Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 436

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μισθώσεις ακινήτων

Ενεργειακά πιστοποιητικά

και στα ενοίκια Επιχειρηµατικότητα:

Υλικός κόσµος:

Εγχειρίδιο:

Περιορισμένη η πρόθεση για μείζονες αγορές

Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας

Ανακαινίζω και συντηρώ


ΒΡΕΙΤΕ & ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΟ

Αγγελίες ΑΚΙΝΗΤΩΝ Αγγελίες ΔΡΑΜΑ

ΣΕΡΡΕΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΟΖΑΝΗ

ΚΑΒΑΛΑ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΚΙΑΘΟΣ

ΑΓΡΙΝΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑ ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΡΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΧΑΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


περιεχόµενα

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

05 Αριθμοδείκτες 06 Ειδήσεις 08 Ιδιαίτερα σπίτια: Σπίτια…παλάτια! 10 To θέμα: Ενεργειακά πιστοποιητικά

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Εγχειρίδιο: Ανακαινίζω και συντηρώ 20 Υλικός κόσμος: Τα μυστικά της κρεβα-

τοκάμαρας 24 Διακόσμηση: Secret Garden και στα ενοίκια 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 14 Επιχειρηματικότητα: Περιορισμένη 30 Συμβουλή του ειδικού: Τι πρέπει να η πρόθεση για μείζονες αγορές γνωρίζετε και πώς να χρησιμοποιείτε 16 Εκδηλώσεις ακίνδυνα το ηλεκτρικό ρεύμα.

TEYΧΟΣ 436 ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ασπα Πάσσιου || ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ελένη Κιουμή ||ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Εύη Καρκίτη, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Φένια Κοροζίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Γιάννης Σεϊτανίδης ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Στέλλα Κοτταρίδου || ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.

4

PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης


αριθµοδείκτες Του Φώτη Νικολαΐδη

> > > > > > > Σε 2.000 νέες κατοικίες, καταστήµατα, γραφεία και ένα κολέγιο μετατράπηκαν οι πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Λόνγκμπτριτζ στο Μπέρμιγχαμ, όπου από το 1905 μέχρι το 2005 κατασκευάζονταν αυτοκίνητα.

>

> 89 εκατ. δολάρια

15,6% έπεσαν τον

έδωσε ο Ρώσος δισεκατοµµυριούχος Ριµπολόβλεφ για ένα διαµέρισµα 626 τ.µ. στη Νέα Υόρκη, για την 22χρονη κόρη του, που σπουδάζει εκεί, αλλά µένει µόνιµα στο Μονακό.

τελευταίο χρόνο οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία και σε σύγκριση με το 2007 οι τιμές των διαμερισμάτων στο Δουβλίνο εμφανίζονται μειωμένες κατά 58% και κατά 46% στο σύνολο της Ιρλανδίας.

> Πτώση από 4,2% µέχρι και 7% καταγράφηκε ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ 215.000 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

>

>

Μέχρι 49.200

Αξίες 681 δισ.

ευρώ/τ.µ. κοστίζουν τώρα τα σαλέ στο Γκστάαντ της Ελβετίας, που πλέον θεωρείται η ακριβότερη περιοχή στον κόσµο.

δολαρίων χάθηκαν το 2011 στις ΗΠΑ από την υποτίµηση των ακινήτων, ενώ το 2010 είχαν χαθεί 1,1 τρισεκατοµµύρια δολάρια.

>

> Στο 65,9%

66,7 δισ. δολάρια θα διατεθούν

έπεσε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στις ΗΠΑ από το 69,2% που ήταν το 2004.

μέχρι το 2015 από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για την κατασκευή 500.000 νέων κατοικιών, προκειμένου να κρατηθούν σε τάξη οι πολίτες της. 5


real estate news

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

Μαζικό ενδιαφέρον για ρύθμιση δανείων Μ Ο ένας μετά τον άλλον οι δανειολήπτες ζητούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ρύθμιση των οφειλών τους από στεγαστικά δάνεια, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι περισσότεροι επιθυμούν να μειώσουν τη μηνιαία δόση με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ωστόσο κάποιοι ζητούν ακόμη και περίοδο χάριτος για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή στη διάρκειά του να μην καταβάλουν καθόλου χρήματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι, από την πλευρά τους, οι τράπεζες, προκειμένου να μην αυξηθούν τα επισφαλή «κόκκινα» δάνεια, εμφανίζονται δεκτικές στο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πελατών τους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέσα στη φετινή χρονιά σχεδόν δύο στους δέκα κατόχους στεγαστικών δανείων θα ζητήσουν ρύθμιση των οφειλών τους. Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα Ιανουάριος 2010 - Ιούνιος 2011 είχαν ρυθμιστεί περίπου 126.000 στεγαστικά δάνεια, ενώ μέσα στο 2012 το εν λόγω νούμερο αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να θεωρηθούν επισφαλή πολλά και από τα ρυθμιζόμενα δάνεια, φαινόμενο που ήδη άρχισε να παρατηρείται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «εκρηκτικές» καταστάσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Μείωση στεγαστικών επιτοκίων Μείωση κατά 17 µονάδες βάσης σηµείωσε τον περασµένο Νοέµβριο το µέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια µε επιτόκιο κυµαινόµενο ή σταθερό έως 1 έτος, µε αποτέλεσµα να διαµορφωθεί στο 4,48%, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά το µέσο επιτόκιο στα υφιστάµενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων µε διάρκεια άνω των 5 ετών, µειώθηκε κατά 7 µονάδες βάσης στο 3,88%.

Τ Τακτοποιούνται και οι καταπατημένες δ δημόσιες εκτάσεις; Την «κότα με τα χρυσά αβγά» φαίνεται ότι βρήκε στα ακίνητα η Πολιτεία, προκειμένου να ενισχύσει τα δημοσιονομικά έσοδα, αφού μετά τη νομιμοποίηση των παρανόμως στεγασμένων ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαίρετων κτισμάτων κατά πάσα πιθανότητα σειρά παίρνουν οι καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις. Στις σκέψεις των αρμοδίων υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σχέδιο τακτοποίησης των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων έναντι αντιτίμου, προκειμένου να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, τα έσοδα από την εν λόγω τακτοποίηση μπορούν να φτάσουν ακόμη και το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Κατά πάσα πιθανότητα, το ποσό που θα δοθεί για την εξαγορά των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων θα ισούται με την αντικειμενική τους αξία και στη συνέχεια θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας. Ωστόσο, εμπόδιο στις επιδιώξεις της Πολιτείας είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική η παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε πολίτες που τις πήραν παράνομα και έχτισαν αυθαίρετα σε αυτές.

Ημερίδα του ΕΛΙΕ Μία ακόµη ηµερίδα για την κτηµαταγορά και τις προοπτικές της διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιµητικής (ΕΛΙΕ). Η εκδήλωση θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο 3 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» (Αχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλ. Καραϊσκάκη), στην Αθήνα και θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί. Μεταξύ των οµιλητών θα είναι εκτιµητές ακινήτων και στελέχη επιχειρήσεων και χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων. Η εκδήλωση απευθύνεται σε µέλη του ΕΛΙΕ αλλά και σε κάθε ενδιαφερόµενο, ενώ το κόστος συµµετοχής ανέρχεται σε δέκα ευρώ για τους πρώτους και σε είκοσι ευρώ για τους δεύτερους. Για δηλώσεις συµµετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να επικοινωνήσουν µε τα τηλέφωνα: 210.3266113 και 6947.563160 (Γιώργος Ποιµενίδης).

6


Μπάχαλο με τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων Συνεχίζεται το µπάχαλο µε τα λάθη στον υπολογισµό του ειδικού τέλους ακινήτων, το οποίο καταβάλλεται µέσω της ΔΕΗ, αφού πολίτες καλούνται να πληρώσουν δυσθεώρητα ποσά σε σύγκριση µε το µέγεθος και την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Σύµφωνα µε πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), πριν από λίγες µέρες το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για µη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ακίνητο, στο οποίο έχει χρεωθεί ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ)... 20 φορές πάνω από το κανονικό. Πρόκειται για αποθήκη µέλους της ΠΟΜΙΔΑ, το οποίο κλήθηκε να καταβάλει ΕΕΤΗΔΕ ύψους 16.000 ευρώ, επειδή το τέλος υπολογίστηκε στο εµβαδόν του οικοπέδου (4.000 τετραγωνικών µέτρων) αντί για 768 ευρώ που είναι το σωστό, αν το τέλος υπολογιστεί στο εµβαδόν της αποθήκης (192 τ.µ.). Με την ευκαιρία, η ΠΟΜΙΔΑ κάλεσε το υπουργείο Οικονοµικών να επιτρέψει στους προϊσταµένους των ΔΟΥ, µε πράξη τους πάνω στο έντυπο του λογαριασµού της ΔΕΗ, να διορθώνουν προφανώς λανθασµένες χρεώσεις ΕΕΤΗΔΕ σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριµένη ή όπου υπάρχουν λάθος τιµές ζώνης, διπλάσια τετραγωνικά από τα πραγµατικά στα εκτός σχεδίου ακίνητα, όταν επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ σε απαλλασσόµενα ακίνητα κ.λπ.

Το υπουργείο Οικονομικών για το χαράτσι Μόνον όσοι πολίτες δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ή δεν προχώρησαν σε ρύθμισή του και έχουν παράλληλα οφειλές προς την επιχείρηση από παλαιότερους λογαριασμούς, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, σε περίπτωση, βέβαια, που δεν πληρώσουν το συγκεκριμένο χαράτσι. Επίσης, όσοι έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης καταβολής του ειδικού τέλους, εξαιτίας πραγματικής αδυναμίας πληρωμής του για διάφορους λόγους, σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου τους, τουλάχιστον μέχρι να αποφανθούν για το αίτημά τους τα αρμόδια όργανα. Τα παραπάνω διευκρίνισε πρόσφατα -μεταξύ άλλων- με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία σημειώνεται ακόμη ότι είναι ήδη πάρα πολύ υψηλό το ποσοστό εξόφλησης του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, γεγονός που δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες τους τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το εν λόγω μέτρο, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας.

7


ιδιαίτερεςκατοικίες

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ντάνιελ Γκρεγκ

Eνας Βρετανός πράκτορας στη Νέα Υόρκη! Σε ένα πανέμορφο νέο σπίτι στεγάζει ο διάσημος σταρ Ντάνιελ Γκρεγκ την οικογένεια που δημιούργησε πρόσφατα. Του Φώτη Νικολαΐδη

ε

κατόν πέντε τετραγωνικά μέτρα σίγουρα δεν έφταναν στον τελευταίο «Τζέιμς Μποντ» Ντάνιελ Γκρεγκ και έτσι αποφάσισε να πουλήσει το διαμέρισμα που διατηρούσε στην Τριμπέκα της Νέας Υόρκης για να αγοράσει ένα μεγαλύτερο. Σε αυτό μάλλον συνέβαλε και ο πρόσφατος γάμος του με τη συνάδελφό του Ρέιτσελ Βάις. Τα 1.900.000 δολάρια που εισέπραξε από την πώληση ίσα που έφτασαν για την προκαταβολή, γιατί το νέο διαμέρισμα του κόστισε 11,5 εκατ. δολάρια. Με τα χρήματα αυτά αγόρασε πήρε ένα διαμέρισμα τριών επιπέδων

8

σε μία πανέμορφη και πλήρως ανακαινισμένη οικοδομή του 1890 στην περιοχή Σόχο της Νέας Υόρκης. Σχεδόν τετραπλάσιο σε έκταση από το προηγούμενο, 405 τ.μ. για την ακρίβεια, το νέο διαμέρισμα περιλαμβάνει 3 υπνοδωμάτια, 3 μπάνια και 6 ακόμη χώρους, ενώ διαθέτει θολωτή στέγη, οικιακό κινηματογράφο και τζάκι. Στον τρίτο όροφο, τέλος, έχει κουζίνα-μπάρμπεκιου, τεχνητό κήπο και ένα τεράστιο μπαλκόνι που προσφέρει καταπληκτική θέα στις τρεις πλευρές του ορίζοντα. Το ιδανικό καταφύγιο για τη νέα του οικογένεια! κ●


9


το θέµα

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ενεργειακά πιστοποιητικά και στα ενοίκια 10


Σχεδόν ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από την εφαρμογή του μέτρου της αναγκαστικής έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού και στις μισθώσεις κατοικιών και καταστημάτων -στις αγοραπωλησίες ακινήτων το μέτρο είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 9 Ιουλίου 2011και όπως υποστηρίζουν μεσίτες, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στις ενοικιάσεις, αφού σε κάποια ενεργοβόρα ακίνητα έχουν συμπιεστεί προς τα κάτω οι μισθωτικές αξίες -εξαιτίας και της χαμηλής ζήτησης γι’ αυτά-, δημιουργώντας νέους «πονοκεφάλους» στους ιδιοκτήτες τους. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων και διαμαρτυριών από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι από τη μια πλευρά βλέπουν για μία ακόμη φορά να επιβαρύνονται οικονομικά εξαιτίας του υψηλού κόστους έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και από την άλλη σημαντική μερίδα αναγκάζεται να εισπράττει λιγότερα χρήματα ως ενοίκιο από τα προσδοκώμενα. Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

11


το θέµα

12 ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΥ 2012

Τη διαπραγµατευτική θέση των ενοικιαστών ενίσχυσε η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού

ω

στόσο και σύμφωνα με εκπροσώπους ενοικιαστών, σε αρκετές περιπτώσεις το μέτρο ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση των μισθωτών, αφού μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν κάθε μήνα αρκετά χρήματα ως ενοίκιο για ένα ενεργοβόρο σπίτι, τη στιγμή που έπρεπε να καταβάλλουν εξίσου ένα σημαντικό ποσό μηνιαίως, προκειμένου να το κρατούν ζεστό. Πλέον σε μία κατοικία που έχει, για παράδειγμα, παλαιά κουφώματα οι ενοικιαστές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σκληρότερα παζάρια και να πετύχουν ένα χαμηλότερο ενοίκιο. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι σύμφωνα με κτηματομεσίτες, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο εκμισθωτές να μην καταθέτουν για κάποιο χρονικό διάστημα το μισθωτήριο συμβόλαιο στην εφορία, ώστε να αποφύγουν το κόστος έκδοσης του ενεργειακού πιστοποιητικού, προτιμώντας να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο ως εκπρόθεσμοι. «Υπάρχει μία τάση να μην κατατίθενται τα μισθωτήρια συμβόλαια στην εφορία, αφού ιδιοκτήτες προτιμούν να πληρώσουν στη συνέχεια κάποιο πρόστιμο, προκειμένου να μην εκδώσουν άμεσα ενεργειακό πιστοποιητικό εξαιτίας του υψηλού του κόστους, το οποίο συχνά κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ. Ο κόσμος είναι «σφιγμένος» οικονομικά και το ενεργειακό

12

πιστοποιητικό αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα στην ακίνητη ιδιοκτησία. Οι εκτιμήσεις των ενεργειακών επιθεωρητών επηρεάζουν τη μισθωτική αξία κάποιου ακινήτου, αλλά προς το παρόν δεν παίζουν καταλυτικό ρόλο. Πιθανότατα στην πορεία ο ρόλος τους θα είναι σημαντικότερος στις μισθώσεις των ακινήτων», τόνισε στην «κατοικία» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος.

Ποια ακίνητα εξαιρούνται Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Ιανουαρίου 2012 σε κάθε νέο μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου που υποβάλλεται στις εφορίες, θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ οι ΔΟΥ δεν θα θεωρούν μισθωτήρια συμβόλαια αν δεν προσκομίζεται και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Τα πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές που είναι πιστοποιημένοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίοι έπειτα από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης. Τα πιστοποιητικά αποσκοπούν στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή για


την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου και περιλαμβάνουν και συστάσεις για τη λήψη μέτρων. Από την υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης εξαιρούνται οι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης, οι νέες μισθώσεις κτισμάτων συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων, παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον υφιστάμενο μισθωτή, τροποποιήσεις όρων υφιστάμενων μισθώσεων, μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια και υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων και μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

«Θύελλα» διαµαρτυριών από τους ιδιοκτήτες Ως σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους χαρακτηρίζουν την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και στις μισθώσεις ακινήτων οι ιδιοκτήτες. Τόσο εκπρόσωποί τους όσο και μεμονωμένοι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται κυρίως για το υψηλό κόστος έκδοσής του, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα απανωτά φορολογικά «χαστούκια» που δέχεται το τελευταίο διάστημα η ακίνητη περιουσία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών που χορηγούν τα πιστοποιητικά φτάνει τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια και τα 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για γραφεία και καταστήματα. Συγκεκριμένα, για μονοκατοικίες άνω των 50 τ.μ. το κόστος είναι 1,5 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ, ενώ για διαμερίσματα πολυκατοικιών το κόστος είναι 2 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 150 ευρώ. Εξάλλου και σε ό,τι αφορά τα γραφεία και τα καταστήματα, όσα από τα εν λόγω ακίνητα είναι εμβαδού έως 1.000 τετραγωνικών μέτρων, το κόστος έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης φτάνει τα 2,5 ευρώ/τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 300 ευρώ, ενώ για γραφεία και καταστήματα εμβαδού άνω των 1.000 τ.μ. το κόστος ανέρχεται στα 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Εξάλλου, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ επισήμανε ότι τα ενεργειακά πιστοποιητικά δεν πρόκειται να συμβάλουν στο παραμικρό στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά αποκλειστικά στην εξοικονόμηση χρημάτων για όσους θα τα εκδίδουν. «Στη σημερινή κρίση, το πιστοποιητικό αυτό δεν είναι παρά μια ακόμη γραφειοκρατική και οικονομική αφαίμαξη σε βάρος των χειμαζόμενων πολιτών και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών ακινήτων», υπογραμμίζεται μεταξύ κ● άλλων στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

Ποια ακίνητα εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης 13


επιχειρηµατικότητα

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Περιορισµένη η πρόθεση για µείζονες αγορές

Οριακή κάμψη στις ήδη χαμηλές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών καταγράφει ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές αγοράς κατοικίας από το μέσο νοικοκυριό. Του Γιάννη Σεϊτανίδη

τ

ο Δεκέμβριο του 2011 το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βλέπει ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών του τους επόμενους 12 μήνες. Το 69% των νοικοκυριών απαντά ότι το επόμενο δωδεκάμηνο είναι πολύ μικρότερη η πρόθεση για μια μείζονα αγορά -όπως είναι η απόκτηση μιας κατοικίας- ποσοστό καλύτερο από αυτό του Νοεμβρίου (77%), χωρίς όμως να ανατρέπει την παγιωμένη κακή εικόνα για την αγορά κατοικίας. Μόλις το 3% δηλώνει ότι είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να προχωρήσει σε μείζονα αγορά και το 2% λίγο περισσότερες. Το 83% εκτιμά ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το 77% δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να

14

προχωρήσει σε αποταμίευση και το 91% εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο θα αυξηθεί αισθητά η ανεργία. Το 58% τονίζει ότι μόλις που τα βγάζει πέρα με τα διαθέσιμα εισοδήματά του, ενώ ένα 12% αντλεί από τις αποταμιεύσεις του. Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή πληροφοριών για τις προθέσεις των νοικοκυριών για δαπάνη και αποταμίευση, καθώς και η αξιολόγηση της αντίληψής τους για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Η ανάλυση των απαντήσεων αποτυπώνει και την εμπειρική αίσθηση ότι και το 2012 οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα είναι χαμηλές, επιτείνοντας το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει εδώ και τρία χρόνια την κατασκευαστική κ● βιομηχανία.


15


εκδηλώσεις

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΟ ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

SIBBUILD-THE SECOND WEEK BUILDING WEE 14 - 17 Φ εβ ε β ρ ο υαρ υα ρ ί ο υ 2 012

πό την GiMA International Ex Exhibition Group GmbH. Ετήσια διεθνής εμπορική έκθεση με αυτόματα κατασκευαστικά μηχανήματα, μ πόρτες και κλειδαριές, πατώματα, υδραυλικά, χρώματα και τελειώματα, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, μονώσεις, είδη εσωτερικής διαρρύθμισης.

2

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

3

ΣΤΟ ΛΟΤΖ (ΠΟΛΩΝΙΑ)

4

ΣΤΟ ΓΚΟΡΙΝΧΕΜ (ΟΛΛΑΝΔΙ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)

16-18 Φεβρουαρίου 2012

Από την Incheba Praha Co. Ltd. Ετή Ετήσια ανοιxτή επαγγελματική έκθεση με ηλεκτρονικά και μηχανικά συστήματα σ συναγερμού, πυροπροστασία, συστήματα φύλαξης και παρακολούθησης παρακολούθησης.

INTERBUD-BUILDING FAIR INTERBUD-BUI 16-19 Φεβρουαρίου 2012

Από την INTERSERVIS Sp.zo.o. Sp Ετήσια επαγγελματική έκθεση με οικοδομικά υλικά, κατασκευές και νέες τεχνολογίες.

HORTICULTURAL SHOW HORTICULTUR 14-16 Φεβρουαρίου 2012

Από την Evenementenhal Gorinchem. Gorinchem Ετήσια ανοικτή έκθεση - σόου με είδη κηπουρικής και ανθοκομίας καθώς κκαι αρχιτεκτονική κήπου.

16

UPCOMING!

PRAGOALARM/PRAGOSEC PRAGOALARM/ /


> παρουσίαση

∆ιόνυσος Θέρµης: Σύγχρονες Κατοικίες

η

Οικοδομική Κατασ κ ε υ α σ τ ι κ ή Α ΡΑ Β Ι ΔΗΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΟΕ δημιουργήθηκε με γνώμονα τις σύγχρονες και άρτιες κατοικίες. Η εταιρία ιδρύθηκε στα τέλη του 1990 και έχει ολοκληρώσει πολλά σύγχρονα κτίρια έχοντας ως φιλοσοφία την καλύτερη διαβίωση της κάθε οικογένειας και, σεβόμενη το περιβάλλον, τη δημιουργία λειτουργικών σπιτιών.

Το τελευταίο της έργο είναι ένα σύγχρονο συγκρότημα που κατασκευάζεται στην περιοχή Διόνυσος της Θέρμης και αποτελείται από δύο πολυτελείς οικοδομές. Σε αυτές διατίθενται διαμερίσματα 50 τ.μ., 90τ.μ. και 105τ.μ. τα οποία έχουν από δύο θέσεις στάθμευσης, 40τ.μ. αποθήκες, τζάκι, ατομική θέρμανση, ασανσέρ, κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακόπτη και ενεργειακά τζάμια.

I N F O Οικοδοµική Κατασκευαστική ΑΡΑΒΙ∆ΗΣ-ΘΕΟ∆ΩΡΟΥ ΟΕ, γραφεία: Καθ. Παπαδάκη 50 Κηφισιά, τηλ. 2310/377.316, Κιν. 694.443.4468 & 697.753.5250, www.aravidistheodorou.com, info@aravidistheodorou.com

17


εγχειρίδιο

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ανακαινίζω και συντηρώ Εφόσον αποφασίσατε να ανακαινίσετε την κατοικία σας, φροντίστε να γίνει με τον πιο οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο, επιλέγοντας με προσοχή τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Του Φώτη Νικολαΐδη

Υλικά ανακαίνισης Ανακαίνιση μιας κατοικίας μπορεί να γίνει για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως για τη βελτίωση της όψης, την αύξηση της λειτουργικότητας, την αντικατάσταση ή την επισκευή των φθαρμένων τμημάτων ή την ενεργειακή αναβάθμιση του κτίσματος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιων ειδικών, γιατί το κόστος των εργασιών είναι αρκετά υψηλό και θα ήταν κρίμα να μη γίνουν σωστά. Απευθυνθείτε λοιπόν σε κάποιο τεχνικό γραφείο που γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για

18

να γλιτώσετε κόπο και χρήμα, γιατί σήμερα υπάρχουν δομικά υλικά που δίνουν μεγάλο όγκο χωρίς να προσθέτουν βάρος στο κτίσμα. Αυτά ακριβώς θα χρειαστείτε στις εργασίες ανακαίνισης, πολλά από τα οποία συνδυάζουν δύο ή και περισσότερες ιδιότητες, όπως θερμομόνωση με ηχομόνωση ή υγρομόνωση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα πορομπετόν, η ξυλεία, οι γυψοσανίδες, οι ειδικοί σοβάδες, το περλομπετόν και άλλα. Με τα υλικά αυτά μπορείτε να αλλάξετε την πρόσοψη του κτιρίου, να αντικαταστήσετε τους φθαρμένους σοβάδες και να μονώσετε την κατοικία σας. Τέλος, καλό είναι να


προσέξετε και την τοξικότητα των υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε, για να μην επιβαρύνετε την υγεία σας, αλλά και το περιβάλλον.

Σοβάδες Οι σοβάδες προστατεύουν τα κτίσματα και συγχρόνως αποτελούν υλικά διαμόρφωσης. Το σημαντικότερο είναι ότι προστατεύουν τους τοίχους από τα νερά της βροχής και από την οξειδωτική επίδραση του περιβάλλοντος. Μία σωστή επίστρωση μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά και για πολλές δεκαετίες τα δομικά υλικά της κατοικίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα κονιάματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια για την προστασία των κτισμάτων. Σήμερα υπάρχουν διάφορες κατηγορίες κονιαμάτων, όμως σε γενικές γραμμές όλα έχουν τα ίδια τυπικά χαρακτηριστικά. Τα οργανικά κονιάματα τυγχάνουν σήμερα ευρείας χρήσης σε όλο τον κόσμο, ενώ τα κονιάματα από ανόργανες ουσίες χρησιμοποιούνται για δευτερεύουσες εργασίες, όπως για το σοβάτισμα υπόστεγων. Μερικά ειδικά κονιάματα, όπως τα σιλικονούχα, δημιουργούν ειδικά στρώματα τα οποία είναι αδιάβροχα απέξω και διαπερατά από μέσα, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπουν στα νερά της βροχής να εισέλθουν, ενώ αφήνουν τους υδρατμούς να φύγουν προς τα έξω. Τα κονιάματα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κτίσματος, οι οποίες καθορίζονται από το υπέδαφος, τις κλιματικές συνθήκες, την τοποθεσία και τη χρήση του κτίσματος. Με σοβάδες θα μπορέσετε να διαμορφώσετε και την εξωτερική εμφάνιση του κτίσματος. Γι’ αυτήν την περίπτωση εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές που δημιουργούν τα ανάλογα διακοσμητικά εφέ, όπως επιφάνειες εντελώς λείες, με ρίγες ή ανάγλυφες, ενώ υπάρχουν και έγχρωμα κονιάματα που προσφέρουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες διαμόρφωσης. Για το σοβάτισμα των εσωτερικών τοίχων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα ορυκτά ή οργανικά κονιάματα, τα οποία, όπως και τα εξωτερικά κονιάματα, προσφέρουν κάποιες διαπλαστικές δυνατότητες. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χρωματιστά γρανιτώδη πετρώδη κονιάματα, τα οποία αποτελούνται από μικρά πετραδάκια και αντέχουν στη σκληρή χρήση.

Ελαφρύ µπετόν Ελαφρύ μπετόν χαρακτηρίζονται αυτό που παρουσιάζει πυκνότητα μικρότερη από 2.000 κιλά ανά κυβικό μέτρο και πολύ ελαφρύ, το μπετόν με πυκνότητα μεταξύ 400-800 κιλών ανά κυβικό μέτρο. Τα τσιμέντα αυτά αποτελούνται από μίγματα πετρωμάτων και συνθετικών υλικών και έχουν πο-

ρώδη μορφή, άρα και χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, μόλις 0,12 W/m2K κατά μέσο όρο, δηλαδή ακόμη χαμηλότερο και από το ξύλο. Επιπλέον έχουν πολύ μικρό βάρος, μόλις το 1/8 του κανονικού μπετόν και διαθέτουν πολύ ικανοποιητικά θερμομονωτικά και ηχομονωτικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι και άκαυστα. Τα συγκεκριμένα ενδείκνυνται για τις εξωτερικές τοιχοποιίες, για την ανύψωση και για τα γεμίσματα των δαπέδων καθώς και για τη δημιουργία κλίσεων, γιατί είναι ευκολοδούλευτα και δίνουν όγκο στο κτίσμα χωρίς να προσθέτουν μεγάλο βάρος. Τα τμήματα της οικοδομής που δεν ανήκουν στο φέροντα οργανισμό μπορούν να κατασκευαστούν από ελαφρύ σκυρόδεμα, γιατί αυτό παρουσιάζει καλύτερες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες από το συμβατικό μπετόν και στην κατηγορία αυτήν ανήκουν οι προκατασκευασμένες πλάκες μπετόν και τα τσιμεντότουβλα.

Μόνωση εξωτερικών τοίχων Η θερμότητα που χάνεται από τους μη μονωμένους εξωτερικούς τοίχους είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει να καλυφθεί από οποιαδήποτε εστία θέρμανσης, γι’ αυτό φροντίστε να τους μονώσετε όσο καλύτερα μπορείτε, ακόμη και όταν πρόκειται να χάσετε κάποια χιλιοστά ωφέλιμου χώρου. Το καλύτερο βέβαια είναι να μονώσετε τους τοίχους από την εξωτερική τους πλευρά, κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό ή συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες, όπως στην περίπτωση που απαιτηθούν σκαλωσιές, ενώ η μόνωση από την εσωτερική πλευρά είναι εύκολη και κοστίζει πολύ λιγότερα. κ●

INFO > Το ελα ελαφρύ μπετόν δίνει πενταπλάσιο όγκο σε σχέση με το βάρος του. > Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της ενέργειας στην ΕΕ. > Μίγματα σοβάδων, που περιέχουν διάφορα συνθετικά, όπως ρητίνη, σιλικόνη και ακρυλικό, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται, πωλούνται και σε έτοιμη μορφή μέσα σε δοχεία.

19


υλικός κόσµος

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Τα µυστικά της κρεβατοκάµαρας Ο πιο ιδιωτικός χώρος του σπιτιού πρέπει να σας ηρεµεί και να σας εµπνέει. Με µερικές απλές κινήσεις µπορείτε να δηµιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον. Της Εύης Καρκίτη

20


21


υλικός κόσµος

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ: Εάν ετοιμάζεστε αυτήν την εποχή να φτιάξετε την κρεβατοκάμαρά σας ή έχετε τη δυνατότητα να την ανανεώσετε, πριν καταλήξετε σε ζητήματα όπως το χρώμα της κουρτίνας, φροντίστε για τα βασικά. Και βασικότερο όλων είναι η επιλογή ενός ποιοτικού στρώματος που σας εξασφαλίζει ανάπαυση και φυσικά ξεκούραστο ύπνο. Στην αγορά σήμερα υπάρχει υπερπροσφορά ποιοτικών στρωμάτων, από πολλές διαφορετικές εταιρίες, τα οποία θα βρείτε σε διάφορες τιμές. Ωστόσο, ένα πραγματικά καλό στρώμα δεν μπορεί να είναι φτηνό. Οι εποχές μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά η αγορά ενός στρώματος είναι μια πραγματική επένδυση για την υγεία. Κατά την επιλογή του πρέπει να προσέξετε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο, αν υπάρχει εγγύηση, και για πόσα χρόνια από την κατασκευάστρια εταιρία. Σε κάθε περίπτωση πάρτε το χρόνο σας και μη βιαστείτε να αποφασίσετε. Δοκιμάστε τα, ξαπλώστε πάνω τους και αφού ενημερωθείτε, αφήστε το σώμα σας να αποφασίσει. ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ: Η επιλογή του χρώματος στο οποίο θα βαφτούν οι τοίχοι της κρεβατοκάμαρας είναι μια ακόμη κρίσιμη απόφαση, προκειμένου να δοθεί στον πιο ιδιαίτερο χώρο του σπιτιού η ατμόσφαιρα που θέλετε. Αφήστε στην άκρη τις, έτσι και αλλιώς, ξεπερασμένες αντιλήψεις περί φενγκ σούι και σκεφτείτε τι στα αλήθεια σας αρέσει και σας ξεκουράζει. Τα βαθιά, έντονα και κυρίως επιθετικά χρώματα μπορεί να δίνουν στιλ στο χώρο, σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά τον βαραίνουν και πολύ σύντομα κουράζουν και απογοητεύουν. Πριν καταλήξετε σε απόχρωση, πρέπει να σκεφτείτε το χρώμα της επίπλωσης, του πατώματος αλλά και τις αποχρώσεις των αξεσουάρ. Αν το επιθυμείτε σε μια μικρή επιφάνεια κάντε μια «τρέλα». Βάψτε τη σε χρώμα που θέλετε ή παρέμβετε

22

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

στο χώρο με μια κατασκευή. Το δωμάτιο αυτό πρέπει να είναι ξεκούραστο αλλά να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά σας. Μια κλασική αντίληψη πάντως λέει ότι δεν υπάρχουν πιο ξεκούραστα χρώματα από εκείνα που συναντά κανείς στη φύση. Τα χρώματα αυτά είναι οι διάφοροι τόνοι του μπλε, του πράσινου και του καφέ. Μια αντίληψη πιο καινοτόμα λατρεύει τα δυνατά κοντράστ, όπως εκείνο του μαύρου με το άσπρο. ΦΥΣΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ, ΛΙΓΟΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: Ο μόνος λόγος για τον οποίο επιτρέπεται να «πνίξει» κανείς μια κρεβατοκάμαρα στα διακοσμητικά είναι μόνο γιατί δεν θα μπορεί να ζήσει, χωρίς το πρώτο πράγμα που θα βλέπει το πρωί όταν ξυπνάει να είναι η συλλογή του, για παράδειγμα, από πορσελάνινα αντικείμενα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο νόμος της κρεβατοκάμαρας επιβάλλει την αφαίρεση. Τα πολλά αντικείμενα στα ράφια ή στο κομοδίνο, όχι μόνο θα σας εμποδίσουν να χαλαρώσετε αλλά γίνονται και σωστός μπελάς όταν έρχεται η ώρα της καθαριότητας. Στην κρεβατοκάμαρα απαγορεύεται να αφήνετε τη σκόνη να στοιβάζεται και για τον ίδιο λόγο αντενδείκνυται στο υπνοδωμάτιο η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης. Τα βιβλία πάνω στο κομοδίνο σας είναι υπεραρκετά. Για τα σεντόνια, τα σκεπάσματα, τις κουρτίνες, τις κουβέρτες, προτιμήστε φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι, το μετάξι, το κασμίρ και το μαλακό μαλλί. Όλα αυτα πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο. Εάν στα υφάσματα υπάρχει η ένδειξη για στεγνό καθάρισμα, καλύτερα να το ξεχάσετε και να κάνετε μια περισσότερο πρακτική επιλογή. ΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ: Ο φωτισμός στην κρεβατοκάμαρα πρέπει να σας εξυπηρετεί, π.χ. να είναι δυνατός όταν ψάχνετε για ρούχα μέσα στις ντουλάπες, ταυτόχρονα όμως να


δημιουργεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον για τις στιγμές που θέλετε να ξεκουραστείτε ή για εκείνες που θέλετε να περάσετε με τον \τη σύντροφό σας. Έτσι είναι μάλλον απαραίτητο ένα φωτιστικό οροφής με δυνατό φως το οποίο σχεδιαστικά θα υποστηρίζει τη διακοσμητική αντίληψη του χώρου. Το ίδιο όμως απαραίτητα θεωρούνται και τα αμπαζούρ, τοποθετημένα σε έξυπνα σημεία, αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε την κλασική λύση της τοποθέτησης των φωτιστικών στα κομοδίνα. Μια λύση είναι τα φωτιστικά να έχουν δυνατότητα για αυξομειούμενο φωτισμό, ώστε να σας εξυπηρετούν και την ώρα που θέλετε να διαβάσετε, αλλά και όταν θέλετε να χαλαρώσετε. Οι απλίκες στον τοίχο είναι θεμιτές κυρίως εάν θέλετε να φωτίσετε

ένα έργο τέχνης στον τοίχο ή κάποιο αντικείμενο μέσα στην κρεβατοκάμαρα το οποίο έχει για σας ιδιαίτερη αξία και σημασία. κ●

αν τη κάµ στά το ρα ια ω ρεβα α κ ρο γ ι σ στε ης κ στε ν χώ ς κα r ώ ε αν α τ ονοή λίγο όµπ ea γ π ρ ά ρ ew ρ ή > Οτουλ και π αυτ , τις hom ύχα ν ς ε σε µες τα ρο κεί ρα σετ ιτζά ρα ενα πό ε τή ς π ότε άµ ι α ια τι ενικ Πετ κα ν µ γ ς. εδώ ού τασα πό υργ κα α µιο α α που δη κόν ας α ει ασί εί ν στ πορ µ ς σα νευ εκ σει. ρί

ρα µα ο. ά τοκ ρωπ αλ ε α µ ρεβ άνθ η για νού κ ην όµη ασ κοι όσς τ ακ πόφ από ρ ς π ω ν α ευ α τι ξετε ί, ε π ένα οτε βετε τ τα ντ ιά µε νά µε ήπ ά άν πά φτ ηρε εχ στε οιαδ τη λ ας. π ξ α ο ι ε τε ην ιράζ , οπ ι να φό σ είνα ύεσ Το ν σας εξα ραστ αΜ ε . ς ο > µο πώς έπε ντρ σµοί πιστ µής υ θα σα κού ός π χετε ι τη υνε πρ σύ δια εµ τιγ πο θα ι ξε τικ α έ κα Σ γή την σχε µην ς σ τιο και κα µαν α ν εια η. τη µά σει λό ση γι ργ εσ λα ν / το ά αυ αλλ σεις οδω αρέ ι κα ίναι τας ενέ διάθ το ι ε ε ν ή ν α , > Ο κτοι ρορµ υπ σας αλίζ πνο άγο άντ καλή π δε πα ένα θα σφ ύ ρ

νο α ν έ ώρ α ι οχ γ χ iTpsπέρο υ

23


διακόσµηση

12 ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΥ 2012

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΕΔΡΑ 5ο χλμ. Εθνικής οδού Λαρίσης – Αθηνών, 41110 Λάρισα, τηλ.: 2410688688, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, κέντρο: Βενιζέλου 16,τηλ.:2310220254, Καλαμαριά: Εθνικής Αντιστάσεως 68,τηλ.:2310455233, Συκιές: Αν. Παπανδρέου 256Α, τηλ.:2310639000, MEGASTOCK ΒΙΟΚΑΡΠΕΤΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Κορδελιό: Περιφ. Οδός Φανάρι Κορδελιού, τηλ.: 2310758888

Secret Garden Συνδυάστε ρετρό κομμάτια με τον έντονο χαρακτήρα ό,τι φανταστείτε. των λουλουδιών σε ό τι μπορείτε να φανταστείτε Της Φένιας Κοροζίδου

24


AREA DOMUS Αδριανουπόλεως 24, τηλ.: 2310428330

GRUPPO CASA Αμαζόνων 12 & Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, τηλ: 2310438042

ΙΚΕΑ 12ο χλμ. Θεσ/νίκης Περαίας, Πυλαία, τηλ.: 8011122722

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τσιμισκή 26, τηλ.: 2310220933, Βασ. Όλγας 205, τηλ.: 2310405080 & Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, 11o χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, τηλ.: 2310028610 & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΩΡΟΣ: Τσιμισκή 90, τηλ.: 2310251597

INART Θεσσαλονίκη: Εννέα Εκτελεσθέντων Καλοχωριτών, Καλοχώρι, τηλ.:2310 755462

ΙΚΕΑ: 12ο χλμ. Θεσ/ νίκης - Περαίας, Πυλαία τηλ.: 8011122722

TRIMAR Κτίριο «Zeda» Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, τηλ.: 2310476336 και σε επιλεγμένα καταστήματα.

25


ευρετήριο Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Χρήσιµος οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

4,35%

5,25%

5,65%

6,50%

-

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

6% + περιθώριο 0,75% -1,25% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθ. 2%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

από 5,30%

από 5,30% ή προσφορά 4,20%

από 6%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% και 5,30% ή 5%

από 5,30%

από 5,50%

από 6%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,90%

4,90%

5,10%

6,40%

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6%

από 5%

4,75% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 4,57% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

5,50%

5,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

CITI BANK

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας. ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 30

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

έως 30

Δικ. 350 €, μηχ. 170 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%.

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

------

5 - 30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

896 ευρώ

Μέχρι 60% της εμπορικής αξίας

Γι α τον υπολογισμό της ποινής λαμβάνεται υπόψη το τρέχον επιτόκιο όπως αυτό καθορίζεται στην διατραπεζική αγορά συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (IRS) κατά τη στιγμή προεξόφλησης

έως 40

5 - 35

5 - 40

850 ευρώ

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

έως 25

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

EFG EUROBANK

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 4,10% - 5,30% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 2,05% - 2,75%

από 5,10%

από 5,20%

από 5,40%

από 5,70%

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,80% 3,20% ή 4,84%

4,60%

4,80%

5,10%

4,90% ή 5,40%

EURIBOR 1 μηνός + περιθώριο από 3,70%

από 4,95%

από 5,90%

-

5,95%

6,65%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,90%

6,50%

6,60%

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,80%

από 4,60%

από 4,60%

από 5,20%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,65%

από 4,80%

από 5%

από 5,25%

από 6,25%

7,50%

-

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,90%

-

EURIBOR 1 μηνός περ. από 2,30% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 2,30%

από 4,75%

από 4,80%

από 4,90%

από 5,30%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

T BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

έως 35

Εκτίμησις 200 ευρώ + ΦΠΑ, νομικός έλεγχος 350 ευρώ, αιτήματος: 500 - 2000 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

έως 35

Xωρίς έξοδα έγκρισης και εξέτασης αιτήματος

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών. Στα κυμαινόμενα δεν υπάρχει.

5 - 40

950 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

έως 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

έως 35

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συµβουλή του ειδικού*

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

α

πό την κακή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να προκληθούν ηλεκτροπληξία και σπινθήρες και να εξελιχθούν σε πυρκαγιά. Γι’ αυτό φροντίστε να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας και να διατηρείτε σε καλή κατάσταση το οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο. Του Φώτη Νικολαΐδη, fotis.nikolaidis@yahoo.com

Ο Πασχάλης Θρήσκος είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος.

Το οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα 220 Βολτ, τότε θα δεχτεί ηλεείναι εναλλασσόμενης μορκτρικό φορτίο 220 mA, που ΡΩΤΑ φής και λειτουργεί στη συμπορεί να αποδειχτεί μοιραίο ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ χνότητα των 50 κύκλων (Hz) αν περάσει από την καρδιά. ανά δευτερόλεπτο. Οι άλλες Σε γενικές γραμμές, όσο αυσυνιστώσες του ηλεκτρικού ξάνεται η αντίσταση του σώρεύματος είναι η τάση, που μ ματος τόσο μειώνονται και οι μετριέται σε Βολτ, και η έντακκίνδυνοι. ση, που μετριέται σε Αμπέρ. Π Προσοχή: Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα ❱ Καλό είναι να μην περπατάτε πολύτιμο αγαθό, αλλά μπορεί π ποτέ ξυπόλυτοι και να μην έχενα καταστεί επικίνδυνο όταν ττε βρεγμένα χέρια όταν βάζετε έρθει σε άμεση επαφή με το κκάτι στην πρίζα. σώμα του ανθρώπου. Αυτό ❱ Αποφεύγετε να χρησιμοποιεξαρτάται και από άλλους παεείτε μεταλλικές σκάλες και ράγοντες, όπως το μέγεθος π προτιμήστε τις ξύλινες, όταν της ηλεκτροφόρου επιφάνειθ θέλετε ν’ αλλάξετε τις λάμπες ας, το χρονικό διάστημα που ττου φωτιστικού, γιατί με τις εκτίθεται κάποιος, καθώς π πρώτες μειώνεται η αντίσταση και το σημείο του σώματος ττου σώματος και αυξάνεται ο που έχει δεχτεί το ηλεκτρικό κκίνδυνος. φορτίο. ❱ Μη χρησιμοποιείτε προεκτάΗλεκτροπληξίες με ένταση σεις και μην ταλαιπωρείτε τα ρεύματος μέχρι 10 mA δεν καλώδια. Να ελέγχετε τα καείναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για λώδια που πιάνετε με γυμνά την υγεία, όμως από 10,5 mA χέρια και να τα αλλάζετε αμέγια τις γυναίκες και από 16,5 σως μόλις αντιληφθείτε κάποια mA για τους άνδρες (η διαφοφθορά στον προστατευτικό ρά έγκειται στη διαφορετική μανδύα τους. Αν έχετε παιδιά αντίσταση του σώματος) εμστο σπίτι, καλό είναι να τοποθεφανίζεται μούδιασμα στους τήσετε καπάκια ασφαλείας σε μυς, με αποτέλεσμα αυτοί όλες τις πρίζες. Κάθε εβδομάδα που έχουν πληγεί να μην ❱ Τοποθετήστε στον πίνακα ένας ειδικός αναλαμβάνει να λύσει τις απορίες σας. μπορούν να απομακρυνθούν ένα διακόπτη διαφυγής ένταμόνοι τους από το ηλεκτροσης (ρελέ ασφαλείας) μεγάλης φόρο αντικείμενο με το οποίο ευαισθησίας, 30mA, ώστε σε έχουν έρθει σε επαφή. Η έκθεση σε ακόμη μεγαλύτεπερίπτωση κινδύνου να διακόπτεται η παροχή. ρες εντάσεις μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ❱ Μη χρησιμοποιείτε ακατάλληλα καλώδια, τόσο σε διαστην υγεία. Από 50 mA και πάνω μπορεί να επέλθει τομή όσο και σε χρώματα, για να μπορείτε να διακρίνετε ακόμη και θάνατος, κάτι που εξαρτάται και από το ποια καλώδια φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. σημείο του σώματος που έχει έρθει σε επαφή με τον ❱ Φροντίστε να υπάρχει γείωση σε όλους τους χώρους ηλεκτρισμό -αν το σώμα είναι στεγνό ή όχι- και από την της κατοικίας και ιδιαίτερα στο μπάνιο και στην κουζίνα. αντίστασή του, που διαφέρει σε κάθε άνθρωπο. Έτσι, ❱ Για πρόσθετη ασφάλεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε όταν ένα άτομο με αντίσταση 1.000 Ωμ εκτεθεί στα κύκλωμα χαμηλής τάσης στο μπάνιο.

>

Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να χρησιµοποιείτε ακίνδυνα το ηλεκτρικό ρεύµα

*

30


KATOIKIA 12/02/2012  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 436

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you