Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 354

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΑΥΛΗΣ

ΘΑ ’ΘΕΛΑ ΝΑ ’ΜΟΥΝ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

το θέµα

υλικός κόσµος

διακόσµηση

Το μετρό τονώνει την κτηματαγορά

Φροντίστε τα έπιπλα της αυλής

«Κύματα αισθητικής»...


περιεχόµενα

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 06 Ειδήσεις 17 Παρουσίαση 08 Αριθμοδείκτες 10 Το μετρό τονώνει την 18 «Θα ‘θελα να ‘μουν κηπουρός» 20 Φροντίστε τα έπιπλα της αυλής κτηματαγορά 24 Διακόσμηση 14 Εκδηλώσεις 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 15 Παρουσίαση 16 Επιχειρηματικότητα 30 Συμβουλή του ειδικού

TEYΧΟΣ 355 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ασπα Πάσσιου || ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Ακης Σακισλόγλου || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Φωτεινή Καρπούζα, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Κική Μουστακίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Καρολίνα Παππού, Γιάννης Σεϊτανίδης, ΑΤΕΛΙΕ: Στέλλα Κοτταρίδου || ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


real estate news Α Αυξήσεις σε Φ.Π.Α., α αντικειμενικές αξίες Νέο «χαστούκι» στην «παγωμένη», εδώ καιι αρκετό καιρό, κτηματαγορά πρόκειται να δώσουν η νέα αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από την 1η Ιουλίου αλλά και η άνοδος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες θα αναπροσαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ μια δεύτερη δόση αύξησής τους δεν αποκλείεται να ισχύσει από τις αρχές του 2012. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως άλλωστε επιτάσσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να εισρεύσουν έσοδα της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ (400 εκατομμύρια ευρώ από την πρώτη αναπροσαρμογή και άλλα 200 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη). Ωστόσο, προκειμένου να «χρυσωθεί» το χάπι, αναμένεται να εξαγγελθούν μειώσεις των συντελεστών εμπορικότητας, αφού η κρίση στην αγορά έχει ήδη οδηγήσει αρκετά καταστήματα στο λουκέτο. Το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αναμένεται να λειτουργήσει και ως μέσο πίεσης στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να σπεύσουν να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους χώρους με τις υφιστάμενες αξίες και να αποφύγουν νέες επιβαρύνσεις. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές. Τέλος, ειδικοί εκτιμούν ότι αυτός ο σάλος θα δημιουργήσει μια «αναθέρμανση» στην κτηματαγορά μέχρι τέλους του χρόνου, αφού αύξηση αντικειμενικών αξιών σημαίνει και άνοδος της φορολογίας από τις μεταβιβάσεις.

6

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Χ Χαλούν σ συμφωνίες για ακίνητα Πολύ μεγάλος είναι, τους τελευταίους μήνες, κυρίως από τις αρχές της φετινής χρονιάς και μετά, ο αριθμός των προφορικών συμφωνιών για αγοραπωλησίες ακινήτων, που έχουν χαλάσει για διάφορους λόγους και κυρίως εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, της ανασφάλειας και της κακής ψυχολογίας από την πλευρά των αγοραστών. Εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι συμφωνίες που δεν υλοποιούνται ή αναβάλλονται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πλέον περισσότερες από τις μισές, ενώ, τα προηγούμενα χρόνια, το φαινόμενο εντοπιζόταν σε απειροελάχιστες περιπτώσεις. Μάλιστα, αρκετές από τις προφορικές συμφωνίες ακυρώνονται ακόμη και την τελευταία στιγμή μέσα στα συμβολαιογραφικά γραφεία και λίγο πριν υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια. Παράλληλα, σημαντικός είναι πλέον και ο αριθμός των συμφωνιών για αξιοποίηση οικοπέδων που βρίσκονται στον «αέρα» ή, τελικά, δεν υλοποιούνται, αφού οι χαμηλές πωλήσεις ακινήτων έκαναν τους εργολάβους να ξανασκεφτούν το αν πρέπει να προχωρήσουν σε νέα ανοίγματα. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρήτρα για αθέτηση της συμφωνίας στα εργολαβικά προσύμφωνα αφορά σε οικονομικές αποζημιώσεις, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 5.000 - 50.000 ευρώ.


Άρειος Πάγος για ενοικιαστές Δεν οφείλουν οι ενοικιαστές να αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες για φυσιολογικές φθορές που δημιουργούνται λόγω χρήσης του ακινήτου. Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος, προκαλώντας ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοιου είδους προβλήματα. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 633/2010 απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι ενοικιαστές, όταν παραδίδουν το μίσθιο (κατοικία, κατάστημα κ.λπ.) στους εκμισθωτές με τη λήξη της σύμβασης, έχουν υποχρέωση να αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι ίδιοι με διάφορους τρόπους στο ακίνητο και οι οποίες δεν βρίσκονται στο πλαίσιο των φυσιολογικών φθορών που δημιουργούνται από τον καθημερινό τρόπο ζωής. Τον Άρειο Πάγο απασχόλησε η περίπτωση του κτιρίου που είχε νοικιάσει πριν από 36 χρόνια το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και από το οποίο αποχώρησε το 2004.

Παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων Αναστέλλονται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Με την εν λόγω ρύθμιση στην ουσία παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο η αναστολή των παραπάνω πλειστηριασμών, που είχε χορηγηθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2010. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε δανειολήπτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, να πάρουν μια «ανάσα» και να επιτύχουν καλύτερη διευθέτηση των οφειλών τους, εκμεταλλευόμενοι και την πολιτική διευκόλυνσης που άρχισαν να ακολουθούν τελευταία οι τράπεζες. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελούσε πάγιο αίτημα των ενώσεων δανειοληπτών και των καταναλωτικών οργανώσεων.

Αγορά σπιτιού με δώρο ΙΧ Στην τακτική της προσφοράς δώρων, μαζί με την πώληση ενός ακινήτου καταφεύγουν ολοένα και περισσότεροι εργολάβοι, στην προσπάθειά τους να δελεάσουν ενδιαφερόμενους αγοραστές και να καταστήσουν το προϊόν τους πιο ελκυστικό. Ο έντονος ανταγωνισμός, ο χαμηλός αριθμός των πωλήσεων και το μεγάλο στοκ σε αδιάθετα ακίνητα ώθησε πολλούς κατασκευαστές στο να προσφέρουν μια αποθήκη, θέση για υπόγεια στάθμευση, άτοκες μηνιαίες δόσεις, ακόμη και... ένα αυτοκίνητο, μαζί με την πώληση μιας κατοικίας, αντί να προχωρήσουν σε έκπτωση της τελικής τιμής του προϊόντος. Αν και η προσφορά δώρων με την πώληση ακινήτου δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, αφού εκπρόσωποι των κατασκευαστών σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη τακτική συναντάται σχεδόν πάντα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, η παρατεταμένη ύφεση έχει αλλάξει τα δεδομένα στην κτηματαγορά. Το αποτέλεσμα είναι να γίνουν και οι προσφορές πιο... πλουσιοπάροχες ή ακόμη και να μην έχουν καμία σχέση με το προϊόν πώλησης.

7


αριθµοδείκτες

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 του Φώτη Νικολαΐδη

> > > > > 72,8

Η γαλλική εταιρεία «Κλέπιερ» εισέπραξε πρόσφατα εκατ. ευρώ από την πώληση τριών ακινήτων της στο Όσλο και στη Γαλλία και συνολικά εισέπραξε μέχρι τώρα από πωλήσεις ακινήτων, που θα συνεχιστούν, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκποιήσεων που προβλέπει 250 - 400 εκατ. ευρώ για το 2010.

107

εκατ. ευρώ

>

> Ετοιµόρροπο υπόστεγο µε τρεις θέσεις πάρκινγκ και συνολικού εµβαδού 224 τ.µ. πωλείται στην εξωφρενική τιµή του1,5 εκατ. ευρώ στο Primrose Hill του Λονδίνου. Το ποσό αυτό ισοδυναµεί µε ένα διαµέρισµα 5 δωµατίων στην προνοµιούχα περιοχή Cheshire του Λονδίνου.

ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΕΡΙΗΛΘΕ, ΦΕΤΟΣ, ΤΟ

55% ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΑΣ ΠΑΝΩ

ΑΠΟ 800.000 ΠΟΥ ΠΩΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ

45% ΤΟ 2007, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ

ΜΟΛΙΣ

ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΙΤΙ. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΕΔΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΤΙΜΗΘΗΚΑΝ, ΦΕΤΟΣ, ΚΑΤΑ

14% ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ.

> Πωλείται ένα από τα κυνηγετικά παλάτια του βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας στο Νότινγκ Χιλ έναντι 2.160.000 ευρώ. Το κτίσμα είναι του 13ου αιώνα και, το 1981, αγοράστηκε έναντι 175.000 λιρών (210.000 ευρώ) από τη Χάνα Ρόμπερτσον, που παντρεύτηκε Ελληνα αθλητή των καταδύσεων.

>

>

Πωλείται το κάστρο

ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ,

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΩΡΑ

7

17 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, 4

ΛΟΝΔΙΝΟΥ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ

ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΔΟΥΑΡΔΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΣΤΟ

3

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ

ΜΕΡΙΛΜΠΟΝ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ

(ΑΞΙΑΣ

€ 6.700.000.

ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

>

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ

CARBONARA, που ολοκληρώθηκε τον 14ο αιώνα στην περιοχή Ούµβρια της Ιταλίας προς

ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ

4.500.000 ΕΥΡΩ),

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ

ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ

1.562.000 ΕΥΡΩ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΟΖ, ΜΕ ΠΥΡΓΟΥΣ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ

20.600.000 ΕΥΡΩ.

(ΠΟΛΥ «ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ» Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ).

> 7 δισ. ευρώ

40.000 στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας δόθηκαν τον Απρίλιο στη Μ. Βρετανία, λιγότερα από ό,τι τον Μάρτιο.

5.000

> > > > > > > Πωλείται από τον οίκο «Christies» ο πύργος Castagnato Po στην Ιταλία, που διαθέτει

40 δωμάτια και 700 στρέμματα γης και

ανήκει στην οικογένεια της Κάρλα Μπρούνι, γυναίκας του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί .

8


το θέµα

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Το µετρό τονώνει την κτηµαταγορά Την αγορά ακινήτων, σε περιοχές που στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποτελούνται από παλιές οικοδομές και στις οποίες, τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε έντονη κάμψη στη ζήτηση, θα «ανοίξει» η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

10


Γύρω στο 15% εκτιµάται ότι θα ανέβουν οι τιµές των ακινήτων στις στάσεις του µετρό

γ

ύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό και μέχρι την Πλατεία Δημοκρατίας, στην περιοχή του Ευκλείδη, στη Φλέμινγκ και στην Ανάληψη, σημεία όπου θα κατασκευαστούν στάσεις του μετρό, μεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων αναμένουν σημαντικές αλλαγές στην κτηματαγορά το επόμενο διάστημα. Θεωρούν δεδομένο ότι θα ακολουθήσει ανοδική τροχιά η ζήτηση των ακινήτων – τόσο των σπιτιών, όσο και των καταστημάτων –, με αποτέλεσμα να παρουσι-

άσουν αυξητικές τάσεις και οι τιμές πώλησης και ενοικίασης. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η άνοδος των τιμών θα παρατηρηθεί πολύ νωρίτερα από την επίσημη λειτουργία του υπόγειου σιδηροδρόμου, μόλις παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος στις εργασίες κατασκευής του και αρχίσουν να διαμορφώνονται οι στάσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί στο real estate, η αύξηση της ζήτησης θα αποτελέσει αναπόφευκτη συνέπεια των καινούργιων δεδομένων που θα δημιουργήσει στην κτηματαγορά το νέο υπερσύγχρονο μέσο συγκοινωνίας. Αναμφισβήτητα, θα αποτελεί πολύ σημαντικό δέλεαρ για πολλούς το να περνάει σχεδόν κάτω από το σπίτι τους το νέο μέσο σταθερής τροχιάς, επιτρέποντάς τους να μετακινηθούν πολύ εύκολα ανά πάσα στιγμή σε διάφορα σημεία της πόλης. Επίσης, από την κοσμοσυρροή που θα παρατηρείται γύρω από τις στάσεις του μετρό είναι αναπόφευκτο να βγουν ιδιαίτερα ευνοημένα τα καταστήματα γύρω από αυτές. Άλλωστε, αυτό έδειξε μέχρι τώρα και το παράδειγμα της Αθήνας, όπου στα καταστήματα με «φάτσα» στις στάσεις του υπόγειου σιδηροδρόμου παρατηρήθηκε αυξημένη εμπορική κίνηση, με αποτέλεσμα να ανέβουν σημαντικά και οι τιμές πώλησης ή ενοικίασής τους. Οι περισσότεροι μεσίτες εκφράζουν την εκτίμηση ότι σε πολλές στάσεις του μετρό τα ακίνητα θα παρουσιάσουν αύξηση στις τιμές τους, σε γενικές γραμμές κατά περίπου 15%. Δεν λείπουν και οι περισσότερο αισιόδοξοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για αύξηση κατά 20%, ωστόσο υπάρχει και μερίδα ειδικών στην κτηματαγορά που εμφανίζεται πιο συγκρατημένη και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να θεωρείται

11


το θέµα

δεδομένη μια σημαντική αύξηση των τιμών και ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα επικρατούν τότε στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα, ήδη κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων γύρω από τις στάσεις του μετρό, οι οποίοι τα προσφέρουν για πώληση ή ενοικίαση, άρχισαν να χρησιμοποιούν το πλεονέκτημα του μετρό στη διαφήμιση του ακινήτου. Έτσι, υπάρχουν αρκετές αγγελίες στον Τύπο, στις οποίες αναγράφεται ότι πωλείται ή ενοικιάζεται διαμέρισμα «πλησίον στάσεως του μετρό».

Εξελίξεις ανά περιοχή Όπως υποστηρίζουν σύμβουλοι ακινήτων, οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις στη ζήτηση

12

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

και στις τιμές των κατοικιών και των καταστημάτων θα παρατηρηθούν στην ανατολική και στη δυτική πλευρά του έργου. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (στάσεις Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας και Σιντριβανίου) δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το τοπίο, αφού και σήμερα η ζήτηση βρίσκεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για μεγάλες αυξήσεις τιμών, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο». Ειδικότερα, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και κυρίως γύρω από τις στάσεις του μετρό στην περιοχή του Ευκλείδη, στη Φλέμινγκ και στην Ανάληψη, αναμένεται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για ακίνητα. Σε αυτές


Σηµαντικές διαφοροποιήσεις στην κτηµαταγορά θα παρουσιαστούν στην ανατολική και στη δυτική πλευρά του έργου

αναμένεται στο μέλλον να εγκατασταθούν και πολλές οικογένειες μεσαίων στρωμάτων εκτός από φοιτητές, που ήδη τις επιλέγουν μαζικά. Στα συγκεκριμένα σημεία, τα τελευταία χρόνια, η κτηματαγορά βρίσκεται σε σημαντική κάμψη, αφού οι οικοδομές είναι αρκετά παλαιές, ενώ οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καθημερινά σημαντική ταλαιπωρία από τα τεράστια μποτιλιαρίσματα και την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Η κατασκευή των στάσεων του μετρό αναμένεται να «λύσει» τα χέρια των κατοίκων, σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις τους, και να προσελκύσει στην περιοχή αρκετούς ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων. Αναπόφευκτη συνέπεια

αυτού θα είναι και η αύξηση των τιμών, ιδίως αν οι ιδιοκτήτες προχωρήσουν και σε κάποια ανακαίνιση των αρκετά παλαιών και κακοσυντηρημένων οικοδομών. Σήμερα, στις εν λόγω περιοχές οι τιμές των πολύ παλαιών κατοικιών κυμαίνονται γύρω στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ανάλογα με την «ηλικία» τους και το σημείο όπου βρίσκονται οι αξίες πώλησης των μεταχειρισμένων μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 2.000 ευρώ / τ.μ. Σε ό,τι αφορά στη δυτική πλευρά του έργου, κυρίως από την Πλατεία Δημοκρατίας και μέχρι την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου θα βρίσκεται το αμαξοστάσιο, τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει στην κτηματαγορά η κατασκευή του. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδομών στη συγκεκριμένη περιοχή κατασκευάστηκε πριν από αρκετά χρόνια, ενώ «μετρημένα στα δάχτυλα» είναι τα καλοσυντηρημένα σπίτια. Εξάλλου, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο εν λόγω τμήμα της πόλης – υποβαθμισμένες γειτονιές, αυξημένη εγκληματικότητα, έντονος κυκλοφοριακός φόρτος – αποτρέπουν μερίδα πολιτών από το να εγκατασταθεί εκεί. Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα, να κινούνται και σε αρκετά χαμηλά επίπεδα οι αξίες των ακινήτων. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την εν λόγω περιοχή οι μεταχειρισμένες κατοικίες πωλούνται σε γενικές γραμμές μεταξύ 900 - 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ υπάρχουν και αρκετές με «ηλικία» μεγαλύτερη των 25 - 30 ετών με τιμές γύρω στα 800 - 900 ευρώ / τ.μ. Έμπειροι μεσίτες σημειώνουν, ωστόσο, ότι βασική προϋπόθεση, για να παρουσιάσουν αύξηση οι τιμές των ακινήτων είναι να γίνουν παράλληλα σημαντικά έργα ανάπλασης ολόκληρης της περιοχής. κ ●

13


εκδηλώσεις

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΟ Β ΕΡΟΛ ΙΝΟ

1

Home & Garden

1 - 4 Ιουλίου 2010

α

πό τη Home & Garden even event GmbH, ανοιχτή έκθεση με πρωτότυπες ιδέες διακόσμησης, έπιπλα κατοικίας και κήπου, είδη καθημερινής χρήσης, εξοπλισμός κατοικίας.

2 3

International Are Area Rug Market 15 - 19 Ι ουλ ου λ ί ου 2010 2 010

Από την AMC Inc, διεθν διεθνή εμπορική έκθεση, που διεδιε ξάγεται κάθε δύο χρόνια, μ με τάπητες, πατώματα, εργαλεία και καθαριστικά χαλιών.

ΣΤΟ ΤΟ ΑΜΜΑΝ (ΙΟΡΔ (Ι Ο ΡΔ Α ΝΙΑ )

Middle East Buil Building Exhibition & Electrical Exhib 12-15 Ιου λίου λ ί ου 2 010

Exhibitions Co., ετήσια ανοιχτή έκθεση Από την Gulf International E συστήματα παραγωγής ενέργειας, ψύξης και με οικοδομικά υλικά, συστήμ και αερισμού. θέρμανσης, καθαρισμού κα

ΣΤΟ ΤΟ ΚΑΪΡΟ ΚΑΪ ΡΟ

4 14

Coverex - Intern International Exhibition for Wall & Floor 16 - 19 Ι ου λίου λ ί ου 2 010

Από την Arab Group for Devel Development, διεθνή έκθεση με επενδύσ επενδύσεις τοίχων και πατωμάτων, κουρτ κουρτίνες, υαλότουβλα, χαλιά , μοκέτες και ενδοδαπέδια θέρμανση.

UPCOMING!!

ΣΤΗ Ν ΑΤΛ ΑΝΤΑ (ΗΠΑ )


> παρουσίαση

HOUSECONS

Κατασκευές και ανακαινίσεις µε γνώµονα τις δικές σας ανάγκες

η

HOUSECONS με εξαετή παρουσία στον χώρο των κατασκευών και των ανακαινίσεων, με γνώμονα πάντα τις δικές σας ανάγκες και με σεβασμό στο περιβάλλον, προσφέρει ολοκληρωμένες κατασκευαστικές λύσεις για κάθε χώρο, δίνοντας αξία στο ακίνητό σας. Η επιλογή της εταιρείας ανακαινίσεων πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. 1. Η ποιότητα της κατασκευής και το κόστος της. Η HOUSECONS σας εξασφαλίζει την ποιότητα στην κατασκευή, έχοντας επιλέξει τους καλύτερους προμηθευτές και τα πιο έμπειρα συνεργεία. Επίσης, σας παρέχει 10 έτη εγγύηση σε όλες τις εγκαταστάσεις. Το κόστος πλήρους ανακαίνισης ξεκινάει από 250 ευρώ/τ.μ. Ενδεικτικές τιμές: Α. Θωρακισμένη πόρτα 550 ευρώ. Β. Εσωτερική πόρτα laminate 210 ευρώ. Γ. Γρανιτοπλακάκι 12 ευρώ / τ.μ. Όλες οι τιμές περιέχουν Φ.Π.Α. 2. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της εταιρείας Η HOUSECONS σας παρέχει τη δυνατότητα, μέσα από ολοκληρωμένα δείγματα ανακαινίσεων, να έχετε πλήρη εικόνα για τη δουλειά της εταιρείας. 3. Ολοκληρωμένη παρουσίαση με σχέδια και κατόψεις, καθώς επίσης και αναλυτική συγγραφή υποχρεώσεων με όλες τις εργασίες. Στη HOUSECONS και χωρίς καμιά επιβάρυνση, έχετε από την πρώτη στιγμή κατόψεις, με όλες τις επερχόμενες αλλαγές, καθώς επίσης αναλυτική συγγραφή υποχρεώσεων, για να έχετε πλήρη εικόνα των εργασιών και των υλικών κατασκευής.

I N F O HOUSECONS: ∆ίνουµε αξία στον χώρο σας. Κατάστηµα 1: Μεταµορφώσεως 36, Καλαµαριά, τηλ.: 2310422372. Κατάστηµα 2: Φράγκων 19, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310726236, κιν.: 6944575960 & 6937176075.

15


επιχειρηµατικά

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Συρρίκνωση

τιµών ακινήτων βλέπει η «Hellastat»

Επαναδιαπραγματεύσεις συμβολαίων προς τα κάτω, ματαιώσεις επενδυτικών σχεδίων και έλλειψη ρευστότητας αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με κλαδική έρευνα της «Hellastat». του Γιάννη Σεϊτανίδη

σ

ύμφωνα με την έρευνα οι αγοραστές στρέφονται σε μικρότερα διαμερίσματα, αλλά και σε μεταχειρισμένες κατοικίες, ενώ, όσον αφορά στις αγοραπωλησίες, εκτιμάται ότι, το 2010, θα υποχωρήσουν κατά περίπου 50% σε σύγκριση με το 2009. Η πτώση τιμών, κατά το 2010, θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Η «Hellastat» επισημαίνει πως η αγορά κατοικίας πλήττεται την τελευταία διετία, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, απόρροια της έλλειψης ρευστότητας και της κάμψης στη χορήγησης στεγαστικών δανείων, ενώ επιβαρυντικά επιδρά και η υπερπροσφορά κατοικιών με απόθεμα της τάξεως των 200.000 ακινήτων. Ως εκ τούτου, η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί σταθερά την τελευταία διετία, ενώ μείωση καταγράφουν, όπως είναι ευνόητο, και οι τιμές. Ανάλογη εικόνα καταγράφουν και τα επαγγελματικά ακίνητα, καθώς οι αρνητικές οικονομι-

16

κές συνθήκες ασκούν υψηλή πίεση τόσο στην πλευρά της προσφοράς, όσο και στην πλευρά της ζήτησης.

Τα προβλήµατα Η μελέτη καταγράφει δύο σημαντικά προβλήματα στον κλάδο: - Aνεπαρκές και ασαφές χωροταξικό σχέδιο και γραφειοκρατικές συνθήκες, που προκύπτουν κυρίως σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, με συνέπεια να αποθαρρύνονται και να ματαιώνονται επενδύσεις σε νέες αναπτύξεις. - H οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, όπως έλλειψη ρευστότητας, συγκρατημένη πολιτική χορήγησης δανείων. Στη μελέτη της «Hellastat» προκύπτει ότι οι προοπτικές του κλάδου δεν είναι ευνοϊκές, διότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ασκούν υψηλή πίεση, τόσο στην πλευρά της προσφοράς, όσο και στην πλευρά της ζήτησης. κ●


> παρουσίαση

«ΣΠΥΡΙ∆ΗΣ» Τεχνική Εταιρεία Κατασκευών

Τρόπος να ζεις

η

τεχνική εταιρεία κατασκευών «ΣΠΥΡΙΔΗΣ» πρωτοπορεί και προσφέρει οικοδομικά έργα ικανά να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης, πραγματοποιούνται έργα που αποδεικνύουν την προσήλωση της εταιρείας στις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής μη ενεργοβόρων κτιρίων. Ειδικότερα, η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και στον άνθρωπο ενέπνευσε την εταιρεία να δημιουργήσει ένα συγκρότημα 6 βιοκλιματικών και βιοοικολογικών κατοικιών με εμβαδό 300 τ.μ. η καθεμία, με υπόγειο πάρκινγκ 2 θέσεων, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση, την αρτιότητα της κατασκευής, την ελαχιστοποίηση των δαπανών για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό και την ενσωμάτωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Οι κατοικίες βρίσκονται στην Εξοχή Χορτιάτη και κατασκευάζονται με βιοκλιματικό σχεδιασμό και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, τοιχοποιίες 40 εκ., θερμομόνωση με ηρακλείτη, αεριζόμενη θεμελίωση - εκτροπή ραδονίου στην ατμόσφαιρα, δημιουργία μικροκλίματος στον περιβάλλοντα χώρο, μεθόδους διαχείρισης βρόχινου νερού, φυτεμένα δώματα, φωτοσωλήνες, ενδοδαπέδια θέρμανση, αεροθερμία - γεωθερμία, ηλιακούς συλλέκτες, φωτοβολταϊκά κ.ά., εξασφαλίζοντας έτσι στους ιδιοκτήτες τους έναν νέο τρόπο ζωής. Παράλληλα, επενδύοντας στις καλές σχέσεις με τους πελάτες μας, στην τεχνική εταιρεία κατασκευών «ΣΠΥΡΙΔΗΣ», εγγυόμαστε πρωτοποριακές κατασκευές αλλά και πλήρη τεχνική υποστήριξη πριν και μετά την ολοκλήρωση του έργου. I N F O «ΣΠΥΡΙ∆ΗΣ» Τεχνική Εταιρεία Κατασκευών ΕΜ. ΣΟΥΑΝΙ∆Η 2, 54453 ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310930601, 2310923227, FAX: 2310930696,e-mail: spyridis@spyridis.com.gr

17


εγχειρίδιο

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

«Θα ‘θελα να ‘µουν κηπουρός» Δείτε τι δεν πάει καλά στον κήπο σας και σκεφτείτε πώς θα το διορθώσετε, ειδικά τώρα που έχουν φουντώσει τα φυτά και μπορείτε πιο εύκολα να εντοπίσετε τα λάθη και τις παραλείψεις. Ξεριζώστε τα φυτά που δεν έπιασαν και αντικαταστήστε τα με άλλα πιο ανθεκτικά, που θα μπορούν να προσαρμοστούν στο μικροκλίμα της περιοχής σας, και, αν δεν έχετε χρόνο, διώξτε τα μπελαλίδικα φυτά, που απαιτούν μεγάλη φροντίδα, και φυτέψτε στη θέση τους άλλα, λιγότερο απαιτητικά. Του Φώτη Νικολαΐδη

ε

λέγξτε με ποιον τρόπο αναπτύσσονται τα φυτά που βάλατε, για να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις και, συγκεκριμένα, δείτε αν περιορίζουν το οπτικό σας πεδίο ή αν αφήνουν κάποια κενά που δεν θέλετε να υπάρχουν. Στην πρώτη περίπτωση, φυτέψτε χαμηλότερα φυτά και, στη δεύτερη, ψηλότερα και με πυκνότερο φύλλωμα. Μερικά φυτά υπάρχουν για να προσφέρουν σκιά, και άλλα για να ομορφαίνουν το περιβάλλον. Δείτε, λοιπόν, αν τα φυτά που βάλατε κάνουν καλά τη δουλειά τους, αν, δηλαδή, απλώνουν τη σκιά τους εκεί που χρειάζεται, καθώς και αν δένουν αρμονικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του κήπου.

18

Σχεδιάστε σε 3 - 4 αντίγραφα το περίγραμμα του κήπου σας και σε ένα από αυτά προσθέστε χρώματα και μερικά διακοσμητικά στοιχεία, για να δείτε πώς θα φαίνεται. Αν δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα, σχεδιάστε διαφορετικά πράγματα στα υπόλοιπα αντίγραφα. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις, όπου πρέπει να αφαιρεθούν αντικείμενα, παρά να προστεθούν. Ακολουθήστε την προηγούμενη μέθοδο και αφαιρέστε σταδιακά κάποια πράγματα, μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι, όταν εξαφανιστούν αυτά που περισσεύουν, θα αναδειχτούν καλύτερα αυτά που αξίζουν.


Ποτίστε ξεκούραστα Το πότισμα μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά και ένας μεγάλος μπελάς, όταν υπάρχουν πολλά φυτά, δέντρα και λουλούδια που πρέπει να ποτιστούν. Γι’ αυτό σκεφτείτε από τώρα την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτισμού, για να μην ταλαιπωρηθείτε αυτό ή το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και για να μην ξεραθούν τα φυτά, ενόσω θα λείπετε από το σπίτι. Το κόστος τους δεν είναι υψηλό και μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε αυλή και κήπο. Προσοχή, όμως, όλα τα φυτά δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις, και έτσι θα πρέπει να προχωρήσετε βάσει ενός σχεδίου που θα προβλέπει τη σωστή διανομή του νερού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε φυτού ξεχωριστά. Να προσέξετε, επίσης, και την πίεση του νερού, διότι, αν είναι μεγαλύτερη από όσο πρέπει, μπορεί να καταστρέψει τα φυτά – γι’ αυτό μην τοποθετείτε εκτοξευτές νερού κοντά σε λουλούδια ή σε ευαίσθητα φυτά.

Σκεφτείτε κάτι το ξεχωριστό Φτιάξτε στον κήπο σας κάποιο σημείο ξεχωριστού ενδιαφέροντος που θα τραβά την προσοχή των επισκεπτών. Αυτό μπορεί να αποτελείται από διάφορες συνθέσεις με νερά, φυτά, φυσικές πέτρες και είδη λαϊκής τέχνης, όπως για παράδειγμα ένα σιντριβάνι, που θα περιβάλλεται από γκαζόν, ή μια τεχνητή λιμνούλα, που θα οριοθετείται από φυσικές πέτρες, ή ένα ψεύτικο πηγάδι, που θα στολίζεται με λουλούδια. Αφού βρείτε τη σύνθεση που σας αρέσει, διαλέξτε τα φωτιστικά σώματα που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Τέλος, αν σας φαίνεται ημιτελές το τελικό αποτέλεσμα, τότε επισκεφτείτε ένα παλιατζίδικο ή ένα εργαστήριο κεραμικής, για να βρείτε κάποια πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, όπως μία ρόδα κάρου, ένα παλαιό ξύλινο καροτσάκι ή μερικά μεγάλα πιθάρια, για παράδειγμα, τα οποία μπορείτε να βάψετε και να στολίσετε με λουλούδια, για να αφήσετε μια ξεχωριστή πινελιά στον κήπο σας. Κ●

INFO > Φωτο Φωτογραφίστε τον κήπο σας από διάφορες οπτικές γωνίες. Δείτε τις φωτογραφίες σε ασπρόμαυρη επιλογή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας, για να σχηματίσετε πιο αντικειμενική εικόνα. Μόλις εντοπίσετε κάποια μειονεκτικά σημεία, δοκιμάστε να τα βελτιώσετε, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάποια στοιχεία. > Πάρτε κάποιες όμορφες ιδέες από όμορφα δημόσια πάρκα ή από τις υπαίθριες καφετερίες πολυτελείας, όπως ξύλινοι καθιστικοί πάγκοι και γραφικά φανάρια, και προσπαθήστε να τα βρείτε στο εμπόριο. > Τα αυτόματα συστήματα ποτισμού λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα ή και αυτόνομα με μπαταρίες. Αποτελούνται από χρονοδιακόπτη, σωλήνες νερού και μπεκ. > Για τον φωτισμό των φυτών και του κεντρικού μοτίβου του κήπου, να προτιμήσετε τα σποτ, που ρίχνουν συγκεντρωτικό φως και μπορούν να κρυφτούν εύκολα ανάμεσα στα φυτά. > Μπορείτε να συνδυάσετε όμορφα έναν ξύλινο πάγκο και ένα μεταλλικό φανάρι πάνω σε στύλο ή να ρίξετε στο χώμα ένα μεγάλο πιθάρι, που θα είναι επιτηδευμένα σπασμένο, για να δείχνει παλαιό, ή ένα μαρμάρινο ή γύψινο αγαλματίδιο, που θα ξεπροβάλλει ανάμεσα στα φυτά. > Προσοχή: αν γεμίσετε τον κήπο με διακοσμητικά αντικείμενα, θα χαθεί το κέντρο βάρους και δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλατε. Γι’ αυτό ακολουθήστε το μότο «λίγα, καλά και έξυπνα τοποθετημένα».

19


υλικός κόσµος

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Ε Π Ι Π Λ Α ΚΗΠΟΥ

Μικρά µυστικά συντήρησης για οικονοµία και οµορφιά

Ζεστά πρωινά και δροσερές βραδιές στη βεράντα ή στον κήπο. Καιρός να διακοσμήσουμε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, με τα κατάλληλα έπιπλα. Προκειμένου να τα διατηρήσετε όμορφα, ακολουθήστε τα προτεινόμενα «μυστικά» φροντίδας και υιοθετήστε το στιλ που σας ταιριάζει. Της Καρολίνας Παππού

20


21


υλικός κόσµος

τ

α έπιπλα για τη βεράντα και τον κήπο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, μιας και βρίσκονται έξω, σχεδόν τον μισό χρόνο. Έτσι, θα πρέπει να αντέχουν στην ταλαιπωρία του ήλιου και της βροχής. Ξύλο, πλαστικό, ψάθα, αλουμίνιο, όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές, με σκοπό να καλύψουν όλα τα γούστα, τόσο από άποψη αισθητική και ποιοτική, όσο και τιμών. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα είδη, προκειμένου να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και να χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια, χρειάζονται φροντίδα. Όσο για το στιλ που σας ταιριάζει, αν δεν έχετε ήδη κατασταλάξει, σας παρουσιάζουμε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις.

ΣΤΙΛ ΕΘΝΙΚ – Τραπέζια με ζωγραφιστά πλακάκια, κεραμικές γλάστρες με κάκτους και πέργκολες από ακατέργαστο ξύλο συνθέτουν τις έθνικ προτάσεις, που συνοδεύουν τα έπιπλα του κήπου. ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ – Τα ξύλινα και σιδερένια έπιπλα, διακοσμημένα με χειροποίητα μαξιλαράκια και πορσελάνινες γλάστρες αποτελούν μια κλασική ρομαντική πρόταση για τον κήπο σας. ΑΠΟΙΚΙΑΚΟ – Έπιπλα από μπαμπού ή ρατάν, πέτρινα, μαρμάρινα ή κεραμικά κασπό δημιουργούν αποικιακή ατμόσφαιρα. ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ - Ξύλινα χαμηλά έπιπλα, μεταξωτά μαξιλάρια και πολύχρωμα φαναράκια

22

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

φέρνουν στον κήπο ή στη βεράντα σας το… «άρωμα» της Ανατολής. ΜΙΝΙΜΑΛ - Σκούρα έπιπλα με λιτές γραμμές, λινά υφάσματα, πάγκοι από μάρμαρο ή πέτρα και γεωμετρικές γλάστρες με μπαμπού συνθέτουν ένα μίνιμαλ σκηνικό. Είδη ΞΥΛΙΝΑ. Ο κυριότερος λόγος που τα προτιμούν οι περισσότεροι είναι ότι ταιριάζουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον, είτε είναι κατασκευασμένα από τικ είτε από άλλα ανθεκτικά ξύλα, όπως το πεύκο, το σουηδικό, η οξιά κλπ. Τα έπιπλα από ξύλο τικ δεν είναι ποτέ λουστραρισμένα και με την παραμονή τους έξω αποκτούν στο πέρασμα του χρόνου μια γκρι - ασημί πατίνα, η οποία βοηθάει στην προστασία του ξύλου. Η επαναφορά του αρχικού τους χρώματος γίνεται με ένα πολύ ελαφρό τρίψιμο με γυαλόχαρτο ή με κάποιο ειδικό καθαριστικό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, τα έπιπλα λερώνονται και πρέπει να καθαρίζονται το λιγότερο δύο φορές τον χρόνο με τα ειδικά προϊόντα για τικ που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, το συχνό πέρασμα των επιφανειών με λάδι για τικ τα προστατεύει, διατηρώντας ταυτόχρονα το βαθύ γλυκό χρώμα τους. Τα έπιπλα από άσπρα ή σκούρα ξύλα είναι συνήθως λουστραρισμένα. Όσο το βερνίκι τους διατηρείται σε καλή κατάσταση, αρκεί ένα ελαφρό καθάρισμα με τα ειδικά προστατευτικά και


ΠΛΕΚΤΑ. Η ψάθα και το μπαμπού είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά. Πολύ όμορφα, άνετα, λειτουργικά και ανθεκτικά, έχουν εχθρούς τους τη σκόνη, την υπερβολική υγρασία και τον δυνατό ήλιο. Επειδή τα περισσότερα έπιπλα είναι λουστραρισμένα ή βαμμένα, η συνηθισμένη φροντίδα τους συνίσταται στην απομάκρυνση της σκόνης με ηλεκτρική σκούπα ή με ξεσκονόπανο. Βέβαια, απολύτως απαραίτητος, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, είναι ο βαθύς καθαρισμός τους. Ένα σφουγγάρι, χλιαρό νερό, ένα σαπούνι κατά προτίμηση με φυτικά έλαια, μια μαλακή βούρτσα για την ύφανση και μια παλιά οδοντόβουρτσα για τα δύσκολα σε πρόσβαση σημεία, αρκούν. Ξεβγάζονται εύκολα με λάστιχο και χρειάζονται πολύ καλό και γρήγορο στέγνωμα. ΦΕΡ ΦΟΡΖΕ. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλή πλέον, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που τα προτιμούν. Τα συγκεκριμένα έπιπλα δεν πρέπει να παραμένουν για πολύ καιρό έξω, μια και κινδυνεύουν από την υγρασία. Το παραμικρό «σπάσιμο» ή ξεφλούδισμα του χρώματος προκαλεί σκούριασμα, γι’ αυτό και πρέπει, αφού τριφτεί, να βαφτεί Κ● εγκαίρως.

τε Η ο κα ρα ξιά te ι τη ξύλ και ακ a k ν κ α α το αν ριβ απ αρ πό πεύ συ θεκ ές οτε υδιά την κο νθ τικ λύ λε , ε ήκ ότ σε ί µ εν τρια ίνα ες ητ ις ία ώ τ ντ ι φ . ά χά απ ο α τη το ρη ό ξύ φυ νό υ λ στ στη τις λο λιά ις π κα µεγ ιο ιρι άλ κέ η ς

γυαλιστικά προϊόντα του εμπορίου. Σε περίπτωση που το βερνίκι σπάσει ή ξεφλουδιστεί, τότε το ξύλο κινδυνεύει να σαπίσει από την υγρασία ή να καταστραφεί από μύκητες. Το καινούργιο λουστράρισμα μπορείτε να το αναθέσετε σε κάποιον ειδικό ή, αν πιάνουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά το έπιπλο με γυαλόχαρτο, για να φύγει το παλιό βερνίκι, περάστε το σημείο με sealer και λουστράρετε ξανά. Αν τα έπιπλα είναι αλουστράριστα συνιστάται συχνός καθαρισμός και πέρασμα με αντιμυκητιακό λάδι ή κερί. ΠΛΑΣΤΙΚΑ. Είναι πολύ πιο οικονομικά και ανθεκτικά από οποιαδήποτε άλλα έπιπλα. Τα πλαστικά έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι ευαίσθητα μόνο σε γδαρσίματα και αλλοιώσεις από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα περισσότερα καθαρίζονται εύκολα, αν πλυθούν με ένα διάλυμα από απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό. Ακολουθεί το ξέβγαλμα και ένα καλό σκούπισμα, ώστε να αποφευχθούν τα άσχημα σημάδια από σταγόνες. Αλουμινένια. Αν και τα έπιπλα από αλουμίνιο δεν σκουριάζουν, ωστόσο, μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις στο χρώμα τους ή να παρουσιάσουν αγριάδες στην επιφάνειά τους, που να οφείλονται σε οξείδωση. Ο καλύτερος τρόπος για το καθάρισμά τους είναι το σαπουνόνερο με λίγο χυμό λεμονιού ή ξίδι. Τα καθαριστικά, γυαλιστικά και προστατευτικά των επιφανειών των αυτοκινήτων μπορεί, επίσης, να φανούν πολύ χρήσιμα στην προστασία τους από τη σκληρή μεταχείριση και τις κακές καιρικές συνθήκες.

TI

PS

στ Εκ τή ον τός – σο κή α τις Πα υµε πο πό κ in α ίξτ ξα µα α µπ o x ντιθ ε µ πλ ς µ ρέκλ ού έπ έσε ε το ώσ πορ ες έπ ιπλ ις, υς τρες ού κα ιπ α π. συ κ µε ι τ λα ή χ. ν α να ρα . πλ ξύ δυα ι οµ τ πέ ακ λ σ π οπ ζ άκ ινα µο ρέλ οθ ια, ια δά ύς ες εµε π κα . µπ εδα ι α- µ ε

>

>


διακόσµηση

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

1. Άβαξ, Αδριανουπόλεως 22, τηλ.: 2310486623

«Κύµατα» αισθητικής… Βάλ τε

Tης Φωτεινής Καρπούζα

τη να

σα ς σ λασ θά ης ατ ύρ το σπίτι σας! 9. Neoset, Λεωφ. Γεωργ. Σχολής 86, Εμπ. Κέντρο «Florida», τηλ.: 2310476869

24


3,4,5. Εντός, 11ο χλμ. Θεσ/νίκης - Περαίας, Εμπ. Κέντρο «Florida1», τηλ.: 2310476540

2. Bo Concept, Εθνικής Αντιστάσεως 94, Καλαμαριά, τηλ.: 2310435458

6,7,8 Ikea, 12ο χλμ. Θεσ/ νίκης - Περαίας, Πυλαία, τηλ.: 2310490400

25


ευρετήριο

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Χρήσιµος οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,50%

3,60%

4,50%

4,90%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 2,20% - 2,50% ή 4,70%

5,80%

5,85%

6%, και EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,90%

και 4,75%

3,65%

5,00%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 1,50% ή 5,05% (βασικό) ή 4,75 % (προνομιακό)

3,85%

4,25%

4,90%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,60%

4,80%

5,20%

από 5,00%

6,00 %

από 5,00%

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ASPIS BANK

από 2,95% έως 4,45% (επιδοτούμενα από δημόσιο) ή από 5,45%

από 5,10% ή από 2,85% έως 4,35%( επιδοτ. από δημόσιο

6,00% ή EURIBOR μηνός + περιθώριο από 2,5%

από 3,95% (προνομιακό) ή από 5,80%

από 4,00%

από 4,25% (προνομιακό) ή από 6,00%

ATE BANK

ATTICA BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 40

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

3 - 40

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακίου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ σύνολο. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

έως 40

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Κατά την περίοδο σταθερού επιτοκίου αποζημίωση ίση με το σύνολο των τόκων έξι μηνών. Κατά την περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου καμμία αποζημίωση.

έως 40

Ολα τα έξοδα 850 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του δανείου

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλονται

Μέχρι 75% τόκοι 6 μηνών σε περίπτωση που η προεξόφληση της εμπορικής γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό αξίας του χρόνου αποπληρωμής

5 - 40

Δικηγόρου 234 ευρώ. Μηχανικού 90-100 ευρώ.

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

5,50%

5,75%

CITI BANK

3,63% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 3,63% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

3,50%

3,75%

3,85%

4,35%

EFG EUROBANK

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 1,80% ή ΣΒΕΧ + περ. από 0,20%

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 1,80%

5,20%

5,20%

5,20%

5,60%

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 2,00%

από 4,95%

από 5,90%

ΕΚΤ + περιθώριο από 3,00% ή EURIBOR 3 μηνών με περ. από 1,80%

3,50%

3,90%

5,50%

5,90%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,30%- 1,90%

4,25%-6,00% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15% - 6,50% (προνομιακό) ή 6,60 (βασικό)

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,75%

από 3,75%

από 3,75%

από 4,60%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,75%

4,00%

4,25%

5,00%

5,50%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

Από 6,50%

από 3,95%

από 4,50%

από 4,70%

(Χωρίς έξοδα νομ. και τεχν. ελέγχου)

(Χωρίς έξοδα νομ. και τεχν. ελέγχου)

(Χωρίς έξοδα νομ. και τεχν. ελέγχου)

7,10%

4,80%

4,60%

5,00%

5,40%

PRO BANK

EURIBOR 1 μηνός +1,30% ή ΕΚΤ +2,50% UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

5 - 35

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

2 - 40

300-1.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

έως 35

2 - 30

5 - 30

1.000 ευρώ για ποσό δανείου Μέχρι 85% της μέχρι 250.000 ευρώ. Νομικός και εμπορικής αξίας τεχνικός έλεγχος από 550 ευρώ

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, Εξέταση αιτήματος 500 ευρώ, δικηγόρου 320 ευρώ μηχανικού 130 ευρώ +ΦΠΑ 19% εμπορικής αξίας επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

3 - 40

Εξοδα 900 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών

5 - 40

950 ευρώ ανεξάρτητα από το ποσό του δανείου

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

Μέχρι 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

29


η συµβουλή του ειδικού*

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

τ

ο μυστικό για την άριστη διατήρηση ενός ξύλινου δαπέδου είναι η αγάπη για το ξύλο και την ιδιότητά του ως φυσικού υλικού. Στην παγκόσμια αγορά, κυριαρχεί ως τάση, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία ίσως έχει αργήσει να ανακαλύψει τις ποικίλες ανάγκες και απαιτήσεις που είναι σε θέση να καλύψει. Ο Αριστοτέλης Ζηκόπουλος, δασολόγος και ιδιοκτήτης εταιρείας εφαρμογών και εμπορίας προϊόντων ξύλου, μοιράζεται τις γνώσεις του για τα ξύλινα δάπεδα.

> Η ποιότητα ζωής σε ένα ξύλινο δάπεδο είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με ένα ψυχρό υλικό. Τα τεχνητά υλικά προσπαθούν να μιμηθούν τα φυσικά, αλλά κάθε κομμάτι των φυσικών είναι μοναδικό, και αυτό προσδίδει μια ιδιαίτερη αίσθηση στον χώρο. > Το ξύλο είναι πολύ

πιο ελαστικό – δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που τα γήπεδα έχουν ξύλινο πάτωμα. Δεν καταπονείται ο μυϊκός και σκελετικός ιστός του ανθρώπου, και τα παιδιά δεν χτυπούν σε περίπτωση που πέσουν. > Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι είναι πολύ πιο μονωτικό, όταν μιλάμε για ενεργειακές αποδόσεις κτιρίων. Γίνεται συνεχώς λόγος για τα κουφώματα και τους τοίχους, ενώ το δάπεδο είναι αυτό που καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της επιφάνειας ενός κτιρίου.

> Ρ ΩΤΑ ΤΟΝ Δ Α ΣΟΛ Ο ΓΟ

Τι πρέπει τα α να ξέρω άγιπεδα ξύλινα δ

Της Κικής Μουστακίδου

> Δεν υπάρχει θέμα μη οικολογικής συ-

μπεριφοράς. Σκεφτόμαστε το μέλλον και δεν κόβουμε δέντρα ανεξέλεγκτα, παρά μόνο ύστερα από διαχειριστική μελέτη, με σκοπό να βοηθήσουμε τα δάση και όχι να τα υποβαθμίσουμε.

30

> Η παγκόσμια παγκ τάση είναι να μπαίνει το ξύλο σε όλους τους χώρους, χώρους ακόμη και στο μπάνιο. μπάν Μην ξεχνάμε ότι τα ακριβά κρουαζιερόπλοια έχουν στα καταστρώματά τους ξύλο. Σίγουρα, επιλέγεται σε καθιστικά και υπνοδωμάτια, όπου οι χώροι είναι ενιαίοι, ενώ μπαίνει και στη σαλοκουζίνα.

> Καθαρίζεται, όπως κάθε άλλο πάτωμα, με ένα καλοστημένο πανί, ενώ, σήμερα, τα περιφερειακά υλικά έχουν αναπτυχθεί πολύ, αυτά που συνοδεύουν το ξύλο δηλαδή, οι κόλλες, τα βερνίκια. Είναι υψηλής τεχνολογίας, οικολογικά, τα βερνίκια είναι υδατοδιαλυτά, καθόλου τοξικά, και δεν μυρίζουν. Εξασφαλίζουν, πάντως, ένα ανθεκτικό δάπεδο. Κ●

Κάθε εβδομάδα ένας ειδικός αναλαμβάνει να λύσει τις απορίες σας.

*

> Οι τιμές έχουν πέσει με τις νέες τεχνολογίες στον χώρο του ξύλου. Τα έτοιμα βερνικωμένα από το εργοστάσιο πατώματα κάνουν το κόστος τοποθέτησης, τριψίματος και βερνικώματος πιο χαμηλό. Επίσης, τα laminate πατώματα πατώματ είναι πιο φτηνά από το πλαα κάκι.


Εκδοτική Βορείου Ελλάδος A.E. το µεγαλύτερο media GROUP της Β. Ελλάδας

Η µεγαλύτερη εκτυπωτική µονάδα της Βόρειας Ελλάδας


KATOIKIA 27/6/2010  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 354

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you