Page 1

379. 25.02.11 ΜΕ

www.agelioforos.gr

&

ΦΟΝΤΟ

ΤΟ

ΑΣΤΙΚΟ

ΤΟΠΙΟ

FREE PRESS

Έθιμα αλά ελληνικά - «Βαλκανικός μύθος» - Ο πατέρας του χιπ χοπ, Afrika Bambaataa Λόγια Δρόμικα με τη Μελίνα Ασλανίδου - Ατζέντα εκδηλώσεων - Στιγμές- Διορθώσεις Οι ταινίες της εβδομάδας - Βιβλία - CD - DVD - Gadgets


edito

02

real

ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ της ομάδας των «Διαδρομών»

Έχω ένα συνήθειο, χρόνια τώρα, για τα δευτεριάτικά μου βράδια. Μετά τις 23.00, κάνω μία μικρή ή μεγάλη βόλτα από τη «Στοά», ένα μικρό μπαράκι στη Β. Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο μέρος φιλοξενεί την παρέα των «Zoltan Tribe», οι οποίοι κοσμούν το χώρο όλο το βράδυ με μελωδίες hip hop. Τις περισσότερες φορές πηγαίνω, για ν’ ακούσω μερικά από τα αγαπημένα μου τραγούδια και να δω τους κλασικούς αγαπημένους θαμώνες. Αυτήν τη Δευτέρα μ’ έσπρωξε μία άλλη ανάγκη. Αυτή μιας βαθύτερης περιέργειας. Να παρατηρήσω τα σημερινά 18άρια και 20άρια και να καταλάβω πώς αντιλαμβάνονται τον κατοχικό χειμώνα που βιώνουμε. Έκατσα μέχρι τις 02.00. Έπιανα κουβέντα με τα παιδιά, άκουγα συζητήσεις, προσπαθούσα να ερμηνεύσω κινήσεις, αλλά τζίφος. Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, πήρα ένα μεγάλο μάθημα. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν χίλια μύρια προβλήματα. Διαλυμένες οικογένειες, οικονομικά προβλήματα, λειψό χαρτζιλίκι. Πολλά από αυτά μετρούν ήδη περισσότερα ένσημα και από τα δικά μου σε δουλειές του ποδαριού. Τίποτα απ’ όλα αυτά, όμως, δε φαίνεται να τους πτοεί. Η κουβέντα μαζί τους πάει πάντα σε γυναίκες του παρελθόντος και του παρόντος. Σε ωραία ξενύχτια και μεθύσια αλλά και σε ψευτομπλεξίματα με την αστυνομία. Ούτε τεράστιες φιλοδοξίες, ούτε μεγαλόπνοα όνειρα. Ούτε καν κανένα υπερατλαντικό ταξίδι. Δε φαίνεται να τους απασχολεί το σύμπαν που καταρρέει γύρω τους. Αρχικά περιμένουν να καταρρεύσει και μετά θα δουν τι θα κάνουν. Πολύ απλά γιατί όσο πιο τραγική είναι μία κατάσταση με τόσο περισσότερο χιούμορ πρέπει να την αντιμετωπίζεις. Φύσει αναβλητικός και αυτοσαρκαστικός μπορώ να πω με σιγουριά ότι έτσι θα ήθελα να λειτουργώ κι εγώ. Σαν αυτά τα παιδιά. Ακόμη και αν η σπιτονοικοκυρά και το άδειο ψυγείο δε χαμπαριάζουν από καλά ανέκδοτα. Όταν αντιμετωπίζεται η ζωή με χιούμορ, αποκτά άλλη αξία και άλλη σημασία, ακόμη και αν η πραγματικότητα αυτή καθαυτή φαντάζει δυσβάσταχτη. Διότι το χιούμορ κρύβει από πίσω έναν άνθρωπο ευέλικτο και ταπεινό, ενώ η υπερβολική τραγικότητα μεταφράζεται στα μάτια μου σαν ένας τεράστιος εγωισμός για μια ζωή που θα έπρεπε να είναι αλλιώς, αλλά ποτέ δεν ήταν.

& μίλα μου

συστατικά τεύχους

03. Αντίνοος Αλμπάνης - Γιώργος Παπαγεωργίου 04. Έθιμα αλά ελληνικά 05. «Βαλκανικός μύθος» 06. Afrika Bambaataa, ο πατέρας του χιπ χοπ 07. Στιγμές - Διορθώσεις 08. Ατζέντα εκδηλώσεων - πρόγραμμα κινηματογράφων 12. Βιβλία - cd - dvd 13. Λόγια δρόμικα με τη Μελίνα Ασλανίδου 14. Gadgets 15. Urban Living

για μήλα

Όλοι έχουµε καταλάβει. Α.ΣΑΜΑΡΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΔ

Μην είστε τόσο σίγουρος...

Τ.379 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

Συνειδητή η προσφυγή στην τρόικα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΒΕ Α.Ε.: Τάσος Κυριακίδης

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ, Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΚΕ

Όλοι έχουµε καταλάβει...

YΠΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Σοφία Κωνσταντινίδου - Σγουρόγλου ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Θόδωρος Γιαχουστίδης, Παυλίνα Εξαδακτύλου, Νίκη Κεφαλά, Φώτης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Σαλαμές

Τυχόν αυξήσειςς µισθών θα είναι τρέλα. Ζ.Κ.ΤΡΙΣΕ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ

Σχεδόν σουρεάλ...

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Αγγελική Καράνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Σοφία Ψιλοπούλου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Φωτεινή Καρπούζα

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626 Τμήμα Διαφ/σης: τηλ. 2310 779273, fax 2310 779301, e-mail: ad@ekdotiki.gr Tμήμα Σύνταξης: τηλ. 2310 779223 ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Πατριάρχου Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, τηλ. 210 7256750, fax 210 7256760

25.02.11

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


03

SURVIVORS συνέντευξη στην Παυλίνα Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

Μετά από μία πυρηνική καταστροφή επιβιώνουν μονάχα οι κατσαρίδες, ενώ μετά την καταστροφή του κόσμου θα επιζήσουν μόνο ο Άρης και ο Όμηρος. Ο Αντίνοος Αλμπάνης και ο Γιώργος Παπαγεωργίου μιλούν για την παράσταση «I will survive» κι εξηγούν ότι ακόμα και η μεγαλύτερη καταστροφή μοιάζει αλλιώτικη, όταν έχεις παρέα.

συνέντευξη

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ Σας βρίσκουμε στο «Θέατρο Σοφούλη» να μοιράζεστε μία κίτρινη ομπρέλα και να παραδίδετε μαθήματα επιβίωσης... Αντίνοος Αλμπάνης: Η παράστασή µας έχει ως βασικό άξονα τη γνωριµία και τη συµπόρευση δύο εντελώς αντίθετων χαρακτήρων µετά την καταστροφή του κόσµου. Είναι µία σουρεαλιστική κωµωδία που καταθέτει την ανάγκη των ανθρώπων για ουσιαστικότερη επικοινωνία, κάνοντας έναν απολογισµό των στιγµών του παρελθόντος τους. Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε μία μεγάλη κατεστραμμένη πόλη συναντιούνται τυχαία οι δύο τελευταίοι επιζώντες της γης. Ο Άρης, που είναι ένας επιστήμονας - μετεωρολόγος, και ο Όμηρος, ένας ρέμπελος - μποέμ τύπος. Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις περιπέτειές τους στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, να βρουν άλλους επιζώντες και να γνωριστούν καλύτερα. Μέσω των περιπετειών και των εξομολογήσεών τους όμως παρελαύνουν και άλλοι χαρακτήρες στη σκηνή.

Τελικά τι συµβαίνει, όταν όλα γύρω µας καταρρέουν; Α.Α: Νιώθεις τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια σου. Προσπαθείς να πιαστείς από σταθερές που νόµιζες ότι δίνουν ουσία στη ζωή σου, αλλά τελικά διαψεύδεσαι πανηγυρικά. Σαστίζεις, γιατί χάνεις το βόλεµά σου και αντιδράς σπασµωδικά, χωρίς να συνειδητοποιείς ότι όλα µπορούν να γίνουν πιο εύκολα µε την αγάπη και την επικοινωνία. Γ.Π: Ή που παθαίνουμε κατάθλιψη ή που ζητωκραυγάζουμε αδιαφορώντας «I will survive».

Πώς διαχειρίζονται οι ήρωες το γεγονός ότι είναι οι τελευταίοι επιζώντες; Α.Α: Με αυταπάρνηση. Η µοναξιά τούς οδηγεί σε αποφάσεις δίχως σκέψη και παίρνουν δρόµους που τους αποπροσανατολίζουν. Όπως ακριβώς συµβαίνει και στις ζωές µας. Βλέπουµε ξεκάθαρα το δέντρο, αλλά δυσκολευόµαστε τόσο πολύ να κοιτάξουµε το δάσος. Γ.Π: Ο μεν Άρης είναι ένας σχετικά αισιόδοξος χαρακτήρας και προσπαθεί να έρθει σ’ επικοινωνία με τυχόν άλλους επιζώντες, προσδοκώντας να ξαναφτιάξει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Από την άλλη, ο Όμηρος είναι πιο απαισιόδοξος, προτιμάει να ζει μόνος του στον κατεστραμμένο κόσμο -στον οποίο φυσικά δε θέλει να έχει κανέναν αφέντη πάνω από το κεφάλι τουκαι φυσικά δε θέλει να ξαναγυρίσει στον παλιό πολιτισμό. Τελικά, όμως, στην πορεία της ιστορίας και οι δύο θα καταλάβουν ότι ακόμα και αν είσαι αντίθετος με τον άλλο, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσά μας, είναι καλύτερο να έχεις παρέα παρά να είσαι μόνος στη ζωή.

Σε ποια φάση της καταστροφής βρισκόµαστε σήµερα; Α.Α: Σκεπτόµενος ανώ-

ριµα, θα έλεγα στο τελευταίο. Έχω όµως την πεποίθηση ότι ποτέ δεν είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε τα όρια και τις αντοχές µας. Είναι αλήθεια ότι σε κοινωνικό επίπεδο είµαστε για φτύσιµο, αλλά δεν µπορώ να σταµατήσω να ελπίζω ότι κάποια στιγµή θα έρθει µια γενιά που θα δει όλα όσα εµείς δεν καταλαβαίνουµε. Που θα συνειδητοποιήσει ότι ο µόνος εχθρός του εαυτού µας είναι ο ίδιος µας ο εαυτός. Γ.Π: Μάλλον στην ηθικοοικονομική μας κατάπτωση. Το χειρότερο με την κρίση δεν είναι η απτή, σκληρή οικονομική πραγματικότητα, αλλά ο φόβος με τον οποίο μας έχουν ποτίσει. Και σ’ αυτό το φόβο εγώ νιώθω την ανάγκη να δείξω τα δόντια μου. Αρνούμαι να πληγωθώ, λοιπόν, και να ζήσω τα πιο παραγωγικά μου χρόνια στη μιζέρια και στη μουντή αυτήν εποχή. Ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε κάτι καλό, αν γίνεται, μέσα από τα σκουπίδια.

Τελικά, το 2012 θα καταστραφεί ο κόσµος; Α.Α: Παρόλο που σέβοµαι απεριόριστα τις γνώσεις και τις µελέτες των Μάγια, δεν πιστεύω ότι θα είµαστε τόσο τυχεροί. Γ.Π: Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα! «Will we survive»;

INFO «I will survive» στο «Θέατρο Σοφούλη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σαρακατσάνη. Δραματουργία: Αντίνοος Αλμπάνης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Σαρακατσάνης. Παραστάσεις: Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00, Παρασκευή διπλή στις 21:00 και μεταμεσονύκτια στις 24:00.


τσικνοπέμπτη

ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ Τσίκνα: η χαρακτηριστική μυρωδιά του κρέατος που ψήνεται στα κάρβουνα. Είναι όμως και το ουσιαστικό που δίνει στη συγκεκριμένη Πέμπτη την ιδιαιτερότητά της. Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου.

04

ΕΘΙΜΑ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Οι πιστοί Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και τη συγκεκριμένη ημέρα καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους ή γεμίζει τις ταβέρνες, μασκαρεύεται σύμφωνα με την ειδωλολατρική παράδοση της μεταμφίεσης, αλλά πάνω απ’ όλα περνάει καλά, τιμώντας την ημέρα και τα πατροπαράδοτα έθιμά της.

Έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά την Ελλάδα ΣΕΡΡΕΣ Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και, αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει να κάνει «προξενιά» μεταξύ των ελεύθερων της κάθε γειτονιάς, ανακατεύοντας ταυτόχρονα τη θράκα της φωτιάς με μία βέργα.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την Κυριακή που ακολουθεί αμέσως μετά (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, κι εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

ΠΑΤΡΑ Στην Πάτρα υπάρχει το έθιμο της Κουλουρούς. Σύμφωνα με το έθιμο, η «Γιαννούλα η Κουλουρού» πιστεύει λανθασμένα πως

ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως πηγαίνει στην πόλη, για να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της ο κόσμος ξεφαντώνει και διασκεδάζει με τα καμώματά της.

ρευτούν ποια θα παντρευτούν. Εκείνες τις μέρες οι νέοι έφτιαχναν και αερόστατα. Ένα ελαφρύ στεφάνι, μια κόλα λεπτό χρωματιστό χαρτί κι ένα στουπί ποτισμένο με πετρέλαιο μέσα σ’ ένα τενεκεδάκι και τα αερόστατα ήταν έτοιμα. Τα άφηναν να πάνε ψηλά και συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο και ποιο θα πάει ψηλότερα.

ΚΕΡΚΥΡΑ Στην Κέρκυρα αναβιώνει ένα ιδιαίτερο έθιμο την Τσικνοπέμπτη: τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή πετεγόλια ή κουτσομπολιά. Πρόκειται για ένα είδος θεάτρου δρόμου που μοιάζει με την Commedia Dell’ Arte κι εκτυλίσσεται στην κεντρική αγορά της παλιάς πόλης στην Πίνια. Ερασιτέχνες ηθοποιοί, με σατιρικά δεκαπεντασύλλαβα σε κορφιάτικη διάλεκτο, μιμούνται τις κυράδες που έβγαιναν στα παράθυρα και κουτσομπόλευαν τη γειτονιά ή άλλους παραδοσιακούς τύπους παλιών Κερκυραίων. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται με καντάδες και μαντολινάτες.

ΠΟΡΟΣ Στον Πόρο την Τσικνοπέμπτη «τσίκνιζαν» το ψητό κρέας, για να μυρίσει η γειτονιά, γιορτάζοντας την «κρεατινή» Αποκριά, ενώ μετά την «Τυρινή» οι νέοι έκλεβαν ένα μακαρόνι και το έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους, για να ονει-

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου, οι κάτοικοι, αφού φάνε και τραγουδήσουν στα σπίτια τους, στα οποία οι ντόπιοι είναι ντυμένοι μασκαράδες και τραγουδoύν άσεμνα διονυσιακά τραγούδια, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται όλοι στο Πεύκο όπου και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί.

ΤΗΝΟΣ Στο χωριό Τριαντάρος της Τήνου, την Τσικνοπέμπτη αναβιώνει το Αλφαβητάρι της Αγάπης. Σχηματίζεται ένας κύκλος από χορευτές οι οποίοι εκ περιτροπής τραγουδούν στίχους περιπαιχτικούς συνήθως, ακολουθώντας τη σειρά της αλφαβήτου για το πρώτο γράμμα κάθε στίχου. Παλαιότερα το έθιμο πραγματοποιούνταν στα φιλικά σπίτια. Σήμερα λαμβάνει χώρα στο καφενείο του χωριού. Συνοδεύεται από κεράσματα με ντόπιους μεζέδες και γλυκά.


05 ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

επικαιρότητα

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ

της Χάιδως Σκανδύλα

Μύθοι, τελετές, αναπαραστάσεις του εαυτού και του «Άλλου» εξετάζονται από την αρχή και με φρέσκια ματιά στο τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο πανεπιστήμιο Μακεδονία -έως Σάββατο 26/02.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του ΠΑΜΑΚ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εγνατία Οδός (ΙΕΟ), η οποία ανοίγει δημόσιο διάλογο πάνω στο τόσο επίκαιρο θέμα της ταυτότητας σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, στην οποία καλούμαστε να ζήσουμε δίπλα σε πολλές διαφορετικές εθνοτικές ή άλλες ομάδες. Ακαδημαϊκοί από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τα Σκόπια, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, την Ουγγαρία και την Αγγλία αλλά και πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας ανταλλάσσουν απόψεις με θέμα «Βαλκανικός μύθος: Αναπαραστάσεις, κοινωνικές πρακτικές και παραστάσεις».

Μύθοι Το Συνέδριο προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνηθούν μύθοι του χθες αλλά και του σήμερα, μύθοι που δημιούργησαν οι Βαλκάνιοι στην απόπειρά τους να διαχειριστούν την ετερότητα μέσα στο οικείο τους περιβάλλον αλλά κι έξω από αυτό. Στο πλούσιο πρόγραμμα της πρωτοβουλίας αυτής συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ανθρωπολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους αλλά και καλλιτεχνικά/ πολιτιστικά δρώμενα με σχετικής θεματολογίας προβολές. Κάποιες από τις θεματικές που ξεχωρίζουμε στο σημερινό (25η Φεβρουαρίου) πρόγραμμα περιλαμβάνουν το θέμα της υπηκοότητας, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από την εκπαίδευση, αλλά και το πώς αντιλαμβανόμαστε μέσα από την τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία (θέατρο, μουσική, βιβλίο) τον εαυτό μας μέσα στα Βαλκάνια και τον «Άλλο». Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αναλύονται θέματα όπως το Αιγαίο ως κοινός τόπος έμπνευσης στη σύγχρονη σλαβική λογοτεχνία, οι αναπαραστάσεις του «Άλλου» σε κινηματογραφικά σενάρια του 19ου αιώνα, πτυχές του ελληνικού μύθου στην ιστορία των Αλβανών από το 19ο αιώνα έως σήμερα αλλά και ο μύθος του βαλκανικού παραδείσου στις τουριστικές ιστοσελίδες και τα διαδικτυακά φόρουμ! Ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε, κάνοντας «κλικ» στο http://www.balkanmyth.com/ programa.html.

Ο Μάικλ Χέρτσφελντ επίτιµος καλεσµένος Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου είναι η τιμητική αναγόρευση του διεθνώς καταξιωμένου κοινωνικού ανθρωπολόγου και καθηγητή του Χάρβαρντ, Μ ά ι κ λ Χ έ ρ τ σ φ ε λ ν τ, σ’ επίτιμο διδάκτορα του ΠΑΜΑΚ. Ο ελληνομαθής επιστήμονας έχει γράψει πολλά βιβλία για την Ελλάδα, ενώ στην αρχή ακόμη της καριέρας του είχε περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, διεξάγοντας επιτόπιες έρευνες (συμμετοχικής παρατήρησης) στην Κρήτη και τη Ρόδο. Το επίκεντρο του ερευνητικού του ενδιαφέροντος, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς ο διάσημος επιστήμονας έχει ασχοληθεί

με την Ιταλία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη. Η ομιλία, με τίτλο «Η σκιά της κρυπτο-αποικιοκρατίας», που θα δώσει απόψε, Παρασκευή, στις 20.00 στο κέντρο «Navarino Network» (Απελλού 3, πλ. Ναυαρίνου), επιχειρεί μία σύγκριση των περιπτώσεων Ελλάδας - Ταϊλάνδης.


συνομιλώντας

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΡΑΠ ΛΟΓΟΣ Ο τύπος αυτός, με την περίεργη ενδυμασία και το ψευδώνυμο που έχει αντικαταστήσει οριστικά το πραγματικό του όνομα, μου έδωσε με βεβαιότητα μία από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις που έχω πάρει. Πρόκειται για τον καλλιτέχνη που εμφανίστηκε το 1972 και δημιούργησε τις βάσεις για το παγκόσμιο hip hop κίνημα. Είναι ένας πραγματικός πρωτοπόρος και γι’ αυτό το λόγο η σελίδα που του αφιερώνεται φαντάζει λίγη, για να μπορέσει να τον χωρέσει.

Τι πρόκειται να παρουσιάσετε στο κοινό σας στην Ελλάδα; Πρόκειται να πραγματοποιήσω ένα DJ Set, κατά το οποίο θα προσφέρω στον κόσμο την ευκαιρία ν’ ακούσει καλή μουσική και να χορέψει. Θέλω να είναι μία παρένθεση στην καθημερινότητα και όποιος έρθει σ’ αυτό το event θα ήθελα να ξεχάσει τα προβλήματά του για μερικές ώρες και να βρεθεί υπό τους ήχους μου σε μια άλλη, πιο… ρυθμική πραγματικότητα. Θεωρείστε ως ο εμπνευστής και θεμελιωτής του hip hop κινήματος παγκοσμίως. Αποδέχεστε αυτό το ρόλο ή είναι πολύ βαρύς; Είναι όντως βαρύς, αλλά είναι και κάτι που δεν μπορώ ν’ αλλάξω. Έτσι, απλώς συνεχίζω να κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα. Από εκεί και πέρα, μου έχουν προσδώσει διάφορους τίτλους. Με φωνάζουν «πατέρα της hip hop», «νονό της hip hop»... Ακόμη και «Άμων Ρα της funk». Όλα αυτά όμως δε σημαίνουν τίποτα. Σημασία έχει το έργο που έχεις αφήσει πίσω σου. Πώς αισθάνεστε, όταν ακούτε νεότερους καλλιτέχνες να διασκευάζουν τραγούδια σας; Είναι ευχάριστη διαδικασία για εσάς ή λίγο άχαρη; Κάθε άλλο. Μου αρέσει πάρα πολύ ν’ ακούω διασκευές τραγουδιών μου. Το λατρεύω για την ακρίβεια (γέλια)! Όπως επίσης, μου αρέσει ν’ ακούω και τα remixes των τραγουδιών μου. Αυτό το πάντρεμα του παλιού με το νέο στη μουσική είναι πολύ σημαντικό και μου αρέσει ιδιαίτερα, όταν γίνεται. Πώς ήταν η καθημερινότητα ενός εφήβου στο Bronx της δεκαετίας του 1970, όπου κυβερνούσαν οι συμμορίες; Ήταν μία καθημερινότητα με πολύ ελεύθερο αλλά ελάχιστα ποιοτικό χρόνο, με πολλούς καβγάδες και πολλά προβλήματα. Ήταν ένα πολυσυλλεκτικό περιβάλλον με πολλά και διαφορετικά γκέτο ανάλογα με το χρώμα και τη θρησκεία. Από εκεί και πέρα, είχαμε καλούς κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και κακούς. Καλούς και κακούς καθηγητές. Καλούς και κακούς μπάτσους. Με άλλα λόγια, καλούς και κακούς ανθρώπους όπως σε κάθε κοινωνία. Έχει αλλάξει κάτι σ’ αυτές τις γειτονιές ή όλα είναι ίδια τελικά; Αναμφισβήτητα άλλαξαν πολλά. Και όχι μόνο σ’ αυτές τις γειτονιές αλλά σ’ ολόκληρη την Αμερική. Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση, όπως ακριβώς και η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Δυστυχώς, τα γκέτο είναι τελευταία στην προτεραιότητα των ιθυνόντων και η αδιαφορία γι’ αυτά αποτελεί εύκολη λύση. Οι κάτοικοι από τη μεριά τους δεν ξέρουν πώς να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Ζώντας, λοιπόν, την οικονομική κρίση, ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτήν; Τελικά προέκυψε ή κατασκευάστηκε; Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλά στημένο παιχνίδι, το οποίο παίζουν αυτοί που κυβερνούν. Ρίχνουν συνεχώς την αξία του

06

AFRIKA BAMBAATAA συνέντευξη: Αλέξανδρος Σαλαμές asalames@ekdotiki.gr

ευρώ, την αξία του δολαρίου, απαξιώνουν τις αγορές και περιμένουν να δουν πόσο τελικά θ’ αντέξουμε οι απλοί καταναλωτές. Όλο αυτό το εκλαμβάνω σαν μία τεράστια απάτη. Είμαι σίγουρος ότι οι ιστορικοί στο μέλλον θα μιλήσουν για τη μεγαλύτερη συνωμοσία όλων των εποχών. Καθώς είστε ένας ακτιβιστής καλλιτέχνης, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι το σημερινό hip hop κίνημα εξακολουθεί να είναι ένα «επικίνδυνο» κίνημα. Το κίνημα εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο, αλλά αυτό που έχει αλλάξει δυστυχώς είναι τα παρακλάδια του που προβάλλονται από τα Media. Ούτε η R’n’B ούτε οι mainstream hip hop καλλιτέχνες είναι περιπτώσεις μ’ έντονο παρεμβατικό λόγο. Υπάρχουν hip hop σχήματα που για χρόνια προσφέρουν πολλά με τη μουσική τους, αλλά δυστυχώς βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό. Το πολιτικό ραπ δεν είναι εύπεπτο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Και αυτό δε βολεύει τους καναλάρχες.

Ποια είναι η συμβουλή που έχετε να δώσετε στους Έλληνες rappers που μιμούνται τις αμερικάνικες συμμορίες; Θα τους συμβούλευα να μην κλείνουν τους ορίζοντές τους. Υπάρχει τεράστια ποικιλία από hip hop ρεύματα που μιλάν με ειλικρίνεια στα τραγούδια τους. Ας μη στέκονται σ’ όσους γράφουν εμπορικά κατασκευάσματα. Πρέπει ν’ ακούν καλή μουσική κάθε μέρα και όλη μέρα, να διαβάζουν πολύ και να μπλέκουν στα ακούσματά τους το παλιό με το νέο. Το μυαλό είναι ένα πανίσχυρο όπλο. Δεν πρέπει να περιορίζεται. Υπάρχει κάποια ευχή που θέλετε να πραγματοποιηθεί; Μία και μοναδική. Ν’ αντικρίσω το ανθρώπινο γένος ενωμένο κάτω από τα δεσμά της αγάπης. Να δω ένα γένος στο οποίο η αγάπη, η αδερφοσύνη και η ισότητα θα είναι τα δεδομένα και όχι η λαμπρή εξαίρεση.

INFO Ο Afrika Bambaataa θα εμφανιστεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου στο «Fuzz Club» στην Αθήνα.


07

διορθώσεις με κόκκινο

στιγμές

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διέσχιζα τη Σβώλου βιαστική και σταμάτησα για λίγο, μονάχα όταν έφτασα μπροστά σ’ ένα μαγαζί με αλλόκοτα αντικείμενα και αξεσουάρ. «Αγοράστε Μάρτη, για να έρθει η άνοιξη, για να έρθει η αγάπη, για να έρθει η χαρά» έγραφε το πολύχρωμο χαρτάκι που ήταν ξαπλωμένο σε τέσσερα βραχιόλια, φτιαγμένα από άσπρη και κόκκινη κλωστή. Προσπέρασα όπως πάντα και χώθηκα σ’ ένα ταξί. Ο οδηγός ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είχε μόλις μαλώσει μ’ ένα συνάδελφό του και το ταξί έμοιαζε να έχει πλημμυρίσει από θάλασσα που είχε μπει από τα παράθυρα και το κουνούσε πέρα δώθε. Μια εσωτερική θαλασσοταραχή ή μία θαλασσοταραχή εσωτερικής κατανάλωσης.

& της a - prosar

Δεν ήταν επιθετικός.

Χορομνήμες Χόρευε μονολεκτικά, γιατί ό,τι είχε να πει το είπε. Χόρευε σαν να μην ήταν κανείς άλλος εκεί. Μόνο η ίδια και τα αδιέξοδά της. Πολλά αδιέξοδα με μακρόσυρτα σφυρίγματα που σπάνε τοίχους ολόκληρους, χωρίς να τους ξανακολλάν. Το πάτωμα γλιστρούσε όσο τα κίτρινα φώτα πηγαινοέρχονταν, μένοντας στη θέση τους. Δε γλιστρούσε από ποτά ανήμερα ή δάκρυα αλλά από αναξιόπιστες επανεκκινήσεις σε υγρή μορφή. Οι φιγούρες της, βήματα μπρος και βήματα πίσω. Οι επιλογές και η ζωή χωρίς αυτές, το ίδιο. Ένιωθε ζεστή, ένιωθε παγωμένη. Ταυτόχρονα. Βασανιστική αίσθηση το αλκοόλ και η κενότητα στις φλέβες. Ήθελε αέρα. Το τραγούδι τέλειωσε, ο χορός της τέλειωσε. Έληξε ο χρόνος της και ο αέρας. Στις πλάτες των βημάτων της κρατήθηκε. Την οδήγησαν έξω. Απ’ όλα. Προορισμός άγνωστος για πρώτη φορά. Προορισμός σύντομος τα μαρμάρινα σκαλιά σ’ ένα επόμενο τετράγωνο, που, αν γινόταν κύκλος, θα της έμοιαζε. Οι περαστικοί περνούσαν. Οι περαστικοί απλώς πέρασαν. Της θύμισαν πως ακόμη και το πιο μόνιμο στέκεται ανάμεσα σε κάτι που ήταν περαστικό και κάτι που θα καταλήξει περαστικό. Τα χέρια της στράφηκαν στο μυαλό της. Να στύψουν κάτι φτηνές κουρτίνες που είχαν ποτιστεί με αναμνήσεις. Να τρέχουν βρώμικα νερά οι μνήμες σε υπονόμους χωρίς περιστροφές. Και στράγγιζαν, στράγγιζαν για πολλά συννεφιασμένα μερόνυχτα. Χέρια καρφωμένα στα ίδια μαρμάρινα σκαλιά. Σ’ εκείνο το τετράγωνο που, όσο περνούσε ο καιρός, έχανε το σχήμα του. Αποτέλεσμα φτιαγμένο από τίποτα και καθόλου. Κανένα ρυάκι στιγμών δε σχηματίστηκε σε μια βαρετή άσφαλτο γόπας και κιτρινισμένων φύλλων. Οι αναμνήσεις έμειναν μνήμες σφηνωμένες σε μυαλό με φτηνές κουρτίνες. Σκαλισμένες εκεί. Λυσσασμένες παντού. Γύρισε στο χορό της. Μονολεκτικά. « Ήρθα». Τα αδιέξοδα περισσότερα. Οι τοίχοι γκρεμισμένοι, ξεψυχισμένα τούβλα. Το τραγούδι ακόμα. Το αλκοόλ ακόμα. Και ο χρόνος. Και ο αέρας. Μπρος και πίσω. Μπρος και πίσω. Μπρος.

σε καρτ ποστάλ

Παρ’ όλα αυτά, είχε μια τρομακτική ευγένεια η φράση του: «Δεσποινίς, θα πάρω ένα ηρεμιστικό, αν δε σας πειράζει. Έχω ταραχτεί πολύ και είμαι και υπερτασικός». Δευτερόλεπτα μετά, το χάπι ταξίδευε μέσα του κι εγώ είχα μείνει έκπληκτη, που γινόμουν γι’ άλλη μια φορά μάρτυρας ενός περιστατικού ανθρωπιάς και πόνου μαζί. Βρισκόμουν ξανά στο κατάλληλο (ανθρώπινο) μέρος, την κατάλληλη (ανθρώπινη) στιγμή. «Δεν αξίζει τον κόπο να ταράζεστε». Αυτό ήταν το μόνο που κατάφερα τελικά να του πω. «Ευχαριστώ που μοιραστήκαμε αυτά τα δευτερόλεπτα πραγματικότητας», ήταν αυτό που έλεγα στα αλήθεια, ακόμη και αν δεν το είπα ποτέ. Δε μίλησα ξανά. Εκείνος τηλεφώνησε στην αγαπημένη του και άρχισε να της διηγείται την ιστορία. Τα λόγια του είχαν τρυφερότητα και πόνο μαζί. Ήταν ένας άντρας που ζούσε μια φαινομενικά φυσιολογική ζωή και ήταν υπερτασικός και μάλωσε μ’ ένα συνάδελφό του και πήρε ένα ηρεμιστικό και ηρέμησε.

Και ίσως αυτή η παρατακτική σύνδεση, όλα αυτά τα «και» που ήταν παραταγμένα στη ζωή του, να συμπυκνώθηκαν σε αυτό το μικρό χάπι που του έδωσε ένας γιατρός, για να ηρεμεί και να ξεχνά για λίγο αυτήν τη σύνδεση που πήρε η ζωή του. Ήταν ένας άντρας που τριγύριζε στην πόλη με το αυτοκίνητό του και αυτό έμοιαζε σχετικά απλό. Όμως, αν κοίταζες για λίγο μέσα του, δευτερόλεπτα πριν καταπιεί εκείνη τη μικρή πλακέτα, θα έβλεπες την περίπλοκη ζωή του, θα έβλεπες την απελπισία του. Αν δεν είχα προσπεράσει, αν είχα μπει τελικά σ’ εκείνο το κατάστημα, θα τον είχα αποτρέψει. Θα του έλεγα: «δεν τα χρειάζεστε τα ηρεμιστικά. Να, πάρτε το Μάρτη. Για να έρθει η άνοιξη, για να έρθει η αγάπη, για να έρθει η χαρά».

της Παυλίνας Εξαδακτύλου, pavlinaex@gmail.com

«Πάντα ο δρόμος μες στα μάτια του και η λάμψη από τη φωτιά που καταλύει τη νύχτα. Γυρίζει μόνος στα χέρια του κλαδί από ελιά, γεμάτος πόνο χάνεται στα δειλινά, αισθάνεται πως όλα χάθηκαν». («Πέντε ποιήματα μες στο σκοτάδι», Ν. Καρούζος)


ατζέντα...

να φύγουμε

08

επιμέλεια: Αλέξανδρος Σαλαμές, asalames@ekdotiki.gr

Φραπεδονίκη… ALLE IM HAUS, Ορβήλου 4β Λαδάδικα, 2310 545564 / APALLOU, Μητροπόλεως 51 & Καρόλου Ντηλ, 2310 228898 / BAR ARTE, Π. Μελά 20 Εύοσμος, 2310 559720 / BODRUM, Σ. Γονατά 1 Ναυαρίνου, 2310 257057 / CARDHU, Π. Π. Γερμανού 19, 2310 228120 / CHOCOLAT, Ικτίνου 4, 2310 224284 / ERNEST HEBRARD, Πλ. Αριστοτέλους & Λ. Νίκης 13, 2310 242241 / LE CIRQUE caffe spectacle gallery live, Τσιρογιάννη 3, 2310 271211 / LOL Cafe, Βύρωνος 5Α, 2310 252584 / PASTA FLORA DARLING, Ζεύξιδος 5, 2310 223216 / PLAYROOM, Αγίας Σοφίας 21, 2310 230328 / URBAN, Ζεύξιδος 7, 2310 272821 / ΑΕΡΑΣ, Λ. Νίκης 13, 2310 232991 / ΕΝΤΕΧΝΟΝ, Ι. Δέλλιου 4 Πλ. Σιντριβανίου, 2310 280553 / Η ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ, Απ. Παύλου 22, 2310 243188 / ΚΑΦΕΝΑΙ, Εθν. Αμύνης 6 & Τσόπελα, 2310 220310 / ΜΠΛΕ, Λ. Νίκης 13, 2310 228728 / ΠΡΩΤΟ ΠΑΤΩΜΑ art café theatre, Τσιμισκή 97, 2310 223331

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πάμε για μαμ; ΑΡΓΩ, Ελληνική Κουζίνα, Κομνηνών 71 – Πανόραμα, 2310 346272 / ΒΟΣΠΟΡΟΣ, Βατικιώτου & Δήμτσα Πλ. Aθωνος, 2310 267226 / ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ, Καπ. Γκόνη 10, 2310 421620 / ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ, Λ. Oχι 23 Aγιος Παύλος, 2310 968969 / ΔΙΑ ΧΟΙΡΟΣ, Ιωακειμίδου 1, 2310 235960 / ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ, Αιγύπτου 17, 2310 521376 / ΕΛΙΑ ΛΕΜΟΝΙ, Μ. Μπότσαρη 19, 2310 865961 / Η ΠΑΝΤΕΡΜΟΣ, Κολωνιάρη 73 Αμπελόκηποι, 2310 725838 / ΚΙΟΥΠΙΑ, Πλ. Μοριχόβου 3-5 Λαδάδικα, 2310 553579 / ΚΡΑΣΟΔΙΚΕΙΟ, Φιλίππου 18 & Βενιζέλου, 2310 259031 / ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ, Αρμενοπούλου & Ναυαρίνου Πλ. Τερψιθέας Σταυρούπολη, 2310 601167 / ΟΠΤΑ ΠΥΡΙ, Μητρ. Γενναδίου 5 Πλ. Αθωνος, 2310 230695 / ΟΥΖΟ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ, Μπαλανού 27 Πλ. Αθωνος, 2310 280076 /ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ, Μ. Γογύλη 13 Καλαμαριά, 2310 447943 / 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ, Καλαποθάκη 10, 2310 233173 / CODE VINUM, Στρατηγού Καλλάρη 1, 2310 282880/ LUSITANIA 1 Μεσογειακή κουζίνα, Μεγ. Αλεξάνδρου 47 Πανόραμα, 2310 331061, 347140 /ΜΕΑΤ ΜΕ, Θεμ. Σοφούλη 75, 2310 425636 /SUVLUCKY, Ιπποδρομίου 22 & Αλεξ. Σβώλου, 2310 260770 / 1901, Κατούνη 9 – Λαδάδικα, 2310 553141.

Για ποτάκι χαλαρά… BEER ACADEMY, Μιχαλακοπούλου & Μιαούλη – Αρετσού, 2310 449606 / FLOU, Νικ. Φωκά 9, 2310 261448 / GOLDFISH, Βογατσικού 3, 2310 233709 / JAZZANOVA, Λ. Νίκης 25, 2310 282108 / THE RESIDENTS, Στρ. Καλλάρη 4, 2310 238724 /URBAN, Ζεύξιδος 7, 2310 272821/ VIA MARE, Λ. Νίκης 33, 2310 239670 / ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ, Ικτίνου 12-14, 2310 283181 / ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ, Προξ. Κορομηλά 58, 2310 283594.

Just dance! ALLATINI Imperial Club, προέκταση Παπαναστασίου (στροφή Θέρμης), 2310 445163 / Club HOTEL, 26ης Οκτωβρίου 25, 2310 545535 / DECADENCE, Ανδρ. Γεωργίου 21, Βίλκα, 2310 522940 / ESPAΝA SUEΝA, Λαδάδικα / FIGARO, Αλ. Παπαναστασίου 41, 2310 475100 / GATTO NERO, Φρίξου 9, 6946777786 / IT’S ONLY, Βενιζέλου 17 Στοά Σαούλ, 2310 265131 / LIDO Diamonds, Φρίξου 5, 2310 539055 / THE REAL ROCKnROLLA all day bar, Βαλαωρίτου 31, 2313 037828, 6948 666352 / VOGUE, 26ης Οκτωβρίου 23, 2310 502081 / 6η ΑΙΣΘΗΣΗ, Εθν. Αντίστασης 16, 2310 441244.

Η ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ «CLUB» ΤΟΥ «ΜΥΛΟΥ».

Έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Λένας Μητσολίδου φιλοξενείται στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού «Ρεμέτζο» (Ν. Πλαστήρα 2, Ν. Κρήνη). Η έκθεση, η οποία έχει ως θέμα της τη γυναίκα, θα διαρκέσει ώς τις 25 Φεβρουαρίου. Έκθεση αφιερωμένη στον Toυλούζ Λοτρέκ φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα του ΑΠΘ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00 - 14.00, Δευτέρα και Τετάρτη 09.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00 και Σαββατοκύριακο 10.00 - 18.00. Συνεχίζεται η έκθεση - εγκατάσταση «Τόποι - PhotoBiennale Sites» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310/ 566.716). Εως τις 28 Φεβρουαρίου.

ΜΟΥΣΙΚΗ Στο «Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. 2310/ 895.938-9) εμφανίζονται την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 27 οι Μάριος Φραγκούλης και Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00. Στο «Γαία Live» (Σαλαμίνος - Δόξης 5, τηλ. 2310/ 513.654) θα εμφανιστούν οι «Cabaret Balkan» και οι «Root Boot» το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, ενώ την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου οι «Maraveyas Ilegal». Ώρα έναρξης: 22.30. Στο θέατρο «Κολοσσαίον» (Β. Όλγας 150, τηλ. 2310/ 834.996), ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη «Αρχόντισσά μου, μάγισσα…» την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου. Ώρα έναρξης: 21.30. Στο «Club» του «Μύλου» (Ανδρ. Γεωργίου 56, τηλ. 2310/ 510.081) εμφανίζεται την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου η Ντιλέκ Κότς και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου η Μελίνα Ασλανίδου. Ώρα έναρξης: 21.00. Στον πολυχώρο πολιτισμού «Block33» (26ης Οκτωβρίου 33, τηλ. 2310/ 533.533) την Παρασκευή στο «Stage 1» στις 21.00 εμφανίζονται οι «Easy Star All Stars» και στο «Stage 2» στις 23.00 o Daedelus και η Tokimonsta. Στο «Casual Living Pop Restaurant» (εμπορικό κέντρο «Carrefour Μακεδονία», τηλ. 2310/ 365.425) εμφανίζονται την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου οι «Little Peter», το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου η Ελευθερία Πάτση, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου οι Bordo και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ο Αλέξανδρος Χατζής . Ώρα έναρξης παραστάσεων: 22.30. Στη μουσική σκηνή «Βάρδια» (Σερρών 15 και Φ. Μένου, Κάτω Τούμπα, τηλ. 2310/ 942.289) εμφανίζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 22.30 ο Διογένης Δασκάλου και οι «Monie and Monie Conniente» και στη συνέχεια το σχήμα της «Βάρδιας». Στη μουσική σκηνή «Σαράι» (Γρ. Λαμπράκη 23, τηλ. 2310/ 943.833) εμφανίζονται κάθε Παρασκευή οι «Λωξάντρα». Ώρα έναρξης παραστάσεων: 22.00. Στο «Μicro Fix» (26ης Οκτωβρίου 15, τηλ. 2310/ 566.163) εμφανίζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο η Μαριώ και ο Παύλος Κοντογιαννίδης. Ώρα έναρξης: 23.30. Στο «Barbarella» (Αριστοτέλους και Βασ. Ηρακλείου 43, τηλ.2310/276266) εμφανίζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι Γιώργος Παπαδόπουλος και Γιώργος Τεντζεράκης. Ώρα έναρξης 23.00.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΜΗΤΣΟΛΙΔΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΡΕΜΕΤΖΟ».


09

Έκθεση Μινιατούρας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος φιλοξενείται στη «Vlassis Art Gallery» (Βεροίας 6, Ανω Λαδάδικα, τηλ. 2310/ 552.030). Έως τις 4 Μαρτίου. Η περιοδική έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310/ 830.538) και θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου. Ο εικαστικός Γιώργος Τσακίρης επιμελείται και παρουσιάζει στο «Kalos & Klio Showroom» (Τσιμισκή 52, τηλ. 2314/ 074.167) την ομαδική έκθεση «Νεκρή Φύση σε εξέλιξη». Εως τις 16 Μαρτίου. Η έκθεση «Το σύμπαν της ρωσικής πρωτοπορίας: Τέχνη και εξερεύνηση του Διαστήματος, 1900 - 1930» φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Γ. Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 2310/ 589.200). Εως τις 27 Μαρτίου. Η έκθεση «Leonardo da Vinci - Eφευρέτης και Επιστήμονας» φιλοξενείται στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Μύλος» (Α. Γεωργίου 56, τηλ. 2310/551.836). Εως τις 5 Ιουνίου. Η περιοδική έκθεση «Το Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913» φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη 14, τηλ. 2310/ 893.731). Έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη, 54621, τηλ. 2310/830538, 831037 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Βασ. Ολγας 107, τηλ.2310/814403, 830665 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Βασ. Ολγας 162 και Μαρτίου, τηλ. 2310/425531 ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αγ. Μηνά 13, τηλ. 2310/250406-7 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Βασ. Ολγας 108, τηλ. 2310/295170-1, 295149 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Παπαναστασίου 2, τηλ. 2310/816981, 868186, 855255 ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου, τηλ. 2310/264668 ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, τηλ. 2310/589140-3, 600123 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ και ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Βασ. Ολγας 68, τηλ. 2310/830591, 812343 ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πλατεία Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/267832 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Χώρος περιοδικών εκθέσεων: Helexpo - Εγνατία 154, τηλ. 2310/240002 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 3ης Σεπτεμβρίου και Αγ. Δημητρίου, τηλ. 2310/968531 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Κατούνη 12-14, τηλ. 2310/555263 ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 2310/868570 ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310/508398 ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΥΠΤΗΣ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Εκκλησία Αγίου Δημητρίου, τηλ. 2310/270591 ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ Προξένου Κορομηλά 23, τηλ. 2310/229778 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΙΚΡΑΣΙΑ» - ΜΟΥΣΕΙΟ «ΜΑΝ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ» Μητρ. Καλλίδου 108, Καλαμαριά, τηλ. 2310/419.552 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Αποθήκη Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310/566716 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αλ. Σβώλου 10, τηλ. 2310/226170

ΝΟΗΣΙΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 6ο χλμ Θεσ/νίκης - Θέρμης, τηλ. 2310/ 483.000 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γρ. Λαμπράκη 4, τηλ. 2310/249803-4, 266195, 893731 ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Αγ. Δημητρίου 159α, τηλ. 2310/991610 ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κτίριο 47, 2ος δρόμος, Βιομηχανική Περιοχή, τηλ. 2310/779773 (6 γραμμές) Σημαντικά μουσεία κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ Βεργίνα Ημαθίας, τηλ. 23310/92347 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΟΝ Δίον, 60100 Πιερία, τηλ. 23510/53206 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΗΣ 58005 Πέλλα, τηλ. 23820/31160

ΠΑΙΔΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Το κλασικό παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη» ανεβαίνει από την Παιδική Σκηνή Ροντίδη κάθε Κυριακή στο «Βακούρα» (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310/ 233.665). Ώρα έναρξης: 11.30 και 15.00. H παράσταση «Μικροί Αχαρνείς» από την «Ακτίς Αελίου» φιλοξενείται κάθε Κυριακή στο θέατρο «Αθήναιον» (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060). Ωρα έναρξης: 11.30. Το κλασικό βιβλίο του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί «Ο μικρός πρίγκιπας» μεταφέρεται θεατρικά από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και φιλοξενείται κάθε Κυριακή στο θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483). Ωρα έναρξης 11.30. Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» στο Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000) κάθε Κυριακή έως τις 17 Απριλίου. Ώρα έναρξης 11.00. «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, ανεβαίνει στο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/

262.051) κάθε Κυριακή, στις 11.30. Στο «Ολύμπιον» (αίθουσα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πλ. Αριστοτέλους, τηλ. 2310/ 222.299) φιλοξενείται η παράσταση «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει…», κάθε Κυριακή, στις 11.30. Στο θέατρο «Φλέμιγκ» (Μισραχή 15, τηλ. 2310/ 812.000) φιλοξενείται η παράσταση «Το μούτρο και η φάτσα», κάθε Κυριακή, στις 11.30. Η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει, στο πλαίσιο των 45ων «Δημητρίων», τον «Κουρέα της Σεβίλλης» στο θέατρο «Εγνατία» (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310/ 225.172). Κάθε Κυριακή, στις 11.30. Στο θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/ 423.925) φιλοξενείται η παράσταση για παιδιά «Που να σκάσεις, Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου. Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του έργου «Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Κάθε Κυριακή, στις 11.30. Στη ΧΑΝΘ (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 241.007) φιλοξενούνται το θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης ψαράς», κάθε Σάββατο στις 18.30, καθώς και το κουκλοθέατρο «Ο κοντορεβυθούλης και ο γίγαντας» κάθε Κυριακή, στις 12.00.


ατζέντα...

να φύγουμε

10 οι ταινίες της εβδομάδας

θεατρικές παραστάσεις Η Μουσική Σκηνή του «Stage» (26ης Οκτωβρίου 27, τηλ. 2310/ 566.768) φιλοξενεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο για λίγες παραστάσεις την καινούρια μουσική κωμωδία της Μπέσσυς Μάλφα με τίτλο «Πειρατές». Πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Δόβρης, Μπέσσυ Μάλφα, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Ορέστης Τζιόβας. Ωρα έναρξης 23.00.

Στο «Studio Παράθλαση» (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310/ 216.567) φιλοξενείται η παράσταση «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα», βασισμένη σε έργα της Αγκαθα Κρίστι, κάθε Παρασκευή στις 21.00. Στον ίδιο χώρο, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00, έως τις 20 Μαρτίου, το εργαστήρι δραματικής τέχνης του θεάτρου «Παράθλαση» ανεβάζει την «Κραυγή».

Στο θέατρο «Αθήναιον» (Β. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060) φιλοξενείται η παράσταση «Εύθραυστη ισορροπία» του Εντουαρντ Αλμπι, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.

Ο πολυμορφικός χώρος τέχνης «Kirki» (Φιλίππου 36, πλατεία Αριστοτέλους) παρουσιάζει κάθε Σάββατο και Κυριακή τη μουσικοθεατρική παράσταση «Συγκάτοικοι όλοι στην τρέλα». Ωρα έναρξης 21.00.

Στο κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/ 262.051) φιλοξενείται η παράσταση «Ψηλά από τη γέφυρα». Παραστάσεις: Τετάρτη 19.30, Πέμπτη και Παρασκευή 21.15, Σάββατο και Κυριακή 18.15 και 21.15.

Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική διασκευή Ακη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η Φωτεινή Μπαξεβάνη. Το έργο φιλοξενείται στο Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2310/ 288.000). Παραστάσεις: Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Τετάρτη και Σάββατο στις 18.00 και 21.00.

Η θεατρική παράσταση «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, με την Αννα Βαγενά, φιλοξενείται έως σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Αργυρουπόλεως και Μεταμορφώσεως 7 - 9, τηλ. 2310/ 458.591 -2). Ωρα έναρξης 19.00. Στο «Studio Nemesis» (Δελφών 176, τηλ. 2310/ 326.230) φιλοξενείται η παράσταση «Δεν είναι αυτό που νομίζεις», κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, καθώς και η παράσταση «Ενα Σκεπτόνιο που το έλεγαν Μαξ» κάθε Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 19.30. Το έργο του Στάθη Μαυρόπουλου «Σε μια κόλλα χαρτί» παρουσιάζεται από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στο θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71 και Παρασκευοπούλου, τηλ. 2310/ 821.483), κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00. Στον ίδιο χώρο κάθε Τέταρτη και Πέμπτη, επίσης στις 21.00, φιλοξενείται η παράσταση «Το κρυφό δωμάτιο». Το θέατρο «Εξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, τηλ. 2310/ 210.308) φιλοξενεί την παράσταση «Μουγκαφόν-οι» του Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Παραστάσεις από Παρασκευή έως Κυριακή, στις 21.15. Η ομάδα «Ακάρεα» παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Βόιτσεκ» του Γκέορκ Μπίχνερ στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πολίχνης «Ελλη Παπαπαναγιώτου» (Μαυρομιχάλη 56, τηλ. 2310/ 665.961). Ωρα έναρξης 21.00. Στο θέατρο «Ρο» (Αριστοτέλους 23, τηλ. 2310/ 261.584) φιλοξενείται η παράσταση «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Σέξπιρ, κάθε Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 20.30. Η παράσταση bar theater «Με μια χείρα βοηθείας» φιλοξενείται στο «Παραμύθι» (Αιγύπτου 3, Λαδάδικα) κάθε Παρασκευή στις 22.00.

Στο Θέατρο «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310/ 229.249) φιλοξενείται η παράσταση «Berlin Alexanderplatz» του Αλεξάντερ Ντέμπλιν, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη. Παραστάσεις από Παρασκευή έως Κυριακή, στις 21.00. Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο του Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύνης, τηλ. 2310/ 288.000). Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00 και Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.00. «Το όνειρο του Χάιμε» του Πάνου Μπρατάκου φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 2310/ 288.000). Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00 και 21.00. Η Πειραματική Σκηνή της Tέχνης συμμετέχει στα 45α «Δημήτρια» του δήμου Θεσσαλονίκης με την παράσταση «Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας» του Ιρλανδού συγγραφέα Φρανκ Μακ Γκίνες, στο θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483). Κάθε Κυριακή, στις 19.00. Συνεχίζονται οι «Ιστορίες πείνας» στο θέατρο «3ος όροφος» (Καθολικών 4, τηλ. 2310/ 535.747) κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00. Η stand up comedy «Murlen Rooz» φιλοξενείται στο θέατρο «Φλέμιγκ», κάθε Σάββατο στις 22.00. Στο Καφωδείο «Ελληνικό» (Ιουστινιανού 3, τηλ. 2310/ 237.016) φιλοξενείται κάθε Τετάρτη, στις 22.30, η παράσταση «Μύθοι Θερμαϊκού - Χτυποκάρδια στο κρανίο».

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ Σκηνοθεσία: Ντέμπρα Γκράνικ Παίζουν: Τζένιφερ Λόρενς, Τζον Χοκς, Ντέιλ Ντίκεϊ Τι συμβαίνει; Η 17χρονη Ρι Ντόλι μεγαλώνει τα δύο μικρότερα αδέρφια της, καθώς ο πατέρας της έχει εγκαταλείψει την οικογένεια και η μητέρα της πάσχει από κατάθλιψη. Ο σερίφης τής ανακοινώνει πως, αν σε μία εβδομάδα δεν εμφανιστεί ο πατέρας της σε μία δίκη, θα χάσουν το σπίτι τους. Η Ρι γνωρίζει πως ο πατέρας της είναι ανακατεμένος σ’ εμπόριο ναρκωτικών και αποφασίζει να ψάξει να τον βρει. Να το δω; Βαρύ δράμα, το οποίο σηκώνει στις πλάτες της η εκπληκτική Τζένιφερ Λόρενς (είναι υποψήφια για το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου), με φόντο ένα μελαγχολικό και κρύο περιβάλλον. Η αργή και νωχελική σκηνοθεσία της Ντέμπρα Γκράνικ λειτουργεί άψογα, καθώς πετυχαίνει την πρόθεσή της ν’ απεικονίσει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των χαρακτήρων σε κάθε ματιά και χειρονομία, ενώ το σενάριο, χωρίς να έχει ιδιαίτερες εξάρσεις, κράτα αμείωτο το ενδιαφέρον λόγω της… ήρεμης δύναμής του.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ Σκηνοθεσία: Κόντι Κάµερον Ακούγονται οι φωνές των: Κρίσπιν Γκλόβερ, Στιβ Σιρίπα, Τζέφ Μπένετ Ο Μπουγκ, μία εξημερωμένη αρκούδα, περιμένει να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής. Όταν ο καλύτερός του φίλος, ο Έλιοτ το ελάφι, δεν τον ακολουθεί, εκείνος αποφασίζει να φύγει μόνος του για ένα ταξίδι, το οποίο θα τον οδηγήσει σ’ ένα περιοδεύον τσίρκο από τη Ρωσία. Εκεί, ο Μπουγκ θα γνωρίσει τον Νταγκ, μία τεμπέλα αρκούδα που δε θέλει πια να γίνεται θέαμα στο τσίρκο. Σύντομα, ο Νταγκ τον πείθει ν’ αλλάξουν ζωές, δηλαδή να επιστρέψει εκείνος στο δάσος και ο Μπουγκ να εργαστεί στο τσίρκο στη θέση του. Animation για μικρούς και μεγάλους.


11

της Νίκης Κεφαλά, n.kefala@hotmail.com

κινηματογράφοι ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΕΞ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Σκηνοθεσία: Άιβαν Ρέιτµαν Παίζουν: Νάταλι Πόρτµαν, Άστον Κούτσερ, Κέβιν Κλάιν Η Έμα και ο Άνταμ προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους βασισμένη μόνο στο σεξ και από εκεί και πέρα να μείνουν φίλοι. Γρήγορα, όμως, τα συναισθήματά τους αλλάζουν… Η φιλία μεταξύ γυναικών και αντρών έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον κινηματογράφο. Η Νάταλι Πόρτμαν, σ’ ένα διαφορετικό ρόλο απ’ ό,τι την έχουμε συνηθίσει, και ο Άστον Κούτσερ, με τις γνώριμες επιλογές του, δημιουργούν ένα απολαυστικό δίδυμο και μια ευχάριστη ταινία.

ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Σκηνοθεσία: Μέισι Τατζεντίν. Παίζουν: Κίρα Νάιτλι, Εύα Μέντες, Σαµ Γουόρθινγκτον, Γκιγιόµ Κανέ Ένα παντρεμένο ζευγάρι περνά ένα βράδυ χωριστά, καθώς ο σύζυγος φεύγει για ένα επαγγελματικό ταξίδι με μία συνάδελφό του, ενώ η σύζυγος, που μένει μόνη, συναντά τον πρώην της. Μέσα σ’ αυτήν τη νύχτα, οι ζωές των τεσσάρων αυτών ανθρώπων περνούν από διάφορες δοκιμασίες. Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της, η έως τώρα σεναριογράφος Μέισι Τατζεντίν, δημιουργεί μία ρομαντική κομεντί με θέμα την πίστη και την απιστία. Στο καστ και ο πολυτάλαντος Γάλλος Γκιγιόμ Κανέ, του οποίου τη νέα σκηνοθετική δουλειά, «Μικρά αθώα ψέματα», περιμένουμε μέσα στον επόμενο μήνα.

Η ΤΕΛΕΤΗ Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάφστροµ Παίζουν: Άντονι Χόπκινς, Κόλιν Ο’ Ντόνογκιου, Άλις Μπράγκα Ένας Αμερικανός φοιτητής θεολογίας, που πάσχει από ψευδαισθήσεις, παρακολουθεί μαθήματα εξορκισμού στο Βατικανό και ανακαλύπτει την πίστη του μέσα από την αναμέτρησή του με δαιμονικές δυνάμεις. Μεταφυσικό θρίλερ που ασχολείται με την παρουσία του διαβόλου ακόμα και μέσα στο Βατικανό. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα που καταγράφηκαν στο βιβλίο του Ματ Μπάλιο, ενός Ιταλού δημοσιογράφου που εντυπωσιάστηκε το 2007 από την πρωτοβουλία του Βατικανού να επανεκπαιδεύσει τον κλήρο πάνω στην τελετή του εξορκισμού

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA ΑΕΒΕ (τηλ. 2310/262.051 & 2310/270.073): Λειτουργεί ως θέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665): Α1: Στην καρδιά του χειμώνα (19.00 - 21.00 23.00) Α2: Απώλεια (19.00 - 20.45) Η ζωή μετά (22.30) VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Οι περιπέτειες του Σάμι: Το μυστικό πέρασμα - μεταγλωττισμένο (16.10, Σάββατο και Κυριακή: 12.20 - 14.20 - 16.10) Ο λόγος του βασιλιά (18.10 - 20.40) Το έτερον ήμισυ (23.10) Α2. Χτες το βράδυ (15.20 - 17.10 - 19.10 - 21.10 - 23.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.20 - 13.30 15.20 - 17.10 - 19.10 - 21.10 - 23.00) Α3. Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο (15.20 - 17.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.10 13.10 - 15.20 - 17.20) Το έτερον ήμισυ (19.20) Ο μαύρος κύκνος (21.30) Ο δρόμος του πολεμιστή (23.40) Α4. Μαλλιά κουβάρια - μεταγλωττισμένο (15.40, Σάββατο και Κυριακή: 11.40 - 13.40 - 15.40) Μόνο το σεξ δε φτάνει (17.40 - 20.00 - 22.20 - 00.40) Α5. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - μεταγλωττισμένο (15.10 - 16.50 - 18.30, Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.20 - 15.10 - 16.50 18.30) Το άδυτο 3D (20.20 - 22.30 - 00.50) Α6. Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο και Κυριακή: 11.50 - 13.50 - 15.50 - 17.50) Η τελετή (19.40 - 22.00 - 00.20) Α7. Εγώ, ο απαισιότατος - μεταγλωττισμένο (16.20 Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 14.30 - 16.20) Burlesque (18.50) Αληθινό θράσος (21.20 - 24.00) Α8. Μαλλιά κουβάρια - μεταγλωττισμένο (15.00 - 17.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.00 - 15.00 - 17.00) The way back (19.00 - 21.40 - 00.30) Α9. Μόνο το σεξ δε φτάνει (20.00 - 22.20, Σάββατο: 17.40 - 20.00 - 22.20 - 00.40, Κυριακή: 17.40 - 20.00 - 22.20) Α10. Η τελετή (19.40 - 22.00, Παρασκευή: 19.40 - 22.00 - 00.20, Σάββατο: 17.20 - 19.40 22.00 - 00.20, Κυριακή: 17.20 - 19.40 - 22.00) ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996, 2310/844.415) Εγώ, ο απαισιότατος - μεταγλωττισμένο (Κυριακή έως Τετάρτη: 18.15) Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου (Κυριακή έως Τετάρτη: 20.00) The tourist (Κυριακή έως Τετάρτη: 21.30) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρίας - Δημ. Μαργαρίτη): Αληθινό θράσος (18.30 - 20.45 23.00)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): Α1. Άγρια φύση (Κυριακή 11.00) Ανθρώπινη εμπειρία (Κυριακή 13.00) Χτες το βράδυ (18.00 - 20.10 - 22.20 - 00.30, Σάββατο και Κυριακή: 16.00 - 18.00 - 20.10 - 22.20 - 00.30) Α2. Mαλλιά κουβάρια - μεταγλωττισμένο (Σάββατο: 15.20, Κυριακή: 13.10 - 15.20) Ο δρόμος του πολεμιστή (17.30) Αληθινό θράσος (19.40 - 22.00 - 00.20) Α3. Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο 3D (Κυριακή: 12.00 - 14.00) Mαλλιά κουβάρια - μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο και Κυριακή: 16.20) Το άδυτο 3D (18.30 - 21.00 - 23.30) Α4. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - μεταγλωττισμένο (Κυριακή: 12.30) Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο (17.00, Κυριακή: 15.00 - 17.00) Η τελετή (19.00 - 21.30) Α5. Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο 3D (Σάββατο και Κυριακή: 16.00) Ο μαύρος κύκνος (18.00 - 20.30 - 22.50) Α6. Μόνο το σεξ δε φτάνει (17.50, Σάββατο και Κυριακή: 15.30 - 17.50) Ο λόγος του βασιλιά (22.30) A7. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - μεταγλωττισμένο (18.10, Σάββατο και Κυριακή: 16.20 - 18.10) Ο λόγος του βασιλιά (20.00) Μόνο το σεξ δε φτάνει (22.40) Α8. The way back (17.40 - 20.20 - 23.00) ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/378.404): Α. «Ολύμπιον»: Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του (18.30 - 20.45 - 23.00) Α. «Παύλος Ζάννας»: Biutiful (19.00 - 21.45, Σάββατο & Κυριακή 17.30 - 20.15 - 23.00) STER CINEMAS ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο 3D (17.10, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 13.10 15.10 - 17.10) Η τελετή (19.00 - 21.20 - 23.40) Α2. Χτες το βράδυ (16.00 - 18.10 - 20.10 - 22.10, Παρασκευή: 16.00 - 18.10 - 20.10 - 22.10 00.20, Σάββατο 13.20 - 16.00 - 18.10 - 20.10 - 22.10 - 00.20, Κυριακή: 13.20 - 16.00 - 18.10 - 20.10 - 22.10) Α3. Μαύρος κύκνος (17.20 - 19.30 - 21.40 23.50) Α4. Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο (16.30 - 18.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.20 14.30 - 16.30 - 18.30) Το έτερον ήμισυ (20.40 - 22.40, Παρασκευή & Σάββατο: 20.40 - 22.40 - 00.40) Α5. Burlesque (22.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.40 - 14.10 - 22.00) Μεγάλο φαβορί (16.40 - 19.20) A6. Οι περιπέτειες του Σάμι: το μυστικό πέρασμα

- μεταγλωττισμένο (16.15, Σάββατο και Κυριακή: 12.15 - 14.15 - 16.15) Κυνόδοντας (18.15 - 20.15 - 22.20, Παρασκευή & Σάββατο: 18.15 - 20.15 22.20 - 00.30) Α7. Μαλλιά κουβάρια - μεταγλωττισμένο (16.45 - 18.45, Σάββατο και Κυριακή: 12.45 - 14.45 16.45 - 18.45) Ο δρόμος του πολεμιστή (21.00 - 23.00) Α8. Alpha & Omega - μεταγλωττισμένο (17.50, Σάββατο και Κυριακή: καμία προβολή) The tourist (19.40 - 21.50, Παρασκευή: 19.40 21.50 - 24.00, Σάββατο και Κυριακή: καμία προβολή) Μαύρος κύκνος (Σάββατο και Κυριακή: 11.20 - 15.00 - 17.20 - 19.30 - 21.40 - 23.50) Α9. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - μεταγλωττισμένο (17.00 - 18.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 13.40 - 15.20 - 17.00 - 18.40) Αληθινό θράσος (20.20 - 22.30) Α10. Μόνο το σεξ δε φτάνει (16.50 - 19.00 - 21.10 - 23.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 14.40 - 16.50 - 19.00 - 21.10 - 23.20) Α11. The way back (16.10 - 18.50 - 21.30, Παρασκευή: 16.10 - 18.50 - 21.30 - 00.10, Σάββατο: 13.30 - 16.10 - 18.50 - 21.30 - 00.10, Κυριακή: 13.30 - 16.10 - 18.50 - 21.30) STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Μόνο το σεξ δε φτάνει (17.00 - 19.10 - 21.15 - 23.30, Σάββατο και Κυριακή: 12.10 - 14.45 17.00 - 19.10 - 21.15 - 23.30) Α2. Οι περιπέτειες του Σάμι: το μυστικό πέρασμα - μεταγλωττισμένο (Σάββατο και Κυριακή: 11.30 - 13.30 - 15.30) Η τελετή (17.20 - 19.40 - 22.00, Παρασκευή & Σάββατο: 17.20 - 19.40 - 22.00 - 00.20) Α3. Εγώ, ο απαισιότατος - μεταγλωττισμένο (16.20, Σάββατο και Κυριακή: 12.30 - 14.30 - 16.20) The way back (18.50 - 21.30, Παρασκευή & Σάββατο: 18.50 - 21.30 - 00.10) Α4. Μαλλιά κουβάρια - μεταγλωττισμένο (16.50, Σάββατο και Κυριακή: 12.40 - 14.50 - 16.50) Το έτερον ήμισυ (19.00 - 21.00 - 23.00) Α5. Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο (16.30 - 18.20, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 12.50 - 14.40 - 16.30 - 18.20) Ο δρόμος του πολεμιστή (20.10) Burlesque (22.15) Α6. Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο - μεταγλωττισμένο (17.00 - 18.40, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 - 13.40 - 15.20 - 17.00 - 18.40) Αληθινό θράσος (20.20 - 22.30) Α7. Ζουμπαίος και Ιουλιέτα - μεταγλωττισμένο 3D (16.00 - 17.45, Σάββατο και Κυριακή: 12.20 - 14.10 - 16.00 - 17.45) Το άδυτο 3D (19.30 21.45, Παρασκευή & Σάββατο: 19.30 - 21.45 - 24.00) ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): Blue Valentine (18.45 - 21.00 - 23.00)


home

12

page

είδαμε

επιμέλεια: Θόδωρος Γιαχουστίδης, gteo2@yahoo.gr

ακούσαμε

THE SOCIAL NETWORK Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ Παίζουν: Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ ΤΟ DVD: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που δημιούργησε το Facebook το 2003. Αναρχική ιδιοφυΐα, αντάρτης του Διαδικτύου ή άπιαστος χάκερ; Σίγουρα ευθύνεται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Η ταινία σκιαγραφεί το χρονικό της ίδρυσης του Facebook, αλλά και τις διαμάχες για τα πνευματικά δικαιώματα που την ακολούθησαν. Μας άρεσε: Πρόκειται -μεταξύ σοβαρού και αστείου- για τον «Πολίτη Κέιν» του 21ου αιώνα. Δε μας άρεσε: Η τεχνική ορολογία δεν είναι κατανοητή απ’ όλους. Είδος: Δραματική Γλώσσα: Αγγλικά Διάρκεια: 120 λεπτά

LET ENGLAND SHAKE PJ HARVEY Τέσσερα ολόκληρα χρόνια είχε να βγάλει προσωπικό στούντιο άλμπουμ η αγαπημένη μας Polly Jean. Αυτό είναι το όγδοό της κι ένα από τα καλύτερά της. Αντιπολεμικό και αρκούντως... αγγλικό, επηρεασμένο από Doors και Velvet Underground, διαθέτει κομψοτεχνήματα όπως το «The Glorious Land». (Universal)

BROTHERS THE BLACK KEYS

MACHETE Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ Παίζουν: Ντάνι Τρέγιο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζέσικα Άλμπα, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Στίβεν Σιγκάλ, Ντον Τζόνσον, Λίντσεϊ Λόχαν ΤΟ DVD: O Ματσέτε, ένας πρώην ομοσπονδιακός πράκτορας, που ζει σαν κυνηγημένος λαθρομετανάστης, προσπαθεί να εκδικηθεί έναν αδίστακτο βαρόνο ναρκωτικών, έναν παρανοϊκό συνοριοφύλακα κι ένα διεφθαρμένο πολιτικό, στους οποίους θέλει ν’ αποδείξει ότι «έμπλεξαν με το λάθος Μεξικάνο»! Σύμμαχοι του: κάθε μορφής λεπίδες. Μας άρεσε: Το ιδιαίτερο χιούμορ, που δεν είναι για όλους, και η προτροπή για... επανάσταση. Δε μας άρεσε: Φάτσα ο Τρέγιο, αλλά δεν κάνει για πρωταγωνιστής. Είδος: Κωμωδία δράσης Γλώσσα: Αγγλικά, Ισπανικά Διάρκεια: 105 λεπτά

&

Ο MOBY, ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες του ελληνικού και όχι μόνο κοινού, θα κάνει την εμφάνισή του για μία μοναδική συναυλία στο «θέατρο Γης» στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου! Μια μέρα πριν θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα εμφανιστεί στο Eject Festival.

Το μπλουζ ροκ ντουέτο από το Άκρον του Οχάιο συγχωνεύει δημιουργικά τις επιρροές του σ’ αυτό, το έκτο άλμπουμ του. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι, αλλού πιο τραχύ και αλλού πιο «μαύρο». Ξεχωρίζουν τα «Tighten Up» (δείτε το βιντεοκλίπ!) και «Ten Cent Pistol». (Warner)

BEST NIGHT OF MY LIFE JAMIE FOXX Αρκετές είναι οι συμμετοχές καλλιτεχνών στον τέταρτο δίσκο της καριέρας του γνωστού ηθοποιού που έχει τιμηθεί και με Όσκαρ (για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών). Κλασική R’n’B μουσική διάθεση και πολύ autotune. Ξεχωρίσαμε τα κομμάτια «Fall For Your Type» και «Winner». (Sony)

O ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ STEVE VAI κάλεσε γνωστούς και μη εξαιρετέους χειριστές της κιθάρας, για να γίνει ένα νέο ρεκόρ Guiness. Το ρεκόρ θ’ αφορά την κατηγορία World’s Largest Online Guitar Lesson και αποτελεί καρπό συνεργασίας του Vai και του φημισμένου Berklee College of Music της Βοστόνης. Το live streaming θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου.

!

διαβάσαμε ΜΠΑΡ ΤΑΡ ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΡΙΖΙΩΤΗ Δεκαέξι διηγήματα με μαύρο χιούμορ για όσα και όσους πυρπολούν την καθημερινότητά μας. Καθημερινές ιστορίες με απρόβλεπτη τροπή για τη σαπουνόφουσκα των ανθρώπινων σχέσεων. «Τι τους θέλεις τους μύθους, σου λέει, όταν έχεις εμπρός σου την αλήθεια;». (Κέδρος)

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

25.02.11

ΛΙΑΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΕΣ ΜΑΙΡΗ ΜΑΝΔΑΛΗ

ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΖΗΤΕΙ ΒΕΡΒΕΡΙΤΣΑ DAVID SEDARIS

Ένα πορτρέτο μιας γυναίκας με κόκκινα μαλλιά, λατρεμένο οικογενειακό κειμήλιο, κι ένα ημερολόγιο βαθιά κρυμμένο θα ξεδιπλώσουν την ιστορία τριών ανθρώπων, που άγγιξαν, λάτρεψαν, λάθεψαν, πόνεσαν. Άραγε, λυτρώθηκαν; (Διόπτρα)

Σ’ αυτές τις ιστορίες δεν υπάρχει καλός και κακός, κανένα «καθωσπρέπει» ηθικό δίδαγμα. Η εικονογράφηση του Ίαν Φάλκονερ θα κάνει ίσως κάποιους να σκεφτούν πως έχουμε να κάνουμε με ιστορίες για παιδιά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, πρόκειται σίγουρα για παιδάκια που τα... τσούζουν. (Μελάνι)


13

Περί εκπτώσεως ο λόγος «Γέμισε ο κόσμος με γυμνό, ποθητός καπνός, παρανοϊκή ατμόσφαιρα το οξυγόνο που αναπνέει ο κόσμος αυτός». Ο συγκεκριμένος στίχος ανήκει σ’ ένα αγαπημένο ραπ συγκρότημα, τους Razastarr. Θα έχουν περάσει περίπου 13 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου αυτού. Για κάποιο λόγο, όσα χρόνια και αν περάσουν, ο στίχος αυτός επανέρχεται όλο και πιο συχνά στο μυαλό μου. Σαν να μην άλλαξε τίποτα.

Παγκόσμια σεξουαλική σταθερά Κάποτε έκανα συνέντευξη δύο μεγάλες πορνοστάρ. Τις ζόρισα λίγο. Προσπάθησα να καταλάβω τι τις κάνει να «παίρνονται» μπροστά σε κάμερες και να τους παρακολουθεί όλη η υφήλιος. Η απάντηση ήταν εύκολη. «Χρήμα». Στην ερώτηση δε αν οι δουλειές είναι πεσμένες, η μία από τις δύο μού έκλεισε το μάτι με νόημα και μου είπε: «Όχι, βέβαια. Το ανθρώπινο μάτι ποτέ δε θα χορτάσει να βλέπει άλλους να κάνουν σεξ». Τρομακτική αλλά αληθινή διαπίστωση. Έχουμε εθιστεί στο γυμνό. Μία ολόκληρη βιομηχανία στηρίζεται στα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φυλής. Πόσοι χωρισμοί, πόσα διαζύγια, πόσες άρρωστες επιθυμίες που εκφράστηκαν σε αθώα σώματα. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτό τον ταπεινωτικό εθισμό. Μόνο ν’ αναγνωρίζω μπορώ και να εκτιμώ την εσωτερική ομορφιά πέρα από την προφανή. Ή να προσπαθώ να εκτιμώ τουλάχιστον.

& Οι namaste θα εμφανιστούν τη Δευτέρα στα «απυραμώρια».

Να θυμηθώ Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο «Eightball» ο «χορός... των ζόμπι». Φορέστε τη... μακάβρια στολή σας κι ελάτε.

Στο «Τρίγωνο» του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί πάρτι οικονομικής ενίσχυσης. Ώρα προσέλευσης: μετά τις 23.30.

Οι namaste θα εμφανιστούν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 22.30, στα «άπυραμωρια» (Στοά Β.Ηρακλείου). Μαζί τους ο DJ Lilalee.

λόγια δρόμικα

ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΟΝ ΩΜΟ… Φέτος το χειμώνα αποφάσισα να είμαι μόνη, με μία κιθάρα στον ωμό, και να γυρίσω όλη την Ελλάδα με δύο μουσικά όργανα και μια αγκαλιά τραγούδια. Σ’ ένα τέτοιο σχήμα όλα ακούγονται καθαρά και μ’ ευκρίνεια. Μία κιθάρα, ένα μπουζούκι, μία φωνή. Αβίαστα ξεχειλίζουν οι ήχοι στο χώρο... Η έκθεση, βέβαια, είναι μεγαλύτερη, αλλά το αποτέλεσμα, μόλις συντονιστούν οι συχνότητες, είναι μοναδικό. Οι σταθερές εμφανίσεις σ’ ένα χώρο δημιουργούν περισσότερο την αίσθηση της ασφάλειας για μένα. Με αυτό τον τρόπο κάποιος που θέλει να σε ακούσει ξέρει πού πρέπει να έρθει. Ο εκάστοτε χώρος, λοιπόν, γίνεται ένα στέκι που σε φιλοξενεί κι εκεί ξεκινάει κάθε φορά κι ένα καινούριο μουσικό ταξίδι. Εκεί γεννιέται το όνειρο. Βρισκόμαστε, τραγουδάμε, χαιρόμαστε και αφουγκραζόμαστε όλα τα συναισθήματα που η μουσική μάς δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε. Η μόνη σχέση που θα μπορούσε να έχει το μεταπολεμικό αστικό λαϊκό τραγούδι με το σύγχρονο λαϊκό είναι το ευρύ νόημα της φράσης «λαϊκό τραγούδι», με την έννοια ότι απευθύνεται στο λαό... Το λαϊκό τραγούδι εκφράζει μία κοινωνία σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εξελίσσεται και αυτό μαζί με μας. Διαφορετικά εκφραζόταν κάποιος τη δεκαετία του ’50 και του ’60 και άλλη γλώσσα χρησιμοποιεί ένας νέος που ζει στη δεκαετία που διανύουμε… Ένας νέος άνθρωπος που έχει όνειρα για τη ζωή του κι έχει την ανάγκη να δημιουργήσει, να ζήσει ελεύθερα σ’ έναν τόπο, ο οποίος τον σέβεται και του δίνει το χώρο του να υπάρχει, νιώθει ασφυκτικά, βλέποντας και ακούγοντας όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα του. Ευτυχώς, βρίσκω καταφύγιο στη μουσική και ανακαλύπτω τραγούδια που γράφτηκαν πριν τριάντα χρόνια, αλλά συνεχίζουν να έχουν επιρροή πάνω μας σαν να μην πέρασε μια μέρα. Παρόλο που γεννήθηκα στη Γερμανία, δεν πρόλαβα να βιώσω το αίσθημα του μετανάστη, επειδή γυρίσαμε πολύ νωρίς στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω, όμως, πως είναι δύσκολο να φεύγεις από την πατρίδα σου, για να έχεις ένα καλύτερο αύριο για σένα και την οικογένειά σου. Το αίσθημα της θαλπωρής και της ασφάλειας θα ήταν καλό να το νιώθουν όλοι οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη… Αυτό το δύσκολο χειμώνα, με γεμίζει ελπίδα το ύψιστο και δυνατότερο συναίσθημα όλων, η αγάπη, αλλά και οι θετικές σκέψεις που πηγάζουν από το απύθμενο πηγάδι της καρδιάς.

του Αλέξανδρου Σαλαμέ asalames@ekdotiki.gr

Η Μελίνα Ασλανίδου είναι από τις λίγες αυθεντικές λαϊκές φωνές που εμφανίστηκαν στην ελληνική μουσική σκηνή την τελευταία δεκαετία. Ταυτόχρονα όμως είναι και μία εναλλακτική παρουσία που στέκεται με αξιοπρέπεια, προσφέροντας εξαιρετικά τραγούδια, χωρίς ν’ ακολουθεί το ελαφρολαϊκό στιλ. Την ταλαντούχα ερμηνεύτρια μπορείτε ν’ απολαύσετε σ’ ένα ακουστικό σετ την Κυριακή στις 21.00.


gadgets

ΠΡΟΒΟΛΗ… ΣΕ ΤΟΙΧΟ Αν θέλετε να στήσετε έναν… πραγματικό κινηματογράφο στο σπίτι σας, τότε θα χρειαστείτε έναν προτζέκτορα που θα γεμίσει τον τοίχο με κινούμενες εικόνες. Κοστίζει όσο μία μεγάλη τηλεόραση και παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες στην εγκατάσταση και τη ρύθμιση. Μετά την τοποθέτηση, όμως, θα μπορείτε ν’ απολαμβάνετε κινηματογραφικές προβολές!

BenQ W1000+

25.02.11

ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡΕΣ του Φώτη Νικολαΐδη

Προσοχή τι παρακολουθείτε Προτζέκτορες κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και κάποιες δεκαετίες. Ο λόγος, όμως, για τον οποίο δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να μπουν στα σπίτια πολλών ανθρώπων ήταν η μέτρια απόδοσή τους και το υψηλό κόστος αγοράς τους. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα κι ένας καλός προτζέκτορας, που πριν από μία δεκαετία κόστιζε πολύ ακριβά, τώρα στοιχίζει όσο και μία καλή τηλεόραση. Αν θέλετε, λοιπόν, να ξεφύγετε από τα στενά πλαίσια της τηλεόρασης, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε έναν καλό προτζέκτορα. Πρέπει να έχετε, όμως, υπόψη σας ότι τα μηχανήματα αυτά προορίζονται μόνο για ειδικές προβολές, όπως για ταινίες και ποδόσφαιρο, και όχι για τα κοινά προγράμματα της τηλεόρασης, διότι η λυχνία τους έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και δεν πρέπει να σπαταλιέται άσκοπα. Παρακάτω παρουσιάζονται δύο πρόσφατα μοντέλα χαμηλού σχετικά κόστους, που αποδίδουν ικανοποιητικά για την τιμή τους. Στο τελικό ποσό θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος αγοράς μίας οθόνης προβολής, που στοιχίζει μεταξύ 80 και 160 ευρώ, το κόστος της βάσης στήριξης οροφής, από 20 μέχρι 50 ευρώ, και το κόστος επέκτασης των καλωδίων για τις αναγκαίες συνδέσεις.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

14

Το μοντέλο της BenQ είναι τεχνολογίας DLP και υποστηρίζει σήμα υψηλής ευκρίνειας 1080i, 1080p/60 και 720p. Παρότι ανήκει στη φτηνή κατηγορία, ο συγκεκριμένος προτζέκτορας είναι πολύ φωτεινός σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα. Τα χαρακτηριστικά του είναι: φωτεινότητα 2000 ANSI Lumen στην κανονική λειτουργία και 1400ANSI στην οικονομική λειτουργία, λόγος αντίθεσης 3.500:1, θόρυβος 28dB στην κανονική λειτουργία και 26dB στην οικονομική,

μέγεθος εικόνας 30 - 250 ίντσες, μέγιστη κατανάλωση 265 Watt και διάρκεια ζωής της λυχνίας 4.000 ώρες στην κανονική και 5.000 ώρες στην οικονομική λειτουργία. Ο φακός είναι φιξ, δηλαδή η κλίση του δε ρυθμίζεται και στις συνδέσεις υπάρχουν 2 HDMI 1.3, Component, S-Video, Composite, είσοδοι κι έξοδοι ήχου, είσοδος VGA, θύρες RS 232 και USB. Διαστάσεις 325(Π) Χ 95(Υ) Χ 254(Β) mm, βάρος 3,4 κιλά, κόστος αντικατάστασης λυχνίας 250 ευρώ περίπου και τιμή αγοράς γύρω στα 1.000 ευρώ.

Epson PowerLite 8350 Αξιόλογη και οικονομική πρόταση από την Epson. To μοντέλο αυτό είναι τύπου 3 LCD και τεχνολογίας 12bit, που υποστηρίζει σήμα υψηλής ευκρίνειας 1080i και 1080p/60 και 720p. Το μηχάνημα διακρίνεται για την πιστή απόδοση των χρωμάτων, όμως είναι πολύ ικανοποιητικά και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως φωτεινότητα 2000ANSI Lumen, αντίθεση 50.000:1 και θόρυβος λειτουργίας 28dB στην κανονική λειτουργία και 22dB στην οικονομική. Ο φακός του ρυθμίζεται οριζόντια και κάθετα και μπορεί να μεγεθύνει την εικόνα μέχρι και 10 φορές από μικρή σχετικά απόσταση, με μέγιστη εικόνα τις 200 ίντσες. Η μέγιστη κατανάλωση φτάνει τα 272 Watt και η διάρκεια ζωής της λυχνίας τις 4.000 ώρες στην οικονομική λειτουργία. Στις συνδέσεις υπάρχουν Component, S-VHS, 2 θύρες HDMI 1,3, Composite, είσοδοι κι έξοδοι ήχου και θύρες D-Sub 15 pin και 9 pin. Διαστάσεις 33(Π) Χ9 (Υ)Χ 25 (Β) εκατοστά, βάρος 7,3 κιλά, κόστος αντικατάστασης λυχνίας 300 ευρώ περίπου και τιμή αγοράς γύρω στα 1.200 ευρώ.


15

urban

living

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο «Hyatt Regency Thessaloniki» Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση της 8ης του Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Ημέρα απόδοσης τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης προς τις γυναίκες για όλα όσα πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν. Γι’ αυτό το λόγο, το «Hyatt Regency Thessaloniki», θέλοντας να τιμήσει με το δικό του τρόπο τη Γυναίκα, προσφέρει κάτι ξεχωριστό! Οι 10 πρώτοι πελάτες που θα πραγματοποιήσουν την κράτησή τους οποιασδήποτε θεραπείας στο Armonia Spa, θα έχουν ως δώρο για την ημέρα της γυναίκας την ίδια

34 οσκαρικές ταινίες στην «Οσκαρική ζώνη» της Nova Οι συνδρομητές της Nova, της πρώτης ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην «Οσκαρική ζώνη» της Nova 34 οσκαρικές ταινίες που έγραψαν ιστορία. Από τις 12 έως τις 28 Φεβρουαρίου, κάθε βράδυ από τις 21:00, απολαύστε στο Novacinema 2 αγαπημένες ταινίες που έχουν κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο! Η Nova φέρνει στις οθόνες σας και τις μεγάλες ταινίες που απέσπασαν ένα ή περισσότερα αγαλματίδια στον περσινό διαγωνισμό. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε σε πρώτη προβολή στο Novacinema 1 και στο Novacinema HD ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ κι έκλεψαν την παράσταση. Τέλος, οι συνδρομητές της Nova, το βράδυ της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ζωντανά την τελετή απονομής των Όσκαρ με ή χωρίς ελληνικό σχολιασμό.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Συνεχίζονται στα Πολυκαταστήματα Κανελλόπουλος οι εκπτώσεις. Εκπτώσεις μεγάλες και πραγματικές! Μπορείτε να βρείτε τιμές από - 60% έως - 80% σ’ όλα τα ενδύματα και τα υποδήματα (χωρίς εξαιρέσεις) κι έως - 30% σε καλλυντικά και αρώματα! Όλα με 25 άτοκες δόσεις και μ’ όλες τις πιστωτικές κάρτες! Και μην ξεχνάτε πως στα Πολυκαταστήματα Κανελλόπουλος θα βρείτε τα πιο επώνυμα brands της αγοράς. Στη Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 55, τηλ. 2310 240240.

CRETA FARMS EΝ EΛΛΑΔΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ Η Creta Farms ανανεώνει την εικόνα της αγαπημένης μάρκας προϊόντων κατάψυξης «Eν Eλλάδι Νοστιμιές», προβάλλοντας ακόμα περισσότερο την αξεπέραστη ποιότητα και γεύση τους. Υιοθετώντας τα πρότυπα και τις αξίες της κρητικής διατροφής, η σειρά «Εν Ελλάδι Νοστιμιές» της Creta Farms έρχεται να προσθέσει ποιότητα και νοστιμιά και στην κατάψυξη. Η σειρά αποτελεί γευστική και υγιεινή λύση για μία ισορροπημένη διατροφή, είναι βασισμένη σε σπιτικές συνταγές και οικείες λατρεμένες γεύσεις κι έτοιμη μόλις σε λίγα λεπτά. Τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται από εκλεκτά κομμάτια κρέατος ανώτερης ποιότητας κι εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και είναι απαλλαγμένα από συντηρητικά, αποτελώντας την απόλυτη γευστική και υγιεινή επιλογή. Η πλούσια ποικιλία της σειράς «Εν Ελλάδι Νοστιμιές» διατίθεται με νέο εικαστικό σχέδιο στη συσκευασία της, που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και προδιαθέτει για τη νοστιμιά που κρύβεται στο κάθε πακέτο.

θεραπεία -ίσης αξίας- με χρήση διάρκειας 2 μηνών. Χαρίστε, λοιπόν, στον εαυτό σας στιγμές χαλάρωσης κι ευεξίας σ’ ένα μοναδικό χώρο. Για τη συνέχεια, ένα απολαυστικό cocktail ή ένα δροσιστικό ποτήρι σαμπάνιας στο Lobby Lounge του ξενοδοχείου θα ολοκληρώσουν τις στιγμές πολυτέλειας. Οι ώρες λειτουργίας του Armonia Spa είναι: Δευτέρα με Παρασκευή: 13:00 - 21:00 και Σάββατο και Κυριακή: 11:00 - 21:00. Για τη συγκεκριμένη προσφορά η κράτηση από πριν είναι απαραίτητη. Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 401441.

Και αυτήν τη Σαρακοστή επιλέξτε ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΑΛΒΑ

Ποια είναι η παραδοσιακή τροφή που χαρίζει υγεία, γεύση, ευεξία και... απογειώνει τη διατροφή μας τη Σαρακοστή αλλά και κάθε άλλη εποχή; Ο Μακεδονικός Χαλβάς, με βάση το πολύτιμο διατροφικά σησάμι, προσφέρει σημαντικά συστατικά στον οργανισμό, που συμβάλλουν στην καλή υγεία με τον πιο φυσικό τρόπο. Η αγνή αυτή παραδοσιακή τροφή διαθέτει όλα τα συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητες του σησαμιού. Στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής προσφέρει: • Καλής ποιότητας πρωτεΐνες που βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού • Σίδηρο, Ασβέστιο & πολύτιμα άλλα μέταλλα & ιχνοστοιχεία που εξυπηρετούν τη σωστή μεταβολική λειτουργία κι ενίσχυση των οστών • Πολυακόρεστα -καλά- λιπαρά που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία καρδιάς & αγγείων • Φυσικά αντιοξειδωτικά (Λιγνάνες & Βιταμίνη Ε) που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών που επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας • Βιταμίνες που βοηθούν στη συμπλήρωση του ημερήσιου διαιτολογίου Αυτήν τη Σαρακοστή η ευκαιρία είναι μοναδική!


ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΙΣΘΟ∆ΟΣΙΑΣ

Είστε Μισθωτός του ∆ηµοσίου ή Συνταξιούχος; Τότε σκεφτείτε το συµφέρον σας!

Εάν είστε Μισθωτός του ∆ηµοσίου ή Συνταξιούχος µπορείτε εσείς να επιλέξετε την Τράπεζα όπου θα καταβάλλεται ο µισθός ή η σύνταξή σας κάθε µήνα! Σκεφτείτε το συµφέρον σας και ελάτε στη Μarfin Egnatia Bank όπου µε το νέο λογαριασµό µισθοδοσίας Marfin Public απολαµβάνετε: Σταθερό επιτόκιο 5% για τα πρώτα €5.000*

∆ωρεάν πάγιες εντολές για αυτόµατη εξόφληση των λογαριασµών ∆ΕΚΟ

∆ύο (2) δωρεάν αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, ανά µήνα

Νέος λογαριασµός µισθοδοσίας “Marfin Public” Μάθετε τώρα περισσότερα! * Για το επιπλέον ποσό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 379  

ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 379