Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 375

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΠΙΤΙΑ

Επιχειρηµατικότητα

υλικός κόσµος

Εγχειρίδιο

Ακριβαίνουν τα οικοδομικά υλικά

Διαλέξτε ουδέτερους τόνους για το παιδικό

Για πιο καθαρό… νερό!


περιεχόµενα

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

06 Ειδήσεις 08 Αριθμοδείκτες 10 Αγορά ακινήτων:

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Για πιο καθαρό… νερό! 20 Διαλέξτε ουδέτερους τόνους στο

Μεγάλες αποδόσεις για τα μικρά σπίτια 14 Επιχειρηματικότητα 16 Εκδηλώσεις

παιδικό 24 Διακόσμηση 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 30 Συμβουλή του ειδικού

TEYΧΟΣ 375 ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

Σ Υ Μ Β ΟΥΛ ΟΣ Ε Κ ΔΟΣ Η Σ : Α σ π α Π ά σ σ ι ο υ | | Δ Ι Ε ΥΘΥ Ν Σ Η Δ Ι ΑΦ Η Μ Ι Σ Η Σ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Φωτεινή Καρπούζα, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Κική Μουστακίδου, Φ ώ τ η ς Ν ι κ ο λ α ΐ δ η ς , Κ α ρ ο λ ί ν α Π α π π ο ύ ΑΤ Ε Λ Ι Ε : Στ έ λ λ α Κ ο τ τ α ρ ί δ ο υ | | ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


real estate news

6

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σε ανοδική τροχιά τα επιτόκια

Σ Σχετικά μικρό το ενδιαφέρον για ημιυπαίθριους φ

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, που είναι συνδεδεμένα με το euribor, αφού το τελευταίο ακολουθεί συνεχείς αυξητικές τάσεις, έστω και κατά αρκετά μικρό ποσοστό. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν συνεχώς υψηλότερες δόσεις οι δανειολήπτες που επέλεξαν τα συγκεκριμένα επιτόκια για την απόκτηση σπιτιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι, τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανειοληπτών προτίμησε στεγαστικά επιτόκια συνδεδεμένα με το euribor, αφού και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έστρεφαν τους ενδιαφερόμενους προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, από μερίδα στελεχών τραπεζών εκφράζεται η εκτίμηση ότι η συνεχής άνοδος του euribor είναι πολύ πιθανό σύντομα να προκαλέσει αύξηση και του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 1%. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο, αφού οποιαδήποτε άνοδος του επιτοκίου της ΕΚΤ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην ήδη παραπαίουσα αγορά.

Π Περισσότερες από 150.000 αιτήσεις για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και των άλλων χώρων που άλλαξαν παράνομα χρήση είχαν κατατεθεί στις πολεοδομίες όλης της χώρας στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής αιτήσεων διαμορφώνεται πλέον σε 3.200, και η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι σε περίπτωση που η κινητικότητα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων (31η Δεκεμβρίου 2010) θα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 285.000 αιτήσεις. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι το νούμερο είναι αρκετά μικρό, αφού σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε περίπου 1,5 εκατομμύριο υπολογίζονται σε όλη την Ελλάδα οι χώροι που άλλαξαν παράνομα χρήση. Την ίδια στιγμή, πολύ μικρό είναι το ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων στον νομό Θεσσαλονίκης, αφού, σύμφωνα με τη διοίκηση της τοπικής πολεοδομίας, μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα συνολικά και τα έξι καταστήματα της υπηρεσίας (κεντρικό, ανατολικό, δυτικό, Καλαμαριά, Κορδελιό και Λαγκαδά) είχαν εξυπηρετήσει περίπου 10.000 πολίτες, ενώ οι χώροι που άλλαξαν παράνομα χρήση σε ολόκληρο τον νομό υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 200.000. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η επιβολή παράτασης στην προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, αφού θεωρείται αδύνατο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Ήδη στο κεντρικό κατάστημα της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης οι πολίτες εξυπηρετούνται με ραντεβού, το οποίο κλείνεται περίπου 15 μέρες μετά την πρώτη επίσκεψή τους στην υπηρεσία και την απόδειξη της καταβολής του παραβόλου στην εφορία.


Αντικειμενικές αξίες παντού Α Σ 4.458 περιοχές 26 νομών της χώρας θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών Σε των ακινήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε φαινόμενο φοροδιαφυγής και να εισπραχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα από την Πολιτεία. Μέχρι σήμερα στις εν λόγω περιοχές το ύψος του φόρου ποίκιλλε, αφού η αξία του κάθε ακινήτου ήταν σε πολλές περιπτώσεις αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των εφόρων, των μεσιτών, των κατασκευαστών, των πωλητών και των αγοραστών ακινήτων. Πλέον οι αξίες των ακινήτων δεν θα προκύπτουν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών, αλλά με το αντικειμενικό σύστημα. Στον νομό Ιωαννίνων, θα ενταχτούν στο αντικειμενικό σύστημα οι περισσότερες περιοχές (449), και ακολουθούν ο νομός Χανίων με 424 και ο νομός Λακωνίας με 397.

Διαμαρτυρίες της ΠΑΣΥΦ Τις διαμαρτυρίες της για πρόσφατη απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ). Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, η απόφασή της να καθοριστούν ειδικοί όροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις εκτός σχεδίου περιοχές θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών και θα δημιουργήσει προβλήματα σε χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Ειδικότερα, η απόφαση απαγορεύει σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα την εγκατάσταση συστημάτων ύψους άνω των 2,5 μέτρων, ενώ στα άρτια και οικοδομήσιμα επιβάλλει να μένει ανεκμετάλλευτη στο οικόπεδο έκταση διπλάσια από το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης. Η ΠΑΣΥΦ υποστηρίζει ότι, με τις ρυθμίσεις αυτές, βγαίνει εκτός αγοράς σχεδόν το σύνολο των εγχωρίως παραγόμενων συστημάτων στήριξης των φωτοβολταϊκών (σταθερές βάσεις, ηλιοστάτες tracker). Αντίθετα, το κριτήριο αυτό «ανοίγει τον δρόμο» σε συγκεκριμένα εισαγόμενα συστήματα στήριξης, υποστηρίζει η ΠΑΣΥΦ στην ανακοίνωσή της.

Μαγαζιά γίνονται πάρκινγκ Μ Τα εδώ και πολύ καιρό απαξιωμένα εμπορικά ακίνητά τους βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν προς όφελός τους κάποιοι ιδιοκτήτες. Μετατρ τρέπουν με νόμιμο τρόπο σε χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων τους τα, για πολλούς μήνες ξενοίκιαστα, μαγαζιά τους κι έτσι τουλάχιστον αντιμετωπίζουν το καθημερινό πρόβλημα της ταλαιπωρίας για την εύρεση πάρκινγκ στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να χάνουν τα προσδοκώμενα έσοδα από τα ακίνητά τους, ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το... κακό είναι μικρό, αφού σε δευτερεύοντα εμπορικά σημεία της πόλης, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κτηματομεσίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των άδειων καταστημάτων δεν έχει καμία τύχη ενοικίασης στο άμεσο μέλλον. Μπορεί η εν λόγω μετατροπή να μην αποτελεί φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις, όμως πρόκειται για μία τάση, η οποία, τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα, σε μικρούς δρόμους ολοένα και αυξάνεται.

7


αριθµοδείκτες

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

> > > > >

του Φώτη Νικολαΐδη

ΑΠΟ 170.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ, ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ 25-30%, ΚΑΙ

250.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΟΣΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ.

>

> Πωλείται εξοχική κατοικία στις όχθες του Τάµεση, που κάποτε ανήκε στη βασίλισσα Άννα της Μ. Βρετανίας στην τιµή των 1.143.000 ευρώ. Το διώροφο εξοχικό χτίστηκε τον 18ο αιώνα και περιλαµβάνει 4 υπνοδωµάτια.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 2.000 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΝΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ, ΑΝΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΛΚΑΛΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ 52.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 230.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ 3 ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ.

> Μεσιτικό γραφείο, στο Μπράιτον της Αγγλίας, επιστράτευσε ιαπωνική ποίηση για την παρουσίαση μιας παραθαλάσσιας κατοικίας αξίας

570.000 ευρώ στην ιστοσελίδα του.

>

> ΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ 11,2% (15,7% ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΚΑΙ 7,7% ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ) ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010 ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΠΕΙΡΟ. ΤΩΡΑ, Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΜΙΑΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 3.169 ΕΥΡΩ / Τ.Μ. ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΚΑΙ 1.576 ΕΥΡΩ / Τ.Μ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ

ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕ-

226 380 ΕΥΡΩ / Τ.Μ., ΠΟΥ

ΡΙΣΜΑΤΩΝ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩ / Τ.Μ. ΑΠΟ

ΗΤΑΝ ΠΡΟΠΕΡΣΙ.

>

> Σε ποσοστό

40,5%, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙ-

ΣΗ ΜΕ ΤΟ 2008, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ

5% αυξήθηκαν κατά το

πρώτο τρίμηνο του 2010, και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, οι τιμές των ακινήτων στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα η μέση τιμή ενός διαμερίσματος να ανέρχεται τώρα στα

177.200 ευρώ.

ΠΤΩΣΗ 4%, ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ, ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΘΕΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 3,5%, ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010.

> > > > > > > Μειωμένες κατά

26% ή κατά 60.767 μονάδες συγκριτικά με πέρυσι εμφανίστηκαν οι πωλήσεις ακινήτων στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

8


το θέµα

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αυξάνονται οι αποδόσεις των µικρών και φτηνών σπιτιών

ό

πως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κατοικία» κτηματομεσίτες, το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των μικρών και φτηνών σπιτιών ακολουθούν αυξητική πορεία, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο «περιβάλλον» για συμφέρουσες επενδύσεις στην κτηματαγορά. Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του Δικτύου Ομοσπονδιών Μεσιτών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και εκπρόσωπο της «MLS Greece», Νίκο Μανομενίδη, ιδιαίτερα αποδοτικά και αρκετά συμφέροντα για επενδύσεις είναι τα σπίτια με τιμή πώλησης μέχρι 100.000 ευρώ και με μισθωτικές αξίες οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 250 και 350 ευρώ το μήνα. Όπως ανέφερε, στη συγκεκριμένη κατηγορία των ακινήτων είναι ιδιαίτερα ορατή τους τελευταίους μήνες η αύξηση των αποδόσεων από τα ενοίκια, αφού πέρσι και πρόπερσι οι τελευταίες κυμαίνονταν μεταξύ 5% - 6%, ενώ πλέον αγγίζουν ακόμη και το 7% - 7,5%. Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη βελτίωση του κλίματος δημιουργεί η εκτίμηση του κ. Μανομενίδη ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί μέσα

10


Σημαντικά οφέλη προσφέρουν στον αγοραστή τους οι μικρές και φτηνές κατοικίες στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την κτηματαγορά. Για την απόκτησή τους δεν χρειάζεται να δαπανηθεί πακτωλός χρημάτων, ενώ όσοι τα αγοράσουν για εκμετάλλευση θα καταφέρουν να πετύχουν μια αρκετά ικανοποιητική για τις σημερινές συνθήκες απόδοση από τα ενοίκια. του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

11


το θέµα

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Πέρσι και πρόπερσι οι αποδόσεις κυµαίνονταν στο 5% - 6%, ενώ πλέον αγγίζουν το 7% - 7,5%

στην επόμενη διετία και στις κατοικίες μεσαίου και μεγάλου εμβαδού, οι οποίες σήμερα προτιμούνται τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση από πολύ μικρότερη μερίδα των καταναλωτών σε σχέση με τα μικρά σπίτια. «Στα πολύ ακριβά σπίτια οι αποδόσεις σήμερα κυμαίνονται κάτω από το 3%. Πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη διετία θα φτάσουν γύρω στο 5%. Ωστόσο και στα ακριβά ακίνητα άρχισε να φαίνεται μια «δειλή» αύξηση των αποδόσεων, αφού σε κάποια από αυτά έπεσαν οι τιμές πώλησης μέχρι και 30%, ενώ η μείωση των ενοικίων κυμάνθηκε γύρω στο 15% - 20%» είπε ο κ. Μανομενίδης.

12

Πέφτουν οι τιµές πώλησης - σταθερά τα ενοίκια Σύμφωνα με μεσίτες είναι πολύ απλή η εξήγηση της αύξησης των αποδόσεων στα μικρά και φτηνά σπίτια. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης οι τιμές απόκτησης των κατοικιών ακολουθούν πτωτική πορεία, ενώ το ποσοστό της μείωσης εκτιμάται ότι φτάνει μέχρι το 10%. Ωστόσο, τα ενοίκια στα μικρά και φτηνά σπίτια, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 250 - 350 ευρώ τον μήνα, δεν έχουν παρουσιάσει σήμερα κάποια μεταβολή. Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, να έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις της συγκεκριμένης κατηγο-


ρίας κατοικιών και ως εκ τούτου αυτά να παρουσιάζουν πλέον σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν σήμερα αρκετά παραδείγματα σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τα οποία καταδεικνύουν τις ικανοποιητικές πάντοτε ανάλογα με την τρέχουσα συγκυρία αποδόσεις που προσφέρουν τα μικρά και φτηνά σπίτια. Ειδικότερα, γκαρσονιέρα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Χαριλάου, πουλήθηκε πριν από λίγους μήνες προς 45.000 ευρώ, ενώ σήμερα νοικιάζεται προς 270 ευρώ μηνιαίως. Η απόδοση που προσφέρει στον ιδιοκτήτη του το συγκεκριμένο ακίνητο φτάνει σήμερα στο 7,5%. Εξάλλου, μια άλλη γκαρσονιέρα 28 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιασωνίδου, πρόσφατα «άλλαξε χέρια» με 39.000 ευρώ. Ο νέος ιδιοκτήτης κατάφερε να την νοικιάσει σε πρωτοετή φοιτητή προς 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ολοφάνερο ότι και σε αυτήν την περίπτωση η απόδοση βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να... «τρίβει τα χέρια του» για την επένδυσή του. Τέλος, επίσης στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή του τουρκικού προξενείου, μερικώς ανακαινισμένο στούντιο πουλήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα προς 32.000 ευρώ. Νοικιάστηκε αμέσως σε φοιτητή με 250 ευρώ το μήνα. Η απόδοση είναι πολύ ικανοποιητική για τον ιδιοκτήτη του.

Συγκοινωνούντα δοχεία πωλήσεις και ενοικιάσεις Ακόμη και στα μικρά και φτηνά σπίτια δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικότητα η αύξηση

των αποδόσεων, αν δεν είχε μειωθεί σημαντικά η κινητικότητα των ενδιαφερόμενων αγοραστών κατοικιών, γεγονός που αναμφισβήτητα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την κτηματαγορά. Οι ανάγκες για στέγαση δεν είναι δυνατό να πάψουν να υπάρχουν και επειδή έχει γίνει πλέον αρκετά δύσκολη υπόθεση η αγορά σπιτιού άλλωστε και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας δίνουν πλέον με πολύ μεγάλη φειδώ στεγαστικά δάνεια , σημαντική μερίδα των καταναλωτών έχει στραφεί, αναγκαστικά ή μη, στην ενοικίαση κατοικίας. «Εφόσον, λοιπόν, αυξάνεται η πελατεία για ενοικίαση σπιτιού, είναι λογικό μεσοπρόθεσμα να οδηγηθούμε και σε αύξηση των τιμών των μηνιαίων μισθώσεων. Ωστόσο, πρώτα θα αυξηθούν οι αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες κατοικιών και στη συνέχεια θα ανεβούν τα ενοίκια», τονίζει ο κ. Μανομενίδης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της πτώσης του ενδιαφέροντος για αγορά σπιτιού και της ταυτόχρονης «στροφής» στο ενοίκιο μπορεί να αναφερθεί η φοιτητική στέγη. Τα προηγούμενα χρόνια ολοένα και αυξανόταν ο αριθμός των φοιτητών και των οικογενειών τους που προτιμούσαν να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας. Αποκτούσαν το σπίτι για να αποφύγουν την καταβολή ενοικίου καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών και στη συνέχεια πουλούσαν το ακίνητο ή το κρατούσαν για εκμετάλλευση. Πλέον ολοένα και λιγοστεύει ο αριθμός των φοιτητών που αγοράζουν σπίτι και η συντριπτική πλειοψηφία προτιμάει την ενοικίαση. Ο αριθμός των ενδιαφερόμενων φοιτητών - αγοραστών κατοικίας έχει πέσει στο 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. κ●

Συµφέρει η επένδυση σε κατοικίες µε τιµή µέχρι 100.000 ευρώ, οι οποίες νοικιάζονται προς 250 - 350 ευρώ το µήνα

13


επιχειρηµατικότητα

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ακριβαίνουν τα οικοδοµικά υλικά Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών των υλικών κατασκευής για τα νέα κτίρια κατοικιών φέτος το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2009 προς το 2008. του Γιάννη Σεϊτανίδη

o

γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2010, σημείωσε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2009. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προκύπτει ότι οι κυριότερες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν στα εξής οικοδομικά υλικά: Πετρέλαιο κίνησης (Diesel) κατά 32,1%, σωλήνες χαλκού (18,4%), σίδηρος οπλισμού (12,9%), σωλήνες πλαστικοί- συνθετικοί- ινοτσιμέντου (11,8%), χάλκινοι αγωγοί (8,6%) και έτοιμο σκυρόδεμα (0,6%). Αντίθετα, μειώθηκαν οι τιμές των τούβλων κατά 2,9%.

Οι νέες κατασκευές Παράλληλα, αύξηση 1,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών το γ΄ τρίμηνο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντί-

14

στοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2009, έναντι μείωσης 2,1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2009 προς το 2008. Ο δείκτης αυτός, κατά το γ΄ τρίμηνο 2010, σε σύγκριση με τον δείκτη του β΄ τριμήνου 2010, σημείωσε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2009. Ο δείκτης εκφράζει την εξέλιξη του κόστους, στο οποίο υποβάλλεται ο κατασκευαστής μιας τυποποιημένης κατασκευής (πολυκατοικίας) και υπολογίζεται βάσει των τιμών των υλικών και της αμοιβής εργασίας που καταβάλλει. Έτσι, ο δείκτης καταρτίζεται βάσει δύο επιμέρους δεικτών τιμών: α) του μηνιαίου δείκτη τιμών ή κόστους υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών που εκφράζει τη μεταβολή των τιμών των οικοδομικών υλικών, και β) του τριμηνιαίου δείκτη τιμών αμοιβής ή κόστους εργασίας στην κατασκευή νέων κτιρίων κατοικιών. κ●


εκδηλώσεις

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΗ Ν ΑΘΗΝΑ

1

Building g Green Expo p 2010 10 - 13 Δεκεμβρίου 2010

α

πό την Kormos - Διοργάνω Διοργάνωση Εκθέσεων / Ειδικές Εκδόσεις, επαγγελματική έκθεση με δομικά υλικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συστήματα ψύξης, θέρμανσης και κλιματισμού, επενδύσεις τοίχων και προσόψεων, δάπεδα, «έξυπνα κτίρια», συστήματα τεχνητού και φυσικού φωτισμού.

ΣΤΟ ΜΟ Ν ΠΕ Λ Ι Ε

8 - 11 Δε κ ε μ βρ β ρ ί ου 2 010

Από την Enjoy Montpellier, ετ ετήσια διεθνή έκθεση για παραγωγή, διάθεσ διάθεση και μετάδοση ενέργειας, με μηχανολογικό εξοπλισμό για ανανεώσιμες πηγές ενέργει ενέργειας.

ΣΤΗ Ν ΚΩΝ ΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛ Η

3 4

Natural Stone 2 5 - 2 8 Ν οε μ βρ β ρ ί ου 2 010

Από τη CNR, ετήσια διεθνή επαγγελματική έκθεση με μάρμαρα, γρανίτες, φυσική πέτρα και εεξοπλισμό εξόρυξης.

ΣΤΟ Π Ο ΖΝ ΑΝ

16

POLEKO - Intern International Ecological Fair 23 - 2 26 6 Ν οε μβρ μ β ρ ί ου 2 010

Από την Poznan International Internationa Fair, ετήσια ανοιχτή έκθεση για εναλλα εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με προϊόντα βιοτ βιοτεχνολογίας, συστήματα αερισμού, συστ συστήματα παραγωγής και διατήρησης ενέρ ενέργειας, καθώς και συστήματα επεξεργασία επεξεργασίας νερού.

UPCOMING!

2

ENERGAIA - Inte International Renewable Exhibition Energies g Exhibit


> παρουσίαση

Ένα νέο ιατρικό σύµπαν στον Εύοσµο

η

πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση ιατρικού κέντρου της δυτικής Θεσσαλονίκης, τα ιατρεία Ευόσμου, είναι έτοιμα να ανοίξουν τις πόρτες τους στο νέο εμπορικό κέντρο στην περιφερειακή οδό Ευόσμου, όπου ήδη φιλοξενείται το μεγαλύτερο πολυκατάστημα γνωστής αλυσίδας καλλυντικών. Το νέο αυτό εμπορικό κέντρο κατάφερε να γίνει γνωστό από την πρώτη μέρα λειτουργίας του και να δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινώς. Όλοι οι χώροι του έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν στους επισκέπτες αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ένα μοναδικό υπερσύγχρονο περιβάλλον. Η λειτουργία των ιατρείων Ευόσμου έχει

ως στόχο να καλύψει την ανάγκη του κοινού για ένα ενιαίο σύνολο εξυπηρέτησης ιατρείων και ιατρικών εργαστηρίων σε σημεία με μεγάλη προβολή, εύκολη πρόσβαση από όλους τους γειτονικούς δήμους και φυσικά άνετη στάθμευση. Σε όλους τους νέους γιατρούς που θα εγκατασταθούν στα ιατρεία Ευόσμου θα δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν από μία σειρά παροχών που έχουμε εξασφαλίσει για αυτούς και θα έχουν ως στόχο την καλύτερη λειτουργία των ιατρείων τους. Υπεύθυνος εκμίσθωσης και διαχείρισης των χώρων είναι η εταιρεία «Σιβρής Α.Ε.», στην οποία μπορεί να απευθυνθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος γιατρός για περισσότερες πληροφορίες.

I N F O Εταιρεία ∆ιαχείρισης Ιατρείων Ευόσµου: «ΣΙΒΡΗΣ Α.Ε.» Εύοσµος, Παπάγου 98 Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310601485 / 658560 / 607726 email: a.sivris@sivris.gr

17


εγχειρίδιο

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Για καθαρότερο… νερό Ασφαλώς και δεν είναι επικίνδυνο το νερό που πίνετε, τουλάχιστον όχι αυτό της πόλης μας, όμως δεν είναι και εντελώς υγιεινό, και αυτό επειδή περιέχει χλώριο, που σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό. Του Φώτη Νικολαΐδη

γ

ιατί να ρισκάρετε, τη στιγμή που υπάρχουν ειδικά φίλτρα νερού, τα οποία αφαιρούν τους βλαβερούς μικροοργανισμούς που επιβίωσαν από την διαδικασίας διύλισης και, παράλληλα, βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του;

Πόσο απαραίτητα είναι τα φίλτρα νερού; Το νερό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή· έτσι υπάρχουν σκληρά νερά, δηλαδή που είναι πλούσια σε άλατα και μέταλλα, και μαλακά νερά, που είναι

18

και τα μόνα κατάλληλα για πόση. Το νερό, το οποίο έρχεται από την ύδρευση, έχει απολυμανθεί και είναι καθαρό, όμως συχνά περιέχει κάποια υπολείμματα από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επεξεργασία του – συνήθως χλώριο. Εφοδιάζοντας την κύρια βρύση ή και ολόκληρη την εγκατάστασή σας με μία συσκευή φιλτραρίσματος του νερού, θα απαλλαγείτε από τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν σε αυτό και θα βελτιώσετε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Προσοχή, όμως, αυτά ισχύουν


μόνο για τα νερά της ύδρευσης που έχουν ελεγχθεί και όχι για οποιοδήποτε άλλα νερά. Τα αρτεσιανά φρέατα για παράδειγμα μπορούν να προσφέρουν καλής ποιότητας νερό και να περιέχουν ελάχιστα βακτηρίδια, όμως συχνά συμβαίνει να έχουν δυσάρεστη γεύση, ενδεχομένως επειδή περιέχουν πολύ ανθρακικό, ασβέστιο ή μαγνήσιο, ανάλογα πάντοτε με το υπέδαφος όπου βρίσκονται. Τα νερά, λοιπόν, που προορίζονται για πόση θα πρέπει να ελέγχονται, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, ώστε το pH τους να βρίσκεται κοντά στις 7 μονάδες, να μην είναι δηλαδή ούτε όξινα ούτε αλκαλικά (το θαλασσινό νερό ως μέτρο σύγκρισης έχει 8,3 pH και θεωρείται αλκαλικό). Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη κάποιων ουσιών, όταν υπάρχει χαμηλό pH, και με την αφαίρεση κάποιων στοιχείων, όταν υπάρχει υψηλό pH.

Οικιακά συστήµατα φιλτραρίσµατος νερού Η πιο αποτελεσματική αλλά και ακριβή λύση είναι να εγκαταστήσετε μία κεντρική μονάδα καθαρισμού του νερού, ώστε όλες οι βρύσες να προσφέρουν καθαρό και υγιεινό νερό. Υπάρχει, όμως, και μία δεύτερη και πολύ πιο φτηνή λύση, όπως το να τοποθετήσετε ένα φίλτρο νερού στην κεντρική βρύση της κουζίνας. Όμως, τι ακριβώς προσφέρουν τα φίλτρα νερού και πώς λειτουργούν; Όπως λέει και η λέξη, πρόκειται για λεπτά φίλτρα που κατακρατούν ακόμη και τα πιο μικρά σωματίδια και λειτουργούν αποτελεσματικά, μόνο όταν είναι καινούργια και καθαρά, διότι με τον καιρό πέφτει η απόδοσή τους, και, αν δεν αλλαχτούν μέσα στην προθεσμία που έχει οριστεί από τους κατασκευαστές τους, τότε αντί να βελτιώνουν χειροτερεύουν την ποιότητα

του νερού, και αυτό επειδή βρίσκονται σε στάδιο αποσύνθεσης και περιέχουν πολλά βακτηρίδια. Τα περισσότερα φίλτρα νερού λειτουργούν με ενεργό άνθρακα, που υπάρχει στο εσωτερικό τους, όμως κάποια πιο εξελιγμένα συστήματα λειτουργούν με τον συνδυασμό ενεργού άνθρακα και υπεριώδους ακτινοβολίας. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και τα φίλτρα νερού της πισίνας ή του ενυδρείου, καθώς και οι φορητές συσκευές φιλτραρίσματος του νερού, που καλό είναι να έχετε μαζί σας, όταν κάνετε κάμπινγκ.

Φίλτρα αντίστροφης ώσµωσης και συσκευές ιόντων Τα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης λειτουργούν με μηχανική πίεση, η οποία εξαναγκάζει το νερό να περάσει μέσα από μια ημιδιαπερατή μεμβράνη από πολυμερή στοιχεία, που συγκρατεί τους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Οι συσκευές αυτές κοστίζουν μεταξύ 400 - 2.000 ευρώ και ενδείκνυνται για περιοχές που έχουν υφάλμυρα ή πλούσια σε νιτρικά στοιχεία νερά. Οι συσκευές ανταλλαγής ιόντων έχουν τη μορφή στήλης, όπου μέσω μιας απλής χημικής διαδικασίας, αντικαθίστανται τα νοσηρά ιόντα του νερού με υγειά· στο εσωτερικό τους, δηλαδή, περιέχουν κάποια χημική ουσία, όπως ρητίνη ή χλωροφύλλη για παράδειγμα, που παγιδεύει ιόντα του νερού, τα οποία στη συνέχεια αντικαθίστανται. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι στο νερό υπάρχουν ιόντα με θετικό και αρνητικό φορτίο, που μπορούν επιλεκτικά να αντικατασταθούν. Οι συσκευές αυτού του τύπου ενδείκνυνται για περιοχές με σκληρά νερά. κ●

INFO > Οι τιμές των συσκευών αυτών, ανάλογα πάντοτε με τις δυνατότητές τους, ξεκινούν από τα 30 ευρώ και φτάνουν τα 1.000 ευρώ. > Τα φίλτρα νερού τοποθετούνται πάνω στη βρύση ή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας. Στην πρώτη περίπτωση, απαιτούνται μόλις 10 λεπτά για την τοποθέτησή τους και, στη δεύτερη περίπτωση, πάνω από μία ώρα. > Η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης χρησιμοποιείται και στην α-

φαλάτωση του νερού. > Τα φίλτρα ώσμωσης αποτελούνται από δύο φίλτρα του άνθρακα και μια μεμβράνη. > Για τις περιοχές με επικίνδυνα νερά, υπάρχουν ειδικά φίλτρα αρσενικού, που κατακρατούν την επικίνδυνη αυτήν ουσία. > Με την τοποθέτηση μιας μονάδας φιλτραρίσματος στην κεντρική παροχή του νερού, μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα υγιεινής του νερού λόγω

της απομάκρυνσης του χλωρίου. > Τα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης κατακρατούν πολύ μικρότερα σωματίδια από τα κοινά φίλτρα νερού. > Τα ανταλλακτικά φίλτρα νερού κοστίζουν 10 ευρώ περίπου και πρέπει να αλλάζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή – διαφορετικά τρεις φορές τον χρόνο. > Το φιλτραρισμένο νερό πρέπει να καταναλώνεται αμέσως, μιας και

δεν περιέχει χλώριο, για να το προστατεύει από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. > Τοποθετήστε κεντρική μονάδα φιλτραρίσματος του νερού, αν υπάρχουν μολυσμένα νερά στην περιοχή σας, για να έχετε καθαρό νερό για όλες τις χρήσεις. Προσοχή όμως: στην περίπτωση αυτήν θα αφήνετε τις βρύσες να τρέχουν, μέχρι να εξαντληθούν τα στάσιμα νερά που υπάρχουν μέσα στις σωληνώσεις.

19


υλικός κόσµος

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ουδέτεροι τόνοι Είναι αρκετοί οι γονείς που αρνούνται να μάθουν το φύλο του παιδιού τους πριν από τη γέννησή του και επιθυμούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους… ως προς τα χρώματα που θα επιλέξουν για τη διακόσμηση του δωματίου του. Ιδανική λύση, λοιπόν είναι οι ουδέτεροι τόνοι. Της Καρολίνας Παππού

µ

Οι προτάσεις της «Κατοικίας» για τη μεταμόρφωση του βρεφικού δωματίου παραπέμπουν σε σκηνικό παραμυθιού βγαλμένο μέσα από κλασικές ή πιο μοντέρνες ιδέες που συνοδεύονται και από οικολογικά μηνύματα. Δημιουργήστε ένα καλαίσθητο και γεμάτο ρομαντικές αναφορές χώρο για το… αγγελούδι

20

σας. Ο χώρος που το περιβάλλει, επιβάλλεται να είναι χαλαρωτικός και φιλικός. Το βρεφικό δωμάτιο είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος για την ανάπτυξη, την ψυχοσύνθεση και την καλή διάθεση του μωρού σας. Τα βρέφη είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται το χρώμα από τη στιγμή που είναι περίπου δύο έως τριών μηνών. Τότε περίπου επικε-


για το παιδικό ντρώνονται στα χρώματα και τους προκαλούν συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις. Το λευκό και οι αποχρώσεις της βανίλιας είναι κλασικά unisex χρώματα. Μπορούν να συνδυαστούν επιτυχώς με οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Όταν γεννηθεί το μωρό σας, μπορείτε να προσθέσετε χρώματα έμφασης σε ένα λευκό δωμάτιο που να ταιριάζουν με το φύλο του μωρού. Λευκό με ροζ ή μοβ είναι πολύ όμορφος συνδυασμός για ένα κοριτσάκι ενώ το λευκό με μπλε ή κόκκινο για αγοράκι. Το λευκό και οι αποχρώσεις της βανίλιας είναι μια ουδέτερη κλασική και διαχρονική επιλογή

για ένα δωμάτιο που θα το μοιράζονται παιδιά διαφορετικού φύλου και θα το χαρείτε για πολλά χρόνια.

21


υλικός κόσµος

22

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010


Οι αποχρώσεις στους τοίχους του βρεφικού δωματίου παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην καλή ψυχολογία τόσο του παιδιού όσο και τη δική μας. Οι περισσότεροι διακοσμητές συγκλίνουν στο γεγονός ότι το βρεφικό δωμάτιο πρέπει να είναι βαμμένο σε ανοιχτά παστέλ χρώματα, με βάση το λευκό. Για τους τοίχους επιλέξτε εκρού, κρεμ, απαλούς τόνους του μπεζ. Λόγω της πληθώρας υλικών βαφής που προσφέρονται στην αγορά, η επιλογή του κατάλληλου χρώματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει, όταν αναζητάμε το κατάλληλο προϊόν για το βρεφικό δωμάτιο, να λαμβάνουμε υπόψη μας τα παρακάτω: Το προϊόν να φέρει στη συσκευασία του το σήμα της «μαργαρίτας», δηλαδή το επίσημο οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εξασφαλίζει την τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Το προϊόν να προέρχεται από αξιόπιστη και ελληνική εταιρεία χρωμάτων, η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού σπιτιού και να διαθέτει μακρόχρονη πείρα και τεχνογνωσία. Αφού, λοιπόν, βεβαιωθείτε για την ποιότητα των χρωμάτων, αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και διαλέξτε τις πιο φωτεινές χρωματικές αποχρώσεις. Τα παλ χρώματα θα δημιουργήσουν κλίμα ζεστασιάς και ηρεμίας, ενώ καλό θα είναι να αποφύγετε τα πολύ έντονα και σκούρα χρώματα, τα οποία συνήθως προκαλούν εκνευρισμό και φόβο στο μωρό. Τα κύρια έπιπλα καλό θα ήταν να είναι λευκά και να έχουν ένα country χαρακτήρα. Διαλέξτε μία λευκή κούνια και χαρούμενα υφάσματα με λουλούδια και ρίγες, πάντα σε παλ αποχρώσεις. Τα υπόλοιπα έπιπλα του χώρου, όπως η ντουλάπα του μω-

TI

PS

α έν , α γι σµα µηη σ λε σ ου λύ οτέ ιακο ση τ η ι η π υρ ό α οι δ πω µε τ κα ο ν σίγ ιητικνουν ποτύτίου σεω . ια πο τή α µα ρή ης > Μανο συσ αι η δω µετ άφισ ικ ου είν ού ν γρ π ές φικ τω το τ ρε οδο φω β έθ ς µ τη

ρού και οι ραφιέρες μπορούν να είναι επίσης λευκά ή με φινίρισμα σημύδας. Χρησιμοποιήστε γήινα χρώματα και στις κρεμάστρες, τις κορνίζες, τα καλάθια που θα συμπληρώσουν λειτουργικά τη διακόσμηση του δωματίου. Συμπληρώστε τον βρεφικό διάκοσμο με λευκά καδράκια, πολλά λούτρινα ζωάκια και κουβαδάκια ή κουτιά σε ροζ, γαλάζια, σομόν ή βεραμάν χρώματα, για την εύκολη τακτοποίηση των παιχνιδιών. Αποφύγετε τη μοκέτα αλλά προτιμήστε υλικά που δεν κατηγορούνται για επιβάρυνση της υγείας του παιδιού. Οι προτιμότερες λύσεις είναι το ξύλινο πάτωμα, τα βαμβακερά χαλιά και το στρώμα από φελλό (μαλακό και ηχομονωτικό υλικό). Εάν ανήκετε στους γονείς που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική τους πλευρά σχεδιάζοντας ή ζωγραφίζοντας οι ίδιοι το δωμάτιο του μωρού τους θα βρείτε στην αγορά πολλά σχέδια και υλικά για τον σκοπό αυτό. Φροντίστε η «προίκα» του μωρού, δηλαδή τα σεντόνια, οι κουβερτούλες, οι πάνες και η κουνουπιέρα να κινούνται σε διάφορους τόνους του μπεζ. κ●

έτη λ µε η αξη υ τη ι κα σύντ κέλο να ι α α ο είν αι η υ φ νώµυ. ις ή κ ο γ , τικ ου µέν µε ά το αι τ ίου ίας ς ν µα χώρ ηρω σεις ότητ ίτε κλογ τσαρ ογή η λ ε > Σ του λοκλ ροτάργικ ευτ ατο απε ι επι ο ε π ου ουλ ωµ ς, τ κα µ ειτ µβ χρ ιία ν λ υ ες πο τω ς. > Σ ιδέ ιχο σµά ση το φα πλω υ πί ε


διακόσµηση

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αφοί Δεληνάσιου, Βούλγαρη 33, τηλ.: 2310329111-12, Παπαναστασίου 157, τηλ.: 2310305581

Relax… Ανάμεσα σε σας και στην αγαπημένη σας πολυθρόνα δε χωρά κανείς και τίποτε.

Tης Φωτεινής Καρπούζα

Porcelana, Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 53, Πυλαία, τηλ.: 2310474767

Μοda Bagno Concept Store, Εθνικής Αντιστάσεως 135, τηλ.: 2310431000

24


Άβαξ, Αδριανουπόλεως 22, τηλ.: 2310486623

Think About Home, Εθνικής Αντιστάσεως 149, Καλαμαριά, τηλ.: 2310481590

Mexil, Μοναστηρίου 101, τηλ.: 2310515060

Ikea, 12ο χλμ. Θεσ/νίκης - Περαίας, Πυλαία, τηλ.: 2310490400

Bo Concept, Εθνικής Αντιστάσεως 94, Καλαμαριά, τηλ.: 2310435458

25


ευρετήριο

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Χρήσιµος οδηγός

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,50%

3,60%

4,50%

4,90%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25% ή 5,05%

5,80%

5,85%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,95%

από 4,75%

από 4,75% ή προσφορά 3,95%

από 5,20%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% ή 5,05% (βασικό) ή 4,75 % (προνομιακό)

4,40%

4,70%

5,30%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,60%

4,70%

5%

Π.Ε.Σ. + περ. από 1%

6,00 %

6,40% ή από 3,65% 5,15% (επιδοτούμενο από το Δημόσιο)

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6,00%

από 5,00%

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ASPIS BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 40

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

3 - 40

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ σύνολο. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

έως 40

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Κατά την περίοδο σταθερού επιτοκίου αποζημίωση ίση με το σύνολο των τόκων έξι μηνών. Κατά την περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου καμία αποζημίωση

έως 25

Ολα τα έξοδα 850 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του δανείου

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

5 - 40

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

5,50%

5,75%

CITI BANK

4,10% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 3,83% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

4,40%

4,40%

4,50%

5%

EFG EUROBANK

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 2,90% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 1,65% EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,40% 2,70% ή 4,06%

4,50%

4,70%

4,70%

4,90%

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 3,00%

από 4,95%

από 5,90%

ΕΚΤ + περιθώριο από 3,50% ή EURIBOR 3 μηνών με περ. από 2,50%

-

-

5,25%

5,90%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,30%- 1,90%

4,25%-6,00% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15% - 6,50% (προνομιακό) ή 6,60 (βασικό)

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,50%

από 3,75%

από 3,75%

από 4,80%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

4,00%

4,25%

5,00%

5,50%

5,75%

5%

5,25%

-

-

EURIBOR 1 μηνός από 1,65% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 1,70%

από 3,30%

από 3,45%

από 3,35%

από 4%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

5 - 35

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 35

1.000 ευρώ για ποσό δανείου Μέχρι 85% της μέχρι 150.000 ευρώ. Νομικός και εμπορικής αξίας τεχνικός έλεγχος από 550 ευρώ

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

3 - 40

Εξοδα 900 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών

5 - 40

950 ευρώ ανεξάρτητα από το ποσό του δανείου

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

Μέχρι 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συµβουλή του ειδικού*

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ο

φωτισμός στους εσωτερικούς χώρους αποτελεί, εκ των πραγμάτων, έναν από τους παράγοντες σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρήση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να δώσει τη λύση σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία ισοδυναμεί με εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και προστασία του περιβάλλοντος. Ο Αλέξης Ετερίδης, ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, δίνει χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα εξοικονόμησης ενέργειας, σε εφαρμογές φωτισμού.

> Πριν απ’ όλα, καλό ενεργειακής κατανάθα είναι να δώσουμε λωσης των 10 watt διέμφαση και περισσότεαρκεί περισσότερο, με ρη βαρύτητα στο φυσικό διπλάσια και τριπλάσια, φως. Αν αυτό, μάλιστα, μάλιστα, απόδοση σε Ρ ΩΤΑ προέρχεται από πολλές φωτισμό. ΤΟΝ πλευρές, κατανέμεται Το παραπάνω χαΗ Λ Ε Κ Τ Ρ ΟΛ Ο ΓΟ καλύτερα μέσα στο σπίτι ρακτηριστικό τους και μας αποτρέπει από το δικαιολογεί το ενδενα ανοίγουμε νωρίς τους χομένω υψηλότερο χομένως διακόπτες. κόστος αγοράς τους. Από το μυαλό μας θα Επομέν Επομένως, η τιμή τους πρέπει να διαγράψουμε δεν πρ πρέπει να μας ατη συνήθεια να αφήνουποτρέπ αφού προποτρέπει, με τα φώτα ανοιχτά σε χωράμ γρήγορα σε χωράμε ένα χώρο από τον οποίο απόσβ απόσβεση, με την εέχουμε φύγει. Ένας χανέργεια που μπορούμε μηλός γενικός φωτισμός α κερδίσουμε ερ να και τον θα συνέβαλε αισθητά χρόνο αντικαταστάσης στην εξοικονόμηση επου παρατείνεται. νέργειας. Ωστόσο, η μείωση Γι’ αυτόν ακριβώς τον στον λογαριασμό της λόγο, τοποθετούμε συΔΕΗ δεν είναι ιδιαίτεχνά τους κατάλληλους ρα αισθητή. Αν μιλάμε, ροοστάτες, με τους οόμως, για μεγαλύτερες ποίους δίνουμε λιγότερα μονάδες (π.χ. γραwatt στη λάμπα, και αυτό φεία, εργοστάσια), η Της Κικής βοηθάει στο να έχουμε διαφορά είναι μεγάλη. Μουστακίδου λιγότερη κατανάλωση. Άλλωστε, σε ένα σπίτι Αν κάποιος, βέβαια, θέο φωτισμός συνήθως Κάθε εβδομάδα ένας ειδικός αναλαμβάνει να λύσει τις απορίες σας. λει να αποφύγει τους καταλαμβάνει το 30% ροοστάτες και το κοστοτου λογαριασμού – το λόγιό τους, μπορεί να τουπόλοιπο ποσοστό καποθετήσει λάμπες με λιγότερα watt σε κάποιον λύπτεται από τις ηλεκτρικές συσκευές. χώρο, στον οποίο προτιμά να έχει συχνά χαμηλό Παράλληλα, με τη χρήση των λαμπτήρων χαφωτισμό. μηλής ενεργειακής κατανάλωσης, μπορούμε Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανά- να πούμε πως συμβάλλουμε με τον τρόπο μας λωσης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις στην προστασία του περιβάλλοντος. Λιγότερος κοινές λάμπες πυράκτωσης. Για παράδειγμα, λιγνίτης στην παραγωγή σημαίνει αυτόματα ενώ μια απλή λάμπα των 40 watt μπορεί να καεί και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόΚ● σε ένα με δύο μήνες, ένας λαμπτήρας χαμηλής σφαιρα.

>

για ω ρ έ ξ α ν ι ε Τι πρέπ την ι α κ ό µ σ ι τ το φω ας. ι ε γ ρ έ ν ε η σ εξοικονόµη

*

30


Εκδοτική Βορείου Ελλάδος A.E. το µεγαλύτερο media GROUP της Β. Ελλάδας

Η µεγαλύτερη εκτυπωτική µονάδα της Βόρειας Ελλάδας


KATOIKIA 14/11/2010  
KATOIKIA 14/11/2010  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 375

Advertisement