Page 1

2.700 ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Το Τσερνόµπιλ δεν τελείωσε...

σελ. 8, AΠΟΨΗ σελ. 4

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 1,30 ΕΥΡΩ

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟ∆ΟΥ 7.000 - 8.000 ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟΙ

Κύµα φυγής Σκληρά µέτρα άνω των 3 δισ. € φέρνει η αναθεώρηση του ελλείµµατος Γιούργκεν Σταρκ, ΕΚΤ:

«Αναδιάρθρωση ίσον χάος» «Μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόµατα για να εξοικονοµηθούν 500 εκατ. ευρώ σελ. 26 - 28

από τα σχολεία ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ∆ΗΜΟΣΙΑ σχολεία και φέτος χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις συνδικαλιστών, θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία 7.000 - 8.000 καθηγητές και δάσκαλοι, καθώς εκφράζονται φόβοι για περικοπές στο εφάπαξ και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. Και πέρυσι όµως δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίµησαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα µε µειωµένες αποδοχές. Στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση παραιτήθηκαν 3.930 δάσκαλοι και στη δευτεροβάθµια 7.536 καθηγητές.

Φέτος στο νοµό Θεσσαλονίκης έχουν εκδηλώσει την επιθυµία να αποχωρήσουν 519 καθηγητές και δάσκαλοι Πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν σε όλη τη χώρα 11.500 καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

σελ. 13

Κλειστά τα Τέµπη σήµερα και αύριο Οι δύο εναλλακτικές διαδροµές

Εγκληµα πάθους συγκλονίζει τις Σέρρες σελ. 9

σελ. 9

σελ. 10

27 04 Κατέβασαν ρολά «∆ίδυµο» οι εργαζόµενοι φτιάχνουν τα στο µετρό νοσοκοµεία Θεσσαλονίκης Νάουσας και Βέροιας Απεργούν από χτες, καθώς παραµένουν απλήρωτοι από το Φεβρουάριο σελ. 11

Προωθούνται τρόποι συνεργασίας όπως συγχωνεύσεις κλινικών, ακόµη και... ανταλλαγές γιατρών σελ. 12

Εφεση ο Ηρακλής, στους δρόµους οι οπαδοί του Ενταση και δακρυγόνα πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας

σελ. 17

TΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Σάλκε - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2 σελ. 19

ΜΕΤΑΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

2

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ: 6.35 ΔΥΣΗ ΗΛΙΟΥ: 20.12 ΣΕΛΗΝΗ 24 ΗΜΕΡΩΝ

η ατζέντα της ημέρας

διαχρονικά

ο καιρός

Σ Η Μ Ε Ρ Α

Για σήμερα, Τετάρτη, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ υπάρχει πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Α Υ Ρ Ι Ο

Για αύριο, Πέμπτη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΦΛΩΡΙΝΑ 1 12

ΦΛΩΡΙΝΑ 2 16 ΚΑΒΑΛΑ 7 15

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9 16

ΚΟΖΑΝΗ 3 13

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 8 18

ΚΑΒΑΛΑ 10 18

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10 19

ΚΟΖΑΝΗ 2 17

ΛΑΡΙΣΑ 9 15

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 9 18

3 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 12 17

ΤΡΙΠΟΛΗ 8 12 ΑΘΗΝΑ 12 16

3

ΛΑΡΙΣΑ 5 16

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 10 18

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 11 18

ΤΡΙΠΟΛΗ 6 15

ΚΥΚΛΑ∆ΕΣ 15 19

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 7 19

➔ 2

Υπάρχουν εγγραφές που προκαλούν μεγάλη συγκίνηση στο «Λεύκωμα Επισκεπτών του Γυμνασίου Τσοτυλίου και του Οικοτροφείου του». Το εξέδωσε ο «Σύνδεσμος Φοιτησάντων εν τη Τσοτυλίω Σχολή». (Φιλολογική επιμέλεια – προλεγόμενα – μεταγραφή – σημειώσεις του προέδρου του κ. Αλ. Μπακαΐμη). Οι εγγραφές αυτές καλύπτουν μια περίοδο μισού αιώνα και έτσι έχουμε ένα πανόραμα ροής και εξέλιξης ιδεών και εκφραστικών τρόπων για μια σημαντική περίοδο του νεοελληνικού βίου. Ο επιμελητής της έκδοσης, με πολυμάθεια κι ερευνητικό ζήλο συγκέντρωσε και υποσημειώνει βιογραφικές πληροφορίες για πολλούς από τους 700 επισκέπτες – προσκυνητές που γράφουν και υπογράφουν τις εντυπώσεις τους. Ετσι όμως σχηματίζεται και μια οιονεί τοιχογραφία για μια ολόκληρη εποχή και τους ανθρώπους της. Είναι βεβαίως συγκλονιστικό το γεγονός ότι μεταξύ των εγγραφών είναι και εκείνες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, όταν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου δημιουργήθηκε και έδρασε η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα που ίδρυσε τα Εκπαιδευτήρια Τσοτυλίου προ 140 ετών. Αλλά σα δείγμα εκ του όλου θεωρεί η στήλη μια εγγραφή του 1960, η οποία προέρχεται από μαθητή των εκπαιδευτηρίων και πιστοποιεί και το ήθος και τις γνώσεις που προσέφεραν. Η εγγραφή παρατίθεται ολόκληρη, χωρίς το όνομα: «Ηλθον δι’ υπηρεσιακούς λόγους εις την Κοινότητα Τσοτυλίου. Και επ’ ευκαιρία ήλθον διά να προσκυνήσω με ευλάβειαν και κατάνυξιν τον ιερόν τούτον χώρον του Γυμνασίου, εις τον οποίον εφοίτησα επί εξ έτη. Λέγω διά το Γυμνάσιον ό,τι και ο Μέγας Αλέξανδρος διά τον διδάσκαλόν του Αριστοτέλη: “Εις το Γυμνάσιον Τσοτυλίου οφείλω το παν, το φως της ζωής, το εθνικόν μου πιστεύω και το αξίωμά μου”. Κλίνω γόνυ ευλαβείας εις τους αφανείς μου διδασκάλους και εις το σχολείον αυτό. Τους ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας».

Πρεμιέρα κάνει απόψε, στις 21.15, η κωμωδία των Ρέππα - Παπαθανασίου «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και τη Βίκυ Σταυροπούλου, στο θέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051)

∆είγµα εκ του όλου

Στέφανο Βασιλειάδη και Μιχάλη Τσιαΐρα σε ένα ρεσιτάλ πιάνου απόψε, στις 20.30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μαν. Ανδρόνικου 6). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πρεμιέρα Πρεμιέρα κάνει σήμερα, στις 21.30, στο «Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Καμάρα 3, έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/ 232.799) η θεατρική παράσταση «Κοινή αλήθεια». Πρόκειται για το λογοτεχνικό έργο της Ιωάννας Καρυστιάνη «Η κυρία Κατάκη», θεατρικά προσαρμοσμένο και σκηνοθετημένο από την Εύη Δημητροπούλου.

ΑΘΗΝΑ 11 17

KΥΚΛΑ∆ΕΣ 14 20

3

Ο Συμεών ήταν επίσκοπος της Ιερουσαλήμ στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού. Διαβλήθηκε από αιρετικούς Χριστιανούς και από Ιουδαίους. Τον συνέλαβαν στρατιώτες και τον βασάνισαν σκληρά. Τέλος μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο το 107 μ.Χ.

Συµεών επισκόπου Ιεροσολύµων

Θέατρο Εμπνευσμένο από έναν παλιό ινδικό μύθο για την υπομονή και τη μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, το θεατρικό έργο του Γιώργου Θεοδοσιάδη «Δεν ακούω, δε βλέπω, δε μιλάω», ανεβαίνει στο θέατρο «Αθήναιον» (Β. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060), σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, απόψε, στις 18.00 και στις 21.15. Μουσική Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τους βραβευμένους στον 26ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου

το συναξάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΪ∆Ω ΣΚΑΝ∆ΥΛΑ chskandyla@ekdotiki.gr

2

4 HΡΑΚΛΕΙΟ 14 22

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 13 21

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΙΝΚΙ ....... 3 - 11 ΛΟΝΔΙΝΟ ....7 - 19 ΡΩΜΗ ............ 8 - 21 ΚΡΑΚΟΒΙΑ ...........................7 - 22 ΟΣΛΟ ........... 2 - 16 ΠΑΡΙΣΙ ...........7 - 20 ΒΕΡΟΛΙΝΟ ... 11 - 15 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ........................13 - 23 ΚΙΕΒΟ ........... 9 - 21 ΜΑΔΡΙΤΗ .....9 - 16 ΜΟΝΑΧΟ ...... 2 - 18 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .....12 - 16

σαν σήμερα 1864

1875

1941

1941

1981

Γ. Μακρυγιάννης

Χ. Τρικούπης

Κατοχή

Π. ∆έλτα

«Ποντίκι»

Πεθαίνει ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης.

Τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.

Αυτοκτονεί με δηλητήριο η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Η αμερικανική εταιρία XeroxPARC παρουσιάζει το πρώτο «ποντίκι» προσωπικού υπολογιστή, που είχε ανακαλύψει 17 χρόνια πριν ο δρ Ντάγκλας Ενγκελμπαρτ.


3

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«Αυθαίρετος» πονοκέφαλος Η Τ. Μπιρµπίλη διαφωνεί µε την πρόθεση Παπακωνσταντίνου για «τακτοποίηση» Νέος πονοκέφαλος για το Μαξίμου η «ασυνεννοησία» που προέκυψε ανάμεσα στην Τίνα Μπιρμπίλη και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με αφορμή ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου για «τακτοποίηση των αυθαιρέτων», προκειμένου να μαζευτούν χρήματα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τη Συρία

Π

άντως η παρέµβαση της κ. Μπιρµπίλη και η δηµόσια αντίδρασή της παίρνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, όχι µόνο γιατί µπαίνει σε µια ανοικτή αντιπαράθεση µε τον τσάρο της Οικονοµίας, αλλά και γιατί εµµέσως πλην σαφώς στέλνει µήνυµα - εν όψει των όποιων αλλαγών γίνουν και όποτε γίνουν στη σύνθεση της κυβέρνησης - ότι επιθυµεί να παραµείνει αµετακίνητη στη θέση της, να µείνει δηλαδή στο ΥΠΕΚΑ.

Αναταράξεις Η αντίδραση της κ. Μπιρµπίλη προκάλεσε αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι οποίες πήραν και διαστάσεις από το γεγονός ότι αυτή η παρέµβαση έγινε τις ώρες που η Γιούροστατ ανακοίνωνε τα όχι και τόσο ευχάριστα στοιχεία για το χρέος και το έλλειµµα, αλλά και τις ώρες που ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο προετοιµάζονται για την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος. Πάντως τουλάχιστον µέχρι το βράδυ το Μαξίµου κρατούσε χαµηλούς τόνους για το όλο θέµα, ενώ σύµφωνα µε εκτιµήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού το πιθανότερο είναι πως ο κ. Παπανδρέου θα βάλει τους δύο υπουργούς να συνεννοηθούν µεταξύ τους για να βρουν από κοινού λύση για το θέµα. Η κ. Μπιρµπίλη πήρε σαφείς αποστάσεις από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε ό,τι αφορά τις ρυθµίσεις για τα αυθαίρετα και εξέφρασε δηµοσίως την αντίθεσή της µε τυχόν εισπρακτικού χαρακτήρα ρύθµιση για τα αυθαίρετα. Δήλωσε πως αναµένει την πρόταση του υπουργείου Οικονοµικών, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να καλύψει µε πολεοδοµικό και περιβαλλοντικό µανδύα µια ρύθµιση που έχει µόνο εισπρακτική λογική». Οι αναφορές της υπουργού για τη ρύθµιση περί αυθαιρέτων περιπλέκουν την κατάσταση, καθώς ο υπουργός Οικονοµικών φέρεται να προτείνει ένα είδος «περαίωσης», δηλαδή να µειωθούν τα πρόστιµα πριν από το 1984 που είναι πολύ υψηλά και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν αυτήν την εκκρεµότητα. Το υπουργείο Οικονοµικών αναµένει έσοδα ύψους 1,5 – 2,5 εκατ. ευρώ από τη ρύθµιση αυτή.

Η Τ. Μπιρμπίλη διαφωνεί με την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων

Πολιτική αντιπαράθεση για το έλλειµµα Η ανακοίνωση της Γιούροστατ προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να ανεβάζει αισθητά τους τόνους προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις της ΝΔ. «Η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της Νέας Δημοκρατίας για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προσθέτει πως «ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχάσει εύκολα ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε προϋπολογισμό προβλέποντας έλλειμμα 2%. Το Σεπτέμβριο πριν δραπετεύσουν στις εκλογές το εκτιμούσαν σε 6%. Τελικά αποδείχτηκε ότι έφτασε

στο απίθανο ύψος του 15,4%. Σε απλά ελληνικά, το έλλειμμα τους ξέφυγε 30 δισ. ευρώ. Παραπάνω από το σύνολο των μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα». Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ακόμα πως «σε αντίθεση με αυτήν την παγκοσμίως παταγώδη αποτυχία, η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην ΕΕ το 2010. Η μείωση αυτή του 5% είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης σε ένα μόλις χρόνο». Σημείωσε τέλος πως «η παράταξη των ελλειμμάτων και της απογραφής, για την οποία ακόμη εικονικά ερίζει εσωτερικά, κάνει μικροπολιτική, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια. Ο κ. Σαμαράς επιμένει να αντιπολιτεύεται με στείρα κριτική και με συστηματική αμφισβήτηση των επιτευγμάτων και των θυσιών του ελληνικού λαού».

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής βλέπει η Αθήνα, καθώς οι ταραχές στη Συρία εξαπλώνονται και υπάρχει φόβος να εξελιχθούν σε ένοπλες συγκρούσεις. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι οι εστίες των εξεγέρσεων πολλαπλασιάζονται και περιορίζουν τις δυνατότητες αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα σχηματοποιείται ένα μέτωπο στις ακτές της Μεσογείου που φτάνει μέχρι τα «ευαίσθητα» σύνορα της Τουρκίας και του Ισραήλ. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα,(φωτογραφία), ο οποίος απευθυνόμενος στη Δαμασκό έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση: «Οι πληροφορίες που μας έρχονται σχετικά με τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων σε πόλεις της Συρίας από κυβερνητικές δυνάμεις και τον θάνατο δεκάδων πολιτών μάς προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και την ελεύθερη έκφραση απόψεων είναι βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και πρέπει να γίνει σεβαστό. Καλούμε για αυτοσυγκράτηση και για την άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση της Συρίας των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προς όφελος του συριακού λαού και της σταθερότητας της χώρας».

1.500 Ελληνες στη Συρία Ωστόσο, η Αθήνα δεν επέλεξε να ακολουθήσει την τακτική της Ουάσινγκτον, που κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία και απέσυρε μέρος του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά περισσότερο μία αμερικανική προειδοποίηση προς τον Μπασάρ Αλ Ασαντ, ενώ δεν τίθεται – επί του παρόντος – ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού της πρεσβείας μας. Στη Συρία ζουν περίπου 1.500 άτομα ελληνικής καταγωγής, τα περισσότερα από τα οποία έχουν τη συριακή ιθαγένεια, μοιράζονται δε μεταξύ του Χαλεπίου (κύριου εμποροοικονομικού κέντρου της Συρίας) και της Δαμασκού. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ


Η 4η ΣΕΛΙΔΑ

4

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

η άποψή μας

Το σαµοβάρι και η ασφάλεια Πριν από πέντε χρόνια, σε ένα αφιέρωµα που είχε κάνει ο «Α» για την εικοστή επέτειο από την καταστροφή του Τσερνόµπιλ, γράφαµε ότι η συλλογική µνήµη του πλανήτη εξασθενίζει και προτιµά να αγνοεί τους κινδύνους από την πυρηνική ενέργεια για δύο λόγους. Αφενός, επειδή είναι ακριβό το πετρέλαιο, επειδή δεν έχουν γίνει ακόµη αρκετά αποδοτικές οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, επειδή κανείς δε θέλει να κάνει οικονοµία στην ενέργεια ή να την πληρώσει ακριβότερα - άρα, η «καθαρή» και «φτηνή» πυρηνική ενέργεια είναι µια κάποια λύση. Αφετέρου, διότι εξακολουθεί να µην υπάρχει ένας αξιόπιστος απολογισµός των επιπτώσεων από την καταστροφή. Ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατοµικής Ενέργειας επιµένει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για αύξηση κρουσµάτων λευχαιµίας και άλλων καρκίνων στην περιοχή, ιατρικές ορ-

ΣΚΙΤΣΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

επωνύμως

γανώσεις έχουν µετρήσει τουλάχιστον 50.000 περιπτώσεις

Μια αγκυλωµένη εποχή

ασθενών µε καρκίνο του θυρεοειδούς µόνο στην επαρχία Γκόµελ της Λευκορωσίας, µερικές δεκάδες χιλιόµετρα µακριά από το Τσερνόµπιλ. Ωστόσο, µερικές εβδοµάδες πριν από την 25η επέτειο της καταστροφής του Τσερνόµπιλ ήρθε το –ακόµη εν εξελίξει- πυρηνικό ατύχηµα της Φουκουσίµα να θυµίσει σε όλους ότι, όταν πάει κάτι «στραβά» µε την πυρηνική ενέργεια, τότε οι επιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια πλεονεκτήµατά της. Μερικά χρόνια µετά το Τσερνόµπιλ ο τελευταίος πρόεδρος της τότε Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορµπατσόφ, υποστήριζε σε συνέντευξή του ότι τα πρώτα 24ωρα µετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα νούµερο 4 κανείς δεν ήταν σε θέση να υπολογίσει το µέγεθος του κινδύνου, καθώς όλοι ήταν πεπεισµένοι ότι οι αντιδραστήρες ήταν απόλυτα ασφαλείς: «Οι επιστήµονες µας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα µπορούσαµε να εγκαταστήσουµε τους αντιδραστήρες καταµεσής της Κόκκινης Πλατείας, επειδή ήταν τόσο ακίνδυνοι όσο και ένα σαµοβάρι». Το ίδιο πίστευαν µέχρι τις 11 Μαρτίου του σωτήριου έτους 2011 και οι Ιάπωνες. Μάλιστα, στην Ιαπωνία η τεχνολογία ήταν πιο προηγµένη, ενώ θεωρητικά όλες οι χώρες µε πυρηνικά εργοστάσια είχαν διδαχτεί από την καταστροφή του Τσερνόµπιλ. Δυστυχώς, µόνο θεωρητικά. Και οι Ιάπωνες προσπάθησαν στην αρχή να υποτιµήσουν το εύρος της καταστροφής και προσπαθούν τώρα να πείσουν ότι µε αυστηρότερα µέτρα ασφαλείας θα αποφευχθεί η επόµενη. Μέχρι νεωτέρας…

Η αφορμή για να σκεφτώ «πώς» λειτουργούν οι στερεότυπες εικόνες των γονιών για το τι πρέπει να κάνουν και να σκέφτονται -και να πράττουν βέβαια ανάλογα- τα παιδιά δόθηκε από ένα βιβλίο που μου χάρισε ο φίλος κι εξάδελφος Βασ. Τομανάς «Αφηγήσεις μιας αγκυλωμένης εποχής» του Μάρκου Καραγιάννου (Νησίδες 2010). Ο συγγραφέας, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, έγραψε ακριβώς πώς καταφέρνουμε να έχουμε μάτια που δεν βλέπουν κι αφτιά που δεν ακούνε, «κολλημένοι» σε καθωσπρεπισμούς, επιδείξεις καταναλωτικής υπερβολής, πιθηκισμούς κι όλα τα σχετικά που, καθώς μας έλειψαν λιγότερο ή περισσότερο, μας έριξαν στα τάρταρα της δυστυχίας και της γενικευομένης κατάΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓ. θλιψης. Κυρίως πρέπει να το ΖΑΧΑΡΩΦ διαβάσουν, μαζί με τα βιβλία του Δημ. Μπουραντά, οι σαραντάρηδες και οι πενηντάρηδες που δίνουν υπόσταση στη σημερινή νεοελληνική πραγματικότητα. Οι μεγαλύτεροι φτιάξανε όσα τερατώδη μπόρεσαν, σε βάρος της φύσης και της ψυχικής ηρεμίας των περισσοτέρων Ελλήνων. Πόσο λ.χ. θυμώνω όταν βλέπω γκαζόν εκεί που είχαμε τριανταφυλλιές, γιασεμιά, μπιγκόνιες, γαριφαλιές, κερασιές κ.λπ. στους κήπους. Γιατί -μολονότι απαραίτητος- «ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος». Τελευταία άρχισε να λείπει από αρκετούς και ο άρτος κυριολεκτικά, καθώς πληρώνουμε τα δανεικά που «φάγαμε όλοι μαζί» κατά Θ. Πάγκαλο. Προσωπικά με κατέχει η σκέψη ότι έχουμε μεγάλες ευκαιρίες και αισιοδοξώ. Εστω και με το ζόρι, καταλαβαίνουμε σιγά σιγά πως η ευτυχία δεν έρχεται με την «επίδειξη καταναλωτικής ευχέρειας», όπως ορθά παρατηρούσε ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Th. Veblenh, τέλη του 19ου αιώνα. Μάλιστα με την τεχνολογία των Η/Υ, το διαδίκτυο, την κινητή τηλεφωνία κοκ, «ο σύγχρονος καπιταλισμός

έχει (σήμερα) ως κύριο παραγωγικό του πόρο τις γλωσσικο-σχεσιακές ιδιότητες της ανθρώπινης ύπαρξης, το σύνολο των επικοινωνιακών και γνωστικών ικανοτήτων (δυνάμεων) που τη διακρίνουν», γράφει ο καθηγητής Paolo Virno στη «Γραμματική του πλήθους» (Οδυσσέας – Αλεξάνδρεια 2007). Με δύο λόγια όλους τους τραβάνε τα ΜΜΕ από το μανίκι. Δεν έχουμε αξίες, ηγέτες αφιλοκερδείς κι έξυπνους, πρόγραμμα, μερικά από τα κλισέ. Εδώ διαφωνώ. Εμείς ως Ευρωπαίοι και ως Ελληνες δείχνουμε ελλείψεις σε γενικές γραμμές. Μπορεί να πέφτω έξω αλλά ο Ομπάμα, ο Λούλα, ο Μαντέλα, ο Πούτιν, ο Σίνγκ της Ινδίας, το «πρεζίντιουμ» της ΚΚΚ (Ζιάο Ζεμίν) και ο Ερντογάν νομίζω ότι διαφέρουν, όπως κι ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ που έχει την αδυναμία της μικρής επικράτειας. Για να δείξω το διαφορετικό, ο Α. Νταβούτογλου «Εναλλακτικές κοσμοθεωρίες» (Ποιότητα 2011) γράφει: «Ο Ιμπν Ρούσντ (ο περίφημος Αβερρόης, εξηγώ) στα σχόλια στην Πολιτεία του Πλάτωνα απαριθμεί τα προσόντα του ηγεμόνα του ιδεώδους κράτους α) Να μελετά, β) να θυμάται, γ) να αγαπά την αλήθεια, δ) να περιφρονεί τις σαρκικές επιθυμίες, ε) να είναι αφιλοχρήματος, ς) να είναι υψηλόφρων και θαρραλέος, με άξονα την δικαιοσύνη, ζ) να είναι καλός ρήτορας, μια και δείχνει ότι έχει τάξη στο μυαλό του και τέλος να έχει καλή υγεία. Πόσα λεφτά για marketing και Management να δώσουμε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για ν’ απαγκιστρωθούμε από τα στερεότυπα, αφού και αυτή η London School of Εconomics, έχασε κατιτί από τη χορηγία Καντάφι. Ε; «Το πρόταγμα» λέει ο μεγάλος διανοητής Κορνήλιος Καστοριάδης «είναι η δημοκρατία σε κάθε επίπεδο». Και αναφερόμενος στα χρηματοπιστωτικά, αυτός ο παλ. διευθυντής του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει: «Η επικράτεια των χρηματικών είναι αδιαχώριστη από τον καπιταλισμό και ο καπιταλισμός είναι ασυμβίβαστος με την αληθινή δημοκρατία». (Κ. Καστοριάδης «Ακυβέρνητη κοινωνία» Ευρασία 2010).

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΕΚΔΟΤΗΣ: Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τραϊανός Χατζηδημητρίου ΕΤΟΣ: 15ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 4.318 www.agelioforos.gr email: aglfros@otenet.gr ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δαναΐδων 4, Τ.Κ. 54626, Τηλ.: 2310 779111, Fax: 2310 243852

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Π. Ιωακείμ 60, Τ.Κ. 10676, Τηλ.: 210 7255850 -51, Fax: 210 7255853

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Εύρης Τσουμής ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Πέτρος Τανανάκης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Τηλ.: 2310 779277 ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Τηλ.: 2310 779273, Fax: 2310 257328

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλ.: 2310 294444, FAX: 2310 237316

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Τηλ.: 2310 779111


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Και στους πυροσβέστες το επίδοµα των 176 ευρώ

Και ο καβγάς στη Ν∆ για τον Αλογοσκούφη καλά κρατεί ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Οι σαφείς αποστάσεις που παίρνει πλέον ο Αντώνης Σαμαράς από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή αποτυπώθηκαν χτες στην άποψη που διατύπωσε ο στενός του συνεργάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Ο

πρόεδρος της ΝΔ εν όψει της παρουσίασης των προτάσεών του στο Ζάππειο αφήνει σαφώς να διαφανεί ότι δε συµµερίζεται επιλογές της οικονοµικής πολιτικής της προηγούµενης κυβέρνησης, γι’ αυτό και ο στενός του συνεργάτης δήλωσε στο «Mega» ότι «ιστορικά αποδείχθηκε ότι η απογραφή ήταν εγκληµατικό λάθος». Η δήλωση του κ. Λαζαρίδη έρχεται µερικά εικοσιτετράωρα µετά τη δήλωση του εκπροσώπου του κόµµατος, Γιάννη Μιχελάκη, µε την οποία χαρακτήρισε την απογραφή εγκληµατικό λάθος, και δεν αφήνει καµία αµφιβολία για την κεντρική επιλογή της ηγεσίας του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να µην εµφανίζεται ως συνέχεια της πολιτικής της προηγούµενης ηγεσίας.

Ο Γ. Αλογοσκούφης Η επιλογή αυτή είναι σαφές ότι προκαλεί αντιδράσεις. Ο άλλοτε τσάρος της οικονοµίας επί κυβερνήσεων Κώστα Καραµανλή, Γιώργος Αλογοσκούφης, επιµένει ότι η απογραφή ήταν πράξη

5

εθνικής ευθύνης και επιτίθεται στη νέα ηγεσία της ΝΔ. Σε άρθρο στην εφηµερίδα «Ελεύθερος» σηµειώνει: «Αντιλαµβάνοµαι την ανάγκη της αυτοκριτικής, όµως µε τον τρόπο που γίνεται η ΝΔ αδικεί την ιστορία της. Εχει ένα δύσκολο δρόµο µπροστά της και το να απαρνιέται την πραγµατικότητα, τα πεπραγµένα και το παρελθόν της είναι ένας λάθος δρόµος. Με την υιοθέτηση της επιχειρηµατολογίας που χρησιµοποιούσε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση δυστυχώς διευκολύνει να αµαυρωθεί µια ακόµη περίοδος διακυβέρνησής της. Αυτό θα το βρει πολιτικά µπροστά της στο µέλλον».

«Ηταν λάθος» Πάντως, η συζήτηση για το παρελθόν της κυβέρνησης Καραµανλή στο εσωτερικό της ΝΔ έχει ανάψει και αποτυπώνονται ήδη οι διαφορετικές απόψεις. Ο Γεράσιµος Γιακουµάτος είπε στη ΝΕΤ ότι η απογραφή ήταν λάθος πολιτική και συµπλήρωσε ότι «βγάλαµε τα µάτια µας». Στο ίδιο µήκος κύµατος ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε στο «Σκάι» πως «ήταν ατυχής η απογραφή», ενώ καταφέρθηκε και εναντίον της ήπιας προσαρµογής λέγοντας πως «ανεχτήκαµε κάποιες καταστάσεις πίσω από τις οποίες φώλιαζαν διάφορες πηγές και εστίες διαφθοράς». Στον αντίποδα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης δήλωσε πως η απογραφή ήταν επιβεβληµένη από τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε, αλλά άφησε να διαφανεί η σαφής προσωπική του διαφωνία µε κινήσεις που προκαλούν αναταράξεις στην αγορά.

Αλλη μία κατηγορία εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι πυροσβέστες με σύμβαση ορισμένου χρόνου, δικαιούνται, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου, το επίδομα των 176 ευρώ. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η μη καταβολή του εν λόγω επιδόματος συνιστά παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας και πως η κατ’ εξαίρεση μη χορήγησή του θα αποτελούσε δυσμενή μεταχείριση των πυροσβεστών έναντι των υπόλοιπων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η χορήγηση της εν λόγω παροχής έχει προσλάβει χαρακτήρα γενικής προσαύξησης των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική παροχή των 176 ευρώ χορηγήθηκε αρχικά με το νόμο 3016/2002 και αποσκοπούσε στο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δε λαμβάνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές. Ομως, στη συνέχεια, από το 2002 και μετά το επίδομα αυτό επεκτάθηκε με σωρεία υπουργικών αποφάσεων (άνω των 55) και σε άλλες πολλές, ετερόκλητες κατηγορίες απασχολουμένων. Ηδη, το επίδομα των 176 ευρώ λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, οι δάσκαλοι κ.λπ. ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Γιατροί προσέφυγαν στο Συµβούλιο της Επικρατείας Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, ζητώντας να κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση με την οποία απαγορεύεται στους δημόσιους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, εάν οι ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιήσουν γιατρούς που δεν ανήκουν στον ΟΠΑΔ, η ιατρική αμοιβή δεν μπορεί να καλυφθεί. Ο Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση περιορίζεται το δικαίωμα των γιατρών να δέχονται ασθενείς τους -εκτός εάν έχουν συμβληθεί με τον ΟΠΑΔ-, γεγονός που περιορίζει την επαγγελματική και την οικονομική ελευθερία τους. Για τους προσφεύγοντες, όμως, η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντίθετη και στις αρχές ασφάλειας του δικαίου, αφού ανατρέπει τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης. Επιπλέον, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αφού στερεί από τον ασθενή το δικαίωμά του να επιλέξει το γιατρό του.

Τσίπρας: Συζήτηση για τα πυρηνικά Τη διεξαγωγή ειδικής συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τα πυρηνικά ζητά ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, με αφορμή την 25η επέτειο από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, αλλά και τη σημερινή κατάσταση στη Φουκουσίμα. Στη συγκυρία αυτή, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «επανέρχεται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων και επικρίνονται έντονα οι επιλογές πολλαπλασιασμού τους, που έγιναν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας από πολλές κυβερνήσεις, στο όνομα της ενεργειακής κρίσης». Ο κ. Τσίπρας μιλά για μεγάλη ανησυχία του ελληνικού λαού από το γεγονός ότι πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούν ήδη ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία, όπως σημειώνει, αποτελεί «περιοχή διαρκών εντάσεων και υψηλής σεισμικότητας, όπου υπάρχουν και πυρηνικά όπλα και είναι ορατός ο κίνδυνος διασποράς τους». Υπογραμμίζει ότι «η εμμονή στη δέσμευση ότι η Ελλάδα δε συζητά την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφός της είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται η συμβολή της χώρας μας και του ελληνικού λαού σε πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της πυρηνικής απειλής και η υποστήριξη των προτάσεων για τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή, στη Μεσόγειο». Εκκληση για την κατάργηση των πυρηνικών απευθύνει και η Εκτελεστική Γραμματεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τονίζοντας ότι «τα μαθήματα από τη Φουκουσίμα είναι σαφή» κι ότι οι υπεύθυνοι άνθρωποι στις πέντε ηπείρους πρέπει να απαιτήσουν κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων και να είναι ο τομέας της ενέργειας κάτω από δημόσιο έλεγχο και να μην παραμείνει ιδιωτικός. Ι.Τ.


6

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΣΦΗΝΕΣ

επωνύμως

Σύµβολο βαλκανικής συνεργασίας Με χαρά πληροφορήθηκα ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης (µε χρηµατοδότηση και από το ελληνικό Κοινοβούλιο) του πύργου «Ντεπόιτσα» στο Βελιγράδι, όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος, και εγκαινιάζεται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων - µουσείο. Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σηµασία για τον ελληνισµό, αλλά και για όλες τις βαλκανικές χώρες, γιατί ο Ρήγας ήταν οραµατιστής της βαλκανικής συνεργασίας. Οραµατίστηκε τη συνεργασία των βαλκανικών λαών για να αποτινάξουν τον οθωµανικό ζυγό, αλλά και τη δηµιουργία ενός µεγάλου πολυεθνικού κράτους στα Βαλκάνια, που θα είχε δηµοκρατικό πολίτευµα και σαφώς ελληνικό χαρακτήρα. Ηξερε ότι στα Βαλκάνια υπήρχε πανσπερµία εθνοΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ* τήτων σε µη σαφώς garoufas@otenet.gr διαχωριζόµενες περιοχές και γι’ αυτό µιλούσε για πολυεθνικό κράτος µε σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, γιατί κατανοούσε ότι η δηµιουργία εθνικών κρατών στα Βαλκάνια τότε θα ήταν εφικτή µόνο µε βίαιες µετακινήσεις πληθυσµών, όπως έγινε κατ’ επανάληψη τους δύο τελευταίους αιώνες. Ο ελληνικός χαρακτήρας που οραµατιζόταν για το κράτος αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σε όλα τα Βαλκάνια υπήρχαν ακµάζουσες ελληνικές κοινότητες µε ελληνικά σχολεία και τυπογραφεία και µέσω αυτών τα άλλα βαλκανικά έθνη έρχονταν σε επαφή µε τις φιλελεύθερες αρχές της δύσης. Είχα µια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέµα (έχοντας γράψει και σχετική µελέτη) και γι’ αυτό τον Οκτώβρη του 2005 ως πρόεδρος του ΔΣΘ συµµετέχοντας σε συνέδριο του Δικηγορικού Συλλόγου Βελιγραδίου είχα θέσει διερευνητικά θέµα ανάδειξης του Ρήγα σε σύµβολο βαλκανικής συνεργασίας και συζητήσαµε τη δυνατότητα διοργάνωσης κάθε χρόνο εκδήλωσης αφιερωµένης σε αυτόν για θέµατα βαλκανικής συνεργασίας. Αλλά το θέµα δεν προχώρησε τότε λόγω εσωτερικών προβληµάτων των Σέρβων συναδέλφων. Για το ίδιο θέµα είχα µια συζήτηση το Μάιο του 2009, ως πρόεδρος του ΚΘΒΕ, στο σερβικό προξενείο Θεσσαλονίκης, µε τον υπουργό Πολιτισµού της Σερβίας Neboisa Bradic, στον οποίο, αφού µιλήσαµε για τις ανταλλαγές παραστάσεων ΚΘΒΕ και Εθνικού Θεάτρου Βελιγραδίου, πρότεινα τη διοργάνωση κάθε χρόνο στον πύργο Ντεπόιτσα εκδηλώσεων στη µνήµη του Ρήγα Φεραίου, αλλά και διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής βαλκανικής θεατρικής παραγωγής για τον Ρήγα. Σήµερα που η Τουρκία προβάλλει τις αρχές του νεοθωµανισµού, προσπαθώντας ουσιαστικά να κάνει τις βαλκανικές χώρες να νοσταλγήσουν την Οθωµανική Αυτοκρατορία (!), εµείς µε βάση τις αρχές του οικουµενικού ελληνισµού οφείλουµε να προβάλουµε και να αναδείξουµε τον Ρήγα ως σύµβολο της βαλκανικής συνεργασίας και ελευθερίας, γιατί όπως γράφει γι’ αυτόν ο Σέρβος ποιητής Β. Ιλιτς, «µαντατοφόρος έγινε και σ’ όλα τα Βαλκάνια για τους λαούς προµήνυσε µια άγια αυγή απ’ τα ουράνια». * Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος

∆ε µιλστιιοκόύςνγιταα ιτην εικόνα της κυβέρντοη-υ

Καυ όεδρος λώσεις του ο πρ ν ο κ. Παδη σε αν ήτ ς ση . «Α Καρατζαφέρης ΛΑΟΣ, Γιώργος ς που να μιού ργ ου τρεις υπ πανδρέου βρει εί κάποια ελυς, τότε διατηρ κανέναν», λούν μεταξύ το με ς δε μιλά κανείς αση, εκτός πίδα. Δυστυχώ στ τούσα κατά ρα ικ επ «Η . τόνισε συμπλήρωι και θλιβερή», να εί ή, ικ αγ τρ δεν απέχει από αγματικότητα πρ η ον λλ μά ι Κα σε. .. ς δηλώσεις του. Ι.Τ. και πολύ από τι

η Βενζίνφόν βενζίνης, προστις τιμές της σεις

Πλα ίως κυρώ χους και βεβα έγ ελ ς ού ικ πτ λη Αριστερά ως Δημοκρατική προτείνει η κρούσματα α συνεχιζόμενα ς αμό«αντίδοτο» στ τι ά με την μή τη εις ικ ετ σχ ας ει ρδ αισχροκέ ά οι εξελίξ ορεί κάθε φορ λυβδης. «Δεν μπ να αποτελούν άλλοθι για λή στη Μέση Ανατο ς της βενζίνης. Οι οδηγοί μή τι αδηφάγες την άνοδο της ναι έρμαια στις εί να εί ορ μπ ν δε , συμπληρώπρατηριούχων» υτα! διαθέσεις των μφωνούμε απόλ Ι.Τ. νει η ΔΗΜΑΡ. Συ

ουλείαετοχής στις πρω«Οχι»σσματημαδζική ς συμμ ην

Κάλε λά και στ εκδηλώσεις, αλ Μάη, ώστε τομαγιάτικες εργία της 11ης πανεργατική απ τρόικα, την κυβέρνηση, ην «να δείξουμε στ υς πρόθυμους πολιτικούς το ι κα ο αι άλ φ ιτρέψουμε το κε ι δε θα τους επ ότ υς το ς ου άχ συμμ γασιακό καθευν πίσω σε ερ σο ρί γυ ς μα να ας» απευθύνει και ανασφάλει στώς δουλείας ορμή τις δύο νυμά του με αφ Τονίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ σε μή σε νητοποιή ων. κι ς ίε ην ομ ερ ολουθήαυτές ημ πρέπει να τις ακ ς τέ αυ ι ότ α, μάλιστ άκωσης. νο σχέδιο κλιμ Ι.Τ. σει συγκεκριμέ

ς Περιοπδερείε οδεία πηγαίνει ιοδεία σε περι ι-

-Συγχαρητήρια κ. πρόεδρε. Πολύ καλό αυτό µε τον Αλογοσκούφη!

Από νης Μαγκρ Υποδομών, Γιάν ότερους ο υφυπουργός με τους περισσ τα θε τί αν έξτρα μέυ πο ώτης, να ξεκλέψουν ύν θο πα οσ πρ ταλαβαίνει πολιτικούς που , αυτός δεν... κα ύν το ασ υρ κο έκανε στην ρες για να ξε περιοδεία που ν τη τά με , σι Ετ πτη, χτες πεαπό τέτοια. ς τη Μεγάλη Πέμ κη νί λο σα εσ Θ φτηκε τα εραγορά της ική, όπου επισκέ ανδρείας. ιδ λκ Χα τη ι χρ τάχτηκε μέ ίδαιας – Κασσ ικού άξονα Ποτ θήνα. γοτάξια του οδ Πετώντας για Α υ; το μά ευ Κ. όγ απ Πώς πέρασε το αίνουν, ερωτήσεων μπ επ ν ώ ιν κο ν σαλονίΣτη λογική τω τές της ΝΔ Θεσ ευ υλ βο οι , υν νο ό, που είχε όπως όλα δείχ ση για το μετρ τη ώ ερ επ ν τη ή συζήτηση κης. Ετσι, μετά ληθεί αναλυτικ οκ πρ να μα ιστορία της ως αποτέλεσ ρο έργο στην τε λύ γα με το α βουλευτών Κ. στη Βουλή γι όχαστρο των στ .. . ο. στ ς, κη , Ελ. Ράπτη, Θ Θεσσαλονί άτη, Γ. Ιωαννίδη η ΔΕΘ. Εξάλφ λα Κα . Στ α, Γκιουλέκ δη, μπαίνει ι Σ. Αναστασιά Καράογλου κα λωση. Κ. κε κοινή τους δή λου, προηγήθη

∆ΕΘ

είπαν...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Πρώην υπουργός Οικονομίας «Η απόφαση για την απογραφή ήταν πράξη εθνικής ευθύνης».

Ο... Καραμανλής τι λέει;

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού «Η καλόπιστη κριτική σε ένα νομοσχέδιο οδηγεί σε καλύτερα νομοσχέδια». Οπως με τα «φρουτάκια»;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ Υπουργός Υγείας «Εμείς στην κυβέρνηση πρέπει να είμαστε ενιαίοι, έντονοι, αποφασισμένοι και ομόφωνοι». Το... βλέπουμε καθημερινά!


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

7

ΣΦΗΝΕΣ

Χωρίς πυρηνικά κληρονομιά του Τσερνόμπιλ είναι ακόμα μαζί μας: Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και βαριά άρρωστοι, ολόκληρες περιοχές ακόμα αποκλεισμένες, εκατοντάδες τόνοι υψηλά ραδιενεργών υλικών πρόχειρα θαμμένων, που ακόμα περιμένουν μια στοιχειωδώς ασφαλή διαχείριση». Προσθέτουν ότι η καταστροφή στη Φουκουσίμα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «ασφαλής» πυρηνική ενέργεια. Και καταλήγουν λέγοντας ότι σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη «να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά». Ι.Τ.

μποξέρ

Σειρά πρωτοβουλιών για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ αναλαμβάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ανάμεσά τους δεσπόζει η σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Αθήνα, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Σκοπιανή Λιλιάνα Ποπόβσκα, πρόεδρος του κόματος DCM της ΠΓΔΜ. Χτες ο κ. Τρεμόπουλος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου μίλησε σε ανοιχτή αντιπυρηνική συγκέντρωση με κεντρικό αίτημα τη ματαίωση των σχεδίων της τουρκικής κυβέρνησης για πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού. Σε μήνυμά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν ότι «ένα τέταρτο του αιώνα μετά, η ραδιενεργή

επωνύμως Πρωτοµαγιά Αρχισε τις συναθροίσεις ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που όπως φαίνεται το σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος βουλευτής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, διοργανώνει την Πρωτομαγιά στο σπίτι του σύναξη πολιτικών και προσωπικών φίλων. Αρνιά μάλλον δε θα προσφερθούν, καθώς η Κυριακή του Πάσχα έχει πια παρέλθει, αλλά στις συζητήσεις που θα γίνουν όλο και κάποιοι θα... σουβλιστούν. Ενδιαφέρον θα έχουν πάντως και οι παρουσίες. Ν.Ο.

Αυστραλία Τηλεφώνημα από την Αυστραλία δέχτηκε πριν από μερικές ημέρες στο γραφείο του ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Τον κάλεσε δημότης του που διαμένει στη μακρινή χώρα για να τον συγχαρεί, επειδή στις 19 Απριλίου παρακολούθησε μέσω του Ιντερνετ τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Βόλβης. Hταν η πρώτη συνεδρίαση που μεταδόθηκε on-line μέσω της ιστοσελίδας του δήμου (www.dimosvolvis.gr) και προφανώς δε θα είναι και η τελευταία. Ν.Ο.

Καλή θητεία Ο Δημήτρης Γαλαμάτης πάντως είχε και άλλα απρόοπτα αυτές τις ημέρες. Την Κυριακή των Βαΐων ο δήμαρχος Βόλβης δεν πίστευε στα μάτια του, όταν φτάνοντας στο δημαρχείο είδε μια σχετική κοσμοπλημμύρα από αλλοδαπούς. Τι έκαναν κυριακάτικα στο δήμο; Είχαν προσέλθει για να εκλέξουν τους εκπροσώπους της περιοχής τους που θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Eνταξης Αλλοδαπών, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης». Τελικά ψήφισαν 230, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί, οι οποίοι εξέλεξαν τρεις αντιπροσώπους. Καλή θητεία. Ν.Ο.

∆ιακοπές

Στη Θεσσαλονίκη πέρασε τις μέρες του Πάσχα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (σκίτσο) και φυσικά δεν παρέλειψε το Μεγάλο Σάββατο να επισκεφθεί ασθενείς στο «424» και να δώσει δώρα. Την Κυριακή του Πάσχα ανέβηκε στο ραντάρ του Χορτιάτη και στη συνέχεια πήγε για ευχές μέχρι τη βάση πυραύλων «ΧΟΚ» στο Πανόραμα, όπου και τσούγκρισε τα κόκκινα αβγά με στρατιώτες. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως όλα τα στρατόπεδα - εκτός από τα ενεργά - θα αξιοποιηθούν και μάλιστα αναμένεται να οριστεί γι’ αυτό και διεθνής σύμβουλος. Οσον αφορά τα όσα ακούστηκαν για μεγάλες περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις (εντολές τρόικας), ο υπουργός είπε: «Τα επαγγελματικά στελέχη και το πολιτικό προσωπικό είναι περίπου 80.000. Το υπουργείο μετέχει στην προσπάθεια για τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση, αλλά θέμα με απολύσεις υπηρετούντων ΕΠΟΠ δεν τίθεται». Αυτό που καταλάβαμε είναι πως οι δαπάνες θα κοπούν κυρίως από τους εξοπλισμούς.

MANTEIO

Ενοπλες ∆υνάµεις και δαπάνες

Με δυνατό αέρα και κρύο έκανε Ανάσταση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που προτίμησε την Τήνο για τις μέρες του Πάσχα. Ο Γιάννης Μπουτάρης πήρε από τη... σημαία μία ακόμη ημέρα άδεια, αφού προτίμησε να επιστρέψει χτες το βράδυ από το νησί. Οι αντιδήμαρχοι, βέβαια, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, έδωσαν χτες το «παρών» στα γραφεία τους και μάλιστα μέχρι αργά το απόγευμα. E.B.

Τι κάνουν στο ΠΑΣΟΚ; -Προσπαθούν να κουρέψουν το έλλειμμα. Και στη ΝΔ; -Κουρεύονται!

Η σύγχρονη θαυµατοποιός Θαύµα, θαύµα. Η υπουργός Παιδείας ως µία σύγχρονη θαυµατοποιός: Ενισχύει την αυτοτέλεια του λυκείου υποτάσσοντάς το ακόµη περισσότερο στη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ: Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα λαµβάνεται υπόψη και η επίδοση στο λύκειο. Χτυπά την παραπαιδεία επεκτείνοντάς την και στo πρώτο έτος του πανεπιστηµίου: Για την οριστική είσοδο σε Τµήµα θα υπάρχουν κατατακτήριες εξετάσεις στο τέλος του πρώτου έτους. Ενδιαφέρεται για τη γενική πολύπλευρη παιδεία καταργώντας τα υπάρχοντα µαθήµατα επιλογής. Εισάγει ως επιλεγόµενα τα ίδια τα υποχρεωτικά µαθήµατα(!): π.χ. Yποχρεωτικά ΤΟΥ ΛΑΕΡΤΗ ΤΑΝΑΚΙ∆Η* Μαθηµατικά, Φυσική, Αρχ. Ελληνικά κλπ. Επιλογής: Εµβάθυνση στα Μαθηµατικά, Φυσική, Αρχ. Ελληνικά κ.λπ. Μειώνει τα µαθήµατα χωρίς να τα καταργεί: Αρχ. Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Φυσική, Χηµεία, Βιολογία θα εξακολουθούν να διδάσκονται, αλλά µε τον ενιαίο τίτλο Ελληνική Γλώσσα και Φυσικές Επιστήµες αντίστοιχα. Με τη ρύθµιση αυτή µειώνονται δήθεν τα µαθήµατα κατά τρία, ενώ στην πραγµατικότητα παραµένουν τα ίδια. Δίνει έµφαση στην ουσιαστικότερη δουλειά µέσα στην τάξη αυξάνοντας τον αριθµό των µαθητών: Οµως κι όσοι δεν είναι εκπαιδευτικοί καταλαβαίνουν ότι συστηµατική δουλειά και µεγάλος αριθµός µαθητών δε συµβιβάζονται. Δίνει τη δυνατότητα να γράφονται εργασίες και στα αγγλικά αντί στα ελληνικά. Την ίδια ώρα όµως η ξένη γλώσσα παύει να είναι υποχρεωτικό µάθηµα στις Β’ και Γ’ λυκείου: Κατέκτησαν τα παιδιά ώς την Α’ λυκείου την ξένη γλώσσα τόσο καλά, ώστε να µη χρειάζεται πλέον να τη διδάσκονται υποχρεωτικά; Φροντίζει για την εκπαίδευση των πιο αδύνατων λαϊκών στρωµάτων καταργώντας σχολεία αποµακρυσµένων περιοχών. Αναγορεύει σε πρώτη προτεραιότητα την παιδεία, ενώ ταυτόχρονα περικόπτει τις δαπάνες. Για την προεκλογική ρητή δέσµευση για αύξηση στο 5% του ΑΕΠ ας µη γίνεται λόγος. Για να σοβαρευτούµε: Μεταρρύθµιση δεν µπορεί να γίνει µε τα ίδια µαθήµατα συγχωνευόµενα ή ανεξαρτητοποιούµενα, τα ίδια αναλυτικά προγράµµατα, τα ίδια βιβλία, τις ίδιες διδακτικές µεθόδους και µε διδακτικό προσωπικό χωρίς σοβαρή επιµόρφωση στα (υποτίθεται) νέα διδακτικά αντικείµενα. Τα µεγάλα λόγια και οι ποµπώδεις διακηρύξεις άλλο δεν κάνουν από το να γεµίζουν µε ψευδαισθήσεις αυτόν που τα ξεστοµίζει και να παραπλανούν µαθητές και γονείς. *Ο ΛΑΕΡΤΗΣ ΤΑΝΑΚΙΔΗΣ είναι φιλόλογος


8

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Ηταν σαν να ζήσαµε έναν πόλεµο...» Νωπές οι µνήµες και ζωντανός ο τρόµος από το Τσερνόµπιλ 25 χρόνια µετά... γίας και όχι αγωγής. Ο φόβος για το τι µπορεί να µας συµβεί υπάρχει ακόµη. Πώς θα περιέγραφα αυτήν την ιστορία; Νοµίζω σαν να έχω ζήσει έναν πόλεµο...».

ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΚΑΛΙ∆ΟΥ

«Την είδηση για το πυρηνικό ατύχημα την πληροφορηθήκαμε από την τηλεόραση, δύο μέρες μετά. Δεν είχαμε επίγνωση του μεγέθους της πυρηνικής καταστροφής που είχε συντελεστεί στο Τσερνόμπιλ. Θυμάμαι ότι στην περιοχή είχαν καταφτάσει εθελοντές από ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσουν. Οι πρώτοι που έφτασαν εκεί πέθαναν. Κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διέτρεχαν». Η Μαρία Μάια ήταν 16 χρόνων όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο Τσερνόμπιλ. Εξακολουθεί να ζει στην Ουκρανία και, όπως επισημαίνει, 25 χρόνια μετά το τρομερό ατύχημα, ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στη χώρα για τις επιπτώσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο.

«Δ

εν ήµασταν προετοιµασµένοι για κάτι τέτοιο. Στο σχολείο, θυµάµαι (σ.σ. επί πρώην ΕΣΣΔ), µας είχαν κάνει κάποια µαθήµατα για το πώς θα αντιµετωπίσουµε έναν πυρηνικό πόλεµο. Σε ποια καταφύγια θα πάµε, δηλαδή, και πώς θα φορέσουµε τις ειδικές µάσκες. Δε µας είχαν, ωστόσο, εκπαιδεύσει για το πώς πρέπει να αντιδράσουµε στο ενδεχόµενο ενός πυρηνικού ατυχήµατος. Και δεν αντιδράσαµε. Θυµάµαι εκείνους τους πρώτους µήνες τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους σε συγγενείς που ζούσαν σε περιοχές µακριά από την ακτίνα της απαγορευµένης ζώνης. Τις πρώτες εβδοµάδες, όταν ψωνίζαµε στη λαϊκή αγορά (δεν υπήρχαν σούπερ µάρκετ), αποφεύγαµε τα αγροτικά προϊόντα που προέρχονταν από την περιοχή του ατυχήµατος. Υστερα, σιγά σιγά, αρχίσαµε να ξεχνάµε τι µας συνέβη. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις µνήµης στη χώρα. Υπάρχουν και πολλά αφιερώµατα στα ΜΜΕ. Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει το σχολικό πρόγραµµα άθλησης. Ο λόγος; Υπήρχαν πολλά ανεξήγητα περιστατικά παιδιών που πέθαιναν την ώρα της γυµναστικής. Είπαν ότι µπορεί να προέρχεται από εκεί. Το µάθηµα έγινε πια φυσικής ψυχαγω-

Το Τσερνόµπιλ δεν τελείωσε

«Το Τσερνόμπιλ δεν τελείωσε. Η επιστημονική κοινότητα υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 χιλιάδες νέες αιτίες ασθενειών θα διαγνωσθούν, οι οποίες θα έχουν σαν αίτιο την πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία», επισημαίνει η Μαρία Σωτηροπούλου- Αρβανίτη, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής Απειλής

25 χρόνια µετά και δεν έχουµε µάθει! ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το σημαντικότερο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, η φετινή επέτειος σκιάζεται από την... περιπέτεια της Φουκουσίμα. Μετά τον πυρηνικό όλεθρο και τις άμεσες επιπτώσεις του, που είχαν τρομοκρατήσει όλη την Ευρώπη το 1986, ήρθε το ατύχημα της Ιαπωνίας για να αποδείξει ότι κανένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν είναι απολύτως ασφαλές. Στην Ελλάδα, με το βαλκανικό πυρηνικό περίγυρο και με δεδομένη τη σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής, έχουμε κάθε λόγο για ανησυχία, όχι όμως και για πανικό... Η εμπειρία που αποκομίσαμε ως χώρα από το Τσερνόμπιλ, που έγινε συνώνυμο του θανάτου σε όλο τον κόσμο, αποτυπώνεται από τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν παράλληλα πως «δε μάθαμε όσα έπρεπε να έχουμε μάθει από το πυρηνικό ατύχημα». Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τόνισε πως «σε όλο τον κόσμο οι Οικολόγοι Πράσινοι και τα αντιπυρηνικά κινήματα προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Τσερνόμπιλ. Το αντιπυρηνικό μήνυμα όχι μόνον είναι διαχρονικό, όχι μόνο παραμένει επίκαιρο, αλλά ενισχύεται, ειδικά μετά και την περίπτωση της Φουκουσίμα». Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Νίκος Κατσαρός, απαριθμώντας τις εμπειρίες που αποκομίσαμε στην Ελλάδα από το Τσερνόμπιλ (τι μάθαμε και τι όχι) τόνισε: 1. Τότε είχαμε λιγότερους από έξι σταθμούς ελέγχου και μέτρησης της ραδιενέργειας στα σύνορά μας, οι οποίοι, μάλιστα, δε δούλευαν...

Τώρα έχουμε ένα σύγχρονο και αυτοματοποιημένο σύστημα μέτρησης της ραδιενέργειας σε 27 σημεία και ελέγχουμε αέρα, νερό και έδαφος. 2. Τα όργανα των διαφόρων φορέων που μετρούσαν τη ραδιενέργεια δεν είχαν καν κοινή βάση. Πλέον είναι στανταρισμένα, οι μετρήσεις είναι σύμφωνες και κοινές και στην ίδια βάση. 3. Μέχρι το 1986 δεν υπήρχε επιδημιολογική έρευνα στη χώρα μας, ειδικά για τις καρκινογενέσεις και ειδικότερα για τον καρκίνο του θυρεοειδή και τη λευχαιμία. Δεν υπήρχε συνεπώς μέτρο σύγκρισης για να δούμε και τις επιπτώσεις από το Τσερνόμπιλ. Εχουμε τώρα κάποιες τέτοιες έρευνες, αλλά εντελώς αναξιόπιστες, καθώς δεν έγιναν βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, αλλά από στοιχεία γραφείων κηδειών, νοσοκομείων κ.λπ. Οι επιπτώσεις, όμως, από τη ραδιενέργεια φαίνονται πέντε, δέκα ή και 15 χρόνια μετά από ένα ατύχημα. Δυστυχώς, ούτε μετά το 1986 είχαμε επιδημιολογικές έρευνες. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις χώρες γύρω από το Τσερνόμπιλ, η οποία έδειξε ότι υπήρξε αύξηση κατά 2% των καρκινογενέσεων πέραν του κανονικού ποσοστού. 4. Πανικός ακολούθησε το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα περίπου 2.500 γυναίκες που ήταν έγκυες τότε τρομοκρατήθηκαν μήπως γεννήσουν παιδιά παραμορφωμένα και έγιναν μαζικές εκτρώσεις. 5. Μετά το Τσερνόμπιλ ακολούθησε η Φουκουσίμα και αποδείχθηκε ότι ασφαλείς αντιδραστήρες δεν υπάρχουν.

«Σύµφωνα µε ρωσικές στατιστικές, περισσότεροι από το 90% των εργατών που βρέθηκαν στο Τσερνόµπιλ (τουλάχιστον 740.000) εµφάνισαν βαριά ασθένεια. Γερνούν πρόωρα και αναπτύσσουν καρκίνους, λευχαιµίες και νευρολογικές νόσους. Ανεξάρτητες πηγές εκτιµούν ότι 112.000- 125.000 καθαριστές πέθαναν µέχρι το 2005. Οι γενετικές βλάβες και τερατογενέσεις αυξήθηκαν στην Ευρώπη (10.000), αν υπολογιστεί ότι βάσει του αριθµού που δόθηκε από την ΙΑΕΑ ήδη είχαν προηγηθεί 100.000-200.000 προληπτικές εκτρώσεις στη δυτική Ευρώπη λόγω του Τσερνόµπιλ. Στην περιοχή του ατυχήµατος, 12.00083.000 παιδιά γεννήθηκαν µε συγγενείς ανωµαλίες. Σύµφωνα και µε την εκτίµηση της Παγκόσµιας Οργάνωσης Υγείας, µόνο στην περιοχή Γκοµέλ της Λευκορωσίας πάνω από 50.000 παιδιά θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδή. Μετά το Τσερνόµπιλ, η βρεφική θνησιµότητα σε Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία αυξήθηκε κατά 15,8%. Από έγγραφο του υπουργείου για το Τσερνόµπιλ της Ουκρανίας προκύπτει ότι ο αριθµός των υγιών ατόµων ανάµεσα στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν έπεσε από το 59% το 1987 στο 21% το 1996, ανάµεσα στους κατοίκους των µολυσµένων περιοχών από 52% σε 21% ενώ το ποσοστό των υγιών παιδιών βυθίστηκε από το 81% στο 30%. Το Τσερνόµπιλ δεν τελείωσε. Η επιστηµονική κοινότητα υπολογίζει ότι µέχρι το 2050 χιλιάδες νέες αιτίες ασθενειών θα διαγνωστούν οι οποίες θα έχουν σαν αίτιο την πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία», επισηµαίνει η Μαρία Σωτηροπούλου- Αρβανίτη, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής Απειλής. «Ακόµη δεν έχουµε δει το τέλος της καταστροφής από τη Φουκούσιµα. Ο αναµενόµενες επιπτώσεις στην υγεία θα είναι ανάλογου µεγέθους. Ας σηµειωθεί ότι κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας περιέχει τη ραδιενέργεια 1.000 ατοµικών βοµβών τύπου Χιροσίµα και ότι ενώ η ραδιενέργεια από το Τσερνόµπιλ εκλυόταν επί 10 ηµέρες, η έκλυση από τους τουλάχιστον 4 τραυµατισµένους αντιδραστήρες της Φουκούσιµα εκτιµάται ότι θα συνεχίσει για τουλάχιστον ακόµη 9 µήνες», προσθέτει η ίδια.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Σοκ από το έγκληµα πάθους στις Σέρρες 25χρονος φαντάρος στραγγάλισε την 23χρονη σύντροφό του λόγω ζήλιας ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Εγκλημα πάθους με θύμα μία 23χρονη κοπέλα συγκλονίζει την κοινωνία των Σερρών. Ηδη, από τις αστυνομικές αρχές έχει συλληφθεί ο 25χρονος σύντροφός της, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, τη στραγγάλισε και την έριξε σε αρδευτικό κανάλι έξω από την Κερκίνη, ενώ στη συνέχεια μετανιωμένος και σε κατάσταση σοκ πήρε τηλέφωνο τον πατέρα της.

«Π

άρε την καραµπίνα σου και έλα», φέρεται να του είπε, ενώ αµέσως µετά τον ενηµέρωσε για τον τραγικό θάνατο της κόρης του και του υπέδειξε το σηµείο στο οποίο βρισκόταν το πτώµα. Σύµφωνα µε τον ιατροδικαστή, ο θάνατος της κοπέλας οφείλεται σε στραγγαλισµό, ενώ έφερε, επίσης, θλαστικές κακώσεις στο κεφάλι, καθώς και µεταθανάτια εγκαύµατα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νεαρό ζευγάρι βρισκόταν σε µπαράκι το βράδυ της Δευτέρας και τα ξηµερώµατα ο νεαρός θέλησε να συνοδεύσει την κοπέλα µέχρι το χωριό της. Ωστόσο, στον επαρχιακό δρόµο της Κερκίνης, άρχισαν να λογοµαχούν, καθώς ο 25χρονος, που είναι φαντάρος, έκανε σκηνές ζηλοτυπίας στην 23χρονη. Μάλιστα, αξιωµατικοί ανέφεραν χτες πως φίλοι του ζευγαριού δήλωσαν ότι το τελευταίο διάστηµα ήταν συχνοί οι καβγάδες για το ίδιο θέµα. Ωστόσο, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και ο νεαρός τυφλωµένος από ζήλια αρχικά επιτέθηκε στην κοπέλα χτυπώντας την, ενώ στη συνέχεια τη στραγγάλισε και έβαλε φωτιά στα ρούχα της προσπαθώντας να εξαφανίσει τα ίχνη του. Λίγο αργότερα πέταξε το πτώµα της κοπέλας σε αρδευτικό κανάλι στην άκρη του δρόµου, µε αποτέλεσµα η φωτιά να σβήσει, ενώ ο ίδιος εξαφανίστηκε από το σηµείο.

Ηταν αργά... Ωστόσο, πριν περάσει πολλή ώρα, ο 25χρονος επέστρεψε και πάλι στον ίδιο χώρο, φανερά µετανιωµένος, και προσπάθησε να διαπιστώσει εάν η κοπέλα ήταν ακόµη στη ζωή και εάν µπορούσε να της προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια για να τη σώσει. Οταν συνειδητοποίησε ότι ήταν πολύ αργά και ότι είχε αφαιρέσει τη ζωή της 23χρονης µε τα ίδια του τα χέρια, τηλεφώνησε στον πατέρα της κοπέλας ζητώντας του να τον συναντήσει, ενώ του υπέδειξε να πάρει µαζί του και την καραµπίνα του για να τον... τιµωρήσει. Ο ίδιος ειδοποίησε και τις αστυνοµικές αρχές, ενώ παρέµεινε στο συγκεκριµένο σηµείο περιµένοντας να φτάσουν τα περιπολικά.

Κλειστά τα Τέµπη σήµερα και αύριο Κλειστά είναι σήμερα και αύριο τα Τέμπη και οι διερχόμενοι θα πρέπει να υποστούν ταλαιπωρία, καθώς έχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης από τη βόρεια στη νότια Ελλάδα και αντίθετα. Λόγω εργασιών που θα γίνουν στην κοιλάδα των Τεμπών, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις παρακαμπτήριες οδούς, σύμφωνα με όσα είχαν σχεδιαστεί το Δεκέμβριο του 2009, όταν είχαμε τις καταπτώσεις βράχων. Οι οδηγοί έχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές για να παρακάμψουν τα Τέμπη: 1. Λάρισα - Τίρναβος - Ελασσόνα - Μ. Ελευθεροχώρι: προς Κοζάνη και προς Αγιο Δημήτριο - Κατερίνη (και αντίθετα). 2. Λάρισα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα: γέφυρα Μουργκάνι - Παναγιά - Εγνατία και γέφυρα Μουργκάνι - Γρεβενά (και αντίθετα). Είναι πιθανό η Αστυνομία να δώσει και κάποιες ακόμη εναλλακτικές (παράλια Λάρισας κ.λπ., κατά τα πρότυπα του 2009), όμως αυτοί οι δυο δρόμοι παραμένουν οι κύριες επιλογές για τους οδηγούς. Οι εργασίες που θα γίνουν στα Τέμπη είναι απαραίτητες, σύμφωνα με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», καθώς

υπάρχει κίνδυνος κατάπτωσης βράχων εκ νέου στο οδόστρωμα. Ο κίνδυνος είναι περιορισμένος, πλην, όμως, υπαρκτός, και με ανοιχτό το δρόμο στην κυκλοφορία κανείς δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο του «εκβραχισμού», θέτοντας σε αμφιβολία την ασφάλεια των μετακινουμένων. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των γεωλόγων αλπινιστών που πραγματοποίησαν την εξαμηνιαία επιθεώρηση των έργων συγκράτησης των βράχων και έλεγξαν την κατάσταση του βουνού, υπάρχουν κάποιοι βράχοι που κρέμονται και θεωρήθηκε σκόπιμο να πέσουν, ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους για τους διερχομένους. Το κλείσιμο του δρόμου θα διαρκέσει για τις δύο αυτές μέρες και μετά οι αρμόδιοι τονίζουν πως η διέλευση από τα Τέμπη θα γίνεται με απόλυτη ασφάλεια.

Τα διόδια Το κλείσιμο των Τεμπών επιφέρει παράλληλα και αλλαγές στα υφιστάμενα διόδια. Οπως ανακοίνωσε η εταιρία, δε θα εισπράττονται διόδια στους σταθμούς «πλευρικός Γυρτώνης», «πλευρικός Μακρυχωρίου», «Μακρυχώρι» και «Πυργετός», ενώ χωρίς χρέωση θα διέρχονται οι οδηγοί από το σταθμό «Κλειδί», στο Αιγί-

νιο. Σε ισχύ θα παραμείνουν τα διόδια «Πελασγία», «Μοσχοχώρι» και «Λεπτοκαρυά». Η επιλογή του χρόνου εκτέλεσης των εργασιών οφείλεται στο γεγονός ότι οι ειδικοί Ελβετοί αναρριχητές είναι διαθέσιμοι για επεμβάσεις τη συγκεκριμένη περίοδο. Πάντως, με το που θα ανοίξουν τα Τέμπη, από αύριο το βράδυ (21.00), θα ξεκινήσει και η λειτουργία των πλευρικών διοδίων στη Λεπτοκαρυά. Βάσει των τιμών που ανακοινώθηκαν, τα οχήματα «Κατηγορίας 1» (μοτοσικλέτες) θα πληρώνουν 2,1 ευρώ, της «Κατηγορίας 2» (επιβατικά ΙΧ) 2,90 ευρώ, της «Κατηγορίας 3» 7,30 ευρώ και της «Κατηγορίας 4» 10,30 ευρώ. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή ειδικού εκπτωτικού προγράμματος για οδηγούς ΙΧ επιβατικών που θα εγγραφούν συνδρομητές στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής διοδίων eWay. Στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων Λεπτοκαρυάς, όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων, έχει εγκατασταθεί το ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής διοδίων, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μπάρες και φωτεινούς σηματοδότες. ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

9


10

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Προσδοκούν ανάσταση... αγορών Με µεταπασχαλινές προσφορές επιχειρούν οι έµποροι να αντιµετωπίσουν την πτώση (15%) στον τζίρο ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Με... μεταπασχαλινές προσφορές και εκπτώσεις, που φτάνουν ακόμη και το 60%, η αγορά επιχειρεί να αντιμετωπίσει το μειωμένο τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων τις ημέρες των γιορτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο τζίρος των καταστημάτων στην πασχαλινή αγορά ήταν μειωμένος φέτος κατά 15%, σε διπλάσια επίπεδα από πέρσι (-7% το Πάσχα του 2010), με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα είδη ένδυσης και υπόδησης, χωρίς όμως να «γλιτώσουν» από την πτώση ακόμη και τα τρόφιμα.

Προσφορές έως και 60% διαφημίζονται στις βιτρίνες καταστημάτων της Θεσσαλονίκης

Η

δη, στις βιτρίνες πολλών καταστηµάτων έχουν αναρτηθεί επιγραφές για «10ήµερο προσφορών», αλλά και για εκπτώσεις που κυµαίνονται από 10% έως και 60%, ενώ παράλληλα συνεχίζουν και οι κάθε τύπου προσφορές (δώρα, δωροεπιταγές, κουπόνια κ.ά.).

Με κάθε τρόπο οι έμποροι προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές

Ποντάρουν στον καιρό Οι επαγγελµατίες ποντάρουν στην αναµενόµενη αλλαγή του καιρού, που θα δηµιουργήσει νέες ανάγκες για εποχικά προϊόντα εν όψει του καλοκαιριού, όµως οι περισσότεροι εκτιµούν ότι πολύ σύντοµα η πλειοψηφία των εµπόρων θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε άτυπες εκπτώσεις, προκειµένου να αντιµετωπίσει τη δύσκολη οικονοµική κατάσταση. «Η εκτίµηση που έχουµε είναι ότι ο τζίρος στην πασχαλινή αγορά ήταν µειωµένος σε σύγκριση µε πέρσι. Η κίνηση τις ηµέρες των γιορτών ήταν µεγάλη, όµως όλοι αγόρασαν λιγότερα και φτηνότερα προϊόντα. Η εντύπωση που κυριάρχησε ήταν ότι όλοι ήθελαν να πάρουν κάτι, όµως να είναι φτηνό, προκειµένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Πιστεύω ότι το επόµενο διάστηµα θα έχουµε περιορισµένη κίνηση, µέχρι να εισέλθουµε σε κλίµα καλοκαιριού, ενώ θα υπάρχουν πολλά καταστήµατα µε προσφορές», σηµείωσε ο Κώστας Χαντζαρίδης, πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στις περισσότερες περιφερειακές πόλεις της Μακεδονίας. «Η κίνηση ήταν λίγο πολύ η αναµενόµενη, καθώς περιµέναµε ότι όλοι θα αγοράσουν µόνο τα απολύτως απαραίτητα. Οµως και πέρσι η Μ. Εβδοµάδα ήταν πολύ άσχηµη για την αγορά, οπότε πιστεύω ότι είµαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», τόνισε ο Χρήστος Ηλιάδης, πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Λιγότερα και φτηνότερα Σύµφωνα µε τα πρώτα στοιχεία για την πασχαλινή αγορά που συνέλεξε το Ινστιτούτο Εµπορίου και Υπηρεσιών της Εθνι-

Το Πάσχα έφυγε, οι προσφορές ξεκίνησαν στην αγορά

κής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου, η µεγαλύτερη πτώση του τζίρου καταγράφηκε φέτος στα είδη ένδυσης και υπόδησης µε 25% έναντι 11% πέρσι, µε µοναδική εξαίρεση τα παιδικά ρούχα και παπούτσια,

όπου η πτώση περιορίστηκε περίπου στο 15%. Στα είδη δώρων (παιχνίδια, λαµπάδες κ.ά.) καταγράφεται µικρότερη µείωση της τάξης του 10%, ενώ στα οικιακά είδη η πτώση έφτασε το 20% από 13% πέρσι.

Εντύπωση προκαλεί το στοιχείο ότι ο τζίρος µειώθηκε ακόµη και στα είδη διατροφής περίπου κατά 11% έναντι -5,5% πέρσι, παρόλο που, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, φέτος το πασχαλινό τραπέζι ήταν κατά 4%-5% φτηνότερο από το περσινό και καταναλώθηκαν περισσότερα εγχώρια προϊόντα. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ επισηµαίνει ότι οι δελεαστικές τιµές σε τρόφιµα, παιχνίδια, δώρα, ένδυση και γενικά οι προσφορές σε παραδοσιακά πασχαλινά είδη δε βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από τους Ελληνες καταναλωτές, καθώς ο ένας στους δύο έχει υποστεί δραµατική µείωση εισοδήµατος, ενώ 850.000 είναι άνεργοι και 1.200.000 βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας. Παράλληλα, η απώλεια του δώρου και οι µειώσεις σε µισθούς και συντάξεις είχαν ως αποτέλεσµα την αγορά αγαθών και δώρων µικρότερης αξίας ανά τεµάχιο. «Το Πάσχα συνέπεσε φέτος µε την επέτειο ενός χρόνου από την υπογραφή της συµφωνίας στήριξης που απέτρεψε αρχικά τη χρεοκοπία της χώρας µας, όµως, η εφαρµογή των όρων του µνηµονίου µόνο στήριξη στην ελληνική οικονοµία και κοινωνία δεν προσέφερε, αφού µαράζωσε τη µικροµεσαία επιχειρηµατικότητα, συρρίκνωσε τα οικογενειακά εισοδήµατα, περιέκοψε κοινωνικές παροχές και προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία απογοήτευση, αβεβαιότητα και αγανάκτηση», επισηµαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Τα συγκριτικά στοιχεία της ελληνικής οικονοµίας από την αντίστοιχη περσινή πασχαλινή περίοδο δείχνουν φέτος περαιτέρω µείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% έναντι 2% πέρυσι. Η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει ανάλογη µείωση µε το ΑΕΠ στο 4,5% φέτος από 2,2% πέρυσι. Η ανεργία ξεφεύγει στο 15,1% έναντι 11,3% και οι µέσες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζοµένων έχουν µειωθεί κατά 7,7%, δηµιουργώντας µια πρωτόγνωρη αγοραστική αδυναµία στα ελληνικά νοικοκυριά.

«Σπάρτακος»: Να ανοίξουν οι λογαριασµοί των συνδικαλιστών της ∆ΕΗ Ανοιγμα των λογαριασμών και έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των συνδικαλιστών, καθώς και των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ ζήτησε ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες στην Πτολεμαΐδα. Με αφορμή το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που κρίνει παράνομες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αδαμίδης έκανε λόγο για προπαγάνδα κατά του συνδικαλιστικού κινήματος και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τη Δικαιοσύνη τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για τα διαφυγόντα κέρδη από την κακή λειτουργία της επιχείρησης, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά σε κανένα ζήτημα. Γι’ αυτό πρέπει να διαταχθεί το άνοιγμα των λογαριασμών και ο έλεγχος του ‘’πόθεν έσχες’’ όλων των στελεχών και των διευθυντών και να παρέμβει ο εισαγγελέας για διαφυγόντα κέρδη υπέρ της ΔΕΗ», δήλωσε στον «Α» ο κ. Αδαμίδης.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, το σωματείο «Σπάρτακος» εξέφρασε την αντίθεσή του στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και επικαλέστηκε μάλιστα τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και των δημοτικών συμβουλίων Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας. «Θα συμφωνούσαμε απόλυτα στην περαιτέρω μετοχοποίηση αν το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση δεσμεύονταν στον Ελληνα καταναλωτή ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δε θα αυξηθεί. Θυμίζουμε ότι το ρεύμα στην Ελλάδα είναι το φτηνότερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι, όπου υπήρξε τέτοιου είδους διαδικασία, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι κοινωνικό αγαθό, διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε», είπε ο κ. Αδαμίδης. Τέλος, δήλωσε ότι ο «Σπάρτακος» συντάσσεται με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην εξαγγελία των απεργιακών της κινητοποιήσεων, όποτε και αν αυτές ανακοινωθούν.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κατέβασαν ρολά οι εργαζόµενοι στο µετρό Απεργεί το τεχνικό προσωπικό του έργου Απεργούν από χτες οι εργαζόμενοι του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για 230 άτομα, τα οποία εργάζονται στο τεχνικό τμήμα του έργου. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίοι πληρώνονται από άλλο κονδύλι, εργάζονται κανονικά, αφού δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πρόβλημα.

Τ

ο Σωµατείο Εργαζοµένων Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως επισηµαίνει ο πρόεδρός του, Χάρης Κυπριανίδης, έχει κηρύξει 24ωρες επαναλαµβανόµενες απεργίες, οι οποίες θα συνεχιστούν µέχρι να λυθεί το πρόβληµα. «Διακόσιες τριάντα οικογένειες έχουν να πάρουν χρήµατα από τον περασµένο Φεβρουάριο. Κανονικά, τις επόµενες µέρες θα έπρεπε να πληρωθούν για τον Απρίλιο και εµείς διεκδικούµε να καταβληθούν τα χρήµατα του Φεβρουαρίου», αναφέρει ο κ. Κυπριανίδης. Οι 230 που παραµένουν απλήρωτοι εργάζονται στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί στο Νέο Σιδηροδροµικό Σταθµό, τη διασταύρωση προς Σταυρούπολη και τη Δηµοκρατίας, το Πανεπιστήµιο, τον Ευκλείδη και τη Φλέµινγκ. Ορισµένοι, τέλος, εργάζονται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, που βρίσκονται στο Καλοχώρι.

Αγνωστο Χτες από νωρίς το πρωί οι απλήρωτοι εργαζόµενοι του µετρό προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν µε στελέχη της κοινοπραξίας, προκειµένου να ενηµερωθούν για το πότε θα τους καταβληθούν τα οφειλόµενα, όµως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ετσι για σήµερα έχουν προγραµµατίσει συγκέντρωση στις 7.30 το πρωί στα γραφεία της κοινοπραξίας, τα οποία βρίσκονται εντός του εργοταξίου του µετρό, στο Νέο Σιδηροδροµικό Σταθµό, και στη συνέχεια, στις 9.30, θα κάνουν πορεία προς τα γραφεία της «Αττικό Μετρό ΑΕ». Αν και πάλι δεν τους καταβληθούν τα χρήµατα, την Πέµπτη θα συγκεντρωθούν στο εργοτάξιο του µετρό, στην Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, την ίδια µέρα, θα πραγµατοποιήσουν στάση εργασίας από τις 9 το πρωί µέχρι τις 12 το µεσηµέρι οι εργαζόµενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στις κινητοποιήσεις µετέχει το Συνδικάτο Οικοδόµων Θεσσαλονίκης.

24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες κάνουν οι εργαζόμενοι στο μετρό της Θεσσαλονίκης, που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο

Η «Αττικό Μετρό ΑΕ», πάντως, κατέβαλε εγκαίρως τις πιστοποιήσεις στην κατασκευάστρια κοινοπραξία. «Ενώ οι εργαζόµενοι επρόκειτο να πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδοµάδα, την τελευταία στιγµή ενηµερωθήκαµε ότι τα χρήµατα θα δο-

θούν σε εργαζόµενους άλλων έργων, σε άλλα σηµεία της Ελλάδας, οι οποίοι παρέµεναν απλήρωτοι από την ΑΕΓΕΚ, την επικεφαλής της κοινοπραξίας, µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα σε σχέση µε µας», καταλήγει ο κ. Κυπριανίδης.

ς είσοδο ρη ελεύθε

ÖÅÓÔÉÂÁË Μέση Ανατολή ...όταν οι ιδέες εξεγείρονται ÁÖÉÅÑÙÌÁ Βιβλίο και εκπαίδευση ...τι µπορεί να αλλάξει;

05-08 ΜΑΪΟΥ 2011

ȅȇīǹȃȍȈǾ

190 ÓÕÃÃÑÁÖÅÉÓ

ΕΚΘΕΣΗ

∆ΙΕΘΝΗΣ

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Thessaloniki Βook Fair

Το... φιλί της ζωής δίνει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, σε ένα μικρό αλλά σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, μεταξύ των οδών Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Κλεάνθους. Το πάρκο εγκαταλείφθηκε από την 1η του περασμένου Οκτώβρη μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Παλαιότερα, η συντήρηση γινόταν από την εταιρία η οποία διαχειρίζεται τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, που βρίσκεται κάτω από το πάρκο, παρότι οι ιδιοκτήτες του πάρκινγκ δεν είχαν τη σχετική αρμοδιότητα. Βάσει της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή του πάρκινγκ, το πάρκο θα έπρεπε να συντηρείται από την κοινοπραξία που κατασκεύασε τον υπόγειο χώρο στάθμευσης για 15 μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2006. Πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε προσπάθεια για τη μεταφορά της αρμοδιότητας, όμως αυτή... σκόνταψε. Πού; Στην εμπλοκή των αρμοδιοτήτων! Το πάρκο κόντεψε να καταστραφεί και οι ιδιοκτήτες του πάρκινγκ συνέχισαν να το φωταγωγούν και να το συντηρούν. Τον περασμένο Οκτώβριο, όμως, ένιψαν τας χείρας τους, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου. Η διεύθυνση Πρασίνου της τότε αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου Θεσσαλονίκης σημείωνε ότι δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη συντήρησης του πάρκου, επειδή ο χώρος δεν ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης, αν και πριν από την κατασκευή του γκαράζ ο δήμος εκτελούσε τις σχετικές εργασίες. Το πάρκο ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, όμως πριν από μερικά χρόνια το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ πέρασε ρύθμιση με βάση την οποία το ίδιο αναλάμβανε τους χώρους στους οποίους γίνεται η κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ. Ομως μέχρι αυτήν τη στιγμή παραμένει άγνωστο αν η αρμοδιότητα έχει παραμείνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ (δηλαδή στο σημερινό υπουργείο Υποδομών, ή, ενδεχομένως, ακόμα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος) ή αν έχει ξαναπεράσει στην ΚΕΔ. «Ενα πρόβλημα που χρόνιζε λύθηκε μέσα σε λίγες μέρες. Μετά από ενημερωτική συνάντηση που είχαμε με τον αντιδήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ήρθε συνεργείο του δήμου και πλέον το πάρκο συντηρείται κανονικά», σημειώνει ο υπεύθυνος του πάρκινγκ, Γιώργος Μυλωνάς. «Ενα πάρκο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι τυπικά ο ιδιοκτήτης του, ανήκει ουσιαστικά σε όλους τους πολίτες. Οπότε ο δήμος Θεσσαλονίκης με χαρά το υιοθετεί και το φροντίζει», αναφέρει ο αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

www.thessalonikibookfair.com

Αναγέννηση για το πάρκο του Ιπποκρατείου

11

ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ȂǼīǹȈ ȋȅȇǾīȅȈ


ΕΛΛΑΔΑ

12

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«∆ίδυµο» φτιάχνουν τα Νοσοκοµεία Νάουσας και Βέροιας ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ενα «δίδυμο» θα αποτελούν στο εξής τα Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας, καθώς προωθούνται τρόποι για να αναπτυχθεί πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους, όπως μέσω συγχωνεύσεων κλινικών ακόμη και... ανταλλαγής γιατρών. Αυτό προβλέπουν τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, που θέλουν το ιστορικό Νοσοκομείο Νάουσας –κατασκευασμένο το 1937 αποκλειστικά από δωρεές Ναουσαίων- να λειτουργεί βοηθητικά του Νοσοκομείου Βέροιας, καθώς τα δυο ιδρύματα θα «μοιράζονται» τις εφημερίες και θα «συλλειτουργούν». Ηδη, ανήμερα το Πάσχα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Νάουσας και ζήτησε από το διοικητή τις προτάσεις του για συγχωνεύσεις κλινικών και συνεργασία με το Νοσοκομείο της Βέροιας, δίνοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια κατάργησης. «Οχι μόνο δε θα κλείσει το νοσοκομείο, αλλά ούτε θα υποβαθμιστεί σε αστικό κέντρο υγείας. Τίθεται μόνο θέμα ορθολογικότερης διαχείρισης. Θα καταθέσουμε προτάσεις για το πώς μπορεί να συλλειτουργήσει με αυτό της Βέροιας. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Βέροιας διαθέτει μόλις έναν αναισθησιολόγο. Τα κενά θα καλύψει για το Μάιο η δική μας αναισθησι-

Το νοσοκομείο Νάουσας δε θα υποβαθμιστεί σε αστικό κέντρο υγείας, απλώς τίθεται θέμα ορθολογικότερης διαχείρισης, σύμφωνα με όσα λέει στον «Α» ο διοικητής του, Παναγιώτης Τσακπουνίδης

ολόγος, κάνοντας εκεί τέσσερις εφημερίες. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και σε περίπτωση που το Νοσοκομείο Νάουσας χρειαστεί βοήθεια», λέει στον «Α» ο διοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας, Παναγιώτης Τσακπουνίδης. Ανάλογη «συνεργασία» έγινε και τον Ιανουάριο, όταν ο μοναδικός ωτορινολαρυγγολόγος του Νοσοκομείου Νάουσας εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου Βέροιας -όπου υπηρετούσαν ήδη τρεις ωτορινολαρυγγολόγοι- γεγονός που θορύβησε τους

Οικογενειακή υπόθεση!

30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 3

τως κ ά Εκτ

αποκλειστικά για εσάς απ µαζί µε τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».

πολίτες. Ο φόβος πηγάζει από το ενδεχόμενο να χρειαστεί να «μεταναστεύουν» για να εξυπηρετηθούν, κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο στην περίπτωση επείγοντος περιστατικού.

«Πρωτοπορούµε» Στο σχεδιασμό του υπουργείο Υγείας είναι το Νοσοκομείο Νάουσας, που είναι μικρότερο σε δυναμικότητα και καλύπτει 34.500 κατοίκους στο νομό, να υποστεί αλλαγές, όπως μετακινήσεις κλινικών με χαμηλή πληρότητα στο Νοσοκομείο

Βέροιας. Ωστόσο, σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας, δεν κινδυνεύουν να κλείσουν κλινικές με μεγάλη εμπειρία και πληρότητα όπως, για παράδειγμα, η Ορθοπεδική και η Χειρουργική. Το πιθανότερο, πάντως, είναι τα δυο νοσοκομεία, που τα χωρίζουν 25 χιλιόμετρα, να σταματήσουν να εφημερεύουν μαζί σε καθημερινή βάση για λόγους οικονομίας. Οπως αναφέρει στον «Α» ο κ. Τσακπουνίδης, «το Νοσοκομείο Νάουσας θα αναπτυχθεί, καθώς δρομολογούνται έργα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ και από ιδίους πόρους. Εφαρμόζουμε πιλοτικά ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασθενή, έχουμε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και δομημένη καλωδίωση -πρωτοποριακό για ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο- που δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να συνδέεται με το Ιντερνετ. Σύντομα θα αναπτυχθεί ασύρματη επικοινωνία στην Παθολογική, τη Χειρουργική Κλινική και στο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών, οπότε ο ασθενής θα μπαίνει στο Ιντερνετ και ασύρματα, ακόμη και από το θάλαμο όπου αναρρώνει. Μέχρι το Δεκέμβριο θα προμηθευτούμε και αξονικό τομογράφο». Πάντως, αντίθετοι σε μετακινήσεις προσωπικού από μικρά σε μεγαλύτερα όμορα νοσοκομεία και σε συγχωνεύσεις κλινικών που αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες υγείας έχουν δηλώσει εκπρόσωποι των γιατρών και φορέων της περιοχής.


Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

640.000 ευρώ για την προβολή της Κ. Μακεδονίας Πρόγραμμα τουριστικής προβολής για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκήρυξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης. Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 640.000 ευρώ και είναι σε εξέλιξη διεθνής δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές. Ημερομηνία λήξης κατάθεσης των προσφορών από τους ενδιαφερομένους είναι η 14η Ιουνίου.

13

ΕΛΛΑΔΑ ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Η µεγάλη απόδραση... Νέο κύµα αποχωρήσεων χιλιάδων εκπαιδευτικών το καλοκαίρι Το καλοκαίρι ενδέχεται να βγουν στη σύνταξη περίπου 4.000 καθηγητές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ

Αναπλάσεις 4 εκατ. ευρώ στον Πολύγυρο Αστικές αναπλάσεις ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ θα γίνουν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, έπειτα από την απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιου Σώκου, να υπογράψει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει βελτίωση των πεζοδρομίων των κεντρικών δημοτικών οδών Ερασιστράτου – Διοσκουρίδου, Πολυτεχνείου, Χ. Τρικούπη, Δημ. Αθ. Καραγκάνη, Ελύτη και Ασκληπιού. Επίσης, το έργο αφορά την ανάπλαση των δημοτικών πλατειών οι οποίες χωροθετούνται παραπλεύρως της οδού Διοσκουρίδου, καθώς και την κατασκευή φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Ασκληπιού – Τρικούπη και στον κόμβο Νοσοκομείου. Ολα τα πεζοδρόμια θα διευρυνθούν ώστε να εξασφαλιστεί μόνο το πέρασμα χωρίς στάση των οχημάτων, θα δεντροφυτευτούν και θα πλακοστρωθούν. Επίσης, προβλέπεται η τοποθέτηση οδηγών τυφλών και η εγκατάσταση δημοτικού φωτισμού. Σε όλο το μήκος των πεζοδρομίων δημιουργούνται εσοχές για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης οχημάτων και για τους κάδους απορριμμάτων. Σε όλες τις διασταυρώσεις θα γίνουν ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες και θα τοποθετηθούν δοχεία απορριμμάτων.

Παράταση ελευθέρας για τον ΟΑΣΘ Μέχρι τις 30 Ιουνίου επεκτείνεται η ισχύς των δελτίων – κουπονιών ελευθέρας μετακίνησης των ατόμων με αναπηρίες β’ εξαμήνου του 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΘ. Τα συγκεκριμένα κουπόνια είχαν χορηγηθεί το 2010 και η ισχύς τους είχε παραταθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2011. Από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, θα ισχύσουν τα δελτία – κουπόνια του β’ εξαμήνου του 2011.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Στην πόρτα της «εξόδου» από τα δημόσια σχολεία οδεύουν και φέτος χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Το προσεχές καλοκαίρι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνδικαλιστών, ενδέχεται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία 7.000 - 8.000 καθηγητές και δάσκαλοι, καθώς εκφράζονται φόβοι για περικοπές στο εφάπαξ και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών.

Η

δη, το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να αποστείλουν στοιχεία για τον αριθµό των εκπαιδευτικών που προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Στο νοµό Θεσσαλονίκης, έχουν δηλώσει την επιθυµία τους να αποχωρήσουν 519 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές. Το περασµένο καλοκαίρι είχε σηµάνει συναγερµός στο υπουργείο Παιδείας για τα κενά που δηµιουργούνταν στα σχολεία, εξαιτίας του πρωτοφανούς κύµατος φυγής χιλιάδων εκπαιδευτικών στη σύνταξη. Συνολικά, πέρυσι τον Αύγουστο κατατέθηκαν 11.466 αιτήσεις συνταξιοδότησης, αφού η ανησυχία για τις δυσµενείς ρυθµίσεις στο ασφαλιστικό είχε λάβει τη µορφή πανικού στο χώρο των εκπαιδευτικών. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίµησαν να αποχωρήσουν πρόωρα και µε µειωµένες αποδοχές, καθώς δεν ήθελαν να µπουν σε περιπέτειες µε τις προωθούµενες αλλαγές, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση παραιτήθηκαν 3.930 δάσκαλοι και στη δευτεροβάθµια 7.536 καθηγητές. Τα νούµερα αυτά ήταν εξαιρετικά

υψηλά σε σύγκριση µε τις προηγούµενες χρονιές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πρόπερσι ο συνολικός αριθµός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν 4.355 (1.745 στην πρωτοβάθµια και 2.610 στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση). Σε µία προσπάθεια να διαµορφώσει µία πρώτη εικόνα για τη φετινή κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε στις αρχές Απρίλη από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να συλλέξουν στοιχεία για τον αριθµό των εκπαιδευτικών που προτίθενται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία µέσα στο καλοκαίρι.

519 στη Θεσσαλονίκη Στο νοµό Θεσσαλονίκης δήλωσαν την επιθυµία να συνταξιοδοτηθούν 174 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθµιας (104 στην ανατολική και 70 στη δυτική Θεσσαλονίκη) και 345 της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (225 στην ανατολική και 120 στη δυτική). Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 225 καθηγητές που περιλαµβάνονται στους πίνακες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης οι έξι αποχωρούν αυτοδίκαια, λόγω της συµπλήρωσης του ορίου ηλικίας και του χρόνου προϋπηρεσίας, ενώ οι υπόλοιποι 219 δηλώνουν την επιθυµία τους να βγουν στη σύνταξη. «Εκτιµούµε ότι και φέτος θα έχουµε κύµα φυγής, αλλά δε γνωρίζουµε αν τα στοιχεία θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Υπάρχει µία ανασφάλεια για το τι µέλλει γενέσθαι. Φηµολογείται ότι θα έχουµε ‘’κούρεµα’’ στο εφάπαξ, ενώ κάποιοι φεύγουν µε τις µεταβατικές διατάξεις», ανέφερε στον «Α» ο γραµµατέας της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστου, και συνέχισε: «Επιπλέον, µετά τα 33 χρόνια, δε συµφέρει τον καθηγητή να µείνει. Οι συνάδελφοι υπερβαίνουν το όριο

των 1.400 ευρώ για τη φορολόγηση και έχουν απώλειες».

Εκτιµήσεις για 4.000 καθηγητές Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις συνδικαλιστών, µετά το τέλος της σχολικής χρονιάς περίπου 4.000 καθηγητές της δευτεροβάθµιας ενδέχεται να ανοίξουν την... πόρτα της εξόδου από τα δηµόσια σχολεία. «Οι συνθήκες εργασίας (ωράρια, συνενώσεις - καταργήσεις σχολείων, υπεραριθµίες κ.λπ.), οι µισθοί και το συνταξιοδοτικό χειροτερεύουν», τόνισε ο Θέµης Κοτσιφάκης, µέλος του διοικητικού συµβουλίου της ΟΛΜΕ, προσθέτοντας πως πέρυσι έφυγαν τελικά 6.000 - 6.500 καθηγητές και οι υπόλοιποι 1.000 - 1.500 κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης. «Πολλοί ‘’κρατήθηκαν’’ τελικά για να καθίσουν έναν ακόµη χρόνο», εξήγησε ο κ. Κοτσιφάκης. Ο γραµµατέας της Διδασκαλικής Οµοσπονδίας, Τριαντάφυλλος Οικονόµου, εκτίµησε πως ο αριθµός των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθµιας που θα φύγουν φέτος στη σύνταξη θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα. Ο ίδιος απέδωσε τη συγκεκριµένη τάση στην ανασφάλεια που υπάρχει και στα γενικότερα οικονοµικά µέτρα. «Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι συνάδελφοι αν παραµείνουν. Υπάρχει µία αγωνία για το εφάπαξ και για τα επικουρικά ταµεία», υποστήριξε ο κ. Οικονόµου. Στο µεταξύ, στις 11 Απριλίου άρχισαν οι συνεδριάσεις των κεντρικών υπηρεσιακών συµβουλίων εκπαίδευσης για τις µεταθέσεις των εκπαιδευτικών, σηµατοδοτώντας την έναρξη της προετοιµασίας για την επόµενη σχολική χρονιά (2011 - 2012). Θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις µε στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση µε τη λήξη του διδακτικού έτους, στο τέλος Ιουνίου.


14

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μηδέν κόστος για το έργο των... 400.000 ευρώ Aναλαµβάνουν δωρεάν επιστήµονες του ΑΠΘ, το masterplan για την Κορώνεια ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Δωρεάν προτίθενται να αναλάβουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ντόπιων στη λίμνη Κορώνεια επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την ώρα που ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι 400.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Η χρηματοδότηση αυτή έχει προβλεφθεί στο masterplan για τη σωτηρία της λίμνης, πλην όμως η ΕΕ έχει προειδοποιήσει για μη καταβολή ούτε ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα επαπειλείται με πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Προβλήματα στην υδροδότηση θα δημιουργηθούν σήμερα από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στην περιοχή του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, που περικλείεται από τις οδούς Αγίας Παρασκευής - Αγγελάκη Δενδροποτάμου - Θωμά Χατζηνάκου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, τα προβλήματα θα δημιουργηθούν λόγω εργασιών για επανασυνδέσεις στο καινούργιο δίκτυο ύδρευσης και ακύρωση του παλιού αγωγού. Οπως επισημαίνεται, θα υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις που η αποκατάσταση της υδροδότησης θα γίνει αργότερα, λόγω ιδιορρυθμίας του δικτύου ύδρευσης.

Εξαρθρώθηκε σπείρα Γεωργιανών διαρρηκτών

Η

δράση προκηρύχθηκε µε το συγκεκριµένο προϋπολογισµό και µάλιστα ανακοινώθηκε η έναρξη υλοποίησής της, την ώρα που το συγκεκριµένο ποσό εν µέσω οικονοµικής κρίσης αναµένεται να βαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισµό. Κι αυτό, επειδή µέχρι σήµερα όσα χρήµατα έχουν δοθεί για το σχέδιο σωτηρίας της Κορώνειας προήλθαν από εθνικούς πόρους, δεδοµένου ότι η ΕΕ (που υποτίθεται ότι θα δώσει και τα περισσότερα κονδύλια) δεν έχει εκταµιεύσει ούτε ευρώ κι έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να το κάνει και στο µέλλον... Από την άλλη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιεί το masterplan, προσπαθεί να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα υποέργα, ώστε να µπορέσει να κλείσει την υπόθεση και να µη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Ηδη έχει σταλεί επιστολή προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κοινοποιείται και στο Γραφείο Πρωθυπουργού, την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, τον ειδικό γραµµατέα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων και τον πρύτανη

∆ιακοπές υδροδότησης στους Αµπελόκηπους

«Είναι υποχρέωσή μας ως πανεπιστήμιο, αν θέλουμε να επιτελέσουμε το ρόλο μας απέναντι στην τοπική κοινωνία και τα τόσο σημαντικά θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ κ. Μουστάκα, αναφερόμενη στην Κορώνεια

του ΑΠΘ, όπου η πρωτοβουλία του Πανεπιστηµίου «Συνάντηση µε την Πόλη - Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής» προτείνει να αναλάβει µε µηδενικό κόστος το συγκεκριµένο έργο... Στην επιστολή, την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα και ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας Κώστας Μπαϊρακτάρης, αναφέρεται ότι «στην προσπάθειά της (η πρωτοβουλία του ΑΠΘ) να συµβάλει στην αντιµετώπιση του προβλήµατος της οικολογικής καταστροφής της Κορώνειας και στην προστασία της γειτονικής λίµνης Βόλβης, προτείνει

στο Περιφερειακό Συµβούλιο να αναλάβει το ΑΠΘ τις ενέργειες ενηµέρωσης - ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης εθελοντισµού, µε µηδενικό κόστος». Σύµφωνα µε την κ. Μουστάκα, «εµείς έτσι κι αλλιώς θα υλοποιήσουµε τις δράσεις µας. Είναι υποχρέωσή µας ως πανεπιστήµιο, αν θέλουµε να επιτελέσουµε το ρόλο µας απέναντι στην τοπική κοινωνία και τα τόσο σηµαντικά θέµατα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Εχουµε ξεκινήσει το σχεδιασµό και σύντοµα θα αρχίσουµε τις δράσεις, µε τη συµµετοχή φοιτητών. Εξάλλου, σκεφτείτε ότι ένα µελετητικό γραφείο δεν µπορεί να προσφέρει αυτά που θα προσφέρει ένα ολόκληρο πανεπιστήµιο. Είναι πρόκληση να δοθούν αυτά τα χρήµατα. Είναι κατασπατάληση, δεδοµένου ότι θα προέλθουν από τις τσέπες των Ελλήνων». Οι πανεπισηµιακοί θεωρούν ότι το masterplan έχει ουσιαστικά σταµατήσει και γι’ αυτό ούτε καν υποβάλλουν προτάσεις στις προκηρύξεις δράσεων, όπως η πρόσφατη για την περιβαλλοντική παρακολούθηση (ύψους 125.000 ευρώ).

Οξύµωρη... «Ολοι µας βιώνουµε µια δυ-

σβάσταχτη οικονοµική περίοδο και όλοι µας γνωρίζουµε ότι και το πανεπιστήµιο πλήττεται από την κρίση. Οµως µε τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης οικονοµικής δραστηριότητας η οικολογική καταστροφή έχει ήδη συµβεί και έχει τροφοδοτήσει µεγάλης συχνότητας δηµοσιοποίηση από τα ΜΜΕ των προβληµάτων της Κορώνειας, η οποία τελευταία έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Ως εκ τούτου, µια τέτοια χρηµατοδότηση για ενηµέρωση είναι σήµερα οξύµωρη, οδηγεί σε κατασπατάληση του δηµόσιου χρήµατος και ευνοεί την εµπορευµατοποίηση της ευαισθητοποίησης και του εθελοντισµού. Πιστεύουµε ότι, όταν ο πλούτος της γνώσης που παράγει το δηµόσιο πανεπιστήµιο υπηρετεί τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διανέµεται δίκαια, ως κοινωνικά χρήσιµος πλούτος, στην κοινωνία, όταν η γνώση δεν είναι εµπόρευµα αλλά κοινωνική κατάκτηση και όταν η καινοτοµία δε µετριέται µονοδιάστατα µε εµπορικούς και αγοραίους όρους, τότε το δηµόσιο πανεπιστήµιο ανταποκρίνεται στην πραγµατική του αποστολή», επισηµαίνουν οι καθηγητές.

Σπείρα διαρρηκτών αποκάλυψε ένας τυχαίος έλεγχος των αστυνομικών αρχών στην περιοχή της Ανάληψης. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν μεγάλο αριθμό κλοπιμαίων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να ταυτοποιηθούν όλες οι διαρρήξεις που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αστυνομικοί σταμάτησαν ένα όχημα για έλεγχο στην περιοχή της Ανάληψης στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Σε έρευνα που έγινε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου οι αστυνομικοί εντόπισαν τρεις ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν κοσμήματα, φορητούς υπολογιστές, βιντεοκάμερες, φωτογραφικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα, καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία. Οι δύο αλλοδαποί που επέβαιναν στο όχημα, δύο Γεωργιανοί 40 και 42 χρόνων, συνελήφθησαν, ενώ μέχρι χτες είχαν εξακριβωθεί τρεις διαρρήξεις, που σημειώθηκαν το διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος της φετινής χρονιάς. Αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν όλες τις κλοπές που πραγματοποίησε η συγκεκριμένη σπείρα και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αστυνομικοί, οι δράστες εντοπίστηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να μεταφέρουν τα κλοπιμαία από ένα σπίτι σε άλλο, πιθανότατα για να μπορέσουν να τα κρύψουν.


ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Λαϊκό Λαχείο

Εθνικό Λαχείο

Στη χτεσινή (17η) κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου, κληρώθηκε ο αριθμός 42661.

(Εκδοση: 216, Κλήρωση: 6η) Στη χτεσινή κλήρωση του Εθνικού Λαχείου, ημέρα 17η, τυχερές χιλιάδες ήταν οι 139 και 177. Ολοι οι αριθμοί που κληρώθηκαν και τα ποσά που κερδίζουν είναι:

Σειρά Αριθμός

Στχ.

Κέρδος

8, 42661, Ε 850.015 8, 42661, Α+Β+Γ+Δ, 340.060 9, 42661, Α-Ε 255.075 7, 42661, Α-Ε 255.075 Σε όλες τις άλλες σειρές ο ίδιος αριθμός κερδίζει 63.825 Αριθμός 2558 18474 5459 30558 51634 69635

Κέρδος 8.575 4.550

284 3446 7512 11968 16480 19326 24648 27934 31760 35803 39669 44162 49619 52648 55927 60113 64506 67441 71797 76539

Από 950 ευρώ κερδίζουν: 9705 14467 25219 34601 37385 47256 53353 58531 65418 72784 78091 4017 8263 12579 20708 22340 27332 32491 32668 40437 44913 48668 56638 60694 62366 67852 75047 Από 350 ευρώ κερδίζουν: 1016 4628 9014 13656 18042 20047 25800 28215 33429 36474 41300 45664 50340 52672 57319 61585 65177 68343 73555 77340

2527 6000 10456 15328 18603 21459 26551 29617 34140 38036 42651 46435 51012 54144 57850 63153 66339 69014 74336 78802

Αριθμός 177455 139557

Κέρδος 42.650 9.100

Από 4.600 ευρώ κερδίζουν: 139579 177477

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 965 17291 28786 39118 54625 64295

15

2705 6731 11337 15659 18855 22887 27853 31009 35322 38507 43411 48047 52056 55236 59302 63584 66890 70556 75708 79553

α) Από 40 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 61 β) Από 20 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 1 γ) Από 10 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί από 42000 έως 42999, από 2000 έως 2999 και από 18000 έως 18999. Η επόμενη κλήρωση θα γίνει την Τρίτη 3 Μαΐου.

Από 1.900 ευρώ κερδίζουν: 139290 139544 177188 177442 139152 139522 177371

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν: 139176 139473 139518 139642 177050 177074 177416 177420 177540

139045 139096 139145 139199 139303 139342 139392 139460 139519 139585 139674 139701 139718 139760 139807 139831 139889 139988 177018 177089 177150 177234 177289 177354 177392 177463 177536 177598 177609 177645 177682 177725 177774 177859 177946

Από 500 ευρώ κερδίζουν: 139048 139058 139078 139111 139118 139120 139148 139157 139191 139235 139250 139252 139313 139327 139336 139344 139383 139391 139424 139452 139456 139468 139491 139494 139524 139549 139565 139587 139597 139638 139679 139682 139700 139706 139710 139711 139724 139728 139747 139776 139777 139784 139812 139821 139827 139862 139873 139876 139909 139959 139961 139997 177009 177016 177043 177046 177055 177097 177133 177148 177201 177211 177225 177240 177242 177281 177290 177322 177350 177358 177366 177389 177417 177422 177447 177483 177485 177495 177572 177577 177580 177599 177604 177608 177616 177622 177626 177658 177674 177675 177705 177710 177719 177729 177760 177771 177787 177807 177857 177886 177895 177943 177956 177976 177994

SUPER 3/EX TRA 5 SUPER 3 (1η κλήρωση): 723 SUPER 3 (2η κλήρωση): 108 SUPER 3 (3η κλήρωση): 700 EXTRA 5: 21, 24, 27, 31, 33

Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 139000 έως 139999 και από 177000 έως 177999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα. Η κλήρωση συνεχίζεται.

Την ξυλοκόπησε επειδή ζήτησε το δώρο του Πάσχα Με εκδορές σε όλο το σώμα της μεταφέρθηκε χτες το πρωί στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων μία 45χρονη καθαρίστρια σε ξενοδοχείο, η οποία δέχτηκε επίθεση από τον εργοδότη της όταν απείλησε να τον καταγγείλει επειδή καθυστέρησε να της δώσει το δώρο του Πάσχα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 54χρονος ξενοδόχος δεν είχε καταβάλει το δώρο του Πάσχα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, όπως όφειλε με βάση τη σχετική νομοθεσία. Χτες, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έδωσε στους εργαζομένους επιταγές οι οποίες ωστόσο ανέγραφαν ως ημερομηνία πληρωμής την 22α Απριλίου. Οταν η 45χρονη επιχείρησε να διαμαρτυρη-

θεί, ο 54χρονος ξενοδόχος, σύμφωνα με την καταγγελία της, την απείλησε φραστικά και της επιτέθηκε προκαλώντας της σωματικές βλάβες. Η 45χρονη αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκαν οι κακώσεις στο σώμα της από τον ξυλοδαρμό, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 54χρονου ξενοδόχου στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για εξύβριση, απειλή και πρόκληση σωματικών βλαβών. Ο 54χρονος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα.

Υψηλά τα ποσοστά τροχαίων στην Ελλάδα Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία οι θάνατοι που προκλήθηκαν από τροχαία έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό και έφτασαν τους 1.281 το 2010, σε σχέση με το 2000 που ήταν 2.037. Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία βαρύνεται από τα τροχαία με κόστη που ετησίως φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να παρουσιάσει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, στη διήμερη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρώπης, για την έναρξη της «Δεκαετίας Δράσεων για την Οδική Ασφάλεια (2011-2020)». Ο κ. Βούγιας θα παρουσιάσει τις πολιτικές του υπουργείου και τις δράσεις του Γ’ Στρατηγικού Σχεδίου (2011-2020) για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα. Η Σύνοδος των Υπουργών Μεταφορών της Ευρώπης διοργανώνεται στο Βελιγράδι, σήμερα και αύριο, από την «Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την οικονομική συνεργασία των χωρών της Ευρώπης», καθώς τα οδικά ατυχήματα -εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών- στοιχίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ

Τριάντα νεκροί ήταν ο απολογισμός της φετινής πασχαλινής εξόδου

στα κράτη της Ευρώπης.

30 νεκροί στην πασχαλινή έξοδο Στο μεταξύ, στοιχεία της Τροχαίας δείχνουν ότι το φετινό Πάσχα σημειώθηκε σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό που ξεπερνάει το 30%. Πάντως και φέτος ο απολογισμός των νεκρών είναι απογοητευτικός, καθώς την περίοδο του Πάσχα 30 άνθρωποι άφησαν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Ειδικότερα, από την Παρασκευή, 15 Απριλίου, που υπολογίζεται ότι αρχίζει η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τη Δευτέρα του

Πάσχα, που ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο κύμα της επιστροφής, σημειώθηκαν 27 θανατηφόρα δυστυχήματα, έναντι 39 το αντίστοιχο διάστημα του 2010 (μείωση 30,8%), 47 σοβαρά, έναντι 48 το 2010 (μείωση 2,1%) και 358 ελαφρά, έναντι 365 πέρυσι (μείωση 1,9%). Αντίστοιχα, τα θύματα ήταν: 30 νεκροί, έναντι 43 το 2010 (μείωση 30,2%), 53 βαριά τραυματίες έναντι 56 (- 5,4%) και 472 ελαφρά τραυματίες έναντι 518 (-8,9%). Από τα θανατηφόρα τροχαία έγιναν μόνο τρία στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, (δύο στην εθνική οδό

Αθηνών - Θεσσαλονίκης και ένα στην Εγνατία οδό), πέντε σημειώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως νυχτερινές ώρες και τα υπόλοιπα στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Τα 17 από τα 27 θανατηφόρα δυστυχήματα αποδίδονται από την Τροχαία σε γενικότερα αίτια, που σχετίζονται με τον οδηγό (υπερβολική ταχύτητα, έλλειψη προσοχής και σύνεσης, είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, έλλειψη προσοχής από πεζούς) και μόνον ένα στην κατάσταση του δρόμου και τον καιρό. ΧΑΡΑ ΛΕΜΟΝΗ


16

ΔΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τα είπαν και τα βρήκαν Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί συµφώνησαν στην αντιµετώπιση της µετανάστευσης ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Οι αψιμαχίες των τελευταίων ημερών μεταξύ Γάλλων και Ιταλών τερματίστηκαν με τη χειραψία των ηγετών τους χτες στη Ρώμη, όπου σφραγίστηκε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση όσων τους χωρίζουν.

Ο

Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Κοµισιόν, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, καλώντας τον να... εκσυγχρονίσει τη Συνθήκη του Σένγκεν. Οι δυο ηγέτες υποστήριξαν ότι δεν αµφισβητείται η Συνθήκη, αλλά είναι αναγκαία η αναµόρφωσή της, προκειµένου να αντιµετωπίζονται προβλήµατα που προκύπτουν όπως στην περίπτωση της κρίσης στη βόρεια Αφρική. Πρακτικά ζητούν την ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και τη δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα µεταξύ των κρατών που επικύρωσαν τη Συνθήκη όταν οι καταστάσεις το απαιτούν. Η δήλωση του Μπερλουσκόνι ότι «η Γαλλία έχει κάνει περισσότερα από την Ιταλία στο θέµα της µετανάστευσης, αφού δέχεται πενταπλάσιους µετανάστες», είναι ενδεικτική του κλίµατος που επικράτησε στη συνάντηση των δυο ηγετών. Μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήµα πιο πέρα όσον αφορά τη διµερή συνεργασία, χαρακτηρίζοντας καλοδεχούµενη τη σύµπραξη εταιριών των δυο χωρών, αναφερόµενος στην προσφορά της γαλλικής Lactalis για την εξαγορά της Parmalat. Στην αλλαγή του κλίµατος σε σχέση µε τις προηγούµενες µέρες φαίνεται

Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι συντονίζουν τα βήματά τους στο μεταναστευτικό

να συνέβαλε και η απόφαση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να ενισχύσει το ρόλο της ιταλικής αποστολής στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Ο Μπερλουσκόνι, όπως ενηµέρωσε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Οµπάµα, άναψε το «πράσινο φως» για τη συµµετοχή των ιταλικών µαχητικών στους βοµβαρδισµούς κατά στόχων του λιβυκού καθεστώτος, έστω κι αν επιχείρησε χτες να µετριάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για «άδεια σε στοχευµένα πλήγµατα». Παράλληλα οι δυο ηγέτες εµφανίστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, µε κοινή γραµµή όσον αφορά την αντιµετώπιση της Συρίας, λέγοντας ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να προωθήσει άµεσα τις µεταρρυθµίσεις που υποσχέθηκε, αλλά πρακτικά απέρριψαν το ενδεχόµενο µιας επέµβασης τύπου Λιβύης, καθώς, όπως επισήµανε ο Σαρκοζί, απαιτείται απόφαση του ΟΗΕ και υπό τις παρούσες συνθήκες το ενδεχόµενο φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί.

Η πίεση είναι αλλού Στο ζήτηµα της υποδοχής µεταναστών, πάντως, ανθρωπιστικές οργανώσεις επισήµαναν χτες ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν υποδεχτεί παρά ένα µικρό ποσοστό όλων όσοι εγκαταλείπουν τη βόρεια Αφρική. Σύµφωνα µε το Διεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης (IOM), περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Λιβύη µέσω γειτονικών χωρών, οι οποίες διατήρησαν τα σύνορά τους ανοικτά, όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, το Μαλί και το Τσαντ. Τόσο ο οργανισµός όσο και η Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφεραν ότι ζήτησαν επανειληµµένα από τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν τις χώρες στην πρώτη γραµµή, όπως τη Μάλτα και την Ιταλία, όπου από την αρχή του έτους έφτασαν 25.000 Βορειοαφρικανοί, υπενθυµίζοντας ωστόσο ότι το βάρος της µετανάστευσης πέφτει µέχρι στιγµής στις αφρικανικές χώρες.

Τα πτώµατα κείτονται στους δρόµους της Συρίας Εκατοντάδες άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία, υποστηρίζουν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι προσθέτουν ότι στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων έχουν συλληφθεί περίπου 500 άτομα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραμί Αμπντούλ-Ραχμάν, από την αρχή της αναταραχής στη χώρα, πριν από έξι

εβδομάδες, έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 400 νεκροί στους οποίους δεν περιλαμβάνονται τα θύματα στη Νταράα και στο προάστιο της Δαμασκού, Ντούμα. Ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ ανέφεραν, επικαλούμενοι μαρτυρίες κατοίκων της Νταράα, ότι στην πόλη τα πτώματα κείτονται ακόμα στους δρόμους, ενώ μόνο τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας με τη στήριξη αρμάτων μάχης και

σποραδικά πυρά εξακολουθούν να ακούγονται, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Μονάδες των συριακών δυνάμεων αναπτύχθηκαν χτες βράδυ στην Ντούμα και την Μπανιάς, όπου αρκετά άτομα κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος. Η στάση των συριακών αρχών και κυρίως το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών προκάλεσε αντιδράσεις στη Δύση, με τις ΗΠΑ να απομακρύνουν το μη απα-

ραίτητο προσωπικό από την πρεσβεία τους στη Δαμασκό και να προαναγγέλλουν στοχευμένες κυρώσεις, την ώρα που η Ολλανδία έθεσε προς συζήτηση το ενδεχόμενο διακοπής της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη Συρία. Παράλληλα η Βρετανία προωθεί ψήφισμα καταδίκης της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε το Σύριο πρόεδρο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Παρακάµπτουν το εµπάργκο στη Λιβύη Μεγάλες ελλείψεις σε υγρά καύσιμα αναφέρουν οι κάτοικοι στηνΤρίπολη, όπου σχηματίζονται ουρές από τα ξημερώματα έξω από τα πρατήρια. Ωστόσο η Λιβύη εξασφαλίζει προμήθειες από το ιταλικό διυλιστήριο Saras, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ, χάρη σε συμφωνίες που, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», προβλέπουν ως ενδιάμεσο σταθμό των πετρελαιοφόρων την Τυνησία και αγοραστή μια εταιρία που ελέγχεται έμμεσα από

την οικογένεια του Μουαμάρ Καντάφι. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την Μπρέγκα και συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Μισράτα, όπου προσπαθούν να καταλάβουν το λιμάνι. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλείται Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, η διοίκηση του ΝΑΤΟ εντείνει τις επιθέσεις κατά στόχων όπως κέντρα επικοινωνιών και διοικητήρια των κυβερνητικών.

Επέτειος ακυβερνησίας στο Βέλγιο Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από τη μέρα που ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος ο 2ος αποδέχτηκε την παραίτηση της εκλεγμένης κυβέρνησης, την οποία ακόμα δεν έχει διαδεχθεί η επόμενη. Οι εκλογές της 13ης Ιουνίου δρομολόγησαν μια σειρά από διαβουλεύσεις που δεν απέδωσαν και δεν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα τουλάχιστον για τρεις μήνες ακόμα, όπως παραδέχτηκε χτες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ (φωτογραφία). Ο Βέλγος

πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η χώρα χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση θα επιδεινώσει την κατάσταση, αφού επείγουν μεταρρυθμίσεις.

Με υψηλές παρουσίες η εκτόξευση του διαστηµικού λεωφορείου Ξεκίνησε χτες η αντίστροφη μέτρηση για την προτελευταία αποστολή του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων. Το σκάφος «Endeavour» βρίσκεται στη βάση εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, όπου έφτασαν τα μέλη του πληρώματος, τα οποία θα το οδηγήσουν στο διαστημικό σταθμό, ενώ οι τίτλοι τέλους για το πρόγραμμα θα πέσουν

με την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου «Atlantis» το καλοκαίρι. Ο αστροναύτης Μαρκ Κέλι επιβεβαίωσε ότι η σύζυγός του Γκαμπριέλ Γκίφορντς, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι τον Ιανουάριο στη διάρκεια εκδήλωσης στην Αριζόνα, θα παραστεί στην εκτόξευση, την οποία πρόκειται να παρακολουθήσει, όπως είπε, και το προεδρικό ζεύγος της χώρας.


ΔΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

25

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Τίτλοι τέλους για τη γραφοµηχανή Η µοναδική κατασκευάστρια εταιρία κατέβασε τα ρολά στην Ινδία ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ goulis@ekdotiki.gr

Η Ινδία αποχαιρέτησε το σύμβολο της βιομηχανικής ανεξαρτησίας της, όπως χαρακτήρισε πριν από μισό αιώνα ο τότε πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας, Τζαουχαρλάλ Νεχρού, τη γραφομηχανή.

Η

τελευταία µηχανή βγήκε από τη γραµµή παραγωγής στη βιοµηχανία Godrej & Boyce, τη µοναδική στον κόσµο που εξακολουθούσε να κατασκευάζει γραφοµηχανές κυρίως για την ασιατική αγορά. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή µειώθηκε δραµατικά και από τις δεκάδες χιλιάδες µηχανές που κατασκευάζονταν στην ινδική

εταιρία τη δεκαετία του ‘90, πέ- το 18ο αιώνα αλλά η εµφάνιση ρυσι η Godrej & Boyce διέθεσε των πρώτων ειδών καταγράφηκε µόλις 800 κοµµάτια. στα µέσα του 19ου, δροµολογώΟι αγοραστές -στην πλειοψη- ντας την εξέλιξή της, κρίθηκε φία τους- ήταν συλλέκτες ή νο- αναπόφευκτη και οι υπεύθυνοι σταλγοί µιας «χρυσής» εποχής της εταιρίας ανακοίνωσαν πριν του µακρινού παρελθόντος όταν από λίγες µέρες ότι κατεβάζουν η γραφοµηχανή αποτελούσε τα ρολά αφού σταµάτησαν οι ακόµη και σύµβολο κοινωνικής παραγγελίες. Πλέον η διακίνηση καταξίωσης, αλλά η των γραφοµηχαπαραγωγή της κρίνών περιορίζεται Αναπόφευκτη θηκε πλέον ασύµστην κατηγορία των φορη από την ινδιµεταχειρισµένων κρίθηκε κή εταιρία, η οποία ειδών και η σχετιδιαπίστωσε ότι οι η κατάργησή της κή αγορά εκτιµάται ηλεκτρονικοί υποότι θα αντέξει λίγα λογιστές... εισέβαχρόνια ακόµη στην λαν και στην πιο απόµακρη γω- Ινδία και µια σειρά από άλλες χώνιά της ασιατικής ηπείρου χάρη ρες της Ασίας και της Αφρικής. στην πτώση των τιµών. Ωστόσο, η απαξίωση της µηχανής, που στις αρχές του Στη... σύνταξη προηγούµενου αιώνα άλλαξε Η «συνταξιοδότηση» της γρα- τον τρόπο εργασίας στη Δύση, φοµηχανής, η οποία επινοήθηκε αναµένεται να παρατηρηθεί και

Ν Ντόρα Μπακογιάννη Μ Η έµπειρη π πολιτικός εεξοµολογείται…

στις δυο ηπείρους σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, όπως εκτίµησαν Ινδοί έµποροι, επισηµαί-

νοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος έχει ανάγκη σήµερα µια γραφοµηχανή;».

1

Τo ο στη ό περιοδιλκονίκη Θεσσα

ΑΠΟ

22/04 Μόδα

Hello Africa! Τ Τα γήινα παστέλ αποκτούν ethnic mood!

ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

4€ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Dossier in fashion

Πολυσέλιδο αφιέρωµα µε όλες τις νέες τάσεις της σεζόν και περισσότερες από 230 προτάσεις µε αξεσουάρ και ρούχα για όλες τις ώρες! Κ

Υ

Κ

Λ

Ο

Φ

Ο

Ρ

Ε

Ι

Σ

Μ

Α

Ζ

Ι

Τ

Ο

Υ

!


26

OIKONOMIA

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ερχονται νέα µέτρα 4-5 δισ. Η απόκλιση του ελλείµµατος του 2010 σφίγγει κι άλλο τη θηλιά Μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Σκληρά μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ επιφέρει η νέα αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat, ενώ η Κομισιόν προέβη σε συστάσεις τόσο για μέτρα όσο και για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου. Ακίνητα (νόμιμα και αυθαίρετα), ΦΠΑ, μισθοί και κοινωνικά επιδόματα θα «επωμιστούν» το μεγαλύτερο κόστος των νέων μέτρων, που ανακοινώνονται έως τις 15 Μαΐου, και αφού νωρίτερα εγκριθούν από την τρόικα.

Σ

ύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το έλλειµµα του 2010 διαµορφώθηκε πέρυσι στο 10,5% του ΑΕΠ, µε την πρόβλεψη του προϋπολογισµού να είναι στο 9,4%. Η διαφορά µεταξύ των δύο ποσοστών αναλογεί σε ένα ποσό της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, που είναι η απόκλιση του ελλείµµατος και η οποία θα πρέπει να καλυφθεί εντός του 2011 µε έκτακτα µέτρα. Το ύψος των µέτρων έχει προσδιοριστεί από τον υπουργό Οικονοµικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε 3 δισ. ευρώ, από 1,74 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, αλλά

το γεγονός ότι και ο φετινός προϋπολογισµός εµφανίζει αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες περίπου 1,5 δισ. ευρώ, από το πρώτο τρίµηνο, οδηγεί στην εκτίµηση ότι το τελικό ποσό των διορθωτικών µέτρων θα είναι αισθητά υψηλότερο και θα κινηθεί µεταξύ 4-5 δισ. ευρώ. Οπως έχει γράψει ο «Α», το πακέτο των διορθωτικών µέτρων για το έλλειµµα του 2010 θα περιλαµβάνει τα εξής: Την αύξηση των αντικειµενικών αξιών των ακινήτων από τον Ιούλιο, για να αποδώσει 270 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2012. Την επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσµατα, που θα αποδώσει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ, σύµφωνα µε τα αναγραφόµενα στο «µνηµόνιο», αλλά αντιδρά η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρµπίλη. Την εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρµανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, µε στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012. Πριν από το Πάσχα αφέθηκε να εννοηθεί ότι ίσως αναβληθεί η εφαρµογή του µέτρου, αλλά επρόκειτο για επικοινωνιακό τρικ. Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα µη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, νερά κ.λπ.) για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατοµµυρίων ευρώ το 2012 και 150 εκατ. ευρώ το 2011.

1

2 3

4

5

Τις µετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαµηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, µε στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατοµµυρίων ευρώ επιπλέον. Οι τιµές των συγκεκριµένων προϊόντων θα αυξηθούν κατά περίπου 10%. Την κατάργηση των επιδοµάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδοµάτων για όσους έχουν υψηλά εισοδήµατα από άλλες πηγές ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Ολα τα επιδόµατα θα αποφασίζονται και θα διανέµονται από µία νέα υπηρεσία, µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια. Την εφαρµογή του νέου µισθολογίου από τον Ιούλιο, που θα περικόψει επιδόµατα κυρίως υψηλόµισθων υπαλλήλων υπουργείων, όπως επίσης και το κόστος των υπερωριών και έξτρα αµοιβών. Το νοµοσχέδιο για το νέο µισθολόγιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Ιουνίου, αφού µετά τα µέσα Μαΐου δοθεί σε διαβούλευση. Την καθιέρωση αυστηρότερων τεκµηρίων φορολόγησης των επιτηδευµατιών (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) µε στόχο την άντληση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον. Την περαιτέρω µείωση των επιχορηγήσεων των ΟΤΑ κατά 500 εκατ. ευρώ. Την αύξηση του «πράσινου» φόρου κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

6

7

8

9 10

Κοµισιόν: επιµονή στις αποκρατικοποιήσεις Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν άφησε καμία αμφιβολία για την επιβολή των νέων μέτρων. Ερωτηθείς σχετικά, παρέπεμψε στην επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, στις αρχές Μαΐου, αλλά και στις εαρινές δημοσιονομικές προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στις 13 Μαΐου. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα επιμείνει στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διότι, όπως είπε ο εκπρόσωπος, το κοινωνικό κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο χωρίς το μνημόνιο. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ισορροπημένο με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ο κ. Αλταφάζ, που διέψευσε τις πληροφορίες για επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου Ολι Ρεν στις αρχές Μαΐου.

Υπουργείο Οικονοµικών: Τι έφταιξε Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την απόκλιση του ελλείμματος του 2010 στη βαθύτερη ύφεση της οικονομίας και σε χρέη του παρελθόντος και συγκεκριμένα: ■ Στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμόταν σε 231.888 εκατ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η σχετική εκτίμηση είναι 230.173 εκατ. ευρώ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1%. ■ Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010. ■ Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους. ■ Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. ■ Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).


OIKONOMIA

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

«Αναδιάρθρωση ίσον χάος» Ο επικεφαλής οικονοµολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, ρίχνει λάδι στη φωτιά των αγορών ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Η ηγεσία της ΕΚΤ δε θέλει να ακούσει για αναδιάρθρωση

Προφανώς το ολιγοήμερο διάλειμμα των εορτών του Πάσχα –σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, καθώς φέτος συνέπεσε η Μεγάλη Εβδομάδα των ορθοδόξων και των καθολικών- έδωσε την ευκαιρία και σε όσους δεν είχαν μιλήσει ακόμη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να το σκεφτούν και να εκφράσουν τη δική τους άποψη.

Α

πό την πληθώρα των σχετικών δηλώσεων των τελευταίων ηµερών η «βαρύτερη» ήταν η χτεσινή του επικεφαλής οικονοµολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Γερµανού Γιούργκεν Σταρκ, που βγήκε δυναµικά να προειδοποιήσει τους υπέρµαχους µιας αναδιάρθρωσης µε τον κίνδυνο του χάους: «Εάν ένα κράτος - µέλος της ευρωζώνης προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους του, θα ξεπεραστούν κατά πολύ οι επιπτώσεις που βίωσε η παγκόσµια οικονοµία από την κατάρρευση της Lehman Brothers», είπε. Ο Σταρκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για µια νέα τραπεζική κρίση, την οποία θα µπορούσε, όπως εκτιµά, να πυροδοτήσει ακόµη και ένας αυστηρά «τοπικός» δηµοσιονοµικός εκτροχιασµός. «Για κάποιους η µείωση του χρέους (σ.σ. µε την έννοια του «κουρέµατος») µοιάζει να είναι ο εύκολος δρόµος, ωστόσο δε λύνει ούτε τα δηµοσιονοµικά ούτε τα διαρθρωτικά προβλήµατα», τονίζει και επισηµαίνει ότι η επίπτωση µιας τέτοιας αναδιάρθρωσης θα ήταν τεράστια και στις κλυδωνιζόµενες χώρες –«που θα αποκόβονταν για καιρό από τις αγορές»και στις υπόλοιπες- «που θα έπρεπε να τις στηρίξουν οικονοµικά». Σύµφωνα µε τον Σταρκ, οι κλυδωνιζόµενες χώρες θα πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες µεταρρυθµίσεις: «Κάποια κράτη - µέλη, παρά τις συνεχείς υπενθυµίσεις και της ΕΚΤ, αµέλησαν εγκληµατικά να κάνουν τις µεταρρυθµίσεις που έπρεπε από την έναρξη ακόµη της Νοµισµατικής Ενωσης».

Ρεκόρ για τα spreads Στο µεταξύ τα spreads των κρατικών οµολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας καλπάζουν, µε τα ελληνικά να σέρνουν το χορό. Με τις προειδοποιήσεις του ο Σταρκ έριξε λάδι στη φωτιά και νέα ώθηση στον καλπασµό. Χτες τα spreads των ελληνικών δεκαετών οµολόγων –η διαφο-

27

Βροντερό «όχι» από Λίκανεν

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ

ρά απόδοσής τους δηλαδή από αυτή των αντίστοιχων γερµανικών- ξεπέρασε τις 1.200 µονάδες βάσης, κάτι που σε απλά ελληνικά σηµαίνει ότι, εάν έβγαινε τώρα η χώρα να δανειστεί, θα πλήρωνε επιτόκια άνω του 15%- σαν να δανειζόταν µε πιστωτική κάρτα. Για τα διετή οµόλογα το επιτόκιο είναι πραγµατικά τοκογλυφικό, πάνω από 23%. Οσο για τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα περιβόητα CDS, έχουν χτυπήσει νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τις 1.345 µονάδες βάσης - νούµερο που µπακάλικα θα µπορούσε να σηµαίνει ότι οι αγορές σε ποσοστό 66% πιστεύουν ότι εντός της πενταετίας η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Πολλοί επενδυτές προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά –πορτογαλικά, ιρλανδικά, κλπ.- οµόλογα στη δευτερογενή αγορά και αναζητούν καταφύγιο στα γερµανικά, αλλά και τα αµερικανικά «χαρτιά», παρά τα δηµοσιονοµικά ζόρια των ΗΠΑ.

Για διαφορετικούς λόγους από τον Σταρκ τάχθηκε χτες κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Ερκι Λίκανεν. Ο Φινλανδός τραπεζίτης εκτιµά ότι µια αναδιάρθρωση δε θα βοηθούσε την Ελλάδα να αποκτήσει την απαιτούµενη οικονοµική ισχύ ή να δηµιουργήσει πλεόνασµα. «Μια υπερχρεωµένη χώρα πρέπει να παράξει ένα δηµοσιονοµικό πρωτογενές πλεόνασµα. Μια αναδιάρθρωση δε θα αλλάξει τίποτε. Το δεύτερο σηµείο είναι η ανάγκη επαναβεβαίωσης των δυνάµεων της ανάπτυξης. Και εδώ µια αναδιάρθρωση δεν εξυπηρετεί κάτι», διευκρίνισε απαντώντας σε ερωτήµατα της γερµανικής εφηµερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Επιπλέον, ο Λίκανεν, που είναι επίσης µέλος του διοικητικού συµβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των Φινλανδών στηρίζει το ευρώ, παρά την αντιπαράθεση γύρω από το ζήτηµα χρηµατοδότησης των πακέτων στήριξης που δίνονται σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αντίθετα, την εκτίµησή του ότι η Ελλάδα δε θα µπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της εξέφρασε ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των οικονοµικών συµβούλων της καγκελαρίου της Γερµανίας, Ανγκελα Μέρκελ. «Δε νοµίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει στη στρατηγική που ακολουθεί χωρίς αναδιάρθρωση», δήλωσε κατηγορηµατικά στην τηλεόραση του Bloomberg και συµπλήρωσε: «Νοµίζω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αναδιαρθρώσει το χρέος της σύντοµα αντί για αργότερα».

άρθρο

Παιχνίδι µε τη φωτιά Η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει από την αρχή το χαρακτηριστικό ενός παιχνιδιού με τη φωτιά. Είναι προφανές ότι όσο υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των αγορών προς την ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου να θέτει υπό έλεγχο τη δυναμική που διαμορφώνει το δημόσιο χρέος, τόσο περισσότερο αυξάνει η πεποίθηση ότι το χρέος ως μη βιώσιμο οφείλει να υποστεί μια κάποιας μορφής αναδιάρθρωση. Εάν δεν παρεισέφρεαν με δηλώσεις ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ διάφοροι ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ * πολιτικοί, οικονομικοί, τραπεζικοί παράγοντες ή οικονομικοί επιστήμονες εντός και εκτός συνόρων, το πρόβλημα της εμπιστοσύνης που θα επεδείκνυαν οι αγορές θα ήταν πολύ πιο διαυγές. Η αναδιάρθρωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή της ελληνικής Πολιτείας. Το πιθανά αναδιαρθρωμένο χρέος δε διασφαλίζει και τη βιωσιμότητά του, με την έννοια ότι η αναχρηματοδότηση αυτού κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες των χρηματοπιστωτικών αγορών σύντομα θα γίνει και πάλι προβληματική, εάν δεν προταχθεί η αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της δυναμικής του εξέλιξης. Πέραν αυτού είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Επιπλέον, είναι εντελώς άγνωστες και κατά συνέπεια βεβαρημένες με τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας οι επιπτώσεις στην αγορά των CDS. Η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη δυνατή αδιαφάνεια: Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν εκδώσει CDS, πόσα είναι αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά, τι συνολικό ποσό ασφαλίζουν, πότε θεωρείται ότι επέρχεται ο ασφαλιστικός κίνδυνος και, τέλος, εάν οι εκδότες τους είναι σε θέση να καλύψουν τις πιθανές ζημίες. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από την κατάρρευση της Lehman Brothers έγινε εμφανής με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η AIG λίγες μέρες μετά, που οδήγησαν την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ταχύτατη ενίσχυσή της με κεφάλαια. Ενας τέτοιος τελείως μη εντοπίσιμος κίνδυνος δυστυχώς εμφιλοχωρεί και στην περίπτωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. *Ο Ε. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ


28

OIKONOMIA

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Μειώνεται ο δανεισµός των τραπεζών από την ΕΚΤ Για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες -σχεδόν ένα χρόνο- από τότε που ξεκίνησε η φτηνή δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα συνολικά οφειλόμενα παρουσίασαν μείωση τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο. Για την ακρίβεια, το ποσό των δανεικών που έχουν πάρει από τη Φρανκφούρτη τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώθηκε στα 94,3 δισ. ευρώ, από 97,5 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο. Σημειώθηκε, δηλαδή, μια μείωση της τάξης του 3,3%, η οποία μπορεί να μην είναι σημαντική σε απόλυτους αριθμούς, θεωρείται και είναι κρίσιμη, όμως, από σημειολογικής άποψης. Κι αυτό, γιατί αποδεικνύει εμπράκτως δύο πράγματα και συγκεκριμένα ότι:

α) οι ελληνικές τράπεζες ανέκοψαν εκούσες άκουσες το δανεισμό από την ΕΚΤ. Δηλαδή, το πιθανότερο είναι ότι η ροή φτηνών ευρώ έπαψε να είναι το ίδιο εύκολη όσο πριν, γεγονός το οποίο ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τη διοίκηση της ΕΚΤ εδώ και καιρό, ενώ β) ξεκίνησαν ενδεχομένως να αποπληρώνουν, αργά αλλά σταθερά, ένα μικρό μέρος των δανεικών τους και πάλι σύμφωνα με όσα είχαν προσυμφωνηθεί. Ως γνωστόν, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών οργανισμών ότι θα πρέπει να συντάξουν και να καταθέσουν ένα σχέδιο απεξάρτησης από τη δική της φτηνή ρευστότητα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν να επιστρέφουν τα δανεικά που έχουν πάρει. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η

διαδικασία αυτή, η οποία μάλιστα έχει ονομαστεί «τραπεζικό μνημόνιο», έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Το κακό είναι ότι η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω ενός εξαιρετικά αρνητικού κλίματος. Διότι, το γεγονός ότι τα spreads των 10ετών ομολόγων, χτες, έσπασαν το φράγμα και των 1.200 μονάδων βάσης δεν επιτρέπει σε κανέναν να αισιοδοξεί ότι σύντομα η χώρα θα επιστρέψει στις... ελεύθερες αγορές κεφαλαίου. Οπότε, όσο αργεί αυτή η επιστροφή και όσο αυξάνονται τα spreads, τόσο θα καθίσταται δυσκολότερη η πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές άντλησης ρευστότητας. Οπερ σημαίνει ότι η «εξίσωση» γίνεται ακόμη δυσκολότερη... ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

«Μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόµατα Στο µέλλον θα παρέχονται µε εισοδηµατικά κριτήρια • Στόχος η εξοικονόµηση 500 εκατ. ευρώ για το επόµενο έτος ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012 μέσω της καθιέρωσης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα σχεδιάζει η κυβέρνηση -με τη δραστική μείωση των δικαιούχων.

Μ

άλιστα, εντός του καλοκαιριού αναµένεται να υπάρξει σχετική µελέτη µε στόχο τα κοινωνικά επιδόµατα να παρέχονται στους πραγµατικούς δικαιούχους. Πρόκειται για τα επιδόµατα ανεργίας, πολυτεκνικό, φοιτητικό, επίδοµα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες µητέρες, εστίας, αλλά και το ΕΚΑΣ κ.ά. Οι δικαιούχοι των επιδοµάτων θα προκύπτουν, αφού συνυπολογιστεί το εισόδηµα που δηλώνουν στην εφορία, αλλά και τα τεκµήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, σπίτια κ.ά.). Επίσης, για τον πληρέστερο έλεγχο η κυβέρνηση θα δηµιουργήσει ενιαίο φορέα παροχής κοινωνικών παροχών, προκειµένου, όπως σηµειώνουν στο οικονοµικό επιτελείο, να επιτευχθεί καλύτερη στόχευση και να ενισχύονται οι κοινωνικές οµάδες που έχουν πραγµατική ανάγκη. Η κυβέρνηση δεσµεύεται πως δε θα γίνουν αλλαγές σε αυτούς που έχουν ανάγκη τα επιδόµατα, αλλά το όλο θέµα θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και µε απογραφή δικαιούχων.

Ποιοι χάνουν Η καθιέρωση νέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων σχεδιάζεται ούτως ώστε η καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµά-

των (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.), καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση. Αυτό σηµαίνει ότι θα λαµβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, µετοχές, µερίσµατα, τόκους καταθέσεων κ.ά.), καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα) και, αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο, θα χάνει το επίδοµα ή την οποιαδήποτε µορφής παροχή από το κράτος. Κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολύτεκνους. Ενα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλά το εισόδηµα της συζύγου του ξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, τότε δε θα λαµβάνει το επίδοµα.

Τα όρια Σηµειώνεται πως, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 20122015, θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων, µε στόχο τη µείωση των επιδοµάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ ανά άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά). Από τη µείωση των κοινωνικών επιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ή 2,3 µε 4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσµευτεί για αύξηση των εσόδων κατά 4,5

Κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδομάτων σε ανέργους και πολύτεκνους

δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών που φτάνει το επίπεδο των 3 δισ. ευρώ από τώρα µέχρι και το 2015. Σύµφωνα µε το υπουργείο Εργασίας, τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περιορισµό της ιατροφαρµακευτικής σπατάλης, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να προέλθουν από τον περιορισµό της ανασφάλιστης εργασίας.

Προσοχή, συνταξιούχοι! Στο µεταξύ, σε αναστολή της καταβολής των συντάξεων σε όσους δικαιούχους δεν έχουν απογραφεί θα προχωρήσει την 1η Μαΐου ο Οργανισµός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών. Οπως ανακοινώνει ο ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι θα µπορούν και αυτήν την εβδοµάδα να απογραφούν σε τράπεζα της επιλογής τους, συµπληρώνοντας τα ειδικά έντυπα που έχουν σταλεί από τον οργανισµό.

Μειώθηκε το έλλειµµα εµπορικού ισοζυγίου Σε ποσοστό 29,7% συρρικνώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2011, διαμορφούμενο στα 1,463 δισ. ευρώ, έναντι 2,082 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 2,644 δισ. ευρώ, έναντι 3,102 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση 14,8%. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 1,180 δισ. ευρώ, έναντι 1,019 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 15,8%.


OIKONOMIA

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

29

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ 1.700 1.600 1.500

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη άνοδο 1.427,49 (-2,83%)

1.437,28 (+0,69%)

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

1.399,69 (-2,62%)

1.431,33 (+2,26%)

1.425,57 (-0,40%)

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

EURODRIP (KO) ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ) S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ AXON HOLDING (ΚΟ) ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ ΔΙΑΣ FOLLI FOLLIE GROUP ΟΤΕ (ΚΟ) AEGEAN AIRLINES ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

1.400 1.300 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Οι µετοχές µε τη µεγαλύτερη πτώση

55,805

Μετοχές που δεν άλλαξαν

Χτεσινή Κεφαλαιοποίηση

56,007

Αξία συναλλαγών (σε εκατ. ευρώ)

Μετοχές με άνοδο

63

Μετοχές με πτώση

58

Αριθμός τεμαχίων

Μεταβολή τιµής στη συνεδρίαση

ALAPIS ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ) ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΙΔΕΝΟΡ JUMBO* (KO) ΜΕΤΚΑ (ΚΟ) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ) ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ) ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

η εικόνα του ΧΑ Συνολική Κεφαλαιοποίηση (σε δισ. ευρώ)

6,30% 3,76% 2,43% 2,13% 2,01% 1,59% 1,48% 1,01% 1,01% 0,95%

40 41,806 11,41 εκατ.

5,88% 3,62% 3,23% 2,95% 2,82% 2,50% 2,37% 2,34% 2,33% 2,13%

χρηματιστήριο αθηνών

Αρνητικό ρεκόρ τζίρου ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, αναλυτή της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Με αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2011 κύλησε η πρώτη μεταπασχαλινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Το ενδιαφέρον των «παικτών» καταγράφηκε ως περιορισμένο, ενώ οι τιμές υποχώρησαν. Αντίθετα, στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, αφού συνεχίζονται οι θετικές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Ο γενικός δείκτης τιμών στην Αθήνα έκλεισε χτες στις 1.425,57 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,40%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+2,01%), του ΟΤΕ (+1,01%) και της Εurobank (+0,88%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Βιοχάλκο (-3,62%), της Atebank (-2,13%), της Jumbo (-2,82%), της Πειραιώς (-

νομίσματα Για συναλλαγές µέχρι ισοτίµου ευρώ 10.000 (Ποσότητα νοµίσµατος ανά 1 ευρώ)

Οι επιµέρους κλαδικοί δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες Εμπόριο Κατασκευές και υλικά Μέσα ενημέρωσης Πετρέλαιο και αέριο Προσωπικά και οικιακά προϊόντα Πρώτες ύλες Ταξίδια και αναψυχή Τεχνολογία Τηλεπικοινωνίες Τράπεζες Τρόφιμα και ποτά Υγεία Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας Χημικά Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

1,80%), της Motor Oil (-1,67%), ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,30%. Από το σύνολο των τίτλων 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 58 πτωτικά και 40 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 41,806 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 55,805 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών

1.557,12 3.594,09 1.875,07 2.385,63 756,53 2.731,33 3.002,78 2.506,79 2.527,47 571,22 2.196,55 1.060,24 6.761,45 414,92 3.128,69 7.594,78 1.834,69

Τρέχουσα

+1,72% -2,06% +1,49% +0,42% αμετάβλητος -0,16% -0,78% -0,37% -1,36% +0,38% +1,01% -0,60% -0,30% -4,10% +0,17% +0,49% -0,88%

παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: Τράπεζα Πειραιώς με 2.244.003 τεμάχια, Εθνική με 1.717.215 τεμάχια, Alpha Bank με 862.371 τεμάχια και Eurobank με 834.022 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών: Εθνική Τράπεζα με 9,238 εκατ. ευρώ, Coca Cola 3E με 7,449 εκατ., ΟΠΑΠ με 3,881 εκατ. και Alpha Bank με 3,175 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Υψηλότερη Χαµηλότερη

1,4617

1,4836

1,4325

ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ

0,88715

0,90046

0,86941

ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ

7,4566

7,5684

7,3075

ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

8,9257

9,0596

8,7472

ΓΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

119,43

121,22

117,04

ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

1,283

1,3022

1,2573

7,78

7,8967

7,6244

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

1,3929

1,4138

1,365

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

1,3591

1,3795

1,3319

ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

τα μέταλλα (Τιµές συµβολαίων σε δολάρια ανά ουγκιά)

Χρυσός Ασήµι

1.500,70 45.18


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

30

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΜΕΤΟΧΕΣ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ∆ιακύµανση ΔιαφοκλεισίΜετα- 52 εβδοµάδων ρά από ματος βολή χτες σε Κατώ- Ανώσε % ευρώ τατη τατη ευρώ

Μετοχές

Τιμή ΔιαφοκλεισίΜεταρά από ματος βολή χτες σε σε % ευρώ ευρώ

∆ιακύµανση 52 εβδοµάδων Κατώτατη

Ανώτατη

ΕΛΙΝΟΪΛ

1.29

-

0.00%

1.17

2.07

LOGISMOS

0.75

-

0.00%

0.36

0.82

ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ 1.45

-

0.00%

1.45

2.40

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.46

-0.01

-2.13%

0.45

1.48

ΕΛΛ. ΒΙΟΜ. ΖΑΧΑΡΗΣ *

1.09

0.01

0.93%

0.52

1.35

MEVACO (ΚΟ)

0.94

-

0.00%

0.65

1.05

ΚΡΗΤΩΝ

1.09

-

0.00%

1.02

1.12

ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΚΑ)

3.99

-0.15

-3.62%

2.90

4.90

ΕΛΛ. ΚΑΛΩΔΙΑ (ΚΟ)

1.03

-

0.00%

0.84

1.58

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2.48

-

0.00%

2.06

2.73

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

2.23

-

0.00%

2.23

2.47

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2.47

-0.06

-2.37%

2.38

4.92

ΕΛΛΑΔΟΣ

32.82

-0.06

-0.18% 27.89

42.06

MODA BAGNO (KO)

0.34

0.01

3.03%

0.30

0.52

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

0.00%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

3.26

-

2.54

4.90

ΕΛΤΟΝ

0.60

-0.01

-1.64%

0.40

0.64

NEWSPHONE HELLAS

0.40

0.02

5.26%

0.34

0.60

ΑΕΓΕΚ (ΚO)

0.17

-0.01

-5.56%

0.17

0.72

11.01

0.01

0.09% 10.15

13.87

ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.

1.54

-

0.00%

1.37

2.60

NEXANS HELLAS (ΚΟ)

2.60

0.03

1.17%

2.09

2.96

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ

0.44

-

0.00%

0.40

0.91

ΕΘΝΙΚΗ

5.33

-0.07

-1.30%

5.24

10.56

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (ΚΟ) *

0.44

0.04

10.00%

0.30

0.54

PASAL DEVELOPMENT

0.33

-0.01

-2.94%

0.32

0.77

ΑΡΙΣΤΟΒ. Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (ΚΟ)

0.26

-

0.00%

0.26

0.55

ΕΛΒΑΛ (ΚΑ)

1.29

-

0.00%

0.85

1.57

ΕΤΕΜ

0.48

-

0.00%

0.31

0.70

PROFILE Α.Ε.Β.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

0.46

-

0.00%

0.41

0.84

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

0.08

-

0.00%

0.08

0.67

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

3.04

0.06

2.01%

2.70

4.08

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (ΚΟ)

0.52

0.01

1.96%

0.47

0.63

PROTON BANK

0.56

-0.01

-1.75%

0.56

1.43

ΑΤΤΙΚΑΤ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.32

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

7.19

0.05

0.70%

5.35

8.10

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

3.26

-0.02

-0.61%

2.78

3.52

Q&R (KO)

0.49

-0.01

-2.00%

0.36

0.80

ΒΑΡΑΓΚΗΣ (ΚΟ)

0.54

-

0.00%

0.49

0.69

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΚΟ)

5.00

-0.12

-2.34%

4.19

7.10

Κ.Λ.Μ ΑΕ

0.78

0.03

4.00%

0.68

1.34

REDS Α.Ε

0.95

0.06

6.74%

0.58

1.09

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε (ΚΑ)

0.13

-

0.00%

0.10

0.20

ΕΥΑΘ Α.Ε (ΚΟ)

4.73

0.03

0.64%

3.49

5.23

ΙΑΣΩ (ΚΟ)

1.30

0.02

1.56%

1.17

2.76

SPACE HELLAS (KO)

1.33

0.03

2.31%

1.24

1.56

Δ.Ο.Λ. (ΚΟ)

0.23

-0.01

-4.17%

0.23

1.30

ΕΥΔΑΠ

5.28

-

0.00%

4.11

6.24

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΟ)

0.42

-0.01

-2.33%

0.42

1.06

SPRIDER

0.58

0.02

3.57%

0.52

1.89

ΔΙΕΚΑΤ (ΚΟ)

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΙΚΤΙΝΟΣ-ΕΛΛΑΣ

0.76

-

0.00%

0.43

0.88

ΕΔΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.15

ΙΛΥΔΑ

0.40

-

0.00%

0.26

1.30

ΑΘΗΝΑ (ΚΟ)

0.23

-

0.00%

0.21

0.62

ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ (ΚΟ)

0.04

-

0.00%

0.04

0.18

ΕΛΒΙΕΜΕΚ (ΚΟ)

3.70

-

0.00%

3.70

3.70

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΚΟ)

0.76

-

0.00%

0.27

1.49

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε0.07

-

0.00%

0.07

0.16

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΚΟ)

0.08

-

0.00%

0.08

0.10

ΕΜΠΟΡ. ΔΕΣΜΟΣ (ΠΟ)

0.14

-

0.00%

0.14

0.14

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ* (ΚΟ)

0.23

-

0.00%

0.18

1.66

ΙΠΠΟΤΟΥΡ (Κ)

0.81

-

0.00%

0.81

1.30

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ΚΑ)

0.14

-

0.00%

0.12

0.24

ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΚO)

0.09

-

0.00%

0.09

0.27

ΜΑΞΙΜ-ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ

0.10

-

0.00%

0.10

0.10

ΜΑΙΛΛΗΣ

0.15

0.01

7.14%

0.14

0.29

ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

0.29

-

0.00%

0.22

0.37

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΚΟ)

0.24

-

0.00%

0.22

0.76

ΜΗΧΑΝΙΚΗ (ΠΟ)

0.17

-

0.00%

0.17

0.60

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (ΚΟ)

2.69

-0.12

-4.27%

2.59

3.53

ΝΑΥΤ. ΕΤ. ΛΕΣΒΟΥ (ΚΟ)

0.15

-

0.00%

0.15

4.74

ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε

0.27

-

0.00%

0.19

0.99

ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

0.36

-

0.00%

0.33

2.65

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΚΟ)

0.39

-

0.00%

0.39

0.39

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ (ΠΟ)

0.54

-

0.00%

0.54

0.54

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (ΚΟ)

2.00

-

0.00%

1.43

4.25

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.31

-

0.00%

0.23

0.62

UNITED TEXTILES

0.05

-

0.00%

0.05

0.05

SARANTIS ΔΕΗ

ΙΝΤΡΑΛΟΤ (ΚΟ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

2.28

-0.02

-0.87%

2.18

3.45

12.99

0.19

1.48%

3.70

15.25

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΚΟ)

3.87

-0.01

-0.26%

3.87

5.20

ΙΝΤΕΑΛ (Κ)

0.69

0.01

1.47%

0.36

1.21

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.18

-

0.00%

0.18

0.50

ΜΕΤΚΑ (ΚΟ)

9.36

-0.24

-2.50%

7.75

11.05

ΙΝΤΡΑΚΑΤ

0.87

0.03

3.57%

0.53

1.66

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-90)

2.50

-0.18

-6.72%

1.92

4.03

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ

8.85

-0.15

-1.67%

6.85

9.40

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΟ)

0.75

-

0.00%

0.53

0.91

ΑΝΕΚ (ΠΜΨ-96)

0.63

-0.07 -10.00%

0.63

2.40

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΚΟ)

5.26

-

0.00%

3.84

6.10

ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε

1.90

-0.01

-0.52%

1.19

1.99

ΒΑΡΔΑΣ

1.10

-

0.00%

0.66

1.56

ΝΗΡΕΥΣ

0.62

-

0.00%

0.48

0.88

ΚΕΚΡΟΨ (ΚΟ)

2.12

0.06

2.91%

1.67

4.46

ΒΙΟΤΕΡ (ΚΟ)

0.16

0.01

6.67%

0.10

0.80

ΟΛΘ

14.09

-0.31

-2.15% 10.07

16.28

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 0.43

-

0.00%

0.27

0.46

ΒΙΣ (ΚΟ)

0.75

-

0.00%

0.68

1.14

ΟΛΠ

15.19

-0.24

-1.56% 10.48

16.80

ΚΟΡΡΕΣ A.E

4.10

-0.08

-1.91%

4.00

5.65

ΓΕΚΕ (ΚΟ)

7.28

-

0.00%

7.08

8.16

ΟΠΑΠ

14.75

-0.21

-1.40% 10.21

16.72

ΚΡΕ.ΚΑ ΑΕ

0.50

-

0.00%

0.41

0.94

ΓΕΝΙΚΗ

1.28

0.01

0.79%

1.18

7.39

ΟΤΕ (ΚΟ)

7.98

0.08

1.01%

5.20

8.48

ΚΡΙ-ΚΡΙ

0.82

-0.03

-3.53%

0.69

1.05

ΓΕΝ. ΕΜΠ. ΒΙΟΜ. (Κ)

0.27

-

0.00%

0.18

0.36

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

1.09

-0.02

-1.80%

1.09

3.02

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

0.35

-

0.00%

0.35

0.66

ΕΛΛ. ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

0.30

-

0.00%

0.26

0.40

ΠΛΑΙΣΙΟ (ΚΟ)

4.57

-

0.00%

4.25

5.05

ΚΥΛ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

1.08

-

0.00%

1.08

3.00

ΗΡΑΚΛΗΣ (ΚΟ)

4.36

-0.08

-1.80%

4.32

5.58

1.97

3.60

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ (ΚΟ)

0.54

0.04

8.00%

0.37

0.92

ΖΑΜΠΑ

5.89

-

0.00%

5.89

9.77

FOLLI FOLLIE GROUP

ΣΙΔΕΝΟΡ

2.63

-0.08

-2.95%

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (ΚΟ)

0.33

-

0.00%

0.31

0.99

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Κ)

0.51

0.02

4.08%

0.49

0.62

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ

0.23

-

0.00%

0.20

0.66

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

2.88

-0.04

-1.37%

2.39

4.79

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (Π)

0.40

-

0.00%

0.39

0.52

ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (ΠΟ)

0.35

-

0.00%

0.34

0.69

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

17.78

0.04

0.23% 13.96

20.10

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ

0.55

0.02

3.77%

0.30

0.82

ΛΑΜΨΑ

ΤΙΤΑΝ (ΠΟ)

9.35

-0.22

-2.30%

13.00

ΜΙΝΕΡΒΑ

1.25

-

0.00%

0.99

1.41

ΛΑΝΑΚΑΜ (Κ)

8.70

18.91

-0.09

0.57

-

-0.47% 14.91 0.00%

0.44

19.99 0.75

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

2.34

0.01

0.43%

2.27

3.61

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

0.58

-

0.00%

0.55

1.35

ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

ΥΓΕΙΑ

0.43

-0.02

-4.44%

0.43

1.14

ΜΠ. ΒΩΒΟΣ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

0.60

-0.02

-3.23%

0.59

3.60

ΜΟΧΛΟΣ (ΚΟ)

0.10

-

0.00%

0.09

0.15

ΦΟΥΡΛΗΣ HOLDING (Κ)

5.80

0.21

3.76%

4.80

8.23

ΜΠΗΤΡΟΣ HOLDING (ΚΟ)

0.34

-0.01

-2.86%

0.34

0.76

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Κ)

0.09

-

0.00%

0.09

0.17

AEGEAN AIRLINES

2.01

0.02

1.01%

1.91

3.12

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ

0.94

-

0.00%

0.62

1.11

ΜΠΟΥΤΑΡΗ (Π)

0.50

-

0.00%

0.40

0.50

ALAPIS

0.16

-0.01

-5.88%

0.15

2.56

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ (ΚΟ)*

1.75

0.01

0.57%

1.21

1.87

ΜΟΥΖΑΚΗΣ (ΚΑ)

0.29

-

0.00%

0.20

0.38

ALPHA BANK

3.65

-0.01

-0.27%

3.30

6.30

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΚΟ)

0.31

-

0.00%

0.31

0.53

ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔ. ΔΙΑΤΡ.

0.21

-

0.00%

0.20

0.38

AUTOHELLAS (ΚΟ)

1.70

-

0.00%

1.30

1.93

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

0.40

-

0.00%

0.33

0.82

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (ΚΟ)

0.19

0.01

5.56%

0.18

0.29

18.91

-0.07

-0.37% 16.74

ΠΑΙΡΗΣ (ΚΟ)

0.38

-

0.00%

0.35

0.80

ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ

0.11

-

0.00%

0.10

0.21

EUROBANK ERGASIAS

3.45

0.03

0.88%

3.25

6.70

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (ΚΟ)

0.65

-

0.00%

0.44

1.15

ΔΑΝΕ #

1.08

-

0.00%

1.08

1.08

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

0.16

-

0.00%

0.16

1.70

EUROBANK PROPERTIES

5.90

-0.10

-1.67%

5.06

6.95

TRASTOR Α.Ε.Ε.Α.Π.

0.76

0.01

1.33%

0.69

1.14

ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (ΚΟ)

0.30

-

0.00%

0.26

0.46

ΣΑΟΣ ΦΕΡΡΥΣ

0.78

-

0.00%

0.78

0.78

F.G EUROPE A.E (Κ)

0.59

0.01

1.72%

0.46

0.98

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

2.50

-

0.00%

2.42

3.43

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDING (ΚO)

0.08

-

0.00%

0.07

0.21

ΣΙΔΜΑ

0.80

-

0.00%

0.69

1.20

FRIGOGLASS (ΚΟ)

11.50

0.01

0.09%

8.30

11.79

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

0.52

0.01

1.96%

0.44

0.63

AVENIR

0.25

-

0.00%

0.19

1.47

ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΟ)

0.21

-

0.00%

0.17

0.79

QUEST HOLDINGS

1.25

0.02

1.63%

0.87

1.65

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

3.00

-

0.00%

3.00

4.20

CPI*

0.41

-

0.00%

0.17

0.50

ΤΕΞΑΠΡΕΤ *

0.08

-

0.00%

0.08

0.15

J & P ΑΒΑΞ (KO)

1.06

0.01

0.95%

1.02

1.91

ΡΕΒΟΪΛ ΑΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

0.78

-

0.00%

0.65

0.98

FIERATEX ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ

0.18

-

0.00%

0.12

0.24

ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ (ΚΟ)

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

JUMBO* (KO)

5.17

-0.15

-2.82%

4.50

6.19

ΡΙΛΚΕΝ

2.38

-

0.00%

2.24

3.53

IMPERIO - ΑΡΓΩ ΓΚΡΟΥΠ (KO)

0.26

0.02

8.33%

0.20

0.51

ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε.

0.12

-

0.00%

0.12

0.12

LAMDA-DEVELOPMENT

3.50

-

0.00%

3.39

4.19

ΣΕΛΜΑΝ (ΚΜΨ)

0.28

-

0.00%

0.28

0.51

INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

0.13

-

0.00%

0.13

0.45

ALTEC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.05

-

0.00%

0.05

0.16

LAVIPHARM (KO)

0.42

-0.02

-4.55%

0.39

0.88

ΣΕΛΟΝΤΑ

0.53

0.01

1.92%

0.44

0.87

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

0.56

-

0.00%

0.56

1.35

ALTIUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.07

-

0.00%

1.07

1.07

MARFIN INVESTMENT GROUP

0.72

-

0.00%

0.58

1.35

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.61

-0.04

-2.42%

1.30

1.85

MEDICON

2.35

-

0.00%

1.71

3.45

BETANET

0.06

-

0.00%

0.06

0.06

MARFIN POPULAR BANK

0.83

-

0.00%

0.82

1.59

ΣΩΛΗΝ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΚΟ)

0.90

-

0.00%

0.62

1.22

PAPERPACK-ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ

0.19

0.01

5.56%

0.14

1.20

COMPUCON

0.07

-

0.00%

0.06

0.13

S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε

4.63

0.11

2.43%

3.39

5.04

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

3.18

0.03

0.95%

2.70

4.40

PC SYSTEMS (KO)

0.12

-0.01

-7.69%

0.10

0.27

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ

1.41

-

0.00%

0.51

1.53

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

0.35

-

0.00%

0.35

0.68

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (ΚΟ)

1.31

-0.03

-2.24%

1.08

2.15

SPIDER (ΚΟ)

0.17

-

0.00%

0.12

0.25

FASHION BOX ΕΛΛΑΣ

1.50

-

0.00%

1.09

1.50

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ (ΚΑ)

0.39

-

0.00%

0.29

0.50

Τ BANK

0.16

-

0.00%

0.16

0.55

HELLAS ONLINE

0.65

-

0.00%

0.40

0.98

COCA-COLA

22.09

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ALPHA ETF FTSE Athex 20

6.55

0.06

NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α. 14.94 NBGAM ETF GR. & TUR. 30 - Μετοχικό 7.93

0.92%

6.27

9.30

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

0.77

-

0.00%

0.73

1.13

UNIBIOS HOLDING (KO)

0.07

-

0.00%

0.07

0.16

INTERINVEST

1.12

-

0.00%

0.62

1.18

-

0.00% 14.10

18.86

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΚΟ)

1.17

-0.01

-0.85%

0.81

1.69

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.Ε.

0.12

0.01

9.09%

0.10

1.18

MICROLAND (KO)

0.64

-

0.00%

0.64

0.64

-

0.00%

ΧΑΛΚΟΡ (ΚΑ)

0.72

0.02

2.86%

0.55

1.04

NUTRIART

0.15

-

0.00%

0.14

0.35

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ (ΚΟ)

0.82

-

0.00%

0.66

0.96

OLYMPIC CATERING (ΚΟ)

0.39

-

0.00%

0.37

1.47 0.20

0

0

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚ. ΣΠΥΡΟΥ

0.63

-

0.00%

0.50

0.74

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

0.56

-

0.00%

0.55

1.02

ΑΝΕΚ (ΚΜΨ)

0.18

-

0.00%

0.18

0.50

RIDENCO

0.05

-

0.00%

0.05

ΑΙΟΛΙΚΗ

1.83

0.08

4.57%

1.62

1.91

ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

1.05

-

0.00%

0.84

1.26

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

7.60

-

0.00%

6.94

7.80

SATO A.E

0.10

-0.01

-9.09%

0.10

0.27

ΑΚΡΙΤΑΣ (ΚΟ)

0.53

-

0.00%

0.49

0.94

ALSINCO

0.52

-

0.00%

0.33

0.93

ATTICA HOLDINGS

0.48

-0.03

-5.88%

0.48

1.57

YALCO-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

0.26

-

0.00%

0.26

0.47

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

0.62

-

0.00%

0.46

0.86

AS COMPANY

0.34

-

0.00%

0.32

0.66

VIVERE A.E

ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ)

0.45

0.01

2.27%

0.32

0.78

ASTIR PALACE (KO)

2.18

-0.06

-2.68%

1.89

2.91

CROWN HELLAS CAN

ΑΤΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΚΟ)

0.58

-

0.00%

0.51

1.66

AXON HOLDING (ΚΟ)

0.96

0.02

2.13%

0.40

1.02

ATTICA BANK

0.86

-0.01

-1.15%

0.81

1.46

AUDIOVISUAL

0.42

-

0.00%

0.31

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (ΚΑ)

0.31

-

0.00%

0.21

0.53

BYTE (ΚΟ)

0.55

0.01

1.85%

ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

0.40

0.01

2.56%

0.34

0.74

CENTRIC MULTIMEDIA

0.37

0.01

2.78%

ΒΑΡΔΑΣ

1.10

-

0.00%

0.66

1.56

CRETA FARM (KO)

1.94

-0.06

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

1.38

-

0.00%

0.96

1.57

CYCLON ΕΛΛΑΣ

0.50

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 0.34

0.02

6.25%

0.28

0.52

DIONIC (ΚO)

0.79

-

0.92

-

0.00%

0.22

0.94

13.50

-

0.00%

7.46

13.52

ELBISCO HOLDING

0.61

-

0.00%

0.30

0.65

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

1.21

-0.02

-1.63%

0.36

0.69

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔ.

14.00

0.33

0.74

ΚΑΡΕΛΙΑΣ

69.20

-3.00%

1.64

5.74

Π. Γ. ΝΙΚΑΣ (ΚΑ)

1.18

-0.03

-

0.00%

0.37

0.61

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΚΟ)

11.70

-0.01

-1.25%

0.19

0.80

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ (ΠΟ)

6.50

0.00%

0.48

0.96

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΩΡΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΣΥΜ/ΧΕΣ ΚΕΦ. & ΕΠΕΝ/ΣΕΩΝ

0.09

0.74

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

0.13

1.20

3.82

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (KΟ)

0.04

-

-

0.00% 12.60

14.00

ΚΛΩΝΑΤΕΞ HOLD. (ΠΟ)

0.08

-

0.00% 54.90

74.00

ΕΛΦΙΚΟ (ΚΟ)

0.34

-2.48%

0.96

1.54

-

0.00% 11.07

17.38

-

0.00%

3.97

7.69

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΟ)

5.89

-

0.00%

5.27

7.80

EUROBROKERS

0.65

ΔΙΑΣ

0.64

0.01

1.59%

0.52

0.96

EURODRIP (KO)

1.35

0.08

6.30%

0.55

1.35

EPSILON NET

0.61

-

0.00%

0.54

1.70

ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1.55

0.09

6.16%

1.19

1.92

EUROMEDICA

0.95

-0.09

-8.65%

0.88

3.95

MEDITERRA

1.75

-

0.00%

1.70

2.16

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΟ)

0.80

0.01

1.27%

0.75

1.35

F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (ΚΟ)

0.41

0.03

7.89%

0.34

0.78

ENVITEC

2.47

-

0.00%

1.62

2.50

ΔΟΥΡΟΣ (ΚΟ)

0.79

0.03

3.95%

0.70

1.27

FORTHNET (KO)

0.44

-

0.00%

0.36

0.91

DIVERSA

2.86

-

0.00%

0

0

ΔΡΟΜΕΑΣ (ΚΟ)

0.31

-

0.00%

0.30

0.55

MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP

6.25

-

0.00%

3.60

6.93

DOPPLER

2.20

-

0.00%

2.20

2.62

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΚΟ)

0.40

0.01

2.56%

0.33

0.58

MIG REAL ESTATE

3.24

-

0.00%

2.85

4.36

EUROXX

3.30

-

0.00%

2.88

4.03

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΗ

0.50

-

0.00%

0.50

1.35

FLEXOPACK

8.57

0.07

0.82%

7.44

8.83

FOODLINK

7.00

-

0.00%

4.02

8.94

ΕΚΤΕΡ (ΚΟ)

0.57

-

0.00%

0.52

0.84

INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (ΚΟ)

1.03

-

0.00%

0.90

1.25

ENTERSOFT

1.26

-

0.00%

1.26

1.40

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

0.80

-0.02

-2.44%

0.65

1.02

INTERTECH (ΚΟ)

0.63

-

0.00%

0.54

0.80

ALPHA TRUST

0.89

-

0.00%

0.79

1.01

ΕΛΒΕ

0.46

0.01

2.22%

0.43

1.04

INTRACOM HOLDINGS

0.39

-

0.00%

0.38

0.85

PERFORMANCE TECHNOLOGIES

2.52

-

0.00%

2.52

2.52

ΕΛΓΕΚΑ (ΚΟ)

0.60

-

0.00%

0.55

0.96

KLEEMANN (ΚΟ)

1.27

-0.06

-4.51%

1.09

1.97

VIDAVO

3.65

-

0.00%

3.40

3.96

0.00%

0.08

-0.03 -18.75%

-

0.13

0.32 0.80

0.00%

0.04

0.08

-

0.00%

0.05

0.11

-

0.00%

0.21

0.76

ΥΠΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ: ΑΛΥΣΙΔΑ, ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΟΥ ΗOLDING (Π), ΛΑΝ-ΝΕΤ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

31

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 21/4/2011 ΤΙΤΛΟΙ

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ Α/Κ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ALLIANZ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ GENIKI ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛ/ΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. ATE ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛ.ΕΣΩΤ. CITI FUND ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΗΣ EIΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROBOND ΟΜ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND EUROBANK EFG I (LF) GREEK GOVERNMENT BOND FUND INTERAMERICAN ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. INTERNATIONAL ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤ. MILLENNIUM VALUE PLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. PROBANK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΣ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤ. PROTON ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO EΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLICO ΔΟΛΑΡΙΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΕΥΡΩΠ.ΕΤΑΙΡ.ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA ΕΥΡΩΠ.ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΜ.ΕΞ. ALPHA GLOBAL ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙAKO ΕΞ. ALPHA ΑΝΩ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE100 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BANCASSURANCE EE101 ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA BEST OF STRATEGIES ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND ΟΜ.ΕΞ. ΑΤΕ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ USD BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ EUROBOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ DELTA SKY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA SMART ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA BONUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ DELTA FASMA ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ (USD) - ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBG EMERGING EUROBOND - CLASS A (EUR) NBG EMERGING EUROBOND - CLASS B (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS Α (EUR) NBG INCOME PLUS - CLASS B (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS A (EUR) NBG STRATEGIC BOND - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ YIELDPLUS (ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣΟΔ.(ΟΜΟΛ.ΕΞΩΤ.) EUROBANK CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN DOUBLE CLICK ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ EΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ALL WEATHER ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK GLOBAL BOND ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK WIN-WIN ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN EUR EUROBANK EFG (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR EUROBANK EFG I (LF) ABSOLUTE RETURN II EUR ΚΥΠΡΟΥ DUAL STRATEGY ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ EURIBOR RETURN (EUR) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ LIBOR RETURN (USD) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. MARFIN EUROCREDIT ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦ. ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN BOND FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ EUROPLUS ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΜΕΤ.ΕΣΩΤ. ΜΕΣΑΙΑΣ & ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ALICO INDEX FUND FTSE20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤ.ΜΕΤ.ΕΣ. ALLIANZ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ATHENS INDEX FUND ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA TRUST ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. ALPHA TRUST ΝΕΩΝ ΕΠΙΧ.ΜΕΤΟΧ.ΕΣ. ALPHA TRUST NEW STRATEGY ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. CITI FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΜΕΣΑΙΑΣ-ΜΙΚΡΗΣ Κ/ΣΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA MARATHON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ SMALL CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. ΔΗΛΟΣ BLUE CHIPS ΔΗΛΟΣ TOP-30 NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG HELLENIC ALLSTARS - CLASS B (EUR) ΕΡΜΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞ.(ΜΕΤ.ΕΣΩΤ.) EUROBANK GREEK EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΜΕΤ. ΕΣ. INTERAMERICAN ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ANAΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY-GREEK EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-INSTITUTIONAL PORT EUR EUROBANK EFG (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - FLEXI STYLE GREECE INTERNATIONAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL EΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤ.ΕΣ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΣ. MARFIN ΟΛΥΜΠΙΑ METOXIKO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN ΑΘΗΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ING Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΔΥΝΑΜ.ΕΠΙΧ. ΜΕΤ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. PROBANK ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ MILLENNIUM BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣ. MILLENNIUM MID- CAP ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

20,985,667.00 17,875,666.27 91,272,001.95 11,078,259.24 265,753,438.78 19,637,075.86 12,542,793.21 6,268,807.36 7,330,660.01 96,846,721.05 35,183,627.80 4,147,791.14 9,285,188.88 1,107,171.92 135,521,198.02 8,457,065.89 7,450,986.93 4,507,205.85 7,731,567.89 6,572,720.03 22,351,474.72 9,777,726.71 2,932,824.44 80,213,983.10 28,135,935.10 2,299,269.17 124,451,868.77 27,718,333.56 6,315,792.56 24,639,881.76 25,650,075.08 10,786,506.80 22,181,936.34 6,051,813.87 11,404,106.27 19,619,502.59 34,019,818.31 305,509,908.29 6,212,147.26 25,900,814.36 34,431,463.40 106,010,813.25 45,293,285.48 12,982,874.24 451,115.49 6,324,406.71 1,024,937.06 12,030,301.37 978,219.13 1,359,395.01 12,506,976.65 2,283,425.74 1,840,198.82 111,000,992.61 53,035,725.02 12,816,487.60 47,832,264.37 71,420,726.22 49,792,714.98 10,625,990.91 42,579,617.50 798,908.39 19,360,990.84 5,711,633.51 2,828,165.17 380,058.36 8,094,314.74 23,952,207.09 20,118,049.97 2,879,691.36 3,714,969.59 2,726,039.21 ΜΕΤΟΧΙΚΑ Α/Κ 5,763,267.22 3,377,597.86 23,272,565.86 28,870,146.50 11,640,507.18 11,381,798.66 262,107,383.75 14,991,603.73 15,560,041.96 37,211,105.80 33,465,556.30 37,001,482.40 25,240,890.05 10,127,780.79 58,445,932.58 1,781,772.43 9,442,095.32 745,308.03 56,294,621.21 120,390,455.94 19,146,372.94 4,177,766.88 134,612.50 10,174,473.25 87,415,198.80 6,794,680.39 42,707,148.79 5,158,727.75 132,254,735.41 44,568,619.71 20,104,766.07 1,466,151.40 4,843,992.88 487,495.89 10,124,991.37 1,817,433.51 14,715,236.13 7,496,720.25 38,098,117.57 10,576,813.83 50,923,363.01 10,143,153.13 33,838,200.26 4,951,036.06 24,342,623.08 6,186,623.96 18,327,499.17 11,871,341.22 1,382,388.98 343,848.29 3,837,553.65

3.970 6.611 6.602 5.584 2.462 7.174 5.379 4.406 6.213 7.801 5.796 2.991 8.571 8.663 11.916 12.406 4.368 3.094 3.279 5.979 7.642 1.795 11.423

3.815 6.464 6.520 5.433 2.462 7.121 5.339 4.345 6.121 7.801 5.710 2.770 8.507 8.663 11.768 12.041 4.346 2.973 3.254 5.906 7.491 1.791 11.141

3.893 6.513 6.569 5.488 2.462 7.174 5.379 4.380 6.121 7.801 5.739 2.770 8.571 8.663 11.857 12.162 4.368 3.033 3.279 5.905 7.566 1.795 11.254

-1.36% -1.13% -1.29% -0.53% -0.92% -0.74% -1.01% -0.71% -0.94% -0.95% -1.65% -0.31% 0.06% 0.06% -0.45% -0.45% -0.38% -0.48% -1.21% -1.05% -0.11% -0.14% -1.27%

-8.24% -3.78% -5.06% -4.96% -6.81% -3.27% -3.87% 1.83% -4.74% -2.79% -8.27% -7.60% -4.29% -4.13% -5.37% -0.01% -2.26% -5.01% -4.17% -9.71% -1.75% -2.26% -7.27%

16.298 12.626 9.850 4.607 6.954 7.432 8.159 8.091 6.584 6.912 4.010 6.952 2.978 4.990 6.098 5.933 10.067 11.518 8.518 10.610 11.527 1,225.970 1,221.270 1,157.340 1,187.760 948.680 1,006.130 3.611 3.175 7.760 3.268 10.592 10.309 9.053 3.087 9.314 26.687 1.146 1.145 10.578 10.663 3.289 3.010 4.956 2.710 3.402 3.684 198.085 3.280

15.818 12.255 9.560 4.549 6.868 7.339 7.615 7.698 6.264 6.576 3.902 6.900 2.937 4.990 6.098 5.933 9.587 10.970 8.113 10.105 11.527 1,225.970 1,221.270 1,157.340 1,187.760 948.680 1,006.130 3.558 3.128 7.645 3.124 10.177 9.905 8.872 3.064 8.948 26.356 1.138 1.145 10.498 10.663 3.209 2.995 4.931 2.552 3.204 3.638 197.100 3.264

15.978 12.379 9.656 4.584 6.920 7.395 7.770 7.855 6.392 6.710 3.941 6.952 2.960 4.990 6.098 5.933 9.587 10.970 8.113 10.105 11.527 1,225.970 1,221.270 1,157.340 1,187.760 948.680 1,006.130 3.558 3.128 7.645 3.188 10.385 10.107 9.053 3.087 9.131 26.555 1.146 1.145 10.578 10.663 3.225 3.010 4.956 2.631 3.303 3.638 197.100 3.272

0.05% 0.17% -0.31% 0.18% 0.01% -0.01% 0.37% 0.43% 0.14% -1.37% 0.19% 0.03% -0.08% -0.62% 0.05% 0.15% -0.04% -0.25% 0.00% 0.00% -0.14% -0.11% -0.11% -0.03% -0.03% 0.10% 0.10% 0.12% 0.24% -0.34% 0.20% 0.34% 0.31% 0.36% -0.04% 0.30% -0.42% 0.03% 0.03% 0.07% 0.07% -0.53% 0.08% 0.18% 0.04% 0.06% -0.39% -0.12% 0.17%

-1.74% -0.71% -7.84% 0.18% -0.90% 0.01% -0.87% -1.44% -10.01% -7.86% 0.54% -0.90% -1.30% -5.44% 3.83% 2.40% 1.70% 1.05% 0.67% 0.70% 3.54% -0.72% -0.70% 0.68% 0.70% 0.30% 0.32% 0.34% 1.11% -2.20% -1.82% -1.74% -1.75% -1.89% -2.42% -2.21% -8.09% 1.98% 2.10% 2.56% 2.62% -0.22% 2.12% 2.07% 1.32% -0.14% -7.67% -2.37% 0.87%

2.006 6.651 3.641 14.373 2.753 5.907 9.435 5.561 10.446 6.559 29.095 11.839 4.983 1.611 4.048 0.937 0.996 5.001 1.441 6.636 1.171 14.946 742.460 743.750 12.821 4.927 7.586 2.417 18.435 4.254 0.349 0.384 1.206 1.226 2.938 1.729 2.160 1.551 9.134 1.753 33.126 0.617 7.032 0.587 6.530 2.455 1.482 1.655 0.829 2.101 7.025

1.873 6.271 3.433 13.552 2.633 5.650 9.248 5.451 10.239 6.474 28.239 11.490 4.836 1.557 4.008 0.928 0.972 4.878 1.426 6.569 1.159 14.946 742.460 743.750 12.323 4.736 7.510 2.393 18.070 4.169 0.345 0.380 1.194 1.226 2.770 1.630 2.149 1.543 8.863 1.701 32.239 0.605 6.894 0.566 6.290 2.430 1.397 1.545 0.821 2.000 6.687

1.911 6.335 3.468 13.689 2.660 5.708 9.341 5.506 10.342 6.526 28.525 11.606 4.885 1.557 4.048 0.937 0.982 4.927 1.441 6.636 1.171 14.946 742.460 743.750 12.448 4.783 7.586 2.417 18.252 4.212 0.349 0.384 1.206 1.226 2.798 1.646 2.160 1.551 9.044 1.736 32.239 0.605 6.894 0.577 6.418 2.455 1.412 1.577 0.825 2.021 6.755

1.93% 1.74% 2.13% 1.88% 1.88% 1.92% 1.55% 2.24% 1.83% 2.19% 1.53% 1.45% 0.30% 1.93% 1.48% 1.19% 1.83% 1.84% 1.72% 1.84% 1.64% 2.16% -2.03% -2.02% 1.89% 1.71% 1.68% 1.87% 1.68% 1.90% 1.66% 1.86% 1.64% 1.65% 1.77% 1.69% 1.92% 1.89% 1.98% 2.18% 1.74% 2.25% 1.91% 1.73% 2.10% 1.75% 1.91% 2.05% 1.87% 1.99% 2.02%

0.91% 6.77% -0.64% 5.68% 2.07% -0.64% 4.07% 1.23% 4.51% -2.26% 5.04% 5.46% 7.25% 5.33% 0.15% 6.31% 3.54% 1.81% 3.42% 1.96% 0.68% 1.01% -2.56% -2.55% 0.41% 5.16% -0.15% 2.21% -0.53% -0.87% -0.09% 1.75% 2.55% 2.80% 2.31% 4.71% 1.75% 2.02% -3.05% 3.42% 1.35% 0.70% 0.68% 3.44% 0.66% 2.02% 1.36% 0.81% -2.15% 0.56% 0.22%

ΤΙΤΛΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ALLIANZ MILLENNIUM E.M.E.A. ΜΕΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ENERGY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL BLUE CHIPS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA SELECT ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤ. ΕΞ. ALPHA TRUST EMERGING EUROPE ΜΕΤ.ΕΞ. ALPHA TRUST GLOBAL LEADERS ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΕ EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATTICA REAL ESTATE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΗΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ NBG GLOBAL EQUITY - CLASS Α (EUR) NBG GLOBAL EQUITY - CLASS B (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS A (EUR) NBG EUROPEAN ALLSTARS - CLASS B (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS A (EUR) NBG SOCIALLY RESPONSIBLE - CLASS B (EUR) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ EUROPEAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ EMERGING MARKETS OPPORTUN. ΜΕΤ.ΕΞ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ GLOBAL OPPORTUNITIES (ΜΕΤ. ΕΞ.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ AMERICAN OPPORTUNITIES ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK GLOBAL EQUITIES ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ EUROBANK EMERGING EUROPE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ. ΕΞ. INTERAMERICAN ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤ. ΕΞ. EUROBANK EFG (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY- GLOBAL EQUITIES FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFGI (LF) EQUITY- EMERGING EUROPE FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - TURKISH EQUITY FUND $ EUROBANK EFG I (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY - DYNAMIC ROMANIAN FUND EUROBANK EFG (LF) EQUITY-DYNAMIC POLISH FUND MILLENNIUM EUROZONE ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM AMERICA US ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞ. MILLENNIUM CHINA GROWTH ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN EQUITY ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN GLOBAL ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC AMERICAN EQUITY ΜΕΤ. ΕΞΩΤ. HSBC ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. HSBC ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤ.ΕΞΩΤ. ING Α/Κ GLOBAL ΜΕΤ.ΕΞ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ BALKAN FUND ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PIRAEUSINVEST EUROPEAN EQUITY FUND (EUR) Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΞΩΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ALICO ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΕΠΕΝΔ.ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ΑLPHA ΔΙΑΧΕΙΡ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. ΑΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ GENIKI ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERAMERICAN ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΣ. INTERNATIONAL ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΡΜΗΣ ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. MARFIN SMART CASH ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. HSBC ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣΩΤ. ING Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ Δ.Δ. ΕΣΩΤ. PROBANK ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΣ. MILLENNIUM ΒΡΑΧ/ΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤ.ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ.ΕΣ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΔΙΑΘ/ΜΩΝ ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ MONEY PLUS ΔΙΑΧ.ΔΙΑΘ. ΕΞ. EUROBANK DOLLAR PLUS ΔΙΑΧ. ΔΙΑΘ. ΕΞΩΤ. (USD) EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET-INCOME PLUS $ EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET- CASH FUND EUR EUROBANK EFG (LF) MONEY MARKET CASH FUND (PLN) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ AAAB ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ALLIANZ MIKTO ΕΣΩΤ.(UNIT LINKED) ΑLPHA ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑLPHA ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ALPHA TRUST EUROSTAR ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ INTERLIFE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΑΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΜΙΚΤΟ ΔΗΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΟΣ ΕΠΙΚ/ΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΔΗΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΛΟΣ ΠΕΤ ΟΤΕ ΜΙΚΤΟ ΕΣ. ΕΡΜΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΥΡΩΠ.ΠΙΣΤΗ EUROINVEST ΜΙΚΤΟ ΕΣ. INTERAMERICAN ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ HSBC ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ING Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. MARFIN GREEK VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ PROTON ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ N.P. INSURANCE ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤ. Τ.Τ. ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALICO ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ BETA GLOBAL MIKTO ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ALPHA GLOBAL ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ATE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤ. INTERNATIONAL ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ MARFIN EUROPEAN VALUE ΜΙΚΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ PRELIUM A (LF) TOTAL RETURN PRELIUM B (LF) TOTAL RETURN

Τιµή Τιµή Καθαρή Ενεργητικό ∆ιάθεσης Εξαγοράς Τιµή σε εκατ. ευρώ σε ευρώ σε ευρώ σε ευρώ

18,208,626.32 13.797 1,818,941.90 4.756 4,503,388.53 8.753 5,163,314.11 5.416 15,511,267.78 12.237 32,652,609.40 11.335 14,549,521.88 13.311 3,850,455.35 6.543 5,197,453.15 2.705 7,960,957.10 5.195 4,574,260.13 2.348 1,016,598.84 8.192 19,071,822.82 3.449 29,132,028.91 3.666 1,163,209.20 8.461 3,075,246.72 7.915 449,476.14 1,198.180 36,647,481.45 1,218.650 671,650.51 1,077.910 44,249,883.12 1,079.790 43,853.56 996.830 4,773,172.30 998.700 4,630,789.94 1.666 2,288,894.36 2.707 4,299,227.14 2.766 1,540,069.71 2.768 43,997,485.00 1.373 8,253,414.45 17.487 14,792,153.04 14.162 48,735,271.70 13.037 9,514,677.33 0.731 3,535,834.46 0.750 15,745,072.58 1.075 17,073,562.72 1.073 5,447,227.16 13.842 1,305,951.81 14.140 1,234,437.61 20.706 17,256.49 1.422 586,631.85 1.370 434,345.10 1.669 6,682,037.46 2.198 6,125,603.65 2.205 4,654,086.69 3.901 1,299,572.31 3.137 9,244,985.30 1.509 17,560,350.35 2.823 20,211,805.34 5.709 16,569,859.04 3.178 28,316,040.18 2.220 678,805.95 18.095 3,506,749.77 296.055 1,712,429.83 5.024 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ Α/Κ

Ηµερήσια Μεταβ. (%)

Μεταβ. (%) από 1/1/2011

13.008 4.484 8.373 5.308 11.994 11.110 13.047 6.351 2.625 5.143 2.324 7.990 3.414 3.629 8.376 7.915 1,198.180 1,218.650 1,077.910 1,079.790 996.830 998.700 1.602 2.602 2.672 2.661 1.360 17.313 13.881 12.779 0.724 0.750 1.064 1.073 13.704 14.140 20.499 1.422 1.370 1.669 2.051 2.058 3.641 2.954 1.464 2.747 5.556 3.093 2.177 17.428 290.250 4.974

13.140 4.530 8.457 5.362 12.115 11.223 13.179 6.415 2.652 5.195 2.348 8.071 3.449 3.666 8.461 7.915 1,198.180 1,218.650 1,077.910 1,079.790 996.830 998.700 1.618 2.628 2.699 2.688 1.373 17.487 14.022 12.908 0.731 0.750 1.075 1.073 13.842 14.140 20.706 1.422 1.369 1.669 2.093 2.010 3.716 3.045 1.494 2.747 5.556 3.093 2.177 17.784 290.250 4.999

-0.03% 0.42% 0.48% 0.52% 0.18% 0.65% 0.17% 0.23% 0.67% -0.22% 0.39% 0.51% 0.31% 0.57% 0.01% 0.95% 0.68% 0.68% 2.07% 2.06% 1.60% 1.60% 0.56% -2.38% 0.16% -0.13% 0.18% 0.18% 0.19% 0.16% 0.19% 0.19% 0.15% 0.16% 0.50% 0.51% 0.98% -0.71% -0.71% 0.24% 0.50% -0.06% 0.94% 0.42% 0.24% 0.05% 0.19% 1.09% 1.07% 0.52% 1.70% -0.11%

-3.32% -3.86% 0.12% -5.86% 0.36% -0.66% 3.24% 5.65% -2.34% -5.40% 4.33% -1.22% 1.38% 3.71% -0.51% -3.79% -2.28% -2.28% 3.62% 3.63% 4.09% 4.01% 2.55% -8.62% -1.98% -4.26% 0.48% 2.99% 0.22% 3.04% 0.97% 1.33% 4.16% 4.58% -3.43% -3.03% 5.32% 15.36% 14.99% 6.80% 3.27% -1.92% -0.93% -0.59% -3.48% -4.76% -3.96% 0.80% -3.46% -2.15% -0.97% -6.20%

12,933,965.63 17,856,347.65 6,332,863.47 205,088,998.06 6,519,004.85 1,798,600.54 4,627,604.85 45,685,714.10 2,567,702.09 42,950,741.62 89,896,217.41 183,841,492.39 3,729,714.34 10,289,505.02 13,363,583.55 230,362,262.93 6,603,030.50 280,874,585.89

6.559 12.942 5.830 11.511 7.059 3.681 5.535 7.776 6.233 3.322 3.988 1.977 4.817 5.399 5.443 3.700 8.690 2.446

6.415 12.685 5.772 11.511 7.059 3.663 5.479 7.729 6.187 3.322 3.949 1.977 4.793 5.399 5.443 3.681 8.349 2.446

6.546 12.814 5.830 11.511 7.059 3.678 5.535 7.768 6.218 3.322 3.968 1.977 4.817 5.399 5.443 3.700 8.519 2.446

0.02% 0.00% 0.01% -0.03% 0.00% 0.01% 0.01% 0.02% 0.05% 0.01% 0.01% 0.01% 0.01% 0.00% -0.07% 0.01% 0.00% 0.01%

0.71% 1.52% 1.23% 1.24% 1.39% 3.75% 0.92% 1.24% 1.04% 0.82% 1.33% 1.07% 0.86% 0.22% 1.17% 1.34% 1.71% 1.62%

42,036,569.11 27,810,266.18 25,939,805.74 19,612,477.76 1,178,272.00 ΜΙΚΤΑ Α/Κ

11.735 11.814 1.121 1.095 2.669

11.735 11.814 1.121 1.095 2.669

11.735 11.814 1.121 1.095 2.669

0.00% 0.00% 0.01% 0.05% 0.58%

0.23% 0.60% 0.52% 1.27% 1.55%

1,098,601.42 1,088,356.52 10,699,675.88 36,782,641.43 55,350,871.63 19,388,150.96 9,175,087.23 4,788,399.81 5,312,132.05 526,525,340.25 26,791,926.33 3,799,415.26 52,244,898.02 26,875,516.51 11,644,493.41 8,693,049.38 8,796,133.05 19,508,196.75 2,749,667.52 28,868,287.96 6,475,739.28 19,083,113.65 10,987,703.03 11,223,675.75 724,302.73 922,937.58 9,976,670.14 2,785,033.20 2,357,689.66 754,593.66 13,155,477.71 1,838,654.82

3.892 8.527 8.875 6.343 6.786 9.167 8.889 8.051 8.238 3.596 2.954 4.918 10.793 4.824 9.259 8.552 2.950 5.639 1.512 12.316 4.340 8.248 2.386 2.426 6.096 6.194 2.832 2.778 5.365 1.681 1.981 7.291

3.669 8.040 8.489 5.980 6.652 8.986 8.648 7.834 8.016 3.596 2.924 4.797 10.685 4.776 9.166 8.552 2.921 5.420 1.400 12.072 4.092 8.086 2.351 2.378 5.976 6.071 2.818 2.616 5.105 1.666 1.971 7.291

3.706 8.121 8.575 6.041 6.719 9.076 8.736 7.913 8.097 3.596 2.954 4.845 10.793 4.824 9.259 8.552 2.950 5.475 1.400 12.194 4.134 8.086 2.351 2.402 6.036 6.133 2.832 2.697 5.209 1.673 1.976 7.291

1.15% 1.01% 0.15% 0.47% 0.10% -0.25% 0.24% 0.41% 0.25% 0.21% 0.46% 1.19% 0.57% 0.17% -0.13% -0.54% 0.14% 1.00% 0.93% 0.46% 1.11% 0.45% 0.91% 0.83% 0.40% 0.22% 0.83% 0.20% 0.68% 0.52% 1.00% 0.55%

-0.93% -2.14% -4.27% -3.64% -1.89% -2.88% 5.36% 3.35% 4.37% -1.45% 0.23% -2.79% -4.16% -0.40% -1.28% -2.88% 0.32% -2.39% -2.87% -2.36% 2.40% -1.03% -2.09% 5.28% -4.36% -4.95% 0.59% 2.21% -1.40% -2.32% -1.78% -3.49%

17,935,189.77 6,472,098.96 4,159,206.13 2,472,770.55 1,815,139.76 12,629,207.91 47,680,554.23 36,732,760.86 23,097,884.90 37,294,326.45 1,796,179.46 8,842,394.92 1,533,666.35 694,492.49

17.936 11.771 12.150 11.789 5.685 7.704 10.966 6.285 2.790 11.001 3.900 2.739 9.961 9.982

16.911 10.986 11.340 11.003 5.518 7.551 10.749 6.222 2.722 10.946 3.712 2.580 9.961 9.982

17.082 11.210 11.572 11.228 5.573 7.628 10.858 6.285 2.749 11.001 3.750 2.659 9.961 9.982

-0.07% 0.05% 0.26% 0.21% 0.25% -0.48% 0.18% 0.04% 0.36% 0.37% -0.01% 0.39% 0.46% 0.46%

-1.42% 0.59% 0.94% -0.41% -0.19% 10.49% 0.24% -1.56% 0.55% 4.16% 4.30% 2.09% 0.12% 0.20%

Νέες αγορές διεκδικεί ο ΟΠΑΠ Απολογισμό για τα δέκα χρόνια παρουσίας του ΟΠΑΠ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκανε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Σπανουδάκης, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΧΑ. Ο Σπανουδάκης τόνισε ότι η εισαγωγή των μετοχών του οργανισμού στη χρηματιστηριακή αγορά έκανε την εταιρία πιο ανταγωνιστική, ενώ επισήμανε ότι σήμερα ο οργανισμός βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο και καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα περίοδο που διαμορφώνεται στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο Σπανουδάκης τόνισε ότι είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, ο ΟΠΑΠ θα διεκδικήσει παρουσία στις νέες αγορές που θα διαμορφωθούν, όπως τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο και τα VLT’s, αλλά και στο «Ξυστό», ενώ ο οργανισμός θα αναζητήσει και ευκαιρίες για επέκταση στο εξωτερικό. Επίσης, ο Σπανουδάκης επισήμανε ότι υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες η ανταπόκριση που τυγχάνουν τα τέσσερα νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ που ξεκίνησαν δοκιμαστικά πριν από μερικές εβδομάδες και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον τζίρο στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Στην αναµονή η Ατλάντικ Εντός των δύο επόμενων μηνών αναμένει η Ατλάντικ την έκδοση της απόφασης για την εκδίκαση σχετικά με το πέρας της διαδικασίας συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, η οποία έχει οριστεί να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 4 Μαΐου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι τότε η εταιρία θα λειτουργεί υπό την προστασία που ορίζει το Αρθρο 99, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί ο χρόνος δημοσίευσης της Ετήσιας Οικονομικής Εκθεσης της 31/12/2010 λόγω της επίσχεσης εργασίας του προσωπικού.


32

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ενδιαφέρον

ΜΟΥΣΙΚΗ

|

ΘΕΑΤΡΟ

| ΧΟΡΟΣ

|

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

|

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Γεύση από Μπόλιγουντ στο Φεστιβάλ Καννών Το Μπόλιγουντ, μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές βιομηχανίες, έχει την τιμητική του στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (11 - 22 Μαΐου). Το φιλμ «Μπόλιγουντ: Η Μεγαλύτερη Ιστορία Αγάπης», που περιλαμβάνει στιγμές από τα καλύτερα ινδικά μιούζικαλ, αποτελεί ιδέα του δημιουργού Σεκάρ Καπούρ και θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού. Η σκηνοθεσία είναι των

Ρ. Ομπράκας και Τζ. Ζίμπαλιστ. «Το αγαπάμε. Το μισούμε. Το θεωρούμε οπισθοδρομικό. Το θεωρούμε μοντέρνο. Μερικοί λένε ότι πρόκειται για το μόνο είδος κουλτούρας που κρατά ενωμένη την Ινδία. Ορισμένοι λένε ότι δίνει ταυτότητα και ατομικότητα σε 25 εκατομμύρια Ινδούς που έχουν αφήσει τις ακτές της Ινδίας. Αυτό είναι το Μπόλιγουντ», αναφέρουν οι δημιουργοί του φιλμ.

Στον αστερισµό της Ελληνίδας µάνας Η «Φουρκέτα» της Ελ. Γκασούκα από σήμερα στο ΜΜΘ (Κτίριο Μ2) «Φουρκέτα», όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στα μαλλιά, αλλά και όπως η κλειστή στροφή που κάποιες φορές μάς φέρνει μπροστά μας η ζωή, δίχως να μας αφήνει άλλα περιθώρια επιλογής.

«Εφυγε» ο Χιλιανός ποιητής Γκονσάλο Ρόχας Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Χιλιανός ποιητής Γκονσάλο Ρόχας, ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Λατινικής Αμερικής. Ο θάνατός του επήλθε από επιπλοκές που παρουσίασε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπέστη το Φεβρουάριο, όπως δήλωσε ο γιος του Γκονσάλο Ρόχας, Μάι Ορτίς, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Cooperativa». «Η κυβέρνηση της Χιλής κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Λουσιάνο Κρους Κόκε, σε συνέντευξη Τύπου. Ο Γκονσάλο Ρόχας γεννήθηκε το 1917 στο λιμάνι Λέμπου, 500 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της Χιλής. Σαντιάγο. Ηταν γιος μεταλλωρύχου. Εφυγε στην εξορία, στην ανατολική Γερμα-

νία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ το 1973, που ανέτρεψε το σοσιαλιστή πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Δίδαξε ως καθηγητής στην ανατολική Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα, προτού επιστρέψει στη Χιλή το 1979. Το 2003 απέσπασε το βραβείο Θερβάντες, την υψηλότερη διάκριση στο χώρο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Είχε τιμηθεί, επίσης, με το βραβείο της Βασίλισσας Σοφίας στην Ισπανία (1992) και του Οκτάβιο Πας στο Μεξικό (1998). Ο έρωτας, η αγάπη και η φύση ήταν μερικά από τα θέματα που κυριαρχούσαν στα ποιητικά του έργα. Η κηδεία του Γκονσάλο Ρόχας θα γίνει σήμερα στο Τσιγιάν, 450 χλμ. νότια του Σαντιάγο.

Στα γνώριμα μονοπάτια της ελληνικής οικογένειας μας ξεναγεί η «Φουρκέτα»

Η

«Φουρκέτα» της µάναςηρωίδας της ελληνικής οικογένειας, που φορτώνεται όλα τα βάρη των δικών της, και µέσα στα οποία πνίγονται τα δικά της θέλω και όνειρα. Πρόκειται για το οµότιτλο έργο της Ελένης Γκασούκα, που µετά από τρία χρόνια ανεβαίνει από σήµερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2). Κεντρική ηρωίδα η Αλίκη, που είναι λογίστρια ή µάλλον ήταν, αφού υπήρξε από τα πρώτα θύµατα της οικονοµικής κρίσης. Ετσι, τώρα βλέπει µ’ άλλο µάτι την οικογένειά της, διαπιστώνοντας ότι οι δικοί της είναι... άλλοι άνθρωποι. Και αναρωτιέται, γιατί πρέπει να ξέρει τα πάντα για τα ναρκωτικά, αφού ποτέ της δεν έχει δοκιµάσει; Γιατί, αν και γυναίκα πρέπει να αντιµετωπίσει την Επιτροπή Απαλλαγών του Στρατού; Γιατί νιώθει ενοχή απέναντι σ’ έναν άντρα που ποτέ δεν απάτησε; Και κυρίως πώς να παρηγορήσει τους άλλους, ενώ η ίδια χάνεται; Οι απαντήσεις, σύµφωνα µε τη Μαρία Καβογιάννη, που πρωταγωνιστεί, «είναι ξεκάθαρες µέσα από ένα κείµενο που από την πρώτη ανάγνωση µε κέρδισε. Ενα κείµενο από το οποίο πηγάζουν ελεύθερα και αληθινά συναισθήµατα, όπως αυτά που κάθε Ελληνίδα µάνα νιώθει και όχι µόνο».

Στο φως της κάθαρσης Η συγγραφέας του έργου, που

υπογράφει και τη σκηνοθεσία, Ελένη Γκασούκα (χορογράφος και χορεύτρια µε θητεία και στο ΚΘΒΕ και στους «Αγαµους Θύτες»), εξηγεί: «Πρόκειται για το πρώτο µου θεατρικό έργο και είναι απλό και λιτό και βρίσκεται στην κόψη του δράµατος και της κωµωδίας. Χτισµένο µέσα από το φως και τις αδυναµίες της ελληνικής οικογένειας, µοιάζει µε τα ηµερολόγια µιας µητέρας που αναφέρεται στη ζωή της και σ’ αυτό που θα ήθελε να κάνει. Επρεπε να γράψω το έργο για να δω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν αυτό που θέλουν τελικά σ’ όποια στιγµή της ζωής τους και αν τους παρουσιαστεί η ευκαιρία. Η Ελληνίδα µάνα είναι µια φυλή από µόνη της, ενώ υπάρχει το alter ego της - ή καλύτερα αυτό που η Αλίκη θα ήθελε να είναι στην πραγµατικότητα. Και µαζί της ένας σύζυγος, ένας γιος

µπλεγµένος µε ουσίες και ένας παππούς µε άνοια. Το τέλος είναι δραµατικό, αλλά εµπεριέχει σίγουρα την κάθαρση». Παίζουν ακόµη οι Κώστας Κόκλας, Μπάµπης Γιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Ματίνα Νικολάου, Λευτέρης Βασιλάκης, ενώ τραγουδάει η Βικτωρία Ταγκούλη. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούµια είναι του Αγγελου Μέντη, ο σχεδιασµός των φωτισµών της Κατερίνας Μαραγκουδάκη και η µουσική επιµέλεια του Πάνου Σουρούνη. Παραστάσεις δίνονται Τετάρτη, Πέµπτη, Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.15 και στις 21.15 και Κυριακή στις 18.15 και στις 21.15. Οι τιµές των εισιτηρίων είναι 22 ευρώ και 18 ευρώ το φοιτητικό-µαθητικό. ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


33 Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ενας λόρδος από τα Τίρανα Οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» από σήμερα στο θέατρο «Αριστοτέλειον» Τον ονειρεύονταν Εγγλέζο και... λόρδο. Τους προέκυψε... Αλβανός και λίγος. Δύο οικογένειες ντυμένες νεοπλουτίστικη πολυτέλεια και κιτς, όπως τις σκιαγραφεί μέσα από μία κωμωδία το συγγραφικό δίδυμο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα -που συνυπογράφει τη σκηνοθεσία- με τίτλο «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» και η οποία θα παρουσιάζεται από σήμερα, στις 21.15, στο θέατρο «Αριστοτέλειον» (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051).

Η

Πένη και ο Λυκούργος είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι που ζει σε µια µεγάλη επαρχιακή πόλη της κεντρικής Ελλάδας, ενώ η µοναχοκόρη τους Λίζα σπουδάζει στο Λονδίνο. Ονειρό τους να τη δουν αποκαταστηµένη µ’ έναν καλό γαµπρό. Γείτονές τους η αδερφή της Πένης και ο άντρας της, Βασίλης. Σοκ και έκπληξη, όταν η Λίζα έρχεται από το Λονδίνο µε το αγόρι της, τον Αλφρεντ, που είναι πανέµορφος και πολύ ευγενικός, αλλά... Αλβανός. Τα πράγµατα γίνονται ακόµη χειρότερα, όταν καταφτάνουν και οι συµπέθεροι από τα Τίρανα. Η εκ των πρωταγωνιστριών Βίκυ Σταυροπούλου περιγράφει το κείµενο ως «µια λαϊκή φαρσοκωµωδία, η οποία σατιρίζει την ελληνική οικογένεια, την απληστία και το ρατσισµό που συχνά µας διακρίνει. Ενα κείµενο επίκαιρο, που σ’ όλους έχει κάποιον οικείο να θυµίσει».

Υπεροψία, απληστία και κρίση «Οντας στην καταγωγή Αρβανίτης, σκέφτοµαι ότι ίσως οι πρόγονοί µου µπορεί να είχαν την ίδια µοίρα», αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος συµπλήρωσε: «Ας µην ξεχνάµε ότι πριν από 10-15 χρόνια συνώνυµο των Αλβανών ήταν

Ο νεοπλουτισμός, το κιτς και η απληστία της ελληνικής οικογένειας στο «Αριστοτέλειον»

το ‘’κατσαπλιάς’’. Οι Αλβανοί ήρωες στο κείµενο λειτουργούν ως καταλύτες προκειµένου να ξεδιπλωθεί η ελληνική νοοτροπία. Αυτό που ακούµπησε το κοινό ήταν η αναγνώριση της αλήθειας γύρω µας -άλλωστε, οι µήτρες συγγραφής νοµίζω ότι έχουν τελειώσει από την εποχή του Σοφοκλή, άντε του Μένανδρου. Η περιγραφή της ελληνικής οικογένειας και µια υπεροψία και απληστία, που οδήγησε στην κρίση που βιώνουµε σήµερα. Γι’ αυτό και δε θα άλλαζα τίποτα στο κείµενο. Θα έλεγα ότι αποδεικνύεται και πιο επίκαιρο -αν δεχτούµε ότι νωρίτερα βολευόµασταν, λέγοντας ότι τα πράγµατα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Οσον αφορά στα ακραία φαινόµενα, όπως του Αγ. Παντελεήµονα -το οποία και δεν έλειψαν και δε θα λείψουν- δε χαρακτηρίζουν το σύνολο των Ελλήνων ή το σύνολο των µεταναστών». Από την πλευρά του, ο Δηµήτρης Μαυρόπουλος προσθέτει ότι «πά-

ντα όταν υπάρχει µεγάλο ρεύµα µεταναστών, δεν είναι ευπρόσδεκτο, όπως όλοι αυτοί µε τους οποίους δεν είµαστε ίδιοι ή αυτούς που δεν εκµεταλλευόµαστε. Πάντως, τουλάχιστον ένα 35% των θεατών ήταν Αλβανοί -όπως διαπιστώναµε, όταν ο γαµπρός της παράστασης µιλούσε αλβανικά- και ίσως κάποιοι να έρχονταν και για πρώτη φορά στο θέατρο». Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούµια της Εβελυν Σιούπη και οι φωτισµοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Τζόυς Ευείδη, Κώστας Καζάκας, Νατάσσα Κοτσοβού, Νίκη Λάµη, Χρήστος Τριπόδης και Μάνος Ιωάννου. Παραστάσεις δίνονται Τετάρτη - Κυριακή στις 21.15, Σάββατο & Κυριακή και στις 18:15. Οι τιµές εισιτηρίων είναι 23 ευρώ (κανονικό) και 18 ευρώ (φοιτητικό). ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αυλαία για την πανκ τραγουδίστρια Πόλι Στιρέν Η Πόλι Στιρέν, τραγουδίστρια της θρυλικής πανκ μπάντας «X - Ray Spex», πέθανε σε ηλικία 53 ετών, στο Λονδίνο. H Μαριάν Ελιοτ Σαΐντ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, έπασχε από καρκίνο της σπονδυλικής στήλης και του μαστού. Η Πόλι Στιρέν ήταν από τα πρώτα γυναικεία πανκ είδωλα. Το αντισυμβατικό, ιδιαίτερο στιλ της θεωρείται ότι επηρέασε ιδιαίτερα τις επόμενες γενιές. Η ανακοίνωση του θανάτου της τραγουδίστριας

ήρθε από το λογαριασμό της στο Twitter, το οποίο έγραφε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πλέον ότι η πανέμορφη Poly Styrene, η οποία ήταν ένας πραγματικός μαχητής, έχασε τη μάχη». Η Πόλι Στιρέν έφτιαξε το συγκρότημά της, αφότου είδε τους «Sex Pistols» να παίζουν επί σκηνής στα 18α γενέθλιά της. Εγινε σύντομα γνωστή για τα περίεργα φωνητικά της αλλά και την αντικαταναλωτική της δράση. Με τους «X-Ray Spex» κυκλοφόρησε από το 1976

έως το 1979 πέντε σινγκλ -ανάμεσά τους και το «Oh Bondage, Up Yours!»-, καθώς κι ένα από τα πιο εμβληματικά πανκ άλμπουμ, το «Germ Free Adolescents», πριν διαλυθούν. Τα επόμενα χρόνια, η Πόλι Στιρέν κυκλοφόρησε αρκετά σόλο άλμπουμ αλλά και εμφανίστηκε αρκετές φορές σε reunion συναυλίες με τους «X-Ray Spex». To τελευταίο της άλμπουμ κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο και είχε τίτλο «Generation Indigo».

Η Πολιτιστική Γειτονιά των Συκεών Προχωράει η υλοποίηση και της νέας φάσης του έργου ανάπλασης της Πολιτιστικής Γειτονιάς των Συκεών. Mε απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιου Σώκου, εγκρίθηκε ποσό 1.813.181 ευρώ, το οποίο θα δοθεί για την κατασκευή του έργου που έχει τίτλο «Ανάπλαση της πολιτιστικής γειτονιάς - Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, επικατασκευαστικές εργασίες αποκατάστασης κτισμάτων και βυζαντινών τειχών Θεσσαλονίκης». Το έργο είναι ενταγμένο στο χρηματοδοτικό μέσο «Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος 2004 - 2009» από το δήμο Νεάπολης Συκεών. Η Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Συκεών αποτελεί μια συνεχή και άμεση μαρτυρία της ιστορίας της πόλης από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι την προσφυγική εγκατάσταση. Η πρώτη φάση του έργου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006 και ολοκληρώθηκε το 2009. Μεταξύ άλλων, έγιναν εργασίες υποδομής ηλεκτρομηχανολογικών έργων και μία σειρά από επισκευαστικές εργασίες αποκατάστασης κτισμάτων. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, θα γίνει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (υπαίθριου χώρου) της Πολιτιστικής Γειτονιάς του δήμου Συκεών συνολικού εμβαδού 13.800 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται η συνέχιση των επισκευαστικών εργασιών με στόχο την αποκατάσταση επτά κτισμάτων και τη διαμόρφωση στους χώρους αυτούς εργαστηρίων αγγειοπλαστικής, φωτογραφίας και μουσικών οργάνων, καθώς και του κέντρου νεότητας και του Μουσείου Προσφύγων, που θα υλοποιηθούν από το δήμο Συκεών. Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνει και η συντήρηση τμήματος των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης σε μήκος 400 μ. Οι εργασίες αυτές θα υλοποιηθούν από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το έργο θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, καθότι προσεγγίζει με καινοτόμο ματιά τη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς, τη διατήρηση της λαϊκής αρχιτεκτονικής και δημιουργεί ένα νέο πόλο πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

34

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

τηλεβολές

Την ΕΤ3 προτίµησαν οι τηλεθεατές τη Μεγάλη Εβδοµάδα Ανάσταση με την ΕΤ3 έκαναν χιλιάδες τηλεθεατές, ενώ τα νούμερα της AGB αποδεικνύουν την ανοδική πορεία της τηλεθέασης του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος τηλεθέασης του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων, στις 13.00, σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν τη Μεγάλη Τρίτη 7,8% και τη Μεγάλη Παρασκευή 6,4%. Ανο-

ΕΤ1

(210 7701911 -5)

08.00 Παιδικό πρόγραµµα 11.00 Ιστορίες πραγµάτων 11.30 Ο δρόµος έχει τη δική του ιστορία 12.00 Οταν τα πεύκα είχαν πρόσωπο 12.30 Παγκόσµιο πρωτάθληµα καλλιτεχνικού πατινάζ 16.50 Φύση και πρωταθλητές (Ε) 17.00 Ελληνικό κόσµηµα 17.30 Βαδίζοντας στη Β’ χιλιετία - Καρυές, Πρωτάτο (Ε) 18.00 Εικόνα σου είµαι (E) 19.00 Ταξιδεύοντας 20.00 Τα µυστήρια της Λισαβόνας 21.00 Η ζωή είναι αλλού 22.00 Ξένη ταινία: «Αφθαρτος» Αµερικανικό θρίλερ (2000) 23.45 Παγκόσµιο πρωτάθληµα καλλιτεχνικού πατινάζ

NET

ALPHA

22.00 23.00 24.00 01.00 02.00

(212 2124000)

Πάνω στην ώρα Καφές µε την Ελένη Ειδήσεις Κους κους το µεσηµέρι ∆έστε τους Ειδήσεις Οικογενειακές ιστορίες Ειδήσεις Κάτι ψήνεται Botrini’s project

Σπίτι απ’ την αρχή (Ε) Οικογενειακές ιστορίες (Ε) Sex and the city The big game Ξένη ταινία: «Γουίλιαµ και Κέιτ: Ο γάµος του αιώνα» Αγγλική αισθηµατική ταινία

(210 6066000)

06.00 Πρωινή ενηµέρωση 10.00 Συµβαίνει τώρα

12.00 13.00 15.00 16.00

23.45 01.00

Ειδήσεις Μένουµε Ελλάδα Ειδήσεις Εχει γούστο Με την Μπήλιω Τσουκαλά Ειδήσεις Φωτόσφαιρα (Ε) Ελληνική ταινία: «∆ουλειές µε φούντες» Κωµωδία (1959) Σαν σήµερα τον 20ό αιώνα Ειδήσεις Champions NET Champions League Ηµιτελικός αγώνας Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα Champions NET Εγκληµα και έρευνα (Ε)

ΣΚΑΪ

(210 4800000)

18.00 18.15 18.45 19.45 20.00 21.00 21.45

07.00 10.00 13.00 13.15 16.00 17.55 18.00 19.00 20.00 21.00

δικά κινήθηκαν και τα ποσοστά του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στις 22.00, αφού, σύμφωνα με την AGB, ο μέσος όρος τηλεθέασης ήταν τη Μεγάλη Πέμπτη 6,8% και το Μεγάλο Σάββατο 8,4%. Ο μέσος όρος τηλεθέασης της Ακολουθίας της Αναστάσεως, που μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν σε πανελλαδικό επίπεδο 6,7%,

05.30 Ειδήσεις 06.00 Πρώτη γραµµή 10.00 ΣΚΑΪ τώρα 13.00 Νταντά πρώτων βοηθειών 14.00 Ten years younger 15.00 Chef στον αέρα (Ε) 15.45 ΣΚΑΪ life 17.00 America’s next top model 18.00 Ειδήσεις 18.50 Dog whisperer 19.55 Chef στον αέρα 20.45 Ελληνοφρένεια 21.00 Ειδήσεις 22.00 CSΙ: Νέα Υόρκη: Στον τόπο του εγκλήµατος 23.00 Inside the volcano 01.15 CSI, Miami: Στον τόπο του εγκλήµατος (Ε)

ET3

ενώ το ντοκιμαντέρ για το γέροντα Παΐσιο, που μεταδόθηκε το Μεγάλο Σάββατο, είχε μέσο όρο τηλεθέασης σε πανελλαδικό επίπεδο 8,1% και στη Θεσσαλονίκη 17,5%. Πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα κάνει το «Guinness World Records Show» του Μεγάλου Καναλιού. Την Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 11 το βράδυ, ο Λορέντζο Καριέρε, ο Γιώργος Λιανός και ο Κώστας Φραγκολιάς (φω-

(2310 299400)

07.30 Μαθήµατα µαγειρικής για τα παιδιά 08.00 Οι κόρες του Μακ Λέοντ 09.00 Παγκόσµια οικογένεια 09.30 Μαγικός κόσµος 09.50 Καθηµερινά 11.00 Από καρδιάς 11.30 Ζώα σαν εµάς 12.30 Εποχιακές γεύσεις 13.00 Ειδήσεις 14.30 Τόλµη και γοητεία 15.30 Συνταγές µε πέντε υλικά 16.00 Μαγικός κόσµος 16.30 Η χαρά της ζωγραφικής 17.00 Ειδήσεις 17.05 Πέντε και... 18.30 Ο κόσµος των σπορ 19.00 Πολιτικές δολοφονίες 20.00 Ελληνική ταινία: «Ο θείος από τον Καναδά» Κωµωδία (1959) 21.45 Καιρός 22.00 Ειδήσεις 23.00 Ανιχνεύσεις 00.30 Πέντε και... (Ε)

MEGA 06.00 07.00 10.00 13.10 14.00 15.00 16.00 17.10 17.20 18.00 19.00 20.00 21.00 21.50 23.00 00.50 01.05 02.00 03.00

(210 6903000)

Βέρα στο δεξί (Ε) Κοινωνία ώρα Mega Πρωινό mou Η ζωή της άλλης (Ε) Ειδήσεις Εραστής δυτικών προαστίων (Ε) Λατρεµένοι µου γείτονες (Ε) Ειδήσεις Σ’ αγαπώ - µ’ αγαπάς (Ε) Patty, η πιο όµορφη ιστορία Τα µυστικά της Εδέµ Ειδήσεις Η ζωή της άλλης Πενήντα πενήντα Ξένη ταινία: «Οι άνδρες µε τα µαύρα 2» Αµερικανική περιπέτεια (2002) Ειδήσεις Ξένη ταινία (Συν.) Απόσταση αναπνοής (Ε) Ο επισκέπτης της οµίχλης (Ε)

ANT1 06.00 07.00 10.00 12.50 13.00 13.30 14.30 15.30 17.00 17.10 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00

τογραφία) θα παρουσιάσουν τα πιο περίεργα, επικίνδυνα και ξεκαρδιστικά ρεκόρ σε ένα σόου που τα έχει όλα. Οι τρεις παρουσιαστές ταξίδεψαν μέχρι τη Ρώμη, βρέθηκαν στα παρασκήνια της εκπομπής της ιταλικής τηλεόρασης και μίλησαν με τους ανθρώπους που διεκδίκησαν μία θέση στο διάσημο βιβλίο Γκίνες ξεπερνώντας τον εαυτό τους. ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

(210 6886100)

Τύχη βουνό (Ε) Καληµέρα Ελλάδα 10 µε 1 µαζί Με αγάπη Ειδήσεις Ακρως οικογενειακόν (Ε) Κωνσταντίνου και Ελένης (Ε) Το καφέ της Χαράς (Ε) Ειδήσεις Ασηµένια φεγγάρια Dancing with the stars daily Ειδήσεις Πλάκα κάνεις Steps Ράδιο αρβύλα Grey’s anatomy

ALTER 10.30 12.30 16.00 17.45 21.00 21.30 21.45 22.45 02.00 02.15 04.15 05.15

(210 5707000)

Εδώ και τώρα (Ε) Πολύ µπλα µπλα (Ε) Οσο υπάρχουν άνθρωποι (Ε) That’s life (Ε) Υδρόγειος (Ε) Auto Alter Κορίτσια ο Μάρκουλης (Ε) Είσοδος ελεύθερη Με την Αννίτα Πάνια (Ε) Auto Alter (Ε) Ηρακλής (Ε) Ζίνα (Ε) Υδρόγειος (Ε)

01.00 Ειδήσεις 01.10 Με αγάπη (Ε) 01.20 Anerica’s got talent

STAR 06.00 06.45 07.30 10.00 11.30 12.30 13.30 15.45 17.45 17.50 19.45 21.00 23.30 00.30 01.30

(210 3481000)

Οι µάγισσες Παιδικό πρόγραµµα Πρωινή Μελέτη Ξένη ταινία: «Το σκιάχτρο» Κινούµενα σχέδια (2000) Μαρία, άγγελέ µου Ειδήσεις Superstar Αξίζει να το ζεις Ειδήσεις Φώτης και Μαρία live Ειδήσεις Ξένη ταινία: «Φονικό όπλο 3» Αµερικανική περιπέτεια (1992) The mentalist Fringe Nip/ Tuck

02.20 Ξένη ταινία: «Ο πρωτάρης» Βρετανική κοινωνική ταινία (2006)

BOYΛΗ

(210 3707874)

17.00 Μιχαήλ Αγγελος, ο Θείος 18.00 Η Ευρώπη το Μεσαίωνα 19.00 Πόλεις, πηγές δηµιουργίας 20.00 Βιοκαύσιµα, ένας εναλλακτικός τρόπος 21.00 Οπο Πρέµινγκερ: Η ανατοµία ενός σκηνοθέτη 23.00 Ανθρώπινος παράγων 01.00 Βιοκαύσιµα, ένας εναλλακτικός τρόπος

NOVACINEMA 1

(210 6602000)

05.50 ∆ε σκέφτοµαι, άρα υπάρχω 07.35 Ενας σοβαρός άνθρωπος 09.20 Ραντεβού στον αέρα 11.10 Στα όρια του ελέγχου 13.05 Ο Αλβιν και η παρέα του 2 14.35 Βασίλισσα Βικτωρία: Τα χρόνια της νιότης 16.25 Ολοι θέλουν λίγη αγάπη 18.10 Τέσσερα µαύρα κουστούµια 19.45 Hollywood on set 20.20 Τριχωτή επίθεση 22.00 Εννέα 00.05 Το κουτί 02.05 Χάρι Μπράουν

TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

(2310 504300)

10.00 Police district (E) 11.00 Η αγορά σήµερα 14.00 Anevaseto 15.00 Η αγορά σήµερα 18.00 Puzzle οµορφιάς 18.40 Married with children (E) 19.00 Ειδήσεις 19.50 Married with children (E) 20.20 Ολα στο πρόγραµµα 20.30 Raising the bar 21.20 Ris crime evidence 22.15 Ultimo 23.15 Mayday

NOVACINEMA 2

(210 6602000)

09.00 Τα τρία γουρουνάκια και ένα µωρό 10.20 Κινηµατογραφικά νέα 10.55 Living out loud 12.30 West side story 15.05 Ισχυροί δεσµοί 16.50 Films & Stars 17.25 Μιλώντας µε τον κηπουρό µου 19.20 Στην τρέλα του γραφείου 21.00 Στο δρόµο για την αφρισµένη κορυφή 22.45 Κινηµατογραφικά νέα 23.00 Children of glory 01.05 Ασος στο µανίκι 2: Ο χορός των δολοφόνων

TV 100 07.00 10.00 10.30 12.00 12.30 14.00 14.15 14.30 16.05 17.00 17.15 17.30 19.00 20.05 21.00 22.00 22.15 22.30 24.00 00.30

(2310 265828)

Πρωινό στην TV100 Ευρωπαϊκή µαγειρική τέχνη Thess-2310 Εξερευνητές του κόσµου Ελληνική µουσική παράδοση Ειδήσεις Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ελληνική ταινία Θηλαστικά Ειδήσεις Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ελληνική ταινία Ειδήσεις Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος Γη ο πλούτος µας Ειδήσεις Εγκυκλοπαίδεια της γνώσης Ελληνική ταινία Cinepolis Ξένη ταινία

ραδιόφωνο

ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 87,6 ΛΑΪΚOΣ FM 2310 240876, 88 ΝΕΤ 210 6066818-9, 88,5 ΡΑΔΙO 88 ΜΙΣO 2310 554291-2, 89 RAINBOW 2310 779352, 89,4 ΛΑΜΨΗ 2310 519404, 89,7 IMAGINE 2310 436800, 90 ΕΡΑ-2 210 6066260, 90,2 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM 2310 237841, 90,8 ZOO RADIO 2310 232908, 91,1 ΡΑΔΙO OΔΥΣΣΕΙΑ 2310 863809, 91,4 OΛΑ FM 2310 677070, 91,7 RSO 2310 678528, 92 ΕΡΑ-3 210 6066807-8, 92,4 ΡΑΔΙO ΕΚΦΡΑΣΗ 2310 539101, 92,8 ΑΡΗΣ FM 2310 351345, 93,1 HEART FM 2310 232931, 93,4 ΜΥΘOΣ ΣΤΑ FM 2310 869737, 93,7 ΓΝΩΜΗ ΤOΥ ΠOΛΙΤΗ 2310 288474, 94 ΛΥΔΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑ 2310 730936, 94,5 ΡΑΔΙO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2310 263707, 94,8

ΕΡΩΤΙΚOΣ FM 2310 252360, 95,1 ΚOΣΜOΡΑΔΙO (RDS) 2310 253400, 95,5 ΡΑΔΙO ΜΕΤΡOΠOΛΙΣ 2310 909090, 95,8 Β’ ΠΡ. ΡΣ ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299600-1, 96,1 Σ’ ΑΓΑΠΩ 2130 250961, 96,5 ΠΑΛΜOΣ 2310 564100, 96,8 ΜΕΛΩΔΙΚOΣ FM 2310 231968, 97,1 STAR FM 2310 220300, 97,5 ΑΝΤΕΝΝΑ FM (RDS) 2310 502300, 98 OΑΣΙΣ 2310 519005, 98,4 ΠΑΝOΡΑΜΑ 2310 250984, 98,7 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ 2310 273000, 99 ΡΑΔΙO 1 2310 320162, 99,4 FLASH FM 2310 540201, 99,7 ΡΑΔΙO ΕΚΡΗΞΗ 2310 770014, 100 FM 100 2310 286202, 100,3 REPUBLIC 2310 266233, 100,5 Δ. Ρ. ΛOΓOΥ & ΤΕΧΝΗΣ 2310 286202, 101 SPORTS 2310 286202,

101,7 ΣΙΝΔOΣ FM 2310 501810, 102 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔOΝΙΑΣ 2310 299400, 102,3 ΡΑΔΙO ΑΚΡΙΤΕΣ 2310 608600, 102,6 PLUS RADIO 2310 256368, 103 EXTRA 2310 539103, 103,6 STUDIO 3 2310 236383, 104 ΡΥΘΜOΣ 2310 508155-7, 104,4 ΡΑΔΙOΚΥΜΑΤΑ 2310 772398, 104,7 ROCK RADIO 2310 251047, 104,9 ΡΑΔΙO ΔΕΘ 2310 285105, 105,5 ROCK 2310 243560, 105,8 ΜOΥΣΙΚOΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 2310 457125, 106,1 CITY INTERNATIONAL 2310 444000, 106,5 ΕΓΝΑΤΙΑ FM 2310 500950, 107,1 REAL FM 2310 555953, 107,4 LIBERO FM 2310 287888, 107,7 ΠΕΙΡΑΤΙΚOΣ 2310 2501314, 108 SUPER FM 2310 512993.

ακούτε

Τηλέφωνο: 2310 779352

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8.00 - 11.00 : Νίκος Τερζόγλου 11.00 - 13.00 : Τάσος Μητακίδης 13.00 - 15.00 : Σοφία Μυλωνά 15.00 - 17.00 : ∆ηµήτρης Ιατρού 17.00 - 20.00 : Θωµάς Αρβανίτης 20.00 – 22.00: Σοφία Κωνσταντοπούλου 22.00 - 08.00 : Αληθινή Μουσική


35 Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

σινεµά και θέατρο θέατρα

Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουίντερµποτοµ Παίζουν: Στιβ Κούγκαν, Ροµπ Μπράιντον

Ενα ένθετο γαστρονοµίας µιας κυριακάτικης εφηµερίδας αναθέτει στον κωµικό Στιβ Κούγκαν να γράψει κριτική για έξι εστιατόρια στη Βόρεια Αγγλία. Αυτός σχεδίαζε να το κάνει µε την Αµερικανίδα φίλη του, αλλά, αφού εκείνη έφυγε για τις ΗΠΑ, ζητάει από τον παλιό του φίλο Ροµπ να τον συνοδεύσει...

Το ταξίδι ROAD MOVIE

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

κινηµατογράφοι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ TASTA ΑΕΒΕ (τηλ. 2310/262.051 & 2310/270.073): Λειτουργεί ως θέατρο

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310/233.665): Α1: «Γυναίκες έτοιμες για όλα» (18.30 – 20.45 – 23:00) Α2: «Μέσα από τις φλόγες» (22.00)

VILLAGE CΙΝΕΜΑS (Εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», τηλ. 2310/499.999): Α1. «Hop» – μεταγλωττισμένη (12.40 – 14.40) «Sucker punch» (18.40 – 20.50 – 23.20) «Εργένηδες γιά μιά εβδομάδα» (16.40) «Σύζυγος για ενοικίαση» (Μ. Σάββατο 16.20 – 18.40) Α2. «Μαλλιά κουβάρια» – μεταγλωττισμένη (11.00 – 13.00 «Μια φορά και ένα… μωρό» (15.00 – 17.00 – 19.00 – 21.10 – 23.00) Α3. «Hanna» (19.50 – 22.10 – 00.30) «Ο Γουίνι το αρκουδάκι» – μεταγλωττισμένη (11.30 – 13.30 – 15.30 – 17.40) Α4. «Rio» – μεταγλωττισμένη 3D (11.40 – 13.40 – 15.40 – 17.50) «Scream 4» (20.00 – 22.20 – 00.40) Α5. «Hop» – μεταγλωττισμένη (11.10 – 13.10 – 15.10 – 17.10) «Εργένηδες για μια εβδομάδα» (19.20 – 21.30 – 23.40) Α6. «Yogi Bear» – μεταγλωττισμένη 3D (11.20 – 13.20 – 15.20) «Τα τελευταία 8 λεπτά» (17.30 – 19.40 – 21.50 – 24.00) Α7. «Εργένηδες για μια εβδομάδα» (20.20 – 22.30 – 00.40) «Ο Γουίνι το αρκουδάκι» – μεταγλωττισμένη (12.10 – 14.10 – 16.10 – 18.20) Α8. «Rio» – μεταγλωττισμένη (12.20 – 14.30 – 16.30 – 18.30) «Απόλυτη ευφυΐα» (20.30 – 22.40 – 00.50) Α9. «Εργένηδες για μια εβδομάδα» (20.20 – 22.30) Α10.«Τα τελευταία 8 λεπτά» (19.40 – 21.50)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310/834.996, 2310/844.415) Λειτουργεί ως θέατρο

ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310/261.727 Φιλ. Εταιρίας -

Δημ. Μαργαρίτη): «Γυναίκες έτοιμες για όλα » (19.00 – 21.00 – 23.00)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, πληροφορίες: τηλ. 2310/ 290.290, Κρατήσεις: τηλ. 801 11 60000 και 210/ 6786000, on line: www.iticket.gr.): Α1. «Ο Γουίνι το αρκουδάκι» – μεταγλωττισμένη (17.00 – 18.30) «Τα τελευταία 8 λεπτά» (20.00 – 22.10 – 00.20) Α2. «Hop» – μεταγλωττισμένη (17.40) «Απόλυτη ευφυΐα» (23.10) Α3. «Rio» – μεταγλωττισμένη 3D (18.20) «Rio» – με υπότιτλους (20.40) «Σανγκάη: η πόλη των κατασκόπων» (23.00) Α4. «Τα τελευταία 8 λεπτά» (17.50) «Μια φορά και ένα μωρό» (19.50 – 21.50 – 24.00) Α5. «Rio» – μεταγλωττισμένη 3D (17.00) «Εργένηδες για μια εβδομάδα» (19.10 – 21.30 – 23.50) Α6. «Εργένηδες για μια εβδομάδα» (16.50) «Sucker punch» (19.20 – 21.40 – 24.00) A7. «Scream 4» (17.10 - 19.30 – 21.50 – 00.10) Α8. «Rio» – μεταγλωττισμένη (17.40) «Hanna» (19.50 – 22.10 – 00.30)

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310/378.404): Α. «Ολύμπιον»: «To ταξίδι» 18:10 – 20:40 – 23:00) Α. «Παύλος Ζάννας»: «Ισως αύριο» (18.00 – 20.30 – 23.00)

STER CINEMAS ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ (Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία, δίπλα στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/23.71.000): Α1. «Rio» – μεταγλωττισμένη 3D (14.30 – 16.30 – 18.30 – 20.30) «Παγκόσμια εισβολή: Λος Αντζελες» (22.30) Α2. «Hop» – μεταγλωττισμένη (15.00 – 17.00 – 19.00) «Sucher punch» (21.00 – 23.15) Α3. «Πανικούπολη» (15.50 – 17.50) «Απόλυτη ευφυΐα» (19.40 – 21.40 – 23.40)

Α4. «Αρης καλεί μαμά!» – μεταγλωττισμένη (14.10 – 16.10 – 18.10) «Κόκκινος ουρανός» (20.20 – 22.45) Α5. «Παγκόσμια εισβολή: Λος Αντζελες» (14.00 – 16.30 – 19.00 – 21.30 – 24.00) A6. «Rango» – μεταγλωττισμένη (16.20 – 18.40) «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» (20.50 – 23.00) Α7. «Κόκκινος ουρανός» (14.20 16.50 – 19.20 – 21.50 – 00.10) Α8. «Οι ήρωες του δάσους: περιπέτειες στο τσίρκο» - μεταγλωττισμένη (14.00 – 16.00 – 18.00) «Sucker punch» (19.45 – 22.00 – 00.20) Α9. «Rio» – μεταγλωττισμένη (15.10 – 17.10 – 19.10) «Hanna» (21.10 – 23.30) Α10. «Ο άγνωστος» (14.50 - 17.40 – 20.00 – 22.15 – 00.30) Α11. «Γουίνι το αρκουδάκι» – μεταγλωττισμένη (15.20 – 16.50 – 18.20 – 19.50) «Scream 4» (21.20 – 23.50)

STER CINEMAS CITY GATE (Εμπορικό κέντρο «City Gate», Γιαννιτσών και Κωλέττη, τηλ. από σταθερό 801 801 7837 και από κινητό 210/ 2371000): Α1. «Scream 4» (16.20 – 18.40 – 21.00 – 23.20) Α2. «Hop» – μεταγλωττισμένη (15.00 – 17.00 – 19.00) «Hanna» (21.15 – 23.30) Α3. «Γουίνι το αρκουδάκι» – μεταγλωττισμένη (14.10 - 16.10 – 18.10 – 20.10) «Παγκόσμια εισβολή: Λος Αντζελες» (21.40 – 24.00) Α4. «Rango» – μεταγλωττισμένη (15.50 – 18.10) «Απόλυτη ευφυΐα» (20.20 – 22.30) Α5. «Αρης καλεί μαμά!» – μεταγλωττισμένη (14.30 – 16.30 – 18.30) «Παγκόσμια εισβολή: Λος Αντζελες» (20.40 – 23.00) Α6. «Rio» – μεταγλωττισμένη (15.30 – 17.30 – 19.30) «Sucker punch» (21.30 – 23.45) Α7. «Rio» – μεταγλωττισμένη 3D (14.00 - 16.00 – 18.00 – 20.00) «Κόκκινος ουρανός» (22.00 – 00.15)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310/960.063): «Ο λόγος του βασιλιά» (18.45 – 21.00 – 23.00)

Αθήναιον (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/832.060) «Δεν ακούω, δε βλέπω, δε μιλάω», σε σκηνοθεσία Χρ. Χατζηπαναγιώτη, με τους Θ. Βισκαδουράκη, Σ. Σπαντίδα, Σ. Πούλη, σήμερα, στις 18.00 και στις 21.15, Πέμπτη-Παρασκευή, στις 21.00, Σάββατο, στις 18.00 και στις 21.15. Αμαλία – Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/ 821.483) Στο πλαίσιο των «Προτάσεων»: Το όνομά μου είναι Rachel Corrie», σε σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου, 3 – 4 Μαΐου, στις 21.00, «Αγαπητέ μπαμπά» της Milena Bogavac, σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου, 6-7 Μαΐου, στις 21.00. Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» – αίθουσα σεμιναρίων (Λέοντος Σοφού 18, τηλ. 2310/ 528.917) «Τοπίο με πνιγμένα χάδια» του Τ. Ουίλιαμς, σε δραματουργία Α. Δήμου, πρεμιέρα: απόψε, στις 21.00, παραστάσεις: Τετάρτη Κυριακή, στις 21.00 μέχρι τις 8 Μαΐου. Αριστοτέλειον (Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2310/262.051) «Συμπέθεροι από τα Τίραννα» των Ρέππα – Παπαθανασίου, με τους Χ. Χατζηπαναγιώτη και Β. Σταυροπούλου, πρεμιέρα: 27 Απριλίου, στις 21.15, παραστάσεις Τετάρτη – Παρασκευή, στις 21.15, Σάββατο – Κυριακή, στις 18.15 και 21.15. Βασιλικό Θέατρο (πλ. Λευκού Πύργου, τηλ. 2315/ 200200) «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα, με τη Νόρα Κατσέλη, Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21.00, Σάββατο, στις 18.00 και στις 21.00. Το θέατρο αργεί μέχρι την Τετάρτη, 4 Μαΐου Γαία Live (Δόξης 5 με Σαλαμίνος, τηλ. 2310/513.654) «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι - P.I.G.S.» από το ΚΘΒΕ, από 2 Μαΐου και κάθε Κυριακή και Δευτέρα, στις 22.00. ContACT (Δάφνης 12, City Gate, τηλ. 2314/010.237) «Middle» από τη θεατρική ομάδα «Ετερον Εκάτερον», πρεμιέρα: 29 Απριλίου, Παρασκευή – Κυριακή, έως 8 Μαΐου. Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310/ 869.869) «Δείπνο με τον σύντροφο Στάλιν », σε σκηνοθεσία Γ. Μόρτζου, καθημερινά στις 21.15, το Σάββατο, στις 18.15 και 21.15, έως 7 Μαΐου. Εγνατία (Πατρ. Ιωακείμ 1, πλ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 2310/ 25.172) «Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη» της Δ. Παπαδοπούλου, με τους Γ. Ζουγανέλη, Μ. Λεκάκη, πρεμιέρα: απόψε, στις 21.30, παραστάσεις: Τετάρτη – Παρασκευή, στις 21.30, Σάββατο, στις 18.30 και στις 21.30, Κυριακή, στις 20.00. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Υπερώο (παλιό φουαγιέ, Εθν. Αμύνης 2, τηλ. 2315/ 200.200) «Υπάρχει και φιλότιμο» των Α. Σακελλάριου – Χ. Γιαννακόπουλου από το ΚΘΒΕ, με τον Κ. Σαντά, σε σκηνοθεσία Γ. Κιουρτσίδη, Κυριακή, στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21.00, Τετάρτη και Σάββατο, στα 18.00 και στις 21.00. «Το ημέρωμα της

στρίγγλας» με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη – Δήμητρα Ματσούκα, Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21.00, Σάββατο, στις 18.00 και στις 21.00. Κέντρο Θεατρικής Ερευνας – Αίθουσα «Μάντης Τειρεσίας» (Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15, τηλ. 2310/ 865.904) «Ατσάλι» της Ρ. Μανρώ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, Παρασκευή – Κυριακή, στις 21.00. Κολοσσαίον (Β. Ολγας 150, τηλ. 2310/834.996) «Σλουθ» του Α. Σάφερ, με τους Γ. Κιμούλη – Κ. Μαρκουλάκη, πρεμιέρα: 28 Απριλίου, παραστάσεις: Τετάρτη – Παρασκευή, στις 21.30 και Σάββατο – Κυριακή, στις 18.30 και 21.30. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – κτίριο Μ2 (25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 2310/895.938) «Φουρκέτα» της Ε. Γκασούκα, με τους Μ. Καβογιάννη – Κ. Κόκλα, πρεμιέρα: απόψε, στις 21.15, παραστάσεις: Τετάρτη – Παρασκευή, στις 21.15, Σάββατο – Κυριακή, στις 18.15 και 21.15. Μικρό Θέατρο (Αντωνίου Καμάρα 3, έναντι ΧΑΝΘ, τηλ. 2310/232.799) «Kοινή αλήθεια» της Ι. Καρυστιάνη, πρεμιέρα: σήμερα, στις 21.30, παραστάσεις: από Σάββατο μέχρι Τετάρτη, στις 21.30. Regency Casino Thessaloniki (περ. αεροδρομίου, τηλ. 2310 491290) «Βότσαλο στη λίμνη» με τους Π. Χαϊκάλη, Χ. Σώζο, Ν. Καρρά, πρεμιέρα: στις 29 Απριλίου, στις 22.00, παραστάσεις: Παρασκευή στις 22.00, Σάββατο στις 18.30 και στις 22.00 και Κυριακή στις 20.00. Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, τηλ. 2310/423.925) «I will survive» με τους Αντίνοο Αλμπάνη – Γιώργο Παπαγεωργίου, Πέμπτη και Σάββατο - Κυριακή, στις 21.00, Παρασκευή, στις 21.00 και στις 24.00. Εως 8 Μαΐου. «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρ. Σπηλιώτη, κάθε Κυριακή, στις 18.00 και Δευτερότριτα, στις 21.15. Studio «Ars moriendi» (Δημ. Κουφίτσα 18, τηλ. 6932/412.121) «Φαίδρας τόπος – σκηνική σύνθεση », κάθε Παρασκευή – Σάββατο, στις 21.00. Εως 8 Μαΐου. Φλέμινγκ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/812.000) «Game over» βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Γκίμπσον «Το παιχνίδι της μοναξιάς», 6, 13, 20, 27 Μαΐου, στις 21.30.

ΠΑΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Θέατρο «Ταξίδι ονείρου» (Στεφάνου Τάττη 3, περ. Αγ. Σοφίας, τηλ. 6972/702870, 6980139113) «Στρουμφοπάρτυ», 8, 15, 22 και 29 Μαΐου, στις 11.30. Μύλος – Αποθήκη (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310/551.836) «Io, Leonardo», σε κείμενα – σκηνοθεσία Δ. Βαλσαμίδη, καθημερινές, στις 11.00 για σχολεία και οργανωμένα γκρουπ, μετά την Κυριακή του Θωμά. Πολυχώρος Ερμού (Ερμού 11 με Ι. Δραγούμη, τηλ. 2310/306.821) «Ο Μορμόλης», από την Κυριακή του Θωμά, κάθε Σάββατο, στις 18.30 και Κυριακή στις 11.30


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

36

Οι προαναγγελίες των Γάμων δημοσιεύονται στις σελίδες των Μικρών Αγγελιών.

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΦΩΤΙΟ ΧΟΥΝΤΑ ετών 87 κηδεύουμε σήμερα, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Καραμπουρνάκι. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Η σύζυγος: Χαρούλα. Τα παιδιά: Μαρία – Κάρολος, Πέτρος. Η αδελφή: Μαρίνα. Τα εγγόνια: Φίλιππος, Λυδία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων Καλαμαριάς.

ΚΗΔΕΙA Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΑΝΔΡΙΑ ετών 85 κηδεύουμε σήμερα, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να συνοδεύσουν την εκφορά. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Καλλιόπη, Μαρία – Δημήτρης, Πηνελόπη – Κωνσταντίνος. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Η δεξίωση θα γίνει σε αίθουσα των κοιμητηρίων.

ΠΕΝΘΗ Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ετών 87 κηδεύσαμε την Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Επταλόφου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Καλλιόπη – Πέτρος. Τα αδέλφια: Βίκη, Μίμης – Ελπίδα, Θάλεια. Τα εγγόνια: Θεοδώρα, Δημήτρης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Μαυρίδης». Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΣΤΕΛΛΑ ΣΕΦΕΡΛΗ ετών 79 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Σοφία – Διονύσης, Βασίλης – Σεβαστή. Τα εγγόνια: Αναστασία, Στέλλα, Παναγιώτης, Ειρήνη. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΠΕΝΘΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΡΟΓΙΟ ετών 79 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου κοιμητηρίων Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Αθηνά – Νικόλαος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Φαίδρα – Αναστασία, Ιάσων-Γρηγόριος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΑΝΙΑ ετών 82 κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλίου, 5.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ουρανία. Τα παιδιά: Κοράλη – Γεώργιος, Κατερίνα – Δημήτρης, Κωστής – Βαγγελιώ. Οι αδελφές: Ευανθία, Παρασκευή. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

ΠΕΝΘΟΣ Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΑΡΙΣΤΟ ΤΖΙΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ετών 82 Εργολάβο οικοδομών κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλίου, 4.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Ιωάννα-Θεοδότα, Αθανάσιος – Ευτυχία. Τα εγγόνια: Αρης, Απόλλων. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Παχούμης – από το 1955».

ΠΕΝΘΟΣ Τον αγαπημένο μας γιο, αδελφό, εγγονό, εξάδελφο και ανιψιό ΠΑΡΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ετών 42 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου, 3 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Οι γονείς: Αλέξης – Αννα. Η αδελφή: Πόπη. Η γιαγιά: Ελένη. Τα ξαδέλφια. Οι θείοι. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη.

Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΝΑΣΙΟΥ ετών 80 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Χρήστος. Τα παιδιά: Μαρία – Αθανάσιος. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Στέλιος Μπαμπούλας», Κασσάνδρου 132 και δεύτερο γραφείο Βασ. Ολγας 96 - Ανάληψη. Τον αγαπημένο μας πατέρα, παππού, προπαππού και θείο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ετών 94 κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλίου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστά-

θηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Κωνσταντίνος – Νίκη, Αναστασία – Ιωάννης, Δήμος – Αικατερίνη, Ελένη. Τα εγγόνια: Χρήστος – Στέλλα, Ελένη – Κώστας, Απόστολος – Χρυσοβαλάντου, Γιάννης, Απόστολος – Αθανασία, Παναγιώτα – Κωνσταντίνος, Παναγιώτα – Ευάγγελος, Απόστολος. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Γιάννης Παρασκευόπουλος». Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ετών 85 κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και Αγίων Αναργύρων Διαβατών. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ελένη – Αναστάσιος, Δημήτρης – Φωτεινή, Εμμανουήλ. Τα εγγόνια: Μυρόπη, Αθηνά, Αθηνά, Βελισσάριος, Βελισσάριος, Γιώργος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκι-

ΠΕΝΘΟΣ Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, κόρη και αδελφή ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΝΤΟΥΛΑΚΗ-ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ετών 56 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ορμύλιας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Κίμων. Τα παιδιά: Δημήτρης – Χαρά, Χρήστος, Παναγιώτης. Η μητέρα: Χρυσούλα. Τα αδέλφια: Νούλα – Παναγιώτης Μάλαμας, Αθηνά Γουργούρη, Γιώργος – Χαρούλα Παπακωνσταντίνου. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 - δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

ές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΑΡΠΗ ετών 86 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Αθανάσιος – Ελένη, Ιωάννης – Ερμιόνη. Τα αδέλφια: Στέλλα, Κώστας – Κατίνα, Δημήτριος. Τα εγγόνια: Γεώργιος, Ευάγγελος, Αννα-Μαρία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Δημήτριος Παρασκευόπουλος», Μ. Καραολή 2 - Συκιές και δεύτερο γραφείο Νικοτσάρα 1 με Αγγελάκη γωνία. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΣΩΤΗΡΙΟ ΚΟΠΑΪΔΗ ετών 54 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Μηνά, Ι. Δραγούμη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ολυμπία. Τα παιδιά: Λένα – Κώστας, Αλέξανδρος – Μελίνα, Χαράλαμπος. Τα αδέλφια: Νίκος – Λίτσα, Φίλιππος – Μαρία. Τα εγγόνια: Σωτήρης, Παντελής. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Οι φίλοι. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Αναστασιάδη». Τον αγαπημένο μας σύζυγο,

αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ετών 84 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Ταξιαρχών εντός κοιμητηρίων Ωραιοκάστρου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Γαλάτεια. Η αδελφή: Κυριακή. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΣΙΑΤΗ ετών 66 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Ευάγγελος – Θάλεια, Ειρήνη – Γεράκης. Τα αδέλφια: Δημήτριος, Αθανασία, Ελισσάβετ. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΣΑΪΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ετών 84 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, 4.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως και Γεννήσεως του Σωτήρος, Δελφών – Μιαούλη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Πολυχρόνης – Σοφία, Χρήστος. Τα αδέλφια: Βασίλειος, Δέσποινα, Ιωάννης. Ο εγγονός: Αναστάσιος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗ ετών 87 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ελισσάβετ. Τα παιδιά: Γιάννης – Αλεξάνδρα, Πέτρος. Οι αδελφές: Σοφία, Μαρία. Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας ξαδέλφη και θεία ΠΕΛΑΓΙΑ ΝΟΥ ετών 90 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, 3.30 μ.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα ξαδέλφια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας αδελφή και θεία ΣΤΕΛΛΑ ΤΟΥΛΟΥΜΗ ετών 65 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Ασσήρου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα αδέλφια: Γιώργος – Ελένη. Ο ανιψιός: Νίκος. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΕΤΑΞΑ ετών 76 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου, 1 μ.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Εύα. Τα παιδιά: Σουζάνα – Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια: Γεώργιος – Μαρία. Ο εγγονός: Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ετών 81 κηδεύσαμε τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Κωνσταντίνος. Τα παιδιά: Ευφροσύνη – Δημήτριος, Μαρία – Σταμάτης. Οι αδελφές: Παρθενόπη, Μαγδαληνή. Τα εγγόνια: Κατερίνα, Κωνσταντίνα, Σταύρος, Κωνσταντίνος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή και γιαγιά ΣΜΑΡΩ-ΚΑΤΙΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

37

ΠΕΝΘΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ

ΠΕΝΘΟΣ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και παππού ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΤΑΛΗ ετών 67 Καθηγητή Ιατρικής κηδεύσαμε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, 12.30 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Ελίνα – Σταύρος Τομαδάκης, Νικόλαος – Κυριακή. Τα αδέλφια: Αγγελική Γουστέρη, Μιράντα Καρτάλη, Παρασκευάς-Ιωσήφ Κτενίδης. Τα εγγόνια: Βασίλειος, Γεώργιος. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 - δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΓΓΕΛΗ ετών 81 κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Βούλγαρη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ελευθέριος – Ασπασία. Τα αδέλφια: Νικόλαος Νίκας, Αιμιλία Μουστάκα. Τα εγγόνια: Ευαγγελία, Θεοδώρα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 - δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ετών 91 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Βέροιας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Μαρία – Δημήτριος Ιωακειμίδης. Τα εγγόνια: Νίκος – Αθανασία, Βαγγέλης. Τα δισέγγονα: Μαρίζα, Δημήτρης. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 - δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

κηδεύσαμε τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου, 4 μ.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά. Η αδελφή. Τα εγγόνια. Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΡΔΑΚΗ-ΤΣΑΧΤΣΙΡΛΗ ετών 64 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο σύζυγος: Μιχαήλ. Τα παιδιά: Αθηνόδωρος – Ευμορφία, Χρήστος – Αγγελική. Η αδελφή: Φωτεινή. Τα εγγόνια: Μαρία, Μαρία, Ελευθερία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΔΟΜΝΑ ΚΑΤΗ ετών 84 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό κοιμητηρίων Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ευόσμου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Αναστασία – Γιάννης, Δημήτρης – ΕλέΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (δίπλα στο παλιό γραφείο) Ν. Παρασκευά 2 (Παραπλεύρως Τράπεζας Πειραιώς), Συκιές Τηλ.: 2310-622.642, Κιν.: 6944.420.058

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Αγγελάκη 5 τηλ.: 2310-22.62.52 Κιν. 6932-728.760

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙΣ

νη, Ευσταθία – Ευάγγελος. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας πατέρα, παππού, προπαππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΑΛΑΤΑ ετών 89 κηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Παλιού Αγιονερίου Κιλκίς. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Θανάσης – Ευαγγελία, Χρήστος – Ασημούλα, Ελένη – Κώστας. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΕΧΑΓΙΑ ετών 72 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, 11 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Ερατώ. Τα παιδιά: Γιώργος, Ευαγγελία. Τα αδέλφια: Εμμανουήλ – Θεοδώρα, Αικατερίνη – Νικόλαος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

«Α. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ»

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ, από το 1968 1) Αγγελάκη 27, τηλ. 2310-273.414, 2310-273.352 2) Βασιλίσσης Ολγας 94, τηλ. 2310831.064, 2310-831.065 Κινητά:6972-495.431, 6944-860.760

ΟΙΚΟΣ «∆Ε∆ΟΣ» ∆ελφών 34, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-869.235, 2310-869.236

ΙΩΑΝΝΗ ΛΙΑΚΑ ετών 77 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, 11.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αγάπη. Η κόρη: Κωνσταντίνα. Τα αδέλφια: Ανδρέας – Αλεξάνδρα, Αντώνης – Βικτωρία, Ουρανία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ετών 97 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Βότση. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Ελένη, Βάγια. Η αδελφή: Ειρήνη. Τα εγγόνια. Τα δισέγγονα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

ου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Σεβαστή. Τα παιδιά: Κυριακή, Μαγδαληνή, Σοφία. Η μητέρα: Μαγδαληνή (αδελφή Μαριάμ). Οι συγγενείς. Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΦΤΕΛΗ ετών 74 κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλίου, 10 π.μ., από τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Τα παιδιά: Στυλιανός, Ελπινίκη – Δημήτριος. Τα αδέλφια: Αννα – Σπύρος, Σταύρος. Τα εγγόνια: Δέσποινα, Νικολέτα, Κυριακή, Κωνσταντίνος, Ιφιγένεια. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και γιο ΘΕΟΔΩΡΟ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ετών 50 κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλί-

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και θείο ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ετών 74 κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλίου, 5 μ.μ., από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φοίνικα.

Α. ΜΑΜΑΛΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ α) Αγ. ∆ηµητρίου 172, τηλ. 2310-205.429, β) Αλ. Παπαναστασίου 137, τηλ. 2310-304.314, γ) Ν. Ρύσιο, τηλ. 23920-70.023

ΟΙΚΟΣ ∆ΑΡΑΒΙΓΚΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ - ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ Β. Όλγας 41 (απέναντι από τη Σχολή Τυφλών) τηλ. 2310-830.924 www.daraviga.gr

Το λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ κηδεύσαμε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Αικατερίνη. Τα παιδιά: Χρήστος, Ευδοκία – Ιάκωβος. Η αδελφή: Αθανασία. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνος, Γεωργία. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Α. Παυλίδης», Αγγελάκη 27 και Βασ. Ολγας 94.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Βασιλική. Ο γιος: Θεόδωρος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

κηδεύσαμε την Τρίτη 26 Απριλίου, 12 μ., από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Καυκάσου Φλώρινας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Η σύζυγος: Διαμάντω. Τα παιδιά: Δημήτριος, Θεόδωρος – Μαρία. Η εγγονή: Πασχαλίνα. Οι συγγενείς.

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΙΩΑΝΝΗ ΑΥΓΗΤΙΔΗ ετών 78

Αγν. Στρατιώτη 32

ΤΣΙΓΚΡΟΣ ΧΡ. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

Κωνσταντινουπόλεως 34, Τηλ.: 2310-843.648,845.230 fax 2310-826.373

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 132, ΤΗΛ.: 2310-212170, 200015 - ΚΙΝ.: 6977-597464. 2ο Γραφείο: ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ 96 (ΑΝΑΛΗΨΗ), ΤΗΛ.: 2310-860088, 860077

www.baboulas.com

ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ∆ΗΣ»

1. Μιχαήλ Καραολή 2, Συκιές Τηλ.: 2310-639509 2. Νικοτσαρά 1 µε Αγγελάκη, γωνία 2310-280148 Κιν. (Σάκης): 6944-389902

Αγ. ∆ηµητρίου 157 Τηλ.: 2310-204615, 2310-205404

ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΟΣ

Τον αγαπημένο μας πατέρα και παππού ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΑΝΤΟΥΔΗ ετών 86 κηδεύσαμε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, 10.30 π.μ., από τον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος. Ο γιος: Γεώργιος. Τα εγγόνια: Απόστολος, Πέτρος. Τα ανίψια. Οι συγγενείς. Την τελετή επιμελήθηκε ο οίκος τελετών «Φάνης Μπαμπούλας», Βασ. Ολγας 72 - δίπλα στη Γερμανική Σχολή.

Τηλ.: 2310 - 610.666, 6937-437.288 6936-699.218 Fax: 2310-610.800

«ΤΣΕΠΑ» 1)Αγίου ∆ηµητρίου 41 (δίπλα στην ∆ΕΗ) 2) Μελισσοχώρι 3) ∆ρυµός

ΠΕΝΘΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆Η

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Τηλ.: 2310-555.106. fax 2310-555.107 κιν. 6946-81.71.71

ΠΕΝΘΟΣ

ΤΕΚΤΟΝΙ∆ΗΣ

ΚΗ∆ΕΙΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Με τη µεγαλύτερη επιµέλεια

Εγνατία 101 - Εξαδακτύλου 6 τηλ. 2310 275.843, 264.661 6944-712654

2310-276 010, 2310- 239 870, 6932 764 041

1) Π. Παπαγεωργίου 6, 2) Εγνατία 83

ΦΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ

• Βασ. Ολγας 72 (Δίπλα στο εστιατόριο «Καμμένη γωνιά»)τηλ. 2310-869.250-1 • Ιδιόκτητος Οίκος Τελετών «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», παραπλεύρως κοιμητηρίων Αναστάσεως Του Κυρίου ΚΙΝΗΤΟ: 6944 315827 SITE: www.baboulas.gr email: Info@baboulas.gr


ΧΡΗΣΙΜΑ

38

(

χρήσιμα τηλέφωνα 0 ΡΑΣΗ 10 ΑΜΕΣΗ Δ ΙΑ 2310 894646 Μ Ο Ν ΤΟ ΣΤΡΑ 9 1504-7 ΤΙΚΗ 19 2, 2310 53 ΠΥΡΟΣΒΕΣ ΙΚΟ 2310-53150 71 ΛΙΜΕΝ 48 55 10 ΟΜΙΑ 23 ΚΗ ΑΣΤΥΝ 6 ΤΟΥΡΙΣΤΙ ΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 16 5 ΕΣ Μ 1155 ΚΕΝΤΡΟ Α ΕΙΑ (από κινητό) 400 ΗΘ ΕΛΠΑ 10 ΟΔΙΚΗ ΒΟ 48 ΙΡΟΥ 14 379000 Α Κ Ο ΤΙ ΔΕΛ ΚΗΣ 2310 2310 409609 ΡΑ Θ ΣΙΑ ΟΝ Α 156 & ΥΠ. ΜΑΚΕΔ ΝΟΜΑΡΧΙ 2310 877777 ΝΙΚΗΣ ΛΟ ΣΑ 996000 ΕΣ Θ ΔΗΜΟΣ ΑΠΘ 2310 25 ΚΤΕΟ 15 243373 33 10 AIDS 23 859459, 2310 8478 ΑΤΑ 2310 2310 515150 Μ ΣΗ Ο Ν ΚΑ 45 & ΣΕΞΟΥΑΛΙ ΙΘΑΚΗ 11 566134-5 2310 ήβους) 53 εφ ια (γ 2310 5550 ΟΚΑΝΑ Α ΘΕΜΑΤΑ 3333 ΓΥΝΑΙΚΕΙ ΛΩΤΩΝ 2310 23 76 Α ΚΑΤΑΝΑ ΟΙΖΩ 2310 2577 ΠΡΟΣΤΑΣΙ ΕΚΠ 10535263 ΙΝΚΑ 23 56 10 S ΩΝ SO 501 ΙΞΗ ΠΑΙΔ -3 ΥΠΟΣΤΗΡ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10 2 & 2310 511972 50 ΔΕΗ: 928243 /ΝΙΚΗ 10 ΚΕΝ. ΘΕΣ ΙΚΗ 10503 & 2310 /Ν ΑΝΑΤ. ΘΕΣ ΟΤΕ: 121 207345 ΟΥ 2310 ΕΥΑΘ: ΝΕΡ Σ 2310 300846 ό από σταθερ ΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕ ΙΟ 800 11 87878 ό κινητό ΕΡ απ Α Ο 09 Κ 03 ΣΙ Υ 52 Φ » 2310

ΖΥΓΟΣ

(21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)

(23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου)

Οι γρήγορες κινήσεις είναι το κλειδί για να μπορέσετε να προλάβετε να κάνετε όσα έχετε στο μυαλό σας.

ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου – 20 Μαΐου)

Σκεφτείτε κάποια πράγματα για τη ζωή σας με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαΐου – 21 Ιουνίου)

Ευχάριστα γεγονότα θα σας ανεβάσουν πολύ ψυχολογικά.

Η σχέση σας μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη αν δείξετε περισσότερο ενδιαφέρον στο ταίρι σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου)

Από εκεί που δεν το περιμένατε σύντομα θα προκύψει μια νέα γνωριμία.

ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου)

Ασχοληθείτε με πράγματα που σας φτιάχνουν τη διάθεση, μην πιεστείτε για να κάνετε πράγματα που είναι πέρα από τις δυνάμεις σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου)

Στην εργασία θα σας παρουσιαστούν πολλές ευκαιρίες τις οποίες καλό θα ήταν να μην τις αφήσετε να πάνε χαμένες.

ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου -23 Αυγούστου)

Καλύψτε άμεσα ό,τι υποχρεώσεις έχετε.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ (24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου)

Στις συναλλαγές σας αποφύγετε να πάρετε κάποιο σημαντικό ρίσκο για να μην γίνουν λάθη.

Φροντίστε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα όσον αφορά την καθημερινότητά σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου)

Η σημερινή ημέρα είναι κατάλληλη για να μπορέσετε να τακτοποιήσετε ό,τι υποθέσεις είχατε αμελήσει.

ΙΧΘΥΕΣ

3

4

5

6

7

8

9

10 11 12 13 14 15 16

3 4 6 7 8 9 OPIZONTIA 1. AÔÚÚ›ÌÌ·Ù· – Y¿Ú¯Ô˘Ó Î·È Ù¤ÙÔÈ· fiÏ· – 2. OÚÁ·ÓÔ ÁÈ· ÙË Ì¤ÙÚËÛË ÙÔ˘ ¯ÚfiÓÔ˘ – AfiÚÈÛÙË ·ÓÙˆÓ˘Ì›· (ÏËı.) – 3. ... K›ÓÙÌ·Ó: ‰È¿ÛËÌË ËıÔÔÈfi˜ – OÈ Î·ÌÔ‡Ú˜ ÙˆÓ Î·ÌËÏÒÓ – OÌfi˯· ʈӋÂÓÙ· – NËÛ¿ÎÈ Ô˘ ›¯Â... Î˘Ú¿ – 4. °Ú¿ÌÌ·Ù· ·’ ÙË... N›ÎË – MÔÈ¿˙ÂÈ

14944

Aπό τις 8.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.: Γρ. Λαμπράκη 77 - Α. Τούμπα (Ο), Μ. Μπότσαρη 31-33 - Δελφών, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, 25ης Μαρτίου 100 - Χαριλάου (Ο), Επιδαύρου 47 - τέρμα Κ. Τούμπας, Α. Παπαναστασίου 174, Α. Παπαναστασίου 14 - Θεαγένειο, Π. Συνδίκα 27 - Κρήτης (Ο), Παπάφη 109 - Κλεάνθους, Κωνσταντινουπόλεως 63 - 28ης Οκτωβρίου - Ιπποκράτειο, Β. Ολγας 178 - Θ. Σοφούλη, Αμποττ 6 με Β. Ολγας 78 - έναντι κλινικής Euromedica, Γρηγορίου Ε’ 6 με Δελφών 157, Βοσπόρου 48 - Κ. Τούμπα, Δελφών 50 - Καλιδοπούλου, Π. Ηλία 21 - Ολυμπιάδος 50, Εγνατία 125 - Σιντριβάνι, Α. Σβώλου 20 - (Πρ. Νικολάου), Κασσάνδρου 141, Γλάδστωνος 14-16 με Ολύμπου 14, Αγίας Σοφίας 16 - Τσιμισκή, Βενιζέλου 62 - Δημαρχείο, Αντιγονιδών 12 - Κολόμβου, Αγ. Δημητρίου 96, Ερμού 37. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: Θερίσου 36 - Αστ. τμήμα Αμπελοκήπων. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ - ΚΟΡΔΕΛΙΟ: Λεβαντή 23. ΕΥΟΣΜΟΣ: Εθν. Αντίστασης 7-9, Καραολή - Δημητρίου 14, Καραολή Δημητρίου 256 - Ηλιούπολη. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Αργυρουπόλεως 53, Περικλέους 48 - ΟΤΕ, Ιμέρας 5 - πεζόδρομος (Ο), Ι. Πασαλίδη 33, Σμύρνης 28 - Πλ. Υδρας, Ν. Κρήνη. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγ. Γεωργίου 48, Ε. Βενιζέλου 97. ΠΟΛΙΧΝΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ: Αγν. Στρατιώτου 73 - Πολίχνη, Αττάλου 13 με Αλαμάνας 5 - Μετέωρα. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Αρη Βελουχιώτη 17 - Νικόπολη, Ολύμπου 11 με Καθ. Μακρυγιάννη 48. ΣΥΚΙΕΣ: Κύπρου 28 με Ιπποκράτους 23 - Ροδοχώρι. ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: Τρικούπη 33 - Αγ. Σπυρίδωνος έως τα μεσάνυχτα (Ο).

14944

διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα: Γρ. Λαμπράκη 218 - 220 - Α. Τούμπα, Β. Ολγας 74, Μ. Μπότσαρη 130 - Παπάφη, Αγ. Δημητρίου 142 - Προξενείο, Α. Παπανδρέου 54 - Ελευθέριο - Κορδελιό, 25ης Μαρτίου 56 με Καρακάση 22, Α. Παπανδρέου 177 - Νεάπολη, Κορομηλά 8 - Ανθέων, Κωνσταντινουπόλεως 70-72 - Ιπποκράτειο, Α. Παπαναστασίου 173 - γήπεδο Αρη - Χαριλάου, Π. Ιωακείμ 13 - Εγνατία, Αιγαίου 55 - Καλαμαριά, Μακεδονίας 36 - Μ. Μπότσαρη, Ελ. Βενιζέλου 29 - πάρκο Ρουμάνικων - Νεάπολη, Αγ. Δημητρίου 57 - Διοικητήριο, Εγνατία 72 - Παναγία Χαλκέων, Μ. Αλεξάνδρου 28 - Αμπελόκηποι, Τσιμισκή 112 - Διαγώνιος, Αδ. Κοραή 6 - πλατεία Σκρα Καλαμαριά. Συνεχίζουν έως το πρωί τα εξής φαρμακεία: Μ. Μπότσαρη 130 Παπάφη, Α. Παπανδρέου 177 - Νεάπολη, Κορομηλά 8 - Ανθέων, Κωνσταντινουπόλεως 70-72 - Ιπποκράτειο, Αιγαίου 55- Καλαμαριά, Εγνατία 72 - Παναγία Χαλκέων.

14944

εφημερεύοντα νοσοκομεία

Από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 π.μ. της επομέ-

‰Ô‚›ÎÔ˜ – ¶ÚÔÛˆÈ΋ ·ÓÙˆÓ˘Ì›· – YÔıÂÙÈÎfi Ù˘ ·Ú¯·›·˜ – 7. ºÙÈ·Á̤ÓÔ ·fi ͇ÏÔ ‚ÂÏ·Óȉȿ˜ – T· '¯ÂÈ Ô... Ì¿Áη˜ – 8. NËÛ› Ù˘ IÓ‰ÔÓËÛ›·˜ – ¶·ÏÈfi fiÓÔÌ· ·ÊÚÈηÓÈÎÔ‡ ÎÚ¿ÙÔ˘˜ – 9. MÈÎÚÔ›... ¿ÁÈÔÈ – 10. ™˘Ó‰¤ÂÈ ÚÔÙ¿ÛÂȘ – ... TÛ¤¯ÔÊ: ı·ÙÚÈÎfi˜ Û˘ÁÁڷʤ·˜ – 11. ¶ÔÏÏ·Ïfi ... ÁÂÏ¿ – BÔ˘‚‹... Ù·ÈÓ›· – §ÂÙ‹ ÎψÛÙ‹ – 12. ¶Ú¿·, ‹ÚÂÌ· – ™‡˙˘ÁÔ˜ Ù˘ ‚È‚ÏÈ΋˜ PÔ˘ı – 13. £ÔÏ¿, ı·Ì¿ – MÔ˘ÛÈ΋ ÓfiÙ· – 14. OÌÔÈ· ʈӋÂÓÙ· – ¶ÂÚÈÔÚÈṲ̂ӷ Û ̋ÎÔ˜ – 15. KÔÚ›ÙÛÈ· – TËÏÂÈÎÔÈÓˆÓȷο Ì·˜ ·Ú¯Èο – 16. T·Ï·ÓÙ‡ÔÌ·È ÛÙÔÓ ·¤Ú·.

KA£ETA 1. X·Ú·ÎÙËÚÈÛÌfi˜... ÌÂı˘Ṳ̂ÓÔ˘ – M ÙÔ Û›ÁÌ·... ÏÂÙÔÌÂÚÒ˜ – 2. OÌ¿‰· ·ÙfiÌˆÓ Ì ȉÈÔÙÂÏ›˜ ÛÎÔÔ‡˜ – ™˘ÓÂΉԯÈο, Ë Ï¿Ì· – 3. ™ÙÂÁ¿˙ÂÈ ÂÚÁ·˙Ô̤ÓÔ˘˜ (·Ú¯Èο) – ™¿ÏÈ – 4. M›· ·fi ÙȘ ‰È·ÛÙ¿ÛÂȘ – £Âfi˜ ÙˆÓ ·Ú¯·›ˆÓ ºÔÈÓ›ÎˆÓ – 5. ¶ÔÏÏÔ› Ù˘ ¢EH – 6. EÓ·˜... §Ô˘-

5

διημερεύοντα φαρμακεία

ερα ρ ί π τ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙ!

ηÏÂ›Ù·È Î¿ÙÈ – §¤ÁÂÙ·È Ô ËıÔÔÈfi˜ KÚÔ˘˙ – 8. ºÚ¤Ûη – MÔÓÔÏÂÎÙÈ΋ ·¿ÓÙËÛË – AÓ·ÁÚ¿ÊÔÓÙ·È ÛÙȘ Ù·˘ÙfiÙËÙ˜ – 9. M¤ÚË ÙÔ˘ ÏÔ›Ô˘ – O‰ÔÓÙˆÙfi˜ ÙÚÔ¯fi˜ Ì˯·Ó‹˜ – ¢›„ËÊÔ ÊˆÓ‹ÂÓ.

2

(20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου)

Μπορείτε με τον δυναμισμό σας να πετύχετε ό,τι είχατε επιθυμήσει.

2

ε στα π

1

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου)

τουριστικό, πολιτιστικό Â Ú · περιοδικό  Â Ú ›  Ù αποδράσεις! · πολλαπλές Û Ùγια

το σταυρόλεξο 1

ζώδια ΚΡΙΟΣ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ôχ Ì οÔÈÔÓ ¿ÏÏÔ – ¶ÂÙÚÂÏ·ÈÔÊfiÚÔ – 5. MÂÍÈηÓfi˜ ÏÔÁÔÙ¤¯Ó˘ – TÒÚ· (·Ú¯.) – ... P·˜: ·ÏÈfi˜ O˘·Ïfi˜ ÁÎÔÏÙ˙‹˜ – ¢ÂÈÎÙÈ΋ ·ÓÙˆÓ˘Ì›· (Ô˘‰.) – 6. X·ÈÚÂÙÈÛÌfi˜ ÛÙËÓ ·Ú¯·›· PÒÌË – BÚ›ÛÎÂÙ·È ÛÙËÓ ·ÙÌfiÛÊ·ÈÚ· – ... °ÎÔÁÎ: OÏÏ·Ó‰fi˜ ˙ˆÁÚ¿ÊÔ˜ – 7. ™‡ÓÔÏÔ Ï¤ÍÂˆÓ Ì Ï‹Ú˜ ÓfiËÌ· – O ÏfiÁÔ˜ Ô˘ ÚÔ-

νης: «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (τηλ. 2313-307000): για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, νευρολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, πλαστικής χειρουργικής, ωτορινολαρυγγολογικά, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, αγγειοχειρουργικά, πνευμονολογικά, παιδοψυχιατρικά. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» (τηλ. 2310-203121): για περιστατικά παθολογικά, χειρουργικά, ουρολογικά, οδοντιατρικά, γυναικολογικά. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (τηλ. 2310-892000): για περιστατικά παιδιατρικά, νεογνολογικά, μαιευτικά, γυναικολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» (τηλ. 2310-898848). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ και ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΝΟΣΩΝ (τηλ. 2313-308800). ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (τηλ. 2310-647100). ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (τηλ. 2310-202310) για λοιμώδη νοσήματα ενηλίκων - παίδων. Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ (τηλ. 2310-472372). Κ.Υ. ΙΩΝΙΑΣ (τηλ. 2310781840). Κ.Υ. ΛΑΓΚΑΔΑ (τηλ. 23940-23549). ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ Για ραντεβού σε οποιοδήποτε πολυϊατρείο: τηλ. 184 (Ολες οι ειδικότητες): ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Αγγελάκη 37, τηλ. 2310283907, 2310-283295 (για ραντεβού). ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ: Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2310-543560, 2310-544082, 2310-544130. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Αγλαΐας Σχινά 4, τηλ. 2310-810490, 2310810492. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ι. Δραγούμη 61, τηλ. 2310-540713, 2310-540791, 2310-540735, 2310-540779. ΤΟΥΜΠΑΣ: Γρ. Λαμπράκη και Α. Τζουμαγιάς, τηλ. 2310-913166, 2310-912507. Το ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» θα εξυπηρετεί καθημερινά τους ασθενείς που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Το Β’ ΠΑΝΑΓΙΑ ΙΚΑ ώρες εφημερίας καθημερινές: 15.00 - 22.00, Σαββατοκύριακο και αργίες: 08.00 - 08.00. Σε περίπτωση πληρότητας του εφημερεύοντος νοσοκομείου για ψυχιατρικά περιστατικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνεται διακομιδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

λαϊκές αγορές ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ: Κλεάνθους, γήπεδο ΠΑΟΚ. ΚΡΗΤΗΣ: Σόλωνος - Παπαντωνίου - Πάρκο Πατρικίου. ΠΑΠΑΦΗ: Λιτοχώρου. Π. ΜΕΛΑ: Σολωμού από Καραϊσκάκη - Αγ. Δημητρίου (Σταυρούπολης) ΣΥΚΙΕΣ: Ρήγα Φερραίου - Κορυτσάς - Ναυπάκτου. ΣΥΚΙΕΣ: Δαβάκη (μπροστά στον ναό του Αγίου Βασιλείου). ΔΙΑΒΑΤΑ/Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ/ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ/ΕΠΑΝΟΜΗ/ΑΔΕΝΔΡΟ

πλοία 14944 ΛΗΜΝΟΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κάθε Σάββατο στη 01.00 με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Λισσός». Τηλέφωνο λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης: 2310/593147, 531504 -5. Πληροφορίες: Καραχαρίσης Travel: 2310/522716, 2310/522736, 2310/524544.

1 1 2

H χÛË ÙÔ˘ ÚÔËÁÔ‡ÌÂÓÔ˘ ÛÙ·˘ÚÔϤÍÔ˘.

3 4 5 6 7 8 9

τρένα 1110 Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα: ICE: 07:13, 18:50, IC: 10:13, 11:40, 14:54, 01.41. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 12:42, 16:33, 17:59, 23:33 (με κλίνες). Λάρισα: 06:08,08:08, 09:45, 12:15, 13:20, 14:10, 16:00, 17:34, 17:59, 19:45, 21:05. Λοιπές αμαξοστοιχίες: 12:42, 16:33, 17:59, 23:33 (με κλίνες). Αλεξάνδρεια: 04.48, 06.18, 07.01, 08.38, 09.58, 11.12, 14.00, 15.11, 17.51, 19.11, 22.16. Εδεσσα: 06:18, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Σέρρες: 07.18, 15.40 Λοιπές αμαξοστοιχίες: 07:18, 15: 41, 19:48. Δίκαια: 15: 41. Βέροια: 04:48, 06:18, 06:30, 07:01, 08:38, 09:58, 11:12, 12:31, 14:00, 15:11, 16:46, 17:51, 19:11, 20:17, 22:16. Θεσσαλονίκη - Πλατύ: 4:28-4:52, 6:18-6:44, 6:30-6:55, 6:57-7:28, 8:35-9:05, 9:5410:25, 11:09-11:39, 12:31-12:59, 14:00-14:28, 15:10-15:37, 16:29-16:56, 17:39-18:16, 19:0819:39, 20:14-20:45, 22:15-22:43. Δράμα: 12:21, 18:25, 14:17, 19:38. Ξάνθη: 09.00, 15.25, 23.05. Αλεξανδρούπολη: 12:21, 18:25. Πληροφορίες τηλ. 2310/599421.

2

3

4

5

E M B P Y O

° K E º I A P O A T ™ A K ¢ P O ° A N E M A T ™ N ø ¶ O ¶ N E Y M

ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιαννιτσών 194, τηλ. 231.0.595408, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Για Αθήνα) 231.0.595411 – 421 και Μοναστηρίου 67 τηλ. 231.0.510834, 516104. ΑΤΤΙΚΗΣ τηλ. 231.0.595413, ΞΑΝΘΗΣ τηλ. 231.0.595423. ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ τηλ. 231.0.595485418. ΔΡΑΜΑΣ τηλ. 231.0.595420. ΠΙΕΡΙΑΣ τηλ. 231.0.595428. ΛΑΡΙΣΑΣ τηλ. 231.0.595430-475. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τηλ. 231.0.595442-456. ΜΑΓΝΗ-

7

8

§ O T ° A K I O N § O ¶ A P ON E

9

10 11 12 13 14 15 16

™ A § O A T ™ T E P A OM ™

T E M E ¶ M I § A N A T I A N M O I A K A P

¶ I ™ T O N I

§ E K A N H

O P O ™

™ H ™ T ¢ I A

ΣΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΗΛΕΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τηλ. 231.0.595424-437-402-491. ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595425-426. ΕΒΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ τηλ. 231.0.595439-412. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ τηλ. 231.0.595416436. ΚΑΒΑΛΑΣ τηλ. 231.0.595422. ΗΜΑΘΙΑΣ τηλ. 231.0.595432. ΚΙΛΚΙΣ τηλ. 231.0.595433. ΠΕΛΛΑΣ τηλ. 231.0.595434-435. ΕΥΒΟΙΑΣ τηλ. 231.0.595448. ΣΕΡΡΩΝ τηλ. 231.0.595446. ΚΟΖΑΝΗΣ τηλ. 231.0.595484-445. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 231.0.595440-441. ΡΟΔΟΠΗΣ τηλ. 231.0.595419. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595404. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ τηλ. 231.0.595434. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ τηλ. 231.0.595409-403407-406. ΖΑΚΥΝΘΟΥ τηλ. 231.0.595417. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ. 231.0.316555, 316565, 316575.

ραδιοταξί «ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» 2310/214900 και 2310/218600. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310/550500. «EUROTAXI» 2310/866866, 511855, 551525. «MERCEDES CLUB» 2310/525000.

ΚΤΕΛ 14505

6

A ™ I T E ™

τρένα 1110 OLYMPIC AIR, τηλ. 801 801 01 01 (από σταθερό) 210/3550500 (από κινητό) AEGEAN AIRLINES, τηλ. 8011120000 BRITISH AIRWAYS, τηλ. 8011156000 AUSTRIA, τηλ. 2310/474.190 EASY JET, τηλ. 210/3530300, 210/3530276 ALITALIA, τηλ. 2310/383414, 8011150055 MALEV, τηλ. 2310/475740 VIMAVIA, τηλ. 2310/519289, 2310/473354 JAT AIRWAYS, τηλ. 2310/383130, 2310/233188


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

πριν το 1912 στην Ελλάδα

1912

39 Γράφει ο Πάνος Θεοδωρίδης

πριν το 1912 στην πόλη

Χωριό στην Εύβοια

Χωριό και πόλη

Το Μελένικο

Οι πόλεις, με εξαίρεση βραχύβιες στιγμές της Ερμούπολης, της Πάτρας και άλλων, κάλυπταν συνήθως μια εμπορική ζώνη και το δίκτυο των χωριών παρέμενε ο βασικός τους τροφοδότης. Καθώς από νωρίς το σταφιδικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα μείωσαν την επιρροή της Πελοποννήσου, η απελευθέρωση από τη φτώχεια ταυτιζόταν με τη διαμονή στην Αθήνα, η οποία έως το 1910 είχε φτάσει κι είχε ξεπεράσει σε πληθυσμό τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, οι ελληνικές επαρχίες είχαν αισθητά λιγότερες υποδομές από την περίχωρο της Θεσσαλονίκης.

Η μακεδονική επαρχία γύρω από τη μεγάλη πόλη είχε καλή παραγωγή, αλλά χωρίς αντοχές όταν ξεκινούσαν τη ζωή τους τα ελκυστικά προϊόντα. Πέρα από αλατζάδες και τσόχες Γουμένισσας για το Στρατό, η Βυσόκα ήταν γνωστή για τους περιοδεύοντες παπουτσήδες, η Καπουτζήδα για τα ζαρζαβάτια, ο Χορτιάτης για τον καλοκαιρινό πάγο που διατηρούσαν από το χειμώνα στα ρέματα, το Μοναστήρι για τους φραγκοράπτες του, η Κουλακιά και το Λινοτόπι για τους ζωγράφους τους, η λίμνη των Γιαννιτσών για τους καλαθάδες και τις καπνοσύριγγες, αλλά και τις βδέλλες της

Η σχέση µε την επαρχία

πριν το 1912 στον κόσµο Νέο εκπαιδευτικό σύστημα στην Κίνα To 1912 εμφανίζεται ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα στην Κίνα, το πρώτο που συνδυάζει την εκπαίδευση όχι με την παράδοση της χώρας, αλλά με την προσαρμογή της στο νέο οικονομικό κόσμο. Καθώς οι διαφορές ζωής και συνθηκών ανάμεσα στην ύπαιθρο και τις πόλεις ήταν απλώς χαώδεις, μια ανακίνηση του εκπαιδευτικού ζητήματος μπορούσε απλώς να ερεθίσει τους ευαίσθητους Κινέζους, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Κι έτσι έγινε: μέσα σε είκοσι περίπου χρόνια, η χώρα διχάστηκε ανάμεσα στους οπαδούς της μεταρρύθμισης και της επανάστασης -αυτά, βέβαια, με όρους απολύτως ακατανόητους στη δυτική σκέψη. Αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και πάμπολλα άλλα, απλώς έσβησαν μέσα στη βία, και οι διαφορές ανάμεσα στην επαρχία και την αστική υποδομή εξακολουθούν να είναι κύριο ζήτημα στην Κίνα, ύστερα από έναν αιώνα.

Εκσυγχρονισμός στην Κίνα

Η

δοµή των προβιοµηχανικών επαρχιών της ανατολικης Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου ελάχιστα είχε επηρεαστεί από τη βιοµηχανική επανάσταση το 1900. Οι πόλεις ήταν σαφώς χωρισµένες στις πανάρχαιες που είχαν κι ένα διαρκές παζάρι ή µια καθηµερινή µετεξέλιξη της συµµαζεµένης µεσαιωνικής αγοράς «επί εµβόλων» και σε αυτές που µακριά από τις παραδοσιακές κοινωνίες, κυρίως στην αναπτυγµένη λόγω αποικιοκρατίας και εφευρέσεων Μεγάλη Βρετανία, συσσώρευαν κόσµο σε ασήµαντες περιοχές που αργότερα θα γίνονταν γιγαντικές, όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και οι βιοµηχανικές ζώνες του άνθρακα και των υφαντουργείων. Καθώς η Μεσόγειος ήξερε από µανιφατούρες αιώνες πριν τη Δύση, η νέα οικονοµική πραγµατικότητα του ατµού, του ντίζελ, της τουρµπίνας, της νέας υφαντουργίας, του τακτικού ωραρίου, της παιδικής εργασίας ήταν περιορισµένη από τις αρχές του 19ου αιώνα στα Αµπελάκια, στα Μαντεµοχώρια, στα χωριά επεξεργασίας του ασηµιού, στα διαµετακοµιστικά βλάχικα κέντρα της Πινδικής χώρας. Και εκεί, η οικονοµική κρίση των ναπολεόντειων πολέµων στέρησε από κεφάλαιο κίνησης τα βαφεία και τα προϊόντα ευρείας ζήτησης. Οσο τα «ευρωπαϊκά» βαµβακερά έλαµπαν και τα ρολόγια τα κατασκευασµένα ως τουρκοµπαρόκ κοσµήµατα σάρωναν τις ανατολικές αγορές, η επαρχία γύρω από τη Σαλονίκη γινόταν ένας βαρετός, ζόρικος και φτωχικός τόπος, διότι η µεγάλη πόλη απορροφούσε αρκετούς κατεστραµµένους αγρότες και τις φιλοδοξίες

πολλών ανέστιων που ήθελαν ένα επάγγελµα να προκόψουν. Οι τεχνίτες οικοδόµοι έως τους βαλκανικούς πολέµους ήταν από τη δυτική Ελλάδα ή από την κοιλάδα του Εριγώνα και δυτικότερα. Αλλά η δοµή αυτή ράγισε. Η νέα Ελλάδα ήταν ελεύθερη και ήκµασαν στα εκάστοτε σύνορα λαµπρές φυλές λαθρεµπόρων. Καθώς τα εθνικά κράτη άρχισαν να βάζουν εµπόδια στην ανεµπόδιστη κίνηση εµπορευµάτων και ανθρώπων, µε διαβατήρια και ελέγχους, οι χαντζήδες της Πίνδου άρχισαν να γίνονται ξενοδόχοι της κεντρικής Θεσσαλονίκης, ενώ οι έµποροι τυροκοµικών, γούνας και µάλλινων πιληµάτων ήξεραν ότι θα πουλούσαν περισσότερα και πιο εύκολα δίπλα στους χαλκιάδες, τους σιδεράδες, τους σαρωθροποιούς και τους µικροπωλητές. Σε αυτήν την ευµάρεια, λίγοι κατάλαβαν στην αρχή πως ξεκινούσε µια γιγάντια εσωτερική µετανάστευση. Αλλα ήδη στο τέλος του 19ου αιώνα, εµπορικοί οίκοι και πάµπλουτοι κτηµατίες και έµποροι, όπως οι Πάικοι από το Τορνίκι, ήταν γερά εγκαταστηµένοι στη µεγάλη αγορά της πόλης. Οι πρόγονοί µου εκ µητρός, χωρίς να γνωρίζουν παρά στοιχειώδη ελληνικά του σχολείου, έφτιαξαν τα πρώτο τους µαγαζί µε είδη κιγκαλερίας στη Φράγκων, πριν γυρίσει ο εικοστός αιώνας. Φυσικά, η κινητικότητα και η παροδικότητα παρέµεναν πανίσχυρα εµπόδια, αλλά γρήγορα στην επαρχία, εκτός από κλασικά προϊόντα εξαγωγών, όπως ο καπνός, το βαµβάκι, τα σιτηρά, τα άλλα αστικά κέντρα είχαν κυρίως ανάπτυξη στην εκπαίδευση, κυρίως των χριστιανών. ΑΥΡΙΟ: Ακαδηµαϊκές διαµάχες

Ενα κλασικό παράδειγμα επαρχιακής οντότητας που οι κάτοικοί του συνέπηξαν ζωντανή κοινότητα, η οποία έφτασε σε μια ακμή λίγο πριν τους βαλκανικούς πολέμους ήταν το Μελένικο (φωτογραφία). (http: //www. serrelib. gr/arthra. php? id=9). Το 1913 διέθετε Εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο με 180 μαθητές και 8 διδασκάλους, Παρθεναγωγείο με 120 μαθήτριες και 4 διδασκάλισσες, Τετρατάξιο Ημιγυμνάσιο με 60 μαθητάς και 4 καθηγητάς και ένα Νηπιαγωγείο. Τα χρήματα για τη συντήρηση αυτού του σχήματος ήταν περισσότερο ομογενειακά. Από το Μελένικο βγήκαν άνθρωποι όπως ο δικαστής Πολυζωίδης. Η παραγωγή κρασιού, ώσπου να αφανιστεί από τη φυλλοξήρα, την ολέθρια επιδημία των αρχών του 20ού αιώνα (που επηρέασε τα περισσότερα αμπέλια της ευρύτερης περιοχής) ήταν εντυπωσιακή. Ωστόσο, το Μελένικο, επειδή άλλαξε και κρατική οντότητα επικυριαρχίας (περιήλθε στη Βουλγαρία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία), σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Ρωμυλίας που αναπτύχθηκαν κανονικά και υπό τις νέες αρχές και μετά την εκδίωξη των Ελλήνων, έτυχε να υπάρχει δίπλα σε εθνικά σύνορα που ήταν απρόσιτα και εχθρικά στο μεγαλύτερο διάστημα του 20ού αιώνα. Κι έτσι, εκτός από ελάχιστα «αρχοντικά», ο υπόλοιπος οικισμός διαλύθηκε κι έμεινε με 400 κατοίκους. Αλλες επαρχιακές πόλεις γνώρισαν απεναντίας εξάπλωση και ανάπτυξη (Σέρρες, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη)


Της απογραφής το ανάγνωσµα στη Ν∆

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Σκηνή πρώτη: Το βράδυ της δεύτερης ηµέρας του Πάσχα, την ώρα της µεγάλης επιστροφής των εκδροµέων, τότε που οι δρόµοι είναι «φορτωµένοι» και σχηµατίζονται ουρές, οι υπεύθυνοι των διοδίων των Μαλγάρων άνοιξαν τις µπάρες ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται αυτό τις ηµέρες που έχει µεγάλη κίνηση. Εξυπηρετήθηκαν, βέβαια, ορισµένοι ταξιδιώτες που έφτασαν στον προορισµό τους µια ώρα αρχύτερα, αλλά το Δηµόσιο, που (υποτίθεται ότι) «σηµαδεύει» το πενηντάευρο του χαµηλοσυνταξιούχου, απώλεσε έσοδα µερικών χιλιάδων ευρώ, τα οποία οι υπόχρεοι είχαν προϋπολογίσει να καταβάλουν. Σκηνή δεύτερη: Χτες το πρωί στους δρόµους του κέντρου της Θεσσαλονίκης η κίνηση ήταν αισθητά µειωµένη απ’ ό,τι συνήθως. Το Δηµόσιο υπολειτουργούσε, ενώ και σε µεγάλο κοµµάτι του ιδιωτικού τοµέα η εικόνα θύµιζε… ηµιαργία. Ολα αυτά δε συνάδουν µε µια ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ χώρα που βρίgmitrakis@ekdotiki.gr σκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή -ακόµη χειρότερα- σε πόλεµο. Ούτε µε µια οικονοµία στα πρόθυρα της καταστροφής, µε τη χρεοκοπία της να είναι το µεγάλο στοίχηµα των παραγόντων της διεθνούς του χρήµατος. Ούτε είναι αντίστοιχα µιας κοινωνίας που πέραν των θυσιών τις οποίες της επιβάλλουν τον τελευταίο χρόνο ετοιµάζεται να πουλήσει κοψοχρονιά τα «ασηµικά» της για να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία του κράτους. Πληρωµή µισθών και συντάξεων, λειτουργία σχολείων και νοσοκοµείων, χρηµατοδότηση υποδοµών. Αν κάποιος τρίτος παρακολουθεί την Ελλάδα εξ αποστάσεως, δεν µπορεί παρά να επισηµάνει την αναντιστοιχία της θεωρίας από την πράξη. Ενώ η δύσκολη κατάσταση της οικονοµίας βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα και περίπου µονοπωλεί τις δηµόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, οι δυνάµεις της αδράνειας από τη µια και της συνήθειας από την άλλη είναι αυτές που δίνουν τον τόνο της πραγµατικότητας. Το σκηνικό διαµορφώνουν υπουργοί που υπερασπίζονται λυσσαλέα το... βιλαέτι τους, πολιτευτές που διαφηµίζουν περίπου µαγικές λύσεις και πολίτες που θεωρούν ότι υπέγραψαν ισόβιο χρυσό συµβόλαιο µε την ανάπτυξη και το… ευ ζην – όπως οι ίδιοι αντιλαµβάνονται αυτές τις έννοιες. Δυστυχώς, µόνον όταν η πραγµατικότητα δείχνει το πιο σκληρό και αποτρόπαιο πρόσωπό της κάποιοι… προσγειώνονται απότοµα. Οι υπουργοί –οι πολιτικοί γενικότερα- όταν η τρόικα επιβάλλει µε τον τσαµπουκά του δανειστή τις αποφάσεις της και οι πολίτες, όταν η ανεργία ή το λουκέτο χτυπήσουν τη δική τους πόρτα.

Φωτογραφία Associated Press

Πριν από την παρέλαση...

Νεοσύλλεκτοι στις δυνάµεις που φυλάνε τα σύνορα της Ινδίας ξεκουράζονται λίγο πριν από µια µεγάλη παρέλαση. Εκατόν ογδόντα οκτώ νεοσύλλεκτοι πρόκειται σύντοµα να συνδράµουν τον ινδικό στρατό στην περιοχή του Κασµίρ...

Η προσφορά στο καναβάτσο

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

το οπισθόφυλλο

παραβολές

Εμαθα, αγνοώντας αν πρόκειται για διάδοση ή για είδηση, πως ο αρχιεπίσκοπός μας δεν απέκλεισε να βοηθήσει ΤΟΥ ΠANOY ΘEO∆ΩPI∆H το κράτος στα ζόρια που τραpetefris@otenet.gr βάει. Και θα ήθελα να στείλω ένα φιλικότατο μήνυμα προς την Εκκλησία, να κάνει κράτει, να κρατήσει τα μπόσικα, διότι η βοήθειά της μπορεί να γίνει απαραίτητη στο μέλλον. Με δυο λόγια, να μη βιαστεί να προσφέρει. Δυο λεπτά διαρκεί στην Ελλάδα η καταπάτηση ιδιοκτησίας και τουλάχιστον δύο δεκαετίες η επιστροφή στη νομιμότητα. Να δώσετε, να δώσετε, σεβασμιότατε. Αλλά σε ένα κράτος που έχει νομικό τρόπο να εισπράξει και να αξιοποιήσει τις δωρεές. Να λιώσετε χρυσά καντήλια, αλλά όχι για να διατηρηθούν οι δεκάξι μισθοί το χρόνο. Να ταΐσετε τους πεινασμένους, αλλά όχι να διατηρηθεί η εξοργιστική μισθολογική

διαφορά ανάμεσα στους κατοίκους αυτής της χώρας. Θα δώσετε την περιουσία της Εκκλησίας στο βρόντο. Καλύτερα ετοιμάστε χώρους, οργανώστε κοιτώνες και συσσίτια. Φοβούμαι, πολύ φοβούμαι, πως οι μισοί Ελληνες πιστεύουν ακόμη ότι θα την σκαπουλάρουμε και οι

άλλοι μισοί είναι έτοιμοι να ζητήσουν και να πάρουν αυξήσεις μισθών κατά το 2014. Με δυο λογάκια, ο κόσμος δεν ξέρει τι του γίνεται. Διαμαρτύρεται επειδή η εξέγερση του φαίνεται απλώς παράξενη, και πιστεύει ό,τι του λένε. Δεν γίνεται έτσι. Πόσα μπορεί να δώσει η Εκκλησία; Τα πάντα; Τα πάντα, λοιπόν, θα πάνε στράφι. Αφού η περιουσία της είναι αναπαλλοτρίωτη, θα δώσει για μερικές δεκαετίες αχρείαστα ή χρειαζούμενα κτήματα και τον οβολό και τα εισοδήματα των ακινήτων της. Μετά βίας θα καλύψουν κάποια νομιμότατη «ρύθμιση» για να μη χάσουν μερικοί τα επιδόματά τους που θα τα βαφτίσουν αλλιώς. Η χώρα δεν ξέρει να εξοικονομήσει. Της είπαν ότι πρέπει να χάσει ένα έξτρα «λίπος» και δεν ακούει τον κόσμο που ξέρει στο βάθος ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός, ότι θα ζήσουμε αρχικά κωμικοτραγικές καταστάσεις που θα μετατραπούν αργότερα σε τραγικές. Φόροι, οι κανονικοί φόροι, δύσκολα μπορούν να πληρωθούν, εκτός από τους παρακρατούμενους. Το ΦΠΑ όλο και δυσκολότερα θα το εξοφλούν. Οι έμποροι θα τελειώσουν, τα έσοδα θα στερέψουν και οι κυβερνήτες θα νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να στέλνουν κόσμο σε κρουαζιέρες. Τα παιδιά μας θα ζήσουν στο εξωτερικό. Κι αν σήμερα αυτό γίνεται δειγματικά, σε πέντε χρόνια θα είναι κανόνας και μάλιστα επιθυμητός. Δίπλα μας είναι η Βουλγαρία, μια χώρα που έχασε σοβαρό ποσοστό του πληθυσμού της σε υποχρεωτική «ομογένεια» για να ζήσουν οι υπόλοιποι. Κράτησε, πατέρα μου, τα χρήματα της Εκκλησίας, για να φτουρήσουν μόλις γίνουν δραματικά τα πράγματα και όχι δήθεν ελπιδοφόρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συνέρθουμε, ακόμη κι αν η ευθύνη έρχεται απέξω ή από άλλους ή από ξένους. Δικό μας είναι το πρόβλημα.


Και σήμερα χιλιάδες αγγελίες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Aρ. Φύλλου: 456

«Σβήνει» η αγορά πρώτης κατοικίας Μόνο το 20% - 30% των πωλήσεων οικιστικών ακινήτων αφορά την απόκτηση κύριας κατοικίας ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ

«Σ

βήνει» η αγορά πρώτης κατοικίας, παρά την απαλλαγή της από το «πόθεν έσχες», γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την «κατρακύλα» της κτηματαγοράς το τελευταίο διάστημα. Στη «χρυσή» περίοδο για την αγορά ακινήτων, αλλά και μέχρι πριν από περίπου 1 - 1,5 χρόνο η απόκτηση πρώτης κατοικίας έπαιρνε αισθητά το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των σχετικών με οικιστικά ακίνητα συναλλαγών και μόνο ένα μικρό τμήμα της καταλάμβαναν οι αγοραπωλησίες για επένδυση. Σήμερα, στις όποιες -λίγεςμεταβιβάσεις οικιστικών ακινήτων γίνονται, η εικόνα έχει αντιστραφεί ολοκληρωτικά, αφού τα νοικοκυριά και κυρίως τα νέα ζευγάρια δε θέλουν ή δεν μπορούν να αγοράσουν το σπίτι που σκέφτονται να στεγάσουν τα όνειρά τους. Ειδικότερα και σύμφωνα με εκπροσώπους της διοίκησης του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, μέχρι πριν από 1 - 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο στο πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και στις γύρω περιοχές στην αγορά πρώτης κατοικίας αφορούσε το 60% - 80% των πωλήσεων οικιστικών ακινήτων. Σήμερα το ποσοστό της επί των πωλήσεων αφορά μόλις το 20% ή στην καλύτερη περίπτωση το

30%. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι το ρά πρώτης κατοικίας και κατά συνέπεια 30% εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της μαζί της η αγορά ακινήτων, είναι να γίνει Θεσσαλονίκης, όπου τις τελευταίες δεκα- ευκολότερη η πρόσβαση των νοικοκυριετίες ήταν πάντοτε σχετικά μειωμένο το ών στο δανεισμό από τα χρηματοπιστωενδιαφέρον των καταναλωτών για αγο- τικά ιδρύματα. «Σήμερα αγοράζουν σπίτι ρά πρώτης κατοικίας, αφού σημαντική εκείνοι που έχουν μετρητά στην άκρη και μερίδα αποκτούσε ένα σπίτι για να το θέλουν να... σώσουν τα χρήματά τους. Η νοικιάσει στη συνέχεια (για παράδειγμα οικονομική κρίση έκανε μερίδα των ενδισε φοιτητές) και να ενισχύει το εισόδημά αφερόμενων αγοραστών πρώτης κατοιτης με τα μισθώματα. Στην ανατολική κίας να φοβούνται το δανεισμό από τις πλευρά της Θεσσαλονίκης (Χαριλάου, τράπεζες. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που δε φοβούνται Πυλαία, Καλαμαριά, και θέλουν να Θέρμη κ.λπ.) αλλά Απαραίτητη προϋπόθεση πάρουν δάνειο, και στους δυτικούς δεν μπορούν να για να ανακάμψει η κτημαδήμους στην αγορά το κάνουν, αφού πρώτης κατοικίας ταγορά είναι να γίνει ευκοδεν τους δίνουν αφορούσε πάντοτε η οι τράπεζες. Για λότερη η πρόσβαση των συντριπτική πλειοψηνα ξεπεραστεί φία των πωλήσεων, με νοικοκυριών στο δανεισμό η κρίση, πρέπει αποτέλεσμα να είναι να αγοράζει ο από τις τράπεζες ξεκάθαρη σήμερα η κόσμος εύκολα αντιστροφή της κατάπρώτη κατοικία. στασης. Επίσης, θα πρέπει να επεκταθεί η φοροαπαλλαγή μέχρι του ποσού των 200.000 Δεν μπορούν ευρώ και στην αγορά β’ κατοικίας, όταν ακόμη κι αν θέλουν αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη καΟπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι τοικία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν των μεσιτών, την κατάσταση άλλαξε η οι- οι στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυρικονομική κρίση, στο πλαίσιο της οποίας ών», τόνισε στα «ακίνητα» ο πρόεδρος οι τράπεζες έκλεισαν τη «στρόφιγγα» της του δικτύου μεσιτών κεντρικής και αναχορήγησης στεγαστικών δανείων. Οπως τολικής Ευρώπης «CEREAN», Νίκος Μααναφέρουν χαρακτηριστικά, απαραίτη- νομενίδης. «Η μόνη λύση για ανάκαμψη τη προϋπόθεση για να ανακάμψει η αγο- στην κτηματαγορά είναι να δίνουν πιο

εύκολα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας οι τράπεζες. Ωστόσο, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει αυτό», ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Χάρης Τσόχας. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Αγγελου Πασαλίδη, ακόμη κι αν το επόμενο διάστημα αρχίζουν να δίνουν ευκολότερα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες, δε θα ζητούν οι καταναλωτές. «Εκτιμώ ότι μετά τον Αύγουστο ο κόσμος δε θα ζητάει στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες. Ο φόβος στην αγορά είναι τεράστιος και ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες. Μετά το καλοκαίρι θα υπάρχει μόνο ένα 10% ενδιαφέρον για δανεισμό, όταν πριν από τρία χρόνια το ενδιαφέρον έφτανε το 150%. Ηδη βλέπουμε στην αγορά ότι, όσοι έχουν μετρητά 100.000 - 150.000 ευρώ και δεν μπορούν να αγοράσουν πρώτη κατοικία που να τους ικανοποιεί, στρέφονται στο ενοίκιο και αγοράζουν γκαρσονιέρες ή μεσαία διαμερίσματα χωρίς δανεισμό, τα οποία στη συνέχεια εκμισθώνουν και από τα έσοδα αποπληρώνουν σχεδόν ολόκληρο το δικό τους ενοίκιο. Δηλαδή, δίνουν άλλα 250 - 300 ευρώ κάθε μήνα και μένουν σε ένα μεγάλο και ικανοποιητικό σπίτι», τόνισε ο κ. Πασαλίδης.


2

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ευκαιρίες στην επαγγελµατική στέγη Η μικρή ζήτηση έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση σε μισθώματα και τιμές πώλησης ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΝΤΟΥΝΑ

Η

δρόμους ενοικιάζονται ακόμα και με 350 ευρώ ενώ πριν δύο χρόνια απαιτούνταν τουλάχιστον 500. Οικονομικές λύσεις προσφέρονται και για εταιρίες είτε μεμονωμένους επιχειρηματίες που επιθυμούν τη συστέγαση είτε την ενοικίαση χώρου με κοινόχρηστες τουαλέτες.

κρίση φέρνει χαμηλά μισθώματα αλλά και ευκαιρίες στην αγορά της επαγγελματικής στέγης. Ο μεγάλος αριθμός κενών γραφειακών χώρων, η χαμηλή ζήτηση που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα για αυτού του είδους τα ακίνητα έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος των μισθωμάτων όσο και στην τιμή πώλησης. Την προηγούμενη πενταετία περιμετρικά της πόλης τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική είσοδο δημιουργήθηκαν μια σειρά εγκαταστάσεων που προορίζονταν για να στεγάσουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Πρόκειται για σύγχρονους χώρους που στην πλειοψηφία τους παραμένουν κενοί καθώς η επιχειρηματική ανάπτυξη είναι μειωμένη. Εξάλλου μέχρι στιγμής πρώτη επιλογή των ελεύθερων επαγγελματιών παραμένει το ιστορικό κέντρο. Ωστόσο για όσους πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην επαγγελματική στέγη τόσο τα σύγχρονα συγκροτήματα της ανατολικής Θεσσαλονίκης όσο και της δυτικής εισόδου της πόλης αποτελούν μια καλή ευκαιρία και μάλιστα στην παρούσα στιγμή κατά την οποία οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις.

Σύγχρονοι γραφειακοί χώροι δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και στην ανατολική Θεσσαλονίκη και στην περιοχή αεροδρομίου περιμετρικά του εμπορικού κέντρου Cosmos. Η ζήτηση εκεί είναι υψηλότερη από ό,τι στη δυτική είσοδο ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την μίσθωση γραφειακών χώρων επί της Αδριανουπόλεως και της Εθνικής Αντιστάσεως αλλά και στην περιοχή του στρατοπέδου «Νταλίπη». Εκεί τα μισθώματα τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειώσει πτώση έως και 30% ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται και η πτώση των τιμών πώλησης. «Πρόκειται για σύγχρονους χώρους που δεν μπορεί κανείς να βρει εύκολα στο κέντρο της πόλης. Οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα προσιτές για την ποιότητα που προσφέρουν και σίγουρα αποτελούν επενδύσεις που μελλοντικά, δηλαδή σε περιόδους ανάκαμψης, θα αποδώσουν» επισημαίνει ο κ. Πασαλίδης.

Στο κέντρο

Δυτική είσοδος

Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει δημιουργήσει δυσκαμψία στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δίνει όμως την δυνατότητα να στεγάσουν τις επιχειρήσεις τους σε μεγαλύτερους χώρους με μικρότερα ενοίκια. Δεν πρόκειται για κατόρθωμα αλλά για πραγματικότητα ακόμα και στο πολυπόθητο ιστορικό κέντρο όπου η πτώση των μισθωμάτων φτάνει έως και 20%. Σύμφωνα με τον Αγγελο Πασαλίδη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης πολλοί είναι εκείνοι που αρπάζουν την ευκαιρία και μετακομίζουν είτε σε κεντρικότερο σημείο της Τσιμισκή ή άλλου εμπορικού δρόμου κερδίζοντας και χρήματα αλλά και καλύτερη προβολή ενώ αρκετοί διαλέγουν να μετακομίσουν σε μεγαλύτερους χώρους με μικρότερα ενοίκια. Ακόμα και για ένα νέο επαγγελματία υπάρχουν ευκαιρίες καθώς γραφειακοί χώροι 50 τ.μ. στο κέντρο της πόλης και σε εμπορικούς

Ανατολικά

Η ανέγερση γραφειαΣτο ιστορικό κέντρο κών και επαγγελματικών της Θεσσαλονίκης η πτώση των χώρων στη δυτική είσοδο της πόλης έγινε στο προμισθωμάτων «αγγίζει» το 20% στάδιο της κρίσης. Η πτώση της οικοδομής που θα έδινε ώθηση στην περιοχή ώστε να αναπλασθεί πλήρως σταμάτησε απότομα με αποτέλεσμα να σταματήσει και η ανάπτυξή της. Ωστόσο όπως τονίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς είναι μία πολλά υποσχόμενη περιοχή σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την επαγγελματική στέγη. Προς το παρόν πολλοί γραφειακοί χώροι στην περιοχή παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και κενοί. Οι τιμές πώλησης όμως είναι πολύ χαμηλές και σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Κώστα Γεωργάκο εάν κάποιος θέλει να επενδύσει στο επαγγελματικό ακίνητο η δυτική είσοδος είναι μία πολύ καλή ευκαιρία και με προοπτική.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣYNTAKTHΣ YΛHΣ: Tάσος Φωκιανίδης ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Θεοδώρα Τύμη

ΓΡΑΦΕΙΑ: Δαναΐδων 4 54626, Θεσσαλονίκη ΤΗΛ.: 2310 779111 FAX: 2310 257321 ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ: 2310 779257, 779345

ΚΑΙ ΚΑΘΕ KΥΡΙΑΚΗ

Tο περιοδικό για το σπίτι και την κτηματαγορά


19

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Μικρά νέα - Αύξηση κατά 3,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών τον περασμένο Mάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της περσινής χρονιάς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έναντι αύξησης κατά 2,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατηγοριών εργων Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών παρέμεινε

αμετάβλητος το 1ο τρίμηνο του 2011 και σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2010, ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών αυξήθηκε κατά 1,8%. - Δέκα προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον υφυπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη. Μεταξύ άλλων, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει την επέκταση εφαρμογής του προγράμματος σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές τουλάχιστον 2.000 ευρώ/τ.μ., σε κατοικίες με άδεια κατασκευής έως και 31 Δεκεμβρίου 1990 και σε κατοικίες με κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία, εφόσον διαθέτουν κλιματιστικές συσκευές που καλύπτουν το 50% τουλάχιστον των αναγκών τους.

Ελπίζουν στον τουρισµό για ανάκαµψη Σε ξένους επενδυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι κτηματομεσίτες της Χαλκιδικής ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΝΤΟΥΝΑ

Τ

ις ελπίδες τους στον τουρισμό εναποθέτουν φέτος οι κτηματομεσίτες της Χαλκιδικής για να δουν «αχτίδα φωτός». Η χρονιά που κύλησε σε σχέση με την περσινή ήταν ακόμα χειρότερη και οι τουρίστες θα αποτελέσουν ίσως σανίδα σωτηρίας. Η αύξηση των αγοραπωλησιών μπορεί να μην είναι θεαματική, κρίνεται όμως αναγκαία ακόμα και η παραμικρή κίνηση στην αγορά. Η προσδοκώμενη αύξηση του τουρισμού από τα Βαλκάνια αλλά και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές ακινήτων ακόμα και σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική αφήνει περιθώρια έστω και μικρής κίνησης της αγοράς του τουριστικού ακινήτου. Τα οφέλη δεν αναμένεται να είναι μεγάλα, ωστόσο και η παραμικρή κίνηση θα δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτου που είχε νεκρώσει το χειμώνα. Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε όλες τις περιοχές. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το πρώτο πόδι αν και οι χαμηλές τιμές του δεύτερου ποδιού αποτελούν ισχυρό δέλεαρ. Την ίδια στιγμή το αγοραίο ενδιαφέρον προσελκύουν τόσο ήδη υπάρχοντα ξενοδοχειακά συγκροτήματα μαζί με το οικόπεδο όσο και κενά οικόπεδα, κυρίως αυτά στο δεύτερο πόδι του νομού. Οι μικρομεσαίοι επενδυτές, κυρίως ιδιώτες και οικογένειες, αρκούνται σε μεζονέτες ακόμα και σε διαμερίσματα. Πέρσι παρά τα υψηλά ποσοστά τουρισμού οι αγοραπωλησίες δεν έφτασαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βέβαια οι τιμές των τουριστικών ακινήτων δεν είχαν υποστεί την ίδια διόρθωση με φέτος. Η χρονιά που διανύεται μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο προσοδοφόρα ακριβώς εξαιτίας της μείωσης ακόμα και ώς 20% των τιμών των ακινήτων τόσο σε οικοδομές όσο και σε αγροτεμάχια και οικόπεδα. Κίνητρο αποτελεί

βέβαια και η δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης της αρχικής τιμής.

Αρπάζουν τις ευκαιρίες Οπως επισημαίνει στα «Ακίνητα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Χαλκιδικής Βασίλης Τσανακλίδης οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά και οι πρώτοι υποψήφιοι αγοραστές κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία έκαναν την εμφάνισή τους. Επωφελούνται του χαμηλού κόστους και χτυπούν κομμάτια-φιλέτα, ενώ είναι παράλληλα και σκληροί διαπραγματευτές. Αρκετοί από τους ήδη ενδιαφερόμενους προχώρησαν σε πράξεις έχοντας πετύχει επιπλέον μείωση της τιμής αγοράς που ήδη ήταν μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Ενδιαφέρον από Ελληνες παραθε-

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει και οι πρώτοι υποψήφιοι αγοραστές, κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία, έκαναν την εμφάνισή τους

ριστές δεν αναμένεται. Η παραθεριστική κατοικία, η λεγόμενη εξοχική κατοικία δεν αποτελεί πια μέλημα των Ελλήνων. Μάλιστα αρκετοί από τους ήδη υπάρχοντες ιδιοκτήτες προχωρούν σε πωλήσεις των εξοχικών τους κατοικιών.

Τα εμπόδια Η αθρόα προσέλευση τουριστών και οι χαμηλές τιμές αγοράς δεν αρκούν βέβαια όπως επισημαίνει και ο κ. Τσανακλίδης για την ανάκαμψη της αγοράς της παραθεριστικής κατοικίας. Χρειάζονται πιο βαθιά και ουσιαστικά μέτρα για να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτές εξάλλου είναι εκείνες που πραγματικά θα ωφελήσουν

την αγορά και θα δώσουν ώθηση συνολικά στην παράλληλη ανάπτυξη τουρισμού και κτηματαγοράς. Η γραφειοκρατία και η βαριά φορολογία αποτελούν ισχυρά εμπόδια και αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές. «Δεν είναι δυνατόν να χαλάνε συμφωνίες γιατί απαραίτητα και απλά συνάμα έγγραφα καθυστερούν από έξι έως και οκτώ μήνες» λέει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή οι υψηλοί φόροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα ακόμα από την στιγμή της αγοραπωλησίας αλλά και η μη σταθερή οικονομική πολιτική και οι συνεχείς αλλαγές σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία ακινήτων απωθούν και δημιουργούν ενδοιασμούς σε σοβαρούς και μεγάλους επενδυτές.


20

Tετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΑ

ΜΕ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΣΕ ΕΤΗ)

ΕΞΟΔΑ ΔΑΝΕΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3%

3,60%

-

4,50%

4,90%

έως 30

490 ευρώ

Κατά περίπτωση

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται αποζημίωση που προσδιορίζεται με βάση το κόστος επανεπένδυσης του εξοφλούμενου κεφαλαίου για την τράπεζα

5,25% ή EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 3,75% - 4,25%

-

-

5,25%

-

3-30

Δικηγόρου από 350 ευρώ, μηχανικού 120 ευρώ, υποθηκοφυλακείου 0,75% αξιολόγησης έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το ποσό του δανείου

Mέχρι 70% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου ζητούνται 2% επί του αποπληρωτέου ποσού

EURIBOR τριών μηνών + περιθώριο από 3,40%

-

από 5,30%

από 5,30% ή προσφορά 4,20%

από 6%

5-30

Eξέταση αιτήματος 550 ευρώ, μηχανικού 130 ευρώ, νομικού - κτηματολογίου 405 ευρώ, προσημείωση 0,8%

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου σε περίπτωση αποπληρωμής εντός της διάρκειας ισχύος του σταθερού επιτοκίου, είναι το κόστος επανεπένδυσης του πρόωρα εξοφλούμενου κεφαλαίου

EURIBOR ενός μηνός + περιθώριο από 2,50% και 5,05% ή 4,75%

-

από 4,90%

από 5,20%

από 5,80%

3-40

698 ευρώ. Δε χρεώνονται έξοδα φακέλου, εκτιμήσεως και νομικού ελέγχου για μεταφορές δανείων

Mέχρι 90% της εκτιμώμενης αξίας

Για τα σταθερά καταβάλλονται τόκοι 3-6 μηνών

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,90%

-

-

4,90%

5,10%

5-40

800 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερά η ποινή είναι ίση με το κόστος επανατοποθέτησης συν το κόστος αποζημίωσης

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,90%

-

-

-

-

έως 35

Eξοδα πιστοληπτικής ικανότητας 500 ευρώ, δικηγόρου 350 ευρώ, μηχανικού 250 ευρώ

Mέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

6,40%

-

-

-

-

έως 25

850 ευρώ

Mέχρι 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

EURIBOR μηνός + περιθώριο από 4% ή EKT + περ. από 4%

από 5,80%

-

από 6%

από 5%

έως 40

300 - 1.500 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου επιβάλλεται ποινή ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου

-

-

5,50%

5,75%

5-35

950 ευρώ

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Eπιβάλλεται ποινή με βάση επί τοις %, επί του αποπληρωτέου ποσού. Eιδικοί όροι ισχύουν για τα δάνεια προσφοράς

CITI BANK

4,45% (συνδεδεμένο με EURIBOR εξαμήνου) 4,17% (συνδεδεμένο με EURIBOR μηνός)

από 5,10%

από 5,20%

από 5,40%

από 5,70%

μέχρι 35

590 ευρώ

Mέχρι 85% της εμπορικής αξίας

EFG EUROBANK

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 4,10% 5,30% ή ΣΒΕΧ + περιθώριο από 1,65% - 2,30%

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια εξαρτάται από το κόστος επανατοποθέτησης της διαφοράς των ομολόγων

EURIBOR τριμήνου + περιθώριο 2,40%2,70% ή 4,53%

4,50%

4,70%

4,70%

4,90%

40

Aπό 300 έως 2.000 ευρώ

Mέχρι 90% της εμπορικής αξίας

H διαφορά του σταθερού επιτοκίου με το κόστος επανατοποθέτησης για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου

EURIBOR 1 μηνός + περιθώριο από 3%

-

-

από 4,95%

από 5,90%

έως 35

*

Mέχρι 85% της εμπορικής αξίας

Tόκοι 6 μηνών επί του αποπληρωτέου ποσού, αν η προεξόφληση γίνει σε περίοδο σταθερού επιτοκίου

-

-

-

5,25%

5,90%

έως 30

Eγκρισης 400 ευρώ. Nομικός και τεχνικός έλεγχος 505-622 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου δάνεια καταβάλλεται το ακριβές κόστος της τράπεζας

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 1,90%

-

4,25%-6% (προνομιακό) ή 6,50% (βασικό)

5,15%-6,50% (προνομιακό) ή 6,60% (βασικό)

6,75%

5-30

Eξέταση αιτήματος από 500 ευρώ, νομικός έλεγχος: 350 ευρώ, τεχνικός έλεγχος

Eως 75% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή στα κυμαινόμενου επιτοκίου δάνεια. Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, επιβάλλεται ποινή μόνο αν υπάρξει αλλαγή επιτοκίων από την EKT και προκύπτει διαφορά

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 2,80%

-

από 4,60%

από 4,60%

από 5,2.0%

έως 35

χωρίς έξοδα έγκρισης και εξέτασης αιτήματος

Mέχρι 80% της εμπορικής αξίας

Xωρίς κόστος στα κυμαινόμενα. Στα σταθερά εξαρτάται από το κόστος επανεπένδυσης και δεν ξεπερνά τους τόκους 6 μηνών

EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο από 3,40%

από 4%

από 4,25%

από 5%

από 5,50%

5-40

950 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Για δάνεια σταθερού επιτοκίου, τόκοι 6 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο α’ μισό του χρόνου αποπληρωμής και τόκοι 3 μηνών αν η προεξόφληση γίνει στο β’ μισό του χρόνου αποπληρωμής

6,75%

-

-

-

-

έως 35

Eγκρισης 500-1.200 ευρώ. Προσημείωσης 0,75%. Nομικός έλεγχος 265 ευρώ. Tεχνικός έλεγχος 118-220 ευρώ. Kτηματολογίου 30 ευρώ

Μέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Στα σταθερού επιτοκίου είναι τόκοι 3-6 μηνών, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής

EURIBOR 1 έτος + περ. από 1,80% ή EURIBOR 6 μηνών + περ. από 1,80%

από 3,60%

από 3,95%

από 4,05%

από 5%

7-40

500 έως 1.500 ευρώ

Mέχρι 100% της εμπορικής αξίας

Δεν επιβάλλεται ποινή

ΕΘΝΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΥ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ALPHA BANK

T BANK

ATE BANK

ATTICA BANK

EMPORIKI BANK

FBBANK

GENIKI BANK

HSBC

MARFIN EGNATIA GROUP

MILLENIUM BANK

PRO BANK

UCI

Για τυχόν αλλαγές ευθύνονται οι τράπεζες, στις οποίες -ούτως ή άλλως- πρέπει να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι για τα ποσοστά, έτη, έξοδα, ποινές κ.λπ. * Εκτίμησης 200 ευρώ + ΦΠΑ, νομ. έλεγχος 350 ευρώ, αιτήματος: 500 - 2000 ευρώ


φωνή Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΜΠΑΣΚΕΤ

«Αλλος» Αρης µε Κινγκ και Κασίροφ σελ. 23

Αντίστροφη µέτρηση MEGAPRESS

Κατατέθηκε η έφεση του Ηρακλή κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ενταση και δακρυγόνα πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας 7.000 και πλέον φιλάθλων

Το «όχι» του αρχηγού ΕΝΑ «όχι» µε συµβολική σηµασία απηύθυνε ο Τάσος Κατσαµπής (φωτό). Ο αποχωρήσας από την ενεργό δράση αρχηγός της οµάδας αρνήθηκε να αποτελέσει µέλος ολιγοµελούς επιτροπής ποδοσφαιριστών, η οποία θα επιλέξει τους καλύτερους των κατηγοριών που αφορούν τη φετινή Λίγκα, προτάσσοντας την ταλαιπωρία που υφίσταται ο Ηρακλής µε την αδειοδότησή του. «Ως µέλος της οικογένειας του Ηρακλή, λυπάµαι, αλλά δεν µπορώ να µετάσχω σε τέτοιες διαδικασίες, την ώρα, που κάποιοι παίζουν µε το µέλλον του συλλόγου µου», ήταν η απάντηση του Κατσαµπή στην πρόταση που του έγινε. Στο περιθώριο του θέµατος της αδειοδότησης, η οµάδα θα δώσει σήµερα το απόγευµα (17.00) στο Κιλκίς το δεύτερο φιλικό της µετα-αγωνιστικής περιόδου, µε αντίπαλο τον τοπικό Κιλκισιακό. Στο κρίσιµο θέµα των ηµερών εστίασε την αναφορά του ο Μπόγκνταν Μάρα, µιλώντας στο «Sport 103». Ο Ρουµάνος µέσος τόνισε πως η υπόθεση της αδειοδότησης είχε αντίκτυπο και στην αγωνιστική συµπεριφορά της οµάδας, καθώς δεν άφησε τους παίκτες να συγκεντρωθούν στα εντός του γηπέδου. «Ο κόσµος µπορεί να περίµενε περισσότερα από µας, αλλά είχαµε πολλά προβλήµατα. Οι παίκτες δεν ήταν συγκεντρωµένοι µόνο στα παιχνίδια, έστω κι αν δεν επιτρέψαµε να βγουν τα προβλήµατά µας προς τα έξω», είπε και συµπλήρωσε: «Εισπράττω τον πόλεµο που δίνει η διοίκηση για να πάρει την άδεια. Ελπίζω να τελειώσει το ταχύτερο, για να µπορέσει η οµάδα να ετοιµαστεί για την επόµενη χρονιά».

Στιγµιότυπο από τη χτεσινή πορεία των φίλων του Ηρακλή Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Σ

την τελική ευθεία για τη δικαίωση ή στο απευκταίο σενάριο - την καταστροφή που συνιστά και δεύτερη απορριπτική απόφαση, µπήκε από χτες ο Ηρακλής, µε την κατάθεση από τη νοµική υπηρεσία της ΠΑΕ της έφεσης για τη δευτεροβάθµια εξέταση του φακέλου της αδειοδότησης. Στη διάθεση της Επιτροπής τέθηκε, επιπλέον, και µελέτη για τη βιωσιµότητα της ΠΑΕ, που εκπόνησε για λογαριασµό του Ηρακλή εξειδικευµένος οίκος σε θέµατα οικονοµικών ερευνών. Η ηµέρα και ώρα εξέτασης του φακέλου αναµένεται να ανακοινωθεί σήµερα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εξέταση της υπόθεσης ακόµη και εντός της εβδοµάδας και για πιθανότητα ανακοίνωσης της απόφασης εντός αυτής. Η πρώτη από µια σειρά κινητοποιήσεων των φιλάθλων του Ηρακλή µε αίτηµα τη χορήγηση άδειας, έγινε χτες και θύµιζε αρκετά τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις του περασµένου καλοκαιριού. Περίπου 7.000 φίλαθλοι διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόµους της πόλης, ωστόσο η

έναρξη της πορείας σηµαδεύτηκε από επεισόδια και οδοµαχίες µε αντίπαλους οπαδούς (σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες έφεραν διακριτικά του ΠΑΟΚ). Για ορισµένα λεπτά ο χώρος µπροστά από την Καµάρα µεταβλήθηκε σε πεδίο µάχης, µε τις αστυνοµικές δυνάµεις να κάνουν εκτεταµένη χρήση δακρυγόνων, προκειµένου να ελέγξουν την κατάσταση. Η ένταση εκτονώθηκε λίγο µετά τις 8 το βράδυ, οπότε και ξεκίνησε η πορεία. Οι συγκεντρωµένοι κινήθηκαν κατά µέσον της Εγνατίας και, αφού διήλθαν την Αγίας Σοφίας, Τσιµισκή, Πλατεία Αριστοτέλους, Λεωφόρο Νίκης, κατευθύνθηκαν εκ νέου προς το κέντρο της πόλης. Στη συµβολή των οδών Π. Π. Γερµανού και Π. Μελά ακολούθησε δεύτερη εστία έντασης, όταν οι παρατεταγµένες αστυνοµικές δυνάµεις έκαναν εκ νέου χρήση δακρυγόνων µε σκοπό να εµποδίσουν την προσπέλαση των οπαδών, οι οποίοι απάντησαν µε ρίψη µολότοφ. Προς στιγµήν επικράτησε πανδαιµόνιο και κίνδυνος να υπάρξουν τραυµατισµοί, σε µια εξαιρετικά πυκνοκατοικηµένη περιοχή. Η πορεία συνεχίστηκε και τερµατίστηκε αργά το βράδυ

στο Κατσάνειο. Ακολούθησε συνέλευση µε σκοπό την εκλογή συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει τις επόµενες ώρες το µέλλον των κινητοποιήσεων. Στην πορεία συµµετείχαν αθλητές και παράγοντες από όλο το φάσµα των «κυανολεύκων», µεταξύ αυτών ο βετεράνος αρχηγός Τ. Κατσαµπής, ο πρόεδρος του ΓΣ, Κ. Γωγάκος, σύσσωµη η διοίκηση του τµήµατος βόλεϊ, ο Π. Βακαλόπουλος, ο προπονητής τερµατοφυλάκων, Φ. Γκιζέλης και άλλοι. Από χτες εντάθηκαν οι επαφές µεταξύ διοικούντων, νοµικών και οικονοµικών στελεχών, µε τη συµµετοχή σε αυτές του προέδρου του ΓΣ, Κ. Γωγάκου. Αντικείµενο είναι η αρτιότερη εκπροσώπηση της ΠΑΕ ενώπιον της Δευτεροβάθµιας Επιτροπής κατά την εξέταση του φακέλου. Ο Ερασιτέχνης εξέδωσε ανακοίνωση - κάλεσµα στον κόσµο για τις κινητοποιήσεις στο θέµα της αδειοδότησης, ενώ απέστειλε και ψήφισµα σε όλους τους φορείς και τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας, ζητώντας «την άµεση παρέµβασή τους για να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτήν την πρωτοφανή στοχοποίηση του συλλόγου µας».


18

2

φωνή

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ

Tετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Προς αναδιάρθρωση Ο Σάκης Τσιώλης έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τις µεταγραφικές ανάγκες του Αρη και ζητά 5-6 παίκτες εντεκάδας µε ταυτόχρονη αποδέσµευση όσων δε χρειάζεται Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΧΟΥ

Ο

Σάκης Τσιώλης σκοπεύει να αλλάξει ριζικά την αγωνιστική φυσιογνωµία του Αρη και να δηµιουργήσει µία οµάδα που θα βασίζεται στην ταχύτητα, την ορθολογική ανάπτυξη (παιχνίδι µε αυτοµατισµούς και την µπάλα κάτω) και το επιθετικό πνεύµα. Το σχέδιο του 52χρονου τεχνικού προβλέπει την απόκτηση 5-6 παικτών εντεκάδας και η... αναδιάρθρωση θα ξεκινήσει από την άµυνα. Ο Τσιώλης κρίνει αναγκαία την απόκτηση δύο στόπερ που µαζί µε τον Λαζαρίδη και τον 38χρονο Ρονάλντο θα αποτελέσουν την τετράδα στον κεντρικό άξονα. Ο Βραζιλιάνος θέλει να συνεχίσει για έναν ακόµη χρόνο, ο προπονητής τον εµπιστεύεται παρά την ηλικία του και αν συναινέσει σε µία λογική µείωση αποδοχών, θα κλείσει την καριέρα του στο Χαριλάου. Δεδοµένη είναι η αποχώρηση του Οριόλ και αρνητική η εισήγηση για τον Κουλουχέρη, µολονότι έχει συµβόλαιο µέχρι το 2012. Σίγουρο είναι επίσης το «διαζύγιο» µε τον Ισπανό γκολκίπερ

Χουάνµα. Εκτός από τους δύο στόπερ, ο Αρης χρειάζεται και αριστερό µπακ, αφού ο Μισέλ δεν µπορεί να καλύψει µόνος του τη θέση. Στο δεξιό άκρο δεν υπάρχει πρόβληµα, καθώς ο Τσιώλης καλύπτεται µε τους Νέτο και Βανγκέλι. Στη µεσαία γραµµή, τα πράγµατα δεν έχουν ξεκαθα-

ρίσει πλήρως αφού υπάρχουν αρκετές εκκρεµότητες. Αν, για παράδειγµα, παραµείνει ο Ντανίλο Περέιρα (ανήκει στην Πάρµα) δεν θα είναι απαραίτητο να αποκτηθεί αµυντικός χαφ πρώτης γραµµής. Αν, όµως, ο νεαρός Πορτογάλος επιστρέψει στους «παρµένσι», θα αντικατα-

σταθεί µε ανασταλτικό µέσο παρεµφερούς αγωνιστικού προφίλ. Εφόσον προκύψει θέµα επιστροφής του Νάτσο Γκαρσία, η διοίκηση θα κάνει ό,τι µπορεί είτε για να τον παραχωρήσει, είτε για να τον αποδεσµεύσει. Εκτός πλάνων φαίνεται να είναι και ο Κάλβο, που δεν «έπιασε» στην Πάρµα

και αναµένεται να επιστρέψει. Ο Τσεσνάουσκις έχει συµβόλαιο που λήγει στο τέλος της επόµενης σεζόν, αλλά ο Τσιώλης δεν τον υπολογίζει και θα γίνει προσπάθεια να αποχωρήσει άµεσα. Η παραµονή του Καστίγιο εξαρτάται από την διαπραγµάτευση µε τη Σαχτάρ. Οι πληροφορίες λένε ότι οι Ουκρανοί δεν τον θεωρούν χρήσιµο και θέλουν να απαλλαγούν από το συµβόλαιό του. Στην επίθεση, η αποχώρηση των Κόκε, Μποµπαντίγια καθιστά απαραίτητη την απόκτηση δύο παικτών µε διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού η οµάδα χρειάζεται και φορ περιοχής και περιφερειακό µεσοεπιθετικό µε οργανωτικές ικανότητες, στο πρότυπο του Κόκε. Αβέβαιο είναι επίσης το µέλλον του Τσέζαρεκ, µολονότι δεσµεύεται µε συµβόλαιο. Στο µεταξύ, το φιλικό µε τον ΠΑΣ Γιάννινα, που επρόκειτο να γίνει αύριο στο γήπεδο των Ζωσιµάδων, µαταιώθηκε λόγω ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου. Οι προπονήσεις των «κιτρίνων» θα συνεχιστούν έως τις 13 Μαΐου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ∆ Η ΜΗ ΤΡ Α Π Α Π Α ∆ ΟΠ Ο Υ Λ ΟΥ

H ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪ∆Η

πρωταγωνιστούν:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΛΕΚΑΚΗ, ΚΛΕΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΑ∆ΗΣ

Από Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Xoρηγοί επικοινωνίας:

ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛ. 2310.225.172 - ΠATΡ. ΙΩΑΚΕΙΜ 1, ΠΛ. ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Υποστηρικτής:

Επιστρέφει ο Εντισον Γκόµες ΣΤΙΣ προπονήσεις του Αγροτικού Αστέρα αναµένεται να επιστρέψει ο Εντισον Γκόµες. Ο Ουρουγουανός µέσος το καλοκαίρι είχε υπογράψει τριετές συµβόλαιο, ωστόσο µεσούσης της περιόδου είχε αποχωρήσει λόγω των οικονοµικών προβληµάτων της οµάδας. Ο Αντίνου επικοινώνησε µαζί του, του έδωσε τις εγγυήσεις που ζήτησε και πλέον αναµένεται η επιστροφή του µέχρι την Παρασκευή. Στο µεταξύ, ξεκίνησε χθες η προετοιµασία για τον αγώνα µε τον ΟΦΗ. Εκεί, ο Βασίλης Αντωνιάδης δε θα έχει στην διάθεσή του τους τιµωρηµένους Χασιώτη, Γόγολο, Σκλιοπίδη και Σαπάνη. ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: τις ελάχιστες ελπίδες που έχει για συµµετοχή στα πλέι οφ θέλει να κυνηγήσει ο Πανθρακικός. Η οµάδα της Κοµοτηνής θέλει να τερµατίσει στην 7η ή 8η θέση που µπορεί να οδηγήσει στα µπαράζ, σε περίπτωση που οµάδες της

πρώτης εξάδας δεν πάρουν την αδειοδότηση. Για τον αγώνα µε την Ηλιούπολη, ο Παντελίδης δε θα έχει στην διάθεσή του τον τιµωρηµένο Ζησόπουλο. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: πρόβληµα µε τον χλοοτάπητα του γηπέδου έχει προκύψει για τον ΠΑΣ. Λόγω διαρροής, ένα σηµείο του χόρτου έχει υποστεί καθίζηση. Πλέον, θα πρέπει να αφαιρεθεί το συγκεκριµένο σηµείο και να τοποθετηθεί νέο κοµµάτι, κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο. ΟΦΗ: συνάντηση µε την διοίκηση είχαν χτες οι παίκτες. Οι τελευταίοι πήραν τις εγγυήσεις που ήθελαν και υπέγραψαν τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονταν για να καταθέσει η οµάδα τον φάκελο της αδειοδότησης. Από την πλευρά του ο Νίκος Μαχλάς, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά για την κατανόηση. Κανείς δε θα χάσει τα λεφτά του». Γ. ΓΕΡΑΚΗΣ

Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

∆ύσκολη αποστολή για Επανοµή ΣΤΗΝ τελική ευθεία µπαίνει το πρωτάθληµα της Γ΄ Εθνικής. Σήµερα διεξάγεται η 32η αγωνιστική, τρεις «στροφές» πριν από το τέλος. Η Επανοµή βρίσκεται στην πρώτη θέση και θέλει να συνεχίσει µε νίκες ώστε να κατακτήσει τον τίτλο. Η οµάδα του Αλέκου Βοσνιάδη αντιµετωπίζει εκτός έδρας την ∆όξα Κρανούλας. Ο Ελληνας τεχνικός ζήτησε από τους παίκτες του ιδιαίτερη προσοχή για να µην αναγκαστεί η οµάδα να παίξει στα µπαράζ, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σηµαντικό παιχνίδι. Για την Επανοµή απόντες θα είναι οι Γεωργιάδης και ∆εµιρτζόγλου. Από την άλλη, ο Ανέστης Ζώης θα έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του. Η δεύτερη στη βαθµολογία Καλλονή, αγωνίζεται στην έδρα της µε τον Μακεδονικό. Το τεχνικό δίδυµο της οµάδας της Μυτιλήνης, Καρτάλης-Λουτσιάνο δεν υπολογίζουν για το παιχνίδι τους Αποστολίδη, Χάλαρη, Πετρουζέλλη, Γάλα, Χρόνη και Ντακούλα. Από την άλλη, για τον Θόδωρο ∆αλκίδη θα απουσιάσουν οι Θ. Παπαδόπουλος και Τσατσάς. Πέραν όµως του αγώνα, η οµάδα της Νεάπολης έχει το µυαλό της... αλλού. Κύριο ζήτηµα για τον Μακεδονικό είναι να λυθούν τα πολλά προβλήµατα που αντιµετωπίζει στα διοικητικά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε λίγες µέρες αναµένεται να παρθούν αποφάσεις. Οι παίκτες θα έχουν συνάντηση µε τους διοικούντες και εκεί θα αποφασίσουν για την επόµενη µέρα του συλλόγου. Το υπόλοιπο πρόγραµµα: Τύρναβος – Φωκικός, Γιαννιτσά – Κοζάνη, Ζάκυνθος – Οδυσσέας Σερρών, Ηράκλεια – Εορδαϊκός, Φιλιππιάδα – Πόντιοι, Ναυπακτιακός – Σκύδρα. Ολα τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 16:00. Ρεπό έχει η Νίκη Βόλου.


φωνή

∆ΙΕΘΝΗ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

3

19

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Θέση «ρεζερβέ» Παράσταση για ένα ρόλο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που νίκησε 2-0 τη Σάλκε κι εξασφάλισε πρόωρα συµµετοχή στο µεγάλο τελικό

Σ

ε παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκε ο πρώτος ηµιτελικός του Τσάµπιονς Λιγκ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φρόντισε να µη γίνει... Ιντερ και δεν έπεσε θύµα έκπληξης. Επαιξε χτες σπουδαίο ποδόσφαιρο και επικράτησε µε 2-0 της Σάλκε µέσα στο Γκέλζενκιρχεν. Επιασε έτσι ήδη µια θέση «ρεζερβέ» για το µεγάλο τελικό του Γουέµπλεϊ, µετατρέποντας τη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ» σε τυπική διαδικασία. Θα µπορούσε µάλιστα να φτάσει σε πολύ υψηλότερο σκορ. Από τα πρώτα λεπτά οι «κόκκινοι διάβολοι» κυριάρχησαν κι έφταναν µε ευκολία στη µεγάλη περιοχή των γηπεδούχων. Αρκετές φορές ο γκολκίπερ Νόιερ έδειξε την ποιότητά του και είπε «όχι» στους αντιπάλους. Σε άλλες περιπτώσεις οι επιθετικοί της Μάντσεστερ έδειξαν επιπολαιότητα ή έλλειψη αποτελεσµατικότητας. Πιο χαρακτηριστικές φάσεις ήταν στο 3’ (επέµβαση Νόιερ σε πλασέ του Ρούνι), στο 26’ (κοντινό σουτ του Ερνάντες άουτ), στο 27’ (απόκρουση Νόιερ σε κοντινή κεφαλιά του Γκιγκς), στο 36’ (έδιωξε ο Ουτσίντα σε σουτ του Παρκ), στο 38’ (σουτ του Φάµπιο άουτ) και

στο 45’ (απόκρουση Νόιερ σε τετ α τετ µε τον Γκιγκς)! Το πρώτο ηµίχρονο έληξε 0-0. Μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Γκιγκς στο 48’, όταν σούταρε άουτ από ευνοϊκή θέση. Το γκολ ήταν θέµα χρόνου για την οµάδα του Φέργκιουσον. Ο Νόιερ δεν... άντεξε. Στο 67’ έγινε το 0-1 µε πλασέ του Γκιγκς από «ασίστ» του Ρούνι. Δύο λεπτά αργότερα ο Ρούνι δε δυσκολεύτηκε να πετύχει µε δεξί σουτ το 0-2 (πάσα Ερνάντες). Οι ρυθµοί έπεσαν στα τελευταία λεπτά, ο Εβρά είχε όµως ευκαιρία να σκοράρει στο 86’. Σηµειωτέον ότι, µετά τον Ακη Ζήκο (Μονακό), ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε ο δεύτερος Ελληνας που αγωνίστηκε σε ηµιτελικό του Τσάµπιονς Λιγκ! Παρών στη «Βέλτινς Αρένα» ήταν και ο Οτο Ρεχάγκελ. ΣΑΛΚΕ: Νόιερ, Ουτσίντα, Μάτιπ, Μετσέλντερ, Σαρπέι (72’ Εσκουδέρο), Παπαδόπουλος, Χουράδο (83’ Ντράξλερ), Μπάουµγιοχαν (51’ Κλούγκε), Φαρφάν, Εντού, Ραούλ. ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Φαν ντερ Σαρ, Φάµπιο, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κάρικ, Γκιγκς, Βαλέντσια, Παρκ (72’ Σκόουλς), Ρούνι (83’ Νάνι), Ερνάντες (72’ Αντερσον).

Ευρω... Κλάσικο Με πολλές αµυντικές ελλείψεις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στον πρώτο ευρωπαϊκό «εµφύλιο». Αντεγκλήσεις Μουρίνιο - Γκουαρδιόλα

Γ

ια τρίτη φορά µέσα σε δώδεκα µέρες, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα τεθούν απόψε (21.45 ΝΕΤ) αντιµέτωπες στο «Μπερναµπέου», αυτή τη φορά µε «έπαθλο» τη συµµετοχή στον τελικό του Τσάµπιονς Λιγκ. Το παιχνίδι αυτό, βέβαια, είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούµενα, αλλά κοινός παρονοµαστής µε τα δύο προηγούµενα αναµένεται να είναι η προσπάθεια της Ρεάλ να µην δεχτεί γκολ και στη συνέχεια να σκοράρει η ίδια. Ο Μουρίνιο (φωτό) κατάφερε να «εγκλωβίσει» την οµάδα του Γκουαρδιόλα στις δύο τελευταίες αναµετρήσεις και µένει να δούµε αν ο Πορτογάλος εµφανίσει κάτι καινούργιο απόψε ή αν ο αντίπαλός του βρει το αντίδοτο στην τακτική των Μαδριλένων. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η παρουσία του Γερµανού διαιτητή Σταρκ. «Είµαι ο ίδιος που έχασε µε 5-0 στη Βαρκελώνη και δεν έχω... µαγικά φίλτρα. Παίξαµε καταπληκτικά στη Βαλένθια, αλλά δεν πρέπει να µένουµε στο παρελθόν. Αντιµετωπίζουµε µια κορυφαία οµάδα και έναν κορυφαίο προπονητή και όλα είναι πιθανά. Οι δύο οµάδες γνωρίζονται καλά και οι παίκτες ξέρουν από τέτοια παιχνίδια»,

είπε ο Μουρίνιο, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κριτική του Γκουαρδιόλα για τους διαιτητές: «Υπήρξε µια πίεση, ώστε να µην οριστεί Πορτογάλος διαιτητής. Ωστόσο, την πρώτη χρονιά του Γκουαρδιόλα η Μπάρτσα έφτασε στον τελικό µετά την σκανδαλώδη διαιτησία στον αγώνα µε την Τσέλσι και πέρυσι έπαιξα µε την Ιντερ στο Καµπ Νου για περισσότερο από µία ώρα µε δέκα παίκτες». Απόντες από τη «βασίλισσα» θα είναι ο τραυµατίας Κεντίρα και ο τιµωρηµένος Καρβάλιο, ενώ οι Ρονάλντο, Ντι Μαρία, Ράµος και Αλµπιόλ βρίσκονται στο όριο των κίτρινων καρτών. Η Μπαρτσελόνα πήγε στη Μαδρίτη χωρίς αριστερό µπακ, αφού απουσιάζουν οι Αντριάνο, Μάξουελ και Αµπιντάλ, ο Πουγιόλ θα παίξει αλλά προέρχεται από τραυµατισµό, ενώ νοκ άουτ είναι και ο Ινιέστα. Οσο για τον Γκουαρδιόλα «επιτέθηκε» µε τη σειρά του στον Μουρίνιο: «Θα τα πούµε από κοντά στο γήπεδο. Εκτός αγωνιστικού χώρου έχει κατακτήσει το δικό του Τσάµπιονς Λιγκ. Στις συνεντεύξεις Τύπου είναι το... αφεντικό και δεν θα τον φτάσω ποτέ. Δεν παίζω αυτά τα παιχνίδια γιατί απλά δεν µπορώ».

ΓΑΛΛΙΑ

Κορυφή «βλέπει» η Μαρσέιγ ΤΗΝ ευκαιρία να ξαναβρεθεί στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήµατος έχει απόψε η Μαρσέιγ, που µετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ το περασµένο Σάββατο, βάζει πλέον στόχο την διατήρηση του τίτλου. Η πρωταθλήτρια υποδέχεται τη Νις (20.00 Novasports 4) και µε νίκη θα αφήσει ένα βαθµό πίσω την Λιλ, η οποία έχασε δύο βαθµούς την Κυριακή στη Βρετάνη από την Λοριάν. Και η Μαρσέιγ, πάντως, έχει τα δικά της προβλήµατα. Ο Στεφάν Εµπιά τραυµατίστηκε στον τελικό του Σαββάτου και είναι αµφίβολο αν θα µπορέσει να ξαναπαίξει φέτος, ο Λουά Ρεµί είναι τιµωρηµένος και υπάρχει και το θέµα του Ταγέ Ταϊβό (φωτό). Ο Νιγηριανός αµυντικός απειλείται µε τιµωρία επειδή, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισµών για το Λιγκ Καπ, πήρε το µικρόφωνο και άρχισε να φω-

νάζει υβριστικά συνθήµατα για την Παρί ΣΖ µαζί µε τους οπαδούς της οµάδας του. Ο Ντεσάν επέκρινε την ενέργεια του ποδοσφαιριστή του και συµπλήρωσε: «Μαθηµατικά µπορούµε να πάρουµε το πρωτάθληµα, αν κερδίσουµε τα επτά παιχνίδια που µας µένουν. Πρώτα, όµως, πρέπει να νικήσουµε τη Νις». Σήµερα γίνεται και ο αγώνας της Λιόν µε την Μονπελιέ, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού η πρώτη µπορεί να πλησιάσει κι άλλο την κορυφή και η δεύτερη κυνηγά την έξοδό της στην Ευρώπη. Εξ αναβολής αγώνα έχουµε και στην Αγγλία, µεταξύ Φούλαµ και Μπόλτον (22.00 Novasports 1), που ενδιαφέρει κυρίως τους Λονδρέζους, ώστε να αποµακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη. ΣΤΟΝ Ροµπέρτο Μαντσίνι φαίνεται ότι έχει καταλήξει η Γιουβέντους, ώστε να αντικαταστήσει το

καλοκαίρι τον Ντελνέρι. Τον Ιταλό τεχνικό προωθεί ο Πάβελ Νέντβεντ, πρώην συµπαίκτης του Μαντσίνι, ωστόσο το πρόβληµα είναι το συµβόλαιό του µε την Μάντσεστερ Σίτι. Εναλλακτικές λύσεις είναι ο Βίγιας Μπόας της Πόρτο και ο Αντόνιο Κόντε. Από τα µεταγραφικά ξεχωρίζει η πρόταση της Κορίνθιανς στον Κλάρενς Ζέντορφ (µετά από µεσολάβηση του Ρονάλντο). Ο Ολλανδός, που είναι παντρεµένος µε Βραζιλιάνα, δεν απέκλεισε τίποτε αλλά θα αποφασίσει µετά τη λήξη του καµπιονάτο. Στην Ρωσία, η Ζενίτ παρακολουθεί µε ενδιαφέρον την υπόθεση Αρσάβιν και αν η Αρσεναλ αποφασίσει να τον παραχωρήσει, τότε θα ενδιαφερθεί για τον «επαναπατρισµό» του. Στη Γερµανία, η Χέρτα νίκησε 1-0 στο Ντούισµπουργκ και εξασφάλισε την επιστροφή της στην Μπουντεσλίγκα, ένα χρόνο µετά τον υποβιβασµό της.


20

4

φω

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΩΝ Σ

Επιστροφή στη

ΚΑΜΑΡΑ: «ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ»!

Ξεκίνησε δυνατά η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τους Ζαγοράκη για διοικητική ενίσχυση. «Σενάριο» για Αμπ Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Σ

ΑΕΚ: «Υποχρέωση το Κύπελλο» ΧΡΕΟΣ απέναντι στον κόσμο και την Ιστορία της ΑΕΚ χαρακτήρισαν την κατάκτηση του Κυπέλλου στον τελικό του ερχόμενου Σαββάτου απέναντι στον Ατρόμητο οι παίκτες της ομάδας, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Γρηγόρης Μάκος τόνισε ότι το παιχνίδι κόντρα στον Ατρόμητο κρύβει παγίδες, ενώ ο Νάτσο Σκόκο (φωτό) δήλωσε ότι είναι ευκαιρία για την Ενωση να επιστρέψει στους τίτλους. «Τα περισσότερα θετικά είναι μαζί μας. Ακόμη όμως, κι αν πάρουμε τον τίτλο, αυτό δε θα σβήσει το 6-0 από τον Ολυμπιακό», υποστήριξε ο διεθνής αμυντικός, ενώ ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό για τους παίκτες, τον κόσμο, την ομάδα, για όλη την ΑΕΚ, να πάρουμε έναν τίτλο έπειτα από αρκετά χρόνια». Ο Σεμπάστιαν Σάχα ήταν

παρών και στον προ διετίας (χαμένο) τελικό με τον Ολυμπιακό και υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ευκαιρία για εκδίκηση και τίτλο. Είναι υποχρέωσή μας το Κύπελλο, αλλά η υποχρέωση αυτή δε μας γεμίζει άγχος. Η ΑΕΚ έχει παίκτες με προσωπικότητα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια παιχνίδια». Ο Ατρόμητος έχει γράψει ήδη Ιστορία με τη (πρώτη) συμμετοχή του στον τελικό, αλλά οι βλέψεις του δεν τελειώνουν εκεί. Ο Ανρί Καμαρά τόνισε πως οι πιθανότητες σε σχέση με την ΑΕΚ δεν είναι καν μοιρασμένες, αλλά αντίθετα το τρόπαιο θα το κατακτήσει η δική του ομάδα! «Αν νιώθω καλά, δεν μπορούν να με σταματήσουν και θα νικήσουμε. Οι πιθανότητες δεν είναι μοιρασμένες. Εμείς θα πάρουμε το Κύπελλο», δήλωσε ο Σενεγαλέζος επιθετικός, ενώ ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι ο Ατρόμητος έχει με-

γαλύτερο κίνητρο από την αντίπαλό του. «Για άγχος να μιλήσετε με τους παίκτες της ΑΕΚ. Εμείς άγχος είχαμε στο πρωτάθλημα κι αυτό παραλίγο να μας στοιχίσει την παραμονή». ΤΗΝ άμεση αντικατάσταση των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων κ.κ. Φάκου και Αντωνακάκη ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο, ο Αχ. Μπέος. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου κατηγόρησε τους δύο δικαστικούς πως «κρίνουν κατά το δοκούν», αναφέροντας πως δεν αντέδρασαν στις πρόσφατες δηλώσεις Φερέιρα και Πηλαδάκη για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Η επιστολή ήρθε λίγες ώρες μετά την πειθαρχική δίωξη που άσκησε εναντίον του ο κ. Αντωνακάκης, για τη συμπεριφορά του απέναντι στην αποστολή του Παναθηναϊκού, στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στην Τουρκία για φιλικά ΣΤΗΝ Τουρκία βρίσκεται από χτες η αποστολή της Εθνικής Γυναικών προκειμένου να δώσει δύο φιλικούς αγώνες με το αντίστοιχο εθνικό συγκρότημα της χώρας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2013. Οι παίκτριες που έχουν επιλεγεί από τους κ.κ. Κουτσάκη, Μπατσίλα είναι οι εξής: Κακαμπούκη (Αίγινα), Κοντομίχη, Μιχαλακίδη, Μελισσού (Καλλιθέα), Μοσχοφίδου, Δούκα (Οδυσσέας Γλυφάδας), Σιδηρά, Αποστολάκη, Ξέρα, Λαζανά (Νέοι Εργοτέλη), Χατζηγιαννίδου, Λασιάδου, Γκατζογιάννη, Χαραλαμπίδου, Αδαμάκη (ΠΑΟΚ), Μήτκου (Αρης), Παπαδοπούλου (Αμαζόνες Δράμας), Κόγγουλη (Ελπίδες Καρδίτσας). Τα δύο φιλικά με την Τουρκία είναι προγραμματισμένα για σήμερα (27/4) και την Παρασκευή (29/4).

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η συνεργασία του Νίκου Λυράκη με τους «Φαίακες» από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιώργο Λιμπάντση, ενώ δεδομένη είναι και η διάθεση για συνέχιση της συνεργασίας με τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Επιστροφή στις προπονήσεις για τους παίκτες του Νίκου Καραγεωργίου, έπειτα από την άδεια που τους είχε χορηγηθεί για τις ημέρες του Πάσχα. Το πρόγραμμα στο βοηθητικό του Παγκρητίου περιελάμβανε ασκήσεις κατοχής και τακτικής, ενώ μοναδικός απών ήταν ο Ντιέγκο Ρομάνο, στον οποίο το ιατρικό επιτελείο έχει συστήσει ξεκούραση.

ε ρυθμούς πλέι οφ κινείται ο ΠΑΟΚ, έχοντας μπροστά του την πρόκληση να... επαναλάβει την περσινή επιτυχία, κατακτώντας την πρωτιά. Αυτήν τη φορά όμως η αποστολή του θα είναι σαφώς πιο δύσκολη. Η προετοιμασία της ομάδας για το «μίνι πρωτάθλημα» ξεκίνησε χτες, έπειτα από εξαήμερη ξεκούραση. Οι παίκτες επέστρεψαν στη Σουρωτή με τη σκέψη και στην κλήρωση της Παρασκευής. Μεθαύριο θα γνωρίζουν τη σειρά των έξι αγώνων από τις 8 μέχρι τις 25 Μαΐου, όταν και θα κριθούν τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια». Η προπόνηση ήταν πολύ δυνατή. Ο Μάκης Χάβος ζήτησε από τους παίκτες να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στις προσεχείς υποχρεώσεις και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις. Θετικό στοιχείο αποτελεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα τιμωριών και τραυματισμών. Ακόμη και ο Σαβίνι που ταλαιπωρήθηκε από θλάση, θα τεθεί σύντομα στη διάθεση του προπονητή της ομάδας, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας, πιθανότατα με την Καβάλα (18.00) και θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. «Ξεκουραστήκαμε και έχουμε μεγάλη διάθεση για δουλειά. Τα πάντα στο ποδόσφαιρο είναι πιθανά. Αν και θα ξεκινήσουμε πίσω, είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα είμαστε μπροστά από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ», τονίζει ο Λίνο. Τα πλέι οφ θα είναι για ένα μήνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ωστόσο ο Θόδωρος Ζαγοράκης και οι συνεργάτες του θα δρομολογήσουν παράλληλα και εξελίξεις σχετικές με την ενίσχυση της ομάδας στην επόμενη σεζόν. Τόσο μεταγραφικά, όσο και διοικητικά. Ο Τζαμέλ Αμπντούν βρίσκεται στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ, σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικής ιστοσελίδας (foot-ball-365.fr). Ο Γαλλοαλγερινός επιθετικός έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του «Δικεφάλου» (όπως και αρκετών ακόμη ομάδων), αλλά το ενδεχόμενο μετακίνησής του δεν είναι απλό. Αλλωστε συνδέεται με συμβόλαιο με την Καβάλα και η οικονομική κατάσταση του ΠΑΟΚ δεν επιτρέπει... πολυτέλειες, παρότι οι σχέσεις των δύο συλλόγων είναι

Επιστροφή στις προπονήσεις για τους παίκτες του ΠΑΟΚ, πο

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΛΕΪ ΟΦ

Λάβετε θέσεις στην... κερ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ τίθενται σήμερα τα εισιτήρια των πλέι οφ. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ (φωτό) ετοιμάζονται να... λάβουν θέσεις στην κερκίδα για το «μίνι πρωτάθλημα» του Μαΐου και τις «μάχες» της ομάδας τους με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό Βόλου. Οι κάτοχοι διαρκείας της τρέχουσας σεζόν μπορούν μέχρι τις 4 Μαΐου ν’ ανανεώσουν τη θέση τους, προσκομίζοντας την κάρτα διαρκείας τους και την αστυνομική τους ταυτότητα. Από τις 5 Μαΐου οι θέσεις κατόχων διαρκείας που δε θα ανανεωθούν, θα απελευθερωθούν προς πώληση σε οποιονδήποτε φίλαθλο. Παράλληλα με τις ανανεώσεις, από σήμερα θα πωλούνται και εισιτήρια θέσεων που δεν αντιστοιχούν

σεις. Οι τιμές εί εναρμονισμένες κρίσης που βιών ας» (τρεις αγώνε 100, 120 ευρώ, κοστίζουν 15, 20


ωνή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

5

21

ΣΠΟΡ

η δράση

αγώνες του Μαΐου. Αναζητήσεις πντούν, πρόταση σε Τσιρίλο

ου... ανεβάζουν ρυθμούς εν όψει πλέι οφ

ρκίδα

σε κατόχους διαρκείας. Τα εκδοτήρια θα λειτουργούν καθημερινά (πλην Κυριακής) από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Η ανανέωση των κατόχων διαρκείας και οι πωλήσεις είναι εφικτές και από την ιστοσελίδα της ΠΑΕ. Οι κάτοχοι θέσεων VIP δε θα χρειαστεί ν’ ανανεώσουν το εισιτήριο διαρκείας τους, εφόσον σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι αναμετρήσεις πλέι οφ. Για τους αγώνες αυτούς δε θα κυκλοφορήσουν προσκλήίναι χαμηλότερες από πέρσι, στο πνεύμα της οικονομικής νει η Ελλάδα. Τα «μίνι διαρκείες) κοστίζουν 20, 25, 35, 50, , ενώ τα μεμονωμένα εισιτήρια 0, 30, 50, 60 ευρώ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΣΟΛΑΚΑΚΗ ΣΕ απίστευτες καταγγελίες προχώρησε ο Κώστας Τσολακάκης στον Πανιώνιο. Ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής των «κυανέρυθρων» υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ κατήγγειλε ονομαστικά ανθρώπους ότι «έτρωγαν» λεφτά από τον Τσακίρη δίνοντας «μαϊμού επιταγές» σε παίκτες! «Είχα βασικές διαφωνίες στην οικονομική διαχείριση της ΠΑΕ. Δεν μπορεί να έχουμε περισσότερα έξοδα από έσοδα. Η διαφορά μου με τον κ. Βεντούρη είναι ότι εκείνος είπε πως θα παραιτηθεί και δεν παραιτήθηκε, ενώ εγώ παραιτούμαι», είπε ο κ. Τσολακάκης (φωτό με Τσακίρη), ενώ υποστήριξε πως η ΠΑΕ Πανιώνιος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ποτέ ρύθμιση σε ΙΚΑ και Δημόσιο! «Από την ίδρυση από το 2000, αενάως έχει φορολογική ενημερότητα και τη βγάζει αμέσως το κομπιούτερ. Δε μας έδωσαν άδεια, γιατί έγινε μια λανθασμένη εισήγηση, μας έστειλαν ένα χαρτί να παραστούμε και εμείς δεν παρέστημεν με δικηγόρο καν. Θέλετε και ονόματα; Ο κ. Απέγητος πήρε από το Μάχο 57.000 ευρώ και του έδωσε μια πέτσινη επιταγή...». Στο μεταξύ, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ομάδας της Σούπερ Λίγκας, η οποία είχε λήξει πριν από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ωστόσο η εν λόγω ΠΑΕ προχώρησε κανονικά σε μεταγραφές, ήρθε χτες στη δημοσιότητα και προκάλεσε

«Πέτσινες» επιταγές στον Πανιώνιο! εκ νέου αναταραχή στην υπόθεση των αδειοδοτήσεων. Την αποκάλυψη έκανε το «dikisports. blogspot.com», δημοσιεύοντας παράλληλα και τα επίμαχα έγγραφα, ενώ προειδοποίησε πως μέχρι σήμερα θα έχει προχωρήσει στην αποκάλυψη της ομάδας, στην περίπτωση που δεν το κάνει η ίδια η ΕΠΟ. ΣΕ διάψευση των δημοσιευμάτων που τον έφεραν να έχει αποφασίσει να φύγει το καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό, προέβη ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, με

γραπτή του δήλωση, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των «πρασίνων». Ο Πορτογάλος προπονητής τόνισε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει την παρούσα χρονική στιγμή είναι οι αγώνες που έχει να δώσει το «τριφύλλι» στα πλέι οφ. «Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ήδη έχω συζητήσει με τη διοίκηση και θα συζητήσω εκ νέου και προσεχώς για την επόμενη μέρα της ομάδας». ΑΠΟΛΥΤΑ επιτυχής ήταν η πρώτη σεζόν στον Ολυμπιακό για τους Ούρκο Πάρντο και Κέ-

βιν Μιραλάς. Οι δύο Βέλγοι του Ολυμπιακού μίλησαν στο «Sport Foot Magazine» για τις εμπειρίες τους με την ερυθρόλευκη φανέλα, τονίζοντας ότι οι μοναδικές αποτυχίες ήταν ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι στο Γιουρόπα Λιγκ και αυτός από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδας. «Οι δικοί μας παίκτες πρωταγωνιστούν στα αθλητικά πρωτοσέλιδα, ενώ αυτοί του Παναθηναϊκού στα κουτσομπολίστικα, με πρώτους απ’ όλους τους Γκοβού και Σισέ», υποστήριξε ο Πάρντο.

MEGAPRESS

άριστες. Πιο προσιτή φαίνεται η περίπτωση του Μπέντζαμιν Ονουάτσι. Πρόταση παραμονής για έναν ακόμη χρόνο έναντι 200.000 ευρώ και με μπόνους συμμετοχών και στόχων κατατέθηκε στον Μπρούνο Τσιρίλο που επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού εξετάζει τα δεδομένα της υπόθεσης. Ο πρόεδρος του «Δικεφάλου» πραγματοποιεί επίσης επαφές για τη διοικητική και οικονομική ενδυνάμωση της ΠΑΕ. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του νεαρού επιχειρηματία Θανάση Χατζόπουλου χτες στη Σουρωτή. Πάντως ο παλιός πρόεδρος του ΠΑΟΚ Απόστολος Αλεξόπουλος διέψευσε τη φημολογία περί συζητήσεων για την επαναδραστηριοποίησή του. Στο μεταξύ, επίθεση δέχτηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ, ο οποίος βρίσκεται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Οι δράστες εισέβαλαν στα γραφεία με λοστό και έβαλαν φωτιά, με συνέπεια να προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές.

ΞΑΝΘΗ

ΚΑΒΑΛΑ

ΟΛ. ΒΟΛΟΥ

ΛΑΡΙΣΑ

ΣΤΗΝ Ξάνθη ο προγραμματισμός για τη νέα αγωνιστική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να έχει αναλάβει πλέον το τιμόνι οι επόμενες κινήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Μία από αυτές φαίνεται να είναι η επιστροφή του Δημήτρη Γελαδάρη. Ο 36χρονος αριστερός μπακ αγωνίζεται στη Δόξα Δράμας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει δεχτεί πρόταση για να επιστρέψει στη Skoda. Μάλιστα, η επίσκεψή του τις ημέρες των εορών στην Ξάνθη «φούντωσε» τα συγκεκριμένα σενάρια. Ανάλογη φημολογία έχει αναπτυχτεί και για τον Βεριντιάνο Μαρσέλο, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει εάν ο Βραζιλιάνος θα αναλάβει τα τμήματα υποδομής ή θα είναι ο βοηθός του Ουζουνίδη.

ΣΤΗΝ Καβάλα το «ξεκαθάρισμα» στο ρόστερ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο το «καυτό» όνομα των ημερών είναι ο Τζαμέλ Αμπντούν. Ο Αλγερινός άσος βρίσκεται στο επίκεντρο ποικίλων μεταγραφικών σεναρίων, που περνάνε τα ελληνικά σύνορα (με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό κι εσχάτως ΠΑΟΚ να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του). Σύμφωνα λοιπόν με τούρκικα δημοσιεύματα τον 27χρονο άσο «καλοβλέπουν» τόσο η Μπούρσασπορ, όσο και η Τραμπζόνσπορ. Μάλιστα, η πρώτη φέρεται έτοιμη να καταθέσει προσφορά ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον της δεύτερης είναι προς το παρόν... φιλολογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τουρκία είναι πολύ πιθανό να μετακομίσει και ο Ονουάτσι, ενώ Βουτσίτσεβιτς και Τόμασιτς κατέληξαν στην Ανόρθωση.

Ο ΜΑΚΗΣ Κατσαβάκης είχε όλους τους ποδοσφαιριστές του διαθέσιμους στη χτεσινή προπόνηση με την οποία ξεκίνησε η προετοιμασία για τα πλέι οφ. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού Βόλου δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ψάχνει όμως αντίπαλο προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα φιλικό παιχνίδι την Παρασκευή ή το Σάββατο ώστε να δει τον βαθμό ετοιμότητας της ομάδας του μετά τις διακοπές για το Πάσχα. Χτες το πρόγραμμα είχε τρέξιμο και βάρη, αλλά σήμερα θα ακολουθήσει θεωρία και τακτική. Ξένο σώμα θεωρείται πάντως ο Βραζιλιάνος Κάρλος, ο οποίος προπονείται σε διαφορετικές ώρες από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του και περιμένει να λυθεί η συνεργασία του με την Θεσσαλική ομάδα.

ΣΤΑΣΗ αναμονής τηρεί ο πρόεδρος της ΑΕΛ, ο οποίος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερεί ο αγωνιστικός σχεδιασμός για για τη νέα περίοδο. Μπορεί ο Κώστας Πηλαδάκης να δήλωνε ότι οι κινήσεις της ομάδας δεν θα εξαρτηθούν από την κατηγορία στην οποία θα αγωνίζονται οι Θεσσαλοί τη νέα σεζόν, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι άλλες κινήσεις θα γίνουν αν τελικά η Λάρισα αποφύγει στα χαρτιά τον υποβιβασμό. Πάντως το αργότερο ώς τις 15 Μαΐου θα έχει κλείσει το θέμα του τεχνικού διευθυντή (φαβορί ο Μάρκος), ο οποίος σε συνεργασία με τη διοίκηση θα επιλέξει και το νέο προπονητή. Ο Κώστας Πηλαδάκης γυρίζει σήμερα στη Λάρισα για να συζητήσει και με τους ποδοσφαιριστές, που επιστρέφουν στις προπονήσεις.


22

6

φωνή

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ - ΜΠΑΣΚΕΤ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

ΠΟΛΟ

∆ίψα τίτλου Την «καυτή» Μίκρα θέλει να εκµεταλλευτεί ο Ηρακλής, που ξεκινά τους τελικούς µε τον Ολυµπιακό

Η ώρα του Πανιωνίου Η ΜΕΓΑΛΗ ώρα του Πανιωνίου (φωτό) στο πόλο έφτασε. Οι «κυανέρυθροι» βρίσκονται από χτες στην Ιταλία και το βράδυ (21.30) αντιµετωπίζουν τη Σαβόνα στον επαναληπτικό τελικό του LEN Trophy. Μετά το 9-9 του πρώτου αγώνα στη Νέα Σµύρνη, ο Πανιώνιος χρειάζεται µόνο νίκη για να χαρίσει στο σύλλογο το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο (σε οποιοδήποτε άθληµα) στα 120 χρόνια της Ιστορίας του. Η 13άδα του Μάκη Βολτυράκη: Γαλανίδης, Μιράλης, Μάζης, Κοκκινάκης, Θωµάκος, Τζαµαντάκης, Παπαδόγκωνας, Τόµπσον, Μουρίκης, Μπεριστιάνο, Χατζηγούλας, Καπότσης και Λάππας. Εντός συνόρων αγωνιστική δράση υπάρχει στην Α1 Γυναικών, καθώς διεξάγονται σήµερα οι δεύτεροι αγώνες της ηµιτελικής φάσης των πλέι οφ. Βουλιαγµένη και Ολυµπιακός έχουν αποκτήσει προβάδισµα, καθώς κέρδισαν στα πρώτα παιχνίδια τον Ηρακλή και τον Εθνικό αντίστοιχα και πλέον θέλουν άλλη µία νίκη για να «σφραγίσουν» το εισιτήριο για τον τελικό. Το πρόγραµµα: 14.00: Ηρακλής - Βουλιαγµένη, 19.00: Εθνικός - Ολυµπιακός. Εάν χρειαστεί τρίτο παιχνίδι, αυτό θα διεξαχθεί τη ∆ευτέρα 2 Μαΐου. ΤΕΝΙΣ: ο Μάρκος Παγδατής (Νο 25 στην παγκόσµια κατάταξη) προκρίθηκε στο β’ γύρο του τουρνουά του Μονάχου, καθώς επικράτησε έπειτα από εξαιρετική εµφάνιση µε 7-2, 6-3 του Γάλλου Μπενετό. Στην επόµενη φάση ο Κύπριος πρωταθλητής θα αντιµετωπίσει το Βούλγαρο Ντιµιτρόφ. ΓΥΡΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: τον «28ο Γύρο Αθήνας», που αποτελεί πλέον θεσµό για την πρωτεύουσα, διοργανώνουν την Κυριακή 15 Μαΐου ο δήµος Αθηναίων και ο Οργανισµός Νεολαίας και Αθλησης. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10.00 από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ ο φετινός αγώνας είναι αφιερωµένος στους «Παγκόσµιους Αγώνες Special Olympics, Αθήνα 2011». ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Ε

πειτα από ένα µεγάλο διάστηµα διακοπών, λόγω του Ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος Παίδων, το πρωτάθληµα της Α1 Ανδρών µπαίνει από σήµερα στην τελική του ευθεία, καθώς στη Μίκρα ανοίγει η αυλαία των τελικών ανάµεσα στον Ηρακλή και τον Ολυµπιακό (19.00 Novasports 3). Oι «κυανόλευκοι» επανεµφανίζονται σε τελικό µετά την περυσινή καταστροφική σεζόν και θέλουν να εκµεταλλευτούν το πλεονέκτηµα της έδρας, που µε το φετινό σύστηµα γίνεται ακόµη πιο σηµαντικό. Κι αυτό γιατί αν κερδίσουν εδώ σήµερα και την Παρασκευή, τότε θα πάει ως φαβορί στον τρίτο αγώνα του Ρέντη, που θα είναι κεκλεισµένων των θυρών. Ο Ολυµπιακός έχει ψυχολογικό προβάδισµα, αφού νίκησε στη Μίκρα, στην κανονική περίοδο, αλλά και στον τελικό κυπέλλου της Ορεστιάδας. «Είµαστε πανέτοιµοι για ένα πολύ σηµαντικό αγώνα, ανάµεσα στις δύο καλύτερες

οµάδες του πρωταθλήµατος. Θέλουµε να στηθεί ένα πάρτι από τον κόσµο του Ηρακλή και θέλουµε πολύ να κατακτήσουµε το πρωτάθληµα. Πετύχαµε τον πρωταρχικό µας στόχο, που ήταν η έξοδος στο Τσάµπιονς Λιγκ και τώρα θα παίξουµε πιο ελεύθερα», είπε ο Φρέντι Μπρουκς, που έχει στη διάθεσή του και τον Μπαµπαλιούτα. Στον Ολυµπιακό, οι παίκτες πέρασαν δύσκολες γιορτές, λόγω των οικονοµικών προβληµάτων, αλλά δηλώνουν έτοιµοι. «Θέλουµε µια νίκη στα δύο παιχνίδια. Θα τα δώσουµε όλα στο πρώτο µατς, αλλά σε περίπτωση που δεν πετύχουµε τον στόχο µας, θα έχουµε και δεύτερη ευκαιρία», επισήµανε ο Ανδρέας Ανδρεάδης. Στην Α2 Ανδρών διεξάγονται τρεις εξ αναβολής αγώνες, ιδιαίτερα κρίσιµοι για τη µάχη του υποβιβασµού, µεταξύ Αιγινίου - Μεταµόρφωσης, Κόροιβου - Γαλαξία και Καρδίτσας - ΑΕΚ. Τέλος, σήµερα αναχωρεί για την Αγκυρα η Εθνική Κορασίδων, για να πάρει µέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα.

ΝΒΑ

∆αγκώνουν... οι «αρκούδες» ΜΠΟΡΕΙ το Μέµφις να µπήκε στα φετινά πλέι οφ ως όγδοη οµάδα της ∆ύσης, όµως φαίνεται πως δεν προτίθεται ν’ αποχωρήσει… γρήγορα. Ο Ζακ Ράντολφ κι οι συµπαίκτες του νίκησαν χτες για τρίτη φορά το Νο1 της ∆ύσης, Σαν Αντόνιο 104-86 (3-1 νίκες). Οι Γκρίζλις έγιναν η τρίτη οµάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που ξεκινούν τα πλέι οφ από την 8η θέση και καταφέρνουν να προηγηθούν µε το συγκεκριµένο σκορ. Ο Τιµ Ντάνκαν ήθελε τη νίκη και σαν δώρο για τα 35α γενέθλιά του όµως έµεινε στους έξι πόντους και ο Τόνι Πάρκερ πρόσθεσε 23. Οµως τη διαφορά έκανε ο επιθετικός πλουραλισµός των παικτών του Χόλινς. Εννιά παίκτες σηµείωσαν οκτώ ή περισσότερους πόντους µε κορυφαίο τον Μάικ Κόνλεϊ (15π., 7ρ.). Την πρώτη τους νίκη στη σειρά µε την Οκλαχόµα Σίτι σηµείωσαν οι Ντένβερ Νάγκετς µε 104-101 (1-3 νίκες, Λόσον 27 – Ντουράντ 31), ενώ σηµαντικό βήµα για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο πραγµατοποίησαν οι Ντάλας Μάβερικς νικώντας τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς µε 93-82 (3-2 νίκες, Νοβίτσκι 25 – Ουάλας 16). Η κατάσταση στα υπόλοιπα ζευγάρια: Λ.Α. Λέικερς – Νέα Ορλεάνη 2-2, Σικάγο – Ιντιάνα 3-1, Μαϊάµι – Φιλαντέλφια 3-1, Βοστόνη – Νέα Υόρκη 4-0 νίκες, Ορλάντο – Ατλάντα 1-3 νίκες.

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΗΡΑΚΛΗΣ

Με ελπίδες στο Παγκόσµιο

Κίνδυνος προσφυγών

ΣΤΗΝ Πορτογαλία βρίσκονται από χτες οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες της Ρυθµικής Γυµναστικής, οι οποίες θα πάρουν µέρος στο Παγκόσµιο Κύπελλο του Πορτιµάο (28/41/5). Στη διοργάνωση θα αγωνιστούν οι ίδιες αθλήτριες που εκπροσώπησαν τα ελληνικά χρώµατα και στην αντίστοιχη διοργάνωση της Καλαµάτας πριν από δύο εβδοµάδες. Την οµάδα του ανσάµπλ απαρτίζουν οι Ζαφειρίου, Σαµαρά, Ζάχου, ∆όικα, Κυριαζή και Παπαρίζου, ενώ στο ατοµικό θα συµµετάσχουν η Φίλιου και η Γκαβέζου-Κάστρο. Το Παγκόσµιο Κύπελλο του Πορτιµάο θα αποτελέσει για τις αθλήτριες του ατοµικού το τελευταίο διεθνές τεστ πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα

του Μινσκ (27-29/5), ενώ για την οµάδα του ανσάµπλ θα είναι ο δεύτερος φετινός αγώνας, στο πλαίσιο της προετοιµασίας για το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα του Σεπτεµβρίου. Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συµµετοχή 51 αθλήτριες του ατοµικού και 16 οµάδες ανσάµπλ. ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: σε εξέλιξη βρίσκεται το Γιούρολιµπ του Ιέρ, όπου υπάρχει ελληνική συµµετοχή σε επτά κατηγορίες. Μέχρι τώρα την καλύτερη εµφάνιση πραγµατοποιούν οι Καµπουρίδης - Παπαδόπουλος στα 470, όπου έπειτα από 5 ιστιοδροµίες είναι 10οι (33β.). Στην ίδια κατηγορία οι Μάντης - Καγιαλής είναι 18οι (45β.), οι Βασιλάς - ∆ρού-

γκας είναι 38οι (74β.) και οι Παπουτσόγλου - Ορφανός 66οι (110β.). Στα 470 των Γυναικών (έπειτα από 5 κούρσες), οι Κραβαριώτη - Τσιγαρίδη είναι 12ες (52β.) και οι Παπαδοπούλου - Στρατηρίου 47ες (145β.). Στα STAR (5 ιστιοδροµίες) οι Παπαθανασίου - ∆ραγούτσης είναι 25οι (78β.), στα FINN (4 ιστιοδροµίες) ο Μιτάκης είναι 21ος (52β.), στα Laser (5 κούρσες) ο Χειµώνας είναι 15ος (28β.), στα RSX Ανδρών (5 ιστιοδροµίες) ο Λεονέττης είναι 28ος (60β.) και στα RSX Γυναικών (5 ιστιοδροµίες) η Σκαρλάτου είναι 26η (48β.). Οι αγώνες ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Κ. Μπ.

ΤΟ τέλος της σεζόν για τον Ηρακλή δε σηµαίνει και το τέλος των προβληµάτων. Οι «κυανόλευκοι» έχουν να αντιµετωπίσουν το φετινό (όχι µεγάλο, αλλά υπαρκτό) άνοιγµα που δηµιουργήθηκε. Κάποιοι παίκτες που έχουν λαµβάνειν σκέφτονται να επιλέξουν τη νοµική οδό για να εξασφαλίσουν τα οφειλόµενα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τον Βλάντο Πέτροβιτς και τον Αρβιντας Εϊτουταβίτσιους, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος και για άλλους παίκτες. Οι «κυανόλευκοι» έχουν ρίξει το βάρος στην «επόµενη µέρα» και το διοικητικό κοµµάτι, όπου απαιτείται βιώσιµη λύση ώστε να καταφέρει η οµάδα να αγωνιστεί στο πρωτάθληµα της Α2. ΑΕΚ: επαφή µε το νοµικό εκπρόσωπό του, Σωκράτη Λαµπρόπουλο, είχε ο µεγαλοµέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Φιλίππου µε κύριο θέµα την κατηγορία στην οποία θα αγωνιστεί του χρόνου η Ενωση. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: η διοίκηση δεν πλήρωσε τους παίκτες της οµάδας οι οποίοι διεµήνυσαν ότι δε θα επιτρέψουν σε κανέναν ιθύνοντα της ΚΑΕ να µπει στο λεωφορείο που θα µεταφέρει την οµάδα στο ΟΑΚΑ για τον αυριανό αγώνα µε τον Παναθηναϊκό!


φωνή

ΜΠΑΣΚΕΤ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

7

23

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

«Ελάτε κόσµε» Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ κάλεσε τους φιλάθλους να δώσουν βροντερό «παρών» µε την Καβάλα. Αποστολίδης: «Είµαστε φαβορί και θα το αποδείξουµε» Του ΚΩΣΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ πλέι οφ µπήκαν από τη ∆ευτέρα κιόλας στον ΠΑΟΚ µε διπλές προπονήσεις καθώς η πρώτη δοκιµασία για τον α’ γύρο µε αντίπαλο την Καβάλα έχει οριστεί για το προσεχές Σάββατο στην «PAOK Sports Arena» στις 19.00. Λόγος για τον οποίο η ΚΑΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αναφέροντας πως: «Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του πρωταθλήµατος, στην τρίτη θέση της βαθµολογίας, την υψηλότερη θέση των τελευταίων 12 ετών

και συνεχίζει τη µεγάλη προσπάθειά του σε αγωνιστικό και όχι µόνο επίπεδο. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ καλεί όλους τους φιλάθλους να συµπαρασταθούν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια», καταλήγοντας στον ορισµό γενικής εισόδου έναντι 15 ευρώ, εξαιρώντας τις θέσεις «VIP» µε τιµές 50 και 100 ευρώ. Η Καβάλα είναι µια οµάδα την οποία ο Σούλης Μαρκόπουλος και οι παίκτες του αντιµετώπισαν µ’ επιτυχία τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας, πετυχαίνοντας στην πρώτη περίπτωση την πλέον ευρεία νίκη της σεζόν

(92-55) και φτάνοντας στη δεύτερη στη νίκη (68-73) χωρίς τον ασθενή Τοντόρ Γκετσέφσκι. Το ευχάριστο για τον τεχνικό του «∆ικεφάλου» είναι πια το λευκό απουσιολόγιο αφού από τις αρχές της εβδοµάδας επέστρεψαν στις προπονήσεις οι µέχρι πρότινος τραυµατίες Μιχάλης Γιαννακίδης και ∆ηµήτρης Καλαµπάκας. Ωστόσο, το σηµαντικό χρονικό διάστηµα της απουσίας τους δηµιουργεί ερωτηµατικό για την ετοιµότητά τους κι η απάντηση µπορεί να δοθεί µόνο µέσα από τις προπονήσεις που θ’ ακολουθήσουν µέσα στην εβδοµάδα.

Ο Γιώργος Αποστολίδης (φωτό) µίλησε στον Sport 103 fm για τη σειρά µε την Καβάλα και επισήµανε: «Είναι πλεονέκτηµα ότι παίξαµε το τελευταίο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας µε την Καβάλα. Την έχουµε «φρέσκια» στη µνήµη µας. Ξέρουµε πώς αγωνίζεται και ελπίζουµε όλα να πάνε καλά. Θέλουµε µε τη βοήθεια του κόσµου µας να κάνουµε το 1-0. ∆ε θα έχουµε άγχος. Είµαστε το φαβορί και πρέπει να το αποδείξουµε. Μέσα στο γήπεδο θα δείξουµε ότι είµαστε καλύτερη οµάδα από την Καβάλα».

ΕΣΑΚΕ

Αγωνία για το ΑΣΕΑ∆ ΤΑ πλέι οφ της Α1 ξεκινούν αύριο, µε την πρώτη αναµέτρηση Παναθηναϊκού - Περιστερίου, όµως ο ΕΣΑΚΕ δεν µπορεί ακόµα να επικυρώσει τη βαθµολογία της κανονικής περιόδου! Το ΑΣΕΑ∆ δεν έχει αποφασίσει ακόµα για την προσφυγή του Αρη ο οποίος ζητά µηδενισµό του ΠΑΟΚ στο µεταξύ τους ντέρµπι και αν δεν το κάνει, η διοργανώτρια αρχή δε θα µπορεί να προχωρήσει στην επικύρωση και συνεπώς να ανάψει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι σειρές ΠΑΟΚ - Καβάλας και Αρη - Αµαρουσίου! Για αύριο είναι προγραµµατισµένη η συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΣΑΚΕ ο οποίος πιέζει το ΑΣΕΑ∆ για άµεση έκδοση της απόφασης. ΚΑΒΑΛΑ: ο Μιλτ Παλάσιο θα δώσει κανονικά το «παρών» στη σειρά των αγώνων µε τον ΠΑΟΚ. Ο 32χρονος γκαρντ έχει δεχτεί και... αποδεχτεί την πρόταση της Κάχα Λαµποράλ για να την ενισχύσει στα πλέι οφ του ισπανικού πρωταθλήµατος και θα αναχωρήσει για τη Βασκονία µετά τα µατς µε τον «∆ικέφαλο», αφού η έξτρα σεζόν στην ACB ξεκινά µετά τις 15 Μαΐου.

«Αλλος» Αρης Μετά και την απόκτηση των Κινγκ, Κασίροφ οι «κίτρινοι» λίγο θυµίζουν την οµάδα που ξεκίνησε τη σεζόν. Γιατί µοιάζουν πιο ισορροπηµένοι Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΤΖΙΟΥ

Α

ν κάποιος ρίξει µια µατιά στο αρχικό ρόστερ του Αρη και στο νυν έµψυχο δυναµικό, µπορεί να νοµίσει ότι πρόκειται για... διαφορετικές σεζόν. Οι αλλαγές στους «κίτρινους» στη διάρκεια της χρονιάς ήταν πολλές και ολοκληρώθηκαν µόλις χτες, µε την απόκτηση του Ρώσου σέντερ Ανατόλι Κασίροφ (24, 2.15µ.). Σε σχέση µε το ξεκίνηµα της περιόδου, το νυν ρόστερ έχει πέντε νέους παίκτες, έξι αν προστεθεί και ο επανακάµψας Δηµήτρης Βεργίνης. Με µία πρώτη µατιά πάντως, οι «κίτρινοι» µοιάζουν πιο «γεµάτοι» και πιο ισορροπηµένοι σε σχέση µε την αρχή της σεζόν. Τότε, ο Αρης του Σαρόν Ντρούκερ είχε ως επίκεντρο έναν παίκτη (λέγε µε «Πι Τζέι» Τάκερ), κανέναν σέντερ πλην του παροπλισµένου Σκορδίλη και πρόβληµα στο µακρινό σουτ. Τώρα υπάρχουν 13 ετοιµοπόλεµοι παίκτες, οκτώ στην περιφέρεια και πέντε στην φροντ λάιν. Στις επί Λευτέρη Σούµποτιτς αλλαγές, ο Ουίντερς

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΕΣΗ

ΝΤΡΟΥΚΕΡ

ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

«1»

Πιρς, Σλούκας, Κουµπούρας

Μπράουν, Σλούκας, Βεργίνης, Κουµπούρας

«2»

Χαραλαµπίδης

Χαραλαµπίδης

«2-3»

Χατζηβρέττας

Χατζηβρέττας, Ουίντερς

είναι ρολίστας, για καλή άµυνα και καλό «4» σουτ, αλλά πιο χρή«4-5» σιµος σε µία οµάδα «5» µε γεµάτο ρόστερ σε σχέση µε τον «ουάν µαν σόου» Τάκερ. Ετσι, «µεταµορφώθηκε» ο Κώστας Χαραλαµπίδης και ανέβηκε ο Νίκος Χατζηβρέττας, την ώρα που η επιστροφή του Βεργίνη δίνει επιπλέον λύση στις θέσεις των γκαρντ. Οι πολλές αλλαγές έγιναν στη ρακέτα. Ο Εντιν Μπάβτσιτς είναι σαφώς πιο χρήσιµος από τον Ντέγιαν «3»

του Σούµποτιτς, Θανάσης Παπαχατζής, κλήθηκε Ντάνστον, Μπορόβνιακ Μπάβτσιτς, Κινγκ να σχολιάσει τις Σκορδίλης Κασίροφ ικανότητές τους. Μπορόβνιακ. Ο Αντονι Κινγκ Για τον Κασίροφ δείχνει να διαθέτει την «έκρη- είπε ότι «έχει όγκο και ύψος, ξη» που έλειπε από την οµά- αλλά και άνεση στο σκοράριδα στις θέσεις «4-5», ενώ ο σµα. Μπορεί να παίξει ένας Κασίροφ (στη φωτό µε τον εναντίον ενός µε πλάτη στο Σούµποτιτς) έχει το άνω των καλάθι και είναι καλός στις 2.10µ. κορµί που είναι απα- βολές». Οσο για τον Κινγκ, ραίτητο σε κάθε οµάδα. «είναι πολύ αθλητικός και ευΟ Κινγκ και ο Κασίροφ έλικτος. Τρέχει καλά, πηδάει είναι τα δύο τελευταία απο- ψηλά και έχει καλή επαφή µε κτήµατα και ο συνεργάτης το καλάθι». Τάκερ, Χρυσικόπουλος

Χρυσικόπουλος

Ταπούτος, Τσαϊρέλης

Ταπούτος, Τσαϊρέλης

ΑΝ. ΚΑΣΙΡΟΦ

«Μεγάλη πρόκληση» Η ΚΑΕ Αρης ανακοίνωσε χτες την απόκτηση του Ανατόλι Κασίροφ ο οποίος έδειξε ανυπόµονος για να αγωνιστεί στα πλέι οφ. Ο Ρώσος σέντερ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το βράδυ της ∆ευτέρας, επισήµανε ότι «αποτελεί µεγάλη πρόκληση η έλευσή µου σε µια οµάδα µε τόσο µεγάλη ιστορία. Περιµένω να παίξω στα πλέι οφ και να συµµετέχω στην προσπάθεια που θα κάνει η οµάδα αρχής γενοµένης από τον αγώνα του Σαββάτου µε το Μαρούσι», τόνισε. Οσο για τη νέα οµάδα του, «έχω ακούσει ότι οι συµπαίκτες µου και οι προπονητές µου είναι πολύ καλοί και συνεργάσιµοι και θα µε βοηθήσουν να προσαρµοστώ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Επίσης µου έχουν πει ότι η ατµόσφαιρα που δηµιουργούν οι φίλαθλοι είναι εκπληκτική και περιµένω να την απολαύσω». Ο έτερος νεοαποκτηθείς παίκτης του Αρη, Αντονι Κινγκ (26, 2.06µ.) από την πλευρά του επισήµανε: «Από τη στιγµή που βρίσκοµαι σε µια ιστορική οµάδα και σε ένα καλό πρωτάθληµα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συνεχιστεί η συνεργασία µας και την επόµενη χρονιά».


24

φωνή

8

ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΓΙΑ τρίτη χρονιά τα τµήµατα υποδοµής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ διοργανώνουν καµπ τερµατοφυλάκων για παιδιά ηλικίας 9 - 18 ετών. Θα διεξαχθεί στο αθλητικό κέντρο του «∆ικεφάλου» στη Νέα Μεσήµβρια (21 - 24 Ιουνίου). Στόχος είναι οι νεαροί τερµατοφύλακες να κερδίσουν εµπειρίες, να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν τη φιλοσοφία προπόνησης των γκολκίπερ του ΠΑΟΚ. Καλεσµένος του φετινού καµπ θα είναι ο προπονητής τερµατοφυλάκων της εθνικής Ελπίδων, Γρηγόρης Καραβέλης. Γ. Β.

click O Iκερ πάει για 3 στα 3! ∆ΥΟ σωστές προβλέψεις σε ισάριθµες απόπειρες έχει το νέο χταπόδι «µέντιουµ». Ο Ικερ, όπως αποκαλείται το χταπόδι του ενυδρείου Sea Life, προέβλεψε σωστά ότι το El Clasico του πρωταθλήµατος θα έληγε ισόπαλο, ενώ το Κύπελλο θα το κατακτούσε η Ρεάλ. Τώρα λοιπόν προέβλεψε ότι η «βασίλισσα» θα προκριθεί στον τελικό του Τσάµπιονς Λιγκ. Π.Γκ.

Η ΠΡΩΤΗ προπόνηση µετά το Πάσχα επεφύλασσε εκπλήξεις για την τεχνική ηγεσία και τους παίκτες του µπασκετικού ΠΑΟΚ. Οι... Γιώργηδες, Αποστολίδης, ∆έδας, Τσουκαλάς (εκ των φυσιοθεραπευτών) έστησαν ένα µικρό πάρτι στ’ αποδυτήρια παραγγέλνοντας πίτσες κι αναψυκτικά, ενώ το «γλύκισµα» το ανέλαβε το έτερο «τιµώµενο» πρόσωπο, ο τεχνικός Σούλης (Αναστάσιος) Μαρκόπουλος. Το κλίµα ήταν εξαιρετικό και τα πειράγµατα άνευ προηγουµένου. Κ. Μπ.

Ο ΣΤΕΦΑΝ Γιοβάνοβιτς προπονήθηκε για κάποιες µέρες στο Αλεξάνδρειο µε τον Αρη, όµως δεν έπεισε τον Λευτέρη Σούµποτιτς. Ο Σέρβος σέντερ φάνηκε ιδιαίτερα βαρύς στο παιχνίδι του και στα διπλά φάνηκε ότι ήταν «ένα κλικ» πίσω από τους υπόλοιπους. Ο «Πίξι» έψαχνε κάτι... πιο ευέλικτο και το βρήκε στο πρόσωπο του Ανατόλι Κασίροφ, ο οποίος αν και 2.15µ. είναι πιο ταχύς και έχει καλύτερες κινήσεις από τον Γιοβάνοβιτς ο οποίος αποχώρησε άπραγος. Α. Γκ. ΣΤΟ πλευρό του Πανιωνίου τάχθηκαν οι οπαδοί της Κρίσταλ Πάλας, οι οποίοι στην εντός έδρας αναµέτρηση µε τη Λιντς σήκωσαν πανό («121 χρόνια ιστορίας απαιτούν σεβασµό. ∆ικαιοσύνη για τον Πανιώνιο») και κασκόλ υπέρ της ελληνικής οµάδας! Οι οπαδοί των δύο συλλόγων είναι αδελφοποιηµένοι κι έτσι οι φίλοι της Πάλας εξέφρασαν µε το δικό τους τρόπο τη συµπαράστασή τους στον Πανιώνιο, που κινδυνεύει µε υποβιβασµό. Γ. Π.

φαλτσαριστά Ναι, και σε µας έκανε εντύπωση η δήλωση Λίνο ότι ο ΠΑΟΚ θα τερµατίσει πρώτος στα πλέι οφ. Αρκούσε κι ένα απλό Χριστός Ανέστη. Κι αυτός ο Φερέιρα τι λέει και ξαναλέει ότι δεν έχει αποφασίσει να φύγει απ’ τον ΠΑΟ; Εµείς δε γράψαµε ότι έχει αποφασίσει να µείνει. Ελάτε τώρα, τι να συζητήσουµε για τις ελλείψεις στο φάκελο του Ηρακλή; Προέχει το δηµοσιονοµικό έλλειµµα της Ελλάδας. Και γιατί να µη θέλει να επιστρέψει στην Γκλάντµπαχ ο Μποµπαντίγια; Πού θα τσακώνεται συχνότερα;

ΣΕ παράσταση για ένα ρόλο εξελίχτηκε η ψηφορορία που η διοργάνωσε η ιστοσελίδα «Bluearena. gr» για τον πολυτιµότερο παίκτη του Ηρακλή τη σεζόν που τελείωσε. Στην ψηφορορία συµµετείχαν 4.751 άτοµα, µε το Χοσέµι να συγκεντρώνει το εκπληκτικό ποσοστό 62% ή 2.944 προτιµήσεις. Ακολούθησαν σε µεγάλη απόσταση οι Ντάνι µε 556 ψήφους (11,7%), Ελευθερόπουλος µε 517 (10,9%), Γκαρσία µε 341 (7,2%), Λίµα µε 198 (4,2%) και Παπαστεριανός µε 195 (4,1%). Γ. Π.

ΣΚΗΝΕΣ που θύµιζαν... Βόλο εκτυλίχτηκαν το βράδυ της ∆ευτέρας στη Σαραγόσα, προκειµένου η τοπική οµάδα να κρατήσει την πολύτιµη νίκη επί της Αλµερία. Ετσι, όταν το µατς πλησίαζε στο τέλος, τα... εκπαιδευµένα µπολ µπόις στο «Λα Ροµαρέδα» άρχισαν να πετούν µπάλες στον αγωνιστικό χώρο και το διέκοψαν δύο φορές. Τα ίδια είχαν γίνει και πριν από δύο εβδοµάδες, στον αγώνα της Σαραγόσα µε την Χετάφε, όταν µπάλες πετάχτηκαν ακόµη και από την... καταπακτή των αποδυτηρίων! Ζ. Ν.

TVεπιλογές

12.30 14.10 15.00 18.00 18.00 18.30 18.30 19.00 19.45 20.00

Παγκόσµιο Καλλιτεχνικού Πατινάζ (Ζ) Γαλλικές Ιπποδροµίες (Ζ) Ποδηλασία: γύρος της Τουρκιίας (4η διαδροµή, Ζ) Ρόµα - Ιντερ (ποδόσφαιρο, Ε) Novasports News (εκποµπή, Ζ) Ο Κόσµος των Σπορ (εκποµπή, Ζ) Block In (εκποµπή, Ζ) Ηρακλής - Ολυµπιακός (βόλεϊ, Ζ) Παγκόσµιο Καλλιτεχνικού Πατινάζ (Ζ) Μαρσέιγ - Νις (ποδόσφαιρο, Ζ)

ΕΤ-1 sport plus Eurosport Novasports 1 Novasports 2 ΕΤ-3 Novasports 3 Novasports 3 Eurosport Novasports 4

20.30 20.30 21.00 21.45 22.00 23.45 21.30 23.30 23.45 03.50

Novasports News (εκποµπή, Ζ) Block Out (εκποµπή, Ζ) Champions NET (εκποµπή, Ζ) Ρεάλ - Μπαρτσελόνα (ποδόσφαιρο, Ζ) Φούλαµ - Μπόλτον (ποδόσφαιρο, Ζ) Champions NET (εκποµπή, Ζ) Σαβόνα - Πανιώνιος (πόλο, Ζ) Μπάλα D’ AIR (εκποµπή, Ζ) Παγκόσµιο Καλλιτεχνικού Πατινάζ (Μ) Σάο Πάουλο - Γκόιας (ποδόσφαιρο, Ζ)

Novasports 2 Novasports 3 ΝΕΤ ΝΕΤ Novasports 1 ΝΕΤ sport plus Novasports 2 ΕΤ-1 Conn-X3

ΣΕ κλίµα έντασης θα διεξαχθούν, όπως φαίνεται, οι εκλογές της Λέσχης για την ανάδειξη του νέου δ.σ. της ΠΑΕ Αρης. Σε σηµείο τριβής µεταξύ της απερχόµενης διοίκησης και όσων διαφωνούν µε τις βασικές επιλογές της αναδεικνύεται η οικονοµική διαχείριση και ήδη έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση σε σχέση µε το ύψος του χρέους και το αν η κατάσταση βελτιώθηκε ή επιδεινώθηκε την τελευταία διετία. Ο Μάιος προµηνύεται λοιπόν... καυτός! Β. Μ.

µπρος πίσω ΓΙΑ τα λάθη της διοίκησης του Αρη έχει γίνει λόγος στο πρόσφατο παρελθόν. Οµως κανένας δεν µπορεί να παραγνωρίσει ότι οι ιθύνοντες της οµάδας κάνουν τα πάντα για να υλοποιήσουν το όραµα της Ευρωλίγκας. Αν δε γίνονταν τόσα λάθη το περασµένο καλοκαίρι, δε θα απαιτούνταν τόσο µεγάΑπό Απότον τη λες θυσίες. Η ουσία είναι Αντώνη Βίκυ ότι οι «κίτρινοι» το παλεύουν Τσότσου Γκάτζιο µέχρι εκεί που δεν παίρνει, ώς την τελευταία στιγµή. Η απόκτηση δύο ψηλών, του Κινγκ και του Κασίροφ, λίγες µέρες πριν από

Οι διοικήσεις το παλεύουν, να το κάνει κι ο κόσµος

την έναρξη των πλέι οφ τα λέει όλα. Ο Αρης αυτήν τη στιγµή έχει 13 ετοιµοπόλεµους παίκτες. Βάθος που ούτε στις δύο σεζόν που έπαιξε στην Ευρωλίγκα δε διέθετε. Το ζητούµενο, βέβαια, πέρα από την ποσότητα, είναι η ποιότητα και η «χηµεία», τη στιγµή που ο χρόνος δεν είναι σύµµαχος. Οµως, κάθε υγιής φίλαθλος της οµάδας αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται. Και το λιγότερο που µπορεί να κάνει είναι να τη στηρίξει στα πλέι οφ. ΤΟ ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τον ΠΑΟΚ. Εναν ΠΑΟΚ που είναι σε πιο δυσχερή οικονοµική κατάσταση, κι όµως το τελευταίο διάστηµα έφερε τρεις παί-

κτες για να υλοποιήσει µε τη σειρά του το όνειρο της Ευρωλίγκας. Κι εδώ η διοίκηση έκανε λάθη. Αλλά, όπως ακριβώς και στον Αρη, το παλεύει. Αρκεί να το παλέψει µαζί της και ο κόσµος ο οποίος δεν έχει στηρίξει την οµάδα όσο της άξιζε όλη τη χρονιά. ΑΥΤΟ είναι το ζητούµενο για τους δύο «αιώνιους», την ώρα που η µεταξύ τους κόντρα στους µικρούς τελικούς των πλέι οφ µοιάζει πιο πιθανή από ποτέ. Οι διοικήσεις έκαναν την υπέρβαση, µε το ρίσκο µάλιστα να χρεώσουν τα ταµεία τους. Ο κόσµος από την πλευρά του πρέπει να είναι εκεί. Και για οικονοµικούς, και για αγωνιστικούς λόγους...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 27/4/2011  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4319