Page 6

6 Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ς ε ν σφή

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

EΠΩΝΥΜΩΣ

και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ποιος θα αποζημιώσει και πώς, με το ελληνικό κράτος σε τραγική οικονομική κατάσταση; Η Ευρώπη είναι ίσως μια λύση και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής έσπευσε ήδη να απευθύνει πολύ συγκεκριμένο ερώτημα στην Κομισιόν, σχετικά με «τα μέσα που υπάρχουν για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί και αν μπορούν να κινητοποιηθούν επιπλέον κονδύλια για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις». Μέχρι τώρα στη Χίο έχουν καεί 146.000 στρέμματα γης και το 30% των μαστιχόδεντρων.

Το τετράµηνο της αβεβαιότητας Μπαράζ συναντήσεων µε κυβερνητικά στελέχη είχε χτες ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης συναντήθηκε µε τους υπουργούς Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Τουρισµού, Ολγα

Μοναδικές εικόνες...

Α. Σ.

Σενάρια

Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Τζαβάρα. Ολα αυτά και µε την ιδιότητα του επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης της µείζονος αντιπολίτευσης στο δήµο Θεσσαλονίκης, ρόλο που φαίνεται ότι δεν είναι

Αν και θα περίμενε κανείς η Χρυσή Αυγή να είναι από τους πρώτους που θα διαμαρτύρονταν για τις επικείμενες, όπως όλα δείχνουν, περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, αντέδρασε μάλλον από τους τελευταίους. Η ανακοίνωση που εξέδωσε, όμως, «χτυπάει» στην καρδιά. Οχι τόσο του προβλήματος, όσο του... κ. Στουρνάρα. Γιατί του προτείνει «να πάει σε μια κλήση για ένοπλη ληστεία με την ομάδα ΔΙΑΣ, σε μια

άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας με αμφίβιους καταδρομείς, σε μια αναχαίτιση με F16» και μετά να πάρει αποφάσεις. Α. Σ.

Ταξίδι Ταξιδάκι στο Τελ Αβίβ σχεδιάζει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Θα έχει και το στοιχείο της αναψυχής, θα είναι όμως κατά βάση επιμορφωτικού χαρακτήρα, αφού ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι που θα τον συνοδεύουν θα ενημε-

ρωθούν για τα συστήματα που εφαρμόζουν οι Ισραηλινοί στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, την ανακύκλωση, αλλά και τη συλλογή των απορριμμάτων. Ομως την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ θα είναι πίσω στην πόλη. Το αν ο δήμαρχος θα πάει να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό είναι πάντως υπό αίρεση… Α. Σ.

Με ποια µέσα… Ακόμη καίγεται η Χίος

«Δεν εμπλέκομαι και δεν ασχολούμαι με την παραφιλολογία ούτε είμαι υποστηρικτής κάποιων ονομάτων. Μένω αμέτοχος, καθώς θεωρώ ότι δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από τους άξιους και οι άξιοι πρέπει να προχωρήσουν». Αυτό δήλωσε χτες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, απαντώντας σε σενάρια που τον μπλέκουν στην ονοματολογία υποψηφίων για το δήμο Θεσσαλονίκης. Ν. Ο.

Περιφερειακές κινήσεις

Ξήλωµα

Εκτός από την κεντρική πολιτική σκηνή και σε περιφερειακό επίπεδο απλώνει ξανά, μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιπολιτευτική του δράση. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τη βουλευτίνα Δέσποινα Χαραλαμπίδου, συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κεντρική Αγορά. Οπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της οικονομίας και της συγχώνευσης οργανισμών, σχεδιάζεται η συγχώνευση της Κεντρικής Αγοράς της Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν «όχι» σε μια τέτοια εξέλιξη, την οποία χαρακτήρισαν και επικίνδυνη, επικαλούμενοι τα στοιχεία των εργαζομένων ότι η Κεντρική Αγορά είναι και αυτοχρηματοδοτούμενη και κερδοφόρα επιχείρηση. Α. Σ.

Εντολή στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης να αναληφθεί πρωτοβουλία για το καθεστώς προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των «βολεμάτων» φίλων και συγγενών του Β. Πολύδωρα και του Γ. Τραγάκη. Πρόθεσή του είναι η απαγόρευση προσλήψεων συζύγων και συγγενών. Γιατί δεν τολμά να ξηλώσει τους άρτι προσληφθέντες; Ν. Ο.

Στην πυρόπληκτη Χίο θα βρίσκεται σήµερα ο Τέρενς Κουίκ, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του κόµµατός του στο νησί, για να δει το µέγεθος της καταστροφής από κοντά. Ν. Ο.

...

Α ΡΟΤΡΥΠ

καθόλου πρόθυµος να παραδώσει. Πάντως, χτες ο «γαλάζιος» βουλευτής συνέχισε το µίνι - αντάρτικο που έχει ξεκινήσει, µε αφορµή τη φηµολογία για τα νέα µέτρα. «Θα ήταν τραγικό να συζητήσουµε για οριζόντιες περικοπές µισθών και συντάξεων», σηµείωσε. Για να δούµε... Ν. Ο.

Παρέα στις αναχαιτίσεις

Η ΚΛΕΙ∆Α

Με την προχτεσινή έλευση του Γιουνκέρ, ουσιαστικά ξεκίνησε ένα «ιστορικό» τετράμηνο για τις τύχες της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του κόσμου. Σε καμία περίπτωση δεν ομφαλοσκοπούμε, θεωρώντας ότι οι τύχες του κόσμου βρίσκονται στα χέρια της μικρής Ελλάδας. Αλίμονο! Ωστόσο, η «πολιτική συναστρία» του επόμενου τετραμήνου καταδεικνύει την κρισιμότητα των στιγμών τόσο για τη χώρα όσο και για τον κόσμο. Το επόμενο τετράμηνο θα κριθεί οριστικά η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Από τι θα κριθεί; Από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη χορήγηση της δόσης - «μαμούθ» (που έχει αναβληθεί από τον περασμένο Μάιο) και τα δικά μας οικονομικά αποτελέσματα. ΤΟΥ Μόλις χτες μεΑΡΓΥΡΗ γάλο πιστωτικό ΑΡΓΥΡΙΑ∆Η ίδρυμα της χώwww.argiriadis.gr ρας, σε οικονομική ανάλυση που δημοσιοποίησε, θεωρεί εφικτή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ ήδη από το 2012. Την ίδια χρονική περίοδο θα κριθεί και η τύχη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Η Ισπανία θα ενταχθεί σε καθεστώς «ευρωπαϊκής προστασίας» και θα συνεχίσει το δικό της πρόγραμμα λιτότητας, ενώ η Ιταλία ακολουθεί. Το Νοέμβριο οι αμερικανικές εκλογές θα κρίνουν πολλά για την παγκόσμια οικονομία. Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να ηγεμονεύουν διά της ανακύκλωσης των ελλειμμάτων τους; Θα υπάρξει μια άλλη πολιτική; Πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας; Τέλος, η κρίση στη Μέση Ανατολή θα περιοριστεί στη Συρία ή θα μεταφερθεί στο Λίβανο; Τα γεγονότα αυτά -με μια παραπαίουσα Ελλάδα- ισχυροποιούν τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός πολέμου στο Ιράν, που θα εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου. Ξεκινά, λοιπόν, ένα από τα πιο δύσκολα και συνάμα ενδιαφέροντα τετράμηνα της σύγχρονης ιστορίας.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 24/08/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4576

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 24/08/2012  

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 4576

Advertisement