Page 1

El Clot

Revista de Monistrol de Calders

N. 119

Setembre 2010


Editorial Benvolguts lectors Estem a punt de què s’acabi un estiu que ha estat força calorós, amb pluges caigudes de tant en tant que ens han deixat, a gairebé qualsevol lloc del país, un paisatge verd i frondós que fa goig contemplar. Per sort, i fins al moment, no hem tingut gaires ensurts amb el tema d’incendis. Sembla ser que s’augura també una bona temporada de bolets i els més agosarats i entesos ja han iniciat les seves excursions cap al bosc. Una altra temporada que comença és la de futbol. De moment el Barça ja té el primer títol, la Supercopa d’Espanya. Caldrà veure si continuaran els èxits de l’equip d’en Guardiola, equip que segurament podríem considerar campió del món ja que la immensa majoria de jugadors que van guanyar el Mundial de Sud-àfrica amb la selecció espanyola són jugadors del Barça, o bé si el Madrid d’en Mourinho serà capaç de plantar-li cara i posar-li les coses difícils. També tenim a les portes les eleccions al Parlament de Catalunya. Això vol dir que ens espera una tardor amb campanya electoral. Després de la sentència i conseqüent retallada de l’Estatut i de la massiva manifestació del 10 de juliol que va ser percebuda per molts com un punt i a part, com una data a tenir en compte a l'hora d'iniciar el compte enrere cap a la independència, caldrà veure com els polítics ens bombardejaran més que mai amb les seves declaracions, desqualificacions dels uns cap als altres, promeses i més promeses que, com que ja tothom està escaldat, gairebé ningú es creu. Amb aquest panorama pot ser interessant veure el grau d’abstenció dels votants. Des del Clot us desitgem un bon començament de temporada, tant de bolets, com de futbol, com de feina.

La Redacció EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders

e-mail: revista.elclot@gmail.com edició digital: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Redacció: Germà Cabrera, Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina. Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Isabel Orellana (cuina) Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Gemma Colet Preu:

Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 15 € anuals Exemplar sol: 2,5 € Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999

EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció. 2


Què ha passat? EXCURSIÓ DE CARAMELLES Tot i que l’any passat es va decidir fer un espectacle i un sopar per a tots els caramellaires, aquest any es va creure oportú fer una sortida tal i com ja s’havia fet anys enrere. La sortida es va fer el diumenge dia 4 de juliol i el lloc triat per l’AMPA de l’Escola L’Esqueix, que havia organitzat l’activitat, va ser Illa Fantasia. A la sortida hi van assistir unes trenta-cinc persones i tant els pares i mares com els més menuts van poder passar un dia d’allò més refrescant en el parc aquàtic.

TEATRE FAMILIAR A LA PLAÇA NOVA La companyia Clownx Teatre va actuar del passat dissabte 17 de juliol a la nit a la Plaça Nova, davant un nombrós públic de totes les edats. En un divertit espectacle de teatre per a tots els públics, dos venedors ambulants, viatgers cultes i incansables acostumats a tractar amb gent molt diversa, van explicar diferents històries que havien succeït en altres països (però que també haurien pogut succeir en el nostre), i van presentar diversitat de personatges trets del sac del món: estranys, poètics, senzills, enigmàtics, dolents, excèntrics... Ambulants, títol de l’espectacle, fou una barreja d’ingenuïtat i fascinació. Un espectacle molt divertit en què els objectes més simples i quotidians, tractats amb imaginació, van servir per recrear i reviure les aventures que al llarg dels viatges havien anat omplint les seves maletes.

II CAMPUS DE FUTBOL Per segon any consecutiu, l’AE Monistrolenca ha organitzat el seu campus de futbol durant l’última setmana de juliol. L’horari dels dies 26, 27 i 28 va ser els matins de 9 a 1 i el dijous 29 el campus es va allargar tot el dia. Finalment, i com a cloenda, el dia 1 d’agost, emmarcat en el partit de festa major, els alumnes van poder fer una demostració del que van aprendre durant la setmana. Aquest any s’ha incrementat tant el nombre d’alumnes com de monitors, ja que s’ha ampliat la franja d’edat per participar-hi (dels 3 fins als 15 anys). En total han participat un total de 64 nens i nenes i 14 monitors. Per aquesta raó els alumnes es van dividir en 4 grups: el dels més petits (amb edats compreses entre 3 i 7 anys), els mitjans (entre 8 i 11 anys), els grans (entre 12 i 15 anys) i el grup de les noies (entre 11 i 15 anys i que formen part del nou equip femení que debutarà a partir d’octubre en la lliga de la federació). Com l’any passat, la jornada començava a les 9, quan tots els alumnes anaven equipats amb la samarreta i els pantalons del campus. A primera hora es realitzava la part d’escalfament per passar a realitzar exercicis de tècnica futbolística. Després d’esmorzar es tractava la part tàctica, tant a partir d’explicacions com de la realització de partits. 3


El dijous, després d’aquesta última part ens varem desplaçar al parc del Serrat per poder gaudir del dinar preparat pel Bar Sport. Després de dinar, i per fer passar la calor, es va començar una “guerra” de globus d’aigua que va acabar amb una veritable batalla amb mànegues. De cop el cel es va enfosquir i la tempesta amenaçava, per això ens vam desplaçar al pavelló i va anar justet, doncs uns minuts després d’haver arribat, aigua i vent van caure sobre Monistrol. Aquesta tempesta no va impedir llepar-nos els dits amb la xocolata i la coca del Forn Catot però després no vam poder disputar els partits que teníem previstos i el campus es va acabar abans d’hora. El dia 1 d’agost, per grups, els alumnes van anar ensenyant a tot el públic que hi havia al camp del Met tot allò que van aprendre al campus. Per acabar, el president de l’entitat, el David Moya, i l’alcaldessa de Monistrol, la Mercè Cardona, van fer entrega a tots els alumnes d’un trofeu en record de la seva participació. Durant la mitja part del partit, el futur equip femení i un combinat dels nens que van participar al campus ens van fer emocionar amb un encontre molt disputat. Si en volem veure més haurem d’esperar a que comenci la propera temporada per veure les fèmines en acció!

Des de la junta directiva de l’AE Monistrolenca volem agrair en primer lloc a l’Ajuntament de Monistrol de Calders ja que mitjançant l’àrea d’esports de la Diputació de Barcelona ens va aconseguir una subvenció per poder portar a terme el campus. També donar les gràcies a tots els monitors que, de manera totalment desinteressada, van tirar endavant aquesta segona edició. Gràcies a les mares que van ajudar durant el dinar i la tarda del dijous. I finalment gràcies a tots els nens, nenes, pares, avis i demes per participar d’aquest campus de futbol. Des d’aquí tenim ganes de celebrar moltes més edicions! (informació facilitada per la Bet Pascual)

FESTA MAJOR 2010 FESTA DE L’ESCUMA I INFLABLES El primer dia de Festa Major, divendres 30 de juliol, es va fer la festa de l’escuma a la Plaça Nova, on petits i no tan petits van poder remullar-se, jugar i ballar al ritme de la música. Va ser molta la gent que es va aplegar a la plaça, si bé, la calor era prou forta i els que no volien mullar-se buscaven les ombres sota els arbres. Quan es va acabar l’escuma i a partir de les 6, es van muntar els inflables al camp de futbol, que fins a les 9 del vespre van aplegar un munt d’infants i joves que van anar passant per les diferents atraccions, acompanyats de familiars i coneguts. Aquesta festa infantil ja és tradicional en la Festa Major de Monistrol. 4


TEATRE L’obra de teatre Revolta de bruixes es va representar el divendres 30 de juliol, a les 7 de la tarda amb la meitat del teatre ple, i a les 10 de la nit amb totes les localitats venudes. Aquesta obra de Josep M. Benet i Jornet va ser l’escollida pel Grup de Teatre del Centre Parroquial per ser estrenada per la festa major d’enguany. En l’argument es planteja un combat ideològic que enfronta un grup de sis dones que netegen un local amb el vigilant de l'empresa per a la qual treballen. Les protagonistes intenten resoldre la seva situació laboral i assumeixen la posició d’una d’elles; no obstant això, ben aviat es fan enrere en conéixer les pròpies limitacions. La reivindicació posa en evidència el conflicte interior dels personatges: la manca de coratge per viure i afrontar les seves circumstàncies. La baralla que protagonitzen quan el vigilant mor és el punt àlgid de les tensions internes d'un grup de dones que, vençudes per la vida, opten per transformar-se al.legòricament en un conjunt de bruixes. Revolta de bruixes és una obra complexa que va estar molt ben interpretada per totes les actrius i l’únic actor que donaven vida els diferents personatges i que en general va agradar al públic assistent, que ja es va acostumant a veure obres de caire més dramàtic i seriós, lluny dels típics vodevils d’alguns anys enrere.

SARDANES Les sardanes aquest any es van fer a la plaça de l'Església el dissabte a les 12 del migdia. Tot i l'horari, la calor era suportable i força gent va ballar les sardanes que ens va oferir la Cobla Ciutat de Manresa, mentre la resta, assentats al voltant de la plaça escoltaven i comprovaven que els sardanistes ho fessin prou bé. Les sardanes van anar bé, per fer obrir la gana dels balladors abans de dinar.

I TROBADA DE GEGANTS El dissabte 31 de juliol va ser un dia molt especial pel Teixit d’Inquietuds ja que es va celebrar la I trobada de gegants de Monistrol amb la presència de les colles geganteres de Canovelles, Solsona, Navarcles i Molins de Rei. A la seva secció podeu trobar una crònica exhaustiva d’aquesta jornada seguida per un gran nombre de públic que va gaudir d’allò més. Va ser un dels actes més destacats d’aquesta retallada festa major d’enguany.

5


PEDELADA CICLOTURÍSTICA PELS VOLTANTS DE MONISTROL Com ve sent habitual aquest últims anys per la festa major es va dur a terme la sortida cicloturística pels voltants de Monistrol. Bé doncs, com que bona part dels antics organitzadors formem part de l'associació Dit i Fet, aquest any ha estat la nostra associació conjuntament amb el GEMC, i amb la col.laboració de l’ajuntament, qui va organitzar la sortida en bicicleta. Un grup de 50 ciclistes, 27 nens i nenes i 23 adults, van animar-se a participar-hi. Entre ells, hi havia gent que habitualment surten en bicicleta i d’altres que tant sols les fan servir a l'estiu. En aquesta sortida, es podia escollir entre dos recorreguts, un d’11 quilòmetres i un altre de 8’5, pensats perquè tothom hi pogués participar. La IV Sortida cicloturística pels voltants de Monistrol va iniciar-se des de l’Avinguda Pere Tarrés passant pel carrer La Vinya direcció carrer Sant Llogari. Allà es va desviar pel camí que duu al Camp del Xei passant per sobre del Gorg de Saladich per anar a trobar el camí de Granera. Sense deixar el camí , es va passar per davant del Molí d’en Sala i la Bassa de Rubió fins a la font de l’hort del Coll per després agafar el trencant que duu al camí de Rubió. Abans d’arribar al trencant per anar a la muntanya de la Sala, es va girar a l’esquerra tot fent la Baga del Coll pel costat dret del Torrent de Caldat, on es va oferir un avituallament líquid, els que van atrevir-se amb la sortida més llarga van continuar tot vorejant el costat esquerra del Torrent de Caldat , per anar a parar conjuntament amb els de la curta al camí dela muntanya de la Sala, direcció de nou cap a Rubió, per a l’encreuament amb aquest agafar-lo de tornada cap a Monistrol. El tram final es va fer un altre cop pel camí del Camp del Xei fins al Carrer Sant Llogari per finalitzar a la Plaça de la Pedrera amb un esplèndid esmorzar per a tots els participants. (Informació facilitada per l’Associació Dit i Fet)

SOPAR POPULAR Un any més el sopar popular va ser segurament l’acte més concorregut de la Festa Major. Enguany es va fer el dissabte al vespre i això va fer que augmentés el nombre de persones que van assistir al sopar a la pista poliesportiva. Enguany s’hi van aplegar unes quatre-centes persones, entre elles les persones que van participar en la trobada de gegants (unes 130 persones). El menú es va repetir com en algunes edicions anteriors: pa amb tomàquet i embotits, gelat amb xocolata calenta, begudes cafè i gotes. L’anècdota de l’edició d’enguany va ser la invasió de formigues amb ales que hi va haver quan s’havia de començar a sopar i que feia pràcticament impossible menjar en una part de la pista. Es van tancar una estona els llums, es van posar a les taules espelmes antimosquits i es van desplaçar unes files de taules cap a una altra banda. Els organitzadors del sopar ho van passar una mica malament durant uns minuts ja que no sabien què fer, però per sort la invasió va marxar i el sopar es va poder desenvolupar amb normalitat. Alguns dels assistents també van comentar que hi va trobar a faltar una mica de ball l final de sopar que hagués fet que la gent hagués pogut fer una mica de sobretaula. 6


REFRESCADA AMB INFLABLE AQUÀTIC Després de la pedalada es va posar en marxa la refrescada amb l’inflable aquàtic a la piscina municipal. Feia goig de veure la quitxalla pujant i baixant per l’inflable durant hores i que no es cansava mai. I els pares i mares satisfets veient com els seus fills s’ho passaven d’allò més bé sense prendre mal.. Un matí de festa major molt complert per la mainada i també pel que tenien la sort de no treballar, que eren els més grans.

CONCURS DE PESCA El divendres de Festa Major es va celebrar a Monistrol el tradicional concurs de pesca organitzat per la societat local de caçadors com va essent ja habitual els últims anys. Els guanyadors de l’edició del 2010, tan en categoria sènior com júnior, van ser els següents: Categoria sènior: Més quantitat: Eusebi Jo amb 33 peixos. Peix més gros: Lluís Piñol amb un peix de 100 grams. Peix més petit: David Moya amb un peix de 10 grams. Categoria júnior: Més quantitat: Adrià Jo amb 16 peixos. Peix més gros: Carles Vicente amb un peix de 300 grams. Peix més petit: Eloi Rovira amb un peix de 30 grams. (Informació facilitada pel Carles Gallego)

BALLS FESTA MAJOR Aquest any per la festa major hem pogut ballar força i amb bona música. El primer dia, el divendres dia 30, el grup Cafè Trio, ens van fer ballar a la plaça Nova fins cap a les 4 de la matinada. Van saber combinar la música a la gent que hi havia en cada moment a la pista de ball. El dissabte, amb la Disco mòbil que aquest any la portava un DJ força bo, també sembla que el jovent va poder gaudir de bona música i ballable, fins a les 6 del matí. Hi havia en tot moment, gent per dins el centre recreatiu, per fora fent el “botellón” i pel bar fent un beure i donant vida a l'associació de dones, Dit i Fet, que es van fer un fart de posar copes als assistents. Finalitzat el ball, alguns joves van seguir la festa fora del centre recreatiu, fins passades les 7 del matí. El diumenge hi va haver l'últim ball amb l'Orquestra Gerunda, que des de les terres Gironines, ens van portar una música amb la qual vam poder acabar la nostra festa major i ens van ajudar a fer moure el cos, per tal de poder gastar les energies acumulades amb els menjars familiars i d'amics que sovint celebrem en aquestes festes tan populars. 7


6è CAMPIONAT DE DAMES Aquest any vàrem ser 14 els valents que, desafiant la forta calor i renunciant a la tan convenient migdiada, ens vam trobar al local de la petanca per enfrontar-nos, pacífica i intel·lectualment, mitjançant aquest noble joc. Abans he dit els valents però m’agradaria, el proper any, dir: els valents i les valentes. Malgrat que hi va haver vàries espectadores, cap d’elles es va atrevir a participar, això que van demostrar que ho feien prou bé en vàries partides amistoses que van jugar a última hora. Vam decidir per majoria fer dos grups de 7 jugadors, per enfrontar-se tots contra tots a doble partida. Llavors, en una fase final, s’enfrontaria el primer d’un grup amb el segon de l’altre, i el segon del grup amb el primer de l’altre. Els dos finalistes s’enfrontarien per a decidir el primer i el segon lloc, i els dos eliminats ho farien pel tercer lloc. Per sorteig, els participants del grup A van ser: Josep Martínez, Jordi Lièbanes, Jordi Cànovas, Roger Sala, Pau Casellas, Manel Vera i Juan Carvajal. I els del grup B van ser: Gil Valldeoriola, Jaume Jo, Gerard Palou, Arnau Planas, Sergi Valldeoriola, Anselm Moya i Manel Vera J.R. Degut a l’alt nivell de joc i a la igualtat entre alguns jugadors, algunes partides de la 1a fase es van allargar molt i, en el grup A, es van fer les últimes partides amb el temps limitat per rellotges de competició. Malgrat això, es va fer molt tard i no va donar temps de disputar la fase final, acordant per majoria establir la classificació final segons la puntuació obtinguda a la fase de grups. Així, la classificació final va quedar establerta en aquest ordre: Primer classificat Segon classificat Tercer classificat Quart classificat

amb 11,0 punts. amb 10,5 punts. amb 9,5 punts. amb 8,5 punts.

Jaume Jo Jordi Cànovas Manel Vera Josep Martínez

Tot seguit, el Regidor de Cultura sr. Joan Ponsa, que ens va honorar amb la seva presència, va procedir, junt amb el President de la Penya Blaugrana sr. Anselm Moya, a l’entrega de premis: Trofeus per als tres primers classificats i medalles per a tots els participants. La Penya Blaugrana agraeix als participants i al públic assistent la seva presència, així com a l’Ajuntament i al Regidor de Cultura sr. Joan Ponsa per la seva col·laboració. Penya Blaugrana

Encara que no ens vàrem poder enfrontar, felicito en Jaume Jo per haver guanyat aquest any, trencant, així, la línia dels 4 anys anteriors. S’ho mereix pel seu gran nivell de joc. També vull felicitar l’artista que va fer els trofeus d’aquest any. Unes magnífiques talles de fusta que són peces úniques i que estan signades pel Molt Honorable President de la Penya Blaugrana el sr. Anselm Moya. Enhorabona! Artista-President! Jordi Cànovas

8


X CAMPIONAT DE BOTIFARRA I FINAL D’ETAPA Diumenge 2 d’agost, 15:15 hores, a la gola del barral, 8 taules, 8 tapets, 8 jocs de cartes i 16 parelles (bé, enguany, per un error d’organització nostre, foren finalment 17) apunt per servir manilles i asos a cabassos. Com sempre n’hi va haver que van anar carregats fins les orelles, mentre que d’altres només les veien passar per davant del nas. Però la botifarra és un joc d’estratègia, d’entesa amb el company, de picardia, d’intuïció i de valentia. Per tenir una mica de tot això, com en altres jocs, cal dur-ho una mica a les venes, però cal també i sobretot haver-hi jugat molt. Aquests són els que en saben, la resta, seguirem essent amateurs. I és per tot això que, com ha passat a la majoria d’edicions, a les semifinals hi havia moltes cares conegudes. Per una banda, una semifinal de veterans enfrontava el Feliu Argelaguer i José María Ruiz amb el Quim de Marfà i el Pere Ponsa. Per l’altra, el Jordi Ponsa i l’Oriol de cal Xei es veien les cares amb la parella revelació de l’any, el Marc Coma i la Raquel Català, els quals, segons els rivals que es van anar trobant, van demostrar avenços importants respecte edicions anteriors i van fer gala de la bona entesa que hi ha entre aquest futur matrimoni. Les cartes i el joc van voler que fossin el Ponseti i el Xei petit qui s’enfrontessin a la Morsa i el Pajarillo a la gran final, resultant-ne els primers els clars vencedors. És doncs la primera vegada en 10 anys que uns campions revaliden el títol per segona vegada consecutiva. Enhorabona! En qualsevol cas, creiem que no ens equivoquem al dir que les 17 parelles van sentir-se d’alguna manera guanyadores, ja que van passar una tarda entretinguda i van poder endur-se, també com cada any, una samarreta dissenyada per l’ocasió. Enguany hem de demanar disculpes a alguns dels participants, ja que, per problemes del subministrador, ens van mancar talles grans. Als darrers anys hem mantingut, amb lleugeres variacions d’estil i de color, un format de samarreta que sembla agradar molt a la gent, en el qual hi ha una senyera petita damunt el pit esquerre, un disseny amb les lletres del campionat al darrere i el/s patrocinador/s a la màniga. Si feu l’exercici de fixar-vos en la vestimenta de la gent, veureu que serà difícil que passeu un dia d’estiu a Monistrol sense veure’n lluir unes quantes. I això ens agrada! Però tot el que comença acaba. O més ben dit, pateix canvis, es transforma i continua per un altre camí; perquè la botifarra, com l’energia, no es crea ni es destrueix. Fa ja una dècada que vàrem tenir la il·lusió d’organitzar per primer cop aquest concurs. Han estat 10 edicions molt bones. Deu edicions possibles gràcies, com és habitual al nostre poble, a la col·laboració de comerços, entitats sense ànim de lucre, empreses, bars, restaurants, particulars i, en una part també, a l’Ajuntament, que al capdavall som tots i cadascú dels monistrolencs . Vam començar buscant col·laboració botiga per botiga, amb un somriure d’orella a orella, que ens era retornat a la majoria d’establiments, tot i que sabem que afluixar la mosca sempre causa certa recança, ja que som conscients que sempre es va a demanar als mateixos (i sovint som els mateixos, per diverses causes, que anem a demanar). Al cap de poques edicions vam fer un salt de qualitat al trobar patrocinadors fixes. Entre ells cal destacar el Restaurant Golden, de Manresa, l’amo del qual és el Rafa Carmona, qui ha ofert una Mariscada i un excel·lent menú de buffet lliure per als campions i subcampions, respectivament, de forma ininterrompuda any rere any, a més d’una aportació econòmica. Als últims dos anys, però, han estat difícils per tots, i si enguany hem pogut mantenir els obsequis tradicionals ha sigut gràcies a un sobreesforç del mateix restaurant Golden i del restaurant Rubell. Val a dir que el segon, amb el Josep Catot al capdavant, també havia col·laborat de manera important en edicions anteriors. El nostre agraïment més sincer a tots dos. Lògicament, moltíssimes gràcies també a la llarga llista de col·laboradors que ho han fet possible en les edicions anteriors, així com als nombrosos participants que hem tingut. No voldríem descuidar-nos tampoc explícitament els amos de les seus de la botifarra, que es va iniciar en l’entranyable i enyorat Cal Cuell, i va ser adoptat uns anys després, sense problema, per la taverna amb més estil del poble: el Barral.

9


Ara fa deu anys fèiem la primera crònica de la primera edició i, fugint de personalismes, signàvem sota el pseudònim Joves de Monistrol. Usar aquesta mateixa signatura avui segurament provocaria més d’algun mig somriure, però que consti que nosaltres encara ens hi sentiríem còmodes. Amb aquesta edició doncs ens retirem, tot esperant que algú agafi el relleu i prepari la botifarra a la seva manera, per tal, això si, de fer-la tan llarga com sigui possible. Salut i bona botifarra!

Imatge de les 4 parelles semifinalistes amb el trofeu (amb l’absència del Xei petit, que aquella hora ja feia internades per la banda), el Toni del barral i els organitzadors.

Roger Comas i Llorenç Grau CASTELL DE FOCS El diumenge dia 1 d’agost a la pista poliesportiva tothom va poder gaudir del castell de focs. Tot i que no hi havia massa gent ja que molts s’ho miraven d’altres indrets del poble, com El Serrat, terrasses de les cases,... La pirotècnia només va durar exactament 8 minuts i la gent esperava que fos una mica més llarg tot plegat. Cal fer esment que l’ADF de Monistrol va col·laborar en aquesta activitat per evitar algun incendi.

10


26è CONCURS DE PINTURA RÀPIDA I DIBUIX INFANTIL Com és habitual el diumenge de Festa Major al matí es va celebrar el concurs de pintura i dibuix. En el concurs de pintura ràpida cal destacar l’alt nivell dels treballs presentats, malgrat el descens en participació (13 participants) que es pot atribuir a diverses causes, com la coincidència en data amb altres concursos o a la rebaixa en la quantitat i retribució dels premis a causa de la manca de col·laboradors particulars i de les entitats d’estalvi. Després del veredicte del jurat, els premiats foren els següents: 1r premi: Enric Besora 2n premi: Diego Reyes 3r premi: José López-Moreno 4t premi: Jordi Colillas Premi Esp. Aquarel.la: Francesc Puell Melà La participació en el concurs de dibuix infantil fou semblant a la d’altres anys, però cal destacar que en el grup D, el dels més grans, només hi hagués un participant. Premiats. Grup A (fins a 5 anys) 1r premi: Júlia Barriga, 2n premi: Laia Clapés, 3r premi: Martí Serra. Grup B (de 6 a 8 anys) 1r premi: Judit Serra, 2n premi: Enric Vilatersana, 3r premi: Guillem Cabrera. Grup C ( de 9 a 11 anys) 1r premi: Laura Vilatersana, 2n premi: Adrià Fernàndez, 3r premi: Natàlia Carné. Grup D ( de 12 a 15 anys) 1r premi: Marc Raluy.

TALLER DE CINEMA El dissabte dia 7 d'Agost l'Ajuntament, dins les activitats que organitza alguns dissabtes de l'estiu, va fer venir la companyia: La Caixeta de Llumins, per fer un taller de cinema durant 4 hores a la plaça Nova. El taller anava dirigit a la mainada, però també els pares podien gaudir de les explicacions i les projeccions que es van fer dins una caravana que portava el grup. Els nens separats per edats, anaven fent diferents activitats guiades per uns monitors, que els ensenyaven els fonaments del cinema. Els propis nens dibuixaven en uns papers, que després posaven en uns aparells que voltaven i veien les imatges com es movien.

11


Dins la caravana veien diferents projeccions de cinema i per últim, van poder veure pas a pas, com es feia una filmació d'una pel·lícula de dibuixos animats, fets per ells mateixos amb plastilina. La projecció la podreu veure en la web de la mateixa companyia: www.lacaixetadellumins.cat Aquesta experiència de cinema va agradar moltíssim tant a petits com a grans, i esperem que hagin après molt d'aquesta activitat entorn a la imatge en moviment. La Redacció

CAMINADA NOCTURNA L'associació Dit i Fet conjuntament amb el GEMC, i amb la col.laboració de l’Ajuntament de Monistrol de Calders i de la Diputació de Barcelona, hem volgut recuperar la caminada nocturna que es venia fent a finals del mes d'agost. I es que tal i com s'han posat les temperatures aquest estiu , què millor que fer les caminades al vespre. El dia escollit va ser el divendres 27 d’agost. A les 20:30 h es van iniciar les inscripcions. A les 21:00 h en punt es va fer una explicació del recorregut i de la senyalització i es va iniciar la caminada. Un total de 111 participants van voler fer el recorregut escollit de 9 Km aproximadament. El grup estava format per 32 dones, 26 homes, 24 nenes i joves i 29 nens i joves. El caminador més gran va ser una dona de 69 anys I el més petit, un nen de 5 anys. La majoria de caminadors eren de Monistrol de Calders, però també va venir gent de Sabadell, Terrassa, Calella, Navarcles, Artés, Moià, Santa Maria d’Oló,… El grup van sortir de l’Av. Dr. Pere Tarrés i es van dirigir cap a la pista que porta a la Coma tot passant per la Resclosa del Pla de Cardona. Després es va seguir fins a arribar a trobar la pedrera de Pumanyà i el camí del Coll de Marfà. Seguidament es va agafar el camí que porta als avellaners del Cuca, al tallafoc. Allà hi havia el control de pas i es va oferir aigua ben fresca a tots els participants. Alguns d’ells van aprofitar per fer un mos. Es va tornar pel camí del Pla del Sant fins a arribar al racó del Rubell. A Saladich es va agafar el corriol que porta al Gorg de Saladich i es va continuar pel caminet que porta a l’obaga del Solà. Per pujar a dalt de la piscina es va agafar el corriol a la Font dels Enamorats. A l’arribada, a la piscina municipal, es feia entrega d’una samarreta com a obsequi de la caminada. El primer caminador, o més ben dit, corredor (ja que va fer el recorregut corrent) va ser el Miquel Felip, que va tardar 1hora i 20 minuts. I el segon va ser el Marc Musarra. Pel que fa a les dones, les primeres en arribar van ser la Pilar Musarra i l’Antònia Paquico. A la piscina, vem tenir l’oportunitat de fer un bany nocturn, i aprofitant la bona temperatura de la nit, la majoria de caminadors van voler acabar la sortida amb una remulladeta. (Informació facilitada per l’Associació Dit i Fet)

12


Fa 10 anys dèiem... Què ha passat? Es comentava l’excursió de caramelles a Port Aventura del 8 de juliol, la representació de l’obra “Els Teixidors per part d’alumnes i pares del Col·legi Bertran de Sabadell dirigits per l’Antoni Garcia el 15 i 16 de juliol i la festa de l’empresa Galler Penn Sedespa cap als 28 treballadors que feia 25 anys o més que hi treballaven que tingué lloc el 21 de juliol. En l’apartat d’actes de la Festa Major es parlava de la botifarrada i havaneres del 22 de juliol, del concurs d’engalanament de façanes que es celebrava per quart any consecutiu, del corretasques que es va fer per primer cop i amb gran èxit, la demostració de punta al coixí i l’exhibició de pingpog del dissabte al matí, la festa de l’escuma, les atraccions i inflables de la Plaça Nova, el correfoc i la discomòbil, el concurs de pintura ràpida i de dibuix, el pregó a càrrec dels actors Marina Gatell i Juli Fàbregas previ al sopar popular que es va fer a la pista poliesportiva, el ball amenitzat per la Banda del Drac que es va fer al Centre Recreatiu el diumenge, la representació de l’obra “El malalt imaginari” el dilluns al Centre Recreatiu i dels actes del dia 1, dimarts, amb la cercavila dels Gegants i cap-grossos de la ZER El Moianès acompanyats pels Grallers de Monistrol, les sardanes amb la Rosaleda a la sortida de missa que es van haver d’acabar abans d’hora per culpa de la pluja, el concert amb la mateixa orquestra al vespre i el ball de gala a la nit. Els dissabtes d’agost hi hagué diferents actes gratuïts: l’espectacle de pallassos de Desastrossus Circus a la Plaça Nova, un concert de música popular russa amb el quartet Balalaika a l’església, la pel·licula Notting Hill a la Plaça Nova i el ball amb el cantanta Jack Carmelo al Centre Recreatiu. També hi hagué una exposició de patchwork al Centre Recreatiu des del 12 fins el 15 d’agos. S’informa Des de l’Ajuntament s’nformava, entre altres temes, dels treballs que la Direcció General de Carreteres feia per arranjar els talussos de la carretera fins a Calders i dels canvis en el tranport públic i escolar que passaven a mans de l’empresa Castellà. Des del Centre Parroquial es presentava l’estat de comptes dels actes de la festa major amb uns resultats econòmics positius i s’informava de la preparació de la diada de l’11 de setembre i de la X Trobada de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya que es preparava a Solsona. Des del Casal l’Espiga s’informava de la sardinada feta al juliol, de l’estat de comptes fins al present i de la continuació d’activitats que ja es feien com el ioga i el patchwork. Des del Racó dels Pixapins s’informava de la celebració d’una prova de descens amb Mountain Bike puntuable pel Campionat de Catalunya de Descens organitzada conjuntament pel BTT Sant Fruitós i els Pixapins i en la qual van participar 135 ciclistes d’arreu de Catalunya. Des de la secció d’Esports s’informava de la presentació de la Monistrolenca 00-01 amb nou entrenador, el Josep Martínez, del partit de veterans fet per la festa major contra l’Agrupació de Veterans de Manresa amb resultat de 03 pels manresans, del futbol sala d’estiu amb la participació en el torneig de Moià de l’equip local Gin Tònics, de l’exhibició de ping-pong amb jugadors del Club Tennis Taula Sallent per la festa major, el concurs de pesca i la II Baixada d’Andròmines que es va fer per la festa major. L’interrogant •

Que potser dura més dies que a la resta del poble la Festa Major al Carrer Xic? (imatge

del carrer amb la bandera catalana de guarniment encara penjada)

• Funcionarà millor el transport públic i escolar amb la nova empresa adjudicatària del servei? • L’escassa participació en el concurs d’embelliment de façanes i en la baixada d’andròmines podria ser degua a que comporta massa feina? • Quant de temps més haurem de patir la pols, els sots i els talls en la carretera que comporten aquestes obres? (imatge del talús al Vilà on s’hi estaven fent obres de millora) La redacció 13


S’informa Des de l’Ajuntament MEDI AMBIENT Pla de Prevenció d’Incendis forestals en Urbanitzacions Aquest mes d’agost, s’ha començat a executar el Pla de Prevenció d’incendis forestals a la urbanització de Masia del Solà amb la notificació a tots els seus veïns de la obligació de mantenir les parcel·les no edificades lliures de vegetació seca i la massa arbrada aclarida. Se’ls hi ha donat un termini màxim de dos mesos per dur-ho a terme. Si no es així l’Ajuntament executarà subsidiàriament a càrrec del propietari. Aquest Pla ha estat redactat coordinadament per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona a través de la Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals. L’objectiu general d’aquest projecte és la definició de les mesures físiques que cal executar a la franja perimetral de protecció de la urbanització Masia del Solà per a millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures, i disminuir el risc de propagació d’un incendi cap a l’exterior de la urbanització. Aquests treballs es centren principalment en la reducció de l’arbrat i l’estassada del sotabosc dels terrenys forestals que envolten la urbanització, en una amplada de 25 m. i en la aplicació de les mesures físiques que cal executar per reduir els riscos provocats per les parcel·les no edificades i les zones verdes de la urbanització Masia del Solà.

Recuperació de la Riera de Sant Joan Seguint el projecte de millora de l’entorn fluvial a Monistrol de Calders, s’ha procedit a netejar el fons de la Riera de Sant Joan, just davant la resclosa de sota el pont de cal Rubell . També s’han realitzat les obres per a la reparació de les fuites d’aigua que hi havia a la represa i s’ha implementat aquesta amb una escala de peixos, que sembla ser ja ha permès que alguna carpa hagi remuntat aquesta part del riu. Totes aquestes actuacions estan contemplades dins de l’esmena’t projecte i s’han executat amb els fons obtinguts de la Diputació de Barcelona.

ADMINISTRACIÓ Aplicació del RD 8/2010 El passat mes de juliol i seguint les directrius dictaminades per Govern Central va aplicarse a tot el personal de l’Ajuntament de Monistrol de Calders el RD llei 8/2010 . Això ha suposat una reducció del 5% en els sous, tant del personal laboral com funcionariat. Aquesta retallada, a petició de l’equip de govern també s’aplica al sou de l’alcaldessa així com a les quantitats que han de rebre els regidors del CIM per les assistències als plens i juntes. El regidor de CIU va sol·licitar la reducció del 50% de les quantitats que rebrà per les assistències als plens. L’estalvi obtingut amb aquesta mesura s’ha repercutit en la reducció de les despeses dins el pressupost del 2010.

14


COMERÇ I PROMOCIÓ ECONÒMICA Tòtems d’informació A finals del mes de juliol es van instal·lar a les dues entrades del poble, uns tòtems d’informació turística i comercial. Aquests tòtems consten de tres cares, una primera,com a portada,mostra una construcció de pedra seca,element típic de l’arquitectura popular local, les altres dues cares tenen informació sobre els principals punts d’interès del poble i la tercera situa tots els establiments comercials i de serveis sobre un plànol del poble. L’objectiu d’aquests tòtems és transmetre aquesta informació als visitants al poble d’una manera clara i atractiva des de els principals llocs d’aparcament a les entrades del poble. Aquesta acció està dins un programa de suport al comerç local per l’actual legislatura, que es fa conjuntament amb altres pobles del Moianès i amb col·laboració del Consorci. El cost d’aquest tòtems es cobreix totalment amb una subvenció del Departament de Comerç de la Generalitat de Catalunya.

OBRES A L’últim trimestres del 2010 s’executaran les obres de reforma de la Teulada del Centre Recreatiu Municipal. La teulada del Centre Recreatiu forma part de les obres programades dins del programa Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat amb un cost de 129.519.31 € , dels quals la Diputació de Barcelona subvenciona el 75 % , el Pla Urbanístic d’Obres i Serveis de Catalunya de la Generalitat el 20 % i el 5% restant l’ajuntament de Monistrol de Calders. La sala petita del Centre Recreatiu Municipal també serà condicionada , aquesta actuació està finançada amb el Fons Estatal per a l’Ocupació i Sostenibilitat d’aquest any 2010 Gemma Colet

CORREDURIA D’ASSEGURANCES PUJOL

Gemma Morell Puigmartí veterinària

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

C/Lepant, 422 – 08025 Barcelona Tel. 93 450 17 58 – Tel. Urgències 696 47 47 55

Pujol@assegurancespujol.com

Manresa Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64 Carretera de Vic, 74 08180 Moià

Sant Vicenç de Castellet

Tel.: 93 820 80 96 Fax.: 93 839 91 58 Mòbils: 608 19 23 80 - 629 18 92 92

15


Des del Grup de Teatre Després de l’estrena per la passada Festa Major de l’obra “Revolta de Bruixes” i haver passat un mes d’agost sense activitat, encetem ara aquest mes de setembre una nova temporada teatral. Esperem que surtin algunes actuacions fora de Monistrol amb l’obra estrenada i a veure si podem anar a algun concurs a representar-la. També a partir d’aquest mes de setembre es tornarà a posar fil a l’agulla amb l’obra que es vol estrenar per les festes de Nadal, “El sopar dels idiotes”. I també durant aquesta tardor s’iniciarà de nou el taller de teatre per a nens i nenes, properament es farà una reunió explicant una mica com es farà enguany. Però durant aquest mes de setembre tots els esforços de l’entitat i també dels grups de la Coordinadora del Bages-Berguedà-Solsonès se centren en l’organització de la XX Trobada de Grups Amateurs de teatre de Catalunya que es farà a Cardona els dies 1, 2 i 3 d’octubre. En el número anterior ja comentàvem una mica el tema preus i el que s’havia de fer per inscriure. Tots els que estigueu interessats en assistir-hi seria bo que ho comuniquéssiu a algú de la Junta abans del dia 15 de setembre per fer la corresponent inscripció.

Aquest és el cartell que anuncia la trobada. D’activitats n’hi haurà moltes i variades: tallers teatrals, actuacions en petit format, discomòbil, visita de les mines i el castell de Cardona, gimcana i, evidentment, teatre. Per més detalls podeu consultar la cartellera de la façana del Centre Parroquial. A veure si us animeu una bona colla i veniu a compartir aquest cap de setmana teatral

Alba Jornet/Jaume Musarra

BELLESA Avg. Pere Tarrés, 6

Tel. 93 839 92 59

MONISTROL DE CALDERS

16


Des del Casal L’Espiga CAMPIONAT DE PETANCA Al matí del diumenge dia 1 d’agost i dins els actes de la Festa Major es va fer el tradicional campionat de petanca organitzat pel Casal. Els resultats van ser els següents: 1ª Premi: 2º premi: 3º premi:

Jose Maria -Virginia - Jose, Xavi - Domiciano - Daniel, Pepe - Salvans - Antonio.

Altre informacions: En el passat número del Clot us informàvem de la realització de diferents tallers durant els mesos de juliol i agost. Un cop fets aquests tallers de boixets, pintura, sardanes i ball en línia volem donar les gràcies a tots els monitors que els han portat a terme ja que ho han fet de manera desinteressada sense ànim de lucre. També estem preparant la diada del 11 de Setembre, que ja ho tenim a sobre. Per últim informar-vos que aquest curs tindrem una professora nova de gimnàstica, és l’Anna M. Berenguer. Farà les classes de gimnàstica els dilluns i dimecres de 5 a 6 de la tarda al Bar del Centre Recreatiu. Alícia Castellà

CANSALADERIA CARNISSERIA

POLLERIA QUEVIURES

RES TA URANT

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domicili La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

Tel. 93 839 90 25

17

MONISTROL DE CALDERS


Des de l’Associació Dit i Fet MÀSTER CLASS DE IOGA Amb l’arribada de l'estiu, des de l'associació Dit i Fet vem pensar en fer una master-class de IOGA per si més no començar les vacances una mica relaxats. El lloc escollit va ser ell Parc del Serrat , un dels espais més bonics i reflexius que ens ofereix Monistrol i que a vegades passa inadvertit. La classe va ser impartida per la mestra titulada en Ioga Dolors Escudé. El 15 de juliol, a les 8 en punt de la tarda, i després que la Dolors ens fes cinc cèntims de la filosofia del ioga, va començar la master class de ioga al parc del Serrat. Un grup de 43 persones vem estar molt atentes a les explicacions i indicacions de la monitora per tal de realitzar correctament tot el treball tant a nivell de respiració, estiraments, asanes i relaxació. El lloc adequat, al Parc del Serrat, l’atenció i la concentració de totes les participants, va fer que la sessió de ioga fos molt profitosa, tant per aquelles persones que ja en fan habitualment com per aquelles que era la primera vegada que ho provaven. Tothom va quedar satisfet i amb ganes de repetir l’experiència. Tot un èxit!

SOPAR A LA FRESCA Divendres 23 de juliol vam celebrar el nostre primer sopar exclusivament per a sòcies/is, i com no, va ser tot un èxit de participació. Un total de 43 començals, 42 sòcies i 1 soci, ens vam reunir al Restaurant Rubell per gaudir del menú de degustació que ens van preparar per a l'associació. Tot i refrescar una mica, el temps ens va acompanyar i després que el ventet provinent de la riera de Sant Joan deixés de bufar vam estar molt a gust a la terrassa amb el campanar de la parròquia de Sant Feliu al fons i il·luminat per una esplèndida lluna.

Per cert, la nostra associació ha portat el bar durant els tres dies que ha durat la festa major. Com que som una associació que acabem de començar es va pensar que seria una bona manera de poder fer una mica de caixa. Volem profitar aquest escrit per agraïr a totes aquelles persones que ens han donat un cop de mà i ens han ajudat a portar el bar. Gràcies! Associació Dit i Fet

18


Des de Teixit d’Inquietuds

,

Mentre la majoria de monistrolencs feia vacances, el Llúpol i la Rabassola s’han anat guanyant les seves sota un sol de justícia. Tant per els nostres gegants com per el teixit, d’entre tots els dies d’estiu, el dia més important va ser el dissabte 31 de juliol, data en que col·locàvem un sol soldat romà davant l’anunci de trobada de gegants al nostre poble. La feina s’havia anat fent durant tot l’any, però els nervis perquè tot sortís correctament eren a flor de pell. Podríem ocupar mig Clot parlant de la trobada, però com que no són maneres, aquí teniu els punts que, al nostre entendre, van ser més destacats, així com els detalls més curiosos de la jornada: - Cinc colles i tretze gegants. Quatre colles que no havien visitat mai abans el nostre petit municipi van ser convidades. Quatre ens va sembla que no seria ni poc ni massa. Per els que ho desconeguin, normalment per convidar una colla es funciona amb el sistema d’intercanvi: tu participes a la seva trobada i ells venen a la teva. Així, a Monistrol es va consumar l’intercanvi amb les colles de Molins de Rei, Navarcles i Canovelles, municipis que havien ja visitat els nostres gegants als mesos de setembre, febrer i juliol, respectivament. Per altra banda, els gegants bojos de Solsona van venir sense que Rabassola i Llúpol hagin anat encara al seu poble. Resulta que la trobada solsonina és bianual, i hi assistirem el juliol del 2011. En total eren 13 els gegants que van dansar per els carrers del nostre poble. Prous, per exemple, per omplir el carrer de la vinya de cap a cap. - Gegants bojos. Els mateixos gegants bojos de Solsona es mereixen un punt a part. I és que la seva particular fisonomia i la mobilitat dels seus braços va fer que centressin l’atenció de la majoria dels assistents. Més d’un despistat es va endur un mastegot. Tan bojos eren que van patir diverses caigudes. En una d’elles, el mocós, el petit de la colla, es va partir la mandíbula i no va poder acabar la cercavila. - Ball propi. A la plaça de l’església, Llúpol i Rabassola van dansar per primera vegada una cançó que no trobareu a cap llibre i que no escoltareu enlloc que no sigui de boca i dits dels grallers i timbalers del nostre poble. I és que el ball del Llúpol i la Rabassola és una cançó original, escrita per el Xavier Jo, i amb dansa pròpia creada per els nostres geganters. - Com nens amb camises noves. Sense dubte, una de les estrenes més espectaculars de la jornada va ser l’uniforme de la nostra colla gegantera. I és que grallers, timbalers i geganters vam estrenar unes meravelloses camises de color taronja viu que eren l’enveja de totes les colles convidades. Encara que sembli mentida, cadascuna de les camises eren fetes a mida per les fantàstiques cosidores del poble. La veritat és que ja no ens queden paraules d’agraïment. Malgrat ser repetitius, un cop més, moltíssimes gràcies! Les camises han quedat realment bé, sou professionals de primera! Al pit de cada camisa hi llueix un brodat amb la senyera juntament amb la rabassola i el llúpol caricaturitzats - Cerveses artesanes. Amb l’excusa que el Llúpol és un monjo cerveser, es van convidar empreses elaboradores de cervesa tradicional per venir a presentar els seus productes. Finalment hi va haver representació d’Artés i de Moià, ambdues amb productes d’excel·lent tast. - Amunt que fa pujada. El recorregut era exigent i el punt crític va ser l’ascens al Serrat. De totes maneres, encara que no us ho cregueu, la majoria de geganters van enfilar la pujada corrent, esperonats per els sons de timbals i gralles i la frescor de l’onada humana que es naixia a banda i banda.

19


- Vosaltres. Hem guardat per el darrer punt un dels aspectes més importants: la gent. Els carrers van ser plens de gent que ens va acompanyar amb somriures i rialles durant tota la cercavila. Molts, a més, ho feien lluint les nostres samarretes de disseny també propi (per cert, per els que no en tingueu, en podeu demanar a Cal Ton). Vosaltres doncs veu ser els veritables culpables que la festa fos un èxit. A la vegada, un nombre gratament sorprenent de vosaltres, ens heu acompanyat també en les altres sortides, lluny de Monistrol. És per això que volem expressar-vos el nostres agraïment més sincer. A banda de la trobada, mencionar molt breument les altres 3 sortides que els nostres gegants han fet durant les darreres setmanes. Així, el 24 de juliol i el 13 d’agost els gegants van anar a Canovelles i a Castellcir, respectivament. Entremig, el cap de setmana del 7 i 8 d’agost, la jove parella va sortir per primer cop del principat per anar a ballar a Mallorca. Si si, ho esteu llegint bé. Embarcats en un vaixell de categoria, Rabassola i Llúpol van travessar el Mediterrani i es van dirigir a un petit municipi de 5.000 habitants: S’Alaró. Allí hi vam passar uns dies fantàstics, essent atesos amb una amabilitat impecable. Com era d’esperar, vem dormir tots al ras, al seu pavelló. Però no ens va faltar cap àpat, sempre de forquilla i ganivet, durant tot el cap de setmana. L’any vinent ells ens tornaran la sortida venint a Monistrol per la nostra trobada, la qual cosa vol dir que se’ns gira feina per tractar-los almenys tant bé com ho van fer ells amb nosaltres. El cartell anunciant la trobada... disseny marca de la casa. És cert que és una miqueta gamberro, però ja ens agrada... i és que, què seria la vida si no ens poguéssim riure una mica de nosaltres mateixos?

Teixit d’Inquietuds

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS 20


Esports I hi aneu uns quants de Monistrol, El Marc Musarra i Carvajal té 11 anys i de ben petit ja anava a jugar a la pista i al camp de futbol amb els amics dia rere dia. D’aquí li ve aquesta qualitat que té amb la pilota.

oi? Sí. Som el Pol, l’Adrià, el Jaume, el Carles i jo però aquest any l’Adrià potser va a jugar a bàsquet. Com són els entrenaments? Hi ha una part física i una altra amb pilota. Són bastant divertits. A quina posició jugues? Com et defineixes com a jugador? Normalment jugo al mig i em considero ràpid i amb bon xut. Sóc dretà i xuto les faltes. Quants gols has fet aquesta temporada? Algun d’especial? No compto els gols que faig però en són uns quants cada temporada. Recordo un gol olímpic molt maco a casa. L’entrenador em diu sempre que ho provi i vaig aconseguirho. Com heu quedat a la lliga? Aquest any cinquens i el passat més malament perquè era la primera vegada que jugàvem a futbol. I l’escola què tal? Quines assignatures són les teves preferides? M’ha anat bé. He fet cinquè i m’agraden les matemàtiques i l’educació física. El castellà no gaire. Has de compaginar el futbol amb els deures de classe... A part d’entrenar a futbol, aquest any he fet música i malabars però també tinc temps de fer els deures.

Aquesta temporada passada amb l’aleví del Calders

La rivalitat Monistrolenca-Calders com la vius jugant allà? Jo vull que guanyi la Monistrolenca perquè soc de Monistrol. Només que jugo amb l’aleví del Calders.

El Marc fa 2 anys que juga a futbol. Va fitxar pel benjamí del Calders per jugar a la lliga del consell comarcal del Bages i aquesta temporada ha jugat ja federat amb l’aleví del mateix club, sempre a futbol7.

I si es fes equip a Monistrol? Segurament vindria a jugar perquè ho tindria més a prop de casa. Quins són els jugadors que més t’han agradat dels que has vist jugar amb la Monistrolenca? M’agradava molt el Sergi però més el Cesc. Fins i tot tinc una samarreta signada per ell amb dedicatòria i tot.

Com és que vas fitxar pel Calders? Tenia ganes de jugar a futbol i ho vaig dir als pares. El Calders volia fer un equip, els hi faltava gent i em van trucar per anar-hi.

21


S’acaba l’estiu. Quins esports has practicat aquestes vacances? Vaig anar a unes colònies a Tremp d’esports d’aventura i anglès alhora. Em van agradar però sobrava una mica d’anglès. I del campus de futbol de la Monistrolenca, què me’n dius? Em va agradar més aquest segon any ja que hi havia més ambient i era més divertit. Em va agradar el Ventura de monitor ja que ens ensenyava moltes coses amb la pilota.

Moment del partit Navàs- Calders de fa dues temporades

I fins aquí aquesta llarga xerrada de futbol amb el Marc Musarra. Tot just acabar aquesta entrevista feta a casa els seus avis (l’avi Salvador no es perd un partit del seu nét a Calders) va anar directament a la piscina, la seva altra afició per vacances a part del futbol. Ara toquen les preguntes curtes.

I actualment... El Miqui m’agrada i el Carlos Martínez ho farà molt bé aquest any. Què em pots dir de l’Èric, un dels últims fitxatges? Només l’he vist jugar una vegada però ho farà bé de lateral. És un bon fitxatge. “L’Èric és un bon fitxatge, ho farà bé de lateral” diu el Marc Durant el partit no pots veure gaire estona jugar la Monistrolenca. Explica’ns la teva trajectòria com a reculla-pilotes al camp del Met. El primer any vaig coincidir amb l’Arnau i ja li treia alguna pilota perquè jo era més ràpid. Al plegar ell ja vaig fer-ho sempre jo amb algú altre.

Una frase del món del futbol: L’important és jugar, no s’ha de pensar només en guanyar. L’últim llibre que has llegit? L’assassinat del professor de matemàtiques de Jordi Sierra.

Està ben pagada aquesta feina? Ara per cada pilota em paguen 1 euro perquè són més bones. En una tarda puc treure’m uns 6 euros.

I que no sigui del cole? Els inventors de fantasmes de Josep Vallverdú, que em va tocar a la tómbola de la Festa Major.

Quines són les més difícils de trobar? Les que cauen al costat del riu, al mig de les herbes, perquè no es veuen. Una vegada a l’hivern vaig haver d’agafar una pilota al riu amb barca.

Els joves d’avui en dia sou...: Moguts i aventurers. Què t’agrada fer amb els amics? Jugar a futbol, anar amb bici i a pescar.

I del Barça què me’n dius? Dels nous fitxatges, el Villa és bastant bo però l’Adriano no tant. Aquest any tornarem a guanyar la lliga però la Champions ja veurem.

Pro Evolution o Fifa? Prefereixo el Pro però no hi jugo gaire. I de música...: M’agrada el Summercat amb la cançó d’Estrella. També una mica de tot.

De Monistrol, què n’opines? Falta una pista coberta per poder jugar a l’hivern quan fa molt fred i a l’estiu quan fa molta calor.

22


La temporada 2008-2009 amb el benjamí

PARTIT DE FESTA MAJOR Les grades del camp del Met varen omplir-se el diumenge de Festa Major per celebrar la cloenda del II campus d’estiu de futbol de l’AE Monistrolenca (veure la crònica del campus en la secció Què ha passat) i el partit entre el primer equip (amb el Mané com a nou entrenador) i una selecció de veterans de l’equip verd-i-blanc entrenada pel Manel. La majoria del públic venia a veure a la canalla però també va poder gaudir de l’entretingut i emocionant partit. A les set, una vegada feta l’exhibició futbolística i entregats els trofeus commemoratius, el David Raluy (que ja fa dos anys que és l’àrbitre de la festa major) va xiular l’inici del partit i va començar l’espectacle. Els veterans varen demostrar que encara estan forts (un bonic gol del Pesca així ho demostra) però un providencial Carlos Martínez (amb un hat trick), que ha tornat a la Monistrolenca després del seu periple fora, va aconseguir l’empat final a quatre gols i es va passar a la tanda de penals. El Quim va fallar el seu per part del primer equip i l’Albert Clapés i el Xei van errar per part dels veterans. Per tant, la Monistrolenca es va endur la copa de guanyadors del partit de Festa Major d’aquest any.

Markin’s

23


Amb l’accés a la piscina en aquest estat, quants pneumàtics hauran patit danys durant l’estiu? Ha sigut aquesta estada a Mallorca com el viatge de noces del Llúpol i la Rabassola?

Com és que el full informatiu municipal fa més d’un any i mig que no es publica?

Caldrà fer una Monistrolenca B amb tanta plantilla com hi ha aquesta temporada o al final de lliga faltaran jugadors com cada any? 24


Parlem amb... En aquests nou número del El Clot no hem volgut parlar amb una persona en concret sinó amb una entitat que s’ha creat fa uns mesos a Monistrol. Ens referim a l’entitat Dit i fet i hem parlat amb les quatre persones que formen part de la junta: Gemma Colet, Rosa Pascual, Susana Pascual i Montserrat Ponsa. - Com va sorgir la idea de crear una associació de dones? - El desembre de 2009 el Consorci del Moianès va posar en funcionament el PID Moianès (Punt d’Informació a la Dona) amb la celebració del 1r dia de la dona del Moianès, en el qual hi van participar unes quantes dones de Monistrol. També des d’aquesta àrea es va convocar a la Rosa (com a membre de l’AMPA de l’escola) per parlar de l’organització dels actes del 8 de març. A partir de l’organització d’aquests actes, concretament en el cine fòrum, a la Rosa se li va ocórrer la idea de crear una associació de dones. Vam parlar que es trobava a faltar una entitat que canalitzés les necessitats que anaven sorgint en aquells moments i que no sabíem com poder-les organitzar o havíem d’utilitzar altres entitats del poble per poder-les fer. A totes ens va semblar que era una gran idea! Però és clar, això havia de passar d’idea a realitat . Així doncs per poder portar-ho a terme es va demanar l’ajut del Consorci del Moianès, que va organitzar un curs sobre “com crear una associació de dones”. Després del curs, va ser dit i fet, ja hi havia els estatuts redactats i l’associació creada. Així, doncs, al maig ja teníem l’associació inscrita al registre. - Quins objectius teniu? - El nostre objectiu és el d’aportar una entitat que pugui canalitzar les inquietuds intel·lectuals, culturals, lúdiques i esportives de les dones de Monistrol. Duent a terme activitats destinades tant a les dones com a les seves famílies i on hi tenen cabuda totes les Monistrolenques i Monistrolencs , tant si ho són de naixement com d’adopció o si s’hi estan una temporada. El que volem és que tinguin ganes de fer coses, i ganes de compartir les coses que saben fer. Estem segures que totes les nostres associades i associats destaquen en alguna cosa i també ho estem que a la resta ens pot interessar el que saben fer. - Qui forma part de la junta ? - La junta la formen les quatres fundadores de l’Associació, que a l’hora som les persones que vam assistir a la projecció del cine fòrum des de l’inici. Està formada per: La Gemma Colet que n’és la presidenta. La Rosa Pascual que n’és la tresorera. La Susana Pascual que n’és la secretària I la Montserrat Ponsa que n’és vocal. - Per què el nom de Dit i Fet ? - Bé , el primer que vàrem organitzar per a la creació de l’associació va ser, si es pot dir així, una pluja d’idees entre les dones de Monistrol per donar un nom a l’associació. El fet va ser que no va tenir gaire èxit i tan sols ens van proposar dos noms. 25


Un d’ells ja l’utilitzava una altra associació i l’altre va semblar-nos que era massa agosarat per a ser el nom d’una associació de dones. Així que una tarda quan estàvem emplenant la documentació per donar-nos d’alta a la Generalitat i veient que el primer que ens sol·licitaven era el nom, sens va ocórrer el Dit i Fet per tal com havia anat tot. Sí que és un nom ben curiós però creiem reflexa plenament l’esperit mateix de l’associació. - Quants associats hi ha actualment ? - Doncs a dia d’avui hem arribat ja als 100 associats. Dels quals 95 són dones i 5 són homes. - Qualsevol persona (Home , Dona) es pot associar ? Quina és la quota anual ? - Sí, tot i ser una associació de dones els homes també i són benvinguts. De fet als estatuts de la nostra associació no especifica que els associats hagin de ser dones. És per això que aquells homes que han volgut associar-se ho han pogut fer. Tot i que si us hi fixeu bé a l’Associació Dit i Fet sempre fem referència primer a les dones, és clar! som una associació de dones. La junta, però només podrà estar formada per dones ja que si volem accedir als programes destinats a la Dona de la Generalitat de Catalunya així ens ho demanen. La quota de sòcia – soci és de 5€ a l’any. En un principi la nostra intenció va ser de no aplicar cap quota, però finalment i per poder determinar d’una manera fiable qui forma part de l’Associació i qui no, ens vàrem decidir en aplicar una quota diguem simbòlica, ja que 5€ anuals és una quantitat que es pot assumir en qualsevol situació econòmica en la que es trobin les nostres sòcies - socis. - Quin tipus d’activitats teniu previst dur a terme ? - De moment , les accions que hem estat duent a terme fins ara han estat encarades en realitzar activitats esportives, doncs el nostre inici ha coincidit amb l’arribada del bon temps i vam pensar que s’havia d’aprofitar al màxim el poder realitzar-les a l’aire lliure. Però la nostra intenció és ampliar-les a activitats culturals com xerrades, cursos, grups de reflexió, tallers, anar a teatre i implementar-ho amb d’altres de lúdiques i esportives. De totes maneres intentarem poder realitzar totes les activitats que ens sol·licitin i aportin les nostres associades. Actualment vàries de les nostres sòcies s’han ofert a realitzar tallers i altres activitats que de cara a la tardor volem portar a terme. - Quines activitats heu fet fins ara i com les valoreu? - Aprofitant la presentació de l’associació, i amb l’ajuda del Consorci del Moianès vam realitzar un taller de sabons naturals. A part hem fet dues caminades pels voltants de Monistrol aptes per a tothom. Una màster class de Ioga al Parc del Serrat, que va ser tot un èxit. Tot seguit vam organitzar el primer sopar exclusiu per a sòcies i socis, que va ser l’excusa perfecte per passar una bona estona en una nit d’estiu. I dins els actes de la festa major, a part de dur el Bar, també vam organitzar conjuntament amb el GEMC i l’Ajuntament la IV sortida cicloturística pels voltants de Monistrol. Aquest agost també amb el GEMC hem recuperat la caminada nocturna que feia ja un temps que s’havia deixat de fer i per a l’onze de setembre organitzem la caminada prèvia a l’arrossada. Quant a la valoració, estem molt satisfetes de com han anat les activitats i sobretot de la resposta obtinguda en cada una d’elles. En totes les activitats els participants han sortit contents i amb ganes de repetir l’experiència, fruit d’això hem decidit que algunes activitats com les caminades les anirem fent un cop al mes i d’altres estem plantejant-nos de repetir-les o ampliarles. 26


- Tot i ser una associació jove , teniu ja alguna anècdota per explicar ? - Bé, anècdota no en tenim cap però sí que podem dir que el que més ens ha sorprès agradablement ha estat l’enorme participació i interès expressat per tots els participants a les activitats realitzades. A part que fins i tot abans d’acabar les activitats ja ens demanen que la tornem a repetir o que la continuem fent al llarg dels pròxims mesos. Volem expressar la nostra gratitud per la bona acollida que ha tingut l’Associació Dit i Fet, i que ens anima a seguir endavant preparant nous projectes. Vist això ens hem adonat que realment a Monistrol feia falta una Associació oberta a tothom i a tota mena d’activitats i que donés cabuda als suggeriments de totes i tots els que en formem part . Aprofitant aquesta entrevista, volem recordar que disposem d’un Blog on seguir les activitats que duem a terme així com de l’adreça de correu electrònic per poder-vos comunicar amb nosaltres. Són els següents: associacioditifet@gmail.com http://associacioditifet.blogspot.com I això és tot el que ens van comentar. Desitgem a aquesta nova entitat llarga vida i que també sigui un motor de noves activitats per al nostre poble. Endavant!!! Alba Jornet/Jaume Musarra

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32 Fax 93 839 91 68 08275 MONISTROL DE CALDERS www.paviplanas.com paviplanas@paviplanas.com

27


Safareig •

Amb només tretze mesos de vida en Llúpol i na Rabassola ja han sortit a fer ballades fóra des Principat. Del 6 al 9 d’agost sa colla de gegants d’Alaró van convidar en es grup de Monistrol a sa festa des seu desè cumpleanys coincidint amb ses festes de Sant Roc. Un passacarrers es dissabte i sa trobada amb 39 gegants es diumenge, van servir per donar a conèixer en Llúpol i na Rabassola a Mallorca. Un grup de 23 monistrolencs i monistrolenques entre geganters, grallers, tamborers i acompanyants arribats a s’illa amb vaixell i avió van passar uns dies de festa en Alaró difícils d’oblidar. Es gegant i sa geganta no es van marejar durant es llarg viatge de més de set hores en vaixell i van encomanar ses seves ganes de festa a sa gent d’aquesta població. Era es primer pic que dormien fóra de Monistrol i van compartir es polideportiu amb els gegants de sa Garriga i es dimonis joves de Cunit. S’organització es va portar molt bé i, per això, som molt contents que ens fessin sentir com a casa. Compartir es puesto per dormir amb 40 persones més no és senzill i aquest pic no en va ser una excepció. Es geganters de sa Garriga van mantenir una bona discussió amb els dimonis joves de Cunit pes soroll i es desgavell que van organitzar a sa matinada. Els de Monistrol es trobaven pel mig, però sa cosa en es final no va ser res. No va faltar, tampoc, es festival de roncs propis d’aquestes dormides multitudinàries. S’Ajuntament d’Alaró (des PP tot sigui dit) hi va posar molts dobés i això es va notar: tot es menjar pagat de dos dies, dutxes, piscina gratis i transport cap es poble per anar i tornar. A veure si s’any vinent cau aquesta doberada a Monistrol per part des nou consistori i queda una segona trobada ben guapa per fer ses coses tan ben fetes com a Alaró. Altres anècdotes des viatge a ses Illes: sa gentada en es “botellón” d’Alaró en el festival tecno Summerland 10, sa qualitat des licor d’herbes dolces típic de Mallorca, sa finalització dels taps per ses orelles, sa pesca (de canya i d’arrastre) nocturna al carrer, sa visita guiada històrica en mallorquí, es luxe sorpresa des vaixell de tornada i s’exhibició de ball de bot per part d’una dansaire des grup (gracis a sa ajuda de sa Zaida).

Darrerament s’han pogut veure un parell o tres de vaques soltes passejant-se tranquil·lament pels volts de la carretera (entorn de La Colònia, on podien haver provocat més d’un accident) i pels horts del pins, davant la sorpresa dels automobilistes i sobretot dels propietaris dels mateixos horts, d’on els animals van poder triar i remenar allò que més els venia de gust: pebrots, mongetes, enciams, tomàquets… El que no se sap és d’on devien sortir les vaques, que sembla que s’havien escapat d’algun indret proper. Ja ho diuen “a l’estiu, tota cuca viu!”

El dissabte dia 7 d’agost el Parc del Serrat va viure una situació única fins a dia d’avui. Es va celebrar el primer casament en aquest bonic racó del poble. Els casaments a l’Església o a l’Ajuntament han passat a la història i el Manel i la Núria varen elegir aquest indret ja que és més romàntic i proper. Pels nuvis, un dia únic en un indret únic. Moltes felicitats, parella!

28


Iniciada la pretemporada verd-i-blanca sembla ser que ja s’han descartat molts jugadors. Dels trenta i escaig que van assistir a la primera reunió ja s’ha reduït a 25 jugadors sabent que a l’iniciar la temporada tots els equips han de tenir inscrites, com a màxim, 25 fitxes. Durant els pròxims entrenaments i partits de pretemporada el nou entrenador, el Mané, haurà de decidir quins són els definitius per afrontar la temporada que ha de tornar al nostre equip a les posicions capdavanteres de la categoria sabent que si no s’assoleixen una de les dues primeres posicions, la temporada vinent la Monistrolenca jugarà a quarta catalana per les modificacions a la que es veuran afectades totes les categories. Si vosaltres us voleu mullar ja podeu enviar un mail al Clot amb les respostes a aquestes quatre preguntes: 1.- Quins jugadors descartaries per afrontar la nova temporada? 2 - Quina posició ocuparà la Monistrolenca al finalitzar la lliga? 3 – De quants jugadors podrà disposar l’entrenador quan arribi el fred? 4 - Quants jugadors acabaran la lliga? Segur que en fallareu més d’una. Per començar ja vàrem poder veure com el primer equip empatava en el partit de festa major contra els veterans i que, per penals, s’emportava la copa de guanyador. Un partit força igualat on les velles glòries de la Monistrolenca ho varen posar molt complicat perquè el seu rival pogués aconseguir la victòria. A molts dels veterans se’ls va poder veure molt bé de forma i segur que encara tindrien molts minuts amb el primer equip. Això és el que comentava el públic (que va omplir el camp del Met) després del gran espectacle que va donar el nostre jovent amb l’exhibició del campus. Un altre espectacle va ser el que es va veure a l’hora de marcar el camp ja que el carro amb guix no funcionava i es va poder marcar només les àrees ... a mà ..., quins nassos! Ni els més vells del lloc ho recordaven. També va assistir al camp del Met, i sense col·laborar en el sorteig del pernil, la nombrosa plaga de mosquits que per les tardes i nits ens han xuclat la sang aquest estiu. I no ens referim als polítics de torn!

I per acabar unes quantes fotos estiuenques! 1.

Copa del món d’Oló aconseguida per la Monistrolenca.

2. 3.

Curiosa patata del Marcel·lí en forma de gos. Albergínia transgènica del Josep amb banyes.

4.

La nena més maca i el nen més ... de la piscina.

5.

Una de les dutxes de la piscina, raja que raja.

6.

La geganta “tetuda” de l’Alaró portada per dos geganters.

Germà i Òscar 29


FARMÀCIA LLDA.

- C. FERRÓN VILCHES

C/ Molí, 4 -

Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

CONSTRUCCIONS

PONSA PUIG, S.L. CIF B62133459 Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32

08275 MONISTROL DE CALDERS 30


Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54 08275 MONISTROL DE CALDERS

31


La comarca NOTÍCIES DE MANRESA •

L’Ajuntament de la ciutat arriba a l’endeutament màxim, però no farà fallida si manté l’austeritat. A data 31 de maig, l’endeutament era de 87’7 milions d’euros.

Una loteria de Manresa esgota existències, ja que tenia el número de la final del mundial, l’11.710. Aquesta és una xifra fixa per a l’establiment de loteria, la del carrer Guimerà. S’han enviat participacions arreu de l’estat espanyol.

La plaça de la Reforma s’obre als vianants i al trànsit al cap de cinc anys d’obres. Les obres, que havien de durar 18 mesos, van topar amb diferents dificultats, com ja havíem comentat en altres edicions de la revista.

Fa unes setmanes va bufar un fort vent que va provocar la caiguda d’una paret a l’estació d’autobusos de Manresa. Els tècnics han estudiat per què el vent la va fer cedir, ja que era una construcció recent i han arribat a la conclusió que era massa dèbil.

A Manresa és impossible poder-se casar pel civil durant el mes d’agost. El consistori afirma que no celebra casaments durant aquest mes de l’any perquè no hi ha demanda, però altres ciutats mitjanes sí que en celebren.

NOTÍCIES DE DIFERENTS POBLES DE LA COMARCA Castellgalí inaugura les noves piscines, un equipament que es troba ubicat davant del CEIP Sant Miquel i consta d’una piscina gran i d’una de petita. Al voltant de les piscines s’hi ha ubicat una zona de descans i un edifici de serveis amb nous vestidors i un bar. Moià reviu una festa a partir de la llegenda de la cabra d’or. Per la festa major es va dur a terme la festa, consistent en el pregó tradicional i l'explicació de la llegenda de la cabra. Després, una caminada popular cap al castell de Sant Andreu per anar a buscar la cabra. Allà, es va fer un sopar i jocs per trobar la cabra. Veïns d’Artés denuncien l’estat en què es troba el cementiri. Runa per terra, cables i endolls que pengen, papereres plenes i un estat de brutícia generalitzat és el que es pot veure al cementiri municipal. Els veïns es van reunir amb l’Ajuntament fa uns mesos i els van prometre una solució, però consideren que no han fet el que calia. Montserrat obre al públic una exposició itinerant sobre el camí de Sant Jaume. Es tracta d’una exposició que consta de diferents panells on s’expliquen els recursos patrimonials, naturals i turístics que es poden visitar en el tram català del camí. Les ADF del Bages consideren que la reducció dels incendis és només qüestió de sort, si bé les pluges i baixes temparatures de principis d’estiu hi han ajudat. Cal dir que s’han dut a terme campanyes preventives tot i que hi ha molta feina per fer en l’àmbit rural. M. Teresa Puig 32


El temps JULIOL:

Sol: 27 dies Núvol: 2 dies Pluja: 2 dies

AGOST:

Precipitacions: 16 l/m2

Sol: 26dies Núvol: 2 dies Pluja: 3 dies 50,5 l/m2

Comentari: Després de passar una primavera inestable ara estem acabant un estiu força plujós. Aquest temps amb tanta pluja no és bo pels jardins pels arbres, ja que prefereixen molt de sol i poca aigua. De tota manera les collites en general has estat bones, potser en el que hi ha hagut més problemes pel que fa a l’horticultura han estat les tomaqueres, que els hi ha costat molt de madurar. Bé, cap any fa el temps ideal per a tot. Potser l’any vinent tindrem molt sol i poca aigua i llavors en queixarem per alguna altra cosa.

Eduard Comasòlivas

La cuina CREMA DE CARBASSA AMB FREDOLICS I CAMASECS Ingredients: Carbassa, ceba, oli d’oliva, all, julivert, nou moscada, nata líquida, conyac, un brou suau de carn o pollastre, pernil salat, fredolics i camasecs Preparació: Posem oli d’oliva en una olla i quan estigui calent hi afegim la carbassa tallada petita juntament amb la ceba tallada en juliana. Quan estigui una mica daurada hi afegim uns quants fredolics i camasecs, no gaires, només per donar gust a la crema. La resta de bolets els reservem per a la guarnició. Ho deixem fregir una mica i hi posem un pessic de nou moscada, la sal i un raig de conyac que flamajarem. Hi afegim el brou i un deixem coure aproximadament una hora, rectificant de sal. Mentre es cou la crema en una paella fregirem la resta de bolets amb oli d’oliva i el pernil salat tallat molt fi. Hi afegim l’all i el julivert hi ho reservem per a la guarnició. Quan la crema està cuita la retirem del foc, la triturem i hi afegim la nata líquida. Ho deixem reposar uns minuts i ho servim calent en un bol posant-hi els bolets fregits amb el pernil per sobre. Bon profit! Isa Orellana 33


El celler EL VI DE LA CASA NOVA DE CABRIANES En aquesta ocasió el nostre interlocutor és en Miquel de la Casa Nova de Cabrianes. Aquesta casa està situada als afores de Cabrianes i el nom li ve del fet que en el moment d’ésser construïda en el 1857, era la més nova del poble. Un avantpassat seu, que era masover d’una propietat on elaboraven vi, va construir aquesta casa amb les característiques ja adequades per a l’elaboració del vi, amb cellers subterranis on la temperatura s’hi manté bastant uniforme, amb tines situades a una cota més alta i amb comunicació amb els cellers i, sobretot, amb el ferm propòsit de deixar de ser masover, d’establir-se pel seu compte i d’esdevenir propietari, cosa que va aconseguir. Després d’aquest fet, les successives generacions han mantingut l’estructura de la casa segons la idea del seu fundador i han anat posant al dia l’equipament d’elaboració de vi. Les vinyes, que estan situades prop de la casa, són pròpies i les principals varietats que s’hi troben són: Cabernet Sauvignon, Merlot i Ull de Llebre com a varietats negres, i Macabeu i Chardonnay com a varietats blanques. Les varietats autòctones, segons la seva experiència, no funcionen massa bé en aquest terreny. Les vinyes es treballen de forma que es prima la qualitat enfront de la quantitat. Qui mena aquestes vinyes és el pare del nostre interlocutor que ja està jubilat, ja que ell es dedica bàsicament a les tasques de celler. La producció és molt limitada ja que es basa exclusivament en la collita de raïm obtinguda de les seves pròpies vinyes, és a dir, que ni en compren ni en venen. Produeixen vins embotellats bàsicament monovarietals de diverses varietats i també vi de granel natural amb un sabor com el del vi que es feia abans a moltes cases, poc refinat i de vegades una mica aspre, però que hi ha persones que encara tenen retingut en la memòria i que l’aprecien. Tanmateix, cal destacar que en Miquel es dedica professionalment a altres activitats i que, en aquest cas, l’elaboració de vi és un simple hobby més que res amb l’objectiu de mantenir la tradició familiar i d’aprofitar els coneixements i els esforços heretats de generacions passades, ja que a aquesta casa si se li treuen les vinyes i la producció vitivinícola perd el seu encant: el celler i les tines queden en desús, la casa, en una paraula, està dissenyada per a aquesta activitat. Això, de fet, és el que ha passat en moltes cases de característiques similars a aquesta, els propietaris de les quals es penedeixen ara d’haver abandonat l’activitat vitivinícola. Apart dels vins de taula també produeixen mistela, vi de missa, vinagre i, fins fa dos anys, havien fet fins i tot cava brut nature autèntic, amb vi base de Macabeu i Chardonnay també procedent de les seves pròpies vinyes. Actualment no en fan, més que res per manca material de temps per a dedicar-s’hi. Com a curiositat, disposen també d’un petit museu amb una col·lecció de botelles de vi de diverses contrades del món. Que tingueu bon celler !! Pedru / Jan

34


Ciències CURIOSITATS DEL FUTBOL (XI). CLUBS “VELLES GLÒRIES (III)” La majoria d’afeccionats culers d’una certa edat recordaran el Fortuna Düsseldorf com l’equip rival del Barça a la primera final de les quatre recopes (trofeu avui ja desaparegut) que el Barça té en el seu palmarès. En aquest cas, va ser la corresponent a la temporada 1978/79 i el partit es va disputar al St. Jakob Stadium de la ciutat suïssa de Basilea davant 58.000 espectadors el 16 de maig de 1979. En aquest estadi, avui dia totalment reconstruït i reanomenat St. Jakob Park, hi juga l’equip del F C Basel 1893, que també vesteix de blaugrana. Com a curiositat cal remarcar que a un nivell superior al de l’estadi hi passa una línia de tren visible des de les grades i, en aquest partit, sembla ser que coincidia cada gol del Barça amb el pas d’un tren amb “puntualitat suïssa”. També va ser en aquest partit que es va produir el primer desplaçament massiu d’afeccionats barcelonistes de la història. Es calcula que uns 30.000 barcelonistes varen assistir al partit contra uns 10.000 afeccionats del Fortuna. El partit va acabar 4 a 3 a la pròrroga després que en els 90 minuts reglamentaris de joc el resultat acabés sent el mateix que el de la primera part (2 a 2). El Barça, malgrat dominar el partit, no aconseguia de desempallegar-se en el marcador del seu molest rival que responia a cada gol barcelonista amb un altre gol. Només va ser a la pròrroga quan es va decidir el partit, de la forma que es guanyen les grans finals, és a dir patint fins al darrer minut de joc. La successió de gols va anar de la següent manera: Tente Sánchez 5’ (1-0), Klaus Allofs 8’ (1-1), Asensi 34’ (2-1), Seel 41’ (2-2), Rexach 103’ (3-2), Hansi Krankl 111’ (4-2), Seel 114’ (4-3).....i sis llargs minuts de patiment. Però, què se n`ha fet del Fortuna?. De fet es tracta d’un equip fundat l’any 1895 que mai no ha destacat massa en el futbol alemany. La seva època daurada va ser de l’any 1973 al 1981 en la qual va participar diverses vegades en competició europea: Copa de l´UEFA 1973/74: Eliminat als vuitens de final pel Lokomotive Leipzig. Copa de l´UEFA 1974/75: Eliminat a la tercera ronda pel FC Amsterdam. Recopa 1978/79: Eliminat a la final pel FC Barcelona. Recopa 1979/80: Eliminat a la primera ronda pel Glasgow Rangers. Recopa 1980/81: Eliminat als quarts de final pel Benfica. També ha guanyat dues vegades la copa d’Alemanya 1979 i 1980, i en va ser finalista els anys 1937, 1957, 1958, 1962 i 1978. Ha guanyat també diversos campionats regionals de primera divisió abans de l’existència de la Bundesliga (primera divisió nacional alemanya). Recordem que la Bundesliga es va començar a disputar la temporada 1963/64. El Fortuna ha participat a la Bundesliga les temporades: 1966/67, del 1971 al 1987, del 1989 al 1992, i del 1995 al 1997. La resta de temporades s`ha arrossegat per la segona, tercera i, fins i tot, quarta divisió. Actualment es troba a la segona divisió. El millor lloc aconseguit a la Bundesliga és el tercer a les temporades 1972/73 i 1973/74. Els jugadors més destacats que han passat per aquest equip són els germans Thomas i Klaus Allofs, sobretot aquest darrer, i Jupp Derwall que com a seleccionador alemany va ser campió d’Europa l’any 1980 i sots campió del món l’any 1982. Actualment el seu estadi és l’Esprit Arena, un estadi molt modern per a 51.000 espectadors, que disposa d’un sostre que es pot tancar totalment i d’un sistema de calefacció adequat per al bo de l’hivern. Jan 35


Que diu que... SENTÈNCIES LLATINES (VI) Ex ungue leonem. “Per les urpes (és conegut) el lleó”. A partir del seus actes es pot conèixer algú. Traducció llatina d’un proverbi grec. Exceptio firmat regulam. “L’excepció confirma la regla”. Expressió reduïda d’una llei formulada ja per Papinià, citada arreu i emprada per tothom. Experientia docet. “L’experiència ensenya”. Tàcit expressa també aquesta idea, comuna en l’antiguitat i recollida per la posterioritat, del mestratge de l’experiència. Fabas indulcat fames. “La fam endolceix les faves”. Adaptació reduïda d’una dita citada per Erasme. Faber est suae quisque fortunae. “Cadascú és el forjador de la seva pròpia fortuna”. Frase d’Api Claudi el Cec, que proclama la necessitat de l’esforç personal si es vol progressar. Facilis descensus Averno. “És fàcil el descens a l’Avern”. Frase extreta del parlament que la Sibil·la de Curnes adreça a Eneas a l’entrada de l’infern, advertint-lo de les dificultats del camí de retorn. S’empra aquesta frase a l’hora d’iniciar una empresa arriscada, el final de la qual no es veu gaire clar. Fallaces sunt rerum species. “L’aspecte de les coses és enganyador”. Aquesta afirmació de Sèneca, ha estat adaptada en la dita tan popular: les aparences enganyen. Fama volat. “El rumor vola”. Inici del vers 121 del llibre tercer de l’Eneida, el qual ha quedat com a indicador de la rapidesa amb què s’estenen els rumors i les notícies. Fata obstant. “Els fats s’hi oposen”. Virgili, a l’Eneida, il·lustra amb aquestes paraules la inexorabilitat dels fats que condueixen Eneas cap al seu destí, sord als precs de la germana de Dido perquè romangui amb elles. S’utilitza aquesta frase quan es vol fer palesa la fatalitat del destí. Felix qui potuit rerum cognoscere causas. “Feliç aquell qui ha pogut esbrinar les causes de les coses”. Virgili sembla al·ludir al poeta Lucreci, el qual havia tractat en el seu extens poema didàctic, sobre les causes de les coses i dels fenòmens de tota mena. Es recorda aquest vers quan es vol fer esment d’algú que ha tingut la sort de conèixer una cosa vedada a la resta de persones. Festina lente. “Afanya’t lentament”. Traducció llatina d’una màxima grega que August repetia sovint. S’utilitza, evidentment, amb el mateix sentit de recomanar la prudència a l’hora d’actuar. Fiat lux. “Que es faci la llum”. Aquestes paraules que el Gènesi posa en boca del creador del món, s’utilitzen metefòricament per tal de demanar clarividència en una situació confusa. Fiat voluntas tua. “Faci’s la teva voluntat”. Aquesta frase que és inclosa en la pregària del Parenostre i que Jesús va pronunciar a l’hort de Getsemaní dirigida al seu pare, s’utilitza quan algú vol expressar, irònicament, el seu sotmetiment a la decisió presa per un altre. Jan 36


Calaix de sastre MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES • • • • • • •

El jutge bo i fidel prefereix allò que és just que no pas allò que és convenient. No és dolent ser bella; el que és dolent és tenir l’obligació de ser-ne. Hi ha dues coses infinites: l’univers i l’estupidesa humana. I de l’univers no n’estic gaire segur. L’art és el plaer d’un esperit que penetra en la naturalesa i descobreix que també aquesta té ànima. Que estrany i meravellós és aquest fugaç instant en el que ens donem compte que hem descobert un amic. En la glòria dels famosos s’adscriu sempre alguna cosa de la miopia dels admiradors. La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses petites. Eduard Comasòlivas MUNTANYES REGALADES

Aqueixa és l’amoreta que plora de tristor. -El pare m’ha casada, m’ha donada a un pastor. Me fa guardar les cabres, ell guarda els moltons; ell se’n va a la muntanya, jo resto al Rosselló; ell beu de l’aigua fresca, jo bec del vi millor; ell menja pa moreno, jo en menjo del flecó; ell cutxa sus la palla, jo cutxi sus cotó. De quinze en quinze baixa per anar a omplir el sarró: l’un porta la carbassa, l’altra porta el bastó. Si me n’han robadetes faldilles i gipó. -De quin color t’agrada que t’estiga millor? -De vermellet m’agrada, que n’és un bon color.El sastre que l’hi feia era el seu aimador. A cada punt d’agulla hi posa un ram de flors; cada cop d’estisora hi fa un sospir o dos. Dau-me l’amor, minyons; dau-me la vostra amor.

A l’hora que el sol se pon, bevent al raig de la font, he assaborit els secrets de la terra misteriosa. Part de dins de la canal he vist l’aigua virginal venir del fosc naixement a regalar-me la boca. I m’entrava pit endins... i amb els seus clars regalims penetrava-m’hi ensems una saviesa dolça. Quan m’he adreçat i he mirat la muntanya, el bosc i el prat me semblaven altrament: tot semblava una altra cosa. Al damunt del bell morir començava a resplendir pels celatges carminencs el blanc quart de lluna nova. Tot semblava un món en flor i l’ànima n’era jo.

Recull Eduard Comasòlivas 37


PAS A PAS

Una visita sorpresa

Caminant sense cap pressa però, amb puntualitat, sens mostrar cap estranyesa assisteix, L’EDAT TERCERA a la UNIVERSITAT.

Diumenge vaig celebrar el meu Sant: Sant Antoni de Pàdua el meu Patró. Després de fer un bon dinar, els bracets de gitano no hi van faltar: Avui les amigues de Monistrol han tornat a emprendre el vol cap aquí la Residència fan via, per celebrar el Sant de l’Antònia i dar-li una bona alegria. Ho porten tot ben preparat, només ens cal parar taula: I a menjar que tot s’acabi!

Volen ampliar sa cultura i assistint-hi amb atenció ja han après l’assignatura que ensenya, a l’EDAT MADURA, a no perdre la il·lusió. I van creuant per la vida amb el cor sempre content, són com el SOL quan declina són peregrins que fan via pas a pas, però a pas lent.

Que avui amb pau i unió tornem a fer la nostra reunió i és tan bonica l’amistat que tornem a reviure el passat. Totes ens hem fet més grans però els cors bateguen com abans.

I s’atansen a la META pas a pas, sempre endavant, no importa la senda feta doncs, tal com diu el POETA, el camí es fa caminant. I amb la vista ben serena i amb el cor bategant fort, caminen per la vorera perquè la mateixa pedra no els faci caure altre cop.

Us en dono gràcies, Senyor: Que amb salut i alegria hi puguem tornar un altre diad. Gràcies missatgeres de Monistrol: Que l’amor i la nostra amistat perduri sempre al nostre costat. Antònia Bosch

I tota l’EDAT TERCERA, encara que amb passos lents, esquivant aquella pedra al final de la CARRERA tots hi arribarem a temps.

Sant Fruitós a 13 de juny de 2010

Pere Sala (2010)

c/ Monsterrat, 6 Tel. 93 839 91 16 08275 MONISTROL DE CALDERS 38


A LA XISCA I EN TOFOL (Uns nuvis mallorquins) Tots dos plens de confiança amb el cor i el pensament, féu el pas amb valentia d’unir-vos en casament. I donar-vos l’un a l’altre amb un SÍ ben consistent, que repiquin les campanes i ressonin constantment. A tu XISCA, jo vull dir-te: com amiga ets la millor, responsable, divertida i sincera de debò. La primera en oferir-se a donar un cop de ma, com el gra de la sembrada que es recull a l’endemà. Les famílies molt unides veritables, transparents, la franquesa sempre hi regne quina sort de goigs plaents! I a tu TOFOL, jo vull dir-te: que ets un noi molt eixerit, amb amics sortint de marxa ets amable i divertit. Ets seriós i responsable, ets feiner i treballador, dels esports, ets, fan del BARÇA pel seu joc enriquidor. Avui féu amb gran fermesa un enllaç amb convicció. de dos vides en féu una amb afecte i comprensió. Per comprendre i estimar-vos cal, tots dos mirar endavant, que la vida que comença hi hagi sempre amor constant. I us desitjo una gran joia en aquests moments bonics per molts anys, puguem gaudir-ne la família i els amics. Rosa Rovira 39


CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL XXXVIII) Mai un viatge, que presumiblement havia de ser “plàcid” en temps i comoditat, esdevingué el pitjor trajecte fet entre Barcelona i San Salvador. El bitllet comprat amb antelació el mes de gener contemplava un vol directe entre la capital catalana i Nova York (NY). Amb això ens estalviàvem els carregosos transbords a Londres o París. Una vegada a NY passaríem quasi un dia amb els germans de la Marlene per a que veiessin l’Ariana (que és la nostra filla, per als despistats). D’allà faríem un vol directe de cinc hores cap a San Salvador. Però el sis d’agost estaven previstes unes altres circumstàncies per a nosaltres i per al vol 121 de Continental. A les 8 hores ja érem a la T1 de Barcelona-El Prat; a les 8.15 havíem facturat l’equipatge i pagat una maleta extra; a les 9 hores plorat el comiat dels meus pares (el qual ni em vull recordar); a les 9.15 passat el control de seguretat amb el que suposa viatjar amb nadó i cotxet; a les 9.30 érem a la porta d’embarcament i a les 9.45 començaven a retardar l’hora del vol previst per a les 10.45. Primer el van passar a les 11, després a les 11.30 i després a les 12. La gent ja tenia la mosca al nas i començava a fer preguntes. Ningú sabia del cert que passava. Des del finestral vèiem l’avió, un Boeing 737, aparcat a la zona de pista i un munt de gent entrant i sortint de l’aparell. Ja corrien rumors de que l’estaven reparant, i que li havien de canviar una peça. A les 13 hores sospitosament van començar a repartir un fulletó on explicava els drets del passatgers. El menjar que estava a l’avió el van baixar. La gent s’estava alterant per que formalment ningú deia res. Jo observava la situació mentre Marlene distreia la nena com podia. Ella també s’estava cansant. Entre una conversa informal que mantenien un català i un italià que va acabar amb la discrepància per part de l’”azzurro” sobre la característica identitària catalana, jo em vaig apropar a un noi del personal de seguretat de l’aerolínea. Sortirem avui? – li vaig preguntar. Segur que sí – em respongué ell -. És molt estrany que es retardi tant. Molt estrany. Tan estrany era que a les 14 hores ens comunicaven que definitivament el vol no sortiria fins a les 22.30 hores davant la cara de bocabadats de tots els que érem allà esperant a la porta 17 de la T1. Menys macos, tothom va repassar el diccionari de males paraules si és que aquest existeix. Posterior a això ens van fer enfilar el mostrador per donar-nos uns tiquets per poder dinar i passar les més de vuit hores que ara ens quedaven per davant. Havia de ser el viatge més curt entre Europa i Amèrica que havia de fer, i per una peça de cinc centímetres es convertí en el més llarg. Carles Fernàndez

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS, PERNILS I FORMATGES

C/ Sant Josep, 28 – Tel. 93 820 84 34 - MOIÀ

40


Els encants Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica revista.elclot@gmail.com

L'organització del campionat d'scalextric necessita pistes pels circuits. Si en teniu i les voleu donar podeu trucar al David Telèfon: 680.63.70.19

VENC Moble per TV i equip de música. De disseny i giratori, amb vidre i alumini, molt modern. Telèfon.93 839 91 39

LLOGO pis al Carrer Sant Llogari. tres habitacions exteriors, terrassa, llar de foc, calefacció de plaques, llenyer Telèfon: 609 51 14 04

ES LLOGA

garatge i local

VENC 5 pneumàtics 205/70R15 amb llanta metàl·lica, en perfecte estat, per a Suzuki Samurai - 5 pneumàtics amb llanta: 325 € - 1 pneumàtic amb llanta: 80 € Tel. 93 839 92 01 629 16 09 93 Salvador Navarrete

Tel. 93 839 90 05

ES REGALA una taula de dibuix Telèfon: 699 64 21 30

Òscar ES VENEN nous del país.

TERRENY de 1.260 m2 per VENDRE o LLOGAR a la zona industrial de Monistrol de Calders.

Tel. 93 839 90 70

Tel.: 606 345 457

VENC una baca -model Bermude 310, d´uns 200 l. de capacitat- per a Seat Córdoba o similars, incloent-hi les dues barres per al sostre per a muntar-les i tots els anclatges corresponents. Estat correcte. Hi caben cotxets de nen, guitarres... Preu: 120 Euros, negociables. Raó:David

Mòbil 690 09 15 47

VENC Ocells Diamants joves a 6 euros cada un Telèfon 93 839 90 78

41

ES VENEN dos pneumàtics de contacte amb molt pocs quilòmetres. Referència: 175/70 R-13 Preu: 25 € cada un Telèfon

646 85 77 17

RECOLLIM mantes, coixins de sofà o similars, on puguin dormir els gossos. Si teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho passaré a recollir. ALBA: 93 839 80 38

665 63 88 00


Passatemps SUDOKU Ompliu les caselles buides de la següent quadrícula de 9x9 quadrats, amb xifres de l’1 al 9. No s’ha de repetir cap número en una mateixa fila –horitzontal o vertical– ni en cap subquadrícula de 3x3.

Solució:

42


Solució: El temps passa del número anterior

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: José Luis Fernández, Gabi Argelaguer, Ivet Yagües, Marta Palomo, Ariadna Cardona, Jèssica Comellas, Laia Güell, Conxita Forcada, Joan Puigmartí, Anna Jo, Carlos Gallego, Joan Ponsa, Ricard Sánchez, Ivan Baiges, Miquel Moya, Anabel Moya, Íngrid Argelaguer, Mercè Prat

DONEM: Gossos en adopció, esterilitzats, vacunats, amb microxip, desparasitats i amb la prova de la leishmaniosi. PREU: 100 €. Nucli zoològic: B-2500710 Tel. 93 820 92 01 665 63 88 00

43


El temps passa Aquesta foto correspon a una colla de joves que a principis dels anys setanta van fer una excursió a la Molina. La sortida va ser possible gràcies als diners aconseguits fent una obra de teatre que havien assajat amb en Ramon Franch i la Rosa del Cal Pastisser .

44

El CLOT N.119  

n. 119 Revista El Clot

El CLOT N.119  

n. 119 Revista El Clot

Advertisement