Page 1

15 ακή Κυρι υ 2011 Μαΐο

Ιερότητα στη σκιά του Αθωνα


2

Μεσσηνιακή πολιτιστική παράδοση Ενα ταξίδι στη Μεσσηνία και συγκεκριµένα στο ξενοδοχειακό συγκρότηµα της «Costa Navarino» δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πάρουν µια γεύση από την πλούσια ιστορία και κληρονοµιά που διαθέτει η περιοχή. Μέσα από το πρόγραµµα «Αυθεντική Μεσσηνία» οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να µάθουν και να συµµετάσχουν σε πληθώρα δραστηριοτήτων που βασίζονται στα τοπικά έθιµα και στις παραδόσεις, όπως µαθήµατα µαγειρικής µε τοπικές συνταγές, εκδροµές οινογνωσίας και συγκοµιδής ελιάς, καθώς και εκδηλώσεις µε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Μέρος της τοπικής γαστρονοµικής εµπειρίας στην «Costa Navarino» είναι η προετοιµασία και το ψήσιµο των παραδοσιακών ψωµιών από γυναίκες που είναι µέλη του Συλλόγου Γαργαλιάνων. Επίσης, τα µαθήµατα παραδοσιακής µεσσηνιακής κουζίνας στα σπίτια των νοικοκυρών της περιοχής µε τα οποία θα ανακαλύψουν τις παραδοσιακές τεχνικές, τις πρώτες ύλες και τις οικογενειακές συνταγές. Ενα ακόµη έθιµο που έχει περάσει από γενιά σε γενιά είναι τα παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας. Γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας –του κοντινού χωριού που βρίσκεται βορειοανατολικά της Πύλου-, ντυµένες µε τις παραδοσιακές τους στολές, ετοιµάζουν τοπικά κεράσµατα που τα λένε «µπουκιές» και τραγουδούν «a cappella» τους µεσσηνιακούς σκοπούς των ντόπιων.

Τα µαθήµατα ψηφιδωτής τέχνης θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία του ψηφιδωτού και να ανακαλύψουν τις τοποθεσίες όπου µπορούν να θαυµάσουν από κοντά δείγµατα αυτής της τέχνης. Υπάρχει ακόµη η δυνατότητα συµµετοχής σε µαθήµατα χορού δίπλα στους ντόπιους χορευτές του Συλλόγου Κυριών Πύλου, ενώ τα παιδιά µπορούν να παρακολουθήσουν το Θέατρο Σκιών µε τον Καραγκιόζη. Τέλος, «οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν µουσικές βραδιές µε τοπικά παραδοσιακά όργανα.

Μαθήµατα ψηφιδωτής τέχνης και συγκοµιδή ελιάς

Info

Αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης, καθώς και εκδηλώσεις για την ιστορία της περιοχής, τη µεσσηνιακή αρχιτεκτονική, το φαγητό και το κρασί θα πραγµατοποιούνται στην Biblioteca. Οσον αφορά την τέχνη, αποτελεί σηµαντικό κοµµάτι της εµπειρίας στην «Costa Navarino» και παρουσιάζεται σε όλους τους χώρους του «Navarino Dunes». µέσα από αυθεντικά έργα του 17ου και του 19ου αιώνα, µαζί µε δηµιουργίες σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

◗ Κατά τη διάρκεια των εκδροµών για τις δοκιµές κρασιού και λαδιού που πραγµατοποιούνται από τον Αύγουστο µέχρι τον Οκτώβριο, οι συµµετέχοντες επισκέπτονται τους αµπελώνες της Costa Navarino στο κοντινό κτήµα Μουζάκι και συµµετέχουν στο πάτηµα των σταφυλιών. Από Σεπτέµβριο µέχρι και το ∆εκέµβριο γίνεται η συγκοµιδή της ελιάς και οι συµµετέχοντες µαθαίνουν τις ποικιλίες της, τα προγράµµατα

δενδροφύτευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, τη διαδικασία παραγωγής, ενώ λαµβάνουν µέρος οι ίδιοι στη συγκοµιδή που γίνεται µε την παραδοσιακή µέθοδο και στο τέλος δοκιµάζουν το λάδι στο κοντινό ελαιοτριβείο. ◗ H «Costa Navarino» βρίσκεται στη Μεσσηνία, αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια έκταση 1.300 στρ. και απέχει 45 χλµ. από το αεροδρόµιο της Καλαµάτας. Φωτογραφία εξώφυλλου: Ντ. Χ., Αµµουλιανή

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 546 26, ΤΗΛ: 2310 779111, FAX: 2310 243852 www.agelioforos.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδηµητρίου

YΠΕΥΘΥΝH YΛΗΣ: Ντέπυ Χιωτοπούλου nchiotopoulou@ekdotiki.gr

ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Αγγελική Καράνου

ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Γεωργία Κύρκου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ


Ταξιδιωτικά Νέα 3

Εκδηλώσεις στις «Ανοιχτές Πόρτες» Πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισµό Πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισµό επιθυµεί να δώσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη µε στόχο να γίνει ένας από τους δέκα καλύτερους τουριστικούς προορισµούς του κόσµου στα επόµενα δέκα χρόνια. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι µε την προϋπόθεση της βελτίωσης του επιχειρηµατικού κλίµατος, ο τουρισµός µέχρι το 2020 µπορεί να συνεισφέρει άµεσα και έµµεσα περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ και να απασχολεί 1 στους 4 εργαζοµένους στη χώρα µας. Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού µοντέλου για την τουριστική οικονοµία, η κυβέρνηση πρέπει να δει τον τουρισµό ως το κύριο εργαλείο µε το οποίο θα πετύχει τους στόχους της στην οικονοµική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της. Σε ό,τι αφορά τις εξειδικευµένες παρεµβάσεις στη διαµόρφωση της προσφοράς και στη διαχείριση της ζήτησης, η επιτάχυνση του χωροταξικού σχεδίου και η ανάπτυξη προϊόντων αιχµής, όπως η τουριστική κατοικία, µπορούν να δράσουν καταλυτικά υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας του ελληνικού τουρισµού και κατ’ επέκταση της ζήτησης. Η πρόσφατη -και τυπική- αναγνώριση του ΣΕΤΕ ως κοινωνικού εταίρου, µετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σηµατοδοτεί µία νέα αφετηρία για την ανάπτυξη, που σήµερα είναι το ζητούµενο και η πρόκληση για την οικονοµική πολιτική. Ανησυχία του ΣΕΤΕ για την τουριστική οικονοµία της χώρας Περισσότερες από 2.000 θέσεις απασχόλησης και 4 εκατοµµύρια ευρώ θα χάνονται για την τουριστική οικονοµία της χώρας µας για κάθε 24ωρο που θα είναι κλειστός ο εναέριος χώρος της Ελλάδας στο διάστηµα της φετινής τουριστικής περιόδου. Σύµφωνα µε στοιχεία του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), µε βάση τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του τουρισµού, τα αντίστοιχα µεγέθη για το σύνολο της ελληνικής οικονοµίας είναι σχεδόν 4.000 θέσεις εργασίας και 9 εκατ. ευρώ, πάντα για κάθε 24ωρο κλειστού εναέριου χώρου. Επιπλέον, είναι και η δυσφήµηση της χώρας µας καθώς και οι µελλοντικές απώλειες τουριστών. Να σηµειώσουµε πως ύστερα από παρέµβαση του ΣΕΤΕ, η Οµοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), κατά τη διάρκεια της απεργίας της 11ης Μαΐου, πήραν την απόφαση να µετατρέψουν την αναγγελθείσα 24ωρη απεργία σε 4ωρη στάση εργασίας, κάτι που δείχνει υπεύθυνη στάση στη δύσκολη για την Ελλάδα οικονοµική και κοινωνική συγκυρία.

Στα πλαίσια της οινικής εκδήλωσης «Ανοιχτές Πόρτες» όπου αυτό το Σαββατοκύριακο τα οινοποιεία της Β. Ελλάδας υποδέχονται τους φίλους του κρασιού, και όχι µόνο, σήµερα Κυριακή 15 Μαΐου, στο Κτήµα Γεροβασιλείου στην Επανοµή, στις 12 το µεσηµέρι θα δοθεί η µουσική παράσταση µε το παραµύθι του Δηµήτρη Μπασλάµ «Ο Γαργαληστής», παρέα µε µουσικούς και αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Στις 13.30 θα ακολουθήσει ρεµπέτικη συναυλία µε τον Δηµήτρη Μυστακίδη και τον Δηµήτρη Σφίγγο. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη (τηλ. 23920/ 44.567). Επίσης, σταπλαίσια της Παγκόσµιας Ηµέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιµές, από τις 10 το πρωί µέχρι το βράδυ. Η βραδιά θα κλείσει µε τους «Sancho003» -Κώστας Παντέλης ηλεκτρική κιθάρα και Φώτης Σιώτας βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή- σε µία µοναδική συναυλία που

θα ξεκινήσει στις 21.00. Κτήµα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης Στο Κτήµα Αρβανιτίδη, στον Ασκό Θεσσαλονίκης (50 χλµ. ακολουθώντας την Εγνατία οδό προς Καβάλα, έξοδος Ασκός - Σοχός) σήµερα Κυριακή 15/5, θα ανακαλύψετε τους δρόµους της

«Αρµονίας κρασιών και τυριών» µε οδηγό τη χηµικό-οινολόγο-δηµοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα. Θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιµάστε φρέσκα κρασιά του τρύγου 2010, αλλά και παλαιές σοδειές, που µπορείτε να προµηθευτείτε σε ειδικά διαµορφωµένες τιµές (τηλ. 23950/ 61.626).

Το δ.σ. της Ενωσης Μαρινών Ελλάδος Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες της 1ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Μαρινών Ελλάδος µε την εκλογή 7 µελών. Το δ.σ. της Ενωσης συγκροτήθηκε σε σώµα ως εξής: πρόεδρος Σταύρος Κατσικάδης (Μαρίνα Φλοίσβου), αντιπρόεδρος Νικόλαος Κουτσοδόντης (Mαρίνα Γουβιών), γ. γραµµατέας Κωνσταντίνος Καλαντζόπουλος (Μαρίνα Λέρου), ταµίας Παναγιώτης Πάππας (Μαρίνα Αλίµου/ Μυτιλήνης), µέλη Αγγελος Κοπίτσας (Μαρίνα Ζέας), Γεώργιος Κυριακόπουλος (Μαρίνα Αρετσούς/ Βουλιαγµένης), Ηλίας Τεφάς (Μαρίνα «Κλεοπάτρα», Ακτιο).

Η Ενωση Μαρινών Ελλάδος ιδρύθηκε το 2010, σήµερα απαρτίζεται από 19 µαρίνες και στόχοι της, µεταξύ άλλων, είναι η εκπροσώπηση και αναβάθµιση των τουριστικών λιµένων στην Ελλάδα, η µελέτη και η επίλυση προβληµάτων που αφορούν στην εκµετάλλευση των τουριστικών λιµένων, η προβολή στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό των τουριστικών λιµένων, η παροχή και ανταλλαγή πληροφοριών και ενηµερωτικών στοιχείων που έχουν σχέση µε τη λειτουργία των τουριστικών λιµένων, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των συνθηκών και όρων αξιοποίησης και αναβάθµισης των τουριστικών λιµένων.

Στιγµές ξεκούρασης στη Χίο Ενας ακόµη µήνας που προσφέρει στιγµές ηρεµίας και ξεκούρασης είναι ο Ιούνιος και µάλιστα στη µυροβόλο Χίο συνδυάζει άριστα την εξοχή, τις παραλίες, τις διαδροµές στη φύση, τα γραφικά χωριά, την τοπική γαστρονοµία και τη ζεστή φιλοξενία. Ο «Οµιλος Ξενοδοχείων Φεγγουδάκη» προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε αυτές τις ανεπανάληπτες αισθήσεις της εποχής µε ένα πακέτο-προσφορά για διήµερη ή τριήµερη διανυκτέρευση, την Πεντηκοστή, από 10/6/2011 έως 12/6/2011 στα ξενοδοχεία «Golden Sand», «Grecian Castle» και «Sea View Resorts».

Οι τιµές ξεκινούν από 150-180 ευρώ το δίκλινο για διήµερη διανυκτέρευση και από 200-240 ευρώ το δίκλι-

νο για τριήµερη. Η προσφορά ισχύει για όλον τον Ιούνιο (τηλ. 22710/ 32.080).


Προορισµός 4

Παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια στα δροµάκια της Αρναίας

Ιερότητα στη σκιά του Αθωνα Με αφορµή την έκδοση του προσκυνηµατικού οδηγού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαµερίου, ακολουθούµε διαδροµές στην περιοχή του Αθωνα Χαλκιδικής.

Αποστολή - φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Ε

ξι διαδροµές προτείνει ο προσκυνηµατικός οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαµερίου, µε αφετηρίες τη Θεσσαλονίκη, την Αρναία, στην ορεινή Χαλκιδική, την Ιερισσό στην τρίτη χερσόνησο της Χαλκιδικής και τον Σταυρό, µέσα από τις οποίες ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για την ιστορική, θρησκευτική και πολιτισµική διαδροµή του κάθε τόπου. Με πρωτοβουλία του Οργανισµού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω ακολουθήσαµε δυο από τις έξι προσκυνηµατικές διαδροµές, επισκεπτόµενοι κάποια από τα θρησκευτικά προσκυνήµατα. Πρόκειται για την τρίτη διαδροµή, σύµφωνα µε τον προσκυνηµατικό οδηγό, και έχοντας ως αφετηρία την Αρναία θα επισκεφτούµε το ναό του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Αρναίας, την ιερά µονή Αγίου Κοσµά Αιτωλού και το ιερό προσκύνηµα της Μεγάλης Παναγίας (σ.σ. στη διαδροµή περιλαµβάνονται και το παρεκκλήσι της Παναγίας Σπηλιώτισσας και ο ενοριακός ναός στα Στάγειρα, καθώς και το πάρκο του Αριστοτέλη). Ο πατήρ Γεώργιος θα µας ξεναγήσει στο ναό του Αγίου Στεφάνου που βρίσκεται δίπλα στο παλιό δηµοτικό σχολείο και νυν δηµαρχείο του δήµου Αριστοτέλη. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική και, σύµφωνα µε µαρµάρινη ενεπίγραφη πλάκα, χτίστηκε το 1812. Το βράδυ της 5ης Σεπτεµβρίου του 2005 ο ναός καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από µεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο εσωτερικό του. Παρ’ όλη την τεράστια καταστρο-

Στο Μουσείο Υφαντικής στην Αρναία

φή, ο ναός επαναλειτούργησε στις 24 Δεκεµβρίου του 2006. Επόµενη στάση, τα δυο µουσεία της Αρναίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό και το Υφαντικής. Ξεναγός µας ο Θεοδόσης Καραστέργιος ένας από τους εθελοντές για τις ξεναγήσεις στα µουσεία. Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο βλέπουµε µικρές ενότητες που αφορούν το µέλι (σ.σ. στο νοµό Χαλκιδικής υπάρχει ο µεγαλύτερος αριθµός κυψελών), το ψωµί, τα αγροτικά και οικοδοµικά εργαλεία, τα σκεύη της καθηµερινής ζωής και την υφαντουργία. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ασπρόµαυρες φωτογραφίες των προγόνων τους, καθώς και η αναπαράσταση δωµατίου παραδοσιακού σπιτιού. Οσον αφορά το Μουσείο Υφαντικής, εκτίθενται υφαντά χαλιά και κιλίµια της Αρναίας, τα οποία προέρχονται κατά κύριο


Προορισµός 5

Η µονή Δοχειαρίου, η πρώτη που διακρίνουµε κατά τον περίπλου του Αγίου Ορους

Το αγίασµα της Παναγίας στη Μεγάλη Παναγία

λόγο από τη συλλογή της Χαρίκλειας Δηµητρακούδη (1913 - 2003), υφάντρας και εµπόρισσας της Αρναίας. Εκτός από τα εξαιρετικά υφαντά και κιλίµια υπάρχουν και προσωπικά αντικείµενα της κυρίας Χαρίκλειας, που είχα την τύχη να γνωρίσω πριν από καµιά δεκαετία, όπως τα γυαλιά της, νήµατα, βαφές, συνταγές για τις βαφές κ.ά. Στο µουσείο υπάρχει και αργαλειός, καθώς και ένα δωµάτιο στρωµένο µε τον παραδοσιακό τρόπο. Σε απόσταση 2 χλµ. από το κέντρο της Αρναίας βρίσκεται η µονή Αγίου Κοσµά του Αιτωλού, χτισµένη στον τόπο όπου ο άγιος εµφανίστηκε σε µια ευσεβή γυναίκα στις 23/7/1943. Η µονή θεµελιώθηκε το 1999, τα θυρανοίξια τελέσθηκαν δυο χρόνια αργότερα, ενώ το 2004 έγινε επέκταση. Σήµερα ζουν δύο µοναχές οι οποίες ασχολούνται και µε την παρασκευή γλυκών αλλά και µε τις εκδόσεις βιβλίων. Σε κοντινή απόσταση από την Αρναία βρίσκεται η Μεγάλη Παναγία, γνωστή για το ιερό της προσκύνηµα (1 χλµ. από το κέντρο του χωριού). Η ιστορία του ιερού προσκυνήµατος ξεκινάει το 1860, όταν βρέθηκε µε θαυµατουργό τρόπο η εικόνα της Παναγίας. Η Παναγία αποκαλύφθηκε στη γερόντισσα Γερακίνα και της υπέδειξε τον τόπο όπου βρισκόταν θαµµένη η εικόνα. Εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό του ναού, καθώς και το ξυλόγλυπτο τέµπλο -το µοναδικό στη Βόρειο Χαλκιδικήεπιχρυσωµένο και µε διάτρυπο σκάλισµα, ο άµβωνας, ο δεσποτικός θρόνος, το προσκυνητάρι. Η θαυµατουργή εικόνα της Παναγίας εκλάπη δυο φορές. Σήµερα ζουν πέντε µοναχοί, το προσκύνηµα είναι ανοιχτό από την ανατολή µέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ εορτάζει µε µεγάλη πανήγυρη τον Δεκαπενταύγουστο.

σο Αµµουλιανή µε τα παλιά µοναστηριακά κτίσµατα και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η µέρα µας ξεκινάει µε µια κρουαζιέρα, τον παράπλου της δυτικής πλευράς του Αγίου Ορους. Τρεις ώρες και δέκα λεπτά διαρκεί η κρουαζιέρα έχοντας αφετηρία της το λιµάνι της Ουρανούπολης και φτάνοντας µέχρι τη µονή του Αγίου Παύλου και τις σκήτες της Αγίας Αννης. Εχοντας απόσταση 500 µ. από την ακτή (σ.σ. είναι το επιτρεπόµενο όριο προσέγγισης του Αγίου Ορους) θα δούµε πρώτα το µετόχι της Χρωµίτσας, στα σύνορα µε το Αγιον Ορος και στη συνέχεια τη µονή Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήµονος (Ρώσικο), εκεί όπου βρίσκεται η δεύτερη µεγαλύτερη καµπάνα µετά την καµπάνα της Αγίας Πετρούπολης, Ξηροποτάµου, το λιµάνι της Δάφνης, τη µονή Σίµωνος Πέτρας, του Οσίου Γρηγορίου, του Διονυσίου, του Αγίου Παύλου και τις σκήτες της Αγίας Αννης. Σ’ αυτό το σηµείο έχουµε πλησιάσει αρκετά την επιβλητική κορυφή του Αθωνα (2.033 µ.) και στη συνέχεια παίρνουµε το δρόµο της επιστροφής. Επόµενη στάση ο Πύργος Προσφορίου στην Ουρανούπολη (σ.σ. αφιέρωµα είχαµε στα «Ταξίδια» του «ΑτΚ» το Μ. Σάββατο 23/4), ένας από τους µεγαλύτερους και καλύτερα σωζόµενους µετοχιακούς πύργους της Χαλκιδικής. Ο Πύργος είναι επισκέψιµος και µεταξύ άλλων θα δείτε προϊστορικά εκθέµατα, θα µάθετε για την ιστορία του, για την προσφυγική Ουρανούπολη κ.ά. Οσον αφορά τη µονή Ζυγού (2 χλµ. από Ουρανούπολη) βρίσκεται στα σύνορα µε το Αγιον Ορος και είναι γνωστή και ως Φραγκόκαστρο. Καλύπτει µια έκταση 5,5 στρ., οι 11 πύργοι που ενισχύουν τα τείχη της, καθώς και το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και διακόσµησης καθολικό της αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα µοναστήρια του 11ου - 12ου αιώνα. Η θέση της µονής δίπλα στη θάλασσα αλλά και η κινστέρνα, η κρήνη, η υδροµάστευση και η υδατογέφυρα δηλώνουν καλή διαχείριση του νερού στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανασκαφές της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έφεραν στο φως υπολείµµατα εγκαταστάσεων και υποδοµών όπως το µαγκιπείο (αρτοποιείο), το ληνό, το

Η προσκυνηµατική διαδροµή από Ουρανούπολη Η τέταρτη προσκυνηµατική διαδροµή του οδηγού περιλαµβάνει την Ουρανούπολη µε τον Πύργο, τη µονή Ζυγού στα σύνορα µε το Αγιον Ορος, το µετόχι της Ζωοδόχου Πηγής της µονής Χιλιανδαρίου, τη θαυµατουργή εικόνα της Παναγίας στα Νέα Ρόδα και τη νή-

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το καθολικό της Μονής Ζυγού

Η µονή Αγίου Κοσµά του Αιτωλού


Προορισµός 6 Το µετόχι της Χρωµίτσας στα σύνορα της Ουρανούπολης µε το Αγιον Ορος

σιδηρουργείο, το πλυσταριό, το καθολικό κ.ά. Πολύ ενδιαφέρουσα η ξενάγησή µας από τους αρχαιολόγους Ολγα Ιασονίδου και Στέφανο Τσολάκη στη µοναδική µονή του Αγίου Ορους που µπορεί να επισκεφτεί και το γυναικείο φύλο.

Στη νήσο Αµµουλιανή Το φέριµποτ «Γοργοϋπήκοος» αναχωρεί από το λιµάνι της Τρυπητής (7 χλµ. από Ουρανούπολη) και αφού διανύσει µόλις 2 ναυτικά µίλια (15 λεπτά της ώρας) «πιάνει» στο νησί. Στην Αµµουλιανή κατοικούν περίπου 600 κάτοικοι, απόγονοι πρόσφύγων από τη Μικρά Ασία και τα νησιά της Προποντίδας (Μαρµαρά, Πασαλιµάνι, Γαλλιµή, Σκουπιά) που ήρθαν το 1925. Εως τότε ήταν µετόχι της µονής Βατοπεδίου, όπου και έµεναν 2-3 καλόγεροι. Σήµερα, οι κάτοικοι ασχολούνται µε την αλιεία και τον τουρισµό (σ.σ. την τελευταία πενταετία, πρώτα µε τον τουρισµό και την αλιεία), ενώ αποτελεί τη δεύτερη αλιευτική δύναµη στην Ελλάδα µετά τη Νέα Μιχανιώνα. Ο πατήρ Αντώνιος θα µας µιλήσει για την ιστορία του νησιού αλλά και για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1860) µε τη θαυµατουργή εικόνα, το αγιορείτικο τέµπλο και το δάπεδο που είναι όµοιο µ’ αυτό του ιερού προσκυνήµατος της Μεγάλης Παναγίας. Απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται το παλιό δηµοτικό σχολείο στο οποίο τα δυο τελευταία χρόνια στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αµµουλιανής, ο οποίος µετράει 120 µέλη, έχει 4 χορωδίες, καθώς και κέντρο εθελοντικής αιµοδοσίας. Οι γυναίκες του συλλόγου µε επικεφαλής την πρόεδρο, Κατερίνα Σπυροπούλου, θα µας υποδεχτούν µε τοπικά τραγούδια και παραδοσιακά γλυκά (λουκούµια, αµυγδαλωτά, σαλµπουρέκι - γλυκάδι) και λικεράκι κανελάτο. Η αποστολή ολοκληρώθηκε µε λουκούλλειο γεύµα, σε ταβερνάκι του νησιού, µε παραδοσιακά αµµουλιανιώτικα εδέσµατα, φρεσκότατα ψαράκια που έβγαλαν µε τα καΐκια τους µόλις εκείνο το πρωινό ο Νικήτας, ο Κώστας, ο Γιώργος και η υπόλοιπη συντροφιά του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αµµουλιανής. Να ‘στε καλά βρε παιδιά, ραντεβού το καλοκαιράκι, να δούµε και τις υπέροχες παραλίες σας!

■ Απόσταση: Από Θεσσαλονίκη, Αρναία 72 χλµ., Μεγά-

λη Παναγία 85 χλµ., Τρυπητή 120 χλµ., Ουρανούπολη 127 χλµ. ■ Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας (τηλ. 23720/ 22.323, 22.652), Μουσείο Υφαντικής Αρναίας (τηλ. 23723/ 50.121, 50.130), Πύργος Προσφορίου (τηλ. 23770/ 71.651), δροµολόγια για Αµµουλιανή (τηλ. 6944 538798). ■ «Πλατανόρεµα»: 100 περίπου χλµ. από Θεσσαλονίκη, αγρόκτηµα σε 40 στρ. µε ζώα (πόνι, χήνες, φασιανοί, ηµιάγρια γουρούνια, κατσίκια, κότες κ.ά.), άλογα, βιολογικό κήπο µε λαχανικά και κηπευτικά, παρουσίαση διαδικασίας δηµιουργίας µελιού, παρασκευή και προετοιµασία χωριάτικης πίτας σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εστιατόριο, ξενώνας µε 4 διαµερίσµατα µε όλες τις ανέσεις (τηλ. 23723/ 00.386, www.platanorema.gr). ■ Κρουαζιέρα για τον παράπλου του Αγίου Ορους: «Athos Sea Cruises» αναχώρηση από την Ουρανούπολη στις 10.30 π.µ. (σ.σ. τους µήνες αιχµής υπάρχει και δεύτερο δροµολόγιο στις 13.45). Τιµή εισιτηρίου 18 ευρώ/άτοµο (τηλ. 23770/ 71.370, 71.606). ■ Φαγητό: «Μπακατσιάνος» στο άλσος Αγίας Παρασκευής στην Αρναία, σπέσιαλ γεύσεις, «ζεστή» ατµόσφαιρα (τηλ. 23720/ 22.750), «Κρητικός» στην Ουρανούπολη φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ψαρόσουπα, κρεατικά, µοντέρνο περιβάλλον (τηλ. 23770/ 71.222), «Ο Γλάρος» στο λιµανάκι της Αµµουλιανής, φρέσκα ψάρια και νοστιµότατα θαλασσινά (τηλ. 23770/ 51.003).

Το παλιό δηµοτικό σχολείο της Αµµουλιανής όπου σήµερα στεγάζεται ο Πολιτιστικός της Σύλλογος

Χωριάτικη παραδοσιακή πίτα που ετοιµάζει η κα Αννα, στο “Πλατανόρεµα”


Αεροπορικά Νέα 7

Περισσότερες πτήσεις από τη Lufthansa

Ντουµπάι-Σανγκάη µε το Α380

Φέτος το καλοκαίρι ο γερµανικός αεροµεταφορέας Lufthansa επεκτείνει ακόµη περισσότερο τις υπηρεσίες του, που σηµαίνει ότι θα πραγµατοποιεί κατά µέσο όρο 13.304 πτήσεις την εβδοµάδα, συγκριτικά µε τις 12.853 πτήσεις το καλοκαίρι του 2010 σηµειώνοντας αύξηση 3,5%. Κατά τη διάρκεια του θερινού προγράµµατος (ισχύει έως τις 29 Οκτωβρίου 2011), η αεροπορική εταιρία θα προσφέρει πτήσεις προς 211 προορισµούς σε 84 χώρες, έναντι 204 προορισµών σε 81 χώρες πέρσι.

Πτήσεις προς τη µεγαλύτερη πληθυσµιακά πόλη της Κίνας, τη Σανγκάη, πρόσθεσε πρόσφατα στη λίστα προορισµών του Α380 η αεροπορική εταιρία Emirates, µε το οποίο θα εκτελούνται ορισµένες από τις απευθείας πτήσεις από το Ντουµπάι. Η Σανγκάη θα είναι ο τρίτος προορισµός στην Κίνα που υποδέχεται το Α380, σε συνέχεια της έναρξης πτήσεων µε αυτού του τύπου αεροσκά-

Το A380 θα εξυπηρετεί πέντε προορισµούς Το φετινό καλοκαίρι οι επιβάτες θα µπορούν να ταξιδέψουν µε το A380, το πιο σύγχρονο αεροσκάφος του στόλου της Lufthansa, προς πέντε προορισµούς: το Γιοχάνεσµπουργκ, τη Νέα Υόρκη (John F. Kennedy), το Πεκίνο και το Σαν Φρανσίσκο (οι πτήσεις ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου) και το Τόκιο (Narita). Ενας έκτος προορισµός, που αναµένεται να ανακοινωθεί, θα έχει συµπεριληφθεί µέχρι τα µέσα του έτους στο πρόγραµµα του A380.

Ξεκινάει και πάλι η KLM για Μπουένος Αϊρες

φος προς το Πεκίνο την 1η Αυγούστου του 2010 και το Χονγκ Κονγκ από την 1η Οκτωβρίου του 2010. Πτήσεις πραγµατοποιούνται τρεις φορές την εβδοµάδα (Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή) µε το 489 θέσεων αεροσκάφος Α380, και η ώρα αναχώρησης από το Ντουµπάι είναι στις 03:10 (τοπική ώρα), µε άφιξη στο διεθνές αεροδρόµιο της Σανγκάης στις 15:30 (τοπική ώρα).

Προσφορές από την Olympic Air Σαράντα έξι χιλιάδες θέσεις για όλους τους προορισµούς εντός Ελλάδος προσφέρει η Olympic Air, µε τιµές που ξεκινούν από 36 ευρώ για πτήσεις προς Αθήνα και 46 ευρώ για πτήσεις από Αθήνα. Οι ναύλοι ισχύουν για απλή µετάβαση, περιλαµβάνουν όλους τους φόρους και τις αντίστοιχες χρεώσεις ανά επιβάτη. Σε περίπτωση αλλαγής του εισιτηρίου υπάρχει χρέωση ανάλογη µε την κατηγορία του ναύλου και σε περίπτωση ακύρωσης δεν επιστρέφεται η αξία του ναύλου. Η προσφορά ισχύει για κρατήσεις που θα πραγµατοποιηθούν έως και τις 16 Μαΐου 2011, ενώ αφορά ταξίδια που θα πραγµατοποιηθούν από 1 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεµβρίου 2011.

Αύξηση επιβατών για τη Lufthansa Group

Υστερα από δέκα χρόνια απουσίας, η αεροπορική εταιρία KLM Royal Airlines θα επανασυνδέσει το Αµστερνταµ µε το Μπουένος Αϊρες, το οποίο θα είναι ο 67ος υπερατλαντικός προορισµός. Οι απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόµιο Ezeiza του Μπουένος Αϊρες θα ξεκινήσουν στις 31 Οκτωβρίου 2011 και θα πραγµατοποιούνται τρεις φορές την εβδοµάδα (Δευτέρα,

Τετάρτη και Παρασκευή) για τη χειµερινή περίοδο µε αεροσκάφος τύπου Boeing 777-200ER, εξοπλισµένο µε 318 θέσεις: 35 στην World Business Class και 283 στην Οικονοµική Θέση. Η πτήση της KLM KL707 θα αναχωρεί στις 10.10 π.µ. από το αεροδρόµιο Schiphol του Αµστερνταµ µε άφιξη στο Μπουένος Αϊρες το βράδυ της ίδιας ηµέρας στις 20.20.

Οι αεροπορικές εταιρίες της Lufthansa Group διακίνησαν 22,1 εκατ. επιβάτες τους τρεις πρώτους µήνες του έτους, που σηµαίνει ότι 6,9% περισσότεροι επιβάτες ταξίδεψαν µε τις εταιρίες Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, bmi και Germanwings. Μάλιστα, η χαµηλού κόστους αεροπορική εταιρία του οµίλου συµπεριλαµβάνεται για πρώτη φορά στα νούµερα διακίνησης. Ο Οµιλος Lufthansa Group αύξησε τη δυναµικότητα κατά 10,6% και τις πωλήσεις κατά 6,8%. Ωστόσο, µεµονωµένα γεγονότα, όπως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και οι καταστροφές στην Ιαπωνία, επηρέασαν αρνητικά τη συνολική απόδοση για το πρώτο τρίµηνο.


ΤΑΞΙΔΙΑ 15/5/2011  
ΤΑΞΙΔΙΑ 15/5/2011  

ΤΑΞΙΔΙΑ 15/5/2011