Page 1

2.500

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ «ΑτΚ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 | 1,30 ΕΥΡΩ

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Σύγκρουση

Αγιάτρευτη πληγή του ΕΣΥ το «φακελάκι» Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, 3 στους 10 ασθενείς λένε πως χρειάστηκε να δώσουν «φακελάκι» στο νοσοκομείο. 8 στους 10 αρρώστους πλήρωσαν για να μπορέσουν να νοσηλευτούν και να μειώσουν το χρόνο αναμονής

σελ. 13

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Κατεδαφίζονται 21 βίλες στη Σάνη σελ. 14

31 07

ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ∆ΥΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΑΠΑΤΣΙ σελ. 5

µέχρις εσχάτων Μετά την επιστράτευση η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνουν τις μεταφορές καυσίμων και προϊόντων. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης αποφάσισαν χτες να συνεχίσουν την απεργία, στραγγαλίζοντας ουσιαστικά τις τουριστικές επιχειρήσεις, την αγορά αλλά και τους αγρότες. Στο κατακόρυφο φτάνει η αγωνία των αδειούχων του Αυγούστου που ετοιμάζονται να φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά και αυτών που πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Κι όλα αυτά, παρά την επιστράτευση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, χωρίς πάντως να μπορέσει ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί αξιόπιστα και έγκαιρα. Το αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα να οξύνονται όλο και περισσότερο.

Στο κόκκινο! Χωρίς βενζίνη το Σαββατοκύριακο η Βόρεια Ελλάδα ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ Τα φύλλα πορείας άρχισαν να επιδίδονται, αλλά τα φορτηγά ακόµα δε βγήκαν στο δρόµο Με ρυθµούς χελώνας προχωρά η επίταξη

∆. ΡΕΠΠΑΣ:

25.000 Εργα υποθέσεις ασφαλτόστρω«πνίγουν» τα σης στην δικαστήρια της ανατολική Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη σελ. 12

σελ. 15

Η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη. Η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη Στον εισαγγελέα οι παραβάτες και άµεση αφαίρεση αδειών

Μάχες στο Καλοχώρι µεταξύ αστυνοµικών, απεργών και οδηγού επιταγµένου βυτιοφόρου µε τρεις τραυµατίες σελ. 3, 10 - 11, ΑΠΟΨΗ σελ. 4


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΠΟΥ

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.27 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 20.35 ΣΕΛΗΝΗ 20 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας

Ευδοκίµου δικαίου, προεόρτια Προόδου του Τ. Σταυρού Ο άγιος Ευδόκιμος γεννήθηκε στην Καππαδοκία. Ο ηθικός βίος του και η φιλάνθρωπη δράση του εκτιμήθηκαν από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος τον διόρισε στρατοπεδάρχη της Καππαδοκίας αρχικά και αργότερα όλης της αυτοκρατορίας. Στο 33ο έτος της ηλικίας του, ο Ευδόκιμος προσβλήθηκε από βαριά σωματική ασθένεια. Οταν παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, η χριστιανική κοινότητα βυθίστηκε σε θλίψη και ενταφίασε το τίμιο σώμα του ευλαβώς.

Πλειοδοσία σε αίµα διαχρονικά

Για τον Εμφύλιο Πόλεμο «έχουν γραφτεί οι ιστορίες όλες/με Ητα διαζευκτικόν./Εχουν μετρήσει οι ζωντανοί τους πεθαμένους/με Ητα διαζευκτικόν», έγραφε η στήλη σε ανέκδοτο κείμενο, αναφερόμενη στο «ή μεθ’ ημών ή καθ’ ημών» του εμφύλιου σπαραγμού, που συνεχίστηκε και στην περιγραφή του. Στην πρώτη φάση κυριάρχησε η εκδοχή των νικητών, ενώ στη δεύτερη «πήραν τα όνειρα εκδίκηση» των ηττημένων. Η στήλη, συνεχίζοντας το σχετλιασμό της, πρόσθετε: «Τώρα μετρούν οι πεθαμένοι/τη λιτανεία των ζωντανών/που στοιχηδόν παλιννοστούν/στα ταμεία Συντάξεως/και αυτοκτονούν ένας – ένας/στα μονόστηλα των εφημερίδων/ Ή/απαγχονίζονται κάθε μέρα/ στους οισοφάγους ιστούς/της τηλεοπτικής Θεσσαλονίκης/με τους αλλάντας των αλλάντων/της εγχωρίου παραγωγής». Ομως, η ιστοριογραφία του Εμφυλίου φαίνεται ότι άρχισε να αποκτά δυναμική απεξάρτησης από το Ητα διαζευκτικόν. Γίνεται πιο νηφάλια και αντικειμενική προσέγγιση της δραματικής εκείνης περιόδου. Επιστήμονες που προτιμούν να διακονούν την ιστορική επιστήμη αντί της ιδεολογικής σκοπιμότητας βρίσκονται πλέον στην Αριστερά και στους άλλους πολιτικούς χώρους. Προϊόν ιστορικής αντικειμενικότητας είναι η εξής αναφορά του καθηγητή (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) Νίκου Μαραντζίδη, στο νέο βιβλίο του «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας»: «Σήμερα είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε πως η συνέχιση του πολέμου, τουλάχιστον κατά το τελευταίο έτος του, ήταν μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποφυγή κάθε συμβιβασμού με το ΔΣΕ [...] με απώτερο στόχο την πλήρη εξόντωση του ΚΚΕ». (Και ενδεχομένως, κέρδη εδαφικά στην Αλβανία). Με παραπομπή στο μόνιμο τότε υφυπουργό Εξωτερικών Π. Πιπινέλη, η αναφορά αυτή εντοπίζει πλειοδοσία αίματος, στο όνομα εθνικών σκοπών ή υπερατλαντικών σκοπιμοτήτων... Υπήρξαν ανάλογες στο όνομα του λαού ή διεθνιστικών σκοπιμοτήτων.

Θέατρο Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζει το έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος-Πενίας Θρίαμβος» σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Κάτια Γέρου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Κωστής Καπελώνης, Κώστας Βελέντζας κ.ά. Η παράσταση ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Δίου (τηλ. 23510/ 76.041). Εικαστικά Η γκαλερί «TinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13, τηλ.

2310/235.689) παρουσιάζει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου τα highlights των εκθέσεων όλης της σεζόν. Στο πλαίσιο της έκθεσης «Recollection10» (Αίθουσα Α) θα εκθέσουν σε κυλιόμενες παρουσιάσεις διαδοχικά έργα τους οι: Ελένη Αγγέλου, Χαρά Αδαμοπούλου, Λένα Αθανασοπούλου, Γιώργης Γερόλυμπος, Χρήστος Δεληδήμος, Τάκης Ζερδεβάς, Ελένη Θεοφυλάκτου, Θάνος Κλωνάρης, Γεωργία Κοτρέτσος, Ιωάννα Ξημέρη, Μυρσίνη Παπαγιαννάκη, Νίκος Παπαδημητρίου, Ράνια Ράγκου, Ελένη Ρήγα, Θοδωρής Σπανός, Βασιλεία Στυλιανίδου, Χρυσή Τσιώτα, Ulrich Vogl.

«Ενοποιημένα Πεδία» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Αννας Τσιβδάρη, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιούνται σήμερα, στις 20:30, στην αίθουσα Τέχνης του «Athos Palace Hotel» στην Καλλιθέα Χαλκιδικής

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α Για σήμερα, Σάββατο, προβλέπεται αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 17 31

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Κυριακή, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 16 30

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 35

ΚΟΖΑΝΗ 19 33

ΛΑΡΙΣΑ 21 35

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 18 32

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 23 34

ΚΑΒΑΛΑ 24 33

Ë 3 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 25 35

ΑΘΗΝΑ 25 35

È 3

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 33

ΚΟΖΑΝΗ 19 31

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 18 30

ΤΡΙΠΟΛΗ 17 33

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 25 35

ΤΡΙΠΟΛΗ 18 32

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 24 32

Î 3

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 22 34

Ë 3

ΛΑΡΙΣΑ 21 35

ΑΘΗΝΑ 24 35

Í 3 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΒΑΛΑ 22 33

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 24 32

Í 3 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 21 30

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 22 29

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ............17 - 23 ΛΟΝΔΙΝΟ .......15 - 23 ΡΩΜΗ .................18 - 31 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ...................................15 - 27 ΟΣΛΟ ...............12 - 22 ΠΑΡΙΣΙ ...............13 - 29 ΒΕΡΟΛΙΝΟ........11 - 27 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ...................................18 - 33 ΚΙΕΒΟ................17 - 34 ΜΑΔΡΙΤΗ.........22 - 37 ΜΟΝΑΧΟ .............9 - 22 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ......26 - 35

σαν σήμερα 1914

1920

1965

1976

1992

Λουί ντε Φινές

Ι. ∆ραγούµης

Τζ. Ρόουλινγκ

Κ. Καραµανλής

Π. ∆ήµας

Γεννιέται ο Λουί ντε Φινές, Γάλλος ηθοποιός.

Πεθαίνει ο Ιων Δραγούμης, πολιτικός και διπλωμάτης, από τους βασικούς εκφραστές του ελληνικού εθνικισμού και της «Μεγάλης Ιδέας».

Γεννιέται η Τζόαν Ρόουλινγκ, Βρετανίδα συγγραφέας, δημιουργός του «Χάρι Πότερ».

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν, προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Συμμετέχει στην κατηγορία των 82,5 κιλών και σηκώνει 370 κιλά στο σύνολο.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Αλλεπάλληλες συναντήσεις Ξυνίδη µε ενδιαφεροµένους

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί τις Ενοπλες ∆υνάµεις για τη µεταφορά καυσίµων ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

Δ. Ρέππας: Η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη

Μετά την επιστράτευση η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνουν τις μεταφορές καυσίμων και προϊόντων, λόγω της άρνησης των ιδιοκτητών να υπακούσουν στην εντολή της επιστράτευσης. Ταυτόχρονα, διαμήνυσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας και όποιος δεν υπακούσει θα υποστεί τις συνέπειες έως και αφαίρεση αδειών.

Η

χρήση των Ενόπλων Δυνάµεων γίνεται έπειτα από 25 και πλέον χρόνια και συναντά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης -πρωτίστως του ΚΚΕ. Δείχνει ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή βλέποντας ότι οι ιδιοκτήτες των µεταφορικών οχηµάτων δε θα υπακούσουν στην εντολή επιστράτευσης και ότι η αγορά έχει στην κυριολεξία στεγνώσει µεσούσης της τουριστικής περιόδου και ενώ εκατοµµύρια Ελληνες οδεύουν σε ολιγοήµερες διακοπές. Εφτασε, όµως, στην ανάγκη να χρησιµοποιηθεί ο Στρατός και λόγω των λανθασµένων και στρεβλών εκτιµήσεων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στάση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών, αλλά και λόγω της αδυναµίας της δηµόσιας διοίκησης (νοµαρχίες κ.ά.) να υλοποιήσει τις διαδικασίες επιστράτευσης.

Εντολή Παπανδρέου Η ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάµεων αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της

κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, µε τη συµµετοχή των Χ. Παµπούκη, Δ. Ρέππα, Ε. Βενιζέλου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Π. Μπεγλίτη, Χ. Τσιόκα και Ν. Αθανασάκη. Την εντολή να εφαρµοστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έδωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από την Κρήτη όπου περιοδεύει. Αµέσως µετά, ο υπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων, Δηµήτρης Ρέππας, έστειλε ξεκάθαρο µήνυµα προς τους απεργούς ότι η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη και ότι η µεταρρύθµιση θα προχωρήσει. Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται, µεταξύ άλλων: 1. Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δηµόσιων αναγκών σε συνεργασία µε τις εταιρίες πετρελαιοειδών. 2. Οι Ενοπλες Δυνάµεις µε τα δικά τους µέσα διασφαλίζουν ήδη -σύµφωνα µε το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιµα κρίσιµων τοµέων (αεροδρόµια, µονάδες της ΔΕΗ, νοσοκοµεία κ.ά.). Αρµαταγωγά του Πολεµικού Ναυτικού θα συµβάλλουν, εφόσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών

των νησιών µεταφέροντας βυτιοφόρα. 3. Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρµόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης. 4. Οι προβλεπόµενες στη νοµοθεσία διοικητικές κυρώσεις, που φτάνουν µέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρµοστούν αµέσως σε βάρος των παραβατών.

Οι έλεγχοι της «τρόικας» Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου, όµως δεν µπορεί να επιτρέψει την κατάλυση και διάλυση του κράτους, ενώ είναι προφανές πως µε την ενεργοποίηση του Στρατού δοκιµάζονται οι αντοχές της κοινωνίας, αλλά και της κυβέρνησης. Ολα αυτά υπό το άγρυπνο βλέµµα των ελεγκτών της «τρόικας», που χτες ολοκλήρωσαν τον έλεγχό τους και είναι έτοιµοι ώστε την ερχόµενη εβδοµάδα να συντάξουν µια πρώτη αναφορά µε τα συµπεράσµατά τους, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, όπου θα συνταχθούν τα πορίσµατα ΕΕ και ΔΝΤ για την εκταµίευση της δεύτερης δόσης του δανείου.

Ενωτικές υποψηφιότητες αναζητά η Ν∆ Να διευρύνει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων εν όψει των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση -πέρα από την παραδοσιακή κομματική βάση της ΝΔ- επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς, θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων. Ψηλότερα στη λίστα του αρχηγού της ΝΔ αναμένεται να βρεθούν πρόσωπα που απέδειξαν την αξία τους, όπως ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, που θα έχει τη στήριξη της

ΝΔ ως υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, αλλά και προσωπικότητες που είναι αποδεκτές για την επαγγελματική και κοινωνική δράση τους από ευρύτερους πολιτικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ενδέχεται να μεταφραστεί και σε επιλογές προσώπων που δεν έχουν μέχρι σήμερα ενεργή εμπλοκή στην πολιτική. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε χτες το νομάρχη Λέσβου, συνοδευόμενος από

τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλο και το γραμματέα, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και απευθυνόμενος στον Π. Βογιατζή έστειλε μηνύματα, καθώς ανέδειξε το γεγονός ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης απολαμβάνει της εκτίμησης ψηφοφόρων από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά και της νεολαίας. Ταυτόχρονα, αρμόδιοι παράγοντες της Ρηγίλλης δηλώνουν ότι δε γίνονται «με σχέδιο» οι επι-

λογές υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξαν υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη στην κούρσα για την αρχηγία. Οπως υποστηρίζουν, το κόμμα δεν έχει ανάγκη τέτοιου είδους διακρίσεις και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Νοεμβρίου θα αποδειχθεί ότι «το θέμα Μπακογιάννη έχει κλείσει για τη ΝΔ». ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

Μπαράζ συναντήσεων με ενδιαφερομένους για το δήμο Θεσσαλονίκης, περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, αιτούντες για την κομματική στήριξη και εκπροσώπους παρατάξεων και κινήσεων που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο εν όψει των δημοτικών εκλογών, είχε χτες ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Σωκράτης Ξυνίδης. Ο κ. Ξυνίδης, που έφτασε στην πόλη αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχε από το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ διαδοχικές επαφές στα γραφεία της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος. Σε ό,τι αφορά τον κεντρικό δήμο, συναντήθηκε με τον Τ. Τζήκα που έχει εκφράσει διαθεσιμότητα για το ρόλο του υποψήφιου δημάρχου, τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη που ανακοίνωσε επίσημα την κάθοδό του στις εκλογές την προηγούμενη εβδομάδα, τον Κώστα Κοντραφούρη, αλλά και τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Βασίλη Παπαγεωργίου, για τους οποίους έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις αξιολόγησής τους στο πλαίσιο των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη υποψήφιων δημάρχων. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ξυνίδης είχε χτες το μεσημέρι μια μακρά συζήτηση με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Μπουτάρη, όπως και με τον Λάζαρο Ζαχαριάδη που μετέχει ως εκπρόσωπος της παράταξης Αράπογλου στο διαπαραταξιακό συμβούλιο. Οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση με τον κ. Ζαχαριάδη έγινε με την ιδιότητά του, του υπευθύνου του γραφείου Αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής για το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά επεκτάθηκε και στη δραστηριότητα του διαπαραταξιακού. Επιπλέον, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε συνομιλίες με τους τρεις διεκδικούντες το δήμο Παύλου Μελά, Δ. Παπαδόπουλο, Κ. Θεοδωρίδη και Σ. Σερασίδη. Οι δύο πρώτοι του εξέφρασαν μάλιστα την άποψή τους να μην ανακοινωθεί κομματική στήριξη στο συγκεκριμένο δήμο. Αντιθέτως, ο κ. Σερασίδης, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα, έκρινε σκόπιμη την απόδοση στήριξης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συνομίλησε χωριστά και με τους ενδιαφερομένους για το νέο δήμο Ευόσμου - Ελευθερίου - Κορδελιού, μεταξύ των οποίων κι ο Απ. Καφαρίδης από το χώρο του ΣΥΝ, ενώ αργά το βράδυ ήταν προγραμματισμένες συναντήσεις του με το δήμαρχο Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, και Νεάπολης, Ν. Λαδόπουλο. Α.Σ.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

η άποψή μας

Εκτός ελέγχου... Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η Πολιτεία αποφάσισε επιστράτευση των απεργών οδηγών και επίταξη των φορτηγών δηµόσιας χρήσεως και των βυτιοφόρων. Η απόφαση αυτή εφαρµόζεται µε ρυθµούς χελώνας - στην ουσία καθυστέρησε πάνω από ένα 24ωρο µε την ελπίδα ότι ο διάλογος που αναπτύχθηκε (µετά την απόφαση) µεταξύ απεργών και κυβέρνησης θα απέβαινε καρποφόρος και θα οδηγούσε στη λύση της απεργίας. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις µία δύο µέρες δεν έχουν µεγάλη σηµασία, τώρα δε συµβαίνει το ίδιο. Επειδή καταστρέφονται σοδειές, επειδή δε δουλεύουν εργοστάσια, επειδή είναι οι µέρες των µεγάλων µετακινήσεων, αφού αρχίζουν οι άδειες του Αυγούστου. Και βεβαίως επειδή δυσκολεύουν αφάνταστα τον τουρισµό -ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι οδικός τουρισµός από τα Βαλκάνια, στην ουσία τον καταστρέφουν. Κι αν σε άλλα, καλύτερα, χρόνια κάτι τέτοιο δεν ήταν έγκληµα, σήµερα είναι. Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρµόσει το νόµο. Και οφείλει να καταστήσει υπεύθυνους και όσους νοµάρχες προσπαθούν να απεκδυθούν των ευθυνών τους και να κωλυσιεργήσουν ώστε να µην αναλάβουν αυτοί και οι υπηρεσίες τους τις ευθύνες που τους αναλογούν. Τα πράγµατα έχουν φτάσει σε ένα σηµείο που δεν υπάρχει παραπέρα. Και αυτό έδειξε µόλις χτες να το αντιλαµβάνεται η κυβέρνηση, µε την απόφασή της για άµεση εµπλοκή του Στρατού µε τα βυτιοφόρα που διαθέτει και της Αστυνοµίας στην εφαρµογή των αποφάσεών της. Η απεργία των οδηγών φορτηγών ΔΧ και βυτιοφόρων δείχνει ότι µπορεί η κυβέρνηση σχετικά εύκολα να πέρασε µείζονα θέµατα (περικοπές σε µισθούς και συντάξεις και ασφαλιστικό) που αφορούν τη ζωή -σήµερα και αύριο- εκατοµµυρίων πολιτών, αλλά ζορίζεται να περάσει την πολιτική ανοίγµατος των κλειστών επαγγελµάτων, γιατί έχει απέναντί της µια συγκεκριµένη συντεχνία -σε αυτήν την περίπτωση των συγκεκριµένων µεταφορέων. Τι θα γίνει από το Σεπτέµβριο, όταν πρέπει να ανοίξουν δεκάδες άλλα κλειστά επαγγέλµατα; Μια µεταρρύθµιση που έπρεπε να έχει γίνει στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, τώρα επιβάλλεται εκ των πραγµάτων και από τους κηδεµόνες µας. Κι αν δεν υπήρχε βεβαίως το µνηµόνιο, πάλι θα έπρεπε µια ελληνική κυβέρνηση να βρει το θάρρος και να αναλάβει το κόστος αυτής της µεταρρύθµισης. Ο πόλεµος µε τις συντεχνίες µόλις άρχισε και θα δούµε ακόµη πολλά επεισόδια σ’ αυτό το σίριαλ.

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

από το(ν) Α... ώς το Ω

Οι βαρόνοι «Nίκο, αυτό που έγραψες για την υποψηφιότητα του Γιάννη από πού προκύπτει; Εγώ το είδα το παιδί πριν από μερικές εβδομάδες και δε μου είπε ότι θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος». Πρωί πρωί στο τηλέφωνο της εφημερίδας και η φωνή μιας παλιάς «καραβάνας» της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ακουγόταν ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ιδιαίτερα ενοχλημένη. Ο λόγος; Ρεπορτάζ που αναφερόταν στο ενδιαφέρον ενός 35χρονου να είναι για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος σε μεγάλο δήμο της Θεσσαλονίκης. Η τηλεφωνική επικοινωνία πήγε σε μάκρος και αυτό που φάνηκε ήταν ότι ο αυτοδιοικητικός «βαρόνος» (ο οποίος πριν από πολλά χρόνια είχε δοκιμάσει την τύχη του για να γίνει δήμαρχος με τη στήριξη της ΝΔ και είχε αποτύχει παταγωδώς) είχε ενοχληθεί κυρίως από ένα πράγμα. Οχι γιατί ο φέρελπις πολιτικός ήθελε να είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά γιατί δεν πήγε να τον ενημερώσει και να του ζητήσει βοήθεια! Τα λεξικά στο λήμμα «βαρόνος» δίνουν μια πολύ εύστοχη επεξήγηση: «κατώτερος τίτλος ευγενείας,

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 14ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.143 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

κάποιος με μεγάλη δύναμη που ελέγχει έναν τομέα». Βαρόνοι υπάρχουν και στα δημόσια πράγματα. Στην πολιτική, τα κόμματα και την αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστή η κόντρα που είχε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με τους βαρόνους της ΝΔ, Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, κόντρα που κάποια στιγμή τον οδήγησε στην παραίτηση από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. Βαρόνοι το παίζουν συχνά και οι παλιοί βουλευτές («πράσινοι» ή «γαλάζιοι»), που, για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, βάζουν εμπόδια στην ανάδειξη νέων πολιτικών στα κόμματα. Ουκ ολίγοι βαρόνοι κυκλοφορούν και στην αυτοδιοίκηση. Εκμεταλλεύονται την ατολμία των κομμάτων να κάνουν ρήξεις, καθώς οι κομματικοί δεν τολμούν να τα βάλουν με τις παλιές «καραβάνες» που έχουν κλείσει πια τον κύκλο τους. Και έχοντας ως στόχο τη διαιώνιση της δικής τους παρασκηνιακής τις περισσότερες φορές εξουσίας, κάνουν τα δικά τους παιχνίδια. Με σκοπό είτε να σώσουν τις δικές τους καρέκλες είτε να διατηρήσουν στο παιχνίδι τους συνεργάτες και (εσχάτως) την ομάδα τους. Ο κόσμος, όπως τραγουδούσε και η Μαρία Δημητριάδη στα ιδιαίτερα διδακτικά «Πολιτικά τραγούδια», τους έχει βαρεθεί. Καιρός είναι και τα κόμματα να τους δείξουν την κόκκινη κάρτα...

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ψηφίστηκε ο νόµος για τις εκλογικές δαπάνες

Μοιραία πτώση ελικοπτέρου Απάτσι ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Μεγάλα ερωτήματα για τη συντήρηση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού τίθενται μετά τη συντριβή ελικοπτέρου Απάτσι χτες, στη βάση της Πάχης Μεγάρων, όπου έχασαν τη ζωή τους τα δύο μέλη του πληρώματος.

Α

5

κόµη περισσότερο, επειδή το µοιραίο ελικόπτερο ήταν ένα από τα έντεκα αυτού του τύπου που παρέλαβε ο Στρατός µόλις λίγους µήνες πριν. Χτες το πρωί, µετά από την προγραµµατισµένη συντήρηση που γίνεται, όταν τα ελικόπτερα Απάτσι συµπληρώσουν 120 ώρες πτήσης, ο έµπειρος ταγµατάρχης µαζί µε τον αρχιλοχία απογείωσαν το ελικόπτερο από τη βάση των Μεγάρων για να ελέγξουν αν οι εργασίες συντήρησης είχαν γίνει σωστά. Οµως, την ώρα που το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος χιλίων µέτρων, παρουσίασε πρόβληµα. Ο χειριστής του ενηµέρωσε τον Πύργο Ελέγχου ότι θα επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση. Προσπάθησε να κατεβάσει µε ελεγχόµενο τρόπο το ελικόπτερο, όµως, όταν έφτασε σε ύψος 100 µέτρων, έχασε εντελώς τον έλεγχο. Οπως βεβαιώνουν αυτόπτες µάρτυρες, το Απάτσι καρφώθηκε µε τη µύτη στο έδαφος και µετά από σφοδρή σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες. Πυροσβέστες και άνδρες της Αεροπορίας Στρατού επιχείρησαν να απεγκλωβίσουν από τα συντρίµµια τους δύο χειριστές, ωστόσο η άτρακτος µεταβλήθηκε

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων στις εκλογές για τους ΟΤΑ, ανοίγοντας το δρόμο -σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών- και για τα «νομοσχέδια που θα έρθουν», για να ρυθμίσουν την προεκλογική χρηματοδότηση και δαπάνες των ίδιων των πολιτικών κομμάτων. Πέραν των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψήφισε τα δύο βασικότερα άρθρα του και υπερψήφισε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Αντίθετα, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ήταν αρνητικά. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών απαγορεύει την χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών των συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση με το παραδοσιακό σύστημα των «κουπονιών», υποχρεώνοντας όσους θα ήθελαν να ενισχύσουν οικονομικά τους συνδυασμούς ή τους υποψηφίους, είτε να προβούν σε επώνυμες τραπεζικές καταθέσεις ανώτατου ύψους 2.000 και 500 ευρώ αντίστοιχα, είτε να αγοράσουν εισιτήρια συνεστιάσεων, όπου και πάλι θα αναγράφεται ο ΑΦΜ, η διεύθυνση και ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή τους.

µέσα σε ελάχιστα λεπτά σε άµορφη µεταλλική µάζα.

Ελλειψη ανταλλακτικών Εµπειροι αξιωµατικοί αποκαλύπτουν ότι υπάρχει µείζον ζήτηµα µε τα ανταλλακτικά των ελικοπτέρων (Απάτσι και Σινούκ) από το 2004 και µετά. Συγκεκριµένα, η έλλειψη ανταλλακτικών είναι τόσο µεγάλη, ώστε οι πτήσεις να προγραµµατίζονται µόνο για µία ηµέρα της εβδοµάδας! Με διαταγή του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, ξεκίνησε προανάκριση από το Στρατοδικείο, καθώς και έρευνα εµπειρογνωµόνων. Με τηλεγράφηµά του προς τις οικογένειες των θυµάτων, ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των δύο αξιωµατικών στο βωµό του καθήκοντος, ενώ ο υπουργός Αµυνας µε απόφασή του κήρυξε τριήµερο πένθος για τις Ενοπλες Δυνάµεις.

Νταλίκα χτύπησε στρατιωτική φάλαγγα Ενας νεκρός 35χρονος επιλοχίας και τρεις τραυµατίες (ο ένας βαριά) ήταν το αποτέλεσµα της σύγκρουσης που σηµειώθηκε προχτές ανάµεσα σε νταλίκα µε τουρκικές πινακίδες κυκλοφορίας και στρατιωτικό όχηµα στην Εγνατία οδό, στο τµήµα από Ρεντίνα προς Θεσσαλονίκη. Το φορτηγό επιχείρησε να προσπεράσει στρατιωτική φάλαγγα οχηµάτων και συγκρούστηκε µε όχηµα τύπου M/S 290 GD στο οποίο επέβαιναν 6 άτοµα. Τέσσερις διακοµίσθηκαν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκοµείο, αλλά δυστυχώς ο ένας κατέληξε.

Επιλύεται το πρόβληµα των υπερχρεωµένων δήµων Προσωρινή λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του δήμου Πειραιά και άλλων υπερχρεωμένων δήμων σε όλη τη χώρα δίνει ρύθμιση που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικότερα, η σχετική διάταξη επιτρέπει σε υπερχρεωμένους δήμους να δανειστούν μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου και μόνο για να αντιμετωπίσουν λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις από παλαιότερα δάνεια. Μετά το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που επιβάλλει η ρύθμιση, οι δήμοι θα εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που προβλέπεται στο νόμο για τον «Καλλικράτη». Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος (φωτογραφία), διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένοι όροι που θα διέπουν τα δάνεια θα καθορίζονται από επείγουσα υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, είχε ανακοινώσει χτες στάση πληρωμών από τις 13 Αυγούστου.

Υπό όρους παράταση στην απογραφή Η χώρα βιώνει την… εκδίκηση του αυτονόητου στο δημόσιο τομέα και έμαθε επιτέλους ότι διαθέτει 768.009 δημόσιους υπαλλήλους: «Πρωτόγνωρη για το κράτος πρωτοβουλία, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε δύο μήνες και με μηδενικό κόστος», χαρακτήρισαν την απογραφή των δημόσιων υπαλλήλων ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας χτες τα στοιχεία της απογραφής. Οι δύο υπουργοί σημείωσαν ότι η απογραφή «θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο», διότι αποτελεί –κατά Ραγκούση- «κρίσιμη ύλη για την αναδιοργάνωση του κράτους, για έναν "Καλλικράτη στο κράτος"», και διότι από το 2011 θα εκπληρωθεί –κατά Παπακωνσταντίνου- η κυβερνητική δέσμευση για την πληρωμή όλων των δημόσιων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα δοθεί άλλη μία ευκαιρία σε όσους δεν μπόρεσαν να απογραφούν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να αιτιολογήσουν τους λόγους ανωτέρας βίας που δεν τους επέτρεψαν να το κάνουν». Είπε ακόμη ότι ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναλυθεί, διασταυρωθεί και ελεγχθεί όλα τα στοιχεία και επανέλαβε ότι από την «τρόικα» δεν του έχει τεθεί θέμα κατάργησης οργανικών θέσεων και απολύσεων στο Δημόσιο.

Ξεσπαθώνει η Α∆Ε∆Υ Δικαιωμένη από τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων δηλώνει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, επειδή, όπως επισημαίνει, οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια διαστρέβλωση της πραγματικότητας περί 1,5, ακόμη και 2,5 εκατ. δημόσιων υπαλλήλων: «Είναι ώρα από την προπαγάνδα να έρθουμε στην ουσία, στον τερματισμό της πολιτικής απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησής τους. Δηλαδή της εμπορευματοποίησης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και την επιβάρυνση των πολιτών με δυσβάσταχτο κόστος για τα μείζονα και αναγκαία για αξιοπρεπή διαβίωση».


6

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Εξ όνυχος... Σκηνή πρώτη: Φοιτητική συζήτηση στο κυλικείο λίγο πριν από τις καλοκαιρινές εξετάσεις. Από µακριά το µόνο που ακούγεται είναι η συχνή επανάληψη της µαγικής λέξης: Εκδροµή στη «Μύκονο». Πλησιάζοντας λίγο περισσότερο στο πηγαδάκι των καλοντυµένων παιδιών, διαπιστώνεις ότι την υλοποίηση του κρυφού ονείρου την... προσφέρει, µε το αζηµίωτο βεβαίως, µια εκ των φοιτητικών παρατάξεων. Η οποία για τις ανάγκες επιβίωσής της εκτελεί εκτός των άλλων εξυπηρετήσεων και χρέη ταξιδιωτικού γραφείου. Η παράταξη δεν ξεχνά όσους την υποστήριξαν στις πρόσφατες φοιτητικές και πρυτανικές εκλογές, ασχέτως αποτελέσµατος. Αλλωστε, στην αποστολή του φοιτητικού συνδικαλισµού εντάσσεται και η εκπαίδευση ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Α. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ* στα µυστικά του www. mylopoulos.gr πολιτικού µας συστήµατος... Σκηνή δεύτερη: Νεανική συζήτηση σε παραθαλάσσιο αναψυκτήριο. Από µακριά ακούγονται διάφοροι αριθµοί, συνοδευόµενοι πάντοτε από τη µαγική λέξη «ευρώ». Πλησιάζοντας λίγο περισσότερο στην παρέα των καλλίγραµων εικοσάρηδων, διαπιστώνεις ότι τα παιδιά δεν αναλύουν την οικονοµική κατάσταση της εποχής. Ούτε συζητούν για το χρέος ή το έλλειµµα της χώρας. Αντίθετα, συγκρίνουν τιµές εισαγόµενων... σινιέ ρούχων σε διάφορα καταστήµατα. «Δεν υπάρχει! Βρήκα παπούτσι τάδε, τόσα ευρώ». «Ελα, ρε, δε σε πιστεύω...». Η συζήτηση κυλά χαλαρά µε κόντρα ρελάνς από τις καταναλωτικές εµπειρίες των υπολοίπων της παρέας. Σκηνή τρίτη: Ευρωπαίος συνάδελφος τον οποίο φιλοξενώ για λίγες µέρες, µετά από τα µνηµεία και τα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, επιµένει να µυηθεί και στα αξιοθέατα της περίφηµης πια νυχτερινής ζωής της Ελλάδας. Λίγο µετά τη δύση του ήλιου ξεκινάµε λοιπόν για την περίφηµη... µπαρότσαρκα. Η θέα των άδειων µαγαζιών δίνει στο φιλοξενούµενό µου την ικανοποίηση της επιβεβαίωσης των εκτιµήσεών του: «Η κρίση προφανώς χτύπησε και τη νύχτα στην Ελλάδα». Δεν του έµελλε όµως να καθίσει για πολύ στις δάφνες της αυτοεπιβεβαίωσής του. Λίγο µετά τα µεσάνυχτα και ενώ ετοιµαζόµαστε να αποχωρήσουµε για ύπνο, τα µαγαζιά ζωντανεύουν. Παρέες µε καλοντυµένα παιδιά αρχίζουν να συρρέουν, µέχρι που τα µπαρ γεµίζουν ασφυκτικά. Η ώρα είναι προχωρηµένη κι η κούραση φανερή στα πρόσωπά µας. Οµως η µουσική ολοένα και δυναµώνει, ένδειξη ότι το πάρτι µόλις αρχίζει. Η απορία του έκπληκτου επισκέπτη µου, αν και εύλογη, µένει αναπάντη: «Μα καλά, τι ώρα κοιµούνται, τι ώρα ξυπνούν και κυρίως, πότε δουλεύουν;». «Εξ όνυχος το λέοντα». Που µπορεί και να σηµαίνει ότι δε χρειάζονται οι ειδικοί απεσταλµένοι της «τρόικας» για να διαπιστωθεί η αλήθεια για την κατάσταση στην οποία έχουµε περιέλθει... * Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι ο νεοεκλεγείς πρύτανης του ΑΠΘ

Συναινυνεαιτινεκτιάκή γραμμή κινείται ο Σάεσκησας-

Σε σ μαρχος Θ Ο υποψήφιος δή χε τσουγκρίΤζακόπουλος. εί τα ο παρελθόν χαρακτήρισε λονίκης, που στ ά, λι υφ ώργο Σο Γι ν το α με α ρι άγ σει ς Μπιρμπίλη γι γελίες της Τίνα αγ σε εξ ς ίω τι με ς κέ Ση τι ς. θε κη της Θεσσαλονί το νέο πρόσωπο τες της πόλης έχουν μάθει πολί αξη παπάντως ότι «οι σχετική επιφύλ ς γίμε υν ζο πί τω να αντιμε όταν αυτέ λίες, ιδιαίτερα ς ΔΕΘ και ρόμοιες εξαγγε ίν ό τα εγκα ια τη αι από απ ιν πρ γο λί δεύοντ νονται ο όταν δε συνο ερ ότ σσ ρι πε πολύ ν πόρων». των απαραίτητω η ισ άλ Ν.Ο. φ ασ δι τη

Φεύγω, µόλις µε ειδοποίησαν ότι... επιστρατεύτηκα

α1 παρασκήΣτου ΑγιοίοσευποΣίλ λιτικά- δημοτικά Σίλα

Πλούσ του Αγίου ε το πανηγύρι νια αποδείχτηκ Ευαγγελίστριας. Στην περιτης την παραστην περιοχή νας του αγίου, κό ει ς τη , όν ιπ του Αγίφορά, λο του, ο δήμαρχος ύ μο ασ ρτ εο υ αν παρών. μονή το ρσάμης, δεν ήτ Βα ος ίκ Ν υ, λο ου Παύ Σ. Δανιηλίδης, μαρχοι Συκεών, δή οι ύν ς ω όμ ν Ητα ς, που διεκδικο Ν. Λαδόπουλο ς, λη πο . εά μο Ν ι κα νέο δή δημάρχου στο Α.Σ. το αξίωμα του

ε Στου ΑγσίοίαυτοΣυίλκ.αΒα2ρσάμη σχολιάστηκ ρω-

Η απου ιοι έλεγαν ει Μάλιστα κάπο ιος δήποικιλοτρόπως. ι ξανά υποψήφ να εί θα δε ού σε, πήγε νικά ότι, αφ λύτερο μπορού μέρες κα τι ό, ε αν έκ μαρχος, γούμενες γματι, τις προη απουσίαζε διακοπές. Πρά , αναψυχής αλλά κι δά ξι τα α έν γω συνάντηέκανε ά της εικόνας, λό ρικών για ορ φ ρι πε ν τη ωτε από ο υπουργείο Εσ , ανήμερα ες σης που είχε στ χτ ς τω άν Π δήμου. ία λειτουρθε ζητήματα του η στ ν» ώ αν «παρ της γιορτής, ήτ Α.Σ. γία.

Ασυλάοτα άλλα, υποψήφιοι κι εκλεγμένρσοιάμδηημομοτιιρκοά-ί

Κατ υ κ. Βα συνδυασμό το το με ι εκδικητών του λο ου σύμβ «πράσινων» δι ο δύ ν τω ξύ στην ταβέρνα στηκαν μετα λος συνέφαγε ου ν όπ αδ Λ κ. Ο ντες, μεταξύ τω νέου δήμου. πικούς παράγο το να ύς Α το λ. Α κε , αρ ου Ε. Οικονόμ «Ασυλο» με ι λο ου μβ σύ τι ί τικο ερης αν οποίων οι δημο επικεφαλής έτ η, άτ Μ . Χρ ν μαζί με ι το στασιάδης, κα οι περπάτησαν λλ Α ς. ξη τα ρά πα κόνα. πολιτευόμενης Α.Σ. πίσω από την ει , δη λί ιη αν Δ κ. τον

Κατεβιοαςίνέκεανιε αίτηση στο ΠΑΣΟΚ για τηάτν Πουερς ιφεσέρτάειληα

Ο ίδ Ιπποκρ ς ονίας, ενώ στην εδ ακ Μ ς ί ως υποψήφιο κή ρι Κεντ α να εξεταστε γι ν ς νυ ου ίτ το α τρ γι ό κειται πρόταση απ υ Σερρών. Πρό μο ες δή χτ ου κά νέ λι υ τε δήμαρχος το ωτιάδη, που . Το ΠΑών, Στέφανο Φ νομάρχη Σερρ δό του στο δήμο θο κά ν τη ς ω ωτηθείς ισήμ άσεις, αλλά, ερ ανακοίνωσε επ οφ απ η όμ ακ ι βε απάντηΣΟΚ δεν έχει λά ι χωρίς κομματική στήριξη, κα ι αν θα συνεχίσε ίνω». βα τε κα γώ «Ε σε: Α.Σ.

είπαν...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Πρωθυπουργός «Αυτά που πρέπει να αλλάξουμε είναι τα κακώς κείμενα».

Θα αντέξετε;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Ανεξάρτητη βουλευτίνα «Οταν έγινε τότε η περίφημη πρόταση Γιαννίτση, είχα πει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πέσανε να με φάνε!». Οι κομματικοί προύχοντες;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Βουλευτής της ΝΔ «Πιστεύετε ότι λειτουργεί η Δημοκρατία; Εχει την άνεση ο βουλευτής να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να διαγραφεί;». Πράσινος ή γαλάζιος;


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

7

ΣΦΗΝΕΣ

Η Ν∆ και το ιδανικό ΠΑΣΟΚ θούν. «Αν κάποιοι προκάλεσαν τον κόσμο, αν κάποιοι έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι, πρέπει να τιμωρηθούν», επισήμανε, ενώ για τον Καραμανλή είπε ότι θα μιλήσει όταν θα έχει μια πληρέστερη εικόνα για τα πράγματα. Το καλύτερο το είπε για τη χρόνια ατολμία της ΝΔ. «Εμείς από το 1974 και μετά δεν υπερασπιστήκαμε με θάρρος τις ιδέες μας και όταν ήρθαμε στην εξουσία δεν αγωνιστήκαμε όσο θα έπρεπε για την υπεράσπιση των θέσεών μας. Λειτουργήσαμε με τύψεις που είμαστε κεντροδεξιοί. Κάτι σαν ιδανικό ΠΑΣΟΚ», σημείωσε με νόημα. Αδικο έχει; Ν.Ο.

μποξέρ

Σπάνια μιλά για τα εσωκομματικά της ΝΔ ο Κωστής Χατζηδάκης. Ετσι η χτεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη («Πρώτο Θέμα») είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο πρώην υπουργός είπε ουκ ολίγες αλήθειες. Πρώτον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έπρεπε να ήταν πιο θαρραλέα, ενώ υποστήριξε ότι και το κλίμα ήταν επί ΝΔ διαφορετικό. «Ανθρωποι που τώρα έχουν δει το... φως το αληθινό ήταν σε τελείως άλλο μήκος κύματος. Και αναφέρομαι σε διαμορφωτές της κοινής γνώμης, συνδικαλιστές και πολιτικούς», σημείωσε. Για τα λάθη του παρελθόντος είπε ότι οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρη-

επωνύμως Με απλά λόγια «Η διαφθορά στο χώρο της πολιτικής έχει κατά καιρούς περισσέψει». Είναι δήλωση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Παπουτσή, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Από την άλλη, φοβάμαι ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από την πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν καταλάβει κάποιες από τις ‘’ιδιαιτερότητές’’ μας», συνέχισε. Πείτε το απλά. Μας πήραν χαμπάρι! Α.Σ.

Ανάποδα Ανάποδα απ’ ό,τι συνηθίζεται μπαίνει στην προεκλογική κούρσα για το δήμο Παύλου Μελά ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης, Διαμαντής Παπαδόπουλος. Πριν ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, δίνει στη δημοσιότητα ονόματα δημοτικών συμβούλων που, όπως σημειώνει, θα υπηρετήσουν το συνδυασμό του. Μεταξύ αυτών είναι οι πέντε της παράταξης Φερενίδη και ένας από την παράταξη του νυν δημάρχου, Κ. Θεοδωρίδη, στην Πολίχνη, πέντε από την Ευκαρπία και άλλοι πέντε από τη Σταυρούπολη. Α.Σ.

Επαφές Αρχισε από χτες τις επαφές ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε την περιφερειάρχισσα Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, την οποία και ενημέρωσε για την υποψηφιότητά του. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν επισκέψεις στην υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, και στη συνέχεια στο νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη. Το ενδιαφέρον ραντεβού βέβαια θα είναι στη συνάντηση με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, που αναμένεται... Ν.Ο.

Βροχές

Στον Θ. Πάγκαλο έπεσε ο κλήρος να συντονίσει την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, την εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα σε καύσιμα και τρόφιμα. Οι αρχικές κακές εκτιμήσεις της κυβέρνησης τη φέρνουν τώρα μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις γιατί πρέπει να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, που και αυτός βρίσκεται σε καλοκαιρινή ραστώνη. Η ευθύνη της απόφασης δε βαραίνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αν και αυτός στηρίζει τις αποτελεσματικές και αποφασιστικές κινήσεις. Ο βαθμός αποτελεσματικότητας της ενεργοποίησης του Στρατού και της εφαρμογής του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είναι καθοριστικό μέγεθος για τη συνέχεια. Κι αυτό γιατί έρχονται δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις σε ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΚΤΕΛ κ.λπ. Αρα έχει δουλειά ο Θόδωρος.

MANTEIO

Εχει δουλειά ο Θόδωρος

Επαφές είχε χτες και ο Νίκος Ευθυμιάδης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ, Νίκο Παπαδάκη. Εκεί άκουσε μάλλον έκπληκτος ότι ο μόνος λόγος που η πόλη δεν αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ιδιαίτερα προβλήματα στην υδροδότηση είναι η αύξηση των νερών στους ταμιευτήρες λόγω των πυκνών βροχοπτώσεων των τελευταίων μηνών. Μια βροχή μας σώζει, που λένε... Ν.Ο.

Τι θα πετύχουν συνεχίζοντας οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ; -Να αυξηθεί κανένα δεκάλεπτο ακόμα η αμόλυβδη...

Game: «Κλέφτες και Αστυνόµοι» Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουµε από τα ληγµένα που παίρνουµε ή που µας δίνουν; Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσουµε πως η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τα χέρια του οράµατος της Δηµοκρατίας µας. Πότε θα κατανοήσουµε πως η Δηµοκρατία δεν είναι αυτονόητο καθεστώς, αλλά µια συνεχής διεργασία µε επιλογές, στάσεις ζωής και προσαρµογές που οι υποστηρικτές της οφείλουν να προασπίζουν, να συντηρούν, να επικαιροποιούν και να διαδίδουν µε λόγο και πράξη; Από τη µια µεριά το κράτος, ως µια διοικητική µονάδα, δεν έχει ακόµα καταφέρει να προστατέψει τα ίδια του τα στελέχη (βλ. υπόθεση υπουργού Προστασίας του Πολίτη) και από την άλλη δολοφοΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ* νούνται οι δόλιοι µεταφορείς www. chintiroglou.gr και παραγωγοί των ειδήσεων, άρα της ενηµέρωσης των πολιτών κατά συνέπεια του δικαιώµατος στη γνώση. Δε δολοφονήθηκε ένας δηµοσιογράφος, δολοφονήθηκε η δυναµική της διάδοσης της αλήθειας. Δολοφονήθηκε η ίδια η αλήθεια. Και εµείς οι απλοί πολίτες αλλά και τα συνδικάτα που φέρουν την ευθύνη της οργάνωσης, ακόµα και εκείνο των δηµοσιογράφων, που όταν επρόκειτο για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους ζητήµατα κατέβαινε σε πορείες και αγωνιστικές απεργίες, ενίοτε µε άγριες διαθέσεις, καθόµαστε και παρατηρούµε τα χαζοκούτια περιµένοντας, αλήθεια τι; Κάποιοι περιµένουν να ακούσουν πως πιάστηκαν οι δολοφόνοι, ενδεχοµένως πως θα αντιδράσουν οι διωκτικές αρχές. Αναρωτιέµαι, όµως αν υπάρχει κανείς που να περιµένει να ακούσει την οργάνωση κινητοποίησης διαµαρτυρίας για τη δολοφονία του θεσµού της δηµοσιογραφίας. Αναρωτιέµαι, τελικά, υπάρχουν ανακλαστικά σε τούτο τον τόπο; Πού βρίσκονται οι αγωνιστές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δηµοκρατίας. Λόγια, λόγια, λόγια. Τα ΜΜΕ µετέτρεψαν το θέµα σε σενάριο αστυνοµικής ιστορίας τύπου Φώσκολου. Αποφεύγουν να αναλύσουν ή να διατυπώσουν το πως µεταξύ της τροµοκρατίας των Σεχταρικών ανοησιών και της µαφίας τελικά δεν υπάρχει καµία µα καµία διαφορά. Πως όλοι όσοι δολοφονούν έτσι στοχευµένα µε ή χωρίς κουκούλες δεν είναι παρά στυγνοί δολοφόνοι, αρρωστηµένα µυαλά και πραγµατικοί εχθροί του λαού. Πως το µόνο που τους νοιάζει είναι να ρέει αδρεναλίνη στο αρρωστηµένο τους σώµα, ασκώντας ένα χόµπι σε real time καταστάσεις. Παίζουν το παιχνίδι κλέφτες και αστυνόµοι γιατί µεγάλωσαν µε τη νοοτροπία του κλέφτη και του αστυνόµου. Περιπέτεια για την περιπέτεια, αδρεναλίνη για την αδρεναλίνη, µπας και κάποτε µας δείξει το κανάλι και γίνω ήρωας αγωνιστής. Δυστυχώς, όµως, η δηµοκρατία δεν είναι µια µιντιακή υπόθεση, η δηµοκρατία διαµορφώνεται και προσαρµόζεται µε στάσεις ζωής. Περιµένω, λοιπόν… *Ο ΧΑΡΙΤΩΝ ΧΙΝΤΗΡΟΓΛΟΥ είναι καθηγητής στο Τµήµα Βιολογίας ΑΠΘ


ΕΛΛΑΔΑ

8

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Προσοχή στους «αεριτζήδες» Το θέµα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις γεωργικές εκτάσεις απασχολεί έντονα τους αγρότες ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΠΗ ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Φούσκα» φοβούνται οι αγρότες να μην αποδειχτεί η επένδυση σε φωτοβολταϊκά

Ανάστατοι είναι οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς φοβούνται ότι οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά -για τις οποίες το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον στα χωριά των αγροτικών νομών- μπορεί να αποδειχτούν για τον αγροτικό κόσμο «φούσκα» που θα σκάσει το επόμενο διάστημα.

Ε

ίναι χαρακτηριστικό ότι ολοένα και περισσότερες είναι οι φωνές αντίδρασης που ακούγονται από συνεταιριστές και αγροτοσυνδικαλιστές, οι οποίοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο τελικά θα είναι συµφέρουσες οι επενδύσεις σε ηλιακά πάνελ. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι τα χωριά έχουν κατακλυστεί από «αεριτζήδες», που παριστάνουν τους συµβούλους και τους µελετητές και προσπαθούν να πείσουν τους παραγωγούς ότι θα θησαυρίσουν από τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. «Τα χωριά στην επαρχία έχουν γεµίσει από ‘’αεριτζήδες’’ που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και υπόσχονται στους αγρότες λαγούς µε πετραχήλια σχετικά µε τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, για να αναλάβουν τις µελέτες και τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, ζητούν ποσά από 3.000 µέχρι και πάνω από 4.000 ευρώ. Οι µόνοι κερδισµένοι από αυτήν την ιστορία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι µελετητές και οι σύµβουλοι και όχι οι παραγωγοί», σηµειώνει ο Γιώργος Τερζής, αγροτοσυνδικαλιστής από το Κιλκίς. Οπως υπογραµµίζουν οι παραγω-

γοί, υπάρχουν αρκετά ζητήµατα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόµη, προκειµένου να διαπιστωθεί ότι οι εν λόγω επενδύσεις είναι πραγµατικά συµφέρουσες για τον αγροτικό κόσµο ως εναλλακτική πηγή εισοδήµατος. «Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά κρύβουν ορισµένες παγίδες. Θεωρώ ότι αποτελούν ένα καλό πρόσθετο εισόδηµα, αλλά οι αγρότες δεν πρέπει να πιστέψουν ότι θα θησαυρίσουν από αυτές. Και αυτό γιατί το ετήσιο εισόδηµα που θα παίρνουν για παράδειγµα οι αγρότες από ένα ηλιακό πάνελ των 100 kW υπολογίζεται σε περίπου 60.000 µε 70.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό περίπου το 30% µε 40% θα φο-

ρολογείται µε αποτέλεσµα τουλάχιστον 30.000 ευρώ από το κέρδος της επένδυσης να πηγαίνει στην εφορία», υποστηρίζει ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Τα «αγκάθια» των επενδύσεων Ενα από βασικά θέµατα που καίνε τους αγρότες για τα φωτοβολταϊκά είναι το «καθαρό» ετήσιο εισόδηµα που τελικά θα προκύπτει για τον κάθε παραγωγό-επενδυτή. Οι αγρότες προβληµατίζονται ακόµη για τη δέσµευσή τους µέσω των δανείων που θα πάρουν από τις τράπεζες για τα ηλιακά πάνελ, καθώς φοβούνται το ενδεχόµενο αύξησης των επιτοκίων των δανείων.

Ευκολίες για τα δίδακτρα του Ανοικτού Πανεπιστηµίου Διευκολύνσεις προς τους φοιτητές που δυσκολεύονται να καταβάλουν τα δίδακτρα της φοίτησής τους στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η διοίκησή του. Σύμφωνα με ανακοίνωση, «τo Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αφού έλαβε υπόψη την πληθώρα των αιτημάτων των φοιτητών του ιδρύματος για τη μείωση ή τμηματική καταβολή της οικονομικής συμμετοχής στις δαπάνες σπουδών, αποφάσισε: α) τη δυνατότητα, σε όσους επιθυμούν, καταβολής της οικονομικής συμμετοχής για τη δήλωση Θ.Ε. ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 σε δύο δόσεις ως εξής:

i) το ήμισυ της οικονομικής συμμετοχής με τη δήλωση της/των Θ.Ε. του επόμενου ακαδημαϊκού έτους σύμφωνα με τις ημερομηνίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ, ii) το υπόλοιπο μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου 2010, β) η δήλωση της/των Θ.Ε. θα θεωρείται, μέχρι και την εξόφληση της οικονομικής συμμετοχής, ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, γ) η εγγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά την οριστικοποίηση της εξόφλησης της οικονομικής συμμετοχής, δ) η συγκρότηση των τμημάτων θα γίνει από το αρμόδιο τμήμα

του ιδρύματος, το αργότερο μέχρι 20/9/2010, ε) σε περίπτωση μη καταβολής της 2ης δόσης, δε θα πραγματοποιείται εγγραφή και θα επιστρέφεται το ποσό της 1ης δόσης, αφαιρουμένου του ποσού του διδακτικού υλικού που θα έχει αποσταλεί και στ) η παραπάνω ρύθμιση θα αφορά μόνο στις επανεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011. Διευκρινίζεται ότι όσοι φοιτητές έχουν ήδη καταβάλει εξολοκλήρου την οικονομική τους συμμετοχή, για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, δεν εμπίπτουν στην παραπάνω ρύθμιση».

Σύµφωνα µε τεχνικούς συµβούλους της ΠΑΣΕΓΕΣ οι οποίοι συµµετέχουν αυτές τις µέρες σε ενηµερωτικές ηµερίδες που πραγµατοποιούνται σε διάφορους νοµούς της χώρας (Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.α.), το κόστος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήµατος εγκατεστηµένης ισχύος 100 kW ανέρχεται κατά µέσο όρο στα 300.000 ευρώ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το εύρος των δαπανών ξεκινά από περίπου 270.000 ευρώ και ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, όταν πρόκειται για συστήµατα µε πολύ καλό εξοπλισµό και µετακινούµενα πάνελ (που παρακολουθούν τον ήλιο). Με βάση τα παραπάνω ποσά, εκτιµάται ότι το ετήσιο εισόδηµα για τον αγρότη που θα πραγµατοποιήσει αυτήν την επένδυση κινείται περίπου στα 20.000 ευρώ (προ φόρων). Προβληµατισµένοι είναι οι αγρότες και για το γεγονός ότι, προκειµένου να ξεκινήσει ένας παραγωγός τη διαδικασία, θα πρέπει να διαθέτει ένα δικό του κεφάλαιο, της τάξης περίπου των 30.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τους παραγωγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καταχρεωµένοι στις τράπεζες. «Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά από τους αγρότες δεν είναι… για χόρταση. Για τα πρώτα χρόνια εκτιµώ ότι µπορούν να προσφέρουν ένα πρόσθετο εισόδηµα στους παραγωγούς. Ωστόσο, δεν πρέπει να γεµίσουν τα χωράφια µε λαµπόγυαλα. Οι αγρότες πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν και να καλλιεργούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κοκκινούλης, πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας. Ανοιχτό παραµένει και το θέµα αν θα εξακολουθούν οι αγρότες-επενδυτές να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καθώς προβλέπεται µία πενταετία για την παραµονή στον ασφαλιστικό φορέα των αγροτών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόµενο -µετά την πενταετία- να γίνει υποχρεωτική η υπαγωγή τους στον ΟΑΕΕ.


Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Χαλλλαρά...

9 Σκίτσο: Βαγγέλης Παπαβασιλείου


10

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μπάχαλο µε τα φύλλα πορείας Ανέτοιμες φάνηκαν οι περισσότερες νομαρχίες και οι διευθύνσεις Συγκοινωνιών να ανταποκριθούν στην επιστράτευση που διέταξε η κυβέρνηση. Σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των αρχείων και εντοπισμού των επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη λίγες μέρες η αποστολή των φύλλων επίταξης στους επαγγελματίες! Ωστόσο, βασικό μέλημα των αρμόδιων διευθύνσεων είναι πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία, σε ό,τι αφορά τους βυτιοφορείς, προκειμένου να εφοδιαστούν άμεσα με καύσιμα τα πρατήρια και μετά να γίνει το ξεσκαρτάρισμα στους υπόλοιπους οδηγούς φορτηγών, με τελευταίους τους ιδιοκτήτες οχημάτων τοπικής χρήσης.

Στη Θεσσαλονίκη Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νομός Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφερε στον «Α» ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής, στα αρχεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι καταγεγραμμένοι 3.500 κάτοχοι άδειας βυτιοφόρων και φορτηγών. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν ετοιμαστεί και απεστάλησαν τα φύλλα πορείας σε 200 βυτιοφορείς (!), προκειμένου να γίνει γρήγορα ο εφοδιασμός των βενζινάδικων και να εξυπηρετηθεί μεγάλο μέρος των πολιτών του νομού. «Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη αυτοί οι 200 βυτιοφορείς για να πάρουν τα έγγραφα. Υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεσή τους, με τις

όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», είπε στον «Α» ο κ. Τσαμασλής.

Στην Πιερία Επίσης, αδύνατο είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία και στο νομό Πιερίας, όπου, σύμφωνα με το νομάρχη, Γιώργο Παπαστεργίου, υπάρχουν καταγεγραμμένες περίπου 1.000 άδειες. Εχουν αποσταλεί τα φύλλα επίταξης σε 9 βυτιοφόρα(!), και μέχρι αργά χτες το απόγευμα είχαν αποσταλεί τα έγγραφα μόνο σε περίπου μισούς από τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων φορτηγών. Τέλος, από τις περίπου 1.000 άδειες που υπάρχουν στο νομό Ημαθίας, έφυγαν μόνο 30 φύλλα πορείας. ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

ΝΟΜΟΙ

ΑΔΕΙΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΕΡΡΕΣ ΚΙΛΚΙΣ ΠΙΕΡΙΑ ΗΜΑΘΙΑ ΠΕΛΛΑ ΚΟΖΑΝΗ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΒΑΛΑ ΔΡΑΜΑ ΕΒΡΟΣ ΡΟΔΟΠΗ ΞΑΝΘΗ

3.500 250 320 346 1.000 1.000 437 810 340 52 200 450 114 200 106 119

ΣΤΑΛΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ 200 ΟΛΑ ΟΛΑ ΟΛΑ Περίπου 50% 30 ΟΛΑ ΟΛΑ Περίπου 30% ΟΛΑ Περίπου 50% ΟΛΑ Περίπου 80% 100 ΟΛΑ ΟΛΑ

Σκληρή στάση από τους ιδιοκτήτες φορτηγών Συνέχιση της απεργίας αποφάσισαν οι συνδικαλιστές µεταφορείς παρά την πρόταση της κυβέρνησης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΑ ΛΕΜΟΝΗ

Τα στρατιωτικά βυτιοφόρα, σε πρώτη φάση, και η εφαρμογή στο ακέραιο της πολιτικής επιστράτευσης έχουν πλέον το λόγο, ύστερα από την αδιάλλακτη στάση που επέδειξαν οι συνδικαλιστές μεταφορείς, οι οποίοι μπροστά στο φόβο της αποδοκιμασίας από τους συναδέλφους τους αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας.

Η

απόφαση αυτή έρχεται να δώσει το τελευταίο χαστούκι στην αγορά, ο ανεφοδιασµός της οποίας έχει σταµατήσει, αλλά και στους εκδροµείς του Αυγούστου, που δε γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να φύγουν για ένα µικρό διάλειµµα µακριά από τις αστικές περιοχές και τη σκληρή πραγµατικότητα που βιώνουν καθηµερινά. Την απόφαση για συνέχιση της απεργίας ανακοίνωσε, εν µέσω επιδοκιµασιών και χειροκροτηµάτων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συνδικάτων Χερσαίων Μεταφορών και πρόεδρος της Συντονιστικής τους Επιτροπής, Γιώργος Τζωρτζάτος. «Ολος αυτός ο κόσµος που βλέπετε γύρω σας δίνει ό,τι έχει και δεν έχει για να µη χάσει αυτό που λέγεται περιουσιακό του στοιχείο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν ήρθαµε να κάνου-

Μετά την απόφαση για συνέχιση της απεργίας οι ιδιοκτήτες φορτηγών πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή

µε µνηµόσυνο στις άδειές µας, αλλά να πανηγυρίσουµε όπως οι πρόγονοί µας, όταν πήγαιναν σε µάχη». Παράλληλα, ευχαρίστησε όσες κοινωνικές οµάδες συµπαραστέκονται στον κλάδο. Λίγο νωρίτερα, κατά την εισήγησή του στη γενική συνέλευση, ο κ. Τζωρτζάτος καλούσε τους συναδέλφους του να λάβουν υπόψη τους ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική επιστράτευση, να συνυπολογίσουν τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία που υπάρχει και να σκεφτούν τις επιπτώσεις στους άλλους κλάδους. Αλλωστε και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, Γιώργος Τσάµος, άφησε χτες να εννοηθεί ότι ενδέχεται οι βυτιοφορείς να σταµα-

τήσουν την κινητοποίηση. Μετά το τέλος της συνέλευσης, ο κ. Τσάµος δήλωσε στον «Α» ότι δεν µπορούσε να υπάρξει άλλη απόφαση, αφού ο κλάδος δεν ικανοποιείται από αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Σε ερώτησή µας για την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί, απάντησε ότι «η κυβέρνηση την προκαλεί» και σε άλλη ερώτηση, για τα φύλλα πορείας που παίρνουν οι συνάδελφοί του, είπε «ότι είδε πολλούς να τα σκίζουν µπροστά του». Λίγο µετά την ανακοίνωση, πηγές του υπουργείου Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων έλεγαν ότι «η πρόταση της κυβέρνησης υπήρξε ιδιαίτερα γενναία. Μετά την απόφαση αυτήν η επίταξη θα

εφαρµοστεί στο ακέραιο µε ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Ναι» στα αιτήµατα Σηµειώνεται ότι το υπουργείο ήταν θετικό απέναντι σε χρόνια αιτήµατα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, τα οποία επανέφεραν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων. Ενα από τα βασικότερα αιτήµατά τους ήταν η εξοµοίωση της σύνταξης που παίρνουν σήµερα, µε τη σύνταξη που έπαιρναν παλαιότερα, όταν ανήκαν στο ΤΕΒΕ. Σήµερα η σύνταξή τους ανέρχεται γύρω στα 680 ευρώ, όταν παλαιότερα ήταν 1.080. Επίσης, τους έδινε φοροαπαλλαγές και επιπλέον φορολογικά κίνητρα, ώστε να αποσβέσουν

τη ζηµιά από τη µείωση της αξίας των αδειών τους, µέσα στην επόµενη πενταετία, αλλά και την άµεση ένταξη του επαγγέλµατος στον αναπτυξιακό νόµο µε τις ρυθµίσεις που ήθελαν, όπως και µία άδεια δώρο για καθεµία που ήδη έχουν. Εκείνοι ζητούσαν επιπλέον 5ετή µεταβατική περίοδο, και όχι 3ετή που προβλέπει το νοµοσχέδιο, να µη µειωθούν τα είδη των αδειών από 4 σε 2, και να έχουν πρόσβαση στο επάγγελµα του µεταφορέα µόνον οι πολίτες της ΕΕ. Επίσης, ζητούσαν να µην εφαρµοστεί η τρίτη -κατά σειρά- µείωση στην αξία της άδειας (στο νοµοσχέδιο καθορίζεται η τµηµατική µείωση της αξίας κατά 30% τον πρώτο χρόνο και κατά 35% το δεύτερο και τρίτο χρόνο, οπότε και θα µηδενιστεί), όπως και να υπάρξει µεγαλύτερη αποτίµηση της άδειας, µέσα από την αύξηση της τιµής του τόνου (σύµφωνα µε το σχέδιο νόµου, το κόστος αγοράς άδειας φορτηγού καθορίζεται µε βάση τον πρώτο τόνο στα 10.000 ευρώ και για κάθε επόµενο τόνο στα 2.000 ευρώ (µέχρι τους επτά τόνους) και µετά τους επτά από 1.500 ευρώ έως τους 40 τόνους. Στα βυτιοφόρα τα αντίστοιχα ποσά είναι για τον πρώτο τόνο 20.000 ευρώ και για κάθε επόµενο τόνο και µέχρι τους 42 τόνους τα 2.000 ευρώ. Αυτά τα αιτήµατα ο κ. Ρέππας δεν µπορούσε να τα ικανοποιήσει, µε δεδοµένο ότι αλλοίωναν το περιεχόµενο του νοµοσχεδίου, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή ως έχει.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

11

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Χωρίς βενζίνη και το Σαββατοκύριακο «Στο κόκκινο» τα πρατήρια στη Βόρεια Ελλάδα, τραγική παραµένει η κατάσταση στους τουριστικούς νοµούς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Με έκπληξη αρχικά, που γρήγορα μετατράπηκε σε αγανάκτηση και οργή, οδηγοί και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων άκουσαν χτες το μεσημέρι τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης να ανακοινώνουν την απόφασή τους για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Παραμονές Σαββατοκύριακου και λίγο πριν από την έξοδο των εκδρομέων του Αυγούστου, οι περισσότεροι έκαναν λόγο για το «τελειωτικό χτύπημα».

Σ

τη Θεσσαλονίκη οκτώ στα δέκα πρατήρια είχαν στερέψει χτες το απόγευµα, ενώ η τροφοδοσία από τα βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης γινόταν µε ρυθµούς χελώνας. «Μόλις εφοδιάζεται κάποιο πρατήριο, σχηµατίζονται ουρές χιλιοµέτρων και η βενζίνη εξαφανίζεται. Υπολογίζουµε ότι κάθε ώρα "φεύγουν" 1.500 λίτρα βενζίνης από τα πρατήρια της Θεσσαλονίκης», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του Σωµατείου Βενζινοπωλών «Ο Μ. Αλέξανδρος», Θέµης Κιουρτζής. Εξάλλου, µετ’ εµποδίων γινόταν ο ανεφοδιασµός των βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης έξω από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης στη Λαχαναγορά.

Χαλκιδική Τραγική παραµένει η κατάσταση στα πρατήρια της Χαλκιδικής, τα οποία εφοδιάστηκαν το πρωί της Παρασκευής µε βενζίνη και µέσα σε δύο ώρες οι αντλίες είχαν αδειάσει. «Κάθε ώρα περνάνε από το πρατήριό µου τουρίστες που δεν µπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, άτοµα µε προβλήµατα υγείας και κάτοικοι και ρωτάνε πότε θα εφοδιαστούµε, αλλά κανένας δεν µπορεί να απαντήσει. Χτες υπήρχαν άτοµα που περίµεναν για ώρες στην ουρά και τελικά δεν κατάφεραν να γεµίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους», εξήγησε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, Ηλίας Μιστιλίδης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, µάλιστα, ακόµη κι αν έληγε σήµερα η απεργία και ξεκινούσε κανονικά ο ανεφοδιασµός θα χρειάζονταν περίπου τρεις ηµέρες προκειµένου να αποκατασταθεί η κατάσταση στα πρατήρια του νοµού.

Πιερία-Ηµαθία «Δεν υπάρχει σταγόνα», περιέγραφε πρατηριούχος από την

Πιερία υπογραµµίζοντας πως ο τελευταίος ανεφοδιασµός των πρατηρίων πραγµατοποιήθηκε την Τρίτη. «Μέσα σε πέντε λεπτά σχηµατίστηκε ουρά 500 µέτρων έξω από το βενζινάδικό µου και περίπου 4.000 λίτρα βενζίνης εξαντλήθηκαν µέσα σε τρεις ώρες», σηµείωνε. Μόνο πετρέλαιο έχει µείνει πλέον και στα περισσότερα πρατήρια της Ηµαθίας καθώς το 95% έχει στερέψει από βενζίνη. «Τα βυτιοφόρα έρχονται κάθε µέρα αλλά µεταφέρουν µικρή ποσότητα καυσίµων, η οποία εξαντλείται µέσα σε λίγη ώρα», αναφέρουν πρατηριούχοι.

Σέρρες-Καβάλα-∆ράµα Παρόµοια είναι η κατάσταση και στα πρατήρια της περιφέρειας, τα οποία εφοδιάζονται από βυτιοφόρα ΙΧ σε αραιά χρονικά διαστήµατα. «Μέχρι να γεµίσουµε τη δεξαµενή, έχουµε ήδη αδειάσει και διώχνουµε κόσµο», περιέγραφε στον «Α» πρατηριούχος από την περιοχή των Σερρών. Από τα συνολικά 200 πρατήρια του νοµού µόλις 4 εφοδιάστηκαν χτες το µεσηµέρι από τα βυτιοφόρα ΙΧ και µέσα σε λίγες ώρες εξαντλήθηκαν και τα δικά τους αποθέµατα. Καλύτερη είναι η κατάσταση στο νοµό Καβάλας, όπου τα επιταγµένα βυτιοφόρα ΔΧ έχουν τροφοδοτήσει το 70% των πρατηρίων βάζοντας τέλος στην αναµονή ωρών και τις ουρές χιλιοµέτρων. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των πρατηριούχων, και το Σαββατοκύριακο θα υπάρχουν αποθέµατα βενζίνης, η τιµή της οποίας κυµαίνεται στα 1,55-1,60 ευρώ το λίτρο. Στη Δράµα ο ανεφοδιασµός των πρατηρίων γίνεται µετ’ εµποδίων και χτες το απόγευµα µόλις πέντε από τα συνολικά 27 βενζινάδικα είχαν αποθέµατα καυσίµων. «Τουλάχιστον δεν έχουµε ουρές, καθώς ο περισσότερος κόσµος κατάφερε να γεµίσει τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων του τις προηγούµενες ηµέρες», ανέφερε πρατηριούχος.

Αλεξανδρούπολη Μέχρι αργά χτες το απόγευµα οι πρατηριούχοι στην Αλεξανδρούπολη περίµεναν τα επιταγµένα βυτιοφόρα ΔΧ προκειµένου να γεµίσουν τις δεξαµενές τους. «Αυτή τη στιγµή ελάχιστα είναι τα βενζινάδικα που έχουν καύσιµα και από ό,τι µαθαίνουµε τα βυτιοφόρα δεν µπορούν να εφοδιαστούν από τα διυλιστήρια, οπότε µας περιµένει ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο», ανέφερε πρατηριούχος.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χτες στο Καλοχώρι μεταξύ απεργών και ΜΑΤ

Μάχη σώµα µε σώµα απεργών και ΜΑΤ στο Καλοχώρι Σε μάχη σώμα με σώμα μεταξύ απεργών οδηγών βυτιοφόρων και αστυνομικών των ΜΑΤ εξελίχθηκε η προσπάθεια των απεργών να παρεμποδίσουν ΔΧ βυτιοφόρο να φορτώσει καύσιμα στα διυλιστήρια στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ολα ξεκίνησαν χτες το απόγευμα, όταν ο οδηγός ΔΧ βυτιοφόρου από την Κέρκυρα, το οποίο είχε επιταχθεί στο πλαίσιο της πολιτικής επιστράτευσης, έφτασε στα διυλιστήρια με σκοπό να φορτώσει καύσιμα. Οι απεργοί οδηγοί άρχισαν να αποδοκιμάζουν το συνάδελφό τους και επιχείρησαν να τον εμποδίσουν να φτάσει στα διυλιστήρια. Αμέσως επενέβησαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες ήρθαν σε σύγκρουση και μάχη σώμα με σώμα για λίγα λεπτά με τους απεργούς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο από τους απεργούς, καθώς και ένας αστυνομικός. Ενας από τους τραυματίες απεργούς μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί

με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Κάποιοι από τους απεργούς κατήγγειλαν επίσης ότι νωρίτερα οδηγός βυτιοφόρου επιχείρησε να πέσει με το όχημα επάνω τους, όταν τον εμπόδισαν να κατευθυνθεί στα διυλιστήρια, τραυματίζοντας έναν απεργό στο πόδι, με αποτέλεσμα στην περιοχή να φτάσει και κλιμάκιο της Τροχαίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Τα πνεύματα ηρέμησαν λίγη ώρα αργότερα, χωρίς να αναφερθούν συλλήψεις από την Αστυνομία και τελικά με τη συνοδεία περιπολικού της ΕΛΑΣ το βυτιοφόρο από την Κέρκυρα κατευθύνθηκε στα διυλιστήρια του Καλοχωρίου, προκειμένου να φορτώσει καύσιμα, ενώ οι απεργοί παρέμειναν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην είσοδο των διυλιστηρίων. Τα επεισόδια και τη στάση των ΜΑΤ καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ ΚΚΕ.


12

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σε στάση αναµονής και οι ταξιτζήδες

Οι ιδιοκτήτες των ταξί ελπίζουν το υπουργείο Μεταφορών να σεβαστεί την προφορική συμφωνία για το άνοιγμα του επαγγέλματος

Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιοκτήτες ταξί εν όψει της κατάθεσης το Σεπτέμβριο του νομοσχεδίου που αφορά το χώρο τους. Μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις από εκπροσώπους του υπουργείου Μεταφορών για «ήπιες μορφές» ανοίγματος του επαγγέλματός τους. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ορίζει στη σχετική οδηγία ότι, όσον αφορά τις μεταφορές επιβατών με οχήματα που διαθέτουν δέκα θέσεις ή λιγότερες, η ευθύνη για τη λειτουργία τους αφορά τις χώρες-μέλη. Στις συζητήσεις που είχαμε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, συμφωνήθηκε να μην εκδοθούν νέες άδειες ταξί λόγω κορεσμού και ότι θα απελευθερωθούν κάποιες υπηρεσίες ταξί σε αυτοκίνητα

έξι ως εννέα θέσεων. Τις άδειες αυτές μπορούν να τις αγοράζουν τρίτοι με παράβολο από το κράτος, συστήνοντας μία υπηρεσία, αλλά δε θα έχουν ταξίμετρο ή τη χαρακτηριστική κουκούλα των ταξί. Φαίνεται να υπάρχει ειλικρίνεια από την πλευρά του υπουργείου, ωστόσο, αν υπάρξουν ανατροπές, η μόνη λύση για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας είναι να βγούμε στους δρόμους», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί «Ο Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης. Η ομοσπονδία των ιδιοκτητών ταξί έχει δηλώσει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των ιδιοκτητών φορτηγών. «Εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες ταξί έχουν ακριβοπληρώσει τις άδειες επενδύοντας για να κατοχυρώσουν μία θέση εργασίας», προσθέτει. ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ

25.000 υποθέσεις «πνίγουν» τα δικαστήρια Συσσωρευµένα προβλήµατα στο ∆ικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και τη ∆ικαιοσύνη ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

«Βουνό» τα προβλήματα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά την πολύημερη διακοπή λειτουργίας του κτιρίου λόγω της βόμβας που εξερράγη το μεσημέρι της 14ης Μαΐου και των επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων των δικηγόρων τους τελευταίους μήνες.

Υ

πολογίζεται ότι περίπου 25.000 ποινικές και πολιτικές υποθέσεις έχουν αναβληθεί τους τελευταίους τρεις µήνες, οι οποίες θα αρχίσουν να προσδιορίζονται το νέο δικαστικό έτος οπότε και αναµένεται να «φρακάρουν» τα πινάκια των δικαστηρίων. Την ίδια στιγµή, οι δικαστικοί υπάλληλοι απειλούν µε δυναµικές κινητοποιήσεις από το Σεπτέµβρη, καθώς, όπως αναφέρουν, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν το 30% των προβλεπόµενων οργανικών θέσεων, ενώ διαµαρτύρονται για το γεγονός ότι δυόµισι µήνες µετά την έκρηξη της βόµβας δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο και δεν έχει ληφθεί κανένα από τα µέτρα ασφάλειας που προτάθηκαν. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων, µόνο το διάστηµα από τις 17 Μαΐου µέχρι και τις 4 Ιουνίου που το κτίριο παρέµεινε κλειστό λόγω της βοµβιστικής υπόθεσης αναβλήθηκαν 12.099 ποινικές και πολιτικές υποθέσεις. Συγκεκριµένα, στα ποινικά δικαστήρια αναβλήθηκαν 6.445 υποθέσεις, από τις οποίες οι 752 στο Εφετείο, 5.437 στο Πρωτοδικείο και 256 στο Πταισµατοδικείο, ενώ, όσον

αφορά τις πολιτικές υποθέσεις, 401 αναβλήθηκαν στο Εφετείο, 2.838 στο Πρωτοδικείο και 2.415 στο Ειρηνοδικείο. Σύµφωνα µε τους υπαλλήλους, ένα µεγάλο ποσοστό των ποινικών υποθέσεων που αναβλήθηκαν στο Εφετείο Θεσσαλονίκης αφορά κατηγορουµένους των οποίων λήγει το 18µηνο της προφυλάκισης. Οι συγκεκριµένες υποθέσεις θα πρέπει να προσδιοριστούν άµεσα µε την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, γεγονός που δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυµένη κατάσταση στο Εφετείο. Στο Πρωτοδικείο ήδη για το Μονοµελές Πληµµελειοδικείο έχουν αρχίσει και «φορτώνονται» τα πινάκια µε επιπλέον υποθέσεις, ενώ το ίδιο αναµένεται να συµβεί και στα ακροατήρια του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου. «Θα πρέπει να προστεθούν στα πινάκια τουλάχιστον 10 - 20 υποθέσεις επιπλέον, καθώς έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες δικογραφίες», είπε χαρακτηριστικά δικαστικός υπάλληλος.

«Βροχή» αιτήσεων για σύνταξη Σύµφωνα µε τους δικαστικούς υπαλλήλους, ο επιπλέον φόρτος που προέκυψε, σε συνδυασµό µε τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, δηµιουργεί ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ που µε µαθηµατική ακρίβεια θα οδηγήσει σε γενικευµένο µπλακ άουτ στην απονοµή της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη. Οπως αναφέρουν, παραµένουν κενές τουλάχιστον 100 από τις προβλεπόµενες οργανικές θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγµή δεκάδες είναι οι συνάδερφοί τους που οδεύουν προς τη σύνταξη λόγω των αλλαγών στο εργασιακό. «Εχουµε αποφασίσει µε την έναρξη του νέου δικαστικού έτους δύο τρίωρες στάσεις εργασίας

Η βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης προκάλεσε τεράστια προβλήματα

στις 16 και 19 Σεπτέµβρη. Η κατάσταση είναι τραγική και, αν δε γίνουν άµεσα προσλήψεις, τα δικαστήρια θα νεκρώσουν. »Ειδικά στη Θεσσαλονίκη τα προβλήµατα είναι συσσωρευµένα λόγω της διακοπής λειτουργίας των δικαστηρίων µετά την έκρηξη της βόµβας», είπε στον «Αγγελιοφόρο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ανέστης Κουρτζίδης. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διαµαρτύρονται και για το γεγονός ότι µέχρι σήµερα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζηµιών που προκλήθηκαν από τη βοµβιστική επίθεση. «Μέχρι σήµερα δεν έχει µπει εργολάβος παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι 7 Ιουνίου θα ξεκινούσαν οι εργασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αλλαχτούν κάποια τζάµια χρειάστηκε να βγουν χρήµατα από τα ταµεία του συλλόγου», πρόσθεσε ο κ. Κουρτζίδης.

Αποφυλακίζεται µέχρι τη δίκη της Αποφυλακίστηκε χτες με περιοριστικούς όρους η 15χρονη που φέρεται ότι συνήργησε με τη 16χρονη φίλη της στο φόνο 80χρονου, στην Κερκίνη Σερρών. Σύμφωνα με το συνήγορο της 15χρονης, η ανήλικη αποφυλακίζεται από τη γυναικεία πτέρυγα του Ελαιώνα Θήβας μετά από αίτηση που στάλθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, λόγω του νεαρού της ηλικίας της. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η 15χρονη αφέθηκε ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι δύο ανήλικες μαθήτριες φέρεται ότι σκότωσαν έναν 80χρονο μέσα στο σπίτι του, χτυπώντας τον πολλές φορές με ένα μαχαίρι και έφυγαν παίρνοντας από το σπίτι 10 ευρώ! Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 16χρονη με τη βοήθεια της 15χρονης που τον κρατούσε άρχισε να τον χτυπά με το στιλέτο σε όλο του το σώμα. Του κατέφερε πολλαπλά χτυπήματα στο στήθος και την κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η αγιάτρευτη πληγή του ΕΣΥ Με το «φακελάκι» στο χέρι 3 στους 10 ασθενείς στα νοσοκοµεία! ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το «φακελάκι» ζει και βασιλεύει στα νοσοκομεία και για πολλούς ασθενείς η δημόσια δωρεάν υγεία αποτελεί μάλλον κενό γράμμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ κυκλοφορούν κάτω από το τραπέζι στο χώρο της υγείας και ότι περίπου 50.000 νοικοκυριά απειλούνται με χρεοκοπία εξαιτίας κάποιου έκτακτου περιστατικού υγείας.

Το «φακελάκι» ζητούν οι ίδιοι οι γιατροί

Π

ρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου για την παραοικονοµία στην υγεία έδειξε ότι το «φακελάκι» παραµένει η αγιάτρευτη πληγή του ΕΣΥ. Σύµφωνα µε την έρευνα, στην οποία συµµετείχαν 2.741 άτοµα απ’ όλη τη χώρα, οι Ελληνες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να παρακάµψουν τη λίστα αναµονής, να κλείσουν ένα ραντεβού µε γιατρό ή να υποβληθούν σε µία χειρουργική επέµβαση. Τουλάχιστον 3 στους 10 πολίτες που αναζήτησαν κατά το Δεκέµβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010 υπηρεσίες δηµόσιας υγείας αναγκάστηκαν να καταβάλουν χρήµατα, το γνωστό «φακελάκι», µε αντάλλαγµα την ταχύτερη εξυπηρέτηση και την καλύτερη αντιµετώπισή τους. Μάλιστα, το 30% έδωσαν «γρηγορόσηµο» στους γιατρούς παρά το γεγονός ότι αυτό είχε δραµατικές συνέπειες στον οικογενειακό τους προϋπολογισµό, στο εισόδηµα και στις συνθήκες διαβίωσής τους. Οπως δηλώνει στον «Α» ο λέκτορας Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, οι οικογένειες αυτές, προκειµένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των γιατρών, επιβαρύνθηκαν οικονοµικά σε τέτοιο βαθµό, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητά τους να καλύψουν άλλες βασικές, καθηµερινές ανάγκες. «Τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση», επισηµαίνει ο κ. Σουλιώτης και προσθέτει ότι θα πρέπει να εφαρµοστεί ένα νέο ρυθµιστικό πλαίσιο µε µηχανισµούς ελέγχου και διασταύρωσης των συναλλαγών υγείας, για να περιοριστεί τουλάχιστον ο όγκος των παραοικονοµικών συναλλαγών που τόσο πλήττουν τα ατοµικά εισοδήµατα αλλά και τον κρατικό προϋπολογισµό. Οι ειδικοί στο χώρο των οικονοµικών της υγείας αναφέρουν ότι οι Ελληνες ξοδεύουν περισσότερα από 8 δισεκατοµµύρια ευρώ για «φακελάκια».

Το «γρηγορόσημο» κάνει θραύση για να παρακαμφθούν οι λίστες αναμονής

Ιδιαίτερα σηµαντικό είναι και το γεγονός ότι το 2,44% των νοικοκυριών στη χώρα κάποια στιγµή θα έρθει αντιµέτωπο µε έκτακτο πρόβληµα υγείας, θα πρέπει να πληρώσει το 40% του διαθέ-

στο Ηνωµένο Βασίλειο, στη Σουηδία, στον Καναδά και στη Φινλανδία είναι κάτω του 1% και µόνο στις ΗΠΑ, όπου το σύστηµα υγείας είναι ιδιωτικό, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 2,45%.

Εγγύηση ότι δεν «τα παίρνουν»

Τα έκτακτα περιστατικά υγείας απειλούν με χρεοκοπία 50.000 νοικοκυριά! σιµου εισοδήµατός του και είναι πολύ πιθανό να πτωχεύσει οικονοµικά. Σύµφωνα µε τον καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δηµόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο, το ποσοστό των νοικοκυριών που µπορεί να απειληθούν µε χρεοκοπία λόγω έκτακτου περιστατικού υγείας είναι πολύ χαµηλότερο σε άλλες χώρες. Για παράδειγµα, στη Γερµανία, στην Ισλανδία, στην Ισπανία, στη Γαλλία,

Την ίδια ώρα, 50 γιατροί του Νοσοκοµείου Αττικόν συγκεντρώνουν υπογραφές προκειµένου να αποδείξουν ότι δεν «τα παίρνουν» και δηλώνουν πρόθυµοι να υποβληθούν σε κάθε έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων από κάθε αρµόδια ελεγκτική αρχή του κράτους. Το έγγραφο που θα αποσταλεί στη διοίκηση του νοσοκοµείου και τους υπουργούς Οικονοµικών και Υγείας αναφέρει: «Δε θέλουµε να έχουµε καµία σχέση µε τα διαρρεόµενα για µίζες ‘’φακελάκια’’ και απαιτούµε από την Πολιτεία να δείξει την ανάλογη ‘’πυγµή’’ που δείχνει στην περικοπή των αποδοχών µας και των εφηµεριών µας και σ’ αυτούς που τόσα χρόνια πλούτισαν από την παραοικονοµία».

Σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 ασθενείς που πλήρωσαν «φακελάκι» σε δημόσιο νοσοκομείο το έκαναν για να μπορέσουν να νοσηλευτούν και να μειώσουν το χρόνο αναμονής. Επίσης, 2 στους 10 που έδωσαν άτυπα χρήματα, το έπραξαν για να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, το αίτημα για την καταβολή «μαύρου χρήματος» διατυπώνεται από τους ίδιους τους αποδέκτες, δηλαδή τους γιατρούς. Οι ασθενείς, δηλαδή, καταβάλλουν χρήματα στους γιατρούς επειδή οι τελευταίοι το απαιτούν, ενώ σε σημαντικό ποσοστό το ποσό προκαταβάλλεται! Το 45,9% των ασθενών που έδωσαν «φακελάκι» προέβησαν σε αυτήν την κίνηση μετά την παροχή των υπηρεσιών (επειδή τους ζητήθηκε), ενώ το 40,5% έδωσαν τα χρήματα πριν ακόμη λάβουν τις υπηρεσίες -φυσικά επειδή τους ζητήθηκε από τους γιατρούς. Μόνο στο 13,6% των περιπτώσεων οι ασθενείς έδωσαν «φακελάκι» από μόνοι τους σε δημόσιο νοσοκομείο για να ευχαριστήσουν το γιατρό και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν, επισημαίνει ο κ. Σουλιώτης, «αν αναλογιστούμε ότι παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι το 18% των ασθενών έδιναν χρήματα στο γιατρό οικειοθελώς για να τον ευχαριστήσουν». Την ίδια ώρα, η έρευνα έδειξε ότι η παραοικονομία «ανθεί» και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, όπου -ούτως ή άλλως- οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους. Το «μαύρο χρήμα» κινείται στις ιδιωτικές κλινικές στο 13,5% των περιπτώσεων, στα διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα στο 19%, ενώ στους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους στο 36%. Το φαινόμενο «φακελάκι», τονίζει ο κ. Σουλιώτης, σύντομα θα κληθεί να ισορροπήσει μεταξύ δύο αντίρροπων πόλων: των πολιτών, που λόγω οικονομικής αδυναμίας θα προβάλλουν αντιστάσεις στα αιτήματα για άτυπες, πρόσθετες πληρωμές και των γιατρών, οι οποίοι, επίσης, αντιμέτωποι με την κρίση, πιθανόν να διεκδικήσουν ακόμη πιο επίμονα αυτά τα χρήματα…


ΕΛΛΑΔΑ

14

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Γκρεµίζονται 21 βίλες σε δασική έκταση στη Χαλκιδική Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για να κατεδαφιστούν 21 βίλες που κατασκευάστηκαν στην περιοχή Σταυρονικήτα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Στη διάσκεψη που είχαν κεκλεισμένων των θυρών, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης των αιτημάτων που είχαν διατυπώσει ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των επίδικων κατοικιών οι οποίοι

είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανατρέψουν το αρνητικό για τους ίδιους αποτέλεσμα.

Η εισήγηση Στην κρίση των δικαστών βάρυναν οι επισημάνσεις που είχε κάνει στην εισήγησή του και ο σύμβουλος της Επικρατείας, Δημ. Σκαλτσούνης, ότι η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρη-

σιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς η οικιστική αξιοποίηση δε συνιστά λόγο υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, ο οποίος θα δικαιολογούσε τη μεταβολή του προορισμού του δάσους. Επίσης, έκριναν ότι η ακύρωση των οικοδομικών αδειών δε συνιστά επέμβαση στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, καθώς η ανέ-

Κέντρα υγείας χωρίς γιατρούς και προσωπικό ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙ∆ΟΥ

Ελλείψεις παρουσιάζει και το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας

Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε μέσα παρατηρούνται σε όλα τα κέντρα υγείας στην περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης.

«Τ

ραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Νοσοκοµειακών Γιατρών, Δηµήτρης Βαρνάβας, ενώ ανάλογη εικόνα µεταφέρουν και οι δήµαρχοι της περιοχής. Η απουσία προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας έχει καταστήσει απαγορευτική ακόµη και τη συνταγογράφηση. Το κενό ανέλαβε να καλύψει ο δήµος µε την πρόσληψη ενός γιατρού που µεταβαίνει δύο φορές την εβδοµάδα στα δηµοτικά διαµερίσµατα. «Αντί να αυξάνεται το προσωπικό καθώς αυξάνεται ο πληθυσµός της περιοχής µας, µειώνεται. Προβλήµατα υπάρχουν και µε τις ειδικότητες καρδιολόγου, ορθοπεδικού και όχι µόνον», επισηµαίνει ο δήµαρχος, Γιάννης Μαυροµάτης. Η «λίστα» µε τις ανάγκες στο Κέντρο Υγείας Σοχού, σύµφωνα µε το δήµαρχο Θεοφάνη Παπά, είναι ατελείωτη, καθώς λείπουν καρδιολόγος, γυναικολόγος, ακτινολόγος (έρχεται µόνο µία φορά την εβδοµάδα), χειριστής ακτινολογικού, παιδίατρος (όχι σε καθηµερινή βάση), νοσηλευτικό προσωπικό (δε βγαίνουν οι βάρδιες), ασθενοφόρο (τον περισσότερο καιρό είναι στο συνεργείο λόγω παλαιότητας). «Μετά από όλα αυτά, µπορούµε να πούµε ότι τα κέντρα υγείας παρουσιάζουν εικόνα χειρότερη από εκείνη των αγροτικών ιατρείων. Θα έπρεπε η Πολιτεία, για να αποσυµφορήσει τα νοσοκοµεία, να ενισχύσει τις υποδοµές πρωτοβάθµιας περίθαλψης», προσθέτει ο κ. Παπάς.

Μόνο το απόγευµα! Πριν από λίγες εβδοµάδες οι κάτοικοι του Ζαγκλιβερίου, µε αφορµή τις ελλείψεις στο τοπικό κέντρο υγείας, είχαν προχωρήσει σε παράσταση διαµαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 4ης ΥΠΕ (Υγει-

ονοµική Περιφέρεια) στη Θεσσαλονίκη. Σύµφωνα µε το διευθυντή Νικόλαο Ταξόπουλο, η µεγαλύτερη έλλειψη εντοπίζεται στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ καθυστερήσεις παρατηρούνται στις κρίσεις παθολόγων και παιδιάτρων. Στο πλευρό του βρίσκεται και ο δήµαρχος Καλινδοίων, Σταύρος Καµαρούδης, ο οποίος τονίζει ότι το κέντρο υγείας υπολειτουργεί, ενώ καθηµερινά δέχεται παράπονα από τους κατοίκους της περιοχής. «Ελλείψεις υπάρχουν παντού. Τα κέντρα υγείας λειτουργούν χάρη στον πατριωτισµό των γιατρών τους», υπογραµµίζει ο Μερκούρης Μποδοσάκης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μαδύτου. Επιδείνωση στην κατάσταση το τελευταίο διάστηµα διαπιστώνει και ο δήµαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης. «Τα προβλήµατα είναι καθηµερινά, όµως, παρά τις παρεµβάσεις, δεν έχουµε δει να αλλάζει κάτι», τονίζει. Μόνο στο ΙΚΑ Λαγκαδά, λόγω της λήξης των συµβάσεων των γιατρών, τα προβλήµατα είναι τεράστια. Παθολόγος υπάρχει µόνο το απόγευµα (η σύµβασή του λήγει το Σεπτέµβριο).

«Ζητούµε την παρουσία παθολόγου σε καθηµερινή βάση, ορθοπεδικού δύο φορές την εβδοµάδα και µικροβιολόγο. Ο εντοπισµός των ελλείψεων σ’ αυτές τις ειδικότητες δε σηµαίνει ότι δεν είναι απαραίτητοι γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Οι ελλείψεις είναι άκρως αισθητές και η κάλυψή τους στο µέγιστο βαθµό απαραίτητη, καθώς το ΙΚΑ Λαγκαδά εξυπηρετεί ένα µεγάλο αριθµό ασθενών όλης της επαρχίας», προσθέτει η Μαρία Νασοπούλου, ειδική συνεργάτρια του δήµου. «Η κατάσταση είναι τραγική και οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού τεράστιες. Παράλληλα, δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη από το ΕΚΑΒ. Η εικόνα είναι ίδια και χειρότερη σε όλα τα κέντρα υγείας που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, ενώ, ειδικότερα για τη Χαλκιδική, τα Κέντρα Υγείας Κασσανδρείας και Μουδανιών ασφυκτιούν λόγω του µεγάλου αριθµού πολιτών που εξυπηρετούν», σηµειώνει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Νοσοκοµειακών Γιατρών, Δηµήτρης Βαρνάβας.

γερσή τους στηρίχτηκε σε παράνομες οικοδομικές άδειες. Τη διετία 2003-2004 το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του είχε ακυρώσει ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες για την ανέγερση των 21 κατοικιών, που κατασκεύασε η εταιρία «Σάνη» την περίοδο 1995-1998 σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα και στη συνέχεια πούλησε σε ιδιώτες.

Στην πρώτη θέση των καταστροφών η Σάµος Ο νομός Σάμου, με συνολικό αριθμό 646 αγροτοδασικές εκτάσεις και συνολική καμένη έκταση 161.895,7 στρέμματα, κατέχει την 1η θέση μεταξύ των εννιά μεγαλύτερων νομών -νησιών της χώρας στις καμένες εκτάσεις το διάστημα 2000-2010. Επίσης, μέχρι τώρα, το 2010 είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά για το νησί -με πρώτο το 2000- με τις περισσότερες συνολικά καμένες εκτάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του απόστρατου υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση, «Εγκληματικότητα των Εμπρησμών», συνολικά στη Σάμο έχουν γίνει στάχτη 161.896 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Η Σάμος βρίσκεται στην πρώτη θέση των νησιωτικών νομών με τις μεγαλύτερες καταστροφές μολονότι βρίσκεται στην 8η θέση στον πίνακα με τον αριθμό των αγροτοδασικών πυρκαγιών, για το ίδιο διάστημα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο νομός Δωδεκανήσου και ακολουθούν Κεφαλλονιά, Χίος, Κυκλάδες, Ζάκυνθος, Λέσβος, Κέρκυρα, Λευκάδα. Συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα 2000 – 2010 από τα 161.895,7 στρέμματα που κάηκαν, τα 95.631,9 είναι δάση, τα 56.595,9 δασικές εκτάσεις και τα 9.667,9 αγροτικές και γεωργικές εκτάσεις. Ετησίως στο νησί σημειώνονται 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Ο συνολικός αριθμός των καμένων εκτάσεων στη Σάμο αποτελεί το 2,7% του αντίστοιχου αριθμού των καμένων εκτάσεων σε όλη τη λοιπή χώρα.


ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ασφαλτοστρώσεις στο Φοίνικα Μετ’ εµποδίων η κυκλοφορία, αναβάλλονται οι εργασίες στην Καυταντζόγλου - Λ. Στρατού

Το οδόστρωμα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Φοίνικα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση

Μετ’ εμποδίων θα διεξάγεται από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου η κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο του Φοίνικα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά σε αποκατάσταση του επικίνδυνου οδοστρώματος, το οποίο, λόγω των μεγάλων κυκλοφοριακών φόρτων που δέχεται καθημερινά, έχει καταστραφεί και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σ

τις µετακινήσεις των πολιτών αναµένεται όλη την επόµενη εβδοµάδα «µαρτύριο», αφού σχεδόν το σύνολο των ανατολικών τουριστικών περιοχών, το αεροδρόµιο «Μακεδονία» και τα µεγάλα εµπορικά κέντρα της περιοχής εξυπηρετούνται εν πολλοίς από το συγκεκριµένο δρόµο. Εναλλακτικά υπάρχει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, όµως πολλοί, εφόσον την επιλέξουν, θα αναγκαστούν σε σηµαντική παράκαµψη. Ο δρόµος, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό της περιφέρειας, θα έχει σε λειτουργία µία λωρίδα κυκλοφορίας αντί δύο, ενώ ήδη έχει γίνει συνεννόηση µε το Συµβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ, ώστε τα αστικά λεωφορεία να παρακάµπτουν το δρόµο,

15

ακολουθώντας άλλες διαδροµές. Οι εργασίες θα πραγµατοποιηθούν από τον κόµβο του Φοίνικα (Κ13) µέχρι την περιφερειακή τάφρο και ήδη έχει γίνει συνεννόηση µε το Β’ Τµήµα Τροχαίας Θεσσαλονίκης, προκειµένου να ληφθούν τα απαραίτητα µέτρα ασφάλειας των µετακινήσεων. Οι εργασίες θα πραγµατοποιούνται καθηµερινά από τις 8 το πρωί µέχρι τις 8 το βράδυ. «Λόγω της ανάγκης να ολοκληρωθούν οι εργασίες γρήγορα, ορθά και µε ασφάλεια, η κυκλοφορία των οχηµάτων θα διακοπεί στο ένα ρεύµα κυκλοφορίας τις πρώτες δυο µέρες προς τη Μηχανιώνα και στο δεύτερο τµήµα τις επόµενες δυο µέρες προς τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, λόγω αυτής της διακοπής της κυκλοφορίας θα πρέπει τα λεωφορεία που διέρχονται από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως να χρησιµοποιήσουν γι’ αυτό το διάστηµα εναλλακτική διαδροµή. Καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών δε θα λειτουργούν κάποιες στάσεις των λεωφορείων της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και η εξυπηρέτηση των επιβατών της αστικής συγκοινωνίας θα γίνεται µέσω προσωρινών στάσεων», αναφέρει η περιφέρεια.

Η περιφερειάρχισσα Οπως τόνισε η γενική γραµµατέας

της Περιφέρειας, Μαρία Λιονή, «είναι δεδοµένο πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις και δυσκολίες στις µετακινήσεις, καθώς ο συγκεκριµένος δρόµος εξυπηρετεί όλη την ανατολική περιαστική περιοχή της Θεσσαλονίκης και δέχεται µεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους καθηµερινά. Η αποκατάσταση του οδοστρώµατος είναι πλέον εξαιρετικά επείγουσα. Ο δρόµος είναι αυτήν τη στιγµή σε πολύ κακή κατάσταση, απαράδεκτη για µια οδό υπερτοπικού χαρακτήρα, που µάλιστα εξυπηρετεί και τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης µε το αεροδρόµιο ‘‘Μακεδονία’’. Υπάρχουν έντονα προβλήµατα σε όλο το µήκος της οδού και έχουµε δεχτεί πολλά -δικαιολογηµέναπαράπονα από πολίτες. Επιλέξαµε την έναρξη των εργασιών για την αρχή του Αυγούστου, που η κίνηση είναι πιο περιορισµένη σε σχέση µε το υπόλοιπο διάστηµα, για να ελαχιστοποιήσουµε τα προβλήµατα».

Αναβολή Στο µεταξύ, το πρόγραµµα ασφαλτοστρώσεων του δήµου Θεσσαλονίκης, βάσει του οποίου θα γίνονταν εργασίες στον κόµβο Καυταντζόγλου - Λεωφόρου Στρατού, αναβλήθηκε για αργότερα λόγω των κινητοποιήσεων των βυτιοφορέων.

Φθινοπωρινό το πρώτο δίµηνο του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη Αλλοπρόσαλλο αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για τη Θεσσαλονίκη, ειδικά σε ό,τι αφορά τις καταιγίδες και τις βροχοπτώσεις. Ο Ιούνιος αποδείχτηκε πολύ βροχερός και ο Ιούλιος μήνας των πολλών καταιγίδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει διαχρονικά το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που έχει την έδρα του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», το ύψος της βροχής τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού ήταν διπλάσιο από το μέσο όρο! Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο σημειώθηκαν πέντε μέρες καταιγίδας στη Θεσσαλονίκη. Ο μέσος όρος ημερών καταιγίδας για το μήνα Ιούνιο είναι 6,47. Παρά το γεγονός όμως ότι οι καταιγίδες ήταν λιγότερες, αποδείχτηκαν εξαιρετικά έντονες, καθώς οι ποσότητες νερού ήταν μεγάλες. Αλλωστε, η επισήμανση ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν σχεδόν... φθινοπωρινός, με χαμηλές θερμοκρασίες και σημαντικά αυξημένο ύψος βροχής συγκριτικά με τους μέσους όρους, έχει γίνει κι από τους μετεωρολόγους του ΑΠΘ, που μετρούν τα δεδομένα εντός πόλης. Με εξαίρεση τις ημέρες του καύσωνα, και οι θερμοκρασίες κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Στοιχεία της ΕΜΥ Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, στο αεροδρόμιο, ενώ ο μέσος όρος του ύψους βροχής τον Ιούνιο είναι 23,3 χιλιοστά, το φετινό Ιούνιο το ύψος της βροχής έφτασε στα 55 χιλιοστά! Πάνω από 50 χιλιοστά ήταν και το ύψος της βροχής εντός πόλης τον ίδιο μήνα, όταν ο μέσος όρος είναι 34,5 χιλιοστά. Αντιθέτως, ο Ιούλιος μπορεί να μην ήταν βροχερός και οι θερμοκρασίες να κυμάνθηκαν στα επίπεδα των φυσιολογικών για το συγκεκριμένο μήνα (μέσος όρος), όμως τα πράγματα δεν ήταν ανάλογα σε ό,τι αφορά τις καταιγίδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου, τον Ιούλιο ο μέσος όρος ύψους βροχής είναι 22,7 χιλιοστά στην περιοχή του αεροδρομίου. Το φετινό Ιούλιο το ύψος της βροχής περιορίστηκε στα 17,4 χιλιοστά. Κι αυτό όταν οι καταιγίδες αυξήθηκαν σημαντικά. Αντί των 5,12 ημερών καταιγίδας το φετινό Ιούλιο καταγράφηκαν οκτώ μέρες. Αυτό αποδεικνύει, όπως επισήμαναν τα στελέχη του κέντρου, ότι οι καταιγίδες ήταν μπουρίνια μικρής διάρκειας και όχι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.


16

ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εκλεβαν ηλεκτροφόρα καλώδια

Συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί για την αιµατηρή συµπλοκή στο ∆ιαβατό Ηµαθίας

Δύο Βούλγαροι, οι οποίοι αφαιρούσαν ηλεκτροφόρα καλώδια, συνελήφθησαν από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, οι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 39 και 29 χρόνων, έκοψαν με ψαλίδα ηλεκτροφόρα καλώδια που βρίσκονται στην Εγνατία οδό, αφού πρώτα παραβίασαν ασφάλειες από πίνακα ηλεκτροδότησης φωτισμού. Οπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, οι ίδιοι δράστες διέπραξαν άλλες έξι παρόμοιες κλοπές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αλλοδαποί έκαιγαν και έλιωναν το πλαστικό και στη συνέχεια πουλούσαν το χαλκό σε εταιρία που βρίσκεται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.

Πυροβόλησαν φύλακα οίκου ανοχής Τα κίνητρα των δραστών που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν φύλακα οίκου ανοχής στη Θεσσαλονίκη αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο αλλοδαπός δέχτηκε την επίθεση στην οδό 26ης Οκτωβρίου από άτομα που επέβαιναν σε ΙΧ. Το θύμα με τραύματα στην κοιλιακή χώρα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό ενώ ερευνούν αν σχετίζεται με την «προστασία» στους οίκους ανοχής.

Αριθμός 70318 103740

70340

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 70234 70279 70283 70403 70913 70937 103335 103359 103656 103701 103705 103825

Εξω από το νηπιαγωγείο του χωριού σημειώθηκε η ελληνοαλβανική σύρραξη

Τρεις Αλβανοί που συνελήφθησαν χτες από άνδρες της Αστυνοµικής Διεύθυνσης Ηµαθίας, κατηγορούνται για συµµετοχή στο αιµατηρό επεισόδιο που διαδραµατίστηκε στο χωριό Διαβατός και στοίχισε τον τραυµατισµό πέντε νεαρών, τεσσάρων Ελλήνων και ενός Αλβανού. Ηδη για το επεισόδιο κρατούνται 22χρονος Αλβανός- ο οποίος ήταν ένας από τους τραυµατίες και νοσηλεύεται φρουρούµενος-, καθώς και ένας 16χρονος οµοεθνής του. Από τους τρεις που συνελήφθησαν

Αφιέρωμα στον Peter Greenaway

Rembrandt’s J’Accuse Προβολή ντοκιμαντέρ

The Lupercyclopedia Performance ήχου και εικόνας

01.08

103762

Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 70051 70305 103473 103727

on Film vs Film on Music

31.07

Κέρδος 34.150 9.100

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν:

Music 30.07

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ (Εκδοση: 214, Κλήρωση: 6η) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 7η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 70 και 103. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι:

Nightwatching Προβολή ταινίας

Οι προβολές γίνονται στον κινηματογράφο Ορφέα και η performance ήχου στο Λόφο της Σάνης. Για προπώληση & περισσότερες πληροφορίες: 2310-317.327, www.sanifestival.gr

χτες, οι δύο είναι αδέλφια και, όπως προέκυψε από την αστυνοµική έρευνα, σε βάρος τους εκκρεµούν δύο εντάλµατα σύλληψης του ανακριτή Βέροιας από το 2001 για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού. Σε βάρος επίσης του ενός από αυτούς εκκρεµεί καταδικαστική απόφαση για παράνοµη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στον εισαγγελέα Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική

δίωξη για το αδίκηµα της «συµπλοκής», σε τρεις από αυτούς για βαριά σωµατική βλάβη και επικίνδυνες σωµατικές βλάβες κατά συναυτουργία και κατά συρροή και σε ορισµένους για παράνοµη οπλοφορία. Παράλληλα, διέταξε την κράτησή τους και την παραποµπή τους στον ανακριτή. Από την Αστυνοµία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισµό και τη σύλληψη τριών ακόµη Αλβανών που συµµετείχαν στο επεισόδιο. Στο µεταξύ, στο νοσοκοµείο της Βέροιας

Αφαίρεσαν χρηµατοκιβώτιο από βιοτεχνία Ενα χρηματοκιβώτιο από γραφεία βιοτεχνίας επεξεργασίας κρέατος η οποία βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Κατερίνη - Ν. Εφεσος αφαίρεσαν άγνωστοι χτες τα ξημερώματα. Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στις αστυνομικές αρχές, οι δράστες, αφού αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε χρήματα και επιταγές, έβαλαν φωτιά στα γραφεία και στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Από τους αστυνομικούς διενεργείται προανάκριση.

εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρεις από τους τραυµατίες του αιµατηρού επεισοδίου - ένας 17χρονος τραυµατίστηκε σοβαρά- , χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύει η ζωή τους. Το αιµατηρό επεισόδιο έγινε για ασήµαντη αφορµή, όταν µια παρέα Ελλήνων λογοµάχησε έξω από το νηπιαγωγείο του χωριού µε δύο Αλβανούς, οι οποίοι στη συνέχεια έφεραν για «ενισχύσεις» άλλους τέσσερις οµοεθνείς τους και ακολούθησε η αιµατηρή συµπλοκή.

Πίνακες αξιολόγησης ωροµισθίων για τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕ∆ Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μοριοδότησης των υποψηφίων για θέσεις ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για τις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για το Σχολικό Ετος 2010-2011. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αξιολόγησης Ωρομισθίου Εκπαιδευτικού Προσωπικού τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα προβεί στην ανάρτηση των πινάκων αξιολόγησης των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις εγκαταστάσεις των ΕΠΑΣ, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να ενημερωθούν για το σύνολο των μορίων και τη σειρά κατάταξής τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 6622/383/25.05.2010 απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την υπ’ αριθμ. Β122846/04 - 06 - 10 προκήρυξη των ειδικοτήτων για την πρόσληψη ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 70011 70013 70064 70074 70088 70097 70103 70105 70144 70152 70153 70185 70213 70217 70221 70229 70252 70255 70280 70285 70310 70326 70346 70348 70358 70399 70435 70440 70443 70461 70462 70467 70471 70472 70479 70485 70489 70508 70521 70537 70538 70545 70568 70573 70582 70588 70592 70623 70634 70637 70650 70670 70720 70722 70749 70758 70806 70809 70819 70839 70857 70872 70879 70881 70906 70909 70918 70952 70960 70996 103004 103010 103014 103045 103056 103059 103072 103092 103142 103144 103171 103180 103228 103231 103241 103261 103279 103294 103301 103303 103328 103331 103340 103374 103382 103418 103433 103435 103486 103496 103510 103519 103525 103527 103566 103574 103575 103607 103635 103639 103643 103651 103674 103677 103702 103707 103732 103748 103768 103770 103780 103821 103857 103862 103865 103883 103884 103889 103893 103894 103901 103907 103911 103930 103943 103959 103960 103967 103990 103995

Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 70000 έως 70999 και από 103000 έως 103999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η κλήρωση συνεχίζεται.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

764

SUPER 3 (2η κλήρωση):

243

SUPER 3 (3η κλήρωση):

281

EXTRA 5:

7, 14, 23, 26, 29


φωνή Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΚΑΕ ΠΑΟΚ

«Το χρέος µειώθηκε κατά 804.000 ευρώ» σελ. 23

«∆εν τελειώσαµε...» Ο Αρης είναι πλέον πολύ κοντά στην πρόκριση, αλλά ο Τόνι Κάλβο δηλώνει ότι η οµάδα πρέπει να παίξει µε την ίδια σοβαρότητα και στον αγώνα ρεβάνς

Πρεντιχέρ ο εκλεκτός Ο ΕΚΤΟΡ Κούπερ θεωρεί αναγκαία την απόκτηση ενός ακόµη αµυντικού µέσου και, όπως φαίνεται, η διοίκηση του Αρη θα εκπληρώσει την επιθυµία του. Με βάση όλες τις ενδείξεις, ο παίκτης που θα καλύψει την κενή θέση στον άξονα της µεσαίας γραµµής είναι ο 24χρονος Αργεντινός χαφ Λεονάρντο Σεµπαστιάν Πρεντιχέρ, που ανήκει στην Πόρτο. Οι πληροφορίες λένε ότι οι «κίτρινοι» τα έχουν βρει µε την Πόρτο για µονοετή δανεισµό και, εκτός απροόπτου, η συµφωνία θα επικυρωθεί εντός των προσεχών ηµερών. Ο Πρεντιχέρ, που επιβεβαιώνει τις προχωρηµένες επαφές µε τον Αρη, αγωνιζόταν φέτος στην πατρίδα του µε τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς, ως δανεικός από τους «δράκους». Ανοιχτό παραµένει επίσης το θέµα απόκτησης ενός ακόµη επιθετικού, αφού η γραµµή κρούσης δεν είναι πλήρης µε τους Τσέζαρεκ, Ρουίς και Κόκε. Στο µεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια της διοίκησης για την αποδέσµευση των παικτών που δεν έχουν θέση στα πλάνα του Κούπερ. Προτεραιότητα αποτελεί η υπόθεση Αντού που «κόπηκε» από την ελβετική Σιόν, καθώς οι απολαβές του φτάνουν τις 400.000 ευρώ. Εκτός οµάδας βρίσκονται ουσιαστικά και οι Ρόβας, Ντέιλι, Πιοβεζάν, Πέσκοβιτς, Αραβίδης και Βανγκέλι. Ο τελευταίος, πάντως, δε φαίνεται διατεθειµένος να λύσει το συµβόλαιό του, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει οµάδα η οποία θα µπορεί να του προσφέρει τα χρήµατα που λαµβάνει από την ΠΑΕ Αρης.

O Κάλβο έβαλε τον Αρη σε θέση πρόκρισης Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ο

Αρης επιβεβαίωσε στην πράξη την θεωρητική ανωτερότητά του έναντι της «πρωτάρας» στην Ευρώπη, Γιαγκιελόνια Μπιάλιστοκ και κατ’ ουσίαν εξασφάλισε την πρόκριση στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Οι «κίτρινοι» έπαιξαν µε αυτοπεποίθηση, εφάρµοσαν χωρίς σοβαρές παρεκκλίσεις (τουλάχιστον στο πρώτο ηµίχρονο) το τακτικό πλάνο του Εκτορ Κούπερ και «καθάρισαν» το µατς στην Πολωνία µε συνοπτικές διαδικασίες. Πέραν του Κολοµβιανού Τόχα, που εντυπωσίασε στο ντεµπούτο του µε τη φανέλα του Αρη, αγωνιζόµενος ως ανασταλτικός µέσος, σε ηγετική µορφή αναδείχθηκε ο Τόνι Κάλβο που «υπέγραψε» τη νίκη µε δύο γκολ σε διάστηµα τριών λεπτών. Με δηλώσεις του, όµως, στον «Αρης FM», o νεαρός Ισπανός απέδωσε την επιτυχία στη συνολική προσπάθεια της οµάδας. «Τα εύσηµα ανήκουν σε όλη την οµάδα και όχι µόνον σε µένα. Είµαστε ευτυχείς γιατί κάναµε ένα πολύ σηµαντικό βήµα για την πρόκριση. Σε ό,τι µε

αφορά, αισθάνοµαι καλά και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Είµαι ακόµη 23 ετών, κι έχω περιθώριο εξέλιξης. Νοµίζω ότι µπορώ να γίνω ακόµη καλύτερος και να προσφέρω περισσότερα. Στόχος µου είναι πάντα να βελτιώνω τις επιδόσεις µου σε σχέση µε τον προηγούµενο χρόνο. Φέτος, λοιπόν, πρέπει να ξεπεράσω τα πέντε γκολ». Αναλύοντας το παιχνίδι µε την Γιαγκιελόνια Μπιάλιστοκ, ο µέσος του Αρη τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι ούτε εµείς περιµέναµε ένα τόσο καλό ξεκίνηµα. Το παιχνίδι όµως δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η Γιαγκιελόνια είναι καλή οµάδα και έχει µεγάλη ικανότητα στις στηµένες φάσεις. Τα γκολ που πετύχαµε, όµως, µας έβαλαν σε θέση ισχύος ανοίγοντας το δρόµο για τη νίκη. Η πρόκριση βέβαια δεν έχει κριθεί. Η οµάδα πρέπει να παρουσιαστεί σοβαρή και συγκεντρωµένη και στη ρεβάνς, σαν να παίζει το πρώτο µατς. Δεν πρέπει να σκεφτόµαστε από τώρα την επόµενη κλήρωση ή τους πιθανούς αντιπάλους. Μόνον έτσι θα αποφύγουµε τις δυσάρεστες εκπλήξεις». Ο Τόνι Κάλβο κατέληξε αναφερόµενος στο

κλίµα που έχει διαµορφωθεί στην οµάδα αλλά και στη σχέση του µε τον κόσµο. «Οι ποδοσφαιριστές του Αρη βιώνουν συνθήκες που δύσκολα θα βρει κάποιος σε άλλη οµάδα. Η αγάπη των φιλάθλων προς την οµάδα σε κάνει να νιώθεις περήφανος που φοράς αυτήν τη φανέλα. Προσωπικά, θα προσπαθήσω να ανταποδώσω τη στήριξη που µας παρέχουν οι οπαδοί µας. Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω για όσο καιρό θα βρίσκοµαι στον Αρη». Στο µεταξύ, κυκλοφόρησαν χτες τα εισιτήρια για τον αγώνα ρεβάνς µε τη Γιαγκιελόνια, που θα γίνει την ερχόµενη Πέµπτη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (20:45). Σύµφωνα µε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ, οι φίλοι του Αρη µπορούν να τα προµηθεύονται από το Aris Mobile. Οι τιµές των εισιτηρίων ορίστηκαν ως εξής: Για τις Θύρες 1 και 3, 20 ευρώ, για τη Θύρα 2, 25 ευρώ, για τη Θύρα 9, 35 ευρώ και για τη Θύρα 7, 50 ευρώ. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας µπορούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι του Αρη µε τη Γιαγκιελόνια δωρεάν.


18

2

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Β’ ΕΘΝΙΚΗ

Κοντά στην έξοδο

«Αστέρια» στη Νίκαια

Οργίλη αντίδραση κατά του «επαναπατρισθέντος» Κυριαζή και κατά πάντων από τον Γ. Μπουµπένκο, ο οποίος µετρά ώρες στον Ηρακλή! Ερχονται Αραµπατζής, Ελευθερόπουλος Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Ο

Κυριαζής ήρθε, αλλά ο Μπουµπένκο (µάλλον) θα φύγει. Η χτεσινή µέρα εξελίχτηκε µάλλον απρόοπτα για τον Ηρακλή, καθώς η επιστροφή του 30χρονου αµυντικού στους «κυανόλευκους» ήταν η αφορµή (και προφανώς όχι η αιτία) για την αντίδραση του Γ. Μπουµπένκο, όπως αυτή εκφάστηκε µετά το τέλος του φιλικού µε την Κατάνια. «Τον Κυριαζή δεν τον ξέρω, ούτε ποιος τον έφερε, ούτε µε αφορά ο παίκτης!», δήλωσε ο προπονητής, αλλά δεν έµεινε εκεί. Εξέφρασε παράπονα κατά της διοίκησης γιατί η οµάδα χρειάζεται τερµατοφύλακα, στόπερ και επιθετικό, αλλά «παίρνει παίκτες στο χώρο του κέντρου», παράπονα γιατί αγνοήθηκε η εισήγησή του για τον Κροάτη Σκέντερ, υποστήριξε ότι είχε εισηγηθεί την παραµονή των Λέκι, Παπαζαχαρία, Γιαννούλη και Κονέ και στο τέλος ζήτησε να του πάρουν ένα.. «φτηνό Μαϊκόν». Το ύφος της αντίδρασής του µπορεί να είναι πρωτοφανές, αλλά

Κυριαζής και Κατσαµπής θα ανταµώσουν στον Ηρακλή ύστερα από οχτώ χρόνια (τουλάχιστον έµµεσα) σχετίζεται µε την αποµάκρυση του συνεργάτη του, Γ. Καπαγιαννίδη. Επισήµως από τη διοίκηση ελέχθη ότι θα γίνει προσπάθεια να αµβλυνθούν οι τόνοι, ωστόσο η συνύπαρξη των δύο πλευρών φαντάζει πλέον αδύνατη. Η στροφή του Ηρακλή σε Ελληνες ποδοσφαιριστές υλοπoιήθηκε µε τον «επαναπατρισµό» του Κυριαζή, ενώ

στο κατόπι του αναµένονται ο Ν. Αραµπατζής και ο Δ. Ελευθερόπουλος. Ο Κυριαζής επιστρέφει ύστερα από 7,5 χρόνια στο Καυταντζόγλειο και αφού νωρίτερα πέρασε από τις Τριεστίνα, Αρέτσο, Σαρλενιτάνα και Κατάνια. «Είναι δεδοµένο ότι ποτέ δεν αποµακρύνθηκα από την οικογένεια της οµάδας. Σκεφτόµουν πάντοτε την επανένταξη κι αυτή ήταν η πιο κα-

τάλληλη συγκυρία», δήλωσε ο 30χρονος αµυντικός. Θέµα ωρών είναι η συµφωνία µε τους άλλους δύο. Ο Αραµπατζής αποτελεί µια δοκιµασµένη λύση, τόσο στον Πανσερραϊκό όσο και µετέπειτα στον ΠΑΟΚ. Η (οικονοµική) απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ελάχιστη και ο 26χρονος αµυντικός θα βάλει την υπογραφή του σε συµβόλαιο τρι-

ετούς διάρκειας. Δεδοµένη πρέπει να θεωρείται η συµφωνία (για ένα χρόνο) και µε τον Ελευθερόπουλο. Ευχή βέβαια όλων να έχει ξεπεράσει τα προβλήµατα στη µέση, που τον ταλαιπώρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στα Γιάννινα. Στο Καυταντζόγλειο αναµένεται από τον Πανθρακικό και ο 22χρονος επιθετικός, Χρ. Πέντσας.

ΤΟ ∆ΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ (ΛΙΜΑ) ΘΕΛΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

Φιλικό (ξύλο) µε Κατάνια, σοκ µε Αλετσένβου ΑΡΧΙΣΕ αλλά έµελλε να µην ολοκληρωθεί ποτέ το πρώτο φιλικό του Ηρακλή στην Ιταλία, µε αντίπαλο την Κατάνια. Ενα χτύπηµα του Μπαριέντος εκτός φάσης στον Κανακούδη στο 68’ προκάλεσε την «έκρηξη» των παικτών της ελληνικής οµάδας, ο διαιτητής απέβαλε τον Αργεντινό, αλλά οι διαµαρτυρίες οπαδών της Κατάνια για την αποβολή οδήγησαν, δύο λεπτά µετά, το ρέφερι να δώσει πρόωρο τέλος. Τα κακά νέα όµως, ήρθαν από τον τραυµατισµό του Αλετσένβου. Ο Νιγηριανός τραυµατίστηκε σοβαρά (κάταγµα περόνης) και οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για απουσία τριών µηνών! Οι «κυανόλευκοι» πραγµατοποίησαν την καλύτε-

ρη ώς τώρα εµφάνισή τους και βρέθηκαν πίσω στο σκορ από ένα διπλό λάθος των Κατσικά και Μπαντή, που εκµεταλλεύτηκε ο Πέσε (24’). Στο φιλικό - και νωρίτερα, στην προπόνηση - δοκιµάστηκαν οι δύο Ιταλοί, Καρπάτσο (φωτό) και Κουάντρι. Ωστόσο είναι νωρίς για συµπεράσµατα. Αύριο ο Ηρακλής θα αντιµετωπίσει στο γήπεδο του Σαν Μικέλε την Αλ Νασρ (18.00 ώρα Ελλάδας). Ο Ηρακλής αγωνίστηκε µε τους Μπαντή (46’ Καρπάτσο), Κρέιτσι, Κατσαµπή (46’ Σαρακατσάνος), Κατσικά, Αλετσένβου (38’ Κανακούδης), Καρλίνιος, Ζοτ (64’ Βουτσιάς), Ραντούικο (64’ Κουάντρι), Γκαρσία (46’ Παπαστεριανός), Πιτσόκο, Γιάκοµπ.

ΤΟ δικό του Πάµπλο (Λίµα) θέλει να φέρει ο Ηρακλής στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 29χρονο διεθνή (14 συµµετοχές) ακραίο αµυντικό, ο οποίος αγωνίστηκε επί µια εξαετία στην Ντανούµπιο (197 αγώνες, 14 γκολ), ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έβγαζε το ψωµί του στη Βέλεζ Σάρσφιλντ (49 συµµετοχές, 3 γκολ) και, ως δανεικός, τη Ροζάριο Σέντραλ. Την περασµένη σεζόν βρέθηκε στη «σκιά» του Αργεντινού Εµιλιάνο Πάπα και είχε ελάχιστες συµµετοχές. Ωστόσο, το βιογραφικό του «µιλά» για µια περίπτωση κάθε άλλο παρά τυχαία και οι διαπραγµατεύσεις που διεξάγουν οι «κυανόλευκοι» για συµβόλαιο δύο ετών βρίσκονται σε προχωρηµένο στάδιο.

ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΟΥΣ στόχους βάζει η νέα διοίκηση του Ιωνικού. Σύµφωνα µε πληροφορίες η νέα ιδιοκτησία θέλει να φέρει στη Νίκαια δύο ποδοσφαιριστές µε σπουδαία διαδρµοµή σε ευρωπαϊκές οµάδες. Ο λόγος για το διεθνή Αµερικανό µέσο, Ντεµάρκους Μπίζλεϊ και τον Περουβιανό επιθετικό, Αντρέζ Μεντόζα. Ο 28χρονος Μπίζλεϊ έχει περάσει από Μάντσεστερ Σ., Αϊντχόβεν, Σικάγο, Λος Αντζελες Γκάλαξι και Ρέιντζερς, ενώ ο 32χρονος Μεντόζα από Μονάρκας Μορέλια, Στεάουα Β., Ντιναµό Μόσχας, Μαρσέιγ, Ντόνετσκ, Μπριζ και Σπόρτινγκ Κριστάλ. ΣΕ «ναυάγιο» οδηγείται η προσπάθεια του ΟΦΗ να εντάξει στο ρόστερ του τον Πόποβιτς. Ο εκπρόσωπος του Κροάτη ποδοσφαιριστή δεν κατέστη δυνατό να έρθει σε επαφή µε το Γ. Κουράκη και αποχώρησε άπραγος από το Ηράκλειο. Πάντως, στο χώρο προετοιµασίας, στο Καρπενήσι, αναµένεται για να δοκιµαστεί από το Γ. Χατζηνικολάου ο Γκανέζος επιθετικός, Σ. Γιακούµπου. Εξάλλου, ο ∆ιαγόρας µεταβαίνει αύριο στο Ελατοχώρι για το βασικό στάδιο της προετοιµασίας του, σήµερα το απόγευµα η Καλλιθέα θα αντιµετωπίσει το Μακεδονικό Φούφας και τη ∆ευτέρα ο Εθν. Αστέρας τον ΟΦΗ. Τέλος, ο Θρασύβουλος έβαλε τέσσερα γκολ (4-1, δύο γκολ ο Μποδώνιας, από ένα Μουστόγιαννης, Ζαχαρόπουλος) στους Νέους του Ολυµπιακού. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ επικρατεί στον Τίρναβο για την απόκτηση του Α. Χατζηρίζου. Οπως τόνισε ο προπονητής Μ. Ζιώγας, ο 34χρονος µέσος θα προσδώσει την απαιτούµενη ποιότητα στη µεσαία γραµµή της οµάδας. Φιλικό τεστ µε αντίπαλο τον Παναθρακικό περιµένει σήµερα το απόγευµα (18.00) τον Αετό Σκύδρας, ενώ την ερχόµενη ∆ευτέρα η ∆όξα Κρανούλας θα τεθεί αντίπαλη των Ιωαννίνων, στο Ελατοχώρι. Τέλος, από το «µικροσκόπιο» του Π. Γκουτσίδη τίθεται στα Γιαννιτσά ο 23χρονος Αλβανός µέσος. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα πάρει µέρος στο σηµερινό (18.00) φιλικό µε αντίπαλο τη δεύτερη οµάδα του ΠΑΟΚ.


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΜΠΑΛΟΤΕΛΙ

Πολλά τα λεφτά... Η ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Σίτι τα έχει βρει σε όλα µε την Ιντερ για την παραχώρηση του Μάριο Μπαλοτέλι και ο Ροµπέρτο Μαντσίνι εκτιµά ότι ο νεαρός φορ θα κάνει θραύση στην Πρέµιερ Λιγκ. Ωστόσο, η συµφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς ο διεθνής στράικερ εγείρει υπερβολικές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις αποδοχές του. Οι πληροφορίες αναφέρουν µάλιστα ότι η διαφορά ανέρχεται στις... 800.000 ευρώ! Πάντως, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, η µεταγραφή θα γίνει, αφού τόσο η οµάδα όσο και ο παίκτης επιθυµούν διακαώς τη συνεργασία. Στο µεταξύ, ο 39χρονος γκολκίπερ Ντέιβιντ Τζέιµς αποτελεί παρελθόν για την Πόρτσµουθι και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μπρίστολ Σίτι.

«Βασίλισσα» ξανά! Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποθεώνει τον Μουρίνιο και προβλέπει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα σαρώσει τους τίτλους. Υπέγραψε ο Κεντίρα Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Η

Ρεάλ Μαδρίτης συνεχίζει την προετοιµασία της στο Λος Αντζελες και ο Κριστιάνο Ρονάλντο εµφανίζεται βέβαιος ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο θα κάνει πάλι το... θαύµα του. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Special One, η «βασίλισσα» θα επιστρέψει στο θρόνο της. «Ο Μουρίνιο είναι γεννηµένος νικητής και το έχει αποδείξει µε τα επιτεύγµατά του όπου κι αν δούλεψε. Μαζί του η Ρεάλ θα γίνει ξανά η κορυφαία οµάδα του κόσµου και είµαι σίγουρος ότι στο τέλος της φετινής σεζόν θα πανηγυρίσουµε την κατάκτηση πολλών τίτλων. Είναι µεγάλη εµπειρία να κάνεις προπόνηση υπό τις οδηγίες του. Καµία προπόνηση δε µοιάζει µε την προηγούµενη. Κάνουµε φοβερή δουλειά µαζί του και παράλληλα διασκεδάζουµε». Ο Ρονάλντο απάντησε

και σε όσους κατηγορούν τον Μουρίνιο ότι δεν προάγει το καλό ποδόσφαιρο και ότι φτιάχνει οµάδες που ενδιαφέρονται µόνον για το αποτέλεσµα. «Ο Μουρίνιο δε φτιάχνει αµυντικογενείς οµάδες. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία του και όσοι το υποστηρίζουν κάνουν λάθος. Με τους παίκτες που έχει στη Ρεάλ, είναι βέβαιο ότι θα δηµιουργήσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό σύνολο». Στο µεταγραφικό τοµέα, η Ρεάλ ανακοίνωσε χτες την πενταετή συµφωνία µε τον 23χρονο Γερµανό µέσο Σάµι Κεντίρα. Οι Μαδριλένοι είναι κοντά και στην απόκτηση του Μαϊκόν (η Ιντερ θα εισπράξει 28 εκατοµµύρια ευρώ) µολονότι δεν έχει γεφυρωθεί ακόµη το χάσµα µεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τις ετήσιες απολαβές του Βραζιλιάνου. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μουρίνιο έχει εισηγηθεί να αποκτηθεί και ο Αµάουρι από τη Γιουβέντους.

ΜΙΛΙΤΟ

«Τα θέλουµε όλα ξανά» Ο ΝΤΙΕΓΚΟ Μιλίτο ήταν ο αδιαµφισβήτητος πρωταγωνιστής της Ιντερ στο δρόµο προς την κατάκτηση του «τρεµπλ». Ο Αργεντινός φορ, που θα είναι υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα», ενσωµατώθηκε χτες στην αποστολή των πρωταθλητών Ευρώπης και δήλωσε έτοιµος για νέους θριάµβους. «Πέρυσι τα κατακτήσαµε όλα αλλά δεν αισθανόµαστε κορεσµένοι. Εχουµε την ίδια όρεξη και ο επόµενος στόχος είναι να κάνουµε το 6Χ6 κατακτώντας τα δύο Σούπερ Καπ και το Παγκόσµιο Κύπελλο Συλλόγων. Θέλουµε δηλαδή να πετύχουµε ό,τι πέτυχε πέρυσι η Μπαρτσελόνα». Στο µεταξύ, η Ραµποντνίσκι Σκοπίων κινδυνεύει µε τιµωρία από την ΟΥΕΦΑ εξαιτίας της ρατσιστικής επίθεσης που εξαπέλυσαν οπαδοί της σε βάρος παικτών της Λίβερπουλ.

Μέριλιν Μονρόε: πίσω από το μύθο Θεσσαλικό Θέατρο: 35 χρόνια στο σανίδι Νίκος Αργυρόπουλος: ένας αυθεντικός ρεμπέτης Louis Vuitton: με αποσκευή τη μόδα «Gümüs »: «Η Ασημούλα» της τηλεθέασης Φεστιβάλ Λοκάρνο: ο κινηματογράφος στο επίκεντρο

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Ο 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


20

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΤΩΝ Σ

Εμφαση σ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΜΠΟΥΜΣΟΝΓΚ, ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ Ο ΠΑΟ

«Να ηγηθώ της άμυνας του Παναθηναϊκού»

Αρχισε η δουλειά στον ΠΑΟΚ για τη Ελπίδες για τον Κοντρέρας, μπαίνει Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Ο Χειραψία του Α. Μπουμσόνγκ με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟ, Δ. Γόντικα ΝΑ πανηγυρίσει ό,τι και ο φίλος του Τζιμπρίλ Σισέ - το νταμπλ στην Ελλάδα - έθεσε ως μεγάλο στόχο το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, Αλέν Μπουμσόνγκ, ο οποίος παρουσιάστηκε επίσημα στα γραφεία της ΠΑΕ. «Ηρθα στους καλύτερους και ελπίζω η άφιξή μου εδώ να συνδυαστεί με τα καλύτερα ποδοσφαιρικά χρόνια της καριέρας μου. Θέλω να προσαρμοστώ και να παίξω όσο καλύτερα μπορώ και, όταν γίνει αυτό, τότε με φυσικό τρόπο μπορώ να ηγηθώ της άμυνας της ομάδας», δήλωσε ο Μπουμσόνγκ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η μητέρα του (παρούσα στη συνέντευξη Τύπου) παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή του και η διάθεσή του είναι να τη συμβουλεύεται πάντα. Ο 31χρονος αμυ-

ντικός θα ενσωματωθεί στη νέα του ομάδα αμέσως μετά την επιστροφή της από το Τορόντο, εκεί όπου η αποστολή πέταξε χτες το πρωί. Κατά το διάστημα της εκεί παραμονής ο Παναθηναϊκός θα δώσει δύο φιλικά, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιντερ και τη Μίλαν. Στην αποστολή περιλαμβάνονται οι Τζόρβας, Καρνέζης, Φερνάντες, Βύντρα, Μαρίνος, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Ιωαννίδης, Καντέ, Μπιάρσμιρ, Σαριέγκι, Σιμάο, Δημούτσος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Νίνης, Λέτο, Γκοβού, Σισέ, Πετρόπουλος, Μαυρίας. Στον Καναδά θα ενσωματωθεί ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. ΤΗ θέλησή του να μην αποχωρήσει κανείς παίκτης από το ρόστερ της ΑΕΚ, επανέλαβε ο προπονητής της Ντ. Μπάγεβιτς, κατά τη διάρ-

κεια συνέντευξης Τύπου στην Αυστραλία. «Θα ήταν καλό να μην φύγει κανείς», σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί βέτο προς τη διοίκηση. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εμφανίσεις της ΑΕΚ στα φιλικά παιχνίδια της στο τουρνουά του Σίδνεϊ. «Δεν ήταν έκπληξη, αλλά δεν περίμενα τόσο γρήγορα να παίζουμε τόσο καλά», συμπλήρωσε ο κ. Μπάγεβιτς. Σήμερα το πρωί (9.00 ώρα Ελλάδας) η ΑΕΚ ολοκληρώνει τον κύκλο των φιλικών αγώνων με αντίπαλο τη Ρέιντζερς. ΦΙΛΙΚΟ αγώνα με αντίπαλο τη Μάλαγα, στο Μπαντ Κρόιντσαχ της Γερμανίας , θα δώσει στις 10 Αυγούστου ο Πανιώνιος. Η αποστολή θα αναχωρήσει στις 9 του μήνα από την Ελλάδα και θα επιστρέψει την επομένη του αγώνα.

ΞΑΝΘΗ

ΚΑΒΑΛΑ

ΛΑΡΙΣΑ

ΟΛ. ΒΟΛΟΥ

ΤΗΝ απόκτηση του Τζορτζ Μπόατενγκ ανακοίνωσαν οι «ακρίτες». Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης είχε προαναγγείλει μια μεγάλη μεταγραφή και την έκανε. Πρόκειται για τον 34χρονο μέσο από την Γκάνα (με ολλανδική υπηκοότητα) που έχει αγωνιστεί δώδεκα χρόνια στην Αγγλία. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Εξέλσιορ το 1994, ενώ έναν χρόνο μετά μεταγράφηκε στην Φέγενορντ. Το 1998 πήγε στην Αγγλία και μέχρι πέρσι αγωνιζόταν εκεί έχοντας φορέσει κατά σειρά τις φανέλες των Κόβεντρι, Αστον Βίλα, Μίντλεσμπρο και Χαλ. «Είμαι πολύ χαρούμενος για την μεταγραφή μου. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της» δήλωσε ο παίκτης μετά την υπογραφή των συμβολαίων.

ΟΙ Επστάιν και Γκαλίνοβιτς αποτελούν τους βασικούς στόχους της ομάδας. Ο πρώτος δεν βρίσκεται στα πλάνα του Λίνεν και είναι υπό παραχώρηση. Μάλιστα, είχε επαφές και με τον Πανιώνιο αλλά τελικά δεν επήλθε συμφωνία. Οσο για τον δεύτερο, έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό. Η εμπειρία του είναι μεγάλη και «σύμμαχος» της Καβάλας είναι η επιθυμία του παίκτη να παραμείνει στην Ελλάδα. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.: Φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό δίνει σήμερα η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου. Ο Ελληνας τεχνικός «πονοκεφαλιάζει» καθώς οι Κρις, Ριμκεβίτσιους και Στεφανάκος, είναι τραυματίες και θα χάσουν αρκετές προπονήσεις. Από την άλλη, ο Ορόθκο μπήκε σε πλήρεις ρυθμούς προπονήσεων.

ΜΕ προορισμό την Ιταλία «πέταξαν» χθες οι «βυσσινί» όπου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας. Εκεί η ΑΕΛ θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Μπρέσια (01/08), Κιέβο (04/08) και Πιατσέντζα (07/08). Μαζί τους ταξίδεψε και το τελευταίο απόκτημα, ο Ιμπραΐμ Ταλ. Ο 29χρονος αμυντικός υπέγραψε για τα επόμενα δύο χρόνια και θα αγωνιστεί κανονικά στα φιλικά. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Στην Ελλάδα αναμένεται σήμερα ο Μπόγιαν Βρούτσινα. Ο Κροάτης επιθετικός θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά θα υπογράψει συμβόλαιο με την ομάδα. Τέλος πρόταση 350.000 από τον Ολυμπιακό για τον Παπάζογλου δέχτηκε η ΠΑΕ και αναμένεται η απάντηση.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ήταν η παρουσία των «ερυθρόλευκων» στα χθεσινά 45λεπτα φιλικά με Πορτογκρουάρο (1-0) και Λάτσιο (0-0). Στο πρώτο, το γκολ πέτυχε με κεφαλιά ο Μάρτινς (24΄). Μάλιστα, στο 14΄ ο ίδιος παίκτης έχασε πέναλτι. Στο δεύτερο, μπορεί να μην μπήκε κάποιο γκολ, ωστόσο η ομάδα του Σάκη Τσιώλη πραγματοποίησε καλή εμφάνιση. Πάντως οι Ιταλοί πήραν την νίκη μέσω της διαδικασίας των πέναλτι. Στο πρώτο φιλικό έπαιξαν οι: Ρόκα, Σελεζί, Ρόκας, Τομάς, Κουσέρα, Σκάρος, Κάστρο, Μητρόπουλος, Ρίκκα, Πλιάγκας και Μαρτίν, ενώ στο δεύτερο οι: Γιακούποβιτς, Ψυχογιός, Ζαραδούκας, Σανκαρέ, Κουσέρα (20’ Γκότοβος), Αλβάρεζ, Καπετάνος, Μόνχε, Ουμπίντες, Καμπάνταης και Σολάκης.

ΠΑΟΚ έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση και καλείται να βελτιώσει την εικόνα του για να πανηγυρίσει μια ιστορική πρόκριση. Κανείς στην Τούμπα δεν ξεχνά ότι η ομάδα παρουσίασε αρκετά προβλήματα στην «Αμστερνταμ Αρίνα». Η ισοπαλία προκαλεί αισιοδοξία, όχι όμως εφησυχασμό. Από χτες ο Παύλος Δερμιτζάκης άρχισε να δουλεύει με τους παίκτες του με βάση τα αξιόπιστα συμπεράσματα του αγώνα της περασμένης Τετάρτης. Ο προπονητής του «Δικεφάλου» είχε σπεύσει άλλωστε μέσα στους πανηγυρισμούς για το 1-1 να υπενθυμίσει ότι «χρειάζεται δουλειά τις προσεχείς μέρες, επειδή έχουμε αδυναμίες». Χτες τόνισε στους παίκτες ότι πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο στόχο, αφού «τίποτα δεν έχει τελειώσει». Ακόμη, αναφέρθηκε εκτεταμένα σε θέματα τακτικής, αφού στο πρώτο ημίχρονο παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αμυντική λειτουργία, η οποία πέρσι ήταν το μεγάλο «όπλο» της ομάδας, αλλά φέτος αποτελεί «αχίλλειο πτέρνα». Οι πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε ο Αγιαξ δεν οφείλονται μόνο στο ταλέντο των παικτών της ολλανδικής ομάδας, αλλά και στα λάθη των «ασπρόμαυρων». Η εμπειρία και η προσωπικότητα του Κοντρέρας μπορούν να προσφέρουν λύσεις, ώστε να επιστρέψει η... χαμένη σιγουριά. Γι’ αυτό έχει ξεκινήσει «αγώνας δρόμου» απ’ το Χιλιανό σε συνεργασία με το τεχνικό τιμ. Αν ο διεθνής στόπερ κριθεί έτοιμος για τη ρεβάνς, θ’ αντικαταστήσει τον Τσιρίλο ή τον Μαλεζά. Βελτίωση θα χρειαστεί και στη συνεργασία των πλάγιων μπακ Μπουσαΐντι, Σνάουτσνερ (δεν αποκλείεται κάποια αλλαγή) με τους αντίστοιχους μεσοεπιθετικούς. Δεδομένη είναι η απουσία των Μουσλίμοβιτς, Κριστιάνο (ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα), Χαλκιά (θεραπεία), Λίνο. Ο τελευταίος ακολούθησε κανονικό πρόγραμμα σε πιο χαλαρό ρυθμό και θα είναι έτοιμος σε περίπου δύο εβδομάδες. Επομένως, υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες πως θα προλάβει τις επόμενες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ, στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Γιουρόπα Λιγκ. Σήμερα το πρόγραμμα της ομάδας περιλαμβάνει δύο προπονήσεις. Στο μεταξύ, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ κάνουν τη δική τους προετοιμασία για τη μεγάλη βραδιά. Τα λίγα εισιτήρια που κυκλοφόρησαν έχουν εξαντληθεί, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Θύρας 8 θα παραμείνει κενό, λόγω της παρουσίας περίπου 400 φίλων του «Αίαντα». Ορισμένοι φίλαθλοι του «Δικεφάλου» προσπάθησαν να βρουν εισιτήρια, μέσω... Αγιαξ, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τα έργα στην Τούμπα έχουν ολοκληρωθεί και το γήπεδο θα παρουσιάσει μια αξιοπρεπή εικόνα, ενώ οι διοικούντες την ΠΑΕ θα ζητήσουν απ’ τους συνδεσμίτες να περιφρουρήσουν το γήπεδο για την αποφυγή «περιπετειών» με την ΟΥΕΦΑ.

Στην άμυνα


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

5

21

ΣΠΟΡ

σε άμυνα, τακτική

ΑΓΙΑΞ

η μεγάλη βραδιά της Τετάρτης. Ομιλία του Δερμιτζάκη στους παίκτες. ι σταδιακά στο πρόγραμμα ο Λίνο. Ετοιμη για τη ρεβάνς η Τούμπα

«Να τους σκοτώσουμε» Ο ΑΓΙΑΞ αντιμετωπίζει απόψε την Τβέντε για το Σούπερ Καπ. Στο μυαλό του έχει όμως την αναμέτρηση της Τούμπας, η οποία... προέκυψε ιδιαίτερα δύσκολη για τον «Αίαντα» μετά το 1-1 στην «Αμστερνταμ Αρίνα». Γι’ αυτό ο Μάρτιν Γιολ (φωτό) θα ξεκουράσει ορισμένους βασικούς του, ώστε να τους έχει σε καλύτερη κατάσταση την Τετάρτη. Ακόμη και χτες ο προπονητής του Αγιαξ αναφέρθηκε στην ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ κακό αποτέλεσμα», αφού δήλωσε: «Παίξαμε καλά, ειδικά στα πρώτα είκοσι λεπτά. Αυτό ο καθένας μπορούσε να το διαπιστώσει». Ο Γιολ ανέλυσε και τον τρόπο, με τον οποίο η ομάδα του δέχτηκε το γκολ από τον Ιβιτς. «Ο Βερτόνγκεν έφυγε από την θέση του, ο Ντε Ζέου έχασε την μπάλα, ο Αλντερβέιρελντ ξεχάστηκε, ο Ενό έχασε τον παίκτη του και ο ΠΑΟΚ σκόραρε», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, μίλησε για τα στοιχεία που πρέπει να παρουσιάσει ο Αγιαξ στην Τούμπα για να πάρει την πρόκριση: «Μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση στον επόμενο προκριματικό γύρο. Στο πρώτο ημίχρονο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουμε. Θα έχουμε ευκαιρίες στην Ελλάδα, απλά θα πρέπει μ’ αυτές να... σκοτώσουμε τον ΠΑΟΚ». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μέσος του Αγιαξ Ντέμι Ντε Ζέου που μίλησε με αποφασιστικότητα για τη ρεβάνς. Στην ιστοσελίδα «V-bal. nl» δήλωσε: «Παίζουμε για την πρόκριση και δεν ξεχνάμε την ανάγκη να περάσουμε στην επόμενη φάση. Στο πρώτο ημίχρονο έπρεπε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να πάμε το σκορ στο 4-0. Θα ήταν φυσιολογικό σκορ για αγώνα στην έδρα μας και πάντα αυτό ψάχνουμε, αλλά τώρα θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια. Στην Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, για την ακρίβεια πρέπει να τους… σκοτώσουμε».

α επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον της τεχνικής ηγεσίας

ΑΓΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το «πιστεύω» του Αγγελόπουλου

Ρόμενταλ: «Πρωτάθλημα ή τίποτα»

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ για την απόφασή του να έρθει στον Αγρ. Αστέρα, αλλά και για την εν εξελίξει προετοιμασία της ομάδας δήλωσε ο Αχ. Αγγελόπουλος. Ο έμπειρος αμυντικός (φωτό) τόνισε ότι η έλευσή του στον Εύοσμο σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του και δήλωσε αισιόδοξος για μια πετυχημένη χρονιά. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη του βασικού σταδίου της προετοιμασίας μας. Υπάρχει εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα και κάθε μέρα που περνά γνωριζόμαστε και καλύτερα μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς το καλό υλικό υπάρχει, τώρα μένει να δεθούμε μεταξύ μας και να δουλέψουμε προς τη σωστή κατεύ-

θυνση. Θα κάνουμε μια πολύ δυνατή ομάδα και δεν αρκεί μόνο να το πιστεύουμε, αλλά και να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό», συμπλήρωσε. ΠΑΡΕΛΘΟΝ από το Λεβαδειακό αποτελεί ο Γ. Ζησόπουλος, έπειτα από θητεία πέντε ετών στην ομάδα της Βοιωτίας. Ο 26χρονος μέσος είχε έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου, αλλά αυτό λύθηκε κοινή συναινέσει. Ο Ζησόπουλος εδέχεται να συνεχίσει την καριέρα του στον Πιερικό. Στο μεταξύ, ο Λεβαδειακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντορέλ Ζαχάρια. Ο 32χρονος Ρουμάνος επιθετικός, με θητεία μεταξύ άλλων στη Στεάουα Βουκουρεστίου, υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενός χρόνου.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ από την τροπή που πήρε η καριέρα του με την έλευσή του στον Ολυμπιακό παρουσιάστηκε ο Ντ. Ρόμενταλ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο της πατρίδας του ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι σκόραρε στο πρώτο του επίσημο ματς, για τη συνέχεια είπε πως «πρέπει να προσαρμοστώ και να γνωρίσω καλύτερα όλους τους συμπαίκτες μου», ενώ τόνισε με έμφαση πως οτιδήποτε άλλο εκτός από το πρωτάθλημα θα είναι αποτυχία. «Πρωταρχικός στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα θεωρηθούμε αποτυχημένοι. Στο συγκεκριμένο κομμάτι η πίεση είναι ίδια με τον Αγιαξ», είπε. Αναφερόμενος στον κόσμο και τις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό του, σημείωσε πως «είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που επέλεξα να συνεχίσω την καριέρα μου σ’ αυτήν την ομάδα», ενώ κληθείς να σχολιάσει την ελληνική πραγματικότητα, σημείωσε πως «το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητας των Ελλήνων».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο είχε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ. Νικητιάδης, στο πλαίσιο των επαφών του με αθλητικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε την ανάγκη να μπει τέλος στο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα λέγοντας ότι «η ελληνική Πολιτεία δεν προτίθεται να χρηματοδοτεί, άμεσα ή έμμεσα τη βία, τον οπαδικό φανατισμό και τον τυφλό παραγοντισμό». Ο κ. Πιλάβιος συμφώνησε και εισηγήθηκε στον υφυπουργό την ίδρυση διοικητικής αρχής, η οποία θα εξετάζει και θα αντιμετωπίζει περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για «στημένους» αγώνες. ΤΟ Πανθεσσαλικό Στάδιο θα δηλώσει η ΑΕΚ στην ΟΥΕΦΑ ως εναλλακτική έδρα, για τον πρώτο της ευρωπαϊκό αγώνα επί ελληνικού εδάφους. Η Ενωση θα ζητήσει από τον αντίπαλό της στη φάση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αν δεν προκύψει από την ίδια την κλήρωση της 6ης Αυγούστου, να γίνει η ρεβάνς στην Ελλάδα και αυτό διότι θέλει να εξαντλήσει τις πιθανότητές της ν’ αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ.


22

6

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ - ΜΠΑΣΚΕΤ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ωρα... Περικλή

ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ

Ο Ιακωβάκης ρίχνεται στη µάχη στον τελικό των 400µ. µε εµπόδια. Ελπίδες και για Πέρρα. Εβδοµος ο Τσάκωνας στα 200µ.

ΤΗ συντριβή µε 84-51(φωτό) από τη διοργανώτρια Λιθουανία γνώρισε η Εθνική µας στο Ευρωµπάσκετ Εφήβων, και είπε «αντίο» στην τετράδα της διοργάνωσης. Η οµάδα του Γιώργου Βλασσόπουλου έκανε δεύτερη συνεχόµενη τραγική εµφάνιση, µετά το διασυρµό από τη Ρωσία, χαλώντας τις καλές εντυπώσεις που είχε αφήσει στις πρώτες φάσεις της διοργάνωσης. Η Εθνική µας κατάφερε να αντισταθεί µόνο στο πρώτο δεκάλεπτο της αναµέτρησης και στη συνέχεια κατέρρευσε. Μόνον ο Λίνος Χρυσικόπουλος διασώθηκε από το αντιπροσωπευτικό µας συγκρότηµα, το οποίο θα παλέψει σήµερα και αύριο για τις θέσεις 5-8. Τα δεκάλεπτα: 19-16, 42-26, 67-42, 84-51. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Σιµαναβίτσιους 2, Πούκις 15 (3), Ανιούλις 2, Ουλανόβας 11 (1), Ρεντίκας 19 (3), Μαζέλις 2, Ματσκεβίτσιους, Σαµπόνις 2, Σκούτσας 12, Τσιζάουσκας 5, Γιάξτας 4, Βαλαν Σιούνας 10 (17ρ.). ΕΛΛΑ∆Α: Μοτσενίγος, Φανσέκας 2, Ψαρόπουλος 9, Αντωνάκης 2, Μαυρογιάννης 7 (1), ∆ερµιτζάκης, Παπαδιονυσίου, Τσαλκιτζής, Μελισσαράτος, Καµπούρης 8 (1), Μολφέτας 2, Χρυσικόπουλος 21 (9/21δ., 1/1τρ., 8ρ., 5κοψ.). ΝΕΑΝΙ∆ΕΣ: τη δεύτερη νίκη της σηµείωσε η Εθνική Νεανίδων στο Ευρωµπάσκετ (Β΄κατηγορίας) της Ρουµανίας. Η οµάδα του Τάκη Μπακογεώργου επιβλήθηκε άνετα της Ελβετίας µε 82-41. Η σύνθεση της οµάδας µας: Βουλγαράκη, Γιαµπάνη 3, Καµπουράκη 2, Κανταρά 7 (1), Λουκάτου 2, Πατεράκη 9, Πολιτοπούλου, Σαρτζετάκη 7 (1), Σελλά 9 (3), Σλούκα 9 (1), Σπανού 22 (1 ), Χατζηγιακουµή 12 (2) .

Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Η

µεγάλη ώρα για τον Περικλή Ιακωβάκη είναι τώρα. Ο Ελληνας πρωταθλητής δίνει σήµερα το «παρών» στον τελικό των 400µ. µε εµπόδια (21.10) και όπως είχε πει µετά την πρόκρισή του «εάν εγώ είµαι καλά...». Αλλωστε, τι άλλο µπορείς να περιµένεις από τον κάτοχο του τίτλου, παρά την υπεράσπισή του; Η δεύτερη σηµερινή ελληνική παρουσία σε τελικό είναι αυτή της Αθανασίας Πέρρα στο τριπλούν (20.10). Στο υπόλοιπο πρόγραµµα υπάρχει το πρωί η συµµετοχή της ελληνικής οµάδας σκυταλοδροµίας 4Χ400 των Ανδρών (Γράβαλος, Κυριακίδης, Μελαχροινούδης και Σωτ. Ιακωβάκης) στο Β’ γκρουπ, ενώ ολοκληρώνεται η συµµετοχή της Ρούλας Στρατάκη και της Σοφίας Υφαντίδου στο έπταθλο (µήκος, ακοντισµός και 800µ.). Η χτεσινή µέρα περιελάµβανε µία ελληνική συµµετοχή σε τελικό και αντίστοιχα δύο προκρίσεις σε τελικούς. Συγκεκριµένα, ο Λυκούργος Τσάκωνας,

κάνοντας κακή εκκίνηση, περιορίστηκε στην 7η θέση στα 200µ., µε 20.90 (το χρυσό µετάλλιο κατέκτησε ο Γάλλος Λεµέτρ µε 20.37). Νωρίτερα, ο Λούης Τσάτουµας (φωτό) «προσγειώθηκε» στα 8.17µ. µε την πρώτη του προσπάθεια στον προκριµατικό του τριπλούν και πήρε άνετα την πρόκριση στον αυριανό τελικό.

«Ηταν µία καλή αρχή. Στον τελικό θέλω να κάνω ένα ίδιο άλµα, ίσως και µεγαλύτερο στην πρώτη προσπάθεια και µετά θα δούµε. Οσο για τον τραυµατισµό µου, είµαι µπερδεµένος. Την τελευταία στιγµή αποφάσισα να σφίξω τα δόντια και να αγωνιστώ. Στον τελικό θα γίνουν µεγάλες επιδόσεις», σχολίασε ο Τσάτουµας.

Εξίσου σηµαντική επιτυχία και για την Τόνια Στεργίου, η οποία έπειτα από καλή εµφάνιση προκρίθηκε στον αυριανό τελικό του ύψους, καθώς πήδηξε 1.92µ. Εκτός συνέχειας αντίθετα έµειναν ο Γιάννης Σµαλιός στον ακοντισµό (71.57) και ο Μιχάλης Σταµατόγιαννης στη σφαιροβολία (18.58). Στους υπόλοιπους τελικούς της χτεσινής µέρας, στο άλµα επί κοντώ των Γυναικών, το χρυσό µετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Φεοφάνοβα µε 4.75µ., στα 400µ. ήταν απόλυτη η ρωσική κυριαρχία µε τη Φίροβα να κόβει πρώτη το νήµα (49.89), στα 110µ. εµπόδια την πρώτη θέση κατέλαβε ο Βρετανός Τάρνερ (13.28), στη σφυροβολία των Γυναικών επικράτησε η Γερµανίδα Χάιντλερ (75.92), στα 3.000µ. στιπλ το χρυσό µετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Ζαρούντνεβα (9:17.57), στα 400µ. πρώτος ήταν ο Βέλγος Μπορλέ (45.08), στα 400µ. εµπόδια επικράτησε η Ρωσίδα Αντιούκ (52.92), στα 800µ. η Ρωσίδα Σαβίνοβα (1:58.22) και στα 1.500µ. ο Ισπανός Κασάδο (3:42.74).

Συντριβή και «αντίο» τετράδα

ΒΟΛΕΪ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Πρόεδρος ο Μαυροµάτης

Εκκίνηση στο Κύπελλο Β. Αιγαίου

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ Μαυροµάτης, όπως αναµενόταν, θα ηγηθεί της νέας εποχής του ελληνικού βόλεϊ. Τα σωµατεία της ΕΟΠΕ έδωσαν τη δική τους απάντηση στην «ακυβερνησία» του αθλήµατος και ανέδειξαν µια πανίσχυρη διοίκηση. Αξίζει να σηµειωθεί πως από τα 256 που είχαν δικαίωµα ψήφου, συµµετείχαν στην εκλογική διαδικασία τα 193 (ψήφισαν τα 190), µε συνέπεια και οι 21 υποψήφιοι να συγκεντρώσουν τις απαιτούµενες ψήφους. Εκατόν σαράντα δύο εκπρόσωποι ψήφισαν και τους 21 κι έτσι αποµακρύνθηκε

γρήγορα ο «φόβος» επαναληπτικών εκλογών. Χτες, πραγµατοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου δ.σ., το οποίο συγκροτήθηκε σε σώµα ως εξής: Πρόεδρος: Αχ. Μαυροµάτης. Α’ αντιπρόεδρος: Ι. Στουραΐτης. Β’ αντιπρόεδρος: Κ. Ψαρουδάκης. Γεν. Γραµµατέας: Π. Σιδέρης. Ειδ. Γραµµατέας: Σ. Πική. Ταµίας: Α. Βαλσαµής. «Εχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαµβάνω εγώ και οι συνεργάτες µου, αλλά και το σηµείο στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό βόλεϊ. Το φορτίο είναι βαρύ,

αλλά υπάρχει διάθεση και όρεξη για δουλειά, προκειµένου να πάµε µπροστά», δήλωσε αποφασισµένος ο Αχιλλέας Μαυροµάτης. Οι ψήφοι που πήραν οι 21 υποψήφιοι: Στουραΐτης 183, ∆ιονάς 181, Βέτσας, Ρέρρας 180, Σιδέρης, Κυριάκου, Ράπτης 179, Βλάσσης, Βογιατζής 178, Μαυροµάτης, Χρυσοχόου 177, Βαλσαµής, Λάγιου 176, Πική, Χαλβατζής 176, Χατζηπαναγιώτου 174, Σύλλας 172, Μανωλόπουλος 171, Ψαρουδάκης 166, Πέτκος 164, Τουρσούγκα 162.

ΣΗΜΕΡΑ ξεκινά το Ιστιοπλοϊκό Κύπελλο Βορείου Αιγαίου, από το Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής. Οι συµµετοχές έφτασαν τις 20. Το σκάφος ARISTOTELIS θα πάρει µέρος στους αγώνες, µε φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, ενώ στο τιµόνι θα έχει το Γιώργο Κώστα, πρώην πρωταθλητή στα σκάφη FINN του ολυµπιακού τριγώνου. Βλέψεις κορυφής έχει το JINETTERA του Γιάννη Κοψιδά το οποίο άφησε το λιµάνι του Πειραιά και «ανηφορίζει» προς τον Τορωναίο. Πέρυσι µε το

Θάνο Ανδρόνικο στο τιµόνι ήταν ο κύριος αντίπαλος του ELLINIX X, το οποίο µε τον Στέργιο Λεονταρίδη στη θέση του κυβερνήτη, έχει ανακηρυχτεί πανελλήνιος πρωταθλητής του IRC πρωταθλήµατος και φυσικά θα υπερασπιστεί το κύπελλο «Γιάννης Καρράς», το οποίο κατέκτησε πέρσι στο Πόρτο Καρράς. Η εκκίνηση των αγώνων θα δοθεί σήµερα στις 13:00. Τ. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: το δεύτερο µετάλλιό της, και αυτό ασηµένιο, κατέκτησε η ελληνική οµάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα

τεχνικής κολύµβησης, που διεξάγεται στο Καζάν, µε τον Ουίλιαµ Μπάλντουιν, να τερµατίζει 2ος στα 100µ. επιφάνειας µε 35.69, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ο Παύλος Μάµαλος κατέκτησε το ασηµένιο µετάλλιο στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Αρσης Βαρών σε πάγκο που διεξάγεται στην Κουάλα Λουµπούρ. Ο παραολυµπιονίκης του Πεκίνου αγωνίστηκε στην κατηγορία των 90κ. και κατάφερε να σηκώσει 225 κιλά.


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Μειώσαµε το χρέος

ΑΡΗΣ

Ο Μιλτιάδης Κανώτας έκανε τον απολογισµό της διοίκησης της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το µέλλον Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Τ

η µερική ικανοποίησή του για τα πεπραγµένα µιας διοίκησης που κλήθηκε από το… πουθενά πριν από ένα χρόνο να οδηγήσει την ΚΑΕ στο δρόµο της εξυγίανσης και συνάµα της αγωνιστικής καταξίωσης κατέθεσε χτες, στο πλαίσιο της απολογιστικής συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της, Μιλτιάδης Κανώτας. Παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη, καυτηρίασε την έλλειψη αναγνώρισης στην προσπάθεια και το έργο που έχει επιτευχθεί ενώ εµφανίστηκε ακόµη πιο αισιόδοξος για το µέλλον, τονίζοντας την ανάγκη συµπαράστασης του κόσµου. Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο σύλλογο (Γαλατσόπουλος, Πατρίδας, Βιολίδης, Αµοιρίδης) και προχώρησε σε σηµαντικές διευκρινίσεις. «Μας αντιµετώπιζαν µε δυσπιστία. Οργανώθηκαν τα γραφεία, νέα µηχανοργάνωση, νέο τµήµα µάρκετινγκ, παιδική κερκίδα, κάναµε τις πρώτες συναυλίες, όλα αυτά γιατί προσπαθούµε να βρούµε νέες πηγές χρηµατοδότησης», είπε, για να περάσει στο αγωνιστικό: «Εγινε µία εξαιρετική οµάδα, η οποία κατάφερε να έχει διακρίσεις. Είχε το µικρότερο µπάτζετ στην ιστορία του µπασκετικού ΠΑΟΚ. Κι όµως όλα αυτά τα αποτελέσµατα άρχισαν να απαξιώνονται, να ξεχνιούνται». Σ’ ό,τι έχει να κάνει µε τα οικονοµικά; «Περίπου 3,1 εκατοµµύρια ευρώ ήταν τα χρέη που άφησε η διοίκηση Πανελού-

ΠΑΟ... για Λίνο!

Ανοιξε τα χαρτιά του ο Κανώτας δη από το 2004 µέχρι τότε που παρέδωσε στον Δρόσο. Οι απαιτήσεις ήταν 4.350.000 ευρώ. Σήµερα ο ΠΑΟΚ χρωστάει περίπου 3.550.000, για την ακρίβεια 804.000 ευρώ λιγότερα από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Αφήσαµε χρέη τη φετινή σεζόν, που µπορούσαµε να τα πληρώσαµε, αν δεν πληρώναµε δεκάρα τσακιστή για τα παλιά χρέη. Τότε θα είχαµε 63.000 ευρώ αποθεµατικό στο ταµείο». Η διοίκηση διαχειρίστηκε 2.250.000 ευρώ. Το πώς, εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΑΕ: «Πληρώσαµε 1.450.000 ευρώ για χρήµατα της χρονιάς αυτής και 825.000 για το παρελθόν. Οι 147.000 αφορούσαν ρυθµίσεις δηµοσίου, 516.000 αφορούσαν το αγωνιστικό του παρελθόντος και 163.000 χρήµατα που δώσαµε σε τρίτους».

Μιλώντας για την επικείµενη σεζόν τόνισε: «Το προπονητικό τιµ µε τον τεχνικό διευθυντή ασχολείται συνέχεια µε τη δηµιουργία της οµάδας. Εχουµε πλήρη εµπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Το µπάτζετ θα είναι αυτό που θα µπορέσουµε για να φτιάξουµε µια οµάδα που θα χαιρόµαστε και πάλι». Και κατέληξε: «Αν είναι γεµάτο το γήπεδο, θα είναι σε θέση να χτυπήσει και την πρώτη θέση». Εξάλλου, χτες ο ΠΑΟΚ ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Τεοντόρ Γκετσέφσκι ν’ απαντήσει στη διπλή πρόταση για διακανονισµό και νέα συνεργασία µέχρι αύριο. Επίσης, η οµάδα περί τα µέσα Σεπτεµβρίου θα µεταβεί στην Ιταλία για να µετάσχει σε τουρνουά µε Καζέρτα κι Αβελίνο.

ΟΙ εκπληκτικές εµφανίσεις του Λίνου Χρυσικόπουλου (φωτό) στο Ευρωµπάσκετ Εφήβων δεν προκάλεσαν απλά το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών οµάδων για τον Λίνο Χρυσικόπουλο, αλλά αναθέρµαναν και την ήδη υπάρχουσα επιθυµία του Παναθηναϊκού να αποκτήσει τον 18χρονο άσο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι πρωταθλητές Ελλάδας κατέθεσαν πρόταση στον Αρη για την απόκτηση του ψηλόλιγνου γκαρντ - φόργουορντ και περιµένουν την απάντηση των «κιτρίνων». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση είναι δελεαστική και µένει να φανεί η αντίδραση του Αρη. Στο µεταξύ, ο βασικός στόχος του Αρη για τη θέση του σµολ φόργουορντ, ο Μάρκους Φεϊζόν, συµφώνησε µε τη βελγική Οστάνδη και ο Σαρόν Ντρούκερ στρέφει αλλού την προσοχή του. Από την κοινοτική αγορά (ο Φεϊζόν έχει βελγικό διαβατήριο) δεν υπάρχει κάποια αξιοπρόσεκτη περίπτωση και πιθανότατα το βασικό «τριάρι» των «κιτρίνων» θα προέλθει από την αµερικανική αγορά. Αυτό αυτόµατα θα σηµάνει ότι ο σέντερ που θα αποκτηθεί θα είναι κοινοτικός. Μέσα στο Σαββατοκύριακο δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις, οπότε το ενδιαφέρον µετατίθεται για την ερχόµενη εβδοµάδα. Από ∆ευτέρα θα αποδεσµευτεί ο Κίκι Κλαρκ, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις µε τον ∆ήµο Ντικούδη (φέρεται να είναι εκτός πλάνων αλλά τα δεδοµένα µπορεί να αλλάξουν αν δεχτεί µεγάλη µείωση αποδοχών) και θα ολοκληρωθούν αυτές µε τον Νίκο Χατζηβρέττα. Η ερχόµενη εβδοµάδα θα είναι κρίσιµη και για τα θέµατα των Κώστα Χαραλαµπίδη και Χρήστου Ταπούτου. Ο Αρης θέλει αµφότερους τους Ελληνες παίκτες. Για τον πρώτο περιµένει την αποδέσµευσή του από τον Πανελλήνιο και για τον 28χρονο φόργουορντ την επαφή µε τον ατζέντη του, που εκπροσωπεί επίσης τους Κλαρκ και Ντικούδη. Α. ΓΚ.

ΗΡΑΚΛΗΣ

ΙΚΑΡΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΜΑΚΟΓΛΟΥ

Αλλαγή πλάνου

Επίσηµα Καλαµπόκης!

«∆εν υπάρχει άγχος»

ΕΝΩ στις αρχικές σκέψεις των ιθυνόντων του ΤΑΚ Ηρακλής ήταν να διατεθούν 2.400 µετοχές της υπό σύστασης ΚΑΕ (αντί 100 ευρώ έκαστης, συν ένα εισιτήριο διαρκείας), το πλάνο άλλαξε. Πλέον, από την ερχόµενη ∆ευτέρα θα εκδοθούν 8.000 µετοχές, αξίας 30 ευρώ εκάστη. Για τις επόµενες 15 µέρες µέλη του Ερασιτέχνη Ηρακλή θα µπορούν να αγοράζουν τις µετοχές. Αν δεν καλυφθεί το µετοχικό κεφάλαιο, σειρά θα πάρει ο απλός κόσµος και αν δεν αγοραστούν ούτε τότε οι µετοχές, οι «κυανόλευκοι» θα στραφούν σε επιφανή µέλη της «οικογένειας» της οµάδας. Οι διοικούντες το ΤΑΚ θα παρουσιάσουν το πλάνο τους σε συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσουν την ερχόµενη ∆ευτέρα. Αναφορικά µε το θέµα προπονητή, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής φέρεται να προστέθηκε στη λίστα των υποψήφιων διαδόχων του Λευτέρη Κακιούση. Οι ιθύνοντες της οµάδας θέλουν έµπειρο κόουτς και ο «τίγρης» πληροί τις προδιαγραφές τους. ∆εν αποκλείεται βέβαια και η επιλογή ξένου προπονητή.

Ο ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ Ικαρος Καλλιθέας ολοκλήρωσε την έκπληξη και «έκλεψε» τον Γιάννη Καλαµπόκη από τα χέρια µεγαλύτερων οµάδων. Ο διεθνής γκαρντ υπέγραψε διετές συµβόλαιο και κάλεσε κι άλλους καλούς Ελληνες παίκτες να πάνε στην αθηναϊκή οµάδα! ΚΙ επίσηµα παίκτης του Παναθηναϊκού για τα δύο επόµενα χρόνια είναι ο Αλεξ Μάριτς, ο οποίος χτες υπέγραψε το συµβόλαιό του. Στον Ολυµπιακό αναµένεται η απάντηση των παικτών στην πρόταση της διοίκησης για µείωση αποδοχών κατά 20%, ενώ ο πρώην σέντερ των «ερυθρολεύκων», Νίκολα Βούιτσιτς, επιστρέφει στη Μακάµπι Τελ Αβίβ. Το Μαρούσι θέλει να κρατήσει τον Μάριο Μπατή και να πάρει τον νεαρό Ιωάννου από τον Ηλυσιακό. ΣΕΡΒΙΑ: Η πόλη του Βελιγραδίου ευαισθητοποιήθηκε από το οικονοµικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει η οµοσπονδία µπάσκετ της Σερβίας και πήρε την απόφαση να δώσει το ποσό των 3 εκατοµµυρίων δηναρίων! Οι Σέρβοι αντιεµτώπισαν αυτήν την κίνηση µε ενθουσιασµό, εν όψει Μουντοµπάσκετ.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ της Εθνικής Ανδρών για το Μουντοµπάσκετ της Τουρκίας συνεχίζεται και ο Κώστας Καϊµακόγλου στάθηκε στην έλλειψη άγχους από την πλευρά του ίδιου και των συµπαικτών του. «Ο στόχος µας είναι να κοιτάµε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Να προκριθούµε από την πρώτη φάση και στη συνέχεια να έχουµε καλές κληρώσεις στα παιχνίδια για τους ‘‘16’’ και τους ‘‘8’’. ∆εν έχουµε άγχος. Η συνέπεια που δείχνει η Εθνική µε τις επιτυχίες, δε σηµαίνει πως έχει υπογράψει κάποιο συµβόλαιο µε αυτές», τόνισε ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού και συνέχισε: «Υπάρχει πάντα η µεγαλύτερη τιµή που µπορεί να ζήσει παίκτης, το υπέρτατο κίνητρο για την επιτυχία: να παίξουµε για τη χώρα µας και να την κάνουµε υπερήφανη. Και αυτό το κίνητρο µας οδηγεί». Οσο για τη φιλοσοφία της οµάδας, «είναι η ίδια και φέρει τη σφραγίδα του προπονητή µας». Αναφορικά µε το φιλικό της Εθνικής µε τις ΗΠΑ, στις 25 Αυγούστου, ο Καϊµακόγλου τόνισε ότι «σαφώς και αποτελεί πόλο έλξης για τον κόσµο. Είναι διαστηµικοί παίκτες!».


24

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΟΙ άνθρωποι της ασφάλειας στην «Αµστερνταµ Αρίνα» εξάντλησαν την αυστηρότητά τους αρνούµενοι την είσοδο φιλάθλου του ΠΑΟΚ µε κινητικά προβλήµατα στη θύρα των VIP επειδή είχε πάνω του διακριτικά. Ελληνας που µένει στην Ολλανδία προσφέρθηκε ν’ αλλάξει µπλούζα µαζί του, δίνοντάς του µια… ουδέτερη που φορούσε αλλά ο πρώτος ούτε να το συζητήσει δεν ήθελε. Λίγο µετά ένας άλλος Ολλανδός υπάλληλος του γηπέδου τον «αποζηµίωσε» δίνοντάς του ένα συλλεκτικό κασκόλ µε τα ονόµατα των δυο αντίπαλων οµάδων. Κ. Μπ.

click

ΑΚΟΜΗ και µετά τον αγώνα µε τον ΠΑΟΚ, οι Ολλανδοί δηµοσιογράφοι ρωτούσαν το Μάρτιν Γιολ για ενδεχόµενη µεταγραφή του Ελ Χαµνταουί απ’ την ΑΖ Αλκµααρ. Τελικά, ο Μαροκινός θα συνεχίσει την καριέρα του στον Αγιαξ, αφού χτες υπέγραψε τετραετές συµβόλαιο. Πάντως ο Παύλος ∆ερµιτζάκης δε χρειάζεται να διαφοροποιήσει τα πλάνα του, αφού ο δεινός σκόρερ δεν έχει δικαίωµα συµµετοχής στη ρεβάνς της Τούµπας. Γ. Β.

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε σε πολλούς η απόφαση του Γιάννη Καλαµπόκη να συνεχίσει την καριέρα του στον Ικαρο Καλλιθέας, ενώ είχε προτάσεις από µεγαλύτερες οµάδες. Το θέµα ήταν καθαρά οικονοµικό. Οι νεοφώτιστοι πρόσφεραν στον έµπειρο γκαρντ 250.000 ευρώ για δύο χρόνια, ήτοι 125.000 ετησίως. Προσφορά την οποία ούτε... άγγιξαν οι προτάσεις άλλων οµάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον παίκτη πλησίασαν τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Αρης, χωρίς αποτέλεσµα... Α. Γκ.

Πετάει, πετάει... Το σκέιτµπορντ πάντα ήταν εντυπωσιακό άθληµα. Στη φωτό ο Ροµπ Λόροφις... πετάει πάνω από τα κεφάλια δύο καµεραµάν, στο µεγάλο τελικό του «Μπιγκ Ερ» στο Λος Αντζελες

TVεπιλογές 11.00 12.15 13.00 14.00 14.30 15.00 16.45 19.00 19.00 20.00 20.00 20.30

ΣΗΜΕΡΑ Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα στίβου (Ζ) Seat Eurocup (Τσεχία, Ζ) Παγκόσµιο FIA Gt1 (Ζ) Formula 2 (Τσεχία, Ζ) Formula 1 (δοκιµαστικά - Ουγγαρία, Ζ) Ζενίτ - Ρούµπιν Κ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Spa 24 Hours (αγώνας αντοχής αυτοκινήτων, Ζ) Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα στίβου (Ζ) Spa 24 Hours (αγώνας αντοχής αυτοκινήτων, Ζ) Μαρσέιγ - ΠΣ Ζερµέν (ποδόσφαιρο, Ε) Ευρωµπάσκετ Εφήβων (1ος ηµιτελικός, Ζ) Αµερικανικό ποδόσφαιρο (Φρανκφούρτη, Ζ)

φαλτσαριστά Μετά το «Χ» του ΠΑΟΚ στο Αµστερνταµ, το «διπλό» του Αρη στο Μπιάλιστοκ. Η πραγµατική κρίση χτύπησε το ποδόσφαιρο. Τέτοιες υπερβάσεις στο ποδόσφαιρο δεν ξέρουµε πού να τις αποδώσουµε. Από τη στιγµή µάλιστα που δεν προβλέπονται στο µνηµόνιο. Εννοείται ότι µε Αγιαξ τίποτα δεν αποκλείεται για τον ΠΑΟΚ. Μόνο ο Ολυµπιακός. Είδατε που ο Μπουµσόνγκ βρήκε ιδανική την επιλογή του ΠΑΟ; Κι ακόµη καλά καλά δεν έφυγε.

ΛΙΓΕΣ ώρες µετά την επιστροφή του Παναθηναϊκού από την Αυστρία, οι παίκτες εκµεταλλεύτηκαν το διήµερο ρεπό που τους έδωσε ο Νιόπλιας. Ορισµένοι βέβαια το παραξήλωσαν... Ξηµερώµατα Τετάρτης, Σισέ, Γκοβού, Λέτο, Σιµάο, Μπιάρσµιρ και Ρουκάβινα εθεάθησαν στο «Messiah club» στη Γλυφάδα, µε τον πρώτο να αναλαµβάνει ρόλο dj, το συµπατριώτη του να παίρνει το µικρόφωνο και τους Λέτο, Σιµάο να επιδεικνύουν τις χορευτικές τους ικανότητες. Μπράβο... Γ. Π.

ΕΤ-1 Eurosport 2 Novasports 3 Eurosport Inter. Alpha Novasports 1 Motors TV ΕΤ-1 Motors TV Novasports 1 Conn-X1 Eurosport 2

22.00 22.00 22.15 23.00 23.00 23.30 00.30 02.30 11.00 12.00 13.00 14.00

WWe Raw (αγώνες πάλης, Μ) Αγιαξ - ΠΑΟΚ (ποδόσφαιρο, Ε) Ευρωµπάσκετ Εφήβων (2ος ηµιτελικός, Ζ) Photo Finish (εκποµπή, Ζ) Κόπα Λιµπερταδόρες (εκποµπή) Extreme Sports (Ασία, Μ) Σάο Πάουλο - Σεάρα (ποδόσφαιρο, Ζ) Σερβία - Κούβα (βόλεϊ, Ε) ΑΥΡΙΟ Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα στίβου (Ζ) Παγκόσµιο Superleague Formula (Ζ) Motocross, κατηγορία MX2 (Ζ) Motocross, κατηγορία MX1 (Ζ)

Novasports 1 Novasports 2 Conn-X2 ΕΤ-1 Novasports 1 Novasports 1 Novasports 1 Novasports 1 ΕΤ-1 Novasports 1 Motors TV Motors TV

14.00 14.15 15.00 15.30 16.00 16.15 16.30 17.30 18.00 20.00 20.30 22.00 22.00

Παγκόσµιο Superbike (1η κούρσα, Ζ) Eurosport 2 Formula 1 (αγώνας - Ουγγαρία, Ζ) Alpha Παγκόσµιο Superleague Formula (Ζ) Novasports 4 Γκλάντµπαχ - Λίβερπουλ (ποδόσφαιρο, Ζ) Conn-X1 Χαλκίδα - Αλυκές (µπιτς σόκερ) sport splus Παγκόσµιο Γυναικών U-20 (τελικός ποδοσφαίρου, Ζ) Eurosport Inter. Πανελλήνιο σιρκουί µπιτς βόλεϊ (Ζ) ΕΤ-1 Παγκόσµιο Superbike (2η κούρσα, Ζ) Eurosport 2 Σπαρτάκ Μ. - ΤΣΣΚΑ Μ. (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 Ευρωµπάσκετ Εφήβων (µικρός τελικός, Ζ) Conn-X2 Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα στίβου (Ζ) ΕΤ-1 Παλµέιρας - Κορίνθιανς (ποδόσφαιρο, Ζ) Novasports 1 Ολυµπιακός - Μακάµπι (ποδόσφαιρο, Ε) Novasports 2

ΤΟ κινητό του Χρήστου Ταπούτου... είχε πάρει φωτιά. Το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και του Αρη ήταν δεδοµένο ενώ πολλοί του τηλεφωνούσαν για να δουν τι θα αποφασίσει. Μάλλον το... γρουσούζεψαν, αφού την περασµένη Κυριακή «ποντικοί» του έκλεψαν το κινητό σε παραλία της Χαλκιδικής. Πλέον ο 28χρονος άσος ανοίγει το (καινούργιο) τηλέφωνό του µόνο σε συγκεκριµένες ώρες και µιλά µε συγκεκριµένους ανθρώπους. Οι διακοπές είναι ιερό πράγµα. Α. Γκ.

22.15 23.00 03.00 12.00 13.30 14.00 17.00 17.00 17.55 19.00 20.30 22.00

Ευρωµπάσκετ Εφήβων (τελικός, Ζ) Photo Finish (εκποµπή, Ζ) Σάντο Αντρέ - Σάντος (ποδόσφαιρο, Ε) ∆ΕΥΤΕΡΑ Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα στίβου (Μ) Wibledon 2010 (τένις, Ε) Μηχανοκίνητα (Ε) Παλµέιρας - Κορίνθιανς (ποδόσφαιριο, Ε) Ζενίτ - Ρούµπιν Κ. (ποδόσφαιρο, Ε) Αθλητικές Ειδήσεις (εκποµπή, Ζ) Παγκόσµιο Superleague Formula (Μ) Ιστιοπλοΐα (Βαρκελόνη, Μ) Σάο Πάουλο - Σεάρα (ποδόσφαιρο, Ε)

Conn-X1 ΕΤ-1 Novasports 2 sport plus Novasports 1 Eurosport 2 Novasports 1 Novasports 2 ΕΤ-3 Novasports 1 Novasports 1 Novasports 2

µπρος πίσω ΟΣΟ ενδιαφέρον είχε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, άλλο τόσο «ζουµί» είχαν και οι συζητήσεις που ακολούθησαν ανάµεσα στα µέλη της διοίκησης και τους εκπροσώπους του Τύπου. Το θέµα επικεντρώθηκε στην επικοινωνιακή πολιτική της οµάδας. Και αυτό είναι ένα θέµα στο οποίο η µπαΑπό Απότον τη σκετική Θεσσαλονίκη γενικώς Αντώνη Βίκυ «πονά». Τσότσου Γκάτζιο ΤΟΣΟ ο ΠΑΟΚ όσο και ο Αρης δεν παίρνουν και άριστα στο επικοινωνιακό κοµµάτι. Και όταν λέµε «επικοινωνιακό κοµµάτι» δεν ανα-

Περί... επικοινωνιακής πολιτικής

φερόµαστε στους εκπροσώπους Τύπου των δύο οµάδων, οι οποίοι κάνουν ό,τι καλύτερο µπορούν. Και το δικό τους έργο όµως από τους παράγοντες των οµάδων εξαρτάται. Η ελλιπής πληροφόρηση δεν είναι αποτέλεσµα πληµµελούς εργασίας των γραφείων Τύπου, αλλά λανθασµένης τακτικής των ιθυνόντων των οµάδων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το µπάσκετ δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει µεγαλύτερη προβολή. Μετά την έξαρση της δεκαετίας 1987 1997, το µπάσκετ... δίνει τη µάχη του για να κερδίσει χώρο στον Τύπο. Και σ’ αυτήν τη µάχη οι παράγοντες των οµάδων πρέπει να είναι σύµµαχοι.

ΣΤΗΝ Αθήνα το έχουν αντιληφθεί αυτό. Και δε µιλάµε για οµάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυµπιακός που είναι σε άλλο επίπεδο. Σε οµάδες όπως το Μαρούσι, ο Πανελλήνιος ή το Περιστέρι (!) η ενηµέρωση είναι άρτια. ∆ε νοείται να µη συµβαίνει το ίδιο και στις οµάδες της Θεσσαλονίκης. Για να γίνει κατανοητό µια και καλή: για να προβληθούν οι οµάδες και να έχουν επαρκή χώρο στον Τύπο, πρέπει να υπάρχουν θέµατα προς συγγραφή. Με το «δεν έχει τίποτα» ή την απαγόρευση δηλώσεων (το πλέον απαράδεκτο µέτρο), δουλειά δε γίνεται γιατί ο δηµοσιογράφος δεν είναι δυνατόν να βγάζει θέµατα από το κεφάλι του...


ΔΙΕΘΝΗ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

25

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆εν παραιτείται ο Φίνι Σε πολιτική αβεβαιότητα εισήλθε η Ιταλία ΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ mitsimakris@gmail.com

Σε βαθιά πολιτική κρίση εισέρχεται πια η Ιταλία έπειτα από την αποπομπή του Τζιανφράνκο Φίνι από το κόμμα του «Λαού της Ελευθερίας», το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και την απόφασή του να μην παραιτηθεί από την προεδρία της Κάτω Βουλής. Τριάντα δύο (32) υποστηρικτές του Φίνι σύστησαν χτες μια καινούργια ομάδα στο σώμα. Μάλιστα, είναι αρκετοί για να στερήσουν την πλειοψηφία από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και να τον υποχρεώσουν να στηρίζεται σε μικρότερα κόμματα για να νομοθετήσει ή να παραδίδεται «στα θέλω» της Λέγκας του Βορρά. Η νέα αυτή ομάδα, στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται ο Φίνι, ονομάζεται «Μέλλον και Ελευθερία για την Ιταλία», όπως δήλωσε εργαζόμενος στη Βουλή, ενώ διάβαζε τα ονόματα των βουλευτών.

Ο

σο για τον ίδιο τον αποπεµφθέντα, στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε, ανακοίνωσε χτες ότι δεν παραιτείται από τη θέση του. Πρόσθεσε, δε, ότι οι υποστηρικτές του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν και κατά του Μπερλουσκόνι. Για τον ίδιο τον «Καβαλιέρε» ο Φίνι, ένας πρώην νεοφασίστας πολιτικός που µετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε συντηρητικό, είπε ότι «δεν καταλαµβανόταν από µια φιλελεύθερη θεώρηση της ιδέας της δηµοκρατίας» και ότι προσπαθούσε να κυβερνήσει µε µια αυταρχική και επιχειρηµατικής φύσης νοοτροπία, η οποία «δεν έχει καµία απολύτως σχέση µε τους δηµοκρατικούς θεσµούς της χώρας». Οι υποστηρικτές του Φίνι, πέραν του ότι έχουν τη δυναµική να στερήσουν την αυτοδυναµία από τον Μπερλουσκόνι στην Κάτω Βουλή, αριθµούν τους 10 στη Γερουσία, γεγονός που θα µπορούσε να επηρεάσει τον Ιταλό πρωθυπουργό στις εκεί ψηφοφορίες, ειδικά αν απαιτούνται λιγότερες ψήφοι σε δεύτερο γύρο.

Εκατοντάδες νεκροί σε Πακιστάν- Αφγανιστάν Εκατοντάδες είναι οι νεκροί στο βορειοδυτικό Πακιστάν (325) και δεκάδες στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν (60) από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες. Ειδικά στην πρώτη χώρα (φωτογραφία) οι ποταμοί υπερχείλισαν, χωράφια σβήστηκαν από το χάρτη μαζί και δρόμοι και γέφυρες. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κόψει το ρεύμα στις περιοχές αυτές ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ έχουν επηρεαστεί σημαντικά και οι μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων. Τα σωστικά συνεργεία που έβαλε η κυβέρνηση προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους αποκλεισμένους. Επίσης, ο στρατός ανέφερε πως έχει στείλει πολλές από τις δυνάμεις του στις πληγείσες περιοχές. Ο καιρός όμως δε δείχνει να είναι σύμμαχός τους, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει κι άλλες βροχές. Στο Αφγανιστάν, η πρόσβαση στους πληγέντες είναι δυσκολότερη λόγω του δύσβατου ορεινού εδάφους, της έλλειψης οδικού δικτύου καθώς και της απειλής των Ταλιμπάν.

Ο Τζιανφράνκο Φίνι

Ωστόσο, ο Φίνι είπε ότι οι βουλευτές αυτοί -οι αντάρτες- προφανώς και θα υποστηρίζουν την κυβέρνηση κάθε φορά που αυτή θα αποφασίζει να δράσει µέσα στο όριο του εκλογικού προγράµµατος αλλά κι ότι δε θα διστάσουν να παλέψουν όσες προτάσεις είναι άδικες ή εναντιώνονται στο γενικό συµφέρον. Ο Φίνι, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί στο φλέγον ζήτηµα,

Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να δυσκολευτεί αρκετά για να κυβερνήσει εάν δηλαδή θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η προσφυγή στην κάλπη είναι ένα ενδεχόµενο σοβαρό για την Ιταλία έπειτα από το διαζύγιο στη σχέση των δυο πολιτικών και συµµάχων. Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν τον Φίνι ως τον κατάλληλο διάδοχο του «Καβαλιέρε». Οσο για τους λόγους του διαζυγίου, αναφέρεται πως υπήρχαν σοβαρά

προβλήµατα ανάµεσά τους εκπεφρασµένα και µε ανοιχτές και δηµόσιες διαφωνίες. Ο Φίνι κατηγόρησε αρκετές φορές τον Μπερλουσκόνι για ανηθικότητα και έλλειψη νοµιµότητας εντός της κυβέρνησης. Παράλληλα, επέµενε στη θέση του ότι θα έπρεπε όσοι αξιωµατούχοι εµπλέκονταν σε δικαστικές έρευνες να παραιτηθούν. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιµούν ότι η αποποµπή του Φίνι από το κόµµα έγινε µε ιδιαίτερα άκοµψο ίσως και ύπουλο τρόπο, κάτι που θα έχει µακροπρόθεσµες συνέπειες στην ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης. Επίσης, κάποιοι σχολιαστές έλεγαν πως, αν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αντιµετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στη διακυβέρνηση της χώρας, ο «Καβαλιέρε» θα προτιµήσει να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες καθώς θεωρεί δεδοµένο ότι το κόµµα του θα καταφέρει να τις κερδίσει ακόµη και χωρίς τον Φίνι. Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να µιλήσει στη Βουλή.

Αυστηρά µέτρα για τη µετανάστευση από τον Σαρκοζί «Υποφέρουμε από 50 χρόνια ήπιας μεταναστευτικής πολιτικής που κατέληξε σε αποτυχία της ενσωμάτωσης» των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία, τόνισε χτες σε ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί (φωτογραφία), προτείνοντας αυστηρότερα μέτρα. Ο Σαρκοζί ανήγγειλε την επανεξέταση των λόγων για τους οποίους αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα, προτείνοντας να υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρείται από «κάθε άνθρωπο ξένης καταγωγής που έχει εκούσια επιτεθεί κατά της ζωής ενός αστυνομικού» ή κάθε άλλου προσώπου που ασκεί δημόσια εξουσία. Επίσης, δήλωσε πως ένας ανήλικος παραβάτης δε θα αποκτά αυτόματα με την ενηλικίωσή του τη γαλλική υπηκοότητα. Υπογράμμισε ακόμη ότι «η γαλλική υπηκοότητα κερδίζεται. Πρέπει κανείς να δείξει ότι την αξίζει. Οταν κάποιος πυροβολεί κατά των δυνάμεων ασφαλείας, δεν αξίζει να γίνει Γάλλος». Ο «Σαρκό» ανακοίνωσε τα μέτρα από την Γκρενόμπλ, λίγες μέρες μετά τα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει εκεί από νεαρούς μετανάστες.


26

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Οι «σκελετοί» εκδικούνται... Τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα ζορίζονται να βρουν δανεικά στη διατραπεζική αγορά

Η διατραπεζική αγορά, δηλαδή εκεί όπου οι τράπεζες με την περισσευούμενη ρευστότητα δανείζουν εκείνες που την ψάχνουν εναγωνίως, παρέμεινε κλειστή κατά τις τελευταίες ημέρες για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών από το μεσημέρι της Δευτέρας κοιτάζουν στα μόνιτορ την κίνηση στη διατραπεζική αγορά και κουνούν με νόημα το κεφάλι.

Ο

λόγος; Στις οθόνες των υπολογιστών τους βλέπουν το πραγµατικό αποτέλεσµα του stress test της περασµένης Παρασκευής, που µόνον αισιοδοξία για την επόµενη µέρα δεν προκαλεί. Γιατί καλοί οι αριθµοί και ακόµη καλύτερη η επιτυχία (ως γνωστόν, µε εξαίρεση την Αγροτική, τον πήχη πέρασαν οι υπόλοιπες τράπεζες που συµµετείχαν στη διαδικασία), όµως η πραγµατικότητα είναι, ως συνήθως, πιο σκληρή. Την εβδοµάδα που πέρασε, όπως και την προηγουµένη από αυτήν, όπως και τους τελευταίους πέντε µήνες, η διατραπεζική αγορά, δηλαδή εκεί όπου οι τράπεζες µε την περισσευούµενη ρευστότητα δανείζουν

εκείνες που την ψάχνουν εναγωνίως, παρέµεινε κλειστή για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος. Κι ας πέρασαν τις εξετάσεις της περασµένης Παρασκευής κι ας αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια κι ας έστειλαν το µήνυµα ότι οι «σκελετοί» στα ντουλάπια τους είναι πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι θεωρούνταν.

Ζήτηµα εµπιστοσύνης Το ηθικό -και όχι µόνοσυµπέρασµα; Η εµπιστοσύνη δύσκολα θα αποκατασταθεί, το ίδιο και η ρευστότητα στην αγορά, οπότε θα εξακολουθήσει να κινείται στο όριο για άλλο ένα εξάµηνο τουλάχιστον. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Κανείς δεν ξέρει, ούτε µπορεί να προβλέψει. Οπως κανείς δεν µπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόµενη µέρα εν όψει της περίφηµης επόµενης συγκέντρωσης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος.

Απότοµη προσγείωση Μετά την απότοµη προσγείωση που φαίνεται να προκαλεί η διάψευση των προσδοκιών

της Τράπεζας Πειραιώς για µια άµεση ανταπόκριση του Δηµοσίου στην πρότασή της να εξαγοράσει το 77% της Αγροτικής και το 33% του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου, κι εδώ ο πήχης έχει πέσει. Η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων δεν επέλεξε καν τους συµβούλους του project, ενώ, µετά την αποτυχία της ΑΤΕ να περάσει τις εξετάσεις, η κατάσταση έγινε ακόµη περισσότερο περίπλοκη. Τι θα κάνει το Δηµόσιο µε την περίπτωσή της; Θα συναινέσει στην αύξηση του µετοχικού της κεφαλαίου; Θα επιτρέψει η «τρόικα» την προσφυγή της στο Ταµείο Βοηθείας των 10 δισ. ευρώ; Και πόσο θα επηρεάσουν οι απαντήσεις που θα δοθούν στα παραπάνω ερωτήµατα τις επόµενες εξαγορές και συγχωνεύσεις;

Φήµες και σενάρια Προς το παρόν οι όποιες εξελίξεις αναλώνονται στο επίπεδο των φηµών και των σεναρίων. Οπως, για παράδειγµα, συνέβη στην περίπτωση της τουρκικής Ziraat Bank (η οποία είναι η αντίστοιχη

Αγροτική Τράπεζα της γείτονος), η οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική Αγροτική Τράπεζα. Μόνο που το ενδεχόµενο αυτό ανάγεται αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας ορισµένων Τούρκων δηµοσιογράφων. Οι οποίοι πριν από ένα τρίµηνο επέµεναν ότι η Εµπορική Τράπεζα της Ελλάδας περνά στην κυριότητα άλλης τουρκικής. Το συµπέρασµα; Μολονότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική, οι γείτονες ακόµη δεν µπόρεσαν να το χωνέψουν. Κι όποτε βρίσκουν πρόχειρη ευκαιρία, φροντίζουν να κάνουν θόρυβο. Πέραν τούτου ουδέν. Το ίδιο εν πολλοίς ισχύει και για το φερόµενο ενδιαφέρον της ING για τη Marfin Popular Bank. Η ολλανδική τράπεζα είναι τόσο πολύ εξαρτηµένη από τα διάφορα κρατικά προγράµµατα στήριξης της «πατρίδας της» που ακόµα και η σκέψη για την εξαγορά τράπεζας εντός ή εκτός συνόρων, απαγορεύεται. Οπότε κάθε συζήτηση επ’ αυτού είναι εκ των πραγµάτων περιττή.

Εµπορική: διεύρυνση των ζηµιών Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι καθαρές ζημίες της ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας ανήλθαν σε 535,3 εκατ. από 350,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 οφειλόμενες στις περαιτέρω υψηλές προβλέψεις και τα αυξημένα έκτακτα έξοδα επιτάχυνσης του μετασχηματισμού. Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2009, στα 368,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεικτά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 71% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2009, στα 40 εκατ ευρώ. Οι προβλέψεις για το α’ εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 57,5%, σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2009, και κατά 68 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2010. Κατά το β’ τρίμηνο του 2010, η Εμπορική συνέχισε να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και κατέγραψε 317,6 εκατ. ευρώ προβλέψεις, αυξάνοντας έτσι τις συνολικές προβλέψεις για το χαρτοφυλάκιο των παλαιών δανείων.

Απειλή λουκέτου για οφειλές προς το ΙΚΑ Με λουκέτο, ακόμη και σε δημόσιες επιχειρήσεις, εάν δε ρυθμίσουν μέχρι τον Οκτώβριο τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ και άλλα ταμεία απειλεί ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Μιλώντας στη Βουλή δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς πήραμε μια απόφαση, ότι αφού περάσει ένα δίμηνο μετά τη δημοσίευση του ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά, θ’ αρχίσουμε να κλείνουμε εταιρίες. Εκεί θα υπάρξει και το πρόβλημα τι θα κάνουμε με τις ΔΕΚΟ οι οποίες χρωστάνε». «Υπάρχουν ΔΕΚΟ, οι οποίες είναι στην κορυφή των οφειλετών. Θα πρέπει να κλείσουν κι αυτές», τόνισε. Ο υπουργός κάλεσε όλους τους οφειλέτες να μπουν στις ρυθμίσεις για τα χρέη στα ταμεία, σημειώνοντας πως «δε ζητούμε προκαταβολή, μειώσαμε κατά 80% τις προσαυξήσεις, δηλαδή το ισοπεδώσαμε το σύστημα για να μπορέσουν να μπουν όλοι, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να δουλέψουν. Ομως, σε συνθήκες κρίσης θα πρέπει από τη μια να είσαι αυστηρός με αυτόν που αρνείται να συμμορφωθεί και από την άλλη να είσαι επιεικής για να μην κλείσεις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη ζωή και να παράγουν καλά αποτελέσματα».


OIKONOMIA

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

27

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Αδεια» η ∆ΕΘ εν όψει Σεπτεµβρίου

Η πληρότητα για τη φετινή ΔΕΘ είναι αισθητά χαμηλότερη από προηγούμενα χρόνια, αφού μέχρι στιγμής οι συμμετοχές είναι μειωμένες κατά περίπου 20%

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ gmitrakis@ekdotiki.gr

Μεγάλες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μόλις ολίγων εβδομάδων διοίκηση της Helexpo στη διοργάνωση της 75ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο

ι οικονοµικές δυσκολίες αποτρέπουν πολλές επιχειρήσεις και φορείς του Δηµοσίου να δηλώσουν συµµετοχή, µε αποτέλεσµα να υπάρχει κίνδυνος για µια απογοητευτική εικόνα της φετινής Γενικής Εκθεσης.

Λιγότερες συµµετοχές Η πληρότητα για τη φετινή

ΔΕΘ είναι αισθητά χαµηλότερη από προηγούµενα χρόνια, αφού µέχρι στιγµής οι συµµετοχές είναι µειωµένες κατά περίπου 20%. Iσως όµως το ποσοστό αυτό να είναι µεγαλύτερο, καθώς ιδιαίτερα οι φορείς του δηµόσιου τοµέα –που καλύπτουν το 20% - 25% της εκάστοτε ΔΕΘ- εµφανίζονται εντελώς απρόθυµοι να «ανηφορίσουν» στη Θεσσαλονίκη οργανωµένοι. Αλλά και οι ιδιώτες εκθέτες δείχνουν απρόθυµοι να συµµετάσχουν στην 75η ΔΕΘ, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Helexpo προσφέρει γενναίες εκπτώσεις στα τιµολόγια της.

Οι προσδοκίες Με αυτά τα δεδοµένα ο πήχης των προσδοκιών της νέας διοίκησης της Helexpo για την 75η ΔΕΘ τοποθετείται σε χαµηλό επίπεδο. Στόχος είναι η κάλυψη των 35.000 από

τα συνολικά 42.000 τετρ. µέτρα του στεγασµένου χώρου που έχουν τα 17 περίπτερα του εκθεσιακού κέντρου. Σε ό,τι αφορά την επισκεψιµότητα, ως βάση θεωρούνται οι 250.000 των τελευταίων χρόνων. Η διοίκηση της Helexpo θεωρεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί και µε τη βοήθεια των βραδινών «ελευθέρας εισόδου» συναυλιών που οργανώνει. Μέσα στο εκθεσιακό κέντρο τα βράδια της ΔΕΘ θα τραγουδήσουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Γλυκερία, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Χάρις Αλεξίου, η συναυλία της οποίας θα πραγµατοποιηθεί στο Παλέ ντε Σπορ. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της Helexpo έχει καθορίσει την καινοτοµία και την πράσινη ανάπτυξη ως βασικούς θεµατικούς άξονες για την 75η ΔΕΘ.

Φεύγει η «τρόικα», έρχεται η δόση Σίγουρη είναι η καταβολή της δεύτερης δόσης του δανείου από το μηχανισμό βοήθειας, ύψους 9 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα περνάει το τεστ της «τρόικας». Χτες, αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του κλιμακίου των ελεγκτών με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την οποία έκλεισε ο κύκλος των επαφών. Ηδη ξεκίνησαν να συντάσσουν την έκθεση με τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά τους, την οποία θα παραδώσουν το πρωί της Δευτέρας στον υπουργό Οικονομικών, για να τη συνυπογράψει και ο ίδιος και κατόπιν θα την κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να γίνει η καταβολή των 9 δισ. ευρώ, έως τις 13 - 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, συμπέρασμα του ελέγχου είναι ότι «το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι στο σκέλος των εσόδων». Οι ελεγκτές, μέσω του νέου μνημονίου που θα συντάξουν, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει: ■ Στην εξυγίανση του ΟΣΕ.

■ Στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», με στόχο τη μείωση των δαπανών των ΟΤΑ. ■ Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν τέθηκε θέμα απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, και την υστέρηση που καταγράφεται στα δημόσια έσοδα, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος θα μειωθεί στο 8,1% του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα στους επόμενους μήνες θα ανακάμψουν. Διαφορετικά, είπε, η υστέρηση των εσόδων θα καλυφθεί με ισόποσες μειώσεις δαπανών, επισημαίνοντας ότι στο εξάμηνο η εξοικονόμηση δαπανών υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Επίσης, η «τρόικα» ζητεί από την κυβέρνηση να περιορίσει τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και να εξυγιάνει κυρίως τους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας, που είναι ελλειμματικοί, με συγχωνεύσεις και μείωση του κόστους λειτουργίας τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ

Οι ελεγκτές της «τρόικας» άρχισαν ήδη να συντάσσουν την έκθεση με τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά τους, την οποία θα έχουν έτοιμη τη Δευτέρα


OIKONOMIA

28

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.800 1.700

1.625,21 (+2,18%)

1.692,35 (+4,13%)

1.688,00 (-0,26%)

1.708,38 (+1,21%)

1.681,98 (-1,55%)

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο DIONIC Α.Ε.Β.Ε. FRIGOGLASS Α.Β.Ε.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΟ) ΕΛΒΑΛ Α.Ε ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓ. ΑΛ Ν. Λεβεντέρης Α.Ε. (Κ) ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ) «Ο Κέκροψ» Ξενοδ.Τουριστ. Οικι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ - ΜΜΕ (ΚΟ) ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (ΚΟ)

1.600 1.500 1.400 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ/ΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.(ΚΟ) ΑΧΟΝ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) ΖΗΝΩΝ ΑΕ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ & ΠΛ/ΚΗΣ LAVIPHARM Α.Ε. (ΚΟ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. (ΚΟ) ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS A.E ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ (ΚΟ) Κ.Λ.Μ. Α.Ε. (ΚΟ) T BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡ Παρνασσός Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Τ

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) 66,0

Μετοχές με πτώση

Xθεσινή Κεφαλαιοποίηση

Μετοχές που δεν άλλαξαν

115

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

90,2

67,5

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης Απόλυτη/Σχετική

-1,46-0,2%

Μετοχές με άνοδο

Αριθμός τεμαχίων

93

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ αναλυτή της Guardian Tust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Ηπια διόρθωση χτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Για τον ίδιο λόγο είναι πιθανό στις επόμενες συνεδριάσεις να υπάρξει τεχνική διόρθωση, δηλαδή περαιτέρω υποχώρηση. Σε διεθνές επίπεδο η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 1,7% τον Ιούλιο δημιουργεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο +2,4% για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, έναντι +3,7% του πρώτου τριμήνου, καλλιεργεί την πεποίθηση ότι επιβραδύνεται η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Μπορεί, βεβαίως, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του Ιουλίου να έκλεισε με πτώση, αλλά η αγορά κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 5,75%, ενώ ιδιαίτερα θερμός ήταν ο μήνας Ιούλιος, καθώς καταγράφηκε άνοδος 17,27%. O γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ υποχώρησε χτες κάτω από το επίπεδο των

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 6,63 6,00 5,88 5,00 4,88 4,22 3,96 3,94 3,92 3,85

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ

107.953,92 541.142,61 513.283,46 33.720,19 38.648,30 16.981,00 13.580,29 20.231,38 19.199,15 30.081,08

17.064,65 18.914,80 141.219,94 41.845,83 64.980,15 5.358.376,29 2.966.259,63 28.536,22 109.953,80 32.529,70

22.900.294

77

χρηματιστήριο αθηνών

Αναµενόµενη διόρθωση

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 11,11 7,34 6,25 5,81 5,67 5,36 5,07 3,78 3,25 2,44

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

1.700 μονάδων και έκλεισε στις 1.681,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση 26,40 μονάδων ή σε ποσοστό 1,55%. Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη έκλεισαν οι μετοχές της Motor Oil (+2,44%), της MIG (+1,71%), της Ελλάκτωρ (+1,18%), της Βιοχάλκο (+1,12%) και της Coca Cola (+0,28%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (-4,22%), της Κύπρου (-3,96%), της Μarfin Popular

1.816,80 3.563,84 2.064,33 2.556,04 1.800,64 2.432,43 3.445,24 2.472,96 2.086,97 858,39 1.714,85 1.845,44 6.507,74 2.578,87 3.463,00 6.470,54 2.635,91

Τρέχουσα +0,80% +2,22% +1,03% -1,56% -0,36% -0,15% -0,71% -1,53% -1,46% -3,07% -0,80% -3,24% +0,20% -0,85% -2,54% -0,01% +0,78%

Bank (-3,72%), της Εθνικής (-3,53%) και της ΔΕΗ (-3,48%). Από το σύνολο των μετοχών 77 είχαν κέρδη και 93 απώλειες, ενώ οι τιμές 115 τίτλων παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 90,212 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της MIG με 2.522.539 τεμάχια, της ΕΤΕ με 2.316.331 τεμάχια και της Alpha Bank με 2.029.896 τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 66 δισ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,3028

1,3132

1,2833

0,8349

0,84158

0,82238

7,451

7,5106

7,3392

9,4333

9,5088

9,2918

112,62

113,52

110,93

1,3541

1,3649

1,3338

7,9405

8,004

7,8214

1,3454

1,3562

1,3252

1,4466

1,4582

1,4249

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.181,80 18,07


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

29

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

PROFILE (ΚΟ)

0.66

-0.01

-1.49

1.02

0.58

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

3.05

0.00

0.00

4.70

2.55

AEGEAN AIRLINES (ΚΟ)

2.55

0.14

5.81

4.65

2.16

REDS (Κ)

0.85

-0.02

-2.30

1.78

0.74

ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ)

1.25

0.01

0.81

2.95

1.13

ALTEC (KO)

0.13

0.00

0.00

0.28

0.09

ALAPIS (ΚO)

2.25

-0.01

-0.44

7.04

1.84

REVOIL (ΚΟ)

0.83

0.00

0.00

1.20

0.66

ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ)

3.79

0.03

0.80

4.19

2.91

ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ

0.06

0.00

0.00

0.06

0.00

ALPHA BANK (KO)

5.83

-0.15

-2.51

13.01

3.99

RILKEN (ΚΟ)

3.15

-0.01

-0.32

4.55

2.58

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.61

-0.01

-1.61

1.02

0.44

COMPUCON (KO)

0.12

0.00

0.00

0.16

0.07

COCA COLA HBC (ΚΟ)

18.10

0.05

0.28

21.00

13.50

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.64

0.01

1.59

0.76

0.36

ΣΕΛΜΑΝ (Κ)

0.38

-0.02

-5.00

0.92

0.31

FASHION BOX (ΚΟ)

1.46

0.00

0.00

2.07

1.04

EUROBANK EFG (ΚΟ)

5.90

-0.26

-4.22

12.94

3.46

SPACE HELLAS (ΚΟ)

0.35

0.00

0.00

0.74

0.28

ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ)

0.69

-0.02

-2.82

0.94

0.41

HELLAS ON LINE (KO)

0.82

0.05

6.49

2.09

0.37

EUROBANK PROPERTIES

6.00

0.00

0.00

8.64

4.99

SPRIDER (KO)

0.52

0.00

0.00

2.08

0.41

ΣΠΥΡΟΥ (KΟ)

0.67

0.00

0.00

0.91

0.45

RIDENCO (ΚΟ)

0.17

0.01

6.25

0.50

0.13

17.90

-0.10

-0.56

19.00

12.50

T BANK (ΚΟ)

0.49

-0.02

-3.92

1.08

0.33

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.67

0.00

0.00

2.08

0.50

ΑΕΓΕΚ (ΚΟ)

0.40

-0.03

-6.98

2.80

0.37

FORTHNET (ΚΟ)

0.80

-0.03

-3.61

1.89

0.60

TRASTOR ΑΕΕΑΠ

0.85

0.01

1.19

1.76

0.69

ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

1.09

0.00

0.00

2.35

0.71

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ)

0.22

0.03

15.79

1.37

0.12

FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

7.98

-0.01

-0.13

12.28

4.52

VELL GROUP (ΚO)

0.91

-0.03

-3.19

1.22

0.33

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

0.39

-0.02

-4.88

0.59

0.24

ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ)

0.25

-0.01

-3.85

0.72

0.14

FRIGOGLASS (ΚΟ)

9.07

0.62

7.34

10.99

5.92

YALCO (ΚΑ)

0.45

0.00

0.00

0.73

0.34

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ)

0.41

0.00

0.00

0.57

0.27

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.65

0.00

0.00

0.89

0.62

J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ)

1.61

-0.01

-0.62

4.08

1.26

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO)

1.88

0.08

4.44

2.22

1.53

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

3.28

-0.30

-8.38

5.49

3.16

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ)

0.14

0.00

0.00

0.27

0.10

JUMBO (ΚΟ)

6.10

-0.09

-1.45

9.55

4.50

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.68

0.00

0.00

1.00

0.50

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ)

0.84

-0.04

-4.55

1.94

0.80

ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ)

0.07

0.00

0.00

0.48

0.07

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ)

4.00

0.01

0.25

8.60

3.60

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO)

0.55

0.00

0.00

1.50

0.40

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.46

0.08

5.80

1.86

0.68

ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.17

0.00

0.00

0.25

0.10

LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ)

4.00

0.01

0.25

8.60

3.60

ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ)

0.79

-0.07

-8.14

1.42

0.57

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ)

0.47

0.00

0.00

0.50

0.37

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

0.00

0.00

4.00

2.00

MARFIN POPULAR BANK PUBLIC

1.81

-0.07

-3.72

3.49

1.35

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO)

0.72

0.01

1.41

1.85

0.60

ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ)

0.13

0.00

0.00

0.23

0.07

PROTON BANK (KO)

1.07

-0.04

-3.60

2.34

0.74

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

1.09

0.00

0.00

1.61

0.96

ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ)

7.60

0.00

0.00

8.10

6.42

ΕΛΦΙΚΟ (ΚO)

0.66

0.00

0.00

1.99

0.43

S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ)

4.75

-0.13

-2.66

5.94

3.50

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

1.44

0.00

0.00

2.15

1.05

ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

1.22

-0.01

-0.81

2.30

1.12

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

0.12

0.00

0.00

0.29

0.11

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.22

-0.01

-0.81

2.47

0.96

ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.43

0.03

2.14

2.59

0.95

CPI (ΚΟ)

0.29

0.00

0.00

0.44

0.22

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.18

0.00

0.00

0.44

0.18

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

4.51

0.05

1.12

5.28

2.89

ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ)

1.03

-0.07

-6.36

3.60

0.97

CROWN HELLAS CAN (Κ)

7.80

0.00

0.00

9.00

7.20

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO)

0.72

0.00

0.00

0.86

0.33

ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ)

2.87

-0.11

-3.69

6.35

1.78

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ)

0.90

-0.06

-6.25

1.17

0.60

ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA)

0.40

-0.01

-2.44

0.88

0.24

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO)

0.07

0.00

0.00

0.19

0.05

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ)

4.69

0.05

1.08

7.46

3.82

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.80

0.00

0.00

1.89

0.68

ELMEC SPORT (Κ)

0.60

-0.06

-9.09

2.14

0.52

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO)

0.08

0.00

0.00

0.18

0.06

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

0.43

-0.01

-2.27

1.28

0.33

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ)

1.35

0.00

0.00

2.28

0.87

INFORMER (KO)

0.46

0.00

0.00

0.60

0.36

ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ)

0.23

0.00

0.00

0.73

0.15

ΔΕΗ (ΚΟ)

12.21

-0.44

-3.48

17.40

10.83

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ)

0.51

0.00

0.00

0.66

0.27

INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO)

0.36

0.00

0.00

0.68

0.23

ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ)

0.26

0.01

4.00

0.48

0.19

ΔΟΛ (ΚΟ)

1.16

-0.01

-0.85

3.82

0.77

ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.98

0.28

4.91

7.90

4.80

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.17

0.00

0.00

3.24

0.94

ΜΑΡΑΚ (ΚΟ)

0.22

-0.02

-8.33

0.60

0.22

11.19

-0.41

-3.53

28.25

8.80

ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ)

0.65

-0.01

-1.52

0.82

0.54

NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ)

0.26

0.01

4.00

0.81

0.18

ΝΕΛ (ΚΟ)

0.07

-0.01

-12.50

0.48

0.07

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.49

0.08

5.67

2.25

1.00

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO)

1.55

-0.11

-6.63

2.10

1.12

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.84

0.00

0.00

2.00

0.82

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.48

0.00

0.00

0.51

0.27

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ)

3.44

0.04

1.18

6.74

2.56

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

1.14

-0.01

-0.87

1.89

0.53

PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.22

0.00

0.00

0.45

0.14

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.25

0.00

0.00

0.46

0.17

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

6.02

-0.09

-1.47

8.98

5.35

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

1.19

0.00

0.00

1.50

0.75

PC SYSTEMS AE (ΚΟ)

0.24

0.01

4.35

0.36

0.15

ΣΑΟΣ (ΚΟ)

0.78

0.00

0.00

0.78

0.00

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

5.55

-0.08

-1.42

10.78

4.24

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.48

0.02

4.35

0.91

0.30

QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ)

0.13

-0.01

-7.14

0.36

0.11

ΣΙΔΜΑ (ΚΟ)

1.10

-0.02

-1.79

2.25

0.67

ΕΥΑΘ (ΚΟ)

4.48

0.06

1.36

7.53

3.80

ΕΒΖ (ΚΑ)

0.81

-0.03

-3.57

1.67

0.52

SPIDER (ΚΟ)

0.15

-0.02

-11.76

0.41

0.15

ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO)

0.13

0.01

8.33

0.30

0.08

ΕΥΔΑΠ (ΚΟ)

5.66

0.07

1.25

7.10

4.84

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.49

0.00

0.00

1.33

0.35

UNIBIOS (ΚΟ)

0.12

0.00

0.00

0.30

0.10

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

2.27

-0.01

-0.44

4.70

2.04

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.80

-0.04

-4.76

1.12

0.57

VIVARTIA ABEE (KΟ)

18.37

0.00

0.00

25.40

17.18

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.85

-0.02

-2.30

1.76

0.64

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ)

0.48

-0.01

-2.04

0.86

0.33

VIVERE

0.49

0.04

8.89

1.07

0.30

ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ)

0.77

-0.03

-3.75

1.97

0.55

ΕΛΒΕ (ΚΟ)

0.96

0.03

3.23

1.53

0.70

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.50

0.02

4.17

1.23

0.36

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

3.40

0.03

0.89

5.20

2.48

ΕΛΓΕΚΑ (ΚO)

0.86

0.01

1.18

1.38

0.53

ΑΝΕK (ΚΟ)

0.35

0.03

9.38

1.01

0.20

ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO)

ΚΑΕ (ΚΟ)

4.85

0.12

2.54

7.20

4.29

ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO)

1.89

0.00

0.00

2.59

1.75

ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96)

1.45

0.00

0.00

1.80

1.02

BIOMEDICAL & ROBOTICS

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

4.12

-0.17

-3.96

6.24

2.93

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.40

0.01

0.72

2.06

0.86

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ)

2.61

0.11

4.40

4.53

2.07

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

9.09

0.18

2.02

11.77

7.91

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ)

0.35

-0.01

-2.78

0.61

0.30

ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ)

0.35

0.00

0.00

0.79

0.20

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.67

-0.01

-1.47

2.14

0.53

ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

33.69

-0.54

-1.58

60.70

29.99

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ)

0.57

-0.01

-1.72

1.56

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.53

0.00

0.00

1.54

0.42

ΕΛΤΟΝ (ΚΟ)

0.51

0.00

0.00

0.73

0.43

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.14

0.00

0.00

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)

8.80

0.21

2.44

12.80

6.70

ΕΛΤΡΑΚ (ΚO)

2.49

0.00

0.00

3.14

2.01

ΓΕΒ (ΚΑ)

0.34

0.02

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

4.76

-0.08

-1.65

6.74

3.53

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ)

0.37

0.03

8.82

0.58

0.27

ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ)

7.78

ΟΛΘ (ΚΟ)

13.23

0.25

1.93

17.25

10.79

ΕΤΕΜ (Κ)

0.51

-0.02

-3.77

0.95

0.35

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

ΟΛΠ (ΚΟ)

15.05

0.16

1.07

18.60

11.12

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.60

0.00

0.00

0.91

0.45

ΟΠΑΠ (ΚΟ)

11.35

-0.23

-1.99

19.05

9.95

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO)

2.89

-0.01

-0.34

2.94

ΟΤΕ (ΚΟ)

6.23

-0.05

-0.80

12.79

5.33

ΖΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.79

-0.06

-7.06

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

5.07

-0.11

-2.12

13.45

3.26

ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

1.37

0.09

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ)

4.93

-0.01

-0.20

5.53

3.70

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO)

0.62

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO)

4.19

0.10

2.44

5.49

3.54

ΙΛΥΔΑ (ΚΟ)

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ)

2.94

-0.11

-3.61

6.70

1.94

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ)

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)

4.44

-0.01

-0.22

5.96

2.34

ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΟ)

8.26

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

3.78

0.02

0.53

7.00

3.12

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ)

0.71

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

16.47

-0.53

-3.12

26.63

13.16

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ)

0.36

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

10.85

0.00

0.00

18.80

9.20

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

ΥΓΕΙΑ (ΚO)

1.19

0.01

0.85

2.34

0.94

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.91

-0.02

-2.15

2.09

0.58

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης

FOLLI - FOLLIE (ΚΟ)

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης

Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών

Σε Επιτήρηση

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια ALPHA ETF FTSE ATHEX 20

8.27

-0.24

-2.82

15.24

6.44

NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX 17.90

0.00

0.00

29.35

14.33

Εναλλακτική Αγορά 1.00

0.00

0.00

1.05

0.92

TECHNOLOGY (KO)

2.47

0.00

0.00

2.85

1.98

DIVERSA COMMERCIAL (KO)

2.86

0.00

0.00

2.86

2.60

0.45

DOPPLER (KO)

2.34

0.00

0.00

2.66

2.34

0.43

0.12

ENTERSOFT (KO)

1.40

0.00

0.00

1.64

1.29

6.25

0.56

0.22

ENVITEC (KO)

1.88

0.00

0.00

4.45

1.84

0.00

0.00

8.50

7.17

EPSILON NET (KO)

0.87

0.00

0.00

2.45

0.49

2.59

-0.08

-3.00

6.54

2.52

EUROXX (KO)

4.03

0.00

0.00

4.03

3.03

ΖΑΜΠΑ (Κ)

7.53

0.00

0.00

15.40

6.65

FOODLINK

2.40

0.00

0.00

2.43

2.01

1.32

ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ)

4.85

0.13

2.75

6.73

4.50

MEDITERRA (KO)

2.16

0.00

0.00

2.22

1.95

1.63

0.72

ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

0.40

0.01

2.56

1.01

0.17

OPTRONICS (KO)

2.40

0.00

0.00

3.19

2.10

7.03

3.40

1.20

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ)

14.00

0.00

0.00

15.80

12.63

PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO)

2.52

0.00

0.00

2.80

2.50

-0.01

-1.59

0.96

0.42

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚO)

0.22

-0.02

-8.33

0.86

0.11

VIDAVO HEALTH TELEMATICS (KO)

3.96

0.00

0.00

3.96

3.22

0.45

-0.01

-2.17

1.42

0.39

ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ)

68.90

0.00

0.00

86.00

58.65

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ)

1.13

0.00

0.00

1.35

1.05

0.75

-0.01

-1.32

1.20

0.64

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

4.20

0.23

5.79

7.32

2.17

0.00

0.00

8.26

8.26

ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ)

-0.03

-4.05

1.37

0.55

ΛΑΜΨΑ (ΚΟ)

0.00

0.00

1.17

0.23

5.08

0.16

3.25

5.30

ΚΑΝΑΚΗΣ (KO)

1.55

0.01

0.65

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ)

0.65

0.02

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ)

1.28

0.04

Ανεσταλμένες ALMA - ΑΤΕΡΜΩΝ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

HITECH SNT (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

2.29

ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

0.75

0.24

ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

-7.14

0.28

0.10

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (KΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

0.01

7.14

0.40

0.12

ΛΑΝ-ΝΕΤ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

0.40

0.00

0.00

0.40

0.30

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

0.96

0.00

0.00

2.08

0.95

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

0.29

0.00

0.00

0.46

0.27

19.27

0.00

0.00

22.88

14.27

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

3.35

0.02

0.60

4.30

4.50

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.32

-0.03

-8.57

1.76

1.21

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.13

-0.01

3.17

1.27

0.50

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.15

3.23

1.80

1.08

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ)

A.S. COMPANY (ΚΟ)

0.64

0.00

0.00

1.03

0.45

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ)

1.22

-0.05

-3.94

3.36

0.99

ΝΙΚΑΣ (ΚO)

ALSINCO (KO)

0.74

0.00

0.00

1.21

0.57

ΚΟΡΡΕΣ (KO)

4.75

0.02

0.42

7.79

4.50

ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ)

0.21

0.00

0.00

1.08

0.21

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ALTER CHANNEL (ΚΟ) AUDIOVISUAL (ΚΟ) AUTOHELLAS (ΚΟ) ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) BYTE COMPUTER (ΚΟ) CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ) CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ) EUROBROKERS (KO) EURODRIP (ΚO) EUROLINE ΑΕΕΧ (KO) EUROMEDICA (KO) F.G. EUROPE (ΚΟ) FLEXOPACK (ΚO) INFO-QUEST (ΚΟ) INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ) INTERINVEST AEEX (KO) KLEEMAN HELLAS (KO) LAVIPHARM (ΚΟ) LOGISMOS (ΚΟ) MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO) MEVACO (KO) MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO) MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ) MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ) NEWSPHONE (ΚΟ)

1.24 0.57 1.73 0.47 0.60 0.62 0.56 0.82 0.76 1.25 2.32 0.90 8.42 1.13 1.12 0.77 1.85 0.76 0.45 2.59 0.83 4.00 2.33 0.47 0.56

-0.04 0.01 0.00 -0.03 0.00 -0.02 0.00 0.05 0.01 0.00 0.04 -0.02 0.06 -0.04 0.01 0.01 -0.04 -0.04 0.00 -0.01 0.00 0.00 -0.02 0.02 0.01

-3.13 1.79 0.00 -6.00 0.00 -3.13 0.00 6.49 1.33 0.00 1.75 -2.17 0.72 -3.42 0.90 1.32 -2.12 -5.00 0.00 -0.38 0.00 0.00 -0.85 4.44 1.82

3.08 2.27 2.20 1.24 1.23 1.41 1.25 1.87 0.98 1.54 6.10 1.65 8.45 1.95 1.91 1.36 2.97 1.68 0.84 4.16 1.53 4.80 2.41 0.86 0.88

0.95 0.38 1.50 0.29 0.51 0.42 0.39 0.63 0.55 0.96 1.98 0.69 7.20 0.83 0.91 0.70 1.60 0.45 0.34 2.22 0.65 3.99 1.64 0.33 0.40

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA)

0.94

0.00

0.00

1.31

0.46

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ)

0.18

0.00

0.00

0.44

0.16

ALTIUS AEEX (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO)

4.39

0.21

5.02

9.35

3.76

ΣΑΤΟ (ΚΟ)

0.25

0.00

0.00

0.72

0.15

ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ (ΚO)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO)

1.45

0.02

1.40

1.69

1.15

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.65

0.00

0.00

0.91

0.31

MICROLAND COMPUTERS (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO)

0.58

0.00

0.00

0.91

0.52

ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.34

0.03

9.68

0.80

0.22

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)

1.69

0.15

9.74

2.05

1.14

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO)

16.98

0.00

0.00

18.00

8.00

ΕΝΩΜΕΝΗ

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ)

2.40

0.00

0.00

5.00

2.17

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ)

16.98

0.00

0.00

18.00

8.00

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. (ΚO)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ)

0.74

-0.01

-1.33

1.08

0.62

ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ)

0.24

0.00

0.00

0.62

0.13

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.31

-0.01

-3.13

1.20

0.21

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.28

0.01

3.70

0.76

0.24

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΠΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ)

0.18

0.00

0.00

0.61

0.14

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.34

0.00

0.00

4.12

PASAL DEVELOPMENT

0.71

-0.01

-1.39

1.95

ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO)

0.60

0.00

0.00

1.88

0.40

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.60

0.04

7.14

0.74

0.52

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.60

0.04

7.14

0.74

0.52

ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ)

0.43

0.00

0.00

1.08

0.33

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ)

0.44

0.02

4.76

0.94

0.28

ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ)

1.25

0.00

0.00

1.80

1.13

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ)

1.18

0.00

0.00

2.19

0.93

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ)

0.73

0.00

0.00

1.30

0.52

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ)

0.81

0.00

0.00

1.50

0.61

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.48

0.00

0.00

1.29

0.40

ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ)

0.67

0.00

0.00

1.52

0.42

ΝΗΡΕΥΣ (ΚO)

0.73

-0.02

-2.67

0.97

0.48

ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ)

0.50

0.05

11.11

0.91

0.18

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ)

0.45

0.01

2.27

0.79

0.27

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K)

0.55

0.02

3.77

0.72

0.41

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π)

0.63

0.00

0.00

0.81

0.45

2.04

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.64

0.00

0.00

1.12

0.38

0.41

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

0.75

-0.03

-3.85

2.78

0.43

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ), ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΤΕΡΜΩΝ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ .

www.eurobankequities.gr Φιλελλήνων 10 Τηλεφωνικό κέντρο: 2103720000 fax: 2103720001


30

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 29/7/2010 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΙΟΝΙΚΗ ΖΩΗΣ ΣΥΝΤ.ΠΡΟΓΡ.ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

22,550,477.43 19,304,805.30 110,490,084.17 13,035,438.33 306,497,887.18 23,191,566.63 14,778,464.63 6,390,876.45 9,836,165.26 107,060,302.75 41,856,401.37 5,187,284.03 13,879,992.84 4,819,410.65 166,590,982.27 9,049,807.01 3,524,605.02 8,876,545.24 6,942,190.08 8,316,419.55 11,110,889.48 28,115,448.10 9,817,082.01 3,419,657.42

4.557 7.010 7.476 6.024 2.839 7.590 5.881 4.470 6.748 8.130 6.688 3.478 9.071 9.131 12.968 13.153 5.451 4.650 3.371 3.456 6.917 8.115 1.804 12.723

4.379 6.942 7.383 5.861 2.839 7.533 5.837 4.408 6.649 8.130 6.589 3.220 9.002 9.131 12.807 12.766 5.290 4.603 3.239 3.430 6.831 7.954 1.800 12.410

4.468 6.995 7.438 5.920 2.839 7.590 5.881 4.443 6.649 8.130 6.622 3.220 9.071 9.131 12.904 12.895 5.344 4.650 3.305 3.456 6.831 8.034 1.804 12.535

0.27% 0.67% 0.46% 0.32% 0.62% 0.24% 0.38% 1.09% 0.58% 0.41% 0.45% 0.59% 0.48% 0.48% 0.49% 0.98% 0.28% 0.53% 0.53% 0.25% 0.29% 1.04% 0.22% 0.39%

-11.27% -15.87% -17.71% -15.07% -20.08% -15.89% -17.91% -17.19% -12.81% -8.37% -16.58% -18.93% -12.82% -12.55% -15.01% -23.10% -9.37% -11.36% -13.85% -6.58% -10.71% -18.95% -6.49% -14.29%

83,166,206.97 27,485,812.13 3,943,886.46 145,693,482.21 31,788,020.16 7,882,050.67 26,091,988.60 29,883,720.01 15,553,904.59 7,120,341.64 28,715,215.10 11,849,826.00 20,053,770.98 36,639,872.65 306,132,328.65 5,606,341.49 27,146,562.91 53,627,699.52 117,150,228.71 51,081,628.51 13,945,080.98 126,013.63 6,356,198.18 662,028.27 12,665,789.13 981,726.26 1,328,554.14 5,172,424.81 12,640,144.57 3,670,399.55 3,088,882.57 118,158,200.89 57,600,972.49 13,267,180.89 53,377,051.82 98,893,225.49 55,002,832.19 13,692,480.63 50,264,790.69 58,399,852.00 28,946,387.43 3,612,110.76 396,625.41 8,939,854.86 43,352,212.47 20,989,348.05 3,234,578.65 4,414,552.61 3,901,257.88

17.007 12.836 10.909 4.617 7.174 7.358 8.324 8.935 9.177 3.882 7.822 6.982 3.044 5.320 5.893 5.872 9.818 11.362 8.664 10.503 11.106 1,232.600 1,227.410 1,137.960 1,167.510 927.420 983.300 4.503 3.595 3.104 8.236 3.306 10.827 10.576 9.390 3.195 9.627 29.714 9.111 1.095 10.233 3.339 2.961 4.836 2.672 3.470 4.139 204.769 3.374

16.507 12.459 10.589 4.560 7.085 7.267 7.769 8.502 8.731 3.777 7.442 6.929 3.002 5.320 5.893 5.872 9.351 10.821 8.252 9.953 11.106 1,232.600 1,227.410 1,137.960 1,167.510 927.420 983.300 4.447 3.542 3.058 8.114 3.160 10.402 10.161 9.202 3.171 9.250 29.344 8.929 1.087 10.156 3.241 2.931 4.788 2.619 3.268 4.088 203.750 3.210

16.674 12.584 10.695 4.594 7.138 7.321 7.928 8.675 8.909 3.815 7.594 6.982 3.026 5.320 5.893 5.872 9.351 10.821 8.252 10.003 11.106 1,232.600 1,227.410 1,137.960 1,167.510 927.420 983.300 4.481 3.542 3.058 8.114 3.225 10.615 10.369 9.390 3.195 9.439 29.566 9.111 1.095 10.233 3.274 2.961 4.836 2.645 3.369 4.088 203.750 3.276

0.09% 0.15% -0.43% 0.13% 0.03% -0.02% 0.31% -0.29% -0.20% 0.02% 0.25% 0.04% 0.26% -0.58% 0.39% 0.17% 0.39% 0.35% 0.05% 0.06% 0.00% 0.12% 0.12% 0.16% 0.16% 0.19% 0.19% 0.11% -0.12% 0.25% 0.04% -0.11% -0.02% -0.01% -0.09% -0.01% -0.25% -0.43% 0.53% -0.05% -0.00% 0.37% 0.27% -0.00% 0.23% 0.12% -0.46% 0.04% 0.11%

2.47% 3.05% 16.26% 2.00% 3.33% 9.73% -6.91% -8.38% -8.50% -3.03% -7.13% 2.50% -4.13% 14.74% 3.22% 2.43% -0.92% 2.38% -4.68% -0.60% 3.11% 1.40% 1.43% -1.80% -1.78% -5.35% -5.33% 0.45% 1.01% -2.21% 0.44% -1.13% -0.39% -0.96% -2.71% 2.66% -2.19% 11.57% -6.82% -2.43% -4.68% -0.71% -0.18% 0.36% -8.05% 1.36% 11.27% -2.54% -0.27%

2.466 7.990 4.615 16.558 3.055 7.034 10.603 10.648 6.565 11.677 8.489 33.342 12.549 5.043 5.367 1.858 4.731 1.006 1.136 5.775 1.637 7.684 1.399 17.679 897.810 899.120 3.440 15.236 2.181 5.621 8.716 2.829 21.443 4.899 0.400 0.452 7.872 7.505 8.313 1.318 9.506 9.508 3.427 1.973 2.439 1.784 11.212 1.897 36.880 7.874 3.383 0.717 8.305 0.695 8.034

2.301 7.534 4.351 15.611 2.922 6.728 10.393 10.437 6.435 11.446 8.379 32.362 12.180 4.894 5.209 1.795 4.684 0.996 1.108 5.633 1.621 7.607 1.385 17.678 897.810 899.120 3.337 14.644 2.097 5.403 8.628 2.801 21.018 4.802 0.396 0.448 7.793 7.505 8.313 1.305 9.316 9.318 3.231 1.861 2.414 1.766 10.879 1.840 35.893 7.663 3.293 0.703 8.142 0.669 7.738

2.348 7.610 4.395 15.769 2.952 6.796 10.498 10.543 6.500 11.561 8.446 32.689 12.303 4.944 5.262 1.795 4.731 1.006 1.119 5.690 1.637 7.684 1.399 17.679 897.810 899.120 3.406 14.792 2.118 5.457 8.715 2.829 21.230 4.851 0.400 0.452 7.872 7.505 8.313 1.318 9.506 9.508 3.264 1.879 2.439 1.784 11.101 1.878 35.893 7.663 3.293 0.703 8.142 0.683 7.896

1.42% 2.41% 0.93% 1.89% 1.22% 1.03% 1.14% 0.97% 1.13% 1.12% 0.99% 1.08% 1.28% 1.31% 1.31% 1.80% 0.54% 1.60% 1.06% 1.99% 1.36% 1.00% 0.84% 1.16% 0.01% 0.01% 1.23% 0.84% 1.54% 0.97% 1.04% 1.15% 1.03% 2.00% 1.04% 1.14% 0.03% 0.11% -0.03% 1.05% 0.37% 0.37% 1.20% 1.05% 1.13% 1.71% 1.67% 1.98% 1.00% 1.22% 1.68% 2.52% 1.09% 1.99% 1.22%

-20.25% -18.15% -23.01% -17.99% -13.66% -17.89% -17.80% -17.76% -20.25% -17.04% -22.88% -18.97% -13.83% -17.21% -17.68% -17.87% -15.94% -13.71% -14.86% -15.97% -16.97% -20.29% -17.86% -20.39% -19.47% -19.45% -18.30% -18.42% -17.09% -18.25% -15.92% -15.54% -15.82% -16.25% -15.92% -15.74% -6.79% -10.04% -7.96% -10.46% -13.35% -13.35% -18.60% -18.53% -16.79% -17.41% -19.81% -17.06% -23.41% -21.74% -22.71% -18.97% -20.18% -17.52% -19.11%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ.

ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ

PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

7,199,995.14 23,320,710.81 15,096,334.60 969,395.79 407,011.75 4,796,180.28

2.801 1.781 1.962 0.986 2.408 7.968

2.773 1.680 1.831 0.957 2.292 7.585

2.801 1.697 1.868 0.966 2.315 7.662

1.09% 1.08% 2.00% 1.46% 0.86% 0.91%

-13.91% -18.58% -22.06% -12.87% -18.78% -18.19%

15,948,901.30 3,071,872.60 7,011,003.59 10,470,852.81 16,330,068.72 3,654,634.82 7,853,124.69 4,023,659.83 1,077,105.25 18,966,162.99 28,919,045.43 1,245,321.51 611,997.83 35,493,933.39 728,043.71 42,605,618.12 40,880.87 4,448,321.45 4,078,069.54 1,998,770.00 4,192,782.09 1,822,213.09 3,862,540.38 1,642,798.17 49,727,808.81 8,086,808.77 15,018,500.01 44,857,040.45 9,395,349.64 12,813,644.56 2,927,936.79 3,482,816.32 1,240,414.13 139,964,744.89 43,745,266.57 170,908.48 1,326,599.73 22,091,345.66 6,307,858.90 5,332,893.26 2,801,027.15 1,824,990.60 9,037,898.22 17,784,989.63 18,600,109.80 12,335,421.37 30,083,137.67 684,516.52 3,472,544.86 1,800,496.95

12.912 7.552 5.214 10.099 13.066 5.852 5.092 2.223 7.727 3.294 3.484 9.010 1,132.730 1,151.770 1,038.140 1,039.660 929.260 930.730 3.595 4.746 1.528 2.655 2.603 2.667 1.298 15.036 13.452 11.206 0.686 0.913 8.565 8.643 8.680 8.318 7.307 10.092 3.077 10.480 2.142 2.088 3.850 3.061 1.448 2.730 5.290 2.892 2.126 18.607 280.459 5.414

12.174 7.224 5.111 9.899 12.808 5.679 5.041 2.201 7.537 3.261 3.449 9.009 1,132.730 1,151.770 1,038.140 1,039.660 929.260 930.730 3.488 4.605 1.469 2.552 2.514 2.563 1.285 14.886 13.186 10.984 0.679 0.904 8.393 8.470 8.506 8.151 7.234 10.092 3.046 10.270 1.999 1.949 3.594 2.882 1.405 2.657 5.149 2.814 2.084 17.922 274.960 5.152

12.297 7.297 5.163 9.999 12.937 5.737 5.092 2.223 7.613 3.294 3.484 9.010 1,132.730 1,151.770 1,038.140 1,039.660 929.260 930.730 3.559 4.699 1.484 2.578 2.540 2.589 1.298 15.036 13.319 11.095 0.686 0.913 8.565 8.643 8.680 8.318 7.307 10.092 3.077 10.480 2.040 1.989 3.667 2.971 1.434 2.657 5.149 2.814 2.084 18.287 274.960 5.257

-0.44% 0.51% -0.27% -0.46% 0.44% 0.40% -0.89% -0.28% -0.72% -0.57% -0.43% -1.48% -0.30% -0.30% 0.04% 0.04% -0.09% -0.09% 0.21% -0.48% -0.35% -0.51% -0.78% -1.01% -0.54% 0.14% -0.61% 0.14% -0.57% 0.19% 0.09% 0.18% 0.01% -0.20% 0.25% -0.06% -0.48% -0.23% -0.34% -0.72% -0.75% -0.41% -0.73% -0.58% -0.13% 0.49% -0.86% 0.17% -0.03% -1.24%

1.97% 11.65% 15.19% -2.14% 4.57% 3.78% 5.85% -5.04% 3.69% -4.18% -8.22% -9.00% 1.61% 1.63% -5.38% -5.36% -5.98% -5.96% -11.53% -2.78% 0.70% 9.53% 6.68% 8.14% 3.07% 12.18% 1.94% 11.64% 3.30% 10.91% -5.57% -5.00% -2.78% -5.88% -4.69% 0.92% -0.16% -0.87% -8.36% 6.64% -2.19% -0.95% 0.59% 4.81% 5.62% 1.42% 0.91% 17.59% -1.32% -3.59%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN EUR ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA $ USD MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ.

13,163,373.70 21,282,831.70 6,584,070.67 215,603,909.85 9,597,032.66 1,894,763.55 6,403,991.18 50,689,897.13 4,294,081.71 66,234,078.18 87,870,367.10 170,675,706.17 3,994,530.29 11,864,546.15 22,924,791.81 142,010,789.50 9,821,193.76 167,861,577.61

6.560 12.556 5.698 11.176 6.884 3.548 5.426 7.515 6.060 3.275 3.863 1.928 4.713 5.375 5.331 3.584 8.374 2.356

6.416 12.308 5.641 11.176 6.884 3.530 5.372 7.470 6.015 3.275 3.825 1.928 4.666 5.375 5.331 3.566 8.046 2.356

6.547 12.432 5.698 11.176 6.884 3.544 5.426 7.507 6.045 3.275 3.844 1.928 4.713 5.375 5.331 3.584 8.210 2.356

0.01% 0.03% 0.08% 0.03% 0.01% 0.48% 0.01% 0.03% 0.02% 0.02% 0.11% 0.01% 0.01% 0.00% 0.12% 0.01% 0.13% 0.01%

0.58% 0.88% -2.56% 1.25% -0.30% -1.97% -1.75% 1.64% 4.33% 0.20% -1.26% 1.67% 1.57% 0.67% -0.09% 1.00% 0.67% 2.12%

60,002,072.03 32,012,312.97 22,830,566.81 14,812,901.42 1,135,876.03

11.660 11.628 1.104 1.053 2.573

11.660 11.628 1.104 1.053 2.573

11.660 11.628 1.104 1.053 2.573

0.00% 0.04% 0.04% 0.02% 0.03%

0.22% 0.45% 0.46% 0.01% 4.51%

1,526,555.37 1,608,123.18 1,198,383.67 12,952,521.15 42,046,575.55 72,897,211.25 24,322,994.01 11,304,827.85 4,128,131.55 5,691,087.42 591,950,683.77 28,605,021.34 4,736,076.30 63,908,362.48 27,326,528.28 12,372,840.43 10,540,488.70 8,902,160.95 21,749,913.13 3,477,266.52 37,634,767.95 7,191,072.35 30,784,144.35 13,160,103.64 12,639,021.55 854,235.72 1,094,178.52 12,114,689.91 3,156,687.34 2,944,800.91 880,927.59 14,851,304.33 2,047,318.90

4.556 10.391 9.937 10.171 7.387 7.667 10.171 9.359 8.643 8.779 4.042 3.138 5.826 12.714 5.034 9.799 9.166 3.024 6.452 1.753 13.906 4.837 8.369 2.722 2.641 7.190 7.343 3.078 2.884 6.043 1.963 2.173 8.118

4.296 9.798 9.645 9.728 6.965 7.515 9.969 9.106 8.410 8.584 4.042 3.107 5.682 12.587 4.984 9.701 9.166 2.994 6.201 1.623 13.631 4.561 8.205 2.682 2.589 7.047 7.198 3.047 2.716 5.750 1.945 2.167 8.118

4.339 9.897 9.742 9.827 7.036 7.591 10.070 9.198 8.495 8.671 4.042 3.138 5.740 12.714 5.034 9.799 9.166 3.024 6.264 1.623 13.768 4.607 8.205 2.682 2.615 7.119 7.271 3.078 2.800 5.867 1.953 2.173 8.118

0.82% 1.23% 0.74% 0.84% 0.76% 0.70% 0.40% 0.57% 0.46% 0.58% 0.65% 0.40% 0.92% 0.75% 0.39% 0.31% 0.59% 0.33% 0.62% 0.61% 0.39% 0.08% 0.22% 0.79% 1.47% 0.72% 0.72% 0.90% 1.11% 0.67% 0.95% 0.55% 0.85%

-31.04% -20.27% -0.32% -14.73% -18.52% -16.96% -12.19% -13.91% -15.06% -13.96% -15.36% -13.82% -15.48% -16.57% -7.06% -6.72% -10.62% -8.77% -17.45% -18.27% -16.86% -15.78% -8.37% -21.63% -20.97% -16.74% -16.83% -14.68% -6.66% -19.81% -16.51% -8.26% -15.22%

19,775,398.53 6,476,259.48 4,152,209.18 2,701,542.70 1,792,186.04 14,226,016.85 57,550,588.35 37,073,471.87 22,582,852.24 36,936,090.66 1,995,098.06 12,164,839.41

18.070 11.778 12.130 11.385 5.535 6.963 10.512 6.214 2.723 10.209 3.702 2.668

17.038 10.993 11.321 10.626 5.373 6.825 10.304 6.152 2.655 10.158 3.524 2.615

17.210 11.217 11.552 10.843 5.427 6.894 10.408 6.214 2.682 10.209 3.559 2.642

-0.23% -0.02% -0.04% -0.07% -0.36% 0.30% -0.16% -0.26% -0.35% 0.00% -0.38% 0.20%

-3.26% -1.40% -0.16% -0.45% -0.21% 7.11% 0.03% 1.24% -4.80% 1.54% 9.88% -3.94%

ΕΤΕ: έκδοση καλυµµένων οµολογιών Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος έκδοσης καλυμμένων ομολογιών συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, που θεσπίστηκε την 22α Ιουνίου 2010, ολοκληρώθηκε η έκδοση τριών νέων σειρών καλυμμένων ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ εκάστη, με ισόποση αύξηση των τριών πρώτων σειρών καλυμμένων ομολογιών 5ετούς, 7ετούς, και 9ετούς διάρκειας, οι οποίες εκδόθηκαν την 24η Ιουνίου 2010. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πλέον ως κάλυμμα απαιτήσεις της τράπεζας από στεγαστικά δάνεια ιδιωτών σε ευρώ και σε ξένο νόμισμα. Οι ομολογίες έκδοσης Εθνικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, είναι 5ετούς, 7ετούς, και 9ετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς ΕΚΤ πλέον περιθωρίου 1,70%, 2% και 2,30% αντίστοιχα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ΜΕΤΟΧΙΚO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. GENIKI ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ALPHA TRUST OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS P II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC TOP 20 ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛ.ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ.

ΤΙΤΛΟΙ

7,309,804.65 4,304,736.10 22,819,566.20 33,224,168.87 13,697,287.62 14,170,321.98 158,947,940.02 154,409,974.03 17,783,739.21 18,605,992.27 51,961,075.91 39,357,311.05 40,623,199.38 29,028,373.65 1,129,246.58 14,471,483.58 69,187,963.72 1,966,076.27 10,748,598.65 814,319.23 66,103,779.30 143,960,307.00 23,929,130.11 4,941,595.32 162,776.71 12,299,964.12 1,307,072.25 101,747,598.03 9,317,583.57 7,740,994.34 50,655,022.97 6,592,770.18 165,454,531.03 56,481,729.34 24,986,601.38 1,642,264.31 78,963,453.61 46,870,544.96 42,060,452.34 4,961,451.50 554,233.06 2,478,166.31 10,882,915.10 2,017,503.96 17,371,694.06 9,140,447.19 50,068,230.94 12,077,910.43 62,015,406.75 3,515,267.97 5,371,119.29 12,187,213.05 41,182,875.10 6,157,100.00 31,933,907.87

ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS$ USD EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN)

ΜΙΚΤΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ABSOLUTE RETURN ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Φωτοβολταϊκά από την Alumil Μια ολοκληρωμένη λύση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για τους οικιακούς καταναλωτές, η οποία τους αποφέρει ετήσιο εγγυημένο έσοδο μέχρι 7.500 ευρώ ανακοίνωσαν η Alumil και η BP Solar, με την υποστήριξη της Eurobank EFG, με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας στο οικιακό περιβάλλον από εναλλακτικές πηγές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ■ Ολοκληρωμένη προσέγγιση από το στάδιο της μελέτης έως την κατασκευή και διασύνδεση του έργου. ■ Τεχνολογία φωτοβολταϊκών πλαισίων υψηλής αξιοπιστίας και διασφάλιση σωστής τοποθέτησης. ■ Χρηματοδότηση έως το 100% του συνολικού κόστους που αφήνει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες κατοικιών.


31

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στη Σίβηρη Ο δημοφιλής και ταλαντούχος δημιουργός Αλκίνοος Ιωαννίδης, στο πλαίσιο της φετινής περιοδείας του αλλά και του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, θα βρεθεί για μια συναυλία σήμερα, στις 21.30, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που εμφανίζεται όταν έχει κάτι καινούργιο να πει και που μεγαλώνοντας δε φαίνεται να τον «καταπίνει» η μανιέρα και η επα-

νάληψη, αλλά πειραματίζεται διαρκώς και δοκιμάζει. Σήμερα, παίζοντας ακουστικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα, θα δημιουργήσει τα δικά του μοναδικά ηχητικά τοπία, μέσα στα οποία θα βρουν θέση οι μουσικές του ιστορίες, σ’ ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, αλλά και κάποιες διασκευές-έκπληξη.

Καρέ της Αθωνικής Πολιτείας Ενας Πολωνός φωτογραφίζει το Περιβόλι της Παναγιάς Αποψη της ιεράς μονής Ιβήρων από τον Πολωνό φωτογράφο Μοζίνσκι

Ο Μ. Ρασούλης θα συμμετάσχει στα φετινά «Θέρμης Δρώμενα»

Οι Ζουλού, ο Κηλαηδόνης και ο Λουδοβίκος Τι σχέση μπορεί να έχουν χορευτές από τη φυλή των Ζουλού με τους δικούς μας Μανώλη Ρασούλη, Λουκιανό Κηλαηδόνη και Λουδοβίκο των Ανωγείων, αλλά και με μουσικούς από την Κάτω Ιταλία και παραστάσεις Καραγκιόζη; Ολοι οι παραπάνω συναντιούνται στα φετινά «Θέρμης Δρώμενα», που θα πραγματοποιηθούν από τις 20 Αυγούστου έως και τις 12 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά με Καραγκιόζη από τον Γιάννη Χατζή (20/8, στην κεντρική πλατεία Θέρμης) και ένα «οικολογικό» παζάρι. Ακολουθούν η Γιορτή του Σταφυλιού και συναυλία με τον Μανώλη Ρασούλη (21/8) και παραδοσιακά συγκροτήματα (22/8), εκδήλωση με παραδοσιακά ρωσικά τραγούδια από τη χορωδία «Καλίνκα» (23/8)

και συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων (24/8). Μεταξύ άλλων, συναυλίες θα δώσουν και οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Νίκος Ζιώγαλας και Μανόλης Φάμελλος (27/8), ενώ αυτή του Λουκιανού Κηλαηδόνη και του συγκροτήματος σαξοφώνων «Ku Klux Sax» θα είναι αφιερωμένη στην Αφρική (30/8). Σημειώστε ακόμη ότι, στο πλαίσιο της «Συνάντησης των Εθνών», θα δοθεί μια παράσταση χορευτών της φυλής των Ζουλού και μουσικών και χορευτών από την Κάτω Ιταλία (31/8). Συνέχεια το Σεπτέμβρη με τις Ελευθερία Αρβανιτάκη και Τάνια Τσανακλίδου (1/9). Τα «Θέρμης Δρώμενα» περιλαμβάνουν ακόμη θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά τμήματα του δήμου Θέρμης.

Η ιερά μονή Ζωγράφου όπως την αποτύπωσε ο Μοζίνσκι

Το μυστηριακό και γαλήνιο της ατμόσφαιρας, η αγιοσύνη, η μοναδικότητα της μοναστικής κοινωνίας, το απαγορευμένο...

Ε

ννοιες που χαρακτηρίζουν την Αθωνική Πολιτεία καθιστώντας την πόλο έλξης για τους έξω από αυτήν, αλλά και γοητευτική «πρωταγωνίστρια» του φωτογραφικού φακού. Αυτό αποδεικνύει και η έκθεση του Πολωνού Τόµας Μοζίνσκι «Αγιον Ορος», που εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής «PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση» και θα παρουσιαστεί αρχές Σεπτέµβρη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού. Ο Μοζίνσκι -την επιµέλεια της έκθεσης του οποίου έχει η Νίνα Κασσιανού- εφαρµόζει µια τεχνική της φωτογραφίας που ξεκίνησε να χρησιµοποιείται το 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα, την τεχνική του διχρωµικού κόµµεος, η οποία προσδίδει µια εικαστική διάσταση στις ασπρόµαυρες φωτογραφίες του, που παραπέµπουν σε... ζωγραφικό πίνακα. Τι φιλοξενεί σ’ αυτούς τους «πίνακες-καρέ»; Τη θέα απο διάφορα σηµεία, κοµµάτια από το γαλάζιο του ουρανού, αλλά

και από διάφορες αποχρώσεις του γαλάζιου της θάλασσας, αλλά και τοιχογραφίες, εικόνες, εικονοστάσια, προσκυνητάρια, νάρθηκες και τρούλους. Σχετικά µε τα «ταξίδια» στον Τόπο (γενικό θέµα της PhotoBiennale) ο Μοζίνσκι αναφέρει: «Στα φοιτητικά µου χρόνια έπρεπε να διαβάσω το ‘’Αναζητώντας το χαµένο χρόνο’’ του Προυστ. Επειτα συζητήσαµε το αποτέλεσµα της ανάγνωσης αυτού του αριστουργήµατος, αλλά το τελικό συµπέρασµα που ειπώθηκε από τον καθηγητή µας (έναν από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ στη ζωή µου) ήταν ένα είδος γρίφου, ενός γρίφου που µπόρεσα να λύσω πολύ αργότερα στη ζωή µου: οι τόποι υπάρχουν µόνο στο χρόνο, όχι στο χώρο».

Ιστορίες του «Τόπου» Στον Μοζίνσκι, όµως, αρέσει να επανέρχεται ξανά και ξανά στο γητευτή του φακού του -εν προκειµένω στον Αθω. Χρειάστηκε, λοιπόν, έξι περιηγήσεις στο Αγιον Ορος για να αποτυπώσει όλα τα παραπάνω: «Στη δουλειά µου προσπαθώ να συλλάβω κάτι που µπορώ να ονοµάσω για τον εαυτό µου ‘’η ουσία του

χώρου’’, κάτι δυνατότερο και πιο µόνιµο από τις σκιές του Πλάτωνα στον τοίχο του σπηλαίου. Ζηλεύω τους συναδέλφους µου που ταξιδεύουν για το ‘’ουσιώδες’’ σε άλλα µέρη του κόσµου, τραβώντας χιλιάδες εικόνες και δηµιουργώντας µια ιστορία από αυτήν την εικονογραφική αφθονία. Ακόµη πιστεύω ότι το να πεις µια καλή ιστορία για τον ‘’Τόπο’’ θέλει χρόνο και προσπάθεια. Γι’ αυτό και συνεχίζω να έρχοµαι σε τόπους που φωτογραφίζω. Οι εικόνες µου από τον Αθω είναι το αποτέλεσµα αυτών των επιστροφών, της διείσδυσης στον τόπο, το να τον κοιτάζω από πολλές γωνίες, µε διαφορετικό φως, ατµοσφαιρικές συνθήκες -το να φιλτράρω την υπερβολή και να κρατάω ό,τι κατά τη γνώµη µου είναι η ουσία. Κάποιες φορές οι θεατές µου κοιτώντας τη µεταβλητή τονικότητα των εκτυπώσεών µου, τους ‘’υπερβολικούς’’, ‘’θεατρικούς’’ φωτισµούς (κατά κάποιο τρόπο από το επάγγελµά µου είµαι άνθρωπος του θεάτρου…) µε ρωτούν: ‘’Πού είναι αυτό ή το άλλο µέρος;’’ κι εγώ συνήθως απαντώ: ‘’Μην το ψάχνετε στους χάρτες. Αυτοί οι τόποι είναι µόνο στο κεφάλι µου, ακόµη κι αν πραγµατικά υπάρχουν κάπου’’».


32

ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ενας νέος υπερήρωας; Λάτρης των κόμικς ρισκάρει τη ζωή του

Οταν λάβαμε το «Kick Ass» των εκδόσεων «Anubis», μια συλλογή που περιλαμβάνει τα οκτώ πρώτα τεύχη της σειράς, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν, όπως και με όλα τα κόμικς, ένα γρήγορο ξεφύλλισμα, το οποίο ακολούθησε η σκέψη «άλλος ένας υπερήρωας...». Οταν, όμως, άρχισε το διάβασμα, διαπιστώσαμε πως το αρχικό συμπέρασμα ήταν λάθος, καθώς ο Kick Ass, ή Ντέιβ Λιζέφσκι για τον περίγυρό του, δεν είναι άλλος ένας Σούπερμαν ή Γούλβεριν, ούτε καν Μπάτμαν.

Ο

Ντέιβ είναι ένας απλός µαθητής, λάτρης των κόµικς και των σούπερ ηρώων, ο οποίος µια µέρα είπε: «Γιατί όχι κι εγώ!». Εφτιαξε,

λοιπόν, µια στολή και βγήκε στη γειτονιά για να αναλάβει το ρόλο του προστάτη των αδύναµων και των κατατρεγµένων. Οπως καταλαβαίνετε, ο καθένας από εµάς θα µπορούσε να το κάνει αυτό και φυσικά, χωρίς υπεράνθρωπες δυνάµεις ή hi-tech εξοπλισµό, το αποτέλεσµα θα ήταν ένα. Αυτό που έπαθε ο Kick Ass: έδειρε και τον έδειραν... Και δεν ήταν µόνον αυτό το πρόβληµα του νεαρού µαθητή, αλλά και το ότι έπρεπε να δικαιολογείται στον πατέρα του και το υπόλοιπο κοινωνικό του περιβάλλον για τα µελανιασµένα µάτια, τα σπασµένα πλευρά κ.λπ., να προστατεύσει τη φήµη και τη δηµόσια εικόνα του -οι θαυµαστές ήταν ήδη πολλοί µε την προβολή του στην τηλεόραση και το διαδίκτυο -, να κατακτήσει την κοπέλα των ονείρων του – µε ένα πραγµατικά αστείο σενάριο που θα γυρίσει στο τέλος εναντίον του -, και το κυριότερο... να έρθει αντιµέτω-

πος µε τους µιµητές του ή, απλώς, µε άλλους αυτόκλητους υπέρµαχους της αλήθειας και της δικαιοσύνης, όπως ο Red Mist, η Hit-girl και ο Big Daddy. Οι δύο διάσηµοι δηµιουργοί κόµικς, ο συγγραφέας Mark Millar και ο εικονογράφος John Romita Jr., έδωσαν έναν ήρωα άκρως αληθινό, γήινο και καθηµερινό, συνδυάζοντας άριστα το χιούµορ, τους σύγχρονους διαλόγους και τους δυναµικούς χαρακτήρες, χωρίς να παραλείψουν την απαραίτητη δράση και βία, κερδίζοντας δικαίως κοινό και κριτικούς και φυσικά αλλάζοντας τα όσα ξέραµε για το θαυµαστό κόσµο των υπερηρώων. Σηµειώστε ότι ο Kick Ass βγήκε και στη µεγάλη οθόνη, σχετικά πρόσφατα, σε σκηνοθεσία Μάθιου Βον και στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Ααρον Τζόνσον. ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΧΑ

που διαφέντευε ένας σαμάνος με σκοπούς όχι και τόσο υπέρ του κοινού καλού. Η μικρή θα καταλήξει από τα βρεφικά της χρόνια μακριά από τα πάτρια εδάφη και τη μητέρα της, τη Φοινικιά, η οποία εξαγριωμένη θα ρίξει τη θανατηφόρα κατάρα της στο νησί. Η Μαρί - Ζολί θα ακολουθήσει το πεπρωμένο της, δηλαδή την επιστροφή της στο νησί και την απελευθέρωση των συμπατριωτών της ανακαλύπτοντας πολλά για τον κόσμο αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μας περιµένουν... - «Το Υφαντό του Βαμπίρ» της Suzy McKee Charnas από τις εκδόσεις «Ars Nocturna», που περιμέναμε εδώ και καιρό. Πρόκειται για την ιστορία ενός ευυπόληπτου καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Νέο Μεξικό, που προσπαθεί να κρύψει τη βαμπιρική του φύση. Ο ήρωας είναι άκρως ρεαλιστικός, μακριά από τα στερεότυπα του είδους, ένα στοιχείο που κάνει τους σύγχρονους κριτικούς να το θεωρούν το αρτιότερο μοντέρνο έργο πάνω στη θεματική του βαμπιρισμού.

Και λίγο χιούµορ Δύο κόμικς με μεγάλες δόσεις χιούμορ και αρκετή φαντασία, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ενατη Διάσταση», μπορούν να μας χαρίσουν μια ανάλαφρη απόδραση τις μέρες του καλοκαιριού. «Η κόρη της Φοινικιάς», σε κείμενα και σχέδια Σταύρου Κιουτσιούκη, θυμίζει παραμύθι, καθώς μιλάει για την απόγονο του Θεού – Κεραυνού και της Θεάς – Φοινικιάς, γνωστή στους κοινούς θνητούς ως Μαρί-Ζολί, η οποία γεννήθηκε σε ένα εξωτικό νησί, το Χούλα-Χούπα,

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Το δεύτερο κόμικς είναι «Οι Ιππότες», σε κείμενα του ίδιου δημιουργού και σχέδια Κωστή Τζωρτζακάκη, μια συλλογή μικρών ιστοριών που εκτυλίσσονται το Μεσαίωνα και έχουν ως βασικούς πρωταγωνιστές τους ιππότες. Εκτελέσεις, μάχες, καθημερινότητα, κονταρομαχίες, δεσποσύνες κ.ά. κάνουν την εμφάνισή τους για να προκαλέσουν το γέλιο στον αναγνώστη αλλά και για να περάσουν τα δικά τους μηνύματα ακόμα και για το σήμερα.

- Τα «Αρρωστημένα Μυαλά» από τις εκδόσεις «Jemma Press». Μια συλλογή ανατριχιαστικά αστείων ποιημάτων, στην οποία συμμετέχουν ορισμένοι από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. - Το κόμικ «Civil War» από τις εκδόσεις «Anubis». Ο Εμφύλιος Πόλεμος που θα δημιουργηθεί στην κοινωνία των υπερανθρώπων της Μarvel έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να θεσπίσει ένα νόμο που υποχρεώνει όλους τους σούπερ ήρωες να αποκαλύψουν την αληθινή τους ταυτότητα.


33 Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Εµφαση στα οικογενειακά προϊόντα από την «Ντίσνεϊ»

Φανταστείτε ένα σόου ορατό απ’ όλα τα σημεία ενός μεγάλου σταδίου (360 μοίρες). Μια πρωτοποριακή ίται κυλινδρική led οθόνη -που αποτελε .000 (500 ια μάτ κομ ιο από 1 εκατομμύρ pixels, 320.000 συνδετικά κομμάτια, 30.000 καλώδια, 150.000 μηχανικά υή κομμάτια)- και μια ατσάλινη κατασκε έτα μακ με τέσσερα «πόδια», η πρώτη ύτης οποίας πρόεκυψε από τα... πιρο που νικό σκη το ι νια του φαγητού, είνα μαθα φιλοξενήσει ένα ακόμη φαντασ κρο συγ ς λού οφι δημ γορικό σόου του τερο ισσό περ ι κάτ σε που τήματος U2, θα από ένα μήνα -στις 3 Σεπτεμβρίουνοι εμφανισ τούν στο ΟΑΚΑ. Φημισμέ και για τις έτσι και αλλιώς προσεγμένες ιπερ στις υές πρωτοποριακές κατασκε εται φαίν ά φορ οδείες τους, αυτήν τη ότι έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους. ς Σημειώσ τε ότι ο ατσάλινος σκελετό με ος μέν πασ σκε ι είνα θα της σκηνής για ύφασμα, που αρχικά είχε σχεδιασ τεί Φαί αγώνες ταχύτητας Φόρμουλα 1. , νεται πράσινος στο φως της ημέρας ε ποτ ιοδή οπο ενώ τη νύχτα αντανακλά ενώ ί, ιστε φωτ χρώμα, με το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει βάρος μέχρι 180 τόνους. Οσο για την κυλινδρική τη οθόνη, ζυγίζει 54 τόνους, ενώ κατά εδιι»/ξ οίγε «αν ίας αυλ συν της διάρκεια πλώνεται ή διαχωρίζεται καθέτως. Πρό της ιά όμο κειται για μια εμπειρία που δε θα έχει βιώσει το ελληνικό κοινό.

Οι U2 σε 360 µοίρες

«Μαλλιά Κουβάρια» στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας Ο κύριος Κουντουπής, στην προσπάθειά του να εκτελέσει μυστική εθνική αποστολή, επινοεί ένα ψέμα για να φύγει από τη γυναίκα του και κυρίως από την πεθερά του. Λέει, λοιπόν, ότι πρέπει να λείψει 10 μέρες στην Αιδηψό, όπου σπουδαία υπνοβάτισσα με μερικές μόνο τρίχες της κεφαλής σου μπορεί να σου λύσει σημαντικά προβλήματα της υγείας αλλά και της ζωής σου. Ατυχίες και συμπτώσεις, όμως, θα

οδηγήσουν σε αποκαλύψεις. Συνέχεια στην κωμωδία «Μαλλιά κουβάρια» του Ν. Λάσκαρη, που παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας σε συνεργασία με την «Αττική Αυλαία», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, την Τετάρτη 4 Αυγούστου, στο Θέατρο Σίβηρης. Παίζουν οι Γιώργος Παρτσαλάκης, Ελένη Καστάνη, Κώστας Φλωκατούλας, Μαίρη Σαουσοπούλου, Ιωάννα Δελάκου, Παναγιώτης Τσίτσας, Παναγιώτης Παναγόπουλος. Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Θεολόγη, τα κοστούμια της Πέννυς Αμπλά, τα σκηνικά του Ακη Χειρδάρη. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20 και 15 ευρώ (φοιτητικό), ενώ ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Ξανά στην TV ο Τζόι Ο Ματ Λε Μπλαν επιστρέφει στην τηλεόραση μετά από απουσία τεσσάρων ετών, υποδυόμενος έναν ήρωα που μάλλον δε διαφέρει πολύ από εκείνον του Τζόι Τριμπιάνι από τα «Φιλαράκια» («Friends»). Ο 43χρονος ηθοποιός ανέφερε στους δ η μ ο σ ι ο γρ ά φ ο υ ς ότι «αν οι τηλεθεατές θεωρούν ότι μου ταιριάζει αυτός ο χαρακτήρας, τότε κάνω καλά τη δουλειά μου. Δεν το κρίνω ως αρνητικό. Το θεωρώ κομπλιμέντο». Στη νέα τηλεοπτική κωμωδία -συμπαραγωγή του αμερικανικού δορυφορικού δικτύου «Showtime» και του BBC- που τιτλοφορείται «Επεισόδια», υπάρχουν πολλά αστεία παρόμοια με εκείνα στα «Φιλαράκια». Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, αρνήθηκε τις περισσότερες τηλεοπτικές προτάσεις μετά τα «Φιλαράκια», γιατί ύστερα από 12 χρόνια, παίζοντας τον ίδιο χαρακτήρα, «ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα για να περάσω λίγο χρόνο με την κόρη μου». Δέχτηκε, όμως, την πρόταση για τα «Επεισόδια», που θα βγουν στον αέρα τον Ιανουάριο, μετά από μία μόλις συνάντηση, κυρίως επειδή τη σειρά συνυπογράφει ένας εκ των δημιουργών του «Friends», ο Ντέιβιντ Κρέιν.

Η εταιρία - γίγαντας στον τομέα των επιχειρήσεων «ψυχαγωγία» «Γουόλτ Ντίσνεϊ» εξέδωσε ανακοίνωση ότι πουλάει αντί 660 εκατ. δολαρίων το κινηματογραφικό της τμήμα «Μίραμαξ» σε ομάδα επενδυτών. Μεταξύ αυτών των επενδυτών συμπεριλαμβάνονται και ο Ρον Τιούτορ του κατασκευαστικού κλάδου. Η «Ντίσνεϊ» διαπραγματευόταν με ενδεχόμενους αγοραστές εδώ και μήνες, προκειμένου να πουλήσει το τμήμα, που γύρισε ταινίες όπως οι «Pulp Fiction» και «Ερωτευμένος Σέξπιρ». Ο διευθυντής της Ρόμπερτ Ιγκερ ανέφερε ότι «αν και είμαστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματα της «Μίραμαξ» η τωρινή πολιτική μας για τα «Γουόλτ Ντίσνεϊ Στούντιος» είναι να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη σημαντικών ταινιών κινουμένων σχεδίων, κάτω από τις ετικέτες «Ντίσνεϊ», «Pixar» και «Marvel». Η «Ντίσνεϊ» θέλει να επικεντρωθεί σ’ αυτά του οικογενειακού προσανατολισμού τμήματα, που παράγουν δημοφιλείς ταινίες, όπως το «Toy Story», και οι οποίες μπορεί να έχουν επιπρόσθετες, κερδοφόρες, πολλαπλές εφαρμογές».

«Ο Γιώργος ως Αµλετ» Ο Γιώργος ψάχνει. Δεν μπορεί να βρει, δεν ξέρει πού κινείται, πού υπάρχει... Είναι μόνος μέσα στο απέραντο δάσος. Προχωράει. Εικόνες παρουσιάζονται μπροστά του: γυναίκες, άντρες. Γυναίκες ωραίες, εκτυφλωτικά ωραίες. Και λίγο πιο πέρα, εκτυφλωτικά άσχημες που του φαίνονται το ίδιο, την ίδια αίσθηση του δίνουν. Οι άντρες βασιλιάδες, χρυσοί. Και την άλλη στιγμή σπασμένοι... Πρόκειται για το θεατρικό αναλόγιο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο Γιώργος ως Αμλετ» το οποίο ανεβαίνει στις 2 Αυγούστου, στο Ιμαρέτ, με το οποίο συνεχίζεται το Φεστιβάλ Φιλίππων- Καβάλας, που είναι αφιερωμένο φέτος στον Γιώργο Χειμωνά. Το αναλόγιο θα παρουσιάσει η Ρένα Πιττακή.


ΚΟΣΜΙΚΑ

34

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ ΖΕΛΟΜΟΣΙ∆ΟΥ Katiazel@gmail. com

Κοκτέιλ για την παρουσίαση βιβλίου

«Πυλαιώτικα» µε συναυλία Π. Γαϊτάνου

Το βιβλίο του Γιάννη Μαρκετάκη «Kingdom of beauty» («Βασίλειο της ομορφιάς») των εκδόσεων «Παπασωτηρίου» παρουσιάστηκε από το δημιουργό του και τον Παναγιώτη Ασωνίτη, του εκδοτικού οίκου, με γκεστ σταρ τη Νόνη Δούνια σε γνωστό γιοτ κλαμπ.

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με επιτυχία οι εκδηλώσεις «Πυλαιώτικα» που γίνονται μετά τη γιορτή του προστάτη αγίου της Πυλαίας, Προφήτη Ηλία, κοντά στον ομώνυμο ναό.

Χορευτικό παραδοσιακό συγκρότημα

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο με τα τέσσερα μοντέλα με τις τιάρες και τους Γιάννη Μαρκετάκη, Γ. Γαβριηλίδη και Γ. Καρακασίδη

Γιάννης Μαρκετάκης, Νόνη Δούνια

Στη συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου, ο ερμηνευτής με το δήμαρχο Πυλαίας, Β. Καρτάλη

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι δήμαρχοι Πυλαίας, Β. Καρτάλης, Πανοράματος, Ι. Καϊτεζίδης, και Χορτιάτη, Μ. Γεράνης.

Μαρία Ανδρούτσου, Στέφανος Μάλαμας

Ο δημιουργός της εκδήλωσης με την έπαρχο Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή και την Κατερίνα Τσίρου

Μουσείο Ευθύµη Βαρλάµη Η ομάδα από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας του ζωγράφου Ευθύμη Βαρλάμη παρουσίασε το έργο της, το βιβλίο του καλλιτέχνη και φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Μουσείου Ευθύμη Βαρλάμη στην Αυστρία, στην τελευταία συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Μοντέλο με την περίτεχνη τιάρα

Χριστίνα Δάπη, Στέφανος Μάλαμας, Στέλλα Καραγιαννίδου

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας, από τον Θωμά Αποστόλου στους εκπροσώπους του εργαστηρίου


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

35

τηλεβολές

Παραίτηση Χούκλη από την ΕΡΤ, οδεύει προς ΑΝΤ1 Τέλος στη συνεργασία της με την ΕΡΤ έβαλε η Μαρία Χούκλη. Η δημοσιογράφος που παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ υπέβαλε την παραίτησή της, καθώς υπήρξαν διαφωνίες για τις οικονομικές της απολαβές. Φήμες θέλουν τώρα τη Μαρία Χούκλη να συζητάει με τον ΑΝΤ1. Εξάλλου, οι αρμόδιοι του καναλιού του Αμαρουσίου ψάχνουν εδώ και μήνες για ένα πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του δελτίου και θα του δώσει τη χαμένη του αίγλη και τηλεθέαση. Σε διπλό ταμπλό θα δούμε του χρόνου τη Ζέτα Μακρυπούλια. Η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια θα συνεχίσει να

(210 7701911 -5)

NET

(210 6066000)

08.00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 10.00 Ο ζωγράφος Βασίλης Σολιδάκης (Ε) 10.30 Mediterraneo 11.00 Εωρωπαϊκό Πρωτάθληµα Στίβου Μαραθώνιος Γυναικών και Προκριµατικά 13.30 Κοινοβούλιο αιχµής 13.30 Ελληνες γελοιογράφοι (Ε) 14.30 Ζώνη ασφαλείας (Ε) 15.00 Ξένη ταινία: «Γουέντι Γου: Πολεµώντας για το αύριο» Αµερικανική περιπέτεια δράσης και φαντασίας (2006) 17.00 Ο Φανούρης και το σόι του Ελληνική κωµωδία (1957) 18.30 Η κατσαρόλα, το γεύµα και ο ουρανίσκος 19.00 Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Στίβου Απογευµατινά αγωνίσµατα, Τελικοί 23.00 Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Στίβου Εκποµπή 24.00 ∆ιαβολικά µυαλά 01.00 Εγκληµα και έρευνα (Ε)

ΕΤ1

07.00 10.00 12.00 12.30

Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ Παιδικό πρόγραµµα Ειδήσεις Ο Μίκι και η παρέα του Κινούµενα σχέδια Παπιοπεριπέτειες Κινούµενα σχέδια Ξένη ταινία: «Λιρόι και Στιτς» Κινούµενα σχέδια (2007) Ειδήσεις Στα άκρα (Ε)

ALPHA 06.00 08.00 09.00 10.00 14.15 14.30 16.15 17.15 17.20 19.00 20.00 21.00 23.00 01.00 02.00 03.00

(212 2124000)

Baywatch Θα σε δω στο πλοίο (Ε) Χορεύοντας στη σιωπή (Ε) Μες στην καλή χαρά Best of Ειδήσεις Formula 1 Ουγγαρία δοκιµαστικά Οµάδα Cobra 11 Ειδήσεις Greek Idol (E) Ειδήσεις Νταντά αµέσου δράσης Ξένη ταινία: «Κρίµα το µπόι σου» Kωµωδία (1968) Ξένη ταινία: «Driven» Περιπέτεια (2001) Χωρίς ίχνος ΙΙΙ Οι µονοµάχοι Κόκκινος κύκλος (Ε)

13.00 13.30 15.00 16.00

18.00 Ειδήσεις 18.30 Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος Ελληνική κωµωδία (1960) 20.15 Ταξιδεύοντας µε τη Μάγια (Ε) 21.00 Ειδήσεις 22.00 Στην υγειά µας Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο 01.00 Αναζητώντας τέρατα

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

06.45 Μονάρχες του Μεσαίωνα 07.45 Planet science 08.45 Πριν την καταστροφή 10.00 Παρά τρίχα (Ε) 10.30 Eco news 11.00 Βιοµηχανική επανάσταση 12.00 Goal χωρίς σύνορα 13.00 Fifth gear 14.00 American chopper 15.00 Μύθος ή πραγµατικότητα 16.10 Ταξιδιωτικοί προορισµοί 17.20 Ο κόσµος της µαγείας 18.20 Brainiac 19.20 Sports disasters 20.30 Μαγικά κόλπα 21.00 Ειδήσεις 22.00 Ωκεανοί 23.00 Final report: Τρόµος στον αέρα 24.00 Οι επιζήσαντες 01.00 Masters of horror

ET3

είναι και την επόμενη σεζόν η οικοδέσποινα του «Dancing with the stars», ενώ θα παίξει και στη νέα κοινωνική σειρά του καναλιού με τίτλο «Σπίτι μου, σπιτάκι μου». Το σενάριο της καινούργιας σειράς του ΑΝΤ1 υπογράφει η Ρένα Ρίγγα και, σύμφωνα με πληροφορίες, η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στο δεύτερο μισό της σεζόν και θα ασχολείται με την οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Η νέα σειρά εστιάζει σε μια μεγάλη οικογένεια, τα μέλη της οποίας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(2310 299400)

08.00 Ο κόσµος των ζώων 08.30 Οι τελευταίοι ελεύθεροι άνθρωποι 09.30 Το ψάρεµα στην Ευρώπη 10.30 Τα χρόνια της µετανάστευσης 11.00 Αληθινά σενάρια 12.00 Επιχείρηση περιβάλλον 13.00 Ειδήσεις 13.30 ∆ιασπορά 15.00 Οι λυράρηδες του Αιγαίου 15.30 Κυριακή στο χωριό 18.00 Ελληνική ταινία: «Ενας βλάκας και µισός» Κωµωδία (1959) 20.00 Αρπακτικά (Ε) 21.00 Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 21.05 Γίνε ένα µε τα πλάσµατα (Ε) 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ο πεθερόπληκτος Ελληνική κωµωδία (1968) 00.30 Ξένη ταινία: «Το συνοικέσιο» Ροµαντικό» δράµα (1994)

MEGA 06.00 07.00 07.45 09.00 10.00 12.50 14.00 14.50 15.50 16.50 17.45 17.50 18.50 20.00 21.00 22.30 23.40 01.00 01.30 02.30 03.30

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Πες το ψέµατα (Ε) Ασυνήθεις ύποπτοι (Ε) Taxi girl: The Mega edition (E) Οµορφος κόσµος το πρωί (Ε) Mega Star Ειδήσεις Ενας µήνας και κάτι (Ε) Μπαµπά µην τρέχεις (Ε) Το κόκκινο δωµάτιο (Ε) Ειδήσεις Γλυκές αλχηµείες (Ε) Η εκδίκηση της ξανθιάς (Ε) Ειδήσεις Παιδική χαρά (Ε) The twenty (E) Παταγονία: Η άκρη του κόσµου (Ε) Ειδήσεις World series of poker Φύγαµε (Ε) Απόσταση αναπνοής (Ε)

ANT1

20.00 21.00 00.10 00.20 02.30 03.30

STAR

(210 3481000)

06.00 07.00 13.00 13.45

Το κλειδί (Ε) Παιδικό πρόγραµµα Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Οι άσοι του skateboard» Αµερικανική κωµωδία (2003) 15.45 Τα φιλαράκια 17.00 Royal pains 17.50 Ειδήσεις 18.00 Ξένη ταινία: «Τρελές σφαίρες» Αµερικανική κωµωδία (1988) 19.45 Ειδήσεις 21.00 Ξένη ταινία: «Περιπέτειες στην αιώνια πόλη» Αµερικανική κωµωδία (2002) 22.45 Ξένη ταινία: «Σούπερµαν Νο 1» Αµερικανική περιπέτεια φαντασίας (1978) 01.30 Ξένη ταινία: «The Pelican Brief» Αµερικανικό πολιτικό θρίλερ (1993) 04.15 ∆ιώκτες του εγκλήµατος

BOYΛΗ

(210 3707874)

12.00 Οι άθλοι του Ηρακλή 13.00 Ιστορίες του Γκι ντε Μοπασάν 14.00 Φώτα πορείας: Γιώργος Νταλάρας 16.00 Ζιζέλ 18.00 ∆ον Ζουάν 20.20 Ζαν Πολ Σαρτρ 22.00 Η κυρία χωρίς τις καµέλιες 23.40 Κλεµµένα βρέφη

(210 6886100)

07.00 Οι µεν και οι δεν (Ε) 08.00 Το πιο γλυκό µου ψέµα (Ε) 09.00 ∆εληγιάννειο παρθεναγωγείο (Ε) 10.00 Ιδιαιτέρα για κλάµατα (Ε) 11.15 Χίλιες και µια νύχτες 13.00 Ειδήσεις 13.25 Ακρως οικογενειακόν (Ε) 14.15 Ξένη ταινία: «Ανδρες µε τα όλα τους» Αµερικανική κωµωδία (1997) 16.00 Merlin 17.50 Ειδήσεις 18.00 Next top model (E)

ALTER

(210 5707000)

06.30 Τζίνι 07.00 Παιδικό πρόγραµµα 09.15 Τα αρκουδάκια της αγάπης Κινούµενα σχέδια 10.15 Kid songs 11.00 Παιδικό πρόγραµµα 12.30 Hit parade 13.00 TV weekend 16.15 Τα παρατράγουδα (Ε) 18.45 Ειδήσεις 21.00 Lipstick jungle 22.00 Mad men 23.00 Μοιραία κρουαζιέρα 02.30 Ξένη ταινία: «Υπέρβαση καθήκοντος» Αµερικανική περιπέτεια (1993) 04.30 Black Donnelys

Ειδήσεις Dancing with the stars (E) Ειδήσεις ΟΛΑ 10 + (Ε) Το κλειδί του παραδείσου (Ε) Πρόκληση (Ε)

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

11.00 Bajo las riendas del amor (E) 12.30 Cine club (Ε) 13.30 Η αγορά σήµερα 15.30 H αγορά σήµερα 16.30 Wacky world of Tex Avery (E) 17.00 Η αγορά σήµερα 19.50 American Idol (E) 21.30 Ειδήσεις 22.00 Silkair 185 23.00 Head on air crash 24.00 Η αγορά σήµερα

TV 100 08.00 08.30 09.00 09.30 10.00 10.30 11.00 11.30 13.00 14.00 15.30 16.30 17.30 18.30 19.15 19.30 21.00 23.00 23.45

(2310 265828)

Θαλάσσια διαβίωση Αγρια ίχνη στην Αφρική Κινούµενα σχέδια Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών Μονοµαχία στην κουζίνα Εκφραση µε νόηµα Εκ βαθέων Μουσική σκηνή Θεσσαλονίκης Ενα βιβλίο ένα ταξίδι Ελληνική µουσική παράδοση Ιδιαιτέρως... ιδιαίτερα Γη ο πλούτος µας Super car Ειδήσεις Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ελληνική ταινία Θα τα πούµε στο ρεφρέν Ειδήσεις Ξένη ταινία

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 262641, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202, 101,7 ΣΙΝΔOΣ FM

2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,2 ΡΑΔΙO ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜOΣ 2310 566362, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 250131-4, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


36 Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

σινεµά και θέατρο θέατρα Σκηνοθεσία Ρισάρ Μπερί Παίζουν:: Ζαν Ρενό, Καντ Μεράντ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Ρισάρ Μπερί

Ο Σαρλί Ματέι είναι ένας συνταξιοδοτηµένος µαφιόζος ο οποίος πιστεύει ότι θάβοντας το 38άρι του θα µπορούσε να σβήσει τα ίχνη από το ένοχο παρελθόν του. Τρία χρόνια µετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, οι παλιοί του συνάδελφοι θα τον γαζώσουν µε 22 σφαίρες. Αυτός όµως καταφέρνει να ξεγελάσει το θάνατο κερδίζοντας δικαιωµατικά το παρατσούκλι «αθάνατος».

22 σφαίρες

ΝΑΤΑΛΙ, VILLAGE CINEMAS, STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ,STER CINEMAS CITY GATE

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Θέατρο «Τσούκες» Δρυμού: «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ηλιάδη, αύριο, «Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον από το θέατρο «Ταξίδι ονείρου», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ηλιάδη, 7 Αυγούστου. Φεστιβάλ Αμφίπολης - αρχαιολογικό πάρκο Αμφίπολης (τηλ. 23240/ 93.840-1) «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σέξπιρ, με τους Θοδωρή Αθερίδη και Σμαράγδα Καρύδη, 1η Αυγούστου, «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους Γιώργο Αρμένη – Παύλο Χαϊκάλη, 7 Αυγούστου. Φεστιβάλ Θάλασσας – αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών (τηλ. 23730/65.804, 65.037) «Αχαρνής» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Γρηγόρη Βαλτινό, Κώστα Βουτσά, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 7 Αυγούστου. Φεστιβάλ Κασσάνδρας – αμφιθέατρο Σίβηρης (τηλ. 23740/ 23.997). «Μαλλιά κουβάρια» από την «Αττική Αυλαία», με τον Γιώργο Παρτσαλάκη, 4 Αυγούστου, «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους Γιώργο Αρμένη – Παύλο Χαϊκάλη, 11 Αυγούστου. Φεστιβάλ Ολύμπου – αρχαίο

θέατρο Δίου (τηλ.23510/ 76.041) «Πλούτος – Πενίας θρίαμβος» του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με τους Δημήτρη Λιγνάδη και Κάτια Γέρου, αύριο. «Ιππής» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους Γιώργο Αρμένη – Παύλο Χαϊκάλη, 6 Αυγούστου. Φεστιβάλ Φιλίππων – αρχαίο θέατρο Φιλίππων (τηλ. για πληροφορίες 2510/ 620.566, 321.011) «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, με τους Νίκο Κουρή, Τάνια Τρύπη, Στεφανία Γουλιώτη, 7 Αυγούστου. Ιμαρέτ: «Ο Γιώργος ως Αμλετ», θεατρικό αναλόγιο με τη Ρένη Πιττακή, 2 Αυγούστου. Παλιά Μουσική: «Συγκοπή πλατάνου» του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπολου, με τον Στέλιο Μάινα, 4 Αυγούστου, θεατρικά αναλόγια με τη Μαρία Πρωτόπαπα, 11 Αυγούστου. Απεντομωτήριο: ανθολόγιο κειμένων Γιώργου Χειμωνά, 9 Αυγούστου.

ΠΑΙ∆ΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Φεστιβάλ Κασσάνδρας – αμφιθέατρο Σίβηρης (τηλ. 23740/ 23.997) «Mazοo and the zoo» από την «Ελληνική Θεαμάτων», αύριο.

κινηµατογράφοι

(τηλ. 2310/269.403, 2310/265.884 Αγίας ΣΙΝΕ ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ Σοφίας - Ολύµπου): Ο πατέρας των παιδιών µου (21.00 - (τηλ. 2310/631.700. Περιοχή Στρεµπενιώτη 23.10) Νεάπολη): Εως Κυριακή: Η εκδίκηση της Καταλίν ΒάρΑΛΣΟΣ γκα (21.30) ∆ευτέρα - Τετάρτη: Μονάκριβη (∆ενδροφυτεία Συκεών, τηλ. 2310/200.190) (21.30) Εκλειψη (21.00)

Α6. Οι µεγάλοι ( 18.00 – 20.10 – 22.30 – 00.40 ) Α7. Toy story III - µεταγλωττισµένη (17.40, Σάββατο και Κυριακή: 15.30 – 17.40) 22 σφαίρες (19.50 – 22.10 – 00.30) Α8. Επικίνδυνες παρέες ( 18.40 – 21.00 – 23.20, Σάββατο και Κυριακή: 16.20 – 18.40 – 21.00 – 23.20) Α9. 22 σφαίρες (22.10) Α10. Οι µεγάλοι ( 22.30, Σάββατο και Κυριακή: 20.10 – 22.30) Α11. Οι µεγάλοι (21.20 - 23.40)

A6. Κλειστή Α7. Κλειστή Α8. Toy story III - µεταγλωττισµένη 3D (19.50, Σάββατο και Κυριακή: 17.45 – 19.50) Υποψήφιος µάγος (22.00) Α9. Οι µεγάλοι (18.10 – 20.20 – 22.30, Σάββατο και Κυριακή: 16.00 – 18.10 – 20.20 – 22.30) Α10. 22 σφαίρες (19.00 – 21.15 – 23.40, Σάββατο και Κυριακή: 16.40 – 19.00 – 21.15 – 23.40) Α 11. Κλειστή

ΑΠΟΛΛΩΝ

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ

STER CINEMAS CITY GATE

ΘΕΡΙΝΟΙ

ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΑΛΕΞ

(τηλ. 2310/346.720 1ο χλµ. οδού Πανοράµατος - Θέρµης): Επικίνδυνες παρέες (21.00 - 23.00)

ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

(τηλ. 2310/828.642 Σαρανταπόρου 4): Τραγουδώντας στη βροχή (21.00 - 23.00)

(τηλ. 2310/600.696 Μαυροµιχάλη - Φιλίππου, Πάρκο Κρύας Βρύσης ∆ήµος Πολίχνης): Εως Κυριακή: Λευκή κορδέλα (21.30) ΑΥΡΑ ∆ευτέρα - Τετάρτη: Αόρατος συγγραφέας (τηλ. 2310/-454.525 Πλαζ Αρετσούς, Καλα- (21.30) µαριά): Επικίνδυνες παρέες (21.00 - 23.00) ΕΛΛΗΝΙΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ

(τηλ. 2310/292.304 Πλατεία ΧΑΝΘ, δίπλα στο VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εµπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», «Ι. Βελλίδης»): τηλ. 2310/499.999): Τελευταίος σταθµός (21.00 - 23.00) Α1. Εκλειψη (19.00 – 21.40 – 00.10, ΣάβΝΑΤΑΛΙ βατο και Κυριακή: 16.30 – 19.00 – 21.40 (τηλ. 2310/829.457 Μεγ. Αλεξάνδρου 3): – 00.10) Α2. Οι µεγάλοι (18.50, Σάββατο και Κυρια22 σφαίρες (21.00 - 23.10) κή: 16.40 – 18.50) The Kings of Mykonos ΣΙΝΕ ΘΕΡΜΑΪΣ (21.30 – 23.50) (τηλ. 2310/ 463.423, ∆ηµητρίου Καραολή και Α3. Toy story III - µεταγλωττισµένη (18.20, καπετάν Χάψα) Σάββατο και Κυριακή: 16.00 – 18.20) Υποψήφιος µάγος (Προβολές: 20.30 Sex and the city 2 (21.30) – 22.50) ΣΙΝΕ ΚΑΤΙΑ Α4. Επικίνδυνες παρέες (17.30 – 19.40 (τηλ. 23750 23.580, Νικήτη) – 22.00 – 00.20) The rebound (23.00) Εως Κυριακή: The Α5. Υποψήφιος µάγος ( 17.10 – 19.30 – 21.50 – 24.00) rebound (21.00 - 23.00)

(Tσιµισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ (Εµπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 210/ 6786000, on line: www.i-ticket.gr.): και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Οι µεγάλοι (18.10 – 20.20 – 22.30, Κλειστά µέχρι 18 Αυγούστου. Σάββατο και Κυριακή: 16.00 – 18.10 – 20.20 STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ – 22.30) (Εµπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δί- Α2. Toy story III – µεταγλωττισµένη (19.20, πλα στο νοσοκοµείο «Αγιος Παύλος», τηλ. Σάββατο και Κυριακή: 17.10 – 19.20) από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό Οι µεγάλοι (21.30 – 23.40) 210/23.71.000): Α3. Υποψήφιος µάγος Α1. 2012 (Σάββατο και Κυριακή: 18.00 (19.40 – 22.00, Σάββατο και Κυριακή: 17.20 – 21.00) – 19.40 – 22.00) Julie & Julia (∆ευτέρα 18.30 – 21.00 Α4. Κλειστή – 23.30) Α5. Κλειστή Νήσος (Τρίτη 18.50 – 21.00 – 23.30) Το Α6. Toy story III - µεταγλωττισµένη λουλούδι της ερήµου (Τετάρτη 18.30 (18.20, Σάββατο και Κυριακή: 16.10 – 18.20) – 21.00 – 23.30). Εκλειψη (20.30) Α2. Οι µεγάλοι (19.20 – 21.30 – 23.50, Επικίνδυνες παρέες (23.00) Σάββατο και Κυριακή: 17.10 – 19.20 – 21.30 Α7. Κλειστή – 23.50) Α8. Α3. Υποψήφιος µάγος (18.20 – 20.40) Η κληρονόµος (Παρασκευή 21.00 – 23.20) Η Επικίνδυνες παρέες (23.50) Αλίκη στη χώρα των θαυµάτων (Σάββατο και Α4. Toy story III - µεταγλωττισµένη (Σάββα- Κυριακή: 21.00 – 23.20) το και Κυριακή: 17.00) Ο µικρός Νικόλας (∆ευτέρα 21.00 – 23.20) Επικίνδυνες παρέες (20.00 – 22.15) Ψυχή βαθιά (Τρίτη 21.00 – 23.20) Α5. Κλειστή Μονάκριβη (Τετάρτη 21.00 – 23.20)


ΧΡΗΣΙΜΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

(

χρήσιμα τηλέφωνα ΑΣΗ 100 ΑΜΕΣΗ ΔΡ 10 894646 ΟΜΙΑ 23 ΣΤΡΑΤΟΝ 04-7 199 ΚΗ ΤΙ 2310 5315 ΠΥΡΟΣΒΕΣ Ο 2310-531502, ΙΚ ΕΝ ΛΙΜ 10 554871 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙ Σ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 166 ΕΣΗ 11555 ΚΕΝΤΡΟ ΑΜ ΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘΕ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑ Σ 2310 379000 9609 Σ-ΘΡΑΚΗ ΙΑ ΟΝ 6 & 2310 40 ΕΔ 15 Α ΥΠ. ΜΑΚ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΙΚΗΣ ΕΣΣΑΛΟΝ Θ 2310 996000 ΔΗΜΟΣ Θ ΑΠ 25 ΚΤΕΟ 15 243373 10 10 847833 AIDS 23 859459, 23 Α 2310 50 ΝΟΣΗΜΑΤ 1145 & 2310 5151 ΚΑ ΛΙ ΥΑ ΣΕΞΟ ΙΘΑΚΗ 566134-5 10 23 ς) ια εφήβου 555053 ΟΚΑΝΑ (γ Α 2310 ΙΑ ΘΕΜΑΤ 2310 233333 ΓΥΝΑΙΚΕ Ν ΤΩ ΑΛΩ ΙΑ ΚΑΤΑΝ ΟΙΖΩ 2310 257776 ΠΡΟΣΤΑΣ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 S 1056 SO Ν ΔΩ ΞΗ ΠΑΙ 10501 ΥΠΟΣΤΗΡΙ 511972-3 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 ΔΕΗ: ΔΥΤ. /ΝΙΚΗ 10 3 & 2310 928243 ΚΕΝ. ΘΕΣ 50 /ΝΙΚΗ 10 ΑΝΑΤ. ΘΕΣ 1 ΟΤΕ: 12 10 207345 23 ΟΥ ΕΡ Ν : ΕΥΑΘ 10 300846 ό σταθερό ΥΣΗΣ 23 8 απ ΤΕ ΧΕ Ο ΑΠ 0 11 8787 ό κινητό 80 Ο ΡΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕ » 2310 520309 απ

14944

διημερεύοντα φαρμακεία

Aπό τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Κηφισίας 2 - όπισθεν Αγ. Ελευθερίου, Αγ. Μαρίνης 45 - Α. Τούμπα, Κρήτης 11 - Π. Συνδίκα - Ανάληψη, Β. Ολγας 101 - Μ. Μπότσαρη, Δελφών 98 - Μπότσαρη, Παρασκευοπούλου 10 - Β. Ολγας, Μυστακίδου 33 - Πλαστήρα - Χαριλάου (Ο), Σόλωνος 77 - 25ης Μαρτίου, 17ης Νοέμβρη 23 - Κωνσταντινουπολίτικα, Γρ. Λαμπράκη 127 - Α. Τούμπα, Λεωφ. Στρατού 21, Μιαούλη 63 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Ιλιάδος 12 - Κωνσταντινουπόλεως, Παπαναστασίου 160 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου (Ο), Παπάφη 109 - Κλεάνθους, Κανάρη 30 - Μπότσαρη - Παπαναστασίου, Γαμβέττα 138 - Καρακάση - στάση Βρυσάκι, Λαζάρου Τσάμη 28 - Α. Τούμπα, Α. Τζουμαγιάς 54 - Α. Τούμπα, Βενιζέλου 38, Ι. Δραγούμη 42 - Εγνατία, Π. Π. Γερμανού 6 - Τσιμισκή, Ακροπόλεως 65 - Ξενοκράτους - Αγ. Παύλος, Εγνατία 102, Αγ. Δημητρίου 108, Παναγίας Φανερωμένης 9 - Παναγία Φανερωμένη, Λαγκαδά 7- Βαρδάρι, Εγνατία 142 - Καμάρα (ο). ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Ακριτών 2, Φιλιππουπόλεως 2. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σκρα 28 - Πλατεία Παύλου Μελά. ΕΥΟΣΜΟΣ: Α. Παντελεήμονος 17 - Ελπίδος - Μενεμένη, Αλ. Παπάγου 103, Μ. Αλεξάνδρου 42 (Ο). Δωδεκανήσου 31 και Καραολή Δημητρίου. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Κουντουριώτου 9 - 11 - στάση Πλάτανος - Ν. Κρήνη, Πασαλίδη 106 - Πόντου, Φαναρίου 26 - πίσω από ΟΤΕ, Κομνηνών 43, Κεραμοπούλου 15 - Παπαφλέσσα - Αγ. Παντελεήμων, Εθν. Αντίστασης 141έναντι στρατοπέδου Νταλίπη. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αλ. Μπινιώρη 61 - Σχολείο Νεάπολης, Α. Παπανδρέου 153 - τέρμα Νεάπολης. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Αγ. Παντελεήμονος 9. ΠΥΛΑΙΑ: 17ης Νοεμβρίου - Κωνσταντινουπολίτικα. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Αμπελοκήπων 20 - έναντι Αστυνομικού Τμήματος Σταυρούπολης, Θερμοπυλών 6 και Μπουμπουλίνας - Α. Ηλιούπολη, Κορυτσάς 10 - Κ. Ηλιούπολη. ΣΥΚΙΕΣ: Ελ. Βενιζέλου 32, Κύπρου 28 - Ιπποκράτους - Ροδοχώρι. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Μεσολογγίου 20, έως τα μεσάνυχτα.

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Γρ. Λαμπράκη 218 - Α. Τούμπα, Β. Ολγας 74, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Αγ. Δημητρίου 142 - Προξενείο, 25ης Μαρτίου 56 με Καρακάση 22, Α. Παπανδρέου 177 - Νεάπολη, Κορομηλά 8 - Ανθέων, Κωνσταντινουπόλεως 70-72 - Ιπποκράτειο, Α. Παπαναστασίου 173 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Π. Ιωακείμ 13 - Εγνατία, Αιγαίου 55 - Καλαμαριά, Μακε-

δονίας 36 - Μ. Μπότσαρη, Ελ. Βενιζέλου 29 - πάρκο Ρουμάνικων - Νεάπολη, Αγ. Δημητρίου 57 - Διοικητήριο, Εγνατία 72 - Παναγία Χαλκέων, Μ. Αλεξάνδρου 28 - Αμπελόκηποι, Τσιμισκή 112 - Διαγώνιος. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Α. Παπανδρέου 54 - Κορδελιό, Α. Παπανδρέου 177 - Νεάπολη, Κορομηλά 8 - Ανθέων, Κωνσταντινουπόλεως 7072 - Ιπποκράτειο, Αιγαίου 55- Καλαμαριά, Εγνατία 72 - Παναγία Χαλκέων.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313307000): για περιστατικά παιδοψυχιατρικά. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (τηλ. 2310-693000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, αγγειοχειρουργικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2310-854712, 2310-859202). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100) και για οδοντιατρικά περιστατικά. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «θΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Β’ ΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00.

το σταυρόλεξο 1

2

3

4

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό  Â Ú ›  Ù αποδράσεις! Ù ·πολλαπλές Ûγια 5

6

7

8

9

10

11

12

13

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 OPIZONTIA 1. O‰ÔÈfiÚÔ˜ Ù˘ Ó‡¯Ù·˜. 2. ZËÙÈ¿ÓÔÈ – M¤ÚÔ˜ ÙÔ˘ ·ÚfiÙÚÔ˘. 3. °˘Ó·ÈÎÂ›Ô ¯·˚‰Â˘ÙÈÎfi – Afi¯ÚˆÛË ÙÔ˘ ÌÏ – MÓ‹ÌË ÎÔÌÈÔ‡ÙÂÚ. 4. ... ÙÂÍÙ: fiÚÔ˜ Ù˘ Ù˘ÔÁÚ·Ê›·˜ – º¿ÛË ÙÔ˘ ‡ÓÔ˘ – ¶·Úfi-

εφημερεύοντες οδοντίατροι Σαββίδης Λάζαρος, Μ. Μπότσαρη 20, τηλ. 2310/865649, Παπαδόπουλος Θεόδωρος, Δήμος Αγίου Γεωργίου, 5η Παραλιακή 64 - Ν. Βρασνά, τηλ. 23970/26515, Μιχαηλίδης Αριστοτέλης, Λαγκαδά 237Α, τηλ. 2310/604800, Καριωτάκη Μαρία, Τσιμισκή 54, 2310/266634.

λαϊκές αγορές 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Πατρ. Γρηγορίου Ε’ και Μακεδονίας ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ: Κολωνιάρη - Καλλιθέας - Χαλκοκονδύλη ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγίου Στεφάνου ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Παυσανία (περιοχή Γηροκομείου) ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Σιατίστης - Παπαφλέσσα - Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Μακροχωρίου (περιοχή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) ΕΥΟΣΜΟΣ: Ιθάκης (κοντά στην περιφερειακή) ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΘΕΡΜΗ - ΓΕΦΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13, 11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Εδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». ΣΙΓΡΙ – ΧΙΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ: Κάθε Παρασκευή στις 20.00 με το επιβατηγό οχημα-

ÙÚ˘ÓÛË Î·È... ÁÈ· ¯ÂÈÚ·„›·. 5. ¢·Ó٤Ϙ ϤÎÔÓÙ·È Ì’ ·˘Ùfi – ¶fiÏË Ù˘ IÙ·Ï›·˜. 6. OÛÔ‰‹ÔÙ – KÈ ¤ÙÛÈ Ô ÛÔ˘ÁÈ¿˜ – ¶ÔÈÔÙÈο... ʈӋÂÓÙ·. 7. EÓÓÔÈ· ÙÔ˘ Ù·Ô˚ÛÌÔ‡ – AÓÔÈÍÈ¿ÙÈÎÔ ÊÚÔ‡ÙÔ. 8. TÚ·¯È¿ Ë ÊˆÓ‹ Ù˘ – §ÂÁfiÙ·Ó Ô MÈÊÔ‡ÓÂ.

ταγωγό «Ε.Γ.Ο. Διαγόρας». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΚΑΡΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310-214.900 και 2310-218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310550.500. «EUROTAXI» 2310-866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310-525.000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 2310/280.050 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/471.372 MALEV, τηλ. 2310/475.740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473.354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/ 2310/233.188

ε στα π

37

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

EÓ·˜... T˙·‚¤Ï·˜. 8. MÈÎÚ¤˜ ÂÈÁڷʤ˜ ¿Óˆ Û ÚÔ˚fiÓÙ· Ô˘ ‰ËÏÒÓÔ˘Ó ÙÔ ÂÚȯfiÌÂÓÔ Î·È ÙËÓ ÙÈÌ‹ ÙÔ˘˜ – TÔ fiÓÔÌ· Ù˘ ËıÔÔÈÔ‡ Mfi˙Ô˘. 9. K·Ï‡ÙÚ· Á˘Ó·ÈΛԢ ÚÔÛÒÔ˘ – K·Ù¿ÏÏËÏ· ÁÈ· ηÏÏȤÚÁÂÈ·. 10. EÈÊÒÓËÌ· fiÓÔ˘ – XÔÓÙÚfi ‡Ê·ÛÌ· Ô˘ Ì·›ÓÂÈ Î¿Ùˆ ·’ ÙÔ Û·Ì¿ÚÈ ÙÔ˘ ˙ÒÔ˘ – °ÂÚÌ·Ófi˜ ÔÈËÙ‹˜. 11. ¶·Ú·ÍÂÓÈ¿... Ù˘ ʇÛ˘ – X¿ÏÎÈÓ· Ù·„È¿ – MÈÛ¿... ÌÈÛ¿. 12. M˘ıÈ΋ ˙ËÏÈ¿Ú· ı¿, Û‡˙˘ÁÔ˜ ÙÔ˘ ¢›· – ™‡ÓÙÚÔÊÔ˜ Ù˘ KA£ETA 1. •¤Ó· Û˘ÌʤÚÔÓÙ· Â͢ËÚÂÙÔ‡Ó ˙ˆ‹˜ – T›ÙÏÔ˜ ηÏÏÈÛÙ›ˆÓ. 13. °·(ÌÙÊ.). 2. TÔ ıËÏ˘Îfi fiÚÁ·ÓÔ ÙÔ˘ Ï·ÓfiÏ¢ÎË Ë ÂÏÏËÓÈ΋ – H ÚÒÙË ¿ÓıÔ˘˜ – E›‰Ô˜ ‚ÂÏ·Óȉȿ˜. 3. Û‡˙˘ÁÔ˜ ÙÔ˘ N¤ÚˆÓ·. EÏ‚ÂÙfi˜ ÊÈϤÏÏËÓ·˜ – ¶›ÓÔ˘Ì H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. Î·È ·ÏÎÔÔÏÔ‡¯· – KÔ˘Ú¤ÏÈ. 4. M›ÙÚ· ·ÒÓ – AÌ˘‰Ú¿ – °·ÏÏÈ΋ ηٿʷÛË. 5. °Ú¿ÌÌ·Ù· ·’ ÙÔ... ÓfiÙÔ – ZˆËÚ¿ – B·Ó›Ï·...: Ú¿ÂÚ. 6. Y¿Ú¯Ô˘Ó Î·È ÊˆÙfi˜ – ¶ÂÚ›ÊËÌÔ˜ ÁÈ·ÙÚfi˜ Ù˘ ·Ú¯·ÈfiÙËÙ·˜ – M¤Û·... ÛÙËÓ ›Ù·. 7. E‰Ò... °¿ÏÏˆÓ – KÔηÏÒÓÂÈ... ¯Ù¤ÓÈÛÌ· – 9. AıÏËÙÈο ·Ú¯Èο – YÔ˘Ï·... fiÏ· – N›ÎÔ˜... ·ÏÏÔ‰·fi˜. 10. °ÓˆÛÙ‹ Ë ÎÚËÙÈ΋ – E˘Ô›ˆÓÔÈ. 11. H ÌfiÓË ˘ÂÚ‰‡Ó·ÌË (·Ú¯Èο) – °ÂÚÌ·Ófi˜ ÏfiÁÈÔ˜ Î·È ÂÏÏËÓÈÛÙ‹˜ – B·ıÈ¿... ʈӋ. 12. •‡ÏÈÓ· ˘ÔÛÙËÚ›ÁÌ·Ù· – ™Ê·ÈÚ›‰ÈÔ Î˘ÓËÁÂÙÈÎÔ‡ fiÏÔ˘ – O ·ÚÈıÌfi˜ 302. 13. M ÙË ı¤ÏËÛ‹ ÙÔ˘˜ Á›ÓÔÓÙ·È – ¶›ÓÂÙ·È Î·È ÎÚ‡Ô. 14. £˘Ì›˙ÂÈ... ÙË ™¤ÈÛÂÎ – T·ÎÙÔÔÈ›... ÙÚ›¯Â˜.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

εφημερεύοντες γιατροί Οι γιατροί που εφημερεύουν μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είναι: ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ Κεχαγιάς Στυλιανός, Μ. Αλεξάνδρου 108 - Εύοσμος,τηλ. 2310/763767, 6977/260933, Τσολακίδης Ιωάννης, Καβάφη 14 – 40 Εκκλησιές, τηλ. 2310 218.200, 6944860397, Τουγκελίδης Χρήστος, Η. Πολυτεχνείου 3-Θέρμη, τηλ. 2310 465.066, 6977245479, Τσαβδαρίδης Ιωάννης, Νυμφαίου 40 Εύοσμος, τηλ. 2310 774.889, 6972466543. Δουλουμπάκας Ιωάννης, Κομνηνών 47-Πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ. 2310 460.730, 6977540513, Γραικός Κωνσταντίνος, Μητρ. Καλλίδου 34Καλαμαριά, τηλ. 2310 423.301, 6947184453, Παπαδοπούλου Γαλήνη, 28ης Οκτωβρίου 19 - Εύοσμος, τηλ. 2310/763088, 6945/772648. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ιωαννίδης Δημήτριος, Καρυπίδη 23 - Πολίχνη, τηλ. 2310 657.774, 6947158121, Μαυρίδης Ευστράτιος, Μεταμορφώσεως 24 – Καλαμαριά, τηλ.2310 422301, Φαργκάνης Μιχαήλ, Τζιβαροπούλου 39 - Κουφάλια, τηλ. 23910 52750, 6976004332. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Πανδοκίδης Κωνσταντίνος, Δελφών 11, τηλ. 2310 815.727, 6976694637, Παπακωνσταντίνου Παντελεήμων, Αγ.Σοφίας 18, τηλ. 2310 269.709, 6944690837, Χαραλαμπόπουλος Ηλίας, Βασ. Ολγας 127, τηλ. 2310 869.546, 6947611987, Αγγελόπουλος Βάιος, Π. Μελά 33, τηλ. 2310 261.200, 6944557170,. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ Αχθοφορίδης Δημήτριος, Κερασούντος 68 Καλαμαριά, τηλ. 2310 412470, 6944341180, Δαδούλης Ιωάννης, Ουράνη 2 - Ρετζίκι, τηλ. 2310 348.167, 6974221681, Παυλίδης Δημήτριος, Κομνηνών 68, Καλαμαριά, τηλ. 2310 481.870, 6945728056. Κονταλέκας Αλέξανδρος, Μεταλλείων Ταύρου 4 Εύοσμος, τηλ.2310 558.822, 6979677988, Σαββίδου Αβρόρα, Μ. Αλεξάνδρου 58, Εύοσμος, τηλ.2310 765455, 6974379762, Σουλτάτης Νικόλαος, Μαραθώνος 3-Παπάφειο, τηλ.2310 939.106, 6937928479, Ξεφτέρη Μαρία, Αρτάκης 34-Κ.Τούμπα, τηλ.2310 951755, 6944338144, Κόκοτα Αναστασία, Αγ. Δημητρίου 150, τηλ. 2310 212.700, 6996950950, Τσακνίδη Ευγενία, 25ης Μαρτίου 59 - Επανομή, τηλ.23920 42229, 6995960589, Βασιλείου Γεώργιος,Γρ. Λαμπράκη 21Α, τηλ. 6944371367. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ Σίμηνας Σωτήριος, 28ης Οκτωβρίου 28Α, τηλ.2310 824.849, 6945333901, Ραμματά Αικατερίνη Εθν. Αμύνης 40 τηλ. 2310 268-900 694-581 τηλ. 6974123224, Μαρινόπουλος Ιωάννης, Εθνικής Αμύνης 32Α, τηλ.2310 240.697, 6946452138, Λιασίδου Ευπραξία, Αγ. Σοφίας 46, τηλ.2310 244.760,

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

¶ A I ¢ O ™ Y N T P O º I A

E P T E P

T A I

E B A ¶ O P E

I I

N A I T E ™

O

M ¶ A P

Y I

A £ A

§ A K E ™

O N I §

™ A M A § I

° A § A P I E ™

M ¶ P I M A K P H

X I T

O M

A N A ™ T A

I M I A

P I ¶ O I N

M A ™ I N A A ™ K O T

N E T O ™ P I A

A º O B O ™

N O K

O I A E ™ T I E ™

¢ O N T I I K

M A K A B P O I

A T ™ A § I A

6932225444, Νικάνδρου Νίκος, Κ. Καραμανλή 158, τηλ.2310 334.284, 6944981206. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Μπότσογλου Θεόδωρος, Μεγ. Αλεξάνδρου 65-Ν.Παραλία, τηλ. 2310 869.903, 6932436979. ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Κυριακίδης Παναγιώτης, Β.Ταβάκη 24Α Θέρμη, τηλ.2310 383.866, 6946096931, Παρούσης Μιλτιάδης, Παπάφη 57, τηλ. 2310 931.172, 6938004618. ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Θάνος Βασίλειος, Ερμού 36, τηλ. 2310 250.719, 6977284620, Παπουτσόπουλος Νικόλαος, Αγ. Σοφίας 46, τηλ. 2310 244.760, 6937637090, Ναβροζίδης Τριαντάφυλλος, Δημητρίου Καραολή 96 - Εύοσμος, τηλ. 2310 707.401, 2310 700.257, 6946912207. ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ Κεσσίδης Εκτορας, Μακένζυ Κινγκ 4 - Πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310 240.413, 6936185856, Αγγελίδης Ιορδάνης, Βασ. Ολγας 8, τηλ. 2310 825.817, 6932495498, Ουργκαντζίδης Γκαρνίκ, Π.Μελά 11-Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, τηλ. 23970 22555, 6977514334. ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ Μαυρίδης Ανδρέας, Α.Παπανδρέου 35-37 – Κορδελιό, τηλ. 2310 700.409, 6945153545, Βακαλίδης Κωνσταντίνος, Εγνατία 167, τηλ. 2310 240.043, 6974992171. ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ Σουλτανίδης Μαρίνος, Αντιγονιδών 11, τηλ.2310 515.158, 6937146757, Καρκαμάνη Γεωργία, Κομνηνών 47- Καλαμαριά, τηλ. 2310 444.105, 6955580433. ΩΡΛ Βάσσος Αγγελος, Καραολή και Δημητρίου 96-Εύοσμος, τηλ. 6972845400, Κανιούρας Κωνσταντίνος, Εγνατίας 96, τηλ. 6945166277. ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ Μανωλάκογλου Νικόλαος, Μητρ. Χρυσάνθου 2-Καλαμαριά, τηλ. 6944281464, Ναλμπάντης Αθανάσιος, Επανομής 29 – Καλαμαριά, τηλ. 2310 416435, 6977501600, Παπαδοπούλου Ευθυμία, Επιδαύρου 35 - Κ.Τούμπα, τηλ. 6973431878, ΚουρτίδουΠαπαδέλη Χρυσούλα, Εθνικής Αντιστάσεως 44, τηλ. 6974239238, Τρύφων Σταύρος, Νάτσινα 56-Χαριλάου, τηλ. 2310316816, 6976648686, Χατζηαποστόλου Παναγιώτης, Δημ. Γούναρη 44, τηλ. 2310243119, 6945266126, Καραπέτσας Θωμάς, Π. Π. Γερμανού 8, τηλ. 6944437747, Καπετανγιώργης Αθανάσιος, Παπαναστασίου 22 - Θέρμη, τηλ. 2310 487.460, 6937018967.

εφημερεύον κτηνιατρείο Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας εφημερεύει το κτηνιατρείο του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΑΒΑΝΗ, Καπετανίδη 9, Καλαμαριά, τηλ.2310 421441, 6977000310.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

38

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Billy’s Palace», έναντι κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Τεκτονίδης».

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

Η σημερινή μέρα θα είναι αρκετά ήρεμη, χωρίς όμως να λείπουν οι εξελίξεις και οι πρωτοβουλίες από μέρους σας.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Οι επιτυχίες δε θα σας λείψουν ούτε στην εργασία, αλλά ούτε και στη διασκέδαση.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Η επιθυμία σας για ηρεμία σάς οδηγεί στην αποστασιοποίηση από τα δρώμενα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Η ανάγκη σας για αλλαγή αποτελεί την ευαίσθητη χορδή σας για να πείτε το «ναι» σε κάθε είδους μεγάλες και ανατρεπτικές ιδέες.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Τα συναισθηματικά σας μπερδέματα αρχίζουν να μπαίνουν στο «σωστό» δρόμο κι αυτό σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Υπάρχουν στιγμές που η υπερευαισθησία του αγαπημένου σας σας δημιουργεί εκνευρισμό.

ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Οι απόψεις και οι προτροπές σας σε επαγγελματικό επίπεδο γίνονται ευπρόσδεκτες, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν και το αρχείο μεγαλύτερων ευθυνών.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Βάλτε σε προτεραιότητα θέματα φροντίδας και προετοιμασίας.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Ενας τρόπος υπάρχει για να σκεφτείτε τα πράγματα πιο θετικά: να πάρετε τη ζωή πιο ανάλαφρα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

Ακούστε με προσοχή τη γνώμη της οικογένειάς σας για τα επαγγελματικά σας σχέδια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Οι συγγενείς του Φώτη Κανακούδη, τ. Διευθυντή του Τμήματος Αναισθησιολογίας του ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας: στους Καθηγητές της Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων κ.κ. Α. Αντωνιάδη και Δ. Τακούδα, στους αναισθησιολόγους Γ. Μούτσιανο και Ε. Κατσίκα, στην προϊσταμένη και το νοσηλευτικό προσωπικό του Χειρουργείου, καθώς και σε όλο το ιατρικό προσωπικό της Πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για να διεκπεραιώσουν μια εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον αγαπημένο μας Φώτη Κανακούδη. Επίσης, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας στη Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» κ. Ν. Γερογιάννη-Γρίτση και σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας, στη Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου κ. Δ. Σοφιανού και στο ιατρικό και τεχνολογικό προσωπικό του εργαστηρίου, καθώς και στον Καθηγητή Ε. Ροηλίδη για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν, αλλά και για την ανθρώπινη και συναδελφική συμπαράστασή τους σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του αγαπημένου μας Φώτη Κανακούδη. Ευχόμαστε ολόψυχα ο Θεός να ευοδώνει πάντα το έργο τους. Για τους συγγενείς Αθηνά Κανσουζίδου-Κανακούδη Φλωρεντία Κανακούδη – Τσακαλίδου

ΚΗΔΕΙΕΣ Την αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ετών 91 κηδεύουμε σήμερα, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Ευθύμιος – Χάιδω, Κωστής – Σοφία, Θεοδώρα. Τα εγγόνια: Βλαδίμηρος, Ιωάννα, Βλαδίμηρος, Αλεξάνδρα, Βλαδίμηρος. Οι συγγενείς.

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΟΛΓΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ετών 89 κηδεύουμε σήμερα, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Βασίλειος – Ελένη, Χρυσάνθη – Κύρος. Τα αδέλφια: Θωμάς – Ελλη. Τα εγγόνια: Ολγα – Ιωάννης, Τερέζα, Λύσανδρος, Παναγιώτα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 10 μ.μ. στην οικία μας, Ναυπλίου 16. Η δεξίωση θα γίνει στην ταβέρνα «Το Σούλη». Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Βότση, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού, προπαππού και θείου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Συνταξιούχου διδασκάλου Η σύζυγος: Αννη. Τα παιδιά: Λάζαρος – Ευγενία, Χρήστος – Ματίνα. Ο αδελφός: Πελοπίδας. Τα εγγόνια: Αννα – Γιώργος, Θόδωρος, Παναγιώτα, Κωνσταντίνος. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Βούλγαρη, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ Η σύζυγος: Ιφιγένεια. Τα παιδιά: Αλέξανδρος – Μαρία, Χρήστος – Δήμητρα. Τα αδέλφια: Ιωάννης – Ευγενία, Αναστασία, Θεοδώρα – Λάμπρος, Μαργαρίτα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 9 π.μ., στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΚΗΔΕΙΑ

Οι συγγενείς του Φώτη Κανακούδη, τ. Διευθυντή του Τμήματος Αναισθησιολογίας του ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας στη Διευθύντρια της Μονάδας Αιμοδοσίας του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» κ. Γ. ΠαπαϊωάννουΓάκη και σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας, καθώς επίσης και σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες από όλη τη Β. Ελλάδα που τόσο πρόθυμα πρόσφεραν το αίμα που χρειάστηκε για τη μεταμόσχευση ήπατος, στην οποία υποβλήθηκε ο αγαπημένος μας Φώτης Κανακούδης. Για τους συγγενείς Αθηνά Κανσουζίδου-Κανακούδη Φλωρεντία ΚανακούδηΤσακαλίδου

Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ κηδεύουμε σήμερα, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η κόρη: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Τα εγγόνια: Πολύκαρπος, Παρασκευάς. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Αναχώρηση με λεωφορείο στις 12 μ. από την οικία μας, Βασ. Ολγας 111.Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ Τα παιδιά: Θεοδώρα – Τριαντάφυλλος. Τα αδέλφια: Σμαρώ, Αγγελική, Μαρία – Γιώργος. Τα εγγόνια: Βασιλεία, Γιώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην καφετερία «Νότος».Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Χατζηβαρίτης». Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Αγγελίνας Ζαγκλιβερίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, αδελφού, παππού και θείου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΟΥΡΔΑ Η σύζυγος: Βασιλική. Η αδελφή: Ιουλία. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Ακτής, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και γιαγιάς ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΖΕΡΒΑ Ο σύζυγος: Χρήστος. Τα παιδιά: Αννα – Γεώργιος, Παρασκευή – Αλέσιο Τζόνι. Τα αδέλφια: Αθανάσιος, Αναστάσιος, Ειρήνη. Τα εγγόνια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Νεαπόλεως, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΚΟΤΣΙΚΑ Η σύζυγος: Νίκη. Τα παιδιά: Γιάννης, Γρηγόρης. Η μητέρα: Πασχαλή. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

(20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Τελούμε σήμερα, 8.30 π.μ., στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, γιου, παππού και θείου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΟΣΧΟΒΑ Η σύζυγος: Αικατερίνη. Τα παιδιά: Ελισσάβετ – Μιχαήλ, Δημήτριος. Οι γονείς: Νικόλαος – Ευθαλία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

Εκμεταλλευτείτε τις δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτετε και εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας.

Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ευόσμου,

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Εργασία ή διασκέδαση θα είναι το ίδιο για εσάς, καθώς οι επιτυχίες δε θα σας λείψουν.

ΙΧΘΥΕΣ

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ κηδεύουμε σήμερα, 9.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Αναστασία. Τα παιδιά: Γεωργία – Μόσχος. Τα αδέλφια: Σπύρος – Ιωάννα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Θα υπάρχει και πούλμαν στο ναό. Η ταφή και η δεξίωση θα γίνουν στο Μελίσσι Γιαννιτσών. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975. τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, γιου, αδελφού και θείου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ Η σύζυγος: Κλάρα. Τα παιδιά: Ξενοφών, Ελένη. Η μητέρα: Ελένη. Τα αδέλφια: Πασχαλιά – Κωνσταντίνος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Νεαπόλεως, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, προπαππού και θείου ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΚΑΛΦΑ Η σύζυγος: Δέσποινα. Τα παιδιά: Ωραιοζήλη – Αριστοτέλης, Δήμητρα – Νίκος. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνος, Δέσποινα – Ιπποκράτης, Ζαχαρένια – Αφεντούλης, Ιωάννα – Ραφαήλ. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΟΝΑ Η σύζυγος: Παναγιώτα. Τα παιδιά: Γεώργιος – Μαρία, Σπύρος, Ευάγγελος – Ειρήνη. Τα αδέλφια: Καλλιόπη, Ελπίδα. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Υπαπαντής του Χριστού, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΡΟΥΣΚΑ Ο γιος: Δημήτριος. Τα εγγόνια: Βασιλική, Χρύσα, Σουζάνα, Κωνσταντίνα, Κώστας, Αναστάσιος, Βασιλική. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, γιου και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΩΝΗ Η σύζυγος: Ανδρονίκη. Τα παιδιά: Νικόλαος, Αθανασία, Σταυρούλα, Ιορ-

δάνης. Τα αδέλφια: Χρήστος – Γιάννα. Η μητέρα: Σταυρούλα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Λαοδηγήτριας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, γιου, παππού και θείου ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΖΑΝΗ Ηλεκτρολόγου δημοτικού υπαλλήλου Η σύζυγος: Μερόπη. Τα παιδιά: Ανθή – Κωνσταντίνος, Βασιλική. Τα αδέλφια: Βασίλειος – Μαρία. Οι γονείς: Ανθή, Κωνσταντίνος. Ο εγγονός: Διονύσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Η σύζυγος: Ευγενία. Τα παιδιά: Ιωάννης, Ρίζος.Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας πατέρα και παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΡΙΜΗ Τα παιδιά. Τα εγγόνια. Οι συγγενείς. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και θείας ΜΑΡΙΑΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ Τα παιδιά: Ελένη – Κώστας. Τα αδέλφια: Ελένη, Αθανάσιος. Τα εγγόνια: Ναζλή, Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς και θείας ΜΑΡΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ Τα παιδιά: Ευάγγελος – Χρυσάνθη, Πρόδρομος – Ανδρομάχη, Παρασκευή – Νικηφόρος. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

39

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

ΜΝΗΜOΣΥΝO

Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Νέας Παναγίας, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας ΜΑΝΩΛΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ Η σύζυγος: Κυβέλη. Τα παιδιά: Γιώργος – Μαίη, Αλέξανδρος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Μανώλης, Αννα. Τα ανίψια. Τα ξαδέλφια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην οικία μας, Μητροπόλεως 121.

Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ιπποδρομίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, αδελφού και θείου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους να τιμήσουν τη μνήμη του. Η σύζυγος: Παρασκευή. Ο αδελφός: Στέλιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Α. Παυλίδης», Αγγελάκη 27 και Βασ. Ολγας 94.

Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 11.40 π.μ., στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας ΜΑΡΙΑΣ ΛΑΜΠΑΔΑΡΗ χήρας Ελευθερίου Τα παιδιά: Ιωάννης – Ματίνα, Δημήτριος. Η εγγονή: Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του οίκου τελετών «Παχούμης», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

ΠΕΝΘΟΣ Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ κηδεύσαμε την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 5.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα αδέλφια: Γεωργία, Κώστας – Αννα, Αθανάσιος – Μαργαρίτα, Σωκράτης – Θεοδώρα, Σουλτάνα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ευόσμου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής και γιαγιάς ΜΑΡΙΑΣ ΘΩΙΔΟΥ Τα παιδιά: Αναστάσιος – Αικατερίνη, Ελισσάβετ. Τα αδέλφια: Νίκος – Αγάπη. Τα εγγόνια: Μαρία, Ελισσάβετ, Λαζαρίτσα, Δήμητρα. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Οσίας Ξένης Χαριλάου Μαρασλή, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και γιαγιάς ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ο σύζυγος: Στέφανος. Τα παιδιά: Ειρήνη – Παντελής, Σούλα – Θεόδωρος, Παύλος – Γεωργία. Τα αδέλφια: Μαρία, Στέλλα, Φώτης. Τα εγγόνια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στο καφέ Κωνσταντινουπόλεως 186. Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού, ετήσιο μνη-

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429 β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314 γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-71023

μόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και θείου ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΤΡΑΝΟΥ Η σύζυγος: Αικατερίνη. Τα παιδιά: Ελένη – Γεώργιος, Μάρκος – Ντίνα. Τα εγγόνια: Πρεσβούλα, Δαμιανός. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε σήμερα, 8.45 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Φανουρίου, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και θείας ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ Ο σύζυγος: Βλάσιος. Τα παιδιά: Χαράλαμπος – Ελισσάβετ. Τα αδέλφια: Γεώργιος – Αλεξάνδρα, Αικατερίνη – Αγγελος, Βύρων – Γεωργία, Κωνσταντίνος – Δέσποινα, Αικατερίνη – Αντώνιος, Μαρία, Θεμιστοκλής, Σοφία – Βασίλειος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού. Τελούμε σήμερα, 8.30 π.μ., στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπη-

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

«ΤΣΕΠΑ»

Τελούμε σήμερα, 9 π.μ., στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης, τριετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΛΑΖΑΡΟΥ ΧΑΤΖΗΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗ Η σύζυγος: Αικατερίνη. Τα παιδιά: Ιωάννης, Δέσποινα – Χαράλαμπος. Τα αδέλφια: Κασσιανή – Χρήστος. Τα εγγόνια: Λάζαρος – Αννα, Ειρήνη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΪΡΑΜΗ-ΜΠΑΪΡΑΜΗ ετών 84 κηδεύσαμε την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 6 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσε-

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΧΑΪΔΕΜΕΝΗ ΚΑΡΑΛΗ ετών 80 κηδεύσαμε την Πέμπτη 29 Ιουλίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Βασίλειος. Τα παιδιά: Ελισάβετ – Χαρίλαος. Τα αδέλφια: Δημήτρης – Ναυσικά, Μαρία. Τα εγγόνια: Δήμητρα, Γιώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132. – Μιχαήλ, Ιωάννα – Αντώνης, Θωμάς. Τα αδέλφια: Ευγενία, Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Αγν. Στρατιώτη 32

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟ ετών 70 κηδεύσαμε την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ευτυχία. Τα παιδιά: Σταματία

ΠΕΝΘΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

ως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Νικόλαος – Βασιλική, Κωνσταντίνος – Μαρία. Τα αδέλφια: Κωνσταντίνος, Αναστάσιος – Σοφία. Τα εγγόνια: Παναγιώτης, Αλέξανδρος, Δημήτριος, Παναγιώτης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια

ΠΕΝΘΟΣ Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ετών 63 Συνταξιούχο γεωπόνο κηδεύσαμε την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Χριστοφόρου Α. Τούμπας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Μιχάλης, Αλέξανδρος – Κωνσταντίνα. Τα αδέλφια: Νικόλαος – Αθηνά, Ευαγγελία, Ιωάννης – Χρυσαυγή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132 - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 21.21.70, 2000.15 - ΚΙΝ.: 6977 597464 - FAX: 2310 203 691 www.baboulas.com

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Τελούμε την Κυριακή 1 Αυγούστου, 10 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρούδας, τριετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗ Η σύζυγος: Μαγδαληνή. Τα παιδιά: Αννα – Χρήστος, Σοφία – Σπύρος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

μένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, παππού, προπαππού και θείου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗ Η σύζυγος: Φωτεινή. Τα παιδιά: Κυριακή – Γεώργιος, Αγγελική – Νικόλαος, Γεώργιος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949 2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και θεία ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ετών 50 κηδεύσαμε την Πέμπτη 29 Ιουλίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Θεόδωρος. Τα παιδιά: Αρσινόη, Φαίδρα. Τα αδέλφια: Κώστας – Αννα, Ειρήνη – Γιώργος, Μαργαρίτα – Κώστας, Ευαγγελία – Κώστας, Αντιγόνη – Γιάννης, Πόπη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132.

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310-831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

TEΛETAI

αφοι

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


- Aλτ! Τις ει; - Φορτηγατζής

Ζήτηµα διάθεσης Τι θα εφαρµοστεί και τι όχι από τις εξαγγελίες της υπουργού Περιβάλλοντος για τη Θεσσαλονίκη είναι ερωτηµατικό. Η πόλη χόρτασε από υποσχέσεις, σχέδια και αναπλάσεις επί χάρτου που στο τέλος εφαρµόζονται µε το σταγονόµετρο. Αλλά αυτήν τη φορά τα πράγµατα φαίνονται µετρηµένα. Δεν ακούσαµε για φαραωνικές υποθαλάσσιες, εξωτερικούς δακτυλίους και σήραγγες στο Χορτιάτη, που κανείς δεν πίστευε ακόµη και όταν το χρήµα περίσσευε - έστω και δανεικά. Τα περισσότερα έργα που εξαγγέλθηκαν, λιγότερο προϋποθέτουν χρήµα και περισσότερο ρήξη µε τη συσσωρευµένη αδράνεια της πόλης και την έµφυτη επιφυλακτικότητά της προς καθετί καινούργιο. Οπως, για παράδειγµα, ο δακτύλιος και οι πεζοδροµήσεις στο κέντρο. Αυτό που γίνεται παντού στην Ευρώπη προφανώς µπορούσε να γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Δύο οριζόντιοι και δέκα κάθετοι δρόµοι είτε να αποκλειστούν συνολικά από την κυκλοφορία είτε να επιφυλαχθούν µόνο στα µέσα µαζικής µεταφοράς - δηλαδή TOY MAKH BOΪTΣI∆H στα λεωφορεία mvoitsidis@the.forthnet.gr γιατί αυτά µόνον αξιώθηκε να διαθέτει η πόλη, από τότε που για χάρη τους ξηλώθηκαν οι ράγες του τραµ. Η ευρωπαϊκή εµπειρία βεβαιώνει ότι οι πεζοδροµήσεις, όχι µόνον αλλάζουν αισθητικά τις πόλεις, αλλά προσελκύουν επισκέπτες και ενισχύουν την εµπορικότητα της περιοχής. Για το εµπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης που διαρκώς φθίνει, προς όφελος των περιφερειακών πολυσυµπλεγµάτων που φυτρώνουν στα χωράφια, η πεζοδρόµηση φαίνεται η µοναδική ελπίδα σωτηρίας. Μια Μητροπόλεως όπου τα τραπέζια αναπτύσσονται στον πεζόδροµο και όχι στριµωγµένα στα πεζοδρόµια, δίπλα σε κάδους απορριµµάτων, θα έχει µεγαλύτερη ελκυστικότητα από το σηµερινό χάλι όπου και το καλύτερο κατάστηµα χάνεται µέσα στα διπλοπαρκαρίσµατα και στα κατειληµµένα πεζοδρόµια. Και όµως, κάθε φορά που ακουγόταν η ιδέα, αναλάµβαναν οι αυτόκλητοι προστάτες του ΙΧ να υπενθυµίσουν ότι η Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται «έτσι, µακρόστενα, σαν πεταλούδα», γι’ αυτό δεν πρέπει ν’ αλλάξει τίποτε. Οι ίδιοι που έδωσαν µάχες για να µπουν τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες και κατάφεραν να απαξιώσουν τα λεωφορεία, τριπλασιάζοντας το χρόνο των µετακινήσεών τους. Βεβαίως, οι συγκοινωνιολόγοι δεν είχαν την ίδια γνώµη, ούτε για τις πεζοδροµήσεις και για τις λεωφορειολωρίδες αλλά σ’ αυτήν την πόλη οι συγκοινωνιολόγοι, όπως και όλοι οι ειδικοί, υπάρχουν µόνον όταν συµφωνούν µε τους τοπικούς άρχοντες. Οταν διαφωνούν, αγνοούνται. Οπότε, προτιµότερο ν’ αποφασίζει γι’ αυτά τα πράγµατα η «καταραµένη Αθήνα». Γιατί όσο αποφασίζει η Θεσσαλονίκη, µε εξαίρεση τους ποδηλατόδροµους, προκοπή δεν είδαµε...

Φωτογραφία: Associated Press

Με τη βοήθεια των φίλων

Οι άνθρωποι µε τη βοήθεια των φίλων τους ξεπερνούν σχεδόν τα πάντα. Οι αθλητές µάλιστα συχνά προσφέρουν µεγαλειώδες θέαµα µε τις επιδόσεις τους και µε τη… βοήθεια των φίλων φωτογράφων. Το αυτό έκανε και ο Μποµπ Μπούνκβιστ από τη Βραζιλία, ο οποίος µε την προσπάθειά του στο σκέιτµπορντ και µε τη βοήθεια του φακού του Αναταµ Λάου ξεπέρασε ακόµη και τους τεράστιους φοίνικες της Καλιφόρνια και σχεδόν άγγιξε τον ουρανό.

Οι δύο Αίαντες στο καναβάτσο

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Ηταν του αγίου Βαλεντίνου, το έτος 1973. Τότε ο Βαλεντίνος ήταν ελάχιστα γνωστός, επειδή δεν είχε ξεκινήσει η τρέλα της ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H ανθοδετικής στα ζευγαράκια petefris@otenet.gr και η λέξη «Valentine», εκτός από ένα προσκοπικού ύφους χαζοτράγουδο, υπήρχε ως κάρτα και χειρονομία μόνο σε κάποιο τεύχος από τη «Μικρή Λουλού», το μίκι μάους. Πήγαινα στο γήπεδο. Στην Τούμπα. Είχε το λαμπρό, ψυχρό ήλιο που καμιά φορά κάνει τις μακεδονίτικες δαμασκηνιές, που κρέμονται θαμνώδεις στους χωματόδρομους, να ανθίζουν ξεγελασμένες. Η Τούμπα ήταν «τίγκα». Η ομάδα πήγαινε περίφημα, ήμασταν βέβαιοι για το πρωτάθλημα, βρήκαμε θέση, η τσακαλοπαρέα, πάνω αριστερά από την μπούκα, στην ίδια ευθεία με τη μια γραμμή του τέρματος. Με

τον ήλιο πλάτη. Ηταν το φιλικό με τον Αγιαξ. Από τότε ήμουνα αναιτίως φλύαρος και εξηγούσα στη βαρεμένη κερκίδα πως τόσο ο Αγιαξ όσο και το Αζαξ, το απορρυπαντικό, είχαν κοινή καταγωγή τον ομηρικό Αίαντα, μόνο που δεν ήταν φανερό

αν ήταν ο Αίας ο Τελαμώνιος ή ο Αίας του Οιλέως. Με μούντζωναν εγκάρδια. Η ομαδάρα μας κάλπαζε. Είχε ήλιο. Και τότε, μπήκαν παίκτες του Αγιαξ να πατήσουν το γήπεδο. Τέσσερις πέντε. Αδύνατοι, ψηλοί, αέρινοι. Το γήπεδο βουβάθηκε από σεβασμό. Για τον Αγιαξ είχαμε ακούσει τα πάντα, αλλά ακόμη και τότε γυρίσαμε ο ένας στον άλλον, άγνωστοι μεταξύ μας, και λέγαμε γελώντας: Καλά, με αυτούς θα τα βάλουμε; Αλλά γελούσαμε. Τότε ήταν στη διοίκηση ο Σεργιαννίδης. Ηταν χρόνια μαύρης χούντας και εμείς τελειόφοιτοι Αρχιτεκτονικής. Είχαμε υπογράψει το φθινόπωρο να γίνουν εκλογές στο πανεπιστήμιο και ακολούθησε μια γενική συνέλευση, βράδυ, όπου έστειλαν μια δυο διμοιρίες να κάνουν άσκηση έξω από το ίδρυμα. Αλλά τώρα ήταν ο ΠΑΟΚ. Αν γινόταν το θαύμα, η Δημοκρατία στην Ελλάδα θα ήταν ζήτημα ολίγων εβδομάδων. Με τους ξανθούς αυτούς δαίμονες πώς γλιτώνουμε. Αποθεώσαμε τον Κρόιφ και τους άλλους, ξεκίνησε η ομάδα με κέφι, έπαιζαν φιλικό, αλλά και με πείσμα, δεν το έβλεπαν τελείως χύμα, ο Κρόιφ ήταν κουρασμένος, βγήκε στο ημίωρο, πρέπει να είχε υποχρέωση από το συμβόλαιο μάλλον, αλλά πριν λήξει το ημίχρονο, μπροστά μας, ο Καίσαρ Σαράφης έβαλε το γκολ, αν θυμάμαι σε ένα μελέ. Τα υπόλοιπα ήταν ένα μεθύσι χωρίς αλκοόλ. Παραληρούσαμε ώς το τέλος. Ακόμη κι όταν ο Χάαν ισοφάρισε στη λήξη δε μας ένοιαξε. Η ομάδα έσκιζε. Ηταν σαφές. Απαιχτη. Η ισοπαλία που φέραμε στις Κάτω Χώρες, με άφτιαχτη και ψυχωμένη ομάδα, μου θύμισε εκείνην τη μέρα του Βαλεντίνου και τη μνημονεύω τιμής ένεκεν. Τα υπόλοιπα, που την άλλη εβδομάδα ξεκίνησαν τα γεγονότα της Νομικής και κάναμε μιας μέρας κατάληψη στο Πολυτεχνείο ή ο μαύρος Απρίλης που ακολούθησε με το 3-5 της Παναχαϊκής και τον Στέφα με χέρια από ζελέ, ας τα πάρει το ποτάμι.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 31/07/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4143

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 31/07/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4143

Advertisement