Page 1

2012

HIVERN

anem de ruta ruta dels genis

EL CAVA

EL CELLER

D.O. TARRAGONA

parlem amb

joan ruiz

la

xocolata delicatessen


director HÉctor guascH

CURIOSITATS

4

LECTURES

5

NOTÍCIES

6

RESTAURANTS

8

redacció c/MÉndez nÚÑez,21 entr.2 43004-tarragona 977 22 25 39 info@mediacatcomunicacio.com

ANEM DE RUTA

24

HOTELS

26

REPORTATGE

28

PARLEM AMB...

30

departament comercial laura casBas jordi PucHol nÚria Perales

RECEPTARI

32

DELICATESSEN

36

EL CELLER

38

maquetació i disseny Patricia HernÁndez laura carBonell

distribució Paco castro edita casguaMedia s.l. imprimeix indugraF oFFset s.l.

Si vols anunciar-te a EL BON GUST contacta amb nosaltres: 977 22 25 39 info@mediacatcomunicacio.com

POSTRE DE MAS PASSAMANER

platja pixerota a la ruta dels genis


CURIOSITATS Cafetera Cafesolo de Eva Solo. La cafetera Cafesolo és una solució completa per a la preparació del cafè, que a més, amb la seva funda de neoprè manté al cafè calent durant uns 30 minuts. Els productes de la marca danesa Eva Solo, són una combinació de disseny, elegància i funcionalitat. Molts dels seus productes han estat guardonats i premiats en diversos països. La cafetera inclou el sistema antidegoteig dels productes Eva Solo i l’agitador. La gerra de vidre, la tapa abatible i el filtre poden rentar-se al rentaplats, i la funda de neoprè a la rentadora a 30 º C o bé es pot esbandir en aigua freda. Te una capacitat d’1 L. Colors disponibles: Arena / Vermell / Negre Pots informar-te sobre tots els seus productes a la web www.evasolo.com

Estalvis de Rig-tig.

Amb els estalvis de Rig-Tig podràs protegir la teva taula de les cassoles calentes, amb un toc de distinció. Els podràs trobar en un pràctic joc de 4 peces de colors, que es poden utilitzar per separat o combinats per a peces grans. Per guardar-los, apila’ls com a decoració o encaixa’ls per no ocupar espai. La línia de producte Rig-tig de Stelton es caracteritza per la seva filosofia de crear utensilis funcionals i amb un gran atractiu, que no atemptin contra el medi ambient. www.rig-tig.com

Joc de decoració de Leopold Vienna.

Amb aquest pràctic decorador d’acer inoxidable, podràs donar l’acabat perfecte als teus cappuccinos, pastissos... amb sucre o cacao. Es ven amb 4 motlles de formes diferents. Els productes de Leopold Vienna ofereixen qualitat, disseny i funcionalitat, sempre amb una bona relació qualitat-preu. Tota la informació a la seva web:

www.leopold-vienna.de

4


LECTURES

Ningú millor que Jordi Roca per acompanyar-nos en aquesta dolça simfonia de receptes creati-

ves, subtils i evocadores, explicades pas a pas i amb tots els trucs, consells i secrets del genial cuiner. Des d’El Celler de Can Roca, el jove i transgressor creador de postres ens sorprèn amb un llibre ple d’originals propostes d’autor vertebrades al llarg de les quatre estacions de l’any. Des d’una refrescant Sopa de pinya, mango i fruita de la passió a un Carpaccio de figues caramel·litzades i anís, l’univers lúdic i irreverent de l’aleví dels Roca se’ns mostra en tot el seu esplendor. Tota una experiència gastrolúdica, còmplice i imaginativa, que Jordi Roca apropa al lector perquè pugui emular a casa les seves postres més atrevides i sorprenents. Preparats per gaudir? Llestos per jugar?

Imprescindible, tant pels professionals del món gastronòmic com els aficionats, el Larousse Gastronomique en espanyol és una joia que ha d’ocupar un especial i gran espai a la biblioteca de qualsevol persona que tingui un mínim interès per la gastronomia a qualsevol nivell. La veritat és que el Larousse Gastronomique 2011 no és un llibre, és una enciclopèdia que alberga moltíssima informació actualitzada. Aquesta obra acaba de ser revisada i publicada en espanyol, comptant amb el pròleg d’Andoni Luis Aduriz.

El cuiner Xabier Gutiérrez ens sorprèn amb un nou llibre i el seu títol ho diu ‘gairebé’ tot, Renova les teves receptes de sempre. El cuiner del la-

boratori de R + D del Restaurant Arzak ha realitzat una revisió de 60 receptes tradicionals i ens les presenta actualitzades, és a dir, amb alguns nous matisos de sabor incorporant o intercanviant ingredients, modificant textures, canviant la forma, realitzant una presentació més atractiva... és un receptari pràctic i també una font d’inspiració per a crear altres plats, però hi ha més, el llibre Renova les teves receptes de sempre té una sorpresa, i és que tot i que ja està publicat, és possible que mai s’acabi d’escriure... Conté 60 receptes de cuina tradicional i actualitzada, i fins i tot es podria dir que conté 120 receptes, ja que es redacta l’elaboració tradicional i la seva versió actualitzada. Per exemple els Calamarsons amb la tinta’, i al seu costat ens mostra uns ‘Calamarsons amb la tinta vermella’.

5


NOTÍCIES Catorze vins de la DO Tarragona són qualificats com a excel·lents per la prestigiosa Guia Peñín

Els cellers i les cooperatives adscrites a la DO Tarragona mantenen un any més a la prestigiosa Guia Peñín la trajectòria ascendent dels darrers anys. A la Guia 2011 que dirigeix José Peñín hi ha sis cellers de la DO Tarragona que tenen, almenys un vi, que ha superat els 90 punts, la puntuació que aquesta guia marca amb el qualificatiu de vi excel·lent. De Muller. Reus (Baix Camp) De Muller Garnacha Solera 1926...............94 p Pajarete Solera 1851 Vino de Licor.............93 p De Muller Chardonnay 2010 BFB...............91 p De Muller Aureo Semiculce Añejo...............91 p De Muller Rancio Seco Vino de Licor..........91 p De Muller Moscatel Añejo Vino de Licor......90 p Vinyes del Terrer. Vila-seca (Tarragonès) Nus del Terrer 2009...................................93 p Terrer d’Aubert 2009..................................92 p Terrer d’Aubert 2008..................................92 p Nus del Terrer 2008...................................91 p Agrícola de Rodonyà. Rodonyà (Alt Camp) Sumoi Capvespre......................................92 p Celler La Boella. La Canonja (Tarragonès) Mas La Boella Vi de Guarda 2008..............90 p Vinícola de Nulles. Nulles (Alt Camp) Adernats 2010 BFB...................................90 p Vins Padró. Bràfim. Alt Camp Ipsis 2009 TC...........................................90 p

6

Es presenten els premis a l’Excel·lència Enoturística El Castell de Falset ha acollit la presentació oficial dels Premis a l’Excel·lència Enoturística que convoca CEPTA i que premiaran als cellers, varietats, restaurants i tots els agents relacionats amb el món del vi de les comarques de Tarragona que hagin contribuït a crear empresa. Els guardons duen el nom de prohoms relacionats amb el món del vi i s’entregaran en el marc de la propera Nit Empresarial de la confederació. Tarragona és una província d’una marcada tradició i qualitat vitivinícola, que compta avui dia amb 8 DO’s totalment implantades al conjunt del territori. Amb la finalitat d’incentivar la qualitat empresarial envers l’oferta d’enoturisme a les comarques tarragonines, la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) crea els Premis a l’Excel·lència Enoturística. Els guardons busquen reconèixer els màxims exponents del sector vitivinícola i la seva tasca. Seran de caràcter anual i s’atorgaran a la millor puntuació obtinguda per cada tipus d’activitat econòmica: Hostalatge-Allotjament, Restauració-Restaurant, Cellers, Cellers-Cooperatives i Enoteques, que el jurat avaluarà després de l’autoavaluació feta per cadascuna de les empreses que optin els premis.


Llista dels Millors Formatges de l’ Any 2011

Resultats del Premi Aliments d’Espanya al Millor Formatge 2011, una iniciativa impulsada pel MARM (Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí) Formatges Autòctons Espanyols Grup Formatges frescos: Premi per Formatges Belda, SL, de L’Alcúdia de Crespins (València). Grup Formatges de pasta tova: Premi per Germans Pajuelo, SAT, de Almoharín (Càceres). Grup Formatges pasta premsada d’ovella: Premi per Indústries Làcties Benaventanas, SA, (ILBESA), de Benavente (Zamora). Grup Formatges pasta premsada de vaca: Premi per Crisant SAT N °. 1306 XUGA, de Vilalba (Lugo). Grup Formatges pasta premsada de cabra: Premi per Félix Alberto Gil Rodríguez, de Puntagorda, La Palma (Santa Cruz de Tenerife). Grup Formatges de pasta premsada barreja: Premi per Formatgeries Entrepinares, SAU, de Valladolid. Grup Formatges de pasta blava: Premi per Formatges La Peral, SL, de Illas (Astúries).

Nova edició de la Guía Michelin 2012 d’ Espanya i Portugal Els restaurants amb tres estrelles de la Guía Michelin 2012 d’Espanya i Portugal són El Celler de Can Roca dels germans Roca (Girona), el Restaurant Martín Berasategui de Martín Berasategui (Sant Sebastià), el Restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar), el Restaurant Akelarre de Pedro Subijana (Sant Sebastià), el Restaurant Arzak de Juan Mari Arzak (Sant Sebastià). Aconsegueixen obtenir la seva segona estrella el Restaurant Àbac de Jordi Cruz, El Club Allard de Diego Guerrero i finalment el Restaurant Diverxo de David Muñoz. La llista dels restaurants que obtenen la seva primera estrella Michelin està formada pel Restaurant Rodrigo del Carrer de Rodrigo de la Calle, el Restaurant Solana d’Ignasi Solana, el Restaurant Lillas Pastia de Carmelo Bosc, el Restaurant Casa Mar de Quim Casellas, recupera seva estrella Casa Marcelo de Marcelo Tejedor, el Restaurant Sil·labari d’Alberto González, el Restaurant És Fum de Thomas Kahl, el Restaurant Marquès de Riscal assessorat per Francis Paniego a Elciego, el Restaurant Neru de Josean Martínez Alija, el Restaurant el Xoco de Kiska García, el Restaurant annua d’Oscar Calleja i el Restaurant Jardí de Macarena Castro.

Formatges de producció ecològica Premi per Sort Ampanera, SL, de Colmenar Vell (Madrid), a més rep el Premi Aliments d’Espanya al Millor Formatge 2011.

Altres formatges Premi per Central Formatgera Montesinos, SL, de Jumilla (Múrcia)

7


RESTAURANTS ARCS

el més perfecte possible. El públic que els visita va des de famílies fins a empreses, i curiosament, fins i tot parelles que van a demanar-se matrimoni! Arcs està enclavat en un marc històric irrepetible: 7 arcs medievals datats de 1350, que donen nom al restaurant i ens proporcionen un ambient càlid i relaxat. Conten amb una carta contínuament renovada i unes promocions, ofertes i menús sempre en moviment. Consulteu la seva pàgina web: www.restaurantarcs.com o el Facebook: facebook.com/restaurantarcs i us mantindran informats.

El restaurant Arcs va obrir les seves portes ara fa aproximadament 8 anys. Es podria dir que són dos caps els que pensen en el centre neuràlgic d’aquest restaurant: el Carles Llobet, gerent, cuiner i ànima mater dels Arcs, amb 23 anys d’experiència a la restauració, i el Josep que fa més de 12 anys que s’hi dedica i que és -posant un símil futbolístic- el cuiner titular. Dins d’aquest equip, hauríem de senyalar l’aportació insubstituïble de la Merche i la Dolors. Entre els quatre, formen la maquinària que fa funcionar Restaurant Arcs. A la seva cuina li podríem posar moltes etiquetes, tot i que aquestes no els hi agradin. Potser la més representativa seria una cuina tradicional Mediterrània portada al segle XXI, tant tècnicament, com en la fusió d’altres influències gastronòmiques, l’etiqueta que més s’ajustaria. Una de les especialitats d’aquest restaurant és el Maridatge de vins i menjar. Com diu en Carles Llobet als seus clients: “vostè demani el menjar que jo li maridaré el vi, envers el que hagi demanat”. Mitjançant els seus coneixements, el client pot quedar ben satisfet de la perfecta conjunció escollida entre plat i copa. El tracte amb el client és completament personalitzat, una mena de “tratges a mida” per a cada un d’ells. Destaca la preocupació des l’entrada d’aquest fins a la seva sortida, fent que sigui tot,

8

De dimarts a dissabte de 13.00 a 16.00 h i de 20.30 a 23.00 h Diumenge i dilluns, festa setmanal. Obrim per encàrrec C/ Misser Sitges, 13 Baixos Part Alta, TARRAGONA 977 218 040 www.restaurantarcs.com / facebook.com/restaurantarcs


9


RESTAURANTS A l’abril farà sis anys que en Joan i l’Eva van obrir el restaurant Sadoll.

SADOLL

El restaurant ubicat a la Part Alta compta amb un equip de quatre persones, dues a cuina i dues a sala que s’encarreguen de que tot estigui perfecte per al client. Va ser cap als 14 anys que tant en Joan com l’Eva van començar a estudiar a l’escola de Cambrils, i des de llavors han treballat a diversos restaurants de la província de Tarragona, Barcelona i fins i tot a Cuba, juntament amb el Víctor, l’ajudant de cuina, que també va estudiar a l’escola de Cambrils i amb uns 8 anys a l’ofici. I per acabar, la Sandra, la cambrera, que ja fa gairebé 4 anys que forma part d’aquesta petita família. El restaurant cerca una cuina sincera i sense artificis amb pinzellades modernes i utilitzant sempre productes de temporada. Com a especialitat cal destacar els plats molt diversos que demanen els mateixos clients i que s’inclouen a la carta des de fa molt de temps, com per exemple l’amanida de pernil ibèric i avellanes, foie-gras curat, trencadissa d’ous i patates, brotxeta de calamarsets i gambes...són alguns dels clàssics que mantenen.

Ens ofereixen un menú setmanal a 15,50 euros. El preu mig de la carta és de 30-35 euros i també trobem dos menús degustació de 30 i 37 euros. Durant l’any es fan vàries jornades com les del foie-gras, bolets, tòfona, bacallà... Podrem apropar-nos al Sadoll tots els migdies de dilluns a dissabte de 13:30 a 15:30h, i les nits de dijous a dissabte de 21:00 a 22:30h. Els diumenges és el dia festiu setmanal. Finalment, afegir que Sadoll significa quedar satisfet desprès d’un gran àpat i un magnífic ambient.

El tracte envers el client és pot definir com atent i proper. Dins d’un ambient cordial i distès amb una bona selecció de música. Al restaurant arriba públic de totes les edats i molt variat.

C/ Mercè, 1 Casc Antic, Tarragona 977 24 44 04 www.sadollrestaurant.com

10


11


RESTAURANTS LA CUINETA

El dia 4 de Juliol de 2008 va obrir per primera vegada les seves portes el restaurant La Cuineta, al costat de la Catedral de Tarragona, a l’espai que ocupà Les Coques, que s’havia traslladat al carrer St. Llorenç. Al capdavant del restaurant s’hi troba Cèlia García, amb el ferm propòsit de donar un servei de primera qualitat i una cuina ben feta. Només travessar el portal i entrar a l’establiment s’intueix l’ambient molt acollidor i el tracte afable i personalitzat. El comensal es troba amb l’encant de la pedra romànica que és present en tot el local, junt amb una decoració molt personal, de culleres i forquilles antigues, màquines de cosir i d’altres detalls escollits amb molt bon gust.

pa, aigua, vi o cava, per tan sols 15 euros, IVA inclòs. A la nit, el restaurant obre amb reserva prèvia per a grups. La cuina elabora amb molt d’encert i professionalitat una cuina de línia catalana tradicional, de temporada, amb productes de primeríssima qualitat. Entre les especialitats culinàries podem esmentar el salat de musclos i escamarlans amb allets tendres, les verduretes de temporada a la graella, l’amanida de formatge Provolone amb fruits secs, el bacallà amb mussolina de poma daurada sobre llit de patata fornera, la caldereta d’anyell a l’extremenya, els peus de porc a l’antiga, el llenguado amb dos cítrics, i de postres, banda de cabell d’àngel amb fruits secs, flam de cafè La Cuineta i escalopa de poma. A banda, inclou més de 200 referències, en les quals hi són presents els millors vins del país i de l’estranger. Cal destacar l’excel·lent relació qualitat-preu de la seva cuina. Plats molt ben elaborats, plenament satisfactoris, que fan d’aquest petit restaurant del costat de la Catedral, un gran temple per al bon menjar, i tot un lloc de referència a la Part Alta de Tarragona. Aquest 2012 és el segon any consecutiu que La Cuineta està inclòs a la Guia Gourmand.

El restaurant s’engega a primera hora del matí, a les 8:30, per oferir la possibilitat de degustar a l’hora de l’esmorzar la seva rebosteria totalment casolana o els minientrepans de 14 varietats diferents. De les 9 fins a les 12 hores, ofereix esmorzars de forquilla i ganivet, amb una àmplia selecció de plats deliciosos que satisfan completament als comensals. A partir de les 13h., l’opció estrella de La Cuineta és el seu menú de temporada, amb una àmplia varietat de combinacions, ja que comprèn 10 entrants, 10 segons i una gran selecció de postres, a més dels suggeriments diaris, que s’expliquen directament al client. Tot això amb

12

C/ Nou del Patriarca, 2 bis Casc Antic, Tarragona Telf. 977 226 101 lacuineta@ono.com


13


RESTAURANTS TALLER DE CUINA

relaxant-te en un spa, i que et vingués de gust provar unes torradetes amb micuit de foie i melmelada de peres i ratafia...molt agradable! El públic habitual són parelles de mitjana edat entre 30 i cinquanta anys, grups d’amics que fan sopars ja que tenen un reservat, sopars d’empresa, etc.. Els diumenges al migdia treballen força amb grups familiars que venen a conèixer la ciutat, ja que sempre troben la manera de muntar alguns plats per els més petits.

Taller de cuina va veure la llum un 13 de febrer del 2005, curiosament la data de l’aniversari del seu propietari. L’equip d’aquest restaurant el formen 5 persones, 3 a la cuina i dues a la sala. Es tracta d’un equip jove, així com la seva cuina. No superen la trentena d’anys, i això també es reflexa en la seva cuina i el seu tracte, sent una característica essencial. Al Taller de Cuina es desenvolupa una cuina acurada i molt pensada però, a la vegada molt atrevida i fresca, que fuig de caure en la rutina, com ells mateixos! El tracte doncs, és un tracte proper, però sempre respectant la línia que marca el client, fent que es senti bé, que per un moment s’oblidi de tot i gaudeixi d’un moment dedicat només a si mateix.

Durant els dies laborables pots dissenyar un menú a la teva mida, és a dir, un dia d’aquells que et ve de gust una amanida deliciosa del taller, però que té menys elaboració que un coulant de bacallà i romesco no pagaràs el mateix, tenint en compte que el mínim són 12.50 euros, i el màxim seran 15 euros. El dissabte a 15 euros, més iva, i el diumenge a 17 euros, iva inclòs. Per a la nit entre setmana, hi ha un menú a 25 euros amb uns vins i iva inclosos, i el cap de setmana ofereixen un menú degustació a 30 euros amb una selecció de plats agafats de la carta per poder degustar les diferents novetats de la temporada. El servei de pàrquing és gratuït a Torroja i Saavedra. Es poden fer reserves online a través de la web del restaurant www.tallerdecuina.es.

El restaurant ofereix una cuina acurada i elaborada amb productes de primera qualitat dins d’un marc on cuiden cada detall al màxim. És un tipus de cuina que uneix els productes locals de qualitat amb les noves corrents gastronòmiques fent una cuina tradicional, de mercat i mediterrània amb tocs de cuina moderna. La carta és molt variada, així com els menús: el de degustació, el de nit entre setmana i el del migdia. Tracten tot tipus de cuina i plats, podem dir que l’especialitat del taller de cuina és el “bon gust a la cuina”. L’ambient que es sent és pot definir com estar

14

de dimarts a diumenge de 13.15 a 16h i de 20.30 a 23h Tancat la nit del diumenge, dilluns i dimarts. c/ Merceria, 34 Baixos (Pl. Fórum) Part Alta, Tarragona Telf.: 977 23 94 21 www.tallerdecuina.es


15


RESTAURANTS Fa 4 anys que el restaurant Saporedimare es troba al carrer Bilbao número 1 de Salou. Les 6 persones que formen el seu equip de treball compten amb 4 i fins a 8 anys d’experiència en el sector i els cuiners del restaurant porten ja 25 anys entre els fogons.

SAPOREDIMARE

El restaurant Saporedimare ofereix un ambient relaxat i tranquil, on poder degustar el plat escollit d’entre una extensa carta variada i de qualitat. Dels plats de la carta destaquen les seves tapes, els arrossos i també tota la seva cuina italiana, tal i com fa referència el seu nom. Per això les pizzes i les pastes italianes són els plats més demanats entre els seus joves clients. El caliu del local, agradable i molt discret, fa de Saporedimare un restaurant idoni per anarhi amb la parella, els amics o els companys d’empresa. Sigui quina sigui la companyia escollida tindrà la seguretat de ser atès amb la màxima amabilitat i discreció, doncs el tracte sempre és el més agradable possible.

redimare, un indret elegant, discret i tranquil on gaudir de la millor cuina italiana.

El restaurant ofereix diversos menús, d’entre els que destaquen el Menú de Grups, el Menú Di Mare i el Menú Selecte. Opcions més econòmiques són el Menú diari, per tan sols 11 euros; o el Menú parella, amb el que podran menjar els dos per 25 euros. A 50 metres de la platja de Salou, enmig de l’ambient característic de l’estiu i la tranquil.litat dels mesos d’hivern, trobarà el restaurant Sapo-

obert de les 11:00h del matí fins la 01:00h de la nit SAPOREDIMARE c/Bilbao 1, Salou Telf. Reserves: 977 35 31 02

16


17


RESTAURANTS Des del maig de 2008, Wok Tarraco ofereix una àmplia varietat de productes de la cuina xina i japonesa.

WOK TARRACO

Atès per un equip de 12 persones amb una llarga experiència en el sector, podrà degustar tots els plats que vulgui dintre l’ampli wok bufet que ofereix; a més de recrear-se la vista davant els focs de la seva cuina en directe, dirigida per experts cuiners que elaboraran el plat que vostè vulgui de la manera que ho desitgi. Enmig d’un ambient familiar i tranquil serà atès pels seus amables i simpàtics cambrers, que es preocuparan per vostè i vetllaran per a que tot sigui del seu gust. Els clients que mengen a Wok Tarraco són molt variats i de totes les edats, des de parelles joves fins a gent gran, passant per famílies amb fills. En definitiva un local on poder gaudir d’una bona cuina asiàtica envoltat de la companyia que desitgis.

Vingui a gaudir de les vistes privilegiades del Port Nàutic mentre degusta i es delecta amb la millor cuina xinesa i japonesa.

A més, Wok Tarraco té un preu molt assequible, per només 14’95 euros podrà menjar tants plats com vulgui dins de la varietat que ofereix el seu wok bufet; de dilluns a divendres la beguda està inclosa en aquest preu. Als caps de setmana i festius el preu és el mateix, 14’95, però en aquests casos la beguda no s’hi troba inclosa. Cal fer menció que per anar-hi a dinar o sopar un cap de setmana o algun dia festiu s’ha de reservar taula prèviament trucant al telèfon 977 21 57 63.

WOK TARRACO obert de dilluns a diumenge d’13:00h a 16:30h i de 20:30h a 00:00h estem al Moll de Llevant, bloc 6, local 6-9 TARRAGONA Telf. Reserves: 977 21 57 63

18


19


RESTAURANTS OKI WOK

El Restaurant Oki Wok de Roda de Barà ofereix una gran varietat de productes asiàtics de qualitat a més de l’assortiment d’aliments europeus. Entre la nostra gran oferta de plats vostè podrà trobar el menjar que més li vingui de gust al seu paladar: tot tipus de marisc, carns a la brasa, verdures fresques, gran varietat de fruites del temps, sushi, arrossos, entre d’altres plats típics de la cuina asiàtica, a més d’un gran assortiment de postres per a tots els gustos. Dinar de categoria, bo i fresc, que els nostres professionals cuiners prepararan davant de vostè posant en pràctica l’experiència que els han atorgat tants anys davant dels focs. A la planxa, a la barbacoa o al wok, els nostres xefs li cuinaran el plat que vostè desitgi de la manera que més li vingui de gust. A més podrà afegir la salsa o acompanyant que més li vingui de gust. Un lloc elegant i acollidor on podrà menjar tranquil·lament envoltat dels seus; ben situat, al costat de la carretera i d’un aparcament just davant del restaurant per a la comoditat dels nostres clients. Els plats més saborosos l’esperen a Oki Wok de Roda de Barà. Vingui a visitar-nos, l’esperem!

20

Obrim cada dia, de Dilluns a Diumenge, de 13.00h a 16:30 h al migdia i de 20:30 h a 24:00 h cada nit Restaurant Oki Wok Crta. N-340 KM 1183.4 C/ Bèlgica, 22 Roda de Barà Telf. 977 801 911 Les Gavarres Local 20-21 Tarragona Telf. 977 548 741


21


RESTAURANTS CANYES I TAPES

Tapes, harmonia pels cinc sentits Una barra com Déu mana és l’escenari perfecte per una representació gastronòmica pel paladar més exigent. Les tapes es mengen de peu, amb el colze ben recolzat sobre la barra, un peu al terra, l’altre a l’estrep, la mirada al front, el somriu-

22

re a la boca, copa en mà i la ment disposada. Aquesta és la millor manera de gaudir de la simfonia que ofereixen les tapes. Cada ingredient és una nota musical diferent que, combinades d’infinites maneres, creen les partitures de mili-una receptes, cada una més harmoniosa que l’anterior. El tenor que dóna rèplica a la melodia és vostè. El cor són els seus amics. Els figurants la resta de clients. L’apuntador és el dependent, que recomana la millor del dia. I el director d’orquestra és el xef, qui treu i afegeix ingredients. Qui controla el temps. Qui la cuida fins al precís instant en que s’alça el teló; i ella surt com una gran estrella, esplendorosa, envoltada pel seu plat de porcellana blanca i dient: menja’m! Perquè una bona tapa, amics, és com una representació teatral, com un ballet en el que cada ballarí, cada músic, sap perfectament quan sortir i entrar, quan sonar o callar, quan actuar en solitari o en conjunt. Una bona tapa és harmonia. I l’harmonia és bonica, precisa i agradable pels cinc sentits.


23


ANEM DE RUTA LA RUTA DELS GENIS La natura, els camps de cultiu, la mar Mediterrània, la llum, les muntanyes, les tradicions rurals, els habitants... Descobriu-ho amb La Ruta del Paisatge dels Genis, una proposta turística singular on podreu sentir l’essència del paisatge que va ser la font d’inspiració dels artistes més universals, i que, a més, us dóna les claus per poder interpretar les seves obres. A part de la visita als equipaments i centres d’interpretació que simbolitzen la petjada dels genis al territori, reviureu en els mateixos indrets aquelles experiències que tant van marcar i inspirar el caràcter i el geni creatiu de Gaudí, Miró, Casals i Picasso, durant les seves estades a Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan. La Ruta del Paisatge dels Genis, una experiència adaptable al vostre gust, per viure en família, en grup, amb amics, i per sentir-se com un geni. A més, podreu gaudir de la Ruta completa amb la Targeta Genial, amb un cost de 9 euros i que permet l’entrada a tots els centres d’interpretació i gaudir de les promocions especials dels establiments col·laboradors, de la restauració, hoteleria, comerç, etc. d’aquests municipis. Informació i Reserves: www.elpaisatgedelsgenis.cat www.elpaisatgedelsgenis.com REUS www.reusturisme.cat MONT-ROIG DEL CAMP www.mont-roigmiami.cat EL VENDRELL www.elvendrellturistic.com HORTA DE SANT JOAN www.hortadesantjoan.cat de dalt a baix, JOAN MIRO / ANTONI GAUDI / PAU CASALS / PABLO PICASSO

24


de dalt a baix, roques de sant benet d’ horta de sant joan,gaudi centre de reus, auditori pau casals, platja pixerota de mont-roig del camp

25


HOTELS MAS PASSAMANER plats propis amb innovacions. Com a especialitat destaca l’extensíssima bodega de l’establiment i el canvi de carta quan canvia l’estació. El tracte amb el client és personalitzat, atenent tots els detalls, i el públic majoritari és gent de totes les edats, principalment parelles, és ideal per a celebracions familiars, aniversaris... El fet de tenir el centre de convencions facilita que ens puguin dur a terme grans banquets o actes d’empresa.

A Mas Passamaner trobem dos restaurants La Gigantea i El Casual Restaurant, oberts des de fa vuit anys. El Casual és un restaurant envoltat tot de vidrieres que donen als jardins d’arbres centenaris i, La Gigantea, està situada al menjador original de l’edifici de Domènech i Montaner, igual que la resta dels mobles de l’estança. Al capdavant d’un equip de 8 persones a la cuina, trobem al prestigiós cuiner Joaquín Koerper, un dels xefs més destacats del panorama espanyol, i que ha obtingut fins a cinc estrelles Michelin al llarg de la seva trajectòria, ha format i dirigit als cuiners del restaurant Casual i de la Gigantea. El xef, Salvador Gras, té 10 anys d’experiència en direcció de cuines i restauració. La Gigantea és un exclusiu restaurant d’una sola taula. Els comensals han de reservar amb suficient antelació, ja que són vuit les úniques places de la taula del restaurant. Ens ofereix un menú degustació de 8 plats preparats per a l’ocasió i maridats cadascun. El Casual Restaurant, ofereix un menú econòmic de dilluns a divendres migdia, i nits i cap de setmana, la carta. Es treballa la cuina d’autor, mediterrània, amb productes del territori, una exquisida selecció de

26

El sopar a La Gigantea, consta d’un menú degustació de 8 plats, maridats cadascun, a 90 euros. Per aquests comensals, a un millor preu, hi ha a la seva disposició, diverses habitacions i suites. El restaurant Casual, té un menú de migdia de 22 euros, de dilluns a divendres, i Carta les nits i caps de setmana, d’una mitjana de 45 euros. L’horari de La Gigantea és, cada nit a partir de les 22h, sempre amb reserva prèvia. El restaurant de l’hotel, de 13.30 a 16.00h i de 20.30 a 23.00h A l’estiu el complex Mas Passamaner té obert el “KuGi, The Pool Bar” a la piscina de l’hotel i, el “MOON, Lounge Bar” tipus chill out. El complex hoteler a més té un ampli centre de convencions, amb sales de diferents capacitats, un Spa amb una carta amplíssima de tractaments i massatges i amb circuit d’aigües, les tres pistes de pàdel completen l’oci a Mas Passamaner.


27


REPORTATGE

El Cava 28


El cava és un vi escumós d’alta qualitat produït, majoritàriament, a Catalunya. És una beguda que va associada a celebracions i actes festius, i que sempre dóna un toc d’elegància i distinció. El cava, juntament amb el “champagne”, ocupa un lloc destacat entre tots els vins escumosos que es produeixen arreu del món. El xampany francès es va introduir a Catalunya a principis del segle XIX, i això va fer pensar en la possibilitat d’elaboració d’un vi escumós autòcton a partir de les varietats blanques de raïm, pròpies del Penedès. L’any 1862 hi va haver una reunió agrícola on es van marcar el repte d’elaborar un xampany local de qualitat, per tal de poder presentar-lo a l’Exposició Universal de París. L’empresa de Reus Soberano & Cia va ser la primera en comercialitzar el que en aquell moment es va anomenar xampany de Reus. L’any 1887 la invasió de la fil.loxera va fer que els cultius de raïm s’arruïnessin. A causa d’això les varietats de raïm es van renovar i es van introduir ceps blancs de qualitat, que van fer possible l’inici de l’elaboració del cava tal com el coneixem. L’any 1972 es va solucionar el conflicte amb els francesos per la denominació d’origen, creant el Consell Regulador dels Vins Escumosos . Le-

galment, el cava està reconegut a la Unió Europea com un Vi Escumós de Qualitat Produït en una Regió Determinada i l’activitat del sector està regulada pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava. L’elaboració del cava es fa seguint el mètode tradicional de segona fermentació a l’ampolla, el mateix mètode que el xampany (méthode champenoise), però adaptat a les varietat autòctones. Les principals varietats utilitzades són: el macabeu, la parellada i el xarel·lo. Cada varietat de raïm aporta unes característiques al cava que es complementen. El macabeu és un raïm gran i compacte, resistent a les gelades. Origina un vi d’acidesa equilibrada, perfumat, lleugerament afruitat i aromàtic. El xarel·lo és una varietat de raïm mitjà, no gaire compacte. Produeix un vi amb cos i bona acidesa. La parellada és un raïm de mida més aviat gran, però no gaire resistent a les sequeres. Produeix vins suaus, de graduació moderada. Varietats secundàries són el chardonnay i el subirat parent. Per als caves rosats s’utilitzen també les varietats negres garnatxa, monestrell, pinot negre i trepat.

29


PARLEM AMB JOAN RUIZ -Quants anys fa que és cuiner? Als 14 anys vaig començar a estudiar a l’Escola d’Hoteleria i Turismo de Cambrils. -Quan va saber que seria cuiner? La veritat és que quan vaig començar a estudiar, al meu cas als 14 anys, encara no sabia ben bé que fer. A mida que va passar el temps crec que sense adonar-me’n, ja m’havia enganxat als fogons. -Tothom pot ser cuiner? Què fa falta per ser un bon cuiner? No, és un ofici dur, sacrificat i estressant en molts moments, encara que també hi ha moments per les rialles. Hi ha moments de molta tensió i no tothom està preparat per això. La dita és certa, tots els cuiners estan una mica bojos. Sacrifici, honestedat, humilitat i sobretot amor per l’ofici. -A casa seva cuina vostè? L’Eva o jo, és indiferent. Els 2 som cuiners i com que un dels dos havia de donar la cara a la sala... Li va tocar a ella, que és molt més maca que jo. -Quin és el seu plat preferit? I el que menys li agrada? No en tinc cap de preferit, m’agrada tot, fins ara no he provat res que no m’agradi. Gaudeixo amb un pa amb tomàquet, unes anxoves o un simple ou ferrat, clar que també amb plats sofisticats i elaborats. Cada plat té el seu moment. -Quin és el producte que mai pot faltar a la seva cuina? Per què? L’oli d’oliva extra Siurana, és la base de la nostra cuina catalana-mediterrània. -Cap a on està anant la cuina dels restaurants? Pel que es veu no hi ha límits, els restaurants més innovadors amb les seves tècniques posen a la taula elaboracions sorprenents que només uns pocs poden fer. Els demés estan al darrera, cadascú amb la seva cuina més o menys elabo-

30


rada, moderna, arriscada... -Cada cop hi ha més cuina d’autor i menys cuina tradicional. Algun dia desapareixerà del tot? No, clar que no, la cuina tradicional li agrada a tothom, no podem viure sense un bon plat de llenties, mandonguilles, macarrons de la iaia, etc.... La cuina d’avantguarda té com a base la tradicional. Si mengéssim aires, gelatines, escumes...cada dia, segur que trobaríem a faltar plats que es “masteguen” a la nostra dieta.

temps. El negoci és important, però la família ho és també, els nens creixen molt ràpid i no t’has de perdre la seva infància, això no es torna a repetir. Entre setmana poder jugar, banyar-te i menjar amb els teus fills no té preu.

-Què en pensa d’aquests grans plats, molt ben decorats i boníssims, però amb tant poc menjar que et quedes amb gana? Per la meva filosofia de restaurant, crec que no es pot sortir d’un restaurant amb sensació de gana. Si menges plats amb poca quantitat és de suposar que estan inclosos a un menú degustació i que al final de l’àpat es quedarà satisfet, més o menys Sadoll. Hem de pensar que darrera d’alguns plats, hi ha molta feina i tècniques d’elaboració molt sofisticades que requereixen moltes hores de preparació. -Quan gaudeix més, cuinant o menjant? M’encanta menjar, és tot un plaer, provar productes nous, cars o barats, una gamba, un bon tomàquet, una tòfona, ummmmmm... -Què li agrada cuinar per Nadal? Per aquestes dates no em complico, els meus clients volen els plats típics. Sopa de Nadal, els meus canelons, l’espatlleta de xai rostida... -Defineixi la seva cuina És una cuina senzilla i sense artificis. -El pitjor de la cuina Un accident, quedar-te sense llum, etc..., o un servei tormentós. -És difícil combinar l’ofici amb la vida familiar? És complicat (per sort la meva dona és de l’ofici) sobretot quan tens fills, has de pensar en ells, de fet vam canviar el nostre horari quan va néixer el Lucas (el primer fill), per poder dedicar-li més

31


RECEPTARI CANELONS DE GAMBES I BACALLÀ AMB VINAGRE BALSÀMIC DE XOCOLATA INGREDIENTS PER A 4 PERSONES 4 tubs de canelons / pasta de lasanya o canelons, fulles d’espinacs i / o remolatxa, ruca, 4 c / p de vinagre balsàmic de xocolata i oli d’oliva verge extra. Per al farcit: 150 grams de gambes pelades crues, 150 grams de bacallà dessalat, 1 escalunya, 3 grans d’all, 1 c / c d’essència de vainilla (opcional), 1 c / c de pebre de Jamaica, 15 grams de farina, 200 grams de llet, 30 grams de panses, 25 grams de pinyons, oli d’oliva verge extra i sal. ELABORACIÓ Posa una paella al foc amb una mica d’oli d’oliva. Pela i pica l’escalunya i els alls, incorpora-les a la paella quan estigui calenta i deixar a foc mitjà-baix. Quan comencin a prendre color, afegeix el bacallà tallat a trossets i les gambes, procurant que tot tingui la mateixa mida perquè la cocció sigui homogènia. Saltejar un parell de minuts o fins que la cocció estigui al teu gust, i retira del foc. Prepara una mica de salsa beixamel, torra la farina en una cassola i quan comenci a desprendre l’aroma a torrat, afegeix la llet, l’essència de vainilla i el pebre de Jamaica, i un pessic de sal si escau. Bat amb la varetes de mà i cou a foc lent fins que comenci a espessir. Barreja la beixamel amb les gambes i el bacallà, i tritura fins a obtenir una pasta. A la paella utilitzada anteriorment per saltejar el peix, posa ara els pinyons i les panses, salta fins que els pinyons comencin a prendre color, aboca llavors la farsa de beixamel, gambes i bacallà, barreja bé i deixa que espesseixi una mica més a foc lent. Reserva en calent. Posa una olla al foc amb abundant aigua i porta-la a ebullició, quan arrenqui el bull, afegeix una mica de sal i la pasta dels canelons. Coure la pasta fins que estigui al dente, llavors retira i refresca-la per tallar la cocció. Introdueix la farsa dels canelons en una mànega pastissera i ompliu els tubs dels canelons. Renta i asseca les fulles verdes que vagis a incorporar i passa al emplatat PRESENTACIÓ Serveix els canelons de gambes i bacallà; si utilitzes els grans, servir un per comensal al centre del plat, procedeix de la mateixa manera si són dos petits o utilitzes la pasta de lasanya. Col·loca sobre el caneló les fulles d’espinacs, remolatxa o les escollides i acaba amanint amb un fil d’oli d’oliva verge extra i el vinagre balsàmic de xocolata que pots temperar perquè acompanyi en temperatura al plat. Serveix de seguida.

32


Ous cruixents amb mar i muntanya de falç ravioli de calamar farcit de butifarra negra i bolets de temporada.

INGREDIENTS PER A 2 PERSONES 2 Ous de primera posta / 250 g de patata monalisa / 160 g de bolets de temporada / 150 g de botifarra negra / 300 g de calamar sencer / ½ litre de fumet de peix. / C.s. de tinta de calamar. ELABORACIÓ Quadriculem la patata de 7 cm per 7 cm per 3 de gruix i la salem, posteriorment la bullim fins que estigui poc feta perquè no es trenqui, reservem. Al fumet agreguem la cullerada de tinta de calamar, quan arrenqui el bull, reduïm a sabor i textura demiglaç. El calamar: amb un ganivet molt afilat partim en dos parts el calamar, i desprès laminem cada tros aconseguint làmines molt fines de cinc per cinc; si es vol es pot congelar prèviament el calamar per poder treballa-ho millor. Sofregim all picadet en una paella i agreguem la botifarra negra, reservem. “Al pase por ració”: 1ª En oli ben calent posem la patata ja quadriculada i fregim fins que agafi color, reservem. 2ª Saltem els bolets ja nets amb all i julivert, reservem. 3ª En un cassó amb oli per la meitat posem oli a escalfar, mentrestant trenquem l’ou i ho passem a un bol, quant l’oli estigui ben calent, fumejant, tirem l’ou amb compte fent servir el bol, i deixem que es fregeixi, ajudem amb una rasera, ho traiem i reservem sobre paper, IMPORTANT; per a que el rovell no es separi ha de ser de primera posta. 4ª Agafem una làmina de calamar i posem en el centre una mica de botifarra, i tornem a posar una altra làmina de calamar, ho fiquem al forn durant 6 minuts a 130 ºC. PRESENTACIÓ En un plat allargat posem en el centre dos patates i els dos raviolis alternant cada un, a cada banda posem els dos ous, tirem per damunt el saltejat de bolets i reguem el plat amb la tinta de calamar però sense tapar el ingredients, decorem amb brots de ceba.

RECEPTA DEL RESTAURANT 33


RECEPTARI CARPACCIO DE GAMBA ROJA DE TARRAGONA AMB OLI DE NOUS, SAL DE CARBÒ I CHIPS DE BANANA INGREDIENTS PER A 4 PERSONES 500 gr. Gambes Vermelles de Tarragona Sal de Carbó per polvoritzar 100 ml. Oli d’ Oliva Verge Extra 250 ml. Oli de girasol per fregir la banana 50 gr. Nous 1 Banana (Plàtan mascle) 1 bossa de plàstic dura de 25 x 25 Pulveritzador de vinagre de Cava ELABORACIÓ Pelar les gambes, treure el cordó terrós a cadascuna d’elles i col·locar-les repartides dins de la bossa. Aixafeu suaument amb un mall perquè ocupin uniformement tota la bossa. Recolzar sobre una base llisa i ficar al congelador uns minuts mentre preparem l’oli de nous, ja que així aconseguirem treure-les de la bossa tal qual. Posar la paella amb oli d’oliva verge al foc i fregir les nous que quedin daurades, després triturar, deixar reposar fins que es refredi. Peleu la banana amb un pelador de patates. Fregirem aquestes tires amb oli ben calent, les escorrerem en un colador perquè quedin cruixents. PRESENTACIÓ Treiem les gambes de la bossa i les bolquem sobre un plat, de seguida que agafa temperatura ambient repartim amb una cullera l’oli de nous, esquitxem sal de carbó, polvoritzem amb vinagre de cava al gust i col·loquem amb volum els xips de banana.

arcs

RECEPTA DEL RESTAURANT 34

restaurant


COCA DE SEITONS, PURÉ DE CEBA TENDRA,TOMÀQUETS CONFITATS I OLIVES D’ARAGÓ

INGREDIENTS Coca o pasta brisa: 250 gr mantega, 80 gr sucre lustre, 2 ous, 3 gr sal, 500 gr farina. Seitons: 16 seitons de Tarragona, vinagre de vi blanc i sal. Puré de ceba tendra: 1 kg ceba tendra (només blanc), 50 gr mantega i sal. Tomàquets confitats: 2 tomàquets madurs grans pelades, oli d’oliva extra verge, sa i pebre. Reducció de vinagre de Mòdena: 100 ml vinagre de Mòdena, 100 gr sucre. Puntes d’enciams, olives d’Aragó, oli d’oliva extra verge i sal en escates. ELABORACIÓ Per realitzar la coca o pasta brisa: barrejar la mantega i la farina, afegir la sal, els ous i barrejar-ho tot. Treballar la massa, no gaire, afegint farina i estirant amb curró. Un cop feta tallar rectangles de 12x8 cm i fornejar a 190ºc uns 15 minuts. Els seitons: Filetejar i repassar les espines petites dels seitons. Congelar 24h. Descongelar i fer capes de filets, i afegim sal i vinagre. Deixar reposar a la nevera unes 5 hores. El puré de ceba tendra: tallar la ceba en mitja juliana i amb una mica d’oli suar molt lentament fins a que estigui tendre, però sense que agafi color. Quan estigui llesta la ceba tendra, afegim al Termomix amb la mantega i sal. Ha de quedar un puré molt fi. Tomàquets confitats: Talleu-los en octaus i treieu les llavors. Els galls de tomàquet poseu-los en un plat pla i amaniu-los amb l’oli, sal i pebre. Tapeu amb film transparent i al microones 4-5 minuts. Reducció de vinagre de Mòdena: Reduir fins a consistència adequada. PRESENTACIÓ Unteu generosament les coques amb el puré de ceba tendra, al damunt 4 filets de seitons , desprès 2 galls de tomàquet, 4 filets de seitons més i 2 galls de tomàquets, 4 olives d’Aragó sense pinyol i unes puntes d’enciams ben boniques. Al plat feu una gran llàgrima amb el puré de ceba i poseu la coca al damunt, unes gotes d’oli d’oliva extra verge i escates de sal. i per finalitzar una filigrana amb la reducció de vinagre de Mòdena.

RECEPTA DEL RESTAURANT 35


DELICATESSEN L’ABELLA, xocolateria

L’Abella és un obrador amb botiga dedicat a la producció de xocolata i el seu origen es troba en la tradició familiar de quatre generacions de pastissers. El seu producte és exclusivament la xocolata en diferents formats: bombons, rajoles, galetes, piruletes, torrons, figures (per Pasqua), números d’aniversari, detalls per a casaments, batejos, comunions, altres esdeveniments, etc. Tot i que un dels productes més apreciats són els bombons de licor. El públic de l’Abella és molt eclèctic degut a la varietat del seu producte, que respon a gustos i necessitats diverses i, alhora, és apte per a totes les butxaques. El tracte personalitzat també és un punt a tenir en compte ja que l’Abella creu en l’ofici del botiguer que intenta trobar un producte per a cada persona i una persona per a cada producte. Si vols conèixer el nostre espai ens pots trobar a la Part Alta de Tarragona, C/Talavera, 8.

36


37


EL CELLER D.O. TARRAGONA

DO Tarragona, vins de tradició mil.lenària i d’esperit modern Aquesta històrica denominació d’origen la formen més de 25 cellers i cooperatives de les comarques del Tarragonès, el Baix Camp, l’Alt Camp i bona part de la Ribera d’Ebre L’origen de la Denominació d’Origen Tarragona (DO Tarragona) no és conegut amb exactitud. Vestigis històrics assenyalen que la vinya es conreava a Tarragona quan les colònies gregues s’assentaven més al nord de la costa catalana. Això no obstant, l’Imperi Romà fou el veritable impulsor dels vins en aquestes comarques. L’inici de la denominació Tarragona coincideix amb el desenvolupament implantat per l’Imperi Romà. Els territoris de la Tarraconense destacaven pel seus vins i es consideraven dels més privilegiats de l’Imperi. A pesar de tot això, l’Imperi Romà va ésser el veritable potenciador dels vins tarragonins, tant per la seva labor de comercialització com pel fet de ser els iniciadors de la denominació “Tarragona”. Aquesta denominació indicava la zona on es produïa el vi, el qual era apreciat d’un costat a altre de l’Imperi, com ho demostren escrits d’autors llatins del segle I, com Silvi Itàlic, Marcial i Plini el Jove. Al segle XII es comencen a destacar les qualitats d’algunes zones vinícoles tarragonines, i s’inicia una recuperació que, a pesar d’algunes plagues com la fil.loxera, ha arribat fins els nostres dies. Els vinicultors tarragonins sempre han fet front

38

a totes les adversitats que se’ls han presentat. Aquest fet ha permès que nosaltres puguem gaudir d’un vi exquisit, reconegut internacionalment i respectat per la seva gran qualitat, que és, sense dubte, una de les seves característiques més destacades.

L’actual DO Tarragona Actualment la zona de producció de la DO Tarragona s’estén per 73 termes municipals situats principalment en les comarques del Camp de Tarragona, en concret el Tarragonès, el Baix Camp, l’Alt Camp i bona part de la Ribera d’Ebre. Son més de 2.000 els viticultors que produeixen el raïm que posteriorment elaboren més de 25 empreses particulars i cooperatives repartides per tot el territori. El sòl de la comarca del Camp és majoritàriament del miocè, calcari i lleuger. El clima és essencialment mediterrani, amb una precipitació mitjana anual de 500 mm. La comarca de la Ribera d’Ebre és de terrenys terciaris, calcaris i pedregosos, i d’al.luvions quaternaris. Els hiverns hi són freds, i els estius calorosos i de molta lluminositat. La precipitació mitjana anual és de 385 mm. Els vins blancs que es produeixen al camp de Tarragona són molt suaus, equilibrats, aromàtics i fruitats. A la zona de la Ribera d’Ebre els blancs són de color brillant. Els vins rosats de la zona del camp de Tarragona són frescos i de color cirera. Els vins negres de la zona del camp de Tarragona són ferms i aromàtics. Els negres de la Ribera d?Ebre harmonitzen el cos i el color de la carinyena i la riquesa de la garnatxa. Sens dubte


els vins més representatius de la Do Tarragona son els vins de licor, els anomenats Tarragona Clàssics, moscatells, rancis, garnatxes i misteles de gran fama mundial. En resum, els vins de la DO Tarragona són típicament mediterranis, francs i molt fàcils de veure i de combinar amb la rica gastronomia de les nostres comarques.

L’evolució dels vins Els vins de la DO Tarragona han experimentat en els últims anys un increment destacat en la seva qualitat gràcies a l’esforç que realitzen els productors i els elaboradors. Proba d’aquest esforç és la continua millora en les guies més destacades del país, com ara la Guia de Vins i Caves de Catalunya, també les puntuacions a la Guia Parker i, sobretot, a la Guía Peñín on hi ha sis

cellers de la DO Tarragona que tenen, al menys un vi, que ha superat els 90 punts, la puntuació que aquesta guia marca amb el qualificatiu de vi excel·lent. En el tradicional apunt que redacta José Peñín respecte a la DO Tarragona assegura que “és als vins negres on la DO Tarragona troba la seva autèntica identitat gràcies a unes elaboracions on imperen els caràcters mediterranis i balsàmics fàcilment identificables de la seva terra” i també reconeix el pas que la DO Tarragona ha fet en la darrera dècada situantse com una DO que “elabora vins correctes i en alguns casos amb la personalitat que imposa el propi elaborador”. Peñín destaca amb noms i cognoms els tradicionals vins de licor que elabora principalment l’empresa reusenca De Muller i també el Terrer d’Aubert 2009, de Vinyes del Terrer de Vila-seca.

www.dotarragona.cat 39


Bon Gust Hivern 2012  

Revista El Bon Gust Hivern 2012

Bon Gust Hivern 2012  

Revista El Bon Gust Hivern 2012

Advertisement