Page 1

KIÁLLÍTÁS: Október 9-10. Danubius Hotel Arena Budapest

2015. szeptember

GOLDEN SHADOW

Hungary Kft.

2045 Törökbálint, Dulácska u. 1/A., Tel.: +36 30/698-3630, E-mail: info@fasthungary.hu


Időtlen elegancia

Ezüst és Acél Nagykereskedés

1089 Budapest, Rezső tér 13/D (az Astron és a P&P mellett) Tel.: +36 70/628-8888, fax: +36 1/210-1060 info@goldrock.eu


T e kinTs e

Ő s zi s zínk ava l k á d ! me g s z í ne s köv e s e z üsT é ks z e re inke T nagy ke re s ke dé s ünkbe n !

sala Ékszer 1089 budapest, gaál mózes u. 5-7., fsz. 27. Tel.: +36 1/323-0804, +36 70/940-2366, info@salaekszer.hu


A SZEPTEMBER ÚJRA ELÉRKEZETT!

Fotó: bacskó lászló

előszó ÉKSZERKOKTÉL

Bizony vége a nyárnak, a vakációnak, de a szeszélyes időjárásnak köszönhetően csodás, napsütéses szeptember hónap vár ránk! Ez alkalommal is sok érdekességgel készültünk az ékszer- és divatvilág szerelmeseinek. Úgy vélem, a földkerekség egyik legnagyobb csodája a gyémánt, mely évszázadok óta bűvöli el nők tízezreit! Szeptember havi számunkban a természetes és színkezelt gyémántok kerülnek reflektorfénybe. „Természetes gyémántok a spektrum bármilyen színében léteznek. Sárgás, barnás kövek gyakran találhatók, a többi szín - kék, rózsaszín, zöld és a fő színek számos árnyalatai - igen ritkák, mint ahogy ritkák a teljesen színtelen fehér kövek. Az utóbbi tíz évben olyan eljárásokat dolgoztak ki, amelyek során a gyémánt színe megváltoztatható.” Dr. Szitó Tánya cikkéből megtudhatja, melyek ezek az eljárások! Kellemes időtöltést!

Pucsek Renáta főszerkesztő

Ék 5


ÉKSZERKOKTÉL

TarTalom

2015. szepTember 5. előszó A szeptember újra elérkezett! 8. Hírek Orient - M-FORCE család 10. Hírek Szakmai nap és kiállítás - Fast Hungary Kft. GO GIRL ONLY - Üde színek, fiatalos dizájn! 12. gyémánTFej Zafírköves ékszerek 14. kiállíTás Jelentősebb kiállítások 16. Trend LOOP - A kör az örök körforgás, nincs kezdete és nincs vége. 22. Termékajánló 24. CHrysalis Az eredeti egymásra rakható karkötőmárka 26. markeTing Márkaélettartam - Meddig tartanak a trendek? 30. drágakő Természetes és színkezelt gyémántok 34. TudTad-e? Gyémántok típus szerinti besorolása

18 6 Ék

36. adó Offshore riadó! Az EU döntése nyomán átlátható lesz a vállalkozások tulajdonosi köre 38. üzleTek


Az Új KOLLEKció MEGérKEzEtt NAGyKErESKEDéSüNKbE! Hivatalos magyarországi forgalmazó:

1089 budapest, Gaál Mózes u. 5-7., iii. em. tel.: +36 1/468-2295


ÉKSZERKOKTÉL

Hírek

m-ForCe család

Az Orient Watch Co. 1950-ben alakult Japánban, azóta különféle karórák széles választékát kínálja.

8 Ék

Ft* SEL07002H: 133.600

* Ajánlott fogyasztói ár!

Ft*

mely kifejezi az erőteljességet. Első megjelenése óta igen széles körben elismert. A kollekció örökölte elődei meghatározó vonásait. Az M-FORCE jellegét meghatározza a strapabíró design, a 200 méteres vízállóság, az ISO6425, az ISO-764, valamint az ISO-1413 szabványoknak megfelelő szerkezet. Bár ez az óra alkalmas búvárkodásra, az M-FORCE kinézetét megszabja a kiváló design és a funkcionalitás, így ideális mindennapi használatra is. Az óra alapanyaga jól ellenáll a korróziónak, így különösen alkalmas arra, hogy a búvárok használják. Az óra egyszerre könnyű és erős. A domborított minták és csíkok a számlapon stílusos megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek.

SEL07002B: 133.600

SEL07001D: 143.800

Ft*

Az Orient minden terméke magában foglalja a hagyományt és a technológiát. Az évek során látványos technológiai fejlesztésen estek át a modellek, hogy megállják helyüket a megváltozott globális piacon. A tervezési fázisban nagy hangsúlyt fektetnek az órák kényelmes viselésére, a gyártás során pedig különösen ügyelnek a pontosságra. Az Orient órák kiválóan alkalmasak arra, hogy tükrözzék viselőjük ízlését, életmódját. Válaszul a változó kortárs trendekre, az Orient is folyamatosan új termékekkel jelenik meg a piacon. Az M-FORCE egy igazán sportos óracsalád, mely először 1997-ben jelent meg. Mint a neve, „M-FORCE” is sugallja, ez egy automata óra,


Ft* SEL07003D0: 143.800

Limitált szériás karóra • Rozsdamentes nemesacél tok és csat • Zafírüveg • Automata szerkezet • Kék számlapon fehér fluoreszkáló indikátorok, arab számok • 40 órás járástartalék • Csavaros koronazár • A tok átmérője 49 mm • 200 méterig vízálló Megvásárolható: Helvetia Óra Ékszer – 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 8. Tel.: +36 1/266-4176 Tutu Óraszalon – Budapest, WestEnd City Center • Óra Ajándék – Budapest, Pólus Center Roger’s Órabirodalom – Debrecen, Batthyány utca 22. • Kisjolly Óraszalon – Miskolc, Széchenyi utca 64. Riener Óra Ékszer – Mosonmagyaróvár, Kötélgyártó utca 4. • Óra Ajándék – Budapest, WestEnd City Center Nagykereskedés: Swiss Time Kft. – 1135 Budapest, Jász utca 83-87. Tel.: +36 1/330-5149 www.swisstime.hu.


ÉKSZERKOKTÉL

Hírek

go girl only Üde színek, fiatalos dizájn!

szakmai nap és kiállíTás Fast Hungary Kft. 2015. október 9-10-én a Danubius Hotel Arena**** Puskás Ferenc Stadion mellett; 1148 Budapest, Ifjúság útja 1-3. - ad otthont a FAST Hungary Kft. soron következő partnertalálkozójának. A mindkét nap 9-től 18 óráig megrendezésre kerülő, szakmai nappal egybekötött kiállításon megtekintheti a FAST Hungary Kft. óradivíziójának teljes választékát több mint 2000 terméket: CASIO, JACQUES LEMANS, SECCO kar-, fali- és ébresztőórák, SENCOR időjárásállomások és MAXELL elemek is kiállításra kerülnek. Miért érdemes eljönni? - A kiállításon a 2015-ös őszi/téli újdonságok is reflektorfénybe kerülnek! - Naponta 2 alkalommal tréningen vehet részt, ahol felfrissítheti CASIO órabeállítási ismereteit. - A meghirdetett akciók és csomagajánlatok mellett a kifutó termékeket 30-70%-os kedvezménnyel vásárolhatja meg a kiállítás alkalmával! További információ: orasrendeles@fasthungary.hu +36 30/698-3630

10 Ék

Az idei ősz is rengeteg meglepetést tartogat a GIRL ONLY-rajongók számára. Az őszi kollekció ismét elhozza az üde frissességet, mely az új GO órák színvilágában és játékosságában nyilvánul meg. A halványzöld és bézs bőrszíj, a feltűnő kék számlap, a pillangó motívumok látványos elhelyezkedése az órán, és a karkötőkkel megbolondított modellek jellemzik az őszi kollekciót. A GO márka tervezői mindig lépést tartanak a divattal, így sosem lehet csalódni a választékban. Jöjjön el az ÉÓ Újvilág Kft. bemutatótermébe és szerezze be a legújabb modelleket, amíg a készlet tart! www.go-girlonly.hu www.facebook.com/go.girlonly


Tudta? - hogy a zafír ékszereket tradicionálisan az 5. és a 45. házassági évfordulóra illik adni? - hogy ez a szeptember hónapban születettek köve?

GYÉMÁNTFEJ zafírköves ékszerek

A zafír a tisztaságot, az őszinteséget és a hűséget jelképező drágakő. A gyémánt után a második legkeményebb kristály. Igen közkedvelt ékköve a klasszikus fazonú ékszereknek, de divatos kék színe miatt megtalálható a fiatalosabb és modernebb kialakítású ékszerekben is.


Partnerhálózat

Kedvezmények • Készletről, azonnal • Display & installáció Cserelehetőség • Webkatalógus

NövelNé forgalmát? Bővítse KíNálatát!

VALÓDI KÖVES ÉKSZEREK! 1089 Budapest, Bláthy Ottó utca 4-8., fsz., tel.: +36 1/426-6321, +36 30/539-5797,

www.gyemantfej.hu


ÉKSZERKOKTÉL

kiállíTás

jelenTősebb

kiállíTások Homi 2015. szeptember 12-15., milánó, olaszország

inTergem 2015. október 2-5., idar-oberstein, németország

isTanbul jeWelry sHoW 2015. október 15-18., isztambul, Törökország

14 Ék

illusztráció: swarovski

bangkok gems & jeWelry Fair 2015. szeptember 10-14., bangkok, Thaiföld

a vásártársaságok a változás jogát fenntartják!

viCenzaoro 2015. szeptember 5-9., vicenza, olaszország


axãxáà V{ÜçáàtÄÄ VÉÄÄxvà|ÉÇ

KRIZO ÉKSZER

1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 3-5., II. em. Tel.: +36 30/210-4710, www.krizoekszer.hu www.facebook.com/krizoekszer


ÉKSZERKOKTÉL

Trend

LOOP a kör az örök körforgás, nincs kezdete és nincs vége.

forrás: www.panyizsuzsi.hu fotó: Panyi zsuzsi

Tökéletes geometriai forma, amelyben egyaránt felfedezhető a mérnöki precizitás és a művészi elvontság. Régi és gyakori motívuma az ékszereknek, és most ez az ősi szimbólum köszön vissza kortárs újragondolásban a legújabb panyizsuzsi ékszerről, a LOOP fülbevalóról.

A LOOP fülbevaló nem hivalkodó, mégis karakteres, a kortalanságot és a modernséget megkérdőjelezhetetlen állításként fogalmazza meg. Ez az ékszer ugyanolyan jól áll a bulizós egyetemistának, mint a komoly üzletasszonynak. Harmonikus kiegészítője blézernek, rakott szoknyának, farmernek és kötött pulcsinak is. Illeszkedik az aktuális trendekhez, ugyanakkor mindkét irányban túl is mutat rajta: lehetne a nagyi hagyatéka, de időtlen szépsége miatt 5, 10 vagy akár 20 év múlva is ugyanolyan divatos lesz, mint napjainkban. 26 színben kapható, a vidám nyári színek (napsárga, menta- és borsózöld) mellett, piros, bordó, indigókék, smaragd és fekete változatban is készül. A kör már néhány éve feltűnt a panyizsuzsi ékszereken, a hosszú fragil lánc medálján. Az elegáns, letisztult, mégis rafinált ékszer óriási siker lett, ösztönözte, hogy elkészüljön mellé fülbevaló párja is. A két ékszer innentől önálló kollekcióként, LOOP néven szerepel. A fragil gyűrű pedig fragil/LOOP néven fut tovább, hiszen szettben egyformán illik a fragil és a LOOP kollekciókhoz is.

16 Ék


Trend ÉKSZERKOKTÉL

a kör egy tökéletes geometriai forma, amelyben egyaránt felfedezhető a mérnöki precizitás és a művészi elvontság.

Ék 17


A QUDO MINŐSÉG

Minden qudo karkötőt kézzel készítünk, nagy szeretettel, így minden karkötőnk egyedi. A színekben érzékelhető kisebb különbségek a magas minőségű valódi bőrnek tulajdoníthatók, az összképet pedig finom varrással tesszük igazán különlegessé. A természetes alapanyagoknak köszönhetően, minden termékünk kicsit eltérő, az egyediség márkánk védjegye.

FILOZÓFIÁNK

A „qudo collection” márkát a Lizas GmbH & Co. KG. vállalat alapította 2009-ben. A „Classic” és „Fine Silver” kollekcióinkat az időtlen elegancia és a gondosan kiválasztott alapanyagok magas szintű találkozása jellemzi. A prémium minőségű karkötők mellett gyűrűket, fülbevalókat, nyakláncokat és medálokat is kínálunk. Legtöbb termékünket kézzel készítjük Németországban, Hannoverben, nagy figyelmet fordítva a részletekre, így minden egyes ékszerünk egyedi. Kiemelten fontos számunkra az alapanyagok kiválasztása is. Ennek érdekében exkluzív, olasz marha és bárány nappabőrt használunk, amely biztosítja a kényelmes viseletet. Ezen kívül erős acéllal dolgozunk, a részletekhez pedig csillogó Swarovski kristályokat, csillámló Swarovski gyöngyöket, üveg kabosonokat és színes féldrágaköveket használunk. A harmonikusan összeállított színkombinációk - a trendeken átívelve - mindig divatosak, és egyesével is jól kombinálhatók. A változó kollekciók mindig divatorientáltak, varázslatos frissességgel, a színek modern játékával és az anyagok extravagáns használatával csábítanak el.

A qudo a tökéletes példája az elérhető luxus fogalmának. A karkötők már 9.900 Ft-os ajánlott kiskereskedelmi ártól megvásárolhatóak! Jöjjön el hozzánk, és tekintse meg ezt a különleges ékszert a bemutatótermünkben! Hivatalos magyarországi forgalmazó:

1089 Budapest, Gaál Mózes u. 5-7., III. em. Tel.: +36 1/468-2295


K IÁ RUSÍ TÁS


ALAPLÁNCOK

MÁR 125 FT/G BÉRMUNKADÍJTÓL

A részletekről érdeklődjön nagykereskedésünkben! Raab Silver Kft. 1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 3-5. Tel.: +36 1/313-3030


ÉKSZERKOKTÉL

Termékajánló

2 1

3

6

4

5

7 22 Ék

8


9

12 11

13

1. karkötő - andREa MaRazzini, Quantas-ékszer kft., +36 70/673-0022 • 2. Tasak - style boxes, +36 70/466-8366 • 3. doboz - style boxes, +36 70/466-8366 4. gyűrű - QUdO, next-Time kft., +36 1/468-2295 • 5. óra - JacQUEs lEMans, Fast Hungary kft., +36 30/698-3630 • 6. Toll - swan design, +36 30/951-5971 7. karkötő - UniQUE JEWEls, maxmax magyarország kft., +36 20/918-4479 • 8. gyűrű - krizo ékszer, +36 30/210-4710 • 9. Fülbevaló - GOa, +36 30/425-9290 10. gyűrű - PanGOlin, +36 30/899-0873 • 11. óra - GO GiRl Only, éó Újvilág kft., +36 30/371-5938 • 12. garnitúra - QUdO, next-Time kft., +36 1/468-2295 13. garnitúra - GyÉMánTfEJ, aranyfej ékszer kft., +36 30/539-5797

10

Ék 23


AZ EREDETI EGYMÁSRA RAKHATÓ KArKötőMárKA


A történet 2007-ben kezdõdött, amikor Andy és David egymásra talált és az ékszerek iránti szenvedélyüknek hódolva megalkották a Chrysalis márkát. Ez a kezdetben hobbiként indult dolog, mára világméretûvé nõtte ki magát. 70 ország, 20.000 értékesítési pont, több mint 20 millió eladott karkötõ… A számok magukért beszélnek. Sokan próbálják-próbálták kihasználni és lemásolni a terméket, de egy ilyen világmárkával nehéz, sõt, lehetetlen lépést tartani! A koncepció az, ami elõreviszi a Chrysalist!

KIVÁLÓ MINÕSÉG! Az aranyszínű karkötők 14 K arannyal kezeltek és az ezüst karkötők rhódiumozottak két méretben!

KIVÁLÓ ÁRAK! 8.990 Ft-tól 11.900 Ft-ig. – Ajánlott kiskereskedelmi ár! Minden karkötőnek egyedi története van, melyet a vevő is megkap egy kis kártyán, amikor megvásárolja azt!

TÖKÉLETES AJÁNDÉK MINDENKINEK! Széles, minden témát átölelő kollekciók: élet | jó Szerencse | Védelmező | Virágok | óceánia | talizmán | chakra család és barátok | Nyugalom | Gaia Egyedi installációk, csomagolás, igény esetén bútor!

Ha része kíván lenni a CHrysalis Hazai sikerének, keressen fel minket bemutatótermünkben!

Hivatalos magyarországi forgalmazó:

1089 budapest, Gaál Mózes u. 5-7., iii. em. tel.: +36 1/468-2295


ÉKSZERKOKTÉL

markeTing

MÁRKAÉLETTARTAM Meddig tartanak a trendek? szerző: kürti viktor fotó: next-Time kft. Engelsrufer

26 Ék

Sokszor halljuk azt a kicsit sem professzionális megállapítást, hogy „Ez csak egy újabb divathullám, hamar lecseng ez is!”


Elsőként bizonyára tisztában van azzal a ténnyel, hogy minden márkának megvan az élettartama ez lehet rövidebb, hosszabb idő is, attól függően, hogy a gyártó mit szeretne elérni vele. Vannak olyan brandek melyek egy adott évszakra születnek, hogy meglovagoljanak egy aktuális divatirányzatot, és vannak olyanok is, amiket hosszú távra szánnak, lépésről-lépésre építenek. De ami ennél is fontosabb, az az, hogy mi is határozza meg az élettartamot: - a termék célcsoportja - kinek szól, mennyire trendkövető rétegnek? - a termék kommunikációja - a termék-design - lehet-e újabb és újabb modelleket készíteni? - az értékesítési stratégia Ami kereskedelmi szempontból fontos, az az értékesítési stratégia és a termék-design, mivel ezen a szinten a kommunikációba és a célcsoport meghatározásba nem sok beleszólás van. Az értékesítési stratégia minden szintre kiterjed, beleértve az online és az offline értékesítést. Gondoljunk bele, ha egy terméknek van egy 100.000 fős célcsoportja, amit ez a mennyiségű ember 50 vagy 100 helyen vásárolhat meg - máris feleződik az eladott mennyiség és így kitolódik az eladási idő. Az értékesítéshez hozzá tartozik még az is, hogy hogyan is tudjuk maximalizálni az eladásunkat és kitolni a márka teljesítménymaximumát! Itt arra gondolunk, hogy mint minden trend esetében van egy időszak, amikor a márka eléri az eladási maximumát - ezt különböző eszközökkel ki lehet tolni, lehet akár az adott időtartam duplájára is nyújtani, de fontos, hogy tisztában legyünk azzal, ez nem lesz mindig így -, tehát az eladás előbb beáll a „normális” szintre. Ha ilyen szempontból nézzük a trend sosem ér véget, és csakis a piac és a kiskereskedők mutatják meg meddig tart. Ha így nézzük, mindenki felelős egy márka sikeréért vagy bukásáért! Dobozok, installációk • Ezüst ékszerek Egyedi tervezésû kristály ékszerek 1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 3-5., II. emelet 203. Tel.: +36 30/425-9290, goaekszer@gmail.com


Silver Complex Kft. 1089 Budapest, Bl谩thy Ott贸 u. 4-8., fsz. 11-12. Tel.: +36 20/576-7135, +36 20/336-9544


Silver Complex


ÉKSZERKOKTÉL

drágakő

1. kép: Serenity Technologies Inc. amerikai cég által felületbevont kövek 0,01 ct-tól 0,7 ct-ig

TERMÉszETEs És színkEzElT GyÉMánTOk szerző: dr. szitó Tánya

Természetes gyémántok a spektrum bármilyen színében léteznek. Sárgás, barnás kövek gyakran találhatók, a többi szín – kék, rózsaszín, zöld és a fő színek számos árnyalatai – igen ritkák, mint ahogy ritkák a teljesen színtelen fehér kövek. Az utóbbi tíz évben olyan eljárásokat dolgoztak ki, amelyek során a gyémánt színe megváltoztatható.

A gyémánt színét - mind természetes, mind szintetikus kövek esetén a következő kezelésekkel lehet változtatni: • HPHT, azaz „nagy nyomás - magas hőmérséklet” eljárás • besugárzás • kombinált eljárás: besugárzás és azt követő LPHT (azaz „alacsony nyomás-magas hőmérséklet”) hevítés • felületbevonás. A felületbevonással történő színváltoztatás régóta ismert, azonban a technológiák fejlődésével az új bevonatok viszonylag stabilak, és nagyon tetszetős színeket adnak a köveknek: 30 Ék


drágakő ÉKSZERKOKTÉL

2. kép: Felületbevonat reflektált fényben

A pink színű bevonatok kalcium-fluoridból arany hozzáadásával (CaF2 + Au) készülnek el, amíg más színek szilíciumoxidból (SiO4), ugyancsak fémek (Fe, Au, Ag) hozzáadásával. A bevonat vastagsága kb. 60 nm és nagyon nehezen kimutatható, különösen ékszerbe foglalt, kisméretű kövek esetén. A bevont kövek felismerése a különböző megvilágítási technikák alkalmazásával, mikroszkóp segítségével lehetséges. A reflektált fényben a felületbevonat ugyanis bronzos színű (2. kép). Nagy nagyításokban láthatóvá válnak a bevonat sérülései, inhomogenitásai (3. kép), gyakran tapasztalható „koszos”, mosással, törölgetéssel tisztulni nem akaró felület (4. kép). A felületbevonás nem tekinthető permanens kezelésnek. Idővel lekopik és vegyszeresen is eltávolítható. Ezzel szemben a modern eljárások – HPHT, kombinált kezelések – véglegesen megváltoztatják a gyémánt színét. A gyémánt színe a rá eső fehér fény szelektív abszorpciójának eredménye. A fény el nem nyelt része áthalad a kövön és színérzetet kelt. Elméletileg a teljesen tiszta, kristályrácsdefektusoktól mentes gyémánt tökéletesen színtelen, azaz semmi abszorpcióval nem rendelkezik a látható fény tartományában. A sárga színt adó, és a nitrogénszennye-

3. kép: Felületbevonat, 100x-os nagyítás, diffúz fényben reflektált megvilágításban

ződéshez kötött színcentrumok (I. a típusú gyémántokban – az ún. A színcentrum, N-N, azaz nitrogénpárok, ill. az ún. B színcentrum, 4N+V, azaz 4 db nitrogén+vakancia; I. b típusú gyémántok – 1-1 db nitrogénatom) mellett számos más, kristályrácsdefektusokra és a rács plasztikus deformációra (pl. barna szín) visszavezethető színcentrum létezik, és a gyémánt abszorpciós spektrumában elnyelési sávként mutatkozik a rá jellemző hullámhosszaknál: • N3 (415 nm): 3 N+V sárga szín „Cape” gyémántokban, LWUV kék színű fluoreszcencia • N2 (478 nm): N3-hoz tartozó széles sáv, része a cape spektrumának, nitrogéntartalom • 480 nm: ismeretlen eredetű defektus, sárga-narancssárga szín I. a típusú gyémántokban, gerjesztésre erős sárga színű fluoreszcencia • H4 (496 nm): 4 N+2 V egy vakancia kapcsolódik a B színcentrumhoz, sárga színű gyémántokban • H3 (503,2 nm): [N-V-N]° sárga szín, gerjesztésre zöld színű fluoreszcencia • 3H (503,5 nm): rácspontok közti C-atom, besugárzásból eredő roncsolás, intenzív abszopcióval erősíti a besugárzott gyémántok zöld színét

4. kép: Felületi szabálytalanságok, „koszos” felület

Ék 31


ÉKSZERKOKTÉL

drágakő

Természetes gyémántok

Természetes kezelt gyémántok

Szintetikus és kezelt szintetikus gyémántok

I. a

I. b

II. a

II. b

5. kép: Természetes gyémántok (I. oszlop), színkezelt természetes gyémántok (II. oszlop), szintetikus és színkezelt szintetikus gyémántok (III. oszlop)

• 550 nm: széles sáv, keletkezési mechanizmusa még nem tisztázott, kristályrács plasztikus deformációja, természetes gyémántokban pink-piros szín, barna kövekben is gyakori • NV° (575 nm) és NV– (637 nm): pink szín kezelt gyémántokban • 595 nm: nitrogénhez kapcsolódó defektus besugárzás és azt követő hevítés következménye, zöld, sárga és pink színek • GR1 (741 nm): V° besugárzott I. a és II. a típusú gyémántokban kék, ill. zöld szín • H2 (986 nm): [N-V-N]– HPHT kezelés indikációja I. a típusú gyémántokban, H3-mal kombinálva intenzív zöld szín. A természetes gyémántok különböző hatásoknak vannak kitéve. A hatások következményeként jellegzetes rácsdefektusok alakulnak ki. A kezelések, mind természetes, mind pedig szintetikus gyémántok esetén a természetesektől eltérő defektusok-

32 Ék

kal jellemezhetők, azonban a színek igen hasonlóak a nem kezelt és kezelt kövekben (5. kép). Csupán szín alapján, ránézésre – spektroszkópiai vizsgálat nélkül – nehéz megmondani, hogy a gyémánt színe természetes-e. A gyémántok színe összefüggésben van a gyémánt típusával (I. típus vagy II. típus). Például I. a típus, amely a természetben színtelen, barna, rózsaszínű vagy lila. Az szinte biztos, hogy nem volt kezelve. Viszont intenzív sárga, narancssárga, piros, kék és zöld színű I. a típusú gyémánt nagyobb valószínűséggel színkezelt kő, amennyiben a spektroszkópiai vizsgálatok nem bizonyítják az ellenkezőjét. Természetes I. b típusú gyémántok általában barna, sárga, narancsos-sárga színűek. A kombinált kezelés (besugárzás+hevítés) hatására bíbortól pirosig változik a színük, míg a HPHT-kezelés után sárga színűek lesznek. A természetben a barnás színű II. a típusú gyémántok HPHT-kezelés ha-


A természetes gyémántok 97%-a I. a típusú gyémánt. Ha színtelen, biztos, hogy nem volt kitéve semmilyen beavatkozásnak, de amennyiben színes, a szín eredetének (kezelt-nem kezelt) meghatározása elsődleges fontosságú, mivel az árképzés fő meghatározó tényezője.

Irodalom: Breeding C. M, Shigley J. E. (2009) The „Type” classificationsystem of diamonds and its importance in gemology. G&G, Vol. 45., No 2., pp. 96-111. Breeding C. M, Shigley J. E. (2013) Optical defevts in diamond: A quick reference chart. G@G, Vol. 49. No. 2., pp.107-111. Breeding C. M, Shigley J. E. (2015) Visible absorption spectra of colored diamonds. G&G, Vol. 51., No. 1., pp. 41-43.

1089 Budapest, Gaál Mózes u. 5-7., II. em. 214. Tel.: +36 1/210-9151 +36 20/932-5209 info@gemlab.hu www.gemlab.hu

„Ha mást is akar...” Tel.: +36 62/213-679, +36 30/219-1612 argentimokft@gmail.com, www.argentimo.hu HÍvÁSÁra üzLeTKöTőnK feLKereSI!

lengyel iparművész által készített ékszerek

színes köves és drágaköves ezüst ékszerek

A HPHT-kezelés vizuális ismérvei I. a típusú gyémántokban: • Szín: sárga, sárgászöld, zöldessárga, barnássárga • Szín magas fokú telítettsége, szín sötétebb árnyalatai • Színzónaság: sárga-barnássárga csíkok • Maratás nyomai trigonokon, töréseken, elszenesedés • Krétaszerű sárgászöld – zöld fluoreszcencia, SWUV nagyobb intenzitású • HPHT+besugárzás+alacsonyabb hőfokú hevítés = pink színek természetestől eltérő színzónaság

Cirkóniaköves ezüst ékszerek

ezüst karikagyűrűk

tására színtelenek vagy majdnem színtelenek lesznek. A barna színért felelős kristályrács plasztikus deformációk ugyanis a nagy nyomás és a magas hőmérséklet hatására megszűnnek, a rács kiegyenesedik, és a kő – mivel nitrogénmentes – színtelen lesz. A nitrogén jelenléte miatt az I. a típusú gyémánt HPHT-kezelés hatására soha nem lesz színtelen, csak sárga.


ÉKSZERKOKTÉL

TudTad-e?

GyÉMánTOk TíPUs szERinTi bEsOROlása szerző: dr. szitó Tánya

34 Ék


• i. a TíPUs: TERMÉszETEs GyÉMánTOk, 97% – többségében tartalmaznak A és B színcentrumokat: I. aAB típusú gyémántok; – színük: színtelenek, enyhén színezettől, „Cape” sárgásbarnásig. Kék kivételével bármilyen szín lehetséges; – a 300 nm-nél rövidebb hullámhosszú UV-fényt elnyelik – IR-abszorpció 1282 és 1180 cm-1 • i. b TíPUs: TERMÉszETEs GyÉMánTOk, kEvEsEbb, MinT 1% – színűk: kanárisárga, narancs, barna; – az 560 nm-nél rövidebb hullámhosszú fényt elnyelik; – IR-abszorpció 1130 cm-1 – a sárga és narancsszínű HPHT szintetikus gyémántok az I. b típushoz tartoznak! • ii. a TíPUs: TERMÉszETEs GyÉMánTOk 1-2%-a – gyakorlatilag nitrogénmentesek (< 1 ppm*); – színük: színtelenek (D-), majdnem színtelenek (I/J), barnák és rózsaszínűek; – 230 nm-ig átengedik az UV-fényt; – IR 1000-1400 cm-1 tartományban nincs abszorpció – a CVD szintetikus gyémántok II. a típusúak!

• ii. b TíPUs: TERMÉszETEs GyÉMánTOk, 0.1%-nál kEvEsEbb – színük: kék, szürke, világosbarna és majdnem színtelen; – -230 nm-ig átengedik az UV-fényt; – jellegzetes IR-spektrum középtartományban (2457 cm-1); – vezetik az elektromos áramot **; – a kék színű szintetikus gyémántok bór (B) hozzáadásával, mind HPHT-, mind pedig CVD-technológiákkal növeszthetők!

Igényes INSTALLÁCIÓK!

* ppm – darabszám per millió; I. a típusban 3000 ppm, I. b típusban 500 ppm-ig ** A bórnak 3 elektronja van külső burkon, míg a szénatomnak 4. A keletkezett „lyukak” szabadon mozognak kristályon belül és vezetik a pozitív töltésű áramot, ezek az ún. p-típusú felvezetők.

1089 budapest, bláthy Ottó u. 4-8., fsz. (büfé mellett) Nyitva tartás: H, cS: 800-1630, K, Sz: 800-1600, P: 800-1400. tel.: +36 70/775-7270


ÉKSZERKOKTÉL

adó

OFFSHORE RIADÓ! AZ EU DÖNTÉSE NYOMÁN ÁTLÁTHATÓ LESZ A VÁLLALKOZÁSOK TULAJDONOSI KÖRE

Az Európai Parlament megszavazta a pénzmosással, az adóbűncselekményekkel és a terrorizmus finanszírozásával szembeni hatékonyabb fellépést szorgalmazó legújabb irányelvet.

forrás: RsM dTM blOG, fajcsák Gábor 2015. 07. 21. Az EU újabb szigorításokat vezetett be az átláthatóság megerősítése érdekében. Az Európai Parlament egy nyilvános, központi EU-s adatbázis létrehozásáról döntött, amely a vállalkozások tényleges tulajdonosainak adatait teszi - gyakorlatilag bárki számára - hozzáférhetővé. Az Európai Parlament megszavazta a pénzmosással, az adóbűncselekményekkel és a terrorizmus finanszírozásával szembeni hatékonyabb fellépést szorgalmazó legújabb irányelvet, amely a jelenleg hatályos, 2006/70/EK irányelv helyébe lép. A most elfogadott pénzmosási irányelv a negyedik a sorban, amely a pénzmosás visszaszorításának céljából született. Az első, a 91/308/EGK tanácsi irányelv célkeresztjében még a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények álltak, és ekkor még csak a pénzügyi szférára terjedt ki a hatálya. A második, 2001/97/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv már jelentősen kiterjesztette az első irányelv személyi és tárgyi hatályát.

36 Ék

A harmadik, jelenleg hatályos pénzmosási irányelv foglalkozott először a terrorizmus finanszírozásával. Az erre vonatkozó ajánlásokat a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) még 2003-ban terjesztette elő. Az irányelv szigorúbb ügyfél-azonosítást írt elő, illetve különbséget tett az alacsonyabb és a magasabb kockázatú ügyletek során elvégzendő intézkedések jellegében is. a nEGyEdik PÉnzMOsási iRányElv lEGfOnTOsabb cÉlJai: • a különböző tagállamok pénzügyi információs egységei közötti együttműködés elősegítése a gyanús pénzmozgások azonosítására és követésére, valamint az információcsere kiterjesztésére, • egységes, összehangolt politika létrehozása olyan, EU-n kívüli államokkal szemben, amelyekben nem működik megfelelő pénzmosás elleni, illetve terrorizmus finanszírozását gátló pénzügyi rendszer, • minden EU-n belüli, onnan induló, illetve oda irányuló pénzmozgás nyomonkövethetőségének biztosítása.


A tagállamok hatóságai és pénzügyi információs egységei részére korlátlanul, a kötelezett szolgáltatók részére pedig ügyfél-átvilágítás végrehajtása során, rövid határidővel és az érintett jogi személyek riasztása nélkül kell biztosítani az adatbázishoz való hozzáférést. Ettől függetlenül bármely személy vagy szervezet (pl. oknyomozó újságíró) is hozzáférhet az adatbázishoz, amennyiben bizonyítja, hogy „jogos érdeke” fűződik az adatok lekéréséhez. A központi nyilvántartásban a vagyonkezelőkről tárolt információ csak a hatóságok és a „kötelezett szervezetek” számára érhető el.

Silver Complex

Külön ki kell emelni az irányelv III. fejezetét, amely egy központi, uniós szintű adatbázis felállítását írja elő, amelyben vállalatok és egyéb jogi entitások tényleges tulajdonosát kell feltüntetni. Az adatokat az ún. kötelezett szolgáltatóknak (pl. bankok, könyvvizsgálók, könyvelők, adótanácsadók, ügyvédek, közjegyzők, ingatlanügynökök, bizalmi vagyonkezelők, szerencsejáték-szervezők) kell az ügyfél-átvilágítás során bekérniük. A kötelezett szolgáltatóknak továbbá jelenteniük kell, amennyiben gyanús ügyleteket észlelnek.

A hozzáférést a tagállamok csak „kivételes körülmények között, eseti alapon” korlátozhatják, illetve külön szabályok vonatkoznak a kiemelt közszereplőkre (pl. államfőkre, kormánytagokra) és családtagjaira. Az Európai Parlament ezzel egy időben elfogadott egy rendeletet is, amelynek célja a pénzmozgások egyszerűbb nyomonkövethetősége. A rendelet részletesen szabályozza a pénzforgalmi szolgáltatók által rögzítendő és ellenőrizendő adatok körét, amely a pénz forrásának és útjának későbbi ellenőrzéséhez nyújt a korábbinál még hathatósabb segítséget a hatóságok számára. A negyedik pénzmosási irányelv rendelkezéseit két éven belül át kell ültetniük a tagállamoknak a saját jogszabályaikba. A pénzmozgásokról szóló rendelet az EU közlönyében való megjelenést követő huszadik napon automatikusan életbe lép az összes tagállamban.

Silver Complex Kft.

1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 4-8., fsz. 11-12. Tel.: +36 20/576-7135, +36 20/336-9544

www.ekszerboltfeltolto.hu


ÉKSZERKOKTÉL

üzleTek

EzÜsTÉkszER-naGykEREskEdÉs: áGM insidE WORd kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. Fsz. 24. Tel.: +36 1/210-0770 aRGEnTiMO kfT. Tel.: +36 30/219-1612 aUREn kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. Tel.: +36 1/299-0939 bassanO cOllEcTiOn HUnGaRy kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. Fsz. 5., Fsz. 6. Tel.: +36 1/303-0887 EzÜsT cEnTRUM kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó ÚT 4-8. Tel.: +36 20/433-1887 EzÜsTaJándÉk kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. i. em. Tel.: +36 20/471-3581 EzÜsTfEJ ÉkszER kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. Fsz. Tel.: +36 30/948-5682 EzÜsTviláG kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. i. em. 123. Tel.: +36 1/780-0778 fORTUnaTa silvER kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. ii. em. 217. Tel.: +36 30/385-1891 GOld ROck kfT. 1089 budapesT, rezső Tér 13/d, Tel.: +36 70/628-8888 kRizO ÉkszER kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 3-5. ii. em. Tel.: +36 30/210-4710 QUanTas-ÉkszER kfT. 1089 budapesT bláTHy oTTó u. 4-8. Tel.: +36 70/673-0022 Raab silvER kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 3-5. Tel.: +36 1/313-3030 silvER cOMPlEx kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. Fsz. 11-12. Tel.: +36 20/576 7135 silvER HUG kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. FélemeleT 6. Tel.: +36 1/266-7424 silvERWORld kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. Fsz. Tel.: +36 1/303-0901 sTylisT-JEWEls kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 6-8. ii. em. 203. Tel.: +36 30/383-5490 aRanyÉkszER-naGykEREskEdÉs: aRanycEnTRUM 2000 kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 3-5. Tel.: +36 1/479-0058 aRanyfEJ ÉkszER kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. Fsz. Tel.: +36 30/948-5682 JEWEl-szEGEd kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. Fsz. 13. Tel.: +36 1/299-0773 Raab silvER kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 3-5. Tel.: +36 1/313-3030 sala ÉkszER kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. Fsz. 27. Tel.: +36 1/323-0804 sOlis GOld kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. Fsz. 8. Tel.: +36 1/299-0147 viORO dEsiGn kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. Fsz. 5. Tel.: +36 30/293-7968 ÓRa-naGykEREskEdÉs: asTROn kfT. 1089 budapesT, rezső Tér 13. Tel.: +36 1/789-8670 ÉÓ ÚJviláG kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. i. em. 107/a +36 30/371-5938 fasT HUnGaRy kfT. 2045 TörökbálinT duláCska u. 1/a Tel.: +36 30/698-3630 MaxMax MaGyaRORszáG kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. i. em. 110. Tel.: +36 20/918-4479 nExT-TiME kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. iii. em. 313. Tel.: +36 1/468-2295 sWiss TiME kfT. 1135 budapesT, jász uTCa 83-87. Tel.: +36 1/330-5149 TiMEx GROUP MaGyaRORszáG kfT. 1117 budapesT, irinyi józseF u. 4-20. Tel.: +36 1/436-0484 WaTcH GROUP HUnGaRy kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. iii. em. Tel.: +36 1/468-2295 dRáGakŐ-naGykEREskEdÉs: dRáGakŐvizsGálÓ labORaTÓRiUM 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. ii. em. 214. Tel.: +36 1/210-9151 El-PEsO kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. Fsz. 16. Tel.: +36 1/303-0895 MOOn RivER kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. ii. em. 205. Tel.: +36 1/323-1840 inka kfT. 1095 budapesT, soroksári u. 164. Tel.: +36 30/965-5229 MadE WiTH sWaROvski ElEMEnTs: sWan dEsiGn 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. FélemeleT 6. Tel.: +36 30/951-5971 acÉlÉkszER-naGykEREskEdÉs: lUMiR 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. FélemeleT, Tel.: +36 70/614-2015 MaxMax MaGyaRORszáG kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. i. em. 110. Tel.: +36 20/918-4479 dObOz, insTalláciÓ: cOMPTEcH kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. i. em. 113. Tel.: +36 1/333-0172 GOa 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 3-5. ii. em. 203., Tel.: +36 30/425-9290 silvER cOMPlEx kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 4-8. Fsz. 11-12. Tel.: +36 20/576 7135 silvEsTORE kfT. 1089 budapesT, bláTHy oTTó 4-8. Fsz. sTylE bOxEs 1089 budapesT, bláTHy oTTó u. 6-8. i. em. 122., Tel.: +36 70/466-8366 ÖTvÖsszERszáMOk, GRavíROzÓGÉPEk, MÉRlEGEk naGykEREskEdÉsE: aUREn kfT. 1089 budapesT, gaál mózes u. 5-7. Tel.: +36 1/299-0938 MÉRlEGTEcHnika kfT. 1031 budapesT, Torma károly u. 7. Tel.: +36 1/250-3160 OkTaTás: bUdaPEsTi szOlGálTaTÓ- És kÉzMűvEsiPaRi szakkÉPzŐ iskOla 1082 budapesT, práTer uTCa 31. Tel.: +36 1/314-265

38 Ék

Havi hirdetési és szakmai magazin 2015. szeptember, IX. évfolyam, 80. szám

CÍMLAP: Fast Hungary Kft. FELELÕS KIADÓ: Adamas-2005 Kft. SZERKESZTÕSÉG: 1137 Budapest, Pozsonyi út 22. +36 20/556-9822 ekszerkoktel@ekszerkoktel.hu www.facebook.com/ekszerkoktel FÕSZERKESZTÕ: Pucsek Renáta SZÖVEGÍRÓ: dr. Szitó Tánya, Kürti Viktor, Pucsek Renáta, Szirtes Tamás FOTÓ: Balogh Tamás NYOMDAI KIVITELEZÉS: Prospektus Nyomda HIRDETÉSFELVÉTEL: +36 20/556-9822 ISSN: 1789-3070 a szerkesztőség által tervezett, elkészített hirdetések utánközlése, másolása szerzői jogsértésnek, illetve adott esetben bűncselekménynek minősül, így ezen hirdetések máshol történő felhasználása kizárólag a szerkesztőség vezetőjének írásos engedélyével lehetséges. a kéziratok pontatlanságáért, a lapban megjelent hirdetések tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget. az újságban megjelent cikkek és információk utánközlése kizárólag a kiadó hozzájárulásával lehetséges.


1089 Budapest, Bláthy Ottó út 4-8. (büfé mellett) Tel.: +36 20/433-1887, info@silvercenter.hu

2015 szeptember  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you