Page 1

NYHETSBREV för entreprenörer nr 1-2009 Växtplats för entreprenörer - Kinda - Vadstena - Valdemarsvik - Ydre - Åtvidaberg - Ödeshög -

Dags för andra upplagan av entreprenörskapsprogrammet I slutet av augusti startar andra upplagan av Ekubators populära entreprenörskapsprogram.

Vi söker dig som vill ha en bra utbildning inom olika ämnesområden samt en djupgående coachning, allt för att bli en duktig entreprenör. Antingen har du startat ett företag det senaste året eller så har du ett företag sedan flera år men vill utveckla en ny affärsidé, produkt eller tjänst. Mera information om entreprenörskapsprogrammet hittar du på vår hemsida www.ekubator.se. Du kan även ringa Thomas Ekh på telefon 0123-80 99 80. Vi vill ha in din anmälan senast 15 juni 2009. Välkommen med din ansökan till entreprenörskapsprogrammet 2009/2010.

Skynda dig att anmäla dig till årets program. Foto: Thomas Ekh Bilden är tagen från 2008/2009 års Entreprenörskapsprogram.

Vad är Ekubator?

Ekubator är ett samarbetsprojekt mellan kommunala näringslivsavdelningar och näringslivsbolag i sex små kommuner i Östergötland. Deltagande kommuner är Kinda, Vadstena, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög. Ekubator erbjuder hjälp till personer som vill starta eget företag med rådgivning, coachning och kompetenshöjande seminarier samt ger tillgång till kontorsplats med dator och Internetuppkoppling under företagets uppstart. Ekubator erbjuder även ett entreprenörskapsprogram som utbildar företagare.


Entreprenörskapsprogrammet Stöd till entreprenörer

Andra omgången av Ekubators entreprenörskapsprogram startar till hösten. Missa inte tillfället att vara med och utveckla ditt företag och dina nya idéer. Ekubator startade under 2007 och är ett samarbetsprojekt mellan näringslivsfunktionerna i sex östgötska småkommuner. Kommunerna, dess organisation av arbetet med nyföretagande och själva företagen skiljer sig åt på många sätt. Men i grunden finns samma fråga: ”Hur kan vi hjälpa och stötta entreprenörer att förvandla sina goda idéer till blomstrande företag?”.

Foto: Thomas Ekh Staffan Öberg, entreprenörskapsprogrammets programledare, avtackas på avslutningen av en av deltagarna, Lena Djurström.

Kunskapen gav trygghet

När Lars-erik Rosén, som driver en byggfirma i Vadstena, skulle börja entreprenörskapsprogrammet var han tveksam. - Jag hade låga förväntningar, säger han. Jag misstänkte att det var ett projekt där ”bara kursledaren blir lycklig”. Men det var det absolut inte, det var mycket bättre än jag hade tänkt mig. Lars-erik Rosén menar att föreläsarna var mycket kunniga och engagerade och att ämnena - som affärsutveckling, marknadsföring, självkännedom och försäljning - är utvecklande och viktiga för honom som företagare. Föreläsningarna fann han väldigt intressanta, med initierade företagsledare som verkligen vet vad företagande handlar om utifrån olika infallsvinklar. Lars-erik uppskattar också kontakten som han fått med de andra deltagarna. Han känner också att de föreläsare som ledde programmet blivit en del av hans nätverk. Lars-erik Rosén fortsätter sin verksamhet som han gjorde före programmet, även om han fått en hel idéer om hur han kan utveckla sitt företag. - Jag kör på i de gamla hjulspåren, men har alla kunskaper i bakfickan. Det känns som en trygghet, jag känner mig säkrare som företagare efter entreprenörskapsprogrammet, säger han. Text: Eva Linderoth

Ekubator arbetar med såväl existerande företag som vill utvecklas (entreprenörskapsprogrammet är bara en av aktiviteterna) som med företag som ännu befinner sig på idéstadiet. För företag som fortfarande ligger i startgroparna kan Ekubator erbjuda bland annat rådgivning, kontaktnät och kontorsplats.

Coachningen var givande

Lena Djurström startade sitt företag Lena Djurströms Pedagogik redan för nio år sedan. Efter att ha bott utomlands under några år var det dags för nystart av verksamheten, som handlar om att hjälpa barn och vuxna med dyslexi, läs- och skrivsvårigheter. - Jag såg Entreprenörskapsprogrammet som en bra chans att komma igång med mitt företag igen. Det fanns ingen tvekan när jag fick möjligheten att vara med, säger hon. Lena Djurström säger att programmet gav många otroligt bra föreläsningar och att den privata coachningen var väldigt givande. Hon uppskattade kontakten med de andra som gick programmet samtidigt som hon. - Stämningen var öppen och vi hade hur kul som helst, berättar hon. Efter programmets slut har hon kontakt med flera ur gruppen, och programledaren, Staffan Öberg, kontaktar henne fortfarande när han hittar exempelvis tips och intressanta artiklar. Lena Djurström har fått nya engagemang genom kontakterna i Entreprenörskapsprogrammet och har också kommit med i andra nätverk genom programmet. -Entreprenörskapsprogrammet har gett mer mod att våga som företagare, säger hon. Text: Eva Linderoth


Staffan Öberg föreläser under första träffen med 2008/2009 års deltagare.

Utan bra nätverk är det svårt att komma någonstans

Johan Tildemyr driver företaget Svenska Filmpoliserna i Kinda kommun. Han hyr ut polisbilar och polisstatister till många svenska filminspelningar. Företaget har funnits sedan augusti 2008. - Under Ekubators entreprenörskapsprogram lärde jag mig framför allt vikten av nätverkande, säger han. Vi fick mycket bra kunskap och coachning under programmet, men utan bra nätverk är det svårt att komma någonstans. Johan Tildemyr ser Ekubators entreprenörskapsprogram som en avancerad Starta Eget-utbildning, som ger ett smakprov på allt man behöver lära sig som entreprenör. Han önskar fler kurser i framtiden, som skulle vara mera riktade mot den egna verksamheten.

Foto: Thomas Ekh

Han har också fått bekräftat sina tankar kring marknadsföring, hur viktigt det är att kunna presentera sitt företag på ett bra sätt. Han har gjort en hemsida, presenterat sin verksamhet hos ortens Rotaryklubb och satt ihop en företagspresentation på papper som han delar ut till presumtiva kunder. - Den dagliga verksamheten har jag inte gjort några stora förändringar i sedan Entreprenörskapsprogrammet, inte ännu. Men idéerna är lagrade ”i den stora databasen”, avslutar han. Text: Eva Linderoth

Kontorsplatser för nyföretagare Ekubator stöttar nya företagare

Att starta ett nytt företag är inte alltid helt lätt. Frågor som till exempel ”håller min idé”, ”hur ska jag hitta en lokal” och ”verksamhetsplan – vad är det” dyker upp. Till Ekubator kan de som är i början av sitt företagande vända sig för att få svar och stöd i sina frågor. Här finns också en inspirerande miljö som driver idér mot verklighet. Foto: Thomas Ekh I Valdemarsvik finns fyra kontorsplatser där nyföretagare kan sitta kostnadsfritt i upp till tolv månader. I platserna ingår dator med Internetuppkoppling, låsbar förvaring, tillgång till möteslokal samt nära till enkel rådgivning. I övriga kommuner finns två till fyra platser att låna.

Ekubator erbjuder bland annat gratis kontorsplatser, kontakter med exempelvid banker och myndigheter, företagsrådgivning samt coachning och seminarier. Läs mera om vad Ekubator kan göra för nyföretagare på www.ekubator se.


Hjälp att starta eget företag

Malin Frank fick hjälp att ta steget till egen salong När Malin Frank slutade frisörprogrammet på gymnasiet ville hon stanna kvar i Valdemarsvik och arbeta inom sitt nya yrke. Att få en anställning som frisör på hemmaplan var helt omöjligt. Att flytta till en större stad för att arbeta lockade inte, och inte heller det skulle ge större chanser till jobb. Frågan om att starta eget vaknade.

- Jag trodde att jag var för liten, för ung, för att starta eget företag, säger hon. Men rådgivningen hos Ekubator fick mig att förstå att det kanske skulle kunna funka. Rakt och ärligt bemötande Hos Ekubator fick Malin Frank hjälp med att ställa sig de rätta frågorna. Behövs det en ny frisersalong, kan den bära sig ekonomiskt? Är hon beredd att satsa som företagare? Vad behöver hon lära sig för att sköta sitt företag? - Jag uppskattar att jag blivit rakt och ärligt bemött och att jag fick förklaringar till allt. Jag hade kanske öppnat salongen utan Ekubators hjälp, men nu har det gått så mycket snabbare och enklare. Jag har fått oändliga mängder med hjälp. Förverkligat sin dröm Efter öppningen den 16 mars i år har kunderna hittat till Hårfin, som Malin Franks salong heter. Verkamheten går bra, bättre än Malin någonsin vågat hoppats på. Malin vågade, tog hjälp och kan idag arbeta med sin dröm. Att träffa människor, arbeta med hår och styling och utvecklas som människa och företagare.

Foto: Eva Linderoth Malin Frank har, med stöd från Ekubator, öppnat sin egen salong, Hårfin, i Gusum. Efter att ha varit igång i ett par månader kan hon konstatera att fler kunder än hon vågat tro har hittat till hennes verksamhet.

Malins råd till alla som går och funderar på att starta eget företag är att våga kontakta Ekubator i din kommun. - Kunde jag så kan väl alla. Text: Eva Linderoth

Kontaktuppgifter:

Adressuppgifter:

Thomas Ekh, Projektledare Ekubator 0123-80 99 80, 0703-80 99 30 Storgatan 17 thomas@ekubator.se 615 30 Valdemarsvik Kontaktuppgifter till ansvariga i respektive kommun och information om projektet hittar ni enklast på vår hemsida www.ekubator.se.

VADSTENA KOMMUN

YDRE KOMMUN

ÅTVIDABERGS KOMMUN

Ekubator - Nyhetsbrev för entreprenörer nr 1-2009  

Information om Ekubators verksamhet. Inbjudan till Entreprenörskapsprogram 2009/10, inkubatorplatser och hjälp att starta eget företag.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you