Page 1

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

1


2

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

3


4

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Μάρτιος εν μέσω οικονομικής “κρίσης” και με την άνοιξη να ετοιμάζεται για την θριαμβευτική της είσοδο. Η γη και οι καρδιές θερμαίνονται και είναι έτοιμες για το κάλεσμα του ήλιου. Επανάσταση μυρίζει η φύση γύρω μας. Κάτι ετοιμάζεται! Παντού, στα νότια σύνορα της χώρας οι πολίτες ξεσηκώνονται και ζητούν τα αυτονόητα. Στην Τυνησία, την Αίγυπτο τη Λιβύη, την Αραβική χερσόνησο. Παντού ακούγονται κραυγές για Ελευθερία και Δημοκρατία. Στη χώρα μας επικρατεί βουβαμάρα, θα μου πει κάποιος ότι εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Εμείς λύσαμε τα προβλήματά μας όταν διώξαμε τη Χούντα το 74. Η Δημοκρατία μας λειτουργεί και το πολιτικό σύστημα επίσης! Κάτι μισόλογα ακούγονται μόνο για Εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία. Προσοχή όμως γιατί η βουβαμάρα που επικρατεί μερικές φορές θυμίζει την νηνεμία πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Προσοχή στους πολιτικούς μας ταγούς γιατί ο Έλληνας πολλά υπομένει αλλά και για όλα υπάρχει ένα όριο. Οι απόκριες αποτελούν μια νότα αισιοδοξίας που όμως κοντεύουν να τελειώσουν γι’αυτό διασκεδάστε όσο περισσότερο μπορείτε. Όλα εδώ θα μείνουν! Γιάννης Β. Παπούλιας

5 ON THE ROAD 6 HAPPENING 8 Ελληνικές απόκριες 10 Παραπολιτικά Αργολίδας Καρναβάλι στην Τρίπολη

12-13 TRAVEL:Amsterdam 14-15 Ρεπορτάζ 16-17 Σκηνές Rock No4 18 Θύνατα ζήλειας 19 Πεθερά και νύφη, μια σχέση στα κόκκινα

20 & 21 SMILE 22-24 BEAUTY 26 FASHION Εκδότης: ΕΚΦΡΑΣΗ Διευθυντής - Art Director: Γιάννης Β. Παπούλιας Σχεδιασμός: Γιάννης Β. Παπούλιας Διόρθωση: Βασιλική Σωτηροπούλου Διαφημίσεις: Περιοχή Ναυπλίου: Τατιάνα Στρούμπου Περιοχή Άργους: Γιάννης Παπούλιας Περιοχή Τρίπολης: Χριστίνα Τσιορωτά Ιδιοκτησία: ΕΚΦΡΑΣΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Καρπετοπούλου 35 (Γεφύρια), Άργος 21200 Τηλ.-Fax: 27510 21160 e-mail: ekfrasi3@otenet.gr ISSN: 1792 - 5029

27 NATURE 28 MAISON 30 MEN WORLD 32 FLAVOURS 34 MUSIC THERAPY 36 SPORTS 38 Τι ζώδιο είσαι; 39 TIME OUT Συνεργάτες τεύχους: Βασίλης Ι. Παπούλιας Ιωάννης Χρ. Παπούλιας Μίλτος Πολυχρονόπουλος Τάσος Λέλος Κατερίνα Γιαννούση Ανδρονίκη Μαστοράκη Γιάννα Μπιλάν Κωνσταντίνα Δραντάκη Χρύσα Βασιλάκου Έβελιν Λαδά Ελένη Μποζιονέλου Βαγγέλης Κιντής Παραπολιτικά Αργολίδας Σπυριδούλα Χριστίνα Τσιορωτά Δημήτρης Δούρος Συνεργασίες: e-mail: ekfrasi3@otenet.gr

Διαβάστε το περιοδικό CITY 21 και ηλεκτρονικά στο : www.city21mag.blogspot.com

Τα ενυπόγραφα άρθρα που δημοσιεύονται στο CITY 21 δεν εκφράζουν υποχρεωτικά τις απόψεις του περιοδικού.


5

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Από τους Γιάννη Παπούλια και Χριστίνα Τσιορωτά

11ος μήνας και o κίνδυνος καραδοκεί! ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος - θάνατος Φοβάμαι ολα αυτά που θα γίνουν για μένα ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ...* αι να που στο 2011 μετά από τόσα χρόνια αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα φτάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε το αύριο. Οι νέοι είναι και πάλι τα θύματα της ανασφάλειας, της ανεργίας του ωχαδερφισμού που έχει καταλάβει όλους μας. Χιλιάδες πτυχιούχοι που μην βρίσκοντας δουλειά στο αντικείμενό τους, δουλεύουν στα ντιλίβερι, στα ταξί και όπου αλλού μπορούν να βρούν μια δουλίτσα για να βγάλουν τα έξοδά τους ή συνεχίζουν να ζούν με τους γονείς τους στα 25 τους χρόνια. Παρόλα αυτά είναι η πιο δυναμική ομάδα της κοινωνίας και σίγουρα θα βρούν τρόπο να αντιδράσουν.

Κ

Ο

χι δεν είναι καλάθι για σκουπίδια, είναι ένας από τους δύο στύλους φωτισμού που βρίσκονται κατεστραμμένοι έξω από την είσοδο του 1ου Λυκείου Άργους. Οι εν λόγω στύλοι βρίσκονται εκεί πολύ καιρό, πολύ πρίν ο σημερινός Δήμαρχος και πρώην διευθυντής του Λυκείου αποχωρίσει για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Τα παιδιά, όπως πάντα με μεγάλη φαντασία, μετέτρεψαν τον ένα σε κάδο απορριμάτων για να έχει τουλάχιστον μια κάποια χρηστικότητα.

*Το σύνθημα το βρήκαμε στο Ναύπλιο.

Τ

Πόλις Βήματα…

ις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου… κάθε γωνιά, κάθε σπιθαμή τις περπατάτε κάθε μήνα με ετούτο εδώ το περιοδικό… όμορφες στιγμές, όμορφες γωνιές που κάτι έχουν να πουν, γεμίζουν τις σελίδες του και ουσιαστικά γνωρίζουν σε όλους εσάς λιγάκι καλύτερα τις πόλεις μας… Από αυτό εδώ το μήνα… ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ! Μαζί θα περπατάμε την πρωτεύουσα του Μοριά, μαζί θα τη γνωρίσουμε και μαζί θα την αγαπήσουμε… Πόλις βήματα λοιπόν, ελάτε να περπατήσουμε μαζί!!!!

Εντέκατος μήνας που αναφερόμαστε στο πρόβλημα, το οποίο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένει. Κανένας αρμόδιος δεν έχει φιλότιμο; εν πρόκειται για αστείο ή λογοπαίγνιο. Το σημείο που εικονίζεται στην φωτογραφία είναι δίπλα μας. Πρόκειται για το τέλος της οδού Καρπετοπούλου, στις παλαιές εργατικές κατοικίες, η οδός προς Νέα Κίο. Ο δρόμος, που είναι μονόδρομος και πολυσύχναστος, από το σημείο αυτό στενεύει(!) και μετατρέπεται σε διπλής κατεύθυνσης. ‘Όπως βλέπεται η ανάλογη σήμανση λάμπει δια της απουσίας της. Οι διαγραμμίσεις επίσης. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει το αυτονόητο; Μια και είμαι εδώ να επισημάνω ότι όποιος, μη Αργίτης, θελήσει να εισέλθη στο Άργος από την Νέα Κίο, και ο Οδυσσέας να είναι, θα χαθεί και θα μας βρίσει. Είναι τόσο δαπανηρό να τοποθετηθούν μερικές εμφανείς πινακίδες που θα τον οδηγήσουν μέσα από τα στενά του νότιου τμήματος και μέχρι κάποιον κεντρικό δρόμο; (Δαναού Κέντρο, Γεφύρια, Στάδιο-Θέατρο κλπ.). Να περιμένουμε από το νέο Δήμαρχο να κάνει κάτι μιας και το σημείο το γνωρίζει καλά γιατί είναι στη γειτονιά του;

Δ

Αγρότης Πελοποννήσου από… τα ξένα!

Κ

ρατά τη σημαία της ΠΑΣΥ και χαμογελά! Όχι μην φανταστείτε επειδή ξέρει τους λόγους της διαμαρτυρίας των αγροτών ή επειδή είναι αγρότης! Χαμογελά επειδή τον φωτογραφίζει ο φακός του city21! Ο νεαρός μετανάστης βρέθηκε μαζί με άλλους μετανάστες η αλήθεια είναι, στην διαμαρτυρία της ΠΑΣΥ στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης… Άραγε έτσι φαίνονται πολυπληθέστερες οι συγκεντρώσεις; Ή μήπως έτσι αγρότες και κτηνοτρόφοι τροφοδοτούν με.. «νέο αίμα» τους κλάδους τους;

Διαφήμιση… παντού!

Α

κρίβυνε ο διαφημιστικός χώρος και .. δουλειά έπιασε η ευρηματικότητα! Ο Έλλην έχοντας πάντα το δαιμόνιο να βρίσκει τρόπους να μην δαπανά χρήματα να κάνει όμως τη δουλειά του βρήκε τρόπο και να διαφημιστεί! Ο κάδος κοσμεί κεντρικότατη οδό της Τρίπολης, συλλέγοντας σκουπίδια και διαφημίζοντας ακουστικά βαρηκοΐας!


6

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Χαμός στο Gala

Ο “χαμός” στο Gala στο Άργος είναι κάτι συνηθισμένο, πολύ περισσότερο τώρα τις απόκριες με τα πολλά happening που διοργάνωσε ο Χρήστος Φασουλής σε συνεργασία με το Δήμο Άργους - Μυκηνών. Καλή μουσική, καθαρά ποτά και άψογη εξυπηρέτηση είναι οι απαράβατοι “νόμοι” που διέπουν το συγκεκριμένο χώρο, έτσι η διασκέδαση είναι σίγουρη!

Καλό φαγητό και μουσική στο Περσέμολο Παρασκευή ,Σάββατο και Κυριακή στο Περσέμολο στο Ναύπλιο, το καλό φαγητό συνοδεύουν ο Χρήστος Κούτρας στο μπουζούκι, ο Γιώργος Βάνας στην κιθάρα και η Έλσα Νίκα με την υπέροχη φωνή της. Το CITY21 ήταν εκεί και σας το προτείνει ανεπιφύλακτα.

Το τσίκνισαν του “καλού καιρού”

στο ΆΡΩΜΑ CAFE, την τσικνοπέμπτη με σουβλάκια, λουκάνικα και με την συνοδεία καλής ζωντανής μουσικής. Παρά την βροχή που έπεφτε συνεχώς ήταν πολλοί οι νέοι που απόλαυσαν τους μεζέδες και την φιλοξενία του Βαγγέλη Μπαβέλα. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Super bazaare στο Jenius Mε την ευκαιρία του τέλους των εκπτώσεων, στις 26 Φεβρουαρίου το JENIUS κάλεσε τις φίλες και τους φίλους του σε ένα Super bazaar τιμών που δεν άφησε κανέναν και καμία αδιάφορο. Έφαγαν,ήπιαν, διασκέδασαν και είκοσι τυχερές κέρδισαν πλούσια δώρα. Το bazaar διοργανώθηκε με την συνεργασία του ΠΟΛΙΤΕΙΑ 96,6 Fm.

Απόκριες Δήμου Άργους - Μυκηνών Μια χαρά τα πάει, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτά τα λόγια, ο Δημήτρης Καμπόσος και οι συνεργάτες του στη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο. Φωτιές, μουσική, Κυνήγι του Θησαυρού και πολλές ακόμα εκδηλώσεις σε όλα τα διαμερίσματα του διευρυμένου Δήμου. Έπεται, εκτός των άλλων, την Κυριακή 6 Μαρτίου το μεσημέρι, η μεγάλη παρέλαση και βέβαια το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού στο Αεροδρόμιο την Καθαρά Δευτέρα. Να πούμε ότι μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του καρναβαλιού έπαιξαν τα καφέ του κέντρου που με τις εκδηλώσεις τους διασκέδασαν αλλά και κράτησαν τον κόσμο στην πόλη. Και του χρόνου!


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

7


8

CULTURE Ελληνικές Απόκριες

Ο

ι Απόκριες είναι η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν την Καθαρά Δευτέρα. Διάφορα έθιμα και παραδόσεις έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, σε όλη την Ελλάδα και οι Έλληνες τα εφαρμόζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο! Στην Κρήτη, γιορτάζουν τις μέρες του καρναβαλιού με ιδιαίτερη ένταση, αφού οι κιθάρες και τα μαντολίνα πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις και συνοδεύουν τις μασκαράδες στην μεγάλη παρέλαση. Η παρέλαση αυτή ολοκληρώνεται στην παραλιακή λεωφόρο και καταλήγει σε μεγάλο γλέντι στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη. Ένα από τα κρητικά αποκριάτικα έθιμα, είναι και οι «Λεράδες». Οι «Λεράδες», είναι μασκαράδες οι οποίοι φορούν γύρω από την μέση και τα χέρια μεγάλες κουδούνες και αποτελούν την συνηθέστερη μεταμφίεση των Κρητικών. Χαρακτηριστική δε μάσκα των Κρητικών είναι η «Σιβιανή μάσκα». Αυτή είναι κατασκευασμένη από τη ρίζα του φυτού Αθάνατος. Ομάδα ανθρώπων φορά τη μάσκα αυτή και περιφέρεται στα σπίτια του νησιού. Στο νησί της Καρπάθου έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο, στο οποίο διακωμωδούν τις δίκες των Δικαστηρίων. Εκεί λοιπόν, την Καθαρά Δευτέρα, λειτουργεί το λεγόμενο «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων». Σ’ αυτό οδηγούνται άνθρωποι που έχουν κάνει άσεμνες πράξεις και χειρονομίες σε κάποιους άλλους, προκειμένου να δικαστούν από τους λεγόμενους «Τζαφιέδες», που είναι οι χωροφύλακες. Η δίκη εξελίσσεται σε γέλια και πειράγματα και καταλήγει σε ένα μεγάλο αποκριάτικο γλέντι.

Στην Καλαμάτα αναβιώνει κάθε χρόνο το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το οποίο και λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία. Ένα από τα χαρακτηριστικά τοπικά αποκριάτικα έθιμα είναι το κρέμασμα της «γριάς Συκούς». Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το έθιμο λαμβάνει χώρα το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, στο ίδιο σημείο της πλατείας στο οποίο και κρεμάστηκε η «γριά Συκούς» κατ’ εντολή του Ιμπραήμ Πασά. Στη Μεσσήνη έχουν ένα χαρακτηριστικό έθιμο το οποίο και λέγεται «Κυριακή της Τυροφάγο». Σύμφωνα μ’ αυτό, πολλοί μασκαράδες κυκλοφορούν και γλεντούν στους δρόμους, συνοδευόμενοι από οργανοπαίκτες της περιοχής καθώς και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας οι κάτοικοι συνηθίζουν να ανάβουν φωτιές σε διάφορα σημεία της πόλης, γύρω από τις οποίες κυριαρχεί το γλέντι και ο χορός. Μια πολύ γνωστή έκφραση: «Του Κουτρούλη ο γάμος», προέρχεται από το κλασικό αποκριάτικο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στην Μεθώνη. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν δύο άνδρες, που είναι και οι νεόνυμφοι και με τη συνοδεία των συγγενών και φίλων τους καταλήγουν στην πλατεία της πόλης για να γίνει ο γάμος. Κατά τη διάρκεια του γάμου διακωμωδούνται διάφορες καταστάσεις και αναφορές τόσο του παρελθόντος όσο και του σήμερα. Αστεία, πειράγματα και σατυρικός χαρακτήρας διακατέχει τον γάμο αυτό, που θα καταλήξει σε ένα τρικούβερτο γλέντι. Το καρναβάλι της Πάτρας, αποτελεί το πιο γνωστή εκδήλωση της χώρας μας. Το Πατρινό Καρναβάλι, άλλωστε, μετρά γύρω στα 180 χρόνια ιστορίας. Στην Πάτρα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

στην περίοδο των Αποκριών. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε και τον τερματισμό των καρναβαλικών εκδηλώσεων με τις δύο μεγάλες παρελάσεις. Τις παρελάσεις απαρτίζουν μεγάλα αποκριάτικα άρματα που συνήθως σατιρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα των ημερών μας, αλλά και πλήθος μασκαράδων, τόσο με Πατρινούς όσο και άλλους απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα γνωστό και άκρως πατρινό έθιμο είναι και τα λεγόμενα «Μπουρμπούλια». Σύμφωνα μ’ αυτό το έθιμο, γυναίκες μεταμφιέζονται σε ντόμινο, κρύβοντας τόσο το πρόσωπό τους όσο και το σώμα τους, ώστε να έχουν εκείνες την αποκλειστική επιλογή του καβαλιέρου τους, και συμμετέχουν σε απογευματινούς χορούς. Η Νάξος, κατά μία παράδοση, αποτελεί τη γενέτειρα του Διονύσου κι έτσι ο εορτασμός της Αποκριάς ξεκινά από το πρώτο Σάββατο, που γίνεται το σφάξιμο των χοίρων. Αποκριάτικο έθιμο αυτού του νησιού είναι και οι «Κουδουνάτοι», άνθρωποι με κάπα και κουκούλα οι οποίοι περιφέρονται στους δρόμους του νησιού κάνοντας πολύ θόρυβο και προκαλώντας τους υπολοίπους με άσεμνες χειρονομίες. Μαζί με τους «Κουδουνάτους» κυκλοφορούν επίσης και ο «Γέρος», η «Γριά» και η «Αρκούδα». Στις πλατείες πολλών χωριών του νησιού στήνεται γλέντι με άφθονο κρασί και φαγητό, το οποίο και πλαισιώνεται από οργανοπαίκτες και παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια. Στην Κέρκυρα σαλπιγκτές και τυμπανιστές περιφέρονται στους δρόμους του νησιού, προκειμένου να αναγγείλουν τον ερχομό του «Σιορ Καρνάβαλου». Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση του «Σιορ Καρνάβαλου», η οποία και τερματίζει στην Κάτω Πλατεία, όπου γίνεται και το κάψιμό του. Στην Άμφισσα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού». Το «στοιχειό» αυτό ξεκινά από την περιοχή της Χάρμαινας και μαζί με εκατοντάδες μασκαράδες κατεβαίνει τα σκαλιά του Άη Νικόλα. Το στοιχειό της Χάρμαινας λέγεται ότι αγαπούσε και προστάτευε τους Ταμπάκηδες, που ήταν οι βυρσοδέψες της περιοχής και ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται στην Βρύση μέρα και νύχτα. Στη Θήβα ένα έθιμο που κρατά από το 1830 είναι και η αναπαράσταση του «Βλάχικου Γάμου», που λαμβάνει χώρα την Καθαρή Δευτέρα. Στο νησί της Σκύρου κλασικό αποκριάτικο έθιμο είναι ο «γέρος» και η «κορέλα». Ο «γέρος» φοράει χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2-3 σειρές κουδούνια. Το πρόσωπό του καλύπτεται από προβιά μικρού κατσικιού και, περπατώντας με χορευτικό ρυθμό, καταφέρνει να ηχούν μελωδικά τα κουδούνια που φοράει. Η «κορέλα», η ντάμα του γέρου, είναι ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα, με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο και καλυμμένο το πρόσωπό της. Το δίδυμο αυτής της σκυριανής Αποκριάς συνοδεύει πολλές φορές και ο «φράγκος». Αυτός ο μασκαράς, ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα του νησιού αλλά και παντελόνι, σατιρίζει εκείνους τους Σκυριανούς που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα). Στα Ιωάννινα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γιορτάζονται οι λεγόμενες «Τζαμάλες». Πρόκειται για μεγάλες φωτιές, όπου πλήθος μεταμφιεσμένων χορεύει γύρω τους σε διπλές και τριπλές σειρές. Στην Πρέβεζα και την Άρτα κάθε χρόνο πραγματοποιείται το λεγόμενο «Καρναβάλι των γυναικών». Σ’ αυτό συμμετέχουν αποκλειστικά μεταμφιεσμένες γυναίκες, οι οποίες και περιφέρονται στους δρόμους με τη συνοδεία αρμάτων. Στη Μακεδονία κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι λεγόμενοι «Κουδουνοφόροι Τράγοι»: ομάδες μεταμφιεσμένων, ντυμένοι με μαύρες γιδοπροβιές και τέσσερα πολύ μεγάλα σιδερένια κουδούνια. Όπως περιφέρονται στους δρόμους, προκαλούν αναστάτωση και θόρυβο, ενώ παράλληλα τραγουδούν και με γοερή φωνή. Στον νομό Σερρών αναβιώνει το έθιμο του «Καλόγερου». Τη γιορτή αυτή αρχίζουν οι Αναστενάρηδες με απόκρυφη μυσταγωγία και συμμετέχουν και οι μίμοι, οι οποίοι συγκροτούν τον θίασο: ο βασιλιάς, το βασιλόπουλο, ο καπιστράς, ο καλόγερος, η νύφη, η μπάμπω και το εφταμηνίτικο, οι γύφτοι με την αρκούδα και, τέλος, οι Κουρούτζηδες (φύλακες). Στην Ξάνθη, αναβιώνει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα που βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο της πλατείας, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Αυτό το έθιμο προέρχεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Το όνομα «Τζάρος» προήλθε από τον ήχο που έκαναν τα πουρνάρια όταν καίγονταν (τζ–τζ). Μετά το κάψιμο του «Τζάρου» τη σειρά τους παίρνουν αμέτρητα πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Πηγή: www.my-family.gr


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

9


10

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

www.parapolitikaargolida.gr 24 Φεβ. 2011

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

Σ

ύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες (6:30)στο εσωτερικό του ιερού ναού Αγίου Ιωάννου στην οδό Γούναρη στο Άργος, προκλήθηκε από έκρηξη του αερόθερμου. Δυνάμεις τις πυροσβεστικής με 22 πυροσβέστες και 9 οχήματα έσπευσαν ακόμη και από το Ναύπλιο.Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει καεί ο γυναικωνίτης, μεγάλο μέρος του εσωτερικού του ναού,και η ξύλινη στέγη,οι αρμόδιοι φοβούνται τις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχει προξενήσει η φωτιά, καθώς η εκκλησιά είναι πετρόχτιστη και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Η πυροσβεστική κατάφερε τελικά να σβήσει την φωτιά στην Βυζαντινή εκκλησία του Άι Γιάννη στο Άργος. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες, παραλίγο να καταστραφεί ολοσχερώς μια στολή διακόνου την οποία όπως λέγεται την είχε χαρίσει η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας. Έσπευσαν αμέσως μόλις το έμαθαν ο Δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σωτήρης Κοτσωβός και ο Δημήτρης Καρυάμης. Παρών ο Μητροπολίτης Αργολίδας σεβασμιότατος κ.κ. Ιάκωβος ο οποίος δήλωσε πως με κάθε τρόπο η ιστορική αυτή εκκλησία θα φτιαχτεί και πάλι. Να σημειωθεί πως η εκκλησία αυτή την ολοκλήρωσε με χρήματα ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας και ήταν ο πρώτος Μητροπολιτικός ναός στο Άργος. 23 Φεβ 2011

ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΑ ΑΒΑΘΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Τ

ο φορτηγό πλοίο AVABTIS II Ελληνικής σημαίας κόλλησε στα αβαθή του λιμανιού στο Ναύπλιο,πιο συγκεκριμένα το πλοίο φορτωμένο με κεραμίδια έφευγε από το λιμάνι με προορισμό την Τουρκία , και άγνωστο πως ο καπετάνιος από λάθος χειρισμό βρήκε σε αβαθή και κόλλησε. Να σημειωθεί πως στο λιμάνι της πόλης υπάρχει πιλότος ο όποιος βγάζει και βάζει τα πλοία στο λιμάνι με ασφάλεια στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία δεν δέχτηκε τον πιλότο.Για την ιστορία πριν λίγα χρόνια ένα πλοίο της ίδιας εταιρείας με το όνομα AVANTIS III κι αυτό φεύγοντας από το λιμάνι του Ναυπλίου φορτωμένο με δομικά υλικά προσέκρουσε σε βραχονησίδα(ΔΟΡΟΥΣΑ) ανοιχτά από το Αγκίστρι με αποτέλεσμα να βυθιστεί μέσα σε 20 λεπτά και να χαθεί η ζωή ενός ναυτικού. 15 Φεβ 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΓΟΥΣ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΑΜΗΣ

Π

άνω από διακόσιες εικόνες φορητές και αγιογραφίες του Αγίου Πέτρου επισκόπου και πολιούχου της πόλης του Άργους έχει εντοπίσει ο Δημήτρης Καρυαμης μέλος του συλλόγου Αργείων ΄΄ΔΑΝΑΟΣ΄΄ σε εκκλησίες και μοναστήρια όλης της χώρας αλλά και στο εξωτερικό ,όλο αυτό το πόνημα αφού συγκεντρωθεί θα αποτελεί ιστορικό και θρησκευτικό αρχείο για την πόλη του Άργους. Η έρευνα πολύ δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο μελέτης, διαβάσματος διαφόρων βιβλίων αλλά και έρευνας στο διαδίκτυο ,θα μας πει ο κ. Δ. Καρυαμης(6945414127) , ο οποίος ζητά την βοήθεια όσων έχουν στην κατοχή τους μια εικόνα του Αγίου ή γνωρίζουν ή έχουν δει σε κάποια εκκλησία ή μονή , να το αναφέρουν στον ίδιο ή στον σύλλογο των ΔΑΝΑΩΝ, ο οποίος έχει αναλάβει την συγκέντρωση του υλικού σε φωτογραφίες (αντίγραφα των εικόνων.

Ο Σταύρος και η Φαίη χαμογελούν στο φακό του city21 λίγη ώρα αφού διαπίστωσαν πως οι συμμετοχές άγγιξαν τις 2000!

Από την Χριστίνα Τσιορωτά

Καρναβάλι στην Τρίπολη! Επέστρεψε και σας περιμένει!!!!!! Δυναμικό comeback με 2.000 και πλεόν καρναβαλιστές σε ένα 3ήμερο εκδηλώσεων άκρως… προκλητικό!

“ Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά! Έλειψε βλέπετε την περσινή χρονιά γι αυτό και ετούτη την τρελή Αποκριά αναβιώνει και υπόσχεται να είναι μοναδικό! Το καρναβάλι της Πρωτεύουσας του Μοριά θα σας γοητεύσει και θα σας συνεπάρει! Με λίγα χρήματα αλλά αμέριστη διάθεση και ανεξάντλητο μεράκι η νέα δημοτική αρχή σχεδίασε εκδηλώσεις και δρώμενα που σας καλούν και σας προκαλούν! Ένα απέραντο γλέντι, ένα ατελείωτο ξεφάντωμα σε κάθε γωνιά της Τρίπολης όλες αυτές τις ημέρες.”

Δεν Ντρεπόμαστε Τρόικα που είμαστε Έλληνες! «Το σύνθημα μας τα λέει όλα! Μαρτυρά την φιλοσοφία όλης της διοργάνωσης , των εκδηλώσεων που έχουν κέντρο τον άνθρωπο, τον καθένα από εμάς, των εκδηλώσεων που στόχο έχουν για λίγο να ξεφύγουμε, για λίγο να χαρούμε, για λίγο να ξεχάσουμε την καθημερινότητα» θα πει στο city21 η κ. Χριστίνα Ζαμπαθα, ενώ ο.. έτερος Καππαδόκης της διοργάνωσης Σταύρος Κουκάκης θα σημειώσει: “Η πόλη έδειξε με την άμεση ανταπόκρισή της πως θέλει να γιορτάσει το δικό της Καρναβάλι. Εδώ και 20 μέρες καταβάλουμε προσπάθειες προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα όμορφο τριήμερο το οποίο θα ξεκινήσει το Σάββατο με το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, θα συνεχιστεί με την παρέλαση την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί με τα κούλουμα στην Κάρτσοβα. Ξέρετε πως τα οικονομικά είναι δύσκολα και πως το μπάτζετ που θα έχουμε θα είναι μικρό γι αυτό και ευχαριστώ όλους τους χορηγούς για την βοήθεια τους. Ζητώ παράλληλα τη συμπαράσταση και άλλων συμπολιτών, με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί. Ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων θα είναι της καλής παρέας και επειδή η φτώχεια θέλει καλοπέραση θα καλέσω όλους να μετάσχουν στις εκδηλώσεις να περάσουν μαζί μας αυτές τις ημέρες έτσι ώστε να στήσουμε ένα δικό μας θεσμό σιγά – σιγά!»

Όπου υπάρχει θέληση , υπάρχει και τρόπος!

Η κρίση λοιπόν δεν αποτέλεσε τροχοπέδη αφού πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια, ανάμεσα σε αυτούς οι οινοποιοί της Αρκαδίας που έχουν προσφέρει 1000 λίτρα κρασί ως τώρα, οι αρτοποιοί που θα δώσουν το δικό τους στίγμα την Καθαρά Δευτέρα στην Κάρτσοβα αλλά και οι ομάδες των Διασωστών, οι πρόσκοποι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμα – ακόμα και τα ΚΑΠΗ. Τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο δήμος δεν είναι πολλά αποδεικνύεται όμως πως τούτα δεν είναι και το παν. Πολύ μεράκι, διάθεση και όρεξη αρκούν για να πραγματοποιηθεί ένα πραγματικά μοναδικό τριήμερο που θα βοηθήσει όλους να ξεφύγουν για λίγο από την κατήφεια της καθημερινότητας και τα προβλήματα. Γιατί αυτό κάνει το καρναβάλι της Τρίπολης φέτος! Στέλνει το δικό του μήνυμα στην Τρόικα και θυμίζει σε όλους πως κανείς , κανένα έλλειμμα και κανένα χρέος δεν μπορεί να μας στερήσει τις λίγες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς που προσφέρουν μέρες σαν κι αυτές της Αποκριάς! Το φετινό καρναβάλι θα παρουσιάσει , ως είθισται άλλωστε, η συνάδελφος Γιώτα Καμπισιούλη! Χριστίνα Τσιορωτά


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

11


12

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

T R AV E L

Amsterdam

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

η πρωτεύουσα των ποδηλάτων!

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Β. Παπούλιας

Κ

Ποδήλατα, ποδήλατα, ποδήλατα, κάθε είδους και για κάθε χρήση.

Γραφικό κανάλι του Άμστερντάμ

αλώς ήρθατε στο Άμστερνταμ, τη “Βενετία του βορά” με τα κανάλια να την διασχίζουν και τους ήπιους χειμώνες που σε τίποτα δεν θυμίζουν βορειοευρωπαϊκή πόλη. Το Άμστερνταμ (Ολλανδικά: Amsterdam) είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της. Το 2009 ο πληθυσμός της πόλης ήταν 758.198 και ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής του Άμστερνταμ είναι περίπου ενάμισι εκατομμύριο. Η πόλη έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, της οποίας ήταν το εστιακό σημείο. Την περίοδο εκείνη, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα προσδιορίζουν τη διάταξη και την εμφάνισή του κέντρου. Κατά μήκος των καναλιών βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά, τα περισσότερα κατοικούνται, άλλα είναι πια γραφεία, και μερικά είναι δημόσια κτήρια. Το Άμστερνταμ είναι αναμφίβολα η πρωτεύουσα της τουλίπας και των ποδηλάτων. Μιλάμε για πολλά ποδήλατα. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, έως και η Βασίλισσα Βεατρίκη, κυκλοφορούν με ποδήλατο. Παντού μουσική, σε κάθε πλατεία, ειδικά το καλοκαίρι, συναντάς μουσικούς από όλες τις μεριές της γης που διασκεδάζουν τον κόσμο. Νεολαίοι απ όλη την Ευρώπη διαλέγουν το Άμστερνταμ για τις διακοπές τους ή απλά για μια βόλτα το Σαββατοκύριακο. Εκεί βλέπετε, στην Ευρώπη δηλαδή, έχουν τρένα που κινούνται με τριακόσια χιλιόμετρα την ώρα και έτσι μια βόλτα σε άλλη χώρα είναι κάτι απλό. Η πρόσβαση για εμάς τους Έλληνες γίνεται σχεδόν πάντα με αεροπλάνο. Τα εισιτήρια αλλά και τα ξενοδοχεία είναι σχετικά φθηνά και ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα μπορείτε να βρείτε κατάλυμα σε πολλή καλή τιμή. Η πόλη γεμίζει με παρέες νέων απ΄όλη την Ευρώπη που διασκεδάζουν στα καφέ ή απλά βολτάρουν στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης.


ΤΕΥΧΟΣ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ‘11

13

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Αυτοσχέδιες σκηνές από πλανόδιους μουσικούς σε κάθε γειτονιά της πόλης

Η υπαίθρια αγορά είναι θεσμός την “Ημέρα της Βασίλισας”

Το διάσημο coffee shop Μπουλντόγκ

Στο Άμστερνταμ υπάρχουν πολλα εστιατόρια για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Κινέζικα, Ιταλικά, Ταϊλανδέζικα, Ολλανδέζικα, Ελληνικά Τούρκικα κ.α. Η μεγάλη ατραξιόν του Άμστερνταμ είναι η συνοικία Red lights. Τα “Κόκκινα Φώτα” είναι η παλαιότερη περιοχή και εκεί βρίσκονται οι οίκοι ανοχής με τα κορίτσια να παρουσιάζουν τα κάλλη τους στην βιτρίνα της μικρής τους κάμαρας, όπου και “εργάζονται”. Μοναδικά στον κόσμο και τα περίφημα Coffee Shops όπου η χρήση μαριχουάνας και χασίς επιτρέπεται από το νόμο, βέβαια μόνο για ενήλικες. Προσοχή, οπουδήποτε αλλού το κάπνισμα απαγορεύεται δια ροπάλου, και οι Ολλανδοί είναι πολύ αυστηροί στην τήρηση των νόμων. Το Άμστερνταμ είναι μια πολύ φιλική και ασφαλής πόλη. Οι δρόμοι είναι σχετικά καθαροί, η αστυνόμευση διαρκής αλλά διακριτική και στις 3 το ξημέρωμα όλοι πάνε για ύπνο. Οι λάτρεις της ζωγραφικής πρέπει να δουν το μουσείο Βαν Γκογκ με τα καταπληκτικά έργα του “τρελού” ζωγράφου αλλά και το Ρεϊκσμουζέουμ με έργα Ρέμπραντ. Οι λάτρεις της μουσικής θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι με τις μπάντες του δρόμου αλλά και τα πολλά club με ζωντανή μουσική. Η παλιά πόλη είναι σχετικά μικρή και μπορούμε να την περπατήσουμε. Διαφορετικά υπάρχει το τράμ, τα λεωφορεία, το μετρό και βέβαια το ποδήλατο. Καλή διασκέδαση!

Ο Βίνσεντ Βαν Γκόγκ βρίσκεται παντού, εδώ στην πλατεία Ντάμ

Και οι κύκνοι βολτάρουν στα “Κόκκινα Φώτα”

Κορίτσια στη βιτρίνα στην πιo γνωστή συνοικία “Κόκκινα φώτα” (Red lights District).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ - Το μουσείο Βάν Γκόγκ με πολλά έργα του ζωγράφου. - Το Ρεϊκσμουζέουμ με έργα Ρέμπραντ και άλλων Φλαμανδών ζωγράφων. - Τα κανάλια με τα μικρά καφέ και τα τραπεζάκια δίπλα στο κανάλι. - Την συνοικία Red Lights και τα κορίτσια της βιτρίνας. - Τα μοναδικά στον κόσμο Coffee Shops. - Tην “Παλαιά Εκκλησία” (Oude kerk). - Το καταπράσινο πάρκο Vondelpark. - To club “Melkweg”, με συναυλίες, θεατρική σκηνή, κινηματογράφο. - Την υπαίθρια αγορά λουλουδιών. Τουλίπες σε όλα τα χρώματα στο Vondelpark


14

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Τι είναι αυτό που δεν θα συγχωρούσατε ποτέ στις ανθρώπινες σχέσεις; Φωτεινή 19 μπορουσαν να διαλυσουν μια φιλια ειναι το ψεμα και η εμπαθεια.αλλα θεωρω οτι ο χρονος ειναι αυτος που ξεκαθαριζει πολλες καταστασεις.. μην ξεχναμε οτι αξιζει μενει...ο ανθρωπος οσο κι αν πληγωνεται πρεπει να προχωραει μπροστα..να εμπιστευεται τους ανθρωπους γυρω του και να προσφερει καθημερινα απλοχερα το χαμογελο του!!

Μιμίκα 17

Τ

ι δεν θα συγχωρούσαμε ποτέ στις ανθρώπινες σχέσεις; Την ζήλεια, την απιστία, το ψέμα, τη βία; Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στη σύγκρουση με τους φίλους ή τη σχέση μας; Γιατί οι άνθρωποι είμαστε τόσο δύσκολοι και εγωϊστές. Είναι γραμμένο στον γεννετικό μας Από την ομάδα του CITY21 κώδικα ή απλά είναι θέμα παιδείας; Το CITY21 απευθύνθηκε στους φίλους του και να οι απόψεις που λάβαμε. * Λόγω πληθώρας απαντήσεων ζητάμε συγνώμη από τους φίλους των οποίων δεν μπορέσαμε να δημοσιεύσουμε την άποψή τους.

DeCpoinaki Top Το ψεμα.....

Παναγιώτης thn apistia!!!

Γιώργος 20 Την έλλειψη εκτίμησ εκτίμησης (αχαριστία) από κάποιον που έχω βοηθήσει...!!!

Αντωνία 28 Πιστεύω πως όταν αγαπάς κάποιον κάνεις πολλές υποχωρήσεις...όμως ποτέ δεν θα άντεχα την αδιαφορία και την προδοσία οποιασδήποτε μορφής...είναι κάτι που ειλικρινά θα με πλήγωνε πολύ!

Παναγιώτης 19 Δύσκολο να απαντήσω...πιστεύω απαντήσω...πιστ το μεγαλύτερο παράπτωμα του ανθρώπινου είδους είναι η ικανότητα του να λέει ψέμματα...οπότε το μοναδικό που δεν μπορώ να συγχωρήσω σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση είναι το ψέμα ...!!!

Nikoletta οι ανθρωπινες σχ σχεσεις ειναι ενα μεγαλο κομματι στην καθημερινοτητα του καθε ανθρωπου.ο καθενας διαλεγει τους φιλους του και τον περιγυρο του συμφωνα με τις δικες του αξιες και πιστευω.πολλες φορες ομως κανουμε λαθος επιλογες ειτε απο αφελεια ειτε απο λαθος εκτιμηση.οι λογοι που θα

Εξαρταται τι ειδους ειδου ανθρωπινη σχεση οριζουμε. Σε μια φιλια δεν θα συγχωρουσα την προδωσια,το να μην υπαρχει εμπιστοσυνη,το να αφηνεις την κολλητη σου η τον κολλητο σου για ασημαντα πραγματα....με μια λεξη το πουλημα. Κοροιδια,θαψιμο ,αδιαφορια,ψεματα......ελλατωματα που δεν συγχωρω σε κανεναν.....σε καμια ανθρωπινη σχεση. Σε ερωτικο επιπεδο τωρα το να παραμεινεις σε μια σχεση με λαθη συμβαινει συνεχεια. Λαθη σε μια σχεση κανουμε ολοι......Συνεχεις τσακωμοι,νευρα,μπορουν να διαλυσουν μια σχεση μα μπορουν και να την ενωσουν περισσοτερο. Προσωπικα την απιστια δεν θα την συγχωρουσα ποτε. Την προδωσια,τα ψεματα, τα νευρα.....τραγικα λαθη που δεν χωραει συγχωρεση.

Δανάη 15 To ψέμα!!!

Dimis d tha den h sunxorousa pote to ksepoulima k tn prodosia tou kolhtou m(filou..) k to giati ?enas filos h’ k perisoteroi mporei na einai gia kapoion, filos,aderfos,sunergaths.na se kanei na pernas euxarista me thn parea tou apo gkomeno/a k suntrofo...ktl... isios k me tous idious sou tous goneis!!! anthrwpoi san kiautous exw dipla m k an me prodosoun, thane san na me poulane oloi autoi pou proanefera, mazi...! pragma ASUNXWRITW..!!!!!

Pati Εννοείται την απιστια απιστια..ειναι το μονο πραγμα που δεν θα συγχωρουσα ποτε μου..

Το ψέμα...δεν υπάρχε υπάρχει κάτι χειρότερο από το να σε κοροϊδεύει κάποιος...να σου λέει άλλα και να πιστεύει τελείως διαφορετικά... ;)

Μαρισόφη 17 Τα πισώπλατα χτυπήματα χτυπήμ και την κοροϊδία κάθε μορφής...

Ανδριανή 16 Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος ε τα συγχωρεί όλα...όμως δεν θα συγχωρούσα ποτέ μια φίλη μου που θα με πρόδιδε!

Χρήστος 17 την υποκρισία και την φι φιλαυτία....

Ανθή 16 το να είσαι διπρόσωπος διπρόσωπ και εσυ απο την μερια σου αλλα και ο φιλος σου....

Νάσσος 27 Eγώ θα συγχωρούσα συγχωρούσ τα πάντα σε μια σχέση αλλά αυτό που δεν μπορώ να συγχωρέσω είναι η απιστία!!!

Έλενα Αfto pou den tha sun sunxorousa se mia sxesh einai na ta dineis ola k na mhn sou ektima tipota k na se koroidevei ..

Nτέμη Το χειροτερο απιστια.

πραγμα πρα

ειναι

η

Ανδρονίκη Όλα είναι κατανοητά στις σ ανθρώπινες σχέσεις, και άρα συγχωρετέα, εκτός από τη βία...

Παναγιώτης 20 Το ψέμα γιατι στις αν ανθρώπινες σχέσεις παρατηρείται συχνά ως φαινόμενο. Οι άνθρωποι πολλές φορές για να εντυπωσιάσουν, για να ενισχύσουν την χαμηλή αυτοεικόνα τους αλλά ακόμη και για να δικαιολογηθούν χρησιμοποιούν το ψέμα. (και δεν το διαπραγματευομαι)

Βαγγέλης 21 Πιστεύω πως όλα μπορούν να συγχωρεθούν σε μια σχέση.... οποιαδήποτε μορφής...Αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια!Οπότε αυτό που δεν θα συγχωρούσα ποτέ είναι η κοροιδία!


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Κοραλία Κυριακού & Διονύσης Κουρής

Τ

ι είναι αυτό που δεν θα συγχωρούσαμε ποτέ στις στ πιο δυνατές μας σχέσεις -του φίλου και του συντρόφου; Είναι τόσο διαφορετικές μα και τόσο ίδιες. Ο σύντροφος μπορεί να απιστήσει ή να είναι κοντά μας από συμφέρον, όπως και ο φίλος, όταν και οι δύο πάρουν αυτό που θέλουν από μας. Έχοντας ρίξει λίγο νερό στο κρασί μας, το ψέμα μπορούμε να το συγχωρήσουμε την απιστία όμως δύσκολα, αν όμως αυτό το κάναμε οι ίδιοι θα ήταν «αναγκαστικό έργο» η συγχώρεσή μας.

Έρωτας και απιστία… κέρατο Προδοσία: Αυτό που κοινώς ονομάζουμε «κέρατο», «απιστία», «μοιχεία» ή αλλιώς … «στα φόρεσε φιλαράκο(!)»… είναι αυτό που κανείς, μα κανείς δεν θα συγχωρούσε στον/ ην σύντροφό του. Λίγο ο εγωισμός, λίγο η επιβεβαίωση μας φέρνει κοντά στην απιστία. Λίγο το ποτό, λίγο η ένταση της στιγμής και η λίμπιντο της απιστίας ανεβαίνει. Άλλωστε ποιος μπορεί να τρώει κάθε μέρα «ψαρόσουπα»; Έτσι ψαρόσουπα βλέπουν κάποιοι τον/ ην σύντροφό τους και αντί να τον φάνε για ακόμα μια φορά στη μάπα, αποφασίζουν να φάνε αλλού. Εξού και η φράση «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», αλλά αν έχεις τη δική σου πορτοκαλιά τι διαφορά έχει αυτή του γείτονα; Τα κάνει πιο γλυκά, πιο μεγάλα ή τα απαγορευμένα –αυτά τα κλεψιμαίικα- είναι που κάνουν τη διαφορά; Το μυστικό κρύβεται όταν εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε πιο γλυκιά, μεγάλη ακόμα και απαγορευμένη την ήδη υπάρχουσα σχέση. Από την άλλη, είναι “must” το κέρατο από κοινού. Στα πλαίσια της ελεύθερης σχέσης του 21ου αιώνα, μπορούμε να απιστήσουμε από κοινού. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που βγαίνουν και ανταλλάζουν συντρόφους με άλλα ζευγάρια. Η συμφωνημένη απιστία, δεν είναι απιστία. Απλά η ψαρόσουπα έχει γίνει χυλός και δεν ξεχωρίζουμε ψάρι από σούπα αλλά και δεν δεχόμαστε να τη φάμε. Αν έτσι την βρίσκουν… Φίλοι από συμφέρον Αν λοιπόν από όλους αυτούς που έχουμε κοντά μας, ο ένας είναι φίλος, είμαστε οι πιο τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο. Φίλοι από συμφέρον, ανάγκη και κέρδος υπάρχουν πολλοί. Είναι κυρίως άνθρωποι που μας πλησιάζουν μόνο για να πάρουν, χωρίς ιδιαίτερη θέληση και ανάγκη να δώσουν τίποτα, αλλά και να δώσουν είναι εικονικό- περιμένοντας να πάρουν περισσότερα. Συνήθως όταν βρισκόμαστε σε μια «καλή φάση» της ζωής μας, μας πλησιάζουν για να καρπωθούν κι αυτοί ή έστω να αρπάξουν όσα και ότι μπορούν, κι όταν αυτή η φάση μας περάσει, απλά χάνονται όπως τα χρήματα και η δόξα της στιγμής.

Σπυριδούλα

Ε

πειδή ο κόσμος μας είναι γυάλινος και ψεύτικος δεν θα κάτσουμε και να σκάσουμε, δεν θα το βάλουμε κάτω. Όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε την προσπάθειά μας και να τον κάνουμε κάθε ημέρα ποτ περνάει ομορφότερο και καλύτερο. Θα μου πείτε πως θα γίνει αυτό;. Και όμως μπορούμε! Μπορούμε αρκεί να θέλουμε και να έχουμε μέσα μας θέληση και πίστη και πρέπει να τα έχουμε αυτά και να μην βάζουμε το κεφάλι κάτω. Ναι μπορούμε με την αγάπη μας και τις πράξεις μας. Με το χαμόγελό μας! Και αν μας πληγώνουν και μας στεναχωρούν και τι έγινε; Κοιτάμε μπροστά, τα διαγράφουμε, λέμε δεν πειράζει και προχωράμε. Οι χαρακτήρες των ανθρώπων δεν αλλάζουν, εμείς όμως δεν πτοούμαστε, θα συνεχίσουμε να είμαστε καλοί, καλοπροαίρετοι, φιλότιμοι, πάνω απ’ όλα θετικοί και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Θα σεβόμαστε άσχετα αν δεν μας σέβονται, δεν πειράζει, δίνουμε όσο πιο πολύ αγάπη μπορούμε, γιατί η αγάπη τα νικάει όλα. Τι να κάνουμε τώρα έτσι γεννηθήκαμε και έτσι θα πεθάνουμε. Θα είμαστε θετικοί άνθρωποι και χαμογελαστοί, Απ’ αυτά που θα δώσουμε κάτι θα μείνει στις καρδιές των άλλων αλλά και στην άκρη του μυαλού τους. Εμείς θα τους κοιτάμε ίσια στα μάτια και θα τους λέμε την αλήθεια και αν αυτοί μας κοροϊδεύουν και παίζουν μαζί μας, δεν πειράζει., εμείς θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σχέσεις αγάπης γιατί η αγάπη νικάει παντού.

15


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

16

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

E D I T N O S M I R C Συναντήσαμε άλλο ένα ρόκ συγκρότημα ,που είναι αγαπητό στη νεολαία του νομού Αργολίδας , τους CRIMSON TIDE από το Ναύπλιο! Μιλώντας λοιπόν με τον ντράμερ του συγκροτήματος Αλέξανδρο Σταματίου….. CITY 21: Πώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;; ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ: Μαζευτήκαμε όλοι μαζί ,σε μια α πρόβα, που να έχει ως στόχο την αναζήτηση του ονόματος .Θέλαμε αμε ένα όνομα που να συνδιάζει ,το πάθος που νιώθουμε για τη μουσική και τη σταδιακή άνοδο του συγκροτήματος. τος. Θέλαμε ξένο όνομα γιατί τα τραγούδια που παίζουμε ουμε είναι κατά βάση ξένα.Έτσι σκεφτήκαμε το όνομα CRIMSON TIDE (δηλαδή Πορφυρή Παλίρροια)που συνδιάζει διάζει όλα τα παραπάνω. Από την Κωνσταντίνα Δραντάκη

CITY 21: Ποιά είναι τα μέλη; ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ: Τα βασικά μέλη είναι: η Δέσποινα οινα Κοκορομύτη στη φωνή,ο Αιμίλιος Ογκάνοβ στην κιθάρα,οο Βαγγέλης Ξυδέας στην κιθάρα και ο Αλέξανδρος Σταματίου τίου στα ντράμς. CITY 21: Γράφετε δικά σας τραγούδια; ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ: Για την ώρα, μιας και είμαστεε όλοι στην Γ’ Λυκείου και ο ελεύθερος χρόνος μας είναι περιορισμένος ,δεν έχουμε γράψει ακόμα κάποια κομμάτια. Ωστόσο έχουμε αρκετές ιδέες,όπως και αρκετές δικές μας μελωδίες ,τις οποίες ίες σκεφτόμαστε το καλοκαίρι να τις υλοποιήσουμε! σουμε!

CITY 21: Ποιες συναυλίες έχετε δώσει και πού έχετε εμφανιστεί; ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ:Έχουμε δώσει δύο μόλις συναυλίες,μια στο μαγαζί Πυκνό παρόν πέρσι τα Χριστούγεννα και μια πέρσι το καλοκαίρι στο Rock Festival στην Καραθώνα! CITY 21: Αγαπάνε οι νέοι τη μουσική σας ; ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ: Έχουμε μια θετική ανταπόκριση από το ρόκ κοινό ,καθώς τα τραγούδια μας καλύπτουν το συγκεκριμένο είδος ,διότι προέρχονται από γνωστούς καλλιτέχνες της ρόκ σκηνής. CITY 21: Τι άλλο επιθυμείτε για το συγκρότημα; ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ: Επιθυμούμε να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε περισσότερες συναυλίες το ερχόμενο καλοκαίρι και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχεδιά μας με επιτυχία!! CITY 21: Σας ευχόμαστε ότι επιθυμείτε να γίνει πραγματκότητα!!


17

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Κάτσε …πίσω από την μπάρα… Χρονικό με τα μάτια του DJ.

Π

Νάντια Σμυρλή και Σωτήρης Κατσουλάκος στο STRETTO CAFE LIVE

Σ

υναντήσαμε την Νάντια Σμυρλή και τον Σωτήρη Κατσουλάκο στο STRETΤO CAFE στο Άργος, όπου κάθε Παρασκευή και Σάββατο τραγουδούν και παίζουν μουσική. Το πρόγραμμα είναι πραγματικά ξεχωριστό και κατά τη γνώμη μας ανεβάζει το επίπεδο στην περιοχή μας. Ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες να μας πούν λίγα λόγια για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. CITY21:Πείτε μας λίγα λόγια για την μουσική σας πορεία μέχρι σήμερα Σωτήρης : Σπουδές κλασικού πιάνου και συμμετοχές σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα. Επαγγελματικά ασχολούμαι τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2002 είμαι μέλος του group Jacques & the band. Νάντια: Ξεκίνησα να ασχολούμαι από πολύ μικρή με τη μουσική μαθαίνοντας πιάνο. Συνέχισα στην Αθήνα τις σπουδές σε πιάνο και τραγούδι και δούλεψα παράλληλα σε διάφορους χώρους και μουσικές σκηνές .Επιστρέφοντας στην Αργολίδα δημιουργήσαμε το μουσικό σχήμα “ΩΔΗΠΟΡΟΙ” CITY21: Ποιά είδη μουσικής παίζετε στο Stretto Νάντια & Σωτήρης : Παίζουμε κυρίως ελληνικό ρεπερτόριο (έντεχνο και λαϊκό) καθώς και κάποια ξένα jazz κομμάτια CITY21: Είστε ντουέτο; Πόσο καιρό παίζετε μαζί; Νάντια & Σωτήρης : Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που συνεργαζόμαστε. Γνωριστήκαμε λιγο μετά τις γιορτές με αφορμή το STRETTO CAFÉ η συνεργασία μας ξεκινησε και προχωράει πολύ καλά Έχει παίξει σημαντικό ρόλο η εμπειρία μας από τις προηγούμενες δουλειές τόσο στην Αργολίδα όσο στην Αθηνα και Θεσσαλονίκη. CITY21: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σαν ντουέτο ή και ξεχωριστά για τον καθέναν από σας Σωτήρης : Το μέλλον είναι αβέβαιο! Θα δείξει. Νάντια : Ελπίδα μου είναι να υπάρχουν πάντα χώροι που να μπορούμε να παρουσιάζουμε όμορφες και προσεγμένες δουλειές. CITY21: Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε πάντα επιτυχίες

ολλά χρόνια πριν, στις αρχές της δεκαετίας του 80, ήμουν πίσω από την μπάρα, “βοηθός” Disc Jockey (εκκολαπτόμενος DJ) και μάθαινα όχι τόσο τη δουλειά αλλά κυρίως τη τέχνη του χειρισμού και της επικοινωνίας με τους πελάτες. Ολοκαίνουργιο το μαγαζί στην πιο “IN” περιοχή της Αθήνας, με έπιπλα μοντέρνα, φωτιστικά, φωτορυθμικά και ηχητικά συστήματα τέλεια, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό – όλοι επαγγελματίες – και πάνω απ’ όλα με ιδιοκτήτη bon viveur, πασίγνωστο στους κύκλους της Από τον καλής κοινωνίας … συστατικά σίγουρης επιτυχίας… θα Old DJ Τάσο Λέλλο ‘λεγε κανείς. Είχα την απίστευτη τύχη, σ’ αυτό το Club να θητεύσω δίπλα σε δυο ιερά τέρατα όσον αφορά τη δουλειά τους, τις γνώσεις και το χαρακτήρα τους. Ο Lino, διάσημος Ιταλός DJ, μάγος του mixaz και διεγέρτης της διάθεσης των θαμώνων και ο Κυριάκος παραδοσιακός bartender, καλλιτέχνης των cocktails, μέγας εξομολόγος, ψυχολόγος και ενίοτε ψυχίατρος. Η χαρά μου ήταν μεγάλη τα βράδια που δούλευα μαζί τους, γιατί κάθε φορά αποκτούσα μια νέα εμπειρία, κάθε φορά ήταν για μένα ένα χρήσιμο μάθημα. Εκείνο το βράδυ, παραμονές Χριστουγέννων, πανέτοιμοι και στολισμένοι, κατά τις 8 (ανοίγαμε νωρίς τότε) υποδεχόμαστε τον κόσμο που άρχιζε να γεμίζει τη σάλα. Έχω λουφάξει πίσω κι ανάμεσα από τους δυο μέντορες μου που σχολιάζουν χαμηλόφωνα τις αφίξεις των πελατών και χαζεύω παρακολουθώντας την κουβέντα τους. Ανοίγει τότε η μεγάλη κεντρική πόρτα και εμφανίζεται στο κεφαλόσκαλο ένα ζευγάρι …«όλα τα λεφτά». Μένουμε άφωνοι για μερικά δευτερόλεπτα, ίσως και με το στόμα ορθάνοιχτο. Ο άντρας με μακριά φιξαρισμένη μαλλούρα κομμωτηρίου, φοράει καμπάνα πορτοκαλί ψηλοκάβαλο παντελόνι, θαλασσί σακάκι και κίτρινο πουκάμισο που τα πέτα του διάπλατα καλύπτουν τα πέτα του σακακιού και το αποκορύφωμα… χρυσαφί διπλοτάκουνα παπούτσια! Εκείνη, άλλη οπτασία… σούπερ μίνι φούστα μπλε, φτιαγμένη από τούλια, βελούδινο μπορντό πουκαμισάκι, μπλε εσάρπα που τις φτάνει ως τα γόνατα, ξανθό μαλλί φουντωμένο και ξασμένο λες και την χτύπησαν 1000 volt, κόκκινες γόβες, έντονα κόκκινα βαμμένα χείλια και… το κερασάκι, τεράστιους κρίκους σκουλαρίκια. – για μια στιγμή σα να μου φάνηκε ότι άστραψε η ντισκομπάλα ψηλά στην οροφή – κι όταν τακτοποιήθηκαν στο τραπέζι τους, εκείνη όλο νάζι και με χαμόγελο ντίβας, έστρωσε σεμνά τη φούστα της κι εκείνος άραξε μ’ ένα ανατολίτικο σταυροπόδι και με ύφος όλο μαγκιά άρχισε να παίζει στο χέρι του μια αρμαθιά κλειδιά σαν κομπολόι. Τη βουβαμάρα, έσπασε ο Lino που προσπαθώντας να πνίξει τα γέλια του είπε ανακατεύοντας ιταλικά κι ελληνικά «Madonna Mia, τι κριστουγκενιάτικο τσίρκο είναι αυτό»; «Αμ δεν είναι τσίρκο» απάντησε ο Κυριάκος ξεφυσώντας με απογοήτευση, «είναι ο καραγκιοζ μπερντές του Έλληνα, ο αιώνιος μασκαράς που για να ξεφύγει από τα βάσανά του και την καθημερινότητα, όταν βγαίνει έξω μεταμφιέζεται για να κρύψει τις αδυναμίες του, για να δείχνει άλλος – να δείχνει κάτι που δεν είναι». Πολλές φορές από τότε έχω θυμηθεί τα λόγια του Κυριάκου, πολλά βράδια από τότε έχω ξαναδεί ζευγάρια ίδια μ’ εκείνο και δεν εννοώ αποκλειστικά την εμφάνιση, εννοώ περισσότερο αυτό το στήσιμο, το δήθεν, την ψεύτικη εικόνα που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν όχι για να κοροϊδέψουν τους άλλους, μα τον ίδιο τον εαυτό τους. Γιατί δυστυχώς έτσι ήμαστε εμείς οι Έλληνες, υπερβολικοί, φιλάρεσκοι και των άκρων. Και μη ξεχνάτε, έφτασε και η εθνική μας εορτή… οι Αποκριές !!!

Μασκαρά Γκρέκο μασκαρά…


18

Θύματα ζήλειας

Ο

καιρός αρχίζει να ανοίγει, η διάθεση μας πολύχρωμη όπως ο χαρτοπόλεμος της Αποκριάς, ενώ τα μπουμπουκάκια που ξεπετάγονται μας φωνάζουν πως ήρθε η Άνοιξη. Όλα αυτά βέβαια εκτός από την ερωτική διάθεση που μας γεννάει, ξυπνάει κι άλλο ένα αρχαίο αίσθημα! Κάτι τα λιγότερα ρούχα που αρχίζουμε να φοράμε, κάτι το μάτι που πάντα παίζει . κάνει το μικρό πράσινο τερατάκι της ζήλειας να τεντώνεται μέσα μας και να μας ωθεί στην γκρίνια. Φίλοι ζηλιάρηδες συμπάσχουμε. μαζί θα το λύσουμε! Η λέξη <<ζήλεια>> προέρχεται από το αρχαιοελληνική λέξη <<ζήλος>> , που σημαίνει ζέση της ψυχής και μεγάλη Από την δραστηριότητα που προέρχεται από την πίστη και την Γιάννα Μπιλάν αφοσίωση. Για να το πάρουμε πιο απλά η λέξη αυτή περιγράφει την τάση που έχουμε να προστατεύουμε ασφυκτικά οτιδήποτε νιώθουμε πραγματικά δικό μας και μας κάνει να ταυτιζόμαστε μ’ αυτό. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ είχε πει <<Η ζήλεια είναι μια από τις συναισθηματικές καταστάσεις , όπως η χαρά ή η λύπη και τα άλλα συναισθήματα που μπορεί να περιγραφεί ως φυσιολογική κι ομαλή.>> Η μικρή πινελιά που κάνει την διαφορά είναι στο πως θα την χειριστούμε εμείς! Συνήθως οι αντιδράσεις μας κυμαίνονται σε δυο επίπεδα , είτε απλά θα κάνουμε κάποια ερώτηση ή νύξη του θέματος, είτε θα φτάσουμε σε ψυχοφθόρες και πολύωρες σκηνές τρελής ζηλοτυπίας στην οποία η αγάπη μεταμορφώνεται σε καταπίεση και απειλές! Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως , πως όποιο κι αν είναι το ερέθισμα που μας ξυπνάει την ζήλεια , δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιδράμε έντονα και να αφήνουμε την αξιοπρέπεια μας να αγκαλιάζει το πάτωμα! Τα πράγματα φυσικά δεν είναι τόσο άσχημα, μέσα σε όλη αυτή τη παράνοια υπάρχει και κάτι πολύ θετικό. Το αίσθημα της ζήλειας είναι φορές που μας βοηθάει να εκτιμήσουμε περισσότερο την αξία του άλλου! Πόσες φορές μπροστά στον φόβο μήπως χάσεις το άλλο σου μισό δεν συνειδητοποίησες πως δεν ζεις μακριά του? Επίσης η <<καλή>> ζήλεια είναι ένα διφορούμενο αίσθημα που μας προσφέρει ένα κίνητρο να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτεροι για να κατακτήσουμε ή απλά να κρατήσουμε όλα αυτά που ζηλεύουμε. Για την ακρίβεια είναι αυτό το μικρό τσίμπημα που μας κάνει ανταγωνιστικούς και μας ωθεί να δούμε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά κι όχι να καθόμαστε άπραγοι έχοντας δεδομένους ανθρώπους

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

και καταστάσεις! Βέβαια τα λόγια είναι πάντα εύκολα για όλους.. Η ζήλεια είναι μια φυσιολογική απόρροια της αγάπης ! Η διαφορά κρύβεται στην παθολογική ζήλεια, η οποία πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, να μας κάνει κυνικούς, απόμακρους και απότομους με τον/την σύντροφο μας. Όλη η αλήθεια κρύβεται στην οικεία σε όλους φράση που μας διαβεβαιώνει πως αν πραγματικά αγαπάμε κάτι και το αφήσουμε ελεύθερο, αν μας ανήκει θα γυρίσει! Μα πώς να αφήσεις κάτι όταν παθιάζεσαι με οτιδήποτε σου θυμίζει το δικό σου άνθρωπο, την αγάπη σου .το μωρό σου??? Η ζήλεια μεταμορφώνεται ή στο οξυγόνο ή στο δηλητήριο σε μια σχέση, αλλά αν επιλέξεις το δεύτερο μόνο εσύ θα χάσεις! Και ναι το λέω εγώ που ζηλεύω ακόμα και την σκιά μου. Η συνείδηση μας, μας φωνάζεις πως δεν φταίμε εμείς αλλά οι στατιστικές !Πόσο ήρεμος/η να μείνεις όταν ακούς πως 3 στους 4 άντρες θα απατήσουν μέσα στον γάμο ή την σχέση , ενώ τα 2/3 των γυναικών δεν θα το μάθουν ποτέ? Όχι πως η γυναίκες είναι μια σύγχρονη Πηνελόπη που δεν έχει μάτια για άλλων απλά απ την φύση της είναι πιο μονογαμική ή απλά πιο πονηρή και ξεφεύγει.. Έτσι ακούγοντας όλα αυτά σενάρια επιστημονικής φαντασίας αρχίζουν να γυρνούν στο μυαλό μας για το πώς μπορεί να μας απατούν αυτή την στιγμή! Φυσικά συμπάσχουμε όλοι μαζί στην τρέλα χωρισμένοι σε ομάδες : κάποιος δεν σηκώνει το τηλέφωνο, κάποιον τον πήρε τηλέφωνο ένας πρώην σύντροφος ,κάποιος βρήκε παλιές ξεχασμένες φωτογραφίες στο συρτάρι , ενώ σε κάποιον ο αγαπημένος του του είπε πως είναι φυσιολογικό απλά να κοιτάει άλλες και να θαυμάζει κάτι ωραίο (η δικιά μου ομάδα! Σε όποια περίπτωση κι αν ανήκεις σίγουρα τρελαίνεσαι, το μικρό πράσινο τερατάκι κάθεται στο σβέρκο σου κι εσύ υπάκουη άβουλη μαριονέτα ταυτίζεσαι απόλυτα μαζί του! Αρχίζεις να πληγώνεις με βαριές κουβέντες την αγάπη σου, τον/την κατηγορείς χωρίς καμία απόδειξη . και τέλος φεύγεις βροντώντας την πόρτα πίσω σου! Και τι κερδίζεις???Μένεις μόνος/η σου με το τερατάκι αγκαλιά να σε κοροϊδεύει! Πρέπει να θυμηθούμε τους όρκους αιώνιας αγάπης που έχουμε δώσει, όλες αυτές τις γλυκές στιγμές που μας έκαναν να ερωτευτούμε κι ύστερα να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν κρατάει αιώνια, πόσο μάλλον σε καθεστώς πίεσης !Είναι τραγικό να μεταφράζουμε κάθε ερέθισμα ως απειλή και μόνοι μας να αυτοτιμωρούμαστε, κλείνοντας τον εαυτό μας στο κελί της ζήλεια! Όταν παραφερόμαστε χάνουμε το δίκιο μας! Μετά από έναν τέτοιο καβγά, κοιτάζοντας στα μάτια του αγαπημένου σου ξέρεις πως μέσα του ίσως κάτι να έχει ραγίσει. Και πόσους βαθμούς κελσίου θα χρειαστείς μέχρι να ενώσεις το ραγισμένο γυαλί? Και αν ακόμα φαίνεται το σημάδι? Βαθιά μέσα μας ξέρουμε καλά πως η ζήλεια μας πληγώνει και μας διαλύει ύπουλα. Αλλά είναι δύσκολο στην εποχή που ζούμε να εμπιστευτούμε την καρδιά μας σε χέρια που μπορεί να τρέμουν. Μήπως αυτό είναι το πραγματικό εμπόδιο που μας χωρίζει μόνο ένα βήμα από την απόλυτη ευτυχία κι αγάπη? Ο φόβος να μην πληγωθούμε??? Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, όποιο κι αν είναι αυτό το κομμάτι από το παρελθόν που δεν μας αφήνει να αφεθούμε, πρέπει να συμφιλιωθούμε με το τερατάκι μας ! Να το αγνοήσουμε και να του ψιθυρίσουμε <<Δεν σε φοβάμαι>> κι αυτό θα αρχίσει να τσιρίζει, αλλά εμείς θα τα έχουμε βρει με την λογική μας και δεν θα το ακούμε πια. Να θυμάσαι πως ότι είναι να γίνει θα γίνει. Αν είναι να σε προδώσει ο σύντροφος σου θα το κάνει. Πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου και να δεις πως αξίζεις να σ’ αγαπάνε! Και όταν πια καταλάβεις τα λάθη σου ίσως να τον ακούσεις να σου λέει πως είσαι μοναδικός/η. πως κάθε φορά που κοιτάει οτιδήποτε άλλο συνειδητοποίει την απουσία της δικιάς σου τελειότητας. πως τίποτα δεν συγκρίνεται με σένα γι’ αυτόν. πως σ’ αγαπάει. και τότε να σαι σίγουρος/η πως το εννοεί!!!!


19

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Γάμος. Οργάνωση και επιτυχία.

Η

Πεθερά και νύφη... μια σχέση στα κόκκινα!

Κ

αι μόνο στο άκουσμα των λέξεων Πεθερά και Νύφη, το μυαλό μας ταξιδεύει στην Ισπανία σε μία αρένα όπου η πεθερά είναι ο ταύρος και η νύφη ο ταυρομάχος. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι λάθος; Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η κόντρα; Παλιά οι γυναίκες ήταν άβουλα όντα. Έσκυβαν το κεφάλι και δεχόταν τα πάντα λέγοντας ότι αυτή ήταν η μοίρα τους. Σήμερα οι γυναίκες όμως είναι διαφορετικές. Σε αντίθεση με τότε τώρα δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Τότε έκαναν υπομονή τώρα καθόλου. Πρέπει έτσι να βρεθεί μια χρυσή τομή. (Κάποτε ένας νεαρός για να αποδείξει στους φίλους του πως μπορούσε να κάνει τα πάντα εκτέλεσε την εντολή τους που ήταν να σκοτώσει την μητέρα του και να τους πάει την καρδιά της. Έτσι και έκανε και χαρούμενος με την καρδιά στα χέρια έτρεχε να τους την παραδώσει. Στον δρόμο όμως σκόνταψε και έπεσε. Τότε η καρδιά μίλησε και τον ρώτησε όλο αγωνία χτύπησες παιδί μου; Είναι μια ιστορία που μου έλεγε η μητέρα μου όταν ήμουν μικρή για να καταλάβω την απέραντη αγάπη της μάνας..) Μπείτε λοιπόν για λίγο στην θέση της πεθεράς σας και σκεφτείτε πως είναι και εκείνη μάνα που πόνεσε για να φέρει στον κόσμο το παιδί της, που στερήθηκε για να το μεγαλώσει, ξενύχτησε αμέτρητες φορές στο προσκεφάλι του όταν ήταν άρρωστο, που κάθε φορά που το μάλωνε έκλαιγε σιωπηλά και περίμενε πότε θα το πάρει ο ύπνος για να του χαϊδέψει τα μαλλιά και να του ψιθυρίσει συγνώμη, που καμάρωνε με κάθε του επιτυχία και πρόοδο, που έμενε άυπνη και έτρεμε μέχρι να ακούσει το κλειδί στην πόρτα κάθε φορά που έβγαινε με φίλους… και ξαφνικά το αγοράκι της άντρας πια ανοίγει τα φτερά του, εγκαταλείπει την στοργική αγκαλιά της και αρχίζει μια καινούργια ζωή. Τότε πιστεύει ότι τον χάνει, πως η άλλη γυναίκα που μπήκε στην ζωή του θα τον απομακρύνει από εκείνη και έτσι χάνει τον έλεγχο. Στο χέρι σας είναι να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους. Δείξτε της με τον τρόπο σας ότι την σέβεστε και κάντε την να νιώσει πως πάντα θα υπάρχει χώρος για αυτήν στην οικογένεια σας. Προσπαθήστε να γίνετε φίλες, ζητήστε την συμβουλή της, ακούστε την και στο τέλος αν δεν συμφωνείτε κάντε αυτό που θέλετε εσείς και ο σύντροφός σας. Μην μιλάτε άσχημα στον σύζυγο για εκείνη όπως δεν θα θέλατε να κάνει και εκείνος για την δική σας μητέρα. Ότι πρόβλημα έχετε μαζί της καλύτερα να το συζητάτε με την ίδια. Δώστε της να καταλάβει πως το παιδί της βρήκε μια γυναίκα που το λατρεύει και σιγά- σιγά θα την κερδίσετε. Ξέρω πως δεν πρόκειται ποτέ να την αγαπήσετε όπως την μητέρα σας, πως με τίποτε δεν θα μπορέσει να πάρει την θέση της, στην καρδιά σας όμως σίγουρα υπάρχει χώρος για να την φιλοξενήσετε. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι αν δεν υπήρχε η πεθερά σας δεν θα είχατε και εσείς τον σύντροφό σας και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να σας κάνει!!! Πηγή:topgamos.gr

επιτυχία ενός γάμου εξαρτάται απο τα θεμέλια που θα βάλει το κάθε ζευγάρι στο ξεκίνημα της κοινής του πορείας καθώς επίσης και από τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένο να κάνει προκειμένου ….να γεράσουν μαζί. Σχετικά με την επιτυχία της οργάνωσης ενός γάμου τώρα, καλό θα ήταν να γίνεται δεκτή κάθε βοήθεια! Και η δική μας βοήθεια μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη με προτάσεις -σερβιρισμένες στο πιάτο σας - για να επισπεύσετε τις χρονοβόρες διαδικασίες, για να επιλέξετε τα ομορφότερα λουλούδια, στέφανα, προσκλητήρια, μπομπονιέρες κ.τ.λ. , συμβουλές ομορφιάς για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, προτάσεις για την επίπλωση του νέου σας σπιτιού και φυσικά μια μεγάλη γκάμα νυφικών για να διαλέξετε το ωραιότερο που δεν θα είναι απλά ένα εντυπωσιακό λευκό ρούχο αλλά ένα σύνολο από χρώματα, μουσικές και συναισθήματα που κάθε κοπέλα από εσάς έχει ονειρευτεί για την ημέρα του γάμου της. Όλες εσείς που ετοιμάζεστε να ντυθείτε νυφούλες, σίγουρα θέλετε να είστε όσο πιο όμορφες γίνεται την ημέρα εκείνη. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να συμβεί μόνο αν το νυφικό βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία όχι μόνο με το σώμα σας αλλά και με την προσωπικότητά σας. Αν εσείς νιώθετε καλά μέσα στο νυφικό σας τότε αυτόματα θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα αναδείξετε μια φυσική ομορφιά που θα τραβήξει τα βλέμματα όλων γύρω σας. Πηγή:topgamos.gr

Λευκά δόντια πριν τον γάμο..

Τ

ο χαμόγελο είναι κάτι που μετράει πολύ καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία μας με τους άλλους και λευκά δόντια=αστραφτερό χαμόγελο.Πολλές φορές τα δόντια μας έχουν ανεπιθύμητο χρώμα που μπορεί να ωφείλεται στον καφέ, το τσιγάρο, το τσάι κτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων λεύκανσης και φυσικά η χρήση λευκαντικών ουσιών. Σε ήπιες καταστάσεις το λεμόνι βοηθά πολύ. Τρίψτε τα δόντια σας για λίγα λεπτά με ένα λεμόνι κομμένο στην μέση και θα δείτε αμέσως διαφορά.


20

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Από την Γιάννα Μπιλάν


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

21


22

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Κόσμημα και κοσμετολογία ...

Η

λέξη κόσμημα χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που ομορφαίνει ενώ η λέξη κοσμετολογία χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου για να ορίσει την επιστήμη της ομορφιάς. Η αστείρευτη έλξη του ανθρώπου προς τους πολύτιμους λίθους σε συνδυασμό με τη χρόνια έρευνα και μελέτη της επίδρασής τους στην επιδερμίδα απέδειξε πως απελευθερώνουν ενέργεια στο υπέρυθρο φάσμα με ευεργετικά αποτελέσματα για το δέρμα. Ο Dr. Sacher βρίσκεται στο κλάδο της αισθητικής έρευνας και ανάπτυξης τα τελευταία 30 χρόνια. Γνωρίζοντας την επίδραση των καλλυντικών στην γυναικεία ομορφιά, δεν τα προσεγγίζει μόνο από Από την Χρύσα Βασιλάκου την επιστημονική τους πλευρά ενώ η εμμονή του στην τελειότητα και η τεράστια γνώση του αντικατοπτρίζονται στα προϊόντα που δημιουργεί γι’αυτό και έχει αφιερωθεί σε μια διαρκή αναζήτηση προκειμένου να ανακαλύψει καινοτόμα ενργά συστατικά για προϊόντα περιποίησης υψηλών απαιτήσεων. Η αναζήτηση για κάτι πραγματικά ξεχωριστό τον οδήγησε να αποκαλύψει τα μυστικά από πολλά γνωστά φυσικά συστατικά και να τα εφαρμόσει στο τομέα της ομορφιάς και της περιποίησης του δέρματος με θεαματικά αποτελέσματα. Το σύνθημα της επιστροφής στη φύση, πλέον είναι μια αναγκαιότητα που κανένας δεν αμφισβητεί, όλοι μας θέλουμε να είμαστε υγιής, ωραίοι και νέοι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα μαργαριτάρια αποτελούν σύμβολο καλής τύχης, διαχρονικό στοιχείο κομψότητας, φάρμακο στη κινεζική παραδοσιακή ιατρική για διάφορες παθήσεις και πολύτιμο συστατικό νεότητας. Γιατί είναι τόσο πολύτιμα και σπάνια; Ως καρπός ενός οστράκου, το μαργαριτάρι ‘’γεννιέται’’ τη στιγμή που ένα ξένο σώμα (π.χ. χαλίκι) εισχωρεί μέσα στο όστρακο. Αυτό, στην προσπάθειά του να αμυνθεί, σκεπάζει τον ‘’εισβολέα’’ και αρχίζει να δημιουργείται το μαργαριτάρι. Πρόκειται, για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και όσο πιο μακρόχρονη είναι τόσο πιο μεγάλο γίνεται το μαργαριτάρι. Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι μοναδικά, δεν υφίστανται επεξεργασία


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

και βρίσκονται δύσκολα, λόγοι που αυξάνουν σημαντικά την αξία τους. Στον αντίποδα υπάρχουν τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια - όπου το ξένο σώμα τοποθετείται με ανθρώπινη βοήθεια - τα οποία όμως δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Για πολλόυς αιώνες, οι γυναίκες της κινεζικής αυτοκρατορίας συνέλεγαν τα μαργαριτάρια, τα θρυμμάτιζαν για να γίνουν κόκκοι και χρησιμοποιούσαν τη πούδρα τους για να βελτιώσουν την όψη και να απαλύνουν την υφή της επιδερμίδας τους, να προλάβουν την εμφάνιση ρυτίδων, να δώσουν λάμψη και να αποτρέψουν τισ βλάβες από τον ήλιο. Μάλιστα, η τελευταία αυτοκράτειρα της δυναστείας των Τσίνγκ η οποία αν και είχε διανύσει την έβδομη δεκαετία της ζωής της, ήταν διάσημη για τη νεανική εμφάνιση του δέρματός της, όχι μόνο τη χρησιμοποιούσε στο πρόσωπο της, αλλά την περιελάμβανε ακόμα και στη διατροφή της. Το στοιχείο που προσδίδει καλλυντικές ιδιότητες στο μαργαριτάρι είναι ένα βιοενεργό μείγμα από πρωτεϊνες το οποίο προσφέρει δύναμη, τόνωση και θρέψη τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Περιέχει επίσης, φυσικά ενυδατικά συστατικά, βιταμίνη Β και πολυσακχαρίτες. Έτσι, ο Dr. Sacher βασισμένος στη μεγάλη του εμπειρία και στην επιλογή φυσικών συστατικών κατάφερε να δημιουργήσει το σύμπλεγμα PCM (Pearl - Μαργαριτάρι, Caviar - Χαβιάρι, Manolia - Μανόλια) και να φτιάξει καλλυντικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών - χωρίς παρενέργειες - πραγματικά ‘’πολύτιμα’’ για το δέρμα....

23


24

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

“Bebe” “Bebe”.Αυτό είναι το όνομα με το οποίο έγινε ευρέως γνωστή η Brigitte Bardot.Η Γαλλίδα ενζενί υπήρξε το sex symbol της δεκαετίας του ’60 και η εντυπωσιακή έως προκλητική ομορφιά της ενέπνευσε τη μόδα των επόμενων δεκαετιών.Το 1956 πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ροζέ Βαντίμ «Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα » σε ηλικία μόλις 22 ετών και έκτοτε δημιουργείται ο μύθος B.B.: ανοιχτόχρωμα ξανθά μαλλιά, πολύ μακριά, γεμάτα μπούκλες και σκάλες, ή ακόμη η διάσημη κόμμωση «choucroute» (ξινολάχανο). Μάτια τονισμένα με μαύρο eye-liner, κόκκινα χείλη ή ροζ οριοθετημένα με ένα ίχνος ασορτί κραγιόν. Ρούχα σέξι και Από την εφαρμοστά, ταγέρ, φούστες, φαρδιές ζώνες, μπαλαρίνες, Λένα Μποζιονέλου τζιν, Τ-shirt, ή ακόμη το διάσημο μπικίνι που έκανε μόδα !Τότε είναι που μπήκε στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου και έγινε διεθνές σύμβολο του σεξ . Έμβλημα της γυναικείας χειραφέτησης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης, έφερε επανάσταση στα ήθη, περνώντας από γυναίκα-παιδί σε femme fatale ελεύθερη και προκλητική γίνεται η ενσάρκωση της θηλυκότητας και εμπνέει με τον αυθορμητισμό της και τον αέρα της ανεξαρτησίας της. « Έχω υπάρξει πολύ ευτυχισμένη ,πολύ πλούσια , πολύ διάσημη αλλά και πολύ δυστυχισμένη» δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξή της. Αρκεί μια ματιά στις φετινές ανοιξιάτικες πασαρέλες για να διαπιστώσει κανείς ότι το «γατίσιο» βλέμμα της και οι αέρινες ξανθές της μπούκλες είναι αυτά που θα ακολουθήσουν όλες οι πιστές fashionistas! Bebe λοιπόν! Γιατί η ομορφιά είναι διαχρονική !


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

25


26

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Άνοιξη με φως και χρώμα!

και είναι ένα από τα must κομμάτια της φετινής σεζόν.

Ρομαντική Δαντέλα Άλλη μια τάση που συνεχίζει την χειμερινή πορεία της ακάθεκτη μέσα στην καρδιά της ερχόμενης σεζόν. Ντελικάτη και ρομαντική την προτίμησαν πολλοί σχεδιαστές για total look σε φορέματα, μπλούζες και υπέροχα σύνολα.

Πιασμένες στα … δίκτυα

Τ

ι και αν o Χειμώνας αντιστέκεται η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και είναι θέμα λίγων μόνο εβδομάδων να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε και πάλι τις φωτεινές και πιο ζεστές μέρες της Άνοιξης. Τα χειμωνιάτικα βαριά ρούχα θα παραμερίζονται σταδιακά και την θέση τους θα αντικαταστήσουν τα πιο ελαφρά και χαρούμενα κομμάτια της καλοκαιρινής σεζόν. Ας μπούμε λοιπόν από τώρα σε πιο χαρούμενη καλοκαιρινή διάθεση και ας προετοιμαστούμε για τις απαραίτητες στιλιστικές αλλαγές στην γκαρνταρόμπα μας έχοντας ως γνώμονα τις φετινές τάσεις της μόδας όπως υπαγόρευσαν οι μεγάλοι οίκοι μόδας στα Fashion shows για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2011.

Flashback στα 30’ς Τσάρλεστον φορέματα, αλλά και χυτές φόρμες της δεκαετίας του 30 αναβίωσαν οι σχεδιαστές φέτος. Μια τάση που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις μεσογειακές σιλουέτες μιας και

Το δίκτυ έπιασε φέτος με την ιδιαίτερη του γοητεία πολλούς σχεδιαστές ακόμα και τον Karl Lagerfeld ο οποίος δημιούργησε για τον οίκο Chanel «lady like» σύνολα χρησιμοποιώντας ένα τόσο ανατρεπτικό υλικό. Δεν ήταν ο μόνος όμως που παρουσίασε σύνολα διακοσμημένα με το συγκεκριμένο υλικό. Από τις πιο φορέσιμες πάντως εκδοχές του είναι τα δικτυωτά μπλουζάκια που φοριούνται με layering πάνω από απλό μακό τιραντέ. τα τύπου τσάρλεστον φορέματα τονίζουν ιδιαίτερα την περιοχή της περιφέρειας.

Minimal Ύφος Μιά τάση που είδαμε τον χειμώνα και συνεχίζει με ένταση την πορεία της στην νέα σεζόν μιας και πολλοί οίκοι παρουσίασαν καλοκαιρινά ρούχα με έμφαση στις πολύ απλές, χυτές μονοκόμματες γραμμές και ελάχιστα εξωτερικά διακοσμητικά

στοιχεία όπως ραφές, τσέπες, κουμπιά. Με ιδιαίτερη προτίμηση στα μονοχρωματικά σύνολα και το λευκό σε πρώτο πλάνο.

Μάξι Στυλ. Μία από τις πιο δυνατές τάσεις είναι και οι μάξι φούστες και φορέματα αλλά και medium μάξι ( λίγο πιο πάνω από τον αστράγαλο). Θηλυκές και άνετες με υπέροχη κίνηση κολακεύουν όλες τις σιλουέτες

Έντονα fluo Ζωηρά εκτυφλωτικά fluo σε όλα τα χρώματα της ίριδας πλημμύρησαν στις πασαρέλες αναζωογονώντας με ένταση την εμφάνισή και διάθεσή μας.

Γήινα Nudes. Κλασσική αξία πλέον με διακριτική κομψότητα αλλά και sexy γοητεία όταν συνδυάζεται με διαφάνειες, τα μπεζ nudes τα είδαμε για ακόμη μια φορά και φέτος να προτείνονται από πολλούς σχεδιαστές. Συνδυάζονται ιδανικά με χρυσά αξεσουάρ για σικ εμφανίσεις αλλά και με ξύλινα tribal για πιο ιδιαίτερο look.

Κλασσικά Λευκά Χωρίς αμφιβολία τα λευκά είναι από τις σταθερές αξίες που δύσκολα απουσιάζουν από μια εαρινή Collection. Φέτος το είδαμε σε total looks και προτιμήθηκε ιδιαίτερα σε minimal σύνολα αλλά και σε πλήθος άλλων ρούχων όπως μακριά φορέματα, σπορ και tailored παντελόνια, σικ ταγέρ και βραδινές τουαλέτες. Πηγή: e-gynaika.gr


NATURE

27

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΖΩΑ… ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΑ! Από την Κυριακή Αναστασοπούλου

Σ

ίγουρα όλοι έχουμε κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι ( σκύλο, γάτα, πτηνό, ψάρι κ.λ.π.) Ή τουλάχιστον είχαμε στο παρελθόν. Βέβαια εφόσον παίρνουμε υπό την προστασία μας ένα ζώο, είμαστε υποχρεωμένοι να το φροντίζουμε και να τους προσφέρουμε όσο γίνεται μια ζεστή φιλοξενία στο σπίτι μας. Ένα ζώο έχει οπωσδήποτε αρκετές ανάγκες που πρέπει να είμαστε σε θέση να τις καλύψουμε, αν θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα. Πρέπει να περιποιούμαστε την εμφάνισή τους και να μεριμνούμε για την υγεία τους. - Ασφαλώς δεν τα εγκαταλείπουμε όταν φεύγουμε για διακοπές. - Αν το κατοικίδιό μας είναι θηλυκό θα πρέπει να βρούμε αγοραστές που θα θελήσουν τα νεογνά, αν εμείς δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε. Πρέπει να εμβολιάζονται για να μη διατρέχουμε κίνδυνο μολύνσεως σε περίπτωση επίθεσης ζώου σε εμάς. - Εννοείτε πως, αφού υιοθετούμε ένα ζωάκι, το αγαπάμε και δεν το βασανίζουμε. Ωραία όλα αυτά, αλλά το ερώτημα είναι: αφού μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά για το δικό μας κατοικίδιο, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και για τα αδέσποτα; Καθημερινά στο δρόμο μου για το σχολείο αντικρίζω αμέτρητα αδέσποτα σκυλιά να περιφέρονται και να περνάνε τους δρόμους με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς οι βιαστικοί οδηγοί περνάνε με μεγάλη ταχύτητα τους δρόμους. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που διατρέχουν τα αδέσποτα. Καθημερινά αντιμετωπίζουν την εχθρότητα των πεζών που τα βασανίζουν πραγματικά. Χρησιμοποιούν βία απέναντι στα ανυπεράσπιστα τετράποδα. Σκεφτείτε πως: -Τα τετράποδα ίσως να μην έχουν την ίδια νοητική ικανότητα με τον άνθρωπο, αλλά φέρονται πιο λογικά από εμάς και δεν δείχνουν τόση μοχθηρία απέναντί μας. -Τα ζώα είναι αθώα, νοιώθουν τον πόνο, την αγωνία και έχουν δικαίωμα στη ζωή. -Είναι τα μόνα που θα μας πλησιάσουν και θα μας συντροφεύσουν ανεξάρτητα απ’ το αν είμαστε πλούσιοι ή ωραίοι ή μοντέρνοι ή έξυπνοι. -Θέλουν μόνο την αγάπη μας, αλλά πολλοί συμπεριφέρονται βίαια απέναντί τους. Έχω δει ανθρώπους να καυχιόνται επειδή χτύπησαν ή σκότωσαν ζώο και να το παρουσιάζουν σαν να έκαναν κατόρθωμα. Εγώ προσωπικά με τέτοιες ιστορίες δεν εντυπωσιάζομαι, αλλά ΑΗΔΙΑΖΩ! Και θα έπρεπε οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά να μη χτυπάνε αδέσποτα ζώα καθώς μια τέτοια πράξη δεν είναι αστεία. Τα ζώα είναι πιθανόν να δείξουν περισσότερη τόλμη και θάρρος από τον άνθρωπο απέναντι σε κάποιον κίνδυνο. Ειδικά όταν δένονται με παιδιά αισθάνονται την ανάγκη να τα προστατεύσουν. Γιατί δεν κάνουμε και εμείς το ίδιο για αυτά; Τα τελευταία χρόνια θα μπορούσες να δεις το σπίτι μας «πνιγμένο» από ζωάκια τα οποία δέχτηκαν εμβολιασμό και φροντίδα απ’ την οικογένεια μας. Όντας φιλόζωοι όλοι στην οικογένεια περιθάλψαμε τα πλάσματα αυτά που είχαν ανάγκη από βοήθεια. Αν περάσεις απ’ το σπίτι μου, θα δεις το σκύλο μου, του οποίου η ράτσα δεν είναι καθαρόαιμη, αλλά δεν με απασχολεί ούτε με απασχόλησε ποτέ…Αυτός δεν με αγαπάει επειδή έχει ελέγξει την ταυτότητά μου… Γιατί λοιπόν να το κάνω εγώ; Παραθέτοντας την τελευταία παράγραφο δεν θέτω τον εαυτό μου ως παράδειγμα προς μίμηση. Θέλω απλά να καταλήξω στο συμπέρασμα πως αν θέλουμε μπορούμε να βρούμε και χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουμε την κατάσταση. ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Καθημερινά παρακολουθούμε διαδηλώσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Αφού λοιπόν μια διαδήλωση (για οποιοδήποτε λόγο) είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, τότε σίγουρα μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο για την υπεράσπιση των ζώων. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να βρεθούν χώροι που θα λειτουργούσαν ως Κέντρα Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων. Η εικόνα των άτυχων ζώων στους δρόμους της πόλης είναι σίγουρα πολύ σκληρή και δημιουργεί άσχημη εικόνα για την πόλη μας. Ας κάνουμε κάτι για αυτό… Και ας συμπεριφερθούμε πιο ώριμα και πιο ΥΠΕΥΘΥΝΑ…

Λουλουδένια μπαλκόνια

Δ

ώστε χρώμα στο μουντό μπαλκόνι της πόλης. Δεν θα απολαύσετε μόνο την ομορφιά του, αλλά -κατά πως λένε οι ειδικοί- η κηπουρική έχει και ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες! Ακόμη κι αν δεν έχετε έναν μεγάλο κήπο στο σπίτι και περιορίζεστε στα λίγα τετραγωνικά μέτρα ενός μπαλκονιού, ακόμη κι αυτό θα αλλάξει εντελώς όψη με μερικές γλάστρες λουλούδια. Είναι απίστευτο το πώς αλλάζει η εικόνα ενός «ανθισμένου» μπαλκονιού, πως μπορεί να αλλάξει η εικόνα των άχρωμων πολυκατοικιών, αν όλοι μας κάνουμε το ίδιο. Η κηπουρική μπορεί να είναι ένα ακριβό χόμπι, αλλά μπορεί και με ελάχιστα χρήματα να έχετε εξίσου καλό αποτέλεσμα. Ανάλογα τι θέλει να επιλέξει κανείς, γιατί υπάρχουν λουλούδια και γλάστρες για όλα τα βαλάντια. Φθηνά λουλούδια που προσφέρουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα, είναι για παράδειγμα οι πετούνιες και τα σορφίνια. Οι τιμές τους ξεκινούν από 50 λεπτά, προσφέρονται σε μια πανδαισία χρωμάτων, έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη και είναι ανθισμένα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τις αρχές του χειμώνα. Στην ίδια κατηγορία - με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμεείναι οι μαστιχιές και οι μολόχες που ξεκινούν από λίγο πιο ψηλές τιμές, περίπου στο 1,5 ευρώ όταν είναι σε μικρό μέγεθος, γρήγορα όμως μεγαλώνουν. Μάλιστα αν φροντίσετε να κλαδέψετε τα φυτά και να τα προστατεύσετε το χειμώνα, τότε θα τα έχετε και για την ερχόμενη άνοιξη. Αρχίστε αμέσως δουλειά. Κάντε την κηπουρική το χόμπι. Αρκούν λίγες ώρες ένα Κυριακάτικο πρωινό, για να γεμίσετε το μπαλκόνι σας λουλούδια!


28

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Οικογενειακή «γωνιά»

Η

τραπεζαρία είναι ένα πολύτιμο μέρος του σπιτιού σας. Όταν θέλετε να παρταθέσετε ένα γεύμα για επαγγελματικούς λόγους είτε για προσωπικούς λόγους (γιορτές) το να διαθέτει τραπεζαρία το σπίτι, σας δίνει αίγλη και κύρος.

Από την άλλη όμως το να τη χρησιμοποιείς καθημερινά δεν είναι και ότι καλύτερο όταν για παράδειγμα θέλεις να ανταλλάξεις μια κουβέντα με το παιδί σου όταν σχολάει από το σχολείο.

Έξυπνες λύσεις για το σπίτι μας

Α

ν το σπίτι σας, σας φαίνεται μουντό σας κουράζει και γενικά πλήτετε και δεν μπορείτε να διαθέσετε πολλά χρήματα για μια ριζική αλλαγή σας προτείνουμε μια λίστα από διακοσμητικά και διακοσμητικες επιλογές ώστε να διαμορφώσετε το δικό σας χώρο σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες. Φρεσκάρετε τους τοίχους του σπιτιού με χρώματα που να σας ταιριάζουν και να σας αρέσουν. Αν δεν θέλετε μεγάλη αναστάτωση, επιλέξτε ένα τοίχο και αλλάξτε το χρώμα του, ώστε να κάνει αντίθεση με τους υπόλοιπους. Καθαρίστε το σπίτι σας τακτικά. Είναι σίγουρο το αποτέλεσμα και τόσο καλό που σας δίνει την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει. Έχετε παραφορτώσει το σπίτι σας

Όσο σημαντική είναι η τραπεζαρία αλλά τόσο είναι η δημιουργία μιας… γωνιάς στην κουζίνα όπου θα τρώει όλη η οικογένεια. Όσο χρειάζεστε τον παραπάνω χώρο για το σπίτι σας, άλλα τόσο χρειάζεστε ένα οικείο μέρος για την οικογενειακή τραπεζαρία είναι ώστε να περνάτε ευχάριστο χρόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Λόγω έλλειψης χρόνου αυτές οι οικογενειακές στιγμές μόνο πολύτιμες

άνευ λόγου και αιτίας. Ξεφορτωθείτε ότι δεν είναι απαραίτητο. Έτσι, το σπίτι θα ανοίξει και θα αφιερώνετε λιγότερο χρόνο για τα πράγματα που πρέπει να τακτοποιείστε. Στην συνέχεια απευθυνθείτε στις εταιρείες που σας προτείνουμε για να αγοράσετε καλαίσθητα διακοσμητικα. Στους καναπέδες ,στις πολυθρόνες στο σαλόνι η ακόμα και στην κρεβατοκάμαρα σας ρίξτε ριχτάρια με το τρόπο αυτό αλλάζετε ριζικά το στυλ επιλέγοντας το κατάλληλο. Βρείτε διπλής όψης (μια μονοχρωματική και μια με σχέδια), οπότε με ένα γύρισμα θα αλλάζετε και πάλι το στυλ. Αποφύγετε τις έντονες πολυχρωμίες, τα λαμπερά σατινέ. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε τα πολλά και υπερβολικά σε μέγεθος με χρώμα μαξιλάρια,

πουφ κλπ. Το θετικό στην αναζήτηση της κατάλληλης κουρτίνας για ένα χώρο έγκειται στη δυνατότητα να επιλέγουμε μέσα από χιλιάδες είδη... Κάθε άνθρωπος έχει το δικό γούστο, το δικό του στυλ και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο πώς θα ήθελε να είναι οι κουρτίνες του σπιτιού του. Αυτό που αρέσει σε κάποιους, δεν αρέσει απαραίτητα σε όλους και για το λόγο αυτό η δυνατότητα να επιλέξουμε τις κουρτίνες που θέλουμε μέσα από μια τεράστια ποικιλία είναι επιλογή συμφώνα με το γούστο του καθενός μας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να επιλέξετε τα διακοσμητικα που θα δώσουν τις… απαραίτητες ανάσες στους χώρους του σπιτιού σας!

μπορούν να χαρακτηριστούν. Έτσι, δημιουργήστε ένα χώρο στην κουζίνα σας με τη χρησιμοποίηση ενός μέσα στην κουζίνα σας. Καλό θα ήταν αν σας το επιτρέπει και ο χώρος η τοποθέτηση του τραπεζιού να γίνει όσο πιο κοντά στον νεροχύτη. Έτσι, ώστε να διευκολύνεστε και στο να μαζέψετε το τραπέζι. Θέμα για το οποίο μερικές φορές υπάρχουν διαφωνίες στο ποιος θα το μαζέψει ειδικά αν η μητέρα του σπιτιού είναι στη δουλειά της. Πάντως, εκτός από το χώρο μέσα στην κουζίνα σας καλό θα ήταν να υπάρχει και ξεχωριστή τραπεζαρία ώστε να αποφύγετε τη μείωση του χώρου σε ένα δωμάτιο που περνάτε ουκ ολίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. πηγή: spitinet.gr


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

29

Χρειάζεστε λειτουργικότητα στο χώρο σας, αλλά ταυτόχρονα τα έπιπλά σας να είναι ανθεκτικά στο χρόνο και αισθητικά όμορφα; Έπιπλα κουζίνας, ντουλάπες, έπιπλα μπάνιου ή οτιδήποτε άλλο εσείς επιθυμείτε να κατασκευάσετε. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε τον δικό σας προσωπικό και ξεχωριστό χώρο, όπως ακριβώς τον θέλετε! Πυργέλα Άργους, Τ.Κ. 21200, Άργος Τηλ: 2751062554, Fax: 2751062557, Κιν: 6977255858, e-mail: kaliozis@otenet.gr www.kalliontzis.com.gr


30

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Ακόμα ένα ποτηράκι... στην υγειά μας. Δημήτρης Δούρος - Οινοποιός

Τ

ο αμπέλι έχει ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων. Οι ‘Ελληνες, διέπρεψαν στην οινοποιία, μονοπωλώντας σχεδόν την αγορά για αιώνες,. Ηταν γνώστες του κρασιού πιθανότατα από την αρχή της εγκατάστασής τους στο σημερινό τους τόπο. To κρασι είναι απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση ιδιαιτερα για τον ‘Ελληνα..Το δημοφιλές αυτό αλκοολούχο ποτό, προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών, έχει καταφέρει να περάσει ανέπαφο μέσα από πολιτιστικά, θρησκευτικά και εμπορικά σύνορα ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του.Η καθημερινή μέτρια κατανάλωση ειδικά του κόκκινου κρασιού δρα προστατευτικά και προληπτικά ενάντια στην στεφανιαία νόσο αλλά και σε πολλές μορφές καρκίνου. Τούτο οφείλεται στα φλαβονοιειδή και στις πολυφαινόλες που περιέχονται στις τανίνες του κόκκινου κρασιού και που ενεργούν σαν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα. Πρόσφατα αποδείχτηκε, ότι κάποια ειδικά συστατικά των φλαβονοιειδών εμποδίζουν τη σκλήρυνση των αρτηριών. Υπάρχουν επίσης συστατικά στα σταφύλια και στο κρασί που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζουν την καρκινογένεση και επιμηκύνουν το προσδόκιμο της ζωής. Το κρασί επισης μπορεί να διατηρεί και να προστατεύει τις διανοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων. Πολλές μελέτες έχουν δώσει αποδείξεις, ότι η μέτρια τακτική κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη ασθενειών, όπως Πάρκινσον και Αλτζχάϊμερ. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κρασιού και η απλή κατανάλωση οινοπνευματωδών αυξάνει τους κινδύνους σχηματισμού πεπτικών ελκών. Συμπερασματικά, όπως απέδειξαν περισσότερες από 400 μελέτες σε όλο τον κόσμο, πολλές από αυτές μακροχρόνιες και σε μεγάλα δείγματα, άτομα βασικά υγιή που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες κρασιού τακτικά, ζουν περισσότερο. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο πριν την εμμηνόπαυση, οι οποίες δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου οινόπνευμα, γιατί κινδυνεύουν από καρκίνο του στήθους. Οι βασικοί ευεργετικοί παράγοντες της κατανάλωσης κρασιού αποδείχτηκε ότι είναι το μέτρο και η τακτική συστηματική κατανάλωση. Να προσθέσουμε εμείς, οι φίλοι του κρασιού, “και η ευχαρίστηση”... Γιατί, όπως φαίνεται, το κρασί είναι από τα ελάχιστα προϊόντα που προσφέρουν στον άνθρωπο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ευχαρίστηση και καλή υγεία!


ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

31


FLAVOURS

32

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Γαριδομακαρονάδα Συστατικά 1 κιλό γαρίδες μεγαλούτσικες 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα 1 κιλό φρέσκες ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στο μίξερ 1/4 του φλιτζανιού λάδι, λίγο αλάτι, άσπρο πιπέρι και κανέλλα , 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Φίλες μου σε λίγο μπαίνουμε στη Μεγάλη Σαρακοστή και καλό είναι να μαγειρέψουμε σαρακοστιανά αλλά πολύ-πολύ νόστιμα. Λίγες γαρίδες και μακαρόνια και όλοι θα γλείψουν και το πιάτο. Είναι πολύ εύκολο!!!

Εκτέλεση Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαριδούλες χωρίς να αφαιρέσουμε το κέλυφος. Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά (σκορδάκι, μαϊντανό, κρεμμυδάκι, ντομάτες, λαδάκι, αλάτι, πιπέρι και κανέλλα), εκτός από τις γαρίδες και προσθέτουμε ένα (1) ποτήρι νεράκι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά (μέχρι να δέσει η σάλτσα).

Βράζουμε τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με λίγο φυτικό βούτυρο. Προσθέτουμε τριμμένη κεφαλογραβιέρα (αν θέλουμε). Τα σερβίρουμε σε μεγάλη πήλινη σουπιέρα. Περιχύνουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και από πάνω γαρνίρουμε με τις γαριδούλες. Αν θέλουμε αφαιρούμε το κέλυφος. Το συνοδεύουμε με ένα καλό ντόπιο λευκό κρασάκι κατά προτίμηση Ροδίτη. Καλή όρεξη!

Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα Νικηταρά 4, Άργος, Τηλ. 27510 25518

Γνήσιες Ιταλικές συνταγές από το ERNESTO Παπαρδέλες με σπαράγγια, μυρωδικά και cottage τυρί

Sambuca

Συστατικά •1 χούφτα βασιλικός •2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο •2 σκελίδες σκόρδο •250 γρ. κορφές από βρασμένα σπαράγγια (κάνουν και κονσέρβας) •250 γρ. βρασμένα πατζάρια, κομμένα σε μισές ροδέλες •400 γρ. παπαρδέλες * •100 γρ. κότατζ τυρί ** •2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

* Αν δεν έχουμε παπαρδέλες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταλιατέλες λιγκουίνι και γενικά φαρδιά ζυμαρικά. ** Αν δεν έχουμε κότατζ τυρί μπορούμε να τρίψουμε με τα χέρια μας ανθότυρο

Οδηγίες Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα σπαρράγγια, τα πατζάρια, το ελαιόλαδο, το κότατζ, το ψιλοκομμένο σκόρδο , τον βασιλικό και τέλος το κουκουνάρι αφού το έχουμε καψαλίσει για 1 - 2 λεπτά στο τηγάνι. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Σουρώνουμε τις παπαρδέλες και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα υλικά του μπωλ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. •Διάρκεια: 15 - 20 λεπτά

Πρόταση για ποτό

“Λαγοπάτι” Λήμνου από τον Πέτρο Χατζηγεωργίου. “Λαγοπάτι” (από Μοσχάτο Αλεξανδρείας). Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος “Λήμνος”. Κιτρινωπό χρώμα, μεσαίας έντασης. Όμορφο άρωμα μέντας, ώριμων κίτρινων φρούτων και τριαντάφυλλου. Γεύση έξυπνα πλούσια, μυρωδάτη, ικανοποιητικού όγκου. Γιατί ταιριάζουν: διότι καταρχήν έχουμε πιάτα λαχανικών, μεταξύ των οποίων σπαράγγια, αρωματισμένα κυρίως με δυόσμο. Τέτοια πιάτα, τόσο δροσιστικά και με χαρακτηριστική μυρωδιά, είναι αδύνατον να ταιριάξουν με άλλο τύπο λευκού κρασιού εκτός από Μοσχάτο, ώστε τα αρώματα τους να “συνεννοηθούν”.

Συστατικά •1 δόση λικέρ sambuca •3-4 ολόκληρους κόκκους καφέ

Περιγραφή συνταγής Ο ιδανικός τρόπος να απολαύσετε το Ιταλικό λικέρ!

Οδηγίες Σ’ ένα ποτήρι βάζουμε τους κόκκους του καφέ και ύστερα προσθέτουμε το λικέρ. Διάρκεια: 2 λεπτά


33

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Ο δρόμος για την καρδιά περνάει από το στομάχι

Έντυπα Delivery;

με Υψηλή Ποιότητα, Ταχύτητα, και Οικονομία

Ξέρατε ότι….

πάρτε μια γεύση!

…1 στους 3 Έλληνες έχει υψηλή χοληστερίνη αλλά οι 7 στους 10 το αγνοούν;

Μέγεθος Α4 τρίπτυχο ή δίπτυχο σε χαρτί illustration:

… τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για τον 1 στους 2 θανάτους στην

5.000 τεμ. 390,00 Ευρώ 10.000 τεμ. 640,00 Ευρώ 20.000 τεμ. 980,00 Ευρώ

Ελλάδα; …το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν με μικρές αλλαγές στις συνήθειες και τη διατροφή μας; Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που σε λογικές ποσότητες Από την Διαιτολόγο Έβελυν Λαδά

είναι ουσιώδες για την υγεία. Η χοληστερίνη που υπάρχει στο

Oι τιμές ΔΕΝ συμπεριλαμβάνουν Φ.Π.Α. 23%

αίμα προέρχεται από δύο πηγές : α) σχηματίζεται στο συκώτι και β) από τις διάφορες

τροφές, ιδιαίτερα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Στην αύξηση της συμβάλλουν το κάπνισμα, η υπέρταση, το στρες, η κληρονομική προδιάθεση, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Η εξέταση χοληστερόλης είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται σε άνδρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: 1.Η LDL λέγεται και «κακή» χοληστερίνη γιατί είναι αυτή που μεταφέρει τη χοληστερίνη από το συκώτι στους ιστούς και την «κολλάει» μαζί με τα υπόλοιπα λίπη Γιάννης Παπούλιας Καρπετοπούλου 35, Γεφύρια, Άργος 21200 Τηλ.-Φαξ: 27510 21160

χοληστερίνης. Mεγάλες ποσότητες δίνουν οι κρόκοι των αυγών, τα εντόσθια, το αυγοτάραχο. Χρησιμοποιήστε λειτουργικά τρόφιμα, δηλαδή τροφές εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες, όπως μαργαρίνες, γάλα και γιαούρτι που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης. Το είδος της άσκησης που βοηθά περισσότερο είναι οι αεροβικές ασκήσεις όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι. H άσκηση, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα Πίνακας με τις ¨καλές¨ (αριστερά) και “κακές” τροφές (δεξιά).

στα τοιχώματα των αρτηριών. Μαζί με άλλα συστατικά μπορεί να δημιουργήσει μια πλάκα (αθηρωματική) η οποία εμποδίζει την ροή του αίματος και μπορεί να επιφέρει ως αποτέλεσμα έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο. 2.Η HDL ή αλλιώς «καλή» χοληστερίνη, έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τις αρτηρίες από την κακή χοληστερίνη και τη μεταφέρει πάλι πίσω στο ήπαρ όπου και αποβάλλεται. Προκειμένου να ελαττωθεί ή να διατηρηθεί η χοληστερίνη στα φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα με λιγότερα λιπαρά. Όμως δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας αλλά και ποιότητας των λιπαρών ουσιών. Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα αποτελούν τα λεγόμενα καλά λίπη και συμβάλουν στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης. Τα κορεσμένα λίπη είναι το πιο επιβλαβές είδος λιπαρών και βρίσκονται σε ζωικής προέλευσης τροφές. Επίσης, οι φυτικές ίνες παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης. Υπάρχουν στα όσπρια, στα λαχανικά, στα φρούτα, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στους ξηρούς καρπούς κλπ. Εκτός από τη μείωση των ζωικών λιπαρών πρέπει να μειώσετε και την πρόσληψη της διαιτητικής

και να διαρκεί περίπου 20-30΄ την ημέρα.


34

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

MUSIC THERAPY Robert William Gary Moore

(4 Απριλίου 1952 – 6 Φεβρουαρίου 2011) νωστός απλά σαν Gary Moore, από το Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας, ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της Rock και της Blues μουσικής, έφυγε πρόσφατα από καρδιακό έμφραγμα. Υπήρξε κιθαρίστας του θρυλικού rock γκρουπ Thin Lizzy, έκανε πετυχημένη solo καριέρα και συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής όπως οι B.B. King, Albert King, Greg Lake. Τα μαγικά δάχτυλά του άφησαν αξέχαστα μουσικά ακούσματα (still got the blues, Parisienne walkways, still in love with you, empty rooms )γεμάτα έντονη συναισθηματική φόρτιση. Με αφορμή το θάνατο του το διπλό Best of album “Have some Moore” με 32 από τα καλύτερα τραγούδια του, αποτελεί ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να κρατήσουν την ανάμνηση και για να τον γνωρίσουν όσοι δεν τον ήξεραν.

Γ

Τάσος Λέλλος

Travel Without Moving

My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Α

υτός είναι ο νέος δίσκος του Kanye West που πολλοί λάτρεις της R&B μουσικής περίμεναν. Κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου 2010. Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του «χτύπησε» νούμερο 1 στο αμερικανικό U.S. Billboard 100 με 496.000 πωλήσεις, και τα singles Power, Monster, Runaway και All Of The Lights «ακούμπησαν» την κορυφή. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του, το νέο άλμπουμ «κέρδισε» τους κριτές και χαρακτηρίστηκε ένα από τα καλύτερα του καλλιτέχνη. Ως σήμερα, έχει χαρακτηριστεί πλατινένιος στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έχουν πωληθεί πάνω από 1.000.000 αντίτυπα.

The Beatles … και ποιος δεν ξέρει τους Beatles, τα παιδιά απ’ το Liverpool που άλλαξαν το ρου της μουσικής ιστορίας, τους επαναστάτες της πουριτανής εποχής, της τυπολατρικής κοινωνίας και του καθωσπρεπισμού. Κατάφεραν να παντρέψουν σχεδόν όλα τα είδη της δυτικής μουσικής, rock ‘n’ roll, jazz, blues, folk, country και soul, δημιουργώντας αυτό που σήμερα λέμε pop (popular) μουσική. Τέσσερεις μουσικοί που δεν στηρίχτηκαν τόσο στις τεχνικές και εκτελεστικές τους δυνατότητες, όσο στον εφηβικό ρομαντισμό τους, στον ερωτικό και «πιασιάρικο» στίχο των τραγουδιών τους, στο αυθόρμητο και νεωτεριστικό στυλ τους. Με τους πειραματισμούς στο στίχο και τη μουσική, υπήρξαν οι πρόδρομοι της Rock και επηρέασαν δεκάδες τεράστια μουσικά γκρουπ που ακολούθησαν. Από το 1962 μέχρι το 1971 κυκλοφόρησαν 23 singles, 12 albums και 4 ταινίες. Επίσης μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 28 επανεκδόσεις, συλλογές και ζωντανές ηχογραφήσεις των θρυλικών «σκαθαριών». Κάποτε δεν υπήρχε πλήρης δισκοθήκη που να της έλειπε έστω κι ένας δίσκος των Beatles. Οι δυο διπλές συλλογές Red album (The Beatles /1962–1966) και Blue album (The Beatles /1967–1970) περιέχουν 52 από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους και καλύπτουν μεγάλο μέρος της μουσικής τους πορείας.

Μια ιδέα… Φτιάξε ένα CD στο «κλίμα» των ημερών… Η επιλογή του ΓεροDJ για το Μάρτιο 1.The Beatles – Come Together 2.Eurythmics - Missionary Man 3.Jessie J Feat B.o.B - Price Tag 4.Keziah Jones - Rythm Of Love 5.Madness - Our House 6.Eminem - Not Afraid 7.Adele - Rolling In The Deep 8.Bruno Mars - Just the Way You Are (Amazing) 9.Tinchy Stryder Feat Melanie Fiona - Let It Rain 10.David Bowie & Queen - Under Pressure 11.Cee Lo Green - Forget You 12.Smokie - Living Next Door To Alice 13.Gary Moore - Spanish Guitar 14.Sergio Mendes - With Little Help From My Friends 15.Barista – Loca 16.Celia Cruz - Oye Como Va Ho 17.As Meninas – Per Quello Qhe Non 18.Juanes _ La Paga 19.Shakira - Loca (feat. Dizzee Rascal) 20.Louisa “Lu” Colombo – Maracaibo


35

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Έχει ο Θεός... Έ Σ Συγραφέας: Ξενοφών Α. Σταυρόπουλος Εκδοτικός Οίκος: του ιδίου Έκδοση: ΝΑΥΠΛΙΟ 2008 Έ ΣΣελίδες: 125 ISBN: 978-960-87228-7-3 ““Όταν δεν ξεχνάμε ότι η κάθε μέρα είναι ε δώρο, η κάθε βδομάδα φυλαχτό, ο κάθε μήνας στολίδι και ο κάθε χρόνος θησαυρός” θ Το σκηνικό του βιβλίου στήνεται στις πλατείες π και τα δρομάκια τ΄Αναπλιού, ααλλά και στις λεωφόρους και τις γειτονιές της Νέας Υόρκης. Οι θ’υμησες του δ’ινουν σχήμα και οι αναμνήσεις το γεμίζουν χρώμα. Η αναπόληση, η νοσταλγία κι η αγάπη φέρνουν το ταξίδι στο τέλος του και τον ταξιδιώτη στον προορισμό του. Το “ Έχει ο θεός...” είναι το δεύτερο βιβλίο του Αναπλιώτη Ξενοφώντα Σταυρόπουλου που παρουσιάζουμε στο CITY21. Αν και λίγο παλαιότερο είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να το διαβάσουμε για να τονώσει την αισιοδοξία μας και την αγάπη για τη ζωή. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Αναγέννηση και Εκ προοιμίου στο Άργος.

Κυνόδοντας Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου,Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής και Μαίρη Τσώνη Κατηγορία: Δράμα Διάρκεια: 120’

Υπόθεση: Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια. Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, η οποία δουλέυει σαν φρουρός security στο εργοστάσιο του πατέρα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιού. Όλη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της κάτι άλλο σε αντάλλαγμα.


36

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ

Η πάλη Ένα από τα αρχαιότερα και δημοφιλέστερα αγωνίσματα των αρχαίων. Πάλευαν σε ένα σκαμμένο μέρος που το γέμιζαν με άμμο. Με ποιο τρόπο ακριβώς πάλευαν δεν μας είναι με ακρίβεια γνωστά . Αρκετές μαρτυρίες μας λένε πως υπάρχουν πολλά κοινά με τη σύγχρονη πάλη. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν για την ανατροπή του αντιπάλου, η στάση των παλαιστών στις πρώτες φάσεις του αγωνίσματος, οι λαβές του λαιμού, της μέσης, από τους καρπούς, καθώς και η αρχική στάση των παλαιστών ήταν παρόμοια με σήμερα.

Τα αγωνίσματα της Αρχαίας Ελλάδας

Τ

α αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας είναι αυτά που έχουν φτάσει ως τις μέρες μας και αποτελούν τα κλασικά αθλήματα. Τα αγωνίσματα αυτά είναι ο δρόμος η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, η δισκοβολία, ο ακοντισμός, το άλμα, το πένταθλο, καθώς και τα αγωνίσματα του ιπποδρόμου. Από αυτά το παγκράτιο και οι αρματοδρομίες δεν αποτελούν σήμερα αγωνίσματα. Οι δρόμοι

Η πυγμαχία Ένα σκληρό αλλά αγαπητό στην αρχαιότητα άθλημα. Οι αθλητές εδώ έδεναν ιμάντες τα χέρια του φτιάχνοντας έτσι ένα είδος γαντιού. Δεν υπήρχε ειδικός χώρος (ρινγκ) όπως σήμερα, οι αθλητές χωρίζονταν σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία αλλά όχι και το σωματικό βάρος όπως σήμερα, ο κάθε αγώνας δεν είχε γύρους αλλά παίζονταν ως που ένας από τους αθλητές να εγκαταλείψει σηκώνοντας το δείκτη του χεριού του. Ακόμα φαίνεται πως επιτρέπονταν τα κτυπήματα σε όλο το σώμα. Τα αγωνίσματα των δρόμων στα Ολύμπια ήταν τέσσερα, το στάδιο, ο δίαυλος, ο δόλιχος και ο οπλίτης δρόμος. Επίσης υπήρχαν ο Ίππιος και η λαμπαδηδρομία. Το στάδιο ήταν δρόμος οπού οι δρομείς έτρεχαν μια φορά από την μια άκρη του σταδίου στην άλλη σε μια απόσταση 180 μέχρι 200 μ. Ήταν δρόμος ταχύτητας κάτι ανάλογο με το σημερινό 200άρι. Ο δίαυλος ήταν δρόμος δύο σταδίων, λέγονταν και κάμπειος, γιατί οι αθλητές έκαμπταν τον ξύλινο (κατά πάσα πιθανότητα) πάσαλο για να γυρίσουν στον τερματισμό. Αντίστοιχος σήμερα είναι ο δρόμος των 400 μ. Ο δόλιχος δρόμος, ήταν καμπτός δρόμος 7, 10, 12, 20 ή 24 σταδίων δηλαδή από 1300-4600 μ. περίπου. Στους Ολυμπιακούς υποστηρίζεται η άποψη ότι ο δόλιχος ήταν 24 στάδια. Σήμερα αντίστοιχοι δρόμοι είναι των 1500μ.και των 5000μ. Ο οπλίτης δρόμος εμφανίσθηκε 65η Ολυμπιάδα το 520π.Χ. Σε αυτόν οι δρομείς έτρεχαν με πανοπλία στη συνέχεια όμως φορούσαν μόνο το κράνος και την ασπίδα ή μόνο την ασπίδα. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα Ο ίππιος ήταν δρόμος 4άρων σταδίων σήμερα τα 800μ. Η λαμπαδηδρομία ήταν δρόμος 2.500 μ. και ήταν σαν τη σημερινή σκυταλοδρομία.

Το πένταθλο Το πένταθλο περιλάμβανε πέντε αγωνίσματα: - Το στάδιο δρόμο που ήταν και ανεξάρτητο άθλημα. - Τη πάλη η οποία ήταν και αυτή ανεξάρτητο αγώνισμα. - Το άλμα σε μήκος, που πιθανών να ήταν τριπλούν. Το άλμα γινόταν με φορά που πρέπει να ήταν καθορισμένο το μήκος της και οι άλτες κρατούσαν στα χέρια τους αλτήρες, βάρη από πέτρα ή μέταλλο, τους οποίους πιθανότατα άφηναν κατά τη προσγείωση . Tο ακόντιο . Δυο ήταν οι τρόποι ρίψης του ακοντίου, η ρίψη σε στόχο (στοχαστικόν) και σε απόσταση (εκηβόλον), που ήταν, μάλλον και ο τρόπος που έριχναν στους ιερούς αγώνες. Χαρακτηριστική ήταν η λαβή που διαφέρει από τη σημερινή. Υπήρχε στο κέντρο του μια δερμάτινη λωρίδα, η αγκύλη, που γινόταν θηλιά και σε αυτή πέρναγε τα δύο ή το ένα δάκτυλα ο αθλητής. Ο δίσκος. Για τη δισκοβολία γνωρίζουμε ότι ο δίσκος είχε το ίδιο σχήμα με το σημερινό στη αρχή, ήταν από πέτρα και στη συνέχεια μεταλλικός. Το βάρος και το μέγεθος του δεν ήταν συγκεκριμένο. Η ρίψη γινόταν, από μία βαλβίδα στενή σε σχήμα παραλληλογράμμου, όχι κυκλική όπως η σημερινή, χρησιμοποιώντας κάποιες ρυθμικές κινήσεις . Το παγκράτιο Αγώνισμα ανεξάρτητο συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας, χωρίς οι αθλητές να φοράνε πυγμαχικά γάντια. Το ποιο επικίνδυνο από τα αθλήματα. Επιτρεπόταν τα χτυπήματα με τη παλάμη ή τη γροθιά του χεριού αλλά και με τα πόδια. Σήμερα δεν υπάρχει στους ολυμπιακούς αγώνες. Εκτός από τα “γνωστά” αθλήματα υπήρχαν και πολλά άλλα αθλήματα και “παιχνίδια” λιγότερο γνωστ’α που παίζονταν από άνδρες αλλά και από γυναίκες (!) ένα από αυτά ήταν το... „Έριχνε ψηλά την σφαίρα και την γη που έθρεψε πολλούς άρχισε να κτυπά με προικισμένα πόδια και να κάνει στροφές γρήγορες και εναλλασσόμενες, ενώ οι άλλοι νέοι τον ζητωκραύγαζαν και στον ουρανό υψώνονταν δυνατές φωνές.“ Αυτό που διαβάσατε δεν είναι αναμετάδοση ποδοσφαίρου από


37

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

κουλτουριάρικο ραδιοσταθμό, αλλά απόσπασμα από τον Όμηρο! (Οδύσσεια Θ 370/375) Καλά, παίζανε ποδόσφαιρο και δεν το ξέρουμε; Υπήρχε ένα άθλημα με το όνομα ‘Επίσκυρος. Το γήπεδο που διεξήγετο ο αγώνας ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη με γραμμές από χαλίκια και η μπάλα ήταν κατασκευασμένη από δερμάτινα κομμάτια

ραμμένα μεταξύ τους με εντόσθια ζώων, ενώ στις άκρες του γηπέδου ήταν χαραγμένη μία γραμμή που συμβόλιζε τα δύο τέρματα. Η μπάλα ήταν φουσκωμένη με αέρια και εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με ζωντανά χρώματα και γεωμετρικά σχήματα. Σκοπός ήταν και για τις δύο ομάδες όπως και σήμερα να περάσουν την μπάλα από την απέναντι εστία, το τέρμα. Εντύπωση προξενεί επίσης η ιατρική(!) παρατήρηση του αθλήματος. Ο μεγάλος γιατρός της ύστερης αρχαιότητος Γαληνός μας δίνει μία καταπληκτική περιγραφή στο έργο του „Περί ασκήσεων με μικρή μπάλα“ του παιχνιδιού: „ Όταν οι παίκτες παρατάσσονται σε αντίθετες σειρές και αγωνίζονται, για να εμποδίσουν τον αντίπαλο να κρατήσει την μπάλα στο κέντρο, τότε είναι βίαια άσκηση με κρατήματα στους ώμους και λαβές πάλης. Έτσι το κεφάλι και ο λαιμός ασκούνται με τις κινήσεις, τα κρατήματα των ώμων και τα πλευρά και το στήθος και το στομάχι ασκούνται από τα κρατήματα και τις λαβές πάλης με τα χέρια. Σε αυτό το παιχνίδι οι γλουτοί και τα πόδια τεντώνονται βίαια, γιατί αποτελούν την βάση των κινήσεων. Ο συνδυασμός με το τρέξιμο μπροστά και πίσω και τα πηδήματα στα πλάγια στα πλάγια, κάθε άλλο παρά μικρή άσκηση είναι όχι μόνο για τα πόδια αλλά και για όλο το σώμα που είναι σε κίνηση.“ Εάν δεν αρκούν τα λόγια έχουμε και „ κατευθείαν αναμετάδοση“ από το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών αθλητή/ ποδοσφαιριστή, ο οποίος προσπαθεί με άψογη τεχνική να κοντρολάρει την μπάλα πάνω στο δεξί του πόδι. Είναι σαφές ότι ο παίκτης δεν πρέπει να πιάσει την μπάλα με τα χέρια του γι αυτό τα κρατάει πίσω από την πλάτη του. (Επιτύμβια στήλη 4ος αιών π.Χ. , Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών) Μας διασώζονται ακόμη και ονόματα διάσημων «ποδοσφαιριστών» της αρχαιότητος ,όπως του Αριστόνικου του Καρυστίου, του Δημοτέλη του Χίου, του Χαιρεφάνη και του Κτησιβίου του Χαλκιδέως. Πληροφορίες για το άρθρο πήραμε από: promitheasblog.com


38

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Από τη Selene Adams

ΚΡΙΟΣ Τα οικονομικά σας είναι σαν τον καιρό αυτόν τον μήνα, απρόβλεπτα, με συνεχείς αλλαγές, μερικές φορές ακόμη και θυελώδη. Έχετε όμως εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Παρότι οι αλλαγές δεν θα είναι δραματικές, σίγουρα υποδηλώνουν ότι προχωράτε μπροστά και βγαίνετε από το καβούκι σας. Περνάτε μια φάση εσωστρέφειας τον τελευταίο καιρό που σας προετοιμάζει για ένα αρκετά δραστήριο και ενθουσιώδες διάστημα, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Θα είναι πιο εύκολο να πάρετε αποφάσεις, τα σχέδιά σας θα είναι πιο ξεκάθαρα, και η ερωτική σας ζωή λιγότερο μπερδεμένη. Θα ξέρετε πλέον τη θέση σας. Ιδιαίτερα ευνοϊκές θα είναι οι μέρες 7-8, 16-17 και 20-21 Μαρτίου.

ΛΕΩΝ Μετά από μήνες εσωστρέφειας και ίσως διστακτικότητας, επανακτάτε την αυτοπεποίθησή σας. Ανακαλύπτετε τι είναι αυτό που θέλετε, τα σχέδιά σας αρχίζουν να προχωρούν και η ικανότητά σας να παίρνετε αποφάσεις επανέρχεται σε σωστή πορεία. Θα βρείτε την υποστήριξη που χρειάζεστε από τους άλλους, και κάποιοι από εσάς μπορεί να πετύχετε τη λήψη ενός δανείου, ιδιαίτερα την περίοδο 14-16, όταν θα εκπλαγείτε ευχάριστα με τη βοήθεια που θα λάβετε. Οι άνθρωποι στη ζωή σας είναι γενναιόδωροι με τον χρόνο και την ενέργεια που σας διαθέτουν, και η ευτυχία τους αντανακλάται πάνω σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδος για θέματα αγάπης αυτόν τον μήνα. Είτε πρόκειται για συμφιλίωση, τη λύση προβλημάτων, την ενδυνάμωση μιας σχέσης ή την προσέλκυση μιας νέας σχέσης, ο κόσμος σας προσφέρει χείρα βοηθείας. Το διάστημα 1417 φέρνει ευχάριστες εκπλήξεις στον ερωτικό τομέα. Οι επιπλοκές στην προσωπική σας ζωή, αλλά και σε οικονομικά θέματα που μοιράζεστε με άλλους, εξαφανίζονται και αρχίζετε να βλέπετε πραγματική πρόοδο. Παρότι ο Μάρτιος δεν είναι ο πιο ενεργητικός μήνας της χρονιάς για τους Παρθένους, πολλοί από εσάς θα νιώσετε ανανεωμένοι μέσω της υποστήριξης και της γενναιοδωρίας των άλλων.

ΖΥΓΟΣ Εξακολουθείτε να εργάζεστε σκληρά και να επιλύετε πρακτικά ζητήματα τον Μάρτιο. Πολλοί από εσάς παραμένετε πιστοί στις αποφάσεις που πήρατε στην αρχή του χρόνου και δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή και την υγεία σας. Η προσωπική σας ζωή μυρίζει αλλαγές αυτόν τον μήνα. Μετά από αρκετούς μήνες που δεν ξέρατε πού πατούσατε όσον αφορά μια φιλία ή μια σχέση, τα πράγματα τώρα ξεκαθαρίζουν και οι άνθρωποι στη ζωή σας γίνονται πιο ειλικρινείς. Προσέξτε όμως γύρω στα μέσα του μήνα την εμπιστοσύνη που θα δείξετε σε μια νέα γνωριμία, μπορεί να αποδειχτεί αναξιόπιστη μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι περίοδοι 7-8 και 21-22 φέρνουν ευκαιρίες στον ορίζοντα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΙΔΥΜΟΣ

ΤΑΥΡΟΣ Η προσοχή σας τον Μάρτιο στέφεται κυρίως στις φιλιές σας σχέσεις. Νέοι άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή σας και απολαμβάνετε τις συναναστροφές σας. Για κάποιους από εσάς η ερωτική σας ζωή μπορεί να απαιτήσει μερικές θυσίες από τις 7 του μήνα και μετά. Άλλοι κρατάτε την ερωτική σας ζωή κρυφή προς το παρόν. Τα πράγματα στρώνουν σταδιακά. Μην αφήσετε το πείσμα σας να σας στερήσει τη δυνατότητα να απολαύσετε κάτι διαφορετικό. Τους επόμενους μήνες θα ξοδέψετε πολλή ενέργεια σε θέματα που αφορούν το σπίτι και την οικογένεια, φροντίζοντας να ξεκαθαρίσουν τυχόν πολύπλοκα ή μπερδεμένα ζητήματα.

ΙΧΘΥΕΣ

Η καριέρα σας απογειώνεται αυτόν τον μήνα. Οι 7-8 και 15-17 είναι ιδιαίτερα δυνατές περίοδοι για τα επαγγελματικά σας. Ιδιαίτερα στα μέσα του μήνα να περιμένετε ευχάριστες εκπλήξεις σ’ αυτόν τον τομέα. Το διήμερο 7-8 είναι επίσης θετικό για θέματα που αφορούν τις συντροφικές ή ερωτικές σας σχέσεις. Γενικά, οι άνθρωποι στη ζωή σας γίνονται πιο καλόβολοι από τις 10 και μετά. Ο Μάρτιος θα είναι αρκετά αποδοτικός για εσάς. Μια φιλία γίνεται πιο ξεκάθαρη και λιγότερο περίπλοκη. Εξομαλύνετε τις διαφορές σας. Υπέροχες συζητήσεις με φίλους και εραστές σάς βοηθούν να ανεβάσετε το ηθικό σας. Του Βαγγέλη Κιντή, εξερευνητή

20 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου Οι κρύσταλλοι που τους ταιριάζουν. Ηλιόλιθος ,Τουρκουάζ, Φεγγαρόπετρα, Άκουα Μαρίνα, ηλιόλιθος είναι μια χαρούμενη, φωτεινή πέτρα. Τονώνει την καλή διάθεση και ενσταλάζει τη χαρά της ζωής.Ο ηλιόλιθος είναι η πέτρα της τύχης, σας συνδέει με τον ζωοδότη ήλιο και με το καθάριο φως που διαλύει το έρεβος. Δίνει ενέργεια στην καθημερινή ζωή. Σε συναισθηματικό επίπεδο δρα ως αντικαταθλιπτικό και αλλάζει τη διάθεση προς το καλύτερο. Καταπολεμεί το άγχος και αφαιρεί τις αναστολές και τα «κολλήματα». Ενθαρρύνει την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό. Φορέστε τον πάντα, ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες. Το τουρκουάζ είναι μια προστατευτική πέτρα που χρησιμοποιείται για φυλαχτό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τοποθετημένο πάνω στο «τρίτο μάτι», πάνω από τα φρύδια στο μέσο του μετώπου, τονώνει τη διαίσθηση και το διαλογισμό. Το τουρκουάζ είναι πέτρα εξαγνισμού, διαλύει την αρνητική ενέργεια και καθαρίζει το ηλεκτρομαγνητικό νέφος, προστατεύει από τις ρυπογόνες ουσίες και συντονίζει το φυσικό-υλικό επίπεδο με το πνευματικό. Η φεγγαρόπετρα, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά της, έχει δυνατή σύνδεση με το φεγγάρι και τη διαίσθηση. έχει τη δύναμη να καθιστά συνειδητά τα ασυνείδητα και να προωθεί τη διαίσθηση. Ενθαρρύνει τα «καθαρά» όνειρα ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανσέληνου. Φορέστε την σαν περιδέραιο για να σας ενθαρρύνει να δεχτείτε και να αναδείξετε τα πνευματικά σας χαρίσματα. Η άκουα μαρίνα είναι μια πέτρα του κουράγιου. Μειώνει το στρες και ηρεμεί το μυαλό. Στα αρχαία χρόνια πίστευαν ότι αντιπαρέρχεται τις δυνάμεις του σκότους και φέρνει την εύνοια από τα πνεύματα του φωτός. Την είχαν μαζί τους οι ναυτικοί σαν φυλαχτό. Σε ψυχολογικό επίπεδο είναι κοντά στους ευαίσθητους ανθρώπους και δημιουργεί ανοχή στους άλλους. Σας βοηθά να ξεπεράσετε την επικριτική στάση. Σε πνευματικό επίπεδο ακονίζει τη διαίσθηση και ανοίγει τη διόραση. Φορέστε τη πάντα.

Ο

ΥΔΡΟΧΟΟΣ Η προσοχή σας συνεχίζει και αυτόν τον μήνα να εστιάζεται σε ζητήματα οικονομικά, περιουσιακά και πρακτικά. Ευχάριστες οικονομικές εκπλήξεις σας περιμένουν το διάστημα 15-17. Ο Μάρτιος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για να αυξήσετε τα έσοδά σας και για να κερδίσετε χρήματα από δημιουργικές εργασίες ή από τα χόμπι σας. Σπουδές, επικοινωνίες και ταξίδια κινούνται ανοδικά μετά τις 10, όταν θα αισθάνεστε πιο κινητικός, χαρούμενος και επικοινωνιακός. Μετά από αρκετούς μήνες σύγχυσης στην ερωτική σας ζωή, οι σχέσεις σας αρχίζουν να παίρνουν φόρα ξανά. Η γοητεία σας αυξάνεται και τραβά τα βλέμματα πάνω σας. Προσοχή στα ατυχήματα με το αυτοκίνητο.

ΙΧΘΥΕΣ Ο Μάρτιος είναι ιδιαίτερα ενεργητικός μήνας για εσάς. Οι άλλοι σας προσέχουν ιδιαίτερα και ακούτε καλά λόγια για τον εαυτό σας. Αρχίζετε να αποκτάτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον επαγγελματικό τομέα και στα οικονομικά σας, και αυτή η αυτοπεποίθηση θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τους επόμενους μήνες. Μπαίνετε σε μια πρακτική ρουτίνα που σας βοηθάει να μένετε προσγειωμένοι και σας γεμίζει ενθουσιασμό για το μέλλον. Η ενέργεια της Νέας Σελήνης σας δίνει τρομερή ώθηση. Αισθάνεστε ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ανθυγιεινές και αντιπαραγωγικές συμπεριφορές που σας έριχναν τον τελευταίο καιρό. Η λίμπιντο αυξάνεται κατακόρυφα, προσφέροντας εύφορο έδαφος να διοχετεύσετε την ενέργειά σας.

Πρακτικά ζητήματα, που περιλαμβάνουν θέματα οικονομικά και καριέρας, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν αυτόν τον μήνα. Αφήνετε πίσω σας μπερδεμένες καταστάσεις και ανασφάλειες που αφορούν τα εισοδήματά σας ή την επαγγελματική σας ζωή, ιδιαίτερα μετά τις 10 του μήνα. Κάποιοι από εσάς μπορεί ακόμη και να πετύχουν μια προαγωγή ή κάποιο άλλο είδος επαγγελματικής αναγνώρισης. Οι γνώσεις και η οξυδέρκειά σας αναγνωρίζονται. Θα προβείτε σε ευνοϊκές επαφές και θα είναι εύκολο για εσάς να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματα. Γνωρίζετε ότι ο συναισθηματισμός σας επηρεάζει την υγεία σας δραματικά, οπότε αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις. Μέχρι τα μέσα του μήνα ένας καλός φίλος, συνάδελφος ή συγγενής μπορεί να παρεξηγήσει τα λόγια σας και να δημιουργηθεί ρήγμα στη σχέση σας. Μπορείτε να το αποφύγετε εάν προσέχετε τι λέτε και είστε σαφείς.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Ζητήματα εργασιακά και καριέρας αρχίζουν να κινούνται ανοδικά τον Μάρτιο. Μετά από μήνες καθυστερήσεων, ακυρώσεων σχεδίων και ίσως έλλειψης ενθουσιασμού, αρχίζετε να πλημμυρίζετε από αυτοπεποίθηση, πάθος και ενδιαφέρον για τη δουλειά σας. Προετοιμαστείτε για μια πολυάσχολη και δραστήρια επαγγελματική ζωή τους επόμενους μήνες. Για το πρώτο μισό του Μαρτίου, ωστόσο, μπορείτε να ξεφύγετε από τις πιέσεις του ανταγωνισμού και να βρείτε χρόνο για διασκέδαση. Η περίοδος 15-17 φέρνει ευχάριστες εκπλήξεις και τραβά τα βλέμματα πάνω σας. Μέχρι τα τέλη Απριλίου ο έρωτας εξακολουθεί να ευνοείται, ιδιαίτερα για τους ελεύθερους του ζωδίου.

ΤΟΞΟΤΗΣ Πολύ ευχάριστος και αγαπησιάρικος μήνας για εσάς. Μετά από μήνες που λαμβάνατε μπερδεμένα σήματα στον ερωτικό τομέα, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και επανακτάτε την εμπιστοσύνη σας για τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν. Στην πραγματικότητα, από τις 7 Μαρτίου και μετά η μαγνητική σας έλξη εκτοξεύεται. Ευνοϊκή περίοδος, επίσης, για θέματα σπουδών ή για ταξίδια. Κάποιοι από εσάς θα βρουν ερωτικό ενδιαφέρον σε ανθρώπους διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης. Οι άνθρωποι της οικογένειας είναι υποστηρικτικοί και ανταποδοτικοί, ιδιαίτερα αφού κι εσείς ανταποδίδετε τη βοήθεια και βρίσκετε χρόνο να τους κάνετε να αισθανθούν μοναδικοί. Στα επαγγελματικά σας εξακολουθούν να ασκούνται πιέσεις.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣΣ Νιώθετε πολύ δυνατοί και αι παραγωγικοί τον Μάρτιο. Θέματα πουυ αφορούν το σπίτι και την οικογένειαα βελτιώνονται, καθώς και ζητήματα που αφορούν την περιουσία που μοιράζεστε με άλλους ή εισοδήματα που προέρχονται από πηγή διαφορετική από τον μισθό σας. Ξεκινάτε τον μήνα με μικροπράγματα που πρέπει να κάνετε και εκκρεμότητες που πρέπει να επιλύσετε, που σας τρώνε πολύ χρόνο και ενέργεια. Το διάστημα 15-17 φέρνει εκπλήξεις και ευχάριστα νέα. Μετά τα μέσα του μήνα θα περάσετε στιγμές απόλαυσης στο σπίτι και την οικογένεια, ακόμη κι αν η πίεση της δουλειάς δεν θα έχει καταλαγιάσει.


39

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

Ένας γύφτος αγοράζει οικόπεδο δίπλα από το σπίτι ενός γιατρού. Φωνάζει λοιπόν ένα μηχανικό και τον βάζει να του κτίσει ένα ίδιο ακριβώς σπίτι. Όταν τελείωσε το σπίτι του ο γύφτος βγαίνει στο μπαλκόνι και φωνάζει το γιατρό. - Γιατρέ - γιατρέ! - Τι είναι ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός - Να του λέει ο γύφτος εσύ μπορεί να μην με χωνεύεις αλλά εγώ είμαι ίδιος με σένα γιατί έχουμε το ίδιο σπίτι! - Αποκλείεται του λέει ο γιατρός γιατί δεν έχουμε τα ίδια έπιπλα... Σκυλιάζει ο γύφτος παραγγέλνει τα ίδια ακριβώς έπιπλα με του γιατρού και ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι. - Γιατρέ - γιατρέ ίδιο σπίτι έχουμε ίδια έπιπλα είμαι ίδιος με σένα. - Τι λες ρε παλιόγυφτε του λέει ο γιατρός έχουμε το ίδιο αυτοκίνητο;; και του δείχνει μια πολυτελή MERCEDES που είχε στο γκαράζ. Σκυλιάζει ο γύφτος βάζει γραμμάτια παίρνει δάνεια και αγοράζει μια ακριβώς ίδια MERCEDES και βγαίνει πάλι στο μπαλκόνι. - Γιατρέ - γιατρέ! - Τι θες ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός - Είμαι “καλύτερος” από σένα! - Γιατί ρε; του λέει ο γιατρός - Να του λέει ο γύφτος έχουμε ίδιο σπίτι ίδια έπιπλα και ίδιο αυτοκίνητο - Συμφωνώ, αλλά από που και ως που είσαι καλύτερος από μένα; λέει ο γιατρός - Γιατί εγώ έχω γείτονα γιατρό, ενώ εσύ έχεις γείτονα ΓΥΦΤΟ!!!

Εύκολο Ένας Έλληνας και ένας Αιγύπτιος συζητούσαν για τον πολιτισμό τους: - Εμείς έχουμε τις πυραμίδες. - Κι εμείς έχουμε την Ακρόπολη. - Εμείς σκάψαμε κάτω από τις πυραμίδες και βρήκαμε καλώδια. - Και τι μ’ αυτό; - Πάει να πει πως τότε υπήρχαν τηλέφωνα! - Κι εμείς σκάψαμε κάτω από την Ακρόπολη και δεν βρήκαμε τίποτα! - Και τι με αυτό; - Πάει να πει πως τότε είχαμε κινητή τηλεφωνία!!

«Μόνο ασκούμενοι στις δίκαιες πράξεις γινόμαστε δίκαιοι. Ασκούμενοι σε πράξεις μετριοπαθείς γινόμαστε μετριοπαθείς και ασκούμενοι σε πράξεις θαρραλέες γινόμαστε θαρραλέοι.» «Τα πάθη της ψυχής διαφθείρουν κι αυτούς τους άριστους άντρες, όταν γίνουν κυβερνήτες. Αριστοτέλης Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος

Δύσκολο


40

ΤΕΥΧΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΣ ‘11

city21-17  

magazine for culture and music

city21-17  

magazine for culture and music