ecosocialistes. I què tens de verd? De verd? Uf... doncs, que crec que s’ha de preservar el medi ambient. Has incorporat un romanès a la teva llista electoral. És només una estratègia per guanyar vots, ara que aqusest col·lectiu pot votar, o va més enllà? De fet al final no hi podrà ser, per un problema burocràtic. No és per guanyar vots, és


un camí cap a la integració. Hem d’admetre que són ciutadans de Guissona, treballen, viuen i paguen els seus impostos a la nostra vila. A tota aquesta gent no se’ls hi ha posat fàcil, ara a Guissona els posen en pisos que semblen colònies industrials i no es relacionen. Als immigrants em de donar-los eines per integrar-se.

Però qui mana en aquest poble? L’empresa. Es necessita mà d’obra i la porta d’on sigui. Creus que, en aquest sentit, suspèn l’ajuntament? Crec que s’ha fet poc. S’haurien de fer polítiques per captar empreses i generar més oferta de feina. Parla’ns d’aquests 4 anys a l’oposició. T’has sentit sol en algunes ocasions? Si, completament sol. Els governs en majoria absoluta fan el que volen, no escolten l’oposició si no volen. Els de CiU han fet una oposició invisible i si els he necessitat alguna vegada no m’han donat suport.

Potser el problema és que n’hi ha massa? Si, sí, ara mateix la immigració a Guissona és un problema.

Hi ha qui posa en dubte l’oposició “mediàtica” que has fet durant aquesta legislatura i t’acusa de poca crítica constructiva. Què li diries? Que es llegeixin el meu programa electoral i veuran si el que faig és o no és constructiu. Jo no crec que criticar el què s’ha fet malament sigui destructiu. I si, és veritat que potser he fet una política mediàtica però m’hi he vist obligat, perquè a l’ajuntament no m’han fet cas i crec que el poble ha d’estar informat del què passa. Jo puc dir que de tot el que he dit fins ara no hi ha cap mentida.

16

T’atreveixes a fer un pronòstic per aquestes eleccions? Jo he treballat perquè no hi hagi una majoria absoluta i espero que sigui així, sigui del color que sigui. Jo espero aconseguir més

vots que la passada legislatura. Quants més? Això ja no m’atreveixo. Temps al temps...

L’INTERROGATORI ************* 1. On t’informes de l’actualitat? A L’Urgell-Segarra i a La Veu de la Segarra. 2. Quina va ser l’última pel·lícula que vas anar a veure a l’Ateneu? West Side Story 3. Quin és l’últim llibre que vas agafar a la biblioteca? No n’he agafat mai cap. 4. Si tu no et poguessis votar, qui votaries? En blanc. 5. Una qualitat. Sinceritat. 6. Un defecte. Parlo massa... i que estic gras! 7. Aigua embotellada o de l’aixeta? Embotellada. 8. Un referent. El meu pare. 9. Quan eres petit, què volies ser de gran? Metge. 10. Quin ha sigut el moment més ridícul de la teva vida? Un dia que els capellans em van fer cantar i no em sabia la cançó.

17

11. Què en saps de la pedra del sereno? Res. 12. Continua la frase... “Déu vos Salve, Reina i Mare...” No sabe no contesta. 13. Un himne. El del Barça. 14. Davant de notari, amb qui NO pactaries? Amb l’equip de govern actual. 15. Defineix amb un adjectiu, que et suggereix... Josep Cosconera: un estratega dolent. Miquel Parramon: el conec poc. Miquel Julià: aprofitat. Figuerola: no el conec 16. Com t’expliques que a Guissona un pis valgui més de 200.000 euros? Especulació. Se’ls hi ha posat molt fàcil. 17. T’has fumat mai un porro? No. 18. Al llit... a la dreta o a l’esquerra? Depèn. 19. ... i a dalt o a baix? També depèn.


RODA DE RECONEIXEMENT

Miquel Julià (PSC) Per què et presentes per alcalde? Nosaltres sempre ens hem presentat. Fa 4 anys que no vam treure representació a l’ajuntament. N’haviem tingut, amb el Josep Balart, que dins l’ajuntament havia fet una tasca bastant ferma però era una tasca que no es veia. I pel que sigui, no ens van tornar a votar. En aquelles eleccions vam quedar tant decebuts que no ens volíem tornar a presentar. I aleshores, després de molts estira-i-arronsa, vam decidir que em presentaria jo, perquè era del poble i perquè la gent em coneixia més. Ens va costar una mica perquè pensàvem que si no ens hi volien, no calia presentar-nos. Al final vam decidir presentar-nos perquè creiem que hi ha moltes coses que no s’han fet i que podíem fer nosaltres. Per exemple, habitatges pel jovent, el parc de camions. Primers passos en política municipal? Any 1982, vam sortir de l’UGT i érem un grup de gent que vam decidir apuntar-nos al partit socialista, perquè era un tarannà semblant al nostre. Érem l’Escolà, el Balart... i vam formar un grup bastant nombrós. Quina va ser la causa del canvi de cap de llista? El Balart va quedar molt decebut per no sortir després de la tasca que havia fet. I vam decidir agafar algú més de Guissona, a qui la gent conegués més. Dins de Guissona jo sempre m’he mogut en diferents juntes, futbol... Crec que és important que el cap de llista sigui

18

19

conegut, que tingui carisma dins el poble. Fa quatre anys us vau quedar en blanc. On creieu que va anar a parar el vostre vot? Crec que part del vot va anar a parar a Iniciativa i també algun a Esquerra. De fet, ens van faltar pocs vots per treure’n un. Si la gent sabés la feina que va fer el Balart a l’ajuntament l’hagués votat, però la gent no ho sap. Per què no acaba de quallar el missatge socialista? Si agafes els programes de totes les formacions, el 90% diem el mateix. Parlem de l’aigua, del reciclatge... no sé perquè no ha quallat, potser no ho hem sabut vendre bé, potser la llista no ha quallat... L’oposició s’ha fet sentir molt durant aquesta legislatura. On ha estat el PSC durant aquests 4 anys? A l’ombra. A mi el que no m’ha agradat és la manera com en els últims anys s’han donat les coses a l’ajuntament, amb aquests enfrontaments d’Iniciativa. No ha sigut ètic, no dic que no tingui raó en algunes coses però ho hagués pogut fer d’una altra manera. Estem decebuts del seguiment que s’han fet de les obres. M’explico: a Guissona s’han fet moltes obres, i maques, però no hi ha hagut cap seguiment, cap mestre d’obres que seguís com es feien. I què ha passat? Goteres al poliesportiu, dutxes amb poca aigua, el carrer Companys, el del col·legi, està tot


esquerdat. Les obres es fan com es volen... La meva pregunta a tot això és: per què tothom vol venir a fer obres aquí a Guissona? Potser és perquè poden fer el que volen i com volen... Aquest és el punt més negre que veiem d’aquests últims 4 anys d’ERC. I la política cultural? No ho critiquem. És molt difícil parlar de política cultural. El que no s’ha fet és buscar o habilitar un edifici per fer activitats culturals. Per exemple, el tema de l’Ateneu, ja fa temps que s’intenta fer-hi alguna cosa i l’han deixat aparcat fins ara, que l’enceten just abans de les eleccions. Crec que tampoc ho han sabut lligar, Guissona culturalment és molt ric. La campanya electoral es presenta bastant polaritzada entre ERC i CIU-AxG. Com es viu aquesta rivalitat des del punt de vista d’un partit a priori minoritari? Ja està bé que hi hagi rivalitat entre 2 partits. Acció per Guissona va sortir com a plataforma de cara a la cultura i surten de cara contra ERC per poder tirar endavant l’Ateneu. A mi el que m’agrada és que havent-hi aquests dos grups majoritaris, crec que no hi haurà cap dels dos grups que tingui una majoria absoluta, i això és interessant. Quan hi ha una candidatura que mana sola ho pot fer bé o malament però fa el que vol, i això no sempre és bo. L’altre dia algú em preguntava: “Si traieu 5+5+2+1, tu què faràs?”. Clar, jo no sé si era el de 2 o el de 1, però jo li vaig dir que faria de Carod. Seria una peça clau, com ell. 20

Com veus l’oposició actual a l’ajuntament? Si tu estàs en un lloc que no et tenen per a res, al final explotes, d’una manera o d’una altra. O dient el que a tu et sembla o plegant. En el cas que us quedeu a l’oposició, quina línia seguireu?

Quin és el tema que ocupa el primer lloc en prioritat en la vostra política? L’urbanisme està molt malament. Hi ha carrers pels quals no es pot transitar perquè hi ha cotxes als dos costats, no estan ben senyalitzats. Això ens té molt preocupats. L’enllumenat també el volem canviar, als últims parcs ja s’han començat a posar llums reglamentaris però hi ha molts llocs que els llums són amb globus i no s’hi veu.

Maragallista o Montillista? Montillista. M’agrada més la feina que fa, el Maragall somiava molt, no tocava a terra. Montilla li dóna tres voltes, el que passa que es diu Pepe... Pots fer una predicció dels resultats en aquestes eleccions? Jo espero treure’n 2 o 3.

L’INTERROGATORI *************

Jo sempre he dit que si estem a l’ajuntament, sempre donaríem suport a la llista més votada. Faríem oposició en algunes coses que no ens semblin bé però sempre donaríem suport a la llista més votada.

1. On t’informes de l’actualitat? Al Segre, el Periódico i a Internet 2. Quina va ser l’última pel·lícula que vas anar a veure a l’Ateneu? L’última? Los cañones de Navarone. Quan era petit m’hi escapava per veure les pel·lícules 3R. 3. Quin és l’últim llibre que vas agafar a la biblioteca? Cap. 4. Si tu no et poguessis votar a tu mateix, qui votaries? Votaria un partit progressista. 5. Una qualitat. Sóc bastant sincer. 6. Un defecte. Sóc bastant dropo a casa. 7. Aigua embotellada o de l’aixeta? Ara de l’aixeta i m’agradaria que sempre ho pogués fer. 8. Un referent. No és un referent però m’agradava molt Felipe González. 9. Quan eres petit, què volies ser de gran? La meva mare sempre em deia que jo volia ser diplomàtic. 10. Quin ha sigut el moment més ridícul de la teva vida? Vaig anar a un curs de ball i la professora em va dir que només tenia un defecte per poder ballar: els meus peus. Perquè no en sé gens.

21

11. Què en saps de la pedra del sereno? Les pedres... perquè n’hi havia més d’una, a la Font, al Bepanyo... el sereno sempre seia allà vigilant. 12. Continua la frase: “Déu vos salve Reina i Mare...” De Misericòrdia. 13. Un himne. La Marsellesa. 14. Davant de notari, amb qui NO pactaries? Amb el PP. 15. Defineix amb un adjectiu, que et suggereix... Josep Cosconera: notable Miquel Parramon: desconegut Joan Audet: intransigent Figuerola: no el conec, però pel que diu, xenòfob. 16. Com t’expliques que a Guissona un pis valgui més de 200.000 euros? No ho entenc. El que ho ha mogut és el boom de la feina. Una altra és que els senyors que els fan es queden el 20-30%. Les immobiliàries s’han fet d’or. 17. T’has fumat mai un porro? Jo no he fumat mai però quan era jove ho vaig provar. 18. Al llit... a la dreta o a l’esquerra? A l’esquerra. 19. A dalt o a baix? De totes maneres.


RODA DE RECONEIXEMENT

Mateu Figerola (PxC)

*

*

22

23

La presentació d’una llista de PxC a Guissona ha estat una de les sorpreses que ens ha reservat aquesta campanya. I més pel fet que els seus integrants eren uns perfectes desconeguts per no dir uns foranis. Tan bon punt la redacció del Cràpula va saber que Mateu Figuerola junior encapçalaria la llista esmentada va intentar contactar amb ell. El telèfon de contacte ens el va facilitar en Mateu Figuerola sènior. El seu mòbil ha degut registrar unes 40 o 50 trucades d’aquest fanzine, de les quals no n’ha contestat a cap, ni ha arribat a plantejar-se de trucar-nos. Per ganes difondríem el seu telèfon per tal que els guissonencs puguin provar sort i mirar de contactar amb ell. Motius ètics, però principalment legals, ens ho impedeixen. Així doncs totes les nostres preguntes queden sense resposta. Per cert, Mateu: si mai arribes a passejar-te una estona per Guissona i et trobes un exemplar d’aquest Cràpula, i llegeixes aquestes línies, ens podries respondre a aquesta pregunta: Un immigrant ha de ser un ciutadà de segona?


EL VOYEUR DE LA CULTURA

Eastwood i el seu “Sense Perdó”, fustigant el govern municipal!!, jo m’atreviria a donar-li una tribuna al Cràpula!!, segur que és més dur que el nostre estimat Intransigent. Faltarà veure si continua “Sol davant del perill”, o bé, si les seves iniciatives són prou reciclables i atrauen els ciutadans.

mistes, i com que sembla que hi hauran cares noves al consistori municipal amb l’ampliació de regidors que tenim, amb sort la nostra política local serà més plural i divertida, tipus “Hot Shots” o “Una tarda a l’òpera”.

Pel que fa al grup de la flor, necessitaran un bon treball d“El Jardiner fidel” si volen millorar l’estat del jardí!!, i tornar a sentir-se orgullosos del “Nom de la Rosa”, que l’últim cop va quedar una mica pansida... I finalment, l’últim grup participant, d’ideologia si més no preocupant, intentarà guanyarse els vots com l’”Il·lusionista”, fent-nos trucs de màgia amb el tema de la immigració, per demostrar que l’“Apocalipsis Now” ja és aquí, i que sense ells no hi ha remei. Sigui com sigui, les campanyes electorals tenen

i els subjuga, i que per més esforços que fan no són capaços de trencar les cadenes (metafòricament parlant!!).

Llegia no fa pas gaires dies un article on sortia una frase demolidora, però no pas sorprenent: “L’alcalde de Guissona és l’únic alcalde que no mana”, en termes cinematogràfics podríem dir que actua, però no dirigeix.

Clar que potser finalment se’n surtin i siguin

moltes semblances amb el cinema, és un període on podem sentir moltes “Mentides arriscades”, justificables per tal de guanyar vots, que es transformen amb el temps en “Promeses Incomplertes”, i fins i tot, al final, ens podem trobar que algú acaba “Dormint amb el seu enemic”, però ja se sap, a vegades el “Preu del poder” té aquestes coses...

Però analitzem els nostres candidats. Els més esquerrans, inspirats ara al cine pel “Coronel Macià”, intentaran repetir èxits d’anteriors legislatures i obtenir, de nou, el “Poder Absolut” del qual han gaudit fins ara.

com l’heroi emmascarat de “V...de vendetta”, Perdoneu l’adaptació, perquè segurament la frase original tenia altres matisos, potser més profunds, però va ser l’espurna que va il·luminar aquest article. I vaig pensar si els polítics del nostre poble són com els personatges de “Matrix”, atrapats en un àrea, bon àrea, que els domina 24

i rebentin d’una vegada per totes el sistema, i acabin sent tant esperats i estimats com els americans de “Benvingut Mr. Marshall”, que ja tindria mèrit veient com valorem els polítics els ciutadans.

Situació que intentaran evitar els seus oponents més directes, amb el seu nou i flamant candidat, disposat a lluitar com “Gladiator”, tot i que tots li coneixem una vena més còmica i semblant a la de “Golfus de Roma”, que no ha de significar cap mancança política.

Malgrat tot, potser que siguem positius i opti-

El tercer en discòrdia recorda molt a Clint

EL MILLOR: ALGUN MOMENT ESPERPÈNTIC QUE ENS PUGUI DONAR LA CAMPANYA. EL PITJOR: QUE ELS 15 DIES DE CAMPANYA ES FAN LLARGUÍSSIMS!!!!

25


EL SOMNÀMBUL Com és sabut, el somnàmbul està avesat a la foscor, la nit és el seu refugi. S’hi resguarda de la monotonia del dia. És de nit quan es recrea en el seu món, que està fet, no de promeses, sinó de somnis. I així sempre ha anat fent. Una nit, però, algú el va interrompre. Pobre somnàmbul! No sabia que també amb nocturnitat començava la campanya electoral d’aquests venedors, no de somnis, sinó de promeses. En una nit, van canviar la fesomia

26

de la vila omplint-la de cartells i pancartes amb cares somrients i frases solemnes. Va arrufar el nas i va pensar que encara passarien un parell de setmanes ben bones abans no tornés la calma nocturna. Va preguntar-se si fent una simple enquesta es podria estalviar tota aquella parafernàlia. I així, aquella mateixa nit, sense saber ben bé perquè, el somnàmbul va voler-se avançar a les eleccions i va realitzar aquest sondeig electoral.

27


EL FARSANT

L’INTRANSIGENT

ELS QUE NO CAL TENIR FE EN EL SEU CAMÍ

PARÀSITS

Sobretot no cal preocupar-s’hi gaire, que com més t’il·lusiones en un projecte més mal et fa quan no funciona o te’n sents traït, o més fanàtic et tornes si arriba a tenir èxit. O sigui, que si et sents plenament democràtic, no cal que posis mala cara (perdó, vull dir cara d’indecís) perquè pots anar a votar desapassionadament amb la tranquil·litat que enguany tens la possibilitat d’optar entre un seguit de partits que han viscut a l’ombra de la precampanya i la campanya electoral, però que també aspiren a fer seure el seu cap de llista a la cadira que hi ha a sota de les fotos del Montilla i del Juanca. Per començar, uns tals V’s, el Partit dels Vilatans. Semblen els més llestos de la classe: constituïts com a plataforma vilatana apolítica han acabat convertint-se en partit. La seva màxima és: “Més que un lletrat, pensa l’afamat”, que no és la cita de cap escriptor famós, però sí que és una proverbi autòcton de Guissona. Aprofitant la jornada intercultural Colors, els incomptables partits búlgars i romanesos van presentar amb el suport dels sense papers i els encara no comunitaris, les sigles amb què aniran a les urnes: Plataforma per la Immigració. Encara no tenen gaire clar quin color tindrà el seu programa, però arreu pregonen que els Drets de l’Home inclouen articles que a Guissona no es compleixen en el seu col·lectiu. La penya blaugrana, arran del cas Oleguer i en mostra de solidaritat cap al jugador saba28

dellenc, va decidir crear un partit antisistema amb el qual aspiren a retirar totes les banderes (les que hi ha i les que no hi ha) del balcó de l’Ajuntament, i penjar-hi la del Barça. També proposen al programa electoral, traslladar la festa major al 17 o el 20 de maig, per celebrar les consecucions de la Copa d’Europa pretèrites. Aquests són un cas: ja se sap que si es va inventar el futbol per distreure la gent de la política, el millor que es podia fer per distreure el personal al quedar eliminats de la Champions era fer política de nou. Altres partits minoritaris que es presenten són: el Partit Independentista de Guarda-si-Venes; el Partit dels Espatllats; els centristes Centre Catòlic i Obrer; el Partit d’Estalvis i Pensions de Barcelona, “el Partit”; l’Associació de Veïns de Tapioles; el Grup de Lectors de la Biblioteca; la Candidatura per Acumular Guanys, etc. Tot i que a última hora també tenia previst presentar llista, el PP no l’ha pogut presentar perquè ha estat il·legalitzada. Sembla ser que ha sigut la mateixa Plataforma per Catalunya la que els ha denunciat, perquè no presentaven cap guissonenc a la seva candidatura. En fi, que en la proliferació de tants partits es veu reflectida la realitat i la vitalitat de la vila. Però si de tots els partits polítics que hem anomenat cap us agrada, sempre podeu acabar seguint algunes de les típiques opcions també del tot democràtiques: platja o muntanya.

Sí, avui va de paràsits. Aquests personatges que viuen del treball dels altres i que, en alguns casos, a sobre, representen coses que no ens agraden. Aquest és el cas de la família real. Massa poc temps després de la primera ha caigut la segona. Sí, una altra nena que es diu Sofia, com l’àvia, i que com la vella, ja ha començat a costar diners al contribuent. Ja ho dic jo sempre: com conills. Que fa trenta anys eren un parell i ara ja en són una multitud. Una família, instaurada per un dictador assassí -amic dels nazis- que ara creix sense parar, i amenaça d’omplir el país de “gent privilegiada”. Aquesta gent inútil i pomposa que el segle vint -i el capitalisme- havia anat esborrant dels països desenvolupats, i que ara torna a renéixer gràcies als fons públics i a l’adjudicació de llocs de treball importants. Que es noti això amb la infanta “catalana” i el seu lloc a la Caixa, per més caché de la poderosa entitat (la que em roba a base de tipus d’interès). Gran maniobra, aquesta d’enviar-la a viure a Barcelona: més enllà de l’honor que hagi triat aquest lloc per viure, també hi ha el símbol de que aquesta terra també forma part del seu regne.

són els únics: També hi ha ministres, amb els seus sous vitalicis. Ara recordo els 8.000 euros que cobra el Rajoy per fer de pancartista... Els aturats convençuts. Les estrangeres, aquestes que es queden embarassades en el moment que descobreixen les facilitats que els dóna el país; i el munt de gent que està de baixa laboral per no res; i que es passa el dia a la consulta fent que cada vegada que hi he d’anar jo, cada dos anys, m’hagi d’esperar dues hores per que el servei està col.lapsat.

Mentrestant, tot es disfressa de color de rosa – mai millor dit- en els programes del cor, i tothom és molt feliç veient els prínceps i les seves criatures. Doncs jo no ho sóc, de feliç; i més aviat penso amb la retenció exagerada que pateixo cada més a la nòmina. El problema més gran però és que aquests no

La llista de paràsits, doncs, és prou llarga, i suposo que de matar el rei i tota la seva família no en treuríem res... així doncs, de moment deixarem que vagin vivint.

Ës possible que hi hagi un 10% de la població treballadora que estigui contínuament de baixa? De vegades, sobretot durant les hores que perdo en la consulta- penso que el millor seria fer com als Estats Units: treure la Seguretat Social, i la noblesa, i qui no treballi que no mengi, què carai. Però clar, tard o d’hora surts de la consulta, i tornes a viure, i penses que tampoc val la pena. Potser treient la SS donaríem una bona lliçó als ganduls i “cantamanyanes”, però segurament també faríem mal a qui realment ho necessita, i això tampoc està gens bé.

29


EL CARTELL

30

31


El Crapula. Especial Eleccions 2007  

La guia definitiva per anar a votar