Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 374

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΟΔΜΗΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Επιχειρηµατικότητα

υλικός κόσµος

Εγχειρίδιο

Συρρικνώνονται οι επενδύσεις σε κατοικίες

Στα σκαλιά του σπιτιού σας!

Υπάρχει και το... γκρι!


περιεχόµενα

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

06 Ειδήσεις 08 Αριθμοδείκτες 10 Μειώνεται το στοκ νεόδμητων ακινήτων 14 Επιχειρηματικότητα 16 Εκδηλώσεις

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Βάλτε τα… πράγματα στη θέση τους! 20 Στα σκαλιά… του σπιτιού σας 24 Διακόσμηση 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 30 Συμβουλή του ειδικού

TEYΧΟΣ 374 ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

Σ Υ Μ Β ΟΥΛ ΟΣ Ε Κ ΔΟΣ Η Σ : Α σ π α Π ά σ σ ι ο υ | | Δ Ι Ε ΥΘΥ Ν Σ Η Δ Ι ΑΦ Η Μ Ι Σ Η Σ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Φωτεινή Καρπούζα, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Κική Μουστακίδου, Φ ώ τ η ς Ν ι κ ο λ α ΐ δ η ς , Κ α ρ ο λ ί ν α Π α π π ο ύ ΑΤ Ε Λ Ι Ε : Στ έ λ λ α Κ ο τ τ α ρ ί δ ο υ | | ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


real estate news

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τιμές οικοδομικών υλικών

Α Αιτήματα της Π.ΟΜ. ΙΔ.Α. ΙΔ

Αύξηση κατά 3,1% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε σύγκριση με τον δείκτη του ίδιου μήνα της περσινής χρονιάς, έναντι μείωσης κατά 2,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2009 προς το 2008. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010 ο γενικός δείκτης τον περασμένο Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση κατά 0,1%, έναντι αύξησης κατά 0,4%, η οποία είχε παρατηρηθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2009. Σε ό,τι αφορά στο μέσο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2009 – Σεπτεμβρίου 2010 και σε σύγκριση με τον δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2008 – Σεπτεμβρίου 2009 παρουσίασε αύξηση κατά 2,2%, έναντι αύξησης κατά 0,4%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Μεταξύ του φετινού και του περσινού Σεπτεμβρίου οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (32,1%), σε αυτές των σωλήνων χαλκού (18,4%) και στις τιμές του σιδηρού οπλισμού (12,9%). Μείωση (2,9%) παρουσίασε η τιμή των τούβλων.

Τ δωρεάν έκδοση και χορήγηση Τη των ενεργειακών πιστοποιητικών στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος, και όχι μόνον σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», την κατάργηση των υπερβολικών, όπως τις χαρακτηρίζει, κατώτατων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών και την επιβολή ετήσιας αναβολής για την επισύναψη ενεργειακών πιστοποιητικών σε κάθε μισθωτήριο, ακόμη και γκαρσονιέρας ή υπόγειας αποθήκης, ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.). Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να μη δεχτεί κι άλλο «χτύπημα» η ήδη επιβαρυμένη αγορά μισθώσεων κατοικιών και επαγγελματικής στέγης. Επίσης, η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. υπενθυμίζει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2010 λήγει η προθεσμία περιοδικού ελέγχου, αναβάθμισης και καταχώρισης στην αρμόδια νομαρχία όλων των παλαιών ανελκυστήρων της χώρας που λειτουργούν με προέγκριση εγκατάστασης και έχει συμπληρωθεί 30ετία από την εγκατάστασή τους. Ωστόσο, επειδή μέχρι σήμερα ελάχιστο ποσοστό τέτοιων ανελκυστήρων έχει επιθεωρηθεί και καταχωριστεί και το διάστημα που απομένει είναι ανθρωπίνως αδύνατον να επαρκέσει για τις εκατοντάδες χιλιάδες των υπολοίπων, η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α ζητάει να παραταθούν τουλάχιστον για μια τριετία οι προθεσμίες γι’ αυτούς αλλά και τους νεότερους ανελκυστήρες, ώστε να έχει ξεπεραστεί και η περίοδος της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

6


Καθυστερεί η επέκταση στην Πυλαία Κ Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων και «πάγωμα» μιας από τις σημαντικότερες επεκτάσεις στον νομό Θεσσαλονίκης παρατηρούνται στον δήμο Πυλαίας. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η επέκταση των 7.500 στρεμμάτων συρρικνώνονται χρόνο με τον χρόνο και ακόμη βρίσκονται ουσιαστικά σε αρκετά πρώιμα στάδια, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε ο δήμος για να προωθήσει τη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε από το 2004. Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 7.500 στρέμματα, που είχαν εγκριθεί αρχικά για ένταξη στο σχέδιο πόλης, τα 4.500 είχαν δεσμευτεί αμιγώς για κατοικία και τα 3.000 για εμπορικές χρήσεις. Σήμερα, 3.000 στρέμματα προβλέπονται για κατοικία και 1.600 έως 2.000 στρ. το πολύ για εμπορικές χρήσεις. Οι περισσότερες εκτάσεις που δεν εντάσσονται στο σχέδιο πόλης είναι στην περιοχή Πουρνάρι (υπάρχουν 650 στρέμματα με 2.000 ιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου), το οποίο πλέον δεν ενώνεται με το Πανόραμα.

Τάσεις φυγής Ό και πιο έντονα χαρακτηριστικά παίρΌλο νει η τάση φυγής εμπορικών επιχειρήσεων από την «καρδιά» του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Αιτίες δεν είναι μόνον η πτώση του τζίρου, η κρίση και τα προβλήματα (κυκλοφοριακά και στάθμευσης) που καταγράφονται στο ιστορικό κέντρο, αλλά και τα ενοίκια των καταστημάτων που παραμένουν υψηλά και μερίδα των ιδιοκτητών ακινήτων δεν δέχεται να τα μειώσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 100 εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Δραματική εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αφού τα ποσοστά των καταστημάτων που κλείνουν κυμαίνονται από 12% έως 17% ανάλογα με την περιοχή.

Έ Έλληνας ο πρόεδρος της CEREAN Έλληνας και μάλιστα Θεσσαλονικιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Δικτύου Μεσιτών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης CEREAN. Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες, τα καθήκοντα του προέδρου του δικτύου από τις αρχές του 2011 θα αναλάβει ο Νίκος Μανομενίδης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης.

Από έλεγχο οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά Α Πολύ υψηλός αριθμός αιτήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει συγγκεντρωθεί στη Δ.Ε.Η., με αποτέλεσμα να θεωρείται αδύνατη η παροχή άδειας σε όλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 20.000 και η Δ.Ε.Η. θα προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο, πριν δώσει την έγκρισή της, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρµπίλη. Στόχος είναι να διαπιστωθεί πόσες από αυτές µπορούν να ικανοποιηθούν ανά νοµό, ανάλογα και με τη χωρητικότητα των τοπικών δικτύων. Οι υπόλοιπες θα µπουν στην... αναμονή. Αυτό σηµαίνει ότι, όπου η αιτηθείσα ισχύς υπερβαίνει τις αντοχές των τοπικών δικτύων, οι επενδυτές αυτοί δεν θα µπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα τους. Θα αναγκαστούν να περιµένουν για να πάρουν τη θέση κάποιου που δεν υλοποίησε την επένδυσή του ή να ενισχυθεί η χωρητικότητα των δικτύων. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος, η διαδικασία για την καταγραφή και τον έλεγχο των αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Προτεραιότητα θα δοθεί — όπως έχει δεσµευθεί η κυβέρνηση — στις αιτήσεις των αγροτών.

7


αριθµοδείκτες

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

> > > > >

του Φώτη Νικολαΐδη

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ 102.000 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ , ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ.

>

>

500.000 κατοικίες στη Μ.

20% - 30% ΑΥΞΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ, ΜΕΤΑΞΥ 2004 - 2007, ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΛΟΝΔΡΕΖΟΙ· ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ, ΟΜΩΣ, ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑ 10% - 20%.

Βρετανία κινδυνεύουν από πληµµύρες για τις επόµενες δεκαετίες και, προκειµένου να διασωθούν, απαιτούνται 1,5 δισ. ευρώ για έργα προστασίας.

> 1.400.000 ευρώ κοστίζει μια κατοικία 200τ.μ., με θέα τη θάλασσα, στο κοσμοπολίτικο νησί Ίμπιζα της Ισπανίας.

>

> 40% - 45% ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ, ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

10%, ΠΡΟΤΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ

ΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ.

το τραπεζικό σύστημα

>

> Αρνητικά κρίθηκε από τον οίκο αξιολόγησης «Moodys»

4.000.000 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΖΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛ-

6,6% ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ 10% ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

της Κύπρου, μιας και το

>

41% των δανείων που χορήγησε επενδύθηκαν στην Ελλάδα μέσω των εδώ υποκαταστημάτων της.

ΜΕΤΑΞΥ 7.000 - 13.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑΤΙΜΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 10 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 12 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ.

> > > > > > >

49,5

δισ. δολάρια επενδύθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 παγκοσμίως, όσα περίπου και κατά το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σημειώθηκε κάμψη κατά συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

8

12%


το θέµα

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

τ

α τελευταία χρόνια και κυρίως από τις αρχές του 2006 και μετά οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις προχωρούσαν μαζικά στην ανέγερση νέων οικοδομών, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών έβαινε συνεχώς μειούμενο. Η συνέπεια ήταν το στοκ να αυξάνεται σημαντικά και σε κάποια στιγμή να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από περίπου ένα χρόνο οι αδιάθετες νεόδμητες κατοικίες στο πολεοδομικό

10


Μειώνεται το στοκ νεόδµητων ακινήτων

Μπορεί να εξακολουθούν να κινούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα η ζήτηση και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ωστόσο η τεράστια πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί και το στοκ των απούλητων νεόδμητων σπιτιών που έχει στην κατοχή του ο κάθε εργολάβος. του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

11


το θέµα

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Από 5% έως 10% υπολογίζεται, ανάλογα µε την περιοχή, η πτώση των τιµών των σπιτιών.

συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στους οικισμούς γύρω από αυτό υπολογίζονταν σε περισσότερες από 20.000 — σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.Β.Ε.), Γιάννη Παγώνη —, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα ο αριθμός τους ξεπερνούσε ακόμη και τις 200.000. Σήμερα η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Ο κ. Παγώνης πλέον εκτιμά τα απούλητα καινούργια σπίτια στη Θεσσαλονίκη σε περίπου 15.000, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα κυμαίνονται γύρω στις 130.000 - 150.000. Σε ό,τι αφορά στο σύνολο του νομού Θεσσαλονίκης, οι αδιάθετες νεόδμητες κατοικίες εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τις 30.000, ενώ πριν από 12 - 15 μήνες ο αριθμός άγγιζε τις 35.000 και πριν από περίπου δύο χρόνια έφτανε τις περίπου 40.000. Η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των κατασκευαστικών

12

επιχειρήσεων, αφού ολοένα και αυξάνονται αυτοί που πιστεύουν ότι σχετικά σύντομα το στοκ τους σε αδιάθετα ακίνητα θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Στους αισιόδοξους συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Σ.Ο.Ε.Β.Ε., ο οποίος πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί ακόμη και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Όπως ανέφερε στην «Κατοικία», στην εν λόγω εξέλιξη οδηγούν οι πολύ χαμηλοί πλέον ρυθμοί ανοικοδόμησης αλλά και η σταθερή — έστω και χαμηλή — ζήτηση νεόδμητων ακινήτων. «Εκτός κι αν δημιουργηθούν νέα αρνητικά δεδομένα από την επιβολή επιπρόσθετων επιβαρυντικών φορολογικών και μη μέτρων στην κτηματαγορά, με αποτέλεσμα να «παγώσει» ξαφνικά η ζήτηση ή η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αυξήσει τους χαμηλούς σήμερα ρυθμούς ανοικοδόμησης. Αν δεν γίνουν τα προηγούμενα, θεωρώ ότι


υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μέχρι το τέλος του 2011 ο αριθμός των απούλητων νεόδμητων σπιτιών να επανέλθει και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια, δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί εντελώς το στοκ, διότι πάντοτε η κάθε επιχείρηση, σε οποιονδήποτε επαγγελματικό τομέα, έχει μέρος του εμπορεύματός της που δεν πωλείται αμέσως μόλις βγει προς διάθεση στην αγορά», τόνισε ο κ. Παγώνης. Πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον οι νέες άδειες για ανέγερση κατοικιών αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα από το σύνολο των οικοδομικών αδειών που εκδίδει η πολεοδομία Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι εργολάβοι αποφεύγουν πλέον τα ριψοκίνδυνα ανοίγματα και λαμβάνουν υπόψη τους την προτροπή της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η οποία συνιστά στα μέλη της να μην προχωρούν σε ανέγερση νέων οικοδομών, αν πρωτίστως δεν έχουν πουλήσει τουλάχιστον το 70% των ήδη έτοιμων ακινήτων.

Περιοχές µε απούλητα νεόδµητα Σε αρκετές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και γύρω από αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σήμερα να βρουν και να αγοράσουν νεόδμητες κατοικίες. Τα περιθώρια επιλογής είναι πολλά και οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ρευστότητα σε... θέση ισχύος — λόγω των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στην κτηματαγορά. Αυτοί έχουν και τη δυνατότητα να κάνουν... σκληρότερα παζάρια, ώστε να πετύχουν και καλύτερες τιμές. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Παγώνη, η Καλαμαριά και κυρίως ο οικισμός του Αγίου Ιωάννη — η τελευταία επέκταση του εν λόγω δήμου, αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος για οικιστική ανάπτυξη — είναι μια περιοχή με πολλά απούλητα νεόδμητα σπίτια στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Επίσης, αρκετά καινούργια σπίτια προς διάθεση υπάρχουν στους οικισμούς του δήμου Θερμαϊκού (Περαία, Νέοι Επιβάτες και Αγία Τριάδα) και κυρίως στο οικιστικό τμήμα του δήμου που βρίσκεται πάνω από την οδό Θεσσαλονίκης - Νέας Μηχανιώνας. Τέλος, μια άλλη περιοχή ανατολικά της Θεσσαλονίκης με σημαντική προσφορά νεόδμητων σπιτιών είναι η περιοχή επέκτασης της Θέρμης, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη έκταση 4.000 στρεμμάτων. Επειδή, εντάχθηκε

πρόσφατα στο σχέδιο πόλης και λόγω της μικρής απόστασής της από τη Θεσσαλονίκη υπάρχει γι’ αυτήν σημαντικό ενδιαφέρον από εργολάβους, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένη η οικοδομική δραστηριότητα. Σε ό,τι αφορά τη δυτική πλευρά της πόλης, αρκετά απούλητα καινούργια σπίτια υπάρχουν στον δήμο Ωραιοκάστρου, όπου σχετικά πρόσφατα εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης περίπου 4.200 στρέμματα. Άλλη περιοχή δυτικά με σημαντική προσφορά νεόδμητων κατοικιών σύμφωνα με τον κ. Παγώνη είναι ο δήμος Εχεδώρου και κυρίως οι οικισμοί της Ιωνίας (Διαβατά) και της Σίνδου. Τέλος, αρκετά απούλητα νεόδμητα σπίτια υπάρχουν και στο δήμο Πεύκων (Ρετζίκι).

Πτώση τιµών Καλύτερες προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτου δημιούργησε το στοκ σε αδιάθετα ακίνητα, αφού βοήθησε στο να μειώσουν τις οικονομικές απαιτήσεις τους οι εργολάβοι. Η πτώση των τιμών ποικίλει μεταξύ των περιοχών της Θεσσαλονίκης και σχετίζεται άμεσα με την προσφορά των νεόδμητων σπιτιών σε καθεμία. Ξεκινάει από το 5% και σε κάποιες περιοχές — κυρίως στις ακριβότερες — φτάνει ακόμη και το 10%. κ●

Σήµερα στο πολεοδοµικό συγκρότηµα της Θεσσαλονίκης οι απούλητες καινούργιες κατοικίες υπολογίζονται σε περίπου 15.000.

13


επιχειρηµατικότητα

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Συρρίκνωση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας Οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας περιορίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 στο 3,9% του Α.Ε.Π., όταν κατά την περίοδο 2000-2006 το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε κατά μέσο όρο το 7,7% του Α.Ε.Π. σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Σημαντικός παράγοντας για την κάθετη πτώση των επενδύσεων είναι το πάγωμα των χορηγήσεων. Τον Αύγουστο η αύξηση των νέων δανείων στη στεγαστική πίστη ήταν μόλις 1,6%. του Γιάννη Σεϊτανίδη

σ

το μεταξύ, περαιτέρω πτώση των τιμών των κατοικιών, αν και περιορισμένης έκτασης, προβλέπουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι μεσίτες που συμμετείχαν σε έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo 2010 ο ερευνητής του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της ΤτΕ, Στέλιος Παναγιώτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η πτώση των συναλλαγών στην αγορά κατοικίας διαμορφώνεται σε 35,7%.

14

Οι μεσίτες που συμμετείχαν στην έρευνα της ΤτΕ ανέφεραν μείωση των τιμών των κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο, της τάξεως του 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει επίσης αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων από τα φορολογικά μέτρα και εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα επέλθει όταν βελτιωθούν οι προσδοκίες των νοικοκυριών, αυξηθούν οι πιστώσεις του τραπεζικού κλάδου και εξορθολογιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Ο κλάδος της κατοικίας συνιστά το 25% των συνολικών επενδύσεων στην κτηματαγορά. κ●


εκδηλώσεις

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΗ Μ ΕΤΑ ΜΟΡΦ Ω Σ Η ΑΤ Τ ΙΚΗΣ

1

12η Δάπεδο τοίχων & επένδυση τοίχω 26-29 Νοεμβρίου 2010

α

πό την Print All Ε.Π.Ε, ετήσ ετήσια διεθνής επαγγελματική έκθεση με προτάσεις για σύγχρονα πατώματα και καλαίσθητες επενδύσεις τοίχων.Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής ακολουθεί και το αρχιτεκτονικό σόου «Event Interion Design Show 10», που απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και διακοσμητές.

ΣΤΗ Ν ΠΡΑΓΑ

23 -27 Ν Νοε οε μβρ μ β ρ ί ου 2 010

Από τη Reed Exhibitions, ετήσια ετ επαγγελματική έκθεση με συστήματα θέρμ θέρμανσης, ψύξης, αερισμού και κλιματισμού, φίλτρ φίλτρα νερού και αέρος.

ΣΤΟ ΜΙ Λ ΑΝ Ο

AF-L Artigiano in Fiera 4-12 Δ ε κεμβρί ο υ 2 010

3 4

Από την GE.FI.S.p.A., ετήσια επαγγελματική έκθεση με έπιπλα, ασημικά, δ διακοσμητικά κεραμικά, ξυλόγλυπτα, χειροτεχνήματα και είδη δια διακόσμησης.

ΣΤΗ ΤΗ Ν Ι Ρ ΕΜΒΕ ΡΓ Η

1 16

SPS/IPC//DRIVES SPS/IPC//DRIV / // 2010 23 -25 23-2 5 Νοε Ν οε μ βρ β ρ ί ου 2 010

Από τη Mesago Messe Fra Frankfurt, διεθνής επαγγελματική έκθεση με ολοκ ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρικού αυτοματισμού κκαι εξαρτήματα αυτοματισμού.

UPCOMING!

2

Aqua q -Therm Pra Prag


> παρουσίαση

«ΣΠΥΡΙ∆ΗΣ» Τεχνική Εταιρεία Κατασκευών

Τρόπος να ζεις

η

τεχνική εταιρεία κατασκευών «ΣΠΥΡΙΔΗΣ» πρωτοπορεί και προσφέρει οικοδομικά έργα ικανά να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης πραγματοποιούνται έργα που αποδεικνύουν την προσήλωση της εταιρείας στις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής μη ενεργοβόρων κτιρίων. Ειδικότερα, η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενέπνευσε την εταιρεία να δημιουργήσει ένα συγκρότημα 6 βιοκλιματικών και βιοοικολογικών κατοικιών εμβαδού 300 τ.μ., η καθεμία από τις οποίες διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ 2 θέσεων, που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση, την αρτιότητα της κατασκευής, την ελαχιστοποίηση των δαπανών για θέρμανση, ενώ διαθέτουν ψύξη και φωτισμό που εγγυάται και την ενσωμάτωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Οι κατοικίες βρίσκονται στην Εξοχή Χορτιάτη και κατασκευάζονται με βιοκλιματικό σχεδιασμό και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, τοιχοποιίες 40 εκ., θερμομόνωση με ηρακλείτη, αεριζόμενη θεμελίωση - εκτροπή ραδονίου στην ατμόσφαιρα, δημιουργία μικροκλίματος στον περιβάλλοντα χώρο, μεθόδους διαχείρισης βρόχινου νερού, φυτεμένα δώματα, φωτοσωλήνες, ενδοδαπέδια θέρμανση, αεροθερμία γεωθερμία, ηλιακούς συλλέκτες, φωτοβολταϊκά κ.ά., εξασφαλίζοντας έτσι στους ιδιοκτήτες τους έναν νέο τρόπο ζωής. Παράλληλα, επενδύοντας στις καλές σχέσεις με τους πελάτες μας, στην τεχνική εταιρεία κατασκευών «ΣΠΥΡΙΔΗΣ», εγγυόμαστε πρωτοποριακές κατασκευές αλλά και πλήρη τεχνική υποστήριξη πριν και μετά την ολοκλήρωση του έργου. I N F O «ΣΠΥΡΙ∆ΗΣ» Τεχνική Εταιρεία Κατασκευών: ΕΜ. ΣΟΥΑΝΙ∆Η 2, 54453 ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ.: 2310930601, 2310923227, FAX: 2310930696, www.spyridis.com.gr, e-mail: spyridis@spyridis.com.gr

17


εγχειρίδιο

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ, πετάξτε ό,τι περισσεύει Αν δε σας φτάνουν οι αποθηκευτικοί χώροι, πάρτε τη γενναία απόφαση να πετάξετε κάποια πράγματα που δεν σας χρειάζονται. Του Φώτη Νικολαΐδη

π

ετάξτε λοιπόν τα ρούχα που δεν πρόκειται να φορέσετε και τα πράγματα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε και, αν πάλι δεν σας φτάνουν οι χώροι, αξιοποιήστε καλύτερα τις ντουλάπες ή το πατάρι και τοποθετήστε μεταλλικές ντουλάπες στα μπαλκόνια. Ξεχάστε πόσα δώσατε για να τα αποκτήσετε και πετάξτε τα ρούχα που δεν σας κάνουν ή που δεν πρόκειται να φορέσετε, όπως και τα χαλασμένα

18

παιδικά παιχνίδια ή τις χαλασμένες ηλεκτρικές - ηλεκτρονικές συσκευές για να αδειάσετε πολύτιμο χώρο. Παραιτηθείτε από τη σκέψη ότι κάποια από αυτά μπορούν να σας φανούν χρήσιμα στο μέλλον, διότι, εφόσον δεν σας φάνηκαν χρήσιμα μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να φανούν ποτέ. Ξεκινήστε το ξεσκαρτάρισμα από τις ντουλάπες, όπου θα βάλετε στην άκρη όσα φθινοπωρινά και καλοκαιρινά ρούχα δεν έχετε φορέσει καθόλου


φέτος, με σκοπό να τα πετάξετε ή να τα δώσετε αλλού και συνεχίστε με το πατάρι και τα ντουλάπια της κουζίνας, όπου θα αναζητήσετε κάποια ξεχασμένα πράγματα, όπως ξεραμένα πινέλα, βούρτσες και μισογεμάτα κουτιά μπογιές από τα προηγούμενα ασπρίσματα και οποιαδήποτε άλλη «σαβούρα», τα οποία θα τα βάλετε σε μια σακούλα με σκοπό να τα πετάξετε. Σειρά έχει τώρα η παπουτσοθήκη, όπου θα μαζέψετε τα φθαρμένα παπούτσια και θα τα πετάξετε και στη συνέχεια το παιδικό δωμάτιο, για το οποίο θα συζητήσετε με το παιδί σας ποια πράγματα δεν χρειάζεται άλλο για να τα πετάξετε ή να τα δώσετε αλλού. Τα ίδια θα κάνετε με τους υπόλοιπους αποθηκευτικούς χώρους της κατοικίας μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα περιττά πράγματα που υπάρχουν.

Αξιοποιήστε καλύτερα τους χώρους Αν η κατοικία σας διαθέτει ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο, που το εμβαδόν του σπάνια ξεπερνάει τα 10 τ.μ., θα πρέπει να διαθέτετε οργανωτικό ταλέντο για να τον αξιοποιήσετε όπως πρέπει. Πρώτα από όλα θα πρέπει να φροντίσετε για τον εξοπλισμό της με ράφια, πάγκους και κιβώτια. Τοποθετήστε ράφια μέχρι το ταβάνι για να αξιοποιήσετε όλο το ύψος της αποθήκης και στενόμακρους πάγκους για να μην κλείσετε τον χώρο, καθώς και πολύχρωμα κιβώτια για να αποθηκεύσετε τα πράγματα ανάλογα με την κατηγορία τους. Δώστε βαρύτητα στη λειτουργικότητα του χώρου και αγνοήστε το αισθητικό κομμάτι που δεν έχει και πολλή σημασία. Τα μεταλλικά ράφια «ντέξιον», για παράδειγμα, αν και δεν είναι όμορφα, είναι πολύ πρακτικά για κάθε αποθήκη, μιας και μπορούν να ρυθμιστούν εύκολα και να προσαρμοστούν στις εκάστοτε ανάγκες. Είναι θέμα καλής οργάνωσης να ξεχωρίσετε τα πράγματα ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν και να τα αποθηκεύσετε στα σωστά σημεία της αποθήκης. Τις κονσέρβες και τα χαρτιά υγείας, για παράδειγμα, καλό είναι να τα τοποθετήσετε στα μεσαία ράφια και κοντά στην πόρτα της αποθήκης για να τα παίρνετε εύκολα χωρίς να ψάχνετε και να σκύβετε, ενώ τα εποχιακά είδη, όπως την πλαστική βάρκα θαλάσσης, για παράδειγμα, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο βάθος της αποθήκης, μιας και δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε πριν από το καλοκαίρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε κιβώτια, κασέλες, καλάθια, δοχεία και συρταριέρες, που καλό είναι να διαθέτουν ρόδες, διότι με αυτά θα οργανώσετε καλύτερα τον χώρο και θα προστατεύσετε τα πράγματα από τη φθορά. Τοποθετήστε μια σειρά από πολύχρωμα χαρτοκιβώτια που θα φέρουν ενδείξεις για το περιεχόμενό τους, για να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα βρείτε, διότι

δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχουν εκατοντάδες μικροαντικείμενα.

∆ηµιουργήστε πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους Αλλάξτε τις ντουλάπες που έχουν μικρή χωρητικότητα και πιάνουν πολύ χώρο και φτιάξτε ντουλάπες από τοίχο σε τοίχο και από το δάπεδο στην οροφή για να αυξήσετε τους χώρους αποθήκευσης. Μία καλή λύση αποτελούν εδώ οι συναρμολογούμενες ντουλάπες με συρόμενες πόρτες, τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε εύκολα σε κάθε χώρο και να διαρρυθμίσετε το εσωτερικό τους ανάλογα με τις ανάγκες σας, προβλέποντας να υπάρχουν αρκετά ράφια και κάποιοι ειδικοί χώροι για τουαλέτες, παπούτσια, παντελόνια, γραβάτες, κάλτσες. Απομακρύνετε τη σαβούρα από το πατάρι και μετακινήστε τον θερμοσίφωνα στο βάθος για να απελευθερώσετε χώρο, τον οποίο αφού απολυμάνετε και επενδύσετε με πλακίδια, θα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ακόμη και για την αποθήκευση πολύτιμων πραγμάτων. Εξετάστε την περίπτωση αν μπορείτε να επεκτείνετε τους χώρους του παταριού χαμηλώνοντας το ύψος του χολ με μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή και γυψοσανίδα, όπου θα μπορείτε να αποθηκεύετε κάποια ελαφριά αλλά ογκώδη πράγματα, όπως πουπουλένια παπλώματα, για παράδειγμα. Εκμεταλλευτείτε όσο γίνεται τα μπαλκόνια και τοποθετήστε, χωρίς να κλείνετε τους χώρους, κ● μεταλλικές ντουλάπες.

INFO > Επιλέξτε συναρμολογούμενες ντουλάπες χωρίς πλάτη, αν έχετε μικρούς χώρους, για να κερδίσετε κάποια εκατοστά,όμως φροντίστε να αφήσετε 60 εκατοστά ελεύθερο χώρο μπροστά από την ντουλάπα για να μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. > Οι ντουλάπες που φτάνουν από το πάτωμα μέχρι την οροφή έχουν συνήθως συρόμενες πόρτες που κινούνται πάνω σε ράγες που υπάρχουν στα σημεία που καταλήγουν. > Εφόσον επιλέξετε ντουλάπες χωρίς πλάτη θα πρέπει να καλύψετε τον τοίχο με ταπετσαρία ή κάποιο άλλο υλικό. > Τοποθετώντας οριζόντιες κρεμάστρες και όχι κάθετες, περιορίζετε το βάθος της ντουλάπας και γλιτώνετε πολύτιμο χώρο. > Όπου υπάρχει κίνδυνος διαρροής νερού, όπως στο πατάρι, για παράδειγμα, καλό είναι να αποθηκεύετε τα πράγματά σας πάνω σε παλέτες.

19


υλικός κόσµος

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Στα σκαλιά… του σπιτιού σας Η σκάλα συµµετέχει ενεργά στη γενική εικόνα και επηρεάζει µε το στιλ της την αισθητική άποψη του χώρου. Πρόκειται για επιβλητικό στοιχείο στην εσωτερική διαµόρφωση. Της Καρολίνας Παππού

µ

αρµάρινη, ξύλινη, µεταλλική, ελικοειδής, ευθύγραµµη, ή κρεµαστή… Η σύγχρονη αγορά προσφέρει πλήθος επιλογών, για κάθε τσέπη και γούστο. Η εργονομία και η πρακτικότητα παίζουν κυρίαρχο ρόλο για την επιλογή της. Η σκάλα καλείται να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες του σπιτιού, βοηθώντας στη σύνδεση και την επικοινωνία των χώρων. Ο χρηστικός της χαρακτήρας, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διασπά τη χωροταξική ενότητα. Είτε έχει προτιμηθεί η διακριτική παρουσία της μέσα στο δωμάτιο είτε έχει κερδίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή του χώρου, η σκάλα θα πρέπει να συνάδει με το γενικότερο κλίμα της οικίας, ώστε να είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τον χώρο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ - Οι λειτουργικές ανάγκες του κάθε χώρου είναι αυτές που πρακτικά θα διαδραματίσουν τον πιο καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της εσωτερικής σκάλας. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της είναι η ασφάλεια, η πρακτικότητα και η διακριτική «παρουσία». Οι κυκλικές και ημικυκλικές σκάλες χαρίζουν πολύτιμους εξτρά πόντους στον χώρο και γι’ αυτό προτιμώνται σε πιο ανάλαφρες κατασκευές. Αποδίδουν µε κοµψό τρόπο την έννοια της κίνησης. Από την άλλη πλευρά, είναι δύσχρηστες και, για κάποια µέλη της οικογένειας, όπως

20

τα µικρά παιδιά και οι ηλικιωµένοι, περισσότερο επικίνδυνες από τις ευθύγραµµες, λόγω της κυκλικής φοράς τους. Αντίθετα, οι ευθύγραμμες σκάλες θα καλύψουν περισσότερο ζωτικό χώρο, στα «συν» τους, όμως, κατοχυρώνονται η άνεση και η επιβλητικότητα. Παράλληλα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες. Προτιμάται η κατασκευή μιας σκάλας σε μορφή «Γ» ή «Π», εφόσον – για λόγους μορφολογίας – δεν είναι δυνατή η επιλογή της ευθύγραμμης. Ένα άλλο λειτουργικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιλογή της σκάλας είναι η διαφορά στάθμης των επιπέδων που θα πρέπει να καλύψει, αφού είναι αυτό που θα καθορίσει το ύψος αλλά και το μήκος της, προκειμένου η κλίση της να παρέχει ασφάλεια. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - Οι επιλογές είναι αµέτρητες. Μπορείτε, όµως, να εντοπίσετε εκείνη που ταιριάζει στον δικό σας χώρο, ρίχνοντας το κέντρο βάρους στο σχέδιο και στα υλικά κατασκευής. Το ζητούµενο για την κατασκευή µιας σκάλας είναι η σχεδιαστική ευελιξία και η ασφάλειά της. Ως προς το σχέδιο, πρέπει να δένει αρµονικά µε τις αρχιτεκτονικές γραµµές της κατοικίας. Ως προς την ασφάλειά της, καλό είναι να ληφθούν υπόψη τα γεωµετρικά της µεγέθη, δηλαδή το ανάπτυγµα και η κλίση της, αλλά και το ύψος και το µήκος των πατηµάτων της. Αν και τα µεγέθη


21


υλικός κόσµος

αυτά υπολογίζονται από τους ειδικούς, καλό είναι να γνωρίζετε ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις τους, έτσι ώστε να µπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργικότητα της κατασκευής. Για να επιλέξετε εκείνη που θα συνδέει µε τον καλύτερο τρόπο τα διαφορετικά επίπεδα της κατοικίας σας, θα πρέπει να συνεκτιµήσετε παράγοντες όπως το ύψος κάθε επιπέδου, το υλικό κατασκευής της σκάλας, τη χρήση της, τη θέση της στην κατοικία και – ασφαλώς – το κόστος της. ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ - Ενας οικονοµικός τρόπος είναι να κατασκευάσετε µια σκάλα από µπετόν και να την επενδύσετε µε το υλικό της αρεσκείας σας, όπως µάρµαρο, ξύλο, κεραµικό κ.ά. Μια άλλη λύση, ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις του µοντέρνου στιλ διακόσµησης, αποτελεί µια µεταλλική σκάλα ή αυτή που συνδυάζει το µέταλλο µε το ξύλο. Οι επιλογές είναι τόσο πολλές, που αξίζει να αναφερθούν µερικά παραδείγµατα, όπως: Σκάλα ξύλινη γωνιακή µε µεταλλικό σκελετό. Σκαλοπάτια, κουπαστή και κάγκελα από µασίφ ξύλο. Σκάλα από µασίφ ξύλο και ξύλινη µονοκόµµατη κουπαστή. Σκάλα από µασίφ ξύλο και ξύλινη κουπαστή, ιδανική για τετράγωνα ανοίγµατα. Ξύλινη κυκλική σκάλα µε µεταλλικά κάγκελα και κουπαστή από pvc. Σκάλα κυκλική ξύλινη µε διπλά πατήµατα. Ειδική σκάλα για µικρούς χώρους. Κυκλική σκάλα από µασίφ ξύλο µε κουπαστή από pvc ή ξύλινη µονοκόµµατη. Κυκλική µεταλλική σκάλα για εσωτερική χρήση. Κυκλική µεταλλική σκάλα µε πατήµατα από µασίφ ξύλο και κουπαστή από pvc.

22

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Κυκλική ξύλινη σκάλα µε ίνοξ κάγκελα, δαχτυλίδια και κουπαστή. ΞΥΛΙΝΕΣ - Το ξύλο δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς. Σε κάποιες από αυτές, πολλά στοιχεία είναι κατασκευασµένα από λεπτά φύλλα κόντρα πλακέ επικολληµένα µεταξύ τους υπό πίεση. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ - Η σκάλα θα πρέπει να έχει σωστές προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζει την εύκολη ανάβαση και κατάβαση, αποτρέποντας τυχόν ατυχήματα. Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για την κατασκευή της σκάλας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της κατασκευής. Σύμφωνα λοιπόν με τον Γ.Ο.Κ., το πλάτος του σκαλοπατιού («πάτημα») θα πρέπει να είναι 28 εκατοστά, την ώρα που το ύψος του σκαλοπατιού («ρίχτι») θα πρέπει να είναι μεταξύ 15 και 20 εκατοστών. Τα πλατιά σκαλοπάτια εξασφαλίζουν περισσότερη σταθερότητα, όπως άλλωστε και οι ευθύγραμμες σκάλες. Για σκάλες μεγάλου μήκους, η πρόβλεψη πλατύσκαλων είναι απαραίτητη, καθώς προσφέρουν «ευκαιρία» για ανάπαυση και ελαττώνουν τη φορά της κατάβασης, μειώνοντας ουσιαστικά τους κινδύνους από απροσεξίες. Εξίσου απαραίτητα είναι και τα γερά κάγκελα που θα προσφέρουν στήριξη στους χρήστες, ειδικότερα σε αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίστοιχα, το υλικό που θα επιλεγεί για την κατασκευή των σκαλοπατιών θα πρέπει να μην παρουσι-


άζει ολισθηρότητα και να έχει ανθεκτικότητα. Τα ξύλινα σκαλοπάτια προσφέρουν αρκετά προτερήματα, όπως ελαστικότητα στο πάτημα, αίσθηση ασφάλειας αλλά και αντοχή στο βάρος, για την «εκμετάλλευση» των οποίων όμως απαιτείται προσεκτική τοποθέτηση και επιλογή σκληρής ξυλείας πάχους τουλάχιστον 4 εκ., προκειμένου να εξασφαλιστεί ανθεκτικότητα στην τριβή. Ιδιαίτερης αντοχής είναι και τα σκαλοπάτια από πλάκες μάρμαρου ή επενδυμένα με πλακίδια, τα οποία μπορούν να έχουν και διακοσμητική αξία. Προκειμένου να αποφευχθεί η τριβή που παρουσιάζεται από τη χρόνια χρήση, μια καλή πρόταση είναι η «επιστράτευση» μοκετών και χαλιών, τα οποία μάλιστα αντικαθίστανται εύκολα, ανάλογα και με τη διακόσμηση του χώρου. Η εναλλαγή τους, εκτός από την ασφάλεια, αποτελεί και έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για την αναδιαμόρφωση του χώρου. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο φωτισμός της σκάλας, που εκτός από την απαραίτητη ατμόσφαιρα που θα προσφέρει σε κάθε βήμα, θα λειτουργήσει και ως ασφαλιστική δικλίδα για την αποτροπή ατυχημάτων, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες που τα αντανακλαστικά μειώνονται. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ - Βασικό στοιχείο για ένα αισθητικά άρτιο και ενδιαφέρον αποτέλεσμα αποτελεί η «ένταξη» της σκάλας στο ενιαίο σύνολο του χώρου. Όταν ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη σκάλα έχει μοντέρνα στοιχεία και δυναμική όψη, η καλύτερη επιλογή είναι, καταρχήν, αυτή του μετάλλου. Το inox είναι αυτό που πρωταγωνιστεί, αν και αρκετά διαδεδομένη είναι και η χρήση σιδήρου ή μπρούντζου για την κατασκευή των κιγκλιδωμάτων. Οι ανοξείδωτες µεταλλικές σκάλες δεν τρίζουν, είναι αθόρυβες, είναι καθαρές και φωτεινές, δεν έχουν ηµεροµηνία λήξης, θέλουν ελάχιστη ή καµία συντήρηση, είναι ισχυρές και έχουν διάρκεια στον χρόνο. Η ανάλαφρη κατασκευή σε συνδυασμό με μοντέρνα υλικά, όπως το γυαλί, μπορούν να δώσουν μια δυναμική όψη στον χώρο, ειδικότερα αν επιλεγεί κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο στα κάγκελα.

TI

PS

τιτισ άτι. φω οπ µορ ά λ ο ικρ σκα θα Τοποίδα µ υ στε κάθε αυτήσας. οσαν ίχο υτά ή ο θεττ σε υή λα γυψ ου τ ωνε ο ε οπ ο σκ κά ς τ χ > Τ ά σπατα τη σ πίση υρά όστε κ κ ει ε ε λε ρµ Η ύν στ π σα φ ετή µία ρο θ τη ι π σ κα

Εξίσου όμορφο αποτέλεσμα εξασφαλίζει και ο συνδυασμός με ξύλινα ή μαρμάρινα σκαλοπάτια, αν και στη δεύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι πιο κλασικό. Το ξύλο, από την άλλη, είναι ένα υλικό που γενικά χαρίζει ζεστασιά και θαλπωρή στο σπίτι, προσδίδοντας μια κλασική νότα. Παρέχει λείες επιφάνειες µε σηµαντική αντοχή σε φορτίσεις. Στην αγορά υπάρχουν προκατασκευασµένες ξύλινες σκάλες, ολόσωµες ή σε τεµάχια, που συναρµολογούνται επιτόπου. Αν χρησιμοποιηθεί ως επένδυση μιας κατασκευής από μπετόν, το ξύλο θα «ντύσει» με όγκο τον χώρο, γι’ αυτό είναι καλύτερο να επιλεγεί ένα λιτό σχέδιο. Η χρήση μαρμάρου για την επένδυση της εσωτερικής σκάλας θα δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χαρίζοντας επιβλητικότητα και κομψότητα στον χώρο. Αποτελεί ιδανική επιλογή σε σπίτια με αέρα πολυτέλειας και κλασικότητας, ενώ «γεμίζει» τον χώρο με την επιβλητική παρουσία της. Το μάρμαρο μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με σιδερένια ή μπρούντζινα κάγκελα σε περίτεχνα σχέδια, προκειμένου να χαρίσει στιλ, ενώ και η επιλογή του ξύλου για τα κιγκλιδώματα δεν αποκλείεται. Το σχήμα της κάτοψης, βέβαια, έχει και αυτό τη σημασία του στην αισθητική του χώρου. Οι ημικυκλικές σκάλες, με κλάδους ή καμπυλωτό σχήμα, δημιουργούν ένα πιο ελεύθερο αποτέλεσμα, την ώρα που οι ευθύγραμμες διατηρούν ένα πιο «αυστηρό» ύφος. κ●

ου ,ό π µ τισ ό ες αυτ τικές φω λ e d ς. σκά . Γι’ λασ σκα ν l µε ιτικό νες ητα ε π του ου ά κ κρ άρι ρότ λετ ρη τιών ι τ τισ ι δια αρµ ισθη βά άκ βελ ω φ ίνα ι µ ν ολ ε να την ου ε Ο υ είτ ς σ , π η. > χο ορ δε ύ υσ έ π ρί τιο σφ µ ω α ρό λ οπ π λ ην τ


διακόσµηση

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Γκρι ενισχύσεις...

Βάζοντας άσπρο στο μαύρο δημιουργείτε τη μοναδική απόχρωση του γκρι… Απολαύστε το αποτέλεσμα! Tης Φωτεινής Καρπούζα

Almeco, 8ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Ν. Μουδανιών, Πυλαία, Τ.Θ. 21008, τηλ. 2310888088

24


Bo Concept, Εθνικής Αντιστάσεως 94, Καλαμαριά, τηλ. 2310 435458

Tonikidis, Βούλγαρη 71, τηλ.: 2310324880 -2

Μοda Bagno Concept Store, Εθνικής Αντιστάσεως 135, τηλ. 2310 431000

Inart, Εννέα Εκτελεσθέντων Καλοχωριτών, Καλοχώρι, τηλ.:2310 755462

Εντός, 11ο χλμ. Θεσ/ νίκης - Περαίας, Εμπ. Κέντρο Florida1, τηλ. 2310 476540

Mexil, Μοναστηρίου 101, τηλ. 2310 515060

Porcelana, Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 53, Πυλαία, τηλ.: 2310474767

25


ευρετήριο

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Χρήσιµος οδηγός

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,50%

3,60%

4,50%

4,90%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25% ή 5,05%

5,80%

5,85%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,95%

από 4,75%

από 4,75% ή προσφορά 3,95%

από 5,20%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% ή 5,05% (βασικό) ή 4,75 % (προνομιακό)

4,40%

4,70%

5,30%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,60%

4,70%

5%

Π.Ε.Σ. + περ. από 1%

6,00 %

6,40% ή από 3,65% 5,15% (επιδοτούμενο από το Δημόσιο)

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6,00%

από 5,00%

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ASPIS BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 40

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

3 - 40

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ σύνολο. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

έως 40

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Κατά την περίοδο σταθερού επιτοκίου αποζημίωση ίση με το σύνολο των τόκων έξι μηνών. Κατά την περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου καμία αποζημίωση

έως 25

Ολα τα έξοδα 850 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του δανείου

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

5 - 40

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

5,50%

5,75%

CITI BANK

4,10% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 3,83% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

4,40%

4,40%

4,50%

5%

EFG EUROBANK

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 2,90% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 1,65% EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,40% 2,70% ή 4,06%

4,50%

4,70%

4,70%

4,90%

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 2,00%

από 4,95%

από 5,90%

ΕΚΤ + περιθώριο από 3,50% ή EURIBOR 3 μηνών με περ. από 2,50%

-

-

5,25%

5,90%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,30%- 1,90%

4,25%-6,00% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15% - 6,50% (προνομιακό) ή 6,60 (βασικό)

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,50%

από 3,75%

από 3,75%

από 4,80%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

4,00%

4,25%

5,00%

5,50%

5,75%

5%

5,25%

-

-

EURIBOR 1 μηνός από 1,65% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 1,70%

από 3,30%

από 3,45%

από 3,35%

από 4%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

5 - 35

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 35

1.000 ευρώ για ποσό δανείου Μέχρι 85% της μέχρι 150.000 ευρώ. Νομικός και εμπορικής αξίας τεχνικός έλεγχος από 550 ευρώ

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

3 - 40

Εξοδα 900 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών

5 - 40

950 ευρώ ανεξάρτητα από το ποσό του δανείου

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

Μέχρι 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συµβουλή του ειδικού*

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

η

Ο καθαρισμός της καπνοδόχου ενός τζακιού είναι μια διαδικασία που κρίνεται απαραίτητη για τη σωστή του λειτουργία αλλά και για την αποφυγή δυσάρεστων ατυχημάτων. Εφαρμόζεται από ειδικούς πάνω στο αντικείμενο, μιας και μόνο με αυτόν τον τρόπο προκύπτει ένα σωστό και ασφαλές αποτέλεσμα.

Ο Γιάννης Λαζαρίδης, ειδικός επί των καπνοδόχων και υπεύθυνος σε εταιρεία που ασχολείται με τον καθαρισμό τους, δίνει συμβουλές και πληροφορίες για τον καθαρισμό καπνοδόχων και τζακιών.

> Πρέπει να προχωιδιοκτήτη ενός σπιτιού ράμε σε καθαρισμό με τζάκι είναι περίπου τζακιού και καμινάλίγο λιγότερα από 100 δας, γιατί η κάπνα που ευρώ. Βέβαια, συχνά δημιουργείται, όταν ένα υπάρχουν ιδιαιτερότηΡ ΩΤΑ τζάκι λειτουργεί με μετες (καμινάδες με οριΤ Ο Ν Ε Ι Δ Ι ΚΟ Σ Τ Ι Σ γάλη συχνότητα, μπορεί ζόντια τμήματα, μεγάλο Κ Α Π Ν ΟΔΟΧΟΥ Σ να προκαλέσει από μη ύψος καμινάδας), που καλή λειτουργία του, μη μπορεί να δυσκολεύαναμενόμενη απόδοση ουν το συνεργείο στην μέχρι και φωτιά. δουλε δουλειά και, κατά συ> Πιο συγκεκριμένα, νέπεια νέπεια, να επηρεάσουν μια καμινάδα μπορεί την τιμ τιμή ελάχιστα προς να πάρει φωτιά για δυο τα πάν πάνω. λόγους: είτε γιατί έχει > Καλ Καλό θα είναι ο κασυσσωρευμένη κάπνα θαρισμός θαρισ καμινάδας είτε γιατί στο εσωτερικό και τζα τζακιού να γίνεται της έχει δημιουργηθεί από σ συνεργείο δύο απολλή πίσσα. Έτσι, ότόμων και όχι ενός, αταν ο ιδιοκτήτης ανάψει ποκλειστικά για λόγους το τζάκι, οι φλόγες θα ασφαλείας. Η διαδικαβρουν πρόσφορο έδασία περιλαμβάνει τον φος και θα προκληθεί καθαρισμό της εξόδου φωτιά. της καμινάδας, το ξύσι> Το αντιανεμικό καμο όλου του τμήματος πέλο στην καμινάδα της καπνοδόχου και δεν επιτρέπει στον αέρα τον καθαρισμό της εΤης Κικής να εισχωρήσει στην καστίας. Μουστακίδου μινάδα και να δημιουρΑν ο ιδιοκτήτης επιχειγήσει προβλήματα στη ρήσει να προχωρήσει Κάθε εβδομάδα ένας ειδικός αναλαμβάνει να λύσει τις απορίες σας. λειτουργία του τζακιού. σε καθαρισμό μόνος Αυτό είναι καλό για την του, υπάρχει κίνδυνος καλύτερη καύση αλλά να κάνει κάποια ζημιά και για την αποφυγή καπνίσματος. στον καπναγωγό, το σημείο που συνδέει το τζάκι > Η συχνότητα καθαρισμού μιας καπνοδό- με το κάθετο τμήμα. χου στις χώρες του εξωτερικού καθορίζεται με > Στο εμπόριο, κυκλοφορούν εξαρτήματα νόμο. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. που μπορούν να συνδεθούν με μια ηλεκτρική Εμπειρικά μιλώντας, ένα τζάκι που έχει κάψει σκούπα οικιακής χρήσης και τραβούν τις στάγύρω στους 4, 5 τόνους ξύλα χρειάζεται να χτες από το τζάκι. Αυτό είναι μια πρακτική και καθαριστεί. εύκολη λύση, που αφορά συγκεκριμένα μόνο > Το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας για τον στις στάχτες. Κ●

>

α ξέρω ν ι ε π έ ρ π ι Τ σµό ι ρ α θ α κ ν ο για τ ζακιού τ ι α κ υ ο χ ό καπνοδ

*

30


Εκδοτική Βορείου Ελλάδος A.E. το µεγαλύτερο media GROUP της Β. Ελλάδας

Η µεγαλύτερη εκτυπωτική µονάδα της Βόρειας Ελλάδας


KATOIKIA 07/11/2010  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 374

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you