Page 1

ISSN: 1792 - 5029

1

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

12

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

www.city21mag.blogspot.com

F R E ES PRES

Ένας Χρόνος CITY21


2

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10


ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

3


4

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Οκτώβριος και η κίνηση φουντώνει! Αναφέρομαι στην προεκλογική κίνηση μιας και οι υποψήφιοι, Δήμαρχοι και σύμβουλοι, ξεχύθηκαν στους δρόμους και τα καφενεία για τις απαραίτητες γνωριμίες και χειραψίες. Μην εκπλαγείτε αν κάποιος άγνωστος σας απλώσει το χέρι, ή κάποιος γνωστός σας καλημερίσει όλο χαμόγελο, ενώ παλιότερα ούτε που σας κοιτούσε. Σίγουρα θα είναι υποψήφιος. Μεγάλος ο αριθμός τους αυτή τη φορά ολόκληρος στρατός. Οι Δήμοι συνενώνονται αλλά για πολλούς “γκρινιάριδες” τα προβλήματα διογκώνονται. Οι μικροί Καποδιστριακοί Δήμοι, αγωνιούν για το μέλλον τους, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και πολλοί απ’ αυτούς πιστεύουν ότι τίποτα καλό δεν θα βγει από το σχέδιο “Καλλικράτης”. Όμως η ανάγκη για αλλαγές είναι ορατή. Πρέπει να αλλάξουμε βήμα. Το αύριο θα δείξει αν θα πάμε προς τα εμπρός ή , αλλοίμονο, προς τα πίσω. Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους για το καλό της αγαπημένης μας Αργολίδας. Γιάννης Β. Παπούλιας

INDEX 6 On the road 7 Ποίηση Ελένη Νανοπούλου 8 Ρεμπέτικο: Aπό την παρανομία στην αποθέωση

10 Μεγάλοι Δήμοι...μεγάλες προσδοκίες 24 & 25 Flavour - DISH of the Ένα τσιγάρο 500 Ευρώ;

12 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τι προσδοκίες έχεις από τον επόμενο Δήμαρχο της πόλης σου;

14

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποψήφιοι Δήμαρχοι Ναυπλιέων

19 Πότε θα παντρευτώ; 20 & 21 Smile 22 Music Therapy Εκδότης: ΕΚΦΡΑΣΗ Διευθυντής - Art Director: Γιάννης Β. Παπούλιας Σχεδιασμός εξώφυλλου: Γιάννης Β. Παπούλιας Διόρθωση: Βασιλική Σωτηροπούλου Διαφημίσεις: Περιοχή Ναυπλίου: Τατιάνα Στρούμπου Περιοχή Άργους: Γιάννης Παπούλιας Ιδιοκτησία: ΕΚΦΡΑΣΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Καρπετοπούλου 35 (Γεφύρια), Άργος 21200 Τηλ.-Fax: 27510 21160 e-mail: ekfrasi3@otenet.gr ISSN: 1792 - 5029 Διαβάστε το περιοδικό CITY 21 και ηλεκτρονικά στο : www.city21mag.blogspot.com

MONTH

26 Sex Festivals 28 ΜΟΔΑ: φθινόπωρο - χειμώνας 2010 30 Μετά τις διακοπές 32 Η σύγχρονη διακόσμηση της κουζίνας σας

36 SPORTS: Υποσχέσεις επιτυχιών 38 Τι ζώδιο είσαι; Συνεργάτες τεύχους: Βασίλης Ι. Παπούλιας Ιωάννης Χρ. Παπούλιας Βασίλης Ζώης Μίλτος Πολυχρονόπουλος Γιάννης Καλαντζής Θανάσης Αρμπερώρης Κατερίνα Γιαννούση Χρύσα Βασιλάκου Ανδρονίκη Μαστοράκη Θοδωρής Κασαπίδης Μοντέλα εξωφύλλου: Μίμα Διαμαντή, Έφη Πεθεριώτη, Ναστάζια Βερβενιώτη, Κυριακή Αναστασοπούλου, Πάνος Μαρκόπουλος, Βασίλης Παπούλιας, Βασίλης Γαλίζης . Συνεργασίες γίνονται δεκτές. e-mail: ekfrasi3@otenet.gr Τα ενυπόγραφα άρθρα που δημοσιεύονται στο CITY 21 δεν εκφράζουν υποχρεωτικά τις απόψεις του περιοδικού.


Από τον Γιάννη Παπούλια

5

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Από τον Γιάννη Β. Παπούλια

Ό

Τοιχοφωνίες Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙ...

Τ

ο σύνθημα αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τη νοοτροπία πολλών νεοελλήνων.Η ζωή δεν είναι μονάχα καφεδάκι... και πλατεία, θα συμπληρώσω. Η ζωή απαιτεί αγώνα καθημερινό, απαιτεί τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού για το καινούργιο του παιχνίδι, γιατί η ίδια η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Είναι παιχνίδι αληθινό και όχι σαν αυτά του play station και γιαυτό θέλει δυναμισμό και κίνηση, όπως ο πυγμάχος στο ρίνκ. Άν αφαιρεθεί έστω και για μια στιγμή κινδυνεύει να βρεθεί στο καναβάτσο. Η ζωή είναι έρωτας για το ωραίο, για τον άνθρωπο για τη φύση. Βγείτε από το κλουβί, πετάξτε ψηλά κόντρα στις όποιες αναποδιές και ανασφάλειες. Η ζωή θα σας οδηγήσει.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πλατεία Τελέσιλλας

που και να ρίξω το βλέμμα μου, αυτή η πόλη με πληγώνει. Με θλίβει βαθιά γιατί η τύχη αυτή δεν της αξίζει, η εικόνα αυτή δεν της πρέπει. Τις φωτογραφίες που βλέπετε τις έφερε στο περιοδικό ένας σοκαρισμένος Αργείτης που πήγε στην εν λόγω “παιδική χαρά” με την μικρή του κόρη. Βέβαια όπως θα παρατηρήσατε, αγαπητοί αναγνώστες, τα σκουπίδια έχουν την τιμητική τους αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο θέαμα αυτής της ¨λεπίδας” που καραδοκεί (ένθετη φωτογραφία). Δεν μιλάμε για καμιά απομακρυσμένη ή υποβαθμισμένη περιοχή, το παιδικό “παιχνίδι” αυτό βρίσκεται στην πλατεία Τελέσιλλας, επί της οδού Ινάχου δίπλα στους πέντε δρόμους. Τι εξαίσια ποιήματα θα έγραφε η Μεγάλη Αργεία καθισμένη στο επίσης διαλυμένο παγκάκι της πλατείας της; Η θλίψη μου είναι βαθιά και νιώθω να με κυριεύει η απογοήτευση.

6ος μήνας και o κίνδυνος καραδοκεί! ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος - θάνατος Έκτος μήνας που αναφερόμαστε στο πρόβλημα, το οποίο και παραμένει. Θα συνεχίσουμε να γράφουμε σχετικά μέχρι κάποιος αρμόδιος να δώσει λύση. εν πρόκειται για αστείο ή λογοπαίγνιο. Το σημείο που εικονίζεται στην φωτογραφία είναι δίπλα μας. Πρόκειται για το τέλος της οδού Καρπετοπούλου, στις παλαιές εργατικές κατοικίες, η οδός προς Νέα Κίο. Ο δρόμος, που είναι μονόδρομος και πολυσύχναστος, από το σημείο αυτό στενεύει(!) και μετατρέπεται σε διπλής κατεύθυνσης. ‘Όπως βλέπεται η ανάλογη σήμανση λάμπει δια της απουσίας της. Οι διαγραμμίσεις επίσης. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει το αυτονόητο; Μια και είμαι εδώ να επισημάνω ότι όποιος, μη Αργίτης, θελήσει να εισέλθη στο Άργος από την Νέα Κίο, και ο Οδυσσέας να είναι, θα χαθεί και θα μας βρίσει. Είναι τόσο δαπανηρό να τοποθετηθούν μερικές εμφανείς πινακίδες που θα τον οδηγήσουν μέσα από τα στενά του νότιου τμήματος και μέχρι κάποιον κεντρικό δρόμο; (Δαναού Κέντρο, Γεφύρια, Στάδιο-Θέατρο κλπ.).

Δ

Από τον Βασίλη ζώη, δημοσιογράφο

2/9: Το ΠΑΣΟΚ, ύστερα και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είχε παραγγείλει για το δήμο Άργους- Μυκηνών ανακοινώνει πως στηρίζει επίσημα την υποψηφιότητα του νυν αντιδημάρχου Άργους, Γιώργου Αναγνώστου 5/9: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αργολίδα με αποτέλεσμα στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου και της Νέας Κίου, να πλημμυρήσουν οικίες που βρίσκονται σε υψόμετρο χαμηλότερο του οδοστρώματος, αλλά και καταστήματα επί της οδού Άργους στο Ναύπλιο. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο στην περιοχή Κούρτη και στην Αγία Μονή, με το σύστημα απορροής όμβριων υδάτων να φτάνει στα όρια του. Η ένταση της βροχόπτωσης ήταν πρωτοφανής και –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ από τον σταθμό της Πυργέλλας-γεωμετρικά πολλαπλάσια του μέσου όρου του Σεπτέμβρη. Αντίστοιχα φαινόμενα πλημμύρων παρατηρήθηκαν και στην Νέα Κίο. 10/9: Ο βουλευτής Αργολίδας ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός καταθέτει ερώτηση στον νεοορκεισθέντα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Αναβάλου και ειδικότερα με το θέμα των μελετών για

επέκταση του δικτύου στην Ερμιονίδα, θέμα που φαίνεται να βαλτώνει. 15/9: Ο τέως νομάρχης και γνωστός αρχιτέκτονας, Τάσος Σαλεσιώτης ανακοινώνει σε αίθουσα ξενοδοχείο και μπροστά σε κομματικό ακροατήριο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς, την υποψηφιότητα του για το διευρυμένο δήμο Ναυπλιέων. Ο κ. Σαλεσιώτης δεν έχει την επίσημη στήριξη του κόμματος, αλλά τόσο ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, όσο και η Νομαρχιακή Επιτροπή δήλωσαν πως είναι στο πλευρό του. 16/9: Ο γνωστός δικηγόρος, νομαρχιακός σύμβουλος και τέως αντινομάρχης, Σωτήρης Κωτσοβός ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τον δήμο ΆργουςΜυκηνών, απέναντι στον Δημήτρη Καμπόσο, τον οποίο στηρίζει επίσημα η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. 17/9: Ξεκινά το έντονο κύμα επιθέσεων πολύ μεγάλου αριθμού κουνουπιών στο Ναύπλιο και όχι μόνο, αποτέλεσμα της συγκέντρωσης υδάτων σε διάφορα σημεία μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. Ο δήμος Ναυπλιέων ξεκινά καταπολέμηση με ψεκασμούς, αλλά τα έντομα μετακινούνται και προς Νέα Κίο και Άργος.


6

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

“χαρίζοντας χαμόγελα στα παιδιά της Κένυας” Μια πραγματικά ωραία βραδιά μας χάρισε η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Αργολίδας, την Κυριακή 12/9 στους στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος. Η εκδήλωση-συναυλία ήταν αφιερωμένη στα παιδιά της Κένυας. Η μπάντα DEADBEAT ESCAPEMENT από την Πάτρα έπαιξε καλό τζαζ-rock μα αρκετό beat, και βέβαια αφιλοκερδώς. Ο κόσμος αρκετός αλλά όχι όσος θα έπρεπε. Οι νέοι αλλά και αρκετοί ¨παλαιότεροι¨ σίγουρα διασκέδασαν.

Κήπος restaurant στο Ναύπλιο

Παρόντες στην συναυλία: (φωτό δεξιά) Πρώτος από αριστερά ο κ. Παναγιώτης Μπαντανάς, πρώην Έφορας προσκόπων Άργους, στη μέση ο κ. Χρήστος Πλατής επίσης πρώην Έφορας προσκόπων Άργους και η κ. Ιωάννα Τζάφα, Έφορας προσκόπων Αργολίδας.

Από την ομάδα του CITY21

Είμασταν και εμείς εκεί και απολαύσαμε ονειρεμένο κόκορα με παπαρδέλες, και Μπιφτέκι του Κήπου με καπνιστό τυρί μετσοβόνε στολισμένο με μελιτζάνα. Ήταν και τα δύο πιάτα υπέροχα, βέβαια με τη συνοδεία καλού κόκκινου κρασιού. Σίγουρα θα ξαναπάμε!

Pergamonto το γλυκό παντοπωλείο

Στο Ναύπλιο, στην παλιά πόλη, επι της Κομνινού 1, το ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ετοιμάζει σπιτικούς λουκουμάδες με αγνό ελληνικό μέλι. Ένας πειρασμός που πρέπει να δοκιμάσετε. Εμείς δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε, τους φάγαμε όλους!

Το Βaccarat

άνοιξε τις πύλες του και τα στίφη των νέων εφόρμησαν και κατέλαβαν όλα τα πόστα. Καλό χειμώνα με πολύ διασκέδαση!

Φωτό: Σαράντος Καχριμάνης:

Το τραγούδι καλά κρατεί στα Κιούπια

Και το χειμώνα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, διασκεδάζουμε και τραγουδάμε με καλή Ελληνική μουσική στα Κιούπια. Και επειδή νυστικό αρκούδι δεν χορεύει, η κουζίνα είναι γεμάτη από κάθε λογής καλούδια που μας περιμένουν να τα τιμήσουμε με την όρεξή μας.

Ολόγραμμα Ένα μοναδικό δρώμενο παρουσιάστηκε στην Αρχαία Αγορά του Άργους το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου. Η Αργεία σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ελένη Νανοπούλου, παρουσίασε την πρώτη ποιητική της συλλογή. Η δραματοποίηση ερμηνεύτηκε από τη θεατρική ομάδα 3ος όροφος, που αποτελείται από έφηβους, και ο Γιάννης Νανόπουλος έπαιξε στην κιθάρα του μελοποιημένα αποσπάσματα. Η αυλαία του Φεστιβάλ Άργους έπεσε με τον καλύτερο τρόπο. Ελένη σε ευχαριστούμε!


ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

...Ας λεν οι άλλοι το κρύο τους το κουβαλούν αιώνες με φόβο πλαγιάζουνε τις αγκαλιές κι εκείνες ψάχνουν σε παράθυρα μια κατακόκκινη πανσέληνο ν’ ακούσει απευθείας το πως φοβάται ο ύπνος

7

εξύπνησα με σένα και την αλήθεια ανάμεσα με το σωστό και το λάθος στους κτύπους του ρολογιού άφησες μια λέξη ανερμήνευτη μισή δε κοιμάμαι ποτέ τις μικρές ώρες κάποτε - κάποτε πλαγιάζω στην αυτοψία της αγάπης Ξανοίγομαι κι ας είναι διπλωμένη η γη μόνο τ’ άγνωστο συνάπτει μέλλον η ένταση προσεύχεται τα σούρουπα δύο στιγμές όσο να μπω σε τούτη την αδιακρισία “αποδημώ με την απρέπεια’’ © Ελένη Νανοπούλου

Απόσπασμα από την ποιητική συλλογή “Ολόγραμμα” Η φωτογραφεία είναι από την δραμματοποίηση της συλλογής


8

CULTURE

Ρεμπέτικο: απο την

παρανομία στην αποθέωση!

Η

Σμύρνη υπήρξε το σταυροδρόμι εκείνο στο οποίο συναντήθηκαν οι μουσικές της Ανατολής και της Δύσης. Οι ορχήστρες της (οι λεγόμενες εστουδιαντίνες) έπαιζαν ευρωπαϊκή (με επικρατούντα όργανα την κιθάρα και το μαντολίνο), λαϊκή (με σαντούρι και βιολί) και τουρκική μουσική (με ούτι, κανονάκι). Με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και το τεράστιο κύμα προσφυγιάς που κατέκλυσε την Ελλάδα ήρθε και το αστικό σμυρναίικο τραγούδι. Οι Μικρασιάτες δημιουργοί για να μπορέσουν να επιβιώσουν φτιάχνουν μουσικά συγκροτήματα. Όργανά τους είναι το σαντούρι και το βιολί. Στην Κοκκινιά θα λειτουργήσουν οι ταβέρνες, όπου θα τραγουδηθεί το ρεμπέτικο σμυρναίικο τραγούδι. Σε αυτά τα κέντρα θα ακουστούν τραγούδια για τον πόνο και τα βάσανα της προσφυγιάς, για τον τεκέ και το χασίσι, θύματα του οποίου θα γίνουν πολλοί δημιουργοί του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τα πρώτα ρεμπέτικα αναφέρονται κυρίως σε παραβατικές πράξεις και σε ερωτικές Από την σχέσεις, ενώ το κοινωνικό στοιχείο στην θεματική είναι περιορισμένο. Πολλοί Ανδρονίκη Μαστοράκη από τους Μικρασιάτες δημιουργούς θα στελεχώσουν τις δισκογραφικές εταιρείες, όπως ο Τούντας. Το σμυρναίικο ρεμπέτικο θα κυριαρχήσει μέχρι και το 1935. Η πολιτιστική ποικιλότητα στην νέα Ελλάδα που δημιουργείται, ενοποιείται και στρέφει το βλέμμα προς τη Δύση. Μοιραία, τα πολύπλοκα και απαιτητικά στο παίξιμο μουσικά όργανα του Καφέ αμάν, που συν τοις άλλοις “μυρίζουν” Ανατολή, αρχίζουν σιγά-σιγά να χάνουν την απήχησή τους. Η νέα κουλτούρα, που διαμορφώνεται στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αναζητά τον νέο εκφραστή της.

Είναι η ώρα του μπουζουκιού. Το μπουζούκι δεν είναι παρά ένα σάζι, ένας ταμπουράς, που στη θέση των κινη-τών μπερντέδων (τα διαχωριστικά ελάσματα στο μανίκι του οργάνου) έχει τα σταθερά τάστα. Αυτό το γεγονός του αφαιρεί το πλεονέκτημα να αποδίδει τα μόρια (υποδιαιρέ-σεις των τόνων) που αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα του μικρασιατικού ήχου. Έτσι, το μπουζούκι προσιδιάζει περισσότερο στην δυτικήσυγκερασμένη μουσική παρά στη μικρασιατική. Το καλοκαίρι του 1934 θα εμφανιστεί στον Πειραιά, στην ταβέρνα του Σαραντόπουλου, η “Τετράδα του Πειραιώς”. Έτσι, δημιουργείται η πρώτη κομπανία με μπουζούκι και μπαγλαμά. Αυτοί οι τέσσερις είναι: ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Αντώνης Δε-λιάς, ο Μπάτης και ο Στράτος Παγιουμτζής. Από τότε η μικρασιατική σχολή του ρεμπέτικου αρχίζει να υποχωρεί και επικρατεί το “πειραιώτικο” ρεμπέτικο. Οι ρεμπέτες, σιγά-σιγά βγαίνουν από τα στενά πλαίσια του τεκέ και της φυλακής και εμφανίζονται σε ταβέρνες, αρχικά ως πλανόδιοι μουσικοί. Το 1938 επιβάλλεται από το καθεστώς του Μεταξά λογοκρισία. Το περιεχόμενο των ρεμπέτικων τραγουδιών αλλάζει αναγκαστικά. Οι αναφορές στο χασίσι, στους τεκέδες και στους ναργιλέδες εκλείπουν. Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού περνάει σε άλλη φάση με το Βασίλη Τσι-τσάνη, ο οποίος καλείται να το “εξευγενίσει” και να το αποκαθάρει από καθετί πρόστυχο και “χαμηλό”. Αυτό που κατάφερε ο Τσιτσάνης, βγάζοντας το λαϊκό τραγούδι από το περιθώριο όπου το είχαν τάξει τα “αντικοινωνικά και ανατολίτικα” στοιχεία του, ήταν να το εντάξει σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα: στην ανατέλλουσα νέα τάξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, τον δυτικό πολιτικό προσανατολισμό και το αστικό όνειρο στο οποίο προσδοκά να ενσωματωθεί μια θολή εργατική τάξη, που στα προσωπικά και κοινωνικά της αδιέξοδα καταφεύγει στην ονειροφαντασία του εξωτικού και στο άπιαστο όνειρο. Ο Τσιτσάνης, εκτός από τον εξευρωπαϊσμό των κλιμάκων του, που συνδύασε και με την επιβολή “ευρωπαϊκού” κουρδίσματος στο μπουζούκι (εγκαταλείποντας τα ανατολίτικα παραδοσιακά “ντουζένια”), έφερε και ένα νέο ύφος παιξίματος με γρήγορες πενιές και γκλισάντι. Αυτό ήρθε να αντιπαραθέσει τη

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

δεξιοτεχνία του στη λιτή και κοφτή “πενιά” της πειραιώτικης κομπανίας του Βαμβακάρη. Σημαντική υπήρξε επίσης η συμβολή του στον εμπλουτισμό της ορχήστρας με νέα ηχοχρώματα (ακόμη και πιάνο), ενώ επέβαλε και το ακορντεόν ως όργανο της κομπανίας. Πρόσθεσε δηλαδή όργανα που ήρθαν να τονίσουν και να σφραγίσουν το πέρασμα σε μια συγκερασμένη και “αρμονική” μουσική γραφή. Καινοτόμος υπήρξε επίσης και στην ποιητική δομή των τραγουδιών του: για πρώτη φορά η παράδοση του ρεμπέτικου απομακρύνεται συνειδητά από τις παραδοσιακές φόρμες του δίστιχου και της ομοιοκαταληξίας. Επισημοποιεί και γενικεύει τον ρόλο του ρεφρέν μέσα στο τραγούδι, ενώ δεν είναι σπάνια τα σημεία όπου επιβάλλει μεικτά στιχουργικά σχήματα, που ακολουθούν τις πρωτοτυπίες και τις απρόσμενες αλλαγές της μελωδίας. Με τον Τσιτσάνη το ρεμπέτικο γίνεται πλέον “τέχνη” και η ρήξη με την παράδοση αρχίζει να γίνεται ορατή. Στην δεκαετία του 1950 εμφανίζονται νέοι τραγουδιστές όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Το ρεμπέτικο βρίσκει απήχηση σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επεκταθεί η θεματολογία του (εμφάνιση αρχοντορεμπέτικων) και να αλλάξουν οι χώροι στους οποίους ακουγόταν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιωαννίδης (2002:30), «χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι το ουσιαστικό τέλος αυτού που λίγα χρόνια πριν είχε θεωρηθεί ως “πηγή ζωής” για τη νεοελληνική μουσική: του αστικού λαϊκού τραγουδιού. Ο θάνατος αυτός του ρεμπέτικου οφείλεται κατ’ αρχήν σε γενικότερη κοινωνική αναδιάρθρωση, όπου το λαϊκό “κουτούκι” (ή “τεκές” κλπ.) μετατρέπεται σε “λαϊκή ταβέρνα” (ή “τα μπουζούκι-α”). Σε αυτό τον χώρο πραγματοποιείται η πρώτη “εθνική συμφιλίωση” των Νεοελλή-νων διαμέσου της μουσικής με την οποία διασκεδάζουν όλοι μαζί τα βράδια, καθώς και μία ιδιότυπη “κατάργηση των τάξεων”, που οδηγεί όμως στη “μουσική προλεταριοποίηση” του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ανεξαρτήτως κοινωνικής διαστρωμάτωσης». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και μέσα σε αυτή τη διαδικασία “κάθαρσης” και αστικοποίησης δεν εμφανίζονται πολύ σημαντικοί μουσικοί: ο Μανώλης Χιώτης, σπουδαίος δεξιοτέχνης, αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους νεόκοπους αστούς στις μόδες του έξω κό-σμου, ενώ ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Γιώργος Μητσάκης θα δώσουν στο λαϊκό τρα-γούδι τον απαραίτητο λυρισμό και την κανταδόρικη διάθεση. Οι τρεις αυτοί ταλαντούχοι συνθέτες, αλλά και ικανότατοι τραγουδιστές και μου-σικοί ταυτόχρονα, προετοιμάζουν το έδαφος για τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη. Οι τελευταίοι θα περιοριστούν στον ρόλο του συνθέτη, επιβάλλοντας όμως με την ιδιοφυΐα τους και προς τη δική του κατεύθυνση ο καθένας το είδος που ορίστηκε ως “έντεχνο λαϊκό”. Με δυτική μουσική παιδεία, προβάλλοντας όμως το αίτημα της ελληνικότητας, μέσα σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, ιδιόρρυθμη και μεταβατική, δεσπόζουν στη δεκαετία του ’60, συνδυάζοντας το “ελαφρό” δυτικότροπο τραγούδι με στοιχεία από το ρεμπέτικο. Η περίοδος που άνοιξε με την εμφάνιση των Μπιτλς και έκλεισε με τις φοιτητικές εξεγέρσεις του ’68 αποτελεί μία από τις πιο γόνιμες εποχές, σε ό,τι αφορά την άρση των κοινωνικών συμβάσεων και τη γένεση μιας μορφής πολιτισμικού ριζοσπαστισμού για τις δυτικές κοινωνίες. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η ρήξη αυτή ξεκίνησε από την αποδοχή και οικειοποίηση ενός νέου μουσικού ιδιώματος (ροκ εντ ρολ), γρήγορα όμως επεκτάθηκε στις ατομικές συμπεριφορές (με έμφαση στις σχέσεις των δύο φύλων), στη συλλογική έκφραση αλλά και γενικότερα στην αισθητική. Παράλληλα εγχώριες δημιουργίες, όπως ο Επιτάφιος του Μ. Θεοδωράκη ή το Φορτηγό του Δ. Σαββό-πουλου, που εισάγουν εκφραστικές καινοτομίες, έχουν μεγάλη απήχηση στην κυρίως νεολαία της εποχής. Μια νέα γενιά συνθετών κάνει την εμφάνισή της, όπως οι Μ. Λοΐζος, Σ. Ξαρχάκος, Γ. Μαρκόπουλος κ.ά., ένα καινούριο μουσικό είδος γνωρίζει αναπάντεχη επιτυχία (“Νέο Κύμα”), ενώ και το λαϊκό τραγούδι συνεχίζει τη “χρυσή” εποχή του. Όλες σχεδόν οι εξελίξεις ανακόπτονται στο τέλος της δεκαετίας με την επιβολή από τη στρατιωτική χούντα μιας στυγνής λογοκρισίας, που ανατρέπει την προηγούμενη πορεία. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας σηματοδοτεί την απόλυτη παντοδυναμία του πολιτικού τραγουδιού, σε μια σχεδόν μονομερή ανάπτυξη. Η έντονη πολιτικοποίηση της εποχής ενισχύει μουσικές προτάσεις με σαφείς πολιτικές συνδηλώσεις, ενώ και η μουσική βιομηχανία αναπτύσσεται χαράζοντας τα δικά της πρότυπα. Στις σημαντικότε-ρες τάσεις που εμφανίζονται πρέπει να σημειωθούν η αναβίωση του ρεμπέτικου τραγουδιού που αποκτά μαζικότερο ακροατήριο (κυρίως με τη βοήθεια των Γ. Νταλάρα, Χ. Αλεξίου κ.ά.). Τέλος, η εποχή μετά το ’75 καθρεφτίστηκε στο λαϊκό τραγούδι απόλυτα. Ιδιαίτερα η σημερινή: ένας κόσμος που αναζητά ταυτότητα, που επηρεάζεται όσο ποτέ από την παγκόσμια κουλτούρα, που ατενίζει την οικουμένη μέσα από την μικρή οθόνη. Η εποχή της αποθέωσης της εικόνας, εκφράζεται με πλέον γλαφυρό τρόπο στο παρόν του λαϊκού τραγουδιού. Για αυτήν την εποχή είναι δύσκολο και νωρίς να μιλήσουμε, γιατί αυτή η εποχή είμαστε εμείς! Βιβλιογραφία Ανωγειανάκης Φ., «Για το ρεμπέτικο τραγούδι», στο: Χολστ Γκ., Δρόμος για το ρεμπέτικο και άρθρα για το ρεμπέτικο τραγούδι από τον ελληνικό τύπο (1947-76), εκδ. Ντένιζ Χάρβεϋ, Λίμνη Ευβοίας, χ.χ., σ. 184-200. Γράψας Ν., κ.ά., Τέχνες ΙΙ: Επισκόπηση Ελληνικής Μουσικής και Χορού, τ. Γ΄, εκδ. ΕΑΠ, Πάτρα 2003. Ιωαννίδης Γ., «Στη μεταπολεμική Ελλάδα», στο ένθετο της εφημερίδας Καθημερινή Επτά Ημέρες με γενικό τίτλο «Μουσική και Πολιτική», Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2002, σ. 29-31.

*Η Ανδρονίκη Μαστοράκη είναι θεατρική συγγραφέας, μεταφράστρια και επιμελήτρια εκδόσεων.


9

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Με τριπλάσιο αριθμό μαθητών το

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

Έντυπα Delivery; με Υψηλή Ποιότητα, Ταχύτητα, Οικονομία

πάρτε μια γεύση! Μέγεθος Α4 τρίπτυχο ή δίπτυχο σε χαρτί ilustration:

5.000 τεμ. 390,00 Ευρώ 10.000 τεμ. 640,00 Ευρώ 20.000 τεμ. 980,00 Ευρώ

Κ

ατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου από γονείς μαθητές και καθηγητές .Στην τελετή του αγιασμού παραβρέθηκαν οι 71 μαθητές του σχολείου μαζί με τους γονείς τους ,οι καθηγητές του σχολείου, ο Δήμαρχος Μυκηναΐων κ. Νώντας Μαυρόγιαννης ,ο σχολικός σύμβουλος Μουσικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Θεμιστοκλής Μακαντάσης καθώς και ο Πάρεδρος του τοπικού διαμερίσματος Προσύμνης ο κ. Γεώργιος Μπινιάρης.

Το Μουσικό Σχολείο

Αργολίδας ευχαριστεί Πρόσυμνα 9-9-2010 Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Αργολίδας <<Ι. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ>> ευχαριστεί τον κ. Κωνσταντίνο Τσιριγώτη O πρόεδρος του Δ.Σ Στέλιος Λίτσας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείο Αργολίδας “Ι. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ” υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ επιθυμούν δημόσια να ευχαριστήσουν: Τον κ. Κωνσταντίνο Τσιριγώτη του Δημητρίου από την Πρόσυμνα που κατοικεί τα τελευταία χρόνια στον Καναδά για την ευγενική του προσφορά σε σχετική έκκληση του Συλλόγου. Ο κ. Τσιριγώτης προσέφερε α) επτά κλιματιστικές μονάδες για την εξυπηρέτηση των μαθητών στα στούντιο του σχολείου. β) το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ για την αποπεράτωση του. ελαιοχρωματισμού της εξωτερικής πρόσοψης της μάντρας του σχολείου Για την προσφορά αυτή εκ μέρους των μαθητών των καθηγητών και του Δ.Σ του Συλλόγου εκφράζουμε Δημόσια τις ευχαριστίες μας και ευελπιστούμε η πράξη αυτή να βρει και άλλους μιμητές. Επίσης ευχαριστεί την ενενηντάχρονη κ. Ζέρβα από την Πρόσυμνα η οποία χάρισε ένα κλαρίνο στο Μουσικό σχολειό. Τέλος την εταιρία Δέλτα που προσέφερε 200 παγωτά στους παραβρισκόμενους στην τελετή του αγιασμού . Για την προσφορά τους αυτή εκ μέρους των μαθητών των καθηγητών και του Δ.Σ του Συλλόγου εκφράζουμε Δημόσια τις ευχαριστίες μας και ευελπιστούμε η πράξη αυτή να βρει και άλλους μιμητές.

Γιάννης Παπούλιας Καρπετοπούλου 35, Γεφύρια, Άργος 21200 Τηλ.-Φαξ: 27510 21160

Σχολικά - Χαρτικά Δώρα Μαρία - Ελένη Τόμπρου Ανδρέα Φλούδα 31 & Αριστοτέλους Νέα Πόλη, Ναύπλιο 21100


10

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Μεγάλοι Δήμοι… μεγάλες προσδοκίες

Κ

αι να που φτάσαμε στις Δημοτικές εκλογές. Νέοι μεγάλοι Δήμοι να περιμένουν τους νέους Δημάρχους. Παρά τις όποιες οικονομικές αντιξοότητες της εποχής ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Μικροί Δήμοι συνενώνονται με μεγαλύτερους για να προχωρήσουν μαζί μπροστά, λένε οι εμπνευστές του σχεδίου, πίσω λένε οι άλλοι, οι πολέμιοι. Μεγάλη σε αριθμό η προσφορά υποψηφίων που θα ζητήσουν την ψήφο μας, μεγάλη και δύσκολη η προσπάθειά τους να εκλεγούν, να καταλάβουν την πολυπόθητη καρέκλα του συμβούλου και πολύ περισσότερο του Δημάρχου και αντιδημάρχου. Πονοκέφαλος για τους υποψήφιους Δημάρχους η Από τον κατάρτιση των συνδυασμών, καθώς ο αριθμός των μελών Γιάννη Β. Παπούλια που απαιτούνται είναι αρκετά μεγάλος, τόσο που φτάνει και ξεπερνάει τους 150. Μεγάλη η πρεμούρα των υποψηφίων για στήριξη από τα κόμματα της βουλής, ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν υποψήφιους από τις κομματικές οργανώσεις. Για τους ανεξάρτητους υποψήφιους τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αν όχι ακατόρθωτα. Ο «Καλλικράτης» δεν δείχνει να προτιμάει τους ανέντακτους πολιτικά. Μήπως περνάμε σε μια νέα περίοδο κομματοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση; Οι πολίτες κάθε Δήμου αποφασίζουν για το Δήμαρχό τους ή απλά καλούνται να ψηφίσουν την επιλογή των προέδρων των μεγάλων κομμάτων; Μαζί με τους μικρούς Δήμους, καταργούνται και οι Νομαρχίες και μετατρέπονται σε περιφερειακές μικρές «κυβερνήσεις» Ευρωπαϊκού τύπου. Οι μέχρι χτες Νομαρχιακοί σύμβουλοι μένουν χωρίς «δουλειά», και χωρίς «μισθό». Καταλαβαίνεται, αγαπητοί αναγνώστες, την αγωνία τους καθώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν άλλη ασχολία. Επαγγελματίες πολιτικοί, άλλο ένα «κουσούρι» της Δημοκρατίας μας. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα απευθυνθώ στο Νομοθέτη. “Κύριε Νομοθέτη και κύριοι αρχηγοί των κομμάτων, γιατί δεν ψηφίζετε την οκταετία για όλους τους πολιτικούς, «όπως Αμερική»; Γιατί θα πρέπει να εξαντλούμε τις φυσικές και πνευματικές δυνάμεις των Δημάρχων και των Βουλευτών μας; Γιατί δεν ανοίγετε το δρόμο της πολιτικής στους νέους;” Κλείνη η παρένθεση. Βέβαια η συνένωση έχει και την καλή της πλευρά που κανένας δεν αμφισβητεί. Μείωση των δαπανών για την τοπική αυτοδιοίκηση συγκέντρωση των υπηρεσιών, καλύτερος έλεγχος και μεγαλύτερη απόδοση. Επίσης, λόγω αύξησης του πληθυσμού, οι νέοι διευρυμένοι Δήμοι θα μπορούν να διεκδικήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις, μεγαλύτερα κονδύλια από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά, κάποιοι στους μικρούς Δήμους διαμαρτύρονται, φοβούνται ότι σιγά - σιγά θα περάσουν στην αφάνεια και στην εγκατάλειψη από το κέντρο, και ότι ο Δήμαρχος που λογικά θα προέρχεται από το κέντρο, δεν θα τους δώσει την προσοχή που τους αρμόζει. Είναι θέμα επιλογών λοιπόν. Είναι θέμα σκέψης και αποφασιστικότητας. Είναι θέμα επιλογής του καταλληλότερου χωρίς κομματικές παρωπίδες και ατομικό συμφέρον. Οι υποψήφιοι από τη μεριά τους πρέπει να κατέβουν στους πολίτες, να αφουγκραστούν τις ελπίδες και τους φόβους τους, να συζητήσουν με τους νέους, που πλήττονται περισσότερο από το σημερινό status quo και να αναλάβουν, προεκλογικά, συγκεκριμένες και ρεαλιστικές δεσμεύσεις. Η εποχή του «ΘΑ» και του ρουσφετιού πρέπει να περάσει ανεπιστρεπτί. Οι εξελίξεις τρέχουν με ασύλληπτους ρυθμούς, ο κόσμος αλλάζει, η Ελλάδα αλλάζει. Για να πάει ο τόπος μπροστά, για να μην αιμορραγούμε πληθυσμιακά, για να μείνουν οι νέοι στο σπίτι τους, χρειάζεται σχεδιασμός μακρόπνοος και ρεαλιστικός. Χρειάζεται όραμα για το μέλλον, χρειάζεται πλάνο. Αυτό το σχέδιο - πρόγραμμα πρέπει να ψηφίσουμε, αφού πρώτα όμως, το μελετήσουμε σωστά, υπό την προϋπόθεση βέβαια , οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, να το καταθέσουν στους πολίτες. Έφτασε η ώρα, αγαπητοί συμπολίτες, να κοιτάξουμε μπροστά και μακριά, σε βάθος χρόνου. Έφτασε η ώρα να αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας, χωρίς κομματικές χειροπέδες και ιδιοτελή συμφέροντα. Έφτασε η ώρα να πάρουμε το μέλλον της πόλης στα χέρια μας.

ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 500 ΕΥΡΩ;

Π

ρώτη Οκτωβρίου, η ημερομηνία τρόμος για πολλούς καπνιστές στη χώρα μας. Λες να εφαρμοστεί αυτή τη φορά; Θα βρουν λύση-παραθυράκι οι καταστηματάρχες; Πώς θα πίνω καφέ χωρίς τσιγάρο; Μήπως να μαζευόμαστε στα σπίτια, όπως όταν ήμασταν φοιτητές; Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις σκέψεις που συχνά καταλήγουν σε συζητήσεις χωρίς ειρμό και γεμάτες πανικό για τον αβέβαιο χειμώνα που φαντάζει απειλητικός για τους απανταχού θεριακλήδες. Είναι πάντως να απορεί κανείς για το ξαφνικό πατρικό ενδιαφέρον των πολιτικών μας! Τι καλοί άνθρωποι! Νοιάζονται για την υγεία μας και το αποδεικνύουν, μιας και την υπολογίζουν περισσότερο από τους πολυπόθητους Από τον φόρους μέσω των ειδών καπνού. Μάλλον για αγγέλους Θοδωρή Κασαπίδη πρόκειται κι εμείς οι κακοπροαίρετοι τους έχουμε παρεξηγήσει. Ακούγοντας τους προβληματισμούς, ο “έχω τα αυτιά μου και ενημερώνομαι” της κάθε παρέας γελάει και αποκαλύπτει ότι αφενός οι οδηγίες προέρχονται από τα ‘’αφεντικά’’ της Ευρώπης και αφετέρου το θέμα είναι κυρίως οικονομικό. Σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, τα κρατικά έξοδα περιορίστηκαν εξαιρετικά σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή της καπνοαπαγόρευσης. Λίγο πολύ σήμερα οι περισσότεροι έχουν υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις από τη βλαβερή κακή συνήθεια. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο οι καπνιστές ανέρχονται σε 1.100.000.000. Καλούνται λοιπόν να αντιμετωπίσουν από κηλίδες στα δόντια μέχρι πιθανή τύφλωση, προβλήματα στη σύλληψη ενός εμβρύου, απώλεια μνήμης, πνευμονικές παθήσεις καρκίνο και πυρκαγιά! Πώς να αρνηθεί κανείς τη σοβαρότητα και να μην υπολογίσει τις περαιτέρω επιπτώσεις, όπως ότι διαταράσσεται η καθημερινότητα του ατόμου, ότι πιθανόν να χάσει τη δουλειά του, να περιοριστεί η κοινωνική του ζωή και να χρειαστεί δυσεύρετα χρήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πάνω απ’ όλα όμως ότι ρισκάρει τη ζωή του. Ωστόσο, δύσκολα ο ίδιος άνθρωπος συγκαταλέγει στα επακόλουθα του φουμαρίσματος τη ρατσιστική συμπεριφορά που επιπλέον βιώνει ο ανυποψίαστος καπνιστής. Τα διαπεραστικά βλέμματα πάνω στο ‘’κακό’’ πακέτο, τις δηλώσεις οίκτου σαν να πρόκειται να πεθάνει με το που θα σβήσει το τσιγάρο, τις υποτιμητικές δηλώσεις τύπου «βρωμάς τσιγαρίλα» ή «τσίχλα για κακοσμία»; Τώρα βέβαια όλα τα παραπάνω θα περιοριστούν σε ένα απλό... τηλεφώνημα: “Γεια σας, είμαι στο τάδε μαγαζί και στο διπλανό τραπέζι ο κύριος καπνίζει σαν φουγάρο! Ελάτε να του κόψετε πρόστιμο! Να μάθει αυτός! Έτσι ο κάθε εχθρός του πολύπλοκου προβλήματος και της διαχρονικής συνήθειας νιώθει ανώτερος, μια και κινητοποιεί την εξουσία τόσο απλά, και ταυτόχρονα χρήσιμος, γιατί πιστεύει ότι αποκαθιστά την παγκόσμια δικαιοσύνη. Ο καπνιστής πάλι πιθανόν να αισθάνεται ότι κινείται στο όριο της περιθωριοποίησης. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η θέση του συγγραφέα τάσσεται υπέρ της διακοπής του καπνίσματος. Μιας διακοπής στηριζόμενης στην προσωπική επιλογή και όχι στο επιβαλλόμενο πρόστιμο. Εναλλακτικά προτείνεται ο περιορισμός των διαφημίσεων, η απαγόρευση πώλησης σε ανήλικους και η αυστηρή εφαρμογή της, η υποχρεωτική αγωγή υγείας από το σπίτι και το σχολείο. Τέλος, η επιθυμία για μακρόχρονη και ποιοτικότερη ζωή παρακινεί συνήθως τον άνθρωπο να αγαπάει τον εαυτό του, να τον φροντίζει, να σέβεται τα παιδιά του και τους γύρω του, να γεμίζει το χρόνο του με δημιουργικές ασχολίες, να απομακρύνει το άγχος. Μήπως, λοιπόν, οι απαγορεύσεις και οι καταγγελίες να παραχωρήσουν τη θέση τους σε μέτρα που εξασφαλίζουν ηρεμία, συνεργασία και αλλληλοσυμπαράσταση; * Ο Θοδωρής Κασαπίδης είναι φιλόλογος Το CITY21τον καλωσορίζει στην ομάδα.


ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

11


12

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Τι προσδοκίες έχεις απο τον επόμενο δήμαρχο της πόλης σου; Κοραλία

Α

λήθεια, να ένα ερώτημα που πραγματικά είναι επίκαιρο. Σε λίγες ημέρες εκλογές για τους νέους διευρυμένους Δήμους. Η χαρά του πολιτικού, του εφημεριδά, του τυπογράφου. Εκατομύρια ευρώ θα ξοδευτούν σε έντυπα, πανό, Από την ομάδα του CITY21 φαγοπότια, κεράσματα. Πολύ περισσότεροι, αυτή τη φορά, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι που θα πάρουν τους δρόμους για να κερδίσουν την ψήφο μας. Η Δημοκρατία και κατά συνέπεια, οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχόντων είναι, προς το παρόν, το καλύτερο σύστημα, φτάνει οι υποψήφιοι να ακούν τους πολίτες και ειδικά τους νέους. Να τους ακούν όχι μόνο προεκλογικά αλλά το συμαντικότερο, αφού εκλεγούν και καταλάβουν την πολυπόθητη καρέκλα του δημάρχου και του συμβούλου γιατί κανένας τόπος δεν πάει μπροστά χωρίς τους νέους και τις ιδέες τους. Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους για το καλό του τόπου.

Γιάννης Να ακούει τους νέους νέο και να τους δίνει ευκαιρίες.Είμαι σίγουρος οτι αυτοί έχουν προτάσεις και πρέπει να τις ακούσουμε επιτέλους. *Ο Γιάννης Ιορδάνογλου είναι μουσικός

Έλενα 17 ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΙΑ ΣΕ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ . ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ. ΠΡΑΣΙΝΟ,ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΤΙΡΙΑ,ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΙΣΩΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ . Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ΟΤΙ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ .

Νίκος 27 Ο Δήμαρχος πρέ πρέπει να σταματήσει να είναι μέσο για διορισμούς από το παράθυρο. Ο Δήμαρχος πρέπει να βλέπει μπροστά και όχι να ασχολείται με το πώς θα ξαναβγεί για να κατοχυρώσει τη δημαρχιακή σύνταξη.

Γίνε μέλος της ομάδας του CITY21 στο Facebook και πάρε μέρος στα ρεπορτάζ! Πες ελεύθερα τη γνώμη σου! (απαραίτητα στοιχεία: μικρό όνομα και ηλικία)

Για το Άργος Πως θα ήταν ο ιδανικός δήμαρχος για την πόλη μου; Είναι σαν να αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε η πόλη μου να γίνει καλύτερη… κι έπειτα η χώρα μου να γίνει καλύτερη και όλος ο κόσμος…! Δεν υπάρχει καλός και κακός δήμαρχος. Υπάρχει καλός και καλύτερος δήμαρχος. Κι εμείς καλούμαστε ανάμεσα σε όλους του υποψήφιους, γνωστούς και αγνώστους, να ανακαλύψουμε τον καλύτερο για την πόλη μας, αλλά και για μας! Έλα μου όμως που τα νύχια δεν μυρίζουν και ακούμε για πολλά κεράσια δίχως όμως λεφτά για καλάθι! Γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι, πολύχρωμοι… όλοι μαζί για μια όμορφη πόλη και όλοι χωριστά για την καρέκλα του δημάρχου! Η διαφορά είναι μόνο στο χρώμα γιατί όποιος και να βγει δεν έχει περιθώρια για μεγάλες αλλαγές σε μια μικρή πόλη όπου οι ανάγκες της είναι μετρημένες στα δάχτυλα και των δύο χεριών και τα χρήματα μετρημένα στα δάκτυλα μόνο του ενός! Τώρα μάλιστα που πήρανε και κάποιοι το χρίσμα και είναι φαβορί, ποια θα είναι η αλλαγή; Μήπως αφού πήρανε το χρίσμα θα είναι πιο «χρηστικοί» ή «καταχρηστικοί»; Ακούω από τους υποψηφίους του Άργους ότι θα φέρουν Τουρισμό και χαμογελώ! Είναι σαν να ακούω πως θα φτιάξουν ξενοδοχείο στη Σελήνη, και ποιος θα πηγαίνει; Ποιο λογικό μου ακούγεται να καλλιεργήσουν ραπανάκια στο φεγγάρι παρά να αναπτυχθεί το Άργος τουριστικά! Αναρωτιόμουν πως μια αγροτική περιοχή όπως το Άργος θα μπορούσε να ελκύει τους τουρίστες από την στιγμή μάλιστα που δίπλα του έχει το Ναύπλιο, το πιο διάσημο κατάλυμα των Αθηναίων και όχι μόνο! Δεν υπάρχει τουριστικός ανταγωνισμός με το Ναύπλιο για απλά έχει ήδη νικήσει, όπως και το Άργος έχει νικήσει στον Αγροτικό τομέα! Δεν θα έπρεπε λοιπόν, ο Δήμαρχος αντί να ονειρεύεται τουρίστες, να προωθήσει και να στηρίξει τον αγρότη; Αλλά ας το πάρουμε διαφορετικά! Ακούγονται τόσα για το τραίνο, θα το κόψουν την μία, δεν θα το κόψουν την άλλη, είναι έργο του ΠΑΣΟΚ λέει ο ένας, όχι της Ν.Δ λέει ο άλλος! Ποια ανάπτυξη τουριστική όταν δεν ξέρουν τι θα κάνουν με το τραίνο; Τις προάλλες εκτροχιάστηκε, αν είχαμε θρηνήσει νεκρούς ποιανού θα ήταν το τραίνο; Ο ένας θα έριχνε το βάρος στον άλλο! Κάνει 5-6 δρομολόγια την ημέρα και από την Κόρινθο κι έπειτα πάει σαν την κότα! Γιατί δεν ενισχύουν αυτό το έργο, προκειμένου να κατέβει ο προαστιακός στην Αργολίδα και μιλούν γενικά και αόριστα για τουρισμό; Τα αρχαία είναι μόνο έργο για τουρισμό; Μα και τα αρχαία της πόλης, αντί να διατηρούνται και να διαμορφωθούν όμορφα καταστρέφονται καθημερινά και σίγουρα δεν αξιοποιούνται! Υπάρχουν υποσχέσεις περί δημιουργίας νέων αγαλμάτων στη πόλη, εδώ δεν προσέχουμε τα παλιά, θα φτιάξουμε και καινούργια! Με τι χρήματα; Αυτά που θα έπρεπε να δοθούν ώστε να στηριχτεί ο αγρότης; Μήπως και το έργο του «τελεφερίκ στο κάστρο», εξυπηρετεί και τους αγρότες για το πότισμα; Ακόμα το Άργος (και γενικότερα η Αργολίδα) έχει τα περισσότερα ΜΜΕ, αλλά ως γνωστών λόγω οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει διαφήμιση να στηριχτούν και οι κρατικές διαφημίσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια τοπική εφημερίδα αγνοούν παντελώς την ύπαρξή της! Κάποιοι από τους υποψήφιους δημάρχους, αντί να δώσουν ένα χεράκι να βοηθήσουν, «φιμώνουν» τα τοπικά μέσα, στρέφονται εναντίον τους, και χρηματοδοτούν δικά τους (που προφανώς είναι έντυπα που πάνε για φούντο και εκμεταλλεύονται περιστάσεις χάνοντας όμως έτσι την αξιοπιστία του κόσμου! Αν θέλει ο δήμαρχος να είναι δίκαιος, θα δίνει ανακοινώσεις παντού και όχι σε έναν δύο που θα ακολουθούν τη γραμμή του! Τέλος, το τελευταίο καιρό φτιάχτηκαν σπουδαία πράγματα που αφορούν κυρίως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες! Θα ήταν πολύ όμορφο και ουτοπικό αν στήριζαν αυτά τα έργα μέχρι τέλους! Δηλαδή, μπορούν να διαμορφωθούν ακόμα και οι δρόμοι έτσι, (όχι όπως τώρα που έχει το μισό Άργος πεζοδρόμια για τυφλούς και μετά για να πάνε και στο άλλο μισό θα πρέπει να βρουν το φως τους) και να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτές τις ενέργειες! Είδα μάλιστα πως ψάχνανε και εθελοντές- Δεν λέω σπουδαίο πράγμα ο εθελοντισμός αλλά ας στηριχτεί με σοβαρότητα ένα τέτοιο έργο που αξίζει να δοθούν χρήματα! Να προσθέσω πως για να γίνει αυτή η πόλη όπως την θέλουμε, και όπως την ονειρευόμαστε, θα πρέπει ο κάθε πολίτης να ψηφίσει έστω για μία φορά όχι σύμφωνα με την συγγένεια, το συμφέρον και την συμπάθεια στο πρόσωπο του κάθε υποψήφιου αλλά να επιλέξει τον πιο ικανό! Μόνο έτσι θα φτιαχτεί μια όμορφη πόλη! * Η Κοραλία Κυριακού είναι δημοσιογράφος


13

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Νικόλαος Η. Δελής Καθηγητής Πληροφορικής

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Άργους - Μυκηνών με το συνδυασμό του Δημήτρη Καμπόσου Έτος γεν. 15/02/1966 Καθηγητής Πληροφορικής στο 1ο Γυμνάσιο Άργους. Μέλος του Δ.Σ της Τοπικής Οργάνωσης Άργους της Ν. Δημοκρατίας , Μέλος του Δ.Σ της ΔΑΚΕ Καθηγητών, Μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Αργολίδας, Μέλος του Σώματος Επιτηρητών της ECDL, Τακτικό Μέλος της Εταιρίας Επιστημόνων Πληροφορικής (ΕΠΥ), Ωρομίσθιος Εκπαιδευτικός Στα Ιεκ Αργολίδας και Ιεκ ΟΑΕΔ από το 1995 μέχρι σήμερα Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Μώρου Καθηγήτρια Αγγλικών στο 1Ο Δημοτικό σχολείο Άργους και έχουν αποκτήσει μαζί 2 κοριτσάκια την Κατερίνα και τη Μάρα. H καταγωγή του είναι από τη Καρυά και κατοικεί μόνιμα στο Άργος Τηλ. 6937579375

ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πτυχ. πολ. μηχανικός-ΕΔΕ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Άργους - Μυκηνών με το συνδυασμό του Δημήτρη Καμπόσου Γεννήθηκα στο Αργος το έτος 1966. Η καταγωγή μου είναι από Σταθέϊκα όπου και αποφοίτησα το εκεί Δημ. Σχολείο. Στη συνέχεια Γυμνάσιο & Λύκειο στη πόλη του Άργους. Υπηρέτησα τη στρ. θητεία στο Μηχανικό τα έτη 1990-91.Από το 1991 είμαι Πτυχ. πολ. Μηχανικός όπου διατηρώ Τεχνικό Γραφείο στη πόλη του Άργους και ασχολούμαι με μελέτη-επίβλεψη & κατασκευή ιδιωτικών και Δημοσίων Έργων. Είμαι παντρεμένος με την Παρασκευή Σκουλή , έχουμε αποκτήσει δύο αγόρια, το Νικόλαο & τον Αναστάσιο και κατοικώ μόνιμα στη Δαλαμανάρα. Τηλ. 6937223565


14

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Ποιo είναι το όραμά σας για τον διευρυμένο Δ Αυτή ήταν η ερώτηση που υπέβαλε το CITY21 και στους πέντε υποψήφιους Δημάρχους Ναυπλιέων εν όψη των Δημοτικών Εκλογών του Νοέμβρη. Δημοσιεύουμε τις απαντήσεις, όπως ακριβώς τις παραλάβαμε. Το CITY21 ευχαριστεί τον κ. Γιάννη Γκιόλα και τον κ. Χρήστο Γραμματικόπουλο και τους εύχεται καλή επιτυχία.

Χρήστος Γραμματικόπουλος Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων Φίλες και Φίλοι, νωρίζω πολύ καλά την απογοήτευση των περισσοτέρων από εσάς από την πολιτική γενικότερα. Γνωρίζω ότι έχετε τα προβλήματά σας, λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό δεν σκοπεύω να «μασήσω» τα λόγια μου. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Είμαι ένας νέος άνθρωπος και η «ξύλινη» πολιτική γλώσσα δεν μου ταιριάζει. Άλλωστε, ουδέποτε υπήρξα και ούτε

Γ

πρόκειται να υπάρξω επαγγελματίας πολιτικός. Η επιλογή μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι απίστευτα κρίσιμη. Ίσως η κρισιμότερη των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μας βασανίζει όλους. Δεύτερον, διότι με το νέο σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αλλάζει ριζικά η διοικητική δομή του Δήμου. Πλέον, οι Δήμοι Ναυπλίου – Μηδέας – Ασίνης – Ν. Τίρυνθας αποτελούν έναν ενιαίο μεγάλο Δήμο, ο οποίος θα βρεθεί μπροστά σε οργανωτικά, διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Τρίτον, γιατί σήμερα ο Δήμος Ναυπλιέων βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του. Είναι ουσιαστικά ακυβέρνητος, δίχως προοπτική, δίχως ελπίδα. Η στασιμότητα και η αδιαφορία για μία σειρά από μεγάλα ή μικρότερα θέματα, είναι γνωστή. Η οικονομική κακοδιαχείριση, η αδιαφάνεια, η απουσία αξιόλογου έργου και η εξυπηρέτηση συμφερόντων ολίγων ημετέρων της Δημοτικής Αρχής, αποτελούν τον κανόνα. Η σημερινή Δημοτική Αρχή μάς αφήνει την Καραθώνα σκουπιδότοπο, το Μπούρτζι εγκαταλελειμμένο, την ΔΕΥΑΝ και το γηροκομείο χρεοκοπημένα, την δημιουργία επιτέλους ενός καινούριου δημοτικού σχολείου όνειρο απατηλό, τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως εγκαταλελειμμένες, την κατασκευή μίας σύγχρονης μαρίνας μόνο στα λόγια. Σε αυτό το σημείο, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μηδενίζω τις όποιες προσπάθειες και την όποια προσφορά του σημερινού Δημάρχου Ναυπλίου, τον οποίο άλλωστε και σέβομαι. Όμως, είναι απολύτως σαφές ότι κυβερνά 8 συνεχόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει κουράσει και να έχει κουραστεί. Ο κόσμος τού έδωσε, όχι μία αλλά δύο φορές, την ευκαιρία να κυβερνήσει τον Δήμο μας. Το αίτημα για αλλαγή είναι ισχυρότερο από ποτέ. Επιτέλους, ο κόσμος ζητά μία ανανέωση, μία αλλαγή, μία επανεκκίνηση, μία καινούρια ελπίδα.

Για τους παραπάνω τρεις λόγους, καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή μας δεν μπορεί να γίνει με ελαφριά την καρδιά και με κριτήρια του χθες. Διακυβεύεται το μέλλον μας σε όλα τα επίπεδα, με κυρίαρχο το οικονομικό. Ο νέος Δήμαρχος καλείται να διαχειριστεί και να οργανώσει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να είναι νέος, φρέσκος και ορεξάτος για δουλειά, πρέπει να διαθέτει ικανότητες οργανωτικές αλλά και φυσικές και ηθικές αντοχές. Εμείς, σήμερα, σας παρουσιάζουμε το σχέδιό μας, ένα σχέδιο προσγειωμένο, απλό και στέρεο, μακριά από μεγάλες υποσχέσεις. Βασικός στόχος μας είναι να «χτίσουμε» έναν οικονομικά ισχυρό Δήμο. Για το στόχο αυτό, έχουμε ξεκάθαρο ΟΡΑΜΑ, ξεκάθαρη κεντρική ΙΔΕΑ. Το όραμα αυτό είναι, ο νέος Δήμος να καταστεί ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της Ελλάδας και παράλληλα να εκμεταλλευτεί τις ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ δυνατότητες που έχει. Εκεί ακριβώς βρίσκεται όλη η δύναμή μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στην ιστορία μας, στη φυσική ομορφιά, στην ίδια μας τη γη. Οι πέντε βασικότερες κινήσεις μας πρόκειται να είναι: Πρώτον: Διοικητική αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Δεύτερον: Ανασύνταξη, συμμάζεμα και εξορθολογισμός των οικονομικών του Δήμου, με διαδικασίες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ. Ειδικά σε θέματα οικονομικής ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, τα ψέματα τελειώνουν. Τρίτον: Σύσταση ειδικής υπηρεσίας – γραφείου με αποκλειστικό σκοπό την παρακολούθηση όλων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Τέταρτον: ΝΕΡΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αποτελούν τις βασικότερες προτεραιότητές μας. Είναι ανεπίτρεπτο, ειδικά οι Δήμοι Μηδέας, Ασίνης και Ν. Τίρυνθας, να βασανίζονται ακόμη με το ζήτημα του νερού, είτε αυτό αφορά στην ύδρευση είτε στην άρδευση. Παράλληλα, οφείλουμε να προωθήσουμε το τουριστικό μας προϊόν με ρυθμούς γρήγορους, ευέλικτους, με ρυθμούς ελεύθερης αγοράς. Πέμπτον: Επαναφορά βασικών ΑΡΧΩΝ και ΑΞΙΩΝ στη συνολική συμπεριφορά όλων των δημοτικών αρχόντων. Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και το ΗΘΟΣ, αποτελούν απαράβατο κανόνα για τους πάντες. Όλα τα παραπάνω έχουν έναν τελικό και μεγάλο αποδέκτη, τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Έχοντας πετύχει την οικονομική ευρωστία του Δήμου μας, τότε θα μπορέσουμε να ασκήσουμε ουσιαστική κοινωνική πολιτική, δίπλα στους νέους ανθρώπους, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να προσφέρουμε αγάπη και φροντίδα στους συνανθρώπους μας, να προσφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Με γνωρίζετε καλά. Γνωρίζετε το πείσμα μου και την εργατικότητά μου. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, ξέρω καλά τι πρέπει να κάνω και κυρίως πώς να το κάνω. Είμαι γεμάτος θετική ενέργεια και αισιοδοξία. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και ελπίζω ότι στο τέλος, με την δική σας βοήθεια, θα τα καταφέρουμε. Σας ζητώ να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Να εμπιστευτείτε νέους ανθρώπους, άφθαρτους, επαγγελματικά καταξιωμένους, ανεξάρτητους κομματικά και οικονομικά. Στις 7 Νοεμβρίου ο Δήμος ΑΛΛΑΖΕΙ. Αφήνει πίσω το χθες και ΕΛΠΙΖΕΙ για το αύριο.


15

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

ήμο Ναυπλιέων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Γιάννης Γκιόλας Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων Τα όνειρα μας για την πόλη του αύριο Ας τρέξουμε . Ο παλαιός κόσμος είναι πίσω μας Γιάννης Γκιόλας επικεφαλής του Συνδυασμού Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων.

Ο

ι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι μια σημαντική πρόκληση για όλους. Ο Καλλικράτης διαμορφώνει όχι μόνο ένα νέο τοπίο αλλά και νέα πραγματικότητα στο θέμα των αρμοδιοτήτων των νέων δήμων. Δυστυχώς και με το νέο νόμο δεν μπόρεσε η κεντρική πολιτική σκηνή να δει την τοπική αυτοδιοίκηση σαν χώρο παραγωγής πολιτικής χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και λογικές πλειοψηφιών και μειοψηφιών. Να δει το δημοτικό συμβούλιο σαν ένα όργανο διαλόγου και χάραξης πολιτικής. Δυστυχώς μεταφέραμε άλλη μια φορά το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ενισχύσαμε ακόμα περισσότερο το δημαρχοκεντρισμό, δεν άλλαξε το εκλογικό σύστημα και τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου. Η λειτουργία μας σαν δημοτική παράταξη , με παρουσία στα δημοτικά πράγματα τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια προσπαθεί να αναδείξει προβλήματα. Να μην καταψηφίζει και να μην διαφωνεί με προτάσεις γιατί της κατέθεσε η πλειοψηφία (όπως συνήθως γίνεται με τις αντιπολιτεύσεις) αλλά να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο μια εναλλακτική πρόταση για την ζωή μας και την πόλη . Προτεραιότητες για την πόλη του αύριο Η διεύρυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών σε ένα δήμο. Εργαλεία για την υλοποίηση του στόχου είναι η λειτουργία των θεσμών της λαϊκής συμμετοχής και η συγκρότηση του προϋπολογισμού του δήμου μέσα από την διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Στόχος στο τέλος της δεκαετίας να μπορεί η γειτονία, το τοπικό διαμέρισμα να προτείνει μέσα από συνελεύσεις τις δικές σκέψεις για τις προτεραιότητες κάθε περιοχής. Κοινωνική πολιτική του δήμου. Σήμερα πολύ περισσότερο με την οικονομική κρίση πρέπει οι δήμοι να αναπτύξουν σημαντικές πρωτοβουλίες στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. (προληπτική ιατρική, γηροκομείο, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικό παντοπωλείο κλπ) Αλλαγή της πολιτικής της καταβολής των δημοτικών τελών με την προώθηση της ιδέας «πληρώνω όσα παράγω». Βασικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια. Διαχείριση των απορριμμάτων Στόχος η μείωση του όγκου των σκουπιδιών μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης στην πηγή, (σε κάθε σπίτι ξεχωριστά) προγράμματα κομποστοποίησης και χωροθέτηση ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε επίπεδο νομού. Νερό πόσιμο και άρδευσης Ενιαίος φορέας σε επίπεδο διαδημοτικής συνεργασίας για την διαχείριση των υδάτινων

πόρων. Στόχος όλος ο νέος δήμος να παίρνει νερό από τις πηγές τις Λέρνας. Προστασία του υδροφόρου ορίζοντα με προγράμματα εμπλουτισμού και αξιοποίηση του νερού του Αναβάλου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα μεταφοράς του νερού και ποτίσματος των κτημάτων.(δεξαμενές με φυσική ροή αλλαγή συστημάτων άρδευσης κ.λπ) Βιολογικός καθαρισμός ¨Άμεσα ενιαίος φορέας διαχείρισης του βιολογικού καθαρισμού. Μελέτες για άμεση σύνδεση των δημοτικών κοινοτήτων με τον βιολογικό. Στόχος τα επόμενα χρόνια οι δημοτικές κοινότητες των πρώην δήμων Μιδέας και Ν Τίρυνθας να συνδεθούν με τον βιολογικό. Από το πρώην Δήμο Ασίνης πρέπει να μελετηθεί τι θα γίνει με τα Ίρια και να ενταχθούν στο βιολογικό του Ναυπλίου Άργους το Δρέπανο και η Ασίνη. Ίσως πρέπει να εξεταστεί η ένταξη της λειτουργίας του βιολογικού του Τολού στον ίδιο φορέα διαχείρισης. Χωροταξικός σχεδιασμός Ενοποίηση όλων των επιμέρους μελετών χωροταξίας που έχουν γίνει στους δήμους ώστε να ενοποιηθεί ο νέος δήμος και σχεδιαστικά, μέσα από την χωροθέτηση δραστηριοτήτων και πολεοδομικών προτάσεων για οικιστική ανάπτυξη. Να ξέρουμε τα επόμενα χρόνια που κτίζουμε πώς κτίζουμε, που είναι περιοχές αυξημένης γεωργικής παραγωγικότητας, που και αν πρέπει να χαραχτούν νέοι δρόμοι, πως θα είναι οι χρήσεις, εάν θα χωροθετηθεί βιομηχανική ζώνη στο νέο δήμο, που θα χωροθετηθεί το βιοτεχνικό πάρκο κλπ. Πολιτισμός Η ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας μέσα από τη μουσική, το θέατρο κ.λπ. Να δώσουμε χώρο και έκφραση σε κάθε τοπική δημιουργία. Να συνδεθεί ο πολιτισμός με το Πανεπιστήμιο. Τα επόμενα χρόνια η τοπική πολιτιστική παραγωγή να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Τουρισμός Μια πολιτική στρατηγική για τον τουρισμό με στόχου τον εκπαιδευτικό τον εναλλακτικό και συνεδριακό τουρισμό. Η σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με την τουριστική βιομηχανία . Η οργάνωση της τουριστικής πολιτικής με σύγχρονους τρόπους προβολής. Άμεσα ένα πόρταλ τουριστικό του νέου δήμου που θα προβάλλει όλα τα τουριστικά προϊόντα της περιοχής,. Προγράμματα και πολιτικές για αύξηση του χρόνου παραμονής των τουριστών. Παραλίες 45.000 μέτρα ακτογραμμή θα έχει ο νέος δήμος Ναυπλιέων. Είναι επομένως αναγκαίο να ιδρυθεί Οργανισμός Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης Να μην είναι οι ακτές χώροι της απόλυτης οικονομικής εκμετάλλευσης. Συνεργασία με τους κρατικούς φορείς για την χάραξη Αιγιαλού και παραλίας σε περιοχές που δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Πρωτογενής τομέας Σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό. Πρέπει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς να νοιώθει σαν ένα κομμάτι μιας «ενιαίας οικονομικής και κοινωνικής αλυσίδας» μαζί με τον υπάλληλο, τον άνθρωπο που ασχολείται με τα τουριστικά, τον επαγγελματία τον άνθρωπο του αστικού κέντρου κ.λπ. Να ενεργοποιήσουμε τοπικά σύμφωνα διατροφής ώστε να χρησιμοποίει προϊόντα του δήμου η «τουριστική βιομηχανία» της περιοχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ). Γιατί για παράδειγμα το Ναύπλιο, η ναυαρχίδα του τουρισμού γιατί να μην είναι και η πόλη του χυμού του Πορτοκαλιού; Να αναπτύξουμε προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των δήμων του νομού. Δεν έχει να χωρίσει τίποτα το Άργος με το Ναύπλιο. Η συνεργασία μπορεί να είναι επωφελής για όλους. Κύριο μέλημα να νοιώσουν όλοι κάτοικοι ισοδύναμοι στο νέο δήμο. Να νοιώσει ο κάτοικος του μικρότερου τοπικού διαμερίσματος την ίδια φροντίδα την ίδιο σεβασμό με τον κάτοικο της πόλης ου Ναυπλίου. Να έχουμε μια δημοτική αρχή που δεν θα διαχειρίζεται απλά τα καθημερινά προβλήματα. Θα βλέπει μπροστά Θα έχει στόχους και όνειρα. Η περιοχή μας αξίζει μιας καλύτερης τύχης από αυτή που είχε μέχρι σήμερα. Ας τολμήσουμε να ψηφίσουμε κάτι οραματικό για το αύριο. Κάτι που δίνει ρόλο πρωταγωνιστεί τον δημότη που σέβεται την ζωή, που σέβεται το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.


16

5 2 1

κανόνες της τέλειας σχέσης

Τ

ην σήμερον ημέρα όλεςς ψάχνουμε απεγνωσμένα για τονν πρίγκιπα του παραμυθιού, τονν ένα και μοναδικό, τη σχέση της ζωήή μας. Έλα όμως που όταν ο έρωταςς χτυπήσει την πόρτα, ξεχνάς τονν αγώνα που έκανες για να βρεις τονν καλό σου και αρχίζουν οι απαιτήσεις και τα παράπονα. Πριν κάνεις ανεπανόρθωτο κακό στον εαυτό σου, ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες που θα διασφαλίσουν το πολυπόθητο “έζησαν αυτοί καλά κι εσείς οι δυο καλύτερα...”

εύκολα εεύύκο κ λα να να μπερδευτεί μπερ μπ ερδεευτ υτεί εί με με την τη αγάπη. τη αγάπ αγ άπη.

4.Δες 4 4. Δες τις ανάγκες σο σου ου και φρόντισε να τις εκφράσεις αν ανοιχτά. νοιχτά. Μι Μια Μ α σχέσ σσχέση σχ χέσ έ η δεν του δδε εν πρέπει π έπει ννα πρ α θυμίζει θυμί θυ μίίζε ζει παιχνιδάκια πα αιχχνι νιδά δάκι κια α το ου τύπου τύύπου ‘’Μάντεψε ‘’Μ Μάντ ντεψ εψεε ποιός;’’ ποιό ιός όςς;;’’’ Πολλοί Πολλο λοί (γυναίκες (γυν υνα αίίκε α κεςς και κα αι άντρες) άντρ άν τρεες τρ ες) φοβούνται φοβού φοβ βούν βο ύντα τ ι να να διεκδικήσουν διεεκδ κδικ ικήσ ικ ήσο ήσ σοουυυνν όσα όσα θέλουν θθέέλο λουνν και και α τελικά τελ ελικά ά βρίσκονται βρίσ ίσσκο κοντται αι σε σε μια μια συνεχή διαδικασία καμουφλάζ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην παίρνουν όσα θα ήθελαν και να βρίσκονται σε κατάσταση θυμού και φυσικά να ξεσπούν στο άλλο τους μισό. Σκέψου απλά: πώς μπορείς να έρθεις κοντά με τον άλλο, τη στιγμή που δεν είσαι ειλικρινής; Ο καλός σου δεν είναι

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

της δράσης του. Μην υποθέτεις. Ρώτα και πάρε πά ρρεε α παντήσ παντ πα ήσεει εις σεε όό,τ τι σε σε α πασχολ ολλ απαντήσεις ό,τι απασχολεί.

πατήσει, αλλά το να δείξεις πρόθυμη να κάνεις τα πάντα για να σε συγχωρέσει, κρίνεται άκρως απαραίτητο.

9.Λύσε 9 9. Λύσε τα προβλήματα την ώρα που προκύπτουν και μην τα αφήνεις να διογκώνονται. Μ Μικρές

18. Μην εξαρτάσαι μόνο από εκείνον. Στηρίξου επάνω του αλλά όχι

δδιαμάχες δι ιαμ αμάχχεςς μμεγαλώνουν εγγαλ αλώ λών ώνουν ουυν με με ττον ον καιρό μέχρι ον εχθροί μέσα να γγίνετε να ίνετε ίν ετε δύ ετ δδύο ύο ξένοι ή εχθρ εχ χθρροί οί μμέσ έσα σστο ίδιο έσ Μίλα λοιπόν. σσπίτι. σπί σπ πίτ ίτι. Μ ίτι. Μίλ λα λο οιπόν.

Όσο περνάει ο καιρός: 10. Μάθε να διαπραγματεύ 10 διαπραγματεύεσαι. Οι μοντέρνες Οι μοντέρν ρνες ες σχέσεις σχέ χέσε σεις ις δεν δεν ε βασίζονται ββασ α σε προκαθορισμένους ππρο ροκα κ θο θορι ρισμ σμέν ένου ουςς ρόλους. ρόλο ρό λους υς. Τα Τ νέα ζευγάρια δημιουργούν ζευγάρρια δδημ ζε ημιο ιουρ υργο γούν ύν ττους ουςς ρόλους ου ρόλο ρό λουυ τους και κα αι όσο όσσο η ζωή, ζωήή, ζω ή, η δουλειά δουλε λειά ιά και και οι οι υπ υυποχρεώσεις ο ρ οχ τόσο μμεταβάλλονται, με ταβά βάλλ λλον λλ οντα ται,ι, ττόσ ό ο αλλάζουν όσ α λλά αλ άζο ζουν υν κκαι α οοι ρόλοι αι τους. τους το υς..

11. 11 1. ΆΆκουσε κουσσε το κο ττονν σύντροφό σύύντ ντρο ρροοφό σου. σου. Άκου τις ανησυχίες, και τα παρά παράπονά του χωρίς επικρίσεις, Μερικές φορές αυτό που χρειαζόμαστε είναι να υπάρχει κάποιος πρόθυμος να μας ακούσει και όλα τα προβλήματα λύνονται. Επιπλέον, πρέπει να βλέπεις τα πράγματα και από τη μεριά του συντρόφου σου και εκείνος από τη δική σου.

12. Η οικειότητα για να έρθει σε μια σχέση θέλει πολύ σκληρή δουλειά. Σκέψου απλά πως όταν η οικειότητα λείπει από μια σχέση, τα μέλη της αποξενώνονται και τα εξωσχεσιακά παραστρατήματα είναι εύκολο να συμβούν. Δίνε τον καλύτερό σου εαυτό καθημερινά για να κερδίζεις την προσοχή και το ενδιαφέρον του αγαπημένου σου.

13. Έπειτα θα πρέπει να μοιράζεσαι τα όνειρα σου για το μέλλον μαζί του αρκετά συχνά. Ο γάμος δεν είναι

Στην αρχή:

μάντης για να καταλάβει από μόνος του τις ανάγκες σου.

1.Διάλεξε τον σύντροφό σου με προσοχή και σοφία. Συνήθως, ένας

5.Σεβασμός, σεβασμός και πάλι σεβασμός, μέσα στη σχέση αλλά και έξω

άνθρωπος μας έλκει γα περισσότερα από ένα στοιχεία που διαθέτει. Ίσως μας θυμίζει κάποιον από το παρελθόν. Ίσως, επειδή μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστές. Όταν βρεις τον κατάλληλο, προσπάθησε να σκεφτείς αν διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ήθελες να διαθέτει και ο κολλητός σου φίλος: χαρακτήρα που να σου ταιριάζει, προσωπικά χαρίσματα, γενναιοδωρία πνεύματος, ακολουθία ανάμεσα σε όσα λέει και όσα κάνει τελικά, σοβαρότητα στις σχέσεις του με τους γύρω.

2.Μάθε την άποψή του για τις σχέσεις και το γάμο. Σίγουρα δεν θέλεις να ερωτευτείς κάποιον που δεν εμπιστεύεται ούτε τον ίδιο του τον εαυτό σε μια σχέση. Θα σου δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν.

3.Μην συγχέεις το σεξ με την αγάπη. Ειδικά στην αρχή ενός δεσμού,

η αμοιβαία έλξη και η ευχαρίστηση που παίρνεις από τη σεξουαλική επαφή, μπορεί

από αυτή. Πρέπει να φέρεσαι έτσι, ώστε ο σύντροφός σου να σε σέβεται. Άλλωστε, ο αμοιβαίος αλληλοσεβασμός είναι ένα βασικό κλειδί για τις μακροχρόνιες σχέσεις.

6.Δείτε τον εαυτό σας σαν μια ομάδα. Αυτό σημαίνει πως συνεχίζετε να είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι που επιλέγουν να ενώσουν τις δυνάμεις και τις απόψεις τους για τη ζωή και την αγάπη.

7.Μάθε πως να διαχειρίζεστε τις διαφορές σας. Οι διαφωνίες δεν σκοτώνουν τις σχέσεις. Αντίθετα, οι βαριές κουβέντες μπορούν να προκαλέσουν τους πιο γρήγορους χωρισμούς. Αντιμετώπισε τα αρνητικά συναισθήματα που είναι επόμενο να προκύπτουν ανάμεσα στους ανθρώπους. Μην είσαι απόλυτη και διατήρησε τις επιφυλάξεις σου.

8.Αν δεν σου αρέσει κάτι που κάνει εκείνος, συζήτησε μαζί του και μάθε τα κίνητρα

μια παγιωμένη συμφωνία πως θα μείνετε μαζί για όλη σας τη ζωή καταναγκαστικά. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και δείτε αν τα όνειρα συμπίπτουν και αν βρίσκεστε στην ίδια σελίδα του βιβλίου της ζωής σας.

14. Μην υποτιμάς τη δύναμη που έχει ένα υπέροχο πρωινό ξύπνημα μαζί του. 15. Το σεξ πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο. Όμως μην υποτιμάς την επικοινωνία. Η σεξουαλική επαφή έρχεται εύκολα, η πνευματική όχι τόσο. Χρειάζεται ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και σοβαρότητα για να αφήσεις την ζωή σου στα χέρια κάποιου άλλου, να μοιραστείς μαζί του τις επιθυμίες και τους κρυφούς σου πόθους,

Τα πρακτικά ζητήματα: 16. Μην πέφτετε για ύπνο μαλωμένοι. Κάντον να ξεθυμώσει με φιλιά και χάδια.

17. Ζήτα συγνώμη, συγνώμη, συγνώμη. Όλοι κάνουν λάθη. Οι προσπάθειες για συγχώρεση μετά από ένα σφάλμα, είναι πολύ σημαντικές για την κοινή σας ευτυχία. Μπορεί να πρέπει να παρακαλέσεις, να γίνεις χαλί να σε

απόλυτα. Ο αγαπημένος σου δεν είναι εκεί για να σου καλύπτει ανάγκες, να λύνει προβλήματα και να σε σηκώνει όταν πέφτεις. Όλοι θέλουμε να στηριζόμαστε σε κάποιον (είτε λέγεται φίλος, σύζυγος, αγαπημένος) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εκείνος θα πρέπει να σηκώνει μόνος όλα τα βάρη.

19. Κατάκτησε τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση σου. Είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να σε αγαπήσει και να είναι δίπλα σου όταν βλέπει πως και συ αγαπάς τον εαυτό σου. Έρευνες έδειξαν πως όσο περισσότερους ρόλους αναλαμβάνουν οι άνθρωποι στη ζωή τους, αισθάνονται πιο πλήρεις και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Μάλιστα, ο εθελοντισμός αποδείχτηκε ως ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να αισθανθείς υπερήφανη για τον εαυτό σου.

20. Εμπλουτίστε τη σχέση σας βρίσκοντας νέα ενδιαφέροντα έξω από αυτήν. Όσο περισσότερα πάθη και ασχολίες έχεις και μοιράζεσαι στη ζωή σου, τόσο πιο πλούσια γίνεται η σχέση σου. Είναι ουτοπικό να φαντάζεσαι πως θα βρεις κάποιον να μοιράζεστε όλα σας τα ενδιαφέροντα. Άλλωστε αυτό δεν θα ήταν βαρετό μετά από λίγο καιρό;

21. Συνεργαστείτε. Μοιράστε τις υποχρεώσεις. Ένας δεσμός λειτουργεί σωστά όταν και δύο μέλη του δίνουν και παίρνουν ισότιμα.

22. Μην χάνετε τον αυθορμητισμό σας. 23. Διατηρείτε την ενέργεια που είχατε αρχικά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσέχετε την υγεία σας και να φροντίζετε να είστε σε καλή φόρμα.

24. Αποδέξου πως όλες οι σχέσεις έχουν τις καλές και τις κακές ημέρες τους. Δεν μπορείς να περιμένεις να πηγαίνουν όλα σωστά, κάθε στιγμή.

Οι δύσκολες στιγμές που θα ξεπεράσετε θα σας ενώσουν περισσότερο από όσο νομίζεις.

25. Μην τρέχεις να ξεφύγεις από μια κακή σχέση. Προσπάθησε να την κατανοήσεις, εξετάζοντάς την σαν μια ανάκλαση της άποψης που έχεις για τον εαυτό σου. Αν δεν σκεφτείς τι πήγε στραβά, η επόμενη σχέση σου θα έχει την ίδια κατάληξη. Πριν αλλάξεις μια σχέση, φρόντισε να αλλάξεις αυτά που έκανες λάθος.

26. Η αγάπη δεν είναι κάτι που νιώθεις ή δεν νιώθεις. Σε όλες τις σχέσεις, υπάρχουν κλιμακώσεις. Δούλεψε τα συναισθήματά σου. Κάποιες φορές θα τα νιώθεις πιο έντονα, και κάποιες λιγότερο. Πηγή: www.womenonly.gr


ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Ερώτηση απελπισμένης γυναίκας Αγαπητό pc Tech Πέρσι, έκανα αναβάθμιση από το Αρραβωνιαστικός 5.0 στο Σύζυγος 1.0 και παρατήρησα πως το καινούριο πρόγραμμα άρχισε να κάνει αναπάντεχες αλλαγές στα λογιστικά φύλλα περιορισμένη πρόσβαση στις εφαρμογές λουλουδιών και χρυσαφικών που παλιότερα, στην έκδοση Αρραβωνιαστικός 5.0, δούλευαν άψογα. Επίσης, το Σύζυγος 1.0 απεγκατέστησε πολλά άλλα πολύτιμα προγράμματα όπως το Ρομαντικός Περίπατος ν.9.9 και εγκατέστησε άλλα, ανεπιθύμητα, όπως το ChampionLegue 5.0 και Κυριακή στα Γήπεδα 8.0. Το Διάλογος 1.3 δεν τρέχει πια ενώ το Καθαριότητα 2.6 προκαλεί κολλήματα και κατάρρευση του συστήματος. Προσπάθησα να τρέξω το Μουρμούρα 5.3, αλλά μάταια. Μια απελπισμένη γυναίκα.

Απάντηση περιοδικού : Αγαπητή “Απελπισμένη γυναίκα”, Να έχεις υπόψη πως το Αρραβωνιαστικός 5.0 είναι ψυχαγωγικό πακέτο ενώ το Σύζυγος 1.0 είναι λειτουργικό σύστημα. Προσπάθησε να δώσεις την εντολή C:Nomiza pws me agapoyses και εγκατέστησε το Δάκρυα 6.2. Λογικά, το Σύζυγος 1.0 θα εκκινήσει αυτόματα τις εφαρμογές Ενοχή 3.0 και Λουλούδια 7.0. ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπερβολική χρήση του παραπάνω προγράμματος μπορεί να προκαλέσει την κλήση των Κατσούφικη Μουγκαμάρα 2,5 και Μπύρα 6.1 (Το Μπύρα 6,1 ίσως προκαλέσει την αναπαραγωγή WAV αρχείων τύπου “Δυνατό ροχαλητό”) Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εγκατάσταση του Πεθερά 1.0 και μην σκεφτείτε, καν, να τρέξετε τα βοηθητικά αρχεία Εραστής και Γκόμενος (δεν είναι συμβατά με το Σύζυγος 1.0 και μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση του συστήματος) Συνοψίζοντας, το Σύζυγος 1.0 είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, αν και με περιορισμένη μνήμη, που χρειάζεται κάποιο διάστημα για να εμπεδώσει μερικές καινούριες εφαρμογές. Σκεφτείτε σοβαρά την απόκτηση συνοδευτικών προγραμμάτων που θα βελτιώσουν την απόδοσή του σημαντικά. Συστήνουμε το Ζεστό Φαΐ 3.0, Καυτά Εσώρουχα 5,3 και το Τρομερή Κορμάρα 10.1 Με εκτίμηση, The Pc Tech

17


18

Τι κάνουν καθημερινά τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Ό

σο γλυκανάλατο κι αν ακούγεται -ειδικά στους περισσότερους άνδρεςμια ευτυχισμένη σχέση, μία σχέση που διέπεται από ρομαντισμό, τρυφερά λόγια και μικρές εκπλήξεις, μπορεί να ανακουφίσει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας. Όπως γράφει και η σύμβουλος γάμου και συγγραφέας του βιβλίου How to Be a Couple and Still Be Free, Tina Tessina, μία ευτυχισμένη σχέση πρέπει να τρέφεται καθημερινά με μικρά ή μεγάλα «τελετουργικά». Συμπληρώνει πόσο σημαντικό είναι να ενισχύουμε με θετική ενέργεια την σχέση μας και να θυμίζουμε στον σύντροφό μας πόσο χαρούμενοι είμαστε που μοιραζόμαστε την ζωή μας μαζί του. Λειτουργώντας έτσι συστηματικά, λέει η Tessina, δημιουργούμε υποσυνείδητα έναν προστατευτικό ιστό, ο οποίος θα γίνεται εμφανής κάθε φορά που η σχέση μας περνά κάποια κρίση. Η εμπειρία της Tessina ως σύμβουλος γάμου, η οποία αποτυπώνεται και ως έρευνα στο παραπάνω βιβλίο της, λέει πως υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις -αστείες; υπερβολικές; ντροπιαστικές;- συνήθειες, τις οποίες επιστρατεύουν σχεδόν καθημερινά τα περισσότερα ευτυχισμένα ζευγάρια. Πάνω στο ίδιο θέμα έχει αναπτύξει κάποιες αντίστοιχες θεωρίες και έτερος σύμβουλος γάμου, ο Αμερικανός Mark Goulston. Πάρτε ιδέες… Μιλάνε: Προφανώς μιλάνε, αλλά αυτό που εννοούμε είναι ότι βρίσκουν χρόνο για να εξιστορήσουν ο ένας στον άλλον πώς ήταν η μέρα τους στην δουλειά, τι τους συνέβη, πώς νιώθουν. Θα αναρωτηθούν κάποιοι «πού βρίσκουν τον χρόνο;». Η κ. Tessina φέρνει σαν παράδειγμα ένα ζευγάρι πελατών της, οι οποίοι συνηθίζουν κάθε βράδυ να λένε τα «νέα της ημέρας» μέσα στο ιδιωτικό τους «igloo», το οποίο δεν είναι τίποτε παραπάνω από το κρεβάτι τους με τα σκεπάσματά του. Ξεκίνησαν την συνήθεια αυτή πριν χρόνια, ένα βράδυ που η σύζυγος γύρισε πολύ στεναχωρημένη από την δουλειά και ξάπλωσε στην αγκαλιά του συντρόφου της. Ξεκίνησε να του μιλά για το πώς έβλεπε τους κακούς συναδέλφους της σαν πολικές αρκούδες που ήθελαν να της κάνουν κακό και κάπως έτσι καθιερώθηκε το κρεβάτι τους σαν το «igloo» που θα τους προστατεύει πάντα από τις «πολικές αρκούδες». Φυσικά, λέει η κ. Tessina, δεν χρειάζεται να βρει το ζευγάρι ένα μεγάλο έπιπλο και να του δώσει ένα χαριτωμένο όνομα για να βελτιώσει την μεταξύ τους επικοινωνία. Άλλα ζευγάρια, για παράδειγμα, απλά μιλάνε κατά την διάρκεια της βραδινής βόλτας του σκύλου. Το μήνυμα που σκοπό έχει να περάσει το

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

παραπάνω παράδειγμα είναι ότι το ζευγάρι πρέπει να αφιερώνει καθημερινά λίγο χρόνο για να θυμίζει, ο ένας στον άλλον, για ποιο λόγο επέλεξαν να είναι μαζί. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να γίνει αυτό. Η Tessina μιλά στο βιβλίο της και για ένα ακόμα ζευγάρι, το οποίο δεν περιμένει μέχρι το βράδυ για να μιλήσει. Τηλεφωνιούνται αμέτρητες φορές μέσα στην ημέρα για να πουν διάφορα νέα. «Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό», λέει η Tessina, «αλλά αν μετά από δέκα χρόνια γάμου θες ακόμα να μιλάς με τον σύντροφό σου τόσες φορές μέσα στη μέρα, αυτό δείχνει κάτι.» Το συγκεκριμένο ζευγάρι υποστηρίζει ότι απλά ο ένας είναι ο καλύτερος φίλου του άλλου. Κάνουν σεξ: Όταν ήμασταν μικρότεροι, και ίσως βλέπαμε τον γάμο πιο ρομαντικά, πιστεύαμε ότι όταν παντρευτούμε θα κάνουμε σεξ κάθε μέρα (μετά μεγαλώσαμε). Γιατί, όμως, να μην κάνεις σεξ κάθε μέρα; Εντάξει, δεν εννοούμε ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν απαραιτήτως κάθε μέρα σεξ, αλλά κάνουν σίγουρα συχνότερα από τα μη ευτυχισμένα, και σίγουρα παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα. Κι αν δεν κάνουν σεξ, σίγουρα μοιράζονται κάθε μέρα τρυφερές στιγμές –συχνά και ερωτικές. «Το να μιλάς ερωτικά -ή και πρόστυχα- με τον σύντροφό σου, το να αγκαλιάζεσαι και να φιλιέσαι συχνά, είναι σχεδόν το ίδιο με το να κάνεις σεξ», λέει η Tessina. Τα ζευγάρια που συμφωνούν μαζί της, υποστηρίζουν μάλιστα πως όταν τελικά έρθει η πολυπόθητη στιγμή του σεξ, τότε αυτό είναι ακόμα πιο έντονο και πιο απολαυστικό. «Παίζουν»: Αυτό μπορεί να μεταφράζεται απλά ως παιχνίδι μεταξύ τους, είτε κυριολεκτικό είτε μεταφορικό, ενώ μπορεί να μεταφραστεί και ως κοινές ασχολίες, κοινά χόμπι. «Ακόμα και το να βλέπουν μαζί μία σειρά στην τηλεόραση ή να παίζουν επιτραπέζια μία φορά στο τόσο είναι σημάδι υγιούς σχέσης», εξηγεί η Tessina αλλά τονίζει ότι «αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτά τα μικρά ‘τελετουργικά’ πρέπει να γίνονται ρουτίνα ή με το ζόρι, γιατί τότε χάνουν το νόημά τους». Κάνουν πράγματα μόνοι τους: Σε συνέχεια του παραπάνω, αντιπαραβάλει η Tessina και την σημασία του να αφήνει χώρο ο ένας στον άλλο για προσωπική εξέλιξη και ενδιαφέροντα. Δεν είναι δυνατόν να αρέσουν πάντα και στους δύο τα ίδια πράγματα, να έχουν τα ίδια χόμπι. Για πολλά ζευγάρια το να έχουν ξεχωριστές ασχολίες προσφέρει φρέσκο αέρα ανανέωσης στην σχέση. Μια πελάτισσα της συμβούλου γάμου, για παράδειγμα, τονίζει ότι «το να βγαίνουμε συχνά χωριστά, να λείπουμε κάποιες ώρες και μετά να επιστρέφουμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου βοηθά ώστε να μην ‘τρελαινόμαστε’ και να μη σπάμε τα νεύρα ο ένας του άλλου». Και το να σπάει ο ένας τα νεύρα του άλλου δεν είναι στοιχείο ευτυχισμένου ζευγαριού. Πάνε μαζί για ύπνο: Η συγκεκριμένη παρατήρηση-συμβουλή έρχεται από τον Αμερικανό ψυχολόγο-σύμβουλο γάμου Mark Goulston, ο οποίος καλεί τα ζευγάρια να θυμηθούν τον πρώτο καιρό της συμβίωσής τους: «Θυμάστε τον πρώτο καιρό που ανυπομονούσατε να πάτε στο κρεβάτι για να κάνετε έρωτα; Τα ευτυχισμένα

ζευγάρια αποφεύγουν να πηγαίνουν για ύπνο διαφορετικές ώρες, ακόμα κι αν πρέπει να ξυπνήσουν χωριστά». Περπατούν μαζί: Είτε χέρι-χέρι ή έστω ο ένας δίπλα στον άλλον, γιατί, όπως λέει ο κ. Goulston, νιώθουν ότι είναι σημαντικό να βλέπουν τα ίδια πράγματα ή να συζητούν καθώς περπατούν. Εμπιστεύονται και συγχωρούν ο ένας τον άλλον: Σε περιπτώσεις που έχουν κάποια διαφωνία ή τσακώνονται για κάτι, ακόμα κι αν δυσκολεύονται να βρουν λύση, τα ευτυχισμένα ζευγάρια συνηθίζουν να εμπιστεύονται την κριτική ικανότητα του άλλου και να συγχωρούν τα λάθη του, αντί να τον κατηγορούν και να αμφιβάλλουν γι’ αυτόν. Αυτό τουλάχιστον λέει η εμπειρία του Goulston. Λένε κάθε μέρα «σ’ αγαπώ»: Ακούγεται μελό; «Υπάρχει, όμως, καλύτερο τρόπος να ξεκινήσει η μέρα σου;», λέει ο κ. Goulston. Πηγή: http://sex.in2life.gr


19

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Πότε θα παντρευτώ; Όταν ωριμάσεις αρκετά Δε θέλεις να έχεις συζυγικές υποχρεώσεις –ή ακόμα χειρότερα να βρεθείς αγκαλιά με δυο μωρά που κλαίνε– στη φάση της ζωής σου που πηγαίνεις στο γραφείο κατ’ ευθείαν μετά το club, ούτε εν μέσω της εξεταστικής για το μεταπτυχιακό, ούτε όταν ακόμα σου πληρώνουν το ενοίκιο οι γονείς σου. Ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε να θέλεις. Θα παντρευτείς όταν χορτάσεις νεανικές τρέλες από αυτές που αργότερα αποκαλούμε με σοβαρό ύφος «εμπειρίες», για να είσαι σίγουρη ότι δε θα τα τινάξεις όλα στον αέρα μια μέρα που ξύπνησες και συνειδητοποίησες ότι δεν έχεις ζήσει. Όταν θα είσαι οικονομικά ανεξάρτητη, για να μην εγκλωβιστείς χωρίς να το θέλεις σε μια επίσημη σχέση επειδή απλά δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνη σου. Και όταν θα μπορείς να ξεχωρίσεις το απλό καβγαδάκι, την μονοτονία μιας σύντομης περιόδου, και το φλερτ του περαστικού από τις αιτίες διαζυγίου.

Όταν βρεις τον κατάλληλο Πάνω απ’ όλα, η ισόβια –θεωρητικά, έστω– συμβίωση είναι θέμα αυτού που λέμε «χημεία». Πολύ περισσότερο από το να έλκονται σεξουαλικά, να θαυμάζουν ο ένας τον άλλον, να περνούν καλά μαζί, ή εν πάση περιπτώσει από οποιοδήποτε άλλο κριτήριο των νεανικών μας σχέσεων, δύο άνθρωποι για να παντρευτούν πρέπει να ταιριάζουν. Όχι να νομίζουν ότι ταιριάζουν, να ταιριάζουν. Και να συμφωνούν αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα περισσότερα θέματα, με πρώτο και κυριότερο το ότι θέλουν να παντρευτούν. Η εύρεση ενός συντρόφου με τον οποίο όντως θα ταιριάζεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στη δεύτερη ή την τρίτη δεκαετία της ζωής σου. Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι, για να μπορείς να κρίνεις μετά βεβαιότητας ότι όντως ταιριάζεις με κάποιον, πρέπει να γνωρίσεις αρκετούς με τους οποίους δεν ταιριάζεις. Όταν σταματήσεις να το σκέφτεσαι Οι ανθοδέσμες που σχηματίζονται στα μάτια σου –αντί για καρδούλες– κάθε φορά που γνωρίζεις έναν εκπρόσωπο του αντίθετου φύλου που σε ελκύει έστω και στο ελάχιστο είναι που δεν αφήνουν τις σχέσεις σου να ωριμάσουν και να πολυκαιρίσουν τόσο ώστε το θέμα του γάμου να πέσει αβίαστα στο τραπέζι. Το κλειδί στην παραπάνω πρόταση είναι το επίρρημα «αβίαστα». Διότι, αν εκβιάζεις καταστάσεις, προσπαθείς να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες ή απλά δεν μπορείς να βγάλεις το θέμα του γάμου από το μυαλό σου, αυτό φαίνεται. Κι η εμμονή με οποιοδήποτε θέμα –πόσο μάλλον με τον γάμο– είναι μια από τις δημοφιλέστερες ενδείξεις διαταραγμένης προσωπικότητας. Εσύ θα ήθελες να παντρευτείς ένα τέτοιο άτομο; Γιατί να θέλει ο (οποιοσδήποτε) άλλος;

Ποτέ Και γιατί να παντρευτείς δηλαδή; Για να δεις τον θείο Γιώργο να χορεύει νησιώτικα μαζί με τρεις εντελώς άγνωστους σε εσένα παππούδες ανάμεσα σε χαρωπά στολισμένα τραπέζια με μισοτελειωμένα καναπεδάκια, την ώρα που θα συνειδητοποιείς ότι ξόδεψες κάποιες χιλιάδες ευρώ για ένα πάρτι στο οποίο δεν πέρασες καν ωραία; Ή μήπως για να βάλεις το κράτος και την εκκλησία δερβέναγες στη σχέση σου, η οποία από τούδε και στο εξής θα υπόκειται σε νόμους και κανόνες, και όχι σε κέφια και εμπνεύσεις της στιγμής; Αν θες επισημότητες, υπέγραψε ένα σύμφωνο συμβίωσης –ανέξοδο, πρακτικότατο και καθόλου δεσμευτικό. Μέχρι να πάνε τα παιδιά σχολείο, κανείς δε θα θυμάται ότι κάποτε ήταν ντροπή να λένε πως οι γονείς σου δεν είναι παντρεμένοι. Πηγή: http://sex.in2life.gr


20

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10


ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

21


22

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

MUSIC THERAPY Ο

ι Morcheeba επιστρέφουν με νέο δίσκο. Και αυτήν τη φορά είναι όλοι τους μαζί, συμπεριλαμβανομένης της Skye Edwards, της αρχικής τους δηλαδή συνεργάτιδας στα φωνητικά. Στους δύο προηγούμενους δίσκους τους του 2005 και 2008 την θέση της είχε πάρει η Daisey Martey Martey. Αυτό και μόνο σημαίνει πως το σχήμα είναι σαν να συνεχίζει σε έναν δρόμο που είχε χαράξει με τους πρώτους δίσκους του, με την χαρακτηριστική και ταυτισμένη μαζί τους φωνή της Skye να συνοδεύει τις ηλεκτρονικές, trip hop μελωδίες τους. Δεν θα ήταν δίκαιο να πει κανείς πως χωρίς την παρουσία της Skye οι Morcheeba δεν έβγαλαν ενδιαφέρουσες δουλειές, αλλά όπως και να έχει, η συμμετοχή της σαν να ομορφαίνει εξ ορισμού το τελικό αποτέλεσμα.

ΈΈτσι λοιπόν, με το συγκεκριμένο δίσκο οι Morcheeba δείχνουν να ξαναβρίσκουν το ύφος που τους έκανε τόσο αγαπητούς στον κόσμο. Η trip hop μουσική έρχεται και πάλι στο προσκήνιο τους ενώ ε κάποιες lounge επιρροές που βρίσκονται διάσπαρτες στο δίσκο μόνο παράταιρες δεν προς μεγάλη χαρά των θαυμαστών τους, μοιάζουν και δένουν αρμονικά με την αιθέρια φωνή της Skye. Συμπερασματικά, ο νέος δίσκος των Morcheeba μοιάζει σαν η φυσική συνέχεια του ήχου του γκρουπ όπως τον πρωτογνωρίσαμε. Ο ίδιος ο Paul Godfrey, ο ένας εκ των δύο αδερφών που απαρτίζουν το σχήμα, δήλωσε άλλωστε σχετικά με το δίσκο πως αυτός έπρεπε να έχει ακολουθήσει εκείνον του 1998, Big Calm. by miltop

A Thousand Suns

Α

by Vassilis I. Papoulias

υτός είναι ο τέταρτος δίσκος από το αμερικανικό συγκρότημα Linkin Park και εκείνος με τις μεγαλύτερες προσδοκίες, αφού αναμένεται να συνεχίσει την άκρως επιτυχημένη εμπορική πορεία των προηγούμενων δίσκων του πολύ δημοφιλούς συγκροτήματος, «Minutes To Midnight», «Meteora» και «Hybrid Theory». Ο δίσκος κυκλοφόρησε επίσημα στις 14 Σεπτεμβρίου 2010, αν και το πιο δημοφιλές ως τώρα κομμάτι, «The Catalyst», ξεκίνησε να χτυπά τα charts από τις 2 Αυγούστου… Αρχικά, οι κριτικοί ήταν από συγκρατημένοι ως αρκετά αυστηροί απέναντι στο καινούριο άλμπουμ, και περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια της πορείας του «A Thousand Suns» στην μουσική αγορά, που αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα…

La Sagrada Familia

Σ

by Vassilis I. Papoulias

τις αρχές του 2004, μετά από το πετυχημένο “Συμβόλαιο Τιμής”, οι Goin’ Through επανέρχονται στην δισκογραφία με ένα άλμπουμ που δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο! Ίσως και να είναι η πιο φιλόδοξη δουλειά των Goin’ Through και η πιο κοντινή σε ποιότητα παραγωγής στα αμερικάνικα hip-hop πρότυπά τους. Ο Νίκος Βουρλιώτης και ο Μιχάλης Παπαθανασίου ετοίμασαν ένα πραγματικά ενδιαφέρον hip hop άλμπουμ με 21 κομμάτια και πολλές εκπλήξεις τόσο ενορχηστρωτή, όσο και με τις συμμετοχές, που είναι αρκετές. Μαζί με τους Goin’ Through θα ακούσετε τον διάσημο ράπερ Guru, την Κατερίνα Μουτσάτσου, τον Ισορροπιστή, τον Αλέξη Δ., τον TNS, τους ΝΕΒΜΑ, το ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ, τους ΟMINUS κ.α. Τα κύρια κομμάτια του άλμπουμ είναι το «Ο δρόμος που ζω», «Γυναίκες» και «Δυνάμωσε το».

0 1 P TO

by DJ G.Kalantzis

DANCE Τop 10 1 Katy Perry feat Snoop Dogg - California Gurls 2 Nicko - Last Summer 3 Mark Angelo feat Shaya - Far From Everything 4 David Guetta & Chris Willis feat Fergie & LMFAO - Gettin’ Over You

5 Keri Hilson - I Like 6 David Guetta feat Kid Cudi - Memories 7 Lady Gaga - Alejandro 8 Swedish House Mafia feat Pharell - One (Your Name) 9 Yolanda Be Cool & DCUP - We No Speak Americano 10 Edward Maya feat Vika Jigulina - This Is My Life

R&B Top 10

1 Katy Perry feat Snoop Dogg - California Gurls 2 B.O.B. feat Bruno Mars - Nothin On You 3 Eminem feat Rihanna - Love The Way You Lie 4 Rihanna - Te Amo 5 Keri Hilson - I Like 6 B.O.B. feat Hayley Williams - Airplanes 7 Lady Gaga feat Beyonce - Telephone 8 Travie McCoy feat Bruno Mars - Billionaire 9 Rihanna - Rude Boy 10 Timbaland feat Katy Perry - If We Ever Meet Again

ROCK Top 10

1 Hurts - Wonderful Life 2 Owl City - Fireflies 3 Alessandra Amoroso - Mi Sei Venuto A Cercare Tu

4 30 Seconds To Mars - Closer To The Edge 5 James - Crazy 6 Collective Soul - You 7 Better Than Ezra - Juicy (PP 2010 Reedit) 8 Boyzone - Love Is A Hurricane 9 Brandon Flowers - Crossfire 10 The Temper Trap - Sweet Disposition


23

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Ολόγραμμα

INCEPTION

Συγγραφέας: Ελένη Νανοπούλου Εκδοτικός Οίκος: ΔΡΟΜΩΝ Έκδοση: ΑΘΗΝΑ 2009 Σελίδες: 62 ISBN: 978-960-694-046-0 Λιανική τιμή: €10,00

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο

“κάθε βράδυ γυρίζοντας θ΄ανοίγω τις παλιές φθαρμένες ιστορίες να μην κλαιν που κάθομαι εγώ αντίκρυ σου και πίνω αθανασία την ανταύγεια σου” Είναι μεγάλη η χαρά μου που κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο της Ελένης Νανοπούλου.Η Ελένη είναι γέννημα και θρέμα του Άργους. Αφού τελείωσε το λύκειο, ανέβηκε στην Αθήνα όπου έκανε σπουδές στην Οπτική και στην Σκηνογραφία. Σήμερα εργάζεται ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο και την τηλεόραση. Το Ολόγραμμα είναι η πρώτη δημοσιευμένη ποιητική της συλλογή. Πιστεύω ότι πρέπει να την γνωρίσετε. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο ΕΚ ΠΡΟΪΜΙΟΥ στο Άργος.

Από τον Μίλτο Πολυχρονόπουλο

Α

υτό ήταν! Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια και 121 επεισόδια το Lost τελείωσε… και μάλιστα τελείωσε με τρόπο αναπάντεχο, με τρόπο αινιγματικό, με τρόπο… λυτρωτικό! Ακριβώς όπως ήταν το Lost όλα αυτά τα χρόνια. Πολλοί μπορεί να απογοητεύτηκαν από το grand finale, ωστόσο τα 104 λεπτά του τελευταίου υπέρδιπλου επεισοδίου πρέπει να αποζημίωσαν ακόμα και τους πιο φανατικούς φίλους της σειράς. Πολλά ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, πολλά από αυτά έχουν ήδη απαντηθεί απλά κανείς δεν το πήρε χαμπάρι, πολλά από αυτά δεν είχαν νόημα έτσι κι αλλιώς, αλλά όπως και να έχει… this is lost after all! Το πολυαναμενόμενο τέλος του Lost ήταν εντόνως συναισθηματικό. Όλοι οι Losties (όλοι όμως) συν κάποιοι άλλοι που βρέθηκαν στο νησί (π.χ. Ben) είναι μαζεμένοι σε μία εκκλησία ενδεχομένως παρευρισκόμενοι στην ίδια τους την κηδεία! Όλοι είναι χαρούμενοι και συγκινημένοι που ξαναβρέθηκαν μαζί ενώ ο πατέρας του Jack (που υποτίθεται πως είχε πεθάνει) λέει στον γιο του (τον Jack δηλαδή) ότι όλοι πεθαίνουν κάποια στιγμή. Μήπως τελικά είναι όλοι στον παράδεισο ή σε κάτι άλλο αντίστοιχο; Νωρίτερα, ο Jack έπαιξε τον ρόλο του Jacob πολύ καλά, χρησιμοποίησε τον Desmond για να απενεργοποιήσει τις δυνάμεις του Flock και στην συνέχεια τον σκότωσε (τον Flock) λυτρώνοντας το νησί. Τέλος, ο Jack έβαλε πίσω την πηγή του νησιού στην θέση της κάνοντάς την να φωτίσει και πάλι. Ταυτόχρονα, στον “κανονικό κόσμο” όλοι οι χαρακτήρες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αρχίζουν να θυμούνται όλα όσα έγιναν στο νησί από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν εκεί ως την τελευταία! Να σημειωθεί πως ο έκτος κύκλος έκλεισε σχεδόν όπως άνοιξε… με το μάτι του Jack! Μόνο που αυτή τη φορά έκλεισε… ίσως μια και καλή! Μιας και ήταν το τελευταίο επεισόδιο, να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη σειρά έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες (με βάση την θεαματικότητά της) σειρά όλων των εποχών με κοινό πάνω από 16 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αμερική και πολλά περισσότερα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, το Lost είναι μία από τις πιο ακριβές παραγωγές (βέβαια έχει βγάλει τα λεφτά του και με το παραπάνω) και σίγουρα διεκδικεί μία θέση στο πάνθεο των σειρών.

ΝτιΚάπριο, Μάριον Κοτιγιάρ, Έλεν Πέιτζ, Μάικλ Κέιν, Κεν Γουατανάμπι, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Σίλιαν Μέρφι, Τομ Χάρντι Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Διάρκεια: 158’

Υπόθεση: Ο Ντομ Κομπ (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) είναι ένας επιδέξιος ληστής και ο άσσος στην επικίνδυνη τέχνη της εκμαίευσης: μπορεί να κλέψει πολύτιμα μυστικά από τα βάθη του υποσυνείδητου τη στιγμή που το θύμα του κοιμάται βαθιά και το πνεύμα του είναι πάρα πολύ ευάλωτο. Η σπάνια ικανότητα του Κομπ τον έχει καταστήσει πολύτιμο παίκτη στην επικίνδυνη σκακιέρα της εταιρικής αντικατασκοπείας, αλλά και διεθνή φυγά, αφαιρώντας του ό,τι έχει αγαπήσει στη ζωή του. Ο Κομπ όμως, δέχεται μια πρόταση που μπορεί να τον εξιλεώσει. Μια τελευταία δουλειά που μπορεί να του χαρίσει πίσω τη χαμένη του ζωή αρκεί να καταφέρει το αδύνατο – την απαρχή. O Κομπ και η ομάδα του που απαρτίζεται από ειδικούς πρέπει να καταφέρουν το αντίθετο απ’ ό,τι έκαναν ως τώρα. Ο στόχος τους πλέον δεν είναι να κλέψουν μια ιδέα, αλλά να καλλιεργήσουν μια καινούργια. Αν τα καταφέρουν, θα σκηνοθετήσουν το τέλειο έγκλημα. Όμως, κανένας σχεδιασμός δεν είναι αρκετά προσεκτικός ούτε οι ικανότητές τους μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ξεφύγουν από τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους, που δείχνει να μπορεί να προβλέψει κάθε τους κίνησή. Έναν εχθρό που μόνο ο Κομπ θα μπορούσε να προβλέψει.


FLAVOUR

24

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Η Οινοποιία Παπαντώνη εντάσσεται στο πρόγραμμα εμπορίας αυθεντικών προϊόντων του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών για τα έτη 2010-2013. Ο 28ος «Χρυσός» Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου 2010 συμπίπτει φέτος με την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα που συμβολίζει την νίκη του πνεύματος κατά της βαρβαρότητος. Η Οινοποιία Παπαντώνη είχε την τιμή να επιλεχθεί ως επίσημος φορέας/ πάροχος των κρασιών της διοργάνωσης, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει φέτος κάθε προσδοκία από πλευράς συμμετοχής. Σε αυτό το πλαίσιο η εμφάνιση των δυο ετικετών του Οινοποιείου θα εμπλουτιστεί με το ειδικό λογότυπο το οποίο απεικονίζει το θρυλικό οπλίτη ημεροδρόμο και εμπεριέχει όλους τους συμβολισμούς του Μαραθωνίου δρόμου πιστοποιώντας ταυτόχρονα και την αυθεντικότητα τους ως προϊόντα της διοργάνωσης.

Από την Κατερίνα Γιαννούση

Γίγαντες στο φούρνο Καλές μου φίλες και φίλοι, η συνταγή είναι τόσο παλιά όσο και η γιαγιούλα μου που μας την έφτιαχνε όταν ήμασταν παιδιά και γλύφαμε και το ταψί. Μιας και μπαίνουμε σιγά –σιγά στο χειμώνα, νομίζω ότι πρέπει να την δοκιμάσουμε

Υλικά:

500 γρ. φασόλια γίγαντες , 1 πράσινη πιπερίτσα κομμένη σε λωρίδες 2 ντοματούλες , 1 νεροπότηρο ντοματοχυμό 1 κ.σ ζαχαρίτσα , 1 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 καροτάκια σε ροδέλες 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκορδάκι 2 φύλλα δάφνης λαδάκι (ελαιόλαδο) 2 κ.γ αλατάκι πιπεράκι τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση: 1. Βράζουμε τους γίγαντες στη χύτρα για 30΄ λεπτά. 2. Εντωμεταξύ χτυπάμε στο μούλτι τις ντοματούλες τη ζαχαρίτσα το σκορδάκι και τα κρεμμυδάκια, αφού γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα τα προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ντοματοχυμό, το μαϊντανό, τα καροτάκια, το αλατάκι, το πιπεράκι, τα δαφνόφυλλα και το λαδάκι. 3. Μόλις βράσουν τα φασόλια τα βάζουμε στη γάστρα και προσθέτουμε ένα νεροπότηρο νεράκι από τη κατσαρόλα που έβραζαν τα φασόλια. 4. Προσθέτουμε τη σαλτσούλα που έχουμε φτιάξει στη γάστρα και ανακατεύουμε. 5. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα στους 160 βαθμούς. Στα τελευταία 10’ ανοίγουμε το καπάκι και ρίχνουμε τη φρυγανιά. Συνοδεύουμε με ένα καλό κόκκινο κρασάκι και... Καλή σας όρεξη.

Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα Νικηταρά 4, Άργος, Τηλ. 27510 25518

Οι δύο διακεκριμένες ετικέτες της Οινοποιίας Παπαντώνη είναι το «Μηδέν Άγαν», από την ποικιλία Αγιωργίτικο, με χρώμα ρουμπινιού, φρουτώδες άρωμα, βελούδινη γεύση και μακρά επίγευση καθώς και το λευκό ξηρό «Μέτρον Άριστον» από τις ποικιλίες Ροδίτη και Chardonnay με λεπτή φινετσάτη γεύση και τα φρέσκα αρώματα λάιμ, αχλαδιού και ροδάκινου. (Οι ρήσεις Μηδέν Άγαν και Μέτρον Άριστον αποδίδονται στον Χείλωνα το Λακεδαιμόνιο και στον Κλεόβουλο το Ρόδιο αντίστοιχα, δυο από τους επτά σοφούς του Αρχαίου Κόσμου). Η Οινοποιία Παπαντώνη ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει ένα κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων και ένα Οινοποιείο δυναμικότητας 50.000 φιαλών ετησίως. Το αμπέλι του κτήματος βρίσκεται στο Μαλανδρένι Αργολίδος και αποτελεί έναν άριστο συνδυασμό οικολογικού περιβάλλοντος και ποικιλίας αμπελιού, η οποία φέρει στη γενετική της σύνθεση αμπελοοινικά χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε από κοντά στο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου στις 28, 29 και 30 Οκτωβρίου και να δοκιμάσετε το εξαιρετικό κόκκινο και λευκό κρασί μας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για τον αθλητισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οδός Κανάρη 47, Τ.Κ. 21200 Άργος Αργολίδος Τηλέφωνο: +30 27510 23620 Fax: +30 27510 24719 Website: http://www.papantonis.gr E-mail: info@papantonis.gr


25

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

7 υγιεινές συμβουλές για την καθημερινή σας διατροφή

Η

διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη για ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Επιλέγοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων σε ικανοποιητική ποσότητα για τον οργανισμό σας, εξασφαλίζετε ευεξία, ζωντάνια και καλύτερη εμφάνιση. Οι παρακάτω συμβουλές έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι εύκολο να τις θυμάστε και πρακτικό να τις εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας. Ακολουθώντας αυτές τις βασικές αρχές είναι εύκολο να ελέγξετε το βάρος σας, να αισθάνεστε υγιής και να έχετε μία καλύτερη σχέση με το φαγητό.

Δώστε ενέργεια στο σώμα σας συχνά Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών σε μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρέχει στον οργανισμό σας ενέργεια με σταθερό ρυθμό. Έτσι αποφεύγετε αυξομειώσεις στην έκκριση ινσουλίνης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην έχετε έντονο αίσθημα πείνας, κούρασης και οι κρίσεις λαιμαργίας να αποτελούν παρελθόν.

Συνδυάστε πρωτεΐνη με σύνθετους υδατάνθρακες Όταν συνδυάζετε στα γεύματά σας αυτές τις δύο ομάδες τροφών, στη σωστή αναλογία, εξασφαλίζετε σταθερή ροή ενέργειας στο σώμα σας, καθώς το σώμα μετατρέπει την ενέργεια από το φαγητό σχετικά αργά σε γλυκόζη. Με αυτό τον τρόπο εκκρίνεται λιγότερη ινσουλίνη και κατά συνέπεια το σώμα αποθηκεύει λιγότερο λίπος.

Τρώτε ποικιλία τροφών Είναι συνηθισμένο να αγοράζουμε συνέχεια τα ίδια τρόφιμα. Για την ακρίβεια, εννέα στις δέκα φορές που πηγαίνουμε για ψώνια οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε μόνο το 10% της ποικιλίας των τροφών που μας είναι διαθέσιμες. Προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε δύο νέα τρόφιμα στο καλάθι των αγορών σας την εβδομάδα.

Πίνετε άφθονο νερό Πίνετε τόσο νερό που να μην αισθάνεστε διψασμένοι. Όταν διψάσετε έχετε ήδη αφυδατωθεί! Ελέγχετε το χρώμα στα ούρα σας για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό. Όταν παράγετε ούρα με κίτρινο χρώμα χρειάζεστε περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι όταν ιδρώνετε πολύ, όπως το καλοκαίρι ή με έντονη άσκηση και όταν καταναλώνετε αλκοόλ χρειάζεστε περισσότερο νερό.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με το αγαπημένο σας πρωινό Τρώγοντας ένα ισορροπημένο πρωινό δίνετε στο σώμα σας τα καύσιμα που χρειάζεται για να έχετε ενέργεια την υπόλοιπη ημέρα και ενεργοποιείτε το μεταβολισμό σας. Διαλέξτε ένα πρωινό που να σας αρέσει ώστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας ευχάριστα. Αν αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να χωρέσετε το πρωινό στον περιορισμένο χρόνο σας διαλέξτε ένα πρωινό που δεν απαιτεί μεγάλη προετοιμασία. Σκεφτείτε ότι θα κερδίσετε τον χαμένο χρόνο όντας πιο αποδοτικοί την υπόλοιπη ημέρα.

Κινηθείτε! Ξεκουραστείτε κάνοντας άσκηση! Όσο κουρασμένοι και αν αισθάνεστε ένας περίπατος στο αγαπημένο σας μέρος, δίπλα στην θάλασσα ή στο πάρκο είναι ένας ωραίος τρόπος να χαλαρώσετε. Όταν συνδυάσετε άσκηση με υγιεινή διατροφή έχετε μεγάλες πιθανότητες να χάσετε και να διατηρήσετε τα περιττά κιλά, και θα αισθάνεστε υγιής. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον τριάντα λεπτά δραστηριότητας τρεις φορές την εβδομάδα.

Τρώτε λίπος για να χάσετε λίπος! Είναι συνηθισμένο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος να αποφεύγουμε να τρώμε λιπαρές τροφές. Υπάρχουν όμως κάποια λιπαρά (ω-3 και ω-6) τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει και είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ας αποφεύγουμε ζωικής προέλευσης και τα τηγανητά αρκετά λιπαρά ψάρια και λίπη φυτικής

λοιπόν τα λιπαρά και ας καταναλώνουμε προέλευσης. Και μην ξεχνάτε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να ‘παρεκτρέπεστε’ που και που… Αν ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές τουλάχιστον 80% του χρόνου σας μπορείτε να απολαμβάνετε την κοινωνική σας ζωή και παράλληλα να είστε υγιής.

Γράφει: Δουβόγιαννη Πηνελόπη


26

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

ΑΤΑΚΕΣ ΑΝΔΡΩΝ που τους γύρισαν μπούμεραγκ από την κοπελιά απέναντι - Γεια σου. Σε έχω ξαναδεί στο μπαρ απέναντι είμαι σίγουρος. - Ναι, για αυτό σταμάτησα να πηγαίνω εκεί. - Γεια σου! Είμαι εκατομμυριούχος! -Γειά σου! Δουλεύω για την εφορία. Τι καλά που γνωριστήκαμε! - Γεια! Παρατήρησα ότι με κοιτάζεις. -Όχι, λάθος κάνεις. Τον φίλο σου κάρφωνα.

Ε

ίστε ελεύθεροι λεύθεροι (και (κα ωραίοι…!), ι…!), θέλετε να διακοπές, θέλ έλ α πάτε πά κάπου κκά πές, και ίσως ίσ να βρείτε βρ και κάποια οια καλή κα αλή παρέα. α ππαρέα Μάλλον λον ξέρουμε ξέρ τί ζητάτε: τε: Εξωτικές Εξωτικέ γυναίκες, κες, «περιορισμένες» «περιο σε σ μικροσκοπικά μικ οσκοπικά ρούχα. ούχα Αντί Α λοιπόν να ψάχνετε με τις ώρες καλή παρέα στα τα μπαρ ή να ν πληρώνετε πληρώνετ αδρά για λίγα ψίχουλα… χουλα… σεξ, σεξ τοο πιο λογικό λογι είναι ίναι να βρεθείτεε εκ εκεί που γίνεται ται παιχνίδι! π Σας παρουσιάζουμε την… αρουσιάζου την ν… τα ερωτικά ρωτικά φεστιβάλ παγκοσμίως. περιμένετεε ; Ο άλ παγκοσ ς. Τί Τ περιμέ δρόμοςς είν είναι ανοιχτός…! ς…!

Exotic Erotic Ball Σαν Φρανσίσκο, Αμερική – Οκτώβριος. Ένα θεαματικό πάρτυ, χωρίς αντίπαλο. Το κορυφαίο των κορυφαίων. Για να γιορτάσετε, βεβαίως, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και την ελευθερία έκφρασης (αν φυσικά ψάχνετε εναγωνίως να βρείτε κάποιο λόγο γι’ αυτό…!). Εξωτικοί χορευτές, εξωτικές χορεύτριες, άτομα που επιδ επιδίδονται νται σε ερω ερωτικές πράξεις, sex shows γε γεμάτα άτα παλμό… μό Ζητήστε ητήστε ό,τ ό,τι θθέλετε ετε και σσε αυτόό το μέρος θα το βρείτε…! βρείτε… …! Κάτι πι πιο… special? speecial? Το event v α αυτό μπορεί να σταθείί α αυτόνομα υτόνομα αφού φού προσφ προσ προσφέρει φ θέματα (και αι θε θεάματα…!), αλλά τα πάρτ πάρτι τ πουυ α φτιάχ γίνονται πριν και μετά από αυτό φτιάχνουνν από μόνα τους μια ειδική ική κατηγορί κατηγορία, μεε τις γυναίκες να βγάζουν το στήθ… εεε…

το αγρίμι που κρύβουν μέσα τους . Επί τη ευκαιρία, κάμερες και φωτογραφικές μηχανές επιτρέπονται.

Erotica Λονδίνο, Αγγλία – Νοέμβριος. Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ερωτικό

- Μωρό μου, που ήσουν όλη τη ζωή μου; - Το πρώτο μισό της ζωής σου δεν είχα γεννηθεί καν. φεστιβάλ τιβά του πλανήτη, λανή η το «Erotica» ica υπάρχει χει πάνω π ω από α 25 χρόνια. ρόνια Σε μια μ χαλαρή χαλλα και αι casual ca al ατμόσφαιρα, οι διοργανωτές ιοργ ές παρουσιάζουν εκδηλώσεις που ουσι λ πο κυμαίνονται υμ αι από… … «νόστιμες» «νόστιμ » και… και «παιχνιδιάρικες» μέχρι «άτακτες» ως εκεί που δεν πάει άλλο. Με μια ευρεία γκάμα εκθετών, σίγουρα θα ικανοποιήσετε τα πιο άγρια φετίχ σας. Κάτι Κ τι πιο…special? πιο…spec Δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο ολο να σκαρφιστεί σκαρφιστεί κάποιος άποιος ένα πολύ πολ μεγάλο και… σκαμπρόζικο σκαμμ όζικο φεστιβάλ φεστιβ και κ παρ’ κα αρ’ όλα αυτά τά να ν διατηρήσει μια… μ σοφιστικέ Άγγλοιι όμως παίρνουν σοο τικέ αίσθηση. αίσθηση. Οι ΟιΆγγλοιόμωςπαίρ παί master Επίσης είναι το m r σεε κάτι τέτοια…! έτο ε καταλληλότερο μέρος κα ληλό έρο για να α συναντήσετε συνα ε ελεύθερα άτομα που πο ψάχνουν νουν για λίγη ίγη διασκέδαση. Ναι, ξέρουμε τι σκέφτεστε…! Έτσι λοιπόν, αν αυτό που επιθυμείτε είναι ερωτισμός γεμάτος παλμό και ζωντάνια, μη διστάσετε, επισκεφθείτεε αυτά τα φεστιβάλ και δε θα χάσετε. ε. Η φαντασία φανττασία στο σεξ είναι αναφαίρετο δικαίωμα δικ και κ σας το προσφέρουμε…!

Kinky Copenhagen Κοπεγχάγη, Κ Κοπ γχάγη η Δανία Δα – Οκτώβριος. τώβριος. Οι διοργανωτές οργανω ω ές του φεστιβάλ αυτούύ δεν πιστεύουν αφήνουν και πολλά υν στο να αφήνου στη φαντασία, ντα και φυσικά η αρχήή γίνεται ε από τοο όόνομα. Το «Kinky «Kink Copenhagen» enhagen» n έρχεται αι στη σ Δανία νία για να ικανοποιήσει κανοποιήσει σε τα πιοο σκοτεινά σκ σας φετίχ, φ είτε ίτε πρόκειται τ για τα πιο ωμά sex ex toys, toys είτε τε για τα πιο… πιο «βρώμικα» strip shows. Κάτι πιο… special? Μόλις βρεθείτε εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε τους τρελά ταλαντούχους «καλλιτέχνες σωμάτων» που δημιουργούν τα πιο εξωπραγματικά τατουάζ και piercings. Αυτά που βλέπετε πετε στην τηλεόραση, ξαφνικά φνικά φαίν φ φαίνονται ται παιδικά…!

Mardi Gras. Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα–Φεβρουάριος. –Φεβρουάριο Κάθε Φεβρουάριο, η Νέα α Ορλεά Ορλεάνηη φιλοξενεί το μεγαλύτερο show ow επί γγης, το Mardi Gras. Ένα φεστιβάλ μουσικής με άρωμα έρωτα, με πικνίκς, με παρελάσεις κλπ… Άπαιχτο πάρτυ! Προχωρήστε προς την οδό Bourbon στα French Quar-

ters και θα δείτε (τόσο (τό εσείς, είς όσο και οιι υπόλ υπόλοιποι περαστικοί) τοο πάρτι να παίρνει… Η παράδο παράδοση ίρνει… kinky nkyy χρώμα. ώ ση θέλει γυναίκες να παίρνουν τις ει τις γυν «Καρύδες του Θησαυρού» (που περιέχουν χάντρες) και όταν υπάρχει έλλειμμα στην προσφορά του εμπορεύματος, θα κάνουν τα πάντα (κυριολεκτικά, όμως…!) για να τις αποκτήσουν. Προσθέστε σε αυτήν την εικόνα κόνα και αρκετά γηγενή κολλεγιόπαιδα πάνω σστον ερωτικό ωτικό τους οίστρο, ω στρο, και έχετε γλέντι του… δρόμου, με πολύ χα χαμηλές ένα α γλέ … δρ αμηλ αναστολές. αναστολέ τ Οι πο πουριτανοί αντιτ αντιτίθενται και λένε ότι ό η ουσία ία ττου Mardi Gras δεν εί είναι αυτήή που βγαίνει αίνε προς τα έξω. Υπάρχει Υπάρ άρ όμωςς κάποιος άπο που να παραπονιέται; αραπονιέται; ecial? Αυτό είνα είναι ένα ερωτ Κάτι πιο… special? ερωτικό έ φεστιβάλ που κανονικά δε θα έπρεπε να… υπάρχει! Η γιορτή του Mardi Gras είναι μια κογενειακή γιορτή γιορτ που κάποια μεγάλη οικογενειακή μή έβγαλε έ αλε κι ένα εερωτικό στοιχείο. στιγμή ΓΓι’ αυτό το λόγο, ο το ‘‘ερωτικό’ φεστιβάλ του του Mardi Ma Gras as αποπνέει απ έναν αέρα αυθορμητισμού, α θ ύ, που δεν δε υπάρχει πουθενά αλλού. Αγαπημένο α ημένο μέρος των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται δρασ ηριοποιούνταιι στον τομέα του ερωτικούύ κινηματογράφου.

Hot ot D’Or D Κάννες, ννε Γαλλία–Μάιος. λία– ς Κι εενώ οι μεγαλοπ μεγαλοπαράγοντες της θνο κινηματογραφικής ρραφικήής βιομηχανίας διεθνούς προσανατολίζονται οσα ζονται στο να κάνουν τη Γαλλική λλική Ριβιέ Ριβιέρα ρα τη τ Μέκκα των φεστιβάλ ταινιών, λίγα χιλιόμετρα λιόμετρα νοτιότερα, στο πιο… άτακτο μέρος, γίνεται παρτάκι…! Το «Hot D’ Or» θεωρείται ένα event για «τα Όσκαρ σκαρ της βιο βιομηχανίας ερωτικών ταιν ταινιών». ών». Παρ’ όλο ππου η βασική τελετή είναι λίγο… ο… καθιστ κα καθιστική, οι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες τητες λαμβάνουν χώρα πριν και μετά ετά τη βράβευση. Και ναι, βλέπουμε το αναμενόμενο γυμνό και αναμεν ζωντανές αναπαραστάσεις αναπαραστά άσ με ψεύτικους οργασμούς. οργασμούς Κάτι πιο… special? Δείτε τα μεγαλύτερα αστέρια της βιομηχανίας ερωτικών ταινιών να ικανοποιούν φαντασιώσεις πορνογραφικής… τρέλας! Πηγή: ministryofmen.gr

- Και με τι ασχολείσαι στη ζωή σου; - Χορεύω σε drag shows. - Έλα τώρα! Αφού έχουμε έρθει εδώ κι οι δύο για τον ίδιο λόγο. - Ναι! Να βρούμε καμιά γκόμενα! - Γνωριζόμαστε από κάπου; - Ναι, δουλεύω στην κλινική που ήρθες για αυξητική πέους. - Θα ήθελα πολύ να πάρω το τηλέφωνό σου. - Είναι στον χρυσό οδηγό. - Ναι, αλλά δεν ξέρω το όνομα σου. - Μην ανησυχείς. Κι αυτό είναι στον χρυσό οδηγό. - Είναι ελεύθερη αυτή η θέση; - Ναι, και αν καθίσεις δεν θα είναι πια. - Σπίτι σου ή σπίτι μου; - Και τα δύο. Εσύ σπίτι σου κι εγώ σπίτι μου. - Να μπορούσα να σε δω γυμνή κι ύστερα να πέθαινα. - Αν μπορούσα να σε δω γυμνό, θα πέθαινα από τα γέλια. - Εεεεε... η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμιά καλή ατάκα να σου πω! - Τέλεια! Συνέχισε έτσι! - Ουάου, είσαι ψηλή! - Ουάου είσαι τάπας! Τα λέμε! - Μποντ. Τζέιμς Μποντ. -Χάσου. Άντε χάσου. + Να και ένας που της την έφερε!!!! - Γεια, θες να σε κεράσω ένα ποτό; - Όχι, ευχαριστώ. - Μην ευχαριστείς εμένα. Τον Θεό να ευχαριστήσεις που επιτέλους κάποιος σε ρώτησε. Έπιμέλεια: Μαρίλια Ιωάννου


ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Μεγάλα ανδρικά διλλήματα

Ο

ανδρικός πληθυσμός, πολύ συχνά, καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του. Μια κατηγορία ερωτημάτων που τον βασανίζουν αρκετά, αφορούν τις σχέσεις του με το “ασθενές φύλο”. Θα προσπαθήσω να αναλύσω τα υπέρ και τα κατά των πιο συνηθισμένων βασανιστικών ερωτημάτων που πιθανό και εσύ να έχεις στη ζωή σου χρειαστεί αρκετές φορές να απαντήσεις.

Έμπειρη ή αθώα;

H έμπειρη είναι προτιμότερη γιατί.. Πιάνει πιο εύκολα τον υπαινιγμό “μπορείς να γυρίσεις τώρα;” Δεν δαγκώνει την κρίσιμη στιγμή. Άλλο σεξ και άλλο ύπτιο. Δεν χρειάζονται άπειρα προκαταρκτικά. Αποφεύγεις το τρίωρο αγκάλιασμα μετά, προκειμένου να την παρηγορήσεις για το κακό που της έκανες. H αθώα είναι προτιμότερη γιατί.. H ανακάλυψη μιας απάτητης παραλίας είναι πάντα συναρπαστική στιγμή. Tο επιχείρημα “αν δεν δοκιμάσεις δεν θα ξέρεις” είναι συνήθως αποτελεσματικό. Δεν νιώθεις σα μαθητής που γράφει διαγώνισμα με θέμα “ο σεβασμός και η σεξουαλική χειραφέτηση της σύγχρονης γυναίκας”. H αθώα μπορεί να γίνει έμπειρη, ενώ το αντίθετο ποτέ. Δεν αγωνιάς μήπως της φανεί μικρό.

Λαϊκή ή κυριλέ;

Λαϊκιά γιατί.. Δεν μένει ποτέ ακίνητη στα μπουζούκια. H σχέση της με τα μίνι και τα ψηλά τακούνια είναι σχέση ζωής. Δεν σε τιμωρεί ποτέ με τα “πρέπει να συζητήσουμε”. Γελάει πιο εύκολα. Θέλει να είναι “γκόμενα” και όχι “σύντροφος”, οπότε χωρίζεις ανώδυνα. H φράση “πιάσε ένα φραπόγαλο ρε συ Λίτσα” της φαίνεται λογική και δεν την οδηγεί σε εγκεφαλικό. H κυριλέ όμως είναι προτιμότερη γιατί.. Δεν σε τρώει η αγωνία μήπως στο πάρτι που την συνοδεύεις, εμφανιστεί ντυμένη “Σβετλάνα”. Είναι πιο επιρρεπής στην παπαρολογία, οπότε αν κάνεις καμιά λαδιά, τα μπουρδουκλώνεις και απαλλάσσεσαι λόγω αμφιβολιών. Σου δίνει ένα προφίλ πιο συμβατό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει εκπαιδευτεί να είναι πιο ανεξάρτητη, οπότε δεν την έχεις συνέχεια πάνω στο κεφάλι σου.

Με έμφαση στο στήθος ή με έμφαση στον πισινό;

Tο στήθος είναι προτιμότερο γιατί.. Μπορείς να βυθιστείς και να απομονωθείς για ώρες εκεί μέσα, χωρίς άγχος. Είναι πιο εύκολα προσβάσιμο. Ξυπνάει αναμνήσεις... Tο έχει τιμήσει η Πάμελα Aντερσον. Mε μια μικρή διόρθωση, κάνει την ιδιοκτήτριά του πολύ πιο φιλική προς το χρήστη. Ο πισινός είναι προτιμότερος: Είναι πιο ντόμπρος και δεν καταφεύγει σε οφθαλμαπάτες τύπου “ενισχυμένο σουτιέν”. Επειδή δεν βρίσκεται στην πρόσοψη, τον χαζεύεις χωρίς να εκτίθεσαι πολύ. Δεν τον βαριέσαι ποτέ

27


28

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

11 0 2 / 0 1 0 2 ώνας μ ι ε Χ ο ρ ω π Φθινό

ς ι ε σ ά τ T O H ο ι π ι O α fashion shows στις μητροπόλεις του στιλ στοιχειοθετούν τις νέες τάσεις για το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2010/2011!

Παρίσι, Μιλάνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο... Η μόδα αποχαιρέτησε εδώ και καιρό τα κοντομάνικα και πλησιάζει και η δική σου σειρά. Δες εδώ τις βασικότερες τάσεις που θα φορέσεις τον Χειμώνα... και ξεκίνα την προετοιμασία!

70’s Style

Είναι μια δεκαετία που μας άφησε με μια γλυκιά γεύση σαν καραμέλα, με μια μαλακή αίσθηση σαν μετάξι. Λονδρέζικα καρό, γούνες στις πιο κεχριμπαρένιες αποχρώσεις του μελιού, εκθαμβωτικά σατέν... Τα υφάσματα, η κομψότητα και οι σχεδιαστές υπογράφουν συμφωνητικό συμμαχίας. Η δεκαετία που επιθυμήσαμε πιο πολύ κάνει ένα ηχηρό come back. O Salvatore Ferragamo την αποθεώνει με tailored made ολόσωμη φόρμα, ο οίκος Pucci αποτίει φόρο τιμής με φλογερό κόκκινο και ο οίκος Chloe δίνει την πιο γήινη εκδοχή του.

t c i t s n I l a m i n A

Το καλοκαίρι που μας πέρασε τα animal print ελίχθηκαν γύρω από τα catwalks και φλέρταραν με τις πιο κομψές επώνυμες εμφανίσεις. Αυτό το χειμώνα ορμάνε στην πασαρέλα και την κάνουν δική τους. Σχεδόν όλοι οι σχεδιαστές σε όλες τις μητροπόλεις χρησιμοποίησαν στοιχεία από prints είτε σε ρούχα είτε σε αξεσουάρ. Ο οίκος Moschino σε μια πιο αμερικάνικη προσέγγιση, οι Dolce & Gabbana σε συνδυασμό με δαντέλα και ο οίκος Blumarine με όλα τα κομμάτια που παρουσίασε, αποθέωσαν την πιο σέξι τάση.

e m h t i w y l F

Μετά από τα σέξι δερμάτινα τζάκετ τη σκυτάλη παίρνουν τα aviators. Ανυπομονώ να πέσει η θερμοκρασία για να νιώσω την αίσθηση της μαλακής γούνας στην εσωτερική επένδυση που κρύβουν! Είναι ιδιαίτερα σέξι, ειδικά όταν συνδυάζονται με skinny jeans! O οίκος DKNY το προτείνει ως γιλέκο, ο Burberry Prorsum στην πιο μίνιμαλ εκδοχή του ενώ ο οίκος Giles μας τροφοδοτεί με μια πιο Haute cutoure άποψη σε ένα καθημερινό κομμάτι. Όπως όλα δείχνουν θα είναι ένας πολύ... ζεστός Χειμώνας! Χειμώνας χωρίς πλεκτά δεν νοείται! Ευτυχώς φέτος θα χορτάσεις όλων των ειδών τις πλέξεις! Σε αξεσουάρ, σε φορέματα, σε φούστες, σε τσάντες, σε παλτό, σε leggings, οι πλέξεις υπόσχονται να σε κρατήσουν ζεστή και κομψή! Οι D&G προσεγγίζουν το θέμα με βάση το σέξι ένστικτο τους, η Lacoste προσφέρει καθημερινές ποπ λύσεις και ο Philip Lim με μάλλινο total look.

Σέξι πλέξι

ΠΡΟΣΦΟΡΑ Ο

ΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με κάθε αγορά παιδικού σκελετού ΔΩΡΟ οι φακοί! ΟΠΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΡΟΥΜΠΟΣ Ελ. Βενιζέλου 10, Άργος 21 200 Τηλ. 27510 24174, Fax. 27510 61174


ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

29


30

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Μετά τις διακοπές... Από τη Χρύσα Βασιλάκου Αισθητικό

Ο

Ήλιος και η θάλασσα αγαπητές μου φίλες, ταλαιπώρησαν αρκετά το δέρμα μας, το φθινόπωρο είναι η εποχή που πρέπει να φροντίσουμε πιο εντατικά τον εαυτό μας και να αναζητήσουμε κατάλληλους επαγγελματίες που θα τους αναθέσουμε να μας φροντίσουν…. Η περιποίηση του δέρματος καθόλη τη διάρκεια του έτους είναι πολύ σημαντική, όμως, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να προστατέψουμε το δέρμα μας όταν αλλάζουν οι εποχές. Μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους είναι η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο καθώς η θερμοκρασία πέφτει, η κρύα εποχή του έτους πλησιάζει και το δέρμα έχει αφυδατωθεί από τη συνεχή έκθεση του στον ήλιο προκειμένου να αποκτήσουμε το επιθυμητό μαύρισμα. Έτσι λοιπόν, για την αντιμετώπιση των βλαπτικών επιδράσεων και την αποκατάσταση του ‘κατεστραμένου’ δέρματος θα πρέπει: •Να πίνουμε άφθονο νερό καθημερινά. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξίνων καθως και στην ενυδάτωση του δέρματος. •Πάντα να προηγείται της επιθυμητής περιποίησης ένα καλό peeling. Η απολέπιση είναι απαραίτητη έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα. •Να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα προιόντα ανάλογα με το τύπο και τις ανάγκες του κάθε δέρματος πάντα σε συνδυασμό με ενυδατικούς παράγοντες όπως είναι οι αμπούλες και οι οροί. •Να ακολουθήσουμε αντιγηράντική αγωγή. Οι βλαβερές επιδράσεις του περιβάλλοντος, όπως η μόλυνση του αέρα, το ενεργό ή παθητικό κάπνισμα, ο ήλιος και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες, προκαλόυν το σχηματισμό ελευθερων ριζών και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Η θεραπεία Νέων Φρέσκων Κυττάρων – DNA χαβιαριού αναπτύχθηκε από τη βιομηχανία των καλλυντικών ως το υπέρτατο όπλο κατά της γήρανσης του δέρματος και της ανανέωσης των κυττάρων. Και τέλος, να χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.


31

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Πιο αδύνατη με το σωστό χτένισμα!

Μ

πορεί το πρόσωπο σου να έχει αντί για έντονες γωνίες και ζυγωματικά λίγο γεμάτα μαγουλάκια, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να τα βάψεις μαύρα που δε γεννήθηκες με γωνίες αλά Αντζελίνα Τζολί. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα σου λένε όλοι πόσο σου πηγαίνει το νέο σου στυλ μαλλιών αλλά και πόσο έχεις αδυνατίσει.

Κούρεψε το: όλα ξεκινούν με το σωστό κούρεμα. Τα φιλαριστά κουρέματα δείχνουν το πρόσωπο σου πιο λεπτοκαμωμένο και επομένως αφαιρούν όγκο από το πρόσωπο σου. Απέφυγε τα μονοκόμματα κουρέματα σε ίσια γραμμή που εκτός από πιο γεμάτη σε δείχνουν και μεγαλύτερη σε ηλικία. Φράντζα: μπορεί να σε ενοχλεί γιατί σου περιορίζει την όραση αλλά κατά τα άλλα σου προσθέτει πόντους στυλ. Προτίμησε να κρατάς τη φράντζα σου μακριά και λεπτή. Πριν πας κομμωτήριο, δοκίμασε στον καθρέφτη σου να δεις από ποια μεριά, δεξιά, αριστερά ή στη μέση σου ταιριάζει καλύτερα, έτσι ώστε να μη βρεθείς προ δυσάρεστων διαφωνιών με τον κομμωτή σου. Θυμήσου εκείνος κρατάει το ψαλίδι! Έχε κατά νου πως η γεμάτη φράντζα δημιουργεί μια νοητή οριζόντια γραμμή στο πρόσωπο σου κάνοντας το να δείχνει πιο γεμάτο και άρα εσένα πιο γεματούλα. Μαλλιά ψηλά και όλα τα φτάνω: τα χτενίσματα που κρατούν τα μαλλιά σου στα ύψη, όπως μια αλογοουρά ή ένα πιάσιμο με κοκαλάκι, δίνοντας σου επιπλέον πόντους χτενίσματος σου χαρίζουν πιο λεπτή όψη. Θα πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα, αν πιάσεις λίγα μαλλιά ψηλά με ένα κλάμερ αφήνοντας τα υπόλοιπα να πέσουν ανάλαφρα στους ώμους δημιουργώντας ένα λουκ που μπορεί να σε συνοδεύσει από το γραφείο ως το ποτό. Χώρισε τα: χώρισε τα μαλλιά σου στο πλάι και μην τα αφήνεις να κρύβουν το πρόσωπο σου. Κατά πρώτον, μην κρύβεις τα μάτια σου! Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, θέλεις λοιπόν η ψυχούλα σου να μη φαίνεται καλά; Αντίθετα τόνισε τα μάτια σου με το μακιγιάζ σου και έχε κατά νου ότι χωρίζοντας τα μαλλιά σου στο πλάι καμουφλάρεις καλύτερα τα λίγο γεμάτα μαγουλάκια σου.

Πες ναι στις ανταύγειες: Οι ανταύγειες ή τα φλασάκια δίνουν στα μαλλιά σου “κίνηση”, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια παιχνιάδαρικη διάθεση που ξεφεύγει από τη μονοτονία της μονοχρωμίας κάνοντας το χρώμα των μαλλιών σου πιο λαμπερό. Προτίμησε ανταύγειες μέχρι 2 τόνους πιο ανοιχτές που πέφτουν ανάλαφρα πάνω από το μέτωπο σου και δείχνουν το πρόσωπο σου πιο αδύνατο και λαμπερό. Πηγή: www.womenonly.gr

Κομμωτήριο CINE Ανδριανή-Ηλιάνα Τσαγκαρέλη Λαμπρινίδου 1. ΑΡΓΟΣ Τηλ. 27510 24425

Καποδιστρίου 15 Άργος 21200 Τηλ.: 27510 22788 κιν.: 6972962014


32

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Η σύγχρονη διακόσμηση της κουζίνας σας

Ό

λο και περισσότερο στις μέρες μας η κουζίνα τείνει να είναι ο πιο δημοφιλής χώρος του σπιτιού. Δεν είναι πλέον απλά ο χώρος στον οποίο παρασκευάζεται και φυλάσσεται το φαγητό αλλά το επίκεντρο της οικογενειακής ζωής!

Κι αφού η κουζίνα πέρασε σε πρώτο πλάνο και η διακόσμηση της απέκτησε πρωτεύοντα ρόλο στο κεφάλαιο της εσωτερικής διακόσμησης ενός σπιτιού. Κάποιοι αντιμετωπίζουν την κουζίνα ως έναν εντελώς ξεχωριστό χώρο ο οποίος δεν σχετίζεται διακοσμητικά

Παλιότερα αποτελούσε συνήθεια οι κουζίνες να είναι κλειστές, να αποτελούν δηλαδή έναν ξεχωριστό χώρο κλεισμένο με τοίχους και πόρτες. Σήμερα, όμως, τόσο στα νεόδμητα σπίτια όσο και στις αναπαλαιωμένες παλιές κατοικίες μπορεί κανείς να έχει οπτική επαφή με την κουζίνα από το χώρο του σαλονιού.

άμεσα με τους άλλους χώρους του σπιτιού, ενώ άλλοι προτιμούν να διακοσμούν την κουζίνα τους αρκετά προσεκτικά, ώστε να δένει αρμονικά με τους παρακείμενους χώρους. Και στις δυο περιπτώσεις ο τρόπος με τον οποίο θα επενδυθούν οι τοίχοι της κουζίνας αποτελεί και το κλειδί για τη διακόσμηση

και αισθητική αυτού του τόσο σημαντικού και πολυσύχναστου χώρου του σπιτιού. Ο επιχρωματισμός των τοίχων εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής επιλογή αλλά η γκάμα των χρωμάτων «για κουζίνες» έχει διευρυνθεί σημαντικά. Οι ταπετσαρίες αποτελούν μια ακόμη λύση η οποία θα σας δώσει τη δυνατότητα να επιλέξετε μέσα από μια ποικιλία σχεδίων, από το πιο φουτουριστικό μέχρι το πλέον παραδοσιακό. Επιπλέον, υλικά όπως ο σχιστόλιθος και το κεραμικό πλακάκι που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά σε δάπεδα τώρα χρησιμοποιούνται και σε τοίχους για προσδώσουν επιπλέον οπτικό ενδιαφέρον. Σημαντικό μέρος της διακόσμησης της κουζίνας είναι και η δημιουργία ενός καλά οργανωμένου χώρου. Είτε έχετε ένα συγκεκριμένο διακοσμητικό θέμα είτε όχι, θα πρέπει να σκεφτείτε καλά ποια σκεύη της κουζίνας σας θα μείνουν στους πάγκους και ποια θα μπουν σε ντουλάπια και συρτάρια. Πολλοί επαγγελματίες μάγειρες προμηθεύονται κάποια ψηλή κυλινδρική στήλη για να αποθηκεύουν τα σκεύη που χρησιμοποιούν πιο συχνά και να μην τα ψάχνουν μέσα στα συρτάρια. Συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά, όπως η καφετιέρα ή φραπεδιέρα, μπορούν να συμπεριληφθούν στα αντικείμενα που

θα παραμείνουν πάνω στους πάγκους. Οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών ειδών γνωρίζουν πως η αισθητική των αντικειμένων τους αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιλογή τους καθώς οι συσκευές είναι εμφανείς σε κάθε κουζίνα. Κατά αυτόν τον τρόπο, δεν κατασκευάζουν μια συσκευή απλά σε διάφορα χρώματα αλλά και σε μια εκπληκτική σειρά σχεδίων. Τα ψυγεία για παράδειγμα λόγο του όγκου τους αποτελούν μια από τις πιο εμφανείς ηλεκτρικές συσκευές μιας κουζίνας. Από το αστραφτερό ανοξείδωτο ατσάλι, το ρετρό στυλ της δεκαετίας του 1950 μέχρι και το κλασσικό λευκό, μπορείτε να επιλέξετε ψυγεία αλλά και ηλεκτρικές κουζίνες οι οποίες θα συνδυάζονται τέλεια με το στυλ της υπόλοιπης κουζίνας σας. Κάποιες εταιρείες παρέχουν τη δυνατότητα να ταιριάξετε τις ηλεκτρικές συσκευές σας με τις επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα για να πετύχετε το ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα! Όπως και σε κάθε άλλο χώρο του σπιτιού, έτσι και στην κουζίνα, οι μικρές πινελιές είναι που κάνουν τη διαφορά. Επιλέξτε ένα έντονο κραυγαλέο χρώμα (συνήθως κάποιο που θα έρχεται σε αντίθεση με τους τοίχους) για τις κουρτίνες και τα χαλάκια της κουζίνας. Ένα κομμάτι του τοίχου πίσω από τον νεροχύτη στα ίδια χρώματα με το χαλί σας θα δώσει μια επιπλέον πινελιά καλαισθησίας… Μην φοβάστε να τοποθετήσετε διακοσμητικά στους τοίχους της κουζίνας σας. Κορνίζες με φωτογραφίες της οικογένειάς σας ή ακόμη και μια συλλογή από φόρμες κουλουριών ή κέικ σε διάφορα σχέδια (καρδιές, ρόμβοι, λουλούδια ή δεντράκια) θα έδινε ζεστασιά και μια νότα προσωπικής αισθητικής στην Πηγή: www.homedecor.gr κουζίνα σας.

Οικολογικές και Οικονομικές ξυλόσομπες από μαντέμι και ατσάλι. Στολίζουν και θερμαίνουν κάθε χώρο PETROGAZ - Γ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟ


ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

33


34

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Φθινοπωρινή μαγεία στο σπίτι μας

4. Φωνάξτε τον ειδικό για να καθαρίσει τον καυστήρα της θέρμανσης, για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και να εξασφαλίσετε την ομαλή και ασφαλή λειτουργία. 5. Καθαρίστε τις καμινάδες για να λειτουργήσει σωστά το τζάκι και να αποφύγετε το δυσάρεστο φαινόμενο της κάπνας. 6. Φροντίστε να κατεβάζετε κάθε μέρα τα σκουπίδια. Με κλειστά παράθυρα οι οσμές παραμένουν στην ατμόσφαιρα. 7. Αν αγοράσατε καινούργια έπιπλα ή χαλί, φροντίστε να το αφήσετε έξω μερικές μέρες για να αεριστεί καλά πριν τα βάλετε μέσα στο σπίτι. Αν έχετε σκοπό να βάψετε ένα δωμάτιο, κάντε το πριν ψυχράνει πολύ ο καιρός, ώστε να μπορείτε να αφήσετε ανοικτά τα παράθυρα. Προτιμήστε οικολογικές μπογιές σε κάθε περίπτωση. 8. Καθαρίστε με ατμό τα χαλιά και τις ταπετσαρίες των επίπλων, καθώς και το στρώμα του κρεβατιού για να απομακρύνετε τα ακάρεα που προκαλούν αλλεργίες. 9. Αν σας αρέσει να ανάβετε κεριά μέσα στο σπίτι, προτιμήστε τα κεριά από φυσικό μελισσοκέρι ή παραφίνη καλής ποιότητας. Αποφύγετε με κάθε τρόπο τις θερμάστρες με κηροζίνη. Προτιμήστε οικολογικές και οικονομικές ξυλόσομπες. πηγή: www.ethnos.gr

Τ

α υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα χαρίζουν ζεστασιά και θαλπωρή στο σπίτι μας καθώς ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει. Κατακόκκινα μήλα, κολοκύθες στο χρώμα του ήλιου και φθινοπωρινά φύλλα δημιουργούν μια φυσική όαση ξεκούρασης και χαλάρωσης. 1. Διατηρήστε μερικά φθινοπωρινά φύλλα. Μπορείτε να τα σιδερώσετε ανάμεσα σε κόλλες κερωμένου χαρτιού, να τα αφήσετε στον φούρνο μικροκυμάτων για μερικά δευτερόλεπτα, να τα περάσετε σε ένα διάλυμα γλυκερίνης ή να τα πιέσετε ανάμεσα στις σελίδες μιας βαριάς εγκυκλοπαίδειας. Όταν ξεραθούν, χρησιμοποιήστε τα για να στολίσετε το σπίτι, είτε μέσα σε βάζα, δημιουργώντας συνθέσεις μαζί με εποχιακά φρούτα, ή ακόμα και σαν σουβέρ για το ποτό σας. 2. Τέχνη που... τρώγεται. Αγοράστε άφθονα φρούτα εποχής, όπως μήλα, αχλάδια,

Κουζίνες με μοναδικό design, μοντέρνα γραμμή και πάντα προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες. ΤΙΜΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑ ΑΡΓΟΥΣ

κολοκύθες, ξηρούς καρπούς, καλαμπόκι και γεμίστε μια απλή ξύλινη γαβάθα με τους φθινοπωρινούς καρπούς της φύσης. Μπορείτε να στολίσετε με αυτόν τον τρόπο το ράφι πάνω από το τζάκι ή τον μπουφέ της κουζίνας. Απολαύστε τα φρούτα στο καθημερινό σας μενού και συμπληρώστε τη σύνθεση μετά κάθε γεύμα. 3. Όταν αρχίζει να σουρουπώνει, και πριν ανάψετε τα φώτα, δημιουργήστε ρομαντική ατμόσφαιρα ανάβοντας μερικά κεριά από φυσικό μελισσοκέρι. Το απαλό τους άρωμα είναι ευεργετικό για την ψυχική διάθεση. 4. Αντιγράψτε τα χρώματα της φύσης, προσθέτοντας στη διακόσμηση του σπιτιού ένα ριχτάρι και μαξιλάρια στις αποχρώσεις του φθινοπώρου: πορτοκαλί, χρυσαφί, μπορντό, μελί, βαθύ πράσινο. Συνοδέψτε το πρωινό σας με κούπες του καφέ με φθινοπωρινά σχέδια. 5. Φτιάξτε μια ατζέντα για το φθινόπωρο, στολίζοντας ένα απλό τετράδιο με σκληρό εξώφυλλο με μερικά αποξηραμένα φθινοπωρινά φύλλα. Συγκεντρώστε στην ατζέντα σας τις αγαπημένες σας φθινοπωρινές συνταγές, τα ραντεβού της εποχής, τις καθημερινές σας σκέψεις, τα ωράρια των παιδιών, το δικό σας πρόγραμμα για τον ελεύθερο χρόνο. 6. Το φθινόπωρο συνδέεται με το στοιχείο του νερού. Τα πουλιά αποδημούν, τα φύλλα των δέντρων πέφτουν, ο οργανισμός μας αρχίζει την προετοιμασία για να αντιμετωπίσει το κρύο του χειμώνα. Ακολουθήστε τους ρυθμούς της φύσης τοποθετώντας μια γαβάθα με νερό στο σημείο του σπιτιού που προτιμάτε. Παρατηρήστε πώς εξατμίζεται το νερό, και κάθε φορά που θα προσθέτετε όσο χρειάζεται αφιερώστε λίγο χρόνο στα δικά

σας συναισθήματα, και τα πράγματα που ίσως θέλετε να απομακρυνθούν από τη ζωή σας. Ετοιμάστε το σπίτι Σε λίγο θα κλείσουμε τα παράθυρα και θα χρειαστεί να ανάψουμε τη θέρμανση. Φροντίστε εγκαίρως τις μικρές λεπτομέρειες που θα σας εξασφαλίσουν μια υγιεινή και καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. 1. Αδειάστε το ψυγείο και καθαρίστε το σχολαστικά. Πετάξτε όσα τρόφιμα έχουν χαλάσει, κάντε απόψυξη και πλύντε τα ράφια με ένα μείγμα από νερό και σόδα μαγειρικής για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές. 2. Ξεσκονίστε καλά τα καλοριφέρ με ιδιαίτερη προσοχή στο πίσω μέρος όπου μαζεύεται σκόνη. 3. Κάντε συντήρηση στα κλιματιστικά και καθαρίστε τα φίλτρα.

Κουζίνες , κλασικές ή μοντέρνες, με υψηλής ποιότητας υλικά, κατασκευασμένες σύμφωνα με το δικό σας γούστο και αισθητική. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 4ο χλμ Άργους - Ναυπλίου, ΑΡΓΟΣ


35

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Ζήστε στο... κόκκινο!

Α

ν το χρώμα του σπιτιού σας κινείται κυρίως γύρω από το λευκό και μπεζ και θέλετε να κάνετε κάτι προκειμένου να ζωντανέψτε λίγο την ατμόσφαιρά τότε σίγουρα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε το κόκκινο χρώμα. Το κόκκινο χρώμα ήταν και είναι πάντα ένα από τα πιο ζεστά, έντονα και καλόγουστα χρώματα τα οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει στο σπίτι του. Ένα κόκκινο χαλί, μια κόκκινη καρέκλα ή ένα κόκκινο φωτιστικό είναι μερικές από τις προτάσεις τις οποίες θα μπορούσατε να προσθέσετε στο εσωτερικό του σπιτιού σας εύκολα και γρήγορα. Φυσικά, μια κόκκινη ανθοδέσμη ή μερικά μικρά κόκκινα διακοσμητικά στο χώρο είναι πάντα ευπρόσδεκτα και κυρίως οικονομικά! Παρακάτω μπορείτε να παρατηρήσετε ένα κομψό σπίτι σχεδιασμένο από τον Julio Jiménez del Corral το οποίο απεικονίζει κατάλληλα τις παραπάνω προτάσεις εσωτερικής διακόσμησης χώρου. Μια μικρή χρωματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει τελείως το εσωτερικό του σπιτιού σας!


36

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Ύποσχέσεις επιτυχιών Β

ρισκόμαστε στο κατώφλι του Οκτωβρίου και ήδη τα πρωτα8λήματα έ ί και παίρνουν ί ώ αθλητικό. θλ ό έχουν αρχίσει χρώμα

Οι υπόλοιπες ομάδες όπως η Ένωση Μιδέας, ο Παναυπλιακός, ο Πόρος και το Κρανίδι είναι ομάδες που γνωρίζουν την κατηγορία και θα επιδιώξουν

Ξεκίνημα με ποδόσφαιρο και το πρωτάθλημα της Δ΄ εθνικής με τις

βασικά την παραμονή τους με την Ένωση Μιδέας λίγο περισσότερο να αναζητά

ομάδες του νομού ωα μας χαρίζουν ανάμιχτα συναισθήματα στην πρεμιέρα του

την σωστή οδό που οδηγεί στην Γ΄ εθνική, αφού όπως γνωρίζουν, όσοι

πρωταθλήματος. Δύο κέρδισαν (Κρανίδι και Πόρος),τρείς

ασχολούνται με την Δ΄ εθνική, την περασμένη αγωνιστική περίοδο χάθηκε η

έχασαν (Παναργειακός,Παναυπλιακός και Δρέπανο) ενώ ο

άνοδος την τελευταία αγωνιστική.

Από τον Θανάση Αρμπερώρη

έκτος της παρέας , η ομάδα της Ένωσης Μιδέας είχε ρεπό

Ο νεοφώτιστος στην κατηγορία Αστέρας Δρεπάνου δέχτηκε ηχηρό

.Θα σταθώ λίγο στον Παναργειακό –λόγω καταγωγής – ο

ράπισμα στην πρεμιέρα και σίγουρα αντιλήφθηκαν το τι εστί Δ΄ εθνική. Μέσα

οποίος αν και κυριολεκτικά ανασυντάχτηκε λίγο πριν το

από αυτές τις γραμμές εμείς να ευχηθούμε όλοι οι εκπρόσωποι του νομού να

πρωτάθλημα , στον αγώνα με τις Βρασιές τουλάχιστον για

συνεχίζουν να προβάλουν το Αργολικό ποδόσφαιρο που τα τελευταία χρόνια

ένα ημίχρονο – όσο άντεξε – παρουσίασε για αξιόμαχη

σημειώνει μεγάλη άνοδο. Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτα ο Παναργειακός και στην

ομάδα που σιγά-σιγά θα βρει τα πατήματα της ώστε να αρχίσει να μαζεύει

συνέχεια η Ένωση Μιδέας χάρισαν στην Αργολίδα δύο κύπελλα ερασιτεχνών

βαθμούς και να κοιτάξει πιο αισιόδοξα την συνέχεια. Μπορεί η ομάδα στην

Ελλάδος.

πλειοψηφία να απαρτίζεται από εντός Αργολίδος ποδοσφαιριστές πλην όμως

Να μην το ξεχνάμε αυτό.

είναι νέοι και πάνω από όλα έχουν όρεξη για δουλειά. Οι άνθρωποι της διοίκησης

Πρεμιέρα και στο τοπικό πρωτάθλημα με τις ομάδες της Α΄ κατηγορίας να

οι οποίοι κατάφεραν της ύστατη στιγμή να κρατήσουν ψηλά το γόητρο του Παναργειακού, γνωρίζουν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση τους. Βασικό τους μέλημα είναι η σωτηρία της ομάδας. Ήδη η δημιουργία ηλεκτρονικής προβολής της ιστορικής ομάδας μέσα από το δικό της site : www.panargeiakos.com υπόσχεται πολλά. Όπως ανατέθηκε σε έναν άνθρωπο γνώστη των μέσων αυτών αυτή η προβολή, κάπως έτσι θα πρέπει να οργανωθεί και το ποδοσφαιρικό τμήμα. Η ανάθεση – σε ανθρώπους που γνωρίζουν από ποδόσφαιρο – της δημιουργίας σωστών βάσεων ώστε να έρθουν ντόπια παιδιά στην ομάδα πού από μικρή ηλικία θα παίρνουν το μήνυμα τι εστί Παναργειακός ώστε να επανδρώσουν μελλοντικά την ομάδα, αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας διοίκησης. Όμως χρειάζεται πλάνο, οργάνωση και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα οδηγήσουν μαζί με τους εκάστοτε διοικούντες την ομάδα στις επιτυχίες.

Παναργειακός 2010-2011

Ένωση Μιδέας 2010-2011


37

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

ρίχνονται στον στίβο, μέσα από τον οποίο θα βγεί ο νέος πρωταθλητής.

Θα αναγκαστείς να παίξεις εκτός νομού για τις ευρωπαϊκές σου

Οι διεκδικήτριες ομάδες σύμφωνα με τα ρεπορτάζ θα είναι πάνω κάτω οι

υποχρεώσεις. Καλές οι επιτυχίες και όλοι τις θέλουμε. Αλλά να φτιαχτεί και

ίδιες με πέρσι με βασικό διεκδικητή την ομάδα της Ερμιόνης η οποία φέρεται

ένας αθλητικός χώρος τέτοιος που να ικανοποιεί και τις φιλοξενίες όλων,

αποφασισμένη να μην πάθει τα ίδια τα περσινά και να κόψει πρώτη το νήμα

αθλητών, παραγόντων και φιλάθλων.

στον τερματισμό που έχει προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη Απριλίου.

Για να μην κατηγορηθώ ως μεμψίμοιρος ο Διομήδης στο χάντμολ (Α1),

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παιχνίδια γίνονται πλέον σε ανακαινισμένα

ο ΓΣ Άργους (Α2 γυναικών βόλεϊ) και ΑΕΚ ΑΡΓΟΥΣ (Β΄ εθνική Μπάσκετ)

γήπεδα τα οποία έχουν εκσυγχρονισθεί και άλλα έχουν πλαστικό τάπητα άλλα

με την σπουδαία δουλειά τους τα τελευταία χρόνια το μόνο που εισπράτουν

φυσικό τάπητα. Είναι πραγματικά στολίδια που κοσμούν την Αργολίδα και οφείλονται πολλά

από τους διαχειριστές τούτης της πόλης είναι αδιαφορία. Από τις φωτογραφίες όμως δεν λείπουν.

μπράβο στους ανθρώπους αυτούς που ευαισθητοποιήθηκαν προς γενικό συμφέρον που δεν είναι άλλο η προσέλευση της νέας γενιάς σε χώρους που πραγματικά αξίζει να υπηρετείς και να προσφέρεις. Αλήθεια τι μπορεί να σκέφτονται όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές που υπηρέτησαν το Αργολικό ποδόσφαιρο βλέποντας να αλλάζει μορφή το αγωνιστικό προφίλ των γηπέδων και από το μουντό χρώμα του χώματος και της λάσπης να αναδεικνύεται το πράσινο! Πρεμιέρα υπήρξε και στο χάντμπολ όπου ο Διομήδης ξεκίνησε επιτυχημένα τις νέες του υποχρεώσεις. Μέσα από τα διάφορα δημοσιεύματα αλλά και τις δηλώσεις των ανθρώπων της ομάδας όλοι πιστεύουν και αισιοδοξούν ότι η Κάδα είναι βασικός στόχος. Προσωπικά πιστεύω ότι κάπου στην άκρη του μυαλού του υπάρχει η πρωτιά. Υπάρχει ο πρωταθλητισμός. Ευκαιρία σου λέει αφού οι υπόλοιπες ομάδες δεν ενισχύθηκαν, υπάρχουν και πολλά προβλήματα στις υπόλοιπες ομάδες με βασικό το οικονομικό, το οποίο δεν υπάρχει στον Διομήδη όχι στον βαθμό που υπάρχει στις άλλες ομάδες. Αλλά τι να την κάνεις την 4άδα αντί και τον τίτλο του πρωταθλητή αν δεν έχεις το βασικό: το ΓΗΠΕΔΟ.

Αστέρας δρεπάνου 2010-2011


38

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Από τη Selene Adams

ΚΡΙΟΣ ΚΡ

ΚΑΡΚΙΝΟΣΣ

Με τον Κρόνο Κρ να προκαλεί αναταραχές στα αισθηματικά και την ισορροπία, ο χρόνος και η όρεξη για έρωτα χάνονται! Η Αφροδίτη στο Σκορπιό όμως σας συνιστά να τον εμπιστευτείτε. Όσοι είστε ελεύθεροι, να η ευκαιρία σας! Αυτό το διάστημα, ίσως θα ήταν καλύτερο για την σχέση σας να παραμερίσετε για λίγο τον εγωισμό και να ασχοληθείτε με τα θέλω του συντρόφου σας. Επίσης οι “αταξίες”, ενώ η Αφροδίτη είναι ανάδρομη, θα χειροτερέψουν τα πράγματα για αυτό θα ήταν προτιμότερο να τις αποφύγετε. Επίσης αυτόν τον μήνα δώστε αξία στα οικονομικά σας περισσότερο από άλλες φορές, η Αφροδίτη θα σας χαρίσει κάποια χαρά αλλά με μεγάλο τίμημα στην τσέπη σας.

ΤΑΥΡΟΣ Η Αφροδίτη στον ταύρο δίνει ένα τόνο πιο ερωτικό και συνάμα φιλικό. Ενώ ο συνδυασμός με τον Πλούτωνα και τον Άρη θα ανεβάζουν τον ερωτισμό και την ερωτική διάθεση ,ταυτόχρωνα ο εγωισμός θα ελαττώνεται. Αλλά προσοχή γιατί το στρες θα είναι παρών και μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Οι γιορτινές μέρες όμως θα έχουν μια πιο τρυφερή ατμόσφαιρα. Στα οικογενειακά και στο χώρο εργασίας σας να μετριάσετε τις άσχημες αντιδράσεις, και αν σας δοθεί η ευκαιρία για ταξίδι και γνωριμίες, μην την αφήσετε να φύγει.

ΔΙΔΥΜΟΣ Δ Η επιστροφή ροφή της Αφροδ Αφροδίτης στον Ζυγό εκτινάσσει το σεξαπίλ σας στα ύψη, και ο Σκορπιός από την μεριά του θα έρθει να τονώσει την ευεξία σας, εκτός από κάποια νευράκια που θα δημιουργήσει ο Άρης. Ωστόσο στα επαγγελματικά σας θα σας βοηθήσει να γίνετε περισσότερο φιλικοί και συνεργάσιμοι χωρίς να ανταγωνίζεστε για κάποια διάκριση. Σιγουρέψτε τις σχέσεις σας πριν γίνει η Αφροδίτη ανάδρομη για να αποφύγετε τις εντάσεις που θα προκαλέσει.

Η Αφροδίτη στο Σκορπιό με συνδυασμό τον Άρη θα κάνουν την επιθυμία σας για ερωτικά παιχνίδια ακόμα μεγαλύτερη. Αν όμως είστε μόνοι αυτή την περίοδο μην βιάζεστε, προσπαθήστε για κάτι ξεχωριστό. Αν είστε πρόσφατα χωρισμένοι δεν θα αποφύγετε μια επιστροφή που όμως θα είναι πολύ δυνατή και σταθερή ή θα σας απογοητεύσει πολύ γρήγορα. Μην κάνετε τα ίδια λάθη όμως, αν δεν είστε ήδη σε μια υγιής σχέση, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Ευνοϊκές θα είναι επίσης οι πρώτες μέρες του μήνα για τα οικονομικά και τα συμφέροντα σας από κάθε άποψη.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Το φαινόμενο της Αφροδίτης σας μετατρέπει σε καρδιοκατακτητές αλλά ταυτόχρονα θα σας κάνει να δείξετε την αγάπη στα κοντινά σας πρόσωπα. Απολαύστε τις δημόσιες σχέσεις και τα ταξίδια. Προσπάθεια για διάκριση θα υπάρξει στον χώρο εργασίας προσπαθήστε όμως να το καταφέρετε με τον δυναμισμό που σας δίνει ο Άρης στο Σκορπιό, και όχι με υπέρμετρο εγωίσμό. Η Αφροδίτη θα σας επηρεάσει θετικά και θα σας ηρεμεί όσο είναι σταθερή, όταν όμως γίνει ανάδρομη πρέπει να συγκρατείτε τα έντονα συναισθήματα για να παραμείνετε...χαλαροί!

ΛΕΩΝ Η ανάδρομη Αφροδίτη θα α βοηθήσει τις οικογενειακέςς αλλά και τις ερωτικές σχέσεις, ς, ακόμα και τον γάμο. Προσοχήή στις επαγγελματικές συνεργασίες σας διότι ο Άρης στον Σκορπιό θα δημιουργήσει εντάσεις, για αυτό λοιπόν κρατήστε χαμηλούς τόνους και συνεργαστείτε, ωστόσο ίσως θα πρέπει να βάλετε μεγαλύτερους στόχους στην ζωή σας. Μην δοκιμάσετε καινούργιες σχέσεις γιατί είναι πιθανό να απογοητευτείτε.

ΤΟΞΟΤΗΣ Η καλή διάθεση και η όρεξη ξη για ξεφάντωμα που δημιουργούνται από την Αφροδίτη στον Σκορπιό θα χαλάσουν από την αρνητική ενέργεια του Άρη που δημιουργεί άγχος, αϋπνίες και επιθετικότητα. Αυτό το φαινόμενο θα προκαλεί συνεχείς αλλαγές στην διάθεση σας, όμως όταν η Αφροδίτη γίνει ανάδρομη τα νεύρα θα είναι ακόμα πιο έντονα για αυτό προσπαθήστε όσο μπορείτε να μείνετε ψύχραιμοι, μην απογοητεύεστε όμως, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι έρωτες και η φιλία θα έχουν καλύτερη πορεία. Η φιλία και η ομαδικότητα θα είναι έντονα στοιχεία όσο η Αφροδίτη βρίσκεται στο Σκορπιό. Όταν γίνει ανάδρομη όμως να μην ανοίγεστε πολύ γιατί θα υπάρξουν προβλήματα!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Π Η Αφροδίτη στο Σκορπιό θα σας σα κάνει πιο προσιτούς και κα θα αναδείξει την φυσική γοητευτικούς και σας ομορφιά. Θα έχετε αξιόλογες επιτυχίες στον ερωτικό τομέα, ενώ θα υπάρξουν κάποιες εντάσεις αλλά και σχέσεις one night stand που θα επιφέρουν βάσανα. Θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και στις γνωριμίες που θα κάνετε. Αποφύγετε τυχών τσακωμούς και θα βγείτε κερδισμένοι από την σχέση και την εργασία σας.

ΙΧΘΥΕΣ ΖΥΓΟΣ ητισμός του Κρόνου Κρόνο δεν θα Ο αρνητισμός εάσει καθώς η Αφροδίτη Αφρ σας επηρεάσει στο Ζυγό δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα σας αλλά και στα ερωτικά. Αν είστε σε μια σχέση που σας κούρασε τελευταία θα σας δείξει αν πρέπει να συνεχίσετε. Αποφύγετε δανεισμούς σε κοντινά σας πρόσωπα αλλά προσπαθήστε να είστε ευγενικοί. Η υγεία σας θα βελτιωθεί αρκετά αυτές τις μέρες. Η τύχη θα είναι σύμμαχος αλλά προσέχετε τα έξοδα σας γιατί προβλέπονται αρκετές άνευ λόγου… απλοχεριές.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ Η Αφροδίτη στο Σκορπιό σας προτείνει γάμο, σταθερότητα στην σχέση σας ή κάποια ανανέωση. Ο Άρης όμως έχει άλλη άποψη καθώς θα δημιουργηθούν εντάσεις που πρέπει να αποφύγετε για να μην επεκταθούν, ψυχραιμία και κατανόηση θα πρέπει να είναι τα εφόδιά σας, αυτά τα στοιχεία θα χρειαστείτε και στα επαγγελματικά σας καθώς θα υπάρχει ανταγωνισμός που αν δεν προσέξετε, η ανάδρομη Αφροδίτη, θα τα επεκτείνει στο έπακρο. Επίσης υπάρχει περίπτωση να προκληθεί ένα μικρό ατύχημα, μην ανησυχείτε όμως, καλό θα ήταν όμως να προσέχετε λίγο παραπάνω αυτές τις μέρες για σιγουριά.

Μια εξαιρετικά καλή περίοδος για τους ιχθύς καθώς στην επιφάνεια θα βγει ο πιο καλός σας εαυτός. Δυναμισμός, τόλμη αλλά και ένας καλοπροαίρετος… τσαμπουκάς θα εμφανιστούν όταν η Αφροδίτη γίνει ανάδρομη. Καταπληκτικές μέρες θα ζήσετε κατά τις γιορτές και αργίες. Δημιουργικές συνεργασίες, ξεχωριστές δημόσιες σχέσεις αλλά και γνωριμίες θα δημιουργηθούν κατά τα φαινόμενα αλλά για να μην τα γκρεμίσετε όλα αυτά παραμείνετε χαλαροί όταν η Αφροδίτη γίνει ανάδρομη. Όσοι κάνετε καταχρήσεις περιορίστε τες όσο μπορείτε, δεν θα σας βγει σε καλό!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣΣ Η διάθεση σας για δημιουργία, α, φιλία και έρωτα θα λάβουνν θέση ενώ ο Άρης θα σας δώσει επιτέλους την ενέργεια και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας για νέες ερωτικές γνωριμίες. Τα αισθηματικά σας θα είναι στα ύψη κατά την εναρμόνιση της Αφροδίτης με τον Πλούτωνα, προσοχή όμως όταν γίνει ανάδρομη. Η αλλαγή χώρου εργασίας, ακόμα και στο εξωτερικό, ευνοείται αρκετά, όπως επίσης οι επαγγελματικές γνωριμίες και η καταξίωσή σας. Προσπαθήστε να στοχεύσετε για έναν μεγαλύτερο στόχο και να έχετε φιλοδοξίες γιατί το εισόδημά σας παραμένει σταθερό.


39

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

Προεκλογική εκστρατεία

Μια μέρα σκοτώθηκε μια γυναίκα που ήταν μεγάλη πολιτικός και μεγαλοστέλεχος στο κόμμα της, με υπουργεία και πολλές περγαμηνές. Όταν έφτασε στον άλλο κόσμο, την υποδέχτηκε ο Άγιος Πέτρος και της λέει: - “Που θα ήθελες να περάσεις την αιωνιότητα σου, στην Κόλαση ή στον Παράδεισο;¨” Εκείνη το σκέφτεται λίγο και λέει: - “Δεν είμαι σίγουρη.” - “Τότε”, λέει ο Άγιος Πέτρος, “θα κάνουμε το εξής, θα περάσεις 24 ώρες στην Κόλαση και 24 ώρες στον Παράδεισο και μετά αποφασίζεις.” Η πολιτικός συμφωνεί. Πάνε λοιπόν, στην Κόλαση. Εκεί η πολιτικός βλέπει όλους τους πολιτικούς φίλους της που είχαν πεθάνει να παίζουν γκολφ, να ποντάρουν στο καζίνο, να πίνουν σαμπάνια, να φλερτάρουν με ωραίους άντρες και πανέμορφες γυναίκες και γενικά να διασκεδάζουν πολύ. Ακόμα και ο Διάβολος ήταν μαζί τους και κάνανε παρέα, λέγοντάς τους τα καλύτερα πρόστυχα και πικάντικα ανέκδοτα. Όλα πολύ ωραία και η πολιτικός περνούσε υπέροχα. Πριν να το καταλάβει, πέρασαν οι 24 ώρες και ήρθε ο Άγιος Πέτρος να την πάρει να πάνε στον Παράδεισο. Ο Παράδεισος ήταν ένα πολύ ήσυχο μέρος με ήρεμη ατμόσφαιρα, οι άγγελοι έπαιζαν γαλήνια μουσική με τις άρπες και τις λύρες τους, οι φιλόσοφοι μιλούσαν για τη ζωή και το θάνατο και όλοι μαζί συζητούσαν με τον Θεό που ήταν πολύ γλυκός κι ευχάριστος τύπος. Η πολιτικός αισθανόταν πολύ όμορφα και πριν να το καταλάβει, πέρασαν και αυτές οι 24 ώρες, ώσπου ήρθε ο Άγιος Πέτρος να τι ρωτήσει τι αποφάσισε τώρα που είδε και τα δύο μέρη. Η πολιτικός το σκέφτεται λίγο και του λέει: - “Ο Παράδεισος ήταν πολύ ωραίος και γαλήνιος, αλλά στην Κόλαση ήταν όλοι οι φίλοι μου και διασκέδαζαν πιο πολύ, οπότε θα προτιμήσω την Κόλαση.” Ο Άγιος Πέτρος σέβεται την επιθυμία της και την στέλνει στην Κόλαση. Όμως, η Κόλαση ήταν λίγο διαφορετική τώρα, ένα διαλυμένο μέρος με αποπνικτική ατμόσφαιρα και όλοι οι φίλοι της πολιτικού δούλευαν στα κάτεργα και κουβαλούσαν τεράστιες πέτρες, ενώ και ο Διάβολος ήταν πάνω από τα κεφάλια τους και τους διέταζε συνεχώς. Η πολιτικός δυσαρεστημένη πάει και τον ρωτά: - “Τι έγινε εδώ; Προχθές όλα ήταν τόσο ωραία και όλοι διασκέδαζαν.” Και ο Διάβολος της απαντά: - “Τότε είχαμε προεκλογική εκστρατεία, σήμερα μας ψήφισες!!!”

Εύκολο

Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.

Άλμπερτ Αϊνστάιν 1879 – 1955 Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός. Αριστοτέλης Ωνάσης,1900-1975,Έλληνας εφοπλιστής Η μοναξιά είναι για το πνεύμα ό,τι η νηστεία για το σώμα: θανάσιμη όταν κρατήσει πολύ, αλλά αναγκαία. Marquis de Vauvenargues,1715-1747, Γάλλος συγγραφέας Η μόρφωση χωρίς σκέψη προκαλεί σύγχυση. Η σκέψη χωρίς μόρφωση παραπαίει.

Κομφούκιος 6ος αιώνας Π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

Το CITY21 γίνεται και συνδρομητικό!

Οι αναγνώστες μας μπορούν τώρα να το παραλαμβάνουν κάθε μήνα στο χώρο τους. Τηλεφωνήστε μας στο 27510 21160 ή στείλτε e-mail στο ekfrasi3@otenet.gr Στείλτε τα στοιχεία σας και θα το λαμβάνετε πρώτοι! Ετήσια συνδρομή για 12 τεύχη: Ιδιώτες: 60,00 Ευρώ Φοιτητές - Μαθητές: 30,00 Ευρώ Δημόσιες Υπηρεσίες, Ο.Τ.Α.: 100,00 Ευρώ

Το CITY 21 αναζητεί συνεργάτη τόσο για το δημιουργικό όσο και για το τμήμα δημοσίων σχέσεων.

Πολύ δύσκολο


40

ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ‘10

CITY21-12  

magazine for arts and fashion, Argos, Nafplio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you