Page 1

El Clot

Revista de Monistrol de Calders

N. 140

Marรง 2014


Editorial Benvolguts lectors Tot esperant la primavera, que ja està a punt d'arribar, presentem la nova edició del Clot. Tenim la natura una mica alterada, ves que no sigui pel canvi climàtic. Els fredolics que tant ens agraden, no van poder sortir quan tocava i fins molt avançat el febrer n'hem pogut trobar per omplir els nostres plats a taula. Els animals humans seguim en enfrontaments, mireu-vos com estan a Ucraïna, i en això sí que no podem donar culpa al canvi climàtic, sinó que la pau és una paraula que sembla que alguns ja no la tenen en la seva ment. Malgrat tot això, des del Clot, donem un vot d'esperança, sí,sí, per tal que el nostre país, Catalunya, esdevingui el que la majoria volem. Sembla que a Europa ho tenen bastant clar i els suports cada cop són més ferms. I en el marc del nostre petit poble seguim amb activitats, la majoria organitzades per les entitats, a les quals agraïm des d'aquí les seves tasques de dinamització. Algú diu que s'avorreix en un poble com Monistrol? Doncs si us apunteu a aeròbic, gimnàstica, sevillanes, teatre, caminades, futbol ... i per què no? també podeu col·laborar com a redactors de la revista que teniu al davant, ja veure-ho com no és tan avorrit i us falten hores al dia! Lectors/es, aquí teniu el resum d'activitats dels dos últims mesos. La Redacció

NOTA DE LA REDACCIÓ: Si voleu fer-nos arribar informacions, articles, cròniques o fotos per ser publicades a la revista El Clot ens ho podeu enviar abans de l’última setmana dels mesos parells a través del correu electrònic revista.elclot@gmail.com o bé directament a qualsevol membre de la redacció.

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders

e-mail: revista.elclot@gmail.com edició digital: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Redacció: Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina. Col·laboradors: Nati Jobal (cuina), Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Gemma Colet, Iessua Catot, Alícia Castellà, Llorenç Grau, Germà Cabrera, Carles Moya, Emili Fargues, Francesc Berenguer (fotografia), Miquel Gual (fotografia). Preu:

Subscriptors locals: 15 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 24 € anuals Exemplar sol: 3 €

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999 EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció.

2


Què ha passat? V TORNEIG PRO EVOLUTION SOCCER 5è torneig ja el d’aquest any! Per no variar, pràcticament la mateixa participació dels altres anys per competir en un joc que aquesta vegada havia perdut una mica d'encant degut als canvis fets pels seus creadors. Però les ganes de passar-s'ho bé i també guanyar no van pas veure's disminuïdes i per tant un any més bon torneig per a petits i més grans que van col·laborar inscrivint-se i fent del dia de reis un dia diferent i distret. Pel què fa als guanyadors, aquesta vegada va quedar demostrat que la pràctica era necessària ja que van guanyar els més entrenats. Pel què fa a la categoria de parelles els vencedors van ser el Gabi i el Sergi després de vèncer a la final a l'Oleguer i el Nil. En tercer lloc van quedar el Pol A. i el Gerard. Parlant individualment el Gabi va repetir com a campió derrotant a la final al Pol A. En tercer lloc va quedar el Nil. Aquest any també va haver-hi premi pels màxims golejadors (Gabi a individual i Nil i Oleguer en parelles). Moltes gràcies a tots els participants i també a l'Ajuntament per contribuir amb els trofeus i el local, sense tots ells no seria possible! (Marc Vall)

CORAL GOSPEL DE CALDERS El diumenge dia 19 de gener a l'Església Parroquial la Coral Gospel de Calders va oferir un concert que va agradar molt al públic assistent. La coral va interpretar temes de Boney M, Els Esquirols, Sau (el famós Boig per tu), Elvis Presley, Joan Baez, també el tema Oh, Happy Day,... L'Església feia goig de veure ja que hi havia força gent, i no tan sols de Monistrol, també d'altres pobles com Calders, Artés, etc. Entre els components de la coral hi ha dues monistrolenques: la Ma. Àngels Brunet i la Núria Codina. El director abans de començar va dir que si alguna persona estava interessada en formar part de la coral ho digués i sembla que algun monistrolenc ja s'hi ha apuntat.

ACTUACIÓ TEATRAL El passat diumenge 2 de febrer el Grup de Teatre del Centre Parroquial va fer una nova actuació amb "La Gàbia de les Boges". En aquesta ocasió la companyia es va traslladar a Sant Feliu de Codines per actuar en el concurs que se celebra anualment en aquesta localitat vallesana. Davant unes cent cinquanta persones el grup va fer una bona actuació, malgrat les limitacions d'espai a l'escenari que van portar alguns problemes per poder fer els canvis d'escenes. El públic va sortit molt satisfet de la sala i així ho van demostrar amb la votació popular (8,3). Al final de l'obra el públic va aplaudir de valent el bon treball de tot l'equip. La notícia negativa va ser l'esquinç al peu que es va fer una de les ballarines un cop acabada l'actuació quan baixava per les escales. A veure si es recupera aviat i torna a estar a punt per les properes actuacions.

3


CROS ESCOLAR Al llarg del matí del diumenge 19 de gener, 237 corredors de totes les edats van participar en el Cros Escolar que organitza el Consell Esportiu del Bages. La competició va tenir lloc en el circuit que es va preparar al polígon industrial La Llandriga. Donat que el dia anterior va ploure força el terreny estava tot enfangat. La pluja també va fer acte de presència a primera hora del matí del diumenge i segurament això va ser la causa de la baixa participació a la cursa, ja que s’esperaven més del doble de corredors dels que finalment van acabar corrent. Els primers a participar van ser els nascuts els anys 1998 i 1999, dins la categoria cadets. A continuació van córrer els de categoria infantil, aleví, benjamí, pre-benjamí i finalment la categoria mini, els nascuts en els anys 2008, 2009 i 2010. Al final de la competició es va fer el lliurament de premis als tres primers classificats de cada categoria.

FESTA DE SANT ANTONI El passat diumenge 26 de gener es va celebrar la Festa de Sant Antoni, la cinquena edició després de la seva recuperació. Amb una programació força semblant a la de l’any passat, la jornada va començar amb el toc dels timbals dels Tumtumpapes pels carrers del poble, mentre al carrer de la Vinya es començaven a servir esmorzars de pagès, a la plaça de davant l’Ajuntament. Com en les edicions anteriors, durant tot el matí, una bona colla de parades van situar-se als carrers Call, Vinya i Torrent per oferir tota mena de productes a la gent que sortia a fer el tomb. I, parlant de tombs, cal dir que enguany tampoc es van fer els tres tombs pels carrers del poble tot i estar inclosos en el programa d’activitats. De la benedicció dels animals que es va fer a les 12 del migdia a l’Avinguda Pere Tarrés, es va passar al Joc de les Botifarres al camp de futbol, que aquest any va comptar amb un nombre de cavalls i genets força menor que el de les edicions anteriors. En aquesta part dels actes també es va anular, finalment, l’exhibició canina que hi havia prevista durant el transcurs del Joc de les Botifarres. Els actes de la diada de Sant Antoni van finalitzar a les 2 del migdia amb el vermut popular que es va oferir al mateix camp de futbol, obert a tots els assistents.

4


SIGNA UN VOT PER LA INDEPENDÈNCIA El cap de setmana del 11 i 12 de gener l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va recollir signatures a tot Catalunya per poder exercir el dret de petició per aconseguir la independència. L’ANC presentarà les butlletes que els ciutadans han signat al Parlament de Catalunya. A Monistrol es va muntar una parada el dissabte a la tarda a la Sala Petita i el diumenge al matí a la Plaça de la Pedrera perquè tothom qui volgués pogués signar el seu vot per la independència. Només calia ser major de 16 anys i portar el document d’identitat. Va tenir una gran rebuda i es van recollir un total de 177 signatures (84 el dissabte i 93 el diumenge). Els organitzadors van quedar del tot satisfets.

CAMINADA DEL 12 DE GENER Diumenge 12 de gener varem donar sortida a la nova campanya de caminades mensuals del Dit i Fet. Amb un participació d'una vintena de caminants, a les 9:00 del matí varem iniciar la caminada direcció a l'Urbanització Masia del Solà, per anar a trobar el camí del Coll de l'Esquirol passant per davant de la Casa Nova. Poc abans d'arribar al Coll, varem fer la parada per esmorzar, i ben merescuda ja que va ser després de la rampa més pronunciada de tota la pujada fins al Pla de Trullàs. Després de tant pujar, varem fer el retorn a Monistrol tot de cara avall, passant per un camí de desembrossament que ens va deixar sobre el Molí d'en Sala. Tot prenent el corriol de la Cursa del Sot, varem anar a parar al Gorg de Saladich, des de on varem acabar d'arribar a Monistrol pel carrer Sant Llogari. En definitiva, 9 km que els vàrem fer en un temps rècord i que fins-hi -tot ens varen deixar amb ganes de fer-ne més.

CAMINADA DEL 16 DE FEBRER Diumenge 16 de febrer, després d'estar ja preparades per sortir a caminar i quant tants sols faltava 1/4 d'hora per a l'inici de la caminada, una tapassada d'aigua ens va deixar amb les ganes de sortir. Tot i això a 2/4 de 10 i veient que els cel ens donava un respir, varem decidir fer la caminada tot i l'escassa presència de participants. En total 6 valentes varem sortir a fer els 10 km programats, tot i començar a ploure tant sols 10 minuts després de sortir, no ens varem arronsar i varem fer tot el recorregut. Amb parada per esmorzar inclosa i a un bon ritme. Associació Dit i Fet

5


CARNESTOLTES El passat dissabte dia 1 de març es va celebrar la festa de carnestoltes. A dos quarts de cinc de la tarda s’havia convocat a tothom a la Plaça Nova. A les cinc, la comitiva de disfresses, acompanyada dels ritmes de percussió dels Tumtumpapes, va començar el recorregut pels carrers del poble. Enguany, es va baixar fins a la plaça de la Pedrera passant pels carrers Torrent, Mallola, i Call. Un cop allà, es va fer el recorregut de tornada fins al Centre Recreatiu Municipal. Un cop a la Sala Gran del Centre Recreatiu la festa, organitzada per l’AMPA de l’escola l’Esqueix, va continuar amb coca i xocolata desfeta per a tots els participants i amb l’espectacle d’entreteniment per als nens i nenes a càrrec de la pallassa Perla. La Redacció

S’informa Des de l’Ajuntament DES DE L’ALCALDIA El mercat dels dijous passa altre vegada a estar situat a l’Avinguda Pare Tarrés per comptes de la Plaça Nova. Informar també de l’acord amb Creu Roja per tenir accés al Pla d’Ajuda de la Unió Europea per tal de rebre aliments per ajudar i distribuir a les persones més necessitades del nostre municipi. Aquest acord consisteix en que periòdicament, en principi cada quatre mesos, ens entregaran un lot d’aliments, el primer consta de 465 kg. DES DE LA REGIDORIA D'URBANISME S'INFORMA. Desprès de 21 mesos i 17 dies s'han donat per finalitzades les obres de construcció d'un pont sobre la Riera de l'Om, així com d’urbanització del sector de carretera que connecta el pont de “Cal Cerni” i el de nova construcció. Aquestes obres com ja s'ha informat en nombroses ocasions no han estat exemptes de dificultats tècniques i problemes d'execució, tal com ho reconeixen els informes emesos per la pròpia Direcció d'Obra i que també és la mateixa enginyeria que va redactar els projectes, així com varis informes emesos per diferents tècnics, situació que ens va dur a la paralització de les obres en un moment crític de la seva construcció i de difícil entendre per l'opinió pública. Un cop més en nom de tot l'equip de Govern, es vol agrair als veïns la seva paciència i comprensió a les dificultats comentades anteriorment, i al mateix temps disculpar-nos per tots els inconvenients ocasionats i que tots hem patit en la execució del projecte d'obres esmentat. Pel que fa a les obres pendents de la B-124, informar que a la licitació s'han presentat tres empreses constructores, que són: TEHORSA, OBRES I PEVIMENTS BOU, I GRUP MAS. De les tres ofertes una ja ha quedat descartada. Actualment estem pendents de saber quina de les altres dues amb ofertes molt similars i després de que es procedeixi a requerir-les durant aquesta setmana per que justifiquin les seves propostes, podrem saber ja de forma definitiva quina es l'empresa guanyadora per portar a terme la part de l’obra que falta per finalitzar. DES DE LA REGIDORIA DE CULTURA S'INFORMA Un cop finalitzat el període de festes Nadalenques, es va dur a terme la festa de Sant Antoni el passat dia 26 de gener, amb una fluixa assistència de cavalls per les curses, així com de públic tant visitants com veïns del poble. Aquesta disminució de participació va ser motivada per la coincidència en el temps de la festa de Sant Antoni tant a Artés com a Moià, motiu pel qual es va restar brillantor a la festa del nostre poble.

6


Aquest any com s'ha pogut veure, s'ha modificat l'engalanat dels carrers, posant-hi uns tendals decoratius amb diferents motius i colors. Es vol agrair a les persones que van participar en l'elaboració i confecció dels esmentats tendals, ja que sense la seva col·laboració desinteressada, no hagués estat possible decorar els carrers del poble. Gracies a totes elles. Dins els pròxims dies es convocarà una reunió de particulars i entitats que estiguin interessats en col·laborar i organitzar els actes de la Festa Major d'enguany. En l'ultima reunió que es va mantenir amb algunes de les entitats del poble es va acordar fer aquesta convocatòria amb la finalitat d'intentar crear una comissió de festes a fi d'aportar idees noves, tant pels actes que conformaran la Festa Major, com per qualsevol altre tipus d'actes de caire cultural o festiu, i així d'aquesta manera, intentar fomentar la participació i la implicació ciutadana. Des de aquesta Regidoria s'encoratja a tothom a participar-hi. DES DE MANTENIMENT DE VIA PÚBLICA I SERVEIS S’ha instal·lat una tanca de fusta a la part de la zona infantil de la Plaça del” Bar Esport” per tal de que quedi més resguardada i evitar-ne un ús indegut. Per la mateixa raó s’ha col·locat una pota de ferro a l’entrada petita del camp de futbol municipal, amb un baldó que permet entrar a tothom que vulgui, es demana però que les persones que hi accedeixin amb les seves mascotes, recullin els seus excrements en el cas que ho hagin fet a dins del camp. En el mateix camp de futbol s’ha portat a terme feines de repintat d’algunes de les zones. També s’ha construït un nou umbracle al pati del col·legi, per tal de tenir més zones on resguardar-se del sol. Ja s’ha procedit a la neteja de les parcel·les que són propietat municipal de la Urbanització de la Masia del Solà a partir d’una subvenció de la Diputació de Barcelona. S’han repintat sobre l’asfalt els stops de les cruïlles del poble a tota la zona de Saladich. Degut a un informe sobre l’anàlisi de les aigües de les fonts del poble, les que han resultat d’aigua no potable que són la Font del Collet i la Font de Cal Estiraguès, s’han instal·lat uns cartells per avisar als veïns. Els pals de formigó de cable elèctric del carrer Serrat s’estan reforçants a causa de que s’ha detectat aluminosi en alguns d’ells. Iessua Catot

Des del Grup de Teatre Els mesos d'hivern acostumen a ser els de més activitat teatral a la majoria de poblacions ja que moltes organitzen concursos, mostres, rodes,... i durant aquests mesos la nostra entitat sovint és quan té més "bolos". A començaments de febrer vàrem actuar al concurs de Sant Feliu de Codines i el 9 de març s'anirà a actuar a una mostra de Capellades. També ens vàrem inscriure a la Mostra Nacional de Teatre Amateur que es fa a Pineda de Mar a començaments de maig, però no sabem encara si serem seleccionats. A part d'aquestes actuacions amb l'obra "La Gàbia de les boges", ja s'han posat en marxa dues obres noves: una prevista per estrenar per la propera Festa Major (Toc Toc) i una altra per estrenar la propera tardor (Estrips). Tot això pel que fa al grup d'adults. Pel que fa als grups infantil i juvenil continuen els assajos setmanals de les obres "El castell abandonat" i "Homes". S'està treballant per poder-les estrenar el proper mes de maig abans d'anar a les mostres que se celebren a Ullastrell i al barri de Gràcia de Barcelona. A nivell de la Coordinadora del Bages-Berguedà-Solsonès es continuen fent activitats diverses: fa uns dies es va organitzar una lectura teatral a Calders amb alguns lectors del grup de Monistrol, properament es faran a Fals uns cursets d'escenografia i maquillatge i el dia 27 de març celebrarem a Manresa el Dia Mundial del Teatre. Pel que fa a la Federació, el proper mes d'abril es farà l'Assemblea Anual amb elecció de nova Junta. La nostra entitat també celebrarà properament l'Assemblea Anual, ja s'informarà a tots els associats. Alba Jornet/Jaume Musarra

7


Des de l’Associació Dit i Fet Assemblea General Ordinària Divendres 31 de gener, a les 20h, a la Sala petita del Centre Recreatiu Municipal, va tenir lloc l’assemblea, en aquest cas bianual, de sòcies i socis del Dit i Fet. L’assemblea es va iniciar amb l’aprovació de l’acta de l’assemblea anterior, la corresponent al 2011, amb els vots a favor de les sòcies/socis assistents. A continuació es va donar compte del balanç econòmic del 2012 i 2013, en el qual es va detallar els ingressos i les despeses generades durant aquests dos anys.

Els altres punts que es van tractar van ser: - Altes i baixes de l’associació durant el 2012 i 2013. Essent de 5 altes i 5 baixes el 2012, i 21 altes i 16 baixes el 2013. El nombre actual de sòcies i socis és de 163 - L’informe de les activitats realitzades durant aquest any on es van explicar totes les activitats realitzades a cada mes i el nombre de participants. Per finalitzar es va obrir el torn de precs i preguntes, al no haver-hi cap es va donar per finalitzada l’assemblea. Taller de Scarpbooking Per motius aliens a l’Associació, el taller d’Scrapbooking programat per al 15 de febrer es va haver de cancel·lar i traspassar-lo al dissabte 1 de març. Actes dia de la Dona 2014 El cap de setmana del 8 i 9 de març, durem a terme les activitats per a commemorar el dia de la Dona d’aquest any. Dissabte 8 de març a les 17:00 a l’Escola l’Esqueix, sessió de cinema. Gratuït a les 22:00 al Restaurant Masia del Solà, Sopar de la Dona. Preu: 20€ Diumenge 9 de març a les 18:00 a la Sala Gran del Centre Recreatiu Municipal, balls per a tothom. Amb una petita exhibició i després classes de ball en línea . Associació Dit i Fet

XXIV Caminada Popular Durant els darrers anys, l’organització de la caminada popular de Monistrol de Calders ha anat a càrrec del Teixit d’Inquietuds. Mesos enrere, aquesta entitat va fer saber que enguany no es faria càrrec d’organitzar aquesta activitat i, per tant, que en cas que es volgués assegurar la seva continuïtat, se n’hauria de fer càrrec algú altre. Davant la possibilitat que es perdés aquesta activitat que tanta gent ha aplegat durant els anys que porta celebrant-se, una comissió de voluntaris ha decidit tirar endavant la 24a edició de la caminada popular. Aquest grup de voluntaris treballaran sota el paraigua del Teixit d’Inquietuds, ja que aquesta entitat oferirà tot el suport logístic cedint el material i utillatge del què disposa per tal de muntar els controls i avituallaments, i facilitarà la cobertura legal de l’activitat amb l’assegurança de responsabilitat civil, entre d’altres. Properament s’informarà de tots els detalls de la caminada d’enguany que, com s’ha fet en les últimes edicions, tindrà un recorregut llarg i un de curt. I, com sempre, animem a tothom a participar en aquesta activitat el proper Dilluns de Pasqua dia 21 d’abril, esperant que els dos itineraris escollits, que resseguiran una bona colla de fonts de l’entorn de Monistrol, agradin a tots els caminadors que s’hi apuntin.

8


Des de l’escola L’Esqueix ELS PETITS VAN A TEATRE Els alumnes d’Educació Infantil van assistir el passat 21 de gener a l’espectacle de música El ninot de neu a l’Auditori de Navarcles. Aquest espectacle es basa en la famosa pel·lícula de dibuixos animats sense paraules i a la qual els músics de December Quintet posen els seus instruments, piano, saxo, bateria, clarinet i baix elèctric, a la banda sonora original per a unes velles i alhora belles imatges que endinsen l'infant en l'argument de la història, en destaquen els sentiments dels personatges i n'augmenten les emocions.

SORTIDA DELS GRANS A BARCELONA El dijous 13 de febrer els alumnes de 4t, 5è i 6è de l’escola vam anar a Barcelona a veure una exposició i a patinar sobre gel. Primer vam anar al museu Caixa Fòrum, on vam visitar l'exposició "Invents. Idees que canvien vides". Allà ens van ensenyar diferents invents que s’han creat per a diferents països amb pocs recursos. Al final de l'exposició, ens van dir que dissenyéssim un invent que podrien fer servir en aquests països per tenir la vida més fàcil. L'invent que em va agradar va ser l'Hippo Roller, que era un bidó que es podia portar rodolant i era per poder anar a buscar aigua als rius. Després, vam anar a patinar sobre gel a la pista de gel del Futbol Club Barcelona. Ens ho vam passar molt bé! Tot i que alguns van caure moltes vegades, vam fer-ho força bé.

CARNESTOLTES I DIJOUS LLARDER La setmana del 24 al 28 de febrer vam celebrar el carnestoltes a l’escola. Va arribar el rei carnestoltes i ens va manar unes consignes que cada dia calia complir. Així el dilluns tots vam haver d’anar amb panxa d’embarassada a l’escola (ara mateix tenim dues mestres que ho estat de veritat i això devia tenir alguna cosa a veure amb la consigna), el dimarts calia portar el banyador per sobre la roba i un paraigües, el dimecres anar guarnit amb almenys un complement del sexe contrari al teu, el dijous un pentinat estrafolari i el divendres anar ben desconjuntat. Cada dia ens fèiem un tip de riure amb la varietat i originalitat de looks que es van aconseguir. Finalment el divendres a la tarda el rei carnestoltes va ser acusat de portar massa disbauxa i el vam condemnar a la foguera. El vam cremar amb gran pena tot esperant que l’any vinent ens torni a venir a veure. I com cada any pel dijous llarder vam anar tots plegats fins a Rubió per passar el dia tot jugant i compartint el dinar típic de botifarra. Bé, cadascú va menjar el què més li va agradar, però molts van complir la tradició de menjar botifarra d’ou. El temps no ens va acompanyar gaire ja que el vent tan fred que feia va obligarnos a avançar la tornada i vam arribar a les 4 a l’escola on vam continuar jugant, ja sense tan fred. Escola L’Esqueix

9


Esports XÈNIA CATOT 15 ANYS, CADET DEL MOIÀ “Jugo a futbol per diversió, no busco res més”

Normalment a l’extrem dret però també he jugat al mig. M’agrada més a la banda.

La Xènia Catot i Brunet complirà els 16 anys a l’estiu i, per tant, passarà a ser juvenil la temporada que ve. Actualment juga en l’equip juvenil-cadet del Moià a segona divisió futbol 11. Abans va jugar tres anys en el cadet-infantil de la Monistrolenca a futbol 7.

Ets titular? He estat titular sempre menys al començament de lliga. Vaig arribar tard i ja tenien l’equip fet. Quin número portes? Porto el 5 perquè era el que quedava lliure. A mi m’agrada més el 8 i és el que portava fins ara. Has fet algun gol? Només dos, soc més passadora que golejadora. Explica com va ser el més maco... Al camp del Manresa, vaig robar la pilota a la defensa, me la vaig orientar bé i vaig xutar per sobre la portera. Destaques algun partit especial? Quan vàrem jugar contra el Santpedor vàrem perdre per 1-4 però ens mereixíem més ja que vam fer un bon partit.

Amb la samarreta actual del Moià

Com et defineixes com a jugadora? Em considero ràpida i no soc “xupona” però encara tinc por per tocar la pilota amb el cap.

La Xènia abans de començar a jugar a la Monistrolenca també practicava gimnàstica esportiva i natació però ho va deixar i ara l’únic esport que practica és el futbol.

També tan convocat algun dia amb el primer equip... Un parell de vegades perquè els hi faltaven jugadores. Les jugadores sèniors estan millor posicionades al camp.

Com vas anar a parar al Moià al saber que s’havia acabat el futbol femení a Monistrol? Em van dir d’anar-hi i com que l’Abril ja havia fitxat vaig decidir-me.

L’any que ve seguirà, el vostre equip? Sí, només pleguen dues jugadores per l’edat i passaran al primer equip. Jo seré juvenil de primer any.

Coneixies alguna jugadora? A part de l’Abril, a la Maria de la Monistrolenca i alguna jugadora més d’haver jugat a futbol-sala.

I fins a on vols aspirar jugant a futbol? Jugo a futbol per diversió, no busco res més. En el futbol es valora molt la companyonia i això m’agrada.

Quina valoració fas de l’etapa de la Monistrolenca? Ens ho vàrem passar bé tot i que vàrem tenir les nostres coses.

I ja pots compaginar bé els entrenaments i els estudis? Sí, plego al migdia del cole i faig els deures i estudio a la tarda. Entreno els dimarts i els dijous i els altres dies faig alemany, anglès i teatre.

A quina posició jugues?

10


I per anar a entrenar? Entre els pares de l’Abril i els meus s’ho combinen per portar-nos.

I aquí s’acaba aquesta xerrada-entrevista amb la Xènia al menjador de casa seva un diumenge d’hivern plujós ben dinat. Les altres dones de la casa estan al sofà mig endormiscades i a l’Albert se li nota que això del futbol encara li agrada ja que segueix atent l’entrevista. Per acabar, el torn de preguntes-respostes curtes.

I el 4t d’ESO com et va? Què vols seguir estudiant? Molt bé, sóc bona estudiant i els estudis se’m donen bé. Aquest any he d’elegir quin batxillerat faré però encara no ho tinc decidit.

Una frase del món del futbol:

Ets del Barça...quin jugador t’agrada més? Sí però no molt aficionada. M’agrada molt l’Iniesta.

Juguem en bloc, basculem. L’últim llibre que has llegit? El secret del bandoler del Llorenç Capdevila.

I de la Monistrolenca, què me’n dius? Sempre que puc hi vaig amb les amigues i m’agrada. El Xavilín ho fa molt bé.

I que no sigui del cole? Brúixoles que busquen somriures perduts de l’Albert Espinosa. Les noies d’avui en dia sou...: Divertides Què t’agrada fer amb les amigues a part de jugar a futbol? Quedar per anar a fer un vol i xerrar. Pro evolution o Fifa? A casa tenim una Play però no hi jugo gens. I de música...: M’agrada una mica de tot però destaco Mumford&Sons, un grup britànic de folk.

En un partit d’aquesta temporada (foto:Lídia)

Amb la primera plantilla de la Monistrolenca de fèmines, temporada 10-11

11


BREUS L’Oriol Andreu (Monistrol de Calders, 1995) va debutar el diumenge 19 de gener amb el primer equip del Gimnàstic de Manresa de Tercera Catalana. L’entrenador el va convocar com a suplent per disputar el partit de la jornada 17 del grup 7 contra la Pirinaica al Gimnàstic Parc (victòria local per 2-1) i al minut 53 va sortir al terreny de joc amb el dorsal 4. Va tenir temps de xutar una pilota al pal i a l’acabar el partit el seu entrenador el va felicitar per la bona feina feta. És jugador de tercer any del juvenil preferent fet a la pedrera del Gimnàstic. El dissabte 25 de gener a les 12:15 hores es va disputar al Municipal d’Artés el derbi entre l’equip local i l’Avinyó de la segona divisió cadet grup 19 amb presència de fins a quatre jugadors de Monistrol, amb victòria final de l’Artés per tres gols a un. Per part visitant hi jugà el Marc Musarra (central –tots els partits de titular- va tenir un partit desafortunat ja que, tot i seguir jugant, va patir un esquinç al canell) i per part de l’Artés, l’Oleguer Argelaguer (porter –combina la titularitat amb l’altre porter de la plantilla- jugà tota la segona meitat mantenint la porteria a zero), el Jaume Catot (mig –tots els partits de titular- organitzador del joc al mig camp local) i el Gil Valldeoriola (lateral –tots els partits de titular i un gol marcat- va començar de lateral esquerra i acabà d’extrem fent la centrada del primer gol). El futur està garantit.

AE MONISTROLENCA Una vegada disputada la jornada 20, la Monistrolenca es troba situada a la tretzena posició de la classificació amb 15 punts aconseguits en quatre victòries, tres empats i tretze derrotes. Ha marcat 44 gols i n’ha encaixat 73. El líder és el Fruitosenc (51) amb només tres punts d’avantatge respecte el Pare Ignasi Puig, segon. Els dos últims són el Castellgalí i el Cabrianes amb 10 i 9 punts respectivament. Els màxims golejadors de l’equip verd-i-blanc en aquestes 20 jornades disputades són: Pere Genescà Germà Cabrera Carles Moya Manel Díaz

I els jugadors amb més minuts jugats són:

9 gols 7 gols 6 gols 4 gols

Germà Cabrera Jaume Vicente Manel Díaz Jordi Liébanes Xavi Moya

1800 minuts 1597 minuts 1594 minuts 1491 minuts 1402 minuts

Partit disputat al camp del líder, el Fruitosenc, amb la samarreta vermella Markin’s @markins02

12


La comarca NOTÍCIES DE MANRESA Els coordinadors del pla director Manresa 2022, Josep Huguet i Jordi Rodó, van explicar el passat més de febrer que es volen dur a terme més de 170 accions amb l'objectiu que la capital del Bages esdevingui d'aquí al 2022, quan es commemoraran els 500 anys de l'arribada de sant Ignasi a Manresa, un referent del pelegrinatge i del turisme religiós. El primer cap de setmana de març es dugué a terme al centre històric de la ciutat la segona edició dels Estocs al Carrer. Un centenar de botigues del carrers del Born, Nou, Urgell i la Plana de l'Om es van apuntar a la iniciativa de treure els seus estocs de final de temporada davant dels respectius negocis a preus econòmics. L'alcalde de Manresa ha frenat l'intent més seriós de comprar la societat municipal Aigües de Manresa que s'ha produït en la història de l'empresa, nascuda l'any 1982 a partir de la municipalització del servei portat a terme per la Junta d'Aigües Potables de Manresa durant 125 anys. NOTÍCIES DE DIFERENTS POBLES DE LA COMARCA La mina recorrerà l´última sentència pels abocaments al runam de Sallent La direcció de l'empresa Iberpotash vol presentar un recurs a la darrera sentència en contra que ha rebut i que pot posar en perill la continuïtat de l'activitat extractiva a Sallent. Amb aquesta mesura es , a part de buscar una nova resolució que no els sigui condemnatòria, poder allargar el període fins a una hipotètica aplicació de les resolucions actuals. Navarcles obre les places del curs de cuina monacal, que s´inspira en el 1714 Navarcles iniciarà el proper 13 de març el curs de cuina monacal que des de fa set anys se celebra les setmanes prèvies a la Fira de l'Abat, coneguda com la Monacàlia, que enguany tindrà lloc el cap de setmana del 5 i 6 d'abril. Castellgalí reclama al Govern les places concertades previstes a la residencia L'Ajuntament de Castellgalí i el Patronat Ibada han sol·licitat reunir-se amb la Consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat per traslladar-li la preocupació per la demora en la concertació de les 45 places que el 2010 es va preveure atorgar al centre, inaugurat fa 2 anys. Castellnou estrena el remodelat casal El remodelat casal del poble, finalment s’ha estrenat. Era un projecte que ha de permetre la dinamització de la vida social del municipi. Amb les reformes s'ha creat una nova sala polivalent de 400 metres quadrats en un espai on abans n'hi havia dues. Això ha de permetre portar-hi a terme tot d'activitats que abans eren impensable programar-les. Teresa Puig

CANSALADERIA CARNISSERIA

POLLERIA QUEVIURES

RESTAURANT

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Carretera de Vic, 74 Tel.: 93 820 80 96 08180 Moià Fax: 93 839 91 58 Mòbils: 608 19 23 80 - 629 18 92 92

Servei a domicili La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

13

Tel. 93 839 90 25 MONISTROL DE CALDERS


Aquests cistells de fredolics fora de temporada donen la raó a l’Eduardo, el nostre home del temps, i són una mostra de com el canvi climàtic provoca alteracions en les estacions?

?

Seran aquestes portes el pas definitiu per tal que no hi hagi excrements de gossos en els recintes públics?

Com és que havent-hi tant d’atur a Monistrol es contracti a una persona de fora com a informador turístic?

Com és que el Sant Antoni local va coincidir amb la festa dels tres tombs d’altres pobles veïns?

14


El temps GENER:

Precipitacions:

Sol: 19 dies Núvol: 9 dies Pluja: 3 dies

FEBRER: Sol: 18 dies Núvol: 7 dies Pluja:: 3 dies

27 l/m2

21 l/m2

Comentari: Hem tingut un començament d'any no gaire normal pel que fa al temps i a les temperatures. Hem deixat enrere un gener amb poc fred, temps variat amb núvols avui i serè demà. Hem tingut alguns núvols i petites pluges, però no hem vist la neu que segurament que és el que molesta més. Ara acabem el febrer amb un temps semblant al del mes anterior amb petites pluges i poc fred. Sembla que si no fa fred és com si no hagués passat l'hivern. Eduard Comasòlivas

La cuina CARXOFES A LA CORDOVESA Ara que aquesta hortalissa tan gustosa i tan sana està en el seu millor moment, val la pena aprofitar l’ocasió per cuinar-la. Ingredients per a quatre persones:            

2 kg de carxofes 1 ceba mitjana 2 tomates 50 gr de pinyons 50 gr de panses, si pot ser sense pinyol tipus Corint 100 gr de faves petites 4 dents d’all 1 gotet de vi blanc o vi ranci Oli d’oliva verge extra Pebre negre o blanc a gust de cadascú Aigua Sal

Elaboració: Netegem les carxofes, traient les fulles dures i deixant solament els cors. Les trossegem i rentem. Les posem a coure en una olla amb aigua i una mica de sal durant mitja hora o fins que les trobem tendres. Les reservem. Apart amb una paella i una mica d’oli enrossirem els pinyons. Els reservem. En una cassola hi posem a fregir els alls picats o trinxadets petits i també la ceba i els tomàquets tot ratllat. Deixem que es faci el sofregit. Anem remenant i quan estigui bastant sofregit hi afegim les faves i les carxofes. Salpebrem i remenem durant un minut. Hi afegim el vi i deixem coure a foc lent durant cinc minuts. Hi incorporem les panses i seguim coent fins que el vi s’hagi consumit. Tirem per sobre els pinyons i servim. Bon profit! Nati Jobal (Cal Jan)

15


CARNESTOLTES: R

1986

1988 1986

1988 1989

1997 2001 1997 2001

2006 2004

2007

2007 16

2008


Resum en imatges 1989

1988 1991

1996

1996

1998

1998 1998

2006 2003 2002

2009

2005

2005 17


2012 2010

2012

2012 2013

FARMÀCIA LLDA.

- C. FERRÓN VILCHES

C/ Molí, 4 -

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54

Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

08275 MONISTROL DE CALDERS

18


Parlem amb... En aquest número de la nostra revista, coincidint amb la celebració a Monistrol de la Festa de Sant Antoni hem cregut oportú entrevistar a una persona del Consorci del Moianès. Molts monistrolencs la coneixem ja que col·labora molt activament en l'organització d'actes relacionats amb el turisme al nostre poble promoguts pel Consorci. Estem parlant de la Teresa Soler. - Quants anys fa que treballes al Consorci? - Des de fa.... ostres!!!! aquest any farà 20 anys!!! Des de l’inici, a finals de l’any 1994. La Marta Purtí va començar pel novembre, i jo, a través d’un programa que oferia la Diputació de Barcelona, vaig començar, em sembla el 27 de desembre, amb un contracte de 3 mesos. I des de llavors, també a través de programes, projectes, subvencions,... hem anat avançant. - Quines són les teves tasques? - Vaig començar, amb aquest programa de la Diputació, fent de AAIL, que traduït, vol dir: agent d’acompanyament a la inserció laboral! Recordeu que, de fet, el Consorci del Moianès va néixer arrel d’un seguit de tancaments de fàbriques tèxtils, sobretot de Santa Maria d’Oló i de Castellterçol, que va fer que, en aquell moment hi haguessin més de 400 persones inscrites a l’atur. La meva feina va ser contactar amb totes aquestes persones, per tal de mirar de fer alguna actuació per millorar la seva situació laboral. Com que l’objectiu del Consorci des del primer dia, ha estat treballar pel desenvolupament dels 10 pobles, de seguida vam fer de tot! Vam començar amb cinc àrees de treball: Servei d’Ocupació, àrea d’empreses i emprenedors, àrea de formació, àrea de desenvolupament local i l’àrea de turisme. Jo, bàsicament he estat sempre, al Servei d’Ocupació i a l’àrea de turisme, amb tots els programes, projectes i demés que això comporta. Actualment, on dedico més temps és a l’àrea de dinamització turística i comercial i al projecte Ecomuseu del Moianès. - Quines activitats duu a terme el Consorci? - Al Consorci del Moianès, treballem en 10 àrees: 1. SOM - SERVEI D'OCUPACIÓ DEL MOIANÈS, amb l'objectiu de promocionar l'ocupació i la intermediació del mercat de treball. 2. ÀREA D'EMPRENEDORS I EMPRESES, amb dos objectius bàsics: - Fomentar l'autoocupació, la cultura emprenedora i les iniciatives de desenvolupament local. - Facilitar la informació i l'assessorament necessaris a les empreses existents per tal que es consolidin i així millorar la competitivitat del teixit empresarial. 3. FORMACIÓ I EDUCACIÓ, amb l'objectiu de millorar la qualificació dels recursos humans del Moianès i facilitar així la seva integració en el mercat de treball. 4. ÀREA DE DINAMITZACIÓ TURÍSTICA I COMERCIAL, a fi de difondre el Moianès com una zona atractiva per visitar i residir. 5. ÀREA ECOMUSEU DEL MOIANÈS, és un projecte territorial i transversal que té com a objectiu bàsic revaloritzar el patrimoni preindustrial existent al Moianès i convertir-lo en un producte turístic cultural, mediambiental, social i econòmic per tal de generar activitat econòmica i nous llocs de treball en els deu municipis del Moianès.

19


6. ÀREA DE DESENVOLUPAMENT LOCAL, amb l'objectiu de diagnosticar les necessitats del territori, analitzant la potencialitat dels diferents sectors econòmics. 7. OFICINA LOCAL D'HABITATGE DEL MOIANÈS, amb l'objectiu d'oferir els serveis d'informació i tramitació d'ajudes i tràmits relacionats amb l'habitatge així com posar en marxa la Borsa de Lloguer Social de l'Habitatge. 8. ÀREA DE DIVERSITAT I CIUTADANIA, amb l'objectiu de fomentar la convivència i la cohesió social en el territori entre la població autòctona i la població nouvinguda. 9. ÀREA DE DINAMITZACIÓ COMUNITÀRIA, amb l'objectiu de fomentar la participació ciutadana en l'acció municipal, donar suport al teixit associatiu del territori i facilitar eines i instruments a determinats col·lectius per millorar la seva qualitat de vida i el seu Benestar. 10. ÀREA DE SUPORT MUNICIPAL, amb l'objectiu de facilitar suport tècnic als Ajuntaments del Moianès en els diferents àmbits. A més, compta també amb 4 àrees que són de caire més global i que afecten de forma general a tota l'organització: Àrea de qualitat i LOPD, Àrea de comunicació, Àrea econòmica i secretaria, Atenció al ciutadà i Suport administratiu. - Com es financia el Consorci? El Consorci es financia, en un 85% mitjançant ajudes i subvencions, que sol·licitem per tirar endavant tots els projectes i serveis que oferim, i el 15% restant, de les aportacions dels 10 ajuntaments. Les subvencions són bàsicament del Servei d’Ocupació de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. Pel tema d’inversions, sobretot per la restauració d’elements patrimonials, fins ara, han sigut de Diputació de Barcelona, de la Generalitat a través del PUOSC i FEDER - Us han afectat les retallades? - Sí, com a tothom! Però de totes maneres, com que estem acostumats a anar sempre molt ajustats..... - Com veus el Consorci de cara al futur? - Sóc optimista de mena, però aquesta vegada..... amb la Llei ARSAL que va treure el govern d’en Rajoy a finals de l’any passat... la cosa està molt negra!!!!! - Quines tasques fa el Consorci a Monistrol? - A Monistrol, com a tots els pobles del Moianès, oferim els Serveis que hem enumerat. Ja sabeu, que els nostres serveis són itinerants pels pobles. Només cal trucar, o enviar un mail, i concertar entrevista, i els tècnics ens desplacem als ajuntaments. - Com veus Monistrol dins el Moianès? El veig perfecte! és un dels 10!

20


- Acabem de passar la festa de Sant Antoni, en què heu col·laborat? Què en penses d'aquesta festa? - És una festa molt xula! que va ser un gran encert recuperar-la! És diferent de la resta de Tres Tombs que fem per aquí!. S’ha d’acabar d’arrelar, cada any s’hi poden incorporar més elements, i com tot, com més il·lusió i imaginació.... millor! - Tens alguna anècdota del nostre municipi? De Monistrol, recordo molt, la primera festa del Moianès! va ser molt xula! sobretot em va impactar la col.laboració de tot el poble, i el munt d’activitats organitzades!!! amb tots els detalls, amb el rally fotogràfic inclòs!!!!... També, la Fira Moianès Turisme i Lleure que vam fer l’any 2007 al Parc del Serrat! Em va encantar com es veu el poble des de dalt! ... i les activitats al casal d’avis, la jornada d’intercanvi dels casals –els que van venir convidats van al·lucinar amb la marxa que porteu els de Monistrol!- i el taller de l’hort.... Agraïm a la Teresa la seva important tasca i desitgem que la pugui seguir desenvolupant per molts anys. Alba Jornet/Jaume Musarra

Safareig 

Les tietes en fan 30 (quarta part i última). Més d’una persona important del poble es va preguntar si es celebrava un comiat de solter aquell matí plujós de dissabte però el candidat a nuvi, si aquest fet fos realitat, ho va desmentir ràpidament. I és que la celebració de la trentena de la tieta Maria, la més jove de totes les tietes que es fan i es desfan, va ser una festa “por todo lo alto” com diuen els andalusos. I mai millor dit. La protagonista anava guarnida com si d’una sevillana es tractés amb el vestit de “faralaes”, la mantellina i el clavell al cap i els acompanyants amb barret cordovès els nois i amb clavell i “peineta” les noies. Matí de ruta de tavernes per diverses cases del poble per menjar el “pincho”, dinar de fideuà al pavelló i festa final al Barral. La Maria Musarra s’ho va passar d’allò més bé ja que a ella li encanten aquestes festes amb disfresses. I ara començarà la ronda de tietes celebrant els 31 però no us volem fer delir més amb les nostres històries...

21


A Monistrol també fem curt. Com tots sabeu, l’actriu “monistrolenca” Marina Gatell va gravar un curtmetratge al nostre poble. Es titula Mírvia i ja està en període de postproducció. La penúltima fase és la del so i el passat 31 de gener van gravar les veus en off el Manel Rodoreda pare i l’Àlex Padró. Els tècnics de so Rutxo i Joan (coneguts per ser la veu i el bateria de S’Temple Bar) van ser els encarregats de gravar les veus. Ara només faltarà la música perquè el curt pugui veure la llum.

Mal inici d’any verd-i-blanc. Aquest 2014 no ha començat gens bé per la plantilla verd-i-blanca ja que tan sols ha aconseguit 3 punts en pràcticament dos mesos. També ha anat encaixant la curiosa xifra de 5 gols per partit que fa impossible poder arribar amb opcions al final de cada partit. Les lesions de força jugadors i alguna que altra expulsió tampoc acompanya a la situació actual però malgrat tot l’equip continua treballant de valent per redreçar els mals resultats. Aquesta recta final de temporada, esperem que els resultats millorin i puguem veure la Monistrolenca molt més amunt de la taula classificatòria. Ara podeu seguir tota l’actualitat a la pàgina del facebook AE Monistrolenca. Ja té 243 seguidors i cada setmana es penja l’actualitat del club i el resum del partit del cap de setmana.

Grip canina. Com ens agrada que es facin coses a Monistrol i com ens agrada gaudir d’aquesta festa de Sant Antoni que ja ha tornat a arrelar. Tot i que en el programa no sortia anunciada la fira de productes artesans força gent va plantar la seva paradeta omplint de caliu els carrers de la vila. El que sí que sortia anunciat al programa era l’exhibició canina que s’havia de fer al camp del Met i que no es va fer, amb la versió oficial de la grip del gos que havia de fer l’espectacle. El que sí que agrada molt a la gent, any rere any, és el joc de les botifarres amb els cavalls ja que fa vessar de públic el camp del Met. Els genets monistrolencs van fer les carreres amb el delit del respectable. Un espectacle amenitzat pel Puxic que, tot i que es celebrava la mateixa festa al seu poble d’adopció, Moià, va voler estar entre nosaltres. El més comentat va ser que si es fes la festa en dies diferents, Monistrol podia tenir una festa molt més gran... i Moià també, clar! Qüestió de gustos.

22


Nounat. Després de varis mesos sense néixer cap monistrolenc ni monistrolenca ha nascut la Nayara. Va néixer el passat 16 de gener i és la primera filla del Javi López i la Natalia. Moltes felicitats per la família! I voltant per Monistrol ja es poden veure vàries panxes més de monistrolenques embarassades. Aquest estiu Monistrol tornarà a omplir-se de cotxets. I nosaltres que ens alegrem...

Safareig 2.0. El twitter no para mai; treballa les 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. Els monistrolencs informen i es mantenen informats gràcies a aquesta xarxa social que està creixent exponencialment. Un clar exemple és aquesta mostra de piulades dels dos últims mesos.

Giannina Jo @gaztarain (5 gener) Els Reis Mags ens han sorprès arribant amb cavall a Monistrol de Calders! Grans i petits il·lusionats! --Alfons Vilatersana @Vilatersana (16 gener) Avui, primer dia 5 mesos després de la lesió, torno a fer esport! 5,34 km. --Òscar Duocastella @Zorri_man (19 gener) Aquest matí al Pedró dels Quatre Batlles aprofitant la nevada de dissabte! Neu pols a tope! --Oriol Andreu @OriolAndreu11 (23 gener) Avui és un gran dia pel barcelonisme amb la notícia de la dimissió del Sandro Rossell! Això fa molta pudor... --Carles Fernàndez @geoxarli (23 gener) Ayudarme a hacer mi mochila de emergencia ante erupción volcánica. ¿Qué pondríais vosotros? Esto no es un simulacro. --Lorena Cortés @lorenacortes195 (24 gener) Apunts i més apunts... --Pere Daví @Pere_davi (18 febrer) Tot i guanyar, a aquest Barça li falta molta ambició, sense ella no anem enlloc! Amb un jugador més s’ha d’anar a tancar l’eliminatòria! --Ramon Vancells @ramonvancells (22 febrer) Opino que s’hauria d’anar molt més amb compte a l’hora d’opinar sobre Ucraïna. --Nandu Jubany @NanduJubany (23 febrer) Aquesta és una de les millors temporades de la tòfona! Veniu a degustar-la a Can Jubany, encara hi sou a temps!

23


El celler INTRODUCIÓ AL VI ECOLÒGIC L’elaboració de vi ecològic amb la finalitat d’obtenir un producte més natural, més saludable i en definitiva, de més qualitat, es troba en una fase de creixement constant al nostre país tan per part dels grans productors com dels petits. A Artés hi ha un grup de persones que a una escala molt petita i amb procediments artesans en produeixen. Un dels components del grup, Ramon Fornell ens en fa cinc cèntims. Fornell és un afeccionat al món del vi i concretament al món del vi ecològic, al qual va entrar una mica per casualitat quan va començar a fer de masover a la casa de pagès El Llucià de Viladecavalls de Calders, on uns anys abans la seva propietària, una senyora alemanya que hi viu esporàdicament, havia plantat un parell d’hectàrees de vinya. Com a masover, va entomar el repte de, amb l’ajut d’altres companys, menar la vinya i elaborar el vi, del qual n’han sortit cinc anyades consecutives del 2009 al 2013. Tot i que prové d’una família dedicada a la viticultura, ni ell ni els seus pares s’hi havien dedicat mai, el referent familiar més proper eren els avis. Aleshores, en Ramon va haver de posar-se al dia en els envitricollats procediments de la tècnica vitivinícola a base d’estudiar i de fer consultes a gent experta. Cal dir que comptava amb el servei d’una enòloga professional que hi anava periòdicament a assessorar-lo i a fer les anàlisis adients i amb l’ajut del tractorista de la finca que feia les feines agrícoles necessàries en la part de vinyes que es poden treballar amb el tractor, que no són totes les de la propietat, ja que n’hi ha alguna de petita en la qual cal fer totes les operacions de forma manual. A les vinyes s’hi troben diverses varietats de raïm com: cabernet sauvignon, regent, merlot, syrah, chardonnay, muscat, macabeu, etc. És particularment interessant la varietat negra original d’Alemanya anomenada regent, varietat poc coneguda fins i tot al seu país d’origen i, no cal dir, a Catalunya, on potser és l’única finca on se n’hi pot trobar. Aquesta varietat presenta la propietat d’ésser molt resistent a les glaçades i a les malalties pròpies del raïm, per la qual cosa és molt adient per a conreus ecològics ja que no necessita gaires tractaments. Produeix vins amb molt de color, bon cos i un adequat equilibri entre tanins i aromes. A la mateixa finca disposen de tota la maquinària i estris moderns en acer inoxidable per a l’elaboració del vi, així com de celler amb bótes de roure per al seu envelliment. Des del primer moment, Fornell es va plantejar de seguir procediments ecològics utilitzant només sofre i coure per combatre les possibles malalties de la planta, amb les dosis màximes permeses per la reglamentació i principis generals vigents de la viticultura ecològica. També dintre d’aquest àmbit està limitada la quantitat de sulfits que pot contenir el vi a fi de garantir la seva conservació. Tot això constituïa una novetat, ja que els masovers anteriors de la casa havien fet servir fins aleshores els procediments convencionals de producció vitivinícola. Nosaltres hem tingut l’oportunitat de tastar el vi que produeixen amb un cupatge de 50% de regent i 50% de cabernet sauvignon, amb un any d’envelliment en bóta de roure, el qual vam trobar molt fi i equilibrat. La limitada comercialització del vi que produeixen la porten a terme a través de cooperatives de consum, una de les quals és l’Ecoconsum la Meuca de Monistrol de Calders. Tanmateix, Fornell ens esmenta que cal distingir el vi ecològic del vi totalment natural. L’ecològic pot utilitzar a la vinya i en el procés d’elaboració certs productes de prevenció i conservació amb uns límits reglamentats, així com llevats seleccionats per a la fermentació. En canvi, el vi totalment natural no pot portar cap producte aliè a allò que surt de la vinya. Fins i tot els llevats han de ser indígenes de la pròpia vinya, cosa que fa que de vegades sigui difícil d’iniciar la fermentació o que aquesta quedi tallada al mig del procés. A causa de la dificultat d’elaboració i conservació hi ha molts pocs cellers que, de moment, elaborin vi totalment natural. Actualment, Ramon Fornell ha iniciat, amb altres companys, un altre projecte a base de plantar vinyes noves amb varietats autòctones com són el picapoll, el mandó, el sumoll o el xarel·lo, per fer-ne cupatges en instal·lacions pròpies o bé de lloguer, sempre seguint la reglamentació de la viticultura ecològica. Varietats autòctones més ecologia són dos factors que poden aportar l’avantatge competitiu basat en la diferenciació i proporcionar valor afegit al sector del vi de la nostra comarca. Que tingueu bon celler !! Pedru / Jan

24


Ciències MOLTA TERRA A L’HAVANA XVIII Josep Conangla i Fontanilles Nascut a Montblanc el 1875, es tracta d’un dels grans prohoms de l’independentisme català. Josep va créixer sota la influència del seu pare, Antoni Conangla i Balcells, un advocat i notari fill de Santa Coloma de Queralt que procedia d’una família de moltes generacions de juristes, persona d’àmplia cultura, de caràcter auster i amb un ferm sentit de l’honradesa. Amb aquest precedent no és estrany que Josep Conangla, que de jove ja mostrava inclinació per la literatura, després de cursar el batxillerat de lletres i ciències a Tarragona, comencés a estudiar filosofia i lletres i dret a la Universitat de Barcelona. En condicions normals, seguint la tradició familiar, hagués acabat els estudis universitaris per exercir d’advocat, o potser d’escriptor o de polític, però a la vida de vegades hi ha circumstàncies inesperades que canvien radicalment el destí de les persones. El 1894 entra al sorteig per fer el servei militar i, en principi, té la sort que el seu número es troba entre els que donaven dret a excedent de contingent. Tanmateix, el febrer de 1895 en un llogarret situat a milers de quilòmetres anomenat Baire esclata la guerra d’independència cubana i la sort que havia tingut en el sorteig no li serveix de res, ja que el govern decideix reclutar tota la quinta i al nostre protagonista li toca incorporar-se a files, atès que es nega a demanar el sacrifici a la família de pagar el preu de la redempció que era de mil cinc-centes pessetes, una fortuna a l’època. Destinat en un principi a Cartagena, gràcies a la seva condició d’universitari, és ascendit a caporal. Passats cinc mesos, el regiment on servia rep l’ordre d’embarcar i, cap a Cuba hi falta gent! A Cuba hi tindrà diferents destins militars, sempre a les oficines, sense fer cap servei d’armes i sense participar en enfrontaments amb els independentistes cubans, amb la causa dels quals simpatitzava. El darrer dels destins, quan ja era sergent, serà a l’Havana on Salvador Torra i Pous, periodista català corresponsal de diversos diaris espanyols i francesos el posarà en contacte amb els periodistes més destacats de la ciutat cosa que li permetrà presentar col·laboracions en unes quantes publicacions. El vespre del vint-i-cinc de febrer del 1898, mentre Conangla i uns amics assistien a una funció teatral, es va sentir una terrible detonació que va fer tremolar l’edifici del teatre, el qual va quedar buit en pocs moments. Es tractava de la famosa explosió del cuirassat nord-americà Maine que provocà la intervenció dels Estats Units en el conflicte. El tres de Juliol de 1898 es decantà definitivament la balança de la guerra després que l’armada nord-americana aniquilés de forma humiliant la flota de guerra espanyola comandada per l’almirall Cervera a la badia de Santiago de Cuba. A l’Havana, el capità general Ramón Blanco des del balcó de capitania estant, confirmà la derrota espanyola bo i deixant anar una de les frases antològiques de la patètica història militar espanyola: “¡No siempre al valor acompaña la fortuna!”. Finalment, arribat el mes de novembre i frisós per tornar a casa, s’embarca al port de l’Havana formant part d’un contingent de militars repatriats amb destí a Càdis. Pel camí, encara pot observar amb tristesa l’espectacle macabre d’una munió de soldats que havent embarcat malalts, moren al vaixell i són llançats al mar. Reinstal·lat a Catalunya, es casà amb una noia de Montblanc, amb qui tindria cinc fills, i reprengué les seves activitats literàries i periodístiques, En aquest sentit, col·laborà en diverses publicacions d’ideologia republicana federal i fou cap de redacció del diari La Autonomía, dirigit per Francesc Pi i Arsuaga, fill de Francesc Pi i Margall. A més es relacionà amb personatges del món literari, entre els quals es trobava l’insigne poeta Joan Maragall i Gorina que li prologà una de les seves obres. Tanmateix, la deplorable situació política a Espanya a més de la seva delicada situació econòmica, el van impulsar l’any 1905 a tornar a l’Havana per començar una nova vida en un país jove, pròsper i democràtic que esperava que li oferís millors perspectives de futur. Els primers temps a la capital de Cuba va haver de posar-se a treballar com a dependent en un comerç fins que va poder reprendre les seves activitats com a escriptor i periodista. Treballà també com a revisor d’estil del Diario de Sesiones del parlament i de la secretaria de la presidència de la república. El 1909 rep la ciutadania cubana, cosa que, segons les seves pròpies paraules, no significa l’abandonament de la seva nacionalitat natural catalana.

25


Com a nacionalista català, Conangla col·laborà a diverses revistes editades pels catalans a Cuba, en especial a La Nova Catalunya, portaveu del Centre Català de l’Havana, revista de la qual fou director i factòtum durant molts anys. D’altra banda, divulgà el seu pensament catalanista en diferents treballs literaris i en algunes publicacions cubanes. També fou corresponsal a Cuba de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana. Després del cop d’estat de Primo de Rivera del setembre de 1923, Conangla s’adonà que l’arcaica monarquia hispana mai resoldria el problema de la llibertat de Catalunya i radicalitzà el seu discurs nacionalista fins a convertir-lo en netament independentista. Segurament el moment més intens de la seva vida va ser quan va presentar la ponència del Projecte de Constitució Provisional de la República Catalana, obra redactada i escrita a mà per ell mateix, a l’Assemblea Constituent del Separatisme Català de l’Havana del 1928, presidida per Francesc Macià i Llussà. Conangla va aplicar els seus amplis coneixements jurídics i literaris a la redacció del Projecte de Constitució que va elaborar després d’enviar qüestionaris a totes les entitats separatistes de dintre i fora de Catalunya. Aquesta constitució havia de fer la funció de carta magna provisional quan Catalunya esdevingués sobirana, fins que no se n’aprovés una de definitiva per mitjà d’un referèndum popular. Després de la desfeta de la república espanyola, l’any 1941, Conangla en nom del Centre Català de l’Havana, s’adreçà al president cubà Fulgencio Batista perquè intercedís davant del govern francès de Vichy -titella de Hitler- a fi que alliberés Josep Tarradellas, Ventura Gassol i altres polítics catalans detinguts i en perill de ser lliurats a Franco, tal com havia passat amb Lluís Companys, gestió que va resultar efectiva ja que els patriotes catalans foren alliberats i pogueren trobar refugi en altres països. Conangla morí l’any 1965, uns mesos abans de complir els noranta anys. Està enterrat al cementerio de Colón amb un terròs de terra de Montblanc que la seva néta li va col·locar entre les mans com a símbol d’unió amb la seva pàtria original. Un passeig de Montblanc que surt d’una de les portes de la muralla i la biblioteca comarcal de la ciutat porten el nom de Josep Conangla i Fontanilles. Jan

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32 Fax 93 839 91 68

08275 MONISTROL DE CALDERS www.paviplanas.com paviplanas@paviplanas.com

CORREDURIA D’ASSEGURANCES

PUJOL Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

Pujol@assegurancespujol.com

Gemma Morell Puigmartí

Manresa

veterinària, colegiada 3059 pel CovB

Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64

visites a domicili a Monistrol (caps de setmana) 636.55.53.50

Sant Vicenç de Castellet

26

CONSTRUCCIONS PONSA PUIG, S.L. CIF B62133459 Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32 08275 MONISTROL DE CALDERS


Que diu que... SENTÈNCIES LLATINES (XXVII) Summum ius, summa iniuria. “La justícia extremada (és) extremada injustícia”. Proverbi de Ciceró que adverteix sobre l’aplicació excessivament rigorosa de la justícia legal, que caldria recordar als ínclits defensors de la “sagrada constitución española”. Surge et ambula. “Aixeca’t i camina”. Paraules de Jesús en la curació d’un paralític segons l’evangeli de Sant Mateu. S’empra per donar coratge a algú davant la fortuna adversa. Sursum corda. “Amunt els cors”. Expressió exhortativa de la missa, que s’usa també fora de la litúrgia a fi de donar ànims a algú. Suum cuique (tribuere). “(Donar) a cadascú el que és seu”. Principi recollit com un precepte del dret en el Digest de Justinià. Suum cuique placet. “A cadascú li agrada el seu”. Per bé que Plini va escriure aquesta frase referint-se als diferents vins, posteriorment l’ús n’ha generalitzat el seu sentit. Suum cuique pulchrum est. “Per a cadascú el que és seu és bonic”. Aquesta frase, original de Ciceró, comenta la complaença dels autors tràgics en les seves obres. Com passa sovint, posteriorment s’ha generalitzat el seu ús. Tanto brevius omne quanto felicius tempus. “Com més feliç és el temps, més ràpid passa”. Aquesta frase escrita per Plini el Jove és un tòpic universal. Temeritas est videlicet florentis aetatis, prudentia senescentis. “La temeritat és, certament, pròpia de l’edat florent, la prudència, de l’edat que envelleix”. Ciceró expressa amb aquest paral·lelisme un altre tòpic universal. Tempori aptari decet. “Convé adaptar-se a les circumstàncies”. Aquest és el consell que dona a Medea la seva dida en la tragèdia de Sèneca que porta el mateix nom i que té també un munt d’aplicacions a la vida quotidiana. Tempus edax rerum. “El temps (és) devorador de les coses”. Aquesta frase pertany al discurs que Ovidi fa pronunciar a Pitàgores sobre la seva teoria de la metempsicosi en l’últim llibre de les Metamorfosis. S’aplica sovint a la destrucció que el pas del temps provoca sobre les coses materials. Jan

BELLESA

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

Avg. Pere Tarrés, 6 Tel. 93 839 92 59 MONISTROL DE CALDERS

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

27


Calaix de sastre MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES . . . . . . . .

Més val un de gras que faci riure, que no un de prim que faci llàstima. El nen reconeix la seva mare pel somriure. La maternitat té un efecte humanitzador; tot es redueix al que és essencial. Les oportunitats no es busquen, s'aprofiten. Només podem deixar als nostres fills dos llegats que perduren: un, arrels; l'altre, ales. Hauríem de fer servir el passat de trampolí i no de sofà. Ningú no té domini sobre l'amor, però l'amor domina totes les coses. La confiança en si mateix és el primer secret de l'èxit. Eduard Comasòlivas

Espiant el passeig de la lluna i enllaçant amb un fil els estels esquitxats en el cel com engrunes, sento lluny el ressò d'un anhel. En la fosca veig uns ulls que em miren, dues taques de llum en esclat, m'hipnotitzen en tant que m'intriguen fins a atendre uns gemecs de gat.

JO TINC UNA ROSA BLANCA

Dues bèsties s'esgarrapen i criden, la batussa és ara combat, per l'ostensió d'una virilitat.

Jo tinc una rosa blanca que voldria regalar, a qui em dóna la mà estesa i m'ajuda a caminar.

Vencerà qui rebi menys ferida tot guanyant un terreny adoptat fins a perdre'l en nou altercat.

I m'empeny cap a la porta que hi ha al fons del meu destí, com l'estel en la nit fosca m' il·lumina el nou camí.

Començo l'any amb bocassa i propòsits rebregats, barreig de sal i ensucrats llamins... un torró de massa!

Un bon gruix de fulles seques van cruixent a sota els peus, han baixat de dalt les branques fent sentir les seves veus:

Papers, llaços embolcalls m'increpen jaient per terra compartint glòria i desferra... Llits per fer i bafs als miralls.

Aixafeu les vostres penes conserveu els bons moments, que el camí passa de presa i heu de viure els sentiments!

És la meva hora vençuda d'un inici que no sé si sabrà sortir al carrer.

Per aquell que molt m'estima i m'ajuda a caminar, jo tinc una rosa blanca que voldria regalar.

Vull desfer-me del decrèpit temps inútil. Com podré sense Tu dir el meu nunc coepi?

Rosa Rovira Sancho

Recull Eduard Comasòlivas

28


CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL LIX) A l’anterior escrit us narrava la meva experiència personal arran de l’erupció del volcà que tinc a prop de casa. En aquesta ocasió m’endinso una mica més en l’aspecte geològic degut a la meva formació professional. El volcà de San Miguel també és conegut amb el nom de Chaparrastique. Es troba a la zona oriental d'El Salvador en l'Amèrica Central i el 29 de desembre de 2013 a les 10:30 am va entrar en erupció sense previ avís. Sense previ avís pels pobladors de les seves faldes ja que des del centre de control a San Salvador, quatre hores abans de l'erupció, el RSAM (sismicitat volcànica) va augmentar considerablement però no així les concentracions de gasos. El poc marge de temps que va haver-hi entre que el RSAM va començar a escalar fins a pràcticament les 300 unitats, conjuntament amb el fet que en anys anteriors ja s'havien donat crisis semblants sense arribar a l'erupció (5 ocasions des de 2006), va portar a les autoritats a no emetre cap alerta fins a ja consumada la mateixa. El meu habitatge es situa a 11 km al sud del cràter. L'única cosa que ens va salvar de rebre fins a 5 mm de cendres va ser la direcció del vent, que en aquesta zona és predominantment en sentit NE-SW. Tot i així, cap a les 12 del migdia vam rebre una lleugera caiguda de cendres que no va arribar al mil·límetre d'espessor però que va portar una forta olor a sofre que va perdurar per un parell d'hores. Les comunitats assentades en el flanc oest del volcà no van tenir tanta sort, i un total de 1400 persones van ser evacuades. Malgrat tot, l'erupció va ser de poca magnitud si la posem en escala dins de l'Índex d'explosió volcànica (VEI) i el fet de ser un volcà basàltic fa pensar que el tipus d'erupció, de tipus estrombolià, no sigui molt violenta i emeti lava amb fluïdesa. A data d'avui les expectatives són que el volcà emeti lava en qualsevol moment. El seu registre de RSAM se situa sobre les 200 unitats en l'estació sísmica denominada VSM (en el vessant oest), cosa que és totalment anormal. No obstant això en l'estació Lacayo (situada en el vessant sud) els registres es mantenen curiosament baixos. Una de les interpretacions que s'estan donant és la possible ramificació des de la càmera magmàtica cap a zones properes a la VSM, la qual cosa suposaria una efusió lateral, cosa que ja ha passat amb anterioritat. Concretament el volcà ha entrat en erupció 36 vegades en els últims 300 anys. Recentment han arribat al país especialistes d'Estats Units i d'Itàlia per analitzar les cendres (les quals ja van determinar que contenen material juvenil) i col·locar equips com GPS’s diferencials i realitzar geofísica. Aquests resultats ens donaran una visió més clara del que pot estar passant sota el volcà. El 12 de febrer, el volcà va tornar a emetre una petita ploma de cendra i gas que no va anar a majors però és indicativa del moviment magmàtic i de descompressió que s’està produint. Per cert, un mes abans de l'erupció vaig tenir oportunitat de pujar al cràter amb el vulcanòleg del servei geològic. Podeu veure el vídeo que vaig editar al canal de youtube de GeoCastAway. Carles Fernàndez

HISTÒRIA DE L’AUTOMÒBIL RENAULT 8, RENAULT 8TS Tres anys desprès de que la Regie (Renault França) presentés el Renault 8 al país veí, FASA-RENAULT el presentava a Espanya. Corria l’any 1965. A diferència del model francés, l’espanyol portava fre de disc només a les rodes davanteres, un motor de 956 cc i 40 CV a 5000 rmp. Va ser un cotxe amb una gran acceptació per la majoria de gent. Va crear una gran expectació a la premsa de l’època però el millor estava per arribar. L’any 68 es presentava la versió TS amb un motor de 1108 cc i 56 CV a 5500 rmp, amb una part davantera amb 4 fars. Aquesta versió ha tingut una gran importància tant a nivell esportiu com sentimental en molts joves d’aquella epoca... També amb aquesta versió es va iniciar un seguit de curses de iniciació com posteriorment han estat la copa Renault 5, la copa Clio i un llarg etc.

29


Amb la COPA TS es donava la oportunitat a joves promeses de participar en un campionat que serviria de trampolí a grans promeses de l’automobilisme ja que per poder participar-hi els cotxes havien de ser tal qual sortien del concesionari, el què coneixem com a cotxes de sèrie. Això feia que no fos necessària una gran inversió per participar-hi. Pilots de la talla de Salvador Cañellas, E. Villacieros, Jesús Pareja, Jaime Sornosa o fins i tot Angel Nieto, un dels pilots amb més èxit de tot el motociclisme espanyol van participar o iniciar-se en aquestes copes. Cal destacar que no tots el Renault 8 amb 4 fars són la versió TS sinó que l’any 73 es presenta també amb la versió normal els 4 fars davanters. Els TS només es van fer amb 3 colors: blau, taronja i groc. El final de producció va ser l’any 1976 RENAULT 8 RENAULT 8TS

259.249 unitats 15.978 unitats

Actualment les cotitzacions del Renault 8 i 8ts, parlant de cotxes en bon estat de conservació, ronden els 3000 € la primera versió i els 7500 € la versio TS, sense cap dubte una bona inversió.

RENAULT 8

Motor

RENAULT 8 TS

Interior RENAULT 8TS

Cartell original de la Copa TS de 1976 Un parell de RENAULT 8 a Monistrol

30


Solució: El temps passa del número anterior

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Òscar Vall, Núria Catot, Manolo Carretero, Josep Ponsa Cristina Vall, Sebastià Jo, Ismael Piñero, Violeta Rodríguez i Araceli Ruiz.

Els encants Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica revista.elclot@gmail.com ES DEMANEN Bicicletes de 3 rodes i bicicletes petites de 2 rodes amb rodetes auxiliars, en bon estat, per a escola d’educació especial. Telèfon 699 53 73 39 Montse Camprubí RECOLLIM mantes, coixins de sofà o similars, on puguin dormir els gossos. Si teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho passaré a recollir.

VENC 4 llantes de 16" (2 van amb pneumàtic) marca Peugeot en molt bones condicions. 180 €

ALBA: 93 839 80 38

Telèfon 669 90 67 92 Marc

DONEM ANIMALS EN ADOPCIÓ, ESTERILITZATS, AMB XIP I VACUNATS. PREU 150€ GOSSOS - 100 € GATS www.faada.org e-mail: info@faada.org

31

Telf: 93 463 96 70 Ext 1


El temps passa En aquests dies en què les disfresses típiques de Carnestoltes ens acompanyen sovint, publiquem aquesta foto de l’any 1991 on podeu veure aquest grup de nens i nenes que celebraven el carnaval a l’escola.

32

Clot març 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you