Page 1

367.111110

ΗΧΟΙ

|

ΕΙΚΟΝΕΣ

|

ΛΕΞΕΙΣ

ΜΕ

ΦΟΝΤΟ

ΤΟ

ΑΣΤΙΚΟ

ΤΟΠΙΟ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ς η τ ς έ ν η κ Οι σ ς η κ ί ν ο λ α σ Θεσ

www.agelioforos.gr

&

FREE PRESS

Συνέντευξη με τα «Ημισκούμπρια» - Αναζητώντας δημιουργούς μέσω διαδικτύου Τρόμος και μυστήριο από την Ιαπωνία με...αγάπη - Λόγια δρόμικα με τον Λεωνίδα Μαράντη - Ατζέντα εκδηλώσεων - Στιγμές - Διορθώσεις - Βιβλία - CD - DVD - Gadget


edito

02

real

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ της ομάδας των «Διαδρομών»

συστατικά τεύχους

03. Συνέντευξη με τα Imiz 04-05. Οι παιδικές σκηνές της πόλης 06. Ζωή Παπαδοπούλου: Αναζητώντας δημιουργούς μέσω Ιnternet 07. Ιστορίες τρόμου και μυστηρίου: Από την Ιαπωνία με αγάπη 08. Λόγια δρόμικα, με τον Λεωνίδα Μαράντη 09. Στιγμές - Διορθώσεις 10-11. Ατζέντα εκδηλώσεων 12. Βιβλία - cd - dvd 14. Gadgets 15. Urban living

& μίλα μου

Θα επιχειρήσουμε να γράψουμε τρία μικρά κεφάλαια που αφορούν στις εκλογές. Τα συμπεράσματα θα τα αφήσουμε στη δική σας κρίση. Κεφάλαιο πρώτο, λοιπόν, ή αλλιώς «η ανάγκη του ανήκειν κάπου». Ο άνθρωπος, από τότε που πάτησε το πόδι του στη Γη, ήθελε να ανήκει κάπου. Ποτέ δεν είχε σημασία το πού. Τα χρόνια πέρασαν. Ο άνθρωπος συνεχίζει να νιώθει διαρκώς την ανάγκη να ανήκει κάπου. Εξακολουθεί να μην έχει σημασία το «πού». Σήμερα, λοιπόν, αυτή η επιθυμία του ονομάζεται «κοινωνικοποίηση». Ξεκινά από το σχολείο, τις αθλητικές ομάδες, το μπαλέτο, το καράτε, για να καταλήξει τελικά στα κόμματα. Σε εκείνα ο άνθρωπος βρίσκει μία τεράστια ομπρέλα. Νομίζει ότι αυτή θα τον προστατέψει από τα σύννεφα που βρέχουν ανασφάλειες, αλλά και από τις άλλες ομπρέλες διαφορετικού χρώματος, για τις οποίες έχει πειστεί ότι θέλουν το κακό του, του ίδιου και της αγαπημένης του ομπρέλας. Αδυνατεί, βέβαια, να καταλάβει πως η κάθε ομπρέλα θέλει μόνο το καλό της και πως χρειάζεται τον ίδιο και άλλους ομοίους του, απλώς για να την κρατούν με την εμμονή τους ανοιχτή. Κεφάλαιο δεύτερο ή αλλιώς «γονείς - παιδιά, σημειώσατε 2». Σάββατο βράδυ, παραμονή της 7ης Νοεμβρίου: οι πόρτες των δωματίων δέχονταν διακριτικά χτυπήματα από μάνες και πατέρες. Η «συμβουλή» προς το παιδί είχε ως εξής: «Ξέρεις τι θα κάνεις αύριο, ε;». «Τι θα κάνω;», απαντούσε ο γιος. «Θα ψηφίσεις τον τάδε», έλεγε η μάνα. «Όποιον θέλω θα ψηφίσω», απαντούσε η κόρη. «Μην κάνεις έτσι. Είναι φίλος μας, για ό,τι χρειαστούμε θα είναι εκεί», συμπλήρωνε ο πατέρας. «Εντάξει», απαντούσαν γιος και κόρη μαζί. Κι όταν έκλεινε η πόρτα, χαμογελούσαν. Αφού αυτό ήθελαν να ακούσουν, αυτό τους έδιναν. Το τι θα έκαναν, τελικά, αυτό θα ήταν μια άλλη ιστορία. Κεφάλαιο τρίτο ή αλλιώς «η αθώωση της κάλπης στα μάτια των αθώων». Από τα εκλογικά τμήματα κάθε εκλογικού κέντρου πέρασαν εκατοντάδες ταυτότητες και ζευγάρια χέρια. Πέρασαν και παιδιά. Πολλά παιδιά κάτω των δέκα. Περίμεναν τους γονείς τους καθισμένα σε καρέκλες, όσο εκείνοι ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Κουνούσαν τα πόδια τους πέρα δώθε και στο δώθε τα χτυπούσαν με δύναμη στο ξύλο. Το έβρισκαν αστείο. Όπως και το γεγονός ότι έβλεπαν μόνο τα πόδια της μαμάς, όταν αυτή έμπαινε για λίγα λεπτά στο παραβάν. Ένας ξανθός άγγελος, με όλη τη θάλασσα στα μάτια του, χαμογελούσε παιχνιδιάρικα. Το πρόσωπό του έλαμπε. «Σου αρέσουν τόσο πολύ οι εκλογές;», τον ρώτησε κάποιος. «Ναι, πολύ», απάντησε. «Γιατί τόσο πολύ;», τον ξαναρώτησε. «Γιατί ψηφίζω», είπε. Αν ηχογραφούσε την απάντηση που έδωσε στα τρία του χρόνια και την άκουγε στα δεκαοχτώ, θα θυμόταν για ποιο πράγμα αισθάνθηκε χαρούμενος μια Κυριακή του Νοέμβρη του 2010. Για ένα δικαίωμα που θα τον προδίδει συνεχώς, όσο σωστά και ολοκληρωμένα κι αν το ασκεί, μιας και σχεδόν ποτέ δεν αλλάζει τα πράγματα. Ποτέ. Ποτέ την Κυριακή.

για μήλα

της Παυλίνας Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

«ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ». Γ. Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών

Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές...

Τ.367 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΒΕ Α.Ε.: Τάσος Κυριακίδης YΠΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Σοφία Κωνσταντινίδου - Σγουρόγλου

«Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ». Α. Μέρκελ, Γερμανίδα καγκελάριος

Εσείς δεν κινδυνεύετε από αυτόν...

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Παυλίνα Εξαδακτύλου, Νίκη Κεφαλά, Κική Μουστακίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Σαλαμές ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Αγγελική Καράνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Σοφία Ψιλοπούλου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Φωτεινή Καρπούζα

«Ο ΚΟΤΕΝΤΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑΚΤ». Τ. Σαμαράς, κομμωτής

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

11.11.10

Και η Άνγκελα...

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τμήμα Διαφ/σης: τηλ. 2310 779273, fax 2310 779301, e-mail: ad@ekdotiki.gr Tμήμα Σύνταξης: τηλ. 2310 779223 ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Πατριάρχου Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, τηλ. 210 7256750, fax 210 7256760 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


03

ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ συνέντευξη: Αλέξανδρος Σαλαμές asalames@ekdotiki.gr

Τους θυμάμαι μέσα δεκαετίας ’90, στο «Κομφούζιο», όταν ακόμη ήταν στην ΕΤ3, να «σκάνε μύτη» με σμόκιν και βερμούδα και να αναρωτιέμαι με εφηβική αφέλεια «Τι φάση;». Την ίδια χρονιά πάλι στον Ανδρέα Μικρούτσικο να τους τοποθετεί στη νέα ροκ σκηνή, και αυτοί να τον διορθώνουν. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το ταλέντο, η διάθεση και οι κομματάρες των θρυλικών Imiz, ίδια και απαράλλαχτα. Εκ μέρους τους μιλάει ο dj της υπόθεσης, ο Πρύτανης.

συνέντευξη ΕΚΑΣΤΟΙ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥΣ… Terror Χ Crew και Goin Through. Γνώμη; Οι TXC είχαν μία πορεία εκπληκτική, αλλά κάπου λασκάρησε η βίδα του Αρτέμη μετά το φανταριλίκι, και άρχισε να μιλάει για τις αρχαίες Ελλάδες και τα σχετικά. Ευτυχώς, τα άφησε πίσω του όλα. Αλλά έχουν γράψει κομματάρες. Όσο για τους Goin Through, θεωρώ ότι είναι φοβερό αυτό που έχουν κάνει. Από εκεί που είσαι χρόνια στον τάφο, γίνεσαι νούμερο ένα και στήνεις έναν μηχανισμό που τροφοδοτεί τον εαυτό σου συνέχεια. Ο Βουρλιώτης και όχι οι άλλοι από το Family έχει ρίξει γκασμά, για να υπάρχει το hip hop ως είδος στην αθηναϊκή νύχτα. Με τη στάση του, έκανε καλό σε όλους.

Τα πράγματα πως είναι, φέτος, συναυλιακά, Πρύτανη; Ευτυχώς εμείς κινούμαστε καλά, όπως κάθε άλλη χρονιά. Πιστεύω ότι σε αυτήν την ιστορία θα κερδίσουν όσοι προσαρμόζονται. Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που έχουν προσαρμοστεί τόσο πολύ στα καινούργια οικονομικά δεδομένα, αλλά το παλεύουμε. Από όλη αυτήν την ιστορία προέκυψε και το «Πώς να σου το πω», φαντάζομαι. Ακριβώς. Βέβαια, το ότι ξαναβρεθήκαμε επαγγελματικά και οι τρεις, για να κάνουμε κάτι καινούργιο, με αφορμή όλο αυτόν τον χαμό, είναι και καλό αλλά και κακό. Ας πήγαιναν όλα καλά στην ελληνική κοινωνία και ας μην είχαμε ποτέ ξανά έμπνευση. Συν τοις άλλοις, είναι άσχημο, όταν βγάζεις ένα γαμ…το τραγούδι και επίκαιρο, αλλά, για άλλη μια φορά, λόγω της θεματολογίας, βλέπεις ότι τα κανάλια δεν το παίζουν, επειδή θέλουν να καταστροφολογήσουν με τον δικό τους τρόπο και να πουν τα δικά τους.. Βλέπουμε ήδη ένα solo άλμπουμ του Μιθριδάτη και ένα solo άλμπουμ επερχόμενο από τον Δημήτρη Μετζέλο. Κάποιοι μίλησαν για διάλυση των Ημισκουμπρίων. Το σενάριο αυτό τροφοδοτήθηκε, όταν ο Μιθριδάτης αποφάσισε να βγάλει ένα δικό του άλμπουμ, το «Αιρετικά ερωτικός», σε παραγωγή δική μου, πολύ απλά... γιατί έτσι γουστάραμε. Ο Δημήτρης Μετζέλος, από την άλλη, πάλι επειδή γουστάρει, αποφάσισε να βγάλει έναν δίσκο με τον DJ Alex, των Terror X Crew. Θέμα διάλυσης δεν τίθεται, όμως. Τίτλο έχουμε για τον δίσκο του Μετζέλου; Με κάθε επιφύλαξη, θα είναι «Ο ράπερ της χρονιάς». Με τη φουρνιά που ξεκίνησε μαζί σας την ιστορία που λέγεται ελληνικό hip hop, γιατί δεν μείνατε ενωμένοι; Με ποιον να μείνεις ενωμένος από αυτούς; Φίλος έγινα με τον Μετζέλο και τον Μιθριδάτη. Δεν έγινα ποτέ φίλος με τον Αρτέμη, αν και πρόσφατα τα λέγαμε έξω από το μαγαζί του. Δεν έγινα ποτέ φίλος με τον Ευθύμη, με τον DJ Alex και εννοείται πως δεν έγινα ποτέ φίλος με τον Foxmoor των Active Member. Ήμασταν όλοι γνωστοί μεταξύ μας, αλλά όχι φίλοι.

Ο καθένας είχε άλλη άποψη και άλλα πράγματα θέλαμε να κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά πολλοί βγήκαν από αυτήν την παρέα. Και οι FF.C. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτούς; Τους FF.C. τους θυμάμαι που είχαν μπει δέκα φορές σε ένα στούντιο και ηχογραφούσαν κάτι αστεία τραγούδια με αγγλικούς στίχους και, επειδή τους αναφέραμε ένα διάστημα σε συνεντεύξεις μας, ξαφνικά έγιναν θρύλος. Ήμαρτον. Το γεγονός, ότι δεν έκαναν ούτε ένα βήμα εξέλιξης από τον πρώτο τους δίσκο, για μένα λέει πάρα πολλά. Δεν μπορώ να δεχτώ καλλιτέχνη που δεν πάει μπροστά. Ο πρώτος και χειρότερος σε αυτήν την φάση είναι ο Foxmoor, αλλά και αυτός έκανε κάποια βήματα. Την έψαξε πολύ και έβγαλε και εκπληκτικά κομμάτια. Οι FF.C έγιναν θεοί. Χωρίς λόγο. Και τους κάναμε εμείς. Και μετανιώσαμε γι’ αυτό.

Μελλοντικά σχέδια; Φτιάχνω ένα στούντιο - χώρο παραγωγής αλλά και συναναστροφής ανθρώπων που έχουν ανησυχίες. Θέλω να μαζευτούμε, παραγωγοί, σκηνοθέτες και web designers και να φτιάξω έναν πυρήνα που θα βγαίνουν καινούργια πράγματα.

INFO Τα Ημισκούμπρια θα εμφανιστούν την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στο «Eightball Club» (Πίνδου 1, Λαδάδικα). Ώρα έναρξης: 21.00 Ο επερχόμενος δίσκος του Δημήτρη Μετζέλου θα κυκλοφορήσει από τη «Legend» και τη θρυλική «Def Jam».


παιδικό θέατρο

04

ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Πλήθος παιδικών παραστάσεων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της πόλης, την χειμερινή περίοδο 2010 - 2011. Οι θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης φιλοξενούν έργα δουλεμένα με μεράκι, διασκευές γνωστών συγγραφέων και πρωτότυπες δουλειές που απευθύνονται σε μικρά παιδιά αλλά και σε όσους θέλουν να νιώσουν ξανά παιδιά, μέχρι τουλάχιστον το κλείσιμο της αυλαίας.

επιμέλεια: Κική Μουστακίδου, kmoustakidou@gmail.com

«Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι»

«Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι»

υπογράφει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, «Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι», ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ στο «Βασιλικό Θέατρο» (Πλατεία Λευκού Πύργου, τηλ.: 2310288000), κάθε Κυριακή, στις 11.00. Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ, ενώ τη σκηνοθεσία της παράστασης

Υπόθεση: Ένα χειμωνιάτικο πρωινό ένα κορίτσι φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο και του ζητάει να μη λιώσει ποτέ. Για να τηρήσει την υπόσχεσή του, ο χιονάνθρωπος ξεκινάει για ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι προς τον Βόρειο Πόλο.

«Μικροί Αχαρνείς»

«Το Σκλαβί»

«Το Σκλαβί» Μία από τους πρωτεργάτες του παιδικού θεάτρου, η Ξένια Καλογεροπούλου, ξαναγράφει με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο ένα λαϊκό παραμύθι. Μία παράξενη ιστορία αγάπης για παιδιά. Η παράσταση με τον τίτλο «Το σκλαβί» φιλοξενείται στη σκηνή του Θεάτρου «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ.: 2310262051) κάθε Κυριακή, στις 11.30. Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Τάσος Ράτζος, ενώ η μουσική του Νίκου Κυπουργού συνοδεύει άψογα τη δράση των ηθοποιών πάνω στο σανίδι. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θεατρικό έργο είναι επιφορτισμένο με μια αποστολή φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αφού ένα ευρώ από την τιμή των 8 ευρώ του μαθητικού εισιτηρίου θα καταβάλλεται στον Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή».

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

11.11.10

Υπόθεση: Ένα βασιλόπουλο βλέπει τη ζωγραφιά μιας βασιλοπούλας που κρατάει ένα γαλάζιο ρόδο, την ερωτεύεται και ξεκινάει να την βρει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι, που είναι μακρύ και επικίνδυνο, τον συνοδεύει ο αδερφός του, νόθος γιος του βασιλιά, παιδί μιας σκλάβας. Η βασιλοπούλα, όμως, δεν ερωτεύεται το βασιλόπουλο αλλά το «σκλαβί», που ποτέ δεν θα παραδεχτεί πως την αγάπησε.

«Μικροί Αχαρνείς» Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» συνεργάζεται, φέτος, με τη θεατρική εταιρεία «Νεφέλες» και παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση για παιδιά «Μικροί Αχαρνείς», σε κείμενα και σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη. Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Κυριακή στις 11.30 στη σκηνή του «Αθήναιον» (Βασ. Όλγας 35, τηλ.: 2310832060), με τη γενική είσοδο να φτάνει τα 12 ευρώ. Υπόθεση: Οι «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη δοσμένοι μέσα από το βλέμμα πέντε παιδιών, που ταξιδεύουν με όχημα την ιστορία, τη φαντασία, το παιχνίδι, τη διάθεση για ανατροπή, τη μουσική και το τραγούδι.


05

«Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει...»

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» Η νέα θεατρική πρόταση για παιδιά της ηθοποιού Κάρμεν Ρουγγέρη είναι μια διασκευή στο κείμενο του Μπομαρσέ. Παραστάσεις δίνονται κάθε Κυριακή, στις 11.30 και στις 15.00, στο Θέατρο «Εγνατία» (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Πλ. Αγίας Σοφίας, τηλ.: 2310225172), με γενική είσοδο 12 ευρώ. Υπόθεση: Η Ροζίνα, ένα χαρι-

τωμένο κορίτσι από τη Σεβίλλη, αντίκρισε τον Κόμη Αλμαβίβα. Μια ματιά ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι, και μια ιστορία αγάπης γεννήθηκε. Ο Αλμαβίβα στέλνει προξενήτρα στον γερο Μπάρτολο τον κηδεμόνα της Ροζίνας, για να ζητήσει το χέρι της. Εκείνος, όμως, αρνείται. Τότε, ο Κόμης αποφασίζει να πάει να την βρει μόνος του. Με τη βοήθεια του Φίγκαρο, του ξακουστού Κουρέα της Σεβίλλης, μεταμφιέζεται και…

«Ο μικρός πρίγκιπας»

Το χαριτωμένο ψάρι, που έγινε γνωστό μέσα από έξι βιβλία που ήδη κυκλοφόρησαν κι έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, είναι ο ήρωας της παράστασης του «Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης» (Αίθουσα «Ολύμπιον», Πλατεία Αριστοτέλους, τηλ.: 2310222299), που παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11.30. Ο σκηνοθέτης, Κυριάκος Αργυρόπουλος, από την Ακαδημία Κουκλοθεάτρου της Σόφιας, ανεβάζει το έργο με την τεχνική του «μαύρου θεάτρου», δημιουργώντας έναν μαγικό βυθό στον οποίο δρα ο Τριγωνοψαρούλης. Υπόθεση: Ο Τριγωνοψαρούλης, το διαφορετικό ψάρι, έρχεται για πρώτη φορά στο θέατρο, αναδεικνύοντας ως μεγαλύτερη αρετή την «ενσυναίσθηση», δηλαδή το να μπορεί ο ένας να μπαίνει στη θέση του άλλου και να τον κατανοεί.

«Που να σκάσεις, Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα» Μια ελεύθερη διασκευή από τους «Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσιάζει η παιδική σκηνή του Θεάτρου «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη γωνία, Καλαμαριά, τηλ.: 2310423925), κάθε Κυριακή, στις 11.30. Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Γιάννης Καταζόπουλος.

«Ο Τριγωνοψαρούλης»

«Κου κου» Το έργο «Κου κου» ανεβαίνει από την ομάδα «Νεφέλες» στην «Αποθήκη» του «Μύλου» (Aνδρέου Γεωργίου 56, τηλ.: 2310515600), κάθε Κυριακή, στις 12.00. Πρόκειται για τον βασικό άξονα του «Eco Winder», που υλοποιείται από το WWF και περιλαμβάνει δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, με τη στήριξη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Υπόθεση: Όταν ένα βράδυ όλοι κοιμούνται στο σπίτι, ο μπουφές της Κουζίνας και οι κάτοικοί του ζωντανεύουν και ξεκινούν το πάρτι τους. Η γιορτή τους, όμως, διακόπτεται απότομα, όταν καταλαβαίνουν ότι ο καλός τους φίλος, ο Κούκος του ρολογιού, έχει βραχνιάσει και κινδυνεύει να τον πετάξουν οι άνθρωποι στα σκουπίδια. Τη λύση έρχεται να δώσει ένας καινούργιος και απρόσμενος επισκέπτης. «Κου κου»

Υπόθεση: Η Ροζίτα αγαπάει τον τρελούτσικο και ονειροπόλο Κοκολίκο. Ο πατέρας της, όμως, θέλει να την παντρέψει με τον πλούσιο, γέρο και άγριο Δον Κριστομπίτα. Και πάνω στην ώρα, εμφανίζεται ο Κουρίτο, που αγαπούσε τη Ροζίτα από μικρό παιδί, αλλά έλειπε ναύτης στα καράβια.

«Ο μικρός πρίγκιπας»

«Το Μούτρο και η Φάτσα»

Η παιδική παραγωγή της «Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης» είναι η αγαπημένη νουβέλα του Αντουάν ντε σεντ Εξιπερί. Παραστάσεις δίνονται κάθε Κυριακή στις 11.30 στο θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ.: 2310821483), με γενική είσοδο 10 ευρώ. Η θεατρική διασκευή του κειμένου έγινε συλλογικά από τα μέλη του θιάσου, ενώ σκηνοθέτρια της παράστασης είναι η Δήμητρα Χουμέτη.

Έργο μεικτού κουκλοθεάτρου, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 10 ετών είναι το έργο της Καρίνας Ιωαννίδου, που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Μήττας και παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, στις 11.30 στο Θέατρο «Φλέμιγκ».

Υπόθεση: Κάθε σκηνή αυτού του έργου είναι ένα μάθημα ζωής, όμως χωρίς διδακτισμούς και μελοδραματισμούς, που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτούς που αγαπάμε και γι’ αυτούς που μας αγαπούν. Μια κατάθεση για τη δύναμη της ποίησης και της φαντασίας, αφού, όπως βεβαιώνει ο ίδιος ο Μικρός Πρίγκιπας, «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια».

Υπόθεση: Η ιστορία δείχνει τον δρόμο της συνύπαρξης, μικρών και μεγάλων, ανθρώπων και ζώων και, γενικότερα, κάθε πλάσματος πάνω στη γη, αρκεί ο ένας να σέβεται το δικαίωμα του άλλου στη ζωή και να έχει μάθει να προσφέρει την αγάπη του.

INFO

Σχολικές παραστάσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα παραπάνω θέατρα έπειτα από τηλεφωνικό ραντεβού στα αντίστοιχα τηλέφωνα: «Αθήναιον» (τηλ.: 2310832060), «Αμαλία» (τηλ.: 2310821483), «Αριστοτέλειον (τηλ.: 2310262051), Βασιλικό Θέατρο (τηλ.: 2310288000), Εγνατία (τηλ.: 2310225172), «Μύλος» - Αποθήκη (τηλ.: 2310551836, εσωτ. 7), «Κολοσσαίον» (τηλ.: 2310834996), «Ολύμπιον» (τηλ.: 2310222299), «Σοφούλη» (τηλ.: 2310423.925), «Φλέμινγκ» (τηλ.: 2310812000).


δικτυωμένοι

ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΣΑ Την πόρτα σε νέους δημιουργούς ανοίγει η Ζωή Παπαδοπούλου. Η νεαρή ερμηνεύτρια, που έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως η Χαρούλα Αλεξίου, έκανε ανοιχτό κάλεσμα μέσω Internet σε νέους συνθέτες και στιχουργούς, ζητώντας τη συμμετοχή τους στον καινούργιο της δίσκο. Η ίδια μιλά για την πρωτοβουλία της, ενώ «εκκολαπτόμενοι» καλλιτέχνες της πόλης αναφέρονται στη δική τους αναζήτηση συνεργατών με εργαλείο το διαδίκτυο.

Πριν από λίγες μέρες, η θεσσαλονικιά τραγουδίστρια, Ζωή Παπαδοπούλου, ανακοίνωσε μέσω του fan page της στο διαδίκτυο την επιθυμία της να συνεργαστεί με νέους και άφθαρτους δημιουργούς. Με αφορμή την έκδοση του τρίτου κατά σειρά προσωπικού της δίσκου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου, κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να στείλει στο προσωπικό της mail δείγμα της δουλειάς του, με την παράκληση να κινείται σε λαϊκούς κατά βάση ήχους, με έντονα παραδοσιακά στοιχεία. «Πάντοτε ερχόμουν σε επαφή με άτομα της γενιάς μου και αναζητούσα νέες ιδέες. Ωστόσο, τώρα είναι η πρώτη φορά που δίνω σε κάτι τέτοιο μεγαλύτερη δημοσιότητα, ανακοινώνοντάς το ανοιχτά στο διαδίκτυο. Ανήκω στη νέα γενιά και δεν βλέπω τον λόγο να μη συνεργαστώ με άτομα της ηλικίας μου, με παιδιά που θα έχουν μια φρέσκια ματιά, τα οποία θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα λαϊκό τραγούδι με σύγχρονο τρόπο» σχολιάζει η ίδια.

Πρωτοτυπία στην κίνηση Πρόκειται για μια αυθεντική σκέψη που ωρίμασε στο μυαλό το δικό της και των συνεργατών της. «Νιώθω ότι τώρα είναι είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Ήταν μια ανάγκη να συνεργαστώ με νέους ανθρώπους, που ζούνε με τους προβληματισμούς του σήμερα και κουβαλούν έγνοιες που θέλουν να εκφράσουν μέσα από την τέχνη. Οι συγκυρίες ευνοούν όσους ψάχνονται καλλιτεχνικά να ασχοληθούν με τη σύνθεση και τον στίχο, ειδικά με τον δεύτερο. Τα δείγματα που έχω λάβει ως τώρα είναι κυρίως στιχουργικά». Η ανταπόκριση των νέων δημιουργών ξεπέρασε τις προσδοκίες της, ενώ και το υλικό που καταφθάνει, μέρα με τη μέρα, στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο είναι εξαιρετικά ποιοτικό. «Χαίρομαι για τη μεγάλη συμμετοχή. Δυσκολεύομαι πολύ να επιλέξω ανάμεσα σε όσα έχω ακούσει και διαβάσει έως τώρα και έχω μεγάλη αγωνία να δω και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι το διαδίκτυο είναι για μας τους νέους ένας δρόμος πιο άμεσος και πιο γρήγορος. Έχουμε δει γνωστούς καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους πρώτα σε αυτό, επομένως, γιατί να μη δημιουργηθεί και ένας δίσκος μέσω αυτού;».

06 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ της Κικής Μουστακίδου, kmoustakidou@gmail.com

Εντός των τειχών Και σε τοπικό επίπεδο, όμως, νέοι άνθρωποι με πάθος για τη μουσική αναζητούσαν ανέκαθεν άτομα, για να μοιραστούν την αγάπη τους για την τέχνη. Μέσω ανάλογων αγγελιών σε μουσικά portals, ψάχνει ο καθένας το δικό του μουσικό «ταίρι».

Σωτήρης Ντάσκος 20 χρ.

Αναστασία Κοζίμπα 21 χρ.

«Με τη μουσική ασχολούμαι ολοκληρωτικά· παίζω κιθάρα, τραγουδάω και έχω γράψει και δικά μου κομμάτια. Μέσω της μουσικής αγγελίας στο διαδίκτυο, ψάχνω άτομα για τη δημιουργία μπάντας. Έχω λίγο καιρό που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και θέλω, με αυτόν τον τρόπο, να γνωρίσω μουσικούς με κοινά ενδιαφέροντα, αν και δεν είμαι γενικά υπέρ του να ψάχνεις συνεργάτες μέσω του διαδικτύου. Ίσως χάνει κανείς έτσι την αξία του, αλλά δεν υπάρχει κι άλλος τρόπος να ξεκινήσεις γρήγορα. Το σίγουρο είναι πως, αν έβλεπα ανακοίνωση για αναζήτηση δημιουργών από τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ή τον Γιάννη Αγγελάκα, θα έτρεχα να δηλώσω τη συμμετοχή μου». Επικοινωνήστε με τον Σωτήρη στο dospoker@yahoo.gr

«Ασχολούμαι με τη μουσική εδώ και πέντε χρόνια. Τραγουδάω, συνθέτω μουσική και γράφω στίχους. Τη μουσική την αντιμετωπίζω καθαρά επαγγελματικά, ενώ με την αγγελία που δημοσίευσα στο Ιnternet ζητάω κατά βάση μουσικούς, για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος για live εμφανίσεις στην πόλη. Έχουμε ήδη τα βασικά άτομα της μπάντας και ζητάμε συμπληρωματικά και άλλους. Σίγουρα, το Ιnternet φέρνει κοντά κόσμο με τα ίδια μουσικά ακούσματα· μπορεί να προκύψει μια καλή συνεργασία, και εμείς ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με άτομα που έδειξαν ενδιαφέρον. Βέβαια, είμαι επιφυλακτική για οποιοδήποτε ανοιχτό κάλεσμα καλλιτέχνη προς νέους δημιουργούς, γιατί υπάρχει η περίπτωση να μην πληρωθεί η δουλειά τους. Ωστόσο, αν έβλεπα ανακοίνωση της αγαπημένης μου ερμηνεύτριας, Μελίνας Ασλανίδου, δεν θα δίσταζα λεπτό να επικοινωνήσω μαζί της». Επικοινωνήστε με την Αναστασία στο anastasiakozi@yahoo.gr

INFO Η Ζωή Παπαδοπούλου θα υποδέχεται ηλεκτρονικά κάθε μουσική πρόταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, στο προσωπικό της mail: papadzoe@gmail.com.


07

του Αλέξανδρου Σαλαμέ asalames@ekdotiki.gr

Η ομάδα «Buzz Productions Theater» παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Σοφούλη, από 11 Νοεμβρίου έως και 16 Νοεμβρίου 2010, το έργο «Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου από την Ιαπωνία», μία πρωτότυπη δραματουργική πρόταση για την αφήγηση στο θέατρο, με άξονα δημοφιλείς ιστορίες τρόμου και μυστηρίου από την Ιαπωνία, σε σκηνοθεσία του Κύπριου καλλιτέχνη, Φίλιππου Φιλίππου. Τους δεκαοκτώ ρόλους ερμηνεύουν τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί, με μάσκες θεάτρου Noh. Το έργο κυμαίνεται μεταξύ τρόμου και κωμωδίας και συγκαταλέγεται στο αφηγηματικό θέατρο.

παράσταση ΘΕΑΤΡΟ… MADE IN JAPAN!

«Στην Ιαπωνία δίνουν μεγάλη σημασία στη σημειολογία» Την ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος ξεκινάει ως Σαμουράι και καταλήγει ιερέας και εξαγνίζει διάφορα πλάσματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, διαπραγματεύεται η παράσταση «Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου από την Ιαπωνία», την οποία εμπνεύστηκε και σκηνοθετεί ο Φίλιππος Φιλίππου. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει ως ένα μεταίχμιο μεταξύ τρόμου και κωμωδίας, βασισμένο σε έργα των Ριονοσούκε Ακουταγκάβα και Λευκάδιου Χερν, δύο εκ των σημαντικότερων συγγραφέων του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους. Ο σκηνοθέτης του έργου εξηγεί στις «Δ» πως, αφού διάβασε τρομακτικές νουβέλες από διάφορους δυτικούς συγγραφείς, κατέληξε στους δύο κορυφαίους Ιάπωνες, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το έργο του. Ο ίδιος μιλάει με θαυμασμό για την ιαπωνική προσέγγιση τόσο στο θέατρο, όσο και στη λογοτεχνία μυστηρίου, αλλά και για τη θέση που έχει ακόμη και στη σύγχρονη ιαπωνική κοινωνία. «Στην Ιαπωνία, υπάρχουν ολόκληρα πάρκα, όπου μπορεί κανείς από πέντε χρόνων και να μυηθεί στη συγκεκριμένη τέχνη. Όσο για την ιδιοσυγκρασία των Ιαπώνων, θα έλεγα ότι διαφέρουν πολύ ως προς την ηθική τους. Ακόμη και, για να κλείσεις μια πόρτα στην Ιαπωνία, πρέπει πρώτα να γονατίσεις τουλάχιστον τέσσερις φορές», εξηγεί ο Φίλιππος Φιλίππου. Στην παράσταση, δεν χρησιμοποιούνται σκηνικά, παρά

Cooking SUNDAY

Επιστροφή στην κουζίνα!

μόνο σημειολογικά αντικείμενα και μάσκες προσώπου - χαρακτήρα. Ο σκηνοθέτης της παράστασης εξηγεί ότι, στην Ιαπωνία, δίνουν μεγάλη σημασία στη σημειολογία και ειδικά στη μάσκα, η οποία μπορεί να περιγράφει, ανάλογα με τα σχέδια που έχει επάνω, τον χαρακτήρα ή την κατάσταση του ηθοποιού. «Χρησιμοποιούμε αρκετά γνωρίσματα από το θέατρο Noh, μπολιασμένο, όμως, με ευρωπαϊκά στοιχεία. Είναι πολύ δύσκολο να μυηθεί κάποιος Ευρωπαίος 100% στη φιλοσοφία των Ιαπώνων. Εμείς απλώς προσπαθήσαμε

να την αγγίξουμε», καταλήγει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Διάρκεια: 11-16 Νοεμβρίου 2010. Ώρα: 21:00. Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά. Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ και 10 ευρώ φοιτητικό, στρατιωτικό και για άτομα άνω των 65 ετών 10€, δωρεάν είσοδος σε άτομα με ειδικές ανάγκες Πληροφορίες, τηλ.: 2310423925

14

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και τη δεύτερη Κυριακή κάθε µήνα, Sunday Cooking µαζί µε τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».


λόγια δρόμικα

08

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ… ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΡΑΝΤΗ του Αλέξανδρου Σαλαμέ asalames@ekdotiki.gr

Ο Λεωνίδας είναι ένας πιτσιρικάς… new in town, από αυτούς που έχουν ζήσει χρόνια στο Λονδίνο, οπότε μεταφέρουν στα τραγούδια τους τη μουσική παράδοση και συνήθειες της βρετανικής πρωτεύουσας. Στο παρθενικό του ντεμπούτο «Λονδίνο-Αθήνα», έρωτες, φιλίες, ταξίδια και αγωνίες περνάνε με κινηματογραφική ταχύτητα στο δικό του ξεχωριστό ύφος. Αναζητήστε τον. Αξίζει.

Αυτό που με έσπρωξε στο Λονδίνο, πριν από 9 χρόνια, ήταν οι σπουδές μου. Σπούδασα εκεί ηλεκτρολόγος μηχανικός και τώρα τελειώνω τη διδακτορική μου διατριβή. Αυτό που με παρακίνησε να επιστρέψω πίσω ήταν η νοσταλγία, αλλά κυρίως η αγάπη μου για τη μουσική. Μου ήταν αδύνατο να αρνηθώ την ευκαιρία του δίσκου που μου δόθηκε από τη «Λύρα», και αποφάσισα να επιστρέψω χωρίς δεύτερη σκέψη. Σίγουρα, μου πέρασε από το μυαλό και το ενδεχόμενο να κυνηγήσω κάτι μουσικά στην Αγγλία, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο με ελληνικό στίχο είναι αδύνατο. Έχω δοκιμάσει να γράψω και στα αγγλικά, αλλά νομίζω πως το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε πολύ καλό ούτε και πολύ αυθόρμητο. Ο τίτλος «Λονδίνο - Αθήνα» προέκυψε πολύ φυσικά· δηλαδή, την περίοδο που επέστρεψα μόνιμα στην Αθήνα. Ήταν ένας τίτλος που χαρακτήριζε και το μουσικό ύφος του δίσκου και, γενικότερα, τη μεγάλη αλλαγή που επιχειρούσα τότε στη ζωή μου. Το ΜSN είναι ένα τραγούδι που περιγράφει έναν διαδικτυακό «έρωτα», αν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Είχα γνωρίσει μια κοπέλα από κοντά και, την επόμενη μέρα, έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα της. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να επικοινωνούμε και, ουσιαστικά, να γνωριζόμαστε μέσω διαδικτύου και, σιγά σιγά, καταλήξαμε να είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό. Σίγουρα, η οθόνη ενός laptop δεν προσφέρει κανένα ίχνος ανθρώπινης ζεστασιάς συγκριτικά με την πραγματική ανθρώπινη επαφή, αλλά, όταν είναι το μόνο μέσο που ενώνει δύο ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, τότε μπορεί να κρύβει και κάτι μαγικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάνω μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Το μόνο που θέλω είναι τα τραγούδια μου να ακούγονται στο ραδιόφωνο και να αγαπηθούν από τον κόσμο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πιστεύω πως θα μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω και έναν δεύτερο δίσκο, για να εξελίξω, όσο μπορώ, τη μουσική μου. Αν μπει κάποιος στο μυαλό μου αυτήν την στιγμή, πιο πιθανό είναι να συναντήσει εικόνες από το δωμάτιό μου, κιθάρες παρατημένες άτσαλα στον τοίχο, σκόρπια χαρτιά με στίχους, σελίδες με εξισώσεις, συναρτήσεις και γραφήματα, εικόνες από πρόβες στο στούντιο, εικόνες από τις συναυλίες μου αλλά και πολλές εικόνες από το βροχερό Λονδίνο. Τώρα που μπήκε ο χειμώνας, το αναπολώ πολύ συχνά.

Πόση δηθενιά; Όταν κάθομαι να γράψω αυτήν τη μικρή στήλη, συνειδητοποιώ ότι, ντε και καλά, πρέπει να αξιοποιήσω την πληγωμένη - θυμωμένη πλευρά του εαυτού μου, για να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις ενός αξιοπρεπούς γραπτού. Ακόμη και η κατάλληλη μουσική υπόκρουση μπαίνει σαν «χαλί», για να μη χάσω το θλιμμένο mood. Πόση απάτη, Θεέ μου;

Αυτό που δήθεν λείπει Κάθε άνθρωπος κουβαλάει βάρη. Γεμάτος είναι από δαύτα. Και δυσκολίες να δουν τα μάτια σου. Έχει, όμως, και στιγμές υπέροχες. Λεπτά ή δευτερόλεπτα που ξεκαρδίζεται στα γέλια. Μία καλή κουβέντα από κάποιον άνθρωπο που μετράει. Ένα χάδι αγαπημένου προσώπου. Τι είναι αυτό που με κάνει να πρέπει να στρωθώ και να γράψω για όλα τα υπόλοιπα και όχι γι’ αυτά τα δυο τρία σημαντικά, άραγε; Γιατί μάλλον στη ζωή μας όλοι έχουμε βίτσιο να αγκαλιάζουμε σφιχτά τις ασχήμιες που συναντάμε και να τις δείχνουμε σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται; Φοβόμαστε την ομορφιά αυτού του κόσμου. Τρέμουμε να την μοιραστούμε, μη μας την κλέψει κανείς. Σάμπως αν την κρατάς κρυμμένη και μοιράζεσαι μόνο την ασχήμια, μπορείς να την εκτιμήσεις; Γι’ αυτό σου λέω. Πολύς νταλκάς και μιζέρια, ρε αδερφέ. Και δεν αξίζει.

Οι This is Nowhere θα εμφανιστούν την Δευτέρα στα «άπυραμωρια».

& Να θυμηθώ Οι This is Nowhere θα εμφανιστούν τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, λίγο μετά τις 22.30 στα «άπυραμωρια» (Στοά Β.Ηρακλείου), για ένα βράδι αφιερωμένο στο αγγλόφωνο ροκ. Hip Hop livάρα, με Ήρωα, Άγρυπνο, ΔΠΘ, Κύκνειο Άσμα, Κίμωνα και Logout, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, λίγο μετά τις 20.00, στο Πολυτεχνείο. Αφιέρωμα στη μουσική των Sixties θα γίνει το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στον «Τρυποκάρυδο» (Λ. Μαργαρίτη 7). Στη «Sixties Rebellion», οι Captain K και Alex O Right θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αυστηρά με βινύλιο. Ψήσου.


09

διορθώσεις με κόκκινο

&

στιγμές

ΠΥΡΟΒΟΛΩΝΤΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Κυριακή μεσημέρι, ντάλα ο ήλιος, στον δρόμο για το εκλογικό κέντρο. Μασημένες τσίχλες κολλημένες στα πεζοδρόμια, παιδιά που τρέχουν γύρω από μισοσπασμένες κούνιες, ένα λαϊκό τραγούδι από το βάθος, άντρες σε ένα καφενείο σφίγγουν αμήχανα τις παλάμες μέσα στις τσέπες, υποψήφιοι περπατάνε αμήχανα στο προαύλιο ενός σχολείου. Σπασμένα παγκάκια, βρύσες που στάζουν, μπαλκόνια με ξερά λουλούδια, κιτρινισμένες τέντες, μπουγάδες με χιλιοπλυμένα ρούχα, πεινασμένα σκυλιά που βολοδέρνουν σχεδόν αποπροσανατολισμένα. Σχετική ησυχία. Σαν να διασχίζω έναν τόπο που βομβαρδίστηκε λίγες ώρες πριν. Γιατί όχι;

της Κικής Μουστακίδου, kmoustakidou@gmail.com

Ιστορίες εφηβείας σε πρεμιέρα Ο Π. είχε δει την αφίσα τυχαία στον δρόμο. Ο Σ. το άκουσε στο ραδιόφωνο. Οι υπόλοιποι πέντε της παρέας το πληροφορήθηκαν από τους προηγούμενους δύο. Ο αγαπημένος τους ερμηνευτής ετοιμαζόταν να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε γνωστή μουσική σκηνή της πόλης. Δεν υπήρχε περίπτωση να το χάσουν. Έδωσαν τα χέρια, σαν άντρες που σε λίγα χρόνια σκόπευαν να γίνουν. Ήταν και οι επτά τους μια παρέα 17χρονων αγοριών, φίλοι από το δημοτικό και αδέρφια πλέον στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Τόσο ανόμοιοι εξωτερικά, αλλά με τα ίδια μουσικά ακούσματα. Αυτά ήταν, άλλωστε, που τους κρατούσαν μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Έδωσαν ραντεβού από νωρίς εκείνη την ημέρα. Θα έπαιρναν δύο ταξί, για να μοιραστούν και τα έξοδα. Με δυσκολία είχαν πάρει το έμβασμα από το σπίτι, για να αντέξει η τσέπη τους και τα έξοδα μετακίνησης και τα δυο μπουκάλια ουίσκι που ήθελαν να πιουν. Κάθισαν σε ένα τραπέζι σχεδόν στο κέντρο του μαγαζιού, απέναντι από τη σκηνή. Ξεχώριζαν από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα λίγα τους χρόνια φαίνονταν από μακριά, παρά τον χαμηλό φωτισμό. Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, οι φωνές και οι θορυβώδεις συζητήσεις τους έκαναν πολλούς από τους υπόλοιπους θαμώνες να γυρίσουν με δυσφορία τα κεφάλια προς το μέρος τους. Μέθυσαν. Ένας τους δεν άντεξε, μέχρι το τέλος της βραδιάς. Δύο της παρέας τον έβαλαν σηκωτό σε ένα ταξί και τον γύρισαν σπίτι, αφού μπέρδεψε δύο φορές την κουζίνα του μαγαζιού με την τουαλέτα. Ο κόσμος συνέχιζε να κοιτά επίμονα. Ο μετρ του μαγαζιού τους πλησίασε, στην αρχή σχεδόν απειλητικά, και τους ρώτησε αν έχουν συγκεντρώσει τα χρήματα. Απάντησαν πως περίμεναν τα δύο άτομα που έφυγαν. Μετά λίγη ώρα, τους ξαναρώτησε. Απάντησαν το ίδιο, και εκείνη τη φορά τους ρώτησε χαμογελαστά τι συνέβη. Του εξήγησαν. Για τον φίλο τους που μέθυσε, για τη μεταφορά του στο σπίτι. Κατάλαβε. Και έφυγε. Γύρισε μόνο όταν τελικά τον φώναξαν εκείνοι, για να πληρώσουν. Στον δρόμο, άλλωστε, για το τραπέζι τους είχε θυμηθεί τη δική του εφηβεία, και αυτό του έφτανε και του περίσσευε. Υ.Γ.: Οι χαρακτήρες της παραπάνω ιστορίας έχουν σχέση με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι ένα κολάζ από στιγμιότυπα που έλαβαν χώρα στην πρεμιέρα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο «Stage», την περασμένη εβδομάδα.

σε καρτ ποστάλ

Ο όρος «νομισματικός πόλεμος» αρθρώνεται συχνά τελευταία. «Είμαστε σε πόλεμο. Είμαστε σε νομισματικό πόλεμο. Δεχόμαστε επίθεση». Οι άνθρωποι που ξέρω δεν είναι οι άνθρωποι όπως τους ήξερα. Αυτό είναι το τέλος των ανθρώπων όπως τους ξέραμε. Οι άνθρωποι που ξέρω περπατούν με το βλέμμα στις τσέπες τους. Μιλούν συνέχεια για την οικονομική τους αδυναμία. Για την αφόρητη ανασφάλεια που νιώθουν. Για την επόμενη μέρα. Εκείνη τη μέρα που τα πόδια σου μοιάζουν με ουρά ψαριού και πώς να σηκωθείς από το κρεβάτι και να περπατήσεις; Περπατάνε, μωρέ, τα ψάρια;

Άνθρωποι με ουρές ψαριού παντού. Στα φανάρια των δρόμων με βετέξ και σφουγγάρι. Στις γωνίες των πολυκατοικιών, περιμένοντας την ευχαρίστησή σου. Ό,τι έχεις ευχαρίστηση. Στα κομμωτήρια, πάνω από έναν λουτήρα που είναι συνέχεια βρεγμένος ως το κόκαλο. Στα τραπέζια των καφετεριών και των εστιατορίων να σου γεμίσουν το ποτήρι. Στις τουαλέτες ενός νυχτερινού μαγαζιού, γοργόνες καθισμένες σε ένα άβολο σκαμπό, με ένα πιάτο μπροστά τους, όπου οι ξένοι αφήνουν το κέρμα τους. Μια γυναίκα με ουρά ψαριού μένει για ώρες καθισμένη στον προθάλαμο μιας τουαλέτας, περιμένοντας ένα νόμισμα που θα της προσφέρει μια ασφάλεια ότι, στο τέλος της νύχτας, θα... ξημερώσει. Στο τέλος της νύχτας. Εκεί όπου τα πορτοκαλί φώτα αργοσβήνουν από ανεπάρκεια. Εκεί όπου μια γυναίκα καθισμένη στον προθάλαμο μιας τουαλέτας πέφτει κάθε νύχτα νεκρή από βροχή νομισμάτων. Νομίσματα που πέφτουν πάνω της σαν σφαίρες, γεμίζοντας με τρύπες την ουρά της, μια ουρά καταδικασμένη να ζει για πάντα στη στεριά, στο σκοτάδι μιας τουαλέτας. Μια γυναίκα - σύνθημα σε τοίχο. «Γοργόνα 50 ετών νεκρή από νόμισμα. Γιατί;». «Νομίσματα εξοστρακίζονται. Πυροβολήστε ελεύθερα».

της Παυλίνας Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

«Ο “νομισματικός πόλεμος” θα φέρει την καταστροφή. Υπάρχει ξεκάθαρα η ιδέα, που αρχίζει να κυκλοφορεί, ότι τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο» (Ντομινίκ Στρος - Καν στους «Financial Times», στο διαδίκτυο).


ατζέντα...

να φύγουμε

10

επιμέλεια: Κική Μουστακίδου, kmoustakidou@gmail.com

Φραπεδονίκη…

ΠΕΜΠΤΗ 11.11

ALLE IM HAUS, Ορβήλου 4β Λαδάδικα, 2310 545564

ΘΕΑΤΡΟ - «ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ» των Τσιφόρου - Βασιλειάδη στο «Θέατρον Ταξίδι Ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περιοχή Αγίας Σοφίας, τηλ.: 6972702870). Τελευταία παράσταση. Τιμή εισιτηρίου: 10 και 12 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.00. PERFORMANCE - «DIALOGOS EN BLANCO Y NEGRO» από την ομάδα «Inciertos», στον χώρο Τέχνης «SourLiBoom» (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος, στον πεζόδρομο πλησίον της Παναγίας Χαλκαίων). Και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 21.00. ΘΕΑΤΡΟ - «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ» από τη θεατρική ομάδα «Νέμεση», στο «studio Νέμεση» (Δελφών 176, τηλ.: 2310326230). Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Ώρα έναρξης: 21.30. ΒΙΒΛΙΟ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ, παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο «Κατά κεφαλήν καλλιέργεια (η αντίσταση στην παρακμή)», στον «Ιανό» (Αριστοτέλους 7). Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 19.00. ΜΟΥΣΙΚΗ - ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΔΕΡΜΙΤΑΣΟΓΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΗΣ, στο «Καφωδείο Ελληνικό» (Ιουστινιανού 3, τηλ.: 2310237016). Και στις 25 Νοεμβρίου. Ώρα έναρξης: 22.00.

/ APALLOU, Μητροπόλεως 51 & Καρόλου Ντηλ, 2310 228898 / BAR ARTE, Π. Μελά 20 Εύοσμος, 2310 559720 / BODRUM, Σ. Γονατά 1 Ναυαρίνου, 2310 257057 / CARDHU, Π. Π. Γερμανού 19, 2310 228120 / CHOCOLAT, Ικτίνου 4, 2310 224284 / COFIX, Λ. Μαργαρίτη 11, 2310 250011 / ERNEST HEBRARD, Πλ. Αριστοτέλους & Λ. Νίκης 13, 2310 242241 / LE CIRQUE caffe spectacle gallery live, Τσιρογιάννη 3, 2310 271211 / LOL Cafe, Βύρωνος 5Α, 2310 252584 / PASTA FLORA DARLING, Ζεύξιδος 5, 2310 223216 / PLAYROOM, Αγίας Σοφίας 21, 2310 230328 / URBAN, Ζεύξιδος 7, 2310 272821 / ΑΕΡΑΣ, Λ. Νίκης 13, 2310 232991 / ΕΝΤΕΧΝΟΝ, Ι. Δέλλιου 4 Πλ. Σιντριβανίου,

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

2310 280553 / Η ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ, Απ. Παύλου 22, 2310 243188 / ΚΑΦΕΝΑΙ, Εθν. Αμύνης 6 & Τσόπελα, 2310

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12.11

220310 / ΜΠΛΕ, Λ. Νίκης 13, 2310 228728 / ΠΡΩΤΟ

ΘΕΑΤΡΟ - «Η ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΑΡΜΠΟ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ» στο Θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ.: 2310821483). Τιμή εισιτηρίου: 15 και 20 ευρώ. Παρασκευή - Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00. ΘΕΑΤΡΟ - «ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ» στο «Μικρό Θέατρο» (Αντ. Καμάρα 3 και Τσιμισκή 139 , τηλ.: 2310232799). Έως τις 5 Δεκεμβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.00. ΘΕΑΤΡΟ - «ΗΛΕΚΤΡΑ» από τη νεανική σκηνή ΚΘΒΕ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ.: 2310223785). Τιμή εισιτηρίου: 10, 12 και 20 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.00. ΜΟΥΣΙΚΗ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, συμμετέχει η Τάνια Κικίδη, στο «Stage» (26ης Οκτωβρίου 27, τηλ.: 2310566768). Είσοδος 20 ευρώ με ποτό, 1η φιάλη 140 ευρώ, 2η φιάλη 100 ευρώ. Ώρα έναρξης: 23.00. ΜΟΥΣΙΚΗ - OZRIC TENTACLES στο club του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ.: 2310510081). Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ.

ΠΑΤΩΜΑ art café theatre, Τσιμισκή 97, 2310 223331

Πάμε για μαμ; ΑΡΓΩ, Ελληνική Κουζίνα, Κομνηνών 71 – Πανόραμα, 2310 346272 / ΒΟΣΠΟΡΟΣ, Βατικιώτου & Δήμητσα Πλ. Aθωνος, 2310 267226 / ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, Καπ. Γκόνη 10, 2310 421620 / ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ, Λ. Oχι 23 Aγιος Παύλος, 2310 968969 / ΔΙΑ ΧΟΙΡΟΣ, Ιωακειμίδου 1, 2310 235960 / ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ, Αιγύπτου 17, 2310 521376 / ΕΛΙΑ ΛΕΜΟΝΙ, Μ. Μπότσαρη 19, 2310 865961 / Η ΠΑΝΤΕΡΜΟΣ, Κολωνιάρη 73 Αμπελόκηποι, 2310 725838 / ΚΙΟΥΠΙΑ, Πλ. Μοριχόβου 3-5 Λαδάδικα, 2310 553579 / ΚΡΑΣΟΔΙΚΕΙΟ, Φιλίππου 18 & Βενιζέλου, 2310 259031 / ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ, Αρμενοπούλου & Ναυαρίνου Πλ. Τερψιθέας Σταυρούπολη, 2310 601167 / ΟΠΤΑ ΠΥΡΙ, Μητρ. Γενναδίου 5 Πλ. Αθωνος, 2310 230695 / ΟΥΖΟ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ, Μπαλανού 27 Πλ. Αθωνος, 2310 280076 /ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ, Μ. Γογύλη 13 Καλαμαριά, 2310 447943 / 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ, Καλαποθάκη 10, 2310 233173 / CODE VINUM, Στρατηγού Καλλάρη 1, 2310 282880/ LUSITANIA 1 Μεσογειακή κουζίνα, Μεγ. Αλεξάνδρου 47 Πανόραμα, 2310 331061, 347140 /ΜΕΑΤ ΜΕ, Θεμ. Σοφούλη 75, 2310 425636 /SUVLUCKY, Ιπποδρομίου 22 & Αλεξ. Σβώλου, 2310 260770 / 1901, Κατούνη 9 – Λαδάδικα, 2310 553141.

Για ποτάκι χαλαρά… BEER ACADEMY, Μιχαλακοπούλου & Μιαούλη – Αρετσού, 2310 449606 / FLOU, Νικ. Φωκά 9, 2310 261448 / GOLDFISH, Βογατσικού 3, 2310 233709 / JAZZANOVA, Λ. Νίκης 25, 2310 282108 / THE RESIDENTS, Στρ. Καλλάρη 4, 2310 238724 /URBAN, Ζεύξιδος 7, 2310 272821/ VIA MARE, Λ. Νίκης 33, 2310 239670 / ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ, Ικτίνου 12-14, 2310 283181 / ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ, Προξ. Κορομηλά 58, 2310 283594.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13.11 STAND UP COMEDY - ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ και Monie & Monie Conniente στο club του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310510081). Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.30. STAND UP COMEDY - «MURLEN ROOZ» στο Θέατρο «Φλέμινγκ» (Μισραχή 15, τηλ.: 2310812000). Τιμή εισιτηρίου: 7 και 10 ευρώ. Κάθε Σάββατο, στις 22.00. ΘΕΑΤΡΟ - «ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ» στο Θέατρο «Vis Motrix» (Αγνώστου Στρατιώτη 20, έναντι Αγ. Δημητρίου, τηλ.: 2310228161). Τιμή εισιτηρίου: 10 και 15 ευρώ. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 23.00, Σάββατο 21.00, Κυριακή 21.00.


11

ΣΥΝΑΥΛΙΑ - PETER HAMMILL στο «Gaia Live» (Δόξης 5 και Σαλαμίνος στα Λαδάδικα, τηλ.: 2310513654). Ώρα έναρξης: 22.00.

DILEK KOC

Just dance! ALLATINI Imperial Club, προέκταση Παπαναστασίου (στροφή

ΚΥΡΙΑΚΗ 14.11

Θέρμης), 2310 445163 / Club HOTEL, 26ης Οκτωβρίου 25, 2310

PERFORMANCE - «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ» από την ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα», στο «Coo Bar» (Βασιλέως Ηρακλείου 4, τηλ.: 6974740556). Τελευταία παράσταση. Ώρα έναρξης: 21.15. ΘΕΑΤΡΟ - «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ» στο Θέατρο «Σοφούλη» (Θεμ. Σοφούλη 96, τηλ.: 2310423925). Έως τις 16 Νοεμβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 10 και 15 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.00. ΘΕΑΤΡΟ - «Ο ΝΤΑΝΝΥ ΚΑΙ Η ΒΑΘΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ» από τις «Ομάδες Θεατρικής Δράσης» του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης στην «Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία» (Γεωργίου Κωνσταντινίδη, περιοχή Δελφών με Παρασκευοπούλου, τηλ.: 2310865904). Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Παρασκευή, Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00.

545535 / DECADENCE, Ανδρ. Γεωργίου 21, Βίλκα, 2310 522940 / ESPAΝA SUEΝA, Λαδάδικα / FIGARO, Αλ. Παπαναστασίου 41, 2310 475100 / GATTO NERO, Φρίξου 9, 6946777786 / IT’S ONLY, Βενιζέλου 17 Στοά Σαούλ, 2310 265131 / LIDO Diamonds, Φρίξου 5, 2310 539055 / THE REAL ROCKnROLLA all day bar, Βαλαωρίτου 31, 2313 037828, 6948 666352 / VOGUE, 26ης Οκτωβρίου 23, 2310 502081 / 6η ΑΙΣΘΗΣΗ, Εθν. Αντίστασης 16, 2310 441244.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15.11 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - «ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ TOULOUSE LAUTREC» στο «Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ» (Αγίου Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310993610). Είσοδος ελεύθερη. Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00 – 14.00, Τετάρτη: 9.00 – 14.00, 17.00 – 21.00, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 – 18.00. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - «CO – ΔΡΑΣΕΙΣ», έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από τον ΣΚΕΤΒΕ στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στην Καλαμαριά. Έως τις 19 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: 17.00 - 20.30, καθημερινά.

ΤΡΙΤΗ 16.11 ΜΟΥΣΙΚΗ - CRAIG WALKER, μαζί του ο Βασίλης Αυγουστάκης και η Δανάη Nielsen των Rosebleed, και ο Stefan Schwerdtfeger των Big Sleep στο Πέτρινο του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310510081). Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. ΜΟΥΣΙΚΗ - ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, στην παράσταση «Υπό βροχήν» στο club του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. κρατήσεων: 2310510081). Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30.

ΜΟΥΣΙΚΗ - DILEK KOC στη «Βάρδια» (Σερρών 15 και Μένου, Κάτω Τούμπα, τηλ.: 2310942289). ΘΕΑΤΡΟ - «ΑΝΑ – ΛΟΓΙΑ Ν’ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ» από την ομάδα «SourLiBoom», στον χώρο Τέχνης της ομάδας (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος, στον πεζόδρομο πλησίον της Παναγίας Χαλκαίων). Κάθε Τρίτη. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.15.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.11 ΕΚΘΕΣΗ - «IMPRINT», διεθνή χαρακτικά, τυπώματα και καλλιτεχνικά βιβλία από τη συλλογή Κητή, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός της ΔΕΘ, τηλ.: 2310240002). Τιμή εισιτηρίου: 2 και 4 ευρώ. ΕΚΘΕΣΗ - «ΑΝΕΥΡΕΤΟΙ ΝΗΣΟΙ» στο ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι. Τιμή εισιτηρίου: 1.50 και 3 ευρώ.

Οι «Διαδρομές» των «Διαδρομών» Καφέ - Μπαρ Kitchen Bar Λιμάνι / Stretto K. Ντηλ / Nouveau Πλ. Αριστοτέλους / Olympion: Πλ. Αριστοτέλους / Πάνθεον Π. Κορομηλά 8 / Θερμαϊκός Νίκης 21 / Νίκης 35 / Allos Mondo Στρατηγού Καλλάρη 6 / Janni’s Ιπποκράτειο / Verdi Σβώλου / Ζώγια: Σβώλου / Εν μικρώ Σβώλου 54 / Harry’s Spot Σβώλου 52 / Εντεχνον: Ι. Δέλλιου / Elite Πλ. Ναβαρίνου 14 / Local Γερμανού και Ζεύξιδος / Πάστα Φλόρα Ζεύξιδος 6 / Spirto Ζεύξιδος / Urban Ζεύξιδος / Γαζία Κ. Ντηλ / Βόσπορος Αθωνος / Παπαρούνα Συγγρού 7 / Αστόρια / Ηλιος / Daily / Αγ. Θοδώρας

Κινηματογράφοι - Θέατρα Ολύμπιον / Αριστοτέλειον / Φαργκάνη / Μακεδονικόν / Εγνατία / Βασιλικό Θέατρο / Αθήναιον

Βιβλιοπωλεία Ιανός - Αριστοτέλους / Μπαρμπουνάκης - Αριστοτέλους / Μαλλιάρης - Λαζαριστές

Πανεπιστήμια Κυλικεία ΠΑΜΑΚ / Πολυτεχνείου / Βιβλιοθήκης / Φιλοσοφικής / Φυσικού / Βιολογικού

Πολυχώροι Μύλος / Stage / Λαζαριστές

Αλλα Psilicology

Σταντ Δικαστήρια / Β. Ηρακλείου με Αριστοτέλους / Τσιμισκή με Αριστοτέλους (κόκκινο) / Μητροπόλεως με Πλατεία Αριστοτέλους / Νίκης με Αγίας Σοφίας / Τσιμισκή με Γούναρη

Χειροδιανομή Καμάρα / Τσιμισκή με Γούναρη / Τσιμισκή με ΠΠΓ / Τσιμισκή με Αριστοτέλους


home είδαμε

12

page

επιμέλεια: Παυλίνα Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

ακούσαμε

SEX AND THE CITY 2 Σκηνοθεσία: Μάικλ Πάτρικ Κινγκ Παίζουν: Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κιμ Κατράλ, Σίνθια Νίξον, Κριστίν Ντέιβις ΤΟ DVD: Ένα ταξίδι στο Αμπού Ντάμπι, με την πρόσκληση ενός σεΐχη, θα δώσει την ευκαιρία στις τέσσερις φίλες να βρουν τον χρόνο να ξεκαθαρίσουν τα προσωπικά τους προβλήματα. Μας άρεσε: Ανάλαφρη ταινία, σαν να ξεφυλλίζεις περιοδικό μόδας. Δεν μας άρεσε: Καλύτερα ξαναδείτε το πρώτο. Είδος: Κομεντί Γλώσσα: Αγγλικά Ήχος: Dolby Digital 5.1

Η Ανδριάννα Μπάμπαλη σε κλασικά τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, όπως ο Νίκος Γούναρης , ο Αττίκ και ο Τάκης Μωράκης. Το τραγούδι «The rose tattoo» γράφτηκε ως promo για την ομότιτλη κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Tenessee Williams, ενώ έγινε επιτυχία με τη φωνή του Perry Como. (Minos)

Σκηνοθεσία: Ντιν Ντεμπλουά, Κρις Σάντερς ΤΟ DVD: Ένας αδύναμος έφηβος βρίσκει έναν ευφυή τρόπο να γίνει φίλος με τους δράκους.

& διαβάσαμε

Ο Τζόνας ζει σε έναν φαινομενικά ιδανικό κόσμο, χωρίς να γνωρίζει ακόμη ότι είναι ξεχωριστός. Ο ρόλος, όμως, που θα αναλάβει σύντομα σε μια κοινότητα, θα τον κάνει να αναθεωρήσει τα πάντα, αφού θα κληθεί να δράσει, ρισκάροντας τη ζωή του... (Εκδ.Κέδρος)

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

11.11.10

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟΘΕΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ Εκείνος γόνος της αστικής τάξης Ο συγγραφέας, με αφετηρία τα ομηρικά έπη, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα, όπως η διάκριση μεταξύ νομιμότητας και νομιμοποίησης, το χάσμα ανάμεσα στη νομοθεσία της κατεστημένης εξουσίας και στα ατομικά ή συλλογικά δικαιώματα των πολιτών, ο ρόλος των δημόσιων λειτουργών, το νόημα του δικαίου και της δικαιοσύνης...(Εκδ. Κριτική)

THE UNION ELTON JOHN LEON RUSSEL

ΝΚ.

The Pulp are back! Η γνωστή μπάντα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επανενωθεί, με σκοπό τη συμμετοχή σε ορισμένα φεστιβάλ. Η πρώτη εμφάνιση των Pulp φαίνεται πως θα είναι στο Primavera Sound Festival της Βαρκελώνης, στις 27 Μαΐου.

Ο ΔΩΡΗΤΗΣ ΛΟΤΙ ΛΟΟΥΡΙ

Πρόκειται για το σάουντρακ της ταινίας «Without borders» του έλληνα σκηνοθέτη, Νίκου Γκαϊτατζή, ο οποίος ζει μόνιμα στις Η.Π.Α. Ο Γ. Νταλάρας ερμηνεύει το τραγούδι «Σύνορα» σε στίχους Νίκου Μωραΐτη, ενώ ο Πασχάλης Τερζής ερμηνεύει το τραγούδι «Άνθρωποι». (EMI)

THE ROSE TATTOO ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ

Μας άρεσε: Το χιούμορ, η ευαισθησία και οι εντυπωσιακές σκηνές δράσης. Δεν μας άρεσε: Τα έχουμε ξαναδεί όλα τα παραπάνω. Είδος: Αισθηματική Γλώσσα: Αγγλικά Ήχος: Dolby Digital 5.1

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ (Γ. ΝΤΑΛΑΡΑΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ)

είναι έτοιμος να συμμεριστεί τις ανησυχίες της και ως έφηβος να ερωτευτεί. Εκείνη πάλι έχει αφήσει πίσω τα χρόνια της δικής της εφηβείας... Η ιστορία τους διαρκεί λίγους μήνες, οι οποίοι όμως είναι αρκετοί, για να χωρέσουν σε 44.030 λέξεις. (Εκδ. Καστανιώτη)

Ο Elton John και ο Leon Russell μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν με δύο πιάνα δεκαέξι τραγούδια, σε στίχους Bernie Taupin. Στο άλμπουμ, συμμετέχουν οι Neil Young και Brian Wilson στα φωνητικά, ο Booker T. Jones, ο Marc Ribot στις κιθάρες, καθώς και δεκαμελής gospel χορωδία. (Universal)

!

O TOM WAITS ετοιμάζεται να επανεκδώσει τους τέσσερις πρώτους δίσκους του. Πρόκειται για τα άλμπουμ «Closing Time», «The Heart Of Saturday Night», «Nighthawks At The Diner» και το «Small Change». Τα «collector’s item» άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.


σελιλόιντ

13 οι ταινίες της εβδομάδας

της Νίκης Κεφαλά, n.kefala@hothmail.com

κινηματογράφοι

ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ 100 ΛΕΠΤΑ… ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ Σκηνοθεσία: Τόνι Σκοτ Παίζουν: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Κρις Πάιν, Ροζάριο Ντόσον Τι συμβαίνει; Ένας βετεράνος μηχανικός κι ένας νεαρός προϊστάμενος αμαξοστοιχίας συνεργάζονται, για να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία ενός ακυβέρνητου τρένου, που μεταφέρει θανατηφόρες τοξικές ουσίες. Θα κάνουν τα πάντα, για να αποτρέψουν τον εκτροχιασμό του… Να το δω; Ο σκηνοθέτης Τόνι Σκοτ επιστρέφει με άλλη μια θεαματική περιπέτεια καταιγιστικής δράσης. Πρωταγωνιστούν ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Ντένζελ Ουάσινγκτον, ο ανερχόμενος πρωταγωνιστής του «Star Trek», Κρις Πάιν, και η Ροζάριο Ντόσον, που την θυμόμαστε από το «Death Proof».

ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2

ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ

Σκηνοθεσία: Τοντ Γουίλιαµς Παίζουν: Κέιτι Φέδερστοουν, Γκάµπριελ Τζόνσον Η Κέιτι και ο Μίκα ήταν ένα νεαρό ζευγάρι, που είχε στοιχειωθεί από μια αόρατη δύναμη που κατοικούσε στο σπίτι του. Οι δύο νέοι, αποφασισμένοι να εξακριβώσουν τι στ’ αλήθεια συνέβαινε, τοποθέτησαν στην κρεβατοκάμαρά τους μια βιντεοκάμερα, για να καταγράψουν την ύπαρξη του πνεύματος. Πώς ξεκίνησαν όλα…;

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Κόπελµαν, Ντέιβιντ Λεβιέν Παίζουν: Μάικλ Ντάγκλας, Σούζαν Σάραντον, Ντάνι ντε Βίτο Ο Μπεν, ένας 50άρης πρώην επιχειρηματίας, προσπαθεί να σώσει την καριέρα του. Παράλληλα, αντιμετωπίζει προβλήματα και με το αντίθετο φύλο.

ΜΕΛΙ Σκηνοθεσία: Σεµίχ Καπλάνογλου Παίζουν: Μπόρα Άλτας, Έντγκαρ Μπεσικσίογλου, Τουλίν Οζέν Ένα αγόρι ψάχνει στο δάσος να βρει τον πατέρα του, ο οποίος ζει από τη μελισσοκομία.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Γκαρσία Παίζουν: Ναόµι Γουότς, Ανέτ Μπένινγκ, Σάµιουελ Λ. Τζάκσον Τρεις γυναίκες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν εμπλακεί στο θέμα της υιοθεσίας. Έχουμε τη γυναίκα που έδωσε – όταν ήταν ακόμη έφηβη – την κόρη της, εκείνη που είναι υιοθετημένη, και ένα ζευγάρι που επιθυμεί να υιοθετήσει ένα παιδί.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA ΑΕΒΕ (τηλ. 2310/262.051 & 2310/270.073): The town (18.30 – 20.45 – 23.00) ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665): Α1: Μέχρι να σε βρω (18.45) Χώρα προέλευσης (21.00 – 23.00) Α2: Τα οπωροφόρα της Αθήνας (19.00 - 20.45), Eat, pray, love (22.30) VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. H Τίνκερμπελ και η μεγάλη νεραϊδοδιάσωση – μεταγλωττισμένη (Παρασκευή, Δευτέρα, Τετάρτη: 13.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.20 – 13.20) Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου (15.00 17.10 – 19.10 – 21.10) The town (23.00) Α2. (Γ)λυκάκια – μεταγλωττισμένη (Παρασκευή , Τετάρτη: 13.50 – 15.50 – 17.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.50 – 13.50 – 15.50 – 17.40, Δευτέρα: 13.50) Somewhere (Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη 15.30) Η ζωή όπως την ξέρουμε (Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη 17.30 – 19.40 – 22.00 – 00.20, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Τετάρτη 19.40 – 22.00 – 00.20) Α3. Μπάτσοι από τον πάγκο (13.10 – 15.10 – 17.10 – 19.10 – 21.20 – 23.30, Πέμπτη, Τρίτη: 15.10 – 17.10 – 19.10 – 21.20 – 23.30) Α4. Σαν το σκύλο με τη γάτα 2: Η εκδίκηση της Κίτι Γκάλορ (16.30 – 18.10) Red (20.00 – 22.20 – 00.30) Α5. (Γ)λυκάκια – μεταγλωττισμένη (Πέμπτη 16.40 – 18.30, Παρασκευή, Δευτέρα, Τετάρτη: 13.00 – 14.40 – 16.40 – 18.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 – 13.00 – 14.40 – 16.40 – 18.30, Τρίτη: 16.30 – 18.10) Saw 7 3D (20.10 – 22.10 – 00.10, Τρίτη: 22.40 – 00.40) Α6. Εχεις μόνο 100 λεπτά... ασταμάτητο (15.20 – 17.20 – 19.30 – 21.40 – 23.50) Σρεκ κι εμείς καλύτερα – μεταγλωττισμένη 3D (Παρασκευή, Δευτέρα, Τετάρτη: 13.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 – 13.30) Α7. Αρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων – μεταγλωττισμένη (12.10 – 14.10 – 16.20 – 18.20, Πέμπτη, Τρίτη: 16.50) Social network (22.40) Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άντρα (18.40 – 20.40) Α8. Αρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων – μεταγλωττισμένη (12.10 – 14.10 – 16.20 – 18.20, Πέμπτη, Τρίτη: 16.20 – 18.20) Μεταφυσική δραστηριότητα 2 (20.30 – 22.30 – 00.40) Α9. Red (20.00 – 22.20, Σάββατο και Κυριακή: 17.40 – 20.00 – 22.20) Α10. Εχεις μόνο 100 λεπτά... ασταμάτητο (19.30 – 21.40, Παρασκευή 19.30 – 21.40 – 23.50, Σάββατο: 17.20 - 19.30 – 21.40 – 23.50, Κυριακή: 17.20 19.30 – 21.40) ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996, 2310/844.415 Dolby Digital Βασ. Ολγας): Eat, pray, love (20.00) Δωρητής σπέρματος (22.15) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρίας - Δημ. Μαργαρίτη): Social network (18.45 – 21.00 – 23.10)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Αγρια φύση (Κυριακή 12.00) Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άνδρα (17.50 – 20.00) Saw 7 3D (22.10 – 00.20) Α2. Αρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων – μεταγλωττισμένη (18.10, Σάββατο: 16.00 – 18.10, Κυριακή: 11.40 – 13.50 – 16.00 – 18.10) Somewhere (20.20 – 22.30) Α3. Μπάτσοι από τον πάγκο (17.00 – 00.30) Social network (19.30 – 22.00) Α4. Αρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων – μεταγλωττισμένη (17.10, Κυριακή: 12.50 – 15.00 – 17.10) Η ζωή όπως την ξέρουμε (19.20 – 21.40 – 00.10) Α5. Εχεις μόνο 100 λεπτά... ασταμάτητο (18.50 – 21.00 – 23.20, Σάββατο και Κυριακή: 16.40 – 18.50 – 21.00 – 23.20) Α6. Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου (18.40, Σάββατο και Κυριακή: 16.30 – 18.40) Ενας αξιότιμος κύριος (20.50 – 23.00) A7. Μεταφυσική δραστηριότητα 2 (18.30 – 20.30 – 22.30) Α8. Red (18.20 – 20.40 – 23.10) ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/378.404): Α. «Ολύμπιον» Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άντρα (18.30 – 20.45 – 23.00) Α. «Παύλος Ζάννας»: Μέλι (19.00 – 21.00 – 23.00) STER CINEMAS ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Toy story III – μεταγλωττισμένη (16.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.50 – 14.10 – 16.20, Τετάρτη: 14.10 – 16.20) Εχεις μόνο 100 λεπτά... ασταμάτητο (18.30 – 21.00 – 23.30) Α2. Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου (18.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 – 13.40 – 15.50 – 18.00, Τετάρτη: 13.40 – 15.50 – 18.00) Μεταφυσική δραστηριότητα 2 (20.10 – 22.30, Παρασκευή, Σάββατο,Τρίτη: 20.10 – 22.30 – 00.50) Α3. Αρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων – μεταγλωττισμένη (17.45, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 – 13.20 – 15.30 – 17.45, Τετάρτη: 13.20 – 15.30 – 17.45) Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άντρα (20.00 – 22.00, Παρασκευή, Σάββατο, Τρίτη: 20.00 – 22.00 – 24.00) Α4. Αρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων – μεταγλωττισμένη (17.45, Σάββατο και Κυριακή και Τετάρτη: 13.00 – 15.10 – 17.20) Μπάτσοι από τον πάγκο (19.30 – 21.40) Ο τελευταίος εξορκισμός (Προβολές: Παρασκευή, Σάββατο, Τρίτη: 00.20) Α5. Σρεκ κι εμείς καλύτερα – μεταγλωττισμένη (16.15, Σάββατο και Κυριακή: 12.15 – 14.15 – 16.15, Τετάρτη: 14.15 – 16.15) Η ζωή όπως την ξέρουμε (18.15 – 20.30) The town (22.45) A6. To μυστικό του χαμένου βασιλείου – μεταγλωττισμένη (16.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 – 14.00 – 16.00, Τετάρτη: 14.00 – 16.00) Somewhere (18.10 – 20.10) Eat, pray, love (22.10)

Α7. Alpha & omega – μεταγλωττισμένη (16.10 – 18.00 – 19.50, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 – 14.20 – 16.10 – 18.00 – 19.50, Τετάρτη: 14.20 – 16.10 – 18.00 – 19.50) Social network (21.50, Παρασκευή, Σάββατο, Τρίτη: 21.50 – 00.10) Α8. Alpha & omega – μεταγλωττισμένη 3D (17.30 – 19.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 13.50 – 15.40 – 17.30 – 19.20, Τετάρτη: 13.50 – 15.40 – 17.30 – 19.20) Saw 7 3D (21.10 – 23.00, Παρασκευή, Σάββατο, Τρίτη: 21.10 – 23.00 – 00.50) Α9. Η Τίνκερμπελ και η μεγάλη νεραϊδοδιάσωση – μεταγλωττισμένη (17.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 – 12.50 – 15.20 – 17.10, Τετάρτη: 15.20 – 17.10) Red (19.10 – 21.30 – 23.50) Α10. Μπάτσοι από τον πάγκο (16.45 – 19.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.40 – 14.30 – 16.45 – 19.00, Τετάρτη: 14.30 – 16.45 – 19.00) Μεταφυσική δραστηριότητα 2 (21.20 – 23.40) Α11. Εχεις μόνο 100 λεπτά... ασταμάτητο (17.15 – 19.45 – 22.20, Παρασκευή: 17.15 – 19.45 – 22.20 – 00.40, Σάββατο 12.20 – 14.45 – 17.15 – 19.45 – 22.20 – 00.40, Κυριακή: 12.20 – 14.45 – 17.15 – 19.45 – 22.20, Τετάρτη: 14.45 – 17.15 – 19.45 – 22.20) STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Αρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων – μεταγλωττισμένη (16.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.45 – 14.00 – 16.10, Τετάρτη: 14.00 – 16.10) Εχεις μόνο 100 λεπτά... ασταμάτητο (18.40 – 21.00 – 23.30) Α2. Ο τελευταίος μαχητής του ανέμου (17.45, Σάββατο και Κυριακή και Τετάρτη: 13.10 – 15.20 – 17.45) Εχεις μόνο 100 λεπτά... ασταμάτητο (19.50 – 22.20) Α3. Alpha & omega – μεταγλωττισμένη (17.30 – 19.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 13.50 – 15.40 – 17.30 – 19.20, Τετάρτη: 13.50 – 15.40 – 17.30 – 19.20) Μεταφυσική δραστηριότητα 2 (21.15 – 23.40) Α4. Αρθουρ 3: Ο πόλεμος των δύο κόσμων – μεταγλωττισμένη (17.10 – 19.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 – 15.00 – 17.10 – 19.20, Τετάρτη: 15.00 – 17.10 – 19.20) Red (21.30 – 23.50) Α5. H Τίνκερμπελ και η μεγάλη νεραϊδοδιάσωση – μεταγλωττισμένη (16.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 – 14.20 – 16.20, Τετάρτη: 14.20 – 16.20) Μπάτσοι από τον πάγκο (18.30 – 20.45) Social network (23.00) Α6. To μυστικό του χαμένου βασιλείου – μεταγλωττισμένη (16.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.20 – 14.10 – 16.00, Τετάρτη: 14.10 – 16.00) Η ζωή όπως την ξέρουμε (17.40 – 20.00) Μεταφυσική δραστηριότητα 2 (22.30) Α7. Alpha & omega (16.30 – 18.20 – 20.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 – 12.50 – 14.40 – 16.30 – 18.20 – 20.10, Τετάρτη: 14.40 – 16.30 – 18.20 – 20.10) The town (22.00) ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): Είμαι ο έρωτας (18.30 – 20.45 – 23.00)


gadget

ΧΑΡΜΑ ΟΦΘΑΛΜΩΝ! Kαι οι τρεις είναι όμορφες και πληθωρικές, όμως εσείς θα πρέπει να επιλέξετε μόνο μία. Πρόκειται για τρεις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και τεχνολογίας LED, με διαγώνιο 46 ιντσών, από τις Philips, Samsung και Sony, που ενσωματώνουν κορυφαία χαρακτηριστικά και προσφέρουν τρισδιάστατη εικόνα -αρκεί να υπάρχουν τα ειδικά γυαλιά.

14

του Φώτη Νικολαΐδη

Philips Cineos 46PFL8605H H μαύρη καλλονή της Philips διαθέτει τον επεξεργαστή γραφικών Perfect Pixel HD Engine και συχνότητα ανανέωσης στα 200Hz, καθώς και το σύστημα οπίσθιου φωτισμού Ambilight Spectra 2, που υπάρχει μόνο στις τηλεοράσεις Philips. Για τις τρισδιάστατες απεικονίσεις χρησιμοποιείται μια πατέντα της εταιρείας, που ονομάζεται Active 3D και υπόσχεται συναρπαστικά και ρεαλιστικά τρισδιάστατα γραφικά. Όπως και τα μοντέλα του ανταγωνισμού, έτσι κι αυτό προσφέρει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο ή στο οικιακό δίκτυο, μέσω ενός αντάπτορα, ενώ, με τη λειτουργία Net Tv, μπορούν να πραγματοποιηθούν επισκέψεις στις σελίδες που φιλοξενούνται, όπως στο «Youtube» για παράδειγμα. Στα θετικά σημεία της συσκευής είναι ο φωτισμός ambilight, που προσαρμόζεται ανάλογα με το θέμα της ταινίας, η εξαιρετική ταχύτητα απόκρισης, μόλις 1 μιλισεκόντ, η οικονομική λειτουργία της οθόνης, που καταναλώνει έως και 40% λιγότερο συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα, η ρεαλιστική απόδοση των χρωμάτων και η ύπαρξη μίας θύρας HDMI 1.4, που αποτελεί και την τελευταία έκδοση. Το κόστος της ανέρχεται στα 2.000 ευρώ.

Samsung UΕ46C7000 Πολύ λεπτή (πάχος μόλις 27 mm), αλλά πολύ πλουραλιστική και κομψή τηλεόραση, με συχνότητα ανανέωσης στα 200Hz, που ενσωματώνει τον επεξεργαστή τρισδιάστατων γραφικών HyperReal Engine και σύστημα μετατροπής της απλής εικόνας σε τρισδιάστατη. Το μοντέλο αυτό ενσωματώνει δίκτυο ethernet και την υπηρεσία Internet TV, που προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στα Samsung Apps., τα οποία περιλαμβάνουν τηλεοπτικά κανάλια και ενημερωτικά προγράμματα, όπως Fashion TV, Travel TV, Netfix , Twitter και πολλά άλλα. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα εγγραφής τηλεοπτικών εκπομπών, αρκεί να συνδεθεί ένα USB stick μεγάλης χωρητικότητας ή ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος. Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, είναι το ντιζάιν της και η πρωτοπορι-

ακή βάση στήριξης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μοντέλο αυτό προσφέρει εξαιρετική εικόνα, βαθύ μαύρο, ακριβές χρώμα και πολλές δυνατότητες ρύθμισης της εικόνας, αλλά υστερεί στην τρισδιάστατη απεικόνιση. Θετικά σημεία είναι ότι το μοντέλο αυτό της Samsung κατασκευάζεται από οικολογικά υλικά και ότι καταναλώνει έως και 50% λιγότερη ενέργεια από τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας. Η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 1.900 2.000 ευρώ.

Sony KDL46ΗΧ800 Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η νέα Bravia της Sony, που διαθέτει τον νέο και εξολοκλήρου ψηφιακό επεξεργαστή Bravia Engine 3, ο οποίος υπόσχεται ζωντανά χρώματα και λεπτομε-

ρή εικόνα. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο – μέσω ενός USB αντάπτορα – και ειδικότερα το εντυπωσιακό Bravia Internet video, που προσφέρει πρόσβαση σε Youtube, Netfix, Slacker Twitter, καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό από ταινίες, μουσική, τηλεοπτικές σειρές που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Στα θετικά σημεία της συσκευής είναι η εξαιρετική και ρεαλιστική εικόνα, η δωρεάν πρόσβαση στα πολυμέσα της εταιρείας , o σοφός τρόπος λειτουργίας του standby, όπου τώρα δεν καταναλώνεται καθόλου ενέργεια, καθώς και ο αισθητήρας φωτισμού, που ανάλογα με τις συνθήκες ρυθμίζει αυτόματα την ένταση που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή. Η τιμή της κυμαίνεται γύρω στα 2.000 ευρώ.


15

Διπλασιασμός των πωλήσεων στο νέο πολυκατάστημα «notosgalleries», σε σχέση με το 2009 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) Ύστερα από δύο μόλις μήνες λειτουργίας, το νέο πολυκατάστημα μόδας και ομορφιάς «notosgalleries» του Ομίλου «Notos Com», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε διπλάσιες πωλήσεις σε σχέση με το 2009, ενώ αναμένεται να συμμετέχει κατά 30% στις συνολικές πωλήσεις του 2011. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός ότι το νέο πολυκατάστημα «notosgalleries» στη Στοά Χιρς έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης του κέντρου της πόλης. Παράλληλα, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει ο βαθμός ικανοποίησης των πελατών του νέου πολυκαταστήματος είναι ο υψηλότερος στην ιστορία των πολυκαταστημάτων «notosgalleries». Η μεγάλη αυτή αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης κατατάσσει τo νέο πολυκατάστημα «notosgalleries» υποψήφιο στα RetailBUSINESS AWARDS 2010, στην κατηγορία RETAIL STORE/ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ. Τα βραβεία, που έχουν γίνει πια θεσμός στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, διοργανώνονται για 9η συνεχή χρονιά από την «DIRECTION ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ», σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Η τελετή απονομής των RetailBUSINESS AWARDS 2010 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010. Προϊόν Nature’s Plus, USA. Eισαγωγή Natural Plus A.E., τηλ. 210 6134604, www.naturesplus.com

urban

living

Μία Ελληνίδα εικαστικός στο «Grand Palais» του Παρισιού Η ζωγράφος Μαρία Κομπατσιάρη θα συμμετάσχει με έργα της στη φετινή έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στο «Grand Palais» του Παρισιού από τις 23 έως τις 28 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, στο ιστορικό «Σαλόνι των Ανεξάρτητων Καλλιτεχνών», όπου θα λάβει για πρώτη φορά μέρος μια ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών, σε ειδικά μάλιστα διαμορφωμένο περίπτερο. Οι 15 συμμετέχοντες αποτυπώνουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, ένα φάσμα εκφραστικών ιδιωμάτων, με έμφαση στη φύση και στο περιβάλλον, για τα οποία οι Γάλλοι εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η έκθεση στο «Grand Palais», με θέμα «Art en Capital» έχει διεθνή και μεγάλη επισκεψιμότητα, αφ’ ης στιγμής παίρνουν μέρος (μετά την κρίση Ειδικής Επιτροπής) πολλοί και γνωστοί καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του κόσμου. Φέτος, τα φώτα της προσοχής έχουν στραφεί στην Ελλάδα, γεγονός που μπορεί να δικαιολογήσει το ενδιαφέρον από μεγάλες και κεντρικές αίθουσες Τέχνης, οι οποίες προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν (κατά την περίοδο λειτουργίας του «Grand Palais» και όχι μόνον) σημαντικό αριθμό Ελλήνων καλλιτεχνών, από τους συμμετέχοντες. Την επιμέλεια της έκθεσης και της όλης διοργάνωσης έχει η κ. Έμμυ Βαρουξάκη, ιστορικός Τέχνης.


ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΙΣΘΟ∆ΟΣΙΑΣ

Είστε Μισθωτός του ∆ηµοσίου ή Συνταξιούχος; Τότε σκεφτείτε το συµφέρον σας!

Εάν είστε Μισθωτός του ∆ηµοσίου ή Συνταξιούχος µπορείτε εσείς να επιλέξετε την Τράπεζα όπου θα καταβάλλεται ο µισθός ή η σύνταξή σας κάθε µήνα! Σκεφτείτε το συµφέρον σας και ελάτε στη Μarfin Egnatia Bank όπου µε το νέο λογαριασµό µισθοδοσίας Marfin Public απολαµβάνετε: Σταθερό επιτόκιο 5% για τα πρώτα €5.000*

∆ωρεάν πάγιες εντολές για αυτόµατη εξόφληση των λογαριασµών ∆ΕΚΟ

∆ύο (2) δωρεάν αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, ανά µήνα

Νέος λογαριασµός µισθοδοσίας “Marfin Public” Μάθετε τώρα περισσότερα! * Για το επιπλέον ποσό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 367  
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 367  

ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 367