Page 1

NOVEMBRE 11

CONEGUEM-NOS

Em dic Maria Montserrat Lunes i Borrell, vaig néixer el 23 de juny del 1945 i sóc bibliotecària. Provinc d’una família profundament arrelada al Centre; els meus pares, Narcís i Carme, pertanyien a la secció de teatre i per aquest motiu amb només 18 mesos ja feia d’actriu. Arran del meu debut teatral, no vaig abandonar l’escenari fins als 23 anys, quan em vaig casar amb el Joan Marcè, també membre del Centre i besnét de dos fundadors d’aquesta entitat. Com a sòcia del Centre, a més de teatre vaig participar en altres activitats, com els ballets, les caramelles, la sarsuela, etc. Per tant, es podria dir que gran part de la meva infància i joventut es van desenvolupar sota l’ombra acollidora del Centre. L’any 1983, juntament amb el meu marit i amb la inestimable ajuda d’uns amics propers, vam fundar l’Associació cultural d’audiovisuals St. Vicenç TV. I des del 2004, St. Vicenç TV forma part de les seccions del Centre. Cal afegir que parlem d’una secció atípica, ja que som una entitat amb estatuts, NIF, i relativament jove (28 anys) dins d’una altra, més que centenària, que ens ha acollit generosament. Aprofito l’oportunitat que em brinda el full informatiu per agrair-vos, una vegada més, el fet de permetre que tornem a formar part d’aquesta gran família dels socis del Centre. M. Montserrat Lunes

NOVEMBRE 11

Núm. 393

FRONTÓ El cap de setmana de l’1 al 2 de octubre es va fer el III Torneig de la Perruqueria Valls de frontennis a la pista del Centre. Hi van participar un total de 12 parelles: companys de més de 60 anys amb nois de no gaire més de 16... Jugadors de totes les edats! Aquesta barreja fa que el frontó sigui un esport especial per a tots nosaltres: sumant la força dels joves, amb l’experiència dels veterans “però eternament joves”. Per això tenim parelles molt competitives i d’alt nivell. Jo, personalment, us animo que us apunteu a diferents campionats de pobles veïns per continuar competint i millorant. Aprofito per donar les gràcies al Centre. En especial al president del Centre, el Sr. Simon, per la seva col·laboració. I vull agrair també al Josep Torras, cap de secció, el seu esforç i dedicació. També vull donar les gràcies al meu company durant el campionat, Xavi Grimaldo, per haver pintat les línies de la pista del frontó. I cal donar les gràcies a tothom qui va col·laborar de manera desinteressada per fer que aquest campionat fos immillorable, tot participant en el campionat, venint al Centre a veure algun partit... Tots hi érem imprescindibles! Cal recalcar la visita del regidor d’Esports, el Sr. Soto, i la del regidor de Comerç, el Sr. Sagristà. Gràcies per la seva presència i suport. Entre tots hem ofert un campionat modèlic en comportament, actitud i esportivitat. Gràcies a tots per ser com sou; m’heu fet molt feliç. Classificació: 1. Ferran Romagosa “el mestre”, i Josep Torras 2. Ferran Brias i Jordi Boixader 3. Joan Forga i Francisco Esquivel 4. Xavi Grimaldo i Josep Maria Valls Josep Maria Valls Organitzador del III Torneig de frontennis ---------------------------------------------------Des de la secció frontó volem donar l’enhorabona al Josep Maria Valls per haver organitzat aquest torneig amb tanta il·lusió i ganes, fet que demostra tant d’amor per aquest esport! Les fotografies del Campionat surten a l’altre article.

AGENDA NOVEMBRE Diumenge 6 de novembre a les 12.00 h, al Centre: espectacle infantil de Xarxa Com cada primer diumenge de mes, Xarxa ens ofereix la possibilitat de veure un bon espectacle infantil perquè en gaudeixi tota la família. Diumenge 13 de novembre, a l’Església de Sant Vicenç Màrtir: Concert Coral L’Orfeó organitza un intercanvi amb la Coral de l’Espluga de Francolí, i en aquesta ocasió els acollirem a Sant Vicenç i l’any vinent aniran ells cap a la Conca de Barberà. Divendres 18, dissabte 19 i diumenge 20 de novembre, al Centre: Al so del jazz Aquests dies es portarà a l’escenari el musical preparat des de fa uns quants mesos. Dimarts 27 de novembre a les 18.00 h, al Centre: concert de Santa Cecília Com cada any, per celebrar el dia de la patrona de la música, us oferirem un concert.

Núm. 393

PREVISIÓ DESEMBRE Diumenge 4 de desembre a les 12.00 h, al Centre: espectacle infantil de Xarxa Com cada primer diumenge de mes, Xarxa ens ofereix la possibilitat de veure un bon espectacle infantil perquè en gaudeixi tota la família. Dijous 22 de desembre, a les 18.00 h, al Centre: audició Estudi de Música Els alumnes mostraran la feina feta durant el primer trimestre. Dilluns 26 de desembre, a les 19.00 h, a l’Església de Sant Vicenç Màrtir: concert de Sant Esteve Com cada any, les tres corals de l’entitat faran el tradicional concert de Sant Esteve per desitjar-nos unes bones festes.

AL SO DEL JAZZ M’adreço a tots els socis des del full informatiu per presentar-vos l’espectacle que hem estat preparant durant gairebé un any. Hem invertit molt de temps i molta il·lusió per poder-vos mostrar, per fi, el nostre nou espectacle: Al so del jazz. Un nou espectacle nascut de la passió per la música jazz. Una nova manera d’entendre el musical basada en la inquietud de poder expressar lliurement els pensaments a través de les eines del cos humà. Una resposta instintiva, plena de valors i emocions, a les preguntes existencials. Cinc personatges de passats diferents però amb un futur en comú. Cinc presents en un embolic de notes al ritme del jazz. Cinc punts de vista d’una mateixa realitat; la vida. Amb un rerefons clàssic però una posada en escena actual ens deixarem emportar cap a un altre lloc, potser a un altre temps, o potser restarem al present i aquí. Però el que es segur és que no romandrem indiferents a les històries d’aquests personatges que, segurament, en algun moment o altre, serem o hem estat nosaltres mateixos. Us convido a tots amb molta il·lusió a venir a gaudir amb nosaltres d’aquesta experiència, una aventura al ritme del jazz. Moltes gràcies. Xavier Biel

24 TÍTOLS PER A LA REFORMA DE LA SALA ANTONI MOGA CONSOLIDANT i SUMANT. Són dues definicions que descriuen les aportacions del soci per a la reforma. La comissió d’obres s’ha posat en contacte amb tots els que vau col·laborar amb el vostre ajut en el projecte de la reforma de la teulada i plaques solars. Us hem demanat si autoritzàveu el canvi per a la nova reforma interna de la sala, i un cop feta la consulta ens cal dir que s’ha consolidat la vostra col·laboració en el projecte. També tenim més aportacions que ens heu fet arribar per diferents mitjans, i us podem assegurar que cadascuna d’elles és una injecció d’il·lusió per al Centre. Continuem, doncs, fent la recollida de títols de col·laboració. Des de la Comissió d’obres i la Junta volem transmetre agraïment pel que heu fet i us demanem que ens encomanem plegats a continuar amb el projecte. Recordeu que podeu lliurar el vostre títol de col·laboració a: El Centre (dilluns i dijous de 19.00 a 21.00. Tel. 93 656 43 97) A qualsevol membre de la comissió d’obres o de la Junta Per correu electrònic a cencat@cencatsvh.org Si voleu més informació sobre el projecte podeu consultar la nostra pàgina web.


El web:

www.cencatsvh.org

El correu: cencat@cencatsvh.org

CORAL XERINOLA

ESBART DANSAIRE

LA XARXA

EXPOLLEURE

PRÒXIMA PROGRAMACIÓ D’ESPECTACLES:

El cap de setmana del 8 i 9 d’octubre es va celebrar l’Expolleure. Diumenge al migdia, l’Esbart hi va participar amb una petita mostra dels balls. Estem molt il·lusionats perquè va ser “el bateig” de set dansaires; aquest curs comptem amb un total de 19 balladors, 13 del grup juvenil i sis de l’infantil.

*Diumenge 6/11/2011 a les 12.00 h la companyia Mago Manu amb l’espectacle Càpsules: Un espectacle amb participació en què l’espectador gaudirà de grans i petites il·lusions, gràcies al suport de vídeo i altres tecnologies. Tot plegat ruixat amb l’humor i...

Esperem continuar amb les mateixes ganes!

*Diumenge 4/12/2011 a les 12.00 h la companyia La Closca amb l’espectacle “El rusc de la Melinda”: La Melinda és una abella obrera que cada matí surt del rusc per collir el nèctar més dolç de les flors. Tot va bé fins que un dia descobreixen que ben a prop hi han plantat unes fileres de flors. Són flors perfectes, totes iguals, de rodones amb el mateixos colors i les mateixes formes, però... La Xarxa

EL CENTRE EN IMATGES Seguint el procés de durant l’any, presentem la programació del mes de novembre del 1980, en què com és sabut celebràvem l’any del primer CENTENARI.

El resultat dels dos recitals, molt emotius, van deixar un grat record als actuants i al públic que va demostrar-ho amb gran entusiasme aplaudint, frenèticament, en acabar cada ball.

Diumenge dia 1, AUDICIÓ DE SARDANES amb la cobla LA PRINCIPAL DE BADALONA. Diumenge dia 8, CINEMA amb la projecció de dues pel·lícules: MI AMIGO EL FANTASMA i BUGSY MALONE, NIETO DE AL CAPONE.

L’escenari, que estava bellament engalanat, va ser obra del soci Joan Prats i Escala, que en aquell temps tenia cura de l’escenografia en totes les representacions especials que es feien a l’escenari del Centre.

Diumenge dia 15, CINEMA amb la projecció de les pel·lícules: ALICIA EN EL PAÍS DE LAS MARAVILLAS i GRANDES ESPERANZAS.

Com us vam informar en l’últim informatiu, el cap de setmana del 8 i 9 d’octubre, els més petits de la Xerinola vam participar, juntament amb altres seccions del Centre, a l’EXPOLLEURE. Tot i que hi van assistir pocs cantaires, creiem que el resultat va ser bo, ja que per a alguns era el primer cop que van pujar a l’escenari i van estar molt contents, i d’altres que ja hi havien estat van agafar més confiança. La propera actuació serà al concert de Santa Cecília, patrona de la música, organitzat per l’Estudi de Música. I aquí sí, hi tindrem la participació de tota la Coral, amb l’estrena de molts cantaires que han començat nous aquest curs! Així que us hi esperem a tots i totes! Ester Castellón

Dissabte 21 i diumenge 22, extraordinari RECITAL DE DANSA DE L’ESBART DANSAIRE VICENTÍ. Dissabte 28, CINEMA amb les pel·lícules: EL CUMPLEAÑOS DE MICKEY i UN ASTRONAUTA EN LA CORTE DEL REY ARTURO. Diumenge 29, TEATRE còmic: ARRIBARÉ A LES SET... MORT. La fotografia que ens ocupa és una instantània del RECITAL DE DANSA DE L’ESBART DANSAIRE VICENTÍ. Elisenda Sàbat

Per la fotografia no ens podem arriscar a assenyalar noms de balladors, i menys de balladores, però sabem que van participar-hi un total de 160 dansaires. Es va voler fer una gran festa de l’Esbart i es va aconseguir plenament; hi van participar les seccions de l’Esbart infantil, el cos de dansa i els veterans que per l’edat ja no solien actuar.

Joaquim Sagristà


FRONTÓ (II) igual que alguns genèticament estan més ben dotats físicament, també hi ha esportistes que d’alguna manera han adquirit o desenvolupat habilitats psicològiques que faciliten el rendiment esportiu. [...] Però no tots els esportistes tenen aquesta, diguem-ne, fortuna, i per això defensem aquí la importància de prevenir i treballar aquesta faceta de la preparació. [...] A continuació es mostren uns exemples seleccionats d’entre molts exercicis vàlids per desenvolupar habilitats psicològiques que es poden posar en pràctica. També després de la formació adequada, el tècnic en podrà dissenyar de nous o de més individualitzats, segons les necessitats dels seus esportistes: Entre 5 i 8 minuts en la part de sessió dedicada a l’escalfament, el jugador pilotejarà contra la paret de suport apuntant a un número o línia vertical, comptant al mateix temps i en veu alta el nombre de cops que fa. L’entrenador pot proposar una tècnica concreta. Durant 3 a 6 minuts en escalfament, el jugador pilotejarà contra la paret de suport i a prop s’hi situarà una referència (motxilla, con, sabatilla, etc.) i se li indicarà que miri de manera alternativa la pilota i després l’objectiu, i així contínuament mentre duri el piloteig. Pot facilitar l’exercici el fet de dir paraules com “bola” o “con”, segons correspongui. Jugar sense comptar. Estableix la durada del partit d’entrenament entre 10 i 30 minuts. Cada jugador o parella ha de ser capaç de fer una jugada o tècnica que ha d’executar i aconseguir un punt cada vegada que ho fa, per exemple, fer una deixada encara que el davanter li torni o aconseguir un punt cada vegada que la toqui de revés i la pilota boti a menys d’un metre de distància de la paret de suport, i així, innumerables propostes que l’entrenador pot determinar. Al final del temps guanya la parella o el jugador que sumi més punts per haver aconseguit els objectius que li havien assignat. Els jugadors poden saber o no els objectius dels altres, segons el nivell, edat o interès en el treball tàctic de manera simultània. Durant els entrenaments i/o escalfaments, es pot dir en veu baixa, de manera que ens sentim a nosaltres mateixos, l’acció que farem, com per exemple: “dreta, revés, hi vaig, volea, fort, lleuger de braç, curt, bombeig...”. També podem dir l’objectiu o el resultat final, com per exemple: “cop a la paret, rebot, curta, paral·lela, diagonal, bota aquí, ...”. Durant els exercicis de preparació física específica, quan fem desplaçaments específics semblants als que fem en una jugada, en veu alta hem de dir el tipus de cop que faríem al final del desplaçament.

En partits d’entrenament, es pot anar dient en veu baixa, de manera que ens sentim, què està passant al partit (només en partits d’entrenament; no s’ha de fer servir mai una tècnica en competició fins que no la tinguem dominada), com un comentarista esportiu, dient a on es desplaça l’altre, els altres jugadors, com colpegen, com ve la pilota, on vas, com colpeges, quina jugada faràs, on vols portar la pilota. Al principi no és fàcil i sembla com si no aconseguíssim concentrar-nos en el partit i fallem més del que és habitual, però paciència! Quan domines aquest exercici, ets capaç de fer-ho, de parlar en veu baixa, escoltar-te, jugar igual de bé. Fins i tot et semblarà que estàs més ficat en el partit que mai, que la teva concentració és màxima. Per exemple diràs: “el defensa falla de revés, hi vaig i la pico forta i baixa fins al 7”.


EXPOLLEURE Com en cada edició de l’Expolleure, el Centre ha estat present a la plaça Narcís Lunes durant el cap de setmana del 8 i 9 d’octubre. El format es basa en la promoció de totes les entitats vicentines que es dediquen al lleure d’infants i joves. Nosaltres hi vam participar amb un estand on hi havia exposada una col·lecció de fotografies centrades en les activitats que actualment es fan a la nostra entitat i un taller de manualitats per muntar una joguina. La Junta vol agrair un cop més la implicació de totes les seccions en el taller i en els torns que es van establir per cobrir l’atenció al públic a l’estand. És especialment destacable la dedicació de l’Orfeó, que tot i no fer promoció davant del seu “públic” potencial, han estat molt actius en el seu torn. També cal destacar l’esforç de la Xerinola i de l’Esbart, que van oferir una actuació en l’escenari de l’Expolleure. Ens omple d’orgull el fet de comptar amb aquests nens i nenes per continuar promocionant la cultura a Sant Vicenç dels Horts. Un èxit que demostra el grau d’implicació de les nostres seccions i monitores. Felicitats!

La Junta

FRONTÓ (I) TECNIFICACIÓ “Invertir en prevenció amb exercicis d’entrenament d’habilitats psicològiques”, per José Luís Raga Arquimbau (psicòleg i preparador físic de la selecció espanyola F30m). www.entrenadeportes.com Extret de la revista de Frontennis de la Federació Catalana de Pilota. Traducció: Joan Prat. Els que hem tingut la sort de treballar amb esportistes d’alt rendiment, d’intentar preparar-los perquè assoleixin tot el seu potencial a les competicions més importants, més d’una vegada hem trobat a faltar algunes habilitats que ja s’haurien d’haver treballat en les primeres fases de la seva formació esportiva. La tècnica i la tàctica bàsiques s’adquireixen des del començament de l’aprenentatge esportiu perquè sàpiguen executar i actuar de manera gairebé automàtica. També s’intenta desenvolupar les seves capacitats físiques de manera adequada segons l’edat de l’esportista. Però hi ha habilitats psicològiques i d’altres directament relacionades que es podrien haver treballat des del principi i, en general, amb algunes excepcions, no s’ha fet. [...] Però resulta que molts d’aquests jugadors, quan semblava que ja estaven formats (un cop finalitzada la seva etapa de tecnificació) i han de començar a competir allà on el nivell d’exigència és màxim, presenten alguna o diverses conductes i actituds no ideals per aconseguir l’excel·lència esportiva, com per exemple, no són capaços de controlar la ment, de manera que cap idea interfereixi en el seu rendiment, no sempre saben comunicar-se de manera eficaç (ni amb els seus companys ni amb ells mateixos), tenen dificultats per jugar en equip o conviure en grup, la confiança en si mateixos o és molt baixa o massa elevada, la seva activació és inadequada per les exigències del partit, els manquen rutines, atribueixen l’èxit i els fracassos de manera inadequada, no accepten la direcció dels tècnics, l’ansietat els bloqueja, etc. [...] Des de sempre hem observat que aquells que guanyen amb més regularitat tenen més domini del camp psicològic; també és cert, no ho negarem, que no tots es comporten així perquè els ho hagin ensenyat o s’hi hagin entrenat, ja que igual que alguns tenen una gran capacitat innata per destacar tècnicament en un esport determinat (encara que s’hagi de practicar molt com tots), al

full informatiu  

novembre 2011 num 393

full informatiu  

novembre 2011 num 393

Advertisement