Page 1

Το βιβλίο που διάβασα!!!!


Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Μαθητής: Βύρων Ζιαμπάρας


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου Ο συγγραφέας του βιβλίου ‘’Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’’ είναι η Άλκη Ζέη. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα και ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη ενώ η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Ύστερα, παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστικόγλου με τον οποίο έκανε δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Επιπλέον, το 1954 έως το 1964 μετανάστευσε στη Σοβιετική Ένωση ως πολιτικός πρόσφυγας και επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξεφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτή τη φορά διέμεναν στο Παρίσι απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία. Η αγάπη της για το γράψιμο άρχισε από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Στο γυμνάσιο άρχισε να γράφει και έργα για το κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε είναι ο Κλούβιος.


Αναφέρω περιληπτικά το περιεχόμενο του βιβλίου ( πρόσωπα, χρόνος, τόπος, βασική πλοκή) Η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του Πέτρου, ενός δεκάχρονου αντιστασιακού που προξενούσε προβλήματα σε Γερμανούς και Ιταλούς. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Αθήνα την εποχή της Γερμανικής κατοχής όπου ο Πέτρος μαζί με την αδελφή του, τον Γιάννη, τον Σωτήρη και των υπόλοιπων αντιστασιακών γράφουν συνθήματα σε τοίχους, ρίχνουν καρφιά σε γερμανικά φορτηγά και γενικότερα ο καθένας αντιστέκεται με το δικό του τρόπο. Επίσης, η συγγραφέας περιγράφει την πείνα που επικρατούσε εκείνη την εποχή καθώς και τις κακουχίες που προκάλεσαν οι κατακτητές. Το βιβλίο τελειώνει με το θάνατο του Σωτήρη, του κολλητού του Πέτρου, το οποίο όμως άξιζε για την απελευθέρωση της Ελλάδας.


Με ευχαρίστησε το βιβλίο; Ναι ή όχι; Σίγουρα όμως πρέπει να αιτιολογήσω! Το βιβλίο ‘‘Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’’ είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Μου αρέσει γιατί είναι ένα βιβλίο περιπέτειας, στο οποίο διαδραματίζονται γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής μέσα από το οπτικό πεδίο και τη ζωή του Πέτρου ενός αντιστασιακού αγοριού που δυσκόλευε Γερμανούς και Ιταλούς. Επιπλέον, μέσα από τις ζωντανές εικόνες που μεταδίδει με έκανε να φαντάζομαι τις περιπέτειες του Πέτρου. Με συγκίνησε ο πατριωτισμός του Πέτρου και η πίστη του στις αξίες. Παρ’ όλες τις δυσκολίες τις κατοχής το παράδειγμα του Πέτρου και των φίλων του αντιστασιακών μας εμπνέει για το πώς η ψυχή μας μπορεί να παραμένει αδούλωτη και ελεύθερη ακόμα και όταν το τίμημα είναι ο θάνατος.


Ποιο πιστεύω ότι είναι το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου; Αν και μόλις ένα δεκάχρονο παιδί, ζώντας στη γερμανική κατοχή ο Πέτρος συμπεριφέρεται ώριμα με τρόπο που ξεπερνά την ηλικία του. Οι αντιστασιακές του πράξεις δεν γίνονται για προσωπική του ωφέλεια αλλά φανερώνουν τον πατριωτισμό του. Βέβαια οι πράξεις αυτές γίνονται στο βαθμό που θα μπορούσε να πράξει ένα δεκάχρονο παιδί (έριχνε καρφιά στα λάστιχα των αυτοκινήτων των Γερμανών, έγραφε αντιστασιακά συνθήματα στους τοίχους) όμως δείχνουν μια μεγάλη ψυχή. Η μεγάλη αυτή ψυχή του Πέτρου δεν προέκυψε τυχαία αλλά καλλιεργήθηκε μέσα από την παράδοση και την ιστορία ενός τόπου και ενός λαού που έμαθε να πεθαίνει για την ελευθερία του.


Τι με εντυπωσίασε περισσότερο; Μεγάλη εντύπωση μου προξένησαν δύο καταστάσεις. Πρώτα η επιθετικότητα και σκληρότητα των Γερμανών οι οποίοι τόλμησαν να πυροβολήσουν αθώους και άοπλους διαδηλωτές που ανάμεσά τους βρίσκονταν άρρωστοι και παιδιά. Επίσης, κατάφεραν με πονηρό τρόπο να εξολοθρεύσουν το περισσότερο πληθυσμό των Εβραίων. Επιπρόσθετα, όταν κατάλαβαν ότι πλησιάζει η ήτα τους δεν δίστασαν να σκοτώσουν φυλακισμένους αντιστασιακούς. Δεύτερο, το μεγάλο θάρρος και η επινοητικότητα του Πέτρου σε σχέση με την ηλικία του. Ένα παιδί μόλις δέκα χρόνων πετάει καρφιά στα γερμανικά αυτοκίνητα, γράφει αντιστασιακά συνθήματα στους τοίχους και συμμετέχει σε διαδηλώσεις.


Θα άλλαζα κάτι στην υπόθεση του βιβλίου; Μερικά ιδιαίτερα θλιβερά γεγονότα που αφηγείται ο συγγραφέας όπως ο θάνατος της Δροσούλας και του Σωτήρη θα ευχόμουν να μην είχαν συμβεί. Όμως σκέφτομαι ότι αν ο συγγραφέας τα παρέλειπε η ιστορία δεν θα αποτύπωνε τόσο καλά την πραγματικότητα. Γι’ αυτό κι εγώ δεν θα άλλαζα κάτι στην όλη ιστορία. Τα γεγονότα στη ζωή δεν είναι πάντα ευχάριστα και το κακό μερικές φορές δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αξίζει όμως να προσπαθούμε από ένα κακό που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε να βγάλουμε το περισσότερο κακό.


Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις μου με την ολοκλήρωση ανάγνωσης αυτού του βιβλίου;

Ύστερα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα. Κυρίως το βιβλίο με συγκίνησε και με συγκλόνισε με τις κακουχίες και τα δεινά που πέρασαν τόσοι αθώοι Έλληνες. Επίσης το βιβλίο με έκανε να νιώσω περήφανος για την χώρα μου γιατί δεν άφησε τον φασισμό να την κυριεύσει αλλά του αντιστάθηκε ακόμη και αν αυτό είχε ως συνέπεια τον θάνατο τόσων ελεύθερων ανθρώπων. Τέλος, μου δημιούργησε κάποια μορφή μίσους για τους Γερμανούς που είναι υπεύθυνοι για τις κακουχίες που πέρασαν οι Έλληνες.


Θα το πρότεινα σε φίλους/ες και συμμαθητές/τριες να διαβάσουν αυτό το βιβλίο; Γιατί;

Το βιβλίο ‘‘Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’’ είναι ένα βιβλίο που αφηγείται τα κατορθώματα του Πέτρου, ενός αντιστασιακού που προξενούσε προβλήματα στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές καθώς και τα δεινά που δημιούργησαν αυτοί στους Έλληνες και στην Ελλάδα γενικότερα. Έτσι αυτό το βιβλίο αξίζει να το διαβάσει κάποιος που του αρέσει η περιπέτεια αλλά κυρίως που τον ενδιαφέρει πως είναι η ζωή στον πόλεμο και πως πρέπει να αντιδράσει. Επίσης, θα απέτρεπα κάποιον ευσυγκίνητο να το διαβάσει γιατί περιέχει τέτοιο περιεχόμενο που θα μπορούσε εύκολα να κάνει κάποιον να κλάψει.


Σημειώνω άγνωστες λέξεις που συνάντησα στις σελίδες του βιβλίου. Ποιες; Ερευνώ στο λεξικό, τις ερμηνεύω και καταγράφω σε κατάλογο την ερμηνεία τους.

Άγνωστη Λέξη

Ερμηνεία

κουραμάνα

ξηρά τροφή για στρατιώτες

κόγχες

γωνιώδης προεξοχή σε τοίχο, έπιπλο κτλ.

βουλοκέρια

ειδικό κερί που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα επιστολών, δεμάτων κτλ.

μπανταρισμένος

που έχει επιδεθεί, τυλιχτεί με επίδεσμο

μετόπισθεν

τμήματα μιας στρατιωτικής παράταξης ή της ζώνης των πολεμικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο πίσω μέρος της σε σχέση με το μέτωπο

ατελιέ

εργαστήριο φωτογράφου, καλλιτέχνη, χημείας, μικροβιολόγου

λαξεμένο

κοιλαίνω, κατεργάζομαι, δίνω κάποιο σχήμα σε πέτρα, μάρμαρο χρησιμοποιώντας ειδικό εργαλείο


συνέχεια… Ερευνώ στο λεξικό, τις ερμηνεύω και καταγράφω σε κατάλογο την ερμηνεία τους.

Άγνωστη Λέξη

Ερμηνεία

ταγάρι

σάκος από χοντρό ύφασμα μέσα στον οποίο βάζουν την τροφή τους οι χωρικοί ή διπλός σάκος ενωμένος με μια πλατιά λουρίδα

μαντρότοιχο

τοίχος που περιβάλλει έναν ανοιχτό χώρο

απιθώναμε

τοποθετώ κάτι κάτω ή καταγής

άχερο

ότι μένει από τα σιτηρά μετά τον αποχωρισμό του καρπού, κομμάτι άχυρου

γκαζοζέν

παλαιού τύπου αυτοκίνητο που λειτουργούσε με καύσιμο αέριο

άγνωροι

ο άγνωστος

αλαφιασμένη

με φόβο, με τρόμο


Καταγράφω φράσεις ή λέξεις που μου έκαναν εντύπωση διαβάζοντας το βιβλίο και επιθυμώ να τις εντάξω στην καθημερινή γραπτή ή προφορική μου επικοινωνία.

Φράσεις

Λέξεις

Υπερηλίκων ανιάτων Κίτρινο σαν κρόκος αυγού Γλυκιά μυρωδιά σαν τριαντάφυλλο Μελανά χέρια Οι επιθυμίες βούλιαξαν σε μια στιγμή Ρουφηγμένα φρεσκοξυρισμένα μάγουλα Βαθουλωμένα κόκκινα μάτια Κατακόκκινα, λες και στάζαν αίμα Φουριαστά βήματα Κουνουπιδένιο κεφάλι Φουσκωτά φισεκλίκια Πετρωμένη καρδιά Μπιρμπιλωτά μάτια Φεγγαρό δέρμα Στραβοπατημένες και καλογυαλισμένες αρβύλες

Ξέφρενα Αφοσιωμένοι Δρασκελιά Συλλογίστηκε Φουριαστά Χλαλοή Θραύσματα


συνέχεια….

Φράσεις Πρόσωπο λείο σαν πέτρα Ψαρί μουστάκι

Το όομά μου 25-Ιαν-13


ΆΛΚΗ ΖΕΗ


Χρήσιμες ιστοσελίδες Βικιπαίδεια: ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Ηλεκτρονικό Λεξικό Ελληνικός ορθογράφος Ελληνικός & αγγλικός ορθογράφος Κλίση, συλλαβισμός, μορφολογία, συνώνυμα-αντίθετα Μικρός Αναγνώστης: ιστοσελίδα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας (ΕΚΕΒΙ)


ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ-ΖΙΑΜΠΑΡΑΣ  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you