Page 1

30 ακή Κυρι υ 2010 Μαΐο

Λουτροπόλεις Βόρειας Ελλάδας Ευεξία και χαλάρωση! Μαυρίκιος

Παράδεισος στον Ινδικό Οικοτουρισµός στη Χίο


2

∆ίνοντας ζωή στα µάρµαρα Ταξιδεύουµε στη Θάσο και κατευθυνόµαστε στο νοτιοδυτικό της τµήµα, στα Λιµενάρια, το δεύτερο µεγαλύτερο χωριό µετά το Λιµένα. Εκεί θα συναντήσουµε το γλύπτη και ζωγράφο Κώστα Λόβουλο, γέννηµα θρέµµα της περιοχής, ο οποίος ξεκίνησε να φτιάχνει γύψινα έργα σε ηλικία 5 ετών. Τα πρώτα του έργα ήταν ένα ρόδι και ένα µήλο κοµµένο. Στο σχολείο ασχολήθηκε µε τη χειροτεχνία, τη ζωγραφική, ενώ όταν πήγε στα καράβια, ως µηχανικός, επί επτά έτη, ασχολήθηκε και µε την ποίηση. Τα θέµατά του τα αντλούσε κυρίως από τη ζωή στη θάλασσα. Οταν επέστρεψε στην πατρίδα, άρχισε να φτιάχνει γλυπτά χρησιµοποιώντας ασυνήθιστα και σκληρά υλικά όπως γρανιτόπετρες, µάρµαρα, βότσαλα, ξύλα (προτιµά τη θασίτικη ελιά και τον κέδρο). Τώρα τα έργα του δέχονται επιρροές από την κλασική αρχαιότητα. «Η αρπαγή της Ευρώπης», «Η ασπίδα του Εκτορα», «Ο τοξότης Ηρακλής», «Η Αφροδίτη» κ.ά. είναι µερικές από τις δηµιουργίες της περιόδου από το 1993 και µετά. Αυτοδίδακτος, εδώ και 19 χρόνια, ο Κώστας, τις µεγάλες του συνθέσεις τις σχεδιάζει µε λεπτοµέρεια, τις εκτελεί µε ακρίβεια. Η αγωνία του είναι τα έργα του να µείνουν αθάνατα, αιώνια, ενώ πιστεύει ότι η φύση είναι ο µεγαλύτερος δάσκαλος.

Τα έργα του καλλιτέχνη Εργα του Κώστα Λόβουλου θα δείτε στον παραλιακό δρόµο στα Λιµενάρια, στο Λιµένα πίσω από το Καλογερικό, στη Σκάλα Σωτήρος (βρύση αντίγραφο της παλιάς που υπάρχει στο Σωτήρα), έχει ετοιµάσει το νόµισµα της Θάσου επίσης για τη Σκάλα Σωτήρα, καθώς και την προτοµή του Μεταξά Χατζηγιώργη για το χωριό Θεολόγος. Αυτή τη στιγµή δουλεύει τον «Πήγασο» για τα Λιµενάρια. Ο Κώστας Λόβουλος έχει δουλέψει µε τον καθηγητή Καλών Τεχνών της Βιέννης Γιόσεφ Φίλοχερ, όταν ο τελευταίος πήγε και τον βρήκε στο νησί. Τα ρητά που χρησιµοποιεί ο γλύπτης στα έργα του είναι από τον Επίκουρο, τον Ελύτη, τον Αλµπέρ Καµί κ.ά. Στο δε

εργαστήριό του πηγαίνουν παιδιά και ασχολούνται µε διάφορες δηµιουργίες µε ξύλα, µάρµαρα, ψηφιδωτά, καθρέπτες µε βότσαλα και κοχύλια κ.ά. Ντ. Χ.

Info ◗ Τα Λιµενάρια απέχουν 40 χλµ. από την πρωτεύουσα της Θάσου, το Λιµένα. Εκεί δεσπόζει το «Παλατάκι», όπου στις Αποθήκες Μεταλλείων τους καλοκαιρινούς µήνες πραγµατοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις µε πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο».

◗ Από το λιµάνι αναχωρούν καθηµερινά καραβάκια για ηµερήσιες περιηγήσεις στο νησί. ◗ Οσον αφορά το εργαστήρι του Κώστα Λόβουλου, βρίσκεται 150µ. µετά την εκκλησία της Μεταµόρφωσης του Σωτήρα, στον κεντρικό δρόµο, πάνω από το γήπεδο (τηλ. 25930/ 51.748, 6973 080081).

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 546 26, ΤΗΛ: 2310 779111, FAX: 2310 243852 www.agelioforos.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδηµητρίου

YΠΕΥΘΥΝH YΛΗΣ: Ντέπυ Χιωτοπούλου nchiotopoulou@ekdotiki.gr

ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Αγγελική Καράνου

ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Γεωργία Κύρκου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ


Προορισµός 4

Μαυρίκιος

Το απόλυτο εξωτικό τοπίο!

Παράδεισος στον Ινδικό Φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα νησί όπου είναι µόνιµα καλοκαίρι. Προσθέστε πλούσια τροπική βλάστηση, κάτασπρες αµµουδερές παραλίες µε φοίνικες που φτάνουν ώς τη θάλασσα και καλοσυνάτους ανθρώπους. Βρίσκεστε στον εξωτικό παράδεισο του Μαυρίκιου!

Κείµενο: Πασχάλης Μητρακούδης

Ο

Μαυρίκιος είναι ένα πανέµορφο τροπικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό, 1.800 χιλιόµετρα από την ανατολική ακτή της Αφρικής και µε «κοντινότερο γείτονά» του τη Μαδαγασκάρη. Το µικρό ηφαιστειογενές νησί αναδύθηκε πριν από 8 εκατοµµύρια χρόνια, αλλά µέχρι το 1605 ήταν ακατοίκητο. Oταν έφτασαν εδώ οι πρώτοι Πορτογάλοι εξερευνητές, βρήκαν ένα καταπράσινο, ακατοίκητο νησί, στο οποίο µόνον ένα πράγµα τους εντυπωσίασε: ένα µεγάλο πουλί, µεγέθους γαλοπούλας, που δεν µπορούσε να πετάξει: το ντόντο. Σήµερα το ντόντο έχει εξαφανιστεί, αλλά αποτελεί το σήµα κατατεθέν του νησιού.

Περιήγηση απ’ άκρη σ’ άκρη Κατά τη διάρκεια της παραµονής σας στο κοσµοπολίτικο νησί του Ινδικού, µπορείτε να ανακαλύψετε τη µαγεία της ενδοχώρας. Στα βόρεια, οι επίπεδες εκτάσεις µε τις φυτείες του ζαχαροκάλαµου εναλλάσσονται µε τα ηφαιστειογενή βουνά και η άνυδρη δυτική πλευρά έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε την καταπράσινη ανατολική, που είναι πνιγµένη στα τροπικά δάση και λουλούδια. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Port Louis, όπου διασταυρώνονται διαφορετικοί πολιτισµοί δηµιουργώντας ένα ζωντανό µνηµείο όπου συνυπάρχουν κινέζικες παγόδες, καθεδρικοί ναοί και ινδικά τέµπλα. Τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της πόλης είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη, το

Κάντε και ένα πέρασµα από τους βοτανικούς κήπους


Προορισµός 5

Εθνικό Θέατρο (1900), το Ινστιτούτο του Μαυρίκιου, το Μουσείο του Port Luis, η φηµισµένη περιοχή Caudan Waterfront, η κινέζικη συνοικία και το φρούριο που χτίστηκε το 1838. Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα βρίσκεται ο βοτανικός κήπος Pampelmousse, µε πάνω από 500 είδη φυτών, που συµπεριλαµβάνουν σπάνια δέντρα και µπαχαρικά. Το πολύβουο Grand Baie έχει χαρακτηριστεί ως το St. Tropez του Ινδικού Ωκεανού και ήταν η πρώτη περιοχή του νησιού που δοκίµασε την τουριστική έκρηξη. Αρχικά ήταν ένα µικρό ψαράδικο χωριό, ενώ σήµερα προσφέρει νυχτερινή ζωή, αγορές και µια τεράστια ποικιλία εστιατορίων. Στο πάρκο La Vanille στο νότιο µέρος του νησιού θα δείτε τεράστιες χελώνες, χαµαιλέοντες, ιγκουάνα, τεράστια βατράχια, νυχτερίδες, ένα πολύ επιθετικό είδος πιθήκων και κροκόδειλους. Επίσης, 30 χλµ. νότια της πρωτεύουσας υπάρχει το πάρκο Black River Gorge και στον κρατήρα ενός σβησµένου ηφαιστείου βρίσκεται η λίµνη Grand Bassin. Από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού θεωρούνται και οι καταρράκτες Chamarel, στο νοτιοδυτικό άκρο του.

Απολαύστε τη στιγµή!!

∆ραστηριότητες για όλους Ο Μαυρίκιος είναι από τα ελάχιστα µέρη στον κόσµο όπου µπορεί κανείς να απολαύσει θαλάσσια σπορ όλο το χρόνο. Κι αυτό γιατί το νησί περιβάλλεται από κοραλλιογενή ύφαλο -έναν από τους µεγαλύτερους στον

κόσµο- και έτσι οι θάλασσές του είναι ήρεµες και ζεστές όλο το χρόνο. Μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν όλα τα θαλάσσια σπορ (σκι, windsurfing κ.ά) που προ-

σφέρονται από τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων, αλλά και δεκάδες υπαίθρια όπως τένις, γκολφ, ιππασία, πεζοπορία, πτώση µε αλεξίπτωτο κ.α.


Προορισµός 6

Νοικιάστε καταµαράν και εξερευνήστε την περιοχή διά θαλάσσης

Επίσης, µην παραλείψετε να κάνετε υποβρύχια κατάδυση για να δείτε από κοντά το θαυµαστό κόσµο της θάλασσας που ζει στον κοραλλιογενή ύφαλο του νησιού, κρουαζιέρα µε σκάφος στα διπλανά νησάκια ή να ασχοληθείτε µε κατάβαση καταρρακτών. Φυσικά, το νησί προσφέρεται και για ατελείωτες ξάπλες στις λευκές αµµουδερές παραλίες του κάτω από τη σκιά των φοινίκων, µαζί µε ένα δροσερό κοκτέιλ. Στην υγειά σας!

Tips ◗ Πώς να φτάσετε: Η πιο οικονοµική και σύντοµη λύση είναι από την Αθήνα µε πτήση της Air France µέσω Παρισιού. Το κόστος των εισιτηρίων µετ’ επιστροφής ξεκινά από τα 900 ευρώ περίπου. Αλλη επιλογή είναι µε την Emirates Airline µέσω Ντουµπάι. ◗ Για την είσοδό σας στη χώρα δεν απαιτείται βίζα, ενώ το διαβατήριό σας πρέπει να έχει διάρκεια ισχύος τουλάχιστον έξι µηνών. ◗ Ο Μαυρίκιος προτιµάται κυρίως από νεόνυµφα ζευγάρια που απολαµβάνουν ήλιο, θάλασσα και τις εκπληκτικές παροχές των resorts, µετά την πολύµηνη προετοιµασία του γάµου τους. ◗ Το νόµισµα του Μαυρίκιου είναι η ρουπία. Η ισοτιµία είναι 1 ευρώ = 40 ρουπίες περίπου. ◗ Ο καιρός είναι πάντοτε καλός. Το χειµώνα (δικό µας καλοκαίρι) η θερµοκρασία είναι µεταξύ 22 - 25 βαθµών Κελσίου και το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τους 35. Η θερµοκρασία της θάλασσας είναι µεταξύ 23-28 βαθµών Κελσίου όλο το χρόνο.

Και οι καταρράκτες αποτελούν βασικό αξιοθέατο στον Μαυρίκιο


Ταξιδιωτικά νέα 7

Ξεκίνησε να λειτουργεί η Costa Navarino Το όραµα του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να καθιερωθεί η γενέτειρά του, Μεσσηνία, ως ένας από τους ποιοτικότερους τουριστικούς προορισµούς στη Μεσόγειο αποτελεί πραγµατικότητα. Ετσι λοιπόν στις 20 Μαΐου ξεκίνησε η λειτουργία του ξενοδοχείου «The Romanos, a Luxury Collection Resort» που βρίσκεται στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή που αναπτύσσεται στην Costa Navarino, σε παραθαλάσσια έκταση 1.300 στρ., ανάµεσα σε ελαιώνες. Περιλαµβάνει 321 πολυτελή δωµάτια, µεταξύ αυτών και 32 σουίτες, µε εκπληκτική θέα, µεγάλα µπαλκόνια και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Τα περισσότερα δωµάτια του ισογείου περιλαµβάνουν ατοµικές πισίνες τύπου infinity ενώ για την απόλυτη εµπειρία πολυτέλειας ξεχωρίζει η προεδρική βίλα 640 τ.µ. Το θέρετρο «Romanos» δι-

αθέτει επίσης εστιατόριο µε τοπική και διεθνή κουζίνα, πολυτελή µπαρ, ιδιωτικά αίθρια, κέντρο spa, πισίνες,

ενώ πλαισιώνεται και από γήπεδο γκολφ - το πρώτο signature γήπεδο γκολφ 18 οπών στην Ελλάδα - το

«The Dunes Course». Εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η δεύτερη ξενοδοχειακή µονάδα, το «The Westin Resort», µε 445 deluxe δωµάτια και σουίτες, καθώς και την επιβλητική προεδρική σουίτα 625 τ.µ. µε υπηρεσία µπάτλερ, ιδιωτική πισίνα τύπου infinity κ.ά. Θα υπάρχουν ακόµη τρία εστιατόρια µε µαροκινή, διεθνή και τοπική κουζίνα, µπαρ, πισίνες κ.ά. Το δε «Anazoe Spa», έκτασης 4.000 τ.µ., θα αποτελέσει ένα νέο προορισµό spa προσφέροντας εξειδικευµένες θεραπείες. Φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino είναι η εταιρία ΤΕΜΕΣ, η οποία έχει υπογράψει σύµβαση µε την Starwood Hotels & Resorts, από τις κορυφαίες εταιρίες ξενοδοχείων και διακοπών στον κόσµο. Η Costa Navarino απέχει περίπου 45 χλµ. από το διεθνές αεροδρόµιο της Καλαµάτας.


Προορισµός 8 Κείµενα: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Κεντρική Μακεδονία

Λουτρά Αριδαίας, γνωστά και ως «Πόζαρ»

Τα Ιαµατικά Λουτρά του δήµου Λαγκαδά διαθέτουν δυο βυζαντινές δεξαµενές µε τη θερµοκρασία των νερών να κυµαίνεται στους 39 βαθµούς Κελσίου. Υπάρχουν επίσης 1 λουτήρας-χαβούζα µε σύγχρονα αποδυτήρια, 25 ατοµικοί και οµαδικοί λουτήρες, 23 ατοµικά και οµαδικά δωµάτια υδροµασάζ, 2 εξωτερικές πισίνες, πλήρες επανδρωµένο ιατρείο, τµήµατα για µασάζ και διάφορες θεραπείες. Σε ένα κτίριο, που ολοκληρώνεται η ανακαίνισή του, οι επισκέπτες µπορούν σε έναν ειδικά διαµορφωµένο χώρο να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του αµµόλουτρου, µε νερό που προέρχεται από τις ιαµατικές πηγές. Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία για διαµονή, υπάρχουν γήπεδα τένις, µπάσκετ, ποδοσφαίρου, αναψυκτήριο, ενώ στα «συν» θεωρείται και η κοντινή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης (τηλ. 23940/ 22.165, 22.488, www. loutralagada.gr). Τα Λουτρά του δήµου Απολλωνίας βρίσκονται στη νότια πλευρά της λίµνης Βόλβης και σε απόσταση 50 χλµ. ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη, στην εθνική οδό προς Καβάλα. Οι πηγές των ιαµατικών υδάτων κατατάσσονται στις θειούχες αλκαλικές, µε θερµοκρασία που κυµαίνεται από 43 βαθµούς Κελσίου - 58 βαθµούς Κελσίου. Ενδείκνυνται για ρευµατισµούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, επικονδυλίτιδες, παθήσεις κινητικού συστήµατος, γυναικολογικές παθήσεις και παθήσεις της ουροδόχου κύστεως. Στις εγκαταστάσεις των λουτρών λειτουργούν σύγχρονες υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις µε οµαδικούς και ατοµικούς λουτήρες, πισίνα, σάουνα, χαµάµ, εισνοθεραπευτήριο, υδροµασάζ, πλήρες ιατρικό κέντρο. Επίσης θα βρείτε ξενοδοχείο, ξενώνες και ενοικιαζόµενα για διαµονή. Τα λουτρά του δήµου Απολλωνίας λειτουργούν όλο το 24ώρο (τηλ. 23930/ 41510,1, www.loutra.gr). Τα Λουτρά Αγίας Παρασκευής στη Χαλκιδική βρίσκονται σε απόσταση 5 χλµ. από τον οικισµό και διαθέτουν ένα υπερσύγχρονο spa που φηµίζεται για τις σπάνιες θεραπευτικές του ιδιότητες. Υπάρχουν δυο πισίνες (µια εσωτερική και µια εξωτερική) µε ιαµατικό θαλασσινό νερό και θερµοκρασία µεταξύ 36 – 39 βαθµούς Κελσίου, ατοµικές µπανιέρες (1 διπλή και 6 µονές), µία σάουνα, δυο χαµάµ, δυο αίθουσες µε υδροµασάζ. Λειτουργούν όλο το χρόνο, από 1η Μαΐου καθηµερινά ενώ από 1/1 – 30/4 Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (τηλ. 23740 71358, 71810, www. loutrahalkidikis.gr).

Λουτροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας Ευεξία και χαλάρωση! Ιαµατικές πηγές και λασπόλουτρα, σύγχρονες εγκαταστάσεις και βυζαντινά χαµάµ, τµήµατα µασάζ και φυσικοθεραπείας, χαλάρωση και ευεξία. Τα «Ταξίδια» του «ΑτΚ» σας προτείνουν ιαµατικά λουτρά στη Βόρεια Ελλάδα και λίγο µακρύτερα, και σας ξεσηκώνουν να τα επισκεφτείτε!

Στα Λουτρά Λαγκαδά


Προορισµός

Φωτ.: Ντ. Χ.

9

Η εσωτερική πισίνα στα Λουτρά Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής

Σούρουπο στα Λουτρά Αγκίστρου

Τα Λασπόλουτρα της Πικρολίµνης στο νοµό Κιλκίς αποτελούν το πρώτο οργανωµένο κέντρο πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια. Βρίσκεται στην Ξυλοκερατιά Κιλκίς και απέχει περίπου 30 χλµ. από τη Θεσσαλονίκη. Στο ιαµατικό τουριστικό κέντρο λειτουργεί στεγασµένο πηλοθεραπευτήριο µε οµαδικές πισίνες για άντρες και γυναίκες, 10 ατοµικές µπανιέρες υδροθεραπείας (υδροµασάζ) µε ιαµατικό νερό, σάουνες, γυµναστήριο, ατοµικούς χώρους επάλειψης πηλού. Κατά τους καλοκαιρινούς µήνες υπάρχει η δυνατότητα υπαίθριας πηλοθεραπείας στην ακτή της λίµνης. Ο πηλός της Πικρολίµνης ενδείκνυται για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Στο χώρο λειτουργεί πλήρες οργανωµένο φυσιοθεραπευτήριο και ιατρείο, ενώ για τη διαµονή των επισκεπτών υπάρχει ξενοδοχείο µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις, καθώς και εστιατόριο, µπαρ, γήπεδα µπάσκετ και ποδοσφαίρου. Οι ώρες λειτουργίας είναι 08.00 -21.00 (τηλ. 23410/ 29.971,2). Τα Λουτρά Λουτρακίου «Πόζαρ» του

σχέδια είναι να δηµιουργηθεί το υδροθεραπευτήριο και πισίνες, δεν είναι ξεκάθαρο όµως για το αν θα υπολειτουργήσουν.

Η περιοχή της Πικρολίµνης Κιλκίς από αέρος

δήµου Αριδαίας στο νοµό Πέλλας λειτουργούν όλο το χρόνο και αποτελούνται από δυο οµαδικές πισίνες, δυο χαµάµ, έξι ατοµικές πισίνες, µια φυσική πισίνα µε καταρράκτες και µια εξωτερική µε ιαµατικό νερό. Στα λουτρά λειτουργούν φυσιογραφικό, λαογραφικό µουσείο, εστιατόριο, καφετερία, τµήµα µασάζ, ενώ υπάρχουν δωµάτια για διαµονή, καθώς και υπαίθριοι πάγκοι µε τοπικά προϊόντα (τηλ. 23840/ 91300).

∆υτική Μακεδονία Τα Ιαµατικά Λουτρά Αµµουδάρας στο Αργος Ορεστικό του νοµού Καστοριάς βρίσκονται στο χωριό Αµµουδάρα δίπλα στον ποταµό Αλιάκµονα. Ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις, ενώ µειώνουν τη νευρικότητα, τους ιλίγγους, τους πονοκεφάλους και τις αϋπνίες. Διαθέτουν 9 µπανιέρες (4 µονές και 5 διπλές), υπάρχουν ξενώνες για διαµονή, ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι 07.00 - 19.00 (τηλ. 24670/ 44.294). - Οσον αφορά τα Λουτρά Αγραπιδιάς του δήµου Αετού στο νοµό Φλώρινας, στα

Ανατολική Μακεδονία Τα Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών διαθέτουν ανακαινισµένο υδροθεραπευτήριο µε µια παραδοσιακή πισίνα τύπου χαµάµ, καθώς και οµαδικούς και ατοµικούς

λουτήρες. Τα Ιαµατικά Λουτρά Σιδηροκάστρου διαθέτουν 17 µπανιέρες υδροµασάζ, 3 οµαδικά υδροµασάζ και έναν οµαδικό λουτήρα βυζαντινού τύπου στρωµένο µε µικρά πλακάκια σαν ψηφιδωτό. Υπάρχουν επίσης και τµήµατα µασάζ. Οι ώρες λειτουργίας είναι 07.00 - 22.00 (τηλ. 23230/ 22.422). Τα Λουτρά Αγκίστρου Σερρών διαθέτουν


Προορισµός 10

info Στο νοµό Καρδίτσας βρίσκονται τα Λουτρά Σµοκόβου (35 χλµ. από Καρδίτσα) µε ένα σύγχρονο spa µε πισίνα, χαµάµ, σάουνες, τµήµα µασάζ, γυµναστήριο, καθώς και υδροθεραπευτήριο µε ατοµικούς λουτήρες, αίθουσα εισπνοών και ρινοπλύσεων (τηλ. 24430/ 61.210, www.loutrasmokovou.gr).

Λασποθεραπεία στην Κρηνίδα Φιλίππων

µατικές παθήσεις, στο νευρικό σύστηµα. Η πηλοθεραπεία πρέπει να γίνεται 3 - 4 ώρες µετά το φαγητό, ενώ πρέπει να εφαρµόζεται ανάπαυση τουλάχιστον για µισή ώρα µετά τη θεραπεία. Για όσους βρίσκονται στην περιοχή, επιβάλλεται και ένα προσκύνηµα στους Φιλίππους, αξιόλογη αρχαία ελληνική πόλη. Ο σηµαντικός αυτός αρχαιολογικός χώρος απέχει 3 χλµ. από τα λασπόλουτρα. Τα λασπόλουτρα λειτουργούν από αρχές Ιουνίου µέχρι τέλη Σεπτεµβρίου. Βρίσκονται στο µέσο της διαδροµής Δράµας - Καβάλας (22 χλµ.), από τη Θεσσαλονίκη απέχουν περίπου 170 χλµ. ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι 09.00 - 13.00 (τηλ. 2510/ 516162).

- Οσον αφορά τα Λουτρά Παρανεστίου, δυστυχώς µέχρι και σήµερα παραµένουν ανεκµετάλλευτα, χωρίς καµία ανάπτυξη.

Θράκη Τα Λουτρά της Τραϊανούπολης βρίσκονται 2 χλµ. έξω από το χωριό Λουτρά, εκεί όπου κάποτε ήταν η αρχαία Τραϊανούπολη. Τα υδροχλωριούχα και θερµοµεταλλικά νερά που πηγάζουν βοηθούν σε πολλές παθήσεις, όπως ρευµατισµούς, δισκοπάθειες, αλλά και για θεραπεία προβληµάτων στο ήπαρ και στους νεφρούς. Λειτουργούν 24 ατοµικές µπανιέρες και 8 υδροµασάζ. Στο χώρο έχετε τη δυνατότητα να δείτε και τέσσερα κτίσµατα που µοιάζουν µε τούρκικα χαµάµ.

Οι ώρες λειτουργίας των λουτρών είναι 07.00 - 19.00, ενώ υπάρχει και Κέντρο Πληροφόρησης για το Δέλτα του Εβρου (τηλ. 25510/ 61215). Τα λουτρά Σαµοθράκης βρίσκονται στα Θέρµα και οι εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου µε τις ζεστές θειούχες πηγές διαθέτουν δυο πισίνες (µια ανδρών, µια γυναικών), καθώς και ατοµικές µπανιέρες. Λειτουργούν από τέλη Ιουνίου έως τέλη Οκτωβρίου, ώρες 07.00 – 10.45 & 16.00 – 19.45. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαµατικών πηγών είναι για δερµατοπάθειες, ρευµατοπάθειες, αρθριτοπάθειες παντός βαθµού, παθήσεις ήπατος, χολής, χολολιθιάσεις. (τηλ. 25510/ 98229, 41533). Φωτ.: Ντ. Χ.

οµαδικούς λουτήρες και ένα βυζαντινό χαµάµ, το οποίο χρονολογείται από το 1100 µ.Χ. Τα νερά των λουτρών είναι κατάλληλα για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων (τηλ. 23230/ 41.420). Τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων του δήµου Φιλίππων στο νοµό Καβάλας, µε τις θαυµάσιες θεραπευτικές ιδιότητές τους, τα επισκέπτεται κάθε χρόνο πλήθος λουοµένων. Οι θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονται στους πηλούς µε φαρµακολογική δράση βοηθούν στο αναπνευστικό του ανθρώπου, στην αύξηση της θερµοκρασίας του σώµατος, στο καρδιακό και κυκλοφορικό σύστηµα, σε ρευµατολογικές διαταραχές, σε γυναικολογικές παθήσεις, σε καρδιοαγγειακές και δερ-

Στα Θέρµα της Λήµνου


Προορισµός 11

Τα Λουτρά Εφταλούς κοντά στο Μόλυβο

Φωτ.: Ντ. Χ.

Νησιώτικες λουτροπόλεις

Φωτ.: Ντ. Χ.

Στη Λέσβο λειτουργούν ιαµατικές πηγές σε διάφορα σηµεία του νησιού, όπως στο Λισβόρι (27 χλµ. από Μυτιλήνη), µε θερµοκρασία νερού 38 βαθµούς Κελσίου (τηλ. 22520/ 71.159), στον Πολιχνίτο, από τις θερµότερες της Ευρώπης µε δυο οµαδικούς, δυο ατοµικούς λουτήρες και δυο χώρους χαλάρωσης και τµήµα µασάζ (τηλ. 22520/ 41.229, www.hotsprings.gr), στη Λουτρόπολη Θερµής (12ο χλµ. Μυτιλήνης - Μανταµάδου) µε 11 ατοµικές µπανιέρες (τηλ. 22521/ 71.170), στα Θέρµα Κόλπου Γέρας (10ο χλµ. Μυτιλήνης Καλλονής) µε δυο οµαδικές χαβούζες µε µαρµάρινους κρουνούς (τηλ. 22510/ 41.503), στην Εφταλού (3,5 χλµ. από Η ιαµατική πηγή Σπηλαίου στα Θέρµα Ικαρίας

Μόλυβο) µε µια οµαδική πηγή και 4 µπανιέρες. Λειτουργούν από 15/6 (τηλ. 22530/ 71.245). Στη Λήµνο, και συγκεκριµένα στα Θέρµα (2,5 χλµ. από Μύρινα), λειτουργούν τα «Classic ΘΕΡΜΑ Spa» ανακαινισµένα ιαµατικά λουτρά µε 8 ατοµικά δωµάτια µε µπανιέρες. Λειτουργεί και τµήµα µασάζ (τηλ. 22540/ 62.062). Στην Ικαρία, κοντά στον Αγιο Κήρυκα και συγκεκριµένα στα Θέρµα βρίσκεται η ιαµατική πηγή του «Σπηλαίου», η οποία διαθέτει ατµόλουτρο, σάουνα και πισίνα µε χλωριονατριούχο νερό (τηλ. 22750/ 24.048), ενώ στην πλατεία λειτουργεί και το υδροθεραπευτήριο «Απόλλων» (τηλ. 22750/ 24.049).


12

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν στη βάρκα και να παρατηρήσουν από κοντά τα ψάρια που ζουν στη λίµνη

Ενότητα Περιβάλλοντος - Βιότοπος βουνού και βιότοπος λίµνης

πο, στην πορεία των αιώνων. Η δεύτερη υποενότητα παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βιότοπων της λίµνης και του βουνού, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στη χλωρίδα και την πανίδα. Καταλήγει µε την παρουσίαση της ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή, από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα, εισάγοντας το ανθρώπινο στοιχείο στη µουσειακή αφήγηση. Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει τα παραδοσιακά επαγγέλµατα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, σε άµεση συνάφεια µε το περιβάλλον. Αποτελείται από τρεις υποενότητες, που ορίζουν έµµεσα και το χώρο δράσης των ανθρώπων: τη λίµνη, τον κάµπο και το βουνό. Κεντρικό έκθεµα, η τοµή της λίµνης, φέρνει µέσα στο µουσείο την πραγµατική χλωρίδα και πανίδα της λίµνης και τονίζει το ρόλο της ως κινητήριου µοχλού οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή. Μάλιστα η προσβάσιµη τοµή της λίµνης σε εσωτερικό χώρο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρατηρήσει από κοντά φυτά και ψάρια της περιοχής. Στην πρώτη υποενότητα παρουσιάζεται το κυνήγι και η αλιεία, στη δεύτερη η γεωργία και η αµπελουργία, στην τρίτη η κτηνοτροφία, η µελισσοκοµία και οι µεταφορές µε υποζύγια.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυµφαλίας Ενα νέο µουσείο εγκαινιάζεται την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου. Πρόκειται για το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυµφαλίας στην ορεινή Κορινθία.

Τ

ο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυµφαλίας βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία, εκεί όπου, σύµφωνα µε τη µυθολογία, ο Ηρακλής αντιµετώπισε και εξολόθρευσε τις Στυµφαλίδες όρνιθες. Το οροπέδιο της Στυµφαλίας περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της Ζήρειας, του Ολίγυρτου, του Μαυροβουνίου και του Γραβιά, στη νότια πλευρά του νοµού Κορινθίας. Πρόκειται για το έβδοµο κατά σειρά µέλος του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύµατος Οµίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και σκοπός του είναι να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρµονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυµφαλίας. Βασικοί στόχοι του µουσειολογικού σχεδιασµού είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της

γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Η επιδίωξη αυτή αποτυπώνεται µουσειολογικά µε την ανάπτυξη της έκθεσης σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής, ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο µε τον οποίο αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελµάτων.

Οι ενότητες του µουσείου Η πρώτη ενότητα, αυτή του περιβάλλοντος, δίνει τη δυνατότητα άµεσης γνωριµίας µε το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί και το αντικείµενο των υπό ανάπτυξη επιµέρους ενοτήτων. Στην πρώτη υποενότητα παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, η γη και το νερό, και η αξιοποίησή τους από τον άνθρω-

❖ Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυµφαλίας λειτουργεί καθηµερινά 10.00 -18.00, εκτός Τρίτης (από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου) και 10.00 17.00 (από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου). Κλειστό παραµένει τις ακόλουθες ηµέρες: κάθε Τρίτη, και 1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (µέχρι 12.00 µ.µ.), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 14 Σεπτεµβρίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25 και 26 Δεκεµβρίου. ❖ Για την οργάνωση οµαδικών επισκέψεων είναι σκόπιµη η προσυνεννόηση µε το µουσείο (τηλ. 27470/ 22.296). ❖ Τα εγκαίνια του µουσείου θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στις 12.00.


13

Οικοτουρισµός στη Χίο

Ο Βασίλης ασπροχωµατίζει το µαστιχόδεντρο

Αφησε το «κλεινόν άστυ» και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της µητέρας του, τα Μεστά Χίου. Ο Βασίλης Μπάλλας αποτελεί ένα ακόµη παράδειγµα ανθρώπου που επιλέγει την ποιότητα ζωής! Κείµενο - φωτoγραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

αλλά και να µάθουµε τι προγράµµατα έτρεχαν για νέους αγρότες. Βρήκαµε γη, αφήσαµε τις δουλειές µας στην Αθήνα τα φηµισµένα µαστιχοχώρια (σ.σ. ασχολούνταν µε την πληροφορική) της Χίου, και συγκεκριµένα και ερχόµαστε στα Μεστά την 1η Ιουλίου σ’ ένα από τα δηµοφιλέστερα του 2006». χωριά, τα Μεστά, συνάντησα Ο Βασίλης και η Ρούλα δεν είχαν εµπειτον Βασίλη Μπάλλα, ο οποίος εγκατέ- ρία από τη ζωή στο χωράφι, παρ’ όλα λειψε µαζί µε τη γυναίκα του, Ρούλα, αυτά δεν το ‘βαλαν κάτω. Τους άρεσε η ζωή στο χωριό την Αθήνα και επέστρεψαν στον και ήθελαν να τόπο διακοπών εµπλακούν µε τον τους, τα Μεστά. αγροτουρισµό. «Ηταν πριν από Ξεκίνησαν µια τέσσερα χρόνια διαδροµή από όταν ήρθαµε στο την Πελοπόνχωριό, το τριήµερο νησο µέχρι τη της Καθαράς ΔευΘράκη, συνάντητέρας µε αφορµή σαν ανθρώπους το έθιµο του Αγά», που ασχολούνται Η ρητίνη µετά το κέντηµα -αφαίρεση του µου εξοµολογεί- φλοιού του δέντρου- ετοιµάζεται να στάξει µε τον εναλλαστο έδαφος ται ο Βασίλης και κτικό τουρισµό συνεχίζει: «Hταν και βιολογικές Μάρτης, είχε καλλιέργειες. υγρασία, κρύο και Πήραν πολλές ερηµιά. Βγαίνει ιδέες και συµαπαγορευτικό και βουλές µε κααναγκαζόµαστε να λύτερη αυτή του παραµείνουµε στο Γιάννη Ρέκλου, νησί. Συζητώντας από τους πρώµε φίλους, µας τους που ασχοΓευσιγνωσία τοπικών προϊόντων υπό τη προτρέπουν να λήθηκαν µε τον σκιά των µαστιχόδεντρων εγκατασταθούµε οικοπεριηγητικό εδώ µόνιµα και να τουρισµό (σ.σ. η ασχοληθούµε µε τη µαστίχα. Μπαίνου- βάση του Γιάννη βρίσκεται στην Κερκίµε στη διαδικασία να βρούµε χωράφια, νη Σερρών). Κάπως έτσι ξεκίνησαν το

Σ

γραφείο οικοτουρισµού δραστηριότητων, το «Masticulture».

∆ραστηριότητες οικοτουρισµού Στο «Masticulture» οργανώνουν προγράµµατα δραστηριοτήτων τα οποία απευθύνονται σ’ όλους όσοι επιθυµούν να έρθουν σε επαφή µε την τοπική κουλτούρα. Οι δραστηριότητες είναι ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και βεβαίως ασφαλείς. Εχουν εκδροµικό χαρακτήρα και γίνονται κατά περίπτωση µε οχήµατα, σκάφη, γαϊδουράκια, ποδήλατα ή µε τα πόδια. Γίνονται ηµερήσιες εκδροµές όπου οι ενδιαφερόµενοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αλλά και να συµµετέχουν στην παραγωγή της µαστίχας, του ελαιόλαδου, του κρασιού, της σούµας και άλλων αγροτικών προϊόντων. Οργανώνουν επίσης µαθήµατα κεραµικής και σεµινάρια τοπικής παράδοσης και λαϊκής τέχνης, καθώς και πεζοπορίες -µικρές και µεγάλες- σ’ όλο το νησί. Στις δραστηριότητες του «Masticulture» συµπεριλαµβάνονται εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά προγράµµατα για παιδιά και σχολικές οµάδες, επιλογή καταλυµάτων µε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έκδοση εισιτηρίων, ηµερήσιες εκδροµές κάθε Σάββατο στα Ψαρά κ.ά.

Info

◗ Η δίωρη εκδροµή στα µαστιχόδεντρα περιλαµβάνει εκτός από γνωριµία και συµµετοχή στην παραγωγή µαστίχας και γευσιγνωσία µε τοπικά προϊόντα. Γεύσεις όπως οι τοπικές ελιές, το ζυµωτό ψωµί, το ντόπιο τυρί αλλά και η παστιλαριά (σύκα αποξηραµένα µε αµύγδαλο) συνοδεία µεστούσικου κρασιού σίγουρα θα σας µείνουν αξέχαστες και σίγουρα θα σας ξυπνήσουν µνήµες από τα παιδικά σας χρόνια! ◗ Τα Μεστά βρίσκονται νότια της Χίου και απέχουν 35 χλµ. από την πόλη. Ο λιµένας Μεστών απέχει 5 χλµ. από τα Μεστά. Στην περιοχή λειτουργούν ξενώνες, ενοικιαζόµενα, ταβέρνες, καφέ, µαγαζάκια µε αναµνηστικά, τοπικά προϊόντα κ.ά. ◗ Περισσότερες πληροφορίες για το «Masticulture» στην ιστοσελίδα www.masticulture.com και στα τηλέφωνα 22710/ 76.084, 6976 113007, 6973 558881.


Ταξιδιωτικά Νέα 14

Καλοκαιρινή εκδήλωση του «Makedonia Palace»

Με ένα κοκτέιλ πάρτι υποδέχτηκε το καλοκαίρι το πεντάστερο ξενοδοχείο «Makedonia Palace», όπου έδωσαν το «παρών» ταξιδιωτικοί πράκτορες και άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης της πόλης. Το θαλασσινό µπουφέ, το ούζο αλλά και τα δροσερά κοκτέιλ υπό τους ήχους πολύ καλών επιλογών µουσικής τίµησαν οι φίλοι και συνεργάτες του διευθυντή του «Makedonia Palace», Κυριαζή Ασήµογλου, σε µια ατµόσφαιρα κατάλληλη για τις επόµενες βραδινές µας αποδράσεις. Το «Makedonia Palace» ανήκει στον όµιλο Classical και διαθέτει 260 δωµάτια και 23 σουίτες µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις και τη συγκλονιστική θέα στην Παραλία της Θεσσαλονίκης. Στα facilities του ξενοδοχείου προστίθενται τα εστιατόρια, τα µπαρ, οι αίθουσες εκδηλώσεων και συνεδρίων, η εξωτερική πισίνα κ.ά.

Από αριστερά: Μαργαρίτης Γιώργος (Travel Sales Director), Σαµαλέκη Ράνια (Reservation Manager), Αγαθαγγελίδου Μαρία (Group Corporate Manager), Αποστολοπούλου Πατρίτσια (Banquet Manager), Ασήµογλου Κυριαζής (Γενικός Διευθυντής)

Τα «Εαροινά» στη Θεσσαλονίκη Εκδήλωση γνωριµίας µε κρασιά και αποστάγµατα του βορειοελλαδικού αµπελώνα για τους επαγγελµατίες του οινικού χώρου πραγµατοποιούν τα µέλη της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αµπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ). Τα «Εαροινά» θα πραγµατοποιηθούν αύριο, Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, στο Τελλόγλειο Ιδρυµα Τεχνών ΑΠΘ, από τις 18:30 έως τις 22:30. Παράλληλα θα γίνουν και εκδηλώσεις όπως σεµινάριο οίνου για επαγγελµατίες (17.30 - 18.30) µε εισηγητές τους οινολόγους Στέλιο Κεχρή, Θωµά Λίγα, Ελένη Κεχρή, Ευριπίδη Κατσαρό. Δήλωση συµµετοχής στο τηλ. 2310/ 281.617 ή στο e-mail info@wineroads.gr. Η παρουσίαση της µελέτης του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) «Η γαστρονοµία στο marketing του Ελληνικού τουρισµού» θα γίνει στις 18.45 µε εισηγήτρια την Αγγελική Καραγκούνη, Project Manager ΣΕΤΕ, ενώ στις 19:15 θα γίνει η παρουσίαση παραδοτέων του στρατηγικού σχεδίου για το branding & marketing του Επώνυµου Ελληνικού Κρασιού µε εισηγητή τον Ιωάννη Βογιατζή, πρόεδρο ΕΝΟΑΒΕ. Η είσοδος στα «Εαροινά» θα είναι ελεύθερη.

Απόδραση στην Ανδρο

Στο νησί της Ανδρου θα βρείτε τις «Μαινάδες», ένα συγκρότηµα το οποίο περιλαµβάνει 5 διώροφες κατοικίες και ισάριθµα στούντιο. Διαθέτει µπάρµπεκιου, κήπους και βεράντες. Στη σοφίτα υπάρχουν ένα ή δύο µπαλκόνια, κλιµατισµός, TV set ενώ στο ισόγειο

αναδιπλούµενος καναπές, κουζινάκι, ψυγείο, dvd player και όλες οι απαραίτητες µικροσυσκευές. Το συγκρότηµα απέχει 10 λεπτά από την παραλία και τη Χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες: www.andros-mainades.gr.

Γαστρονοµία στο «Istion Club» Σηµείο απόλαυσης για τους λάτρεις της γαστρονοµίας αποτελεί το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο «Ιstion Club» του οµίλου PORTES HOTELS στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής. Ο executive chef του ξενοδοχείου, Nίκος Στριλιγκάς, ταξιδεύει τους επισκέπτες µε εδέσµατα από την ελληνική κουζίνα µε µεσογειακές νότες. Ο ίδιος µαζί µε την οµάδα του µαγειρεύουν µε µεράκι και µας ταξιδεύουν στο ελληνικό καθηµερινό τραπέζι σε περασµένες δεκαετίες. Ιδιαίτερες γεύσεις στο «Istion Club» είναι το τυρόψωµο, το ελιόψωµο, το χειροποίητο παστέλι, οι φλωρεντίνες, οι µαρµελάδες από µικρούς συνεταιρισµούς, τα αρτοσκευάσµατα από τον παραδοσιακό φούρνο του Αγ. Μάµαντος στα Μουδανιά. Τα βασικά υλικά είναι φρέσκα λαχανικά, ελληνικά προϊόντα, µπαχαρικά και µυρωδικά, σάλτσες από φρέσκια ντοµάτα που κάνουν τη διαφορά και δίνουν καθαρές γεύσεις. Πολλές από τις συνταγές είναι από την τοπική κουζίνα µε θαλασσινά, µύδια, γαρίδες αλλά και µεζέδες. Και στα δυο εστιατόρια του ξενοδοχείου, το κεντρικό και το a la carte, έχει επιλεγεί µια µεγάλη λίστα ελληνικών κρασιών, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η Θεσσαλονίκη αλλιώς Με αφορµή τα είκοσι χρόνια από την ηµέρα που εκδόθηκε, το free press περιοδικό «Parallaxi» γιορτάζει οργανώνοντας ένα διήµερο αστικής παρέµβασης και προτάσεων, για το πώς θα µπορούσε να είναι η Θεσσαλονίκη του µέλλοντος. Το διήµερο θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 και συµπίπτει µε την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος. Περιλαµβάνει δεκάδες διαφορετικές εκδηλώσεις σε όλο το πολεοδοµικό συγκρότηµα της Θεσσαλονίκης που έχουν ως άξονα την πράσινη ανάπτυξη, τις φιλικότερες δράσεις προς το περιβάλλον, αρχιτεκτονικές προτάσεις και παρεµβάσεις, αλλά και happenings πολιτισµού σε αναπάντεχα µέρη της πόλης, όλα στο πλαίσιο µιας γιγάντιας συνέργειας και συνεργασίας ετερό-

κλητων δυνάµεων που υποδηλώνει τη διάθεση της πόλης για εξωστρέφεια και δηµιουργία. Από το Θερµαϊκό και την αποκατάσταση της σχέσης της πόλης µε τη θάλασσα, µέχρι την ανακύκλωση και τα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ του µέλλοντος, ξετυλίγεται για 48 ώρες ένας καταιγισµός δράσεων και γεγονότων. Το project θα κινηµατογραφηθεί από την «N-Orasis» και το αποτέλεσµα της ταινίας που θα προκύψει θα προβληθεί δηµόσια στον κινηµατογράφο «Ολύµπιον» το Σεπτέµβριο. Ταυτόχρονα, θα εντεθεί σε DVD στο τεύχος της «Parallaxi» Οκτωβρίου και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το πρόγραµµα του διηµέρου θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.parallaximag.gr.


Αεροπορικά Νέα 15

Νέα υπηρεσία από την Etihad Airways Η Etihad Airways ανακοίνωσε ότι η νέα υπηρεσία «Inspired Service» της Coral Economy καµπίνας της έχει µπει σε εφαρµογή σε περισσότερες από 40 από τις συνολικά 62 διεθνείς διαδροµές της εταιρίας, ενώ µέχρι τα τέλη Μαΐου η υπηρεσία αυτή θα έχει ενσωµατωθεί πλήρως. Η εφαρµογή της συγκεκριµένης υπηρεσίας ακολουθεί το σκεπτικό του επιτυχηµένου λανσαρίσµατος της καινοτόµου αυτής υπηρεσίας στις διακεκριµένες καµπίνες της εταιρίας, καθώς και το σκεπτικό της υπηρεσίας αυτής ως υπηρεσίας εδάφους στη βάση της εταιρίας στο Αµπου Ντάµπι και σε βασικά αεροδρόµια στο παγκόσµιο δίκτυο προορισµών της Etihad. Η υπηρεσία «Inspired Service» παρέχει στους πελάτες της οικονοµικής θέσης µια περισσότερο προσαρµοσµένη στις ανάγκες των επιβατών εµπειρία, που περιλαµβάνει περισσότερες επιλογές φαγητών και ποτών, συµπεριλαµβανοµένων

γευµάτων επιλογής τριών πιάτων, µε ζεστά επιδόρπια και ζεστά και κρύα ροφήµατα και διαφορετικά είδη καφέ, µια πιο προσωπικού ύφους υπηρεσία από τα µέλη της καµπίνας, µεγαλύτερα µαξιλάρια που βοηθούν στην ανάπαυση και την ξεκούρα-

∆ιεθνής πιστοποίηση για την Goldair Handling

ση, ταξιδιωτικό kit µε αντικείµενα που ξεκουράζουν τους επισκέπτες που ταξιδεύουν µε ολονύκτιες πτήσεις, καθώς και ειδική υποστήριξη για οικογένειες και παιδιά, που περιλαµβάνει πακέτα ψυχαγωγίας για παιδιά.

Πέντε χρόνια συνεργασίας Lufthansa και Swiss Ηταν Μάρτιος του 2005 όταν το Εποπτικό Συµβούλιο της Deutsche Lufthansa AG και το διοικητικό συµβούλιο της Swiss International Air Lines Ltd ενέκριναν το επιχειρηµατικό µοντέλο που είχε από κοινού σχεδιαστεί από τις διοικήσεις των συνεταίρων για την απόκτηση της Swiss από τη Lufthansa. Ετσι, στις 22 Μαρτίου 2005, τα ηγετικά εκτελεστικά όργανα των δύο εταιριών συνυπέγραψαν κοινή συµφωνία για την ενσωµάτωση της Swiss στον Οµιλο Lufthansa.

Αυτή η συνεργασία των παγκοσµίου φήµης αεροπορικών εταιριών µε τα συγκεκριµένα µερίδια της αγοράς που έχει η καθεµία, την ισχυρότερη δέσµευση σε ποιότητα και υπηρεσίες προς τον πελάτη και τις δικές τους, ιδιαίτερες ταυτότητες, έχει αποδειχτεί ένα επιτυχηµένο και αποδοτικό επιχειρηµατικό και βιοµηχανικό µοντέλο. Πρόκειται για ένα µοντέλο που παρέχει συγκεκριµένα οφέλη για τους πελάτες των δυο εταιριών, µέσω ευρύτερης επιλογής

για περισσότερους προορισµούς, περισσότερες ανταποκρίσεις και διασυνδεδεµένα προγράµµατα τακτικών επιβατών. Οσον αφορά την Deutsche Lufthansa AG, είναι ένας αεροπορικός όµιλος που αποτελείται από περίπου 400 θυγατρικές εταιρίες και µέλη. Ο βασικός τοµέας επιχειρήσεων του οµίλου είναι οι επιβατικές µεταφορές. Οι αεροπορικές εταιρίες που ασχολούνται µε τον τοµέα αυτόν είναι η Lufthansa (συµπεριλαµβανοµένης της Lufthansa Regional και της Lufthansa Italia) και οι Austrian Airlines, bmi, Swiss και Germanwings. Ο όµιλος διαθέτει, επίσης, µετοχές των Brussels Airlines, JetBlue και SunExpress. Με δροµολόγια µέσω των κόµβων Φρανκφούρτης, Μονάχου, Βιέννης, Λονδίνου (Χίθροου), Βρυξελλών και Ζυρίχης, οι Lufthansa, Austrian Airlines, bmi, Brussels Airlines και Swiss εξυπηρετούν από κοινού 274 προορισµούς σε 104 χώρες σε 4 ηπείρους. Επί του παρόντος, ο στόλος του oµίλου αποτελείται από περισσότερα από 720 αεροσκάφη -έχουν ήδη παραγγελθεί άλλα 146, κόστους 13 δισ. ευρώ βάσει τιµής καταλόγου και η παράδοσή τους έχει προγραµµατιστεί µεταξύ 2010 και 2016.

Πρόσφατα η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών IATA απένειµε στην Goldair Handling την πιστοποίηση ISAGO (IATA Safety Audit for Ground Operations). Οι έλεγχοι διεξήχθησαν από εξουσιοδοτηµένο από την IATA οργανισµό επιθεώρησης στην έδρα της Goldair Handling το Δεκέµβριο 2009 και στο σταθµό της Αθήνας τον Ιανουάριο 2010 από επιθεωρητές αεροπορικής εταιρίας - µέλους της κοινοπραξίας επιθεωρητών ISAGO. Οι επιθεωρήσεις κάλυψαν την οργανωτική δοµή και τα συστήµατα διοίκησης, καθώς επίσης και το σύστηµα διοίκησης του σταθµού, τις υπηρεσίες επιβατών και αποσκευών, ελέγχου φορτίου (Load Control), τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών, τις υπηρεσίες επίγειας µετακίνησης αεροσκαφών, υπηρεσίες φορτίου και ταχυδροµείου. Το ISAGO δηµιουργεί ένα περιβάλλον για ασφαλέστερες διαδικασίες, µειώνει τον αριθµό των επιθεωρήσεων από τις αεροπορικές εταιρίες –πελάτες, επιτρέποντας στους φορείς επίγειας εξυπηρέτησης να εστιάσουν τους πόρους τους στις επιχειρησιακές διαδικασίες.


ΤΑΞΙΔΙΑ 30/5/2010  

ΤΑΞΙΔΙΑ 30/5/2010

Advertisement