Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 425

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «RE/MAX ΕΛΛΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΣΠΙΤΙΑ Υλικός κόσµος

Επιχειρηµατικότητα

Εγχειρίδιο

Κατοικία μέσα στη μόδα!

Αποκλιμάκωση των τιμών των νέων διαμερισμάτων

Βιοκλιματική κατοικία


περιεχόµενα

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

06 Ειδήσεις 08 Αριθμοδείκτες 10 To θέμα: Αγοράζουμε παλαιά και μικρά σπίτια 14 Επιχειρηματικότητα: Αποκλιμάκωση των τιμών των νέων διαμερισμάτων 16 Εκδηλώσεις

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Εγχειρίδιο: Βιοκλιματική κατοικία 20 Υλικός κόσμος: Κατοικία μέσα στη μόδα! 24 Διακόσμηση: Magic moments in black & white 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 30 Συμβουλή του ειδικού: Πώς να επιλέξετε ένα δορυφορικό σύστημα που θα καλύπτει τις ανάγκες σας χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

TEYΧΟΣ 425 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ασπα Πάσσιου || ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ελένη Κιουμή ||ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Φένια Κοροζίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Καρολίνα Παππού, Γιάννης Σεϊτανίδης ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Στέλλα Κοτταρίδου || ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


real estate news

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για το «χαράτσι» Αντιµέτωποι µε κατασχέσεις µισθών, συντάξεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι πολίτες δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο καταβάλλεται µέσω της ΔΕΗ. Οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα να το πληρώσουν σε διάστηµα σαράντα ηµερών, από την ηµέρα που θα τους αποσταλεί ο λογαριασµός της ΔΕΗ, στον οποίο θα αναγράφεται το ύψος του τέλους, ενώ, όσοι απαλλάσσονται από το «χαράτσι» ή έχουν µειωµένους συντελεστές, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση και στη συνέχεια να κινηθούν γραφειοκρατικά για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Υπενθυµίζεται ότι, σε περίπτωση που το «χαράτσι» δεν καταβληθεί εντός της προθεσµίας, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προµηθευτές θα «κόβουν» το ρεύµα, το οποίο δε θα επαναχορηγείται µέχρι την εξόφληση του τέλους. Πρέπει να σηµειωθεί ακόµη ότι, αν δε ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύµατος εντός 20 ηµερών από τη διακοπή, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προµηθευτές ηλεκτρικού ρεύµατος θα προχωρούν σε διαγραφή της απαίτησης από τον πελάτη, σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος. Προκειµένου να γίνει επαναχορήγηση του ρεύµατος στο ακίνητο, θα πρέπει να πληρωθεί το τέλος στην εφορία και να προσκοµιστεί βεβαίωση εξόφλησης στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου, µέχρι τις 30 Νοεµβρίου οι µακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι, που δικαιούνται απαλλαγής από το τέλος ή δυνατότητα µειωµένης εισφοράς (0,5 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο) µπορούν να αποστείλουν sms στο 54160, ώστε να εξαιρεθούν ή να πληρώσουν λιγότερα. Τέλος, η αποστολή των ενηµερωτικών δελτίων σε περίπου 5,5 εκατοµµύρια φορολογουµένους αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Δεκεµβρίου.

Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα Διευκρινίσεις σε 25 ερωτήματα, τα οποία αφορούν τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην ανακοίνωση του υπουργείου, δε θα υπάρχουν συνέπειες, όταν προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία παλαιότητας ότι η αυθαίρετη κατασκευή δεν είχε δηλωθεί στο Ε9 για πολλά χρόνια. Επιπλέον, ο συντελεστής παλαιότητας προσδιορίζεται από την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού, ενώ οι ημιυπαίθριοι χώροι, που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο ποσοστό στα φέροντα κτίρια, υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που έχουν πληρώσει όλο το πρόστιμο για την τακτοποίηση - ως εκτός σχεδίου - όταν το ακίνητό τους ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, θα έχουν δύο επιλογές: είτε να εκδώσουν οικοδομική άδεια είτε το ακίνητό τους να παραμείνει «τακτοποιημένο» για 30 χρόνια, όπως προβλέπεται από το νόμο. Παράλληλα, οι διαπιστωμένες παραβάσεις στον ακάλυπτο χώρο ή στα κοινόχρηστα μέρη πολυκατοικίας δεν αποτελούν εμπόδιο για τη μεταβίβαση διαμερισμάτων, αρκεί, όμως, να μη διαπιστώνονται σ’ αυτά παραβάσεις. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι πλέον χωρίς τη βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις, δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

6


ΠΟΜΙΔΑ: ζητά διετή αναβολή του ενεργειακού πιστοποιητικού Διετή αναβολή της εφαρµογής του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης στις ενοικιάσεις ακινήτων, ώστε να µην «µπλοκάρουν» όσες µισθώσεις µπορεί να πραγµατοποιηθούν στο προσεχές διάστηµα, ζητάει µε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής η Πανελλήνια Οµοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Όπως υποστηρίζει, «η σηµερινή κατάσταση πλήρους απραξίας στην αγορά των µισθώσεων, η συνεχής αποµείωση ή και µη καταβολή των µισθωµάτων αλλά κυρίως η επιβολή και της βαρύτατης έκτακτης εισφοράς σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων καθιστούν απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαµερισµάτων και επαγγελµατικών χώρων µεγάλου εµβαδού να πληρώσουν αµοιβές ενεργειακών επιθεωρήσεων που καθορίζονται ελεύθερα από αυτούς και συχνά είναι µεγαλύτερες ακόµα και από το µηνιαίο µίσθωµα (µε ελάχιστο τελικό κόστος τα 3 ευρώ ανά τ.µ. στα επαγγελµατικά κτίρια), αλλά και να συγκεντρώσουν τα πάµπολλα (έως και 17) απαιτούµενα δικαιολογητικά για την έκδοση ενός ακόµη γραφειοκρατικού πιστοποιητικού, χωρίς καµιά απολύτως αξία για τον πολίτη που καλείται να το πληρώσει». Υπενθυµίζεται ότι η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού στις µισθώσεις ακινήτων θα καταστεί υποχρεωτική από τις 9 Ιανουαρίου 2012. Επίσης, η οµοσπονδία ζητάει την κατάργηση του συστήµατος κατώτατων αµοιβών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και αιτείται να καταστούν οι αµοιβές ως ανώτατες για καλύτερη προστασία των πολιτών.

Άκυρα χιλιάδες συμβόλαια «Στον αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια ιδιοκτησίας ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις νομικά χαρακτηριζόμενες ως κάθετες ιδιοκτησίες, δηλαδή για κτίρια που βρίσκονται στο ίδιο αγροτεμάχιο (εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες), αλλά δεν εφάπτονται μεταξύ τους και ανήκουν σε διαφορετικά άτομα. Αν και οι ιδιοκτήτες τους τα αγόρασαν νόμιμα παλαιότερα, όταν με διάφορα νομικά τερτίπια οι συμβολαιογράφοι δέχονταν τα συμβόλαια με το νομικό όρο της κάθετης ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές και οι υποθηκοφύλακες τα περιελάμβαναν στους καταλόγους τους, τώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν, αφού από το 1992 ο όρος έχει επίσημα καταργηθεί. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και στη Θεσσαλονίκη, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται στους δήμους ανατολικότερα του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου υπάρχουν πολλά κτίρια σε εκτός σχεδίου περιοχές και αρκετά από αυτά κατασκευάστηκαν σε εξ αδιαιρέτου εκτάσεις με κάθετη ιδιοκτησία.

7


αριθµοδείκτες

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Του Φώτη Νικολαΐδη

> > > > > > > Με 500.000 δολάρια και πάνω µπορούν οι ξένοι επενδυτές να αγοράσουν ακίνητο στο Μαυρίκιο και να γίνουν κάτοικοι του νησιού, πληρώνοντας χαμηλό φόρο εισοδήματος και μηδενικό φόρο υπεραξίας και κληρονομιάς. Το πρόγραμμα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η μέση αξία αυτών των επενδύσεων άγγιξε τα 1,6 εκατ. ευρώ.

>

> Το 10,8% των

10 δισ. δολάρια σκέφτεται

κεφαλαίων που διοχετεύονται στην αγορά της Φινλανδίας από θεσµικούς επενδυτές κατευθύνεται στο χώρο των ακινήτων.

να επενδύσει το Κατάρ στην Αίγυπτο, παρά τα προβλήματα νομιμότητας που προέκυψαν σε πολλά οικιστικά πρότζεκτ, τα οποία εξανάγκασαν τη νέα κυβέρνηση να ακυρώσει πολλές από τις παραχωρήσεις γης που έγιναν από το καθεστώς Μουμπάρακ σε μεγάλες οικοδομικές επιχειρήσεις.

> Το 55% των αλλοδαπών που επένδυσαν ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ

Γ ΑΛΛΙΑ

ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΟΤΙ

ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕ ΝΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ .

ΤΟ 13%

ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙ -

ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΕΡΔΟΣ , ΕΝΩ ΤΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ

ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ

ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ .

>

> 8

35.000

5%

Από 2.500 µέχρι 50.000

11% αυξήθηκαν

στρέµµατα αγροτικής γης, ανάλογα µε την περιοχή και το υπέδαφος, µπορούσαν µέχρι πρόσφατα να αγοράσουν οι ξένοι επενδυτές στη Βραζιλία, που ήδη κατέχουν 18 εκατ. στρέµµατα γης.

φέτος τα έσοδα από µισθώσεις γραφείων στη Μόσχα και 10% σε Αγ. Πετρούπολη και Λονδίνο, ενώ µειώθηκαν 8% σε Ντουµπάι και Σόφια και 7% στην Αθήνα.


το θέµα

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «RE/MAX ΕΛΛΑΣ»

Αγοράζουµε παλαιά και µικρά σπίτια

10


ΓΙΑ ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011 Σ παλαιά Στα λ ά διαμερίσματα, δ ί τα οποία ί πωλούνται λ ύ σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα αντίστοιχα νεόδμητα, και στα μικρότερου εμβαδού σπίτια, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, στράφηκε το ενδιαφέρον των αγοραστών ακινήτων στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων «RE/MAX Ελλάς», με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν τα γραφεία της σε ολόκληρη τη χώρα. Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

11


το θέµα

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Στη Θεσσαλονίκη το 97% των πωληθέντων ακινήτων από τα γραφεία της «RE/MAX Ελλάς» ήταν κατοικίες

σ

τον αντίποδα, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι αγοραπωλησίες επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων, καταστημάτων κ.λπ.), ενώ επίσης λιγοστές ήταν οι μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών των ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της «RE/MAX Ελλάς», σε γενικές γραμμές στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στις οποίες δραστηριοποιούνται γραφεία του δικτύου κινήθηκαν σε σταθερά επίπεδα, αλλά σημειώθηκαν και πτώσεις έως 15% σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, οι μειώσεις των αξιών κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα (μέχρι 20%) στις περιοχές όπου οι τιμές των ακινήτων ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Όπως αναφέρεται ακόμη στην έρευνα της «RE/MAX Ελλάς», η πορεία των τιμών των ακινήτων, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο, επηρεάζεται από τη διαπραγμάτευση και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. Επίσης, οι τιμές επηρεάζονται από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση που υφίσταται, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ακινήτου που διατίθεται προς πώληση. Εξάλλου και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν την κτηματαγορά το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι το δεδομένο πλέον «πάγωμα» των στεγαστικών

12

δανείων από την πλευρά των τραπεζών, καθώς και η κακή πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι νέοι φόροι που επιβλήθηκαν, όπως το τέλος ακινήτου, καθώς και η συνεχιζόμενη ανασφάλεια που προκαλείται από την ενδεχόμενη επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα εξαιτίας της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Μαζική «στροφή» στις κατοικίες Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά με τη διαμεσολάβηση του δικτύου της «RE/MAX Ελλάς» ήταν σε ποσοστό 82% κατοικίες, 10% οικόπεδα και αγροτεμάχια και 8% επαγγελματικά. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ήταν εντυπωσιακό το ποσοστό που κατέλαβαν επί των πωλήσεων οι κατοικίες, αφού έφτασε το 97%. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι από τα γραφεία του δικτύου της «RE/MAX» στη Θεσσαλονίκη δεν πωλήθηκε κανένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα κατέλαβαν το 3% των πωλήσεων. Στην Αττική το ποσοστό των κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων που πωλήθηκαν επί του συνόλου των πωλήσεων ήταν κάπως υψηλότερο (86% και 10% αντίστοιχα) σε σχέση με το σύνολο της χώρας, ενώ τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια περιορίστηκαν στο 4%. Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Αττικής


και Θεσσαλονίκης) το ποσοστό των κατοικιών που πωλήθηκαν επί του συνόλου των πωλήσεων περιορίστηκε στο 74%, τα οικόπεδα - αγροτεμάχια έπιασαν το 20% -ποσοστό λογικά αυξημένο σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αφού υπάρχει πληθώρα προσφερόμενης γης στην περιφέρεια-, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα το υπόλοιπο 6%.

Το παλιό είναι... αλλιώς Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου «RE/MAX Ελλάς», η παλαιότητα των κατοικιών που πωλήθηκαν ήταν σημαντική παράμετρος για τις εξελίξεις στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αφού πανελλαδικά τα σπίτια ηλικίας άνω των 25 ετών κατέλαβαν το 50% επί του συνόλου των πωλήσεων, σε αντίθεση με τα νεόδμητα και σχεδόν καινούργια που μόλις ξεπέρασαν το 20%. Στη Θεσσαλονίκη ακόμη περισσότερες αγοραπωλησίες αφορούσαν σπίτια ηλικίας άνω των 25 ετών (57%), ενώ τη «μερίδα του λέοντος» από την πίτα των πωλήσεων πήραν οι κατοικίες ηλικίας άνω των τριάντα ετών (47%). Πρέπει να σημειωθεί ότι καινούργια σπίτια αγόρασε μόλις το 3% των θεσσαλονικέων, ενώ σχεδόν καινούργια (ένα έως πέντε έτη) απέκτησε το 17%. Επίσης, ένα 10% πήρε κατοικία ηλικίας 16 - 20 ετών. Στην Αττική οι αγοραπωλησίες των παλαιών κατοικιών έφτασαν το 60% επί του συνόλου των πωλήσεων (το 41% αφορούσε σπίτια παλαιότερα των τριάντα ετών), ενώ αυτές των νεόδμητων και σχεδόν

καινούργιων μόλις το 13%. Τέλος, στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε σχετική ισορροπία στις πωλήσεις μεταξύ των παλαιών και των νεόδμητων και σχεδόν καινούργιων κατοικιών (33% και 31% αντίστοιχα).

Μικρά σπίτια Από τα στοιχεία της έρευνας της «RE/MAX Ελλάς» παρατηρείται ότι η προτίμηση των αγοραστών στη Θεσσαλονίκη επικεντρώθηκε στα μικρά και μεσαία σπίτια. Ειδικότερα, κατοικίες μικρότερες από 70 τετραγωνικά μέτρα προτίμησαν περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα θεσσαλονικείς (44%), ενώ σπίτια μέχρι 50 τ.μ. σχεδόν δύο στους δέκα (17%). Εξάλλου, το 20% απέκτησε κατοικία μεταξύ 91 και 110 τ.μ. και το 10% μεταξύ 71 και 90 τ.μ. Στο σύνολο της χώρας κατοικίες μικρότερες των 110 τετραγωνικών μέτρων προτίμησαν σχεδόν οκτώ στους δέκα αγοραστές (78%), με τους περισσότερους (22%) να επιλέγουν σπίτι 51 - 70 τ.μ. Σε ό,τι αφορά την Αττική, οι αγοραστές στράφηκαν ξεκάθαρα στα μεσαία και στα σχετικά μεγάλα σπίτια, αφού σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) απέκτησε κατοικία με εμβαδόν μεταξύ 71 και 90 τ.μ. και ένα ίδιο ακριβώς ποσοστό μεταξύ 91 και 110 τετραγωνικών μέτρων. Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα παρατηρείται εντονότερη προτίμηση στις μικρές και μεσαίες κατοικίες. Διαμερίσματα μέχρι 50 τετραγωνικών μέτρων απέκτησε το 29% και με εμβαδόν μεταξύ 51 και 70 τ.μ. το 30%. κ●

Σχεδόν οι µισοί Θεσσαλονικείς (44%) στράφηκαν σε κατοικίες µε εµβαδόν µέχρι 70 τετραγωνικά µέτρα 13


επιχειρηµατικότητα

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αποκλιµάκωση των τιµών των νέων διαµερισµάτων

Το συνολικό κόστος κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε περιορισμένη άνοδο κατά 1,2% σε ετήσια βάση το πρώτο εννεάμηνο του 2011, ποσοστό αύξησης μικρότερο του μέσου πληθωρισμού του εννεαμήνου (+3,5%), έναντι αύξησης κατά 1,7% που σημείωσε το συνολικό κόστος κατασκευής στο εννεάμηνο του 2010, σύμφωνα με έκθεση της Alpha Bank. Του Γιάννη Σεϊτανίδη

α

πό τις συνιστώσες του συνολικού κόστους προκύπτει ότι στο εννεάμηνο του 2011: α) Το υλικό κόστος κατασκευής (συντελεστής στάθμισης 56,71%) αυξήθηκε κατά 2,9%, έναντι ιδίας ποσοστιαίας μεταβολής στο εννεάμηνο του ‘10. β) Το κόστος εργασίας (συντελεστής στάθμισης 43,3%) μειώθηκε κατά 1,2%, έναντι μηδενικής μεταβολής στο εννεάμηνο του 2010. Παράλληλα, οι τιμές των κατασκευαστών νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν σε επίπεδο αισθητά χαμηλότερο του συνολικού κόστους παραγωγής (τιμές κατασκευαστών: 12μηνος ρυθμός, 9μηνο ’11: 0,0%, 9μηνο ’10: +0,3%). Η χαμηλή διαμόρφωση του συνολικού κόστους πα-

14

ραγωγής και των τιμών των κατασκευαστών κατά το τρέχον έτος διευκολύνει την αποκλιμάκωση των τιμών των νέων διαμερισμάτων. «Η αποκλιμάκωση των τιμών των νέων κατοικιών μπορεί να συμβάλει στην απορρόφηση της υπάρχουσας υπερβάλλουσας προσφοράς και γενικότερα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς οικιστικών ακινήτων. Οι δυνητικοί αγοραστές επιδιώκουν ευκαιρίες αγοράς σε σχετικά χαμηλή τιμή που σε κάποια στιγμή ενδέχεται να επιλέξουν να εκμεταλλευτούν. Τέλος, η σημερινή κρίση στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στην πτώση του αριθμού των συναλλαγών που έγιναν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνεται στην έκθεση. κ●


> παρουσίαση

Γιατί να επιλέξετε την Κτηµατοµεσιτική Λιούρτας

η

Κτηματομεσιτική Λιούρτας δραστηριοποιείται δυναμικά στο χώρο της κτηματαγοράς από το 1979 και αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα, σοβαρά και αξιόπιστα γραφεία στο χώρο των ακινήτων. Η μεθοδικά οργανωμένη και πολυετής παρουσία της εταιρίας στο χώρο του Real Estate αλλά και η ικανότητά της να προβλέπει τις παροντικές και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς αποτελούν εγγύηση για το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τους πελάτες της. Με την ολοκληρωμένη υποστήριξη που παρέχει στους υπάρχοντες και δυνητικούς πελάτες της δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης, αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή συνεργασία. Οι εκτιμητές ακινήτων της εταιρίας παρέχουν τις πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις και πάντα σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Η Κτηματομεσιτική Λιούρτας παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. ❱ Μεγάλος αριθμός ακινήτων που καλύπτουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη. ❱ Εξυπηρέτηση από σοβαρούς επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία. ❱ Τα ακίνητα διαφημίζονται στον ημερήσιο, συνδρομητικό έντυπο τύπο καθώς και στον ηλεκτρονικό με δαπάνες της εταιρίας. Εβδομαδιαία newsletters στέλνονται σε χιλιάδες υποψήφιους πελάτες εντός και εκτός Ελλάδας για την προβολή των ακινήτων. ❱ Η εταιρία δύναται να αναλαμβάνει το νομικό έλεγχο για τη διεκπεραίωση των συμβολαίων από το αρχικό έως το τελικό στάδιο σύναψης της συμφωνίας. ❱ Ως εκτιμητές ακινήτων παρέχουν τις πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις και πάντα σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

I N F O Κτηµατοµεσιτική Λιούρτας, Τσιµισκή 16 - Θεσσαλονίκη, κιν. +30 6937 509020 , +30 6949 725797, τηλ. +30 2310 271951, +30 2310 653867, fax.+30 2310 271951 email: info@liourtas-akinita.gr, site: www.liourtas-akinita.gr

15


εκδηλώσεις

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΗ ΜΑΡΣ ΕΝ ΦΑΜΕΝ (ΒΕΛΓΙΟ)

1

ENERGIES +20 +2011 18 - 2 0 Ν ο εμβρ εμ β ρ ίο ί ο υ 2 011

α

πό την Mapcom Events, ετή ετήσια διεθνής επαγγελματική και ανοικτή έκθεση, με μεθόδους και συστήματα δ ή εξοικονόμησης ξ ενέργειας για κτίρια και κατοικίες, συστήματα ψύξης, θέρμανσης, καυστήρες, αντλίες, μπόιλερ και φωτοβολταϊκά συστήματα.

DENEX-ENBIO-BAUSAN 2011 DENEX-ENBIO17-18 Νοεμβρίου 2011

Από την Reeco GmbH, ετήσια ανοικτή έκθεση με συστήματα εξοικονόμησης ενέργεια ενέργειας, έξυπνης διανομής δ ή και δ διαχείρισης ί ενέργειας, έ β βιομάζα, φωτοβολταϊκά, ηλιακά συστήματα ψύξης, θέρμανσης, γεωθερμία, μονώσεις, οικολογικά οικοδομικά υλικά, αυτοματισμούς και αερισμό κτιρίων.

3 4

ΣΤΗΝ ΜΠΑΤΑΛΙΑ (ΠΟΡΤΟΓΑ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ)

UTILCASA 201 2011 19-27 Νοεμβρίου 2011

Από την Exposalao S.A. , ετήσια έκθεσ έκθεση με είδη οικιακής χρήσης, έπιπλα, είδη διακόσμησης, κεραμικά, φωτιστικά, πλακ πλακίδια και υλικά εσωτερικής διαρρύθμισης. ΣΤΟ ΣΟΜΕΡΣΕΤ (Μ. ΒΡΕΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ)

Somerset Sout South West Homebuilding Renovating Show 2011 and Renovatin

19-20 Νοεμβρίου 2011

Από την Centaur Exhibitions Exhibitions, επαγγ επαγγελματική και ανοικτή έκθεση - σόου που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, με οικοδομικά υλικά, υλικά μετατροπής και ανακαίνισης κτισμάτων, αυτοματισμούς κατοικίας, συστήματα θέρμανσης και αερισμού.

16

UPCOMING!

2

ΣΤΟ ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ (ΓΕΡΜΑ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)


> παρουσίαση

«ΤΕΡΠΟΣ» Κατασκευαστική - Κτηµατική

η

κατασκευαστική εταιρία «ΤΕΡΠΟΣ» ιδρύθηκε το έτος 1978 και από τότε δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα της κατασκευής και πώλησης εξοχικών κατοικιών στο νομό Πιερίας, εξασφαλίζοντας για εσάς πάντα εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες λύσεις, όσο μεγάλες ή μικρές κι αν είναι οι ανάγκες σας. Με βάση μας τη Λεπτοκαρυά Πιερίας, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω του γραφείου μας αφορούν σε δικά μας ιδιόκτητα ακίνητα χωρίς διαμεσολαβητές και τρίτους. Κάθε συνεργασία με την εταιρία «ΤΕΡΠΟΣ» διεκπεραιώνεται σε περιβάλ-

λον πλήρους νομικής κάλυψης και απόλυτης εχεμύθειας. Κατασκευάζουμε εξοχικές κατοικίες κάτω από τον Όλυμπο με θέα το Θερμαϊκό κόλπο και διαμερίσματα πολυτελούς κατασκευής κοντά στη θάλασσα. Επίσης, διαθέτουμε αγροτεμάχια για τοποθετήσεις τροχόσπιτων σε πολύ προσιτές τιμές. Βρισκόμαστε μόλις 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 65 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Το να εμπιστευτείτε να σας αντιπροσωπεύσει μία έμπειρη εταιρία όπως το γραφείο μας, με την πολυετή εμπειρία μας, είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα που κάνετε για την αγορά ενός ακινήτου.

I N F O ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ «ΤΕΡΠΟΣ», Ιωάννου Μεταξά 50, Λεπτοκαρυά Πιερίας, ΤΚ 60063 Τηλ.23520/33110 – 6978/198550, e:mail: info@terpos.gr , Ιστοσελίδα : www.terpos.gr

17


εγχειρίδιο

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Βιοκλιµατική κατοικία

«Πράσινο σπίτι» μπορεί να είναι και ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης ή ένα σπίτι στην εξοχή, γιατί τον όρο αυτόν τον δικαιούνται όσα κτίσματα πληρούν τους σύγχρονους κανονισμούς εξοικονόμησης ενέργειας, που ισχύουν διεθνώς και αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Του Φώτη Νικολαΐδη

Τι σηµαίνει «πράσινο σπίτι»; Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός μιας κατοικίας αποβλέπει στην εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι κατοικίες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις χαρακτηρίζονται και οικολογικές, γιατί η περιορισμένη κατανάλωση καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή λιγότερων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, όπως με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με την εξωτερική και εσωτερική θερμομόνωση της κατοικίας, με τη χρήση των κατάλληλων οικοδομικών υλικών στο στάδιο της ανέγερσης και με την εγκατάσταση αποδοτικότερου

18

μηχανολογικού εξοπλισμού. Από το συνδυασμό αυτών των παραγόντων μπορεί να γίνει οικονομία μέχρι και 70% στην κατανάλωση ενέργειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον πλανήτη αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Συνεπώς, μη διστάζετε να προχωρήσετε σε μία μακροπρόθεσμη επένδυση που θα αποφέρει καρπούς στο μέλλον. Εξετάστε με προσοχή τις δυνατότητες που υπάρχουν και επιλέξτε την καλύτερη λύση για την περίπτωσή σας, δίνοντας προτεραιότητα στις μονώσεις. Εφόσον μένετε σε μονοκατοικία για παράδειγμα, καλό είναι πρώτα από όλα να φτιάξετε τις εξωτερικές και εσωτερικές μονώσεις, για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας, ενώ αν μένετε σε


διαμέρισμα, θα πρέπει πρωτίστως να αλλάξετε τα κουφώματα. Αυτά είναι τα ελάχιστα που έχετε να κάνετε, γιατί όσα παραπάνω κάνετε πράξη εντέλει, θα λειτουργήσουν αθροιστικά και θα μεγαλώσουν το όφελος. Μπορείτε, επιπροσθέτως, για παράδειγμα, να εγκαταστήσετε ένα ενεργειακό τζάκι, που έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση ή ενεργειακά τζάμια με διπλά θερμομονωτικά κρύσταλλα. Όλα αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση μέχρι και 1.000 ευρώ στο ετήσιο κόστος θέρμανσης και ψύξης.

Εξωτερική θερµοµόνωση Η θερμική αντίσταση ενός κτίσματος επηρεάζεται σημαντικά από το είδος και την ποιότητα της μόνωσης. Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% περίπου της ενέργειας που καταναλώνεται στον πλανήτη και ευθύνονται για το 45% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Το 30% της ενέργειας αυτής χάνεται άσκοπα λόγω κάποιων κακοτεχνιών που προκαλούν θερμογέφυρες, δηλαδή σημεία μειωμένης θερμικής αντίστασης, ή ακόμη πιο απλά, στα κενά που παρουσιάζονται στα σημεία ένωσης των δομικών υλικών. Με τις κατάλληλες επεμβάσεις στο κέλυφος του κτίσματος, δηλαδή στην ταράτσα, στην πιλοτή, στους τοίχους και στα κουφώματα, μπορούν να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα και να μειωθεί μέχρι και 50% η κατανάλωση ενέργειας. Ένα νέο, σχετικά, υλικό, το ICF-Insulating Concrete Form, προσφέρει τώρα ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της θερμομόνωσης. Πρόκειται για ένα έξυπνο, αποτελεσματικό και οικονομικό σύστημα δόμησης, που αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα, που πλαισιώνεται από μονωμένα καλούπια και χρησιμοποιείται σήμερα στα σύγχρονα κτίσματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, όπου συνδυάζονται με ειδικά κουφώματα θερμικής αντίστασης, για την αποτροπή της μεταφοράς της ζέστης ή του κρύου προς το εσωτερικό της κατοικίας.

Αυτόνοµα σπίτια Μία «πράσινη κατοικία» μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε αυτόνομη και ειδικά όταν έχει κατασκευαστεί γι’ αυτόν το σκοπό. Για την κατασκευή μιας αυτόνομης κατοικίας, θα πρέπει όμως να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψη κατά το σχεδιασμό, όπως η θέση και ο προσανατολισμός του κτιρίου. Επίσης, να έχουν χρησιμοποιηθεί θερμομονωτικά δομικά υλικά, να έχει προβλεφθεί θερμομόνωση στο

σύνολο του κελύφους, όπως της ταράτσας, της πιλοτής και των εξωτερικών κουφωμάτων και να έχει προβλεφθεί η αεροστεγανότητα του κτιρίου. Να υπάρχουν μονωμένες σωληνώσεις για τη θέρμανση και τον κλιματισμό και να έχουν εγκατασταθεί ηλιακοί θερμοσίφωνες. Τέλος, να υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α και Α+ και να έχουν προβλεφθεί μέτρα ηλιοπροστασίας του κτιρίου. Αυτά όσον αφορά στα παθητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, γιατί ένα αυτόνομο κτίριο χρειάζεται και κάποια ενέργεια για να λειτουργήσει και αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί από μία σειρά φωτοβολταϊκών συστηματων, που μπορούν να τοποθετηθούν στην ταράτσα ή στην πρόσοψη του κτιρίου, από μια σειρά ανεμογεννήτριες ή κ● από μία μονάδα γεωθερμίας.

INFO > Μια σ συμβατική κατοικία καταναλώνει κατά μέσο όρο 250 KW/h ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, ενώ τα βιοκλιματικά σπίτια καταναλώνουν κατά μέσο όρο 50 Kwh ανά τετραγωνικό μέτρο. > Τα φυλλοβόλα δέντρα αποτελούν ένα καλό μέσο ηλιοπροστασίας, γιατί το καλοκαίρι φουντώνουν και δεν αφήνουν τον ήλιο να περάσει, ενώ το χειμώνα ξεραίνονται και δεν αποτελούν εμπόδιο. > Θα σας κοστίσει φτηνότερα αν εγκαταστήσετε κάποια εξωτερικά συστήματα σκίασης παρά αν λειτουργείτε το κλιματιστικό. > Φροντίστε να τοποθετήσετε τα ανοίγματα της κατοικίας στη νότια πλευρά του κτιρίου και να προστατεύσετε τη βόρεια πλευρά με ψηλά δέντρα και βοηθητικά κτίσματα.

19


υλικός κόσµος

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Κατοικία µέσα στη µόδα! ΕΕίναι απόλυτα φυσιολογικό να ενδιαφερόµαστε γι για το πώς θα … «ντύσουµε» το σπίτι για να δείχνει ό όµορφο και ανανεωµένο! Εάν είστε φανατική λά λάτρης της µόδας και σας αρέσει να ακολουθείτ τις trendy τάσεις της, µεταφέρετε τη µοδάτη τε ατ ατµόσφαιρα και στη διακόσµηση του σπιτιού σας, δ δίνοντας έτσι στους εσωτερικούς χώρους µια ουσιαστική και «in fashion» ανανέωση. Της Καρολίνας Παππού

20


21


υλικός κόσµος

π

ρώτο σας βήμα είναι να ξεφυλλίσετε τα τελευταία περιοδικά μόδας και να αποφασίσετε τι σας αρέσει πιο πολύ και τι είναι αυτό που θα σας ευχαριστούσε να το βλέπετε καθημερινά στην οικία σας. Στα καταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε εύχρηστες και οικονομικές λύσεις που μπορούν να δώσουν στο χώρο όπου ζείτε μία ανανεωμένη αίσθηση, η οποία εύκολα θα μπορεί να αλλάξει. Ακολουθώντας, λοιπόν, τις φετινές τάσεις της μόδας, σας παρουσιάζουμε κάποιες όμορφες προτάσεις και το πώς θα τις προσαρμόσετε στο σπίτι σας. Το βελούδο είναι μια κυρίαρχη τάση για τη σεζόν που έρχεται, με κύριο εμπνευστή τον Oscar de la Renta. Φαντάζει ιδανικό σε μια κλασική εξοχική κατοικία, ενώ ένα έντονο βελούδο μπορεί να δείχνει υπέροχο και στο διαμέρισμα μιας νέας γυναίκας με ροκ ύφος. Επίσης, ένας εύκολος τρόπος για να δώσετε στο καθιστικό σας την αίσθηση της πολυτέλειας που χαρακτηρίζει αυτό το υλικό, είναι να αγοράσετε για τους καναπέδες σας ζεστά βελούδινα καλύμματα, καθώς και βελούδινα μαξιλάρια για τις καρέκλες σας. Μια καλή εναλλακτική θα μπορούσαν να είναι τα βελούδινα ριντό, που θα ανανεώσουν τις παλιές σας κουρτίνες. Τα καρό, που κυριάρχησαν στη συλλογή του οίκου Burberry Prorsum, είναι μια πολύ όμορφη λύση, για να ανανεώσετε τα μονόχρωμα έπιπλα του σπιτιού σας. Χρειάζεται, βέβαια, προσοχή στην επιλογή των χρωμάτων. Οι αντιθέσεις πάντα έχουν ενδιαφέρον και χαρίζουν μια ξεχωριστή ζωντάνια στο χώρο. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε, γιατί το αποτέλεσμα μπορεί σύντομα να σας κουράσει. Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε μεγάλες καρό μαξιλάρες, καθώς επίσης και καρό ριχτάρια. Το κόκκινο χρώμα φαίνεται ότι έχει την τιμητική του στον κόσμο της μόδας και αυτήν τη χρονιά. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να λείψει από το σπίτι μας; Είναι μια απόχρωση που δίνει ζεστασιά και ζωντάνια στους εσωτερικούς χώρους. Μια κόκκινη επιτραπέζια λάμπα στο βοηθητικό τραπέζι του σαλονιού σας ή κάποιες κόκκινες κορνίζες που θα αντικαταστήσουν τις παλιές σας με τις αγαπημένες σας φωτογραφίες είναι κάποιες πινελιές που θα δώσουν μια νέα νότα στο σαλόνι σας.

22

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011


Αταίριαστα µοτίβα - Αυτή μπορεί να είναι η πιο τολμηρή απ’ όλες τις φετινές τάσεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι και πιο εύκολη στην υλοποίησή της. Πάρτε κάποιες βασικές ιδέες από τη φθινοπωρινή συλλογή του οίκου Proenza Schouler και μην ανησυχείτε καθόλου για το αν οι ρίγες στο μαξιλάρι που βλέπετε στο κατάστημα ταιριάζουν με ρίγες στον καναπέ σας. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερα να μην ταιριάζουν! Mix & match rules!

Έντονο µπλε - Αν θέλετε να διατηρήσετε τις αναμνήσεις της ηλιόλουστης παραλίας εμπνευστείτε από την κολεξιόν του Zac Posen. Το μπλε είναι ένα χρώμα που δίνει στο χώρο την αίσθηση της χαλάρωσης. Εναλλακτικά, δοκιμάστε επιλεγμένα αξεσουάρ σε μία πολύ βαθιά απόχρωση του συγκεκριμένου χρώματος… Είναι αγαπημένη πολλών σχεδιαστών φέτος και θα τη λατρέψετε.Όποια απόχρωση κι αν σας αρέσει, χρησιμοποιήστε την άφοβα σε διάφορες παραλλαγές.

Κουρτίνες - Τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο στη μόδα οι κουρτίνες χωρίς πολλά μοτίβα, αλλά και μια κατηγορία σχεδίων που, παρότι δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο, το χρώμα τους δεν είναι «πλακάτο». Φαίνονται, δηλαδή, σαν να εναλλάσσονται στην ύφανσή τους χρώματα και σχέδια. Οι ποιότητες στα υλικά είναι ποικίλες, από μετάξι, τεχνητό μετάξι, συνθετικά, ακόμη και μουσελίνα, αλλά κατά κοινή ομολογία τα πιο «ελαφριά» υφάσματα ταιριάζουν καλύτερα σε ένα σύγχρονο σπίτι.

Modern baroque - Τέλος, ας μιλήσουμε για μια νέα μόδα που όλο και κερδίζει έδαφος! Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το modern baroque. Πρόκειται για μια νέα και ανάλαφρη εκδοχή του γνωστού σε όλους μας baroque. Ταπετσαρίες επίπλων με πολύπλοκα ανάγλυφα σχέδια σε χρυσούς και κόκκινους χρωματισμούς, κουρτίνες και ριχτάρια με λαχούρια και επιμελημένα κρόσσια φιγουράρουν σε γνωστούς οίκους επίπλων και υφασμάτων σπιτιού. Αν και κάποιες φορές είναι υπερβολικά, κατά κανόνα δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που προτιμήσετε κάτι τέτοιο για το σπίτι σας, συμβουλευτείτε ένα διακοσμητή, διότι ανέκαθεν τα όρια του κιτς και του baroque ήταν πολύ κοντά. κ●

23


διακόσµηση

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Magic moments in black & white

GRUPPO CASA: Αμαζόνων 12 & Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, τηλ: 2310/438042

Ο πιο διαχρονικός ίσως συνδυασμός που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη διακόσμηση του σπιτιού, σε μια από τις πιο μοντέρνες εκδοχές του. Της Φένιας Κοροζίδου

24


ΙΝ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προέκταση Λ. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) Πυλαία, τηλ.: 2310/472258, 10/476095

INART: Εννέα Εκτελεσθέντων Καλοχωριτών, Καλοχώρι, τηλ.:2310/755462

THINK ABOUT HOME: Εθνικής Αντιστάσεως 149, Καλαμαριά, τηλ.: 2310/481590 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Τσιμισκή 26, τηλ.: 2310/220933, Βασ. Όλγας 205, τηλ.: 2310/405080 & Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, 11o χλμ. εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, τηλ.: 2310/028610 & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΩΡΟΣ: Τσιμισκή 90, τηλ.: 2310/251597

NEW AGE STONE: Θεσσαλονίκη: Αδριανουπόλεως 25, τηλ.: 2310/442304

IONIA: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παύλου Μελά 15, τηλ.: 2310/288302

STUDIO KOSTA BODA: Τσιμισκή 95, τηλ.: 2310/241927, Καθηγητή Ρωσσίδη 3, Καλαμαριά, τηλ.: 2310/425643

25


ευρετήριο

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Χρήσιµος οδηγός

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

4,35%

5,25%

5,65%

5,25%

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

από 5,30%

από 5,30% ή προσφορά 4,20%

από 6%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% και 5,30% ή 5%

από 5,30%

από 5,50%

από 6%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,90%

4,90%

5,10%

6,40%

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6%

από 5%

4,75% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 4,57% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

5,50%

5,75%

ΕΘΝΙΚΗ

5,60% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25% ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

CITI BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 30

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

έως 30

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

5 - 30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

έως 40

5 - 35

850 ευρώ

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

έως 25

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

EFG EUROBANK

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 4,10% - 5,30% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 2,05% - 2,75%

από 5,10%

από 5,20%

από 5,40%

από 5,70%

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,80% 3,20% ή 4,84%

4,60%

4,80%

5,10%

4,90% ή 5,40%

EURIBOR 1 μηνός + περιθώριο από 3,70%

από 4,95%

από 5,90%

-

5,95%

6,65%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,90%

6,50%

6,60%

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,80%

από 4,60%

από 4,60%

από 5,20%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,65%

από 4,80%

από 5%

από 5,25%

από 6,25%

7,50%

-

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,90%

-

EURIBOR 1 μηνός περ. από 2,30% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 2,30%

από 4,75%

από 4,80%

από 4,90%

από 5,30%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

T BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

έως 35

Εκτίμησις 200 ευρώ + ΦΠΑ, νομικός έλεγχος 350 ευρώ, αιτήματος: 500 - 2000 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

έως 35

Xωρίς έξοδα έγκρισης και εξέτασης αιτήματος

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών. Στα κυμαινόμενα δεν υπάρχει.

5 - 40

950 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

έως 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

έως 35

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συµβουλή του ειδικού*

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

µ

ε ένα μικρό δορυφορικό σύστημα θα μπορείτε να βλέπετε εκατοντάδες ελεύθερα κανάλια ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και αν δεν σας φτάνουν αυτά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα μεγάλο περιστρεφόμενο πιάτο και να «πιάσετε» όλους τους δορυφόρους που υπάρχουν στον ορίζοντα. Του Φώτη Νικολαΐδη, fotis.nikolaidis@yahoo.com

O Γεώργιος Μιχαλόπουλος είναι ηλεκτρονικός και ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

για να ενημερωθείτε σωστά, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές και υπάρχει περίπτωση να μπερδευτείτε. Μπορεί για παράδειγμα να σας ενδιαφέ❱ Ένα απλό δορυφορικό σύρουν μόνο τα προγράμματα στημα χαμηλού κόστους απο3-4 δορυφόρων που βρίσκοτελείται από ένα πιάτο (δίσκο) νται κοντά μεταξύ τους, οπότε 60-90 εκατοστών, που μπορείτε δε χρειάζεται να αγοράσετε να το στερεώσετε στην ταράτσα περιστρεφόμενο σύστημα, άλή στο μπαλκόνι. Στην κοίλη ελα ένα σταθερό πιάτο με 3-4 πιφάνειά του συγκεντρώνονται LNB που θα σας κοστίσει πολύ τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα που ΡΩΤΑ φτηνότερα. εκπέμπονται από το Διάστημα ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ❱ Τα πιο σημαντικά προγράμκαι αντανακλώνται σε ένα ή πεματα προσφέρονται από τους ρισσότερα LNB (μάτια) που έομίλους ομίλο Astra και Hotbird, που χουν τοποθετηθεί πάνω σε αυτό, φιλοξενούν εκατοντάδες τηλεφιλοξ από ένα DiSEgc, εφόσον έχουν οπτικά οπτικ προγράμματα και ραδισυνδεθεί πάνω από δύο μάτια οφωνικούς σταθμούς, όμως τα οφων και από ένα δορυφορικό δέκτη, πιο αξιόλογα είναι κλειδωμένα α όπου και γίνεται και η τελική αποκαι δε δεν μπορείτε να τα δείτε χωκωδικοποίηση του σήματος. ρίς κκάρτα συνδρομητή. Τα κα❱ Ένα μεσαίο δορυφορικό νάλια της οικογένειας Hotbird σύστημα μπορεί να αποτελείθα μπορέσετε να τα πιάσετε μ ται από ένα πιάτο διαμέτρου με πι πιάτο 60 εκατοστών, όμως 1,20-1,40 μέτρων, από έναν για τα κανάλια των δορυφόρων βραχίονα με 2-6 LNB και από του Astra θα χρειαστείτε πιάτο A ένα DiSEgc, με τις ανάλογες διαμέτρου 1,40-1,80 μέτρων. διαμέ εισόδους, το οποίο λειτουργεί ❱ Στην πράξη τώρα, καλό είσαν μίκτης, ενώ τα κορυφαία ναι να αφήσετε τα θέματα που συστήματα διαθέτουν ένα πεαφορούν το πιάτο, τα LNB, ριστρεφόμενο πιάτο 1,80το DiSEgc και το Positioner 2,40 μέτρων και επιπλέον στους τεχνικούς που θα τα ένα positioner, που δίνει τοποθετήσουν και εσείς αεντολές σε ένα μοτέρ για την σχοληθείτε περισσότερο με το περιστροφή του δίσκου στον δορυφορικό δέκτη που θα τον επιθυμητό δορυφόρο. έχετε μπροστά σας. Σε αυτό το ❱ Προτού κάνετε την επιλογή στάδιο, εφόσον το επιτρέπουν σας, πρέπει πρώτα να γνωρίζετα οικονομικά σας, καλό είναι να τε τι ακριβώς θέλετε να βλέπετε, αγοράστε ένα δέκτη υψηλής ευόπως αθλητικά, ταινίες, βιντεοΚάθε εβδομάδα κρίνειας με δυνατότητες εγγρακλίπ, ενημερωτικές εκπομπές ή ένας ειδικός αναλαμβάνει φής και διασύνδεσης και απαραίντοκιμαντέρ και δεύτερον, να να λύσει τις απορίες σας. τητη προϋπόθεση το πραγματικό γνωρίζετε καλά κάποια ξένη service του δέκτη (αναβαθμίσεις, γλώσσα για να μπορέσετε να παρελκόμενα κ.λπ.). παρακολουθήσετε ενημερωτι❱ Ένα απλό και ολοκληρωμένο δορυφορικό σύκές εκπομπές και ταινίες. Αφού ξεκαθαρίσετε αυτά τα στημα κοστίζει μεταξύ 120 και 200 ευρώ, όμως τα πράγματα, θα πρέπει να μάθετε από ποιους δορυφόκορυφαία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2.000 ρους εκπέμπονται αυτά τα θέματα για να αγοράσετε ευρώ, ενώ το κόστος εγκατάστασης και συντονισμού τον ανάλογο εξοπλισμό. Αυτό μπορεί να σας πάρει ενός δορυφορικού συστήματος κυμαίνεται μεταξύ 60 πολύ χρόνο, γι’ αυτό επισκεφτείτε καλύτερα ένα κακαι 150 ευρώ ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας. κ ● τάστημα που ασχολείται με δορυφορικά συστήματα

>

Πώς να επιλέξετε ένα δορυφορικό σύστηµα που θα καλύπτει τις ίς ανάγκες σας χωρλά να ξοδέψετε πολ χρήµατα.

*

30


KATOIKIA 13/11/2011  
KATOIKIA 13/11/2011  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 425

Advertisement