Page 1

MARÇ 11

MARÇ 11

Núm. 386

CONEGUEM-NOS

Hola a tots! Sóc el Jairo, el professor de violí i viola de l’Escola de música del Centre. Ara ja fa tres anys que vaig arribar a l’escola i m’hi trobo molt a gust per l’ambient que hi ha i la feina que s’hi fa. Com a músic, no només ensenyo, sinó que també faig concerts amb agrupacions simfòniques i de cambra. També he tingut l’oportunitat de fer diversos projectes musicals a altres països com França, Suïssa, Alemanya, els Estats Units i Colòmbia. De fet, jo sóc de Colòmbia! En aquest país hi vaig néixer i créixer, hi vaig començar els estudis musicals i els vaig continuar a París; és el que té la música, que et dóna l’oportunitat de viatjar i conèixer diverses cultures.

AGENDA MARÇ Fa gairebé cinc anys que sóc a Catalunya, i m’hi he trobat una gent amable, emprenedora i amb una cultura pròpia molt rica. L’objectiu amb els meus alumnes és poder-los transmetre la meva experiència musical perquè n’aprenguin una bona base que els permeti disfrutar en tocar l’instrument. Aprendre a tocar el violí o la viola és tot un repte! La posició del cos, el so produït per l’arc i l’afinació potser són els aspectes més complicats d’aquests instruments, però amb una mica de feina i un bon ambient aprenem a comunicar i expressar-nos a través d’aquest llenguatge meravellós que és la música. Com a professor, a Catalunya també he tingut l’oportunitat de treballar amb diverses orquestres de joves que estan formant-se. Això m’ha permès entendre la metodologia d’aquí i enriquir-me. A l’escola s’hi estan formant grups de música de cambra, i aquest és un repte molt important pels alumnes, tant en l’aspecte musical com en la formació personal, ja que es tracta d’integrar-se a un grup i aportar-hi la pròpia experiència a través de l’instrument. Això m’agrada i pels alumnes és molt motivador! La música és un llenguatge que uneix! Estic molt content de formar part del Centre i de poder-ho compartir amb tots vosaltres a nivell pedagògic, musical i personal. Jairo

CORAL XERINOLA Des de la nostra secció ja us podem informar que el projecte que fa temps teníem pensat i del qual tant hem parlat, finalment ja l’hem engegat i l’estem treballant amb molt d’entusiasme i esforç. El resultat esperem que el pugueu disfrutar tots i totes a finals d’aquest curs. Per nosaltres és un repte important, ja que no estem acostumats a dur a terme projectes d’aquest tipus, però estem segurs que agradarà a tothom! Entre altres coses, també preparem el repertori del Secretariat, ja que durant els mesos d’abril i maig es faran les trobades de corals infantils. Així, doncs... mans a l’obra! Ester Castellón

Diumenge 6 de març, a les 15.30 h, al Centre: Ball de la gent gran Un any més, l’Ajuntament organitza aquest acte. Diumenge 6 de març, al Centre: entrevista eleccions municipals Comença una ronda d’entrevistes a la televisió local amb els partits municipals amb motiu de les eleccions. Dissabte 12 de març, a les 18.00 h, a Sant Boi de Llobregat: Musicoral La Coral Jove participarà en el musicoral anual del Baix Llobregat. Diumenge 13 de març, a les 12.00 h, al Centre: Roda d’esbarts Diversos esbarts de Catalunya vindran a exhibir-hi els seus balls, juntament amb l’Esbart vicentí. Diumenge 13 de març, a les 18.00 h, al Centre: espectacle infantil Tingueu en compte que canvia de l’horari habitual. Diumenge 20 de març, a les 19.00 h, al Centre: Kap’s the Throns Com cada any pels volts de Carnestoltes, els joves ens ofereixen aquest espectacle humorístic. Dissabte 26 de març: assemblea Orfeó L’Orfeó farà una sortida de tot un dia i aprofitarà per fer l’assemblea anual de la secció. Diumenge 27 de març a la tarda, al Centre: Musicoral La Coral Jove acull diverses corals del Baix Llobregat en un musicoral organitzat per la FCEC de la comarca.

PREVISIÓ ABRIL Diumenge 3 d’abril, a les 12.00 h, al Centre: espectacle de La Xarxa Un nou espectacle infantil per tota la família Diumenge 3 d’abril, al Centre: entrevista eleccions municipals Ronda d’entrevistes a la televisió local amb els partits municipals amb motiu de les eleccions. Diumenge 3 d’abril, a Vallirana: Musicoral Participació en el concert del cicle Musicoral del Baix Llobregat en aquest municipi. Dissabte 9 d’abril a la tarda, a Sant Cugat del Vallès: Roda d’esbarts Diversos esbarts de Catalunya aniran a exhibir-hi els seus balls, juntament amb l’Esbart vicentí. Diumenge 10 d’abril: concert Orfeó Concert de les Danses de la mort a Lleida dins l’intercanvi amb la Coral Ressò de Sant Pere. Dimecres 13 d’abril a la tarda, al Centre: audició Estudi de música Feina que han fet els alumnes durant el trimestre. Dissabte 30 d’abril a la tarda, a Olesa de Montserrat: Roda d’esbarts Diversos esbarts de Catalunya aniran a exhibir-hi els seus balls, juntament amb l’Esbart vicentí.

Núm. 386

OFERTA LABORAL Dades de l’associació: El Centre c/ Torres i Bages, 1 08620 Sant Vicenç dels Horts El Centre és una associació de caràcter voluntari i sense ànim de lucre, fundada l’any 1880 i que té com a finalitats fomentar, millorar i defensar tota classe d’activitats culturals, artístiques i socials que afavoreixin la promoció humana, que afavoreixin la cohesió social de la ciutat i dinamitzin la vida cultural de Sant Vicenç dels Horts. Alhora, El Centre i col·labora amb l’Ajuntament del municipi en l’organització de l’activitat cultural que s’ofereix, juntament amb altres entitats. Descripció de l’oferta: Categoria: Administratiu/va Lloc: c/ Torres i Bages, 1 08620 Sant Vicenç dels Horts Descripció: s’ofereix una vacant per ajudar en la gestió administrativa del Centre. Perfil: - Persona orientada a tasques administratives derivades de l’activitat pròpia de l’entitat. - Responsable i treballadora. - Amb nocions de comptabilitat. - Amb nocions d’informàtica (Office). - Preferible persona vinculada amb l’associacionisme. - En igualtat de currículums, es valorarà el fet de ser soci de l’entitat. S’ofereix: - Contracte laboral. - Jornada laboral: dos dies a la setmana amb un total de quatre hores, preferentment a la tarda. - Sou: per concretar. Presentació d’ofertes: Es pot fer arribar el currículum abans del 31/03/11 al Centre a través del correu electrònic cencat@cencatsvh.org o bé presencialment, de dilluns a divendres de 19 a 21 h al carrer Torres i Bages, 1. Pregunteu pel sr. Antonio Malpica.


La Web:

www.cencatsvh.org

El correu: cencat@cencatsvh.org

WORKING Hola a tothom. Aquest mes de març tenim més coses que mai. Queden només dos mesos per a l’estrena i estem enfeinadíssims amb el muntatge, però hem segrestat dues de les persones que intervenen en l’obra i els hem fet escriure alguna cosa per al full del Centre. En primer lloc, la Miryam, una de les ballarines, que us explicarà una mica la seva visió de tot plegat. I en segon lloc, el... bé... un dels personatges de l’obra, us ha volgut fer un escrit de presentació. En fi, el mes que ve ens tornarem a trobar amb els detalls finals de Working. Treball en grup, hores i hores d’assaig, esforç, concentració extrema, molts “tornem-hi, perquè ho podeu fer millor”, anècdotes, moments còmics i experiències noves, podrien ser les paraules que escolliria una Working dancer per definir el nou projecte del Centre, com ja sabeu, el musical Working. Sóc la Miryam Blázquez, em dedico al món de la dansa i el meu propòsit és que conegueu una mica més a fons aquest espectacle donant-vos el punt de vista d’una de les ballarines, que només és una minúscula part de tota la feina que s’hi està duent a terme. Personalment, des del primer moment que ens van oferir participar-hi a través de la Mònica (la coreògrafa i, a la vegada, molt més que una professora de dansa per mi) ens va semblar un nou repte força interessant, del qual no solament en podríem aprendre molt, sinó que també ens permetria aportar-hi el granet de sorra que falta per fer l’espectacle més dinàmic i vistós. Amb el transcurs dels mesos, la feina que estem fent tots plegats pel que fa a la coreografia està donant els resultats desitjats, cosa que suposa un gran esforç tant per les ballarines com pels actors. De fet, durant tot aquest temps hem estat efectuant una mena d’intercanvi, ja que no són només els actors i cantants els que ballen, sinó que nosaltres, les ballarines, també cantem! O, al menys, ho intentem... amb molta dedicació i l’ajuda de la Carme, la directora musical. Per acabar, podríem dir que Working és com un gran trencaclosques: sense totes i cadascuna de les peces, no es pot acabar. Nosaltres hi posem les peces del backstage, però sou vosaltres, els espectadors, els encarregats de completar-lo. No us el perdeu! Let’s work!! Miryam Blázquez

COMBOS El 15 de gener vam fer el Cafè concert per la Festa Major, i el grup de combo del Centre va poder fer de teloner de la formació SET. Va ser una molt bona experiència, en què van col·laborar el Xavi Aymà, el Pol Pujol, l’Adrià Martínez, l’Imma Soler, el Josep Ferrés, el Guillem Pujol, el Gerard Siñol i la Rut. Des d’aquí volem fer una crida, ja que ens falten un guitarra, un baixista i un pianista. També es poden apuntar a aquest combo instruments com el saxo o la flauta travessera. No importa l’edat ni l’alçada; són preferibles les ganes de tocar i passar-s’ho bé. Qui hi estigui interessat pot venir dimarts de 19 a 20 h. Hi ha possibilitats de canviar el dia d’assaig als dijous. Ara estem assajant més cançons per poder tornar a tocar en directe en el concert que es farà al juny. En aquest concert hi participaran les seccions de l’entitat, com la coral Xerinola, la Coral Jove, l’Orfeó vicentí, els grups de combo de l’aula de música i els alumnes.

Afegeix-te al Facebook al Grup de combo d’El Centre o posa-t’hi en contacte a l’adreça cencat@cencatsvh.org Grup de combo

FACEBOOK Al Facebook ja som més de 200 amics. Des de l’Informatiu us volem animar que suggeriu a les vostres amistats del Facebook la plana del Centre. Així aviat en serem molts més amics.

COMIAT A L’AGUSTÍ

OBRES TEULADA PROJECTE DE SUBSTITUCIÓ DE LA TEULADA I INSTAL·LACIÓ DE PLAQUES FOTOVOLTAIQUES

Descansa en pau, amic.

Com ja sabeu, en la presentació de l’última assemblea vam aprovar el projecte de substitució de la teulada i, alhora, aprofitar per instal·lar plaques fotovoltaiques que ens ajudarien en la sostenibilitat de projecte. Tots plegats hem fet els deures, però en l’últim moment l’entitat que havia d’avalar-nos ha fet marxa enrere; de ben segur que la situació econòmica actual ha fet prendre aquesta decisió. Malgrat això, no ens hem aturat, i després de cercar avals a altres entitats bancàries, administracions, empreses i particulars, el resultat final, fins avui, no ha estat favorable. Hem trucat encara a una altra porta i ens falta una última resposta. Amb tot, sembla que la conjuntura econòmica actual farà que sigui difícil accedir a l’ajuda. A part de tot això, hem rebut moltes aportacions vostres en col·laboracions per a plaques, actualment entre 25 i 30, i només tenim paraules d’agraïment per la vostra decisió de bolcar-vos en el projecte i donar-nos aquest suport. Nosaltres continuem treballant i, després de meditar-ho molt, creiem que tots plegats estem engrescats per posar una cara bonica al Centre. Pensem que la vostra col·laboració perseguia també aquest objectiu i volem reconduir aquesta roda que hem engegat. En cas que finalment es tanqui l’última porta del projecte teulada, estem engrescats per transformar-lo en un nou projecte d’ adequació de la sala d’actes. Tenim una llista gran de coses per fer, des de cadires fins a llotges, pintura, seguretat, climatització... Pensem que és una de les moltes necessitats que té El Centre, i també ens agradaria comptar amb el vostre suport. Amb tot, no farem cap pas endavant sense el vostre consentiment i la vostra opinió, i és per això que us demanarem la vostra assistència a la propera assemblea que farem d’aquí a poc temps.

Ferran Romagosa

Vicenç Simon

A l’amic Agustí Esclasans. Aquest matí, quan hem anat a dir l’últim adéu a l’amic, recordàvem amb el Joan González totes les estones que havíem passat junts al Centre, preparant les actuacions dels Pastorets, la remodelació de les instal·lacions de l’escenari, els invents que havíem fet quan no teníem pressupost per comprar dimmers, focus i altres estris. Recordo la primera vegada que vam preparar Els Pastorets, i les trifulgues que vam passar amb ell, muntant durant tota la nit per poder fer els Pastorets el dia de Nadal. Segons diu el Joan González, només van venir per ajudar-nos un any, i resulta que en van ser 18 els que vam compartir. Quins grans muntatges de llum ens va regalar, quant en vam aprendre, d’ell. També va col·laborar amb l’Esbart vicentí, amb la il·luminació de moltes de les seves actuacions. L’Agustí va ser un dels grans col·laboradors en la transformació tècnica del Centre i pare del grup Famma, del qual ara és hereu Spunik. Fa uns tres mesos, quan ja sabia que la malaltia era terminal, vaig parlar amb ell i quan li vaig demanar què podia fer per ell em va dir que li feia molta il·lusió tornar a veure Pastorets a Sant Vicenç. I el seu desig el vau fer possible. Em va dir que havia estat un dels dies més feliços, que s’ho havia passat molt bé, que va recordar vells temps, que va saludar velles amistats, que mentre era al Centre no es va recordar de la malaltia que el torturava, que tothom var ser exquisidament amable amb ell i que us estava molt agraït.


EL CENTRE EN IMATGES La imatge que presentem avui és la fotografia escollida entre les 118 diapositives que els fotògrafs van arxivar per memòria d’un dels actes especials que es van dur a terme per commemorar el CENTENARI DEL CENTRE, el dia 16 de març del 1980, que va començar a les nou del matí. La fotografia ens mostra part dels cotxes (també hi havia motos), amb les persones que els conduirien, reunits i rebent les últimes instruccions abans d’emprendre la sortida del ral·li-gimcana que va sortir del carrer Mestre Ramon Camps, va recórrer pel poble esquivant diverses dificultats, com parades en alguns llocs per recollir informació històrica o fer una cerca d’objectes prèviament amagats en llocs estratègics per a la localització, i tornar al lloc de partida després d’haver passat satisfactòriament pels llocs de control amb el mínim temps possible. El vehicle l’ocupaven el pilot i copilot, que en el moment de fer la inscripció havien d’abonar la quantitat de 250 pessetes. Tots els participants van rebre una medalla commemorativa, i els tres primers classificats que van pujar al podi instal·lat a la pista poliesportiva, un premi especial. Els reporters gràfics de tots els actes que es van fer al llarg de l’any 1980 eren els joves Josep Badosa, Josep M. Camps i Ramon Mercè, amb la col·laboració de Joan Costa.

TEATRE La companyia Kap’s the Trhon’s, com cada any en la seva gira anual, es presentarà al Centre el 20 de març. Gràcies a l’èxit dels darrers anys per les seves actuacions, es farà venda anticipada d’entrades. Serà el dijous 17 i divendres 18 de març del 2011 entre les 20.00 i les 22.00 al Centre, a la primera planta i al lloc habitual. S’està treballant per programar un taller de teatre per a aficionats que vulguin participar-hi. No s’han rebut gaires peticions encara. Les persones interessades podeu contactar amb Jordi Mèlich a 609 39 43 50 o jmmall@telefonica.net. La mainada dels tallers de teatre ja tenen els textos que representaran el 3 de juliol. Els més petits preparen En Joan sense por, una adaptació del famós conte; el mitjans preparen també Els tres pèls del dimoni, i el més grans, Pis compartit. Esperem que ho facin molt bé i que passem una bona estona.

Com podeu veure, Working continua a plena marxa i amb molt d’esforç. Aviat podrem gaudir del resultat de la feina que estan duent a terme.

A les set del vespre del mateix dia va tenir lloc una representació teatral a la sala d’actes Antoni Moga, per la companyia Enric Borràs, titulada LA CASA DE BERNARDA ALBA, traduïda al català per Àlvar Orriols, i dirigida per Josep Lluís Argemí. Altres actes es van celebrar durant aquell mes de març de 1980, per festejar el CENTENARI del Centre Catòlic de Sant Vicenç dels Horts. Joaquim Sagristà

Malauradament, a principis de febrer ens va deixar el soci del Centre Vicenç Ferrés i Oriol, antic president de l’entitat i una de les ànimes del teatre. Hem perdut una gran persona, un gran col·laborador i un magnífic actor, amb un ampli ventall de registres. Es notava la gran presència del Vicenç de cal Ramí, que és com l’anomenava el meu pare, tant a dalt de l’escenari quan actuava, com uns anys més tard, ja a la seva maduresa, a la sala, quan no faltava mai a les representacions que oferia l’elenc. Des d’aquí, el nostre sincer condol a la família. Descansa en pau, Vicenç. Jordi Mèlich


ESTUDI DE MÚSICA A la data en què llegireu aquestes línies ja haurem fet l’espectacle de la Coral Jove Alma Ausente, els dies 19 i 20 de febrer, però com que a l’hora d’escriure això encara falta una setmana per representar-lo, ens trobem que no us podem explicar com ha anat. Si ha fet fred o si hem omplert la sala. Si ha vingut algun famós a veure’ns o si hi han aparegut els Mossos i ens han tancat l’espectacle... És broma! De totes maneres, esperem que us hagi agradat molt i sapigueu que, com sempre, continuarem fent muntatges que us portin alegria al cos, que us animin o que, com a mínim, impactin. Com a coral tenim l’avantatge que, per aconseguir-ho, la música és perfecta. Per qui s’ho hagi perdut i ens vulgui venir a veure, avisem que representarem alguns fragments d’Alma Ausente (però en un altre format) a la sala de Can Massallera de Sant Boi de Llobregat el dia 12 de març, en el marc del XXVI Musicoral del Baix Llobregat. De moment, i perquè no us quedeu sense res, aquí teniu una foto del musical.

Coses del directe, Anna Latorre

EL RACÓ DEL SOCI ASSEMBLEA A LA FUSTERIA Conten que a la fusteria hi hagué una estranya assemblea. Fou una reunió d’eines per arreglar les seves diferències. El martell exercí la presidència, però l’assemblea li comminà que hi havia de renunciar. La causa? Feia massa soroll i, a més, es passava l’estona donant cops. El martell acceptà la seva culpa, però demanà que també en fos expulsat el cargol, dient que calia fer-li moltes voltes perquè servís d’alguna cosa. Davant l’atac, el cargol també ho acceptà, però a la vegada demanà l’expulsió de la llima, fent veure que era molt aspre en el seu tacte i sempre tenia friccions amb els altres. I la llima hi estigué d’acord a condició que en fos expulsat el metre, que sempre se les passava mesurant els altres segons la seva mesura, com si fos l’únic perfecte. Aleshores entrà el fuster, es posà el davantal i inicià la seva feina. Utilitzà el martell, la llima, el metre i el cargol. Finalment la tosca fusta inicial es convertí en un bonic joc d’escacs. Quan la fusteria quedà altre cop sola, l'assemblea reprengué la deliberació. Fou llavors quan prengué la paraula la serra i digué: “Senyors, ha quedat demostrat que tenim defectes, però el fuster treballa amb les nostres qualitats. Això és el que ens fa valuosos. Així que no pensem ja en els nostres punts dèbils i concentrem-nos en la utilitat dels nostres punts bons”. L’assemblea trobà aleshores que el martell era fort, que el cargol unia i donava força, que la llima era especial per afinar i llimar asprors i observaren que el metre era precís i exacte. Se sentiren llavors un equip capaç de produir i fer coses de qualitat. Se sentiren orgullosos de les seves fortaleses i de treballar junts. Succeeix el mateix amb els éssers humans, en el pla personal i també el laboral. Quan en un equip de treball les persones busquen els defectes en els altres, la situació es torna tensa i negativa. En canvi, conèixer les persones, acostar-nos-hi i mirar de trobar-los els punts forts és fer florir el millor dels triomfs, la comunicació. És fàcil trobar defectes, no cal escarrassar-s’hi gaire per fer-ho, però saber trobar les qualitats, això és pels esperits superiors que són capaços d’inspirar tots els èxits humans. Us desitjo que quan estigueu treballant en equip sapigueu trobar sempre aquests punts forts, que ens han de servir per cultivar la tolerància, el respecte i l’amor vers els altres. Montse Pascual

fell del centre març 2011  

num 386 2011

fell del centre març 2011  

num 386 2011