Page 1

Dimecres 15 de juny de 2011

LA VEU

La Veu de Kinta

DE

KINTA

La classe Kinta decepcionada per la ràdio Com vau llegir en el tercer número de la VEU DE KINTA, la ràdio s’emetia el 2 de maig. Com aquest dia era festa els alumnes creien que vindria el 20 d’Abril, però no va ser així. Els xiquets van preparar-ho, assajar-ho,… A les 17:00 del dia 20, eixien comentant sobre la ràdio preguntant-se “Per què”. Estaven molt impacients perquè pensaven que ho tenien tot molt ben preparat. Van estar hores assajant: a l’hora del pati, classes de Valencià,… i després no va vindre. Pensaven que ja no vindrien, però……. El dia 9 de maig el profe Manolo ens va comunicar que la ràdio venia.

perquè tot eixe esforç de convèncer als companys de fer la ràdio i de preparar-ho tot va donar resultat. El dia 18 de Maig la ràdio va vindre però just eixe dia el Mestre no havia vingut a classe. La radioactivitat la vam fer a la biblioteca del col·legi. Aquest va ser el guió: - Les cançons de Pignoise, la Gira, ¿dónde vas Alfonso XII? i Mareta presentades per Pau i Pablo Andrés. - Llegir els articles del segon número de La Veu de Kinta. Presentat per Maria i Carla - I com funcionen les activitats que es fan a la classe. Presentades per Claudia, Andrea Fraguas i Adrián. Ara ja podeu escoltar el programa a: http://sites.google.com/site/so lerigodes/home/radioactivitater

Els xiquets de la classe Kinta es van ficar molt contents

Fet p: Claudia Flores Bellés .


Dimecres 15 de juny de 2011

La Veu de Kinta

A la nostra classe tenim racons i càrrecs. A principi de curs, entre tota la classe, a part de decidir tindre bloc, peixos, un tren,… vam decidir tindre racons i càrrecs. CÀRRECS: A cada grup de 4 xiquets cadascun s’encarrega d’un. Els càrrecs son aquests: ENCARREGAT MATERIAL:

PORTAVEU:

s’encarrega de dir-li al Mestre les decisions de grup. SECRETARI:

es l’encarregat d’apuntar els apunts del grup. s’encarrega de guardar els papers de grup. MODERADOR:

és l’encarregat de donar la paraula al xiquet o xiqueta que vol parlar en el grup.

2

RACONS: En cada cantó de la classe tenim un racó. Són aquests: RACÓ DE L’EXPRESSIÓ

és

on

fiquem

fotos de quan erem xicotets. LA BIBLIOTEKA:

és un xicotet espai on agafem llibres per a llegir. RACÓ DE KINTA:

És on està l’ordinador de Manolo. RACÓ DE LA VIDA:

És on estan els peixos i les plantes. FET PER: PABLO ANDRÉS


Dimecres 15 de juny de 2011

La Veu de Kinta

A la classe Kinta els alumnes lligen contes als xiquets de cinc anys.

A la nostra classe els xiquets i les xiquetes lligen contes als xiquets de cinc anys. Cadascun té un xiquet o xiqueta i lligen. Al principi, Manolo ens deixava uns contes i li’ls contàvem als xiquets. Després, ens inventàvem els contes, els escrivíem i finalment li’ls contàvem. I ara els fem amb els xiquets, fins i tot els il·lustrem! A més a més, ens divertim molt i ells aprenen a escriure i llegir, després ells escriuen els contes però nosaltres els ajudem! Fet per : RAQUEL

L’últim dia abans de les vacances de Pasqua Manolo ens va donar un full que era d’una obra de teatre anomenada El fantasma de Villasimplona de Arriba.

Vam elegir els personatges, si no eixia el personatge que volies fèiem paperets. Les donzelles son Lledó, Andrea Bono, Anabel i Pablo Ariño, La iaia Casimira: Carla i Paula. La tia Eustaquia: Celia i Carmen. El Marqués : Pablo Andrés…

FET PER: Andrea B

3


Un alumne de la nostra classe va portar cucs de seda. Un alumne de la classe de kinta va portar cucs de seda. Els cucs eren molt petits quasi no es veien i menjaven fulles de morera. Van estar uns dies a la classe i com van arribar les vacances de Pasqua els cucs no es podien quedar a la classe i se’ls va emportar Manolo. Ara els tenim a la classe una altra vegada i ara ja trauran els capolls.

Fet per: RUTH

Tots els anys el 23 d’Abril es celebra el dia internacional del llibre. El 23 d’Abril es celebra el dia internacional del llibre o el dia mundial del llibre i el dret de l’autor. Es celebra aquest dia per la mort de 3 grans escriptors anomenats: Miguel Cervantes (conegut per don Quijote), William Shakespeare (Julieta i Romeu) i Garcilaso de la Vega. Cada any una ciutat del món és elegida per a ser la capital del llibre per un sol dia i aquest any és Buenos Aires (Argentina).

En cada ciutat es monten unes tendetes on venen molts llibres, però no és tan sols això, també hi ha més, es celebren els concursos Cervantes. Qui haurà guanyat aquesta vegada?

FET PER: Celia


Excursió a l’Oceanogràfic El dia 26 de Maig, la classe de 5ºA anàrem al Oceanogràfic d’excursió. És un dels més grans d’Europa, té més de 1000 animals de cinc-centes espècies diferents i en el seu aquari caben 42 milions de litres d’aigua.

Va ser una aventura emocionant.

Pablo Ariño

També vérem el dofinari i el restaurant submarí.

Manolo, el nostre professor, un dia ens va dir que ens cartejaríem amb altres col·legis. En les cartes ens contem moltes coses: tot el que fem, com som, les activitats que fem, el que ens agrada i el que no ens agrada i per suposat, com ens anomenem. A la classe de 5é A ens agrada enviar-nos cartes perquè coneixem a altres xiquets i xiquetes i també perquè podem conèixer altres costums i menjars . En les cartes sempre hem de posar: data, salutació, cos de la carta i signatura. Enviem cartes a Barcelona i al Censal (Castelló). Diego Clemente


Molt prompte començaran les vacances d’estiu. Ja arriba l’estiu, per anar a la platja i a la piscina. ¡NO TINDREM COLE¡ Alguns xiquets aniran de campament, uns altres al poble però, el mestre ens posarà molts deures i els haurem de fer. El cole s’acaba, quan tornem de les vacances d’estiu començarem un nou curs sisè, per a nosaltres serà l’últim any a l’escola, perquè després anirem a l’institut.

FET: PAULA LEÓN HARO.

Quede quasi mes i mig per a fi de curs, una festa que no és per a perdre-se-la. Molts alumnes participen en TU SI QUE VALS que és un concurs en que se balle, se cante, s’actue… Es diu el guanyador quan va a fer-se de nit. Qui serà enguany? Què emocionant! A classe de 5ºA participen amb un ball Claudia, Cèlia, Paula, Andrea i Anabel. Andrea, Carla, Ruth, Maria i Lledó fan un altre ball Participen de quasi totes les classes. És molt divertit i pots guanyar un premi, APUNTA’T!!!!!. Fet per: Carmen.


A la nostra classe estem sentats de 4 en 4. Tenim 4 racons que són: racó de la diversió, que és on guardem els jocs; la biblioteca, que és on llegim llibres; racó de la vida, que és on tenim plantes y els peixos; racó de Kinta, que és on tenim l’ordinador, és a dir, on està la taula del nostre mestre Manolo. En la pissarra, el nostre mestre Manolo, fique el compàs, el transportador i l’escaire, fa el mateix que Irene. En els grups tenim encarregats que són: moderador, és el que dona la paraula; secretari, és el que pren apunts; encarregat del material, guarda les coses del grup i per últim, portaveu, és el que diu el que proposa l’equip. En la nostra classe els divendres venen els grups interactius. També fem teatres, primer el fèiem en els grups i ara estem preparant un teatre de tota la classe. Es titula El fantasma de Villasimplona de arriba. És molt xulo, el prepararem per a ensenyar-los als pares i als xiquets menuts.

Fet per Lledó

El Diumenge de Rams van fer una representació. En Eslida van fer una representació sobre Jesús el 24 d’abril, diumenge. Van participar moltes persones del poble d´Eslida. Van anar des de la carretera fins a una muntanyeta dalt del poble on hi havien tres creus i en una van posar a Jesús. Quan va acabar van saludar i després van esclatar uns coets. Va ser molt bonic, em va agradar moltíssim. Fet per: Carlos


És una tradició que agrade molt, especialment als nens menuts. Consisteix en esclafar l’ou que hi ha en la mona a la front d’algú. Aquesta acció signifique la resurrecció de Jesús, per això ens mengem la mona “hi ha de moltes formes i sabors” el Diumenge de Pasqua. Solen ser els ous de color roig com la sang de Jesús. Per fer els colors de l’ou es bull l’aigua amb safrà per a fer-los grocs, per fer-los verds es bull amb espinacs i per a ferlos morats amb remolatxa.

Aquest mes de maig molts xiquets entre 8 i 9 anys, prenen la primera comunió. Es preparen durant 2 anys per aquest dia. Tots els dies es tenia que assajar, per a que aquell dia tan especial estiga tot bé. El dia de la comunió és molt bonic, perquè tota la família i els amics es junten per a celebrar aquest dia tan especial. Primer anem a l’església, després al restaurant a dinar. Els xiquets tenen jocs i matalafets “colxonetes” per a jugar. FET PER: MARIA.


PER FI MATEN TERRORISTA BIN LADEN El dia 2 de Maig van matar al terrorista que va atemptar contra les torres bessones, amb

un avió que portava moltíssims passatgers i va posar una bomba en un tren de Madrid.

Els E.E.U.U portaven deu anys buscantlo per muntanyes, ciutats…i seguien la pista gràcies a les investigacions que feien els militars.

AL

Moltes ciutats estaven en alerta per si els seguidors de Bin Laden prenien represàlies. Els familiars dels que va matar o dels que va fer ferides estan molt contents i ho festegen als carrers. FET PER: CARLA.


GANDHI, L’HOME TERRA. Nasqué a la ciutat de Porbandar un 2 d’octubre del 1869 i va morir a Nueva Delhi un 30 de Gener del 1948.

Era fill de Karanchand Gandhi. Mahatma va ser advocat, pensador i polític indi. Sa mare li va ficar el nom de Mahatma però a l’Índia li cridaven Bapu que vol dir “pare” en guyaratí. Va fer vagues de fam pel moviment nacionalista indi.

QUE DONÀ PAU A LA Va mantenir correspondència amb León Tolstói que va influir ajudant a Gandhi amb el projecte de “Resistència no violenta”. Es té que destacar la manifestació de: “Marxa de la sal”.

Va estar en la presó vàries vegades, però encara aixina va ser un heroi nacional. Mahatma Gandhi va demanar la

independència per a l’Índia en la conferència de Londres. Als 13 anys els seus pares el van casar amb Kasturbai Makharji amb la qual va tindre 4 fills.

Va estudiar en la universitat de Bombay l’any 1887 i es va matricular en l’escola de Samaldas. Ara mateix tindria 141 anys. Andrea F.


VICENT SALES MATEU CONTESTE A ALGUNES PREGUNTES D’UN XIQUET

Ací està el meu primer article que faig per al periòdic de la classe jo a soles. Es tracta d’una entrevista personal ni mes ni menys que al REGIDOR d’ESPORTS de l’AJUNTAMENT de CASTELLÓ. (VICENT SALES MATEU)

VICENT

VA

NÀIXER el 5 de NOVEMBRE, el que

més li agrada de menjar és la PAELLA, el seu color preferit és el TARONJA, i L’ESPORT ÉS el BÀSQUET i de

PAU GASOL, i L’EQUIP

jugador

que més li agrada son tots els de CASTELLÓ de tots els ESPORTS. El que més, més, més li agrada del MÓN és estar amb la seua FAMÍLIA.

Com a REGIDOR d’Esports porta quatre anys i m’ha dit que si no fora REGIDOR voldria ser professor de L’INSTITUT.

VICENT en estiu fa

sempre viatges i m’ha dit que el VIATGE que més li ha agradat és el CREUER D’ATENES FINS A

ESTAMBUL per les

illes GREGUES amb el vaixell SKY WONDER en l’any 2008, (el viatge el va fer amb la seua dona, el seu fill, la sua filla, el meu pare , la meua mare, el meu germà i jo), perquè el meu pare i VICENT són molt amics. L’any passat, en estiu, la FINAL DEL MUNDIAL SUDÀFRICA

DE

va vindre a vore-la al meu APARTAMENT.


ELS INVIZIMALS: UNA MODA Els invizimals són uns cromos de monsters. Diuen que poc a poc estan invadint el planeta. Hi ha tres nivells: PUP, COLT y MAX Els invizimals també tenen tipus: JUNGLA, OCEÀ, GEL, FOC, DESERT i ROCA. També són mutacions d’animals o animals

que van acabar en llocs roïns com TOXITOAD, TIGUERSHARK, CROCORILLA o XUE HU

Un ferrari se ha estrellado contra el campo del R.Madrid. El conductor está sano y salvo pero el coche destrozado. El conductor estaba un poco bebido.

També hi ha un nivell major que no arriben a ell quasi cap invizimal: el DARK DE MIGUEL Según el conductor había mucha niebla y no se podía ver nada. Le van a caer 7 milllones de € por conducir bebido y estrellarse contra el estadio del R.MADRID. El estadio está destrozado por la puerta principal y el césped ha sufrido daños leves. Pau Agustina


vs Cuando se jugaron la semifinal de ida de la Champions el Barça hizo todo lo posible para ganar. Gracias a Affelay y a Iniesta, marcó el mago del balón, el que cuando tiene el balón no se lo quita ni dios, el que lo hace todo tan

bonito y tan fácil, ese és

Messi, Messias. Y el segundo de

quien crees que fue, de

Messi, se regateó

a todos el solito y como no

llegaba al balón se tiró, acertó y marcó.

Los

entrenadores de los equipos son: Pep Guardiola el entrenador del futbol club Barcelona y Mourinho el entrenador del Real Madrid. Hecho por Diego Garcés.


El dissabte es va jugar la final de la Copa del Rei. Els equips eren Futbol Club Barcelona i el Real Madrid. Al final del partit van quedar 0-0 i van anar a la

pròrroga.

Al

final de la pròrroga van quedar 1-0 amb gol de Cristiano Ronaldo, jugador del Real Madrid.

Després se’n van anar a Madrid, per a celebrar la Victòria, però no els va sortir molt bé, ja que a Sergio Ramos se li va escapar la Copa de dalt de l’autobús i després li va passar per damunt. Almenys no era la bona.

ALEX


UNA BIBLIOTECA MOLT GRAN.

Hi ha una biblioteca molt gran. En la

A la biblioteca hi ha ordinador per a

biblioteca si vols agafes un llibre i

buscar

després si vols te’l lliges allí o te’l lliges a

llibres o un fitxer de

la teua casa. En la biblioteca hi ha molts

l’escola .

llibres i tu pots elegir i emportar-te’l a casa.

En la biblioteca hi ha llibres per a xics i xiques més xicotets de 5, 6, 7…anys. Si Però els encarregats de la biblioteca

agafen el teu carnet per a vore qui té algun llibres. Ells quan agafes llibres et

diuen que el dia 26, per exemple, tens que tornar el llibre.

entres en la biblioteca no tens que fer soroll per a no molestar a les persones que hi ha en la biblioteca.

FET PER: VALENTINA


Després d’entrevistar a vàries persones he descobert que la majoria de la gent llig per obligació del col·legi. I, gràcies que està al col·legi! En canvi unes altres troben la lectura molt divertida i agradable com jo. Ací teniu unes raons o conclusions de perquè llegir és divertit: Llegir no té perquè ser sempre una obligació. Un llibre pot proporcionar-nos informació pràctica i interessant sobre un tema pel qual sentim certa curiositat o bé que ens agrade llegir. Les pàgines contenen algunes idees pràctiques o necessàries. Sentiments, històries que ens agraden i personatges que només tenen sentit quan una persona decideix submergir-se en la lectura. Quan obres eixa porta de la imaginació el llibre cobra vida i despertem la fantasia. Una vegada t’endinses en la lectura és com si tu fores el personatge principal. Pots arribar a un punt en que cap llibre t’agrade però sempre pots escriure’l tu amb una miqueta d ‘imaginació. Anabel Álvarez

Pablo Diablo y el partidazo de futblo es un libro para niños/as Pablo diablo y el partidazo de fútbol es un libro para niños y niñas. Son 3 capítulos y os los voy a resumir: CAPÍTULO 1: Pablo diablo va a la habitación de su hermano Roberto para ver que hace- Allí se encuentra a su hermano leyendo un diario para recitarlo en el colegio..Roberto escondió el diario para que Pablo diablo no se lo robara, pero Pablo lo buscó y lo encontró en la estantería y empezó a borrar las cosas buenas y poner cosas malas para que quede Roberto en ridículo. CAPÍTULO 2: A Pablo Diablo le viene la ropa justa y no se puede vestir, su madre le dijo que iban a comprar ropa y Pablo dijo no, no y no, jamás. Su madre le dijo que si iban mañana, pasado mañana o el viernes. CAPÍTULO 3: Las maestras de Pablo Diablo y su clase, organizaron un partido. El alumno que sea el mejor jugador del partido ganaría 2 entradas para ver el mejor partido del siglo. En el partido del colegio hubo muchas faltas, manos e insultos, pero las ganadoras fueron... las profesoras por ser las mejores árbitros del partido. HECHO POR: Pablo Garcés

La Veu de Kinta  

revista escolar de Kinta