Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 438

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΛΙΕ Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου

Σε «καθίζηση» οι μεταβιβάσεις και οι νέες οικοδομικές άδειες

Επιχειρηµατικότητα:

Υλικός κόσµος:

Εγχειρίδιο:

Ιστορικά χαμηλά στις επιχειρηματικές προσδοκίες

Feels like home

Φτιάξ’ το μόνος σου!


ΒΡΕΙΤΕ & ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΟ

Αγγελίες ΑΚΙΝΗΤΩΝ Αγγελίες ΔΡΑΜΑ

ΣΕΡΡΕΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΟΖΑΝΗ

ΚΑΒΑΛΑ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΚΙΑΘΟΣ

ΑΓΡΙΝΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑ ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΡΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΧΑΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


περιεχόµενα

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

05 Αριθμοδείκτες 06 Ειδήσεις 08 Ιδιαίτερες κατοικίες: Νέα ζωή, νέο σπίτι!

10 To θέμα: Σε «καθίζηση» οι μεταβιβάσεις και οι νέες οικοδομικές άδειες

14 Επιχειρηματικότητα: Ιστορικά χαμηλά στις επιχειρηματικές προσδοκίες

16 Εκδηλώσεις ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Εγχειρίδιο: Φτιάξ’ το μόνος σου! 20 Υλικός κόσμος: Feel like home 24 Διακόσμηση: Only For You! 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 30 Συμβουλή του ειδικού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

TEYΧΟΣ 438 ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ασπα Πάσσιου || ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ελένη Κιουμή ||ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Εύη Καρκίτη, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Φένια Κοροζίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Γιάννης Σεϊτανίδης ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Στέλλα Κοτταρίδου || ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.

4

PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης


αριθµοδείκτες Του Φώτη Νικολαΐδη

> > > > > > >

8,4% κατά µέσο όρο αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των ακινήτων στην Ασία, που διατηρεί το προβάδισμα στο συγκεκριμένο τομέα, αν και η αύξηση αυτή είναι αρκετά μικρότερη από το 17,8% που είχε σημειωθεί τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

>

> 1,8% αυξήθηκαν

24,2% αυξήθηκαν

σε παγκόσµιο επίπεδο οι τιµές των ακινήτων, το χαµηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 2009.

τον τελευταίο χρόνο τα ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ, 21,9% στην Ινδία και 14,3% στην Ταϊβάν.

> 14.313 βρετανικές λίρες (17.950 ευρώ) ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ, 9%

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ,

ΕΝΩ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΡΟΣ

5.989

ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΛΙΡΕΣ

(7.175

ΕΥΡΩ ) ΤΟ ΧΡΟΝΟ .

>

>

60% ενδέχεται

1.000.000

να πέσουν τα επόµενα χρόνια οι τιµές των ακινήτων στην Αυστραλία, σύµφωνα µε κορυφαίο Αµερικανό αναλυτή.

Αµερικανοί κινδυνεύουν άµεσα να χάσουν το σπίτι τους αν δεν υπάρξει συµφωνία µεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών.

5


real estate news

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

Νέες αλλαγές στο χαράτσι ακινήτων Σ τριμελή επιτροπή, η οποία θα συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών, θα έχουν τη Σε δυνατότητα να προσφύγουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σε περίπτωση που ο έφορος απορρίψει το αίτημά τους για εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων λόγω αδυναμίας καταβολής του και αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ένσταση κατά της αρνητικής για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου απόφασης του εφόρου θα μπορεί να ασκηθεί στην τριμελή επιτροπή μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Αυτό προβλέπεται σε πρόσφατη προσθήκη – τροπολογία στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ρυθμίζονται θέματα του ειδικού τέλους ακινήτων. Στην τροπολογία αναφέρεται ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων και αφού έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα αποστέλλουν κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και μέσω αυτής θα βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό. Στη συνέχεια, οι εφορίες θα μεριμνούν για την είσπραξη του φόρου. Τέλος, απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων το 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων, εφόσον υπάρχει εκμετάλλευση περισσότερων από 7 δωματίων.

Σε δεινή θέση οι εκμισθωτές επαγγελματικών χώρων Ακόµη πιο δύσκολες µέρες έρχονται για τους εκµισθωτές καταστηµάτων και γραφειακών χώρων, αφού, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις επαγγελµατιών και ειδικών στο χώρο της αγοράς ακινήτων, η ύφεση θα αυξήσει τις απαιτήσεις των εν δυνάµει αλλά και των υφιστάµενων ενοικιαστών. Ειδικότερα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι µέσα στο 2012 θα συνεχιστεί και θα ακολουθήσει σηµαντικές αυξητικές τάσεις η επαναδιαπραγµάτευση µισθωτηρίων συµβολαίων επαγγελµατικών χώρων, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόµενο σε κάποιες περιπτώσεις τα ενοίκια των µαγαζιών να σχετίζονται άµεσα µε τους τζίρους των επιχειρήσεων που στεγάζονται στα ακίνητα.

Ενεργοβόρα τα 2/3 των κτιρίων της χώρας Τ Τουλάχιστον τα 2/3 των ακινήτων της χώρας είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα και αν γίνονταν έέλεγχοι από τους εξειδικευμένους επιθεωρητές σ’ αυτούς, θα κατατάσσονταν στη χειρότερη ή στις δύο χειρότερες ενεργειακές κατηγορίες. Αυτό ανέφερε πρόσφατα στην «κατοικία» ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τάσος Κονακλίδης, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το ποσοστό των ιδιαιτέρως ενεργοβόρων κτιρίων φτάνει το 80% από το συνολικό απόθεμα ακινήτων της χώρας. Εξάλλου και σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), μέχρι τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, δηλαδή σε διάστημα περίπου ενός χρόνου από την ημέρα ισχύος του μέτρου υποχρεωτικής έκδοσης ΠΕΑ από ενεργειακούς επιθεωρητές (9 Ιανουαρίου 2011), ελέχθησαν συνολικά 60.000 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτά τα 40.000 κατατάσσονται στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η), ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες Γ έως Ζ. Ενδεικτικό είναι ότι στην κατηγορία Β (η οποία αποτελεί και το όριο για τα νέα κτίρια) υπάρχουν μόλις 600 ΠΕΑ. Από τα 60.000 τα 35.000 αφορούν αγοραπωλησίες, τα 20.000 στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», τα 2.000 μισθώσεις ακινήτων και τα 1.000 σε νέα κτίρια.

6


Πόσοι θα πληρώσουν ΕΤΑΚ και ΦΑΠ Σε περίπου 1,28 εκατοµµύρια ανέρχονται οι φορολογούµενοι που θα παραλάβουν το επόµενο διάστηµα εκκαθαριστικά σηµειώµατα για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2009. Τον εν λόγω φόρο θα πληρώσουν οι άγαµοι, οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία µε αντικειµενική αξία µεγαλύτερη των 100.000 ευρώ, και όσοι από τους έγγαµους είχαν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του υπουργείου Οικονοµικών, αναµένεται να εισπραχθούν περίπου 100 εκατοµµύρια ευρώ από το ΕΤΑΚ του 2009. Υπενθυµίζεται ότι µέχρι στιγµής έχει γίνει η εκκαθάριση συνολικά 2.920.000 δηλώσεων από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 278,97 εκατοµµυρίων ευρώ. Πρέπει να σηµειωθεί ότι όσοι φορολογούµενοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατοµική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, µαζί µε το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά. Σε ό,τι αφορά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010, υπόκεινται σε αυτόν περισσότεροι από 100.000 φορολογούµενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειµενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Τέλος, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 θα καταβάλουν περίπου 600.000 φορολογούµενοι, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα αντικειµενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το ΦΑΠ του 2011 θα καταβάλει περίπου εξαπλάσιος αριθµός φορολογουµένων σε σχέση µε αυτόν για το 2010, αφού µειώθηκαν ενδιάµεσα κατά το ήµισυ τα αφορολόγητα όρια (από τις 400.000 ευρώ έπεσαν στις 200.000 ευρώ).

Έλεγχοι σε στοιχεία ακινήτων από τη ΓΓΠΣ Σε ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή «παραλείψεις» που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Το σενάριο αυτό συζητείται, μετά τον εντοπισμό σειράς λαθών -κάποια από τα οποία οδήγησαν σε τραγελαφικές καταστάσεις, αφού φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο σε σχέση με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους- στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Επίσης, στόχος της ΓΓΠΣ είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων να χρησιμοποιηθούν και προκειμένου να εντοπιστούν διάφορες περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους. Οι έλεγχοι της ΓΠΣΣ θα στηριχθούν σε στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, το αρχείο της ΔΕΗ και το Εθνικό Κτηματολόγιο.

7


ιδιαίτερεςκατοικίες

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Τζένιφερ Λόπεζ

Νέα ζωή, νέο σπίτι Η διάσημη Λατίνα σταρ Τζένιφερ Λόπεζ βρήκε το ιδανικό σπίτι μετά το διαζύγιό της! Του Φώτη Νικολαΐδη

18

εκατ. δολάρια έδωσε τον Αύγουστο που μας πέρασε η καλλίγραμμη ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ για μια διώροφη και νεόκτιστη έπαυλη 1.400 τ.μ., με περιβάλλοντα χώρο 8 στρεμμάτων, στα περίφημα νησιά Χάμπτον, πολύ κοντά στη Νέα Υόρκη, αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό των οικονομικά εύρωστων Νεοϋορκέζων. Στο νέο της σπίτι σκοπεύει να μετακομίσει σύντομα με τα τρίχρονα δίδυμά της, Μαξ και Εμε, μετά το χωρισμό της από τον πρώ-

8

ην σύζυγό της, Μαρκ Αντονι. Η έπαυλη αυτή, που προσφέρει εξαιρετική θέα στον ωκεανό, αποτελείται από 7 υπνοδωμάτια, 10 μπάνια (το μεγαλύτερο εκ των οποίων διαθέτει θερμαινόμενο δάπεδο από λευκό μάρμαρο), 7 τζάκια, μία μεγάλη τραπεζαρία, αίθουσα ψυχαγωγίας, αίθουσα βιβλιοθήκης από άσπρη λάκα, πισίνα, ανελκυστήρα και ιδιωτικό μόλο στον κόλπο Μέκοξ Μπέι. Εκτός από αυτά, περιλαμβάνει και μία σουίτα για τους επισκέπτες με υπόστεγο γκαράζ κ● για τρία αυτοκίνητα.


9


το θέµα

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΙΕ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

Σε «καθίζηση» οι µεταβιβάσεις και οι νέες οικοδοµικές άδειες

10


«Καθίζηση» έπαθαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς και οι νέες οικοδομικές άδειες στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το 2005 -μια χρονιά που η κτηματαγορά έφτασε στο υψηλότερό της σημείο-, αφού εμφανίζονται σήμερα μειωμένες κατά 80%. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων, σημείωσαν πτώση, η οποία ακολούθησε βραδύτερους ρυθμούς στα οικόπεδα σε σχέση με τα κτίρια. Ειδικότερα, για τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης, από το 2008 ώς το 2011 σημειωνόταν συνεχής κάμψη στις τιμές των κατοικιών, η οποία συνολικά κυμάνθηκε από 20% έως 30%, ενώ το ποσοστό μείωσης είχε άμεση σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, τη θέση του, το μέγεθός του κ.λπ. Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

11


το θέµα

26 ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΥ 2012

Από 20% έως 30% η πτώση των τιµών κατοικιών το διάστηµα 2008-2011 στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης

σ

τα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε ο ορκωτός εκτιμητής και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, με βάση τις παρουσιάσεις των ομιλητών, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα το ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, η περίοδος που διανύει σήμερα η χώρα μας και κατά συνέπεια η αγορά ακινήτων, είναι μοναδική μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μεταβιβάσεις είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν και το εύρος διακύμανσης των τιμών πολύ μεγάλο. Αυτό συμβαίνει, διότι υπάρχουν αρκετοί πωλητές που προσπαθούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους υπό πίεση και άρα με χαμηλές τιμές, ενδεχομένως στο κόστος ή ακόμη και κάτω από αυτό και άλλοι που ανθίστανται και δε μειώνουν τις τιμές. Εκτίμηση του κ. Χαραλαμπόπουλου είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω διορθώσεις στις τιμές των ακινήτων και ακόμη πιο δύσκολους καιρούς στην κτηματαγορά, διότι η τεράστια οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα οικονομικά των νοικοκυριών, τη μείωση δανείων από τράπεζες, την αυξανόμενη ανεργία, την αύξηση των τιμών των καυσίμων, τη φορολογία, τα… χαράτσια κ.λπ., οδηγεί σε

12

αδυναμία αγοράς ακινήτων σε υψηλά επίπεδα τιμών. Οπως υποστηρίζει ακόμη, οι αντικειμενικές τιμές, όποτε αυτές αναπροσαρμοστούν, απαιτείται να ανέβουν μόνον εκεί όπου υπάρχει περιθώριο, αλλά και να μειωθούν πολύ όπου υπερβαίνουν τις αγοραίες.

Πού «κατρακυλούν» οι τιµές Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, η πτώση τιμών των ακινήτων συνεχίζεται και μάλιστα με εντονότερες διαφοροποιήσεις. Μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα μεγάλα ακίνητα, οι μεζονέτες, αυτά που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη προσφορά και σε περιοχές με κακές υποδομές και μεγάλη ανεργία. Επίσης, ο κ. Χαραλαμπόπουλος διαπίστωσε ότι το καταναλωτικό κοινό κάνει «στροφή» σε μεταχειρισμένα ακίνητα, σε μικρότερα διαμερίσματα, στο ενοίκιο, αλλά και στη συγκατοίκηση. Οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προχωρούν σε αναβολή των επενδύσεών τους, περιμένοντας καλύτερες μέρες. Ωστόσο, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα παραμένει μεγάλο, ενώ το όποιο κίνητρο για το μέλλον, προκειμένου να αντιστραφεί λίγο η αρνητική κατάσταση στην κτηματαγορά, αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας και της αντισεισμικότητας των ακινήτων, καθώς και τα πράσινα κτίρια.


Αιτίες κάµψης της κτηµαταγοράς Από την πλευρά της η πολιτικός μηχανικός της Εθνικής Τράπεζας, Ειρήνη Αποστολίδου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αιτίες που προκάλεσαν την πτώση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια, η πτωτική πορεία οφείλεται μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση, η οποία επέφερε περιορισμό στο ρυθμό ζήτησης νέας κατοικίας, στο υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα, στο μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών, στην υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα η τελευταία να μην αποτελεί πλέον επενδυτική ευκαιρία για απόκτηση σταθερού εισοδήματος, και στη μεγάλη ζήτηση που προκλήθηκε την τελευταία δεκαετία από εξωγενείς παράγοντες, όπως την απότομη πτώση των επιτοκίων δανεισμού κ.λπ.

∆υτική Θεσσαλονίκη Αναφερόμενη ειδικότερα στην κτηματαγορά της δυτικής Θεσσαλονίκης, η κ. Αποστολίδου τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εργολάβους για ανέγερση οικοδομών με αντιπαροχή και σε περίπτωση κάποιου ενδιαφέροντος τα ποσοστά της τελευταίας κυμαίνονται κάτω από το 30%. Σύμφωνα με την ίδια, στις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν κυρίως ομογενείς παλιννοστούντες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι αγόρασαν διαμερίσματα ή έχτι-

σαν κατοικίες σε οικόπεδα με δάνεια ειδικά γι’ αυτούς, με πολύ χαμηλά επιτόκια και για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς προσημείωση ακινήτου. Μάλιστα, χτίστηκαν ακόμη και ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών (π.χ. Μενεμένη περιοχή ΚΤΕΛ, Νικόπολη) με στόχο την προσέλκυση των παλιννοστούντων. Το αποτέλεσμα ήταν, λόγω της μαζικής εγκατάστασης παλιννοστούντων σε αυτές τις περιοχές, να παρατηρηθεί μεγάλη άνοδος τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2000 έως το 2008. Όπως είπε ακόμη η κ. Αποστολίδου, από το 2009 και μετά αρχίζει η μείωση των τιμών γενικότερα στη χώρα, αλλά ειδικότερα στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών, λόγω λήξης της χορήγησης των προαναφερθέντων δανείων (άρα σημειώθηκε μεγάλη πτώση της ζήτησης) και της ύπαρξης μεγάλου όγκου έτοιμων ή υπό ανέγερση οικοδομών που προορίζονταν γι’ αυτήν την κατηγορία των πελατών. Εξάλλου, και λόγω αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα, πολλοί παλιννοστούντες με κατοικίες από δάνεια στη δυτική Θεσσαλονίκη μετανάστευσαν για δεύτερη φορά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρος, Γερμανία κ.λπ.) ή επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την τελευταία οικονομική άνοδο των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξάνεται το απόθεμα των προς διάθεση κατοικιών κι έτσι να μειωθούν σημαντικά οι τιμές κ● των ακινήτων.

Θα πρέπει να περιµένουµε περαιτέρω διορθώσεις στις τιµές των ακινήτων 13


επιχειρηµατικότητα

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ιστορικά χαµηλά στις επιχειρηµατικές προσδοκίες

Το πρόγραμμα εργασιών στον κατασκευαστικό τομέα παραμένει αμετάβλητο, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο. Στην έρευνα, που εκπονείται από το ΙΟΒΕ, η πτώση του συνολικού δείκτη στις κατασκευές επιδεινώνει και τις προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα. Του Γιάννη Σεϊτανίδη

ε

ιδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, μετά τη μικρή ανάκαμψη του Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο επανέρχεται σε πτωτική τροχιά και διαμορφώνεται στις 36,4 μονάδες (από 40,7 μονάδες), υψηλότερα πάντως σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή (29,1 μονάδες). Οι προσδοκίες για το πρόγραμμα εργασιών παραμένουν απογοητευτικές, με την πτώση πάντως του συνολικού δείκτη να εκπορεύεται αυτόν το μήνα από τις επιδεινούμενες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα. Ειδικά στις ιδιωτικές κατασκευές, οι επιχειρηματικές προσδοκίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν και πάλι πτώση στο πρόγραμμα εργασιών τους το προσεχές τρίμηνο, γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, με τρεις στις πέντε επιχειρήσεις να προβλέπουν μείωση θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα και μόλις το 12% να αναμένει άνοδο.

14

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων υποχωρούν κατακόρυφα, στις -56 μονάδες (από -28), με τα 2/3 των επιχειρήσεων να κρίνουν ως μειωμένη τη δραστηριότητά τους και μόλις μία στις δέκα να αναφέρει το αντίθετο. Οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας περιορίζονται στους 6,8 (από 8,2), καταγράφοντας νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, ενώ στις τιμές, οι κυρίαρχες προσδοκίες αποκλιμάκωσης διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα (στις -36 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Τέλος, μόλις το 8% των ερωτηθέντων (από 6%) δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει προσκόμματα στη λειτουργία του, με το 47% να επισημαίνει τη χαμηλή ζήτηση, το 29% την ανεπαρκή χρηματοδότηση και το 15% να επισημαίνει παράγοντες όπως η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, η ύφεση, η γραφειοκρατία, η υψηλή φορολογία, ο έντονος ανταγωνισμός, οι μεγάλες εκπτώσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών, η αναστολή μεγάλων έργων κ.ά. ως τα καθοριστικότερα κωλύματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. κ●


15


εκδηλώσεις

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

DOMICATEC 15 - 18 Μ αρ τίο τί ο υ 2 012

πό την T EXPO ετήσια διεθνής διεθ έκθεση με δομικά υλικά, μηχανολογικό εξοπλισμό, ενεργειακή αναβάθμιση κτι κτιρίων, συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, ενεργειακά τζάκια, σόμπες πέλετ και βιομάζας, είδη μπάνιου, εξοπλισμό κατοικίας και κήπου, κουφώματα, μονώσεις, επενδύσεις, είδη διακόσμησης και προκατασκευές.

2

ΣΤΗ ΡΩΜΗ

3

ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

10-18 Μαρτίου 2012

Από τη Fiera Di Roma ετήσια ανοικτή έκθεση που αφορά την ανακαίνιση, με είδη εσωτερικής διαρρύθμισης και δι διακόσμησης, έπιπλα και επίπλωση μικρών χώρων, τελειώματα και επενδύσεις χώρων επενδύσεις.

SALONE DEL MOBILE DI FIRENZE FIRE 10 - 18 Μαρτίου 2012

Από την Brain Fiere ετήσια ανοικτή έκ έκθεση με έπιπλα για όλους τους χώρους, σύγχρονες λύσεις και βελτιώσεις για το σπίτι, καθώς και είδη διακόσμησης.

4

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

VILLA DECOR FFAIR 29 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2012

Από την Demos Fuarcilik Ltd Sti. ετή ετήσια έκθεση με είδη επίπλωσης και διακόσμησης για επαύλεις και παραθεριστ παραθεριστικές κατοικίες.

16

UPCOMING!

CASAIDEA


> παρουσίαση

∆ιόνυσος Θέρµης: Σύγχρονες Κατοικίες

η

Οικοδομική Κατασ κ ε υ α σ τ ι κ ή Α ΡΑ Β Ι ΔΗΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΟΕ δημιουργήθηκε με γνώμονα τις σύγχρονες και άρτιες κατοικίες. Η εταιρία ιδρύθηκε στα τέλη του 1990 και έχει ολοκληρώσει πολλά σύγχρονα κτίρια έχοντας ως φιλοσοφία την καλύτερη διαβίωση της κάθε οικογένειας και, σεβόμενη το περιβάλλον, τη δημιουργία λειτουργικών σπιτιών.

Το τελευταίο της έργο είναι ένα σύγχρονο συγκρότημα που κατασκευάζεται στην περιοχή Διόνυσος της Θέρμης και αποτελείται από δύο πολυτελείς οικοδομές. Σε αυτές διατίθενται διαμερίσματα 50 τ.μ., 90 τ.μ. και 105 τ.μ. τα οποία έχουν από δύο θέσεις στάθμευσης, 40 τ.μ. αποθήκες, τζάκι, ατομική θέρμανση, ασανσέρ, κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακόπτη και ενεργειακά τζάμια.

I N F O Οικοδοµική Κατασκευαστική ΑΡΑΒΙ∆ΗΣ-ΘΕΟ∆ΩΡΟΥ ΟΕ, γραφεία: Καθ. Παπαδάκη 50 Κηφισιά, τηλ. 2310/377.316, Κιν. 694.443.4468 & 697.753.5250, www.aravidistheodorou.com, info@aravidistheodorou.com

17


εγχειρίδιο

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Φτιάξ’ το µόνος σου! Tο οικονομικό όφελος και η χαρά της δημιουργίας αρκούν ως λόγοι για να ξεκινήσετε τα μαστορέματα στο σπίτι. Αγοράστε, λοιπόν, τα εργαλεία που θα χρειαστείτε και στρωθείτε στη δουλειά με αργά και μελετημένα βήματα. Του Φώτη Νικολαΐδη

Προτού ξεκινήσετε... Σκεφτείτε ότι τα μαστορέματα στο σπίτι εμπεριέχουν τα στοιχεία της δημιουργίας και της αυτοεπιβεβαίωσης, που μπορούν να αποτελέσουν και παγίδα. Αρχικά, είναι καλό να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς θέλετε και τι μπορείτε να κάνετε, γιατί οι εργασίες στο σπίτι απαιτούν μια σειρά από εργαλεία και αναλώσιμα που έχουν κάποιο κόστος, το οποίο, για να αποσβεστεί, θα πρέπει να κινηθείτε με σύνεση. Σκεφτείτε, λοιπόν, ποιες εργασίες μπορείτε να κάνετε, αναζητήστε πρόσωπα με αντίστοιχη εμπειρία που μπορούν να σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες και στη συνέχεια επιλέξτε με προσοχή

18

τα εργαλεία που απαιτούνται για τη σωστή και ασφαλή ολοκλήρωσή τους. Σε μια κατοικία υπάρχουν πολλές εργασίες που μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι σε σχέση με ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, στρώσιμο πλακιδίων, κατασκευή ή επισκευή επίπλων και διάφορα βαψίματα. Προσοχή όμως, μην επιδιώξετε να γίνετε «πολυμάστορες», αλλά να συγκεντρώσετε την προσοχή σας σε μία ή δύο εργασίες, όπου πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε καλύτερα και θα τις φέρετε σε πέρας με επιτυχία. Φροντίστε, επίσης, να διατηρείτε μια καλά οργανωμένη εργαλειοθήκη και να προσέχετε τα εργαλεία σας για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια.


Ξεκινήστε µε τα εύκολα Τα μαστορέματα με ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές απαιτούν μεγάλο χώρο εργασίας και ακριβά εργαλεία, γι’ αυτό είναι καλό να ξεκινήσετε με κάτι πιο εύκολο, όπως με το βάψιμο και ίσως μερικές απλές ηλεκτρολογικές εργασίες. Συγκεκριμένα, μπορείτε να ξεκινήσετε με το βάψιμο ενός βοηθητικού χώρου μέχρι να εξοικειωθείτε με τα πινέλα και τα ρολά και στη συνέχεια να επεκταθείτε σε ακόμη μεγαλύτερους χώρους ή και ολόκληρο το σπίτι. Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη θα πρέπει να ξεπεράσετε πολλά στάδια μέχρι να μάθετε να βάφετε, όπως, για παράδειγμα, να προετοιμάσετε καλά τις επιφάνειες. Επίσης, να επιλέξετε και να αραιώσετε σωστά τα χρώματα και να τα απλώσετε ομοιόμορφα, χωρίς να σχηματίζουν «δάκρυα» ή αραιά και πυκνά σημεία. Τέλος, να μάθετε να δουλεύετε νοικοκυρεμένα τα ρολά και τα πινέλα χωρίς να πιτσιλάτε παντού. Με λίγα εργαλεία, αλλά πολλή δουλειά, μπορείτε να επεκτείνετε το ηλεκτρικό δίκτυο της κατοικίας και στα σημεία όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρικές γραμμές, για να απαλλαγείτε από τις προεκτάσεις που ασχημαίνουν το χώρο. Εδώ μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα, ακόμη και αν φοβάστε το ρεύμα, γιατί με το σκάψιμο των γραμμών θα απαλλαγείτε από ένα σημαντικό μέρος του κόστους. Σκάψτε, λοιπόν, τα κανάλια και αφού περάσετε τα καλώδια και τελειώσετε τα στοκαρίσματα, καλέστε έναν ηλεκτρολόγο για να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις, γιατί έτσι θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα. Την ίδια στιγμή, για την τοποθέτηση πλακιδίων θα πρέπει να δουλέψετε με μεράκι και σχολαστικότητα, για να τα στρώσετε και να τα ευθυγραμμίσετε τέλεια μεταξύ τους. Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε δεν είναι πολλά ούτε και ακριβά, όμως μέχρι να μάθετε να κόβετε και να κολλάτε σωστά τα πλακίδια θα πρέπει να κάνετε πολλές δοκιμές. Ξεκινήστε τες, λοιπόν, στο πάτωμα του βοηθητικού μπαλκονιού και, όταν πετύχετε να το στρώσετε τέλεια και να δώσετε την κλίση που χρειάζεται για την απορροή των υδάτων, τότε θα είστε έτοιμοι και για άλλα σημεία. Τα υδραυλικά απαιτούν μεγάλη εμπειρία και καλύτερα να μην ασχοληθείτε με αυτά, αν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι για ό,τι σκοπεύετε να κάνετε. Μία

διαρροή νερού μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην κατοικία σας και στα διαμερίσματα των γειτόνων.

Εργαλεία και αναλώσιµα Τα εργαλεία χωρίζονται σε ηλεκτρικά και χειροκίνητα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το κρουστικό δράπανο, που πλέον είναι απαραίτητο σε κάθε κατοικία και διάφορα άλλα πιο εξειδικευμένα μηχανήματα, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλα τα εργαλεία που λειτουργούν με τη δύναμη των χεριών. Ξεκινήστε με τα πιο βασικά και προμηθευτείτε ένα καλό επαναφορτιζόμενο κρουστικό δράπανο με τα απαραίτητα αξεσουάρ, ένα μεγάλο και ένα μικρό σφυρί, ένα σετ από κατσαβίδια, που θα περιλαμβάνει και σταυρωτά, μία μεγάλη και μία μικρή σπάτουλα, μία πένσα, έναν κόφτη και ένα σκαρπέλο, ενώ για την τοποθέτηση πλακιδίων θα χρειαστείτε και κάποια πρόσθετα εργαλεία, όπως κόφτη πλακιδίων και λαστιχένιο σφυρί. Πέρα από αυτά, θα χρειαστείτε και κάποια βοηθητικά εξαρτήματα, όπως έναν κουβά για την ανάμειξη των χρωμάτων, ένα ρηχό δοχείο για την ανάμειξη του γύψου, μια σκάλα, ένα μέτρο, ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, ένα μεγάλο και ένα μικρό πινέλο, ένα ρολό βαφής, ένα καπέλο εργασίας, καθώς και μια σειρά από αναλώσιμα προϊόντα, όπως βίδες, καρφιά, γυαλόχαρτα, ούπα, κλέμες, κόλλες, στόκο και γύψο. Αυτά αρκούν για πολλά μερεμέτια στο σπίτι, γιατί όλα τα υπόλοιπα μπορείτε να τα προμηθευτείτε, αν και όποτε χρειαστούν. κ●

INFO > Να πλ πλένετε και να σκουπίζετε αμέσως τα εργαλεία σας μετά τη χρήση, για να είναι πάντοτε έτοιμα για χρήση. > Με ένα καλό κρουστικό δράπανο με τα ανάλογα αξεσουάρ μπορείτε να κάνετε πολλές δουλειές στο σπίτι, όπως να στερεώσετε πράγματα στους τοίχους, να βιδώσετε κάποια συναρμολογούμενα έπιπλα και να τρίψετε τα έπιπλά σας. > Δεν είναι απαραίτητο να έχετε όλα τα μεγέθη και όλα τα είδη των τρυπανιών που υπάρχουν, αλλά μόνο αυτά που μπορούν να χρειαστούν σε ένα σπίτι και αυτά είναι τα τρυπάνια τοίχου μεταξύ 5 και 8 χιλιοστών.

19


υλικός κόσµος

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

feels like home Το σπίτι είναι χώρος χαλάρωσης, δηµιουργίας, µελέτης, φιλοξενίας. Φτιάξτε το µε τέτοιον τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται µε επάρκεια σε κάθε ρόλο του Της Εύης Καρκίτη

20


21


υλικός κόσµος

η

ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΩΝΙΑ. Είναι ερώτηση που την ακούμε συχνά: Ποια είναι η γωνιά που αγαπάτε περισσότερο στο σπίτι; Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε στη συγκεκριμένη ερώτηση, θα πρέπει σύντομα να είστε σε θέση να το κάνετε. Η αγαπημένη γωνιά μπορεί να είναι ένα μικρό καναπεδάκι, ένα ανάκλιντρο, μια πολυθρόνα - μπερζέρα ή ακόμη και η άκρη του τριθέσιου καναπέ σας. Το σημαντικό, όμως, είναι να δημιουργήσετε ένα σημείο μέσα στο σπίτι κατάδικό σας, που και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας το αναγνωρίζουν ως τέτοιο και στο οποίο μπορείτε πάντα να εμπιστεύεστε τη χαλάρωση και την ξεκούρασή σας. Η δική σας γωνιά, εξοπλισμένη με χρηστικό μαξιλάρι, θα ήταν ιδανικό να έχει άμεση πρόσβαση στη δισκοθήκη ή τη βιβλιοθήκη του σπιτιού και βέβαια να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ενός λαμπατέρ για το διάβασμα. Εάν είναι μακριά το τραπεζάκι του καφέ, καλύψτε το κενό τοποθετώντας ένα κινητό μικρότερο τραπέζι, ώστε να μπορείτε να ακουμπάτε επάνω πιάτα με μικρά γεύματα, τον καφέ ή το βραδινό ποτό σας. Ο ΠΑΓΚΟΣ ΓΙΑ ΧΟΜΠΙ. Το σπίτι είναι ο χώρος όπου μπορεί να ξεδιπλώσει κανείς το ταλέντο του, να πειραματιστεί και να κάνει πράγματα είτε για τον εαυτό του είτε για τους φίλους του. Εάν το χόμπι σας είναι η ξυλογλυπτική, η κατασκευή κοσμημάτων,

22

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

μικροαντικειμένων ή διάφορες χειροτεχνίες, τότε ένας πάγκος εργασίας θεωρείται απαραίτητος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πτυσσόμενες τέτοιες κατασκευές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες αλλά καλύτερα να φτιάξετε ένα δικό σας πάγκο, ώστε να καλύψετε τις ατομικές σας ανάγκες. Εάν το χόμπι σας απαιτεί εξοπλισμό, προνοήστε να εξοικονομήσετε χώρο για να «κρύβετε» τον πάγκο, ώστε να είναι πάντα συμμαζεμένος. Η κατασκευή κοσμημάτων και μικροαντικειμένων προϋποθέτει άφθονες μικροσκοπικές πρώτες ύλες, που μόνον αν είναι τοποθετημένες σε θήκες θα μπορέσετε να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Επειδή το να υπάρχουν κάτω από τον πάγκο ντουλάπια και συρτάρια είναι δυνατό να δυσκολέψει τις κινήσεις σας, προτιμήστε να αποθηκεύσετε αυτά τα αμέτρητα, ψιλά αντικείμενα σε έναν κινητό φωριαμό. Μπορεί να έχουν συνδεθεί με αυστηρά επαγγελματικούς χώρους, αλλά θα βρείτε στην αγορά φωριαμούς που θα σας εκπλήξουν με τον κεφάτο όσο και χρηστικό σχεδιασμό τους. ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΣΠΙΤΙ. Η αυθεντική σπιτική θαλπωρή αποκτά μεγαλύτερη αξία, εάν εκτός από εσάς μπορούν να την απολαύσουν και οι φίλοι σας. Ένα ευτυχισμένο σπίτι είναι πάντα ανοιχτό


γι’ αυτούς που αγαπάμε. Μια σωστή φιλοξενία περνάει πάντα μέσα από γεύματα και δείπνα, αλλά και τη διανυκτέρευση φίλων που, για διάφορους λόγους, ένα βράδυ υποχρεώνονται ή επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι σας. Αν το διαμέρισμά σας ή η μονοκατοικία σας είναι ευρύχωρη και σας περισσεύουν δωμάτια, τότε τολμήστε να φτιάξετε ένα «δωμάτιο ξένων» σαν τον παλιό, καλό καιρό. Αν, όμως, όπως οι περισσότεροι, υπολογίζετε και το τετραγωνικό χιλιοστό, η λύση είναι τα εύχρηστα έπιπλα που μπορούν να μεταμορφωθούν μια νύχτα σε κρεβάτι. Συρταρωτά κρεβάτια στο δωμάτιο των παιδιών, καναπέδες με ανατομικά στρώματα ή ακόμη και οι νέας γενιάς πολυθρόνες που γίνονται κρεβάτι (κομψές, όσο και άνετες) είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός του φιλόξενου οικοδεσπότη, που έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού του, κάνοντας τους φίλους του να αισθάνονται σαν να βρίσκονται στο δικό τους. ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ. Ο χώρος όπου ξεκουράζεστε πρέπει να σας ευχαριστεί, να είναι χαλαρός και όχι ιδιαιτέρως φορτωμένος. Δεν του ταιριάζουν τα πολλά μπιμπελό, τα βιβλία, ο σωρός από μικροαντικείμενα. Το ποιοτικό στρώμα, τα φιλικά προς το δέρμα υφάσματα στα σκεπάσματα και τα σεντόνια βοηθούν να έχετε έναν πραγματικά ξεκούραστο ύπνο. Ακόμη κι αν δέχεστε πιέσεις από τη/το σύντροφό σας, μην επιτρέψετε την είσοδο της τηλεόρασης στο χώρο της κρεβατοκάμαρας και ποτέ, μα ποτέ μην κουβαλάτε το lap top στο

κρεβάτι. Είναι βέβαιο ότι μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό και σύντομα θα μετανιώσετε, αν έχετε κάνει συνήθεια να «κουβαλάτε» στο χώρο του ύπνου και των προσωπικών σας στιγμών όλους τους «φίλους» σας από τα social media. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να αερίζετε καθημερινά και πολύ καλά το υπνοδωμάτιό σας, ώστε κάθε φορά που θα πέφτετε για ύπνο να το κάνετε μέσα σε μια καθαρή και φρέσκια ατμόσφαιρα. ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ. Κάθε σπίτι έχει τη δική του μυρωδιά, πολύ κοντινή με τη μυρωδιά των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτό. Άνθρωποι και σπίτια, ωστόσο, έχουν ανάγκη από αρώματα που θα τους φρεσκάρουν και θα τους αλλάξουν αίσθηση και διάθεση. Αφήστε στην άκρη τα βαριά ανατολίτικα στικ, εκτός αν πράγματι λατρεύετε το πατσουλί, ή τα χημικά αρώματα της ταμπλέτας και των σπρέι και εμπιστευτείτε φυσικές μυρωδιές των αποξηραμένων λουλουδιών και φρούτων από ποιοτικά ποτ πουρί ή κεριά εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια. Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε τις δικές σας μυρωδιές για μια βραδιά που θα δεχτείτε φίλους. Μια κλασική λύση είναι τα κλωνάρια κανέλας και οι πορτοκαλόφλουδες που μπορείτε να ρίξετε σε βραστό νερό. Ένα πορτοκάλι «τρυπημένο» με καρφάκια γαρίφαλου κοντά στο καλοριφέρ δίνει ένα υπέροχο άρωμα. Φλούδες πορτοκαλιού ή μανταρινιού πάνω στα σώματα θέρμανσης γεμίζουν το χώρο φρεσκάδα και φέρνουν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. κ●

23


διακόσµηση

26 ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΥ 2012

ΙΝ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Προέκταση Λ. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) Πυλαία, τηλ.: 2310/472.258 2310/476.095 & 6

Only for you! Κάντε το σπίτι σας καταφύγιο… για εσάς και τους αγαπημένους σας προσθέτοντας στοιχεία στο χρώμα του πάθους. Της Φένιας Κοροζίδου

GRUPPO CASA Αμαζόνων 12 & Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, τηλ.: 2310/438.042 & 2310/402.311

24


FESSA - ΜΑΡΘΑ ΓΡΑΜΜΕΝΙΔΟΥ Πλουτάρχου 8, Πλατεία Αριστοτέλους, τηλ.: 2310/222.406

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τσιμισκή 26, τηλ.: 2310/220.933, Βασ. Όλγας 205, τηλ.: 2310/405.080 & Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, 11o χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, τηλ.: 2310/028.610 & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΩΡΟΣ Τσιμισκή 90, τηλ.: 2310/251.597

INART Εννέα Εκτελεσθέντων Καλοχωριτών, Καλοχώρι, τηλ.: 2310/ 755.462 KARTELL FLAGSTORE Αδριανουπόλεως 24, τηλ.: 2310/280.035

ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ ARTON Βούλγαρη 71, τηλ.: 2310/324.880-2

25


ευρετήριο Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Χρήσιµος οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

4,35%

5,25%

5,65%

6,50%

-

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

6% + περιθώριο 0,75% -1,25% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

από 5,30%

από 5,30% ή προσφορά 4,20%

από 6%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% και 5,30% ή 5%

από 5,30%

από 5,50%

από 6%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,90%

4,90%

5,10%

6,40%

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6%

από 5%

4,54% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 3,93% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

5,50%

5,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

CITI BANK

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας. ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 30

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

έως 30

Δικ. 350 €, μηχ. 170 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%.

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

------

5 - 30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

896 ευρώ

Μέχρι 60% της εμπορικής αξίας

Γι α τον υπολογισμό της ποινής λαμβάνεται υπόψη το τρέχον επιτόκιο όπως αυτό καθορίζεται στην διατραπεζική αγορά συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (IRS) κατά τη στιγμή προεξόφλησης

έως 40

5 - 35

5 - 40

850 ευρώ

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

έως 25

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

EFG EUROBANK

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 4,10% - 5,30% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 2,05% - 2,75%

από 5,10%

από 5,20%

από 5,40%

από 5,70%

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,80% 3,20% ή 4,84%

4,60%

4,80%

5,10%

4,90% ή 5,40%

EURIBOR 1 μηνός + περιθώριο από 3,70%

από 4,95%

από 5,90%

-

5,95%

6,65%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,90%

6,50%

6,60%

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,10%

από 5%

από 5%

από 5,50%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,65%

από 4,80%

από 5%

από 5,25%

από 6,25%

7,50%

-

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,90%

-

EURIBOR 1 μηνός περ. από 2,30% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 2,30%

από 4,75%

από 4,80%

από 4,90%

από 5,30%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

T BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

έως 35

Εκτίμησις 200 ευρώ + ΦΠΑ, νομικός έλεγχος 350 ευρώ, αιτήματος: 500 - 2000 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

έως 35

Xωρίς έξοδα έγκρισης και εξέτασης αιτήματος

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών. Στα κυμαινόμενα δεν υπάρχει.

5 - 40

950 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

έως 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

έως 35

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συµβουλή του ειδικού*

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

σ

ύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4014/2011, καθορίζεται η διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων. Με την παρούσα νομοθεσία απαγορεύεται και είναι άκυρη οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος ή εισφορά ακινήτου σε εταιρία για ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Της Ελένης Κιουμή

Η Μαίρη-Έλεν Τζιουβάρα είναι τοπογράφος μηχανικός ΑΠΘ

❱ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΗΣ Προκειμένου να συνταχθεί δικαιΩΦΕΛΕΙΑΣ. Για τη σύνδεση εξοοπραξία εν ζωή απαιτείται υπεύθυλοκλήρου αυθαίρετων κτισμάτων ή νη δήλωση ιδιοκτήτη και βεβαίωση αυθαιρέτων αυτοτελών λειτουργιμηχανικού που θα δηλώνουν πως κά ιδιοκτησιών με τα δίκτυα κοινής δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ωφέλειας, υποβάλλεται στον αρμόή πως το ακίνητο έχει υπαχθεί στο διο οργανισμό βεβαίωση του ΤΕΕ, η παραπάνω άρθρο του νόμου. Η ΡΩΤΑ οποία περιλαμβάνει τα απαραίτητα παραπάνω βεβαίωση του μηχανικού πρέπει να συνοδεύεται από ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και του κυρίου αυτής και με τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτητην οποία βεβαιώνεται η καταβολή μένο από το κρατικό σύστημα συτο τουλάχιστον της α΄ δόσης του προντεταγμένων (ΕΓΣΑ 87’), εκτός αν στ στίμου. Ο ιδιοκτήτης υποβάλλει την πρόκειται για ακίνητο εντός σχεδίου πα παραπάνω βεβαίωση με αίτησή του, και έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, στ οποία περιγράφεται το προς στην οπότε για τον ακριβή προσδιορισμό ηλ ηλεκτροδότηση κτίσμα ή χώρος, αρκεί το απόσπασμα ρυμοτομικού αν αναγράφεται η τοπική ή δημοτική σχεδίου. κο κοινότητα και η επιφάνεια του αυθαί❱ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Στο ν. 4014/2011 ρε ρετου κτίσματος, η οποία πρέπει να εμπίπτουν ενδεικτικά οι εξής περισυ συμπίπτει με την αναφερόμενη στη πτώσεις: επεκτάσεις σε μπαλκόνια, βε βεβαίωση του ΤΕΕ. κατασκευές στο δώμα, πισίνες, Γι τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί Για υπερβάσεις στην κάλυψη ή στη δόμε βάση οικοδομική άδεια και έχουν μηση. αποπερατωθεί, αλλά δεν έχουν συν❱ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η διαδικασία που δεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ακολουθείται για την τακτοποίηση και περιλαμβάνουν αποπερατωμέτων αυθαιρέτων περιγράφεται συνες αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν νοπτικά παρακάτω: εγκαταστήσει αυθαίρετες χρήσεις 1. Ανάθεση αυτοψίας της κατασκευπου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ής σε μηχανικό. ν. 4014/2011, προσκομίζεται αίτηση 2. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτητου ενδιαφερόμενου στην πολεοδοσης. μική υπηρεσία, η βεβαίωση του ΤΕΕ 3. Καταβολή τέλους από τον πολίμε συνημμένα σχέδια κάτοψης και τη. τομής της πραγματικής κατάστασης 4. Συγκέντρωση απαραίτητων στοιΚάθε εβδομάδα στα οποία σημειώνονται οι χώροι χείων. ένας ειδικός αναλαμβάνει που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις 5. Υποβολή απαιτούμενων στοιχείνα λύσει τις απορίες σας. του ν. 4014/2011 και υπεύθυνη δήων από το μηχανικό στο σύστημα, λωση του μηχανικού ότι τα ίδια σχέμε παράλληλη έκδοση της βεβαίωδια θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σης ρύθμισης αυθαιρέτου. σύστημα. ❱ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ. Αναστέλλεται για 30 χρό❱ ΣΥΓΚΥΡΙΟΤΗΤΑ. Στην περίπτωση συγκυριότητας νια η επιβολή κυρώσεων, μετά την καταβολή του ενιαίου του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη καειδικού προστίμου, το ύψος του οποίου προκύπτει από τασκευή ή έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση, η ένα εύρος παραγόντων που εξασφαλίζουν κατά το υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου ισχύει για όποιον από δυνατό, δίκαιο, αναλογικό και διαβαθμισμένο αποτέλετους συγκυρίους πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις. σμα υπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση Στην ίδια περίπτωση και εφόσον η αυθαιρεσία δεν αφοεφάπαξ καταβολής εντός της προθεσμίας καταβολής ρά κοινόχρηστο τμήμα του ακινήτου, η αίτηση για την της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε περίυπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί από οποιονπτωση καταβολής του προστίμου σε δόσεις, αυτές καδήποτε συγκύριο χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεθορίζονται σε 48 μηνιαίες. Η προθεσμία για τη ρύθμιση ση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών. των αυθαιρέτων λήγει την 28/02/2012.

>

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθµιση των αυθαιρέτων

*

30


KATOIKIA 26/02/2012  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 438

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you