Page 1

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες TEYΧΟΣ 424

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

«ΚΑΤΡΑΚΥΛΟΥΝ» ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ Υλικός κόσµος

Επιχειρηµατικότητα

Εγχειρίδιο

Eco – design στην κουζίνα

Τόπος ευκαιριών η Ελλάδα για τους Ρώσους

Προστατευτείτε από την υγρασία


περιεχόµενα

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

06 Ειδήσεις 08 Αριθμοδείκτες 10 To θέμα: Ενοίκια κατοικιών: «Κατρακυλούν» οι μισθωτικές αξίες 14 Επιχειρηματικότητα: Τόπος ευκαιριών η Ελλάδα για τους Ρώσους 16 Εκδηλώσεις

TEYΧΟΣ 424 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Εγχειρίδιο: Προστατευτείτε από την υγρασία 20 Υλικός κόσμος: Eco – design στην κουζίνα 24 Διακόσμηση: Kid’s world! 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 30 Συμβουλή του ειδικού: Γιατί πρέπει να ερευνηθούν προσεκτικά οι τίτλοι ενός ακινήτου πριν από την αγοραπωλησία

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ασπα Πάσσιου || ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ελένη Κιουμή ||ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Φένια Κοροζίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Καρολίνα Παππού, Γιάννης Σεϊτανίδης ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Στέλλα Κοτταρίδου || ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


real estate news

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

Επιστροφή φόρων μεταβίβασης για ημιυπαίθριους Τη διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντων φόρων µεταβίβασης για ηµιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι έχουν ρυθµιστεί και κανονικά απαλλάσσονται από το φόρο µεταβίβασης πρώτης κατοικίας, προσδιόρισε µε πρόσφατη εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονοµικών. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στην εν λόγω εγκύκλιο, η απαλλαγή αφορά ηµιυπαίθριους χώρους που έχουν τακτοποιηθεί είτε µε τον τελευταίο σχετικό νόµο (3843/2010) είτε µε τον προηγούµενο (3775/2009). Ο φόρος µεταβίβασης, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ρυθµισθέντων χώρων κατά την αγορά ακινήτων που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, µπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ηµεροµηνία καταβολής του.

Κατασχετήρια για 50.000 κατοικίες Άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης διατρέχουν 50.000 κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα, αφού, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών Δανειοληπτών Ελλάδας, γι’ αυτές έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Κρητικός, στο εφτάμηνο της φετινής χρονιάς μόνον από το Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδόθηκαν πάνω από 16.000 διαταγές πληρωμής, όταν πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει σχεδόν 23.000. Μάλιστα, το 40% αυτών των διαταγών πληρωμής αφορούν πρώτη κατοικία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ακίνητα δεν έχουν βγει μέχρι τώρα στο σφυρί, εξαιτίας του «παγώματος» των πλειστηριασμών από το 2009.

Εφταπλασιάζονται οι φόροι στα ακίνητα Εφταπλασιάζονται το διάστηµα 2010 - 2012 οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, σύµφωνα µε πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από 500 εκατοµµύρια ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010 τα δηµόσια έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, θα φτάσουν φέτος στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 µε την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων και την πολύ πιθανή αύξηση των αντικειµενικών αξιών αναµένεται να ανέλθουν στα 3,8 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαµβάνεται σ’ αυτά ο φόρος εισοδήµατος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και µάλιστα µε συντελεστή µεγαλύτερο της κλίµακας λόγω του συµπληρωµατικού φόρου, ούτε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ούτε οι λοιπές νεότερες επιβαρύνσεις. Όπως υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, «τα έσοδα αυτά είναι ουσιαστικά ανέφικτα, αφού η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να πληρώσει και το ετήσιο ειδικό τέλος και το ετήσιο ΦΑΠ 2010-2011 και το ΕΤΑΚ 2009 και το ετήσιο ΤΑΠ και το φόρο εισοδήµατος και την εισφορά αλληλεγγύης και τα πρόστιµα για αυθαίρετα ηµιυπαίθριους και τις αµοιβές µηχανικών για τακτοποιήσεις, υπογραφές σε συµβόλαια και υποχρεωτικές επιθεωρήσεις και ενεργειακά πιστοποιητικά, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται τις ηµέρες αυτές σε διαβούλευση µόνο µε τους εισπράττοντες και όχι και µε τους καταβάλλοντες».

6


Αυξομειώσεις στα στεγαστικά επιτόκια Αυξομειώσεις στα μέσα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 4,54% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για δάνεια με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και έπεσε στο 4,25%. Τέλος και σε ό,τι αφορά το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,96%.

Ζητείται παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα... Παράταση τουλάχιστον για τέσσερις µήνες στη φάση υποβολής αιτήσεων για τη ρύθµιση των αυθαίρετων κτισµάτων ζήτησε µε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, τονίζοντας ότι έχει περάσει ένα σηµαντικό µέρος του απαιτούµενου χρονικού διαστήµατος, χωρίς να έχουν επιλυθεί σηµαντικά προβλήµατα. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται µεταξύ άλλων ότι «οι πρώτες εβδοµάδες της εφαρµογής του ν. 4014, απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα κείµενο µε πολλά προβλήµατα στην εφαρµογή του. Τα προβλήµατα προκύπτουν από την πολυπλοκότητα της υφιστάµενης πολεοδοµικής νοµοθεσίας, αλλά και από το γεγονός ότι στην αυθαίρετη δόµηση δεν υπάρχει τυποποίηση και κάθε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής αποτελεί µοναδικό αντικείµενο µελέτης [...]. […] ζητάµε από τη διοίκηση να παρατείνει την πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων των αυθαιρέτων τουλάχιστον για 4 µήνες. Στο χρονικό διάστηµα της παράτασης, προτείνουµε να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε συνάδελφο να αποστείλει τα ερωτήµατά του, να γίνει συλλογή και κωδικοποίηση όλων των ερωτηµάτων αυτών και στη συνέχεια να κωδικοποιηθούν και να απαντηθούν επίσηµα».

...και δίνεται δώρο από το ΙΚΑ Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΙΚΑ, δε θα αναζητούνται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές για αυθαίρετα. Ωστόσο, αν κατά τη διάρκεια ελέγχου βρεθεί κτίριο με αυθαίρετα τετραγωνικά ή αυθαίρετη χρήση, τότε θα πρέπει να αποδείξει στο ΙΚΑ ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Διαφορετικά οι εισφορές αναζητούνται κανονικά. Η δε υπόθεση δεν μπαίνει στο αρχείο, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να εξοφληθεί το πρόστιμο. Ομοίως, αν έχουν αναζητηθεί παλαιότερα από το ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές για κάποια αυθαίρετα, αλλά εκκρεμεί η είσπραξή τους, τότε ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου μπορεί να αναστείλει και εν συνεχεία να ακυρώσει την καταβολή τους, αποδεικνύοντας αρχικά ότι υπήχθη στη ρύθμιση και στη συνέχεια ότι εξόφλησε το πρόστιμο.

7


αριθµοδείκτες

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Του Φώτη Νικολαΐδη

> > > > > > >

195 εκατ. ευρώ πωλούνται µία οµάδα από τρεις βραχονησίδες και ένα κομμάτι ακτής με κτίσμα στο Αμάλφι της Ιταλίας. Το οίκημα στη στεριά ανήκε κάποτε στον Φράνκο Τζεφιρέλι και οι βραχονησίδες, όπου υπάρχουν 3 οικήματα και ένας πύργος με 12 υπνοδωμάτια, στο διάσημο χορευτή Νουρέγεφ.

>

> Έργα αξίας 170 δισ. δολαρίων ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν µέχρι τώρα στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και 200 από αυτά αφορούσαν το Ντουµπάι.

Στην Κίνα υπάρχουν πάνω από 200 ουρανοξύστες και 3 από τα 10 υψηλότερα κτίρια στον κόσμο, ενώ μέχρι το 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί δύο ακόμη ουρανοξύστες, ένας στη Σαγκάη 631 μέτρων και ένας στο Βουχάν 606 μέτρων.

>

102 εκατ. ευρώ πωλείται το ιδιωτικό «ΠΑΛΑΤΙ ΜΟΝΜΟΡΕΝΣΙ», ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΦΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ . ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΤΙΡΙΟ , ΠΟΥ ΒΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ , ΚΑΤΑ ΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 1912 ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 12 ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ 12 ΜΠΑΝΙΑ , ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ 2.601 Τ.Μ .

>

> 8

13,6δισ. ευρώ

2,8 % ανέβηκαν

επενδύθηκαν από τις αρχές του χρόνου και µέχρι σήµερα σε real estate πρότζεκτ στην Ευρώπη και το 56% των χρηµάτων αυτών ρίχτηκαν στις κτηµαταγορές της Μ. Βρετανίας και της Γερµανίας.

κατά το πρώτο εξάµηνο του 2011 και σε παγκόσµιο επίπεδο οι τιµές των ακινήτων, όµως στο Ντουµπάι σηµειώθηκε νέα πτώση 10,1 %.


το θέµα

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Κατρακυλούν» οι ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

10


µισθωτικές αξίες

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η πτώση των ενοικίων κατοικιών σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αλλά και στις οικιστικές περιοχές γύρω από αυτό. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια η πτώση στις τιμές μίσθωσης έχει φτάσει σήμερα στο 30% κατά μέσο όρο, χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις -κυρίως στα μεγάλα και ακριβά σπίτια-, κατά τις οποίες η μείωση στα ενοίκια έχει αγγίξει ακόμη και το 50%. Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

11


το θέµα

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Κατά µέσο όρο 30% και σε κάποιες περιπτώσεις κατά 50% έχουν µειωθεί οι τιµές των ενοικίων κατοικιών

σ

το πρόσφατο παρελθόν ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου της κτηματαγοράς είχαν επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι τιμές μίσθωσης κατοικιών να ακολουθήσουν μια -έστω και μικρή- αυξητική πορεία -έπειτα από αρκετά χρόνια πτώσης-, στηρίζοντας την άποψή τους στο ότι έχουν «παγώσει» οι αγοραπωλησίες σπιτιών. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, αγοραπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων λειτουργούν στην κτηματαγορά ως συγκοινωνούντα δοχεία, αφού οι στεγαστικές ανάγκες των πολιτών δεν είναι δυνατό να σταματήσουν. Επειδή, λοιπόν, οι καταναλωτές και κυρίως τα νέα ζευγάρια σταμάτησαν να αγοράζουν ακίνητα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της κακής ψυχολογίας τους αναγκαστικά θα στραφούν στο ενοίκιο για τη στέγασή τους, με αποτέλεσμα η υψηλότερη ζήτηση να προκαλέσει αναπόφευκτη αύξηση στις τιμές μίσθωσης. Ωστόσο, τα γεγονότα φαίνεται να τους έχουν διαψεύσει. Οσοι ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου είχαν εκφράσει τη συγκεκριμένη εκτίμηση, προφανώς δεν υπολόγισαν την τεράστια προσφορά σπιτιών, η οποία σήμερα υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του γενικού γραμματέα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελου Πασαλίδη, σήμερα η ζήτηση σπιτιών για ενοικίαση καλύπτει μόλις το 30% της προσφοράς. Το αποτέλεσμα είναι, ακόμη κι αν το επόμενο διά-

12

στημα η ζήτηση γίνει μαζικότερη, να είναι αδύνατο να ισορροπήσει ο τομέας των ενοικίων κατοικιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τεράστια προσφορά σπιτιών προς μίσθωση σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην τεράστια ανοικοδόμηση των προηγούμενων χρόνων. Οι εργολάβοι έχτισαν μαζικά καινούργια σπίτια με στόχο να τα πουλήσουν, όμως, οι επιδιώξεις τους δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα πολλές από τις εν λόγω κατοικίες να βγουν στην αγορά προς ενοικίαση κι έτσι να «εκτοξευτεί» η προσφορά. Επίσης, τον τομέα των μισθώσεων φέτος «χτύπησε» και η ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση από την πλευρά των φοιτητών. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήταν ανθηρά τα οικονομικά των νοικοκυριών, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές επέλεγαν να εγκατασταθούν μόνοι τους σε κάποιο σπίτι, προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα της συγκατοίκησης. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού η οικονομική στενότητα ανάγκασε τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να στραφεί στην αναζήτηση συγκατοίκου ή ακόμη και τη διαμονή σε συγγενείς, προκειμένου να μειωθούν τα μηνιαία έξοδα. Η συνέπεια ήταν μεγάλος αριθμός σπιτιών, που προσφέρονταν για ενοικίαση ως φοιτητική στέγη, να μείνουν αδιάθετα.

Και νέα πτώση; Παρά την πολύ σημαντική πτώση που σημείωσαν τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ενοικίων κατοικι-


Έχουν διαφοροποιηθεί σηµαντικά οι επιδιώξεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών από τα νέα δεδοµένα ών, κτηματομεσίτες και άλλοι επαγγελματίες του χώρου υποστηρίζουν ότι στο θέμα αυτό δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον... «πάτο του βαρελιού». Εκφράζουν την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο διάστημα θα παρατηρηθεί και νέα μείωση στις τιμές μίσθωσης των κατοικιών και σημειώνουν ακόμη ότι τουλάχιστον για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια δε θα πρέπει να γίνει κανένας λόγος για αύξηση των ενοικίων. Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, ακόμη κι αν για διάφορους λόγους ανέβει σημαντικά η ζήτηση σπιτιών για ενοικίαση, στην καλύτερη περίπτωση οι μισθωτικές αξίες θα παραμείνουν σταθερές. Μάλιστα, αύξηση των ενοικίων -εξαιτίας της αύξησης στη ζήτηση- δεν αναμένεται ούτε καν στα ανακαινισμένα σπίτια, τα οποία είναι περισσότερο δελεαστικά για τους ενδιαφερόμενους μισθωτές. Αυτό, διότι σήμερα οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανακαινισμένων σπιτιών, οπότε μπορούν ευκολότερα να προχωρήσουν σε «σκληρά» παζάρια.

Νέα... ήθη Σημαντικά διαφοροποίησαν τις επιδιώξεις εκμισθωτών και ενοικιαστών τα νέα δεδομένα στις μισθώσεις κατοικιών, αφού οι μεν πρώτοι έχουν βάλει πολύ «νερό στο κρασί τους», ενώ οι δεύτεροι έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί, δε βιάζονται και αναζητούν την ευκαιρία.

Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να μη μείνει αναξιοποίητη η περιουσία τους, έχουν περιορίσει σημαντικά τις οικονομικές απαιτήσεις τους και ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη φερεγγυότητα του ενοικιαστή. Προτιμούν να πάρουν κάθε μήνα πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν, αρκεί να ξέρουν ότι το μίσθωμα θα καταβάλλεται κάθε φορά στην ώρα του. Φαινόμενα του παρελθόντος, όταν κάποιοι ιδιοκτήτες δε μίσθωναν τα ακίνητά τους σε οικογένειες αλλοδαπών ή ακόμη και σε νεαρούς φοιτητές, δείχνουν να έχουν εξαφανιστεί ανεπιστρεπτί. Από την άλλη πλευρά, έχει γίνει... εξονυχιστική η έρευνα από την πλευρά των ενοικιαστών, αφού η μίσθωση μιας κατοικίας δεν αποτελεί πλέον προσωρινή λύση, διότι το «πάγωμα» της ρευστότητας δεν ευνοεί την αγορά κατοικίας. Επίσης, σημαντική μερίδα των ενδιαφερόμενων μισθωτών ζητάει μόνον καινούργια σπίτια, ενώ οι περισσότεροι από τους υπολοίπους δε συζητούν καμία πιθανότητα ενοικίασης, αν το ακίνητο δεν είναι τουλάχιστον επαρκώς ανακαινισμένο. Παράλληλα, πριν επιλέξουν, προτιμούν να δουν δεκάδες σπίτια και, πέρα από το χαμηλό ενοίκιο, θέλουν να έχει το ακίνητο και χαμηλό κόστος σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη συντήρησή του. Έτσι αναζητούν σπίτια μη ενεργοβόρα, προτιμούν το φυσικό αέριο, θέλουν το σπίτι να διαθέτει καλά κουφώματα για να μην κ● υπάρχουν διαρροές κ.λπ.

13


επιχειρηµατικότητα

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Τόπος ευκαιριών η Ελλάδα για τους Ρώσους Η οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας κινείται από τις αρχές του 2000 ανοδικά αφήνοντας οριστικά πίσω την οικονομική κρίση και την πτώχευση της διετίας 1998 – 1999. Το 2011 η χώρα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% και το 2012 ακόμη ταχύτερα, με 5,5%. Η κατανάλωση και η βιομηχανική παραγωγή κινoύνται ανοδικά, οι μισθοί και το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα αυξάνονται και η ανεργία υποχωρεί (6,1%). Του Γιάννη Σεϊτανίδη

ω

στόσο το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ασταθές. Για πολλούς επιχειρηματίες η επίτευξη υψηλής κερδοφορίας είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αυτό που τους απασχολεί είναι η υψηλή διαφθορά και το ρυθμιστικό περιβάλλον. «Πολλοί επιχειρηματίες στρέφονται σε δραστηριότητες στο εξωτερικό για να διασφαλίσουν τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου aiGroup, Κιμ Γαντούπ ,στο 7ο Συνέδριο Ακινήτων και Κατασκευών που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Η aiGroup δραστηριοποιείται, μεταξύ των άλλων, στην αναζήτηση ακινήτων στο εξωτερικό και στην οργάνωση συνεδρίων και ταξιδιών κινήτρων. Η Κύπρος αποτελεί μια από τις αγορές που προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ρώσων, αλλά δεν είναι η πρώτη τους επιλογή.

14

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, -προερχόμενα από ζητήσεις ακινήτων σε μεσιτικά γραφείαοι Ρώσοι αναζητούν πρώτα ακίνητα στη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, την Ιταλία και την Τσεχία. Στην Ελλάδα αναζητούν ευκαιρίες. «Η μεσαία τάξη αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ειδικά στις μεγάλες πόλεις», σημείωσε ο κ. Γαντούπ. Η πλειοψηφία έχει ιδιόκτητο σπίτι, τα πάγια κόστη (ύδρευση, ηλεκτρικό, θέρμανση, αέριο) είναι χαμηλά, όπως και ο δείκτης χρέους. Η αύξηση των μισθών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος. «Πρόσφατη έρευνα στη Ρωσία έδειξε ότι το 55% αγοράζει ακίνητα στο εξωτερικό ως μια ασφαλή επένδυση, το 30% για την προσωπική του διασκέδαση και το 15% για να ενοικιάσει, για να αποκομίσει κάποιο εισόδημα», προσέθεσε ο Ρώσος επιχειρηματίας. κ●


15


εκδηλώσεις

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Του Φώτη Νικολαΐδη

ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

1

GREENERGY EEXPO 16 - 19 Ν ο εμβρ εμ β ρ ίο ί ο υ 2 011

α

πό τη Fiera Milano SpA, ετή ετήσια διεθνής έκθεση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιομάζα, γεωθερμική ενέργ ενέργεια, βιοκαύσιμα, μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και καινοτόμες τεχνολογίες.

SFITEX 15-18 Νοεμβρίου 2011

Από την Primexpo Exhibition Compan Company, ετήσια επαγγελματική έκθεση με συστήματα ασφαλείας κα και προσωπικής προστασίας.

3

ΣΤΗΝ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ

ELEC EXPO 20 2011 22-26 Νοεμβρίου 2011

Από τη Fenelec, διεθνής επαγγελματική επαγγελματικ έκθεση με συστήματα φωτισμού, αυτοματισμούς, μηχανολο μηχανολογικό-ηλεκτρολογικό εξολ ό ανανεώσιμες ώ έ ενέργειας. έ πλισμό, πηγές

4

ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Targi g Mieszkan 15-16 Νοεμβρίου 2011

Από τη Novy Adres SA, επαγγελματική επαγγελματι έκθεση-συνέδριο που διοργανώνεται δύο φορές το χρόνο με θέματα από το χώρο του reall estate. t t

16

UPCOMING!

2

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ


> παρουσίαση

ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ Α.Τ.Ε.

Κατασκευές Ποιότητας

κ

ατασκευή 4 Ενεργειακών Μοντέρνων Κατοικιών τύπου Μεζονέτας με δικό τους κήπο, με ημιυπόγειο, ανώγειο και πρώτο όροφο, συνολικού εμβαδού 210 νόμιμων τ.μ. η καθεμία, με οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία, με αποκλειστικές χρήσεις, χωρίς κοινόχρηστα, πάνω σε άσφαλτο, με κλειστή ή ανοιχτή θέση στάθμευσης, με νέα Ενεργειακή Άδεια κατά Κ.ΕΝ.Α.Κ., με τιμές που ξεκινούν

από 1.300 ευρώ/τ.μ., σε γωνιακό οικόπεδο με ιδιαίτερα υψηλή εμπορική αξία, στην επέκταση σχεδίου στον δήμο Θέρμης απέναντι από την «Eurotech», με πολλές κατασκευαστικές παροχές. Το οικόπεδο βρίσκεται εντός σχεδίου, εντός ζώνης οικισμού, είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Οι εργασίες ξεκινούν τον Μάιο του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2012.

I N F O ANOΙΚΟ∆ΟΜΗΣΗ Α.Τ.Ε., Ζιάκα & Μιχαήλ Ψελλού γωνία, Νέα Επέκταση Θέρµης (έναντι «Eurotech»), Ενηµέρωση - Πωλήσεις : 2310324144. Περισσότερες πληροφορίες στην Ιστοσελίδα www.mezonetes.gr

17


εγχειρίδιο

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Προστατευτείτε από την υγρασία

Η υγρασία προκαλεί φθορές στα κτίσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην υγεία των ανθρώπων. Λάβετε έγκαιρα κάποια μέτρα για να προλάβετε τις αρνητικές συνέπειες και να προφυλάξετε την υγεία και την περιουσία σας. Του Φώτη Νικολαΐδη

Το φαινόµενο της υγρασίας Διατηρήστε την κατοικία σας υγιεινή και ευχάριστη, ελέγχοντας τα επίπεδα της υγρασίας. Ο αέρας, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει, συγκρατεί μεγάλο ποσοστό υδρατμών, όμως με την πτώση της θερμοκρασίας του μειώνεται αυτό το ποσοστό, με αποτέλεσμα να υγροποιούνται οι υδρατμοί και να δημιουργείται υγρασία. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλες τις κατοικίες, αλλά, όταν συμβαίνει μόνιμα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η υγρασία βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, όταν εξαφανίζεται με τον αερισμό ή τη θέρμανση του χώρου, όμως, όταν δε συμβαίνει αυτό, υπάρχουν ισχυροί λόγοι ανησυχίας, γιατί η υγρασία έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται συχνά στις μονοκατοικίες, όπου δε θερμαίνονται όλοι οι χώροι, αλλά μόνον αυτοί που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα να υγροποιούνται οι υδρατμοί και να εισχωρούν στα δομικά υλικά.

18

Μην αφήσετε, λοιπόν, το σπίτι σας να γίνει «ερείπιο» αλλά ελέγξτε την υγρασία του χώρου με τη βοήθεια ενός υγρομέτρου τοίχου που λειτουργεί με αισθητήρες. Εξετάστε προσεκτικά την κατοικία σας και, αν είναι παλαιάς κατασκευής, τότε να είστε σίγουροι ότι δε διαθέτει μόνωση κατά της υγρασίας και ότι θα πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα. Το ίδιο ισχύει και αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν φουσκώματα και ραγίσματα στα επιχρίσματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθείτε έγκαιρα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά προτού πάρει μεγάλες διαστάσεις και μπείτε σε πολλά έξοδα. Ιδιαίτερα ευάλωτα στην υγρασία και τη μούχλα είναι τα σανίδια και τα δοκάρια, γιατί τα ξύλα αποτελούνται από οργανικές ουσίες που επηρεάζονται και μεταβάλλονται εύκολα ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.

Τι µπορείτε να κάνετε Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους


απομάκρυνσης της υγρασίας είναι να ξύσετε τον υγρό σοβά και να τον αντικαταστήσετε με ειδική επίστρωση κατά της υγρασίας. Να σημειωθεί εδώ ότι η υγρασία μεταφέρεται εύκολα από ένα σημείο σε άλλο, γι’ αυτό, αν δείτε ότι έχει νοτίσει ένα μέρος του τοίχου, θα είναι καλύτερα να μονώσετε ολόκληρο τον τοίχο και όχι μόνο το κομμάτι που «αρρώστησε», ενώ στην περίπτωση που έχει χτιστεί με πέτρες καλό είναι να απομακρύνετε μια σειρά από αυτές και να τις αντικαταστήσετε με στεγνές πέτρες. Τις εργασίες αυτές θα πρέπει να τις κάνετε σταδιακά για να μην επηρεαστεί η αντοχή του κτίσματος και για τη στερέωσή τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανθυγρό σοβά. Εφόσον η ζημιά είναι περιορισμένη, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μουχλιασμένο σοβά, προσθέτοντας μονωτική μεμβράνη, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να εμβολίσετε τους τοίχους με σιλικόνη, που θα εμποδίζει την εξάπλωση της υγρασίας. Το ζητούμενο εδώ είναι να εισχωρήσει ομοιόμορφα η σιλικόνη μέσα στον τοίχο, κάτι που θα επιτύχετε ανοίγοντας τρύπες διαμέτρου 2 εκατοστών που θα απέχουν 10 -15 εκατοστά μεταξύ τους. Φροντίστε τα ευάλωτα σημεία του κτίσματος, όπως οι τοίχοι στους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, τοποθετώντας πολλαπλές στρώσεις από ένα μείγμα που θα αποτελείται από τσιμέντο, μονωτικό υλικό και άμμο. Η συγκεκριμένη δουλειά βέβαια απαιτεί μαστοριά και καλό είναι να την αναθέσετε σε κάποιον καλό τεχνίτη. Στη μόνωση του πατώματος θα συναντήσετε μικρότερες δυσκολίες, γιατί απλώς θα πρέπει να φτιάξετε μία υπόστρωση από ανθυγρό μονωτικό υλικό, πάνω στην οποία θα περάσετε τα νέα πλακίδια.

χροιά σκουριασμένης ουσίας και κάθεται πάνω στις ξύλινες επιφάνειες τις οποίες και καταστρέφει. Τέτοιου είδους ζημιές δύσκολα θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε και θα υποχρεωθείτε να ξηλώσετε τα αρρωστημένα ξύλα και να τα αντικαταστήσετε με άλλα. Τη νέα ξυλεία θα πρέπει προηγουμένως να την αλείψετε με ειδικό υγρό κατά της μούχλας, ενώ φροντίστε να απομακρύνετε αμέσως την παλιά ξυλεία από την κατοικία σας. Τα σημεία που απαιτούν την προσοχή σας ❱ Η καπνοδόχος και όλα τα σημεία γύρω από αυτήν. ❱ Τα κεραμίδια της στέγης. ❱ Τα λούκια. ❱ Σκουριασμένα μέταλλα στο σοβά. ❱ Επαφή του εξωτερικού τοίχου με το χώμα του κήπου. ❱ Σκαλοπάτια από μπετόν που κατασκευάστηκαν πάνω από τη μονωτική γραμμή της οικοδομής, γιατί κάθε οικοδομή απομονώνεται από το έδαφος με μονωτικό πήχη, που πρέπει να εξέχει τουλάχιστον 15 εκατοστά από το έδαφος. ❱ Τα τούβλα εξαερισμού, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι βουλωμένα. ❱ Ο σοβάς δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μονωτική γραμμή της θεμελίωσης. ❱ Οι εξωτερικοί διάδρομοι θα πρέπει να είναι χαμηλότεροι από τη μονωτική γραμμή της θεμελίωσης. ❱ Ελέγξτε τα παράθυρα και τις πόρτες για χάσματα και ρωγμές. κ●

Μούχλα: Τα σπίτια φτιάχνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να αντέχουν στο χρόνο και τις φθορές, όμως πάντοτε υπάρχει κίνδυνος να φθαρούν από την κακή λειτουργία ενός τμήματός τους. Τέτοιος κίνδυνος είναι πιθανό να προέλθει από τη μούχλα, που μπορεί να τρυπώσει εύκολα από τις ξύλινες οροφές και τα πατώματα. Το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται μόνο στις παλιές κατοικίες, αλλά και σε νεόκτιστες όπου έχουν γίνει κατασκευαστικά λάθη. Αρκετοί κατασκευαστές, για παράδειγμα, έχουν την κακιά συνήθεια να αφήνουν την οικοδομική ξυλεία πολλούς μήνες εκτεθειμένη στο εργοτάξιό τους, όπου αναπτύσσεται μούχλα, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στις κατοικίες που χτίζονται. Μόλις ανακαλύψετε ίχνη μούχλας στο σπίτι σας, θα πρέπει να ανησυχήσετε, γιατί το κακό είναι συνήθως μεγαλύτερο απ’ όσο φαίνεται και ιδιαίτερα όταν η μούχλα έχει μετατραπεί σε σκόνη, που μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί στους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας. Αυτό το είδος της μούχλας έχει τη

INFO > Υγρα Υγρασία μπορεί να προκαλέσει και το χώμα, όταν στοιβαχτεί στον εξωτερικό τοίχο της κατοικίας. Ο κακός εξαερισμός του ξύλινου πατώματος μπορεί επίσης να προκαλέσει υγρασία. > Η ξερή μούχλα σχηματίζει πάνω στα ξύλα ρωγμές και μειώνει τον όγκο τους.

19


υλικός κόσµος

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Eco design στην κουζίνα Από την υιοθέτηση βιοδιασπώµενων υλικών µέχρι την επαναχρησιµοποίηση παλιών σκευών, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε την καθηµερινότητα στην κουζίνα φιλική προς το περιβάλλον. Της Καρολίνας Παππού

τ

ο design και η προστασία του περιβάλλοντος είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη νέα τάση για το χώρο της κουζίνας. Μπροστά στη διαρκώς αυξανόμενη επιθυμία για προστασία της φύσης και αγορά οικολογικών προϊόντων, οι εταιρίες άρχισαν να διευρύνουν την γκάμα των προτάσεών τους για προϊόντα διακόσμησης που είναι οικολογικά και καινοτόμα. Η εταιρία «bambuhome» δημιουργεί προϊόντα για την κουζίνα και το σπίτι με υλικά από ανανεώσιμες πηγές, ακολουθώντας την πιο υπεύθυνη περιβαλλοντικά παραγωγική διαδικασία. Τα προϊόντα της είναι από φυσικές πρώτες ύλες (μπαμπού,

20

φελός κ.λπ.), επεξεργασμένες με φυτικά λάδια και φυσικά βερνίκια, για να εξασφαλίσετε το πιο υγιές περιβάλλον για εσάς και τα παιδιά σας. Είναι 100% vegan, δηλαδή δεν περιέχουν κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης ούτε υφίστανται επεξεργασία με ζωικά προϊόντα. Οι συσκευασίες είναι από ανακυκλωμένο χαρτί και οι εκτυπώσεις από φυτικές χρωστικές, ενώ βασικός στόχος είναι η μείωσή τους στο ελάχιστο δυνατό. Η «Bio Home» της ιταλικής εταιρίας «Bitossi» είναι μια πλήρης σειρά ειδών κουζίνας κατασκευασμένων αποκλειστικά από ίνες μπαμπού. Η μεγάλη του αντοχή και η σχετικά εύ-


κολη επεξεργασία του το κάνουν ένα από τα πιο ιδανικά υλικά για την κατασκευή οικολογικών πιάτων, μαχαιροπίρουνων και ποτηριών. Το «Eco n’ Design», που δημιουργήθηκε από την εταιρία «Redecoration», διαθέτει προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί με οικολογική και κοινωνική ευαισθησία και προσεγμένο design. Απαραίτητη προϋπόθεση οι χαμηλές τιμές που συνδυάζονται με το μήνυμα «design you can afford». Στο concept store θα βρείτε αξεσουάρ και εργαλεία κουζίνας από σιλικόνη (φόρμες μαγειρικής, επιφάνειες ψησίματος, ταψιά από σιλικόνη). Η ιαπωνική εταιρία «Wasara» δημιούργησε μια

σειρά ειδών κουζίνας κατασκευασμένων από ίνες ζαχαροκάλαμου και βαγάσσης (αυτό που μένει από το ζαχαροκάλαμο μετά τη συμπίεσή του) που είναι απολύτως βιοδιασπώμενα. Βιοδιασπώμενη είναι και η σειρά για το γνωστό happy hour που έχει την υπογραφή της ιταλικής «Pandora Design». Η εταιρία χρησιμοποιεί ένα υλικό που ονομάζεται Mater-Bi και στην ουσία πρόκειται για ένα βιοπλαστικό παραγόμενο από άμυλο καλαμποκιού, σιτάρι και πατάτα. H εταιρία «Ego» βραβεύτηκε το 2009 με το Formland Design Award για την ιδιαίτερη συλλογή της από αντικείμενα καθημερινής χρήσης

21


υλικός κόσµος

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

-μαχαιροπίρουνα, πιάτα, δίσκους κ.ά.- τα οποία είναι φιλικά στο περιβάλλον και χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το μπαμπού. Iθύνων νους είναι ο σχεδιαστής Steffen Schmelling, ο οποίος «βλέπει» στα οικολογικά υλικά τους αντικαταστάτες της μελαμίνης και του πλαστικού. Ακόμη και τα ξερά φύλλα μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο υλικό για την κατασκευή καλόγουστων αξεσουάρ διακόσμησης. Η «Verterra» παρουσίασε τη δική της ιδέα για τη δημιουργία πιάτων και δίσκων. Τα φύλλα, αφού αποστειρωθούν μέσω ακτινών UV, ενώνονται και συνθλίβονται με τη βοήθεια ατμού, νερού και μιας πρέσας. Επιπλέον, το 80% του νερού που χρησιμοποιήθηκε, επαναχρησιμοποιείται για την παραγωγή κι άλλου ατμού. Για τα ποτά και τα αναψυκτικά, η πρόταση του

22


«Studio BrandImage» προβλέπει ένα μπουκάλι 360 Paper, κατασκευασμένο αποκλειστικά από χαρτί και ως εκ τούτου απόλυτα βιοδιασπώμενο. Ο σχεδιαστής Nobuhiko Arika προτίμησε να ξεπεράσει το concept της βιοδιάσπασης σχεδιάζοντας ένα καινοτόμο σετ βρώσιμων πιάτων, με βάση το μπισκότο. Μία λύση που προστατεύει το περιβάλλον. Ένας ακόμη τρόπος για eco-design είναι να επαναχρησιμοποιήσουμε τα είδη κουζίνας αλλάζοντας τον τρόπο χρήσης τους. «Τα σκουπίδια σας έχουν ταλέντο», υποστηρίζει ο Gilles Eichenbaum μέσα από το site του www.garbagevpot.com, όπου παρουσιάζει νέες διακοσμητικές ιδέες υλοποιημένες από παλιές κατσαρόλες, σουρωτήρια, μαχαιροπίρουνα, καπάκια

και άλλα είδη που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα. Η Βρετανίδα καλλιτέχνης Sarah Turner κυριολεκτικά «φωτίζει» την αθέατη πλευρά που μπορεί να έχουν τα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών. Συνδυάζοντας την οικολογική συνείδηση με τη δημιουργικότητα, συλλέγει από τοπικά καταστήματα και νοικοκυριά τα άχρηστα μπουκάλια και αφού τα επεξεργαστεί με τη μέθοδο της αμμοβολής τα μετατρέπει σε όμορφα και περίτεχνα φωτιστικά. Δίνοντας καινούργια ζωή σε αντικείμενα που θεωρητικά εκπλήρωσαν το λόγο ύπαρξής τους, η Sarah Turner συνεισφέρει ταυτόχρονα στην ήδη μειωμένη ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών που γίνεται στη χώρα της. Go eco και στην κουζίνα, λοιπόν! κ●

23


διακόσµηση

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΙΚΕΑ: 12ο χλμ. Θεσ/νίκης Περαίας, Πυλαία, τηλ.: 8011122722

Kid’s world! Σας καλωσορίζουμε στον κόσμο των παιδιών όπου μοντέρνα έπιπλα και desing αντικείμενα κλέβουν την παράσταση. Της Φένιας Κοροζίδου

24


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Τσιμισκή 26, τηλ.: 2310-220933, Βασ. Όλγας 205, τηλ.: 2310-405080 & Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, 11o χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών

2ND FLOOR: Ανδρέου Γεωργίου 18, 2ος όροφος (περιοχή Βίλκα)

INART: Θεσσαλονίκη: Εννέα Εκτελεσθέντων Καλοχωριτών, Καλοχώρι, τηλ.: 2310-755462

ΚΑΪΜΑΣΙΔΗΣ: Ιθάκης 31, Νέα Πολιτεία Ευόσμου (Άνω Ηλιούπολη) τηλ. & fax.: 2310-669586 & 6977-210782, Α’ Υποκατάστημα Ιθάκης 33, Εύοσμος, Β’ Υποκατάστημα.: Σπάρτης 24, Σταυρούπολη

ACCESSORIZE: Τσιμισκή 51, Θεσσαλονίκη, 2310-251200, Τσιμισκή 70, Θεσσαλονίκη, 2310-252999, Mediterranean Cosmos, 11ο χλμ. Θεσ/νίκηςΜουδανιών, Θεσσαλονίκη, 2310-475819

ALMECO: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 8ο χλμ. Εθνικήςς Οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Πυλαία, Τ.Θ. 21008, 0 , 008 τηλ.: 2310-888088 88

COCO-MAT: Αδριανουπόλεως 24 - Kαλαμαριά, τηλ.: τ 2310-458338, Π. Μελά 11, τηλ.: 2310-266696, Πατριαρχικό Π Πυλαίας Χάλκης 3, τηλ.: 2310-451600

25


ευρετήριο

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Χρήσιµος οδηγός

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

3,60%

4,50%

4,90%

5,25%

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40% ή 6,25%

από 5,30%

από 5,30% ή προσφορά 4,20%

από 6%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% ή 5,05% ή 4,75 %

από 4,90%

από 5,20%

από 5,80%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,90%

4,90%

5,10%

6,40%

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6%

από 5%

4,45% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 4,45% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

5,50%

5,75%

ΕΘΝΙΚΗ

5,45% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25% ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

CITI BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

έως 30

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

3 - 30

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

5 - 30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

έως 40

5 - 35

850 ευρώ

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

έως 25

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


ευρετήριο

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

EFG EUROBANK

Ο ∆ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 4,10% - 5,30% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 2,05% - 2,75%

από 5,10%

από 5,20%

από 5,40%

από 5,70%

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,40% 2,70% ή 4,06%

4,50%

4,70%

4,70%

4,90%

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 3,00%

από 4,95%

από 5,90%

-

5,25%

5,90%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,90%

4,25%-6,00% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15% - 6,50% (προνομιακό) ή 6,60 (βασικό)

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,60%

από 4,60%

από 4,60%

από 5,20%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

από 4%

από 4,25%

από 5%

από 5,50%

7,50%

-

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,90%

-

EURIBOR 1 μηνός από 1,80% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 1,80%

από 3,60%

από 3,95%

από 4,05%

από 5%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

T BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α

∆ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήµεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΧΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟ∆Α ∆ΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗΣ

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

έως 35

Εκτίμησις 200 ευρώ + ΦΠΑ, νομικός έλεγχος 350 ευρώ, αιτήματος: 500 - 2000 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

έως 35

Xωρίς έξοδα έγκρισης και εξέτασης αιτήματος

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών. Στα κυμαινόμενα δεν υπάρχει.

5 - 40

950 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

έως 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

έως 35

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Κατά την περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου καμία αποζημίωση. Δεν επιβάλλεται ποινή

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συµβουλή του ειδικού*

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

µ

πορεί να χάσετε την κατοικία σας από μία απροσεξία, γι’ αυτό προσέξτε το ακίνητο που αγοράζετε και αναθέστε σε ένα δικηγόρο να ελέγξει τους τίτλους ιδιοκτησίας του και τυχόν βάρη που υπάρχουν για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Του Φώτη Νικολαΐδη, fotis.nikolaidis@yahoo.com

O Νικόλαος Λέφας είναι δικηγόρος

αβέβαιο αποτέλεσμα, προ❱ Η αγορά και η πώληση ακικειμένου να ξεκαθαρίσει το νήτων μάς αφορά όλους και ακίνητό του. τουλάχιστον μια φορά είτε ως ❱ Για το λόγο αυτόν έχει μεαγορά είτε ως πώληση έχει αγάλη σημασία η έρευνα που ΡΩΤΑ πασχολήσει την πλειοψηφία. γίνεται πριν από την αγορά Ενα ακίνητο όμως για να ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ του ακινήτου. μεταβιβαστεί ή πιο απλά να ❱ Η έρευνα που ανατίθεπωληθεί ή να αγοραστεί ή να ται σε δικηγόρο πριν από αλλάξει τέλος πάντων ιδιοσύμβαση αγοραπωλησίτη σ κτήτη, πρέπει να είναι «καθαας που καταρτίζεται μετά ρό», ήτοι να μην έχει βάρη αφορά το ιδιοκτησιακό κααφο ή δεσμεύσεις. Αυτό σημαίνει θεστώς του ακινήτου και θεσ να μην υπάρχουν επί του ακινα είναι ενδελεχής και για νήτου αυτού εγγεγραμμένες αποτελεσματική, ήτοι αποαπο εμπράγματες ασφάλειες κάθε λύτως σίγουρη από κάθε λύτ είδους, όπως προσημειώσεις άποψη, πρέπει να φτάνει άπο υποθηκών, υποθήκες, δουλείτουλάχιστον 20εσε βάθος β ες κ.λπ. Δηλαδή, απλούστερα, τίας, ώστε να καλύπτει την τίας να μην έχει ο κύριος - ιδιοκυριότητα του πωλητή στο κυρ κτήτης του ακινήτου δανειστεί συγκεκριμένο ακίνητο και από τράπεζα ή ιδιώτη χρήματα επομένως ο αγοραστής να και ο δανειστής προκειμένου μην υπάρχει πιθανότητα να να εξασφαλίσει τα χρήμααγοράσει παρά μη κυρίου τά του να έχει εγγράψει και κάποτε να εμφανιστεί κάποια «ασφάλεια» στο ακάποιος που να διεκδικεί κίνητο του οφειλέτη, με μια την κυριότητα του ακινήτου, από τις ανωτέρω μορφές. προσπαθώντας ακόμη και να ❱ Σπανιότερα επίσης συναακυρώσει τη μεταβίβαση. ντάται το φαινόμενο ένας ❱ Πρέπει επίσης να ελεγχθεί κακόπιστος πωλητής ενός ατο θέμα της δασικής έκτακινήτου να έχει μεταβιβάσει σης, όταν πρόκειται για οιτο ίδιο ακίνητο και σε άλλον Κάθε εβδομάδα ένας ειδικός αναλαμβάνει κόπεδο ή αγρό, σε περιοχές αγοραστή και να θέλει να το να λύσει τις απορίες σας. εκτός σχεδίου, διότι μερικές μεταβιβάσει εκ νέου εκμεταλφορές μια έκταση μπορεί να λευόμενος την καλή πίστη του έχει χαρακτηριστεί δασική ονέου αγοραστή, κερδίζοντας έτσι διπλάσια. Ετσι, λοιπόν, ο ανυποψίαστος αγο- λόκληρη ή μέρος αυτής και ο πωλητής είτε να το ραστής που θα αγόραζε ένα ακίνητο, αγρό, οικία, κρύβει είτε να μην το ξέρει. επαγγελματική στέγη, αποθήκη ή οτιδήποτε άλλο ❱ Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να είστε ιδικαι αυτό θα είχε κάποιο από τα παραπάνω «βάρη» αίτερα προσεκτικοί, πριν προχωρήσετε στην ή ελαττώματα θα εμπλεκόταν σε δικαστικές περι- όποια αγορά, για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες κ● πέτειες, μεγάλης διάρκειας και πολλές φορές με συνέπειες στο μέλλον.

>

Γιατί πρέπει να ερευνηθούν προσεκτικά οι τίτλοι ενός ακινήτου πριν από την αγοραπωλησία

*

30


KATOIKIA 06/11/2011  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 424

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you