Page 1

356.260810

ΗΧΟΙ

|

ΕΙΚΟΝΕΣ

|

ΛΕΞΕΙΣ

ΜΕ

ΦΟΝΤΟ

ΤΟ

ΑΣΤΙΚΟ

ΤΟΠΙΟ

Της μόδας επειδή είναι… ντεμοντέ

PLACEBO www.agelioforos.gr

&

FREE PRESS

Λόγια Δρόμικα με τον «Ταυτισμένο Λάθος» - Ξένες γλώσσες για όλους Ορχήστρες στον Εχέδωρο - Το καράβι του πολιτισμού «δένει» στη Θεσσαλονίκη Βιβλία - CD - DVD - Στιγμές - Διορθώσεις


edito

02

real

Αναζητώντας την ταπεινότητα κι ένα μεγάλο όνειρο του Άκη Σακισλόγλου, asakisloglou@ekdotiki.gr

Aπό τις διηγήσεις των γονιών, τα λογοτεχνικά βιβλία αλλά και τις ασπρόμαυρες ταινίες του σινεμά μάθαμε αρκετά για την Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα. Μια Ελλάδα που ήταν φτωχή, διχασμένη, αγράμματη αλλά και γοητευτικά ταπεινή. Μια καλή δουλειά ήταν για όλους όνειρο ζωής, και το αφεντικό το κοιτούσαν στα μάτια με δέος. Η ιδέα της οικογένειας έβαζε προσωπικές φιλοδοξίες στην άκρη, ενώ ο πολιτικός ήταν είδωλο, και ο γιατρός κάτι σαν… Θεός. Με την πάροδο των χρόνων ήταν φυσικό να αλλάξουν πολλά. Ο κόσμος απέκτησε μεγαλύτερες απαιτήσεις και απομυθοποίησε με τη μόρφωση και την πρόσβασή του στην πληροφορία μια σειρά από θεσμούς και νοήματα. Διεκδίκησε να είναι λιγότερο φτωχός, περισσότερο ανεξάρτητος, περισσότερο ιδιωτικός. Κι ενώ θα έλεγε κανείς ότι με τον τρόπο αυτόν ο ίδιος απελευθερώθηκε, για να δημιουργήσει χωρίς φόβο τη ζωή που του αξίζει, τελικά έφτασε στο άλλο άκρο: να γίνει δέσμιος της έντονης προσωπικότητάς του, να γκρεμίσει όλους τους μύθους και να γίνει αυτός ο Θεός. Να ματαιώσει όλα τα άπιαστα όνειρά 04. του και στη θέση τους να βάλει μόνον μικρές ρεαλιστικές επιδιώξεις, που έχουν να κάνουν με το άμεσο μέλλον. Εσύ πόσεςγλώσσες μιλάς; Εντάξει, το αφεντικό του 2010 δεν είναι εκείνος ο βλοσυρός επιχειρηματίας, που ούτε κατά διάνοια σκεφτόμασταν να του μοιάσουμε. 06. Μπορείτε, όμως, να μου πείτε τι κερδίσαμε με το να θεωρούμε πως Ορχήστρες στον Εχέδωρο οι ίδιοι θα διοικούσαμε καλύτερα τις επιχειρήσεις του; Σύμφωνοι, ο γάμος και τα παιδιά δεν είναι ο μοναδικός προορισμός στη ζωή 07. του ανθρώπου, ωστόσο, αναλογιστήκατε γιατί διστάζουμε να δεΤο καράβι του πολιτισμού σμευτούμε με ανθρώπους που αγαπάμε; Κανείς δεν θέλει να είναι «μικροαστός», πνιγμένος στα πάγια και στις υποχρεώσεις. Σε πιάνει λιμάνι στη Θεσσαλονίκη κανέναν δεν φτάνει μια καλή δουλειά κι ένα κεραμίδι πάνω απ’ 08. το κεφάλι του. Ποια είναι, όμως, τα μεγάλα μας όνειρα, έχουμε σκεφτεί; Τι είμαστε τώρα και πώς ζούμε, μέχρι να κάνουμε το Λόγια Δρόμικα με τον «άλλο», το μεγαλύτερο και το καλύτερο, αναρωτιόμαστε; «Ταυτισμένο Λάθος» Δεν προσπαθώ να γίνω τιμητής των πάντων ούτε να χρυσώσω το χάπι του δικού μου μικροαστισμού. Ζορισμέ09. νος είμαι, όπως εσείς, και μπερδεμένος για το τι είναι Στιγμές - Διορθώσεις σωστό. Άλλωστε, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να πηγαίνει προς τα θέλω του. Έχει δικαίωμα να είναι 10-11. εγωιστής και να παλεύει, για να πετύχει το καλύτερο για τον εαυτό του. Η απόρριψη, όμως, του Ατζέντα εκδηλώσεων «συμβατικού» χωρίς οριοθέτηση της ανατροπής £ ∂ ™ ™ ∞ § √ ¡ I ∫ ∏ ™ £ ∂ ™ ™ ∞ § √ ¡ I ∫ ∏ ™ κρύβει πολλή μοναξιά, κι εγώ δεν θέλω να είμαι μόνος σε αυτόν κόσμο.

συστατικά τεύχους

& μίλα μου

¢π∞¢ƒ√ ª∂™

για μήλα

της Παυλίνας Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

«ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ». Γ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός

Φανταστείτε και να μη βρισκόταν...

«ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΩΝ». Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ για την απέλαση των Ρομά από τη Γαλλία.

Μεσιέ Νικολά, ακούτε...;

«ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣΑ». Ν. Βέρτης, τραγουδιστής

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

26.08.10

Και σκέφτεστε να το γιορτάσετε;

¢π∞¢ƒ√ ª∂™

Τ.356 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΒΕ Α.Ε.: Τάσος Κυριακίδης YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Άκης Σακισλόγλου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - LAYOUT: Μενέλαος Γεωργίου ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Παυλίνα Εξαδακτύλου, Χρήστος Έρσεζερ, Νίκη Κεφαλά, Κική Μουστακίδου, Φώτης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Σαλαμές ΑΤΕΛΙΕ: Μενέλαος Γεωργίου, Άννα Τσολάκη ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Αγγελική Καράνου ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ: Βασιλεία Χαϊδαλή, Γιώργος Kουτσελίνης ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Σοφία Ψιλοπούλου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Φωτεινή Καρπούζα ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τμήμα Διαφ/σης: τηλ. 2310 779273, fax 2310 779301, e-mail: ad@ekdotiki.gr Tμήμα Σύνταξης: τηλ. 2310 779223 ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Πατριάρχου Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, τηλ. 210 7256750, fax 210 7256760 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


on stage

03 Placebo συνέντευξη στην Παυλίνα Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

«Αν μπορούσα να σε ξεριζώσω από το ταβάνι, θα πάγωνα και τους δυο μας στον χρόνο. Θα έβρισκα έναν καινούριο τρόπο να βλέπω τα πράγματα, με τα μάτια σου για πάντα κολλημένα στα δικά μου»... Οι Placebo έρχονται στη Θεσσαλονίκη, και ο ντράμερ τους, Steve Forrest, στην άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται ενθουσιασμένος, που μαζί με τον Brian Molko και τον Stefan Olsdal θα σου πετάξουν ακόμη μια φορά το κλειδί, για να ανοίξεις το κλουβί σου.

«Δεν θα είμαστε ποτέ της μόδας»

Άλλη μια φορά στη Θεσσαλονίκη οι Placebo, λοιπόν. Υποθέτω ότι, εφόσον δεν έχετε κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ, θα επικεντρωθείτε κυρίως στο «Battle for the sun» και στους προηγούμενους δίσκους... Καταρχήν, είμαι ενθουσιασμένος για τη συναυλία και χαίρομαι πολύ για το tour που κάνουμε με την μπάντα. Σε σχέση τώρα με τα κομμάτια που θα παίξουμε, το κοινό θα ακούσει τόσο τραγούδια που δεν έχουμε παίξει για πολύ καιρό, όσο και νέα κομμάτια, που θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο άλμπουμ, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Πώς είναι να είσαι μέλος, και μάλιστα νέο μέλος, ενός τόσο επιτυχημένου συγκροτήματος, όπως είναι οι Placebo; Είναι υπέροχο. Δεν είμαι, όμως, ξετρελαμένος εξαιτίας του βεληνεκούς της μπάντας, αλλά επειδή είμαι ξανά μέλος μιας οικογένειας. Όταν «έχασα» την άλλη μου μπάντα, πληγώθηκα πολύ. Η φάση, όπου εντάχτηκα στους Placebo, ήταν έντονη συναισθηματικά για μένα. Ανήκω και πάλι κάπου και είμαι ευτυχισμένος γι’ αυτό.

Άκουγες τους Placebo, πριν γίνεις ένας από αυτούς; Μέχρι κάποια στιγμή, δεν είχα πραγματικά την παραμικρή ιδέα για το ποιοι είναι οι Placebo, δεν τους είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Όταν τους άκουσα, μου άρεσαν πολύ· με εντυπωσίασε τρομερά η φωνή του Brian. Τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι, τελικά, βγήκε σε καλό που δεν ήμουν fan της μουσικής τους από την αρχή. Αν συνέβαινε αυτό, θα σκεφτόμουν συνέχεια: «Wow! Παίζω μουσική με τον Molko και τον Olsdal». Όμως, ακριβώς επειδή δεν σκεφτόμουν έτσι, έλεγα από μέσα μου: «Wow! Παίζω μουσική με ανθρώπους που εκτιμώ βαθιά». Πάντως, τώρα, είμαι μεγάλος fan των Placebo.

Όχι, όμως, και μεγαλύτερος fan από μένα... Εντάξει, λοιπόν...

Σοβαρά τώρα, πού πιστεύεις ότι οφείλεται η εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος, χωρίς όμως το ίδιο το συγκρότημα να είναι στην πραγματικότητα εμπορικό, και μάλιστα για αρκετά χρόνια τώρα; Στη φωνή του Molko, στον ήχο, στους στίχους; Αυτό είναι, όντως, ένα θέμα! Ίσως οφείλεται σε όλα αυτά μαζί και σε άλλα πολλά. Η ξεχωριστή φωνή του Brian είναι σίγουρα η πιο προφανής απάντηση. Οι Placebo δεν απασχόλησαν ποτέ τα εξώ-

φυλλα των σκανδαλοθηρικών περιοδικών, ούτε και ήταν ποτέ στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, αν και είναι μια μπάντα που την ακολουθεί ένα μεγάλο κοινό. Όταν, λοιπόν, δεν είσαι ποτέ της μόδας, δεν μπορείς και να βγεις εκτός μόδας! Έτσι δεν είναι; Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν κάτι μέσα στα τραγούδια μας, κάτι που να τους συνδέει με τα συναισθήματά τους... Πραγματικά, υπάρχουν τόσο πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Placebo είναι επιδραστικοί.

Πώς γράφετε μουσική; Πρακτικά, δηλαδή, με ποιον τρόπο γίνεται; Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος. Κάποιες φορές, ο Brian γράφει μόνος του ένα τραγούδι, άλλες πάλι το κάνουμε όλοι μαζί. Πολλές φορές τα τραγούδια προκύπτουν έπειτα από κουβέντες που κάνουμε μεταξύ μας για διάφορες ιδέες που έχουμε. Πριν ενταχτώ στην μπάντα, τα πράγματα ήταν αλλιώς· υπήρχαν άλλες δυσκολίες σχετικά με το κομμάτι της δημιουργίας των τραγουδιών. Τώρα, τα πράγματα είναι καλύτερα, διαφορετικά. Γι’ αυτό και βγήκε έτσι όπως βγήκε το τελευταίο μας άλμπουμ, το «Battle for the sun».

Πώς ήταν η εμπειρία από την περσινή σας εμφάνιση στη Μαλακάσα; Φαινόσουν να τα δίνεις όλα πραγματικά στη σκηνή. Ήταν απίστευτα! Μείναμε, μάλιστα, για λίγες μέρες στην Ελλάδα και πήγαμε με ιστιοπλοϊκό σε διάφορα νησιά.

INFO

Οι Placebo εμφανίζονται στο Θέατρο Γης, στις 10 Σεπτεμβρίου. Προπώληση στο Ticket House, Μητροπόλεως 102, τηλ.: 2310264880. Online Sales: www.ticketpro.gr, www.tickethouse.gr.


εκπαίδευση Ανοίξ τ ε πόρτες επικοινωνία ς με τον έ ξ ω κόσμο Γνωρίζοντας κάποιες ξένες γλώσσες ανοίγετε πόρτες επικοινωνίας με ανθρώπους από άλλα σημεία του πλανήτη μας, όπου ομιλούνται 10.000 περίπου γλώσσες και ακόμη περισσότερες διάλεκτοι, ενώ μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 23 επίσημες γλώσσες. Ο κάτοχος μιας ξένης γλώσσας απολαμβάνει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο στην ιδιωτική, όσο και στην επαγγελματική του ζωή, και ένας που γνωρίζει καλά μια ξένη γλώσσα μπορεί εύκολα να μάθει και μία δεύτερη που συγγενεύει με αυτήν.

Σύμφωνα με μια έρευνα του βρετανικού Thomas Language Centre, η γνώση μιας δεύτερης γλώσσας αποδίδει στον κάτοχο της 3.500 ευρώ τον χρόνο και 180.000 ευρώ σε όλο του τον βίο, ενώ 9 στις 10 βρετανικές επιχειρήσεις παραδέχονται ότι προκύπτει όφελος από την παρουσία ξενόγλωσσου προσωπικού. Ένας από τους πρώτους δασκάλους ξένων γλωσσών υπήρξε ο Κομένιος, που έθεσε από τον 17ο αιώνα κιόλας τα θεμέλια της διδασκαλίας τους, εισάγοντας μοντέρνες για την εποχή μεθόδους που εξακολουθούν να εφαρμόζονται και σήμερα, όπως προφορικά μαθήματα και ασκήσεις και συστήματα απομνημόνευσης που στηρίζονταν σε αντικείμενα και εικόνες. Ο ίδιος εξέδωσε, μάλιστα, και ένα εικονογραφημένο αναγνωστήριο της λατινικής γλώσσας για παιδιά, με τον τίτλο Orbis Sensualim Pictus. Πάντως, τα πρώτα ταχύρρυθμα συστήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών εισήχθησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπήρχαν μεγάλες και επείγουσες ανάγκες για διερμηνείς στα τμήματα αποκωδικοποίησης των εχθρικών ραδιοσυχνοτήτων. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη προθυμία για την εκμάθηση ξένων γλωσσών που ενθαρρύνεται από την Ε.Ε., η οποία καταρτίζει και χρηματοδοτεί ανάλογα προγράμματα. Το 2000 και στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας αναγνωρίστηκε ότι η γνώση μιας ξένης γλώσσας αποτελεί έναν από τους 5 βασικούς παράγοντες επιτυχίας, και τα κράτη - μέλη της, με εξαίρεση την Ιρλανδία, δίνουν τη δυνατότητα εκμάθησης δύο ξένων γλωσσών στα σχολεία. Σήμερα, το 93 % των μαθητών των δημοτικών σχολείων στην Ε.Ε. μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα, το 33% τη γαλλική και το 13 % τη γερμανική, ενώ στο 88% των δημοτικών σχολείων στις Η.Π.Α. διδάσκονται τα ισπανικά λόγω της αυξημένης παρουσίας λατινογενών.

Οι ξένες γλώσσες στην επαγγελματική σταδιοδρομία Με την παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο να βρίσκεται στο φόρτε του, η παρουσία ξενόγλωσσου προσωπικού αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε μεγάλη εταιρεία. Σε κάποιες χώρες όπου υπάρχει έντονη προσκόλληση στη μητρική γλώσσα, όπως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πολωνία, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ανεύρεσης ξενόγλωσσου προσωπικού, και οι γνωρίζοντες εκεί καλά μια ξένη γλώσσα έχουν ένα σοβαρό αβαντάζ. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία είναι αναμφίβολα τα αγγλικά, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις εμπορικές συναλλαγές και στο Ίντερνετ, όμως μία πρόσθετη ξένη γλώσσα αυξάνει σε μεγάλο ποσοστό τις πιθανότητες επαγγελματικής

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

26.08.10

04 Ξένες γλώσσες

του Φώτη Νικολαΐδη

επιτυχίας, αρκεί να επιλεγεί με γνώμονα τη ζήτηση που παρουσιάζει και όχι την προσωπική προτίμηση. Δεν είναι κακό, για παράδειγμα, να γνωρίζει κανείς τη γλώσσα σουαχίλι των Ζουλού, όμως δεν μπορεί να προσδοκά επαγγελματικό όφελος από αυτήν.

Τρόποι εκμάθησης Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στα ιδιωτικά φροντιστήρια και στα κολέγια, καθώς και στα θερινά καμπ, προσφέρονται μα-

θήματα ξένων γλωσσών, όπως επίσης στο Ίντερνετ και στο σπίτι με τη βοήθεια βιβλίων και οπτικοακουστικών μέσων. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς μία ξένη γλώσσα, αρκεί να έχει την θέληση να το κάνει και στη συνέχεια να βρει τον τρόπο να την αξιοποιήσει, διότι μία γλώσσα που δεν καλλιεργείται πάει χαμένη. Το Ίντερνετ και τα προγράμματα επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, και σήμερα υπάρχει επικοινωνία με όλα τα σημεία του πλανήτη· έτσι δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθούν φιλίες με άτομα που ομιλούν τη γλώσσα που ενδιαφέρει. Βέβαια, θα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην αρχή, όμως αυτές μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, εφόσον υπάρχει ζήλος. Τα ταξίδια σε ξένες χώρες και η συμμετοχή σε καμπ εκμάθησης ξένων γλωσσών αποτελούν μια καλή λύση για την πρακτική εξάσκηση της γλώσσας, όπως επίσης και η παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών στη γλώσσα αυτήν.

Info

Πατώντας την γερμανική λέξη Kartoffel (πατάτα) στο wikipedia βγαίνουν 104.000 αποτελέσματα και στη συνώνυμη αγγλική λέξη potato βγαίνουν 1.330.000 αποτελέσματα, ενώ στην ελληνική λέξη πατάτα βγαίνουν μόλις 2.950 αποτελέσματα. Μεγάλη διαφορά υπάρχει, όμως, και στο περιεχόμενο των κύριων άρθρων του wikipedia, όπου το κείμενο για την πατάτα υπερβαίνει τις 8.000 λέξεις, συγκριτικά με τις 1.000 περίπου λέξεις, που περιέχει το ελληνικό κείμενο, και, αν ληφθεί υπόψη το μεγάλο ποσοστό των άσχετων αποτελεσμάτων, τότε η αγγλική γλώσσα αποτελεί την κύρια πηγή μάθησης στο Ίντερνετ. Για τα μειονεκτικά άτομα που θέλουν να μάθουν μια ξένη γλώσσα, υπάρχει το πρόγραμμα Allegro που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Πολλοί διερμηνείς έμειναν στην ιστορία, όπως η επονομαζόμενη Μαρίνα, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα στον στρατό του Κορτέζ κατά την κατάκτηση του Μεξικού, μιας και έμαθε γρήγορα ισπανικά, ενώ γνώριζε ήδη την γλώσσα των Μάγια και των Αζτέκων.


brass

06

Νότε ς του κόσμου της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

Μια γιορτή νεολαίας για τη μουσική θα είναι το φετινό, δέκατο τρίτο στη σειρά Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών που διοργανώνει ο Δήμος Εχεδώρου. Επτακόσιοι μουσικοί από συνολικά έξι χώρες θα δώσουν το παρών από τις 25 έως τις 29 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό γεγονός που ξεκίνησε την πορεία του πιλοτικά, πριν από δεκατρία χρόνια, και καταφέρνει να διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Ορχηστρικά σχήματα από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία τιμούν, φέτος, το Φεστιβάλ με την συμμετοχή τους, ενώ αντίστοιχα σχήματα από την Ελλάδα και περιοχές της Θεσσαλονίκης παίρνουν επίσης μέρος σε αυτήν την πολύπλευρη ευρωπαϊκή δράση. Όπως, άλλωστε, επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Μίλτος Πολυχρονίδης, «το Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών δεν είναι μια μονοσήμαντη μουσική εκδήλωση, αλλά κάτι που ξεπερνά τα σύνορά μας. Η νέα γενιά συναντάται και συνομιλεί με την κοινωνία μέσω της μουσικής.

13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ Με άξονα το περιβάλλον

Σε Σίνδο, Διαβατά και Καλοχώρι

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών του Δήμου Εχεδώρου συνδέεται, φέτος, με την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με ενημερωτικό υλικό και ειδικά περίπτερα, οι διοργανωτές στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό πάνω σε αυτά τα ζητήματα, περνώντας μέσα από τη μουσική κοινωνικά μηνύματα.

Η Σίνδος αποτελεί τον κεντρικό χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, ωστόσο την ευκαιρία να απολαύσει μουσικές του κόσμου θα έχει το κοινό σε Διαβατά και Καλοχώρι, με παράλληλες εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, το τελευταίο διήμερο του Φεστιβάλ, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, με τις θεματικές «Συνθέσεις για ορχήστρα πνευστών και είδη εμβατηρίων» και «Η αναπνοή στους μουσικούς πνευστών».

Info

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ακριβές πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.youthbandfestival.gr. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Διάρκεια: 25 - 29 Αυγούστου.


07 Η HULDA ΤΟΥ ILHAN KOMAN ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«επισκέψεις» Πολιτισμός και επισ τήμη ανοίγουν πανιά Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ

του Αλέξανδρου Σαλαμέ, asalames@ekdotiki.gr

Ένας πλωτός… φορέας πολιτισμού πρόκειται να ρίξει άγκυρα από σήμερα έως και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου σε ένα από τα πιο πρωτότυπα φεστιβάλ που έχει φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη. Η εκατονταετής δικάταρτη σκούνα «Hulda», με καταγωγή από τη Σουηδία, θα αράξει στην Αποβάθρα 1, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας μία σειρά από εκδηλώσεις προς τιμήν του Τουρκοσουηδού γλύπτη, Ilhan Koman, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης και κάτοικος του συγκεκριμένου πλοίου.

Έκθεση των επιστημονικών έργων τέχνης του Ilhan Koman Τόπος Διεξαγωγής: Πλοίο «Hulda», Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1, Θεσσαλονίκη. Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 14.00 / 16.00 - 23.00 Εργαστήρια Τέχνης και Επιστήμης Νέων Τόπος Διεξαγωγής: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1, Θεσσαλονίκη. «Μεταλλικός Κόσμος» (για παιδιά ηλικίας 10 - 12 ετών): Εργαστήριο για νέους καλλιτέχνες Τόπος Διεξαγωγής: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1, Θεσσαλονίκη. Παράλληλες δράσεις: Τόπος Διεξαγωγής: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1, Θεσσαλονίκη. «ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ»: Εγκαίνια, 26/08, 20.00. Performance ειδικά σχεδιασμένη από το γκρουπ SourliBoom. Η δικάταρτη σκούνα Hulda θα βρίσκεται έως και τις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

«Ο καλλιτέχνης είναι ον διεθνές» Το Φεστιβάλ Hulda οργανώνεται από το Ιδρυμα Ilhan Koman, με την υποστήριξη του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «Κωνσταντινούπολης 2010 - Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» και σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ευρώπη. Το φεστιβάλ ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη στις 26 Μαρτίου 2009 και από τότε έχει ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, την Αμβέρσα, τη Βαρκελώνη, τη Νάπολη και τη Μάλτα, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν από τους σταθμούς ενός project, το οποίο συνδυάζει με τρόπο μοναδικό την επιστήμη με την τεχνολογία, καθώς ο διάσημος γλύπτης κατασκεύασε γλυπτά, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στην επιστήμη. H Λυδία Χατζηιακώβου, υπεύθυνη του προγράμματος για το γραφείο οργάνωσης και συντονισμού εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης «Artbox», τονίζοντας στις «Δ» τη σημασία του Φεστιβάλ Hulda, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα θέμα αρκετά πρωτότυπο, που συνδέει την τέχνη με την επιστήμη, μία σχέση που μπορεί να μην είναι εμφανής στο ευρύ κοινό αλλά είναι πολύ στενή και δίνει τόσο στην επιστήμη βήμα να σκεφτεί την τέχνη με άλλο τρόπο, όσο και στην τέχνη να δει την επιστήμη με άλλο μάτι. Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή διοργάνωση, που έχει πραγματοποιηθεί ήδη σε πολλά μέρη της Ευρώπης και είναι πολύ σημαντικό που έρχεται στη Θεσσαλονίκη».

Ο φανταστικός… Ilhan Koman

Ο διάσημος εικαστικός επί το έργον

Ο Ilhan Koman σε μία από τις σπάνιες φωτογραφίες του

Γεννημένος το 1921 στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, ο εμπνευσμένος εικαστικός αναγκάστηκε να μετακομίσει στη Στοκχόλμη, προκειμένου να διδάξει σε ένα από τα σπουδαιότερα Σχολεία Τεχνών και Σχεδίου της σουηδικής πρωτεύουσας. Το 1965, ο Ilhan Koman θα αγοράσει το Hulda και θα το μετατρέψει σε μόνιμο τόπο κατοικίας μέχρι και το θάνατό του το 1986. Το υπουργείο Πολιτισμού θα μετατρέψει αυτό το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό εργαστήριο σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας, ενώ θα γίνει ταυτόχρονα ο μόνιμος τόπος κατοικίας του γιου και του εγγονού του που θα συνεχίσουν το έργο του. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα έργα του ως «εμβρυακά», καθώς το καθένα ήταν ταυτόχρονα και ένα επιστημονικό πείραμα. Μορφές και παραστάσεις αποτελούμενες από γεωμετρικά σχήματα είναι μέχρι σήμερα αντικείμενο έρευνας και παρατήρησης. «Ο Ilhan Koman είναι ένας άξιος απόγονος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος με τα μέσα που είχε για την εποχή του προσπάθησε και πέτυχε τελικά να δει τέχνη και επιστήμη με μια καθολική ματιά», εξηγεί η Λυδία Χατζηιακώβου.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Καθημερινά 21.00 - 23.00. Προβολή έργων τέχνης βίντεο των: Λένας Αθανασοπούλου, Μάριου Σπύρογλου, Δανάης Στράτου, Λίας Ψωμά. 02/09, 24.00 ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ «12 by Night» του Χάρη Πάλλα.Το έργο σε εξέλιξη του νέου εικαστικού θα παρουσιαστεί σε μια ειδική προβολή. 02/09, 20.00 ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ της εικαστικού, Αγγελικής Μακρή. Μια ειδικά σχεδιασμένη εικονογράφηση του κομίστα Τάσου Μαραγκού, που θα διανέμεται στο κοινό κατά την επίσκεψή του στην έκθεση. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά 11.00 - 14.00 και 16.00 - 23.00.


λόγια δρόμικα «Το rap είναι αφύπνιση»

08

ΤΑΦ. ΛΑΘΟΣ

του Αλέξανδρου Σαλαμέ, asalames@ekdotiki.gr

«Κυριακού Παναγιώτης. Ετών 23, κάτοικος Αθήνας. Τεχνικές δεξιότητες και ικανότητες: ηχοληψία, μουσική παραγωγή και Η/Υ. Αυτά βάζω συνήθως στo βιογραφικό, αλλά πουθενά δεν με παίρνουν. Δύσκολοι καιροί για προσλήψεις...». Ταυτισμένος Λάθος ή καλύτερα Ταφ. Λάθος. Μέλος του «Ψυχόδραμα07», από τα χέρια του βγήκε ένα από τα καλύτερα cds της hip hop. «Ήταν περίεργη κατάσταση» λέγεται. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Το «Ταφ. Λαθος» είναι συντομογραφία από το «Ταυτισμένος Λάθος», το οποίο προέκυψε σε μια καφετέρια, όπου την είχα κάνει σκαστός από το σχολείο. Ο λόγος που βγήκε είναι γιατί προτιμώ να έχω την ησυχία μου. Να μην ασχολείται κανείς μαζί μου, όπως και το αντίστροφο. Οπότε, ακόμη και αν είμαι σωστός, δεν με ενδιαφέρει αν θεωρηθώ λάθος, αρκεί να μη γεμίζει το κεφάλι μου. Η ηρεμία ίσως να έχει λείψει από τη ζώη μου, και ψάχνω με διάφορους τρόπους να αναπληρώσω το κενό. Τα πρώτα ουσιαστικά ακούσματα της rap μουσικής ήρθαν στ’ αφτιά μου γύρω στο 1996 με 1997, ακούγοντας από το διπλανό δωμάτιο του αδερφού μου. Κάτοικος Ρόδου, ήμουν μέρος μιας μικρότερης σε ηλικία παρέας αλλά και μιας μεγαλύτερης που ονομαζόταν «Ψυχόδραμα». Οι δύο αυτές ομάδες είχαν βρει τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας και διασκέδασης. Με ένα κασετόφωνο για συντροφιά αράζαμε στην παραλία «Έλλη» και «μοιραζόμασταν» couple και freestyle, έως ότου τα… ουρλιαχτά της μάνας μου από το τηλέφωνο να με αναγκάσουν να γυρίσω σπίτι.

Ο νέος προσωπικός μου δίσκος «Ήταν περίεργη κατάσταση» ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2010. Όντως, ήταν μια περίεργη κατάσταση που ήθελα απλώς να φύγει από μέσα μου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ήταν μία περίοδος, όπου ένιωσα πρωτόγνωρα συναισθήματα που δεν φανταζόμουν καν ότι υφίστανται ή τουλάχιστον ότι θα τα ένιωθα εγώ. Αυτό που έκανα ήταν να τα αποτυπώσω όσο καλύτερα μπορούσα στο χαρτί και… ιδού το αποτέλεσμα: ένας δίσκος κατά λάθος αφιερωμένος σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα. Το πραγματικό hip hop κίνημα καλά κάνει τη δουλειά του, αρκεί να είχε και αυτό μια θέση μέσα στα playlists της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Πάλι καλά που υπάρχει το net, και ο κόσμος έχει αρχίσει να αποκτά μια άλφα μουσική παιδεία και να στέλνει τη σαβούρα στον κάδο ανακύκλωσης. Έχει πολλά να δώσει και να πάρει, βέβαια, για να μπορέσει να εξελιχθεί κι αυτό με τη σειρά του. Το rap είναι αφύπνιση, τη θέση του την έχει πάρει εδώ και δύο δεκαετίες, τραντάζοντας πάντα τα νερά, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Έτσι δημιουργήθηκε κι έτσι θα συνεχίσει...

Με τι κουράγιο να σηκώσεις κεφάλι Δεν είμαι ούτε πολύ μικρός, ούτε πολύ μεγάλος. Είδα να περνάνε από μπροστά μου τα καλύτερα μου χρόνια και έχω άλλα τόσα πιο άχαρα αλλά ταυτόχρονα και πιο δημιουργικά. Δεν πετάω στα σύννεφα, όπως τα παλιά τα χρόνια, αλλά ακόμη συνεχίζω να τα κοιτάω, περιμένοντας να αλλάξουν σχήμα. Αρκεί να έχω πλέον κουράγιο να αντικρίσω τον ουρανό.

Τύμπανα πολέμου Και να μου το έλεγε κανείς, ότι θα ζούσα σε μία κοινωνία που μέρα με τη μέρα παραπαίει, δεν θα το πίστευα. Ένα ιδιότυπο ντόμινο αποτελούμενο από επιχειρήσεις, θέσεις εξουσίας, πολιτικές αποφάσεις, ανθρώπινες ζωές άρχισε να γκρεμίζεται. Γύρω μου μαγαζιά κλείνουν, φίλοι παρατάνε τα όνειρά τους και βολεύονται όπου βρουν. Άλλοι τόσοι ψάχνουν να βρουν δουλειά, αλλά μάταια. Κάποιοι ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Πολιτικοί συλλαμβάνονται, καθημερινοί πολίτες μετατρέπονται σε ληστές και κάπου στη μέση εγώ κι εσύ. Να προσπαθούμε να κρατηθούμε ζωντανοί και ας προστάζουν οι καιροί το αντίθετο. Το τσεκούρι του πολέμου, δυστυχώς, έχει ξεθαφτεί από καιρό και, κάθε μέρα, πίσω από τις φωνές των παρουσιαστών ειδήσεων σαν να ακούγονται σε μουσικό χαλί τα τύμπανα του πολέμου. Μη με ρωτάς αν πρέπει να πάρουμε μέρος σε τούτη την ιδιότυπη σύρραξη. Κι εγώ δεν ξέρω πια. Χαμένα τα έχω.

Να θυμηθώ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

26.08.10

Info Ο Ταφ. Λάθος ετοιμάζει νέο LP με τίτλο «Είναι κανείς εδώ» Μάθε νέα του στο http://www.b-muzic.gr


09

στιγμές

σε καρτ ποστάλ

«Μέσα στην ιστορία διορθώσεις που έγραψες» με κόκκινο

&

Αν δεν είσαι στοιχειωμένος, δεν σταυρώνεις λέξη. Ετσι έλεγε. Αν δεν είσαι κατατρεγμένος από τις λέξεις, στερεύεις. Μονάχα οι τρελοί και οι κυνηγημένοι καταπιάνονται με δαύτες. Οι τρελοί αγνοούν τον κίνδυνο να πιάνεις τις λέξεις στα χέρια σου, και οι κυνηγημένοι κρύβονται μέσα τους.

Εκείνος που πρόδωσε, προδόθηκε πρώτος.

της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

Κατά αγνώστων Με τα αστικά λεωφορεία με δένει μια σχέση αγάπης και μίσους. Είναι φορές που πνίγομαι στους δρόμους της πόλης και ψάχνω καταφύγιο σε αυτά, και είναι άλλες, όπου μέσα τους χάνω το οξυγόνο και προτιμώ το καυσαέριο των δρόμων. Οι καθημερινές μετακινήσεις, εδώ και χρόνια, με ανθρώπους που δεν γνώριζα κατάφεραν να διαβρώσουν, έστω και στο ελάχιστο, την καχυποψία μου απέναντι στο άγνωστο. Κι ήταν αυτός ένας από τους λόγους που στήριζα σθεναρά την κατ’ ανάγκην επιλογή μου. Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, η καχυποψία επανήλθε, όπως και η σχέση μίσους με αυτό το όχημα, που κουβαλά εμένα και τις σκέψεις μου καθημερινά από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη. Μέσα σε μία διαδρομή λίγων λεπτών, το πορτοφόλι μου έγινε καπνός. Το πρόσωπο που σαγηνεύτηκε από την τσάντα που κρατούσα, είχε στα χέρια του ένα λεπίδι, το οποίο δεν μπήκα στη διαδικασία να παρατηρήσω. Έσκισε ένα σημείο της με δυο χαρακιές, τράβηξε με μαεστρία το πορτοφόλι, δεν αντιλήφθηκα σε ποια στάση κατέβηκε ούτε την αξιοθαύμαστη επιχείρηση που έστησε με στόχο τον όγκο που στηριζόταν στον δεξιό μου ώμο. Συνειδητοποίησα την απώλεια, μερικές ώρες αργότερα, όταν προσωπικά μου αντικείμενα άρχισαν να σκορπίζονται στο πεζοδρόμιο. Έψαχνα με ποιον τρόπο να αντιδράσω – πώς θα ένιωθε κάθε θύμα κλοπής που σέβεται τον εαυτό του; Ασυναίσθητα, λοιπόν, γέλασα κι ένιωσα ένα ζεστό αίσθημα κατανόησης. Όχι ως υποτιθέμενα ανώτερος άνθρωπος, αλλά καταβάλλοντας προσπάθεια να νιώσω απλώς, άνθρωπος. Δεν ξέρω τι συναισθήματα θα περιέγραφαν αυτές οι γραμμές, αν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ή ένα μεγάλης αξίας αντικείμενο έκανε φτερά. Πέρα από το «χαρτζιλίκι» της ημέρας, στερήθηκα τη φωτογραφία ενός αγαπημένου μου προσώπου και «απώλεσα» την ταυτότητά μου, όπως αναγκάστηκα να δηλώσω υπεύθυνα και στο κοντινό μου αστυνομικό τμήμα. Με προέτρεψαν να υποβάλω μήνυση κατά αγνώστων. Ασυναίσθητα, λοιπόν, και πάλι γέλασα. Με ένοιαζε μόνο να απομακρύνω την καχυποψία που είχε επανέλθει και να ανακτήσω εκείνη τη σχέση αγάπης με τα αστικά λεωφορεία. Και αυτό θα κάνω.

Υ.Γ: Πέρα από την περίπτωση απώλειας ή κλοπής, το δελτίο ταυτότητας πρέπει να αντικαθίσταται, όταν έχει περάσει δεκαπενταετία από την έκδοσή του ή ακόμη και όταν δεν αναγράφεται σε αυτό η ιθαγένεια ή τα στοιχεία του ατόμου με λατινικούς χαρακτήρες.

Έτσι έλεγε. Αν δεν προδοθείς πρώτος, δεν μπορείς να προδώσεις. Καμιά φορά, έκλαιγε τη νύχτα, γιατί σκεφτόταν πως όλες οι ιστορίες προδοσίας τελειώνουν με την διαπόμπευση του προδότη και την αποκατάσταση της τάξης. Έλεγε ότι κανένας ποτέ δεν έγραψε πως κάθε απόγευμα ο προδότης ανακατεύει τα φασολάκια στην κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο, έπειτα τα βάζει προσεκτικά σε ένα λευκό πιάτο στο τραπέζι της κουζίνας και, λίγο πριν μπήξει το πιρούνι μέσα τους, το μπήγει στο δεξί του χέρι, για να το αχρηστεύσει εντελώς.

Αν δεν είσαι απελπισμένος, δεν έχεις να ελπίζεις σε τίποτε. Έτσι έλεγε. Αν δεν σπάσουν τα δάχτυλά σου από την απελπισία, σε τι να ελπίζεις; Μονάχα αυτοί που φοβούνται να ζήσουν, φοβούνται να απελπιστούν. Από τη ρίζα της απελπισίας, θα φυτρώσεις, έλεγε. Σκάψε, έλεγε. Σκάψε βαθιά την απελπισία σου.

Σε ένα ρεπορτάζ στο διαδίκτυο διάβαζα πως «η κρίση θεριεύει, η γραφή αντέχει». Στο μπλογκ της Χρύστας, μιας εξαιρετικής δημοσιογράφου από την Θεσσαλονίκη, που ζει και εργάζεται στην Κύπρο, βρήκα τη φράση πως «η ελπίδα θα έρθει από τους απελπισμένους». Καμιά φορά μπορείς να τα συνδυάσεις. Τη γραφή με την ελπίδα. Το διάβασμα με την ελπίδα. Αν μερικοί αριθμοί σε έναν πίνακα, που βρίσκεται σε ένα κτίριο, το οποίο οι άνθρωποι με τα κολλαρισμένα κοστούμια αποκαλούν χρηματιστήριο, μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο, τότε γιατί μερικά αραδιασμένα γράμματα σε σελίδες από χαρτί ή σε πίξελ, να μην μπορούν να τον σώσουν; Τόσα όμορφα πράγματα να διαβάσει κανείς. Τόσα όμορφα βιβλία να αναγνώσει κανείς. Εκεί δίπλα στο κομοδίνο σου για λίγα λεπτά, πριν κλείσεις έστω τα μάτια, κι ίσως το πρωί να είναι καλύτερα. Σαν αυτό που λέει ο Λειβαδίτης: «Ή σαν τον ποιητή που του αρκεί λίγος ύπνος για να ξαναγίνει αθώος».

της Παυλίνας Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

- Γι’ αυτό γράφουμε ιστορίες; - Ναι. - Για να βρούμε εκείνο που έχει χαθεί; - Ναι. - Κι αν δεν το είχαμε ποτέ; - Οι ιστορίες τότε δε φτάνουν. - Τι να κάνω; - Αγκάλιασέ με. - Δε σε βλέπω. - Πού είμαι; - Μέσα στην ιστορία που έγραψα. (Το χάρισμα της Βέρθας, Φ. Τσαλίκογλου)


ατζέντα...

10

να φύγουμε

επιμέλεια: Χρήστος Ερσεζερ, chrersezer@yahoo.gr

Φραπεδονίκη… ALLE IM HAUS, Ορβήλου 4β Λαδάδικα, 2310 545564 / APALLOU, Μητροπόλεως 51 & Καρόλου Ντηλ, 2310 228898 / BAR ARTE, Π. Μελά 20 Εύοσμος, 2310 559720 / BODRUM, Σ. Γονατά 1 Ναυαρίνου, 2310 257057 / CARDHU, Π. Π. Γερμανού 19, 2310 228120 / CHOCOLAT, Ικτίνου 4, 2310 224284 / COFIX, Λ. Μαργαρίτη 11, 2310 250011 / ERNEST HEBRARD, Πλ. Αριστοτέλους & Λ. Νίκης 13, 2310 242241 / LE CIRQUE caffe spectacle gallery live, Τσιρογιάννη 3, 2310 271211 / LOL Cafe, Βύρωνος 5Α, 2310 252584 / PASTA FLORA DARLING, Ζεύξιδος 5, 2310 223216 / PLAYROOM, Αγίας Σοφίας 21, 2310 230328 / URBAN, Ζεύξιδος 7, 2310 272821 / ΑΕΡΑΣ, Λ. Νίκης 13, 2310 232991 / ΕΝΤΕΧΝΟΝ, Ι. Δέλλιου 4 Πλ. Σιντριβανίου, 2310 280553 / Η ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ, Απ. Παύλου 22, 2310 243188 / ΚΑΦΕΝΑΙ, Εθν. Αμύνης 6 & Τσόπελα, 2310 220310 / ΜΠΛΕ, Λ. Νίκης 13, 2310 228728 / ΠΡΩΤΟ ΠΑΤΩΜΑ art café theatre, Τσιμισκή 97, 2310 223331

Πάμε για μαμ; ΑΡΓΩ, Ελληνική Κουζίνα, Κομνηνών 71 – Πανόραμα, 2310 346272 / ΒΟΣΠΟΡΟΣ, Βατικιώτου & Δήμτσα Πλ. Aθωνος, 2310 267226 / ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, Καπ. Γκόνη 10, 2310 421620 / ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ, Λ. Oχι 23 Aγιος Παύλος, 2310 968969 / ΔΙΑ ΧΟΙΡΟΣ, Ιωακειμίδου 1, 2310 235960 / ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ, Αιγύπτου 17, 2310 521376 / ΕΛΙΑ ΛΕΜΟΝΙ, Μ. Μπότσαρη 19, 2310 865961 / Η ΠΑΝΤΕΡΜΟΣ, Κολωνιάρη 73 Αμπελόκηποι, 2310 725838 / ΚΙΟΥΠΙΑ, Πλ. Μοριχόβου 3-5 Λαδάδικα, 2310 553579 / ΚΡΑΣΟΔΙΚΕΙΟ, Φιλίππου 18 & Βενιζέλου, 2310 259031 / ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ, Αρμενοπούλου & Ναυαρίνου Πλ. Τερψιθέας Σταυρούπολη, 2310 601167 / ΟΠΤΑ ΠΥΡΙ, Μητρ. Γενναδίου 5 Πλ. Αθωνος, 2310 230695 / ΟΥΖΟ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ, Μπαλανού 27 Πλ. Αθωνος, 2310 280076 /ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ, Μ. Γογύλη 13 Καλαμαριά, 2310 447943 / 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ, Καλαποθάκη 10, 2310 233173 / CODE VINUM, Στρατηγού Καλλάρη 1, 2310 282880/ LUSITANIA 1 Μεσογειακή κουζίνα, Μεγ. Αλεξάνδρου 47 Πανόραμα, 2310 331061, 347140 /ΜΕΑΤ ΜΕ, Θεμ. Σοφούλη 75, 2310 425636 /SUVLUCKY, Ιπποδρομίου 22 & Αλεξ. Σβώλου, 2310 260770 / 1901, Κατούνη 9 – Λαδάδικα, 2310 553141.

εισιτηρίου: 15 και 10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.00. ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΚΚΟΣ στα Λουτρά Λαγκαδά. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 21.00.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 28.08

ΠΕΜΠΤΗ, 26.08 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ ΚΘΒΕ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ Tango Argentino open air MILONGA με live LOCOS DE ATAR και χορευτικά shows (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη). Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 21.00. ΘΕΑΤΡΟ – ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ με τον Γιώργο Παρτσαλάκη και την Ελένη Καστάνη στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (επί της οδού Καρόλου Κουν). Τιμή εισιτηρίου: 15 και 10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.00. ΘΕΑΤΡΟ – ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ από την ομάδα «SourLiBooM» στο Λιμάνι, Αποβάθρα 1. Είσοδος ελεύθερη.

LIVE – 1 ΧΡΟΝΟΣ BLOCK 33 (φωτ.) με τους The Speakeasies Swing Band, Accra Minoa κ.ά. (26ης Οκτωβρίου 33, τηλ.: 2310533533). Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 19.00 ΘΕΑΤΡΟ - «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ από το θέατρο «Αιχμή» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 21.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27.08 ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ, ΖΙΩΓΑΛΑΣ, ΦΑΜΕΛΛΟΣ (φωτ.) στο Φράγμα Θέρμης. Είσοδος: 10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.30. ΦΕΣΤΙΒΑΛ HULDA στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 14.00, 16.00 - 23.00. Ελεύθερη είσοδος. ΘΕΑΤΡΟ – ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι από το ΚΘΒΕ στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (επί της οδού Καρόλου Κουν). Τιμή

��� ��������

�����

ØÛàãææèÞÙìá

�����������

ØÛàãçÝÞÛÞãÝáìéÙßÛæ ÙäÝêÙÝåÛæÛÞÕßßÝçÙêáÝÞÛæ äÕÝØÙÝÕæ äãßÝçÝæàãè

������� ������ ������������������� ���������������

Για ποτάκι χαλαρά… BEER ACADEMY, Μιχαλακοπούλου & Μιαούλη – Αρετσού, 2310 449606 / FLOU, Νικ. Φωκά 9, 2310 261448 / GOLDFISH, Βογατσικού 3, 2310 233709 / JAZZANOVA, Λ. Νίκης 25, 2310 282108 / THE RESIDENTS, Στρ. Καλλάρη 4, 2310 238724 /URBAN, Ζεύξιδος 7, 2310 272821/ VIA MARE, Λ. Νίκης 33, 2310 239670 / ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ, Ικτίνου 1214, 2310 283181 / ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ, Προξ. Κορομηλά 58, 2310 283594.

ÕĈöĂĐĆćĂĈ ÕáãÝêçãÜÙÕçåãæèÞÙìá ėàÕáãæÞÕçåÕÞÛæĘđĄôÿÿ Q ÞåÕçÝÞãÜÙÕçåãÖãåÙÝãèÙßßÕØãæ Q ØÛàãçÝÞÕäÙåÝéÙåÙÝÕÞÕÜÙÕçåÕ äßÛåãéãåÝÙæZZZV\NLHVJU ÕĀĂüýćďÜðôćĄĂ üĆĊĐøüćüąđĄøąćČĀăôĄôĆćïĆøČĀ

ê

ã

å

Û

×

ã

ÝÙ

ä

Ý

Þ

ã

Ý

á

���������� ����� �����������

���������� ì

á

Ý

Õ

æ

��������������������

���������������������������������������

����������������������


11

ΤΡΙΤΗ, 31.08 ΘΕΑΤΡΟ – ΜΟΥΓΚΑΦΟΝ – ΟΙ από τη θεατρική ομάδα «Έξω από τα τείχη» στο Θέατρο Κήπου (έναντι ΧΑΝΘ, τηλ.: 2310256775). Ώρα έναρξης: 21.15. Τιμή εισιτηρίου: 15 και 10 ευρώ. ΘΕΑΤΡΟ – Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ (φωτ.) σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και Κώστα Γάκη, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (επί της οδού Καρόλου Κουν). Τιμή εισιτηρίου: 15 και 10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.00.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01.09

ΚΥΡΙΑΚΗ, 29.08

ΘΕΑΤΡΟ – Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ στο Θέατρο Κήπου (έναντι ΧΑΝΘ, τηλ.: 2310256775). Ώρα έναρξης: 21.15. ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ στο Φράγμα Θέρμης. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.30. ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ στο Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας, τηλ.: 2310288000, 2310206730). ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ στο Δημοτικό Σχολείο Χορτιάτη. Ώρα έναρξης: 21.00.

ΘΕΑΤΡΟ – ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΗΤΗΣ Ο ΚΟΕΛΙΟ (φωτ.) με την Εβελίνα Παπούλια και τον Αλέξανδρο Ρήγα (2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, Οδυσσέα Ελύτη 19). Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.00. ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΖΑΚ ΣΤΕΦΑΝΟΥ & «μΠάντα – Κοάλα» στη Σταυρούπολη, Πλατεία Ελευθερίας. Είσοδος ελεύθερη. LIVE – 1 ΧΡΟΝΟΣ «BLOCK 33» με τους «Funky Monkey», «63high», «eX aNimo» κ.ά. (26ης Οκτωβρίου 33, τηλ.: 2310533533). Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 19.00.

ALLATINI Imperial Club, προέκταση Παπαναστασίου (στροφή Θέρμης), 2310 445163 / Club HOTEL, 26ης Οκτωβρίου 25, 2310 545535 / DECADENCE, Ανδρ. Γεωργίου 21, Βίλκα, 2310 522940 / ESPAΝA SUEΝA, Λαδάδικα / FIGARO, Αλ. Παπαναστασίου 41, 2310 475100 / GATTO NERO, Φρίξου 9, 6946777786 / IT’S ONLY, Βενιζέλου 17 Στοά Σαούλ, 2310 265131 / LIDO Diamonds, Φρίξου 5, 2310 539055 / THE REAL ROCKnROLLA all day bar, Βαλαωρίτου 31, 2313 037828, 6948 666352 / VOGUE, 26ης Οκτωβρίου 23, 2310 502081 / 6η ΑΙΣΘΗΣΗ, Εθν. Αντίστασης 16, 2310 441244.

Οι «Διαδρομές» των «Διαδρομών» Καφέ - Μπαρ Kitchen Bar Λιμάνι / Stretto K. Ντηλ / Nouveau Πλ. Αριστοτέλους / Olympion: Πλ. Αριστοτέλους / Πάνθεον Π. Κορομηλά 8 / Θερμαϊκός Νίκης 21 / Νίκης 35 / Allos Mondo Στρατηγού Καλλάρη 6 / Janni’s Ιπποκράτειο / Verdi Σβώλου / Ζώγια: Σβώλου / Εν μικρώ Σβώλου 54 / Harry’s Spot Σβώλου 52 / Εντεχνον: Ι. Δέλλιου / Elite Πλ. Ναβαρίνου 14 / Local Γερμανού και Ζεύξιδος / Πάστα Φλόρα Ζεύξιδος 6 / Spirto Ζεύξιδος / Urban Ζεύξιδος / Γαζία Κ. Ντηλ / Βόσπορος Αθωνος / Παπαρούνα Συγγρού 7 / Αστόρια / Ηλιος / Daily / Αγ. Θοδώρας

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30.08 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ – ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ ΚΑΙ «KU KLUX SAX» στο Φράγμα Θέρμης. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21.30. ΘΕΑΤΡΟ – ΜΟΥΓΚΑΦΟΝ – ΟΙ από τη θεατρική ομάδα «Έξω από τα τείχη» στο Θέατρο Κήπου (έναντι ΧΑΝΘ, τηλ.: 2310256775). Ώρα έναρξης: 21.15. Τιμή εισιτηρίου: 15 και 10 ευρώ.

Just dance!

Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Κινηματογράφοι - Θέατρα Ολύμπιον / Αριστοτέλειον / Ράδιο Σίτι / Φαργκάνη / Μακεδονικόν / Εγνατία / Βασιλικό Θέατρο / Αθήναιον / Κολοσσαίον

Βιβλιοπωλεία Ιανός / Αριστοτέλους / Μπαρμπουνάκης / Αριστοτέλους / Μαλλιάρης / Λαζαριστές

Πανεπιστήμια Κυλικεία ΠΑΜΑΚ / Πολυτεχνείου / Βιβλιοθήκης / Φιλοσοφικής / Φυσικού / Βιολογικού

Πολυχώροι Μύλος / Υδρόγειος / Stage / Λαζαριστές

Αλλα Psilicology

Σταντ Δικαστήρια / Β. Ηρακλείου με Αριστοτέλους / Τσιμισκή με Αριστοτέλους (κόκκινο) / Μητροπόλεως με Πλατεία Αριστοτέλους / Νίκης με Αγίας Σοφίας / Τσιμισκή με Γούναρη

Χειροδιανομή Φιλοσοφική / Καμάρα / Τσιμισκή με Γούναρη / Τσιμισκή με ΠΠΓ / Τσιμισκή με Αριστοτέλους / Βενιζέλου με Ερμού


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 356  

ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 356