Page 1

E

www.ekstrands.com


Trygghet med Familjen Ekstrand • Egen tillverkning sedan 1945 • Högsta möjliga kreditvärdighet • Tydliga offerter med delsummor • Kvalitetssäkrad installation • Garantier utöver det vanliga • Ingen handpenning


All Inclusive 5 trä/alu 9

Sverige104 trä 6-7

Tillval fönster 10-12

Sverige104 trä/alu 8

Ytterdörrar 13-14

Europa68 trä &

Tillval ytterdörrar 15

Så här tänker vi. När man väljer fönster är det viktigt att tänka på estetiken, att välja rätt fönster till rätt hus. Hos Ekstrands får ni hjälp från första kontakten till dess att produkten är installerad och klar. Våra säljare har många års erfarenhet och kan guida er till rätt val. Vid val av fönster är det viktigare än i många andra sammanhang att välja en kvalitetsprodukt. Inte bara ett fönster som ser fint ut i katalogen utan som även ser bra ut i verkligheten och sedan håller i många år. Detta är inte självklart idag. Ekstrands träfönster är unika i skandinavien. Underhållsintervallerna på våra träfönster är betydligt längre. Glaslist monterad på utsida är en kapillärfälla och gör det samtidigt enkelt för inbrottstjuven att ta sig in. Vi har därför vänt på konstruktionen och monterar glaslisten på insidan, dessutom med dold infästning så att det blir rena och snygga ytor. Vi använder kvistrent och 3-skiktslimmat båg/karmvirke, detta i kombination med ett väl beprövat målningssytem gör att vi kan lämna de längsta målningsgarantierna på träfönster. Vi rekommenderar våra kunder att välja träfönster, inte bara för att det är en bra produkt utan för att de är mest prisvärda. Vi erbjuder även ett komplett sortiment av aluminiumbeklädda fönster, för den som önskar en lite stramare och modernare optik eller för extremt utsatta kustnära lägen. Vi har ett brett sortiment som innefattar de flesta typer av fönster, spröjsar och beslagslösningar. Ekstrands ytterdörrar är kända för design och hög kvalitet, marknadens bästa U-värde får ni på köpet. Se alla modeller i vår stora inspirationskatalog. Våra montörer har lång erfarenhet av fönsterinstallationer och vi ställer lika höga krav på detta momentet som vi gör på våra produkter. För dig som kund borgar det för en totallösning som är trygg. Man skall inte bara känna sig trygg efter köpet utan flera decennier senare. Vetskapen om att vi kan erbjuda detta gör att vi sätter vårt namn på produkterna. Familjen Ekstrand

© Ekstrands Dörrar & Fönster AB 2015 Ekstrands reserverar sig för konstruktionsändringar, nyansskillnader i färg samt eventuella tryckfel.


Ekstrands tar hela ansvaret Att byta fönster är ett omfattande projekt som ställer mycket höga krav på den som utför arbetet. Tillvägagångssättet skiljer sig beroende på vilken typ av fasad det handlar om och hur de befintliga fönsterna är monterade. Våra montörer har med tusentals fönstermontage skapat sig ovärderlig erfarenhet.

SE VÅR FILM

1

Boka ett kostnadsfritt hembesök. Vi tar ansvaret från första kontakten och guidar Er till rätt val av produkt.

2 Efter att vi mätt upp alla fönster/dörrar och gått igenom förutsättningarna, lämnar vi en offert där både produkt och arbete ingår. Offerten är komplett inklusive smygar, foder, fönsterbleck etc.

3 Alla våra fönster och dörrar är kundanpassade och tillverkas i egna fabriker. Efter avtalad tid sker leverans direkt hem till dig. Efter sedvanlig godkänd kreditprövning betalar ni inget i förskott.

4 Våra montörer plockar ur Dina gamla fönster och installerar in de nya. Lister, fönsterbleck, grovstädning mm. ingår. Alltså helt färdigt! Ni behöver inte vara hemma när vi gör jobbet. Även bortforsling av gamla fönster och dörrar går att beställa.

5 Vi lämnar fullständiga garantier. Läs mer om våra garantivillkor på www.ekstrands.com

5


Sverige104 trä Sverige104 trä är ett typiskt skandinaviskt utåtgående fönster och finns med flertalet olika beslagslösningar. Karmdimensionen är 104 mm och på insida av båge och karm en mjuk profil. De flesta fönster-typer kan levereras både som 2, 3 och 4-luft. Glaslist är monterad från insidan och glaset är hellimmat i bågen, detta gör Ekstrands fönster extra inbrottsäkra.

FAST FÖNSTER INSIDA TRÄ

FAST FÖNSTER UTSIDA TRÄ

ÖPPNINGSBART FÖNSTER INSIDA TRÄ

ÖPPNINGSBART FÖNSTER UTSIDA TRÄ

Sverige104 trä/alu Sverige104 trä/alu är ett typiskt skandinaviskt utåtgående fönster och finns med flertalet olika beslagslösningar. Karmdimensionen är 104 mm och på insida av båge och karm en mjuk profil. De flesta fönstertyper kan levereras både som 2, 3 och 4-luft. Ekstrands aluminiumbeklädnad utvändigt är glasbärande vilket gör att fönstret får en stilren optik. Det krävs specialverktyg för att ta bort aluminiumbeklädnaden vilket gör Ekstrands fönster extra inbrottssäkra.

ÖPPNINGSBART FÖNSTER INSIDA TRÄ/ALU

ÖPPNINGSBART FÖNSTER UTSIDA TRÄ/ALU

TS Top Swing TS är ett vridfönster där bågen kan svängas runt så att putsning kan ske från insida. Till skillnad från många andra liknande fönster har vårt topswingfönster dolda beslag som inte syns från utsidan.

6


SF Fast fönster Fasta fönster är lämpliga när man inte har behov av öppning, de kan levereras i betydligt större mått än öppningsbara. Ett fast fönster består endast av karm och ger mer ljusinsläpp än öppningsbart. Man skall tänka på att fasta och öppningsbara enheter har olika optik, detta gör att linjering av glas och i vissa fall spröjsar skiljer sig. Fasta S-fönster kan även levereras som gavelfönster i oräta vinklar. FAST

SHE Sidohängt med spanjolett SHF Sidohängt med fönsterhake Traditionella utåtgående sidohängda fönster i ett antal olika beslagsvarianter. Med fönsterhake som är det klassiska enkla beslaget och passar på gamla hus. Spanjolett (handtag) är mer modernt och praktiskt. Båda typerna kan idag levereras med s.k. SHF 2-LUFT TRÄ (INSIDA) WSP2:0

SHE 2-LUFT TRÄ (INSIDA)

putsningsspalt vilket gör att bågen kan skjutas i sidled och man kommer åt att putsa även utsidan från insidan. Denna typen av fönster kan även levereras överkantshängt.

PUTSNINGSSPALT FUNKTION

FD + FDP Fönsterdörrar Utåtgående fönsterdörrar byggs efter kundens önskemål. Som standard levereras de med glas i hela bågen. Det blir allt vanligare med denna typen av fönsterdörrar eftersom de släpper in mer ljus. Som tillval finns isolerade fyllningar och spröjsar i ett flertal varianter. Fönsterdörrar levereras i de flesta bredd och höjdmått. Parfönsterdörrar finns i de flesta bredd och höjdmått och anpassas efter kundens önskemål.

FD

FD GDP1:0

FD FYLLNING + WSP2:1

7


Europa68 trä/inåtgående Europaf68 trä kallas ibland för världens mest utvecklade fönsterkonstruktion. Fönstret är tillverkat enligt tysk standard DIN68 IV och är en inåtgående konstruktion. Karmdimensionerna är 68 mm och både in och utsida har som standard en mjuk S-profil. Inåtgående sidohängda fönster kan levereras med s.k. “kip”-funktion. Detta är ett ventilationsläge som gör fönstertypen unik. Genom att vrida handtaget 180° så växlar beslaget från sidohängt till underkantshängt. Numera finns även s.k microventilation i beslaget vilket kan vara ett alternativ till spaltventil. Beslagen är dolda från insidan och har 3D-justering. Europa68 har dubbla tätningslister. Glaslist är monterad från insidan och glaset är hellimmat i bågen, detta gör Ekstrands fönster extra inbrottsäkra.

EUROPA68 TRÄ INSIDA (PROFIL C-S STANDARD)

EUROPA68 TRÄ INSIDA (PROFIL C-R TILLVAL)

EDK 1-LUFT

EDKD 2-LUFT TRÄ/ALU TILLVAL: KULÖR

Europa68 trä/alu/inåtgående

EUROPA68 TRÄ UTSIDA

Europa68 trä/alu har samma fördelar som Europa68 trä men med aluminium beklädnad utvändigt. Fönstret har en mjuk S-profil på insidan. Ett fönster med extrem väderEUROPA68 TRÄ/ALU UTSIDA TRÄ/ALU

beständighet.

EDK Sidohängt inåtgående med ventilationsfunktion Det smarta europa68, inåtgående sidohängt med ventilationsfunktion och microventilation i beslaget. Konstruktionen gör det möjligt att tillverka fönstret i större mått än vad som är normalt på öppningsbara fönster. Kan levereras både som 2, 3 och 4-lufts fönster.

EUROPA68 HALVRUNT KIP SP0:3

EUROPA68 RUNT PIVÅTHÄNGT

8

VENTILATIONSLÄGE S.K “KIP”-FUNKTION


Europa68 funktion Europa68 kippfunktion DK Europafönstret är en sidohängt inåtgående konstruktion med s.k. dreh-kipp beslag. Genom att vända handtaget uppåt växlar beslaget från sidohängt till underkantshängt och man kan då fälla bågen inåt ca 10cm.

9


U-värde produktgrupper U-värde är ett mått på ett fönsters energieffektivitet, men det finns även andra paramterar som avgör hur energieffektivt ett fönster är. Man skall inte lägga för mycket vikt bara vid detta måttet. Samma produkt kan oftast levereras med olika U-värde beroende på vilket glas som används. Eftersom värdet avrundas till jämn decimal är skillnaden mellan två värden ibland mycket liten. Fönster med U-värde 1.3 och lägre betecknas som energieffektiva fönster.

Europa68 Trä

10

ster Ekstrands fön och är CE-märkta edande har marknadsl l teknisk prestanda, al on finns dokumentati a på vår hemsid

Europa68 Trä/Alu

Sverige104 Trä

EC/90 Trä

Sverige104 Trä/Alu

EC/90 Trä/Alu

Komposit70


E-TRÄ 1.3

E-TRÄ 1.2

E-TRÄ/ALU 1.3

E-TRÄ/ALU 1.1

EC90 0.80

EC90 TRÄ/ALU 0.77

Vi bygger fönster så som du vill ha dem Ett fönster skall inte bara vara välisolerat och klara påfrestningar från bl.a. tufft utomhusklimat. Det skall även passa varierande arkitektur, vara vackert att titta på och ha en hög detaljfinish. Väldigt ofta tvingas fönsterköpare kompromissa. Vi vill inte kompromissa. Ekstrands uppfyller därför med sitt breda sortiment, flexibilitet och höga kvalitetskrav alla viktiga parametrar. Design är också kvalitet. Som standard levereras våra fönster med en mjuk S-profil på glaslist och karmframkant, denna ger en mjuk framtoning och passar både modern och klassisk stil. Vi har även raka profiler som tillval. Våra fönster har rena och snygga ytor, bl.a. genom att vi har dolda infästningar av glaslisterna. Spröjsar och glasdelande poster är äkta, det är otänkbart för oss att kompromissa om sådana viktiga detaljer.

S-TRÄ 1.3

EC90 PLUS+ TRÄ 0.82

S-TRÄ 1.2

S-TRÄ/ALU 1.3

S-TRÄ/ALU 1.1

Ytbehandling Standard vitlackerad

Lasyr

Ekstrands lackerar alla fönster med ett miljövän-

Europa68 och Sverige104 kan levereras

ligt färgsystem speciellt utvecklat för utvändiga

med DK4 lasyrsystem speciellt framtaget

snickerier. Underhållsintervaller varierar beroende

för fönster. Lasyrmålning sker på helt kvist-

på exponering men är generellt betyd-ligt lägre

fri, massiv furu eller ek.

än motsvarande produkter på marknaden. Täckmålning sker alltid på kvistren furu. Ekstrands är ensamma om att lämna 5-års garanti på målning. Det finns 16 lasyrer att välja mellan.

Specialkulör & 2-färgsmålning Ekstrands lackerar i alla RAL och NCS-kulörer. Vi rekomenderar RAL då dessa kulörer är anpassade för utomhusbruk. Våra fönster kan levereras med olika kulörer på in/utsida.

11


Tillval

Foder

Profilerat

SPALTVENTIL

PERSIENN

MYGGNÄT

Slät

FÖNSTERBÄNKAR

Solskyddsglas

Ljudisolerande glas

Solskyddsglas används då man

Tåg, biltrafik, stadsbuss, närhet till

vill hindra strålningsvärmen. Vi

danspalats

erbjuder ett antal olika alternativ,

kan reduceras med rätt val av glas-

det vanligaste är stopsol-klart.

kombination.

Säkerhetsglas

Dekorglas

Säkerhetsglas är laminerade eller

Ekstrands

härdade rutor. Härdade rutor används

tillgängliga

vid personsäkerhet och lamin-

framförallt till toaletter och badrum

erade rutor finns i ett flertal olika

när man vill ha ljusinsläpp men inte

klasser för inbrotts och fallskydd.

kunna se igenom glaset. De vanligaste

eller

kan

andra

erbjuda

dekorglasen.

störningar

de

flesta

Används

glasen är cotswold/kura eller etsat.

12

Cotswold glas

ISOLERAD FYLLNING

Etsat glas

PLISSÉGARDIN


Trycken Standard trycke På alla öppningsbara fönster ingår ett standardtrycke ej låsbart, matt chrome yta.

STANDARDTRYCKE TOPSWING

HOPPE ATLANTA F1 (TILLVAL) FÖR TOPSWING VRIDFÖNSTER

STANDARDTRYCKE SIDOHÄNGT

Tillvalstrycken Som tillval erbjuder vi Hoppes och Rotos aluminiumhandtag med olika låsningsalternativ.

(25S) (26S) 1 2 (1E) (2E)

TOKYO ALU F1

3 (27S) (3E)

TOKYO ALU F1 NYCKEL

(25S) (26S) 6 7 (1E) (2E) 8

ROTO ALU INSIDA EUROCYLINDER INSIDA

ROTO ALU IN- /UTSIDA EUROCYLINDER INSIDA

TOKYO ALU F1 FÖR OVALCYLINDER

(27S) (3E)

ROTO ALU IN- /UTSIDA EUROCYLINDER IN- /UTSIDA

4

(4ES)

TOKYO ALU F1 FÖR OVALCYLINDER + TOKYO ALU F1

TILLVAL

VRED INSIDA Roto Alu insida Euro-vred insida

BARNSPÄRR KISI2 F U26 F9

Paket 5, 6 & 7 kan även fås med vred invändigt.

13


Spröjs

SP Spröjs

WSP Wienerspröjs

WSPA Wienerspröjs Trä/Alu

Utanpåliggande träspröjs med äkta

Wienerspröjs är en exklusivare spröjs

WSPA trä/alu är en exklusiv spröjs för

“snickarkors”. Spröjsen är avtagbar

där träspröjsen är limmad på båda

aluminiumbeklädda fönster. En träspröjs

och låses fast med smart hakbeslag.

sidor om glaset med en aluminium-

är limmad på insidan och en aluminium-

Levereras normalt monterade på

profil mellan rutorna.

profil som spröjs på utsidan av glaset med

fönstret.

en aluminiumprofil mellan rutorna.

ASP Aluminium spröjs

GDP Glasdelande post

SPA Avtagbar spröjs i alu

Aluminiumspröjs mellan glasen används

Ekstrands glasdelande poster är äkta. Vi

SPA är en utanpåliggande aluminium-

framförallt på aluminiumbeklädda fönster.

delar glasrutan vilket ger en träpost på

spröjs. Spröjsen är avtagbar, och levereras

Levereras som standard i 26 mm bredd

både in och utsida. Levereras i 58 mm

normalt monterade på fönstret.

men finns i flera utförande och färger.

eller 78 mm bredd.

Spröjs 1:2 Spröjs 2:1 GDP 0:1 GDP 1:1

14

Spröjs 3:1 Spröjs 4:1 Fyllning

Spröjs 2:1 Fyllning

GDP 1:1 Fyllning

GDP 1:1 Spröjs 1:1

Spröjs 3:1 Fyllning

GDP 1:1 Kryssspröjs

Spröjs 2:0

Spröjs 1:1 Fyllning GDP 1:0

Spröjs 2:1

GDP 3:0


Exempel Ytterdörrar & Sidoljus Ekstrands har ett brett sortiment av ytterdörrar, se alla våra modeller i separat katalog.

SIDOLJUS & ÖVERLJUS SIDOLJUS

SL110

SL112

ÖVERLJUS I PARDÖRR

OMFATTNING

Se fler dörrar & fönster i vår stora inspirationskatalog 15


16


Konstruktivt träskydd Konstruktivt träskydd betyder att produkten konstrueras för att uppnå bästa träskydd. Detta uppnår vi genom att ha: ° Glaslisten monterad på insida och därmed undvika kapillärfällor ° Kvistrent och skiktlimmat båg och karmvirke ° Hellimmade glasrutor för att fukt skall hållas ute från konstruktionen samt förbättra inbrottsäkerheten ° Högvärdigt silicon med beständighet på över 50 år ° Droppnos istället för sågspår vid montering av fönsterbleck ° Doppimpregnering med linoljebaserad olja och lackering med lösningsmedelsfria färger ° Mjuka och fasade kanter ° Dropplist i lackerad aluminium

Garantier utöver det vanliga Att köpa snickerier hos oss är tryggt. Vi har i tre generationer levererat snickerier till 1000-tals nöjda kunder runt hela världen. Än idag ser vi ytterdörrar på villor från 50- 60-talet som vi i familjen Ekstrand tillverkat. Och det är vi stolta över. Vi har 15 års formgaranti på våra ytterdörrar. Glasen garanteras mot kondens i 10 år. Utöver detta har vi delgarantier på beslag, fabriksfel och målning som varierar med produktsortimentet. Ekstrands har trippel AAA rating sedan många år. Detta borgar för ett tryggt köp.

17


Personsäkerhet i bostäder KRAV ENLIGT BBR19 I BOVERKETS BYGGREGLER

BLÅ: Inga krav på personsäkerhet GUL: Skydd mot personskador & fall RÖD: Skydd mot personskador

1

4 1

3

3

3

3

2

4

1 1

1

3

1

3

1

3

2

REKOMMENDERAS

1

Fönster i yttervägg högre än 0,6 m från golv eller mark (Balkong, altan eller dylikt) Inga krav på skärskador

VALFRITT

2

Fönster i yttervägg lägre än 0,6 m till golv eller mark (Balkong, altan eller dylikt) Krav: skydd mot skärskador

HÄRDAT/LAMINERAT

3

Fönsterdörr helglasad Krav: skydd mot skärskador

HÄRDAT/LAMINERAT

4

Fönster i yttervägg lägre än 0,6 m från golv invändigt, fallhöjd över 2,0 m Krav: skydd mot skärskador och fall

LAMINERAT

Härdat eller laminerat glas påverkar i vissa fall andra prestanda, t.ex. vid val av laminerat glas blir u-värde oftast något högre. Härdat glas har högre toleranser för glasets planhet. Härdat och laminerat glas är tillval och väljs efter fönstrets / fönsterdörrens placering enligt ovan


BBR 19 - Boverkets Byggregler Ekstrands har utformat denna guide för att hjälpa konsumenter att välja glas som uppfyller Boverkets Byggregler (BBR), enligt avsnitt 8 “Säkerhet vid användning”. Föreskrifterna i BBR avsnitt 8 är tvingande regler och omfattar alla typer av byggnader. Föreskrifterna gäller både uppförande av ny byggnad och vid ändring av befintligt byggnad. Läs mer på Boverkets hemsida www.boverket.se

ANSVARET FÖR ATT BBR 19 FÖLJS ÅLIGGER BYGGHERREN

BBR 19 lagkrav trädde i kraft den 1 Januari 2013 Det nya lagkravet om regler för glassäkerhet i bostäder syftar till att öka personsäkerheten och särskilt stärka skydden vid de utrymmen där barn vistas. Tidigare har BBR endast omfattat nybyggnation av bostäder men gäller nu även vid ändring av bostaden, t.ex. byte av dörrar eller fönster. Detta medför att de standarder på säkerhetsglas som har funnits vid nybyggnation nu även gäller vid dörr och fönsterbyten i befintliga hus.

SKILLNADER PÅ FÖNSTERGLAS

Vanligt fönsterglas krossas i vassa För skydd mot skärskador används skärvor, stor risk för skärskador. härdat glas, på in och/eller utsidan. Vid krossning finfördelas härdat glas till grusliknande bitar.

För att hindra fall genom en glasyta som sitter högre upp än 2,0 m fallhöjd (t.ex. från andra våningen i ett hus) behövs ett laminerat glas som vid krossning hänger kvar i fönsterbågen och därmed hindrar ett direkt fall ut genom rutan.

BBR 8:35 - Glas i byggnader Glas som är oskyddade och så placerade att personer riskerar komma i kontakt med dem, ska utformas så att risken för personskador begränsas. Glasytor och infästningar ska tåla dynamisk påverkan av en människa. BBR 8:352 - Skydd mot fall genom glas Glasytor ska utformas så att risken att falla ut genom glasytan begränsas. Risk för fall kan anses föreligga då fallhöjden är mer än 2,0 meter till underliggande mark eller golv och avståndet mellan glasytans underkant och golvet är mindre än 0,6 meter. Laminerat säkerhetsglas enligt 8:353, räcke eller motsvarande kan fungera som skydd. Se nummer 4 i illustrationen. BBR 8:353 - Skydd mot skärskador Glasytor ska utformas så att risken för skärskador begränsas. Gäller glasytor i enskilda bostadslägenheter om avståndet från glasytans nederkant till golv eller mark är mindre än 0,6 meter. I de fall en dörr eller ett parti glasas med små rutor kan glas som inte klassas som säkerhetsglas användas. Se nummer 2 och 3 i illustrationen.


Regler för utfallsskydd och barnsäkerhet i fönster & fönsterdörrar BBR 8:10:12 - Barnsäkerhetsbeslag i fönster och altandörrar I utrymmen där barn kan förväntas vistas utan ständig tillsyn av vuxna ska öppningsbara fönster, balkongdörrar och dylikt förses med säkerhetsanordningar enligt avsnitt 8:231 (BBR) BBR 8:231 - Skydd mot fall från höjder. Öppningsbara fönster, balkongdörrar och dylikt I utrymmen där barn kan vistas ska öppningsbara fönster och glaspartier vilkas karmunderkant sitter lägre än 1,8 meter över golvet ha säkerhetsbeslag, spärranordningar eller andra skydd som begränsar risken för att barn ska falla ut. Balkongdörrar och öppningsbara fönster där avståndet mellan glasytan och golvet är mindre än 0,6 meter ska ha säkerhetsbeslag och spärranordningar som hindrar barn från att öppna och passera dörren eller fönstret. OBS! Säkerhetsanordningar behöver inte finnas på fönster eller fönsterdörrar i markplan.

VÅNING 2

KRAV 0,6 m

PÅ BARNSÄKERHETSBESLAG

VÅNING 1

INGA KRAV

PÅ BARNSÄKERHETSBESLAG Inbrotssäkerhet Ekstrands fönster är som standard inbrottssäkra. Glaset är hellimmat från in och utsida. Aluminiumbeklädda fönster kräver specialnyckel för att avlägsna aluminiumplåten.

Säkerhetsbeslag är ett tillval och väljs efter fönstrets / fönsterdörrens placering enligt ovan


Besök våra utställningar Kom och besök SVERIGES STÖRSTA DÖRR- OCH FÖNSTERUTSTÄLLNINGAR i: Stockolm, Göteborg, Linköping, Örebro, Malmö, Osby.

21


22


23


Ekstrands Installerat & klart - ditt livs enklaste val!

EKSTRANDS Dörrar & Fönster AB Kontor: Södra Portgatan 28, 283 51 Osby Fabrik: Verkstadsgatan 6, 283 55 Osby Tfn: 0479-100 40, Fax: 0479-146 66 E-post: info@ekstrands.com www.ekstrands.com

®

Ekstrands All inclusive  

Ett fönsterbyte är ett omfattande projekt som ställer mycket höga krav på den som utför arbetet. Ekstrands har egna montörer med lång erfare...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you