Page 1

Αξίες Ζωής στο σχολείο μας

Ομιλία Διευθυντή Γυμνασίου Τελετή Αγιασμού Σχολικό Έτος 2012 -2013


Με τέτοιους κύκλους, σαν κι αυτόν, «κυκλωτικούς», όπως λέει ένας σύγχρονος τραγουδοποιός, οι άνθρωποι – Έλληνες αντιμετώπισαν μέσα στους αιώνες πάντα καταπρόσωπο τον συνάνθρωπο, το συμπολίτη, το συμμαθητή. Με τέτοιους κύκλους ανθρώπων (σαν το πεντοζάλη, τα αθηναϊκά ανθεστήρια, τα Παναθήναια, σαν τον πυρρίχειο και τον αρχαίο ελληνικό χορό, σαν το αρχαίο χορό της παλαίστρας κ.ά.), δηλαδή κοινοτικά, αντιμετώπισαν οι πρόγονοί μας τη χαρά, τη θλίψη, τις ήττες, τους κινδύνους, τις προκλήσεις, τον συναγωνισμό, τη διάθεση για νίκη και καταξίωση. Με τέτοιο κύκλο και εμείς σήμερα, μαθητές , μαθήτριες, εκπαιδευτικοί ατενίζουμε τη νέα σχολική χρονιά. Από σήμερα η κυκλική συνάθροισή μας αρχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί καθημερινά το κοινοτικό της πνεύμα.


Αγαπητά μας παιδιά, μέσα στο χώρο του Σχολείου, όπου ζουν και δρουν πολλοί άνθρωποι μαζί, όλοι συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε η συνύπαρξή τους να μη δημιουργεί προβλήματα σε κανέναν. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου θεωρούνται αυτονόητα. Αυτονόητος θεωρείται και ο σεβασμός στο χώρο και την περιουσία του σχολείου καθώς και στο φυσικό περιβάλλον.

Προσπαθήστε να λειτουργείτε σωστά, απλά, αρμονικά, μέσα στο πλαίσιο των αρχών που εξυψώνουν τον άνθρωπο και τον καθιστούν πνευματική προσωπικότητα, προσηλωμένοι στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες σχέσεις.


Αγαπητοί συνάδελφοι, ας δουλέψουμε σκληρά για να προσφέρουμε όχι μόνο γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες αλλά για να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη των μαθητών μας, ώστε να γίνουν ικανοί να διαχειρίζονται και να επιλύουν μόνοι τους τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής. Διδάξτε με κέφι, φαντασία και μεράκι. Διδάξτε εντιμότητα, υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία, πνεύμα συνεργασίας και αποδοχής.


Αγαπητοί γονείς, να είστε σίγουροι όλοι πως τα παιδιά σας είναι σε ασφαλή κι έμπειρα χέρια! Να είστε βέβαιοι πως το σχολείο θα είναι μαζί σας και δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε! Η κοινή μας αγάπη για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου μας και η επιθυμία για το καλύτερο των παιδιών, ας είναι το σημείο αναφοράς όλων των προσπαθειών μας!


Μόλις πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ὁ αγιασμός. Ο αγιασμός δεν γίνεται γιατί απλά επιβάλλεται με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, αλλά γιατί αποτελεί δικό μας αίτημα και δεν μας επιβάλλεται. Είναι αίτημά μας γιατί κάθε ανθρώπινη προσπάθεια χρειάζεται φωτισμό προκειμένου να αποκτήσει νόημα. Κάνουμε τον αγιασμό για να γίνει το σχολείο ελπίδα της προσωπικής, της εθνικής και πνευματικής επιβίωσης μας. Να έχετε υπόψη ότι η αλλαγή αρχίζει από το σχολείο. Δάσκαλοι, γονείς και παιδιά αρνηθείτε το ψέμα και πολεμήστε το σαν τον μεγαλύτερο εχθρό. Χτυπήστε τη μετριότητα, τον συμβιβασμό, την υποκρισία, την ανειλικρίνεια και τη μιζέρια σαν την χειρότερη αρρώστια.


Στο σχολειό που βρισκόμαστε, επιθυμούμε – ορεγόμαστε τη γνώση, εκείνη τη γνώση όμως που υπηρετεί - διακονεί τον άνθρωπο και την κοινωνία αληθινά και πραγματικά. Αυτό που τελικά χρειαζόμαστε είναι αξίες για να πλημμυρίσουν την καρδιά μας. Αγαπητά μου παιδιά και αγαπητοί συνάδελφοι, διεκδικήστε την πνευματική ελευθερία σας με όποιο κόστος. Ξαναφέρετε γόνιμα και δημιουργικά την ιστορία και την παράδοσή μας, τη γλώσσα και τα ήθη μας στη ζωή σας. Ας αγωνιστούμε όλοι για μια κοινωνία και ένα σχολείο με ειλικρίνεια, ηρωισμό, καθαρότητα, φαντασία, χιούμορ και εξυπνάδα.

Τότε η νέα χρονιά μπορεί να είναι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Μας το εύχομαι με όλη μου την καρδιά. Καλή, δημιουργική, αρμονική, σχολική χρονιά για όλους μας!

Omilia  
Omilia  

http://www.ekppanou.gr/images/Documents/Gymnasio/omilia.ppt

Advertisement