Page 1


INHOUD 1. Onze dienst: een kot voor één nacht 1.1 Wat 1.2 Voor wie 1.3 Locatie 1.4 Prijs 1.5 De werking 2. De concurrentiële omgeving 2.1 Jeugdherbergen 2.2 Hotels 2.3 Taxi’s 2.4 Studentenkoten van vrienden


3. Strategie

6. Social media

3.1 Plan van aanpak

6.1 Algemeen

3.2 Visie

6.2 Facebook

3.3 Missie

6.3 Twitter

3.4 Waarden

6.4 YouTube

3.5 Doelstellingen

6.5 Foursquare

4. Operationele uitwerking

6.6 Strategie

4.1 Stappenplan

6.7 Conclusie

4.2 Stakeholders 5. Klantenbeheer

7. Overzicht verrijkte inhoud 7.1 Layar

5.1 Doelgroep

7.2 Website en blog

5.2 Follow-up suspect

7.3 Augmented reality

5.3 Follow-up prospect

7.4 Ambassadeurs

5.4 Follow-up klanten

7.5 SOS-app 8. Conclusie


1. Onze dienst


Een kot voor één nacht Voor veel pendelende studenten is het niet altijd even gemakkelijk om een slaapplaats te vinden wanneer zij willen uitgaan of ‘s avonds nog iets willen gaan drinken. Treinen en bussen rijden niet meer en bij een vriend of vriendin blijven slapen zorgt soms ook voor problemen: iemand wil vroeger naar huis, er is niet genoeg plaats voor iedereen om te slapen, mensen hebben teveel gedronken en er ontstaan ruzies, … Om deze studenten toch de kans te bieden om op een zorgeloze manier uit te gaan, zijn we met het idee ‘SOS’ gekomen: SleepOver for Students’. Wie na het uitgaan geen slaapplaats heeft, te veel heeft gedronken of geen vervoer meer naar huis vindt, kan binnenspringen in ons budgetvriendelijke studentenhotel.


1.1 Wat SOS is een studentenhotel dat elke dag open is. Aan een budgetvriendelijke prijs biedt SOS eenvoudige slaapplaatsen aan. We willen met zo weinig mogelijk personeel werken om de prijs voor de studenten zo laag mogelijk te houden. In totaal zullen er 80 slaapplaatsen beschikbaar zijn. Per verdieping zijn er twee toiletten en twee douches aanwezig.


1.2 Voor wie

De doelgroep van SOS is alle pendelende studenten in Gent die ‘s avonds een stapje in de wereld willen zetten of de volgende ochtend vroeg op school moeten zijn. 1.3 Locatie Het studentenhotel zal in of rond de uitgaansbuurt (Overpoortstraat) in Gent liggen. Als onze dienst het hier goed doet, hopen we op lange termijn uit te breiden naar andere studentensteden in Vlaanderen zoals Leuven, Antwerpen, ‌


1.4 Prijs

De prijs voor één nacht bedraagt 10 euro. Het nemen van een douche is niet in de prijs inbegrepen. Hiervoor zullen we 2 euro voor 5 minuten rekenen (dit gebeurt aan de hand van een automatisch systeem).

Daarnaast bieden we ook ‘SOS’-pakketten aan voor 4 euro. Dit zijn kleine zakjes waarin de studenten alles vinden wat ze nodig hebben voor een nachtje logeren, in reisformaat: tandenborstel met tandpasta, een klein flesje douchegel, een klein wegwerpkammetje,… Deze zakjes bieden we aan via een automaat. In deze automaat vinden de studenten ook croissants en chocoladekoeken, snoep en drank (zoals chocomelk, melk, …) Zo bieden we de studenten ook een ontbijt aan indien gewenst.


1.5 De werking Alles zal zo automatisch mogelijk gaan. Er zal slechts één (of in drukke periodes eventueel twee) conciërge(s) aanwezig zijn. Bij het binnenkomen kan je inchecken aan een automaat. In ruil voor je 10 euro krijg je een ticket dat tot 12 uur ’s middags de dag nadien actief is. Na dat tijdstip kan je niet meer in je kamer binnen. De studenten die online (via de app of website) geboekt hebben krijgen een QR-code die ze kunnen scannen. Hun kamer werd gereserveerd bij de boeking, dus zij moeten enkel nog betalen via hun bankkaart of cash aan deze automaten. Deze automaten zijn vergelijkbaar met deze in de cinema, met het verschil dat je ook cash kan betalen. Het uitchecken verloopt dus ook volledig automatisch. Het ticket vervalt en mag weggegooid worden. Tussen 12.30 uur en 19 uur worden de kamers gekuist. En vanaf 20 uur mag er terug ingecheckt worden.


2. De concurrentiĂŤle omgeving


2.1 Jeugdherbergen Jeugdherbergen zijn niet duur en vrij basic. In een jeugdherberg gaat het vaak om slaapzalen die je deelt met anderen. Hier heerst er dus soms een onveilig gevoel (mogelijkheid tot stelen). Een jeugdherberg is ook niet altijd even netjes. In de omgeving van de Overpoortstraat bevindt zich jeugdherberg De Draecke (Sint-Widostraat, Gent). Dit is een voorbeeld van een specifieke concurrent.

Jeugdherberg De Draecke


2.2 Hotels Hotels zijn duur; vaak te duur voor studenten. Ze zijn wel altijd heel netjes en hygiënisch en bieden aparte kamers aan. Op die manier is er dus geen onveilig gevoel. Hotels zijn concurrenten op de markt van ‘slaapplaatsen aanbieden’, maar gelukkig richten ze zich niet op dezelfde doelgroep als ons (studenten). In Gent zijn er 22 hotels. Voorbeelden daarvan zijn Ibis, Holiday Inn en Novotel.


2.3 Taxi’s Taxi’s zijn duur. In Gent bedraagt het minimumbedrag 10 euro. Dus wanneer een student de taxi zou nemen naar huis, zal dat bedrag heel snel oplopen (als je 25 km van Gent woont, kost het ongeveer 50 euro).

Het voordeel van de taxi’s is dat ze heel toegankelijk zijn. Een voorbeeld van een taxibedrijf in Gent is Vtax.


2.4 Studentenkoten van vrienden Een nacht logeren op het kot van een vriend of vriendin is gratis en gemakkelijk, maar brengt ook heel wat nadelen mee. Er is niet altijd genoeg plaats, je moet op de grond slapen of je hebt geen deken. Meestal moet je zelf voor al je slaapgerief zorgen (slaapmatje, slaapzak, enz.). Daarnaast kan het ook nog zijn dat je vriend of vriendin ’s morgens vroeg naar de les moet, waardoor je al heel vroeg uit zijn of haar kot weg moet. Uitslapen is dus niet altijd een optie.


3. Strategie


3.1 Plan van aanpak We willen op een goede locatie veilige en goedkope slaapplaatsen aanbieden voor de Gentse studenten. Dit kan je vergelijken met een ‘studentenhotel’. Deze locatie ligt in of rond de uitgaansbuurt (Overpoortstraat) in Gent, aangezien onze doelgroep hier het meest aanwezig is. De studenten die daar te vinden zijn, hebben vaak nood aan zo’n slaapplaats, zeker wanneer het gaat om studenten die niet op kot zitten. In deze buurt bevinden zich ook een heleboel campussen van hogescholen en de universiteit van Gent. Na verloop van tijd kunnen we uitbreiden naar andere grote studentensteden (Brussel, Leuven en Antwerpen).

In ons hotel is er ook de mogelijkheid om te douchen (betalend). Daarnaast kunnen de studenten een SOS-pakket kopen dat bestaat uit douchegel, shampoo, tandenborstel en tandpasta. Er ligt ook altijd één handdoek in de kamer (gratis).


3.2 Visie We willen het referentiepunt worden voor studenten die nood hebben aan een veilige en comfortabele slaapplaats na een nachtje stappen of voor een vroege les. 3.3 Missie We bieden elke student een comfortabele slaapplaats aan een zeer betaalbare prijs.


3.4 Waarden  Lowbudget We willen onze dienst zo goedkoop mogelijk aanbieden zodat studenten, die vaak een beperkt budget hebben, van de dienst gebruik kunnen maken. Dit is één van de voordelen die wij hebben op de concurrentie (ten opzicht van bijvoorbeeld hotels).  Plezier Plezier is een waarde waar we veel belang aan hechten. Het is de bedoeling dat de studenten van hun studentenleven (lees: het uitgaan) kunnen genieten zonder zich ergens zorgen over te moeten maken.


ďƒź Veiligheid In de huidige maatschappij heerst een enorm onveiligheidsgevoel. Wij willen daar iets aan doen door de studenten een veilige slaapplaats aan te bieden. Ze hoeven in het midden van de nacht of de vroege ochtend niet te wachten op de trein of bus. Zo lopen ze minder kans dat ze ergens helemaal alleen zijn.

Bovendien lopen ze ook minder kans op diefstal door dat wij kluisjes en kamers voorzien die kunnen worden afgesloten. Tenslotte vinden wij het ook belangrijk dat studenten niet dronken achter het stuur kruipen. Wij bieden studenten die al een glas (of meer) te veel hebben gedronken een slaapplaats aan. Zo brengen ze zichzelf en anderen niet in gevaar.


 Gemak Studenten hoeven zich zoals eerder gezegd geen zorgen meer te maken over waar ze zullen slapen. Ze hoeven niet te zoeken naar vrienden die een plekje over hebben op kot, ze hoeven geen heuse bedragen te betalen voor een hotel, ze moeten zich geen zorgen maken als ze de laatste bus of trein gemist hebben,…

 Comfort

In ons studentenhotel hebben studenten alle comfort die ze nodig hebben: slapen in een verwarmde kamer, een zacht bed, de mogelijkheid om zich de volgende ochtend te douchen,… Daarnaast kunnen studenten die ‘s ochtends vroeg les hebben en lang moeten pendelen ook bij SOS overnachten. Hierdoor kunnen ze langer slapen. Voldoende slaap is heel belangrijk voor studenten!


3.5 Doelstellingen  De stakeholders overtuigen tot samenwerking (en sommigen om financiering vragen).

 We willen een goede locatie vinden in een straal van 1,5 km van het Sint-Pietersplein.  De aankoop van bedden, matrassen en linnen (80), douches (8), lavabo’s (80), wc’s (8), inchecksysteem voorzien,…  Binnen één maand na opstart ervoor zorgen dat 60% van de studenten in Gent SOS kent.


4. Operationele uitwerking


4.1 Stappenplan

1) Subsidies aanvragen en sponsors zoeken. 2) Zoeken naar leegstaande gebouwen of grond (zelf contact opnemen met verkopers). Naar stad Gent gaan voor onderhandelingen (hebben zij gebouwen of grond? Mogen we die gebruiken?). 3) Een aannemer aanspreken. Die zorgt ervoor dat alles er staat. Voor de meubelen Ikea aanspreken (willen zij sponsoren of bieden ze een korting?). Voor het inchecksysteem een technologiebedrijf zoeken dat dit volledig plaatst en voor het personeel een security bedrijf aanspreken. 4) Contact opnemen met een drukker om flyers en posters te ontwerpen en drukken (deze dan verspreiden op plaatsen waar veel studenten komen). Alle scholen in Gent contacteren en daar mailings laten versturen naar alle studenten. Op Student Kick-Off, aan het begin van het academiejaar, een standje plaatsen om de studenten aan te spreken en ook andere reclame te maken (flyers en dergelijke).


4.2 Stakeholders Stakeholders zijn belangrijk voor elke onderneming. Aangezien de kosten redelijk hoog zouden worden, willen wij de stad waar we ons vestigen (Gent) en verschillende diensten daar betrekken bij het project.  Aannemer: we moeten ‘bouwen’ aan ons project, zowel letterlijk als figuurlijk!  Stad Gent: een belangrijke stakeholder, aangezien we ons hier willen vestigen. Bovendien kunnen we de aantrekkelijkheid van de stad verhogen als we deze dienst produceren.  Scholen: ook scholen (universiteiten en hogescholen) zouden moeten meewerken/financieren aan het project. Studenten raken via onze dienst gemakkelijker op school als ze vroeg les hebben. Daarnaast kunnen ze van het studentenleven genieten en ook naar school gaan wanneer ze uitgegaan zijn dankzij deze dienst.  Aandeelhouders


 Café’s in de Overpoortstraat: studenten drinken graag een glaasje. Als ze langer kunnen blijven, geven ze ook meer geld uit. Daarom denken we dat de uitbaters van café’s in de Overpoortstraat onze dienst graag zullen ondersteunen.  Kuisploeg: uiteraard moeten de kamers onderhouden worden. De kuisploeg is dus van essentieel belang.

 Politie: we willen de veiligheid garanderen en vandalisme vermijden door ook goede relaties met de politie te onderhouden.  Personeel: het personeel moet volledig achter de dienst staan. Zo kunnen ze extern de dienst promoten.  Buurtbewoners: we willen de buurtbewoners niet teveel overlast bezorgen. Daarom zijn ook zij een belangrijke stakeholder.  Ikea: indien mogelijk zouden we relaties opbouwen met Ikea om het hotel te bemeubelen. Zij worden dan uiteraard ook vermeld in onze communicatie  Openbaar vervoer: NMBS, De Lijn


5. Klantenbeheer


5.1 Doelgroep De doelgroep van deze dienst is heel specifiek. We richten ons op pendelende studenten in Gent. Zij hebben vaak moeite om op tijd op school te raken als ze vroeg les hebben (bijvoorbeeld door file, onvoorziene omstandigheden, afgelaste trein,‌). De afstand naar huis is voor hen vaak een barrière om uit te gaan of gezellig iets te gaan drinken en te genieten van hun studentenleven in hun studentenstad.


5.2 Follow-up suspecten ďƒź Online o Twitter: Een twitterpagina waarop regelmatig berichten geplaatst worden met nieuws uit Gent over veiligheid, uitgaan, ‌ maar ook informatie over onze dienst. Via Twitter kunnen bestaande klanten ook hun mening over onze dienst delen. Zo worden we ook gelezen door de suspecten die vrienden (volgers) zijn van de bestaande klanten.

o Facebook: Via Facebook eveneens nieuws uit Gent verspreiden, maar ook polls, acties en wedstrijden. Door deze acties moet de pagina gedeeld worden, waardoor suspecten ons opmerken. Zo verhogen we de bekendheid en ontdekken de suspecten ons.


o Mailings via scholen: Studenten kunnen we gemakkelijk bereiken via scholen. We vragen de scholen om mee te werken (zo steunen ze ook de veiligheid van hun studenten) en ons een lijst te geven met e-mailadressen van de studenten zodat wij de studenten kunnen bereiken, ofwel vragen we de scholen om de studenten zelf de mailings te sturen.


 Offline o Flyeren: Flyers in studentenrestaurants, aan het station, in de Overpoortstraat, op de scholen,… Door flyers uit te delen door studenten (die op voorhand genoeg uitleg hebben gekregen over SOS) wordt de doelgroep aangesproken door ‘gelijkgestemden’. Ze zijn immers zelf studenten, en studenten worden volgens ons nog steeds het best overtuigd door medestudenten. Via deze flyers is er ook een vorm van persoonlijk contact: er kunnen vragen gesteld worden en suspecten kunnen meteen overtuigd worden.


o Advertenties in het studentenmagazine van Gent: ‘Guido’ In de Guido staan heel veel kortingsbonnen en informatie over Gent voor studenten. Daarin zouden we een advertentie, een relevant interview of verhaal plaatsen. Ook kunnen we er een bon bijsteken (vb. 1 gratis douche, een SOS sleutelhanger, …). Als mensen iets krijgen reageren ze immers rapper!

o Affichage in wc’s van café’s: De bedoeling is dat pendelende studenten een slaapplaats vinden, ook na het uitgaan. Waar kunnen we hen beter bereiken dan tijdens het uitgaan? Als ze naar huis willen maar hun ‘gastheer/gastvrouw met kot’ nog niet, kunnen ze steeds bij SOS terecht. We bereiken hen (touchpoint) terwijl ze iets doen wat ze graag doen (uitgaan) en wanneer ze de dienst nodig hebben. Zo verhogen we de aandacht voor de affiches!


o Standje op Student Kick-Off Evenementen doen het altijd goed, en zeker Student Kick-Off. Dit is een groots evenement in het begin van het jaar waar duizenden studenten op afkomen. Als we daar met een standje staan, bereiken we hen alweer op een moment dat ze iets doen wat ze graag doen, en wanneer ze ons nodig hebben. Daar kunnen we eventueel een interactieve wedstrijd aan toevoegen of een bepaalde activiteit organiseren die onze doelgroep aanspreekt. Bovendien bereiken we ook zo de eerstejaars die het studentenleven nog moeten leren kennen.


5.3 Follow-up prospecten  Online o Twitter en Facebook: Aangezien prospecten ons kennen maar nog geen gebruik maken van onze dienst kunnen we via Facebook en Twitter wedstrijden organiseren om ze alsnog te overtuigen om gebruik te maken van SOS. Zo kunnen we bijvoorbeeld een gratis overnachting aanbieden. o YouTube: Via een eigen YouTubekanaal kunnen we filmpjes verspreiden van klanten die ‘getuigen’. Ze vertellen een verhaal over wat ze meemaakten en hoe SOS hen daarbij geholpen heeft (bijvoorbeeld een verhaal van iemand die werd buitengesmeten op een kot wegens een ruzie en dan door SOS ‘gered’ werd, een verhaal van iemand die een belangrijke deadline had heel vroeg ‘s ochtends en dankzij SOS meer tijd had om aan de opdracht te werken.) De prospecten zien in hoe SOS hun leven gemakkelijker kan maken en worden aangemoedigd om de dienst te gebruiken.


o Layar: Door een layar-app te koppelen aan onze advertenties en flyers kunnen prospecten extra inhoud bekijken die hen eveneens moet aanmoedigen om de dienst te gebruiken. Daar kunnen we ook een wedstrijd aan toevoegen die hen moet overtuigen. o Website:

Via de website kunnen prospecten meer te weten komen over de dienst. Waar ligt het SOS-hotel, waar staan we voor, hoe kunnen we hen helpen, wat kost het,… Dankzij de virtuele tour kunnen ze zien hoe het interieur er uitziet waardoor ze extra worden aangemoedigd om te komen (zie 7.2 – website). o Blog:

We willen een blog creëren met verhalen van klanten die bij SOS zijn blijven slapen. Leuke verhalen doen ook prospecten verlangen naar hun eigen ervaringen met de dienst.


 Offline o Opendeurdag: Elk jaar kunnen we een opendeurdag organiseren, waardoor mensen die ons wel kennen maar niet weten wat ze moeten verwachten eens een kijkje kunnen komen nemen. Zo zien ze dat we kwaliteit aanbieden en goed van pas komen na een nachtje uit en/of voor een vroege les. o Standje op Student Kick-off: Ook voor de prospecten is er het standje op de student Kick-off. Zij kunnen door de gezelligheid en de informatie die ze daar krijgen aangemoedigd worden om van de dienst gebruik te maken. o Evenementen: De prospecten kunnen overtuigd worden door een evenement dat georganiseerd wordt in samenwerking met een partner uit de Overpoortstraat (bijvoorbeeld studentencafé Décadance of een studentenvereniging). Als mensen normaal naar huis moeten, kunnen ze dankzij SOS toch het feestje bijwonen!


5.4 Follow-up klanten  Online o Twitter en Facebook: Ook hier maken we gebruik van sociale media, maar naast ons eigen nieuws, wedstrijden, … willen we ook de klanten de kans bieden om content te genereren. Zij kunnen hun belevenissen delen via deze kanalen. Zo zouden we bijvoorbeeld een ‘gastenboek’ creëren waar klanten kunnen beschrijven wat ze meemaakten en hoe het bij SOS was. Hiermee geven we niet alleen de klanten het gevoel dat ze belangrijk zijn voor ons, en dat we hun mening respecteren, maar ook de prospecten en suspecten aantrekken. Daarnaast sporen we zo op een snelle manier klachten en problemen op en kunnen we snel ingrijpen. o Website: Een SOS-website waar eveneens het gastenboek te vinden is, maar ook informatie over de wedstrijden, over de partners,…


o Blog: Eventueel zouden we een blog creëren waar een ‘verhaal’ verteld wordt over ontmoetingen, ervaringen, … die plaatsvonden bij SOS. Hieraan kunnen naast medewerkers ook de klanten meewerken. Ook daaraan kan een wedstrijd gekoppeld worden: klanten sturen hun verhalen op, elke week wordt een verhaal gepubliceerd. Het verhaal dat aan het einde van elke maand de meeste stemmen heeft, krijgt een ‘prijs’. Afhankelijk van ons budget kan dit variëren van een gratis nacht, een prijs van een van de partners, een incentive, … o Newsletter:

Via de newsletter willen we de klanten op de hoogte houden van wat er gebeurt binnen onze dienst, in Gent, op sociale media, wedstrijden, acties,… We zijn er ons van bewust dat veel mensen hun e-mail niet openen, maar zijn er ook van overtuigd dat als de informatie die we meegeven op maat is, de klanten onze mails met plezier zullen lezen.


o EnquĂŞte: Via ons klantenbestand kunnen we bijvoorbeeld elk trimester een mail versturen met de vraag om een korte online enquĂŞte over onze dienst in te vullen. Zo komen te weten hoe tevreden onze klanten zijn over onze dienst. Bovendien kunnen we ons op de resultaten baseren om onze dienst nog beter af te stemmen op de wensen en noden van onze doelgroep.


 Offline o Acties: De mogelijkheid om een tienbeurtenkaart te kopen. Als de kaart vol is, kunnen ze de elfde keer gratis overnachten. Aangezien we graag de toegang zouden koppelen aan het scannen van de studentenkaart kunnen we onze klanten ook opvolgen (analyseren wie het vaakst onze dienst gebruikt, aan welke school ze studeren,…). o Affichage en advertenties: Door de affichage en de advertenties die we inzetten voor de suspecten en de prospecten, bereiken we ook onze klanten. Doordat ze ons vaak ‘zien’ blijven we ‘top of mind’ en vergeten ze ons niet.


6. Social Media


6.1 Algemeen Sociale media is tegenwoordig niet meer weg te denken in ons dagelijkse leven. Zeker studenten zijn fervente gebruikers. Op school, onderweg, op café, overal zijn ze aan het posten, sharen of tweeten. Het is een deel van hun leven geworden, en dat zal niet meer veranderen. Sociale media is de toekomst, en daarom moeten wij er op een zo doeltreffend mogelijke manier gebruik van maken. Voor onze nieuwe dienst SOS, SleepOver for Students, gaan we uiteraard een aantal sociale media-tools inzetten om onze boodschap naar buiten te brengen en studenten te overtuigen om voor SOS te kiezen. Alle verschillende kanalen moeten verwijzen naar elkaar, zodat de communicatie één geheel vormt en dat onze boodschap eenduidig overkomt. Uiteraard verwijzen we bij elke tool naar onze website, waar alle informatie te vinden is en waar studenten hun kamer kunnen reserveren. Maar ook omgekeerd: wanneer studenten online geboekt hebben kunnen ze dit meteen delen via sociale media.


6.2 Facebook Dit platform is een absolute must voor elke dienst, hoe groot of hoe klein die ook is. Aangezien onze doelgroep uit studenten bestaat, is het logisch dat ook wij hierop aanwezig zijn. Vrijwel elke student heeft een Facebookaccount.


Hoe zouden we deze tool gebruiken? Facebook zouden we voornamelijk gebruiken om awareness te creëren, over onze dienst te communiceren en ons imago te versterken. Zo zullen onze posts niet strikt zakelijk van aard zijn, maar zouden we deze aanpassen aan de taal van de studenten. Het is de bedoeling hen te overtuigen om voor onze dienst te kiezen wanneer ze een nachtje in Gent willen blijven. Daarvoor moeten we hen eerst ‘aanspreken’. Via Facebook gaan we zeker de belangrijkste evenementen voor studenten in Gent in het oog houden. Museumnacht en de feestjes van de verschillende faculteiten zijn maar een paar voorbeelden. We kunnen hier op inspelen door aanwezig te zijn op de pagina’s van die feestjes. Op die manier kunnen we onze naambekendheid vergroten en misschien studenten overtuigen om onze dienst te gebruiken.


Om deze Facbookpagina niet puur ‘passief ’ te houden, willen we ook de klanten de kans geven om inhoud te delen.  Reacties:

De klanten krijgen de kans om op de Facebookpagina te reageren/vertellen over hun ervaringen. Zowel slechte als goede commentaren mogen geplaatst worden. Indien er slechte commentaren zijn kunnen we daarop inspelen en de problemen oplossen.  Filmpjes: We kunnen de klanten filmpjes laten plaatsen, zolang ze relevant zijn.


Wat plaatsen we erop? We plaatsen nieuws over onszelf, maar ook over onze partners. Daarnaast is, volgens ons, een goede sfeer creëren heel belangrijk. Daarom zouden we veel werken met sfeerbeelden en video’s, zodat studenten met hun eigen ogen kunnen zien hoe we te werk gaan bij SOS. Bij de foto’s zullen we uiteraard beelden van de kamers, douches, toiletten plaatsen. Net zoals dat bij hotelsites gebeurt. Voor onze profielfoto opteren we voor het logo van onze dienst en als omslagfoto kunnen we verschillende foto’s gebruiken: een foto van ons als ondernemers, van het gebouw, van de kamers,… Daarnaast kunnen we ook wedstrijden houden. Bijvoorbeeld: een fotowedstrijd voor wie zijn kamer het properst achter kan laten, een wedstrijd om een slogan voor SOS te bedenken,… De winnaars kunnen we dan ook op Facebook bekend maken en belonen met een gratis verblijf. Ten slotte kunnen we werken met speciale aanbiedingen. Bijvoorbeeld: wanneer een student erin slaagt vier vrienden mee te nemen naar SOS, kunnen we hen belonen met een korting, een gratis douchebeurt,…


6.3 Twitter Twitter wordt bij studenten veelvuldig gebruikt. Daarom moeten we hier ook zeker gebruik van maken. Twitter is een zeer goede tool, maar tegelijkertijd ook helemaal anders dan Facebook. Zo wordt er veel minder met foto’s en video’s gewerkt en meer met tekst.


Hoe zouden we deze tool gebruiken? Volgens ons is Twitter een goed medium om informatie te geven en in te spelen op onze volgers. Ook hier gaan we weer al onze communicatie toespitsen op de studenten, zodat zij zich zeker aangesproken voelen. We zouden Twitter dus voornamelijk gebruiken om informatie over te brengen. Daarnaast vinden ook acties en wedstrijden hier een plaats.


Wat plaatsen we erop? Uiteraard kunnen we hier met niet zo veel beeldmateriaal werken als bij Facebook, daarom zal tekst doorslaggevend zijn. Met Twitter zouden we studenten vaak aansporen om gebruik te maken van onze dienst. Net als bij Facebook zullen we kijken wanneer er populaire feestjes plaatsvinden en op die momenten extra aanwezig zijn.

Daarnaast zullen we aan studenten die SOS reeds gebruikt hebben, vragen naar hun mening. Die kunnen ze dan ook kwijt via Twitter en dat kunnen wij dan ook retweeten (uiteraard als het positief is). Ten slotte zullen we wel enige foto’s toevoegen aan ons profiel, zoals ons logo, foto’s van de kamers, het gebouw,…


6.4 YouTube Youtube is hÊt medium om video’s te verspreiden. Het is enorm populair, zeker bij jongeren. Ze kunnen hier uren doorbrengen met het bekijken van muziekclips, grappige filmpjes en nog veel andere dingen die Youtube te bieden heeft. Een goede video die bij de kijker blijft hangen, moet kort maar krachtig zijn.


Hoe zouden we deze tool gebruiken? Youtube zouden we, net als Facebook en Twitter, gebruiken als secundair informatiekanaal (na onze officiĂŤle website) om onze doelgroep te bereiken. Via verschillende filmpjes zouden we de kijker kunnen tonen hoe onze dienst werkt, wat de voordelen zijn en hoe ze er gebruik van kunnen maken.

Een filmpje is een krachtig overtuigingsmechanisme, zeker door het visuele karakter ervan. Met de filmpjes kunnen we dan ook de kijkers een positief gevoel meegeven over SOS. We moeten hen eigenlijk overtuigen van de vertrouwelijke en gemoedelijke sfeer die bij onze dienst te vinden is. Op die manier zullen ze sneller aan ons denken wanneer ze een avondje in Gent willen blijven.


Wat plaatsen we erop? Uiteraard filmpjes. Maar dan verschillende soorten filmpjes. Eerst en vooral onze corporate video, waarmee we op een creatieve manier uitleggen hoe onze dienst werkt, wat onze boodschap is,‌ Kortom: de zwaardere informatie op een toffe, aantrekkelijke manier naar buiten brengen.

In een tweede filmpje zouden we stap voor stap kunnen tonen hoe onze dienst precies werkt. SOS zou bepaalde moderne voorzieningen hebben, zoals ons inchecksysteem. In het filmpje kunnen we iemand laten voordoen hoe het werkt. Dat komt veel beter en vlugger over dan wanneer men het moet lezen op papier.


Naast de informatieve filmpjes kunnen we uiteraard ook wat sfeer op onze Youtubepagina brengen. Een filmpje van de ontwikkelaars van SOS, van ons dus. Filmpjes van hoe we het ingericht hebben, van onze offlineacties,‌ Maar ook van de studenten! Zo kunnen we een soort van link creÍren tussen studenten en onze dienst. Op die manier gaan ze misschien plots beseffen dat ze zelf ook al eens in de situatie hebben gezeten dat ze in Gent wilden blijven maar dat dat toen niet ging. Ten slotte kunnen we ook ingezonden filmpjes posten. Uiteraard moeten deze dan wel een meerwaarde hebben voor onze dienst, we willen er zeker geen verkeerd beeld mee geven naar buiten toe. Eventueel kunnen we dit combineren met een wedstrijd op onze Facebookpagina. We kunnen bijvoorbeeld vragen om een filmpje te maken van een situatie waarin studenten gebruik zouden kunnen maken van SOS.


6.5 Foursquare Foursquare is een tool waarmee gebruikers kunnen tonen waar ze zich bevinden. Er is ook een leaderboard, waarbij diegene die het meest op een bepaalde plek geweest is zichzelf ‘mayor’ mag noemen. Gezien de populariteit van deze tool, moeten we deze ook zeker gebruiken.


Hoe zouden we deze tool gebruiken? Foursquare is hier wat de outsider, de tool die niet echt lijkt op de rest. Dat komt omdat het niet echt werkt met een pagina, maar meer via een app. We kunnen er dus niet zo veel informatie op kwijt. Gezien we een nieuwe, lokale dienst zijn, zal men ons misschien niet snel vinden op Foursquare. Daarom moeten we het promoten met onze andere pagina’s. Het is de bedoeling dat studenten die onze dienst gebruiken, ook inchecken wanneer ze in ons studentenhotel zijn. Op die manier zullen hun vrienden zien dat ze daar zijn, en dat kan hen misschien aanzetten om ons eens op te zoeken en in de toekomst misschien ook zelf gebruik te maken van SOS. Ook in Foursquare kunnen we een wedstrijd integreren. Zo kunnen we de ‘Mayor’ belonen met een gratis overnachting, of mag hij een vriend of vriendin een gratis overnachting cadeau doen.


6.6 Strategie De strategie die volgens ons perfect aansluit bij sociale media, is Word of Mouth. Ervoor zorgen dat over SOS gepraat wordt dus. Mensen delen vaak hun mening op sociale media en kunnen anderen daarmee be誰nvloeden op een positieve, maar ook op een negatieve manier.

Wij moeten ervoor zorgen dat dat positief is uiteraard. Dat doen we door zelf ook aanwezig te zijn op al onze kanalen en in te spelen op wat anderen zeggen. Zo kunnen we de interactie stimuleren en tegelijkertijd kan onze naamsbekendheid vergroten.


6.7 Conclusie Het is wel duidelijk dat sociale media tools uitermate belangrijk zijn. Zeker voor een dienst als SOS die net opgericht wordt, is het een kans om bekendheid te genereren en te communiceren met onze doelgroep. Daarbij is het belangrijk dat al onze tools op elkaar afgestemd zijn zodat onze communicatie eenduidig en duidelijk overkomt, zoals we reeds zeiden. We zijn ervan overtuigd dat sociale media de manier is om onze doelgroep te bereiken en hen te overtuigen om SOS te gebruiken.


7. Overzicht verrijkte inhoud


Doorheen de verschillende manieren om consumenten te bereiken, werden enkele manieren aangereikt om de inhoud aantrekkelijker, rijker te maken. Hier een overzicht van de manieren om de inhoud te verrijken.


7.1 Layar We zouden Layar gebruiken om de printmedia te versterken. Wanneer de prospecten, suspecten of klanten onze affiches, flyers, advertenties,… zowel off-als online scannen, krijgen ze daar verschillende voordelen uit:  Een filmpje waarop we de dienst promoten: een avondje uit dat eindigt in het SOS-hotel.

 Een link naar de website  Een link naar de sociale mediakanalen  Een ‘geolayar’ waarmee ze meteen kunnen navigeren naar het SOS-gebouw.  Een link naar een ‘landing page’. Als ze daarop hun gegevens invullen, krijgen ze een pagina te zien met een barcode die hen recht geeft op vb. een gratis douche, een gratis SOS-pakket, …. Deze kan gescand worden aan de automaten bij de ingang, waarna ze een ‘jeton’ krijgen om hun incentive op te halen.

De beelden die worden gebruikt voor de Layar-app hoeven daarom niet allemaal dezelfde te zijn. Uiteraard is dit een mogelijkheid, maar we kunnen ook gewoon dezelfde stijl behouden en voor elk beeld een Layar maken.


7.2 Website en blog De website bespraken we eerder in het kort (5.3 Follow-up prospecten – website). Maar daar zijn we meer mee van plan. We willen onze website niet alleen via een computer, maar ook via een tablet en een smartphone beschikbaar stellen.


Via deze website komt onze doelgroep meer te weten over het bedrijf, maar ze krijgen ook verschillende extra’s:  Gastenboek: ze kunnen reacties/verhalen/ervaringen achterlaten in het gastenboek.  Video’s: er zijn filmpjes te zien waarin klanten ‘getuigen’  Online reserveren: er is een pagina om meteen een kamer te reserveren.


 Online game: een online game, die eigenlijk ook een soort promotievideo wordt. Er is een persoon te zien die uit is geweest, en net zijn laatste bus heeft gemist. Nu is het aan de ‘speler’ om ervoor te zorgen dat deze persoon de volgende dag op tijd in de les raakt. Zo kunnen we verschillende opties integreren in het spelletje, waarbij alles wat niet leidt tot slapen bij SOS ‘game over’ betekent. Bijvoorbeeld: er komt een vraag op het scherm. De vraag is: je hebt de laatste bus gemist en iets te veel gedronken, wat doe je? Daaronder staan verschillende antwoordmogelijkheden : ik ga naar het kot van een vriend, ik ga op hotel, ik rijd met de auto naar huis, ik slaap bij SOS. Als ze een van de antwoorden kiezen die niet SOS zijn, dan komt er een ander bericht, bijvoorbeeld: je koos ‘kot van een vriend’, maar je vriend zegt dat je niet kan blijven slapen . Nadien blijven de antwoorden die over waren staan. Als men bijvoorbeeld kiest ‘je kruipt in de auto’, heb je meteen game-over want je auto is bijvoorbeeld gecrasht, … Op deze manier tonen we op een leuke manier wat de ‘benefits’ zijn van onze dienst.


 Virtuele tour: op de homepage zouden we een virtuele tour doorheen het studentenhotel integreren. Zo zien ze meteen waar ze naartoe moeten, en hebben ze al een beeld van waar ze terecht komen. Een mooi voorbeeld daarvan is http://www.discoverykartikaplaza.com/360view_vr.php . Je kiest op een kaart welk deel van het hotel je wilt zien, en daar krijg je steeds een zicht van 360 graden. Uiteraard is ons hotel niet zo ‘chique’ als het hotel uit het voorbeeld, maar we hopen op deze manier mensen aanmoedigen om te komen doordat ze zien dat het hotel goed onderhouden is en de klanten biedt wat ze nodig hebben.


 Blog: we kunnen een blog opstarten waarop elke maand een wedstrijd gelanceerd wordt. De klanten kunnen hun leukste verhalen opsturen. Elke week worden er enkele gepubliceerd op de blog. Deze moeten worden geliked, of becommentarieerd. Diegene met de meeste likes krijgt aan het einde van de maand een soort ‘prijs’. Dit kan een sleutelhanger zijn, of een ander incentive, tot zelfs een gratis douche of nacht, afhankelijk van ons budget. Eventueel kunnen ook de partners hierin delen door incentives aan te bieden. Bovendien wordt de blog en zo ook de website op deze manier gedeeld, omdat men zoveel mogelijk likes moet verzamelen.  Twitterfeed: door op de homepagina een twitterfeed te plaatsen die steeds bijgewerkt wordt, zien de bezoekers wat er over ons gezegd wordt. Hiermee tonen we aan dat we eerlijk zijn en krijgen de bezoekers meteen een beeld van hoe over ons gedacht wordt. Dit getuigt van transparantie.

 …


7.3 Augmented reality Het is moeilijk om voor onze dienst (een soort studentenhotel) augmented reality te gebruiken. Hier hebben we echter een oplossing voor gevonden. We zouden samenwerken met Stad Gent en de verschillende café’s in de Overpoortstraat om zo tot een geheel te komen.

Wanneer mensen de buurt van de Overpoortstraat scannen komen de verschillende café’s met reacties erop, maar ook ons SOS-gebouw. Als ze op onze naam klikken (die tevoorschijn komt op het scherm van de smartphone), krijgen ze het adres en een navigatiepijl te zien. Zo kunnen ze meteen naar het SOS-gebouw navigeren. Daarnaast zouden we ook enkele foto’s laten zien van het interieur via deze app. Zo weten ze meteen waaraan ze zich kunnen verwachten.


7.4 Ambassadeurs Eventueel (afhankelijk van het budget) zouden we graag met ambassadeurs werken. Naast de mensen die de flyers uitdelen zouden we ook enkele mensen inzetten op bepaalde avonden in de Overpoortstraat (vooral in het begin) die de mensen vertellen over onze dienst en ze aanmoedigen om naar ons te komen. 7.5 SOS-app

We willen ook een SOS-app creĂŤren. Wie de app heeft gedownload, krijgt pushberichten over onze wedstrijden. Bovendien kunnen ze op deze app ook hun reacties kwijt of rechtstreeks naar onze website gaan. Daarnaast bevat de app een navigatie, waarmee je meteen naar het gebouw van SOS wordt geleid.

Via de app kunnen ze ook online boeken en daarna hun boeking delen via Facebook of Twitter.


8. Conclusie


Het is niet gemakkelijk om een nieuwe dienst op de markt te brengen waarvan er geen gelijkaardig concept bestaat om enkele voorbeelden uit te halen. We zouden hotels als voorbeeld kunnen gebruiken maar deze zijn tegelijkertijd volledig anders dan ons: andere doelgroep, andere faciliteiten, andere prijsklasse, ‌ Het is wel duidelijk dat wij heel veel sociale en online media gaan gebruiken om onze dienst bekend te maken en te promoten. We hebben hiervoor gekozen omdat we zelf studenten zijn en ons kunnen inleven in onze doelgroep.

Flyers lezen we vluchtig, en gooien we heel snel weg. Bovendien is er een overvloed aan beelden op straat. De realiteit is dat we meestal met onze neus voor de computer of op school zitten of we gooien onze benen los op de dansvloer. Vandaar onze keuze voor de kanalen die u doorheen deze presentatie hebt gevonden.


Indien onze dienst het goed doet in Gent hopen we, zoals eerder vermeld, onze dienst uit te breiden naar andere studentensteden. De doelgroep blijft (pendelende) studenten.

Indien we de kans zouden krijgen om uit te breiden, zouden we uiteraard ook andere media inschakelen, afhankelijk van het budget: adverteren in meer ‘mainstream’ media zoals Humo of via reclamespots op verschillende zenders die jongeren aanspreken (bijvoorbeeld OP12).

Nog niet overtuigd van onze dienst? Bekijk ons promofilmpje door deze QR-code te scannen:


Eindwerk Digitale Media & Accountmanagement

Creatief team:

In opdracht van:

Joey De Deyne Stine De Roeck Eline Huttener AurĂŠlie Sonck LoĂŻs Van Laere Sylvie Verrept

Opleiding Communicatiemanagement Arteveldehogeschool Gent 2013 - 1014

Flipbook SOS  

SOS - SleepOver for Students - is een dienst voor pendelende, Gentse studenten die een slaapplaats zoeken om de nacht in Gent door te brenge...

Flipbook SOS  

SOS - SleepOver for Students - is een dienst voor pendelende, Gentse studenten die een slaapplaats zoeken om de nacht in Gent door te brenge...

Advertisement