Page 1

SelfAWB I.

Accesul in aplicatie: 1. Accesati adresa www.selfawb.ro 2. Introduceti datele contului (username si parola). 3. Actionati butonul Login sau apasati tasta Enter.

IMPORTANT! -

Fiecare expeditie este identificata printr-un numar unic de expeditie (AWB). Nu reprintati etichetele editate anterior (ci creati o eticheta noua (awb) folosind meniul AWB, AWB NOU sau IMPORT AWB-URI), chiar daca este vorba despre acelasi destinatar si acelasi continut al expeditiei, pentru a evita situatia cand doua sau mai multe expeditii au acelasi numar de AWB.

II. Meniurile aplicatiei: Meniul “Consola” permite utilizatorului sa vizualizeze borderourile nefinalizate din zilele precedente. Folositi butonul “AWB” pentru a crea un AWB nou. Optiunea “Lista Destinatari” va permite vizualizarea bazei de date cu destinatarii atasati contului, modificarea acestora, configurarea unui nou destinatar sau importul unei baze de date cu destinatari. Optiunea “Borderou” va permite vizualizarea borderourilor din data curenta sau din data selectata cu ajutorul calendarului. Cu ajutorul optiunii “Import AWB-uri” puteti prelua baza de date cu expeditii dintr-un fisier de tip csv organizat conform modelului ce poate fi descarcat din aplicatie. “Comanda plicuri” este o optiune prin intermediul careia puteti trimite o comanda catre departamentul Materiale al FAN COURIER EXPRESS cu numarul de plicuri autoadezive necesare etichetarii. Prin intermediul optiunii “Comanda curier” puteti trimite o comanda de ridicare a expeditiilor direct catre Dispeceratul FAN COURIER EXPRESS. “Cautare AWB” este o optiune ce permite utilizatorului sa caute expeditii in baza de date, dintr-o anumita perioada sau pentru un anumit destinatar, userul avand si posibilitatea de a exporta intr-un fisier rezultatele cautarii.

1


Definirea partenerilor (destinatarilor) catre care expediati se poate face in 3 moduri: 1. Accesand optiunea “Introdu Manual date destinatar” din cadrul meniului “AWB”, puteti introduce datele de contact ale destinatarului, trebuie sa completati campurile obligatorii (nume, telefon, localitate, judet, strada), iar pentru facilitarea livrarii se completeaza si campurile optionale, in masura in care se detin informatiile respective despre destinatar. Folosind aceasta optiune utilizatorul poate alege daca destintarul se va salva sau nu in baza de date pentru a fi reutilizat la introducerea unui alt AWB nou. 2. Din cadrul meniului “Lista destinatari”, apeland optiunea “Destinatar Nou”, destinatarii introdusi cu ajutorul acestei optiuni se vor salva in baza de date. Pentru facilitarea livrarii se completeaza si campurile optionale, in masura in care se detin informatiile respective despre destinatar. 3. Apeland optiunea “Import Destinatari” din meniul “Lista Destinatari”, utilizatorul are posibilitatea de a prelua in baza de date destinatarii dintr-un fisier de tip .csv, organizat conform modelului ce poate fi descarcat din aplicatie. Acest meniu permite preluarea bazei de date cu destinatari dintr-un fisier de tip .csv organizat conform modelului ce poate fi descarcat din aceasta pagina. Pentru ca importul bazei de date sa poata fi realizat este necesar ca fiserul sa indeplinesca urmatoarele conditii: -

fisierul sa contina exact coloanele din model; sa existe informatii in coloanele corespunzatoare campurilor obligatorii; sa contina doar caractere latine (fara diacritice sau alte caractere speciale); textele introduse in coloane sa nu contina virgula, acest caracter fiindfolosit ca separator de coloane; localitatea si judetul sa aiba denumirea exacta, conform Postei Romane, mai putin diacriticele care se vor inlocui cu corespondentul din alfabetul latin.

Crearea expeditiei (AWB) Utilizatorul are posibilitatea de a alege modul in care va creea expeditiile: prin introducere manuala, folosind meniul “AWB”. Introdu manual date destinatar Aici puteti introduce datele de contact ale destinatarului,trebuie sa completati campurile obligatorii(nume,telefon,localitate,judet,strada) iar pentru facilitarea livrarii se completeaza si campurile optionale, in masura in care se detin informatiile respective despre destinatar. Lista Destinatar Aici puteti alege pentru expeditia pe care urmeaza sa o introduceti unul dintre destinatarii deja atasati contului sau puteti crea un nou destinatar folosind butonul “Destinatar nou”. La introducerea unui destinatar nou completarea campurilor Nume, Telefon, Judet, Localiate, Strada este obligatorie.

2


Lista Tip serviciu Aici puteti alege tipul de serviciu pe care intentionati sa-l folositi. Daca ati ales tipul de serviciu “Cont Colector” campurile Banca, IBAN se vor autocompleta cu informatiile existente in baza de date FAN. In cazul in care contul afisat nu este corect, este necesar sa cereti departamentului Vanzari, pe adresa sales@fancourier.ro, corectarea acestora. Campurile Banca, IBAN sunt necesare in cazul expeditiilor de tip Cont Colector. Pentru celelalte tipuri de servicii este recomandat sa nu se completeze aceste campuri. Sectiunea Continutul Expeditiei Aici se specifica detaliile despre expeditie: cate plicuri si cate colete contine expeditia (cel putin un plic sau un colet), greutatea totala cantarita a expeditiei. In cazul expeditiilor agabaritice se vor completa si campurile Dimensiuni Campul Ramburs In cazul expeditiilor la care se solicita ramburs, in campul Ramburs se va specifica ce se asteapta ca ramburs. Aici se pot introduce atat cifre cat si litere (de exemplu, “CEC 1500 RON”), in limita a 15 caractere in total. In cazul expeditiilor de tip Cont Colector campul Ramburs trebuie sa fie numeric (corcet “1500” si nu “1500 RON”) si valoarea introdusa aici reprezinta suma care va fi virata in cont. Campul Valoarea declarata Aici se va completa, doar cu cifre, valoarea la care doriti sa asigurati expeditia in caz de pierdere sau deteriorare. Suma introdusa in acest camp este exprimata in RON. Campul Observatii Aici puteti selecta una din optiunile predefinite, care corespunde cu expeditia dumneavoastra. Campul Continut Aici se pot da informatii suplimentare despre continutul expeditiei. De asemenea, in acest camp se poate introduce un identificator intern al expeditiei (de exemplu, numar factura) care sa fie folosit pentru a face legatura intre baza de date FAN si baza de date interna.

Imprimare AWB La salvarea unui AWB utilizatorul este directionat in pagina Print de unde poate opta intre a printa toate etichetele, doar o anumita eticheta sau toate etichetele incepand cu un anumit numar. Eticheta corespunzatoare primului colet/plic (1 din n) se va printa in dublu exemplar, unul dintre exemplare urmand sa fie folosit la livrare pentru a se lua semnatura de primire.

3


Modificare AWB Dupa ce un AWB a fost salvat, pe acel AWB se mai pot modifica doar campurile plic, colet, greutate, dimensiuni, observatii, continut. Se recomanda ca in cazul in care se fac modificari pe un AWB pentru care deja s-au printat etichetele sa se reia printul tuturor etichetelor astfel incat expeditia sa fie etichetata conform informatiilor introduse in sistem. -prin preluarea datelor dintr-un fisier de tip csv, organizat conform modelului ce poate fi descarcat din aplicatie, folosind meniul “Import AWB-uri”. Acest meniu permite preluarea bazei de date cu expeditii dintr-un fisier de tip .csv organizat conform modelului ce poate fi descarcat din aceasta pagina.Pentru ca importul bazei de date sa poate fi realizat este necesar ca fisierul sa indeplineasca urmatoarele conditii: -

-

fisierul sa contina exact coloanele din model; sa existe informatii in coloanele corespunzatoare campurilor obligatorii (nume destinatar, telefon, judet, localitate, strada, plic, colet, greutate, iar in cazul tipului de serviciu cont colector sunt obligatorii si campurile banca si iban); sa contina doar caractere latine (fara diacritice sau alte caractere speciale); textele introduse in coloane sa nu contina virgule, acest character fiind folosit ca separator de coloane; localitatea si judetul sa aiba denumirea exacta, conform Postei Romane, mai putin diacriticele care se vor inlocui; dupa importul bazei de date bazei de date cu expeditiile pe care doriti sa le trimiteti, acestea vor forma un borderou, care il gasiti accesand butonul Borderou.

Vizualizarea expeditiilor Accesand meniul “Borderou” puteti vizualiza borderourile si AWB-urile corespunzatoare datei curente. Pentru vizualizarea borderourilor din date anterioare datei curente se poate folosi butonul “Calendar” pentru setarea datei dorite. Finalizare borderou La finalizarea introducerii datelor corespunzatoare trimiterilor dintr-o zi este necesara actionarea butonului Finalizare. La finalizarea unui borderou aplicatia va trimite automat o instiintare catre departamentul Comenzi FAN Courier, urmand ca acest departament sa realizeze preluarea in sistemul FAN a AWB-urilor corespunzatoare borderoului finalizat. Atentie! AWB-urile corespunzatoare borderourilor finalizate nu se mai pot modifica/sterge de aceea va recomandam sa finalizati borderoul numai cand soseste curierul pentru ridicarea expeditiilor.

4


Daca ulterior finalizarii borderoului se doreste adaugarea de alte expeditii pe ziua respectiva, acest lucru se poate face fara probleme, AWB-urile urmand sa fie centralizate intr-un nou borderou caruia i se va aplica aceeasi procedura ca mai sus. Borderourile nefinalizate in 48 de ore vor fi anulate automat de catre sistem Print/Export borderou Pentru fiecare borderou exista optiunea ca acesta sa fie printat sau exportat intr-un fisier excel folosind butoanele Print, respectiv Export. Printarea borderoului este utila in procedura de predare-primire expeditii catre curier.

Fan Courier Express Data actualizarii:04 Ianuarie 2010

5

Selfawb manual de utilizare  
Selfawb manual de utilizare  
Advertisement