Page 1

El Gancell

Vida Parroquial Bitem

Tivenys

DESCANSEN A LA CASA DEL PARE

DESCANSEN A LA CASA DEL PARE

Juan Cugat Carles (7 de novembre de 2012) Guillermo Zaragoza Colomé (17 de novembre 2012) Trinidad Benet Zaragoza (22 novembre 2012) Cinta Castells Colomé (13 desembre 2012) Providència Cugat Barberà (3 gener 2013) Florestán Audí Prats (9 gener 2013) Isabel Roig Aixendri (18 gener 2013)

José Piñol Adell ( 4 novembre 2012) Carmen Estupiñà Marqués (7 novembre 2012) Salvador Puyo Barberà (23 desembre 2012) Josefa Doménech Solé (15 gener 2013) Mariana Piñol Badia (20 gener 2013)

Butlletí informatiu de les parròquies de Bítem i Tivenys

UN TEMPS PER CANVIAR !

E

stem a punt d’iniciar un temps especial en l’Església anomenat “quaresma”. Potser molts, al escoltar aquesta paraula, recorda les antigues tradicions que feien d’aquest temps un temps trist, silenciós i un poc fosc. Però és això la quaresma? La veritat és que no. De fet tots hauríem de viure un temps ¹ºÆʶǺȶƒ¡¶ŶǶÊÁ¶ÆʶǺȶȾ¼Ã¾IJ¸¶‰…ºÃ¸ÄøǺɉ… dies. Però, 40 dies de què i per a què? Doncs 40 dies per a preparar-nos per a la gran festa la Pasqua. Una preparació especialment interior que ens ha d’ajudar a canviar també la nostra vida.

AGENDA Bitem

Tivenys

FEBRER

FEBRER

3: Festa de S. Blai a les 12’30 h, amb benedicció d’aliments

3: Festa de S. Blai a les 11 h, amb benedicció d’aliments Festa de S. Àgueda

10: Festa de Stà Àgueda a les 12’30 h

13: A les 18’30 imposició de la cendra

13: A les 19’30 imposició de la cendra

MARÇ

MARÇ

3: Trobada Infantil diocesana a Tortosa

3: Trobada Infantil diocesana a Tortosa

24: Diumenge de Rams. Benedicció de rams a les 12,30

2: A les 19’30 h Benedicció de candeles

2: A les 18’30 h Benedicció de candeles

24: Diumenge de Rams. Benedicció de rams a les 11 h

SORTIDA A  LA  RIOJA Els primers dies de Pasqua, la parròquia organitza una sortida de 3 dies a la RIOJA. Visitarem els principals monestirs d’aquesta comunitat, així com també les principals bodegues i poblacions on el seu centre de vida és el vi.

Us podeu inscriure a la parròquia.

¥§šª‡ŽŠį}©ÄɾøÁìÈ~

}ÈÊÅÁºÂºÃɽ¶·¾É¶¸¾ë¾Ã¹¾Ë¾¹Ê¶Á€‰Šį~ HOTEL: F&G LOGROÑO DIUMENGE 31 DE MARÇ

Visitarem NÁJERA amb el seu monestir Dinar al monestir de VALVANERA, visita. Visita d’unes les més importants bodegues de la Rioja, BODEGAS MARQUÉS DE RISCAL. Cata dels seus vins Visita de LOGROÑO.

DILLUNS 1 D’ABRIL

Visitarem els dos monestirs més importants de la Rioja, el monestir de SUSO i YUSO. Abans de dinar, visita del monestir de San Salvador de Cañas. Dinarem un menú típic de la Rioja, amb vins de les bodegues TOBELOS. Després de dinar, visita de les modernes bodegues TOBELOS. Per la tarda visita del monestir de Casalarreina. I per acabar el dia, visita del museu del vi, Villa Lucia, amb la seva corresponent cata de vins.

DIMARTS 2 D’ABRIL

Visitarem la catedral se Sto. DOMINGO DE LA CALZADA, així com també el casc històric per a més tard visitar una de les principals bodegues de Logroño. Dinar a Logroño, i trasllat a CALAHORRA, visita de la catedral i casc històric. Edita: Parròquies de Bítem i Tivenys Gener 2013

Nº: 7 (Gener -‐ Març 2013)

Un de les recomanacions del temps de quaresma és el dejuni i l’abstinència. Sembla, que aquestes paraules ens facin nosa en el nostre vocabulari actual, o que potser ens soni a èpoques passades, però no és així. Avui més que mai el dejuni o l’abstinència estan quasi comercialitzades, si no pregunteu a totes aquelles persones que segueixen un règim o dieta. Tots ells, d’una manera o altra s’abstenen de moltes coses i dejunen d’uns altres aliments. I tot això per a què? Potser per salut, źÇ¾Â¶É¼ºƒƒƒÅºÇìºÃ¹ºIJþɾ˶źÇºÈɶǾÁÁÄǃ Veieu com aquestes paraules estan al dia. Però és aquest el dejuni i l’abstinència que l’església ens proposa? Doncs si i no. No, perquè no es tracta només d’abstindre’s de menjar carn els divendres o de dejunar el dimecres de cendra i el divendres Sant. Es tracta de dejunar d’aquelles coses que realment ens impedeixen ser millors. Potser hauríem de dejunar de crítiques, d’envejes, de males converses.... I quan parlem de l’abstinència exactament igual. Hem de fer un examen de consciència per a veure de quines coses ens hem d’abstindre per a poder canviar interiorment. Només d’aquesta manera aconseguirem un bé per a la nostra persona, per al propi home. Avui, més que mai, tenen sentit aquestes dues paraules, potser arraconades per la nostra societat però que ens ajudaran a créixer com a persones i a apropar-nos més i més a Déu. És el moment de fer un dejuni i abstinència vertaders, que neixin del nostre cor per al nostre propi bé. Visquem tots una bona quaresma! Mn. Tomás Mor

E

El Bisbe Salinas es despedeix de nosaltres

l passat divendres 16 de novembre, coneixíem la notícia que el nostre bisbe de la diòcesi havia estat nomenat nou bisbe de Mallorca. Des d’aquell moment, la nostra diòcesi entrava en un temps de “despedides” a qui havia estat el nostre bisbe durant 15 anys. Les nostres parròquies també ˶ÃËÄÁºÇ¹¾Ç¶¹âʶÁÃÄÈÉǺ·¾È·º­¶Ë¾ºÇ¾½Ä˶»ºÇ¶ÅÇÄIJɶÃÉ Á¶Ⱥ˶˾Ⱦɶ¶Â·ÂÄɾʹºÁºÈ˜ÄÃIJǶ¸¾ÄÃȃ A Tivenys l’alcaldessa li va agrair tots els detalls que Don Javier havia tingut cap al poble de Tivenys, les seves visites al poble i a la parròquia. Maria Beltrán li va fer lliurament d’un vas de ceràmica, símbol del nostre poble de Tivenys. A Bítem, també va ser l’alcalde Josep Cugat qui li va agrair el treball fet en comú al llarg d’aquests anys. També li transmeté el neguit que el nostre poble té per la conservació del Mas del Bisbe, del qui és titular el propi bisbat.


Confirmacions a les nostres parròquies

C

om és habitual, cada dos o tres anys, les nostres parròquies celebren el sagrament de Á¶˜ÄÃIJǶ¸¾ëƒ¶ÃºÈɶɼ¶¾Çº·âÉǺȶÃÎȹº preparació per a tots aquells adolescents i joves que han volgut rebre aquest sagrament. ¡¶¸ÄÃIJǶ¸¾ëâȺÁɺǸºÇȶ¼Ç¶ÂºÃɹºÁ¶¾Ã¾¸¾¶¸¾ë cristiana que completa aquest naixement en la fe de cadascú. Ara són els joves els qui d’una forma lliure diuen sí a la fe. ¡ºÈ ¸ÄÃIJǶ¸¾ÄÃÈ ¹ĩ¶ÆʺÈÉ ¶ÃÎ ½¶Ã ºÈɶÉ Êà ;¸ ºÈź¸¾¶Áȁ¿¶ÆʺºÇºÃÁºÈ¹¶ÇǺǺȸÄÃIJǶ¸¾ÄÃȶÁ¶ nostra diòcesi del nostre Bisbe Xavier. Han estat un total de 6 joves a Tivenys i 8 a Bítem ºÁÈÆʾºÈ˶øÄÃIJǶǃ El passat dissabte 24 de novembre a Tivenys, amb una església plena de gom a gom, una Eucaristia molt participada i viscuda, i després un berenar-sopar amb tots els convidats i amb la presència del Sr. Bisbe va ÅÄȶǺÁÅÊÃɾIJöÁ¶¶ÆʺÈɶ¹¶É¶ɶöÈȺÃζÁ¶¹¶ƒ

Presentat el llibre “El Pessebre del Riu” Coincidint amb la Fira de Tivenys, es va presentar el nou llibre “El pessebre del Riu”. Després de portar a terme el Pessebre durant 5 anys, i a les portes d’una nova edició del Pessebre, ºÈ ËÄÁ¾¶ »ºÇ Êà ·Äà Ǻ¸ÊÁÁ »ÄÉļÇÜIJ¸ ¹ºÁ Æʺ ½¶Ë¾¶ estat i volia ser el “Pessebre del Riu”. šÁÁÁ¾·ÇºâȺÁ»ÇʾɹºÂÄÁɺÈ»ÄÉļǶIJºÈÆʺ¹ÊǶÃÉ d’aquests anys s’han anat fent. Però darrera de ¸¶¹¶ »ÄÉļǶIJ¶ ½¾ ½¶ ºÁ ÉǺ·¶ÁÁ ¹º ɶÃɺÈ ¾ ɶÃɺÈ persones que en aquests 5 anys han participat i donat vida al Pessebre. ›¶Ã ¼Ä¾¼ ÂÄÁɺÈ ¹º ÁºÈ »ÄÉļǶIJºÈ ºÈź¸¾¶ÁºÃÉ les de grup, on podem veure la quantitat de gent que edició rere edició, prenen part d’aquesta obra.

El dissabte següent, l’1 de desembre, era el torn de Bítem, on també el bisbe Xavier va presidir l’Eucaristia i van ser molts els qui van participar d’aquest esdeveniment parroquial.

Agrair Jordi Piñol, Joan Bach i Carme Navarro, ÉÄɺÈÁºÈ»ÄÉļǶIJºÈÆʺ¹ÊǶÃɺÁȶÃÎȽ¶Ã¶Ã¶É plasmant i que han servit per poder editar aquest llibre.

En els propers dies iniciarem les catequesis de ¸ÄÃIJǶ¸¾ë ¹º ÁºÈ Ⱥ¼óºÃÉÈ ÆʾÃɺȁ Æʺ Ⱦ ™âÊ ËÄÁ ºÈ¸ÄÃIJǶǶùĩ¶ÆÊ涹º¹ÄȶÃÎȃ

El llibre va ser presentat al Centre d’Interpretació, amb nombrós públic, presentat per Mn. Tomás, Marti Prades i Maria Beltran.

cceptar-nos amb joia tal com som.

R

ecordar el que hem rebut per donarne gràcies, i el que ens falta per reconèixer la nostra feblesa.

A

cceptar els altres tal com són, començant pels més pròxims: el marit o l’esposa, ºÁÈ ¼ºÇ¶Ãȁ ºÁÈ IJÁÁȁ ºÁÈ ¶Ë¾È ºÁÈ ˺éÃȁ ÁºÈ germanes i germans de la comunitat...

P

arlar bé dels altres i fer-ho amb veu alta.

N

o comparar-se amb els altres, perquè la comparació només ens portarà a l’orgull o desànim.

V

iure en la veritat: dir el bé, bé i al mal, mal.

R

ºÈÄÁ¹ÇººÁȸÄÃij¾¸ÉºÈÃĶ·Á¶»ÄÇᶠsinó amb el diàleg; sense aixecar la veu, sense que la conversa es converteixi en un monòleg per part meva.

E P

n el diàleg, començar pel que ens uneix, després passar al que ens separa.

rendre la iniciativa del diàleg i tractar de reconciliar-me com més aviat millor: “Que no es pongui el sol sobre la ira”. reure fermament que perdonar val més que tenir raó.

Èxit de calendari parroquial

Una de les nits més especials per als nostres pobles és la nit de Reis. I com no, a Bítem també va ser així.

Eren les sis de la tarda quan la comitiva reial va entrar en la plaça i va anar a adorar el Nen. Després la comitiva va marxar pels carrers de Bítem per tal de continuar amb la tasca de repartir il.lusions als xiquets del nostre poble.

A

C

Els reis arriben a Bítem

La plaça de l’Església, un any més es va omplir de gom a gom per a rebre el reis d’Orient. I com cada any també es va organitzar el pessebre que es munta a la porta de l’Església. Aquest pessebre té com a protagonista al Nen Jesús, que com sempre és el darrer nadó nascut a la població.

Els manaments de la quaresma

Un èxit total ha estat l’edició del Calendari Parroquial. Han estat més de 200 calendaris els que s’han venut en 2 edicions, ja que la primera es va esgotar només en 2 dies.

Nit de nadal a Tivenys Un any més, la tradicional “Missa del Gall” va ser celebrada per part de les dos parròquies. Com ja és costum, i d’una manera rotativa, aquest any li tocava a la parròquia de Tivenys acollir aquest acte. Va ser un bon grapat de gent la qui va omplir l’església la Nit de Nadal. Després de l’adoració del Nen Jesús, i de l’Eucaristia, vam celebrar el Nadal amb les borraines que Virginia i les seves ajudants ens van fer. Gràcies per la seva ajuda.

La novetat d’aquest calendari és la Ǻ¸ÄžÁ¶¸¾ë ¹º »ÄÉļǶIJºÈ Æʺ ÂÄÈÉǺà els pobles de Bítem i Tivenys al llarg de la seva història. Fets, gent, paisatges....una cinquantena d’anys enrere són els qui donen vida a aquest calendari. El calendari també compta amb les principals dates que cal recordar de les dos poblacions. Encara hi ha gent que demana calendaris, malauradament s’han esgotat, però l’any vinent ja tindrem present fer-ne una edició més gran perquè ningú es quedi sense el seu calendari.


La parròquia participa en les fires El mes d’octubre és un mes especial per als ÃÄÈÉǺÈ ÅÄ·ÁºÈƒ – —æɺ Ⱥ ¸ºÁº·Ç¶ Á¶ IJǶ ¹º la Clementina, aquest any passada per aigua. Però això no va fer que siguessin molts els visitants que en prenguessin part.

Pels voltants del Pilar, se celebrava un ¶ÃÎ ÂâÈ Á¶ ÉǶ¹¾¸¾ÄöÁ IJǶ ¹º Á¶ ©ºÇǾÈȶ ¹º ©¾ËºÃÎȃ ž ¸Ä Ãā Á¶ ŶÇÇìÆʾ¶ ɶ·â ˶ posar el seu tradicional estand. En aquest cas, la tómbola.

La parròquia, un any més, ha participat amb la seva tómbola. Van ser moltes les persones que van donar articles per tal que es sortegessin, i també moltes les que van voler provar la seva sort.

Un any més, i gràcies a la col.laboració de ÂÄÁɺÈźÇÈÄúȁ½ºÂ¶¸ÄÃȺ¼Ê¾ÉÊÃȍŠ…įƒ

ªÃÉÄɶÁ¹º‰…į˶ÃȺǺÁÈÆʺºÈ˶ÃÅĹºÇ recollir en aquesta edició.

Agraïm als qui han donat regals o bé han provat la seva sort en el nostre estand. A part de la tómbola, també es podia adquirir el nou llibre del “Pessebre del Riu”.

Per altra banda, aquest any es va haver de suspendre l’acte dels tres tombs, degut a les fortes pluges de la nit. Esperem que l’any vinent es pugui portar a terme amb la dignitat de tots els anys.

Tivenys celebra Sant Antoni Un cap de setmana ple d’actes és allò que ha deixat la Festa de Sant Antoni que s’ha ¸ºÁº·Ç¶É ¶ ©¾ËºÃÎÈ ¶ÆʺÈÉ ¶Ã΃ ¡¶ »ºÈɶ començava amb la tradicional elaboració de les baldanes (mandongo) fetes per Virginia, Neus, Angelines, Colombina i Pilarin, a totes elles els agraïm el seu esforç i dedicació, ja que la qualitat d’aquestes va ser excel.lent. Dissabte al matí, i de bona hora, els nostres cuiners es posaven mans a la feina per ¸ÄºÃá¶Ç ¶ ºÁ¶·ÄǶÇ ÁĩÄÁÁ¶ƒ ©ÄÉ ºÁ ¶Éæ ˶à ºÈɶÇ·ÊÁÁ¾ÃɁIJÃÈÆʺ¶ÁºÈ¹ÊºÈ¹ºɶǹ¶¾ amb el CEC ple de gom a gom, començava el dinar de Sant Antoni. Un plat exquisit d’olla, amb un bon entremès, feia que tots els comensals sortissin ben contents. Gràcies als cuiners per la seva feina. Per la tarda, i com a novetat, va tenir lloc la tradicional oferta, aquesta vegada, i com a ¸ÄÃȺÆóãø¾¶¹ºÁ¶ÁɺÂÅȁ¶ÁǺ¸¾ÃɺIJǶÁƒ ºÂ¹º¹¾ÇÆʺÃÄ˶¶Ã¶ÇɶöÁ¶ÂºÃɁ¿¶ que tothom va poder seure.

“Els tres tombs” per 1a vegada a Tivenys

Aquest any van ser els personatges de “la barraca” qui van cantar i donar vida a aquesta oferta. šÈ˶ÃǺ¸ÄÁÁ¾ÇŠ‡įÂÄÁɺȼÇܸ¾ºÈ¶ÉÄÉȃ

RESUM DE L’ANY 2012 —ž©š¢ Any

Any

Any

2012

2011

2010

Defuncions

17

24

14

Bateigs

5

7

10

©ž«š£®¨ Any

Any

Any

2012

2011

2010

Defuncions

11

10

12

Bateigs

8

5

6

¥ºÇ ÅǾºǶ ˺¼¶¹¶ ¶ ©¾ËºÃÎȁ ¶ÆʺÈÉ ¶ÃÎ Èĩ½¶Ã ¸ºÁº·Ç¶É ºÁÈ Ħ©ÇºÈ ÉÄ·Èħƒ ªÃ¶ »ºÈɶ que està relacionada amb la Festa de San Antoni, però que per tota Catalunya se celebra al llarg de l’any. šÃºÁ¸¶È¹º©¾ËºÃÎÈ˶ȺǸľø¾¹¾Ãɶ·Á¶ ›¾Ç¶¹ºÁ¶©ºÇǾÈȶƒºÂ¹º¹¾ÇÆʺ˶ȺÇÉÄÉ un èxit de participació. Més d’una trentena de carruatges acompanyats pels seus cavalls van prendre part de la cercavila que donava tres tombs a tot el poble. Al tercer tomb es feia la benedicció de tots els animals i es lliurava un record de la jornada.

žIJöÁºÃɁºÁ¹¾Êºüº‡…¹º¼ºÃºÇºÈ˶ celebrar l’Eucaristia en honor a Sant Antoni, seguida de la processó i de la benedicció d’animals. Un bon grapat de gent va portar a beneir els seus animals.

Bítem beneeix les seves mascotes ©ÄÉ ¾ ºÁ »ÄÇÉ ˺ÃɁ Êà ¶ÃÎ ÂâÈ —æɺ també ha beneit els animals en honor a Sant Antoni. Després de la missa de les 11, va ser Mn. Javier qui va beneir tots els animals que estaven a la plaça. Van ser un bon grapat. ©¶Â·â ºÈ ˶à ǺŶÇɾÇ ÁºÈ ÉǶ¹¾¸¾ÄöÁÈ coquetes de S. Antoni que els forns van fer per aquesta ocasió.


La parròquia participa en les fires El mes d’octubre és un mes especial per als ÃÄÈÉǺÈ ÅÄ·ÁºÈƒ – —æɺ Ⱥ ¸ºÁº·Ç¶ Á¶ IJǶ ¹º la Clementina, aquest any passada per aigua. Però això no va fer que siguessin molts els visitants que en prenguessin part.

Pels voltants del Pilar, se celebrava un ¶ÃÎ ÂâÈ Á¶ ÉǶ¹¾¸¾ÄöÁ IJǶ ¹º Á¶ ©ºÇǾÈȶ ¹º ©¾ËºÃÎȃ ž ¸Ä Ãā Á¶ ŶÇÇìÆʾ¶ ɶ·â ˶ posar el seu tradicional estand. En aquest cas, la tómbola.

La parròquia, un any més, ha participat amb la seva tómbola. Van ser moltes les persones que van donar articles per tal que es sortegessin, i també moltes les que van voler provar la seva sort.

Un any més, i gràcies a la col.laboració de ÂÄÁɺÈźÇÈÄúȁ½ºÂ¶¸ÄÃȺ¼Ê¾ÉÊÃȍŠ…įƒ

ªÃÉÄɶÁ¹º‰…į˶ÃȺǺÁÈÆʺºÈ˶ÃÅĹºÇ recollir en aquesta edició.

Agraïm als qui han donat regals o bé han provat la seva sort en el nostre estand. A part de la tómbola, també es podia adquirir el nou llibre del “Pessebre del Riu”.

Per altra banda, aquest any es va haver de suspendre l’acte dels tres tombs, degut a les fortes pluges de la nit. Esperem que l’any vinent es pugui portar a terme amb la dignitat de tots els anys.

Tivenys celebra Sant Antoni Un cap de setmana ple d’actes és allò que ha deixat la Festa de Sant Antoni que s’ha ¸ºÁº·Ç¶É ¶ ©¾ËºÃÎÈ ¶ÆʺÈÉ ¶Ã΃ ¡¶ »ºÈɶ començava amb la tradicional elaboració de les baldanes (mandongo) fetes per Virginia, Neus, Angelines, Colombina i Pilarin, a totes elles els agraïm el seu esforç i dedicació, ja que la qualitat d’aquestes va ser excel.lent. Dissabte al matí, i de bona hora, els nostres cuiners es posaven mans a la feina per ¸ÄºÃá¶Ç ¶ ºÁ¶·ÄǶÇ ÁĩÄÁÁ¶ƒ ©ÄÉ ºÁ ¶Éæ ˶à ºÈɶÇ·ÊÁÁ¾ÃɁIJÃÈÆʺ¶ÁºÈ¹ÊºÈ¹ºɶǹ¶¾ amb el CEC ple de gom a gom, començava el dinar de Sant Antoni. Un plat exquisit d’olla, amb un bon entremès, feia que tots els comensals sortissin ben contents. Gràcies als cuiners per la seva feina. Per la tarda, i com a novetat, va tenir lloc la tradicional oferta, aquesta vegada, i com a ¸ÄÃȺÆóãø¾¶¹ºÁ¶ÁɺÂÅȁ¶ÁǺ¸¾ÃɺIJǶÁƒ ºÂ¹º¹¾ÇÆʺÃÄ˶¶Ã¶ÇɶöÁ¶ÂºÃɁ¿¶ que tothom va poder seure.

“Els tres tombs” per 1a vegada a Tivenys

Aquest any van ser els personatges de “la barraca” qui van cantar i donar vida a aquesta oferta. šÈ˶ÃǺ¸ÄÁÁ¾ÇŠ‡įÂÄÁɺȼÇܸ¾ºÈ¶ÉÄÉȃ

RESUM DE L’ANY 2012 —ž©š¢ Any

Any

Any

2012

2011

2010

Defuncions

17

24

14

Bateigs

5

7

10

©ž«š£®¨ Any

Any

Any

2012

2011

2010

Defuncions

11

10

12

Bateigs

8

5

6

¥ºÇ ÅǾºǶ ˺¼¶¹¶ ¶ ©¾ËºÃÎȁ ¶ÆʺÈÉ ¶ÃÎ Èĩ½¶Ã ¸ºÁº·Ç¶É ºÁÈ Ħ©ÇºÈ ÉÄ·Èħƒ ªÃ¶ »ºÈɶ que està relacionada amb la Festa de San Antoni, però que per tota Catalunya se celebra al llarg de l’any. šÃºÁ¸¶È¹º©¾ËºÃÎÈ˶ȺǸľø¾¹¾Ãɶ·Á¶ ›¾Ç¶¹ºÁ¶©ºÇǾÈȶƒºÂ¹º¹¾ÇÆʺ˶ȺÇÉÄÉ un èxit de participació. Més d’una trentena de carruatges acompanyats pels seus cavalls van prendre part de la cercavila que donava tres tombs a tot el poble. Al tercer tomb es feia la benedicció de tots els animals i es lliurava un record de la jornada.

žIJöÁºÃɁºÁ¹¾Êºüº‡…¹º¼ºÃºÇºÈ˶ celebrar l’Eucaristia en honor a Sant Antoni, seguida de la processó i de la benedicció d’animals. Un bon grapat de gent va portar a beneir els seus animals.

Bítem beneeix les seves mascotes ©ÄÉ ¾ ºÁ »ÄÇÉ ˺ÃɁ Êà ¶ÃÎ ÂâÈ —æɺ també ha beneit els animals en honor a Sant Antoni. Després de la missa de les 11, va ser Mn. Javier qui va beneir tots els animals que estaven a la plaça. Van ser un bon grapat. ©¶Â·â ºÈ ˶à ǺŶÇɾÇ ÁºÈ ÉǶ¹¾¸¾ÄöÁÈ coquetes de S. Antoni que els forns van fer per aquesta ocasió.


Confirmacions a les nostres parròquies

C

om és habitual, cada dos o tres anys, les nostres parròquies celebren el sagrament de Á¶˜ÄÃIJǶ¸¾ëƒ¶ÃºÈɶɼ¶¾Çº·âÉǺȶÃÎȹº preparació per a tots aquells adolescents i joves que han volgut rebre aquest sagrament. ¡¶¸ÄÃIJǶ¸¾ëâȺÁɺǸºÇȶ¼Ç¶ÂºÃɹºÁ¶¾Ã¾¸¾¶¸¾ë cristiana que completa aquest naixement en la fe de cadascú. Ara són els joves els qui d’una forma lliure diuen sí a la fe. ¡ºÈ ¸ÄÃIJǶ¸¾ÄÃÈ ¹ĩ¶ÆʺÈÉ ¶ÃÎ ½¶Ã ºÈɶÉ Êà ;¸ ºÈź¸¾¶Áȁ¿¶ÆʺºÇºÃÁºÈ¹¶ÇǺǺȸÄÃIJǶ¸¾ÄÃȶÁ¶ nostra diòcesi del nostre Bisbe Xavier. Han estat un total de 6 joves a Tivenys i 8 a Bítem ºÁÈÆʾºÈ˶øÄÃIJǶǃ El passat dissabte 24 de novembre a Tivenys, amb una església plena de gom a gom, una Eucaristia molt participada i viscuda, i després un berenar-sopar amb tots els convidats i amb la presència del Sr. Bisbe va ÅÄȶǺÁÅÊÃɾIJöÁ¶¶ÆʺÈɶ¹¶É¶ɶöÈȺÃζÁ¶¹¶ƒ

Presentat el llibre “El Pessebre del Riu” Coincidint amb la Fira de Tivenys, es va presentar el nou llibre “El pessebre del Riu”. Després de portar a terme el Pessebre durant 5 anys, i a les portes d’una nova edició del Pessebre, ºÈ ËÄÁ¾¶ »ºÇ Êà ·Äà Ǻ¸ÊÁÁ »ÄÉļÇÜIJ¸ ¹ºÁ Æʺ ½¶Ë¾¶ estat i volia ser el “Pessebre del Riu”. šÁÁÁ¾·ÇºâȺÁ»ÇʾɹºÂÄÁɺÈ»ÄÉļǶIJºÈÆʺ¹ÊǶÃÉ d’aquests anys s’han anat fent. Però darrera de ¸¶¹¶ »ÄÉļǶIJ¶ ½¾ ½¶ ºÁ ÉǺ·¶ÁÁ ¹º ɶÃɺÈ ¾ ɶÃɺÈ persones que en aquests 5 anys han participat i donat vida al Pessebre. ›¶Ã ¼Ä¾¼ ÂÄÁɺÈ ¹º ÁºÈ »ÄÉļǶIJºÈ ºÈź¸¾¶ÁºÃÉ les de grup, on podem veure la quantitat de gent que edició rere edició, prenen part d’aquesta obra.

El dissabte següent, l’1 de desembre, era el torn de Bítem, on també el bisbe Xavier va presidir l’Eucaristia i van ser molts els qui van participar d’aquest esdeveniment parroquial.

Agrair Jordi Piñol, Joan Bach i Carme Navarro, ÉÄɺÈÁºÈ»ÄÉļǶIJºÈÆʺ¹ÊǶÃɺÁȶÃÎȽ¶Ã¶Ã¶É plasmant i que han servit per poder editar aquest llibre.

En els propers dies iniciarem les catequesis de ¸ÄÃIJǶ¸¾ë ¹º ÁºÈ Ⱥ¼óºÃÉÈ ÆʾÃɺȁ Æʺ Ⱦ ™âÊ ËÄÁ ºÈ¸ÄÃIJǶǶùĩ¶ÆÊ涹º¹ÄȶÃÎȃ

El llibre va ser presentat al Centre d’Interpretació, amb nombrós públic, presentat per Mn. Tomás, Marti Prades i Maria Beltran.

cceptar-nos amb joia tal com som.

R

ecordar el que hem rebut per donarne gràcies, i el que ens falta per reconèixer la nostra feblesa.

A

cceptar els altres tal com són, començant pels més pròxims: el marit o l’esposa, ºÁÈ ¼ºÇ¶Ãȁ ºÁÈ IJÁÁȁ ºÁÈ ¶Ë¾È ºÁÈ ˺éÃȁ ÁºÈ germanes i germans de la comunitat...

P

arlar bé dels altres i fer-ho amb veu alta.

N

o comparar-se amb els altres, perquè la comparació només ens portarà a l’orgull o desànim.

V

iure en la veritat: dir el bé, bé i al mal, mal.

R

ºÈÄÁ¹ÇººÁȸÄÃij¾¸ÉºÈÃĶ·Á¶»ÄÇᶠsinó amb el diàleg; sense aixecar la veu, sense que la conversa es converteixi en un monòleg per part meva.

E P

n el diàleg, començar pel que ens uneix, després passar al que ens separa.

rendre la iniciativa del diàleg i tractar de reconciliar-me com més aviat millor: “Que no es pongui el sol sobre la ira”. reure fermament que perdonar val més que tenir raó.

Èxit de calendari parroquial

Una de les nits més especials per als nostres pobles és la nit de Reis. I com no, a Bítem també va ser així.

Eren les sis de la tarda quan la comitiva reial va entrar en la plaça i va anar a adorar el Nen. Després la comitiva va marxar pels carrers de Bítem per tal de continuar amb la tasca de repartir il.lusions als xiquets del nostre poble.

A

C

Els reis arriben a Bítem

La plaça de l’Església, un any més es va omplir de gom a gom per a rebre el reis d’Orient. I com cada any també es va organitzar el pessebre que es munta a la porta de l’Església. Aquest pessebre té com a protagonista al Nen Jesús, que com sempre és el darrer nadó nascut a la població.

Els manaments de la quaresma

Un èxit total ha estat l’edició del Calendari Parroquial. Han estat més de 200 calendaris els que s’han venut en 2 edicions, ja que la primera es va esgotar només en 2 dies.

Nit de nadal a Tivenys Un any més, la tradicional “Missa del Gall” va ser celebrada per part de les dos parròquies. Com ja és costum, i d’una manera rotativa, aquest any li tocava a la parròquia de Tivenys acollir aquest acte. Va ser un bon grapat de gent la qui va omplir l’església la Nit de Nadal. Després de l’adoració del Nen Jesús, i de l’Eucaristia, vam celebrar el Nadal amb les borraines que Virginia i les seves ajudants ens van fer. Gràcies per la seva ajuda.

La novetat d’aquest calendari és la Ǻ¸ÄžÁ¶¸¾ë ¹º »ÄÉļǶIJºÈ Æʺ ÂÄÈÉǺà els pobles de Bítem i Tivenys al llarg de la seva història. Fets, gent, paisatges....una cinquantena d’anys enrere són els qui donen vida a aquest calendari. El calendari també compta amb les principals dates que cal recordar de les dos poblacions. Encara hi ha gent que demana calendaris, malauradament s’han esgotat, però l’any vinent ja tindrem present fer-ne una edició més gran perquè ningú es quedi sense el seu calendari.


El Gancell

Vida Parroquial Bitem

Tivenys

DESCANSEN A LA CASA DEL PARE

DESCANSEN A LA CASA DEL PARE

Juan Cugat Carles (7 de novembre de 2012) Guillermo Zaragoza Colomé (17 de novembre 2012) Trinidad Benet Zaragoza (22 novembre 2012) Cinta Castells Colomé (13 desembre 2012) Providència Cugat Barberà (3 gener 2013) Florestán Audí Prats (9 gener 2013) Isabel Roig Aixendri (18 gener 2013)

José Piñol Adell ( 4 novembre 2012) Carmen Estupiñà Marqués (7 novembre 2012) Salvador Puyo Barberà (23 desembre 2012) Josefa Doménech Solé (15 gener 2013) Mariana Piñol Badia (20 gener 2013)

Butlletí informatiu de les parròquies de Bítem i Tivenys

UN TEMPS PER CANVIAR !

E

stem a punt d’iniciar un temps especial en l’Església anomenat “quaresma”. Potser molts, al escoltar aquesta paraula, recorda les antigues tradicions que feien d’aquest temps un temps trist, silenciós i un poc fosc. Però és això la quaresma? La veritat és que no. De fet tots hauríem de viure un temps ¹ºÆʶǺȶƒ¡¶ŶǶÊÁ¶ÆʶǺȶȾ¼Ã¾IJ¸¶‰…ºÃ¸ÄøǺɉ… dies. Però, 40 dies de què i per a què? Doncs 40 dies per a preparar-nos per a la gran festa la Pasqua. Una preparació especialment interior que ens ha d’ajudar a canviar també la nostra vida.

AGENDA Bitem

Tivenys

FEBRER

FEBRER

3: Festa de S. Blai a les 12’30 h, amb benedicció d’aliments

3: Festa de S. Blai a les 11 h, amb benedicció d’aliments Festa de S. Àgueda

10: Festa de Stà Àgueda a les 12’30 h

13: A les 18’30 imposició de la cendra

13: A les 19’30 imposició de la cendra

MARÇ

MARÇ

3: Trobada Infantil diocesana a Tortosa

3: Trobada Infantil diocesana a Tortosa

24: Diumenge de Rams. Benedicció de rams a les 12,30

2: A les 19’30 h Benedicció de candeles

2: A les 18’30 h Benedicció de candeles

24: Diumenge de Rams. Benedicció de rams a les 11 h

SORTIDA A  LA  RIOJA Els primers dies de Pasqua, la parròquia organitza una sortida de 3 dies a la RIOJA. Visitarem els principals monestirs d’aquesta comunitat, així com també les principals bodegues i poblacions on el seu centre de vida és el vi.

Us podeu inscriure a la parròquia.

¥§šª‡ŽŠį}©ÄɾøÁìÈ~

}ÈÊÅÁºÂºÃɽ¶·¾É¶¸¾ë¾Ã¹¾Ë¾¹Ê¶Á€‰Šį~ HOTEL: F&G LOGROÑO DIUMENGE 31 DE MARÇ

Visitarem NÁJERA amb el seu monestir Dinar al monestir de VALVANERA, visita. Visita d’unes les més importants bodegues de la Rioja, BODEGAS MARQUÉS DE RISCAL. Cata dels seus vins Visita de LOGROÑO.

DILLUNS 1 D’ABRIL

Visitarem els dos monestirs més importants de la Rioja, el monestir de SUSO i YUSO. Abans de dinar, visita del monestir de San Salvador de Cañas. Dinarem un menú típic de la Rioja, amb vins de les bodegues TOBELOS. Després de dinar, visita de les modernes bodegues TOBELOS. Per la tarda visita del monestir de Casalarreina. I per acabar el dia, visita del museu del vi, Villa Lucia, amb la seva corresponent cata de vins.

DIMARTS 2 D’ABRIL

Visitarem la catedral se Sto. DOMINGO DE LA CALZADA, així com també el casc històric per a més tard visitar una de les principals bodegues de Logroño. Dinar a Logroño, i trasllat a CALAHORRA, visita de la catedral i casc històric. Edita: Parròquies de Bítem i Tivenys Gener 2013

Nº: 7 (Gener -‐ Març 2013)

Un de les recomanacions del temps de quaresma és el dejuni i l’abstinència. Sembla, que aquestes paraules ens facin nosa en el nostre vocabulari actual, o que potser ens soni a èpoques passades, però no és així. Avui més que mai el dejuni o l’abstinència estan quasi comercialitzades, si no pregunteu a totes aquelles persones que segueixen un règim o dieta. Tots ells, d’una manera o altra s’abstenen de moltes coses i dejunen d’uns altres aliments. I tot això per a què? Potser per salut, źÇ¾Â¶É¼ºƒƒƒÅºÇìºÃ¹ºIJþɾ˶źÇºÈɶǾÁÁÄǃ Veieu com aquestes paraules estan al dia. Però és aquest el dejuni i l’abstinència que l’església ens proposa? Doncs si i no. No, perquè no es tracta només d’abstindre’s de menjar carn els divendres o de dejunar el dimecres de cendra i el divendres Sant. Es tracta de dejunar d’aquelles coses que realment ens impedeixen ser millors. Potser hauríem de dejunar de crítiques, d’envejes, de males converses.... I quan parlem de l’abstinència exactament igual. Hem de fer un examen de consciència per a veure de quines coses ens hem d’abstindre per a poder canviar interiorment. Només d’aquesta manera aconseguirem un bé per a la nostra persona, per al propi home. Avui, més que mai, tenen sentit aquestes dues paraules, potser arraconades per la nostra societat però que ens ajudaran a créixer com a persones i a apropar-nos més i més a Déu. És el moment de fer un dejuni i abstinència vertaders, que neixin del nostre cor per al nostre propi bé. Visquem tots una bona quaresma! Mn. Tomás Mor

E

El Bisbe Salinas es despedeix de nosaltres

l passat divendres 16 de novembre, coneixíem la notícia que el nostre bisbe de la diòcesi havia estat nomenat nou bisbe de Mallorca. Des d’aquell moment, la nostra diòcesi entrava en un temps de “despedides” a qui havia estat el nostre bisbe durant 15 anys. Les nostres parròquies també ˶ÃËÄÁºÇ¹¾Ç¶¹âʶÁÃÄÈÉǺ·¾È·º­¶Ë¾ºÇ¾½Ä˶»ºÇ¶ÅÇÄIJɶÃÉ Á¶Ⱥ˶˾Ⱦɶ¶Â·ÂÄɾʹºÁºÈ˜ÄÃIJǶ¸¾ÄÃȃ A Tivenys l’alcaldessa li va agrair tots els detalls que Don Javier havia tingut cap al poble de Tivenys, les seves visites al poble i a la parròquia. Maria Beltrán li va fer lliurament d’un vas de ceràmica, símbol del nostre poble de Tivenys. A Bítem, també va ser l’alcalde Josep Cugat qui li va agrair el treball fet en comú al llarg d’aquests anys. També li transmeté el neguit que el nostre poble té per la conservació del Mas del Bisbe, del qui és titular el propi bisbat.

El Gancell - Número 7  
El Gancell - Número 7  

Setè número de la publicació informativa de les parròquies de Bítem i Tivenys