Page 1

Oλα τα νέα μοντέλα της αγοράς LPG: παραμένει το φτηνότερο καύσιμο Εξοικονομήστε χρήματα οδηγώντας Χειμερινή οδήγηση Πώς επιλέγω και τι προσέχω στα ελαστικά


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

2

ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΑΝΩΛΗ

Τι ζητά η αλεπού στο παζάρι;

Ε

ίναι λογικό να απορεί κάποιος για την προσπάθεια αυτή. Αυτοκίνητο τέτοια εποχή; Στα δύσκολα; Και τι έχει να προσφέρει; Τώρα στους δύσκολους καιρούς η σωστή κι έγκυρη ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική. Με τη σωστή ενημέρωση θα κληθούμε να λάβουμε κάποιες σημαντικές οικονομικές αποφάσεις για τους επόμενους μήνες, οι οποίες θα αφορούν και το αυτοκίνητο. Ακόμη και αρνητικές αποφάσεις. Oμως το αφιέρωμα αυτό πέρα από την τεχνική ενημέρωση για τα διάφορα νέα μοντέλα, παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για το LPG, το υγραέριο, το οποίο αν και πρόσφατα «λαβωμένο» στην τιμή του, εξακολουθεί να παραμένει με σημαντική διαφορά το φτηνότερο καύσιμο για τις μετακινήσεις μας, αλλά και το οικολογικότερο. Να μην μας διαφεύγει ποτέ και η δεύτερή του ιδιότητα. Χειμωνιάτικες παγίδες Τα «μυστικά» της χειμερινής οδήγησης θα μας βοηθήσουν να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας σε ό,τι αφορά τις ασφαλείς μας χειμερινές μετακινήσεις. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους δρόμους. Μια στραβοτιμονιά και η πιθανή ζημιά κοστολογείται ακριβά. Ας το προσέξουμε.

Αφορά πρώτα την υγεία μας και την ασφάλειά μας και κατόπιν το πορτοφόλι μας. Ελαστικές σχέσεις Η έγκαιρη αντικατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας, αφορά τόσο τη δική μας ασφάλεια, όσο και όσων μεταφέρουμε. Ναι, συμφωνούμε, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά η ασφάλειά μας στο δρόμο είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Εκτός κι αν υπάρχει δεύτερη άποψη! Κερδίστε οδηγώντας Αφιέρωμα στο αυτοκίνητο σημαίνει για το δικό μας επιτελείο και οικονομία στα καύσιμα. Τώρα, στους δύσκολους καιρούς επιβάλλεται να μάθουμε να οδηγούμε οικονομικά, εξοικονομώντας πολύτιμα ευρώ κατά τις μετακινήσεις μας. Αλλωστε η οικονομία στα καύσιμα αποτελεί προνόμιο των έμπειρων οδηγών. Κι επειδή η οδήγηση είναι απλή, όπως το ποδόσφαιρο, κατά τις επόμενες ημέρες αρκετοί θα βρεθούν στους δρόμους, λόγω των αργιών και των εορτών. Τώρα όμως, είναι και η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε πριν από ένα ταξίδι για μας και το αυτοκίνητό μας.

Ελέγξτε το Πριν, λοιπόν, από κάθε μεγαλύτερο ή μικρότερο ταξίδι καλό είναι να γίνεται ένας έλεγχος στα φρένα, τα φώτα, το σύστημα διευθύνσεως και το ηλεκτρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης και της μπαταρίας. Καλό είναι να θυμηθούμε ακόμη να ελέγξουμε τις πιέσεις των ελαστικών και της ρεζέρβας, τη στάθμη του λιπαντικού και του ψυγείου, καθώς ακόμη την καλή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων. Φορτώστε χωρίς νευρικότητα Σημαντικό είναι να φορτωθεί σωστά το όχημα: αποφεύγουμε τα ογκώδη αντικείμενα στην οροφή διότι επηρεάζει ασφάλεια και οικονομία. Σωστή κατανομή του βάρους σημαίνει αυτόματα καλύτερο κράτημα στο δρόμο. Η ήρεμη οδήγηση, χωρίς νευρικότητα, εξασφαλίζει άνεση και ποτέ δεν οδηγεί σε ακρότητες. Η χρήση των φλας προειδοποιεί και ποτέ δεν υποχρεώνει. Είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστά ρυθμισμένοι και οι τρεις καθρέφτες του οδηγού. Και αργά κινδυνεύουμε Οι ξαφνικοί και χωρίς προειδοποίηση ελιγμοί μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Ποτέ να μην υπολογίζετε στα καλά

αντανακλαστικά των άλλων οδηγών. Τα άσκοπα κορναρίσματα εκνευρίζουν και ποτέ δεν βοηθούν. Οπως και να το κάνουμε η δεξιά πλευρά του δρόμου είναι πάντα η πλέον ασφαλής. Ακολουθούμε με την ταχύτητα που μας επιτρέπει το ρεύμα. Χρειάζεται όμως προσοχή, διότι η αργή κίνηση δεν είναι πάντα και η ασφαλέστερη. Πρόβλεψέ το Είναι σημαντικό να διευκολύνουμε τους άλλους στο προσπέρασμα. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι που θα τους κρίνουμε. Εάν επιχειρήσει κάποιος προσπέρασμα από τα δεξιά, αυτός θα είναι ο φταίχτης, ό,τι και να συμβεί. Καλός οδηγός είναι αυτός που όχι μόνον γνωρίζει να οδηγεί σωστά, αλλά που μπορεί, έως ένα σημείο, να μαντεύει τις κινήσεις των υπολοίπων οδηγών. Οταν έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω από το αυτοκίνητό μας, τότε μπορούμε τις περισσότερες φορές να αποφύγουμε και το αναπάντεχο. Τέλος, για κανένα λόγo δεν πρέπει να οδηγούμε κουρασμένοι και πιωμένοι. Καλό σας ταξίδι στις σελίδες που ακολουθούν.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

4

Αudi A3 Από Θεσσαλονικιό σχεδιαστή, με ισχύ από 105 έως και 180 ίππους Ανεβάζοντας τον πήχη ψηλότερα στην premium κατηγορία του, το νέο Α3 συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε η μάρκα το 1996. Αν και δεν διαφοροποιείται σχεδιαστικά σημαντικά από την προηγούμενη γενιά, εντούτοις είναι πολύ διαφορετικό.

Νέο VW Golf Με 38 χρόνια παράδοση Η 7η γενιά του Golf είναι γεγονός. Το best seller μοντέλο ξεκίνησε την παραγωγή του το 1974, για να ακολουθήσει η 2η γενιά το 1983, η 3η το 1991, το 1997 η επόμενη, το 2003 η 5η και το 2008 η 6η. Σήμερα η νέα γενιά του Golf, πιο ώριμου από ποτέ, με ποιότητα, υψηλή οδηγική συμπεριφορά και πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων, συνεχίζει την μεγάλη παράδοση.

Matrix πάτωμα MQB Οι ελαφρές καμπυλότητες του προσδίδουν μια συνεχή κίνηση. Το κορυφαίο όλων, όμως, είναι το νέο πάτωμα matrix, βασισμένο στην πλατφόρμα MQB. Αυτή είναι και η βάση της εξέλιξης της εταιρίας για όλα τα μοντέλα τα επόμενα χρόνια. Ελαφρύτερο κατά 100 κιλά από την προηγούμενη γενιά, eίναι 56 χιλ. μακρύτερο (4.255 χιλ.), 13 χιλ. φαρδύτερο (1.799 χιλ.) και 28 χιλ. χαμηλότερο (1.452 χιλ.), ενώ το μεταξόνιο κατά 59 χιλ. μακρύτερο φτάνει τα 2.637 χιλ. Μεγαλύτερες είναι και

οι εσωτερικές του διαστάσεις που το καθιστούν πιο ευρύχωρο, ενώ ο χώρος αποσκευών αυξημένος κατά 30 λίτρα φτάνει τώρα τα 380. Ολα είναι καινούργια στο εσωτερικό του, με το ταμπλό να είναι οδηγοκεντρικό και τα υλικά του κορυφαίας ποιότητας. Με προσεγμένη τιμή Οι τιμές του ξεκινούν από 14.990 ευρώ στη βασική έκδοση 1,2 των 85 ίππων, στο 3θυρο αμάξωμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή της Γερμανίας που φτάνει τα 16.970

ευρώ. Σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμο με τον κινητήρα 1,2 TSI με 85 και 105 ίππους, με 1,4 TSI με 122 και 140 ίππους, αλλά και ντίζελ 1,6 TDI των 105 ίππων. Αρχές του 2013 θα υπάρχουν και άλλες εκδόσεις βενζίνης και ντίζελ, ενώ το καλοκαίρι θα υπάρχει έκδοση με φυσικό αέριο. Πιο αναλυτικά οι τιμές του Golf 7ης γενιάς με απόσυρση είναι : 1.2 85Hp 14.990 ευρώ, 1.2 105Hp 15.990, 1.4 122Hp 16.940, 1.4 140Hp 19.390 και 1.6 ντίζελ 105Hp 18.070 ευρώ.

Ο Θεσσαλονικιός σχεδιαστής Gary Telaak, επενέβη εξωτερικά στα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα και τα “νεύρα”, με σχεδιαστικές γραμμές που είναι εντονότερες, ξεφοντάροντας τον σπορτίφ χαρακτήρα του. Αποκλειστικά σε 3θυρο αμάξωμα, η 5θυρη έκδοση Sportback θα εμφανιστεί στην αγορά αρχές της νέας χρονιάς. Εσωτερικά, σειρά υψηλών τεχνολογικών εφαρμογών ανεβάζουν ψηλά τον πήχη. Εξαιρετικό στο δρόμο, εργονομικό και αθόρυβο, το βάρος είναι μειωμένο κατά 80 κιλά, συγκριτικά με το απερχόμενο μοντέλο. Η βασική έκδοση με υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και κινητήρα 1,2 TFSI των 105 κοστίζει με όφελος απόσυρσης 19.540 ευρώ. Η έκδοση 1,4 TSI των 122 ίππων με όφελος απόσυρσης φτάνει τα 21.240 ευρώ. Η 1,8 TFSI των 180 ίππων με 7άρι κιβώτιο S-Tronic κοστίζει από 25.900 ευρώ, ενώ η quattro S-tronic τις 30.300 ευρώ. Βασικός ντίζελ κινητήρας είναι ο 1.6 TDI, με 105 ίππους και τιμή να ξεκινά 22.070 ευρώ με όφελος απόσυρσης. Ακολουθεί ο 2λιτρος TDI με κιβώτιο S-tronic προς 34.900 ευρώ, με ισχύ 150 ίππων και ροπή 320 Nm. Η μέση κατανάλωση είναι 4.1 λίτ. / 100 χλμ. με εκπομπές ρύπων 106 γρ./χλμ. Με ρεζερβουάρ των 50 λιτ. η αυτονομία φτάνει στα 1.200 χλμ. Ο ίδιος κινητήρας σε έκδοση quattro κοστίζει 34.500 ευρώ. Το Audi A3 αν και είναι «φορτωμένο» με τεχνολογία, κοστίζει κάτι λιγότερο από το απερχόμενο μοντέλο και το γεγονός αυτό δείχνει το ισχυρό ανταγωνιστικό πλαίσιο στον κλάδο.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

6

Με νέα ταυτότητα Είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Skoda με το νέο εταιρικό σχεδιασμό και εντυπωσιάζει με τους πολύ μεγάλους για την κατηγορία του χώρους, την ενεργητική και παθητική ασφάλειά του καθώς και για την γκάμα υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων του. Θέτει νέο σημείο αναφοράς στην κατηγορία των οικογενειακών αυτοκινήτων κι ενσωματώνει πλήρως όλα τα στοιχεία της νέας εταιρικής σχεδίασης που θα χαρακτηρίζει και τα επόμενα νέα μοντέλα της Skoda. Για κάθε ανάγκη Οι εσωτερικοί χώροι του εκπλήσσουν σε σχέση με τις εσωτερικές του διαστάσεις ( μήκος 4,48 μ. και πλάτος 1,7μ.). Οι πέντε επιβάτες του έχουν μοναδική άνεση και ευκολίες ενώ για τις αποσκευές τους φροντίζει ο «αχανής» χώρος αποσκευών που ξεπερνά τα 550 λιτ. Δύο (2) κινητήρες πετρελαίου και πέντε (5) βενζίνης αποτελούν την κινητήρια δύναμη και συνοδεύονται είτε με μηχανικά είτε με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων DSG 7 σχέσεων. Για την αγορά μας ξεχωρίζουν οι κινητήρες βενζίνης 1.2 TSi/86 ίππων, 1.2TSi/ 105 ίππων και 1.4 TSi/122 ίππων ενώ στους κινητήρες πετρελαίου ο 1.6 TDi προσφέρεται σε δύο διαφορετικές ιπποδυνάμεις των 90 και 105 ίππων.

Skoda Rapid Με χώρο αποσκευών 550 λίτρων και γκάμα επτά κινητήρων Με το 7ο μοντέλο της η τσέχικη εταιρία ενδυναμώνει άμεσα τον ηγετικό ρόλο στα οικογενειακά αυτοκίνητα. Βασικά της ατού παραμένουν οι μεγάλοι χώροι, η γερμανική τεχνολογία, η ποιότητα κατασκευής αλλά και η υψηλή σχέση αξίας/τιμής.

Σχεδιαστικά Καθαρές σχεδιαστικά επιφάνειες και έντονα χαραγμένες γραμμές «τρέχουν» το αμάξωμα, δημιουργώντας συνολικά μια ελκυστική εμφάνιση. Το νέο σήμα της μάρκας τοποθετείται σε ειδικά διαμορφωμένη θέση του μπροστινού καπό και όχι πλέον στη μάσκα, το σχήμα της οποίας είναι πλέον πλατύτερο. Νέας σχεδίασης είναι και τα φωτιστικά σώματα που συμπληρώνουν τον επιθετικό σχεδιασμό του μπροστινού τμήματος. Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σχεδιάσθηκε με κύριο γνώμονα όχι μόνο τη λειτουργικότητά του αλλά και ως μέρος της νέας σχεδιαστικής προσωπικότητας του αυτοκίνητου.

Skoda Citigo τηλεφώνου, φωνητικών εντολών, αναπαραγωγής μουσικής και φωτογραφιών αλλά και ενδείξεις λειτουργιών του υπολογιστή ταξιδίου.

Οικονομικό & «πανέξυπνο» Το Citigo, το αυτοκίνητο πόλης και όχι μόνον, αποδεικνύεται το νέο ισχυρό χαρτί της εταιρίας. Με τιμή μόλις 8.387 ευρώ και 4 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, δημιουργεί νέα δεδομένα. Το «πανέξυπνο» αυτοκίνητο έχει μήκος 3,65 μ. εξασφαλίζοντας ιδανικές αστικές μετακινήσεις. Λειτουργικό και οικονομικό, διατίθεται σε 3θυρες και 5θυρες εκδόσεις. Οι εσωτερικοί χώροι, πραγματικά μεγάλοι, εντυπωσιάζουν όπως και ο χώρος αποσκευών, αφού τα 251 λίτρα φτάνουν στα 951 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Οικονομικό Κινείται από 1.000άρη 3κύλινδρο κινητήρα με ισχύ 60 ή 75 ίππων και ροπή 95Nm διαθέσιμη από τις 3.000 σ.α.λ. Ο κινητήρας βενζίνης συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων ή με 5άρι αυτόματο ASG. Η μέση κατανάλωση στην έκδοση των 60 ίππων είναι 4,5 λιτ./100χλμ. (με λίγη προσοχή φτάνει στα 3,4 λίτρα) ενώ για τους 75 ίππους είναι 4,7 λιτ./100χλμ.με εκπομπές ρύπων 105 και 108γρμ/ χλμ. αντίστοιχα. Τώρα είναι διαθέσιμη έκδοση και με φυσικό αέριο, με κατανάλωση που εντυπωσιάζει και φτάνει τα 3,8 λιτ / 100 χλμ.

Σε τρεις εκδόσεις Διαθέσιμο σε εκδόσεις Easy, Urban και Lounge, η βασική περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ABS, 6 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός , κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, κλιματισμό, ηλεκτρομηχανικό υποβοηθούμενο τιμόνι, ηχοσύστημα MP3 player και Aux-in. Το προαιρετικά διαθέσιμο πακέτο GreenTec με 400 ευρώ, μειώνει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων και συνδυάζεται με Start/Stop, σύστημα ανάκτησης ενέργειας πέδησης και ελαστικά με μειωμένη αντί-

σταση κύλισης. Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο πόλης το Σύστημα Πρόληψης Πρόσκρουσης το οποίο ενεργοποιείται σε ταχύτητες έως 30 χλμ/ώρα. Move&Fun Το νέο εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης και Multimedia Move&Fun είναι μια φορητή συσκευή στο κέντρο του και συνδέεται με το ηχοσύστημα και με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Στην οθόνη αφής των 5 ιντσών προβάλλονται λειτουργίες πλοήγησης,


SIMPLY CLEVER

ŨƗƋU ȗr}rpx ȃƁƌƍƋƓƕƍƃȃƗƉƁƏƁƒŽƍȃƋſƗƏÕ ŞƅŽƉŽƗƓƁƅƏƜƇƋƐƋƉƆƜƎȃƋƌŽƉƐƋƝȃŽƂƙƎƋƑÕ

ŜƌƇƖƗƊƑƌƉƋ

Move&Fun ŰƋƍƃƐƘŭƑƎƆƁƑƘ ūƇƋƘſƃƎƃƏò~u}rvnmrj

ŝŽƄȃƋƇƋſƙŽĚŽƎƐƁƍƅƠƉ ƎƐƃƉŽƊƅƋƇƜſƃƎƃ ŽƎƒŽƇƁƙŽƏ~{xȗ

ťƋƍƑƒŽƙƋƏƓƠƍƋƏ ƁƌƅžŽƐƠƉòŽƌƋƎƆƁƑƠƉ

ŜƑƐƜȃŽƐƋƆƅžƠƐƅƋ ƐŽƓƑƐƘƐƕƉ

ūŽƉƋƍŽȃƅƆƘ ƃƇƅƋƍƋƒƘ

r}‚jon{rn ŭƝƎƐƃȃŽūƍƜƇƃƔƃƏ ūƍƜƎƆƍƋƑƎƃƏ ĘƘĚƌƜƍƐƁƏ

ŜƌƜƎƘȃƁƍŽÖƗƓƁƅƏƐŽŽſŽƌƃȃƗƉŽƎƋƑŜyyurlj}rxw|ÙƎƐƋŽƑƐƋƆƙƉƃƐƜƎƋƑÚŶƍƄƁƐƋƉƗƋ U ȗr}rpxȃƁƌƍŽſȃŽƐƅƆƖƌƍƋƃſȃƗƉƃƐƁƓƉƋƇƋſƙŽÖƜƌƕƏƐƋƌƇƗƋƉƁƊƁƇƅſȃƗƉƋƎƝƎƐƃȃŽ Move&FunÕŮƠƍŽÖƐƋŽƑƐƋƆƙƉƃƐƜƎƋƑƗƓƁƅƌƍƋƓƕƍƃȃƗƉƁƏƁƒŽƍȃƋſƗƏƜƌƕƏØŨjrpj}rxwŜyyÖ ſƅŽƉŽƎƓƁƀƅƖƂƁƅƏƐƃƀƅŽƀƍƋȃƘƆŽƅƉŽƒƐƖƉƁƅƏƓƕƍƙƏƌƍƋžƇƘȃŽƐŽƎƐƋƉƌƍƋƋƍƅƎȃƜƎƋƑÖqxwnȗyy ſƅŽƉŽȃƅƇƖƏȃƁŽƎƒƖƇƁƅŽƎƐƋƐƃƇƗƒƕƉƋÖƆŽƅ~|rlȗyyſƅŽƉŽŽƌƋƇŽȃžƖƉƁƅƏƐƃƉŽſŽƌƃȃƗƉƃƎƋƑ ȃƋƑƎƅƆƘÖƌŽƉƐƋƝÚŨƗƋU ȗr}rpxÕŠƙƉŽƅƐƜƎƋƌƍƋƓƕƍƃȃƗƉƋƌƋƑƜƇƋƅƐƋƆƖƉƋƑƉÕÕÕurtnÚ

ţŠŭŭŜŦŪŨŤťŢŝŤŜŧŜŬŜŠÖŦŠųŰŪŬŪŭŝŜŭŤŦŤŭŭŢŭŪŦŞŜŭėęĞÖŮŢŦØėĘĖĕęėěĞĘĘŜţŢŨŜŝŤŜŧŜŬŜŠÖŤŠŬŜŪşŪŭĖĖĖÖ ŮŢŦØėĖĕĘęĝěĜĜĜŨÕŭŧůŬŨŢŝŤŜŧŜŬŜŠÖŦÕŭůŞŞŬŪůĖěĞÖŮŢŦØėĖĕĞĘĚĜĕĘĕŜŦŤŧŪŭŝŤŜŧŜŬŜŠÖŦŠųŰŪŬŪŭŝŪůŦŤŜŞŧŠŨŢŭĚěę

ȗ ţŬŜťŢŭĖęÖŮŢŦØėĖĕĞĞęĚĝĞĕăĖūŜŬŜşŠŤŭŪŭŜŧŜŬŪůŭŤŪůŝŤŜŧŜŬŜŠÖŦÕťŢŰŤŭŤŜŭĚĜ ȗ ŜŞÕţųŧŜėÖŮŢŦØėĖĕěĝĘĝĜĞĕăę

ȗ ŭŮŜŪŦŪťŦŢŬųŧŠŨŜŭůŞťŬŪŮŢŧŜŮŜU ȗŭŠŪŦŢŮŢŨŠŦŦŜşŜÕ

ŽƌƜĎĜÕĞĞĕ


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

8

Peugeot 301 Με ισχυρή παράδοση στην κατηγορία Με ισχυρή παράδοση στην κατηγορία των οικογενειακών αυτοκινήτων, το νέο 301 είναι ένα 4θυρο οικογενειακό αυτοκίνητο. Η πληθωρική παρουσία του συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την ήδη πλούσια γκάμα της Peugeot. Η γαλλική εταιρία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις υψηλές προδιαγραφές που έχει θέσει εδώ και χρόνια σε χώρους και ποιότητα στα μοντέλα της.

Το ολοκαίνουργιο Peugeot 301 είναι διαθέσιμο στην αγορά μας με δύο κινητήρες βενζίνης κι έναν ντίζελ HDi. Πιο αναλυτικά οι κινητήρες είναι 1.2 l VTi με 72 ίππους, 1.6 l VTi με 115 ίππους και 1.6 l HDi ντίζελ 92 ίππων. Ολοι οι κινητήρες είναι διαθέσιμοι με μηχανικά κιβώτια 5 σχέσεων. Επιπλέον ο βενζινοκίνητος 1.6 είναι διαθέσιμος και με αυτόματο κιβώτιο 4 σχέσεων. Το Peugeot 301 μπορείτε να το επιλέξετε σε όλους τους κινητήρες του, ανάμεσα από τρία επίπεδα εξοπλισμού: το Access,

το Active και το Allure. Στην έκδοση Access ήδη ο εξοπλισμός του είναι πλούσιος και ουσιαστικός περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων 4 αερόσακους (οδηγού, συνοδηγού και πλευρικούς), ABS, ESP, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα, υπολογιστή ταξιδιού, κλιματισμό, ράδιο-CD με MP3, RDS και θύρα jack-in. Τα επόμενα επίπεδα είναι ακόμη πιο πλούσια. Για τους επαγγελματίες αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο Peugeot 301 διατίθεται με κινητήρα diesel HDi 1,6 λτ. για ΤΑΧΙ, με έκπτωση 800 ευρώ στην τιμή και δωρεάν

τη βαφή. Η τιμή του με απόσυρση ξεκινά από 11.290 ευρώ, ενώ όσο κρατά η περίοδος λανσαρίσματος η κεντρική αντιπροσωπεία προσφέρει όφελος απόσυρσης σε όλους τους υποψήφιους πελάτες της, και επιπλέον έκπτωση 370 ευρώ σε όσους διαθέτουν δικό τους αυτοκίνητο για απόσυρση.

Peugeot 208

Ξεχωριστή προσωπικότητα Με δυνατή προσωπικότητα το νέο Peugeot 208 δείχνει και είναι ικανό να ικανοποιήσει με επιτυχία κάθε ανάγκη σύγχρονης μετακίνησης. Τραβά το μάτι αμέσως, με τα πολλά και σύγχρονα σχεδιαστικά του στοιχεία, που το καθιστούν μοντέρνο και δυναμικό. Η ευχάριστη εικόνα του μεταφέρεται και εσωτερικά. Ποιοτικό και καλοσχεδιασμένο, εντυπωσιάζει το μικρό σε μέγεθος τιμόνι, όπως και η τοποθέτησή του, καθώς επίσης και η οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων. Οι διαθέσιμοι χώροι είναι επαρκείς για 5 ενήλικες, ενώ ο μεγάλος χώρος αποσκευών των 311 λίτρων με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων φτάνει τα 1.152 λίτρα.

Πλούσια γκάμα κινητήρων Το 208 προικίζεται με μεγάλη γκάμα κινητήρων. Αρχικά υπάρχει ένας νέος 3κύλινδρος 999 κ.εκ., με ισχύ 68 ίππων. Ακολουθεί ο 1,2 λίτρων, επίσης 3κύλινδρος, με 82 ίππους και κλείνει στους βενζινοκινητήρες ο 1,4 λιτ. των 95 ίππων. Στους ντίζελ οι επιλογές είναι τρεις: ένας 1.400 κ. εκ. HDI 68 ίππων και δύο 1,6 λίτρων, ισχύος 92 και 115 ίππων. Η Peugeot προσφέρει ένα πακέτο βελτίωσης της ισχύος του 1,4 ντίζελ κινητήρα

που αυξάνει την ιπποδύναμη στους 81 ίππους στις 4000 σ.αλ. με σημαντική αύξηση της ροπής από τα 160 Nm στα 190 Nm στις 2500 σ.α.λ. Χωρίς τέλη κυκλοφορίας Ξεχωρίζουμε τον 8βάλβιδο ντίζελ με τους 68 ίππους και 160 Nm ροπής στις 1750 σ.α.λ. διότι πρόκειται για κινητήρα που λειτουργεί γραμμικά και όσο βρίσκεται στην ωφέλιμη περιοχή των στροφών του, το ήπιο προφίλ μετακίνησης ανταποκρίνεται

πλήρως στη φιλοσοφία των δύσκολων καιρών που περνάμε. Η μέση του κατανάλωση είναι 5,5, λιτ/100 χλμ και φυσικά η έκδοση αυτή δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας. Σίγουρα δεν ενθουσιάζει με τις επιδόσεις του. Ακόμη πιο σίγουρο όμως είναι ότι εξασφαλίζει άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις, σε συνδυασμό με την πολύ καλή του ανάρτηση. Με μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης, αποτελεσματικά φρένα και καλό τιμόνι, εξασφαλίζει μια οικονομική και ποιοτική μετακίνηση.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

10

Seat Mii Καθημερινό πολυεργαλείο Διαθέσιμο σε 3θυρες και 5θυρες εκδόσεις, με κινητήρα 1,0 λιτ. ισχύος 60 & 75 ίππων, το νέο Seat Mii κοστίζει 7.579 ευρώ με όφελος απόσυρσης. Είναι το τρίτο μοντέλο της «τριλογίας» VW Up και Skoda Citigo, τα οποία παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο της Μπραντισλάβα στη Σλοβακία. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι συμπαγείς διαστάσεις του, η πραγματική του ευρυχωρία για την κατηγορία του, η ποιότητα κατασκευής και η οδική του συμπεριφορά.

Seat Ibiza Ισπανικό ταπεραμέντο, προκλητική τιμή Μέχρι το τέλος της χρονιάς, από τη Seat Τεχνοκάρ βρίσκεται σε ισχύ ένα δυναμικό προωθητικό πρόγραμμα για το νέο Seat Ibiza, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό τις τιμές του ισπανικού μοντέλου πραγματικά προκλητικές. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές όλων των βενζινοκίνητων εκδόσεων μειώνονται περαιτέρω κατά 500 ευρώ, με το συνολικό όφελος για τον πελάτη να φτάνει πλέον μέχρι και 2.260 ευρώ με το όφελος απόσυρσης.

Ποιοτικό & καλοεξοπλισμένο Η ποιότητα του Ibiza παραμένει από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει και με τα επίπεδα εξοπλισμού του μοντέλου να καλύπτουν κάθε καθημερινή ανάγκη, ακόμη και από το πρώτο στάδιο εξοπλισμού της γκάμας. Οι τιμές των πετρελαιοκίνητων εκδόσεων 1.2 TDI μειώνονται επιπλέον κατά 700 ευρώ, με το συνολικό όφελος να φτάνει αντίστοιχα στις 2.860 ευρώ. Οι τιμές των εκδόσεων 1.6 & 2.0 TDI μειώνονται κατά 1.400 ευρώ, με το συνολικό όφελος να εκτοξεύεται μέχρι και 3.938 ευρώ. Μετά τις μειώσεις, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με τα μοντέλα της εταιρίας: Οι τιμές πιάνουν πάτο Μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή εισόδου στην γκάμα του νέου Ιbiza, με την τιμή απόσυρσης για το Ibiza SC 1.2 των 70 ίππων Reference ορίζεται πλέον στα 9.400 ευρώ. Πραγματικά ασυναγώνιστη τιμή για τις εκδόσεις με τον κινητήρα βενζίνης της κατηγορίας 1.2 TSI των 105 ίππων, με 10.610 ευρώ για την έκδοση SC Reference. Οι προκλητικές τιμές συνεχίζονται στην δημοφιλή κατηγορία ντίζελ, με 10.990 ευρώ για το SC 1.2 TDI των 75 ίππων Entry. Στις μεγαλύτερες εκδόσεις ντίζελ 1.6 & 2.0 lt, με το SC 1.6 TDI 90 ίππων Style να κοστίζει πλέον 12.982 ευρώ με το όφελος απόσυρσης. Τέλος να θυμίσουμε ότι όλες οι εκδόσεις του νέου Ibiza κυκλοφορούν ελεύθερα στο Πράσινο Δακτύλιο αφού εκπέμπουν λιγότερο από 140 γρμ. CO2 ανά χλμ.

Στην «καρδιά» της αγοράς Οι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές λανσαρίσματος, τοποθετούν το νέο Mii στην καρδιά της ιδιαίτερα δημοφιλούς κατηγορίας Α, που αντιπροσωπεύει συνολικά το 17% της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου. Μια κατηγορία η οποία λόγω της οικονομικής κατάστασης τείνει ολοένα να ενισχύεται. Ολες οι εκδόσεις διαθέτουν ακόμη και στο βασικό τους εξοπλισμό, σύστημα ΑΒS & ESP με hill hold control, μετωπικούς και πλευρικούς αερόσακους καθώς και air condition. Χωρίς τέλη κυκλοφορίας Το νέο Mii προσφέρεται στην 3θυρη έκδοση 1.0 λιτ. 60 ίππων Reference στην τιμή των 7.579 ευρώ με το όφελος απόσυρσης, ενώ η πλήρως εξοπλισμένη έκδοση Style με το ίδιο κινητήρα προσφέρεται στα 8.276 ευρώ με απόσυρση. Η επιπλέον χρέωση για την 5θυρη έκδοση έχει οριστεί στα 370 ευρώ, ενώ με 350 ευρώ επιπλέον επιβαρύνονται οι εκδόσεις Ecomotive με σύστημα start-stop και ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα, οι οποίες εκπέμπουν κάτω από 100 γρμ / χλμ. CO2 και δεν επιβαρύνονται έτσι με τέλη κυκλοφορίας (95 & 98

γρμ. αντίστοιχα για τον κινητήρα 60 & 75 ίππων). Διαθέσιμη, σε συνδυασμό με τον κινητήρα 75 ίππων, είναι και η έκδοση με το 5τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ASG, το οποίο κοστίζει 850 ευρώ. Ολες οι εκδόσεις του νέου SEAT Mii εκπέμπουν λιγότερα από 140 γρμ. / χλμ. CO2.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

12

Opel ADAM

Το life style κομμάτι της οδήγησης

Opel Mokka Με συμπαγείς διαστάσεις και προσόντα Η Opel εισέρχεται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία SUV-B. Παρά το μικρό συνολικό μήκος των 4,28 μ. το Mokka μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση έως και 5 άτομα. Διαθέτει εργονομικά καθίσματα για πρώτη φορά στην κατηγορία SUV-B , προσαρμοζόμενο εμπρόσθιο φωτισμό και το ενσωματωμένο σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix bike. Χαρακτηριστικά που αυξάνουν την οδηγική ασφάλεια και άνεση περιλαμβάνουν το Electronic Stability Control, και σε όλες τις εκδόσεις το Traction Control καθώς και τα συστήματα Hill Start Assist και Hill Descent Control. Εφοδιάζεται με ένα ευφυές σύστημα all-wheel drive (AWD) που αναγνωρίζει αυτόματα πότε χρειάζεται πρόσφυση και στους τέσσερις τροχούς και τη διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό όταν είναι απαραίτητη. Τρεις κινητήρες Στους βενζινοκινητήρες υπάρχει ο ατμοσφαιρικός 1,6 λιτ. των 115 ίππων, ροπή 155 Nm , καταναλώνει 6,5 λιτ. ανά 100 χλμ. κι εκπέμπει 153 γρμ. / χλμ. CO2 και ο 1,4 λιτ. τούρμπο 140 ίππων με ροπή 200 Nm. Ο 1,4 τούρμπο διατίθεται αρχικά με το ίδιο μηχανικό κιβώτιο, ενώ αργότερα και με αυτόματο. Το μηχανικό εξατάχυτο 4x4 υπερτροφοδοτούμενο Mokka αγγίζει την τελική ταχύτητα των 190 χλμ. / ώρα. Επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ. σε 9,9 δεύτερα. Η κατανάλωση στο μικτό κύκλο είναι 6,4 λιτ./100 χλμ. που αντιστοιχεί σε 149 γρμ / χλμ. CO2 . Ολα τα μηχανικά κιβώτια εφοδιάζονται με σύστημα οικονομίας καυσίμου Opel Start/ Stop. Τέλος, ο ντίζελ CDTI 1,7 λιτ. με 130 ίππους και μέγιστη ροπή 300 Nm διατίθεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και FWD ή AWD, ή με 6τάχυτο

αυτόματο κιβώτιο και FWD. Με FWD και μηχανικό κιβώτιο, ο ντίζελ καταναλώνει 4,5 λίτρα καυσίμου στο μικτό κύκλο ανά 100 χλμ. Αυτό αντιστοιχεί σε εκπομπές CO2 120 γρμ. / χλμ. Με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και FWD το Mokka αναπτύσσει τελική ταχύτητα 187 χλμ. / ώρα, ενώ τα 0-100 έρχονται σε 10,5 δεύτερα.

Η αντίστροφη μέτρηση σε λίγες ημέρες μηδενίζει: στις αρχές της νέας χρονιάς το νέο Opel ADAM θα βρίσκεται στις εκθέσεις των διανομέων. Το κομψό, μικρό αυτοκίνητο πόλης, ήδη θεωρείται ασυναγώνιστο σε δυνατότητες εξατομίκευσης. Κάνει την είσοδό της στο ραγδαία αναπτυσσόμενο life-style κομμάτι της κατηγορίας Α. Με μήκος σχεδόν 3,70 μ. (πλάτος 1,72 μ. χωρίς καθρέπτες), είναι ένα ευέλικτο και μοδάτο, τρίθυρο όχημα, ιδανικό για αστικά περιβάλλοντα και δυναμική οδήγηση εκτός ορίων πόλης. Στην καμπίνα του μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα σε ένα premium περιβάλλον και με ευρυχωρία ασυνήθιστη για μικρό αυτοκίνητο. Το cockpit μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα γούστα του ιδιοκτήτη του χάρη στην πλούσια ποικιλία χρωμάτων, διακοσμητικών, κομψών επενδύσεων οροφής και φωτιστικών εφέ.

Γεμάτο ζωντάνια Προσφέρει επίσης τεχνολογίες από ανώτερες κατηγορίες. Με το νέο σύστημα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας IntelliLink που ενσωματώνει το smartphone του ιδιοκτήτη στο αυτοκίνητο (Android και Apple iOS) γίνεται το απόλυτα ‘συνδεδεμένο’ μικρό. Αλλα στοιχεία ιδανικά για το φυσικό αστικό περιβάλλον είναι νέα γενιά του Park Assist που παρκάρει αυτόματα το αυτοκίνητο, η Προειδοποίηση Πλαϊνού Τυφλού Σημείου (Side Blind Spot Alert) και ένα σύστημα διεύθυνσης με “light touch” CITY mode. Η βασική τιμή με βενζινοκινητήρα 1200 κ. εκ. 70 ίππων είναι 11.500 ευρώ (συνιστώμενη λιανική τιμή με ΦΠΑ στη Γερμανία). Με τολμηρή εμφάνιση Το Αdam απαντά στην τάση για ρετρό αισθητική με μία μοντέρνα, τολμηρή εμφάνιση. Η εντυπωσιακή, μοναδική οροφή που οπτικά δείχνει αποσυνδεδεμένη από το υπόλοιπο αμάξωμα αναδεικνύει τέλεια τη διχρωμία. Θα προσφέρεται αρχικά με τρεις βενζινοκινητήρες 1.2 λιτ. των 70 ίππων, 1.4 λιτ. των 87 ίππων και 1.4 λιτ. των 100 ίππων. Ολοι οι κινητήρες διατίθενται με ένα τεχνολογικό πακέτο ecoFLEX συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Start/Stop. Hδη οι παραγγελίες του ξεκίνησαν.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

14

ηλεκτροκινητήρα, κιβώτιο μετάδοσης, εναλλάκτη και μπαταρία. Ο νέος, πλήρως υβριδικός κινητήρας χρησιμοποιεί μικρότερη μπαταρία νικελίου υδριδίου μετάλλου 144 V με αποδοτικότερο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής ισχύος. Μηδενικά τέλη κυκλοφορίας Παρά τη μείωση των διαστάσεων και του βάρους, η απόδοση φόρτισης της μπαταρίας έχει βελτιωθεί και ο χρόνος ανάκτησης φόρτισης έχει μειωθεί κατά 67% συγκριτικά με του Auris Hybrid. Εχει δε τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 στην κατηγορία, μόνο 79 γρμ. / χλμ. ενώ επιτρέπει εκτεταμένη χρήση της ηλεκτρικής λειτουργίας για μηδενικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου, μικροσωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα.

Toyota Yaris Hybrid Η εντελώς νέα πρόταση Η ολοκληρωμένη πρόταση της Toyota με το Yaris προσφέρει τέσσερις επιλογές: βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο και υβριδική τεχνολογία. Το πλήρως υβριδικό μοντέλο της Β κατηγορίας, εφοδιάζεται με κινητήρα 1,5 λιτ. ισχύος 100 ίππων / 4.800 σ.α.λ. επιταχύνει από 0-100 σε 11,8 δευτ., φτάνει στην τελική των 165 χλμ. / ώρα με μέση κατανάλωση 3,5 λιτ. έχοντας μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Η δε τιμή του ξεκινά από τα 17.500 ευρώ.

Toyota Neo Auris Τολμηρότερο & δυναμικότερο Το νέο Toyota Auris ήδη ξεκίνησε δυναμικά τις πωλήσεις του και στη χώρα μας. Με τιμή για το Auris Life από 14.990 ευρώ, διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό από τη βασική κιόλας έκδοση. Ο εξωτερικός σχεδιασμός του δηλώνει «αυτοπεποίθηση» και «δυναμισμό» και μεγιστοποιεί τα οφέλη της χαμηλότερης μετωπικής επιφάνειας λόγω μείωσης ύψους κατά 55 χιλ. χαρίζοντας αεροδυναμικό συντελεστή μόλις Cd 0.28. Η πίσω πόρτα διαθέτει μεγαλύτερο άνοιγμα και ισχυρές, κυρτές και κοίλες επιφάνειες, και συνδυάζεται με νέας σχεδίασης πίσω φώτα και προφυλακτήρα.

Τεχνολογία συμπαγών διαστάσεων Ο νέος κινητήρας έχει βελτιστοποιηθεί για να μπορεί να τοποθετηθεί στις συμπαγείς και μελετημένες διαστάσεις του αυτοκινήτου, χωρίς να υπονομεύεται η ποιότητα ή απόδοση κάποιου συστήματος, η άνεση των επιβατών ή να περιορίζεται ο χώρος αποσκευών. Το μειωμένων διαστάσεων υβριδικό σύστημα συνδυάζει έναν πλήρως ανασχεδιασμένο βενζινοκινητήρα 1.5 λιτ. με ένα ελαφρύτερο, πιο συμπαγή

Με οθόνη αφής 6,1 ιντσών Στο εσωτερικό, η αφή των επιφανειών έχει σαφώς βελτιωθεί, όπως και η θέση οδήγησης, αυξάνοντας την ευρυχωρία στην περιοχή των ποδιών των πίσω επιβατών και το μήκος του χώρου αποσκευών. Ολες οι εκδόσεις προσφέρουν αυξημένη χωρητικότητα 360 λίτρων, ενώ η νέα θέση της μπαταρίας κάτω από το πίσω κάθισμα διασφαλίζει στο Auris Hybrid χώρο αποσκευών εφάμιλλο των άλλων μοντέλων της σειράς. Η Touch & Go, έγχρωμη οθόνη αφής 6.1”, περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης πλήρους χάρτη με online λειτουργία τοπικής αναζήτησης, live δελτίο κυκλοφορίας, προειδοποίηση μόνιμων καμερών ασφαλείας και αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος.

Προσήλωση στην υβριδική τεχνολογία Η Toyota ήδη συναρμολογεί πλήρως υβριδικά οχήματα στο εργοστάσιό της στην Αγγλία και η έναρξη παραγωγής του Yaris Hybrid στο εργοστάσιο της Γαλλίας, την καθιστά μοναδικό κατασκευαστή με δύο παραγωγικές μονάδες για την κατασκευή πλήρως υβριδικών οχημάτων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού – Active και Style. Η έκδοση Active διατίθενται στάνταρ με κιβώτιο E-CVT που είναι ιδανικό για οδήγηση στην πόλη. Με υπερπλήρη εξοπλισμό δημιουργεί το νέο ρεύμα στην Β κατηγορία οχημάτων.

Πλήρης γκάμα κινητήρων Η Toyota ήταν η πρώτη που προσέφερε δυνατότητα επιλογής από τρεις κινητήρες στην κατηγορία C και το σύστημα Hybrid Synergy Drive. Το νέο Auris διαθέτει τον βραβευμένο πλήρως υβριδικό σύστημα με κινητήρα 1.8 λιτ., ενώ ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής ενός πετρελαιοκινητήρα 1.4 D4D και δύο βενζινοκινητήρων, 1.33 και 1.6 λιτ. Με αναβαθμισμένη ανάρτηση, με σύστημα διεύθυνσης με υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας, διαθέτει στοιχεία ενεργητικής ασφάλειας τα οποία συμβάλλουν στην αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων. Αυτά είναι ABS με EBD, Brake Assist, Vehicle Stability Control , Traction Control, Hill-start Assist Control και λειτουργία προειδοποίησης φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης. Οι 7 αερόσακοι ολοκληρώνουν την ασφαλή του εικόνα, ενώ η δομή του καπό και η διάταξη του κινητήρα έχουν ανασχεδιαστεί ώστε να παρέχουν μέγιστη προστασία στους πεζούς.


6

ǡǽŏȂǿŏȖȄ&222 JUNP ǦǴȆǴȀȕǾȋȅǺ OWNP  ǴȅȆǼǽțȄǽȝǽǾȂȄ  ȇŏȖȃǴȅȆǼǽțȄǽȝǽǾȂȄ  ǿǼǽȆțȄǽȝǽǾȂȄ


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

16

Renault νέο Clio IV Ελκυστική σχεδίαση Η νέα γενιά Clio έχει αποκτήσει νέα σχεδιαστική ταυτότητα, αλλά και νέους μικρούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Σχεδιαστικά έχει στοιχεία από το πρωτότυπο DeZir, με μυώδεις γραμμές και δυναμικό σχήμα. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι εσωτερικά, αφού η κονσόλα του παραπέμπει σε smart phone! Ο χώρος αποσκευών τώρα είναι 10 λίτρα μεγαλύτερος και φτάνει τα 300 λίτρα και με την αναδίπλωση των καθισμάτων φτάνει στα 1.146.

Προσωπική επιλογή Την όμορφη εξωτερική εικόνα του νέου Clio τονίζουν οι διευρυμένες επιλογές εξατομίκευσης. Εκτός λοιπόν από την παλέτα των 8 διαφορετικών χρωμάτων, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει διαφορετικό εσωτερικό, όπως διαφορετικά φιλέτα μάσκας και προστατευτικών στο κάτω μέρος των θυρών, ποδιά για τον πίσω προφυλακτήρα, καπάκια καθρεπτών, χρώματα ζάντας και αυτοκόλλητα οροφής. Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό: επιλογή μονόχρωμου ή δίχρωμου ταμπλό, τιμονιού, πλαίσια αεραγωγών και ταπετσαρίας, διαφορετικού χρώματος πλαισίων θυρών κ.λ.π. Στο μοντέλο αυτό συναντά κανείς την πλήρη εξατομίκευση. Κορυφαία η νέα κεντρική κονσόλα η οποία είναι πανέμορφη, προσφέροντας μια εντελώς νέα ψηφιακή οθόνη αφής, αναλόγως του μοντέλου, όπως και ο πίνακας οργάνων. Κινητήρες Νέοι κινητήρες ντεμπουτάρουν στο σημαντικό για τη Renault αυτό μοντέλο, όπως ο 3κύλινδρος 0,9 TCe βενζινοκινητήρας ισχύος 90 ίππων και 135 Nm ροπής, με εκπομπές ρύπων 104 γρ. / χλμ. ή 99 γρ./χλμ. στην έκδο-

ση Eco-Drive. Η παραγόμενη ροπή μάλιστα εμφανίζεται και από χαμηλές στροφές για τον κινητήρα αυτό. Σημαντικός είναι ο νέος ντίζελ 1,5 λιτ. dCi των 90 ίππων με ροπή 220 Nm και κατανάλωση 3,6 λτ./100 χλμ. με εκπομπές CO2 τα 93 γρ./χλμ. Ολοι οι κινητήρες «κουμπώνουν» με 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων. Αργότερα θα ακολουθήσει και επίσης νέος 1,2 TCe βενζινοκινητήρας αμέσου ψεκασμού των 120 ίππων με το 6άρι κιβώτιο.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

18

Volvo V40 Κορυφαίο τεχνολογικά Θέτει νέα υψηλά στάνταρ στην premium μικρομεσαία κατηγορία, εισάγοντας καινοτόμα συστήματα ασφάλειας, όπως για πρώτη φορά στον κόσμο τον αερόσακο πεζού. Στάνταρ στο V40 είναι το City Safety σύστημα, το οποίο φρενάρει αυτόματα έως τα 50 χλμ./ ώρα μόλις ανιχνεύσει πεζό στο δρόμο.

Σουηδική ταυτότητα O πίνακας οργάνων μεταβάλλεται και αλλάζει ταυτόχρονα και φωτισμό, προβάλλοντας τρεις διαφορετικές επιλογές, την elegance, την eco και την performance, αναλόγως του τρόπου οδήγησης. Το συνολικού μήκους 4,369 μ. Volvo καταφέρνει με την εξωτερική του αισθητική να αρέσει άμεσα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ευρύχωρο εσωτερικό του. Καθαρά σουηδική ταυτότητα, με τη λεπτή κεντρική κονσόλα να δεσπόζει.

είναι ο 1,6 D2 με 3,6 λίτρα/100 χλμ. και ισχύ 115 ίππων, ροπή 270 Nm & 15 με overboost κι εκπομπές 94 γραμ. CO2 / χλμ. γεγονός που το κάνει να μην πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Ακολουθούν οι D3 και D4, 5κύλινδροι 2,0 λίτρων με ισχύ 150 και 177 ίππους αντίστοιχα. Ολοι τους δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, συνδυάζονται και αυτόματα κιβώτια. Τέλος, αποκλειστικά αυτόματο είναι το V40 T5, με τον 5κύλινδρο κινητήρα βενζίνης των 2,5 λίτρων και των 256 ίππων.

Κορυφαίος εξοπλισμός ασφάλειας Ο εξοπλισμός των έξτρα συστημάτων ασφαλείας είναι εντυπωσιακός. Πέραν πολλών άλλων εξοπλίζεται με σύστημα που ελέγχει την κίνηση δεξιά και αριστερά, όταν το αυτοκίνητο κάνει όπισθεν από χώρο στάθμευσης και δεν υπάρχει ορατότητα, το ενεργό cruise control, το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης και πολλά άλλα.

Κινητήρες χαμηλής κατανάλωσης Βενζινοκινητήρες και ντίζελ κινητήρες εξοπλίζουν το νέο V40. Ο πρώτος βενζίνης είναι 1,6 λίτ. τούρμπο 180 ίππων και ροπής 240 Nm. Επιταχύνει από 0-100 σε 7,7 δεύτ. φθάνοντας στην τελική των 225 χλμ./ώρα και η μέση του κατανάλωση φτάνει τα 5,5 λίτρα/ 100 χλμ. Ακολουθούν οι Τ3 1,6 με 150 ίππους και ο Τ4 1,6 με 180 ίππους. Ο Τ3 με απόσυρση ξεκινά από τα 20.970 ευρώ. Χωρίς τέλη κυκλοφορίας Στους ντίζελ, κορυφαίος για την κατανάλωσή του

Το πρώτο παγκοσμίως με αερόσακο για πεζούς


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

19

Nissan Qashqai 1,6D Εντυπωσιακός ο 1,6 ντίζελ κινητήρας των 130 ίππων τραβά εντυπωσιακά, ακόμη και σε υψηλούς ρυθμούς. Μπορεί κι επιταχύνει ακόμη και με την 6η ταχύτητα, δίχως να υποχρεώνει τον οδηγό του να καταφεύγει σε χαμηλότερη σχέση. Η μέση κατανάλωση είναι 4,9 λίτ. / 100 χλμ. και διαθέτει σύστημα Start/Stop. Επιταχύνει από 0 - 100 χλμ. / ώρα σε 9,7 δευτ. με την τελική να φτάνει τα 190 χλμ. / ώρα. Οι εκπομπές CO2 είναι 129 γρμ. / χλμ.

Η πορεία του Qashqai στην αγορά, από την πρώτη μέρα της καριέρας του, ήταν περισσότερο από επιτυχημένη. Η πρόταση με το νέο 1.600άρη dCi κινητήρα 130 ίππων, το καθιστά μια κορυφαία επιλογή στην αγορά. Ο κινητήρας αυτός στην πράξη αποδεικνύεται και ισχυρός και ιδιαίτερα οικονομικός. Παράλληλα, υπάρχει κι ένας δεύτερος ντίζελ 1,5 dCi 110 ίππων, ο οποίος καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της αγοράς και για δικίνητες, αλλά και για τετρακίνητες εκδόσεις.

Ισχυρός & οικονομικός Oλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον όχι τόσο στα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, αλλά στο νέο ντίζελ κινητήρα των 1,6 λτ. που ξεχωρίζει εντυπωσιακά για τις υψηλές αποδόσεις του και για τη ροπή των 320 Nm, επιτρέποντας στο ιαπωνικό μοντέλο να παρουσιάζεται «εκρηκτικό» όταν ο οδηγός αποφασίζει να πιέσει λίγο το γκάζι. Με πολιτισμένη λειτουργία, εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου, ήδη από τις 1.500 σ.α.λ.

Στο δρόμο Εντυπωσιάζει, κυρίως, με την ποιότητα κύλισης. Η αίσθηση της ασφάλειας είναι μεγάλη και η ευκολία οδήγησης παραμένει υποδειγματική. Σταθερό στον ανοιχτό δρόμο, διαθέτει αποτελεσματικά φρένα και σαφές τιμόνι. Χωρίς να επεκταθούμε στο καλό και πρακτικό εσωτερικό του με την ποιοτική αίσθηση, να θυμίσουμε τα πολύ καλά επίπεδα εξοπλισμού σε όλες τις εκδόσεις, δικινητες και τετρακίνητες, πετρελαίου και βενζίνης.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

20

Chevrolet Trax Το Μάρτιο στην Ελλάδα με κινητήρες από 115 έως 140 ίππους

Chevrolet Aveo 1,3 diesel Με υπέροχο και οικονομικό ντίζελ κινητήρα 1,3 κάνει τη διαφορά Στης ακρίβειας τον καιρό, η νέα γενιά Aveo δημιουργεί νέα δεδομένα. Ξεχωρίζει για τα οδικά του χαρακτηριστικά, την οικονομία και τη στιβαρότητά του. Πάνω απ΄ όλα όμως ξεχωρίζουμε τον υπέροχο κινητήρα του τον 1,3 ντίζελ!

Το Aveo αποτελεί ένα από τα σημαντικά μοντέλα της αγοράς. Oμως ο κινητήρας ντίζελ που εφοδιάζεται, προϊόν πολύχρονης εξέλιξης της GM, καθιστά το Aveo δυναμικό πρωταγωνιστή. Από 1.248 κ. εκ. αποδίδει ισχύ 95 ίππων με μέγιστη ροπή 19,4 χλγμ. / 1.750 σ.α.λ. Μπορεί και αντικατοπτρίζεται υπέροχα στις επιταχύνσεις, κυρίως στις μεσαίες στροφές, όπου ακριβώς απαιτείται στην καθημερινή χρήση. Και η αίσθηση αυτή εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά στον οδηγό του. Απίστευτα οικονομικό Εφόσον ο οδηγός του ξεπεράσει την πρώτη θετική εμπειρία της υπέροχης ροπής, το δεύτερο σημαντικό χαρμόσυνο μήνυμα έρχεται από την χαμηλή κατανάλωση. Η μικτή του κατανάλωση αγγίζει τα 4,1 λίτ. / 100 χλμ. γεγονός που ορίζει και την πολύ μεγάλη αυτονομία του. Εύκολα με ένα ρεζερβουάρ θα ξεπεραστούν τα 800 χλμ. Η επίδοση αυτή οφείλεται στις σχέσεις του 6τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων, το οποίο έχει και πολύ καλή αίσθηση. Πατάει καλά στο δρόμο Τα ευχάριστα αισθήματα της ροπής και της οικονομίας του Aveo διαδέχεται σύντομα και η οδική του συμπεριφορά. Πολυτάλαντο στο δρόμο, εμπνέει εμπιστοσύνη σε οδηγό κι επιβάτες. Πατάει πολύ καλά στο δρόμο και η αίσθηση από την ποιότητα κύλισης είναι υψηλή. Με σαφές και ακριβές τιμόνι, αποτελεσματικά φρένα και άνετο στο δρόμο από την καλή λειτουργία της ανάρτησης, κερδίζει εύκολα και τον πλέον απαιτητικό οδηγό. Ευρύχωρο Με την ποιότητα κατασκευής του να πείθει, εργονομία και πλήρης εξοπλισμός συμπληρώνουν το υπέροχο παζλ πλεονεκτημάτων του Aveo. Με χώρους επαρκείς για 5 επιβάτες, ο χώρος αποσκευών καλύπτει σημαντικές ανάγκες, φτάνοντας στα 290 λίτρα. Πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση.

Το εντελώς νέο Trax δείχνει και είναι ικανό να βάλει χρώμα στην κίνηση στους δρόμους. Πρόκειται για το μικρό SUV της Chevrolet, το «έτερο ήμισυ» του Opel Mokka. Η παγκόσμια παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Σαλόνι του Παρισιού όπου εντυπωσίασε. Τώρα ετοιμάζει τις «βαλίτσες» του για τη χώρα μας.

Το παγκόσμιο μοντέλο Η εξωτερική του σχεδίαση, γενικά η εμφάνισή του παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε αυτό συνεισφέρουν τόσο οι μικρές σχετικά διαστάσεις του, όσο και ο γενικότερος σχεδιασμός. Πρακτικό κι ευέλικτο, έχει μήκος 4.248 χλστ. πλάτος 1.766 χλστ. και μεταξόνιο 2.555 χλστ. Οι εσωτερικοί του χώροι επαρκούν άνετα για πέντε επιβάτες, ενώ διαθέτει κι έναν αξιόλογο χώρο αποσκευών που φτάνει τα 358 λίτρα. Το Trax αποτελεί ένα πολύ σημαντικό project για τη Chevrolet, αφού θα διατεθεί σε 140 χώρες. Σε 4Χ4 και 4Χ2 Αυτό το τόσο ιδιαίτερο και σημαντικό μοντέλο θα εφοδιάζεται τους κορυφαίους και αξιόπιστους κινητήρες της γκάμας GM. Πιο συγκεκριμένα θα εξοπλίζεται με δύο κινητήρες βενζίνης, τον υπερτροφοδοτούμενο 1,4 λίτ. των 140 ίππων και με έναν 1.6 λίτρων ισχύος 115 ίππων. Σημαντικός είναι και ο τούρμπο ντίζελ των 1,7 λίτ. ισχύος 130 ίππων. Η έκδοση 1,6 θα εφοδιάζεται μόνο με μηχανικό 5άρι κιβώτιο και θα είναι αποκλειστικά 2κίνητη. Οσο για τους 1,4 και 1,7 θα εφοδιάζονται με 6τάχυτο μηχανικό ή ένα 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και θα διατίθενται και με σύστημα 4Χ4. Υψηλά επίπεδα εξοπλισμού Ενα τέτοιο μοντέλο ελευθέρου χρόνου, οι δημιουργοί του δεν ήταν δυνατόν να μην το προικίσουν με πολύ καλά υλικά και ποιότητα κατασκευής. Ανάλογος είναι και ο πλούσιος εξοπλισμός. Το Chevrolet MyLink είναι ένα σύστημα ψυχαγωγίας το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον βασικό του εξοπλισμό. Αυτό παρέχει συνδεσιμότητα με smartphones, έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών, εφαρμογή για GPS, όπως και ράδιο CD. To αναμένουμε το Μάρτιο.


AUTO COSMOS Επιλεγμένα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

χρόνια πολλά

ToyotaYaris 2008 | 6,500€

Ford FiestaGhia 2003 | 3,990€

FiatPanda 2008 | 4,990€

Hyundai Atos Prime 2002 | 2,200€

OpelAstra 2008 | 5,990€

Citroen NemoVan 2008 | 5,500€

SkodaFabia 2009 | 5,500€

ΔΕΚΤΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ AUTO COSMOS ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «MEDITERRANEAN COSMOS» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τηλ.: 2310 476 200 | Κιν. : 6943 476 200 | Fax.: 2310 47 47 40 www.autocosmos.car.gr


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

22

Hyundai i30

Η ευχάριστη έκπληξη Εξελιγμένο και κατασκευασμένο στην Ευρώπη, το νέο Hyundai i30 έχει τριπλή πενταετή κάλυψη, δηλαδή 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, 5 χρόνια οδική βοήθεια και 5 χρόνια δωρεάν τεχνικούς ελέγχους. Σχεδιαστικά δόθηκε μεγάλη προσοχή στο σπορτίφ και νεανικό σχεδιασμό του, τους διαθέσιμους χώρους, την ποιότητα, τα οδικά του χαρακτηριστικά, αλλά και στους εντελώς νέους κινητήρες του. Κατασκευάζεται στο Nosovice της Τσεχίας. Κορυφαίοι κινητήρες Τρία είναι τα επίπεδα εξοπλισμού του, Classic, Comfort και Style. Από πλευράς κινητήρων διαθέσιμοι είναι ένας βενζίνης τον 1.400 κ. εκ. ισχύος 100 ίππων κι ένας πετρελαίου 1.400 κ. εκ. ισχύος 90 ίππων. Ολοι τους συνεργάζονται με 6τάχυτα μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων. Ο ντίζελ κινητήρας ενθουσιάζει, τόσο για τη ροπή και την οικονομία του, όσο και για τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Ολοκληρώνοντας με τους κινητήρες να αναφέρουμε ότι αναμένεται κι ένας ξεχωριστός ντίζελ 1.6 με ισχύ 128 ίππων και με εκπομπές μόλις 97 γρ. CO2. Στο δρόμο Δίχως θόρυβο από το χώρο του κινητήρα, η επιλογή της ανάρτησης με γόνατα Μακ Φέρσον εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω έχει φέρει

Alfa Romeo MiTo TwinΑir Σημαντικά μειωμένη κατανάλωση Σημαντικά μειωμένη είναι η κατανάλωση καυσίμου, που φτάνει έως και 25%. Με τη βοήθεια του συστήματος Start&Stop και του «έξυπνου» δυναμό που λειτουργεί στη φάση της επιβράδυνσης, η MiTo TwinAir, εκπέμπει μόλις 98 γρμ / χλμ. CO2 που συνεπάγεται μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται για βενζινοκινητήρα που προσφέρει την κατανάλωση και το κόστος χρήσης πετρελαιοκινητήρα.

Ο νέος κινητήρας επιτρέπει στον οδηγό να επέμβει δραστικά στα χαρακτηριστικά λειτουργίας του, ανάλογα με τον τρόπο που θέλει να οδηγήσει και τις συνθήκες της στιγμής. Ετσι, στην καθημερινή χρήση, όπου η χαμηλή κατανάλωση είναι το ζητούμενο, μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα Natural, οπότε η μέγιστη ροπή μειώνεται κατά 35 Nm ενώ για δυναμική οδήγηση και επιδόσεις υπάρχει το πρόγραμμα Dynamic, στο οποίο ο κινητήρας ξεδιπλώνει το σύνολο των δυνατοτήτων του.

Διαθέσιμη μόνο στην πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Distinctive, στον εξοπλισμό της περιλαμβάνει τα πάντα, όπως μεταξύ άλλων, σύστημα VDC με ASR, MSR, CBC, e-Q2 και Hill Holder, σύστημα Start&Stop και ένδειξη αλλαγής ταχύτητας, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους εξωτερικούς καθρέφτες με αντιθαμβωτική λειτουργία, ζάντες αλουμινίου 16’’, ραδιο-CD με MP3 και χειριστήρια στο τιμόνι κ.λπ.

Μικρός κινητήρας, μεγάλη οικονομία, σπουδαίες επιδόσεις Η MiTo TwinAir με τον κινητήρα 0,9 Turbo TwinAir δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο νέος κινητήρας έχει μόλις 875 κ.εκ. αλλά αποδίδει ισχύ 85 ίππων στις 5.500 στροφές και ροπή 145 Nm σταθερά από τις 2.000 έως τις 3.500 στροφές, χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία MultiAir.

σπουδαία αποτελέσματα. Η αίσθηση της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα έντονη, η ποιότητα κύλισης πολύ καλή. Πρόκειται, τελικά, για μια πολύ μεγάλη κι ευχάριστη έκπληξη από τη Hyundai. Τιμές - εξοπλισμός Στο νέο i30 υπάρχει τώρα το σύστημα Flex Steer, μέσω του οποίου ο οδηγός επιλέγει την υποβοήθηση του τιμονιού. Από το Euro NCAP για την προστασία επιβατών και πεζών βραβεύτηκε με 5 αστέρια, ενώ εφοδιάζεται και με συστήματα όπως το ESP, VSM (Vehicle Stability Management) και HAC (Hill Assist Control). Οι τιμές με έκπτωση και απόσυρση είναι: 1,4 GL Classic 12.990, 1,4 GL Comfort 13.540, 1,4 GL Style 15.040, 1,4 GLDSL Classic 14.990, 1,4 GLDSL Comfort 15.540, 1,4 GL DSL Style 17.040.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

23

Great Wall 5 νέα κινέζικα μοντέλα στη χώρα μας για κάθε ανάγκη Απόβαση στην Ελλάδα Αναμφισβήτητα αποτελεί θετική είδηση η έλευση της μεγαλύτερης κινέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας. Την αντιπροσώπευσή της αναλαμβάνει η εταιρία Agripan, η οποία είναι και επίσημος εισαγωγέας των Daihatsu και Mahindra. Κατά το προσεχές διάστημα θα εισαχθούν πέντε νέα μοντέλα. Η Great Wall μοντάρει για την ευρωπαϊκή αγορά τα μοντέλα της στη Βουλγαρία, στο εργοστάσιο Litex. Ο προγραμματισμός του συγκεκριμένου εργοστασίου αναφέρει παραγωγή 50.000 μονάδων το χρόνο.

Η γκάμα Ποια είναι όμως αυτά τα νέα μοντέλα; Συνολικά στοχεύουν σε 4 κατηγορίες. Το μικρό της εταιρίας με κινητήρα 1,5 λίτρων και ισχύος 97 ίππων ονομάζεται Voleex C10 και μαζί του είναι επίσης το SUV πόλης Voleex C20R με ίδιο κινητήρα. Αμέσως μετά ακολουθεί το 4,5 μέτρων σεντάν Voleex C30, το οποίο όμως εφοδιάζεται με τον ίδιο ακριβώς κινητήρα. Με SUV & Pick up Την γκάμα των μοντέλων συμπληρώνουν ένα SUV με την ονομασία Hover H6, με κινητήρες ντίζελ 2,0 λίτρων και βενζίνης 1,5 λίτρων με τούρμπο, σε δικίνητες ή τετρακίνητες εκδόσεις. Ακολουθεί κι ένα σημαντικό για την εταιρία Pick up, το Steed 5, το οποίο θα εξοπλίζεται με δίλιτρο ντίζελ κινητήρα

150 ίππων ή με βενζινοκινητήρα 2,4 λίτρων ισχύος 136 ίππων. Με 5 χρόνια εγγύηση Τα μοντέλα αυτά θα ξεκινήσουν να εισάγονται στη χώρα μας από τη νέα χρονιά και θα διαθέτουν 5 χρόνια επίσημη εγγύηση. Παράλληλα τα μοντέλα αυτά, προαιρετικά, θα εξοπλίζονται με εργοστασιακό σύστημα LPG, για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Η εταιρεία Great Wall, είναι ένας κολοσσός, ο οποίος ξεκίνησε μόλις το 1984. Με ραγδαία εξέλιξη σήμερα αποτελεί την “ομπρέλα” για 30 θυγατρικές εταιρίες, απασχολεί περισσότερους από 48.000 εργαζόμενους και διαθέτει 10 εργοστάσια παραγωγής οχημάτων. Η κινεζική αυτή εταιρεία έχει στόχο το 2015 να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.

Honda Civic Συνέχεια στην παράδοση Με ευρωπαϊκά σχεδιαστικά στοιχεία τα οποία προέρχονται από την αεροναυπηγική, η 9η γενιά του Honda Civic συνεχίζει μια σημαντική παράδοση επιτυχιών. Η νέα έκδοση διαθέτει έντονη προσωπικότητα και παράλληλα τη δυνατότητα διάπλασης του χώρου αποσκευών χάρη στις δυνατότητες αναδίπλωσης της πλάτης του πίσω καθίσματος αλλά και του εδράνου.

Με αεροναυπηγικές επιρροές Δεδομένου ότι το απερχόμενο μοντέλο διέθετε σημαντικούς χώρους, οι τεχνικοί της εταιρίας, παρά τη μείωση των εξωτερικών του διαστάσεων βελτίωσαν σημαντικά τους διαθέσιμους χώρους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει προκύψει μια σημαντική αεροδυναμική σχεδίαση, χαμηλότερο βάρος, άνετοι χώροι και πολύ καλές επιδόσεις. Τώρα υπάρχουν φώτα ημέρας LED, αλλά και σύστημα ανεφοδιασμού χωρίς τάπα για προστασία από επιλογή λανθασμένου καυσίμου σε όλα τα μοντέλα βενζίνης και ντίζελ. Με μειωμένο θόρυβο Σημαντικό στοιχείο στο νέο Civic είναι η σημαντική μείωση του θορύβου από την ανάρτηση, δίχως να μειωθεί η οδηγική άνεση. Οι τεχνικοί τα κατάφεραν περίφημα και στον τομέα αυτό.

Στο εσωτερικό τμήμα οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στην τοποθέτηση νέων υλικών στο χώρο της καμπίνας, στη νέα σχεδίαση τιμονιού, στη νέα διάταξη του πίνακα των οργάνων, στην προσθήκη οθόνης «i MID TFT», ενώ στην κεντρική κονσόλα προστέθηκαν αποθηκευτικοί χώροι και θύρες USB/iPod/Aux. Στόχος το περιβάλλον Από πλευράς κινητήρα η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομία καυσίμου. Ο 1,4 λίτ. i-VTEC βενζινοκινητήρας των 100 ίππων και 127 Nm ροπής στις 4.800 σ.α.λ. εκπέμπει 129 γραμμ. CO2 / χλμ. Ο μεγαλύτερος βενζινοκινητήρας των 1,8 λίτ. με τους 142 ίππους και 174 Nm ροπής στις 4.300 σ.α.λ. εκπέμπει 137 γραμμ. CO2 / χλμ. Τέλος, ο i-DTEC ντίζελ των 2,2 λίτ. με τους 150 ίππους και 350 Nm ροπής εκπέμπει 110 γραμμ. CO2 / χλμ. Πραγματικά άνετο, πλήρως εξοπλισμένο και ασφαλές στο δρόμο, προσφέρει σιγουριά στον οδηγό και τους επιβάτες.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

24

Fiat 500L Οι Ιταλοί δημιουργούν ένα νέο στιλ για κάθε ανάγκη Πριν από 5 χρόνια, το σύγχρονο «500αράκι», με τη ρετρό-μοντέρνα αισθητική του ξεκίνησε να κατακτά κάθε νέο στα αυτοκίνητα πόλης. Σήμερα, η αισθητική αυτή οδηγεί στο νέο 500L. Πρόκειται για μια πρόταση με 5 πόρτες, ψηλότερο αμάξωμα, αλλά με όλα τα καλά στοιχεία που έχουμε γνωρίσει στο μικρό Fiat 500.

Με συνολικό ύψος 1,66 μ. και μήκος 4,147 μ. παραπέμπει ευθέως σε crossover όχημα, αλλά με συμπιεσμένες διαστάσεις. Είναι πολυδιάστατο, διότι στοχεύει σε μια μεγάλη γκάμα υποψηφίων πελατών. Οι δε εσωτερικοί του χώροι, μεγάλοι και πρακτικοί, τουλάχιστον εντυπωσιάζουν. Δημιουργεί ένα νέο life style για πολλαπλές μεταφορικές ανάγκες. Εσωτερική ευρυχωρία Για μια ακόμη φορά οι Ιταλοί τα καταφέρνουν αριστοτεχνικά στην εσωτερική αρχιτεκτονική του. Καθίσματα τοποθετημένα ψηλά, οθόνη

αφής, καλοσχεδιασμένος πίνακας οργάνων, εντυπωσιακές διχρωμίες, θήκες για μικροαντικείμενα, σκληρά αλλά ποιοτικά υλικά και μεγάλες γυάλινες επιφάνειες είναι κάποια από τα δυνατά του στοιχεία. Με μεγάλη άνεση θα χωρέσουν 5 ενήλικες, δίχως συμβιβασμούς, ενώ οι δυνατότητες διαμόρφωσης του πίσω καθίσματος επιτρέπουν χώρο φόρτωσης από 343 έως και 1.310 λίτρα. Με τρεις κινητήρες Η γκάμα των κινητήρων βενζίνης ξεκινά με τον εντυπωσιακό και τεχνολογικά προηγμένο

900άρη των 105 ίππων και ολοκληρώνεται με τον 1,4 λίτ. ισχύος 95 ίππων. Υπάρχει και ο 1,3 ντίζελ των 85 ίππων τον οποίο και οδηγήσαμε. Η ροπή των 200 Nm είναι διαθέσιμη από τις 1.500 στροφές και συνδυάζεται μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων. Ελαστικός, τραβά από χαμηλά κι επιταχύνει με πολύ καλό τρόπο. Εφοδιασμένο με σύστημα Start&Stop, φροντίζει στο να παραμένει χαμηλά η κατανάλωσή του. Οι τιμές με όφελος απόσυρσης και προωθητικές ενέργειες ξεκινούν από 13.990 ευρώ για την έκδοση 1.4 95hp Pop, για να φθάσουν στις 19.190 ευρώ στην ντίζελ έκδοση 1.3 85hp Lounge.

Νέο Ford Fiesta 1,0 ecoboost Με 36 χρόνια ιστορία επιστρέφει με 1,0 λίτ. κινητήρα από 65 έως 125 ίππους Βασικά του νέα εξωτερικά στοιχεία είναι η τραπεζοειδής εμπρός μάσκα, οι προβολείς, τα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED, το καπό και ο προφυλακτήρας, τα πίσω φώτα, οι ζάντες και η αεροτομή. Εσωτερικά, νέος είναι ο επιλογέας ταχυτήτων, το σύστημα πολυμέσων στην κεντρική, το σύστημα κλιματισμού, ο φωτισμός ice blue του πίνακα οργάνων, οι ταπετσαρίες και τα χρώματα που τονίζουν το ζωντανό του χαρακτήρα.

ΕcoBoost και όχι μόνο Το μεγάλο νέο είναι η τοποθέτηση του 3κύλινδρου Ecoboost κινητήρα των 1.000 κ.εκ. με απόδοση 100 και 125 ίππους. Η κατανάλωση είναι 4,3 λτ./100 χλμ. και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Το Fiesta θα εξοπλίζεται και με τον ίδιο αλλά ατμοσφαιρικό κινητήρα ισχύος 65 ή 80 ίππων. Ακόμη θα υπάρχει ο ντίζελ 1,6 TDCi με 95 ίππους, 200 Nm στις 1.750 σ.α.λ. και 3,3 λτ./100 χλμ. και με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων. Τέλος, διαθέσιμοι θα είναι και οι παλαιότεροι κινητήρες 1,25 λίτ. με 60 και 82 ίππους, ο 1,6 Ti-VCT με 105 ίππους και ο νέος 1,5 ΤDCi με 75 ίππους. Νέες τεχνολογίες To ανανεωμένο Fiesta θα διαθέτει σύστημα αποφυγής συγκρούσεων με χαμηλές ταχύτητες, το SYNC , το οποίο επιτρέπει τη συνδεσιμότητα

με φωνητική εντολή για τηλεφωνικές κλήσεις και μουσικές επιλογές από συσκευές συνδεδεμένες μέσω Bluetooth ή USB. Τέλος, υπάρχει και το MyKey, στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα οι γονείς να διαμορφώνουν τη μέγιστη ταχύτητα και την ένταση του ηχοσυστήματος. Με 5 αστέρια στην ασφάλεια «Προσπερνώντας» κάθε παλιά συνήθεια, το Fiesta πέρασε εκ νέου σε crash test από το EuroNCAP στις πλευρικές συγκρούσεις, αφού οι τεχνικοί τοποθέτησαν μπάρες ασφαλείας. Τα αποτελέσματα ήταν κορυφαία, όπως και για την ασφάλεια παιδιών και πεζών.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Πρωινές χειμωνιάτικες εκπλήξεις Ο άστατος καιρός της εποχής με τις χαμηλές θερμοκρασίες, συνήθως αποκαλύπτει την αδιαφορία μας για το αυτοκίνητο. Τα κρύα πρωινά του χειμώνα το «άναμμα» του κινητήρα του αυτοκινήτου, αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο. Οσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πέφτει και η ισχύς της μπαταρίας. Αν μάλιστα δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, γεγονός συχνό, τότε το αυτοκίνητο αρνείται να χαρίσει το χαρακτηριστικό του θόρυβο. Στον πρωινό αυτό «πονοκέφαλο», προτείνουμε «παυσίπονα», έτσι ώστε να ξεκινά καλύτερα η μέρα.

Π

ριν γυρίσουμε το κλειδί της μίζας, ανάβουμε για λίγο το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Προσοχή όμως! Μόνον το ραδιόφωνο και όχι το κασετόφωνο ή το CD. Δεν ξεπερνάμε τα 30 δευτ. Το ρεύμα που θα πάρει το ραδιόφωνο, θα ενεργοποιήσει την μπαταρία και θα την προθερμάνει, έτσι ώστε να μπορέσει ν` αποδώσει πιο σωστά. Μετά γυρίζουμε το διακόπτη της μίζας και κρατάμε ανοικτό για 15 περίπου δευτ. Αν μετά τα 15 δευτερόλεπτα ο κινητήρας δεν ζωντανέψει, δεν επιμένουμε, διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να εξασθενήσει η μπαταρία ακόμη περισσότερο. Κλείνουμε τον διακόπτη, περιμένουμε άλλα 20-30 δευτ., ώστε η μπαταρία να μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις της και προσπαθούμε και πάλι. Πατάτε συμπλέκτη; Το πεντάλ του συμπλέκτη είναι η δεύτερη εναλλακτική κίνηση. Πρέπει να πατάμε το πεντάλ του συμπλέκτη, έστω κι αν είναι στο «νεκρό» ο λεβιές των ταχυτήτων. Κανονικά στο ξεκίνημα θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και ταυτόχρονα γυρίζουμε το κλειδί της μίζας. Με τον απλούστατο αυτό τρόπο απομονώνεται τελείως ο άξονας του κιβωτίου ταχυτήτων. Ετσι το έργο της μίζας γίνεται ευκολότερο, αφού έχει να γυρίσει μόνον το στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα. Κατά συνέπεια θα είναι αρκετό το αδύναμο ρεύμα που δίνει τη στιγμή εκείνη η μπαταρία. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ότι το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένης και της μπαταρίας, είναι σε καλή κατάσταση. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατάσταση δυσκολεύει. Κι αν μεν το αυτοκίνητο είναι παλαιάς τεχνολογίας μπορεί κανείς να το σπρώξει για να ξεκινήσει. Αν όμως είναι καταλυτικό, τότε χρειάζεται «μετάγγιση» ρεύματος για να πάρει ζωή. Αν υπάρχουν στο αυτοκίνητο «κροκοδειλάκια», τότε από ένα δεύτερο αυτοκίνητο με λίγη προσοχή και προσπάθεια εύκολα γίνεται η «μετάγγιση». Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, η μόνη λύση είναι η οδική βοήθεια.

25

Eco driving Χρήσιμα tips οικονομίας Ακολουθώντας τη βασική αρχή ότι η οικονομική οδήγηση αποτελεί σημαντική αρετή των έμπειρων οδηγών, σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθούμε καθημερινά όλοι μας. Για λόγους οικονομικούς, αλλά και για περιβαλλοντικούς. Συνεπώς, η ανάγκη για οικονομία στα καύσιμα πρέπει να αποτελεί ένα νέο τρόπο ζωής. Με την τιμή των καυσίμων συνεχώς να αυξάνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει κάποιους σημαντικούς καθημερινούς κανόνες. Ακολουθώντας ορισμένες απλές αρχές στην οδήγηση, πετυχαίνουμε οικονομία καυσίμου μέχρι και 15%. Και το κυριότερο, χωρίς να αυξηθεί η διάρκεια της διαδρομής μας. Ορισμένες βασικές, απλές υποδείξεις για την οικονομική και οικολογική οδήγηση, είναι:

Λάθος πιέσεις Οι λανθασμένες πιέσεις των ελαστικών, αυξάνουν μέχρι και 6% την κατανάλωση. Συνιστάται έλεγχος των πιέσεων των ελαστικών τουλάχιστον μια φορά το μήνα, με κρύα ελαστικά. Σωστές ταχύτητες Επιβάλλονται χαμηλότερες ταχύτητες στο ταξίδι, διότι η αντίσταση του αυτοκινήτου στον αέρα, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα αύξησης της κατανάλωσης. Οι δοκιμές απέδειξαν ότι το ίδιο αυτοκίνητο στις ίδιες συνθήκες, με ταχύτητες 80 και 100 χλμ. αντίστοιχα, πετυχαίνει οικονομία καυσίμου κατά 13,5% όταν κινείται με τη χαμηλότερη ταχύτητα. Το «πεινασμένο» κιβώτιο Η σωστή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, αποδεικνύεται ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας σπατάλης, καθώς το ίδιο αυτοκίνητο σε συγκεκριμένη διαδρομή, καταναλώνει 40% λιγότερα καύσιμα με 5η σχέση στο κιβώτιο, αντί της 4ης ! Σημαντικό είναι, δηλαδή, τόσο στην κίνηση σε λεωφόρους όσο στα ταξίδια, να «πιάνουμε» όσο το δυνατό πιο γρήγορα την ταχύτητα που μπορούμε να κινηθούμε (ταχύτητα ταξιδιού) με την μεγαλύτερη σχέση του κιβωτίου, ώστε να έχουμε σημαντική οικονομία. Ξεχάστε το... πάτωμα Δεν πρέπει να πατάμε τέρμα το γκάζι μέχρι το… πάτωμα. Για την οικονομία και τη μακροζωία του κινητήρα να μην πατάμε ποτέ το πεντάλ γκαζιού περισσότερο από τα τρία τέταρτα της διαδρομής του. «Διαβάζοντας» την κυκλοφορία, πετυχαίνουμε σημαντική οικονομία καυσίμου. Θυμηθείτε το μάστορα Σημαντικοί παράγοντες οικονομίας στα καύσιμα είναι ο τακτικός και προληπτικός έλεγχος, η προγραμματισμένη συντήρηση του αυτοκινήτου μας. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι οικονομικός ένας ασυντήρητος και αρρύθμιστος κινητήρας. Μάλιστα, τα επικίνδυνα καυσαέρια πρώτα τα εισπνέουμε εμείς και η οικογένειά μας και κατόπιν όλοι οι υπόλοιποι. Βρείτε σύντομες διαδρομές Επιβάλλεται στις μέρες που ζούμε να ανακαλύπτουμε και να ακολουθούμε τις συντομότερες και οικονομικότερες διαδρομές κατά τις μετακινήσεις μας. Αξίζει να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με το θέμα αυτό, επιλέγοντας ακόμη και μακρύτερες διαδρομές, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι ταχύτητες στην επιλογή μας αυτή είναι υψηλότερες. Είναι προτιμότερο να διανύουμε λίγα χλμ. παραπάνω και με τον κινητήρα μας να λειτουργεί ομαλά. Αντίθετα κάτω από «βαριές» κυκλοφοριακές συνθήκες του προξενούμε σοβαρές φθορές και του αυξάνουμε άσκοπα την κατανάλωση.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

26

LPG στο αυτοκίνητο

ΥΓΡΑΕΡΙΟ Το φθηνότερο καύσιμο μετακίνησης

Σ

ύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το υγραέριο (AEGPL), αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που θέλουν το 10% των οχημάτων στην Ευρώπη το 2020 να είναι υγραεριοκίνητα, τότε η Ευρώπη θα επιτύχει: Μείωση κατά 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ στα περιβαλλοντικά έξοδα, λόγω των μειωμένων εκπομπών ρύπων, περιορισμό κατά 350 εκατομμύρια τόνους στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κι εξοικονόμηση από τους οδηγούς 41,2 εκατομμυρίων ευρώ από το κόστος χρήσης των οχημάτων. Και όλ΄ αυτά διότι το LPG είναι το καύσιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε CO2. Πρακτικά υπάρχει μείωση της εκπεμπόμενης ποσότητας CO2 έως και 10% σε σύγκριση με το πετρέλαιο, τα σωματίδια είναι μειωμένα έως και 99%, το μονοξειδίο του άνθρακα είναι μειωμένο κατά 97-99%, όπως και τα οξείδια του αζώτου κατά 85% και τέλος, δεν υπάρχει στο καύσιμο αυτό θειάφι και μόλυβδος. Είναι άοσμο και άχρωμο αέριο, αλλά οι οσμογενείς ουσίες που του προσθέτουν, το κάνουν εύκολα αντιληπτό σε πιθανή διαρροή. Αποτελείται από προπάνιο και βουτάνιο κι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οκτάνια (περίπου 110). Με θερμοκρασία ανάφλεξης στους 450-510 βαθμούς Κελσίου, έναντι 257 της βενζίνης, δεν περιέχει μόλυβδο και συνεπώς δε βλάπτει άμεσα τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα. LPG: το σύγχρονο καύσιμο Οι περισσότεροι κινητήρες βενζίνης σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν και με υγραέριο. Αυτό σε συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης είναι αέριο, όμως υγροποιείται σε πιέσεις των 20 bar. Για τον λόγο αυτό, το υγραέριο αποθηκεύεται στις δεξαμενές των οχημάτων σε υγροποιημένη μορφή και υπό πίεση 25 bar τροφοδοτείται στον κινητήρα σαν αέριο ή σε υγρή μορφή, ανάλογα με τον τύπο του συστήματος υγραεριοκίνησης. Στην αγορά εισάγονται έτοιμα από τους κατασκευαστές οχήματα με διπλό καύσιμο, αλλά τα περισσότερα στους δρόμους έχουν υποστεί ειδική μετατροπή σε εξειδικευμένα συνεργεία. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε κάποιο εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια ανάλογη μετατροπή. Οι τιμές ποικίλλουν στην αγορά, αναλόγως της τεχνολογίας που διαθέτουν, αλλά σίγουρα τα φθηνότερα δεν είναι πάντα τα καλύτερα.

Παρά τη σχετικά μικρή, πρόσφατη, αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης, αυτό εξακολουθεί να παραμένει ως το φθηνότερο και “καθαρότερο” καύσιμο για τις μετακινήσεις μας. Υγραεριοκίνηση είναι η κίνηση του οχήματος με διπλό καύσιμο, βενζίνης και υγραερίου (LPG). Σήμερα, αποτελεί σχεδόν μονόδρομο, η επιλογή αυτού του καυσίμου, κυρίως, για τα παλαιότερα αυτοκίνητα. Καθώς η τιμή της βενζίνης αυξάνεται συνεχώς, η εναλλακτική πρόταση στο πρόβλημα της φθηνής μετακίνησης με λογικό κόστος, είναι η εγκατάσταση ενός συγχρόνου συστήματος υγραεριοκίνησης. Σήμερα η διαφορά τιμής ανά λίτρο σε σχέση με τη βενζίνη φτάνει σχεδόν τα 70 λεπτά.

Επιλέγοντας με προσοχή Απαραίτητα προϋπόθεση πριν τοποθετήσουμε το σύστημα LPG της επιλογής μας, είναι να ρυθμίσουμε τον κινητήρα μας. Να κάνουμε δηλαδή ένα καλό service. Μόνον ο καλορυθμισμένος κινητήρας μπορεί να αξιοποιήσει το 100% της τεχνολογίας διπλού καυσίμου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε απαιτήσεις μετά την τοποθέτηση, αν δεν λειτουργεί πρώτα σωστά ο κινητήρας μας. Η επιλογή της συσκευής γίνεται πάντα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας και όχι με το κόστος μετατροπής. Μια φτηνή συσκευή είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα μας. Ηδη τα πρώτα σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν με καμένους κινητήρες και προβληματικές βαλβίδες. Πέραν της βασικής μονάδας και όλα τα παρελκόμενα του συστήματος θα πρέπει να είναι του ιδίου κατασκευαστή. Δεν αποτελεί λύση στην προσπάθεια για μειωμένο κόστος να καταφεύγουμε σε επιλογή μη γνησίων παρελκομένων. Απαιτείται λίπανση; Η έξτρα λίπανση του κινητήρα, καθώς και η τοποθέτηση ειδικών μπουζί, αποτελούν σημαντικά σημεία της τοποθέτησης. Στην πράξη όμως «θυσιάζονται» στο «βωμό» του μειωμένου κόστους τοποθέτησης. Σήμερα οι περισσότεροι μετατροπείς δίνουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια εγγύηση σε ό,τι αφορά τη δική τους εγκατάσταση και τη λειτουργία της. Σημαντικό είναι ακόμη, ότι ορισμένοι επίσημοι έμποροι και επισκευαστές αυτοκινήτων αναγνωρίζουν αυτού του είδους τις μετατροπές με συνέπεια να μην στερούν την εργοστασιακή εγγύηση του κινητήρα. Δική μας ευθύνη είναι να φροντίζουμε ώστε η μετατροπή να γίνει σε εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο. Πρέπει να ελέγχουμε την προέλευση του συστήματος υγραερίου και πού θα το εγκαταστήσουμε. Ο τοποθετητής πρέπει να διαθέτει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Ρωτάμε και συμφωνούμε για τις εγγυήσεις που μας παρέχονται. Υπάρχουν κίνδυνοι, χρειάζεται συντήρηση; Για κάθε 25.000 χλμ. απαιτείται συντήρηση για το σύστημα που τοποθετήσαμε. Το κόστος είναι εξαιρετικά χαμηλό και περιλαμβάνει οπτικό έλεγχο και αλλαγή του φίλτρου υγραερίου με κόστος 5 με 15 ευρώ.


Σ* Ο Τ Σ ΚΟ Τ

KO

Α2 ΦΠ

ΤΑ Ι

O

€ 0 0 8

3%

από

ΣΤ ΟΣ

ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑ Μ

ΒΑ

ΝΕ

Υγραεριοκίνηση για όλους τους τύπους αυτοκινήτων

…με πιστοποίηση! Επιλέγοντας Υγραεριοκίνηση Εσκιάδης μόνο κέρδος θα έχετε! Μεγάλη οικονομία έως και 50% Λιγότεροι ρύποι κατά 15% Γρήγορη απόσβεση κόστους εγκατάστασης Μειωμένη φθορά κινητήρα Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καταλύτη Ελάχιστη συντήρηση

14ο χλμ Θεσσαλονίκης - Περαίας, Τ: 2310 459222 & 2310 473118 t info@eskiadisfiat.gr www.eskiadisfiat.gr


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

28

Ομως πόσο επικίνδυνο είναι το υγραέριο ώς καύσιμο; Τα πιστοποιημένα συστήματα πληρούν όλα τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας. Οι φιάλες υγραερίου μπορούν και αντέχουν ακόμη και στις πολύ υψηλές δυνάμεις μιας σφοδρής σύγκρουσης. Διαθέτουν ειδικές ασφαλιστικές βαλβίδες, οι οποίες απελευθερώνουν ελεγχόμενα το υγραέριο σε περίπτωση υπερθέρμανσης. Ολες οι σωληνώσεις παροχής του αερίου καυσίμου είναι εξαιρετικής αντοχής όταν είναι πιστοποιημένες. Γενικά όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, είναι ασφαλέστερο και από τη βενζίνη. Συστήματα υγραεριοκίνησης Στην αγορά υπάρχουν συστήματα 4η και 5ης γενιάς, σχεδόν για κάθε τύπο κινητήρα. Τα συστήματα 4ης γενιάς έχουν ηλεκτρονικό έλεγχο ψεκασμού με έναν ιντζέκτορα ανά κύλινδρο που ψεκάζει το υγραέριο σε αέρια μορφή. Εχει πνεύμονα υποβίβασης της πίεσης και εξαερωτή. Το αέριο διοχετεύεται μέσω ενός σωλήνα στο φίλτρο υγραερίου και έπειτα στην μπεκιέρα, προκειμένου να ψεκαστεί στον κινητήρα για να γίνει η καύση. Για τον έλεγχο των λειτουργιών αυτών, υπεύθυνος είναι ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος, ο οποίος, εφ’ εφόσον τίθεται σε λειτουργία, παρακάμπτει το βασικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου λειτουργώντας όμως σε σχέση με τη μπεκιέρα στους ίδιους παλμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπερδεύει τον εργοστασιακό εγκέφαλο, αλλά ούτε φθείρει και τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα. Κατά την εκκίνηση του κινητήρα, η λειτουργία γίνεται με βενζίνη, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 30-40 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου είτε μέσω του σχετικού διακόπτη είτε αυτόματα να επιλεγεί το υγραέριο για καύσιμο. Από εκεί και πέρα, τα πάντα λειτουργούν όπως με τη βενζίνη. Τα 5ης γενιάς συστήματα υγραεριοκίνησης ψεκάζουν το υγραέριο σε υγρή φάση, συνεπώς περισσότερο αέριο εκχύνεται στον κύλινδρο από ότι της 4ης γενιάς. Το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη απόδοση ισχύος και ροπής στρέψης σε σύγκριση με τη βενζίνη. Το σύστημα έχει εμβαπτιζόμενη αντλία μέσα στην δεξαμενή και στο ταμπελάκι έξω από την δεξαμενή γράφει «pump inside», (αντλία εντός της δεξαμενής). Για απλούς κινητήρες πολλαπλού ψεκασμού, η μετατροπή είναι πιο απλή υπόθεση. Ομως με τους νέας τεχνολογίας κινητήρες οι οποίοι διαθέτουν άμεσο ψεκασμό, απαιτείται μεγάλη προσοχή, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι πως ο εγκαταστάτης γνωρίζει καλά τη δουλειά του και πως το σύστημα που τοποθετούμε είναι δοκιμασμένο επί της ουσίας. Μετά την εγκατάσταση Πρώτη μας δουλειά μετά την τοποθέτηση συστήματος υγραεριοκίνησης στο όχημά μας, είναι να επισκεφτούμε ένα ΚΤΕΟ, ιδιωτικό ή κρατικό, προκειμένου να λάβουμε βεβαίωση ότι η τοποθέτηση έγινε με σωστό τρόπο και ότι όλα είναι πιστοποιημένα και λειτουργούν σωστά. Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας υπεύθυνη δήλωση του μετατροπέα, τα στοιχεία του οποίου θα διασταυρωθούν με το υπουργείο για να διαπιστωθεί αν είναι εγκεκριμένος ή όχι. Στη συνέχεια τη βεβαίωση αυτή την υποβάλουμε στο υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να αλλάξει η άδεια κυκλοφορίας. Στο εξής θα πρέπει να αναγράφει «υγραέριο», ακριβώς δίπλα από τον κωδικό της βενζίνης. Αμέσως μετά πρέπει άμεσα να ενημερώσουμε και την ασφαλιστική μας εταιρία. Αν δεν το κάνουμε και προκύψει κάτι αναπάντεχο, τότε πολύ πιθανόν η ασφαλιστική μας να μην μας πληρώσει ποτέ. Αυτονομία στο διπλάσιο Η τοποθέτηση υγραερίου στο αυτοκίνητο το κάνει να κινείται και με βενζίνη και με υγραέριο. Πρακτικά, συνεπώς, διπλασιάζει την αυτονομία του, μειώνοντας όμως σχετικά το χώρο στο πορτ μπαγκάζ, λόγω της τοποθέτησης του ρεζερβουάρ

Τα υγραεριοκίνητα στην Ευρώπη Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια οχήματα τα οποία χρησιμοποιούν υγραέριο, εκ των οποίων τα μισά περίπου στην Ευρώπη. Η ζήτηση δε παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Στη χώρα μας σήμερα κυκλοφορούν περίπου 60.000 υγραεριοκίνητα οχήματα, με την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου να λειτουργεί σχεδόν 2 χρόνια. Υπάρχουν προβλέψεις οι οποίες αναφέρουν ότι κατά την επόμενη τριετία, περίπου 160.000 οχήματα διπλού καυσίμου θα κυκλοφορούν στη χώρα μας. Αν και η τιμή του υγραερίου είναι προστατευμένη μέχρι το 2018 από την Ε.Ε., οι προσδοκίες όλων είναι υψηλές, ότι πολλοί είναι αυτοί που τελικά θα επιλέξουν το υγραέριο ως καύσιμο. Σήμερα η διαφορά τιμής ανά λίτρο σε σχέση με τη βενζίνη φτάνει σχεδόν τα 70 λεπτά.

του υγραερίου. Η αυτονομία με υγραέριο εξαρτάται από τις διαστάσεις της δεξαμενής καυσίμου. Οι επιλογές του τύπου της δεξαμενής του αερίου μπορεί να γίνει με βάση τη χρήση του οχήματος για να ωφεληθεί ο χώρος φόρτωσης ή η αυτονομία κίνησης του οχήματος. Ενα αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα καταναλώνει, περίπου, 1 λίτρο για κάθε 10 χιλιόμετρα. Τα σπειροειδή ρεζερβουάρ μπορεί να έχουν διάφορες διαστάσεις και με ένα ρεζερβουάρ όγκου 40 λίτρων μπορεί κάποιος να διανύσει απόσταση, περίπου, 350 χιλιομέτρων. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αυξήσει την αυτονομία του οχήματός του, μπορεί να τοποθετήσει μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, κυλινδρικού τύπου, χωρητικότητας 90 λίτρων (στην πραγματικά 72 λίτρων) που δίνει στο όχημα αυτονομία 600 περίπου χιλιομέτρων. Αν σε αυτή την αυτονομία προσθέσουμε και το ρεζερβουάρ βενζίνης, τότε πραγματικά ή αυτονομία σε διπλό καύσιμο εκσφενδονίζεται στα ύψη. Κατά συνέπεια ποτέ ο οδηγός δεν θα μείνει από καύσιμο στο δρόμο, λόγω της λειτουργίας του διπλού καυσίμου. Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 200 πρατήρια υγραερίου και συνεχώς αυξάνονται. Η σχέση απόδοσης - τιμής στο υγραεριοκίνητο αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική, αφού εξακολουθεί και υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά στην τιμή του υγραερίου σε σχέση με τη βενζίνη.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

29

ΕΛΑΣΤΙΚΑ Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός. Πρόκειται για το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που έχει συνεχή επαφή με το δρόμο. Η απώλεια πρόσφυσης που μπορεί να προκύψει, εξαρτάται από τη σωστή επιλογή τους, από την παλαιότητα και τη συνετή χρήση τους.

Πώς επιλέγουμε Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία. Κατ΄ αρχάς επιλέγουμε πάντα 4 ελαστικά και ποτέ δύο. Θα αγοράζαμε ποτέ μόνον ένα παπούτσι; Η επιλογή πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες μετακίνησης και οι διαστάσεις να είναι αυτές που έχει προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας.

Πότε τα αντικαθιστούμε Κατάλληλη εποχή είναι τέλος φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Βασικός κανόνας αντικατάστασης είναι τα 4 χρόνια ζωής ή το πολύ 40.000 χλμ. Οποιο από τα δύο έλθει πρώτο. Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες ελαστικών;

Χειμερινά ελαστικά Με ειδική γόμα, θεωρούνται ιδανικά για περιοχές με πολλά χιόνια, πάγους και χαμηλές θερμοκρασίες. Η γόμα που διαθέτουν και το ανάλογο πέλμα, δεν απαιτούν αλυσίδες. Οι τιμές τους για νορμάλ διαστάσεις είναι περίπου όσο και των συμβατικών ελαστικών. Εξασφαλίζουν σταθερό κράτημα σε κάθε δρόμο, αλλά πρέπει να τα τοποθετούμε από αρχές Νοεμβρίου και να τα βγάζουμε μέσα Απριλίου. Κατά συνέπεια απαιτείται μια δεύτερη τετράδα συμβατικών ελαστικών.

Θερινά ελαστικά Αυτή η νορμάλ κατηγορία ελαστικών είναι η πλέον διαδεδομένη στην αγορά. Παρέχουν ασφάλεια (αναλόγως του τύπου του ελαστικού) σε κάθε οδόστρωμα, τόσο στο στεγνό, όσο και στο βρεγμένο. Στην κατηγορία αυτή κάθε κατασκευαστής, συνήθως, διαθέτει ελαστικά σε τρεις διαφορετικές τιμές. Ανάλογες είναι και οι επιδόσεις των ελαστικών αυτών.

Ελαστικά 4Χ4 Αφορούν τα ανάλογα οχήματα κι εδώ ανήκουν και τα SUV νορμάλ ή υψηλών επιδόσεων. Τα «καθαρόαιμα» ελαστικά εκτός δρόμου για χιόνι, λάσπη, υψηλές ταχύτητες στην άσφαλτο αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο που συνήθως απασχολει τους πολύ ειδικούς. Παράγουν αυξημένα επίπεδα θορύβου και οι τιμές τους, συνήθως, λόγω αυξημένων διαστάσεων δεν είναι χαμηλές.

Run Flat Είναι τα ελαστικά που δε σκάνε. Τα Run Flat έχουν βασικό πλεονέκτημα να επιτρέπουν στον οδηγό να συνεχίζει με ασφάλεια για ακόμη 50 - 80 χλμ. (με σκασμένο ελαστικό), χωρίς κανένα κίνδυνο, αποτρέποντας τις πιθανότητες εκτροπής και ατυχήματος.

«Πράσινα» ελαστικά Δεν παραμορφώνονται όσο τα νορμάλ

ελαστικά, λ ό γ ω βάρους και συνεπώς η τριβή τους στο έδαφος να είναι μικρότερη. Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η χαμηλότερη κατανάλωση (0,22 λτ./100 χλμ.), χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, αύξηση του ορίου ζωής τους και χαμηλότερες εκπομπές CO2.

Τυποποιημένη ετικέτα ελαστικών Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, από τον περασμένο Νοέμβριο οι καταναλωτές βρίσκουν στα καταστήματα εμπορίας τη νέα τυποποιημένη ετικέτα ελαστικών. Αυτή παρέχει πληροφορίες για τρία βασικά χαρακτηριστικά απόδοσης των ελαστικών: την οικονομία καυσίμου, το κράτημα στο βρεγμένο και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης. Αυτό ισχύει για όλα τα ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων, ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και φορτηγών, παραγωγής από τον περασμένο Ιούλιο.

Διαβάστε το ελαστικό Γράμματα & αριθμοί με τις προδιαγραφές και την “ταυτότητα” του ελαστικού υπάρχουν σε κάθε πλαϊνό. Εστω υπάρχει το 195/55 R16 - 91W. Αυτό σημαίνει ότι 195 είναι το πλάτος του ελαστικού σε χιλ. 55 το προφίλ, δηλαδή το πηλίκο του ύψους του πλαϊνού διά του πλάτους του πέλματος, επί 100. Ο τελικός αριθμός δείχνει το πόσο μικρότερο είναι το πλαϊνό από το πέλμα (το 55 δηλώνει προφίλ ίσο με το 55% του πλάτους του πέλματος). Το R (Radial) αναφέρεται στον τρόπο κατασκευής, το 16 είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες. Κάποιο 95 (δείκτης φορτίου), για το ελαστικό. Το W αποτελεί δείκτη ταχύτητας, ενώ το E13 με κάποιον άλλο αριθμό φανερώνει τη χώρα έγκρισης του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το DOT με τον αριθμό ακολουθεί (έστω 3711) δείχνει την ημερομηνία κατασκευής του. Τα δύο πρώτα ψηφία του κωδικού δείχνουν τη βδομάδα και τα δύο τελευταία το έτος παραγωγής. Δηλαδή παρήχθη την 37η εβδομάδα του 2011. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ημερομηνία κατασκευής του, όσο ο σωστός τρόπος αποθήκευσής του.

Τι να προσέχουμε Ελέγχουμε τακτικά την πίεση των ελαστικών και πάντα όταν αυτά είναι κρύα. Πριν, δηλαδή, διανύσουμε αρκετά χλμ. με το αυτοκίνητο. Συνιστάται το κοντινότερο πρατήριο καυσίμων. Σε όσα αυτοκίνητα υπάρχει ρεζέρβα, φροντίστε την κι αυτή. Χωρίς πίεση είναι σίγουρο ότι θα ταλαιπωρηθούμε σε ενδεχόμενο κλατάρισμα. Κάθε 6μηνο κάποιος ειδικός θα πρέπει να ελέγχει τη γενική κατάσταση των ελαστικών. Οριο αντικατάστασής τους, πέραν όσων αναφέραμε, θα πρέπει να είναι και οι δείκτες φθοράς πέλματος. Τα συχνά ανεβάσματα σε πεζοδρόμια, “πληγώνουν” εσωτερικά το ελαστικό, γεγονός που σε βάθος χρόνου το καθιστά επικίνδυνο. Ελέγχουμε την ευθυγράμμισή τους κάθε χρόνο, διότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά. Αν παρατηρούμε κραδασμούς στο τιμόνι, τότε θα πρέπει να κάνουμε ζυγοστάθμιση. Πιθανότερη αιτία αυτού το πέσιμο σε λακκούβα με σχετική ταχύτητα. Οι δείκτες ταχύτητας και φορτίου των ελαστικών μας είναι σημαντικοί. Ας μην τους παραβιάζουμε, διότι μειώνουμε απότομα το όριο πρόσφυσης. Ανάλογα κακά αποτελέσματα στα ελαστικά έχει ο επιθετικός τρόπος οδήγησης κ.λπ.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

30

Κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι όσο προχωρά ο χειμώνας, τόσο απροετοίμαστους μας βρίσκει. Αυτή την εποχή οδηγούμε σε γλιστερούς, βρεγμένους ή παγωμένους δρόμους, κινούμαστε σαν χελώνες από το φόβο μας ή παθαίνουμε σοκ, μόλις βρεθούμε στο λευκό πέπλο της ομίχλης. Υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι κινούνται στους ίδιους δρόμους, τόσο γρήγορα, σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα. Ασφαλώς και οι δύο καταστάσεις δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Ο κακός καιρός απαιτεί σεβασμό, αλλά κι εμπειρία.

Κ

άτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, εύκολα μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Απαιτούνται ήρεμες κι αργές κινήσεις και όχι απότομοι ελιγμοί. Αυτή είναι και η βασικότερη προϋπόθεση που συνιστούν έμπειροι οδηγοί. Η οδήγηση στο χιόνι, τον πάγο, τη βροχή απαιτεί προσοχή. Κι επειδή χιόνι και πάγο βλέπουμε σχετικά σπάνια, εκτός απ` όσους ζούν σε ορεινές περιοχές, στην ουσία παραμένουμε αρχάριοι στον τομέα αυτό σε όλη μας τη ζωή. Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης τα χιόνια και οι πάγοι είναι καθημερινό φαινόμενο τώρα το χειμώνα και συνεπώς, όλοι τα αντιμετωπίζουν φυσιολογικά. Τι κάνουμε; Πάνω στο χιόνι, ξεκινάμε πάντα με λίγο γκάζι και αν ο κινητήρας είναι δυνατός τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε και με τη δεύτερη ταχύτητα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε την περίπτωση σπιναρίσματος των τροχών κάτι που ασφαλώς πρέπει να το αποφύγουμε. Σε δρόμους που συνήθως κινούμαστε με 80,τώρα θα πρέπει να πηγαίνουμε με 20-30 χλμ./ώρα. Οταν το κρύο είναι τσουχτερό, χρειάζεται προσοχή στα σημεία του δρόμου όπου υπάρχει σκιά. Σίγουρα είναι κρυμμένος πάγος. Ακόμη πάνω στις γέφυρες ο πάγος, τώρα το χειμώνα, είναι συχνό φαινόμενο. Απότομες αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων με πατημένο το πεντάλ του γκαζιού ή απότομοι χειρισμοί του τιμονιού, μπορούν να μας στείλουν έξω από το δρόμο. Τις αποστάσεις πλέον τις κρατούμε σταθερές και μεγάλες. Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς θα σταματήσουμε. Για να σταματήσουμε το αυτοκίνητο πριν από τη στροφή ή μια διασταύρωση, πατάμε πολύ χαλαρά το φρένο και κατεβάζουμε όσο το δυνατόν πιο ανεπαίσθητα την ταχύτητα στο κιβώτιο. Δεν πρέπει να μπλοκάρουν οι τροχοί, διότι τότε αρχίζει το πατινάζ. Φυσικά πάντα έχουμε μια ταχύτητα στο κιβώτιο. Ποτέ στο «νεκρό» γιατί τότε το αυτοκίνητο είναι ανεξέλεγκτο. Πάνω σε γλιστερές επιφάνειες οι τροχοί του κάθε οχήματος μπλοκάρουν 4 έως 5 φορές ευκολότερα απ` ό,τι συνήθως. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Θα πρέπει να προσπαθούμε πάντα να οδηγούμε σα να έχουμε ένα ποτήρι νερό, το οποίο δεν θέλουμε να χυθεί. Το πεντάλ του συμπλέκτη, ακόμη, το αφήνουμε αργά - αργά. «Παίζοντας άμυνα» Δεν πρέπει να διαφεύγει είναι το γεγονός ότι, πάνω από τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους, δεν έχουν κατάλληλα ελαστικά, υαλοκαθαριστήρες σε καλή κατάσταση, καθαρά παρμπρίζ, ισχυρά φρένα και ρυθμισμένα φώτα. Ολ’ αυτά δυσκολεύουν τη ζωή μας. Θα πρέπει να έχουμε την ψυχολογία του αθλητή που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για “ντέρμπυ”. Υπολογίζουμε στα πάντα, ότι οι άλλοι οδηγοί μπορεί να κάνουν το ξαφνικό λάθος. Αυτή η «επιθετική» τους κίνηση θα πρέπει να μας βρει πανέτοιμους να αντιδράσουμε. Κρατάμε πάντα αμυντική τακτική. Είναι λογικό να μην έχουμε εμπειρίες στο «λευκό τερέν». Υπάρχει βέβαια και το «κατενάτσιο» που μεταφράζεται «μένουμε στο σπίτι μας και δεν πάμε πουθενά». Ομως οι περισσότεροι ξεσηκωνόμαστε στη θέα του χιονιού.


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

31

Η υδρολίσθηση Οι αποστάσεις κατά το φρενάρισμα “διαγράφονται” από τη στιγμή που τα μάτια ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι πρέπει να σταματήσουμε ακαριαία. Οι αποστάσεις αφορούν αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού και δυνατοτήτων, με τέλεια φρένα κι ελαστικά. Οι κατασκευαστές ελαστικών αλλά και ειδικοί τονίζουν ότι ο συντελεστής τριβής σε πάγο ή στρώμα νερού φτάνει στο 0,10 ή και λιγότερο. Δηλαδή δεν έχουμε σχεδόν καθόλου πρόσφυση. Όσο κι αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία των ελαστικών, ακόμη δεν έχει δοθεί οριστική λύση τόσο στην υδρολίσθηση, όσο και στο χιόνιπάγο. Γι` αυτό υπάρχουν οι αλυσίδες και τα χειμερινά ελαστικά. Η υδρολίσθηση είναι επικίνδυνη και ύπουλη για κάθε οδηγό, όσο έμπειρος κι αν είναι. Βέβαια όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο καλύτερα ελαστικά παράγονται που μειώνουν το φαινόμενο αυτό. Όμως, όσοι έχετε παρακολουθήσει αγώνες Φόρμουλα 1 υπό βροχή, τότε πολύ εύκολα αντιλαμβάνεστε ότι το φαινόμενο αυτό ταλαιπωρεί και τους κορυφαίους οδηγούς του πλανήτη. Το υδάτινο στρώμα που μεσολαβεί μεταξύ ελαστικού και δρόμου, δεν επιτρέπει να ελεγχθεί με ακρίβεια το όχημα. Η ορατότητα Tο χειμώνα οι γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου είναι συνήθως λερωμένες. Μόνον οι καθαρές μάς εξασφαλίζουν τέλεια ορατότητα. Για το λόγο αυτό πρέπει το σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου να λειτουργεί άψογα. Μόνον με τον αέρα φεύγει η υγρασία και ξεθαμπώνουν σωστά τα τζάμια (air condition) και φυσικά με καινούργιους υαλοκαθαριστήρες ο οποίοι δεν αφήνουν τις κουραστικές γραμμές στο παρμπρίζ, που μειώνουν επικίνδυνα την ορατότητα. Η αντίσταση του πίσω παρ μπρίζ θα πρέπει να λειτουργεί, ώστε να την ξεθαμπώνει. Οι γρίλιες των αεραγωγών πρέπει να είναι καθαρές από τα ξερά φύλλα του φθινοπώρου. Σε άλλη περίπτωση μειώνουν την εισερχόμενη ποσότητα αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, κάνοντας δυσκολότερη την παραμονή μας μέσα σ` αυτό. Τα φώτα θα πρέπει να είναι καθαρά, ώστε να φωτίζουν σωστά. Αν είναι λερωμένα από σκόνη ή λασπόνερα, μειώνουν την ικανότητά τους έως και 70%. Καλή ορατότητα απαιτείται και στην ομίχλη. Μάλιστα αν είναι πολύ πυκνή, μη διστάσε-

Η βασική επαφή Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλειά μας στηρίζεται πάνω σε τέσσερις ελαστικές επιφάνειες, που ορίζουν την επαφή του οχήματος με το οδόστρωμα. Η πρόσφυση των ελαστικών μας στην κάθε επιφάνεια είναι υπεύθυνη για το σταμάτημα ή την διεύθυνση του αυτοκινήτου. Σε ένα στεγνό οδόστρωμα με καλή επιφάνεια και καλά ελαστικά ο συντελεστής τριβής είναι γύρω στο 1,0 ή και περισσότερο. Στο βρεγμένο δρόμο μειώνεται μεταξύ 0,6 και 0,8.Ομως πάνω στον πάγο η μείωση του συντελεστή φτάνει στο 0,15 ή 0,20.Εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Εάν κινούμαστε με μόλις 30 χλμ/ώρα πάνω σε στεγνό δρόμο, χρειαζόμαστε 6 μέτρα για να ακινητοποιηθεί τελείως το αυτοκίνητο. Αν τρέχουμε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Στο σχετικό πίνακα φαίνεται τι μπορεί να συμβαίνει στο στεγνό και στο βρεγμένο δρόμο. Πόσο μάλλον στον παγωμένο.

τε να ανοίξετε το παράθυρο ώστε να ακούτε τι γίνεται στο δρόμο. Μέσα στην ομίχλη ο ήχος μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και αυτό διευκολύνει την ασφαλή οδήγηση. Μόνον τότε ανάβουμε τους προβολείς ομίχλης που διαθέτουν σήμερα τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα. Στο πολύ κρύο Αν βρούμε το αυτοκίνητό μας με παγωμένο παρμπρίζ, σίγουρα δεν πρέπει να του ρίξουμε ζεστό νερό για να ξεπαγώσει. Το πιθανότερο είναι να ραγίσει. Ανάβουμε τον κινητήρα και φροντίζουμε ο αέρας του εξαερισμού να κατευθύνεται προς το παρμπρίζ. Αν διαθέτουμε το ειδικό αξεσουάρ (ξύστρα),τότε μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Αν όχι, θα πρέπει να περιμένουμε να ξεπαγώσει, βοηθώντας το λίγο και με τους υαλοκαθαριστήρες. Το αντιψυκτικό του κινητήρα είναι απαραίτητο και πρέπει ήδη να το έχουμε φροντίσει. Ισως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο. Ακόμη θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να προσθέσουμε αντιψυκτικό και στο δοχείο του νερού των υαλοκαθαριστήρων. Το ειδικό αυτό υγρό δεν αφήνει το νερό να παγώσει, αλλά φροντίζει ακόμη ώστε να καθαρίζουν καλά οι γυάλινες επιφάνειες και να μην «πιάνει» άλατα το κύκλωμα των σωληνώσεων.

Ταχύτητα αυτ/του Με 40 χλμ./ώρα Με 50 χλμ./ώρα Με 60 χλμ./ώρα Με 70 χλμ./ώρα Με 80 χλμ./ώρα Με 90 χλμ./ώρα Με 100 χλμ./ώρα Με 110 χλμ./ώρα

Φρενάρισμα σε στεγνό Φρενάρισμα σε βρεγμένο 10,5 μ. 16,5 μ. 24,5 μ. 32 μ. 42 μ. 53 μ. 65,5 μ. 79,5 μ.

Οι αλυσίδες Πρόκειται για ένα απόλυτα απαραίτητο παρελκόμενο. Πρέπει να βρίσκονται πάντα στο αυτοκίνητο. Είναι άγνωστο πότε θα συναντήσουμε χιόνι. Οταν το βρούμε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια την κατάσταση. Αν είμαστε στο σπίτι, τότε τα πράγματα είναι ευκολότερα. Αν όμως βρισκόμαστε στο δρόμο, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε και αυτό θα γίνει μόνο με αλυσίδες. Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα σχέδια και είδη. Θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτές ταιριάζουν στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας και καλό είναι να κάνουμε μια δοκιμή πριν

32 μ. 32 μ. 42 μ. 63 μ. 82,5 μ. 105 μ. 129 μ. 156,5 μ.

χρειαστεί να τις τοποθετήσουμε σε χιόνια. Εκεί θα είμαστε αναγκασμένοι να ενεργήσουμε σε δύσκολες συνθήκες, με θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς και θα πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο. Ακόμα ένα ζευγάρι γάντια εργασίας σίγουρα θα κάνουν καλό. Θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας πιο γρήγορα, χωρίς να παγώσουν τα χέρια μας, αλλά και χωρίς να λερώσουμε τα γάντια που πιθανόν να έχουμε για να ζεσταίνουν τα χέρια μας. Αν δεν έχετε προμηθευτεί αλυσίδες, κάντε το τώρα πριν αντιμετωπίστε ανυπεράσπιστοι τα χιόνια. Αν το τοπίο ξαφνικά ασπρίσει, τότε οι αλυσίδες γίνονται σπάνιες στην αγορά και φυσικά η τιμή τους αυξάνεται σημαντικά.


AUTO  

AUTO Ειδική έκδοση του Κυριακάτικου Αγγελιοφόρου

AUTO  

AUTO Ειδική έκδοση του Κυριακάτικου Αγγελιοφόρου

Advertisement