Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 373

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

H ΥΦΕΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Επιχειρηµατικότητα

υλικός κόσµος

Εγχειρίδιο

Αλλάζει εικόνα η αγορά της Καλαμαριάς

Έξυπνες λύσεις για το σπίτι

Μειώστε έξοδα θέρμανσης και ηλεκτρικού


περιεχόµενα

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

06 Ειδήσεις 08 Αριθμοδείκτες 10 Κτηματαγορά Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν ευκαιρίες! 14 Επιχειρηματικότητα 15 Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς 16 Εκδηλώσεις

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης και ηλεκτρικού 20 Λύσεις για καλύτερη ζωή στο σπίτι 24 Διακόσμηση 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 30 Συμβουλή του ειδικού

TEYΧΟΣ 373 ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

Σ Υ Μ Β ΟΥΛ ΟΣ Ε Κ ΔΟΣ Η Σ : Α σ π α Π ά σ σ ι ο υ | | Δ Ι Ε ΥΘΥ Ν Σ Η Δ Ι ΑΦ Η Μ Ι Σ Η Σ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Φωτεινή Καρπούζα, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Κική Μουστακίδου, Φ ώ τ η ς Ν ι κ ο λ α ΐ δ η ς , Κ α ρ ο λ ί ν α Π α π π ο ύ ΑΤ Ε Λ Ι Ε : Στ έ λ λ α Κ ο τ τ α ρ ί δ ο υ | | ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


real estate news Παράταση για ημιυπαίθριους - Περαίωση για αυθαίρετα; Στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του 2011 για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση. Επισήμως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φροντίζει να διαψεύσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ωστόσο, η παράταση δείχνει να αποτελεί «μονόδρομο, μετά και τη μικρή προσέλευση μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενων πολιτών. Mε βάση την αρχική ρύθμιση η διαδικασία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες, διάστημα αρκετά μικρό για να συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων από πολίτες αλλά και τα προβλεπόμενα έσοδα για το κράτος. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι στις σκέψεις του υπουργείου είναι να αυξηθούν και οι δόσεις αποπληρωμής του προστίμου, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, είναι έξι. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η ηγεσία του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «περαίωση» των υφιστάμενων αυθαιρέτων και κυρίως αυτών που έχουν εντοπιστεί από την πολεοδομία, άλλα τα πρόστιμα δεν έχουν εισπραχθεί. Κατά πάσα πιθανότητα με την «περαίωση» οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα μειωμένα κατά 50% σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα για τα αυθαίρετα.

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

« «Πάτησε φρένο» η στεγαστική πίστη σ Με... ρυθμούς χελώνας «τρέχει» πλέον η στεγαστική πίστη, ενδεικτικό της κακής ψυχολογίας των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων, αλλά και της αυστηρότερης πολιτικής των τραπεζών στη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Αύγουστο η ετήσια άνοδος των υπολοίπων στη στεγαστική πίστη υποχώρησε στο 1,6%, το οποίο αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην εποχή του ευρώ. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού το 2009 έκλεισε με ρυθμούς 3,7%, το 2008 με 11,5%, το 2007 με 22%, ενώ τα προηγούμενα από αυτό χρόνια οι ρυθμοί αύξησης στη χορήγηση στεγαστικών δανείων ξεπέρασαν ακόμη και το 30%. Την ίδια στιγμή, σε ελκυστικά επίπεδα διαμορφώνονται σήμερα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο να βελτιώσουν τους όρους εξόφλησής του, αλλά και σε εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να λάβουν ευνοϊκή χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους.

Πρωτοφανή «κατρακύλα» ττης οικοδομικής δραστηριότητας Για πρωτοφανή «κατρακύλα» στην οικοδομική δραστηριότητα κάνουν λόγο εκπρόσωποι των εργολάβων, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.Β.Ε.), Γιάννη Παγώνη, στη Θεσσαλονίκη πλέον εκδίδονται κατά περίπου 20% λιγότερες οικοδομικές άδειες σε σχέση με πέρσι, εκ των οποίων ένα μικρό μέρος αφορά την ανέγερση νέων κτιρίων κατοικιών, ενώ συγκριτικά με το 2005, τη «χρυσή» περίοδο για την οικοδομική δραστηριότητα, ο ρυθμός έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι μειωμένος κατά περίπου 70%. Την ίδια στιγμή, μεγάλη πτώση τόσο στον αριθμό έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, όσο και στην επιφάνεια και τον όγκο των νέων κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούλιο και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς ο ρυθμός έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών παρουσίασε πτώση κατά 20,5%, η επιφάνεια των νέων κτιρίων μειώθηκε κατά 32,1% και ο όγκος τους κατά 32,3%. Σε ό,τι αφορά το πρώτο επτάμηνο του 2010, εκδόθηκαν κατά 10,8% λιγότερες οικοδομικές άδειες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, η επιφάνεια των νέων κτιρίων ήταν μικρότερη κατά 21,2% και ο όγκος τους κατά 25,8%.

6


Εργολάβοι και μεσίτες για αντικειμενικές αξίες Τ θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά Το τη διάρκεια της 6ης συνδιάσκεψης της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε.), η οποία έγινε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Για τα επαγγελματικά ακίνητα η ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε. ζητά μείωση των τιμών ζώνης σε πολλές υπερτιμημένες περιοχές, μείωση κατά 50% των συντελεστών εμπορικότητας σε όλα τα επαγγελματικά ακίνητα και προσαύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτιρίων κατά 10%-20%. Σε ό,τι αφορά στα γραφεία, προτάθηκε η αποσύνδεση της αντικειμενικής αξίας από το συντελεστή εμπορικότητας των ισόγειων καταστημάτων και η προσθήκη μειωτικού συντελεστή έλλειψης χώρου υγιεινής αποκλειστικής χρήσης εντός του γραφείου, καθώς και συνυπολογισμός των λοιπών μειωτικών συντελεστών. Από την πλευρά του ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι μια νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ήδη ταλαιπωρημένη από την οικονομική κρίση κτηματαγορά. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2010 οι συναλλαγές (αγοραπωλησίες, εκμισθώσεις ακινήτων κ.ά.) έχουν καταγράψει σημαντική πτώση. Επίσης, οι εκπρόσωποι των μεσιτών υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ακινήτων (κυρίως επαγγελματικών), που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (βιοτεχνικοί χώροι, υπόγεια, ημιυπόγεια και καταστήματα), οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να μειωθούν, προκειμένου να συγκλίνουν με τα πραγματικά επίπεδα αγοράς.

Κ Κρυφά «χ «χαράτσια» «Κρυφά χαράτσια» είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και μάλιστα περιοδικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να εκδίδονται πιστοποιητικά για την κατάσταση της περιουσίας τους. Αυτοί οι έμμεσοι φόροι ανεβάζουν στα ύψη το κόστος διατήρησης μιας ακίνητης περιουσίας και σφίγγουν περισσότερο τη «θηλιά στο λαιμό» πολλών ήδη στριμωγμένων οικονομικά νοικοκυριών. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) κάνουν λόγο για «εμπόριο σφραγίδων» και ευτελισμό του θεσμού της πιστοποίησης στη χώρα μας. Στο «στόχαστρό» τους βρίσκονται κυρίως το «πιστοποιητικό του ηλεκτρολόγου», οι έλεγχοι για τη λειτουργία των ανελκυστήρων, το «πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων» και η «ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου».

7


αριθµοδείκτες

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

> > > > >

του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΜΨΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ, ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 20% ΣΤΟ 30% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΞΕΦΡΕΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΙ, ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΑΥΞΗΣΗ 63,1% ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΤΑ 36,4%, ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 9ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010 ΤΑ 504 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ.

>

>

Νέα 64 εµπορικά κέντρα προστέθηκαν, το πρώτο εξάµηνο του 2010, στις αγορές της Ευρώπης, σαφώς λιγότερα από τα 120 εµπορικά κέντρα που άνοιξαν το πρώτο εξάµηνο του 2009, ενώ σε 10 ευρωπαϊκές χώρες δεν άνοιξε φέτος κανένα νέο εµπορικό κέντρο.

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ, ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 30%. ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ. ΤΩΡΑ, ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ 3 ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΚΑΙ 290.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.

>

Το

40% των γραφείων παραμένουν κενά στο Ντουμπάι, εξαιτίας της ξέφρενης δόμησης που 60% σε

συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές των ακινήτων στο Εμιράτο έπεσαν

σύγκριση με το 2008 και, τώρα, τα ενοίκια στους εμπορικότερους δρόμους του Ντουμπάι ανέρχονται στα

70 ευρώ / τ.μ. και στην περιφέρεια στα 8 ευρώ / τ.μ.

>

> ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ REAL ΑΙΓΥΠΤΟ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΕΣ, ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ESTATE ΣΤΗΝ

600.000

ΓΑΜΟΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

7 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕ-

ΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΚΑΙ, ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010, ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

102.134 ΑΚΙΝΗΤΑ,

ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ.

>

> 16% περισσότερο συγκριτικά με πέρυσι ενοικιάζονται τα πολυτελή διαμερίσματα στο Λονδίνο. Μολαταύτα βρίσκονται

ΚΑΘΕ

7% χαμηλότερα από το

υψηλό τους, που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2008.

15% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ, ΦΕΤΟΣ, ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΓΚΟΝΓΚ, ΠΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΕΙΧΑΝ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΤΑ 29% .

> > > > > > > Κύκλοι της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Γαλλίας εκτιμούν ότι οι πωλήσεις, φέτος, θα ξεπεράσουν τις

700.000 μονάδες, σε σύγκριση με τα λιγότερα από 500.000 ακίνητα που πωλήθηκαν το 2009. 8


το θέµα

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

10


H ύφεση πολλαπλασίασε τις ευκαιρίες Η «Κατοικία» με τη βοήθεια κτηματομεσιτών κατέγραψε τις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, όπου οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτου μπορούν να αποκτήσουν κατοικία, οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν περισσότερα από 100.000 ευρώ. του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

α

κίνητα για όλα τα βαλάντια υπάρχουν πλέον σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης έκτασης του νομού. Ακόμη και άτομα με σχετικά περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες μπορούν να βρουν κατοικία ή έκταση γης, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν μια περιουσία. Άλλωστε, ένα ακίνητο που κοστίζει μέχρι 100.000 ευρώ, δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβό και ταυτόχρονα μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες νοικοκυριών ή να αποτελέσει πολύ καλή επένδυση με σημαντικές προοπτικές υπεραξίας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κτηματομεσίτες, ακόμη πιο εύκολα είναι τα πράγματα για όσους διαθέτουν ρευστότητα, αφού έτσι κάμπτονται πιο εύκολα οι όποιες υπερβολικές απαιτήσεις των πωλητών και εμφανίζονται περισσότεροι διαλλακτικοί σε παζάρια. Όσο κι αν η Καλαμαριά θεωρείται μια από τις ακριβότερες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά τις αξίες των ακινήτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (Ο.Μ.Α.Σ.Ε.), Γρηγόρη

Λιάντα, ο οποίος δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στην περιοχή, υπάρχουν κατοικίες που προσφέρονται σε πολύ καλές τιμές και η απόκτησή τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευκαιρία. Μάλιστα, ο κ. Λιάντας, σημείωσε ότι τέτοιου είδους ακίνητα υπάρχουν σε όλα τα σημεία της Καλαμαριάς, αν εξαιρέσουμε, βέβαια, το Καραμπουρνάκι και την παραλία της Αρετσούς (οδός Νικολάου Πλαστήρα). Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ο.Μ.Α.Σ.Ε. ανέφερε στην «κατοικία» ότι ευκαιρία για την Καλαμαριά μπορεί να θεωρηθεί μία νεόδμητη κατοικία, η οποία πουλιέται με τιμή χαμηλότερη των 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τέτοια σπίτια υπάρχουν — έστω και περιορισμένα — κυρίως στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, την τελευταία επέκταση του σχεδίου πόλης, και πωλούνται φτηνά, επειδή οι εργολάβοι θέλουν να τα

11


το θέµα

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Νεόδµητες κατοικίες µέχρι 100.000 ευρώ υπάρχουν µόνο δυτικά και έχουν εµβαδόν 75 - 80 τετραγωνικά µέτρα

μεταβιβάσουν άμεσα για διάφορους λόγους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ο.Μ.Α.Σ.Ε. σημείωσε ότι κάποια καινούργια σπίτια πωλούνται ακόμη και προς 2.300 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα μεταχειρισμένα, ο κ. Λιάντας τόνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν κατοικίες ακόμη και με 1.000 ευρώ/τ.μ., η «ηλικία» των οποίων είναι τουλάχιστον τριάντα έτη. «Μεταχειρισμένα σπίτια σε αυτήν την τιμή υπάρχουν στην περιοχή του Αγίου Πεντελεήμονα, σε αυτήν του Αγίου Νικολάου και κάποια μεμονωμένα στην Κηφισιά και γύρω από το κέντρο της Καλαμαριάς», είπε στην «κατοικία» ο κ. Λιάντας. Στον αντίποδα, στο κέντρο και την ανατολική Θεσσαλονίκη τα διαμερίσματα μέχρι 100.000 ευρώ είναι μεταχειρισμένα, το εμβαδόν τους δεν ξεπερνάει τα 45 - 50 τ.μ.

12

και η «ηλικία» τους κυμαίνεται μεταξύ 15 - 50 έτη. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των νεότερων από αυτά βρίσκεται σε στενούς δρόμους και σε υψηλούς ορόφους οικοδομών χωρίς ασανσέρ ή «βλέπουν» σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μεταχειρισμένου διαμερίσματος στο κέντρο και στα ανατολικά θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι για αρκετά από αυτά θα πρέπει να δαπανήσουν επιπλέον κάποιες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να κατοικήσουν χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, μια πλήρης ανακαίνιση σε κατοικία 30 ετών κοστίζει μεταξύ 10.000 - 30.000 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητά της, το μέγεθός της και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του πολεοδο-


μικού συγκροτήματος νεόδμητες κατοικίες μέχρι αυτήν την τιμή υπάρχουν μόνο στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και το εμβαδόν τους δεν ξεπερνάει τα 75 - 80 τετραγωνικά μέτρα.

Κατοικίες Πολύ καλή επιλογή, για όσους θέλουν να δαπανήσουν μέχρι 100.000 ευρώ, προκειμένου να αγοράσουν κατοικία για εκμετάλλευση, είναι η απόκτηση γκαρσονιέρας. Μάλιστα, σε πολλές φτηνές περιοχές της Θεσσαλονίκης με αυτά τα χρήματα μπορούν να αποκτήσουν ακόμη και δύο γκαρσονιέρες. Μικρά διαμερίσματα μέχρι 100.000 ευρώ υπάρχουν ακόμη και στην πυρίκαυστη ζώνη, ωστόσο τα περισσότερα χρειάζονται αρκετά μεγάλη ανακαίνιση. Το εμβαδόν τους κυμαίνεται μεταξύ 40 - 50 τετραγωνικά μέτρα και η «ηλικία» τους βρίσκεται στα 40 - 45 έτη. Σχεδόν δίπλα στην πυρίκαυστη ζώνη πολύ φτηνές κατοικίες υπάρχουν γύρω από τις οδούς Βαλαωρίτου, Συγγρού, Πτολεμαίων, Ιουστινιανού και την πλατεία Αντιγονιδών. Στην εν λόγω περιοχή τα τελευταία χρόνια αλλάζει η χρήση των ακινήτων, αφού μαζικά από επαγγελματικοί χώροι μετατρέπονται σε κατοικίες κι έτσι είναι πολύ χαμηλή η τιμή τους. Επίσης φτηνά διαμερίσματα στο κέντρο αλλά πολύ παλαιά σε «ηλικία» υπάρχουν και στις περιοχές της Κασσάνδρου και της Ολυμπιάδος, από την οδό Αγίας Σοφίας μέχρι την Παλαιά Λαχαναγορά, ενώ και στην Ανω Πόλη εντοπίζονται διαμερίσματα 20 - 30 ετών, με εμβαδόν περίπου 70 - 75 τ.μ., αλλά βρίσκονται σε ιδιαίτερα πυκνοδομημένα σημεία και δε διαθέτουν θέα. Εξάλλου, μεταχειρισμένα διαμερίσματα με 100.000 ευρώ, με εμβαδόν 45 - 50 τ.μ. και «ηλικία» 15 - 20 έτη υπάρχουν και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν κατοικία και 60 τ.μ. αλλά είναι «ηλικίας» περίπου 30 ετών. Οι περιοχές, που πρέπει να ψάξει κανείς είναι του Ευκλείδη, της Ανάληψης, της Φλέμινγκ, της Μπότσαρη, της Συνδίκα και λιγότερο σε Τούμπα και Χαριλάου. Σε ό,τι αφορά στη δυτική Θεσσαλονίκη, σε όλους τους δήμους υπάρχουν μικρά και μεγάλα μεταχειρισμένα διαμερίσματα μέχρι 100.000 ευρώ, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και καινούργια μέχρι 75 - 80 τετραγωνικά μέτρα. Αρκετά νεόδμητα υπάρχουν στο Ελευθέριο - Κορδελιό, στην περιοχή της Νικόπολης, στην Ιωνία, στην οδό Μοναστηρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Εισόδου, στο τμήμα

Πολύ καλή επιλογή αγοράς κατοικίας για εκµετάλλευση και µε λίγα χρήµατα είναι η απόκτηση γκαρσονιέρας

πάνω από την εσωτερική περιφερειακή και λίγα στους δήμους Πολίχνης και Νεάπολης. Τέλος, αρκετά νεόδμητα διαμερίσματα μέχρι 100.000 ευρώ υπάρχουν και στα ανατολικά προάστια, με εξαίρεση την περιοχή της Θέρμης και όσα «βλέπουν» θάλασσα. Για παράδειγμα σε αυτήν την τιμή υπάρχουν νεόδμητες κατοικίες 60 - 70 τ.μ. στον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι, αλλά και στο Ρύσιο με 50 τ.μ. κύριους χώρους και άλλα 50 τ.μ. βοηθητικούς. Στα δυτικά προάστια τα νεόδμητα διαμερίσματα μέχρι 100.000 ευρώ είναι εμβαδού 75 - 80 τ.μ. και υπάρχουν σε πολλές περιοχές.

Αγροτεµάχια - οικόπεδα Σε αρκετές από τις περιφερειακές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης περιοχές μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι οικόπεδα μέχρι 100.000 ευρώ. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται η περιοχή της Μυγδονίας, του Λαγκαδά, των Ταγαράδων, της Σουρωτής κ.λπ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορούν να αναφερθούν το Ασβεστοχώρι και ο Χορτιάτης, όπου με 100.000 ευρώ πωλούνται οικόπεδα με εμβαδόν μέχρι 250 - 300 τ.μ. Ωστόσο, ο συντελεστής δόμησής τους είναι κάτω από 1, με αποτέλεσμα να μπορεί να χτιστεί μια μεζονέτα μέχρι 160 τ.μ. Ακόμα περισσότερα είναι τα προς πώληση άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια μέχρι 100.000 ευρώ, αφού υπάρχουν σε πολλές από τις περιφερειακές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης περιοχές, ακόμα και στα ανατολικά προάστια (π.χ. Επανομή, Ανω Θερμαϊκός, Βασιλικά, Κερασιά, μέχρι και τις ακριβές περιοχές του Τριλόφου, του Πλαγιαρίου, της Καρδίας κ.λπ.). Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ιδίως στις ακριβές περιοχές αυτά απέχουν αρκετά από τα αναπτυγμένα οικιστικά σημεία, ωστόσο η αγορά τους σίγουρα αποτελεί σημαντική επένδυση για το μέλλον. κ●

13


επιχειρηµατικά

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Αλλάζει εικόνα η αγορά της Καλαµαριάς Η αγορά της Καλαμαριάς είναι από τις πλέον δυναμικές περιφερειακές αγορές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ο πεζόδρομος της Κομνηνών δίνει ζωντάνια στο εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ πρόσθετο πλεονέκτημα αποτελεί η ύπαρξη υπόγειου χώρου στάθμευσης με προσιτό τιμολόγιο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Καλαμαριά εμφανίζονται επώνυμες λιανεμπορικές αλυσίδες.

ω

θηση στην περιοχή αναμένεται να δώσει το έργο ανάπλασης του διοικητικού και εμπορικού κέντρου της Καλαμαριάς, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4.429.008 ευρώ. Το έργο έχει ως στόχο την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της Καλαμαριάς, μέσω της ανάπλασης των δύο κεντρικότερων εμπορικών οδών του κέντρου (Κομνηνών και Μεταμορφώσεως). Στην οδό Κομνηνών θα γίνει οριοθέτηση του χώρου κίνησης των πεζών, του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και θα δημιουργηθούν σε κομβικά σημεία κοινόχρηστοι χώροι στάσης ανάπαυσης. Προβλέπονται, επίσης, η βελτίωση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στον κοινόχρηστο χώρο, η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, η βελτίωση των δικτύων απο-

14

χέτευσης και φωτισμού και η σύνδεση της οδού με τον υπόγειο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ και την ήδη πρόσφατα διαμορφωμένη πλατεία του Δημαρχείου. Στην οδό Μεταμορφώσεως θα γίνει μονοδρόμηση του άξονα, με την κατάργηση του ενός ρεύματος κυκλοφορίας και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και κίνησης πεζών, κατάργηση των θέσεων στάθμευσης δεδομένης της δυνατότητας εξυπηρέτησης από τον υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων, διεύρυνση του κοινόχρηστου χώρου κίνησης πεζών και ανάπτυξης πρασίνου, με τη δημιουργία οργανωμένου χώρου αναψυχής και αστικού πρασίνου, δημιουργία ποδηλατοδρόμου, και χώρων στάσης και ανάπαυσης, βελτίωση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στον κοινόχρηστο χώρο. κ●


εκδηλώσεις

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΗ Ν ΑΘΗΝΑ

1

Property p y 2010-4η Διεθνής Έκθεση Αξιοποίησης Διαχείρισης ρ ς & Αξ ξ Περιουσίας Ακίνητηςς Περιου ρ

12-14 Νοεμβρίου 2010

α

πό τη Helexpo – Ελληνικές Εκθέσεις Α.Ε., ετήσια διεθνής έκθεση, με οικιστικά ακίνητα, επαγγελματικούς χώρους, εξοχικές κατοικίες, χρηματοδότηση και ασφαλιστική κάλυψη ακινήτων.

ΣΤΟ ΤΟ ΚΙ Ο

24 -26 Ν Νοε οε μβρ μ β ρ ί ου 2 010

Από την D.A.F.I & Mesago Messe M Frankfurt Corporation, ετήσια διεθνής έκθεση με έπιπλα κατοικίας κατο και κήπου, μικροέπιπλα, καρέκλες, φωτιστικά, ταπετσαρίες, πλα πλακίδια και εξοπλισμό κουζίνας.

ΣΤΗ ΖΥΡ Ι ΧΗ

Blickfang Zurich 19-21 Ν ο εμβρί ο υ 2 010

3 4

Από την Blickfang GmbH, εετήσια έκθεση με έπιπλα, είδη διαρρύθμισης διαρρύθμιση και εσωτερικής διακόσμησης, φωτιστι φωτιστικά.

ΣΤΟ ΤΟ Π ΑΡΙ ΣΙ

1 16

Aqualie q 16 -19 Ν οε μ βρ 16-19 β ρ ί ου 2 010

Από τη Sepelcom, ετήσια επ επαγγελματική έκθεση με εξοπλισμό ελεύθερου ελεύθ χρόνου και ευεξίας, πισίνες, αξεσ αξεσουάρ και είδη διακόσμησης.

UPCOMING!

2

IFFT- Interiorlifes Interiorlifestyle living


> παρουσίαση

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Ο εναλλακτικός κλιµατισµός!

σ

τη σημερινή εποχή που τα λειτουργικά έξοδα για θέρμανση ή ψύξη μιας οικογένειας ή επιχείρησης εκτοξεύονται στα ύψη λόγω υψηλής τιμής πετρελαίου θέρμανσης, η υιοθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν είναι μόδα αλλά επιτακτική ανάγκη. Η «ΑΜ Κατασκευαστική» των αδελφών Αγγέλου και Αργύρη Μπαϊρακλιλή, πρωτοπόρα στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις θέρμανσης - ψύξης με γεωθερμία, προτείνει έναν άλλο τρόπο θέρμανσης ή ψύξης πέρα από τις συμβατικές λύσεις (πετρέλαιο, αέριο κ.λπ.) , την αβαθή γεωθερμία. Με τον όρο γεωθερμία δεν ορίζεται μόνο η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων αλλά και η εκμετάλλευση της θερμότητας που περικλείει κάθε έδαφος. Για να υπάρχει διαχωρισμός χρησιμοποιείται συνήθως ο όρος «αβαθής γεωθερμία» Η αβαθής γεωθερμία εξασφαλίζει πλήρη ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης. Mειώνει έως και 70% το κόστος θέρμανσης και προκαλεί ψύξη το καλοκαίρι. Είναι το οικονομικότερο και αποδοτικότερο σύστημα κλιματισμού αυτήν τη στιγμή στον κόσμο για άνεση όλο τον χρόνο, χειμώνα - καλοκαίρι. Ο χρόνος απόσβεσης μίας γεωθερμικής εγκατάστασης ποικίλλει από 0 - 8 έτη INFO

ανάλογα με την εγκατάσταση. Στις χώρες της Ευρώπης, γεωθερμικές εγκαταστάσεις λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς. Στην Ελλάδα έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν λειτουργήσει αρκετές εγκαταστάσεις. Η χρήση της γεωθερμίας ως τρόπος θέρμανσης ή ψύξης δεν περιορίζεται μόνο σε κατοικίες αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρο που απαιτεί κλιματισμό, όπως επαγγελματικοί χώροι, ξενοδοχεία, θερμοκήπια, κολυμβητήρια, κτλ. Η «ΑΜ Κατασκευαστική» διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στη μελέτη και κατασκευή μικρών και μεγάλων γεωθερμικών εγκαταστάσεων συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς σχετικούς με τη γεωθερμία άριστα εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό και πλήρη εξοπλισμό συνεργασίες με κορυφαίες βιομηχανίες του κλάδου κατοχυρωμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον κάθετο ομοαξονικό γεωεναλλάκτη, δίνει δυναμικά το «παρών» στην ελληνική αγορά. Μέσα, λοιπόν, στο δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης , η «ΑΜ Κατασκευαστική» ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον στοχεύοντας έως το 2011 στην εγκατάσταση συνολικά 2,3 Μw θερμικής ισχύος από γεωθερμικές εγκαταστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο www.geothermia.gr

17


εγχειρίδιο

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Μειώστε έξοδα θέρµανσης και ηλεκτρικού Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό, διότι η ενέργεια που σπαταλιέται άσκοπα παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο βλάπτει τον πλανήτη και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον άνθρωπο. Του Φώτη Νικολαΐδη

18


µ

ειώστε τα έξοδα θέρμανσης, κλιματισμού και ηλεκτρικού, εφαρμόζοντας κάποιες από τις συμβουλές που ακολουθούν, διότι ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού σας προϋπολογισμού πηγαίνει στην ενέργεια, όπου δυστυχώς γίνονται μεγάλες σπατάλες, είτε λόγω κάποιων κακών συνηθειών είτε λόγω κάποιων στοιχειωδών ελλείψεων στην κατοικία.

Οικονοµία στη θέρµανση Μη βλέπετε την κεντρική θέρμανση ως έναν καυστήρα που δίνει θέρμανση, αλλά σαν ως σύνθετο σύστημα με ανεξάρτητα μέρη, τον καυστήρα, τους αγωγούς, τους θερμοστάτες και τα θερμαντικά σώματα, το καθένα από τα οποία έχει ξεχωριστή σημασία. Με την έννοια αυτήν, ακόμη κι αν έχετε έναν τέλειο καυστήρα, δεν θα πετύχετε σημαντικά αποτελέσματα, αν δεν φροντίσετε και για υπόλοιπα μέρη του συστήματος. Αντιμετωπίζοντας το θέμα της θέρμανσης ως ένα σύνολο και φροντίζοντας να διορθώσετε τα κακώς κείμενα, θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα δώσετε κάποια υπεραξία στην κατοικία σας , από το πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης που θα έχετε εξασφαλίσει. Είναι γνωστό πόσο σημαντική είναι η θερμομόνωση των τοίχων, των πατωμάτων και των παραθύρων· έχετε, όμως, σκεφτεί πως μπορεί να χάνεται ενέργεια κάτω από τα πόδια σας από τους αγωγούς, καθότι κάθε σύστημα θέρμανσης περιλαμβάνει και ένα δίκτυο σωληνώσεων, που περνάει από τοίχους και πατώματα και μεταφέρει τη θέρμανση σε όλους τους χώρους της κατοικίας; Πολλές φορές, δυστυχώς, τοποθετούνται αγωγοί χωρίς καλή θερμομονωτική επίστρωση, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμη ενέργεια, γι’ αυτό φροντίστε, όταν θα χτίσετε νέα

κατοικία ή θα ανακαινίσετε αυτήν που έχετε, να σκεφτείτε σοβαρά το θέμα των σωληνώσεων, που, για να διορθωθούν εκ των υστέρων απαιτούνται πολλά έξοδα.

Πού ξοδεύετε ενέργεια στο σπίτι Το 31% κατά μέσο όρο της ενέργειας που ξοδεύετε σε μία κατοικία πηγαίνει στη θέρμανση, το 12% στον κλιματισμό, το 12% στη θέρμανση νερού, το 11% στον φωτισμό και το υπόλοιπο 34% ξοδεύεται για τη λειτουργία των ηλεκτρικών και των ηλεκτρονικών συσκευών. Το 43%, λοιπόν, της ενέργειας που ξοδεύεται σε ένα σπίτι πηγαίνει στη θέρμανση και στον κλιματισμό και, αν φροντίσετε να περιορίσετε τις απώλειες, θα μειώσετε κατά 20% - 40% τις σπατάλες . Ρυθμίστε, λοιπόν, τον θερμοστάτη όσο πιο χαμηλά γίνεται τον χειμώνα και όσο πιο ψηλά γίνεται το καλοκαίρι. Να αλλάζετε τα φίλτρα του καυστήρα μια φορά τον μήνα. Να εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ. Τοποθετήστε ανακλαστήρες θέρμανσης ανάμεσα στα σώματα του καλοριφέρ και στους τοίχους. Να κλείνετε τους ανεμιστήρες εξαέρωσης που τυχόν υπάρχουν στο μπάνιο και στην κουζίνα, 20 λεπτά μετά το πέρας των εργασιών σας. Να τραβάτε τις κουρτίνες στην άκρη τις ηλιόλουστες ώρες του χειμώνα και να τις κρατάτε κλειστές το καλοκαίρι. Φροντίστε οι νέες ηλεκτρικές συσκευές που θα αγοράσετε να είναι ενεργειακής κλάσης Α+. Μην αφήνετε τα παράθυρα σε ανάκλιση, αλλά να τα ανοίγετε διάπλατα, κάθε δύο ώρες και για 10 λεπτά, κ● όταν θέλετε να αερίσετε τους χώρους.

INFO > Εφόσον επεκτείνετε την κατοικία σας, επιλέξτε ένα επαγγελματικό συνεργείο, που θα μονώσει σωστά τους τοίχους, τα πατώματα και τις σωληνώσεις, για να περιορίσετε τις απώλειες ενέργειας. > Αν έχετε τοποθετήσει τον καυστήρα μέσα στην κατοικία, όπως μέσα στο τζάκι ή στην αποθήκη, καλό είναι να εγκαταστήσατε ένα σύστημα που θα σημάνει συναγερμό, μόλις σημειωθεί διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα. > Από τους αγωγούς που δεν διαθέτουν θερμομόνωση και περνούν από μη θερμαινόμενα σημεία της κατοικίας, μπορεί να χαθεί πάνω από το 50% της ενέργειας, η οποία καταναλώνεται σε ένα σπίτι. > 10% της ενέργειας θα εξοικονομήσετε από την εγκατάσταση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη, με τον οποίο θα ρυθμίζετε τις ώρες που θα αυξάνονται ή θα μειώνονται οι θερμοκρασίες στους χώρους. > Από τα παράθυρα που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά ή δεν έχουν επαρκή θερμομόνωση μπορεί να χαθεί 10% - 25% της ενέργειας που καταναλώνεται σε μια κατοικία. > Στους ψυχρούς μήνες του χρόνου, μπορείτε να τοποθετήσετε μια λεπτή θερμομονωτική ταινία στους αρμούς

των παραθύρων για να εξοικονομήσετε ενέργεια. > Φροντίστε να αγοράσετε οθόνη υπολογιστή τύπου Energy Star, που καταναλώνει μέχρι και 70% λιγότερη ενέργεια και να προτιμάτε να δουλεύετε σε laptop, που ξοδεύουν πολύ λιγότερη ενέργεια παρά σε οικιακούς υπολογιστές. > Να αποσυνδέετε αμέσως τις συσκευές που έχουν φορτιστεί πλήρως. > Μη βάζετε πλυντήριο πιάτων ή ρούχων με μισό φορτίο, αλλά να περιμένετε να μαζευτούν και άλλα. > Μην κλείνετε εντελώς τη θέρμανση, όταν λείπετε για λίγες ημέρες από το σπίτι, αλλά να την αφήσετε να λειτουργεί στους 12 βαθμούς Κελσίου. > Να προτιμάτε το σύντομο ντους από το μούλιασμα στην μπανιέρα. > Να κλείνετε την τηλεόραση και τον υπολογιστή, όταν δεν βρίσκονται σε χρήση. > Να χρησιμοποιείτε οικονομικούς λαμπτήρες στον φωτισμό της κατοικίας. > Tοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα, για να έχετε φτηνό ζεστό νερό.

19


υλικός κόσµος

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Λύσεις για καλύτερη ζωή στο σπίτι

Η σωστή οργάνωση είναι το μυστικό ενός σπιτιού που «νιώθει» άνετα, λειτουργεί ομαλά και φαίνεται όμορφο! Ίσως έχει έρθει η στιγμή να σκεφτείτε κάθε λεπτομέρεια, για να… συμμαζευτείτε και να βρείτε έξυπνους τρόπους αποθήκευσης, που θα σας λύσουν… τα χέρια. Της Καρολίνας Παππού

20


µ

ε πολλαπλή χρήση αποτελούν την πιο αποτελεσματική «οικιακή βοηθό» του σπιτιού μας. Σας παραθέτουμε προτάσεις για έπιπλα, ιδέες και καλές συνήθειες, που σας βοηθούν να… αυτοσυγκεντρωθείτε στον χώρο σας. Τα έπιπλα πολλαπλών χρήσεων είναι χρήσιμα, όμορφα και με ντιζάιν. Θα τα βρείτε σε καταστήματα ειδών σπιτιού, σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων, σχεδίων και υλικών. Την τελευταία λέξη έχουν τα κομμάτια από πλέξιγκλας. Μεταμορφώστε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σας, βάφοντας έναν τοίχο με έντονο χρώμα,

όπως πορτοκαλί ή κίτρινο. Μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε· μπορείτε πάντα να τον βάψετε ξανά λευκό και να ξεκινήσετε από την αρχή. Δοκιμάστε πλαστικά χρώματα σε φίνες αποχρώσεις. Δημιουργήστε ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρα, βελτιώνοντας τον φωτισμό. Τα ντίμερ είναι απαραίτητα. Τοποθετήστε σποτ με λάμπες αλογόνου σε καίρια σημεία, όπως πίσω από ένα φύλλο ντουλάπας, πάνω από καθρέφτες και δοκιμάστε λευκά λαμπάκια χαμηλά γύρω από το κρεβάτι. Οι εντοιχισμένες ντουλάπες είναι η ιδανική λύση, ώστε το σπίτι να είναι πάντα τακτοποιημένο. Επεκτείνετε τις ντουλάπες σας και καμουφλάρετέ τες με ξύλινα πορτόφυλλα βαμμένα στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο ή με ένα καλοφτιαγμένο ξύλινο ραμποτέ. Αφαιρέστε τις πόρτες από διαδρόμους ή άλλα στρατηγικά σημεία, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση ευρυχωρίας, και βάψτε τις κάσες σε χρώμα που θα τονίσει το σχήμα τους. Τα παραβάν από γυάλινες χάντρες είναι πολύ στη μόδα. Για τους μανιακούς της αρχειοθέτησης, που θέλουν να μπορούν να «κινούν» τα αρχεία τους, κομψή και μοντέρνα λύση είναι μια μεταλλική θήκη. Για περιοδικά, φορολογικά έντυπα και άλλα συναφή, θα σας λύσει τα χέρια. Για να κρύψετε όμορφα έναν αποθηκευτικό χώρο, αποφύγετε την κλασική ξύλινη πόρτα. Φτιάξτε μια πρωτότυπη κουρτίνα από τσόχα, μαλακό σουέντ ή βουάλ και κρεμάστε την με μεταλλικά κλιπ σε λεπτό συρματόσχοινο. Αλλιώς, χρησιμοποιήστε ένα εντυπωσιακό κομμάτι ολομέταξο ύφασμα σε έντονο χρώμα. Σε ένα μικροσκοπικό μπάνιο εκμεταλλευτείτε σωστά τον χώρο, βάζοντας ανοιχτόχρωμα πλακάκια και τοποθετώντας ραφιέρες, από πάνω ως κάτω, για να τακτοποιήσετε τα καλλυντικά σας και τα είδη μπάνιου. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε μια μικρή συρταριέρα. Φερθείτε στα ρούχα σας με αγάπη. Κρεμάστε τα σε πολυτελείς κρεμάστρες από κέδρο. Μια ξύλινη ραφιέρα με ροδάκια είναι εκτός από ένα χρήσιμο έπιπλο για τα cd και τα βιβλία σας και ένας τρόπος, για να οριοθετήσετε, να κρύψετε δηλαδή έναν χώρο, ή να ξεχωρίσετε την κουζίνα από την τραπεζαρία. Φυλάξτε τα παπούτσια και τις μπότες σας σε κομψές παπουτσοθήκες, που στηρίζονται σε καλόγερο. Προτιμήστε τα κρεβάτια που, αντί για το κλασικό υπόστρωμα, έχουν αποθηκευτικό χώρο. Είναι ψηλότερα, δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση στον ύπνο και, το κυριότερο, στα συρτάρια τους θα φυλάξετε τα λευκά σας είδη με στιλ.

21


υλικός κόσµος

Ένα καλάθι αχρήστων μπορεί να είναι από μόνο του έργο τέχνης και ένας χρήσιμος χώρος για να φυλάξετε τις εφημερίδες και τα περιοδικά σας. Οι «στριμωγμένες» κουζίνες είναι εκνευριστι-

22

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

κές, όταν ψάχνετε βιαστικά για κάποιο εργαλείο. Φυλάξτε τα εργαλεία και τα μαγειρικά σας σκεύη σε μια μεγάλη, άνετη ντουλάπα αντί για τα συνηθισμένα συρτάρια. Για να έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση


στα αξεσουάρ σας, αποθηκεύστε τα σε πρωτότυπα ψάθινα καλάθια. Για όσους δουλεύουν στο σπίτι, και μάλιστα σε περιορισμένο χώρο, και στο τέλος της ημέρας κουράζονται να τακτοποιούν το γραφείο ή τον πάγκο εργασίας τους, υπάρχουν λύσεις. Στα ειδικευμένα καταστήματα θα βρείτε ειδικές κατασκευές που μαζεύονται και κλείνουν, ραφιέρες με κομψά συρταρωτά καλύμματα και πάγκους εργασίας που διπλώνουν και αφήνουν τον χώρο ελεύθερο. Για να βρίσκετε εύκολα τα είδη ραπτικής σας, φυλάξτε τα σε μια κομψή δερμάτινη θήκη. Ανακαινίστε το παιδικό δωμάτιο ή και το δικό σας, με όμορφες ταπετσαρίες και μπορντούρες. Τα μοτίβα με λουλούδια σε παστέλ αποχρώσεις είναι διαχρονικά και χαρούμενα.

TI

PS

λίο ων β ι β , τ yd τα ιτ κό e» . Llo έµα κ g θ λη tora & M ι σε π α S k σε ατ a rt st ic ηθή ς. κ ο m e ο ση > Τ «S Cop ας β έτη J. α σ ειοθ θ ρχ α

Ανοίγετε κάθε τόσο το σπίτι, αερίστε, καθαρίστε, πετάξτε ό,τι άχρηστο και βάλτε σε μια τάξη τα πράγματά σας, αφήνοντας έτσι χώρο για τη θετική ενέργεια που πρέπει να ρέει ανεμπόδιστη σε κάθε δωμάτιο. κ●

s s ha lle ι για e p a i ci ς K ad r νετα ου. e R τη u στή ς τ « ίο s» st, Q, συ ιδέε λ a β βι ide r Hi r ions πες ο υ > Τ n d rme icat τότ a a bl ρω H u π P ις τ


διακόσµηση

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

«Κύµατα» αισθητικής…

Βάλτε την αύρα της θάλασσας στο σπίτι σας! Tης Φωτεινής Καρπούζα

Neoset, Λεωφ. Γεωργ. Σχολής 86, Εμπ. Κέντρο «Florida», τηλ.: 2310476869

Άβαξ, Αδριανουπόλεως 22, τηλ.: 2310486623

24


Bo Concept, Εθνικής Αντιστάσεως 94, Καλαμαριά, τηλ.: 2310435458

Εντός, 11ο χλμ. Θεσ/νίκης - Περαίας, Εμπ. Κέντρο «Florida1», τηλ.: 2310476540

Ikea, 12ο χλμ. Θεσ/νίκης - Περαίας, Πυλαία τηλ.: 2310490400

25


ευρετήριο

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Χρήσιµος οδηγός

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,50%

3,60%

4,50%

4,90%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25% ή 4,90%

5,80%

5,85%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,95%

από 4,75%

από 4,75% ή προσφορά 3,95%

από 5,20%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% ή 5,05% (βασικό) ή 4,75 % (προνομιακό)

4,40%

4,70%

5,30%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,60%

4,70%

5%

Π.Ε.Σ. + περ. από 1%

6,00 %

6,40% ή από 3,65% 5,15% (επιδοτούμενο από το Δημόσιο)

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6,00%

από 5,00%

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ASPIS BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 40

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

3 - 40

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ σύνολο. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

έως 40

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Κατά την περίοδο σταθερού επιτοκίου αποζημίωση ίση με το σύνολο των τόκων έξι μηνών. Κατά την περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου καμία αποζημίωση

έως 25

Ολα τα έξοδα 850 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του δανείου

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

5 - 40

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

5,50%

5,75%

CITI BANK

4,10% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 3,83% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

4,40%

4,40%

4,50%

5%

EFG EUROBANK

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 2,90% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 1,65% EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,40% 2,70% ή 4,06%

4,50%

4,70%

4,70%

4,90%

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 2,00%

από 4,95%

από 5,90%

ΕΚΤ + περιθώριο από 3,50% ή EURIBOR 3 μηνών με περ. από 2,50%

-

-

5,25%

5,90%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,30%- 1,90%

4,25%-6,00% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15% - 6,50% (προνομιακό) ή 6,60 (βασικό)

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,50%

από 3,75%

από 3,75%

από 4,80%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

4,00%

4,25%

5,00%

5,50%

5,75%

5%

5,25%

-

-

EURIBOR 1 μηνός από 1,65% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 1,70%

από 3,30%

από 3,45%

από 3,35%

από 4%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

5 - 35

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 35

1.000 ευρώ για ποσό δανείου Μέχρι 85% της μέχρι 150.000 ευρώ. Νομικός και εμπορικής αξίας τεχνικός έλεγχος από 550 ευρώ

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

3 - 40

Εξοδα 900 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών

5 - 40

950 ευρώ ανεξάρτητα από το ποσό του δανείου

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

Μέχρι 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συµβουλή του ειδικού*

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

η

περιοχή της Καλαμαριάς θεωρείται από τα καλύτερα και ακριβότερα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος του Νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν δήμο που προσφέρει πλεονεκτήματα, ανέσεις και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στους κατοίκους του. Η αγορά ενός ακινήτου στην περιοχή μόνο επένδυση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η Μαρία Παπαδοπούλου, μεσίτρια και υπεύθυνη της εταιρείας «Φιλοκτηματική ΑΕ», δίνει συμβουλές και πληροφορίες που αφορούν στην αγορά ακινήτων στην περιοχή της Καλαμαριάς.

> Κάποιος που σχεδιάζει να προχωρήσει σε άλλες εποχές δεν θα αγορά ακινήτου θα ήπουλιόταν. Παράλληταν καλό να προσανατολα, οι ιδιοκτήτες είναι λιστεί στην περιοχή της πιο διαλλακτικοί στις Καλαμαριάς. Πιστεύω Ρ ΩΤΑ διαπραγματεύσεις. ότι λόγω της εξαιρετικής ΤΗ ΜΕΣΙΤΡΙΑ > Η ζήτηση κρίνεται θέσης με το μεγάλο μέχαμηλή, λόγω της τωπο θάλασσας που διακρίσης αλλά και λόγω θέτει, και που παραμένει ψυχολογίας. Ας φροψυχολ αναξιοποίητο σε μεγάλο ντίσει τώρα να ολοντίσε βαθμό, έχει περιθώρια κληρώ κληρώσει κανείς την ακόμη μεγαλύτερης ααγορά του, μιας και οι νάπτυξης. επερχ επερχόμενες αντικει> Υπάρχουν περιοχές μενικ μενικές αυξήσεις θα της Καλαμαριάς που συμπα συμπαρασύρουν από μπορούν να ικανοποιτις πρ πραγματικές τιμές ήσουν και τους πιο ατων α ακινήτων μέχρι παιτητικούς αγοραστές. και τα λοιπά έξοδα Στην κορυφή βρίσκοπου συνοδεύουν την νται κατοικίες με θέα αγοραπωλησία. στη θάλασσα, αλλά και > Γενικότερα, καοι περιοχές Βυζαντίου, λό είναι να προβεί Καραμπουρνακίου, Ακάποιος σε αγορά ξιωματικών (με χαμηλό αν βρει το σπίτι που συντελεστή δόμησης), τον εκφράζει, γιατί και κάποια σημεία της περιμένοντας να χαΝ. Κρήνης. μηλώσουν κι άλλο οι Της Κικής > Οι τιμές ποικίλλουν Μουστακίδου τιμές, είτε μπορεί να ανάλογα με την περιοτο αγοράσει κάποιος χή της Καλαμαριάς στην Κάθε εβδομάδα ένας ειδικός άλλος, είτε μπορεί οι οποία βρίσκεται ένα ακίαναλαμβάνει να λύσει τις απορίες σας. τιμές να αρχίσουν να νητο, την παλαιότητα και ανεβαίνουν. Πολύ σητα ιδιαίτερα χαρακτηριμαντικό βέβαια είναι στικά του. Γι’ αυτό είναι καλό πριν ένα ακίνητο βγει στην αγορά να εκτι- να μπορούν και οι Τράπεζες να δανειοδοτούν τους αγοραστές. μηθεί από έναν έμπειρο μεσίτη της περιοχής. > Οι τιμές έχουν πέσει περίπου 10% με 15%, > Σε ό,τι αφορά τις ενοικιάσεις, οι τιμές χωρίς να υποχωρούν περισσότερο, διότι δεν υ- έχουν πέσει σημαντικά, ειδικά στα μεγάλα και πάρχουν πολλά διαθέσιμα ελεύθερα οικόπεδα. παλαιότερα σπίτια. Ο λόγος της κακής ψυχολοΕίναι ευκαιρία να επενδύσει κανείς και επειδή γίας εξηγεί το γιατί ενώ ο κόσμος δεν αγοράζει έχουν πέσει οι τιμές και επειδή τώρα έχει πιθα- σπίτι, τα ενοίκια εξακολουθούν να κινούνται Κ● νότητες να βρει ένα δυσεύρετο ακίνητο που σε στα ίδια και χαμηλότερα επίπεδα.

>

έρω ξ α ν ι ε π έ ρ Τι π ης γ έ τ σ ά ρ ο γ για την α αλαµαριά στην Κ

*

30


KATOIKIA 31/10/2010  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 373

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you