Page 1

...και χιλιάδες μικρές αγγελίες T E Y ΧΟ Σ 4 0 4

Κ Υ ΡΙ ΑΚ Η 5 Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ 2 0 1 1

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

περιεχόμενα

06 Ειδήσεις 08 Αριθμοδείκτες 10 To θέμα: Αποχαρακτηρίζονται παραμεθόριες περιοχές; 14 Επιχειρηματικότητα: Τα ακίνητα στη μάχη για τη συλλογή δημόσιων εσόδων

16 Εκδηλώσεις

TEYΧΟΣ 404 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ΕΚΔΟΤΗΣ Αλέξανδρος Μπακατσέλος ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τάσος Κυριακίδης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου

4

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ασπα Πάσσιου || ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ελένη Κιουμή ||ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ & ΑΓΓΕΛΙΩΝ: Θεοδώρα Τύμη || CREATIVE ART DIRECTOR: Γιάννης Σιγούρος || ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Ελευθερία Καμπούρογλου, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Φένια Κοροζίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Καρολίνα Παππού, Γιάννης Σεϊτανίδης ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Στέλλα Κοτταρίδου || ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Σοφία Φακάζη, Μαργαρίτα Μαντζούκη || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΓΓΕΛΙΩΝ: 2310 29 44 44 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ: 2310 779 264, 345 || ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: 2310 779 100 || e-mail: aggelies@agelioforos.gr PHOTO: istockphoto, Ελληνικά Πρακτορεία, Associated Press, Φώτης Φιλαργυρόπουλος, Γρηγόρης Σιαμίδης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΔΑΝΑΪΔΩΝ 4, Τ.Κ. 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΕΝΘΕΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ 18 Εγχειρίδιο: Υπό σκιάν… 20 Υλικός κόσμος: «Ναι» στο διαφορετικό! 24 Διακόσμηση: Colour or no colour? 26 Οδηγός για τα στεγαστικά δάνεια 30 Συμβουλή του ειδικού: Τι είναι και πώς γίνονται οι πράσινες στέγες;


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

real estate news

Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

«Τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης «Τσουχτερά» θα είναι τα τεκμήρια διαβίωσης σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, με βάση τις επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η αναπροσαρμογή τους θα ξεκινήσει -εκτός απροόπτουαπό το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ακόμη και από τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν και θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σε κάποιες περιοχές της χώρας οι τελευταίες αναμένεται ακόμη και να διπλασιαστούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά και το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης που υπολογίζει η εφορία για τη συντήρηση των σπιτιών.

Ιδιοκτήτες ακινήτων για έκτακτη εισφορά Tην κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιβολή οποιασδήποτε έκτακτης εισφοράς, με οποιοδήποτε εξωραϊστικό μανδύα, ή την οποιαδήποτε περαιτέρω επαύξηση της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία, η πραγματική αξία της οποίας -όπως υποστηρίζει- «κατεδαφίζεται» καθημερινά όχι μόνον από την κατάσταση της αγοράς αλλά και από την χαριστική βολή στην τύχη των όποιων μισθωμάτων απέμειναν, με μέτρα όπως και η εξαγγελθείσα ίδρυση Περιφερειακών Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν πόσο μέγα δημοσιονομικό σφάλμα υπήρξε η επικοινωνιακού χαρακτήρα κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, προκειμένου να αντικατασταθεί με το ληστρικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος οδηγεί σε βαρύτερη φορολόγηση ακόμα και των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών απ’ ότι το ΕΤΑΚ συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς του 2009.

Νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» Tη διεύρυνση των κριτηρίων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτό περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, αποφάσισε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ειδικότερα, στο εξής, το μέτρο θα περιλαμβάνει και κτίρια με έτος κατασκευής μέχρι το 1990 -αντί του 1980 που ίσχυε μέχρι πρότινος-, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές αξίες μέχρι 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και ιδιοκτήτες με μέγιστο ατομικό εισόδημα 60.000 ευρώ -αντί 45.000 ευρώ στην πρώτη φάση- και οικογενειακό εισόδημα 80.000 ευρώ -από 65.000 ευρώ. Επίσης, πλέον θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις και για μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών, ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση. Θα επιδοτούνται δαπάνες για τοποθέτηση κουφωμάτων - τζαμιών, συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση θερμομονώσεων, στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώμα, αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού, καθώς και κάποιες πρόσθετες εργασίες (π.χ. επεμβάσεις στη στέγη), ενώ το μπάτζετ του προγράμματος θα παραμείνει ίδιο, στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογα με τα εισοδήματα των ενδιαφερομένων η επιχορήγηση στο άτοκο δάνειο θα φτάνει το 15% -ατομικό εισόδημα από 40.000 ώς 60.000 ευρώ και οικογενειακό από 60.000 ώς 80.000 ευρώ- ή το 35% -ατομικό εισόδημα ώς 40.000 ευρώ και οικογενειακό ώς 60.000 ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την υπογραφή του δανείου.

6


Νέο πρόγραμμα Κτηματολογίου Την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ένταξη νέων περιοχών της χώρας στο Εθνικό Κτηματολόγιο αποφάσισε πρόσφατα η διοίκησή του. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Ιούνιο και θα ανατεθούν 21 μελέτες για την κτηματογράφηση 268 προκαποδιστριακών δήμων και κοινοτήτων της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 111,2 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος θα έχουν κτηματογραφηθεί περίπου 2,6 εκατομμύρια δικαιώματα και θα καταχωριστούν στο Κτηματολόγιο 4,7 εκατ. στρέμματα. Οι περιοχές που εντάσσονται στη Βόρεια Ελλάδα είναι οι εξής: στο νομό Θεσσαλονίκης οι πρώην δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου, Επανομής και Μηχανιώνας και οι πρώην κοινότητες Καλοχωρίου, Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων, Αγχιάλου, Γέφυρας, Λητής, Νεοχωρούδας, Πενταλόφου, Καβαλαρίου, Λαγυνών, Αγγελοχωρίου, Αγίας Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου. Στην Πιερία εντάσσονται ο πρώην δήμος Δίου και οι πρώην κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνα, Βροντούς, Καρίτσας, Κονταριώτισσας, Νέας Εφέσου, Ανω Αγίου Ιωάννη, Αρωνα, Γανοχώρας, Καλλιθέας, Κάτω Αγίου Ιωάννη, Κορινού, Νέας Τραπεζούντας, Νεοκαισάρειας, Παλαιού Κεραμιδίου Παραλίας, Περίστασης, και Σβορώνου. Τέλος, στο νομό Σερρών εντάσσονται οι πρώην κοινότητες Νεοχωρίου, Επταμύλων και Λευκώνος, στο νομό Κοζάνης οι πρώην κοινότητες Προαστίου, Καρυδίτσας, Κοίλων, Κρόκου και Λευκόβρυσης και στο νομό Ξάνθης οι πρώην κοινότητες Γενισέας, Διομήδειας, Μαγικού, Πηγαδιών, Εύμοιρου και Κιμμερίων.

10.000 τα απούλητα Σε περίπου 10.000 υπολογίζονται οι απούλητες νεόδμητες κατοικίες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στους οικισμούς γύρω από αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, Γιάννη Παγώνη. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν περίπου άλλα 5.000 - 7.000 μεταχειρισμένα διαμερίσματα με βάση εκτιμήσεις μεσιτών της πόλης. Το στοκ σε αδιάθετα ακίνητα είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την τριετία 2006 - 2008, όταν ο αριθμός τους έφτανε στις περίπου 40.000 στο νομό Θεσσαλονίκης, ωστόσο εξακολουθεί να κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις σχετικές με ακίνητα συναλλαγές και με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Παγώνη, το 2010 το ποσοστό τους ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2009 κατά περίπου 20%, ενώ ένα άλλο 15% - 20% μειώθηκαν οι συναλλαγές το πρώτο φετινό τετράμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Ωστόσο, η πτώση των συναλλαγών αγγίζει ακόμη και το 60% σε σχέση με το «χρυσό» έτος για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, το 2005.

7


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

αριθμοδείκτες

Του Φώτη Νικολαΐδη

> > > > > > > Στα

100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται

η αξία της έπαυλης Κοπελούζου στον Πειραιά ή «το τέρας της Κηφισιάς», όπως αποκαλείται από τους κατοίκους της περιοχής και είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής κατοικία που υπάρχει στην Ελλάδα. Το δεύτερο ακριβότερο ακίνητο, του οποίου η αξία υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο Πικέρμι της Αττικής και ανήκει στην οικογένεια Μαρτίνου. Περιλαμβάνει κτίσματα συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ., με 10 υπνοδωμάτια και 16 μπάνια.

2 υπόγειους ορόφους πάρκινγκ περιλαμβάνει το «Παλάτι του Λαού», που κτίστηκε από το δικτάτορα Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι. Για την ανέγερσή του γκρεμίστηκαν 19 ορθόδοξες και 3 προτεσταντικές εκκλησίες, 6 εβραϊκές συναγωγές και 30.000 κατοικίες.

>

> 1.100 δωμάτια και

2.000.000 δολάρια πλήρωσε μία εκκεντρική Αμερικανίδα από το Μισισιπή για την αγορά ενός Boeing 727, άλλα 4.000.000 εκατ. δολάρια για τη μεταφορά του και 24 εκατ. δολάρια για τη μετατροπή του σε κατοικία, οπότε το πιλοτήριο μετατράπηκε σε τζακούζι.

>

160.000 στρέμματα γης στην περιοχή ΤΑΒΕΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ Κ ΕΝΥΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΕΝΥΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ , ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ Κ ΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΕΝΩ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Δ ΗΜΟΣΙΩΝ Ε ΡΓΩΝ . Τ Ο 1996 ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ Τ ΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΕΝΩ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000 ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΕ Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .

κόστισε το κτίριο των γραφείων της αμερικανικής καλαθοβιομηχανίας «Λονγκαμπέργκερ». Πρόκειται για ένα καλάθι - κτίσμα 16.722 τ.μ., με δύο τεράστιες χειρολαβές στη στέγη, που βρίσκεται στο κέντρο του Κάνσας Σίτι. Πολλοί προσπάθησαν, αλλά κανένας δεν τα κατάφερε να μεταπείσει τον εν λόγω επιχειρηματία! 8

>

>

30 εκατ. δολάρια

29 παλάτια

και εξοχικές κατοικίες διέταξε να κατασκευαστούν ο Φερδινάνδος Μάρκος κατά το διάστημα που ήταν δικτάτορας των Φιλιππινών.


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

το θέμα

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

Αποχαρακτηρίζονται παραμεθόριες περιοχές; Ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί εδώ και πολλές δεκαετίες ιδιοκτήτες ακινήτων, ενδιαφερόμενους αγοραστές και επαγγελματίες στο χώρο της κτηματαγοράς στη Βόρεια Ελλάδα και δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, φαίνεται προς βαίνει προς επίλυση. Πρόκειται για το θέμα του χαρακτηρισμού ως παραμεθόριων πολλών περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί - μη Ευρωπαίοι πολίτες να μην μπορούν σε αυτές να αγοράσουν ακίνητο χωρίς ειδική άδεια από επιτροπή αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, ενώ σε κάποιες προβλήματα στις σχετικές με ακίνητα συναλλαγές έχουν ακόμη και οι Έλληνες πολίτες. Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

10


π

αρά τις εδώ και πολλά χρόνια έντονες πιέσεις φορέων της αγοράς ακινήτων προς τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, τελικά δεν άλλαζε τίποτα στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς, το οποίο ανάγεται χρονολογικά στην πολύ μακρινή δεκαετία του ’30. Τώρα για πρώτη φορά φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ» και οι επαγγελματίες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από ποτέ. Μάλιστα, οι περισσότερο αισιόδοξοι εκφράζουν την άποψη ότι ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Εκτιμάται ότι έντεκα περιοχές θα εξαιρεθούν από το νόμο για τις πα-

ραμεθόριες περιοχές, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι μετά τον αποχαρακτηρισμό -τουλάχιστον κάποιων- παραμεθόριων περιοχών, το πιθανότερο σενάριο -όπως, τουλάχιστον, αφήνουν να εννοηθεί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης- είναι να δημιουργηθούν μία ή περισσότερες οικιστικές ζώνες στη Χαλκιδική -αλλά και σε άλλες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας-, όπου θα κατασκευαστούν εξοχικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε αλλοδαπούς, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις από το εξωτερικό κι έτσι να τονωθούν και τα δημοσιονομικά της χώρας.

11


το θέμα

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται οι παραμεθόριες περιοχές. Στις καθαρά και τις οιονεί παραμεθόριες

Το γεγονός ότι η χώρα χάνει μεγάλο αριθμό εσόδων φαίνεται και από τις εκτιμήσεις του πρόεδρου του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννη Παγώνη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων θα εκτοξευόταν και θα έφτανε τις 50.000 μέσα σε διάστημα μόλις δύο χρόνων, αφού είναι πολλοί, κυρίως Αλβανοί αλλά και πολίτες χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όσοι εργάζονται και κατοικούν για χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και επιθυμούν ν’ αγοράσουν ακίνητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όγκος των συναλλαγών θα πλησίαζε ακόμη και τα επίπεδα του 2005 -τη «χρυσή» χρονιά για την κτηματαγορά-, όταν μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης είχαν πουληθεί περίπου 20.000 - 25.000 καινούργια και μεταχειρισμένα ακίνητα.

Έγγραφο και συνεχείς επαφές Ένα έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο κατέθεσε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή, είναι αυτό που «πύκνωσε» τα χαμόγελα μεταξύ των εκπροσώπων φορέων της αγοράς ακινήτων. Στο έγγραφο αναφερόταν ότι «είναι προφανές ότι στην εποχή μας δεν έχει νόημα ο χαρακτηρισμός, για παράδειγμα του νομού Θεσσα-

12

λονίκης, ως παραμεθορίου για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, και πέρα από το συγκεκριμένο έγγραφο έχει γίνει σειρά επαφών μεταξύ εκπροσώπων κτηματομεσιτών και εργολάβων με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρχε συναινετικό κλίμα. Παράλληλα, αποσπάστηκαν δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν άμεσα τροποποιήσεις στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι μερίδα των εκπροσώπων φορέων παραμένει επιφυλακτική, αφού και πριν από περίπου τρία χρόνια, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς το ελληνικό Κοινοβούλιο τους έδινε ελπίδες για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Ειδικότερα, το έγγραφο ανέφερε ρητά ότι «το ΥΠΕΘΑ ήδη επεξεργάζεται σχέδιο νόμου, που εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δικαιοπραξίες στις παραμεθόριες περιοχές και την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης της απαιτούμενης απόφασης για τη χορήγηση αδειών αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς επενδυτές».

Ποιες είναι οι παραμεθόριες περιοχές Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται οι χαρακτηρισμένες ως παραμεθόριες περιοχές. Στις καθαρά και


τις οιονεί παραμεθόριες. Στις δεύτερες οι Έλληνες, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και οι υπήκοοι κρατών - μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) μπορούν να προχωρήσουν σε σχετικές με ακίνητα δικαιοπραξίες χωρίς καμία προϋπόθεση. Στις πρώτες ακόμη και οι Έλληνες πρέπει ν’ αποκτήσουν άδεια για δωρεά, πώληση, ανταλλαγή και συνένωση ακινήτων, για κτήση ακινήτου με τα προσόντα της χρησικτησίας, για αγορά ακινήτου με πλειστηριασμό και για μίσθωση ακινήτων για περισσότερα από έξι χρόνια. Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες τρίτων χωρών χρειάζονται ειδική άδεια για τις περιοχές και των δύο κατηγοριών. Την άδεια εκδίδει επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας (υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νομαρχία ή Επαρχείο). Με βάση το νόμο 1892/1990, καθαρά παραμεθόριες περιοχές έχουν οριστεί οι νομοί Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Σάμου, Χίου, Λέσβου και Δωδεκανήσου, οι επαρχίες Πωγωνίου και Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων, Έδεσσας και Αλμωπίας του νομού Πέλλας, Πολυκάστρου και Ροδόπολης του νομού Κιλκίς, Σιντικής και Σιδηροκάστρου του νομού Σερ-

ρών, Νευροκοπίου του νομού Δράμας και τα νησιά Σαμοθράκη, Σκύρος και Θήρα με τις νησίδες που υπάγονται διοικητικά σ’ αυτήν. Οιονεί παραμεθόριες περιοχές είναι οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Καβάλας, Κοζάνης, Γρεβενών και Πρέβεζας, οι επαρχίες Γιαννιτσών του νομού Πέλλας, Βισαλτίας, Σερρών και Φιλλίδος του νομού Σερρών, Δράμας του ομώνυμου νομού, Δωδώνης και Μετσόβου του νομού Ιωαννίνων και τα νησιά Κρήτη, Κεφαλλονιά κ● και Κέρκυρα με τις γύρω νησίδες.

Σημαντικά έσοδα χάνονται για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα οι αλλοδαποί 13


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

επιχειρηματικότητα

Τα ακίνητα στη μάχη για τη συλλογή δημόσιων εσόδων Φορολογούμενοι μενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και χρέη στο Δημόσιο καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, βρίσκονται μεταξύ άλλων στο στόχαστρο των ελέγχων που κάνει η Εφορία και το Σ.Δ.Ο.Ε., όπως προκύπτει από τις εκθέσεις προόδου των πέντε ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή. Του Γιάννη Σεϊτανίδη

σ

ε εξέλιξη βρίσκονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων όσοι χρωστούν οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, προμηθευτές αλυσίδων ηλεκτρονικών, μεγάλων εταιρειών, σουπερμάρκετ, τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών λαμβάνονται και για τις εξής κατηγορίες φορολογουμένων: Φορολογούμενοι με ακίνητα σε Μύκονο - Σαντορίνη, όσοι έχουν επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο Διαμέρισμα Αθηνών, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, φαρμακεία, οφειλέτες Δ.Ο.Υ. εξωτερικού, προμηθευτές του υπουργείου Υγείας, ιδιοκτήτες μισθωμένων ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο βρίσκονται μια σειρά κατηγορίες φορολογουμένων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως: ❱ 110 φυσικά πρόσωπα, με τη μεγαλύτερη αξία περιουσίας το 2007. ❱ 150 φυσικά πρόσωπα που ελέγχονται για το πόθεν έσχες.

14

❱ 1.700 κατασκευαστές που δεν δήλωναν εισοδήματα από οικοδομές. ❱ 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση Φ.Μ.Α.Π. το 2007. ❱ Όσοι δεν υπέβαλαν Φ.Μ.Α.Π. για ένα ή παραπάνω έτη, την περίοδο 1999 - 2007. Στο μεταξύ σχεδιάζονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου. Μέσω του 3ετούς επιχειρησιακού προγράμματος για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προαναγγέλλεται κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα τροποποιεί τα όσα προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Το νέο πλαίσιο προγραμματίζεται να επιτρέπει την ηλεκτρονική κατάθεση προσφορών στους πλειστηριασμούς που θα αφορούν ακίνητα, τα οποία έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο έναντι οφειλών. Ένα ανάλογο σχέδιο προϋποθέτει ότι οι πλειστηριασμοί θα ανακοινώνονται μέσω Internet και θα πραγματοποιούνται σε τακτές ημερομηνίες, έτσι ώστε οι προσφορές να μην κατατίθενται με κλειστό φάκελο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά ηλεκτρονικά. κ●


> παρουσίαση

ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ Α.Τ.Ε.

Κατασκευές Ποιότητας

κ

ατασκευή 4 Ενεργειακών Μοντέρνων Κατοικιών τύπου Μεζονέτας με δικό τους κήπο, με ημιυπόγειο, ανώγειο και πρώτο όροφο, συνολικού εμβαδού 210 νόμιμων τ.μ. καθεμία, με οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία, με αποκλειστικές χρήσεις, χωρίς κοινόχρηστα, πάνω σε άσφαλτο, με κλειστή ή ανοιχτή θέση στάθμευσης, με νέα Ενεργειακή Άδεια κατά Κ.ΕΝ.Α.Κ., με τιμές που ξεκινούν

από 1.300 ευρώ /τ.μ., σε γωνιακό οικόπεδο με ιδιαίτερα υψηλή εμπορική αξία, στην επέκταση σχεδίου στον δήμο Θέρμης απέναντι από την «Eurotech», με πολλές κατασκευαστικές παροχές. Το οικόπεδο βρίσκεται εντός σχεδίου, εντός ζώνης οικισμού, είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Οι εργασίες ξεκινούν τον Μάιο του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2012.

I N F O ANOΙΚΟΔΟΜΗΣΗ Α.Τ.Ε., Ζιάκα & Μιχαήλ Ψελλού γωνία Νέα Επέκταση Θέρμης (έναντι «Eurotech»), Ενημέρωση - Πωλήσεις : 2310324144. Περισσότερες πληροφορίες στην Ιστοσελίδα www.mezonetes.gr

15


εκδηλώσεις

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Του Φώτη Νικολαΐδη

1 α

ΣΤΟ ΜΠΡΑΪΤΟΝ - ΧΟΟΥΒ

ART DECO FAIR 12 - 13 Ιο υ ννίο ί ο υ 2011

πό την Decofairs, ετήσια ανοιχτή αν έκθεση με γνήσια εκθέματα από τις δεκαετίες υαλικά, κεραμικά, φωτιστικά, καθρέπτες, 1920 -1970, όπως έπιπλα, πορσελάνες, π ρολόγια, οικιακά αξεσουάρ, πίνακες ζωγραφικής και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.

2

BLUE & GREEN GREE REALSITE

3

HOME AND OFF OFFICE FURNITURE

4

NEW DESIGNERS

21 - 23 Ιουνίου 2011

UPCOMING!

ΣΤΗ ΖΥΡΙΧΗ

Από τη Mevex GmbH - Wigra Expo A AG, επαγγελματική έκθεση - συνέδριο, με θέματα παραγωγής ενέργειας, ανανε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή αυτάρκεια, «έξυπνα σπίτια» σπίτια», άνετη και α ασφαλή διαβίωση, καινοτόμες τεχνολογίες τάρκεια οικοδόμησης, διαχείριση και αξιολόγηση ακινήτων. ΣΤΗΝ ΟΥΦΑ (ΡΩΣΙΑ)

14 - 17 Ιουνίου 2011

Από την BashExpo, ετήσια διεθνή έκθεση έκθ με έπιπλα κατοικίας, γραφείου και κήπου, εξειδικευμένα έπιπλα για επαγ επαγγελματική χρήση, υλικά κατασκευής και αξεσουάρ επίπλων, επενδύσεις και υλικά επιστρώσεων, εσωτερική διαρρύθμιση, πόρτες, παράθυρα, σκάλες, καμάρες, τζάκια και είδη διακόσμησης. ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

29 Ιουνίου - 2 Ιουλίου και 6 - 9 Ιουλίο Ιουλίου 2011

Από τη New Designers, ετήσια έκθεσ έκθεση και διαγωνισμός σχεδίου που χωρίζεται σε δύο σκέλη. Στο πρώτο μέρος θα εεκτεθούν υφάσματα, αξεσουάρ, κεραμικά, υαλικά και στο δεύτερο μέρος προϊόν προϊόντα και έπιπλα ντιζάιν.

16


> παρουσίαση

Πώληση - Ανακαίνιση Ενεργειακή Πιστοποίηση και Αναβάθμιση Ακινήτων

η

Morgen έρχεται να καλύψει το κενό μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και υποστήριξης στο χώρο των ακινήτων. Επαγγελματίες κτηματομεσίτες και εκτιμητές ακινήτων με άριστη γνώση της αγοράς ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, μηχανικοί και αρχιτέκτονες με πολυετή εμπειρία εξασφαλίζουν στη Morgen τη δυνατότητα να σας παρέχει υπηρεσίες με ταχύτητα, αξιοπιστία και εγγυημένα αποτελέσματα. Σε 1 ημέρα αξιολογούμε το ακίνητό σας. Σε 10 ημέρες σας δίνουμε την καλύτερη προσφορά. Σε 1 μήνα ολοκληρώνουμε μία από τις υπηρεσίες που θα επιλέξετε.

Βασικές αρχές μας είναι: ❚ Να αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας και να εγγυόμαστε το καλύτερο αποτέλεσμα. ❚ Να τηρούμε πιστά τις διαδικασίες, τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των εργασιών που αναλαμβάνουμε είτε αφορά την αγορά, την πώληση, τη μίσθωση, την κατασκευή ή την ανακαίνιση ακινήτων, είτε την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. ❚ Να εγγυόμαστε για το τελικό αποτέλεσμα. ❚ Απλά ενημερώστε μας για τις ανάγκες σας και να είστε σίγουροι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ικανοποιήσουμε πλήρως τις απαιτήσεις σας.

I N F O MORGEN REAL ESTATE Ολοκληρωμένη Διαχείριση Ακινήτων, Αδριανουπόλεως 11 Θερμαϊκού 2-4, 55 133 Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310-404280- 88, Fax: 2310-404289 Web: www.morgen.gr e-mail: info@morgen.gr

17


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

εγχειρίδιο

Υπό σκιάν… Προστατέψτε την κατοικία σας από τον ήλιο, τους ανέμους και τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών, τοποθετώντας τέντες, πέργκολες και αερόπανα, αφού προηγουμένως έχετε μελετήσει τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σας. Του Φώτη Νικολαΐδη

Μέσα σκίασης Τα μέσα σκίασης μπορούν να αποτελούνται από εγκαταστάσεις μόνιμου ή σχεδόν μόνιμου χαρακτήρα, όπως τέντες και πέργκολες, ή από κινητά στοιχεία, όπως ομπρέλες κήπου και αερόπανα. Τα πρώτα προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, τόσο στα κτίσματα όσο και στους ανθρώπους, ενώ τα δεύτερα μόνο περιορισμένη προστασία. Προτού επιλέξετε το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στην κατοικία σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο ήλιος προκαλεί σοβαρές φθορές στα επιχρίσματα, στα ξύλινα κουφώματα και στον εξοπλισμό του σπιτιού, ενώ ανεβάζει τη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους, γεγονός που συνεπάγεται και μεγαλύτερα έξοδα κλιματισμού. Επιλέξτε λοιπόν το μέσο σκίασης που θα προστατέψει αποτελεσματικά την πρόσοψη του κτίσματος, θα εμποδίζει την άνοδο της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους και θα μειώνει το φαινόμενο της αντηλιάς, λαμβάνοντας υπόψη σας τον προσανατολισμό του κτίσματος, την κατεύθυνση των ανέμων και το μέγεθος της πρόσοψης. Με την έννοια αυτή, δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να τοποθετήσετε τέντα, όταν υπάρχουν άλλες πιο φτηνές ή πιο

18

κομψές λύσεις, όπως για παράδειγμα πέργκολες με αναρριχώμενα φυτά, που μπορούν να συμπληρωθούν με τεντόπανα, για να μην υπάρξουν κενά. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει το καλοκαίρι προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και το χειμώνα, που ο ήλιος είναι ευπρόσδεκτος, να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά του.

Τέντες Την πιο αποτελεσματική μορφή σκίασης αποτελούν ασφαλώς οι τέντες, που κατά κανόνα τοποθετούνται στα μπαλκόνια και στις βεράντες. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι προστατεύουν μεγάλο μέρος της πρόσοψης και μπορούν να μαζευτούν εύκολα. Εδώ θα προσέξετε τον τύπο της τέντας, αν θα πρέπει δηλαδή να έχει τη μορφή κασέτας ή όχι και αυτό θα εξαρτηθεί από τη φύση του χώρου. Στους υπόστεγους χώρους, για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση κασετίνας, γιατί τόσο ο μηχανισμός όσο και το πανί προστατεύονται από την υπερκείμενη στέγη. Όταν πρόκειται για ρετιρέ, όμως, καλό είναι να εγκαταστήσετε κασετίνα για να προφυλάξετε το μηχανισμό και το πανί. Το ύφασμα κάνει τη μεγάλη διαφορά στις τέντες και αυτό μπορεί να αποτελείται από καμβά, φάιμπερ-


γκλας ή άλλα υλικά, όπως φύλλα αλουμινίου, για παράδειγμα, τα οποία έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και διατίθενται σε πολλά όμορφα σχέδια και αποχρώσεις. Μία σωστά τοποθετημένη τέντα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους μέχρι και 15 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με το συντελεστή απορροφητικότητας του πανιού, το οποίο μπορεί να κοπεί σε διάφορα μεγέθη για να ταιριάξει με ακρίβεια στο χώρο σας. Τέλος, οι τέντες μπορούν να περιλαμβάνουν και σύστημα αυτόματης λειτουργίας μέσω τηλεχειριστηρίου ή μέσω χρονοδιακόπτη.

τη συνολική εικόνα της κατοικίας κι αυτό έχει μεγάλη σημασία όταν πρόκειται για την πρόσοψη της κατοικίας και όχι για ένα μπαλκόνι που βλέπει στην πρασιά. Υπό αυτήν την έννοια είναι καλό να επιλέξετε χρώματα και σχέδια που θα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τον αυλόγυρο και την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Μπορείτε, για παράδειγμα, να τοποθετήσετε τέντες με πράσινες ή κίτρινες ρίγες και να τις συνδυάσετε όμορφα με τα φυτά της βεράντας ή του κήπου ή μονόχρωμες, αν πρόκειται για κατοικία με ιδιαίτερα εξωτερικά χρώματα.

Αερόπανα Ασφάλεια και αισθητική Οι τέντες αποτελούν εξαρτήματα της κατοικίας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι σταθερές, λειτουργικές και να ταιριάζουν απόλυτα με την αισθητική του κτίσματος. Το πώς ακριβώς θα στερεωθούν είναι θέμα μελέτης του συνεργείου που θα αναλάβει την τοποθέτηση. Σε γενικές γραμμές, θα στηριχτούν σε πολλαπλά σημεία κάτω από το υπόστεγο, για να μοιραστεί ομοιόμορφα το βάρος τους. Σχεδόν όλα τα προϊόντα σκίασης, όπως το αεροπανό, τα ρολά, οι μαρκίζες και οι τέντες, μπορούν να κοπούν κατά ειδική παραγγελία για να σκιαστεί το σύνολο της πρόσοψης και όχι μόνον οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα. Το χρώμα και η μορφή της τέντας μπορεί να επηρεάσουν

Τα αερόπανα διαφέρουν από τις συνηθισμένες τέντες που τοποθετούνται στα μπαλκόνια και τις βεράντες, γιατί αυτά δε διαθέτουν μηχανισμό και μπράτσα στήριξης και μπορούν να έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Σε γενικές γραμμές αποτελούν μία πρακτική και λειτουργική λύση, καθώς μπορούν να ξεδιπλωθούν και να στερεωθούν εύκολα από τις άκρες τους πάνω σε ψηλά κοντάρια, σε κορμούς δέντρων ή και στο έδαφος. Με τα αερόπανα μπορείτε να δημιουργήσετε μεγάλες σκιερές επιφάνειες σε οποιοδήποτε σημείο του κήπου. Κατασκευάζονται από καναβάτσο ή από ακρυλικά υλικά, ενώ κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια και αποχρώσεις, οπότε μπορείτε να βρείτε εύκολα αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στο χώρο σας. κ●

INFO > Οι χειροκίνητες χ τέντες κοστίζουν λιγότερο από τις ηλεκτρικές και είναι πιο σταθερές, επειδή στηρίζονται σε περισσότερα μπράτσα. Οι ηλεκτρικές είναι πιο κομψές και πιο ξεκούραστες στη χρήση, όμως δε διαθέτουν κάθετες δοκούς υποστήριξης και έτσι δεν

ενδείκνυνται για περιοχές με δυνατό άνεμο. > Τα αερόπανα, εφόσον στερεωθούν καλά, μπορούν να αντέξουν σε ανέμους που φτάνουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα και για την τοποθέτησή τους δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

19


υλικός κόσμος

«Ναι» στο διαφορετικό!

20

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011


Είτε πρόκειται για την εξοχική είτε για την κύρια κατοικία σας, δώστε της την «πνοή» και το στίγμα σας. Πείτε «ναι» στη διαφορετικότητα και αλλάξτε τις συνήθειές σας. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις τάσεις της μόδας. Δημιουργήστε πραγματικά έναν εντελώς νέο προσωπικό χώρο. Της Καρολίνας Παππού

Ένας παλιός τοίχος! Μην προβείτε σε ριζικές αλλαγές όταν πρόκειται για ανακαίνιση σπιτιού, καταργώντας καθετί παλιό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να διατηρήσετε έναν πέτρινο ή τούβλινο τοίχο του σπιτιού και να τον εντάξετε στο υπόλοιπο στιλ διακόσμησης και διαρρύθμισης. Έτσι, ο συγκεκριμένος χώρος αποκτά ένα μοναδικό ύφος, που, αν προσθέσετε και τον κατάλληλο φωτισμό, μπορεί να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο και να αποτελέσει έργο τέχνης.

Contrast: αντίκα & μοντέρνο Απαραίτητο συστατικό επιτυχίας για μια ρομαντική κρεβατοκάμαρα το λευκό ντεκαπέ -κατά προτίμηση- χρώμα σε έπιπλα και «σπασμένο» λευκό, επίσης, σε υφάσματα και τοίχους. Τοποθετήστε σε μια πλευρά του δωματίου ένα μεγάλο τετράγωνο παλιό καθρέφτη από ντεκαπέ σκαλιστό ξύλο και τολμήστε να τοποθετήσετε στο ταβάνι έναν πολυέλαιο αντί για μια συμβατική απλίκα. Όταν όλα είναι λευκά, ο χώρος δείχνει πιο μεγάλος, αλλά έχει ανάγκη από ιδιαίτερα αξεσουάρ, για να αποκτήσει «προσωπικότητα». Στην «τουαλέτα» μπορείτε να τοποθετήσετε παλιές ασημένιες βούρτσες, παλιά αρώματα, συλλογές από μπουκαλάκια, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, λουλούδια κ.λπ.

Αλλαγή ταυτότητας! Ο χώρος που πραγματικά ενδείκνυται για να δείξετε την προσωπικότητά σας, να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και να δοκιμάσετε την εφευρετικότητά σας δεν είναι άλλος από το σαλόνι. Μην ξεχνάτε ότι εκεί θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας χαλαρώνοντας μόνοι ή

21


υλικός κόσμος

με φίλους και για το λόγο αυτόν πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό δωμάτιο, με εμφανή δείγματα στιλ και κομψότητας. Το τέλειο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την κατάλληλη επιλογή και το συνδυασμό υφασμάτων και αποχρώσεων.

Industrial touch! Αν είστε φαν του βιομηχανικού σχεδίου, μπορείτε να δώσετε την ανάλογη «πινελιά» στην κουζίνα σας. Έπιπλα κουζίνας από ίνοξ θα «δέσουν» αρμονικά μ’ ένα ξύλινο τραπέζι και καρέκλες, ακόμη και μ’ έναν παλιό μπουφέ, χωρίς να χαθεί η ισορροπία του χώρου.

Τραπεζαρία εξοχικής κατοικίας: κάτι ρουστίκ! Η ξύλινη ροτόντα, απαραίτητη για να απολαύσει όλη η οικογένεια γεύσεις και συνταγές της γιαγιάς ή ένα καλοκαιρινό πρωινό. Ξύλινη πιατοθήκη και ντουλάπια, ένας σοφάς, «κοφτά» τραπεζομάντιλα, εκκρεμές ρολόι τοίχου, κηροπήγια και σερβίτσια από λουλουδάτη

22

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

πορσελάνη, υλικά παραδοσιακά με λίγα λόγια, όπως το ξύλο, τα μπακίρια, οι βαμβακερές κουρτίνες, ορίζουν το ρουστίκ ύφος.

Διακόσμηση και θετική ενέργεια! Ένας τοίχος στο υπνοδωμάτιο, βαμμένος σε απόχρωση άκουα μαρίνα, δημιουργεί την τέλεια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Τα έπιπλα εποχής, τοποθετημένα σε σωστές γωνιές, καθώς επίσης και η μίξη διαφορετικών υφασμάτων, δίνουν ένα θεαματικό αποτέλεσμα και εκπέμπουν τον αέρα μιας άλλης εποχής. Παλιές συλλογές, καλά διατηρημένες αντίκες, φυτά, σε συνδυασμό μ’ έναν τακτοποιημένο και καθαρό χώρο, μπορούν να μεταφέρουν σε εσάς και τους επισκέπτες σας μόνο θετική ενέργεια. Τραβήξτε τις κουρτίνες στο πλάι και αφήστε το φως του Ηλιου να «λούσει» το χώρο σας. Αφαιρέστε βαριά αντικείμενα, χοντρά υφάσματα, αδιαφανείς κουρτίνες και αντικαταστήστε


τα με άλλα αξεσουάρ, πιο ανάλαφρα, όπως αρμόζει στην εποχή της άνοιξης.

Ιδέες και διακόσμηση Μίνιμαλ διακόσμηση: Είναι αυτή που συμβαδίζει με την απλότητα της εποχής. Λευκά κεριά, ασημένια μπολ με λευκά βότσαλα, αλλά και κορνίζες με αγαπημένες στιγμές και πρόσωπα, είναι μερικές ενδεικτικές λύσεις. Vintage στιλ: Παλιά αντικείμενα, σερβίτσια, κανάτες, ρολόγια, σουβενίρ, πορσελάνες, δίνουν ένα ύφος νοσταλγικό αν τοποθετηθούν μαζί σε μια γωνιά του σαλονιού, σ’ ένα σεκρετέρ ή σ’ ένα τραπεζάκι στο χολ. Ανανέωση… κουζίνας: Το ιδανικό θα ήταν να αλλάξετε το σερβίτσιο σας και να αντικαταστήσετε τα φθαρμένα ποτήρια νερού. Άλλωστε, οτιδήποτε ραγισμένο, σύμφωνα με το φενγκσούι, φέρνει γρουσουζιά. Οπωσδήποτε αντικαταστήστε το τραπεζομάντιλο στο τραπέζι σας μ’ ένα ολόλευκο λινό τραπεζομάντιλο, επάνω στο οποίο μπορείτε να βάλετε μερικά χρωματιστά σουπλά. κ●

υ λγι- ες ο λ α ι άλ νοστ μέρε κτη- ρα α πτο ρα πλη έ μ ε α νεύ ς λε α χα να στε ός μ ι κ S ικ, με π έρνε πό τ έπε ς, ώ ρετι ς P σ I T ίτι ού, οντ ά α πρ ώρο αφο του π ι ς υ μ > Σ καιρ και ερικ πο ας χ αι δ λου ς. μ ά υ κό ναι ιστικ οί έν α είν πό ό λλο εί ρ ρ ν α ά

ιλ ά - τα α γυ υφά ε» τάρι λα υρί, σετ ριχ για ά ύ εγ τπο «ντ κια, σεις ένα μ τε , πο να ρά χρώ ας, σ ρά άζα ια ξιλα απο ς σ ς με ε ο γ β γ α ς δε νε ξτ > Α να ατα ιά μ εινέ απέ ύμε λά σμ αλ ωτ αν ρο ι αλ . π ε φ ς κ χα α εση σ ου με ς κ άθ τ D δίε δι C ω σα λ με ά

23


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

διακόσμηση

NEW AGE STONE: Θεσσαλονίκη: Αδριανουπόλεως 25, τηλ.: 2310/ 442.304, Αθήνα: Λεωφ. Κηφισίας 180 2 (Nέο Ψυχικό), τηλ.: 210/ 67.17.807, 27ο χλμ. Αθηνών - Λαμίας, Αγ. Στέφανος, τηλ.: 210/ 62.15.310 - 2

Colour or no colour? Χρώμα, χρώμα, χρώμα… το σπίτι αποκτάει χαρακτήρα κι εμείς θετική διάθεση! ΤΗΣ ΦΕΝΙΑΣ ΚΟΡΟΖΙΔΟΥ

SMEG: Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος, Καλαμαριά, τηλ.: 2310/ 448.272

ALMECO: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 8ο χλμ. εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Πυλαία, ΤΘ 21008, τηλ.: 2310/ 888.088

24


ΙΚΕΑ: 12ο χλμ. Θεσ/νίκης - Περαίας, Πυλαία τηλ.: 801 11 22 722

ARTEMIDE: Γ. Παπανδρέου 92, τηλ. 2310/ 403.934 & 2310/ 403.935

ΚΟΥΡΤΗΣ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ IN HOUSE - OFFICE / CONTRACT: Εθνικής Αντιστάσεως 173 - 175, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310/ 478.700

MODA BAGNO CONCEPT STORE: Εθνικής Αντιστάσεως 135, τηλ.: 2310/ 431.000

MEXIL ΣΑΡΗΚΕ-λοΧΑΓΙΑΣ: Θεσσαλοου νίκη: Μοναστηρίου 101, τηλ.: 2310/ ών 515.060, Γιαννιτσών 54, τηλ.: 2310/ 515.100, 2310/ ά525.959, νέο κατάος στημα Ποσειδώνος ος 2, Πυλαία, κόμβος ου εμπορικού κέντρου λ. «Μακεδονία», τηλ. 2310/ 383.000 - 01

25


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ευρετήριο

Χρήσιμος οδηγός

Για να είστε ενήμεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

για τα στεγαστικά δάνεια ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

3,60%

4,50%

4,90%

5,25%

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40% ή 6,25%

από 5,30%

από 5,30% ή προσφορά 4,20%

από 6%

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% ή 5,05% ή 4,75 %

από 4,90%

από 5,20%

από 5,80%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,90%

4,90%

5,10%

6,40%

-

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή ΕΚΤ + περ. από 4%

από 5,80%

από 6%

από 5%

4,45% (συνδεδεμένο με EURIBOR 6μήνου) ή 4,17% (συνδεδεμένο) με EURIBOR μηνός)

5,50%

5,75%

ΕΘΝΙΚΗ

5,40% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25% ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

CITI BANK

26


Οι τραπεζικοί οργανισμοί προσφέρουν διάφορα προϊόντα στεγαστικής πίστης, προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές να δυσκολεύονται να διακρίνουν την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς πρόταση. Στον πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟΔΑ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

έως 30

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

3 - 30

Δικ. 350 €, μηχ. 120 €, υποθηκοφυλακείου 0,75%. Αξιολόγηση έως 1.000 €, ανάλογα με το ποσό του δανείου

Μέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

5 - 30

Εξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, δικηγόρου - Κτηματολογίου 405 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,8% του ποσού

Μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

3 - 40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτίμησης και νομικού ελέγχου σε περίπτωση μεταφοράς δανείου

Μέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

5 - 40

800 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

300 - 1.500 ευρώ.

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

950 ευρώ

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή με βάση το ποσοστό επί τοις εκατό επί του αποπληρωτέου ποσού. Ειδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

έως 40

5 - 35

850 ευρώ

27

Το «Κατοικία» δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιήσουν οι τράπεζες χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση.

έως 25

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ


5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ευρετήριο Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Σ

EFG EUROBANK

Ο Δ Η Γ Ο Σ

Γ Ι Α

Τ Α

ME KYMAINOMENO EΠITOKIO

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 1 ΧΡΟΝΟ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ME ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 4,10% - 5,30% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 2,05% - 2,75%

από 5,10%

από 5,20%

από 5,40%

από 5,70%

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 2,40% 2,70% ή 4,06%

4,50%

4,70%

4,70%

4,90%

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 3,00%

από 4,95%

από 5,90%

-

5,25%

5,90%

EURIBOR 3 μηνών +περιθώριο από 1,90%

4,25%-6,00% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15% - 6,50% (προνομιακό) ή 6,60 (βασικό)

6,75%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,60%

από 4,60%

από 4,60%

από 5,20%

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

από 4%

από 4,25%

από 5%

από 5,50%

6,75%

-

-

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,90%

-

EURIBOR 1 μηνός από 1,80% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 1,80%

από 3,60%

από 3,95%

από 4,05%

από 5%

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA BANK

MILLENIUM BANK

PRO BANK

T BANK

UCI

28


Σ Τ Ε Γ Α Σ Τ Ι Κ Α

Δ Α Ν Ε Ι Α

Για να είστε ενήμεροι πριν κατευθυνθείτε στο γκισέ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟΔΑ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

μέχρι 35

590 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

40

Από 300 έως 2.000 ευρώ

Μέχρι 90% της εμπορικής αξίας

Ως ποινή επιβάλλεται η διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

έως 35

Εκτίμησις 200 ευρώ + ΦΠΑ, νομικός έλεγχος 350 ευρώ, αιτήματος: 500 - 2000 ευρώ

Μέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Τόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

έως 30

Εγκρισης 400 ευρώ. Νομικός και τεχνικός έλεγχος 505 - 622 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια, καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

5 - 30

Εξέταση αιτήματος από: 500 ευρώ δικηγόρου. 350 ευρώ τεχνικός έλεγχος

έως 35

Xωρίς έξοδα έγκρισης και εξέτασης αιτήματος

Μέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών. Στα κυμαινόμενα δεν υπάρχει.

5 - 40

950 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

έως 35

Εγκρίσεως 500 - 1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Νομικός έλεγχος 265 ευρώ. Τεχνικός έλεγχος 118 - 220 ευρώ. Κτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

έως 35

Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ και μηχανικού 250 ευρώ

Μέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Κατά την περίοδο κυμαινόμενου επιτοκίου καμία αποζημίωση. Δεν επιβάλλεται ποινή

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου Eως 75% της επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή εμπορικής αξίας επιτοκίων απο την ΕΚΤ και προκύπτει διαφορά

29


η συμβουλή του ειδικού*

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

τ

α φυτεμένα δώματα, ευρέως γνωστά και ως πράσινες στέγες, είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας σύγχρονης τεχνικής που μετατρέπει τις ταράτσες των κτιρίων και των κατοικιών σε ένα μικρό κήπο. Ποια είναι, όμως, τα οφέλη από τη μετατροπή ενός δώματος σε πράσινη στέγη και πώς πραγματοποιείται η τεχνική εφαρμογή;

Ο Αλέξανδρος Τουρκαντώνης είναι πολιτικός μηχανικός, Beng, MSc, DIC, project manager της ΚΟΚΚΙΝΟ Design & Construction.

> Οι πράσινες στέγες αποτεαφορά στη στεγάνωση του λούν μια σύγχρονη αντίληψη δώματος, αυτή κρίνεται απαπου συμβάλλει στην ενεργειραίτητο να αποτελείται από ακή αναβάθμιση ενός κτιρίου, διπλή στεγανωτική στρώση, προσφέροντας τόσο στους μ την υπερκείμενη ασφαλμε άμεσους ιδιοκτήτες του ατική μεμβράνη να περιέχει κινήτου, όσο και στην πόλη, στη χημική της σύνθεση την ενεργειακά-οικονομικά, πεαντ αντιριζική ουσία, η οποία αριβαλλοντικά και κοινωνικά ποτρ ποτρέπει την πρόκληση κάθε οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, οι είδο φθοράς από το χώμα, είδους πράσινες στέγες προσφέρουν ούσ ανθεκτική στους μύκηούσα εξαιρετική θερμομόνωση, υτες και τις ρίζες των φυτών. γρομόνωση και ηχομόνωση. Με δεδομένο ότι οι υπερκείΑποτέλεσμα της θερμομόνωμεν στρώσεις της στρώμενες σης αποτελεί η μείωση του κόσης στεγανοποίησης σε μία στους θερμότητας και ψύξης πράσινη στέγη απορροφούν του κτιρίου κατά τη χειμερινή σημαντικές ποσότητες νερού, και θερινή περίοδο αντίστοιχα. πρέπει να εφαρμοστούν απόΕπίσης, βελτιώνουν την ποιόλυτα όλες οι σωστές τεχνικές τητα του αέρα εμπλουτίζοντας εφαρμογής ασφαλτικών μεμμε οξυγόνο την ατμόσφαιρα, βρανών. Της Ελευθερίας συμβάλλοντας έτσι στον πε> Σημειώνεται ότι στην Καμπούρογλου ριορισμό του φαινομένου της αγορά εταιρίες που εξειδιΚάθε εβδομάδα ένας ειδικός αστικής νησίδας θερμότητας, κεύονται στο αντικείμενο των αναλαμβάνει να λύσει τις απορίες σας. ενώ συμβάλλουν στην αντιπράσινων στεγών έχουν αναπλημμυρική προστασία και στην προστασία από πτύξει συστήματα αυτοσυντηρούμενα χωρίς την την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επιπρόσθε- ανάγκη παρέμβασης και προσθήκης υλικών και τα, αναβαθμίζουν αισθητικά το κτίριο αλλά και χωρίς ανάγκες λίπανσης, άρδευσης, φυτοφαρμάολόκληρη την πόλη μετατρέποντας ταυτόχρονα κων, κλαδέματος και κουρέματος. χώρους που βρίσκονταν σε αχρηστία σε χώρους > Το πλήρες φορτίο (κορεσμένο) μπορεί να περιοχαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Αποτελούν, λοιπόν, ριστεί σε μια τάξη μεγέθους 50 κιλών/τ.μ. ανάλογα μια λύση που συνεισφέρει σημαντικά στη βιώσιμη με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, ωστόσο σε αστική ανάπτυξη. κάθε περίπτωση, πριν από την εφαρμογή ενός > Ένα ολοκληρωμένο σύστημα πράσινης στέγης συστήματος πράσινης στέγης κρίνεται απαραίτηπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη στρώση στεγανο- τος ένας τυπικός έλεγχος στατικής επάρκειας του ποίησης του δώματος, μία μεμβράνη αποθήκευσης φορέα, από εξειδικευμένο μηχανικό. νερού, αποστράγγισης και αναχαίτισης ριζών με > Τέλος, το κόστος για ένα αυτοσυντηρούμενο ενσωματωμένο φίλτρο αποστράγγισης νερού, το σύστημα υπολογίζεται στα 100 ευρώ/τ.μ., ποσό που υπόστρωμα (μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά μπορεί να μειωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις και την αυτόματο αρδευτικό σύστημα) και τα φυτά. Όσον επιλογή των υλικών. κ●

πώς Τι είναι καιαι γίνοντ ς οι πράσινε στέγες;

*

30


Εκδοτική Βορείου Ελλάδος A.E. το μεγαλύτερο media GROUP της Β. Ελλάδας

Η μεγαλύτερη εκτυπωτική μονάδα της Βόρειας Ελλάδας


KATOIKIA 5/6/2011  
KATOIKIA 5/6/2011  

KATOIKIA ΤΕΥΧΟΣ 404

Advertisement