Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 350

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2010

1Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σ ΤΟΧΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

εγχειρίδιο

υλικός κόσµος

διακόσµηση

Προκατασκευασμένες κατοικίες

Μικρά μυστικά της «καλής νοικοκυράς»

Τα βλέπω όλα ροζ...


περιεχόµενα

23 ΜΑΪΟΥ 2010

06 Ειδήσεις 08 Αριθμοδείκτες 10 1ο Συνέδριο Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης 14 Εκδηλώσεις 15 Παρουσίαση 16 Επιχειρηματικότητα: «Στροφή» στα μεταχειρισμένα σπίτια

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 17 Παρουσίαση 18 Προκατασκευασμένες κατοικίες 20 Μικρά μυστικά της καλής νοικοκυράς 24 Διακόσμηση: Στη μόδα το ροζ 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 30 Συμβουλή του ειδικού

TEYΧΟΣ 350 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ασπα Πάσσιου || ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Ακης Σακισλόγλου || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Φωτεινή Καρπούζα, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Κική Μουστακίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Καρολίνα Παππού, Γιάννης Σεϊτανίδης, ΑΤΕΛΙΕ: Εβη Κουτέλιου || ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


real estate news

23 ΜΑΪΟΥ 2010

Πτώση στις τιμές Π Μ Μεγάλες διαστάσεις παίρνει ο «κατήφορος» της κτηματαγοράς, αφού πλέον άρχισαν να δ διαφαίνονται ξεκάθαρα οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης και της χαμηλής ζήτησης ακινήτων. Πλέον οι τιμές πώλησης σπιτιών έχουν παρουσιάσει σημαντικές πτωτικές τάσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και το 20%. Επίσης, καθοδική πορεία ακολουθούν και οι μισθώσεις επαγγελματικών χώρων, η οποία κυμαίνεται σίγουρα στο 10%, ενώ κατά 20% - 30% μειώθηκε η άυλη εμπορική αξία – ο γνωστός «αέρας» – στις ενοικιάσεις καταστημάτων. «Μαύρα μαντάτα» έρχονται και από τον χώρο της εξοχικής κατοικίας, αφού δεν παρατηρείται σχεδόν κανένα ενδιαφέρον από ξένους. Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν πριν από λίγες μέρες εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας και του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης. Το χειρότερο όλων ίσως είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεσιτών, το επόμενο διάστημα θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Ήδη οι αναθέσεις ακινήτων σε μεσιτικά γραφεία αυξάνονται – άρα θα αυξηθεί κι άλλο η προσφορά –, τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές διατηρούν στάση αναμονής. Μάλιστα, ήδη αρκετοί επαγγελματίες κτηματομεσίτες άρχισαν να «γυρνούν την πλάτη» στο επάγγελμα, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με τις διαγραφές να υπερκαλύπτουν τις εγγραφές.

Αιτήματα των μεσιτών Α Τ αιτήματά της, προκειμένου η κτηματαγορά να μπει σε τροχιά Τα α ανάπτυξης, να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία και να ενισχυθεί η απασχόληση στον χώρο, παρουσίασαν πρόσφατα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ). Μεταξύ άλλων, οι μεσίτες προτείνουν να μη θιγεί η απαλλαγή πρώτης κατοικίας, να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης κατά 50% για τις κατοικίες και να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Επίσης, η ΟΜΑΣΕ ζητάει την άρση του «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου για τουλάχιστον δύο χρόνια ή να μη ζητείται «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανοικοδόμηση ακινήτων μέχρι 500.000 ευρώ, την απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά παραθεριστικής κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης από φυσικά πρόσωπα. Στα αιτήματα της ΟΜΑΣΕ συμπεριλαμβάνονται ακόμη η μείωση ή η αναβολή του ΦΠΑ για δύο χρόνια στις καινούργιες οικοδομές, η κατάργηση του φόρου υπεραξίας και ο έλεγχος στις τράπεζες για το κατά πόσο εγκρίνουν στεγαστικά δάνεια.

Ανεβαίνουν τα επιτόκια Μικρότερες σε σχέση με άλλες κατηγορίες δανείων αλλά σημαντικές ήταν οι αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων, με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώς και το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων, με επιτόκιο σταθερό από 1 μέχρι και 5 έτη, παρουσίασαν άνοδο κατά 13 και 12 μονάδες βάσης αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 3,21% και στο 4,79%, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, ολοένα και πληθαίνουν τα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και άλλοι ειδικοί στον χώρο, οι οποίοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα τα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα ακολουθήσουν μεγαλύτερη αυξητική πορεία, κάτι που θα αποτελεί και επιταγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο, αναπόφευκτο είναι να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο οι ήδη δύσκολες συνθήκες στην κτηματαγορά και να μετατεθούν για το πιο μακρινό μέλλον οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη.

6


Αγορές ακινήτων... τοις μετρητοίς Ιδιαίτερη «ανθεκτικότητα» παρουσιάζουν οι τιμές των οικοπέδων, ενώ τα νοικοκυριά στρέφονται σε διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και κυρίως μεταχειρισμένα. Επίσης, νέο χαρακτηριστικό της κτηματαγοράς είναι ότι καταγράφεται αύξηση του μεριδίου των συναλλαγών σε μετρητά, λόγω των περιορισμών στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην ελληνική αγορά δεν καταγράφονται χαρακτηριστικά σημαντικής υπερεκτίμησης, ωστόσο σήμερα υπάρχει σχετική επιφυλακτικότητα από την πλευρά της ζήτησης και υπερβάλλουσα προσφορά. Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Χαλκιδική. Κατά τη διάρκειά του, τονίστηκαν ακόμη ο μεγάλος αριθμός απώλητων κατοικιών και κενών επαγγελματικών χώρων και η πτώση των ενοικίων σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων.

« «Πράσινα» σπίτια α από το 2019 Με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου κτλ.), θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της ενεργειακής τους κατανάλωσης όλα τα νέα κτίρια μέχρι το 2019. Για τα κτίρια του Δημοσίου, η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε ισχύ πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από το 2014.

Στον... Καιάδα η οικοδομή Με πορεία... από τον Όλυμπο στον Καιάδα περιέγραψε πρόσφατα ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών) την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, η εξέλιξη του κατασκευαστικού κλάδου τα τελευταία περίπου 15 χρόνια στη χώρα μας είναι δραματική, πράγμα που φαίνεται καθαρά από την απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και μετά η ποσοστιαία συμμετοχή της απασχόλησης στις κατασκευές βαίνει μειούμενη, καταλήγοντας το τρίτο τρίμηνο του 2009 στο 8,3% από 9% το 2007. Όπως ανέφεραν ακόμη εκπρόσωποι της διοίκησης του ΣΑΤΕ, μετά την πολύ καλή δεκαετία 1995 - 2004 για τον χώρο των κατασκευών ξεκίνησε πτωτική πορεία με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

7


αριθµοδείκτες

23 ΜΑΪΟΥ 2010 του Φώτη Νικολαΐδη

> > > > > Η Λετονία ξεπέρασε το Ντουμπάι στις απώλειες αξιών ακινήτων κατά το τελευταίο τέταρτο του 2009 και τώρα φιγουράρει στην πρώτη θέση με απώλειες 49,8%, έναντι 42,1% του Ντουμπάι.

>

> Υποχώρησαν κατά 5% τα στεγαστικά δάνεια όµως το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι µεγάλο και κατά µέσο όρο αφορά στο 28% των κατοικιών που αγοράστηκαν τελευταία στις ΗΠΑ. Στη Φλόριντα, µάλιστα, φτάνει το 75%, ενώ σοβαρό πρόβληµα αντιµετωπίζουν και 550.000 ιδιοκτήτες στο Phoenix της Αριζόνα.

Οι µεγάλοι επενδυτές γης στη Βραζιλία σκέφτηκαν το εξής, να αγοράζουν, δηλαδή, εκτεταµένα κοµµάτια γης έξω από τις µεγάλες πόλεις, να τα συµπληρώνουν µε έργα υποδοµών και στη συνέχεια να τα τεµαχίζουν σε οικόπεδα 400 – 1.000 τ.µ. και να τα πωλούν από 50.000 έως 100.000 ευρώ σε όποιους θέλουν να χτίσουν. (Πίσω... είναι οι άνθρωποι. Οι δικοί µας τα πωλούν και χωρίς έργα υποδοµών).

> Το µέσο ετήσιο κόστος ενοικίασης γραφείων ανέρχεται στα 160 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο στην συνοικία West End του Λονδίνου. Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ µε 132ευρώ / τ.µ.,το Μουµπάι και η Μόσχα µε 110ευρώ / τ.µ.

>

> 2012

Μέχρι το αναµένεται να διπλασιαστούν τα ποσοστά αγοράς ακινήτων προς εκµετάλλευση στη Μ. Βρετανία, µιας και ο µεγαλύτερος πιστωτικός οργανισµός στον τοµέα αυτόν αποφάσισε να χρηµατοδοτεί µέχρι και το 80% της αξίας τους.

Ξεκίνησαν εκπτώσεις τιµών και στην κινεζική κτηµαταγορά, και µάλιστα σε ποσοστό , προκειµένου να προσελκυστούν νέοι επενδυτές, µιας και τον προηγούµενο µήνα παρατηρήθηκε στασιµότητα στις πωλήσεις.

15%-19%

> Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Νότιας Κορέας σκέφτεται να αγοράσει το Sony Center στο Βερολίνο, που κοστίζει 768 εκατ. δολάρια.

> > > > > > > 66,6 2020

Κεφάλαια εκατ. δολαρίων συγκεντρώθηκαν από τον σαουδαραβικό όµιλο Μπιν Λάντεν, προκειµένου να επενδυθούν στον κλάδο της κατασκευής κατοικίων, αναµένεται να χτιστούν πάνω από όπου µέχρι το µονάδες. (Ναι, πρόκειται για την οικογένεια του γνωστού τροµοκράτη). 8

6.200.000


το θέµα

23 ΜΑΪΟΥ 2010

1 Ο Σ ΥΝΕΔΡΙ Ο ΤΟΥ Σ ΥΛΛΟΓΟΥ Μ ΕΣ Ι ΤΩΝ ΘΕΣ Σ ΑΛΟΝΙ ΚΗΣ

Στόχος η αύξηση των κτηµατικών συναλλαγών Η οικονομική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε τεράστια ευκαιρία για τον χώρο των ακινήτων. Η επαναξιολόγηση των τρόπων και μεθόδων διαχείρισής τους, αλλά και η αποτελεσματικότερες υπηρεσίες που καλούνται να παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι μερικά μόνον από τα ζητούμενα των καιρών που διανύουμε. Η ρήση «όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και ευκαιρία» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

10


µ

ε την προτροπή να βρεθούν εκείνες οι λύσεις, που θα φέρουν αύξηση στις κτηματικές συναλλαγές στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, «άνοιξε» τις εργασίες του πρόσφατου 1ου συνεδρίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης

ο πρόεδρος του, Μιχάλης Αναγνώστου. Όπως ανέφερε από το «βήμα» του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στη σημερινή εποχή απαραίτητη είναι η ανασυγκρότηση, η προσήλωση στις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και η κατάθεση προβληματισμών και προτάσεων για την αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη παροχή των υπηρεσιών στον χώρο του real estate. Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Χάρης Τσόχας, υπερτόνισε το αισιόδοξο μήνυμα ότι η σημερινή κρίση αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, ώστε να εφαρμοστούν νέες δεξιότητες στη διοίκηση και στην παροχή των υπηρεσιών και να μεγιστοποιηθούν η αποτελεσματικότητα και η επιχειρηματική απόδοση. «Δεν μπορούμε με παλιά νοοτροπία και εργαλεία να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες. Η επιβίωσή μας χωρίς συνεργασία είναι πλέον αδύνατη. Λέμε ναι στην αποκλειστικότητα με οφέλη για τον πελάτη και το ακίνητο, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με συνεργασία με όλους τους μεσίτες» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσόχας. Όπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος, με τις αποκλειστικότητες οι μεσίτες πωλούν το 70% των ακινήτων που τους έχουν ανατεθεί. «Όσο οι μεσίτες αντιμετωπίζουν την αγορά διασπασμένοι, τόσο οι αγοραστές και οι πωλητές θα επιβάλουν τους όρους τους και θα εκμεταλλεύονται την αδυναμία μας σε βάρος τελικά των δικών τους συμφερόντων» κατέληξε ο κ. Τσόχας.

Σηµάδια ανάκαµψης Μπορεί ο αριθμός των σχετικών με ακίνητα συναλλαγών να εμφανίστηκε μειωμένος κατά 39,6% την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, Θόδωρο Μητράκο, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 παρατηρήθηκαν ελαφρά σημάδια ανάκαμψης. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κτηματαγορά ότι καταγράφεται αισιοδοξία και σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας με βάση τα στοιχεία του περασμένου Ιανουαρίου, αφού οι νέες οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 12,9%, το εμβαδόν των καινούργιων οικοδομών κατά 38,4% και ο όγκος τους κατά 18,8%. Ειδικά

11


το θέµα

23 ΜΑΪΟΥ 2010

Ο κ. Μιχάλης Αναγνώστου, πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Θεσσαλονίκης κηρύσσει την έναρξη του συνεδρίου.

Ελαφρά σηµάδια ανάκαµψης φάνηκαν στις συναλλαγές το ∆’ τρίµηνο του 2009.

για την Κεντρική Μακεδονία οι νέες οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 6,8%. Αναφερόμενος στις εξελίξεις και στις προοπτικές της αγοράς ακινήτων ο κ. Μητράκος τόνισε ότι χαρακτηρίζεται από σχετική επιφυλακτικότητα από πλευράς ζήτησης και από υπερβάλλουσα προσφορά. Ωστόσο, παρατηρείται σχετική «ανθεκτικότητα» στις τιμές των κατοικιών (κυρίως στις νεόδμητες), με μείωση κατά 4% - 15% σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερη «ανθεκτικότητα» στις αξίες των οικοπέδων. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν καταγράφονται χαρακτηριστικά σημαντικής υπερτίμησης στην ελληνική αγορά ακινήτων, ενώ παρατηρείται «στροφή» των νοικοκυριών σε διαμερίσματα

μικρότερου εμβαδού και κυρίως μεταχειρισμένα. Τέλος, παρατηρείται αύξηση του μεριδίου των συναλλαγών σε μετρητά λόγω των περιορισμών στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες και ενίσχυση των μεγάλων εμπορικών κέντρων σε βάρος των συνοικιακών αγορών. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μητράκο υπάρχει μεγάλη διαφορά στην πορεία των τιμών των κατοικιών τη διετία 2005 - 2006 και σε σχέση με τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, το 2005 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,9% και το 2006 κατά 12,4%, ενώ στη συνέχεια παρατηρήθηκε συνεχής αποκλιμάκωση (αυξήσεις κατά 5,9% το 2007 και κατά 1,7% το 2008 και μείωση κατά 3,9% πέρσι). Το 2009

Ο κ. Χάρης Τσόχας, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου μεσιτών Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

12


ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη η πτώση τιμών στα παλαιά διαμερίσματα (4,9%) έναντι των νεόδμητων (2,4%). Στη Θεσσαλονίκη ο μέσος ρυθμός πτώσης των τιμών παλαιών και νέων διαμερισμάτων πέρσι έφτασε το 6,2%, ενώ στην Αθήνα το 5%. Εξάλλου, σε ολόκληρη τη χώρα από τις 215.148 αγοραπωλησίες ακινήτων που σημειώθηκαν το 2005 και τις 172.897 το 2006 φτάσαμε στις 95.419 πέρσι.

τοπογράφος μηχανικός και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), Αριστείδης Παπώτης. Όπως σημείωσε αλλάζουν τα πάντα στον τρόπο αδειοδότησης των κτιρίων, και οι νέες οικοδομικές άδειες από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα ολοκληρώνονται όχι μόνο με αυτοψίες της πολεοδομίας αλλά με την κατάθεση σ’ αυτήν και τη διατήρηση στα ηλεκτρονικά της αρχεία βίντεο και κατασκευών.

Οι επαγγελµατικοί και βιοµηχανικοί χώροι

Νέες πρακτικές, καλύτερες πωλήσεις!

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εταιρείας «CBRE Atria», Δημήτρης Τζιβράς, σημείωσε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων «περιλαμβάνει» περιπτώσεις υψηλού δανεισμού εγχώριων επενδυτών «με απρόβλεπτες συνέπειες», μεγάλο αριθμό απώλητων κατοικιών και κενών επαγγελματικών χώρων και πτώση ενοικίων σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων. Μεγάλη διαθεσιμότητα επίσης καταγράφεται στην αγορά των βιομηχανικών χώρων και των αποθηκών (logistics) και σχεδόν μηδενική ζήτηση και επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων από τους retailers. O κ. Tζιβράς σημείωσε ακόμη ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι κενοί χώροι, κάτι που θα οδηγούσε σε πτώση τόσο των ενοικίων όσο και των αγοραίων αξιών.

Παράλληλα, συμβουλές για τη βελτίωση των πωλήσεων ακινήτων, καθώς και το σωστό πλάνο για την ενεργειακή προώθηση των ακινήτων παρουσίασε η εκπαιδεύτρια ακινήτων, Ιφιγένεια Παπαρούση, ενώ ο διευθυντής του τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος, Λευτέρης Ιακώβου, αναφέρθηκε στις καινοτομίες στην αγορά των logistics. Τέλος, ο διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός και υποψήφιος διδάκτωρ στο ΑΠΘ, Μαρίνος Καρτέρης, αναφέρθηκε στο πλαίσιο που θέτει ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων, ο διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Σπύρος Ιγνατιάδης, μίλησε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, την ερευνητική δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες του ΣΕΠΒΕ, ενώ για την κρίση και τη διαχείρισή της μίλησαν ο δόκτωρ Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας και πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Πιπερόπουλος, και ο καθηγητής Ψυχολοκ● γίας, Άγγελος Ροδαφηνός.

∆εν υπάρχουν χαρακτηριστικά σηµαντικής υπερτίµησης στην ελληνική κτηµαταγορά.

Νέο πολεοδοµικό καθεστώς Στις αλλαγές που εισέρχονται στην αγορά ακινήτων με το νέο πολεοδομικό καθεστώς, όπως αυτό προκύπτει από το νόμο 3843/10, αναφέρθηκε ο

Μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μεσιτών Θεσσαλονίκης και επίσημοι προσκεκλημένοι στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.

13


εκδηλώσεις

23 ΜΑΪΟΥ 2010 του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΟ ΛΟΝΔ ΙΝΟ

1

CEDIA-European p Home Showcase Technology gy Show

15 - 17 Ιουνίου 2010

α

πό την CEDIA U.K Ltd., ετήσ ετήσια ανοιχτή έκθεση με ηλεκτρονικά υψηλής τεχνολογίας, οπτικοακουστικά προϊόντα, πολυμέσα, υλικά και καλώδια εγκαταστάσεων, καθώς και είδη πληροφορικής.

2

Meble Fair of Fu Meble-Fair Furniture and Furnishing 26 - 29 Μα Μ α ΐ ου 2010 2 010

Από την Poznan Internationa International Fair Ltd., ετήσια ανοιχτή έκθεση έκθεσ με έπιπλα, ταπισερί και διακοσμ διακοσμητικά αντικείμενα.

ΣΤΟ ΤΟ ΜΠΕ ΡΜΙ ΓΧΑ Μ

3 4

BBC - Gardeners World Live 16 - 2 0 Ι ου ν ίου ί ου 2 010

Από την Haymarket Exhibitions, Exhibit ετήσια ανοιχτή έκθεση με λουλούδ λουλούδια, φυτά και είδη ανθοκομικής.

ΣΤΟ ΤΟ ΚΑΖΑΝ (ΡΩΣ ΙΑ) ΙΑ )

14

Intermebel - Inte International Furniture Exhibition of Fur 8 - 11 ΙΙου ου ν ί ου 2010 2 010

Από την Expocentr, ετήσια δ διεθνή ανοιχτή έκθεση, με έπιπλα κατοικίας κκαι κήπου.

UPCOMING!!

ΣΤΟ Π Ο ΖΝ ΑΝ


> παρουσίαση

Χαράζοντας νέα γραµµή στο χώρο της κατασκευής

η

εταιρεία «Γραμμή Κατασκευαστική» ιδρύθηκε με στόχο να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία στον χώρο των κατασκευών, που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τους διακεκριμένους εργολάβους ιδιωτικών έργων, Γεώργιο Οικονόμου και Δημήτριο Κορμά, οι οποίοι δημιούργησαν μία σειρά από αξιόλογα και ξεχωριστά κτίρια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στις καλύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, υπεύθυνοι της εταιρείας είναι οι Άγγελος Οικονόμου και Σταύρος Δημηρόπουλος, πολιτικοί μηχανικοί και οι δύο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ οι κ.κ. Οικονόμου Γεώργιος και Δημήτριος Κορμάς κρατούν ρόλο συντονιστικό και συμβουλευτικό. Αντικείμενο της εταιρείας είναι οι αντιπαροχές, οι αγορές οικοπέδων, οι κατασκευές ιδιωτικών κατοικιών, οι μελέτες και οι ανακαινίσεις – καλύπτεται, δηλαδή, ένα ευρύ φάσμα εργασιών που αφορούν στον οικοδομικό κλάδο, και παρέχεται έτσι η δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων για κάθε κατασκευή. Η εταιρεία στεγάζεται στα ιδιόκτητα πολυτελή γραφεία της στην περιοχή της Νέας Παραλίας (πίσω από το Γερμανικό Προξενείο), συνεργάζεται με τους πιο έμπειρους μηχανικούς, ενώ για την υλοποίηση των έργων της χρησιμοποιεί τα πλέον έμπειρα και αξιόπιστα συνεργεία, έτσι ώστε οι κατασκευές της να διακρίνονται από υψηλή αισθητική, ποιότητα και λειτουργικότητα.

I N F O ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, Αθ. Σουλιώτη 2, Θεσσαλονίκη τηλ.: 2310840078, 6972035019, 6936635818, fax: 2310843908

15


επιχειρηµατικά

23 ΜΑΪΟΥ 2010

«Στροφή» στις µεταχειρισµένες κατοικίες του Γιάννη Σεϊτανίδη

ο

ι χαμηλότερες τιμές στρέφουν τους λιγοστούς υποψήφιους αγοραστές κατοικιών στα μεταχειρισμένα ακίνητα. Το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται μια αύξηση στο απόθεμα μεταχειρισμένων κατοικιών ηλικίας ώς 10 χρόνων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες να σπεύδουν να πωλούν τα ακίνητά τους, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου που έχουν λάβει. Μεγαλύτερη πίεση δέχονται όσοι έχουν λάβει δάνειο σε σταθερό επιτόκιο. Την αγορά του μεταχειρισμένου ακινήτου ενισχύει και το άνοιγμα στην «ψαλίδα» των τιμών μεταξύ νεόδμητων και παλαιών. Σε έκθεσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι, κατά το 2009, το κόστος απόκτησης μιας νεόδμητης κατοικίας μειώθηκε κατά 3,1% και μιας μεταχειρισμένης κατά 5,6%.

16

Ένα άλλο στοιχείο που ευνοεί την απόκτηση μεταχειρισμένου ακινήτου είναι η χαμηλότερη φορολογία. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο φόρος μεταβίβασης που πληρώνεται στα μεταχειρισμένα μειώθηκε από 9% - 11% σε 8% - 10%. Την ίδια στιγμή, ο ΦΠΑ που καταβάλλεται κατά την απόκτηση νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκε σε 21%. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, το πρώτο τετράμηνο του 2010 η μέση τιμή απόκτησης ενός μεταχειρισμένου ακινήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν 2.000 ευρώ το τ.μ., ενώ ενός νεόδμητου 4.500 ευρώ το τ.μ. Σε Καλαμαριά, Νέα Κρήνη και Άγιο Ιωάννη η μέση τιμή κτήσης για ένα μεταχειρισμένο ακίνητο είναι 1.650 ευρώ το τ.μ., ενώ για ένα νεόδμητο 2.400 ευρώ το τ.μ. Στις Συκιές, οι τιμές στα μεταχειρισμένα κυμαίνονται από 800 ώς 2.000 ευρώ το τ.μ., ενώ στα νεόδμητα από 1.800 ώς 3.000 ευρώ το τ.μ. Κ ●


> παρουσίαση

era STATUS «Ηγέτης» στο Real Estate

η

Ιφιγένεια και η Μαρία Μπόνου κατέχουν από το 2003 τον τίτλο ενός από τα μεγαλύτερα και τα πιο γνωστά οργανωμένα κτηματομεσιτικά γραφεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Οι 20 συνεργάτες είναι εδώ, για να σας εξυπηρετήσουν άμεσα με τον πιο επαγγελματικό τρόπο. Η γραμμή της era STATUS όλα αυτά τα χρόνια είναι: ΣΚΟΠΟΣ - Να είναι μία πρώτυπη κτηματομεσιτική εταιρεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών - Να τελειοποιήσει τις υπηρεσίες της και την αποδοτικότητά τους ΟΡΑΜΑ - Να είναι πρωτοπόρος στις υπηρεσίες του real estate με υπέρβαση των προσδοκιών των πελατών της ΑΠΟΣΤΟΛΗ - Να είναι καινοτόμος στην παροχή real

estate υπηρεσιών - Να χτίσει σχέσεις ζωής με τους πελάτες της ΠΙΣΤΕΥΩ - Εξυπηρέτηση με επαγγελματισμό και ακεραιότητα - Διεκπεραίωση της εκάστοτε αγοραπωλησίας κατά τρόπο τίμιο, ηθικό και αξιόπιστο - Ο κάθε πελάτης αντιμετωπίζεται με προσοχή, σεβασμό και χαμόγελο - Ανάπτυξη μέσω καινοτομίας και δημιουργικότητας ΠΑΡΟΧΕΣ - Παροχή διαχείρισης ακινήτων και οικονομικής - Δωρεάν έκδοση τραπεζικών και επιδοτούμενων δανείων Η era STATUS έχει παράδοση στην τελειότητα των υπηρεσιών της και οι ιδιοκτήτριες, όπως μας αναφέρουν, έχουν σκοπό να την κρατήσουν αυτήν την παράδοση.

I N F O era STATUS, Μεγ. Αλεξάνδρου 108, Εύοσµος Θεσ/νίκη, Αριστοτέλους 5 & Τσιµισκή, Θεσ/νίκη Τηλ. Κέντρο: 2310763196/ 2311201456, Fax: 2310763197/ 231120457, info@erastatus.gr, www.erahellas.com

17


εγχειρίδιο

23 ΜΑΪΟΥ 2010

ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Φτηνά, γρήγορα και αξιόπιστα Οι προκατασκευασμένες κατοικίες κοστίζουν λιγότερο και σηκώνονται πιο γρήγορα από τις χτιστές κατοικίες .Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται, σήμερα, νέα υλικά και καινοτόμες τεχνικές που έχουν βελτιώσει σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο κάποια σημαντικά προβλήματα, όπως χαμηλή αξία μεταπώλησης και έλλειψη χρηματοδότησης, παραμένουν. Του Φώτη Νικολαΐδη

Τι σηµαίνει προκατασκευασµένη κατοικία; Οι προκάτοικίες δεν χτίζονται, αλλά συναρμολογούνται επιτόπου και παραδίδονται «με το κλειδί στο χέρι», όπως συνηθίζεται να λέγεται. Βέβαια, και εδώ απαιτούνται κάποιες οικοδομικές εργασίες, όπως έργα θεμελίωσης , όχι όμως και έργα τοιχοποιίας. Η θεμελίωση δεν ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της εταιρείας που θα αναλάβει το στήσιμο της κατοικίας. Έναντι εξτρά αμοιβής, όμως, μπορεί να αναλάβει η εταιρεία και αυτήν την εργασία, όπως και το γραφειοκρατικό κομμάτι της, δηλαδή την έκδοση άδειας οικοδόμησης και την τακτοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Μια τυπική προκατοικία περιλαμβάνει πλήρη ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση, καθώς και σύστημα αποχέτευσης, αρκεί να υπάρχουν τα ανάλογα δίκτυα στην περιοχή. Την επίβλε-

18

ψη του όλου έργου αναλαμβάνει συνήθως μηχανικός της εργολάβου εταιρείας και την ευθύνη για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις διπλωματούχος ηλεκτρολόγος, που συντάσσει και το σχετικό πιστοποιητικό για τη ΔΕΗ. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των κατοικιών είναι ότι μέσα σε 2 - 3 μήνες παραδίδονται έτοιμες για άμεση χρήση, μιας και περιλαμβάνουν τα πάντα, όπως βρύσες, μπαταρίες, νιπτήρες, μπανιέρα, λεκάνη wc, θερμοσίφωνα και διάφορα αξεσουάρ μπάνιου, π.χ. σαπουνοθήκες, χειρολαβές και άγκιστρα. Ειδικές παραγγελίες, με πρόσθετη επιβάρυνση εννοείται, μπορούν να γίνουν και εδώ, όμως καλό είναι να διευκρινιστεί εκ των προτέρων τι ακριβώς θα περιλαμβάνεται στη βασική σύνθεση και τι θα αποτελεί εξτρά, για να αποφευχθούν οι μετέπειτα προστριβές .


Προκάτ τσιµέντου Τα τελευταία χρόνια, φτιάχνονται προκάτ-οικίες και από προκατασκευασμένες πλάκες μπετόν, που στηρίζονται πάνω σε θεμέλια από οπλισμένο τσιμέντο. Αυτές διαφέρουν σημαντικά από τις απλές συνθετικές προκατοικίες, όσον αφορά τα τοιχώματα, μιας και εδώ δεν υπάρχουν πλάκες από MDF, αλλά προκατασκευασμένα τοιχία από μπετόν που φτάνουν έτοιμα στον τόπο κατασκευής, όπου και συναρμολογούνται. Τα τοιχία αυτά κατασκευάζονται από υδατοστεγή υλικά, συνήθως από πολυουρεθάνη, και αποτελούνται από δύο τσιμεντένιες πλάκες, με ενδιάμεσο κενό που λειτουργεί ως θερμομόνωση - ηχομόνωση και δίοδος για τις καλωδιώσεις και τις σωληνώσεις . Με τη νέα αυτήν μέθοδο μειώνεται ακόμη περισσότερο τόσο ο χρόνος, όσο και το κόστος αποπεράτωσης αυτών των κατοικιών μέχρι και 50%, ενώ χάρη σε αυτήν μπορούν να χτιστούν ακόμη και πολυώροφες οικοδομές, μιας και τα τσιμεντένια τοιχία αποτελούν τμήμα του φέροντος οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια, φτιάχνονται προκατοικίες και από προκατασκευασµένες πλάκες µπετόν, που στηρίζονται πάνω σε θεµέλια από οπλισµένο τσιµέντο

Ξύλινα προκάτ Τα περισσότερα λυόμενα φτιάχνονται από συνθετικές πλάκες, που στηρίζονται σε οριζόντιες τραβέρσες και κατακόρυφους ορθοστάτες. Οι πλάκες αυτές κατασκευάζονται από απομυκητοποιημένη και πισσαρισμένη ξυλεία, για να αντέχουν στον χρόνο. Την τοιχοποιία αποτελούν εδώ διπλές πλάκες από συνθετικό ξύλο, όπως νοβοπάν για παράδειγμα, που ενισχύονται και από τις δύο πλευρές με μεταλλικό πλέγμα . Πάνω στις πλάκες αυτές στρώνεται σοβάς και στεγανοποιητικά υλικά και το ενδιάμεσο κενό

συμπληρώνεται από μονωτικά υλικά, συνήθως από πλάκες φελιζόλ. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί το πάχος των τοιχίων να φτάσει ακόμη τα 20 εκατοστά, που είναι ικανοποιητικό για μία αποτελεσματική ηχομόνωση ή θερμομόνωση. Τα κουφώματα και τα εξώφυλλα αποτελούνται εδώ από ξύλινες κατασκευές, για να δένουν με τη συνολική εικόνα της κατοικίας, ενώ, όπου δεν υπάρχουν εξώφυλλα, τοποθετούνται βαριές σιδεριές. κ●

INFO > Πριν α αποφασίσετε, σκεφτείτε σοβαρά το θέμα της χρηματοδότησης και τη χαμηλή αξία μεταπώλησης των προκατασκευασμένων κατοικιών. > Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών στα προάστια και στην ύπαιθρο των ΗΠΑ αποτελείται από προκατασκευασμένες κατοικίες, που, όπως φαίνεται, αντέχουν στον χρόνο, μιας και οι περισσότερες από αυτές φτιάχτηκαν πριν από 30 - 50 έτη. > Φροντίστε να συντάξετε ειδική συγγραφή γι’ αυτά που θα περιλαμβάνει η προκατασκευασμένη κατοικία. > Να ελέγξετε την αξιοπιστία και την τεχνογνωσία της εταιρείας, προτού δώσετε χρήματα. > Φροντίστε να υπάρχει σωστή αναλογία μεταξύ αξίας του οικοπέδου και της κατοικίας. Σε μια ακριβή περιοχή, για παράδειγμα, δεν συμφέρει να σηκώσετε λυόμενο, διότι, αν θελήσετε να πουλήσετε το

οικόπεδο, κανείς δεν θα θέλει το κτίσμα. > Το θέμα της υγιεινής διαβίωσης είναι ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξετε. Αν και μέχρι τώρα δεν έχουν αποδειχτεί κάποιες επιπτώσεις στην υγεία από την παραμονή σε «συνθετικά» σπίτια, εν τούτοις τα συμβατικά υλικά, όπως τα τούβλα, είναι πιο ασφαλή, μιας και χρησιμοποιούνται εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια χωρίς προβλήματα. > Να έχετε υπόψη σας ότι για τη στερέωση βαριών αντικειμένων στους τοίχους, όπως ράφια με βιβλία, θα χρειαστείτε κάποιες ειδικές κατασκευές, διότι τα συνθετικά τοιχία δεν αντέχουν μεγάλα βάρη. > Οι προκατασκευασμένες κατοικίες έχουν περισσότερα καθαρά μέτρα από ό,τι οι χτιστές, επειδή διαθέτουν λεπτότερα εσωτερικά τοιχία, συνήθως 13 εκατοστών.

19


υλικός κόσµος

23 ΜΑΪΟΥ 2010

Μικρά και χρήσιµα µυστικά της

«καλής νοικοκυράς»

20


Πόσες φορές προβληματίζεστε για μικροπράγματα που έχουν να κάνουν με πρακτικές διαδικασίες της καθημερινότητας εν οίκω; Πώς θα σιδερώσετε γρηγορότερα; Πώς θα φροντίσετε καλύτερα τα φυτά και τα λουλούδια σας; Πώς θα απομακρύνετε έντομα; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα της… «καλής νοικοκυράς». Της Καρολίνας Παππού ΞΕΠΑΓΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ - Όταν αποφασίσετε να

κάνετε απόψυξη, αλείψτε ή ψεκάστε τον καταψύκτη με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνος του μετά. ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΙΔΕΡΩΜΑ - Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο και η θερμοκρασία θα διατηρείται περισσότερο. ΑΛΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ - Αν έχετε συρόμενες πόρτες στο μπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολείμματα σαπουνιού, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Περάστε τες με ένα μαλακό πανί, νοτισμένο με baby oil. Θα γλιτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς μήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στην μπανιέρα σας, αφήνοντας την τζαμαρία της πόρτας καθαρή. ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ - Ρίξτε στη σωλήνα μισή κούπα σόδα μαγειρική και μία κούπα ξίδι. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει επί 10 λεπτά, και μετά αδειάστε μία τσαγιέρα βραστό νερό. ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΙ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ - Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους βουλωμένους νεροχύτες με λίπη είναι να ρίξετε στη σωλήνα μια κούπα αλάτι και μια κούπα σόδα μαγειρική και μετά βραστό νερό. ΕΞΩ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ - Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα σε χώρους που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν ποντίκια στο σπίτι ή το γκαράζ, τα απομακρύνετε; Αλλά μετά λίγες μέρες χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και μαζέψτε την. ΕΝΤΟΜΑ/ΠΑΡΑΣΙΤΑ - Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δέντρα και φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα: μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, μια κουταλιά σπορέλαιο σε ένα γαλόνι νερού, που ανακατεύετε καλά και με το οποίο λούζετε τα δέντρα και φυτά, μέσα και έξω απ’ το σπίτι, κάθε μία ή δύο εβδομάδες. ΤΗΓΑΝΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ - 1. Μεσαία, 130 - 145 βαθμούς Κελσίου για τηγανητά που περιέχουν πολύ νερό, όπως πατάτες και άλλα λαχανικά. 2.Υψηλή, 155 - 170 βαθμούς Κελσίου για αλευρώματα ή βουτυρωμένα. 3. Πολύ υψηλή, 175 - 190 βαθμούς Κελσίου για μικρού μεγέθους ψαρικά, όπως καλαμαράκια, κροκέτες κ.ά.

21


υλικός κόσµος

23 ΜΑΪΟΥ 2010

Έχετε καθρέφτες ή γυαλικά που έχουν γρατσουνιές; ∆οκιµάστε να τρίψετε επάνω στις γρατσουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι την gel) µε ένα µαλακό ύφασµα! Κάνει θαύµατα! ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ ΚΑΙ CD - ΔΙΣΚΑΚΙΑ - Αν μερικά

ψηφιακά δισκάκια σας (cds), έχουν γρατσουνιστεί ή λερωθεί, με αποτέλεσμα να «κολλάνε», όταν τα χρησιμοποιείτε, μην απελπίζεστε: απλώστε στην καλή επιφάνειά τους και τρίψτε ελαφρά με το δάχτυλό σας λίγη οδοντόπαστα συνηθισμένη (όχι τη διαυγή gel). Αφήστε την 5 λεπτά, και μετά σκουπίστε την με ένα νωπό, μαλακό, χνουδωτό πανί. ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΚΑ - Έχετε καθρέφτες ή γυαλικά που έχουν γρατσουνιές; Δοκιμάστε να τρίψετε επάνω στις γρατσουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι την gel) με ένα μαλακό ύφασμα! Κάνει θαύματα! ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΣΙΓΑΡΙΛΑ - Ρίξτε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη. Έτσι, κάθε φορά που θα σβήνετε τα τσιγάρα σας θα μυρίζει βανίλια, που θα εξουδετερώνει την τσιγαρίλα. Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και στα τασάκια του αυτοκινήτου. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ - Αν τα ντουλάπια της κουζίνας σας μυρίζουν κλεισούρα, βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού. Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει. Μετά ανοίξετε την πόρτα·

22

θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας έχει εξαφανιστεί. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ - Για να μη φουσκώσουν από το πλύσιμο και να μην καταστραφούν γρήγορα τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας, πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, περάστε τα με ένα βουρτσάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι. Σκουπίστε τα απαλά με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες. Κάθε φορά που το ξύλο σάς φαίνεται στεγνό, επαναλαμβάνετε αυτήν τη διαδικασία. Μη βάζετε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας (κουτάλες μπολ, γουδιά, σανίδες για το κόψιμο κ.λπ.). Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν το ξύλο να «σκάσει» πολύ πιο γρήγορα. ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ - Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού μισή κούπα σόδα μαγειρική και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα. Σώστε τα λουλούδια σας από τους μικρούς πράσινους ή μαύρους μύκητες, ψεκάζοντάς τα με ένα ελαφρύ διάλυμα από


νερό και υγρό απορρυπαντικό. Αφήστε το για 5-10 λεπτά και ξεπλύνετέ τα καλά. Για να διατηρηθούν περισσότερο τα κομμένα λουλούδια στα βάζα σας, προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού. ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΙΣΜΑ - Τα φυτά σας θα ζήσουν δύο εβδομάδες χωρίς πότισμα, αν γεμίσετε την μπανιέρα με βρεγμένες εφημερίδες και τα τοποθετήσετε πάνω τους, αφού πρώτα τα ποτίσετε καλά. Στη συνέχεια, τα ψεκάζετε με νερό και τα σκεπάζετε με νάιλον σακούλες, προσέχοντας όμως να μην ακουμπούν στα φύλλα. ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙΑ - Αν πρόκειται να λείψετε για περίπου 3 εβδομάδες, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα φυτά σας και για το ποιος θα τα ποτίζει. Για κάθε γλάστρα, γεμίστε ένα λεκανάκι ή έναν κουβά, ανάλογα με το μέγεθός της και τις ανάγκες της, με νερό και τοποθετήστε την δίπλα στη γλάστρα, αλλά ψηλότερα από αυτήν. Στερεώστε με μία πέτρα μέσα στον κουβά τη μία άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών και χώστε την άλλη άκρη στο χώμα της γλάστρας. Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά θα παίρνουν κάθε μέρα όσο νερό χρειάζονται. Αν οι γλάστρες σας είναι μικρές, μπορείτε σε έναν κουβά να στερεώσετε περισσότερα κορδόνια (ένα για κάθε γλάστρα)! ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΕΡΙΑ - Αν είστε καπνιστές και θέλετε να γλιτώσετε από τη δυσάρεστη μυρωδιά του τσιγάρου που επικρατεί στο σπίτι, αντιμετωπίστε το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας αναμμένα κεριά. Η ζεστή φλόγα ενός κεριού, εκτός του ότι δημιουργεί υπέροχη ατμόσφαιρα, έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τη δυσάρεστη οσμή του τσιγάρου από τους διάφορους χώρους του σπιτιού. ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ ΠΙΝΕΙ ΜΠΙΡΑ; - Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει, ένας απλός τρόπος, για να πρασινίσει ξανά, είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα. Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες, που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξηραίνουν. Βέβαια, αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ο μόνος κατάλληλος, για να το λύσει, είναι ο γεωπόνος. ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΣΦΗΚΕΣ - Τοποθετήστε σε κάποια σημεία της βεράντας (ή κρεμάστε στις κληματαριές ή στον φράκτη) μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια (από νερό ή αναψυκτικό), αφού προηγουμένως βάλετε μέσα σε αυτά δυο τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και τα κλείσετε με το καπάκι τους. Στη συνέχεια, ανοίξτε 3 - 4 τρύπες, λίγο πιο κάτω από το στόμιο του κάθε μπουκαλιού, σε μέγεθος που να μπορεί να περάσει ένα μολύβι. Η μυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει

τις σφήκες, οι οποίες, μπαίνοντας μέσα στο μπουκάλι, δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν. ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΣΑΝ… ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ - Βάλτε σε ένα ποτήρι τζιν... και μην το πιείτε. Βουτήξτε μέσα το κόσμημά σας. Αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα και ξεβγάλτε το καλά με χλιαρό νερό. Σκουπίστε το και θα δείτε ότι έχει γίνει λαμπερό σαν καινούργιο. ΤΕΛΕΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑ - Ένα θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά του κήπου σας ή της βεράντας σας, και ειδικά για τις τριανταφυλλιές, είναι το νερό όπου βράσατε σπανάκι. ΑΚΟΝΙΣΜΑ - Για να ακονίσετε τα μαχαίρια του μπλέντερ βάλτε μέσα του 6 - 7 παγάκια και αφήστε τη συσκευή να λειτουργήσει για 2 λεπτά. Για να ακονίσετε το ψαλίδι σας, κόψτε πολλά μικρά κομμάτια ενός λεπτού ατσάλινου σύρματος. ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ - Λίγες φλούδες πορτοκαλιού πάνω στα κλιματιστικά μηχανήματα θα αρωματίσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας ευχάριστα και διακριτικά. ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ - Οι φουσκάλες είναι συχνά εφιάλτης, όταν τοποθετούμε μια ταπετσαρία. Για να τις εξαλείψετε, πρέπει να κάνετε μια μικρή εντομή σε σχήμα σταυρού, στο κέντρο της φουσκάλας και να ξαναρίξετε λίγη κόλλα με μια σύριγγα. Ενώστε μετά πάλι τις άκρες, πιέζοντας με δύναμη. Απομακρύνετε την περίσσια κόλλα με ένα υγρό σφουγγάρι. κ●

Ένα θαυµάσιο λίπασµα για τα φυτά του κήπου σας ή της βεράντας σας, και ειδικά για τις τριανταφυλλιές, είναι το νερό όπου βράσατε σπανάκι 23


διακόσµηση

23 ΜΑΪΟΥ 2010

In House, Γρ. Λαμπράκη 213, Α. Τούμπα, τηλ.: 2310947108

Τα βλέπω όλα ροζ… Ένα χρώμα που δημιουργεί την πιο «γλυκιά» διακόσμηση! Tης Φωτεινής Καρπούζα

Άβαξ, Αδριανουπόλεως 22, τηλ.: 2310486623 3. Butlers, Μητροπόλεως 28, τηλ.: 2310276664

24


Madura, Μητροπόλεως 15 & Βενιζέλου, τηλ.: 2310273831

Εντός, 11ο χλμ. Θεσ/νίκης - Περαίας, Εμπ. Κέντρο «Florida1», τηλ.: 2310476540

Neoset, Λεωφ. Γεωργ. Σχολής 86, Εμπ. Κέντρο «Florida», τηλ.: 2310476869

25


ευρετήριο

23 ΜΑΪΟΥ 2010

Χρήσιµος οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,50%

3,60%

4,50%

4,90%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 2,20% - 2,50% ή 4,63%

5,80%

5,85%

6%, και EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,90%

και 4,75%

3,65%

5,00%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 1,50% ή 5,05% (βασικό) ή 4,75 % (προνομιακό)

3,85%

4,25%

4,90%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,60%

4,80%

5,20%

από 5,00%

6,00 %

από 5,00%

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ASPIS BANK

από 2,95% έως 4,45% (επιδοτούμενα από δημόσιο) ή από 5,45%

από 5,10% ή από 2,85% έως 4,35%( επιδοτ. από δημόσιο

6,00% ή EURIBOR μηνός + περιθώριο από 2,5%

από 3,95% (προνομιακό) ή από 5,80%

από 4,00%

από 4,25% (προνομιακό) ή από 6,00%

ATE BANK

ATTICA BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 40

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

3 - 40

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακίου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ σύνολο. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

έως 40

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Κατά την περίοδο σταθερού επιτοκίου αποζημίωση ίση με το σύνολο των τόκων έξι μηνών. Κατά την περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου καμμία αποζημίωση.

έως 40

Ολα τα έξοδα 850 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του δανείου

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλονται

Μέχρι 75% τόκοι 6 μηνών σε περίπτωση που η προεξόφληση της εμπορικής γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό αξίας του χρόνου αποπληρωμής

5 - 40

Δικηγόρου 234 ευρώ. Μηχανικού 90-100 ευρώ.

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

23 ΜΑΪΟΥ 2010

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

5,50%

5,75%

CITI BANK

3,84% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 3,60% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

3,50%

3,75%

3,85%

4,35%

EFG EUROBANK

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 1,80% ή ΣΒΕΧ + περ. από 0,20%

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 1,80%

5,20%

5,20%

5,20%

5,60%

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 2,00%

από 4,95%

από 5,90%

ΕΚΤ + περιθώριο από 3,00% ή EURIBOR 3 μηνών με περ. από 1,80%

3,50%

3,90%

5,50%

5,90%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,30%- 1,90%

4,25%-6,00% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15% - 6,50% (προνομιακό) ή 6,60 (βασικό)

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,75%

από 3,75%

από 3,75%

από 4,60%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,75%

4,00%

4,25%

5,00%

5,50%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

Από 6,50%

από 3,95%

από 4,50%

από 4,70%

(Χωρίς έξοδα νομ. και τεχν. ελέγχου)

(Χωρίς έξοδα νομ. και τεχν. ελέγχου)

(Χωρίς έξοδα νομ. και τεχν. ελέγχου)

7,10%

4,80%

4,60%

5,00%

5,40%

PRO BANK

EURIBOR 1 μηνός +1,30% ή ΕΚΤ +2,50% UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

5 - 35

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

2 - 40

300-1.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

έως 35

2 - 30

5 - 30

1.000 ευρώ για ποσό δανείου Μέχρι 85% της μέχρι 250.000 ευρώ. Νομικός και εμπορικής αξίας τεχνικός έλεγχος από 550 ευρώ

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, Εξέταση αιτήματος 500 ευρώ, δικηγόρου 320 ευρώ μηχανικού 130 ευρώ +ΦΠΑ 19% εμπορικής αξίας επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

3 - 40

Εξοδα 900 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών

5 - 40

950 ευρώ ανεξάρτητα από το ποσό του δανείου

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

Μέχρι 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

29


η συµβουλή του ειδικού*

23 ΜΑΪΟΥ 2010

η

σκίαση και η ηλιοπροστασία είναι οι πρώτες και κύριες λειτουργίες που επιτελούν ανά τον κόσμο τα συστήματα τεντών. Με λιγοστά και απλά βήματα, η διάρκεια ζωής τους μπορεί να παραταθεί, μιας και, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, «ανοχύρωτες» βεράντες και ακάλυπτα μπαλκόνια δεν προτιμώνται από κανέναν. Ο Ηλίας Ζαγκουμίδης, ιδιοκτήτης εταιρείας συστημάτων σκίασης, δίνει τις δικές του συμβουλές για τις τέντες και τη διατήρησή τους στο πέρασμα των χρόνων.

φύση να κάνει αυτήν τη δουλειά. Συχνά προσπαθούν πολλοί να την καθαρίσουν με απορρυπαντικό για > Πρέπει να προτιτα πιάτα και με σκούμούμε τέντα από ύπες, πράγμα που τεφασμα και να αποφεύλικά κάνει κακό στην γουμε την μεταλλική. Η τέντα. πρώτη προσφέρει πε> Οι τιμές ορίζονται Ρ ΩΤΑ ρισσότερη δροσιά και ανά τετραγωνικό ΤΟΝ μεγαλύτερη προστασία μέτρο. Κατά μέσο ΤΕΝΤΟΠΟΙΟ από ακτινοβολίες, ιδιαίόρο, ένα ολοκληρωτερα αν είναι ανοιχτόμένο σύστημα τέντας χρωμη. Ωστόσο, έχει ευρώ κοστίζει 120 1 μικρότερη διάρκεια ζωανά τρέχον μέτρο. Η ής, περίπου οκτώ με ποιότητα του το πανιού δώδεκα χρόνια, σε αεξαρτημάτων και των εξα ντίθεση με τη μεταλλική που ρυθμίείναι αυτή π που διατηρείται σχεδόν ζει τις τιμές είτε προς για μια ζωή. είτε προς τα τα πάνω είτ > Η κακή χρήση μιας κάτω. Όσο περισσότέντας προκαλεί τη που τερα συστατικά, συστα φθορά της. Συχνά συμβάλλουν στη μεσυμβάλλου την κατεβάζουμε, όταν γαλύτερη διάρκεια φυσάει, και ακόμη συζωής του (τεφλόν, χνότερα, όταν βρέχει, νάιλον, νήματα), πεπράγμα που λειτουργεί ριέχει το πανί, τόσο εναντίον της. Επίσης, ακριβότερο γίνεται. την μαζεύουμε, ενώ > Θα άξιζε να δώείναι βρεγμένη με ασουμε κάποια χρήποτέλεσμα να σαπίσει ματα παραπάνω σε ευκολότερα το πανί. ηλεκτρική τέντα με > Σκοπός της τέντας μοτέρ, αλλά και σε Της Κικής είναι καθαρά η προΜουστακίδου τέντα με αισθητήρα. στασία μας από τον Πλέον οι έξι στους ήλιο. Για να την διατηδέκα επιλέγουν κάτι Κάθε εβδομάδα ένας ειδικός ρήσουμε σε καλή κατέτοιο, εξασφαλίζοαναλαμβάνει να λύσει τις απορίες σας. τάσταση, λοιπόν, ας ντας έτσι μεγαλύτερη έχουμε στον νου μας ανθεκτικότητα και αότι μόνο τότε πρέπει να την χρησιμοποιού- ποφεύγοντας την σύντομη αντικατάσταση με. Είναι λάθος να την κατεβάζουμε, για να της τέντας. απλώσουμε ρούχα, για να μη μας βλέπει > Σε ένα ποσοστό 40%, μια τέντα λειτουρο απέναντι, για όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή, γεί ηχομονωτικά. Σημαντικό ρόλο παίζει εκτός από την ηλιοπροστασία. ο αέρας, καθώς, αν φυσάει, ο ήχος φεύγει > Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κανέ- προς πολλές κατευθύνσεις, ενώ σε κατάστανα προϊόν για τον καθαρισμό της. Για να ση άπνοιας η τέντα όντως απομακρύνει τους το πούμε απλά, πρέπει να αφήνουμε τη θορύβους. κ●

>

Τι πρέπει να ξέρω ες για τις τέντ

*

30


KATOIKIA 23/5/2010  
KATOIKIA 23/5/2010  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 349

Advertisement