Page 13

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

13

ΡΕΠΟΡΤΑ Ζ

Αδειάζουν τα πάρκινγκ λόγω... κρίσης Κενές παραµένουν οι θέσεις παρά το «κούρεµα» των τιµών ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Στάθμευση οπουδήποτε, εκτός από πάρκινγκ. Αυτό είναι στην πράξη το σκεπτικό πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών αυτοκινήτων οι οποίοι κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και κόβουν βόλτες με το ΙΧ τους ψάχνοντας για μία ελεύθερη θέση στάθμευσης. Αν δε βρουν, πολύ απλά παρκάρουν όπου τους... καπνίσει: σε ράμπα, διάβαση πεζών, διπλή σειρά. Οπουδήποτε, αρκεί να μην πληρώσουν. Ομως, την ίδια ώρα, η στάθμευση παρά την οδό, στις ελεγχόμενες και τις βραχυχρόνιες θέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί μία εξίσου ακριβή υπόθεση.

Η

οικονοµική κρίση έχει «χτυπήσει» τους χώρους στάθµευσης, που βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται και τις θέσεις που διαθέτουν να παραµένουν άδειες. Οι ιδιοκτήτες των πάρκινγκ, αναζητώντας αντίδοτο, ρίχνουν τις τιµές, κυρίως για τα µηνιαία «πακέτα», προσπαθώντας να ανακόψουν το κύµα φυγής που παρατηρείται στους µόνιµους πελάτες τους. «Εχουµε προχωρήσει σε µειώσεις τιµών, καθώς βλέπουµε ότι ο κόσµος, όπως άλλωστε και εµείς, δυσκολεύεται», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωµατείου Ιδιοκτητών Σταθµών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης, Στέλιος Συµεωνίδης, ο οποίος επισηµαίνει ότι τα µηνιαία πακέτα στάθµευσης στο κέντρο της πόλης, από περίπου 250 µε 280 ευρώ που κόστιζαν έπεσαν στα περίπου 200 ευρώ, ενώ περιφερειακά από 120 έως 140 που ήταν, έπεσαν στα 80 ευρώ. Παρότι η πληρότητα των πάρκινγκ µειώνεται διαρκώς, η στάθµευση για µία ώρα κοστίζει ακόµη και πέντε ευρώ! Ο πιο ακριβός χώρος στάθµευσης είναι αυτός που βρίσκεται κάτω από το εµπορικό κέντρο «Πλατεία». Εκεί η πρώτη ώρα κοστίζει 5 ευρώ, η δεύτερη 4 ευρώ, ενώ κάθε επόµενη 2 ευρώ. Υπάρχει,

όµως, προσφορά για ολονύχτια στάθµευση, από τις 9 το βράδυ µέχρι τις 9 το πρωί, µε κόστος 5 ευρώ. Ακολουθεί το πάρκινγκ στη ΧΑΝΘ, χωρητικότητας περίπου 1.000 θέσεων, όπου η πρώτη ώρα κοστίζει 4,5 ευρώ, η δεύτερη 3,30 ευρώ, ενώ κάθε επόµενη στοιχίζει 2,20 ευρώ, µε ανώτερη χρέωση σε ένα 24ωρο τα 25 ευρώ. Ο συγκεκριµένος χώρος στάθµευσης διαθέτει µηνιαία πακέτα, τα οποία ανάλογα µε τις ώρες και τις µέρες χρήσης ξεκινούν από 120 ευρώ και φτάνουν µέχρι και τα 230 ευρώ. Στην είσοδο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, κάτω από το νέο δηµαρχείο, λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια χώρος στάθµευσης, περίπου 1.000 θέσεων. Σε αυτό το πάρκινγκ το κόστος για κάποιον που σταθµεύει µέχρι µία ώρα είναι 3,40 ευρώ, ενώ για κάθε επόµενη ώρα η χρέωση είναι 0,80 ευρώ. Για βραδινή, δεκάωρη στάθµευση (από τις 9 το βράδυ µέχρι τις 7 το πρωί), το κόστος ανέρχεται σε συνολικά 3,40 ευρώ, ενώ για 24ωρη στάθµευση το κόστος είναι 17,20 ευρώ. Υπάρχουν και µηνιαία πακέτα, τα οποία στοιχίζουν 150 ευρώ, ενώ για τους εργαζόµενους του δήµου Θεσσαλονίκης η µηνιαία χρέωση κυµαίνεται από 50 έως 100 ευρώ, ανάλογα µε τις µέρες και τις ώρες που θέλουν να κάνουν χρήση του πάρκινγκ. Λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, στο πάρκινγκ που βρίσκεται απέναντι από το Ιπποκράτειο νοσοκοµείο, το κόστος ανέρχεται σε τρία ευρώ για την πρώτη ώρα και δύο ευρώ για κάθε επόµενη, µε «οροφή» στο 24ωρο τα 17 ευρώ. Για τους µόνιµους πελάτες, το κόστος της µηνιαίας στάθµευσης ανέρχεται σε 90 ευρώ, από 120 που κόστιζε µέχρι πρότινος.

Τα... ισόγεια Στο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας, χωρητικότητας περίπου 250 θέσεων, η κάθε ώρα, µέχρι τις δέκα, κοστίζει 2,10 ευρώ. Μετά τις δέκα ώρες η τιµή πέφτει στα 1,70 ευρώ, ενώ µετά τη δέκατη πέµπτη η κάθε ώρα κοστίζει 1,10 ευρώ. Στο πάρκινγκ της Helexpo, που είναι γνωστό ως το πάρ-

κινγκ του «Βελλίδειου», χωρητικότητας 420 θέσεων, οι τρεις πρώτες ώρες κοστίζουν 4 ευρώ, ενώ κάθε επόµενη συν 1,5 ευρώ. Εδώ, τα µηνιαία πακέτα κοστίζουν 150 ευρώ, αλλά είναι πιθανό να µειωθεί η τιµή τους. Στο πάρκινγκ της Αγγελάκη, οι δύο πρώτες ώρες κοστίζουν τρία ευρώ, ενώ η τρίτη, τέταρτη και πέµπτη ώρα από 1,5 ευρώ. Μετά από τις πέντε ώρες η κάθε ώρα κοστίζει 1 ευρώ. Το µηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 160 ευρώ.

Λιµάνι Οι φτηνότεροι χώροι στάθµευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο λιµάνι. Ο ένας, που έχει χωρητικότητα περίπου 250 οχηµάτων, βρίσκεται στον επιβατικό σταθµό, ενώ ο δεύτερος, ο οποίος διαθέτει περίπου 450 θέσεις στάθµευσης, βρίσκεται στην Πύλη 6 του λιµανιού. Στο πάρκινγκ του επιβατικού σταθµού, το κόστος είναι 1,5 ευρώ την ώρα για τις πρώτες τέσσερις ώρες, 1,70 ευρώ την ώρα από την πέµπτη µέχρι τη δέκατη ώρα και 0,50 ευρώ την ώρα για τις επόµενες. Στο πάρκινγκ της Πύλης 6, το κόστος είναι διαµορφωµένο ως εξής: 1,50 ευρώ ανά ώρα για τις πρώτες τέσσερις ώρες, 1,30 ευρώ ανά ώρα από την πέµπτη έως τη δεκάτη ώρα, και 0,50 ευρώ ανά ώρα για τις επόµενες.

Ακριβή υπόθεση αποτελεί η στάθμευση παρά την οδό

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και τους χώρους στάθμευσης

Στο... δρόµο Ακριβή υπόθεση είναι όµως και η στάθµευση στους κεντρικούς δρόµους, στις θέσεις που έχει χωροθετήσει ο δήµος Θεσσαλονίκης. Ετσι, η µία ώρα, είτε σε ελεγχόµενη θέση είτε σε θέση βραχυχρόνιας στάθµευσης, κοστίζει 1,70 ευρώ, είναι δηλαδή ακριβότερη σε σχέση µε µία θέση µέσα στα πάρκινγκ του λιµανιού. Οι τρεις ώρες για στάθµευση στο δρόµο στοιχίζουν 5,10 ευρώ και είναι ακριβότερες και από το «Βελλίδειο», και από το πάρκινγκ της Αγγελάκη, αλλά και από το πάρκινγκ του δηµαρχείου! Μάλιστα, αν κάποιος δεν προλάβει να ανανεώσει την κάρτα του, κινδυνεύει µε πρόστιµο 20 ευρώ, το οποίο όµως µειώνεται στο µισό αν καταβληθεί µέσα σε δέκα µέρες από τη βεβαίωση της παράβασης.

Για να κρατήσουν τους μόνιμους πελάτες οι ιδιοκτήτες των πάρκινγκ μειώνουν τις τιμές στα μηνιαία πακέτα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 25/01/2012  
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 25/01/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4486

Advertisement