Page 1

ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 | 1,30 ΕΥΡΩ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

Οι ανατροπές

και οι λίγοι... τυχεροί Μικρότερες συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φέρνει το νομοσχέδιο-«φωτιά» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο -εν μέσω απεργιώνεισάγεται σήμερα προς επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Το σχέδιο νόμου επιβάλλει αύξηση έως και 15 χρόνια για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα από το 2011 έως και το 2013, κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, καθώς και μείωση των συντάξεων μέσα και από το νέο τρόπο υπολογισμού από το 2015.

Απεργιακό µπλόκο στο νοµοσχέδιο

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Τρεις οι κυριότερες: 1. Oρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Οι 7 ανατροπές στο ασφαλιστικό του ∆ηµοσίου

2. Tρόπος υπολογισµού των συντάξεων

Αλλάζουν όλα και στα εργασιακά Από 4% ώς 5% το όριο απολύσεων

3. Aναγνώριση πλασµατικού χρόνου

Στο µισό οι αποζηµιώσεις

Το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής και της αναλογικής σύνταξης θα διαµορφώνεται στο 64%

Αλλαγές στο κόστος της υπερωριακής εργασίας

24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ Α∆Ε∆Υ

ΟΙ ΚΕΡ∆ΙΣΜΕΝΟΙ «Γλιτώνουν» όσοι προλάβουν να θεµελιώσουν δικαίωµα συνταξιοδότησης µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου 2010 και οι ασφαλισµένοι πριν από το 1983 Αναγνωρίζονται έως 7 χρόνια για συµπλήρωση συντάξιµης ηλικίας είτε ως πλασµατικά (χωρίς καταβολή χρηµάτων) είτε µε εξαγορά Πώς θα γίνεται Πόσο θα κοστίζει Παραδείγµατα

∆ΥΟ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

• ∆ΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΠΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ Ο ΚΑΜΠΟΡΑ σελ. 17

3.400 MIKΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αυτοτελές και οικονοµικά ανεξάρτητο πανεπιστήµιο Οι αλλαγές που έρχονται στα ΑΕΙ, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου

σελ. 13

Oι «5» από τους «6» παραπέμπονται για το Βατοπέδι Η Βουλή στέλνει στην Προανακριτική Επιτροπή τους Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη, Κοντό, Μπασιάκο και Δούκα. Τη γλίτωσε ο Κιλτίδης. Διαρροές από τη ΝΔ στη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε στις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα.

σελ. 5

σελ. 3, 27-29, ΑΠΟΨΗ σελ. 4


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.05 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 20.52 ΣΕΛΗΝΗ 17 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας Θεατρικό Η φημισμένη όπερα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαγαγκόνυ» παρουσιάζεται στις 20.30 στο «Block33» (26ης Οκτωβρίου 33, τηλ. 2310/ 533.533). Το έργο μετέφρασε η Μαρία Χωραφά, σκηνοθετεί η Στέλλα Μεντβέντεβα, ενώ θα υπάρχει και ζωντανή μουσική από τους «No knock entry».

✝ Πέτρου και Παύλου των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Ο απόστολος Πέτρος ήταν ένας απλός ψαράς μέχρι που γνώρισε τον Ιησού. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, την Αντιόχεια, τον Πόντο, τη Γαλατία, την Καππαδοκία, την Ασία και τη Βιθυνία. Βρήκε μαρτυρικό σταυρικό θάνατο στη Ρώμη. Ο απόστολος Παύλος υπήρξε στρατιωτικός, εχθρός του χριστιανισμού μέχρι που του φανερώθηκε ο Κύριος με θαύμα. Ονομάστηκε Απόστολος των Εθνών και συνέγραψε 12 επιστολές. Βρήκε κι αυτός μαρτυρικό θάνατο στη Ρώμη.

«Οι ηλίθιοι» Ολοκληρώνονται αύριο οι θεατρικές παραστάσεις της ομάδας «Ταξίδι ονείρου» με τη ρομαντική κωμωδία «Οι ηλίθιοι». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Βαγγέλη Ηλιάδη και φιλοξενείται στο θέατρο «Ταξίδι ονείρου» (Στεφ. Τάττη 3, περ. Ι.Ν. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702.870) στις 22.00.

Οι Γερµανοί

Το μιούζικαλ για παιδιά «Μazoo and the zoo» φιλοξενείται στις 21.30 στο Θέατρο Κήπου (Ν. Γερμανού 1, έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 256.775)

Ο «Α» µαζί σας και πάλι την Πέµπτη Ο «Αγγελιοφόρος» δε θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη εξαιτίας της συμμετοχής των δημοσιογράφων στη σημερινή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Μαζί σας και πάλι την Πέμπτη με όλη την ειδησεογραφία του διημέρου.

διαχρονικά

Πολλά είπαμε, πολλά γράψαμε, πολύ θυμό βγάλαμε τελευταία κατά των Γερμανών. Η κ. Μέρκελ μας δυσαρέστησε και θυμηθήκαμε πολλά της Κατοχής. Ομως η μνήμη δεν πρέπει να είναι επιλεκτική, προπάντων δε, πρέπει να είναι αγχίνους, «έξυπνη», δηλαδή, και σε επαφή και σε επικοινωνία με το μυαλό μας. Γι’ αυτό η στήλη, μέρες που είναι, θα θυμηθεί και θα θυμίσει τους 36 Γερμανούς που έπεσαν για την ελευθερία μας στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822 (παλαιό ημερολόγιο). Είχαν πολεμήσει με τη γνωστή γερμανική ανδρεία, κι όπως λέει το «Εθνικόν Ιστορικόν Ημερολόγιον», ο «Γερμανός Ντάις, μολονότι είχεν απομείνει μόνος (γιατί είχαν σκοτωθεί όλοι δίπλα του), εξηκολούθει να βάλλη ακατάπαυστα με το κανόνι του». Και μια που μιλάμε τώρα για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας, θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι μάς έθεσαν υπό το ζυγό τους, ας αντιγράψουμε από τις επιτύμβιες πλάκες ότι στη μάχη του Πέτα «εκ των Φιλελλήνων εφονεύθησαν 36 Γερμανοί, 13 Πολωνοί, 13 Ιταλοί, 5 Γάλλοι, 3 Ελβετοί, 2 Δανοί και άλλοι». Ηταν φλογεροί νέοι που άκουσαν το σάλπισμα της λευτεριάς κι έτρεξαν να θυσιαστούν ή ήταν μεγαλύτεροι, οι οποίοι «καίτοι έφερον ανωτέρους βαθμούς, υπηρέτησαν ως υπαξιωματικοί ή απλοί στρατιώται». Ανάμεσα στους τραυματίες (πέθανε λίγους μήνες αργότερα) ήταν και ο Γερμανός στρατηγός Νόρμαν, που στις 23 Ιουνίου 1822, στο Κομπότι της Αρτας, είχε συντρίψει την τουρκική επίθεση κατά του σώματος του ελληνικού Τακτικού. Η ελληνική πανωλεθρία στο Πέτα, κατά την άποψη πολλών ιστορικών, ήταν εν πολλοίς «επίτευγμα» της μεγαλομανίας του Μαυροκορδάτου, που θέλησε να παραστήσει το στρατιωτικό ηγήτορα. Ο Νόρμαν είχε διαφωνήσει με το σχέδιο μάχης του Μαυροκορδάτου που οδήγησε στην καταστροφή.

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Για σήμερα, Τρίτη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο, Τετάρτη, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 12 23

ΦΛΩΡΙΝΑ 13 24

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 29

ΚΟΖΑΝΗ 14 28

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 14 24

Α Υ Ρ Ι Ο

ΛΑΡΙΣΑ 17 32

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 18 30

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15 20 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19 29

ΑΘΗΝΑ 21 29

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 18 29

ΚΑΒΑΛΑ 19 27

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 30

ΚΟΖΑΝΗ 15 26

Ë 3

ΤΡΙΠΟΛΗ 13 26

„ 3

ΚΑΒΑΛΑ 18 27

‚ 3

ΛΑΡΙΣΑ 18 30

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 21 30

ΤΡΙΠΟΛΗ 13 27

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 19 29

 3

ΑΘΗΝΑ 21 28

‰ 3

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 19 29

‰ 3 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 19 30

HΡΑΚΛΕΙΟ 18 29

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚI ........ 14-22 ΛΟΝΔΙΝΟ...... 13-25 ΡΩΜΗ...............19-31 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ...........................13- 24 ΟΣΛΟ ............13- 22 ΠΑΡΙΣΙ ........... 15- 29 ΒΕΡΟΛΙΝΟ .....18- 32 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ............................17-27 ΚΙΕΒΟ ............ 18-29 ΜΑΔΡΙΤΗ ...... 19-32 ΜΟΝΑΧΟ .......14- 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .....21-26

σαν σήμερα 1850

1874

1929

1951

Αυτοκέφαλο

Τις πταίει;

Α. Φλέµινγκ

Αιµ. Βεάκης

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε επιβληθεί από τη Βαυαροκρατία το 1833.

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Μεσολογγίτης πολιτικός καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος το βασιλιά Γεώργιο Α’ και του ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση.

Πεθαίνει ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος Ελληνας ηθοποιός του δραματικού θεάτρου.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Φόβοι στο ΠΑΣΟΚ για διαρροές βουλευτών Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι αναγκαία τα µέτρα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙ∆Η

Στο αρμόδιο κοινοβουλευτικό τμήμα ελέγχου (ΚΤΕ), ο Ανδρ. Λοβέρδος δέχθηκε τα βέλη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Να πείσει βουλευτές, συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει το δανειακό πρόγραμμα της «τρόικα», επιδιώκει η κυβέρνηση, αποφεύγοντας αυτήν την ώρα τις έμμεσες απειλές.

«Α

ς αφήσουµε τους βουλευτές να αποφασίσουν µε την ψήφο τους, γιατί αυτό που κάνουµε να µιλάµε υποθετικά για διαρροές είναι ακριβώς η άλλη άκρη, να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει στους βουλευτές τι θα κάνουν», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «οι βουλευτές έχουν την αυτονοµία τους, εκφράζουν την αγωνία τους, έχουν ένα συγκεκριµένο πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Οµά-

δα και ένα συγκεκριµένο πλαίσιο αλλαγών που έχουµε δροµολογήσει».

Βέλη κατά Λοβέρδου Χτες, στο αρµόδιο κοινοβουλευτικό τµήµα ελέγχου (ΚΤΕ), ο Α. Λοβέρδος δέχτηκε τα

βέλη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ζητούν τροποποιήσεις για να µειωθεί η λαϊκή κατακραυγή. «Αποδοµούµε το κοινωνικό κράτος» (Γ. Κουρουπλής), «όχι στην περικοπή 13ης και 14η σύνταξης» (Γ. Κουτσούκος), «διασφάλιση επικουρικών και πλασµατικών

ετών» (Χ. Πρωτόπαπας), ήταν µερικές από τις επισηµάνσεις. Ο Π. Κουκουλόπουλος διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει συνοχή και ότι είναι λίγοι οι υπουργοί που στηρίζουν τις αλλαγές. Η γενική εντύπωση όµως είναι ότι οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν τόσο το ασφαλιστικό, όσο και τις αλλαγές στα εργασιακά. Το µέτωπο στο κόµµα και στους συνδικαλιστές φαίνεται όµως ότι είναι δυσκολότερο για τον Γ. Παπανδρέου. Σήµερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου, όπου το βασικό θέµα είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στο κόµµα. Την Κυριακή 1.000 περίπου στελέχη του ΠΑΣΟΚ απ’ όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, µε πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου. Ζητούν αλλαγή πολιτικής και έκτακτο προγραµµατικό συνέδριο. Ορισµένοι έθεσαν για πρώτη φορά θέµα αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ. Σηµασία έχει ότι η συγκέντρωση αυτή ήταν µία ακόµα ένδειξη της αναταραχής που επικρατεί στο κυβερνών κόµµα.


4

Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

η άποψή μας

Ατυχοι και τυχεροί! Και να που φτάσαµε να λέµε πως µερικοί θα είναι και τυχεροί, επειδή δεν τους πιάνουν οι σαρωτικές αλλαγές του ασφαλιστικού. Είναι τυχεροί γιατί θα βγουν στη σύνταξη µετά από 35 ή 37 χρόνια δουλειάς ή ορισµένοι θα µπορέσουν να εξαγοράσουν µε λίγα ή περισσότερα κάποια χρόνια που είχαν «χάσει» στο στρατό ή τα χρόνια που έπρεπε να σπουδάσουν ή οι µητέρες να αναγνωρίσουν χωρίς εξαγορά τις περιόδους εγκυµοσύνης και λοχείας. Βέβαια οι τυχεροί του νέου ασφαλιστικού µπορεί να είναι κάποιοι 50άρηδες που έτυχε να βρουν δουλειά πριν από 30 χρόνια, αλλά κανένας δεν µπορεί να τους εγγυηθεί πως τα επόµενα χρόνια µέχρι τη σύνταξη θα έχουν δουλειά. Αρα αµέσως µπορεί από τυχεροί του ασφαλιστικού να µετατραπούν σε άτυχους του εργασιακού! Εδώ που φτάσαµε δεν υπάρχουν τυχεροί και άτυχοι. Αλλος λίγο και άλλος περισσότερο επηρεάζονται από τις αλλαγές - ανατροπές και φυσικά κανένας δεν µπορεί να εγγυηθεί πως τα επόµενα πέντε ή δέκα χρόνια δεν θα ξανασυναντήσουµε µπροστά µας και πάλι το πρόβληµα, ίσως και οξύτερο. Το νοµοσχέδιο αναµένεται να γίνει νόµος του κράτους στις αρχές Ιουλίου, αλλά κανείς δεν µπορεί να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως θα ψηφιστεί χωρίς παρατράγουδα. Ηδη στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ανησυχία πως ορισµένοι βουλευτές του ίσως να µην ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το εργασιακό µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι φόβοι έχουν φτάσει στο Μαξίµου γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια να περάσουν κάποιες εξαιρέσεις... Σήµερα οι εργαζόµενοι απεργούν για να µην περάσουν οι σαρωτικές αλλαγές. Η κυβέρνηση έχει λάβει τα µηνύµατα και προσπαθεί να µετριάσει τις αντιδράσεις και να µας πείσει πως οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, προκειµένου να σωθούν τα ταµεία και να µπορούµε να λαµβάνουµε συντάξεις για τα επόµενα χρόνια. Κανένας δεν λέει πως δεν υπάρχουν προβλήµατα, ούτε πως υπάρχουν χρήµατα. Το θέµα είναι ποιοι ευθύνονται για τα άδεια ταµεία, γιατί δεν µερίµνησαν να µη φτάσουµε σε αυτήν την κατάσταση και βέβαια ποιοι έφαγαν τα λεφτά µε το κόλπο των οµολόγων και άλλα τερτίπια. Θα πληρώσουν το «µάρµαρο»; Θα αποκτήσουν ονοµατεπώνυµο; Αντί απαντήσεων είµαστε υποχρεωµένοι, όχι µόνο να περάσουµε άλλη µια περίοδο σκληρής λιτότητας, αλλά και να χάσουµε κεκτηµένα πολλών ετών. Κι αυτήν τη φορά ο λαός καλείται να πληρώσει τα σπασµένα άλλων. Ως πότε όµως...

Στέλνει sms στον Θόδωρο;

από το(ν) Α... ώς το Ω

Μάνα, δεν µου κολλούν τα ένσηµα… Από την ημέρα που άρχισε να κυκλοφορεί αυτή η εφημερίδα, πριν από δεκατέσσερα χρόνια, ένα από τα θέματα που έρχονται και επανέρχονται στο πρωτοσέλιδο, με μια επίμονη κανονικότητα, κάτι σαν την άμπωτη και την παλίρροια, είναι το ασφαλιστικό. Η εκάστοτε κυβέρνηση εισηγείται μια κάποια μεταρρύθμιση, η εκάστοτε αντιπολίτευση τη χαρακτηρίζει απαράδεκτη, τα συνδικάτα κατεβαίνουν στο δρόμο για να την αποτρέψουν, οι εφηΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ μερίδες αναδεικνύουν το τι finance@ekdotiki.gr αλλάζει - πάντα στη λογική του ποιος θα την πληρώσει. Επί χρόνια η όποια μεταρρύθμιση -κάποιες πιο συγκροτημένες, άλλες πρόχειρες σε βαθμό κακουργήματος- στηριζόταν σε λειψά στοιχεία και σε λειψούς συμβιβασμούς. Πώς ακριβώς να μεταρρυθμίσει κανείς ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όταν δεν είναι ικανός να μετρήσει πόσους ασφαλισμένους έχει, πόσους συνταξιούχους, πόσα λεφτά φέρνουν, πόσα λεφτά παίρνουν, πόσα χρόνια δουλεύουν, ποιος τους κολλάει ένσημα και ποιος το… ξεχνάει. Σε καμία άλλη χώρα, τόσο ανεπτυγμένη όσο η ελληνική -είμαστε στο κλαμπ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου για να μην ξεχνιόμαστε- δεν αμφισβητούνται τα δεδομένα του ασφαλιστικού προβλήματος, ο καβγάς γίνεται για το είδος της λύσης.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 14ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.121 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

Το δεύτερο λειψό ήταν ότι ποτέ δε βρέθηκε κανείς να υπερασπιστεί σθεναρά -ή να κατηγορήσει ξεκάθαρα, όταν χρειάζεται- τους αδύναμους κρίκους του συστήματος: τους ανασφάλιστους, που συνήθως αναγκάζονται να δεχθούν δουλειά δίχως ένσημα, ενίοτε όμως το επιλέγουν. Τι να τον κάνεις έναν φιλεργατικό νόμο, όταν δεν εφαρμόζεται, όπως, άλλωστε, πολλοί νόμοι σ’ αυτήν τη χώρα; Δεκατέσσερα χρόνια ουσιαστικής απραξίας και μια καραμπινάτη κρίση μετά, απεργούμε όλοι σήμερα για να μην περάσει ένα πραγματικά ανάλγητο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επιβεβλημένο έξωθεν αυτήν τη φορά. Στο μεσοδιάστημα έχουν χαθεί οι ψευδαισθήσεις ότι θα γίνει πάλι ένα… ελληνικό θαύμα -θα αντιληφθεί μια κυβέρνηση τις αδικίες του νομοσχεδίου ή μάλλον θα κιοτέψει μπροστά στο πολιτικό κόστος- και θα αποτραπεί η μεταρρύθμιση. Αλλά και πάλι την ώρα της δίκαιης αντίδρασης στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καμία πολιτική δύναμη, καμία πνευματική ελίτ δεν βάζει το μυαλό της να δουλέψει για την επόμενη μέρα. Το ζητούμενο, άλλωστε, δεν είναι να μείνουν όλα ως έχουν. Ούτε έχουμε λεφτά να τα πληρώσουμε, ούτε -το σημαντικότεροείναι κοινωνικά δίκαιο το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα. Εάν η χώρα δε χρεοκοπήσει -που δε θα χρεοκοπήσει- κάποια στιγμή θα απαλλαγεί από το ΔΝΤ. Και τότε δε θα υπάρχει πια κανένα άλλοθι για τις πολιτικές ελίτ.

ΔΙΕΥΘΥΝΤEΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής, Xριστίνα Χρυσοστομίδου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Παραπέµπονται οι 5 από τους 6 Η Βουλή στέλνει στην προανακριτική επιτροπή πέντε πρώην υπουργούς της Ν∆ για το Βατοπέδι, εξαιρώντας τον Κ. Κιλτίδη ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ αποφάσισε χτες στις 3 μετά τα μεσάνυχτα η πλειοψηφία της Βουλής. Με την ίδια απόφαση δεν παραπέμπεται ο κ. Κιλτίδης ο οποίος συγκέντρωσε 212 όχι, 49 ναι, 16 παρών και πέντε άκυρα.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, παραπέμπονται στην Επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων οι τέως υπουργοί και υφυπουργοί της ΝΔ, Αλ. Κοντός, Ε. Μπασιάκος, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Π. Δούκας μετά απο μυστική ψηφοφορία, για την οποία είχαν στηθεί αντίστοιχες κάλπες. Ο κ. Κιλτίδης δεν παραπέμπεται

Σ

την ψηφοφορία στην οποία µετείχαν 282 βουλευτές και υπήρξαν διαρροές από τη ΝΔ ο κ. Βουλγαράκης παραπέµπεται µε 167 ψήφους, έναντι 91 ψήφους κατά, 17 παρών, ένα λευκό και έξι άκυρα. Για τον κ. Κοντό υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186, κατά 77, τέσσερα παρών και 15 άκυρα. Για τον κ. Μπασιάκο υπέρ της πρότασης ψήφισαν 194, κατά 81, δύο παρών, τέσσερα λευκά και ένα άκυρο. Για τον κ. Δούκα υπέρ τς πρότασης ψήφισαν 177, κατά 81, δεκατρία παρών και έντεκα άκυρα. Και για τον κ. Ρουσόπουλο υπέρ της πρότασης ψήφισαν 198, κατά 73, εφτά παρών και τέσσερα λευκά. Η προανακριτική θα αποτελείται από 13 µέλη και θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της την 1η Οκτωβρίου 2010. «Προτείνουµε τη σύσταση της Επιτροπής για την αξιοπιστία της πολιτικής και την προστασία του δηµόσιου συµφέροντος», επανέλαβε από το ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ρόβλιας, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι υπουργοί του κόµµατός του Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης έχουν µόνο πολιτικές ευθύνες.

Ο Ν. ∆ένδιας Στο αντίθετο άκρο, ο Ν. Δένδιας, υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ, παρατήρησε ότι από την πρόταση ΠΑΣΟΚ «λείπουν κατά ιδιόρρυθµο νοµικά τρόπο ονόµατα, όπως των Δρυ, Φωτιάδη, Π. Λάµπρου, Σ. Ξυνίδη, Γ.

5

Παπακωνσταντίνου και Α. Τσοχατζόπουλου». Η αξιωµατική αντιπολίτευση, όπως έλεγαν τα στελέχη της, επιφυλάσσεται να καταθέσει, όποτε θεωρήσει πρόσφορο, στη Βουλή αίτηµα για παραποµπή σε Προκαταρκτική βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αφού όµως προηγουµένως, ανοίξουν λογαριασµοί, όπως για παράδειγµα της εταιρίας Torcaso, που φέρεται να σχετίζεται µε τον κ. Τσοχατζόπουλο.

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Καρατζαφέρης Στην άποψη του διαχρονικού πολιτικού σκανδάλου των κυβερνήσεων επέµεινε ο Α. Σκυλλάκος του ΚΚΕ, που ζήτησε παραποµπή για τους κ. κ. Φωτιάδη, Δρυ και τους υπόλοιπους πέντε πλην του κ. Κιλτίδη. Η Λίτσα Αµµανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε παραποµπή των κ. κ. Δρυ, Φωτιάδη, Μπασιάκου, Κοντού, Δούκα και Ρουσόπουλου, µε το ΣΥΡΙΖΑ όµως να περιλαµβάνει τον κ. Κιλτίδη, διατυπώνοντας ερωτηµατικά για τον κ. Βουλγαράκη. Θερµή συνηγορία υπέρ Κιλτίδη, Βουλγαράκη, για

τον τελευταίο µάλιστα, λέγοντας «ήταν νόµιµο, αλλά άκοµψο αυτό που έκανε µε τις off shore», ανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, που δήλωσε ότι συναινεί στη δίωξη Ρουσόπουλου, αν και δεν υπήρχαν στοιχεία, προκειµένου να διερευνηθεί η εµπλοκή του Μαξίµου.

Οι «πρωταγωνιστές» Από τους φερόµενους ως πρωταγωνιστές, οι κ.κ. Ρουσόπουλος και Κοντός µε επιστολή τους ενηµέρωσαν ότι δεν επρόκειτο να παραβρεθούν, επειδή, όπως σηµείωσαν, η απόφαση ήταν προειληµµένη, ενώ δηλώνουν πως θα υπερασπιστούν µε κάθε νόµιµο µέσο τα δικαιώµατά τους. «Δεν είχα άλλη εναλλακτική επιλογή, από το να υπογράψω την οµόφωνη εισήγηση ενός γνωµοδοτικού οργάνου», ανέφερε ο Π. Δούκας, που πρόσθεσε: «Αν υπήρχε οµάδα κεντρικού σχεδιασµού, εγώ σίγουρα δεν ανήκα σε αυτήν». Δήλωσε δε «το µεγαλύτερο θύµα αυτής της υπόθεσης»

και αφού επισήµανε ότι στην έρευνα των Εξεταστικών Επιτροπών κανένας δεν τον υπέδειξε ως ένοχο, τόνισε ότι µέχρι σήµερα η απόφαση που έλαβε τότε δεν έχει ακόµα ανακληθεί. «Ενα ψέµα δε γίνεται αληθινό, όταν είναι ευρέως διαδεδοµένο», σχολίασε ο Γ. Βουλγαράκης, σπεύδοντας να επαναλάβει: «Δεν έχω υπογράψει τίποτε, ούτε έχω παρέµβει οπωσδήποτε, δεν έχω πάει καν στο Αγιον Ορος. Δέχθηκα, όπως και ο σηµερινός υπουργός Π. Γερουλάνος, απόφαση του ΚΑΣ, ότι η επίµαχη περιοχή δεν είναι αρχαιολογικός χώρος. Η παραποµπή µου οφείλεται στην περιρρέουσα ατµόσφαιρα». Ο τέως υπουργός Γεωργίας Ε. Μπασιάκος ισχυρίστηκε ότι «δε βρέθηκε κανένα στοιχείο παράνοµης πολιτικής συµπεριφοράς» και εµφάνισε εαυτόν σαν «θύµα επιλεκτικής δίωξης αντιπάλων», ενώ ο Κ. Κιλτίδης είπε: «Βρίσκοµαι µπροστά σας, χωρίς καν να υπάρχει υπογραµµένη από µένα διοικητική πράξη».

Αγωγή του ∆ηµοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου Αγωγή με την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζητεί να αναγνωριστεί η κυριότητά του επί της λίμνης Βιστονίδας, αλλά και την ακύρωση των «ιερών» συμβολαίων ανταλλαγών, κατέθεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που θα συζητηθεί -κατά προτίμηση- στις 18 Ιανουαρίου του 2011. Προβάλλοντας μία σειρά τρανταχτών επιχειρημάτων, το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να αναστρέψει την πραγματικότητα που είχε δημιουργηθεί, μετατρέποντας -μέσα από μία σειρά παραλείψεων- τη Μονή Βατοπεδίου σε απόλυτο «άρχοντα» της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών της Βιστονίδας. Με την αγωγή, συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο ζητεί την ακύρωση ενός από τα δεκάδες συμβόλαια που συνέταξε η Αικατερίνη Πελέκη, με το οποίο η Μονή Βατοπεδίου παραχωρούσε στο Δημόσιο κάποια χιλιοστά της λίμνης και έπαιρνε -με τη διαδικασία της ανταλλαγής- ένα ακίνητο στον Αγιο Αθανάσιο, στο νομό Πέλλας, 180.000 τ.μ. Σύμφωνα με το πολυσέλιδο δικόγραφο, η επίμαχη ανταλλαγή, όπως και οι υπόλοιπες, είναι άκυρη, αφού η λίμνη είναι κοινόχρηστη και ως κοινόχρηστη είναι εκτός συναλλαγής, ενώ τονίζεται ότι η τελευταία γνωμοδότηση του 2002 με την οποία δόθηκε η κυριότητα στη μονή δεν αποτελεί τίτλο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η εν λόγω γνωμοδότηση Σήμερα απολογείται ο Γ. Αγγέλου

ανακλήθηκε, όπως και άλλες, με την υπουργική απόφαση του 2008, ως παράνομη.

Για απιστία ο Σκιαδάς Την ίδια ώρα, το κατώφλι της ανακρίτριας Ε. Καλού πέρασε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκιαδάς, ο οποίος κατηγορείται για απιστία. Ο πρώην γραμματέας υποστήριξε ότι ο ρόλος του ήταν διεκπεραιωτικός και πως ο σχεδιασμός των ανταλλαγών είχε αποφασιστεί στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια. Μάλιστα φέρεται να είπε πως ο ίδιος δεν είχε ποτέ καμία συνάντηση με τους μοναχούς, ούτε αποφάσισε ποια ακίνητα θα δοθούν για ανταλλαγή. Ο Σκιαδάς αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Απολογία Αγγέλου Κλήση σε απολογία έλαβε όμως και ο Γιάννης Αγγέλου, ο οποίος θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στο σκάνδαλο των ανταλλαγών, παρόλο που τουλάχιστον τέσσερις καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων του αποδίδουν κεντρικό ρόλο. ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ


ΕΛΛΑΔΑ

6

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Κυριαρχία αλλά και κόντρα «Σαµαρικοί» οι περισσότεροι στην Πολιτική Επιτροπή ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Η οργανωτική κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε με τη λήξη του 8ου συνεδρίου του κόμματος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής πρόσκειται στον πρόεδρο της ΝΔ.

Σ

τενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ - µέλη του πρωινού καφέ, όπως ο Δηµήτρης Σταµάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Θόδωρος Δραβίλας, αλλά και πρόσωπα που σηµατοδοτούν τη νέα τάξη στη Ρηγίλλης, όπως είναι ο Μανώλης Αγγελάκας, συµµετέχουν πλέον στο κεντρικό όργανο του κόµµατος. Επίσης πρώτος στο λεκανοπέδιο εξελέγη ο Κώστας Ζωντανός, στις γυναίκες του λεκανοπεδίου η Κατερίνα Παπακώστα, στην περιφέρεια ο Ευθύµιος Δρόσος και στις γυναίκες της περιφέρειας η Φεβρωνία Πατριανάκου.

Αµφίπλευρη διεύρυνση Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά υποστηρίζουν επίσης ότι το συνέδριο αποτελεί την αφετηρία της αµφίπλευρης διεύρυνσης θυµίζοντας την παρουσία του νοµπελίστα Δηµήτρη Νανόπουλου, του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωστή Νικολάου και του Γιώργου Εµµανουήλ Στεφανάκη, παραδοσιακού κεντρώου στελέχους από την Κρήτη. «Η Νέα Δηµοκρατία, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαµαρά, ανανεώνεται και ανασυγκροτείται. Και είναι έτοιµη να υποδείξει διέξοδο στα αδιέξοδα που έχει δηµιουργήσει στον τόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση Παράλληλα ο Αντώνης Σαµαράς ετοιµάζεται για επικοινωνιακή αντεπίθεση µε περιοδείες στην περιφέρεια µέσα στο καλοκαίρι, ξεκινώντας από την επόµενη εβδοµάδα. Επίσης, δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές σε πρόσωπα στο αντιπολιτευτικό σχήµα των τοµεαρχών και των γραµµατειών, στις οποίες αναµένεται να προχωρήσει το αργότερο πριν από τη ΔΕΘ. Αµεσα αναµένεται να ενεργοποιηθούν και οι θέσεις των δύο αντιπροέδρων για

τις οποίες επικρατέστεροι εµφανίζονται ο Δηµήτρης Αβραµόπουλος και ο Σταύρος Δήµας. Την Παρασκευή θα εκλεγεί ο νέος γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής και η Εκτελεστική Γραµµατεία που θα αντικαταστήσει το Πολιτικό Συµβούλιο. Επικρατέστερος γραµµατέας θεωρείται ο Ανδρέας

«Εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ» αποκάλεσε την κ. Μπακογιάννη ο Α. Σαμαράς

σίας. Χτες όµως η πρώην υπουργός επανήλθε και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι επενδύει στην αποτυχία της χώρας. «Επενδύει δηλαδή η Νέα Δηµοκρατία στην αποτυχία της κυβέρνησης. Μαζί µε την αποτυχία της κυβέρνησης στην αποτυχία της χώρας, και κατόπιν τούτου από την ώρα που θα υπάρξει µια συσσωρευµένη οργή, επενδύει στο ότι επί των ερειπίων µπορεί να κληθεί η Νέα Δηµοκρατία µε τη λογική του «ώριµου φρούτου» να κυβερνήσει», υποστήριξε η πρώην υπουργός στο «ΒΗΜΑ fm».

Το νέο κόµµα Λυκουρέντζος, ενώ για τις επτά θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής ενδιαφέρονται οι Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γιάννης Μανώλης και Κατερίνα Παπακώστα.

Σύγκρουση µε Ντόρα Η σύγκρουση που σηµάδεψε το 8ο συνέδριο έγινε εκτός των τειχών, µε τον Αντώνη Σαµαρά να χαρακτηρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη «εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ» και την πρώην υπουργό να τον κατηγορεί ότι πάσχει από σύνδροµο καταδίωξης, για να λάβει την απάντηση κύκλων της Ρηγίλλης ότι πρόκειται για δήλωση άνευ σηµα-

Η κ. Μπακογιάννη άφησε να διαφανεί ότι δε θα αργήσει και η αναγγελία του νέου πολιτικού φορέα που ετοιµάζει. Στο ερώτηµα εάν υπάρχουν οι συνθήκες για τη δηµιουργία νέου κόµµατος απάντησε: «Κατά τη γνώµη µου υπάρχουν συνθήκες, µε την έννοια ότι υπάρχουν άνθρωποι σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι δε θέλουν να παίξουν πλέον αυτό το παιχνίδι. Υπάρχουν άνθρωποι σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι σου λένε «δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα να µην έχει ίχνος υπευθυνότητας στην οποιαδήποτε ηγεσία», και όταν λέω οποιαδήποτε εννοώ πέραν της πολιτικής ηγεσίας της».

Οι Βορειοελλαδίτες στην Πολιτική Επιτροπή της Ν∆ Ακρως ικανοποιητική θεωρείται μεταξύ των κομματικών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη η εκπροσώπηση της Βόρειας Ελλάδας στη νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι στα συνολικά 200 από τα εκλεγμένα μέλη του οργάνου (τα υπόλοιπα είναι εξ οφίτσιο) τα 45 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς. Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις εσωκομματικές ισορροπίες, «γαλάζια» στελέχη σχολίαζαν χτες ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, αλλά ούτε και μαζική παρουσία στη νέα σύνθεση, όπως πολλοί φοβόνταν, των «Ανοιξιάτικων», των παραγόντων της ΝΔ που είχαν ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στην Πολιτική Ανοιξη και επανέκαμψαν αργότερα μαζί του στη ΝΔ. Σε σχέση τώρα με τα πρόσωπα των νέων μελών της Πολιτικής Επιτροπής, τρίτος στον κατάλογο των συμμετεχόντων από την περιφέρεια και πρώτος από τη Θεσσαλονίκη εκλέχτηκε ο Δ. Πανοζάχος, απερχόμενο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, ακολουθεί ο Α. Γεροντόπουλος από τον Εβρο, ο πρώην βουλευτής Γ. Ορφανός, ο Διον. Σταμενίτης από την Πέλλα, ο Δ. Σταμάτης από τη Θεσσαλονίκη, ενώ την όγδοη θέση κατέλαβε ο πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Δ. Βαρτζόπουλος (φωτογραφία). Μεταξύ των εκλεγμένων από τη Β. Ελλάδα είναι επίσης οι Γιωρ. Καραγιάννης (Θεσσαλονίκη), Γιωρ. Τοπαλίδης (Κοζάνη), ο συνδικαλιστής του δημόσιου τομέα Ι. Πάιδας (Θεσσαλονίκη), Αν. Καζαντζίδης (Κιλκίς), Ν. Λιακόπουλος (Θεσσαλονίκη), Κ. Ταγγίρης (Θεσσαλονίκη), Μ. Σαμαντζίδης (Θεσσαλονικη), Σπ. Μάμαλης (Σέρρες), Ν. Φώτος (Πέλλα), Θ. Λιακόπουλος (Πιερία), Κ. Καζαντζίδης (Θεσσαλονίκη), Αντ. Οικονόμου (Θεσσαλονικη), Θ. Κουλουτπάνης, αναπληρωτής γραμματέας ΤΑ στη Βόρεια Ελλάδα, Στρ. Σιμόπουλος (Θεσσαλονίκη), Θ. Καμπούρης (Σέρρες), Κ. Μόσχος (Θεσσαλονίκη), Αγγ. Χατζηδημητρίου (Θεσσαλονίκη), Κ. Ζιώγας (Ημαθία), Στ. Παπασωτηρίου (Φλώρινα), Δ. Καραμπέτσος (Θεσσαλονίκη), Δ. Πάχτας (Χαλκιδική), Ανδ. Λεούδης (Θεσσαλονίκη), Αλκ. Νουσηκύρου (Πέλλα), Β. Κανάκας (Θεσσαλονίκη), Απ. Βαγενάς (Σέρρες), Ν. Αντωνιάδης (Θεσσαλονίκη), Μ. Αντωνίου (Καστοριά), Π. Ράλλη (Θεσσαλονίκη), Ανδρ. Χιώτη - Κελεμπέκη (Σέρρες), Π. Βωβού (Θράκη), Αν. Καρασμάνη (κόρη του βουλευτή Πέλλας), Β. Παπουτσή - Μήττα (Καβάλα), Θ. Κουρκουτά (Ημαθία) και Β. Ευταξά, Δ. Κοασίδου, Μ. Καρακόλη, Α. Ευθυμίου, Α. Πορφυριάδου, Αθ. Αηδονά - Αθανασιάδου από τη Θεσσαλονίκη. Α.Σ.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

7

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εξόρµηση του Κουβέλη, βολές από τον Τσίπρα ∆ηµοκρατική Αριστερά, το κόµµα των ανανεωτικών ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ

Με πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πάντα με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη, ξεκινά τη δράση της η Δημοκρατική Αριστερά, το νέο κόμμα που συνομολόγησαν προχτές στη διάρκεια πανελλαδικής συνδιάσκεψης οι ανανεωτικοί που αποχώρησαν από το ΣΥΝ και άλλα πρόσωπα του προοδευτικού χώρου.

Η

αρχή γίνεται αύριο βράδυ, µε συγκέντρωση στην Αθήνα, θα ακολουθήσει οµιλία Κουβέλη και στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Πάλας», ενώ λίγες µέρες πριν ή µετά θα γίνει εκδήλωση και στην Πάτρα, όπου παρατηρείται αξιοσηµείωτο ρεύµα «φυγής» στελεχών και µελών από το ΣΥΝ. Χτες, πάντως, η Δηµοκρατική Αριστερά δεχόταν νέα «καρφιά» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ηµεροµηνία «γέννησης» του νέου κόµµατος, λοιπόν, η Κυριακή 27 Ιουνίου, καθώς οι 520 περίπου συµµετασχόντες στη συνδιάσκεψη επέλεξαν το οριστικό όνοµα του πολιτικού σχηµατισµού, ενέκριναν τη διακήρυξη αρχών και θέσεων και εξέλεξαν την πρώτη Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή, που θα αναλάβει να διοργανώσει συνέδριο στις αρχές του φθινοπώρου. «Θέλουµε µια Αριστερά µε τη δηµοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της, µια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολµηρή, που δε βολεύεται στα εύκολα και γι’ αυτό δεν κάνει καµιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισµό, ούτε στο µυωπικό αριστερισµό, δε θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτηµα την υπεράσπιση κάθε κεκτηµένου και δε χαϊδεύει συντεχνίες στο όνοµα µικροκοµµατικών σκοπιµοτήτων», τόνισε στη σχετική οµιλία του ο επικεφαλής του νέου κόµµατος, Φώτης Κουβέλης. Πρόσθεσε δε ότι ζητούµενο είναι να επιστρέψουν η πολιτική στους πολίτες και οι πολίτες στην πολιτική, ενώ υπογράµµισε ότι η Ελλάδα έχει τώρα περισσότερο από ποτέ

ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επίθεση από Τσίπρα Ωστόσο, σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για ένα ακόµη κόµµα στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Συµπλήρωσε δε ότι για τη ΔΑ «οι δρόµοι είναι δύο, δεν υπάρχει τρίτος δρόµος. Ή θα συµπαραταχθούν µε τη δική µας άποψη, που αποδοκιµάζουµε το µνηµόνιο και άρα, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούµε σε κοινούς αγώνες και θα καταστεί αµφισβητήσιµη η αναγκαιότητα δηµιουργίας νέου κόµµατος της Αριστεράς, ή θα ακολουθήσουν την άποψη ότι τα µέτρα είναι µεν σκληρά αλλά αναγκαία. Η διαχωριστική γραµµή είναι το ΔΝΤ. Δεν µπορεί κανείς να πατάει σε δύο βάρκες», είπε ακόµη, ενώ ευχήθηκε να πει «ναι» ο κ. Κουβέλης στην πρότασή του να ζητήσουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΔΑ, ΚΚΕ και οι «3» διαγραµµένοι του ΠΑΣΟΚ ονοµαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το ασφαλιστικό, στην οποία ώς τώρα έχει απαντήσει θετικά ο Βασίλης Οικονόµου...

«Πράσινοι» προβληµατισµοί για τα χρίσµατα Εν αναμονή της άφιξης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη (φωτογραφία), στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα στα μέσα της εβδομάδας, προβληματισμός επικρατεί στα τοπικά κομματικά στελέχη για το αν πρέπει να δοθούν από την Ιπποκράτους στηρίξεις σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ηδη οι συντονιστικές επιτροπές των «πράσινων» τοπικών στη Σταυρούπολη, την Πολίχνη και την Ευκαρπία συμφώνησαν και προτείνουν να μην υποδείξει το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο δήμαρχο στο νέο δήμο Παύλου Μελά. Και αυτό γιατί οι ενδιαφερόμενοι, ο νυν και ο πρώην δήμαρχοι Σταυρούπολης, Σ. Σερασίδης και Δ. Παπαδόπουλος, δεν κάνουν πίσω, ενώ από την άλλη οι δήμαρχοι Πολίχνης, Κ. Θεοδωρίδης, και Ευκαρπίας, Μπ. Πανταζόγλου, φαίνεται να έχουν συνασπίσει τις δυνάμεις τους. Το ενδεχόμενο να στηθούν εσωκοκομματικές κάλπες για την επιλογή του υποψηφίου,

διαδικασία που προβλέπεται κι από το καταστατικό του κόμματος, απορρίπτεται, καθώς όπου έγιναν εσωκομματικές εκλογές την προηγούμενη φορά μόνο προβλήματα δημιούργησαν. Ανάλογες σκέψεις που θα συζητηθούν με τον κ. Ξυνίδη γίνονται και για το δήμο που συγκροτούν οι Συκιές, η Νεάπολη, ο Αγιος Παύλος και τα Πεύκα. Σε αυτήν την περίπτωση ο δήμαρχος Συκεών, Σ. Δανιηλίδης, θεωρείται το φαβορί, αλλά εάν ο δήμαρχος

Νεάπολης, Ν. Λαδόπουλος, επιλέξει να κατέβει με χωριστό ψηφοδέλτιο στις εκλογές, τότε αρκετοί «πράσινοι» εκτιμούν ότι θα ήταν σκόπιμο να μην πάρει θέση ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ υπέρ του ενός ή του άλλου. Στο μεταξύ στη Β’ Θεσσαλονίκης χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνέλευση κομματικών μελών στο μεγάλο δήμο με έδρα το Λαγκαδά, με στόχο τη διερεύνηση των προθέσεων των ενδιαφερομένων. Α.Σ.

Ενταση σε εκδήλωση στη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη

Ενταση δημιουργήθηκε χτες σε εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, στην οποία παραβρέθηκαν οι υπουργοί Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, και Εθνικής Αμυνας, Β. Βενιζέλος. Δεκάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης και αποδοκίμασαν τους υπουργούς κατά την είσοδο και έξοδό τους από τη Δημοτική

Βιβλιοθήκη. Μάλιστα κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα, αλλά απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ (φωτογραφία). Τελικά παρέμειναν στο απέναντι πεζοδρόμιο όπου ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο του νεοεκλεγέντος πρύτανη του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλου, με τίτλο «Παιδεία... μαχών».


8

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Κρίσιµες καταστάσεις Διανύουµε ως χώρα και ως κοινωνία µία εξαιρετικά κρίσιµη συγκυρία κατά την οποία κυριαρχεί µεν το οικονοµικό πρόβληµα, µε όσα συνεπάγεται η κατάσταση αυτή για τον κάθε Ελληνα και Ελληνίδα –εξαιρουµένων βεβαίως αυτών που ανήκουν στην προνοµιούχο κοινωνική µειοψηφία των εχόντων και κατεχόντων που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω- από την άλλη όµως πλευρά, παρατηρούµε και µία σοβαρή αστάθεια στο πολιτικό σύστηµα, που αν δεν έρθει σε ισορροπία, µπορεί να υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι γι’ αυτό και για όλους µας. Ειδικότερα η ρευστότητα που παρατηρείται - για την ώρα - στο χώρο της ευρείας αντιπολίτευσης: µε τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και την πιθανότητα ιδρύσεως νέου κόµµατος από αυτήν, µε την αποχώρηση της Ανανεωτικής πτέρυγας από το Συνασπισµό και ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΗ* τη δηµιουργία νέου κόµµατος από τα αξιόλογα στελέχη που διαθέτει ο χώρος αυτός, µε την ακραία στάση των συνδικαλιστικών δυνάµεων του ΚΚΕ στα λιµάνια και σε άλλους εργασιακούς χώρους µε κινδύνους σοβαρών συγκρούσεων, δηµιουργούν προβληµατισµούς και ανησυχίες, σχετικά µε τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη σε τέτοιες κρίσιµες στιγµές που ζει η χώρα. Οι κοινωνικές εντάσεις που δηµιουργούνται από την ψήφιση και εφαρµογή σκληρών µέτρων στους τοµείς του ασφαλιστικού και του εργασιακού ενδεχοµένως να επηρεάσουν και την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για τους λόγους αυτούς απαιτείται από όλους σωφροσύνη, εγρήγορση και συνέπεια στους τρόπους αντιµετώπισης της κρίσης. Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα µε τη δολοφονία εργαζοµένων της Μarfin, κατά την ειρηνική διαδήλωση, σε συνδυασµό µε την προκλητική επανεµφάνιση της τροµοκρατίας, που επιχείρησε κατά αδίστακτο και εγκληµατικό τρόπο να δολοφονήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, µέσα στο ίδιο το υπουργείο και τελικά δολοφόνησε τον υπασπιστή του, δείχνουν πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είµαστε όλοι (κυβέρνηση, κόµµατα, συνδικάτα και πολίτες) σε µια τέτοια εκρηκτική συγκυρία. Τα προβλήµατα µπορεί να λυθούν µε ενδυνάµωση της δηµοκρατίας και των δηµοκρατικών µας θεσµών και όχι µε αποδυνάµωσή της, ώστε η κρίση που υπάρχει να µην αποτελέσει θρυαλλίδα για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη χώρα, αλλά µια –αναγκαία έστω- ευκαιρία για ανασυγκρότηση. *Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΗΣ είναι δικηγόρος

Προτάυπσεόψιςη κρατά το ΠΑΣΟK την πρότφερασειη-

Στα ι αντιπερι υ, οι υποψήφιο κομματικών το ία να είναι οι ον εδ ρική Μακ ντ Κε ην στ ς επιτροπών. άρχε μαρχιακών του νο ν τω ίς τε μα δηλαδή η Ιπγραμ οτελέσματος, αν αμματέας απ ς ω ήτ ρτ ξα νε Α ι, ο γρ αποδεχτεί ή όχ ημητριποκράτους την ίς, Λεωνίδας Δ λκ Κι ς κή ια ρχ οφορίες της νομα αίτηση. Οι πληρ σαλοή ικ ετ σχ ε αν άδης, έκ ΝΕ Β’ Θεσ αμματέας της λένε ότι και ο γρ κίδης, το σκέφτεται. λε Α.Σ. νίκης, Π. Κουκου

Αντε τώρα να του ζητήσεις και απόδειξη!

Στροφτοήκάθαρση στη ΝΔ να πιάσει κατιι τα κή

Η αυ τική πρακ τας στην πολι τη ιό πο τα μα ζητή κατά τη διάρρης Γαλαμάτης ήτ ημ Δ ο μματος. σε τη ζή νέδριο του κό συ ο στ υ το ς έσεις, το κεια ομιλία πελατειακές σχ ς τι α στ λι μά για πολΚατήγγειλε , που όπως είπε μό ισ ϊκ λα το ι, για να χτίρουσφέτ οαπαιτούμενα πρ ν ού ελ οτ λούς απ αυτό θα κάνει, ριέρες. Ισως γι’ κα ές ικ ομ ατ αυτοδιοίκησουν ροφή προς την στ ι, τα γε ού ακ ς όπω Βόλβης. λικράτειο» δήμο αλ «κ Α.Σ. ν το ι κα ση

ύτερ»ερ» έπειο π µ ο κ υ το ν ω ίµ α «∆ του «δαίμονα του κομπιούτ στέ-

Θύμα λονίκης και κός της Θεσσα ρατικής σε ο ανανεωτι ος της Δημοκ ατ μμ κό ου νέ Το όνομά λεχος του απαθανασίου. Π ς κη Σά , άς τον αρχικό Αριστερ προχτές από κε θη ίφ λε ρα του πα λαδικής Πολιλών της Πανελ με ν τω γο λο κατά θεί χτες, μαζί για να προστε ς, πή ρο ιτ Επ ς τική εχών της Θεστων άλλων στελ α μ ατ όμ ον τα με υργούρη, Αδά ως οι Φανή Γο όπ λα ς, σι κη Βα νί ς λο νη σα ιανός, Γιάν αλ υτ Κο ης έμ ρη ροτύ , Δράγας, Θ άδης, Μίνα Ξη ρκ Ζο ης έλ γγ κάκης, Βα άκης. Ι.Τ. Ανδρέας Κουρ

οκρατι∆ήµοικακιαοιλόγργοαςφγιεαίατα στελέχη της Δημέχου ν την

Μια κη, σήμερα στη Θεσσαλονί υ νέου κής Αριστεράς ν «ταμπέλα» το τη ό υπ η ησ ντ νά τα αυτοπρώτη τους συ τικά, αλλά και νω γα ορ τα μα διαφέρον κόμματος, με θέ υμε με πολύ εν νο μέ ρι πε ου συζητηθεί διοικητικά, όπ τους. Επίσης, θα ις σε γί εγ οσ πρ κόμματος. τις πρώτες τα γραφεία του ύν το Ι.Τ. ασ εγ στ το πού θα

Γκαζάκσιαη προκάλεσε η επίθεση με γκαζριάκανιαόπστουο-

Αίσθη Ε Σωτήρη Ζα έχους του ΠΑΜ ος της επίθεσης σπίτι του στελ υ είπε ότι στόχ το ις σε σε τους λώ δη λου. Σε σμου και κάλε κό υ το ση τη ρά η σημερινή είναι η τρομοκ το «παρών» στ υν σο δώ να 30 άγαλμα εργαζόμενους του ΠΑΜΕ (10. ση ω τρ έν γκ απεργιακή συ Ι.Τ. Βενιζέλου).

είπαν...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών «Θεωρώ λογικό η Τουρκία να «λοξοκοιτάζει» προς την Ανατολή. Το μέλλον της είναι συνδεδεμένο με την Ευρώπη». Σαν το δικό μας...

ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ Βουλευτίνα ΝΔ «Η τακτική τού λίγο απ’ όλα, που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, και ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι». Ξεχνάτε εύκολα...

ΚΩΣΤΑΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ Βουλευτής ΛΑΟΣ «Η διαρκής διαίρεση που συντελείται στη ΝΔ μας δημιουργεί προβληματισμό και όχι ικανοποίηση».

Απίστευτο!


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΣΦΗΝΕΣ

Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη με βιομηχανικούς εργάτες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης». Η επίσκεψη της κ. Παπαρήγα θα ολοκληρωθεί με τη μεγάλη πολιτική ομιλία που θα κάνει σε συγκέντρωση στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Ελευθερίας. Η συγκέντρωση έχει ώρα έναρξης 8.30 μ.μ. και στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, από το μνημόνιο και τα μέτρα της κυβέρνησης, μέχρι τις κατηγορίες που δέχονται το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για τα «μπλόκα» στα λιμάνια. Ι.Τ.

μποξέρ

Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί την Πέμπτη η Αλέκα Παπαρήγα, που, όπως φαίνεται, σκοπεύει να οργώσει την Ελλάδα τόσο πριν όσο και μετά το καλοκαίρι, εν όψει και της ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας που δίνει το ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου. Η γ.γ. του ΚΚΕ, μεθαύριο στις 10 π.μ., θα επισκεφτεί το εργοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους, στις 12.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ και στις 6 το απόγευμα θα μεταβεί στη Σταυρούπολη, όπου θα μιλήσει

9

επωνύμως 60 µέρες φυλακή «Καμπάνες» στους εμπλεκόμενους στα τελευταία... γεγονότα στο Πολεμικό Μουσείο προανήγγειλε χτες το πρωί, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος. Και το μεσημέρι ανακοινώθηκε η πρώτη καμπάνα, 60 μέρες φυλακή στο ναύτη, υιό Ζαγορίτη, ο οποίος τις 30 θα τις περάσει στο κρατητήριο. Οπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, η δικογραφία θα σταλεί και στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου. «Οι διαταγές μου είναι να υπάρχει επαγρύπνηση και υποδειγματική αυστηρότητα», συμπλήρωσε. Α.Σ.

Ξεπερασµένα Από την άλλη, ο υπουργός κατακεραύνωσε χτες τον πρόεδρο της ΝΔ για τους προεκλογικούς τόνους που χαρακτήρισαν την ομιλία του στο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν μπορούμε να χειριστούμε μια ιστορικών διαστάσεων κρίση με συμβατικό τρόπο, δηλαδή μέσα από την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτά είναι ανιστόρητα και ξεπερασμένα», είπε ερωτηθείς ο κ. Βενιζέλος. Κατ’ επέκταση δε δείχνει να θεωρεί τις εκλογές διέξοδο διαφυγής για το ΠΑΣΟΚ. Α.Σ.

Τελευταία γενέθλια στο δήµο Γενέθλια είχε την Κυριακή ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μπήκε στα 64, και χτες οι συνεργάτες του, όπως κάθε χρόνο, του έκαναν έκπληξη με μια τούρτα. Αυτή όμως ήταν η τελευταία που έκοψε στο δημαρχείο και το κλίμα ήταν διαφορετικό. Είχε σχήμα καρδιάς και έγραφε «Για σήμερα… Για αύριο… Και για πάντα… Χρόνια Πολλά». Ο δε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που δε φορούσε γραβάτα, έσβησε το ένα και μοναδικό κεράκι. Α.Σ.

Πανέτοιµος

Αν και απούσα η Ντόρα Μπακογιάννη (σκίτσο) από το 8ο Συνέδριο της ΝΔ, ήταν ουσιαστικά παρούσα. Και αυτό γιατί είναι βέβαιο πως μια σειρά βουλευτές και στελέχη του κόμματος βρίσκονται ιδεολογικά περισσότερο κοντά στην πρώην υπουργό Εξωτερικών απ’ ό,τι στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για σύγκρουση δύο κόσμων. Η αλήθεια της πολιτικής βεβαίως είναι πως για να διαδραματίσεις ρόλο πρέπει να είσαι παρών. Η Ντόρα Μπακογιάννη όμως κόντρα σ’ αυτήν την αλήθεια και εν μέσω συνολικής κρίσης του συστήματος ευελπιστεί ότι θα φτιάξει το δικό της κόμμα και θα χαράξει το δικό της δρόμο, θα δημιουργήσει το δικό της «οικόπεδο» στο «δρόμο της Κεντροδεξιάς». Δύσκολες εποχές για τόσο δύσκολα όνειρα, αλλά η Ντόρα είναι πολιτικός με εμπειρία.

Θα γίνει ανασχηματισμός; MANTEIO

∆ύσκολες εποχές για όνειρα

Ετοιμος από κάθε άποψη για τη διεκδίκηση του νέου δήμου Μηχανιώνας - Επανομής - Θερμαϊκού δηλώνει με επιμονή ο δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, για να αντικρούσει τις φήμες που τον θέλουν να κάνει πίσω, εφόσον ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κίρκος, αποδεχτεί την πρόταση που έγινε από τρίτους στο ΠΑΣΟΚ για να αξιολογηθεί ως υποψήφιος δήμαρχος. Μάλιστα ο κ. Μαυρομάτης λέει ότι είναι τόσο έτοιμος, ώστε δε θα είχε πρόβλημα ακόμη κι αν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή. Α.Σ.

-Προς το παρόν έγινε μόνο στη ΝΔ!

Κεφαλαιοκρατική κρίση – και όχι µόνον Μέτρα, διαφθορά, καταθλιπτικά πρόσωπα, δολοφονικές επιθέσεις, άρα περισσότερη ανασφάλεια… Τι να γράψει κανείς; Στο σηµείο αυτό παρεµβαίνει ο παππούς Αγγελος, ως ανάµνηση. «Μη χολοσκάς για πράγµατα που δεν εξαρτώνται από σένα». Χολοσκάω, βέβαια, αφού και ψήφισα επανειληµµένα και ανακατεύτηκα µε τα κοινά και βλέπω καθηµερινά, ως γιατρός, αγχωτικούς από το stress, σωµατοψυχικά σύνδροµα ή ακούω πονεµένες ιστορίες. Μια και ο παππούς, σε δύσκολες στιγµές του – πέρασε πολλές – έδειχνε επικούρεια νοοτροπία, λέω ότι µάλλον χρειάζεται ψυχραιµία, ενατένιση αφ’ υψηλού κι ας τρέχουν οι λογαριασµοί. Η τριάδα της επικούρειας ευχαρίστησης «τροφή, στέγη, φιλία» αρκεί. Στο σηµείο ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓ. αυτό άρχισα να διΖΑΧΑΡΩΦ αβάζω µε εµβρίθεια οικονοµικά κείµενα. Μάλιστα η σύνοδος των G-20, των πλουσιότερων δηλαδή κρατών µαζί µε τα «ελπιδοφόρα», όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ν. Αφρική, είναι η κατάλληλη στιγµή ν’ ασκήσω τις γνώσεις µου. Και τι ανακάλυψα; Το παγκόσµιο χρέος είναι τέσσερις φορές µεγαλύτερο από το συνολικό ΑΕΠ των χωρών της γης. Και πώς συµβαίνει αυτό; Με φώτισαν βιβλία και φίλοι. Η αρχή βρίσκεται στην καταγγελία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Νίξον της συµφωνίας του Μπρέτον Γουντς για µετατρεψιµότητα του δολαρίου σε χρυσό και τούµπαλιν, αρχές του ’70. Η συµφωνία αυτή, µε τους δύο εργαλειακούς βραχίονες, το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Παγκόσµια Τράπεζα θα απέτρεπε κρίσεις σαν το κραχ του ’29, που οδήγησε κατά τους εµπνευστές της στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Είπαν λοιπόν οι κεφαλαιούχοι (τραπεζίτες, χρηµατιστές κ.λπ.): «Τι χρειάζεσαι το χρυσό, λεφτά έχουµε εµείς». Συµπλήρωσαν µάλιστα ότι ο «προστατευτισµός» έφταιγε για τον πόλεµο, οπότε, απλά, να και ο Παγκόσµιος Οργανισµός Εµπορίου. Αποτέλεσµα: οι ΗΠΑ από παγκόσµια δανειοδότρια έγινε παγκόσµια δανειολήπτρια, η ανεργία χτύπησε τις ανεπτυγµένες γενικά χώρες µια και µετακόµισαν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Ο υπερπληθυσµός, το Διαδίκτυο, το «εύκολο χρήµα» ανέτρεψαν τον «κλασικό καπιταλισµό». Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, οι περίφηµες «ελεύθερες αγορές» µετέπεσαν σε χρηµατοπιστωτικά παιχνίδια, που είχαν ως µόνο πραγµατικό στοιχείο την «οικοδοµή» και τη «γη», η οποία δυστυχώς ούτε αυξάνεται αλλά και τιµωρεί, όταν ως βιόσφαιρα ταλαιπωρείται από τους κερδοσκόπους της αµείλικτης αισχροκέρδειας. Αµερικανοί οικονοµολόγοι, Γάλλοι, Βρετανοί συµφώνησαν µέσες άκρες µε τον I. Wallerstein και τον παλιιό J. Schumpeter. «Αυτός» ο καπιταλισµός έχει µπει σε βαθιά κρίση. Η περίοδος χαράς και τα δανεικά τελείωσαν, µαζί και οι γκλαµουριές, οι κούφιες ιδεολογίες, τα «θαύµατα», οι «σωτήριες λύσεις». Η λογική είναι δύσκολη, αλλά αυτή διαφοροποιεί το ανθρώπινο είδος.


10

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Ουδείς αρµόδιος για το Θερµαϊκό 37 φορείς εµπλέκονται στην προστασία του, χωρίς ουσιαστικό ρόλο

«Κάθε φορά που έχουμε καταιγίδες ο Θερμαϊκός γεμίζει, όχι μόνο από ποντίκια, αλλά από κάθε είδους βρομιά», επισημαίνει ο γ.γ. Μακεδονίας - Θράκης

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Ενας από τους πιο καλά... μελετημένους κόλπους, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά σε πανευρωπαϊκό, είναι ο Θερμαϊκός, καθώς δεκάδες μελέτες έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς για την προστασία του. Ομως, ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει ένας φορέας που να έχει την αρμοδιότητα για την προστασία του, καθώς εμπλέκονται... 37 φορείς! Ετσι, όλοι είναι υπεύθυνοι, αλλά κανείς δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα.

Η

διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερµαϊκού Κόλπου, που υπάγεται στη γ.γ. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία συστάθηκε το 2006, δεν έχει τις αρµοδιότητες, ούτε όµως και τους πόρους, για να προχωρήσει σε συγκεκριµένα έργα. Αποστολή της είναι η ανά-

δειξη, ανάλυση και µελέτη των τοπικών προβληµάτων, η εκπόνηση µελετών, καθώς και η επεξεργασία κατάλληλων µέτρων και προτάσεων για την προστασία και τη βιώσιµη ανάπτυξη της λεκάνης του Θερµαϊκού Κόλπου. «Οραµά µας είναι στο µέλλον να υπάρξει ένας ενιαίος, κεντρικός φορέας, ο οποίος θα έχει ουσιαστικές αρµοδιότητες και πόρους για τον Θερµαϊκό. Σήµερα, δυστυχώς, η διεύθυνση, όπως θεσµοθετήθηκε, έχει µόνο συντονιστικό ρόλο», σηµειώνει ο γ.γ. Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.

Καθαρισµός Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εξηγεί ότι µε τα πενιχρά µέσα που διαθέτει η διεύθυνση προχωρά, µέσω σύµβασης, στον καθαρισµό των νερών του κόλπου από τα επιπλέοντα αντικείµενα. «Η σύµβαση µε την εταιρία που διαχειρίζεται τα σκάφη για τον καθαρισµό του Θερµαϊκού έληξε στις 21 Μαΐου. Ωστόσο, µέχρι την ανάδειξη νέου αναδόχου, που

αναµένεται τις επόµενες µέρες, υπάρχει υποχρέωση συνέχισης του καθαρισµού των νερών», αναφέρει ο γ.γ. Μακεδονίας – Θράκης. Ο ίδιος εξηγεί ότι, όταν σηµειώνονται µεγάλης έκτασης νεροποντές και καταιγίδες, πληµµυρίζουν τα φρεάτια της ΕΥΑΘ και τα ποντίκια που ζουν εκεί πνίγονται και καταλήγουν στη θάλασσα. «Κάθε φορά που έχουµε καταιγίδες ο Θερµαϊκός γεµίζει όχι µόνο από ποντίκια, αλλά από κάθε είδους βροµιά», επισηµαίνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. Καταλήγοντας υπογραµµίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο επιστηµονικό πρόγραµµα, το οποίο αφορά την ολοκληρωµένη διαχείριση της δυτικής παράκτιας ζώνης του Θερµαϊκού κόλπου, ενώ απευθύνει κάλεσµα προς όλους τους εµπλεκόµενους φορείς: «Μέχρι να δοθεί οριστική λύση µέσω ενός φορέα ο οποίος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον κόλπο, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι όσοι έχουν την ευθύνη για τον Θερµαϊκό».

Νέο πρόγραµµα για τον κόλπο Υπογράφηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης και ξεκινά η υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης Θερμαϊκού Κόλπου: πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί κατά 50% στο χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η γενική γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης ως επικεφαλής εταίρος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο φορέας διαχείρισης του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, καθώς και οι δήμοι Αξιού και Εχεδώρου.Το έργο αποσκοπεί στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εργαλείων και δράσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού, που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική ανάπτυξη. Κομβικά σημεία του προγράμματος αποτελούν: 1) Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων περιβαλλοντικής παρακολούθησης, υποστήριξης λήψης απόφασης και έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενη ρύπανση, 2) η εγκαθίδρυση παρατηρητηρίου συλλογής και διάχυσης δεδομένων, δικτύωσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καθώς και υποστήριξης δράσεων διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων και φορέων για την προστασία του Θερμαϊκού και 3) η σύνταξη σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης με περιγραφή και ανάλυση ιεραρχημένου προγράμματος μέτρων, έργων, νομικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων για την προστασία και ορθολογική διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού κόλπου. «Το πρόγραμμα θα συμβάλει κατά πολύ στην ορθολογική διαχείριση, την περιβαλλοντική προστασία και την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς η εγκατάσταση του παρατηρητηρίου, αλλά και του αυτοματοποιημένου τηλεμετρικού δικτύου περιβαλλοντικής παρακολούθησης, θα παρέχει στους εμπλεκόμενους φορείς ένα σημαντικό εργαλείο για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Επιπλέον, παρέχεται και μια βάση συνεργασίας, ώστε τα προβλήματα που προέρχονται από την πολυδιάσπαση των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του Θερμαϊκού να μπορούν να επιλυθούν», σημείωσε η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μπαράζ επιθέσεων µε γκαζάκια Στόχοι των άγνωστων δραστών οι κατοικίες τριών πολιτών της Θεσσαλονίκης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Αλλεπάλληλες επιθέσεις με γκαζάκια σημειώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη με τους δράστες να «χτυπούν» το γραμματέα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), καθώς και ένα χαμηλόβαθμο αστυνομικό.

Κ

αι στις τρεις περιπτώσεις οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν τους αυτοσχέδιους µηχανισµούς στα διαµερίσµατα των ατόµων που έβαλαν στο στόχαστρό τους, σε περιοχές του κέντρου της πόλης και στους Αµπελόκηπους. Μάλιστα αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισηµαίνουν ότι µόνο µετά την ανάληψη της ευθύνης για τα χτεσινά «χτυπήµατα» θα διευκρινιστούν πλήρως τα κίνητρα που οδήγησαν στην επιλογή των συγκεκριµένων ατόµων, που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Οι ίδιοι αναφέρουν ακόµη ότι και οι τρεις αυτοσχέδιοι µηχανισµοί ήταν παρόµοιοι και σχετικά απλοί, από αυτούς που χρησιµοποιούνται συνήθως σε ανάλογες επιθέσεις.

Στον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο στόχαστρο εµπρηστών βρέθηκε λίγο µετά τις έντεκα χτες το πρωί το διαµέρισµα του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δηµήτρη Γουσίδη. Οπως τονίζουν αξιωµατικοί, οι δράστες τοποθέτησαν τον αυτοσχέδιο µηχανισµό µε τα δύο γκαζάκια έξω από το διαµέρισµα, όπου διαµένει, στον πέµπτο όροφο οικοδοµής στην οδό Μοργκεντάου στο κέντρο της πόλης, το οποίο την ώρα εκείνη ήταν άδειο. Από την έκρηξη προκλήθηκαν µικρές υλικές ζηµίες, ενώ στο σηµείο έσπευσε και όχηµα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει ότι το συγκεκριµένο «χτύπηµα» αποτελεί συνέχεια «σε µία σειρά βίαιων επιθέσεων µε στόχο το δηµοσιογραφικό κόσµο, που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις». Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται η δράση όσων στρέφονται εναντίον της δηµοσιογραφίας και των θεσµικών εκπροσώπων της χρησιµοποιώντας βία. «Κάθε χτύπηµα εναντίον δηµοσιογράφου αποτελεί χτύπηµα εναντίον της ενηµέρωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ακόµη ότι οι αρχές πρέπει να προστατεύσουν το δηµοσιογραφικό κόσµο από παρόµοιες ενέργειες, οι οποίες απειλούν την ελευθερία του Τύπου. Επίσης µε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει τη «φασιστικής εµπνεύσεως επίθεση» και επισηµαίνει ότι η «τοποθέτηση του εκρηκτικού µηχανισµού στο σπίτι του Δ. Γουσίδη που υπηρέτησε την ενηµέρωση και σε καιρούς χαλεπούς προφανώς υποκρίπτει τη διάθεση των δραστών να επαναφέρουν τον τόπο σε εποχές αφωνίας και αυταρχισµού».

Στο γραµµατέα του ΕΚΘ Στο µεταξύ, οι δράστες τοποθέτησαν λίγα

11

Γκαζάκια έξω από το διαμέρισμα συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ τοποθέτησαν άγνωστοι χτες τα ξημερώματα

Στον πέμπτο όροφο οικοδομής στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το διαμέρισμα δημοσιογράφου που βρέθηκε στο στόχαστρο εμπρηστών

λεπτά µετά τις δύο χτες τα ξηµερώµατα αυτοσχέδιο εµπρηστικό µηχανισµό µε ένα γκαζάκι και στην είσοδο του διαµερίσµατος του στελέχους του ΠΑΜΕ και γραµµατέα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στον όγδοο όροφο οικοδοµής στην οδό Αχειροποιήτου. Οι άγνωστοι εµπρηστές έβαλαν φωτιά και έφυγαν από το σηµείο, ωστόσο όπως αποδείχτηκε τελικά το γκαζάκι απλώς διογκώθηκε, αλλά δεν εξερράγη. Οπως αναφέρουν αξιωµατικοί, από τη φωτιά προκλήθηκε αποχρωµατισµός του τοίχου δίπλα από την πόρτα του διαµερίσµατος. Μάλιστα, από πληροφορίες προκύπτει ότι στον ίδιο όροφο διαµένει και αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. εν αποστρατεία. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισηµαίνει ότι η συγκεκριµένη επίθεση, µία µέρα πριν την πανεργατική απεργία, έχει ως στόχο να τροµοκρατήσει και να κρατήσει τους εργαζοµένους εγκλωβισµένους, προσπαθώντας να καταργήσει το δικαίωµα να παλεύουν για την υπεράσπιση των συµφερόντων τους. «Η ενέργεια αυτή, σε µια περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, στόχο έχει το χτύπηµα του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήµατος. Οι ενέργειες αυτές, απ’ όπου και αν προέρχονται, δεν µας τροµοκρατούν»,

τονίζεται στην ανακοίνωση. Τα µέλη του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν την επίθεση, ενώ παράλληλα δηλώνουν πως τέτοιες ενέργειες ατσαλώνουν τη θέλησή τους. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΕΚΘ, στην οποία τονίζεται ότι µοναδικός στόχος της επίθεσης είναι να τροµοκρατήσει τους εργαζοµένους και να αποτρέψει τη συµµετοχή τους στη σηµερινή γενική απεργία.

Στο στόχαστρο και αστυνοµικός Την ίδια ώρα εµπρηστικός µηχανισµός αποτελούµενος από δύο γκαζάκια και εύφλεκτο υγρό εξερράγη στην είσοδο διώροφης κατοικίας στην οδό Αγάθωνος στην περιοχή των Αµπελοκήπων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δράστες φαίνεται πως δεν µπόρεσαν να ανοίξουν τη σιδερένια πόρτα της κεντρικής εισόδου και έτσι τοποθέτησαν το µηχανισµό στα σκαλάκια. Από την έκρηξη ράγισε η τζαµαρία της εξώπορτας, ωστόσο δεν προκλήθηκαν άλλες ζηµίες. Αξιωµατικοί εικάζουν ότι στόχος των δραστών ήταν χαµηλόβαθµος αστυνοµικός, ενώ στο ίδιο κτίριο µένει και συγγενής του, συνταξιούχος του ΟΣΕ. Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη βδοµάδα είχε σηµειωθεί µπαράζ επιθέσεων µε γκαζάκια σε υπηρεσίες Υγείας της Θεσσαλονίκης.

Ληστεία σε βάρος ιδιοκτήτριας πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ Τις εισπράξεις του Σαββατοκύριακου είχε βάλει στο στόχαστρό του ληστής, ο οποίος επιτέθηκε χτες το πρωί σε 57χρονη ιδιοκτήτρια πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ στην περιοχή της Νικόπολης στη δυτική Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο δράστης αποδείχτηκε και... τζογαδόρος, αφού εκτός από 9.000 ευρώ σε μετρητά αφαίρεσε και δελτία στοιχήματος αξίας 4.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άγνωστος άντρας είχε στήσει ενέδρα στην 57χρονη γυναίκα και της επιτέθηκε την ώρα που ξεκλείδωνε την πόρτα του πρακτορείου στην οδό Νικοπόλεως. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί, ο

δράστης απείλησε με πιστόλι την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης και την ανάγκασε να μπει στο εσωτερικό. Στη συνέχεια αφού άρπαξε τα χρήματα και τα δελτία του στοιχήματος, κινήθηκε προς την έξοδο. Μάλιστα, πριν απομακρυνθεί φρόντισε να... κλειδώσει μέσα στο πρακτορείο την 57χρονη γυναίκα, καθώς τα κλειδιά του καταστήματος βρίσκονταν ακόμη πάνω στην πόρτα. Ο δράστης διέφυγε πεζός προς τα στενά δρομάκια της περιοχής, ενώ αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για τη ληστεία πραγματοποίησαν έρευνες χωρίς ωστόσο να σταθεί δυνατό να εντοπιστεί ο δράστης.

Καταγγελία για την καθαριότητα της Θεσσαλονίκης Τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΣ, η διοίκηση του δήμου «σχεδιασμένα προχωρά στην απαξίωση και διάλυση της διεύθυνσης Καθαριότητας, με τελικό στόχο το ξεπούλημά της σε ιδιωτικές εταιρίες και εργολάβους. Αφού αποψίλωσαν την υπηρεσία από μόνιμο προσωπικό (οι συμβασιούχοι είναι τριπλάσιοι από τους μόνιμους), προχωρούν στο επόμενο βήμα. Στον παροπλισμό των απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων. Πάνω από 60 απορριμματοφόρα μένουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Δουλεύουν 2 - 3 τράκτορες για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τον ΣΜΑ στον ΧΥΤΑ. Η αποκομιδή πραγματοποιείται με 10 - 12 απορριμματοφόρα, γι’ αυτό υπάρχουν προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης. Οποιο όχημα λειτουργεί είναι επικίνδυνο λόγω της καταπόνησης και της ελλιπούς συντήρησης από τη συνεχή λειτουργία. Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδύνους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο τμήμα σαρώματος με την έλλειψη εργαλείων και άλλων υλικών», υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΔΑΣ.

Ο δήµος Παντελώς ανυπόστατη χαρακτηρίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Κώστας Καζαντζίδης, την καταγγελία περί προσπάθειας ξεπουλήματος της υπηρεσίας. «Αν είχαμε τέτοια πρόθεση, δεν θα προχωρούσαμε στην προκήρυξη 150 θέσεων εργατών και 50 οδηγών», σημειώνει. Σχετικά με τα απορριμματοφόρα, παραδέχεται ότι πράγματι, από τα 80 τα 67 είναι χαλασμένα, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. «Εγινε διαγωνισμός, ο οποίος απέβη άγονος και η Περιφέρεια δεν ενέκρινε να προχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση. Ομως είναι θέμα ημερών να προμηθευτούμε τα ανταλλακτικά, να επισκευασθούν τα απορριμματοφόρα και να επιλυθεί το πρόβλημα. Στο μεταξύ, οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στους εργαζομένους στην καθαριότητα, που με 13 οχήματα δουλεύουν νύχτα μέρα για να είναι η Θεσσαλονίκη καθαρή», υπογραμμίζει ο κ. Καζαντζίδης.


12

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

∆ράσεις για ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας Με την ανακοίνωση σειράς δράσεων για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και της γλωσσικής αγωγής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό από την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, άνοιξε χτες η «αυλαία» της Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας για την «Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Αγωγή», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. «Η υπεροχή της γλώσσας μας, σε συνδυασμό με μια καλά οργανωμένη προσπάθεια, μπορεί να δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Αν σήμερα η αγγλική γλώσσα είναι για όλους τους λαούς του κόσμου η πρώτη ξένη γλώσσα που προτιμάται από ανάγκη, ας κάνουμε την ελληνική την πρώτη ξένη γλώσσα που θα προτιμάται από άποψη», ανέφερε κατά την ομιλία της η κ. Διαμαντοπούλου. Το «παρών» στην θεμελίωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Παναγιώτης Κερχουλάς, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και διευθυντές Eκπαίδευσης

Με τα συνθήματα δεκάδων εκπαιδευτικών να καλύπτουν την τελετή αγιασμού και χωρίς την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί η θεμελίωση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών

Θεµελίωση µε παρατράγουδα Παρουσία διαδηλωτών έγινε η τελετή για το πρώτο «πράσινο» σχολείο ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Με τις φωνές από τα συνθήματα δεκάδων εκπαιδευτικών να καλύπτουν την τελετή αγιασμού και χωρίς την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί η θεμελίωση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο «πράσινο» σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Ο

ι διαδηλωτές, δάσκαλοι, µέλη της ΕΛΜΕ και του σωµατείου ελαστικά απασχολούµενων εκπαιδευτικών (ΣΕΑΕ), συγκεντρώθηκαν στην οδό Καραϊσκάκη λίγο πριν από τις 11 το πρωί κρατώντας πανό που ζητούσαν την απόσυρση του νόµου για την παιδεία και τη µονιµοποίηση των ωροµίσθιων εκπαιδευτικών. «Η πολιτική που έχει ακολουθηθεί µέχρι στιγµής έχει καταφέρει να βάλει λουκέτα ή να οδηγήσει σε συγχώνευση περίπου 200 σχολικές µονάδες. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 30.000 εκπαιδευτικοί πανελλαδικά απασχολούνται σε θέσεις αναπληρωτών ή ωροµισθίων, καλύπτοντας οργανικές θέσεις µε µισθό που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει τα 350 ευρώ», κατήγγειλε στον «Α» ο πρόεδρος του ΣΕΑΕ, Γιώργος Παπαγιάννης.

Το «παρών» στη θεµελίωση έδωσαν µεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Οργανισµού Σχολικών Κτιρίων Παναγιώτης Κερχουλάς, η γενική γραµµατέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, ο δήµαρχος Συκεών, Σίµος Δανιηλίδης, και διευθυντές Εκπαίδευσης. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της υπουργού Παιδείας, η οποία επρόκειτο να παραστεί στην τελετή θεµελίωσης στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω ανειληµµένων υποχρεώσεων.

«Πράσινο» σχολείο «Παρά τις προσπάθειες µίας µειοψηφίας εκπαιδευτικών, η τελετή θεµελίωσης πραγµατοποιήθηκε κανονικά και είµαστε περήφανοι που του

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.550.000 ευρώ χρόνου τέτοιον καιρό το νέο σχολείο θα είναι έτοιµο να φιλοξενήσει 150 µαθητές οι οποίοι µέχρι σήµερα συνωστίζονταν στο 10ο δηµοτικό και αναγκάζονταν να µετακινούνται µε µισθωµένα λεωφορεία της νοµαρχίας», ανέφερε ο δήµαρχος Συκεών, Σίµος Δανιηλίδης. Σηµειώνεται πως το 8ο δηµοτικό

έχει µελετηθεί βάσει της βιοκλιµατικής αρχιτεκτονικής, µε περιβαλλοντικό σχεδιασµό για µικρή κατανάλωση ενέργειας. Ειδικότερα, θα διαθέτει φωτοβολταϊκά συστήµατα στην οροφή τα οποία θα συσσωρεύουν ηλιακή ενέργεια, σκίαστρα ηλιοφάνειας στις αίθουσες, έτσι ώστε οι χώροι διδασκαλίας να προσφέρουν «ανάσες» δροσιάς στους µαθητές, ενώ θα υπάρχουν και φυτεµένα δώµατα. Ο προϋπολογισµός του έργου είναι 4.550.000 ευρώ και περιλαµβάνει έξι αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αθλητισµού κ.λπ., καλύπτοντας όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια. Η κατασκευή του έργου έχει προϊστορία 14 ετών, καθώς «ο χαρακτηρισµός και η δέσµευση του συγκεκριµένου οικοπεδικού χώρου έγινε το 1996, αλλά συνάντησε πλήθος αντιδράσεων και εµποδίων από τους καταπατητές. Ο δήµος είχε προχωρήσει σε διαδικασία διοικητικής αποβολής των καταπατητών της οικοπεδικής έκτασης και µετά από ένα µαραθώνιο αγώνα κατάφερε να εξασφαλίσει 1.100.000 ευρώ ως αποζηµίωση των νόµιµων δικαιούχων, ενώ προχώρησε στην κατεδάφιση πέντε παράνοµων κτισµάτων στην περιοχή και αµέσως µετά στη δηµοπράτηση του νέου διδακτηρίου», εξήγησε ο κ. Δανιηλίδης.

Εθνικό Συµβούλιο Προς αυτήν την κατεύθυνση ανακοίνωσε τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για τη στήριξη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, την επικείμενη καθιέρωση ενός Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας και τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας για την Ελληνική Γλώσσα. «Στόχος μας είναι ένας οργανισμός, ένα ινστιτούτο, με τη μετεξέλιξη υπαρχόντων, όχι κατ’ ανάγκην με τη δημιουργία καινούργιου, ένας οργανισμός, όπως είναι για παράδειγμα το Goethe ή το Βρετανικό Συμβούλιο, που θα υποστηρίζει την ελληνική γνώση και την ελληνοφωνία. Προτείνουμε στο Εθνικό Συμβούλιο για την Ελληνική Γλώσσα, το οποίο θα είναι το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας, να συμμετέχουν μεγάλου κύρους προσωπικότητες και να ορίζει την εθνική στρατηγική στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Το Ινστιτούτο Λόγος θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο, με τα 400 σημεία όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σήμερα στο κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις της. Εξάλλου, η ίδια αναφέρθηκε και στα πεδία παρέμβασης του υπουργείου για την ενίσχυση της διδασκαλίας της γλώσσας στην ελληνική εκπαίδευση. Ειδικότερα, όπως επισήμανε, στα 800 πιλοτικά δημοτικά σχολεία, που ξεκινούν το Σεπτέμβριο, θα αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ενώ θα ενισχυθεί και η διδασκαλία στα σχολεία του εξωτερικού και σε ανήλικους και ενήλικους παλιννοστούντες και μετανάστες (παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, εξ αποστάσεως διδασκαλία και αυτοεκπαίδευση, κ.ά.). Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης επισήμανε πως «το τρίπτυχο Γλώσσα - Ιστορία - Πολιτισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Πολιτεία, σε αυτήν την κρίσιμη χρονική συγκυρία». Το «παρών» στη συνάντηση, η οποία οργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), δίνουν 65 Ελληνες και ξένοι ειδικοί. Λ.Π.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Αέρας» αλλαγών στα πανεπιστήµια Σε διαβούλευση τα ζητήµατα της αξιολόγησης, της κοινωνικής λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και της λειτουργικής ενοποίησης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτοτελές, διεθνές, οικονομικά ανεξάρτητο και ενσωματωμένο στην κοινωνία. Το όραμα του υπουργείου Παιδείας για το νέο πανεπιστήμιο, όπως παρουσιάστηκε από την υπουργό, Αννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο της 64ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Λιτόχωρο Πιερίας, φιλοδοξεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ε

ιδικότερα, οι αλλαγές οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση από τη νέα ακαδηµαϊκή χρονιά, κινούνται στους άξονες της αυτοτέλειας, της αξιολόγησης, της κοινωνικής λογοδοσίας, της εξωστρέφειας και της λειτουργικής ενοποίησης (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τµηµάτων). «Οι αλλαγές στην παιδεία για να αποδώσουν καρπούς χρειάζονται βάθος χρόνου, διαµόρφωση βασικών συµµαχιών και συµµάχους. Το ελληνικό δηµόσιο πανεπιστήµιο έχει σαφώς την ανάγκη µιας ουσιαστικής µεταρρύθµισης που θα βάλει όλους και όλες προ των ευθυνών τους: το πολιτικό σύστηµα, τους καθηγητές και τους φοιτητές», δήλωσε η κ. Διαµαντοπούλου.

Εισαγωγή στις σχολές Οσον αφορά στον τοµέα των σπουδών, οι προτάσεις που κατατέθηκαν προβλέπουν την εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές. Η κατανοµή τους στα επιµέρους προγράµµατα σπουδών θα γίνεται µετά από το τέλος του πρώτου ακαδηµαϊκού έτους, ανάλογα µε την επίδοση και τις προτιµήσεις των φοιτητών, χωρίς να αποκλείεται και η αλλαγή προγράµµατος σπουδών σε επόµενα έτη. Ακόµη, στους φοιτητές θα παρέχονται κάρτες που θα διασφαλίζουν πρόσβαση σε όλες τις παρεχόµενες υπηρεσίες, οι παροχές (σίτιση, στέγαση κ.λπ.) θα γίνονται αποκλειστικά από τα ίδια τα πανεπιστήµια, ενώ θα διευρυνθεί το σύστηµα των φοιτητικών υποτροφιών και δανείων µε βάση τις τεκµηριωµένες κοινωνικοοικονοµικές ανάγκες και την επίδοση

Το όραμα του υπουργείου Παιδείας για το νέο πανεπιστήμιο παρουσιάστηκε από την υπουργό, Αννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο της 64ης Συνόδου των Πρυτάνεων

των φοιτητών. Στον τοµέα των οικονοµικών αναφέρθηκε πως η πλήρης διαχείρισή τους, περιλαµβανοµένης της µισθοδοσίας, θα περιέλθει στα ίδια τα πανεπιστήµια. Η χρηµατοδότηση από το κράτος θα γίνεται στη βάση προγραµµατικών συµφωνιών. Ακόµη, ανακοινώθηκαν η ανάπτυξη και

βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης µε στόχο την αναβάθµιση, την εξέλιξη και αριστεία στο ακαδηµαϊκό έργο.

Ηλεκτρονικά συγγράµµατα Τοµή αναµένεται να αποτελέσει και η εισαγωγή του ψηφιακού συγγράµµατος που θα είναι ελεύ-

θερα διαθέσιµο στο διαδίκτυο και το σύστηµα πιστοποίησης όλων των προγραµµάτων σπουδών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ψήφισµα της Συνόδου, «τα οφέλη της χρήσης είναι προφανή, όπως η οικολογική διάσταση, η δυνατότητα άµεσης παρέµβασης στο κείµενο όποτε απαιτείται, η

χρήση τρισδιάστατων εικόνων και κινηµατογραφικών επιδείξεων, η διάδραση µε το χρήστη, το πολύ µικρότερο κόστος των συγγραµµάτων και πολλά άλλα». Ακόµη, οι πρυτάνεις µε ψήφισµά τους προτείνουν να ορισθεί ο χρόνος της µέγιστης διάρκειας φοίτησης του κάθε φοιτητή, κατά τα διεθνή πρότυπα, δίνοντας έτσι µία λύση στην πληγή των «αιώνιων φοιτητών». Σε δηλώσεις της από τη Θεσσαλονίκη η κ. Διαµαντοπούλου διευκρίνισε πως δεν τίθεται κανένα θέµα αναφορικά µε το άσυλο. «Μιλάω για τη µεταρρύθµιση στα πανεπιστήµια. Δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέµα. Η µεταρρύθµιση στα πανεπιστήµια αφορά την ουσία της αλλαγής στην τριτοβάθµια εκπαίδευση», σηµείωσε. Την τελευταία εβδοµάδα του Αυγούστου θα πραγµατοποιηθεί ευρεία διάσκεψη µε τη συµµετοχή Ελλήνων και ξένων εµπειρογνώµων, προκειµένου να συζητηθούν οι επικείµενες αλλαγές οι οποίες θα τεθούν σε δηµόσια διαβούλευση την πρώτη εβδοµάδα του Σεπτεµβρίου, ώστε να προχωρήσουν στο νοµοσχέδιο το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιµο στις αρχές του νέου έτους.

Παιδιά µε αυτισµό σε σχολείο - κλουβί Σε ένα μπαλκόνι - κλουβί, περίπου 15Χ3 μέτρων, ενός κτιρίου που λειτουργούσε επί χρόνια ως εργοστάσιο, προαυλίζονται για να «παίξουν» συνολικά 33 παιδιά με αυτισμό. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό στη Θεσσαλονίκη μετεγκαταστάθηκε πριν από 1,5 χρόνο, από το λυόμενο του Παπαφείου, όπου φιλοξενούνταν περίπου 7 χρόνια, στην οδό 17ης Νοεμβρίου (προέκταση Λαμπράκη). Εκεί στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο, που διαμορφώθηκε για να φιλοξενήσει τα 29 αγόρια και 4 κορίτσια, όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες αυτών των παιδιών. «Ηταν ένα παλιό εργοστάσιο και διαμορφώθηκε για να γίνει σχολείο. Ο χώρος της αυλής είναι ένα μπαλκόνι, το οποίο όμως δεν είναι κατάλληλο για τα παιδιά με αυτισμό, καθώς πολλά είναι υπερκινητικά. Ζητήσαμε να βάλουν μεγαλύτερα κάγκελα για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα

λου σχολείου στην περιοχή της Καλαμαριάς, όμως το θέμα έχει «κολλήσει» στη νομαρχία λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ενισχύστε την αυλή

Σε ένα μπαλκόνι - κλουβί, ψυχρό και αφιλόξενο, «παίζουν» τα 33 παιδιά με αυτισμό, μέσα στα νερά της βροχής που συγκεντρώνονται στο κέντρο της υποτυπώδους αυλής

και τελικά το φτιάξαμε οι γονείς πληρώνοντας 2.000 ευρώ. Τώρα συγκεντρώνουμε και πάλι χρήματα για να διαμορφώσουμε την αυλή, να αλλάξει το δάπεδο, ώστε να φεύγουν τα νερά της βροχής που συγκεντρώνονται στο κέντρο, να βάλουμε, αν γίνεται, μια παιδική χαρά, λίγο

χρώμα, μερικά λουλούδια, λίγη ζεστασιά», σημειώνει η Μαρία Χαριτίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό. Οπως σημειώνει, έχει εγκριθεί συγκεκριμένο οικόπεδο για τη δημιουργία ειδικού κατάλλη-

Προκειμένου να μεταμορφώσουν το καγκελόφραχτο μπαλκόνι του σχολείου σε αυλή για τα 33 παιδιά, με παιδική χαρά, ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει αύριο το βράδυ προβολή της ταινίας «Ben X ένας διστακτικός ήρωας» στο θερινό κινηματογράφο «Αλεξ» (Ολύμπου με Αγ. Σοφίας). Θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές της ταινίας στις 21:30 και στις 23:10. Ταυτόχρονα όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν για τη διαμόρφωση της αυλής μπορούν να καταθέσουν όποιο χρηματικό ποσό στην Αγροτική Τράπεζα (αριθμός λογαριασμού 0740101720647). ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ


14

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Κρίσιµες ώρες για τους 13 ασθενείς Ενας νοσηλευόµενος έχασε την όραση από το ένα µάτι, σύµφωνα µε τους γιατρούς ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ οι δεκατρείς ασθενείς που προσβλήθηκαν από λοίμωξη στα μάτια, έπειτα από επέμβαση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική των Σερρών. Ο ένας από τους ασθενής έχασε την όρασή του από το ένα μάτι, όπως ανέφερε χτες στον «Α» ο διευθυντής της πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής, Νικόλαος Γεωργιάδης.

Κ

ι ενώ οι ασθενείς και οι οικογένειές τους περνούν δύσκολες ώρες, γίνεται έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τη µαζική διασπορά της λοίµωξης, αλλά και για το καθεστώς λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής. Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε, η εισαγγελέας Σερρών, Ιωάννα Κατσή, περιµένει να παραλάβει αύριο το πόρισµα του κλιµακίου της Δ’ Υγειονοµικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης.

∆ύσκολες ώρες Οι ασθενείς, σύµφωνα µε τους θεράποντες γιατρούς, εµφάνισαν ενδοφθαλµίτιδα, οι περισσότεροι υποβλήθηκαν εκ νέου σε χειρουργική επέµβαση στο ΑΧΕΠΑ και η κατάστάση τους θεωρείται σοβαρή. «Στην κλινική µας νοσηλεύονται πλέον όλοι οι ασθενείς, ηλικίας 50- 85 χρόνων, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης σε άλλα νοσοκοµεία. Δυστυχώς, ένας ασθενής έχασε την όρασή του από το ένα µάτι. Για τους υπόλοιπους θα χρειαστεί να περάσουν 48-70 ώρες ώστε να δούµε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση των µατιών τους και αν κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Την ίδια ώρα, οι εκτιµήσεις των γιατρών κάνουν λόγο για εκτεταµένη ενδονοσοκοµειακή λοίµωξη η οποία πιθανολογούν ότι οφείλεται σε ψευδοµονάδα. Ωστόσο, αναµένονται τα αποτελέσµατα από τις καλλιέργειες που αποµόνωσαν στα εργαστήριά τους οι ειδικοί. Οφθαλµίατροι εκφράζουν το φόβο ότι τα στελέχη των ιών που ευθύνονται για τη λοίµωξη είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα θεραπευτικά σχήµατα. Στο πλαίσιο της έρευνας, αναµένεται να διαπιστωθεί αν η πηγή µόλυνσης σχετίζεται µε την αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων, τις συνθήκες στις αίθουσες των χειρουργείων, αλλά και στα σκευάσµατα που χορηγήθηκαν στους ασθενείς.

Σε καραντίνα Στο µεταξύ, σε καραντίνα έχει τε-

Σε καραντίνα έχει τεθεί η πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ για προληπτικούς λόγους

θεί η πανεπιστηµιακή Οφθαλµολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ για προληπτικούς λόγους. Μέχρι αύριο θα παραµείνουν κλειστά τα χειρουργεία της κλινικής, καθώς µέληµα του προσωπικού είναι, όπως επισήµαναν στον «Α», να αποφευχθεί τυχόν διασπορά λοιµογόνων ιών. Πάντως, από το απόγευµα του Σαββάτου τα χειρουργεία της κλινικής των Σερρών σφραγίστηκαν µε εντολή της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. «Υποθέτουµε ότι η κ. υπουργός γνωρίζει ότι οι ΥΠΕ ανάµεσα στις άλλες αρµοδιότητες έχουν κι εκείνη της εποπτείας και του προληπτικού ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών. Κι όµως, οι ΥΠΕ αποφεύγουν επιµελώς να ελέγξουν τις ιδιωτικές κλινικές τόσο ως προς τον τρόπο άσκησης της ιατρικής όσο και ως προς τις αµοιβές που εισπράττουν από τους ασθενείς που καταφεύγουν σ΄ αυτές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δηµήτρης Βαρνάβας.

Το «424» στο πλευρό φοιτητών και πολιτών «Θέση μάχης» στο πλευρό των πολιτών οι οποίοι χρειάζονται υπηρεσίες υγείας αλλά και των φοιτητών Ιατρικής στον τομέα της εκπαίδευσής τους παίρνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης θα συνεργάζεται σύντομα με τα δημόσια νοσοκομεία για την περίθαλψη των πολιτών και, παράλληλα, θα βρίσκεται στη διάθεση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για να κάνουν την κλινική τους άσκηση. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής και του «424» υπογράφηκε χτες στο στρατιωτικό νοσοκομείο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου. «Στο ‘’424’’ και στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζουμε για το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων στην κοινωνία, υπογράφουμε σήμερα ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ, με την Ιατρική Σχολή, ώστε οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής να μπορούν να πραγματοποιούν την εκπαίδευσή τους, την κλινική τους εκπαίδευση κι εδώ, στις κλινικές του ‘’424’’, υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία της Ιατρικής Σχολής. Αυτό είναι ένα είδος αντίδωρου που προσφέρει το ‘’424’’ στην Ιατρική Σχολή, επειδή για δεκαετίες τώρα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπαιδεύει τους νέους στρατιωτικούς γιατρούς, μια που η στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων εδρεύει παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Αναστάσιος

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και «424» υπογράφηκε χτες στο στρατιωτικό νοσοκομείο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου

Μάνθος, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Νικόλαος Ντόμπρος, και ο διοικητής του «424», στρατηγός Θωμάς Καρανάσσος, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και απένειμε τιμητική πλακέτα τόσο στον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και στον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής.

Νοσοκοµεία για όλους Ολοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στο «424», όπως και στα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σημειώνοντας ότι το

«άνοιγμα» αυτό αποτελεί μέτρο που «επεκτείνει την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο και στον τομέα της Υγείας». «Τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για τα στρατιωτικά νοσοκομεία εφαρμόζονται άμεσα. Αυτό γίνεται συντονισμένα, μέσα από τη συνεργασία με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και μέσα από το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ. Αρα, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει την πρόσβαση που θέλει μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ή απευθυνόμενος στο ΕΚΕΠΥ», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Μ. Λ.


ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

15

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

ΕΘΝΙΚO ΛΑΧΕIΟ

∆ικαιολογητικά για τις εξετάσεις των οµογενών Από την 1η έως και την 12η Ιουλίου θα μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους οι μαθητές που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων στο εξωτερικό και επιθυμούν να λάβουν μέρος στις ειδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου με τις ειδικές αυτές κατηγορίες για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οι ενδιαφερόμενοι πρέπει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, η οποία

είναι αποκλειστική και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, να υποβάλουν οι ίδιοι ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους έντυπη αίτηση και μηχανογραφικό δελτίο (έντυπα που χορηγούνται από την επιτροπή) και τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά ένταξης στην ειδική κατηγορία, που αναφέρονται στο σχετικό έντυπο οδηγιών. Η κατάθεση γίνεται στην αρμόδια επιτροπή που εδρεύει: α) στην Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37 - Μαρούσι, Στάση Νερατζιώτισσα,

Ισόγειο - μεγάλη αίθουσα (ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ). Ωρες: 09:00 -14:00, β) στη Θεσσαλονίκη, στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/ σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Σαπφούς 44 - Θεσ/ νίκη), και γ) στην Κύπρο (Λύκειο Απόστ. Βαρνάβα Στρόβολος). Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν την αίτηση και το μηχανογραφικό δελτίο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www. ypepth.gr/exams επιλέγοντας «Ελληνες του εξωτερικού».

(Εκδοση: 214, Κλήρωση: 4) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 1η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 58 και 147. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι: Αριθμός

Κέρδος

58557 147212

25.650 9.100

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν:

58579

147234

Από 1.900 ευρώ κερδίζουν:

58290 147199

58544 147945

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν:

58152 58522 147177

58176 58642 147297

58473 147128 47807

58518 147173 47831

Από 500 ευρώ κερδίζουν:

58078 58679 58961 147334 147616

∆ιαδοχικές διακοπές υδροδότησης Το νερό... νεράκι θα πουν από σήµερα µέχρι και την Πέµπτη κάτοικοι διάφορων περιοχών της Θεσσαλονίκης. Σήµερα διακοπή της υδροδότησης θα υπάρξει από τις 7 το πρωί µέχρι τις 6 το απόγευµα στις οδούς Παύλου Μελά, Ανδρούτσου, Καπετάν Κώττα, Τζων Κέννεντυ, Κύπρου, Σταδίου, Βεροίας και Φωκά του δήµου Πυλαίας, λόγω εργασιών σύνδεσης νέου αγωγού ύδρευσης. Χωρίς νερό θα µείνει αύριο όλος ο δήµος Αµπελοκήπων, από τις 7.30 το πρωί µέχρι τις 5 το απόγευµα, καθώς θα πραγµατοποιηθούν εργασίες λόγω διαρροής σε αγωγό, στις οδούς Βενιζέλου µε Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’. Μεθαύριο Πέµπτη, τέλος, θα υπάρξει διακοπή της υδροδότησης από τις 8 το πρωί µέχρι τις 6 το απόγευµα λόγω... µετρό στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς 25ης Μαρτίου, Β. Ολγας, Π. Συνδίκα και Δελφών του δήµου Θεσσαλονίκης. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της

58313 58812 58997 147467 147652

58494 58821 147149 147476 147733

58674 58873 147329 147528 147968

Από 300 ευρώ κερδίζουν:

Τελετή αποφοίτησης στον «Μαντουλίδη»

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης στα Εκπαιδευτήρια «Μαντουλίδη» προς τιμήν των αποφοίτων λυκείου της σχολικής χρονιάς 2009 - 2010. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ,

Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, «οι εργασίες που θα εκτελεστούν κρίνονται απαραίτητες για τη βελτίωση της υδροδότησης της περιοχής και θα καταβληθούν προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της υδροδότησης

πρώην πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο οποίος παρότρυνε τους αποφοίτους να μπουν στην πρωτοπορία ξεπερνώντας την αδιαφορία της εποχής με ελεύθερη σκέψη, προβληματισμό, κριτική αμφισβήτηση και κυρίως με δουλειά και γνώση. Στην εκδήλωση δόθηκαν βραβεία διακρίσεων σε αποφοίτους που έγιναν δεκτοί σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, απέσπασαν διακρίσεις σε Ολυμπιάδες, Βαλκανιάδες, διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς στα Μαθηματικά, και σημείωσαν υψηλές επιδόσεις στην πληροφορική, στα Forensics, σε συνέδρια του εξωτερικού, στην ελληνική γλώσσα, στη μουσική, στο θέατρο, στο χορό, στη ζωγραφική και φυσικά στον αθλητισμό.

και τη µικρότερη δυνατή ενόχληση των καταναλωτών», ενώ επισηµαίνεται ότι είναι πιθανό να υπάρξουν µεµονωµένες περιπτώσεις όπου η αποκατάσταση της υδροδότησης θα γίνει αργότερα λόγω της ιδιορρυθµίας του δικτύου ύδρευσης.

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση):

840

SUPER 3 (2η κλήρωση):

146

SUPER 3 (3η κλήρωση):

171

EXTRA 5:

13, 22, 26, 29, 34

58045 58111 58148 58235 58327 58383 58452 58491 58565 58638 58706 58724 58776 58827 58889 147038 147107 147146 147220 147293 147361 147379 147431 147482 147544 147700 147766 147803 147890 147982

58048 58118 58157 58250 58336 58391 58456 58519 58585 58682 58710 58728 58777 58831 58909 147046 147111 147174 147240 147337 147365 147383 147432 147486 147564 147703 147773 147812 147905 147991

58058 58120 58191 58252 58342 58392 58460 58524 58587 58700 58711 58747 58784 58862 58959 147047 147115 1 47179 147242 147355 147366 147402 147439 147517 147614 147713 147775 147846 147907 147997

58096 58145 58199 58303 58344 58424 58468 58549 58597 58701 58718 58760 58807 58876 58988 147079 147123 147204 147252 147356 147373 147415 147462 147531 147643 147751 147800 147854 147958 147999

Τέλος, από 200 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 58000 έως 58999 και από 147000 έως 147999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η κλήρωση συνεχίζεται.


16

ΔΙΕΘΝΗ

Τρί 29 Ιουνίο

Στο χέρι του Ομπάμ

Προωθείται νομοσχέδιο για την ά ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Τεστ ευφυΐας μεταναστών ζητά Γερμανός βουλευτής Η πρόταση για υποβολή μεταναστών σε εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλοι για να ζήσουν στη Γερμανία, επανέρχεται στην ευρωπαϊκή χώρα. Μια πρόταση στην κατεύθυνση αυτή είχε υποβληθεί πριν από μερικά χρόνια, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις μεταναστών στη Στουτγάρδη (φωτογραφία) και άλλες πόλεις οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της προσπάθειας να καθιερωθεί το αποκαλούμενο τεστ νοοτροπίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται τώρα η πρόταση του Πέτερ Τραπ, μέλους του τοπικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο με το κόμμα των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών. Ο Πίτερ Τραπ ζήτησε να υποβάλλονται σε τεστ ευφυΐας οι μετανάστες που επιδιώκουν να ζήσουν στη χώρα του, υποστηρίζοντας με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιλντ» ότι «τα ανθρωπιστικά κριτήρια δεν πρέπει να αποτελούν το μοναδικό κριτήριο για τη μετανάστευση. Η ευφυΐα είναι σημαντική όσο η ειδίκευση για το κατάλληλο επάγγελμα… Το τεστ δε θα πρέπει πλέον να είναι ταμπού για τη χώρα». Τα περισσότερα κόμματα, πάντως, τόσο της κυβερνώσας συμμαχίας Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, όσο και

της αντιπολίτευσης κράτησαν αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος μετανάστευσης των Πρασίνων, Μεμέτ Κίλιτς, είπε: «Περιμένουμε μια περισσότερο ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική από ένα χριστιανικό κόμμα». Στο ίδιο μήκος κύματος με τη νοοτροπία των Πρασίνων είναι και ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «πάντσερ», Σεμπάστιαν Λεμπ, ο οποίος επέλεξε για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου 11 παίκτες μη γερμανικής καταγωγής, σεβόμενος τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που έχει λάβει πια η γερμανική κοινωνία. Πάντως δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη του Κίλιτς ή τις πράξεις του Λεμπ. Το μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Τίλο Σαραζίν, είπε ότι «οι μετανάστες είναι πιο ηλίθιοι» και κατώτερης μόρφωσης, η οποία απειλεί να μειώσει το μέσο όρο της γερμανικής ευφυΐας… Πάντως η μετανάστευση είναι σε φθίνουσα πορεία. Το 2009, 734.000 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα, ενώ εισήλθαν 721.000. Από το 1985 μέχρι το 2007 αντίθετα, ο αριθμός των μεταναστών κάθε χρόνο ξεπερνούσε τον αριθμό αυτών που έφευγαν. ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΗ

Ωθηση στα ευρυζωνικά δίκτυα δίνει ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες τις οποίες προκαλούν οι εξελίξεις κυρίως στην κινητή τηλεφωνία. Ωστόσο με το... άλλο χέρι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ετοιμάζεται να θέσει υπό έλεγχο το διαδίκτυο για να διασφαλιστεί η άμυνα της υπερδύναμης απέναντι στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ο

Ομπάμα υπέγραψε χτες προεδρικό μνημόνιο που σχεδόν διπλασιάζει τη διαθεσιμότητα του φάσματος για τις ασύρματες συσκευές στα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με το σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Λόρενς Σάμερς, το προεδρικό σχέδιο θα απελευθερώσει τη δυναμική που διαθέτει ο τομέας, με αποτέλεσμα να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συγκεντρωθούν πόροι οι οποίοι θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός κινητού ευρυζωνικού δικτύου που θα χρησιμοποιείται από τους εμπλεκόμενους σε υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι αναγκαία, καθώς μέσα σε μια πενταετία εκτιμάται ότι τα δεδομένα που μεταδίδονται με ασύρματες μεθόδους θα αυξηθούν από 20 έως 45 φορές σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. Η στήριξη του τομέα ικανοποιεί εταιρίες και οργανώσεις οι οποίες διαπίστωσαν εδώ και καιρό ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία και η στροφή στα αποκαλούμενα «έξυπνα» τηλέφωνα προκάλεσαν «μποτιλιάρισμα» στις οδούς μετάδοσης δεδομένων, αφού όλο

και περισσότεροι χρησιμοποιούν τις συσκευές για πλοήγηση στο διαδίκτυο, ανταλλαγή αρχείων και «κατέβασμα» ακόμη και ταινιών για θέαση στο κινητό. Η μαζική χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι συσκευές ωστόσο, σε συνδυασμό με τις πιεστικές ανάγκες των εταιριών για την ικανοποίηση των πελατών τους,

Καλλιεργούν το φονταμενταλισμό στα ανήλικα Είκοσι πέντε μασκοφόροι πυρπόλησαν χτες τα ξημερώματα τμήμα μιας παιδικής κατασκήνωσης του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τζον Γκινγκ, επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη, τονίζοντας ότι τα 2.000 παιδιά που πήγαιναν σε αυτήν φιλοξενούνται σε άλλη κατασκήνωση του οργανισμού και πως θα επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις της μόλις αποκατασταθούν οι ζημιές. Ηταν η δεύτερη

αντίστοιχη επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε κατασκήνωση της Υπηρεσίας Πρόνοιας και Εργων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Τα μέλη της οργάνωσης ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση από εξτρεμιστές, επειδή στο πρόγραμμά τους έχουν παιχνίδια, σπορ και μαθήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αντίθεση με τις κατασκηνώσεις της Χαμάς, όπου μαθαίνουν τις ισλαμικές αρχές, τη στρατιωτική ζωή, κολύμπι και ιππασία.

Την ανησυχητική αύξηση του εξτρεμισμού στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας κατέδειξε μια αμερικανική οργάνωση, το Ερευνητικό Σχέδιο για την Τρομοκρατία, η οποία δημοσιοποίησε βίντεο με τραγούδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, καταγγέλλοντας ότι οι στίχοι, όπως «όταν γινόμαστε μάρτυρες πηγαίνουμε στον Παράδεισο», είναι ενδεικτικοί της προσπάθειας να στρατολογηθούν καμικάζι μεταξύ των ανηλίκων.

Επε

H Αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση έξω από τη Σύνοδο και συνέλαβε 600 ανθρώπους

Επιβ και ανα ανάμεσ των ισχ κά δυνά της στο κο. Στη τευχθεί έλεγχο εισακού λαρίου, επί των ζικών σ απέρρι


ΔΙΕΘΝΗ

ίτη ου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

μα ο διακόπτης του διαδικτύου

άμυνα στον κυβερνοχώρο, που χαρακτηρίζεται εθνική περιουσία

ή ν

υ ,

25

Απελευθέρωσαν την οπλοχρησία παντού Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία της Ελενα Καγκάν στη Γερουσία, στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, το τελευταίο δικαίωσε τους υπέρμαχους της οπλοφορίας. Με οριακή πλειοψηφία, χάρη στους 5 συντηρητικούς δικαστές, το δικαστήριο έκρινε ότι η 2η τροποποίηση στο αμερικανικό Σύνταγμα παρέχει το θεμελιώδες δικαίωμα στους πολίτες να κατέχουν και να φέρουν όπλο σε οποιαδήποτε πολιτεία και πόλη των ΗΠΑ. Οι δικαστές εξέτασαν προσφυγή κατά ισχύοντος νόμου στο Σικάγο και σε ένα προάστιο της πόλης που περιορίζει τη χρήση όπλων και η απόφασή τους, σύμφωνα με νομικούς, δρομολογεί μια σειρά από προσφυγές κατά ανάλογων περιοριστικών μέτρων στην επικράτεια των ΗΠΑ. Πάντως, άφησαν ένα μικρό «παράθυρο» ανοικτό για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «λιγότερο αυστηρά μέτρα» μπορούν να ληφθούν στο θέμα της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

φέρνουν στο προσκήνιο τα κενά ασφαλείας στα δίκτυα. Ετσι, επιχειρείται η προώθηση μέτρων τα οποία θα θωρακίσουν την άμυνα των ΗΠΑ και θα αποτρέψουν επιθέσεις με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

Δισεκατομμύρια για την έρευνα Στην κατεύθυνση αυτή, η αμερικανική

κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα κατά του «πολέμου» στον κυβερνοχώρο, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα η Ντον Μέγερικς, αντιπρόεδρος της εθνικής υπηρεσίας για την τεχνολογία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», η ίδια διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία της με το Γραφείο Επιστήμης

και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου θα χρηματοδοτήσουν αδρά τις έρευνες, ώστε να αναδειχθούν καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι χάκερς. Ενδεικτική του ανέμου που πνέει στην Ουάσινγκτον είναι η νομοθεσία που προωθείται με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Τζο Λίμπερμαν και με τη στήριξη συναδέλφων του από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο επονομαζόμενος Νόμος για την Προστασία του Κυβερνοχώρου ως Εθνική Περιουσία περιέχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, επισήμανε η αμερικανική εφημερίδα, ώστε να προστατευτούν κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρίες από επιθέσεις. Ετσι ο Αμερικανός πρόεδρος αποκτά το δικαίωμα να κατεβάσει τους διακόπτες στο διαδίκτυο για διάστημα έως 120 μέρες, το οποίο μπορεί να παραταθεί με έγκριση του Κονγκρέσου. Πρακτικά, με εντολή του Ομπάμα, οι εταιρίες και οι υπηρεσίες διακόπτουν τη λειτουργία των δικτύων τους, θωρακίζοντας τη χώρα από τυχόν επιθέσεις. Στο μέτρο εντάσσονται πάροχοι και εταιρίες μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο, καθώς και εταιρίες λογισμικού. Παράλληλα οι προβλέψεις στο νομοσχέδιο για τον τομέα υποδομής πληροφόρησης εθνικού συμφέροντος, καθιστά ορατό τον κίνδυνο να αφορά το μπλακ άουτ πλήθος υπηρεσιών, καθώς και την επέκταση της διακοπής έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ, όπου δηλαδή εντοπίζονται αμερικανικά συμφέροντα. Οργανώσεις εξέφρασαν ήδη αντιρρήσεις στα προβλεπόμενα και ζήτησαν διευκρινίσεις για μια σειρά από ζητήματα, αλλά η απάντηση του Λίμπερμαν ήταν ενδεικτική των προθέσεων: «Η Κίνα μπορεί να κατεβάσει τους διακόπτες του διαδικτύου σε περίοδο πολέμου. Πρέπει και οι ΗΠΑ να έχουν ανάλογη δυνατότητα».

εισοδιακό κλείσιμο μιας άκαρπης Συνόδου

βεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις διπλωματών αλυτών ότι θα επέλθει διάσταση απόψεων σα στα κράτη - μέλη της G20, της ομάδας χυρότερων και πιο ανερχόμενων οικονομιάμεων του πλανήτη, στη Σύνοδο Κορυφής ο Τορόντο του Καναδά, το Σαββατοκύριαη συνάντηση δεν κατέστη δυνατόν να επιί συμφωνία γύρω από τον πιο αυστηρό του χρηματοπιστωτικού τομέα και δεν ύστηκε το αίτημα της Γερμανίδας καγκε, Ανγκελα Μέρκελ, για την επιβολή φόρου ν τραπεζών και επί των διεθνών διατραπεσυναλλαγών. Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ιψαν την πρόταση των ΗΠΑ και της Βραζι-

λίας να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση, και υπερασπίστηκαν τα μέτρα λιτότητας, ώστε να μειώσουν το έλλειμμα. Ακόμη, είναι αόριστη η δέσμευση των ηγετών να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών τους κατά 50% μέχρι το 2013 και το χρέος τους από το 2016. Πρωτοφανείς εικόνες βίας για τα δεδομένα του Τορόντο συγκλόνισαν την πόλη στη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη Σύνοδο. Καθημερινά, σημειώνονταν οδομαχίες αστυνομικών-διαδηλωτών και περισσότερα από 600 άτομα κρατήθηκαν προσωρινά. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που κινήθηκαν απειλητικά προς το χώρο

της Συνόδου και επέρριψαν την ευθύνη για την αναταραχή σε μέλη του «Μπλακ Μπλοκ», αναρχικούς που φέρονται να πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα. Η κατάσταση εκτονώθηκε λόγω της βροχής που ξέσπασε με τους διαδηλωτές να αποχωρούν και τους αστυνομικούς να αφήνουν ελεύθερους τους συλληφθέντες. Τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο προκάλεσαν σάλο στην Ιταλία λόγω της εμφάνισης μιας νεαρής συμβούλου στην περιφέρεια του Λάτσιο στο πλευρό του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η γυναίκα δήλωσε ότι γνώρισε πρόσφατα τον Ιταλό πρωθυπουργό και του είχε ζητήσει να παραστεί σε μια διεθνή σύνοδο.

Μέτρα λιτότητας στην Τσεχία Νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας είναι ο ηγέτης της δεξιάς Κοινωνικής Πλατφόρμας, Πετρ Νέτσας, ο οποίος έχει συνάψει ήδη συμφωνία με το φιλελεύθερο TOP’ 09 και το Κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων και η νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει σχηματιστεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η Κοινωνική Πλατφόρμα και το TOP ‘09 προανήγγειλαν ήδη μέτρα λιτότητας με μείωση μισθών και δημόσιων δαπανών και η προώθησή τους δεν αναμένεται να συναντήσει εμπόδια, καθώς τα τρία κόμματα ελέγχουν τις 118 από τις 200 έδρες στη Βουλή.

Η... εκδίκηση του Αχμαντινετζάντ Τη διακοπή της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας μέχρι τα τέλη Αυγούστου ανακοίνωσε χτες ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της χώρας του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γύρω από την αδιαλλαξία του για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός του. Ο ίδιος διέψευσε τη δήλωση του διευθυντή της CIA, Λέον Πανέτα, ότι το Ιράν είναι σε θέση να αποκτήσει δύο πυρηνικές βόμβες.

Η πρωθυπουργός άνοιξε το... χορό Τη σύντροφό της, Γιονίνα Λεοσντότιρ, παντρεύτηκε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, την Κυριακή, την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η οποία ανέλαβε την εξουσία πέρυσι το Φεβρουάριο, ζει με τη σύντροφό της εδώ και πολλά χρόνια και είναι η πρώτη ανοικτά ομοφυλόφιλη αρχηγός κυβέρνησης. Ηδη στη χώρα οι ενώσεις ομοφυλόφιλων ήταν νόμιμες και στα ζευγάρια αναγνωρίζονταν ανάλογα δικαιώματα με αυτά των ετεροφιλόφυλων.


26

ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αρχισε η δίκη του Νοριέγα στη Γαλλία Αρχισε χτες η δίκη του πρώην δικτάτορα του Παναμά Μανουέλ Νοριέγα, στη Γαλλία, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από το καρτέλ κοκαΐνης, Μεντεγίν, της Κολομβίας μέσω της γαλλικής τράπεζας BCCI. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο πρώην δικτάτορας χρησιμοποίησε το χρηματικό ποσό για την αγορά ακινήτων στο Παρίσι. Ο 76χρονος στρατηγός, που ηγείτο του Παναμά από το 1981 έως το 1989, εκδόθηκε στα τέλη του Απριλίου από τις ΗΠΑ στη Γαλλία, αφού εξέτισε ποινή είκοσι ετών σε φυλακές του Μαϊάμι. Ο ίδιος αρνείται ότι έλαβε χρήματα από εμπόρους ναρκωτικών και ισχυρίζεται ότι το ποσό προερχόταν από κληρονομιά του αδερφού του, την περιουσία της συζύγου του και πληρωμές που δέχτηκε από τη CIA. Στην περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική, ο Νοριέγα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων.

Σταματά η έρευνα για παιδεραστία στο Βέλγιο Η επιτροπή της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου που ερευνά τις υποθέσεις παιδεραστίας με κατηγορούμενους ιερείς διέκοψε τις εργασίες της και ο επικεφαλής της, Πέτερ Αντριένσενς, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έφοδο που έγινε από τη βελγική Αστυνομία στα γραφεία της, όπου κατέσχεσε 475 φακέλους με τις υποθέσεις. Κατά την έφοδο στην αρχιεπισκοπή της καθολικής εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από τη δήλωση του Αντριένσενς στην Αστυνομία ότι μειώνεται ο αριθμός των καταγγελιών, η βελγική Αστυνομία κατέσχεσε τα κινητά τηλέφωνα εννιά επισκόπων και τους ανέκρινε για εννιά ώρες. Η επιχείρηση επικρίθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο XVI, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας, κάτι που δεν συνέβαινε ούτε, όπως είπε, επί των κομμουνιστικών καθεστώτων.

ÉÍÔÅÑÔÑÁÊ

Å.Ð.Å.

ÉÓÏËÏÃÉÓÌÏÓ ÔÇÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 - 15ç ÅÔÁÉÑÉÊÇ ×ÑÇÓÇ (1 ÉÁÍÏÕÁÑÉÏÕ 2009 - 31 ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009) ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóåùò 2009 Â. ÅÎÏÄÁ ÅÃÊÁÔÁÓÔÁÓÅÙÓ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá 1. ¸îïäá éäñýóåùò & Á´ åãê/óåùò 1.229,36 1.229,35 0,01  ÓÕÍÏËÏ ÅÎÏÄÙÍ ÅÃÊÁÔÁÓÔÁÓÅÙÓ 1.229,36 1.229,35 0,01 Ã. ÐÁÃÉÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ ÉÉ. Åíóþìáôåò ÁêéíçôïðïéÞóåéò 1. ÃÞðåäá-Ïéêüðåäá 530.002,50 0,00 530.002,50 2. Êôßñéá & ôå÷íéêÜ Ýñãá 998.512,78 219.238,52 779.274,26 4. Ìç÷áíÞìáôá & ôå÷í.åãê/óåéò 13.071,82 8.893,94 4.177,88 5. ÌåôáöïñéêÜ ÌÝóá 41.303,86 30.324,56 10.979,30 6. ¸ðéðëá & ëïéðüò åîïðëéóìüò 238.940,06 191.123,90 47.816,16 7. ÁêéíçôïðïéÞóåéò õðü åêôÝëåóç 110.000,00 0,00 110.000,00  Óýíïëï Åíóþìáôùí Áêéí/óåùí 1.931.831,02 449.580,92 1.482.250,10 ÉÉÉ. Óõììåôï÷Ýò & Üëëåò ìáêñïðñ. áðáéôÞóåéò 7. ËïéðÝò ìáêñ/ìåò áðáéôÞóåéò 821,72 Óýíïëï ìáêñ/ìùí áðáéôÞóåùí 821,72 ÓÕÍÏËÏ ÐÁÃÉÏÕ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 1.483.071,82 Ä. ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ É. ÁðïèÝìáôá 1. Åìðïñåýìáôá 1.443.393,84 Óýíïëï áðïèåìÜôùí 1.443.393,84 ÉÉ. ÁðáéôÞóåéò 1. ÐåëÜôåò 665.034,43 2. ÃñáììÜôéá åéóðñáêôÝá (÷áñô.-ôñÜðåæåò) 0,00 3. ÅðéôáãÝò åéóðñáêôÝåò (÷áñô.-ôñÜðåæåò) 351.016,46 4. ×ñåþóôåò äéÜöïñïé 90.675,27 12. Ëïãáñéáóìïß äéá÷/óåùò ðñïêáôáâïëþí & ðéóôþóåùí 0,00 Óýíïëï áðáéôÞóåùí 1.106.726,16 ÉV. ÄéáèÝóéìá 1. Ôáìåßï 128.071,19 2. ÊáôáèÝóåéò üøåùò-ðñïèåóìßáò 478.980,71 Óýíïëï äéáèåóßìùí 607.051,90 ÓÕÍÏËÏ ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍÔÏÓ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 3.157.171,90

ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ

4.640.243,73

ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóåùò 2008 ÐÁÈÇÔÉÊÏ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá Á. ÉÄÉÁ ÊÅÖÁËÁÉÁ 274,36 274,36 0,00 É. ÊåöÜëáéï  1. ÊáôáâåâëçìÝíï 274,36 274,36 0,00 Óýíïëï ÊáôáâåâëçìÝíïõ Êåöáëáßïõ ÉÉÉ. ÄéáöïñÝò áíáðñïóáñìïãÞò 530.002,50 0,00 530.002,50 2. ÄéáöïñÝò áíáðñ/ãÞò ðáãßùí ðåñéïõó. óôïé÷. 977.991,02 171.086,17 806.904,85 Óýíïëï Äéáöïñþí áíáðñïóáñìïãÞò 18.774,13 15.259,38 3.514,75 IV. ÁðïèåìáôéêÜ êåöÜëáéá 35.325,30 22.237,87 13.087,43 1. Ôáêôéêü Áðïèåìáôéêü 203.610,14 162.386,94 41.223,20 2. Áöïñïëüãçôá áðïèåìáôéêÜ åéä.äéáô. 0,00 0,00 0,00  Óýíïëï áðïèåìáôéêþí êåöáëáßùí 1.765.703,09 370.970,36 1.394.732,73 V. ÁðïôåëÝóìáôá åéò íÝï 1. Õðüëïéðï êåñäþí åéò íÝï 821,72 2. ÄéáöïñÝò öïñïëïãéêïý åëÝã÷ïõ 821,72 Óýíïëï áðïôåëåóìÜôùí åéò íÝï 1.395.554,45 ÓÕÍÏËÏ ÉÄÉÙÍ ÊÅÖÁËÁÉÙÍ Ã. ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÉÓ É. Ìáêñïðñüèåóìåò Õðï÷ñåþóåéò 2.073.414,41 2. ÄÜíåéá ôñáðåæþí 2.073.414,41 Óýíïëï ìáêñïðñüèåóìùí õðï÷ñåþóåùí ÉÉ. Âñá÷õðñüèåóìåò Õðï÷ñåþóåéò 226.052,92 1. ÐñïìçèåõôÝò 3.471,94 3. ÔñÜðåæåò ëïã/ìïé âñá÷.õðï÷ñåþóåùí 640.253,13 4. ÅðéôáãÝò ðëçñùôÝåò 114.672,33 5. Õðï÷ñåþóåéò áðü öüñïõò ôÝëç -10.000,00 6. Áóöáëéóôéêïß Ïñãáíéóìïß 974.450,32 11. ÐéóôùôÝò äéÜöïñïé Óýíïëï âñá÷õðñüèåóìùí õðï÷ñåþóåùí 261.540,44 ÓÕÍÏËÏ ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÙÍ 647.935,50 Ä. ÌÅÔÁÂÁÔÉÊÏÉ ËÏÃÁÑÉÁÓÌÏÉ ÐÁÈÇÔÉÊÏÕ 909.475,94 2. ¸îïäá ÷ñÞóåùò äïõëåõìÝíá 3.957.340,67 Óýíïëï åîüäùí ÷ñÞóåùò äïõëåõìÝíùí ÓÕÍÏËÏ ÌÅÔ/ÊÙÍ ËÏÃ. ÐÁÈÇÔÉÊÏÕ 5.352.895,12 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÐÁÈÇÔÉÊÏÕ

ÊÁÔÁÓÔÁÓÇ ËÏÃ/ÓÌÏÕ ÁÐÏÔ/ÔÙÍ ×ÑÇÓÅÙÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 (1.1.2009 - 31.12.2009) É. ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÅÊÌÅÔÁËËÅÕÓÅÙÓ Êýêëïò åñãáóéþí (ðùëÞóåéò) Ìåßïí: Êüóôïò ðùëçèÝíôùí ÌéêôÜ êÝñäç åêìåôÜëëåõóçò ÐëÝïí: Üëëá Ýóïäá åêìåôÜëëåõóçò Óýíïëï åóüäùí åêìåôÜëëåõóçò Ìåßïí: 1. ¸îïäá ÄéïéêçôéêÞò Ëåéôïõñãßáò 3. ¸îïäá Ëåéôïõñãßáò ÄéáèÝóåùò ÌåñéêÜ áðïô/ìáôá (êÝñäç) åêì/óçò ÐëÝïí: 4. Ðéóôùôéêïß ôüêïé & óõíáöÞ Ýóïäá Ìåßïí: 3.×ñåùóôéêïß ôüêïé & óõí. Ýîïäá ÏëéêÜ áðïô/ìáôá (êÝñäç) åêì/óçò ÉÉ. ÌÅÉÏÍ: ÅÊÔÁÊÔÁ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÐëÝïí: 1. Åêôáêôá & áíüñãáíá Ýóïäá Ìåßïí: 1. Åêôáêôá & áíüñãáíá Ýîïäá ÏñãáíéêÜ & Ýêôáêôá áðïô/ìáôá ÷ñÞóçò Ìåßïí Óýíïëï áðïóâÝóåùí ðáãßùí óôïé÷åßùí Ìåßïí Ïé áðü áõôÝò åíó/íåò óôï Ë.Ê. ÊáèáñÜ Áðïô/ìáôá (ÊÅÑÄÇ) ÷ñÞóçò ðñï öüñùí

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóçò 2009 4.104.420,65 2.761.084,50 1.343.336,15 78.115,79 1.421.451,94 310.312,15 491.528,02 801.840,17  619.611,77 5.213,09 172.151,46 452.673,405.332,19 2.577,6284.452,42 84.452,42

ÐïóÜ Êëåéüì. ×ñÞóçò 2009

ÐïóÜ Ðñïçã. ×ñÞóçò 2008401.640,00 401.640,0010,04 10,04

110.647,29 110.993,80 221.641,091.507,35 0,00 1.507,35 624.798,48401.640,00 401.640,00 10,04 10,04

93.568,74 110.993,80 204.562,541.507,35 -87.931,97

 -86.424,62

519.787,96734.072,58 732.072,58595.384,56 2.356.711,85 101.869,79 115.942,23 15.481,07 82.643,78 3.268.033,28 4.002.105,86

821.860,47 2.772.483,50 126.011,17 394.630,12 15.792,50 121.340,90 4.252.118,66 4.794.507,49

13.339,39 13.339,39 13.339,39 4.640.243,73542.388,83 542.388,83

38.599,67

 38.599,67

38.599,67 5.352.895,12

ÐÉÍÁÊÁÓ ÄÉÁÈÅÓHÓ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÙÍ

ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóçò 2008 ÐïóÜ Êëåéüì. ÐïóÜ Ðñïçã. 6.240.211,17 ×ñÞóçò 2009 ×ñÞóçò 2008 4.598.646,02 455.427,97 594.418,05 ÊáèáñÜ êÝñäç ÷ñÞóçò ðñï öüñùí 1.641.565,12 Ìåßïí: Öüñïò åéóïäÞìáôïò 115.705,64 148.604,51  63.940,00 339.722,33 445.813,54 Óýíïëï äéáíåìïìÝíùí êåñäþí ÷ñÞóçò 1.705.505,12 Ç äéÜèåóç ôùí êåñäþí ãßíåôáé ùò åîÞò 342.157,16 1. Ôáêôéêü Áðïèåìáôéêü 17.078,55 22.290,68 548.413,28 890.570,44 7. ÊÝñäç äéáíåìüìåíá óôïõò åôáßñïõò 322.643,78 423.522,86   814.934,68 Óýíïëï äéáíåìïìÝíùí êåñäþí ÷ñÞóçò 339.722,33 445.813,54 11.752,48 225.934,14 Èåóóáëïíßêç, 2 Ìáñôßïõ 2010 600.753,02 Ï ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÔÇÓ ×ÁÔÆÇÁÐÏÓÔÏËÏÕ ÉÏÑÄÁÍÇÓ 7.109,01 (Á.Ô. AB 717781) 13.443,98 6.334,97  594.418,05 Ç ËÏÃÉÓÔÑÉÁ 79.885,71 ÓÔÕËÉÁÍÏÕ ÌÁÑÉÁ 79.885,71 0,00 (Á.Ô. ÁÅ 691157 - Áñ.Áä.Ï.Å.Å 23455 Á´ ÔÜîçò)  594.418,05

2.754,57 455.427,97 0,00 455.427,97

C.F. 2310 233121

ÁÎÅÓÏÕÁÑ ÅÍÄÕÓÇÓ ÌÏÍÏÐÑÏÓÙÐÇ Å.Ð.Å. ÅÌÐÏÑÉÏ ÅÎÁÑÔÇÌÁÔÙÍ ÉÌÁÔÉÓÌÏÕ

ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ

ÉÓÏËÏÃÉÓÌÏÓ ÔÇÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 - 3ç ÅÔÁÉÑÉÊÇ ×ÑÇÓÇ (1 ÉÁÍÏÕÁÑÉÏÕ 2009 - 31 ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009)

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóåùò 2009 Â. ÅÎÏÄÁ ÅÃÊÁÔÁÓÔÁÓÅÙÓ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá 1. ¸îïäá éäñýóåùò & Á´ åãê/óåùò 18.494,06 12.021,14 6.472,92  Óýíïëï åîüäùí åãêáôáóôÜóåùò 18.494,06 12.021,14 6.472,92 Ã. ÐÁÃÉÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ ÉÉ. Åíóþìáôåò ÁêéíçôïðïéÞóåéò 5. ÌåôáöïñéêÜ ìÝóá 168,07 168,06 0,01 6. Åðéðëá êáé ëïéðüò åîïðëéóìüò 88.246,07 52.437,96 35.808,11  Óýíïëï åíóþìáôùí áêéíçôïðïéÞóåùí 88.414,14 52.606,02 35.808,12 ÉÉÉ. Óõììåôï÷Ýò & Üëëåò ìáêñïðñ. áðáéôÞóåéò 7. ËïéðÝò ìáêñïðñüèåóìåò áðáéôÞóåéò 500,00 Óýíïëï ìáêñïð/óìùí ÷ñçì/êùí áðáéôÞóåùí 500,00 ÓÕÍÏËÏ ÐÁÃÉÏÕ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 36.308,12 Ä. ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ É. ÁðïèÝìáôá 1. Åìðïñåýìáôá 388.237,91 4. Åßäç óõóêåõáóßáò 996,20 Óýíïëï áðïèåìÜôùí 389.234,11 ÉÉ. ÁðáéôÞóåéò 1. ÐåëÜôåò 219.663,09 11.×ñåþóôåò äéÜöïñïé 25.066,62 Óýíïëï áðáéôÞóåùí 244.729,71 ÉV. ÄéáèÝóéìá 1. Ôáìåßï 32.729,70 2. ÊáôáèÝóåéò üøåùò 20.252,68 Óýíïëï äéáèÝóéìùí 52.982,38 ÓÕÍÏËÏ ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍÔÏÓ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 686.946,20 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 729.727,24

ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóåùò 2008 ÐÁÈÇÔÉÊÏ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá Á. ÉÄÉÁ ÊÅÖÁËÁÉÁ 18.494,06 8.322,33 10.171,73 É. ÊåöÜëáéï  1. ÊáôáâåâëçìÝíï 18.494,06 8.322,33 10.171,73 Óýíïëï Êåöáëáßïõ 168,07 84.747,57 84.915,64168,06 36.458,24 36.626,30700.000,00 700.000,000,01 48.289,33 48.289,34

V. AðïôåëåóìÜôá åéò íÝï 1. Õðüëïéðï êåñäþí ÷ñÞóåùò 2. Õðüëïéðï æçìéþí ðñïçã. ÷ñÞóåùí Óýíïëï áðïô/ìáôùí åéò íÝï 500,00 ÓÕÍÏËÏ ÉÄÉÙÍ ÊÅÖÁËÁÉÙÍ 500,00 48.789,34 Ã. ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÉÓ ÉÉ. ÂÑÁ×ÕÐÑÏÈÅÓÌÅÓ ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÉÓ 1. ÐñïìçèåõôÝò 5. Õðï÷ñåþóåéò áðü öüñïõò-ôÝëç 570.931,75 6. Áóöáëéóôéêïß ïñãáíéóìïß 5.451,00 11. ÐéóôùôÝò äéÜöïñïé 576.382,75 Óýíïëï âñá÷õðñüèåóìùí õðï÷ñ 74.381,44 ÓÕÍÏËÏ ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÙÍ 100.694,58 175.076,02 

92.729,37 -110.733,10 -18.003,73 681.996,2739.795,24 189,50 7.746,23 0,00 47.730,97 47.730,97

ÐïóÜ Ðñïçã. ×ñÞóçò 2008 700.000,00

 700.000,00

56.940,66 -167.673,76

 -110.733,10

589.266,90

38.453,96 158,64 6.394,99 200.000,00 245.007,59 245.007,59

11.254,75 12.599,90

 23.854,65

775.313,42 834.274,49 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÐÁÈÇÔÉÊÏÕ

ÊÁÔÁÓÔÁÓÇ ËÏÃ/ÓÌÏÕ ÁÐÏÔ/ÔÙÍ ×ÑÇÓÅÙÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 (1.1.2009 - 31.12.2009) É. ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÅÊÌÅÔÁËËÅÕÓÅÙÓ ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóçò 2009 Êýêëïò åñãáóéþí (ðùëÞóåéò) 793.888,71 Ìåßïí: Êüóôïò ðùëÞóåùí 387.735,24 ÌéêôÜ áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç) åêìåôáëëåýóåùò 406.153,47 ÐëÝïí: ¢ëëá Ýóïäá åêìåôáëëåýóåùò 15.230,00 Óýíïëï åóüäùí åêìåôáëëåýóåùò 421.383,47 Ìåßïí: 1. ¸îïäá äéïéêçôéêÞò ëåéôïõñãßáò 91.160,76 3. Åîïäá ëåéôïõñãßáò äéÜèåóçò 236.755,63 4. ×ñåùóôéêïß ôüêïé & óõíáöÞ Ýîïäá 737,71 328.654,10  ÏëéêÜ áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç/æçìßåò) åêìåôáëëåýóåùò 92.729,37 ÉÉ. ÌÅÉÏÍ: ÅÊÔÁÊÔÁ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÏñãáíéêÜ êáé Ýêôáêôá áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç/æçìßåò) åêì/óåùò 92.729,37 Ìåßïí Óýíïëï áðïóâÝóåùí ðáãßùí óôïé÷åßùí 19.678,53 Ìåßïí Ïé áðü áõôÝò åíóùì/íåò óôï ëåéô. êüóôïò 19.678,53 0,00  ÊÁÈÁÑÁ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ (ÊÅÑÄÇ) ×ÑÇÓÅÙÓ ÐÑÏ ÖÏÑÙÍ 92.729,37

ÐïóÜ Êëåéüì. ×ñÞóçò 2009

729.727,24

ÐïóÜ Êëåéüì. ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóçò 2008 ×ñÞóçò 2009 912.711,54 92.729,37 497.636,09 ÊáèáñÜ áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç-æçìßåò)÷ñÞóåùò -110.733,10 415.075,45 Ìåßïí: Õðüëïéðï æçìéþí ðñïçã.÷ñÞóåùí -18.003,73 4.862,00 Õðüëïéðï æçìéþí åéò íÝï 419.937,45 Èåóóáëïíßêç, 16/2/2010 97.393,48 Ï ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÔÇÓ 263.992,33 ÊÉÊÅÍÇÓ ÍÉÊÏËÁÏÓ 1.610,98 362.996,79  (Á.Ô. Ö 190480) 56.940,66 18.704,20 18.704,20 

56.940,66 0,00 56.940,66834.274,49

ÐÉÍÁÊÁÓ ÄÉÁÈÅÓHÓ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÙÍ ÐïóÜ Ðñïçã. ×ñÞóçò 2008 56.940,66 -167.673,76 -110.733,10

Ç ËÏÃÉÓÔÑÉÁ ÓÔÕËÉÁÍÏÕ ÌÁÑÉÁ (Á.Ô. ÁÅ 691157 - Áñ.Áä.Ï.Å.Å 23455 Á´ ÔÜîçò) C.F. 2310 233121


27

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Απεργιακό µπλόκο στις ανατροπές Αντιδρούν τα συνδικάτα στις ρυθµίσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά • ∆ύο συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πλέον έχει ενσωματώσει και τις αλλαγές στα εργασιακά, έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή και τα συνδικάτα αντιδρούν με τη σημερινή 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

θεµατικά των ταµείων µας, τα οποία δεν επιβαρύνουν ούτε µ’ ένα ευρώ το κράτος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης, αντιδρά «στην παράλογη και ισοπεδωτική αντίληψη των άδικων φορολογικών µέτρων».

Β

Την κινητοποίηση των εργαζοµένων στηρίζουν, για πρώτη φορά, µε ανακοινώσεις τους και εργοδοτικοί φορείς. Η Εθνική Συνοµοσπονδία Ελληνικού Εµπορίου δήλωσε «την αµέριστη συµπαράστασή της στις αυριανές κινητοποιήσεις και στα δίκαια αιτήµατα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ». Σε ανάλογο κάλεσµα - συµπαράσταση προέβη και η Γενική Συνοµοσπονδία Επαγγελµατιών Βιοτεχνών Εµπόρων Ελλάδας ζητώντας από τις τοπικές οµοσπονδίες των επαγγελµατοβιοτεχνών να συµµετάσχουν µαζικά στις συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας. Η Οµοσπονδία Βιοτεχνικών Σωµατείων Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συµµετάσχει στις σηµερινές κινητοποιήσεις πραγµατοποιώντας συγκέντρωση διαµαρτυρίας στις 10.30 π.µ. στο Βιοτεχνικό Επιµελητήριο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27).

ασικά αιτήµατα της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είναι η απόσυρση των ασφαλιστικών ανατροπών, η καταπολέµηση της ανεργίας, η άρση των µέτρων λιτότητας και η υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας. Στην κινητοποίηση µετέχουν δηµόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ιατρικοί επισκέπτες, εργαζόµενοι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στην εκπαίδευση, στην αυτοδιοίκηση, στα υπουργεία, στις εφορίες, στα τελωνεία, στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΔΕΗ). Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δηµόσια νοσοκοµεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, οι υπηρεσίες πρόνοιας και τα θεραπευτήρια. «Οι εργαζόµενοι και η κοινωνία απαιτούν ενίσχυση και όχι αποδυνάµωση των κοινωνικών, ασφαλιστικών, οικονοµικών και εργασιακών τους δικαιωµάτων», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο τριτοβάθµιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

Οι πορείες Στη Θεσσαλονίκη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ενωση Δηµοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων καλούν τους εργαζοµένους να µετάσχουν στη σηµερινή απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν στις 10.30 το πρωί µπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ. Την ίδια ώρα πραγµατοποιεί απεργιακή συγκέντρωση και το ΠΑΜΕ, στο άγαλµα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσουν πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, µε κατάληξη στο Διοικητήριο, στη Γενική Γραµµατεία Μακεδονίας - Θράκης.

Οι δηµοσιογράφοι Στην απεργία µετέχουν και οι δηµοσιογράφοι. Από σήµερα στις 6 το πρωί έως αύριο στις 6 π.µ. δεν θα µεταδίδονται ειδήσεις και ενηµερωτικές εκποµπές από τα ραδιοτηλεοπτικά µέσα και τους ενηµερωτικούς ιστότοπους, ενώ οι εφηµερίδες θα κυκλοφορήσουν την Πέµπτη. «Μαζί µε τους συναδέλφους µας και το σύνολο των εργαζοµένων σε όλη την Ελλάδα αντιδρούµε στην κατάργηση θεµελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωµάτων, στην υπονόµευση των Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας, στην αποδόµηση του θεσµού της Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στην προσπάθεια να εδραιωθούν ελαστικές µορφές απασχόλησης, στην υφαρπαγή πόρων από τα απο-

Στηρίζουν οι εργοδότες

Κύρια αιτήματα της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είναι μεταξύ άλλων η απόσυρση των ασφαλιστικών ανατροπών και η καταπολέμηση της ανεργίας

Χωρίς µέσα µαζικής µεταφοράς από τα ξηµερώµατα Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα οι επιβατικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας να διεξάγονται μετ’ εμποδίων. Αναλυτικότερα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία και ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα κυκλοφορούν λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Τα δρομολόγια που εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04:25΄ και το τελευταίο 23:05΄ περίπου και αφορούν τις γραμμές 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 51, 54, 56, 57, 58, 64, 66, 67, 69, 72, 78, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 και 88. Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» θα λειτουργήσει κανονικά από

τις 22:30’ ως τις 06:25’. Διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των πτήσεων εσωτερικού (και συγκεκριμένα από και προς τα νησιά και μικρά αεροδρόμια) εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στην Ομοσπονδία Συλλό-

γων ΥΠΑ στην 24ωρη απεργία. Οι πτήσεις εξωτερικού θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν μετέχουν στην κινητοποίηση. Η Aegean Airlines ματαιώνει 14 πτήσεις, μεταξύ των οποί-

Ακινητοποιηµένα τα τρένα Εξάλλου, η χώρα θα μείνει σήμερα χωρίς τρένα, καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια, πλην του 604 που θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας, καθώς και του 605 που θα εκτελέσει μόνο τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα και θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη επίσης μετά τη λήξη της απεργίας. Ακόμη, δεν θα πραγματοποιηθούν τα διεθνή δρομολόγια 360, 361, 362, 363, όπως και τα υπόλοιπα διεθνή δρομολόγια στην ελληνική διαδρομή τους. Σήμερα, κυκλοφορούν μόνο οι λεγόμενες αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών, ως εξής: Μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια 500 και 501, μεταξύ Θεσσαλονίκης - Δικαίων - Θεσσαλονίκης, τα δρομολόγια 604/1684 (Θεσσαλονίκη - Δίκαια) και 613 (Δίκαια - Θεσσαλονίκη) και μεταξύ Θεσσαλονίκης - Φλώρινας / Κοζάνης - Θεσσαλονίκης τα 741/765 και 766/746.

ων η A3 716/717 Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη (περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 801 11 20000 από σταθερό ή 210 6261000 από κινητό). Η Olympic Air ματαιώνει 34 πτήσεις μεταξύ των οποίων οι OA 936/937 Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη (περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 από σταθερό και 210 3550500 από κινητό).

Η ακτοπλοΐα Εστία έντασης αναμένεται να αποτελέσει το λιμάνι του Πειραιά. Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να μη μετάσχει στην απεργία (κατά πλειοψηφία κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας), αλλά δύο σωματεία από τα 14 σωματεία της ΠΝΟ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ (οι ενώσεις μηχανικών και κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής) αποφάσισαν να απεργήσουν.


OIKONOMIA

28

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Στην τελική ευθεία οι ανατροπές στο ασφαλιστικό Εισάγεται σήµερα προς επεξεργασία στην αρµόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή • Τι προβλέπεται για τα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισµού των συντάξεων Μικρότερες συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φέρνει το νομοσχέδιο-«φωτιά» του υπουργείου Εργασίας το οποίο -εν μέσω απεργιών- εισάγεται σήμερα προς επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.Το σχέδιο νόμου επιβάλλει αύξηση έως και 15 χρόνια για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα από το 2011 έως και το 2013, κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, καθώς και μείωση των συντάξεων μέσω και του νέου τρόπου υπολογισμού από το 2015.

Τ

ρεις είναι οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται µε το νοµοσχέδιο και αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον τρόπο υπολογισµού των συντάξεων αλλά και την αναγνώριση πλασµατικού χρόνου. Αναλυτικότερα, όσον αφορά το πρώτο «µέτωπο», δηλαδή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το νοµοσχέδιο προβλέπει ότι το 2011 καταργείται η 35ετία µε όριο ηλικίας τα 58 έτη και αντικαθίσταται µε 40ετία και όριο τα 60. Επίσης, για το 2011 ο απαιτούµενος χρόνος ασφάλισης αυξάνεται στις 11.100 µέρες και για κάθε επόµενο έτος αυξάνεται κατά 225 ηµέρες, µέχρι τη συµπλήρωση 12.000 ηµερών ασφάλισης (40ετία). Αντίστοιχα, το 2011 το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα χρόνο και το 2012 φτάνει στα 60. Στα 60 έτη θα λαµβάνουν σύνταξη και οι εργαζόµενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ στην περίπτωση της µειωµένης το όριο ηλικίας φτάνει στα 58.

Από το 2011 Εξάλλου, κατά 9 µήνες αυξάνεται από το 2011 και καθένα από τα επόµενα έτη µέχρι τη συµπλήρωση των 40 ετών η δυνατότητα συνταξιοδότησης µε 37 έτη ασφάλισης σήµερα. Οι άνδρες ασφαλισµένοι προ του 1983 που συνταξιοδοτούνταν µε 10.000 ένσηµα στα 55, το 2011 θα συνταξιοδοτούνται µε 10.400 ένσηµα στα 58. Για κάθε

επόµενο έτος τα απαιτούµενα ένσηµα θα αυξάνονται κατά 400 και το απαιτούµενο όριο ηλικίας κατά 6 µήνες µε στόχο τη συµπλήρωση του 60ού έτους.

Οι µητέρες ανηλίκων Οι µητέρες µε ανήλικα τέκνα από το 2011 θα συνταξιοδοτούνται στο 52ο έτος, από το 2012 στο 55ο και από το 2013 στο 65. Εάν οι µητέρες συµπλήρωσαν τον προβλεπόµενο συντάξιµο χρόνο, δικαιούνται µειωµένη σύνταξη µε

Οι μητέρες με ανήλικα τέκνα το 2011 θα συνταξιοδοτούνται στο 52ο έτος της ηλικίας τους τη συµπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας από το 2011, του 53ου από το 2012 και του 60ού από το 2013. Για τη συνταξιοδότηση µητέρων στο ΙΚΑ που έχουν ασφαλιστεί µέχρι το 1992 καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 όριο ηλικίας στα 57, από το 2012 στα 60 και από το 2013 στα 65. Το όριο ηλικίας για λήψη µειωµένης σύνταξης καθορίζεται αντίστοιχα από το 2011 στο 52ο έτος, από το 2012 στο 55ο και από το 2013 στο 60ό. Σηµειώνεται πως µε βάση το ασφαλιστικό νοµοσχέδιο «γλιτώνουν» όσοι προλάβουν να θεµελιώσουν δικαίωµα συνταξιοδότησης µέχρι τις 31 Δεκεµβρίου 2010. Επίσης εξαιρούνται µόνον οι

ασφαλισµένοι πριν από το 1983 σε Δηµόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα ταµεία του Τύπου κ.λπ., όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο.

Ο υπολογισµός των συντάξεων Στα ταµεία κύριας ασφάλισης, αλλά και στο Δηµόσιο ο τρόπος υπολογισµού των συντάξεων αλλάζει από το 2015 και υιοθετείται ένα «µικτό» σύστηµα. Ετσι: - Τα χρόνια µέχρι το 2010 θα υπολογίζονται µε το παλαιό καθεστώς. - Τα χρόνια από το 2011 έως και το 2014 θα υπολογίζονται µε το νέο καθεστώς. Με βάση το νέο σύστηµα, από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι ασφαλισµένοι θα δικαιούνται τη βασική σύνταξη, που µε τα σηµερινά δεδοµένα είναι 360 ευρώ και η οποία θα καταβάλλεται µόνο για 12 µήνες (µε δεδοµένη την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης). Το ποσό αυτό µειώνεται στις περιπτώσεις θεµελίωσης δικαιώµατος σε µειωµένη σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Το αναλογικό ποσό της σύνταξης υπολογίζεται µε κλιµακούµενους συντελεστές ανάλογα µε τα ηµεροµίσθια. Το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης για όλο τον ασφαλιστικό βίο θα κυµαίνεται από 0,8% έως 1,5%, µε το υπουργείο να διαβεβαιώνει πως ο µέσος όρος θα είναι 1,2%. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής και της αναλογικής σύνταξης θα διαµορφώνεται στο 64% για την 35ετία. Τα εργατικά συνδικάτα εκτιµούν ότι µε το νέο σύστηµα θα υπάρξουν απώλειες στη σύνταξη έως 30%, ενώ ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι θα προκύψει όφελος για τις συντάξεις µέχρι 1.500 ευρώ.

7

αλλαγές στο ∆ηµόσιο

Εντός της εβδομάδος αναμένεται και η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο επέρχονται σαρωτικές αλλαγές και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημόσιων υπαλλήλων. Οι κυριότερες από αυτές, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κωδικοποιούνται ως ακολούθως: Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται (για άνδρες και γυναίκες) στα 65 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από τον Ιανουάριο του 1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από τον Ιανουάριο του 1983 και μετά. Δε θίγονται οι προ του 1983 ασφαλισμένοι. Επίσης δε θίγονται όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-122010. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο ακόμη και κατά 15 χρόνια μέσα σε μόλις 3 έτη προσαρμογής (2011-2013). Καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη. Αυξάνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου, προκειμένου να πάρει σύνταξη χηρείας ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου. Τίθενται περιορισμοί στην απασχόληση συνταξιούχων. Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων. Εξομοιώνεται σταδιακά εντός τριετίας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Δηλαδή, το ισχύον μέχρι 3112-2010 όριο ηλικίας των γυναικών της περίπτωσης αυτής αυξάνεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

1 2 3 4 5 6 7


OIKONOMIA

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Εως 7 έτη πλασµατικός χρόνος

Από το νέο έτος καταργείται η 35ετία με όριο ηλικίας τα 58 έτη και αντικαθίσταται με την 40ετία και όριο ηλικίας τα 60 έτη

Νέο τοπίο και στην εργασία Με δύο άρθρα (75 και 76 στο νέο ασφαλιστικό) αλλάζουν όλα για την εργασία, τις υπερωριακές αμοιβές και τις απολύσεις. Οπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, Aνδρέας Λοβέρδος, τα όρια των απολύσεων καθορίζονται σε έξι εργαζομένους το μήνα σε επιχειρήσεις 20 έως 150 εργαζομένων και σε 5% έως 30 άτομα σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζομένους. Οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης περικόπτονται στο μισό, με τους χρόνους προειδοποίησης να διαμορφώνονται σε 1 μήνα για όσους εργάζονται στον ίδιο εργοδότη για δύο μήνες έως 2 χρόνια, σε 2 μήνες για απασχόληση 2 έως 5 ετών, σε 3 μήνες για απασχόληση 5 έως 10 ετών, σε 4 μήνες για απασχόληση για 10 - 15 χρόνια, σε 5 μήνες για απασχόληση από 15 - 20 χρόνια και σε 6 μήνες η προειδοποίηση για απασχόληση από 20 χρόνια και πάνω. Αλλαγές προβλέπονται και στο κόστος της υπερωριακής εργασίας.

Ειδικότερα, με 20% θα αμείβεται ο εργαζόμενος για 5 ώρες επιπλέον εργασίας (από 41η - 45η εφόσον έχει 40ωρο) και έως 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η - 48η για εργασία 6 εργάσιμων ημερών). Για κάθε νόμιμη υπερωρία και μέχρι τις 120 ώρες το χρόνο το ωρομίσθιο θα προσαυξάνεται κατά 40% και πάνω από τις 120 ώρες κατά 60%. Για την κατ’ εξαίρεση υπερωρία η αποζημίωση θα είναι 80%.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο OAEΔ θα καλύπτει τη διαφορά του μισθού (μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών) για τους νεοπροσλαμβανόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Τέλος, με ομόφωνη γνώμη της ΓΣEE, του ΣEB, της ΓΣΕΒΕE και της ΕΣEE θα επιλέγονται οι μεσολαβητές και οι διαιτητές, ώστε να λύνονται οι διαφορές μέσω της διαιτησίας.

FRUITA

·…·†¶´‚„

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα αναγνωρίζονται έως 7 χρόνια για συμπλήρωση συντάξιμης ηλικίας είτε ως πλασματικά (χωρίς καταβολή χρημάτων) είτε με εξαγορά. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συνυπολογίζουν ως χρόνο ασφάλισης τη στρατιωτική θητεία, τη γονική άδεια ανατροφής παιδιών, το χρόνο επιδότησης λόγω ασθενείας και μέχρι 300 ημέρες (αντί 200), το χρόνο επιδότησης της τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες (από 200), το χρόνο εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη, το χρόνο σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και το χρόνο σπουδών σε μέσες επαγγελματικές σχολές, το χρόνο ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση σε οποιοδήποτε ταμείο ή στο Δημόσιο, το χρόνο απουσίας που προβλέπει η Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας (ΕΓΣΣΕ) για κύηση και λοχεία, το χρόνο απεργίας και τον πλασματικό χρόνο του ν. Πετραλιά (αφορά όσες έχουν γεννήσει από το 2000 και μετά με πλασματικό χρόνο 1 έτους για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και 2 για το τρίτο, δηλ. συνολικά έως 5). Ο χρόνος που θα μπορεί να συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθορίζεται κατ’ ανώτατο όριο:

■ σε 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, ■ σε 5 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012, ■ σε 6 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013, ■ σε 7 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2014 και μετά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αρχίζει από την 1η Iανουαρίου 2011, ενώ η πληρωμή για τις αναγνωρίσεις θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ (εντός

Το κόστος εξαγοράς Επειτα από 33 χρόνια δουλειάς και την εξαγορά επτά πλασματικών χρόνων μπορεί κάποιος να συμπληρώσει τα 40 χρόνια που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το κόστος εξαγοράς των πλασματικών χρόνων εξαρτάται από το μισθό που λαμβάνει ο εργαζόμενος, τη δεδομένη χρονική στιγμή που αποφασίζει να προχωρήσει στην εξαγορά, άρα ανάλογα με το ημερομίσθιό του. Να σημειωθεί ότι οι ημέρες της θητείας στο στρατό μπορούν να εξαγοραστούν προς 6,5 ευρώ ανά ημέρα. Ετσι, ένας εργαζόμενος με αποδοχές 1.200 ευρώ το μήνα μπορεί να εξαγοράσει: 24 μήνες στρατού προς 5.280 ευρώ, 4 έτη σπουδών προς 8.000 ευρώ και εκπαιδευτική άδεια ενός έτους προς 2.880 ευρώ. Δηλαδή, θα δαπανήσει συνολικά 16.160 ευρώ. Αν είναι γυναίκα δεν μπορεί να εξαγοράσει τους μήνες του... στρατού, μπορεί να εξαγοράσει όμως ένα έτος για την ανατροφή παιδιού προς 2.880 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μπορούν να πληρωθούν σε δόσεις ή εφάπαξ όταν υποβληθεί η αίτηση για συνταξιοδότηση. Στην τελευταία περίπτωση θα ισχύσει έκπτωση 15%.

•¶ ·¿…‡¶»`‚·ˆ`¶

…˙…ˆ»¶ ·»¿‚„¶ -·‚`†˙†‚„¶-·‰†˙†‚„¶ ·´‚‚

‚`”†‚`»` ´¶` 31˛ ‡·„·»–‚ˆ 2009 - ·´‚‚„¶ ¯¶`¶ (1˛ ‚…ˆ‚ˆ -31 ‡·„·»–‚ˆ 2009)»· :34987/62/–/96/0027

–. E‰‡ ·†„´`´`¶` †.¿†‚ ·…·†¶´‚„

‚‚.· ¨ ¨— ˛—˛ — ` ¨ ˚—  ˚˛—

¿¨ — ˛ ˛ 2009 — ¨ ˛  — ¨ . ¨— ¨ 8.716,17 7.703,67 1.012,50

1.154.031,06 1.020.839,52

‡.„ˆ„”˜ˆ… ·…·†¶´‚„

¿¨ ˛˚. ˛ 2008 — ¨ ˛ . — ¨. ¨— ¨ 8.716,17 7.253,67 1.462,50

133.191,54 1.154.031,06 133.191,54

‚‚.¨—˛ — IV.‡—¨ˇ — ¨ `    ˚˛— (‡‚‚+‡IV)

189.641,92 6.229,02 195.870,94

„  ˚¨— (ˆ˛ — ) »— : „ ˛ 

»—¨ ¨ ¨¨ ( ¸˛) ¨ »·‚…:1. E ¸¨ ¸——˛—˛ — ˚— ¨ 3. E ¸¨ — ˚— ¨ ¸—¨ˇ » —¨ ¨ ¨¨ ( ¸˛ ) ¨ »— : 3. ¯ —— — ¨— ¨˛ ¸¨ —¨ ¨ ¨¨ ( ¸˛ ˛ ˝˛ — ) ¨ ¿ : 3. E ¸¨ ˛˚. . »— 1. E ¨¨ ¨— ¨ ˚¨ ¨ ¸¨ ˚¨ —¨ ¨— ¨¨ ¨ ¨¨ ( ¸˛) ` ¨ ¨ ˚— — — 

»— : — ¨ ¨ /  — ˚— 

396.000,00 328.962,64 67.037,36

†·…‚„ `ˆ…” ·…·†¶´‚„ˆ ( –+†+‡) 330.074,98 ”†‚`»‚ ´‰·˙` ¯·˙`´‚„‚ 284.270,00 „´`´`¶ ”†‚`»ˆ ¿´·”·`»´˙… ¯¶`·˙` ‚. ¨¨ ¨ ¿¨ — ˛ ˛ 2009

„• ¿´·”·`»´ („ ¸˛ ) ¯¶`·˙`  

τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης) με έκπτωση 15% είτε σε διμηνιαίες δόσεις. Ειδικά για το χρόνο φοίτησης και της ανεργίας για θεμελίωση δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης θα γίνεται με την καταβολή κάθε μήνα ποσοστού 20% για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τα επικουρικά επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως θα ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

22.529,65 22.283,97

79.345,74 79.345,74

44.813,62 22.223,74 2.117,67 20.106,07 204,98 39,94 20.271,11 ---

20.271,11

941.943,78

212.087,28 212.087,28 104.531,24 8.958,98 113.490,22

327.040,00 30.137,60 ¿¨ ˛˚. ˛ 2008

18.150,45 19.848,58

78.509,69 78.509,69

335.800,00 313.046,33 22.753,67 37.999,03 -15.245,36 1.172,43 -16.417,79 5,20 902,87 -17.316,46 ---

-17.316,46

¿•¶´‚„ .‚‡‚ „·˜”‚

‚.·¨— — „¨¨— ‚V.ˇ ¨—¨ „¨ ¨—¨ V. ¨¨ —  VI.¿¨  — ¨ ˚—¨ ¨ ˛˛ ».„ ` —¸— ¨¨— (‚+‚V+AV+VI) †.ˆ¿¯·˙`·‚`

‚‚.– ¨  ˇ  —

¿¨ — ˛ ¿¨ ˛˚.

˛ 2009 ˛ 2008

1.339.995,00 1.033,19 1.216.441,87 36.076,29 261.204,83

1.399.995,00 1.033,19 -1.196.170,76 36.076,29 240.933,72

68.870,15

86.106,28

†·…‚„ `ˆ…” ¿•¶´‚„ˆ (+† ) 330.074,98 327.040,00 ”†‚`»‚ ´‰·˙` ¿‚`´˙´‚„‚ 284.270,00 30.137,60 ¿‚…„` ‡‚•·`·˙` ¿´·”·`»´˙… ¿¨ — ˛ ¿¨ ˛˚.

˛ 2009 ˛ 2008

„¨ˇ¨ ¨ ¨. ( ¸˛ ) ˛ ˛ —  ˛˚. ˛ 

»— : ‡—¨  . ˚ . . . ˛ — — 

20.271,11 164.327,28 1.031.843,48 1.175.899,65

-17.316,46 -147.913,70 -1.030.940,60 -1.196.170,76

ˇ¨ — ˛,30 —— 2010 ¿·‡` ”‚»¿…´`¶` •…`‚` ´ˆ …‚„”ˆ ‡´ ` 89492 ·… »·”` ´ˆ ‡.` –`‚”·‚ˆ „˙…/…` ´ˆ •˙» ‡´ – 415474 ”†‚`´¶` ”†ˆ‚˙´¶` †ˆ¶`


OIKONOMIA

30

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Λιγότερα δάνεια το Μάιο

Ασκήσεις ισορροπίας Το G20 επιχειρεί να «παντρέψει» τη λιτότητα µε την αναπτυξιακή πολιτική σως προσεχές διάστηµα, οι Γερµανοί θα συνεχίζουν τη λιτότητα και οι Αµερικανοί την πολιτική των ενισχύσεων.

ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ finance@ekdotiki.gr

Πολύ κακό, πολλά λεφτά, πολλοί συμμετέχοντες εντός και διαδηλωτές εκτός για το… τίποτα.

Οι εισφορές

Η

Σύνοδος Κορυφής του G20, των ισχυρότερων βιοµηχανικών και αναπτυσσόµενων χωρών της γης, το Σαββατοκύριακο στο Τορόντο του Καναδά ολοκληρώθηκε χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσµατα, µε τους συµµετέχοντες να συµφωνούν ότι… διαφωνούν. Στα θέµατα της ανάπτυξης, στα θέµατα της λιτότητας, στα θέµατα του ελέγχου των αγορών, στα θέµατα της επιβολής εισφοράς στις τράπεζες. Την ώρα, που παρά τα µέτρα ασφαλείας, οι βίαιοι µεταξύ των διαδηλωτών έκαιγαν αυτοκίνητα της καναδικής Αστυνοµίας, εντός του εκθεσιακού κέντρου που διεξαγόταν η σύνοδος, οι ηγέτες του G20 προσπαθούσαν να πείσουν ότι η συζήτηση που έγινε για την παγκόσµια οικονοµική πολιτική ήταν ανοιχτή και εποικοδοµητική, ότι οι αναλύσεις περί κόντρας µεταξύ των

Οι ηγέτες του G20 κατάφεραν να διατυπώσουν με τέτοιο τρόπο το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, ώστε να τους χωράει όλους...

χωρών ήταν απλά ένα κατασκεύασµα των µέσων ενηµέρωσης.

Ο στόχος Σε ένα είχαν δίκιο: η τελική κόντρα αποφεύχθηκε, το G20 κατάφερε να διατυπώσει µε τέτοιο τρόπο το τελικό ανακοινωθέν του ώστε να τους χωράει όλους –και εν µέρει να γεφυρώνει κάπως τις διαφορές. Αντί για λιτότητα εδώ και τώρα ώστε να εξυγιανθούν τα δηµόσια οι-

κονοµικά -όπως απαιτούσε η Γερµανία- και αντί για συνέχεια των γιγαντιαίων προγραµµάτων αναθέρµανσης της οικονοµίας, -όπως επέµεναν οι ΗΠΑ-, στο τέλος το G20 αποφάσισε κάτι ενδιάµεσο: Να θέσει ως στόχο τη µείωση κατά το ήµισυ των δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων µέχρι το 2013. Κάθε χώρα όµως θα επιλέξει τη δική της πολιτική για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου. Συνεπώς, στο αµέ-

Με διπλωµατικότητα ξεπεράστηκε και το αδιέξοδο στο θέµα της επιβολής εισφορών στις τράπεζες, ώστε να επωµίζονται κι αυτές ένα µέρος του κόστους των κρίσεων που προκαλούν. Οι ηγέτες του G20 συµφώνησαν ότι κάθε χώρα που θέλει να επιβάλει εισφορές στις τράπεζες µπορεί να το κάνει. Συµφώνησαν επίσης να προωθήσουν µέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Επισήµως ανακοινώθηκε ότι στην επόµενη σύνοδο της Επιτροπής της Βασιλείας στη Σεούλ το Νοέµβριο θα παρουσιαστεί ένας «οδικός χάρτης» για την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της απαιτούµενης κεφαλαιακής επάρκειας των µεγάλων τραπεζών ώστε να προστατευτούν από ενδεχόµενες µελλοντικές χρηµατοοικονοµικές κρίσεις. Εκεί που δεν έγινε κανένα βήµα ήταν στο θέµα του ελέγχου στη λειτουργία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων –αλλά κανείς δεν είχε πλέον µεγάλες προσδοκίες.

VECTOR HELLAS ÌÏÍÏÐÑÏÓÙÐÇ ÅÐÅ

ÉÓÏËÏÃÉÓÌÏÓ ÔÇÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 - 8ç ÅÔÁÉÑÉÊÇ ×ÑÇÓÇ (1 ÉÁÍÏÕÁÑÉÏÕ 2009 - 31 ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009) ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóçò 2009 Â. ÅÎÏÄÁ ÅÃÊÁÔÁÓÔÁÓÅÙÓ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá 1.¸îïäá éäñýóåùò & Á' åãêáô. 1.097,09 1.097,09 0,00  ÓÕÍÏËÏ ÅÎÏÄÙÍ ÅÃÊÁÔ/ÓÅÙÓ 1.097,09 1.097,09 0,00 Ã. ÐÁÃÉÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ ÉÉ. Åíóþìáôåò ÁêéíçôïðïéÞóåéò 6. ¸ðéðëá & ëïéðüò åîïðëéóìüò 5.405,26 5.405,20 0,06  Óýíïëï Åíóþìáôùí Áêéí/óåùí 5.405,26 5.405,20 0,06 ÉÉÉ. Óõììåôï÷Ýò & Üëëåò ìáêñ. ÷ñçìáô. áðáéôÞóåéò 7. ËïéðÝò ìáêñ/ìåò áðáéôÞóåéò 190,76 Óýíïëï ìáêñ/ìùí áðáéôÞóåùí 190,76 ÓÕÍÏËÏ ÐÁÃÉÏÕ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 190,82 Ä. ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ ÉÉ. ÁðáéôÞóåéò 4. ×ñåþóôåò äéÜöïñïé 4.465,91 Óýíïëï áðáéôÞóåùí 4.465.91 ÉV. ÄéáèÝóéìá 1. Ôáìåßï 154.862,75 2. ÊáôáèÝóåéò üøåùò 990,39 Óýíïëï äéáèåóßìùí 155.853,14 ÓÕÍÏËÏ ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍÔÏÓ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 160.319,05 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 160.509,87

ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóçò 2008 ÐÁÈÇÔÉÊÏ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá Á. ÉÄÉÁ ÊÅÖÁËÁÉÁ 1.097,09 1.097,09 0,00 É. ÊåöÜëáéï  1. ÊáôáâåâëçìÝíï 1.097,09 1.097,09 0,00 Óýíïëï ÊáôáâåâëçìÝíïõ Êåöáëáßïõ IV. ÁðïèåìáôéêÜ êåöÜëáéá 5.405,26 5.405,20 0,06 1. Ôáêôéêü áðïèåìáôéêü  5.405,26 5.405,20 0,06 Óýíïëï Aðïèåìáôéêþí Kåöáëáßùí V. ÁðïôåëÝóìáôá åéò íÝï 190,76 1. Æçìßåò ÷ñÞóåùò åéò íÝï 2. Õðüëïéðï æçìéþí ðñïçã.÷ñÞóåùí 190,76 190,82 Óýíïëï áðïôåëåóìÜôùí åéò íÝï ÓÕÍÏËÏ ÉÄÉÙÍ ÊÅÖÁËÁÉÙÍ 4.281,14 Ã. ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÉÓ 4.281,14 ÉÉ. Âñá÷õðñüèåóìåò Õðï÷ñåþóåéò 1. ÐñïìçèåõôÝò 5. Õðï÷ñåþóåéò áðü öüñïõò ôÝëç 126.581,21 36.453,25 Óýíïëï âñá÷õðñüèåóìùí õðï÷ñåþóåùí 163.034,46 ÓÕÍÏËÏ ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÙÍ 167.315,60 167.506,42 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÐÁÈÇÔÉÊÏÕ

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóçò 2009 6.236,69 0,00 6.236,69  -6.236,69 0,00 0,00 0,00  -6.236,69 26,14 726.00-699,86

 -6.936,55 

ÐïóÜ Ðñïçã. ×ñÞóçò 200827.000,00 27.000,00

10.934,63 10.934,63-6.936,55 -25.402,12 -32.338,67 5.595,96

27.000,00 27.000,00

10.934,63 10.934,63

-7.172,48 -18.229,64 -25.402,12 12.532,51ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóçò 2008 6.478,86 0,00 6.478,86 ÊáèáñÝò æçìßåò ÷ñÞóçò ðñï öüñùí  -6.478,86 Óýíïëï äéáíåìïìÝíùí áðïô/ìáôùí ÷ñÞóçò Ç äéÜèåóç ôùí æçìéþí ãßíåôáé ùò åîÞò 3,38 2. Æçìßåò ÷ñÞóåùò åéò íÝï 86,54 83,16  -6.562,02 Óýíïëï äéáíåìïìÝíùí æçìéþí ÷ñÞóçò 0,00 610,46-6.936,55

-610,46

 -7.172,48 

-7.172,48

C.F. 2310 233121

154.913,91 0,00 154.913,91 154.913,91160.509,87

154.913,91 60,00

 154.973,91

154.973,91

167.506,42

ÐÉÍÁÊÁÓ ÄÉÁÈÅÓHÓ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÙÍ

ÊÁÔÁÓÔÁÓÇ ËÏÃÁÑÉÁÓÌÏÕ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÙÍ ×ÑÇÓÇÓ (1.1.2009 - 31.12.2009) É. ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÅÊÌÅÔÁËËÅÕÓÅÙÓ Ìåßïí: 1. ¸îïäá ÄéïéêçôéêÞò Ëåéôïõñãßáò 3. ¸îïäá Ëåéôïõñãßáò ÄéáèÝóåùò ÌåñéêÜ áðïô/ìáôá (æçìßåò) åêì/óçò ÐëÝïí: 1. Ðéóôùôéêïß ôüêïé & óõíáöÞ Ýóïäá Ìåßïí: 3. ×ñåùóôéêïß ôüêïé & óõíáöÞ Ýîïäá ÏëéêÜ áðïô/ìáôá (æçìßåò) åêì/óçò ÉÉ. ÌÅÉÏÍ: ÅÊÔÁÊÔÁ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÐëÝïí: 1. ¸êôáêôá & áíüñãáíá Ýóïäá Ìåßïí: 1. Åêôáêôá & áíüñãáíá Ýîïäá ÏñãáíéêÜ & Ýêôáêôá áðïô/ìáôá ÷ñÞóçò ÊáèáñÜ Áðïô/ìáôá (ÆÇÌÉÅÓ) ÷ñÞóçò ðñï öüñùí

ÐïóÜ Êëåéüì. ×ñÞóçò 2009

ÐïóÜ Êëåéüì. ×ñÞóçò 2009 -6.936,55 -6.936,55

ÐïóÜ Ðñïçã. ×ñÞóçò 2008 -7.172,48 -7.172,48

-6.936,55 -6.936,55

-7.172,48 -7.172,48

Èåóóáëïíßêç, 2 Ìáñôßïõ 2010 Ç ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÔÑÉÁ ÁÍÅÌÏÆÁËÇ ÁÉÊÁÔÅÑÉÍÇ (Á.Ä.Ô Ó 312798)

Ç ËÏÃÉÓÔÑÉÁ ÓÔÕËÉÁÍÏÕ ÌÁÑÉÁ (Á.Ä.Ô ÁÅ 691157Áñ.Áä. Ï.Å.Å. 23455 Á´ ÔÜîçò)

Η πτωτική πορεία των χρηματοδοτήσεων επί ελληνικού εδάφους συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Και ο Μάιος δε θα μπορούσε να συνιστά εξαίρεση, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες. Οπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο ετήσιος ρυθμός της συνολικής χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε 2,8% από 3,2% τον Απρίλιο του 2010 και από 4,2% το Δεκέμβριο του 2009. Το πιθανότερο είναι ότι έως το τέλος του έτους το κοντέρ θα έχει «μηδενίσει». Ετσι, η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασε το Μάιο του 2010 επιβράδυνση της τάξης του 3,4% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα, με εξαίρεση τη ναυτιλία και τον κλάδο ηλεκτρισμός-φωταέριο- ύδρευση, όπου παρουσιάστηκε επιτάχυνση. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των εγχώριων νοικοκυριών το Μάιο του 2010 ήταν μείον 143 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε περαιτέρω (Μάιος 2010: 2,0%, Απρίλιος 2010: 2,5%, Δεκέμβριος 2009: 3,1%). Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν μείον 64 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2010 (Μάιος 2009: θετική καθαρή ροή 186 εκατ. ευρώ), και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε (Μάιος 2010: 3,0%, Απρίλιος 2010: 3,3%, Δεκέμβριος 2009: 3,7%). Στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή ροή ήταν μείον 128 εκατ. ευρώ (Μάιος 2009: θετική καθαρή ροή 109 εκατ. ευρώ), και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους υποχώρησε περαιτέρω και έγινε αρνητικός (Μάιος 2010: -0,1%, Απρίλιος 2010: 0,6%, Δεκέμβριος 2009: 2,0%).

Οι καταθέσεις Ωστόσο, σημαντική αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Μάιο δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ. Διαμορφώθηκαν στα 379,7 δισ. ευρώ από 373,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1998.


OIKONOMIA

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

31

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.800

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο 1.569,99 (-1,58%)

1.700

1.525,53 (-2,83%)

VELL GROUP Α.Ε (ΚΟ) VIVARTIA ΑΒΕΕ ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. (ΚΟ) ΕΚΤΕΡ Α.Ε. (ΚΟ) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΗΛΕΚΤ/ΣΜΟΥ Α.Ε SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ Α.Ε. ΕΛΒΑΛ Α.Ε ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓ. ΑΛ AUTOHELLAS A.E. (ΚΟ)

1.468,86 (-3,71%)

1.600

1.460,46 (-0,57%)

1.447,15 (-0,91%)

25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

1.500 1.400 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗ ΙΛΥΔΑ Α.Ε (ΚΟ) Βιοχάλκο Ε.Β. Χαλκού και Αλουμ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (ΚΟ) ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε. (ΚΟ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. (ΚΟ) ALAPIS Α.Β.Ε.Ε. ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝ. ΑΕ MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ)

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ) 58,3

Μετοχές με πτώση

Xθεσινή Κεφαλαιοποίηση

Μετοχές που δεν άλλαξαν

135

Αξία Συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

72,0

58,8

Μεταβολή Κεφαλαιοποίησης Απόλυτη/Σχετική

-0,45-0,1%

Μετοχές με άνοδο

Αριθμός τεμαχίων

96

Του ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

«Χ

άλασε» χτες ο συντονισµός του ελληνικού µε τα διεθνή χρηµατιστήρια, καθώς στην Αθήνα ο γενικός δείκτης κατέγραψε ελαφρά υποχώρηση, ενώ στην Ευρώπη οι αγορές ανέβηκαν κατά τι.

Στα κακά νέα της ημέρας συγκαταλέγεται η νέα υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών - αυτή τη φορά από τη βρετανική HSBC, που λειτουργεί υποκαταστήματα και τη χώρα μας. Στον αντίποδα –στα καλά νέα- αξίζει να αναφερθεί ότι χτες έγινε γνωστή η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 6,5 δισ. ευρώ τον Μάιο. Ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ έκλεισε στις 1.447,15 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,91%. Από τις μετοχές

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 406.784,35 179.868,44 351.196,42 13.337,50 8.315.661,06 4.414.552,11 138.277,76 20.965,10 23.047,88 10.373,28

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 14,81 8,51 4,93 4,85 3,72 3,70 3,57 3,54 3,42 3,22

Αξία συναλλαγών σε χιλιάδες ευρώ 178.584,45 14.498,92 253.563,10 595.939,38 10.504,44 66.882,04 1.032.823,78 98.837,11 1.161.612,48 610.586,63

21.150.854

58

χρηματιστήριο αθηνών

Πτώση παρά την άνοδο στην Ευρώπη

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση (%) 8,26 5,24 4,84 3,90 2,80 2,48 2,22 1,89 1,82 1,71

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+2,80%), της ΔΕΗ (+2,40%) και των ΕΛΠΕ (+0,51%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Βιοχάλκο (-4,93%), της Motor Oil (-4,85%), της Marfin Popular Bank (-3,42%) και της Μυτιληναίος (-3,22%). Από το σύνολο των τίτλων 58 κινήθηκαν ανοδικά και 96 πτωτικά, ενώ 135 τίτλοι παρέμειναν σταθεροί. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 72 εκατ. ευρώ.

1.521,18 3.090,08 2.016,67 2.307,14 1.829,75 2.267,21 3.079,54 1.972,36 1.880,00 764,48 1.720,36 1.376,72 6.118,73 2.447,69 3.413,08 5.696,78 2.084,54

Τρέχουσα -1,70% -2,55% -0,94% -0,24% -1,94% -1,28% +0,48% -2,56% -2,29% -1,99% +2,80% -1,65% -1,27% -3,14% +1,83% -0,14% -2,01%

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 58,3 δισ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alapis με 3.816.920 τεμάχια, Εθνική με 2.237.483, MIG με 1.825.269 και ΟΤΕ με 1.348.078 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική με 20,397, ΟΤΕ με 8,315, ΟΠΑΠ με 6,102 και ΔΕΗ με 4,414 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ ΛΙΡΑ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,2339

1,2438

1,2154

ΑΓΓΛΙΑΣ

0,82

0,82656

0,8077

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,4443

7,5039

7,3326

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

9,5584

9,6349

9,415

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

110,25

111,13

108,6

1,3387

1,3494

1,3186

7,937

8,0005

7,8179

ΚΑΝΑΔΑ

1,2757

1,2859

1,2566

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

1,4119

1,4232

1,3907

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΔΟΛΑΡΙΟ

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.238,60 18,80


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

32

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS (ΚΟ)

4.67

0.08

1.74

5.53

4.40

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. (ΚO)

4.00

-0.10

-2.44

5.49

3.25

ΣΙΔΕΝΟΡ (ΚΑ)

2.19

-0.06

-2.67

6.70

1.94

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)

2.43

-0.07

-2.80

5.96

2.40

PASAL DEVELOPMENT 0.62 PROFILE (ΚΟ) 0.62 REDS (Κ) 0.95 REVOIL (ΚΟ) 0.74 RILKEN (ΚΟ) 3.13 SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO) 0.46 SPACE HELLAS (ΚΟ) 0.33 SPRIDER (KO) 0.46 TRASTOR ΑΕΕΑΠ 0.80 VELL GROUP (ΚO) 1.18 YALCO (ΚΑ) 0.39 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔ. (ΚO) 1.77 ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ) 0.57 ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (KO) 0.22 ΑΛΟΥΜΥΛ-ΜΥΛΩΝΑΣ (ΚΟ) 0.83 ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ (KO) 0.81 ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ) 1.08 ΑΤΛΑΝΤΙΚ (ΚΟ) 0.37 ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ) 1.42 ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 1.04 ΒΑΡΔΑΣ (ΚΟ) 0.30 ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΚΟ) 0.86 ΒΙΣ (ΚΟ) 0.98 ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (ΚΟ) 1.48 ΓΑΛΑΞΙΔΙ (ΚΟ) 0.30 ΔΑΙΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ) 6.00 ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ (ΚΟ) 0.61 ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚ. (ΚO) 1.43 ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ) 0.83 ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ) 1.19 ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ) 0.41 ΕΒΖ (ΚΑ) 0.71 ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ) 0.48 ΕΚΤΕΡ (ΚΟ) 0.80 ΕΛΑΣΤΡΟΝ (Κ) 0.38 ΕΛΒΕ (ΚΟ) 0.79 ΕΛΓΕΚΑ (ΚO) 0.92 ΕΛΙΝΟΪΛ (ΚO) 1.81 ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ) 1.05 ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (ΚΟ) 0.38 ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) 30.26 ΕΛΤΟΝ (ΚΟ) 0.47 ΕΛΤΡΑΚ (ΚO) 2.49 ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) 0.38 ΕΤΕΜ (Κ) 0.42 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ) 0.49 ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (KO) 2.90 ΖΗΝΩΝ (ΚΟ) 1.21 ΗΛΕΚ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) 1.38 ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚO) 0.55 ΙΛΥΔΑ (ΚΟ) 0.43 ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΚΟ) 0.76 ΙΝΤΕΑΛ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΟ)

8.26

0.00

0.00

8.26

8.26

Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης AEGEAN AIRLINES (ΚΟ) ALAPIS (ΚO) ALPHA BANK (KO) COCA COLA HBC (ΚΟ) EUROBANK EFG (ΚΟ) EUROBANK PROPERTIES FOLLI - FOLLIE (ΚΟ) FORTHNET (ΚΟ) FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) FRIGOGLASS (ΚΟ) J. & P. ΑΒΑΞ (ΚΟ) JUMBO (ΚΟ) LAMDA DEVELOPMENT(ΚΟ) MARFIN INVESTMENT GROUP (KO) MARFIN POPULAR BANK PUBLIC PROTON BANK (KO) S & B ΟΡΥΚΤΑ (ΚΟ) ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ) ΒΩΒΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ (ΚΟ) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΚΟ) ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) ΔΕΗ (ΚΟ) ΔΟΛ (ΚΟ) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) ΕΛΒΑΛ (ΚΑ) ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΚΟ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ) ΕΥΑΘ (ΚΟ) ΕΥΔΑΠ (ΚΟ) ΙΑΣΩ (ΚΟ) ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) ΙΝΤΡΑΚΟΜ (ΚΟ) ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ) ΚΑΕ (ΚΟ) ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) ΜΕΤΚΑ (ΚΟ) ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ) ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ) ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ) ΟΛΘ (ΚΟ) ΟΛΠ (ΚΟ) ΟΠΑΠ (ΚΟ) ΟΤΕ (ΚΟ) ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

2.39 0.27 4.13 17.06 3.79 5.53 17.50 0.68 7.00 9.40 1.37 5.10 3.78 1.04 1.41 0.80 4.15 1.01 3.28 1.91 4.10 0.35 12.40 1.18 9.06 1.12 3.00 5.88 4.30 4.08 4.96 2.16 0.75 0.66 2.69 4.93 3.26 8.35 0.55 0.44 7.45 3.91 12.40 15.00 10.40 6.25 3.40

-0.06 -0.01 -0.07 -0.24 -0.04 -0.06 0.24 -0.02 0.09 -0.18 0.02 0.00 -0.05 -0.02 -0.05 -0.01 -0.12 0.00 -0.17 -0.07 -0.04 -0.01 0.30 -0.01 -0.06 0.02 0.00 0.03 -0.12 0.01 -0.02 -0.03 0.01 -0.02 -0.03 -0.05 -0.10 -0.05 -0.01 0.00 -0.38 -0.13 -0.08 -0.28 -0.26 0.17 -0.10

-2.45 -3.57 -1.67 -1.39 -1.04 -1.07 1.39 -2.86 1.30 -1.88 1.48 0.00 -1.31 -1.89 -3.42 -1.23 -2.81 0.00 -4.93 -3.54 -0.97 -2.78 2.48 -0.84 -0.66 1.82 0.00 0.51 -2.71 0.25 -0.40 -1.37 1.35 -2.94 -1.10 -1.00 -2.98 -0.60 -1.79 0.00 -4.85 -3.22 -0.64 -1.83 -2.44 2.80 -2.86

4.65 0.89 13.01 21.00 12.94 8.64 19.00 2.03 12.28 10.99 4.08 9.55 8.60 3.32 3.49 2.34 5.94 2.47 5.28 6.35 7.46 1.28 17.40 3.82 28.25 2.25 6.74 8.98 10.78 7.72 7.10 4.70 1.76 1.97 5.20 7.50 6.24 11.77 2.14 1.54 12.80 6.74 17.30 18.60 19.66 12.79 13.45

2.16 0.23 4.12 12.48 3.46 4.99 12.00 0.60 4.52 5.26 1.27 4.50 3.60 0.86 1.35 0.74 3.50 0.96 2.89 1.78 3.85 0.35 10.83 0.77 8.97 1.00 2.56 5.35 4.30 3.80 4.92 2.07 0.64 0.55 2.48 4.29 2.93 7.84 0.53 0.43 6.70 3.53 10.79 11.12 10.37 5.33 3.40

-0.01 -0.01 0.00 -0.01 0.01 0.01 0.00 -0.01 -0.04 0.09 -0.01 0.00 -0.03 -0.02 0.00 0.00 0.01 0.02 0.00 -0.01 0.00 0.01 0.00 0.00 -0.03 0.10 0.01 0.02 0.00 0.00 0.00 0.02 -0.02 0.03 0.00 -0.01 -0.02 -0.07 0.00 0.00 -0.26 0.00 0.00 0.00 0.00 -0.01 0.00 -0.03 0.02 -0.03 -0.04 -0.01

-1.59 -1.59 0.00 -1.33 0.32 2.22 0.00 -2.13 -4.76 8.26 -2.50 0.00 -5.00 -8.33 0.00 0.00 0.93 5.71 0.00 -0.95 0.00 1.18 0.00 0.00 -9.09 1.69 1.67 1.42 0.00 0.00 0.00 2.90 -4.00 3.90 0.00 -1.25 -2.13 -3.72 0.00 0.00 -0.85 0.00 0.00 0.00 0.00 -2.00 0.00 -2.42 1.47 -5.17 -8.51 -1.30

1.96 1.02 1.78 1.20 4.55 0.76 0.86 2.08 1.76 1.19 0.74 2.22 1.00 0.60 1.42 1.85 1.61 1.50 2.40 2.59 0.90 1.17 1.96 2.33 0.66 7.90 0.82 2.00 1.89 1.50 0.94 1.67 1.35 1.12 0.86 1.53 1.38 2.83 2.08 0.61 60.70 0.73 3.14 0.58 0.95 0.91 2.94 1.63 3.40 0.96 1.42 1.37

0.41 0.62 0.74 0.67 2.58 0.36 0.28 0.41 0.79 0.32 0.34 1.53 0.50 0.16 0.57 0.60 0.96 0.25 1.05 0.95 0.25 0.60 0.82 0.87 0.27 4.49 0.54 1.12 0.50 0.75 0.30 0.52 0.35 0.57 0.33 0.70 0.53 1.76 0.86 0.30 30.02 0.43 2.07 0.27 0.35 0.45 1.12 0.70 1.20 0.42 0.39 0.68

3.29

-0.05

-1.50

7.00

3.28

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

15.25

-0.03

-0.20

26.63

13.16

ΙΝΤΕΡΤΕΚ (ΚΟ)

0.73

0.00

0.00

1.37

0.55

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

9.60

-0.10

-1.03

18.80

9.29

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΚΟ)

0.31

0.00

0.00

1.17

0.23

5.00

0.09

1.83

5.30

3.98

ΥΓΕΙΑ (ΚO)

1.08

-0.03

-2.70

2.34

0.94

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.67

-0.02

-2.90

2.09

0.58

ΚΑΝΑΚΗΣ (KO)

1.50

-0.02

-1.32

1.89

1.21

Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (KΟ)

0.65

-0.07

-9.72

1.27

0.50

A.S. COMPANY (ΚΟ)

0.52

-0.01

-1.89

1.07

0.45

ΚΑΡΑΤΖΗΣ (ΚΟ)

1.26

-0.13

-9.35

1.80

1.08

ALSINCO (KO) ALTER CHANNEL (ΚΟ) ASPIS BANK (ΚΟ) AUDIOVISUAL (ΚΟ) AUTOHELLAS (ΚΟ)

0.82 1.09 0.37 0.52 1.78

0.00 -0.01 -0.01 0.00 0.03

0.00 -0.91 -2.63 0.00 1.71

1.39 3.08 1.08 2.27 2.20

0.57 0.95 0.34 0.38 1.52

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ (ΚΟ)

1.09

0.00

0.00

3.36

0.99

ΚΟΡΡΕΣ (KO)

4.97

-0.02

-0.40

7.79

4.70

ΚΡΕ.ΚΑ A.E. (KA)

0.60

0.03

5.26

1.31

0.46

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (KO)

4.25

0.05

1.19

9.35

3.76

ΚΡΙ ΚΡΙ (ΚO)

1.40

0.03

2.19

1.81

1.15

ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ)

0.45

0.01

2.27

1.24

0.29

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΚO)

0.57

0.02

3.64

0.91

0.52

BYTE COMPUTER (ΚΟ)

0.65

0.01

1.56

1.23

0.51

ΚΥΛ. ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)

1.54

0.02

1.32

2.22

1.23

CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ (ΚΟ)

0.54

0.01

1.89

1.44

0.42

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Κ)

2.50

0.00

0.00

5.00

2.17

CYCLON ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.50

0.01

2.04

1.25

0.39

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ FHL (ΚΟ)

0.67

0.00

0.00

1.08

0.40

EUROBROKERS (KO)

0.80

0.00

0.00

1.87

0.61

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.25

-0.01

-3.85

1.26

0.22

EURODRIP (ΚO)

0.63

-0.01

-1.56

0.98

0.58

ΛΑΝΑΚΑΜ (ΚO)

0.44

0.00

0.00

2.08

0.40

EUROLINE ΑΕΕΧ (KO)

1.25

0.00

0.00

1.54

0.96

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.57

0.00

0.00

0.74

0.52

EUROMEDICA (KO)

2.98

0.00

0.00

6.10

2.81

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.57

0.00

0.00

0.74

0.52

F.G. EUROPE (ΚΟ)

0.88

0.00

0.00

1.65

0.69

ΛΙΒΑΝΗ (ΚΟ)

0.34

0.00

0.00

1.08

0.33

FLEXOPACK (ΚO)

7.70

0.04

0.52

8.45

7.10

INFO-QUEST (ΚΟ)

1.06

0.00

0.00

1.95

0.83

INFORM ΛΥΚΟΣ Π. (ΚΟ)

1.05

-0.05

-4.55

1.91

0.91

INTERINVEST AEEX (KO) KLEEMAN HELLAS (KO) LAVIPHARM (ΚΟ) LOGISMOS (ΚΟ) MEDICON ΕΛΛΑΣ (KO) MEVACO (KO) MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. (KO) MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (ΚΟ) MODA BAGNO - ΒΑΡΒΕΡΗΣ (ΚΟ) NEWSPHONE (ΚΟ) NEXANS HELLAS (ΚΟ)

0.76 1.76 0.62 0.40 3.45 0.79 4.00 2.23 0.36 0.49 2.55

0.00 -0.06 -0.01 0.00 0.11 0.00 0.00 0.00 0.00 0.01 0.19

0.00 -3.30 -1.59 0.00 3.29 0.00 0.00 0.00 0.00 2.08 8.05

1.36 2.97 1.68 0.84 4.16 1.55 4.80 2.41 0.86 0.88 4.25

0.70 1.60 0.45 0.34 2.22 0.65 4.00 1.36 0.33 0.40 2.04

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΚΟ) ΜΙΝΕΡΒΑ (ΚΑ) ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (ΚΟ) ΜΠΗΤΡΟΣ HOLD. (ΚΟ) ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ (ΚΟ) ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ) ΝΕΩΡΙΟΝ (ΚΟ) ΝΗΡΕΥΣ (ΚO) ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ (ΚΟ) ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (K) ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (Π) ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ) ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.32 1.30 1.01 0.60 0.83 0.45 0.50 0.65 0.44 0.46 0.60 0.40 0.65 2.94

0.00 0.00 0.00 0.03 0.00 0.01 -0.01 0.03 0.03 0.00 0.00 0.02 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 5.26 0.00 2.27 -1.96 4.84 7.32 0.00 0.00 5.26 0.00 0.00

0.94 2.00 2.19 1.30 1.50 1.29 1.52 0.97 0.79 0.75 0.81 1.12 2.78 4.70

0.28 1.14 0.95 0.52 0.61 0.40 0.42 0.48 0.27 0.41 0.45 0.38 0.43 2.55

Μετοχές ΠΗΓΑΣΟΣ (ΚΟ) ΠΛΑΣΤ. ΚΡΗΤΗΣ (KΟ) ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟ) ΣΕΛΜΑΝ (Κ) ΣΕΛΟΝΤΑ (ΚΟ) ΣΠΥΡΟΥ (KΟ) ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ) ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ) ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (ΚΑ) ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ) ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ (ΚΟ) ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ) ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (ΚΟ)

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ 1.40 3.19 0.54 0.38 0.55 0.52 0.68 0.83 0.26 0.40 3.40 0.85 0.90 0.47

-0.09 0.02 -0.01 0.00 0.00 0.00 0.00 -0.01 -0.01 0.00 0.00 0.00 0.03 0.00

-6.04 0.63 -1.82 0.00 0.00 0.00 0.00 -1.19 -3.70 0.00 0.00 0.00 3.45 0.00

2.95 4.19 1.02 0.92 0.94 0.91 2.08 2.35 0.59 0.64 5.49 1.97 1.87 0.50

1.35 2.94 0.44 0.33 0.41 0.45 0.50 0.71 0.26 0.27 3.17 0.80 0.68 0.37

8.10 2.30 0.44 9.00 0.88 2.33 0.67 0.68 3.27 0.81 2.19 0.45 0.36 0.36 0.41 0.30 25.40 1.11 1.23 1.01 1.80 4.53 1.96 0.85 1.66 38.40 0.43 0.57 8.99 1.02 6.54 15.40 6.73 1.05 17.38 0.86 86.00 7.32 0.46 22.88 4.30 0.77 0.28 3.52 0.40 0.40 2.17 0.91 1.08 0.44 0.78 0.91 0.80 18.00 18.00

6.42 1.12 0.22 7.20 0.24 0.72 0.36 0.25 0.94 0.18 1.11 0.14 0.15 0.11 0.15 0.10 18.62 0.30 0.36 0.22 1.02 2.07 1.14 0.20 0.45 30.03 0.12 0.22 7.17 0.34 2.75 6.65 4.50 0.17 12.63 0.13 57.05 2.17 0.27 14.27 2.29 0.24 0.10 2.83 0.12 0.30 0.98 0.18 0.21 0.16 0.15 0.34 0.22 8.00 8.00

Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών ALPHA ΑΣΤ. ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟ) ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚΟ) CPI (ΚΟ) CROWN HELLAS CAN (Κ) ELBISCO ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΚA) ELMEC SPORT (Κ) INFORMER (KO) INTERFISH ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ (ΚO) MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) NUTRIART (πρώην ΚΑΤΣΕΛΗΣ) (Κ) OLYMPIC CATERING (ΚΟ) PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (ΚΟ) PC SYSTEMS AE (ΚΟ) QUALITY & RELIABILITY (ΚΟ) SPIDER (ΚΟ) UNIBIOS (ΚΟ) VIVARTIA ABEE (KΟ) VIVERE ΑΘΗΝΑ (ΚΟ) ΑΝΕK (ΚΟ) ΑΝΕΚ (ΠΟ, ‘96) ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (ΚΟ) ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΦΟΙ Χ.ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΟ) ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ (Κ) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ AB (KO) ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ) ΓΕΒ (ΚΑ) ΓΕΚΕ - PRESIDENT (ΚΑ) ΕΚΔ. ΛΥΜΠΕΡΗ (ΚΟ) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ) ΖΑΜΠΑ (Κ) ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΕΤ (ΚΟ) ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε. (ΚΟ) ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΕΙΑΧΗ (ΚΟ) ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚO) ΚΑΡΕΛΙΑΣ (Κ) ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ) ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΑ) ΛΑΜΨΑ (ΚΟ) ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ) ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ) ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ) ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ (Κ) ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΚΑ) ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (ΠΑ) ΝΙΚΑΣ (ΚO) ΝΤΙΟΝΙΚ (ΚΟ) ΠΕΡΣΕΥΣ (ΚΟ) ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ (Κ) ΣΑΤΟ (ΚΟ) ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ) ΤΕΧΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ) ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΚO) ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ(ΠΟ)

7.60 1.42 0.22 8.00 0.46 0.72 0.46 0.33 0.99 0.28 1.13 0.18 0.25 0.15 0.17 0.11 22.91 0.44 0.47 0.23 1.20 2.17 1.53 0.33 0.50 35.73 0.17 0.25 8.16 0.60 2.83 8.28 4.68 0.22 14.00 0.14 62.00 3.29 0.30 18.12 3.30 0.35 0.12 3.48 0.12 0.40 0.98 0.25 0.21 0.19 0.21 0.36 0.30 16.98 16.98

0.00 0.02 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.03 0.00 0.00 0.01 0.00 0.00 0.00 0.00 1.14 0.00 0.00 -0.04 0.00 0.01 0.00 0.00 -0.01 0.00 0.00 -0.01 0.00 0.00 -0.10 -0.53 -0.04 -0.01 0.00 0.01 0.00 0.07 0.00 -0.13 -0.15 0.02 0.00 0.00 -0.01 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 -0.01 0.00 0.01 0.00 0.00

0.00 1.43 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 3.12 0.00 0.00 5.88 0.00 0.00 0.00 0.00 5.24 0.00 0.00 -14.81 0.00 0.46 0.00 0.00 -1.96 0.00 0.00 -3.85 0.00 0.00 -3.41 -6.02 -0.85 -4.35 0.00 7.69 0.00 2.17 0.00 -0.71 -4.35 6.06 0.00 0.00 -7.69 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 -4.55 0.00 3.45 0.00 0.00

Μετοχές ΦΙΕΡΑΤΕΞ (ΚΟ) ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ) ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ (ΚΟ)

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Ανώ- Κατώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ 0.15 0.26 0.18

0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00

0.69 0.76 0.61

0.13 0.24 0.14

0.12 0.06 0.12 1.46 0.54 0.14 0.40 0.20 0.67 0.12 0.13 0.17 3.70 0.10 0.43 0.17 0.18 0.76 0.07 0.09 0.20 0.23 0.26 0.09 0.43 0.22 0.78 0.80 0.11

0.00 0.00 0.00 0.01 -0.01 0.00 -0.01 0.00 0.00 0.00 0.00 0.01 0.00 0.00 -0.04 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.01 -0.01 0.00 0.00 0.01 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.69 -1.82 0.00 -2.44 0.00 0.00 0.00 0.00 6.25 0.00 0.00 -8.51 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 5.26 -4.17 0.00 0.00 2.38 0.00 0.00 0.00 0.00

0.28 0.06 0.17 2.07 2.09 0.53 2.97 0.72 0.89 0.36 0.48 0.25 4.00 0.24 1.99 0.31 0.44 0.86 0.19 0.18 0.73 0.48 0.60 0.48 0.56 0.46 0.78 2.25 0.30

0.09 0.00 0.07 1.04 0.37 0.13 0.38 0.14 0.62 0.10 0.07 0.10 2.00 0.07 0.43 0.11 0.18 0.33 0.05 0.06 0.15 0.19 0.23 0.08 0.27 0.17 0.00 0.67 0.09

6.98 15.01

-0.07 -0.23

-0.99 -1.51

15.77 29.35

6.66 14.33

ALPHA TRUST ΑΕΠΕΥ (KO) BIOMEDICAL & ROBOTICS TECHNOLOGY (KO)

1.00

0.00

0.00

1.05

0.95

2.47

0.00

0.00

2.85

1.80

DIVERSA COMMERCIAL (KO)

2.86

0.00

0.00

2.86

2.60

DOPPLER (KO)

2.34

0.00

0.00

2.72

2.34

ENTERSOFT (KO)

1.40

0.00

0.00

1.80

1.29

ENVITEC (KO)

1.84

0.00

0.00

4.46

1.84

EPSILON NET (KO)

0.75

0.06

8.70

2.46

0.49

EUROXX (KO)

4.03

0.00

0.00

4.03

3.03

FOODLINK

2.40

0.00

0.00

2.43

2.01

MEDITERRA (KO)

2.15

0.00

0.00

2.29

1.95

OPTRONICS (KO)

2.40

0.00

0.00

3.19

2.10

PERFORMANCE TECHNOLOGIES (KO)

2.52

0.00

0.00

2.80

1.15

VIDAVO HEALTH TELEMATICS (KO)

3.96

0.00

0.00

3.96

3.22

ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ)

1.12

0.00

0.00

1.39

1.05

ALMA - ΑΤΕΡΜΩΝ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

HITECH SNT (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (KΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΛΑΝ-ΝΕΤ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.00

0.00

0.00

0.00

0.00

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ) ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ) ALTIUS AEEX (ΚΟ) ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ (ΚO) MICROLAND COMPUTERS (ΚΟ) ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ) ΕΝ.ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. (ΚO) ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΚΟ) ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ Α.Ε. (ΠΟ) ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00

Σε Επιτήρηση ALTEC (KO) ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ COMPUCON (KO) FASHION BOX (ΚΟ) HELLAS ON LINE (KO) RIDENCO (ΚΟ) ΑΕΓΕΚ (ΚΟ) ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (ΚΟ) ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ) ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (ΚΑ) ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ (ΚΟ) ΕΙΚΟΝΑ & ΗΧΟΣ (ΚΟ) ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ) ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΙ (ΚΟ) ΕΛΦΙΚΟ (ΚO) ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ) ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (ΚO) ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΚO) ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠO) ΚΟΥΜΠΑΣ (ΚΟ) ΜΑΪΛΛΗΣ (ΚΟ) ΜΑΡΑΚ (ΚΟ) ΝΕΛ (ΚΟ) ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ) ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ) ΣΑΟΣ (ΚΟ) ΣΙΔΜΑ (ΚΟ) ΤΕΞΑΠΡΕΤ (ΚO)

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 NBGAM ETF ATHEX GENERAL INDEX

Εναλλακτική Αγορά

Ανεσταλμένες

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: HITECH SNT (ΚΟ), ΑΦΟΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΚΟ), ΑΛΥΣΙΔΑ (ΠΟ), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (ΚΟ), ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ), ΛΑΝ-ΝΕΤ, ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ), BETANET (KO), ΣΑΟΣ (ΚΟ), ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (ΚΟ), ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ (ΚΟ), MICROLAND COMPUTERS (KO), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (ΚΑ), ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΤΕΡΜΩΝ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ .

www.eurobankequities.gr Φιλελλήνων 10 Τηλεφωνικό κέντρο: 2103720000 fax: 2103720001


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

33

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 25/6/2010 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΟΣ BASE 95 - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUR INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΙΟΝΙΚΗ ΖΩΗΣ ΣΥΝΤ.ΠΡΟΓΡ.ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE COMMODITY MAX 30 EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN INCOME ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ΜΕΤΟΧΙΚO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. GENIKI ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ALPHA TRUST OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΜΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURP BLUE CHIPS P EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS P II EUR EUROBANK EFG I (LF) SP PURP BLUE CHIPS III PROTECT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERAMERICAN (LF) SPECIAL PURPOSE GREEK MAX 50 EUR INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

22,575,348.99 18,842,762.26 105,402,842.72 12,741,659.19 295,222,729.46 23,574,923.09 14,838,244.44 6,396,403.93 9,815,188.06 107,724,080.50 1,279,173.64 42,216,745.51 5,034,550.21 15,218,052.00 4,701,587.97 165,412,361.78 8,976,838.78 3,481,022.06 8,956,071.26 6,841,722.50 8,318,441.63 11,635,125.96 27,946,195.96 9,621,216.83 3,408,327.27 82,908,715.29 27,536,582.24 4,222,071.17 147,896,982.79 31,704,343.82 7,415,799.44 25,583,981.86 29,230,539.81 14,785,831.31 9,434,518.36 28,062,079.98 11,745,028.32 19,989,015.77 38,178,929.33 300,962,047.07 5,502,762.33 26,778,159.09 54,227,872.17 119,140,203.83 51,873,411.59 14,113,598.02 122,986.75 6,203,283.50 656,177.37 13,016,232.89 1,008,417.48 1,322,888.14 5,227,058.61 13,306,856.69 3,622,222.91 3,175,711.21 118,053,260.49 57,094,038.08 13,224,530.76 53,196,537.78 101,147,738.24 54,751,190.04 14,787,613.31 49,930,718.70 61,601,606.10 30,337,362.26 3,620,830.79 398,755.04 9,262,370.03 46,105,122.99 19,986,565.78 3,383,197.81 4,466,565.29 3,922,296.59 ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ 6,350,311.28 3,766,312.41 17,980,694.17 27,493,134.10 12,378,391.51 12,222,432.29 139,215,390.59 135,209,145.44 15,143,175.45 16,125,431.45 42,022,085.32 34,786,122.06 36,787,088.79 24,824,810.12 1,018,053.38 12,220,289.68 61,615,032.33 1,796,183.16 9,338,090.09 740,830.70 57,628,881.54 123,560,184.12 19,309,613.65 4,207,169.36 142,486.71 10,538,941.24 1,068,353.62 87,989,143.90 8,531,489.73 6,720,611.00 44,948,308.39 5,589,319.97 146,760,473.20 51,973,207.21 22,942,182.29 1,357,886.62 77,786,001.62 46,392,912.02 41,495,118.20 4,193,271.99 522,117.05 2,348,509.67 9,642,617.70 1,734,671.49 15,314,927.57 8,332,271.99 44,584,881.00

4.512 6.955 7.199 5.850 2.735 7.488 5.739 4.453 6.574 8.069 11.193 6.559 3.380 8.853 8.908 12.647 13.023 5.383 4.533 3.230 3.407 6.795 8.001 1.768 12.480

4.335 6.801 7.109 5.691 2.735 7.432 5.696 4.391 6.477 8.069 10.553 6.462 3.130 8.787 8.908 12.490 12.640 5.225 4.488 3.103 3.382 6.728 7.842 1.764 12.173

4.424 6.852 7.163 5.749 2.735 7.488 5.739 4.427 6.477 8.069 10.660 6.494 3.130 8.853 8.908 12.584 12.768 5.278 4.533 3.166 3.407 6.728 7.922 1.768 12.296

-0.39% -0.20% 0.06% -0.20% 0.05% -0.67% -0.71% -0.84% -0.47% -0.06% -0.00% -0.57% -0.40% -0.11% -0.11% -0.15% -0.88% -0.17% -0.35% 0.17% -0.10% 0.02% -0.51% 0.00% -0.16%

-12.15% -17.58% -20.75% -17.53% -23.02% -17.03% -19.89% -17.50% -15.06% -9.05% -2.51% -18.19% -21.21% -14.91% -14.68% -17.11% -23.86% -10.49% -13.58% -17.46% -7.91% -12.06% -20.09% -8.35% -15.93%

16.867 12.765 11.406 4.575 7.129 7.299 8.113 8.679 8.693 3.824 7.597 7.008 3.034 5.526 5.783 5.764 9.566 11.240 8.607 10.451 10.936 1,202.990 1,197.880 1,127.910 1,157.150 923.500 979.110 4.496 3.563 3.054 8.184 3.275 10.710 10.472 9.289 3.227 9.530 31.295 8.992 1.082 10.142 3.281 2.924 4.774 2.639 3.438 4.334 205.884 3.338

16.371 12.390 11.071 4.519 7.040 7.208 7.572 8.257 8.271 3.720 7.228 6.955 2.992 5.526 5.783 5.764 9.111 10.705 8.156 9.904 10.936 1,202.990 1,197.880 1,127.910 1,157.150 923.500 979.110 4.441 3.511 3.009 8.063 3.131 10.290 10.062 9.104 3.203 9.156 30.906 8.812 1.074 10.066 3.185 2.895 4.726 2.586 3.238 4.291 204.860 3.176

16.536 12.515 11.182 4.553 7.093 7.262 7.726 8.426 8.440 3.758 7.376 7.008 3.016 5.526 5.783 5.764 9.111 10.705 8.197 9.954 10.936 1,202.990 1,197.880 1,127.910 1,157.150 923.500 979.110 4.474 3.511 3.009 8.063 3.195 10.500 10.267 9.289 3.227 9.343 31.139 8.992 1.082 10.142 3.217 2.924 4.774 2.613 3.338 4.291 204.860 3.240

-0.19% -0.07% -0.03% -0.04% -0.12% -0.04% -0.29% -0.15% -0.90% -0.23% 0.24% -0.13% -0.16% -0.39% -0.07% -0.12% -0.09% 0.39% -0.36% -0.02% -0.02% 0.05% 0.05% -0.00% -0.00% -0.39% -0.39% -0.08% -0.03% -0.11% -0.15% -0.08% -0.28% -0.28% -0.31% -0.15% -0.08% -0.13% 0.35% -0.05% -0.11% -0.19% -0.00% -0.03% 0.38% -0.11% -0.20% 0.13% 0.01%

1.62% 2.49% 21.55% 1.07% 2.68% 8.84% -9.28% -11.01% -13.33% -4.49% -9.80% 2.88% -4.43% 19.18% 1.29% 0.54% -3.46% 1.28% -5.31% -1.01% 1.52% -1.03% -1.00% -2.67% -2.65% -5.75% -5.73% 0.30% 0.20% -3.78% -0.19% -2.04% -1.46% -1.93% -3.75% 3.69% -3.18% 17.50% -8.04% -3.62% -5.53% -2.43% -1.41% -0.94% -9.18% 0.42% 16.80% -2.01% -1.35%

2.135 6.988 3.736 13.680 2.749 6.073 9.259 9.286 5.567 10.116 7.091 29.565 11.337 4.382 4.768 1.550 4.203 0.920 0.991 5.256 1.423 6.593 1.146 15.051 769.290 770.390 2.815 13.147 1.987 4.906 7.691 2.386 18.888 4.466 0.354 0.382 7.721 7.403 8.151 1.176 9.009 9.010 3.030 1.696 2.149 1.622 9.988

1.993 6.589 3.523 12.898 2.630 5.809 9.076 9.102 5.457 9.915 6.999 28.695 11.003 4.253 4.627 1.497 4.161 0.911 0.967 5.126 1.409 6.527 1.134 15.051 769.290 770.390 2.731 12.637 1.909 4.716 7.614 2.362 18.514 4.377 0.351 0.378 7.644 7.403 8.151 1.164 8.829 8.830 2.856 1.599 2.128 1.605 9.691

2.033 6.655 3.558 13.028 2.656 5.868 9.167 9.194 5.512 10.016 7.055 28.985 11.114 4.296 4.674 1.497 4.203 0.920 0.977 5.178 1.423 6.593 1.146 15.051 769.290 770.390 2.787 12.764 1.929 4.764 7.691 2.385 18.701 4.421 0.354 0.382 7.721 7.403 8.151 1.176 9.009 9.010 2.885 1.615 2.149 1.622 9.889

-0.40% -0.48% -0.49% -0.55% -0.51% -0.65% -0.33% -0.40% -0.54% -0.37% -0.49% -0.95% -0.20% -0.29% -0.46% -0.51% -0.72% -0.35% -0.46% 0.22% -0.17% -0.56% -0.26% -0.52% -3.23% -3.23% -0.66% -0.50% -0.43% -0.65% -0.23% -0.72% -0.35% -0.25% -0.23% -0.70% -0.04% -0.10% 0.05% -0.26% -0.20% -0.20% -0.58% -0.64% -0.59% -0.44% -0.30%

-30.94% -28.42% -37.67% -32.24% -22.31% -29.10% -28.22% -28.28% -32.38% -28.13% -37.63% -28.15% -22.15% -28.06% -26.87% -31.49% -25.32% -21.05% -25.67% -23.53% -27.83% -31.61% -32.74% -32.22% -31.00% -30.98% -33.14% -29.61% -24.49% -28.65% -25.80% -28.77% -25.85% -23.67% -25.55% -28.88% -8.57% -11.26% -9.75% -20.01% -17.88% -17.88% -28.05% -29.97% -26.67% -24.93% -28.56%

ΤΙΤΛΟΙ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC TOP 20 ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. HSBC ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛ.ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ TRUST ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURPOSE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP DBLE CLICK EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER EUR EUROBANK EFG (LF) SPECIAL PURP ALL WEATHER PLUS EUR EUROBANK EFG I (LF) SPECIAL PURPOSE DUAL FORMULA EUR ΚΥΠΡΟY FUND OF FUNDS METOXIKO EUROBANK EFG (LF) SP 8% EQUITY FORMULA $ USD MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS$ USD EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ SOLIDUS MID RISK GREEK MUTUAL FUND-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ.

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ 10,958,954.48 56,481,718.04 3,034,316.26 5,415,055.48 11,083,556.69 35,288,111.61 5,383,209.21 26,145,650.45 6,237,703.50 19,364,239.87 13,375,418.37 844,107.13 367,709.27 4,274,846.99

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2010

1.725 32.980 6.428 3.216 0.648 7.089 0.608 6.620 2.403 1.481 1.742 0.863 2.107 7.007

1.674 32.176 6.271 3.137 0.635 6.950 0.586 6.376 2.378 1.397 1.626 0.838 2.006 6.670

1.708 32.176 6.271 3.137 0.635 6.950 0.598 6.507 2.402 1.411 1.659 0.846 2.026 6.737

-0.25% -0.58% -1.01% -0.05% -0.50% -0.82% -0.76% -0.41% -0.58% -0.23% -0.39% -0.58% -0.47% -0.48%

-24.56% -31.34% -35.96% -26.36% -26.80% -31.87% -27.84% -33.35% -26.16% -32.29% -30.78% -23.70% -28.91% -28.06%

15,807,183.98 12.763 2,942,663.86 7.379 6,824,891.70 5.306 10,666,556.22 10.511 15,191,527.43 11.995 3,485,792.51 5.489 8,081,896.99 5.244 3,900,253.38 2.155 1,075,312.80 7.717 18,724,683.62 3.246 28,229,868.60 3.400 1,207,180.97 9.037 651,985.07 1,132.350 35,480,763.65 1,151.340 700,049.52 998.220 40,965,825.57 999.650 39,547.69 898.950 4,303,092.37 900.340 3,780,533.12 3.333 1,930,523.51 4.584 4,139,528.00 1.518 1,842,865.81 2.688 3,844,113.38 2.628 1,718,557.33 2.776 52,300,649.31 1.312 8,046,891.63 14.538 16,660,091.28 13.540 44,228,081.97 10.820 9,653,727.01 0.693 12,779,114.98 0.881 2,861,629.11 8.517 3,461,700.23 8.590 1,230,664.83 8.592 139,062,378.56 8.180 43,448,300.30 7.211 1,426,800.82 3.104 22,093,972.31 10.119 5,932,801.84 2.062 5,419,649.96 2.128 2,790,456.55 4.015 1,749,746.72 2.999 9,356,936.76 1.482 19,518,827.88 2.978 19,134,906.29 5.294 12,270,521.33 2.827 31,038,625.93 2.165 638,203.25 17.348 3,443,428.41 277.695 1,843,400.44 5.465 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ

12.033 7.058 5.201 10.303 11.758 5.327 5.192 2.134 7.526 3.213 3.366 8.947 1,132.350 1,151.340 998.220 999.650 898.950 900.340 3.234 4.448 1.459 2.583 2.538 2.669 1.298 14.392 13.272 10.606 0.686 0.872 8.347 8.418 8.420 8.016 7.139 3.073 9.917 1.924 1.986 3.747 2.824 1.438 2.906 5.165 2.758 2.122 16.709 272.250 5.199

12.155 7.130 5.253 10.407 11.876 5.381 5.244 2.155 7.603 3.246 3.400 9.037 1,132.350 1,151.340 998.220 999.650 898.950 900.340 3.300 4.539 1.473 2.609 2.564 2.696 1.312 14.538 13.406 10.713 0.693 0.881 8.517 8.590 8.592 8.180 7.211 3.104 10.119 1.964 2.027 3.824 2.911 1.467 2.906 5.165 2.758 2.122 17.050 272.250 5.305

-0.26% -1.28% 0.72% 0.69% -1.52% -0.01% -0.60% -0.56% 0.29% -0.31% -0.59% 0.00% -1.66% -1.66% -1.82% -1.82% -1.71% -1.71% 0.59% -1.23% -0.63% 0.26% -0.28% 0.14% -0.36% -0.72% -0.32% -0.73% -0.39% -1.07% -0.13% -0.27% -0.26% -0.23% -0.07% -0.81% 0.00% -0.49% -0.32% -0.78% -0.76% -0.37% 0.63% -0.46% -0.76% -0.98% -0.03% -1.39% 0.27%

0.79% 9.09% 17.21% 1.86% -4.00% -2.66% 9.01% -7.95% 3.55% -5.59% -10.42% -9.63% 1.57% 1.59% -9.02% -9.00% -9.05% -9.03% -17.99% -6.10% -0.01% 10.88% 7.71% 12.59% 4.17% 8.46% 2.60% 7.80% 4.28% 7.02% -6.09% -5.58% -3.76% -7.44% -5.95% 0.74% -4.28% -11.80% 8.68% 2.00% -2.96% 2.94% 14.60% 5.94% -0.62% 2.76% 9.63% -2.29% -2.70%

13,360,918.28 21,875,502.69 6,590,612.76 224,160,506.84 9,791,888.60 1,882,483.24 6,857,053.86 51,809,309.33 4,292,508.68 70,300,647.08 107,016,451.53 151,029,648.31 5,055,354.35 11,975,587.62 23,746,477.13 54,803,857.24 10,354,932.78 157,190,684.17

6.565 12.497 5.644 11.105 6.866 3.550 5.418 7.428 5.999 3.269 3.824 1.921 4.698 5.371 5.297 3.570 8.264 2.345

6.420 12.249 5.588 11.105 6.866 3.532 5.364 7.384 5.954 3.269 3.786 1.921 4.651 5.371 5.297 3.552 7.939 2.345

6.551 12.373 5.644 11.105 6.866 3.546 5.418 7.421 5.984 3.269 3.805 1.921 4.698 5.371 5.297 3.570 8.102 2.345

-0.43% -0.03% -0.08% -0.00% -0.13% -0.07% -0.01% -0.01% 0.01% 0.00% 0.07% 0.01% 0.01% 0.00% -0.01% 0.01% -0.04% 0.01%

0.65% 0.40% -3.47% 0.61% -0.56% -1.92% -1.91% 0.47% 3.28% 0.00% -2.26% 1.32% 1.25% 0.61% -0.73% 0.61% -0.66% 1.64%

63,879,829.02 32,526,140.22 23,245,853.44 19,643,482.04 1,100,385.12 ΜΙΚΤΑ Α/Κ

11.653 11.587 1.098 1.039 2.493

11.653 11.587 1.098 1.039 2.493

11.653 11.587 1.098 1.039 2.493

0.02% -0.03% -0.07% -0.00% -0.04%

0.16% 0.09% -0.01% -1.19% 1.25%

1,530,529.61 1,360,827.54 1,142,287.96 12,197,940.90 39,072,099.69 68,703,395.97 23,442,493.84 10,369,720.09 3,547,821.11 5,157,619.25 541,940,996.86 27,216,234.06 4,326,724.58 58,632,567.34 25,699,356.52 11,856,230.93 10,519,969.17 8,427,190.02 19,845,316.77 3,221,067.55 35,466,044.16 6,982,776.80 31,685,298.90 12,208,078.15 11,544,595.99 773,238.22 996,523.34 11,227,307.53 3,224,450.87 2,728,890.61 795,936.80 13,906,409.22 1,854,535.87

4.485 9.064 9.472 9.560 6.904 7.085 9.639 8.560 8.094 7.956 3.701 2.986 5.266 11.633 4.766 9.390 8.843 2.885 5.875 1.595 12.923 4.638 8.211 2.498 2.413 6.508 6.688 2.854 2.730 5.536 1.773 2.031 7.354

4.228 8.546 9.193 9.145 6.509 6.945 9.448 8.328 7.875 7.780 3.701 2.956 5.136 11.516 4.718 9.296 8.843 2.856 5.647 1.476 12.667 4.373 8.070 2.461 2.365 6.379 6.556 2.826 2.571 5.268 1.757 2.026 7.354

4.271 8.632 9.286 9.237 6.575 7.015 9.544 8.412 7.954 7.858 3.701 2.986 5.188 11.633 4.766 9.390 8.843 2.885 5.704 1.476 12.795 4.417 8.070 2.461 2.389 6.444 6.622 2.854 2.650 5.375 1.764 2.031 7.354

-0.29% -0.40% -0.49% -0.26% -0.57% -0.20% -0.62% -0.24% -0.44% -0.18% -0.29% -0.57% -0.77% -0.42% -0.16% -0.06% -0.38% -0.08% -0.43% -0.57% -0.09% -0.50% -0.24% -0.36% -0.40% -0.42% -0.52% -0.51% 0.00% -0.28% -0.84% -0.12% -0.13%

-32.12% -30.46% -4.98% -19.84% -23.85% -23.27% -16.78% -21.26% -20.46% -22.03% -22.51% -18.00% -23.60% -23.66% -12.02% -10.62% -13.76% -12.96% -24.83% -25.63% -22.73% -19.26% -9.88% -28.07% -27.79% -24.64% -24.25% -20.88% -11.67% -26.54% -24.57% -14.23% -23.21%

Υψηλές αποδόσεις από την FBBank Mε το νέο προθεσμιακό λογαριασμό «Plus Bonus» εμπλουτίζει η FBBank το χαρτοφυλάκιο των καταθετικών της προϊόντων. Ο λογαριασμός είναι διάρκειας τεσσάρων τριμήνων και προσφέρει επιτόκιο 4,5% για κάθε τρίμηνο. Στο τέλος του 4ου τριμήνου η FBBank προσφέρει, εκτός από τους τόκους του τριμήνου, επιπλέον bonus ίσο με τους τόκους 91 ημερών, με αποτέλεσμα η συνολική ετήσια απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,7%. Επιπλέον, ο καταθέτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει, χωρίς επιβάρυνση, μερική ή ολική ανάληψη των χρημάτων του στο τέλος του κάθε τριμήνου. Οι τόκοι της προθεσμιακής κατάθεσης καταβάλλονται στο τέλος του κάθε τριμήνου, με αυτόματη πίστωση λογαριασμού, προσφέροντας έτσι ένα επιπλέον εισόδημα για τον καταθέτη. Το νέο προϊόν διατίθεται σε όλα τα καταστήματα της FBBank και ισχύει για ύψος κατάθεσης από 20.000 ευρώ.

∆ιάκριση για Eurobank Factors Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στο διεθνές Factoring σε σύνολο 252 εταιριών από 66 χώρες κατέταξε ο οργανισμός Factors Chain International (FCI) τη Eurobank EFG Factors. Τη διάκριση αυτή απέσπασε η εταιρία για το 2009, κατά τη διάρκεια του 42ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου της FCI που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη. Η αξιολόγηση για την κατάταξη των εταιριών factoring γίνεται με ψηφοφορία μεταξύ των μελών της FCI βάσει ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, όπως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, o όγκος των εκχωρούμενων απαιτήσεων, η αποτελεσματική διαχείριση του management, η εμπειρία των στελεχών της κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η Eurobank EFG Factors είχε επιλεγεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην αντίστοιχη διοργάνωση.


34

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η «χρυσή κληρονοµιά» του Μ. Τζάκσον Ενα χρόνο μετά το θάνατό του και ο βασιλιάς της ποπ, Μάικλ Τζάκσον, συνεχίζει να... πουλάει. Ενας θαυμαστής του πλήρωσε 190.000 δολάρια για το περίφημο γάντι, με διακοσμητικά κρύσταλλα Swarovski, το οποίο φορούσε στη διάρκεια περιοδείας του το 1984, όπως ανακοίνωσε οίκος δημοπρασίας στο Λας Βέγκας. Οι υπεύθυνοι του οίκου ανέμεναν

ότι το γάντι θα πουλιόταν μεταξύ 20.000 και 30.000 δολαρίων. Και δεν ήταν μόνο το γάντι που τράβηξε την προσοχή των θαυμαστών. Το μπουφάν που φορούσε ο Μάικλ Τζάκσον στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού του «Beat It» πουλήθηκε αντί 132.000 δολαρίων και ένα ζευγάρι παπούτσια του έπιασε τα 90.000 δολάρια.

Ο Ευριπίδης χωρίς ψιµύθια Οι «Τρωάδες» με τη Λυδία Κονιόρδου στο Θέατρο Δάσους ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Τον καταγγελτικό λόγο του Ευριπίδη ενάντια στην αλαζονεία της εξουσίας στην Αθήνα του 415 π.Χ. φέρνουν σε επαφή με τον 21ο αιώνα οι «Τρωάδες».

Βρέθηκε κλεµµένος Καραβάτζιο Η γερμανική Αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι εντοπίστηκε ένας ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Καραβάτζιο, που είχε κλαπεί το 2008 από ουκρανικό μουσείο. Οι τέσσερις δράστες της κλοπής συνελήφθησαν στο Βερολίνο, ενώ ετοιμάζονταν να πουλήσουν τον πίνακα. Πρόκειται για τρεις Ουκρανούς και έναν Ρώσο οι οποίοι έκλεψαν τον πίνακα «Η σύλληψη του Χριστού» στα τέλη Ιουλίου 2008 από το Μουσείο Δυτικής και Ανατολίτικης Τέχνης της Οδησσού. Γερμανοί και Ουκρανοί αστυνομικοί συνεργάστηκαν και κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο συνάντησης των δραστών με υποψήφιο αγοραστή του έργου. Η «Σύλληψη του Χριστού» ή «Το φιλί του Ιούδα», όπως είναι επίσης γνωστός ο πίνακας, χρονολογείται από το 1602. Τον είχε αγοράσει ένας πρεσβευτής

της Ρωσίας στη Γαλλία και στα τέλη του 19ου αιώνα τον δώρισε στον πρίγκιπα Βλαντιμίρ Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ. Μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 ο πίνακας παραχωρήθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Οδησσού και στη συνέχεια στο μουσείο. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, η αξία του πίνακα στη μαύρη αγορά μπορεί να ξεπερνά και τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Η αυθεντικότητα του έργου είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν και μάλιστα για μία περίοδο τον θεωρούσαν αντίγραφο ενός πίνακα που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Δουβλίνου. Τη δεκαετία του 1950 η Μοσχοβίτισσα τεχνοκριτικός Ξένια Μαλιτσκάγια απέδειξε ότι το έργο της Οδησσού ανήκε όντως στον Ιταλό ζωγράφο Μικελάντζελο Μερίζι, το γνωστό ως Καραβάτζιο (1571-1610).

Μ

ετά την παρουσίασή της το χειµώνα που πέρασε στο Θέατρο του Νέου Κόσµου, στην Αθήνα, η τραγωδία του Ευριπίδη, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και µε τη Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης, περιοδεύει αυτές τις µέρες στη Βόρεια Ελλάδα. Αύριο και την Πέµπτη (21.00), το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθούν παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων (Παρασκευή 2 Ιουλίου), στο αρχαίο θέατρο Θάσου (Σάββατο 3 Ιουλίου), στο Θέατρο Λόφου Κιλκίς (Δευτέρα 5 Ιουλίου) και στο Θέατρο Αλσους - Μελίνα Μερκούρη της Βέροιας (Τρίτη 6 Ιουλίου). Για τη µεταφορά της από τον κλειστό χώρο, όπου πρωτοανέβηκε το χειµώνα, στα υπαίθρια θέατρα της καλοκαιρινής της περιοδείας, µίλησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. «Πολλοί λένε ότι το αρχαίο δράµα δεν ταιριάζει στον κλειστό χώρο, εµείς όµως διαφωνούµε. Ο τρόπος που περάσαµε από την παράσταση του χειµώνα στην καλοκαιρινή αυτή παρουσίαση ήταν µία ωραία διαδροµή για εµάς», είπε, εξηγώντας ότι δόθηκε έτσι η ευκαιρία να αναδειχθούν «ποιότητες λόγου και συναισθηµάτων». Οδηγός στην παρουσίαση της τραγωδίας του Ευριπίδη ήταν η σκληρή διαχρονικότητά της, χωρίς διάθε-

Η Λυδία Κονιόρδου ως Εκάβη ανάμεσα στις γυναίκες του χορού

ση ανατρεπτικών παρεµβάσεων από τους συντελεστές της παράστασης. «Δεν χρειάζεται µοντερνοποίηση το συγκεκριµένο έργο για να γίνει σύγχρονο», τόνισε η πρωταγωνίστρια Λυδία Κονιόρδου. «Θελήσαµε να αποκαλύψουµε το ίδιο το κείµενο χωρίς περιττά ψιµύθια. Ακούγεται ο πολιτικός λόγος του Ευριπίδη για τους κινδύνους της δηµοκρατίας από τη διεκδίκηση του πλούτου και της εξουσίας κι από τη στενοµυαλιά του ιερατείου. Είναι ένας τολµηρός Ευριπίδης µε ανατρεπτική µατιά που σοκάρει». Τα δεινά του πολέµου και η συµφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του Τρωικού πολέµου µέχρι σήµερα. Στις «Τρωάδες» ο Ευριπίδης επιλέγει να µιλήσει για όλα αυτά µέσα από τη µατιά των αιχµάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιµάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Ελληνες σε µια νέα, άγνωστη πατρίδα. «Συνεχώς, όσο ασχολούµαι

µε το έργο, ανακαλύπτω καινούργια επίπεδα, καινούργιες πτυχές», παρατήρησε η Λυδία Κονιόρδου. Τα µουσικά κοµµάτια της παράστασης αποδίδονται πολυφωνικά από τις γυναίκες του χορού.

Η ταυτότητα της παράστασης Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος Επιµέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου Σκηνικό - Κοστούµια: Αγγελος Μέντης Μουσική: Τάκης Φαραζής Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου (Εκάβη), Γιάννης Τσορτέκης (Ταλθύβιος), Μαρία Καλλιµάνη (Ανδροµάχη), Μαρία Κίτσου (Κασσάνδρα), Μιχάλης Οικονόµου (Μενέλαος- Ποσειδώνας), Ιωάννα Κανελλοπούλου (Αθηνά), Αµαλία Τσεκούρα (Ελένη), Δήµητρα Λαρεντζάκη, Αιµιλία Βάλβη, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ελίτα Κουνάδη.


35 Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

«Ανεύρετοι Νήσοι» στη Θεσσαλονίκη

Νότες τζαζ στη Σάνη

Μεγάλα ονόματα σε έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Εργα σπουδαίων καλλιτεχνών παγκόσμιας εμβέλειας παρουσιάζονται αυτόν τον καιρό στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση με τίτλο «Ανεύρετοι Νήσοι». Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,τοMuseed’ArtModerne se Saint-Ettienne Metropole και η Comune di Genova/Palazzo Ducale της Γένοβας, ενώ οι χώροι στους οποίους φιλοξενείται είναι η Μονή Λαζαριστών και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι.

Η

έκθεση θέτει στο επίκεντρό της το δηµιουργό και το έργο του, ενώ ο όρος «νήσος» του τίτλου έχει διττή σηµασία, όπως σηµείωσε η πρόεδρος του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά. Καταρχήν, η νήσος αποτελεί τον τόπο δηµιουργίας του καλλιτέχνη. «Είναι µια ποιητική µεταφορά, η οποία σε πρώτο επίπεδο αφορά τη διαδροµή των καλλιτεχνών. Αφενός την καθηµερινή τους διαδροµή στη ζωή, τη στάση και τη συµπεριφορά τους και αφετέρου τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν, τα εµπόδια, τις µαταιώσεις, τις προσδοκίες, τα όνειρά τους. Πέρα όµως από αυτά, ως νήσο µπορούµε να αντιληφθούµε και τον ίδιο το δηµιουργό, τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αλλά τελικά και το ίδιο το έργο του», τόνισε η κ. Κοσκινά. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 28 Νοεµβρίου, παρουσιάζονται έργα διάσηµων ξένων καλλιτεχνών, όπως οι Μαρίνα Αµπράµοβιτς, Λουίζ Μπουρζουά, Gilbert and George, Ιβ Μπρεσόν και Τόνι Κραγκ, αλλά και οι Ελληνες Κώστας Τσόκλης, Μαρία Λο-

ϊζίδου, Γιάννης Κουνέλλης, Δηµήτρης Ξόνογλου και Στέφανος Τσιβόπουλος. Οι «Ανεύρετοι Νήσοι» παρουσιάστηκαν ήδη στη Γένοβα, στο Palazzo Ducale, ενώ µετά τη Θεσσαλονίκη θα «µετακοµίσουν» στο Σεντ Ετιέν, στο

«Η νήσος αποτελεί τον τόπο δημιουργίας του καλλιτέχνη» Musee d’Art Moderne, οπότε και θα παραµείνουν µέχρι τις 17 Απριλίου του επόµενου έτους.

Αφιερωµένη στη Λουίζ Μπουρζουά Η έκθεση είναι αφιερωµένη στην «ταξιδιώτισσα» Λουίζ Μπουρζουά, τη σπουδαία κυρία της γλυπτικής η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Στους µήνες που θα διαρκέσει θα γίνουν επίσης ορισµένα workshops και διάφορες οµιλίες σχετικές µε το θέµα

της έκθεσης. Ο Λοράν Χέγκι, διευθυντής του Musee d’Art Moderne se Saint-Ettienne Metropole, ο οποίος έχει αναλάβει την επιµέλεια της έκθεσης µαζί µε την κ. Κοσκινά, εξήγησε πόσο σηµαντικό είναι που η έκθεση γίνεται στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για να γίνει αυτή η έκθεση. Εδώ υπάρχουν τόσα νησιά, τόσοι πολιτισµοί που συναντώνται...». Ο ίδιος εξήγησε πως οι «Ανεύρετοι Νήσοι» αποτελούν στην πραγµατικότητα το πεπρωµένο του καλλιτέχνη µέσα από µεταφορές, ενώ ζήτησε από το κοινό να µην αντιµετωπίσει την έκθεση µέσα από µια στεγνή, επιστηµονική µατιά. «Η ευθύνη του καλλιτέχνη είναι να δείξει την ανευθυνότητα. Να αναδείξει δηλαδή στην ουσία τη δύναµη που έχει η ανευθυνότητα, τη δύναµη που έχει η ελευθερία. Η τέχνη είναι µια διαδικασία στην οποία παλεύεις, πολεµάς. Ενας πάρα πολύ ξεχωριστός τόπος», κατέληξε. ΠΑΥΛΙΝΑ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

Στο σφυρί... ακτίνες της Μέριλιν Τι ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζουν τρεις ακτινογραφίες βγαλμένες πριν από περίπου μισό αιώνα; Φαίνεται ότι για κάποιους όχι μόνο έχουν ενδιαφέρον, αλλά και αξία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν πολλές χιλιάδες δολάρια προκειμένου να τις αποκτήσουν, αφού ανήκουν στη Μέριλιν Μονρόε. Οι ακτινογραφίες της θρυλικής ντίβας πουλήθηκαν σχεδόν 10 φορές επάνω από την εκτιμώμενη τιμή τους, φτάνοντας δηλαδή την τιμή - έκπληξη των 45.000 δολαρίων. Πρόκειται για ακτινογραφίες τις οποίες είχε βγάλει η Μονρόε κατά τη διάρκεια σειράς εξετάσεων σε επίσκεψή της το 1954 στο νοσοκομείο «Κέδροι του

Λιβάνου». Η Μέριλιν πέθανε λιγότερο από μια δεκαετία μετά τον Αύγουστο του 1962. Ο οίκος δημοπρασιών Ζιλιέν ανακοίνωσε ότι η πώληση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δημοπρασίας ενθυμημάτων θρύλων του Χόλιγουντ, που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ενδιαφερόμενοι έκαναν προσφορές από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Στην ίδια δημοπρασία διατέθηκαν προς πώληση το κοστούμι Σούπερμαν που φορούσε ο Κρίστοφερ Ριβ στην ταινία «Σούπερμαν IV», το φόρεμα της Οντρεϊ Χέπμπορν από την ταινία «Εξυπνο Μουτράκι».

Το σύνθημα για την έναρξη του φετινού Sani Festival, αλλά και της ειδικής ενότητάς του «Jazz on the Hill», θα σημάνει με το τρομπόνι και το σχήμα του «Funk Unit» ο Νιλς Λάντγκριν σε μια συναυλία με τίτλο «Funk for Life» την Παρασκευή 16 Ιουλίου. Ο Νιλς Λάντγκριν ξεκίνησε να παίζει τρομπόνι στη Στοκχόλμη και μέχρι σήμερα συμμετείχε σε περισσότερα από 500 άλμπουμ, καλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα, με συνεργασίες από ποπ σταρ των 70’s όπως οι «Abba» μέχρι τον εξαίρετο Herbie Hancock. Τρομπονίστας, αλλά και τραγουδιστής, ηθοποιός και χορευτής, έκανε στροφή στην τζαζ τη δεκαετία του ‘80 και ξεκίνησε σόλο καριέρα. Η ένταξή του στη δισκογραφική εταιρία ACT τον καθιέρωσε. Σήμερα, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Τζαζ Φέστιβαλ στο Βερολίνο. Με μότο «η μουσική δεν έχει σύνορα και είναι ελευθερία» προσφέρει ένα ευρώ από την πώληση κάθε δίσκου από τη νέα του δουλειά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, υπέρ των παιδιών στην Κιμπέρα της Κένυας.

Θηλυκή «συµµαχία» Τη μουσική σκυτάλη στο Sani Festival θα πάρουν δυο ερμηνεύτριες του χώρου της τζαζ το Σάββατο 17 Ιουλίου. Σ’ ένα ταξίδι -όπως είναι και ο τίτλος του προγράμματός τους- φιλοδοξεί να παρασύρει με τη μουσική της το κοινό μαζί με το συνεργάτη της Ulf Wakenious (κιθάρα) η Γιουν Σουν Να. Η Κορεάτισσα ερμηνεύτρια ξεκίνησε την καλλιτεχνική της διαδρομή στα 23 της χρόνια ερμηνεύοντας μουσικές της πατρίδας της. Βρέθηκε στο Παρίσι και εκεί γοητεύτηκε από την τζαζ, ενώ το άλμπουμ της «So I am...» γοήτευσε και τους ανθρώπους της ACT. Τη βραδιά στο Λόφο της Σάνης θα μοιραστεί μαζί της η τρισέγγονη του Λέοντος Τολστόι, Βικτόρια. Η Βικτόρια Τολστόι μπήκε από νωρίς στη δισκογραφία, με επιτυχίες στο σουηδικό chart, για να κερδίσει τις εντυπώσεις το 2000 με το άλμπουμ «Blame it on my Youth», ενώ μετρά συνεργασίες με θρύλους του χώρου όπως ο Ρέι Μπράουν. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ της έχει τίτλο «My Russian Soul».


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

36

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

τηλεβολές

Τα… µυστικά του µεγάλου τελικού του «Greek Idol» αποκαλύπτονται Οι πρωταγωνιστές και τα… μυστικά του μεγάλου τελικού του «Greek Idol» αποκαλύπτονται στη μικρή μας οθόνη σήμερα στις 11 το βράδυ και την εκπομπή «All about Greek Idol» με παρουσιαστή τον Θέμη Γεωργαντά (φωτογραφία), ο οποίος αποκαλύπτει ό,τι συνέβη στις πρόβες, λίγο πριν ανάψουν τα φώτα, και

ΕΤ1

(210 7701911 -5)

07.00 08.00 10.30 11.00 12.00 13.00

Αθήνα, µια πόλη µαγική Θεία Λειτουργία Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Ε) Κάρτα απεργίας Ο έρωτας των πρώτων πλάνων Ελληνική ταινία: «Ο ταυροµάχος προχωρεί» Κωµωδία (1963) 14.15 Rock School Μουσικό ντοκιµαντέρ 16.00 Πιγκουίνοι 17.00 Ο κόσµος της αρχιτεκτονικής 17.30 Παπα - Γιώργης Πυρουνάκης - Θυµίαµα (Ε) 19.00 Μέγας Εσπερινός 21.00 Πλανήτης Γη (Ε) 22.30 Η θαυµαστή ιστορία του δολαρίου (Ε) 23.30 Ο πόλεµος του άνθρακα 00.30 Εγκληµα και έρευνα (Ε) 01.30 Ξένη ταινία: «Οι καβγατζήδες» Αµερικανική δραµατική κοµεντί

ALPHA 07.30 10.00 13.00 16.00 19.00 20.00 21.00 23.00 24.00 01.00 02.00 03.00 04.00 05.00 05.15

(212 2124000)

Πάνω στην ώρα best of Καφές µε την Ελένη best of Κους κους το µεσηµέρι best of ∆έστε τους best of Exclusive (E) Κάτι ψήνεται (E) Αλ τσαντίρι νιουζ All about Greek Idol Sex and the city 10η εντολή (Ε) Κόκκινος κύκλος (Ε) Αλλαξέ το (Ε) Εικόνες (Ε) Τηλεαγορές Κους κους το µεσηµέρι (Ε)

μας παρουσιάζει ρεπορτάζ από τα παρασκήνια και υλικό που δεν έχει προβληθεί, από το μεγάλο τελικό. Το νέο «Greek Idol» δίνει την πρώτη του συνέντευξη, ενώ οι υποψήφιοι του talent show, οι οποίοι βρέθηκαν στο πλατό τη μεγάλη βραδιά, μοιράζονται με τους τηλεθεατές τα συναισθήματά τους.

NET

(210 6066000)

06.00 Αναζητώντας τέρατα 07.00 Κίνα εναντίον Αµερικής: αυτοκρατορίες σε πόλεµο 08.00 Παιδικό πρόγραµµα 11.00 Κάρτα απεργίας 12.00 Τροφές του κόσµου 14.00 Οι τελευταίοι ελεύθεροι άνθρωποι 15.00 Ελληνική ταινία: «Αν έχεις τύχη» Κοµεντί (1964) 17.00 ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010 : Παραγουάη - Ιαπωνία 19.00 Ξένη ταινία: «Το καλοκαίρι της νιότης µας» ∆ραµατική κωµωδία (1993) 20.50 Ενέργεια 21.30 ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010 : Ισπανία - Πορτογαλία 23.30 Ξένη ταινία: «Οι χαρλεάδες» Κωµική περιπέτεια (2007) σε σκηνοθεσία Γουόλτ Μπέκερ 01.15 Πολεµιστές Σειρά ντοκιµαντέρ

ΣΚΑΪ 08.45 09.45 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 17.30 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00

(210 4800000)

Μέλισσες δολοφόνοι Ταξίδι στο Μαρόκο Σόουµπιζ αποκλειστικό Ten years younger Νταντά πρώτων βοηθειών Ο φίλος µας ο Τσάρλι Τζέιµι Ολιβερ: Επιστροφή στην κουζίνα America’s next top model Αστραφτερά σπίτια Το κάστρο του Τακέσι Τα σαΐνια του ζωικού βασιλείου Εκτός ορίων Τα πιο αστεία βίντεο του κόσµου Man Vs Wild Αγρια Καραϊβική CSI, Νέα Υόρκη: Στον τόπο του εγκλήµατος Critical rescue 24

ET3

Την πόρτα του «Κους κους» αποφάσισε να κλείσει η Κλεοπάτρα Πατλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσιάστρια αποφάσισε να φύγει από τη μεσημεριανή εκπομπή του Alpha όχι γιατί έκλεισε σε κάποια άλλη εκπομπή ανταγωνιστικού καναλιού, αλλά γιατί ένιωσε ότι ένας κύκλος έκλεισε.

(2310 299400)

07.30 Το ψάρεµα στην Ευρώπη 08.30 Ο πύργος της Βαβέλ (Ε) 09.30 Ο θαυµαστός κόσµος του ωκεανού 11.00 Κάρτα απεργίας 12.00 Απόδραση 13.10 Μαγειρική του κόσµου 13.30 Ανακαλύπτοντας τον κόσµο 14.30 Η ελληνική µου κουζίνα 15.00 Οι κόρες του Μακ Λέοντ 15.45 Τόλµη και γοητεία 16.15 Η χαρά της ζωγραφικής 16.40 Ελληνική ταινία: «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» Κωµωδία (1958) 18.00 Αρπακτικά 19.00 Αληθινός παράδεισος 20.00 Προστατεύοντας τη φύση 21.00 Cinemania (E) 22.00 Ελληνική ταινία: Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα» Κωµωδία (1960) 23.40 Οι τελευταίοι ελεύθεροι άνθρωποι 00.30 Αρπακτικά 01.30 Ο πύργος της Βαβέλ (Ε)

STAR 06.00 06.45 07.45 10.00 11.30 12.30 13.15 14.40 16.15 18.15 19.15 21.00 23.45 00.45 01.45 02.45

(210 3481000)

Office: An American workplace Παιδικό πρόγραµµα Πρωινή µελέτη Παιδικό πρόγραµµα Κορίνα, η αγριόγατα Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Ο Σκούµπι Ντου και οι πειρατές» Ξένη ταινία: «Παρέα µε ένα πάντα» Ελληνική ταινία: «Εθελοντής στον έρωτα» Κωµωδία (1971) Ιατρικές υποθέσεις Ξένη ταινία: «Ροβινσώνας Κρούσος» Αµερικανική περιπέτεια Ξένη ταινία: «Απόλλων 13» Αµερικανική περιπέτεια (1995) Οµάδα NCIS Νόµος και τάξη: Ειδική οµάδα Νόµος και τάξη: Αστυνοµικές ιστορίες Ξένη ταινία: «Ο δάσκαλος χορού» Αµερικανική κοµεντί (1997)

MEGA 06.00 07.00 10.00 10.45 13.30 14.30 15.30 16.30 17.30 18.30 19.30 21.00

(210 6903000)

Αέρινες σιωπές (Ε) Τα µυστικά της Εδέµ Φάε τη σοκολάτα σου (Ε) Επτά θανάσιµες πεθερές (Ε) Η ζωή της άλλης (Ε) Μπουκιά και συχώριο (Ε) Ηρθε κι έδεσε (Ε) ∆ύο ξένοι (Ε) Λατρεµένοι µου γείτονες (Ε) Λάκης ο γλυκούλης (Ε) Τα µυστικά της Εδέµ Η ζωή της άλλης

ANT1

Ο Λάκης Λαζόπουλος, η πιο ανατρεπτική φωνή της μικρής οθόνης, αύριο, στις 9 το βράδυ, με το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» θα ρίξει αυλαία στη φετινή επιτυχημένη πορεία του με έναν ιδιαίτερο τρόπο μέσα από πολλές εκπλήξεις και… μαγικά!

(210 6886100)

06.00 Ελλάς το µεγαλείο σου (Ε) 06.50 Dancing with the stars (Ε) 10.00 ∆εληγιάννειο παρθεναγωγείο (Ε) 11.00 Ονειροπαγίδα (Ε) 12.00 Λίτσα.com (E) 13.00 Ακρως οικογενειακόν (Ε) 14.00 Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) 15.00 Το καφέ της Χαράς (Ε) 17.00 Wipe out USA 18.00 Desperate housewives 19.00 Κάρµα 20.00 Wipe out (E) 21.00 Χίλιες και µια νύχτες 23.00 Grey’s anatomy 24.00 ΟΛΑ 10 Summer edition 01.10 Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐµη (Ε) 02.15 Της αγάπης µαχαιριά (Ε) 03.15 Τρικυµία (Ε)

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ALTER

(210 5707000)

07.00 07.30 10.00 12.00 16.00 19.00 21.00

Υδρόγειος (E) Life style (E) Στην κουζίνα µε τη Βέφα (Ε) Πολύ µπλα µπλα Μεσηµεριανό express That’s life Ξένη ταινία: «Οταν γνώρισα την Πόλι» 23.00 Ξένη ταινία: «Τα χρονικά του σκότους» 01.30 Ξένη ταινία: «Στη σκιά του δολοφόνου» Αµερικανική ταινία µυστηρίου (2007) 03.30 Ξένη ταινία: «Τελική αναµέτρηση» Αµερικανική περιπέτεια (2002)

21.45 22.45 23.45 00.50

50-50 (Ε) Μίλα µου βρώµικα (Ε) Ετσι ξαφνικά (Ε) Anthony Bourdain: No reservations (E) 01.50 Επιφάνεια (Ε) 02.50 Φεύγα (Ε)

BOYΛΗ 09.00 17.00 18.00 22.10 23.10

(210 3707874)

Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Μαγικός φανός Ολοµέλεια της Βουλής Σε θέση ετοιµότητας Μικροκύµατα

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 10.00 11.00 12.30 13.30 16.30 17.00 19.50

(2310 504300)

Muchachitas como tu (E) Bacho las riendas del amor Cine club (E) Η αγορά σήµερα Puzzle οµορφιάς Η αγορά σήµερα American idol (E)

22.00 Stargate Atlantis 23.00 It could happen tomorrow 24.00 Η αγορά σήµερα

TV 100

(2310 265828)

08.00 Θαλάσσια διαβίωση 08.30 Αγρια ίχνη στην Αφρική 09.00 Η Ελλάδα µέσα από το θέατρο σκιών 09.55 Beach Volley 11.05 Μουσική σκηνή Θεσσαλονίκης 12.00 Σειρές οικολογίας 12.50 Χανιά 14.00 Ελληνική µουσική παράδοση 15.30 Ιστορίες πολιτισµού 16.30 ∆ιαµάντια του βυθού 17.00 Ελληνική ταινία: «Αυτοί που ξέχασαν το Θεό» 18.30 Χωρίς απουσιολόγιο 19.30 Οι εφευρέτες του κόσµου 20.00 Ελληνική ταινία: «Ο παραγιός µου ο ραλίστας» 21.45 Αγρια ίχνη στην Αφρική 22.15 Ξένη ταινία: «Σκηνές από έναν άγριο γάµο»

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 262641, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202, 101,7 ΣΙΝΔOΣ FM

2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,2 ΡΑΔΙO ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜOΣ 2310 566362, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 250131-4, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 08.00 - 12.00 Νίκος Τερζόγλου 12.00 - 15.00 ∆ηµήτρης Ιατρού 15.00 - 17.00 ∆ύο ώρες ασταµάτητης αληθινής µουσικής 17.00 - 21.00 Θωµάς Αρβανίτης


37 Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

σινεµά και θέατρο θέατρα κινηµατογράφοι

ΘΕΡΙΝΟΙ ΑΛΕΞ (τηλ. 2310/269.403, 2310/265.884 Αγίας Σοφίας - Ολύμπου): Φεύγω (21.10 - 23.00)

ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310/828.642 Σαρανταπόρου 4): Ξέστρωτα κρεβάτια (21.00 - 23.00)

ΑΥΡΑ (τηλ. 2310/-454.525 Πλαζ Αρετσούς, Καλαμαριά): Coco before Chanel (21.00 - 23.00)

ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310/292.304 Πλατεία ΧΑΝΘ, δίπλα στο «Ι. Βελλίδης»): Με το ζόρι μαζί (21.20) Επαγγελματίας καρδιοκατακτητής (23.00)

ΝΑΤΑΛΙ (τηλ. 2310/829.457 Μεγ. Αλεξάνδρου 3): έως Τρίτη: Γράμματα στην Ιουλιέτα (21.00): Το μυστικό στα μάτια της (23.10) Εκλειψη (Τετάρτη 21.00 - 23.15)

ΣΙΝΕ ΘΕΡΜΑΪΣ Δημητρίου - Καραολή και καπετάν Χάψα, τηλ. 2310/ 463.423) Eως την ερχόμενη Κυριακή: The Hurt Locker (21.30)

ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τηλ. 2310/346.720 1ο χλμ. οδού Πανοράματος - Θέρμης): Eως Τετάρτη: Είναι μπερδεμένο (21.30)

ΣΙΝΕ ΠΑΡΑ∆ΕΙΣΟΣ (τηλ. 2310/631.700. Περιοχή Στρεμπενιώτη Νεάπολη): Εως Τετάρτη: Μια κάποια εκπαίδευση (21.30 - 23.30)

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. Sex and the city 2 (17.40 - 20.30, Τετάρτη καμία προβολή) The kings of Mykonos (Τετάρτη 20.10 - 22.30 00.40) Γράμματα στην Ιουλιέτα (23.40, Τετάρτη: 18.00) Α2. Prince of Persia: The sands of time (20.40 - 22.50, Τετάρτη καμία προβολή) The back up plan (Τετάρτη 21.00 - 23.10) ) The kings of Mykonos (18.30, Τετάρτη καμία προ-

βολή) Toy story III - μεταγλωττισμένο (Τετάρτη 18.50) Α3. Killers (21.00 - 23.10, Τετάρτη καμία προβολή) Toy story III - μεταγλωττισμένο (18.50, Τετάρτη καμία προβολή) The A-Τeam (Τετάρτη 17.00 - 19.30 - 22.00 - 00.40) Α4. Toy story III - μεταγλωττισμένο(18.10 - 20.20, Τετάρτη 17.30 - 19.40) The A-Τeam (22.30 - 00.40, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 21.50 - 00.20) Α5. Toy story III - με υπότιτλους (17.50 - 19.50 - 22.10 - 00.20, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 18.10 20.40 - 23.20) Α6. Toy story III - με υπότιτλους (Τρίτη: 17.10 - 19.10, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τρίτη: 24.00, Τετάρτη: 17.20 - 19.50 - 22.20) Sex and the city 2 (Τρίτη: 21.10, Τετάρτη καμία προβολή) Α7. The back up plan (18.00 - 20.10 - 22.20 - 00.30, Τετάρτη καμία προβολή) Toy story III - με υπότιτλους (Τετάρτη 17.10 - 19.20 - 21.30 - 23.40) Α8. The A-Τeam (19.00 - 21.30 - 24.00, Τετάρτη καμία προβολή) Toy story III – μεταγλωττισμένο (Τετάρτη 18.20 - 20.30) Γράμματα στην Ιουλιέτα (17.00, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 22.40) Α9. Sex and the city 2 (19.40 - 22.30, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 19.10 - 21.50) Α10. The A-team (19.00 - 21.30, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 19.50 - 22.40) Α11. The kings of Mykonos (21.15 - 23.30, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 21.15 - 24.00)

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/ 261.727, Φιλ. Εταιρείας - Δημ. Μαργαρίτη): Κρυφή ερωμένη (21.00 - 23.10)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www. i-ticket.gr.): Α1. Toy story III - μεταγλωττισμένο(Δευτέρα: 18.20) Λυκόφως (Τρίτη: 19.00) Νέα σελήνη (Τρίτη 21.30) Εκλειψη (Τρίτη: 24.00, Τετάρτη: 17.00 - 19.30 - 22.00) Α2. The back up plan (18.00 - 20.30 - 22.50, Τρίτη: 23.00) Toy story III - μεταγλωττισμένο(Τρίτη: 18.20) Toy story III - με υπότιτλους (Τρίτη: 20.40) Α3. The kings of Mykonos (18.10 - 20.20 - 22.30) Α4. Prince of Persia: The sands of time (17.50, Τρίτη & Τετάρτη: καμία προβολή) Sex and the city 2(20.10 - 23.10, Τρίτη & Τετάρτη: 23.10) Toy story III - μεταγλωττισμένο ( Τετάρτη: 18.20) Toy story III - με υπότιτλους ( Τετάρτη: 20.40) Α5. Toy story III - μεταγλωττισμένο (17.00 - 19.20, Τετάρτη καμία προβολή) Sex and the city 2 (22.00, Τρίτη & Τετάρτη: καμία προβολή) Εκλειψη (Τρίτη: 00.15, Τετάρτη: 18.00 - 20.30 - 23.00) Α6. Killers (18.00 - 20.20 - 22.50, Τρίτη: 18.00, Τετάρτη: καμία προβολή) The A-Τeam (Τρίτη: 22.30, Τετάρτη: 17.30 - 20.00 - 22.30) A7. The A-Τeam (17.30 - 20.00 - 22.30, Τρίτη: 17.30 20.00, Τετάρτη: καμία προβολή) Εκλειψη (Τρίτη: 00.30, Τε-

τάρτη: 19.00 - 21.00 - 24.00) Α8. Γράμματα στην Ιουλιέτα (18.15 - 20.30 - 22.45, Τετάρτη: 22.45) ) Toy story III – μεταγλωττισμένο (Τετάρτη: 17.00 - 19.20)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. Toy story III - μεταγλωττισμένο (18.00 - 20.10, Τετάρτη: 18.10 - 20.20 - 22.30) The A-Τeam (έως Τρίτη 22.20) Α2. Toy story III - μεταγλωττισμένο(19.10, Τετάρτη: 19.00) The A-Τeam (Τρίτη: 21.20) Εκλειψη (Τετάρτη: 21.10 - 23.50) Α3. The back up plan (έως Τρίτη 18.30 - 20.45 - 23.00) Εκλειψη (Τετάρτη: 18.45 - 21.45) Α4. Sex and the city 2 (18.40 - 21.30) Α5. Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας – μεταγλωττισμένο (Σάββατο και Κυριακή: 13.00 - 15.15 - 17.15) The back up plan (19.30 - 21.45, Τετάρτη: 18.30 - 20.45) The A-Τeam (Τετάρτη 23.00) A6. Κλειστή Α7. The kings of Mykonos (19.00 - 21.10 - 23.30, Τετάρτη καμία προβολή) The back up plan (Τετάρτη 19.10 - 23.40) The A-Τeam (Τετάρτη 21.20) Α8. Toy story III - μεταγλωττισμένο 3D (17.40) Toy story III - με υπότιτλους 3D (19.50 - 22.00) Α9. Prince of Persia: The sands of time (17.30 - 20.00, Τετάρτη καμία προβολή) Coco before Chanel (22.30, Τετάρτη καμία προβολή) Toy story III - με υπότιτλους (Τετάρτη 18.50 - 21.00 - 23.10) Α10. Toy story III - με υπότιτλους (18.50 - 21.00 - 23.10, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 20.15 - 23.20) Α11. Κλειστή

STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. Toy story III - μεταγλωττισμένο (18.40 - 20.50, Τετάρτη 19.00) The back up plan (23.00, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 21.10 - 23.50) Α2. Toy story III - μεταγλωττισμένο (19.50, Τετάρτη 18.10 - 20.20) The A-Τeam (22.00, Τετάρτη: 22.30) Α3. The back up plan (19.30 - 21.45, Τετάρτη καμία προβολή) Εκλειψη (Τετάρτη 19.20 - 22.00) Α4. Prince of Persia: The sands of time (19.10, Τετάρτη καμία προβολή) Sex and the city 2 (21.30, Τετάρτη καμία προβολή) The back up plan (Τετάρτη 19.15 - 21.30) The A-team (Τετάρτη 23.40) Α5. Κλειστή Α6. The kings of Mykonos (18.10 - 20.20 - 22.30, Τετάρτη καμία προβολή) The back up plan (Τετάρτη 18.30) Εκλειψη (Τετάρτη 20.40 - 23.30) Α7. Κλειστή Α8. Toy story III - με υπότιτλους (21.00 - 23.15, Τετάρτη 20.50 - 23.00) .

Θέατρο ∆άσους (Σέιχ Σου, τηλ. 2310/ 245.307) «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το Θέατρο του Νέου Κόσµου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Τετάρτη 30 Ιουνίου – Πέµπτη 1η Ιουλίου, στις 21.00. «Ιππείς» του Αριστοφάνη, µε τους Γιώργο Αρµένη και Παύλο Χαϊκάλη, 5-6 Ιουλίου, 21.30. Θέατρο Κήπου (Ν. Γερµανού 1, έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 256.775) «Θέλει τέχνη ο έρωτας» του Βιτόριο Καρνούτσι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσιβιλίκα, 1-2 Ιουλίου, 21.30. «Ο φίλος µου ο Λευτεράκης» µε τους Γιάννη Τσιµιτσέλη, Βασιλική Ανδρίτσου, Πέτρο Μπουσουλόπουλο, Βάσω Λασκαράκη, 5-8 Ιουλίου, 21.30. Θέατρο «Ταξίδι ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702870) «Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιµον, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ηλιάδη, έως και αύριο, στις 22.00. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ∆ΕΘ, τηλ. 2310/ 240.002) «Σελεστίνα» του Χοσέ Ριβέιρα, σε σκηνοθεσία Εύης ∆ηµητροπούλου, Τετάρτη 30 Ιουνίου, 21.00. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310/ 589.200) «No Shakespeare please…» µε τους Γεράσιµο Σκιαδαρέση, Μπέσσυ Μάλφα κ.ά., 5-6 Ιουλίου. Block33 (26ης Οκτωβρίου 3, τηλ. 2310/ 533.533) «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ», όπερα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, απόψε, 20.30.

ΠΑΙ∆ΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Θέατρο Κήπου (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 256.775) «Mazoo and the zoo» απόψε, 21.30.


ΧΡΗΣΙΜΑ

38

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ 1155 Μ ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 375200 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO ΙΞΗ ΠΑΙΔ 10501 511972-3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 502 & 2310 8243 ΔΕΗ: 92 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Προσπαθήστε να βάλετε κάποια πράγματα σε τάξη για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις που έχετε.

Ευκαιρία είναι σήμερα να λύσετε προβληματικές καταστάσεις του παρελθόντος.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Μετριάστε τα έξοδά σας γιατί αν συνεχίσετε με αυτούς τους ρυθμούς δε θα μπορέσετε να καλύψετε όλες τις υποχρεώσεις σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Φροντίστε στα οικονομικά σας να μην κάνετε πράγματα τα οποία θα σας ζημιώσουν.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Ευχάριστα γεγονότα θα σας χαροποιήσουν και θα σας ανανεώσουν πολύ.

Τα άστρα ευνοούν τα νέα ξεκινήματα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Αφιερώστε χρόνο στην ξεκούραση και τη χαλάρωσή σας.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Μπορείτε σήμερα να λύσετε προβληματικές καταστάσεις που αφορούν τη σχέση σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Κάποια αδιαθεσία σήμερα είναι πιθανό να σας επηρεάσει πολύ ψυχολογικά.

Θα έχετε την ευκαιρία στην εργασία σας να πετύχετε πολλά πράγματα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Κάποιες ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν στα οικονομικά σας μην τις αφήσετε να χαθούν.

ΙΧΘΥΕΣ (20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Εσείς που δεν έχετε βρει τον ιδανικό σύντροφο, καλά θα κάνετε να χαλαρώσετε λίγο.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

ε στα π

13

OPIZONTIA 1. ™ÎËÓÈ΋ ‰ËÌÈÔ˘ÚÁ›· fiÔ˘ ΢Úȷگ› ÙÔ Ê·ÓÙ·ÛÙÈÎfi Î·È ı·̷ÙÈÎfi ÛÙÔȯ›Ô. 2. EÂÙ·È Ù˘ ·ÈÙ›·˜ – ∆Ì‹Ì· ÙÚ¤ÓÔ˘. 3. °¿ÏÏÔ˜ Û˘Óı¤Ù˘ – E›‰Ô˜ ÊÚÔ‡ÙˆÓ. 4. ∆Ì‹Ì· Ù˘ ÎÂÓÙÚÈ΋˜ ÌÔÓ¿‰·˜ ÎÔÌÈÔ‡-

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Χρ. Σμύρνης 7 - όπισθεν θεάτρου Σταυρούπολης, Πλάτωνος 3 - Εγνατία - Αγ. Σοφία, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Αγγελάκη 33 - Εκθεση, Μακεδονίας 117 - 25ης Μαρτίου, Α. Παπαναστασίου 166 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Γλάδστωνος 14-16 - Ολύμπου 14, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Α. Παπανδρέου 49 - Νεάπολη, Λεωφ. Κ. Καραμανλή 6, Ιμέρας 5 - πεζόδρομος - Καλαμαριά, Θ. Βασιλειάδη 35 με Λαμπράκη 190 - Α. Τούμπα, Εδ. Ροστάν 34 - Καλλιοδοπούλου, Αιγαίου 55 - Καλαμαριά, Μακρυγιάννη 59 με Φειδίου 18 - Α. Ηλιούπολη, Σκρα - 28ης Οκτωβρίου 9 (δίπλα στο Β’ ΚΑΠΗ) Κορδελιό. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Χρυσ. Σμύρνης 7 - όπισθεν θεάτρου Σταυρούπολης, Κασσάνδρου 49 - Διοικητήριο, Β. Ολγας 104 - Ανάληψη, 28ης Οκτωβρίου 84 - Κωνσταντινουπόλεως - Ιπποκράτειο, Α. Παπαναστασίου 166 - γήπεδο Αρη Χαριλάου, Ιμέρας 5 - Πεζόδρομος - Καλαμαριά.

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8 π.μ. έως τις 8 π.μ. της επομένης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά πνευμονολογικά. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» (τηλ. 2310-693000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, παιδιατρικά, νεογνολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, οφθαλμολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά, αγγειοχειρουργικά, δερματολογικά, ψυχιατρικά. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (πρώην Κεντρικό, τηλ. 2310-963100): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ωτορινολαρυγγολογικά, αγγειοχειρουργικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2310-854712, 2310859202). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100) και για οδοντιατρικά περιστατικά. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310-781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184

ÙÂÚ – P·‰ÈÔʈÓÈο ·Ú¯Èο – ¢ÈÏfi… ¯ÔÚ¢fiÙ·Ó. 5. BÂÏÁÈ΋ fiÏË – §·‰ÂÚfi Ê·ÁËÙfi – ∞Ú¯Èο ÂÙ·ÈÚÈÒÓ. 6. AÓÙ¤Ó· – ¢ÂÓ Ì·›ÓÂÈ ÁÎÔÏ Ù¤ÙÔÈÔ ÛÔ˘Ù. 7. ™È‰ËÚÔ‰ÚÔÌÈο ·Ú¯Èο – ∞ÚÓËÙÈ΋ ·¿ÓÙËÛË – ¢›„ËÊÔ ÊˆÓ‹ÂÓ – ∞Ú¯‹ ÚÔÙÚÔ-

(Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310-283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310810490, 2310-810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «θΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Το Β’ ΠΑΝΑΓΙΑ ΙΚΑ ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00.

λαϊκές αγορές ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Ηρακλείας στην πλατεία Ελευθερίας. ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Παπαδάκη και Πανσελήνου. ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Μικράς Ασίας. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Αρκαδίου - Ζαλόγγου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ: Μ. Αλεξάνδρου - Παπάγου Αριστοτέλους. ΠΥΛΑΙΑΣ: Τσέλιου. Ν. ΚΡΗΝΗ: Λυκούδη (Αγ. Γεώργιος - Εργατικές Κατοικίες). ΕΥΟΣΜΟΣ: Πλάτωνος κοντά στο Δημαρχείο. 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Ορμυλίας - Κίμ. Βόγα. ΚΟΥΦΑΛΙΑ-ΛΑΓΚΑΔΑΣ-ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΒΑΘΥ: Κάθε Δευτέρα στις 19.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Θεόφιλος». ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στις 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». ΣΙΓΡΙ – ΧΙΟΣ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ: Κάθε Παρασκευή στις 20.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ε.Γ.Ο. Διαγόρας». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593.147, 531.504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522.716, 2310/522.736, 2310/524.544.

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: 01:41IC, 07:13 ICE, 10:13, 11:40, 12:42, 14:54 IC, 16:33, 18:50 ICE, 22:59, 23:33. Λάρισα: 01:41, 10:13,

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

ÙÔ˘ ÛÈÓÂÌ¿ – ª›· ·fi ÙȘ ∏¶∞. 8. ªÂÈÒÓÂÈ ÙÔ ÊÔÚÙ›Ô ÏÔ›Ô˘ – ¶ÙËÓfi Ù˘ ∞˘ÛÙÚ·Ï›·˜ – ∆›ÙÏÔ˜ Á˘Ó·ÈΛԢ ÂÚÈÔ‰ÈÎÔ‡. 9. ™ÎÔ˘ÚÈ¿ ¯¿ÏÎÈÓˆÓ Û΢ÒÓ – ™Î·Ó‰ÈÓ·‚ÈΤ˜ ·ÂÚÔÁÚ·Ì̤˜ – ™˘ÓÙÔÌÔÁÚ·Ê›· ÂÎÚËÎÙÈ΋˜ ‡Ï˘. 10. ∞ÛÊ·Ï›˙ÂÈ ·ÁÚfiÙ˜ (·Ú¯Èο) – ªÂ ÎfiÌÌ· ¿ÏÏË Ë ÛËÌ·Û›· ÙÔ˘ – ∆ÚÈÁˆÓÈÎfi ·Ó› ÈÛÙÈÔÊfiÚÔ˘. 11. ∂›‰ÂÈÍË ‰ÂÍÈÔÙ¯ӛ·˜ ηԢÌfiˉˆÓ – ƒÒÛÔ˜ ÁψÛÛÔÏfiÁÔ˜ – HÚˆ·˜ ÙÔ˘ ∫›ÏÈÓÁÎ. 12. º˘ÙÈΤ˜ ÙÔ˘ ÏÈÓ·ÚÈÔ‡ – ªÂÙ·ÏÏÈÎfi˜ ÎÚ›ÎÔ˜ – ¢ÈÏfi ÛÙÔ… ÚÔÎÔÎfi. 13. °ÈÔ˜ ÙÔ˘ ¶ÚÈ¿ÌÔ˘ – OKA£ETA 1. µÔËıfi˜ ˘¿ÏÏËÏÔ˜ Ê·Ú̷Λ- ÌÔÚÊÔ˜ Î·È ÁÂÓÓ·›Ô˜. Ô˘. 2. EÍ·Ê·ÓÈṲ̂Ó˜ – °˘Ó·ÈÎÂ›Ô H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘. ÚÔ‡¯Ô. 3. ∆ÚÔÊ‹ ˙ÒˆÓ – ∫Ô›ÙË ¯ÂÈÌ¿ÚÚÔ˘. 4. ™˘Û΢‹ ¿ÓÙÏËÛ˘ ˘ÁÚÒÓ – ∂ÈÊÒÓËÌ· ÙÚ·Áˆ‰›·˜ – ¶Úfi‰ÚÔÌÔ˜ ÙÔ˘ ¶A™OK (·Ú¯Èο). 5. ∞Ú¯Èο ÂÛÙÂÌÌ¤ÓˆÓ – O˘Ú¿ÓÈÔ ÛÒÌ· – ¢Ú·Ì·ÙÈÎfi ÌÔ˘ÛÈÎfi ¤ÚÁÔ. 6. °ÈÔ˜ ÙÔ˘ ¡Ò – °ÂÚÌ·ÓÈ΋ fiÏË – °·ÏÏÈ΋ fiÏË. 7. ¶·ÏÈfi˜ ÛÙ·Ú ‹˜. 8. ∆¯ÓËÙ¤˜ Ô‰ÔÓÙÔÛÙÔȯ›Â˜ – ∆·’ ¯ÂÈ ÙÔ... ̤ÏÈ. 9. … ™ÔÛȉ¿‰: ÈÛ·ÓÈ΋ Ô‰ÔÛÊ·ÈÚÈ΋ ÔÌ¿‰· – °·ÏÏÈ΋ fiÏË – º˘ÙÈ΋ ‚·Ê‹. 10. ¶·Ó› ηڷ‚ÈÔ‡ – §Ô˘Î¿˜…: B˘˙·ÓÙÈÓfi˜ ·ÍȈ̷ÙÔ‡¯Ô˜. 11. ª·ÁÂÈÚÂ̤ÓË ÙÚÔÊ‹ – ∞ÌÂÚÈηÓfi˜ ÔÈËÙ‹˜ – NfiÙ·. 12. Y¿Ú¯ÂÈ Î·È Ô‚¿Ï – ÃÙ‡Ô˜ ÚÔÏÔÁÈÔ‡. 13. ¢‡Ô ·fi ÙȘ … ∏¶∞ – ∫›ÓËÛË Ù˘ ¿ÚÛ˘ ‚·ÚÒÓ – ¶ÂÙ˘¯Ë̤ÓË ¤Î‚·ÛË ·ÁÒÓ·. 14. °·ÏÏ›‰· Ì˘ıÈÛÙÔÚÈÔÁÚ¿ÊÔ˜ – M¤ÚÔ˜ ÙÔ˘ ÛÒÌ·ÙÔ˜.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

14944

(22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

τουριστικό, πολιτιστικό Ù Â Ú ·περιοδικό ·  Â Ú ›  αποδράσεις! Û Ùπολλαπλές για

το σταυρόλεξο 1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

11:40, 14.54IC, 07:13, 18:50 ICE, 05:08, 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 12:42,13:20, 14:10, 16:00, 16:33, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05,22:09, 23:33. Σέρρες: 02: 01, 12:21, 18.25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17. Δράμα: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Αλεξανδρούπολη: 02:01, 12:21, 18:25 IC, 06:04, 07:18, 13:02, 14:17, 19:38. Δίκαια: 02: 01 IC, 14:17. Τυχερό: 02: 01 IC, 14:17. Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Εδεσσα: 04:48, 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Φλώρινα: 06:18, 08:38, 11:02, 15:11, 19:11. Κωνσταντινούπολη :19:38. Σόφια: 06:40, 17:36, 23:46. Βουκουρέστι-Βουδαπέστη: 23:46. Πληροφορίες τηλ. 2310/517.517.

ΚΤΕΛ 14505 ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Για Αθήνα) τηλ. 231.0.595444-495. ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595.423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485-418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595.430-487. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595.442. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΚΑΡΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595.425. ΕΒΡΟΥ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

° A § A T O M ¶ O Y P E K O

P E A § I ™ M O ™

A P M O ™

M O ¶

M ¶ E N

A § ™ A T I A

T A

O N T O T H T A

§ O ™

O

° Y P O I

I E K

A N O ™ I O I

O M A P

E M ™ º Y P I

O E ¶ O T O E ™

¶ T H ™ E I ™

M

§ °

Y ¶ O

T I ™ I º O N H A I

ø P E ™

A M H N Y T E ™ P

I X N H

A ¢ H M O N ø

P P

P A X E ™

O M O I O I E T O

K O T ™ O ™

– ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446-464. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595.484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595405. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595409. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595.411.421. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214.900 και 2310/218.600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550.500. «EUROTAXI» 2310/866.866, 511.855,551.525. «MERCEDES CLUB» 2310/525.000.

πτήσεις OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383.414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475.740VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473.354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/ 2310/233.188


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Ορθοδοντικό Αλέξανδρο Θ. Μούλλα που αναγορεύτηκε και ορκίστηκε με άριστα Διδάκτωρ της Ορθοδοντικής του ΑΠΘ. Ηλίας Ορφανίδης

ΚΗΔΕΙΕΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ετών 77 κηδεύουμε σήμερα, 5.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Χρυσή. Τα παιδιά: Γιώργος – Δήμητρα, Νίκος – Δήμητρα. Τα αδέλφια. Ο εγγονός: Αδάμ. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η σορός θα εκτίθεται από τις 3 μ.μ. στα νεκροστάσια του οίκου τελετών «Παχούμης». Αναχώρηση με λεωφορείο στις 4 μ.μ. από Κ. Καραμανλή 172 μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα του οίκου τελετών «Παχούμης», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955». Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά και θεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ετών 77 Συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Γεώργιος. Τα παιδιά: Αλέξανδρος, Θηρεσία – Γεώργιος. Οι εγγονές: Ελευθερία, Ναταλία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η σορός θα εκτίθεται από τις 9 π.μ. στα νεκροστάσια «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας».

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429 β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314 γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-71023

Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και γιαγιά ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΕΡΒΑ ετών 75 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Ακτής. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Χρήστος. Τα παιδιά: Αννα – Γεώργιος, Παρασκευή – Αλέσιο Τσόνι. Τα αδέλφια: Αθανάσιος, Αναστάσιος, Ειρήνη. Τα εγγόνια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα του ναού.

ΠΕΝΘΗ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΥΡΙΑΖΗ κηδεύσαμε το Σάββατο 26 Ιουνίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Παρασκευή. Ο αδελφός: Στέλιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Α. Παυλίδης». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΙΣΑΑΚ ΑΠΟΚΑΤΑΝΙΔΗ ετών 76 κηδεύσαμε την Κυριακή 27 Ιουνίου, 6.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Κυριακή – Σάββας, Νικόλαος – Φόνη. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Γιώργος – Γεωργία, Ελένη, Αλέξανδρος. Τα δισέγγονα: Κατερίνα, Σάββας. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Χατζηβαρίτης». Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ετών 86 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Χαρίτων. Τα παιδιά: Γεώργιος – Θεοδώρα, Αθηνά – Χαράλαμπος. Τα εγγόνια: Χαρίτων, Ευστάθιος, Χριστίνα – Ευστράτιος. Το δισέγγονο: αβάπτιστο. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γκέσιος». Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο, αδελφό και θείο ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΓΑΒΟΤΣΗ ετών 55 κηδεύσαμε το Σάββατο 26 Ιουνίου, 5.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Κοσμά

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

«ΤΣΕΠΑ»

του Αιτωλού Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Κλάρα. Τα παιδιά: Ξενοφών, Ελένη. Η μητέρα: Ελένη. Τα αδέλφια: Πασχαλιά – Κωνσταντίνος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΑΚΗ ετών 78 κηδεύσαμε το Σάββατο 26 Ιουνίου, 12 μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Θεοδώρα. Τα παιδιά: Αναστασία, Γιώργος – Αλεξάνδρα. Ο εγγονός: Θοδωρής. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, γιο, παππού και θείο ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΖΑΝΗ ετών 58 Ηλεκτρολόγο δημοτικό υπάλληλο κηδεύσαμε την Κυριακή 27 Ιουνίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Λαοδηγήτριας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μερόπη. Τα παιδιά: Ανθή – Κωνσταντίνος, Βασιλική. Τα αδέλφια: Βασίλειος – Μαρία. Οι γονείς: Ανθή, Κωνσταντίνος. Ο εγγονός: Διονύσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΝΤΟΡΑ-ΑΛΙΣΙΑ ΠΑΖΟΛΙΔΟΥ ετών 78 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, 5.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος κοιμητηρίων Πανοράματος. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ιωάννης – Πουλχερία, Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Χρήστος, Δώρα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Αγν. Στρατιώτη 32

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ

ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗΣ

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού, προπαππού και θείο ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ετών 96 κηδεύσαμε την Κυριακή 27 Ιουνίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Σάββας – Χρυσούλα, Στέφανος – Φωτούλα. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνα – Ανδρέας, Μαρία, Σωτήριος – Ειρήνη. Ευγένιος. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, γιο, αδελφό, παππού και θείο ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΟΣΧΟΒΑ ετών 59 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορδελιού. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αικατερίνη. Τα παιδιά: Ελισσάβετ – Μιχαήλ, Δημήτριος. Οι γονείς: Νικόλαος – Ευθαλία. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η

1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΠΛΙΖΝΑΚΗ ετών 64 κηδεύσαμε την Κυριακή 27 Ιουνίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Α. Τούμπας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αναστασία. Τα παιδιά: Χρήστος, Κατερίνα – Μιχάλης. Τα αδέλφια: Αρίσταρχος, Γιώργος, Ζωή. Τα εγγόνια: Ελένη, Απόστολος, Αναστάσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΙΣΙΡΛΟΓΛΟΥ κηδεύουμε σήμερα, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα αδέλφια: Κλεοπάτρα, Παρασκευή – Νικόλαος. Τα ανίψια: Κατερίνα – Γιώργος, Κωστής, Μαργαρίτα, Σάμυ, Λίζα, Πίτερ, Ηλίας, Απόστολος. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει στην αίθουσα «Η Ανάστασις» του οίκου τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», παραπλεύρως κοιμητηρίων. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 (δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»), από το 1975.

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 28ης Οκτωβρίου 46 µε ∆ελφών Τηλ.: 2310-860.501, 6945-430.254

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΑΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙ∆Η

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132 - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 21.21.70, 2000.15 - ΚΙΝ.: 6977 597464 - FAX: 2310 203 691 www.baboulas.com

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΩΤΣΑΚΗ ετών 81 κηδεύσαμε την Κυριακή 27 Ιουνίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ελένη – Αναστάσιος, Χρήστος – Τάνια. Οι αδελφές: Μαρία, Δέσποινα. Ο εγγονός: Ευάγγελος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία.

∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

ΕΙ∆ΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΗΔΕΙΑ Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και θεία ΟΛΓΑ ΓΚΑΤΖΟΥΜΠΑΡΟΥ-ΒΑΜΒΑΤΗΡΑ κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Ακυλίνας Ζαγκλιβερίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Ο σύζυγος: Μιχάλης. Η κόρη: Γεωργία. Τα αδέλφια: Ανθούλα – Δημήτριος, Ελένη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Η σορός θα εκτίθεται από τις 10.30 π.μ. στο ναό. Η ταφή και η δεξίωση θα γίνουν στο Ζαγκλιβέρι. Παράκληση αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στο ναό Αγίας Ακυλίνας Ζαγκλιβερίου. Την τελετή επιμελείται ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

1)Κ. Καραµανλή 107 - 2310-925.949 2) Μεταµορφώσεως 2, Περαία - 23920.21289

ΤΣΙΓΚΡΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΑΦΗ ετών 84 κηδεύσαμε την Κυριακή 27 Ιουνίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παύλου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ευτέρπη. Τα παιδιά: Γιώργος – Αθανασία, Ελένη – Μίρκο. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132.

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

39

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310-831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

TEΛETAI

αφοι

χρυσιδη

OΛYMΠOY 118, τηλ. 2310 20.00.20 - 213.914 FAX: 2310 218.737 • M E TA Φ O P E Σ E Σ Ω T E P I K OY - E Ξ Ω T E P I K OY •

AΠOTEΦPΩΣEIΣ

• MNHMOΣYNA

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ


Oι εξασφαλισθέντες και οι... απασφαλισθέντες

Στου κουφού την πόρτα... Οι συγκοινωνιολόγοι το τεκµηριώνουν, αλλά αφτί δεν ιδρώνει. Πάνω από 136 χιλιάδες εργατοώρες στοιχίζει καθηµερινά το µποτιλιάρισµα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χώρια η αιµορραγία της οικονοµίας µε τη βενζίνη που πάει χαµένη. Υπάρχουν και χειρότερα. Η ατµοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα εξασφαλίζει στην πόλη την ευρωπαϊκή πρωτιά. Τι σηµαίνει αυτό; Σηµαίνει ότι οµάδες πληθυσµού µε ευαίσθητη υγεία υφίστανται ακόµη και ανήκεστες βλάβες, επειδή κανείς δεν τολµά να πει στους καλοµαθηµένους οδηγούς ότι το κουβαδάκι που αγόρασαν σε 72 µηνιαίες δόσεις µπορεί να µένει λίγο περισσότερο στην πιλοτή της οικοδοµής και να µη χρησιµοποιείται σε αποστάσεις ίσες µε το πήδηµα ψύλλου. Δεν είναι ζήτηµα πειθούς. Αποδείχθηκε ότι κανένας δεν πείθεται. Ούτε η οικονοµική κρίση έχει φέρει θεαµατικά αποτελέσµατα. Ισως τα λεωφορεία απέκτησαν λίγο περισσότερους επιβάτες, αλλά ο αριθµός των ανθρώπων που µετακινούνται µε ΙΧ προς το κέντρο παραµένει εντυπωσιακός. TOY MAKH BOΪTΣI∆H Μουσικούλα, mvoitsidis@the.forthnet.gr κινητό, κλιµατιστικό, όλα αυτά πέρασαν στο ελληνικό DNA και τέτοιες συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Συνεπώς, είναι µάταιο να αφεθούµε στην τιµή της βενζίνης ή στην περικοπή των επιδοµάτων για να ελπίσουµε ότι κάποτε οι δρόµοι της Θεσσαλονίκης θα πάψουν να θυµίζουν Πόλη του Μεξικού και θ’ αρχίσουν να φέρνουν σε Κοπεγχάγη. Ρεαλιστικά µιλώντας, ο µόνος τρόπος να αποθαρρυνθεί η άσκοπη χρήση ΙΧ στο κέντρο και, σε κάποιο µέτρο, να σεβαστούµε τα παιδιά που δεν χρωστούν σε τίποτε να αναπνέουν καυσαέρια, είναι τολµηρές αποφάσεις. Και αν ο δακτύλιος στο κέντρο προκαλεί ζαλάδες, µπορούµε να αρχίσουµε από απλούστερα µέτρα. Οπως, για παράδειγµα, τον αυστηρό έλεγχο της παράνοµης στάθµευσης. Εκείνος που παρατά το αυτοκίνητό του διπλοπαρκαρισµένο ή πάνω στο πεζοδρόµιο πρέπει να έχει τη βεβαιότητα της κύρωσης. Και, φυσικά, κύρωση δεν είναι να σφυρίζει πέντε λεπτά ο τροχονόµος µέχρι ο οδηγός να δεήσει να το µετακινήσει. Κύρωση είναι να χάσει τις πινακίδες για είκοσι µέρες και να πληρώσει ένα πρόστιµο που θα πονέσει. Εστω και αν έχει ξάδελφο αντιδήµαρχο. Γιατί ο Νεοέλληνας είναι µυστήριο τρένο. Μπορεί να αγοράσει το τελευταίο µοντέλο µαύρου τζιπ µε µαύρα τζάµια και το πιο σούπερ στερεοφωνικό για ν’ ακούει «στην υγειά της αχάριστης» αλλά µην του ζητήσεις να πληρώσει δέκα ευρώ για πάρκινγκ. Μέσα στο πάρκο θα το παρατήσει, όπως τα δεκάδες που καθηµερινά χαίρουν ασυλίας απέναντι από τη ΧΑΝΘ. Και αν τυχόν του κόψουν κλήση, θα βάλει µπροστά τα «κονέ» για να τη σβήσει.

Οι «φορκάδος» της Πορτογαλίας

Φωτογραφία: Associated Press

Οι «φορκάδος» είναι οι ταυροµάχοι της Πορτογαλίας. Πρόκειται για µια οµάδα οκτώ ανθρώπων που προκαλούν άοπλοι τον ταύρο. Κατόπιν, ο πρώτος πηδάει στο κεφάλι του ταύρου και τελικός σκοπός είναι η υποταγή του στον άνθρωπο και όχι ο θάνατός του, όπως συµβαίνει στην Ισπανία και σε χώρες της Λατινικής Αµερικής. Οι «φορκάδος» παρουσιάζουν οµοιότητες µε τα ταυροκαθάψια στη µινωική Κρήτη, όπου επίσης δεν απαιτούνταν ο θάνατος του ταύρου.

Η ζωή του Καραβέλα και ο θάνατος του υπασπιστή στο καναβάτσο

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Στην ιστορία της λογοτεχνίας, σημαντική θέση κατέχει η νουβέλα «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα», του ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H Κωνσταντίνου Θεοτόκη, μια petefris@otenet.gr καλογραμμένη και ζοφερή πινελιά της ζωής στη γενέτειρα του συγγραφέα στα βαθιά χρόνια. Αυτόν τον τίτλο διέστρεψα στην αρχή αυτού του άρθρου, διότι νομίζω πως δεν ήταν τόσο αθώα η αναγραφή του συγκεκριμένου ονόματος στο θανατερό φάκελο μεγέθους Α3. Κι αυτό το νομίζω, όχι με βάση κάποια στοιχεία (με αυτά ασχολούνται οι έμπειροι ρεπόρτερ και ερευνητές του δημόσιου βίου) αλλά με βάση την ποιητική ιδέα («ποιητής εκ του προχείρου έχων την μορφή του χοίρου» κατά το παλαιό σατιρικό έπος) και μια υπόθεση εργασίας, τελείως, μα τελείως αστήρικτη. Αυτήν την ανοησία σας παρουσιάζω, διότι είναι καλή για σενάριο καθαρής, ανόθευτης φαντασίας. Ελάτε στη θέση των υποψήφιων δολοφόνων του υπουργού. Δεν ήταν υποχρεωμένοι να ξέρουν ότι επικρατούσε το γνωστό μπάχαλο στον έλεγχο της αλληλογραφίας του υπουργείου. Ακριβέστερα, έπρεπε να λάβουν υπόψη ότι οι υπηρεσίες και τα μηχανήματα θα δούλευαν στην εντέλεια. Και έπρεπε να βρουν μια μικρή πιθανότητα όπου ο φάκελος, για έναν συγκεκριμένο λόγο, έπρεπε να πάει χέρι με χέρι όσο πιο κοντά γινόταν στον υπουργό. Και ο λόγος βρέθηκε: το όνομα «Καραβέλας» ως αποστολέας, δηλαδή

το όνομα ενός ανθρώπου που έφυγε στο εξωτερικό για να μην αντιμετωπίσει τα ελληνικά δικαστήρια ήταν ο κατάλληλος κράχτης. Ναι, κάποιος μπορούσε να το θεωρήσει φαρσικό, αλλά αν ο Καραβέλας έστελνε, λόγου χάρη, κάποια στοιχεία που κάρφωναν κόσμο και αθώωναν τον ίδιο; Δεν ήταν αυτός αποχρών λόγος να βρεθεί ο φάκελος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού, χωρίς να τον ανοίξει απολύτως κανένας άλλος ενδιάμεσα; Διότι αυτός ο «άλλος» θα ήταν πλέον μάρτυρας στοιχείων που θα επιβάρυναν και άλλων την θέση, ή τέλος πάντων, ότι θα ήξεραν και άλλοι την «αποκάλυψη» με αυξημένη πιθανότητα να φανούν οι υποτιθέμενες «αποκαλύψεις Καραβέλα» στον Τύπο ή στο διαδίκτυο. Ετσι κι έγινε. Κάποιος στο πολιτικό γραφείο είδε το όνομα του αποστολέα και ίσως ρώτησε «το ανοίγω ή το φέρνω;». «Φέρ΄το, μην μπλέξουμε!», θα απάντησε κάποιος σχετικός. Και ο φάκελος έκανε το αλογόκριτο ταξιδάκι του, φτάνοντας σε απόσταση δέκα μέτρων από το στόχο του, αλλά πάντως μέσα πλέον σε πανελλήνια εμβέλεια, επειδή κανένας δεν θα έδινε σημασία αν ανιχνεύονταν εκρηκτικά σε κάποιο φάκελο «τρεχαγύρευε» σε κάτω ορόφους, σε άσχετα μέρη, σε θυρωρεία και μηχανήματα. Το όνομα «Καραβέλας» ήταν το διαβατήριο για το τελικό ασανσέρ. Το όνομα «Καραβέλας» και η αρρώστεια περί νέων στοιχείων και αποκαλύψεων που έχει στοιχειώσει την κοινωνία μας. Φυσικά, τέτοια πράγματα δεν γίνονται στη σοβαρή και υπεύθυνη μας χώρα…


φωνή Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

«Καλύτερη χρονιά» ΕΝΟΤΗΤΑ και σκληρή δουλειά ζήτησαν Μπάγεβιτς και Λυµπερόπουλος στη χτεσινή «πρώτη» της ΑΕΚ (φωτό). «Πιστεύω ότι η ΑΕΚ πρέπει να έχει µια τελείως διαφορετική χρονιά από την περσινή», σηµείωσε ο Σερβοέλληνας προπονητής, ενώ ο 35χρονος επιθετικός υποστήριξε πως «µπορούµε να καταφέρουµε πολλά αν είµαστε ενωµένοι». «Πολλή δουλειά, αφοσίωση και οικογενειακό κλίµα», ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Στ. Αδαµίδης. Ο ΚΟΒΑΣΕΒΙΤΣ επιστρέφει στον Ολυµπιακό. Ο Σέρβος παλαίµαχος επιθετικός ανέλαβε τη θέση του τεχνικού συµβούλου διοίκησης της ΠΑΕ και αποτελεί τη δεύτερη εξωγηπεδική µεταγραφή των «ερυθρολεύκων» µετά τον Τ. Μητρόπουλο, που ανέλαβε καθήκοντα γενικού αρχηγού. Στο µεταξύ, ήρθε, συµφώνησε και υπογράφει ο Βούκσεβιτς, «έκλεισε» ο 31χρονος µεσοαµυντικός του Αστέρα Τρίπολης, Καρντόσο, δοκιµάζεται ο Σέρβος µέσος Μπάµποβιτς, ενώ «ναυάγησε» του Βούλγαρου Ιβάνοφ, καθώς στις διαπραγµατεύσεις µε την Αλάνια Βλαντικαφκάζ παρουσιάστηκε αγεφύρωτο οκονοµικό χάσµα. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο ιδιοκτησιακό πεδίο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δροµολόγησε η ανακοίνωση των µετόχων κ.κ. Νίκα, Ξυλά, ∆άβαρη και Ζολώτα, µε την οποία καλούν τους Βαρδινογιάννη και Βγενόπουλο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Μετά από δική τους πρωτοβουλία, σήµερα θα πραγµατοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα παραβρεθεί τόσο ο Γ. Βαρδινογιάννης, όσο και ο Π. Γιαννακόπουλος. Στο µεταξύ, στη γαλλική Μπρεστ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Φ. ∆άρλας.

TV επιλογές 11.30 15.00 17.55 18.30 19.00 21.00 23.30 23.30

ΣΗΜΕΡΑ Wimbledon 2010 (τένις, Ζ) Παραγουάη - Ιαπωνία (ποδόσφαιρο, Ζ) Wimbledon 2010 (τένις, Ζ) Ισπανία - Πορτογαλία (ποδόσφαιρο, Ζ) Mundial 2010 (ποδόσφαιρο, Μ) Wimbledon 2010 (τένις, Ζ) ΑΥΡΙΟ Africa Mundial (εκποµπή, Ζ) Wimbledon 2010 (τένις, Ζ) Αθλητικές Ειδήσεις (εκποµπή, Ζ) Wimbledon 2010 (τένις, Ζ) ∆ιεθνές µίτινγκ στίβου (Πάτρα, Ζ) Ωρα Μουντιάλ (εκποµπή, Ζ) Nova Mundial (εκποµπή, Ζ) Wimbledon 2010 (τένις, Ζ)

Ηρθε και «χτίζει» τον Αρη απ’ την αρχή

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

ΑΕΚ

15.00 17.00 18.30 21.30 23.30 23.30

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΝΤΡΟΥΚΕΡ

Novasports 1 ΝΕΤ Novasports 1 ΝΕΤ ΝΕΤ Novasports 3 ΕΤ-3 Novasports 1 ΕΤ-3 Novasports 1 ΕΤ-1 ΝΕΤ Novasports 1 Novasports 3

Σ

ε µείζον θέµα για τον Αρη αναδεικνύεται η ξαφνική λύση της συνεργασίας µε τον Χαβιέρ Κάµπορα µετά τη χτεσινή γραπτή δήλωση του Αργεντινού φορ, που διαψεύδει τον ισχυρισµό της ΠΑΕ ότι αποχωρεί για οικογενειακούς λόγους και εγκαλεί τη διοίκηση των «κιτρίνων» για οικονοµική ασυνέπεια. Στη δήλωση του Κάµπορα, την οποία διένειµε στον Τύπο ο δικηγόρος του, Βαγγέλης Χατζηιωάννου, τονίζονται µεταξύ άλλων τα εξής: «Με µεγάλη µου λύπη και πικρία δηλώνω ότι αναγκάζοµαι εκ των πραγµάτων για λόγους ανεξαρτήτους της θέλησής µου να αποχωρήσω από την οµάδα του Αρη. Α) Ο πρώτος λόγος είναι ότι η οµάδα ήταν οικονοµικά ασυνεπής προς το πρόσωπό µου, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν οφειλές από τον Δεκέµβριο του 2009, όταν για τελευταία φορά πληρώθηκα από τον Αρη δόσεις συµβολαίου. Β) Παρά την αντικειµενικά µεγάλη µου προσφορά στην πορεία της οµάδας στο πρωτάθληµα και στο κύπελλο, οι άνθρωποι του Αρη ήθελαν παρά την µεταξύ µας συµφωνία, να µειώσουν αδικαιολόγητα την οικονοµική προσφορά της οµάδας προς εµένα. Γ) Δεν έτυχα εκ µέρους της διοίκησης του Αρη αντιµετώπισης ανάλογης της προσφοράς µου στην οµάδα τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως άνθρωπος. Αποχωρώντας από την οµάδα θέλω να επισηµάνω ότι υπάρχει στην Π.Α.Ε. Αρης άτοµο, που δεν έχει «καµία ιστορία» και «ρίζα» στον Αρη και στην Ελλάδα, που λειτουργεί σε βάρος των συµφερόντων της οµάδας και αποσκοπεί αποκλειστικά και µόνο στην ικανοποίηση των προσωπικών συµφερόντων. Τελειώνοντας, θεωρώ υποχρέωσή µου να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς µου, εγώ και η οικογένειά µου,

Στα άκρα µε Κάµπορα Ο Αργεντινός φορ καταγγέλλει την ΠΑΕ Αρης για οικονοµική ασυνέπεια, ενώ η διοίκηση των «κιτρίνων» απαντά ότι δεν του οφείλει ούτε ένα ευρώ τον κόσµο του Αρη που µε αγκάλιασε και µε στήριξε και λυπάµαι ειλικρινά για τον τρόπο που αναγκάζοµαι εκ των πραγµάτων να αποχωρήσω από την οµάδα του Αρη. Επιφυλάσσοµαι να επανέλθω για να ενηµερωθεί ο κόσµος του Αρη για όλη την αλήθεια, που δεν έχει καµία σχέση µε αυτά που «τεχνηέντως» εµφανίζονται από την διοίκηση του Αρη».

Η απάντηση της ΠΑΕ Η διοίκηση του Αρη απάντησε άµεσα στον Κάµπορα εκδίδοντας ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής: «Στην ανυπόγραφη δήλωση που φέρεται ότι συνέταξε ο ποδοσφαιριστής Χαβιέρ Κάµπορα η

ΠΑΕ Αρης δηλώνει τα εξής: 1. Ο ποδοσφαιριστής Κάµπορα πληρωνόταν περιοδικά καθ’ όλο το έτος του 2010, ενώ σήµερα είναι απολύτως εξοφληµένος από την ΠΑΕ ΑΡΗΣ και ουδεµία άλλη απαίτηση διατηρεί. 2. Ο ποδοσφαιριστής Κάµπορα αρνήθηκε να ενεργοποιήσει την επιτευχθείσα συµφωνία επέκτασης του

συµβολαίου του επικαλούµενος προσωπικούςοικογενειακούς λόγους. Η ΠΑΕ Αρης επιφυλάσσεται παντός νοµίµου δικαιώµατός της». Σε ό,τι αφορά τα µεταγραφικά, η διοίκηση περιµένει την αξιολόγηση του Κούπερ σχετικά µε τον νεαρό Κολοµβιανό µεσοαµυντικό Μαουρίτσιο Αρόγιο (φωτό) που προπονείται µε την οµάδα στην Αυστρία. Στο µεταξύ, αναµένεται η απάντηση της Φούλαµ στην πρόταση αγοράς του Τζόνσον. Ανοιχτό παραµένει το θέµα Εντού (υπάρχει οικονοµική διαφορά), ενώ δεν επιβεβαιώνονται επίσηµα οι φήµες περί ενδιαφέροντος για τον Ισπανό µέσο της Χερέθ, Βίκτορ Σάντσεθ Μάτα.


18

2

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Γ. ΤΑΚΗΣ

Σαϊτιώτης, ο 1ος

«Βγήκαµε πιο σοφοί»

Ο 29χρονος επιθετικός έρχεται στον Ηρακλή. Υπογράφει ο Κρέιτσι, τέλος µε Παπαζαχαρία. ΠΑΕ: «Ωρα για οπαδική επανάσταση στο γήπεδο» Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Σαϊτιώτης (θα) είναι η πρώτη καλοκαιρινή προσθήκη του Ηρακλή στον αγώνα δρόµου που κάνουν οι «κυανόλευκοι» για να αναπληρώσουν το χαµένο χρόνο και να βελτιώσουν το ρόστερ. Ο 29χρονος επιθετικός (φωτό) έρχεται από τετραετή θητεία στον ΠΑΣ (130 συµµετοχές, 61 γκολ) και η συµφωνία µε τους «κυανόλευκους» για διετή συνεργασία θα καταστεί οριστική τις επόµενες µέρες. «Η πρώτη επαφή µε τον Ηρακλή είχε γίνει πριν από ένα µήνα και όταν είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα συνέχιζα στον ΠΑΣ. Ηθελα να παίξω σε µια µεγάλη οµάδα και ένιωσα µεγάλη ανακούφιση όταν έµαθα πως η οµάδα πήρε την άδεια συµ-

µετοχής», δήλωσε στη «ΦτΣ» ο Σαϊτιώτης. Τύποις δεύτερη προσθήκη - κατ’ ουσίαν πρώτη, ο Γίρι Κρέιτσι έρχεται σήµερα στη Θεσσαλονίκη για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει. Ο 24χρονος αµυντικός της Γιάµπλονετς βρέθηκε στο προσκήνιο του Ηρακλή όταν ακόµη το θέµα της αδειοδότησης ήταν σε εκκρεµότητα. Ενδιαφέρον για µια θέση κάτω από τα δοκάρια υπάρχει για τον 37χρονο (υπό αναχώρηση από τον Ολυµπιακό) Κόβατς, ο 19χρονος Στάµου προωθήθηκε στην πρώτη οµάδα υπογράφοντας πενταετές συµβόλαιο, νέος γυµναστής θα είναι ο συµπατριώτης του κ. Μπουµπένκο, Α. Ντραγκούν, ενώ κοινή συναινέσει λύθηκε το συµβόλαιο του Παπαζαχαρία, ενός παίκτη που ήταν στον Ηρακλή από το 2001.

Στο µεταξύ, σε δύο «δόσεις» θα πραγµατοποιηθεί η «πρώτη» της οµάδας. Ανεπίσηµα σήµερα (18.00) στη Μίκρα µε την παρουσία των κ.κ. Μπουµπένκο και Πάβλικ και επίσηµα την ερχόµενη Δευτέρα (19.00). Εξάλλου, ανακοίνωση - κάλεσµα στον κόσµο για να κάνει (µε την αγορά εισιτηρίων διαρκείας) «οπαδική επανάσταση στο γήπεδο», απηύθυνε η ΠΑΕ. «Η συσπείρωση, ο παλµός και ο οπαδικός όγκος των Ηρακλειδέων µέσω των κινητοποιήσεων µεταφέρεται στο Καυταντζόγλειο», σηµειώνει µεταξύ άλλων.

Μετράει αντίστροφα Πρώτο ραντεβού αύριο στην Τούµπα για τον ΠΑΟΚ, απόντων των διεθνών. Ερχεται σήµερα ο Μπερέτα. Το Σεπτέµβριο η γ.σ. για την επιτροπή διαφάνειας Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Σ

αν… να µην πέρασε µια µέρα. Αύριο (18.00) ο ΠΑΟΚ πραγµατοποιεί το πρώτο ραντεβού της νέας σεζόν κι οι φίλαθλοί του θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την οµάδα στην Τούµπα (θα ανοίξουν οι θύρες 1, 2, 3, 5, 6). Θα είναι µια από τις ελάχιστες φορές που δε θα υπάρξουν νέα πρόσωπα σ’ επίπεδο ποδοσφαιριστών, καθώς µέχρι στιγµής έχει γίνει µόνο µια µεταγραφή. Εντούτοις, τόσο ο Δηµήτρης Σαλπιγγίδης, όπως κι οι υπόλοιποι διεθνείς (Χαλκιάς, Μαλεζάς, Κοντρέρας) θα απουσιάσουν έχοντας εξασφαλίσει σχετική άδεια λόγω των υποχρεώσεών τους στο Παγκόσµιο Κύπελλο. Παρόντες αναµένεται να είναι όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές, συµπεριλαµβανοµένων κι αυτών των οποίων το µέλλον στη οµάδα φαντάζει αµφίβολο. Αντιθέτως, νέο πρόσωπο θα βρίσκεται στον πάγκο. Ο Μάριο Μπερέτα αναµένεται σήµερα το απόγευµα (18.00) από την Ιταλία κι εκτός απροόπτου θα έχει µια πρώτη επαφή µε τους ποδοσφαιριστές του πριν από την αυριανή επίσηµη συνάντηση µαζί τους. Ο Ιταλός τεχνικός έχει συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και φι-

Στον ΠΑΟΚ µετρούν αντίστροφα εν όψει της αυριανής «πρώτης» για τη νέα σεζόν

ΑΡΗΣ

Συµφωνία µε Παπαζαχαρία ΣΕ συµφωνία µε τον Γρηγόρη Παπαζαχαρία ήρθε χτες η ΠΑΕ Αρης. Οι «κίτρινοι» βρίσκονταν εδώ και µήνες σε επαφή µε τον 25χρονο αµυντικό και όταν οριστικοποιήθηκε η λύση της συνεργασίας του µε τον Ηρακλή, έκαναν την καθοριστική κίνηση για την απόκτησή του. Ο Παπαζαχαρίας αγωνίζεται τόσο ως στόπερ όσο και ως δεξιός µπακ και ο Κούπερ αποκτά µία ακόµη λύση για την αµυντική γραµµή. Η ΠΑΕ αναµένεται να γνωστοποιήσει σήµερα τους όρους της συµφωνίας. ΠΟΛΥ κοντά στην απόκτηση του Γιώργου Αµπάρη βρίσκεται η ΠΑΕ ΑΕΛ. Ο 28χρονος

γκολκίπερ αναµένεται αύριο να υπογράψει συµβόλαιο. Οι «βυσσινί» επιµένουν εξάλλου για την απόκτηση του 27χρονου επιθετικού της Λάτσιο Αγιοντέλε Μακίνουα. ΚΑΒΑΛΑ: Ο Κροάτης Ιγκορ Τοµάσιτς που έπαιζε στη Μακάµπι Τελ Αβίβ, υπέγραψε 2ετές συµβόλαιο µε την Καβάλα. Εχει βουλγαρική υπηκοότητα, είναι διεθνής (16 συµµ.) και ως παίκτης της Λέφσκι Σόφιας (130 συµµ., 6 γκολ) κατέκτησε δύο πρωταθλήµατα και δύο Κύπελλα. Εξάλλου, ισπανικά δηµοσιεύµατα υποστηρίζουν ότι η Κόρντοµπα ενδιαφέρεται για τον Ντενίλσον.

λοδοξεί σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να περάσει τη δική του φιλοσοφία. Στο µεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Α.Σ. για το θέµα της σύστασης επιτροπής διαφάνειας σε ΠΑΕ και ΚΑΕ αποφασίστηκε η διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στο πρώτο 15νθήµερο του Σεπτεµβρίου µε στόχο τη µεγαλύτερη δυνατή παρουσία των µελών. Οπως δήλωσε µετά το δ.σ. ο Θαν. Κατσαρής η απόφαση λήφθηκε µε τη σύµφωνη γνώµη του Θόδωρου Ζαγοράκη. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΑΕ του είπε χαρακτηριστικά: «Στείλτε µου ακόµη και αύριο επιτροπή». Εξάλλου, το ευχάριστο για την ΠΑΕ είναι πως παρατηρείται καθηµερινή αύξηση των ανανεώσεων στα εισιτήρια διαρκείας (σ.σ. χτες 690, συνολικά 6.703). Στο µεταξύ, στη Λεπτοκαρυά πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο το παγκόσµιο συνέδριο των οργανωµένων φιλάθλων ΠΑΟΚ, µε σηµαντικές οµόφωνες αποφάσεις να προκύπτουν, όπως αναφέρονται σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση. Εκ των σηµαντικότερων αποφάσεων ήταν η δηµιουργία κοινού ταµείου, η µαζική αγορά εισιτηρίων διαρκείας στο τµήµα του χάντµπολ, το ιδεολογικό υπόβαθρο, βάζοντας τέλος στην προσωπολατρία και η δηµιουργία τράπεζας αίµατος.

Η ΣΟΥΠΕΡ Λίγκα θα επικυρώσει στη σηµερινή της συνεδρίαση τη βαθµολογία πρωταθλήµατος και η περιπέτεια του Ηρακλή θα λάβει οριστικά τέλος. Με τον ΟΦΗ να µην έχει δικαίωµα (δεν είναι µέλος της Λίγκας) να προσβάλει την επικύρωση της βαθµολογίας και το CAS να έχει ανοιχτές υπό εξέταση υποθέσεις µέχρι τις αρχές Σεπτέµβρη, τα περιθώρια για ελιγµούς είναι ελάχιστα. Ωστόσο εξετάζεται η πιθανότητα κατά πόσο η προσφυγή στο CAS κατά της ΕΠΟ θα ήταν βάσιµη και αν θα µπορεί να ζητηθεί η προσφυγή των Κρητών - σε περίπτωση που αυτή κατατεθεί - να συζητηθεί ως «κατεπείγουσα» και να προηγηθεί άλλων υποθέσεων. Ο Γ. Τάκης θα εκπροσωπήσει την ΠΑΕ στη συνεδρίαση της Λίγκας, περιµένοντας την είσπραξη της τελευταίας δόσης από το τηλεοπτικό συµβόλαιο. Την ίδια στιγµή η διοίκηση έχει στραφεί στον κ. Μυτιληναίο ζητώντας οικονοµική «ένεση» ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Μιλώντας στο «Libero», ο κ. Τάκης δήλωσε αγανακτισµένος από το επιβληθέν (από την ΕΠΟ) πρόστιµο των 150.000 ευρώ, τόνισε όµως πως ο Ηρακλής «βγήκε πιο σοφός απ’ αυτήν την περιπέτεια».

Β’ ΕΘΝΙΚΗ

∆ήµου ο Πιερικός ΜΕ τα χρώµατα του Πιερικού θ’ αγωνίζεται τη νέα σεζόν ο Π. ∆ήµου. Ο 33χρονος αµυντικός - πρώην του ∆ιαγόρα - βρέθηκε χτες στην Κατερίνη και οριστικοποίησε τη συµφωνία. Μεταγραφή και για τον ΠΑΣ, ο οποίος απέκτησε για τα επόµενα δύο χρόνια το Μ. Σκούφαλη. Ο 32χρονος επιθετικός αγωνιζόταν από το 2008 στον Πανιώνιο. Στο µεταξύ, ξεκίνησαν χτες στην Καρδίτσα οι προεγγραφές για την αγορά µετοχών και ενώ σήµερα ο κ. Κωτούλας θα υπογράψει το προσύµφωνο για την παραχώρηση στην προσωρινή διοίκηση του πλειοψηφικού πακέτου. Εξάλλου, η ∆όξα δε θα είναι ο επόµενος σταθµός στην καριέρα του Ρούσεφ. Ο Βούλγαρος µεσοεπιθετικός που έµεινε ελεύθερος από το ∆ιαγόρα, προτάθηκε αλλά η οµάδα της ∆ράµας δεν ανταποκρίθηκε.


φωνή 3

south africa 2010

TΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

19

Ηρεµα και απλά Επίδειξη δύναµης και πρακτικού ποδοσφαίρου από τη Βραζιλία, που απέκλεισε άνετα τη Χιλή. Αντίπαλός της στον προηµιτελικό η Ολλανδία

Χ

ωρίς να συναντήσει µεγάλες δυσκολίες, η Βραζιλία επέβαλε την ανωτερότητά της και θα είναι η αντίπαλος της Ολλανδίας στα προηµιτελικά, κερδίζοντας 3-0 την Χιλή στο Γιοχάνεσµπουργκ. Ηταν µια νίκη πειστική και χωρίς σπουδαίο θέαµα, ενδεικτική της διαφορετικής εικόνας που έχει η φετινή Σελεσάο. Οπως είχε προαναγγείλει ο Μπιέλσα, ξεκίνησε τον Πάµπλο Κοντρέρας στο κέντρο της άµυνας, ωστόσο ο αµυντικός του ΠΑΟΚ είχε εξ αρχής δύσκολο έργο. Ο Ντούνγκα επανέφερε τον Κακά και χρησιµοποίησε τους Αλβες και Ραµίρεζ, ωστόσο ο τελευταίος δεχτηκε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και θα χάσει τον προηµιτελικό. Στο ξεκίνηµα του αγώνα η Χιλή άσκησε πίεση στην βραζιλιάνικη άµυνα, αλλά µετά το πεντάλεπτο η Βραζιλία ισορρόπησε και έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία µε τον Ζιλµπέρτο, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Μπράβο. Στο 27’ η Βραζιλία ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Λούσιο από τον Κοντρέρας και στο 34’ ο αµυντικός του ΠΑΟΚ και ο Γιάρα δεν µπόρεσαν να εµποδίσουν τον Ζουάν, που µε καρ-

φωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ροµπίνιο µε τον Κακά «έκρυψαν» την µπάλα και έβγαλαν τον Λουίς Φαµπιάνο απέναντι στον Μπράβο, για να γίνει έτσι το 2-0. Η συµµετοχή του Κοντρέρας ολοκληρώθηκε στο ηµίχρονο και η Χιλή έδειξε πρόθεση να επιτεθεί, αλλά το πλήρωσε µε ένα ακόµη γκολ στο 59’. Σκόρερ αυτή τη φορά ήταν ο Ροµπίνιο, µετά από εξαιρετική ασίστ του Ραµίρεζ που ξεκίνησε την αντεπίθεση. Η Χιλή είχε την καλύτερη ευκαιρία της στο 75’, αλλά ο Σέζαρ απέκρουσε το σουτ του Σουάζο, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο ίδιος είχε σουτ στο οριζόντιο δοκάρι. Μέχρι το τέλος η Βραζιλία θα µπορούσε να αυξήσει κι αλλο το σκορ. ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Ζουάν, Μπάστος, Ζιλµπέρτο, Ραµίρεζ, Αλβες, Κακά (81’ Κλέµπερσον), Ροµπίνιο (85’ Ζιλµπέρτο Μέλο), Φαµπιάνο (76’ Νίλµαρ). ΧΙΛΗ: Μπράβο, Φουέντες, Κοντρέρας (46’ Tέγιο), Ισλα (62’ Mιγιάρ), Σάντσεζ, Καρµόνα, Βιδάλ, Γκονζάλες (46’ Βαλντιβία), Μποσεζούρ, Γιάρα, Σουάζο.

Ακάθεκτη... Η Ολλανδία πέτυχε άλλη µία «επαγγελµατική» νίκη και µε το 2-1 επί της µαχητικής Σλοβακίας προκρίθηκε στα προηµιτελικά του Μουντιάλ

Η

Ολλανδία του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ δεν παίζει το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που επινόησε ο θρυλικός Ρίνους Μίχελς, αλλά έχει τον τρόπο να κερδίζει, εκµεταλλευόµενη τις ατοµικές αρετές των παικτών της. Οι «οράνιε» επικράτησαν 2-1 της Σλοβακίας χάρη στα γκολ των Ρόµπεν (επέστρεψε στην εντεκάδα), Σνάιντερ και πήραν την πρόκριση για την προηµιτελική φάση του Μουντιάλ. Οι Σλοβάκοι αποχωρούν µε ψηλά το κεφάλι, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στην πρώτη τους συµµετοχή σε Παγκόσµιο Κύπελλο. Η Ολλανδία είχε την πρωτοβουλία από το ξεκίνηµα του αγώνα. Χρειάστηκε όµως µία ατοµική ενέργεια του Αριεν Ρόµπεν (18’) για να πάρει το προβάδισµα. Ο άσος της Μπάγερν πήρε την µπάλα στη δεξιά πλευρά, απέφυγε τους αντιπάλους του και µε ένα συρτό σουτ «νίκησε» το Σλοβάκο γκολκίπερ. Οι «οράνιε» ήταν καλύτεροι και στο δεύτερο µέρος και στο 51’ έχασαν µεγάλη ευκαιρία µε τον Ρόµπεν. Στο 67’ ήταν η σειρά του Ολλανδού γκολκίπερ Στεκέλενµπουργκ να

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

Αρχίζει η εποχή Σάντος ΠΡΙΝ καν συµπληρωθεί µία εβδοµάδα από τον τελευταίο αγώνα της εθνικής µας οµάδας στη Νότια Αφρική και την αποχώρηση του Οτο Ρεχάγκελ, η ΕΠΟ φρόντισε να βρει άµεσα τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Φερνάντο Σάντος (φωτό). Ο Πορτογάλος ήρθε στην Αθήνα χτες το µεσηµέρι και συναντήθηκε µε τον πρόεδρο Σοφοκλή Πιλάβιο. Οι διαπραγµατεύσεις κράτησαν δύο ώρες και οι δύο άνδρες συµφώνησαν στην υπογραφή διετούς συµβολαίου. Η πρόσληψη του 56χρονου προπονητή θα επισηµοποιηθεί την Πέµπτη, στο ∆Σ της ΕΠΟ, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόµη αν συνεργάτης του θα είναι Eλληνας ή Πορτογάλος. Το υπόλοιπο τιµ (γυµναστής, φυσιοθεραπευτής κλπ.) θα αποτελείται από τους ανθρώπους που πλαισίωναν τον Ρεχάγκελ, ενώ και ο Τάκης Φύσσας θα παραµείνει τιµ µάνατζερ. Ο Σάντος δεσµεύτηκε να διαµένει στην Αθήνα (σε αντίθεση µε τον προκάτοχό του) και θα έχει στενή συνεργασία µε τους προπονητές των µικρών εθνικών οµάδων. Προς το παρόν, θα φύγει αύριο για την

Πορτογαλία και θα επιστρέψει στην Ελλάδα για µόνιµη εγκατάσταση, στα µέσα Ιουλίου. Πρώτο του µατς στον ελληνικό πάγκο θα είναι το φιλικό µε τη Σερβία, στις 11 Αυγούστου στο Βελιγράδι, ενώ το επίσηµο ντεµπούτο του θα γίνει στο πρώτο µατς των προκριµατικών του Euro 2012, στις 3 Σεπτεµβρίου µε τη Γεωργία. ΑΛΛΑΓΕΣ έχουµε και στη Γαλλία, εκεί όµως είναι διοικητικές. Μετά την γενική κατακραυγή για τον αποκλεισµό των «τρικολόρ» και τα όσα έγιναν στη Νότια Αφρική, ο πρόεδρος της οµοσπονδιας, Ζαν Πιερ Εσκαλέτ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την θέση του, αναλαµβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν. Η παραίτηση του 75χρονου Εσκαλέτ ήταν αναµενόµενη, αφού την είχε ζητήσει και η πολιτική ηγεσία της χώρας και θα υποβληθεί επίσηµα την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της οµοσπονδίας. Πάντως, η ΦΙΦΑ προειδοποίησε τους Γάλλους πολιτικούς να µην... ανακατευτούν στη διοίκηση της οµοσπονδίας για να µην την αναγκάσουν να επέµβει.

κάνει µεγάλη απόκρουση σε µακρινό σουτ του Στοχ. Στην αµέσως επόµενη φάση, µάλιστα, ο τερµατοφύλακας του Αγιαξ έσωσε ξανά την εστία του αποκρούοντας σουτ του Βίτεκ. Οι Ολλανδοί «σφράγισαν» τη νίκη µε γκολ του Σνάιντερ (84’), ύστερα από καταπληκτική προσπάθεια του Κάουτ. Η Σλοβακία µείωσε, µε πέναλτι του Βίτεκ στις καθυστερήσεις. «Το ζητούµενο στα Μουντιάλ είναι να διασκεδάζεις. Δεν πιάσαµε σπουδαία απόδοση, αλλά σηµασία έχει ότι κερδίσαµε. Είµαι χαρούµενος που επέστρεψα δυνατός µετά τον τραυµατισµό. Συνεχίζουµε την πορεία µας ξέροντας ότι θα πρέπει να παίξουµε πολύ καλύτερα για να περάσουµε στα ηµιτελικά», δήλωσε ο Ρόµπεν. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στεκέλενµπουργκ, Φαν Ντερ Βιλ, Χάιτινχα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ, Φαν Μπόµελ, Ντε Γιονγκ, Σνάιντερ (90’ Αφελάι), Ρόµπεν (71’ Ελία), Κάουτ, Φαν Πέρσι (80’ Χούντελααρ). ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Μούχα, Ντούριτσα, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ζαµπάβνικ (88’ Γιάκουµπκο), Βάις, Στοχ, Γέντριτσεκ (71’ Κόπουνεκ), Κούτσκα, Χάµσικ (87’ Σαπάρα), Βίτεκ.


20

4 φωνή ΤΩΝ ΣΠΟΡ

TΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

south africa 2010

Γεύση από...

ΑΓΓΛΙΑ

Θέλει να συνεχίσει ο Καπέλο ΤΗΝ πρόθεσή του να σεβαστεί την προφορκή συμφωνία και να συνεχίσει στον πάγκο της Αγγλίας, εξέφρασε ο Φάμπιο Καπέλο (φωτό) στη χτεσινή του συνέντευξη Τύπου, πριν η αγγλική ομάδα επιστρέψει στη βάση της. «Ασφαλώς και θέλω να μείνω. Μίλησα με τον πρόεδρο και μου είπε ότι χρειάζεται δύο εβδομάδες για να ξεπεράσει όλα όσα έγιναν και την απογοήτευση. Ηταν πολύ έξυπνη απάντηση και στηρίζω 100% την επιθυμία του. Σε δύο εβδομάδες θα μιλήσουμε για όλα», τόνισε ο Ιταλός. Αναφερόμενος στη γενικότερη παρουσία των «λιονταριών» στο Μουντιάλ, επισήμανε: «Ολοι οι παίκτες ήλθαν πολύ κουρασμένοι στην Εθνική. Μίλησα με όλους τους προπονητές των συλλόγων και όλοι μου είπαν ότι, στη σωματική και πνευματική κατάσταση που βρίσκονταν, δεν ήταν οι παίκτες που ξέρουμε. Παίξαμε συνολικά επτά ματς,

Βίγια εναντίον Ρονάλντο στο σημερινό ντέρμπι της Ιβ ετοιμοπόλεμος ο Ντέκο. Παραγουάη - Ια Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

μαζί με το Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν είχαμε την ταχύτητα που έπρεπε». Οσο για το ματς με τη Γερμανία: «Θύμωσα πολύ για το γκολ του Λάμπαρντ. Είχαμε πέντε διαιτητές και κανείς δεν μπορούσε να αποφασίσει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή». Ο αγγλικός Τύπος, πάντως, δεν έδωσε κανένα άλλοθι στην Εθνική ομάδα. «Απογοητεύσατε τη χώρα», «Η απαράδεκτη Αγγλία δεν έχει δικαιολογίες» και «H παρωδία με το γκολ του Λάμπαρντ δεν μπορεί να κρύψει την ανεπάρ-

κεια» ήταν μερικά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για τον Καπέλο: «Φύγε και πάρε μαζί σου τους αποτυχημένους». Υπήρχαν, τέλος, και οι γνωστές εθνικιστικές «κορόνες», όπως συμβαίνει στους αγώνες με τη Γερμανία. «Αν οι Εκλεκτοί αμύνονταν τόσο άσχημα όσο η Αγγλία, τώρα όλοι θα μιλούσαμε γερμανικά», έγραψε η «Ντέιλι Μέιλ», παραφράζοντας μια ιστορική κουβέντα του Τσόρτσιλ για τους Βρετανούς πιλότους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΚΑΙ... ΑΔΙΚΙΑ

«Κρύο πιάτο» για τη Γερμανία Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ έκανε επίδειξη ισχύος κόντρα στην Αγγλία, όμως εξίσου με το επιβλητικό 4-1 που την οδήγησε στα προημιτελικά του Μουντιάλ, οι φίλοι της ευχαριστήθηκαν την... αδικία εις βάρος των «λιονταριών». Με το σκορ στο 21, στο 38’ του αγώνα, ο Φρανκ Λάμπαρντ σούταρε και η μπάλα αφού χτύπησε στο δοκάρι, «έσκασε» τουλάχιστον μισό μέτρο μέσα από τη γραμμή του Νόιερ. Ομως ο επόπτης δεν... είδε τίποτα και στη συνέχεια τα «πάντσερ» μετέτρεψαν τη νίκη σε θρίαμβο. Και άπαντες μίλησαν περί εκδίκησης για το γκολ του Τζεφ Χαρστ (που δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή) στην παράταση του τελικού του 1966, το οποίο χάρισε στην Αγγλία το τρόπαιο. «Μετά από 44 χρόνια οι Αγγλοι κατάλαβαν πώς νιώσαμε εμείς. Σ’ ευχαριστούμε θεέ της μπάλας!»», ανέφερε χαρακτηριστικά η «Bild». «Αυτή ήταν η εκδίκηση για το Γουέμπλεϊ», συνηγόρησε η «Berliner Kurier». Ο Γιοακίμ Λεβ και οι παίκτες του βέβαια έχουν ήδη το νου τους στη συνέχεια, η οποία θα τους βρει το ερχόμενο Σάββατο απέναντι στην Αργεντινή. «Εχουμε την ποιότητα να τους κερδίσουμε», δήλωσε ο Μίροσλαβ Κλόζε (φωτό), ο οποίος

ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στον αγώνα με την Αγγλία. Αυτό το γκολ ήταν το 50ό σε 99 διεθνείς εμφανίσεις για τον 32χρονο στράικερ, ο οποίος ανακάμπτει από μία «εφιαλτική» σεζόν με την Μπάγερν Μονάχου. Παράλληλα, έφτασε τα 12 γκολ σε Μουντιάλ ισοφαρίζοντας τον μεγάλο Πελέ και πλέον υπολείπεται μόνο των Ρονάλντο (15), Γκερντ Μίλερ (14) και Τζαστ Φοντέιν (13). «Στα χαρτιά η Αργεντινή έχει καλύτερες μονάδες, όμως αυτό που μετρά είναι τι θα συμβεί στο τερέν, όπως είδατε και στον αγώνα με την Αγγλία». Η επιθετικότητα των Γερμανών εξέπληξε πολλούς, όχι όμως και τον Κλόζε. «Μπήκαμε στο γήπεδο με αυτοπεποίθηση και ήμασταν πραγματική ομάδα. Δε νομίζω ότι η Αγγλία έκανε το ίδιο. Περίμενα να μπουν στο τερέν και να... δαγκώνουν, αλλά 5-7 λεπτά μετά το πρώτο σφύριγμα ήταν σαφές ότι δεν είχαν έτσι τα πράγματα», σχολίασε ο Γερμανός φορ ο οποίος υπόσχεται ανάλογη συνέχεια και αναφορικά με τον ίδιο. «Είναι εκπληκτικό το ότι έφτασα τα 12 γκολ, αλλά δεν έχω τελειώσει ακόμα. Μπορεί να βάλω 1-2 γκολ ακόμα», είπε με νόημα ο Κλόζε.

O

λοκληρώνεται σήμερα, εν μέσω αντιδράσεων για τα σφάλματα της διαιτησίας, η δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ένα ακόμη μεγάλο παιχνίδι, το ιβηρικό ντέρμπι ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία (21.30 ΝΕΤ) στο Κέιπ Τάουν. Για τους πρωταθλητές Ευρώπης θα είναι το πρώτο σημαντικό τεστ στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, ωστόσο δυσκολεύτηκαν περισσότερο να προκριθούν από ό,τι οι Πορτογάλοι. «Εχουμε δυσκολευτεί ώς τώρα, αλλά αυτό μας έχει δυναμώσει σαν ομάδα. Η Πορτογαλία έχει τον Κριστιάνο, αλλά και μια γενιά παικτών που παίζει αρκετά χρόνια μαζί. Θα είναι λάθος αν ασχοληθούμε με τα άτομα και όχι με το σύνολο», επισήμανε ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Η Ισπανία έχει προβλήματα, καθώς έχει τεθεί νοκ άουτ ο Ραούλ Αλμπιόλ, ενώ εξαιρετικά αμφίβολος είναι και ο Τσάμπι Αλόνσο, που τραυματίστηκε στον αγώνα με την Χιλή. Υποψήφιοι αντικαταστάτες του είναι ο Φάμπρεγας και ο Χάβι Μαρτίνεθ. Ο Ντελ Μπόσκε δεν ανησυχεί για την «αφλογιστία» του Τόρες: «Το πιο σημαντικό είναι πως έπαιξε τρία παιχνίδια και βελτιώνεται συνεχώς. Μπορεί να μην έχει σκοράρει, αλλά βοηθά σε πολλά άλλα πράγματα». Η Πορτογαλία έχει επτά παίκτες στο όριο της τιμωρίας (ανάμεσά τους και ο Ρονάλντο), αλλά ο Ντέκο ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Ο μόνος που θα λείπει είναι ο Ντάνι. Ενδιαφέρον έχει και η μονομαχία των δύο προπονητών, αφού ο Κεϊρόζ ήταν ο αντικαταστάτης του Ισπανού στη Ρεάλ, το 2003. Το πρώτο παιχνίδι της ημέρας θα βρει αντιμέτωπες την Παραγουάη και την Ιαπωνία στην Πρετόρια (17.00 ΝΕΤ). Εδώ φαβορί είναι οι Νοτιοαμερικανοί, ωστόσο η ικανότητα των Ιαπώνων στα φάουλ είναι κάτι που προβληματίζει τον Ζεράρδο Μαρτίνο: «Εϊναι προφανές ότι, από όσα είδαμε, δεν πρέπει να κάνουμε φάουλ κοντά στην περιοχή μας». Η «απάντηση» ήρθε από τον Τούλιο Τανάκα: «Θα προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε τα χτυπήματά μας, για να τους αιφνιδιάσουμε».

Ο Φάμπρεγας μπορεί να πάρει τη θέση του Αλόνσο

ΑΓΚΙΡΕ

«Λαμπρό το μέλλον» ΕΝΤΟΝΗ ήταν η απογοήτευση του Χαβιέ Αγκίρε (φωτό) για τον αποκλεισμό του Μεξικού, ωστόσο προσπάθησε να στηρίξει την ομάδα του. «Πρέπει να το ξεπεράσουμε και να συνεχίσουμε να περιμένουμε. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να παλέψουν για το Μεξικό και αυτό είναι ένα δώρο για μας. Εχουμε μια σπουδαία γενιά νέων παικτών και πιστεύω ότι σε τέσσερα χρόνια θα φτάσουν στην κορυφή. Το μέλλον είναι λαμπρό», είπε και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται υπομονή. Αυτά τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν και δεν χρειάζεται να τους ασκείται υπερβολική πίεση». Ο αποκλεισμός από το Μουντιάλ, πάντως, αναμένεται να φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στην «ελ τρι», αφού οι βετεράνοι Μάρκες, Τοράδο, Σαλσίδο, Μπαουτίστα, Πέρεζ, Μπλάνκο και Φράνκο αναμένεται να αποχωρήσουν

από την ομάδα. Στην Σερβία, ο Ρ δήλωσε ότι θέλει να εθνική ομάδα, αν κα θέλει να λύσει το συ βετεράνος τεχνικός, προεισπράξει τα χρήμ συμβολαίου του.


south africa 2010

. Ελ Κλάσικο

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

TΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

21

ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

«Απροστάτευτος ο Μέσι»

βηρικής. Αμφίβολος ο Αλόνσο, νοκ άουτ ο Αλμπιόλ, απωνία με... φόντο τα φάουλ του Χόντα

Ράντομιρ Αντιτς παραμείνει στην αι η ομοσπονδία υμβόλαιό του. Ο άλλωστε, έχει ματα του διετούς

φωνή 5

ΣΙΜΑΟ

«Χάρηκαν;» ΣΤΟΥΣ Πορτογάλους διεθνείς δεν άρεσαν καθόλου οι πανηγυρισμοί των Ισπανών, όταν απέφυγαν τη Βραζιλία και ο Σιμάο το επισήμανε στην χτεσινή συνέντευξη Τύπου. «Μάθαμε ότι χάρηκαν και είναι φυσικό να χαίρεσαι όταν αποφεύγεις τη Βραζιλία. Ας μην ξεχνουν όμως ότι είμαστε κι εμείς πολύ δυνατοί. Θέλουμε να δυσκολέψουμε την Ισπανία όσο θα έκανε και η Βραζιλία, ίσως και περισσότερο. Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να μιλά περισσότερο για την Πορτογαλία», δήλωσε ο μέσος της Ατλέτικο. Και ο Κάρλος Κεϊρόζ συμπλήρωσε: «Είναι ένας αγώνας χωρίς επιστροφή και είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα». Ο Πορτογάλος εκλέκτορας επιβεβαίωσε ότι ο Ντέκο ξεπέρασε τον τραυματισμό του, αλλά δεν είπε αν θα τον χρησιμοποιήσει από την αρχή.

ΟΠΩΣ ο Γιόακιμ Λεβ, έτσι και ο Ντιέγκο Μαραντόνα (φωτό) παραδέχτηκε ότι το πρώτο γκολ της ομάδας του ήταν άκυρο, ωστόσο δεν συμμερίστηκε την κριτική του Αγκίρε για τον διαιτητή Ροζέτι. «Καταλαβαίνω την πίκρα των Μεξικανών, αλλά υπάρχουν και όρια. Ο Αγκίρε θα πρέπει να ένιωσε όπως κι εγώ, όταν έβλεπα τον Μέσι να δέχεται κλοτσιές σε όλο το γήπεδο και ο διαιτητής να μην κάνει τίποτε. Το έχω ζήσει σαν παίκτης αυτό, όταν πριν από 20 χρόνια έβαζαν τρεις αμυντικούς πάνω μου», είπε ο Ντιέγκο. Αναφερόμενος στον προημιτελικό με τη Γερμανία, είπε ότι είναι αισιόδοξος. «Η Γερμανία είναι διαφορετική από το Μεξικό, πιο δυνατή. Ομως, θα βάλουμε τους κατάλληλους παίκτες για να τους κερδίσουμε». Πριν από την συνέντευξη Τύπου, ο Μαραντόνα υποχρεώθηκε να σβήσει το πούρο του και στη συνέχεια δεν θέλησε να υπακούσει στις

εντολές του υπεύθυνου Τύπου, που του υπενθύμισε πως η ώρα είχε περάσει. «Θέλω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας, αλλά προσπαθούν να με διώξουν», είπε χαμογελαστός και δεν ήθελε να σταματήσει: «Εχετε το ελεύθερο να σκεφτείτε ό,τι θέλετε και να εικάσετε ό,τι θέλετε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την Γερμανία». Και κατέληξε: «Αφιερώνω τη νίκη στον φίλο μου Βαλεντίνο Ρόσι, που είναι τραυματίας». Πανευτυχής ήταν και ο Κάρλος Τέβες, που με τα δικά του γκολ έκρινε το παιχνίδι. «Χρειαζόμουν ένα τέτοιο παιχνίδι, για να θυμίσω σε όλους ότι είμαι σε φόρμα και ότι διψάω για διακρίσεις με τη φανέλα της χώρας μου», δήλωσε. Και ο Χιγκουαΐν δεν ανησυχεί για την «αφλογιστία» του Μέσι: «Ενας παίκτης με τη δική του ποιότητα δε νομίζω ότι επηρεάζεται. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα βάλει γκολ, αργά ή γρήγορα».

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Βολές κατά Μπλάτερ, σιωπά η ΦΙΦΑ

Ν. ΑΦΡΙΚΗ

Ο Κόμπε πήγε Μουντιάλ ΣΤΗ Νότια Αφρική βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες ο Κόμπε Μπράιντ (φωτό), για να δει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο άσος των Λέικερς είναι μεγάλος φαν του ποδοσφαίρου, αφού μεγάλωσε στην Ιταλία και έπαιζε μπάλα, παράλληλα με το μπάσκετ. Ο Κόμπε επισκέφθηκε νεαρούς ποδοσφαιριστές στο Σοβέτο και στη συνέχεια παρακολούθησε τον αγώνα των ΗΠΑ με την Γκάνα, Δεν έφερε όμως γούρι στους συμπατριώτες του... ΑΛΛΟΣ ένας διεθνής Βορειοκορεάτης ποδοσφαιριστής θα συνεχίσει την καριέρα του έξω από τα (κλειστά) σύνορα της χώρας του. Μετά τους δύο που αγωνίζονται στην Ιαπωνία, ο αμυντικός Τσα Γιονγκ Χιοκ θα πάει στην Ελβετία για να παίξει στην β’ κατηγορία με την Βιλ. ΤΗΝ Μάλαγα ανέλαβε χτες ο Ζε-

σουάλδο Φερέιρα, που έκανε σπουδαία καριέρα στην Πόρτο. Ο Πορτογάλος τεχνικός υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και είναι η πρώτη κίνηση μετά την αγορά της ομάδας από τον σεϊχη του Κατάρ, Αμπντουλάχ Μπιν Νασέρ Αλ Τανί. Ο Φερέιρα θα αντικαταστήσει τον Λόπεθ Μουνίθ.

ΓΙΑ μια ακόμη φορά η ΦΙΦΑ προτίμησε να στρουθοκαμηλίσει και αντί να ασχοληθεί με την χρήση της τεχνολογίας στα γήπεδα, εκνευρίστηκε επειδή... το ριπλέι του πρώτου γκολ της Αργεντινής προβλήθηκε στις γιγαντοοθόνες του σταδίου. Οι αντιδράσεις για τα δύο «κρούσματα» της Κυριακής, το γκολ του Λάμπαρντ που δεν μέτρησε (φωτό) και το οφσάιντ του Τέβες που δεν υποδείχτηκε, ήταν καθολικές και είχαν αποδέκτη τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, που αρνείται εδώ και καιρό να βάλει το βίντεο στα γήπεδα. «Ο Μπλάτερ πρέπει να ανακοινώσει άμεσα την χρήση του βίντεο ή να

παραιτηθεί», δήλωσε ο Γκους Χίντινκ, ενώ επίσημα αντέδρασε και η Ενωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, FIFPro, διά του εκπροσώπου της Τάις Τούμερς: «Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, που ζητά το ποδόσφαιρο και όμως ακόμη απορρίπτεται. Η αμφιβολία στο βλέμμα του Ροζέτι ήταν εμφανής, αφού είχε δει το ριπλέι στις οθόνες». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Πολ Χόκινς, ο οποίος επινόησε το αντίστοιχο σύστημα που χρησιμοποιείται στο τένις και το οποίο απορρίφθηκε από την ΦΙΦΑ. «Οι διαιτητές θέλουν την χρήση τεχνολογίας στις

γραμμές του τέρματος. Θα τους βοηθήσει, δεν θα τους αντικαταστήσει», είπε ο Χόκινς. Ο ίδιος υπολόγισε ότι το σύστημά του, που χρησιμοποιεί κάποιες κάμερες του σταδίου για να υπολογίσει την θέση της μπάλας, θα χρειαζόταν μισό δευτερόλεπτο για να ειδοποιήσει τον Λαριόντα, ότι το σουτ του Λάμπαρντ είχε περάσει τη γραμμή. Οσο για την ΦΙΦΑ, τα έβαλε με τους υπεύθυνους του σταδίου που έδειξαν σε ριπλέι το πρώτο γκολ της Αργεντινής και το οφσάιντ του Τέβες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για την χρήση τεχνολογικών βοηθημάτων.


22

6 φωνή ΤΩΝ ΣΠΟΡ

south africa 2010

ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Α’ ΟΜΙΛΟΣ

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ

Ν. ΑΦΡΙΚΗ 1 1 ΜΕΞΙΚΟ

ΟΛΛΑΝ∆ΙΑ 2 0 ∆ΑΝΙΑ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 0 0 ΓΑΛΛΙΑ

ΙΑΠΩΝΙΑ 1 0 ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Ν. ΑΦΡΙΚΗ 0 3 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

ΟΛΛΑΝ∆ΙΑ 1 0 ΙΑΠΩΝΙΑ

ΓΑΛΛΙΑ 0 2 ΜΕΞΙΚΟ

ΚΑΜΕΡΟΥΝ 1 2 ∆ΑΝΙΑ

ΜΕΞΙΚΟ 0 1 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

∆ΑΝΙΑ 1 3 ΙΑΠΩΝΙΑ

ΓΑΛΛΙΑ 1 2 Ν. ΑΦΡΙΚΗ

ΚΑΜΕΡΟΥΝ 1 2 ΟΛΛΑΝ∆ΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

4-0

7

ΟΛΛΑΝ∆ΙΑ

5-1

9

ΜΕΞΙΚΟ

3-2

4

ΙΑΠΩΝΙΑ

4-2

6

Ν. ΑΦΡΙΚΗ

3-5

4

∆ΑΝΙΑ

3-6

3

ΓΑΛΛΙΑ

1-4

1

ΚΑΜΕΡΟΥΝ

2-5

0

B’ ΟΜΙΛΟΣ

AΡΓΕΝΤΙΝΗ 3 ΜΕΞΙΚΟ 1 27 ΙΟΥNΙΟΥ 21.30 ΓΙΟΧΑΝ/ΡΓΚ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1 0 ΝΙΓΗΡΙΑ Ν. ΚΟΡΕΑ 2 0 ΕΛΛΑ∆Α ΕΛΛΑ∆Α 2 1 ΝΙΓΗΡΙΑ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 2 N.KOΡΕΑ 1 26 ΙΟΥNΙΟΥ 17.00 Π. ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ

OΛΛΑΝ∆ΙΑ 2 ΣΛΟΒΑΚΙΑ 1 28 ΙΟΥNΙΟΥ 17.00 ΝΤΕΡΜΠΑΝ

ΤΕΛΙΚΟΣ

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 21.30 ΓΙΟΧΑΝ/ΡΓΚ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 4 1 Ν. ΚΟΡΕΑ

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ ΙΑΠΩΝΙΑ 29 ΙΟΥNΙΟΥ 17.00 ΠΡΕΤΟΡΙΑ

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ ΙΤΑΛΙΑ 1 1 ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ Ν. ΖΗΛΑΝ∆ΙΑ 1 1 ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑ 0 2 ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ ΙΤΑΛΙΑ 1 1 Ν. ΖΗΛΑΝ∆ΙΑ

ΝΙΓΗΡΙΑ 2 2 Ν. ΚΟΡΕΑ

ΣΛΟΒΑΚΙΑ 3 2 ΙΤΑΛΙΑ

ΕΛΛΑ∆Α 0 2 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ 0 0 Ν. ΖΗΛΑΝ∆ΙΑ

Μ. ΤΕΛΙΚΟΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

7-1

9

Ν. ΚΟΡΕΑ

5-6

4

ΕΛΛΑ∆Α

2-5

3

ΝΙΓΗΡΙΑ

3-5

1

6 ΙΟΥΛΙΟΥ 21.30 ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 21.30 Π. ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 21.30 ΝΤΕΡΜΠΑΝ

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ

3-1

5

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

4-5

4

Ν. ΖΗΛΑΝ∆ΙΑ

2-2

3

ΙΤΑΛΙΑ

4-5

2

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Ζ’ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΓΓΛΙΑ 1 1 ΗΠΑ

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ. 0 0 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΑΛΓΕΡΙΑ 0 1 ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ 2 2 ΗΠΑ ΑΓΓΛΙΑ 0 0 ΑΛΓΕΡΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ 0 1 ΑΓΓΛΙΑ

AΡΓΕΝΤΙΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ΓΚΑΝΑ

OΛΛΑΝ∆ΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 17.00 ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ

2 ΙΟΥΛΙΟΥ 21.30 ΓΙΟΧΑΝ/ΡΓΚ

2 ΙΟΥΛΙΟΥ 17.00 Π. ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2 1 Β. ΚΟΡΕΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 3 1 ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ.

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 21.30 ΓΙΟΧΑΝ/ΡΓΚ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 7 0 Β. ΚΟΡΕΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0 0 ΒΡΑΖΙΛΙΑ

ΗΠΑ 1 0 ΑΛΓΕΡΙΑ

Β. ΚΟΡΕΑ 0 3 ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΗΠΑ

4-3

ΑΓΓΛΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 5

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

2-1

5

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

7-0

5

3-3

4

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦ.

4-3

4

0-2

1

Β. ΚΟΡΕΑ

1-12

0

∆’ ΟΜΙΛΟΣ ΣΕΡΒΙΑ 0 1 ΓΚΑΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 0 1 ΣΕΡΒΙΑ ΓΚΑΝΑ 1 1 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΚΑΝΑ 0 1 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

27 ΙΟΥNΙΟΥ 17.00 ΜΠΛΕΜΦΟΝΤΕΪΝ

26 ΙΟΥNΙΟΥ 17.00 ΡΑΣΤΕΝ/ΡΓΚ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4 ΑΓΓΛΙΑ 1

ΗΠΑ ΓΚΑΝΑ

28 ΙΟΥNΙΟΥ 21.30 ΓΙΟΧΑΝ/ΡΓΚ 1 2

BΡΑΖΙΛΙΑ XIΛΗ

3 0

ΟΝ∆ΟΥΡΑ 0 1 ΧΙΛΗ

29 ΙΟΥNΙΟΥ 21.30 ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ

ΙΣΠΑΝΙΑ 0 1 ΕΛΒΕΤΙΑ ΧΙΛΗ 1 0 ΕΛΒΕΤΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ 2 0 ΟΝ∆ΟΥΡΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΧΙΛΗ 1 2 ΙΣΠΑΝΙΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 3 1 ΣΕΡΒΙΑ

ΕΛΒΕΤΙΑ 0 0 ΟΝ∆ΟΥΡΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 5-1

ΓΚΑΝΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

7

Η’ ΟΜΙΛΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4 0 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

5-2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 6

ΙΣΠΑΝΙΑ

2-2

4

ΧΙΛΗ

3-2

6

3-6

4

ΕΛΒΕΤΙΑ

1-1

4

2-3

3

ΟΝ∆ΟΥΡΑ

0-3

1

* Ολοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από τη ΝΕΤ

Οταν διεξάγονται δύο αγώνες την ίδια ώρα ο ένας θα μεταδίδεται από την ΕΤ 1

4-2

6


φωνή

MΠAΣKET

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Συνεχίζει ο Κανώτας Ανατροπή σκηνικού στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ, αφού µετά την αποχώρηση Πατρίδα ο νυν πρόεδρος παραµένει στο πόστο του. Εκκρεµούν κάποιες θέσεις στο νέο δ.σ. Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΤΟ πολύκροτο σίριαλ γύρω από τη διοίκηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ δεν έχει τελειωµό και καθηµερινά εµπλουτίζεται µε νέα επεισόδια! Το δυστύχηµα ωστόσο είναι ότι δεν πρόκειται για τηλεοπτική σειρά αλλά για τη ζοφερή πραγµατικότητα ενός αθλητικού οργανισµού. Ο ΠΑΟΚ έχει διοίκηση; Η απάντηση δόθηκε µέσα από το χτεσινό διοικητικό συµβούλιο του Ερασιτέχνη (φωτό) και της σχετικής ανακοίνωσης που εκδόθηκε ακολούθως: «Η συνέχιση της θητείας της νυν διοίκησης της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, υπό την προεδρία του κ. Μιλτιάδη Κανώτα, µε παράλληλο εµπλουτισµό της από µέλη της πρότασης του κ. Καρακούση, ώστε όλοι µαζί

Α1

Ιβκοβιτς διετίας ΣΕ οριστική συµφωνία για τα επόµενα δύο χρόνια ήρθαν Ολυµπιακός και Ντούσαν Ιβκοβιτς, καθώς ξεπεράστηκαν όλα τα εµπόδια που αφορούσαν τη συνεργασία, κυρίως όσα υπήρχαν λόγω της ενασχόλησης του «Ντούντα» µε την Εθνική Σερβίας. Το ζήτηµα των υπογραφών είναι πια καθαρά τυπικό. Τα µεταγραφικά των «ερυθρολεύκων» είναι κοινά µε του... Παναθηναϊκού. Οι «αιώνιοι» ερίζουν σταθερά για τον Βασίλη Σπανούλη και τον Τερέλ ΜακΙντάιρ. Σε αµφότερα τα «σίριαλ» υπάρχει πράσινο προβάδισµα, αλλά ήδη έχουν γίνει αρκετές ανατροπές, οπότε τίποτα δεν µπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, για τον Αµερικανό «σφήνα» έχει µπει η Μάλαγα που περιµένει στην γωνία. ΕΥΡΩΠΗ: η Ρεάλ επέκτεινε την συνεργασία της για ακόµη τρία χρόνια µε τον αρχηγό της, Φελίπε Ρέγες, ενώ προς Μπαρτσελόνα οδεύει ο Κόστα Πέροβιτς (έµεινε χτες ελεύθερος από τη Βαλένθια) ως αντικαταστάτης του Μπονιφάς Ν’Ντονγκ. Τον επί τετραετία βοηθό του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, Βλάντα Γιοβάνοβιτς, προώθησε η Παρτιζάν σε πόστο πρώτου προπονητή.

από κοινού να ενεργήσουν υπέρ του καλαθοσφαιρικού τµήµατος». Τι συνέβη όµως κι ανετράπη το προϋπάρχον σκηνικό; Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ∆ηµήτρης

Πατρίδας που είχε δηλώσει στον Αρη Καρακούση και τους συνεργάτες του συµπαράσταση στο δύσκολο έργο που επρόκειτο ν’ αναλάβουν, υπαναχώρησε και τους ενηµέρωσε ότι δεν προτίθεται να εµπλακεί περαιτέρω. Η είδηση έσκασε σαν βόµβα χτες το απόγευµα οπότε θα εξεταζόταν – όπως κι έγινε – η διοικητική πρόταση στην οποία, πάντα ανεπίσηµα, συµµετείχε. Νωρίς το απόγευµα, η αρµόδια Επιτροπή του Ερασιτέχνη, παρουσία του προέδρου του Α.Σ. Θανάση Κατσαρή, κάλεσε τη νυν διοίκηση και τα εµπλεκόµενα µέλη της παράταξης Καρακούση, συζήτησαν και κατέληξαν στη λύση που συζητούνταν εξαρχής. Η απόφαση ήταν οµόφωνη. Τα µέλη της νέας διοίκησης θα είναι σίγουρα οι Μιλτιάδης Κανώτας (πρό-

εδρος), Αρης Καρακούσης (παραµένει αδιευκρίνιστη η θέση του µε τις σχετικές πληροφορίες να µιλούν είτε γι’ αναπληρωτή πρόεδρο είτε για διευθύνοντα σύµβουλο), Πόλυς Κατσιώρας (αντιπρόεδρος), Πάρης Στογιάννης (µέλος), Γιάννης Γκόγκος (µέλος). Ερωτηµατικό παραµένει ο Λευτέρης Σταµολάµπρος αλλά και τα υπόλοιπα πρόσωπα από το αρχικό σχήµα του κ. Καρακούση. Ο ΠΑΟΚ «καίγεται» για την τακτοποίηση της εκκρεµότητας µε τον Ντέγιαν Τοµάσεβιτς µέχρι τις 2 Ιουλίου. Ο Μαυροβούνιος σέντερ έχει λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ κι επίκειται νέα επικοινωνία για τον οριστικό διακανονισµό προκειµένου να µην προσφύγει στη FIBA, αλλά ακολουθούν τα θέµατα των Μονρό, Γκετσέφσκι κ.ά.

ΑΡΗΣ

Απ’ την αρχή Ο Σαρόν Ντρούκερ παρουσιάστηκε από την ΚΑΕ Αρης κι άµεσα αρχίζει το χτίσιµο του ρόστερ µε στόχο την επιστροφή στην κορυφή Του ΜΙΛΤΟΥ ΨΩΜΑΔΑΚΗ

Ο

Αρης παρουσίασε µε κάθε επισηµότητα χτες τον καινούριο του προπονητή, αύριο θα αποκτήσει και διοίκηση (η γενική συνέλευση των µετόχων θα «σφραγίσει» τους «επτά» που έχουν κληθεί να διοικήσουν), η µεταγραφική περίοδος ξεκινά. Ο Σαρόν Ντρούκερ ήρθε στη Θεσσαλονίκη αναλαµβάνοντας την ευθύνη να φτιάξει µία οµάδα σχεδόν από το... µηδέν και δίχως οικονοµικές πολυτέλειες να την επαναφέρει στην κορυφή. Σε φόντο πλούσιο σε ιστορία, στην αίθουσα τροπαίων του Αλεξανδρείου, ο Ισραηλινός κόουτς δέχτηκε αρχικά το καλωσόρισµα από τον πρόεδρο, Γιάννη Δαµιανίδη, που άλλωστε πήρε προσωπικά το θέµα προπονητή. «Είναι ένας άνθρωπος που πιστέψαµε, γνωρίζουµε την πορεία του, πιστεύουµε στο χαρακτήρα και τη γνώση του και τον φέραµε εδώ. Αποµένει να δούµε τι αποτέλεσµα θα έχουµε, αφού ο ένας δώσει τον καλύτερο εαυτό του

Ο Ντρούκερ στα γραφεία της ΚΑΕ Αρης

για τον άλλο», τόνισε. Με τη σειρά του, ο Ντρούκερ έκανε τις... προγραµµατικές του δηλώσεις. «Είµαι πολύ χαρούµενος που βρίσκοµαι εδώ. Ο Αρης είναι ένα πολύ σεβαστό κλαµπ, µε παράδοση και ιστορία», προλόγισε και συνέχισε δίνοντας το στίγµα του: «Φιλοσοφία µου είναι ότι πρέπει να επιλέξουµε τους καλύτερους Ελληνες που µπορούµε και να τους χρησιµοποιήσουµε σαν ένα µεγάλο κοµµάτι

της οµάδας. Φυσικά, πρέπει να βρούµε καλούς ξένους και να φτιάξουµε ένα καλό κράµα, µία οµάδα µε χηµεία. Θα συµµετέχουµε σε τρεις διοργανώσεις. Χωρίς να ξέρω ακόµα τους παίκτες, στόχος είναι η κορυφή σε κάθε διοργάνωση. Δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι, όµως έχω την απαίτηση να βλέπω το 100% από τους παίκτες. Προσωπικά, θα µιλάω µόνο στη γλώσσα του “εµείς”. Είναι µία περίοδος που όλοι

πρέπει να έχουµε αφοσίωση για να επαναφέρουµε τον Αρη σε τροχιά επιτυχιών». Ο Ντρούκερ επιβεβαίωσε ακόµη πως ανοίγει ένας κύκλος συνεργασίας µε τη Μακάµπι Τελ Αβίβ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή του πως φέτος που τέθηκε θέµα προπονητή στην Μακάµπι µεταξύ του ιδίου και του Μπλατ ο ίδιος πρότεινε τον Μπλατ ως καταλληλότερη επιλογή!

Πάει για Φορµπς Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ προεργασία κορυφώνεται µετά την πρόσληψη Ντρούκερ και ήδη στον Αρη αρχίζουν επαφές µε σκοπό την ενίσχυσή τους. Για τη θέση «3» εξετάζεται µε ιδιαίτερη θέρµη η περίπτωση του Γκάρι Φορµπς (25, 2.01µ.). Ο Παναµέζος είχε υπογράψει πέρυσι το καλοκαίρι στη Νάπολι, αποχώρησε νωρίς λόγω οικονοµικών προβληµάτων και ολοκλήρωσε τη σεζόν στην ισραηλινή Ιρόνι Ραµάτ Γκαν µε την οποία έπαιξε εννέα µατς και πρόλαβε να τη σώσει έχοντας σε 35.6 λεπτά 20.3 πόντους, 8.7 ριµπάουντ, 4 ασίστ και 1.2 κλεψίµατα µ.ο. Ο Φορµπς µαζί µε τον Στίβεν Σµιθ είναι οι επιλογές που έχουν ξεχωρίσει από την ισραηλινή αγορά, στην οποία είναι βέβαιο πως θα κοιτάξει ο Αρης λόγω Ντρούκερ και... Μπλατ. Από την εγχώρια, το ενδιαφέρον της Βαρέζε για τον ∆ηµήτρη Τσαλδάρη περιπλέκει ελαφρώς την επιστροφή του, ενώ πιθανό είναι ο Μιχάλης Κακιούζης να παραµείνει για δεύτερη επιλογή στο «4» αντί του Νίκου Μπάρλου. Εξάλλου, σήµερα θα περάσει από τα γραφεία της ΚΑΕ ο Νίκος Χατζηβρέττας, θα συναντηθεί µε τον Ντρούκερ και το πιθανότερο είναι να παραµείνει µε εξαιρετικά µειωµένες αποδοχές.


24

8

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Tρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΤΕΝΙΣ

Και τώρα οι δυο τους! ΦΕΝΤΕΡΕΡ και Ναδάλ πήραν την πρόκριση στα προηµιτελικά του Γουίµπλεντον. Ο Ελβετός επικράτησε µε 6-3, 6-2, 6-3 του Μέλτσερ, ενώ ο Ισπανός κέρδισε µε 6-4, 6-2, 6-2 τον Ματιέ. Την πρόκριση πήραν ακόµη ο Τζόκοβιτς που κέρδισε τον Χιούιτ µε 7-5, 64, 3-6, 6-4, ο Μάρεϊ, 7-5, 6-3, 6-4 τον Κέρεϊ, ενώ τη µεγάλη έκπληξη έκανε ο Λου που άφησε εκτός συνέχειας τον Ρόντικ, µε 4-6, 7-6, 7-6, 6-7, 9-7. Στις Γυναίκες, Σερένα και Βένους Ουίλιαµς πήραν σχετικά άνετα το εισιτήριο για τις «8». Η Σερένα επικράτησε της Μαρίας Σαράποβα µε 7-6, 6-4, ενώ η Βένους απέκλεισε την Αυστραλέζα Γκροθ µε 6-4, 7-6. Ο βελγικός «εµφύλιος» ανάµεσα σε Κλάιστερς και Ενίν βρήκε νικήτρια την πρώτη µε 2-6, 62 και 6-3. Στα προηµιτελικά η Κλάιστερς θα αντιµετωπίσει τη Ζβονάρεβα, η οποία απέκλεισε τη Γιάνκοβιτς, που αποχώρησε λόγω τραυµατισµού στο δεύτερο σετ (είχε χάσει το πρώτο µε 6-1), ενώ εκτός συνέχειας έµεινε η Βοτσνιάκι που ηττήθηκε από την Κβίτοβα µε 2-6, 0-6. Εξάλλου, σε νοσοκοµείο της Φλόριντα νοσηλεύεται η Τζένιφερ Καπριάτι, έπειτα από πιθανή υπερβολική δόση ουσιών. ΣΤΙΒΟΣ: την έβδοµη επίδοση όλων των εποχών στα 110µ. µε εµπόδια «ισοφάρισε» ο Ντέιβιντ Ολιβερ στο πρωτάθληµα των ΗΠΑ. Ο 28χρονος εµποδιστής σηµείωσε 12.93, επίδοση που είναι η καλύτερη φετινή και η κορυφαία τα τελευταία δύο χρόνια στο αγώνισµα.

ÖÅÑÐËÅÉ ÄÉÁÊÉÍÇÓÇ ÊÏÍÔÅÉÍÅÑÓ Å.Ð.Å.

ÉÓÏËÏÃÉÓÌÏÓ ÔÇÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 - 4ç ÅÔÁÉÑÉÊÇ ×ÑÇÓÇ (1 ÉÁÍÏÕÁÑÉÏÕ 2009 - 31 ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009) ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóçò 2009 Â. ÅÎÏÄÁ ÅÃÊÁÔÁÓÔÁÓÅÙÓ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá 1. ¸îïäá éäñýóåùò & Á´ åãê/óåùò 1.197,92 1.197,91 0,01  Óýíïëï åîüäùí åãêáôáóôÜóåùò 1.197,92 1.197,91 0,01 Ã. ÐÁÃÉÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ ÉÉ. Åíóþìáôåò ÁêéíçôïðïéÞóåéò 5. ÌåôáöïñéêÜ ìÝóá 18.800,00 6.956,00 11.844,00 6. Åðéðëá êáé ëïéðüò åîïðëéóìüò 23.868,61 16.770,37 7.098,24  Óýíïëï åíóþìáôùí áêéíçôïðïéÞóåùí 42.668,61 23.726,37 18.942,24 ÉÉÉ. Óõììåôï÷Ýò & Üëëåò ìáêñ. ÷ñçìáô. áðáéôÞóåéò 7. ËïéðÝò ìáêñïðñüèåóìåò áðáéôÞóåéò 152.125,00 Óýíïëï óõììåô.& ìáêñ.áðáéôÞóåùí 152.125,00 ÓÕÍÏËÏ ÐÁÃÉÏÕ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 171.067,24 Ä. ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ ÉÉ. ÁðáéôÞóåéò 1. ÐåëÜôåò 262.296,15 3á. ÅðéôáãÝò åéóðñáêôÝåò 84.111,63 11. ×ñåþóôåò äéÜöïñïé 12.021,72 Óýíïëï áðáéôÞóåùí 358.429,50 ÉV. ÄéáèÝóéìá 1. Ôáìåßï 30.071,43 2. ÊáôáèÝóåéò üøåùò 137.936,72 Óýíïëï äéáèÝóéìùí 168.008,15 ÓÕÍÏËÏ ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍÔÏÓ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 526.437,65 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 697.504,90

ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóçò 2008 ÐÁÈÇÔÉÊÏ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá Á. ÉÄÉÁ ÊÅÖÁËÁÉÁ 1.197,92 1.197,91 0,01 É. Ìåôï÷éêü ÊåöÜëáéï  1. ÊáôáâåâëçìÝíï 1.197,92 1.197,91 0,01 Óýíïëï Êåöáëáßïõ IV. ÁÐÏÈÅÌÁÔÉÊÁ ÊÅÖÁËÁÉÁ 18.800,00 4.700,00 14.100,00 1. Ôáêôéêü áðïèåìáôéêü 23.868,61 15.123,42 8.745,19 Óýíïëï Áðïèåìáôéêþí Êåöáëáßùí  42.668,61 19.823,42 22.845,19 V. ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÅÉÓ ÍÅÏ 1. Õðüëïéðï êåñäþí ÷ñÞóåùò åéò íÝï 126.390,00 3. ÄéáöïñÝò öïñïëïãéêïý åëÝã÷ïõ 126.390,00 Óýíïëï áðïôåëåóìÜôùí åéò íÝï 149.235,19 ÓÕÍÏËÏ ÉÄÉÙÍ ÊÅÖÁËÁÉÙÍ Ã. ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÉÓ ÉÉ. ÂÑÁ×ÕÐÑÏÈÅÓÌÅÓ ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÉÓ 248.312,28 1. ÐñïìçèåõôÝò 276.630,87 2. ÅðéôáãÝò ðëçñùôÝåò ìåô/íåò 18.873,57 5. Õðï÷ñåþóåéò áðü öüñïõò-ôÝëç 543.816,72 6. Áóöáëéóôéêïß ïñãáíéóìïß 11. ÐéóôùôÝò äéÜöïñïé 1.162,04 Óýíïëï âñá÷õðñüèåóìùí õðï÷ñ. 98.364,31 ÓÕÍÏËÏ ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÙÍ 99.526,35 643.343,07 792.578,27 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÐÁÈÇÔÉÊÏÕ

ÊÁÔÁÓÔÁÓÇ ËÏÃ/ÓÌÏÕ ÁÐÏÔ/ÔÙÍ ×ÑÇÓÅÙÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 (1.1.2009 - 31.12.2009) É. ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÅÊÌÅÔÁËËÅÕÓÅÙÓ Êýêëïò åñãáóéþí (ðùëÞóåéò) Ìåßïí: Êüóôïò ðùëÞóåùí ÌéêôÜ áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç) åêìåôáëëåýóåùò Óýíïëï åóüäùí åêìåôáëëåýóåùò Ìåßïí: 1. Åîïäá äéïéêçôéêÞò ëåéôïõñãßáò 2. Åîïäá ëåéôïõñãßáò äéÜèåóçò 3. ×ñåùóôéêïß ôüêïé êáé óõíáöÞ Ýîïäá ÏëéêÜ áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç) åêìåôáëëåýóåùò ÉÉ. ÐËÅÏÍ: ÅÊÔÁÊÔÁ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ 1. ¸êôáêôá êáé áíüñãáíá Ýóïäá Ìåßïí: 1. ¸êôáêôá êáé áíüñãáíá Ýîïäá ÏñãáíéêÜ êáé Ýêôáêôá áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç) åêì/óåùò ÌÅÉÏÍ Óýíïëï áðïóâÝóåùí ðáãßùí óôïé÷åßùí Ìåßïí Ïé áðü áõôÝò åíóùì/íåò óôï ëåéô.êüóôïò ÊÁÈÁÑÁ ÁÐÏÔ/ÔÁ (ÆÇÌÉÅÓ-ÊÅÑÄÇ) ×ÑÇÓÅÙÓ ÐÑÏ ÖÏÑÙÍ

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóçò 2009 1.435.577,62 1.262.537,20 173.040,42 173.040,42 69.987,38 44.934,42 738,97 115.660,77  57.379,65 550,66 22,443.902,95 3.902,95 

528,22 57.907,870,00 57.907,87ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóçò 2008 1.757.370,03 1.495.940,87 261.429,16 261.429,16 81.241,81 52.361,81 611,43 134.395,05  127.034,1116,60 405,395.948,82 5.948,82 388,79 126.645,32 0,00 126.645,32

ÐïóÜ Ðñïçã. ×ñÞóçò 2008

60.000,00 60.000,00

 60.000,00

15.881,08 15.881,08

 13.709,53

41.259,35 0,00 41.259,35 117.140,43

60.000,00

13.709,53

0,00 -12.583,96 -12.583,96 73.709,53

80.471,83 242.462,96 16.693,18 2.547,36 238.189,14 580.364,47 580.364,47

94.583,09 168.187,41 34.237,95 2.689,97 419.170,32 718.868,74 718.868,74

697.504,90

792.578,27

ÐÉÍÁÊÁÓ ÄÉÁÈÅÓHÓ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÙÍ ÐïóÜ Êëåéüì. ×ñÞóçò 2009 57.907,87 14.476,97 43.430,90

ÊáèáñÜ áð/ôá êÝñäç ÷ñÞóåùò ðñï öüñùí Ìåßïí: Öüñïò åéóïäÞìáôïò ÅÐÅ Óýíïëï äéáíåìïìÝíùí áðïôåëåóìÜôùí H äéÜèåóç ôùí áðïôåëåóìÜôùí ãßíåôáé ùò åîÞò: 1. Ôáêôéêü áðïèåìáôéêü 2.171,55 2. Åôáßñïé ëïã/ìïé áðüäïóçò êåñäþí 41.259,35 Óýíïëï äéáíåìïìÝíùí áðïôåëåóìÜôùí 43.430,90

ÐïóÜ Ðñïçã. ×ñÞóçò 2008 126.645,32 31.661,33 94.983,99 4.749,20 90.234,79 94.983,99Èåóóáëïíßêç, 1 Ìáñôßïõ 2010 Ï ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÔÇÓ ÊÏÓÌÁÔÏÓ ÉÙÁÍÍÇÓ (Á.Ô. Á 695234)

Ï ËÏÃÉÓÔÇÓ ÅÕÓÔÁÈÉÏÓ ÊÁÑÁÔÆÏÕËÉÄÇÓ (Á.Ô. AZ 161541-ÁÑ.ÁÄ.23454)

C.F. 2310 233121

ÉÙÁÍÍÇÓ Å. ÊÏÓÌÁÔÏÓ & ÓÉÁ Å.Ð.Å.

ÉÓÏËÏÃÉÓÌÏÓ ÔÇÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 - 11ç ÅÔÁÉÑÉÊÇ ×ÑÇÓÇ (1 ÉÁÍÏÕÁÑÉÏÕ 2009 - 31 ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009) ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóçò 2009 Â. ÅÎÏÄÁ ÅÃÊÁÔÁÓÔÁÓÅÙÓ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá 1. ¸îïäá éäñýóåùò & Á´ åãê/óåùò 2.801,17 2.801,17 0,0  Óýíïëï åîüäùí åãêáôáóôÜóåùò 2.801,17 2.801,17 0,00 Ã. ÐÁÃÉÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ ÉÉ. Åíóþìáôåò ÁêéíçôïðïéÞóåéò 3. Êôßñéá & Ôå÷íéêÜ Ýñãá 3.228,17 1.829,30 1.398,87 5. ÌåôáöïñéêÜ ìÝóá 7.600,88 7.600,87 0,01 6. Åðéðëá êáé ëïéðüò åîïðëéóìüò 109.544,98 105.502,64 4.042,34  Óýíïëï åíóþìáôùí áêéíçôïðïéÞóåùí 120.374,03 114.932,81 5.441,22 ÉÉÉ. Óõììåôï÷Ýò & Üëëåò ìáêñ. ÷ñçìáô. áðáéôÞóåéò 7. ËïéðÝò ìáêñïðñüèåóìåò áðáéôÞóåéò 1.188,26 Óýíïëï óõììåô.& ìáêñ.áðáéôÞóåùí 1.188,26 ÓÕÍÏËÏ ÐÁÃÉÏÕ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 6.629,48 Ä. ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏ ÉÉ. ÁðáéôÞóåéò 1. ÐåëÜôåò 140.362,43 11. ×ñåþóôåò äéÜöïñïé 40.889,55 Óýíïëï áðáéôÞóåùí 181.251,98 ÉV. ÄéáèÝóéìá 1. Ôáìåßï 66.865,51 2. ÊáôáèÝóåéò üøåùò 23.027,83 Óýíïëï äéáèÝóéìùí 89.893,34 ÓÕÍÏËÏ ÊÕÊËÏÖÏÑÏÕÍÔÏÓ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 271.145,32 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÅÍÅÑÃÇÔÉÊÏÕ 277.774,80

ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóçò 2008 ÐÁÈÇÔÉÊÏ Áîßá ÊôÞóåùò ÁðïóâÝóåéò Áíáð. Áîßá Á. ÉÄÉÁ ÊÅÖÁËÁÉÁ 2.801,17 2.801,17 0,00 É. Ìåôï÷éêü ÊåöÜëáéï  1. ÊáôáâåâëçìÝíï 2.801,17 2.801,17 0,00 Óýíïëï êåöáëáßïõ IV. ÁðïèåìáôéêÜ êåöÜëáéá 3.228,17 1.667,89 1.560,28 1. Ôáêôéêü áðïèåìáôéêü 7.600,88 7.600,87 0,01 Óýíïëï áðïèåìáôéêþí êåöáëáßùí 106.473,37 103.425,24 3.048,13 V. ÁðïôåëÝóìáôá åéò íÝï  117.302,42 112.694,00 4.608,42 1. Õðüëïéðï êåñäþí ÷ñÞóåùò åéò íÝï 3. ÄéáöïñÝò öïñïëïãéêïý åëÝã÷ïõ 1.263,26 Óýíïëï áðïôåëåóìÜôùí åéò íÝï 1.263,26 ÓÕÍÏËÏ ÉÄÉÙÍ ÊÅÖÁËÁÉÙÍ 5.871,68 Ã. ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÉÓ ÉÉ. Âñá÷õðñüèåóìåò Õðï÷ñåþóåéò 115.009,25 1. ÐñïìçèåõôÝò 69.229,95 2. ÅðéôáãÝò ðëçñùôÝåò ìåô/íåò 5. Õðï÷ñåþóåéò áðü öüñïõò-ôÝëç 184.239,20 6. Áóöáëéóôéêïß ïñãáíéóìïß 11. ÐéóôùôÝò äéÜöïñïé 511.758,26 69.847,28 Óýíïëï âñá÷õðñüèåóìùí õðï÷ñåþóåùí 581.605,54 ÓÕÍÏËÏ ÕÐÏ×ÑÅÙÓÅÙÍ 765.844,74 771.716,42 ÃÅÍÉÊÏ ÓÕÍÏËÏ ÐÁÈÇÔÉÊÏÕ

ÊÁÔÁÓÔÁÓÇ ËÏÃ/ÓÌÏÕ ÁÐÏÔ/ÔÙÍ ×ÑÇÓÅÙÓ 31çò ÄÅÊÅÌÂÑÉÏÕ 2009 (1.1.2009 - 31.12.2009)

ΠΟ∆ΗΛΑΣΙΑ: ο Γιάννης Ταµουρίδης και η Ελισάβετ Χαντζή ήταν οι µεγάλοι πρωταγωνιστές του Πανελλήνιου Πρωταθλήµατος ποδηλασίας δρόµου που διεξήχθη στην Καλαµάτα µε τη συµµετοχή 125 αθλητών και αθλητριών. Ο Ταµουρίδης κατέλαβε την πρώτη θέση στο αγώνισµα της αντοχής, ενώ ήταν πρώτος και στο αγώνισµα της ατοµικής χρονοµέτρησης. Κ. Μπ.

ÐïóÜ Êëåéüì. ×ñÞóçò 2009

É. ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ ÅÊÌÅÔÁËËÅÕÓÅÙÓ Êýêëïò åñãáóéþí (ðùëÞóåéò) Ìåßïí: Êüóôïò ðùëÞóåùí ÌéêôÜ áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç) åêìåôáëëåýóåùò Óýíïëï åóüäùí åêìåôáëëåýóåùò Ìåßïí: 1. Åîïäá äéïéêçôéêÞò ëåéôïõñãßáò 2. Åîïäá ëåéôïõñãßáò äéÜèåóçò ÌåñéêÜ áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç) åêìåôáëëåýóåùò ÐëÝïí: Ðéóôùôéêïß ôüêïé & óõíáöÞ Ýóïäá Ìåßïí: ×ñåùóôéêïß ôüêïé & óõíáöÞ Ýîïäá ÏëéêÜ áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç) åêìåôáëëåýóåùò ÉÉ. ÐËÅÏÍ: ÅÊÔÁÊÔÁ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÁ 1. ¸êôáêôá êáé áíüñãáíá Ýóïäá Ìåßïí: 1. ¸êôáêôá êáé áíüñãáíá Ýîïäá ÏñãáíéêÜ êáé Ýêôáêôá áðïôåëÝóìáôá (êÝñäç) åêì/óåùò ÌÅÉÏÍ Óýíïëï áðïóâÝóåùí ðáãßùí óôïé÷åßùí Ìåßïí Ïé áðü áõôÝò åíóùì/íåò óôï ëåéô.êüóôïò ÊÁÈÁÑÁ ÁÐÏÔ/ÔÁ (ÊÅÑÄÇ-ÆÇÌÉÅÓ) ×ÑÇÓÅÙÓ ÐÑÏ ÖÏÑÙÍ

ÐïóÜ Êëåéüìåíçò ×ñÞóçò 2009 408.434,48 59.870,94 348.563,54 348.563,54 177.629,48 92.529,42 270.158,90  78.404,64 235,32 3.558,40 3.323,08  75.081,560,00 1.664,222.238,81 2.238,81 1.664,22 73.417,34 0,00 73.417,34

ÐïóÜ Êëåéüì. ×ñÞóçò 2009

ÐïóÜ Ðñïçã. ×ñÞóçò 2008150.000,00 150.000,0022.306,93 22.306,93

52.309,85 0,00 52.309,85 224.616,7822.090,60 0,00 19.255,45 10.131,97 1.680,00 53.158,02 53.158,02 277.774,80

150.000,00 150.000,00 19.553,78 19.553,78

0,00 -12.583,96

 -12.583,96

156.969,82

70.570,70 9.212,40 41.082,26 9.267,74 484.613,50 614.746,60 614.746,60 771.716,42

ÐÉÍÁÊÁÓ ÄÉÁÈÅÓHÓ ÁÐÏÔÅËÅÓÌÁÔÙÍ

ÐïóÜ Êëåéüì. ÐïóÜ Ðñïçã. ÐïóÜ Ðñïçãïýìåíçò ×ñÞóçò 2008 ×ñÞóçò 2009 ×ñÞóçò 2008 1.325.761,31 73.417,34 85.657,92 1.029.843,24 ÊáèáñÜ áð/ôá êÝñäç ÷ñÞóåùò ðñï öüñùí  18.354,34 21.414,48 295.918,07 Ìåßïí: Öüñïò åéóïäÞìáôïò ÅÐÅ  55.063,00 64.243,44 295.918,07 Óýíïëï äéáíåìïìÝíùí áðïôåëåóìÜôùí 139.076,70 H äéÜèåóç ôùí áðïôåëåóìÜôùí ãßíåôáé ùò åîÞò: 72.093,51 211.170,21 1. Ôáêôéêü áðïèåìáôéêü 2.753,15 3.212,17  2. Õðüëïéðï êåñäþí ÷ñÞóåùò åéò íÝï 52.309,85 0,00 84.747,86 3. Åôáßñïé ëïã/ìïé áðüäïóçò êåñäþí 0,00 61.031,27 14.447,92  13.459,76 988,16 Óýíïëï äéáíåìïìÝíùí áðïôåëåóìÜôùí åéò íÝï 55.063,00 64.243,44  85.736,02 Èåóóáëïíßêç, 10 Ìáñôßïõ 2010 2.006,30 Ï ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÔÇÓ Ï ËÏÃÉÓÔÇÓ 2.084,40 78,10  ÊÏÓÌÁÔÏÓ ÉÙÁÍÍÇÓ ÅÕÓÔÁÈÉÏÓ ÊÁÑÁÔÆÏÕËÉÄÇÓ 85.657,92 (Á.Ô. Á 695234) (Á.Ô. AZ 161541-ÁÑ.ÁÄ.23454) 3.199,76 3.199,76 0,00  85.657,92 C.F. 2310 233121


Και σήμερα χιλιάδες αγγελίες

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ

Ε

κρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη χώρα, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την αλυσίδα εργαζομένων στο χώρο, από τους επιχειρηματίες - κατασκευαστές μέχρι τους ανειδίκευτους εργάτες στο γιαπί. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργολάβων, είναι πρωτόγνωρη στη χώρα η πτώση των ρυθμών ανοικοδόμησης, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, μόνο την τελευταία τριετία ο όγκος των νέων κατασκευών έχει μειωθεί συνολικά κατά περίπου 85%. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των κατασκευαστών στην ουσία επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η ΕΣΥΕ στη δημοσιότητα, τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε πτώση κατά 35% στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και κατά 29,7% στην επιφάνεια των νέων κτιρίων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς. Επίσης, αρνητική πορεία ακολούθησε και ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές, αφού σημείωσε μείωση κατά 19,7% το πρώτο τρίμηνο του 2010 και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, έναντι πτώσης κατά 13,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι από τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ φαίνεται μια

Aρ. Φύλλου: 414

Πτώση 35% σε ένα χρόνο και 85% σε µια τριετία! Στο ναδίρ η οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές άνοδος στον αριθμό έκδοσης νέων οικο- ότι αυτό φαίνεται καθημερινά μεταξύ των δομικών αδειών, η οποία φτάνει στο 3,8%. συναδέλφων του, αφού ένας μέσος ερΩστόσο, οι εργολάβοι τονίζουν ο όγκος γολάβος παλαιότερα έχτιζε ταυτόχρονα είναι αυτός που στην ουσία αντικατοπτρί- τρεις οικοδομές και σήμερα ανεγείρει μία ζει τους ρυθμούς ανοικοδόμησης. Οπως ή καμία. Να σημειωθεί μάλιστα -σύμφωνα με τον πρόεδρο του χαρακτηριστικά αναφέΣΟΕΒΕ- ότι μόνο μία ρουν, οικοδομική άδεια οικοδομή σήμερα εκδίδεται ακόμη κι όταν Κατακόρυφη πτώση «σηκώνουν» και οι κάποιος ιδιοκτήτης προμεγάλες κατασκευαχωρήσει στην κατασκευή και στα νέα συμβόλαια στικές εταιρίες, που μιας αποθήκης στο οικόπαλαιότερα είχαν σε πεδό του ή όταν θέλει να εξέλιξη ταυτόχρονα επεκτείνει λίγο το υπάρχον σπίτι του. Στον αντίποδα, μεγάλη μεί- ακόμη και δέκα έργα. «Είναι πάρα πολύ ωση του όγκου σημαίνει και λιγότερες νέες μεγάλο το ποσοστό μείωσης και όλοι μας ανησυχούμε για την πορεία του χώρου. οικοδομές. Δυστυχώς, βλέπω να συνεχίζεται η πτώση στους ρυθμούς ανοικοδόμησης. Οσο Πρωτόγνωρη μείωση Ως πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την δεν αλλάζει το κλίμα και δε δίνει κίνητρα πτώση του όγκου και της επιφάνειας των η Πολιτεία, δε θα αλλάξει και η κακή σήνέων κτιρίων μιλώντας στα «Ακίνητα» ο μερα ψυχολογία, τόσο του κόσμου όσο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών και των εργολάβων. Η οικοδομή σήμερα Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), είναι «άρρωστη»», τόνισε ο κ. Παγώνης. Γιάννης Παγώνης. Οπως ανέφερε χαρα- Σημείωσε ακόμη ότι παρά τη μειωμένη κτηριστικά, πρόκειται για το υψηλότερο οικοδομική δραστηριότητα, δεν επιτυγποσοστό μείωσης τουλάχιστον την τε- χάνεται ταυτόχρονη μείωση του στοκ των λευταία τριετία. Παράλληλα, σημείωσε απούλητων νεόδμητων ακινήτων, αφού

παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και οι αγοραπωλησίες. Οσα νεόδμητα ακίνητα «φεύγουν» αντικαθίστανται από τα λίγα που κατασκευάζονται. «Οσο δεν υπάρχουν κίνητρα και δε δίνουν χρήματα οι τράπεζες, θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Για ποιο λόγο να χτίσουν νέες οικοδομές οι κατασκευαστές, αφού η αγορά είναι «παγωμένη» από τα νέα φορολογικά μέτρα και τη γενικότερη ανασφάλεια; Η πτώση του όγκου των νέων οικοδομών έφτασε το 85% την τελευταία τριετία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης.

Πολύ λιγότερα συμβόλαια Οπως είπε ακόμη ο κ. Καψιμάλης, η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας είναι ανάλογη με τον αριθμό των συμβολαίων αγοραπωλησιών ακινήτων, ο οποίος είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο εξάμηνο του 2010 έγιναν μόλις 20.000 συμβόλαια, ενώ ολόκληρη την περσινή χρονιά ο αριθμός τους έφτασε τις περίπου 200.000.


2

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Θαλασσογραφία µε κύµα στα νησιά... Μειωμένη ζήτηση και ίδιες με πέρσι οι τιμές ακινήτων σε Θάσο, Σποράδες και Σαμοθράκη THΣ BAΣΩΣ NTOYNA

Μ

ειωμένη ζήτηση, μεγάλη προσφορά, σταθερές τιμές και υποψήφιοι αγοραστές που αναμένουν την πτώση των τιμών για να αγοράσουν φτηνά σε περιοχές «φιλέτα», συνθέτουν το τελευταίο εξάμηνο το σκηνικό της κτηματαγοράς στα παραθεριστικά (κατεξοχήν) νησιά στη Β. Ελλάδα, όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη και οι Β. Σποράδες. Παράγοντες της αγοράς και μεσίτες τονίζουν στα «Ακίνητα» ότι, αν και οι τιμές πώλησης στα αστικά κέντρα σημειώνουν μικρή πτώση, σε Θάσο, Σποράδες και Σαμοθράκη συγκρατούνται στα ίδια επίπεδα κρατώντας και τους υποψήφιους αγοραστές στην αναμονή. Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει από το Σεπτέμβρη, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες προβλέποντας μικρή πτώση τιμών και αύξηση των αγορών ακινήτων και γης στις περιοχές αυτές από όσους τρέξουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Την ίδια στιγμή έδαφος κερδίζει το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από Βουλγαρία και Ρωσία, ενώ περισσότερο συγκρατημένοι παρουσιάζονται οι Ελληνες επενδυτές.

Θάσος Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Θάσο και μάλιστα από πέρσι. Η καθοδική πορεία των πωλήσεων γης και ακινήτων στο νησί συνεχίζεται σημειώνοντας πτώση έως και 20% μέσα σε ένα χρόνο. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά ο μεσίτης Νίκος Χατζηνικολάου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, οι εποχές όπου ακίνητα πωλούνταν από τα σχέδια κιόλας πέρασε ανεπιστρεπτί. Την ίδια στιγμή, εξηγεί, μεγαλοεπενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν γη για να χτίσουν εκεί ξενοδοχειακές μονάδες, κάνουν στο νησί αναγνωριστικές επισκέψεις αλλά αποχωρούν άπρακτοι αναμένοντας το Σεπτέμβρη, οπότε και υπολογίζουν πως οι τιμές θα πέσουν. Οι κάτοχοι των ακινήτων δεν πωλούν φτηνότερα από πέρσι. Στις περιοχές της Ποταμιάς και της Παναγιάς (σ.σ. οι πιο τουριστικές) αγροτεμάχια οικοδομήσιμα των τεσσάρων στρεμμάτων ξεκινούν από τα 150.000 ευρώ, ενώ καινούργια ακίνητα (παραθεριστικές κατοικίες) κοστολογούνται από τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των αγοραστών, είναι κατά 65% Ελληνες κυρίως από την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, κατά 35% Βούλγαροι και Ρώσοι. Μηδενικό σχεδόν το ενδιαφέρον από την περιοχή της Καβάλας.

Σαμοθράκη Διπλό πλήγμα φαίνεται πως δέχθηκε η Σαμοθράκη λόγω κρίσης. Σύμφωνα με την πρόεδρο των μεσιτών Εβρου, Αγγελική Γκρεσνέλη, η πώληση ακινήτων στο νησί μειώθηκε το τελευταίο εξάμηνο κατά 20%. Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη υποψήφιων αγοραστών και η έλλειψη ρευστού καθιστούν απαγορευτική την αγορά γης στο νησί που δε διαθέτει παράλληλα και τις υποδομές για να στηριχθεί ο τουρισμός σε υγεία και συγκοινωνίες. «Οι αγορές γης από επενδυτές μειώθηκαν 20%. Ενδιαφέρον υπάρχει αλλά όλοι ζητούν καλύτερη τιμή, ενώ οι ιδιοκτήτες δε διατίθενται να ρίξουν τις τιμές», εξηγεί η κ. Γκρασνέλη. Η μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, παρατηρείται στη Χώρα, τα Λουτρά και την Καμαριώτισσα. Μεγάλες εκτάσεις πάντως μένουν απούλητες, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από μεγαλοεπενδυτές, ενώ οι πωλήσεις κινούνται ελαφρώς στην αγορά έτοιμων κατοικιών που αγοράζονται από ιδιώτες κυρίως από την Αλεξανδρούπολη και μεμονωμένες περιπτώσεις Ιταλών και Γερμανών για παραθεριστικές κατοικίες. Χαρακτηριστικά η τιμή των κατοικιών που αριθμούν τουλάχιστον πενήντα έτη ζωής ξεκινά από τα 350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ οικοδομήσιμα αγροτεμάχια των τεσσάρων στρεμμάτων πωλούνται έως και 170.000 ευρώ.

Σποράδες Παγωμένη παραμένει η αγορά ακινήτων και στις Σποράδες. Μειωμένο μάλιστα στην περιοχή παρουσιάζεται το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι -σύμφωνα με τον Γιώργο Προύσα- Τι γίνεται σε Θάσο, λη, μεσίτη που δραστηριοποιείται στις Σαμοθράκη, Σποράδες- μετρημένοι στα δάχτυλα. Σποράδες Μάλιστα, πρόκειται για ανθρώπους που διαθέτουν το κεφάλαιο για να κάνουν μια μεγάλη αγορά, ωστόσο ψάχνουν τις ευκαιρίες και περιμένουν οι τιμές να φτάσουν στα «πραγματικά» επίπεδά τους. Από πλευράς των υπόλοιπων ιδιωτών πάντως το ενδιαφέρον είναι μηδενικό. «Οικογενειάρχες που ζητούν να αγοράσουν έτοιμη εξοχική κατοικία είτε οικόπεδο για να χτίσουν φέτος δεν εμφανίστηκαν», εξηγεί ο κ. Προύσαλης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε περιοχές με θέα στη θάλασσα η αγορά εξοχικής κατοικίας των 70 τ.μ. στοιχίζει τουλάχιστον 200.000 ευρώ, ενώ για ένα αγροτεμάχιο των τεσσάρων στρεμμάτων χρειάζονται τουλάχιστον

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣYNTAKTHΣ YΛHΣ: Tάσος Φωκιανίδης ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Θεοδώρα Τύμη

ΓΡΑΦΕΙΑ: Δαναΐδων 4 54626, Θεσσαλονίκη ΤΗΛ.: 2310 779111 FAX: 2310 257321 ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ: 2310 779257, 779345

...και χιλιάδες µικρές αγγελίες

ΚΑΙ ΚΑΘΕ KΥΡΙΑΚΗ

T E YΧΟ Σ 356

REAL ESTATE

Tο περιοδικό για το σπίτι και την κτηματαγορά

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ

Κ ΥΡΙΑΚ Η 4 ΙΟ ΥΛ ΙΟ Υ 201 0


35

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Μικρά νέα ■ Εφτασε η ώρα να πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 600.000 ευρώ, αφού πλέον και τυπικά αντικαθίσταται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). ■ Στον αντίποδα, φορολογικά ελαφρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 400.000 ευρώ, διότι μέ-

χρι πέρσι πλήρωναν ΕΤΑΚ, ενώ πλέον δεν υποπίπτουν στα όρια του ΦΜΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος επιβάλλεται σε ατομικό επίπεδο με αφορολόγητο όριο τις 400.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% σε 1% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των συζύγων το αφορολόγητο όριο της ακίνητης περιουσίας (400.000 ευρώ) εφαρμόζεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Αυτό σημαίνει ότι στην

περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν εξ ημισείας την ακίνητη περιουσία τους, συνολικά το αφορολόγητο όριο ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ. Απαλλάσσονται, μεταξύ άλλων, τα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις -ανεξάρτητα αν ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα κι αν τα εκμεταλλεύονται ή όχι- και τα κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια ή πρωτόκολλο κατεδάφισης.

Αυξάνονται τα υπόλοιπα των δανείων Είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2005, τη «χρυσή» περίοδο για την κτηματαγορά ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ

Μ

πορεί να μειώθηκε σημαντικά ο ρυθμός χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων, αφού η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλά νοικοκυριά να εγκαταλείψουν προς το παρόν οποιαδήποτε σκέψη απόκτησης σπιτιού, αλλά και διότι εδώ και αρκετό καιρό τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν ιδιαίτερα φειδωλή πολιτική στη χορήγηση δανείων, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν αυξητική πορεία -και μάλιστα σημαντική- τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων. Δηλαδή παρουσιάζονται αυξημένα τα χρήματα που χρωστούν τα ελληνικά νοικοκυριά στις τράπεζες από τη λήψη στεγαστικού δανείου. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρωστούμενα υπόλοιπα από τα στεγαστικά δάνεια είναι αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση ακόμη και με το τέλος του 2009 -δηλαδή πριν μπει για τα καλά κάθε συζήτηση περί κρίσης στη ζωή μας-, ενώ είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2005, τη «χρυσή» περίοδο για την αγορά ακινήτων. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο Απρίλιο τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ανέρχονταν σε 81.125 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να ήταν ελαφρώς μειωμένο το ποσό σε σύγκριση με το φετινό Μάρτιο (81.173 εκατ. ευρώ), ωστόσο η αύξηση ήταν αρκετά μεγάλη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, όταν εκτός του Δεκεμβρίου (80.559 εκατ. ευρώ) όλους τους άλλους μήνες τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων βρίσκονταν κάτω από τα 80.000 εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, τον Απρίλιο του 2010 τα χρωστούμενα υπόλοιπα παρουσίαζαν αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το τέλος του 2009, ενώ σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο η αύξηση έφτασε το 3,3%.

Μικρότερες αυξήσεις Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι αυτές οι αυξήσεις είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν σχεδόν μαζικά οι καταναλωτές ενδιαφέρονταν για την απόκτηση σπιτιού και προσέφευγαν στα τραπεζικά καταστήματα για να πάρουν στεγαστικό δάνειο. Για παράδειγμα, το διάστημα Οκτώβριος 2008 - Ιανουάριος 2009 η αύξηση των υπολοίπων από τα στεγαστικά δάνεια «έτρεχε» με διψήφια νούμερα πριν από την υποδιαστολή (από το 10,6% έως το 14,1%), ενώ πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση των υπολοίπων την τριετία 2005 - 2007. Ειδικότερα, το 2007 η αύξηση των υπολοίπων στεγαστικών δανείων έφτασε το 21,9% σε σχέση με την προηγούμενή της χρονιά, το 26,3% το 2006 και το 33% το 2005 σε σύγκριση με το τέλος του 2004. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα υπόλοιπα στο τέλος του 2005 βρίσκονταν στα 45.420 εκατομμύρια ευρώ -δηλαδή

σχεδόν μισά σε σχέση με το τον περασμένο Απρίλιο- και το 2006 στα 57.145 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Αδυναμία πληρωμής Οπως ανέφεραν στα «Ακίνητα» στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε διάφορους λόγους οφείλεται η αύξηση των υπολοίπων από στεγαστικά δάνεια. Ενας από αυτούς, ο οποίος «καθρεφτίζει» και την αρνητική οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, είναι ότι έχουν αυξηθεί οι οφειλέτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό χρέος. Επίσης, στην άνοδο των υπολοίπων συνέβαλε και η πολιτική των τραπεζών τους τελευταίους μήνες να προτείνουν διευκολύνσεις στους δανειολήπτες, για να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας, χαρακτηρι-

στικό παράδειγμα αποτελεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ενός δανείου, το οποίο αυτόματα συνεπάγεται και αύξηση των τόκων. «Εφόσον ο κόσμος δίνει κάθε μήνα λιγότερα χρήματα ως δόση στεγαστικού δανείου μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες, είναι λογικό να αυξάνονται οι τόκοι και κατά συνέπεια τα συνολικά χρωστούμενα υπόλοιπα», είπε χαρακτηριστικά το εν λόγω στέλεχος τράπεζας. Τέλος, άλλα στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι σε σχέση με το 2005 είναι σήμερα υψηλότερος ο μέσος όρος των χρημάτων που παίρνουν οι δανειολήπτες ως στεγαστικό δάνειο, αφού έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα να έχουν ανέβει και τα συνολικά χρωστούμενα υπόλοιπα, ενώ η ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου σημαίνει ότι πληρώνει συνολικά περισσότερα χρήματα ο δανειολήπτης.


36

Tρίτη 29 Iουνίου 2010

ΤΡΑΠΕΖΑ

ΜΕ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟΔΑ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,50%

3,60%

-

4,50%

4,90%

έως 40

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 2,20% - 2,50% ή 4,70%

-

-

5,80%

5,85%

3-40

Δικηγόρου από 350 ευρώ, μηχανικού 120 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,75% αξιολόγησης έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το ποσό του δανείου

Mέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

6% και EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 1,90%

-

4,75%

4,75% ή προσφορά 3,65%

5%

30

Eξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, νομικού - κτηματολογίου 405 ευρώ, προσημείωση 0,8%

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 1,50% και 5,05% ή 4,75%

-

3,85%

4,25%

4,90%

3-40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτιμήσεως και νομικού ελέγχου για μεταφορές δανείων

Mέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,60%

-

-

4,25%

4,70%

5-40

800 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

από 5%

-

-

6%

-

έως 40

Eξοδα πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ, μηχανικού 250 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Kατά την περίοδο σταθερού επιτοκίου αποζημίωση ίση με το σύνολο των τόκων έξι μηνών. Στην περίοδο κυμαινόμενου δεν υπάρχει αποζημίωση

5,45% ή από 2,95% έως 4,45% (επιδοτούμενο από το δημόσιο)

-

-

από 5,10% ή από 2,85% έως 4,35% (επιδοτούμενο από το δημόσιο)

-

έως 40

850 ευρώ

Mέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλονται τόκοι 6 μηνών σε περίπτωση που η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών, αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

6% ή EURIBOR μηνός + περιθώριο από 2,50%

από 3,95% (προνομιακό) ή από 5,80%

από 4%

από 4,25% (προνομιακό) ή από 6%

από 5%

έως 40

300 - 1.500 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

-

-

5,50%

5,75%

5-35

950 ευρώ

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Eπιβάλλεται ποινή με βάση επί τοις %, επί του αποπληρωτέου ποσού. Eιδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

CITI BANK

3,63% (συνδεδεμένο με EURIBOR εξαμήνου) 3,62% (συνδεδεμένο με EURIBOR μηνός)

3,50%

3,75%

3,85%

4,35%

2-40

300-1.000 ευρώ

Mέχρι 85% της εμπορικής αξίας

EFG EUROBANK

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,80% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 0,20%

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο από 1,80%

5,20%

5,20%

5,20%

5,60%

40

Aπό 300 έως 2.000 ευρώ

Mέχρι 90% της εμπορικής αξίας

H διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

EURIBOR 1 μηνός + περιθώριο από 2%

-

-

από 4,95%

από 5,90%

έως 35

1.000 ευρώ για ποσό δανείου μέχρι 250.000 ευρώ. Nομικός και τεχνικός έλεγχος από 550 ευρώ

Mέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Tόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

EKT+ περιθώριο από 3% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθ. από 1,80%

3,50%

3,90%

5,50%

5,90%

2-30

Eγκρισης 400 ευρώ. Nομικός και τεχνικός έλεγχος 505-622 ευρώ

Mέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,30% - 1,90%

-

4,25%-6% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15%-6,50% (προνομιακό) ή 6,60% (βασικό)

6,75%

5-30

Eξέταση αιτήματος και προέγκριση: 500 ευρώ, νομικός έλεγχος: 320 ευρώ, τεχνικός έλεγχος: 130 ευρώ+ΦΠA 19%

Eως 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή επιτοκίων από την EKT και προκύπτει διαφορά

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,75%

-

από 3,75%

από 3,75%

από 4,60%

3-40

900 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Xωρίς κόστος στα κυμαινόμενα. Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,75%

4%

4,25%

5%

5,50%

5-40

950 ευρώ

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

από 6,50%

από 3,95% (χωρίς έξοδα νομ.+τεχν. ελέγχου)

από 4,50% (χωρίς έξοδα νομ.+τεχν. ελέγχου)

από 4,70% (χωρίς έξοδα νομ.+τεχν. ελέγχου)

7,10%

έως 35

Eγκρισης 500-1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Nομικός έλεγχος 265 ευρώ. Tεχνικός έλεγχος 118-220 ευρώ. Kτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου είναι τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

EURIBOR 1 μηνός + 1,30% ή EKT+2,5%

4,80%

4,60%

5%

5,40%

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

ASPIS BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA GROUP

MILLENIUM BANK

PRO BANK

UCI

Για τυχόν αλλαγές ευθύνονται οι τράπεζες, στις οποίες -ούτως ή άλλως- πρέπει να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι για τα ποσοστά, έτη, έξοδα, ποινές κ.λπ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 30/6/2010  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4121

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you