Page 1

El Clot

Revista de Monistrol de Calders

N. 127

Gener 2012


Editorial Benvolguts lectors Es fa difícil escriure una editorial sense començar amb la paraula que ha estat de moda durant aquest 2011 que ens ha deixat i que segurament ho continuarà sent durant el 2012 que acaba de començar: CRISI. Des de El Clot intentarem no fer-ne comentaris, doncs qui desitgi saber-ne més només cal que obri qualsevol diari o miri qualsevol cadena de televisió i en quedarà ben servit. El 2011 ha estat l'any de les revolucions al món àrab, de la caiguda de diversos règims dictatorials i de la revolució dels mercats financers, que han accelerat el relleu d'alguns líders europeus al capdavant dels seus països. També hem viscut el terratrèmol, el tsunami i la posterior alerta nuclear al Japó i la mort del líder d’Al-Qaida Osama Bin Laden. A nivell més proper hem continuat sentint notícies de frau i corrupció d’alguns alts càrrecs i de fins i tot membres de la casa reial. I a nivell encara més proper hem viscut un canvi a nivell municipal al nostre poble, després de quatre legislatures de govern de CIM la gent ha votat pel canvi i ara és CiU a qui li toca governar. Però bé, tot això ja és història i ara ens toca viure un nou any, un any que esperem que no sigui recordat per esdeveniments catastròfics com els que estem acostumats a viure i sentir. Desitjaríem que fos recordat pel fet que tothom faci la feina que li toca, que tinguem l’energia suficient per lluitar des de l’esperança d’aconseguir un món millor i per l’èxit de les olimpíades de Londres que viurem aquest estiu. Si el 2012 és recordat “només” per això de ben segur que tots ens sentirem més feliços i contents. BON ANY 2012 PER A TOTHOM!!! La Redacció

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders

e-mail: revista.elclot@gmail.com edició digital: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Redacció: Germà Cabrera, Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina. Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Isabel Orellana (cuina) Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Gemma Colet, Iessua Catot, Alícia Castellà, Llorenç Grau Preu:

Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 21 € anuals Exemplar sol: 2,5 €

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999 EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció. 2


Què ha passat? ACTUACIONS DE TEATRE Durant aquesta tardor el Grup de Teatre del Centre Parroquial ha continuat mostrant el seu treball en altres poblacions. L’obra que s’ha representat ha estat la que es va estrenar per la passada festa major “Què és el que sabem?”. El dissabte dia 5 de novembre el grup es va desplaçar cap al Ripollès per anar a actuar a Campdevànol. Només una vintena de persones van assistir a l’actuació i l’obra no va sortir massa bé a nivell interpretatiu. I el cap de setmana següent, el dissabte dia 12 de novembre, es va anar a actuar a Moià. Allà l’actuació va sortir molt millor i la seixantena de persones que van veure l’obra van marxar contents pel treball que els van oferir els actors i actrius monistrolencs i van aplaudir durant diversos moments de l’actuació.

ELECCIONS GENERALS 2011 El passat dia 20 de novembre es van celebrar les eleccions generals a l’estat espanyol amb una victòria contundent del PP, que va aconseguir la majoria absoluta. A Monistrol les eleccions es van desenvolupar en total normalitat i aquests van ser els resultats, amb algunes comparatives respecte a les eleccions de l’any 2008: 2011 377 (67,68%) 180 (32,32%) 3 (0,80%) 16 (4,28%)

Votants Abstenció Vots nuls Vots en blanc

2008 75,80% 24,20% 0,47% 1,42% 2008

2011 Candidatures

Vots

Candidatures

Vots

CiU

181 (48,39%)

CiU

160 (37,74%)

PSC-PSOE

56

(14,97%)

PSC-PSOE

149 (35,14%)

PP

46

(12,29%)

PP

24

(5,66%)

ERC-RI.cat

44

(11,76%)

ESQUERRA

53

(12,50%)

ICV-EUiA

13

(3,47%)

ICV-EUiA

21

(4,95%)

Eb

9

(2,40%)

PACMA

5

(1,33%)

PACMA

1

(0,24%)

ANTICAPITALISTES

2

(0,53%)

PIRATA.CAT

1

(0,26%)

PxC

1

(0,26%) 3


JORNADES DE JOVENTUT El passat 17 de desembre van tenir lloc a la zona industrial de Monistrol dos actes per a petits i joves. Un d'ells, el paintball, va esdevenir un gran èxit col·lectiu. Es va dividir la gent en dues categories: infantil i adulta, amb diferents grups que competien entre ells (4 o 5 per cada categoria). Es va ubicar al descampat de la zona industrial i es van col·locar diferents inflables fets servir perquè els participants es poguessin cobrir de no rebre una bona pintada, amb el seu corresponent blau a la pell. Constava de diferents proves on s'enfrontaven dos grups i guanyava el que eliminava a l'altre marcant-los amb la marcadora. A l’acabar, els que encara s’aguantaven van poder disfrutar de l'escalada al pal, on s'enfilaven com monos (en el bon sentit de la paraula) per arribar al cim (Marc Vall)

CAMPANYA PARAIGÜES PER A LA IGUALTAT Dissabte 26 de novembre es va dur a terme la campanya promoguda pel Consell Comarcal del Bages i a la que s'hi va adherir l'Ajuntament de Monistrol de Calders conjuntament amb l’Associació Dit i Fet, “Paraigües per a la igualtat”. No va ser molt participada, però les poques persones que s'hi van apropar van expressar el seu rebuig a la violència de gènere pintant els paraigües per a la igualtat.

CAMINADA DEL 27 DE NOVEMBRE Diumenge 27 de novembre, a les 10 del matí, una vintena de participants van prendre part de la caminada mensual Dit i Fet. Aquest cop la caminada va ser molt tranquil·la i a més el dia va acompanyar fent un sol esplèndid, s’inicià direcció cap a la Coma i la pedrera del Jornet. L’esmorzar es va fer coincidir amb la parada per visitar el Salt de la Obaga Cerdana i després de fer el mos es va continuar per un corriolet molt bonic que duia fins a la casa de la Coma. Entre el bon temps , les bones vistes i la tranquil·litat a l’hora de fer el recorregut es pot dir que la caminada de novembre es va posar d’allò més bé a tots els participants. 4


TALLER FEM EL NOSTRE CALENDARI D'ADVENT Dissabte 3 de desembre, encetant els actes nadalencs, 25 nenes i nens de Monistrol van fer el seu propi calendari d'advent. El taller es va iniciar a les 4 de la tarda amb les explicacions de la Susana de com s'havia de preparar el disseny dels calendaris, després tots es van posar a la feina i amb dues hores de dibuixar,retallar i enganxar els van tenir llestos. Després de tant d'esforç tots van poder fer un bon berenar amb xocolata desfeta i coca. Un altre taller on els petits i els grans que els van acompanyar s'ho van passar d'allò més bé.

XERRADA DEL CÀNCER DE MAMA Des del PID Moianès (Punt d'Informació a la Dona del Moianès) que es gestiona des del Consorci del Moianès, s’han portat a terme un cicle de xerrades sobre el "Càncer de mama" a diferents municipis del territori. Aquestes xerrades són possibles gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona i dels Ajuntaments del Moianès. A partir d'una petició feta per l'Associació Dit i Fet, dones de Monistrol de Calders, se n’ha pogut organitzar una a Monistrol. Dimecres 14 de desembre a les 19:30 hores amb una participació de 17 dones i 2 homes, la infermera Carme Guerrero va conduir magistralment una xerrada que va introduir a tots els assistents al càncer de mama; que tant pot afectar a dones com a homes, i del que a Catalunya cada any se'n diagnostiquen 2500 casos nous. La prevenció és l'eina més eficaç davant d'aquest tipus de càncer, amb un 85% de possibilitat de curació dins un diagnòstic precoç.

CAMINADA DE DESEMBRE Diumenge 18 de desembre, la colla de caminants habituals i alguna nova incorporació van iniciar la caminada mensual Dit i Fet del mes de desembre. En aquesta ocasió la caminada tenia parada i fonda, amb esmorzar al Soldevila de Calders. Després de caminar unes dues hores i mitja; primer pel camí a Vilaterçana i després anant direcció a les cases de Reixach i Trullàs, es va arribar al poble veí de Calders on es va esmorzar. La tornada es va fer pel corriol del Caragolaire fins arribar al nivell del riu, on se’l va resseguir fins arribar a la colònia Clarassó on es va oferir a tots el participants una refrescant llimonada. Finalment es va tornar a realitza el corriol que voreja la Païssa fins els horts del Pins on es va donar per finalitzada l'última caminada d'aquest any 2011. Associació Dit i Fet 5


MONISTROL AMB LA MARATÓ DE TV3 Un any més el nostre poble va contribuir a la Marató de TV3 que es va celebrar el diumenge 18 de desembre. La Marató és un projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen curació definitiva. Enguany es duia a terme l’edició número 20 i estava dedicada a la regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits. De nou a Monistrol va ser el Casal L’Espiga qui van organitzar una parada de manualitats confeccionades per voluntaris del Casal. Peces de patchwork, ceràmica, costura, pintura... es van posar a la venda. També se sortejaven, amb lluminetes, diferents treballs de costura. Durant el matí del diumenge la parada situada a la Plaça de l’Ajuntament va rebre la visita de moltes persones que compraven els diferents objectes exposats. La recaptació total va ser de 1015,50 € que s’han fet arribar a la Marató de TV3. Un cop més s’ha demostrat, malgrat la crisi que ens acompanya, la solidaritat de tot el poble de Monistrol de Calders.

CAGA, TIÓ! El dia 24 de desembre, a la tarda, es va tornar a organitzar aquesta tradicional celebració de Nadal. Com a novetat, enguany es va canviar el lloc on la mainada va fer cagar el tió. Enlloc de fer-ho al Centre Recreatiu, tal i com s'havia fet els últims anys, es va preparar el tió a la plaça de davant l'Ajuntament. A les 5 de la tarda, tots els nens que varen voler, per grups d'edats, van poder passar a fer cagar el tió de Monistrol, el qual va ser generós amb tots ells. Els membres de l'AMPA de l'Escola l'Esqueix es van encarregar d'organitzar aquest acte i també van ser els qui van alimentar bé el tió els dies previs, la qual cosa va fer que cap nen es quedés sense regal.

REPRESENTACIONS DELS PASTORETS Els dies 25 i 26 de desembre, Nadal i Sant Esteve, es va fer la representació dels Pastorets de Josep M. Folch i Torres al Centre Parroquial. Després d'una colla d'anys de no ferlos (l'última vegada que es varen representar fou l'any 2004), el Grup de Teatre del Centre Parroquial va decidir recuperar aquesta obra nadalenca. Els més de quaranta actors, entre personatges principals i secundaris, direcció, maquilladores i tècnics, van esforçar-se de valent per fer passar una bona estona a les prop de 300 persones que van anar a veure l'obra, entre les dues representacions que es varen fer. El públic va sortir molt satisfet de les dues representacions, tant pel bon nivell ofert per l'equip de persones que han fet possible tenir un altre cop els Pastorets a Monistrol de Calders, com pel fet d'haver pogut tornar a escoltar les frases enginyoses d'en Lluquet, sentir els sospirs de gana i de son de l'entranyable Rovelló, els crits i el retrò 6


dels diables encapçalats per en Satanàs i Llucifer i de poder tornar a veure totes les escenes d'aquesta tradicional representació de Nadal. Sabent la complexitat que suposa el muntatge d'una representació que implica una cinquantena llarga de persones entre actors, direcció i tècnics, només ens queda felicitar al Grup de Teatre del Centre Parroquial i desitjar que aquests entranyables personatges de Nadal ens continuïn visitant cada any per aquestes mateixes dates.

FESTA DE CAP D’ANY Enguany l’Ajuntament de Monistrol de Calders ha tornat a organitzar l’activitat de donar la benvinguda a l’any nou que es fa des de la Plaça de l’Església. Com ja és habitual una bona colla de monistrolencs s’hi van aplegar per acomiadar l’any 2011 i donar la benvinguda al 2012 tot menjant el raïm de la sort i brindant amb cava després de la darrera campanada. Suposem que la majoria de desitjos d’aquest nou any anaven a què fos millor que el acabem de deixar enrere, tot i que les previsions fan pensar que no serà així. Un cop acabades les campanades i després de la tertúlia habitual la gent va anar abandonant la plaça per tornar als respectius llocs de celebració o bé dirigir-se cap al Centre Recreatiu Municipal on els esperava la discomòbil P.J. Parèntesis que va posar música fins ben entrada la matinada. Cal dir que enguany la barra del bar, degut a la rehabilitació del centre recreatiu, es va instal·lar a la mateixa sala de ball.

SESSIONS DE QUINTO Festes de Nadal són sinònim a Monistrol de Joc del Quinto. Enguany, després de molts anys de fer-se a la sala petita, l’activitat s’ha fet a la sala gran del centre recreatiu municipal. Tot i que es disposava de força més espai, molta gent hi ha trobat a faltar el caliu que hi havia en un espai més reduït. Com és habitual aquesta activitat és molt concorreguda i una bona colla de gent s’hi ha aplegat durant les tres sessions que s’ha dut a terme. Poques novetats respecte a edicions anteriors, s’han repetit lloros, hi ha hagut guixes i els mateixos organitzadors (el Centre Parroquial). El bar s’ha instal·lat a la mateixa sala a càrrec de l’AE Monistrolenca.

CASAL DE NADAL Durant els dies laborables de vacances escolars l’Ajuntament i l’AMPA de l’escola L’Esqueix van organitzar el Casal de Nadal. Del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener, els matins de 9 a 1, més d’una trentena de nens i nenes de 3 a 12 anys van participar en les activitats guiades pel grup Titotella i que amb el títol “El Caganer i la màgia del Nadal” es van dur a terme al Centre Recreatiu Municipal.

7


PATGE, FANALETS, MENJAR ALS CAVALLS I CAVALCADA DE REIS Al llarg de les festes nadalenques s’han desenvolupat tot un seguit d’actes relacionats amb l’arribada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient. Per començar el dissabte dia 31 de desembre al matí es va produir la visita del patge reial, amb la missió de recollir les cartes que els nens i nenes de Monistrol adreçaven als Reis i en les quals s’explicitaven els desitjos i les peticions de joguines que cadascun dels infants els hi feia. Durant la tarda del dia 3 de gener i organitzat per l’AMPA, va tenir lloc el taller de confecció de fanalets per anar a rebre els Reis. Després de fer els fanalets es va convidar a tothom a una bona xocolatada. I per fi va arribar la jornada més esperada per a la mainada, la de la vigília de reis. Ja durant el matí es van aplegar una bona colla de menuts amb els seus acompanyants per anar a portar menjar als cavalls dels Reis, acte aquest que ja fa molt de temps que se celebra i que s’ha convertit en una tradició que no pot faltar en aquest dia. Finalment a quarts de set de la tarda i procedent de la Carretera de Saladic va arribar la comitiva de Ses Majestats. Cadascun dels reis anava en un cotxe descapotable, acompanyats d’un seguici de patges i amb un bon carregament de regals, caramels i pega dolça. Un munt de gent els esperava a la Plaça Nova i els va acompanyar fins a la font de l’Avinguda Pere Tarrés on es representà l’anunciació i l’adoració a l’entrada del Bar Sport. Després de passar pel Centre Recreatiu on els més petits van pujar a l’escenari per saludar personalment a ses majestats i rebre obsequis i més caramels, tothom va anar marxant cap a casa per tal d’esperar la visita dels Reis. De segur que van ser ben generosos i esplèndids amb tothom. La Redacció

<<<

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

8


Fa 10 anys dèiem... Editorial El tema que es tractava en l’editorial era l’entrada en vigor de la moneda única europea, l’euro, que es va dur a terme el 1 de gener de 2002. Què ha passat? Era notícia l’acte d’homenatge en memòria del mestre Jose Luis Fernández que morí de forma sobtada a finals del curs anterior i que es va fer a l’escola L’Esqueix a principis de desembre. També es comentava la inauguració del Casal de Jovent La Meuca; la presentació de la nova revista gratuïta del Moianès “Altiplà” i l’acte de suport a l’alcalde i al regidor de medi ambient arran de la sentència de la denúncia sobre l’abocador situat a la urbanització Masia del Solà organitzat pel Consell Comarcal del Bages. Dels actes celebrats amb motiu de les festes nadalenques es comentava que el tradicional Caga Tió del dia de Nadal a migdia es va fer tot i la temperatura gèlida que es registrava, ja que a la nit els termòmetres havien arribat a quinze graus sota zero; l’obra de teatre representada el dia de Nadal i el dia 29 va ser “Testimoni de càrrec”; el festival infantil i xocolatada amb l’animador Jaume Barri que es va dur a terme el 29 de desembre; la festa de Cap d’Any amb la celebració de les campanades a la plaça de l’Església i Disco Mòbil al Centre Recreatiu; el concert d’Any Nou amb l’Agrupació de Cantaires de Navarcles; el joc del quinto amb un gran nombre d’assistents i encara jugat amb pessetes i per últim els actes relacionats amb la festa de reis: l’arribada del patge reial, el taller de fanalets, alimentar els cavalls dels reis i la cavalcada dels Reis Mags. S’informa Des de l’Ajuntament s’informava de la xerrada informativa que sobre el desplegament del Cos de Mossos d’Esquadra a la comarca del Bages, de l’estrena de la senyalització del municipi amb rètols indicatius de llocs d’interès, del repartiment d’un CD amb la sardana de Monistrol com a felicitació nadalenca a tots els veïns del poble i del manifest de suport a l'alcalde i al regidor de Medi Ambient elaborat pels representants dels cinc partits polítics presents al Consell Comarcal del Bages. Des del Centre Parroquial, entre altres temes, es comentava la preparació del resum de l’any i l’estat de comptes per a l’assemblea de socis i que ja havien sorgit dues actuacions a fora de les darreres obres estrenades, “Testimoni de càrrec” i “No et vesteixis per sopar” Des del Casal L’Espiga s'esmentaven diferents activitats celebrades com una conferència sobre l’euro, l’assistència de membres de la junta a la reunió de la FATEC a Barcelona i dels cursets de pintura, aparadorisme i cuina programats pel Consorci del Moianès. Des de l’escola L’Esqueix s’explicava la visita al Zoo dels alumnes d’Infantil, del taller de geologia fet pels alumnes de Cicle Superior, de la visita a l’escola del dibuixant Pic anyol, de la trobada d’alumnes de 5è. i 6è. a Artés per assistir a les xerrades de diferents professionals i de la festa de Nadal a l’escola amb caga tió i concert. Des de la secció d’Esports es feia la crònica dels diferents partits disputats per la Monistrolenca que seguia al capdavant de la classificació malgrat les dues derrotes consecutives als camps del Navàs i Valls de Torroella.

L’interrogant • •

Ja no es perdrà mai més ningú per Monistrol amb tanta senyalització?

• •

Tindrà més èxit el Bibliobús que la Biblioteca Municipal? Desbancarà el CD de la sardana de Monistrol al d’”Operación Triunfo” del rànquing de disc més venut?

En el futur, la pràctica d’esports d’hivern serà un altre dels atractius turístics a afegir al nostre poble? (foto d’un esquiador baixant pel carrer Torrent, a la Plaça Nova)

La redacció 9


S’informa Des de l’Ajuntament Urbanisme i obres El passat dia 29 de desembre es va celebrar una Junta de Govern en la qual es va aprovar, entre d’altres, l’adjudicació de l’obra que porta per títol: “ Projecte tècnic de Condicionament, millora i pavimentació parcial dels carrers existents Montserrat i mitjans de Monistrol de Calders”, amb un pressupost total de 48.587,49€. Sent l’empresa adjudicatària IIBSA, Immobles i Instal·lacions del Bages SA, amb un pressupost general de 43.988,59. En el passat Ple extraordinari celebrat amb caràcter d’urgència el dia 30 de desembre es va dur a terme l’adjudicació del contracte per l’execució del projecte municipal d’obra: “Projecte constructiu d’un pont sobre el Torrent de l’Om a Monistrol de Calders”, sent el pressupost de licitació de l’obra 296.424,13€ dels quals 45.217,24€ corresponen a l’IVA. L’empresa adjudicatària és Construccions Cots i Claret SL. També es va adjudicar en el mateix Ple Extraordinari l’obra que porta per títol: “Projecte Executiu d’urbanització de l’accés de Monistrol de Calders des de la carretera B-124”, sent el pressupost de licitació de l’obra 158.277,14€ dels quals 24.143,97€ corresponen a l’IVA. L’empresa adjudicatària és Obres i Paviments Bou SL. Comunicació El dia 22 de Gener es celebrarà la Festa de Sant Antoni al llarg de tot el matí, juntament amb el Cross Escolar del Bages en la qual s’espera una assistència de 400 infants aproximadament. Els dos actes suposaran una gran quantitat de visitants al poble que comportarà modificacions de la circulació de vehicles dins el municipi. S’informarà de dits canvis amb antelació. Iessua Catot

Des del Casal L’Espiga Els passats dijous 10 i 17 de novembre es van fer al Casal unes xerrades que amb el títol “Escoltar per dialogar” tractaven sobre la influència que tenen les relacions en l’estat anímic. Durant aquestes dues sessions es van analitzar els diferents recursos comunicacionals amb què comptem a l'hora d'establir empatia amb les persones que ens envolten per aconseguir relacions més sinceres i satisfactòries. La xerrada, promoguda des del Consorci del Moianès, fou un gran èxit de públic ja que hi van assistir un total de 18 persones. També com cada any la nostra entitat va col·laborar amb la Marató de TV3 i des d’aquí volem donar les gràcies a totes les persones que van confeccionar les diferents labors i manualitats així com a les que van ser a la parada per vendre-les. Alícia Castellà 10


Des del Grup de Teatre Acabem de deixar enrere les festes de Nadal i la nostra entitat ha tornat a organitzar les sessions de quinto i s’han recuperat els Pastorets després de 7 anys sense fer-ne. A més, en el moment de tancar l’edició ja s’haurà fet un “bolo” amb l’obra “Què és el que sabem?” a la Cooperativa La Moral de Badalona el dia 8 de gener. Amb l’entrada del nou any es tornaran a reprendre els assajos amb els grups infantils i l’obra “Paraules encadenades” amb el grup d’adults. També s’ha de triar l’obra per representar per la propera festa major. Durant la venda d’entrades dels Pastorets ens vàrem adonar que hi ha motes famílies joves del poble que no són sòcies de l’entitat. Això ens dóna peu a explicar que la nostra entitat té socis. Els associats són unitats familiars i es cobren 10 euros per família i any. Per tant, tothom que estigui interessat en fer-se soci de l’entitat ens pot fer arribar les seves dades amb número de compte inclòs personalment als que signem aquest escrit o bé per correu electrònic a animalgestio@gmail.com. Essent soci es col·labora amb les activitats de l’entitat, es fomenta el teatre del poble, tant d’infants com adults, i també s’aconsegueixen descomptes en algunes de les actuacions teatrals que es duen a terme. Recordeu que l’entitat té la web http://grupteatremonistrol.consorcidelmoianes.cat on hi podeu trobar més informació de les activitats que es duen a terme Alba Jornet/Jaume Musarra

Des de Teixit d’Inquietuds Per començar, la pregunta és obligada: ja teniu el Calendari de gegants 2012? Si no és així, afanyeu-vos a anar a recollir-lo a Cal Ton, que s’acaben! Com podeu veure, l’Iniesta n’ha adquirit un dels darrers exemplars! Per si hi ha algun despistat que no sap de què va la cosa, repetirem que es tracta d’un calendari basat en el Llúpol, la Rabassola i diferents indrets emblemàtics del nostre poble. Lògicament els monistrolencs també hi són protagonistes, ja que una de les fotografies es correspon a la “foto gegant”, realitzada el passat 19 de novembre, on hi apareixeu tots aquells que veu poder i/o voler assistir-hi, alguns lluint indumentàries ben divertides! A banda, el passat 24 de desembre, el teixit va engegar una nova iniciativa el poble. Es tracta del I concurs internacional d’arbre de Nadal. L’acte es va realitzar davant l’ajuntament, i va tenir més èxit del previst. Així, un total de 17 arbres nadalencs van donar color a bona part del matí i la tarda de la vigília nadalenca. No ho sabies? Ara ja no tens excusa, ja pots anar preparant el de l’any vinent! Des del teixit esperem que hagueu passat unes molt bones festes i us desitgem un gran 2012, ple de salut i bon humor! Teixit d’Inquietuds 11


Des de l’escola L’Esqueix COLÒNIES DE CICLE SUPERIOR AL DELTA DE L’EBRE Els alumnes de 5è. i 6è. de Monistrol, Mura i Calders vam anar de colònies al Camp d’Aprenentatge del Delta de l’Ebre els passats dies 8, 9, 10 i 11 de novembre. Després del llarg viatge i un cop vam haver conegut les instal·lacions i dinat vam fer la primera activitat, la descoberta del poble de Sant Carles de la Ràpita: el port Nàutic, el parc, la platja, l'ajuntament...Després d'això, tot berenant vam anat a visitar la llotja del peix. Més tard vam sopar i vam acabar la primera jornada amb un joc de nit. L’endemà vam anar amb autocar fins a Deltebre per fer una sortida amb vaixell. Vam agafar unes mostres d'aigua, calcular la fondària, mesurar fins a on arribava la llum del sol, observar els ocells com el bernat pescaire, el martinet blanc, la fotja i els ànecs i vam recollir mostres amb una xarxa dels èssers microscòpics. A la tarda, al laboratori vam analitzar el material recollit per veure si l'aigua era dolça o salada i si hi havia animals microscòpics. L’activitat de la nit va consistir en una gimcana de diferents i divertides proves El tercer dia vam fer una excursió amb bicicleta per la llacuna de l'Encanyissada per tal d'estudiar algunes aus marines que hi ha per la zona. A la nit, per grups, vam fer representacions teatrals. I ja per acabar, el matí del divendres vam fer un itinerari d’orientació amb brúixola, per grups, que ens va portar fins al mirador de la Torreta, des d’on vam poder veure el poble de Sant Carles de la Ràpita. Just en acabar de dinar vam pujar a l’autobús per tornar cap a casa, cansats però molt contents i satisfets amb les experiències viscudes.

FESTA DE NADAL El dijous 22 de desembre al matí vam celebrar la festa de Nadal. A primera hora del matí vam anar passant per classes per la sala petita del Centre Recreatiu Municipal per fer els últims assajos del concert. Després d’esmorzar vam fer cagar el tió a la sala gran de l’escola. Per classes vam picar-lo ben fort tot cantant-li la cançó. En acabar vam descobrir que ens havia cagat regals per a cadascú de nosaltres i també jocs i material per les classes i l’escola. Seguidament vam anar cap al pavelló on ja ens esperàven una bona colla de pares, mares, familiars i públic en general, per assistir al tradicional concert de Nadal que cada any els alumnes oferim en aquesta data. Vam interpretar una bona colla de cançons, poemes i representacions que van ser molt aplaudides per tothom. L’AMPA va fer el sorteig de la llumineta que havia organitzat i amb els millors desitjos de bones festes per a tothom ens vam acomiadar fins a la tornada a l’escola. Escola L’Esqueix 12


Des de l’Associació Dit i Fet Cursa de la Dona 2011 Diumenge 6 de novembre, sota una intensa i incessant pluja, cinc sòcies del Dit i Fet van participar a la Cursa de la dona que es va dur a terme a Barcelona. La cursa de la dona s'organitza per a recaptació de fons per a la lluita del càncer de mama i es realitza a diverses ciutats de l'estat. Barcelona fa 7 anys que l'acull i aquest any la Susana, la Gemma, la Montse, la Núria i la Teresa, tot i que ella ja hi ha participats altres vegades, n'han pres part.

Taller de decoració de Marcs i Caixes Dissabte 19 de novembre va tenir lloc el taller de decoració de marcs i caixes impartit per una de les nostres sòcies, la Gemma Arrieta. Amb un total de 23 participants, totes ( perquè això sí, totes varem ser noies ) després d'aprendre la tècnica de decoració anomenada "decopach", varem posar-la en pràctica decorant una caixeta de fusta i un marc. Les més aplicades fins hi tot van tenir temps de decorar gots de vidre. Un taller on totes les participants ens ho varem passar molt bé.

Parada de bijuteria Nespresso a l’Estany El 8 de desembre de cada any se celebra la fira de l’Estany, i aprofitant la bona acollida que va tenir l’estand de bijuteria que varem realitzar a la fira del Moianès, l’Associació Dit i Fet va tornar-hi per a provar sort. En aquesta ocasió, i suposadament pel menor nombre de visitants a la fira, la venta de la bijuteria no va ser molt joiosa, però tampoc va estar malament, al menys no varem patir el fred a primera hora del matí com a l’octubre.

Taller a Calders per al 3r dia de la dona del Moianès Des de fa 3 anys, quan s’acosta Nadal, se celebra el dia de la dona del Moianès. La primera edició es va fer a Moià, la segona a Monistrol de Calders i enguany, la tercera, es va dur a terme a Calders el dissabte dia 17 de desembre a la tarda. La programació de la festa va consistir en diversos tallers, amb un petit refrigeri amb coca i xocolata per berenar i per acabar la jornada es va realitzar un taller de "Tast de vins". Un dels tallers programats, va ser portat a terme per la nostra associació, en concret es va realitzar el taller de decoració de marcs, caixes i plats de vidre amb la tècnica de decopach. Va ser un taller amb molta participació i on es van poder veure molta varietat de decoracions, a més, durant tota la tarda l'associació amfitriona de la diada, l'Associació Cultural de la Dona de Calders va preparar una exposició de treballs realitzats en Patchwork.

13


Parada de bijuteria i pessebres amb càpsules Nespresso a Monistrol El 24 de desembre varem tornar a col·locar una parada, en aquesta ocasió davant la plaça de l’Ajuntament de Monistrol, i en concret al garatge de la Mª Carme Puigmartí a qui volem agrair -li que ens el deixés. Després de visitar l’Estany en dues ocasions, varem pensar que la dita que ningú és profeta a la seva terra no tenia perquè ser certa i varem voler-ho provar a Monistrol. Doncs certament, la resposta va ser molt satisfactòria i a part de vendre les “joies nespresso” la Susana ens va muntar uns pessebres fets de càpsules de cafè que eren una monada. En fi, que aquesta iniciativa ha estat molt i molt interessant per a les arques de l’Associació.

Compra de material esportiu – Posa’t en forma Aquest mes de desembre, mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona Xarxa de Municipis de Qualitat, sol·licitada entre l’Associació Dit i Fet i l’Ajuntament de Monistrol de Calders s’ha realitzat l’adquisició de material esportiu per al programa Posa’t en forma. En concret s’han comprat 20 jocs de peses d’un quilogram de pes i 20 steps. Tot aquest material ja ha estat utilitzat a les sessions dutes a terme últimament afavorint la dinamització de les classes d’aeròbic.

Assemblea general 2011 Divendres 30 de desembre, a les 20h, a la Sala petita del Centre Recreatiu Municipal, va tenir lloc l’assemblea anual de sòcies i socis del Dit i Fet. L’assemblea es va iniciar amb l’aprovació de l’acta de l’assemblea anterior, la corresponent al 2010 amb els vots a favor de totes i tots els assistents. A continuació es va donar compte del balanç econòmic del 2011, en el qual es va detallar els ingressos i les despeses generades durant aquest any. INGRESSOS DESPESES

10.143’74 € 6.388,84 €

BENEFICI 2011

3.754,90 €

Els altres punts que es van tractar van ser: Altes i baixes de l’associació durant el 2011: durant aquest any hi ha hagut 33 altes i 4 baixes. El nombre actual de sòcies i socis és de 158 ( 134 dones i 24 homes) Les activitats anuals, dins el programa Posa’t en forma: Aeròbic Gimnàs a l’aire lliure

20 participants 16 participants

Ioga

10 participants

L’informe de les activitats realitzades durant aquest any on es van explicar totes les activitats realitzades a cada mes i el nombre de participants:

14


2011 GENER FEBRER MARÇ

ABRIL MAIG

JUNY JULIOL

AGOST SETEMBRE

OCTUBRE NOVEMBRE

DESEMBRE

Activitat Caminada mensual Taller de decoració de vidre Caminada mensual Cap de setmana de la dona: Cinema “Precious” Cap de setmana de la dona: Sopar Cap de setmana de la dona: espectacle Caminada mensual Caminada mensual Exhibició balls de saló Primer aniversari: caminada i xocolatada Primer aniversari: espectacle màgia al parc Sortida al teatre Caminada – taller herbes remeieres Xerrada hàbits alimentaris ( menús) Caminada mensual Sopar a la fresca Ioga el parc Caminada nocturna Actes Diada 11 setembre: Caminada mensual Actes Diada 11 setembre: Arrossada Actes Diada 11 setembre: Cinema Pa Negre Taller Reeducació Postural Global RPG Caminada mensual Taller de decoració de marcs i caixes Paraigües per a la igualtat Caminada mensual Taller nadalenc: Fem un calendari d’advent Xerrada càncer de mama Caminada mensual

Participants 20 20 23 18 54 20 20 29 100 25 120 25 28 25 26 61 30 42 23 60 30 25 15 23 10 22 25 19 28

Els següent punt va ser les propostes d’activitats per aquest nou any, I per finalitzar l’assemblea es va obrir el torn als precs i preguntes. Associació Dit i Fet

15


Esports GIL VALLDEORIOLA 12 ANYS, INFANTIL DEL GIMNÀSTIC DE MANRESA “El Gimnàstic és un gran club perquè té un equip de cada categoria al màxim nivell” El Gil Valldeoriola i Palomo té 12 anys i aquesta és la setena temporada que juga a futbol. Tots aquests anys (de categoria prebenjamí a infantil) ha jugat al Gimnàstic de Manresa.

El meu germà Sergi hi jugava i el meu pare em va dir perquè no hi anava jo també. I després de tants anys hi ha encara algun company que segueixi jugant amb tu? En queden només dos, el Genís i el Damià. Què destacaries del Gimnàstic de Manresa com a club? És un gran club. Té un equip de cada categoria de futbol base al màxim nivell. Aquesta temporada vareu començar força malament... Vam començar molt malament perquè ens van tocar els equips més bons. Ara anem setens i ja fa cinc partits que no perdem. Quin objectiu teniu aquesta temporada? Quedar entre els cinc primers. Pujar és molt complicat. A quina posició jugues? Fins la temporada passada jugava d’extrem però aquest any l’entrenador em fa jugar de lateral. Sempre per l’esquerra. I prefereixes jugar... Ja m’agrada de lateral perquè l’entrenador em deixa pujar sempre i quan el rival no sigui molt bo. Quina ha estat la màxima golejada a favor aconseguida? Un any, contra l’Arrels de Solsona, vam guanyar 21 a 1 i jo vaig fer dos gols.

Foto d’aquesta temporada amb l’infantil del Gimnàstic

Els dos anys de prebenjamí i benjamí va jugar a segona divisió a futbol 7. En el segon any de benjamí varen quedar segons i varen pujar a primera. En el primer any d’aleví va jugar a primera a futbol 11 i el segon any a divisió d’honor a futbol 7 (pel canvi de normativa) però van baixar al quedar els antepenúltims. Aquesta temporada juga amb l’infantil C a segona, altra vegada a futbol 11.

Ets golejador? La temporada passada vaig fer dos gols però aquesta soc defensa i és més complicat fer-ne algun. Quin jugador rival recordes especialment?

Com és que vas anar a jugar al Gimnàstic? 16


La temporada passada vaig fer dos gols però aquesta soc defensa i és més complicat fer-ne algun. Quin jugador rival recordes especialment? En el Torneig de Tordera vaig jugar contra el fill del Gudjohnsen. Era el millor. Quins dorsals has portat a la samarreta? Aquest any el número 5 perquè em feia gràcia. La temporada passada el 22 perquè vaig ser l’últim jugador en elegir. Com compagines els deures de l’escola amb els entrenaments? Entrenem els dimarts, dijous i divendres i faig els deures els altres dies o abans d’anar a entrenar. I els estudis com van? Aquest any una mica fluixet perquè faig primer d’ESO i és el primer any d’institut. Quines assignatures prefereixes i quines no? M’agraden les mates, el català i l’educació física i no m’agraden naturals i anglès. Et lleves molt d’hora per anar a Artés? L’autobús surt a les 7 en punt de Monistrol, per tant, haig de matinar força per no perdre’l. I del Barça i el Madrid què me’n dius... El Barça tornarà a guanyar la Lliga i la Champions i el Madrid aquest any no guanyarà res. Quins són per tu els millors jugadors blaugranes d’aquest any? A part del Messi, m’agraden molt el Xavi i l’Alexis. Segueixes la Monistrolenca? Sí, sempre que puc hi vaig. L’equip ha tingut molts lesionats i per això no han guanyat tants partits. Et faria gràcia jugar-hi de gran? Sí que em faria gràcia i, a més a més, ho tindria a prop de casa.

Quins jugadors t’agraden més? El Mamadou i els dos Carlitos.

Contra l’Espanyol, en el torneig de Tordera de 2008

I fins aquí aquesta xerrada-entrevista amb el Gil feta a la seva habitació. La té tota plena de fotos, records i trofeus de tots aquests anys vestint la samarreta del Gimnàstic de Manresa. El Barça també ocupa bona part de les parets.

Una frase del món del futbol: Fallant tantes ocasions s’acaba perdent. L’últim llibre que has llegit? Un cocodril sota el llit de Mariasun Landa I que no sigui del cole? Els còmics de Mortadelo y Filemón. Els nois d’avui en dia sou...: Els millors. Què t’agrada fer amb els amics a part de jugar a futbol? Jugar a la Play, anar a la pista o en bici. Pro evolution o Fifa? Tota la vida he jugat al Pro però trobo que haurien de posar els equips de segona per poder jugar amb el Sabadell. I de música...: Escolto Flaix FM i Limfao. 17


AE MONISTROLENCA S’ha acaba l’any també per la Monistrolenca. Una vegada celebrada la dotzena jornada de lliga al grup 2 de quarta catalana, l’equip es trobat situat a la novena posició amb 17 punts després d’aconseguir cinc victòries, dos empats i cinc derrotes. Ha marcat 28 gols a favor i ha encaixat 22 en contra. El líder del grup és el Cardona amb 36 punts (proper rival de l’equip verd-i-blanc) i segon, el Castellbell i Vilar amb 33. Al final de la taula classificatòria es troba situat la Pirinaica B i el Sant Pau Manresa amb només 4 i 3 punts respectivament. Els màxims golejadors de l’equip verd-i-blanc en aquest començament de lliga han estat: Carlos Martínez Xavi Moya Carles Moya, Mamadou i Mané

6 gols 4 gols 3 gols

I els jugadors amb més minuts disputats han estat: Carles Moya Jordi Toral i Mané Arnau Carbonés Xavi Moya Mamadou Diarra

1003 minuts 990 minuts 868 minuts 758 minuts 731 minuts

Partit Monistrolenca - Castellbell i Vilar

18


MONISTROLENCA FEMENÍ

La nova temporada de futbol de les fèmines ha emprès un camí ple d’oportunitats. Elles, les fèmines, han començat aquesta temporada amb molta il·lusió i moltes ganes de seguir aprenent futbol. Aquestes ganes han quedat reflectides en els primers resultat obtinguts al llarg d’aquesta primera etapa de temporada. Les noies han guanyat tots els partits a casa. Se n’han disputat quatre i tots ells s’han vençut. Esperem que les ganes i la il·lusió no desapareixien per poder així aconseguir els objectius proposats. I per últim esperem que els torrons i les neules no hagin fet perdre la forma a les nostres fèmines (text: Lorena Cortés)

Les màximes golejadores de l’equip verd-i-blanc femení en aquest començament de lliga han estat: Aina Baiges 6 gols Lídia Solé, Mar Catot i Xènia Catot 2 gols Txell Bosch i Abril Jo 1 gol I les jugadores amb més minuts disputats han estat: Clàudia Solé Aina Baiges Abril Jo Xènia Catot

720 minuts 615 minuts 598 minuts 505 minuts Markins Twitter: @markins02

19


Ens haurem d’acostumar a viure amb senglars passejant pels carrers del poble?

Qui s’ha de fer càrrec de desglaçar el tram de carretera (camí de muntanya) que enllaça Mura amb Monistrol?

Hauran de fer marrada els veïns del sector de la Urbanització de Saladic si a causa de les glaçades algun dia s’esllavissa aquesta pedra?

Les jardineres que s’han tret de la Plaça de la Pedrera es recol·locaran en algun altre indret, per aprofitar-les?

20


Parlem amb... En aquesta ocasió ens ha semblat oportú parlar amb un a persona que, tot i no ser monistrolenc, passa moltes temporades al nostre poble amb la seva família, principalment en èpoques de vacances. Ens referim al Xavi Felip, que creiem que té un hobby força interessant amb moltes coses per explicar. - Quina és la teva feina que et permet guanyar-te les garrofes? - Sóc advocat, tinc el despatx a Sabadell amb un company, i ens dediquem al dret privat, és a dir, al dret patrimonial, obligacions, contractes, família, herències, etc., tant des Xavi Felip a Madeira Island Ultra Trail l'any 2009 de la vessant preventiva com litigadora. També em dedico a la formació dels llicenciats en dret que volen exercir com advocats, dirigint i fent classes a l’Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d’Advocats de Sabadell i també dirigint el Màster Universitari d’Accés a l’Advocacia de la Facultat de dret d’ESADE-URL. - Pots compaginar bé la teva feina amb l’afició per les curses de resistència per muntanya? - Un dels avantatges que té treballar per un mateix és que et pots combinar els horaris, sempre i quan t’ho hagis organitzat bé i quedi tot ben lligat. Les ultra trails són proves en què necessites invertir força temps. Habitualment et donen 24 hores per acabar-les i, si no ets dels primers, i jo no ho sóc mai, entre anar al lloc de la prova, participar-hi, descansar una mica i tornar cap a casa, inverteixes una bona part del cap de setmana. Jo sort en tinc dels de casa, especialment de la Glòria, que m’ho posen molt fàcil i més aviat m’animen a fer-ho. I quan la prova és lluny, fins i tot fora d’Espanya, aleshores simplement miro que no em coincideixi amb cap judici i faig festa un divendres, la qual cosa haig de compensar treballant més hores els altres dies. - Explica’ns en què consisteix la modalitat de curses que practiques. - Les ultra trails són proves de resistència per muntanya a peu (caminant i/o corrent) que es caracteritzen per la llarga distància, la gran majoria, pels grans desnivells, i algunes d’elles per trams força tècnics. Normalment superen els 80 km de distància i tens 24 h per fer-les. Entremig hi ha avituallaments per poder menjar i beure, però això també varia en funció de si es tracta d’una prova d’autosuficiència total, de semi autosuficiència o assistida. Aquesta és la modalitat “non stop”, és a dir, que es fa d’una tirada i sense dormir, descansant on vulguis, però sense que estigui previst que es pugui dormir. També hi ha la modalitat per etapes, en què les distàncies i els desnivells acostumen a ser més elevats ja que entre etapa i etapa pots dormir en refugis, tendes o pensions, depenent del lloc i de l’organització. - A quines curses importants has participat i quins resultats has obtingut? - Per mi totes les proves són importants, perquè totes em fan sentir un privilegiat. Sóc conscient que no tothom pot experimentar les sensacions de córrer de nit per la muntanya, d’estar sol enmig del no res embolcallat per una tempesta de llamps, trons, pluja o calamarsa a més de 2.000 m d’alçada, de gaudir d’unes sortides i d’unes postes de sol espectaculars, de viure la solidaritat sincera entre els participants quan algú té problemes o li sembla que no pot continuar, de sentir emocions molt intenses com la por o l’entusiasme, o de tenir pensaments transcendents com saber-se una presència insignificant enmig de l’univers... Anar a la muntanya sempre té premi! 21


Però, per dir-vos algunes de les proves en què he participat i que poden semblar més espectaculars, us indico les següents: la travessa dels Alps anomenada Transalpine run (300 km), l’Ehunmilak (168 km), la Ultra Trail del Montblanc (167 Km), la Transgrancanaria (115 Km), la Ultra Trail de Madeira (100 Km), la Iru Haundiak (100 Km), la Montserrat-Reus (100 Km), la Trailwalker d’Intermon-Oxfam (100 km), la Trenkakames (97 Km), la Ultra Trail Serra de Montsant-Priorat (97 Km), la Travessa Núria-Queralt (92 Km), la Ultra Trail d’Andorra (80 Km), la Ultra Trail de l’Aneto (65 Km), etc. També en quatre ocasions consecutives he obtingut la Copa Catalana de Resistència per Muntanya. Pel que fa als temps, jo em considero un “dièsel”, és a dir: no vaig massa ràpid i gasto poc, però arribo a tot arreu. Ja fa força anys que per a mi les marques i els cronòmetres han deixat de tenir importància. Ja m’ha passat l’època de demostrar-me res i de pensar que potser ho havia de demostrar ves a saber a qui. Simplement jugo a arribar als controls de pas dins del temps establert, i així normalment arribo dels del mig. Bé, a la primera edició de la volta a Andorra no va ser ben bé així, perquè vaig arribar el més últim, però em va fer una il·lusió.... perquè “vaig arribar”, que no és poc. Formes part d’algun club esportiu?. Hi participes amb altres companys? Sóc de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i del Club Excursionista Independent de Catalunya (CEIC). Estic federat pel CEIC i, en els campionats per equips, els punts que aconsegueixo són per aquest club. Fa dos anys consecutius que som campions de Catalunya! Habitualment vaig sol a totes les proves, però un cop allà sempre trobes gent amiga, amb qui fas quilòmetres junts. I quan faig proves per equips de dos, hi participo amb la Dolo Puig, de Bigues i Riells. Quin és el màxim nombre de quilometres que has fet i en quin temps? En la modalitat “non stop” han estat dues proves, l’Ehunmilak i la Ultra Trail del Montblanc. En la primera es tracta de fer els cims de la comarca de Goierri, en el País Basc; té una distància de 168 km, 22.000 metres de desnivell acumulat i vaig tardar 46 h i 41 m de les 48 h que donaven. La segona consisteix en donar la volta al massís del Montblanc passant per França, Suïssa i Itàlia; en l’edició que la vaig acabar tenia una distància de 167 Km, 19.000 metres de desnivell acumulat i vaig tardar 45 h i 23 m de les 46 h que donaven. Què en penses de la I edició de la Cursa del Sot de Monistrol?. Com la vas veure? Doncs és la cursa curta per muntanya que més m’ha agradat de totes les que he fet, i això per vàries raons: perquè es notava que estava organitzada amb molt carinyo i esforç; perquè tenia el recolzament de molta gent de Monistrol que et trobaves per tot el recorregut animant amb la mateixa intensitat, des del primer participant fins l’últim; perquè gairebé no hi havia asfalt; perquè el tipus de terreny i de dificultat era molt variat, fins i tot amb zones tècniques; perquè tenia la duresa que, al menys jo, espero d’una cursa de muntanya; perquè el paisatge era esplèndid, especialment pels corredors que no coneixien la zona; perquè pels que la coneixem, els organitzadors van fer un traçat molt interessant i sorprenent; perquè els avituallaments estaven ben distribuïts i assortits, igual que el refrigeri de l’arribada; perquè l’hora de la cursa, per la tarda, propicia que els que vénen de fora tinguin temps de dinar amb calma i de tornar a casa a bona hora i, a més, les hores baixes del dia fan que les llums i les ombres de les muntanyes tinguin un relleu especial; perquè... per tot plegat, vaja. En què consisteix la teva preparació física, tot i que suposem que també et fa falta preparació psicològica per resistir curses tan llargues? Tot i que una bona preparació física és necessària, penso que el cap i la capacitat de planificació són tan o més importants i més en persones que no són atletes, com jo, sinó que la seva fita és acabar les proves dins del temps estipulat. A cada prova és habitual veure participants molt més joves que jo que s’han sobre estimat i, pels volts del quilòmetre 50, sinó abans, comencen a flaquejar, es lesionen o estan completament esgotats i, aleshores, és quan els “dièsel” els atrapem, sense proposar-nos-ho, i intentem ajudar-los, però molts abandonen... 22


Respecte el meu entrenament, cada setmana vaig dos matins al gimnàs (de 7 a 8 del matí) i el cap de setmana procuro sortir a córrer o a caminar per la muntanya. Però, per algú com jo, sense cap més pretensió que arribar dins del temps sense agulletes i podent anar a treballar l’endemà com si no hagués passat res, gairebé que una prova et serveix d’entrenament per la següent. - Ens podries explicar els pitjors moments de la teva vida en alguna cursa, algunes anècdotes interessants...? - Com a pitjors moments en tinc dos de molt Xavi Felip a la sortida de la Transalpine run 2011 presents: l’any 2007 vaig participar a la Ultra Trail del Montblanc i vaig haver de plegar quan només faltaven 15 km per l’arribada (ja n’havia fet 152!). M’adormia caminant, somniava despert, confonia la realitat amb els somnis i, quan vaig prendre consciència que podria fer-me mal, vaig aturar-me, vaig canviar el xip i vaig baixar fins l’últim control per abandonar. En aquella ocasió feia tres setmanes que havia mort la meva mare; anava mal dormit i, com podeu comprendre, tenia el cap a una altra banda... L’altre moment va ser l’any 2010, fent la Porta del Cel amb la Dolo Puig. Ens vam despistar pujant de nit el cim del Certascan i, tot d’una, ens vam trobar penjats en un estimbat que feia esgarrifar, amb fred, mitja boira baixa i foscor. Tot i que vam estar unes 3 hores intentant retrobar el camí, en cap moment vam perdre el cap, i la intuïció que et dóna l’experiència de les hores fetes per la muntanya finalment ens va fer orientar tot i la foscor. Aquesta situació em va curar la por als estimbats que fins aleshores tenia. Ara em segueixen fent respecte, però sóc capaç de pujar-los o baixar-los fent petites grimpades. I ens acomiadem amb la seva pròpia frase del final de l’entrevista desitjant-li des del Clot: “Salut i quilòmetres!”. Alba Jornet/Jaume Musarra I

CORREDURIA D’ASSEGURANCES PUJOL

CONSTRUCCIONS

PONSA PUIG, S.L. CIF B62133459 Carrer l’Om i la Roca, 1

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32

08275 MONISTROL DE CALDERS

Pujol@assegurancespujol.com

Manresa BELLESA

Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64 Avg. Pere Tarrés, 6

Sant Vicenç de Castellet

Tel. 93 839 92 59

MONISTROL DE CALDERS 23


Safareig •

Quan arriben les dates nadalenques no hi ha res més tradicional que els pastorets del Folch i Torres. Un gran clàssic que s’ha tornat a representar a Monistrol després d’una bona colla d’anys d’absència. Un espectacle que es va representar els dies de Nadal i Sant Esteve fent ple en les dues actuacions. Va ser digna dels millors temps de teatre al poble. Va haver-hi força canvis a dalt l’escenari respecte l’anterior representació (els que pot permetre una obra com aquesta dirigida per un altre director) i amb força anècdotes i molt variades. El “pobre” Getsè, que es va deixar la seva samarra negra i no se la va poder canviar amb la del Lluquet; un dels pastors més petits que va somicar a dalt de l’escenari, en un quadre plàstic, per la ràbia del dimoni quan va caure a prop seu, davant del nen Jesús; les respostes en grup de “visca els nuvis” amb un “visca” i la resposta a “llarga vida als nuvis” amb un “llarga”. També cal destacar el difícil repte de canviar de Jeremies, després de tants anys fent-ho la mateixa persona, amb un paper estel·lar i el munt de picades de cresta que va tenir el pobre Rovelló (que devia anar a dormir a casa prou calent després de les dues representacions) per part del Jeremies i del Lluquet i que quasi ens quedem sense Rovelló perquè, a l’escena que li pren l’esmorzar al Jeremies, no es podia empassar el pernil i gairebé s’ennuega a dalt de l’escenari. Resumint, és molt agradable que un poble com el nostre torni a gaudir d’un espectacle com aquest, maco de recuperar i que sempre dóna un caire més de festivitat a aquestes dates.

Pel que fa a la Monistrolenca, les noies estan competint força bé (cap derrota a Monistrol) i els nois semblen l’Atlético de Madrid (sempre s’espera molt d’ells però a l’hora de la veritat, una de calç i una de sorra) tot i que cal dir que en l’últim partit a casa ja es va veure un altre tarannà més competitiu. Ara, amb la parada nadalenca i tenint la primera sortida a Cardona, al camp del líder, ja es veurà si els hi han afectat molt els torrons o no. Per altra banda, el que semblava una plantilla molt llarga amb vint-i-tres fitxes i descarts a cada partit al inici de lliga, ara s’ha convertit en només 14 o 15 jugadors convocats cada setmana. No sabem si és culpa de l’arena del camp del Met que ocasiona moltes lesions o que els jugadors ja esperen tenir el nou camp a punt per adaptar-se al nou terreny de joc...

La tarda del 24 de desembre es va escapar, durant una bona estona, el porc senglar que tenen en un tancat els del Solà i anava donant voltes per l’aparcament. Al donarse compte d’això cambrers i cuiners van anar-hi al darrera força estona perquè entres al seu tancat donant-li menjar i acorralant-lo. Finalment van poder fer entrar el porc al tancat de les gallines i oques però llavors es van haver d’afanyar a treure les aus per evitar que el senglar se les mengés. Una anècdota tant divertida com estressant! Germà i Òscar 24


La comarca NOTÍCIES DE MANRESA 

Els usuaris del bus urbà no han rebut de bon grat la pujada del preu del bitllet senzill i de la targeta de 10 viatges, la T-10, que va entrar en vigor a principis de mes. Els usuaris han arribat a qualificar l´increment d´«exagerat» i a reclamar a l´Ajuntament que hi faci alguna cosa. I és que consideren il·lògic que el bitllet senzill del bus urbà a Manresa costi el mateix que en una ciutat amb unes dimensions molt més grans com Barcelona.

La presència de càmeres al barri de les Escodines de Manresa, concretament a la Via de Sant Ignasi, ha generat malestar i cert neguit entre els veïns perquè ningú no els ha explicat per què les han instal·lat ni quina utilitat tenen.

Les obres de construcció del primer alberg per a persones sense sostre de Manresa s'iniciaran el proper dilluns 2 de gener. L'edifici, que s'ubicarà a la carretera de Vic, tindrà capacitat per a quinze persones. La seva principal impulsora, Sor Lucía Caram, ha destacat a l'ACN la importància de prestar aquesta assistència davant el fort augment de persones amb greus dificultats econòmiques a la capital del Bages.

NOTÍCIES DE DIFERENTS POBLES DE LA COMARCA 

Transports treu el bus dels nuclis de Sant Fruitós

Sant Fruitós comença l'any nou amb un servei menys. La direcció general de Transports i Mobilitat de la Generalitat ha començat a treure alguns dels serveis de bus que es presten a la comarca i que s'ha considerat més deficitaris, i una de les primeres sacrificades ha estat la línia que feia un recorregut circular pels diferents nuclis fruitosencs (les Brucardes, Pineda i els polígons). 

Súria inclou la redacció del nou pla urbanístic en els pressupostos de l´any 2012

Súria preveu per al 2012 la redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Es va aprovar per unanimitat a un dels darrers plens del 2011. En el text també s'especifica la creació d'una partida al pressupost de l'any vinent per destinar a la redacció del nou planejament, així com la necessitat de buscar subvencions com a via de finançament extern. 

Sant Vicenç inclourà enguany la inversió per a la biblioteca

La construcció del macroprojecte de l'eix cultural de Sant Vicenç de Castellet, que ha d'incloure una biblioteca, un auditori i una sala d'exposicions, arrencarà la primavera vinent i s'acabarà a principi del 2014. L'Ajuntament ha inclòs la inversió del projecte en els pressupostos del 2012. 

CiU diu que el govern d´Artés deixa l´Ajuntament sense rumb

El grup municipal de CiU a Artés denuncia que el govern en minoria deixa el consistori artesenc sense un rumb clar per afrontar el mandat. L'equip de govern és format per GUA-AM i PPA-PM, que manen amb cinc dels 13 regidors gràcies a un moviment recargolat de la CUP que va fer alcalde el republicà Josep Candàliga i va arraconar CiU, la força més votada, a l'oposició. 25


El Pessebre Vivent de Santpedor rep més d´un miler de persones El nucli antic de Santpedor es va convertir el dia de Nadal en un gran pessebre vivent, per on van transitar més d'un miler d'espectadors. Durant la jornada, portals i racons del centre històric es van transformar durant una hora i mitja en escenes vivents que recreen passatges bíblics i antics oficis protagonitzades per un centenar de nens i nenes del poble. 

Sant Joan és el municipi bagenc que ha crescut més en un segle

L'any 1910, Sant Joan era el divuitè municipi del Bages en nombre de població (1.070 habitants), darrere, per exemple, de Calders i Avinyó. Un segle després, s'ha convertit en el segon de la comarca, només superat per Manresa, i és el que en cent anys ha registrat un creixement percentual més gran. En concret, del 906%, fins a arribar el 2010 als 10.767 habitants, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística del padró a 1 de gener del 2011.

M. Teresa Puig

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

RESTAURANT

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

Tel. 93 839 90 25

MONISTROL DE CALDERS

FARMÀCIA LLDA. c/ Montserrat, 6 Tel. 93 839 91 16 08275 MONISTROL DE CALDERS

- C. FERRÓN VILCHES

C/ Molí, 4 -

Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS 26


El temps NOVEMBRE: Sol: 12 dies Núvol: 10 dies Pluja: 8 dies

DESEMBRE: Sol: 23 dies Núvol: 8 dies

Resum precipitacions any 2011 Gener: 25 l/m2 Febrer: 12l/m2 Març: 133 l/m2

Abril: 46,5 l/m2 Maig: 63 l/m2 Juny: 60 l/m2

Juliol: 33 l/m2 Agost: 0 l/m2 Setembre: 5 l/m2

Octubre:48 l/m2 Novembre:144 l/m2 Desembre: 0 l/m2

TOTAL ANY 2011: 569,5 l/m2 Comentari: Els primers mesos de l’any que s’ha acabat va ploure molt i això no va agradar a algunes plantes com ja sabeu. Els mesos d’octubre i novembre també va ploure força, però ja va ser tard pels bolets. Se’n veuen pocs d’anys que no se’n poden anar a buscar. La collita de l’hortalissa ha estat normal, no s’ha hagut de passar males estones pels temporals i tampoc no ens hem hagut d’eixugar gaire la cara. Durant la tardor no va fer massa fred, i no va ser fins al canvi a lluna nova que no van arribar les glaçades. Normalment les temperatures de 10 i 12 sota zero sempre arriben amb lluna nova. És necessari que faci fred, a tot li va bé. Us desitjo a tots un bon any amb aquesta frase: “La majoria de persones utilitzen la meitat de la seva vida en fer miserable la segona meitat”. Eduard Comasòlivas

La cuina POMELOS AL FORN Ingredients: (per a 6 persones) 6 pomelos, 150 g. de nous pelades, 150 g. de sucre, 1 copeta de rom, 4 clares d’ou, sal. Preparació: Tallar un casquet en la part superior cada pomelo. Buidar l’interior amb un ganivet i tallar la polpa a trossos. Barrejar-la amb les nous trencades, 100 g. de sucre i regar-ho amb el rom. Tornar a omplir els pomelos amb aquesta barreja i colocar-los en una safata pel forn. Batre les clares a punt de neu, afegir-hi els 50 g. de sucre i un pessic de sal. Repartir les clares muntades per sobre dels pomelos. Posar-ho al forn preescalfat uns 15 minuts, fins que les clares estiguin daurades. Bon profit! Isa Orellana 27


El celler DENOMINACIONS D’ORIGEN CATALANES (III) En aquesta taula, d’un sol cop d’ull, veureu les varietats negres permeses en les diferents D.O. catalanes. És curiós observar les varietats que tenen diversos noms. D. O.

Varietats negres permeses Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Garnatxa negra, Merlot, Monastrell o Morastrell, Pinot noir, Samsó o Mazuela, Sumoll negre, Syrah i Ull de llebre. Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Garnatxa roja (Garnatxa gris), Garnatxa tinta o Lladoner, Garnatxa tintorera, Merlot, Monastrell o Garrut, Petit Verdot, Picapoll negre, Pinot noir, Samsó (Crusilló,Carigane,Carinyena o Mazuela), Sumoll negre, Syrah, Trepat i Ull de llebre.

Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa negra, Merlot, Monastrell, Pinot noir, Samsó, Syrah, Trepat i Ull de llebre. Cabernet sauvignon, Garnatxa tinta, Garnatxa negra, Mazuela o Samsó, Merlot, Monastrell o Morastrell, Pinot noir, Samsó, Syrah, Trepat i Ull de llebre. Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Garnatxa negra o Lladoner negre, Merlot, Monastrell, Samsó, Syrah i Ull de llebre. Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Garnatxa negra, Mazuela o Samsó, Merlot, Monastrell o Morastrell, Picapoll negre i Ull de llebre. Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa, Merlot, Monastrell o Morastrell, Pinot noir, Samsó o Mazuela, Sumoll negre i Syrah. Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa tinta, Garnatxa negra, Merlot, Sumoll negre, Syrah i Ull de llebre. Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Garnatxa negra, Merlot, Picapoll negre, Pinot noir, Samsó o Mazuela, Syrah i Ull de llebre. Cabernet sauvignon, Garnatxa, Mazuela o Samsó, Merlot, Monastrell o Morastrell, Pinot noir, Samsó o Mazuela, Sumoll, Syrah i Ull de llebre. Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Garnatxa negra, Garnatxa tintorera, Merlot, Samsó (Mazuela o Carignan), Syrah i Ull de llebre. Font: Elaboració pròpia a partir de dades de l’INCAVI

Que tingueu bon celler !! Pedru / Jan 28


Ciències MOLTA TERRA A L’HAVANA (V). JOAN CONILL I PI

Joan Conill i Pi va néixer accidentalment a Cotlliure (el Rosselló) el 1803 quan els seus pares, originaris de Barcelona, hi estaven fent una visita. Arriba a Cuba a finals del 1820 i al cap dels anys el seu magatzem de tabacs situat al carrer Brasil, 405, cantonada amb la plaça del Cristo de l’Havana es va convertir en el centre més important de contractació, ajustament i tancament de compres de gairebé la totalitat del millor tabac en fulla que arribava a l’Havana. Aquest edifici és avui dia la seu del Tribunal Municipal Popular de La Habana Vieja. Al principi els fabricants de cigars i cigarretes compraven la fulla de tabac directament als vegueros (pagesos que conreen les plantes de tabac), però posteriorment van passar-la a comprar-la als magatzemistes, el més important dels quals fou Joan Conill que del 1839 al 1868 va exercir la seva venda en qualitat de quasi monopoli. El nostre personatge va ensinistrar i protegir els joves tabaquers catalans que es van anar establint a l’illa: Josep i Bartomeu Mitjans; Julià Rivas i Agramunt; Prudenci Rabell i Pubill; Josep Gener i Batet; Miquel i Josep Jané i Ollé; Jaume Partagàs i Rabell. L’any 1836 es casa a Pinar del Río amb Ramona Font i Miranda, una noia criolla nascuda a Consolación, els pares de la qual provenien de Calella de la Costa. Del matrimoni neixen dues filles i tres fills. L’any 1868, uns mesos després de l’assassinat de Jaume Partagàs, Conill, ja en una edat avançada, abandona el negoci del tabac i reinverteix el capital acumulat en altres sectors econòmics. Soci de diverses empreses comercials i financeres, va ser un dels fundadors i organitzadors de la refineria de petroli La Chorrera. També es dedicà al negoci del sucre i va ser propietari de l’ingenio (fàbrica de sucre) i destil·leria El Chino de la localitat de Matanzas. L’any 1883 crea amb el seu fill Enric com a soci la Banca Conill e Hijo amb domicili al carrer Poniente, 71. La família Conill es va convertir en una de les més riques de l’Havana. Quan Joan Conill mor el 1886, l’edifici familiar passa al seu fill Enric Conill i Font i després al fill d’aquest Ferran Conill i Rafecas. Abandonat com a habitatge, a partir del 1927 acollí la societat anònima Compañía Inversionista Conill S.A. La família Conill era també propietària de dos edificis més en el mateix carrer amb els números 403 i 453. La casa del carrer Brasil, 453, d’estil neoclàssic, fou venuda el 1923 a Ramon Queraltó que hi va establir una fonda que portava per nom La Flor Catalana. Actualment es troba en mal estat de conservació. Una filla de Joan Conill, Amalia Conill i Font es va casar amb l’hisendat Pérez de la Riva. Un fill d’aquest matrimoni Ernest Pérez de la Riva i Conill es va casar amb Nena Pons i Vidal, filla de Francesc Pons i de Rosa Vidal, comerciants de sabates i amos d’una casa esplèndida situada davant de l’entrada al port natural de l’Havana, al carrer Capdevila, 1, cantonada amb els carrers Habana i Aguiar, la qual és actualment el Museu de la Música. L’Ernest i la Nena hi van viure fins a l’any 1936.

29


Un nét de Joan Conill, Enric Conill i Rafecas es casà amb Emilia Hidalgo Borges, popularment coneguda com Lily Hidalgo de Conill, una de les dames havaneres que més planes ocupà a les revistes de societat de l’època i una de les fortunes més importants de l’illa. L’Enric Conill era propietari d’extenses zones de terreny al voltant de l’actual plaça de la Revolución, coneguda aleshores com la Loma de los Catalanes, on hi havia hagut l’antiga ermita de la Mare de Déu de Montserrat i que constitueix actualment el centre polític de Cuba amb el memorial a José Martí de 139 metres d’alçada, el Teatro Nacional, la Biblioteca Nacional, el Ministerio del Interior amb un conegut retrat del Che Guevara a la façana, el Ministerio de Defensa i la seu central del Partido Comunista de Cuba. L’any 1916, Conrado Walter Massaguer, caricaturista cubà d’origen català, funda la revista Social (primera revista editada totalment en fotolitografia del món) i considerada en aquell temps la millor d’Amèrica Llatina. Jaume Gispert, famós fotògraf nascut a Sant Feliu de Guíxols, formava part del seu equip de redacció. Doncs bé, el mateix any 1916, la revista va realitzar una àmplia cobertura informativa -dedicant-li fins i tot la portada- al Baile Rojo organitzat per Lily Hidalgo de Conill a la mansió de la seva mare al carrer Paseo cantonada amb el carrer 13 del barri del Vedado, eixample de l’Havana que en aquell temps estava de moda entre les famílies riques. Aquesta mansió fou construïda per l’arquitecte Leonardo Morales i disposava d’un jardí de palmeres i d’una pista de tennis. Avui dia encara es conserva en bon estat. El 17 de maig de 1890 va esdevenir-se una gran tragèdia: l’incendi de la Ferreteria Isasi a l’Habana Vieja, que va costar la vida a 38 persones, de les quals 25 eren bombers. El sinistre va ser culpa de la imprudència, l’avarícia i el menyspreu per la vida aliena de l’amo del negoci, que no va declarar ni va comunicar als bombers que en el local hi havia emmagatzemades substàncies explosives. Com a homenatge a les víctimes hom va construir al cementiri de Colón un mausoleu gegant en marbre de Carrara amb els seus retrats esculpits, obra de l’escultor Agustí Querol i Subirats, natural de Tortosa. Cal fer esment que el monument a Frederic Soler “Pitarra”, situat al Pla del Teatre de la Rambla de Barcelona, és del mateix autor. Un dels bombers morts en aquell incendi fou un membre de la família Conill, Òscar Conill de qui es pot veure un detall del mausoleu en la foto del costat. És ben sabut que les famílies riques no només vetllaven pel seu luxós aixopluc en vida, sinó també després d’abandonar aquest món, i per això solien fer-se construir grans panteons d’acord amb la seva posició econòmica. La família Conill no va ser una excepció en aquest sentit i al cementiri abans esmentat encara hi roman el panteó familiar que s’hi van fer construir. Jan 30


Que diu que... SENTÈNCIES LLATINES (XIV) Nec mora nec requies. “No hi ha treva ni repòs”. Frase de Virgili que il·lustra l’esforç dels competidors en les curses de carros, aplicada actualment a qualsevol context on es parli d’un esforç intens i continuat. Nec tecum possum vivere nec sine te. “No puc viure ni amb tu ni sense tu”. Marcial, amb la seva agudesa habitual, sintetitza en aquest vers la contradicció de sentiments. Necessitas non habet legem. “La necessitat no té llei”. Principi jurídic que considera que una acció reprobable deixa de ser-ho si l’autor és empès per la necessitat. Nemo dat quod non habet. “Ningú no dóna el que no té”. Si bé, inicialment, aquest aforisme és d’origen jurídic, posteriorment, ha passat a ser aplicat a altres àmbits, especialment, quan es vol posar de manifest la incapacitat d’algú per a una tasca determinada. (D’allà on no n’hi ha, no en pot rajar). Nemo potest duobus dominis servire. “Ningú pot servir a dos senyors”. El que Jesús digué referit a l’elecció entre Déu i les riqueses (Mateu, Evangeli 6.24), ha quedat com una màxima aplicable a qualsevol situació que comporti una tria entre dues possibilitats incompatibles a l’hora. Nemo potest personam diu ferre. “Ningú no pot portar durant molt de temps la màscara”. Sèneca utilitza aquesta imatge, inspirada en el teatre, per tal d’indicar que aquell que fingeix el que no és, tard o d’hora, és descobert. Nemo propheta acceptus est in patria sua. “Ningú no ha estat acceptat com a profeta a la seva pàtria”. Paraules pronunciades per Jesús quan, trobant-se a Natzaret, on ell havia passat la seva infantesa, els qui el coneixien restaven entre incrèduls i bocabadats davant les seves paraules, i li demanaven que fes les meravelles que havien sentit a dir que havia fet a Cafarnaüm (Lluc, Evangeli 4.24). Avui, s’utilitza força aquesta dita aplicada a aquelles persones que triomfen fora del seu lloc d’origen. D’època medieval és la versió rimada: In patria natus non est propheta vocatus. Nemo sua sorte contentus. “Ningú no està content amb la seva sort”. Aquesta dita, molt utilitzada, apareix en els Adagis d’Erasme. Neque imbellem feroces progenerant aquilae columbam. “Les feroces àligues no engendren el pacífic colom”. Horaci es val d’aquesta metàfora a fi de fer palesa la correspondència entre una causa i el seu efecte. Neque semper arcum tendit Apollo. “Apol·lo no té tensat tothora l’arc”. Amb aquesta bonica imatge, Horaci vol significar que les adversitats no duren sempre i que cal tenir esperances d’un canvi favorable. Nescit vox missa reverti. “La veu, un cop enviada, no sap tornar”. Horaci es refereix a l’obra escrita que, un cop publicada, ja no té possibilitat d’ésser esmenada. Posteriorment, aquesta frase ha agafat un significat més general, i és aplicada tant a l’obra escrita com a la paraula expressada oralment.

Jan

31


Calaix de sastre MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES • • • • • • • •

Quan conec algú no m’importa si és blanc o negre, jueu o musulmà. En tinc prou en saber que és un ésser humà. L’instint és un guia molt més segur que la raó. Salut i intel·ligència són les dues benediccions d’aquesta vida. Cadascú es disfressa d’allò que és per dins. L’art és fer una cosa del no res i vendre-ho. En la lluita contra la realitat, l’home té només una arma: la imaginació. El dolor que no parlar gemega en el cor fins que el trenca. El teu bon humor és un regal que fas als altres. Eduard Comasòlivas

S’HA ACABAT EL VIATGE

LA NIT Convido a sopar la nit a un tast d’entrepà de lluna, i beurem un raig d’estel amb gust de fruita madura. Ens confessarem secrets ben a prop de la finestra, i enfilarem els records amb agulla de silencis sota l’ampla i fosca vall de guspires lluminoses. La seva pell té camins llargs, de profundes costures que han cicatritzat el temps damunt d’algunes ferides. nit, que ets llunyana i fidel, la companya de paraules amb ressò de solitud. T’esvaeixes com la boira dins les estances de llum de la dolça matinada.

Com ja és costum s’apaga el foc i queda el fum. La vida i la natura ens prenen el mateix que ens han donat i acceptem el final amb benaurança. Després d’un llarg viatge, ple de felicitat, descobriments, bellesa i molt difícils rutes, és bo el repòs i la serenitat. No ens pertoca protesta, sinó l’agraïment, pel fet immerescut, de tot el goig que em resta. Un cor molt compassiu ens acompanya i vetlla per nosaltres, i retorna l’estiu, malgrat les grans nevades i el dolor contingut. Adéu amb un lament i, sense ràbia, a tot el que hem perdut.

Recull Eduard Comasòlivas

32


NADAL 2011 Estem al mes de desembre, falten pocs dies per Nadal i tots fem els nostres plans: Volem una Festa molt viscuda tant pels petits com pels grans. Les cançons de Nadal ens animen i ens porten records molt llunyans, que reviuen en els nostres cors, i tots ens sentim més humans. Les famílies animen les festes: Estant tots units i amb alegria celebrem aquest gran dia del naixement de Jesús. De tot cor li demanem l’amor, la pau l’alegria que perduri sempre en els nostres cors per Nadal i cada dia.

BON NADAL Per Nadal fem la gran festa de l’amor i l’amistat, tot és goig, tot esperança d’una humil felicitat.

El dia de Reis aquí a la Residència és dia de Festa grossa. El Mossèn hi celebra la missa i el Cor parroquial l’acompanya. I fem bona Celebració.

Retrobem a la família retornem a ser un infant, ens unim amb harmonia per gaudir-ne a cada instant.

Els reis que ens porten un regal: Els avis n’estem molt contents. I donem les gràcies als Reis.

Si Nadal fos cada dia car, hi hauria un món millor, sempre pau arreu hi hauria ple de goig i germanor.

Antónia Bosch

Rosa Rovira Sancho

Carretera de Vic, 74 08180 Moià

Tel.: 93 820 80 96 Fax.: 93 839 91 58 Mòbils: 608 19 23 80 - 629 18 92 92

33


CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL XLVI) Entrem en un nou any. 2012. Gairebé tothom es planteja nous reptes, propòsits i metes per complir. Al final molt pocs acaben complint-les. Deixar de fumar, aprimar-se, estudiar anglès, fer una col·lecció, aprendre fusteria o bricolatge, conèixer altres països, etc... Això està molt bé. I teniu tot un any per aconseguir-ho. Bé, gairebé tot un any. Per ser més concrets fins al 21 de desembre. Aquesta és la data assenyalada per a la fi del món. Es tracta del solstici d’hivern a l’hemisferi nord. Quan la Terra es troba més allunyada del Sol en la seva òrbita. Són set les profecies Maies que parlen d’un canvi profund en la humanitat que durà a la seva desaparició (depenent de la interpretació que s’agafi): Profecia 1: el sol, al rebre un fort llamp sincronitzador provinent del centre de la galàxia, canviarà la seva polaritat i produirà una gegantesca flamarada radiant. Profecia 2: el comportament de tota la humanitat canvià ràpidament a partir de l'eclipsi de sol del 11 d'agost de 1999. Profecia 3: una onada de calor augmentarà la temperatura del planeta produint canvis climàtics, geològics i socials en una magnitud sense precedents. Profecia 4: l’augment de temperatura causat per la conducta antiecològica de l'home i una major activitat del sol provocaran que es fongui el gel en els pols. Profecia 5: tots els sistemes basats en la por sobre el qual es fonamenta la nostra civilització es transformaran simultàniament amb el planeta i l'home, per a donar pas a una nova realitat d'harmonia. Profecia 6: en els pròxims anys apareixerà un estel, la trajectòria del qual, posarà en perill l'existència mateixa de l'home. Profecia 7: el sistema solar, en el seu gir cíclic, surt de la nit per a entrar a l'alba de la galàxia. La llum emesa des del centre de la galàxia sincronitza a tots els éssers vius i els permet accedir voluntàriament a una transformació interna que produeix noves realitats. Fins aquí un resum molt resumit de les profecies. Per a mi queda clar que, més que la fi del món, el que es pot extreure d’aquestes asseveracions és que es descriuen uns esdeveniments que marquen el inici d’una nova era. I posats a ser optimistes, fins i tot una era on trobarem el naixement d’un nou ésser humà, més filosòfic, integrat i col·lectiu, que deixarà de banda l’egoisme, l’opacitat i les emocions negatives, per sorgir una humanitat col· lectiva i universal, on tots els humans estaran connectats entre si com un tot. En les profecies es poden observar moltes coincidències amb la realitat. Però no son més que coincidències. I des de la meva visió científica no puc donar-li ni un sol bri de certesa a tals afirmacions. Però, i si tots ens proposéssim fer realitat les profecies cada 1 de gener sent menys egoistes, pensant en el veí, sent més racionals i respectuosos? Benvingudes siguin les profecies, doncs. Els conspiradors han fet bona feina en distorsionar el que deien els Maies, per posar la por al cos als més incrèduls donant-li, precisament, el significat oposat a la filosofia essencial de les profecies. De ben segur no acabarà el món al desembre. Però naixerà una nova col·lectivitat humana? Carles Fernàndez 34


Carrer de Josep Saladich Viñeta2

Pasaje del Serrat

Pasaje Serrat

35

Plaça de la República

Calle de Calvo Sotelo

Calle de José Antonio

Calle del Generalísimo Franco

Calle del Torrente

Calle Torrente

Carrer del Torrent

Pasaje del Torrente

Calle del Call

Calle San Leodega- Calle de San Leoderio gario

Calle Calvo Sotelo

Calle José Antonio

Calle del Generalísimo Franco

Bajada o Call de Cal Prutet

Carrer de Francesc Layret

Carrer Sant Llogari

Calle Calvo Sotelo

Calle José Antonio

Plaza de España

Baixada/Call de Cal Cordé/Perotet/ Mestre

Carrer de la Llibertat1

Carrer Xic

Carrer de la Mallola Carrer de Salvador Seguí (o de Dalt)

Carrer de la Vinya (o Carrer de Francesc Macià de Baix)

Plaça del Pont / Plaça Monistrol

Cementiri Vell

Plaça de la Rectoria

Carrer Església

Platanera (o Paletera4)

Passatge Serrat

Carrer de Nònit Puig

Plaza de España

Calle del Serrat

Calle Serrat

Carrer Serrat

Calle de la Iglesia

Pasaje del Ferrer

Pasaje Ferrer

Passatge Ferrer

Calle de la Iglesia

Calle del Ferrer

Calle Ferrer

Carrer de Ferrer i Guàrdia

Carrer Ferrer

Calle Buenaire

Calle Buenaire

Carrer de la Tranquilitat

Carrer Bonaire

Calle del General Mola

Calle del Sastre

Calle Nueva

Revisió 1950

Calle del General Mola

Calle del General Mola

Calle Sastre

Carrer de Galán i García Hernández

Carrer Sastre

Carretera (de Sabadell)

Calle Nueva

Canvis efectius 1939

Carrer de Rafael de Casanova

Canvis aprovats el 04-0519393

Carrer Nou

Canvi aprovat el 02-121936

Canvis aprovats el 16-071936

Nom Històric

UN PETIT APUNT D’HISTÒRIA

Els noms dels carrers a Monistrol de Calders (1936 – 1950)

Els nomenclàtor de carrers de Monistrol de Calders, com el de tants altres pobles, ha anat canviant al llarg dels anys. Una època convulsa en molts aspectes, que també afectà als noms dels carrers del nostre poble, fou la dels anys de la guerra civil. En la taula següent us oferim un resum dels canvis de noms que s'esdevingueren des de l'any 1936 fins el 1950, moment en el qual es va fer una revisió de noms que perdurà, gairebé sense cap canvi, fins al final de la dictadura.


(1)

(2) (3)

(4)

En el diari “La Vanguardia” del dia 23 d'agost del 1934 es publica el programa d'actes de la Festa Major de Sant Feliu de Monistrol, a la qual es dóna un caire commemoratiu de la segregació aprovada recentment. Un dels actes previstos és el “descubrimiento de la lápida que dará el nombre de Avenida de la Libertad a una calle de la población”. No s'especifica a quin carrer es volia donar aquest nom ni es té constància que això s'arribés a fer en aquell moment, però ens indica que el fet de posar aquest nom a un carrer commemorant la llibertat de Monistrol respecte Calders ja venia de temps enrere. Josep Saladich i Viñeta fou el primer monistrolenc que morí a la Guerra Civil, lluitant contra els nacionals al front de Madrid. En aquesta data s'aproven en ple quatre canvis de noms que, tot i ser els únics que consten oficialment, el cert és que, a la pràctica, no s'adoptaren exactament aquests noms i, a més, tots els carrers no esmentats recuperaren el seu nom històric generalment traduint-lo al castellà. En varis documents trobats (actes de ple, fulls parroquials, etc.), es fa referencia a aquest vial amb el nom de “La Paletera” o “La Palatera”. Jordi Gual

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54 08275 MONISTROL DE CALDERS

CANSALADERIA CARNISSERIA

POLLERIA QUEVIURES

Gemma Morell Puigmartí veterinària

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domicili

C/Lepant, 422 – 08025 Barcelona Tel. 93 450 17 58 – Tel. Urgències 696 47 47 55

La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32 Fax 93 839 91 68 08275 MONISTROL DE CALDERS www.paviplanas.com paviplanas@paviplanas.com

36


Els encants Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica revista.elclot@gmail.com

Diplomada en Empresarials amb llarga experiència s'ofereix per a portar comptabilitats i impostos d'autònoms o petites empreses. Telèfon: 665.98.23.93

ES LLOGA grua

nau industrial de 250m2 amb pont Tel. 93 839 91 39 679 35 37 09

VENC Moble per TV i equip de música. De disseny i giratori, amb vidre i alumini, molt modern. Telèfon.93 839 91 39

VENC 5 pneumàtics 205/70R15 amb llanta metàl·lica, en perfecte estat, per a Suzuki Samurai - 5 pneumàtics amb llanta: 325 € - 1 pneumàtic amb llanta: 80 € Tel. 93 839 92 01 629 16 09 93 Salvador Navarrete

LLOGO pis al Carrer Sant Llogari. tres habitacions exteriors, terrassa, llar de foc, calefacció de plaques, llenyer ES VEN local de 360 m2 més altell de 160 m2. C/Nou, Monistrol de Calders.

Telèfon: 609 51 14 04

Telèfon: 606 345 457

ES VENEN nous del país. Tel. 93 839 90 70

VENC YAMAHA TT250R, matrícula B-XB, pocs quilòmetres, bon estat. 550 €.

RECOLLIM mantes, coixins de sofà o similars, on puguin dormir els gossos. Si teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho passaré a recollir. ALBA: 93 839 80 38

Raó:David

Mòbil 690 09 15 47

37


Passatemps SUDOKU Ompliu les caselles buides de la següent quadrícula de 9x9 quadrats, amb xifres de l’1 al 9. No s’ha de repetir cap número en una mateixa fila –horitzontal o vertical– ni en cap subquadrícula de 3x3.

Solució:

38


Solució: El temps passa del número anterior L’encapçalament de la foto publicat en el número anterior era erroni. El correcte és el següent:

Aquesta foto data de l’any 1958. Podem veure el grup escolar de noies que anaven a l’escola, juntament amb la seva mestra.

1-Josefa Paquico 5- Rosa Prat 9-Mercè Hom 13-Lourdes Sors 17-Rosa M. Molas 21-Josefina Jamilà 25- M. Àngels Catot 29-Josefina Jornet 33-Maria Bosch.

2- Mercè Santamans 6- Paquita Molas 10-M. Carme Jo 14- Julieta Llorent 18- Josefina Jo 22- Pilar Rifà 26-Josefina Aguilar 30-M. Teresa Catot

3-Montse Bosch 7- Alejandrina Castillo 11-Dolors Currius 15- M. Cinta Jornet 19-Maria Canadell 23- Mari Castillo 27- Marina Moya, 31-Josefina Franch

4-M. Carme Puigmartí 8- Sra. Carolina. 12-Pilar Catot 16- Ana M. Hom 20-Montserrat Codina 24- M. Carme López, 28-Josefina Canadell 32-Nuri Bosch.

DONEM ANIMALS EN ADOPCIÓ, ESTERILITZATS, AMB XIP I VACUNATS. PREU 150€ www.faada.org e-mail: info@faada.org

39

Telf: 93 463 96 70 Ext 1


El temps passa Continuant amb les imatges de temàtica escolar publiquem en aquest número una foto molt més recent que en l’edició anterior. Aquesta foto és de l’any 1996 i el grup d’alumnes feien cicle mitjà de primària a l’escola L’Esqueix.

40

Clot Gener 2012  
Clot Gener 2012  

Revista El Clot