Page 1

1

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

8

ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

www.city21mag.blogspot.com

Συνέντευξη:

Αντώνης Πανταζής Τα 12 θετικά της οικονομικής κρίσης

Σωκράτης: Ο προφήτης της Αρχαιότητας Φεστιβάλ Επιδαύρου 2010 5 τάσεις για στυλ Sex And The City Τι θα κάνεις όταν τελειώσεις το σχολείο; Όσα δεν ξέρετε για τους άνδρες

Νέο Peugeot Geopolis 300 Γ.Σ.Α. Οι μικρές που έγιναν γυναίκες

F R E ES PRES


2

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Kαλοκαίρι! Λαμπρό και φωτεινό. Ελληνικό αγαπημένο καλοκαίρι. Εν μέσω κρίσης, περικοπών στους (χαμηλούς) μισθούς και στις συντάξεις. Αυξήσεις αντίθετα σε όλα. Βενζίνες, τρόφιμα, εισιτήρια και δώρα σε βουλευτές (για να αγοράσουν καινούρια gadjets) από τη βουλή. Τραγέλαφος. Κάποιοι μιλούν όμως για κάτι νέο που διαγράφεται, αμυδρά ακόμα, στην Ευρώπη. Μια νέα εποχή φαίνεται να ανατέλλει με αφετηρία τους Έλληνες. Ο μέσος Έλληνας δείχνει να αποδέχεται τα μέτρα, όχι γιατί κάποιοι τα επιβάλουν, αλλά γιατί πιστεύει στο μέλλον της Ελλάδας. Απαιτεί όμως ξεκαθάρισμα από τα λαμόγια και τους εφιάλτες που μας οδήγησαν εδώ. Απαιτεί και θα το επιδιώξει, να πάψει πια αυτή η αναξιοκρατία και κομματοκρατία που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια. Προσοχή, λοιπόν, στους κυβερνώντες. Η Δημοκρατία γεννήθηκε κάτω από τον ελληνικό ήλιο και από Έλληνες. Οι Έλληνες δεν μπορούν να ζήσουν σκλάβοι. Ποτέ δεν ήταν, γιατί η ελευθερία έχει ποτίσει το DNA τους από τη γέννησή της. Προσοχή λοιπόν, γιατί ο Έλληνας έχει και ελαττώματα. Εκνευρίζεται εύκολα!

INDEX

Γιάννης Β.Παπούλιας

3 On the road 6 Γεγονότα

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Επιδαύρου 2010

7 Ελληνικό Αλφάβητο εν χρήσει το 6000 π.Χ. 9 Συνέντευξη: Αντώνης Πανταζής 10 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά! 12 Σωκράτης. Ο Προφήτης της αρχαιότητας 13 Ψηφιακό Περίπτερο Πολιτισμού 14 Όσα δεν ξέρετε για τους άνδρες 16 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τι θα κάνεις όταν τελειώσεις το σχολείο; Τα 12 θετικά της οικονομικής κρίσης

18 Οργανωτές γάμων! 20 & 21 Smile

Εκδότης: ΕΚΦΡΑΣΗ Διευθυντής - Art Director: Γιάννης Β. Παπούλιας Αρχισυντάκτης - Δημιουργικό: Πηνελόπη Ι. Μπάρλα Σχεδιασμός εξώφυλλου: Γιάννης Β. Παπούλιας Διόρθωση: Βασιλική Σωτηροπούλου Διαφημίσεις: Περιοχή Ναυπλίου: Τατιάνα Στρούμπου Περιοχή Άργους: Πηνελόπη Ι. Μπάρλα Ιδιοκτησία: ΕΚΦΡΑΣΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Καρπετοπούλου 35 (Γεφύρια), Άργος 21200 Τηλ.-Fax: 27510 21160 e-mail: ekfrasi3@otenet.gr Διαβάστε το περιοδικό CITY 21 και ηλεκτρονικά στο : www.city21mag.blogspot.com

22 5 τάσεις για στυλ Sex And The City 25 Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα εσώρουχα σου!

27 Ο δεκάλογος της κυταρίτιδας 30 Νέο Peugeot Geopolis 300 33 Το Φεστιβάλ Δράμας ταξίδεψε στο Άργος 30 Γ.Σ. Άργους: Οι μικρές που έγιναν μεγάλες 36 & 37 Dish of the month 38 Τι ζώδιο είσαι; 39 Μusic Therapy Συνεργάτες τεύχους: Βασίλης Ι. Παπούλιας Ιωάννης Χρ. Παπούλιας Βασίλης Ζώης Μίλτος Πολυχρονόπουλος Dj Giannis Kalan Βαγγέλης Κιντής Αντώνης Πανταζής Ελισάβετ Χατζηνικολάου Θανάσης Αρμπερώρης Κατερίνα Γιαννούση Φανή Βουβοπούλου Όλγα Ιωαννίδη Χρύσα Βασιλάκου Συνεργασίες γίνονται δεκτές. city21mag@hotmail.com Τα ενυπόγραφα άρθρα που δημοσιεύονται στο CITY 21 δεν εκφράζουν υποχρεωτικά τις απόψεις του περιοδικού.


3

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Φω τ σου ογράφ στο τοιχο ισε τώ φ ρ Ίσω city21 ωνία α τη ς m που να εί ag@h και στ δική σ ε του θα δ αι εσυ otmail ίλτη ει .c στο ο περ τις τ επόμε om ο ιοδ ικό ιχοφω νος μας νίες .

Κουτσοπόδι... έργα βιτρίνας! Από την Μπάρλα Ι. Πηνελόπη, πολιτισμικό πληροφορικό

Κ

Τοιχοφωνίες Ο τοίχος είχε τη δική του ιστορία... (Μερικές φορές είναι ανορθόγραφος)

Κ

αι ενώ μας βομβαρδίζουν καθημερινά με χιλιάδες ειδήσεις περί οικονομικής κρίσης, άλλοι δεν το βάζουν κάτω! Παραπονιούνται διαρκώς για τα χρήματα που δεν έχουν οι δήμοι τους και παρόλα αυτά φροντίζουν να βρουν τον τρόπο να σπαταλήσουν και αυτά τα λίγα που ίσως έχουν. Που αναφέρομαι; Στο περιβόητο Κουτσοπόδι, που ενώ ο δρόμος εισόδου μέσα στο χωριό ήταν ωραιότατος - με τα λουλουδάκια του, τα φαναράκια του και τη νησίδα του - αποφάσισαν να τον φτιάξουν απ’ την αρχή! Ολοκαίνουριο! Και εμείς που τόσα χρόνια τους στηρίζουμε και τους ψηφίζουμε (εννοώ εμάς τους Πανοραμίτες) είμαστε αναγκασμένοι να πέφτουμε κάθε φορά που οδηγούμε μέσα στις λακκούβες, οι οποίες πρέπει να γίνουν πηγάδια για να μπαλωθούν που και που. Άντε, δηλαδή, μια φορά το χρόνο! Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση!

άποιοι υποκεινούμενοι από τις δικές τους ανασφάλειες και “ιδεολογίες” ίσως να προτιμούν να είναι δούλοι παρά ελεύθεροι. Ο δούλος έχει μάθει να κοιτάει μόνο το άμεσο περιβάλλον του, βολεύεται, ο ελεύθερος κοιτάει πάντα μπροστά και μακριά και πάντα προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο. Έως εδώ! Οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν αποδείξει με Μαραθώνες, Θερμοπύλες, ‘21 και ‘40 ότι δεν σηκώνουν ζυγό στο σβέρκο τους. Όχι φίλε μου, δεν είμαστε δούλοι! Ποτέ δεν ήμασταν και αν χρειαστεί θα το αποδείξουμε πάλι!

Έσσεται ήμαρ!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος - θάνατος Δεύτερος μήνας που αναφερόμαστε στο πρόβλημα, το οποίο και παραμένει. Θα συνεχίσουμε να γραφουμε σχετικά μέχρι κάποιος αρμόδιος να δώσει λύση.

Δ

εν πρόκειται για αστείο ή λογοπαίγνιο. Το σημείο που εικονίζεται στην φωτογραφία είναι δίπλα μας. Πρόκειται για το τέλος της οδού Καρπετοπούλου, στις παλαιές εργατικές κατοικίες, η οδός προς Νέα Κίο. Ο δρόμος, που είναι πολυσύχναστος, από το σημείο αυτό στενεύει(!) και μετατρέπεται σε διπλής κατεύθυνσης. ‘Όπως βλέπεται η ανάλογη σήμανση λάμπει δια της απουσίας της. Οι διαγραμμίσεις επίσης. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει το αυτονόητο; Μια και είμαι εδώ να επισημάνω ότι όποιος, μη Αργίτης, θελήσει να είσέλθη στο Άργος από την Νέα Κίο, και ο Οδυσσέας να είναι, θα χαθεί και θα μας βρίσει. Είναι τόσο δαπανηρό να τοποθετηθούν μερικές πινακίδες που θα τον οδηγήσουν μέσα από τα στενά του νότιου τμήματος και μέχρι κάποιον κεντρικό δρόμο; (Δαναού-Κέντρο, Γεφύρια, Στάδιο-Θέατρο κ.λ.π.).

«Για τους νεκρούς της Marfin» Από τον Γιάννη Β. Παπούλια

Τ

ην Τετάρτη 5/5/2010 στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα που επέβαλλε το ΔΝΤ στην κυβέρνηση. Εμβρόντητη η ελληνική κοινωνία πληροφορήθηκε την τραγική είδηση. Με έκτακτο δελτίο ειδήσεων στα κανάλια, ύστερα από διακοπή της απεργίας των δημοσιογράφων, μεταδόθηκε το συμβάν. «Στην οδό Σταδίου γύρω στις 2 το μεσημέρι, κτήριο τράπεζας φλέγεται με τους ανθρώπους απεγνωσμένους να κρέμονται στα μπαλκόνια. Διαδηλωτές έκαψαν τρεις εργαζόμενους, ανάμεσά τους και μια έγκυο γυναίκα.» Όλοι πάγωσαν. Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στη Marfin το μεσημέρι εκείνο. Μια ώριμη κοινωνία δεν μπορεί να λέει ότι φταίει ο εργοδότης που υποχρέωσε τους εργαζόμενους να μείνουν στην τράπεζα, χωρίς πυρασφάλεια, στο έλεος του οργισμένου πλήθους που απεργούσε εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορεί όμως ο θάνατός τους να χρεώνεται μόνο στην ανευθυνότητα των διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων επεδίωξα να εμπλακώ στον πολιτικό χώρο. Πίστευα κι ακόμη πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενεργός και να ασχολείται με τα κοινά. Οι πολιτικές συναντήσεις ήταν τότε το πρόσχημα για φιλοσοφικές συζητήσεις και ανταλλαγές ιδεών, στοχασμών, ιδανικών. (Καμοιά φορά και ανταλλαγής γιαουρτιών αλλά μέχρι εκεί.) Δεν είναι οι διαδηλωτές αυτοί που δολοφονούν συνανθρώπους μας, που πυρπολούν και καταστρέφουν περιουσίες. «Αν για κάτι αγωνίζονται οι διαδηλωτές , αν για κάτι αξίζει ν΄αγωνιστούν οι άνθρωποι είναι για την Ζωή, την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια.» Το κράτος μπορεί να κοιμάται ήσυχο. Συμβάντα σαν και αυτό που προαναφέραμε επιδρούν ανασταλτικά στη συμμετοχή των πολιτών και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ποιοί είναι τελος πάντων αυτοί οι “γνωστοί - άγνωστοι”; Γιατί δεν συλλαμβάνονται και δρουν ανενόχλητοι; Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν; Οι οικογένειες των θυμάτων θρηνούν τους ανθρώπους τους που χάθηκαν άδικα. Στο «γιατί» που ξεχειλίζει από τα στόματα όλων μας δεν αρκεί η ανακοίνωση της Marfin: «Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Ανάλογη ευθύνη όμως φέρουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ.» Ας εξετάσουμε πόσο συμμέτοχοι είμαστε όλοι μας. Με το να κατηγορούμε τους άλλους η ευθύνη δε φεύγει από πάνω μας.


4

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Live rock band sto Gala Cafe

Μια πολύ όμορφη μουσική βραδιά μας χάρισαν οι ΕΝΟΧΟΙ στο Gala Cafe στις 15 Μαΐου. Δεν έλειπε κανείς!

Event στο THE BODY SHOP Ναυπλίου Στις 21/05 διοργανώθηκε στο THE BODY SHOP Ναυπλίου event, όπου και παρουσιάστηκαν τα νέα χρώματα του καλοκαιριού. Παρόλο που έβρεχε η συμμετοχή ηταν μεγάλη

Κάθε πιάτο μια νέα ανακάλυψη..

Η Σοφία τραγουδάει στα Κιούπια

Για μια ακόμα φορά απολαύσαμε τη ζεστή φωνή της Σοφίας Δαρειώτη, να τραγουδάει στα Κιούπια μαζί με τον ιδιοκτήτη της μουσικής ταβέρνας στα Πυργιώτικα.

Για τους φίλους του ‘’ERNESTO’’

‘’Το ERNESTO’’ θα παραμείνει κλειστό για το καλοκαίρι. Ραντεβού, λοιπόν, την 1η Οκτωβρίου 2010 με ανανεωμένη κουζίνα και μενού.

Στο Guzel και αυτό το καλοκαίρι!

Εξαιρετικά δυναμική είσοδο έκανε το club Guzel στην παραλιακή το Σάββατο 22 Μαΐου... Θα είμαστε εκεί με το φωτογραφικό μας φακό να απαθανατίζουμε κάθε ανεπανάληπτη στιγμή.

Ποίηση ακούσαμε στο Μπουσουλοπούλειο Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Άργους [ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.] και ο σύλλογος Καρυάς ¨το Αρτεμίσιο¨, το Σάββατο 20 Μαΐου παρουσίασαν στο Μπουσουλοπούλειο Θέατρο Άργους τη νέα Ποιητική συλλογή «ΗΛΙΑΝΘΟΙ» του Δάσκαλου & Λογοτέχνη Σπύρου Καραμούντζου. Το βιβλίο παρουσίασε ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γιάννης Χατζηβασιλείου, πρ. Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγγραφέας - εκδότης του περιοδικού ¨Αγιάσος¨ του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών Λέσβου - τακτικό μέλος – πρ. Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - Βιβλιοκριτικός. Για τον ποιητή μίλησαν οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Τρίχας, δάσκαλος - Πρόεδρος του Συλλόγου Καρυάς ¨το Αρτεμίσιο¨ & Διογένης Μαλτέζος, δάσκαλος – λογοτέχνης.

Από την Μπάρλα Ι. Πηνελόπη

Εξεπλάγην όταν δοκίμασα την pasta porcini του σεφ Gianfranco Pangaro. Η υψηλή Ιταλική & Μεσογειακή γαστρονομία άφησε στον ουρανίσκο μου μια μεγάλη γεύση ικανοποίησης. Να τη δοκιμάσετε οπωσδήποτε.

‘Του πάθους φτερουγίσματα’ ‘H ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, στο θεατράκι της στην οδό Ατρέως στο Άργος, με την θεατρική της ομάδα, παρουσίασε την ποιητική συλλογή ‘Του πάθους φτερουγίσματα’ του ποιητή Κωνσταντίνου Σπηλιώτη, το Σάββατο 15 Μαΐου.

Derti Club - Το καινούριο club της παραλιακής

Μόνο ελληνικά θα παίζει το νέο club της παραλιακής! Για όσους λοιπόν θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα δεν έχουν παρά να χορέψουν, να θαυμάσουν τις οριεντάλ χορεύτριες και να πετάξουν πλήθος λουλουδιών.


ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

5


6

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

ΓΕΓΟΝΟΤΑ Από τον Βασίλη ζώη, δημοσιογράφο

6/5: Αιματηρή καταδίωξη στο χωρίο Κουτσομόδι Κορινθίας, με τον τραυματισμό δύο αστυνομικών της ΟΠΚΕ από πυρά κουκουλοφόρων οι οποίοι είχαν ληστέψει το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Ζευγολατιό. Οι δράστες «έπεσαν» πάνω σε μπλόκο των αστυνομικών και προσπάθησαν να διαφύγουν. Οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν αλλά οι κακοποιοί, αφού απομακρύνθηκαν λίγο, έστησαν αυτοί μπλόκο στους αστυνομικούς και τους γάζωσαν με Καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα το όχημα στο οποίο επέβαιναν να βγει εκτός δρόμου. Ευτυχώς οι δύο τραυματίες αστυνομικοί δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Α. Δ Κορινθίας για την σύλληψη των επικίνδυνων κακοποιών.

12/5: Δύο θρασύτατες υπάλληλοι του υπουργείου ανάπτυξης (ΙΓΜΕ) πήγαν για μπάνιο στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο με το υπηρεσιακό τους όχημα, ένα τζιπ με εμφανή τόσο τα διακριτικά του υπουργείου, όσο και φυσικά πορτοκαλί «κρατικές» πινακίδες! Από τις μία το μεσημέρι απολάμβαναν το μπανάκι τους, στην υγεία των κορόιδων… 17/5: Συνεδρίασε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη. Εκεί οι νομάρχες τις Περιφέρειας Πελοποννήσου, μαζί και με βουλευτές νομών της Περιφέρειας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λεφτά για έργα από το ΕΣΠΑ υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν «ώριμες» μελέτες!!. Ο γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Φώτης Χατζημιχάλης δεσμεύτηκε πως μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το χωροταξικό για τους δεματοποιητές των απορριμμάτων.

20/5: Τα δημοτικά συμβούλια Μυκηνών και Κουτσοποδίου πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πύλη των Λεόντων του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Ζητούν να μην «καπελωθεί» το όνομα των Μυκηνών από το Άργος, ενώ δηλώνουν ότι μπορεί να σταθεί ένας αγροτικός δήμος βόρεια του Άργους με το όνομα των Μυκηνών, κάτι που υπάρχει και σαν πρόταση από το υπουργείο Εσωτερικών. «Αυτές οι πέτρες είναι η ιστορία μας, είναι η ζωή μας, είναι η Ελλάδα..» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κουτσοποδίου, κ. Κώστας Μπιτζής.

22/5: Παρουσιάστηκε στο Ναύπλιο το τελευταίο βιβλίου του γνωστού καθηγητή εργατικού δικαίου, Αλέξη Μητρόπουλου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ασφαλιστικό Ώρα Μηδέν». Την παρουσίαση και ενημέρωση του πολυπληθούς κοινού πραγματοποίησαν ο συγγραφέας, ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου, Ραφαήλ Μπαρού.

23/5: Τιμήθηκαν στο Ναύπλιο οι Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τους νεότουρκους του Κεμάλ .Τον Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ημέρα που ο σφαγέας του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία πλέον των 350.000 Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923.

25/5: Βεβήλωση του Κοιμητηρίου της Αγ. Τριάδας. Ιερόσυλοι παραβίασαν την είσοδο του νεκροταφείου του Αγίου Νικόδημου και έκλεψαν καντήλια, μεταλλικά ανθοδοχεία και άλλα δεκάδες αντικείμενα από τους τάφους.

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ; - Οι άνθρωποι ξοδεύουν 3 ημέρες από τη ζωή τους κοιτάζοντας το ρολόι. - Οι άνθρωποι ξοδεύουν 305 ημέρες από τη ζωή τους συμπληρώνοντας αιτήσεις. - Οι άνθρωποι ξοδεύουν 30 χρόνια από στη ζωή στο να μένουν όρθιοι. - Οι άνθρωποι ξοδεύουν 5 χρόνια και 303 ημέρες από τη ζωή τους, καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2010 Θεατρική Διαδρομή & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου - Βασίλης Νικολαϊδης

Αριστοφάνη, Ιππής

2 & 3 Ιουλίου 2010, 21:00 / Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου my festival Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαΐδης Σκηνικά – Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, Μουσική Αντιγόνη Τσολάκη Χορογραφία Χρήστος Παπαδόπουλος, Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, Κώστας Χλίβας Ερμηνεύουν: Γιώργος Αρμένης, Γιάννης Κοτσαρίνης, Θύμιος Κούκιος, Σαμψών Φύτρος, Παύλος Χαϊκάλης

Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου Σοφοκλή, Οιδίποδας Τύραννος

9 & 10 Ιουλίου 2010, 21:00 / Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου my festival Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης ,Σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος Σκηνικά – κοστούμια Γιώργος Πάτσας, Μουσική Γιάννης Αναστασόπουλος Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη,Νίκος Αρβανίτης, Μάνος Βακούσης,Θανάσης Κουρλαμπάς,Νικόλας Παπαγιάννης, Άγγελος Κώστας Ανταλόπουλος, Σωτήρης Τσακομίδης

Εθνικό Θέατρο - Γιάννης Κακλέας Αριστοφάνη, Λυσιστράτη

16 & 17 Ιουλίου 2010, 21:00 / Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου my festival Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας, Σκηνικά Μανώλης Παντελιδάκης, Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου Μουσική Σταύρος Γασπαράτος, Χορογραφία Κυριάκος Κοσμίδης, Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης, Βίντεο Πίνδαρος Ανδριόπουλος, Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου Ερμηνεύουν: Ελένη Κοκκίδου, Λαέρτης Μαλκότσης, Σταύρος Μαυρίδης, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιώργος Χρυσοστόμου, κ.ά. Συμμετέχει 22μελής Χορός

Κρατικό Θέατρο Βορείου Eλλάδος - Σωτήρης Χατζάκης Αριστοφάνη, Αχαρνής

23 & 24 Ιουλίου 2010, 21:00 / Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου my festival Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης ,Σκηνοθεσία Σωτήρης Χατζάκης, Μουσική Σταμάτης Κραουνάκης, Σκηνικά Γιώργος Πάτσας , Κοστούμια Έρση Δρίνη, Χορογραφία Φωκάς Ευαγγελινός , Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ Ερμηνεύουν Σταμάτης Κραουνάκης, Γρηγόρης Βαλτινός, Κώστας Βουτσάς κ.ά.

Εθνικό Θέατρο - Γιάννης Χουβαρδάς Ευριπίδη, Ορέστης

30 & 31 Ιουλίου 2010, 21:00 / Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου my festival Μετάφραση Στρατής Πασχάλης, Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς, Σκηνικά – κοστούμια Γιοχάννες Σουτς, Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος Ερμηνεύουν: Κώστας Βασαρδάνης, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Κουρής, Μανώλης Μαυροματάκης, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Τάνια Τρύπη Συμμετέχει 15μελής Χορός

Schaubühne am lehniner platz - Thomas Ostermeier William Shakespeare, Οθέλλος

6 & 7 Αυγούστου 2010, 21:00 / Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου my festival Σκηνοθεσία Thomas Ostermeier, Σκηνικά Jan Pappelbaum , Κοστούμια Nina Wetzel, Μουσική Nils Ostendorf , Βίντεο Sebastien Dupouey ,Φωτισμοί Erich Schneider Παγκόσμια πρεμιέρα

Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου Διαγόρας Χρονόπουλος Αριστοφάνη, Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος

13 & 14 Αυγούστου 2010, 21:00 / Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου my festival Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης, Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος, ΣκηνικάΚοστούμια: Πάρις Μέξης, Μουσική: Χρήστος Λεοντής, Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Διδασκαλία τραγουδιών: Μαρίνα Χρονοπούλου Διανομή: Πενία: Κάτια Γέρου,Πλούτος: Δημήτρης Λιγνάδης, Χρεμύλος: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Καρίων: Μάνια Παπαδημητρίου, Δίκαιος: Κωστής Καπελώνης, Βλεψίδημος: Κώστας Βελέντζας, Γυναίκα: Αναστασία Γεωργοπούλου, Συκοφάντης: Λευτέρης Λουκαδής, Γριά: Βασίλης Λέμπερος Νέος: Αλέξανδρος Πέρρος, Ερμής: Θοδωρής Αντωνιάδης, Ιερέας: Κώστας Βελέντζας


ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

CULTURE

7

Ελληνικό αλφάβητο εν χρήσει το 6000 π.Χ. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ Ένα άρθρο του Παν.Κουβαλάκη στο περιοδικό “Δαυλός”

Παρακολουθώντας σε ιδιωτικό κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης μία εκπομπή μαγειρικής από γνωστό μάγειρα, έμεινα άφωνος από τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας όσον αφορά την καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου. Η στήλη αυτή δημιουργείται για να σας παρουσιάσω τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό αλφάβητο γεννήθηκε στον Ελλαδικό χώρο.

Τ

ο κεραμικό του 5500-6000 πΧ, που βρέθηκε στη νησίδα Γιούρα των Βορείων Σποράδων και φέρει αλφαβητική Ελληνική γραφή, όπου διακρίνονται, σχεδόν όμοια με τα γράμματα των κλασσικών Ελληνικών αλφαβήτων, τα στοιχεία Α, Υ, Δ. Το εύρημα αυτό αποδεικνύει, ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι παλαιότερο των Ελληνικών Γραμμικών Γραφών. Επίσης καταρρίπτεται με συντριπτικό τρόπο και οριστικά η ψευδής θεωρία, ότι οι Έλληνες πήραν το αλφάβητο από τους Φοίνικες, οι οποίοι εμφανίσθηκαν στην ιστορία γύρω στο 1150 πΧ, δηλαδή 4500-5000 χρόνια μετά την δημιουργία του ενεπίγραφου κεραμικού των Γιούρων. Μετά την ανακάλυψη της ξύλινης πινακίδος στο Δισπηλιό της Καστοριάς (χρονολογήθηκε ως γνωστόν στο 5300 π.Χ.) μια νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη έρχεται στο φως, που αφορά και αυτή την “προϊστορική” γραφή του Ελλαδικού χώρου. Στην ερημονησίδα Γιούρα των Βορείων Σποράδων (20 μίλια πλησίον της Αλονήσου) στο “Σπήλαιο του Κύκλωπος” ανεσκάφησαν κεραμικά θραύσματα (όστρακα) “γραπτών” αγγείων, στην επιφάνεια των οποίων έχουν χαραχθεί σύμβολα πανομοιότυπα με γράμματα του κλασσικού ελληνικού αλφαβήτου. Τα όστρακα αυτά χρονολογούνται μεταξύ του 60005500 πΧ Η ανασκαφή στο εν λόγω σπήλαιο διεξάγεται από τον αρχαιολόγο Αδαμάντιο Σαμψών από το 1992 και σύμφωνα με τον ίδιο: “εκτός από την κεραμική της Νεώτερης Νεολιθικής βρέθηκαν θραύσματα εξαιρετικής ποιότητας γραπτών αγγείων, που χρονολογούνται στο τέλος της Αρχαιότερης Νεολιθικής και στην αρχή της Μέσης Νεολιθικής. Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα έδωσε για την αρχή του α’κεραμικού στρώματος ηλικία 6445-6375 πΧ, ενώ για τα στρώματα της Μέσης και της Ανώτερης Νεολιθικής (στις οποίες εντάσσονται και τα γραπτά αγγεία) έχουμε ηλικίες 6025-5955 πΧ (Αδ.Σαμψών, “Ο Νεολιθικός Πολιτισμός στην Ελλάδα”, Ίδρυμα Γουλανδρή, 1996). Στην παραπάνω μελέτη του ο κ.Σαμψών δεν κάνει άλλη ιδαίτερη αναφορά στα τεράστιας σημασίας ανακαλυφθέντα γραπτά αγγεία των Γιούρων, αλλά περιορίζεται στην περιγραφή των αλιευτικών δραστηριοτήτων κατά την νεολιθική εποχή στην περιοχή των Σποράδων. Στο εποπτικό υλικό, που παραθέτει, περιλαμβάνονται φωτογραφίες άλλων ευρημάτων από την εν λόγω ανασκαφή (αγκίστρια, ειδώλια, διακοσμημένα αγγεία κλπ), χωρίς να δημοσιεύονται φωτογραφίες των γραπτών οστράκων. Η φωτογραφία ενός εκ των γραπτών οστράκων ήλθε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα “Αδέσμευτος Τύπος” (παρουσίαση του Ν.Νικητίδη, 13 Φεβρουαρίου 1997) σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο: “Ελληνική η αρχαιότερη γραφή”. Στην επιφάνεια του οστράκου διακρίνονται ευκρινώς τα γράμματα (κατά σειρά) Α, Υ, Δ, που συνθέτουν την ρίζα της λέξεως “ΑΥΔΗ” (ομιλία, φωνή), που συναντάται πρώτη φορά στην “Θεογονία” αλλά και στην “Ιλιάδα”. Στο ίδιο δημοσίευμα ο Α.Σαμψών φέρεται να επιβεβαιώνει, ότι “πρόκειται για σύμβολα γραφής και αποτελούν μια συνειδητή ενέργεια του κεραμέα” και επιφυλάσσεται να δώσει την συνολική αξιολόγηση των ευρημάτων σε μελλοντική επιστημονική ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα μικρό τμήμα του εν λόγω σπηλαίου έχει μέχρι σήμερα ανασκαφεί, γι’ αυτό πιθανότητα στο άμεσο μέλλον θα ανακαλυφθούν και τα υπόλοιπα θραύσματα των γραπτών αγγείων, οπότε και θα είναι δυνατή μια οριστική αξιολόγηση του πανάρχαιου αυτού τύπου γραφής, που φαίνεται να μην διαφέρει από τον κλασσικό και σύγχρονο τύπο. Αυτά τα τεράστιας σπουδαιότητας ευρήματα δικαιώνουν την ιστορική και γλωσσολογική θέση της ταυτόχρονης γένεσης και εξέλιξης της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Γραφής (Αλφαβήτου). Και καθίστανται ανάξια πλέον λόγου και σοβαρότητος τα περί Φοινίκων και Ανατολής για την Ιστορία του Πολιτισμού. Επιμέλεια: Γιάννης Β. Παπούλιας

ΑΞΟΔΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Συγγραφέας: Μάρω Βαμβουνάκη Εκδοτικός οίκος: Ψυχογιός Τιμή: € 16,50

Α

ν στέρηση είναι να μην έχεις αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει. Η απόκτησή του να αποδεικνύεται απογοητευτική. O άνθρωπος σήμερα μαραίνεται μέσα στην εποχή του ανικανοποίητου. Κι αν, όταν στερείσαι, μπορείς να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, μέσα στην ανικανοποίητη καθημερινότητα και τις απανωτές -όχι έ απογοητεύσεις ύ ό απ’ αυτά ά που δεν έχεις αλλά απ’ αυτά που έχεις-, δεν ξέρεις πια τι ακριβώς να επιθυμήσεις. Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο. Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγαπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί να αγαπήσει. Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη κι η ψυχή διά της απώλειας της κερδίζεται. Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι’ αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με τον μίζερο εαυτό μας που τη στενεύει. Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε• προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως: “Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…”


8

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10


9

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Το πρόσωπο του μήνα είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της περιοχής μας. Το CITY 21 σας παρουσιάζει τον κ. Αντώνη Πανταζή.

Αντώνης Πανταζής CITY 21: Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την ιστορία των επιχειρήσεων σας. Αντώνης Πανταζής: Η αρχή έγινε το 1986 με το PANTAZIS RESTAURANT στο Κεφαλάρι. Φυσικά δεν είχε τη σημερινή του μορφή αφού έχουν γίνει αρκετές επεκτάσεις από τότε. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε το PANTAZIS DELIVERY! Είναι ένα από τα μεγαλύτερα food deliveries της περιοχής, το οποίο αριθμεί σήμερα 8.500 πελάτες και εξυπηρετεί περιοχές μέχρι και 10 km γύρω από την περιοχή του Άργους. Σειρά έχουν το PANTAZIS ROYAL και το ERNESTO το Ιταλικό μας εστιατόριο στο Άργος, το οποίο στεγάζεται στο γνωστό νεοκλασικό του διάσημου αρχιτέκτονα Ernest Chiller .Οι γεύσεις του και οι αυθεντικές Ιταλικές συνταγές νομίζω πως έχουν ικανοποιήσει και θα συνεχίσουν να ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς πελάτες! Οι δυο αυτές επιχειρήσεις εγκαινιάστηκαν σχεδόν μαζί πριν από 3 χρόνια και μέχρι τώρα έχουν μεγάλη απήχηση. Μην ξεχνάμε και την ROYAL CATERING , η οποία έχει έδρα το PANTAZIS ROYAL. Το νεότερο αδερφάκι του ομίλου ‘’PANTAZIS’’ είναι το ΑΙΘΡΙΟ ‘’ΕΛΕΑΝΘΗ’’ το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο PANTAZIS ROYAL . CITY 21: Είναι δεδομένο πως είστε ένας από τους πιο δυναμικούς και αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες της περιοχής μας. Ποιο το μυστικό της επιτυχίας σας; Αντώνης Πανταζής: Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό. Πολλή δουλειά και αρκετές θυσίες χρειάζονται. Κάθε επιχείρηση είναι ένα δημιούργημα, ένα παιδί. Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο σε αυτό. Από κάποια φάση και μετά, μεγάλο ρόλο παίζει και η εμπειρία όσον αφορά την ανάπτυξη και την επιτυχία ενός project, αλλά αυτό είναι κάτι που το αποκτάς σε βάθος χρόνου.

CITY 21: Η αγορά σήμερα, ειδικά στο χώρο της εστίασης και της διοργάνωσης εκδηλώσεων είναι σχεδόν γεμάτη. Πως οι επιχειρήσεις ΠΑΝΤΑΖΗ αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό, θεμιτό και μη;

Αντώνης

Πανταζής: Η λέξη αντιμετώπιση νομίζω πως είναι ‘’βαριά’’ . Παραπέμπει σε μάχη, σε πόλεμο. Εμείς κοιτάμε ‘’αυστηρά’’ τη δουλειά μας και προσπαθούμε συνεχώς να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε . Ο ανταγωνισμός απλώς μας κάνει καλύτερους! CITY 21: Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την οικονομική κρίση; Έχει επηρεάσει η κρίση αυτή τις δικές σας επιχειρήσεις; Με ποιό τρόπο την αντιμετωπίζετε.

Αντώνης Πανταζής: Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς αυτές τις δυο λέξεις. Οικονομική κρίση. Είναι γεγονός πως έχει επηρεάσει τις ζωές μας γενικότερα. Υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας σε όλους και αυτό όσο να ’ναι έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις όλων. Είτε αυτές είναι μεγάλες, είτε είναι μικρομεσαίες. Θεωρώ πως τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει άλλος εκτός από τη δημιουργία οικονομικής κλίμακας και μείωση του κόστους όσο αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό.

CITY 21: Γνωρίζουμε πολύ καλά πως εξαιτίας του μεγάλου ντόρου που γίνεται περί οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο για κάποιον να κάνει μια καινούρια επιχειρηματική κίνηση. Παρόλα αυτά εσείς θα ενθαρρύνατε έναν νέο να ξεκινήσει μια δική του επιχείρηση; Τι θα τον συμβουλεύατε;

Αντώνης Πανταζής: Βεβαίως και θα τον ενθάρρυνα. Αυτό που θα τον συμβούλευα θα ήταν να κάνει αργά και σταθερά βήματα. Να έχει συγκεκριμένο πλάνο και συνέπεια. Και τότε θα επιτύχει σε όποια επιλογή και όποιον τομέα διαλέξει να δραστηριοποιηθεί. CITY 21: Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; Αντώνης Πανταζής: Εκτός από τη συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων η οποία βρίσκεται στο καθημερινό πρόγραμμα υπάρχουν και κάποια σχέδια τα οποία βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και αφορούν έναν εξωτερικό χώρο πιο μεγάλο και εντυπωσιακό από το ΑΙΘΡΙΟ ‘’ΕΛΕΑΝΘΗ’’. Θα διαθέτει πισίνα, πολλά επίπεδα και θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1000 άτομα.

CITY 21: Φαντάζομαι πως ο ελεύθερος χρόνος σας είναι περιορισμένος, παρόλα αυτά βρίσκετε χρόνο για αγαπημένες ασχολίες και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Αντώνης Πανταζής: Όντως ο ελεύθερος χρόνος μου είναι αρκετά περιορισμένος αλλά αν αγαπάς κάποια πράγματα πάντα βρίσκεις χρόνο, έστω και λίγο για να τα κάνεις. Ασχολούμαι με τον αθλητισμό, τις μοτοσικλέτες και δίνω μεγάλο βάρος στην οικογένειά μου. Αφιερώνω επίσης αρκετό χρόνο σε βιβλία στρατηγικής, πολιτιστικά γεγονότα και επαγγελματικές εκθέσεις. Μου αρέσουν τα ταξίδια και η μεγάλη μου αγάπη είναι ο Παναθηναϊκός. Σε κάθε ευκαιρία λοιπόν, ταξιδεύω εκεί όπου παίζει η ομάδα. CITY 21: Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή συνέχεια.


10

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά!

άποψη!!! Πάντως θεωρώ πως αν υπάρχει πραγματική κατανόηση και επικοινωνία με το σύντροφό σου η ηλικία δεν παίζει ρόλο!!

Μητσάκι, 15 Ναι, ερωτεύτηκα κάποιον 14 χρόνια μεγαλύτερό μου, ταιριάζαμε πολύ αλλά δεν προχώρησε γιατί φοβηθήκαμε την αντίδραση του κόσμου.

Ανδρέας, 30

Ερωτευτήκατε ποτέ κάποιον/α μεγαλύτερο/η σας; Άντεξε αυτή η σχέση στο χρόνο; Από την Πηνελόπη Ι. Μπάρλα, Πολιτισμικό πληροφορικό

Ο

έρωτας σίγουρα χρόνια δεν κοιτά και αυτό γιατί το συναίσθημα της ολοκλήρωσης που πολλές φορές κάποιος σε κάνει να νιώσεις είναι τόσο έντονο και δυνατό που τέτοιες λεπτομέρειες απλά τις παραβλέπεις. Ο κατακλυσμός των συναισθημάτων, το πάθος, η ανάγκη του να κοιτάξεις τον άλλον στα μάτια και να χαθείς στο βλέμμα του, να εισχωρήσεις βαθειά μέσα στην ψυχή του, πως θα μπορούσαν να σε εμποδίσουν ώστε να πάψεις να τα νιώθεις για έναν και μόνο λόγο; Την ηλικία του. Τι νόημα θα είχε αν κάποιος ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος σου ή κατά πολύ μικρότερος σου; Ερωτεύεσαι κάποιον γι αυτό που είναι. δεν το επιδιώκεις...έρχεται από μόνο του. εκεί που δεν το περιμένεις. έτσι ξαφνικά και απρόσμενα. χωρίς να σε ρωτήσει κανείς αν θέλεις ή όχι. και απλά αποδέχεσαι τη μαγεία του να ζεις μέσα από τον άλλον. Μία αλυσίδα γεγονότων που απλά αρχίζουν να διαδέχονται το ένα το άλλο. χωρίς να καταλάβει πότε και πως έγινε. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποδεχόμαστε και θαυμάζουμε τους κοτσονάτους παππούδες που κυκλοφορούν με μια νεαρή κοπέλα, ενώ με σεξιστικό αποτροπιασμό απαξιώνουμε τις ξεμωραμένες γιαγιάδες που παρασύρονται από το πάθος τους για ένα τεκνό. Ενώ όμως η ερωτική έλξη ενός γέροντα για γυναίκες μικρότερης ηλικίας θεωρείται «απολύτως φυσική», η ανάγκη για μια νέα ερωτική ζωή

ανάμεσα σε δύο αρκετά ηλικιωμένα άτομα θεωρείται συνήθως εντελώς «αφύσικη». Γιατί πρέπει κάποια ταμπού να μας βάζουν όρια και δεν αφηνόμαστε ελεύθεροι στο να ζήσουμε έτσι όπως πραγματικά θέλουμε και ποθούμε; Όσοι πιστεύουν ότι η διαφορά ηλικίας είναι κάτι που οδηγεί τα ζευγάρια σε πρόωρη διάλυση, μήπως είναι ώρα να το ξανασκεφτούν;

η πίεση, λίγο το ρολόι, λίγο οι γνώστες της που είχαν αποκατασταθεί κατέρριψαν όλη την αγάπη και τον ερώτα που μας έτρεφαν τόσα χρόνια και φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε πια....!!! Σαν αποτέλεσμα βέβαια όλων αυτών ήταν το αναμενόμενο.....! Φυσικά δεν έχω μετανιώσει και σίγουρα θα το ξαναέκανα χωρίς δισταγμό!!! Μιλώντας πάντα από την μεριά μου σαν άντρας.

Βασιλική, 20 Δημήτρης, 27 Ερωτεύτηκα και αγάπησα μια κοπέλα 4 χρόνια μεγαλύτερη μου. Ήμουν μαζί της 6 χρόνια, αρκετά για να δείξουν ότι υπήρχε κάτι ανάμεσα μας!! Προβλήματα υπήρχαν και από το σπίτι μου αλλά και από το δικό της, τα οποία ξεπεράστηκαν με τον καιρό βλέποντας τι μπορεί να προσφέρει κάποιος μεγαλύτερος και τι κάποιος μικρότερος. Περνούσαμε πολύ όμορφα γιατί ήξερε τι ήθελε και ήξερα τι ήθελα και εγώ. Δέθηκα μαζί της και πίστεψα σε αυτήν και την αγάπη που μου είχε δείξει. Πάνω από όλα υπήρχε επικοινωνία μεταξύ μας που την ζήλευαν πολλοί! Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ήρθε μετά από τα 6 χρόνια όπου άρχισε η ψυχολογική πίεση από τους δικούς της για να αποκατασταθεί. Δε λέω ήταν καιρός αλλά όπως σου είπα και παραπάνω, για την επικοινωνία που είχαμε, είχαμε καταλήξει στο να περιμένουμε λίγο να φτιάξουν τα οικονομικά μας. δυστυχώς όμως το βιολογικό της ρολόι είχε αρχίσει να χτυπά πολύ πιο δυνατά από το δικό μου και λίγο

Ερωτεύτηκα μεγαλύτερο μου και ήταν πολύ καλύτερα σε πολλούς τομείς από ότι με ένα συνομήλικο μου… Μια γυναίκα από τη φύση της είναι πιο ώριμή και για το λόγο αυτό τις περισσότερες φορές ερωτεύεται μεγαλύτερο της ώστε να έχει μαζί του καλύτερη επικοινωνία… Αυτό είναι το πιο σημαντικό… Από κει και πέρα αρνητικές επιπτώσεις δεν υπάρχουν … και ναι είμαι υπέρ του έρωτα με διαφορά ηλικίας.

Γιώργος, 32 Ο έρωτας όπως όλοι ξέρουμε χρόνια δεν κοιτά όμως χρόνο δεν κράτησε γιατί τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα και άνετα. Η διαφορά μας ήταν 5 χρόνια και εκείνη μάλιστα ήταν και παντρεμένη. Ήταν ένα μυστικό, που αυτό άλλωστε δημιουργούσε μια ένταση που σταματούσε το χρόνο.

Νίκη, 26 Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δε μου έτυχε να ερωτευτώ κάποιο μεγαλύτερο μου, οπότε είναι δύσκολο να έχω

Ήμουν φοιτητής τότε, μιλάμε για το 2002 και ότι είχα χωρίσει από μια σχέση 3,5 χρόνων. Μέχρι τότε πίστευα πως η συγκεκριμένη κοπέλα ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Και τι δεν είχα κάνει γι αυτήν… θυσίες, τρέλες, όλα! Μέχρι που μου έφερε έναν κοντό ξανθό Σκοτσέζο στο σπίτι σαν το νέο της φλερτ… Μη στα πολυλογώ, είδα και έπαθα να ξεπεράσω όχι τόσο αυτήν όσο την προσβολή που έφαγα! Μερικούς μήνες αργότερα σε ένα night club στην πόλη που σπούδαζα, είχα βγει με τους κολλητούς μου το Χ και τον Υ. Η βραδιά περνούσε όπως όλες οι άλλες όταν βγαίνεις με τους κολλητούς. Αργά και βασανιστικά, πίνοντας μπύρα και λέγοντας το ένα αποτυχημένο ανέκδοτο πίσω από το άλλο. Κάποια στιγμή, άφησα την παρέα και πήγα στο WC (τη μπύρα τη δανείζεσαι , δεν την αγοράζεις ποτέ, σοφή κουβέντα). Επιστρέφοντας λοιπόν στο dance floor και καθώς προσπαθούσα να διασχίσω το πλήθος, τα μάτια μου έπεσαν πάνω σε μία φιγούρα που χόρευε με την παρέα της. Κυριολεκτικά τα πόδια μου βιδώθηκαν στο πάτωμα. Δεν μπορούσα να κάνω βήμα! Είχα πάθει το πρώτο σοκ. Μαζεύοντας τα κομμάτια μου βρήκα το κουράγιο να συνεχίσω να περπατάω με το σκεπτικό να πάω πίσω στην παρέα μου. Δεν γινόταν όμως να μην περάσω από μπροστά της! Όπως και έγινε. Φτάνοντας λοιπόν εκεί, της χτύπησα τον ώμο. Εκείνη γύρισε και με κοίταξε με ένα βλέμμα απορίας. Της είπα πως ήταν ότι πιο όμορφο είχα δει στα τέσσερα χρόνια σπουδών μου εκεί , πως αυτό ήθελα μόνο να της πω και τίποτα άλλο. Ούτως ή άλλως ένιωσα πως δεν με έπαιρνε να πω τίποτα άλλο. Χαμογέλασε, μου είπε ευχαριστώ και με ρώτησε το όνομα μου. Δεν πίστευα πως μου μιλούσε! Μετά τις απαραίτητες πλέον συστάσεις , της είπα πως οι προθέσεις μου ήταν πραγματικά πολύ αγνές και πως απλά ήθελα να της πω πόσο τη θαύμασα και πως θα γυρνούσα στην παρέα μου. Εκείνη όμως μου έπιασε το χέρι και με ρώτησε τι πίνω. Της είπα: «μπύρα». Μου είπε: «πάρε τη μπύρα σου και έλα εδώ τότε…»… Το ότι κόλλησαν τα πόδια μου στο πάτωμα πριν δεν ήταν τίποτα σε αυτό που ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Αντιθέτως μάλιστα, έβγαλα φτερά και πριν το καταλάβω τι έκανα, είχα πάει στα παιδιά, είχα πάρει τη μπύρα μου, είχα βρει δικαιολογία (δεν τους είπα πως είχα γνωρίσει κάποια… λιγουριά…) και είχα πάει πίσω σε εκείνη. Την ρώτησα μέσα στην κουβέντα πόσο χρονών είναι και εκείνη μου απάντησε μέσα στο σαματά της μουσικής @#$ενα… Α, είσαι πιο μικρή από μένα(καθότι εγώ τότε ήμουν 22)! Όχι μου είπε… δεν άκουσες καλά… 31!!!!


11

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Έμεινα τελείως μ@λ@κ@ς... Όχι μόνο δεν κώλωσα αλλά συνέχισα με περισσότερο ενθουσιασμό. Πέρασαν 2 χρόνια όπου εγώ και η Ε… ήμασταν μαζί. Ήταν ότι καλύτερο είχε συμβεί έως τότε (τονίζω το έως τότε) στη ζωή μου. Ήμουν τρελός γι αυτήν. Κάναμε τα πάντα μαζί. Είχαμε σπίτι δικό μας, είχαμε σκύλο δικό μας και όταν έχεις και σκύλο μαζί… καταλαβαίνεις πως είναι τα πράγματα. Είστε πλέον ΜΑΖΙ! Η κατάληξη βέβαια, αυτής της σχέσεις δεν ήταν και η καλύτερη. Μετά από τόσο καιρό μαζί ένα ομορφότατο πρωινό και ενώ εγώ κοιμόμουν μια χαρά… μία έξαλλη Ε… μπήκε στο δωμάτιο και μου ζήτησε να βγω από το σπίτι της, τη ζωή της και όλα τα συναφή, μιας και από ότι έμαθα την ίδια μέρα, με είχε δει ο πρώην της σε ένα bar να φιλιέμαι με μία άλλη. Ναι το παραδέχομαι είχα κάνει μ@λ@κι@. Χοντρή. Τα χάλασα όλα από μ@λ@κι@ μου. Μη με ρωτήσεις αν το μετάνιωσα. Ούτε εγώ δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε αυτό. Ήταν τότε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής μου και κατάφερα να τα κάνω σκ@τ@. μια χαρα! Ποτέ μη μετανιώνεις για πράγματα που έχεις κάνει, μόνο γι αυτά που δεν έκανες ποτέ. Εν ολίγοις, ναι, πήρα πολλά από αυτήν τη σχέση και άξιζε τον κόπο. Το αν κράτησε ή όχι στο χρόνο ήταν λάθος δικό μου ( του μικρότερου). Τα θετικά ήταν πάρα πολλά και αρνητικά δεν μπορώ να βρω. Όμως και μ@λ@κι@ να μην είχα κάνει τότε, θεωρώ πλέον πως είχε ημερομηνία λήξης. Ήταν μεγάλη η διαφορά και μετά από κάποια χρόνια θα ήταν πολύ πιο έντονη. Δε μιλάμε για 2 – 3 χρόνια… Αυτά δεν είναι τίποτα!

Πάτυ, 18 Ναι, έτυχε αρκετές φορές να καταλήξω με κάποιον που ήταν μεγαλύτερος μου… Βέβαια όχι πολλά χρόνια η διαφορά. Αυτή τη στιγμή έχω μία σχέση με κάποιον που είναι 3 χρόνια μεγαλύτερος μου. Μπορώ να πω ότι περνάω αρκετά καλά γιατί βλέπω ότι πολλά παιδιά της ηλικίας μου είναι τελείως ανώριμα ενώ με το φίλο μου νιώθω προστασία και ασφάλεια.. είμαστε μαζί 2 χρόνια και βλέπουμε να συνεχίζουμε...

Ντέμυ, 19 Ναι, ερωτεύτηκα μεγαλύτερο μου. Πιστεύω πως είναι καλύτερο από το να έχεις μία σχέση με έναν συνομήλικο σου, με τα ίδια ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις! Το καλό σε τέτοιου είδους σχέσεις είναι πως ο ένας μπορεί να γεμίσει τον άλλον με διαφορετικούς τρόπους.. όχι συνηθισμένους. Αυτή η σχέση κρατάει ακόμα και προχωράει προς το καλύτερο..

Έλενα, 17 Το μεγαλύτερο άτομο που μου άρεσε πριν περίπου έναν χρόνο ήταν γύρω στα 25. Γενικά δεν έχω κάνει σοβαρή σχέση με κάποιον αλλά γενικά αποφεύγω να ερωτεύομαι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από την δικιά μου.

Διάσημα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας

Ε

ίναι γνωστό το ρητό “Ο έρως χρόνια δεν κοιτά“. Αυτό μας το επιβεβαιώνουν καθημερινά πολλά διάσημα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας. Αναφερόμαστε σε διάσημα ζευγάρια, γιατί αυτά απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης συχνά. Όσοι πιστεύουν ακόμη ότι η διαφορά ηλικίας είναι κάτι που οδηγεί τα ζευγάρια σε πρόωρη διάλυση, μήπως είναι ώρα να το ξανασκεφτούν; Ο Michael Douglas και η Catherine Zeta-Jones έχουν 25 χρόνια διαφορά, και ένα μωρό. Είναι ήδη αρκετά χρόνια μαζί και η νυν κυρία Douglas δε σταματά να δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένη με τον άνθρωπό της. Ο Harrison Ford και η Calista Flockhart είναι δυο ηθοποιοί που ζουν μαζί εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν 23 χρόνια διαφορά και δείχνουν μια χαρά μαζί. Βγαίνοντας από ένα πολύ ηχηρό διαζύγιο ο Tom Cruise παντρεύτηκε μετά από λίγο καιρό την κατά 17 χρόνια μικρότερή του, επίσης ηθοποιό, Katie Holmes. Για να μη λέτε όμως ότι μόνο οι άντρες έχουν μικρότερες γυναίκες, ας δούμε παραδείγματα από γυναίκες με μικρότερους άντρες: Πρώτη και καλύτερη η Demi Moore η οποία ζει με τον κατά 15 χρόνια μικρότερό της Ashton Kutcher. Η Demi όχι μόνο δεν έκρυψε ποτέ τη σχέση της με τον νεαρό ηθοποιό, αλλά ακόμα και όταν η σχέση τους ήταν ακόμα στα σπάργανα έκανε δημόσιες εμφανίσεις μαζί του, μιλώντας για τον ανανεωτικό της έρωτα. Σήμερα και οι δυο γράφουν στο Twitter και μας ενημερώνουν για την καθημερινότητα της σχέσης τους. Η πρωταγωνίστρια της ‘Δυναστείας’ Joan Collins, στα 76 της είναι μια πολύ γοητευτική και προσεγμένη κυρία. Το 2002 παντρεύτηκε τον κατά 32 χρόνια μικρότερό της, παραγωγό Percy Gibson. Το καλύτερο ήταν ότι όταν σε κάποια συνέντευξή της ρωτήθηκε για τη χάσμα ηλικίας, απάντησε αφοπλιστικά « Αν πεθάνει, πέθανε…». Η Susan Sarandon είναι εδώ και πολλά χρόνια( από το 1988) σε σχέση με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Tim Robbins που είναι 12 χρόνια μικρότερος.Δεν παντρεύονται λόγω πεποιθήσεων αλλά έχουν δυο παιδιά μαζί. Ο έρως χρόνια δεν κοιτά ούτε στα gay ζευγάρια Η διαφορά ηλικίας δεν είναι προνόμιο μόνο των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Η διάσημη ηθοποιός και κωμικός Ellen DeGeneres παντρεύτηκε την καλή της Portia de Rossi σε τελετή στην Καλιφόρνια ( όταν επιτρέπονταν οι γάμοι πριν μερικούς μήνες). Η Ellen είναι 15 χρόνια μεγαλύτερη. Και ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης Elton John παντρεύτηκε τον κατά 15 χρόνια μικρότερο σύντροφό του David Furnish, μετά από 12 χρόνια σχέσης. Ο κατάλογος μακρύς… Η Μαντόνα, η Γκουίνεθ Πάλτροου, αλλά και εγχώριες κυρίες, όπως η Άννα Βίσση έχουν δεσμευτεί ή και παντρευτεί με μικρότερους. Οι άνθρωποι και οι σχέσεις ευτυχώς απελευθερώνονται και αποδεικνύουν περίτρανα πως ο Ερως χρόνια δεν κοιτά! Πηγή: www.eros-erotas.gr


12

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ο προφήτης της αρχαιότητας Απόσπασμα από το ομότιτλο βιβλίο του Χρήστου Ζαλοκώστα

Α

πό το Σωκράτη είχε μορφώσει ο Ευριπίδης τη σκέψη του και πολλά γνωμικά του φιλόσοφου, μεταφερμένα σε στίχους στα δράματα του, κυκλοφορούσαν σα νόμισμα από χέρι σε χέρι. Αδερφοποιτοί ήταν oι δυό τους. Μιά μέρα που παιζότανε τραγωδία του Ευριπίδη στον Πειραιά, ο Σωκράτης ξεκίνησε και πήγε πεζός πολλά μίλια, μην τυχόν και χάση παράσταση του φίλου του. Μιά μόνη φορά διαφώνησαν φανερά oι δυό τους, μια μέρα που πρωτοπαρίστανε την « Ορέστεια » ο Ευριπίδης. Όταν Άκουσε ο Σωκράτης στίχο να λέη πως οι άνθρωποι πρέπει να κρίνουν την αρετή μ’ επιείκεια, σηκώθηκε από τη θέση του και διέκοψε την παράσταση, για να βροντοφωνήση πως είν’ απαράδεκτο να παζαρεύεται η αξία της αρετής. Άπό μέρος του ο Ευριπίδης, όταν πήγε στην Μακεδονία, τόσα διηγήθηκε στο βασιλιά Αρχέλαο για την υπεράνθρωπη εξυπνάδα του Σωκράτη, ώστε μόλις πέθανε ο μαθητής, ο Αρχέλαος έστειλε δυό αυλικούς να καλέσουν το Δάσκαλο στο παλάτι του. Οι δύο αποσταλμένοι του πήγανε στο σπίτι του Σωκράτη, γεμάτοι δώρα, και βρόντησαν την πόρτα. Μιά κακόκεφη φωνή ακούστηκε από μέσα. —« Τι ζητάτε ; » Αποκρίθηκαν πως θέλουν το Σωκράτη, το γιό του Σωφρονίσκου. —« Τι τόνε θέλετε ; » Είπαν πως έρχονται από μέρος του Μακεδόνα βασιλιά. Τότε η φωνή τους παράγγειλε : —« Τραβήξτε την πόρτα. Ανοιχτά είναι ». Άμα μπήκαν μέσα oι χρυσοστόλιστοι Μακεδόνες, ξαφνιάστηκαν. Μπροστά τους έστεκε μια γυναικάρα, που έπλενε ρούχα, άνασκουμπωμένη, ενώ τα παιδιά της, λερά, παίζανε στη μέση της χωματένιας αυλής. Μα και η Ξανθίππη σάστισε να δη επίσημους ξένους. Ήμέρεψε το βλοσυρό πρόσωπο της, σκούπισε τα χέρια στην ποδιά και ρώτησε : —« Τι τόνε θέλετε το Σωκράτη ; » Της εξήγησαν πως έφεραν δώρα του βασιλιά και μια πρόσκληση να πάη κοντά του, στην Πέλλα. Η Ξανθίππη έρριξε μια ματιά σε κάτι δούλους που κουβαλούσαν δέματα και σε δυό πουγγιά που βαστούσαν οι πρέσβεις : —«Αφήστε τα δώρα εδώ. Έγώ είμαι η γυναίκα του Σωκράτη ». Οι ξένοι μόνο που δε γέλασαν. Αυτή σύζυγος του μεγάλου Σωκράτη ; Την είχανε πάρει για δούλα. Ο πρεσβύτερος από τους δυο απάντησε :

—«Έχομ’ εντολή να τα δώσουμε στα χέρια του. Που μπορούμε να τόνε βρούμε ; » —« Τέτοια ώρα τριγυρίζει στην Αγορά. Εκεί να πάτε ». Έτσι τους συμβούλεψε, με τη σκέψη πως στην Αγορά θα μάθαινε όλο το Άστυ πόσο λογαριάζουν και βασιλιάδες ακόμα τον άντρα της. Μόλις έφυγαν οι Μακεδόνες, η Ξανθίππη έτρεξε στο βωμό της Εστίας, τον άγγιξε κι’ είπε : —« Σ’ ευχαριστώ, θεά μου, που τους οδήγησες εδώ. Θα πάρουμε τώρα κάμποσα χρυσά, ν’ ανασάνω η δύστυχη ... » Στην αγορά έδειξαν στους αποσταλμένους έναν κακοφορεμένο, ξυπόλητο κοιλαρά, σωστό ταίρι κείνης της φτωχογυναίκας. Είδαν γύρω του πυκνό κύκλο από νέους, που άκουγαν με προσοχή το φιλόσοφο να ρωτά έναν μεσόκοπο, γεμάτον υπεροψία, που τον άντίκρυζε με περιφρόνηση : —« Είν’ αλήθεια, Ευθύδημε, πως έχεις μαζέψει όλα τα συγγράμματα των σοφών ; » —« Ναι, κι’ ακόμα συλλέγω όσα μπορώ ». —« Εύγε, του είπε ο Σωκράτης, σε χαίρομαι γιατί προτίμησες, αντί να κάνης περιουσία, να σχηματίσης βιβλιοθήκη ». Ο Εύθύδημος κορδώθηκε από τον έπαινο, μα ο Σωκράτης εξακολούθησε : —« Σε τι Θέλεις να γίνης ικανός με τόσα βιβλία πού συνάζεις ; » Κι’ επειδή ο συνομιλητής του άργούσε ν’ απαντήση, τόνε ρώτησε : —« Μήπως Θέλεις να γίνης γιατρός » ; —« Όχι». —« Αλλά μήπως γεωμέτρης ; » —« Ούτε ». —« Τότε σκοπεύεις να μάθης να κυβερνάς την πόλη και να διευθύνης τα οικονομικά της ; » —« Ακριβώς αυτό θέλω », αποκρίθηκε πρόθυμα ο Εύθύδημος. —« Καλά κάνεις να επιθυμής τούτη την αρετή, γιατί αύτή είναι τέχνη βασιλική. Πές μου όμως, μπορείς να το πετύχης αυτό, χωρίς να είσαι δίκαιος ; » —« Χωρίς δικαιοσύνη κανένας δε γίνεται καλός πολίτης », έκανε ο Εύθύδημος. Ο Σωκράτης τον κοίταξε με τα γουρλωμένα μάτια του και ρώτησε : —« Ώστε μπορείς καλά να ξεχωρίσης τα έργα της δικαιοσύνης από της αδικίας ; » —« Ασφαλώς μπορώ ». Χαμογέλασε ο Σωκράτης. Οι νέοι που τους κύκλωναν αναγνώρισαν αυτό το πονηρό του χαμόγελο, που προμηνούσε πανηγύρι. Οι Μακεδόνες θέλησαν να μάθουν, ποιος ήταν αυτός που λεγόταν

Εύθύδημος. —« Είναι σπουδαίος σοφιστής από τη Χίο, τους είπανε. Ώς τώρα απόφευγε να συζητήση με το Σωκράτη, μα σήμερα τόνε στρίμωξε ο δικός μας και θα χουμε γλέντι». —« Σε πειράζει, Εύθύδημε, εξακολούθησε ο φιλόσοφος, να γράψω καταγής ένα Δ κι’ ένα Α ; Όποιο έργο φαίνεται σε σένα δίκαιο να το βάζουμε προς το μέρος του Δ κι’ όποιο άδικο στο μέρος του Α;» —«Αν σου χρειάζεται αυτή η διαίρεση, είπε ο Εύθύδημος, γράψ’ τα ». Ο Σωκράτης, αφού χάραξε τα δυό γράμματα, άρχισε την έρευνα : —« Λένε ψέματα οι άνθρωποι ; » —« Βέβαια λένε ». —« Προς ποιο μέρος θα στείλουμε τους ψεύτες ; » Με πεποίθηση είπε ο Εύθύδημος, προς το μέρος του Α. —« Το ίδιο κι’ όσους κλέβουν κι’ όσους κάνουν δουλεμπόριο ; » —« Φυσικά όλοι αυτοί θα παν προς το μέρος της αδικίας ». —« Σκέψου όμως τούτο, ρώτησε ο φιλόσοφος, αν ένας στρατηγός πουλήση για δούλους τους κατοίκους μιας εχθρικής πόλης που μας αδίκησε, μπορείς να πης γι’ αυτόν πως είναι άδικος ; » —« Όχι, βέβαια». —« Και αν, για να κερδίση μια μάχη ο στρατηγός, διαδώση στους αντιπάλους του ψέματα, τι θα πης ; πως δεν ενεργεί δίκαια ; » —« Όχι, γιατί αυτό θεωρείται δίκαιο», βεβαίωσε ο Ευθύδημος. —« Ώστε βλέπεις, συμπέρανε ο Σωκράτης, αυτά που τοποθετήσαμε στο Α πρέπει να τα πάμε τώρα στο Δ ». Ο Εύθύδημος αμέσως δικαιολογήθηκε : —« Έγώ νόμιζα πως εσύ τα ρωτάς αυτά σχετικά με τους φίλους, όχι με τους εχθρούς ». —« Περίμενε και θα δούμε και για τους φίλους, αποκρίθηκε ο φιλόσοφος. Αν ένας στρατηγός, επειδή βλέπει το στρατό του να χάνη το θάρρος του, πή ψέματα πως του έρχονται ενισχύσεις και μ’ αυτό το ψέμα κερδίση μια μάχη, προς ποιο μέρος τοποθετείς αυτή την απάτη ; » —« Μα . . . προς το μέρος της δικαιοσύνης ». —« Αν εσύ δής συγγενή σου απελπισμένον και του κλέψης το μαχαίρι του, για να μην αυτοκτονήση, πού τοποθετείς αυτήν την κλεψιά ; » —« Δε θέλει ρώτημα, στο μέρος του Δ ». —« Ωστε φαίνεται πως μπερδεύεις τι είναι δίκαιο και τι άδικο, είτε για φίλους μιλάμε, είτε για εχθρούς ». Ο Εύθύδημος ομολόγησε πως δεν ξέρει τι ν’ άπαντήση, μα ο Σωκράτης δεν τον άφησε στη μέση, παρά συνέχισε πολλήν ώρα τη συζήτηση, όσο να τον διδάξη ποιος είν’ ο σωστός ορισμός της Δικαιοσύνης και ποιος της Αδικίας. Άμα τέλειωσε ο διάλογος και σκόρπισαν οι ακροατές, πλησίασαν οι Μακεδόνες το φιλόσοφο, που τους είχε κάνει εντύπωση ο απλός, μα τόσο βαθύς τρόπος που συζητούσε, και του πρόσφεραν τα δώρα του βασιλιά, πεντακόσια χρυσά νομίσματα, ομορφοκεντημένα υφάσματα, δώδεκα ασημένια κύπελλα για κρασί κι’ έναν πάπυρο με την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες». Ο Σωκράτης αρνήθηκε να κρατήση τ’ άλλα και μόνο τον πάπυρο πήρε στα χέρια του. Οι αποσταλμένοι, πού είχανε δη τη φτώχια του σπιτικού του, παραξενεύτηκαν. Τού είπαν πως το να μη δεχτή ούτε τα δώρα, ούτε την πρόσκληση του Αρχέλαου, αποτελούσε προσβολή και τον θερμοπαρακάλεσαν να κρατήση τουλάχιστο τα δώρα. Ο Σωκράτης αποκρίθηκε : —« Έδώ στην αγορά που διαβαίνω βλέπω να πουλιούνται σωρό πράματα που δεν τάχω ανάγκη. Τέτοια είναι και τα δώρα, που είχε την καλοσύνη να μού στείλη ο βασιλιάς σας. Δε χρειάζομαι χρήματα. Μ’ ένα οβολο αγοράζω τρία καρβέλια ψωμί κι’ οι

βρύσες δίνουνε δωρεάν κρύο νερό. Σας ευχαριστώ, αλλά δε θα βαστήξω παρά τις « Βάκχες ». Αυτός ο πάπυρος είναι ατίμητος για μένα ». Οι Μακεδόνες επέμειναν : —« Τι θα πη ο άρχοντας μας, που δεν καταδέχεσαι νάρθης στην Αυλή του ; Εκεί θα σε κάνη πλούσιο κι’ ευτυχισμένο ». Ο Σωκράτης αποκρίθηκε : —« Ούτε την πρόσκληση δέχομαι, γιατί δεν μπορώ τίποτα ν’ ανταποδώσω στο βασιλιά σας. Πέστε του πως ξέρω ότι καλοδιοικεί το κράτος του και το προκόβει. Τέτοιο πειθαρχικό κι’ όμονοιασμένο βασίλειο θα πάη μακριά. Έγώ, με τις αιώνιες ανησυχίες μου, θα βλάψω τη μονολιθική σας πίστη. Έδώ, σ’ αυτό το ακυβέρνητο καράβι που λέγεται Αθήνα, εδώ είναι η θέση μου ». Είπε ο Σωκράτης κι’ έφυγε. Όταν έφτασε σπίτι του η Ξανθίππη έδραμε χαρούμενη προς αυτόν. Είδε πως στα χέρια του δεν κρατούσε παρά τον πάπυρο. —« Τι τά κανες τα δώρα ; » ρώτησε με αγωνία. —« Τά δωσα πίσω. Πήρα μόνο τούτο το πολύτιμο χειρόγραφο ». Η Ξανθίππη δεν πιστεύει τ’ αυτιά της. —« Τι; φώναξε. Τάδωσες πίσω ; Γιατί; » Σαν να της λέη το πιο φυσικό πράμα του κόσμου, άπαντά καλοσυνάτος : —« Δεν ξέρεις πως δε δέχομαι δώρα ; » —« Ούτε από βασιλιά ; κάνει εκείνη. Φοβήθηκες μήπως τόνε φτωχύνης ; » Καθώς ο φιλόσοφος δεν είπε τίποτα, κατακόκκινη από το θυμό της η Ξανθίππη άρχισε : —« Αφού δε σκέφτηκες εμένα, τουλάχιστο δε συλλογίστηκες τα παιδιά σου, ξεμωραμένε ; Οι ξένοι βαστούσαν δυό πουγγιά νομίσματα. Μ’ αυτά θα ησυχάζαμε όλη μας τη ζωή. Τι θα δώσης αύριο στα παιδιά σου να φάνε ; Τούτο το χαρτί θα τους δώσης για να χορτάσουν ; » Και λέγοντας αυτά άρπαξε φρενιασμένη από τα χέρια του το χειρόγραφο και το πέταξε καταγής. Ο Σωκράτης έσκυψε, μάζεψε τον πάπυρο και τράβηξε ατάραχος να κοιμηθή. Μόλις της γύρισε την πλάτη, η Ξανθίππη έβγαλε από τα βάθη της καρδιάς της μια λέξη, και του την πέταξε : —« Βλάκα!» Όλη νύχτα η γυναίκα δεν έκλεισε μάτι και το πρωί άρχισε πάλι να τόνε βασανίζη : —« Πήγαινε γρήγορα να προφτάσης τους Μακεδόνες, να τους πάρη τα χρήματα! » —« Όχι », της απάντησε. —« Ναί! συνέχισε κείνη. Τους τα ζήτησα να μού τ’ αφήσουν, μα τέτοια κατσιβέλα που μ’ έχεις καταντήσει, φοβήθηκαν να μου τα δώσουν. Χάρισε τους και τα ρούχα και τ’ ασημικά, μόνο τα χρήματα πάρε ». —« Όχι », ξαναείπε ο φιλόσοφος. —« Πώς όχι, παλαβέ ; Δεν τρέπεσαι να μη μας φροντίζης ; Τρία παιδιά τρέφω και νταντέβω μονάχη μου. Άπόκανα πιά! Φέρε μου τα χρήματα, ειδάλλως θα τρελαθώ! » Ο Σωκράτης της μίλησε αυστηρά : —« Κάτσε ήσυχη στη γωνιά σου. Ξέρω τι κάνω εγώ ». Η Ξανθίππη από τη σκασίλα της άδραξε μια χύτρα με νερό και του φώναξε : —« Έτσι μούρχεται να σε καταβρέξω, για να συνέρθης από την αναισθησία σου ». Ο φιλόσοφος χαμογέλασε και: —« Ζέστη κάνει. Το βρέξιμο θα μ’ ευχαριστήση », της είπε. Τούτη η απάντηση ερέθισε περισσότερο τη γυναίκα, που τον έλουσε με το νερό. Κείνη τη στιγμή φάνηκε στην εξώπορτα ο Αντισθένης. Είδε το κατάβρεγμα και, καθώς ο Σωκράτης γελούσε, γέλασε κι’ αυτός. Η Ξανθίππη έχασε τα λογικά της κι’ από τη φούρκα της πέταξε στο κεφάλι του άντρα της τη χύτρα, που έπεσε καταγής κι’ έγινε χίλια κομμάτια. Ο φιλόσοφος δεν έβγαλε λέξη. Έπιασε από το χέρι το μαθητή του


13

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

και βγήκαν στο δρόμο, αυτός, όπως πάντα, γαλήνιος, ενώ ο Αντισθένης φώναξε στην Ξανθίππη : « Είσαι μέγαιρα ». Καθώς τραβούσαν προς το Γυμναστήριο του Κυνοσάργους, ο Αντισθένης ρώτησε : —« Πώς μπορείς, Σωκράτη, να υποφέρης αυτό το κακοθήλυκο ; Η Ξανθίππη είναι η χειρότερη γυναίκα απ’ όσες έζησαν, απ’ όσες ζούνε κι’ από όσες θα γεννηθούν ». —« Όποιος θέλει, αγαπητέ μου, να γίνη καλός καβαλάρης, αποκρίθηκε ο φιλόσοφος, δε μεταχειρίζεται άλογα ήμερα, μα τα πιο άγρια, ώστε αν καταφέρη να δαμάση τ’ ανήμερα, εύκολα θα καβαλάη όλα τ’ άλλα. Έτσι κι’ εγώ. θέλοντας να μάθω τον τρόπο να κοινωνώ με τους ανθρώπους, πήρα δύστροπη γυναίκα. Αφότου συνήθισα την Ξανθίππη, οι άλλοι άνθρωποι μού φαίνονται πεντάκαλοι». Περπάτησαν κάμποσο σιωπηλοί, μα σε λίγο έφερε πάλι την ομιλία για τη γυναίκα του ο Σωκράτης : —« Τη χύτρα που είδες να πετάη σήμερα η Ξανθίππη, δεν την έρριξε για να μού σπάση το κεφάλι, παρά για να σπάση την αταραξία μου, που της έγιν’ ανυπόφορη. Δεν είναι όσο κακιά τη νομίζεις, Αντισθένη . . . Μιά μέρα, τον περασμένο χειμώνα, μού είπε να φέρω τρόφιμα, γιατί δεν είχε τίποτα να μαγειρέψη, μα εγώ, τέτοιος χαζός που είμαι στα ζητήματα του σπιτιού, το ξέχασα. Το βράδυ, βρήκα να με περιμένουν τα παιδιά πως και πως κι’ η Ξανθίππη, σαν είδε ότι δεν έφερα τίποτα και θα κοίμιζε τα μικρά νηστικά, θύμωσε, αναποδογύρισε το τραπέζι και τσάκισε όλα τα κύπελλα και τα πιατικά που ήταν απάνω. Μόλις όμως ένιωσε τη ζημιά που είχε κάνει, μετάνιωσε, έπεσε στην αγκαλιά μου και ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη. Ποτάμι τρέχαν τα δάκρυα της. Για να την παρηγορήσω, παιζογέλασα και της είπα : Όπως ο ουρανός έτσι και σύ, Ξανθίππη, πρώτα βροντάς κι’ ύστερα βρέχεις. Δεν είναι τόσο κακιά η γυναίκα μου, Αντισθένη ...»

Ερώτηση του Γ. Ανδριανού για την πορεία ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης του Άργους

Ο

βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο με θέμα την πορεία του έργου ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης του Άργους. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Άργους είναι ένα έργο πνοής που θα αποδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία σε ολόκληρη την περιοχή, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον ανεκτίμητο πολιτιστικό μας πλούτο. Επισημαίνεται ότι σήμερα το Άργος, η παλαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης, ουσιαστικά βρίσκεται εκτός των πολιτιστικών διαδρομών των επισκεπτών του νομού λόγω έλλειψης σχετικών υποδομών, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Με δεδομένη και την οικονομική συγκυρία καθίσταται επιτακτική η πλήρης αξιοποίηση κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας και ιδιαίτερα του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης του Άργους και ποιο είναι το συγκεκριμένο σχετικό χρονοδιάγραμμα.»

Δήμος Άργους

Από τον Γιάννη Β. Παπούλια

Η

δημιουργία και λειτουργία του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αρχαίας Βουλής, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, αποτέλεσε αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία του δήμου και προσωπικά του αντιδήμαρχου Γιώργου Αναγνώστου. Το περίπτερο με τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει, πληροφόρηση και ψηφιακή περιήγηση στα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους, που στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν την ιστορία της πόλης του Άργους Ο χώρος στεγάζει αίθουσα προβολής χωρητικότητας 35 θέσεων, με ψηφιακή απεικόνιση – ¨μακέτα¨ του αρχαιολογικού χώρου, του Αρχαίου Θεάτρου και της Αρχαίας Αγοράς, που συνδυάζεται με ακουστική ξενάγηση σε πέντε [5] γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά. Στο χώρο του Ψηφιακού Περιπτέρου λειτουργεί και Πωλητήριο. Οι επισκέπτες, μπορούν να προμηθευτούν σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές αναμνηστικά της πόλης, όπως: κάρτες, χάρτες, τουριστικούς οδηγούς (ελληνόγλωσσους & ξενόγλωσσους), διάφορες εκδόσεις κ.τ.λ. Έως εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως με τους χώρους στάθμευσης; Πού θα παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους οι επισκέπτες; Που θα σταθμέυσουν τα λεοφωρεία, λέμε εμείς τώρα, που θα μεταφέρουν τα γκρούπ των νέων επισκεπτών; Γιατί γύρω από την αρχαία αγορά υπάρχουν ακόμα,εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα ερείπια και τα τσίγκια που αντικρύζουνε επισκέπτες και ντόπιοι; Τι γίνεται με την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου; Γιατί η οδός Αρχαίας Βουλής, μπροστά από το ψηφιακό περίπτερο βρίσκεται σε αυτή την απροσδιόριστη κατάσταση όσο αφορά τη χρήση της; Απαγορεύεται η διέλευση ή όχι; Επιτρέπεται το παρκάρισμα ναί ή όχι; Γιατί δεν χρησιμοποιείται, έστω και προσωρινά, για πάρκινγκ των επισκεπτών; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα περιμένουν απάντηση εδώ και πολύ καιρό. Η τουριστική ανάπτυξη του Άργους είναι το μοναδικό πλέον μέλλον της πόλης. Χρειάζεται γενναίες αποφάσεις από γενναίους δημάρχους. Οι κάτοικοι του Άργους ελπίζουν ακόμα, αλλά, εως πότε!

Αίθουσα προβολής

Υποδοχή - ψηφιακή περιήγηση

Η οδός Αρχαίας Βουλής μπροστά από το ψηφιακό περίπτερο


14

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Μήπως οι γάμοι χωρίς σεξ είναι πιο συνηθισμένοι από όσο νομίζουμε;

Π

όσο συχνά πρέπει να κάνουν σεξ τα παντρεμένα ζευγάρια; Οι ειδικοί μιλούν για όλο και περισσότερους γάμους, που βασίζονται στη μακροχρόνια αγάπη αλλά όχι και στο σεξ. Η Jennifer δεν έκανε σεξ με τον πρώην σύζυγό της την πρώτη νύχτα του γάμου τους. «Τότε το απέδωσα στην κούραση», λέει. Και αναρωτιέται μήπως θα έπρεπε να το εκλάβει ως καμπανάκι κινδύνου; Το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν έγινε εκείνη τη νύχτα αλλά ότι η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη από πολλές νύχτες χωρίς σεξ. Ως αρραβωνιασμένο ζευγάρι, η Jennifer και ο αρραβωνιαστικός της το έκαναν περίπου 3 φορές την εβδομάδα, αλλά από τη στιγμή που αντάλλαξαν όρκους αγάπης στην εκκλησία, γρήγορα κατέληξαν να το κάνουν περίπου 1 φορά το μήνα, μερικές φορές ακόμη λιγότερο. Η περίπτωση της Jennifer δεν είναι μοναδική. Συμβαίνει συχνά τα παντρεμένα ζευγάρια να μην έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία που είχαν στην αρχή της σχέσης. Ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για γάμους που ο αριθμός των σεξουαλικών επαφών μεταξύ των συζύγων είναι κατά μέσο όρο 10 φορές το χρόνο ή και μικρότερος, ενώ δε λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και γάμοι χωρίς καθόλου σεξ. Σε κάθε περίπτωση αν είστε δυσαρεστημένος-η από τη σεξουαλική σας ζωή, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον-την σύζυγό σας.

Οι άπιστοι άνδρες έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις; «Οι άνδρες που έχουν σχέση ταυτόχρονα με πολλές γυναίκες, προσπαθούν στην ουσία να καλύψουν την ομοφυλοφιλική τους τάση», υποστηρίζει η Τουρκάλα ψυχολόγος Ιλκίμ Οζ. «Απατούν μόνο οι άνδρες που έχουν διαταραγμένη συμπεριφορά. Οι υπερκινητικοί άντρες δεν μπορούν να είναι μονογαμικοί», δηλώνει η Ιλκίμ Οζ και συνεχίζει: «Οι κομπλεξικοί άνδρες απατούν συνεχώς για επιβεβαίωση. Οι κρυφοί ομοφυλόφιλοι απατούν για να καλύψουν την ομοφυλοφιλία τους». Η ίδια εκτιμά πως «εφόσον ένας άντρας έχει σχέση με πολλές γυναίκες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη σεξουαλική του ταυτότητα και χρησιμοποιεί τις γυναίκες για να κρύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος». Οι διαπιστώσεις πάντως της Ιλκίμ Οζ, περιορίζονται μόνο στο ανδρικό φύλο και δεν επεκτείνονται και στις γυναίκες(!). Πηγή: www.otherside.gr

Όσα δεν ξέρετε για τους άνδρες…

Λ

ίγο-πολύ όλες μας έχουμε καταλάβει, ότι οι άντρες έχουν μια - όπως και να το κάνουμε - περίεργη συμπεριφορά. Για ανύπαρκτη αιτία, μπορούν να σε κάνουν να γίνεις έξαλλη ,να χάσεις τον ύπνο σου και να σε υποχρεώσουν να φας ατελείωτες ώρες, συζητώντας με κάποια φίλη αυτά τα καμώματά τους και ψάχνοντας μια λογική για τα μέτρα σου εξήγηση. Από περίεργες συμπεριφορές στα τηλέφωνα, μέχρι ακόμα και φλερτ σε κάποια άγνωστη την ώρα που είσαστε μαζί, είναι αντιδράσεις που όλες μας έχουμε διαπιστώσει ή τέλος πάντων – αν είμαστε τόσο τυχερές – έχουμε ακούσει. Μιλώντας λοιπόν με φίλες ομοιοπαθούσες, εντοπίσαμε κάποιες βασικές συμπεριφορές, προσπαθήσαμε να τις αναλύσουμε και ιδού το αποτέλεσμα :

Όλη την ώρα γράφει μηνύματα, αλλά τηλέφωνο παίρνει πολύ δύσκολα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μηνύματά του, σου φτιάχνουν τη μέρα και θα σου έλειπαν αν σταματούσαν. Αλλά δεν θα ήταν εξίσου καλό κι ένα σύντομο τηλεφώνημα ; Υπάρχουν λοιπόν φιλενάδες δυο βασικές αιτίες, που ο άντρας αποφεύγει τα τηλεφωνήματα. Το πιθανότερο, είναι ότι δεν συμπαθεί το τηλέφωνο. Αντίθετα με μας τις γυναίκες, στους άντρες γενικά δεν πολυαρέσει η τηλεφωνική επικοινωνία κι αυτό οφείλεται στην ουσιαστική διαφορά που υπάρχει στον τρόπο που σκέπτεται ένας άντρας σε σχέση με μια γυναίκα. (Διαπιστωμένο αυτό κι από τους γιατρούς, δεν χρειάζεται να το ψάξουμε τώρα ). Μια γυναίκα, μπορεί να έχει ανάγκη να μιλήσει για κάτι που συνέβη εκείνη τη στιγμή, ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη δουλειά της ή ακόμα γιατί σκέφθηκε κάτι που την στεναχώρησε. Ο άντρας αντίθετα, προτιμάει να ξοδέψει αλλιώς το χρόνο του. Είτε δουλεύοντας, είτε ρίχνοντάς το στον ύπνο, πίνοντας μοναχικά ένα ποτό ή παίζοντας computer ή play-station με τους φίλους του. Η άλλη εξήγηση για την συμπεριφορά του, είναι ότι επειδή υπάρχει κάποιος “άλλος” εκείνη τη στιγμή πάνω από το κεφάλι του, δεν μας θέλει μέσα στα πόδια του. Θα μπορούσε να είναι ο προϊστάμενός του, ένας συνεργάτης, η αδιάκριτη μαμά του ή το χειρότερο, μια περιστασιακή, νέα φίλη. Σε κάθε περίπτωση, το να σου γράψει ένα μήνυμα είναι πιο εύκολο, σε δεσμεύει αρκετά δεδομένου ότι επικοινώνησε... κι έχει και το κεφάλι του ήσυχο! Εάν τώρα εσείς δεν αποφασίζετε να πατήσετε πόδι..., δεν έχει κανένα κίνητρο για ν’ αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Απόμακρος, όταν περιστοιχίζεστε από φίλους του

Όταν είσαστε τα δυο σας, ο καλός σου είναι η προσωποποίηση του Βαλεντίνου, όλο αγκαλιές και φιλιά και η ατμόσφαιρα ερωτικά φορτισμένη. Μόλις όμως βρεθείτε με μια παρέα φίλων του, η συμπεριφορά του γίνεται βαριεστημένη, σου φέρεται σαν να είσαι κάποια “φίλη” και στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί και να κάνει κάποια κίνηση για να φανερώσει απλά την αποδοχή του στην παρουσία σου. Γενικά οι άντρες, φοβούνται να απομακρυνθούν από τις φιλικές τους αντροπαρέες και


ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

πολλές φορές αυτός τους ο φόβος, δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις τους με μια γυναίκα. Φυσικά ο άντρας που είναι μαζί με μια “φίλη”, είναι ότι ευτυχέστερο μπορεί να του συμβεί, γιατί είναι κάποιος που όχι μόνο δεν νιώθει μόνος το βράδυ στο κρεβάτι του, αλλά επιπλέον έχοντας δίπλα του μια γυναίκα που είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φίλη, του αναδεικνύει το φαλλοκρατικό του προφίλ και τον ανεβάζει στα μάτια της παρέας του. Φυσικά, δεν είναι “πρέπον” για το image του, μπροστά στους φίλους του να σου χαϊδεύει τρυφερά τα μαλλιά, να σου ψιθυρίζει γλυκόλογα ή να σου δίνει ζεστά φιλιά. Στο μυαλό του κυριαρχεί ο φόβος για τα σχόλια των άλλων – των κολλητών ντε, ξέρεις τώρα εσύ - και συνήθως δεν είναι και τόσο πολύ διατεθειμένος να γίνει το θέμα συζήτησης στην παρέα.

Δεν μένει μαζί σου τη νύχτα

Όλα ωραία και καλά. Ακόμα νιώθεις το λαχάνιασμα από την ερωτική κορύφωση που σου χάρισε πριν λίγο ο καλός σου. Είσαι αραγμένη στην αγκαλιά του έτοιμη να αποκοιμηθείς κι εκείνη τη στιγμή, συμβαίνει το αναπάντεχο. Σαν τον κλέφτη μέσ’ τη νύχτα, σηκώνεται για να φύγει και να επιστρέψει στο σπίτι του. Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις που το κρεβάτι σου είναι εξαιρετικά άβολο ή αν το ροχαλητό σου θυμίζει τραίνο που αγκομαχάει ή ακόμα όταν σου παρουσιάζει κάποια άλλη αληθοφανή δικαιολογία για την απόφασή του να φύγει, μπορεί η πραγματική αιτία να είναι, είτε ότι δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί μεταξύ σας η απαιτούμενη οικειότητα, είτε δεν νιώθει την υποχρέωση να το κάνει. Μπορεί ακόμα να θεωρεί, ότι αυτό που συμβαίνει μεταξύ σας είναι κάτι παροδικό κι εν πάση περίπτωση, καλύτερα να κοιμηθεί στο κρεβάτι του. Θέλει απλά την ελευθερία του. Δεν θέλει να ξεβολευτεί από τη ρουτίνα του ή ακόμα και να μην είναι σίγουρος ότι θέλει να περάσει όλη την επόμενη μέρα, μαζί σου. Εσύ μπορεί να τον ποθείς ανελέητα, αλλά αυτός δεν το βλέπει έτσι. Εκτός εάν βέβαια, σε συμπαθεί πραγματικά, οπότε τυχερούλα θες - δε θες, θα ξενυχτήσεις πάλι στην άκρη του κρεβατιού, από το ροχαλητό του.

Σου λέει “σ’ αγαπώ”, αλλά όχι ότι “είμαι ερωτευμένος μαζί σου”

Αυτή εδώ η συμπεριφορά καλές μου φίλες, είναι η πιο επώδυνη, με αποσυντονίζει συναισθηματικά και με κάνει εκτός εαυτού. Αν απομονώσεις σ’ αυτή τη φράση το περιτύλιγμα με τα γλυκόλογα, είναι σα να σου λέει: «Είσαι ειλικρινά καταπληκτική, αλλά δεν είσαι αυτό που πραγματικά μου ταιριάζει !». Θα μπορούσα να το ακούσω από κάποιον που είχα, μέχρι πριν λίγο καιρό, μαζί του μια σχέση, αλλά αυτό τώρα πια έχει τελειώσει ή ακόμα θα μπορούσε να μου το πει κάποιος, με τον οποίο έχω μια στενή και μακροχρόνια φιλία. Αλλά, το να το ακούω, απ’ αυτόν που αποφάσισα να επενδύσω επάνω του συναισθηματικά, σημαίνει ότι υπάρχει λάθος από την πλευρά μου.

Φλερτάρει με άλλες..., μπροστά σου

Μπορεί καλή μου, να έπεσες θύμα της τσαχπινιάς του και να υπέκυψες στη γοητεία του. Το γεγονός όμως, ότι τον βλέπεις να φλερτάρει με ότι πετάει μπροστά του, σίγουρα σε κάνει καζάνι έτοιμο να εκραγεί και με το δίκιο σου ! Αυτή η μυστήρια συμπεριφορά, μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και τις προθέσεις του. Κατ’ αρχήν, θα μπορούσε να είναι ένα “γουρούνι” που διαρκώς αναζητεί εναλλακτικές λύσεις . Εάν αυτό, δεν είναι η περίπτωσή μας, μπορεί ενδεχομένως να το κάνει για να σε υποχρεώσει να ζηλέψεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θέλει έμμεσα να σου πει, ότι δεν είσαι η μόνη επιλογή του κι ότι τέλος πάντων καλό θα είναι, να στέκεσαι “κεράκι αναμμένο”. Από την άλλη, αυτή του η στάση, θα μπορούσε να σημαίνει ότι “γλυκιά μου, δεν μου δίνεις την προσοχή που θα έπρεπε, οπότε υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...». Τέλος, θα μπορούσε να μην ισχύει τίποτε απ’ όλα αυτά τα παρανοϊκά κι ο άνθρωπος να είναι από τη φύση του εξαιρετικά κοινωνικός ή διαχυτικός, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον όλα είναι στη φαντασία σου, σταμάτα τις ζήλιες κι άσε τον άνθρωπο στην ησυχία του. Αφού γι’ αυτό τον γουστάρεις, τώρα τι τρώγεσαι ;

Ξεραίνεται στον ύπνο μετά το sex

Προσωπικά, δεν έχω ακούσει πολλές, που να μην το έχουν αντιμετωπίσει. Εκεί που πριν λίγο έκανε σαν ταύρος μέσα σε υαλοπωλείο, τον άκουγαν οι από κάτω, οι από πάνω και οι απέναντι, εκεί που οι προσαγωγοί σου αναζητούσαν επίμονα τον ορθοπεδικό, ήρθε η πολυπόθητη ολοκλήρωση – η αλήθεια βέβαια να λέγεται, κομμάτια σε έκανε πάλι! Κι εσύ χαλαρωμένη τώρα, αναζητάς την στοργική αγκαλιά του για να κουβεντιάσεις όλα αυτά που βασανίζουν το μυαλό σου. Κι αυτός ; Πριν καλά-καλά προλάβεις να καταλάβεις τι γίνεται, τον έχει πάρει ο ύπνος ! Εδώ λοιπόν φιλενάδες – καρατσεκαρισμένο - η αιτία του κακού είναι μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό του άντρα και έχουν σαν αποτέλεσμα μια γλυκιά υπνηλία μετά την ερωτική πράξη. Γι’ αυτό καλές μου, μην το παίρνετε προσωπικά. Αντίθετα, να είστε ευχαριστημένες, που δεν τον παίρνει ο ύπνος κατά τη διάρκεια του “έργου…”. Πρόσφατα, είχα διαβάσει σε μια έρευνα, ότι αυτό είχε συμβεί στο 48% των ανδρών, που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα, τουλάχιστον μια φορά ! Πηγή: fe-mail.gr

15


16

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Τι θα κάνεις όταν τελειώσεις το σχολείο; Από την Όλγα Ιωαννίδη, φιλόλογο

Τ

η Δευτέρα 31 Μαΐου έληξε για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες η στρεσογόνος περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων με το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας». Πολλά από τα παιδιά θα προσπαθούν να την διαγράψουν από τη μνήμη τους, ενώ άλλα πάλι έχουν αρχίσει ν΄αγωνιούν για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Πόσο καλά προετοιμασμένα είναι ως προς την επιλογή της σχολής και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας που θα ακολουθήσουν; Κατά πόσο έχει συμβάλλει σ΄αυτό ο θεσμός του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία (ΣΕΠ); Ποιος ο ρόλος της οικογένειας; Η Μαίρη και η Σοφία συμμετείχαν κι αυτές στις πανελλήνιες. Τις συνάντησα πριν λίγες μέρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου να μελετούν. Στόχος της Μαίρης είναι να εισαχθεί στην Οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Οι εξελίξεις και το κλίμα στη

εκλογή επαγγέλματος, η απουσία ισότιμων ευκαιριών και ευαισθησίας από το κράτος είναι οι βασικοί λόγοι αποκλεισμού των νέων από την αγορά εργασίας. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζουν πολλούς νέους να αναζητούν μία θέση στο «δημόσιο». Οι εποχές, όπου διάφοροι τοπικοί άρχοντες ή κάποιοι λαϊκιστές πολιτικοί διόριζαν κόσμο έχουν παρέλθει. Το κλίμα αυτό που καλλιεργούσαν για χρόνια μερικοί λόγω πρόσκαιρων πολιτικών σκοπιμοτήτων ή επειδή βόλευε τμήμα της κοινωνίας και γονείς θα πρέπει να αλλάξει και να συμβιβαστούμε με τα δεδομένα των καιρών. Ο Γιώργος, 32, και η Κωνσταντίνα, 26 χρόνων, είναι ζευγάρι και ζουν τα τελευταία χρόνια μαζί. Αντιστέκονται στις δυσκολίες των ημερών μας με υπομονετικότητα. Η Κωνσταντίνα, ιδιωτική υπάλληλος, τονίζει πως η ανασφάλεια στον ιδιωτικό τομέα

χώρα μας την έχουν επηρεάσει. «Αυτό όμως δε θα είναι καθοριστικός παράγοντας της επαγγελματικής πορείας στη ζωή μου», λέει στο city21. Η Σοφία από την άλλη στοχεύει σε τμήμα της Φιλοσοφικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτιμά μία σχολή όπου το επάγγελμα, το οποίο θα ασκήσει με το πτυχίο της, ταιριάζει στα προσωπικά της χαρακτηριστικά και τις ικανότητές της. Απαντά πως δεν την τρομάζει το μέλλον και ότι πιστεύει αληθινά στα όνειρά της! Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, γιατί η ανεργία χτυπά κόκκινο στους νέους και ποια είναι τα προβλήματα που αυτή προκαλεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 25, 8 % του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που ψάχνουν δουλειά για πάνω από ένα χρόνο) αποτελούν το 43, 3% του συνόλου. (Πηγή: www.tanea.gr) Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει περιέλθει σε βαθιά ύφεση, αλλά η λαθεμένη

εξαρτάται από την εκάστοτε εργοδοσία και δείχνει η ίδια να μην έχει παράπονο από τη δουλειά της. Ο Γιώργος καταθέτει κι αυτός την άποψή του. «Από τη μια, οι παράνομοι αλλοδαποί με χαμηλούς μισθούς και χωρίς ασφάλιση καταλαμβάνουν πολλές θέσεις, από την άλλη η ελληνική οικογένεια δε λέει να αλλάξει νοοτροπία. Καλύπτει τα πάγια και μη έξοδα των ενήλικων παιδιών της οδηγώντας τα στη φυγοπονία και στην τεμπελιά». Η σχολική κοινότητα, όπως και άλλοι θεσμικοί φορείς (κρατικοί οργανισμοί, επιστημονικές ενώσεις κ.ά.) οφείλουν να προετοιμάζουν και να ενημερώνουν τους νέους για τη μακροπρόθεσμη προοπτική κάθε επαγγέλματος, την κατάσταση στην αγορά εργασίας και των ειδικοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά. Μεγάλο κακό προκαλεί η ωραιοποίηση και η στροφή στα πνευματικά επαγγέλματα, που έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό και την αύξηση των ανέργων πτυχιούχων. Ας δούμε και άλλες μορφές εργασίας και ας αρχίσουμε να εκτιμάμε περισσότερο τους τεχνικούς κλάδους (π.χ. τορναδόροι, μονταδόροι, υδραυλικοί,

ξυλουργοί). Μπορεί, επίσης, ο νέος να ξεκινήσει μόνος του κάποια καινούρια δουλειά και να κερδίσει χρήματα.

Τα 12 θετικά της οικονομικής κρίσης

Δυστυχώς όλο και περισσότεροι νέοι οδηγούνται σ΄αυτήν τη φάση της ζωής τους που θα την ονομάζαμε περίοδο «υποχρεωτικών διακοπών». Με δυσάρεστα αποτελέσματα. Οι άνεργοι νέοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα λόγω έλλειψης χρημάτων. Βιώνουν μία καθημερινότητα βαρετή, χωρίς επιτυχίες, πρόοδο ή ελπίδα. Όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν προσωπικά αντικείμενα (π.χ. ρούχα, βιβλία, ηλεκτρονικά gadgets ή αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους) αλλά ακόμα και η έξοδος για ένα ποτό ή στο σινεμά φαντάζει όνειρο μακρινό. Επιπλέον, η ανεργία υποχρεώνει πολλούς νέους να ζουν στο πατρικό σπίτι και να εξαρτώνται από το χαρτζιλίκι του μπαμπά και της μαμάς καθυστερώντας την αυτονομία τους. Ενώ, για άλλους η αναζήτηση απασχόλησης σε χώρες του εξωτερικού αποτελεί μονόδρομος. Η Μαρία είναι 24 χρόνων. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας. Τελειώνοντας τη σχολή είχε περισσότερες αξιώσεις. «Πότε θα διοριστώ;», μου είπε. Σκέφτεται να μεταναστεύσει στη Γαλλία. Εκεί έζησε και σπούδασε για έξι μήνες, χάρη στο πρόγραμμα Έρασμος, και γνωρίζει πολύ καλά γαλλικά. «Θα παραδίδω μαθήματα ελληνικών σε Γάλλους. Στη χώρα μου νιώθω ξένη και παρείσακτη». Εμείς της ευχόμαστε καλή τύχη! Η πικρία που προκαλεί η ανεργία πολλές φορές εκδηλώνεται με αντικοινωνική συμπεριφορά. Απόδραση στην κατάθλιψη και στη βαρεμάρα συχνά βρίσκουν στα ναρκωτικά και στις βίαιες συγκρούσεις με το κατεστημένο (σπάσιμο βιτρινών, κάψιμο τραπεζών ή άλλων δημόσιων κτηρίων κ.ά.). Σύμφωνα με έρευνες οι άνεργοι νέοι υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και σωματικά προβλήματα σε σχέση με αυτούς που εργάζονται. Οι άνεργοι είναι περισσότερο πιθανό να χρειαστούν βοήθεια από ψυχολόγους σε σχέση με τους εργαζόμενους. Οι νέοι ας μην ξεχνούν πως είναι ενήλικες κι ας μην κατηγορούν την κακιά τους τύχη που δυσκολεύονται στην εξεύρεση εργασίας. Μην επαναπαύονται σε ψεύτικες υποσχέσεις κάποιων ή στη συνήθη δικαιολογία «υπομονή, θα έρθουν καλύτερες μέρες». Η δράση, η κινητοποίηση κι ένα αισιόδοξο χαμόγελο αποτελούν πάντα αντίδοτο στην «ανεργία»!

πως λέει ο λαός μας, η φτώχεια θέλει καλοπέραση… Και επειδή σε όλα υπάρχει η θετική πλευρά, διαβάστε τι καλό μπορεί να φέρει η οικονομική κρίση. 1. Θα αναβιώσει το συσσίτιο της γειτονιάς και έτσι θα αναθερμανθούν και πάλι οι σχέσεις στις γειτονιές όπου κανείς πλέον δε λέει καλημέρα στον άλλον. 2. Τα παιδιά δε θα φεύγουν ούτε στα 40 από το πατρικό τους και θα μπορούν έτσι να φροντίζουν τους γονείς τους χωρίς να ξοδεύουν σε γηροκομεία και αποκλειστικές. 3. Θα ξαναζωντανέψει το ταβερνάκι της γειτονιάς, που με… ελάχιστα ή και βερεσέ θα καλύπτει τη βραδινή έξοδο. 4. Θα λανσαριστεί νέα μόδα διατροφής, όπως ρεβίθια αλάδωτα με ρίγανη, ρύζι με μαραθόσπορο και ραδίκια ποσέ. 5. Θα γνωρίσει νέες δόξες ο Καραγκιόζης με παραστάσεις όπως Ο Καραγκιόζης στο Βατοπέδι, Ο Καραγκιόζης Υπουργός, Ο Καραγκιόζης τραπεζίτης, Ο Καραγκιόζης χρηματιστής… 6. Δεν θα χρειασθεί να ολοκληρωθεί το πείραμα CERN, μιας και οι επιστήμονες θα έχουν μπροστά τους ολοζώντανο το μεγάλο «ΜΠΑΜ». 7. Ο ρατσισμός θα δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα, γιατί οι αλλοδαποί ξέρουν περισσότερα από φτώχεια και πείνα, και μπορούν να μας διδάξουν τα «μυστικά» της επιβίωσης. 8. Θα εκτιναχθεί στα ύψη ο δημογραφικός δείκτης – κάτι πρέπει να κάνεις για να σκοτώσεις την ώρα σου όταν δεν έχεις δουλειά. 9. Θα ανέβει το μορφωτικό επίπεδο, αφού οι μαθητές θα το ρίξουν στο διάβασμα λόγω αφραγκιάς. 10. Θα αναβιώσει η φιλική εταιρία, η γιάφκα, το κρυφό σχολείο, οι αντιστασιακές ομάδες ενάντια στο ανάλγητο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις παραφυάδες αυτού. 11.Θα αυξηθούν οι συνδέσεις adsl γιατί το internet είναι φτηνό μέσο “διασκέδασης”. Που λεφτά για έξω… 12. Τέλος στην παχυσαρκία, η οποία κάνει θραύση στην Ελλάδα! Θα τρώμε λιγότερο (οι τιμές έχουν κορυφωθεί ενώ οι μισθοί έχουν πατώσει), θα κάνουμε περισσότερη γυμναστική (για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας εκεί που πήγε το πετρέλαιο), θα περπατάμε περισσότερο (εκεί που πήγε η βενζίνη). Θα γίνουμε ένας λαός κομψός και «φιτ».

Ό

Πηγή: www.otherside.gr


ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

17


18

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Οργανωτές γάμων ...

Οι επαγγελματίες που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση!

Ο

ι wedding planners ή οργανωτές γάμων επί το ελληνικότερον, είναι μια κατηγορία επαγγελματιών που γεννήθηκε στο εξωτερικό και με δειλά βήματα άρχισε να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα πριν αρκετά χρόνια. Την τελευταία πενταετία (περίπου) όμως, γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και εκεί έχει οδηγηθεί από τις απαιτήσεις της ελληνικής πραγματικότητας και την έλλειψη χρόνου στα νέα ζευγάρια, τα οποία καλούνται παράλληλα με όλες τις υποχρεώσεις τους, οικογενειακές και επαγγελματικές, να οργανώσουν το γάμο τους ή και τη βάπτιση του παιδιού τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι wedding planners έχουν παρεξηγηθεί, γιατί πολλοί θεωρούν, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν έχουν μεγάλο κόστος και θα επιβαρύνουν ένα ζευγάρι, την εποχή που τα έξοδα είναι αυξημένα λόγω του γάμου τους ή της βάπτισης ενός παιδιού. Από την άλλη, δεν έχει γίνει κατανοητό από τα ζευγάρια, ποιες αυτόνομες υπηρεσίες μπορεί να αναλάβει ένας wedding planner, πέρα από να οργανώσει από την αρχή μέχρι το τέλος ένα γάμο και τη δεξίωση που θα ακολουθήσει. Και μαζί με αυτά, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός ο πραγματικός ρόλος ενός διοργανωτή γάμων και γενικότερα εκδηλώσεων. Θέλοντας λοιπόν να ξεδιαλύνουμε το τοπίο, σας τονίζουμε πρώτα από όλα ότι σε έναν wedding planner μπορείτε να αναθέσετε μόνο ένα μέρος της προετοιμασίας του γάμου, είτε της τελετής είτε της δεξίωσης, ή μόνο την επίβλεψη την ημέρα του γάμου και τη διευθέτηση των λεπτομερειών της μεγάλης μέρας, ή μόνο ότι αφορά στη δεξίωση και σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται να αναθέσετε όλο το πακέτο του γάμου σας ή της βάπτισης του παιδιού σας. Οι τιμές σε καμιά περίπτωση δεν είναι απαγορευτικές, αν σκεφτείτε από πόσο κόπο θα σας γλυτώσουν αυτοί οι άνθρωποι που θα φροντίσουν για όσα τους αναθέσετε. Επιπλέον, θα εξοικονομήσετε χρήματα από την καλή διαχείριση του προϋπολογισμού σας, που θα αναλάβει ο διοργανωτής για λογαριασμό σας. Οι τιμές που θα εξασφαλίσει για τον γάμο σας στις επιμέρους υπηρεσίες και προϊόντα, θα είναι περισσότερο συμφέρουσες από το να απευθυνόσασταν εσείς απ’ ευθείας σε ένα χώρο δεξίωσης ή catering ή

φωτογράφο κλπ. Εξάλλου οι συμφωνίες και συνεργασίες που συνάπτουν με κάθε κατηγορία επαγγελματιών του χώρου είναι τέτοιες που τους επιτρέπουν να διατηρούν πολύ προσιτές τιμές για την αμοιβή τους από τα ζευγάρια. Ένας wedding planner θα σας προτείνει ιδέες, θα σας καθοδηγήσει σε επιλογές που σας ταιριάζουν, θα φροντίσει για τον σωστό προγραμματισμό και την αρτιότητα των υπηρεσιών που θα σας παρέχουν οι υπόλοιποι επαγγελματίες, θα σας δώσει συμβουλές μέσα από την εμπειρία της οργάνωσης τόσων άλλων γάμων και θα καταφέρει να αποβάλλετε το άγχος σας να είναι όλα τέλεια. Μη φοβάστε λοιπόν να ρωτήσετε, να μάθετε, να κάνετε μια έρευνα αγοράς για τους wedding planners και να εμπιστευτείτε σε όποιον κρίνετε καλό επαγγελματία τον γάμο σας ή τη βάπτιση του παιδιού σας. Το βέβαιο είναι ότι ένα μεγάλο βάρος θα φύγει από πάνω σας. Πηγή: www.teleiosgamos.gr

Ημερομηνίες στις οποίες δεν γίνονται γάμοι • Από 18 ως 25 Δεκεμβρίου (Νηστεία Χριστουγέννων) • 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια - Ημέρα των Φώτων) • Για 50 ημέρες πριν από το Πάσχα (Σαρακοστή) • Τα Ψυχοσάββατα (Αν είναι μέσα στη Σαρακοστή) • Του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα, Κινητή γιορτή, 50η ημέρα μετά το Πάσχα) • Από 1 ως 15 Αυγούστου (Νηστεία Δεκαπενταύγουστου) • 29 Αυγούστου (Αποτομή Τιμίας Κεφαλής Προδρόμου, Θεοπίστης Οσίας) • 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού)

Γιατί οι άνδρες πρέπει να έχουν μια γυναίκα

Ο

ρισμένα ζευγάρια παντρεύονται για την αγάπη, άλλοι για τα χρήματα, άλλοι λόγω εγκυμοσύνης ή επειδή απλά … τους πίεσαν οι γονείς τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος, η κοινωνική μονογαμία και η σύγχρονη πολιτιστική της έκφραση, που είναι ο γάμος, μπορεί να έχουν προκύψει, λόγω της εξελικτικής ωφέλειας που προσφέρουν και τα δύο. Προσφέροντας στους άνδρες τη διασφάλιση ότι τα παιδιά των συζύγων τους είναι στα αλήθεια κληρονόμοι τους και στις γυναίκες την πεποίθηση ότι τα παιδιά τους θα ωφεληθούν από μια αξιοπρεπή κληρονομιά, ο ‘’μονογαμικός’’ γάμος είναι μια κατάσταση που ωφελεί και τους δύο συζύγους, υποστηρίζουν η Laura Fortunato από το University College London και ο Marco Archetti από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η ιδέα αυτή αμφισβητεί τις θεωρίες περί γάμου που δίνουν έμφαση στο ρόλο της θρησκείας και στα κοινωνικά οφέλη της διατήρησης των ανδρών μακριά από τον ‘’πόλεμο’’ για τις γυναίκες. «Ωστόσο υπάρχουν πραγματικά μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ‘’μονογαμικός’’ γάμος αποδεικνύεται η καλύτερη στρατηγική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες», δηλώνει η Laura Fortunato, η οποία δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο για να διαπιστώσει πώς τέτοια σενάρια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Η καθιέρωση της μονογαμικής κοινωνίας- όπου η μονογαμία είναι κοινωνικά αποδεκτή και η πολυγαμία απαγορεύεται – παραμένει μυστήριο.


19

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Επιτήδιοι έξω από την εκκλησία

Ό

πως ήδη σας έχουμε ενημερώσει και συμβουλέψει σε παλαιότερα άρθρα σχετικά με διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί και αρκετά εξακολουθούν να συμβαίνουν, έξω από εκκλησίες την ώρα που τελείται ένας γάμος ή μια βάπτιση, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί είτε ως μελλόνυμφοι, είτε και ως καλεσμένοι σε ένα γάμο. Από τις γνωστές ως τώρα πρακτικές ορισμένων επιτήδειων, ήταν να προσεγγίζουν τους καλεσμένους που έβλεπαν να κρατούν το δώρο του γάμου, να αυτοπροσδιορίζονται ως οι άνθρωποι που όρισε το ζευγάρι για να συγκεντρώνουν τα δώρα, να τα παίρνουν και να εξαφανίζονται πριν κάποιος από τις οικογένειες ή το ζευγάρι τους αντιληφθεί. Έτσι και τα δώρα χάνονταν και οι άτυχοι καλεσμένοι βρίσκονταν εκτεθειμένοι χωρίς να το γνωρίζουν. Γι’ αυτό, αν δεν επιλέξετε κάποιον άλλο τρόπο για να προσφέρετε το δώρο σας και το έχετε μαζί σας στην εκκλησία, σιγουρευτείτε σε ποιον άνθρωπο θα το παραδώσετε και προτιμήστε κάποιον που γνωρίζετε ή ρωτήστε έναν στενό συγγενή ή φίλο. Μια πιο πρόσφατη τακτική που εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα σε αρκετά περιστατικά σε εκκλησίες κυρίως των Νοτίων Προαστίων, αποδεικνύει ότι οι επιτήδειοι έχουν την ικανότητα να σκαρφίζονται συνεχώς νέους τρόπους για να επιβιώνουν ως παράσιτα και μόνο. Θα σας περιγράψουμε τον τρόπο που δρουν οι «3ης γενιάς» επιτήδειοι, όπως μας τον μετέφεραν επαγγελματίες ανθοστολιστές, που πλήττονται από τέτοιες ενέργειες κι έχουν αναστατωθεί με το φαινόμενο. Τη στιγμή που το προσωπικό του ανθοπωλείου, το οποίο έχει αναλάβει τη διακόσμηση του γάμου, μαζεύει τον στολισμό για να τον μεταφέρει στη δεξίωση, εμφανίζονται κάποιοι επιτήδειοι και με αξιοζήλευτη μαεστρία προσεγγίζουν τον πατέρα της νύφης, τον πατέρα του γαμπρού, τον γαμπρό και τον κουμπάρο (καλά διαβάζετε … προσεγγίζουν όσους περισσότερους μπορούν και όχι μόνο έναν) και ζητούν φιλοδώρημα υποκρινόμενοι ότι είναι οι άνθρωποι του συνεργείου – του ανθοπωλείου που δουλεύει για τον γάμο! Φυσικά, κανείς δεν θα αρνιόταν ένα φιλοδώρημα στους ανθρώπους που εργάζονται εκείνη τη στιγμή κι έτσι οι «αχαρακτήριστοι» αποχωρούν με γενναία φιλοδωρήματα πριν τους πάρουν είδηση οι άνθρωποι του ανθοπωλείου. Το πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης; Έχουν τυπώσει μπλουζάκια με τις φίρμες ανθοπωλείων που αναλαμβάνουν συχνότερα γάμους σε συγκεκριμένες εκκλησίες κι έτσι καταφέρνουν να γίνονται πιστευτοί χωρίς να κουραστούν ιδιαίτερα. Όπως καταλαβαίνετε και η οικογένεια εξαπατάται και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα χωρίς να ευθύνονται. Γι’ αυτό, αν θέλετε να δώσετε φιλοδώρημα σε ανθρώπους που εργάζονται για τον γάμο σας, κάντε το μόνο σε πρόσωπα που αναγνωρίζετε και που έχετε διαπιστώσει ότι πράγματι εργάζονται και όχι σε όποιον σας πλησιάσει. Επίσης συνεννοηθείτε για το ποιος θα είναι υπεύθυνος και θα αναλάβει να δώσει το φιλοδώρημα, ακόμη και στους ανθρώπους της εκκλησίας, όπως είναι ο νεωκόρος. Υπάρχουν κι εκεί κρούσματα που ορισμένοι ενώ έχουν πάρει φιλοδώρημα από τον κουμπάρο, για παράδειγμα, προσεγγίζουν και ζητούν φιλοδώρημα και από τους γονείς. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί ένα πονηρό μυαλό για να αρπάξει την ευκαιρία της χαράς σας. Γι αυτό μεγάλη προσοχή και σωστή ενημέρωση για να πάνε όλα καλά. Πηγή: teleiosgamos.gr


20

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Από την Πηνελόπη Ι. Μπάρλα


ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

21


5 22

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

τάσεις για στυλ Sex and The City

Έ

Τα “classy” ντεκολτέ Τα ντεκολτέ είναι πάντα στη μόδα. Η Miranda τολμά να αποκαλύπτει το ντεκολτέ της τόσο, ώστε να μας φέρνει στο νου, τόσο την αγαπημένη ζώνη της Carrie από το Sex and the City 1, όσο και το πράσινο Versace φόρεμα της J Lo στα βραβεία Grammy. Με το κατάλληλο στήθος - το μικρό είναι καλύτερο μιας και καμία δεν θέλει να δείχνει σαν την Mariah Carey φορώντας ένα βαθύ ντεκολτέ εκτός από την ίδια την Mariah Carey - και με ικανοποιητική ποσότητα αυτοκόλλητου φιλμ, για να αποφευχθούν καταστροφικές αποκαλύψεις, ένα φόρεμα σαν κι αυτό μπορεί πραγματικά να προσελκύσει πολλά βλέμματα, με την καλή έννοια πάντα!

Το εξώπλατο επιστρέφει Πολλές φορές ένα «αβυσσαλέο» «αβυσσα εξώπλατο, είναι πολύ καλύτερο από το πιο αποκαλυπτικό ντεκολτέ. Για χρόνια η μόδα το ‘χε ξεχάσει, η πλάτη όμως επιστρέφει και γίνεται η νέα ερωτογενής ζώνη. Θυμηθείτε μόνο αυτό, όταν δείχνετε «πολλή πλάτη» κρατήστε το μπροστινό μέρος καλυμμένο, έτσι ώστε όταν γυρίζετε να κάνετε στο φιλοθεάμον κοινό σας, μια γλυκιά και σέξι έκπληξη. Η αποκαλυπτική βραδυνή τουαλέτα με πούλιες που φορά η Samantha, είναι το ντύσιμο που κάνει κάθε άντρα, αμήχανα να σκεφτεί «Δεν θέλω να φύγεις, αλλά μ’ αρέσει τόσο πολύ το θέαμα όταν απομακρύνεσαι…» Τα χρώματα της υψηλής ραπτικής Χρώμα, χρώμα, χρώμα! Αυτό πρέπει να είναι το μοτό του καλοκαιριού. Η Sarah Jessica Parker δήλωσε ότι ελπίζει η ταινία να προτρέψει κάθε γυναίκα να συμπεριλάβει στην γκαρνταρόμπα της ένα όμορφο, αέρινο, μάξι φόρεμα. Οκ, μας έπεισες! Η Carrie φορώντας ένα μάξι φόρεμα με πιέτες, είναι μια πραγματική θεά της Disco. Και το καλύτερο; Αυτό το φόρεμα φοριέται άνετα από το πρωί στην παραλία μέχρι το βράδυ στο κλαμπ, απλά προσθέτοντας μερικά χρυσά αξεσουάρ!

Τα “trends” της Field Ας δούμε λοιπόν τώρα συνολικά, τις τάσεις της μόδας που μας προτείνει να ακολουθήσουμε η Patricia Field. Στην ταινία αυτή δημιούργησε ένα ενδυματολογικό

* Το σχήμα πρέπει να είναι αντίθετο από το σχήμα του προσώπου σας. * Το μέγεθος του σκελετού ανάλογο με αυτό του προσώπου και του σωματότυπού σας Τα γυαλιά θα πρέπει να είναι σε αρμονία με το καλύτερο σας χαρακτηριστικό χαρακτηριστικ πχ (μπλε σκελετός για να τονίζει τα μπλε μάτια σας). * Μην ταιριάζετε πάντοτε απόλυτα τα ρούχα σας με τα γυαλιά σας. Ιδίως σε ιδιαίτερα ή έντονα χρώματα. Πχ. ροζ μπλούζα με ροζ γυαλιά …….. Προτιμήστε καλύτερα άσπρα. Για ουδέτερα χρώματα όμως όπως καφέ ή μαύρο δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Επιμέρους χαρακτηριστικά του προσώπου επηρεάζουν επίσης το σχήμα του σκελετού που μας ταιριάζει καλύτερα.

Από την Φανή Βουβοπούλου να από τα ταλέντα της Field,(η οποία επιμελείται ενδυματολογικά το Sex and the City από τα πρώτα του επεισόδια στο κανάλι HBO) είναι η ικανότητά της να κάνει κάθε γυναίκα να δείχνει ξεχωριστή και ντυμένη σύμφωνα με την προσωπικότητά της και οι πρωταγωνίστριες του Sex and the City, ειδικά όταν συναντιούνται για μεσημεριανό φαγητό, είναι το καλύτερο παράδειγμα: Η Miranda (Cynthia Nixon) φορώντας ένα κομψό ντραπέ μουσταρδί φόρεμα που φοριέται άνετα από το πρωί στο γραφείο, μέχρι την ώρα του μεσημεριανού διαλλείματος. Η Carrie (Sarah Jessica Parker) να μας ξετρελαίνει όπως πάντα με το σήμα κατατεθέν κολιέ με το όνομά της και γόβες Louboutin. Η Samantha (Kim Cattrall) δίνοντας πάντα σημασία στο να δείχνει σέξυ, χωρίς ποτέ να χάνει την φινέτσα της, φορώντας λευκά Polly Heels της Patricia Field. Κι εμείς τολμάμε τα συγκεκριμένα παπούτσια αλλά σε μαύρο, χρυσό ή τρίχρωμα. Τέλος η Charlotte (Kristin Davis) πάντα αριστοκρατική, φορώντας ένα πρωινό ρετρό φόρεμα μέχρι το γόνατο, σε γλυκούς ροζ τόνους που θα έκανε την Jackie O πολύ περήφανη.

Βασικές οδηγίες για την επιλογή σωστού σκελετού γυαλιών ηλίου

σκηνικό, με διάφορες στυλιστικές επιλογ επιλογές, που άνετα μπορούν να συνδιαστούν με κάθε γκαρνταρόμπα και να είναι προσ προσιτές σε κάθε πορτοφόλι.

Τάση Νο1: (Απόό την Carrie)Ο έένας ώμος ώ έξω. Το στυλ τη της ης αρχαίας ελληνί ελληνίδας θεάς επιστρέφει και κολακεύει σχεδόν κάθε γυναίκα. Ακόμα κι αν δεν τολμάτε να συνδιάσετε ένα ροζ φόρεμα με ένα πολύχρωμο τουρμπάν, ένα φόρεμα με έξω τον έναν ώμο είναι σημαντικό να προστεθεί στην φετινή σας γκαρνταρόμπα. Τάση Νο2:

(από την Miranda) Οι τσάντες με μεταλλικά τρουκ. Ξεχάστε αυτά που ξέρατε, τα τρουκ είναι must. Σε τσάντες, ζώνες, μπρασελέ και δαχτυλίδια τα τρουκ είναι η έκπληξη αυτής της σαιζόν προσθέτοντας λίγη «αγριάδα» στην ντουλάπα σας.

Τάση Νο3: (από την Charlotte) Οι ρίγες. Μεγάλες ριγές σε ναυτικό στυλ υπήρξαν σε όλες τις πασαρέλες το 2010. Θυμηθήτε μόνο ότι οι οριζόντιες ρίγες σπάνια κολακεύουν. Τάσεις Νο4 και 5: (από την Saman-

tha) Τα σαλβάρια με άρωμα ανατολής και οι πούλιες. Το Sex and the City 2 διαδραματίζεται στο Abu Dhabi, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Τα ανατολίτικα σαλβάρια κάνουν τις περισσότερες από εμάς να μοιάζουμε σα να φοράμε πάνα. Λυπούμαστε Patricia αλλά δεν θα πάρουμε! Ωστόσο το γεγονός ότι το σαλβάρι της Samantha είναι στολισμένο με χρυσές πούλιες ταιριάζει απόλυτα στην άποψή μας, ότι τίποτα δεν αναδεικνύει καλύτερα ένα απλό ντύσιμο, εκτός από κάτι που να λαμπυρίζει.

* Εάν τα μάτια σας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους προτιμήστε ένα διαφανές στήριγμα μύτης * Ένα πρόσωπο με στενό μέτωπο θα κολακευτεί με ένα έντονο και φαρδύ επάνω μέρος σκελετού * Μια μεγάλη μακριά μύτη δείχνει μικρότερη με ένα χαμηλό στήριγμα μύτης. * Αντίθετα μια μικρή μύτη χρειάζεται ένα στήριγμα που βρίσκεται ψηλά στον σκελετό Γυναίκες με μικρά πρόσωπα και λεπτά χαρακτηριστικά έχουν συχνά πρόβλημα στο να βρουν γυαλιά που δεν επισκιάζουν τα χαρακτηριστικά τους. Προσπαθήστε να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας και το ψάξιμο σας ανάμεσα σε μικροκαμωμένα μοντέλα σκελετών και αποφύγετε τα «τρέντυ» υπερμεγέθη γυαλιά και μάσκες. Η μόδα δυστυχώς δεν μας ταιριάζει πάντοτε. Μια καλή συλλογή γυαλιών για εσάς είναι η «Jones New York Petite collection». Επίσης αποφύγετε το λεπτό σκελετό (τονίζει με αρνητικό τρόπο τα μικρά σας ντελικάτα χαρακτηριστικά). Προτιμήστε είτε κανονικό μέγεθος ή καθόλου σκελετό. Πηγή: fe-mail.gr


ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

23


24

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10


25

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Ορολογία Καλό θα ήταν να γνωρίζεις τι ζητάς με τ’ όνομά του. Τρεις λέξεις κλειδιά σου χρειάζονται για να μην γίνεις ρεζίλι στα μαγαζιά

Χαλαρό μπόξερ

Είναι το κλασικό φαρδύ μποξεράκι που μοιάζει λίγο και με σορτσάκι. Αυτό που φορούσαν οι αμερικανοί ράπερ για να φαίνετε πάνω απ’ το τζιν. Είναι σχετικά άνετο και δροσερό αλλά δεν θα σου παρέχει ιδιαίτερη στήριξη.

Brief μπόξερ

Είναι αυτό που λέμε κολλητό μποξεράκι. Το λάνσαρε ο Calvin Klein, το διαφήμισε ο Beckham, και από τότε γίνετε χαμός. Θα σου προσφέρει άνεση και υποστήριξη. Και μην ξεχνάς, οι γυναίκες τα λατρεύουν.

Slip

Το σλιπάκι που λέμε; Αυτό με το τριγωνικό σχήμα; Προσωπικά τα σιχαίνομαι αλλά πολλοί άντρες τα προτιμούν. Σίγουρα θα σου παρέχει την στήριξη και είναι ιδανικό αν θες να αναδείξεις τα προσόντα σου.

Μάρκες και τιμές Εδώ όλα παίζουν. Ενδεικτικά σου προτείνουμε κάποιες γνωστές και δοκιμασμένες μάρκες εσωρούχων καθώς και τα λεφτά που θα χρειαστείς για να τις φορέσεις. Calvin Klein: αμερικάνικη εταιρία πολλή γνωστή στο χώρο της μόδας. Θα βρεις ότι χρειάζεσαι από εσώρουχα και θα

όποτε μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα και στις αγαπημένες σου μάρκες, όπως Levis, Diesel, Armani, Polo Ralph Lauren, Hugo Boss, DKNY και ότι άλλο βρεις. Δοκίμασε και τις αγορές μέσω internet, όπου σίγουρα θα βρεις καλύτερες τιμές.

Στα μαγαζιά

Do: Κάνε έρευνα αγοράς πριν αγοράσεις κάτι. Μπορεί σε άλλο μαγαζί να έχεις περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές. Don’t: Μην αγοράσεις ότι βρεις μπροστά σου. Δοκίμασέ το! Στα περισσότερα μαγαζιά το επιτρέπουν μην σιχαίνεσαι. Τα εσώρουχα που δοκιμάζονται έχουν προστατευτικές ταινίες γι’ αυτό το λόγο. Do: Βεβαιώσου ότι το νούμερο είναι σωστό. Δύσκολο αν δεν ξέρεις τι νούμερο φοράς. Συνήθως υπάρχουν τα κλασικά small, medium, large, οπότε πας με βάση τα ρούχα σου. Μην διαλέξεις κάτι πολύ στενό ούτε και κάτι πολύ φαρδύ. Άνεση πάνω απ’ όλα. Don’t: Δεν θες περίεργες παρενέργειες όποτε μην αγοράζεις εσώρουχα με υφάσματα που προκαλούν αλλεργίες. Δεν υπάρχουν στάνταρ στις αλλεργίες Αν ξέρεις τις ευαισθησίες σου είσαι τυχερός, αν πάλι όχι τότε το πάθημα θα σου γίνει μάθημα! Do: Αγόρασε αυτό που μπορεί να φορεθεί σε πολλές περιστάσεις. Και στο γυμναστήριο και στο σπίτι με την κοπέλα σου.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα εσώρουχα σου... σου

M

πόξερ ή σλιπ; Χρωματιστό ή μονόχρωμο; Ακόμα και αν δεν το ξέρεις, υπάρχει μόδα και στα εσώρουχα. Ενημερώσου σωστά και ξεχώρισε! Φύγε ‘συ, έλα ‘συ

Πέτα ότι έχεις πάνω από 2 χρόνια. Ναι, υπάρχει μόδα και στα εσώρουχα. Κράτα εσώρουχα back up για το σπίτι. Διάλεξε από το συρτάρι αυτά που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και πρόσφατες αγορές. Θυμήσου, όμως, ότι είναι μόνο για… back up. Πέτα ότι έχει ξεχειλωμένα λάστιχα πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη. Δε θες να σου πέσει την κρίσιμη στιγμή. Κράτα το στριγκάγκι της πρόσφατης ξεπέτας που απέκτησες με ιδρώτα. Απλώς κρύψτο καλά! Πέτα ότι έχει ξεθωριασμένα χρώματα, όσο κι αν σου αρέσει. Το grunge έχει πεθάνει εδώ και μια 15ετία. Κράτα το καρό φαρδύ μποξεράκι που μοιάζει με του πατέρα σου. Και δώστο του πίσω.

Που και τι

Για το σπίτι: Βάλε ότι πιο άνετο έχεις. Το χαλαρό μπόξερ είναι ιδανικό. Εννοείτε

ότι μιλάμε για στιγμές που δεν είσαι με ενδιαφέρουσα παρέα. Αν θες μην βάλεις και καθόλου. Σπίτι σου είσαι, κάνε ότι γουστάρεις. Για το γυμναστήριο: Προτίμησε άνετα εσώρουχα και εδώ. Στα μαγαζιά θα βρεις εσώρουχα που ανήκουν στην κατηγορία αθλητικά και είναι αρκετά εξειδικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μην ξεχνάς και την στιγμή των αποδυτηρίων. Αν θες να κάνεις τα προσόντα σου εμφανή για μπεις στο μάτι του σφιχτή που την πέφτει σε όλες διάλεξε κάτι που θα αναδεικνύει το σώμα σου. Στην βραδινή βόλτα: Αν φοράς τα καλά σου απ’ έξω πρέπει να τα φοράς και από μέσα. Βάλε κάτι με το οποίο θα είσαι άνετα στη έξοδό σου, κάτι που δεν θα διαγράφετε αν δεν φοράς τζιν και προπαντός κάτι για το οποίο δεν θα ντραπείς αν χρειαστεί να το βγάλεις.

Όταν πρόκειται να το βγάλεις:

Οι ιδιαίτερες στιγμές σου απαιτούν και ιδιαίτερα εσώρουχα. Επέλεξε κάτι που δεν θα ξαφνιάσει την παρτενέρ σου. Απόφυγε εσώρουχα όπως αυτά με καρότα τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Φόρα κάτι που ξέρεις ότι της αρέσει ή κάτι που σου ψώνισε η ίδια.

είσαι σίγουρα cool. Από 19,00 ευρώ. σουηδική εταιρία που τώρα έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Θα βρεις πολύχρωμα και trendy εσώρουχα για να κάνεις την διαφορά. Γνώρισε την εταιρία και στο Facebook γράφωντας το όνομα της εταιρίας με την ένδειξη Greece. Από 17,50 ευρώ. Dim: γαλλική εταιρία και με ιστορία στο χώρο των εσωρούχων. Θα βρεις εσώρουχα για όλες τις περιστάσεις και ηλικίες. Από 13,50 ευρώ.

BJÖRN BORG:

Μην ξεχνάς ότι πλέον όλες οι εταιρίες ρούχων κυκλοφορούν σειρές εσωρούχων

Never ever

Don’t: Μην προσπαθήσεις να εντυπωσιάσεις την πωλήτρια ζητώντας ένα μποξεράκι X large. Τα νούμερα έχουν να κάνουν με τη μέση σου και όχι με τα προσόντα σου. Don’t: Δεν χρειάζεται να ρωτήσεις την γνώμη της πωλήτριας. Το τι αρέσει στον καθένα είναι υποκειμενικό. Μην ξεχνάς ότι δουλειά της είναι να πουλήσει. Πηγή: news247.gr


26

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Τ

Διώξε την Κυτταρίτιδα

ο καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η σκέψη για μπάνια, ήλιο και νησάκια έχει αρχίσει να θολώνει αφού για μια ακόμη φορά βρίσκεσαι αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο εχθρό σου: την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Σίγουρα έχεις κουραστεί να ασχολείσαι κάθε φορά τέτοια εποχή με την αντιαισθητική κυτταρίτιδα, είναι όμως στο χέρι σου να αποκτήσεις το σώμα που πάντα ονειρευόσουν. Διάβασε παρακάτω πώς θα την ξεφορτωθείς μια για πάντα και όλα τα βλέμματα φέτος θα είναι στραμμένα στον αισθησιακό σου λείο derrière! Μάθε ότι 90% των γυναικών του πλανήτη τραβάνε ακριβώς το ίδιο ζόρι με εσένα. Κάτι που κάθεσαι με τις ώρες στο γραφείο και έχεις βγάλει από το λεξικό σου τη λέξη κίνηση, κάτι που το χειμώνα όσο να ‘ναι τίμησες δεόντως ότι λιπαρό φαγητό πέρασε από το διάβα σου και άρα η συσσώρευση λίπους στα πιο δύσκολα αλλά ταυτόχρονα και σέξι σημεία του σώματος σου είναι αναπόφευκτη. Μη χάνεις χρόνο και ξεκίνησε τώρα. Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα, γι’ αυτό πρέπει να αρχίσεις την προεργασία από τώρα για να εξασφαλίσεις αψεγάδιαστο κορμί και αυτό το καλοκαίρι!

Βήμα πρώτο: θα πιεις το νερό νεράκι! Μπορεί πρώτη φορά να στο είπε η μαμά σου αλλά το μυστικό για κορμί θανατηφόρο χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας ξεκινάει από το νερό που καταναλώνεις! Για να μειώσεις την κυτταρίτιδα πιες περισσότερο νεράκι! Προσπάθησε να πίνεις περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα έτσι ώστε να αρχίσει ο οργανισμός σου να αποβάλει τις τοξίνες για τα καλά! Βήμα δεύτερο: Βούρτσα μου, αχ βούρτσα μου! Βούρτσισε την προβληματική

περιοχή με μια βούρτσα σώματος με σκοπό να βοηθήσεις ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος! Ξεκίνησε από το κάτω μέρος των ποδιών σου και με κυκλικές κινήσεις ανέβαινε σιγά σιγά προς τα επάνω με κατεύθυνση προς τις προβληματικές περιοχές.

Βήμα τρίτο: η χαρά του σκραμπ! Δεν είναι μυστικό ότι η απολέπιση είναι η αρχή για

μια λεία επιδερμίδα αφού απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αναζωογονεί το δέρμα σου! Επίλεξε ένα απαλό σκραμπ και τρίψε με κυκλικές κινήσεις την προβληματική περιοχή ή ακόμη καλύτερα φτιάξε το δικό σου σκραμπ κατά τη κυτταρίτιδας με φυσικά προϊόντα από την κουζίνα σου (μισό φλιτζάνι θαλασσινό αλάτι , μισό φλιτζάνι άργιλος, ένα κουταλάκι του γλυκού καφές, ένα κουταλάκι γλυκού κανέλα, 15 σταγόνες έλαιο μέντας, 15 έλαιο γκρέηπφρούτ, 15 σταγόνες έλαιο πορτοκαλιού) Αφού συγκεντρώσεις τα υλικά ανακάτεψε τα όλα μαζί μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μετέφερε το μείγμα σε ένα αεροστεγές σκεύος. Φυσικά και ξέρεις ότι η βούρτσα σώματος είναι ο σύμμαχος σου στον αγώνα κατά της κυτταρίτιδας και γι’ αυτό δεν έχεις παρά να τρίψεις τα επίμαχα σημεία με κυκλικές κινήσεις προς τα επάνω . Βάλε σε ένα μικρό μπολ 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με αρκετό γάλα έτσι ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα και τρίψε τα επίμαχα σημεία με το μείγμα για λίγα λεπτά. Ξέβγαλε με ζεστό νερό και στέγνωσε με την πετσετούλα σου όπως συνήθως.

Βήμα τέταρτο: για σένα νοιάσου και γυμνάσου! Είναι ίσως περιττό να σου πούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση στον αφανισμό της κυτταρίτιδας! Σίγουρα είναι δύσκολο να τη “χωρέσεις” στο πρόγραμμα σου μετά από ένα εξαντλητικό 8ωρο δουλειάς, όμως ο κόπος σου θα ανταμειφθεί! Ακόμη και αν βάλεις ένα δεκάλεπτο περπάτημα στο καθημερινό σου πρόγραμμα θα δεις μεγάλη διαφορά! Σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή δε θα πιστεύεις στα μάτια σου! Βήμα πέμπτο: Ναι το μασάζ! Εννοείται αν εμπιστευτείς τους επαγγελματίες θα δεις θαύματα στις προβληματικές περιοχές. Αν μπορέσεις να το κάνεις 3 φορές την εβδομάδα για περίπου 2 μήνες τότε θα δεις την κυτταρίτιδα να εξαφανίζεται μια και έξω.

Πηγή: www.womenonly.gr


27

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Όμορφη κάτω απ’ τον καυτό ήλιο! Ο δεκάλογος της κυτταρίτιδας

M

ήπως άκουσες από κάποια φίλη σου ότι δεν θα μαυρίσεις αν φοράς αντηλιακό; Μήπως νομίζεις ότι το αλάτι της θάλασσας κάνει καλό στα μαλλιά σου; Μήπως πιστεύεις ότι κάτω από τις ομπρέλες της παραλίας είσαι επαρκώς προστατευμένη; Καιρός να μάθεις την αλήθεια, να καταρρίψεις μύθους που ισχύουν για την αντηλιακή προστασία και να αλλάξεις συνήθειες που πιθανόν να είναι ολέθριες για την υγεία και την ομορφιά σου.

Μαύρισα, άρα μπορώ να σταματήσω να φοράω αντηλιακό Η αλήθεια Εάν η επιδερμίδα σου έχει μαυρίσει ή έχεις φυσικά σκουρόχρωμη επιδερμίδα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις και απροστάτευτη! Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να σε προστατεύσει από το έγκαυμα, αλλά όχι και από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος. Μην καταργείς, λοιπόν, το αντηλιακό σου. Απλώς μείωσε σταδιακά το δείκτη προστασίας του αντηλιακού που χρησιμοποιείς καθώς μαυρίζεις.

Μια επάλειψη με αντηλιακό υψηλού δείκτη είναι αρκετή Η αλήθεια Το αντηλιακό χάνει τη δραστικότητά του με τον ιδρώτα, την τριβή, το νερό και τη θερμότητα, όσο υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF) και αν έχει. Φαντάσου, λοιπόν, ότι είσαι στην παραλία, έχεις απλώσει το αντηλιακό σου από το πρωί, έχεις ξαπλώσει στην πετσέτα, έχεις βουτήξει πολλές φορές στη θάλασσα, έχεις σκουπιστεί, έχεις ιδρώσει από τη ζέστη. Ακόμα πιστεύεις ότι μια επάλειψη σε προστατεύει;

Το αντηλιακό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή μου Η αλήθεια Μόνο αν χρησιμοποιείς λάθος αντηλιακό. Αν έχεις ακμή στο πρόσωπο και την πλάτη ή λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, θα πρέπει να αποφεύγεις τις πολύ λιπαρές κρεμώδεις ή ελαιώδεις συνθέσεις και τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα. Ένα αντηλιακό τζελ ή σπρέι με διάφανη υφή είναι το κατάλληλο για το σώμα σου. Για το πρόσωπο προτίμησε ένα λεπτόρρευστο προϊόν που θα αναγράφει επιπλέον ότι είναι «oil free» και «non comedogenic», κατάλληλο για λιπαρές ή με τάση ακμής επιδερμίδες.

Το αλάτι είναι καλό να μένει πάνω στην επιδερμίδα Η αλήθεια Μεγαλώνοντας ακούγαμε από παλαιότερες γενιές πως το να αφήνεις το αλάτι πάνω στην επιδερμίδα κάνει καλό. Δυστυχώς, όμως, ισχύει το αντίθετο. Το αλάτι ξηραίνει και αφυδατώνει την επιδερμίδα σε μεγάλο βαθμό. Καλό θα είναι, λοιπόν, να σκουπίζεσαι μόλις βγαίνεις από τη θάλασσα και εάν είναι δυνατό, να ξεπλένεις το σώμα σου σε κάποιο ντους με άφθονο νερό. Φυσικά, η πρώτη σου κίνηση μόλις επιστρέψεις στο σπίτι θα πρέπει να είναι το μπάνιο με ένα ενυδατικό αφρόλουτρο και η περιποίηση της επιδερμίδας σου με ένα after sun.

Κάτω από την ομπρέλα προστατεύομαι από τον ήλιο επαρκώς Οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν την ομπρέλα λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το ύφασμα που είναι κατασκευασμένη, αλλά και το χρώμα της. Επίσης, ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο και το νερό και άρα μπορεί να σε βρει ακόμα και όταν διαβάζεις ήσυχη ένα βιβλίο κάτω από την ομπρέλα.

Δεν θα μαυρίσω αν φοράω αντηλιακό Η αλήθεια Θα μαυρίσεις μόνο εάν ο φωτότυπός σου το επιτρέπει. Να ξέρεις ότι αν ανήκεις στο φωτότυπο 1 ή 2 (πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα), δεν θα μαυρίσεις, καθώς η επιδερμίδα σου εκκρίνει μικρή ποσότητα μελανίνης. Αν δεν φοράς αντηλιακό, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κοκκινίσεις, πιθανόν ακόμα και να καείς, και να προκαλέσεις ζημιά που θα φανεί μακροπρόθεσμα στην επιδερμίδα σου.

Η κοκκινίλα στο δέρμα θα γίνει μαύρισμα Η αλήθεια Το κοκκίνισμα προαναγγέλλει «κάψιμο» και όχι μαύρισμα. Η κοκκινίλα θα μείνει απλώς κοκκινίλα, ενώ αν δεν την αντιμετωπίσεις σωστά, το δέρμα στο σημείο αυτό θα ξεφλουδίσει. Αν τύχει να καείς (συμβαίνει καμιά φορά, όσο προσεκτική και να είσαι), μην παραμελήσεις την άμεση και σωστή φροντίδα της επιδερμίδας σου. Διάβασε και το σχετικό ρεπορτάζ (για εγκαύματα και after sun φροντίδες) στις σελίδες 54 και 130 αυτού του τεύχους.

Τα μαλλιά μου δείχνουν τέλεια μετά τη θάλασσα. Δεν θέλω να τα ξεβγάλω! Η αλήθεια Πραγματικά, τα μαλλιά με το θαλασσινό αλάτι παίρνουν ένα ανέμελο, φυσικό στυλ που τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα κολακευτικό. Όμως, το αλάτι αφυδατώνει σε μεγάλο βαθμό την τρίχα και σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία τα αποτελέσματα είναι ολέθρια για την υγεία των μαλλιών σου. Προσπάθησε να ξεβγάζεις τα μαλλιά σου μετά τις βουτιές και να φοράς καπέλο ή φουλάρι, ώστε να μην τα εκθέτεις πολλή ώρα στον ήλιο. Αν σου αρέσει να τα νιώθεις ελεύθερα στους ώμους σου, χρησιμοποίησε ένα αντηλιακό σπρέι ή τζελ. Πηγή: www.vita.gr

Από τη Χρύσα Βασιλάκου, Αισθητικό 1. Να αποφεύγετε την κατάχρηση ζωικών λιπαρών, όπως το χοιρινό, τα λουκάνικα και το αρνί και να προτιμάτε την κατανάλωση των άσπρων κρεάτων, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια, μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι ψητά ή βραστά. 2. Να αποφεύγετε την κατάχρηση καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών γιατί προκαλούν αφυδάτωση και δυσκολεύουν την απομάκρυνση των τοξικών. 3. Να μειώσετε τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Ενώ αποφύγετε την κατάχρηση του αλατιού ή των τροφών πλούσιων σε αλάτι διότι συμβάλλει στην κατακράτηση των υγρών άρα και στη δημιουργία κυτταρίτιδας. 4. Να ασκείστε συστηματικά. Η άσκηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Το καθημερινό περπάτημα σε έντονο ρυθμό για είκοσι με τριάντα λεπτά ή τα δέκα λεπτά άσκησης την ημέρα με τη μέθοδο Vibrorollage by Proellixe βελτιώνουν την περιφερειακή μικροκυκλοφορία και την οξυγόνωση των υποδόριων ιστών. 5. Να πίνετε άφθονο νερό, ένα με δύο λίτρα ημερησίως. Το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα και βοηθάει στην αποβολή τοξινών. 6. Να τρώτε φρούτα και λαχανικά γιατί περιέχουν πολλές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, E και C που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Από τα λαχανικά προτιμήστε: πράσινα φασολάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, ντομάτες, καρότα, μαϊντανό, σέλινο, πιπεριές, κρεμμύδι, άνηθο, σπανάκι, μαρούλι και ραδίκια. Από τα φρούτα προτιμήστε: ακτινίδια, μήλα, φράουλες, ανανά, δαμάσκηνα και εσπεριδοειδή. 7. Να καταναλώνετε σε επαρκείς ποσότητες όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος B και φυτικές ίνες. 8. Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες με σκοπό την καλή λειτουργία του εντέρου. 9. Να αποφεύγετε το κάπνισμα καθώς συμβάλλει στη δημιουργία τοξινών, επηρεάζει τη κατάσταση των αγγείων και συμβάλλει στην κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. 10. Να ακολουθείτε συμπληρωματικές θεραπείες που βοηθούν στη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όπως: • Λεμφικό μασάζ Κινητοποιεί τη λέμφο επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη οξυγόνωση/θρέψη των ιστών ενώ ευνοεί την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας στις προβληματικές περιοχές • Θεραπεία με Υπέρηχο και Βιομόρια Η χρήση των υπέρηχων οδηγεί στην απομάκρυνση απορριμμάτων του μεταβολισμού, τα οποία συνευθύνονται στην αφυδάτωση του δέρματος ενώ τα βιομόρια επηρεάζουν την κυτταρική λειτουργία σε όλες τις στοιβάδες του δέρματος.


28

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10


ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

29

Γητευτής φιδιών, αγκαλιά με ένα πύθωνα 23 κιλών και το CITY 21, στην Ταϊλάνδη Photo: Precious World - Πολύτιμοι Λίθοι vangeliskintis@hotmail.com

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΜΟΝΤΑΖ


30

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Νέο Peugeot Geopolis 300 Στη κλάση των «300» συμπεριλαμβάνεται πλέον και το γνωστό Geopolis της Peugeot. Πέραν από την αύξηση της χωρητικότητας του κινητήρα, οι αλλαγές σε σχέση με το 250 είναι ελάχιστες, ωστόσο διατηρείται αναλλοίωτη η φινέτσα και η αύρα πολυτελείας που εκπέμπει το γαλλικό scooter.

H

σχεδίαση έχει αλλάξει ελάχιστα, παραμένοντας επί της ουσίας ίδια με αυτή του μοντέλου των 250 κ. εκ., που είχε αποσπάσει και το βραβείο της Ένωσης Σχεδιαστών Μοτοσικλέτας, το 2005, στη κατηγορία των scooter. Όπως και ο προκάτοχος του, το Geopolis 250 δεν αναλώνεται μονάχα στην εμφάνιση, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα πρακτικότητας και άνεσης. Οι μεγάλοι σε διάμετρο τροχοί (16 ίντσες). εγγυώνται σταθερότητα και δεν τα βρίσκουν «δύσκολα», με τις κακοτεχνίες των δρόμων. Τα Geopοlis, είναι ίσως τα μόνα scooter που έχουν μελετηθεί σε αεροδυναμική σήραγγα και το νέο 300, επωφελείται αυτού του γεγονότος. Σε ότι αφορά στη πρακτικότητα, το Geopolis 300 περιλαμβάνει στοιχεία όπως, ντουλαπάκι με κλείδωμα στη ποδιά, αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα (όπου χωράει ένα jet κράνος, παροχή ρεύματος 12V για κινητό ή gps και συναγερμό με immobilizer. Το νέο Geopolis 300 θα διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις, βασική, Geo RS με sportive χαρακτηριστικά και Geo Style με αισθητικές αλλαγές.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας: 4Τ/1Κ/ΥΨ Τροφοδοσία: Hλ. Ψεκασμός Χωρητικότητα: 278,3 κ.εκ. Ισχύς: 22 ίπποι / 7.250 σ.α.λ. Ροπή: 2,3 kgm / 6.000 σ.α.λ. Αναρτήσεις Ε: Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 37χλστ. Αναρτήσεις Π: Δύο αμορτισέρ Φρένα Ε: Μονός δίσκος διαμέτρου 263χλστ. Φρένα Π: Μονός δίσκος διαμέτρου 226χλστ. Τροχοί / ελαστικά Ε: 110/70-16 Τροχοί / ελαστικά Π: 140/70-16 Μεταξόνιο: 1.520χλστ. Ύψος Σέλας: 805χλστ. Βάρος: 159 κιλά Ρεζερβουάρ: 13,5 λίτρα

Αεροδρόμιο Άργους


ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

31


32

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

MUSIC THERAPY Τ

ο μουσικό συγκρότημα Schiller είναι το κυρίως εγχείρημα του Κρίστοφερ φον Ντέυλεν (Christopher von Deylen), ενός Γερμανού συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής. Ο φον Ντέυλεν συνθέτει μουσική που μπορεί να χαρακτηριστεί ως trance και ατμοσφαιρική. Εφόσον ο ίδιος δεν τραγουδάει στα κομμάτια του, συχνά συνεργάζεται με άλλους γνωστούς τραγουδιστές στο ηλεκτρονικό είδος, όπως τους peter hepner, kim saders, maya saban, «miLu», sarah brihtman, και μουσικούς όπως τον mike oldfield. Το τελευταίο album με τίτλο atemlos είναι αυτό που προτείνω για αυτό τον μήνα.

by miltop

0 1 P TO by DJ Giannis Kalan

R&B Top 10

1.Timbaland feat SoShy - Morning After Dark 2.Jay-Z feat Alicia Keys - Empire State Of Mind 3.Ke$ha - Tik Tok 4.Rihanna - Rude Boy 5.Lady Gaga feat Beyonce - Telephone 6.Keri Hilson - I Like 7.Black Eyed Peas - Meet Me Halfway 8.Owl City - Fireflies 9.Oceana - Cry Cry 10.Lady Gaga - Bad Romance

Dance Top 10

The National-High Violet

Ο

lan

by DJ Giannis Ka

ι National με το πέμπτο κατά σειρά άλμπουμ τους, και πολυαναμενόμενο στον χώρο, μπορούμε να πιστέψουμε ότι έχουν περάσει από όλα τα στάδια ωρίμανσης. Αρχικά το “Alligator” έδειξε αρκετά σημάδια εφηβικής ερωτικής απογοήτευσης, και στην συνέχεια με το “Boxer”, φανέρωσαν το πέρασμα τους τόσο στην μουσική, όσο και στην στιχουργική «ενηλικίωση». Και αισίως φτάσανε στο “High Violet” αποκηρύσσοντας κάθε έννοια ανωριμότητας ή ανευθυνότητας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής, μη χάνοντας όμως το αυθεντικό τους ηχητικό πλαίσιο. Όμως και εκεί υπάρχει κάτι το διαφορετικό, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο indie ρεύμα. Το “High Violet” από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι μια δουλειά, που αναδεικνύει την ποιότητα των National μουσικά.

Robert Smith

Ο Robert Smith γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1959 στο Blackpoll της Αγγλίας από καθολική οικογένεια. Είναι κιθαρίστας, συνθέτης και στιχογράφος. Είναι ο ηγέτης των The Cure και το μακροβιότερο μέλος, καθώς η μπάντα άλλαζε μελή συχνά… Εκτός από κιθάρα, ξέρει να παίζει τέλεια και μπάσο, αρμόνιο, βιολί, φλάουτο και τρομπέτα. Χαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρος της εποχής του στην κιθάρα. Εξέλιξε ειδή όπως το new wave, indie και new age rock. Ο Robert Smith είναι το σύμβολο των Cure και ο τραγουδιστής το συγκροτήματος από την ίδρυση του. Επίσης με το παράξενο για την εποχής ντύσιμο του καθώς και το ασυνήθιστο μακιγιάζ που χρησιμοποιεί, όπως και το κραγιόν που βάζει, δημιούργησε μια νέα τάση που εμφανίζεται συχνά σήμερα, το gothic look. Αν και ο Robert Smith πάντα ήταν πρόσωπο αντιγνωμείας, σήμερα, στα 51 του έτη, θεωρείται από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της γενιάς του…

4:13 Dream

Τ

ο 4:13 Dream είναι το δέκατο τρίτο άλμπουμ των The Cure, το οποίο ύστερα από αρκετές αναβολές βγήκε στην αγορά στις 27 Οκτωβρίου 2008. Το άλμπουμ αρχικά προοριζόταν να περιέχει δύο δίσκους, ιδέα που αργότερα απορρίφτηκε επίσημα από τον ηγέτη του συγκροτήματος Robert Smith, παρόλο που είχαν ηχογραφηθεί 33 κομμάτια, κάποια από τα οποία περιλαμβάνονταν και σε παλιότερους δίσκους, όπως το “Sleep When I’m Dead” από το δίσκο The Head On The Door. Ο Robert Smith δήλωσε ότι στη συλλογή θα περιλαμβάνονται τα πιο «ζωντανά» κομμάτια, ενώ τα πιο «σκοτεινά» θα προβληθούν σε επόμενο δίσκο… Το 4:13 Dream έλαβε ποικίλες κριτικές. Από τις πιο μέτριες ως τις καλύτερες... Και δεν ήταν παράξενο για τους The Cure που πάντοτε αντιμετώπιζαν διχογνωμία στις τάξεις των κριτικών. by Vassilis I. Papoulias

1.Edward Maya feat Vika Jigulina - This Is My Life 2.Stromae - Alors On Danse 3.Reckless - The End 4.Ke$ha - Tik Tok 5.Dennis Ferrer - Hey Hey (DF’s Attention Vocal Mix) 6.Tiesto feat Nelly Furtado - Who Wants To Be Alone 7.Lady Gaga feat Beyonce - Telephone 8.Delyno - Ether Party 9.Lady Gaga - Alejandro 10.David Guetta feat Estelle - One Love

Rock top 10

1.Hurts - Wonderful Life 2.Bryn Christopher - The Quest 3.Owl City - Fireflies 4.One Republic - All The Right Moves 5.Collective Soul - You 6.Noisettes - Never Forget You 7.Florence And The Machine - You’ve Got The Love 8.Orianthi - According To You 9.Better Than Ezra - Juicy (PP 2010 Reedit) 10.Green Day - 21 Guns

5 P O T

Provided By www.d jnikos.gr

Hot International Top 5

1. Alex Under Base – Privacy 2. Stromae - Alors on danse 3. Akcent - Love Stoned (OtherView Extended Mix) 4. Lady Gaga - Alejandro 5. Inna - No Limit (Love Clubbing Play & Win Club Mix 2010)

Hot Greek Top 5

1. Stavento & Ηβη Αδάμου - Σαν έρθει η μέρα 2. Μέλισσες - Κρυφά 3. Rous - Εξαιρέσεις 4. Γιώργος Παπαδόπουλος - Μη σβήνεις τα φώτα 5. Ελευθερία Ελευθερίου - Κέντρο του κόσμου


33

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

«Το Φεστιβάλ Δράμας ταξίδεψε … στο Άργος»

Α

ρκετοί ήταν οι σινεφίλ, που παρακολούθησαν το διήμερο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ, που προβλήθηκαν στις 10 & 11 Μαΐου 2010, στον κινηματογράφο Movieland, στο Άργος. «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει … στο Άργος», για 1η χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Άργους [ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.]. «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει» φέτος συμπληρώνει τα 16 χρόνια λειτουργίας του και πραγματοποιείται σε περισσότερες από 60 πόλεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο, και σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού. Διοργανώνεται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Δράμας και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που υποστηρίζονται από το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και το Δήμου Δράμας. Προβλήθηκαν 12 βραβευμένες 12 ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και 5 βραβευμένες ταινίες του Ψηφιακού Τμήματος του Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Δύο δικοί μας άνθρωποι, δυο παιδιά από το Άργος, συμμετείχαν με αξιόλογες δουλειές τους, οι οποίες και βραβεύτηκαν. Η Δήμητρα Νικολοπούλου, Σκηνοθέτης της ταινίας «Γάτα εξ ουρανού» [μυθοπλασία, χρώμα,35mm, 22’]. Η ταινία διακρίθηκε με το Ειδικό Βραβείο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Έλαβε Τιμητική Διάκριση Σεναρίου & Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Βάσω Καβαλιεράτου. υπόθεση: Μια έγκυος γάτα εισβάλλει στη ζωή της πολυάσχολης Κατερίνας και γεννά 4 γατάκια στο καφάσι των λαχανικών. Η Κατερίνα φροντίζει τη γάτα κι αυτή τα γατάκια της. Όμως, κάποιες μέρες, η γάτα εξαφανίζεται. Η Κατερίνα πρέπει τώρα ν’ ασχοληθεί και με τα τυφλά και ανήμπορα ακόμη γατάκια … συντελεστές: σκηνοθεσία Δήμητρα Νικολοπούλου / σενάριο Δήμητρα Νικολοπούλου σε συνεργασία με τις: Διόνη Κέρρα, Κατερίνα Γιαννάκου / φωτογραφία Γιώργος Παπανδρικόπουλος / μοντάζ Βαγγέλης Μπακόπουλος / μουσική Λαέρτης Μαλκότσης / ήχος Ντίνος Κίττου, Λέανδρος Ντούνης / σκηνικά Γιώργος Παλαιός, Μαργαρίτα Γάριου, Λουκία Μινέττου / ερμηνευτές Βάσω Καβαλιεράτου, Δέσποινα Σαραφείδου, Βίβιαν Κοντομάρη, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μποσταντζόγλου. Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, 2009. Η Δήμητρα Νικολοπούλου γεννήθηκε στο Άργος. Σπούδασε Γεωλογία στο παν/μίο Αθηνών, Φωτογραφία στη σχολή Focus, Κινηματογράφο στο παν/μίο PARIS III. Εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες, διαφημιστικά σποτ και τηλεοπτικές σειρές. Φιλμογραφία: «Γάτα εξ ουρανού» το 2009, «67%» το 2001, «Η ζωή στο σπίτι» το 1999. Ο Παντελής Μαντζανάς, Διευθυντής Φωτογραφίας της ταινίας «Κατάληψη» [μυθοπλασία, χρώμα, 35mm, 17’]. Η ταινία έλαβε Τιμητική Διάκριση στους υποσχόμενους Σκηνοθέτες. Υπόθεση: Έρχεται η μέρα που ο Γιάννης, μαθητής της Α’ Λυκείου, αποφασίζει να πει στην Άννα, τη συμμαθήτρια του, ότι του αρέσει. Τα σχέδια του ανατρέπονται, όταν εκείνη την ημέρα βρίσκει το σχολείο υπό κατάληψη και την Άννα εντός. Ένα μισοσβησμένο graffiti και ένα πιεστικό δελτίο ειδήσεων, εμπλέκονται στην ιστορία και την μπερδεύουν. Υπέρ ή κατά; Συντελεστές: σκηνοθεσία Αλέξανδρος Χαντζής / σενάριο Σίσσυ Μιχαλοπούλου / φωτογραφία Παντελής Μαντζανάς / μοντάζ Άρτεμις Αναστασιάδου / μουσική Jef Maarawi / ήχος Ορέστης Καμπερίδης / σκηνικά Δήμητρα Φρουσουνιώτη / ερμηνευτές Χρήστος Διονυσόπουλος, Στέλλα Μαγγανά, Παντελής Παπαχρήστου, Νίκος Μπραχιμλάρι, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Μπερικόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου. Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ t-short, 2009 Ο Παντελής Μαντζανάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος. Σπούδασε Φωτογραφία στη Σχολή Σταυράκου. Ξεκίνησε με στατική φωτογραφία. Ο Διευθυντής Φωτογραφίας είναι υπεύθυνος για την εικόνα μιας ταινίας, το φως, τα κάδρα και την κίνηση σε συνεργασία πάντα με το σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς. … Είναι κατά κάποιο τρόπο, τα μάτια του θεατή… είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του. Φιλμογραφία: «Χώρα Προέλευσης» το 2009, κ.ά.

Gone Too Soon Νέο ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζάκσον

Θα προβληθεί στις 25 Ιουνίου, ένα χρόνο από την ημέρα του θανάτου του

Μ

ια νέα ταινία - ντοκιμαντέρ με λεπτομέρειες από τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Μάικλ Τζάκσον, θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 25 Ιουνίου, την ημέρα που θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του βασιλιά της ποπ, γράφει η καλλιτεχνική επιθεώρηση Variety. Η ταινία, με τον τίτλο Gone Too Soon (Έφυγες πολύ νωρίς), γυρίστηκε από το συγγραφέα και σκηνοθέτη Ιαν Χάλπεριν, που είχε γυρίσει και τη βιογραφική ταινία του Τζάκσον Unmasked το 2008, στην οποία διατυπωνόταν η πρόβλεψη ήδη από το Δεκέμβριο ότι ο Τζάκσον θα πέθαινε το πολύ σε έξι μήνες εξ αιτίας της κακής του υγείας. Στο Gone Too Soon περιλαμβάνονται βίντεο και ηχογραφήσεις που είχε γυρίσει ο Τζάκσον λίγο πριν το θάνατο του, καθώς και συνεντεύξεις από τον προσωπικό του μάνατζερ, τον σεφ, τον γκουρού του, τον κομμωτή του, τον γυμναστή του, ένα φρουρό του και έναν δικηγόρο.


34

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10


35

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Γ.Σ. Άργους

που είχαν μάθει είναι γερά. Φτάνει οι γενιές που έρχονται να δουλέψουν το ίδιο σκληρά αν θέλουν πραγματικά να σταθούν άξιοι συνεχιστές και γιατί όχι να φτάσουν ακόμη ψηλότερα. « Αφού μάθαμε γιατί να μην διεκδικήσουμε αυτό που αξίζουμε» τόνισε μεταξύ άλλων το μέλος της διοίκησης και ένας από τους ακούραστους εργάτες του τμήματος Βόλεϊ του Γ.Σ. Άργους κος Μάκης Ράσσιας. Πιστεύω πως πρέπει να αναφερθούμε και στις αθλήτριες που υπερέβαλλαν εαυτούς και πέτυχαν αυτό που πολλοί θεώρησαν άπιαστο όνειρο. Την άνοδο στην Α2 εθνική κατηγορία, με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά την απόκτηση εμπειριών.

Οι μικρές που έγιναν γυναίκες... Από τον θανάση Αρμπερώρη

Ή

ταν Νοέμβριος του 2009, όταν οι 16χρονες και 17χρονες αθλήτριες του Γ.Σ. Άργους, ρίχνονταν στην μάχη του πρωταθλήματος της περιφέρειας Πελοποννήσου. Κανείς δεν ονειρευόταν αυτό που θα επακολουθούσε. Πρώτα, η πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και στη συνέχεια με πλεονέκτημα έδρας κατέκτησε και ουσιαστικά τον τίτλο του πρωταθλητή απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ομάδα της ολυμπιάδας Πατρών. Στη συνέχεια, στα play off στο Λουτράκι κατέκτησε την δεύτερη θέση πίσω από την άθληση Ηρακλείου παίρνοντας το εισιτήριο για την τελική φάση των αγώνων για την άνοδο στην Α2 εθνική κατηγορία που πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβιο Ιωαννίνων. Εκεί μετείχαν πέντε ομάδες από τις οποίες οι τρείς θα κέρδιζαν την άνοδο στην Α2 εθνική κατηγορία. Την πρώτη μέρα αντίπαλος η ομάδα Ιωαννίνων, η οποία έχοντας το αβαντάζ της έδρας επικράτησε του Γ.Σ. Άργους με 3 – 0 σετ. Η εμφάνιση των μικρών αθλητριών του Σωτήρη Μπεκιάρη ήταν αρκετά καλή, αλλά οι επιλογές πολύ λίγες αφού μόλις 8 αθλήτριες ήταν ικανές να σταθούν σε τέτοιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του Άργους συμμετείχε στο τουρνουά αυτό με κορασίδες και 2 νεανίδες. Η δεύτερη μέρα ήταν καλύτερη αφού νίκησε την Νίκη Βόλου με 3 – 0 σετ και έβαλε υποψηφιότητα για την άνοδο. Η Τρίτη μέρα ήταν κορυφαία. Στο παιχνίδι με τον Μέγα Αλέξανδρο Γιαννιτσών θα παιζόταν η άνοδος. Με φοβερή αυτοπεποίθηση ακόμη

και στα δύσκολα σημεία του αγώνα οι «πιτσιρίκες» του Σωτήρη Μπεκιάρη έδιναν να καταλάβουν όλοι όσοι παρακολουθούσαν τον αγώνα ότι ήταν «πολύ σκληρές για να πεθάνουν». Κατέθεσαν ψυχή, καρδιά και σωματική προσπάθεια για να στείλουν το μήνυμα στο Άργος σαν σύγχρονες απόγονοι του Φειδιππίδη « ότι νενικήκαμεν» και «γκρεμίστε τα τείχη» για να υποδεχτείτε τους νικητές. Ματς για γερά νεύρα και όχι για καρδιακούς, οι μικρές κόντρα στα προγνωστικά κατάφεραν ένα μεγάλο άθλο. Επικράτησαν 3 – 2 στο tie break και έδωσαν ένα ωραίο τέλος στο ταξίδι που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2009. Ένα ταξίδι στην καταξίωση. Ένα ταξίδι με αρκετές περιπέτειες ένα ταξίδι στο οποίο η Σταχτοπούτα του παραμυθιού συνάντησε το πριγκιπόπουλο της Α2 εθνικής. Πλέον αυτά τα κορίτσια έστειλαν και το μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση. Η καρδιά του αθλητισμού στην Αργολίδα χτυπά. Χτυπά μάλιστα πολύ δυνατά. Υπάρχουν δηλαδή οι αθλητές. Ας φτιαχτεί και ένα καλό σώμα – γυμναστήρια, αθλητική χώροι ώστε να χτυπά καλύτερα και να μεγαλώνει σε δύναμη. Φυσικά όλο αυτό το εγχείρημα και αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Γ.Σ. Άργους δεν φτιάχτηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε μία γερή δουλειά και συστηματική περίπου οχτώ χρόνων, ήταν μαθήτριες του δημοτικού όταν πρωτοασχολήθηκαν με το βόλεϋ αυτές οι νεαρές δεσποινίδες μέσα από έναν όμιλο 30 – 40 κοριτσιών ξεχώρισαν αυτές οι 10 – 12 που απαρτίζουν σήμερα τον σύλλογο και τον οδήγησαν στην Α2. Όπως αποδείχτηκε τα θεμέλια

Είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα του Γ.Σ. Άργους μετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής γυναικών. Η πρώτη ήταν την πείοδο 2005 – 06 και την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκαν και πάλι Α κατηγορία Πελοποννήσου. Οι αθλήτριες λοιπόν ήταν: η Ζέτα Καραμούτζου, η αρχηγός, η Νίκη Μαρλαγκούτσου, η οποία όταν της το επέτρεπαν οι επαγγελματικές και οικογενειακές τις υποχρεώσεις, έδινε το παρών. Η Μαρία Αρμπερώρη που αν και φοιτά στην Σχολή Εμπορίου Ναυτικού στην Ύδρα, έδωσε και αυτή το παρών σε αρκετά παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος. Η πασσαδόρος Γεωργία Αρμπερώρη, ή οποία με το καθαρό μυαλό και τις ανεξάντλητες δυνάμεις, όπως και με το φονικό της «σερβίς» , οδηγούσε εκ του ασφαλούς την ομάδα στην επιτυχία. Η Φωτεινή

Μπίσκου, η ψηλή, το τεσσάρι το καλό της ομάδας η οποία συμμετείχε και στην εκδήλωση της εθνικής νεανίδων. Φόρτωνε την αντίπαλη ομάδα με «καρφιά». Οι δύο κεντρικές Κων/να Κακαρούντα και Δήμητρα Κουγιά, οι οποίες αν και είναι τα τελευταία 2 – 3 χρόνια στην ομάδα κατάφεραν να «μπλοκάρουν» τις αντίπαλες επιθέσεις και να «δέσουν» με τις υπόλοιπες συναθλήτριες τους. Ακόμη και οι πιο μικρές Μαρία Μπούκουρα Κων/να Μπαβελή που ήρθαν φέτος αποτέλεσαν έναν δυνατό κρίκο στο γρανάζι της μηχανής του Αργείτικου Συλλόγου. Τέλος, η Παναγιώτα Διώτη που ήρθε από τον Ηρακλή Κηφισιάς πρόσφερε πάρα πολλά από τη θέση του λίμπερο και όχι από τη θέση του επιθετικού, εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο. Η μικρή Δώρα Μπούκουρα και Γεωργία Καραγιάννη συμπλήρωσαν το φετινό επιτυχημένο ρόστερ της ομάδας του Γυμναστικού Συλλόγου Άργους. Φτάνουμε και στον προπονητή της ομάδας Σωτήρη Αρμπερώρη. Τι να πει και τι να γράψει κανείς γι αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δώσει στα μικρά αυτά κορίτσια την αίσθηση και την αύρα του πρωταθλητή. Με τον ήπιο χαρακτήρα του κέρδισε τις αθλήτριες και έδωσε να καταλάβουν ότι πρώτα πρέπει να γίνουν μία γροθιά, ναι ομάδα και μετά να κατακτήσουν νίκες και επιτυχίες. Με σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο απέδειξε ότι είναι γνώστης του βόλεϊ και πάνω από όλα κατάφερε να εισπράξει ότι καλύτερο από αυτά τα κορίτσια. Με την αγωνιστικότητα τους απέδειξαν ότι γινόταν καλή δουλειά και όλοι ανταμείφθηκαν στο τέλος. Όμως μια δύσκολη χρονιά έρχεται. Τα επινίκια σταματούν και με το σωστό προγραμματισμό από όλους να συνεχιστεί αυτό το όμορφο ταξίδι. Οι επιτυχίες αυτών των κοριτσιών δεν σταματούν εδώ. Εκτός από τη μεγάλη επιτυχία της ανόδου στην Α2 εθνική κατηγορία τα κορίτσια του Γ.Σ.Α. κέρδισαν την Τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Πελοποννήσου, στο οποίο την περασμένη σαιζόν κατετάγησαν δεύτερες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στο Άργος. Επίσης φέτος κέρδισαν τον τίτλο στις κορασίδες στη Πελοπόννησο και συμμετείχαν στα play off της Αθήνας για τα τελικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος που θα γινόταν στην Κρήτη. Μάλιστα αυτή η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστροφή από το Μέτσοβο. Παρόλα αυτά για έναν βαθμό έχασε αυτή την πρόκριση στην τελική φάση.


36

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Well being, Bella vita ή …ευ ζην Από τον Αντώνη Πανταζή

Λιγκουίνι “αλ Σάλτο” Συστατικά συνταγής •1 πακέτο (500 γρ.) λιγκουίνι•6 κουταλιές ελαιόλαδο•3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα Julien (λεπτές λωρίδες στο πάχος του σπίρτου)•1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο•500 γρ. γαριδούλες καθαρισμένες•½ φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό•μαύρο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα λιγκουίνι για 2 λεπτά λιγότερο πριν γίνουν al dente. Σουρώνουμε κρατώντας ένα φλιτζάνι από το νερό τους. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα λιγκουίνι και το νερό τους. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας που και που για 2 ακόμη λεπτά. Προσθέτουμε το βασιλικό, αρκετό πιπέρι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο πριν τα σερβίρουμε ζεστά.

Διάρκεια: 30 λεπτά Πρόταση για ποτό Ένα Pinot Grigio είναι η πρότασή μας για αυτό το ζυμαρικό.

Galani Περιγραφή συνταγής

Ένα ελαφρύ τραγανό τηγανητό γλυκό, πασπαλισμένο με ζάχαρη. Το Galani είναι δημοφιλές σ’ όλη την Ιταλία και με διαφορετικές ονομασίες. Οι Βενετσιάνοι το φτιάχνουν μονάχα κατά την περίοδο του καρναβαλιού.

Συστατικά συνταγής •3 ½ φλιτζάνια αλεύρι•2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη•1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι•¼ του φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο•1 αυγό•½ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί•Ελαιόλαδο για το τηγάνι•1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη•1 βανίλια

Οδηγίες συνταγής Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι καλά στον κάδο ενός μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αναμειγνύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις ανακατευθούν συνεχίζουμε ρίχνοντας το κρασί. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Αν είναι πολύ στεγνό συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας λίγες σταγόνες κρασί ακόμα. Το πλάθουμε σε μια μπάλα την οποία στη συνέχεια χωρίζουμε στα έξι. Τα πλάθουμε με το χέρι μας και τα πατάμε σε μια σκληρή επιφάνεια. Με τον πλάστη ανοίγουμε τις μπαλίτσες σε μακριές ψιλές λωρίδες όπως κάνουμε με το φύλλο. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε λωρίδες των 4 εκατοστών πλάτος με 8 εκατοστά μήκος. Ζεσταίνουμε το λάδι κι όταν κάψει τηγανίζουμε τα galani 4 με 5 κάθε φορά. Μόλις χρυσίσουν τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Σ’ ένα πιάτο ανακατεύουμε την άχνη με τη βανίλια και πασπαλίζουμε τη ζάχαρη να πάει παντού.

Διάρκεια: από 40 λεπτά μέχρι 1 ώρα Πρόταση σερβιρίσματος Μια Grappa είναι το ποτό που συνοδεύει άψογα τα galani μας.

Μ

ετά την πρώτη γνωριμία μας στο προηγούμενο τεύχος, νομίζω πως ήρθε η ώρα να περάσουμε στην ουσία του ευ ζην. Όπως αναφέραμε ένας από τους κυριότερους παράγοντες για να επιτύχουμε το ευ ζην είναι η τροφή που λαμβάνουμε. Κάπου εδώ μπαίνει το θέμα των βιολογικών προϊόντων, για τα οποία γίνεται αρκετός ‘’ντόρος’ τελευταία. Παρακάτω θέτονται κάποια ερωτήματα και απαντήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη σημασία

Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα; Είναι κυρίως, αλλά όχι μόνον, αγροτικά προϊόντα που η παραγωγή τους στηρίχθηκε σε φυσικές διεργασίες.

Τι παραπάνω προσφέρουν σε όλους μας τα Βιολογικά Προϊόντα; Τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς πιο υγιεινά, καθώς δεν αναπτύχθηκαν με παρεμβάσεις που είναι έξω από την «φυσιολογική» τους ζωή, όπως ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, κ.α. Είναι ασφαλή για την υγεία μας ,έχουν ανώτερη διατροφική αξία και, συχνά, είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα προϊόντα που αγοράσαμε είναι βιολογικά; Υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς, διαπιστευμένοι από το κράτος, που ελέγχουν, σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας, της ζωής αλλά και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, ότι αυτά παράχθηκαν με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να είναι Βιολογικά. Τότε μπαίνει στη συσκευασία του προϊόντος σφραγίδα γνησιότητας.

Γιατί τα Βιολογικά Προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά; Τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν καλλιεργητικές μεθόδους που δεν βοηθούν στην ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής. Η έλλειψη λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μειώνει τις παραγωγές και, συχνά, τις ελαχιστοποιεί ,που σημαίνει πως οι τιμές πώλησης των βιολογικών προϊόντων δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές με αυτές των προϊόντων καλλιέργειας με συμβατικές μεθόδους. Παρ’ όλα αυτά, εφ’ όσον οι βιολογικές καλλιέργειες αναπτυχθούν και πάρουν την θέση που τους αξίζει, το κόστος και οι τιμές θα πέσουν σε επίπεδα που θα είναι απολύτως ανταγωνιστικά.

Μπορούν τα Βιολογικά Προϊόντα να καλύψουν το σύνολο των αναγκών του σημερινού καταναλωτή; Ασφαλώς και μπορούν .Και αυτό γιατί εκτός από λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, τα βιολογικά προϊόντα καλύπτουν μια ποικιλία από προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως ψωμί και προϊόντα αρτοποιείου, χυμούς, μπύρες και αλκοολούχα ποτά, λάδια, μεταποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζια, έτοιμα φαγητά κ.λπ.), παιδικές τροφές, καλλυντικά, χαρτικά, κ.α. Στροφή λοιπόν στα βιολογικά προϊόντα για το περιβάλλον ,την υγεία μας και…το

ευ

ζην! info: antonis@pantazis.gr

Για τους φίλους του ‘’ERNESTO’’ ‘’Το ERNESTO’’ θα παραμείνει κλειστό για το καλοκαίρι. Ραντεβού, λοιπόν, την 1η Οκτωβρίου 2010 με ανανεωμένη κουζίνα και μενού.


37

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Φράουλα. Φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ντομάτες γεμιστές με τυριά! …φαγητάκι που χορταίνεις με το μάτι!

Έ

Από την Κατερίνα Γιαννούση

Υλικά:

•10 ώριμες μεγαλούτσικες ντομάτες •Φέτα •Κεφαλοτύρι •Ελαιόλαδο •Λίγο αλατάκι και πιπεράκι •5 – 6 φυλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο (τα τυριά περίπου 200 – 250 γρ. το κάθε ένα)

Εκτέλεση: τρίβουμε τα τυριά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το δυόσμο, λίγο λαδάκι, το αλάτι και το πιπέρι. Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις ανοίγουμε όπως και για τα γεμιστά, αφαιρώντας προσεκτικά το εσωτερικό τους. Γεμίζουμε με το μίγμα τυριών τις ντοματούλες και τις ψήνουμε στο γκριλ για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα Νικηταρά 4, Άργος, Τηλ. 27510 25518

χετε αναρωτηθεί ποτέ αν είναι καλό να τρώμε φράουλες; Οι φράουλες είναι ένα νοστιμότατο φρούτο που πραγματικά Θα έλεγα αξίζουν τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά, έτσι ώστε Θα πρέπει να υπάρχουν στο πιάτο μας, εμπλουτίζοντας το με τις διάφορες ευεργετικές ιδιότητές τους. Ποιές είναι αλήθεια αυτές οι ενεργητικές ιδιότητες της φράουλας; Βοηθούν πολύ σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες στη χολή, στα νεφρά, στα αρθριτικά και είναι καλές και για την αναιμία Ο καρπός, τα φύλλα , και οι ρίζες της Φραουλιάς χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια και μάλιστα ένας επιστήμονας Θεώρησε ότι είναι κατάλληλές για όλες τις αρρώστιες. Δεν αναφέρομαι φυσικά στις άθλιες, τεράστιες και ανούσιες καλλιεργημένες φράουλες που πουλιόνται στην αγορά και είναι εμποτισμένες πολλές φορές με φυτοφάρμακα, αλλά μιλάω για φράουλες που μπορεί ο καθένας να φυτέψει σε δύο μέτρα γης και πραγματικά όποιος τις δοκιμάσει Θα καταλάβει απόλυτα την διαφορά από τις άλλες κοινές φράουλες καθότι οι δεύτερες πραγματικά θα ευωδιάζουν και θα έχουν τέτοια γεύση που Θα μας ξετρελάνουν!! Στην φραουλιά υπάρχουν αρκετές δραστικές ουσίες όπως Τανίνη, Σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορος, Θείο, ιώδιο, σίδηρος, μαγνήσιο, βιταμίνη C κ.ά. Έτσι καταλαβαίνομε με βάση αυτές τις ουσίες πόσα ευεργετικά αποτελέσματα Θα έχουν στην υγεία μας.

Οι φραουλιές λοιπόν: - Δρουν αιμοστατικά (σε αιματουρία ,εντερικές αιμορραγίες και μητρορραγίες): - Καθαρίζουν το αίμα. - έχουν τονωτική και ορεκτική ιδιότητα. - Είναι πολύτιμα για τα αναιμικά παιδιά και τους υποτασικούς. - Ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης. - Ο καρπός της φραουλιάς όχι μόνο είναι Θρεπτικός, δροσιστικός, μαλακτικός αλλά συνιστάται ιδιαίτερα σε όσους υποφέρουν από συκώτι, νεύρα, ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα. Η φραουλιά ανθίζει από τον Μάιο ως τον Ιούλιο. Οι καρποί ωριμάζουν το καλοκαίρι! Η μεσογειακή διατροφή, τις προτείνει και οι σωστοί διαιτολόγοι πάντα με τον γνώμονα της καλής διατροφής, τις προτείνουμε! Καλή σας όρεξη. Ευαγγελία Κυράνου, διαιτολόγος – διατροφολόγος


38

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Από τη Selene Adams

ΤΑΥΡΟΣ ΚΡΙΟΣ ΚΡ Πολλά τα καλά για εσάς αυτόν τον μήνα, εφευρετικότητα, προοδευτικές αντιλήψεις και επιλογές, χρήσιμες αναθεωρήσεις σε επαγγελματική, κοινωνική, οικογενειακή ή αισθηματική ζωή και φυσικά τονισμός της γοητείας σας. Νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά σας και οι. μεταρρυθμίσεις που οφείλετε ή θέλετε να κάνετε πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Τώρα μπορείτε να μετατρέψετε την αναποδιά σε ευκαιρία και να περάσετε μπροστά. Τώρα ευνοείται η δράση γι αυτό προσπαθήστε για το καλύτερο σε όλους τους τομείς. Η διορατικότητα, η έμπνευση και η πνευματική διαύγεια σας ενισχύει της ανθρωπιστικές και καλλιτεχνικές τάσεις.

ΛΕΩΝ Να μην ξεχνάτε πως για κάθεε πρόβλημα υπάρχει λύση. Ένα α εξαιρετικά σύνθετο διάστημα, α, με μεγάλη πίεση και γρήγορεςς εναλλαγές από το ζεστό στο κρύο, κλείνει αυτήν την περίοδο και είτε σταδιακά είτε ξαφνικά τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Αποφασιστικότητα, δυναμισμός, όραμα και εμφάνιση στην ικανότητα πρόβλεψης σε κάθε τομέα θα σας κάνουν πιο αισιόδοξους και αποτελεσματικούς. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και τη μεγαλύτερη ψυχική δύναμη και ισορροπία που σας διακατέχουν. Από εδώ και πέρα θα βλέπετε και θα κρίνετε το κάθε τι στις σωστές του διαστάσεις.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Π Πρέπει να αγωνιστείτε για να Πρ καταφέρετε να αντιμετωπίσετε κα τις απαιτήσεις της καθημερινότητας όσο πιο αποτελεσματικά γίνετε. Καθυστερήσεις, αναβολές, παραλείψεις, λάθη και μπερδέματα είναι πιθανό να συμβούν. Κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε μπορεί στο τέλος να σας βγουν σε καλό. Ανακαλύψτε δυνατότητες και ευκαιρίες που ενώ υπάρχουν δεν τις βλέπετε. Μη χάνετε το χιούμορ και την αισιοδοξία σας. Το ατού σας είναι η ευστροφία σας.

ΖΥΓΟΣ Ήρθε η ώρα ρα να φανταστείτε ένα πολύ διαφορετικόό μέλλον και να θέσετ θέσετε στόχους. Πολλά θα αλλάξουν στις σχέσεις σας κατά τους επόμενους μήνες. Θα γνωρίσετε άτομα που θα σας βοηθήσουν να ανοίξετε τους ορίζοντες σας. Σας δίνεται η ευκαιρία να γίνετε παραγωγικότεροι στη δουλειά, να ταξιδέψετε ή να έχετε επιτυχία στις σπουδές σας. Μη φοβάστε να ζητήσετε ή να απαιτήσετε από τους άλλους ό,τι πιστεύετε ότι θα σας είναι χρήσιμο. Η προσοχή σας στέφεται στην καριέρα και το σπίτι. Προετοιμαστείτε για περισσότερο στρες ή αλλαγές.

Θετικές ανακατατάξεις προβλέπονται για εσάς αυτόν το μήνα, οι οποίες θα βοηθήσουν σε μια ανάκαμψη πνευματική, ψυχική σωματική. Τακτοποιήστε τις όποιες εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές και απραγματοποίητες. Οι συνθήκες και η ροή των πραγμάτων θα είναι τέτοιες που θα σας βοηθούν να ρυθμίζετε πιο εύκολα τα παλιά προβλήματα. Ενισχύεται το καλό σας όνομα η συνέπεια και η φερεγγυότητα σας. Νέες προοπτικές δημιουργούν ελπίδα και αισιοδοξία παντού. Αν έχετε απομείνει μόνη, αρχίστε να επιδιώκετε νέες γνωριμίες, αυτό το καλοκαίρι μπορεί να σας αποζημιώσει.

ΔΙΔΥΜΟΙ

ΚΑΡΚΙΝΟΣΣ ΔΙΔΥΜΟΣ Δ έσεις, χώροι, ακ Εργασία, σχέσεις, ακίνητα, σπίτι και συγγενικά πρόσωπα, με τις απαιτήσεις ή τα προβλήματα τους, θα σας επιβαρύνουν ποικιλοτρόπως. Όσο περισσότερο μπορείτε να παρέμβετε διορθωτικά ή, ακόμα καλύτερα προληπτικά, κάντε το. Οι διευθετήσεις, οι συμβιβασμοί ή το κλείσιμο πάσης φύσεως εκκρεμοτήτων θα είναι πιο εύκολα να γίνουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μη χάσετε την υπομονή και την ψυχραιμία σας. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας και έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Precious World - Πολύτιμοι Λίθοι

21 Μαϊου - 20 Ιουνίου Οι κρύσταλλοι που τους ταιριάζουν.

vangeliskintis@hotmail.com

Το μάτι της Τίγρης, Άκουα μαρίνα, Αχάτης Το μάτι της τίγρης συνδιάζει την ενέργεια της γης με αυτήν του ήλιου, για να δημιουργήσει υψυλή δονητική κατάσταση, έλκοντας τις πνευματικές ενέργειες. Σε νοητικό επίπεδο ενσωματώνει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια και τονώνει την πρακτική αντίληψη.Τοποθετημένο πάνω στο τρίτο μάτι, (στο κέντρο του μετώπου), τονώνει τις ψυχικές ικανότητες σε όσους έχουν έντονη την γήϊνη ενέργεια και ισορροπεί τα κατώτερα τσάκρας.Σε θεραπευτικό επίπεδο, θεραπεύει τα μάτια και βοηθά στη νυχτερινή μόραση, γιατρεύει το λαιμό και τα όργανα αναπαραγωγής και διαλύει τις στενώσεις. Η άκουα μαρίνα είναι μια πέτρα του κουράγιου. Μειώνει το στρες και ηρεμεί το μυαλό. Στα αρχαία χρόνια πίστευαν ότι αντιπαρέρχεται τις δυνάμεις του σκότους και φέρνει την εύνοια από τα πνεύματα του φωτός. Την είχαν μαζί τους οι ναυτικοί σαν φυλαχτό. Σε ψυχολογικό επίπεδο είναι κοντά στους ευαίσθητους ανθρώπους και δημιουργεί ανοχή στους άλλους. Σας βοηθά να ξεπεράσετε την επικριτική στάση. Σε πνευματικό επίπεδο ακονίζει τη διαίσθηση και ανοίγει τη διόραση.Φορέστε τη πάντα. Ο αχάτης είναι πέτρα που γειώνει, φέρνει συναισθηματική, σωματική και νοητική ισορροπία. Βοηθά στη σταθεροποίηση της φυσικής ενέργειας. Ο αχάτης έχει τη δύναμη να εναρμονίζει το γιν και το γιανγκ, τις θετικές και αρνητικές δυνάμεις που κρατούν τα πράγματα στη θέση τους. Στο ψυχολογικό πεδίο, ο αχάτης μας βοηθάει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να τον ισορροπήσουμε. Τονώνει τις πνευματικές λειτουργίες, βοηθά στη συγκέντρωση και στην αντίληψη. Σε συναισθηματικό επίπεδο, ξεπερνά την αρνητικότητα και την πικρία. Δίνει δύναμη για μια νέα αρχή. Δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας διαλύοντας την εσωτερική ένταση.Σε πνευματικό επίπεδο, ο αχάτης, ενθαρρύνει την ήρεμη περισυλλογή και αφομοίωση των εμπειριών της ζωής, οδηγώντας σε πνευματική ανάπτυξη και εσωτερική σταθερότητα. Ο αχάτης σταθεροποιεί την αύρα, εξαφανίζοντας τις αρνητικές ενέργειες.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ Θα εισπράξετε πολλές εμπειρίες αλλά και συγκινήσεις από τις σχέσεις σας με τους άλλους. Ελέγχετε μόνο την παθητικότητα ή τον φανατισμό. Τώρα θα έχετε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις δυσκολίες που δεν θα σας αφορούν άμεσα και περισσότερη τύχη στις κοινωνικές αναμετρήσεις ή στον επαγγελματικό ανταγωνισμό. Ο Ιούνιος διαμορφώνει καθοριστικά τις προοπτικές της ζωής σας στους βασικούς τομείς και σας βοηθά να γίνεστε πιο τολμηροί στις καινοτομίες και πιο φιλόδοξοι επαγγελματικά.

ΙΧΘΥΕΣ Ξεκαθαρίστε ο,τι δεν πήγε καλά μέχρι και σήμερα και προσέξτε να μη δημιουργήσετε προβλήματα που δεν θα θέλατε να βρείτε μπροστά σας αργότερα. Η αντικατάσταση ή η ανανέωση αποτελούν λέξεις - κλειδιά για την πορεία της αισθηματικής ζωής σας. Μη βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις πριν σκεφτείτε τις πιθανές συνέπειες τους. Συμμεριστείτε περισσότερο τις απόψεις των άλλων και πλησιάστε πιο άμεσα άτομα που σας ενδιαφέρουν ερωτικά. Ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας αλλά μέχρι το τέλος του θα αποδειχθεί αρκετά δημιουργικός στο τέλος θα πετύχετε αυτό που ζητάτε.

Κινηθείτε πιο δραστήρια παντού. Η δύναμη, η αποφασιστικότητα και η ζωντάνια σας, σας βοηθάει αυτό το μήνα για να τα καταφέρετε. Πολλά θα μπορέσετε να καταφέρετε και μάλιστα με λιγότερο κόπο, παρά το ότι αντιμετωπίζετε κάποιες δυσκολίες. Τώρα είναι η ευκαιρία να προχωρήστε σε εποικοδομητικές αλλαγές, που αφορούν εσάς και το περιβάλλον που ζείτε ή εργάζεστε και να καταπολεμήσετε παλιές και πιθανόν βλαβερές ή άχρηστες συνήθειες.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Προσέξτε την αδυναμία συγκέντρωσης ή τις αρνητικές σκέψεις και προσπαθήστε να εστιάζετε στα γεγονότα και όχι σε αυτά που φαντάζεστε. Θα ευοδώσουν οι προσδοκίες σας. Οι φίλοι και οι συνεργάτες θα παίξουν πλέον ουσιαστικό ρόλο στη ζωή σας, ενώ μπορεί να σας δώσουν καλές ιδέες ή και λύσεις σε ένα θέμα που αφορά την οικογένεια ή το σπίτι σας. Μια πρόταση που θα δεχτείτε θα σας κάνει να πετάξετε από τη χαρά σας. Μην παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό και μη βιαστείτε να απαντήσετε. Εξετάστε τη σφαιρικά και μην παραλείψετε να εστιάσετε σε λεπτομέρειες. Τώρα πρέπει να κάνετε τη διαφορά.

ΤΟΞΟΤΗΣ Ασχοληθείτε με ότι σας δίνει χαρά και σας κυρίως με ότι λαχταρά η καρδιά σας. Κάποιοι θα έχετε πολλές συζητήσεις, ανατροπές ή προτάσεις στον επαγγελματικό τομέα, άλλοι θα αποφασίσετε να αλλάξετε τόπο διαμονής. Τελικά ξεκαθαρίσματα γίνονται σε προσωπικό επίπεδο. Μην πτοήστε από τις δεσμεύσεις, με τη σκληρή δουλειά που πρέπει να καταβάλετε αλλά και τους περιορισμούς που έχετε στην καθημερινότητά σας. Η ζωή δεν είναι μόνο υποχρεώσεις. Αναπτερώνεται το ηθικό σας και σας φέρνει ευκαιρίες για να κάνετε νέες γνωριμίες και να ερωτευτείτε.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣΣ Ο τομέας των επαγγελματικώνν ει σας θα σας απασχολήσει αυτόν το μήνα, όπως επίσης θα σας απασχολήσουν και μια σειρά από κάθε λογής υποχρεώσεις που ο χαρακτήρας σας αλλά και η. επέμβαση του πεπρωμένου, σας έχουν φορτώσει. Αφήστε τα λόγια λοιπόν και περάστε στα έργα. Διευθετήστε εκκρεμότητες που βάζουν φρένο στις μεγάλες υποσχέσεις. Ελιχτείτε στις δύσκολες στιγμές και αποφύγετε αντιθέσεις και λόγια που δεν εξυπηρετούν ουσιαστικά σε τίποτα, αλλά απλώς εκτονώνουν για λίγο τα νεύρα σας.


39

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

Το διαζύγιο Το παντρεμένο ζευγάρι ταξιδεύει στην εθνική οδό με 80 χμ./ώρα. Καθώς οδηγεί ο σύζυγος, γυρίζει η σύζυγος και του λέει: - “Γλυκέ μου είμαστε παντρεμένοι 10 χρόνια και θέλω διαζύγιο.” Ο σύζυγος δε λέει τίποτα και αυξάνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου σε 100 χμ./ώρα. Αυτή συνεχίζει λέγοντας: - “Δε θέλω να αρνηθείς, γιατί τα έχω με τον καλύτερο σου φίλο, και είναι πολύ καλύτερος εραστής από εσένα.” Ο σύζυγος παραμένει αμίλητος αλλά αυξάνει την ταχύτητα σε 120 χμ./ώρα. - “Θέλω το σπίτι”, συνεχίζει αυτή. Και η ταχύτητα αυξάνει στα 140 χμ./ώρα. - “Θέλω τα παιδιά, όλες τις πιστωτικές κάρτες και τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς μας.” Η ταχύτητα του αυτοκινήτου έχει φτάσει στα 200 χμ./ώρα... - “Εσύ τι θα κρατήσεις;” και ο σύζυγος κατευθυνόμενος πλέον με ταχύτητα 220 χμ./ώρα, στα ακρόμπαρα του δρόμου, της απαντά: - “Έχω ό,τι ακριβώς χρειάζομαι. Τον αερόσακο!!!”

Εύκολο “Αξιοπερίεργο είναι να μπορεί ο καθένας με ευκολία να αναφέρει πόσα υπάρχοντα έχει και να μην μπορεί να αναφέρει πόσους φίλους έχει”. “Ενα γνωρίζω, ότι τίποτα δεν γνωρίζω” “Ουκ εν το πολλώ το ευ” Σωκράτης Πολιτική είναι η ευγενής τέχνη του να παίρνεις τις ψήφους των φτωχών κάνοντας προεκλογικές εκστρατείες με τα λεφτά των πλουσίων, υποσχόμενος στους μεν ότι θα τους προστατέψεις από τους δε. Oscar Ameringer

Πολύ δύσκολο


40

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΣ ‘10

city21-8  

magazine for Nafplio-Argos

city21-8  

magazine for Nafplio-Argos

Advertisement