Page 1

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

Τι ονομάζουμε ναρκωτικά;

Τα ναρκωτικά είναι φυτικές ή χημικές ουσίες, που δημιουργούν παραισθήσεις, μεταβάλλουν την ψυχολογία ή τη νοητική ικανότητα του τοξικομανούς. Με τον εθισμό μεταβάλλουν τη συμπεριφορά του ατόμου. Ο τοξικομανής νιώθει ακατανίκητη επιθυμία να παίρνει συνέχεια ναρκωτικά.

Ποιες αιτίες δημιουργούν την επιδημία των ναρκωτικών; 1. Κρίση του σημερινού πολιτισμού: Στις μέρες μας ο πολιτισμός περνάει

κρίση. Οι σημερινοί νέοι αμφισβητούν ιδέες, αξίες, θεσμούς και ιδανικά. Αναζητούν νέες ιδέες, νέα σύμβολα. Οι νέοι μάταια προσπαθούν να γεμίσουν το κενό της ψυχής τους με καταναλωτικά αγαθά. Βέβαια δεν ευθύνονται για την κρίση του πολιτισμού μας. Ευθύνονται όμως για τη χρήση των ναρκωτικών. Γιατί με τα ναρκωτικά νομίζουν ότι φεύγουν απ’ την πραγματικότητα και την καθημερινότητά τους και φτάνουν στην ευτυχία, ενώ στην ουσία υποδουλώνονται σωματικά και ψυχικά στο πάθος τους. 2. Άγχος και μοναξιά: Στις μεγαλουπόλεις οι άνθρωποι ζουν για να εργάζονται και εργάζονται για να καταναλώνουν. Ο υπερκαταναλωτισμός δημιουργεί περιττές ανάγκες και άγχος για την κάλυψη των αναγκών αυτών. Οι άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα θεωρούν το περιβάλλον τους εχθρικό και απομονώνονται στα διαμερίσματα τους, που τα μετατρέπουν σε κελιά της οικογενειακής τους φυλακής! Οι νέοι μεγαλώνουν σε εχθρική και απάνθρωπη κοινωνία. Έτσι τα ναρκωτικά τους υπόσχονται «διέξοδο» στο άγχος και στη μοναξιά τους. 3. Κρίση της σημερινής οικογένειας: Η οικογένεια στις μέρες μας περνάει κρίση. Πολλοί νέοι που καταφεύγουν στα ναρκωτικά προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες. Πολλοί έφηβοι θέλουν ν’ αποδεσμευτούν από την οικογένειά τους. Γρήγορα όμως χάνουν την αυτοπεποίθηση τους λόγω των αποτυχιών τους στη ζωή. Έτσι το αίσθημα της αποτυχίας τους οδηγεί στα ναρκωτικά. 4. Μίμηση: Πολλοί νέοι προσπαθούν να μιμηθούν «αστέρια» της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των γηπέδων στην εξωτερική εμφάνιση και γενικά στη συμπεριφορά. Έτσι τα ναρκωτικά προσφέρουν στους νέους αυτούς ψευδαισθήσεις ότι κατόρθωσαν να φτάσουν τα «αστέρια» αυτά.

1


5. Περιέργεια: Οι δύο στους τρεις νέους δοκίμασαν ναρκωτικά από περιέργεια, δηλαδή θέλησαν ν’ αποκτήσουν προσωπική εμπειρία για τα ναρκωτικά. 6. Κακές συναναστροφές: Συνήθως οι νέοι καπνίζουν ένα «τσιγαριλίκι», για να μη θεωρηθούν από την παρέα τους φοβιτσιάρηδες και καθυστερημένοι. Έτσι παρασύρονται οι αμύητοι νέοι από τους μυημένους φίλους τους στα «φιλικά πάρτυ» στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. 7. Έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης: Οι νέοι καλούνται να πολεμήσουν έναν επικίνδυνο αντίπαλο, χωρίς να έχουν ενημερωθεί υπεύθυνα και σωστά. Γιατί η ενημέρωση που αρκείται μόνο στη περιγραφή κεντρίζει την περιέργεια των νέων, ενώ η ενημέρωση που τονίζει τα ολέθρια αποτελέσματα των ναρκωτικών ωφελεί τους νέους. 8. Οικονομικά συμφέροντα: Είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα κυκλώματα διακίνησης των ναρκωτικών και να εξαρθρωθούν. Οι έμποροι του «λευκού θανάτου» έχουν υψηλές διασυνδέσεις και υψηλούς προστάτες. Υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από τη διακίνηση των ναρκωτικών. 9. Κοινωνικο-ψυχολογικά αίτια: Τα ναρκωτικά γίνονται τα υποκατάστατα όλων εκείνων που οι νέοι ζητούν επίμονα και δε βρίσκουν. Ο κορεσμός των ανέσεων δημιούργησε στους νέους ανία και πλήξη. Η κρίση κοινωνικών αξιών και θεσμών, η έλλειψη σκοπών ζωής, ο μηδενισμός, το άγχος, η μοναξιά, η αποξένωση, ο κορεσμός, η ανία οδηγούν τους νέους στο αδιέξοδο. Έτσι δημιουργείται στους νέους η τάση για φυγή από την πραγματικότητα. Με τα ναρκωτικά ελπίζουν ότι θα βρουν προσωρινή χαρά και ευτυχία. 10. Προσωπικά αίτια: Πολλούς νέους οδηγούν στα ναρκωτικά η ανικανότητα τους ν’ αντιμετωπίσουν τη ζωή, η μειωμένη αίσθηση της κοινωνικής τους ευθύνης, η έλλειψη ιδανικών, η περιέργεια, η τάση για προβολή και επίδειξη θάρρους, η ηττοπάθεια, η απαισιοδοξία, η ψευδαίσθηση της δύναμης και της αποδέσμευσης που δίνουν τα ναρκωτικά.

Ποιες είναι οι συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών; α) Συνέπειες των ναρκωτικών στο άτομο. Τα ναρκωτικά:

2


ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

      

προκαλούν ζημιές στη ψυχική και σωματική υγεία του εφήβου εξασθενίζουν τη μνήμη και την αντίληψη του εφήβου αφαιρούν τη δυνατότητα ελέγχου στα λόγια και στις πράξεις του κάνουν τον έφηβο μανιακό, που αυτοτραυματίζεται και γίνεται επιθετικό οδηγούν στην ηθική πώρωση και την ψυχική αναισθησία κάνουν τον έφηβο ικανό να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα χωρίς δισταγμό απομονώνουν κοινωνικά τον έφηβο β) Συνέπειες των ναρκωτικών στην κοινωνία. Τα ναρκωτικά:

 διαλύουν την οικογένεια του τοξικομανούς.  περιθωριοποιούν τον έφηβο και τον οδηγούν στη βία και στο έγκλημα  συντελούν στη πτώση και έκλυση Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών;

Για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών θα πρέπει:  Να τιμωρούνται αυστηρά οι έμποροι του «λευκού θανάτου»  Να αναδιοργανωθεί ριζικά το σύστημα σωφρονισμού ανηλίκων, έτσι ώστε να «αναμορφώνει» και όχι να «παραμορφώνει» τους ανήλικους ναρκομανείς3  Να δημιουργηθούν περισσότερα σύγχρονα κέντρα αποτοξίνωσης  Να απασχολούνται οι νέοι με τα «κοινά», για να εκτονωθούν δημιουργικά, ν’ αναπτύξουν πρωτοβουλίες που ωφελούν το σύνολο  Να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις για να εξαρθρώσουν τις σπείρες ναρκωτικών που δρουν διεθνώς  Να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, επιδίωξη κέρδους, πληθωρισμός, άγχος)

3

ΟΧΙ στα Ναρκωτικά, ΝΑΙ στη ζωη  

«ΟΧΙ στα Ναρκωτικά, ΝΑΙ στη ζωη» - Α’ Γυμνασίου Τάξη: Α’Γυμνασίου Ημ/νία: 8/4/13 Υπευθ. Καθηγ.: Τζίνα Πετροπούλου Στα πλαίσια της διοργάνω...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you